zaterdag, april 26, 2008

Tom werd een tijdje gestalkt. Een zwartwitte kat die zich gedroeg (en klonk) als een krolse poes, en die iets leek te willen van Tom dat ie als jeweetwelkater niet te bieden heeft. Tom ging elke keer panisch op de loop, en als het mauwen in de buurt opdook, zat Tom al binnen.
Zwartwit is nu kalmer. En gek genoeg zit het beest nu vaak in de tuin terwijl Tom rustig blijft zitten - Tom die alles wat op kat lijkt normaliter acuut de tuin uit probeert te jassen. Nog vreemder: Tijger, die dat soort klussen maar al te graag door haar broer laat opknappen, is nu degene die de tuin in zoeft als het MRAAAUUWW weerklinkt.
Maar. Tom heeft speciaal voer, preventief anti-blaasgruisvoer. De meeste katten zijn er dol op, Tom gelukkig ook. En ik voorzag destijds problemen, omdat ze hier gewend zijn aan een bak brokken die altijd beschikbaar is. Een vriendin moet de gruiskat apart voeren omdat anders de andere katten bovenop het voer springen. (Daarnaast is het erg voedzaam, ook niet aan te raden voor elke kat.)
Hoe dan ook, gelukkig vond en vindt Tijger het duidelijk helemaal niks, dus er staan nog steeds altijd twee bakken brokjes: anti-gruis voor Tom, en gewone voor Tijger. Tom snoept regelmatig uit Tijgers bakje, maar dat is geen probleem.
Ineens leek Tom wel erg veel te eten. Ineens werd ik 's nachts wakker van getinkel. Het geluid van een belletje of adreskokertje tegen Toms bakje. Een zwartwitte schim schoot weg toen ik kwam kijken.
En net, terwijl ik nota bene in de huiskamer zit, kwam er iets zwartwits door het raam naar binnen. Het had wel het fatsoen om er vandoor te gaan toen ik KSST riep.
Bijna 11 miljoen mensen geregistreerd bij BKR

TIEL - Ruim 10,8 miljoen mensen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel, ruim 360.000 mensen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het zaterdag gepubliceerde jaarverslag over 2007 van de nationale databank van de kredietwaardigheid.
De bijna 11 miljoen ingeschrevenen hebben samen bijna 14 miljoen lopende kredieten en 9 miljoen afgelopen kredieten op hun naam staan.
BKR, vaak kortweg Tiel genoemd, informeert aangesloten organisaties over kredieten en mobiele telefoonabonnementen die consumenten al hebben afgesloten. Die organisaties raadpleegden de gegevens van het BKR in 2007 meer dan 21 miljoen keer, een stijging van ruim 3 procent.
De 224 bij het BKR aangesloten organisaties zijn onder meer banken, financieringsmaatschappijen, thuiswinkelorganisaties, creditcardbedrijven en aanbieders van mobiele telefonie.
Ook consumenten kunnen voor 4,50 euro hun eigen gegevens opvragen Tiel. Ongeveer 124.000 mensen deden dat het afgelopen jaar. Een stijging van bijna 6 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Volgens het BKR komt dat door de toenemende bekendheid van Tiel en omdat consumenten dit steeds vaker doen voor organisaties die zelf geen toegang tot de gegevens hebben.
Het BKR registreert de persoonsgegevens van consumenten en de kredietgegevens. Onder dat laatste vallen het soort krediet, het bedrag, het moment waarop iemand over het krediet of het mobiele telefoonabonnement kan beschikken en de verwachte en daadwerkelijke aflossings- of beëindigingsdatum.
Het BKR biedt aangesloten organisaties ook een zogenoemde BKR Score, waarin een hoog of laag risico wordt toegekend met betrekking tot het betalingsgedrag van een bepaalde persoon. Daarvoor kreeg het BKR afgelopen jaar 6,7 miljoen verzoeken.
(Bron)

Dus de meeste Nederlanders staan geregistreerd.
Amerikaan overleeft val van 150 meter

AMSTERDAM - Tot de verbazing van reddingswerkers heeft een Amerikaan een val van 150 meter in een mijn overleefd. Dat heeft de politie gezegd.
Nathan Bowman (23) en een vriend bevonden zich vrijdagnacht zonder toestemming in een inactieve mijn bij Allentown in Pennsylvania. Bowman viel en zijn vriend belde de politie. Het duurde uren voordat Bowman werd gevonden.
"Er is geen manier waarop iemand dat had kunnen overleven", zei een agent. Bowman is er ernstig aan toe en ligt in het ziekenhuis. Volgens een reddingswerker heeft hij meerdere botten gebroken. Als hij het overleeft wordt hij waarschijnlijk aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein.
(Bron)
Tachtig mensen op de vuist in Deventer

DEVENTER - Bij een grote vechtpartij in Deventer in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn ongeveer tachtig mensen met elkaar op de vuist gegaan. Dat maakte de politie zaterdag bekend.
Groepen mensen uit Ede, Utrecht, Culemborg, Amsterdam en Deventer gooiden in een horecagelegenheid aan de Brink in Deventer over en weer met glas. De vechtpartij verplaatste zich naar buiten waar glas, stenen en bloempotten werden gegooid.
De groepen werden gescheiden door politiemensen uit Deventer, nabijgelegen plaatsen en van het korps Noord-en Oost-Gelderland. Daarbij voerden zij meerdere charges uit.
De groep Deventenaren verzette zich hevig. Een groep van ongeveer veertig personen uit Ede en Utrecht werd onder begeleiding naar hun voertuigen gebracht. Vier personen raakten gewond. De politie hield een persoon uit Deventer aan. Het is onduidelijk wat de reden van de onenigheid was.
(Bron)
Veel doden door brand in Marokkaanse fabriek

CASABLANCA - Door een brand in een matrassenfabriek in de Marokkaanse kuststad Casablanca zijn zeker 55 mensen om het leven gekomen. Dat meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP zaterdag. Zeker twaalf mensen raakten gewond.
In totaal zijn 150 mensen werkzaam in de fabriek. Toen de brand uitbrak waren er volgens MAP honderd man aanwezig.
De brand brak uit op de benedenverdieping van de fabriek. Vervolgens sloeg het vuur over naar de overige vier verdiepingen van het gebouw. Het vuur kon zich snel verspreiden doordat opgeslagen chemicaliën vlam vatten.
Meer dan honderd brandweerlieden waren nodig om het vuur onder controle te krijgen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Raadslid haalt documenten weg bij journalist

KRIMPEN AAN DE LEK - Een PvdA-raadslid heeft donderdagavond uit een huis van een AD-verslaggeefster zonder toestemming vertrouwelijke stukken weggehaald.
Loco-burgemeester Ron van de Haterd (PvdA) van de gemeente Nederlek bevestigde zaterdag een bericht daarover in het AD.
Een bode van de Zuid-Hollandse gemeente Nederlek ging naar het huis om stukken van de komende gemeenteraadsvergadering terug te halen. Bij de stukken zaten per ongeluk vertrouwelijke documenten over grondverkoop.
De journalist was niet thuis, dus vroeg de bode aan de buurvrouw of zij kon helpen. De buurvrouw, tevens raadslid van de PvdA, ging met een sleutel het huis binnen, pakte de documenten en gaf het aan de bode.
"Ze zijn buurvrouwen en komen al jaren bij elkaar over de vloer. Er is sprake van een vertrouwensband. Het had echter nooit mogen gebeuren. Maar er is geen enkele kwade opzet bij de bode of het raadslid geweest", aldus Van de Haterd.
Hij stelt dat de krant suggereert dat de gemeente de bode min of meer op pad heeft gestuurd met de mededeling dat de spullen hoe dan ook terug moesten komen. "Dat is een farce. Het is uit proportie gehaald", liet Van de Haterd weten.
Het AD overweegt aangifte te doen tegen alle betrokkenen. "Dit is een onaanvaardbare gang van zaken. Het is al een schok als je merkt dat er iemand in je huis is geweest die spullen heeft gestolen, maar het wordt nog veel ernstiger als je bedenkt dat deze misdrijven zijn gepleegd om te zorgen dat een gemeentebestuur zijn geheime stukken terugkreeg", zei hoofdredacteur Bart Verkade.
Van de Haterd durft niet te zeggen of er sprake is van inbraak. "Ik ben geen jurist. Het is heel vervelend allemaal. Ik hoop dan ook dat we met zijn allen een gesprek kunnen hebben dit alles terug te brengen tot de daadwerkelijke situatie."
Over de vertrouwelijke stukken liet de loco-burgemeester weten dat "het best vervelend was geweest als het was gepubliceerd. Maar dan hadden we wel een manier gevonden om dat op te lossen."
(Bron)
Zo snel went het: ik vind het koud, het is nog maar 16 graden.
Jaaah! Over de 20 graden :-)

vrijdag, april 25, 2008

Boete voor homovriendelijk klusprogramma

SINGAPORE - Een homoseksueel stel dat de kinderkamer van hun geadopteerde zoontje inricht. Dat was in januari te zien in het klusprogramma Find and Design van de Singaporese staatsomroep MediaCorp.
En volgens de mediaraad van Singapore is de omroep daarmee te ver gegaan, meldde de krant Straits Times vrijdag. De zender kreeg een boete van 15.000 Singaporese dollars (ruim 7000 euro) opgelegd wegens "het normaliseren en promoten van een homoseksuele levensstijl."
Een van de klachten was dat de presentator had gedaan of het stel een echte familie was. De mediaraad tilde er zwaar aan dat het programma overdag uitgezonden was, op een tijdstip waarop gezinnen kijken.
Enkele weken geleden kreeg een kabelmaatschappij in Singapore een boete van bijna 5000 euro, omdat in een reclame op muziekzender MTV twee zoenende dames te zien waren.
(Bron)
NS wil meer treinen laten rijden

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen willen vanaf december nog meer treinen laten rijden.
Zo krijgt West-Friesland een uitgebreide intercityverbinding met Amsterdam, gaan er nachttreinen rijden op het traject Utrecht-Gouda-Rotterdam en rijden er straks per uur vier stoptreinen en vier intercity's tussen Arnhem en Nijmegen.
Dat maakte NS vrijdag bekend. In totaal gaat het aantal dagelijkse treinritten met 3 procent omhoog met ingang van de nieuwe dienstregeling op zondag 14 december.
Spoorbeheerder ProRail moet nog wel instemmen met de plannen van NS.
De nachttrein betreft een proef van twee jaar in de nachten van donderdag, vrijdag en zaterdag. NS speelt met de nieuwe verbinding in "op de toename van de mobiliteit van uitgaanspubliek in de nachten in de Randstad".
De reistijd tussen Utrecht en Rotterdam daalt dankzij de uitbreiding van het nachtnet met een uur. Afgelopen december werd het nachtnet ook al uitgebreid. Sindsdien hebben de grote steden in Noord-Brabant in de nachten van donderdag, vrijdag en zaterdag ook aansluiting op het nachtnet in de Randstad.
Naast de proef met nachttreinen tussen Utrecht, Gouda en Rotterdam komen er overdag en in de avond op allerlei plaatsen treindiensten bij. Zo gaan de frequenties van stoptreinen omhoog op de lijnen Utrecht-Breukelen-Amsterdam, Hoorn-Schiphol-Hoofddorp, Apeldoorn-Almelo-Enschede en Haarlem-Amsterdam CS.
De treinverbinding tussen West-Friesland en Amsterdam wordt flink verbeterd. Nu rijden er naast de stoptreinen alleen in de spits vier intercity's tussen Amsterdam CS, Hoorn en Enkhuizen. Vanaf december wordt deze intercitydienst uitgebreid naar de rest van de dag.
Buiten de spits rijden er twee intercity's per uur op het traject. Tussen Hoorn en Enkhuizen stoppen deze intercity's bij elk station.
Op de lijn Nijmegen-Schiphol gaat tot ongeveer 20.00 uur om het half uur een intercity rijden. En er komt weer een doorgaande intercity op de route Zwolle-Arnhem-Nijmegen-Den Bosch-Roosendaal. Deze intercity stopt tussen Arnhem en Nijmegen op alle stations.
Met ingang van de nieuwe dienstregeling neemt NS ook nieuwe stations in gebruik. Het gaat dan om Amsterdam Holendrecht (tussen Abcoude en Amsterdam Bijlmer ArenA) en Amsterdam Hemboog (vlakbij station Sloterdijk).
(Bron)

Waar halen ze die treinen (en het personeel) vandaan dan? En kun je dan niet beter gelijk de boel ombouwen tot een metrosysteem, in elk geval in de Randstad?
Russische doktoren verwijderen meter buik

MOSKOU - Russische chirurgen hebben de hangbuik van een vrouw verwijderd, omdat ze bijna niet meer kon lopen, meldde de Russische krant Pravda donderdag.
De buik was ruim een meter lang en hing tot op haar voeten. De chirurgen hebben ruim zestig kilo vet weggesneden.
(Bron)

Wat zul je dan moeten wennen aan je lijf...
Boeren krijgen fors minder voor melk

LEEUWARDEN - Boeren krijgen sinds december fors minder betaald voor hun melk. In 2007 steeg de melkprijs enorm. Door de daling de laatste maanden is die stijging nagenoeg teniet gedaan.
Dat meldde voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van landbouworganisatie LTO Nederland vrijdag.
De consument merkt voorlopig niets van de lagere prijzen. Zuivelcoöperaties en supermarktketens werken namelijk met langdurige contracten.
De prijs van melk stond dertig jaar lang op hetzelfde peil. Door de toenemende vraag onder meer uit Azië steeg de prijs vorig jaar van 30 tot 45 eurocent per liter.
Sinds december is de prijs gekelderd naar een niveau tussen de 30 en 35 eurocent. Mede door de eerdere prijsstijging is de vraag naar zuivel gedaald. Daardoor zakte de prijs in.
"Het is nu de vraag of de prijs zich herstelt. De komende maanden zijn cruciaal. Ik verwacht een stabilisering van de melkprijs en later dit jaar een stijging. De daling van nu is doorgeschoten", aldus Schenk.
De productieprijs voor een liter melk is dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 3 tot 7 eurocent gestegen. De melkveehouders hopen ook mede daarom op een hogere melkprijs.
Nederland exporteert 60 procent van de geproduceerde melk, meestal in de vorm van kaas.
(Bron)

Gek toch dat je stijgingen wel direct merkt en dalingen niet.
Ex-gedetineerde op Schiphol direct weer in kraag gevat

SCHIPHOL - Een man die vrijdag in Nederland terugkwam nadat hij in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van vijf jaar had uitgezeten, kon meteen weer de cel in.
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol verraste hem onaangenaam toen bleek dat hij nog 32 boetes had openstaan.
De 41-jarige Nederlander kon de prenten, allemaal voor verkeersovertredingen, niet ter plekke betalen, aldus de marechaussee.
In plaats daarvan moet hij nu van justitie de gevangenis in. De man zei niets te weten van de openstaande boetes.
(Bron)
'Eetpiraat' liegt over hartklachten

ARNHEM - Een 43-jarige man uit Den Haag, die bij de politie bekend staat als 'eetpiraat', blijkt tegenwoordig ook hartklachten te simuleren om een gratis overnachting met ontbijt te veroveren in ziekenhuizen. Dat meldt de politie in Arnhem vrijdag.
De Hagenaar, die telkens ergens anders opduikt, zat donderdagavond in een eetcafé aan de Korenmarkt in Arnhem en kon daar niet betalen. Hij had eerder op de dag op die manier ook al gratis gegeten in Ede.
Toen agenten de man wilden aanhouden, leek hij onwel te worden. Hij gaf aan dat hij hartklachten had.
Hij is voor alle zekerheid een nachtje opgenomen in een ziekenhuis, maar uit navraag bleek dat de Hagenaar al in een aantal ziekenhuizen heeft overnacht terwijl geen hartproblemen zijn gevonden.
(Bron)
'Dino's eerder uitgestorven dan gedacht'

AMSTERDAM - De Krijt/Tertiair grens, de grens waarop de dinosauriërs uitstierven, werd tot nu toe gezet op 65,5 miljoen jaar geleden. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit te Amsterdam melden dat deze grens 65,94 miljoen jaar oud is.
Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke magazine Science, meldt Kennislink. De dinosauriërs zijn dus 0,44 miljoen jaar eerder uitgestorven dan tot nu toe werd gedacht.
De basis hiervoor is het ijken van de ene dateringsmethode aan de andere. Daarnaast moet de methode ook voor een nauwkeurigere geologische tijdsschaal gaan zorgen.
Ouderdom is voor iedereen van belang, maar voor aardwetenschappers is het van cruciaal belang te weten hoe oud een bepaald gesteente is. De nauwkeurigheid kan dan ook niet groot genoeg zijn.
Nederlandse wetenschappers onder leiding van Klaudia Kuiper schrijven deze week in Science dat één van de belangrijkste grenzen in de geologie, de Krijt/Tertiair grens, nu nog nauwkeuriger bepaald is: 65,94 in plaats van 65,5 miljoen jaar. Hierdoor zijn de laatste dinosauriërs nog eens 440.000 jaar eerder uitgestorven.
Niet alleen de dinosauriërs legden het loodje op deze grens, maar ook ammonieten (inktvisachtigen), vele haaisoorten en planten stierven om en nabij de grens uit. De twee belangrijkste theorieën over deze massa-uitsterving zijn een meteorietinslag bij Mexico en langdurige vulkanische activiteit in India.
(Bron)
Belgische naaktjogger met boete naar huis gestuurd

AMSTERDAM - Een Belg is vrijdagochtend beboet omdat hij naakt door het bos jogde bij Huijbergen. Iemand had de Brabantse politie gebeld met de mededeling dat iemand zonder kleren door het bos rende. De 47-jarige Antwerpenaar werd op heterdaad betrapt op de Abdijlaan.
Volgens de politie was het niet de bedoeling van de man dat hij werd gezien. Hij was vanuit zijn woonplaats enkele tientallen kilometers gereden om in het bos een stukje zonder kleren te rennen.
Nadat de man zich weer in zijn kledij had gehesen, werd hij met een boete van 150 euro voor schennispleging naar huis gestuurd.
(Bron)

Hippo is geen man, maarre... Gaat dat geen zeer doen, dat gezwabber?
Politie houdt Molukse jongeren aan

ASSEN - Ongeveer 25 Molukse jongeren zijn vrijdag in het centrum van Assen aangehouden omdat ze vernielingen aanrichtten en omstanders mishandelden. Dit meldde de politie Drenthe vrijdag.
De jongeren verstoorden eerder vrijdag de herdenking van de Molukse onafhankelijkheidsviering in een evenementenhal in de Drentse hoofdstad. Ze riepen leuzen en toonden spandoeken. Ze werden door de ordedienst hardhandig de zaal uitgezet.
Volgens de politie liepen de jongeren daarna richting het centrum van Assen. Onderweg werden vernielingen aangericht en mensen geschopt en geslagen.
De aangehouden Molukse jongeren moesten mee naar het politiebureau voor verhoor. Een woordvoerder van de Molukse gemeenschap zei het geweld te betreuren en blij te zijn dat de politie snel opgetrad.
(Bron)

Eerst de herdenking verstjeren en als je eruit gezet wordt, buiten loos gaan. Leuke manier om het weekend te beginnen.
Bemoeien met rijstijl garantie voor ruzie

RIJSWIJK - Wie de komende dagen met de auto op reis gaat, kan zich maar beter niet bemoeien met de rijstijl van de bestuurder. Volgens een onderzoek van routenet.nl onder 531 mensen ergert meer dan de helft van de bijrijders (53 procent) zich aan de bestuurder.
De kans op irritaties is het grootst op een route die nog nooit eerder is gereden. Bestuurders ergeren zich vooral aan kritiek op de rijstijl (58 procent), onduidelijke routeaanwijzingen (20 procent) en gepraat en gezang (13 procent).
Bijrijders irriteren zich als de bestuurder te langzaam rijdt (31 procent), juist te hard rijdt (23 procent) of niet luistert naar aanwijzingen (22 procent).
In de auto ergeren vrouwen zich meer aan hun partner dan mannen, ongeacht hun plek in de auto. Vrouwen ergeren zich vooral aan kritiek op de rijstijl.
(Bron)

"Je had hier links gemoeten. Links!! ANDERE KANT LINKS!!!"
"Maar zèg dat dan ook eerder!"
"Ik mag me er toch niet mee bemoeien als jij rijdt?"
"Hou je mond dan!"
"Mbrmlmbsblm."
"Wat zeg je?"
"Ik zei: daar stond een bord 'doodlopende weg'."

Nou ja, u kent het wel.
Zangvogels veroorzaken schade in fruitteelt

UTRECHT - De door zangvogels aangerichte financiële schade bij fruittelers is vorig jaar "explosief" gestegen. Het Faunafonds gaf bijna 1 miljoen euro uit aan tegemoetkomingen.
Dat staat in het jaarverslag dat het fonds vrijdag heeft uitgebracht. "Een groot deel van de schade wordt veroorzaakt in het perenras Conférence, waarvan bekend is dat het areaal de laatste jaren fors is uitgebreid", aldus de opstellers van het jaarverslag.
Het Faunafonds wil meer werk maken van onderzoek naar het voorkomen en beperken van schade van zangvogels in fruitgewassen.
In totaal keerde het fonds voor ruim 6 miljoen euro aan vergoedingen uit wegens schade door beschermde diersoorten.
Het Faunafonds noemt het opvallend dat de schade door edelherten op de Veluwe plaatselijk sterk is gestegen, vanwege een grote toename van de populatie van deze dieren.
(Bron)

Als je een semi-monocultuur hebt, moet je niet mieren. Wissel soorten af en er worden niet direct tien bogerds tegelijk geplunderd. Maak ruimte voor roofvogels. Zorg dat er meer te eten is dan fruit.
Prijsstijging voedsel valt mee

HEERENVEEN - De prijsstijging van voedsel valt relatief best wel mee. Dat stelde directeur Directoraat-Generaal Landbouw Herman Versteijlen van de Europese Commissie donderdagavond op een discussieavond met boeren in Heerenveen.
Volgens de Europese topambtenaar ontstaat door de huidige hoge prijzen van landbouwgrondstoffen 0,9 tot 1 procent inflatie. Versteijlen stelt dat de prijs van landbouwgrondstoffen zoals granen en zuivel veel minder snel is gestegen dan bijvoorbeeld ijzer.
In Nederland geven burgers 10 procent van hun inkomen uit aan voedsel. Dat vindt Versteijlen relatief weinig. Een stijging van voedselprijzen raakt dan ook niet zozeer Nederlanders als wel de derdewereldlanden.
Versteijlen stelt ook dat de productie van biobrandstoffen, vaak aangewezen als een van de oorzaken van de huidige hoge voedselprijzen, tot nu toe weinig invloed heeft op de prijs van landbouwproducten.
(Bron)

Het valt relatief best wel mee. Dat is het soort kreet dat je bij de dokter niet wilt horen.
IJzer is sneller duurder geworden. Klopt, dat koop ik niet meer voor op brood. Hooguit eens als er een speciaal feestje is, anders ga je failliet.
Hogere voedselprijzen raken niet zozeer Nederland alswel derdewereldlanden. Gossie. En waarom denkt die hork dat er onrust en bezorgdheid is? Vanuit allerlei standpunten bekeken moeten we zorgen voor een betere verdeling van voedsel over de wereld: puur uit sociaal oogpunt, of vanuit een 'anders komen ze hierheen'-gedachte, of misschien wel 'laat ons maar een beetje hongeren en die anderen wat aandikken, dan worden we allemaal gezonder'.
Australiër met 60 hasjcondooms in maag overlijdt

AMSTERDAM - Een Australiër is in Thailand overleden nadat enkele van de zestig condooms met hasj die hij had ingeslikt waren gescheurd, waardoor zijn darmen en lever ernstig werden aangetast. Dat heeft de Thaise politie vrijdag bekendgemaakt.
De Australiër, de 51-jarige John Paul Jones, overleed zaterdag. In de zestig condooms zat volgens de politie in totaal 794 gram hasj.
Vrienden leverden Jones vorige week af bij een ziekenhuis in de provincie Surat Thani, met de mededeling dat hij al vijf dagen ernstige maagpijn had.
Hij was al langere tijd in Thailand en het is niet duidelijk waarheen hij de hasj had willen smokkelen. Eerder werd Jones in Thailand na een langdurige rechtszaak al eens vrijgesproken van hasjbezit.
(Bron)

Heb je die bollen eerst ingeslikt, en hé, dat blijft je in je maag zitten, en hé, dat is niet prettig, en hé, als er een en ander eenmaal deels doorgesluisd stuk gaat, word je ziek.
Goh.
Ophef over foto's van brildragende Máxima

AMSTERDAM - Foto's van prinses Máxima die een bril draagt, mogen niet in Nederland gepubliceerd worden. De Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen toestemming voor publicatie van foto's die eerder deze week werden gemaakt in Argentinië, waar de prinses was voor een werkbezoek.
De foto's waarop Máxima een bril draagt zijn echter gemaakt toen ze bij een privéafspraak aankwam. De gewraakte opnamen zijn op straat gemaakt, als de prinses een gebouw betreedt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Op de foto's lacht Máxima uitbundig.
De RVD wil niet dat foto's van privé-momenten geplaatst worden, zo schrijft De Gelderlander vrijdag. De RVD beroept zich daarbij op de Mediacode.
Verschillende GPD-kranten publiceerden de foto wel. Ook zijn de foto's verschenen in Argentijnse media.
De foto werd eerder deze week opgenomen in de beeldbank van het Algemeen Nederlands Persbureau. Op verzoek van de RVD heeft de persdienst de foto verwijderd.
(Bron)

Klinkt alsof het niet om de 'privacy' gaat (had dan een andere baan gekozen), maar om de bril. Is een bril schadelijk voor mevrouws imago dan? Hij staat haar best.

donderdag, april 24, 2008

De boterbloem bloeit, her en der ontstaat een blauwzweem door ereprijs, de krullen van de varens worden steeds langer, de vogelmelk bloeit net zoals de 'zwarte' tulpen. Het gras spuit werkelijk de grond uit (was het gisteren ook al 30 cm hoog? Nee toch?) en vooral: als papamerel met een worm de conifeer induikt, barst er een meerstemmig gekrijs los :-)
Wetenschappers ontrafelen glimlach Mona Lisa

PARIJS - Onderzoekers hebben voor het eerst wetenschappelijk aangetoond met welke kleuren Leonardo da Vinci de geheimzinnige glimlach van Mona Lisa heeft geschilderd.
De kunstenaar gebruikte in de basislaag een mix van vermiljoen (helderrood) en witkleurige lood en in de bovenste laag een unieke okerkleur, aldus een baanbrekend onderzoek dat dinsdag in het Amerikaanse blad Applied Optics is gepubliceerd.
Het schilderen van verschillende, transparante lagen olieverf over elkaar die diepte, volume en vorm creëren, heet sfumato. Da Vinci ontwikkelde de techniek waarbij kleuren in elkaar overlopen in de vijftiende eeuw. Sfumato betekent rokerig en is afgeleid van het Italiaanse woord voor roken, fumare.
De wetenschappers gebruikten voor het onderzoek een speciale camera, die honderd miljoen kleurenspectra kan meten. De camera werd voorheen alleen in atmosferisch en oceanografisch onderzoek gebruikt.
(Bron)
Aldi voor de rechter gedaagd

HOOFDDORP - CNV Dienstenbond heeft supermarktconcern Aldi voor de rechter gedaagd. De bond wil via de rechter afdwingen dat het bedrijf een onderzoek instelt naar de werkdruk in de Aldi-supermarkten.
"De dagvaarding is de deur uit", aldus vakbondsbestuurder Agostino di Giacomo Russo. Wanneer de zaak dient, kon hij donderdag nog niet zeggen.
Volgens een enquête van de vakbond klaagt 90 procent van de werknemers over de werkdruk. Aldi had een onafhankelijk onderzoek toegezegd, maar is van die belofte teruggekomen, stelt de Dienstenbond.
Directeur-inkoop Vink wil niet veel kwijt over de zaak. Wel zegt hij de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.
(Bron)
Luchtverfrisser 'boerenlucht' zeer in trek

RUINERWOLD - De boerenlucht die een kruidenier in het Drentse Ruinerwold als luchtverfrisser aanbiedt, blijkt zeer gewild.
Volgens kruidenier Henk Smit zijn in ruim een maand tijd circa zesduizend exemplaren verkocht. De flacons en geurpotten met de expliciete lucht zijn onder meer door boeren in Canada en Australië besteld.
Smit bedacht de boerenlucht voor plattelanders met heimwee en nieuwsgierige westerlingen.
(Bron)
Nederlander kletst graag met onbekende

HOOFDDORP - Driekwart van de Nederlanders begint wel eens een praatje met een onbekende en 64 procent van de mensen reageert positief als een onbekende hem aanspreekt.
Het valt dus allemaal best mee met het individualisme in Nederland, concludeert mind magazine na een representatief onderzoek onder Nederlanders in de doelgroep van 25 tot 49 jaar.
Zo groet bijna 80 procent van de ondervraagden vreemden waarmee hij of zij in een lift staat. Toch vindt nog 70 procent dat mensen meer interesse in elkaar moeten tonen. 36 Procent zou graag nóg vaker een praatje maken met een onbekende.
Voor een wat persoonlijker gesprek wenden de meeste mensen (60 procent) zich bij voorkeur tot hun partner. Een vijfde doet zijn verhaal liever bij vrienden, ongeveer een op de twaalf gaat te rade bij de ouder(s) of broer of zus.
De meeste gesprekken (54 procent) met de partner of vrienden gaan over persoonlijke zaken, zoals relaties. Ook koetjes en kalfjes (22 procent) doen het goed als gespreksonderwerp.
(Bron)
'Zeehond is geen concurrent van visser'

AMSTERDAM - De gewone zeehond is geen noemenswaardige concurrent voor de visser. Wereldwijd gezien eten zeezoogdieren wel meer biomassa dan door de visserij aan wal wordt gebracht, maar de meeste van die soorten zijn voor de visserij niet interessant.
Problemen tussen vissers en zeezoogdieren doen zich dan ook - anders dan verondersteld - slechts op regionale schaal voor. Dat zegt prof.dr.ir. Peter Reijnders bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar Ecologie en beheer van zeezoogdieren op 24 april aan Wageningen Universiteit.
In zijn oratie De natuurlijke maat - onderzoek naar zeezoogdieren in een veranderende zee gaat prof. Reijnders o.a. in op de competitie om voedsel tussen zeezoogdieren en de visserij.
Hoewel het hier gaat om complexe ecologische interacties waardoor er weinig concrete informatie beschikbaar is, zo zegt hij, blijkt uit modelstudies dat van concurrentie tussen zeezoogdieren en visserij weinig sprake lijkt te zijn.
Wereldwijd gezien wordt zo'n 85 procent van de visserij uitgeoefend in gebieden waar nauwelijks zeezoogdieren voorkomen. Bovendien komt slechts één procent van alle door zeezoogdieren geconsumeerde prooien uit geografische gebieden waarin zowel zeezoogdieren als vissers op vis jagen.
Conflicterende toestanden komen alleen op het Noordelijk Halfrond voor. Met name doet zich lokaal en regionaal competitie voor met zeehonden. De consumptie van vis door de gewone zeehond is echter verwaarloosbaar klein vergeleken met het totale visbestand of vergeleken met de aan de wal gebrachte vis in Nederlandse havens.
De gewone zeehond consumeert in één jaar (meetjaar 2004) minder dan 3,4 procent van het aan wal gebrachte totaal van haring, wijting, tong, bot, schol en schar. Van deze vissoorten is alleen bot een vissoort die wat sterker door de gewone zeehond wordt bevist, veelal zijn dat de jongere jaarklassen.
In het verdere voedselonderzoek, dat veelal zal plaatsvinden bij Wageningen IMARES, zullen prof. Reijnders en zijn collega¿s zich toeleggen op de visconsumptie van grijze zeehonden en bruinvissen en een inschatting maken van de druk die deze zeezoogdieren uitoefenen op de vispopulaties, vergeleken met de invloed van de visserij en zeevogels op de visbestanden.
Ook concentreert het onderzoek zich op kleine walvisachtigen en andere zeezoogdieren die vaak het slachtoffer zijn van onbedoelde bijvangst in de visserij. Onderzoek is nodig naar de omvang van de bijvangst, vistuig, en genomen maatregelen om de bijvangst te beperken.
Prioriteiten hierbij zijn het ontwikkelen van een goede doodsoorzaakdiagnose, het opzetten van een waarnemersprogramma in die typen visserij waarbij bijvangst wordt verondersteld, kennis van vistuigen en hun gebruik, onderzoek naar technische aanpassingsmogelijkheden van netmateriaal, het aanbrengen van geluidsbronnen (ter afschrikking) aan netten, het toepassen van ontsnappingsluiken, alternatieve visserijtactieken, en eventueel tijdelijke gebiedssluiting.
(Bron)
Steeds meer Trojaanse paarden

AMSTERDAM - Microsoft heeft in de tweede helft van 2007 veel meer Trojaanse paarden op pc's aangetroffen en verwijderd dan in de periode daarvoor.
Het bedrijf spreekt van een stijging van 300 procent. Volgens Microsoft is gebruik van zogenoemde 'downloaders' inmiddels de favoriete aanvalsstrategie van cybercriminelen. Dergelijke kwaadaardige software kan op kwetsbare pc's worden geïnstalleerd door een website te bezoeken die bepaalde code bevat.
Vaak verleiden de aanvallers hun slachtoffers om op een link te klikken die het Trojaanse paard installeert, bijvoorbeeld door te beweren dat de link naar een bijzondere foto of video leidt. De kwaadaardige software kan allerlei problemen veroorzaken. Vaak wordt die gebruikt om spam te verzenden, inloggegevens voor bankwebsites of e-mail te onderscheppen, of om hinderlijke advertenties te tonen.
Microsoft verzamelde de statistische gegevens met behulp van zijn 'Malicious Software Removal Tool' (MSRT), een programmaatje dat maandelijks Windowscomputers controleert op kwaadaardige software en die verwijdert. Het MSRT wordt maandelijks op 450 miljoen Windows-pc's gebruikt.
(Bron)
SGP wil popmuziek verbieden

AMSTERDAM - De SGP in de Provinciale Staten van Gelderland wil popmuziek verbieden, omdat deze zou aanzetten tot drank- en drugsgebruik. Dat meldt De Pers donderdag. "Popmuziek heeft de intentie de mens los te maken van God", aldus Statenlid Nelis Zondag.
De SGP wil dat de overheid alleen evenementen subsidieert die een educatieve waarde hebben. Popmuziek valt daar niet onder, zo zei Zondag tijdens een debat over subsidie voor Gelderse popcentra. "Bij popmuziek gaat het om opzwepen."
De politicus wuift het argument dat poppodia jongeren van de straat houdt, weg. "Na afloop kunnen ze ook vandalisme plegen." Verder wijst Zondag op het gebruik van drugs onder bezoekers van houseparty's. "Mensen gebruiken daar drugs en leven zich uit op de muziek", zo zegt hij op de website van de krant.
De SGP'er zegt zelf te betwijfelen of het ooit tot een verbod zal komen. "We zijn maar een klein partijtje. Maar we kunnen wel onze beginselen uitdragen en de mensen laten nadenken."
(Bron)

Ik vrees dat ze mensen vooral laten lachen op deze manier.
Bejaarde man zorgt voor chaos bij inparkeren

RIJNSBURG - Een 90-jarige Rijnsburger liet donderdag bij het parkeren van zijn auto een spoor van vernieling achter.
De man overreed zijn 91-jarige vrouw, ramde twee auto's en kwam uiteindelijk bij een tankstation tot stilstand.
Volgens een politiewoordvoerder wilde de bejaarde man achteruit inparkeren. Zijn vrouw stond achter zijn auto om hem aanwijzingen te geven.
De Rijnsburger vergiste zich in de pedalen. Hij wilde remmen, maar drukte het gaspedaal in en overreed vervolgens zijn echtgenote. In paniek drukte de man zijn gaspedaal nog verder in en ramde een geparkeerde auto, die in het plantsoen belandde.
De Rijnsburger vervolgde zijn weg in z'n achteruit, botste tegen een rijdende auto, reed vervolgens een tankstation binnen en ramde daar een benzinepomp.
Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand tegen de gevel van een autobedrijf. Zijn vrouw is met een gebroken been naar een ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Ophef om tariefsverhoging Marktplaats

AMSTERDAM - Veel gebruikers van Marktplaats reageren ontstemd op een verhoging van de advertentietarieven op de vraag-en-aanbodsite. In enkele tientallen rubrieken gaat de prijs woensdag omhoog.
In sommige gevallen is de stijging fors. Bepaalde rubrieken waarin tot nu toe gratis geadverteerd kon worden, kosten nu zes of negen euro. De prijs van een auto-advertentie gaat van negen naar vijftien euro, en wie via Marktplaats een woning verhuurt moet 25 in plaats van negen euro betalen.
De verhogingen gelden vooral voor rubrieken waarin dure goederen worden aangeboden, zoals computerapparatuur en breedbeeldtelevisies. Ook categorieën waarin veel professionele handelaren actief zijn, zoals auto's, worden duurder.
De prijsverhoging valt bij veel gebruikers niet in goede aarde. Op het forum van de vraag-en-aanbodsite dreigen veel adverteerders met een boycot. Ze zeggen over te zullen stappen naar concurrent Speurders.nl, dat volgens Webwereld veel extra toeloop heeft sinds de tariefswijziging bekend is gemaakt.
Toch zijn er ook gebruikers die positief reageren. "Zijn we hopelijk eindelijk verlost van al die handelaren, malafide bedrijfjes, oplichters en nog meer van dat gespuis. De spoeling wordt dunner, maar de kwaliteit neemt toe," schrijft ene 'Floyd'.
Volgens woordvoerder Jeroen Breuer van Marktplaats is dat laatste geen doelstelling van de prijsaanpassing. "Wij denken dat we grote waarde bieden aan onze gebruikers, en daarvoor vinden we dit een goed tarief." Volgens Breuer helpt de tariefsverhoging om de site voor particulieren grotendeels gratis te houden. "We richten ons met deze aanpassing vooral op duurdere goederen en zakelijke gebruikers. 90 Procent van de advertenties is nog altijd kostenloos."
(Bron)
'Als er vraag naar is, blijft XP'

AMSTERDAM - Microsoft zou kunnen heroverwegen om Windows XP na 30 juni niet meer te verkopen, als er vraag naar blijft bestaan.
Dat heeft topman Steve Ballmer van het bedrijf donderdag gezegd tijdens een gesprek met de pers in het Belgische Louvain-La-Neuve, meldt Reuters. Hij liet wel weten dat dat besluit op dit moment niet aan de orde is: volgens Ballmer verkopen de meeste computerhandelaren pc's met XP's opvolger Windows Vista, en kiezen ook de meeste consumenten voor het nieuwe besturingssysteem.
Windows Vista kwam eind 2006 op de markt, maar veel gebruikers houden nog vast aan zijn voorganger. Vista stelt aanzienlijk hogere eisen aan ondermeer de snelheid en de geheugencapaciteit van de pc dan XP.
Volgens Microsofts planning is XP na 30 juni niet meer leverbaar. Die datum was al een concessie aan computerfabrikanten als Dell en Hewlett-Packard, die onder klanten nog veel vraag naar XP bespeurden. Eigenlijk zou Microsoft de levering al vijf maanden eerder staken.
Onlangs maakte het bedrijf ook al bekend een uitzondering te maken voor 'ultralichte systemen'. Dergelijke goedkope computers, veelal laptops, winnen aan populariteit. Ze kunnen echter Vista niet aan.
Door XP voor deze computers te blijven aanbieden, hoopt Microsoft het alternatieve besturingssysteem Linux de wind uit de zeilen te nemen. De populaire Eee PC van Asus maakt van die software gebruik, al is een XP-versie ook al aangekondigd.
(Bron)
Duo slaat hond dood om verharing

LEEUWARDEN - Een 45-jarige man uit Leeuwarden heeft met hulp van een 40-jarige vrouw zijn beagle doodgeslagen met een klauwhamer omdat de hond te veel verhaarde. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Het tweetal toog naar een park in de Friese hoofdstad, waar de eigenaar de hond de schedel insloeg. Het duo gooide het dier daarna in een vuilcontainer. De man en vrouw zijn woensdag opgepakt door de politie. Beide verdachten hebben bekend, waarna ze zijn vrijgelaten in afwachting van eventuele strafvervolging.
De hond moet enorm hebben geleden, want het dier is pas na zeven klappen met de hamer overleden, zo blijkt uit onderzoek van een dierenarts.
(Bron)
Automobilist belandt in nat beton door TomTom

AMSTERDAM - Een automobilist die naar zijn TomTom luisterde en niet goed naar de weg keek, is nogal onfortuinlijk terecht gekomen. Een man uit het Brabantse Klundert reed op een rotonde in aanleg af, maar de TomTom zei dat hij rechtdoor moest.
De Brabander besloot de aanwijzingen van de computerstem op te volgen, waardoor hij in het middenstuk van de rotonde belandde, dat net vol was gegoten met beton.
Door het incident moet alle beton er weer uit en vervangen worden door nieuw beton. De werkzaamheden lopen een aantal dagen vertraging op, zo meldt BN/De Stem donderdag.
(Bron)

woensdag, april 23, 2008

'Structurele tekortkomingen AIVD gerepareerd'

DEN HAAG - De structurele tekortkomingen die na de moord op Theo van Gogh bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werden geconstateerd, zijn gerepareerd.
Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag in een overleg met de Tweede Kamer over een zeer kritisch rapport over de inlichtingendienst.
De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) concludeerde namelijk dat de AIVD in 2004 te weinig aandacht had besteed aan de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B.De veiligheidsdienst onderschatte de "belangrijke rol en de gewelddadige uitstraling" van B., aldus de CTIVD.
Er waren enkele structurele problemen, zoals bijvoorbeeld de onderlinge uitwisseling van informatie, de mogelijkheden om internet goed in de gaten te houden en de samenwerking met de regionale inlichtingendiensten van de politie. Onder meer op die gebieden zijn volgens Ter Horst inmiddels structurele verbeteringen doorgevoerd.
Ze wijst erop dat nog niet alle trajecten voor verbetering al zijn afgerond. Zo is de AIVD nog steeds bezig met het uitbreiden van de organisatie. Dit jaar moeten er honderd nieuwe mensen bijkomen. "Sinds 2004 zijn er al vijfhonderd medewerkers bijgekomen. De AIVD heeft nu ongeveer 1400 mensen in dienst en is dus al flink gegroeid."
Verder liet Ter Horst weten dat de inlichtingendienst nog twee jaar nodig heeft om een nieuw systeem voor informatieverwerking in te voeren. "Het gaat om een volstrekt nieuwe techniek", meldde ze.
De bewindsvrouw hield de kamer voor dat ze niet kan beloven dat er nooit meer fouten bij de AIVD worden gemaakt. Ter Horst: "Wel is er geleerd van de fouten." Ze gaf aan het vertrouwen te hebben dat de dienst zijn taken nu goed aankan.
De CTIVD steunt Ter Horst in haar opvatting. In het woensdag uitgebrachte jaarverslag van de toezichhouder staat dat ondanks enkele kritische opmerkingen in de toezichtrapporten van de Commissie, de AIVD zijn taken adequaat uitvoert.
(Bron)
Tsjechische politici praten gevaarlijk hard

PRAAG - Volksvertegenwoordigers in Tsjechië praten te hard en riskeren daarom gehoorschade. Dat blijkt uit geluidsmetingen van de afgevaardigde Pavel Severa bij debatten in het parlement, meldde het Tsjechische dagblad Pravo woensdag.
De politicus die het meeste kabaal maakt is de sociaaldemocraat David Rath met 112,7 decibel. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een politiesirene of discomuziek.
Naast luid sprekende oppositieleden laat ook de regering zich niet onbetuigd. Premier Mirek Topolanek produceerde 94,1 decibel.
Medici waarschuwen voor gehoorschade bij een voortdurend geluidsniveau van meer dan 90 decibel. Parlementsvoorzitter Miloslav Vlcek heeft laten weten te luide speeches van politici voortaan te onderbreken.
(Bron)
Grote brand verwoest 10 hectare natuur

BREDA - Door een grote brand in het Mastbos ten zuiden van Breda is dinsdagmiddag ongeveer 10 hectare natuurgebied in de as gelegd. Dat meldde een woordvoerder van de politie. Hoe de brand kon ontstaan is nog onduidelijk, maar volgens de zegsman zijn er geen verdachte omstandigheden.
Het vuur ontstond in een afgesloten gedeelte van het natuurgebied. Zowel bos als hei stonden in brand. Aanvankelijk leken er diverse brandhaarden te zijn, maar volgens de politie zou het ook goed kunnen dat het vuur is overgeslagen.
Om half vijf kon het sein brandmeester worden gegeven. Ongeveer veertig brandweermensen uit de regio rukten uit om het vuur te bestrijden.
(Bron)
Politie neemt 750 kilo koraal in beslag

SPIJK - Het milieurechercheteam van de Gelderse politie heeft bij een bedrijf in Spijk 750 kilo koraal in beslag genomen. De 53-jarige directeur van het bedrijf is gehoord over de zaak, aldus een woordvoerder van de politie woensdag.
De Braziliaanse politie, die bezig is met een onderzoek naar de export van koraal, tipte de Nederlandse collega's. De handel in en het bezit van koraal is verboden op grond van een internationaal verdrag, dat handel in beschermde dier- en plantensoorten verbiedt.
Het bedrijf wilde met de koraal handelen. De in beslag genomen partij had een straatwaarde van enkele duizenden euro's volgens deskundigen. De politie probeert nog zicht te krijgen op kopers van de illegaal geïmporteerde koraal.
De in beslag genomen koraal is voorlopig ondergebracht in een bassin in een dierentuin in Nederland. Justitie moet beslissen wat er verder in deze zaak gaat gebeuren, aldus de politie.
(Bron)
Ballonnen gevonden in zee, priester nog zoek

AMSTERDAM - Reddingswerkers hebben dinsdagavond voor de Braziliaanse kust een tros heliumballonnen gevonden, maar niet de priester die zondag met de ballonnen opsteeg met de bedoeling een record te vestigen.
De priester raakte acht uur nadat hij was opgestegen het telefonische contact met de grond kwijt, maar de brandweer, die de zoektocht uitvoert, schat de kans dat hij nog leeft desondanks in op 80 procent.
De priester, Adelir Antonio di Carli, wilde het record ballonhangen, dat op negentien uur staat, verbreken om geld in te zamelen voor een 'spirituele' rustplek voor vrachtwagenchauffeurs. De dinsdag in zee gevonden ballonnen zijn nog heel.
Di Carli heeft voldoende water en mueslirepen bij zich om het minstens vijf dagen uit te houden. De priester droeg een helm, een survivalpak, een waterdichte overall en een parachute en zat in een opblaasbare stoel die in zee kan drijven.
In januari brachten zeshonderd heliumballonnen hem in vier uur van de plaats Ampere naar Argentinië.
(Bron)
Tony Blair blijkt zwartrijder

LONDEN - Miljoenen verdiende hij sinds zijn afscheid als premier van Groot-Brittannië maar de gewezen regeringsleider Tony Blair had maandag geen geld of creditcards op zak om een treinkaartje te kunnen betalen.
De 54-jarige oud-politicus werd maandag zonder geldig vervoersbewijs gesnapt door een conducteur die uiteindelijk met de hand over het hart streek en Blair gratis mee liet reizen, meldde de Britse tabloid Daily Mail woensdag.
Een beveiligingsman van Blair zou volgens een woordvoerder van de ex-premier hebben aangeboden het eersteklassekaartje te betalen maar dat hoefde niet van de conducteur. Blair, in de trein op weg naar vliegveld Heathrow, spaarde 30 euro uit door de geste.
(Bron)

Wat een loser.
Agenten gewond bij vechtpartij Nistelrode

NISTELRODE - Vier politieagenten zijn dinsdagmiddag in Nistelrode (Noord-Brabant) lichtgewond geraakt bij een vechtpartij met enkele belagers. De politie heeft drie mannen en twee vrouwen aangehouden voor poging tot doodslag, bedreiging, mishandeling en verzet tegen de politie.
Een woordvoerder heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Twee agenten reageerden op klachten over een 11-jarige jongen die zonder helm op een crossmotor door een woonwijk met veel spelende kinderen scheurde. Op het moment dat ze de motor in beslag wilden nemen arriveerde een familielid van de jongen.
De man trommelde meer familie en bekenden op en er ontstond een vechtpartij tussen de vijf verdachten en de twee agenten. Een man reed met de motor meerdere keren op de in het nauw gedreven politiemensen in.
Vier extra opgeroepen agenten wisten hun collega's te bevrijden en de verdachten te arresteren. Het gaat om twee mannen van 50 en 41 jaar uit Nistelrode, twee vrouwen van 40 en 19 jaar uit Nistelrode en een 30-jarige man uit Oss. Ze zijn opgesloten.
(Bron)

Wat een tuig.
Duizenden Leeuwarders zonder stroom

LEEUWARDEN - Duizenden inwoners van Leeuwarden zitten woensdag sinds ongeveer 16.15 uur zonder elektriciteit.
Bij graafwerkzaamheden is een stroomkabel geraakt waardoor 83 transformatiehuisjes zonder spanning zijn komen te zitten. Dat meldde netwerkbeheerder Essent woensdag.
De stroomstoring betreft Camminghaburen, de grootste Leeuwarder wijk met meer dan 10.000 inwoners, en industrieterrein De Hemrik. Hoe lang de storing gaat duren is onbekend.
Door het incident zit ook de Friese regionale omroep Omrop Fryslân zonder stroom. De omroep kan echter via noodstroom toch uitzenden, aldus de organisatie.
(Bron)
Ontplofte drollen in warenhuis

AMSTERDAM - In de Amerikaanse stad Salt Lake City is deze week een magnetron vol uitwerpselen ontploft.
Tieners hadden in een warenhuis de uitwerpselen in een magnetron geplaatst, de timer op tien minuten gezet en hebben zich toen uit de voeten gemaakt. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
Een deel van het warenhuis raakte bedolven onder de uitwerpselen. Na bestudering van de bewakingscamera werden de drie tieners herkend, waarna ze al snel werden opgepakt.
De vandalen draaien op voor de schade, die ruim tweeduizend euro bedraagt. De winkel kon na enkele uren schoonmaakwerk weer geopend worden.
(Bron)
Utrechtse studentenkamers veel te duur

UTRECHT - De huurprijzen die gevraagd worden voor particuliere kamers in Utrecht zijn in de regel veel te hoog.
Uit een onderzoek van woningcorporatie SSH Utrecht blijkt dat in de zomer van 2007 veel te veel geld werd gevraagd voor 86 procent van de kamers die op zeven grote kamersites stonden.
Voor bijna de helft van de kamers werd zelfs 100 euro of meer gevraagd dan wettelijk is toegestaan. Dat maakte de corporatie woensdag bekend.
Het onderzoek wees verder uit dat de sites kamerzoekers nauwelijks informatie bieden over huurrecht en maximale huurprijzen.
Het probleem bij de bemiddelingswebsites is volgens SSH dat er geen landelijke verordening is waarin is vastgelegd waaraan ze zich moeten houden.
Op gemeentelijk niveau zijn er wel regels voor commerciële bemiddelingsbureaus die zich fysiek willen vestigen. De websites stellen echter dat zij geen bemiddelaar zijn maar enkel faciliteren, aldus SSH.
(Bron)

Geen nieuws helaas. De kans dat je een redelijk geprijsde particuliere kamer vindt, is klein, en zolang er te weinig kamers zijn, zal dat zo blijven.
'Meer drijvende woningen in lage polders'

DEN HAAG - De overheid moet wonen op het water stimuleren. Drijvende woningen en huizen op palen kunnen eraan bijdragen dat Nederland droge voeten houdt. Dat blijkt uit een rapport over het zogeheten waterwonen van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV).
Drijvende woningen en huizen op palen zijn geschikt voor gebieden die regelmatig overstromen, zoals lage polders. Door dit soort woningen te bouwen, kunnen meer gebieden als waterberging worden gebruikt tijdens grote overstromingen.
Waterwonen levert bovendien meer bouwterreinen op, ook in de volle Randstad. Volgens de SEV lopen consumenten warm voor wonen op het water. De stuurgroep wil daarom dat de overheid duidelijk maakt hoe de regels voor woningbouw moeten worden toegepast bij waterwonen.
Op dit moment gelden alleen specifieke regels voor woonboten en heerst onduidelijkheid over de eisen waaraan drijvende woningen en huizen op palen moeten voldoen, stelt de SEV.
Volgens de stuurgroep loopt Nederland achter bij landen als Amerika, Japan, Duitsland en Engeland. Worden de ongeveer 10.000 woonboten en woonarken niet meegerekend, dan tellen de lage landen op dit moment niet meer dan 175 waterwoningen verspreid over vijf locaties.
Het gaat vooral om drijvende villa's voor een selecte groep rijke mensen die graag aan watersport doet. Op korte termijn komen daar 185 waterwoningen in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg bij. Binnen enkele jaren moeten er in Dordrecht, Rheden en Groningen nog eens circa vijfhonderd waterwoningen worden neergezet.
Deze aantallen vallen in het niet bij de vraag naar waterwoningen. Alleen in zeven grote steden bestaat al een belangstelling voor 5000 tot 10.000 woningen.
(Bron)

Ja, pleur al die polders vol woningen - tot nu werden dit soort gebieden juist beschermd doordat er niet veel mee te doen was. Weg met dat groen, weg met die bijzondere stukken land: volbouwen!
Spinnen nemen Australisch ziekenhuis over

SYDNEY - Giftige spinnen hebben een ziekenhuis in de Australische deelstaat Queensland overgenomen.
Patiënten moesten wegens de invasie van de dieren worden geëvacueerd en de instelling is tijdelijk gesloten, meldden Australische media woensdag.
Pogingen de hordes Redback-spinnen in het Baralaba-ziekenhuis te verdelgen, zijn allemaal mislukt. De instelling wordt nu ontruimd om verdelgers de kans te geven het gebouw grondig te bespuiten.
Redback-spinnen komen in heel Australië voor. Zij zijn verwant aan de beruchte Zwarte Weduwe. Een beet gif van de spin kan ernstige pijn en spiersamentrekkingen tot gevolg hebben, en leidde vroeger soms zelfs tot de dood. Sinds de jaren vijftig is er een tegengif op de markt.
(Bron)
'China en Rusland spioneren in Nederland'

DEN HAAG - China, Rusland en enkele andere landen maken zich schuldig aan spionage in Nederland. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vorig jaar "een aantal" buitenlandse spionnen "bewogen terug te gaan" naar hun land van herkomst.
Ze hadden allemaal een diplomatieke status, zei AIVD-baas Gerard Bouman dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van zijn dienst over 2007.
Volgens de AIVD is vorig jaar vanuit China meerdere keren geprobeerd digitaal in te breken op vitale ICT-netwerken in Nederland om aan technologische kennis te komen.
Ook probeert de Chinese overheid daartoe leden van de Chinese gemeenschap hier te beïnvloeden, via persoonlijke gesprekken of methoden waarbij "meer druk" wordt gebruikt.
Bouman sprak van serieuze dreigingen, maar wilde er verder niets over zeggen. Russische geheim agenten proberen in Nederland vooral informatie te verzamelen over de energiesector.
Volgens de AIVD lijken die inlichtingenactiviteiten in Nederland toe te nemen. De Russische president Vladimir Poetin had de medewerkers van zijn inlichtingendienst SVR in oktober 2007 opgeroepen om economische en technisch-wetenschappelijke informatie te vergaren.
Waarom de AIVD China en Rusland expliciet noemt in het jaarverslag, wilde Bouman niet zeggen. Welke andere landen hier in het geheim kennis proberen te bemachtigen, liet hij in het midden.
In voorgaande jaren ging het bijvoorbeeld om Iran. De spionage richt zich vooral op de overheid, bedrijven en universiteiten. Volgens het AIVD-hoofd hoeft dat echter geen gevolgen te hebben voor het toelatingsbeleid van kennismigranten.
Naast klassieke spionage, waarbij buitenlandse diensten uit zijn op militaire, economische, politieke en technologische informatie, ziet de AIVD zich steeds vaker geconfronteerd met een nieuwe vorm van inlichtingenwerk waarbij belangrijke ICT-netwerken vanuit het buitenland worden aangevallen.
Daardoor kunnen beschermde persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Ook kan het de veiligheid van overheidsorganisaties of bedrijven in gevaar brengen.
(Bron)
Veel metalen en bacteriën in drinkwater nieuwbouw

DEN HAAG - Het drinkwater in nieuwbouwhuizen vlak voor de oplevering laat te wensen over. Er zitten te veel metalen en te veel bacteriën in, blijkt uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) samen met keuringsorganisatie KIWA.
Milieuminister Jacqueline Cramer scherpt nog dit jaar de regels aan, liet zij woensdag de Tweede Kamer weten.
Bewoners zullen verder, mogelijk via een sticker op nieuwe kranen, geadviseerd worden om de kranen de eerste maanden dagelijks 'kort' door te laten lopen.
(Bron)
Tiener neemt mortiergranaat mee naar school

AMSTERDAM - Een tiener in de gemeente Aalten heeft dinsdag voor paniek gezorgd toen hij een gevonden mortiergranaat meenam naar zijn school in Dinxperlo. Dat meldde de politie woensdag.
De leerling vertelde dat het projectiel volgens zijn vader ongevaarlijk was. Hij had er bovendien al enkele keren met een hamer op geslagen.
De in allerijl gewaarschuwde politie besloot de Explosieven Opruimingsdienst naar het Achterhoekse plaatsje te laten komen. Die constateerde dat het projectiel inderdaad ongevaarlijk was.
De jongen bleek bij nader inzien toch flink geschrokken van zijn lichtzinnige gedrag, aldus de politie.
(Bron)

"Hij had er bovendien al enkele keren met een hamer op geslagen." Fantastische methode om te ontdekken of zo'n ding op scherp staat.
Zacht maar aanhoudend regentje - alles ruikt groen en fris, de merel zingt gewoon door en zelfs Tijger blijft buiten.
Er is een ansichtkaart gevonden die Anne Frank schreef in 1937. De presentatrice die dat meldde, was duidelijk ietwat verbaasd dat de tekst van de kaart in het Duits was.
Misschien moet ze zich iets beter verdiepen in Anne Frank.

dinsdag, april 22, 2008

De zes meerkoeteieren hebben tot nu toe vijf zwarte frummels met rood petje opgeleverd, en met minivleugeltjes en maxitenen.
Het nest heeft aan één kant inmiddels een soort helling, meerkoet 1 zit op het nest, een beetje opgeblazen breeduit zodat al die ukkies eronder passen, en meerkoet 2 ragt wild in de rietkraag en komt dan zo trots met een stuk verdorde lis aan dat ie een beetje over het oog ziet dat het in het nest geprikt wordt op een manier die een rondbanjerend jong de weg verspert. Broedkoet haalt het stukje dan weg en prutst het ergens anders in en zo wordt het nest steeds groter.

zondag, april 20, 2008

Absolute afrader: even die lamp uitdoen voor je de huiskamer uitloopt, zonder eerst het licht in de gang aan te doen. Vaak gaat het wel goed, maar deze keer niet. Ik struikelde over een Tom die net op dat moment besloot dat ie er NU langs moest.
Dan klap je om richting tafeltje, om op een knie en de plooi tussen duim en wijsvinger te landen, waarna je van schrik terugstuitert, je enkel verzwikt en uiteindelijk pijnlijk in een boekenkast landt, terwijl je half opgevouwen hoopt dat de kast niet omgaat (gelukkig niet) en dat die plooi tussen duim en wijsvinger niet gescheurd is (ook niet, alleen maar erg dik en pijnlijk).
Dan ga je niet ontspannen naar bed, met een coldpack voor je hand roulerend over de andere zere plaatsen.
De schade valt nog mee, her en der zeer gevoelige plekken en een zere hand.
Wel weer een topactie.
Moqtada al-Sadr dreigt met oorlog

NAJAF/BAGDAD - De sjiitische geestelijke en radicale politicus Moqtada al-Sadr heeft zaterdagavond met een oorlog tegen de centrale regering in Bagdad gedreigd. Al-Sadr drong er in een verklaring bij de regering op aan "het pad van de vrede te bewandelen" en sprak van "een laatste waarschuwing".
Na de toespraak van al-Sadr werd via luidsprekers van moskeeën in de sjiitische wijk Sadr-City de bevolking opgeroepen de wapens op te nemen. "Bestrijdt de bezetters, gooi ze uit uw huizen", aldus bewoners zondag. Ook werd het Iraakse leger opgeroepen "niet tegen uw broeders te vechten".
Regeringstroepen voeren met Amerikaanse steun al enkele weken strijd met gewapende aanhangers van al-Sadr en houden Sadr-City belegerd. Ook vallen troepen trouw aan de regering van premier Nuri al-Maliki pro-Sadr milities aan in de zuidelijke stad Basra.
De regering probeert zo de macht te breken van de milities van al-Sadr, die zich het Mahdi Leger noemen. Zaterdag zijn ook gevechten gemeld in Nasiriyah. In Basra rukten regeringstroepen op in de wijk Hayania, onder meer met steun van Britse artillerie en Amerikaanse luchtaanvallen. De wijk gold als bolwerk van het Mahdi Leger.
(Bron)
Fietser overlijdt tijdens toerversie Amstel Gold Race

GENHOUT - Een 54-jarige toerfietser die zaterdag meedeed aan de toerversie van de Amstel Gold Race is overleden. De man werd op de Molenberg in Genhout (Limburg) onwel. Dat heeft de politie gemeld.
Een andere toerfietser heeft de man, uit Hengelo, nog gereanimeerd. Na aankomst in het ziekenhuis overleed de man alsnog.
De toerversie van de race wordt elk jaar traditioneel gehouden, de dag voor de daadwerkelijke Amstel Gold Race.
(Bron)
Voetgangster overlijdt door aanrijding

BUURMALSEN - Een 65-jarige vrouw is zaterdagmiddag in haar woonplaats Buurmalsen (Gelderland) overleden door een verkeersongeval. Dat meldde de politie zondag.
De vrouw liep met haar hond op een fietsstrook langs de Rijksstraatweg in Buurmalsen. Daar werd de vrouw aangereden door een auto, bestuurd door een 19-jarige automobiliste.
Ook de hond van de van de vrouw overleefde de aanrijding niet, aldus de politie.
(Bron)
'Aanhangers Mugabe zetten martelkampen op'

JOHANNESBURG - De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft martelcentra opgezet waar oppositieleden worden mishandeld, gefolterd en geïntimideerd.
Dat heeft de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zaterdag bekendgemaakt. De organisatie baseert zich op verklaringen van slachtoffers en ooggetuigen.
"Marteling en geweld nemen sterk toe in Zimbabwe", stelde Georgette Gagnon, Afrika-directeur van Human Rights Watch. "ZANU-PF-leden hebben martelkampen opgezet om mensen die ervan verdacht worden afgelopen maand op de (oppositionele) MDC te hebben gestemd, systematisch te selecteren, af te tuigen en te martelen."
ZANU-PF-leden en hun bondgenoten komen overdag bijeen om doelwitten te selecteren. Volgens getuigen worden de verdachten vervolgens opgepakt en 's avonds naar de kampen gebracht.
Daar worden ze urenlang met houten stokken en legerknuppels geslagen, stelt de organisatie in een rapport.
Human Rights Watch zegt donderdag en vrijdag meer dan dertig personen te hebben gesproken die ernstige verwondingen hebben opgelopen als gevolg van martelingen.
(Bron)
17 graden - in de schaduw :-)
Tijger komt alleen binnen als ze denkt dat er iets te snaaien valt, Tom zie ik niet eens meer.
Veel bijen en andere vliegbeesten in de tuin, en vooral: een complete explosie van lieveheersbeestjes. Ik zag ze in de stad al af en toe, maar nu hier ook.