zaterdag, december 06, 2003

De Metro heeft een brievenrubriek.
Gisteren stond daar weer een wondertje in.

Ergernissen in de ochtendtrein

Steeds vaker overkomt het me dat van die jeugdige opgefokte kereltjes vol hormonen ‘s ochtends op een zoet energiedrank leven. Nadat het kereltje weer bij het land van de levende is en een paar slechte grappen heeft gemaakt, valt hij met z’n mond open in slaap en verspreid die zoetige lucht zich weer door de coupé. Struikelend over z’n veel te grote schooltas worstelt iedereen zich door de coupe.
Over dit soort mensen wil ik het ook nog even hebben. Opstappen in Alkmaar Noord en er weer uit in Alkmaar CS. Pak de bus en stoor de mensen die openbaar vervoer voor de lange afstand nemen, niet langer. Dat in en uit stappen en dat drukke gekwebbel. Als je energie over hebt, neem dan de bus of de fiets. Eigenlijk zou het verboden moeten worden om een treinreis van minder dan tien minuten te maken.

J. de Vries, Amsterdam
TT 401 Acht deelnemers aan een Franse krasloterij waren dolblij toen bleek dat ze de jackpot gewonnen hadden. Al snel bleek echter dat er sprake was van een drukfout op de loten.
Het bedrijf in kwestie, Française des Jeux, wilde eerst niets uitkeren. Na dreigende rechtszaken werd echter een manier gevonden om te berekenen hoeveel schade de mensen hadden geleden. Hierbij werd gekeken naar de som die men dacht te hebben gewonnen en hoe lang men in deze veronderstelling had verkeerd.
De acht (on)gelukkigen krijgen nu alsnog een bedrag tussen de 2000 en 40.000 euro op hun rekening gestort.
TT 130 SANYA Miss Ierland is in China verkozen tot Miss World 2003. Rosanna Davison (19) is een dochter van de zanger Chris de Burgh.Vorig jaar won Miss Turkije, de in Almelo wonende Azra Akin.
TT 122 Protestmars Rome tegen pensioenplan

ROME Honderdduizenden Italianen hebben in Rome gedemonstreerd tegen de plannen van de regering om het pensioenstelsel te hervormen. Volgens de vakbonden, die de protestmars hebben georganiseerd, waren er 1 miljoen mensen op de been. De politie houdt het op 250.000.
De regering-Berlusconi is voornemens de pensioengerechtigde leeftijd van 57 jaar te verhogen tot 65 voor mannen en 60 voor vrouwen. Alleen werknemers die al 40 jaar premie hebben betaald, mogen eerder met pensioen.
Italië kampt met een sterk vergrijzende bevolking, waardoor het pensioenstelsel onbetaalbaar dreigt te worden.
TT 120 DEN HAAG De politie heeft in een woning in Scheveningen 54 vuurwapens, granaten, munitie, 34 messen en 17 zwaarden gevonden. De bewoner (34) is opgepakt.

Vooral die zwaarden doen me denken dat het misschien een verzamelaar is. Ik hoop het maar.
TT 104 Man en vrouw neergeschoten op Dam

AMSTERDAM Op de Dam in Amsterdam zijn een man en een vrouw neergeschoten. De man is dood, de vrouw is gewond naar een ziekenhuis gebracht. Een verdachte is aangehouden. De slachtoffers hebben de Russische nationaliteit.
De schietpartij vond rond 15.30 uur plaats voor hotel Krasnapolsky. Op aanwijzing van getuigen, die de schutter een eind achtervolgden, hield de politie op de Ceintuurbaan een verdachte aan.
Verder zoeken duikers in de gracht aan de Oudezijds Voorburgwal naar het mogelijke moordwapen. Getuigen hebben de vermoedelijke schutter daar iets in het water zien gooien.
TT 130 LONDEN De Britse ex-diplomaat en auteur van culinaire boeken Alan Davidson (79) is overleden. Hij was ambassadeur in Den Haag. Dit jaar ontving hij voor zijn boeken de Erasmusprijs.
Over huwelijken gesproken:

Four 'gangsters' and a wedding

Four would-be gangsters and a wedding photographer called Cobra sparked a full-scale police alert yesterday morning.
Aaron Trotter and his groomsmen had no idea their bit of wedding-morning frivolity with fake guns would be mistaken for the real thing by Christchurch police.
The wedding party was acting out a fake drug deal for some quirky wedding photos when an alarmed passer-by called the police. More than 10 police units blocked traffic while armed officers observed and called out to the wedding party as its members walked into the old stockyards off Deans Avenue at 9.35am. Wedding photographer Guillaume Hoffmann, known as Cobra, planned the photo shoot and admitted it looked pretty authentic.
"We arrived and the boys had bad-boy sunglasses on, all in black, bling-bling around their necks, and we had (replica) guns. Unfortunately we did it right in the public view at the Addington sale yards, because it looked good and rough," he said.
Two passers-by were alarmed when they saw a group of men with guns and knives at their throats, and decided to alert the police.
"We went inside an old building and suddenly everything went quiet – there were no cars driving by. I poked my head out the window to have a look," Cobra said. They were surrounded by armed police waiting for their next move.
Cobra said he came out first, making sure his cameras were visible to police. He and the wedding party were ordered to put their hands up and get down on the ground. "It was kind of scary, but only when we realised what was happening and we hit the ground with our hands on our heads and we saw the real guns," Cobra said.
He did not blame the police or the passers-by for taking the incident seriously. "I'd do it again, but I'll call the cops next time," Cobra said.
Senior Sergeant Kelvin Burgess, of the Christchurch police, said people should have more sense and take care when using imitation firearms.
"At least advise police of what you are doing. We'll still have to check it out, but at least it won't be a surprise to us," he said.
The bride-to-be, Sharon MacKay, was anxious to catch up with her groom after hearing about the events. "I have no idea how they are feeling, I can't wait to talk to them. Next week they'll be buzzing," she said before the wedding.
The couple were married at 2pm at the Tai Tapu church.
(Bron)
'Verharding Nederlanders neemt toe'

AMSTERDAM - De verharding van Nederlanders nam in 2003 toe. Mensen hebben minder mededogen met de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals daklozen, gehandicapten, verslaafden, criminelen en mensen met weinig geld. Slechts 69 procent van de Nederlanders meent dat iedereen die dat wil en nodig heeft hulp kan krijgen. Een jaar geleden was dat 74 procent.
Dit blijkt uit het TNS NIPO-onderzoek 'Geloof jij in ieder voor zich?', gehouden in opdracht van het Leger des Heils. Aan het onderzoek, naar de beleving en ervaring van sociale onderwerpen, namen 1277 mensen deel. Het is het derde jaar op rij dat het Leger des Heils het onderzoek heeft laten verrichten.
"Wat mij verontrust is de gewenning die in Nederland optreedt", zei I. Voorham, directeur Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. "Je schrikt als je voor het eerst een dakloze op straat tegenkomt die psychisch in de war is. Als je er elke dag een tegenkomt vind je het de gewoonste zaak van de wereld. Maar het is niet gewoon. Het is afschuwelijk."
Nederlanders denken vooral aan etnische minderheden als uitgesloten groep, en minder aan anderen. In 2001 vond 24 procent van de bevolking daklozen een kwetsbare groep, nu is dat nog slechts 12 procent. Twee jaar geleden werd de groep verslaafden door 22 procent spontaan genoemd, nu is dat 9 procent. Daklozen worden steeds meer gezien als mensen die overlast veroorzaken, alcoholist zijn, verslaafd zijn aan drugs en profiteren van de samenleving.
Het 'niet in mijn achtertuin'-syndroom neemt volgens de onderzoekers toe. Nederlanders vinden dat er wel zorg moet zijn en dat de samenleving vervlakt, maar meer dan de helft heeft problemen met een opvanghuis voor daklozen in hun eigen buurt. Ook een psychatrische voorziening in de buurt ziet 42 procent niet zitten. In 2001 hadden mensen er minder problemen mee.
De Nederlandse bevolking wijt het verminderde mededogen aan individualisme, zelfgerichtheid, onverdraagzaamheid en agressie. Burgers noemen dit als de belangrijkste problemen in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. De meerderheid denkt dat de maatschappij hieraan ten onder gaat en dat deze problemen leiden tot toenemende eenzaamheid.
Uit het onderzoek blijkt dat ruim één miljoen mensen geen vrienden heeft en dat 600.000 mensen zich vaak eenzaam voelen. Ook de financiële problemen nemen toe. Het aantal mensen dat zich zorgen maakt of zij kunnen rondkomen, is in 2003 verdubbeld naar 15 procent. Ruim 600.000 Nederlanders hebben schulden die zij niet op eigen kracht kunnen aflossen.
Meer dan de helft van de bevolking vindt tegelijkertijd dat mensen die niet in staat zijn met geld om te gaan, daar zelf schuldig aan zijn. Nederlanders zijn wel milder gaan oordelen over tieners die ongewenst zwanger zijn. In 2003 vindt 69 procent dat de pubers hier zelf schuldig aan zijn, terwijl dat een jaar eerder nog 77 procent was.
In 2003 is 43 procent van de burgers helemaal tevreden met hun leven. Een jaar geleden was dat 48 procent. Ongeveer 40 procent van de ondervraagden vindt zinvol leven een moeilijke opdracht en eenderde heeft behoefte aan iets dat het leven zinvoller maakt. Vooral jongeren vallen in deze categorie. Zij zijn nog zoekende naar een passende levensstijl, aldus de onderzoekers.
(Bron)
TT 105 DEN HAAG Het kabinet heeft besloten om 30 miljoen euro extra uit te trekken voor chronisch zieken en gehandicapten die zijn aangewezen op de bijzondere bijstand.

TT 120 DEN HAAG Het kabinet trekt 340 mln euro uit voor de verfraaiing van de grote HSL-stations en hun omgeving. Er worden in de buurt onder meer representatieve kantoren en woningen gebouwd.
[Er staan geen kantoren leeg tenslotte, en mensen die een 'representatieve' woning willen , zitten graag naast de HSL.]
Vrouw verliest 45.000 euro door 'hocus-pocus'-truc

ROTTERDAM - Een 37-jarige vrouw uit Rotterdam is door een slinkse truc van een medium voor bijna 45.000 euro opgelicht. De vrouw schakelde hem in omdat ze relatieproblemen had.
Enkele consults kostten de Rotterdamse al bijna 20.000 euro. Daarna vond bij haar thuis een ritueel plaats. De vrouw moest het medium een schaal met water, een envelop met daarin 25.000 euro en een zakdoek geven. Na veel 'hocus-pocus' verdween de man, waarbij de vrouw zich met het water moest wassen en de envelop onder haar hoofdkussen moest leggen.
De afspraak was dat ze het medium na haar slaap donderdagavond zou bellen om over een mogelijke droom te vertellen. De vrouw belde om te melden dat ze niet had gedroomd. Ze kreeg de opdracht om de envelop open te maken. Toen ze dat deed, bleken de eurobiljetten te zijn verwisseld voor stukjes papier. Het medium was vervolgens onvindbaar.
(Bron)
Geestelijke verspreidt per abuis pornovideo's

STUTTGART - Een geestelijke in het Zuid-Duitse dorp Lampoldshausen bij Heilbronn heeft per abuis pornografische video's onder leden van zijn gemeente verspreid. Dat meldde het Duitse perbureau DPA vrijdag.
De man deelde in totaal driehonderd banden uit waarop naar zijn idee films over het leven van Jezus stonden. De kopieercentrale die de films op de banden had gezet, had een vergissing begaan en de verkeerde rolprenten op de video's gezet.
(Bron)
Medewerkers afvaloven stelen cocaïne

AMSTERDAM - Justitie verdenkt zes medewerkers van de Amsterdamse afvalverwerkingsinstallatie AVI West van het stelen van zeven kilo cocaïne die bestemd was voor de afvaloven. De mannen zitten nog vast, aldus persofficier E. Hartjes van het Openbaar Ministerie in Haarlem vrijdag.
De medewerkers werden eind oktober betrapt. De politie heeft de cocaïne in beslag genomen en vervolgens voor vernietiging weer naar de afvaloven gestuurd. Justitie wil niet zeggen of de mannen vaker partijen drugs hebben gestolen.
Het Afval Energie Bedrijf (AEB), eigendom van de gemeente Amsterdam, wil niets kwijt over de zaak. Alle drugs die de politie van Amsterdam onderschept, wordt verbrand in de afvalverwerkingsinstallatie. De werknemers bij de afvaloven zijn de laatste die de drugs in handen hebben.
(Bron)
Imams: Mannen moeten meehelpen in het huishouden

AMSTERDAM - De imams van de sociaal-religieuze beweging Milli Görüs hebben hun mannelijke gehoor vrijdag opgeroepen te delen in de huishoudelijke taken. In de 23 moskeeën van Milli Görüs in Nederland klonk een pleidooi voor een "islamitisch gezinsmodel" waarin mannen en vrouwen volledig gelijkwaardig zijn.
De boodschap was volgens Milli Görüs vooral gericht op moslimmannen van de eerste generatie. Mannen moeten zich spiegelen aan de profeet Mohammed, die zijn echtgenotes hielp in het huishouden en zelf de was deed en zijn kleren naaide, aldus de imams in hun preek.
"Daarom is het binnen een gezin waar ook de vrouw kostwinner is, niet rechtvaardig om van haar te verwachten dat ze na het werk nog eens alle huishoudelijke taken doet", aldus de imams. "Of wanneer de meisjes huiswerk voor school moeten maken, hun broers niets in het huishouden hoeven te doen. Een rechtvaardige taakverdeling leren kinderen in de opvoeding en in het voorbeeld dat hun ouders geven."
De preek wijst elk gevoel van mannelijke superioriteit af. De komst van de islam in de 7e eeuw bracht volgens de imams in de toenmalige Arabische samenleving een revolutie teweeg door de verkondiging van gelijke rechten en verantwoordelijkheden voor man en vrouw.
Koranverzen en overleveringen die de man lijken te bevoordelen, zijn tijdgebonden, klonk het in de moskeeën. "Tegenwoordig is het vanuit ons geloof ondenkbaar dat er verschil zou bestaan tussen de rechten van de man en die van de vrouw."
Milli Görüs sluit met de boodschap aan bij het project Mannen in de hoofdrol van het ministerie van Sociale Zaken. Dat wil mannen ertoe bewegen meer huishoudelijke en zorgtaken op zich te nemen. De beweging van Turkse moslims organiseert op 14 december in de Ayasofya Moskee in Amsterdam tevens een debat over de taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Ook daar is de eerste generatie moslims de doelgroep.
(Bron)
Studenten in Berlijn naakt de straat op

BERLIJN - In Berlijn hebben tientallen studenten vrijdag de vrieskou getrotseerd en naakt door het centrum van de Duitse stad gelopen om te protesteren tegen voorgenomen bezuinigingen op universiteiten. Dat heeft de politie gemeld.
Ongeveer veertig studenten met vrijwel alleen schoenen aan verrasten het winkelende publiek op een kerstmarkt door er sprintjes te trekken. Daarbij riepen ze leuzen tegen de plannen van de deelstaatregering, die ongeveer 75 miljoen euro wil bezuinigen op de drie universiteiten van Berlijn. Vervolgens gingen ze een stukje met de metro en hielden ze verderop een protestloop tot ze het te koud kregen.
(Bron)
'Kankerpatiënt' veroordeeld tot vier jaar gevangenis

LONDEN - Een Britse man is vrijdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij zijn naasten geld uit de zak heeft geklopt door te veinzen dat hij kanker had. In werkelijkheid verbraste hij het ingezamelde geld, circa 300.000 euro, tijdens luxereisjes in het buitenland.
De 27-jarige Glenn Rycroft begon zijn kankertruc drie jaar geleden. Van vrienden, familieleden en ook liefdadigheidsinstellingen wist hij geld los te peuteren, zogenaamd om zijn medische behandelingen te kunnen betalen. Om maar echt op een kankerpatiënt te lijken liet hij op een gegeven moment zijn hoofd kaalscheren.
Twijfels over zijn ziektebeeld wist Rycroft vakkundig de kop in te drukken. Zo liet hij een van zijn weldoeners, die argwaan had gekregen, een brief van een kankerspecialist zien. Rycroft had de brief zelf geschreven.
De rechter in Manchester veroordeelde het gedrag van Rycroft vrijdag als "gemeen, walgelijk en meedogenloos''. Zijn voormalige beste vriend zei na afloop van het proces: "voor onze steun en vertrouwen zijn we beloond met bedrog en innig verdriet''.
(Bron)
Winkelier steelt van klanten

SWALMEN/ROERMOND - De politie heeft een 30-jarige winkelier uit Roermond opgepakt wegens misbruik van de betaalpassen van zijn klanten. Dat meldt de politie van Swalmen vrijdagavond.
De man wist afgelopen maanden ruim 10.000 euro af te schrijven van de rekeningen van zijn klanten. In zijn winkel had de man apparatuur opgesteld waarmee hij de gegevens van de betaalpassen van zijn klanten kon lezen en kopiëren. Door goed op te letten zag hij welke pincodes zijn klanten intoetsten. Later maakte hij illegale bankpasjes en pinde daarmee forse bedragen van de rekeningen van zijn klanten. De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.
(Bron)
Uitgeslapen.

vrijdag, december 05, 2003

Huwelijk bijgewoond. Tekort geslapen, van half elf tot twee op pad, m'n best gedaan het Fries te volgen van een hele mooie ceremonie, kwart over drie weer weg.
Gelukkig maakte iemand me op Utrecht Centraal wakker, anders had ik nu in ? gezeten ;-)
Eerst even slapen...

donderdag, december 04, 2003

De bedeling is terug, maar dan via de staat:

Weldoeners kunnen terecht bij Robin Hood-rekening

DEN HAAG - Weldoeners kunnen zich binnenkort bij het ministerie van Sociale Zaken melden om de door de bezuinigingen getroffen minima een zakcentje toe te te stoppen. Minister De Geus opent hiervoor een speciale Robin Hood-rekening.
"Waar de overheid niet meer kan helpen, is het goed dat mensen voor elkaar opkomen. Ik geef ze de mogelijkheid solidariteit te tonen", zei de CDA-bewindsman donderdag na zijn begrotingsdebat in de Tweede Kamer.
De Robin Hood-rekening is een vinding van GroenLinks. Kamerlid Van Gent wilde alle mensen die 100.000 euro of meer verdienen 500 euro extra belasting laten betalen om 700.000 huishoudens die rond moeten komen van een minimumloon uit de brand te helpen. "Het verschil tussen arm en rijk wordt in 2004 anders onaanvaardbaar groot", aldus Van Gent.
De belastingheffing komt er niet, maar het Kamerlid is in haar nopjes met de hulp van De Geus. "Ik heb het niet verzonnen. Mensen die zelf wat over hebben, kunnen best een duit in het zakje doen", vindt ook de minister.
Hij zal op zijn ministerie een telefoonteam formeren. Gulle gevers kunnen daar het rekeneningnummer opvragen. De Geus zorgt er vervolgens voor dat het geld in de pot voor de bijzondere bijstand, waar het kabinet 170 miljoen euro op bezuinigt, bij de gemeenten terechtkomt.
Van Gent heeft de eerste donatie al binnen. Ze is gebeld door een "bejaarde dame uit Nijmegen" die 500 euro wilde overmaken voor de minima.
(Bron)

Zouden de weldoeners zelf echt helemaal niemand kennen die wat kan gebruiken?
Botsing tussen schepen op de Waal

EWIJK - Op de Waal bij het Gelderse Ewijk zijn donderdagavond rond half negen twee binnenvaartschepen met elkaar in botsing gekomen. Een van de schepen, geladen met tweeduizend ton gasolie, is zinkende, aldus het Korps Landelijke Politie Diensten. Eén persoon raakte bij de botsing gewond.
Volgens de eerste berichten is het ene schip achterop zijn voorganger gebotst. Het andere schip had geen lading. Beide schepen liggen midden op de Waal. Het zinkende schip is aan de andere boot vastgemaakt om te voorkomen dat het helemaal onder water verdwijnt. Een brandweerboot en een politieboot zijn ter plaatse om assistentie te verlenen. Het is nog onduidelijk of er gasolie uit het zinkende schip lekt. Volgens de politie is er geen explosiegevaar.
(Bron)
Pffft, ik heb het druk met van alles en nog wat, vooral met lijstjes in m'n hoofd van wat ik ook nog moet.
TT 401 De Celtic Cultural Exchange, een Britse liefdadigheidsorganisatie, heeft een dorpje in Kenia twee bestelwagens geschonken. Maar er was een probleempje: geen van de bewoners kon autorijden.
Daarom zijn nu twee Masai naar Wales afgereisd om in hun traditionele, rode jurken een aantal rijlessen te volgen. Ook worden ze technisch bijgespijkerd.
"Het landschap is hier wel anders dan in ons vaderland", constateerde een van de krijgers in de Daily Telegraph. "Maar als we over de modderige wegen in Wales kunnen rijden, kunnen we overal rijden."
De wagens worden gebruikt voor medische doeleinden en voor het vervoer van vee.
TT 401 De Indiër Aniruddha Bahal heeft de Bad Sex in Fiction Award gekregen, de prijs voor de slechtste erotische scène in fictie. Hij bleef gevestigde namen als Paul Theroux en John Updike voor.
Het winnende fragment, te vinden in het boek Bunker 13, beschrijft een vrouw die haar bikinilijn heeft geschoren in de vorm van een swastika.
De schrijver vervolgt (vrij vertaald):
"Ze brengt je motorolie aan het koken, in afwachting van de cross-country die komen gaat. Je toerenteller bereikt een nieuw record. Nu nog langer wachten zou kostbaar tijdverlies zijn. Haal het maximale uit je benzinetank..."

Er zijn vast wel mensen die daar enorm op kicken.
Hele merkwaardige kop:

Nîmes zonder water na overstroming

TT 121 PARIJS Ongeveer 250.000 mensen in en rond de Zuid-Franse stad Nîmes zitten zonder drinkwater als gevolg van de recente overstromingen. In het gebied heeft het bijna vier dagen continu hard geregend. Vandaag bleef het er droog.
Het gevaar op overstromingen is geweken in de stad Marseille en de Rhône-delta. De rivier de Hérault dreigt echter nog buiten haar oevers te treden.
Het noodweer kostte aan vijf mensen het leven. Circa 15.000 mensen moesten hun huis verlaten. Een deel van hen werd met helikopters gered. Honderden wegen zijn nog onbegaanbaar. Vier kerncentrales moesten worden stilgelegd.
TT 112 Advocaat Oskamp met dood bedreigd

AMSTERDAM Advocaat Reinier Oskamp van het Amsterdamse advocatenkantoor Fort is gisteren met de dood bedreigd. Zijn kantoorgenoot Frits Kemp heeft laten weten dat een brief is bezorgd met drie kogels en de tekst 'Eén voor Twaalf'.
Kemp zei dat de brief is opgevat als een laatste waarschuwing. Hij heeft geen idee wie achter de actie zit. Oskamp vertegenwoordigt Imca-vastgoed van de zakenman Erik de Vlieger. Imca is in een juridische strijd verwikkeld met AMS-hotels over een huurachterstand.
Voor Radio 1 zei Kemp dat Oskamp niet is ondergedoken, maar wel een paar dagen vakantie heeft opgenomen.

Krankzinnige methode, vooral geschikt voor domme en slappe lafbekken. Volgens mij zijn er bepaalde mensen en/of groepen die denken dat ze met dreigen wel hun zin zullen krijgen.
TT 108 De Geus: maximum aan ontslagpremie

DEN HAAG Minister De Geus van Sociale Zaken wil een maximum invoeren bij de ontslagvergoeding voor mensen die gedwongen op straat komen te staan. In de loop van volgend jaar wordt er een wettelijk vastgelegd plafond ingevoerd.
De VVD had om maatregelen gevraagd omdat het voor werkgevers erg duur is om van personeel af te komen. Op grond van de 'kantonrechtersformule' worden bij ontslag evenveel maandsalarissen uitbetaald als het aantal dienstjaren.
Over de hoogte van de norm deed De Geus geen uitspraak. VVD-Kamerlid De Vries heeft gepleit voor een maximum van twaalf maandsalarissen bij ontslag.

Andere regeling: wachtgeld. Is daar al naar gekeken?
VS gaan bossen op grote schaal uitdunnen

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een omstreden wet om bossen uit te dunnen. Volgens de Amerikaanse regering gaat het om een beschermingsmaatregel tegen bosbranden, milieugroepen zien het vooral als verkapte steun aan de houtindustrie.
"Het niet goed onderhouden van onze bossen heeft rampzalige gevolgen gehad," zo zei Bush na de ondertekening van de Healthy Forest Restoration Act. Door onder meer verdroogd kreupelhout en dode bomen massaal weg te halen zouden vlammen minder snel greep krijgen op bos.
Het Amerikaanse Congres was vorige maand al akkoord gegaan met de massale boskap. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse bossen met ongeveer een kwart worden uitgedund.
De plannen voor de boskap kwamen in een stroomversnelling door de enorme bosbranden ruim een maand geleden in Californië. Daarbij kwamen zeker twintig mensen om het leven. Zeker 3346 woningen en 300.000 hectare land gingen in vlammen op. Voorstanders van de boskap zagen hierin opnieuw het bewijs voor hun stelling.
Milieugroeperingen vinden dit onzin. Volgens hen waren de bosbranden zo catastrofaal omdat er in Californië de afgelopen jaren massaal woningen zijn gebouwd in bosgebieden. De milieulobby ziet de nieuwe wetgeving vooral als een vrijbrief voor de houtindustrie om natuurschoon te vernietigen en enorme winsten te maken met de boskap.
(Bron)
Deze bloeit altijd in deze tijd, en hij kan er mee doorgaan tot in februari, met pauzes als het echt vriest:



De Prunus autumnalis subhirtella.
Het oogt buiten droevig, tis niet echt comfortabel, maar toch...
Ik had het al over de bomen die al bijna in bloei lijken te schieten, en over de bollen die de grond uitknallen.
En net zag ik dit - niet helemaal scherp omdat het waaide, en ik kon niet dichterbij komen omdat het een schuine slootkant is en ik geen zin had in een modderbad:



Inderdaad. Een boterbloem.
Fietsersbond: Rijk en NS moeten stallingen openhouden

UTRECHT - De Fietsersbond vindt inkrimping van de openingsuren van stationsfietsenstallingen onacceptabel. De NS wil kortere openingstijden bij de circa negentig bewaakte stallingen in Nederland, omdat zij verliesgevend zijn. De Fietsersbond vindt dat ook het rijk zich moet inzetten voor het behoud en de verbetering van de huidige stallingsmogelijkheden.
De bond maakt zich zorgen over de slechte kwaliteit van de fietsenstallingen op de stations. Zij hoopt dat de minister van Verkeer en Waterstaat bereid is extra geld beschikbaar te stellen.
Het ministerie kan nog een andere rol spelen. Waarschijnlijk in februari komt er een nieuw vervoerscontract tussen NS en de overheid aan de orde. De minister zou daarin eisen over de stallingen kunnen opnemen.
De Fietsersbond vindt dat de NS best kunnen bijdragen aan het openhouden van de stallingen. Een op de drie treinreizigers komt op de fiets naar het station. De bond suggereeert verder dat de spoorwegen meer kunnen samenwerken met de gemeenten waar de stallingen staan.
Het is niet de eerste keer dat het stallen van fietsen op de stations aanleiding geeft tot flinke discussies. In maart 1998 kondigde de NS al aan te willen bezuinigen op de inrichtingen. Kostenbesparingen zouden uit automatisering moeten komen. In het voorjaar van 2000 trok het rijk een slordige 200 miljoen euro uit voor de fietsenstallingen op alle stations in ons land. In maart van dit jaar bleken de kosten fors uit de hand te zijn gelopen. Uitvoering van het project Ruimte voor de Fiets bleek toen 320 miljoen euro te gaan kosten.
(Bron)
AH-medewerkers opnieuw opgepakt na vechtpartij

AMSTERDAM - Twee medewerkers van de Albert Heijnsupermarkt in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam zijn opnieuw opgepakt na een conflict met een klant waarbij klappen vielen. Persofficier van justitie D. Kruimel bevestigt de arrestatie. Deze had vorige week vrijdag plaats. De twee AH'ers zijn zaterdag weer op vrije voeten gesteld.
(Bron en meer)

Voor de een was het de derde keer, voor de ander de tweede keer. Albert Heijn: deze week de klappen in de bonus, 3 voor de prijs van geen.

woensdag, december 03, 2003

TT 130 KINSHASA VN-troepen hebben in Congo 34 vrouwen bevrijd, die in een kamp als seksslavinnen werden vastgehouden. Ook werden wapens en munitie gevonden. Vier rebellen werden opgepakt.
TT 130 BRUSSEL Twee meisjes met de Belgische en Iraanse nationaliteit hebben in Teheran hun toevlucht gezocht tot de Belgische ambassade. Hun Iraanse vader had ze na een vakantie meegenomen naar Iran. De zaak dreigt op een diplomatieke rel tussen Iran en België uit te lopen.
TT 111 Verdonk zegt Rotterdam niets toe

ROTTERDAM Minister Verdonk (Integratie) heeft tijdens een werkbezoek aan Rotterdam geen toezeggingen gedaan over het weren van kansarmen. Zij ziet daartoe geen wettelijke mogelijkheden.
Verdonk blijft wel in dialoog met het stadsbestuur over inburgering, illegalen en immigratie. De minister wil illegalen sneller uitzetten. Het strafbaar stellen
van illegaliteit, zoals de stad heeft voorgesteld, is onbespreekbaar.
Ook een 'status aparte' voor Rotterdam is geen onderwerp van gesprek. Volgens de minister zijn de problemen in Rotterdam niet erger dan in andere grote steden, hoogstens van andere aard.
TT 107 Ross nuanceert babysterfte-cijfer

DEN HAAG Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid ontkent dat Nederland de hoogste zuigelingensterfte van Europa heeft, zoals zou blijken uit een
EU-rapport. Volgens Ross is daar niets over te zeggen, omdat de cijfers uit de EU-landen niet te vergelijken zijn.
De verwarring is ontstaan doordat het EU-onderzoek geen eenduidige begrippen en manieren van registratie hanteert, zoals bijvoorbeeld voor doodgeboorte.
Ross heeft het RIVM gevraagd om een onderzoek uit 2001 over babysterfte te actualiseren. Ook wil ze de voorlichting over gebruik van foliumzuur verbeteren, om 'open ruggetjes' te voorkomen.
Nieuwe mediawet Italië geeft Berlusconi alle macht

ROME - Het Italiaanse parlement heeft dinsdag ingestemd met een omstreden mediawet waarmee premier Silvio Berlusconi zijn macht over de Italiaanse media nog verder kan uitbouwen. De familie Berlusconi beheerst nu al bijna 95 procent van de Italiaanse televisie.
De wet maakt onder meer een einde aan een uitspraak van het constitutionele hof, die Berlusconi eerder verplichtte om op 1 januari afstand te doen van een van zijn drie private televisiestations. Ook wordt het vanaf 2009 voor commerciële televisiezenders mogelijk om een belang te verwerven in radiostations en kranten.
In de senaat stemden 155 afgevaardigden in met de hervorming. 128 volksvertegenwoordigers verwierpen de wet, die drie jaar geleden al was ingediend. In oktober gaf het lagerhuis zijn goedkeuring.
Volgens de centrum-rechtse coalitie moet de wet de nu nog beschermde Italiaanse mediamarkt openbreken. Ook maakt de wet de komst van digitale televisie mogelijk.
Tegenstanders menen echter dat door het besluit vooral de bedrijven van Berlusconi, zoals de private zender Mediaset en de grote uitgever Mondadori worden bevoordeeld. "Dit is een werkelijk verschrikkelijke wet. Het is naar onze mening ook onconstitutioneel", aldus Piero Fassino, de leider van de grootste oppositiepartij Democratisch Links.
Nu de wet is aangenomen, heeft de oppositie haar hoop gesteld op president Carlo Azeglio Ciampi. Die moet de wet nog goedkeuren en heeft in het verleden herhaaldelijk gepleit voor onafhankelijke media.
(Bron)

Daar drómen Jan Peter en Piet Hein van.
Kamer: dierenrechtenactivist blijft terrorist

DEN HAAG - In elk geval CDA, VVD en LPF in de Tweede Kamer blijven erbij dat dierenrechtenactivisten die zich bedienen van geweld als terroristen beschouwd moeten worden. Deze meerderheid in de Kamer vindt dat minister Donner (Justitie) dit in de wet moet regelen, zo bleek dinsdag tijdens het eerste deel van de behandeling van de wet terroristische misdrijven.
Donner ziet daar niets in, heeft hij al eerder laten weten. Hij vindt dat dierenrechtenactivisten zich slechts richten tegen een bepaalde beroepsgroep, en niet tegen de bevolking of een deel daarvan, zoals de wet vereist om voor het stempel 'terrorist' in aanmerking te komen.
In de wet wil Donner onder andere regelen dat het ronselen voor de gewapende strijd en de samenspanning voor een terroristisch misdrijf strafbaar wordt. Een deel van de Kamer wil nog verder gaan. VVD en LPF willen bijvoorbeeld hogere straffen voor leidinggeven aan en lidmaatschap van een terroristische organisatie.
SP en GroenLinks zijn het wel met Donner eens dat het terrorisme moet worden aangepakt, maar zij vrezen voor willekeur. Zo vinden zij de strafbaarstelling van samenspanning te ver gaan, en zijn zij het absoluut niet eens met het standpunt van CDA, VVD en LPF dat dierenrechtenactivisten voor de wet als terroristen behandeld moeten worden. De PvdA neemt een middenpositie in. Donner antwoordt donderdag, in het tweede deel van het debat.
(Bron)
Cipier ontslagen na grap over Osama bin Laden

LONDEN - Een Britse gevangenbewaarder is ontslagen na een grap over Osama bin Laden. Dat heeft de krant The Daily Telegraph woensdag gemeld. De 53-jarige Colin Rose maakte de kwinkslag over de leider van al-Qaeda tijdens zijn dienst. Op dat moment waren drie moslims op bezoek in de Blundeston gevangenis in Suffolk.
De directeur van de instelling zag geen andere mogelijkheid dan het ontslaan van Rose na de "ongevoelige" opmerking. Het 21-jarige arbeidsverleden van de cipier was smetteloos. Het incident had plaats twee maanden na de aanslagen van al-Qaeda op 11 september 2001 op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington.
Rose vecht zijn ontslag aan. De gevangenisautoriteiten hebben nooit uitgezocht of de bezoekende moslims de opmerking van Rose hebben gehoord. In de gevangenis zitten veel moslims. De directie had de medewerkers na de aanslagen in de Verenigde Staten uitdrukkelijk gevraagd rekening te houden met de gevoelens van de gevangenen.
(Bron)
Zwaarste storm in honderd jaar treft Melbourne

MELBOURNE - De tweede stad van Australië is woensdag getroffen door de zwaarste storm in honderd jaar. In Melbourne viel in twee uren meer dan 100 millimeter water.
Hagelstenen met een omvang van een golfbal beschadigden auto's en bomen werden ontworteld door de harde wind. Niemand raakte gewond. "Dit gebeurt eens in de honderd jaar", aldus weerman Dean Stewart.
(Bron)
Onrust over aardbevingen in Groningen

MIDDELSTUM - Bewoners van Groningen maken zich grote zorgen over de aardbevingen in die provincie. Dat bleek dinsdagavond tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Middelstum waar de gemeente Loppersum inwoners informatie gaf over de recente bevingen.
"Jullie halen onze rijkdom weg en laten ons met scheuren in boerderijen en woningen achter!" Deze opmerking van een verontruste Groningse landbouwer werd met applaus onthaald. Ongeveer 350 mensen waren op de uitnodiging van de gemeente ingegaan en kregen van deskundigen tekst en uitleg over oorzaken en gevolgen van de aardschokken dit najaar.
In een maand tijd werden er drie aardbevingen geregistreerd in de provincie. Daarbij hadden de eerste twee een kracht van 3,0 op de schaal van Richter, en de laatste, op 10 november, een kracht van 2,7.
De gemeente Loppersum nodigde specialisten uit van onder meer KNMI, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de Commissie Bodemdaling en het Staatstoezicht op de Mijnen om vragen van ongeruste bewoners te beantwoorden.
De deskundigen zijn het er over eens dat de drie aardbevingen het gevolg zijn van de aardgaswinning in Groningen. B. Dost van het KNMI verwacht niet dat nieuwe bevingen veel krachtiger zullen worden. Volgens het KNMI is echter niet te voorspellen wanneer nieuwe bevingen zich weer voordoen.
Op de bijeenkomst bleek dat veel inwoners zich ook zorgen maken over de bodemdaling in de provincie Groningen, die het gevolg is van de aardgaswinning sinds de jaren zestig. Zij vermoeden dat onverklaarbare scheuren in boerderijen en woningen het gevolg zijn van het zakken van de bodem. Maar volgens de Commissie Bodemdaling door Aardgaswinning kunnen de scheuren niet het gevolg zijn van de bodemdaling. "Daarvoor verloopt de bodemdaling veel te gelijkmatig", zei L. Vogelaar van deze commissie.
(Bron)
Jaarlijks 22 miljoen schade door huisdieren

TILBURG - Huisdieren veroorzaken jaarlijks voor ongeveer 22 miljoen euro aan schade. Uit een onderzoek van Interpolis blijkt dat in bijna een op de tien schadegevallen die de verzekeringsmaatschappij binnenkrijgt een dier de boosdoener is. Vooral honden maken nogal vaak brokken of zorgen voor verwondingen, liet een woordvoerder van de verzekeraar woensdag weten.
Honden zijn verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van de schadegevallen. Vaak gaat het daarbij om letselschade. De onkosten variëren van enkele honderden euro's tot een paar duizend euro. Het gemiddelde schadebedrag bij een hond is volgens de woordvoerder ongeveer 500 euro.
De verzekeraar krijgt jaarlijks 40.000 meldingen van schade door huisdieren binnen. Ook katten zijn geregeld de veroorzaker. "Maar eigenlijk is het heel divers. Zo was er bijvoorbeeld eens een jager die een fazant uit de lucht schoot, waarna het dier vervolgens bovenop een schuur terecht kwam en daardoor schade aan de dakplaat veroorzaakte", aldus de zegsman.
(Bron)

Dat laatste geval is geen schade, maar dikke bult.
Taxirijder brengt overvaller in kofferbak naar politie

HOOGEZAND - Een 41-jarige taxichauffeur in Hoogezand heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 17-jarige overvaller uit Sappemeer overmeesterd door hem in de kofferbak van zijn auto te gooien. De jongeman had een taxi besteld bij het station van Hoogezand. Toen hij in de auto zat, trok hij een mes en eiste geld.
De taxichauffeur bedacht zich geen moment en ging de confrontatie met zijn overvaller aan. Hij stapte uit, trok de belager uit de auto en gooide hem in de kofferbak. Daarna nam de chauffeur weer plaats achter het stuur en reed linea recta naar het plaatselijke politiebureau.
"De taxichauffeur heeft het keurig gedaan. Mensen zouden een voorbeeld aan hem kunnen nemen", zei een politiewoordvoerder woensdag.
(Bron)
De kat is gek geworden. Ik heb een stoel waar een touw aanhangt, zo'n grof paktouw. Aan het einde zit een grote knoop, en poes jaagt op die knoop. Soms wil ze dat ik het touw beweeg, soms hoeft dat niet eens. Elke keer weer bijt ze die knoop zowat in twee, en dan heeft ze steevast rafels van het touw in haar bek.
Nu is ze weer bezig met het vangen van de knoop, en als ze 'm heeft, gaat ze 'm aflikken. Na elke tweede lik trekt ze gekke bekken om de rafels uit te spugen.
Deetman doet aangifte wegens 'oneerbare' foto

DEN HAAG - Burgemeester Deetman van Den Haag heeft woensdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie omdat begin november een supporter van voetbalclub ADO Den Haag met ontbloot geslachtsdeel met de burgemeester op de foto is gegaan. De burgemeester schrijft aan de gemeenteraad dat hij op het moment van de foto geen enkel vermoeden had dat de man zich misdroeg.
Het Haagse college van burgemeester en wethouders meent dat de integriteit van de burgemeester is geschonden. Deetman heeft aangifte gedaan wegens schending van de openbare eerbaarheid en belediging. De man vroeg of Deetman met hem op de foto wilde, de burgemeester stemde in. Later bleek dat de piemel van de supporter uit zijn gulp hing.
Wrang aan de situatie is dat de foto is genomen na afloop van een overleg waarin de supporters en de burgemeester onder meer spraken over het gedrag van de ADO-aanhangers. Deetman heeft laten weten niet meer met de supporters te willen overleggen. De directie van ADO Den Haag heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, de supporters niet.
(Bron)
Opnieuw directie opgesloten in België

BEYNE/BRUSSEL - Boze werknemers hebben sinds woensdagmorgen drie directeuren opgesloten in het bedrijf Alstom in het Waalse Beyne-Heusay bij Luik. De directie had aangekondigd de transformatorenfabriek in maart te sluiten. Daardoor zouden 131 mensen hun baan verliezen.
De actie volgt op een gijzeling van zes directeuren vorige week in het verfbedrijf Sigma Coatings in het dorp Manage bij Charleroi.
De directeuren zaten toen ruim twee dagen opgesloten in een vergaderzaal. Ze zijn uiteindelijk vrijgekomen toen minister Dewael van Binnenlandse Zaken aankondigde de federale politie in te zetten.
(Bron)
'Weren kansarmen in Rotterdam juridisch onhaalbaar'

GRONINGEN/ROTTERDAM - Rotterdam afsluiten voor mensen met een inkomen lager dan 120 procent van het minimumloon is juridisch niet haalbaar. Het maandag gepresenteerde voornemen van het Rotterdamse stadsbestuur om kansarmen te weren is in strijd met de Grondwet en Europese verdragen.
Dat heeft hoogleraar staatsrecht D. Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen woensdag gezegd. Volgens Elzinga druist het Rotterdamse plan in tegen artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt.
"Het categoraal uitsluiten van een groep mensen onder een bepaalde inkomensgrens valt mijns inziens zeker onder het begrip discriminatie. Ik begrijp dan ook niet dat de juristen en het stadsbestuur in Rotterdam daar geen rekening mee hebben gehouden", aldus de hoogleraar.
(Bron)
Gedetineerde jongens vaak psychiatrisch gestoord

AMSTERDAM - Van alle criminele jongeren die zijn veroordeeld tot gevangenisstraf of plaatsing in een jeugdinrichting is 90 procent psychiatrisch gestoord. Tot deze conclusie komt kinder- en jeugdpsychiater Coby Vreugdenhil in haar promotieonderzoek aan de VU Medisch Centrum in Amsterdam.
De promovenda voerde haar onderzoek uit in zes gesloten justitiële inrichtingen in Nederland. Daar onderzocht ze welke psychiatrische stoornissen deze jongens van 12 tot en met 18 jaar hebben. Het is voor het eerst in Nederland dat het aantal psychiatrische stoornissen van ernstig criminele jongeren in een steekproef is vastgesteld, aldus het VU Medisch Centrum.
(Bron)
CNV: kabinetsoptreden is gênante vertoning

AMSTERDAM/UTRECHT - De vakbeweging heeft woensdag honend gereageerd op het optreden van het kabinet tijdens het koopkrachtdebat in de Tweede Kamer. CNV-voorzitter D. Terpstra sprak van een gênante vertoning. Volgens de FNV lijkt het kabinet het overzicht te zijn kwijtgeraakt.
De CNV-voorman hekelde "de hooghartige houding en het dédain", waarmee woensdag aan de Tweede Kamer bekend werd gemaakt dat ongeveer 62.000 mensen met een minimuminkomen meer dan 1 procent van hun inkomen verliezen als de kabinetsplannen doorgaan. "Dat mag je als overheid niet bagatelliseren. Het gaat hier om zoveel mensen dat daarvoor het grootste stadion van Nederland niet groot genoeg is."
Volgens Terpstra creëert het kabinet een klimaat van wantrouwen. "Balkenende had beloofd dat niemand er meer dan 1 procent op achteruit zou gaan. Ik krijg het schaamrood op de kaken als ik dan zie met hoeveel tegenzin door het kabinet concessies worden gedaan voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving."
Volgens FNV-bestuurder sociale zekerheid T. Heerts is het overzicht op het kabinetsbeleid en de inkomensgevolgen ervan zoek. "We krijgen nu wel meer helderheid in de opeenstapeling van inkomenseffecten, maar volgend jaar komen daar nog de gevolgen van ingrepen in het ziekenfonds, de WW en WAO bovenop."
De FNV-bestuurder heeft de Eerste Kamer daarom in een brief gewezen op wetsvoorstellen van het kabinet over wijzigingen in de sociale zekerheid en de zorg. Deze moeten nog door de senaat worden behandeld. "Aan de kant van de FNV bestaat grote twijfel over de zorgvuldigheid van het wetgevingsproces, zoals dat zich momenteel voltrekt", aldus Heerts.
Volgens de FNV'er dreigt er een lappendeken aan compensatieregelingen te ontstaan. "Er wordt niet gezocht naar een structurele oplossing. In plaats daarvan worden allerlei maatregelen in de belasting- en subsidiesfeer bedacht om aan bepaalde groepen bijzondere bijstand te verlenen." Dat is volgens Heerts ook in strijd met het kabinetsbeleid om de bureaucratie te verminderen.
De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad deelde de kritiek van de bonden. Bovendien creëert het kabinet een nieuwe tweedeling in de maatschappij. Binnen de groep chronisch zieken en gehandicapten moeten mensen met een hoog inkomen inleveren ten behoeve van de lage inkomens. De regering breekt daarmee met de regel om gezonde mensen ter compensatie extra te belasten.
"Het solidariteitsprincipe wordt losgelaten", aldus voorzitter J. Troost van de raad. Minister Laager van Volksgezondheid verklaarde zich eerder op woensdag bereid de eigen bijdrage voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (bijvoorbeeld de thuiszorg) te veranderen. Voor mensen met hogere inkomens gaat die omhoog, voor minima omlaag.
De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) reageerde verbaasd op het koopkrachtdebat in de Kamer. "De coalitiepartijen vragen de gemeenten de koopkracht van een groep mensen in de bijstand te repareren, maar vorig jaar werd deze zogeheten categoriale bijstand door het kabinet juist verboden," aldus een woordvoerster van de organisatie.
Verder stelde de VNG dat met het vrijkomende bedrag van 50 miljoen euro onmogelijk alle bijstandsproblemen kunnen worden opgelost.
(Bron)
'Kabinet creëert tweedeling zieke en gezonde mensen'

UTRECHT - Het kabinet creëert een nieuwe tweedeling in de maatschappij. Binnen de groep chronisch zieken en gehandicapten moeten mensen met een hoog inkomen inleveren ten behoeve van de lage inkomens. De regering breekt daarmee met de regel om gezonde mensen ter compensatie extra te belasten. Dat heeft de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad woensdag gezegd.
"Het solidariteitsprincipe wordt losgelaten", aldus voorzitter J. Troost van de raad. Minister Laager van Volksgezondheid verklaarde zich eerder op woensdag bereid de eigen bijdrage voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (bijvoorbeeld de thuiszorg) te veranderen. Voor mensen met hogere inkomens gaat die omhoog, voor minima omlaag.
Om de chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen in de bezuinigingen gaat Minister De Geus van Sociale Zaken gemeenten minder korten voor de bijzondere bijstand. Zij moeten van dat geld een aanvullende verzekering sluiten voor mensen die niet zijn bijverzekerd voor ziektekosten, vinden CDA, D66 en de VVD.
Volgens Troost zal dit chronisch zieken en gehandicapten niet helpen. "Verzekeraars verzekeren geen brandende huizen." Teleurgesteld concludeerde hij, dat politiek Den Haag er woensdag niet in is geslaagd de kou uit de lucht te halen voor chronisch zieken en gehandicapten. "Nota bene op 3 december, de Europese Dag van Mensen met een handicap."
(Bron)

En wat te denken van de mensen die ziek worden vàn dit kabinet?
Kan het kabinet niet verboden worden wegens gevaar voor de volksgezondheid?

dinsdag, december 02, 2003

Balkenende heeft nooit iets beloofd over koopkrachtbehoud.
Nee, maar er is wel gezegd dat de armsten beschermd zouden worden. En ACHT PROCENT is veel. Als je 750 euro per maand krijgt en je levert 60 euro in, is dat verdomde veel.
Leveren de dames en heren bewindslieden ook acht procent in?
Keurige huurder wordt beloond

ENSCHEDE - Het is volkomen terecht dat haar oude buren geen nieuwe keuken hebben gekregen, en zij wel, vindt Treintje Hogeveen. 'Zij hadden toch ook hun gordijnen kunnen wassen en de huur op tijd kunnen betalen?'
De 75-jarige bewoonster van de Enschedese probleemwijk Pathmos dankt de extraatjes in haar pas verbouwde woning aan het feit dat zij 'een nette huurder' is: zij betaalt per automatische incasso en maakt geen ruzie met haar buren of met woningcorporatie de Woonplaats. 'Goede huurders mogen bij ons lid worden van het Goldservice-programma en hebben recht op allerlei extra voordelen', zegt Fons Catau, directeur van de Woonplaats.
Voor de deelnemers aan het programma regelt de corporatie kortingen bij winkels en voordelige verzekeringen. Bovendien krijgen de leden drie keer per jaar een cadeaubon en hebben zij recht op snellere service bij lekkage en op extra woningverbeteringen zodra er gerenoveerd moet worden, zoals in het verpauperde Pathmos.
Het belonen van goed gedrag spoort met de filosofie van Catau. 'Als een van mijn huurders er een puinhoop van maakt, dan ga ik echt niets meer voor hem doen dan me aan de wet houden.' Volgens Catau moeten corporaties huurders aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. 'Ik heb de statuten erop nageslagen, en wij zijn ooit opgericht met een sterke morele grondslag. De corporaties waren er om de arbeiders te verheffen. Daar is anno 2003 meer voor nodig dan het bouwen van betaalbare woningen.'
In zijn zoektocht naar een moderne invulling van de oude roeping kwam Catau uit in Engeland. De Irwell Valley Housing Association uit Manchester ontwikkelde daar in de jaren tachtig het Goldservice-systeem, dat precies aansluit bij de opvattingen van Catau. 'Al zijn die Engelsen nog fanatieker', zegt hij. 'Zij knapten de voordeuren van de slechte huurders niet op, en van de goede huurders wel. Zo kun je precies zien wie deugt en wie niet. Dat past niet in onze cultuur. Maar wij doen iets vergelijkbaars aan de binnenkant van de woning.'
De Woonplaats, die al vanaf medio 2002 met het systeem werkt, loopt voorop in Nederland, maar de interesse groeit. 'Vier corporaties zijn bezig met het invoeren van vergelijkbare regelingen om goed burgerschap te promoten. En nog eens tien onderzoeken hoe zij dit systeem kunnen gebruiken', zegt Peter van der Graaf van het Verwey-Jonker Instituut, die onderzoek deed naar de toepasbaarheid van Goldservice op de Nederlandse woningmarkt.
De Enschedese wethouder Leefbaarheid en Wonen Roelof Bleeker is enthousiast over de koers van de Woonplaats: 'Ik heb niets tegen het belonen van goed gedrag. Het is juist toe te juichen dat corporaties meer doen dan alleen het verhuren van woningen.'
Onomstreden is het systeem niet. Vooral het feit dat de Woonplaats geen mensen toelaat die hun huur laten inhouden op hun uitkering, zet kwaad bloed. 'Dat is een harde opstelling', vindt Van der Graaf. 'Het onderstreept dat Goldservice op gespannen voet staat met het Nederlandse gelijkheidsstreven.'
Catau ziet er geen kwaad in. 'Wij vinden het een vorm van gegroeide afhankelijkheid als de huur wordt ingehouden door de sociale dienst. Bij eigen verantwoordelijkheid hoort dat je zelf je huur betaalt.'
(Bron)

Ik mag toch hopen dat het uiterlijk van de gordijnen niet meetelt in de bepaling of je een goed huurder bent.
Hier ontstond een tijd geleden onrust omdat de wbv dreigbrieven stuurde: tuin opknappen of zij zouden het doen, 'op uw kosten'. Waarmee waarschijnlijk bedoeld werd dat de tuin zou worden betegeld.
Ik informeerde hoe het zat en kreeg te horen dat het vooral ging om hoe het eruit zag. Nou is mijn tuin rommelig en wild. Maar als er een schutting omheen zou staan, was er geen vuiltje meer aan de lucht.
Braaf naar de bouwmarkt, kapitaal uitgegeven aan schermen en palen en een grondboor; vriendje heeft zich een dag in het zweet gewerkt om alles neer te zetten; ik heb zelf een deur gefabriekt.
Buurvrouw kocht genoeg schuttingen om haar achtertuin en een deel van de zijtuin af te schermen - die schuttingen staan al twee jaar in haar berging want neerzetten, mja. Broer wilde wel helpen, vriendje wilde wel helpen, maar blijkbaar vindt ze het zo wel goed.
Elders zijn tuinen die in die jaren alleen maar wilder en woester werden. De wbv doet niets - blijkbaar kunnen ze hun dreigementen niet hard maken of vinden ze het zelf ook een beetje raar.
Er zijn hier ook tuinen met kabouters, plastic zwanen, fonteintjes en plastic planten. Die worden ook niet aangepakt, hoewel ze voor bepaalde mensen een gevaar voor de gezondheid zijn. Als ik nou die plastic tuinen met rust laat, mogen de kabouterfans mijn tuin met rust laten. Ik zorg dat het onkruid niet oprukt naar buurtuinen en -paden; zij zorgen dat hun plastic bloesems uit andere tuinen wegblijven.
Ieder zijn/haar meug.
Oproep van Verbal Jam:

Boevenbende van Balkenende
Dit kabinet dient de geschiedenis in te gaan als “De Boevenbende van Balkenende”, wegens grootschalige diefstal van de armen. Kopieer deze kwalificatie daarom zoveel mogelijk op uw website en het geheugen van internet zal zijn werk doen voor de historie.

Helemaal mee eens. Ze zijn het negatief van Robin Hood.
Boevenbende van Balkenende. De uitdrukking loopt mooi. Eigenlijk te mooi voor zo'n zootje tuig.
Tis gewoon niet mijn computerdag geloof ik. Eerst Blogspot lang dood, daarna haperende mail, net helemaal blij want er kwam een klont mail binnen, en nu, jawel: mailstoring! Grmpf.
Ik ben niet verslaafd. Maar ik zit al anderhalf uur zonder mail :-/
Koopkrachtverlies kan oplopen tot 8 procent

DEN HAAG - Het koopkrachtverlies kan volgend jaar voor bepaalde groepen oplopen tot 8 procent. Het gaat om huishoudens die getroffen worden door een opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen van het kabinet, zoals kortingen op de huursubsidie en hogere eigen bijdragen in de zorg.
Dat blijkt uit een brief van minister De Geus van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Die debatteert dinsdag over de koopkrachtpositie van met name chronisch zieken en gehandicapten.
(Bron)

Dit is verdomme geen nieuws. Dit werd gelijk al gezegd :-(
Griepepidemie in België

BRUSSEL - Ongeveer 3 procent van de Belgische bevolking heeft griep. Dat is het begin van een epidemie, aldus de Belgische minister van Volksgezondheid Demotte dinsdag.
Het virus is vanuit Frankrijk komen opzetten en heerst nu in alle Belgische provincies. Vooral jongeren zijn getroffen: sommige scholen melden ongewoon veel lege schoolbankjes.
Deskundigen verwachten dat de epidemie zich de komende twee weken uitbreidt. Volgens de overheid heeft het nog steeds zin om een anti-griepprik te halen ter bescherming.
Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) in België noemt het type virus (A/H3) niet gevaarlijk maar wel vervelend. Patiënten kunnen tot 40 graden koorts krijgen en moeten in bed blijven.
(Bron)
Europarlement bevecht integratietoets voor kinderen

BRUSSEL - Het Europees Parlement gaat de strijd aanbinden tegen de integratietoets die niet-Europese kinderen moeten afleggen bij gezinshereniging. De juridische commissie van het parlement stemde dinsdag unaniem in met een voorstel om een rechtszaak aan te spannen bij het Hof van Justitie.
Het voorstel was ingediend door GroenLinks-parlementariër Buitenweg. Ze meent dat de toets in strijd is met de mensenrechten. Lidstaten besloten in februari de mogelijkheid tot de toets in te voeren. Het 'integratie-examen' is bedoeld voor kinderen vanaf twaalf jaar die naar de Europese Unie komen om zich te voegen bij bijvoorbeeld hun ouders. Nederland toonde zich toen voorstander van de toets, bij monde van toenmalig minister Nawijn (Vreemdelingenzaken).
(Bron)
Noodweer teistert zuidoosten Frankrijk

MARSEILLE/LYON - Hevige regens hebben het verkeer in het zuidoosten van Frankrijk plaatselijk lamgelegd. De autoriteiten adviseren iedereen niet de weg op te gaan en hebben ouders aangeraden hun kinderen niet naar school te sturen.
Ten westen van Lyon en in de havenstad Marseille zijn bij overstromingen naar het zich laat aanzien twee doden gevallen door het noodweer. In Marseille zijn circa duizend mensen geëvacueerd. Autoriteiten vrezen dat in de stad meer mensen hun huizen zullen moeten verlaten als gevolg van de regens. De weersvoorspellingen zijn slecht.
In de departementen Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Gard en de Hérault geldt een advies om niet de weg op te gaan. Veel wegen, waaronder de autosnelwegen A50 en A51 bij Marseille, zijn door waterstromen afgesneden.
Brandweerkorpsen melden vanuit verschillende plaatsen evacuaties uit woningen of wijken. Ook noordelijker in het departement Loire moesten mensen geëevacueerd worden als gevolg van het wassende water.
(Bron)
Explosieve sfeer in Cincinnati na politierel

AMSTERDAM - In Cincinnati is een explosieve sfeer ontstaan nadat zes agenten zondag een negroïde man zwaar hebben mishandeld tijdens een aanhouding voor een drugsdelict. De 41-jarige Nathaniel Jones is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.
De burgemeester heeft - lopende het onderzoek - de betrokken politieofficieren op non-actief gesteld.
(Bron, met video)
Huisbaas opgepakt na koolmonoxidevergiftiging

ARNHEM - De Arnhemse politie heeft een 63-jarige man en een 64-jarige vrouw uit Arnhem aangehouden op verdenking van doodslag. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Aanleiding voor de aanhouding is de dood van een 25-jarige Arnhemmer in oktober. De man overleed aan koolmonoxidevergiftiging.
Het aangehouden stel was de huisbaas van de overleden man. Uit onderzoek bleek dat de man is overleden door de uitstoot van koolmonoxide uit de geiser. De politie bekijkt nu of het stel nalatig is geweest of zelfs bewust risico's heeft genomen door de geiser niet schoon te laten maken.
De 64-jarige vrouw is inmiddels weer op vrije voeten. Zij blijft verdachte, aldus een politiewoordvoerster. De man is in verzekering gesteld en wordt verhoord.
(Bron)
Veroordeelde pedofiel snijdt kindertatoeage van borstkas

GRONINGEN - De veroordeelde pedofiel G. van D. uit het Groningse dorp Zuidwolde heeft het getatoeëerde portret van een van zijn slachtoffers met een scheermes van zijn borst gesneden. Dat heeft zijn advocaat, mr. E. de Mare, dinsdag bevestigd. De 45-jarige Van D. werd in 2002 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs wegens seksueel misbruik van vijf kinderen. Ook moest hij de beeltenis van de jongen op last van de rechter van zijn borstkas laten verwijderen.
De tatoeage moest eind vorig jaar al zijn verdwenen, maar door geruzie over de operatiekosten duurde dat veel langer. Van D. beweerde de ingreep niet te kunnen betalen. Justitie en de advocaat van de kinderen betwijfelden dat, omdat hij vlak voor zijn detentie zijn huis had verkocht.
Op zijn borst en armen had Van D. verschillende hoofden laten tatoeëren van kinderen die hij had misbruikt. Onder het hoofd van de tatoeage die hij moest verwijderen, stond de tekst "I will love you forever" en de data van het begin en einde van hun relatie, zoals Van D. hun contact zag. Van D. vertelde kinderen die hij benaderde dat het een foto van zijn overleden zoontje was.
De rechtbank stelde de jongen in het gelijk dat hier sprake was van aantasting van het portretrecht en dat er inbreuk werd gemaakt op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer. Van D. heeft bekend dat hij zich de afgelopen jaren heeft vergrepen aan een groot aantal jongetjes. Bij zijn aanhouding in 2001 werd in zijn woning een grote hoeveelheid pornografisch materiaal gevonden, waaronder veel foto's van de slachtoffertjes.
De man was al eerder veroordeeld wegens pedofilie maar is daarna doorgegaan met zijn activiteiten. Een aantal kinderen werd behalve seksueel misbruikt ook ernstig mishandeld. Een van de slachtoffers kreeg kokend water over zijn geslachtsdeel uitgegoten.
"Het ziet er niet goed uit", stelt raadsman De Mare over de borstkas van zijn cliënt. "De wond is niet mooi geheeld. Maar het voelt voor hem wel als een opluchting dat de tatoeage nu van zijn lichaam is verdwenen. Als justitie had meegewerkt, was wat ons betreft dat al veel eerder gebeurd." Van D. heeft altijd gesteld dat hij geen geld had voor de operatie, die hij volgens het vonnis zelf zou moeten betalen.
De jongen van wie het gezicht op de borstkas van Van D. stond gekerfd reageert opgelucht. "Het was voor hem een misselijkmakend idee", stelt zijn advocaat, mr. L. Poortman. "Als zij samen waren, haalde Van D. wel eens een mes langs de tatoeage. Dat voelde natuurlijk als een bedreiging voor hem."
De misbruikte jongen is niet van plan achter de dwangsom aan te jagen die Van D. hem nog schuldig is. Wel wil raadsvrouw Poortman nog een schriftelijke medische verklaring, zoals in het vonnis stond gemeld. Volgens advocaat De Mare probeert zijn cliënt zo snel mogelijk aan dat verzoek te voldoen.
(Bron)
Stormloop op kunst bij Aldi

BERLIJN - De verkoop van kunstwerken door de winkelketen Aldi in Duitsland is een doorslaand succes gebleken. De maandag begonnen actie van ingelijste, handgesigneerde en genummerde reproducties voor 12,99 euro per stuk leidde bij veel winkels tot een ware stormloop op de schappen. Volgens de Duitse zender ARD dinsdag waren sommige Aldi-filialen al binnen enkele uren door hun voorraad heen.
Het populairst waren werken van de 53-jarige Duitse kunstenaar Felix Droese. Zijn 'Silberfinger' en 'Wasser, Wind und Wolken' gingen als zoete broodjes over de toonbank. Droese was de drijfveer achter de kunstactie van de Aldi. Hij kreeg een euro per stuk voor de 20.000 reproducties die hij beschikbaar stelde. Negen dagen lang heeft Droese zijn 'Aldi-Kunst' gesigneerd en genummerd.
De eerst kunststukken uit de supermarkt worden intussen al op internet aangeboden voor bijna 20 euro. Op een 'Silberfinger' is bij een internetveiling al 61 euro geboden, aldus de ARD.
(Bron)
Werk.nl is nu geheel op tilt.
Ik zocht op biebwerk, en kreeg als zoektermen: spoelkeuken, botermaker, kopersmelter, bierbrouwer, webdesigner.
Iemand anders zocht op theoloog -> bedrijfsleider fabricage en reparatie, heftruckchauffeur, beveiligingsbeambte.
Politie: hoofd sociale dienst.
Ambulance: productiebegeleider automatisering, assistent bedrijfsleider tabaksproducten / reformproducten / zuivelproducten.
Helpdesk: benzinepomphouder.
Bejaarden: ziekenhuisbode (postverzorger), zuivelbezorger, dierenverzorger transport, kwaliteitszorgmedewerker grafische industrie.
Chef: medewerker autowasstraat, medewerker plantsoenendienst, medewerker slachterij.
Prostituee: secretaresse.
Bergingsmedewerker: schoolconciërge, schimmelkweker.
Politicus: filmcriticus, ruiter bereden politie.
Reken - kledingmazer, gummikledingplakker.
Beregen: medewerker koekfabriek, medisch specialist nucleaire geneeskunde.
Kinder: OIO milieukundig bodemgebruik industrie.
Minister: doktersassistent.
Dominee: helpdeskmedewerker.
Wormenkweker: medewerker aardbeienkwekerij.
Slager: monteur landbouwmachines, monteur seinwezen spoorwegen.
Piloot: theoloog, archeoloog.
Hoogleraar: schelpenvisser, keukenknecht.

Ik zit me tranen te lachen, nog nooit zoveel lol gehad met die site :-)
Ik werd alleen wel verrast door het officiële beroep 'doodmaker'.
Meerderheid Nederlanders voor automatische orgaandonatie

DEN HAAG - Een ruime meerderheid (63 procent) van de Nederlanders is voorstander van automatische donatie van organen, zoals een nier, tenzij iemand bezwaar aantekent. Dit blijkt uit een onderzoek van het gezaghebbende Rathenau-instituut, waarover het televisieprogramma NOVA maandag berichtte.
Volgens de huidige wet op de orgaandonatie moeten mensen aangeven of zij na hun overlijden organen willen afstaan voor transplantatie. Die wet is bijna vijf jaar oud. De wachtlijsten zijn desondanks nog lang. Voor niertransplantatie is de gemiddelde wachttijd 4,5 jaar. In België is dat stukken minder. Daar geldt sinds 1987 dat iedereen een potentiële orgaandonor is tenzij iemand expliciet bezwaar heeft gemaakt.
(Bron)

maandag, december 01, 2003

Arme kinderen niet mee op schoolreisje

UTRECHT - Kinderen met arme ouders kunnen steeds vaker niet mee op schoolreisje en komen ook vaker zonder ontbijt naar school. Het aantal ouders dat de ouderbijdrage niet meer op kan brengen, neemt ook toe. Vooral directeuren van basisscholen in de Randstad maken hieruit op dat het aantal ouders met geldzorgen stijgt.
Dat blijkt uit een onderzoek dat mediabureau DUO Market Research deed voor het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze publiceerde de cijfers maandag. Bijna 740 scholen vulden op internet een vragenlijst in. Volgens DUO Market Research leverde dit een representatief beeld op van de geldproblemen van ouders met kinderen op de basisschool.
Over heel Nederland signaleert bijna eenderde van de basisscholen dat steeds meer ouders elk dubbeltje om moeten keren. In en rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt dit voor bijna tweederde van de scholen. Ze merken de geldnood van de ouders vooral aan een daling van de eigen inkomsten: 80 procent van de scholen met leerlingen uit arme gezinnen ziet dat steeds meer ouders de ouderbijdrage niet meer betalen. [Die overigens niet verplicht is, maar dit terzijde.]
Eenderde van de scholen die geldproblemen bij de ouders vaststellen, merkt dat een stijgend aantal leerlingen verstek moeten laten gaan op schoolreisjes en bijna 10 procent van deze scholen heeft steeds meer kinderen met een lege maag in de schoolbankjes. Uit het gegeven dat er minder leerlingen overblijven, leidt het Nibud voorzichtig af dat hun ouders wel thuis zullen zitten.
Bijna alle directeuren van basisscholen die aan het onderzoek meededen, vinden dat hun school de leerlingen moeten leren met geld om te gaan. Maar het schort aan goed lesmateriaal op dit gebied, vinden ze. Het Nibud kondigt daarom aan lespakketten voor het basisonderwijs te gaan maken. Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs doet het instituut dit al. Uit eerder Nibud-onderzoek bleek dat een op de vijf scholieren tussen de 10 en 12 jaar zich al in de schulden steekt.
(Bron)
Waarom staat er reclame voor de Verenigde Senioren Partij (ja, weer die Engelse ziekte) in de banner?
De inhoud van die banner zou relevant zijn. Nou, niet dus. Ik ben niet verenigd, ik ben geen senior, ik ben geen partij en ik wil geen partij. En zéker geen partij die niet kan spellen.
Eh...
1 december, 14 graden. In Maastricht zelfs 16.3.
TT 120 AMSTERDAM Drie mannen hebben bij een overval op een geldauto in Amsterdam de inzittenden bedreigd met een soort raketwerper. Zij maakten een onbekend bedrag buit. De raketwerper werd later gevonden in de vluchtwagen en is door het EOC onschadelijk gemaakt.
TT 401 Een 48-jarige man uit Rotterdam dacht de flitspaal in het Utrechtse Groenekan te slim af te zijn. Vier keer reed hij met hoge snelheid langs de paal, en vier keer werd hij geflitst. De automobilist had zijn kentekenplaat afgeschermd.
Helaas voor hem ging het de vierde keer mis: breed lachend zoefde hij weer langs, niet doorhebbend dat inmiddels de bescherming van zijn kenteken gevallen was. Toen kon de politie zijn identiteit makkelijk achterhalen.
De slimmerik bleek overigens nog vier openstaande boetes te hebben. Naast de vier nieuwe krijgt hij er ook één voor het belemmeren van de opsporing.
TT 122 Aids-offensief kost 10 miljard euro

NEW YORK Het plan van de VN-organisatie WHO om in 2005 meer dan drie miljoen aids-patiënten in de wereld te helpen aan aids-medicijnen kost tien miljard euro. Dat heeft de International Aids Society (IAS) uitgerekend. IAS-voorman professor Lange van het AMC zei dat het plan technische ondersteuning ontbeert.
De WHO heeft becijferd dat vijf tot zes miljoen patiënten de medicijnen nodig hebben, maar dat ze slechts voor 400.000 mensen beschikbaar zijn. In Afrika heeft maar 1% de broodnodige geneesmiddelen.
De WHO maakt zich grote zorgen over China. De vrees bestaat dat het land in 2010 10 miljoen hiv-besmettingen telt.
TT 120 AMELAND Drie schepen hebben kunnen voorkomen dat drie potvissen gestrand zijn op de kust van Ameland. Ze werden eerder op de dag gesignaleerd in ondiep water. De schepen stelden zich op tussen de kust en de dieren die omkeerden.
TT 108 Verdonk: weren migranten niet reëel

DEN HAAG Minister Verdonk (Integratie) denkt dat de Rotterdamse plannen voor de aanpak van probleemwijken op punten niet realistisch zijn. Dat geldt vooral voor het idee om alleen ingeburgerde migranten zich te laten vestigen.
Rotterdam mag zich niet onttrekken aan de verplichting jaarlijks een aantal erkende vluchtelingen op te nemen. Wel wil Verdonk onderzoeken of het hanteren van inkomensgrenzen bij het toewijzen van woningen soelaas kan bieden.
CDA en D66 verwelkomen de voorstellen, waarin zij onderdelen herkennen van het regeerakkoord. VVD en LPF zijn positief. De oppositie in Rotterdam is kritisch.
TT 105 Levenspolis hiv-patiënt in zicht

AMSTERDAM Het Verbond van Verzekeraars overweegt hiv-geïnfecteerden voor een levensverzekering in aanmerking te laten komen. Reden is de aanzienlijke stijging van de levensverwachting bij mensen met aids. Het verbond hoopt in de loop van 2004 een beslissing te nemen.
Tot nu toe eisen verzekeraars bij een levensverzekering boven 150.000 euro een hiv-test. Zo'n verzekering is vaak nodig om een hypotheek te krijgen.
Vanaf volgende maand krijgen ook alle zwangeren een hiv-test aangeboden.
Ons land telt 16.000 tot 23.000 mensen met een hiv-besmetting. De helft van hen weet niet dat ze besmet zijn met hiv.
Supermarkt voor minima in Zwolle

ZWOLLE - Minima in de regio Zwolle krijgen vanaf begin volgend jaar als eerste in Nederland een supermarkt waar ze artikelen kunnen kopen voor eenvijfde van de gangbare winkelprijs. Dit is een initiatief van Stad & Werk, een organisatie die onder meer werkgelegenheidsprojecten organiseert in de regio Zwolle.
Voor de speciale supermarkt is de hulp nodig van gangbare supermarkten en distributiecentra. Producten die door kleine foutjes zijn afgeschreven, maar zich nog goed lenen voor consumptie moeten via de minimasupermarkt worden verkocht. "Bijvoorbeeld producten met een foutje op het etiket", zegt sectormanager M. Ophuis van Stad & Werk.
De nieuwe supermarkt gaat vooral producten verkopen met een lange houdbaarheid. Zodra ze binnen het logistieke proces van gangbare supermarkten grotendeels zijn afgeschreven, wil Stad & Werk ze voor een klein bedrag overnemen. Het is nog niet precies bekend wanneer de winkel de deuren opent. "We zijn natuurlijk geen kruideniers en moeten de plannen nog verder uitwerken, maar als iedereen meewerkt, hopen we binnen drie maanden te kunnen starten", aldus Ophuis.
Stad & Werk heeft nog geen locatie op het oog. "Daar zijn we mee bezig, maar het kan snel gaan omdat we geen super-de-luxe pand nodig hebben op een toplocatie. We houden het eenvoudig", zegt de sectormanager.
Volgens hem is de speciale supermarkt hard nodig. "Een deel van de bevolking heeft te weinig geld om in de primaire levensbehoeften te voorzien. Het is eigenlijk een schande dat ons initiatief nodig is om het leed iets te verzachten."
Naast het voordeel dat de minimasupermarkt oplevert voor de doelgroep, moet het initiatief ook banen opleveren doordat mensen met een uitkering aan het werk kunnen in de winkel. Stad & Werk wil de artikelen uitsluitend verkopen aan minima met een gratis lidmaatschap. Dit moet onder meer voorkomen dat de producten met winst worden doorverkocht door de doelgroep.
(Bron)
Als je nu naar Rotterdam wilt verhuizen, moet je ingeburgerd zijn, minimaal 120% van het minimumloon verdienen en al 3 jaar werken.
Beltegoed van mobiele telefoon blijft geld waard

AMSTERDAM - Consumenten kunnen mogelijk al volgend jaar ongebruikte beltegoeden terugvorderen. De Europese Commissie studeert op een aanscherping van de regels voor dit soort 'elektronisch krediet'.
Nu nog gaan elk jaar miljoenen euro's aan beltegoed verloren, doordat prepaid-abonnementen verlopen of klanten wisselen van mobiele aanbieder en hun beltegoed niet kunnen meenemen.
Vooral bellers van KPN en Vodafone hebben baat bij de voorstellen van de Europese Commissie. De beltegoeden van deze aanbieders vervallen na één of een half jaar. In Nederland hebben circa vijf miljoen bellers van KPN en Vodafone een mobiele telefoon zonder abonnement.
Bij de kleinere aanbieders Orange, T-Mobile en Telfort zijn beltegoeden van prepaidtelefoons wel onbeperkt houdbaar.
(Bron)
Goh: werk.nl. Beetje spelen.
Castagnettenspeler, ja, laat ik eens kijken.
Het CWI-systeem geeft dan een lijst vacatures, bovenaan de meest passende, onderaan iets dat nog wel in de buurt komt maar minder goed past.
Dit is dan het effect bij zoeken op castagnettenspeler:
"12 passende vacatures! Klarinettist; fagottist; trompettist; violis; contrabassist" en zo nog wat.
Fijn dat ik nu dus weet dat een blaasinstrument dichterbij de castagnetten staat dan een strijkinstrument.
Weer naar het CWI voor een gesprek. Ik krijg een coach die me gaat stimuleren werk te vinden, door me te helpen vacatures te vinden en brieven te schrijven. De CWI-dame zei er wel bij dat dat in mijn geval niet nodig was, maar dat ze niets anders te bieden hebben.
Op de vraag wat ik zelf dacht nodig te hebben om makkelijker werk te vinden, heb ik gezegd: 'Een betere economie', maar dat behoorde niet tot de mogelijkheden.
Beetje narrig weer vertrokken, maar geheel opgevrolijkt bij de ganzen. Er is daar een water met een stuk of 50 ganzen. Er wonen veel mensen die er brood dumpen, dus die beesten zitten daar best.
Als je blijft stilstaan, heb je heel snel een klont tetterende ganzen om je heen, 'Brood! Brood! Bróóóóód!'. Als je niks geeft scharrelen ze weer verder, af en toe nog eens omkijkend.
Er zitten ook veel kraaien, en ik heb lang staan kijken en luisteren: één kraai wandelde naar het groepje ganzen, wat leidde tot flink geblaas en uitvallen van de ganzen naar de kraai. Tot die kraai Gans ging spreken. Hij maakte van die gezellige ganzenbabbelgeluidjes, en toen was het goed. Slim beest, want zo kan ie dicht in de buurt van de ganzen blijven, en meeëten als ze brood krijgen :-)
Terug naar huis fietsend gezien dat veel rozenstruiken nog steeds nieuwe bloemen produceren, dat de melkdistels nog steeds nieuwe knoppen maken, dat irissen en narcissen al flink wat blad hebben, dat her en der al wat sneeuwklokjes bloeien, en als het nog een week of anderhalf zo zacht blijft als het vandaag is, bloeien de hazelaars en de elzen denk ik al. Misschien krijgen we twee lentes: de voorlente in december, en het echte voorjaar over een maand of twee...

zondag, november 30, 2003

Chocoletters!
TT 127 WHO: aidsremmers massaal verspreiden

NAIROBI De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ontvouwt morgen op Wereldaidsdag in Kenia een plan om binnen een jaar drie miljoen aidspatiënten van medicijnen te voorzien. In Afrika heeft slechts 1% van de patiënten toegang tot de medicijnen.
De WHO heeft becijferd dat vijf tot zes miljoen patiënten de medicijnen nodig hebben, maar dat ze slechts voor 400.000 mensen beschikbaar zijn. De verstrekking wordt vergemakkelijkt als het aantal verschillende virusremmende medicijnen kan worden teruggebracht van 35 naar 4.
VN-chef Kofi Annan wijt het onvermogen om aids doeltreffend te bestrijden aan een algemeen gebrek aan politieke wil.
TT 104 VVD wil forse ingreep in WW

DEN HAAG De VVD wil de duur van de WW-uitkering fors bekorten. De partij gaat minister De Geus van Asociale Zaken oproepen te onderzoeken of de maximale duur omlaag kan van vijf jaar naar 1,5 jaar, zoals in Duitsland.
Volgens VVD-Kamerlid De Vries is het belangrijk werklozen te prikkelen snel weer aan de slag te gaan. "Daar past geen jarenlange WW-uitkering bij." Zij stelt dit bij de begrotingsbehandeling van Asociale Zaken komende woensdag aan de orde. De Geus komt volgend jaar met plannen voor herziening van de WW.
Coalitiegenoot CDA is fel gekant tegen beperking van de WW-duur.

Tuurlijk mevrouw De Vries, ik ben gewoon te lui om te werken. Als weer een nieuwe aanstaande ex-werkgever tegen me zegt: 'Je bent te vaak ziek, je zult begrijpen dat dat slecht is voor mijn prestatiecijfers en dat ik liever gezonde werknemers heb, dus je contract wordt niet verlengd', bedoelt ie dat ie me eruit trapt omdat ik een lui varken ben.
Bedankt mevrouw De Vries.
Toerist stuurt stuk glas terug naar Thailand

BANGKOK - Een minuscuul stukje glas van een Thaise tempel is teruggestuurd door een Duitse toerist die het als souvenir mee naar huis had genomen, omdat het fragment hem ongeluk zou bezorgen. In een begeleidende brief bood de Duitser zijn excuses aan en beloofde een donatie te maken aan de tempel.
De toerist vond het stukje glas bij de boeddhatempel Wat Phra Kaew. "Of het een vloek draagt, weet ik niet, maar er is iets bovennatuurlijks gebeurd. Ik heb alleen nog maar ongeluk gekend, zowel in mijn privéleven als zakelijk'', schreef de man volgens de Thaise krant Thairath. De tempel in Bangkok is een populaire toeristische trekpleister.
(Bron)
Pre-historisch dieet blijkt meest effectief

LONDEN - Een dieet van vlees of gevogelte met verse bladeren, noten en fruit, vergezeld van water. Dat is volgens onderzoekers het voedsel waarop de mens het beste gedijt. Onderzoekers van verscheidene Europese universiteiten baseren die conclusie op de theorie dat de oermens geen last had van allerlei ziektes.
Het zogeheten Palaeolitische dieet van de mens in het vroegste stadium van zijn bestaan zou het beste zijn, omdat dat voedsel de basis was voor de evolutie van de mens. Volgens de wetenschappers richt modern voedsel net zoveel schade aan, als wanneer een benzineauto wordt volgetankt met diesel, meldde zondag de Britse krant The Independent.
De onderzoekers kennen het oeroude dieet uit onderzoek van de beenderen van mens uit de Steentijd. Daaruit blijkt ook dat de holbewoners geen last hadden van hart- en vaatziekten, botontkalking, overgewicht, allergieën of een hoge bloeddruk.
(Bron)

Misschien dat er meer verschillen zijn tussen het leven toen en het leven nu?
Tbc-medicijn werkt tegen fobie

LONDEN - Mensen die lijden onder een fobie kunnen simpel geholpen worden met een medicijn tegen tbc. Amerikaanse artsen hebben ontdekt dat het medicijn, dat al op de markt is, hen binnen een week van hun angst kan verlossen.
Mensen kunnen uit angst voor open ruimtes, de metro, glazen liften, of veertjes besluiten maar liever thuis te blijven. Anderen durven juist niet naar binnen uit angst om opgesloten te raken. Volgens de Britse zondagskrant The Observer heeft een kwart van de mensen last van een fobie.
Het medicijn D-cycloserine zou moeten worden toegepast naast traditionele methoden om redeloze angsten te overwinnen. In het medicijn zit een eiwit dat veranderingen veroorzaakt in het deel van de hersenen dat herinneringen herbergt.
Het medicijn is aan de universiteit van Atlanta getest op dertig mensen met hoogtevrees. Die werden in een symulator van een glazen lift gezet die op en neer leek te gaan. De mensen die het medicijn hadden geslikt, ervoeren veel minder angst dan de proefpersonen die alleen een placebo kregen. Fobieën worden veelal behandeld door de patiënten bloot te stellen aan datgene wat ze angst inboezemt, zodat ze leren over de redeloze angst heen te komen.
(Bron)
Conferentie voor kerstmannen in Berlijn

BERLIJN - Ongeveer 250 kerstmannen en engeltjes zijn zondag in Berlijn bij elkaar geweest voor een conferentie om hun technische vaardigheden te verbeteren. Het evenement richtte zich vooraal op studenten en andere beginnelingen.
Al decennialang bieden studenten in Berlijn met kerst hun diensten aan als kerstman. Een gezin moet voor een kerstman op kerstavond dit jaar 28 euro neertellen.
Wat de studenten daarvoor moeten presteren, komt neer op topsport, aldus de studentenvereniging Kleine Dwergen, die de kerstmannenconferentie heeft georganiseerd. Kerstmannen en engeltjes die zich meerdere keren per kerstavond verhuren, leggen daarbij geregeld meer dan 8 kilometer af en overbruggen een hoogteverschil van meer dan 70 verdiepingen.
(Bron)
Het CWI heeft veel banen. Als ik zoek naar administratieve, klantenservice- en callcenterbanen, krijg ik er 100 voor m'n neus (er zijn er meer, maar je krijgt er 'maar' 100 tegelijk).

- Native speakers French.
- Ècht Vlaamssprekenden.
- Telefonisch medewerkers met rijbewijs B/E.
- Medewerkers reserveringslijn, vloeiend Nederlands, Engels en Japans.
- Call centermedewerkers die Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans èn (niet: of!) Italiaans spreken.
- Administratief medewerkers met ervaring, leeftijd van 17 tot 19 jaar.
- Klantenservicemedewerker met HBO techniek.
- Een medewerker administratie en archief, werkt als meewerkend voorman (zoek de fout), zijn team installeert equipment (o.a. harddisks en stroomunits) zodanig dat het de kwaliteitstesten doorstaan (weer een fout) en klaar is voor testing door de reconfiguratie engineer, opleiding: MTS-E of vergelijkbaar, trefwoorden ten aanzien van de persoonlijkheid: verantwoordelijkheidsgevoel, serieus, natuurlijke leider, initiatiefrijk, flexibel, sociaal,... .
- Telefonisch verkoper MBO+/HBO, gevoel voor zakelijke verhoudingen, levenservaring, gezonde dosis humor, creatief, winnaarsmentaliteit, goede telefoonstem, gezonde dosis humor en aantoonbare verkoopresultaten.
- Verkoopmedewerker binnendienst, het beoordelen van ziektemeldingen op inschatting duur van verzuim, het aansporen van klanten tot het inzetten van reintegratiebureaus of hertstartpakketten, het onderhandelen met klanten over financiele (tja) bijdragen in een herstelproces, kosten en baten analyses maken voor vergoedingen herstelprocessen, onderhandelen, op zeer diplomatieke wijze aan de kaak stellen van verwijtbaar verzuim bij zowel klant als medewerker bij klant. Gevraagde opleiding: gedragstherapie bij kind en jeugd (cursus) hbo.

Het zal wel aan mij liggen.
Hier word je toch ook niet blij van. Een vacature zoals omschreven door het CWI zelf:

"Je bent verantwoordelijk voor de klantenafhandeling bij de de winkel langs jou. Omdat je veel contact hebt met klanten kassa. Producten scannen, geld tellen en geld afromen. bouw je vaak een persoonlijke relatie met ze op. Naast je werkzaamheden, horen de verzorging van het kassapark en het helpen van klanten.
Halfjaar contract, b.g.g verlening mogelijk."

Met daarbij uiteraard de volgende eis: "Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord."