zaterdag, maart 11, 2006

ABBA steunt homo's in Polen

De legendarische Zweedse popgroep ABBA heeft voor het eerst in tien jaar tijd weer eens samengewerkt. Niet om muziek te maken, maar om spullen te signeren voor een veiling. Doel is om de Poolse homobeweging te ondersteunen.
Homorechtenorganisaties staan in Polen onder flinke druk. Zo werd het afgelopen jaar de Poolse Pride in Warschau verboden door de conservatieve burgemeester, Lech Kaczynski, die fel tegen homoseksualiteit is. Kaczynski heeft zich inmiddels zelfs opgewerkt tot president van Polen, zodat de positie van homo's er niet rooskleuriger op wordt. Zijn houding ten aanzien van homoseksualiteit leidt internationaal tot veel woede. Sommige politici vinden zelfs dat het stemrecht van Polen in het Europees Parlement moet worden opgeschort totdat deze houding wordt herzien.
De gesigneerde ABBA-spullen, cd's, boeken en foto's, worden geveild op Ebay. De opbrengst komt ten goede aan doelen die de homo-emancipatie in Polen ondersteunen.
(Bron)
Dieven praten hun mond voorbij

Wil je een misdadig plan laten slagen, dan is het zaak dat zo min mogelijk mensen van je voornemen afweten. Als je dan in een bus met elkaar je plannetjes gaat bespreken, is dat natuurlijk vragen om problemen.
Een 32-jarige Heusdenaar en een 19-jarige man uit Engelen zaten donderdag in de bus van 's-Hertogenbosch naar Veghel en bespraken hun plannen om in de laatste plaats winkeldiefstallen te gaan plegen. Een medepassagier merkte het gesprek op en waarschuwde bij aankomst in Veghel meteen de politie.
Agenten in burger volgden het tweetal in verschillende winkels en stelden vast dat de mannen inderdaad op het dievenpad waren. Ze hadden inmiddels een stel batterijen meegenomen en geprobeerd vier pakken eau de toilette te stelen.
De oudste verdachte staat bekend als veelpleger en is in verzekering gesteld. De 19-jarige verdachte is na zijn verhoor in vrijheid gesteld.
(Bron)
CPB: Men zal meer en langer moeten werken

Het Centraal Planbureau (CPB) alarmeert dat verdere hervorming van de verzorgingsstaat genoodzaakt is om met de vergrijzende bevolking de huidige voorzieningen te behouden. Dat betekent dat er meer mensen langer aan het werk moeten.
Er moeten meer (financiële) prikkels komen, ongeacht het feit dat dat waarschijnlijk pijn gaat doen, meldt het CPB in een studie. Het Planbureau heeft enkele hervormingsopties in kaart gebracht, en overal zullen pijnlijke beslissingen moeten worden genomen. Hierbij horen ook een vergrotende inkomensonzekerheid en -ongelijkheid.
(Bron)
Cohen verwacht Bolkestein en Vos in de raad

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verwacht van VVD'er Frits Bolkestein en GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos dat zij plaatsnemen in de gemeenteraad van de hoofdstad. De twee politici werden dinsdag met voorkeurstemmen gekozen. Bolkestein kreeg bijna 2.400 stemmen en Vos 6.400. Beiden kwamen door dat stemmenaantal op een derde plek te staan bij hun partij.
Bolkestein liet echter al voor de verkiezingen weten geen raadslid te willen worden. Hij stond enkel als lijstduwer op de lijst van de VVD. Marijke Vos wil alleen wethouder worden in de hoofdstad. Voor een raadszetel wenst ze het Haagse pluche niet te verlaten. Cohen heeft daar echter geen boodschap aan: "Gekozen is gekozen. Politici moeten de keuze van de kiezer respecteren." De onwillige politici kunnen overigens niet gedwongen worden om hun zetel in te nemen. Wanneer ze verstek laten gaan, wordt hun plek ingenomen door de eerstvolgende op de lijst.
De kans dat Vos wethouder kan worden in Amsterdam is redelijk groot. Haar lot ligt echter in handen van de PvdA, die dan moet kiezen voor een coalitie met GroenLinks. Een linkse coalitie met PvdA, GL en SP heeft een ruime meerderheid van 33 zetels. De PvdA heeft evenwel nog geen keuze gemaakt. Gisterenavond is Eberhard van der Laan aangesteld als informateur bij de onderhandelingen voor een nieuw te vormen college. Hij zal overleggen met de drie voornoemde partijen én de VVD. Met die laatste partij werkte de PvdA al vele jaren samen in coalitieverband.
(Bron)

Hier in Utrecht hebben we ene Henk W. die zich verkiesbaar stelde, met zijn kop op de affiches stond, en van tevoren al zei dat ie niet in de raad ging. Dan is je verkiesbaar stellen toch een vorm van oplichting (en ben je ook dom als je op zo iemand stemt).
Overvallers maken Monopoly-geld buit

Overvallers in Londen hebben bij hun overval op een geldtransportwagen een recordbedrag van bijna 110 miljoen euro buitgemaakt. Helaas voor hen gaat het om Monopoly-geld.
De dieven overvielen de wagen toen deze op weg was naar de luchthaven van Heathrow. Het geld dat ze buitmaakten, was bedoeld voor een Monopoly-reclamespot die in Praag zou worden opgenomen. Waarschijnlijk zijn de overvallers door insiders getipt, maar was de tip niet specifiek genoeg. De wagen werd later teruggevonden. De 32-jarige bestuurder is opgepakt. Het Monopoly-geld en een hoop bordspellen die buit werden gemaakt, zijn echter nog spoorloos.
Volgens een politiewoordvoerder was er zoveel geld in de wagen aanwezig, omdat het geld uit de lucht moest komen vallen in het spotje. Ondanks het feit dat de buit nep is, wil de politie de overvallers te pakken krijgen en opsluiten. Ze mogen wel de gevangenis-kanskaart van het spel houden: 'Ga direct naar de gevangenis (U ontvangt geen startgeld)', aldus een grappende woordvoerder.
(Bron)

'Hé, waarvoor zit jij?' 'Ik heb een geldwagen met Monopolygeld overvallen.' Pijnlijk ;-)
'Boomknuffelaars' planten illegaal boompjes

De politie heeft vannacht vier mensen aangehouden wegens het illegaal planten van bomen. Deze niet alledaagse 'misdaad' - het tegenovergestelde van illegaal kappen - werd uitgevoerd door actievoerders van Milieudefensie in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.
De natuurliefhebbers plantten boompjes neer op straten en stoepen. Daartoe werden tegels uit de straat en stoep gewipt om plaats te maken voor een boom. In totaal zouden 45 bomen zijn geplant.
Volgens Milieudefensie is de actie een protest tegen illegaal hout dat op de Nederlandse markt te koop is. De helft van al het geïmporteerde hout is volgens de actiegroep illegaal gekapt. Die kap versnelt ontbossing en het uitsterven van dieren en planten.
De politie zegt dat er proces-verbaal is opgemaakt wegens vernieling. De illegale planters worden aansprakelijk gesteld voor de kosten van herbestrating, aldus een woordvoerder.
(Bron)
Eerlijke vinder (15) petje afgetuigd

Een 15?jarige havo?leerling uit Assen zal zich nog wel eens bedenken voordat hij zich als eerlijke vinder van een petje opwerpt. De knaap vond maandag tijdens een sportdag van het Dr. Nassau College, gebouw Quintus, een petje. Hij zette op het op zijn hoofd en vertelde aan een ieder die het wilde horen dat de eigenaar het hoofddeksel bij hem kon terughalen.
Enige tijd later dook inderdaad de (boze) eigenaar op. Die dacht samen met zijn maten echter dat de havo-leerling het petje gestolen had. De zaak werd desondanks uitgepraat.
Toen de 15-jarige scholier na de sportdag op huis aanging, werd hij echter toch te grazen genomen. Vijf jongens trapten op hem in. Het slachtoffer kreeg ook trappen tegen zijn hoofd. Een voorbijgangster wist uiteindelijk een einde te maken aan de afranseling. Het slachtoffer liep kneuzingen, bulten op het hoofd, een bloedlip en losse voortanden op. Hem is een noodbeugel aangemeten en hij zit wegens aanhoudende hoofdpijn nu thuis.
De daders zijn op school aangehouden. Volgens het Dagblad van het Noorden betreft het vijf havo?leerlingen van 14, 15 en 16 jaar oud van Turkse en Marokkaanse komaf. Ze hebben allen bekend. Hen wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Inmiddels zijn ze weer vrijgelaten. Van de schoolleiding moesten ze woensdag in hun klas een zelfgeschreven verklaring voorlezen.
(Bron)
Chirurg opgepakt na dronken willen opereren

De politie in de Amerikaanse stad Oakland (Californië) heeft in een ziekenhuis een dronken chirurg opgepakt. De chirurg, Frederico Castro-Moure, wilde in beschonken toestand iemand opereren en viel later zijn collega's aan. Het ziekenhuis heeft de man op non-actief gesteld.
Volgens getuigen ging Castro-Moure door het lint toen een verpleegster weigerde om hem een man te laten opereren die bij een flinke val een compressiefractuur in zijn ruggengraat en twee gebroken enkels had opgelopen. Castro-Moure was van mening dat de man in levensgevaar verkeerde en onmiddellijk geopereerd moest worden. De patiënt was echter bij kennis en kon nog gewoon praten. Twee collega's van Castro-Moure spraken hem dan ook tegen.
Teleurgesteld over dit feit, begon de chirurg te schreeuwen te vloeken en vloog hij zijn collega's aan. Inmiddels was de politie gebeld; maar toen zij aankwamen, vloog Castro-Moure ook hen aan. De politie kon hem vervolgens overmeesteren. De chirurg werd vervolgens enkele uren opgesloten in een cel, alvorens hij op borgtocht werd vrijgelaten.
(Bron)
Franse politie bestormt de Sorbonne

PARIJS - De Franse oproerpolitie heeft zaterdagmorgen vroeg de Sorbonne Universiteit in Parijs bestormd. Die was een dag eerder bezet door honderden studenten die protesteerden tegen een nieuwe arbeidswet, die het makkelijker maakt om jongeren te ontslaan. Agenten verwijderden de vierhonderd bezetters met traangas en wapenstok.
Tijdens de schoonveegactie, die een kwartier duurde, raakten elf politiemannen, een student en een fotograaf gewond. De politie arresteerde meerdere studenten.
De oproerpolitie kwamen volgens een woordvoerder op verzoek van de universiteit in actie. Politiemannen zetten eerder in de nacht traangas in nadat ze vanuit het universiteitsgebouw onder meer waren bekogeld met brandblussers, stoelen en boeken.
De nieuwe wet hoort bij een plan van de regering om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Achterliggende gedachte is dat werkgevers eerder bereid zullen zijn jongeren in dienst te nemen als zij die ook gemakkelijker weer kunnen ontslaan. Tegenstanders menen dat het plan veel starters op de arbeidsmarkt te lang in onzekerheid zal houden.
Ook in andere Franse steden gingen studenten vrijdag de straat op. Ongeveer de helft van de universiteiten in het land had te maken met acties. Dinsdag demonstreerden in het hele land honderdduizenden mensen. Die protestacties hadden de steun van vakbonden en van de linkse oppositie, die ook willen dat de regering haar plannen intrekt.
(Bron)
PvdA boekt grote winst in peiling

HILVERSUM - De Partij van de Arbeid boekt grote winst na de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag. In de Politieke Barometer stijgt de partij van 53 zetels vorige week naar zestig zetels in de peiling die deze week vlak na de verkiezingen werd gehouden. Het is de hoogste score van de PvdA in twintig jaar, de partij is nu groter dan CDA en VVD bij elkaar.
Dat blijkt uit de peiling die bureau Interview-NSS houdt voor tv-programma Nova. De regeringspartijen verliezen in de peiling van deze week. Het CDA gaat van 32 vorige week naar 31 zetels, de VVD zakt vergeleken met vorige week twee zetels naar 25 en D66 raakt er van de drie zetels van de vorige peiling een kwijt. De regeringscoalitie staat in de barometer nu op 58 zetels, de laagste score sinds het aantreden van dit kabinet in 2003, dat kan rekenen op 78 Kamerzetels.
Dat is ook de meerderheid waarop een linkse coalitie van PvdA en SP nu kan bogen. Naast de grote winst van de PvdA was er vergeleken met vorige week een groei van twee zetels voor de SP tot achttien Kamerzetels. Voor een linkse coalitie is dus niet langer GroenLinks nodig, dat ten opzichte van de vorige peiling drie zetels moest inleveren en een dieptepunt bereikt van zes zetels.
De ChristenUnie zakt met een verlies van twee zetels terug naar het huidige aantal Kamerzetels van drie, de SGP behoudt met drie zetels een winst van een vergeleken met de huidige Kamerfractie en de LPF verdwijnt volgens de peiling uit de Kamer. Geert Wilders' Partij voor de Vrijheid blijft in de barometer op twee zetels staan.
Ook in de peiling die Maurice de Hond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hield, stond de regeringscoaltie op verlies en boekte de linkse oppositie een Kamermeerderheid. Alleen waren de verschillen toen kleiner. PvdA, GroenLinks en SP stonden toen op 76 zetels, in de barometer van vrijdag halen ze 84. De regeringscoalitie stond dinsdag op 61 zetels, nu dus op 58.
(Bron)
Corsicaanse parlementariër doodgeschoten

AJACCIO - Een rechts lid van het Corsicaanse parlement is vrijdagavond op het Franse eiland door onbekenden neergeschoten, aldus justitie in de hoofdstad Ajaccio. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Robert Feliciaggi, die aan geen enkele politieke partij verbonden is, werd verscheidene malen in het hoofd geschoten toen hij de luchthaven van Ajaccio verliet. De daders wisten te ontkomen.
(Bron)
Het ziet er binnen best mooi uit, maar als je buiten komt merk je dat het verdraaide koud is. Het sneeuwt ook steeds, terwijl de zon ook schijnt (en het in de zon uit de wind heerlijk is, maar die wind snijdt).
Dus wat doe je dan als er twee Canadese zusters voor je deur staan die voor de buurvrouw komen, geheel vernikkeld zijn en duidelijk hoge nood hebben?
Ik heb ze binnen gelaten en de plee even gepoetst (jaja, ik heb ze eerst gewaarschuwd dat ik maar eens per 3 maanden afwas en zo ;-)).
Alwaar ze begonnen over de poes die zeven leven had en wij mensen twee, het aardse en het hemelse, en dat ik zoveel boeken had en dat zij nog wel een mooi boek van Mormon voor me hadden, en of ze een dankgebed met me mochten zeggen voor het binnenlaten.
Gelukkig hoorden we de buurvrouw toen thuis komen. Maar het zou me niets verbazen als er binnenkort toch wat stichtelijke literatuur in m'n bus ligt ;-)
Opstelten waarschuwt hoerenlopers

ROTTERDAM - Burgemeester Opstelten van Rotterdam stuurt hoerenlopers in zijn stad sinds kort brieven waarin zij worden gewaarschuwd dat het oppikken van prostituees van straat strafbaar is. Volgens de burgemeester zijn de hoerenlopers door hun gedrag medeverantwoordelijk voor de overlast op straat.
Donderdag ontvingen zeventien mannen die onlangs in de havenstad een prostituee van straat meenamen de brief. Dat bleek zaterdag uit een mededeling op de website van de gemeente.
Sinds de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg in september 2005 is straatprostitutie in Rotterdam verboden. Opstelten maakt in zijn brief aan de overtreders duidelijk dat de overlast die wordt veroorzaakt, voor hem onacceptabel is. Hij heeft de politie opdracht gegeven de komende tijd extra hard op te treden tegen straatprostituanten.
Als de ontvangers van de brief opnieuw de fout ingaan, krijgen zij een boete of een gebiedsontzegging. De eerste boete bedraagt zestig euro en kan bij herhaaldelijke overtreding oplopen tot 2250 euro. Bij een gebiedsontzegging mag de hoerenloper zich 24 uur lang niet in een bepaald gebied laten zien. Dit kan verlengd worden tot maximaal vier weken.
"Wij hebben te maken met een harde kern die ondanks het verbod tippelende vrouwen blijft meenemen. Inmiddels hebben we genoeg gecommuniceerd met de straatprostituanten. Het is tijd voor officiële waarschuwingen", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Omdat de overtreders eerder een boete kregen voor het oppikken van prostituees, zijn hun adresgegevens bij de politie bekend. De woordvoerder geeft aan dat de gemeente zich "niet verantwoordelijk voelt voor wie de brief opent".
(Bron)
NASA-sonde bereikt omloopbaan Mars

WASHINGTON - Na een reis van zeven maanden is een onbemande sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een omloopbaan rond de planeet Mars gekomen. Dat maakte de vluchtleiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdagavond bekend. De riskante manoeuvre verliep vlekkeloos.
Het contact met het controlecentrum in de Verenigde Staten was een half uur verbroken toen de sonde de achterkant van de planeet passeerde. Daarna werd duidelijk dat de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) in een baan om Mars is gekomen. Bij een mislukking was het ruimteschip verder door het heelal gevlogen. De MRO legde na de lancering in augustus vorig jaar een afstand van ongeveer 500 miljoen kilometer af.
De komende zes maanden zal de 450 miljoen dollar (377 miljoen euro) kostende sonde in zijn juiste baan om de planeet worden gebracht. Dan pas zal het ruimtevaartuig aan zijn primaire wetenschappelijke missie beginnen. De MRO moet vanuit een baan om Mars onder meer gaan uitzoeken of er lang genoeg water op de rode planeet is geweest om leven mogelijk te maken.
De 2,2 ton wegende sonde is het meest geavanceerde ruimtevaartuig dat ooit naar een andere planeet is gestuurd. De sonde zal volgens de NASA tien keer zoveel informatie terugzenden dan alle voorgaande missies bij elkaar. "Hierdoor zullen de tekstboeken over Mars moeten worden herschreven", aldus Jim Graf, de projectmanager van de NASA.
Mars is een gewild onderzoeksobject van de NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vanwege de gelijkenis met de Aarde. In de afgelopen decennia zijn tientallen onbemande ruimtevaartuigen naar Mars gestuurd.
De meeste daarvan waren bedoeld om vanuit een baan rond de planeet onderzoek te verrichten. Enkele ruimtevaartuigen zijn op Mars geland. De VS hebben plannen voor een bemande ruimtevlucht naar Mars rond 2020.
(Bron)
Internetbellers KPN mogelijk onbereikbaar

DEN HAAG - KPN-klanten die via internet bellen en gebruikmaken van uitwisselprogramma's zoals BitTorrent, eDonkey en Limewire zijn mogelijk niet altijd bereikbaar. Een woordvoerder heeft een bericht uit NRC Handelsblad daarover zaterdag bevestigd.
Het KPN-modem Experiabox heeft moeite om het hoofd te bieden aan de veeleisende uitwisselprogramma's, legde KPN uit. Het bedrijf heeft daarover twintig klachten ontvangen.
Komende week verschijnt een waarschuwing op de internetpagina van KPN. Het telecomconcern benadrukt dat het risico bestaat voor een heel klein aantal gebruikers. Naar verwachting is het probleem eind deze maand opgelost.
KPN heeft inmiddels meer dan 50.000 klanten voor het zogenoemde Internetplusbellen. De genoemde ruilprogramma's worden vooral gebruikt om grote (illegale) beeld- en muziekbestanden te kopiëren.
(Bron)

Alsof alle grote bestanden illegaal zijn!
Pentagon houdt vast aan dwangvoeding in Guantánamo

LONDEN/WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie stopt niet met het onder dwang voeden van hongerstakers in het detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba. Meer dan 260 medisch specialisten hadden juist donderdag een brief ondertekend waarin zij de Verenigde Staten veroordelen wegens deze praktijk van dwangvoeding.
De brief werd gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Volgens de ondertekenaars moeten de artsen in de gevangenis het recht van de gedetineerden respecteren om voedsel te weigeren. Zij willen dat artsen die dwangvoeding toedienen worden gestraft door beroepsorganisaties.
Het Pentagon stelt dat het verantwoordelijk is voor "het behoud van het leven" van gedetineerden en dat de toediening van voedsel op "een humane wijze" gebeurt. Het ziet ook geen enkele reden het beleid aan te passen.
Op de marinebasis op Cuba houden de Verenigde Staten circa vijfhonderd terreurverdachten vast. Volgens de VS gelden voor deze "vijandelijke strijders" niet alle internationale regels voor gevangenhouding. De meesten zitten al jaren zonder aanklacht vast.
De open brief is ondertekend door artsen uit zeven landen waaronder Nederland. "Wij roepen de Amerikaanse regering op te verzekeren dat gedetineerden door onafhankelijke artsen worden onderzocht en dat wordt afgezien van technieken zoals dwangvoeding en beteugelingsstoelen".
In december vorig jaar waren nog 84 gedetineerden in hongerstaking. Dat aantal zou inmiddels zijn teruggelopen naar zes, van wie er drie onder dwang voeding krijgen. Gevangenen beweren dat hongerstakers op stoelen werden vastgebonden en dat zij gedwongen voedsel kregen toegediend via slangen door hun neus. Ook zouden zij langdurig zijn geïsoleerd van andere gevangenen.
(Bron)

Toch handig dat je dat humane aspect kunt gebruiken zoals het je het beste uitkomt.
Zelf sparen voor WW is niet reëel

DEN HAAG - Werknemers laten sparen voor een eigen uitkering voor werkloosheid, is niet reëel. D66 lanceerde vorig jaar dit plan met het idee dat een spaar-WW mensen zou stimuleren snel een baan te vinden, omdat het spaarsaldo opraakt. Kijkend naar de groep mensen die gebruik maakt van de WW, blijkt het plan echter moeilijk realiseerbaar en werkt de prikkel onvoldoende.
Dat blijkt uit het onderzoek 'Patronen van werk en gebruik van sociale regelingen' van SEOR, dat minister De Geus van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gebruik van de WW is sterk geconcentreerd. Tussen de 36 en 43 procent van de bevolking heeft ten minste eenmaal een uitkering voor werkloosheid ontvangen tijdens het arbeidzame leven.
Dat zou betekenen dat circa 60 procent voor niets heeft gespaard, omdat ze geen beroep doen op de WW. Ongeveer 13 procent van de totale bevolking blijkt (meer dan) voldoende te kunnen sparen om de periode dat ze zonder baan zitten te overbruggen. Een op de tien weet meer dan de helft te sparen. De resterende 16 procent komt zo veel tekort dat er weinig verwacht kan worden van de prikkel in de spaar-WW.
De meerderheid van de mensen die een beroep doet op een uitkering voor werkloosheid, doet dat eenmaal in zijn leven. Ongeveer een derde van de WW'ers is tijdens zijn arbeidzame leven bij herhaling werkloos en legt daarbij een beslag op de helft van de uitkeringen. Het WW-gebruik neemt vooral toe met de leeftijd.
Wat betreft de hele sociale zekerheid, inclusief regelingen als vut, maakt iedereen op een gegeven moment tussen de 15 en 65 jaar wel eens gebruik van een uitkering. Ook heeft vrijwel iedereen gewerkt. Iets meer dan de helft van de bevolking werkt langer dan dertig jaar. Ongeveer een op de tien heeft langer een uitkering dan een baan.
Lager opgeleiden en etnische minderheden werken duidelijk minder dan gemiddeld en maken meer gebruik van uitkeringen. Verder werken vrouwen minder dan mannen, maar de beide seksen doen ongeveer een even groot beroep op de sociale zekerheid.
(Bron)
Tsjetsjeense vrouwen moeten hoofddoek gaan dragen

GROZNY - De Tsjetsjeense premier Ramzan Kadyrov heeft verordonneerd dat vrouwen in de opstandige Russische deelrepubliek voortaan een hoofddoek moeten dragen als zij zich in het openbaar vertonen. Dat hebben verscheidene bronnen binnen de regering van de pro-Russische Kadyrov vrijdag gemeld.
Vrouwen in overheidsfuncties krijgen het eerst met de nieuwe regel te maken. Een hooggeplaatste medewerker van Kadyrov heeft vrijdag al op de werkvloer controles uitgevoerd. Daarbij zou hij tegen een hoofddoekloze vrouw hebben gezegd: "Als je morgen geen hoofddoek hebt, heb je geen baan meer."
(Bron)

Als je het innerlijk niet aankunt, pak je ze maar op de buitenkant...
Fouilleren in Rotterdam; ruim 2000 wapens

ROTTERDAM - Bij preventief fouilleren in Rotterdam zijn sinds de invoering in september 2002 tot en met eind vorig jaar 2323 wapens in beslag genomen. De gemeente noemt het preventief fouilleren daarmee "een succes". Dat bleek zaterdag uit de jaarrapportage preventief fouilleren van de gezagsdriehoek in de havenstad.
Sinds het preventief fouilleren in Rotterdam wordt toegepast zijn in ieder geval 79 vuurwapens, 1573 steekwapens en 444 slagwapens van de eigenaren afgenomen. De driehoek van burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie stelt in de rapportage dat preventief fouilleren inmiddels volledig is geaccepteerd.
Een grote meerderheid (89 procent) van de Rotterdammers is van mening dat het fouilleren de veiligheid verbetert. In 2005 is 6 procent van de Rotterdammers in de stad gefouilleerd. Driekwart van hen zegt tevreden te zijn over de manier waarop dat gebeurde.
Het gemiddelde aantal arrestanten per fouilleer actie daalt ieder jaar. In 2005 werden 339 mensen aangehouden na te zijn gefouilleerd. In 2003 werden nog 885 overtreders gepakt. Steeds minder gefouilleerde personen dragen daadwerkelijk wapens op zak. In 2004 was dat een op de 87, vorig jaar een op de 138.
(Bron)

Het lijkt er dan toch niet op dat mensen ook daadwerkelijk minder wapens op zak hebben omdat ze gefouilleerd kunnen worden. En hoeveel mensen zijn er in totaal gefouilleerd?
Thailand waarschuwt na ongewone zeebevingen

BANGKOK - Thailand heeft burgers langs zijn zuidkust zaterdag opgeroepen waakzaam te zijn na een ongewoon groot aantal zeebevingen in de Andamanse Zee. Bewoners van de kuststreek, die in 2004 werd getroffen door de tsunamiramp, moeten letten op eventuele waarschuwingen. De autoriteiten hebben schepen gevraagd om alle ongewone veranderingen in de zee te melden.
Tussen 9 en 11 maart hebben seismologen in de zee tussen het Indonesische eiland Sumatra en de Thaise westkust 31 aardbevingen geregistreerd. De trillingen, in een gebied met veel onderwatervulkanen bij de eilandengroep Andamanen, hadden een kracht van 4.0 tot 5.3 op de schaal van Richter. De bevingen zouden tot een grote eruptie en mogelijk tot nieuwe vloedgolven kunnen leiden.
Het grote aantal bevingen is volgens de directie van het nationale waarschuwingscentrum voor rampen weliswaar reden tot zorg, maar niet voor paniek. Wetenschappers kunnen namelijk niet voorspellen of zo'n uitbraak ook zal plaatsvinden.
De overstromingen op tweede kerstdag 2004 kostten in Thailand 5400 mensen het leven. Rond de Indische Oceaan kwamen meer dan 220.000 mensen om.
(Bron)
Tribunaal meldt overlijden Milosevic

BELGRADO - Slobodan Milosevic is overleden. Dit heeft een welingelichte bron bij de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal zaterdag aan het ANP bevestigd. De ex-president van Joegoslavië is even na negen uur dood aangetroffen in zijn VN-cel in Scheveningen.
Milosevic is dood aangetroffen in zijn bed in zijn VN-cel in Scheveningen, aldus de eerste schriftelijke bevestiging die het VN-hof in Den Haag zaterdag heeft gegeven van het overlijden. De bewaker die het stoffelijk overschot heeft gevonden, heeft onmiddellijk zijn meerdere geïnformeerd en medische hulp ingeroepen. Die kon alleen nog maar constateren dat Milosevic dood was.
De Kroatische president Mesic liet weten het spijtig te vinden dat de Joegoslavische ex-president is gestorven voordat er een vonnis kon worden geveld over zijn rol in de oorlogen in Bosnie en Kroatie. Mesic noemt het jammer dat Milosevic niet meer "zijn verdiende straf" kan krijgen voor het Joegoslavie-Tribunaal in Den Haag.
De Nederlandse politie en een Nederlandse lijkschouwer zijn begonnen aan een onderzoek. Er komt een lijkschouwing en een toxicologisch onderzoek. De president van het Joegoslavië-Tribunaal, de Italiaanse rechter Fausto Pocar, heeft een grondig onderzoek gelast.
Enkele tientallen verslaggevers, cameramensen en fotografen zijn zaterdagmiddag naar de VN-gevangenis in Scheveningen gekomen. Politiemensen zetten de weg bij de gevangenis af met dranghekken.
Milosevic is volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken een natuurlijke dood gestorven. "Het is in eerste instantie een zaak van de Verenigde Naties, maar ik heb begrepen dat Milosevic een natuurlijke dood is gestorven". Dat zei Bot zaterdag vanuit Salzburg, waar hij overleg bijwoonde met zijn Europese collega's.
Bot noemt het "treurig dat het zo gelopen is voor de slachtoffers van Milosevic". "Het was beter geweest, ook vanuit historisch perspectief, als het recht zijn loop had kunnen hebben. Het is ook treurig dat het hele proces nu niet kan worden afgerond."
Milosevic is voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens genocide en schending van de mensenrechten voor zijn rol in de Balkanoorlogen.
De broer van Slobodan Milosevic, Borislav, zei zaterdag tegen het persbureau Interfax dat het Joegoslavië-Tribunaal "geheel verantwoordelijk" is voor de dood van de voormalige president van Joegoslavië.
"Milosevic is in Den Haag niet gestorven, hij werd vermoord,", aldus de onofficiële voorzitter van de Socialistische Partij van Servië Iviva Dacic. "Hij is systematisch gedood door alle jaren die hij in Den Haag heeft doorgebracht", stelde Dacic. "Dit is een groot verlies voor Servië, het Servische volk en de Socialistische Partij van Servië."
Milosevic had al jaren last van hoge bloeddruk. Ook had hij door zijn marathonproces voor het Joegoslavië-Tribunaal geregeld last van uitputtingsverschijnselen. Tevens werd hij wel eens vaker door griep geveld.
Het Milosevic-proces voor het VN-hof in Den Haag is meer dan twintig keer onderbroken geweest wegens ziekte van de verdachte. Onlangs nog hadden de rechters een verzoek van Milosevic afgewezen om naar Moskou te mogen gaan voor een specialistische medische behandeling.
De Serviër werd geboren op 20 augustus 1941. Vanaf de jaren '80 klom hij snel op in de rangen van de Joegoslavische Communistische Partij. Hij wordt gezien als een van de architecten achter de verschillende oorlogen die in de jaren '90 tijdens het uiteenvallen van het land werden gevoerd.
Milosevic was dan ook de belangrijkste verdachte die in handen was van het tribunaal. Dat heeft hem op meer dan zestig punten aangeklaagd, waaronder wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Hij werd op 28 juni 2001 overgebracht naar Den Haag, waar in februari 2002 het proces begon.
(Bron)

vrijdag, maart 10, 2006

Nieuwe wet maakt hervatting bouwprojecten mogelijk

DEN HAAG - Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een aangepaste wet voor schone lucht. Deze moet het op termijn mogelijk maken om de bouw van kleinere woningbouwprojecten en bedrijventerreinen, maar ook spitsstroken te hervatten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van VROM bevestigd.
De wet bepaalt dat kleinere bouwprojecten, bijvoorbeeld tot 2000 woningen, niet hoeven te worden getoetst aan de normen voor schone lucht. De Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog wel over de wet buigen. Waarschijnlijk kan de bouw in het voorjaar van 2007 worden hervat.
Ook minister Peijs (Verkeer) spint garen bij de nieuwe wet, opgesteld door staatssecretaris Van Geel (Milieu). Zij heeft 1,3 miljard euro voor wegverbreding om het fileprobleem te verhelpen.
Vorig jaar bleek dat zij 149 kilometer spitsstroken niet kon aanleggen door de luchtkwaliteitseisen. Haar inzet is om via een aanpassing van de regelgeving op korte termijn aan de slag te gaan.
(Bron)
Ruim 8 procent Utrechtse bijstandsontvangers fraudeert

UTRECHT - Een op de twaalf mensen met een bijstandsuitkering in Utrecht blijkt vorig jaar te hebben gefraudeerd. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Van de 9500 mensen met een bijstandsuitkering hadden er 790 gesjoemeld. Dat komt neer op 8,3 procent. Met de fraude was een bedrag van bijna 4,2 miljoen euro gemoeid, twee keer zoveel als in 2004.
Utrecht zette naar aanleiding van de fraude 271 uitkeringen stop. Daarmee werd een bedrag van 3,25 miljoen euro bespaard. Ook is 785.000 euro aan tegoeden van bijstandscliënten bij banken in beslag genomen.
Volgens de gemeente Utrecht is meer fraude aan het licht gekomen onder meer door een andere werkwijze van het Team Handhaving van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er werd telkens gekeken naar één aspect van fraude. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat onderzoek naar woonfraude een effectieve methode is.
Verder is hechter samengewerkt tussen Sociale Zaken en Werkgelegenheid en instanties als woningbouwverenigingen, energiebedrijven, de politie, het UWV en de Belastingdienst.
(Bron)

Het valt me relatief nog mee, want ik denk dat percentage frauderende belastingbetalers hoger ligt.
Deense rechter: deeplinken mag

AMSTERDAM - De Deense rechtbank heeft deze week een revolutionaire uitspraak gedaan met betrekking tot het deeplinken naar woningsites. De rechter oordeelde dat de Deense woningdatabank Ofir.dk huizenadvertenties mag tonen die oorspronkelijk op andere makelaarssites staan.
Het vonnis heeft niet alleen betrekking op woningsites. De rechtbank meldde dat deeplinken in het algemeen is toegestaan. Dat betekent dat er volgens de Deense rechter geen bezwaren bestaan tegen het deeplinken naar krantenartikelen op nieuwswebsites.
De zaak kan ook relevant zijn voor Nederland, aangezien Ofir.dk net als de Nederlandse website Zoekallehuizen.nl gebruik maakt van deeplinks. Vorige maand daagde de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) de Zoekallehuizen.nl voor de rechter. De site zou volgens de NVM gebruik maken van gegevens op internetpagina's van makelaars, terwijl die daar bezwaar tegen hebben gemaakt. De NVM eist via de rechter een verbod op deeplinken naar makelaarssites die dat niet willen.
In 2000 besloot de rechtbank in Rotterdam dat website kranten.com overzichten van krantenkoppen mag geven zonder dat kranten daar toestemming voor geven. Kranten.com brengt informatie zonder de voorpagina van de internetsite van de krant, waar de bezoeker normaliter binnenkomt, te laten zien. Uitgeverij PCM had bezwaar tegen het zogenoemde deeplinken, omdat de advertenties op de voorpagina door lezers niet gezien werden.
(Bron)
Gangstervrouw 'Bonnie' geeft zich aan

ALGIERS/BRUSSEL - Lisette B., die samen met haar Algerijnse man Jelloul S. als een heus gangsterduo Bonnie & Clyde door Vlaanderen trok, heeft zichzelf aangegeven bij de Belgische ambassade in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Dat heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld.
De Nederlandse vrouw (33) was recent naar Algerije gevlucht met haar man. In België behoorden de twee tot de meest gezochte misdadigers. Het duo leefde lange tijd van meerdere gewapende overvallen en brutale diefstallen per avond, ook op argeloze oudjes op straat.
Op het rovende duo was in februari een ware klopjacht geopend door de politie rond Gent, maar ze bleven steeds net uit handen van de agenten. Eenmaal schoot Jelloul S. daarbij een agent neer.
Het paar leerde elkaar kennen in de gevangenis en kreeg een dochtertje, dat nu is ondergebracht bij familie. Vooral Jelloul heeft een lang strafblad vol overvallen en geweld. Hij doodde in 1995 een drugsverslaafde in Terneuzen. In mei 2005 is hij nog veroordeeld voor autodiefstal. Lisette zou medeplichtig zijn aan de misdrijven van haar Algerijnse vriend.
De vrouw is vrijdag overgebracht naar België. "Ze miste haar kind, ze zei dat ze in een uitzichtloze situatie zat in Algerije en ze wil breken met haar criminele verleden", zo verklaarde een woordvoerster van de Gentse justitie.
De drugsverslaafde Lisette B. is vrijdagmiddag direct verhoord door de politie. Op haar zwaarste vergrijpen staat een maximumstraf van tien jaar cel. Maar dat valt mogelijk hoger uit als de rechter haar meerdere straffen oplegt voor verschillende feiten, aldus de woordvoerster.
De Belgische minister De Gucht vindt de aanhouding reden om zijn diensten te feliciteren: "Men is erin geslaagd om mevrouw B., die verdacht wordt van een aantal zware misdrijven in België, bijzonder spoedig naar ons land over te brengen", aldus de minister in een persverklaring.
Haar Algerijnse man Jelloul is nog spoorloos. Als hij in zijn vaderland zou worden aangehouden is nog maar de vraag of Algerije hem zou uitleveren, aldus de politie.
(Bron)
Politie arresteert man voor gsm-oplichting

DEN HAAG - De politie heeft maandag een Zoetermeerder aangehouden die de afgelopen jaren minstens negentien mensen zou hebben opgelicht. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag bekend dat hij dat deed door mobiele telefoons aan te bieden en er vervolgens met het geld vandoor te gaan.
De man zou mensen hebben benaderd die via internet iets wilden verkopen. Tijdens de onderhandelingen vertelde hij dat hij bij KPN werkte en dat hij telefoons in de aanbieding had. Hij maakte een afspraak met zijn slachtoffers bij het KPN-gebouw in Den Haag, nam hun geld aan, ging weg 'om de telefoons te halen' en keerde niet terug, aldus het OM.
De slachtoffers zijn voor enkele tienduizenden euro's benadeeld en van het geld is niets teruggevonden. De man heeft volgens het OM gedeeltelijk bekend.
(Bron)
Ruim helft werknemers vindt zich te dik

AMSTERDAM - Ruim de helft van de werknemers in Nederland vindt zich te dik. Mannen hebben daar mee problemen mee dan vrouwen, blijkt uit de Bedrijfsgezondheidsindex van adviesbureau Lifeguard. Dat schrijft Algemeen Dagblad vrijdag.
Werknemers ouder dan vijftig jaar zouden zich lichamelijk beter voelen dan hun jongere collega's. Het aantal mensen dat gevaar loopt als gevolg van gewichtsproblemen is vergeleken met vorig jaar nauwelijks gestegen, schrijft het dagblad. Ongeveer vijf procent van de werknemers zou vanwege een hoog vetpercentage gevaar lopen op hartproblemen of suikerziekte.
Werkgevers vinden het volgens Lifeguard-directeur Mikkel Hofstee steeds belangrijker dat hun personeel fit is. "Mensen die ongezond leven, melden zich vaker ziek." Hofstee zegt in het dagblad dat werkgevers niet geloven in dwangmaatregelen, maar proberen hun personeel 'met zachte hand' aan een gezondere levensstijl te helpen. Zo worden sportevenementen en leefstijlcursussen aangeboden.
De Bedrijfsgezondheidsindex wordt jaarlijks gepubliceerd door adviesbureau Lifeguard. Voor het onderzoek zijn ruim 1150 werknemers ondervraagd en lichamelijk getest.
(Bron)
Voorwaarden aan vervroegde vrijlating gedetineerde

DEN HAAG - Gedetineerden kunnen straks alleen nog onder voorwaarden vervroegd vrijkomen. Daarbij geldt een proeftijd van minimaal een jaar waarbij de betrokkene onder toezicht van justitie blijft. Gedetineerden die zich niet aan de voorwaarden houden, moeten alsnog de rest van hun straf uitzitten.
De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Donner (Justitie). Hij gaat ervan uit dat de kans op recidive afneemt door voorwaarden te stellen aan de vervroegde invrijheidstelling. De algemene eis daarbij is dat een gedetineerde zich niet schuldig mag maken aan een strafbaar feit.
(Bron)

Dit land wordt steeds leuker.
Werknemers Philips moeten langer werken voor zelfde loon

NIJMEGEN - Philips heeft zijn werknemers in ploegendienst bij de chipfabrieken in Nijmegen gevraagd voortaan langer te werken voor hetzelfde loon. Philips wil de werkweek verlengen van 32,5 naar 37,5 uur, zo liet een woordvoerder van het elektronicaconcern vrijdag weten.
Bij de fabrieken, waar in totaal 4200 mensen werken, werd de afgelopen jaren al diverse malen gereorganiseerd.
De maatregel geldt voor 2600 werknemers van de productiefaciliteit. In plaats van vijf kan Philips hierdoor volstaan met vier ploegendiensten. "De positie van de fabriek is slecht ten opzichte van de concurrentie, die moeten we versterken", aldus de woordvoerder.
Philips voerde vorig jaar in de chipfabriek in Hamburg onder groot protest eenzelfde maatregel door. De werknemers in ploegendienst hebben een korte werkweek vanwege de onregelmatige werktijden.
Philips heeft vrijdag het personeel ingelicht. Het concern gaat nog in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden over de maatregel. Vakbond FNV Bondgenoten overlegt aanstaande donderdag met zijn leden bij de chipfabrieken, zo laat bestuurder Joke Hubert weten.
Volgens Hubert komt de maatregel uit de koker van de lokale Philips-directie. Deze wil de vier fabrieken in Nijmegen samenvoegen tot twee om zo beter de concurrentie met goedkope productie uit China aan te gaan. FNV zegt in eerste instantie geen nee tegen het gevraagde, zegt Hubert. "Maar als werknemers inleveren, moeten zij er wel iets voor terugkrijgen, bijvoorbeeld investeringen om de fabrieken gezond te maken."
(Bron)
Verontwaardiging over inkomen topman Essent

DEN HAAG - Het inkomen van Essent-topman Boersma heeft opnieuw tot verontwaardiging geleid. PvdA-Kamerlid Crone wil premier Balkenende dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer hierover aan de tand voelen. Het CNV riep vrijdag de aandeelhouders van Essent op iets te doen aan het buitensporige inkomen van topman Boersma.
Boersma ontving in 2005 ruim acht ton, inclusief een bonus van 217.000 euro. In 2004 verdiende hij in totaal 821.000 euro, inclusief een bonus van 161.000 euro. Zijn collega van Nuon, L. van Halderen kreeg in 2004 soortgelijke bedragen uitgekeerd. Dat leidde tot veel kritiek. Premier Balkenende zette het toen op de agenda. Maar daarna is er niets meer gebeurd, aldus Crone. Hij wil daarover uitleg.
De SP wijst erop dat Balkenende vorig jaar "ferme woorden sprak over zakkenvullers, maar tot nu toe schaapachtig voor zich uitkijkt". De premier zou maatregelen nemen om dit soort zaken aan te pakken, aldus de partij. De SP wil snel weten wat hij nu precies heeft gedaan.
De politiek is volgens de vice-voorzitter van het CNV, R. van Splunder, niet in staat de topinkomens aan te pakken. Daarom vestigt hij zijn hoop op de aandeelhouders. Gemeenten en provincies zijn aandeelhouders van de energiebedrijven. Van Splunder noemt het contract dat dit inkomen mogelijk maakt "eigenlijk moreel verwerpelijk".
Abvakabo-voorzitter E. Snoey vindt de beloning van Boersma "buiten proportie". Dit is slecht voor de werknemers van het bedrijf en het bedrijf zelf, meent R. Paping van de Abvakabo. Na alle ophef hun inkomens besloot Boersma vorig jaar de helft van zijn bonus af te staan. Van Halderen zag af van zijn hele bonus over 2004. CNV Publieke Zaak vindt dat Boersma ook dit jaar een deel van zijn bonus zou moeten inleveren.
(Bron)
Gemeenten slecht bereikbaar via internet

AMSTERDAM - Gemeenten scoren slecht als het gaat om communicatie. Wie een vraag stelt via e-mail of telefoon krijgt vaak een onvolledig of verkeerd antwoord. Ook de gemeentewebsites scoren slecht, zo schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag. Het onderzoek is uitgevoerd door Newtel Essence onder 100 van de 476 Nederlandse gemeenten.
De gemeentesites werden beoordeeld op leesbaarheid, informatiegehalte, feedback en consistentie. Slechts vijf gemeenten kregen een voldoende op het gebied van eenduidige informatie. Ook blijkt dat een derde van de gemeenten verkeerd omgaat met ontvangen e-mailtjes.
Het slechtst scoorden Lisse, Steenbergen, Noordwijkerhout en Bergen op Zoom.
Rotterdam, Groningen, Schiedam en Almere kwamen daarentegen goed uit de bus.
(Bron)
Hennepkwekers stelen stroom met magneet

RIJSWIJK - Hennepkwekers maken steeds vaker gebruik van magneten om de elektriciteitsmeter te manipuleren en zodoende gratis stroom te krijgen. Dat zei vrijdag een woordvoerder van EnergieNed, Federatie van Energiebedrijven.
De zegsman zegt dat er geen cijfers zijn maar dat het afgelopen half jaar steeds vaker bij opgerolde kwekerijen werd ontdekt dat er magneten waren gebruikt. Met het stuk staal, dat onder andere via internet wordt aangeboden, laten de kwekers de meter langzamer draaien.
Volgens de woordvoerder van EnergieNed is het aftappen van elektriciteit verreweg de meest gebruikte manier om aan gratis energie te komen. "Per jaar worden ongeveer 7000 hennepkwekerijen opgerold en bij de meeste wordt elektriciteit afgetapt," zegt hij.
Aan beschadigingen in de meter is overigens te zien dat er een magneet is gebruikt. Als het goed is, lost het probleem zich de komende jaren op als de energiebedrijven overstappen op een ander soort, digitale meter.
Deze hebben geen mechanisme meer dat kan worden vertraagd. EnergieNed verwacht dat binnen vijf tot zes jaar alle mechanische meters zijn vervangen.
(Bron)
Man opgepakt wegens ontucht met meerdere jongens

AMSTERDAM - De zedenpolitie in Amsterdam heeft dinsdag een 39-jarige man aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van jongens van 10 tot 15 jaar. De politie maakte vrijdag bekend dat er inmiddels 25 gevallen van ontucht bekend zijn. Tot nu toe hebben elf slachtoffers aangifte gedaan.
De man zou sinds 1984 jongens hebben misbruikt. Dat gebeurde in Amsterdam, de rest van Noord-Holland en ook in het oosten van het land. De verdachte zat bij een sportvereniging in Noord-Holland. Daar waren zijn meeste slachtoffers ook lid van.
Tijdens het onderzoek kwamen rechercheurs er achter dat de man in het oosten van het land lid van sportclubs is geweest. Daar kwam hij ook in contact met jongens. De politie onderzoekt nog of de verdachte daar ontucht heeft gepleegd.
De zaak kwam aan het licht toen drie jongens de man in de herfst van vorig jaar in Amsterdam Zuid-Oost aanvielen en hem met een mes staken. De politie hield de jongens later aan. Tijdens het verhoor vertelden ze door de man misbruikt te zijn geweest.
De politie en verschillende hulpverleningsorganisaties hebben donderdagavond een informatieavond gehouden voor de ouders van kinderen die met de man te maken hebben gehad en die dus mogelijk slachtoffer zijn geweest.
(Bron)

donderdag, maart 09, 2006

Tennisvader drogeerde tegenstanders kinderen

De 45-jarige Christophe Fauviau staat momenteel terecht voor het Hof van Asissen in de Franse stad Les Landres vanwege "het toedienen van middelen die tot de dood kunnen leiden zonder daartoe de intentie te hebben gehad", zoals de aanklacht tegen hem officieel luidt. De Fransman diende tijdens tenniswedstrijden van zijn zoon Maxime en dochter Valentine hun tegenstanders verdovende middelen toe in een poging om zijn kroost naar de nationale tennistop te helpen. Die "hulp" kan hem nu op maximaal twintig jaar cel komen te staan. Vrijdag doet het Hof uitspraak.
Voor één van de tegenstanders van Maxime, Alexandre Lagardère, hadden de praktijken van Fauviau fatale gevolgen: de toen 25-jarige Lagardère dommelde in juli 2003, na eerder op de dag tegen Maxime te hebben gespeeld, tijdens de autorit naar huis in slaap en reed zichzef te pletter tegen een boom. Wrang detail is dat Maxime totaal geen tenniscarrière ambieerde en dat de wedstrijd puur voor spek en bonen werd gespeeld. Fauviau betuigde voor de rechtbank zijn spijt jegens de nabestaanden van Lagardère, maar voelt zich daarentegen niet schuldig aan het gebeuren.
Afgezien van het genoemde voorval heeft Fauviau nog zeker 26 keer geprobeerd de tegenstanders van zijn kinderen te verzwakken door verdovende middelen in hun drankje te doen. De feiten dateren allemaal uit de periode van 2000 tot en met 2003. Overigens is hij in die periode één keer betrapt geweest, maar een sanctie van de Franse tennisbond bleef vreemd genoeg uit.
Fauviau zou naar eigen zeggen tot zijn daad zijn gekomen door een neiging tot het verheerlijken van overwinningen. Sinds 1997 deed hij klusjes voor de plaatselijke tennisclub, waar hij ook voorzag in de sportieve begeleiding van zijn kroost. "Om mijn kinderen te zien spelen, was onverdraaglijk. Ik had voortdurend het gevoel te worden beoordeeld op de prestaties van mijn kinderen. Ik heb toen mijn verstand helemaal verloren", aldus de ex-militair.
Zijn beide kinderen steunen hem overigens in de zaak, evenals zijn echtgenote. Die verklaarde voor de rechter dat ze er bij haar man zeker op aan had aangedrongen om psychische hulp te zoeken als ze wist wat er in zijn hoofd omging. Zijn dochter, die overigens wel meedraait in de top bij de Franse junioren, vermoedt dat haar vader uit liefde handelde, maar zei ook dat het tennis voor hem een obsessie was.
(Bron)
Geile kerel belt willekeurig 2623 nummers

De politie van de Amerikaanse staat Ohio heeft een man opgepakt die duizenden obscene telefoontjes gepleegd zou hebben. De man, de 43-jarige James R. Hood, zou zijn slachtoffers hebben aangeboden hun te betalen als zij telefoonseks met hem wilden hebben.
Hood, afkomstig uit Granville, heeft volgens de politie in twintig dagen tijd maar liefst 2.623 keer naar willekeurige mensen gebeld. De telefoontjes, volgens de politie allemaal "van obscene aard", vonden tussen twee en drie uur 's nachts plaats. De politie heeft Hood opgepakt voor het aanbieden van geld in ruil voor seks.
De perverseling is inmiddels vrijgelaten na het betalen van een borgsom. Hij moet, om vrij te blijven, wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag hij de komende tijd niet meer bellen en ook internet is taboe. Later deze maand volgt er wellicht een hoorzitting, het kan ook zijn dat de zaak wordt voorgelegd aan een jury. Het is overigens niet bekend of en zo ja hoe vaak Hood succes heeft gehad met zijn telefoontjes.
(Bron)
Nieuw spoor Utrecht - Schiphol heeft nog problemen

De software die de seinen van de zogenaamde Utrechtboog moet gaan regelen, heeft nog een paar bugs. Toch zal het nieuwe traject tussen Utrecht en Schiphol komend weekend in gebruik worden genomen. Door de problemen is het mogelijk dat de seinen zonder reden op rood springen.
Volgens ProRail leiden de softwareproblemen niet tot onveilige situaties omdat de seinen alleen onterecht op rood kunnen springen, en niet zomaar op groen zullen springen. Het zal naar verwachting nog zeker twee maanden duren voordat de problemen zijn opgelost.
Tot die tijd moeten reizigers via de nieuwe boog rekening houden met mogelijke vertragingen. Machinisten moeten bij een rood sein nu eerst de verkeersleiding bellen, die dan zal beoordelen of het rode sein terecht is. Als het om een fout gaat, wordt de trein door de verkeersleiding over het spoor geloodst. De trein moet dan wel langzamer rijden.
Het is niet de eerste keer dat er problemen optreden bij de constructie van de nieuwe Utrechtboog. Eigenlijk moest het spoor in december al in gebruik worden genomen, maar toen was de veiligheid nog niet voldoende gecontroleerd.
(Bron)
Moslimstudent VS neemt 'wraak'

In Amerika heeft een student van Iraakse komaf 'wraak' genomen op zijn medestudenten van de Universiteit van North Carolina. De 22-jarige Mohammed Reza Taheri Azar reed op de campus met een terreinwagen expres in op een groep studenten. Negen raakten er licht gewond. Hij wilde wraak nemen voor het optreden van de Verenigde Staten in de moslimwereld. Na zijn daad belde hij zelf de politie.
Volgens Reza Taheri Azar wilde hij de dood van moslims wereldwijd wreken: "Mensen in de hele wereld worden vermoord in een oorlog en nu is het de beurt aan de Amerikaanse bevolking om vermoord".
(Bron)

Logica is een vak apart.
Flinke salarissprong voor Scheepbouwer van KPN

DEN HAAG - Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN heeft vorig jaar iets meer dan 2 miljoen euro ontvangen aan beloningen. Dat is een stijging met ongeveer 22 procent ten opzichte van de beloningen in 2004. Dat valt dinsdag te lezen in het jaarverslag van de telecomonderneming.
De stijging is toe te schrijven aan een forse toename van de bonus. Die steeg van 637.000 euro naar ruim 1 miljoen. In het vaste loon moest Scheepbouwer zelfs iets inleveren. Dat zakte met 1839 euro tot 1.001.397 euro. Tweede man Smits verdiende vorig jaar ruim een half miljoen. Een vergelijking met eerdere jaren is niet mogelijk omdat hij relatief kort bij het telecombedrijf werkt.
(Bron)

Ja, het gaat slecht met de economie.
Strippen bij bevallen werkt zonder extra complicaties

AMSTERDAM - De methode van het strippen om een bevalling op te wekken, zorgt niet voor extra complicaties. Wel bevordert het de kans op een spontane bevalling en verlaagt het de kans op een heel late bevalling, op of na de 42e week. Tegenstanders van de methode wezen altijd op de bijwerkingen, ook was nog niet duidelijk aangetoond of het werkte.
Strippen betekent dat een verloskundige met de handen de vliezen van de baarmoedermond loswoelt. Hierdoor komen stoffen vrij die de bevalling opwekken. De methode is al eeuwenoud, maar is altijd omstreden gebleven.
Epidemiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en verloskundigen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam deden onderzoek naar de methode. Ze publiceerden erover in een artikel dat verscheen in de internetversie van het British Journal of Obstetrics en Gynaecology.
Van de 750 hoogzwangere vrouwen die meewerkten werd de helft gestript na 41 weken zwangerschap. "Er zijn wel complicaties, maar die komen evenveel voor bij vrouwen die gestript worden als bij vrouwen bij wie dat niet gebeurt", zegt de Amsterdamse verloskundige E. de Miranda, die het onderzoek leidde. De bijwerkingen betreffen een te vroege start van de weeën, infecties of bloedverlies.
Het onderzoek van De Miranda en haar collega's laat zien dat de kans op een zwangerschap van 42 weken of langer met 43 procent afneemt door het strippen. Ook neemt de kans op het aantal spontane baringen toe met 25 procent.
Het strippen is vaker onderzocht, maar dit is volgens De Miranda de eerste keer dat alleen zwangere vrouwen meededen die niet vanwege verhoogde risico's in een ziekenhuis bij een specialist waren beland. Het onderzoek werd volledig uitgevoerd in verloskundige praktijken. Ook keken eerdere onderzoeken soms naar vrouwen die tussen week 38 en week 41 gestript werden, maar eigenlijk is dat te vroeg omdat er dan nog genoeg tijd is om de bevalling af te wachten.
(Bron)
'NS mag reisgegevens onder voorwaarden gebruiken'

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen mogen onder bepaalde voorwaarden de chipkaart voor het openbaar vervoer gebruiken om reisgegevens van individuele klanten vast te leggen. Dat heeft minister Peijs van Verkeer aan de Tweede Kamer geschreven. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft juist grote twijfels bij de plannen van de NS om met de OV-chipkaart reisgegevens te bewaren.
Peijs vindt dat de NS alleen informatie mag opslaan als deze uitsluitend wordt gebruikt om een betere dienstverlening te leveren en zo meer reizigers de trein in te lokken. Bovendien moeten passagiers de mogelijkheid krijgen de NS de opdracht te geven hun persoonlijke reisgegevens geheim te houden.
Het CBP vindt dat de NS "moet aantonen wat de noodzaak is deze op personen herleidbare reisgegevens te bewaren", zei voorzitter J. Kohnstamm onlangs. "Alleen commerciële redenen zijn niet genoeg." Het college kan de NS boetes opleggen. Minister Peijs is bereid om als bemiddelaar tussen de NS en het college op te treden. Ze benadrukt dat het CBP als toezichthouder het beslissende woord in de kwestie heeft.
De OV-chipkaart moet voor 2008 landelijk zijn ingevoerd en moet dan alle huidige vervoerbewijzen hebben vervangen. Het computersysteem maakt het eenvoudig het reisgedrag van klanten te volgen.
Volgens Peijs verloopt de introductie van het systeem tot nu toe goed. Wel vallen de kosten hoger uit. De regionale overheden willen 160 miljoen euro extra om de tegenvallers op te vangen. De bewindsvrouw hoopt zo snel mogelijk afspraken met de overheden te kunnen maken.
(Bron)
Ruzie over kosten aftappen internetverkeer naar climax

DEN HAAG - Het dispuut tussen het ministerie van Economische Zaken en internetaanbieder XS4All over de kosten voor het aftappen van internetverkeer door justitie gaat de laatste fase in. De partijen staan maandag tegenover elkaar voor de rechtbank in Den Haag, kondigde de KPN-dochter woensdag aan.
Internetprovider XS4All (marktaandeel 6 procent) heeft naar eigen zeggen ongeveer een half miljoen euro moeten uitgeven om te voldoen aan de wettelijke verplichting om haar verbindingen aftapbaar te maken. Justitie gebruikt de internettap om het surf- en mailgedrag van verdachten te volgen.
Het bedrijf noemt het onredelijk dat de industrie opdraait voor de kosten. Technisch-directeur S. Hania verwacht bovendien dat de Europees afgedwongen bewaarplicht voor gegevens van digitale communicatie de rekening verder omhoog zal stuwen.
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) noemt de investeringen die alle internetaanbieders moeten doen niet onredelijk en niet onnodig hoog. Hij twijfelde eerder openlijk over de bedragen die XS4All heeft opgevoerd. Als providers hun investeringskosten kunnen declareren, verdwijnt de prikkel om het netwerk zo goedkoop mogelijk aftapbaar te maken, aldus Brinkhorst.
Het is volgens de minister geen maatregel om de overheid geld te besparen maar een principiële keuze. "De internetaanbieder dient de kosten te dragen die worden veroorzaakt door het mogelijke gebruik door criminele organisaties. Het zou oneerlijk zijn om de kosten over de belastingbetaler uit te smeren, terwijl niet iedereen van internetdiensten gebruikmaakt."
Toevallig publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin deze week cijfers waaruit blijkt dat ruim twee miljoen Nederlanders nog nooit gebruik hebben gemaakt van internet.
XS4All voert aan dat de kosten worden gemaakt in het algemene belang van de terrorisme- en criminaliteitsbestrijding en dus uit overheidsmiddelen moeten worden betaald. Ze wijzen naar het buitenland waar providers een volledige vergoeding ontvangen voor het aftappen.
Parallel aan de rechtszaak is een grote groep telefoon- en internetaanbieders (onder wie KPN, Casema, @Home, Wanadoo, T-Mobile, Telfort, Vodafone en Orange) nog verwikkeld in een klachtenprocedure met justitie over de vergoeding per tap en per verstrekking van klantgegevens. Onaangekondigd verlaagde de minister die een jaar geleden tot een minimum. Alleen de loon- en administratiekosten worden nog vergoed, tegen een uurtarief van 26,25 euro. De reële kosten liggen volgens de industrie dertig tot vijftig keer hoger.
(Bron)
Politie 'ramt' verdachte uit cel

NAALDWIJK - De politie in Naaldwijk heeft dinsdag met een stormram een 22-jarige man uit een verhoorkamer moeten bevrijden. De Naaldwijker bleef alleen achter in de ruimte nadat een rechercheur het verhoor had afgerond. Toen de agent terugkwam kreeg hij de deur niet meer open.
Nadat alle sleutels op het politiebureau tevergeefs geprobeerd waren, besloten de agenten de verdachte te bevrijden door de deur er uit te 'boemen' met een stootijzer.
(Bron)
Kamer steunt ruimere aanpak terroristisch misdrijf

DEN HAAG - Politie en justitie krijgen meer mogelijkheden om in een eerder stadium een terroristisch misdrijf op te kunnen sporen en te vervolgen. Doel is potentiële daders sneller op te pakken en zo mogelijke aanslagen te voorkomen. Ook de procedure om verdachten van terrorisme te vervolgen wordt anders dan bij een gewoon misdrijf. Zo kan justitie informatie langer, maximaal twee jaar, voor zichzelf houden als zij dat nodig vindt.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de hoofdlijnen van een wetsvoorstel hiertoe van minister Donner (Justitie), zo bleek donderdag bij de behandeling ervan. Alle partijen willen op verschillende punten nog wel opheldering van de minister.
GroenLinks sprak zich als enige direct uit tegen de wet, omdat nut en noodzaak te kort schieten om zulke vergaande bevoegdheden door te voeren. Donner zal de Kamer over twee weken antwoorden.
Kern van het wetsvoorstel is dat bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet mogen worden als er aanwijzingen zijn dat een terroristische aanslag wordt voorbereid. Tot nu toe is daarvoor een redelijk vermoeden van een strafbaar feit noodzakelijk. Het gaat om bevoegdheden om te observeren, infiltreren, een pseudo-koop te doen of telefoons af te tappen.
Onder meer PvdA, VVD, SP, D66 en GroenLinks willen weten wat nu precies onder aanwijzingen wordt verstaan. Volgens Donner gaat het om feiten en omstandigheden die erop duiden dat daadwerkelijk een terroristisch misdrijf zou zijn of zal worden gepleegd. PvdA en D66 pleiten ervoor een omschrijving in de wettekst op te nemen.
Verder willen diverse partijen meer opheldering over de gevolgen voor de verdediging dat justitie niet alle stukken op tafel hoeft te leggen. Nu is dat wel gebruikelijk na negentig dagen. Justitie wil zo de vaak complexe zaak goed kunnen uitdiepen. Verder willen PvdA en VVD willen dat mensen die achteraf ten onrechte werden verdacht en schade hebben opgelopen, makkelijker hun schade vergoed krijgen.
Het wetsvoorstel is een vervolg op de al eerder aangenomen wet terroristische misdrijven. Daarin werd vooral de strafmaat verhoogd voor terreurdaden en werd bepaald wat precies strafbaar was, zoals samenspanning.
(Bron)
Winkels in Rotterdams centrum weren veelplegers

ROTTERDAM - De winkels en parkeergarages in het centrum van Rotterdam gaan samenwerken om veelplegers te weren. Vanaf mei gaan ze dagelijks om de tafel met de politie, stadstoezicht en particuliere beveiligers om uiterlijke kenmerken en andere informatie over mensen met een winkelverbod uit te wisselen. Dat heeft de Stuurgroep Rotterdam centrum Veilig donderdag laten weten.
Doel van het zogenoemde 'toezichtmodel' is dat veelplegers die herhaaldelijk hebben gestolen uit de ene winkel, ook niet meer welkom zijn in de andere. Probeert hij of zij toch een winkel of parkeergarage in het centrum te betreden, dan betekent dat huisvredebreuk en kan de verdachte worden vervolgd.
Volgens stadsmarinier B. Kandel gaat voor de middenstand in het stadscentrum een langgekoesterde wens in vervulling. "De plannen waren er wel, maar nu is er ook de menskracht om het te doen. In het ideale geval krijgen alle camera's in de toekomst gezichtsherkenning, waarna computergegevens gekoppeld worden."
(Bron)
Mogelijk water op maan van Saturnus

WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan Enceladus van de planeet Saturnus. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag meegedeeld. Het gaat waarschijnlijk om waterreservoirs die ook water spuiten, zoals geisers dat op aarde doen.
"Het zeldzame verschijnsel van vloeibaar water zo dicht aan de oppervlakte roept veel vragen op over deze mysterieuze maan", aldus NASA. Als de sterke vermoedens juist blijken, is het aantal plekken in het zonnestelsel waar er mogelijke voorwaarden zijn voor het bestaan van levende organismen verder uitgebreid, meent de organisatie.
(Bron)
Verdonkeremanen schort uitzetting Iraanse christenen op

DEN HAAG - Onder zware druk van de Tweede Kamer zal minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) tijdelijk geen uitgeprocedeerde Iraanse christenen uitzetten. Ze schort de uitzettingen op tot de Kamer heeft gesproken over het nieuwe ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie in het streng islamitische land.
Verdonkeremanen zegde dat donderdag toe in een spoeddebat over de kwestie dat op verzoek van de ChristenUnie werd gehouden. Tot nu toe weigerde de VVD-bewindsvrouw een door de Kamer aangenomen motie van die fractie uit te voeren waarin werd gevraagd geen afgewezen Iraanse christenasielzoekers, onder wie tot het christendom bekeerde ex-moslims, terug te sturen naar hun land van herkomst tot ze daar met de Kamer inhoudelijk over heeft gesproken.
De ChristenUnie diende in het spoeddebat opnieuw een soortgelijke motie in, die steun kreeg van vrijwel de hele Kamer. Verdonkeremanen zei vervolgens bereid te zijn de uitzetting van de groep op te schorten totdat de Kamer over het ambtsbericht heeft overlegd.
Ze hoopt wel dat dat op korte termijn zal gebeuren. Ook zal ze minister Bot (Buitenlandse Zaken) vragen of het mogelijk is de Kamer inzage te geven in de documenten die ten grondslag liggen aan het ambtsbericht over Iran.
(Bron)
Geweldsincidenten bij studentenvereniging Minerva

LEIDEN - De Leidse studentenvereniging Minerva heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een aantal gewelddadige incidenten. Bestuurslid Melianthe van Nicolai van de 1.500 leden tellende vereniging zei donderdag dat een aantal leden is geschorst.
De studentenkrant Mare van de Universiteit Leiden publiceerde over het geweld binnen de vereniging. De politie heeft een aantal zaken in onderzoek. In één geval, waarbij zware mishandeling zou zijn gepleegd, zijn vier verdachten voor verhoor aangehouden.
Van Nicolai zegt dat "een paar individuen de naam van onze club bezoedelen. Het gaat om incidenten, wij bezinnen ons binnen ons interne rechtssysteem op passende maatregelen". Zij bevestigde dat er in een halfjaar tijd vijf gewelddadige incidenten zijn geweest.
Zo belette een feestvierende jaarclub in september vorig jaar een studente de sociëteit te verlaten. Zij zou tegen de muur zijn gezet en haar bril zou zijn afgepakt. Een jongen die haar te hulp kwam, werd door de groep in elkaar geslagen. Daarop is de volledige jaarclub door het sociëteitsbestuur voor twintig dagen geschorst.
In een ander geval waren Minerva-leden betrokken bij de mishandeling van bezoekers van de sociëteitsdiscotheek HiFi, onder wie een meisje. De politie arresteerde vier verdachten, die na enkele dagen zijn vrijgelaten. Minerva schorste de betrokken leden voor onbepaalde tijd.
Na een vechtpartij in het sociëteitsgebouw, waarbij het slachtoffer voor behandeling naar het ziekenhuis moest, is een van de vechtersbazen voor 85 dagen geschorst.
Begin januari zou een bestuurslid van Minerva "excessief geweld hebben gebruikt". Tijdens clubavonden mag het bestuur met platte hand 'corrigerende' tikken uitdelen, maar in dit geval kreeg het slachtoffer vuistslagen en trappen toegediend. Hij liep daarbij drie gekneusde ribben op. Het bestuurslid is een week op non-actief gesteld.
(Bron)
Jeugddetentie en jeugd-tbs voor groepsverkrachting

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft zeven minderjarige jongens veroordeeld tot celstraffen tot 269 dagen en gedwongen plaatsing in een inrichting. De kinderrechter achtte bewezen dat de jongens in oktober in groepsverband een 13-jarig meisje hebben verkracht in de Rotterdamse wijk Pendrecht.
De hoofddaders, twee jongens van dertien en vijftien jaar, worden in een jeugdinrichting geplaatst. De twee zijn volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar en de kans op herhaling is groot.
De rechter rekent hen aan dat zij het slachtoffer, een goede bekende van de daders, hebben vernederd en veel angst hebben aangejaagd. "Zij hebben hun lustgevoelens boven het belang van het slachtoffer gesteld", aldus Mr. Foy.
De zeven jongens verkrachtten het meisje meerdere malen. Dat gebeurde onder meer in de bosjes, waarna het slachtoffer werd bedreigd. Eerder al had een aantal van hen een ander 13-jarig meisje betast in de metro en bij een bushalte.
Vijf mededaders kregen celstraffen tussen de 238 en 269 dagen, waarvan negentig tot 120 dagen voorwaardelijk. Omdat dit nagenoeg gelijk is aan de tijd die zij in voorarrest hebben gezeten, komen zij vrijdag op vrije voeten.
Daarnaast worden zij onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld, dat hen gedwongen kan laten behandelen. Vier daders die ouder zijn dan veertien jaar, moeten het slachtoffer bovendien 1000 euro schadevergoeding betalen. [1000 euro!!!]
Een achtste verdachte, een jongen van twaalf jaar, werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Zijn voorlopige hechtenis werd eerder al opgeheven.
(Bron)
Oostenrijkse skioorden van buitenwereld afgesloten

WENEN - Verscheidene West-Oostenrijkse skioorden zijn van de buitenwereld afgesneden door enorme hoeveelheden nieuwe sneeuwval. Onder de ingesloten plaatsen zijn Lech, Zuers en Stuben.
Door de weersomstandigheden nam ook het lawinegevaar in de Oostenrijkse Alpen drastisch toe, meldde het Oostenrijkse persbureau APA donderdag. In Tirol zijn veel wegen afgesloten in de dalen rond de plaats Landeck.
In de ingesneeuwde plaats Lech viert prins Willem-Alexander momenteel vakantie samen met zijn gezin. [Nog stééds?] Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Of het gezin hinder ondervindt van de sneeuw is onduidelijk. Volgens een Oostenrijkse website zou de Koninklijke familie ingesneeuwd zijn, maar de Rijksvoorlichtingsdienst kon dit nog niet bevestigen.
Ook in delen van Zwitserland leidden lawines en sneeuwval tot aanzienlijke verkeersproblemen. De weg en treinverbinding tusen Brienz en Interlaken was geblokkeerd. In Oberried lieten de autoriteiten talrijke woningen ontruimen wegens lawinegevaar. Autotreinen door de Lötschberg, Furka en Oberalp reden niet meer.
De aanhoudende sneeuwval zorgt in het zuiden van Duitsland voor verhoogde waterstanden, waardoor overstromingen dreigen. Volgens de autoriteiten bereikt de Rijn in de buurt van Karlsruhe donderdagavond een alarmerend hoge waterstand.
Volgens de ANWB lijkt de overlast voor Nederlandse wintersporters mee te vallen. De organisatie kreeg donderdag slechts twee telefoontjes van toeristen die informatie over de verkeerssituatie wilden hebben.
Ondanks de afsluitingen van verschillende wegen zijn veel plaatsen volgens de ANWB via omwegen nog wel te bereiken. "Maar daar moeten mensen dan wel tientallen en soms meer dan 100 kilometer voor omrijden", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Vlaamse omroepen sluiten websites buiten

AMSTERDAM - Belgische omroepen hebben ingestemd met de eis van beroepsjournalisten om persberichten alleen nog aan hen te sturen. Websites en weblogs worden daarmee op een achterstand gezet, tenzij ze een beperkende overeenkomst ondertekenen. Dit melden verschillende Vlaamse media.
Een van de eisen is dat de website moet aangeven wie verantwoordelijk is voor de publicatie. De 'amateurjournalist' moet ook beloven dat hij embargo's en auteursrechten respecteert.
Het initiatief zou in het leven zijn geroepen om orde te scheppen in de vele websites. Er gaan echter geruchten dat dit een smoes is. Het zou de traditionele pers namelijk een doorn in het oog zijn dat websites de mogelijkheid hebben sneller te publiceren en nieuws van her en der verzamelen.
Voorzitter van de Vlaamse radio- en televisiepers zegt dat het initiatief in de eerste plaats bedoeld is tegen de cowboys die zich uitgeven voor journalisten maar dat niet zijn.
Belgische mediasites hebben inmiddels een protest geformuleerd. Daarin staat onder andere: "Indien een omroep zelf een charter zou opstellen, voorwaarden opleggen, bepaalde eisen heeft of terreinen wil afbakenen, dan hebben wij daar begrip voor. Maar blijkbaar is de RTV-pers in dit land zo machtig dat zij zomaar, zonder de internetpers erbij te betrekken, omroepen vergaande maatregelen kan opleggen. Kan RTV-pers zomaar bepalen, in naam van de verzamelde radio- en tv-omroepen wie toegelaten wordt tot hun informatie? Natuurlijk niet. Dit is een brug te ver."
(Bron)
Tweede verdachte onderzoek webcamseks opgepakt

BREDA - De politie heeft een 34-jarige inwoner van Nieuwegein aangehouden op verdenking van webcamseks met minderjarigen. De man kon worden opgespoord tijdens een onderzoek naar een 27-jarige Hagenaar die verdacht wordt van vergelijkbare feiten. Die andere man is in december aangehouden. De twee kenden elkaar via computercontacten.
De man uit Nieuwegein is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Dat heeft de politie in Breda donderdagmiddag bekendgemaakt. Bij de verdachte zijn meerdere pc's in beslag genomen. De politie in Breda heeft tot nu toe veertien aangiftes binnengekregen van slachtoffers tussen de 13 en 15 jaar uit heel het land.
(Bron)
Vrachtwagen rijdt in op rouwstoet

GÜNZBURG - Een kleine vrachtwagen is donderdagochtend in het Zuid-Duitse Jettingen-Scheppach ingereden op een rouwstoet die op weg was van de kerk naar de begraafplaats. De chauffeur en twee rouwenden kwamen om het leven, ruim dertig personen liepen zware verwondingen op. Enkele gewonden verkeerden donderdagmiddag in levensgevaar.
De politie sluit niet uit dat de 60-jarige bestuurder een hartaanval had en daardoor de macht over het stuur verloor. Een politiewoordvoerster beschreef de plek van het ongeval bij de stad Günzburg als totale chaos.
Voor de hulpverlening werden elf traumahelikopters en een grote helikopter van de strijdkrachten ingezet, meldde de regionale Beierse omroep.
(Bron)
Geen toezegging kabinet over koopkrachtreparatie

DEN HAAG - De vakbeweging heeft van het kabinet geen enkele toezegging gekregen over koopkrachtreparatie. Premier Balkenende stelde donderdag na afloop van het voorjaarsoverleg met werkgevers en de vakbeweging wel dat het kabinet bereid is om de onderzoeksgegevens van de vakcentrale FNV en MHP over inkomensachteruitgang nader te onderzoeken.
De bedoeling is volgens Balkenende om in de loop van dit jaar "opnieuw het beeld te bezien". Maar hij benadrukte daarmee "geen enkel voorschot" te willen nemen op eventuele compensatie voor burgers. De koopkrachtdiscussie hoort volgens hem thuis in de Tweede Kamer en niet in een overleg met sociale partners.
De bedoeling is volgens Balkenende om in de loop van dit jaar "opnieuw het beeld te bezien". Maar hij benadrukte daarmee "geen enkel voorschot" te willen geven over eventuele compensatie voor burgers. De koopkrachtdiscussie hoort volgens hem thuis in de Tweede Kamer en wordt niet gevoerd met sociale partners.
Minister De Kneus van Sociale Zaken stelde dat het goed is om de feiten en de beleving over de koopkrachtsituatie op een rijtje te zetten. Hij wil het onderzoek laten uitvoeren door "technische experts" en daarbij ook de ouderenbonden betrekken.
Uit onderzoek van de vakbeweging blijkt dat gepensioneerden een van de groepen zijn die er door het nieuwe zorgstelsel flink op achteruit zijn gegaan. FNV-voorzitter A. Jongerius toonde zich tevreden. Er is volgens haar geen sprake van een "zoethoudertje". Zij noemde het "een eerste stap".
Werkgeversvoorzitter B. Wientjes van VNO-NCW is echter niet blij met het onderzoek. Volgens hem geeft "het eindeloos praten over koopkracht" een slecht signaal af en hij vreest dat dit het consumentenvertrouwen schaadt. Dat komt volgens hem het economische herstel niet ten goede. Het verdere overleg over koopkracht wil Wientjes dan ook overlaten aan het kabinet en de vakbeweging. "Wij doen daar niet aan mee."
(Bron)

Wij wachten verder op het zoet.
Laagst wil roken duurder maken

DEN HAAG - Minister Laagst van Volksgezondheid wil het roken duurder maken. Ook wil hij de leeftijd waarop jongeren sigaretten mogen kopen verhogen van 16 naar 18 jaar. Hij overweegt de verkoop van tabak bij bijvoorbeeld popfestivals te beperken.
Laagst schrijft dat in het Nationaal Tabaksprogramma dat hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens een woordvoerder hoopt de minister de maatregelen nog tijdens deze kabinetsperiode door te voeren.
Laagst wil rokers nog indringender waarschuwen tegen de gevaren van tabak. Daarom komen er volgend jaar al foto's op de pakjes waarop bijvoorbeeld te zien is hoe de longen van rokers worden aangetast. In bijvoorbeeld Canada staan deze foto's al afgedrukt op de verpakkingen van tabak.
Volgens het ministerie is nog niet bekend met hoeveel de prijzen van sigaretten en shag worden verhoogd. Sigaretten kosten op het moment ongeveer 4 euro per pakje, shag rond de 5 euro. Laagst moet over de prijsverhoging overleggen met het ministerie van Financiën.
De minister overweegt de verkoop van tabak vanuit rijdende wagens tijdens bijvoorbeeld popfestivals te beperken dan wel te verbieden.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft het Nationaal Tabaksprogramma opgesteld samen met het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, en de Nederlandse Hartstichting. De organisaties hopen met de maatregelen te bereiken dat over vier jaar het aantal rokers in Nederland daalt van 28 naar 20 procent. Roken vergroot de kansen op kanker, long-, hart-, en vaatziekten.
Vertegenwoordigers van de tabaksindustrie reageren verbaasd op de plannen van Laagst. Volgens de Stichting Sigarettenindustrie SSI en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie VNK zijn de huidige maatregelen om het roken te beperken nog niet eens geëvalueerd. Het is volgens de tabaksfabrikanten merkwaardig om nare foto's over de gevolgen van roken op pakjes sigaretten af te drukken als nog niet eens vaststaat of de waarschuwingsteksten die sinds een aantal jaar op de pakjes staan wel effect hebben gehad.
De fabrikanten stellen verder dat een verbod op het kopen van tabak voor jongeren alleen zin heeft als de overheid ook controleert of de regels worden nageleefd en zo nodig straffen uitdeelt als jongens en meisjes de regels overtreden. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat jongeren nu zonder problemen tabak kunnen kopen.
De actiegroep tegen roken Clean Air Nederland (CAN) noemt de maatregelen van Laagst in een reactie "slappe hap". De organisatie vindt dat Laagst zo snel mogelijk roken in cafés en restaurants moet verbieden, zoals eerder in Engeland en Amerika is gebeurd. Volgens CAN helpt dat veel beter om mensen aan te sporen met roken te stoppen.
CAN is enkele weken geleden begonnen met het inzamelen van handtekeningen om via een zogenoemd burgerinitiatief het onderwerp van de rookvrije horeca op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Voor het initiatief hebben 8000 mensen getekend, in totaal zijn 40.000 handtekeningen nodig.
(Bron)
Jongeren versperren weg naar homo-ontmoetingsplaats

BAEXEM - De politie heeft zes jongeren uit het Limburgse Baexem aangehouden die de afgelopen drie weken de Defensieweg in hun woonplaats meerdere keren hebben versperd. Dat deden ze met takken en betonblokken en ook zaagden ze bomen om en legden die op de weg.
De jongens, in de leeftijd van 13 tot 20 jaar, blokkeerden de weg omdat die bekend staat als homo-ontmoetingsplaats, aldus een politiewoordvoerder donderdag. Omdat de rijbaan de laatste weken herhaaldelijk werd versperd gingen agenten posten. Daardoor werden maandag al vier jongens op heterdaad betrapt. De twee anderen zijn woensdag opgepakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
(Bron)
Met z'n tweetjes, bepakt en bezakt met tassen en tasjes. Eén is aan het bellen: 'Ja, ik heb wat shirtjes gekocht, een paar schoenen, een mooi jasje dat goed afkleedt, een lekkere trui, twee broeken.' De prijzen worden uitgebreid besproken, het behaalde voordeel, waarom wel bij de ene winkel kopen en niet bij de andere. En dat ze zo'n fijne ochtend en middag hebben gehad.
Twee eind-puberjongens, op het Vredenburg, donderdagmiddag.

woensdag, maart 08, 2006

Protest tegen e-mailtax groeit

NEW YORK - In de Verenigde Staten groeit het protest tegen het voornemen van twee grote internetaanbieders om e-mail te gaan belasten. Bedrijven die betalen krijgen zo de zekerheid dat hun mail snel op de plek van bestemming komt.
Een coalitie van vijftig politieke groeperingen, bedrijven en organisaties begon anderhalve week geleden een actie tegen de plannen. Tot en met dinsdag hadden zich 450 organisaties bij het protest aangesloten. Zo'n 30.000 gebruikers tekenden een online petitie.
De internetbedrijven America Online (AOL) en Yahoo kondigden hun idee voor de digitale postzegel begin februari aan. Per e-mail willen ze 0,25 tot 1 dollarcent gaan vragen. Ze hopen zo een duidelijker onderscheid te kunnen maken tussen goedbedoelde e-mails en andere berichten, zoals spam en mails die virussen bevatten of hengelen naar privégegevens.
De tegenstanders vrezen voor een tweedeling op internet tussen gebruikers die een voorkeursbehandeling krijgen en tweederangs gebruikers. Het internet is volgens hen een democratische kracht die gelijk moet zijn voor iedereen.
(Bron)
Amerikanen willen 'spionage-haaien'

AMSTERDAM - Militairen wetenschappers in de VS zijn een techniek aan het ontwikkelen die het mogelijk moet maken haaien als spionnen in te zetten. Via speciale neurologische implantaten zou het mogelijk zijn om hersensignalen te manipuleren bij haaien. Dat schrijft New Scientist. Het project, 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA), wordt gefinancierd door het Pentagon.
Via de elektronische implantaten kunnen in theorie de bewegingen van haaien gevolgd en gestuurd worden. Wetenschappers hopen dat de haaien ingezet kunnen worden als 'stealth'-spionnen, die ongemerkt vijandige vaartuigen volgen.
Het sterke waarnemingsvermogen en de uitzonderlijk scherpe reuk van de haai zou ook van pas kunnen komen om chemische sporen te volgen of elektrische bewegingen te traceren. Ook de zwemcapaciteiten en zintuigelijke vermogen van het beest zou de haai tot een ideale spion maken.
Helemaal nieuw is het inzetten van zeedieren voor spionagedoeleinden niet. Tijdens de Koude Oorlog werd er zowel door de Amerikanen als de Russen gebruik gemaakt van dolfijnen en walvissen.
(Bron)
Google gaat onbeperkte dataopslag bieden

AMSTERDAM - Google wil internetters wereldwijd onbeperkte opslagruimte bieden om hun e-mails, afbeeldingen en andere documenten op te slaan. Dat blijkt uit een uitgelekte presentatie van de zoekgigant. De service gaat waarschijnlijk GDrive heten.
Google verwacht dat de thuiscomputer een soort van lokale cache wordt. GDrive zou de centrale opslagplaats moeten worden waar de gebruiker al zijn data opslaat. Google benadrukt overigens wel dat het bedrijf duidelijk vooraf toestemming vraagt aan de gebruiker in verband met de privacy-wetgeving.
De strategie van Google voor dit jaar is het verbeteren van de zoekresultaten en het vinden van meer partners om advertenties voor uit te serveren.
Ook wil Google dit jaar meer in kapitaal investeren dan in 2005. Het meeste geld zou gaan naar servers, datacentra, netwerkapparatuur en onroerend goed.
(Bron)
'TBC helpt tegen allergie'

UTRECHT - Allergieën zoals astma, hooikoorts en eczeem nemen toe als kinderen minder infectieziekten doormaken. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts C. Obihara, die dinsdag promoveert aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
Obihara ontdekte na onderzoek in Zuid-Afrika dat kinderen met een tuberculose-infectie juist minder allergische symptomen hadden en pleit voor een vaccin tegen allergieën op basis van de tuberculosebacterie.
Uit zijn onderzoek onder 841 kinderen van zes tot veertien jaar uit twee arme buurten van Kaapstad bleek dat kinderen met een tbc-infectie minder reacties hadden op huidtesten voor allergieën dan kinderen die niet waren geïnfecteerd. Volgens de onderzoekers stimuleren de infecties met tbc en parasieten als darmwormen het afweersysteem van de kinderen.
Ook borstvoeding helpt, stelde Obihara. Kinderen die langer dan zes maanden borstvoeding kregen, hadden minder allergieën dan kinderen die korter borstvoeding kregen. Hoe langer de borstvoeding, hoe minder allergieën. Maar dat effect was niet terug te vinden bij kinderen van ouders met een allergie. Obihara constateerde tevens dat roken van de moeder tijdens de zwangerschap wel leidt tot meer astma, maar niet tot meer hooikoorts of eczeem.
Met zijn onderzoek bevestigt Obihara de zogenoemde hygiënehypothese. Deze stelt dat allergieën toenemen als kinderen minder infectieziekten doormaken. Dat zou de toename van allergieën in de westerse wereld moeten verklaren.
(Bron)
Abvakabo: vrouwen moeten ook willen werken

ROTTERDAM - Vakbondsvoorzitter E. Snoey van de Abvakabo FNV gooide woensdag in Rotterdam op Internationale Vrouwendag bewust een aantal knuppels in het hoederhok. Tijdens een bijeenkomst van de FNV-bond in de publieke sector stelde zij dat voorzieningen als de kinderopvang en ouderschapsverlof beter moeten, maar dat vrouwen ook moeten willen werken.
Snoey: "Vinden we het normaal dat er vrouwen zijn die na het volgen van jarenlang dure studies, stoppen met werken als ze kinderen hebben gekregen? Die hebben toch een prikkel nodig?" Vervolgens vroeg de vakbondsvoorzitter: "Vinden we het normaal dat er vrouwen zijn die na een scheiding in de bijstand komen en terechtkomen in langdurige armoede?" Volgens haar zijn vrouwen natuurlijk vrij in hun keuzes. "Maar het is belangrijk dat vrouwen blijven werken, omdat de samenleving op economische zelfstandigheid is ingericht."
(Bron)

Zolang het normaal is dat mannen 'gewoon' doorwerken als ze vader worden...
Ruim vierduizend slaven in Brazilië bevrijd

BRASILIA - Op het platteland van Brazilië zijn vorig jaar in totaal 4113 mensen bevrijd die gedwongen te werk waren gesteld. Dat maakten het ministerie van Arbeid en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) dinsdag bekend. In totaal zijn de afgelopen tien jaar ongeveer 18.000 slaven in het Zuid-Amerikaanse land bevrijd.
Slaven worden vooral ingezet in de landbouw in provincies die grenzen aan het Amazonegebied. Slavernij is officieel sinds 1888 in Brazilië verboden, maar naar schatting tussen de 20.000 en 50.000 landarbeiders werken in omstandigheden die te vergelijken zijn met slavernij, aldus de Rooms-Katholieke Kerk en de Beweging van Landlozen.
(Bron)
Vermoedelijke ouders vondeling aangehouden

VLAARDINGEN - De politie heeft dinsdag een 31-jarige man en een 29-jarige vrouw aangehouden. Het stel wordt ervan verdacht dat het eind februari hun baby te vondeling heeft gelegd bij een huisartsenpraktijk aan de Schiedamseweg in Vlaardingen. De politie kwam de twee op het spoor na een tip.
Het pasgeboren jongetje lag in een boodschappentas. De baby kreeg de naam Bob en werd ondergebracht in een pleeggezin. Het gaat goed met het kind.
De man en vrouw moeten vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. De politie doet geen nadere mededelingen over de ouders, of in welke gemeente zij zijn aangehouden. Ook kan een woordvoerder nog niets zeggen over het motief.
(Bron)
'Mensen zitten vol met vooroordelen'

NIJMEGEN - Mensen zitten vol met vooroordelen en negatieve associaties over anderen. Ook degenen die het openlijk uiten van stereotype denkbeelden als sociaal zeer onwenselijk zien, laten hun gedrag op onbewust niveau wel degelijk sturen door vooroordelen.
Dat stelt gedragswetenschapper prof. D. Wigboldus. Hij houdt vrijdag zijn intreerede als hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Wigboldus gaat zich onder meer bezighouden met onderzoek in een nieuw laboratorium van de universiteit, dat binnenkort officieel geopend wordt. In dit lab kan gedragswetenschappelijk onderzoek op proefpersonen plaatshebben terwijl ze in actie zijn in een virtuele omgeving die kan veranderen. Daadwerkelijk gedrag is tot nu toe in de sociale psychologie te weinig gemeten, zo meent Wigboldus.
Wigboldus heeft al onderzoeken in het nieuwe lab gedaan. Bij één van die onderzoeken moest een proefpersoon een virtueel bushokje binnenlopen waarin een Marokkaans dan wel een Nederlands door de computer ontworpen persoon, een zogenoemde avatar, stond.
Ondanks dat de proefpersonen na afloop zeiden dat de Marokkaanse avatar er vriendelijker uit zag dan de Nederlandse, hielden ze toch allemaal onbewust meer afstand tot de Marokkaan. Ook transpireerde elke proefpersoon bij de namaak-Marokkaan meer, terwijl iedereen wist dat deze persoon een avatar was.
Wigboldus stelt dat juist de onbewuste stereotypering erg gevaarlijk is. "Juist omdat we ons er niet van bewust zijn, kunnen we ons gedrag ook niet corrigeren. In de praktijk wordt daardoor dus wel gediscrimineerd", is de overtuiging van de professor.
Onderzoek in het Nijmeegse laboratorium moet bijdragen aan de kennis over de vele, onbewuste vooroordelen en hun invloed op ons gedrag, aldus Wigboldus.
(Bron)

Ik wist het wel! Al die wetenschappers zijn hetzelfde, altijd dingen onderzoeken die iedereen al weet.
Duitser strijkt 26 jaar inkomsten van dode broer op

KASSEL - Een man uit de Duitse stad Kassel heeft zich 26 jaar lang voor zijn dode broer uitgegeven en heeft zo al die tijd diens uitkering en pensioen opgestreken. De valse identiteit van man kwam aan het licht toen de hij zijn papieren moest tonen bij een routinecontrole van de Duitse verkeerspolitie.
Voor de zwendel liet de 67-jarige man, die zeer op zijn tien jaar oudere broer leek, officiële documenten op naam van zijn broer zetten. Direct na de dood van de broer in 1979 ging de man naar het gemeentehuis in Regensburg. Omdat de dood van de broer daar nog niet bekend was, kreeg de man daar onmiddelijk een nieuw paspoort op de naam van de broer.
Sindsdien ging de man voor de instanties als zijn broer door het leven. Hoeveel hij de afgelopen 26 jaar onterecht heeft ontvangen staat nog niet precies vast, maar de politie schat zeker voor zo'n 100.000 euro. De politie onderzoekt of de man, die analfabeet is, nog op andere manieren misbruik heeft gemaakt van zijn valse identiteit.
(Bron)
Duits werkkamp uit nazitijd ontdekt

WESEL - Bij het West-Duitse Wesel is een werkkamp uit de nazitijd ontdekt. Het kamp was zelfs bij deskundigen niet bekend, meldden Duitse media woensdag.
Op het terrein van 15.000 vierkante meter verbleven destijds meer dan duizend Russische dwangarbeiders. De restanten bevinden zich in een bos bij Repelen. Archeologen en de recherche onderzochten het kamp nadat in de krant Neue Rhein Zeitung op het bestaan was gezinspeeld.
(Bron)
IJsbeer Huggies levert wereldprestatie

RHENEN - Huggies is de eerste ijsbeermoeder ter wereld, die er in is geslaagd in gevangenschap haar drie jongen groot te brengen. Volgens Ouwehands Dierenpark, waar Huggies woont, is het nooit eerder voorgekomen dat alle jongen van een in gevangenschap geboren ijsbeermeerling de zelfstandigheid bereiken.
Huggies en haar drie jongen gaan vrijdag voor het eerst naar buiten. De ijsbeergroep van Ouwehands bestaat op dit moment uit Huggies en haar drie jongen, hun vader Victor en Freedom, een 3-jarige dochter van Huggies.
De drieling is op 26 november vorig jaar geboren. De geboorte van een ijsbeermeerling komt volgens een woordvoerder van de dierentuin wel vaker voor, maar het is nog nergens ter wereld gelukt om de jongen allemaal in leven te houden.
Ouwehands Dierenpark heeft zes jaar geleden een nieuw ijsberenverblijf met een onderwatergedeelte, rotspartijen en een waterval gebouwd. Onzichtbaar voor het publiek zijn twee moderne kraamkamers ingericht en die blijken succesvol, aldus de zegsman van de dierentuin.
De jongen van Huggies zijn direct na de geboorte goed gaan drinken. Na enige tijd zijn de vaste verzorgers van de ijsberen Huggies gaan bijvoeren, omdat zij sinds de bevalling niet meer had gegeten. Dat is normaal, aangezien ijsberen gewoonlijk in deze periode in winterrust zijn. Huggies is nu weer voldoende op krachten om vrijdag met haar kinderen mee naar buiten te gaan.
(Bron)
Paniek op Duitse school na sterfgevallen

DÜSSELDORF - Vrijwel alle leerlingen van een gymnasium in het West-Duitse Düsseldorf zijn woensdag thuisgebleven nadat twee medescholieres waren gestorven. De verontruste kinderen en hun ouders zijn bang voor een epidemie.
De autoriteiten verzekerden dat er geen aanknopingspunten voor een gevaarlijke besmettelijke ziekte zijn. Tussen de dood van de twee meisjes (11 en 13 jaar) die binnen twee dagen stierven, zou geen enkel verband bestaan. De precieze doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.
Geruchten dat deze en andere sterfgevallen met de opkomende vogelgriep te maken hebben, verwezen de autoriteiten naar de prullenbak. De directie van het bewuste gymnasium verzekerde dat er geen besmettingsgevaar bestaat.
Alle leidingen van scholen in het noorden van Düsseldorf lieten het aan de ouders over hun kroost al dan niet thuis te laten.
(Bron)
Trein 'breekt' in tweeën

UTRECHT - Een intercity blijkt dinsdagochtend in de spits bij Meteren in tweeën te zijn 'gebroken' omdat een koppeling brak. Een woordvoerder van ProRail heeft een bericht hierover in de AD-kranten woensdag bevestigd. De oorzaak van het incident, waarbij geen gewonden vielen, is onbekend.
De intercity was met enkele honderden reizigers onderweg naar Haarlem toen bij Meteren de koppeling brak en een aantal rijstellen loskwam van de rest van de trein. Door de breuk trad een mechanisme in werking waardoor de delen van de trein krachtig geremd werden.
"Omdat het ene deel misschien iets harder werd geremd dan het andere kunnen de twee delen met elkaar in botsing zijn gekomen", aldus de zegsman van ProRail. Hij kon niet beoordelen of er sprake is geweest van een gevaarlijke situatie.
De trein stond na het incident ruim 2,5 uur midden in een weiland voordat het voertuig naar het station van Den Bosch kon worden gesleept.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat is een onderzoek begonnen. De inspectie spreekt van een "ernstig incident" omdat door de 'breuken' een open verbinding ontstond waardoor mensen uit de trein hadden kunnen vallen. Volgens de inspectie was er op 5 november vorig jaar bij Geldrop een vergelijkbaar incident. Omdat het hetzelfde type trein betreft, de IC-R trekduwcombinatie, wordt onderzoek gedaan.
De woordvoerder van ProRail wist niet van het incident in november in Geldrop. "Ik weet dat dit bij goederentreinen wel vaker gebeurt," aldus de zegsman.
(Bron)

dinsdag, maart 07, 2006

Leefbaar krijgt terecht op zijn/haar lazer, en worden we nou een D66-reservaat? Of wonnen die op meer plekken?

Image hosting by Photobucket
TT 130 De Malinese blueslegende Ali Farka Touré is na een lang ziekbed overleden. Hij speelde onder meer samen met Ry Cooder. Farka Touré kreeg twee Grammy's en gold als een van de beroemdste Afrikaanse muzikanten. Hij werd 67 jaar.