zaterdag, oktober 06, 2007

Zo lijkt ze best lief, zij het ietwat kronkelig:



Maar als je wat eet, verandert ze. En als je dan een foto wilt maken van hoe ze kijkt, dan moet je rap zijn, en oppassen. Geen tijd voor een goede belichting en achteraf eerst het bloed van je hand vegen omdat madam uithaalde in de veronderstelling dat er toch echt wat te snaaien viel.

Hm... Zijn er meer muggen met zwartwitte poten en lijfjes dan alleen tijgermuggen? Zo niet, dan zweven die beesten in mijn huis en tuin rond :/
Ook veel meeuwen op Texel, vooral toen ik besloot dat het broodje dat ik had gekocht niet te vreten was (en ja, dat is zacht uitgedrukt). Maar sommige delen werden door de meeuwen wel gewaardeerd.





















Levende ganzen:



Wijlen kever:

Jan-van-genten:





En veel zeehonden:




Die was me te snel af













Ecomare, levende beesten, dode beesten, opgezette beesten, nagemaakte beesten:

Nagemaakte wolharige neushoorn

Achterkant walvisskelet

Voorkant walvisskelet

Zie ze vliegen...



Schaduwspel op de boot:





En soms moet je ineens aan iemand denken:

De Texelfoto's moesten nog - hierbij ;-)

Het begon mistig:

Ik blijf het cadeautjes vinden, dit soort oktoberdagen. Beginnen met nevel, daarna strakblauwe luchten, 17 graden in de schaduw, en in de zon is het alweer pellen: jas uit, ogen dicht, genieten.
Wie de ogen openhoudt ziet mooie dingen. Blad dat naar beneden dwarrelt en oplicht in de zon, vlinders die nog druk rondfladderen, boterbloemen en paardebloemen die na de laatste maaibeurt gewoon weer fanatiek in bloei staan, een lieveheersbeestje dat in volle vaart voorbij komt.
Alsof we vast een voorproefje lente krijgen. Maar zelfs wanneer de zon op z'n hoogst staat, lijkt alle licht strijklicht. En door een paar koude nachten zijn veel struiken de mooiste verkleuring al voorbij. Je ziet nu ook wat de invloed van standplaats is: op sommige plekken staan fluweelbomen als stoplichten, rood-oranje-groen. Op andere plekken zijn ze al volledig kaal. Kwestie van op de wind staan? Andere grond of vochtvoorziening? Geen idee.

Het lente-achtige heeft ook andere effecten, zo lijkt het. Bij de supermarkt zat een iets te groot jongetje in de elektrische auto. Een meisje wilde erbij, en toen hij geen plaats maakte, klom ze er gewoon bovenop. Dat leidde niet tot ruzie. Jongetje ging meisje uitleggen hoe alles werkte. Meisje was niet zo geboeid, wat de interesse van het jongetje alleen maar leek aan te wakkeren.
Toen haar moeder zag dat ze op de neus van het autootje zat, riep ze haar. "Clementine! Hier komen!" Het meisje klauterde van het autootje af en liep naar haar moeder. Het jochie zat stil, keek vaag voor zich uit en zei dromerig: "Clementine... Ze heet Clementine..."

vrijdag, oktober 05, 2007

Een tijdje terug hadden we tropenweer: overdag heet en klam, en tegen de avond felle stortbuien.
Nu is het andersom: overdag grauw en mottig, en tegen de avond trekt het open en wordt het zonnig.

donderdag, oktober 04, 2007

Raar effect als het dan buiten plots warmer blijkt dan verwacht. Keurig jas dicht voor je de deur uitgaat, en het eerste dat je buiten doet is: jas openmaken.

woensdag, oktober 03, 2007

Ook Kanaleneiland-Noord: de bushalte waar ik meestal de bus net mis en lang moet wachten. Dat heeft nadelen, want je zit dan aan een soort racebaan door de stad die op die tijd druk is, heel druk.
Voordelen zijn er ook. Tegenover de bushalte is - zoals op veel plekken daar - een hoge flat, waarop rond die tijd altijd wel een spreeuwenkoor bezig is.
Achter de bushalte staat een mooie Robinia pseudoacacia te vergelen. Heel indrukwekkend als de zon er net op valt. En dat bedrijf dat ik vaag associeerde met bouw en techniek blijkt een voedingsmiddelenconcern te zijn.
Vanmiddag had ik op weg naar die bushalte een complete flashback. Ik liep en keek naar de grond. Zoveel blad al op de grond. Een essentak. Een esdoornblad. Een eikenblad. En ineens zag ik het weer voor me: die map waarin ik trouw planten en bladeren plakte. Drogen in het plantenpersje dat ik voor Sinterklaas had gekregen, herfstblad was al droog maar moest wel mooi vlak zijn. Vreemde planten tegenkomen die ik niet thuis kon brengen en dan uitzoeken wat wat was.
Mooie herinneringen.
Twintig jongeren en zestig meelopers. Daarvoor voer je een samenscholingsverbod in voor een halve wijk. Wat moeten die jongeren die die brief krijgen dat dat verbod eigenlijk 'voor jou' is, daar een kick van krijgen.
Op zich heb je niets te vrezen als je niet met vier of meer mensen bijeen bent. Maar ja, de ervaring leert dat zo'n verbod vaak net weer gebruikt wordt tegen de verkeerde mensen - de goede dus, die daardoor juist dwars en erger worden.
Ik ben benieuwd.

dinsdag, oktober 02, 2007

Opnieuw drukker op de weg

LIJNDEN - De filedruk, de lengte maal de duur van de files, was in het derde kwartaal van dit jaar 6,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dat blijkt dinsdag uit gegevens van de Verkeersinformatiedienst (VID). In het eerste half jaar van 2007 groeide de filedruk 17,3 procent. Daarmee komt de groei sinds 1 januari uit op 14,7 procent. Vorig jaar steeg de filedruk met 7,2 procent ten opzichte van 2005.
De A4 tussen Hoogmade en Zoeterwoude-Rijndijk blijft het grootste knelpunt, gevolgd door de Coentunnel (A10 binnenring) en Hedel (A2, richting Den Bosch). De drukste dag in het derde kwartaal was 25 september.
De tien drukste trajecten, in totaal 246 kilometer snelweg, zijn goed voor ruim een derde van de totale filedruk. In de eerste maanden steeg de druk op deze wegen gemiddeld met 13,8 procent, vergeleken met een jaar eerder. Het drukst was het op de A2 van Utrecht naar Den Bosch met 5,2 procent van de totale filedruk.
(Bron)

Hoe drukker het wordt, hoe massaler men aansluit??
Doelgericht leven tegen Alzheimer

Mensen die heel georganiseerd en gedisciplineerd zijn, hebben minder kans om Alzheimer te ontwikkelen. Dit blijkt uit een 12 jaar durend Amerikaans onderzoek van het Rush Universitair Medisch Centrum onder 1.000 mensen.
De deelnemers waren katholieke nonnen, monniken en priesters met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Bij de start van het onderzoek had geen van de ouderen Alzheimer. Tijdens het onderzoek ontwikkelden 175 van hen de ziekte. Degenen die door de jaren heen het meest nauwkeurig, doelgericht en gedisciplineerd bleken te zijn, hadden 89 procent minder kans op Alzheimer dan de mensen die dit het minst waren.
De patiënten werd verschillende keren verzocht een korte vragenlijst in te vullen waarin ze zichzelf moesten beoordelen. Daarnaast ondergingen ze diverse medische en neurologische onderzoeken en werd hun geheugen getest. Bij het trekken van de conclusies is rekening gehouden met diverse risicofactoren zoals roken en weinig sociale contacten.
Het is nog niet duidelijk wat de redenen zijn, maar de onderzoekers hebben verschillende suggesties. Nauwkeurige mensen hebben vaak een grote kans op succes in werk en studie. Ook zijn doelgerichte mensen vaak flexibel waardoor ze beter met problemen om kunnen gaan. Van allebei deze factoren wordt al gezegd dat deze de kans op Alzheimer kleiner maken. Een idee is nu om persoonlijkheidstrainingen te ontwikkelen om zo dementie te voorkomen.
(Bron)

Maar vermindert doelgericht doen de kans op Alzheimer? Of hebben types die erg doelgericht zijn sowieso minder kans?
Stemmachine Nedap was onterecht goedgekeurd

AMSTERDAM - De stemmachine van fabrikant Nedap waar in november en maart verkiezingen mee zijn gehouden was ten onrechte goedgekeurd.
De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dat maandag bepaald in een geding dat was aangespannen tegen het goedkeuringsbesluit. Gevolgen voor Tweede Kamer en Provinciale Staten heeft de uitspraak echter niet.
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl had de rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat de stemcomputer zou worden gebruikt bij het burgemeestersreferendum in Utrecht op 10 oktober. Voor het referendum was de uitspraak niet meer van belang omdat de gemeente Utrecht al heeft besloten te kiezen met stembiljet en potlood.
(Bron)

Aha. Dus wij mogen straks een nietkeuze maken uit twee soortgelijke kandidaten voor de burgemeesterspost, maar het mag wel weer ouderwets met rood potlood? Hmmm...
(Wij wachten op protest van Wilde Geertje die hier een steunverklaring aan 'links' in ziet.)
Blokken stimuleren taalontwikkeling peuter

Als kinderen met blokken spelen, stimuleert dat hun taalontwikkeling. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Washington na onderzoek onder 350 peuters.
Een groep van 175 één- en tweejarigen kreeg plastic blokken om mee te spelen en werd daarbij geholpen door hun ouders. De ouders hielden vervolgens gegevens bij over de woordenschat en het taalgebruik van hun kind. Na zes maanden bleek de helft van de peuters voor te liggen op een controlegroep van kinderen die niet met blokken speelden. Hun taalscores waren gemiddeld 15 procent hoger.
Onderzoeker Dimitri Christakis legt uit dat met blokken spelen het denkvermogen, het geheugen en de fysieke capaciteiten van een kind stimuleert. Dit in een periode dat de hersenen van een kind snel groeien. De vaardigheden die je voor blokken bouwen nodig hebt, beschrijft hij als 'de voorlopers van het denkvermogen en van de taalontwikkeling.' "Oudere kinderen beginnen verhaaltjes te bedenken bij de blokjes," aldus Christakis.
Hij benadrukt overigens dat ouders sceptisch moeten zijn tegenover beweringen van bepaalde speelgoedfabrikanten dat hun speelgoed kinderen slimmer en muzikaler maakt. Volgens hem zijn die beweringen "ongegrond".

En komt het door die blokjes, of doordat pappa en mamma extra intensief meespelen?
Stopzetting zorgtoeslag niet haalbaar in 2008

DEN HAAG - Mensen die de premie van hun zorgverzekering niet betalen, kunnen volgend jaar toch nog aanspraak maken op een zorgtoeslag.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) was van plan al in 2008 deze toeslag stop te zetten, maar aan dat plan zitten te veel haken en ogen.
Dat heeft de minister de Tweede Kamer, die op stopzetting had aangedrongen, dinsdag laten weten. De Belastingdienst kan de zorgtoeslag alleen maar eind 2007 stopzetten voor de duur van een jaar.
Dat betekent dat een wanbetaler die alsnog met de premie over de brug komt, sowieso heel 2008 geen toeslag meer krijgt. Betaling achteraf is ook niet mogelijk.
Voor Klink is het genoeg reden af te zien van zijn voornemen al in 2008 geen zorgtoeslag meer uit te keren aan wanbetalers. In 2009 is hij van plan om deze groep te korten op hun inkomen.
Door een nieuw systeem bij de Belastingdienst kan deze de zorgtoeslag dan ook flexibeler gaan uitkeren.
Jaarlijks zijn er 240.000 verzekerden die langer dan zes maanden hun premie niet betalen. Klink wijst erop dat ontvangers van een zorgtoeslag niet veel vaker hun zorgpremie niet betalen dan andere mensen.
(Bron)
Purperreiger bedreigd door komst windmolens

STEENWIJK - Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Overijssel vrezen voor de instandhouding van de purperreiger als rond nationaal park Weerribben-Wieden windmolens worden geplaatst. De purperreiger is een internationaal beschermde vogel.
De gemeente Steenwijkerland heeft windmolenparken gepland bij Scheerwolde en Blokzijl. De natuurorganisaties zijn bereid de plaatsing van de molens tot aan het Europees Hof aan te vechten.
(Bron)
Zeeuwen schrikken van alarm

GOES - In heel de provincie Zeeland zijn dinsdagmiddag de alarmsirenes als gevolg van een storing afgegaan. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.
Om even voor half vijf hoorden mensen in heel Zeeland de sirenes. De centrale van de politie wordt op dit moment overspoeld met verontruste telefoontjes van mensen die de sirenes hebben gehoord, aldus de woordvoerder.
Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zeeland zei dat er dinsdag een testalarm werd uitgevoerd.
"Dat gebeurt vaker, maar nu stonden de instellingen nog zoals die maandag bij de reguliere test op de eerste maandag van de maand stonden. Op het bedieningsscherm is dat niet te zien. Nu blijkt dat dat heel lastig is."
De woordvoerster zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de eigenaar is van het systeem en dat die in alle provincies hetzelfde is. "Het zou dus net zo goed in een andere provincie ook kunnen gebeuren."
"Het ministerie zou nu moeten kijken of die instellingen zichtbaar kunnen worden gemaakt."
Het alarm heeft veel commotie veroorzaakt bij hulpdiensten, de gemeenten en bij de regionale omroep, waar de telefoons roodgloeiend stonden.
(Bron)

In elk geval reageren mensen. Nu maar hopen dat ze bij een echt alarm niet zullen denken: 'Zal wel een foute test zijn'.
Wat kun je een maandaggevoel hebben op dinsdag, als je op maandag gedwongen hebt zitten niksen.

maandag, oktober 01, 2007

Protest tegen nieuwe waterkrachtcentrale

DEN HAAG - Milieuorganisaties en vissers maken zich gezamenlijk sterk tegen het plan voor een nieuwe waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen. Ze wijzen erop dat kwetsbare soorten als paling, zeeforel en zalm worden vermalen in deze en andere centrales die niet zijn voorzien van een visreddend geleidingssysteem.
De in het Zalmplatform verenigde tegenstanders hopen dat leden van de Tweede Kamer inzien dat de centrales weliswaar groene stroom opwekken, maar dat daaraan wel vissenbloed kleeft.
Het platform vindt dat er alleen een nieuwe waterkrachtcentrale kan komen als onomstotelijk vaststaat dat die geen negatieve invloed heeft op een duurzaam beheer van de visstand. "Op het Nederlandse deel van de Maas staan al twee waterkrachtcentrales die nog steeds niet zo'n systeem hebben. Een derde centrale erbij zal een extra hindernis vormen voor trekvissen, als de zalm, paling en zeeforel."
Volgens stichting Reinwater worden jaarlijks duizenden vissen vermalen in gemalen en turbines.
Het Zalmplatform, dat oud-D66-politicus Jan Terlouw als voorzitter heeft, wijst daar ook nog eens op. "De Nederlandse delta vormt een belangrijke toegangspoort tot Europa. Niet alleen voor de scheepvaart, maar ook voor miljoenen trekvissen die jaarlijks tussen de Noordzee en de Europese binnenwateren migreren. Deze trektocht van en naar zee wordt ernstig belemmerd door de meer dan tienduizend stuwen en honderden dammen en sluizen. Verder heeft Nederland meer dan drieduizend polder- en boezemgemalen waar jaarlijks miljoenen vissen de kans lopen te worden vermalen."
(Bron)
Amsterdam neemt scheve panden onder de loep

AMSTERDAM - Stadsdeel Amsterdam-Centrum is een onderzoek begonnen naar scheve en instabiele panden in de binnenstad. Inspecteurs van bouw- en woningtoezicht verrichten de komende vijf maanden metingen aan de voorgevels om de zakking en de scheefstand vast te leggen, aldus het stadsdeel maandag.
Het bestuur van Amsterdam-Centrum wil het aantal panden met een slechte fundering of een instabiel casco vóór 2010 met 1500 verminderen.
Volgens de laatste schatting zijn er 3500 tot 4000 panden met gebreken in de binnenstad. Deze cijfers zijn echter afkomstig van een onderzoek van midden jaren negentig, waardoor een nieuwe inventarisatie nodig is.
Tijdens de nieuwe metingen stellen de inspecteurs ook de mogelijke schade vast als gevolg van de scheefstand of de verzakking. Steekproefsgewijs zullen ze panden van binnen inspecteren om bijvoorbeeld de scheefte van de vloeren te bepalen.
Na het onderzoek stelt het stadsdeel een "werkprogramma" op voor de komende jaren. Een nauwkeuriger casco-funderingsonderzoek moet duidelijk maken welke onderdelen van een pand moeten worden hersteld of vernieuwd. Als huizen in het werkprogramma worden opgenomen, krijgen ook de eigenaren bericht.
(Bron)
Fries wil Nederlandse nationaliteit kwijt

HARKEMA - Sjoerd Groenhof uit Harkema gaat via de rechter in Den Haag proberen zijn Nederlandse nationaliteit in te ruilen voor de Friese. Groenhof zegt dat het volgens Europese regels mogelijk moet zijn Nederlands staatsburger te zijn en tegelijk de Friese nationaliteit te hebben. Dat meldde Groenhof op zijn website, zo bleek maandag.
Groenhof verwijst onder meer naar de inschrijving van Doekele Brouwer bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel in 1951. Brouwer liet zich als Nederlands staatsburger met de Friese nationaliteit inschrijven. Na een rechtszaak kreeg Brouwer volgens Groenhof van de kantonrechter in Leeuwarden gelijk.
(Bron)
'Kilometerprijs stijgt door OV-chipkaart'

AMERSFOORT - De aanbieders van openbaar vervoer verwachten dat het aantal reizigers met 7 procent zal afnemen door de introductie van de OV-chipkaart. Ze willen dat verlies compenseren door de prijs per afgelegde kilometer met 7 procent te verhogen.
Dat stelt Rover, de belangenvereniging van reizigers in het openbaar vervoer, maandag. De ov-ondernemingen handelen volgens Rover in strijd met toezeggingen van voormalig minister Karla Peijs en de huidige staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer dat de chipkaart per saldo niet zou leiden tot hogere kosten voor de reiziger.
Mobis, de brancheorganisatie van openbaar vervoerbedrijven, stelt dat Rover met cijfers goochelt. "Wij houden ons aan de afspraken zoals die zijn gemaakt met de bewindspersonen", zei een woordvoerder. "De invoering van de OV-chipkaart gebeurt opbrengstneutraal en per saldo gaat de reiziger dus niet meer betalen dan nu. We gaan er juist vanuit dat het aantal reizigers toeneemt door de OV-chipkaart."
Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf in Amsterdam, Arriva en Connexxion ontvingen onlangs een advies van Rover over hun plannen voor andere tarieven per 1 januari 2008. De belangenorganisatie van reizigers vindt de plannen in de huidige vorm onacceptabel en wil dat ze worden aangepast. Rover wil pas weer overleg voeren met de vervoerders zodra aanpassingen zijn doorgevoerd.
De organisatie gaat staatssecretaris Huizinga opheldering vragen over de plannen van de vervoerders. Rover begint verder een lobby om de Tweede Kamer een stokje te laten steken voor de gevreesde tariefstijging.
De belangenclub is niet op voorhand pessimistisch gestemd. "Onlangs haalde Huizinga al een streep door het plan van de RET in Rotterdam, dat de strippenkaart wilde afschaffen met ingang van 1 oktober", memoreert Rikus Spihorst namens Rover. "Wij hebben de indruk dat de staatssecretaris de voorgang van de OV-chipkaart kritisch volgt."
De Nederlandse Spoorwegen lieten maandagmiddag weten dat hun tarieven, afgezien van de jaarlijkse inflatiecorrectie, niet extra omhoog gaan door de invoering van de OV-chipkaart. "Onze prijzen voor bijvoorbeeld enkeltjes en retourtjes gaan één op één over", aldus een NS-woordvoerder.
(Bron)
Chocolade vermindert moeheid

Dagelijks een stukje donkere chocola helpt tegen het Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS), ook wel bekend als ME. Dat stellen Britse onderzoekers vast na een kleinschalig onderzoek.
Patiënten in het onderzoek voelden zich direct minder vermoeid na het eten van de chocolade met veel cacao. Ze voelden zich weer meer vermoeid toen ze de chocolade niet meer aten. De patiënten die chocolade met een laag cacaogehalte aten, voelden zich na het eten van chocolade nog even vermoeid. De mensen wisten van tevoren niet welke soort chocolade zij aten.
De onderzoekers zeggen dat dit komt door de zogenaamde polyfenolen, dat zijn chemische verbindingen die in grote hoeveelheid in donkere chocolade voorkomen. Polyfenolen zorgen ervoor dat er extra serotonine wordt aangemaakt. Serotonine is een stof die in de hersenen de emoties beheerst. Als mensen weinig serotonine aanmaken zijn ze bijvoorbeeld ook sneller depressief.
Er zijn twijfels over de onderzoeksresultaten. Zo denkt Jane Colby, vertegenwoordiger van het 'Fonds voor jonge CVS patiënten' dat chocolade geen geneeskrachtige werking heeft. Maar zolang mensen niet teveel chocolade eten kan het ook geen kwaad. De patiënten uit het onderzoek kregen twee maanden lang elke dag 45 gram chocolade.
(Bron)
Sociale omgeving verergert kinderastma

Kinderen en jongeren met astma hebben vaak heftigere symptomen als ze in een probleemgezin wonen of in een slechte buurt. Britse onderzoekers ontdekken dat dit te maken heeft met sociale factoren.
De Britse onderzoekers, onder leiding van dr. Edith Chen, onderzochten de sociale omgeving van 78 kinderen met astma. De longfunctie werd gemeten en met vragenlijsten werden sociale factoren zoals ondersteuning van familie en leeftijdgenoten en geweld in de buurt gemeten. In slechte buurten en met weinig hulp van ouders waren de symptomen van astma meer ernstig.
De wetenschappers vermoeden dat een slechte buurt zorgt dat kinderen slecht gedrag aanleren, zoals roken, wat de astma verergert. Weinig steun krijgen vanuit je familie zorgt ervoor dat je psychisch niet goed in je vel zit en verhoogt daarmee de kans op infecties. Wat ook de symptomen van astma kan verslechteren. Leeftijdgenoten blijken niet van invloed te zijn op de ziekteverschijnselen.
Met deze bevindingen kan in de toekomst gekeken worden of ingrijpen in het sociale leven in het gezin, kan bijdragen aan een betere gezondheid van het kind. Helaas is dit onderzoek te kleinschalig om conclusies te trekken en zal in de toekomst meer onderzoek nodig zijn.
(Bron)
Bisschop sluit klooster na slaande ruzie nonnen

ROME - Een klooster in het zuiden van Italië is gesloten na een ruzie tussen zijn laatste drie overgebleven nonnen die eindigde met klappen. Dat meldden Italiaanse media zondag.
De zusters Annamaria en Gianbattista zouden zich zo geërgerd hebben aan het autoritaire gedrag van moeder-overste Liliana dat ze haar in het gezicht krabden en haar op de grond gooiden. Het incident deed zich al in juli voor in het klooster Santa Clara nabij Bari.
Aartsbisschop Giovanni Battista Pichierri probeerde de nonnen nog te verzoenen. Hij kwam eind augustus echter tot de conclusie dat de vrouwen "hun religieuze roeping hadden verloren".
Hij vroeg daarop het Vaticaan toestemming om het klooster te mogen sluiten.
Zusters Annamaria en Gianbattista gingen naar een andere klooster, maar zuster Liliana sloot zich op in het complex en weigerde te vertrekken. Zij verdacht de aartsbisschop ervan het klooster te willen overgeven aan een andere orde.
Liliana zat sinds de stichting in 1963 in het klooster.
(Bron)
Assortiment McDonald's beetje diervriendelijker

AMSTERDAM - Fastfoodconcern McDonald's gebruikt vanaf november geen vlees meer van varkens die onverdoofd zijn gecastreerd. Wakker Dier heeft het concern daarom maandag uitgeroepen tot 'beste foute bedrijf 2007'.
Wakker Dier voert al een jaar campagne tegen het onverdoofd castreren van biggen. Eerder zegden de Nederlandse supermarkten, Hema, Unox, 38 keurslagers en 22 varkensbedrijven toe dat ze stoppen met de verkoop van dieronvriendelijk vlees. De biggen worden gecastreerd om te voorkomen dat het vlees gaat ruiken.
McDonald's verwerkt sinds augustus al scharreleieren in salades en ontbijtmenu's. De McMuffin en de Big Tasty bevatten vanaf november diervriendelijker varkensvlees en begin volgend jaar wil McDonald's in alle 219 vestigingen duurzaam geproduceerde koffie schenken.
(Bron)

Da's niet diervriendelijker, da's ietsjes minder dieronvriendelijk.
Gastvrije buurman zit twee deuren mis

GASSELTERNIJVEEN - Een 25-jarige inwoner van het Drentse Gasselternijveen keek zaterdagavond raar op toen hij bij thuiskomst het licht zag branden.
Helemaal bizar werd het toen de voordeur voor zijn neus openzwaaide en hij oog in oog kwam te staan met een 53-jarige plaatsgenoot van twee huizen verderop, die hem joviaal welkom heette en iets te drinken aanbood.
De stomdronken buurman verkeerde in de stellige overtuiging dat hij in zijn eigen woning was. Hij vond het wel vreemd dat hij een ruit van de achterdeur moest inslaan om binnen te komen, dat zijn hond er niet was en dat de meubels er wat anders uitzagen, maar daar kon hij die avond niet zo mee zitten.
Tot de ware bewoner hem duidelijk wist te maken dat hij toch echt twee deuren mis zat. De politie arresteerde de man wegens huisvredebreuk. Hij verklaarde meteen de schade te zullen vergoeden.
(Bron)

zondag, september 30, 2007

Campagne tegen meisjes als lustobject

DEN HAAG - Jongeren moeten af van het beeld van meisjes en vrouwen als lustobject. Het kabinet wil de jeugd via hun school en via internetsites, muziekzenders en tv-programma's weerbaar maken tegen seksueel geweld. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
Minister Ronald Plasterk van Emancipatie keert zich tegen de "huidige seksualisering van de samenleving waarbij meisjes en vrouwen als lustobject worden geportretteerd", schrijft hij in zijn emancipatienota.
Plasterk wil geweld tegen vrouwen bestrijden en hun positie wereldwijd bevorderen.
Volgens de bewindsman is werk de sleutel tot volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Om vrouwen met kinderen in staat te stellen een baan te nemen, moeten de openingstijden van bijvoorbeeld de kinderopvang worden verruimd.
Verder komt er een extra fiscale stimulans om niet-werken te ontmoedigen. Daarnaast moet een kwart van alle bestuurders bij het rijk over vier jaar vrouw zijn.
Plasterk wil ook extra aandacht voor vrouwen uit etnische minderheden. Zij zitten op dit moment te vaak thuis.
Om onder andere vrouwen met een deeltijdbaan meer uren te laten draaien, komt het ministerie van Sociale Zaken met de Taskforce Deeltijdplus. Het kabinet trekt 5 miljoen euro voor de werkgroep uit.
De gemiddelde werkweek van vrouwen is 25 uur, die van mannen 37 uur. Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat in 2016 74 procent van alle vrouwen tussen de 20 en 64 jaar een baan heeft.
(Bron)

En als we de zorg voor kinderen, ouders, enzovoorts meetellen in die uren? Werken vrouwen dan ook minder lang dan mannen?
Hiv kan resistent blijven na behandeling

UTRECHT - Het virus dat aids veroorzaakt, hiv, kan resistent worden tegen medicijnen. Normaal gesproken verdwijnt deze resistentie als de behandeling met medicijnen stopt, het virus heeft er dan geen voordeel meer bij.
Maar in haar proefschrift toont Marleen Huigen aan dat hiv z'n resistentie kan behouden in de afwezigheid van medicijnen. Deze resistente varianten worden bovendien ook overgedragen tussen mensen. Dat kan een probleem vormen bij de behandeling van hiv, aangezien nieuwe patiënten dan al resistente virussen bij zich dragen terwijl ze nog nooit behandeld zijn.
Huigen onderzocht de resistentie tegen reverse transcriptase remmers, medicijnen die al twintig jaar gebruikt worden. Als hiv hiertegen resistentie verwerft kan het virus zich minder goed vermenigvuldigen.
Huigen laat zien dat resistent hiv zodanig kan veranderen dat z¿n vermenigvuldigingssnelheid weer op het oude niveau terecht komt terwijl de resistentie behouden blijft. Dit verschijnsel heet 'compensatoire fixatie'.
Huigen promoveert op 11 oktober aan de Universiteit Utrecht.
(Bron)
Japanners demonstreren tegen geschiedvervalsing

TOKIO - Ruim 100.000 Japanners hebben zaterdag op Okinawa gedemonstreerd tegen een regeringsbesluit om alle verwijzingen naar gedwongen zelfmoorden op het eiland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog uit de schoolboekjes te schrappen. Dat meldde het persbureau Kyodo.
Bij de 83 dagen durende Slag om Okinawa kwamen meer dan 200.000 mensen om. Van de 190.000 doden aan Japanse zijde bestond de helft uit burgers.
Velen kwamen om door de Amerikaanse bombardementen. Maar het Japanse leger dwong burgers massaal tot zelfmoord in plaats van zich over te geven aan de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens conservatieve historici benamen de mensen zich het leven op vrijwillige basis.
Aan het breed gedragen protest in de stad Ginowan namen plaatselijke functionarissen, vakbonden, burgerbewegingen alsook regeringspartijen en leden van de oppositie deel. Zij riepen het ministerie van Onderwijs op de opdracht aan de uitgevers om de referenties naar de gedwongen zelfmoorden te schrappen uit de lesboekjes, in te trekken.
Sinds het ministerie zijn besluit in maart bekendmaakte heerst woede op Okinawa. De rel overschaduwde in juni de herdenking van de Slag om Okinawa en de volksvertegenwoordiging van het eiland veroordeelde het besluit van het ministerie.
Gouverneur Hirokiazu Nakaima van Okinawa noemde de houding van het ministerie 'bijzonder teleurstellend'. Okinawa was tot de 19e eeuw een onafhankelijk koninkrijk.
Japan worstelt al decennia met de uiterst kwalijke rol die het speelde in de Tweede Wereldoorlog.
(Bron)
Zieke partner belast vrouwen meer dan mannen

WAGENINGEN - Een zieke partner, die bepaalde dingen zelf niet meer kan, belast vrouwen zwaarder dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit onder 1100 levenspartners van chronisch zieken.
Volgens onderzoekster Arianne Baanders krijgen mannen met een chronisch zieke vrouw eerder hulp aangeboden. Ze vragen er ook eerder om.
Vrouwen die voor hun man zorgen, moeten vaker stoppen met werken. Ook loopt hun sociale leven meer schade op, aldus de sociologe.
Baanders stelt dat vrouwen het zich meer dan mannen aantrekken wanneer hun levenspartner ernstig ziek is en geholpen moet worden. Bovendien verwacht de samenleving eerder van vrouwen dat ze zichzelf wegcijferen.
Aangezien de maatschappij er niet meer op is ingericht dat mensen zelf voor hun zieken zorgen, is die zorg een zware last om te dragen, zegt de sociologe.
Maar de zorg is niet alleen negatief voor de relatie, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de gezonde partners zegt dat de ziekte hun relatie hechter heeft gemaakt.
Ook is de waardering voor het delen van alledaagse dingen verhoogd. Baanders deed haar onderzoek in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.
(Bron)
Inzittenden auto ontsnapt na wilde achtervolging

TILBURG - Politiemensen hebben zaterdagochtend vroeg, na een wilde achtervolging, schoten gelost in een poging drie inzittenden van een auto aan te houden. De mannen hadden kort daarvoor de achtervolgende politiewagen geramd.
Een surveillancewagen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zette de achtervolging in op de A58 richting Tilburg. De agenten wilden een blaastest afnemen bij de bestuurder omdat het voertuig slingerend over de snelweg reed.
De bestuurder, die samen met twee andere mannen in de auto zat, negeerde echter herhaaldelijk het stopteken van de politie.
De achtervolging zette zich voort op Belgisch grondgebied nadat de bestuurder de afslag Goirle/Turnhout nam. Het voertuig botste daar op de politiewagen. Daarna keerde de bestuurder en reed weer terug richting Nederland. De agenten raakten niet gewond bij de actie en zetten de achtervolging voort.
Bij Tilburg raakte het voertuig van de drie van de weg en belandde langs de Ringbaan West in een sloot. De mannen sloegen daarna op de vlucht. In een poging het trio aan te houden, losten de agenten schoten op de verdachten. De drie wisten echter te ontkomen. Ook een uitgebreide speurtocht in het gebied met honden leverde geen resultaat op.
De Rijksrecherche stelt, zoals gebruikelijk, een onderzoek in naar de door de politie geloste schoten.
(Bron)
'Reizigers de dupe van drukte op het spoor'

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) overwegen in beroep te gaan tegen de manier waarop spoorbeheer ProRail de capaciteit op het spoor wil verdelen.
"De verbindingen zijn er, maar het gaat om de reistijd. Wij moeten het voorstel nog nader bestuderen. Het lijkt er nu op dat de pijn bij de reizigers komt", aldus een NS-zegsman.
ProRail maakte vrijdag bekend dat er in 2008 drie miljoen treinen rijden over het Nederlandse spoor, 200 duizend meer dan dit jaar. Tijdens de onderhandelingen werd het de al NS duidelijk dat wekelijks 200 treinen worden getroffen door de nieuwe verdeling. "Daarvan worden tienduizend reizigers de dupe: ze moeten langer reizen, eerder van huis of langer wachten bij het overstappen." En: "Die 200 duizend treinen die er meer rijden zijn vooral van regionale vervoerders en goederentreinen. Die laatste groep zou net zo goed over de Betuweroute kunnen rijden."
Door intensiever gebruik van de sporen is meer onderhoud nodig dat vaker dan voorheen 's nachts moet zou moeten gebeuren, aldus ProRail. Dat kan vaak niet omdat nachtwerk duurder is en omdat aannemers niet voldoende personeel hebben om 's nachts meer werk te verrichten.
"Onderhoud is nodig, maar 5 procent is best veel", aldus de NS. "Bovendien schendt ProRail op deze manier de afspraak dat bij onderhoud geen hinder voor klanten mag optreden. Wij kunnen de honderd treinen die nu uitvallen, wel laten rijden als zij 's nachts in het weekeinde onderhoud doen."
ProRail voorziet voor 2009 nog grotere problemen bij het verdelen van de beschikbare sporen. "Nu al zijn enkele trajecten, de Valleilijn bij Barneveld en het traject Arnhem-Zevenaar, overbelast. De grenzen van het spoornet zijn bereikt", aldus ProRail.
De NS is het daar mee eens. "We hebben wel begrip voor ProRail. De grenzen zijn bereikt, we lopen klem. Er is echt meer spoor nodig als we de doelstellingen van het kabinet willen halen om nog meer mensen te vervoeren. Als er niets gebeurt, moeten er in 2009 misschien wel mensen achterblijven op het perron terwijl de trein wegrijdt."
Reizigersvereniging Rover vermoedt dat de reiziger weinig reden heeft tot vreugde. "We hebben ProRail gevraagd hoeveel van die extra 200 duizend treinen reizigerstreinen zijn en ze zeggen ons dat ze dat niet weten. Ik vind het tamelijk onthutsend dat ze kennelijk niet eens in staat zijn zulke basisvragen te beantwoorden. Wij gaan de voorstellen daarom grondig uitpluizen."
(Bron)
Spoortrajecten overbelast

UTRECHT - In 2008 zullen er drie miljoen treinen rijden, 200.000 meer dan dit jaar. Spoorbeheerder ProRail heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Ondanks de groei heeft ProRail niet alle aanvragen van de vervoerders kunnen honoreren.
Meer dan 99,5 procent van de verzoeken is ingewilligd, maar op enkele trajecten is de infrastructuur overbelast en zijn de grenzen van het spoornetwerk bereikt, aldus ProRail.
Op de Valleilijn (regio Barneveld) en het traject Arnhem-Zevenaar zijn daarvan de gevolgen te merken. Op de Valleilijn kunnen zes van de 150 treinen niet rijden, op het spoor tussen Arnhem en Zevenaar krijgen soms de internationale treinen voorrang.
Noord-Brabant kan wel opgelucht ademhalen. De wens om 's nachts treinen te laten rijden tussen Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Utrecht, Amsterdam, Leiden en Rotterdam is ingewilligd.
ProRail voorziet voor 2009 nog grotere problemen bij het verdelen van de capaciteit op het spoor. Door intensiever gebruik van het spoor, is meer onderhoud nodig.
Het streven is om vaker 's nachts aan het spoor te werken. Probleem daarbij is onder meer dat de aannemers niet voldoende mensen hebben om 's nachts nog meer werk te verrichten.
Door strenge veiligheidseisen voor de baanwerkers, gaat nu 90 procent van het werk aan het spoor plaatsvinden als er geen treinen rijden. Vorig jaar was dat nog 70 procent.
"Daar waar veilig gewerkt kan worden, laten we treinen gewoon rijden", aldus de woordvoerster van ProRail.
(Bron)
Cyanide-doden in China

PEKING - In de Chinese provincie Henan zijn negen doden gevallen door het instorten van een houten gebouw boven een afgraving vol water met giftig cyanide.
Het oude gebouw stond in een gebied waar eerder goud werd gewonnen door erts in cyanidebaden te doen.
Volgens de zaterdageditie van de South China Morning Post was in het verlaten houten huis aanvankelijk het lichaam gevonden van een overleden jongen.
Toen nieuwsgierige dorpelingen uit de buurt zich verzamelden in het gebouwtje zakten ze door de vloer en uiteindelijk stortte alles in. Zestien mensen vielen in het giftige water, van wie zeven het overleefden.
(Bron)
'Zelfonderzoek borsten nutteloos'

AMSTERDAM - Het maandelijks zelfonderzoek op borstonderzoek levert geen gezondheidswinst op. Oncologe van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht Elsken van der Wall zegt zaterdag in het AD dat het jarenlang gepropageerde onderzoek alleen maar de kans vergroot op onnodige ingrepen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die maandelijks hun borsten controleren gemiddeld niet langer leven en ook niet eerder afwijkingen ontdekken. Vrouwen die maandelijks controleren hebben wel een grotere kans op onnodige ingrepen, omdat ze dingen voelen die er niet zijn. Daardoor krijgen ze vaker onnodige onderzoeken en ondergaan ze vaker onnodige mammografieën, waarvan de straling de kans op kanker vergroot.
Volgens Van der Wall voelen of zien vrouwen ook wel afwijkingen aan hun borsten bij het douchen, insmeren of voor de spiegel staan. Morgen begint de maand van de borstkanker.
(Bron)
Ongeval met vlot bij Rekken

REKKEN - Op de rivier de Berkel bij Rekken in de Achterhoek is zondag een vlot met ongeveer achttien meisjes en vrouwen van een stuw gevallen en omgeslagen. Een aantal van de opvarenden is in het water onderkoeld geraakt of heeft andere lichamelijke problemen. Een persoon is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldde de politie.
De opvarenden hadden bij de stuw moeten stoppen en het vaartuig verder moeten trekken. Maar in plaats daarvan bleven ze op het vlot en vielen ze ermee naar beneden. Waarom dat gebeurde is nog niet duidelijk.
Duikers en een helikopter zoeken nog naar eventuele vermisten. De meisjes en vrouwen variëren in leeftijd van 16 tot 25 jaar. Ze hadden een uitje van de winkelketen waar ze werken.
(Bron)
Het werkt verbazend goed tegen de ergste pijn bij spit, maar het is toch geen aanrader.
Ik 'lag' op de bank, half in de kussens, kussens onder m'n benen, dekbed over me heen, zo was het wel uit te houden. Voor even dan, want zelfs als je in slaap valt word je snel weer wakker omdat je er uit moet: bewegen doet dan weer meer minder pijn dan 'liggen'. Waarna je weer even kunt zitten, moet liggen, er weer uit moet, enzovoorts.
Het nieuws van 2 uur heb ik half gehoord, en toen ik mijn ogen opendeed was het tegen vieren. Dat was al erg lang. En ik had opvallend minder pijn. In m'n rug tenminste - toen ik echt bij m'n positieven was, voelde ik m'n spieren en m'n tong: stuip gehad.
Blijkbaar heeft dat een gunstig effect op m'n rug gehad. De pijn is er nog, maar dit is een stuk beter te hanteren dan de pijn van vrijdag en de eerste helft van zaterdag.