zaterdag, december 13, 2008

TT 130 In Rio de Janeiro is geprotesteerd tegen het geweld in en rond de stad. Een vredesgroep zette 16.000 kokosnoten op het strand van Copacabana. Dat is er een voor iedere moord van de afgelopen twee jaar in en rond de Braziliaanse stad.
Politie treft man met schotwond aan in taxi

ROTTERDAM - De politie heeft vrijdagavond in Rotterdam in een taxi een man met een schotwond aangetroffen. De taxi reed met hoge snelheid en veroorzaakte bijna een aanrijding. Agenten lieten de taxi stoppen. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.
De 33-jarige taxichauffeur zei op weg te zijn naar het ziekenhuis om zijn 36-jarige passagier te laten behandelen. De politie liet de man alsnog met spoed overbrengen naar het ziekenhuis. Het slachtoffer, een bekende van de taxichauffeur, zou zijn neergeschoten bij een vechtpartij met drie andere mannen. Die zijn spoorloos.
De politie, die aanvankelijk had gemeld dat de taxichauffeur een schotwond had opgelopen, is een buurtonderzoek begonnen. De taxi is in beslag genomen.
(Bron)
Veel doden en gewonden door brand Oslo

OSLO - Door een brand in een historisch appartementencomplex in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo zijn zaterdag zeker zes doden en 33 gewonden gevallen. Dat meldden Noorse media.
De brand brak rond 03.30 uur uit in het trappenhuis van het gebouw. De bewoners werden in hun slaap verrast. Het complex, een voormalig klooster dat in 1902 is gebouwd, raakte zwaar beschadigd.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie wil niet ingaan op speculatie over brandstichting.
Veel van de voornamelijk jonge bewoners vluchtten bij temperaturen onder nul schaars gekleed naar het dak of sprongen uit het raam; anderen wachtten op vensterbanken van het vier verdiepingen hoge gebouw vertwijfeld op hulp van de brandweer.
(Bron)
Wereldwijd slachtoffers door megazwendelaar Madoff

NEW YORK - De megafraude door de Amerikaanse belegger Bernard Madoff lijkt wereldwijd slachtoffers te eisen. Madoff tilde beleggers in zijn bedrijf voor ruim 50 miljard dollar op door een piramidespelachtige zwendel. Het is een van de grootste fraudezaken ooit.
Madoff zou zijn miljardenzwendel eerst aan hen hebben toegegeven. Dat liet een advocaat van de twee broers weten aan Amerikaanse media.
De 70-jarige Madoff werd donderdag gearresteerd op verdenking van grootschalige beleggingsfraude van 50 miljard dollar. Het zou gaan om een zogeheten Ponzi-fraude, een soort piramidespel van 'epische proporties', aldus de beurswaakhond SEC.
De zonen hebben volgens hun advocaat niets te maken met de zwendel van hun vader. Ook had Madoff de fraude eerder al toegegeven aan enkele van zijn medewerkers.
Madoff is oud-topman van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Hij gaf begin jaren negentig leiding aan de Nasdaq.
De fraude werd gepleegd via zijn in 1960 opgerichte hedgefonds Bernard L. Madoff Investment Securities. Hij heeft ook een adviesbureau voor beleggers, dat miljarden dollars beheert.
Bij zijn arrestatie door FBI-agenten zei Madoff dat hij verwacht naar de gevangenis te gaan. "Er is geen onschuldige verklaring. Het is een grote leugen. Ik heb investeerders betaald met geld dat er helemaal niet was", aldus Madoff. Hij is aangeklaagd voor beleggingsfraude en kan daarvoor tot twintig jaar celstraf krijgen en een boete van 5 miljoen dollar.
Een Ponzi-fraude is een piramidespelachtige zwendel, waarbij de eerste inleggers zeer hoge winsten krijgen uitgekeerd. Die worden betaald uit de inleg van investeerders die later komen. Nieuwe investeerders worden meestal overgehaald mee te doen door verhalen over de hoge winstgevendheid.
Ondertussen wordt meer duidelijk over de slachtoffers van Madoffs zwendel. Tot de grootste gedupeerden behoren de hedgefondsen Fairfield Sentry en Kingate Global Fund die voor miljarden hadden belegd bij Madoff.
De megafraude kan Spaanse investeerders meer dan 3 miljard dollar kosten. Dat meldden Spaanse media zaterdag.
Het meeste geld werd beheerd door de Spaanse bank Santander.
Ook de Franse bank BNP Paribas en de Japanse effectenhandelaar Nomura zijn waarschijnlijk gedupeerd. Andere prominente investeerders die de dupe zijn van Madoff, zijn de eigenaar van de honkbalclub New York Mets en de voormalige bezitter van de Philadelphia Eagles.
De fraude door Madoff kan een van de grootste in de geschiedenis zijn. Alleen het fraudeschandaal bij het Amerikaanse energieconcern Enron was groter. Enron stortte in 2001 in na een groot boekhoudschandaal. Daardoor ging 68 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.
(Bron)
Shell legt fabriek stil in Moerdijk

AMSTERDAM - Shell legt een van zijn petrochemische fabrieken op het industriële complex Moerdijk zaterdag stil voor de rest van het jaar.
De vraag naar de stoffen propeenoxide en styreen die er worden geproduceerd is afgenomen. Dat bevestigt een Shell-woordvoerder. Niemand wordt ontslagen.
De genoemde stoffen worden gebruikt om antivries, remvloeistof, piepschuim en andere plastic producten te maken. Het is voor het eerst dat Shell om economische redenen een fabriek in Moerdijk stillegt. Begin volgend jaar wordt bekeken of de fabriek weer kan worden opgestart.
De fabriek ten zuiden van Rotterdam maakt deel uit van een complex van tien tot twintig fabrieken, licht de woordvoerder toe.
Voor de ploeg van 160 mensen die in vier van deze fabrieken werkt is volgens hem nog werk zat, ook omdat de stilgelegde fabriek nog op een laag pitje blijft doordraaien. Daarom is werktijdverkorting, zoals dat in sommige andere sectoren wordt toegepast, niet aan de orde.
Deze week besloot Dow Chemical in Terneuzen, ook onderdeel van de petrochemische industrie, drie fabrieken te sluiten.
(Bron)

Anti-vries, sja, daar heb je weinig meer aan met die global warming.
Chinezen mogen niet meer in pyjama over straat

BEIJING - Een wijkcomité in de Chinese stad Shanghai wil niet meer dat bewoners in hun pyjama de straat op gaan. Het dragen van nachtkleding buitenshuis is al langere tijd onderwerp van discussie in de metropool.
Sommige inwoners van de miljoenenstad willen dit comfort echter niet opgeven. De gewoonte komt uit de tijd dat burgers geen privéruimtes kenden en in gemeenschappen woonden.
Het comité van de noordoostelijke wijk Rixin gaat de wijkbewoners nu 'opvoeden'. "Wij zeggen tegen mensen dat ze niet in hun pyjama naar buiten moeten gaan, omdat dat niet geciviliseerd is", aldus de lokale bestuurder Guo Xilin. Hij ziet de pyjamadragers als "visuele vervuilers", die de moderne stad in verlegenheid brengen.
(Bron)
Aantal files voor het eerst sinds jaren afgenomen

RIJSWIJK - Het aantal files in Nederland neemt voor het eerst in jaren af. Dat stellen de verkeersdienst van de ANWB als de VerkeersInformatieDienst (VID) zaterdag.
De ANWB stelt dat de filedruk in de ochtend- en avondspits de afgelopen twee maanden tussen de 8 en 10 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde maanden in 2007. De VID berekent een daling van 15 procent.
Over de reden van de afname verschillen de diensten van mening. Volgens de ANWB komt het vooral door het betere weer en minder werkzaamheden aan de weg.
De VID meent dat het te maken heeft met de afname van het aantal ritten van de transportsector als gevolg van de financiële crisis.
(Bron)
Cybercriminaliteit verplaatst zich naar het web

AMSTERDAM - Cybercriminaliteit verplaatst zich steeds meer naar het web. Kwaadaardige websites vormen een steeds grotere bedreiging, en ook spammers zoeken hun toevlucht meer en meer op fora en blogs.
Dat zegt het Duitse beveiligingsbedrijf G DATA in een vooruitblik op 2009. Volgens het bedrijf krijgen internetgebruikers komend jaar vaker te maken met zogenoemde 'drive-by downloads' - websites die kwaadaardige software op hun pc installeren zonder dat de bezoeker dat in de gaten heeft. Vaak is ook de eigenaar van zo'n gekraakte website zich niet bewust van het probleem.
Daarnaast waarschuwt G DATA voor vervalste websites. Cybercriminelen proberen internetgebruikers vaak naar getrouwe kopieën te trekken van echte websites, zoals die van banken. Als argeloze bezoekers op de vervalste site proberen in te loggen, onderscheppen de makers hun wachtwoord en plunderen de rekening, of verkopen de gegevens aan derden.
Volgens het bedrijf wordt volop gehandeld in dergelijke gestolen informatie. Inloggegevens voor bankrekeningen leveren op de zwarte markt tussen de 6 en de 200 euro op. Creditcardgegevens worden per bulk verhandeld: honderd creditcardnummers met de bijbehorende controlecode kosten 40 tot 80 euro. Voor duizend nummers zonder zo'n code moeten kopers 300 tot 600 euro neertellen.
Ook e-mailadressen worden in bulk verkocht. Per megabyte kosten die 40 cent tot 2 euro. Toch zou die prijs wel eens kunnen gaan dalen. Volgens G DATA verleggen spammers hun werkterrein steeds meer naar bijvoorbeeld webfora en blogs, omdat overheden steeds strenger optreden tegen ongewenste e-mailreclame. Ook messagingdiensten, zoals MSN, krijgen meer met spammers te kampen, denkt het bedrijf.
Spam die wel per e-mail binnenkomt, wordt steeds persoonlijker. Volgens de onderzoekers maken de afzenders daarbij handig gebruik van de vele informatie die internetters over zichzelf prijsgeven op sociale netwerken, zoals Hyves en Facebook.
Aan de hand daarvan kunnen spammers hun e-mails gemakkelijker op specifieke doelgroepen richten, en door de persoonlijke details is de junkmail moeilijker als zodanig herkenbaar.
(Bron)
Mannelijke studenten rijden graag tegen vrouwen op

GRONINGEN - 70 Procent van de mannelijke studenten vindt dat zij op de dansvloer tegen vrouwen mogen oprijden.
Bij de vrouwen is het resultaat omgedraaid: vier van de vijf ondervraagde studentes vindt dat het absoluut niet kan. Aanleiding voor de peiling van de UK waren klachten van vrouwelijke studenten over het uitgaansgedrag van de mannen.
Volgens psycholoog Karlijn Massar van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) komt het misverstand tussen de seksen doordat mannen de seksuele interesse van vrouwen overschatten.
"Mannen zijn bij het uitgaan erg bezig met versieren en scoren en verwachten dat vrouwen dat ook wel zullen zijn." Het blijkt bovendien verschil te maken of mannen in groepen of alleen 'op jacht' gaan.
(Bron)
Postbank zegt bankrekeningen coffeeshops op

AMSTERDAM - De Postbank gaat de bankrekeningen van coffeeshophouders opzeggen omdat hasj- en wiethandel niet in het beleid van de bank past. Dat verklaarde een woordvoerster van de bank zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf.
"We voeren een verscherpt beleid dat begin dit jaar is ingezet", aldus Postbank-woordvoerster Cindy Penders.
De Postbank gaat nieuwe klanten screenen om te zien of ze zich met drugshandel bezig houden. Verder zal worden gelet op transacties die afwijken van het normale patroon. "Als blijkt dat het om een coffeeshop gaat, wordt de relatie beëindigd", aldus Penders.
Het is niet bekend om hoeveel rekeningen het gaat. "Dat is niet te traceren", aldus Penders. De bankrekeningen van sekshuizen en prostituees bij de Postbank blijven alleen bestaan als ze over een vergunning beschikken. Nederland telt 730 coffeeshops die allemaal betaalrekeningen hebben bij Nederlandse banken.
(Bron)
'Veel illegaal vuurwerk via officiële groothandel'

RIJSWIJK - Veel illegaal vuurwerk komt van officiële groothandelaren. Ze kopen de knallers in China en brengen ze via oude NAVO-bunkers in Duitsland naar Nederland.
Een woordvoerder van het ministerie van VROM bevestigde zaterdag bericht van die strekking in de Volkskrant.
Het gaat volgens Roeland Nieuweboer, directeur van de inlichtingen- en opsporingsdienst van de VROM-inspectie, om zulk gevaarlijk vuurwerk dat het eigenlijk niet verkocht mag worden. Vooral illegale lawinepijlen en vlinders kunnen veel schade veroorzaken.
Nieuweboer baseert zich op een aantal strafrechtelijke dossiers waaruit blijkt dat ondanks veroordelingen groothandelaren doorgaan met hun illegale activiteiten.
Bovendien zijn ook criminele organisaties actief in deze handel, zegt hij. Hij ziet een verband tussen het uiterst explosieve vuurwerk en de grote schade rond de jaarwisseling.
Het illegale vuurwerk gaat via de havens van Hamburg en Antwerpen naar gehuurde afgedankte NAVO-bunkers in Duitsland. De huur wordt betaald door Belgische en Duitse bedrijven, maar daar blijken Nederlanders achter te zitten.
Vanuit Duitsland gaat het vuurwerk in kleine hoeveelheden naar Nederland. Verkoop vindt plaats via café's, scholen en sportverenigingen.
Het ministerie heeft intensief onderzoek gedaan naar de praktijken van de vuurwerkhandelaren. Nieuweboer zegt dat de meeste groothandelaren zich schuldig maken aan "parallelle invoer van verboden knallers".
Volgen hem labelen de Chinezen vuurwerk vaak als minder explosief. Dat gebeurt omdat anders weinig reders bereid zijn het vuurwerk te vervoeren.
Minister Jacqueline Cramer is met de Chinezen in onderhandeling om afspraken te maken over de productie en verkoop van vuurwerk.
(Bron)
Vogelgriep in Duitse grensstreek breidt zich uit

CLOPPENBURG - In de Duitse deelstaat Nedersaken breidt een milde vorm van vogelgriep zich uit. Volgens de lokale autoriteiten zaterdag is het virus inmiddels bij dieren in vier bedrijven in de regio Cloppenburg geconstateerd.
In totaal zullen hier 58.000 kalkoenen worden vernietigd. De afgelopen dagen zijn al 43.000 kalkoenen gedood.
Volgens de veterinaire instantie breidt het virus zich snel uit. Het gaat om het virus H5N2 en niet om de ook voor mensen gevaarlijke variant H5N1. In heel Nedersaksen geldt nu een stalplicht voor pluimvee. De autoriteiten vermoeden dat vogels in het wild het virus hebben overgedragen.
(Bron)
Meer treinen dankzij nieuwe inspectiemethode

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail gaat vanaf zondag het spoor alleen nog maar inspecteren met behulp van een zogenoemde videoschouwtrein, waardoor meer treinen kunnen blijven rijden.
Inspecteurs hoeven niet meer langs het spoor te lopen, zodat de sporen minder lang bezet zijn voor onderhoud. Hierdoor kunnen er in de nieuwe dienstregeling van de NS, die zondag ingaat, 100.000 extra treinen per jaar rijden. Dat heeft ProRail zaterdag bekendgemaakt.
Doorgaans is 5 procent van het spoorwegnet niet in gebruik vanwege onderhoud aan het spoor. Door de inzet van de videoschouwtrein kan de spoorbeheerder ook sneller dreigende mankementen aan het spoor en wissels constateren. Bovendien is de nieuwe controlemethode veiliger voor de medewerkers.
(Bron)

vrijdag, december 12, 2008

Vier uur later, verdoving is wel uitgewerkt, in m'n linkeroor nog het gevoel van een flinke verkoudheid, als ik m'n onderkaak aanraak het gevoel van 'een flinke klap gehad' en van de zere plekken op m'n lip blijf ik af.
Drinken lukt ook weer zonder lekkages, dus we hebben het weer gehad.
Loverboy gepakt bij verkeerscontrole

DRIEBERGEN - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens een grote verkeerscontrole op de A1 bij Deventer achttien mensen aangehouden, onder wie een loverboy. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten vrijdag laten weten.
De loverboy had in zijn auto twee jonge dames bij zich en bleek ook nog een boete te hebben openstaan van 1100 euro. Deze betaalde hij ter plaatse.
Uit automatische kentekencontrole kwam niet minder dan ruim 7,4 miljoen euro aan achterstallige belasting boven water bij zestien voertuigen die voorbij kwamen.
Bij elkaar controleerden de verschillende opsporingsorganisaties die aan de operatie Ochtendgloren meededen 740 personenauto's en veertig vrachtwagens. Onder de arrestanten waren drie mannen die in een auto reden met inbrekerswerktuigen en drie Litouwers die xtc, hasj en wiet bij zich hadden.
Vier bestuurders bleken te veel te hebben gedronken.
(Bron)
Mugabe ontkent cholera-epidemie Zimbabwe

AMSTERDAM - In Zimbabwe is geen sprake van cholera en de gezondheidsproblemen in het land zijn voorbij. Dat heeft president Robert Mugabe donderdag gezegd, ondanks berichten over het tegendeel van de Verenigde Naties.
De VN stelde het totaal aantal sterfgevallen ten gevolge van de cholera-epidemie in het land donderdag op 783. Volgens de organisatie zijn er 16.403 gevallen van besmetting bekend.
Vorige week nog riep Zimbabwe de noodtoestand uit vanwege de cholera en verklaarde Zuid-Afrika de zwaar door de ziekte getroffen grensstreek tot rampgebied. Maar op de staatsbegrafenis van een hoge regeringsmedewerker verklaarde Mugabe donderdag dat de epidemie een halt is toegebracht met behulp van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere hulporganisaties.
De bewering van Mugabe werd wereldwijd afgedaan als onzin. De Amerikaanse ambassadeur voor Zimbabwe, James McGee, zei in Washington dat de epidemie juist erger wordt. De Britse minister voor Afrikaanse zaken, Mark Malloch-Brown, zei over Mugabe en diens bewering: "Ik weet niet in welke wereld hij leeft."
Malloch-Brown herhaalde zijn oproep aan Zuid-Afrika meer te doen om Mugabe te dwingen de crises in Zimbabwe, op het vlak van politiek, economie en volksgezondheid, te beëindigen.
De Botswaanse minister van buitenlandse zaken, Phandu Skelemani, stelde voor om de levering van brandstof stop te zetten om Mugabe en zijn partij, de ZANU-PF, weg te krijgen. Skelemani zei dat in dat geval wel met een luchtbrug voedselhulp zal moeten worden geboden aan de Zimbabwaanse bevolking.
(Bron)

Als dat stuk schorem ooit toegeeft dat er cholera heerst, dan zal ie erbij zeggen dat het biologische oorlogsvoering vanuit Zuid-Afrika is.
Dat ie zelf maar snel het loodje mag leggen, met al zijn partijgenoten.
Deel metroverkeer Amsterdam korte tijd stilgelegd

AMSTERDAM - Het metroverkeer in Amsterdam ligt vrijdagmiddag plat tussen het Centraal Station en Amsterdam-Weesperplein.
Dat komt doordat er korte tijd rookontwikkeling was in de metrotunnel bij het station Nieuwmarkt. De brandweer ontruimde dat daarom, liet een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB weten.
Hoewel de hulpdiensten er in eerste instantie rekening mee hielden dat er brand was uitgebroken, bleek dat niet het geval. Waarschijnlijk waren door de vonken van een voorbijrijdende metro leidingen gaan smeulen.
Het GVB verwacht dat het station Nieuwmarkt binnen een half uur weer opengaat en dat het metroverkeer dan ook weer normaal kan gaan rijden.
(Bron)

'Smeulende leidingen' klinkt anders ook niet best. Doet me denken aan 'straks blootliggende leidingen' en dat kan niet de bedoeling zijn.
Woningcorporaties zetten meer huurders uit

AMSTERDAM - Het aantal huurders dat uit huis wordt gezet is vorig jaar met veertien procent toegenomen. In 2007 werden 8550 huurders op straat gezet, een jaar eerder was dit nog 7529.
Dit meldt koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes vrijdag.
Een ontruiming is in 78 procent van de gevallen het gevolg van een huurachterstand. De toename van zeventien procent van het aantal huishoudens met een huurachterstand noemt Aedes 'zorgelijk'.
Volgens de organisatie zijn achterstanden bij de huurbetaling een belangrijk signaal voor het ontstaan van problematische schulden. Van de 2,4 miljoen huishoudens die corporaties huisvesten hadden er eind vorig jaar 237 duizend een betalingsachterstand. Een jaar eerder was dit 203 duizend.
Behalve aan het grotere aantal huurachterstanden is de toename van het aantal uitzettingen volgens Aedes toe te schrijven aan het hardere optreden van woningcorporaties tegen zaken als illegale onderhuur, overlast en wietplantages.
In 391 woningen werden huurders uitgezet omdat ze wietplantage hielden. Dat is een toename van 47 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
(Bron)

Waar blijven die mensen?
Bekende jihadiste bij Belgische terreurverdachten

BRUSSEL - Onder de veertien mensen die donderdag in België werden opgepakt omdat ze een Belgische tak van het terreurnetwerk al-Qaeda zouden vormen is ook de 49-jarige vrouw Malika El Aroud.
El Aroud is van Belgisch/Marokkaanse afkomst en een bekende online-jihadiste. De Belgische justitie verdenkt haar en haar huidige echtgenoot, Moez Garsaloui, ervan een jihadistische cel in België te hebben opgericht die aanslagen in België wilde plegen.
Garsaloui zou momenteel in Afghanistan of Pakistan verblijven. De man zou Belgische vrijwilligers in Afghanistan getraind hebben en contacten onderhouden met de top van al-Qaeda. Zijn vrouw zorgde voor logistieke steun.
Na het oppakken van de terreurverdachten heeft de Belgische regering kort overwogen de EU-top in Brussel af te gelasten. Dat zou de Belgische premier Yves Leterme vrijdag gezegd hebben tegen de Waalse zender Bel RTL.
Leterme zei dat door de politieactie tegen de terreurverdachten een "zeker risico" kon worden voorkomen. Over het mogelijke doelwit van een aanslag liet hij zich niet uit.
De Belgische officier van justitie Johan Delmulle zie tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws: "Het was niet uitgesloten dat de Europese top in Brussel het doelwit zou zijn."
Een van de verdachten die donderdag door werd opgepakt, zou op het punt hebben staan om een zelfmoordaanslag te plegen. Volgens Belgische kranten gaat het om Hicham Beyayo, een twintiger uit Anderlecht. De speurders hielden hem en drie van zijn medeplichtigen sinds het terreuralarm van eind 2007 in het oog.
Zes van de veertien opgepakte zijn aangehouden en in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terroristische organisatie. In totaal werden zeven van de veertien voorgeleid voor de onderzoeksrechter.
Het gaat om vijf mannen en één vrouw die verdacht worden van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze hebben allemaal de Belgische nationaliteit en zijn op Malika El Aroud na tussen de 20 en 30 jaar oud. De zes zullen binnen de vijf dagen voor de Brusselse raadkamer verschijnen.
(Bron)
'Rumsfeld droeg bij aan martelingen Abu Ghraib'

WASHINGTON - De Amerikaanse oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft bijgedragen aan de martelingen in de beruchte Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad, doordat hij toestemming gaf voor het gebruik van agressieve ondervragingstechnieken.
Dat staat in een senaatsrapport, dat donderdag gedeeltelijk naar buiten is gebracht.
Volgens het rapport was "het mishandelen van gevangenen in Abu Ghraib niet alleen het resultaat van een paar soldaten die eigenhandig te werk gingen".
"Ondervragingstechnieken waarbij gevangen ontkleed werden, gestrest raakten en bedreigd werden met honden verschenen in Irak alleen nadat ze waren goedgekeurd voor gebruik in Afghanistan en Guantanamo Bay", stelt het rapport.
De handelswijze van Rumsfeld was "een directe oorzaak van het misbruik van de gevangenen" in Guantanamo Bay en "droeg bij aan het gebruik van de grove technieken in Afghanistan en Irak".
Senatoren Carl Levin en John McCain, die het rapport presenteerden, stelden dat het duidelijk was: "Het was acceptabel om vernederende en grove technieken te gebruiken tegen gevangenen."
Rumsfeld werd al eerder verantwoordelijk gehouden voor de problemen in Abu Ghraib. In 2004 kreeg hij van president Bush een flinke uitbrander, omdat hij had nagelaten Bush te vertellen over de reeks schokkende foto's die de mishandelingen aan het licht brachten.
Rumsfeld bood twee keer zijn ontslag aan, maar Bush accepteerde dit niet. Pas in 2006 verliet Rumsfeld om andere redenen zijn ministerspost.
Het volledige Senaatsrapport is inmiddels goedgekeurd door de dertien Democraten en twaalf Republikeinen in het onderzoeksteam en blijft geheim.
In 2004 doken foto's op van Amerikaanse bewakers die zich in Abu Ghraib schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gevangenen. In verband met de zaak zijn tot nu toe elf Amerikaanse militairen veroordeeld, maar geen enkele leidinggevende.
(Bron)

Oorlog is per definitie iets anders dan fijn een kopje thee met elkaar drinken. Daarom zijn er toch een soort regels opgesteld, waar niemand zich helemaal aan houdt. Het is alleen zo misselijk dat Jantje Pietje slaat en dan - als Pietje terugslaat - begint te gillen dat dat niet mag en dat Pietje Fout is en dat Jantje daarom zijn huis mag inpikken.
Digitale vragen aan gemeente onbeantwoord

WEESP - Burgers die via internet vragen stellen aan de gemeente waar ze wonen, krijgen vaak nul op het rekest. Dat bevestigt onderzoek van het bureau B-NRG in Weesp.
In niet meer dan 56 procent van de gevallen krijgt de burger van de gemeente antwoord.
"Van de ruim tweehonderd gemeenten die in twee onderzoeken zijn ondervraagd blijkt dat ruim 40 procent op één of meerdere vragen geen antwoord geeft", zegt directeur Tijs Lagerweij.
De onderzoekers controleerden in het voorjaar en de herfst van dit jaar de gemeentelijke bereikbaarheid via e-mail.
(Bron)

Het gekke is dat de mails kennelijk (soms?) wel gelezen worden. Want een enkele keer zie je dat er iets gebeurt dat verdacht veel lijkt op een reactie op je mail. Dat bord 'afgesloten weg' dat ergens een jaar nadat de werkzaamheden waren afgerond nog stond, werd drie weken na een mail daarover ineens verwijderd. Maar een reactie op de mail zelf is nooit gekomen, zoals ik slechts één keer een reactie mocht krijgen van de gemeente Utrecht, met de fijne mededeling dat de afdeling waar de mail terecht was gekomen er niet over ging en dat ze niet wisten welke afdeling wel bevoegd was. Dat schiet lekker op. Als ik dat op m'n werk zou doen, kon ik op staande voet m'n biezen pakken.
Sneeuw leidt tot chaos in Oostenrijk

WENEN - Langdurige sneeuwval heeft in Oostenrijk tot verkeerschaos geleid. Meerdere dalen in de regio's Kärnten (Karintië) en Oost-Tirol zijn van de buitenwereld afgesloten.
Zeker drieduizend huishoudens zitten zonder stroom, aldus de tv-zender ÖRF.
In veel delen van het land sneeuwt het sinds woensdag onafgebroken.
Op veel plaatsen ligt al meer dan twee meter sneeuw, waardoor wegen en spoorlijnen onbegaanbaar zijn en elektriciteitsmasten en bomen het hebben begeven. Veel scholen zijn dicht.
Italië werd geteisterd door zware stormen en regenval. Wegens het slechte weer zijn daar sinds donderdag al drie mensen omgekomen.
De autoriteiten in Rome waarschuwden inwoners dat de rivier de Tiber buiten zijn oevers dreigt te treden. Het waterpeil van de Tiber is in veertig jaar niet zo hoog geweest.
(Bron)
Jongen gewond bij maken vuurwerkbom

EPE - Een 14-jarige jongen uit Epe is donderdag zwaargewond geraakt toen hij in de schuur van zijn huis een vuurwerkbom aan het maken was.
Er volgde een explosie en de jongen liep verwondingen op aan een been, zijn buik en gezicht. Mogelijk moet hij een hand missen, zo heeft de politie laten weten. Hij is overgebracht naar het Sophia-ziekenhuis in Zwolle.
Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de jongen een zogeheten pijpbom aan het maken was. Hij gebruikte daarvoor vermoedelijk kruit uit knalpatronen voor vuurwerkwapens die in Duitsland vrij verkrijgbaar zijn.
(Bron)
Sjors Fröhlich staakt radiocarrière

AMSTERDAM - Sjors Fröhlich stopt met zijn carrière als radiopresentator. Hij heeft te veel last van een neurologische spieraandoening die zijn stembanden aantast om nog door te gaan.
Dat heeft de NCRV vrijdag bekendgemaakt. Fröhlich was al anderhalf jaar niet meer op de radio te horen vanwege zijn stemproblemen.
Fröhlich werkte 25 jaar als radiopresentator. Hij bedacht en presenteerde programma's als The Magic Friends, Stand.nl en Cappuccino. Hij presenteerde ook het sportprogramma Langs de Lijn en was jarenlang verslaggever voor Radio Tour de France.
De 41-jarige presentator noemt de beslissing om te stoppen 'moeilijk, maar wel de juiste'. Zijn afscheid als presentator betekent echter niet dat Fröhlich het radiovak helemaal loslaat.
Hij is gevraagd als senior consultant voor Radio 2 en Radio 5 en blijft betrokken bij het mediabedrijf dat hij met een partner heeft opgericht.
"Ik zal me meer gaan richten op communicatieadvies en conceptontwikkeling", zegt hij. "Als er een deur dichtgaat, waait er altijd weer een raam open."
(Bron)

Jammer voor hem en voor de luisteraar, ik mis zijn stem en zijn humor.
Pin-upicoon Bettie Page overleden

LOS ANGELES - Bettie Page, het Amerikaanse topmodel uit de jaren vijftig, is donderdagavond in het ziekenhuis in Los Angeles overleden. Eerder deze maand werd zij opgenomen na een hartaanval. Page is 85 jaar geworden.
Van Bettie Page wordt vaak gezegd dat zij de voorwaarden schiep voor de seksuele revolutie van de jaren zestig. Als pin-upmodel kreeg ze nationale bekendheid met foto's in tijdschriften waarop ze alleen een bikini of lingerie droeg. In 1955 poseerde ze naakt in de Playboy.
Sinds haar hartaanval is veel gespeculeerd over de toestand van Page. Haar impresario Mark Roesler zei dat Page niet meer bij bewustzijn is geweest sinds de hartaanval van negen dagen geleden. Verder zei hij dat het model vredig is gestorven.
(Bron)
TT 718 Volle Maan

De maan draait om de aarde in een licht veranderlijke ellipsbaan. De ene keer staat hij daarom wat dichter bij de aarde dan de andere keer.
Vanavond staat de maan het dichtst bij de aarde van de periode 2000 tot 2015. De afstand tussen de middelpunten van de aarde en van de maan is vanavond 356.566 km.
De maan kan wel 45.000 km verder van ons vandaan staan.
Soms kun je je ineens erg dom voelen. Ik was zo opgelucht dat mijn tandartsafspraak achter de rug was, dat ik mezelf op een hamburger trakteerde. Nee, dat is op zich niet dom, dat mag best af en toe. Maar er zat deze keer iets taais in. Een taaie plak augurk leek het, hoewel, het was echt extreem taai. Voor ik door had dat ik op mijn nog verdoofde lip zat te kauwen, zaten er al wondjes in. Maar ja.
En nu vraag ik me af hoe lang je een lip zou moeten koken voor ie niet taai meer is. Ik heb geen plannen, maar het komt in je op als je zo geconfronteerd wordt met die taaiheid. Hoewel ik sowieso niet weet hoe taai ander rauw vlees eigenlijk is. Ook niet de behoefte om dat te onderzoeken ;-)

donderdag, december 11, 2008

Waar ik soms ineens grenzeloos triest van kan worden: die slurfjes uit ramen, van drogers. Daar binnen droogt een was. En waarom dat me nou zo treurig stemt, geen idee.
Van een luchtend dekbed uit het raam word ik meestal juist vrolijk. Tegenover het gebouw waar ik werk, zie ik elke maandag wel een paar ramen met dekbedden. Het doet me denken aan de jaren vijftig (die ik niet meemaakte, en toen hingen er zeker geen dekbedden uit die ramen), aan lekker liggen in een frisruikend bed, zoals het vroeger altijd feest was als er lakens op bed lagen die buiten gedroogd waren. Je rook de lente, de wind, de zon.
Was die in de droger gedroogd wordt, mist dat. Misschien daarom de negatieve gevoelens, ik weet het niet.
In elk geval vind ik het niet fijn als ik ergens fiets en ineens zo'n walm ruik van een droger, ongetwijfeld iets als 'bloemengeur', maar het ruikt zó kunstmatig. Misschien dat het eenmaal uit de droger minder opdringerig en onecht is, maar op straat is het bedwelmend op een nare manier.
Proef fiscus met innen belastingschuld

DEN HAAG - De belastingdienst wil volgend jaar beginnen met een proef met het innen van belastingschulden rechtstreeks van de bankrekening.
De fiscus kan met hulp van banken maximaal drie aanslagen van maximaal 1000 euro per stuk van de rekening van een wanbetaler halen. Een woordvoerder van de belastingdienst bevestigde donderdag een verhaal hierover in het AD.
Maar voor het zover komt moet iemand wel eerst een aanmaning en een dwangbevel hebben ontvangen. Daarna mag de dienst gedurende drie maanden maximaal 1000 euro per maand innen. Wanneer de proef begint is nog niet bekend.
Er wordt nog overlegd met de banken, maar die zijn in principe bereid mee te werken, aldus de woordvoerder.
De al aangepaste Invorderingswet biedt gemeenten en andere overheden de mogelijkheid dit ook te doen. Maar de verwachting is dat zij eerst de resultaten van de proef van de fiscus af zullen wachten.
(Bron)
Suiker kan verslavend zijn

BAARN - Veel suiker eten is net zo verslavend als sommige drugs. Voor mensen die een dieet volgen is dat geen nieuws, maar nu is het wetenschappelijk bewezen in een Amerikaanse studie met ratten.
Wanneer de ratten veel suiker ineens aten, steeg het gehalte aan dopamine in het beloningscentrum in hun hersenen. Deze stijging is ook te zien bij drugsmisbruik en daarmee lijkt het eten van veel suiker ineens op drugs, aldus onderzoekers van de Princeton University in New Jersey. Normale consumptie van suiker laat deze verslavingsverschijnselen niet zien.
De diertjes kregen drie weken lang elke ochtend suikerwater te drinken. Wanneer ze een paar weken geen suikerwater kregen, lieten ze tekenen van ontwenning zien. Als ze dan eindelijk weer de zoetstof te drinken kregen, dronken ze meer dan ooit tevoren.
Wanneer de suikerverslaafde ratten alcohol aangeboden kregen, dronken ze hier ook meer van dan andere niet-verslaafde ratten. Het zou dus zo kunnen zijn dat mensen die verslavingsgevoelig zijn, ook eerder aan suiker verslaafd kunnen raken. Maar de onderzoekers hebben nog geen bewijzen dat het bij mensen net zo werkt als bij ratten.
(Bron)
Tweede babylijkje in Enschede

ENSCHEDE - In Enschede heeft de politie opnieuw een babylijkje gevonden. Dat gebeurde op aanwijzingen van de vrouw die 8 december werd aangehouden op verdenking van het om het leven brengen van een baby die enkele dagen daarvoor dood was gevonden.
Het tweede lichaampje zat verborgen in een tas en werd woensdagavond gevonden, zo maakte de politie donderdag bekend.
De tas met het lichaampje is voor nader onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Het is nog onduidelijk hoe oud de baby is, of het een jongetje of een meisje is en op welke wijze het kindje om het leven is gekomen.
Op 1 december vonden passanten bij een garagebox het eerste babylijkje. Op 8 december werd in verband hiermee een jonge vrouw aangehouden.
Op haar aanwijzingen is nu ook een tweede overleden baby gevonden. DNA-onderzoek moet formeel nog uitwijzen of de vrouw de moeder is van de twee baby's.
De politie wil niet vertellen waar de tweede baby is gevonden. De vrouw is psychische en medische hulp aangeboden. Zij wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Almelo.
De politie heeft dertig mensen op het onderzoek gezet.
(Bron)
Politieagente opgepakt na schietincident

ALMERE - Na een schietincident in een woning aan het Mastgatpad in Almere is woensdagavond een 46-jarige politieagente aangehouden als verdachte. Dat meldde de politie.
Het schietincident vond even na negen uur plaats. De politie trof kort daarna een 28-jarige man zwaargewond aan in de woning. Later overleed hij.
De agente had geen dienst op het moment van het incident. Volgens het OM heeft zij haar dienstwapen gebruikt.
De achtergrond van het schietincident ligt in de relationele sfeer. Omdat een agente betrokken is bij het incident, wordt het onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.
(Bron)
Onderzoekers laten zien wat mensen denken

TOKIO - Een Japans onderzoeksteam is erin geslaagd de gedachten van mensen op een computerscherm weer te geven. Volgens de wetenschappers is het voor het eerst dat een afbeelding gemaakt is op basis van de hersenactiviteit van een persoon.
In dit geval lieten de onderzoekers hun proefpersonen zes letters zien, waarna het lukte deze letters op het beeldscherm te tonen.
Het was wel nodig de hersenen van alle proefpersonen van tevoren 'te leren kennen'. Daarom moesten zij eerst vierhonderd plaatjes bekijken, terwijl de onderzoekers hun hersenactiviteit in de gaten hielden.
In de toekomst zou deze techniek volgens de wetenschappers toegepast kunnen worden om te zien wat mensen denken of om hun dromen te kunnen weergeven.
(Bron)

Daar kun je hele enge dingen mee doen...
Belgische winkelier zet dief aan de schandpaal

BRUSSEL - Een Belgische winkelier uit Charleroi heeft een dief eigenhandig vastgebonden aan een lantaarnpaal in het centrum van de stad. De aan drugs verslaafde dief werd pas na een half uur bevrijd door een voorbijganger.
Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag.
De dief, die een computer had gestolen, werd door de gefrusteerde eigenaar van een tatoeagewinkel opgespoord en gedwongen zich tot op zijn onderbroek uit te kleden. Vervolgens werd hij met plastic bindriempjes vastgezet aan een lantaarnpaal. Ook kreeg hij in het Frans de tekst "Ik ben een dief" op zijn borst gekalkt.
(Bron)
Babysterfte Nederland bijna hoogst in Europa

DELFT - Nederland behoort nog steeds tot de landen met de hoogste babysterfte in Europa. Een op de honderd baby's in Nederland sterft tijdens of direct na de geboorte.
Alleen in Frankrijk en Letland is dat cijfer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en Maastricht UMC dat donderdag wordt gepresenteerd.
In het onderzoek zijn 26 Europese landen betrokken. De laagste babysterfte is in Luxemburg, Slowakije en Spanje. Daar overleven vijf op de duizend baby's de eerste uren na de bevalling of de bevalling zelf niet. In Nederland ligt dat aantal dus twee keer zo hoog.
In Frankrijk en Letland overleven elf van de duizend baby's de geboorte of de uren direct erna niet.
Toch brengt het onderzoek niet alleen slecht nieuws. De babysterfte in Europa is wel gedaald sinds de vorige meting in 1999. Toen had Nederland het hoogste sterftecijfer van vijftien EU-landen.
De oorzaak van de vele sterfgevallen is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk heeft de relatief hoge leeftijd van moeders in Nederland invloed op de cijfers. Ook is het aandeel meerlingzwangerschappen hoger dan in andere Europese landen.
Ook noemen de onderzoekers als oorzaak dat Nederlandse kinderartsen terughoudend zijn met het behandelen van extreem vroeg geboren baby's. Hierdoor overlijden deze vaker vlak na de geboorte dan in het buitenland.
Daarnaast werden zwangere vrouwen in 2004 betrekkelijk weinig prenataal gescreend op aangeboren afwijkingen. Die factoren kunnen echter niet het totale verschil verklaren.
Volgens eerder onderzoek was ook het in Nederland hoge aandeel rokende zwangere vrouwen een factor. Ook zouden allochtone vrouwen in Nederland vaker zwanger zijn.
Bij vrouwen van allochtone afkomst is de kans op sterfte van de baby groter. Want bij niet-westerse bevolkingsgroepen komen diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en infecties vaker voor. Die kunnen de zwangerschap beïnvloeden.
De Nederlandse stuurgroep die zich bezighoudt met het onderzoek naar babysterfte, hoopt met nadere analyses van de verschillen in babysterfte tussen de Europese landen meer te weten te komen over de oorzaken. Met die kennis wil de stuurgroep de zorg aan zwangere vrouwen en pasgeborenen verbeteren.
Ook wetenschappers speculeren over de oorzaken van de hoge babysterfte in Nederland, het is in ieder geval niet de thuisbevalling. Toen Nederland vijf jaar geleden slecht scoorde in een onderzoek over zuigelingensterfte, werd gewezen op deze typisch Nederlandse traditie.
"De risico's van thuis bevallen zijn dit keer in het onderzoek meegenomen", zegt Simone Buitendijk van TNO. "Daaruit bleek dat er geen enkel verschil valt te aan geven met de bevalling in het ziekenhuis, die in andere landen gebruikelijk is."
De Tweede Kamer wil opheldering over de babysterfte in Nederland. Van minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de Kamer een brief waarin hij uiteenzet hoe het nu staat met de babysterfte.
(Bron)
Pubers ruziën zoals hun ouders

UTRECHT - Wanneer opvoeders kwaad worden tijdens onderlinge conflicten, gebruiken hun kinderen die ruziestijl later ook. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Muriel van Doorn aan de Universiteit Utrecht.
Wanneer ouders echter een positieve manier van conflicten oplossen gebruiken, gedragen de adolescenten zich later ook positiever tijdens ruzies met hun ouders.
Het is volgens de onderzoekster dan ook belangrijk dat ouders beter opletten in hoe ze reageren tijdens ruzies met elkaar en met de kinderen.
Bovendien blijkt ruziegedrag samen te hangen met crimineel gedrag van de puber. Als de moeder én de jongere kwaad worden tijdens de ruzie, versterkt dit crimineel gedrag. Dit is ook het geval wanneer de jongere boos wordt en de vader zich terugtrekt.
Naarmate de kinderen groter worden gaan beide partijen wel beter om met conflictsituaties. Ook worden zij steeds minder vaak kwaad.
(Bron)
Politie gebruikt Chinese kok als tolk

AMSTERDAM - Agenten van de Amsterdamse politie wisten dinsdag niet wat ze moesten met een Chinese toerist die zojuist van zijn tas beroofd was. De man sprak geen Nederlands of Engels en de agenten geen Chinees.
De agenten vonden een creatieve oplossing voor het taalprobleem: ze plukten de houder van een naburig Chinees restaurant uit zijn zaak en vroegen hem als tolk te fungeren, maakte de politie woensdag bekend.
Via de restauranthouder kon de toerist de agenten duidelijk maken dat twee scooterrijders zijn tas hadden gegrepen en de man enkele meters hadden meegesleurd.
(Bron)
Onderzoek naar hoog ziekteverzuim Belastingdienst

DEN HAAG - Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën laat een onderzoek uitvoeren naar het bovengemiddeld hoge ziekteverzuim bij de Belastingdienst. Dat heeft hij donderdag toegezegd aan de Tweede Kamer, die zich zorgen maakt over het hoge ziekteverzuim.
Vooral de SP en de VVD toonden zich donderdag in een overleg in de Tweede Kamer bezorgd. Het ziekteverzuim is met 6,2 procent volgens VVD-Tweede Kamerlid Johan Remkes onacceptabel hoog.
Volgens De Jager is het minder dramatisch; het percentage ligt volgens hem iets boven het gemiddelde van vergelijkbare organisaties. Desondanks gaat hij op zoek naar de oorzaken voor het verzuim.
De Belastingdienst is volgens de staatssecretaris de meest complexe organisatie bij de Nederlandse overheid. Er gaan jaarlijks meer dan 150 miljoen brieven, aanslagen en documenten de deur uit.
(Bron)
Forse toename van skimmen op station

AMSTERDAM - Het aantal gevallen van het illegaal kopiëren van pinpasgegevens via kaartjesautomaten op NS-stations is in oktober en november sterk gestegen.
Kwamen bij de Spoorwegpolitie dit jaar tot oktober nog driehonderd meldingen van 'skimmen' bij kaartjesautomaten op NS-stations binnen, in oktober en november samen waren dit er tweehonderd.
Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bevestigt de berichtgeving hierover in de uitzending van Netwerk op donderdag.
De Spoorwegpolitie valt onder het KLPD. Ook vergeleken met vorig jaar is volgens de woordvoerder van het KLPD sprake van een forse stijging. Over vorig jaar zijn echter geen cijfers beschikbaar.
Hoe het komt dat het aantal gevallen van skimmen opeens zo'n vlucht neemt, weet hij niet. Dit jaar zijn tot nu toe 'iets meer dan twintig' daders gearresteerd.
De meeste daders komen volgens de woordvoerder uit Roemenië. Als een melding van skimmen op het NS-station binnenkomt, wordt meteen gekeken bij het apparaat, zegt hij. "Vaak zijn de apparatuur die voor skimmen worden gebruikt dan al weg."
Het skimmen via kaartjesautomaten op NS-stations gebeurt in heel Nederland, vertelt de woordvoerder. "Zowel in de stad als op het platteland." In het buitenland komt het eveneens voor.
Daarbij gebeurt skimmen niet alleen bij kaartjesautomaten op NS-stations, zegt hij. Of het illegaal kopiëren van pinpasgegevens met als doel rekeningen te plunderen ook bij andere apparaten sterk is toegenomen, weet de woordvoerder van de KLPD niet.
(Bron)

woensdag, december 10, 2008

'Jezus werd geboren op 17 juni'

AMSTERDAM - Een Australische sterrenkundige heeft met een computermodel de exacte datum berekend waarop de ‘kerstster’ aan de hemel stond, die tijdens de geboorte van Jezus zou zijn verschenen.
Astronoom David Reneke simuleerde met een krachtig computerprogramma de sterrenhemel, zoals die er ruim 2000 jaar geleden moet hebben uitgezien boven Jeruzalem.
Bij het bestuderen van die gegevens stuitte hij op een zogenaamde conjunctie van Venus en Jupiter. De planeten stonden zo dicht bij elkaar dat ze waarschijnlijk korte tijd voor een felle lichtstraal zorgden, die vrij plotseling verscheen.
De onderzoeker vermoedt dat de drie Wijzen uit het oosten dat licht hebben aangezien voor een ster, die hen uiteindelijk naar de geboorteplaats van Jezus leidde.
Met de stand van de hemellichamen en gegevens uit het Nieuwe Testament berekende Reneke zelfs een exacte datum voor het bijzondere lichtverschijnsel: 17 juni in het jaar 2 voor Christus. De huidige jaartelling zou dus ook niet helemaal kloppen.
"Met software kun je heel precies berekenen waar planeten op een bepaald moment aan de hemel hebben gestaan", zo verklaarde Reneke tegen de Britse krant Daily Telegraph.
"Venus en Jupiter kwamen heel dicht bij elkaar in het jaar 2 voor Christus en ze moeten een fel licht hebben veroorzaakt. Dat schijnsel is mogelijk de verklaring voor de mythische kerstster."
Wetenschappers speculeerden eerder dat het licht van de ‘kerstster’ ontstond door een komeet, of zelfs een supernova (exploderende ster). Volgens Reneke is echter nog nooit met een computermodel achterhaald hoe de hemel er tijdens de geboorte van Jezus uitzag.
"Dit onderzoek toont aan dat er echt een fel licht aan de hemel was te zien rond de genoemde tijd. Het is dan ook geen poging om het Christelijke geloof te kleineren, de gegevens ondersteunen het kerstverhaal juist."
(Bron)

Als je al in dat verhaal gelooft, is er geen enkele reden om het in december te plaatsen - dat ene verhaal is gewoon gekoppeld aan het midwinterfeest.
Coalitie botst over verbod op godslastering

DEN HAAG - De coalitiepartijen in de Tweede Kamer dreigen opnieuw met elkaar in aanvaring te komen over het verbod op godslastering.
CDA en PvdA willen elk een andere uitleg geven aan de oplossing die minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft bedacht om het verbod te kunnen schrappen.
De minister stelt voor ter compensatie de antidiscriminatiebepaling van artikel 137c uit het Wetboek van Strafrecht aan te vullen. Met die aanpassing moet helder worden dat ernstige bedreigingen die duidelijk zijn gericht tegen een groep mensen, strafbaar zijn.
Het CDA vindt dat een aanvulling van het antidiscriminatiebeginsel moet worden uitgelegd als een verbreding. "Anders houden we het verbod op godslastering liever in stand", zei Kamerlid Sybrand van Haersma Buma dinsdag.
PvdA'er Ton Heerts redeneert juist omgekeerd: "Aan een verbreding doen wij niet mee."
(Bron)
Ouder treintype ontspoort snel na botsing

DEN HAAG - Oudere stoptreinen, de zogeheten Mat'64, opvolger van de bekende Hondekop, blijken een relatief grote kans op ontsporing te hebben na een botsing met een auto of ander voertuig.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) wil daarom snel van de NS horen wanneer deze treinen buiten dienst worden gesteld.
Met die boodschap kwam de IVW woensdag bij de publicatie van het onderzoeksrapport over een ongeval op een spooroverweg bij Coevorden in december 2007. Daar liep een trein uit de rails nadat de oplegger van een tractor was geraakt.
Door het ongeval raakte niemand gewond, maar volgens de IVW was er wel risico voor reizigers en omstanders. De trein kwam terecht in het plantsoen.
Behalve tot de NS richt de IVW zich ook tot spoorbeheerder ProRail. Die wordt verzocht te kijken of er bij overwegen een noodvoorziening kan komen waarmee de chauffeur van een in problemen geraakt voertuig de spoorbeheerder kan alarmeren.
Bij Coevorden sloeg de motor van de tractor af, waardoor de oplegger met draadstaal op de overweg stond. Het lukt de bestuurder niet de tractor weer aan de praat te krijgen en toen hij besefte dat er een trein aankwam, verliet hij zijn voertuig.
In Nederland rijden nog 140 van deze oudere stoptreinen, vooral in het midden, oosten en zuiden van het land. Volgens de IVW betekent dat een halvering sinds de jaren tachtig. De meeste treinen zijn de afgelopen twee jaar uit dienst genomen.
Het treinstel was de opvolger van de Mat'54, een serie elektrische treinen die vanwege de kenmerkende neus in de volksmond ook bekendstaat als de Hondekop.
(Bron)
PVV volgens onderzoekers extreemrechts

AMSTERDAM - De PVV van Geert Wilders kan als extreemrechts worden bestempeld. Dat stellen onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden.
Ze komen tot die uitspraak in de dinsdag verschenen achtste Monitor Racisme en Extremisme.
Wilders reageerde direct woedend. "Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers", stelde de PVV-leider.
Volgens de onderzoekers is het probleem van 'islamofobie' in Nederland het afgelopen jaar aanzienlijk groter geworden. Ze spreken van een 'negatief opinieklimaat' over moslims en signaleren meer geweld tegen deze gemeenschap.
Het feit dat de aangiftes tegen de PVV zijn geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM) draagt hieraan bij, menen de onderzoekers.
"Als zo veel mensen aangifte doen van serieuze zaken, dan is het aan de rechter om te beoordelen waar de rechten liggen", zei Peter Rodrigues die samen met Jaap van Donselaar de redactie voor de monitor op zich heeft genomen.
"Het gevolg is nu dat deze mensen zich minder beschermd voelen, zich meer afzetten tegen anderen in de samenleving. Dat leidt tot polarisatie."
Volgens Van Donselaar is het extreemrechtse klimaat in Nederland aanzienlijk veranderd. De komst van de PVV heeft hieraan bijgedragen. De onderzoekers noemen de partij extreemrechts, "maar wel met mitsen en maren".
De ideologie, de positieve oriëntatie op het eigene (nationalisme) en de scherpe afkeer van het vreemde (racisme) komt volgens Van Donselaar heel sterk terug bij de PVV. De partij trekt echter geen neonazi's aan.
Overigens beoogt de PVV met het eigene volgens de onderzoekers niet het huidige Koninkrijk der Nederlanden , aangezien Wilders van de Antillen af wil en Vlaanderen wil toevoegen.
De PVV-voorman wordt woensdag gehoord door het gerechtshof in Amsterdam. Het hof behandelt de bezwaren die personen en organisaties hebben ingediend tegen de beslissing van justitie om Wilders niet te vervolgen om zijn film Fitna en een aantal uitspraken in media.
Onder anderen de advocaten Els Lucas en Gerard Spong hebben bezwaar gemaakt en zijn een zogenoemde artikel 12-procedure begonnen. Daarin vragen ze het gerechtshof om justitie opdracht te geven de politicus alsnog te vervolgen. Het hof hoort woensdag ook de bezwaarmakers.
(Bron)
Voedselbanken overspoeld met giften

ROTTERDAM - De Stichting Voedselbank Nederland wordt momenteel overspoeld met onverwachte giften. Dat kan voedsel zijn, zoals 150.000 eieren van de Nederlandse pluimveehouders.
Maar de centrale mag de komende dagen ook onder meer 15.000 tandenborstels, 4000 fietstassen, 15.000 kerstpakketten van het blad Linda en 10.000 edities van de bijbelglossy Hemel gaan uitdelen.
Dat heeft een zegsman van de stichting woensdag gemeld. "De reacties zijn hartverwarmend", aldus de woordvoerder. "Enerzijds willen mensen in de decembermaand graag goed doen."
Maar anderzijds merkt de organisatie ook een enorme groei aan aandacht door het televisieprogramma waarin René Froger en zijn gezin rond moesten komen van een bijstandsuitkering.
"Het taboe op de voedselbank begint te verdwijnen." De stichting meldde vorige week al dat het televisieprogramma ook heeft geleid tot een grotere toeloop op de voedselbanken.
De extra giften vallen een beetje buiten de doelstelling van de voedselbanken, erkent de zegsman. "Maar het is heel fijn dat we in deze feestmaand iets extra's kunnen betekenen voor de mensen die bij ons aankloppen", voegt hij daar meteen aan toe. "En om te merken dat de economische crisis geen invloed heeft op het kerstgevoel van de Nederlanders."
De stichting telt een netwerk van tachtig voedselbanken. De banken stellen de pakketten beschikbaar aan mensen die heel weinig van hun besteedbaar inkomen overhouden voor voeding en kleding.
(Bron)
'Bewijs voor bestaan zwarte gat geleverd'

GARCHING - Wetenschappers hebben zestien jaar onderzoek gedaan, maar nu staat het vrijwel vast: het zwarte gat in de Melkweg bestaat.
Dat meldden de BBC en CNN woensdag op basis van een publicatie in het vaktijdschrift The Astrophysical Journal.
"Onze langdurige studie heeft het tot nog toe beste empirische bewijs opgeleverd dat superzware zwarte gaten werkelijk bestaan", aldus een enthousiaste professor Reinhard Genzel. De Duitser is hoofd van een onderzoeksteam. Dat werkt vanuit Garching, in de buurt van München.
Astronomen uit een reeks landen hebben met behulp van telescopen in Chili de bewegingen van 28 sterren gedurende anderhalf decennium in de gaten gehouden.
Het zwarte gat bevindt zich in het centrum van de Melkweg, op 27.000 lichtjaren afstand van de aarde.
Een zwart gat is een bijzonder hemellichaam, waaruit geen licht of materie kan ontsnappen.
"Hoewel we zwarte gaten zien als iets bedreigends, in die zin dat je in de problemen zit als je te dichtbij komt, is het goed denkbaar dat ze een rol hebben gespeeld bij het vormen van sterrenstelsels, niet alleen dat van ons, maar allemaal", aldus Robert Massey, een deskundige van de Royal Astronomical Society tegen de Britse omroep BBC.
De wetenschappers hebben allerlei informatie gevonden over het zwarte gat dat de naam Sagitarius A. (Boogschutter A.) draagt. Zo weegt het vier miljoen keer zwaarder in vergelijking met onze zon.
Een van de sterren die gevolgd werden, de S2, beweegt zich zo snel voort dat deze gedurende het onderzoek een rondje maakte rond het zwarte gat.
(Bron)

dinsdag, december 09, 2008

'Diepzee-inktvissen hebben bizarre seksrituelen'

GRONINGEN - Diepzee-inktvissen houden er bizarre seksrituelen op na. Ze maken met hun bek grote sneeën in de nek van het vrouwtje om daar hun sperma achter te laten of laten hun zaad achter in de buik van het vrouwtje.
Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarvan de resultaten dinsdag werden bekendgemaakt.
Volgens wetenschapper Henk-Jan Hoving, die van tien soorten inktvissen de voortplantingstechnieken onderzocht, is het niet zo vreemd dat de inktvissen zulke bijzondere seksstandjes gebruiken.
"Voortplanting in de diepzee is een hele opgave", zegt hij, verwijzend naar het feit dat 80 procent van de oceaanbodem zich op een minimale diepte van 2 kilometer bevindt. Het valt volgens hem dan ook niet mee om in die gigantische en pikdonkere ruimte een partner te vinden.
"Dus, als je er een gevonden hebt, moet je wel je slag slaan. Inktvissen die in de diepzee leven, hebben hiertoe een breed scala aan fascinerende voortplantingstechnieken ontwikkeld."
Bij inktvissen is de voortplanting geen plezierige ervaring, ontdekte Hoving. Zo ontdekte hij dat de mannetjes van het soort Taningia danae met hun bek sneeën van zo'n vijf centimeter maken in de nek van vrouwtjes, waarin ze vervolgens hun spermapakketjes achterlaten.
Bij een andere soort dringen de spermacellen zelfstandig de huid van het vrouwtje binnen. Deze ontdekking bevestigt het verhaal van iemand in Japan die na het eten van inktvis geopereerd moest worden omdat er een spermapakketje in zijn keel zat.
Omdat de inktvissen op grote diepte leven en dus lastig te bestuderen zijn, was er tot nu toe weinig bekend over deze dieren. Hoving maakte voor zijn onderzoek gebruik van dode inktvissen die hij wist te bemachtigen door mee te gaan op wetenschappelijk expedities.
Ook gebruikte hij exemplaren die in de jaren zestig en zeventig zijn aangetroffen in de magen van potvissen.
(Bron)
Vijfjarige cao voor uitzendkrachten

LIJNDEN - Opleiding is het kernwoord in de nieuwe cao voor uitzendkrachten waarover uitzendkoepels ABU en NBBU en de vakbonden dinsdag overeenstemming hebben bereikt.
Ook is afgesproken dat uitzendkrachten vanaf de eerste werkdag hetzelfde loon krijgen als mensen die in vaste dienst zijn van het bedrijf waar zij gaan werken.
Er komt meer geld voor scholing. De afspraken in de cao die een looptijd heeft van vijf jaar, moeten bijdragen aan duurzame arbeidsdeelname en doorgroeimogelijkheden van uitzendkrachten.
Ook creëert de sector de komende twee jaar vijfduizend extra leerwerkplaatsen. Die zijn in de eerste plaats bedoeld voor uitzendkrachten die te weinig opleiding hebben.
Verder reikt de uitzendbranche de komende jaren minstens 2500 ervaringscertificaten uit, waarmee flexwerkers kunnen aantonen dat zij in de praktijk kennis en ervaring hebben opgedaan.
(Bron)
Rechter veroordeelt man wegens kinderpornobezit Simpsons

CANBERRA - Een Australische rechter heeft maandag bepaald dat stripfiguren ook mensen zijn. Hij veroordeelde een man wegens het bezit van kinderporno, omdat hij plaatjes in zijn bezit had waarop de bekende tekenfilmfiguurtjes uit The Simpsons seks hebben. Dat meldde de Australische nieuwssite news.com.au maandag.
Volgens de rechter slaat het woord 'persoon' in de Australische wet ook op fictieve en imaginaire karakters. Op de plaatjes waren de bekende figuren Bart, Lisa en Maggie Simpsons uitgebeeld terwijl ze seks hadden met elkaar.
In februari werd de man al door een lagere rechtbank veroordeeld voor het bezit van kinderporno op zijn computer. Nu hij ook in hoger beroep schuldig is bevonden, moet hij bovenop de boete van ruim 1500 euro ook zijn eigen proceskosten betalen.
(Bron)
Britten blokkeren Wikipedia om kinderporno

AMSTERDAM - In Engeland is het niet meer mogelijk om de Wikipedia-pagina van een album van de Duitse rockers van The Scorpions te bekijken.
Op de omstreden cover van het album Virgin Killer uit 1976 is een minderjarig meisje te zien dat naakt op de grond zit.
Bij de waakhond Internet Watch Foundation waren klachten binnengekomen over de foto. Die oordeelde dat de pagina op de zwarte lijst geplaatst moest worden.
De meeste providers hanteren deze lijst en blokkeren de webpagina's die hierop staan. Hierdoor kan 95 procent van de Britten deze Wiki-pagina niet meer bekijken.
(Bron)
Pedofielensite linkt opnieuw naar foto Amalia

AMSTERDAM - Op de website van pedofielenvereniging Martijn staat opnieuw een link naar een foto van prinses Amalia. De website stopkindersex, die dit ontdekte, wijst op een uitspraak van de rechter in november vorig jaar.
De rechter bepaalde toen dat de pedofielenvereniging vijfduizend euro moet betalen voor iedere keer dat op de website naar een foto van de prinses wordt gelinkt. Of dit ook opgaat als op het forum wordt gelinkt, zoals nu het geval is, moet nog blijken.
In het verleden zijn beheerders van websites in het algemeen vaker voor de rechter gesleept voor uitlatingen die op forums werden gedaan.
De link op het forum gaat naar een bericht op de website van Elsevier dat vrijdag werd geplaatst. Het nieuwsbericht, met foto, gaat over het vrijgeven van meer foto's door de Rijksvoorlichtingsdienst. Op de foto's zijn onder meer de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane te zien.
(Bron)
Australiërs moeten aan het kamelenvlees

SYDNEY - Recent kregen de Australiërs het dringend advies kangoeroes te gaan eten om het klimaat te redden. Maar dinsdag kregen ze een urgenter advies dat mogelijk zijn weerslag heeft op de Australische kerstmenu's: Eet kamelenvlees. Het land telt veel te veel kamelen.
Een wetenschappelijk onderzoeksrapport vraagt dringend kamelen te gaan eten om het kwetsbare ecosysteem in de Australische woestijn voor de ondergang te behoeden.
Er leven meer dan een miljoen kamelen in het wild. De kameel werd in de 19e eeuw als lastdier naar Australië gebracht maar bleek door de auto en de trein al snel overbodig.
Nu heeft het land de grootste wilde kamelenkudde ter wereld. Die ruïneert het ecosysteem en put de schaarse waterbronnen uit, stellen de onderzoekers van het Desert Knowledge Cooperative Research Centre.
Woensdag biedt dit onderzoekscentrum ambtenaren een barbecue met kamelenvlees aan in de hoofdstad Canberra. Een van onderzoekers, professor Murray McGregor, beklemtoonde dat het voortreffelijk en mals vlees is.
Begin oktober kwam de officiële Australische klimaatadviseur professor Ross Garnaut met een ander hoofdgerecht. Hij beklemtoonde dat schapen en runderen zo veel boeren en zoveel winden laten dat ze een belangrijk deel van de broeikasgassen voor hun rekening nemen. Hij meende dat de veestapel in 2020 uit 240 miljoen schone kangoeroes moet bestaan.
(Bron)
Nieuwe testversie Firefox heeft 'pornoknop'

AMSTERDAM - Een nieuwe testversie van webbrowser Firefox beschikt over de eerder aangekondigde 'pornoknop', een functie waarmee gebruikers over het net kunnen surfen zonder sporen op hun computer achter te laten.
De tweede zogenoemde bètaversie van Firefox 3.1 is sinds maandagavond te downloaden via de website van Mozilla, de organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de webbrowser.
De tweede bètaversie is uitgerust met de veelbesproken 'Private Browsing'-functie, in de volksmond ook wel bekend als 'pornoknop'. Als die modus is geactiveerd, wordt geen enkele informatie over bezochte websites op de computer opgeslagen. Zo zijn de adressen niet terug te vinden in de browsergeschiedenis, en worden cookies aan het einde van de sessie verwijderd.
Apples webbrowser Safari en de volgende versie van Internet Explorer beschikken ook over zo'n functie.
Een andere in het oog springende verandering ten opzichte van de huidige versie van Firefox is het gebruik van TraceMonkey, een nieuwe technologie voor het uitvoeren van javascript die veel sneller zou moeten zijn dan de huidige techniek.
De testversie is nog niet geschikt voor dagelijks gebruik, waarschuwt Mozilla.
(Bron)
Betrokken vader verhoogt intelligentie van kinderen

AMSTERDAM - Een vader die veel tijd investeert in zijn kinderen, heeft een positieve invloed op de intelligentie en de sociale status van zijn zoons en dochters op latere leeftijd. Dat heeft een Britse studie uitgewezen.
Onderzoeker Daniel Nettle van de universiteit in Newcastle gebruikte bij zijn onderzoek gegevens van de zogenaamde National Child Development Study, een Britse databank waarin de ontwikkeling van een grote groep kinderen uit 1958 gedetailleerd is bijgehouden.
Bij tussentijdse enquêtes in de jaren zeventig werd aan alle moeders van de kinderen gevraagd welke rol de vader speelde bij de opvoeding.
Nettle stuitte op een verband tussen de betrokkenheid van de vaders en het sociale succes van hun kinderen op latere leeftijd.
De zoons en dochter van de meest betrokken vaders bleken op 11-jarige leeftijd te beschikken over een aanzienlijk hoger IQ dan leeftijdsgenoten die niet veel tijd doorbrachten met hun vader. Op 42-jarige leeftijd was er nog steeds een verschil in sociale status en intelligentie meetbaar.
Uit de gegevens zou verder blijken dat je het beste een betrokken vader kunt hebben, die ook nog eens een hoge opleiding heeft genoten. Goed opgeleide vaders die veel tijd doorbrengen met hun kroost, hebben namelijk een extra positieve invloed op de sociale en intellectuele ontwikkeling van hun kinderen.
"Bij de gemeten verschillen gaat het niet om een half IQ punt, maar gemiddeld om een paar hele punten", zo verklaart Nettle in het tijdschrift New Scientist. ""Het gaat er blijkbaar niet om dat je een vader hebt, maar vooral om wat voor vader je hebt."
(Bron)
Vrouw doof na gepassioneerde zoen

ZHUHAI - Een Chinese vrouw is aan één oor doof geraakt door een wel heel gepassioneerde zoen. De kus zorgde ervoor dat de druk in de mond van de vrouw daalde.
De mond staat via een buisje in verbinding met het oor, waar vervolgens ook de druk daalde en het trommelvlies scheurde.
Het gehoor van de vrouw zal volgens haar arts waarschijnlijk weer herstellen. Wel adviseerde hij voortaan iets voorzichtiger te kussen, aldus de krant China Daily maandag.
(Bron)
Kleinzoon verraadt stelende opa

UTRECHT - Een 11-jarige jongen uit Utrecht heeft zondag per ongeluk de politie getipt over een voorraad gestolen fietsen in de schuur bij zijn opa. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De jongen reed op een herenfiets zonder slot op de Winterboeidreef, waar agenten hem aanhielden. Hij verklaarde dat de fiets van zijn opa was en dat de man nog wel twintig fietsen in de schuur had staan.
In de schuur van de 75-jarige opa uit Utrecht vond de politie een groot aantal fietsen waarvan er minstens één gestolen bleek te zijn. Ook de fiets van de jongen was gestolen. Opa is aangehouden.
(Bron)
Lok-Zwarte Pieten houden lastige jongeren aan

UTRECHT - Na lok-oma's en lokvrachtwagens gebruikt de politie nu ook lok-Zwarte Pieten om overlastgevende jeugd te kunnen aanhouden.
Twee als Zwarte Piet verklede agenten in Utrecht hebben op 5 december vier aanhoudingen kunnen verrichten in de omgeving van winkelcentrum Rokade. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
Aanleiding voor de actie waren klachten van 'echte' Zwarte Pieten eerder die week. Zij werden door de jeugd bekogeld met de pepernoten die ze zelf hadden uitgedeeld.
De aangehouden jongens van 10, 11 en 15 jaar scholden de verklede agenten uit en maakten schietbewegingen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
'Mannelijk geslacht bedreigd door chemicaliën'

AMSTERDAM - Het toenemende aantal chemicaliën in de natuur zorgt ervoor dat het mannelijk geslacht bij zowel dieren als mensen wordt aangetast, zo blijkt uit een wereldwijde studie.
Het rapport (PDF) van de natuurorganisatie CHEM Trust is gebaseerd op 250 internationale studies naar de effecten van hormoonverstorende chemicaliën op de natuur.
Vooral zogenaamde weekmakers in verpakkingen en chemische stoffen in cosmetica en voedsel hebben volgens het onderzoek een negatieve invloed op het mannelijk geslacht in vrijwel alle diersoorten.
Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat de chemicaliën van anticonceptiepillen die in het riool belanden, ervoor zorgen dat veel mannetjesvissen in zoetwater nu ook vrouwelijke geslachtskenmerken vertonen, zoals eitjes die in hun testikels groeien.
Ook bij krokodillen, schildpadden, panters en elanden worden volgens onderzoekers steeds meer mannetjesdieren geboren die beschikken over uitzonderlijk kleine penissen en testikels. Een onderzoek naar de geslachtsverhoudingen bij ijsberen toonde zelfs aan dat relatief veel van de dieren hermafrodiet zijn.
De voortplanting van de diersoorten loopt volgens de schrijvers van het rapport dan ook groot gevaar door hormoonverstorende chemicaliën.
"Dit onderzoek toont aan dat het mannelijke 'gereedschap' wordt bedreigd", zo verklaarde hoofdonderzoekster Gwynne Lyons tegen de Britse krant The Independent. "De vervrouwelijking van grote aantallen gewervelde dieren komt nu overal voor. Al die dieren hebben dezelfde hormoonreceptoren en die worden beïnvloed door het toenemende aantal chemicaliën in het milieu."
Ook het mannelijk geslacht bij mensen zou gevaar lopen. Zo worden er in het onderzoek enkele studies aangehaald die uitwijzen dat chemicaliën ook de geslachtskenmerken van baby's kunnen veranderen.
Een studie aan de Amerikaanse universiteit van Rochester heeft bijvoorbeeld aangetoond dat vrouwen die grote hoeveelheden van de chemische stof ftalaat in hun lichaam hebben, vaker baby's krijgen met relatief kleine penissen en nauwelijks ontwikkelde testikels.
Uit een onderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam bleek dat vrouwen die hebben blootgestaan aan de chemische stof PCB vaker jongens op de wereld zetten die in hun jeugd graag met poppen spelen in plaats van met traditioneel jongensspeelgoed.
Het rapport van CHEM Trust krijgt wereldwijd steun van wetenschappers, die aandringen op strengere regelgeving komt voor het gebruik van chemicaliën. "Er moet snel worden opgetreden tegen hormoonverstorende chemicaliën", aldus Gwynne Lyons. "We hebben nu aangetoond dat verschillende van deze stoffen gezamenlijk een groot effect kunnen hebben op de natuur, ook al zijn de chemicaliën in producten individueel gezien misschien niet schadelijk."
(Bron)
'De Kuip kampt met instortingsgevaar'

ROTTERDAM - Tijdens popconcerten in de Rotterdamse Kuip blijkt het geluidsniveau op bepaalde momenten flink te worden teruggedraaid om te voorkomen dat het Feyenoordstadion beschadigd raakt of zelfs (deels) instort. Ook moet paniek onder eventueel vluchtende bezoekers worden voorkomen.
Volgens De Telegraaf dreigt het Feyenoord-stadion de Kuip deels in te storten als toeschouwers te veel hossen.
Bij popconcerten zou de volumeknop zelfs regelmatig lager worden gedraaid om te voorkomen dat het 70 jaar oude stadion wordt beschadigd.
Het terugbrengen van het geluidsniveau blijkt zelfs te gebeuren onder verantwoordelijkheid van onderzoeksbureau TNO. Tijdens een optreden van Marco Borsato is bijvoorbeeld destijds tijdens 'Dromen zijn bedrog' het geluid flink teruggebracht. Volgens de Telegraaf ging dat van 100 naar 24 decibel, de woordvoerder van TNO was dinsdagochtend niet bereikbaar om deze aantallen te bevestigen.
Paul Waarts, die zich bij TNO bezig houdt met trillingsonderzoek, geeft aan dat het alarm vooral afgaat bij hits van eigen bodem. "Tijdens het hoogtepunt in 'Dromen zijn bedrog' zingt en springt iedereen mee. Gelukkig is het niet erg als het geluid wegvalt hoor, mensen denken al gauw dat het erbij hoort."
In de meest recente uitgave van het TNO-magazine schijft het bureau dat er wordt ingegrepen als de tribune gaat 'zwieberen'. Concerttechnici worden dan verzocht de drummer van de band niet in beeld te brengen op de megabeeldschermen. "Dat zou het ritmisch meedeinen alleen maar bevorderen, met alle risico's van dien."
Een TNO-deskundige zegt ook: "Later lees je soms in recensies dat er 'problemen met het geluid' waren. Maar dat waren wij dan."
(Bron)
Man verzamelde 50 miljoen kinderpornoplaatjes

ROTTERDAM - Een 41-jarige man uit Sliedrecht heeft mogelijk 50 miljoen afbeeldingen van kinderporno op zijn computer staan. Zelf heeft hij 115 plaatjes van minderjarige slachtoffers in seksueel getinte poses gemaakt.
Dat bleek maandag voor de rechtbank van Rotterdam, waar de man voor de eerste keer terecht stond.
Agenten hielden de Sliedrechter deze zomer aan. In zijn huis vond de politie onder meer een pistool, een revolver, ongeveer achtduizend dvd's, twintigduizend dia's, computers en losse schijfjes.
De verdachte kwam naar voren in een internationaal onderzoek naar kinderporno samen met de Belgische politie. Dirk P. is al eens eerder veroordeeld voor het bezit van kinderporno en het aanzetten tot misbruik.
In eerste instantie gingen politie en het Openbaar Ministerie (OM) uit van ruim 5 miljoen afbeeldingen, maar tijdens het onderzoek troffen ze enorme hoeveelheden gecodeerde bestanden aan. Zelf wil hij niet meewerken ze te openen. Daarom gaat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat nu proberen.
Ook wil het OM tien Belgische slachtoffers horen. De man noemt de minderjarige meisjes zelf modellen. Hij legde via modellenwebsites contact met ze. Vervolgens sprak hij bij hen thuis af voor een fotoshoot, waarbij er soms kinderpornografische opnames werden gemaakt.
De zaak komt in 2009 inhoudelijk voor de rechter.
(Bron)
Een nies kan 150 mensen ziek maken

Wanneer iemand niest in een overvolle trein of bus, kan hij tot wel 150 medepassagiers een verkoudheid geven, aldus Britse onderzoekers.
Een normale nies die niet in een zakdoekje gesmoord wordt, is goed voor 100.000 minuscule waterdruppeltjes met bacteriën.
Deze komen in de lucht en op de zittingen en handvatten en kunnen zo in vijf minuten tot wel 150 medepassagiers besmetten.
Voor iemand die dagelijks met het openbaar vervoer reist, blijkt het dus nagenoeg onmogelijk om aan een verkoudheid te ontkomen.
Volgens onderzoek van een Brits verkoudheidsmiddel kreeg 98 procent van de buspassagiers afgelopen winter te maken met verkoudheid. In de trein was dit 96 procent. Mensen die thuis werken zijn het beste af. Van hen kreeg 58 procent vorig jaar een verkoudheid.
(Bron)
Vrouw meest sexy op 34-jarige leeftijd

AMSTERDAM - Een Britse enquête wijst uit dat vrouwen meer van seks genieten als ze de leeftijd van 40 gepasseerd zijn. De leeftijd waarop de dames zich gemiddeld het meest sexy voelen is 34. Dat meldt de Telegraaf dinsdag.
Twintigers en dertigers bedrijven gemiddels zo'n tien keer per maand de liefde. 40-plussers doen het drastisch minder: nog maar vier keer per maand wordt op seksueel gebied alles uit de kast gehaald. Ruim de helft (56 procent) van de 40-plus vrouwen geniet er dan wel meer van dan toen ze jonger was.
Relatiedeskundige Dr. Catherine Hood vindt dat veel mensen onterecht denken dat naarmate de leeftijd stijgt, het seksplezier daalt. Volgens Hood wijzigen weliswaar de seksuele drang, het libido en de lifestyle, maar het plezier in seks niet. De frequentie wordt minder, de voldoening alleen maar meer.
Als reden hiervoor geeft zij aan dat vrouwen meer vertrouwen hebben en zelfverzekerder zijn dan toen ze jonger waren.
Aan het onderzoek deden ruim duizend vrouwen mee.
(Bron)
'Jongen (15) verkracht prostituee'

GRONINGEN - De politie heeft zondagavond een 15-jarige jongen uit Groningen aangehouden op verdenking van verkrachting van een prostituee. Dat meldde de politie maandag.
De jongen zou de vrouw hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Door luid te schreeuwen wist de prostituee voorbijgangers te alarmeren die op hun beurt de politie waarschuwden.
Het incident had plaats in een pand aan de Groningse Nieuwstad, rond zeven uur 's avonds. De jongen is ingesloten.
(Bron)
Rechtvaardigheidsgevoel bij honden vastgesteld

AMSTERDAM - Honden hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en 'staken' zelfs vaak als ze oneerlijk worden behandeld. Dat hebben wetenschappers uit Oostenrijk aangetoond.
Bij het experiment aan de universiteit in Wenen moesten 43 goed getrainde honden verschillende malen op commando een poot geven aan hun baasjes. De dieren gehoorzaamden vrijwel altijd, ongeacht of ze een beloning kregen voor het kunstje.
Het gedrag van de dieren veranderde echter drastisch als ze zagen dat andere honden een beloning kregen voor het trucje, terwijl ze zelf niets ontvingen.
De honden die ongelijk werden behandeld ten opzichte van hun soortgenoten, gaven nog maar in 13 van de 30 gevallen een poot. Ook vertoonden ze vaak symptomen van stress.
Volgens hoofdonderzoekster Friederike Range bewijst het experiment dat de viervoeters een goed ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid hebben.
Veel hondenbezitters vermoedden dat al langer. Maar tot nu toe zijn alleen bij apen gevoelens van jaloezie, afgunst en schuld aangetoond. Psychologen gingen er lange tijd vanuit dat andere dieren niet genoeg 'zelfbewustzijn' zouden hebben om dat soort complexe emoties te ervaren.
"Maar het is duidelijk dat honden zich onprettig voelen in situaties waarin ze oneerlijk worden behandeld", aldus Range in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. "Dit experiment zou ook kunnen verklaren waarom sommige honden jaloers reageren als hun baasjes een kind krijgen."
(Bron)

Katten zijn heel anders. Katten zijn IK IK IK.
Oesterbanken Normandië geplunderd

AMSTERDAM - Aan de kust van Normandië in Frankrijk is de afgelopen weken acht ton aan oesters gestolen.
Het moet om professionele dieven gaan, die 's nacht met tractoren de oesterbanken in de baai van Veys leeghalen.
Er worden vaker oesters gestolen, maar nog nooit op zo grote schaal, zegt de voorzitter van de vereniging van oestertelers, Guy Lecourteois.
In de oesterbranche is het nu hoogseizoen. Miljoenen in zakken gerijpte oesters worden geoogst en voor de feestdagen door heel Frankrijk verstuurd of geëxporteerd.
De diefstal van de afgelopen drie weken betekent voor de oestertelers een schadepost van meer dan 25 duizend euro, zegt Lecourteois. Hij pleit voor nachtelijke bewaking om verdere diefstal te voorkomen.
De Franse oesterbranche verkeert in een zware crisis. Een mysterieus herpesvirus heeft afgelopen zomer in veel gebieden het oesterzaad gedecimeerd. Over twee jaar moeten liefhebbers daarom ernstig rekening houden met oesterschaarste in Frankrijk.
(Bron)
Nieuwe deodorant 'stopt haargroei'

AMSTERDAM - Dove komt met een nieuw type deodorant met haargroeiremmers. De 'Hair Minimising Deodorant' gaat niet alleen transpiratie tegen, maar zou ook de haargroei onder de oksels verminderen.
Dove heeft drie jaar onderzoek gedaan naar het zogenaamde 'pro-epil'-complex dat okselhaar geleidelijk fijner maakt en de groei van het haar zichtbaar reduceert. Op die manier is het minder vaak nodig de oksels te ontharen.
Het resultaat is niet blijvend; als de deodorant niet meer gebruikt wordt, keren de haartjes terug.
"Dit geeft vrouwen een extra cosmetisch voordeel dat geen enkele andere deodorant op dit moment biedt," aldus een woordvoerder van Unilever, Murray Bisschop.
Volgens Bisschop is het essentieel dat de advertentiecampagnes de consumenten erop wijzen dat de deodorant geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid heeft.
Bisschop: "Het pro-epil complex bevat natuurlijke extracten en het is vreselijk belangrijk voor Unilever om niets te lanceren dat een potentieel risico vormt."
De deodorant bevat alleen natuurlijke ingrediënten, zoals zonnebloemolie en Sint-Janskruid en is hoogstwaarschijnlijk vanaf januari te koop voor €3,99.
(Bron)

'Natuurlijk' is geen synoniem voor 'onschadelijk'. Kijk maar naar de argumentatie rondom de paddo's.
Man wint lotto door zeurende vrouw

AMSTERDAM - Als zijn vrouw niet zo had lopen zeuren was een Nieuw-Zeelandse man de hoofdprijs in de lotto van 7,7 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (3,24 miljoen euro) misgelopen.
"M'n vrouw had de hele week aan m'n hoofd gezeurd dat ik een lot moest kopen, dus toen ik het lotto-embleem zag rende ik twee minuten voor sluiting van de verkoop de winkel binnen", zei de man. "Ik moet de laatste klant zijn geweest."
Zoals de meeste loterijwinnaars in Nieuw-Zeeland wilde de man anoniem blijven. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw sinds de geboorte van de kinderen van één inkomen moesten leven en moeilijk rond konden komen.
Zondag was het weer zijn 'zeurende' vrouw die voorkwam dat hij zijn hoofdprijs liet lopen. Ze had hem gevraagd een bepaald soort barbecueworst te kopen, maar daarvoor bleek hij niet genoeg geld bij zich te hebben. Dat bracht hem op het idee even te kijken of er misschien een prijsje op zijn lot was gevallen.
Toen hij de kopie van de trekking aan zijn vrouw liet zien dacht die eerst dat zij 7.700 NZ-dollar hadden gewonnen. Toen ze zich realiseerde om hoeveel geld het ging zeeg ze op de grond neer en zei: "En ik had alleen maar om een worst gevraagd!"
(Bron)
Tom weet het ook allemaal niet meer zo. In mensenjaren is ie achter in de vijftig, en hij wordt iets kouwelijker. Hij wil gráág dat het raam open staat, zodat ie naar binnen en naar buiten kan zoals hem goeddunkt, maar dat heeft een nadeel.
En nu ligt Tom dus niet meer op de bank te slapen, maar op het kleed, in de hoek bij de deur, strategisch achter de kast die (vanuit het raam gezien) achter de bank staat. Geheel buiten de koude luchtstroom.
En als hij naar buiten gaat en ik schuif het raam dicht, dan kan dat hem niks schelen - dat straalt ie aan alle kanten uit. Tot ik een kwartier later het raam weer openschuif: wat kan ie hard rennen, dwars door de tuin heen!
Mja. Het was niet toen het licht werd, want op dit soort dagen wordt het niet echt licht. Het was toen het minder donker werd. Een spookachtige paarse gloed dook op - de zon probeerde het wel, maar het lukte niet, en door de bewolking en de nevel werd alles paarsig. Huiveringwekkend.

zondag, december 07, 2008

Bankgegevens 21 miljoen Duitsers illegaal te koop

DÜSSELDORF - Gedetailleerde bankgegevens van 21 miljoen Duitsers zijn te koop op de zwarte markt voor persoonsgegevens. Dat berichtte het Duitse economische tijdschrift Wirtschaftswoche zaterdag.
In het extreemste geval zouden criminelen bij drie op de vier Duitse huishoudens geld van hun rekening kunnen halen.
Twee verslaggevers van het tijdschrift ontmoetten vorige maand via een tussenpersoon twee mensen, die hen de gegevens wilden verkopen. Het gaat om bankgegevens, die in sommige gevallen zelfs de hoeveelheid geld op de rekening vermelden. Bij een ander tijdschrift zijn ze aangeboden voor 12 miljoen euro.
In Duitsland kwamen al eerder gegevens van miljoenen mensen op straat te liggen. Zo werd in oktober bekend, dat zeventien miljoen klantgegevens van het mobiele telefoniebedrijf T-Mobile waren gestolen.
De gegevens zijn vermoedelijk op straat beland via kleine callcenterbedrijven. Zij worden door concerns, onder meer uit de telecommunicatiebranche en energielevering, ingeschakeld om klanten te bellen.
Daarvoor ontvangen ze de benodigde gegevens. De callcenters schakelen op hun beurt vaak weer subondernemingen in om de klus te klaren. Zo verdwijnt de controle over de persoonsgegevens. Er zijn ongeveer vijfduizend callcenters in Duitsland.
(Bron)

Mijn bankrekeningnummer mag iedereen hebben hoor, donaties zijn altijd welkom ;p
Wetenschappers ontrafelen reparatie beschadigd DNA

AMSTERDAM - Onderzoekers van onder meer de Vrije Universiteit in Amsterdam en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum zijn een stap verder gekomen in het begrijpen hoe DNA werkt.
Ze hebben ontrafeld hoe het lichaam beschadigde DNA-cellen kan repareren, en op die manier bijvoorbeeld kanker voorkomt.
De bevindingen van de wetenschappers zijn zondag gepubliceerd in de Advance Online Publication van Nature.
In het menselijk lichaam raakt DNA-materiaal dagelijks op miljoenen plaatsen beschadigd. De meeste beschadigingen worden ook weer automatisch hersteld. Hierbij spelen eiwitten, Rad51, een grote rol. Ze worden als een soort verband rondom het beschadigde DNA gewikkeld.
Vervolgens gaan de eiwitten in het lichaam op zoek naar de code van het DNA zodat het herstel kan beginnen. Mechanismen in het lichaam halen de eiwitten dan weer weg bij het DNA. De wetenschappers hebben achterhaald hoe dit proces werkt.
(Bron)
Portier gewond bij schietpartij Amsterdam

AMSTERDAM - Tijdens een schietpartij bij een café op het Leidseplein in Amsterdam is zondagochtend een portier van dat café gewond geraakt. De politie heeft twee verdachten aangehouden.
Het gaat om twee broers van 18 en 21 jaar die betrokken waren bij een ruzie in het café. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5.
Volgens de politie was de onenigheid de aanleiding voor de schietpartij.
Het slachtoffer is in een ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en kon later op de dag weer naar huis.
(Bron)
V. op dieptepunt in peiling

DEN HAAG - Rita V. behaalt zondag met haar Trots op Nederland (TON) de laagste score sinds ze ruim een jaar geleden met een nieuwe beweging begon. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat V. nu op vijf zetels, een minder dan vorige week.
De peiling laat verder weinig verschuivingen zien in vergelijking met vorige week. Het CDA staat onveranderd op 31 zetels, een verlies van 10 in vergelijking met het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer.
De PvdA zakt na een flinke opmars weer wat terug en staat zondag op 26 zetels, een minder dan vorige week. De sociaaldemocraten hebben nu 33 zetels in het parlement.
Winst is er deze week voor D66 en de Partij voor de Vrijheid (PVV), die allebei een zetel winnen vergeleken met vorige week en op 16 zetels uitkomen. D66 heeft er nu drie in de Kamer, de PVV staat op negen.
Voor VVD, SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren is er niets veranderd. De VVD staat op 20 (22 in Kamer), de SP op 16 (25), GroenLinks op 8 (7), ChristenUnie op 6 (6), SGP op 2 (2) en de Partij voor de Dieren op 2 (2).
(Bron)
Verburg wijst bestuurder op belang groen

HILVERSUM - Minister Gerda Verburg (Landbouw) roept burgers en bestuurders op zuinig te zijn met groen. Ze wil dat burgers bij hun gemeenten steeds nagaan of een geplande kap van bomen echt nodig is.
Ze zei dat zondag in het radioprogramma Vroege Vogels. "Soms is het nodig om bomen te kappen, maar dan moeten er wel nieuwe aangeplant worden", aldus Verburg. Ze wil met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) praten om groen verder onder de aandacht te brengen van gemeenten.
Het radioprogramma en de Bomenstichting stelden eerder het meldpunt Kappen in. Daar kan iedereen plannen van gemeenten voor de bomenkap melden. Dit voorjaar bleek dat er 100.000 bomen in ons land op de nominatie stonden om te worden gekapt.
Verburg meldde zondag dat ze ruim 80.000 euro uittrekt voor een initiatief van de Bomenstichting om de communicatie tussen lokale overheden en burgers over groen te verbeteren.
(Bron)

Hier is de gemeente zelf de grootste kapper. Categorie: 100 bomen weg, 40 bomen terugplaatsen (op een andere plek, van een ander soort, en uiteraard veel jonger dus kleiner).
Brameninvasie op Nederlandse kust

DE KOOG - Normaal leeft de braam op meer dan honderd meter diepte en blijft deze inktvis en kreeftachtige etende roofvis uit het zicht van de mens. Ecomare rept zondag echter van een invasie op de Nederlandse kust.
Verzorger Salko de Wolf vond dit weekeinde zeventien van deze ongeveer 50 centimeter grote oceaanvissen op Texel. Ook elders spoelden de afgelopen tijd bramen aan.
En dat is opmerkelijk, want volgens Ecomare vond de laatste brameninvasie plaats in 1976, toen er in een jaar tijd 107 werden gevonden.
De forse vis met opvallend grote borstvinnen komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan en paart ter hoogte van Portugal.
Op zoek naar voedsel trekken ze op tot de Noorse kust, maar door ongunstige weersomstandigheden belanden ze in november-december soms in te koud en ondiep water. Daardoor landen ze vervolgens hulpeloos op de kust, soms nog levend.
(Bron)