zaterdag, februari 11, 2006

Boete voor opruimen plastic zakje

Een 75-jarige vrouw uit Geldrop heeft een boete van 75 euro gekregen, omdat ze een plastic zakje met broodkruimels in een openbare afvalbak gooide. "Dit lijkt toch nergens op? Ik gooi mijn zakje netjes weg en krijg dan als dank een bekeuring! Onbegrijpelijk!", aldus een verontwaardigde Josephine Nuyts-Wordragen.
De vrouw had net de kippen in de Geldropse Kasteeltuin gevoerd. Ze stopte het zakje in haar fietstas en ging op weg naar de supermarkt. Daar wierp ze het afval netjes in de daarvoor bestemde afvalbak. Ineens stond er een mileubeambte voor haar neus die, volgens de vrouw, op de loer lag in een verdekt opgestelde, geblindeerde auto. "Huisvuil hoort in een grijze container en niet in zo'n afvalbak!" aldus de beambte en hij slingerde haar op de bon. Nuyts-Wordragen: "Ik schrok me werkelijk kapot. Ik ben er ook kwaad om. Maar ik laat het er echt niet bij zitten. Ik zal beroep aantekenen tegen zo'n belachelijke boete."
Saillant detail is dat de vrouw slechts een boete van vijftig euro had gekregen, wanneer zij het zakje op de grond had gegooid. Milieuwethouder Laurent Sommer van de gemeente Geldrop is echter onvermurwbaar. Hij is van mening dat de milieubeambte juist heeft gehandeld. "Het is tegen de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening. Die regels gelden voor iedereen hier. Die mevrouw is op heterdaad betrapt. Zij was in overtreding. Dat betekent betalen!"
(Bron)
Gevaarlijke emails verwacht op Valentijnsdag

Vrijgezellen die anonieme digitale valentijnskaartjes op Valentijnsdag openen, moeten voorzichtig omgaan met de mailtjes. Computerexperts waarschuwen voor gevaarlijke links die veel schade kunnen toebrengen aan computers. Onwetende mensen zouden door een e-mail nietsvermoedend hun bankgegevens kunnen kwijtraken.
Als iemand op een link in een dergelijk bericht klikt, ziet hij een liefdesverklaring. Wat diegene niet ziet is dat de krakers de beschikking krijgen over allerlei data, zoals de toegangscodes voor het internetbankieren indien die onder de favorieten staan.
(Bron)

Toegangscodes in je favorieten??
Wereld telt 27 miljoen blogs

Er bestaan nu minstens 27 miljoen blogs op het internet. Dat blijkt uit onderzoek van Technorati.com. Volgens de studie komen er dagelijks 75.000 blogs bij. Elke seconde duikt er een nieuwe op. Daar komt bij dat bloggers elk uur 50.000 nieuwe logs maken op een totaal van 1,2 miljoen nieuwe postings per dag.
Het totale aanbod van posts verdubbelt iedere 5,5 maand. Het fenomeen bloggen is nu zestig keer zo omvangrijk dan toen het drie jaar geleden startte, zo blijkt uit het onderzoek. Pieken in de nieuwsactualiteit zorgen voor een toename van blogactiviteit.
(Bron)

"toen het drie jaar geleden startte" - tuurlijk. Linke Soep begon in 2001, en was beslist niet de eerste.
Vrouwen knappen af op snor en baard

Vrouwen moeten niet veel hebben van een snor of een baard bij een potentiële partner. Dat blijkt uit een onderzoek van de datingsite Datecom.nl. Ook roken blijkt een grote afknapper bij een eerste date. Het opsteken van een sigaret wordt zowel door dames als door heren als een minpunt ervaren.
De dertigplussers onder de dames zijn vooral op zoek naar een betrouwbare vent die van kinderen houdt. Hun jongere seksegenoten willen daarentegen een zorgzame partner die lekker kan koken. De vrouwen die de veertig zijn gepasseerd zitten niet bepaald meer te wachten op een stormachtige romance, maar hopen eerder op een 'maatje', zo blijkt uit het onderzoek.
Mannen doen een stapje extra voor een slanke blondine met een mooie 'uitstraling'. Of deze wel of niet snordragend mogen zijn vertelt het onderzoek niet. Wel worden eigenschappen als lief, eerlijk en betrouwbaar belangrijker gevonden dan het uiterlijk, althans, dat verklaarden de mannelijke deelnemers van het onderzoek.
(Bron)
Paniek na ludieke kauwgumactie

Het gemeentebestuur van de Vlaamse stad Leuven heeft voor onrust gezorgd met een 'anti-kauwgum actie'. Om te tonen hoe vervelend kauwgum op straat is, liet het bestuur oude handtassen en schoenen op de stoep vastplakken.
Sommige mensen belden echter in paniek de politie met de mededeling dat er een verdacht pakje op de stoep lag. Anderen rukten de tassen los en brachten ze naar de politie als gevonden voorwerpen. De gemeente heeft nu een oproep doen uitgaan om niet in paniek te raken.
(Bron)
Britten opgeroepen vaker te vrijen

De oplossing voor te weinig tijd voor lichaamsbeweging: 'sexercise'. Sexercise, ook wel copuleren genoemd, is een advies van de Britse gezondheidsdienst (NHS) aan mensen die nooit toekomen aan sport door hun drukke agenda. "Seks zet elke spiergroep in beweging, doet het hart en longen harder werken en verbrandt driehonderd calorieën per uur."
Volgens de website van NSH kan sexercise het risico op hartaanvallen verlagen en de levensduur verlengen. De website claimt dat de endorfine die wordt gecreëerd door een orgasme de aanmaak van immuniteitcellen stimuleert. Die cellen helpen kanker te bestrijden, en verminderen eveneens rimpels, zo beweert NHS.
Seksuologen zeggen echter dat dergelijke beweringen niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden. "Er is inderdaad bewijs dat het hebben van seks het mentale welzijn bevordert, maar om nou te zeggen dat neuken een verlaagd risico geeft voor hartkwalen en kanker gaat te ver."
(Bron)
2 miljoen mensen wisselen zorgverzekeraar

Ongeveer twee miljoen mensen kiezen nog voor 1 maart voor een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Nivel. Het aantal overstijgt alle verwachtingen. De meeste mensen stappen over omdat zij een aantrekkelijke aanbieding hebben gekregen voor een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via hun werkgever of patiëntenvereniging. Dit geldt bijvoorbeeld voor sporters, studenten, 50+ers en vakbondsleden.
Bij het maken van een keuze let de consument meer op de prijs dan op de kwaliteit van het aangeboden zorgpakket, zegt Nivel. De verzekeraars hadden van te voren gezegd dat hun administratie het al moeilijk zou krijgen bij 800.000 overstappers. De vraag is dus of ze dit recordaantal wel kunnen behappen.
(Bron)
Wraak op bomen na dodelijk ongeval

Onbekenden hebben ruim tweehonderd bomen langs een Italiaanse weg ernstig beschadigd. Zij reageerden zich op die manier af op een dodelijk ongeval, waarbij een motorrijder frontaal tegen een plataan aanknalde. Er werd zo diep in de stammen gezaagd dat alle bomen geveld zullen moeten worden.
In briefjes op de boomstammen lieten de daders weten dat de bomen 'ter dood waren veroordeeld', omdat zij geen mensenleven waard zijn. Het ongeval vond plaats op de weg die van Rome naar Trevignano aan het Braccianomeer leidt. Al jaren pleiten actiegroepen tevergeefs voor het verbreden van de gevaarlijke weg. Bij ongevallen zijn er de afgelopen jaren al zeven doden gevallen.
(Bron)
Honderduizenden Iraniërs herdenken revolutie

TEHERAN - Honderduizenden Iraniërs namen zaterdag deel aan een enorme demonstratie in het centrum van de hoofdstad Teheran om de islamitische revolutie van 1979 te herdenken.
De radicale president Ahmadinejad hield een toespraak waarin hij herhaalde dat volgens hem de vernietiging van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog "een mythe" is. Ook refereerde hij aan de rel rond de spotprenten van de profeet Mohammed.
Ahmadinjad liet weten dat de Palestijnen en de Irakezen slachtoffer zijn van de "echte holocaust". Volgens de Iraanse leider gebruiken de "zionisten" al zestig jaar lang "de mythe van de holocaust" om vrouwen en kinderen te doden. De Iraanse president veroorzaakte al in december een internationale rel door het bestaan van de holocaust te ontkennen.
Ook in andere Iraanse steden gingen zaterdag massa's mensen de straat op. De revolutie, waarin de door de Verenigde Staten gesteunde sjah werd verdreven, wordt ieder jaar massaal herdacht.
Dit jaar meldden waarnemers dat er meer mensen aan de betogingen deelnamen. De Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei had eerder deze week de bevolking opgeroepen steun te betuigen aan het regime om tegenwicht te bieden aan de internationale druk die op Iran wordt uitgeoefend in verband met de nucleaire ambities van het land.
Ahmadinejad deed ook uitspraken over deze gevoelige kwestie. Hij dreigde zijn land terug te trekken uit het non-proliferatie verdrag, dat de verspreiding van kernwapens tegen moet gaan. Als het verdrag wordt gebruikt om "de rechten van het Iraanse volk te vernietigen, zal Iran zijn beleid moeten herzien", aldus Ahmadinejad.
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap besloot onlangs om de problemen rond de controle over het Iraanse kernprogramma door te verwijzen naar de VN-Veiligheidsraad. Onder meer de VS beschuldigen Teheran ervan onder het mom van het opwekken van kernenergie een nucleair wapen te ontwikkelen.
(Bron)

Die president is gek.
Groene Boekje krijgt concurrentie

AMSTERDAM - Het Groene Boekje krijgt vanaf augustus concurrentie van het Witte Boekje, met alternatieve spellingsregels. Dagblad Trouw en de Volkskrant hebben dat zaterdag gemeld.
Samen met een reeks andere media, waaronder het NOS Journaal, Vrij Nederland, Planet Internet en NRC Handelsblad, verzetten de kranten zich tegen de komst van nieuwe spellingsregels per 1 augustus. Het Genootschap Onze Taal doet ook mee.
Het witte boekje gaat bestaan uit een regeloverzicht en een woordenlijst, die via www.spellingswijzer.nl toegankelijk zijn of moeten worden. Er komt ook een papieren nieuwe Spellingwijzer Onze Taal. "De regels worden eenvoudiger uitgelegd en soms iets anders toegepast dan in het Groene Boekje", aldus de initiatiefnemers op www.dewittespelling.nl. "We richten ons op gebruiksgemak, en gaan daarbij meer uit van de praktijk dan van de theorie."
De Nederlandse Taalunie, waarin Nederland, Vlaanderen en sinds kort Suriname samenwerken, stelde in april vorig jaar aanpassingen in de spelling van het Nederlands officieel vast in een nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal. Sinds oktober ligt het nieuwe Groene Boekje, de populaire benaming van de woordenlijst, in de winkels. In het nieuwe Groene Boekje zijn 6000 nieuwe woorden opgenomen.
De ontevreden media vinden dat de officiële nieuwe spelling te veel veranderingen bevat ten opzichte van 1995, toen de regels voor het laatst werden bijgesteld. "Bovendien zijn de veranderingen veel ingrijpender van karakter dan van officiële zijde wordt voorgesteld."
"Aan tal van spellingveranderingen liggen regels ten grondslag die te veel vragen van de taalkundige kennis van de taalgebruiker om ze te kunnen toepassen", vinden de bedenkers van het Witte Boekje. "De regels zijn niet leerbaar. Voorbeelden: naast cao-overleg is het VUT-premie geworden, naast Suikerfeest is het kerstfeest en naast 24-jarige is het 24 uursservice."
(Bron)
Protest op De Dam tegen spotprenten

AMSTERDAM - Een paar honderd demonstranten protesteren zaterdagmiddag op De Dam in Amsterdam tegen publicaties van spotprenten van de profeet Mohammed.
Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen roepen in het Arabisch gebeden over Allah en Mohammed: "Allah is groot. Mohammed is zijn boodschapper." Een actievoerder liep met de Koran in zijn handen en maakte met twee vingers het vredesteken. Een ander heeft een bord bij zich met daarop de tekst 'Niet spotten met onze profeet Mohammed'.
Een aantal betogers zwaait met de Marokkaanse of Turkse vlag. Een jongeman die de Deense vlag bij zich had, moest die van de politie wegdoen. Tijdens de actie gingen de demonstranten korte tijd in gebed.
Ruim een uur na het begin van de demonstratie zorgden jongeren met een bivakmuts of capuchon op of sjaal over het hoofd ervoor dat het onrustiger werd. Jongeren in Hamas-trainingsjacks renden schreeuwend van de ene naar de andere klant van De Dam. Ook maakten enkelen een cameraman duidelijk dat ze niet wilden dat er werd gefilmd. De politie hield zich afzijdig. Oudere aanwezigen en buurtvaders richtten zich tot de boze jongeren.
Enkele tientallen jongeren negeerden de oproep van een imam om te stoppen met schreeuwen en springen om zo in gebed te kunnen gaan. "Heb meer respect voor uw broeder (de profeet Mohammed)", spoorde hij de jongeren aan. De oproep was echter tevergeefs. Enkele tientallen demonstranten renden een zijstraat in, waar de politie hen tegenhield.
Enkele andere jongeren keken toe bij de demonstratie. Yunul, van Turkse afkomst, sloeg zich met zijn handen voor zijn hoofd toen hij de demonstranten in het Arabisch hoorde roepen. "Zo moet het dus niet. Dit zou een stil protest worden. Er worden nu slogans geroepen, maar Nederlanders begrijpen niet waar het over gaat."
De oorspronkelijk uit Libië afkomstige Esma kijkt eveneens vanaf een afstand toe, hoewel ze speciaal voor de demonstratie uit Hoofddorp naar Amsterdam kwam. "De spotprenten kunnen niet, de profeet is ons nog meer lief dan onszelf. Wij zouden ook nooit dergelijke prenten maken over de Bijbel of Thora. Maar ik wil wel dat het protest rustig verloopt."
De 10-jarige Anas (Marokko) is met zijn vader op De Dam. "Om voor onze profeet te demonstreren". Dit is niet goed, vindt Anas. "Wij hebben ook respect voor het geloof van een ander."
(Bron)
Staking Duitse publieke sector dreigt uit te breiden

BERLIJN - De staking in de Duitse publieke sector dreigt zich uit te breiden. Werknemers in acht van de zestien federale deelstaten hebben vrijdag ingestemd met werkonderbrekingen. Zij zullen maandag het werk neerleggen als de werkgevers hun plannen doorzetten om de werkweek onbetaald te verlengen tot veertig uur.
Afgelopen maandag legden ruim 10.000 werknemers in onder meer ziekenhuizen, kinderdagverblijven en vuilnisophaaldiensten in de deelstaat Baden-Württemberg het werk neer. Zij protesteerden hiermee tegen plannen om de werkweek van 38,5 uur op te schroeven naar 40 uur zonder die extra werktijd te vergoeden. De bond vreest een groot verlies van arbeidsplaatsen. Het was de eerste grote staking in de Duitse publieke sector in veertien jaar.
Volgens de Beierse tak van de vakbond Verdi leggen maandag onder anderen wegwerkers, universiteitspersoneel en leraren het werk neer. De vakbond voor de publieke sector Verdi vertegenwoordigt 2,4 miljoen werknemers. De bond liet weten bereid te zijn om vier tot zes weken te staken om de lokale en regionale werkgevers te dwingen van hun plannen af te zien. Volgens de voorzitter van Verdi, Frank Bsirske, kan de maatregel 250.000 arbeidsplaatsen kosten. Ook kan het leiden tot een afname van het aantal stageplaatsen en deeltijdbanen in de publieke sector, aldus Bsirske.
De onrust in de publieke sector valt samen met arbeidsconflicten in de Duitse industriële sector en de staalindustrie. Werknemers bij de autofabrikant BMW en het technologieconcern Siemens eisen een loonsverhoging van 5 procent. De werkgevers hebben dit verworpen. Zij vinden deze looneis onredelijk.
(Bron)
Ajax- en ADO supporters op de vuist

DEN HAAG - Een groep van zeker zeventig Ajax-supporters is vrijdagavond rond 23.00 uur het ADO-honk binnengevallen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Volgens hem waren ADO-supporters op dat moment in het supportershome aan het kaarten.
Rond het stadion van ADO-Den Haag in het Zuiderpark is het zaterdagmorgen inmiddels weer rustig zo berichtte een woordvoerder van de politie. Zeker vijf mensen raakten gewond, waarvan een met steekwonden. Over hun toestand kon de woordvoerder niets zeggen.
De tien personen die zijn aangehouden, behoren tot de harde kern van de aanhang van Ajax. Dat heeft de politie in Den Haag bekendgemaakt. Op onder andere de snelwegen A4 en A44 zette de politie een aantal fuiken op, waarbij de tien werden aangehouden.
De zegsman van de politie zegt dat er bij het korps geen signalen waren dat aanhangers van beide clubs elkaar zouden treffen. "Als we dat hadden gehoord, hadden we maatregelen genomen."
De supporters waren onder meer gewapend met honkbalknuppels. De Mobiele Eenheid (ME) wordt ingezet om de rust terug te laten keren.
Rond kwart voor een waren zo'n honderdvijftig ADO-aanhangers het supportershome ingedreven. De woordvoerder van de politie spreekt echter nog steeds van een "onstabiele situatie". Uit voorzorg nemen politie en ME strategische plaatsen in.
De sfeer was rond middernacht broeierig. De ME stond paraat terwijl de politie probeerde de gemoederen te sussen. Een woordvoerder van de Haagse voetbalclub zei dat op het moment van de confrontatie acht ADO-fans aanwezig waren in het honk.
Volgens hem gaat het niet om rellen, maar om een "overval". Pas na de confrontatie kwam een grote groep Haagse supporters op de been. "Ze zoeken steun bij elkaar. De saamhorigheid is groot. Ik kan ben hen een zekere kalmte bespeuren", aldus de zegsman.
Zondagmiddag staat de competitiewedstrijd ADO tegen Ajax in het Zuiderpark op het programma. Een woordvoerder van de Haagse voetbalclub wilde niet ingaan op de mogelijke gevolgen van de rellen voor het duel.
De voetbalbond KNVB en de voetbalclubs Ajax en ADO Den Haag reageerden zaterdag terughoudend op de grote vechtpartij. Directeur Kesler van de KNVB onthield zich van commentaar. "Ik ken de feiten niet. De zaak is in handen van de politie", zei hij zaterdag.
Voorzitter Van Ringelenstein van ADO wilde alleen maar zeggen dat het voorval hem triest stemt. Directeur Langenbach was niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Ajax verwees ook naar het onderzoek van de politie. "De club keurt dit natuurlijk af. Als blijkt dat Ajax-supporters hierbij betrokken zijn, dan zal de club maatregelen nemen."
(Bron)

Er zou een regel moeten zijn, dat de club van de overvallers verliest met net zoveel punten als het aantal gewonden, en dan de wedstrijd zelf aflassen uiteraard.
Vrouw op reis met hoofd in haar koffer

MIAMI - Een Haïtiaanse vrouw is vrijdag aangeklaagd voor het reizen met een menselijk hoofd in haar koffer. Donderdag werd zij op het vliegveld van Miami aangehouden omdat ze niet bij de douane had opgegeven dat ze het hoofd invoerde.
De Amerikaanse autoriteiten stellen dat het uitzonderlijke transport gevaarlijk is. Er is nog 'organisch materiaal' op de schedel aanwezig.
De vrouw kreeg het hoofd van een Haïtiaan als attribuut voor haar voodoogeloof. Het moest haar ook beschermen tegen duivelse geesten. Het beschermde echter niet tegen de douane in Miami. Ze kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.
(Bron)

vrijdag, februari 10, 2006

Graftombe ontdekt in Vallei der Koningen

CAIRO - Een Amerikaanse groep archeologen heeft in de Egyptische Vallei der Koningen een mogelijk intacte graftombe gevonden. De laatste keer dat een dergelijk grafmonument werd gevonden was in 1922, toen de kelder van farao Toetanchamon zijn schatten prijsgaf.
De Amerikanen troffen in de grafkelder vijf of zes mummies aan in ongeschonden sarcofagen uit de late achttiende dynastie, ongeveer dezelfde periode als het bewind van Toetanchamon. De achttiende dynastie duurde van 1567 tot 1320 voor Christus, waarin de Egyptische macht een hoogtepunt bereikte.
In de Vallei der Koningen in het zuiden van Egypte bevinden zich de grafkelders van de meeste farao's uit die periode. Volgens de Egyptische autoriteiten is het niet gezegd dat de gevonden tombe van een farao was.
(Bron)
Twee op de drie werknemers sekst op werkvloer

AMSTERDAM - Ruim 60 procent van de werknemers heeft wel eens seks op de werkvloer gehad met een collega. Dat blijkt uit een enquête die de website voor vacatures Jobtrack op zijn internetpagina heeft geplaatst.
Opvallend is dat mannen veel vaker dan vrouwen aangeven dat zij meerdere keren met verschillende collega's de liefde hebben bedreven tijdens werktijd. Met name mannen van boven de 45 jaar zijn erg actief, zo blijkt uit de antwoorden van ruim 750 mensen.
Het onderzoek maakt korte metten met de gedachte dat liefde altijd een voorwaarde is voor seks. Uit de antwoorden op de website komt naar voren dat ongeveer 55 procent van de werknemers een of meerdere keren verliefd is geweest op een collega. Verder blijkt dat mannen vaker verliefd worden op een collega dan vrouwen. Dames vallen op hun beurt weer iets vaker voor hun baas.
De stelling dat liefde op de werkvloer verboden zou moeten worden, onderschrijft slechts 9 procent van alle ondervraagden. Ongeveer driekwart geeft aan dat er juist meer liefde tijdens het werk moet worden geuit.
(Bron)
Experts waarschuwen voor ADHD-medicijnen

WASHINGTON - Amerikaanse experts willen een waarschuwing op sommige veelgebruikte ADHD-medicijnen. Een federale adviescommissie is verontrust over meldingen van ernstige complicaties bij tientallen gebruikers. In sommige gevallen is zelfs sprake van een plotselinge dood.
De deskundigen pleitten voor een duidelijke tekst op medicijnen als Adderall, Concerta en Ritalin, meldde de krant The Washington Post vrijdag. Adderall is in Nederland niet verkrijgbaar. Concerta en Ritalin wel, maar het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ziet nog geen aanleiding tot paniek.
De Amerikaanse deskundigen zijn bezorgd over de bijwerkingen, zoals hartstilstanden en vergiftigingsverschijnselen. Teamleden zeggen dat de aanbeveling ook te maken heeft met zorgen over overmatig gebruik in de Verenigde Staten. Van de Amerikaanse jongens van 10 jaar neemt ongeveer 10 procent een middel tegen ADHD. Het aantal volwassen gebruikers is recent fors gestegen.
De nationale voedings- en geneesmiddelenautoriteit van de VS, de FDA, gaat zich over de aanbeveling buigen. In de regel volgt de FDA adviezen van commissies op, maar de instantie is er niet toe verplicht.
In Nederland hebben naar schatting 100.000 kinderen ADHD. Vier op de tien krijgen daarvoor medicijnen. Het middel Adderall, een soort amfetamine, is in Nederland niet verkrijgbaar. Ritalin en Concerta wel. Maar volgens het CBG zijn deze medicijnen onlangs nog tegen het licht gehouden. Daarbij bleek dat hartproblemen alleen voorkwamen bij patiënten die al hartproblemen hadden of als er sprake was van overdosering.
Uit het Amerikaans onderzoek bleek dat tussen 1999 en 2003 acht mensen die Concerta of Ritalin hadden gebruikt, zijn overleden. Het betrof zeven kinderen en een volwassene. Daarnaast waren er in die periode negentien meldingen van hart- en vaatziekten of beroertes. Een deel van de getroffen patiënten had echter al hartproblemen.
Volgens het CBG mogen artsen in Nederland ook geen Ritalin of Concerta voorschrijven aan patiënten die hartproblemen hebben.
Het CBG verwacht dat de experts van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA de Amerikaanse bevindingen de komende maanden zullen bespreken.
(Bron)
Cel- en taakstraffen voor computerkrakers overheidssites

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag vier computerkrakers veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor hun aandeel in de gerichte computeraanval op de internetpagina's overheid.nl en regering.nl in oktober 2004.
Twee van de vier verdachten hebben in hoger beroep dezelfde straf opgelegd gekregen als door de rechtbank in eerst aanleg opgelegd.
Het hof veroordeelde alleen de destijds enige meerderjarige, coördinerende hoofdverdachte E. de V. uit Breda tot dezelfde straf als de rechtbank: 38 dagen celstraf onvoorwaardelijk, zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De straf is ook gelijk aan de eis van de advocaat-generaal.
Medeverdachte M.H. (toen 17 jaar) uit Breda werd conform de eis veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur, 29 dagen jeugddetentie onvoorwaardelijk plus zes maanden voorwaardelijk. De inmiddels 16-jarige N.A. uit Breda kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd (er was 120 uur geëist) en 29 dagen jeugddetentie plus een voorwaardelijke straf van drie maanden. Voor de jongste verdachte, de 16-jarige Rotterdammer O. viel de voorwaardelijke jeugddetentie (twee maanden) lager uit. Hij moet tachtig uur werken.
Alle opgelegde onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen hebben de verdachten al uitgezeten in voorarrest. De vier vermeende leden van krakersgroep 0x1fe openden op 4 oktober 2004 de aanval op overheid.nl. Naar eigen zeggen werden daarvoor 180.000 slecht beveiligde computers misbruikt die de internetpagina's bleven opvragen.
De sites waren daarom vier dagen lang niet bereikbaar. Zeker 50.000 andere internetpagina's werden indirect getroffen en werden traag. Als gevolg van drie andere aanvallen kon een reisbureau geen boekingen meer verwerken en kon dagblad De Telegraaf een editie niet uitbrengen in Turkije.
De groep eiste de aanval vrijwel meteen op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid. Het hof noemde dat geen rechtvaardiging.
De zogenoemde ddos-aanval (distributed denial of service) was vorig jaar de allereerste die justitie ooit voor de rechter bracht.
Formeel hebben de jongens het computerverkeer verstoord met hinder voor dienstverlening en toegang tot informatie, een vergrijp dat volgens de uitspraak voldoende staat omschreven in de huidige strafwet.
Volgens het hof heeft het handelen grote financiële schade veroorzaakt en dient tegen het gebruik van computertechniek als slagwapen streng worden opgetreden.
(Bron)
'Prijzenslag holt speciaalzaken niet verder uit'

DONGEN - Speciaalzaken hebben vorig jaar hun klantenkringen weten te behouden, ondanks de aanhoudende prijzenslag tussen de supermarktketens. Dit blijkt uit cijfers die het onderzoeksbureau GfK vrijdag heeft bekendgemaakt.
Volgens GfK was het bezoek aan onder meer drogisterijen, bakkers, slagers, bloemisten en de markt vrijwel gelijk aan dat van 2004. Kaaswinkels en viszaken zagen hun klantenkringen zelfs stijgen. In 2004 nam het aantal klanten in de speciaalzaken nog sterk af.
GfK-onderzoeker Joop Holla meent dat klanten de service in de speciaalzaken weer waarderen. Door de prijzenoorlog is de dienstverlening in supermarkten sterk verminderd. Supermarkten gaan om de kosten te drukken steeds meer over op zelfbediening, ook bij de vlees- en kaasafdelingen. "Mensen missen dan de persoonlijke aandacht."
(Bron)
Banken halen oplichters van internet

UTRECHT - Acht grote Nederlandse banken en de overheid zijn begin deze maand een experiment begonnen om internetpagina's van oplichters snel te verwijderen. Adviseur Informatica M. Samson van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dat donderdag gezegd in de marge van een congres over cybercriminaliteit.
Een vertrouwensgroep van bankmedewerkers kan het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid (Govcert) op elk gewenst vragen een malafide internetsite offline te laten halen. De ambtenaren leggen dat verzoek neer bij de betrokken internetaanbieder, legde Samson uit.
Steeds vaker proberen criminelen bankgegevens te stelen van klanten (phishing) om daarna rekeningen te plunderen. Ze sturen bijvoorbeeld e-mails met verzoeken om informatie of bouwen een internetpagina die identiek is aan die van een gerespecteerde bank.
Samson: "Het beperken van de schade interesseert ons dan meer dan de opsporing".
Over de eerste resultaten kon Govcert donderdag nog niets zeggen. Cijfers over online fraudepogingen geven de banken sowieso niet, verklaarde Samson. De Postbank stuurde vorig jaar wel een aantal waarschuwingen aan klanten om online geen vertrouwelijke informatie af te staan omdat verscheidene nepsites werden ontdekt.
Het experiment van de banken is onderdeel van een groter publiek-privaat plan in de strijd met cybercriminaliteit. Het is een vervolg op de activiteiten van het beëindigde proefproject National High Tech Crime Center (NHTCC). Over alle andere plannen zwijgen de betrokken ministeries (Justitie, Economische Zaken, Binnenlandse Zaken) en politiedienst (KLPD) vooralsnog.
(Bron)
KLM raakt meeste bagage kwijt

BRUSSEL - KLM is afgelopen jaar de meeste bagage kwijtgeraakt vergeleken met andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Europese organisatie voor luchtvaartmaatschappijen AEA.
KLM raakte per duizend passagiers 19,1 koffers kwijt. Daarmee bungelt de Nederlandse vervoerder onderaan de lijst van Europese luchtvaartmaatschappijen. Belangrijke concurrenten als British Airways en Lufthansa presteerden slechts iets beter dan KLM.
KLM-partner Air France doet het daarentegen aanzienlijk beter. Dit concern neemt een twintigste plaats in. Het raakte per duizend reizigers vijftien koffers kwijt.
Gemiddeld verloren Europese luchtvaartmaatschappijen per duizend passagiers 14,1 stuks bagage uit het oog. Kleine vervoerders leverden de beste prestaties. Op de eerste plaats staat Air Malta, gevolgd door Turkish Airlines en Tarom Romanian Airlines. Deze maatschappijen transporteren veel minder passagiers dan KLM.
Het overgrote deel van koffers wordt binnen twee dagen alsnog bij de rechtmatige eigenaar afgeleverd.
KLM vindt de vergelijking met kleine maatschappijen oneerlijk. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vervoert volgens een woordvoerder veel meer passagiers, dus de kans dat iets fout gaat, is groter. [Lesje statistiek nodig...] Vergeleken met de grote concurrenten heeft KLM daarnaast veel meer overstappende reizigers.
Lufthansa en British Airways vervoeren miljoenen passagiers zonder bagage binnen Duitsland en Groot-Brittannië, zei de KLM-woordvoerder. "Wij hebben geen thuismarkt."
(Bron)
Bevolkingsgroei historisch laag

VOORBURG - Sinds 1900 is de bevolkingsgroei nooit zo laag geweest als vorig jaar. Het aantal inwoners van Nederland nam in 2005 slechts met 30 duizend toe. Op 1 januari 2006 telde het land 16,34 miljoen inwoners. Dat blijkt uit tellingen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend heeft gemaakt.
Vanaf 2001 is er al sprake van een afname van de bevolkingsgroei. Steeds meer inwoners vertrekken naar het buitenland. Vorig jaar emigreerden maar liefst 121.000 Nederlanders. Een jaar eerder waren dat er nog 110.000. Er zijn veel meer emigranten dan immigranten.
De helft van de emigranten is in Nederland geboren. Onder hen zijn er steeds meer die naar landen als België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de Antillen vertrekken.
Naar Nederland kwamen 94.000 immigranten, ongeveer evenveel in 2004. Steeds minder van hen zijn afkomstig uit Turkije en Marokko.
Vorig jaar waren dat er maar enkele honderden. Het aantal Polen dat zich in ons vestigt groeit daarentegen flink. Vorig jaar telde het CBS er 7000 tegen 2000 een jaar eerder. Zij vormen de grootste groep na de Nederlanders die uit het buitenland naar hun thuisland terugkeren.
Vorig jaar werden 188.000 kinderen geboren, 6000 minder dan in 2004. Die daling begon in 2000 en zal naar verwachting ook de komende jaren doorzetten. Er zijn namelijk minder jonge vrouwen. Het betekent tegelijk dat de bevolking vergrijst.
Het aantal sterfgevallen bleef met 137.000 hetzelfde als vorig jaar. In de voorgaande vijf jaren waren dat er beduidend meer. De griepgolf van vorig jaar zorgde voor meer sterfte onder ouderen, maar de relatief koele zomer haalde het gemiddelde weer omlaag.
(Bron)
Brinkhorst: 'slimme' meter in elk huis

DEN HAAG - Elk huishouden in Nederland krijgt de komende jaren een 'slimme' meter voor het elektriciteits- of gasgebruik. Daarmee kan de meterstand op afstand worden uitgelezen door de energiebedrijven. Met de slimme meters wordt het makkelijker om energie te besparen en kan het illegaal aftappen van stroom onmiddellijk worden opgespoord.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Kamer vrijdag geschreven dat hij de hele operatie in zes jaar wil afronden. De netbeheerder wordt verantwoordelijk voor het vervangen van de huidige meters.
Brinkhorst zei vrijdag dat het grootste voordeel van de slimme meters is dat "er minder administratieve kosten aan verbonden zijn. De meteropnemer hoeft niet meer als een postbode langs de deuren".
Eerder besloot energiebedrijf Nuon al tot het plaatsen van 100.000 slimme energiemeters om zo de eigenaren van hennepkwekerijen die illegaal energie aftappen sneller op te sporen.
(Bron)
Homopinguïns blijven bij elkaar

BREMERHAVEN - Zes mannetjespinguïns in een dierentuin in het Noord-Duitse Bremerhaven willen niets van vrouwtjes weten. Zij vormen steeds stellen met elkaar, ook als er genoeg vrouwtjes tijdens het paarseizoen zijn.
Dat maakte de dierentuin Zoo Am Meer woensdag bekend. De directie liet nieuwe Zweedse vrouwtjes in de groep los, maar dat liep op niets uit. Een eerste proef een jaar geleden leidde tot verbolgen reacties van homo-organisaties uit de hele wereld. Zij stelden dat pinguïns zelfbeschikkingsrecht hebben wat hun geaardheid betreft.
Zoo Am Meer spreekt tegen dat met uitsterven bedreigde Humboldt-pinguïns tot heteroseksualiteit worden gedwongen. De dierentuin wilde uitsluitend vaststellen of de zes mannetjes alleen maar contact met elkaar zochten uit gebrek aan vrouwtjes ('homoseksualiteit uit nood'). De directie laat de homostellen bij elkaar.
(Bron)
Man hangt zichzelf op in vliegtuig-wc

DENVER - Een man uit Florida heeft zich tijdens een lijnvlucht tussen Washington en Los Angeles in het toilet van het vliegtuig opgehangen. De man werd in staat van beschuldiging gesteld van brandstichting bij een autodealer in Miami, meldde een woordvoerder van de politie donderdag.
De piloot van het vliegtuig besloot, toen het lichaam van de man gevonden werd, het toestel in Denver aan de grond te zetten.
Tegenover een radiostation liet een detective weten dat de man afgelopen zaterdag met zijn auto de showroom van de autodealer binnenreed. Nadat hij zijn wagen en enkele andere voertuigen met benzine overgoten had, stak hij ze in brand. Volgens de detective zou de man niet tevreden zijn geweest over financiering van de wagen.
(Bron)
Heb jij vogels in je tuin? Kijk hier eens...
Overvaller kiest vaker voor kleinere winkelier

LEIDSCHENDAM - Overvallers verleggen hun aandacht naar de kleinere zelfstandige winkelier. Grootwinkelbedrijven en ketens hebben meer geld om te investeren in beveiliging en zijn daardoor minder aantrekkelijk voor criminelen, zo bevestigde secretaris P. Walraven van het Platform Detailhandel vrijdag een bericht in De Telegraaf.
Vond in 2004 nog 35 procent van de overvallen in de detailhandel plaats bij kleinere winkeliers, vorig jaar was dat gestegen tot circa 60 procent. Het totaal aantal overvallen in de detailhandel is vorig jaar met 12,4 procent gedaald tot 755 ten opzichte van 2004.
Het aantal overvallen is al jaren dalende. Dat is volgens Walraven voor een belangrijk deel toe te schrijven aan toenemende investeringen in beveiliging. "Verzekeraars stellen steeds hogere eisen. Maar wij ontvangen nu steeds vaker signalen dat de eisen zo hoog worden dat ondernemers die maar één tot twee winkels hebben, de investeringen niet meer kunnen opbrengen."
Volgens Walraven krijgen winkeliers de eerste keer dat ze overvallen worden de schade nog wel vergoed. "Maar dan eist de verzekeraar wel direct snoeihard dat er geïnvesteerd wordt in camera's, rampaaltjes, poortjes en kluizen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt en dreigt de premie omhoog te gaan."
Hoeveel winkeliers onverzekerd raken, is onduidelijk bij het Platform Detailhandel. De brancheorganisatie wil binnenkort in overleg met verzekeraars over de problematiek.
Verder vraagt het platform het kabinet om haast te maken met de uitvoering van de motie van Tweede Kamerlid Van der Vlies van de SGP over beveiliging van kleine bedrijven. Het voorstel om met een fiscale regeling kleinere ondernemers tegemoet te komen in de hoge kosten van beveiliging werd in november met hulp van een Kamermeerderheid ingediend.
(Bron)
Vrachtschip verliest containers bij Terschelling

DEN HELDER - Een vrachtschip heeft donderdagavond tijdens een storm in de buurt van Terschelling tientallen containers verloren. Dat liet de Kustwacht vrijdag weten. De politie heeft de Mobiele Eenheid naar het eiland gestuurd om de lading te bewaken.
Vrijdagochtend spoelden er negen containers aan op het Waddeneiland. Een van de aangespoelde containers is geladen met hamburgers en corned beef. Volgens de politie zitten er ook speelgoed, aluminium koffers, schoenen, hamers en stelen van bijlen in. De inhoud van de overige containers die overboord sloegen, is nog niet bekend.
Om te voorkomen dat mensen er met de lading vandoor gaan, heeft de politie een sectie Mobiele Eenheid van Harlingen naar Terschelling overgebracht. Dat gebeurde in samenspraak met de burgemeester van Terschelling omdat er te weinig politiepersoneel op het eiland was om de activiteiten te coördineren. "Het strand is in zeven sectoren ingedeeld", aldus de politie. "De rol van de politie is voornamelijk observeren en registreren."
Een van de containers die nog in zee ligt, is opengesprongen. Hierdoor zijn volgens een woordvoerder van de gemeente Terschelling over een groot gebied langs de kust duizenden schoenen en stukken speelgoed aangespoeld die worden opgepikt door strandjutters.
"Tegen mensen die het losse spul meenemen, wordt niet opgetreden", aldus de woordvoerder. "Wij richten ons voornamelijk op de negen aangespoelde containers die nog wel intact zijn."
Het schip, de P&O Nedlloyd Mondriaan dat onder Liberiaanse vlag vaart, verloor de lading donderdag rond 18.00 uur. Volgens de politie zijn er in totaal twintig containers van het 335 meter lange vaartuig geslagen. De Kustwacht voert vrijdagochtend een verkenningsvlucht uit om de lading op te sporen.
(Bron)

Jutten mag, en die ME is allang weer weg.
Vaak zoenen vergroot kans op hersenvliesontsteking

LONDEN - Jongeren die intensief met verschillende partners kussen, lopen een groter risico op meningitis (hersenvliesontsteking) dan leeftijdsgenoten die terughoudender zijn. Dat blijkt uit een wetenschappelijke publicatie die vrijdag in de British Medical Journey is gepubliceerd en waarover ook de BBC berichtte.
Het onderzoek is uitgevoerd door een team Australische wetenschappers onder leiding van professor Robert Booy. De onderzoekers onderzochten 144 jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 die met verschijnselen van hersenvliesontsteking in Britse ziekenhuizen lagen. De wetenschappers vergeleken de levensstijl van deze jongeren met die van leeftijdsgenoten. Van de deelnemers aan het onderzoek namen de wetenschappers bloedmonsters.
Het team van Booy kwam tot de conclusie dat jongeren die binnen twee weken intensief kussen met meerdere partners, student zijn en kort daarvoor ziek zijn geweest een ruim drie keer zo groot risico op een hersenvliestontsteking lopen als tieners met een rustiger levensstijl die tegen meningitis zijn ingeënt. In een toelichting op het onderzoek stelde Booy dat de meningitisbacterie zich in de keel ophoudt en het buiten het lichaam niet lang volhoudt.
"Maar de bacterie kan makkelijk via speeksel van de ene persoon naar de ander worden overgebracht", aldus Booy. "Ik denk dat jongeren hun gedrag zouden moeten veranderen."
(Bron)
Mensen staan meer rood

VOORBURG - Consumenten zijn vorig jaar op hun betaalrekeningen dieper in het rood beland. In december stonden bijna drie miljoen rekeningen voor een totaalbedrag van 7,5 miljard euro in de min. Eind 2004 was dat 6,9 miljard euro.
Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. Het aantal rekeningen met een negatief saldo nam nauwelijks toe, het gemiddelde bedrag van de roodstand steeg daardoor naar 2600 euro tegen 2400 euro in 2004.
Sinds de introductie van de euro in 2002 is de roodstand op betaalrekeningen met in totaal 2,2 miljard euro opgelopen, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer zijn consumenten meer bereid om rood te staan op hun betaalrekening. "Banken maken dat ook gemakkelijker. De keerzijde is wel dat consumenten te maken krijgen met een hogere effectieve rente dan bij doorlopende kredieten."
Consumenten bleken vorig jaar wel minder bereid om te lenen voor aankopen. In totaal werd er voor 10,1 miljard euro aan nieuwe consumptieve kredieten afgesloten tegen 10,6 miljard euro in 2004.
Het gebruik van creditcards nam flink toe. Consumenten sluiten nog het meest doorlopende leningen af. Creditcarduitgevers nemen al wel 30 procent van de markt voor consumptief krediet voor hun rekening. Dit aandeel neemt jaarlijks toe, aldus het CBS.
Het totale bedrag van uitstaande consumptieve kredieten is het afgelopen jaar voor het eerst in twintig jaar gedaald, van 18,1 miljard naar 17,5 miljard euro. Sinds 2001 stagneert al de groei van de verstrekte consumptieve kredieten omdat de rente op die leningen niet meer aftrekbaar is bij de Belastingdienst.
Particulieren hebben aan aflossingen en rente op hun leningen vorig jaar 12,3 miljard euro betaald. Dit 8 procent meer dan het jaar ervoor.
(Bron)
Kritiek op nieuwe Google-dienst

AMSTERDAM - De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een waarschuwing uitgegeven voor het gebruik van de nieuwe Google Desktop Search. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging stelt dat de 'Search Across Computers-functie persoonlijke documenten naar de Google-servers kopieert.
Deze laatste uitbreiding van Google Desktop houdt in dat tekstkopieën van bijvoorbeeld Word- en Excel-documenten op de servers van Google worden opgeslagen. Zo maakt de functie het mogelijk om vanaf kantoor documenten op de thuiscomputer te raadplegen, zonder dat deze aan hoeft te staan.
Een woordvoerder van de EFF noemt de kopieën "een enorm privacyrisico voor gebruikers". De woordvoerder is niet overtuigd dat het verondersteld gemak de risico's waard is.
Niet alleen hackers zouden gemakkelijk misbruik van bestanden kunnen maken, ook de Amerikaanse overheid en zakelijke concurrenten bijvoorbeeld kunnen veel te makkelijk toegang tot privé-documenten krijgen.
(Bron)
Vorige eeuw warmer dan de laatste 1200 jaar

WASHINGTON - In de tweede helft van de twintigste eeuw is het op het noordelijke halfrond warmer geweest dan in de laatste 1200 jaar. Dat hebben Britse onderzoekers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science gemeld. Met hun bevindingen steunen de onderzoekers van de Universiteit van East Anglia de opvatting dat het broeikaseffect de aarde in hoog tempo opwarmt.
Onderzoekers Timothy Osborn en Keith Briffa reconstrueerden op veertien plaatsen de temperaturen sinds het jaar 800. Volgens de onderzoekers was het in de vroege Middeleeuwen, tussen 890 en 1170, ongewoon warm. Tussen 1580 en 1850 was het daarentegen opmerkelijk koud. Uit eerder onderzoek bleek dat er in de Middeleeuwen een warmteperiode en korte ijstijd is geweest.
Nooit tevoren echter zijn daarvoor jaartallen aangegeven. Bij hun onderzoek keken de Britten naar boomringen, ijskernen en koraalriffen, maar raadpleegden ook dagboeken en scheepsjournaals.
Aan de hand van de omvang van de jaarringen kan de temperatuur in een tijdvak worden vastgesteld. Een hoge temperatuur doet de boom extra groeien en levert een dikkere ring op.
De onderzoekers voerden hun metingen uit in Scandinavië, Siberië en de Rocky Mountains. Ze gebruikten dagboekgegevens uit bijvoorbeeld Nederland en België, waarin melding werd gemaakt van de dag waarop de grachten dichtvroren.
"We hebben eenvoudig geteld hoeveel van deze bronnen aangaven dat het in een bepaald jaar warmer was dan in het jaar daarvoor", liet Osborn weten. Sinds 1856 houden onderzoekers de temperaturen op de aarde wetenschappelijk goed bij.
Broeikasgassen als kooldioxide en methaan leggen een warme deken rond de aarde. Door de vermeerderde uitstoot van deze gassen als gevolg van industrie en verkeer wordt die deken dikker.
Het onderzoek van de Britten bevestigt de stelling dat het versterkte broeikaseffect tot een warmer klimaat leidt. In november publiceerde Science een artikel waarin stond dat de mate waarin kooldioxide en methaan nu in de atmosfeer voorkomen hoger is dan in 650.000 jaar.
(Bron)

Het klimaat is natuurlijk nooit statisch, maar dit lijkt toch verdacht.

donderdag, februari 09, 2006

Stress en RSI kosten jaarlijks 6 miljard

DEN HAAG - Stress en RSI door het werk kosten de samenleving jaarlijks naar schatting 6 miljard euro. Ieder jaar meldt 2 tot 4 procent van de werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. 15 procent krijgt door het werk klachten aan arm, nek of schouder die tot beperkingen leiden.
Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bewindsman gaat ervan uit dat de cijfers de werkgevers en werknemers aansporen tot een effectieve aanpak van de problemen. "Het onderzoek maakt duidelijk dat men daar ook financieel veel baat bij heeft."
TNO deed in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken onderzoek naar gezondheidsschade en kosten van stress en RSI.
Jaarlijks melden 150.000 tot 300.000 werknemers zich ziek wegens stress. Die kan worden veroorzaakt door een te hoge werkdruk, maar bijvoorbeeld ook door agressief gedrag van klanten, pesterijen van collega's of eentonig werk.
De onderzoekers schatten dat een op de zeven WAO'ers door stress op het werk arbeidsongeschikt is geworden. Dat kost jaarlijks 1,7 miljard euro aan uitkeringen. De totale kosten van stress voor ondernemers en overheid worden geschat op 4 miljard euro per jaar.
Ieder jaar gaan 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met klachten aan arm, nek of schouder die veroorzaakt worden door het werk. De gezondheidsklachten kosten volgens TNO jaarlijks 2 miljard. De grootste kostenposten zijn ziekteverzuim (bijna 1 miljard) en verminderde arbeidsproductiviteit (800 miljoen).
Volgens TNO kan bestrijding van stressfactoren vooral in de industrie, gezondheidszorg, handel, overheid en de sector vervoer en communicatie besparingen opleveren. Als het gaat om RSI dan is de top vijf gezondheidszorg, industrie, onderwijs, bouw en handel.
(Bron)
Vermist kind duikt na zes jaar in Nederland op

MÜNCHEN - Een jongen uit het Zuid-Duitse München die bijna zes jaar geleden spoorloos verdween, is in Nederland opgedoken. Een welzijnswerker herkende de inmiddels 15-jarige Congolees op een Duitse website met vermiste kinderen.
Volgens de politie moet Jean-Black in juni 2000 in het gezelschap van een onbekende persoon met de trein in Den Haag zijn aangekomen. De Nederlandse politie bracht hem naar een opvangcentrum.
Tijdens het weerzien met zijn ouders verklaarde Jean-Black dat hij in Nederland wil blijven, meldde de politie van München donderdag.
(Bron)
Interpolis waarschuwt voor fraudeurs

TILBURG - Interpolis gaat zijn klanten waarschuwen voor de consequenties van verzekeringsfraude. De verzekeraar verstuurt volgende maand 1,2 miljoen brieven omdat veel klanten niet zouden weten welke risico's zij nemen als ze fraude plegen. Dat heeft Interpolis donderdag aangekondigd.
Het verzekeringsbedrijf zal consumenten erop wijzen dat er altijd een onderzoek wordt ingesteld bij een vermoeden van fraude.
Als de klant inderdaad heeft geprobeerd om Interpolis te tillen, wordt deze buiten de deur gezet. Daarnaast komt de klant op een zwarte lijst, zodat ook andere verzekeraars op de hoogte zijn van de poging tot fraude en het moeilijk wordt om een nieuwe polis af te sluiten. Ook wordt er altijd aangifte gedaan bij de politie.
Interpolis noemt fraudebestrijding een belangrijk thema. De verzekeraar zegt klanten alleen vertrouwen te kunnen schenken door misbruik hiervan aan te pakken. De brief is geen reactie op een toenemend aantal fraudegevallen, aldus een woordvoerster van Interpolis.
Uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars recentelijk heeft gepubliceerd blijkt dat verzekeringsbedrijven vorig jaar fors meer fraudes hebben gemeld. Het aantal meldingen steeg met bijna drie vijfde tot 3377. Onderzoek van de koepelorganisatie leerde afgelopen herfst dat Nederlandse verzekeraars in 2004 voor bijna 1 miljard euro werden opgelicht. Dat is bijna twee maal zoveel als verzekeringsbedrijven zelf vermoedden.
Interpolis schaart onder fraude elke vorm van het opzettelijk benadelen van de verzekeraar om er zelf beter van te worden. Daarbij kan worden gedacht aan het vervalsen van nota's en het in scène zetten van een inbraak.
(Bron)
Defensie controleert personeel

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie gaat steekproefsgewijs bij zijn personeel controleren of dat ongeoorloofd vertrouwelijke informatie mee naar huis neemt. Dat heeft minister Kamp (Defensie) aan zijn personeel geschreven.
De controle richt zich op papieren en op digitale opslagmiddelen en is het gevolg van het recente verlies van een memorystick met informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan. Een landmachtkapitein had de memorystick onlangs in een huurauto laten liggen. De stick is inmiddels terug bij Defensie.
Bij het verlaten van defensiegebouwen kan aan medewerkers gevraagd worden tassen en koffers te laten inspecteren. Iedereen moet daar verplicht aan meewerken, aldus Kamp.
Secretaris-generaal Annink van het ministerie heeft deze week alle commandanten en ondercommandanten in Den Haag toegesproken. Hij wees er toen op dat door slordig omgaan met informatiedragers de geloofwaardigheid van het ministerie "te grabbel" is gegooid.
Vooralsnog denkt Defensie dat er geen opzet in het spel is. Werknemers moeten de komende weken wel verplicht bijeenkomsten bezoeken waar nog eens op het belang van veiligheid en zorgvuldigheid wordt gewezen.
De commandant der strijdkrachten Berlijn vindt dat het imago van Defensie schade heeft opgelopen. Volgens hem bestaat het gevaar dat bondgenoten het idee krijgen dat Nederland soepel met veiligheid omgaat. Nederland kan alleen moeilijke missies in het buitenland uitvoeren dankzij de inlichtingen van bondgenoten, aldus Berlijn. "Als wij zo onzorgvuldig met informatie omgaan, droogt die bron op."
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt momenteel het verlies van de memorystick. Net als minister Kamp neemt ook de Tweede Kamer de zaak hoog op. De betrokken landmachtkapitein is geschorst.
(Bron)
Stroom in Nederland erg duur

LUXEMBURG - Stroom is in Nederland relatief duur. Consumenten betalen hier de op twee na hoogste prijs van alle 25 EU-landen. Dat blijkt uit een overzicht dat het Europees bureau voor statistiek Eurostat donderdag heeft bekendgemaakt.
Nederlanders betaalden juli vorig jaar gemiddeld 19,60 euro per 100 kWh. Het EU-gemiddelde ligt echter op 13,60 euro, belastingen meegeteld en bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar.
Grieken krijgen veruit de goedkoopste stroom in de hele EU: ze betalen slechts 6,94 euro per 100 kWh: bijna een derde van de prijs in Nederland.
De consumentenprijzen voor stroom in de EU zijn gemiddeld 3 procent hoger dan een jaar eerder. In Nederland was dat ongeveer het dubbele. In het algemeen daalde de prijs in landen met veel kerncentrales.
(Bron)
NS zet mobieltjes in tegen vandalisme

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen trekken in maart conclusies uit een proef waarbij klanten via een gsm-camera melding konden maken van wantoestanden op en rond het spoor. De afgelopen twee maanden hebben 35 mensen in Amsterdam en omgeving meegedaan aan de test, meldde een woordvoerder van NS donderdag.
De gsm-proef maakt volgens het spoorbedrijf onderdeel uit van een reeks experimenten om de sociale veiligheid in de treinen en stations te verbeteren. "Via de gsm konden mensen direct foto's naar ons sturen als ze bijvoorbeeld stuiten op graffiti of een kapot bankje", aldus de zegsman. "Vervolgens werd direct actie ondernomen."
Donderdag meldde dagblad De Telegraaf dat de NS haar klanten inzet om fotografisch bewijsmateriaal van de vandalen of andere criminelen zelf te produceren. Dat is volgens de NS-woordvoerder echter niet primair de insteek.
(Bron)
Omzet A-merken verder gedaald in supermarkten

ZALTBOMMEL - De omzet van de honderd grootste A-merken in supermarkten is vorig jaar verder gedaald. De daling bedroeg 1,8 procent tot 6,3 miljard euro. Dit blijkt uit een lijst die het onderzoeksbureau IRI Nederland donderdag heeft gepubliceerd. De totale omzet van supermarkten in Nederland bedroeg in 2005 bijna 25 miljard euro.
In 2004 zagen de fabrikanten van A-merken de omzet nog met 6 procent teruglopen. Volgens IRI hebben de ondernemingen zich het afgelopen jaar beter weten te wapenen tegen de prijzenslag in supermarkten, onder meer door productinnovaties. De meeste groei zit in de merken die zich richten op gezondheid, zoals Becel, Yakult, Danone en de ontbijtgranenfabrikanten Quaker en Kellogg's.
Campina (zuivel) bleef voor het vierde achtereenvolgende jaar de grootste A-merkfabrikant met een omzet van 394,1 miljoen euro. Douwe Egberts (koffie) volgt op grote afstand (255,6 miljoen). Marlboro (sigaretten) is nummer drie met 246,1 miljoen euro aan inkomsten.
In de top tien bevinden zich ook twee merken van Unilever, dat donderdag zijn jaarcijfers publiceerde. Unox boekte een omzet van 174,8 miljoen euro en bevond zich daarmee op de zesde plaats. Becel was de nummer acht met 139,3 miljoen. Beide merken lieten groei zien. De omzet van Becel steeg met 8,3 procent, vooral door de toegenomen populariteit van de cholesterolverlagende margarine Proactive.
Unilever was vorig jaar de grootste adverteerder in Nederland. Het concern gaf 220 miljoen euro aan reclame uit.
(Bron)
Bazin doodgereden hond houdt treinverkeer op

LELYSTAD - Een vrouw heeft donderdagochtend twee kilometer voor station Lelystad zuid het treinverkeer opgehouden, omdat zij weigerde van het spoor te gaan. Haar hond werd door een trein aangereden en overleed ter plaatse.
Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail was de bazin "totaal overstuur" en lukte het de conducteur en machinist niet de vrouw van het spoor te krijgen.
De politie slaagde er even later wel in haar van het spoor te verwijderen. De dierenambulance heeft de hond weggehaald.
(Bron)
Nieuwe website helpt geld vinden

UTRECHT - Niet mee kunnen op schoolreisje omdat er thuis geen geld voor is, geen lid kunnen worden van een sportclub omdat het te duur is. In een schoolklas van twintig kinderen zitten er gemiddeld twee met dit soort problemen. Hun ouders zouden in veel gevallen hiervoor een bijdrage kunnen krijgen van de gemeente of een sportfonds. Maar vaak weten zij dat niet, aldus het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) donderdag.
Voor deze kinderen en hun ouders heeft het Nibud op verzoek van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken de nieuwe website www.grijpjekansen.nl ontwikkeld. Daarop staan alle financiële tegemoetkomingsregelingen op een rij. Van Hoof opent de site maandag.
Ruim 430.000 kinderen onder de 18 groeien op in een gezin dat minder dan 1150 euro netto in de maand heeft te besteden. Hoeveel gezinnen gebruik maken van inkomensondersteunende maatregelen, is niet bekend. Maar geschat wordt dat 40 procent van de gezinnen die ervoor in aanmerking komen, daar geen gebruik van maakt.
(Bron)
Britse wil met haar tekkel Mount Everest op

GREENFIELD - De Britse Mary Woodbridge wil met haar lieve schat, de tekkel Daisy, dit voorjaar in Nepal de Mount Everest op.
De 85-jarige Woodbridge oefent voor de expeditie op de heuvels rond haar woning en op de trap in haar huis. De training verloopt volgens haar website prima, maar de expeditie heeft nog sponsors nodig.
Het wordt volgens de plannen een recht-toe-recht-aan expeditie, want Woodbridge wil een kortere route naar de hoogste top van de wereld uitproberen. Ze is niet van plan "die arme" sherpa's als gidsen te huren en hoeft geen zuurstofmaskers want die zijn tenslotte voor haar tekkel ook niet te krijgen.
(Bron)

En wat vindt Daisy ervan?
Windmolen dreigt om te waaien

ZEEWOLDE - Een windmolen op de Eemmeerdijk tussen Zeewolde en Almere dreigt om te waaien. Dat maakte de politie donderdagochtend bekend. De dijk is afgesloten voor al het verkeer.
Energiebedrijf Nuon is de eigenaar van de windmolen en gaat de windwiek zo snel mogelijk afbreken om ongelukken te voorkomen. De Eemmeerdijk blijft afgesloten voor verkeer zolang de werkzaamheden aan de windmolen duren.
Volgens een woordvoerster van Nuon zit er een knik in de windmolen op ongeveer een derde van het 60 meter hoge gevaarte.
"Dat hebben we nog nooit meegemaakt met onze windmolens." Door de verbuiging is de molen instabiel geworden. Nuon breekt hem daarom af. Door die klus zijn de andere achttien windmolens op de dijk buiten werking.
Of de knik in de turbine is veroorzaakt door de harde wind, is nog niet bekend. Het KNMI registreerde geen uitzonderlijke weersomstandigheden. Het energiebedrijf gaat de oorzaak nog onderzoeken. Dat kan wel enkele weken duren, liet de woordvoerster weten.
Het rijtje van negentien windmolens aan de Eemmeerdijk levert dagelijks stroom aan gemiddeld 8200 huishoudens. Het stilleggen van de turbines betekent niet dat die nu zonder stroom zitten. "Dat wordt opgevangen door onze andere voorzieningen", vertelt de woordvoerster.
De fabrikant van de windmolens, Nedwind, bestaat al jaren niet meer. Windmolenfabrikant Vestas uit Rheden heeft nog nooit meegemaakt dat een van haar turbines knikte, zei een zegsvrouw. Of de andere turbines op de Eemmeerdijk ook nader worden onderzocht, is nog niet bekend. Dat hangt af van de uitkomst van het onderzoek naar de gesneuvelde windwiek.
(Bron)
Rotterdam zet foto's verwijderde fietsen op internet

ROTTERDAM - Fietswrakken die in het centrum van Rotterdam worden verwijderd, komen vanaf vrijdag met foto en al op internet te staan. Wie zijn rijwiel mist kan op de website op onderzoek uitgaan. De fiets blijft drie maanden beschikbaar voor de eigenaar. Medewerkers van stadstoezicht halen fietsen niet zo maar weg.
Duidelijke wrakken die lang op straat staan, krijgen eerst een oranje waarschuwingssticker. De eigenaar heeft dan een week de tijd om zijn karretje weg te halen. Voor twijfelgevallen is er twee weken respijt.
Het gemeentereinigingsbedrijf Roteb bewaart een weggehaalde fiets drie maanden. Daarna gaat hij naar een leerwerkplaats voor fietsreparatie of volgt vernietiging. De foto met gegevens verdwijnt van internet.
Vorig jaar werden in het centrum 1200 fietswrakken verwijderd. Het probleem van fietswrakken is volgens het Coördinatiebureau Centrum één van de grootste ergernissen in de binnenstad.
(Bron)
'Vetarm dieet niet beter voor vrouwen'

NEW YORK - Een vetarm, gezond dieet beschermt oudere vrouwen niet beter tegen hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dat is gebleken uit Amerikaans onderzoek.
De bevindingen van een omvangrijk onderzoek onder 49.000 vrouwen, die deze week verschenen in de Journal of the American Medical Association (JAMA), zijn opmerkelijk. Voedingsexpert Jules Hirsch van de Rockefeller Universiteit in New York noemt ze zelfs revolutionair.
Algemeen werd aangenomen dat gezonde voeding de kansen op hart- en vaatziekten en kanker zou verkleinen. Onderzoekers volgden de vrouwen tussen de 50 en 79 jaar gedurende acht jaar. Een deel volgde het dringende advies minder vet en meer groenten en fruit te eten. De controlegroep veranderde de leefwijze niet en deed zich volop te goed aan boter, kaas en worst.
Het aantal vrouwen met borstkanker was in de controlegroep 9 procent hoger dan bij de gezond etende vrouwen. De onderzoekers spreken van een statistisch gezien gering verhoogd risico. Voor darmkanker en hart-en vaatziekten werden geen verschillen geregistreerd. Een van de onderzoekers, Barbara Howard van het MedStar Instituut in Hyattsville in de staat Maryland, stelde vast dat de voeding alleen geen garantie voor een goede gezondheid is.
Volgens een begeleidend commentaar van onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore is in de studie ten onrechte geen rekening gehouden met de levensstijl van de vrouwen, van wie de meesten overgewicht hadden. Verder is niet gekeken naar het gebruik van zout en is geen onderscheid gemaakt tussen onverzadigde (goede) en verzadigde (slechte) vetten.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door honderd wetenschappers, heeft 100 miljoen dollar gekost en is het grootste in zijn soort dat ooit is verricht. Onderzoekers zijn tevens bezig uit te zoeken of een mediterraan dieet, waarin olijfolie boter vervangt, in combinatie met regelmatige beweging, een betere bescherming biedt tegen kanker en cardio-vasculaire ziekten.
(Bron)
Loop ik in de super, kom ik de 'fietsmensen' tegen. Die wel netjes vroegen hoe het ging en zo, maar even daarna stond ik in een pad, hoor ik ineens achter me, op een erg niet-grappige toon: 'Staat ze wéér in de weg! Kijk uit, anders rijden we je wéér plat!'
En dat zijn dan de mensen die klagen over de normen en waarden van de jeugd van tegenwoordig...

woensdag, februari 08, 2006

Tatoeages verboden voor ambtenaren in Californië

Ambtenaren in het district San Bernardino in Californië moeten vanaf nu hun tatoeages bedekken als ze aan het werk zijn. Ook mogen ze geen piercings in het gezicht meer dragen. De maatregel is ingevoerd omdat sommige mensen bezwaren hebben tegen dergelijke lichaamsversierselen, aldus een woordvoerder van het districtsbestuur.
De ambtenaren beklagen zich over de nieuwe voorschriften. "Als we onze tatoeages moeten bedekken, levert het district dan verband, zodat we eruit zien alsof we onszelf verbrand hebben?" vroeg de 39-jarige DeDe Cruz, die in een kantoor in Fontana werkt en een kleine tatoeage op haar enkel heeft.
Andere ambtenaren vinden dat ze op warme dagen geen overhemden met lange mouwen moeten hoeven dragen, alleen maar omdat hun tatoeages geen aanstoot mogen geven. Ambtenaren met piercings zijn bang dat de gaten in hun vlees dichtgroeien. De dinsdag bekendgemaakte kledingvoorschriften verbieden overigens ook spijkerbroeken en T-shirts met logo's.
(Bron)
Groothandel shoarmavlees opnieuw in overtreding

Bij een groothandel in shoarmavlees in Zuid-Holland zijn dinsdag voor de derde keer ernstige overtredingen geconstateerd. Uit onderzoek blijkt dat het shoarmavlees op onhygiënische manier is geproduceerd, meldt de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De AID trof in een koelcel bovendien verkeerd opgeslagen vleesafval aan. Ook had het bedrijf volgens de inspectiedienst niet de vereiste veterinaire erkenningen. Vier van de aanwezige werknemers zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Zij verblijven vermoedelijk illegaal in Nederland.
De AID heeft twee keer eerder proces-verbaal opgemaakt tegen de handelaar voor dezelfde overtredingen. De handelaar opereerde toen onder een andere bedrijfsnaam en vanaf een andere locatie. De handelaar kwam weer in beeld na een onderzoek naar shoarmavlees dat werd verhandeld zonder de verplichte identificatiemerken en etiketteringen.
Het bedrijfspand komt onder toezicht te staan, waarbij vooral zal worden gelet op de hygiënische omstandigheden en het productieproces.
(Bron)
Driekwart gemeenten pakt huiselijk geweld aan

Driekwart van de Nederlandse gemeenten pakt huiselijk geweld aan. Dit blijkt woensdag uit een tussenmeting van de aanpak van huiselijk geweld van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2004 nam 57 procent van de gemeenten maatregelen tegen huiselijk geweld. Steden stimuleren bijvoorbeeld lokale projecten of steunpunten of stellen een contactpersoon in de gemeente aan.
Het belangrijkste knelpunt bij de aanpak van huiselijk geweld is volgens de VNG het tekort aan financiële middelen en ambtelijke capaciteit. De VNG is in 2003 gestart met het ondersteuningsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld en ondersteunt zo gemeenten bij hun rol in de bestrijding van huiselijk geweld. Uit de tussenmeting blijkt dat gemeenten vooral ondersteuning willen bij beleidsontwikkeling. Ook willen gemeenten hulp in regionale samenwerking en signalering, registratie en doorverwijzing.
De VNG presenteerde woensdag een nieuw instrument, het zogenoemde diagnose-instrument Aanpak Huiselijk Geweld. Daarmee kunnen gemeenten op eenvoudige wijze bepalen hoe zij er voor staan op het gebied van beleid en maatregelen.
Aan de tussenmeting hebben 272 gemeenten meegewerkt. Dat is 58 procent van alle gemeenten. De enquête geeft volgens de VNG een goed beeld van de situatie in Nederland.
Uit de tussenmeting blijkt volgens de VNG dat veel gemeenten nog geen goed zicht hebben op de daadwerkelijke omvang van het probleem van huiselijk geweld. Schattingen komen neer op tussen de twee- en driehonderdduizend gevallen per jaar. De schattingen van gemeenten zijn aanzienlijk lager dan die van de Advies- en Onderzoeksgroep Beke, die op de politiecijfers is gebaseerd. Daar is de schatting een half miljoen gevallen per jaar. Het aantal geregistreerde gevallen neemt volgens de VNG jaarlijks sterk toe.
(Bron)
Tanzaniaanse kinderen verdronken tijdens zwemles

In de Tanzaniaanse regio Zanzibar zijn woensdag elf kinderen van 11 tot 15 jaar verdronken toen hun boot kapseisde op de Indische Oceaan. De vijf jongens en zes meisjes kregen zwemles van hun leraar, die vanaf land toekeek.
Eén leerling kon zichzelf zwemmend in veiligheid brengen. Volgens ooggetuigen droegen de kinderen geen reddingsvesten omdat hun school die niet kon betalen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
(Bron)
'Verplichte cursus anti-pesten voor docenten'

De oppositiepartijen PvdA, SP en Groenlinks willen een landelijk beleid tegen het pesten invoeren. Alle docenten zouden eens in hun loopbaan een verplichte cursus anti-pesten moeten volgen. De partijen vinden ook dat er op elke basis- en middelbare school een schoolpsycholoog, waar gepeste leerlingen terecht kunnen, moet komen.
Woensdag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over pesterijen in het onderwijs. Hierbij dienen de drie linkse partijen gezamenlijk vier voostellen in. Ruim één op de tien leerlingen wordt regelmatig en structureel gepest. Dit kan variëren van verbaal geweld tot fysieke pesterijen. Het digitale pesten wordt ook steeds populairder, en dankt zijn populariteit voornamelijk aan het anoniem blijven van de pestkop.
(Bron)
Ouders van neergeschoten kleuter aangehouden

De politie heeft vandaag de ouders van het Rotterdamse meisje dat gisteravond gewond raakte door een schot in haar buik, aangehouden. De politie wil van de ouders weten wat er gisteren is gebeurd in de woning en waar het vuurwapen vandaan komt.
Het vijfjarige meisje werd gisteravond met een schotwond in haar buik naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze - vermoedelijk tijdens het spelen - was beschoten met een vuurwapen. Ook haar twee broertjes van zeven en elf jaar waren op het moment van gebeuren aanwezig in het huis. De politie wil ook van hen horen wat er zich heeft afgespeeld. Het meisje werd in het ziekenhuis meteen geopereerd, haar toestand is inmiddels stabiel.
(Bron)
Wethouders ontnemen burgemeester Delfzijl portefeuille

DELFZIJL - Bij afwezigheid van burgemeester M. Appel hebben de drie wethouders van de gemeente Delfzijl haar de portefeuille personeel en organisatie ontnomen. Dat maakte de gemeente woensdag bekend op haar website. De wethouders zeggen de stap te hebben genomen, omdat de burgemeester, die momenteel op vakantie is, "essentiële informatie" zou hebben achtergehouden.
De wethouders namen dinsdag het besluit de portefeuille van Appel over te nemen. Het besluit kon niet langer wachten, "omdat het college niet volledig door de burgemeester was geïnformeerd en hierdoor essentiële informatie ontbeerde, waardoor het niet naar behoren kon functioneren", meldt de gemeente. Het zou gaan om informatie over conflicten met een aantal ambtenaren.
VVD-wethouder H. Houwerzijl neemt de taak van de burgemeester over. Een woordvoerder van de gemeente zei woensdag dat de burgemeester "het niet eens is met de beslissing". De gemeente meldt echter dat dit geen aanleiding was om van het besluit af te zien.
De wethouders hebben commissaris van de koningin H. Alders geïnformeerd over hun besluit.
(Bron)
Italië schakelt soft- en harddrugs gelijk

Waar we in Nederland discussiëren over een mogelijke legalisering van hennepkwekerijen, heeft de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden vandaag een nieuwe, zeer strenge drugswet aangenomen. Bij deze wet verdwijnt het verschil tussen soft- en harddrugs zelfs. Hasjhandelaren kunnen hierdoor straffen tot 20 jaar krijgen.
De strenge drugswet is een initiatief van vice-premier Gianfranco Fini van de post-fascistische Alleanza Nazionale (AN). Voor het wetsvoorstel stemden 271 parlementariërs, tegen 190.
De hoge straffen zijn vooral bedoeld voor mensen die hoeveelheden drugs bij zich hebben die duidelijk niet bedoeld zijn voor eigen gebruik. Per soort drugs zal nog worden vastgesteld wat een gebruikershoeveelheid is. Ook voor gebruikers dreigen echter straffen. Zo kunnen rijbewijzen en paspoorten worden ingevorderd en tijdelijke huisarresten worden opgelegd.
(Bron)

Ik voorspel extra veel Italiaanse toeristen in Amsterdam.
'Dreig ouders met overlastboete'

De Amsterdamse onderwijswethouder Ahmed Aboutaleb gaat onderzoeken of er een juridische grondslag is voor een 'overlastboete' voor ouders die hun kroost niet in het gareel (kunnen) houden. De boete (van bijvoorbeeld 250 euro) is bedoeld voor ouders met kinderen tot 18 jaar, die hulpverlening weigeren voor kinderen die telkenmale in aanraking komen met de politie.
De adviesraad Diversiteit en Integratie van de gemeente heeft een dergelijk advies uitgebracht om probleemjongeren te kunnen aanpakken. PvdA-wethouder Aboutaleb vindt de overlastboete 'een interessante gedachte die gestoeld is op Belgische ervaringen'. De sanctie wordt steeds opnieuw opgelegd als het kind met de politie in aanraking komt.
De raad adviseert verder opvoedcursussen te starten voor ouders met kinderen tot 12 jaar en het invoeren van schoollessen voor alle leerlingen in sociale vaardigheden. Naast de investeringen in het voorkomen van asociaal gedrag pleit de adviesraad voor ondersteuning van opvoeders, leerkrachten en kinderen.
Onze hoofdstad telt 140.000 inwoners onder de 18 jaar. Scholen constateren steeds vaker dat kinderen onopgevoed op de basisschool komen en na groep 8 onvoldoende sociale vaardigheden hebben. Oorzaken zijn veelal de slechte inkomenspositie en het lage opleidingsniveau van ouders. Ook ouders die slecht of geen Nederlands spreken vormen geen positief rolmodel. Taalcursussen zouden daar een oplossing moeten bieden.
(Bron)
Vrouw verkracht na pech met fiets

Een 20-jarige vrouw uit Raamsdonksveer zegt maandagavond verkracht te zijn door een man die aanbood haar te helpen met haar fiets. De vrouw kreeg rond 19.30 uur bandenpech, waarna een man aangaf wel te willen pompen. Vervolgens pakte hij haar plotseling beet en sleurde hij haar de bosjes in, alwaar hij haar verkrachtte, aldus de vrouw.
Na de verkrachting ging de man er te voet vandoor. De politie heeft inmiddels een 59-jarige blanke man opgepakt als verdachte in de zaak. Zijn arrestatie vond plaats op basis van het signalement dat de vrouw heeft gegeven. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt momenteel uitgebreid verhoord. Daarnaast wordt bekeken of de aangetroffen dadersporen overeenkomen met de verdachte.
(Bron)
Extreem veel zieken op Zeeuwse school

Van scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg zit momenteel bijna 34% van de havo- en vwo-leerlingen ziek thuis. Volgens de GGD Zeeland is dit wel een extreem hoog percentage. De dienst overweegt de zaak te onderzoeken.
De klachten van de scholieren bestaan uit hoofdpijn, keelpijn, koorts en/of een zware verkoudheid. De meeste zieken zitten op de locatie aan de Breeweg.
Een infectieziektenarts vermoedt dat op Nehalennia een nieuw virus circuleert: "Dat maakt in een gesloten gemeenschap snel veel mensen ziek. Er is geen reden tot bezorgdheid. Ik heb gehoord dat iedereen snel herstelt." Toch vindt de arts het percentage zieken wel héél erg hoog. Bij een normale grote griepepidemie worden zo'n 15 op de 10.000 mensen geveld.
Andere scholen in Zeeland melden ook zieken, maar minder veel. Variërend van 6 tot 8% hetgeen normaal is voor de tijd van het jaar.
(Bron)
Duitser bewaarde overleden vrouw anderhalf jaar

BOCHUM - Een man uit het Duitse Bochum heeft het lichaam van zijn overleden echtgenote anderhalf jaar lang bewaard in zijn slaapkamer. Al die tijd sliep hij zelf in de woonkamer. De dood van de vrouw kwam pas aan het licht, toen de man eind januari zelf overleed. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
De 27-jarige zoon van het echtpaar woonde bij zijn vader in, maar durfde hem niet tegen te spreken, toen die besloot dat zijn vrouw niet mocht worden begraven. Na de dood van zijn vader stapte de jongeman naar een kerkelijk steunpunt, dat de autoriteiten waarschuwde.
Uit lijkschouwing is gebleken dat de vrouw anderhalf jaar geleden op 64-jarige leeftijd een natuurlijke dood is gestorven. Hetzelfde geldt voor de weduwnaar, die 56 jaar is geworden. De zoon is opgenomen in een psychiatrische kliniek.
(Bron)
Hond neemt tram

Een hond in Den Haag had dinsdagmorgen geen zin om zelf een ommetje te gaan maken, en besloot daarom maar de tram te nemen. Max, een Staffordshire bullterrier, stapte zonder baas en zonder te betalen in bij de halte Delfselaan en reisde twintig minuten mee met tram 6.
Toen Max in de tram sprong, was hij naar verluidt erg vrolijk. Na enige tijd waarschuwden enkele reizigers de bestuurder, toen zij er achter kwamen dat de hond alleen reisde. Hierop zette de bestuurder zijn tram stil en werd Max opgehaald door de politie, die hem mee naar het bureau nam. Via de chip die Max onder zijn huid heeft zitten en met hulp van de Dierenambulance kon zijn baasje vervolgens worden opgespoord.
Het zevenjarige dier neemt wel vaker de tram, zo vertelt zijn baasje Ben. Hij krijgt de kans doordat hij regelmatig onaangelijnd uitgelaten wordt. "Hij is zo gewend geraakt aan tramreizen, dat ik steeds moet voorkomen dat hij zonder mij in een tram springt", zo zegt hij. "Nu ook weer. Ik lette even niet op en weg was hij." Hij is het nu echter wel een beetje zat: "Ik zal hem toch maar wat vaker aanlijnen."
(Bron)
'Reorganisatie onder NS-kantoorpersoneel'

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen schrapt in 2007 honderden arbeidsplaatsen onder het kantoorpersoneel. Het gaat om een kwart van de bij elkaar 1200 arbeidsplaatsen bij twee afdelingen, die zich onder meer met de planning van materieel en personeel bezighouden. Er is een sociaal plan voorzien, liet bestuurder J. Piqué van CNV Bedrijvenbond weten.
De leiding - een directeur van NS Reizigers en de directeur personeelszaken van de NS-holding - heeft de vakbonden woensdag ingelicht over de plannen. De inrichting zou te duur zijn en er is te veel overhead, aldus Piqué.
"De NS wil zich wapenen voor de toekomst. Het bedrijf heeft nu het alleenrecht op het hoofdnet tot 2015. Als zich een andere vervoerder meldt, kan de NS het contract verliezen wegens te hoge interne kosten."
Ondanks het sociaal plan maken de mensen zich volgens de CNV-bestuurder zorgen. Niet zozeer omdat er mogelijk nog meer banen verdwijnen, "maar dat er nieuwe functies komen en iedereen moet gaan solliciteren". De meest recente ingreep onder het NS-kantoorpersoneel dateert van medio 2003. Voor het rijdend personeel zijn geen maatregelen ophanden. "Zij hebben werkzekerheid bedongen tot 2010."
(Bron)
Man steekt penis door brievenbus

Een 54-jarige vrouw uit Ede moet gisteravond enorm geschrokken zijn toen een schennispleger zijn geslachtsdeel door haar brievenbus stak. De vrouw bedacht zich echter geen moment, greep een ijzeren staaf en haalde uit naar de penis. Dit heeft de politie vandaag bekend gemaakt.
Na haar aanval trok ze de deur open, waarop de man gillend de benen nam. De vrouw zette de achtervolging in, maar de ongeveer 30-jarige schennispleger wist te ontkomen.
(Bron)

Ik ken honden die altijd keurig aanpakken wat er door de brievenbus komt...
Moslims willen demonstreren in Amsterdam

Op verschillende internetfora is een oproep verschenen om zaterdag in Amsterdam te demonstreren tegen de publicatie van Deense spotprenten waarop de profeet Mohammed is afgebeeld. De oproep is ondertekend met 'De moslimgemeenschap in Nederland'. Het protest, dat nadrukkelijk een vredig karakter moet hebben, zal vanaf 13.00 uur plaatsvinden op de Dam.
De organisatoren willen met een zwijgend protest kenbaar maken 'dat de ook de moslims in Nederland zich beledigd en vernederd voelen door de plaatsing en herplaatsing van de Deense spotprenten door o.a. de Volkskrant'. "Mensen die van plan zijn om voor ongeregeldheden te zorgen vragen wij uitdrukkelijk om thuis te blijven. Breng ons aub niet wederop ten schande!!!", stelt de oproep. Of er een vergunning voor de demonstratie is aangevraagd is niet duidelijk.
Jos Collignon, tekenaar van de Volkskrant, heeft woensdagochtend bij de politie aangifte gedaan van bedreiging. Collignon, die voor zijn krant een spotprent maakte over de wereldwijde rel rond de Deense profeetcartoons, werd via een reactie op een weblog over VVD-politica Ayaan Hirsi Ali met de dood bedreigd.
De tekenaar zegt geschrokken te zijn, 'maar gelukkig worden dit soort bedreigingen over het algemeen niet uitgevoerd'.

Op het weblog werd vorige week de volgende reactie geplaatst:
quote:
antwerpenaar :: 01 februari 2006 18:31 :: e-mail
--------------------------------------------------------------------------------
jos colligon
we zijn op je naar zoek
en als we je vinden wat en kwestie van tijd is,zal het je goede dag niet zijn.
we zullen er voor zorgen dat je handen in de vlaamse straaten te raapen zullen zijn .
ik zweer het je .
je laatste dagen zijn geteld.
ik ben toch mijn leven beu
of ik nu 72 maagden krijg of niet ,vraak zal ik toch neemen .het liefst zou ik je hoofd willen afhakken maar dat zal te veel tijd inbeslag neemen ;daarom kies ik voor en kogel in je reet.

dus kijk regelmatich om je heen want voor je het weet heb je en kogel in je reet.
(Bron)
Kamerlid voerde onterecht een titel

Tweede-Kamerlid Fadime Örgü van de VVD voert al zeven jaar een doctorandus voor haar naam (drs.), maar blijkt dat pas drie weken te zijn. Al die zeven jaar heeft de titel voor haar naam gestaan op de site van de VVD en op de politieke website Parlement.com. Hiertegen heeft ze niks ondernomen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Twee Vandaag. Sinds haar kandidaatstelling voor de Tweede Kamer in 1998 staat zij als doctorandus ingeschreven bij het Parlementair Documentatie Centrum (PDC).
In het halletje naast de VVD-fractie in de Tweede Kamer hangt een foto van Örgü waarop al heel lang drs. staat. Het Kamerlid moet er dagelijks een aantal keren langslopen. Örgü heeft voor 13 januari dit jaar nooit een doctoraal gehaald. Ze studeerde af aan de lerarenopleiding van het HBO. Een doctoraal kun je alleen maar op de universiteit halen.
Volgens de beheerders van de website van het parlement wordt de Kamerleden ieder jaar opnieuw gevraagd of de gegevens nog actueel zijn. Op Parlement.com heeft heel lang gestaan dat het VVD-Kamerlid een studie Duits en Engels Erasmus Universiteit te Rotterdam heeft afgerond. (check deze Google-cache). Inmiddels is de site aangepast en staat er dat ze naar de Hogeschool ging.
(Bron)
Nederlandse firma brouwt diesel uit afvalplastic

ROOSENDAAL - De Nederlandse onderneming Envosmart heeft plannen voor de bouw van vijftien dieselfabrieken in veertien lidstaten van de Europese Unie. Het jonge bedrijf wil diesel produceren uit afvalplastic. Binnenkort zal Envosmart de vergunningen aanvragen voor de bouw van fabrieken in Amsterdam en Eindhoven, zo liet directeur John Bouterse dinsdag weten.
In de twee Nederlandse fabrieken kan jaarlijks 21.000 ton afvalplastic worden omgezet in 19 miljoen liter reguliere diesel. Envosmart bouwt nog dit jaar de eerste fabriek in Duitsland, hier kan 42.000 ton worden verwerkt. Envosmart maakt gebruik van een techniek ontwikkeld door het Australische Ozmotech.
Envosmart zal voornamelijk 'lastig' afvalplastic verwerken, zoals verpakkingen met etensresten. De fabrieken zijn relatief schoon. "De emissie is nihil en er is weinig geluids- en stankoverlast", aldus de directeur.
Bouterse, afkomstig van Afvalverwerking Rijnmond (AVR), bracht met enkele investeerders 200 miljoen euro op tafel voor de realisatie van de plannen. Envosmart profiteert niet van belastingvrijstellingen, zoals die bijvoorbeeld voor biodiesel gelden. "Maar wij halen naar verhouding meer energie uit de grondstof (afvalplastic) dan bij de productie van biodiesel het geval is."
Envosmart heeft naast Duitsland en Nederland fabrieken gepland in Luxemburg, België, Slowakije, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Italië en Tsjechië.
(Bron)
Gewonde bij treinongeluk Friesland

In het Friese Buitenpost is vanochtend een man gewond geraakt bij een ongeluk met een trekker en een trein. De tractor was rond half acht bezig een auto los te trekken op een spoorwegovergang en werd geramd door de trein. De gewonde is een 31-jarige inzittende van de auto, die aan de kant stond toe te kijken. Hij werd geraakt door de tractor.
De auto waar de man inzat was op de spoorwegovergang vast komen te zitten toen deze de ventweg op wilde draaien. De trekker werd erbij gehaald om de wagen los te trekken, maar toen de tractorbestuurder hiermee bezig was, kwam de trein naar Leeuwarden eraan. De machinist kon niet meer tijdig remmen en raakte de tractor. De tractorbestuurder kwam met de schrik vrij.
De treinpasagiers moesten zeker een uur lang in de trein blijven voor het technisch onderzoek. Naar eigen zeggen werden zij goed geïnformeerd.
(Bron)
Britney Spears maakt christenen boos

Er gaat geen dag voorbij, of Britney Spears staat weer in de spotlights. Dit keer wordt op haar gastrol in de paasaflevering van de Amerikaanse comedyserie Will & Grace gefulmineerd, omdat haar personage christenen zou denigreren. NBC, de producent van de serie, had in zijn opwinding al verklapt wat voor karakter de zangeres zou gaan spelen, een karakter waar bepaalde christelijke organisaties niet zo blij mee waren.
Britney moet een krankzinnige christen spelen, die een kookprogramma op tv heeft genaamd "Cruci-Fixin's". Christelijke groeperingen zijn woedend, omdat ze hiermee de kruisiging - crucifixion - van Christus tijdens Pasen zou bespotten. Ook is het uitzendtijdstip ongelukkig, aangezien de aflevering op de dag voor goede vrijdag te bewonderen zal zijn.
NBC koos eieren voor zijn geld en zei dat Britneys karakter nooit onthuld had moeten worden. Het script zou überhaupt nog niet geschreven zijn, haar karakter was geen christen en er zou al helemaal geen verwijzing naar de kruisiging van Christus zijn.
(Bron)
Het is (nog) niet goed op de foto te krijgen, maar het speenkruid groeit alweer!
Trapezeartiest valt te pletter

PARIJS - Een trapezewerker van het Franse Circus Bouglione is tijdens een voorstelling te pletter gevallen in het beroemde Cirque d'Hiver in Parijs doordat een koord losschoot. Dat heeft het circus woensdag bekendgemaakt.
De acrobaat Gilles Gonneton (47) deed met zijn gezelschap trapezewerkers maandag een voorstelling zonder veiligheidsnet. Door onbekende oorzaak raakte een veiligheidskoord los, waardoor hij naar beneden stortte. De artiest werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.
Het Circus Bouglione is een van de oudste Franse circusfamilies die de afgelopen zeventig jaar in het 19e eeuwse gebouw Cirque d'Hiver optrad. De acrobaat had de act die hem fataal werd, overgenomen van zijn ouders. Dinsdag werden de voorstellingen uit respect afgelast, maar woensdag werden ze hervat, want "the show must go on".
(Bron)
'Wanbetalers betalen eerder door zwarte lijst'

AMSTERDAM - Wanbetalende bedrijven betalen sneller als ze worden geregistreerd op een online zwarte lijst dan bij andere incassomethodes. Advocaten, deurwaarders of incassobureaus boeken minder succes bij het innen van achterstallige betalingen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van het online incassobedrijf Incassoregister.nl.
Vijf advocaten, vijf deurwaarders en vijf incassobureaus werden ieder tien wanbetalers aangeboden. Advocaten ontvingen de betalingen volgens het onderzoek na 61 dagen. Incassobureaus hadden 33 dagen nodig om de verschuldigde bedragen te innen. Deurwaarders hadden de klus in zeventien dagen geklaard. Een wanbetaler die online op een zwarte lijst wordt gezet betaalt binnen vijf dagen, meldt de website.
Ook de opbrengsten van de hoofdsom verschilt per incassomethode. Deurwaarders, incassobureaus en advocaten haalden ongeveer veertig procent van het totaalbedrag op. Het internetbedrijf claimt meer dan zeventig procent van de schuld te innen.
Alleen incassoposten met een schuld tot tienduizend euro werden betrokken in het onderzoek. Bijna negentig procent van de schulden in het midden- en kleinbedrijf bevindt zich in deze categorie.
(Bron)
Nepmuur moet Chinese muur behoeden voor graffiti

PEKING - De Chinese regering heeft bij de beroemde Chinese Muur een nepmuur laten bouwen waarop toeristen voor 120 dollar hun naam kunnen krassen. Dat heeft de Chinese media woensdag bericht.
De autoriteiten van Juyongguan besloten hiertoe, omdat de echte muur ernstig aangetast dreigt te worden door graffiti en krassen. Per jaar bezoeken vier miljoen toeristen de attractie. Een groot deel van hen voelt de onweerstaanbare aandrang hun naam te schrijven op deuren en glazen.
(Bron)
CBS: oogst 2005 flink kleiner

VOORBURG - Boeren hebben afgelopen jaar flink minder kunnen oogsten dan voorgaande jaren. Vooral de aardappel- en uienoogst viel in 2005 fors lager uit, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend op grond van de 'definitieve oogstraming 2005'.
Vorig jaar is bijna zeven miljard kilo aardappelen van het land gehaald, ruim 9 procent minder dan in 2004. Per soort lopen de opbrengsten uiteen. Zo is vooral de oogst consumptie- en pootaardappelen kleiner: 13 procent minder. Ook de zaai-uienopbrangst daalde met 20 procent.
De CBS-onderzoekers geven twee verklaringen voor de kleinere oogst. Per hectare was de opbrengst voor bijna alle akkerbouwgewassen lager. Ook hebben boeren vorig jaar op minder hectaren hun gewassen ingezaaid dan in 2004.
(Bron)

Viel me laatst trouwens op: een komkommer (bij de C1000) is ? 1,29. Dat is f 2,84!!!
Een derde Nederlanders begrijpt commotie spotprenten

AMSTERDAM - Een derde (33 procent) van de Nederlanders kan begrip opbrengen voor de commotie onder moslims over de cartoons over de profeet Mohammed in een Deense krant, 65 procent niet. Dat blijkt uit een dinsdag gehouden peiling van Maurice de Hond onder negenhonderd mensen. De vrijheid van meningsuiting is voor 79 procent van de ondervraagden een groot goed, waar moslims mee moeten leren leven.
Een ruime meerderheid van 68 procent heeft er geen moeite mee als Nederlandse media de spotprenten zouden publiceren. Daarentegen vindt 21 procent dat Denemarken excuses moet aanbieden. Een derde (34 procent) wil dat Den Haag het Scandinavische land in een verklaring steunt.
Iets meer dan de helft 52 (procent) vindt dat de Arabisch Europese Liga (AEL) juridisch moet worden aangepakt, wegens de cartoons waarin de Holocaust wordt ontkend.
(Bron)
Snelheid internetverbindingen fors gestegen

LEIDEN - De snelheid van breedbandverbindingen om op internet te gaan is het afgelopen jaar in Nederland fors gestegen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van iPing Research dat hiervoor meer dan negentig miljoen metingen uitvoerde.
Zo steeg de gemiddelde snelheid voor het downloaden van bestanden van ruim 1,8 mbit/s in januari 2005 naar bijna 3,2 mbit/s in januari dit jaar. Dat is een stijging van ruim 75 procent. Zeker de helft van alle huishoudens in Nederland heeft een snelle verbinding via kabel of ADSL.
In de strijd om de klant bieden de providers steeds uitgebreidere pakketten aan. Naast de aanbiedingen voor telefonie en tv via internet, en het leveren van aanvullende diensten als spam- en virusfilters, hebben vrijwel alle leveranciers ook de snelheden van hun abonnementen verder verhoogd. Een aantal verhoogde zelfs twee keer de snelheden binnen één jaar, zonder dat ze duurder werden.
Bij de abonnementen die al snel waren, is de verhoging minder duidelijk zichtbaar. Hier gaan technische beperkingen meespelen waardoor de werkelijk bruikbare snelheid minder sterk stijgt.
Beperkingen zijn onder meer de afstand tussen aansluiting en wijkcentrale (hoe verder, hoe langzamer), gebruik van verouderde ADSL-modems en een langzame computer.
De gemiddeld gemeten snelheid voor uploaden, handig voor eigen weblogs en het maken van filmpjes en dergelijke, steeg van 350 kbit/s naar 475 kbit/s. Dat is een plus van ruim 35 procent. De stijging van de uploadsnelheid blijft dus aanzienlijk achter bij de stijging van de downloadsnelheid. Voor de meeste computergebruikers is de uploadsnelheid ook minder van belang.
(Bron)
Soldaten weigeren deelname missie Uruzgan

AMSTERDAM - Meer dan honderd Nederlandse soldaten weigeren deel te nemen aan de missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Ruim duizend militairen twijfelen. Dat zeggen twee vakbonden voor militairen, de AFMP en de ACOM, woensdag in Algemeen Dagblad. Druk vanuit het thuisfront en behoefte aan ander werk zouden de belangrijkste redenen zijn.
Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP voorspelt in het dagblad dat de komende weken 'de ene na de andere militair zal afhaken'. "Afghanistan is voor veel van onze leden de druppel die de emmer doet overlopen. Nu de conjunctuur aantrekt, hebben zij uitzicht op ander werk en een normaal gezinsleven. Velen blijken dat met beide handen aan te grijpen." De ACOM zegt honderden twijfelaars onder zijn leden te tellen.
Bij de Vakbond voor Defensiepersoneel en het ministerie van Defensie is niets bekend over twijfelaars. "Pas bij een zwaarwegende reden zoals ziekte hoeft een militair niet deel te nemen aan de missie. Als dit niet het geval is en hij weigert naar Afghanistan te gaan, dan wordt het contract ontbonden. Dat is niet iets waar je graag voor kiest", zegt woordvoerder Nico van der Zee in het dagblad.
Nederland gaat vanaf augustus een bijdrage leveren aan de Navo-missie International Security Assistance Force (Isaf). De missie wordt gekarakteriseerd als een risicovolle missie, omdat delen van de Taliban actief zijn in Uruzgan. In maart vertrekken de eerste militairen om een kamp op te bouwen.
(Bron)
Grote steden gaan strijd met dakloosheid aan

RIJSWIJK - Het gros van de daklozen in de vier grote steden moet over vier jaar onder dak zijn gebracht. Ook dienen de gemeenten een plan van aanpak te hebben voor mensen die uit hun huis dreigen te worden gezet. Dat staat in plannen die Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam dinsdag samen met minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid presenteerden. Daklozen zijn sceptisch over de plannen.
Het beleid het aantal daklozen terug te brengen, moet resulteren in minder overlast op straat. Over zeven jaar moet die overlast nog verder zijn teruggebracht. De nieuwe aanpak is uniek omdat de gemeenten, het Rijk en alle betrokken hulpverlenende instellingen zoals woningcorporaties en de geestelijke gezondheidszorg met elkaar gaan samenwerken.
Met de uitvoering van het beleid is een bedrag van in totaal 175 miljoen euro gemoeid. De steden krijgen hiervoor geen extra subsidies maar zetten bestaande budgetten anders in zodat er per saldo meer geld naar daklozenopvang gaat.
In 2010 moeten de samenwerkende organisaties 10.000 daklozen in de grote steden een hulpaanbod hebben gedaan. Daarbij moet 60 procent van de daklozen onderdak hebben. Ex-gevangenen mogen na hun vrijlating niet meer op straat terechtkomen. Al over twee jaar mogen mensen die door woningcorporaties uit hun huis worden gezet, niet meer op de keien worden gezet. Desnoods kunnen ze tijdelijk in portocabins worden ondergebracht.
Volgens Zalm kunnen gemeenten en instellingen via bestaande wetgeving al dwang en drang toepassen om daklozen, desnoods tegen hun zin, onderdak en opvang te bieden. Het is de bedoeling dat andere gemeenten de nieuwe aanpak overnemen.
Daklozen en organisaties die voor hun belangen opkomen, plaatsen kanttekeningen bij de plannen. "Er gaan enorme bedragen over tafel, maar we moeten eerst maar eens zien wat daarmee gaat gebeuren. Ik heb het idee dat de repressie hierdoor alleen maar groter wordt en daklozen sneller in de gevangenis belanden", aldus T. Flesseman van de Belangenvereniging Amsterdamse Daklozen (BAD).
Dominee H. Visser van de Pauluskerk in Rotterdam, die zich onder meer inzet voor de opvang van daklozen, vindt het goed dat de gemeente extra investeert in dak- en thuislozen, maar heeft moeite met de dwang die erachter zit. "De gemeente stelt te veel voorwaarden", aldus Visser. Illegalen mogen bijvoorbeeld niet deelnemen aan het plan. "Waar moeten zij dan wel slapen?" Dak- en thuislozen zijn niet te reguleren. "Dat is het kenmerk van dakloosheid."
Het plan is onder meer geënt op het Rotterdamse voorbeeld. Zo heeft de stad een lijst opgesteld met de zevenhonderd meest overlastgevende verslaafden. In het daklozenbeleid, Centraal Onthaal geheten, proberen de gemeente, zorginstellingen en onder meer het Leger des Heils daklozen zo te begeleiden dat zij zich uiteindelijk opnieuw zelf kunnen redden in de samenleving.
Rotterdam werkt voor 73 daklozen aan een speciaal voor hen op maat gemaakt trajectplan. Sinds 1 januari hebben bijna 160 mensen aan het loket van de Sociale Dienst van de gemeente gestaan. Dertig daklozen werden afgewezen, omdat zij geen binding met de regio hadden. Veertig dossiers worden nog bestudeerd.
(Bron)