zaterdag, augustus 21, 2010

Ik snap iets niet. Het zal vast aan mij liggen, ik heb het altijd al gehad.
Vannacht zag ik een stukje Lowlands-verslag (genieten!) en het viel me weer op.
Waarom voelen sommige mensen de behoefte om zich geheel conform hun subcultuur te kleden? Ik begrijp wel dat het leuk is om herkenbaar te zijn, maar ik vind het vaak een beetje sneu.
Vroeger verbaasde ik me al over de punks, die zetten zich af tegen alles door er allemaal hetzelfde uit te zien. Tegenwoordig zie je jongens met een broek die minstens 5 maten te groot lijkt met een 'stoere' onderbroek er bovenuit, gabbertypes met een kale kop en een bulldog met een halsband met studs, gothicmeisjes met witgepleisterde gezichten en werklaarzen waar een houthakker blij mee zou zijn, types met tatoeages all over.
Zelf waarde ik een tijdje in de kraakbeweging rond maar ik heb nooit een aanvechting gevoeld om kisten te kopen bijvoorbeeld.
Nou heb ik de afwijking dat ik meestal vooral niet wil opvallen met m'n kleding (ik val al genoeg op met m'n figuur) dus ik ben vast bevooroordeeld.
Maar toch heb ik vaag het gevoel dat er iets achter zit als 'laten zien hoe uniek ik ben', wat in tegenspraak lijkt met het je vooral net zo kleden als de anderen die dezelfde levensstijl/muzieksmaak/etc. hebben.
'Burgemeester verzint overstroming'

SALVADOR - Een Braziliaanse burgemeester is aangeklaagd omdat hij een overstroming in zijn dorp zou hebben verzonnen.
Dat meldde het Openbaar Ministerie in Brazilië donderdag. Volgens Braziliaanse media hoopte hij zo honderdduizenden euro's aan noodhulp van de overheid te kunnen krijgen.
Ademar Pinto Rosa is burgemeester van de plaats Guaratinga in het noordoosten van Brazilië.
Half juni gaf hij door dat zijn gemeente zwaar had geleden onder regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Tien huizen en twee bruggen waren volgens de burgervader verwoest.
De burgemeester kreeg 2 miljoen Braziliaanse real (bijna 900.000 euro) van de overheid om zijn dorp opnieuw op te bouwen. Een wantrouwige officier van justitie onderzocht de zaak en ontdekte dat er in die periode nauwelijks een druppel regen was gevallen.
De claim van de burgemeester kon dus onmogelijk waar zijn, stelt hij.
(Bron)
Marmerkreeften teisteren Madagaskar

ANTANANARIVO - Een invasie van marmerkreeften levert de rijstvelden op en de wateren rond het Afrikaanse eiland Madagaskar veel problemen op. De kleine bruine diertjes vreten alles wat zich voor hun scharen ophoudt.
Dat meldde de universiteit van hoofdstad Antananarivo donderdag.
De oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige kreeften doken voor het eerst in 2006 in Madagaskar op toen iemand ze aanbood op de lokale markt.
Vermoedelijk waren de dieren illegaal het land in gesmokkeld. Inmiddels is het beestje in acht van de 22 regio's op het eiland een ware plaag geworden.
Professor Noromalala Raminosoa vreest voor het voortbestaan van de kreeften die van nature op Madagaskar voorkomen. ''Onze zeven endemische kreeftensoorten worden door deze ingevoerde soortgenoten bedreigd. De kreeften worden een nationaal gevaar als er niets tegen wordt gedaan.''
De universiteit heeft een dramatische daling van het aantal zoetwatervissen op het eiland waargenomen. Tevens plunderen de marmerkreeften regelmatig rijstvelden. ''De kreeften vreten eigenlijk alles wat biologisch is'', vat Raminosoa samen.
Een nationale campagne moet verandering brengen. Bewoners en vissers proberen zoveel mogelijk marmerkreeften te vangen en te verbranden.
Daarnaast worden dode kreeften aangeboden op de markt, waar ze volgens lokale media een gewild alternatief zijn voor kip en vis. Ook controleert de overheid voertuigen om zeker te weten dat inwoners de kreeften niet meenemen landinwaarts.
(Bron)
Bende huurt mooie moordenaressen in

MEXICO-STAD - De Mexicaanse drugsbende La Línea huurt mooie jonge vrouwen in als moordenaressen. Hun schoonheid moet het slachtoffer afleiden en de uitvoering van de moord makkelijker maken.
Dit verklaart een opgepakt lid van La Línea in een video-opname van zijn verhoor die dinsdag openbaar is gemaakt.
La Línea heeft volgens hem de afgelopen maanden circa dertig mooie moordenaressen opgeleid, in leeftijd variërend van achttien tot dertig jaar. "Zij zijn knap, zien er goed uit, om de tegenstander te misleiden'', aldus de man, ene Rogelio Amaya.
De mooie huurmoordenaressen zijn actief in Ciudad Juárez, de meest gewelddadige stad ter wereld. Daar vielen vorig jaar meer dan 2600 doden door geweld tussen drugsbendes. In heel Mexico zijn sinds 2006 naar schatting meer dan 28.000 mensen om het leven gekomen door drugsgerelateerd geweld.
(Bron)

Hier gaat geheid een film over komen.
Weer zigeuners Frankrijk uitgezet

PARIJS - Frankrijk heeft vrijdag opnieuw zigeuners uitgezet. Dit uitzetbeleid is bedoeld om hen uit zeer slechte levensomstandigheden te halen, aldus de Franse autoriteiten.
Een vliegtuig met aan boord ongeveer 130 zigeuners vertrok van Parijs naar Roemenië. Iedere volwassene kreeg 300 euro mee en ieder kind 100.
Donderdag vloog al een vliegtuig met tientallen Roma naar Roemenië. Volgende week gaan nog honderden zigeuners het land uit.
Diegenen die niet vrijwillig gaan, krijgen een bevel tot vertrek, waardoor ze binnen een maand moeten vertrekken zonder financiële vergoeding. Vorig jaar stuurde Frankrijk al ongeveer tienduizend Roma terug naar Roemenië en Bulgarije.
In Frankrijk geldt een speciale regeling die kort voor de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de EU in 2007 is ingevoerd.
Daardoor moeten Roma drie maanden na aankomst in Frankrijk een verblijfsvergunning aanvragen of vertrekken.
Het hele bureaucratische proces rond de vergunning kan maanden duren. In die periode zijn de zigeuners illegaal in Frankrijk en kunnen ze dus elk moment het land uitgezet worden.
De bepaling was het werk van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en huidige president Nicolas Sarkozy. Hij treedt harder op tegen illegalen dan zijn voorgangers.
Bijna een jaar geleden liet hij een geïmproviseerd tentenkamp bij de havenstad Calais, ook wel 'de jungle' genoemd, met de grond gelijkmaken.
Bijna driehonderd migranten werden opgepakt, van wie de meesten na enkele dagen alweer vrij waren en terugkeerden naar Calais.
(Bron)
Man biedt gestolen auto aan eigenaar aan

AMSTERDAM - De Rotterdamse eigenaar van een gestolen auto heeft zijn eigen auto te koop aangeboden gekregen. Dat meldt de politie vrijdagavond.
De man vond de wagen terug op een handelsite op internet. Zijn auto werd voor een veel lager bedrag dan gebruikelijk aangeboden.
De eigenaar maakte voor vrijdagavond een afspraak met de verkoper in Leiden en lichtte de politie in. Op het moment dat de verkoper contact legde met de rechtmatige eigenaar greep de politie in.
Agenten wilden de verkoper aanhouden, maar die kreeg het voor elkaar gas te geven en te vluchten. Honderd meter verderop sprong hij uit de auto en zette hij zijn vlucht te voet voort.
De politie kreeg het niet meer voor elkaar de man in zijn kraag te vatten. De auto is in beslag genomen voor verder onderzoek.
(Bron)
Agent krijgt trap in rug

AMSTERDAM - Een politieagent is donderdag in Enschede mishandeld nadat hij een 23-jarige automobilist had aangehouden. Een andere man bemoeide zich met de zaak en probeerde de aanhouding te voorkomen.
De automobilist werd rond 16.15 uur gecontroleerd op de Haaksbergerstraat. Hij bleek nog een boete van 112,50 euro open te hebben staan.
Toen de automobilist in de politieauto moest plaatsnemen, bemoeide de andere man zich met de aanhouding en gaf de agent een trap.
De dader ging ervandoor en is nog voortvluchtig. Zijn identiteit is bij de politie bekend.
De automobilist heeft zijn boete inmiddels betaald. Hij is weer op vrije voeten. Wat de relatie is tussen de twee betrokkenen is onduidelijk.
(Bron)
Beren bewaken hennepkwekerij

VANCOUVER - De Canadese politie heeft een hennepplantage ontdekt die werd bewaakt door zeker tien zwarte beren. ''De agenten waren op zijn zachtst gezegd een beetje nerveus'', verklaarde de politie van de westelijke provincie British Columbia woensdag.
(Bron)

Arme beren.
Rechter wil verlamming als straf

AMSTERDAM - Een rechter in Saudi-Arabië heeft verschillende ziekenhuizen gevraagd of zij opzettelijk het ruggenmerg van een man kunnen beschadigen om hem te verlammen.
De man werd schuldig bevonden aan het verlammen van een andere man door hem met een hakmes te verwonden. Dat hebben Saudische kranten donderdag gemeld.
Onder de islamitische wetgeving in Saudi-Arabië worden geregeld straffen uitgedeeld volgens het principe van oog om oog, tand om tand.
Om die reden zou de rechter in de noordwestelijke provincie Tabuk op zoek zijn gegaan naar ziekenhuizen die het vonnis kunnen uitvoeren.
Een ziekenhuis in de hoofdstad Riyad zou inmiddels hebben aangegeven zich niet te willen toeleggen op een dergelijke operatie.
(Bron)
'Maan krimpt door afkoelen kern'

AMSTERDAM - De maan lijkt te krimpen, maar het duurt nog wel even voor hij helemaal verdwenen is. Uit onderzoek naar scheuren in het maanoppervlak blijkt dat de kern van de maan door afkoelen is gekrompen.
Daardoor krimpt ook het oppervlak, zeggen wetenschappers in een artikel dat vrijdag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Uit het onderzoek bleek dat de scheuren 'het bewijs zijn van recente overschuivingen', waarbij gesteenten in dit geval door inkrimping over elkaar heen schuiven.
In wetenschappelijke taal betekent 'recent' overigens om en nabij een miljard jaar geleden.
"Wat bijzonder boeiend is (...) de breuklijnen ogen zo jong dat je er bijna niet omheen kunt dat deze overschuiving recent gebeurde, en dat kan betekenen dat de maan nog steeds actief is", aldus Thomas Watters, een van de auteurs van het artikel.
De maan zou in totaal zo'n honderd meter zijn gekrompen, zo gering dat het met het blote oog zeker niet waar te nemen is.
(Bron)
Man verliest stapel bankbiljetten

AMSTERDAM - Een man heeft donderdagochtend een stapel geld verloren op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam.
De man liep met een plastic tas gevuld met bankbiljetten, toen de tas plotseling openscheurde en de biljetten op straat belandden. Nadat hij een deel van het geld bijeen had geraapt, nam de man de benen.
Voorbijgangers zagen rond 10.00 uur dat de man een deel van zijn geld verloor en waarschuwden de politie.
Agenten pakten later naar aanleiding van het signalement een man op, maar die bleek niets met de zaak te maken te hebben.
Over de hoeveelheid geld en het signalement van de man wil de politie geen mededelingen doen. Een voorbijganger zou hebben gezegd dat de stapel bankbiljetten zeker tien centimeter dik was.
(Bron)
Limburger schopt agent in gezicht

AMSTERDAM - Een 32-jarige man uit Sittard heeft vrijdagmiddag bij zijn aanhouding in zijn woonplaats een agent in zijn gezicht geschopt. De agent moest naar een dokter om zich te laten behandelen, meldt de politie.
De politie had een melding binnengekregen dat op de Alardstraat in Sittard een oudere man was mishandeld.
Een politiepatrouille zag de verdachte van de mishandeling lopen en wilde hem in de Merovingenstraat aanhouden.
De man verzette zich echter hevig en schopte daarbij een agent in zijn gezicht. De Sittardenaar is in een cel gezet.
(Bron)
Pieremachocheltocht door Amsterdamse grachten

AMSTERDAM - De Amsterdamse grachten waren vrijdagmiddag het toneel van een opmerkelijke optocht. Ongeveer 45 krakkemikkige, al dan niet zelfgemaakte bootjes voeren in colonne door de stad.
De zogeheten Pieremachocheltocht is onderdeel van het scheepvaartevenement Sail. Er zijn maar weinig voorwaarden voor bootjes om mee te mogen doen aan de parade.
Ze moeten enigszins blijven drijven en drie uur achter elkaar kunnen varen. Verder mogen ze niet te groot zijn. Zo is de maximaal toegestane lengte 12 meter.
Onder de Pieremachochels zaten enkele opvallende exemplaren. Een stel jongens in blauwe overalls zat in een boot met een motor die afkomstig was van een tractor.
Er was ook een minipiratenschip van de partij, compleet met vlag. Met zeven als piraat verklede mannen aan boord zat het vaartuig bomvol. Af en toe helde het gevaarlijk ver over naar een kant.
Andere deelnemers hielden het simpel. Een vlot dreef op een net met daarin lege flessen en voetballen. Een andere groep deed mee met een vlot met daarop niets anders dan een grote, leren zitbank.
Hoewel het niet razend druk was, stonden her en der toch behoorlijk wat toeschouwers naar de parade te kijken. Vooral op de bruggen over de grachten was het dringen geblazen voor een mooi plekje.
De tocht duurde van een tot vier uur. Hij begon bij het Westerdok en ging vervolgens via onder meer de Korte Prinsengracht, de Nieuwe Prinsengracht en de Plantage Muidergracht naar het Entrepotdok.
Er deden dit jaar ongeveer twee keer zoveel bootjes mee aan de Pieremachocheltocht als tijdens de vorige editie van Sail, vijf jaar geleden. Toen waren het er 23.
Naast de Pieremachocheltocht vond vrijdag ook de crew parade plaats. Ruim duizend bemanningsleden van de tall ships die tijdens Sail te bezichtigen zijn, bedankten de stad voor haar gastvrijheid.
Onder meer Russen, Omani, Engelsen, Bulgaren en Italianen begonnen de optocht vanaf de Kattenburgerstraat bij het marineterrein. Rond half vijf eindigde deze op de Nieuwmarkt. Hier werden de bemanningsleden warm onthaald.
De steelband (waarvan de muziekinstrumenten zijn gemaakt van olievaten) van de Marinierskapel voerde de parade aan, gevolgd door verschillende drumbands van de bemanningen zelf.
Elk land had zijn eigen kledingregels. Zo hadden bemanningsleden uit de Verenigd Koninkrijk piratenpakken aan. De Italianen waren iets netter gekleed: matroospakken en een pet.
De bemanningsleden van Amerigo Vespucci - ''het mooiste schip'' volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan - hadden ondanks het warme weer hun outfit compleet gemaakt met zwarte handschoenen.
(Bron)
'Behoud alle soorten niet realistisch meer'

UTRECHT - Het veranderende klimaat in Nederland is op termijn ongeschikt voor 15 procent van alle hier voorkomende dier- en plantensoorten.
Natuurbeleid dat is gericht op het behoud van alle dier- en plantensoorten is daarom niet realistisch meer en kan zich beter bezighouden met het vergroten van het aanpassingsvermogen van natuur.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft deze aanpassing van het Nederlandse natuurbeleid voorgesteld in de studie Adaptatiestrategie voor een klimaatbestendige natuur, dat het bureau vrijdag presenteerde in samenwerking met Wageningen UR (University & Research).
Nederland zal in de toekomst vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Als het natuurbeleid niet verandert zal de natuur kwetsbaar blijven voor de gevolgen van de klimaatverandering.
''Meer droogte, hitte en wateroverlast zullen er onvermijdelijk toe leiden dat bepaalde populaties achteruitgaan of zelfs uit Nederland verdwijnen'', aldus het PBL.
Het planbureau en de universiteit stellen voor om het natuurbeleid op een hele andere leest te schoeien. Uitgangspunt moet het aanpassingsvermogen van de natuur zijn.
''In grotere, aaneengesloten gebieden kunnen dieren en planten zich beter aanpassen om zo de gevolgen van extreem weer op te vangen."
"Als daarnaast natuurgebieden internationaal met elkaar verbonden worden, kunnen dier- én plantensoorten voor wie het hier te warm wordt, noordelijke en koudere streken bereiken'', adviseren PBL en Wageningen.
(Bron)

De truc is natuurlijk wel dat er dan ook meer 'exoten' zullen gaan voorkomen.
Koeienbloedbad door dronken herders

MINSK - Twee herders die een glaasje teveel op hadden, hebben een bloedbad veroorzaakt op het spoor in het noorden van Wit-Rusland. Door hun onoplettendheid belandde een deel van een kudde koeien op de rails.
Zeker 47 viervoeters vonden de dood toen er vervolgens uit beide richtingen nachttreinen passeerden.
De inzittenden van de treinen overleefden de aanrijdingen met de koeien. Niemand raakte gewond, zo meldde een woordvoerder van het ministerie van Noodsituaties in Wit-Rusland.
Het incident had plaats bij het dorp Chroestino. De kudde bestond uit meer dan 230 koeien.
(Bron)
Omstanders hinderen politie in Diamantbuurt

AMSTERDAM - Een groep van enkele tientallen omstanders heeft vrijdagmiddag de politie lastiggevallen toen die een jongen oppakte in de Diamantbuurt in Amsterdam. Daarbij ging er ook een steen door de ruit van een politieauto. Dat liet een politiewoordvoerder weten.
Agenten pakten rond kwart over drie een jongen op die een raam van een woning in de Jan Lievensstraat zou hebben ingegooid. Waarom hij dat deed, is niet bekend.
Een grote groep omstanders begon zich ermee te bemoeien. Een of meerdere personen gooiden ook met stenen, waarbij de ruit van de auto sneuvelde.
Met hulp van toegesnelde politiemensen werd de jongen die daar vermoedelijk voor verantwoordelijk was ook opgepakt.
De Diamantbuurt kwam in 2004 in opspraak, omdat een groep hangjongeren voor ernstige overlast zorgde.
Sommige bewoners werden lastiggevallen en een echtpaar voelde zich genoodzaakt te verhuizen vanwege de bedreigingen. Ook daarna zijn er af en toe problemen met jongeren geweest.
(Bron)
Amsterdam aarzelt over uitvoeren antikraakwet

AMSTERDAM - Amsterdam is niet van plan om panden te gaan ontruimen als zij daarna leeg blijven staan. Dat blijkt vrijdag uit antwoorden die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft gegeven op vragen van de VVD-fractie in de gemeenteraad.
''Het college heeft als uitgangspunt dat niet zou moeten worden ontruimd voor leegstand'', staat in de antwoorden te lezen.
''Dit betekent dat eigenaren voorafgaand aan een ontruiming moeten kunnen aantonen hoe zij hun pand direct na ontruiming weer in gebruik kunnen nemen.''
Ook stelt het college nog geen inventarisatie te hebben gemaakt van alle gekraakte objecten in de hoofdstad.
De VVD-fractie is er niet gerust op dat het college de antikraakwet die 1 oktober in werking treedt daadwerkelijk daadkrachtig gaat uitvoeren, stelt raadslid Frank van Dalen.
''Er is een nieuwe wet die kraken illegaal maakt'', zegt hij. ''Een nieuwe wet betekent nieuw beleid, ook voor Amsterdam. Zeker omdat die wet nieuwe instrumenten aanreikt om onnodige leegstand tegen te gaan.''
Collegepartij VVD wil dat het college eigenaren van gekraakte panden oproept zich te melden zodat een goed beeld ontstaat van de omvang van deze illegale situaties.
Eerder dit jaar namen de Eerste en Tweede Kamer de nieuwe antikraakwet aan. Kraken is daarmee 'crimineel' geworden en dus staat krakers een flinke celstraf te wachten als zij worden opgepakt.
(Bron)
DIET FOR STRESS

This diet is designed to help you cope with the stress that builds up during the day.

Breakfast:

1/2 grapefruit
1 slice whole wheat toast
8 oz. skim milk


Lunch:

4 oz. lean broiled chicken breast
l cup steamed spinach
1 cup herb tea
1 Oreo cookie


Mid-Afternoon snack:

The rest of Oreos in the package
2 pints Rocky Road ice cream, nuts, cherries and whipped cream
1 jar hot fudge sauce


Dinner:

2 loaves garlic bread
4 cans or 1 large pitcher Coke
1 large sausage, mushroom and cheese pizza
3 Snickers bars


Late Evening News:

Entire frozen Sara Lee cheesecake (eaten directly from freezer)



Rules for this Diet:

1. If you eat something and no one sees you eat it, it has no calories.
2. If you drink a diet soda with a candy bar, the calories in the candy bar are canceled out by the diet soda.
3. When you eat with someone else, calories don't count if you do not eat more than they do.
4. Food used for medicinal purposes NEVER count, such as hot chocolate, brandy, toast and Sara Lee Cheesecake.
5. If you fatten up everyone else around you, then you look thinner.
6. Movie related foods do not have additional calories because they are part of the entertainment package and not part of one's personal fuel. (Examples: Milk Duds, buttered popcorn, Junior Mints, Red Hots and Tootsie Rolls.)
7. Cookie pieces contain no calories. The process of breaking causes calorie leakage.
8. Things licked off knives and spoons have no calories if you are in the process of preparing something.
9. Foods that have the same color have the same number of calories (Examples are: spinach and pistachio ice cream; mushrooms and mashed potatoes).
10. Chocolate is a universal color and may be substituted for any other food color.
11. Anything consumed while standing has no calories. This is due to gravity and the density of the caloric mass.
12. Anything consumed from someone else's plate has no calories since the calories rightfully belong to the other person and will cling to his/her plate. (We ALL know how calories like to cling!)
13. If you eat ice cream with a fork, it has no calories.

REMEMBER: STRESSED SPELLED BACKWARDS IS DESSERTS
TT 110 Jongens gepakt voor mishandelingen

De politie heeft twaalf jongens aangehouden voor zes gevallen van mishandeling in Appingedam (Groningen).
In de nacht van 11 op 12 juli werden in het centrum van die stad binnen een paar uur zes mensen mishandeld.
De verdachten, tussen 13 en 26, komen uit Delfzijl en Appingedam. Ze zouden zonder enige aanleiding ruzie hebben gezocht met voorbijgangers en ook geweld hebben gebruikt. Een van de slachtoffers liep gebroken tanden op en de anderen hadden kneuzingen.
De verdachten zeiden volgens de politie dat ze onder invloed waren en handelden uit verveling en stoerdoenerij.

Dan ben je behoorlijk gestoord - omdat je je verveelt ga je mensen in elkaar rammen?
Cel geëist tegen verkrachtende dj

AMSTERDAM - Tegen de 37-jarige dj Florian K. uit Almere is vrijdag zeven jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam beschuldigt K., die in het Amsterdamse nachtleven als dj Funky Flo optrad, van het verkrachten van twee vrouwen en het aanranden van drie andere slachtoffers.
In totaal deden elf vrouwen aangifte van seksueel misbruik door de dj uit Almere.
Allen verklaarden in 2007 en 2008 na het uitgaan te zijn gevolgd door de man, die vervolgens in hun woning toesloeg. Tijdens een zitting in oktober 2009 achtte justitie vijf zaken bewijsbaar.
K. werd eind november 2008 opgepakt. Hij zit nog altijd vast.
(Bron)

Raar dat het dan bijna 2 jaar duurt voor de rechtszaak is afgerond.
'Oudste dierenfossielen ter wereld gevonden'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers beweren dat ze de oudste dierenfossielen ter wereld hebben ontdekt.
De vondst van de wetenschappers van de Universiteit van Princeton bestaat uit enkele fossielen ter grootte van een menselijke hand, die waarschijnlijk de overblijfselen van sponsdieren bevatten.
De onderzoekers troffen de gesteentes aan in het Australische nationaal park Flinders Ranges en schatten dat de dierlijke resten ongeveer 650 to 640 miljoen jaar oud zijn. Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
Als de datering van de nieuw ontdekte fossielen klopt, zijn ze ruim 90 miljoen jaar ouder dan de dierlijke fossielresten die tot nu toe bekend stonden als ‘de oudste’.
Sponsdieren worden al lange tijd gezien als de meest primitieve nog levende dieren op aarde. Genetische studies suggereren dat de organismen meer dan 540 miljoen jaar geleden ontstonden. De gefossiliseerde resten uit Australië zijn mogelijk het eerste fysieke bewijs van die theorie.
De Amerikaanse wetenschappers hebben de sponsdieren geïdentificeerd door kleine laagjes van de fossielen af te schaven, waarmee een 3D-afbeelding kon worden gecreërd.
Volgens hoofdonderzoeker Adam Maloof bewijst het patroon van asymmetrische vormen en wijde kanalen aan de binnenkant van de fossielen dat het gaat om gefossiliseerde fragmenten van sponsdieren en bacteriën.
“We denken echt dat we de oudste dierlijke fossielen hebben gevonden in de geschiedenis van de aarde”, verklaart Maloof in het Britse tijdschrift New Scientist.
Voorlopig houden andere wetenschappers een slag om de arm. Zo denkt de Britse deskundige Martin Brasier van de Universiteit van Oxford dat de fossielen ook wel eens resten van eencellige organismen zouden kunnen bevatten, in plaats van overblijfselen van sponsdieren.
(Bron)
Roemeen loopt uren over Alkmaarse daken

ALKMAAR - Een sprong in een sloot en een urenlange vlucht over Alkmaarse daken hielpen een 23-jarige Roemeense autodief vrijdagochtend niet om uit handen van de politie te blijven.
De man, die bij zijn vluchtpoging bovendien zijn enkel verbrijzelde, werd volgens de politie ingerekend vlak voordat hij opnieuw in een sloot in wilde springen.
Agenten zagen de Roemeen rond vier uur rijden in een auto op de Noorderkade in Alkmaar. Omdat de auto erg langzaam reed en over de weg slingerde, gaven de agenten een stopteken.
De 23-jarige bestuurder stopte en stapte samen met zijn passagier uit. Het duo liep in de richting van de agenten, maar draaide zich plotseling om en vluchtte via een sloot een woonwijk in.
Een ingezette politiehond trof de bestuurder aan bij een tuin. Maar agenten konden de man niet aanhouden omdat hij op het dak van een woning klom. De Roemeen liep vervolgens ongeveer twee uur lang over verschillende daken en haalde hierbij veel Alkmaarders uit hun slaap.
Rond zes uur verbrijzelde de verdachte zijn enkel toen hij van een dak sprong. De politie slaagde erin de verdachte aan te houden voor hij opnieuw via een sloot ontkwam. De compagnon van de Roemeen wist overigens wel te ontkomen.
(Bron)
Den Haag mag nepeieren tegen meeuwen inzetten

DEN HAAG - De gemeente Den Haag mag nepeieren blijven inzetten tegen meeuwen die overlast veroorzaken. Het ministerie van LNV heeft bezwaren hiertegen van de Vogel- en Dierenbescherming ongegrond verklaard, zo liet de gemeente vrijdag weten.
De dierenorganisaties vonden dat de gemeente Den Haag niet aannemelijk kon maken dat de overlast van meeuwen niet op een andere manier kon worden bestreden. Maar het ministerie vindt dat onzin.
De gemeente begon in april met een proef door eieren in nesten op plaatsen waar de zeevogels voor overlast zorgen te vervangen voor nepeieren om zo de meeuwenpopulatie tegen te gaan.
Volgens de gemeente hebben de meeuwen hier geen last van. In Leiden heeft een soortgelijk project al goede resultaten opgeleverd.
Meeuwen zorgen in de Hofstad voor de meeste overlast van april tot en met juli. In deze periode nestelen en broeden de vogels en krijgen zij jongen.
Vuilniszakken worden dan opengereten, er is geluidsoverlast en straten, woningen en auto's worden onder gepoept.
De gemeente Den Haag heeft de proef overigens begin augustus al afgesloten. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend, stelt een zegsvrouw. De pilot wordt de komende maanden grondig geëvalueerd. Daarna besluit de gemeente pas of de Haagse meeuwen volgend jaar weer worden bestreden met nepeieren.
(Bron)

vrijdag, augustus 20, 2010

Ouders vinden verloren zoon op kerkhof

LILLE - De ouders van een 42-jarige Fransman hebben een bizarre ontdekking gedaan tijdens de begrafenis van een familielid.
Onderweg naar de uitgang van een begraafplaats in de omgeving van de stad Lille in Noord-Frankrijk stuitten ze op een recent geplaatste grafzerk met daarop de naam van hun zoon, met wie ze maar geen contact konden krijgen in de dagen voor de begrafenis van het familielid.
La Voix du Nord publiceerde vrijdag een verhaal over het voorval, dat woensdag gebeurde. ''Binnen twee of drie seconden begon iedereen te schreeuwen'', aldus Elie Langlet, vader van de overleden man, tegen het dagblad.
Moeder Josianne viel volgens hem flauw. ''Ze begraaft haar broer en vindt haar zoon in een graf in de buurt. Dit is ongelofelijk.''
De zoon bleek al op 5 juli te zijn overleden, volgens de autoriteiten door natuurlijke oorzaak. De beheerder van de Hellemmes-begraafplaats had het stoffelijk overschot begraven in het hoekje voor arme mensen.
Het is niet helemaal duidelijk waarom de familie niet op de hoogte is gesteld van het sterfgeval. Volgens een woordvoerder van het kerkhof gebeurt het vaker dat iemand wordt begraven zonder dat er familie aanwezig is. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als er geen contactadres voor handen is.
De moeder verklaarde dat ze haar zoon in de dagen voor de begrafenis van haar broer een aantal keer probeerde te bereiken. Ze dacht dat haar zoon haar negeerde in verband met een eerdere ruzie.
Ze accepteert de gang van zaken niet en noemde het onvoorstelbaar dat niemand had geprobeerd de familie te bereiken ondanks de mogelijkheden van de moderne communicatietechnologie. ''Iemand heeft zijn werk niet gedaan'', aldus de moeder. ''Ik eis een verklaring.''
(Bron)
RTL-correspondent Conny Mus overleden

HILVERSUM - Tijdens een vakantie in Nederland is RTL-verslaggever Conny Mus overleden. Een hartaanval in de nacht van donderdag op vrijdag werd de 59-jarige nieuwsjager, die jaren actief was als correspondent in het Midden-Oosten, fataal.
Dat heeft RTL vrijdag bevestigd.
Mus werd op 21 oktober 1950 in Amsterdam geboren. Hij verhuisde in 1981 naar Israël waar hij korte tijd later de eerste stappen zette in de televisiewereld en de journalistiek.
Na verslaggevingsklussen in onder meer Roemenië, Cambodja en Moskou keerde hij terug naar het Midden-Oosten alwaar hij jarenlang als RTL-correspondent diende.
''Eigen verhalen maken, laten zien en horen dat je er bent - vooral ook het verhaal achter het nieuws maken - hoe treft het de mensen die er leven'', was zijn journalistieke credo.
RTL laat in een verklaring weten in Mus ''niet alleen een zeer gewaardeerde en geliefde collega, maar ook een gedreven en onverschrokken journalist te verliezen. Conny Mus was een icoon van het RTL Nieuws. Een man van het eerste uur. Een buitengewoon goede en bevlogen journalist, een voorbeeld voor veel collega's. Daarnaast was hij een lief en geweldig mens. Een trouwe vriend. En hij had heel veel vrienden. Zowel binnen RTL als daarbuiten. Iedereen hield van Conny'', aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.
(Bron)
'Kwetsbaarheid van diersoort bij kernramp te voorspellen'

AMSTERDAM - Het is mogelijk om aan de hand van het DNA van diersoorten te voorspellen hoe kwetsbaar ze zijn in het geval van een kernramp. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt in Tsjernobyl.
Veranderingen in het DNA die van generatie op generatie plaatsvinden zijn een goede graadmeter van de gevoeligheid van een diersoort voor radioactieve straling. Diersoorten die beschadigd DNA hebben dat nauwelijks wordt gerepareerd en dus veel aan verandering onderhevig is, zijn het meest kwetsbaar bij kernrampen.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van South Carolin in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Evolutionairy Biology.
“Deze informatie over het DNA van dieren is ruimschoots beschikbaar”, verklaart hoofdonderzoeker Tim Mousseau op BBC News. “Je kunt de DNA-sequentie van bijna elke soort opvragen en de veranderingen onderzoeken die over een bepaald tijdsbestek hebben plaatsgevonden.”
De veranderingen in het DNA van alle soorten worden bepaald door de natuurlijke balans tussen mutaties en het vermogen van de soort om beschadigd DNA te repareren.
Vooral felgekleurde vogels en vogels die over lange afstanden migreren zijn volgens de wetenschappers kwetsbaar bij een kernramp. “De mogelijke verklaring daarvoor is dat deze dieren minder efficiënte mechanismes hebben om DNA te repareren”, aldus Mousseau.
De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking door het DNA te onderzoeken van enkele diersoorten die ze uitgebreid hadden bestudeerd in Tsjernobyl, een gebied in Oekraïne waar in 1986 een grote kernramp plaatsvond.
Mogelijk valt aan de hand van de veranderingen in het DNA van een soort ook te voorspellen hoe kwetsbaar de dieren zijn voor uitsterving.
(Bron)
Belg neemt wapenarsenaal mee in vliegtuig

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft vrijdagochtend op Schiphol een 22-jarige Belg aangehouden die diverse ploertendoders, boksbeugels, een stroomstootwapen, een werpster, wurgstokjes en busjes met verboden gas in zijn bagage had zitten.
Zijn reisgenoot, een 20-jarige Belg, werd aangehouden omdat hij een werpster bij zich had. Volgens de marechaussee waren de twee aangekomen met een toestel uit Bulgarije.
De Belgen verklaarden dat ze de spullen die in hun bagage in het vliegtuigruim zaten, hadden meegenomen als souvenir.
De wapens zijn in beslag genomen. De 22-jarige Belg kreeg een dagvaarding en kon gaan. Zijn reisgenoot ontving een schikkingsvoorstel van 220 euro. Ook hij mocht naar huis.
(Bron)

Slim als je denkt dat dat niet opvalt.
'Geluidsstelsel Schiphol failliet'

DEN HAAG - Het huidige geluidssysteem van Schiphol is failliet en daarover was iedereen het eens.
Dat zei demissionair minister Camiel Eurlings donderdag nadat hij voorstellen voor een nieuw geluidsstelsel van oud-minister Hans Alders en belanghebbenden in ontvangst had genomen.
''Het bestaande systeem kent namelijk perverse effecten waardoor er soms meer mensen in de herrie zitten dan nodig is. Ik ben blij dat er nu een goed alternatief ligt waar omwonenden, de sector en de bestuurders het over eens zijn'', zei Eurlings donderdag.
Hij vindt dat belanghebbenden als Schiphol, het Rijk, KLM, bestuurders en omwonenden, verenigd in de 'Alders-tafel' een ''fantastisch resultaat'' hebben bereikt ''waarmee we nu zorgvuldig verdergaan.''
Hij stuurt het advies naar de Tweede Kamer, in de hoop dat op 1 november begonnen kan worden met experimenten met het nieuwe geluidssysteem.
Dat moet er voor zorgen dat luchthaven Schiphol verder kan groeien zonder dat de geluidsoverlast toeneemt. Dat kan onder door, afhankelijk van weer en veiligheid, te kiezen voor start- en landingsbanen die minder overlast veroorzaken. Ook is het mogelijk meer te landen in glijvlucht en meer te remmen op de banden dan op de motor.
(Bron)

En dit konden ze nu pas bedenken?
Veel gewonden door losgebroken stier

MADRID - Zo'n veertig toeschouwers van een stierengevecht in de Noord-Spaanse regio Navarra zijn woensdagavond gewond geraakt toen een losgeslagen stier inrende op het publiek.
De meeste slachtoffers kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Een tienjarige jongen moest voor controle naar het ziekenhuis.
Na vijftien minuten kon de stier gevangen worden, waarna het dier werd afgemaakt. In Spanje gaan steeds meer stemmen op om het stierenvechten te verbieden omdat het dieronvriendelijk zou zijn.
(Bron)

Als je voor je lol naar zoiets gaat kijken, moet je niet zaniken als je zelf wat oploopt.
Roemenië houdt vast aan antisemitische munt

BOEKAREST - De Roemeense Centrale Bank gaat door met het uitgeven van een munt die volgens het Holocaustmuseum in Washington en het Elie Wiesel Instituut in Roemenië antisemitisch is. Dat heeft de bankinstelling donderdag bekendgemaakt.
Om het 125-jarig jubileum van de Roemeens-Orthodoxe kerk te vieren heeft de bank vijf zilveren munten geslagen met daarop de afbeeldingen van vijf patriarchen sinds 1925.
Op de eerste van de vijf staat een afbeelding van Miron Cristea, die de kerk tussen 1925 en 1939 leidde en van 1938 tot 1939 premier van Roemenië was.
In die hoedanigheid nam hij een wet aan, waardoor 225.000 joden hun Roemeens staatsburgerschap afgenomen werd, oftewel 37 procent van de toenmalige joodse gemeenschap in Roemenië.
Roemenië was in de Tweede Wereldoorlog lange tijd een bondgenoot van nazi-Duitsland. Tussen de 280.000 en 380.000 Joden werden vermoord door de toenmalige autoriteiten in het Balkanland.
De Cristea-munt is uitgegeven vanwege diens activiteiten als kerkelijk leider en moet los worden gezien van zijn periode als premier, zo stelde de Roemeense Centrale Bank donderdag.
(Bron)

De munt zelf is natuurlijk niet antisemitisch, maar het is wel een lompe actie om zo iemand op een munt te zetten.
Man gooit met stenen naar auto's op A27

UTRECHT - Een 25-jarige man is woensdagavond aangehouden nadat hij vanaf een viaduct ter hoogte van de Utrechtse wijk Lunetten met stenen naar auto's op de A27 had gegooid. Dat maakte de politie donderdag bekend. Een steen vernielde de voorruit van een auto.
Getuigen belden de politie omdat ze de man zagen gooien. Toen de politie aankwam, hoorden de agenten dat de man mensen had bedreigd en aangevallen.
De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, probeerde te vluchten toen hij de agenten zag, maar kon korte tijd later worden aangehouden.
(Bron)
Ouder brein communiceert te veel

MICHIGAN - De reden dat ouderen vaak langzamer reageren, heeft te maken met het feit dat de connectie tussen de hersenhelften verslechtert. Onderzoekers zagen dat er hierdoor onnodig veel 'afgekletst' wordt in het ouderwordende brein.
Onze hersenhelften zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk, een zenuwbundel die ook fungeert als een soort stuwdam. Hier wordt besloten welke prikkels in één hersenhelft moeten blijven en welke boodschappen bedoeld zijn voor beide hersenhelften.
Bij ouderen functioneert deze dam minder goed. Zelfs wanneer zij in rust zijn, lopen boodschappen over van de ene naar de andere hersenhelft. Het was voorheen niet duidelijk of dit de ouderen hielp of juist hinderde, maar dit onderzoek van de University of Michigan lijkt er op te wijzen dat dit juist storend werkt.
Wanneer ouderen bijvoorbeeld een motorische taak moeten uitvoeren die maar in één hersenhelft - en dus één lichaamshelft - uitgevoerd moet worden, dan komen de boodschappen ook in de andere hersenhelft terecht.
Hierdoor hebben mensen de neiging om de andere helft van hun lichaam ook te bewegen. Dit verschijnsel wordt 'spiegelen' genoemd.
Bij andere aandoeningen waarbij de hersenbalk is aangetast, zoals multiple sclerose, is dit verschijnsel zichtbaar. Ook bij jonge kinderen bij wie de hersenbalk nog niet volledig is ontwikkeld, zijn deze spiegelbewegingen zichtbaar.
Voor de studie werden proefpersonen gevraagd om reactietijdtestjes te doen met een joystick in één hand. De resultaten van 20- tot 25-jarigen werden vergeleken met de uitkomsten van 65- tot 75-jarigen. Hun hersenfuncties werden gemeten met een fMRI-scan.
Hoe meer activiteit er aan de 'verkeerde' kant van het brein was, hoe langzamer de proefpersonen reageerden.
Volgens de onderzoekers is het echter wel mogelijk om achteruitgang van de hersenbalk tegen te gaan. In vorige studies zijn er al aanwijzingen gevonden dat conditietraining deze hersenbalk helpt opnieuw op te bouwen.
Het onderzoek verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Systems Neuroscience.
(Bron)
Moeder overvalt bank met 5-jarig dochtertje

CHEMNITZ - Werknemers van een bank in Duitsland keken donderdag vreemd op toen ze te maken kregen met een bijzonder duo overvallers. Een vrouw deed in een Sparkasse-filiaal in de oostelijke stad Chemnitz een overvalpoging samen met haar naar later bleek 5-jarige dochter.
De 34-jarige moeder bedreigde een bankmedewerkster met een mes en eiste volgens de politie een groot geldbedrag. De werkneemster van Sparkasse sloeg echter alarm, waarop de overvalster zich overgaf.
(Bron)

Misschien had ze geld nodig voor de kidneropvang.
Amsterdamse ambtenaren krijgen les in sociale media

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft zijn ambtenaren onderworpen aan een lesje ‘social media’. Twitter, Hyves of Facebook kunnen een waardevolle aanvulling zijn op gebruikelijke vormen van communicatie, zo luidt het argument.
“Vooral bij crisissituaties is het goed als de gemeente ook deelneemt aan sociale media. Je kunt zien wat er leeft en kunt geruchten oppikken en mogelijk ontkrachten”, aldus perswoordvoerder Ton Boon donderdag tegen Binnenlands Bestuur.
Boon gaf tijdens het zomerreces een cursus over het gebruik van sociale media aan werknemers van de verschillende Amsterdamse stadsdelen en diensten als brandweer en GGD.
Dat diensten als Twitter een flinke impact kunnen hebben bleek volgens de zegsman toen na een ongeluk met een metro binnen luttele minuten geruchten, filmpjes en foto’s op het microblog verschenen. Boon zegt zich te hebben verbaasd over de grote hoeveelheid onjuistheden die werden verspreid.
Boon hoopt dat sociale media onderdeel gaan uitmaken van communicatieplannen. “Nu zijn het vooral nog pioniers. Maar je kunt niet een netwerk opbouwen op het moment dat er een crisis is, dan moet alles al gereed staan. Zoals een officieel twitteraccount van de gemeente waarnaar je verwijst.’
(Bron)

"Boon zegt zich te hebben verbaasd over de grote hoeveelheid onjuistheden die werden verspreid." Met officiële berichten voorkom je dat echt niet.
Het enige dat anders geworden is door de social media, is het tempo waarin verhalen verspreid worden, niet het feit dat het gebeurt.

donderdag, augustus 19, 2010

Vader en zoon gewond na berispen wildplasser

ROTTERDAM - Een 45-jarige man en zijn 18-jarige zoon zijn woensdagavond neergeschoten in de Oleanderstraat in Rotterdam-Zuid.
Beiden raakten gewond aan hun bovenlichaam. De zoon was er ernstig aan toe, maar is inmiddels buiten levensgevaar, zo liet de politie donderdag weten. De schutter wist te ontkomen.
De vader sprak woensdagavond een man aan die tegen een gevel stond te plassen. Daarop ontstond onenigheid tussen de 45-jarige man en een groepje mensen die bij de wildplasser hoorden.
De zoon kwam zijn vader te hulp en een persoon uit de groep schoot op vader en zoon.
De twee gewonden wisten hun eigen woning in de Oleanderstraat binnen te gaan en de politie te waarschuwen. De politie is een buurtonderzoek begonnen. Ook zal de politie gebruik maken van beelden van bewakingscamera's op en rond de plaats van de schietpartij.
(Bron)
TT 133 Treitermail nekt Beierse bankrover

In Duitsland is een bankovervaller opgepakt nadat hij spottende mailtjes had gestuurd aan de politie.
Twee weken geleden pleegde de man een bankoverval in Beieren. Daarna mailde hij de politie omdat de berichtgeving over de bankroof volgens hem niet juist was. Verder zou de informatie over zijn leeftijd, lengte en accent niet kloppen.
Hij mailde ook de registratienummers van zijn identiteitskaart en rijbewijs.
De man van 19 voegde eraan toe dat hij in Hamburg zat. In die plaats pakte de politie hem een paar uur later op in een speelhal, tot grote verrassing van de overvaller zelf.

Hoe dom kun je zijn...
Hitler verwant aan Berbers en Joden

BRUSSEL - Hitler was genetisch verwant aan Noord-Afrikanen en Joden. Dat stelt een Belgische journalist na onderzoek van DNA van de voormalige nazileider.
Jean-Paul Mulders bemachtigde DNA bij verwanten van Hitler in Oostenrijk en de Verenigde Staten.
Hij kwam daardoor in het bezit van diens Y-chromosoom, dat van vader op zoon wordt doorgegeven.
Hitler bleek tot de zogenoemde haplogroep E1b1b te horen, die in West-Europa zeldzaam is. Deze groep ontstond in het noordoosten van Afrika en verspreidde zich via het Midden-Oosten naar Europa.
E1b1b komt vooral voor bij Berbers en Somaliërs, maar ook bij Asjkenazische Joden, aldus Mulders in het Belgische tijdschrift Knack.
''Je kunt dus, met de nodige relativering, stellen dat Hitler zelf verwant was met de mensen die hij zo minachtte.''
(Bron)

Aangezien de hele mensheid vermoedelijk dezelfde oorsprong heeft - via de apen naar de oermens en zo verder - is dat hele idee van een 'zuiver' ras al bizar, nog los van het idee dat het ene 'ras' beter of slechter zou zijn dan het andere.
Man vervolgd na beledigen motoragent

AMSTERDAM - Een 19-jarige Amsterdammer wordt vervolgd wegens belediging en smaad van de motoragent die in oktober vorig jaar een vrouw doodreed op een zebrapad in Amsterdam.
De man moet zich woensdag 25 augustus verantwoorden bij de rechter, zo blijkt uit de stukken van de rechtbank in Amsterdam.
De Amsterdammer verspreidde na het ongeval in de Diamantbuurt huis aan huis briefjes met de tekst 'Het was geen verrassing voor ons allen toen we hoorden dat het ome Harry Schumacher was die die mevrouw dood reed' en 'Hij heeft niet alleen ons onrecht aangedaan maar ook de vrouw die overstak en te vroeg het leven heeft verlaten. Omdat hij weer eens door rood reed zonder zwaailichten en sirenes'.
(Bron)
Verstrekken gratis heroïne is succesvol

UTRECHT - Heroïneverstrekking onder medisch toezicht in Utrecht werkt. Wethouder Victor Everhardt bevestigde woensdag een bericht hierover in de Volkskrant. ''De heroïneverslaafden zijn uit het straatbeeld verdwenen.''
Tien jaar geleden begon Utrecht met de gratis verstrekking van heroïne op medisch voorschrift, speciaal voor zwaar verslaafden bij wie geen enkele therapie hielp.
Zij zorgden destijds voor veel overlast, vooral in een tunnel bij winkelcentrum Hoog Catharijne. Volgens Everhardt (D66) is de stad door de komst van de speciale kliniek bijzonder opgeknapt.
''De criminaliteit die deze groep verslaafden veroorzaakte, is enorm afgenomen en zijzelf zijn er op vooruit gegaan.''
De verminderde overlast is deels ook te danken aan de methadonprojecten in de stad en de hostels voor drugsverslaafden, zo meldt de krant.
In de kliniek in Utrecht zijn sinds 2000 140 langdurig verslaafden behandeld. Op dit moment zijn er 47 patiënten in behandeling. De stad viert in september het 10-jarig bestaan van de kliniek met een symposium. Dan is er ook de mogelijkheid voor buurtbewoners om de kliniek te bezoeken.
(Bron)

woensdag, augustus 18, 2010

'Mammoet stierf uit door gebrek aan voedsel'

LONDEN - De mammoet is uitgestorven omdat er te weinig gras voor de soort beschikbaar was, niet door toedoen van de mens. Dat blijkt uit onderzoek van de Durham University, waar de BBC woensdag over schrijft.
Hoe de mammoet, een soort gigantische, harige olifant, is uitgestorven, is al jaren onderwerp van wetenschappelijk debat.
Professor Brian Huntley denkt nu zeker te weten dat de mens niets te maken heeft gehad met het verdwijnen van de mammoet.
Na de koudste periode van de laatste ijstijd, twaalfduizend jaar geleden, nam volgens de onderzoekers de hoeveelheid weideland dramatisch snel af.
''Het effect van klimaatverandering op de vegetatie is de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van mammoeten en andere grote herbivoren'', aldus Huntley.
De wetenschapper ontwierp een computerprogramma dat de vegetatiegroei in Europa van de afgelopen 42.000 jaar simuleert. Hij combineerde daarvoor modellen van plantengroei met gegevens over het klimaat.
Door de kou in de ijstijd nam de koolstofdioxide in de lucht af, waardoor er minder bomen groeiden. Het resultaat was een toendra, perfect geschikt voor mammoeten.
Naarmate het klimaat veranderde, nam de hoeveelheid koolstofdioxide toe en kregen bomen de kans te gaan groeien. De toendra's veranderden langzaam maar zeker in bos, waardoor de mammoet op zoek ging naar nieuw leefgebied, meldt de BBC.
De soort kwam daardoor circa 14.000 jaar geleden in Siberië terecht. Ongeveer vierduizend jaar geleden stierf de mammoet uit.
(Bron)
'Mens roeide gehoornde reuzenschildpad uit'

AMSTERDAM – Mensen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het uitsterven van een bijzonder soort reuzenschildpad met hoorns op zijn kop. Dat hebben Australische wetenschappers vastgesteld.
Wetenschappers van de Universiteit van New South Wales hebben eeuwenoude beenderen van reuzenschildpadden van de soort Meiolania gevonden op het eiland Vanuatu.
Bij de beenderen werden geen schilden of schedels van de dieren gevonden. Dat wijst er op dat mensen op de reuzenschildpadden jaagden, vanwege hun vlees.
Volgens de onderzoekers suggereert hun studie dat mensen een grote rol hebben gespeeld bij het uitsterven van megafauna, zeer grote zoogdieren die in het Pleistoceen op alle continenten voorkwamen. Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Reuzenschildpadden van de soort Meiolania waren ongeveer tweeënhalve meter groot en hadden twee hoorns op hun kop. De prehistorische dieren stierven ruim 3000 jaar geleden uit.
De leeftijd van de botten die op Vanuatu zijn aangetroffen, wijst er op dat de betreffende reuzenschildpadden ongeveer 200 jaar na de aankomst van de eerste mensen op het eiland zijn geslacht.
Volgens professor Chris Turney van de Universiteit van Exeter laat de Australische studie duidelijk zien dat mensen verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van veel grote zoogdieren.
“Het is een geweldig voorbeeld”, verklaart Turney op BBC News. “Je hebt een verbazingwekkend dier dat al miljoenen jaren overleeft op een eiland. Vervolgens arriveren daar mensen en is het dier binnen een paar honderd jaar uitgestorven.”
(Bron)
Koe neergeschoten in weiland Heeten

AMSTERDAM - In het Overijsselse Heeten is een koe neergeschoten in een weiland. De schutter vuurde vermoedelijk vanuit een nabijgelegen bosperceel. Onduidelijk is of sprake was van opzet, meldt de politie.
De eigenaar van het roodbonte dier belde de politie over het incident, dat vorige week dinsdag rond 21.45 uur plaatsvond aan de Haarlesedijk. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.
Volgens de politie heeft het dier de schietpartij overleefd, maar wie er op de koe heeft geschoten, is nog niet bekend.
"Het kunnen jagers of stropers zijn. Het is landelijk gebied, dus het vermoeden is dat het daar mee te maken heeft. Maar we houden alle opties open", zegt een politiewoordvoerder.
(Bron)
Jongeren joyriden in bouwput Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM - Jongeren hebben de afgelopen maanden meermalen na een avondje stappen ongehinderd kunnen rondrijden met graafmachines in de bouwput van metrostation Vijzelgracht in Amsterdam.
Dat meldt Het Parool dinsdag. Een van de joyriders, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt tegen Het Parool dat de hekken rond de bouwput gewoon openstonden, en dat de sleuteltjes in het contactslot zaten.
De jongeren zeggen grote schade te hebben kunnen aanrichten, met name met de boorkoppen die ze in de bouwput aantroffen: "Als we hadden willen rellen, dan hadden we niet alleen die wagens kunnen vernielen, maar bijvoorbeeld ook zo'n machine tegen een wand aan kunnen zetten en weg kunnen lopen. Er zijn genoeg mensen die de Noord-Zuidlijn graag zien mislukken."
De bouwput aan de Vijzelgracht is een van de gevoeligste onderdelen van de aanleg van de Noord-Zuidlijn, een metrolijn die Amsterdam-Noord met station Zuid moet verbinden. Door lekkages in de damwanden van het station verzakten enkele monumentale panden bij de bouwput, waarna de werkzaamheden maandenlang stil lagen.
Een woordvoerder van projectbureau Noord-Zuidlijn bevestigt tegenover Het Parool dat de sleutels in de graafmachines achterbleven. Dat zou een bewuste keuze zijn: zo kan er bij calamiteiten direct worden ingegrepen. De gemeente zegt dat de bouwput uit kostenoverwegingen niet 24 uur per dag bewaakt wordt.
(Bron)
Duitse huurdersbond eist 'schimmelpolitie'

BERLIJN - Duitsland moet een schimmelpolitie krijgen. Die moet verhuurders aanspreken op schimmel in woningen, de verwijdering van de zwammen eisen en desnoods boetes opleggen. Dit eist de DMB, de grootste Duitse belangenvereniging van huurders.
Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, dinsdag gemeld. Volgens de DMB is er in naar schatting 3 miljoen woningen in Duitsland sprake van overlast door schimmels.
De huurdersbond wijst erop dat schimmels gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Schimmels gedijen bij te veel vocht in de woning.
''Veel verhuurders doen niets aan de gebreken. In plaats daarvan verwijten zij de huurders dat zij verkeerd hebben gestookt of geventileerd'', aldus de DMB.
(Bron)
Bestuurders jaren zonder rijbewijs op de weg

ZWIJNDRECHT - Een 36-jarige man uit Zwijndrecht en een 40-jarige man uit 's-Gravendeel hebben jarenlang zonder rijbewijs gereden.
Opmerkelijk genoeg stapten ze beide al op 16-jarige leeftijd als bestuurder in de auto. Beiden werden maandag gesnapt, de een na twintig jaar en de ander na 24 jaar.
Politieagenten wilden de Zwijndrechtenaar maandag controleren. De man parkeerde bij het zien van de politie zijn auto en rende weg richting een winkelcentrum.
Hij wist aan zijn achtervolgers te ontkomen door een winkel binnen te gaan en er via de achterdeur weer uit te lopen.
Omdat zijn signalement inmiddels was verspreid, kon de politie hem even later in de buurt alsnog aanhouden. De man mag zijn auto houden, maar moet eerst rijexamen doen, voordat hij weer achter het stuur mag kruipen.
De inwoner van 's-Gravendeel reed maandag in Rijswijk, waar hij de aandacht van surveillerende agenten trok doordat hij voor elke bocht remde.
(Bron)
Verhagen praat ook partijbestuur bij

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen praat dinsdagavond ook het partijbestuur bij over de voortgang in de formatieonderhandelingen met de VVD en de PVV. Eerder dinsdag deed hij dat al met zijn fractie.
(Bron en meer)

Ik kreeg een vreemdsoortige aha-erlebnis toen ik NOVA zag. Een politiek verslaggever op een schemerige plek, die op opgewonden toon vertelt dat er van alles gebeurt maar dat er niks bekend is. Waarna er vuurwerk knalde en er gevraagd werd of de rook in beeld kon.
Toch liep het met Jacobse en Van Es anders af ;p
Zwaargewonde bij schietincident Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam is dinsdagavond een man zwaargewond geraakt bij een schietincident op de Rooseveltlaan.
Twee personen die betrokken zouden zijn bij het misdrijf zijn op de vlucht geslagen. Nadere bijzonderheden kon de woordvoerster nog niet geven.
Een buurtbewoner liet aan AT5 weten dat hij vijf à zes schoten hoorde en de twee mannen op een motor zag wegvluchten.
(Bron)

Je zou bijna denken dat het in de onderwereld weer aan het broeien is.
Q-koortsonderzoekers vinden zeldzame bacterie

LELYSTAD - Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad hebben in Q-koortsmonsters een heel zeldzame bacteriestam gevonden.
De bijzondere bacteriestam is, samen met de manier waarop geiten in Nederland worden gehouden, mogelijk het antwoord op de vraag waarom de Q-koorts juist in Nederland zo explosief is uitgebroken en bijvoorbeeld niet in Australië, een schapen- en geitenland bij uitstek.
Dat heeft dierenarts Fred van Zijderveld van het CVI dinsdag gezegd. Het CVI heeft tot nu toe in monsters vijftien bacteriestammen gevonden, waarvan er dertien in geitenstallen rondwaren.
Eén type overheerst echter en dat is een soort die in het buitenland maar heel weinig wordt gevonden. Het gaat om een zogenoemd virulent type, een soort die besmettelijk is en heftig om zich heen grijpt.
De bacterie is volgens Van Zijderveld duidelijk anders dan de andere, maar hij verwacht dat het nog wel een paar jaar kan duren voordat het CVI definitief uitsluitsel kan geven.
Q-koorts heeft sinds 2007 duizenden mensen getroffen. Daarnaast is nog een groot aantal mensen besmet zonder het te weten. Waarschijnlijk heeft bijvoorbeeld 80 procent van alle dierenartsen en veehouders Q-koorts gehad.
Er is ook een groep patiënten bij wie de ziekte chronisch wordt. De Q-koortsbacterie zit in uitwerpselen, vruchtwater en moederkoek van geiten en schapen en verspreidt zich via de lucht.
''In Nederland is de geitenhouderij na de varkenspest gigantisch toegenomen. In 2008 waren er 355.000 melkgeiten op vierhonderd bedrijven. Zoveel geiten op een kleine oppervlakte en deels ook nog dichtbij woonwijken zal zeker een deel van de oorzaak zijn dat de ziekte in Nederland zo toeslaat. Die factoren in combinatie met een bijzondere, sterke bacterie is misschien een verklaring'', aldus Van Zijderveld.
Het CVI probeert nu het DNA van alle stammen te ontrafelen en bekijkt daarna hoe de types zich gedragen bij verschillende dieren. Hopelijk rolt daar ook een beter geitenvaccin uit.
Volgens Van Zijderveld blijkt de grootschalige ruiming van melkgeiten eind vorig jaar wel te hebben geholpen: er zijn nog steeds zieken, maar in vergelijking met de voorgaande jaren veel minder.
(Bron)
Man rijdt met zijn vrouw op motorkap

BAKKEVEEN - De politie heeft dinsdag een 39-jarige inwoner van het Friese Surhuisterveen wegens poging tot doodslag aangehouden, omdat hij tien meter met zijn eveneens 39-jarige vrouw op de motorkap van zijn auto reed.
Dat heeft een woordvoerder laten weten.
Het tweetal kreeg in Bakkeveen ruzie in het bijzijn van hun twee kinderen. De man rende naar zijn auto om naar huis te gaan.
''De vrouw kon dit niet accepteren en is op de motorkap geklommen'', aldus de politie. De man is vervolgens met zijn vrouw op de kap weggereden.
Een 28-jarige inwoner van Hengelo sprak de man aan toen die stopte met rijden. De vrouw sprong van de motorkap af waarop haar man weer gas gaf. De Hengeloër en de vrouw konden nog net wegspringen.
(Bron)

dinsdag, augustus 17, 2010

Stuntende motorrijder raakt rijbewijs kwijt

BORCULO - Het uitvoeren van allerlei stunts heeft een 38-jarige motorrijder uit Vriezenveen zijn rijbewijs gekost. De man werd zondagmiddag betrapt op gevaarlijk rijgedrag op de provinciale wegen rond Borculo, Neede en Ruurlo, maakte de politie maandag bekend.
Zo bestuurde de Vriezenvener kilometerslang de motor staand op de pedalen in plaats van zittend op het zadel. Ook liet hij meerdere malen voor korte tijd het stuur los, waarbij hij zijn handen langs zijn lichaam liet hangen of achter zich hield.
Verder hanteerde de man de amazonezit, met beide benen links van het zadel, en ging hij tot slot met beide voeten op het zadel staan terwijl hij 80 km per uur reed.
Voor de politie was met deze laatste circusact de maat vol en zij zette de motorrijder aan de kant. Hij mocht zijn rijbewijs inleveren en kreeg ook een proces-verbaal voor een slecht leesbare kentekenplaat.
(Bron)
Koppen van katten gevonden in Helmond

HELMOND - In Helmond hebben voorbijgangers maandag voor de tweede keer binnen korte tijd de kop van een kat gevonden. In beide gevallen is er geen lichaam gevonden.
Medewerkers van de Dierenambulance gaan er van uit dat de dieren zijn onthoofd.
De vindplaatsen liggen ver uit elkaar. De eerste vondst op 22 juli was in het oosten van Helmond op de Rijpelberg. De vondst van maandag was aan de Europaweg aan de andere kant van de stad.
De vondsten zijn bij de politie gemeld, bevestigde een politiewoordvoerster dinsdag.
(Bron)

Sja, Helmond. "Helmonders worden wel 'kattenmeppers' genoemd, wat hun spotnaam is. Naar verluidt aten ze vroeger katten, of 'dakhazen', hetgeen mogelijk op de toenmalige armoede is terug te voeren." (Bron)
Inbreker fietst snelweg op

EDE - De politie heeft dinsdag op de snelweg A12 bij Ede een 19-jarige man uit Litouwen aangehouden, omdat hij op de snelweg fietste. De man was bovendien in bezit van inbrekersgereedschap en een vermoedelijk gestolen navigatiesysteem, aldus de politie.
Agenten kregen rond half zes 's ochtends meerdere meldingen van een in zwarte kledij gestoken fietser op de snelweg.
De agenten plukten de inwoner van Litouwen van de weg en troffen bij hem de verdachte spullen aan.
De man wordt nog gehoord, maar krijgt in ieder geval een boete van 95 euro voor fietsen op de snelweg.
(Bron)
Meer zeehonden in Waddenzee

PIETERBUREN - Het aantal zeehonden in de Waddenzee is dit jaar toegenomen. Medewerkers van de Zeehondencrèche in Pieterburen hebben tijdens vluchten boven het gebied 5600 gewone zeehonden en een klein deel grijze zeehonden geteld. Dat zijn er achthonderd meer dan in 2009.
''Ondanks klimaatverandering, vervuiling, verstoring en toename van ziekte heeft de populatie zeehonden zich toch weten te versterken'', aldus de Zeehondencrèche dinsdag.
Deze trend staat in schril contrast met omringende landen. In bijvoorbeeld Schotland en Engeland gaat het juist veel slechter met de zeehond. ''Het aantal daalt in rap tempo'', signaleert het opvangcentrum in het Noord-Groningse dorp.
De telling is bij laag water uitgegevoerd van Den Helder tot de Dollard. De dieren zijn gefilmd met een high definition camera.
Die legde ook 850 pasgeboren zeehondjes vast. Inmiddels heeft de Zeehondencrèche 125 zogenoemde huilers opgevangen: zeehondenbaby's zonder moeder.
Zorgwekkend is volgens het centrum het aantal zieke dieren dat in Pieterburen terechtkomt. Het gaat om zeehonden die zijn geïnfecteerd met longworm.
Hun immuunsysteem is niet sterk genoeg om een aanval van parasieten te pareren, aldus het Groningse opvangcentrum. Longwormen zijn parasieten die een vernietigende werking hebben op de longen van de zeehond.
(Bron)
In het kader van de krankzinnige mode"foto's" een wezen dat hopelijk gePhotoshopt is

maandag, augustus 16, 2010

Man verjaagt overvallers met samoeraizwaard

IJMUIDEN - Een supermarkteigenaar in IJmuiden heeft twee 16-jarige overvallers uit Amsterdam verjaagd met zijn samoeraizwaard. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt. De politie kon het tweetal na een zoekactie aanhouden.
De twee jongens stapten zaterdagmiddag de supermarkt aan de Kennemerboulevard binnen, bedreigden de eigenaar met een mes en eisten geld.
De winkelier pakte daarop een samoeraizwaard en joeg het duo zijn winkel uit. De jongens vluchtten het duingebied in. De politie vond de overvallers met behulp van een speurhond in het struikgewas.
(Bron)

En de winkelier krijgt gedonder wegens verboden wapenbezit?
Koetsier overleden na wilde rit met paard

ENKHUIZEN - Een koetsier die maandag in Enkhuizen zwaargewond raakte nadat het paard voor zijn koets op hol was geslagen, is later op de dag overleden.
Dat liet de politie weten. De koets botste na een wilde rit van enkele honderden meters op een auto en viel om.
De 76-jarige man uit Enkhuizen kwam hierdoor hard met zijn hoofd op het wegdek terecht en werd met ernstig hersenletsel overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam. Een bijrijder raakte lichtgewond.
Het paard sloeg hoogstwaarschijnlijk op hol omdat het dier schrok van lawaai van een reinigingswagen. De koetsier kon het dier en zijn wagen vervolgens niet meer onder controle krijgen.
(Bron)
Universiteit Monaco komt met luxe-studie

AMSTERDAM – Wie van luxe graag zijn beroep maakt kan vanaf dit najaar zijn heil zoeken in Monaco. De Internationale Universiteit van de zonnige stad biedt namelijk vanaf de herfst een masteropleiding in Luxe Verkoop Management aan.
Studenten zullen tijdens de colleges les krijgen over privévliegtuigen, jachten en dure tassen. Gucci en Ralph Lauren hebben onder andere meegewerkt aan de lesstof die in het Engels gegeven zal worden.
De studenten krijgen vakken als geschiedenis, trends en concurrentiebeleid in de luxe detailhandel. Daarnaast leren ze hoe er leiding gegeven moet worden aan personeel en hoe een winkel draaiende wordt gehouden.
De universiteit heeft de studie gecreëerd omdat er een grote vraag was naar personeel dat een expert is in het dure segment. Om werkervaring op te doen moeten de studenten daarom een stage van zeven maanden lopen bij een luxe winkel.
"De dagen zijn voorbij dat goederen alleen verkocht worden vanwege de allure van een bepaald merk", zegt een woordvoerder van de universiteit erover tegen BBC News.
Gedurende de studie wordt dan ook bijgebracht dat het winkelen bij een luxe merk een langdurige, emotionele band moet creëren tussen het label en de klanten. Daarom moet de winkelervaring uniek en prettig zijn.
De laatste tijd worden er vaak studies opgezet die zich richten op een specifiek gebied in de verkoop. Eerder dit jaar maakte het Engelse luxe warenhuis Harrods bekend een bachelor in verkoop aan te bieden aan hun personeel.
(Bron)
Beer bevrijd van plastic pot om hoofd

AMSTERDAM - Een jonge beer in Florida heeft tien dagen lang met een plastic pot om zijn hoofd rondgelopen waardoor hij niet kon eten of drinken.
De kleine zwarte beer werd eind juli door een voorbijganger samen met zijn moeder en twee broertjes gesignaleerd in het Ocala National Forest in de Verenigde Staten terwijl hij met zijn hoofd vast zat in de pot, zo is te zien op een foto van CNN.
Het gezinnetje had waarschijnlijk eten gezocht in de afvalbakken van het park, waarna het beertje vast kwam te zitten. Nadat het dier gespot werd hebben parkwachters tien dagen lang naar het 6 maanden oude dier gezocht, voordat ze hem uiteindelijk konden bevrijden.
Dat ging nog niet zonder slag of stoot: de moeder van het dier verzette zich flink tegen de vangst en werd uiteindelijk verdoofd zodat de parkwachters bij het beertje konden komen. Er werd al voor het leven van het dier gevreesd.
Het beertje dat in de Verenigde Staten nu bekend staat als 'jarhead' kon amper nog op zijn benen staan. Nadat hij een dag met zijn familie aansterkte is hij verderop in het bos vrijgelaten, zo is te zien op beelden [filmpje op dezelfde site] .
(Bron)
Warmtekrachtcentrale Novi Sad gestolen

BELGRADO - De complete warmtekrachtcentrale Miseluk in de Noord-Servische stad Novi Sad is de afgelopen zomer spoorloos verdwenen.
Volgens de zender B92, die dat maandag meldde, is alleen de fundering overgebleven. De centrale, die ruim vijfduizend huishoudens van warmte kan voorzien, was op het moment van de diefstal buiten bedrijf en werd daarom niet permanent bewaakt.
Volgens deskundigen hebben de dieven voor de demontage en de afvoer van de installatie twee tot drie weken nodig gehad. Bovendien moeten ze over een meer dan gemiddelde deskundigheid hebben beschikt.
De buit was dan ook niet gering. Die bestond om te beginnen uit twee stookketels, kompleet met branders en automatische bediening, die alleen al 150.000 euro per stuk waard zijn. Verder zijn alle ondersteunende apparatuur met pompen en bijbehorende elektronica, de gehele metalen overkapping van de installatie en enkele kilometers aan metalen pijpen verdwenen.
De eigenaar van de centrale, het openbaar nutsbedrijf Novosadska Toplana, die met de affaire nogal in zijn maag zit, heeft laten weten aangifte te hebben gedaan tegen onbekende daders.
(Bron)
Evolution of man:

Evolution of man
Kattenleed. Ik liep de badkamer in om te kijken of de wasmachine al klaar was. Die stond even stil, maar tussen twee programma-onderdelen in, dus nee, nog niet klaar.
Intussen rende Tijger de badkamer in, sprong op de wasmachine en ging liggen pronken: ze vindt het geweldig om daar te zitten, simpelweg omdat het niet altijd kan.
Prompt ging de wasmachine verder en begon water af te pompen - Tijger deed zo ongeveer een salto in één keer de wasmachine af en de badkamer uit, wegwezen van die herrie!
'Zelfmoord op spoor moet met 5 procent omlaag'

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail wil het aantal zelfdodingen op het spoor de komende vier jaar terugbrengen met 5 procent. Een woordvoerder heeft een bericht daarover in het vakblad Psy zondag bevestigd.
Het aantal zelfdodingen in Nederland is volgens recente cijfers van het CBS vorig jaar gestegen. In 2008 maakten 1435 mensen een eind aan hun leven. Vorig jaar steeg dat aantal met negentig gevallen tot 1525.
Volgens ProRail leert de ervaring dat ongeveer de helft van het aantal suïcides wordt gepleegd door mensen die in behandeling zijn bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, of daar in behandeling zijn geweest.
De spoorbeheerder wil samen met de psychiatrische inrichtingen maatregelen nemen om het aantal zelfdodingen naar beneden te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door in de buurt van psychiatrische inrichtingen hekken te plaatsen rond het spoor.
In Eindhoven is daarmee al een proef gedaan die succes gehad lijkt te hebben. Het idee bestaat ook om treinmachinisten in contact te brengen met psychiatrisch patiënten die suïcidaal zijn.
De machinisten zouden dan kunnen vertellen over de trauma's die ze oplopen als ze meemaken dat mensen zich voor hun trein werpen. Deskundigen hopen dat deze gesprekken mensen met zelfmoordplannen wakker schudden.
Uit de cijfers blijkt dat vooral jongens tot negentien jaar een eind aan hun leven maken en mannen tussen de veertig en zestig jaar.
Hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit in Amsterdam sluit in het artikel niet uit dat de stijging van het aantal zelfdodingen in 2009 te maken heeft met de economische recessie. Maar hij zegt dat de stijging ook toeval kan zijn.
In vergelijking met andere Europese landen komt zelfmoord door voor een trein te springen in Nederland relatief vaak voor. 12 procent van het aantal zelfdodingen vindt plaats op het spoor. In Duitsland en Zweden ligt dat percentage bijvoorbeeld ongeveer de helft lager.
(Bron)
Miss (15) raakt titel kwijt om haarkleuring

AMSTERDAM - Een 15-jarig meisje uit Nieuw-Zeeland moest haar missverkiezingkroontje inleveren nadat ze een foto van zichzelf op Facebook plaatste met bruin geverfd haar.
Voormalig blondine Olivia O'Neil won drie maanden geleden de titel 'Miss Teen Wanganui'. Enige tijd na de overwinning besloot de beauty haar haren bruin te verven. Ze plaatste vervolgens een foto met het resultaat op Facebook.
Barbara Osborne, organisator van de missverkiezing, was niet blij met de keuze van Olivia toen ze de foto zag. Ze reageerde: "Is dat een pruik? Ik hoop het, geef me geen hartaanval."
Olivia antwoordde op de reactie dat het geen pruik was en vulde aan dat als een Miss geen haren mag verven, ze dit niet wil zijn. Een heftige discussie volgde, waarin Barbara Osborne uiteindelijk verklaarde dat de15-jarige Miss geen manieren heeft en dat ze niet ver zal komen in deze wereld.
Na de discussie werden de kroon en titel al snel van Olivia afgenomen, aldus The Telegraph. [Hier een artikel met een foto na het verven.]
De ex-miss meent nu dat de organisator wel vaker dit soort streken levert. Zo zegt ze dat er veel geschreeuwd werd tijdens de verkiezing, de meisjes altijd veel make-up moesten dragen en dat de meisjes elke dag minstens twintig sit-ups moesten doen.
(Bron)

"Geef me geen hartaanval" - get a life zeg.
Man uur vastgebonden na overval supermarkt

HEEMSTEDE - Een medewerker van een supermarkt in Heemstede heeft maandagochtend vroeg een uur lang vastgebonden gezeten nadat de winkel was overvallen. Dat maakte de politie maandag bekend.
De overvallers wachtten het slachtoffer om half zes op bij de supermarkt aan de Glipperdreef en dwongen hem de kluis open te maken.
De gemaskerde overvallers gingen er met een onbekende buit vandoor en lieten het slachtoffer gekneveld achter. Hij was niet in staat alarm te slaan nadat zijn belagers er vandoor waren gegaan.
Collega's vonden de man om half zeven en alarmeerden de politie. Met welk vervoermiddel de overvallers zijn gevlucht, is niet bekend. Wel is duidelijk dat ze donker gekleed en gemaskerd waren.
(Bron)
Ernstige zorgen over anti-piraterijverdrag

AMSTERDAM - Een groep Nederlandse organisaties, waaronder de Consumentenbond, heeft de Nederlandse regering opgeroepen de transparantie en inhoud van de gesprekken rond anti-piraterijverdrag ACTA te verbeteren.
Dat blijkt uit een open brief die de organisaties, waar ook digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom deel van uitmaakt, naar het ministerie van Economische Zaken hebben gestuurd.
In de brief uiten de organisaties hun 'ernstige zorgen' over de totstandkoming en de inhoud van ACTA, een verdrag tussen onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten over de bestrijding van piraterij en namaakartikelen.
"Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om de transparantie rond ACTA te vergroten en de reikwijdte te beperken tot de bestrijding van namaakgoederen", zo schrijven de instanties.
De onderhandelingen vinden grotendeels in beslotenheid plaatst, tot ergernis van critici. "ACTA raakt talloze belanghebbenden in de informatiemaatschappij. Deze belanghebbenden krijgen door de intransparante besluitvorming echter vrijwel geen inspraak", aldus de brief.
"Dit gebrek aan transparantie is niet acceptabel en leidt bovendien tot een verminderd draagvlak voor aan ACTA gerelateerde nationale wetgeving, zeker nu andere verdragen in veel meer openheid zijn onderhandeld."
Volgens de organisaties kan ACTA leiden tot zelfcensuur van onze informatie-infrastructuur en daarmee tot verschraling. Uit de onderhandelingsteksten blijkt namelijk dat de partijen online tussenpersonen willen inzetten bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten.
"Aan de hand van een recent uitgelekte tekst kan zelfs worden opgemaakt dat het linken naar inbreukmakend materiaal als auteursrechtinbreuk zou kunnen worden aangemerkt", zo staat in de brief. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat individuen die in blogs of op fora wijzen op illegale content, vervolgd worden voor het plaatsen van deze links.
Daarom willen de organisaties dat de Nederlandse regering zich hard maakt voor een beperking van het verdrag tot namaakgoederen en een uitbreiding naar de intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving tegengaat.
De brief is ondertekent door Bits of Freedom, de Consumentenbond, FOBID, Free Knowledge Institute, HCC, Health Action International Europa, Vereniging Internet Society Nederland, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Nederland Kennisland, Open Domein, Platform Burgerrechten, Stichting Privacy First, Vereniging Vrijbit en Stichting VrijSchrift.
(Bron)
Donner wil aannemen gehandicapten stimuleren

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) trekt een half miljoen euro uit om het bedrijfsleven te stimuleren meer mensen met een handicap aan te nemen.
Donner maakte dat maandag bekend tijdens een bijeenkomst met bedrijven die werkplekken hebben voor jonggehandicapten en mensen in de sociale werkvoorziening.
De subsidie gaat naar MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die maatschappelijk verantwoord ondernemen bij het bedrijfsleven stimuleert.
(Bron)
Veel scheepjes in problemen door harde wind

IJMUIDEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het zondagmiddag erg druk gehad met tientallen zeilschepen en motorschepen die door de harde wind in de problemen kwamen. Dat heeft een woordvoerder gemeld.
In totaal kwamen zondagmiddag achttien reddingsstations van de KNRM over de hele kust meerdere keren in actie. Volgens de zegsman is dat ''erg veel voor een zondagmiddag''. Het ging vooral om zeilschepen die water maakten of zelfs omgeslagen waren en motorschepen die door de zware golfslag motorstoring hadden gekregen.
Door de koude wind waren er gelukkig maar heel weinig zwemmers in zee, stelt de reddingsmaatschappij. Ook surfers kwamen amper in de problemen, omdat ''met zulke harde wind doorgaans alleen zeer geoefende surfers het water op gaan''.
Voor de kust van Goeree-Overflakkee was zondag aan het eind van de middag enige tijd een zwemmer vermist. Maar na een zoekactie van de KNRM werd die weer gevonden.
Het KNMI waarschuwt dat de harde wind maandag aanhoudt. Voor de kust bereikt de wind naar verwachting kracht 6 tot 7, dezelfde sterkte als zondag.
(Bron)

Ik hoorde zaterdag een nieuwsbericht dat veel zwemmers in de problemen waren geraakt wegens sterke stromingen - op stranden met een strandwacht wordt daar doorgaans duidelijk voor gewaarschuwd, en de stromingen waren vooral sterk bij pieren. Goh. Verrassend.

zondag, augustus 15, 2010

Breuksteen verdwijnt langs oever IJssel

ARNHEM - Rijkswaterstaat gaat langs de IJssel waar mogelijk breuksteen langs de rivieroever verwijderen. De bedoeling is dat de rivier daardoor weer zand op de oevers kan afzetten en zo ruim baan biedt aan flora en fauna.
Het verwijderen van breuksteenbestortingen is een gevolg van het project Rijn in Beeld, dat in 2009 van start is gegaan.
Aan het project doen behalve Rijkswaterstaat onder andere het ministerie van LNV, de Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer en natuurontwikkelingsorganisatie Ark mee.
Het project moet aantonen wat het resultaat is van 20 jaar natuurbeheer langs de grote rivieren, hoe nieuwe initiatieven als nevengeulen graven uitpakken en wat er in de toekomst moet gebeuren.
De IJssel is net als de Waal een aftakking van de Rijn. Sinds de jaren zestig maakte Rijkswaterstaat de oevers sterker door ze te bestorten met steen en puin.
De rivier heeft daardoor het karakter van een 'stromend kanaal' gekregen, aldus Ark. Door het breuksteen weg te halen, kan de rivier weer zand op de oevers afzetten.
Dat zandige oevers goed zijn voor de natuur, blijkt langs de Waal, de drukstbevaren rivier van Europa. Sinds de natuur op plekken langs die rivier zijn gang mag gaan, zijn tal van bedreigde stroomdalplanten teruggekeerd, net als dagvlinders, sprinkhanen en veel vogelsoorten.
Langs de IJssel verwachten natuurbeheerders onder meer wilde marjolein, kleine steentijm en ereprijs.
Anderhalve kilometer IJsseloever bij Welsum is deze zomer alweer zandig gemaakt. Tot 2015 volgt nog eens 35 kilometer IJsseloever. In 2027 moet zeker 85 kilometer oever langs de IJssel weer zandig zijn, aldus Rijkswaterstaat.
Het project Rijn in Beeld bestrijkt een groot gebied van de Vreugderijkerwaard bij Zwolle en de Ossenwaard bij Deventer tot aan Slot Loevestein op de grens van Zuid-Holland en Gelderland.
Tot eind 2012 hebben allerlei onderzoeken en werkzaamheden plaats. Voor het publiek komen er excursies.
(Bron)
Duitse werkgevers tegen anoniem solliciteren

HAMBURG - Duitse werkgevers voelen niets voor het regeringsplan om sollicitaties anoniem te maken. Het idee zou moeilijk in praktijk zijn te brengen. De werkgevers vrezen een toename van de bureaucratie.
Alleen al het aantal gesprekken met sollicitanten zal stijgen, klaagt de voorzitter van de Duitse bond van werkgevers, Dieter Hundt, in de Duitse krant Hamburger Abendblatt. Volgens hem spannen bedrijven zich nu al in om discriminatie te vermijden.
Hunft reageert op een proefproject dat in september begint. Een ministerie is bij de test betrokken.
De leidster van het overheidsbureau tegen discriminatie, Christine Lüders, verdedigt de anonieme sollicitaties. Volgens haar worden mensen boven de vijftig jaar, vrouwen met kinderen en sollicitanten met buitenlandse namen vaak als eersten ''uitgesorteerd''.
Zij wijst er verder op dat sollicitatieformulieren makkelijk anoniem kunnen worden gemaakt.
(Bron)

Waarom zou het aantal gesprekken dan stijgen? Bewijst dat niet dat dat anoniem solliciteren eigenlijk broodnodig is? (Als je 'te oud' bent word je daarna alsnog afgeserveerd, dat zegt dus genoeg over de eerlijkheid van de potentiële werkgevers.)
'Obama voert in tiental landen schaduwoorlog'

NEW YORK - De Amerikaanse president Barack Obama heeft de strijd tegen terroristen aanzienlijk uitgebreid, zonder dat publiekelijk te erkennen.
De Verenigde Staten voeren inmiddels in een tiental landen een schaduwoorlog tegen het radicaalislamitische terreurnetwerk al-Qaeda en diens bondgenoten.
Dat stelt de Amerikaanse krant The New York Times. Volgens het blad zet Obama versterkt de strijd voort die onder zijn voorganger George Bush begon. Daarbij worden zowel de strijdkrachten als de inlichtingendiensten ingezet.
Het Witte Huis intensiveerde onder meer het aantal raketaanvallen door onbemande vliegtuigjes op islamisten in Pakistan. Ook gaf de regering-Obama toestemming voor aanvallen op leden van al-Qaeda in Jemen en Somalië en voor geheime operaties vanuit Kenia. Verder werden samen met Europese bondgenoten terreurorganisaties in Noord-Afrika aangepakt.
Het beleid van de regering verandert de inlichtingendienst CIA steeds sneller in een paramilitaire organisatie, concludeert de krant. Het ministerie van Defensie op zijn beurt lijkt steeds meer op de CIA omdat speciale troepen steeds vaker voor spionagemissies wordt ingezet, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten.
Amerikaanse regeringsfunctionarissen benadrukken de voordelen van een strijd in de schaduw. Irak en Afghanistan ontnuchterden Amerikaanse politici en kiezers door de enorme kosten van grote oorlogen die regeringen ten val brengen, jaren bezetting vereisen en tot verdere radicalisering in de hele moslimwereld kunnen leiden.
Obama's belangrijkste antiterreuradviseur, John Brennan, zei eerder al dat de VS voortaan meer zullen vertrouwen op de scalpel dan op de hamer.
(Bron)
Man rijdt met uzi in auto

SEVENUM - De politie heeft zaterdagavond in zijn woonplaats een 41-jarige man uit Sevenum aangehouden, die in zijn auto rondreed met een uzi pistoolmitrailleur met enkele volle magazijnhouders.
Ook vond de politie in zijn auto een flobertgeweer en bij de man thuis nog eens munitie, stroomstootwapens, patronen, messen en hennep.
De politie, die dit zondag bekendmaakte, wilde niet zeggen wat de man met de wapens van plan was. De politie was getipt dat hij met vuurwapens in zijn auto rondreed.
Na een achtervolging kon de man op de Heerstraat worden aangehouden. Hij bleek onder invloed van drugs te verkeren. Met behulp van een politiehond werd de man in de boeien geslagen.
De politie heeft de wapens en drugs in beslag genomen. De man zit in de cel en wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter commissaris.
(Bron)
'Duizenden Berlijners rijden zonder geldig rijbewijs'

BERLIJN - Mogelijk duizenden Berlijners lopen het risico hun rijbewijs kwijt te raken. Zij hebben het document te danken aan een corrupte rij-instructeur of -examinator. Dat heeft de krant Berliner Morgenpost zondag gemeld.
Het stadsbestuur heeft een speciaal bureau in het leven geroepen om de geldigheid van de rijbewijzen te onderzoeken. Sinds 1 januari 2007 heeft dat 3655 documenten onder handen genomen, omdat er mogelijk sprake was van fraude bij de verstrekking ervan.
Meer dan 2200 mensen met een rijbevoegdheid bleken niet over de theoretische kennis en praktijkervaring te beschikken om veilig achter het stuur plaats te kunnen nemen. Bij slechts 40 procent was er niets aan de hand.
948 mensen hebben na het onderzoek hun rijbewijs vrijwillig afgestaan. Aan 1156 mensen is de rijbevoegdheid ontnomen en 145 hadden hun rijbewijs al door een verkeersovertreding moeten afstaan, terwijl het onderzoek naar de geldigheid van het document nog liep.
In de Duitse hoofdstad gaan er veel verhalen rond over het gemak waarmee men aan een rijbewijs kan komen.
Dat is vooral interessant voor degenen die zich de dure rijopleiding willen besparen of wier Duits voor het rijexamen te slecht is.
Rij-instructeurs en -examinatoren die een oogje toeknijpen, zouden soms 2000 euro of meer krijgen. In slechts enkele gevallen zou het de justitie zijn gelukt de fraudeurs te ontmaskeren.
(Bron)
'Balkenende niet te porren voor ministerspost'

AMSTERDAM - Jan Peter Balkenende zal niet als minister aantreden in een volgend kabinet. De VVD zou de huidige demissionaire premier hebben gepolst voor de post van Buitenlandse Zaken.
Dat schrijft het Financieele Dagblad zaterdag op basis van Haagse bronnen.
Balkenende zou de formatie van een nieuw kabinet veel te traag vinden verlopen. Volgens de krant trekt hij zich liever vandaag dan morgen terug uit de politiek.
Begin deze week begonnen onder leiding van informateur Ivo Opstelten de officiële onderhandelingen tussen de VVD, PVV en CDA. Doel is te komen tot een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat in de Tweede Kamer steun krijgt van de PVV.
(Bron)

De VVD heeft JPB gepolst? Ik vraag me steeds meer af waar ze mee bezig zijn.
'Cadetten slachtoffer wangedrag'

AMSTERDAM - Studenten en instructeurs op de Nederlandse Defensie Academie maken zich schuldig aan racisme, aanranding en vrouwenhaat.
Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van dossiers van militaire vakbond Acom, die de krant zag.
Zeven mensen op de voormalige KMA hebben recentelijk hiermee te maken gehad.
"Fysiek geweld en seksuele intimidatie zijn onacceptabel op een kaderopleiding van defensie", zegt Acom-voorzitter Jan Kleian tegen de krant.
Voormalig docenten van de opleiding vertellen dat dit het topje van de ijsberg is, omdat de praktijken ook spelen onder cadetten die geen lid zijn van de vakbond.
Een cadet van Turks-Nederlandse komaf moest aanhoren hoe zijn medestudenten riepen: "Wat zijn Marokkanen die roeien? Dat zijn niet uitgeroeide Marokkanen.". Een ander werd door cadetten aangerand. De leiding heeft volgens de krant nooit iets gedaan om de daders te straffen.
(Bron)

"Onacceptabel op een kaderopleiding" - mag het op lagere niveaus dan wel? Ik mag hopen dat het 'gewoon' verkeerd geformuleerd is.
Zweedse piloot landt op boomtoppen

STOCKHOLM - Een Zweedse piloot had zaterdagmiddag waarschijnlijk een engeltje aan boord, toen hij direct na de start een noodlanding moest maken.
Calle Hyllander steeg rond 14 uur op van sportvliegveld Frölunda ten noordwesten van Stockholm, maar de motor van zijn ultralichte toestel haperde.
Hij landde op 20 meter hoge berkenbomen, klauterde zelf naar beneden en belde de hulpdiensten, aldus Zweedse media. De Zweed bleef ongedeerd op wat houtsplinters in zijn ogen na.
(Bron)

Houtsplinters in je ogen lijkt me anders geen pretje.
Vrouw bevalt op snelweg bij Kaag

KAAG - Eerst een Dakotavliegtuig, toen een baby. Op de snelweg A44 bij Kaag is vrijdagavond een vrouw bevallen van een jongetje.
De plaats van de bevalling was vlakbij het viaduct waar in de nacht van donderdag op vrijdag een dieplader met daarop het historische vliegtuig klem kwam te zitten.
De vrouw beviel in een ambulance die stilstond op de vluchtstrook van de snelweg. De politie assisteerde door het achteropkomende verkeer op de ambulance te attenderen.
Nadat het jongetje was geboren, hebben de agenten de ambulance begeleid naar het LUMC in Leiden. Moeder en zoon maken het goed, zo maakte de politie vrijdag bekend.
(Bron)
Lourdes ontruimd na bommelding

LOURDES - De politie in het Mariabedevaartsoord Lourdes in het zuiden van Frankrijk heeft zondag ongeveer 30.000 pelgrims geëvacueerd, nadat een bommelding was binnengekomen. De gelovigen vierden het feest van Maria Tenhemelopneming.
Een politiewoordvoerder zei dat er een anonieme melding was binnengekomen waarin werd aangekondigd dat rond 15.00 uur in de heiligdommen van Lourdes vier bommen zouden ontploffen.
''Wij proberen de heiligdommen te ontruimen en te voorkomen dat de mensen die er zijn vertrokken om te gaan lunchen, er terugkeren'', aldus de woordvoerder.
Het is nog niet bekend van wie de bommelding afkomstig is. Er zijn vooralsnog geen explosieven gevonden.
Of onder de bezoekers ook Nederlanders zijn, is niet bekend. Er is momenteel geen georganiseerde reis vanuit Nederland naar het Franse bedevaartsoord.
Dat laat een woordvoerster van de Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) desgevraagd weten. De zegsvrouw sluit niet uit dat Nederlanders op eigen gelegenheid in de pelgrimsplaats zijn.
Lourdes ligt in het zuidwesten van Frankrijk, vlakbij de grens met Spanje. In 1858 zou de 14-jarige Bernadette achttien keer Maria hebben gezien in een grot. Het Zuid-Franse plaatsje groeide door de verschijning uit tot een van de bekendste katholieke bedevaartsoorden.
(Bron)

Heiligbommen?
Jongen steekt straatcoach in hand

UTRECHT - Een 17-jarige jongen uit Utrecht heeft zaterdagavond een 23-jarige straatcoach in Utrecht met een mes in zijn hand gestoken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De coach was samen met een collega aan het werk. Op de Burgjeslaan kwamen ze de jongen tegen en groetten hem. De jongen begon daarop te schelden en stapte bij iemand in de auto. Even later kwamen ze de auto met de jongen weer tegen op de Boomgaardlaan.
De 17-jarige stapte uit en begon weer te schelden. De coaches probeerden hem tot bedaren te brengen. Daarop pakte de jongen een mes en stak de straatcoach in zijn hand. Hij moest naar het ziekenhuis om de steekwond te laten behandelen.
De jongen is overmeesterd en ingesloten.
(Bron)
Twee gewonden door vechtpartij op snelweg

GORINCHEM - Twee mannen zijn zaterdagavond rond tien uur mishandeld tijdens een vechtpartij op de snelweg A27 tussen Lexmond en Gorinchem. De vechtpartij vond plaats op de linkerrijbaan na een aanrijding tussen twee auto's. Dat meldde de politie.
De twee slachtoffers zijn waarschijnlijk geslagen met een hard voorwerp. Zij raakten gewond. Een man is aangehouden voor mishandeling. De politie onderzoekt nog wat er precies gebeurd is.
(Bron)
Kinderen slaan jongen het ziekenhuis in

HEERLEN - Een 15-jarige jongen uit Geleen moest in de nacht van vrijdag op zaterdag in het ziekenhuis worden opgenomen na te zijn mishandeld door een 13-jarige jongen en een 14-jarig meisje uit Heerlen.
Dat gebeurde op de Beitel in Heerlen, toen de 15-jarige na een avondje stappen bij de tienerdisco samen met een vriend op zijn vader stond te wachten, maakte de politie zondag bekend.
Het begon ermee dat de 13-jarige het tweetal zei dat ze weg moesten gaan. Om ruzie te voorkomen deden ze dat, maar het slachtoffer werd even later op de grond geduwd en vervolgens geslagen, geschopt en beroofd.
Pas toen een andere jongen zich ermee bemoeide, stopte de mishandeling. De vlak daarop gearriveerde vader hoorde wat er gebeurd was en belde de politie, die beide verdachten oppakte. Het slachtoffer heeft onder meer een hersenschudding opgelopen.
(Bron)
Dode tijdens Dodentocht

ANTWERPEN - De zogenoemde Dodentocht in het Belgische Bornem, ten zuidwesten van Antwerpen, heeft een leven geëist.
Een deelnemer aan de wandeltocht van honderd kilometer bezweek driehonderd meter voor de eindstreep aan een hartstilstand.
Dat maakte de organisatie van het evenement zaterdag bekend. Het 59-jarige slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar overleed in een ziekenhuis. De man had de Dodentocht al vijf keer tot een goed einde gebracht.
In totaal deden zo'n tienduizend mensen mee aan de 41ste editie van het wandelfestijn, dat vrijdagavond was begonnen. Ruim 6500 wandelaars haalden de eindstreep.
(Bron)