zaterdag, november 02, 2002

O ja, Klaas Vaak, of wie er ook voor de dromen zorgt: ik heb een verzoek. Of ik vannacht niet weer wakker hoef te worden van verbazing, omdat ik bij een soort kruising van een duin en beboste heuvel sta, met zandpaden die zo ongeveer recht omhoog lopen. Dat kan niet, en ik was zo verbijsterd dat ik er wakker van werd.
Ik duik het bed maar weer in. Morgen om acht uur beginnen, maandag om half zeven, twee dagen vrij, vroege dienst + griepprik, nog drie vroege diensten en dan tien dagen vrij (de vakantiedagen moeten op).
NOS-TT 401 za 02 nov

In Melbourne is sprake van de ergste droogte in een eeuw en dus moet iedereen zuinig zijn met het nat. De bevolking is nu aangespoord om samen te douchen. "Ook mensen zonder eega hebben vast wel een vriend met wie ze het bad kunnen delen", aldus de minister.
Ik heb gewerkt vandaag. Maar ik heb bijna niets gedaan. Even lang pauze gehad als ik gewerkt heb geloof ik, en ik heb nog wat pauzes afgewimpeld ook. Normaal is er 1 aflosser (die dus het werk overneemt van degene die pauze heeft), nu waren er om duistere redenen twee aflossers. Klusjes die doordeweeks zijn blijven liggen, zijn nu dus af. De dikke zaterdagkrant is uit. Cryptogrammen opgelost. De vakantiefoto's van de collega die net terug is, bewonderd.
Morgen moet ik weer werken. Ik denk dat ik een dik boek meeneem.

vrijdag, november 01, 2002

NOS-TT 114 vr 01 nov

Huizen in Emmen onder stroom

EMMEN De politie in Emmen heeft de bewoners van 450 huizen in de wijk Bargeres gewaarschuwd dat hun woning onder stroom stond. Nader onderzoek van leverancier Essent wees uit dat dit bij hooguit vijftien huizen het geval was.
Een vrouw zou door een stroomstoot een brandwond hebben opgelopen. De politie zette geluidswagens in om de bewoners op te roepen geen metalen voorwerpen als kranen of radiatoren aan te raken. Ook via radio en tv werd gewaarschuwd.
Het ging om een spanning tussen de 220 en 380 volt. Bij de politie en bij Essent stond na de waarschuwing de telefoon roodgloeiend.
Ik hoorde dat een SGP-er wist waar alles aan ligt. Dan weet je al wel zo'n beetje wat er komen gaat, zeker als je in een plaats bent opgegroeid waar de ene groep vond dat de andere groep niet streng genoeg was, en de kerkgebouwen steeds verder weg werden gebouwd, omdat dichtbij al volgebouwd was door eerdere afsplitsingen. En maar lopen op zondag, een paar keer per dag, regen, wind, storm, ijs, sneeuw: donderde niet. Ik vond dat altijd wel knap, en ik was een beetje jaloers: het leek me zo heerlijk als alles zo duidelijk was.
Maar goed, die SGP-er wist het dus ook: de gebeurtenissen rond Pim Fortuyn, de dood van Claus, en het slechte weer deze zomer, het ligt er gewoon aan dat we te ver van god zijn afgeraakt. Pardon: God, met hoofdletter. Ik was me er niet van bewust dat we zulk slecht weer hebben gehad deze zomer - vriendje werkt 's zomers buiten en kon bijna altijd op pad. Er zijn wel zomers geweest dat ie vooral thuis zat te wachten tot ie weer op pad kon zonder te verzuipen.
Ik snap dat dus niet. Ik kan me nooit zo goed voorstellen dat mensen kunnen geloven, omdat ik het zelf niet kan. Maar ik zie ook dat sommige mensen er veel steun aan hebben - prima dus. Zolang ze mij niet dwingen om te geloven, en dat doen de meesten niet.
(Het principe van de straffende god kan ik echter niet begrijpen.)
Het lijkt me wel heel vervelend als je zo zeker weet hoe het allemaal zit, en de meeste mensen luisteren niet naar je.
Het duurt tegenwoordig schijnbaar twee uur voordat de Loglijst weer eens langs komt. Of de bot leest alles, of we zijn al met zoveel dat er vertraging optreedt. Of het komt nog door de storm natuurlijk.
NOS-TT 401 vr 01 nov

Het Malagassische AS Adema heeft de koppositie in de nationale competitie van Madagaskar overgenomen nadat het donderdag met 149-0 won van Stade Olympique l'Emyrne.
Dit terwijl SOE vorig jaar nog kampioen werd en het schopte tot de tweede ronde van de Afrikaanse Champions League.
Wat is er gebeurd? De spelers van SOE waren het oneens met een beslissing van de scheidsrechter. Om dit kracht bij te zetten begonnen ze in hun eigen doel te schieten. Meteen, hup de aftrap zo langs de eigen keeper. AS Adema stond erbij, keek ernaar en won, met 149-0. De hoogste score in een eredivisiewedstrijd ooit.
NOS-TT 371 vr 01 nov

PARFUM-BAR

In een van de duurste winkelstraten van de Italiaanse hoofdstad Rome is een hele speciale bar geopend; mensen kunnen er gratis ruiken aan de heerlijkste parfummetjes.
In 'L'Olfattorio' staat een heuse bar, waarachter honderden luchtjes opgesteld staan in de categorieën fruitig, bloemig en hout- of leergeur. De geuren worden voor de klanten in een cocktailglas gegoten en kunnen dan uitgebreid worden besnuffeld.
De eigenaar van de bar wil er voor zorgen dat mensen zich meer richten op de geur van parfum, dan het merk.
Waar ik dus mee zit: ik kan geen gegevens vinden over de beeldvorming met betrekking tot Samen. Of Liechtensteiners. Of Welshmen. Of Nieuwzeelanders. Laten we die laatste als voorbeeld nemen.
Hoe denkt u over NZ-ers? Zijn ze geïntegreerd genoeg? Denkt u dat ze meer, minder, of net zo crimineel zijn als de NL-ers? Bent u bang voor NZ-ers? Denkt u dat ze gelijke, slechtere of betere kansen hebben in onze maatschappij dan NL-ers? Hoeveel NZ-ers heeft ú in uw vriendenkring? Werken er NZ-ers in het bedrijf waar u werkt of de bedrijven waar u mee te maken krijgt?

donderdag, oktober 31, 2002

Overigens: de eerder genoemde zoetstoftherapie blijkt de zoetstofwisselingstherapie te zijn. En Cor van de Laak is er helemaal niet blij mee ;-)
De helft van de bedrijven heeft te maken met criminaliteit. Teletekst meldde al dat 30% van de bedrijven illegaal loost op het oppervlaktewater, dus dan houd je 20% over (50 - 30). Trek je de interne criminaliteit er af, houd je geen externe criminaliteit meer over.
Het valt dus best mee.
(En jaha, ik snap wel dat dit niet klopt. Maar ik word zo chagrijnig van die cijfertjes die je op alle mogelijke manieren kunt uitleggen en ombuigen.)
Goh... Ik zat mijn verzekeringspapieren weer eens door te snuffelen, me afvragend of zo'n schutting nou eigenlijk verzekerd is. Dat blijkt zo te zijn. Maar ik ben niet verzekerd in geval van een vulkaanuitbarsting. Poe.
Vanmiddag waren we lekker in het zonnetje bezig (geen wind, wel zon, het was zelfs warm), toen ik ze hoorde en zag: een stuk of 40 ganzen, luid snaterend op weg naar het zuiden.
Ze staan weer, de schuttingen. Rechter dan ooit, steviger dan ooit. Met dank aan vriendje ;-)
Ik was in de tuin bezig om van een stukje restschutting twee latten af te halen - waarmee we dan die ene die beschadigd is, kunnen repareren. Zit er twee meter verderop een roodborst naar me te fluiten ;-)

woensdag, oktober 30, 2002

Gek toch dat je weken elke dag over iets struikelt, het na verloop van tijd besluit het toch maar een andere plek te geven, en dat je het dan niet kunt vinden als je het nodig hebt. Ik weet nog precies waar het allemaal was. Maar niet waar het is.
Oog om oog:

Een klopjacht op een hert nabij de Belgische plaats Nassogne is een jager allesbehalve goed bevallen. De jager werd door het hert op het gewei genomen en levensgevaarlijk gewond. Het hert kon heelhuids ontkomen. Het ongeval gebeurde tijdens de tweede drijfjacht van de dag. Toen de jagers hun plaatsen hadden ingenomen, werd een van hen aangevallen door een fiks uit de kluiten gewassen hert. (Bron)
NOS-TT 401 wo 30 okt

Het afgelopen weekeinde blies er een lekker windje door Europa. Bomen braken af als waren ze luciferhoutjes en veel spullen zijn weggewaaid. Het Britse leger mist ook wat: een tank!
"Iedereen die de vliegende tank heeft gezien wordt verzocht zo snel mogelijk contact met ons op te nemen", zo liet een woordvoerder van de krijgsmacht weten vanuit een winderig Wales.
M'n zuster! Een tank waait niet zomaar weg! In Engeland wel, want daar hebben ze opblaasbare tanks. Die zetten ze her en der neer, zodat verkenningstroepen ernaar kunnen zoeken. Op die manier wordt de natuur veel minder belast.
WebKim heeft wat aangericht met haar vraag om songtitels met weer erin. Er blijven maar titels opborrelen. Midden in de nacht wakker schieten met muziek in je hoofd. Op de fiets ineens iets hummen wat een werig liedje blijkt. In een telefoongesprek plots denken: wie zong dat nummer nou toch?
Appie heeft alle barbecuespul in de aanbieding gegooid. Zal de tijd van het jaar wel zijn.
Als je computer vastloopt op het moment dat ie zo'n waarschuwingsbliepje laat horen, krijg je een heel leuk effect.

dinsdag, oktober 29, 2002

130 minuten 'een verademend gebrek aan normen en waarden', daar zit ik me op te verheugen. De DVD van Jacobse & Van Es.
Als u even niets van mij hoort, ben ik aan het kijken naar het maken van een kneukfilm, de Kranpie de Het Binnehof, het winterklaar maken van tuinen, de zoetstoftherapie en de opkomst en ondergang van de Tegenpartij.
Die verkiezingen in Brazilië gaan toch heel anders dan hier...

maandag, oktober 28, 2002

NOS-TT 103 ma 28 okt

'Aanvalsplan' LPF tegen geweld

DEN HAAG De LPF heeft haar Aanvalsplan tegen geweld in Den Haag aangeboden aan minister Nawijn (Integratie). Het plan bevat een serie aanbevelingen om mensen die meermalen geweldsmisdrijven plegen, keihard aan te pakken.
Zo wil de partij dat mensen die zich veelvuldig aan zware geweldsdelicten schuldig maken, voor zeer lange tijd of zelfs voorgoed worden opgesloten. Voor die groep moeten er werkkampen komen waar "van 's morgens zes tot 's avonds zes" zware arbeid wordt verricht.
De LPF verwacht niet dat er nu nog veel punten gerealiseerd kunnen worden, maar gaat er wel de verkiezingen mee in.
Om de hoek is een boom omgewaaid. Een paar takken gebroken, ontworteld. Gemeente heeft de gebroken takken eraf gezaagd, en de boom weer rechtop gezet.
Duimt u mee dat het niet weer gaat stormen? Want dan ligt ie natuurlijk gelijk weer om.
Verder wat elzen en essen om / beschadigd - niet erg verrassend: die hadden nog vrij veel blad. Er staan hier ook veel iepen, populieren en wat kastanjes. Die waren het grootste deel van hun blad al kwijt. Alleen de wilgen waren nog groen, maar die buigen wat makkelijker mee dan andere bomen.
Woensdag en donderdag ben ik vrij, dan gaan we:
- 1 scherm repareren met een rest van een ander scherm
- de korte kant weer vastzetten aan de muur (is helemaal losgerukt - als dat ene scherm niet omgewaaid was, was het hele stuk waarschijnlijk omgegaan)
- alle 14 palen weer vastzetten door de grond aan te stampen
- de twee losse schermen weer op hun plek zetten
- alle schermen nalopen en eventueel weer goed vastzetten
En dan was er nog iets met bollen ;-)
NOS-TT 125 ma 28 okt

Bijna 30 doden in Europa door storm

BERLIJN De zware storm heeft in Europa aan zeker 29 mensen het leven gekost. De meeste doden vielen in Duitsland (8), waar onder meer een Nederlandse vrouw in haar auto omkwam toen er een boom op viel. In Hamburg werd een oude vrouw de weg op geblazen. Ze kwam onder een auto.
In Groot-Brittannië kwamen zeven mensen om. Honderdduizenden zitten er nu nog zonder stroom. In Frankrijk vielen drie doden, in Polen twee, net als in België. Daar werd een jongen (13) op skeelers onder een vrachtwagen geblazen.
Arbeiders zijn in alle genoemde landen en Oostenrijk bezig de (spoor)wegen te ontdoen van takken en omgevallen bomen.
NOS-TT 130 ma 28 okt

JOHANNESBURG Een woedende menigte van honderden begrafenisgangers heeft in Klipgat in Zuid-Afrika een automobilist doodgestenigd. Hij was met hoge snelheid op de stoet ingereden, waarbij zes doden vielen. Daarna poogde hij te vluchten.
Gemiste kans, geen bollen geplant gisteren.
Sensationeel survival-tuinieren, in de storm en de regen tussen de rondvliegende schuttingen :-)
Teletekst 751:

00:45 uur

Weersomstandigheden

Door stormschade is een groot aantal trajecten gestremd.
Vannacht wordt de schade zoveel als mogelijk hersteld.

Op dit moment wordt verwacht dat reizigers maandagmorgen nog rekening moeten houden op de trajecten:
* Arnhem - Ede Wageningen v.v.
* Rotterdam Centraal - Gouda v.v.

Meer informatie vanaf 5.00 uur.

Je zult toch van Arnhem naar Rotterdam moeten :(
Daar sta je dan, in de RAI in de rij voor gratis pizza, en een verslaggeefster vraagt je: 'Hoe voelt u zich?'
Hm - als ik iets wil posten, krijg ik een 404.
Update schuttingen: de een is losgerukt van zijn schroeven, bij de ander zijn de schermsteunen gewoon gebroken.

zondag, oktober 27, 2002

Vriendje heeft gelijk gehad: het bij de bevrijdingsactie gebruikte gas was waarschijnlijk een kortwerkend zenuwgas, getest op soldaten. Speciaal ontwikkeld voor de beëindiging van gijzelingen - maar nooit bedoeld voor gebruik in zulke grote ruimtes. Het duurde te lang om de boel te ontruimen, en wie het gas te lang binnenkreeg of niet snel genoeg in de frisse lucht was, had minder kans. Wie daarnaast een slechte conditie had - een slechtere dan de fitte, jonge soldaten op wie het ongetwijfeld getest is - had geen kans.
Een uit de school geklapte ingewijde heeft het over V-gas, ofwel S-2diethylaminoethyl O-isobutyl methylphosphonothioate. Een isomeer van VX-gas, verwant aan Sarin, maar 10 keer zo makkelijk oplosbaar in de lucht.
Mensen die morgen met de trein willen: kijk op Teletekst 751 of Ontspoord.
En neem eten, drinken en leesvoer mee...
'Internetincasso's ver onder de maat'

DEN HAAG - De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) moet strenge eisen stellen aan incassomachtigingen via internet. Het komt te vaak voor dat bij mensen automatisch geld van de rekening wordt afgeschreven zonder de vereiste handtekening. Ook blijken bedrijven wel eens meer of vaker geld af te schrijven dan afgesproken.
(Bron)

Officieel is voor een machtiging een handtekening vereist. Maar die regel stamt uit de tijd dat kopen via internet nog fictie was. Misschien moet er een andere manier worden gevonden - tot nog toe kun je bij foute afboekingen je geld terug krijgen, omdàt het bedrijf geen handtekening zal kunnen overleggen als bewijs van jouw opdracht tot afboeking.
Je zou een code kunnen maken, maar omdat het internetverkeer niet 100% te beveiligen is, is zo'n code ook niet waterdicht.
Voorlopig gewoon blijven uitkijken met wie je zaken doet, net als irl.
Het lijkt hier nu echt minder te worden - de rukwinden zijn nog wel net zo erg.
Er kwam net een fietser voorbij, wind in de rug, voorovergebogen over het stuur, niet aan het trappen, maar met het hele lijf aan het sturen langs de afgewaaide takken.
Vanuit mijn kamer heb ik uitzicht op de toppen van een rij grote populieren, die net boven de daken uitsteken. Ze zwiepen heen en weer, en elke keer is het maar de vraag of ze weer allemaal tevoorschijn komen.
NOS-TT 105 zo 27 okt

Venlonaar slaat agent bewusteloos

VENLO Een Venlonaar heeft vannacht een politieagent buiten bewustzijn geslagen die hem wegens een verkeersovertreding had aangehouden. Na behandeling in het ziekenhuis kon de agent naar huis.
Om 4.00 uur hielden twee surveillanten een bromfiets aan waarop drie personen zaten. De 19-jarige bestuurster verzette zich, waarop haar vriend de agent van achteren neersloeg. Toen de tweede agent pepperspray gebruikte, sloeg de vriend op de vlucht. Na enige tijd werd hij met behulp van een politiehond opgepakt.
Het incident gebeurde op het plein waar een dag eerder de stille tocht voor Rene Steegmans was begonnen.
NOS-TT 725 zo 27 okt

ADVIES DIJKBEWAKING

zondag 27 oktober 11.30 uur

Rijkswaterstaat adviseert dijkbewaking voor de sector(en): * West-Holland
NOS-TT 108 zo 27 okt

Zeker twee doden door storm

AMSTERDAM Vallende bomen hebben aan twee Nederlanders het leven gekost. In Bocholt, Duitsland, kwam een Nederlandse om toen haar auto werd getroffen.Haar man en kind raakten zwaar gewond. De tweede dode viel in Enschede.Verder is in Scheveningen iemand in zee gewaaid. Voor zijn/haar leven wordt gevreesd.
In de regio Utrecht zijn "tientallen gewonden" gevallen. In Utrecht is een crisiscentrum ingericht om meldingen te inventariseren. Hulpdiensten in het hele land worden overspoeld met meldingen.
In Apeldoorn is een 7-jarig meisje ernstig gewondgeraakt. Zij werd bij Paleis Het Loo geraakt door een tak.
NOS-TT 703 zo 27 okt 15:51:10

W E E R OVERZICHT 15:00 UUR

ZEER ZWARE STORM

Een zware tot zeer zware storm raast vanmiddag over onze omgeving. Bij vlagen bereikt de wind snelheden van 100 tot 140 km/uur en kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan.
De storm is de komende uren op zijn maximum en neemt vanavond dan langzaam in kracht af. De windrichting is eerst west tot zuidwest en wordt tegen de avond west tot noordwest.
Behalve onstuimig is het af en toe ook zeer nat. Morgen vallen er vooral in het noorden enkele buien.

NOS-TT 710 zo 27 okt

W E E R A L A R M

zondag 27 oktober 13:59 uur

ZEER ZWARE STORM AAN DE KUST MET KANS OP ZEER ZWARE WINDSTOTEN IN HET BINNENLAND: GROTE SCHADE MOGELIJK

De zeer zware westerstorm, kracht 10-11 Bft, is op zijn hoogtepunt, soms met zeer zware windstoten tot 130 km/uur.
Vanavond neemt de wind langzaam in kracht af. Houd rekening met rondvliegende objecten en grote schade.

VLISSINGEN HOEK VAN HOLLAND IJMUIDEN TEXEL ROTTUM HARLINGEN
ZUIDWEST 11


NOS-TT 108 zo 27 okt

Dode in Enschede door vallende boom

AMSTERDAM In Enschede is een persoon door een vallende boom geraakt en om het leven gekomen. Elders is een aantal mensen gewond geraakt door rondvliegend materiaal. De Amsterdamse politie noemt de situatie levensgevaarlijk en raadt mensen met klem aan binnen te blijven.

In de hoofdstad is het dak van het Centraal Station bezweken. Niemand is gewond geraakt. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden geen trams en bussen.

Overal in het land worden hulpdiensten overspoeld door eldingen. Brandweer en politie hebben hun handen vol aan het herstellen van schade en het weghalen van omgewaaide bomen en verkeersborden.


NOS-TT 751 zo 27 okt

S P O O R W E G E N actueel

15:15 uur

Weersomstandigheden

Door de storm is een groot aantal baanvakken gestremd en vindt er op dit moment nauwelijks treinverkeer plaats.
NS adviseert reizigers voorlopig niet per trein te reizen.


NOS-TT 109 zo 27 okt

Treinen uitgevallen, snelwegen leeg

HILVERSUM Als gevolg van de zware storm is het trein- en wegverkeer in ons land aanzienlijk gehinderd. Veel Nederlanders hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politie om niet de weg op te gaan. De politie zet extra auto's in om caravans en aanhangers van de weg te halen.
In Zeeland zijn de meeste bruggen en dijken afgezet voor het verkeer. Diverse veerdiensten zijn uit de vaart genomen.
Ook de dijk Enkhuizen-Lelystad is tot vanavond niet meer toegankelijk.
Het treinverkeer is ontregeld. NS raadt reizigers aan voorlopig niet per trein te reizen omdat in het hele land sprake is van uitval van treinen.

Linke soep actueel: twee van de twaalf schuttingen omgewaaid - een is gewoonweg omgeklapt, de ander is losgerukt en deels versplinterd.
NOVA-peiling: LPF staat op 2 zetels.
Het gevoel hebben dat de nacht een uur langer is, en dan dus maar langer opblijven - heeft u dat ook?