zaterdag, december 09, 2006

'Zorgverzekeraars moeten meer doen aan preventie'

HILVERSUM - Zorgverzekeraars moeten meer doen om te voorkomen dat mensen ziek worden. Dit meldde de Stichting De Nationale DenkTank zaterdag, na een onderzoek naar chronisch zieken in Nederland.
Volgens de organisatie zouden zorgverzekeraars elkaar moeten betalen voor overstappende klanten, zodat de investeringen in preventie niet verloren gaan. Het onderzoeksteam, bestaande uit 25 wetenschappers, beveelt aan een zogenoemd Health Transfer Systeem op te richten.
In dit systeem betalen verzekeraars een bedrag voor een cliënt die naar hen overstapt. Zo wordt voorkomen dat de investering, die door de oude verzekeraar is gestoken in preventie van ziekten voor die cliënt, verloren gaat. Volgens een woordvoerder zou dit systeem binnen twee jaar te realiseren moeten zijn.
De onderzoekers hebben zich vanaf augustus beziggehouden met de zorg van chronisch zieken en hoe die verbeterd kan worden. Aan de hand van honderden interviews met zorgverleners en patiënten hebben zij knelpunten in kaart gebracht en adviezen geformuleerd. Het rapport van het onderzoek wordt maandag aangeboden aan de vice-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Cathy van Beek.
In het rapport wordt ook gepleit voor zelfmanagementprogramma's voor patiënten. Deze programma's helpen patiënten om beter met hun ziekte om te gaan. Hierdoor worden ze minder afhankelijk van zorgverleners en kunnen ze zichzelf beter redden. Doordat ze beter met hun ziekte kunnen leven, wordt ook verergering van de ziekte voorkomen.
De DenkTank is in 2005 opgericht om de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbeteren. Het initiatief hiervoor komt uit de academische wereld.
(Bron)
Man steelt politiebus met arrestant

HOOGERHEIDE - In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een nog onbekende man in Hoogerheide korte tijd rond gereden in een politiebus met daarin een arrestant. De bus werd een paar honderd meter verder in een zijstraat teruggevonden. Van de joyrider ontbreekt elk spoor.
Rond kwart over drie hielden twee surveillerende agenten een dronken man aan die op het punt stond weg te rijden in zijn auto met kapotte koplamp. De agenten wilden de man meenemen naar het bureau voor een ademanalyse en zette hem in de arrestantenruimte van de politiebus.
Twee andere mannen bemoeiden zich met de aanhouding en een van hen schold de agenten bij hun vertrek uit. De dienders besloten deze man ook aan te houden, maar hij verzette zich hevig tegen zijn arrestatie. Tijdens de worsteling die ontstond stapte een derde, nog onbekende man in de politiebus en reed er mee weg.
Het voertuig met daarin de eerste arrestant werd door te hulp geschoten collega's snel teruggevonden. De onbekende joyrider was toen al verdwenen.
(Bron)

vrijdag, december 08, 2006

'Nieuwe dienstregeling NS ernstig in gevaar'

AMSTERDAM - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) loopt ernstig gevaar vanwege een gebrek aan treinen. Dat stellen de vakbonden CNV en FNV vrijdag in het Algemeen Dagblad. Bijna honderd treinen zouden niet beschikbaar zijn omdat ze in onderhoud zijn.
Het onderhoudsbedrijf Nedtrain liep vorige week 94 treinstellen achter op de planning, schrijft de krant. Gevolg is dat treinen moeten worden ingekort of dat treinen simpelweg niet meer rijden, zegt CNV-bestuurder Jerry Piqué. De nieuwe dienstregeling gaat zondag in.
Gezien de onderhoudsachterstand reden er vorige week bijna vierhonderd treinstellen met defecten rond, bevestigt Nedtrain. Het gaat dan om problemen als kapotte deuren en defecte aandrijvingen.
Volgens de bonden kampt de NS met een ernstig personeelstekort bij de werkplaatsen. Vorig jaar gingen 350 mensen met vervroegd pensioen, zonder dat zij werden vervangen.
De NS zegt zich nog geen zorgen te maken. De situatie zou pas zorgwekkend zijn als er meer dan honderd rijtuigen buiten dienst zijn. Reizigersorganisaties Rover en de Nederlandse Vereniging van Reizigers maakten donderdag bekend dat mensen met klachten over de NS terecht kunnen op hun websites.
(Bron)
Kinderen met psychische problemen te weinig behandeld

RIJSWIJK - Kinderen met psychische problemen worden in veel gevallen niet behandeld. Dit meldde het Trimbos-instituut vrijdag.
Uit het rapport Verkenningen in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie blijkt dat zeker 7 procent van de kinderen kampt met psychische klachten. Slechts eenderde van hen wordt daadwerkelijk behandeld. Het rapport is gebaseerd op onderzoek in de regio's Rijnmond, Zuid-Limburg en Noord-Nederland.
De mogelijke oorzaken die het rapport noemt zijn het niet tijdig herkennen van de problemen en een geringe capaciteit in de jeugdpsychiatrie. 7 Procent van alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar kampt met psychische problemen, een groep van 280.000 kinderen. Ongeveer 100.000 kinderen zijn in behandeling.
Het Trimbos-instituut wil dat er meer aandacht komt voor psychische problemen bij kinderen. "Het is een onderschat probleem," vertelt Hedda van 't Land van het instituut. "Meestal komt het alleen onder de aandacht als er echt iets misgaat, zoals in de jeugdzorg. Ook het bewustzijn van de problematiek bij ouders en beleidsmakers is nu te gering."
De belangrijkste aanbeveling uit het rapport is vroegtijdig problemen herkennen. "Daarin zijn scholen heel belangrijk," volgens Van 't Land. "Ook willen we dat er meer wordt geïnvesteerd in preventie. Dit kan door trainingen aan leraren te geven.
Op deze manier kunnen nadelige gevolgen van psychische problemen op latere leeftijd, zoals slechte schoolprestaties of geringe arbeidsparticipatie worden voorkomen."
(Bron)
Werknemers grootste gevaar voor computernetwerk

AMSTERDAM - De meeste aanvallen op computernetwerken van bedrijven komen van werknemers, ex-werknemers, tijdelijk personeel en leveranciers. Dat stelt antivirusbedrijf McAfee in zijn jaarrapport over cybercriminaliteit, dat vrijdag naar buiten is gebracht.
Een hacker moet vaak grote moeite doen om bedrijfsnetwerken te kraken. De beloning, een schat aan kostbare bedrijfsgegevens, kan veel gemakkelijker via werknemers worden binnengehaald, zowel per ongeluk als met opzet.
Onwetendheid van en slordigheid bij werknemers zijn de grootste bedreigingen voor het netwerk volgens McAfee. Zo gebruikt bijna een kwart van de Europese werknemers zijn bedrijfslaptop thuis om het internet op te gaan.
Bijna 25 procent van de werknemers in Europa sluit eigen apparatuur en gadgets aan op het bedrijfsnetwerk. Virussen en schadelijke computerprogramma's komen zo ongemerkt het netwerk binnen. Ook kunnen werknemers gegevens mee naar huis nemen, waardoor ze diefstalgevoeliger zijn.
Ook duikt een nieuw soort interne bedreiging op. Een toenemend aantal werknemers laat zich betalen voor het doorspelen van gevoelige informatie, zoals handelsgeheimen en contactinformatie.
De schade die consumenten en bedrijven lijden door afpersing, fraude en gegevensdiefstal, kunnen oplopen tot in de miljoenen euro's.
(Bron)
UWV betaalt 180.000 zieken te hoge uitkering

AMSTERDAM - Het uitkeringsinstituut UWV heeft 180.000 mensen in de Ziektewet vanaf september 2005 een te hoge uitkering betaald.
Voor het overgrote deel zijn de mensen weer aan het werk en gaat het om een bedrag van maximaal 13 euro per week. Maar een groep van 7500 zit nog in de Ziektewet en voor hen daalt vlak voor defeestdagen de uitkering met gemiddeld 30 of 40 euro per week.
Om te voorkomen dat die groep in de financiële problemen raakt zal het UWV een coulanceregeling treffen, zo liet het uitkeringsinstituut vrijdag weten. Vanaf 12 december daalt voor 6500 mensen onder 57 jaar de wekelijkse uitkering gemiddeld met 30 euro.
Zij krijgen voor de feestdagen eenmalig 120 euro. Circa negenhonderd personen van 57 jaar en ouder ontvangen straks gemiddeld 40 euro minder. Voor hen bedraagt de compensatie voor Kerstmis 160 euro.
Het UWV vordert de te veel betaalde uitkering niet terug. Wel zal de Belastingdienst "een substantieel deel van de 13 miljoen euro" volgend jaar via de inkomstenbelasting proberen terug te krijgen.
Maar minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken houdt er rekening mee dat "enkele miljoenen euro's" aan te weinig ingehouden loonheffing en WW-premie niet meer te corrigeren zijn.
(Bron)
Consumentenbond eist goede informatie NS

DEN HAAG - De Consumentenbond verwacht net als de Nederlandse Spoorwegen problemen bij de invoering van het nieuwe spoorboekje op zondag. De bond eist dat de NS alles in het werk stelt om de reizigers "goed, adequaat en tijdig" te informeren, als treinen niet op tijd rijden of er verstoringen zijn.
De bond kan zich voorstellen, liet ze vrijdag weten, dat een megaoperatie als het nieuwe rooster met kinderziektes gepaard gaat, maar vindt dat de NS het ongemak voor de reiziger "tot een minimum" dient te beperken. Goede informatievoorziening is een vereiste.
Uit een eigen klanttevredenheidsonderzoek van de NS zou echter blijken dat het bedrijf op dit punt nog altijd onder de maat presteert.
De Consumentenbond vraagt zich af of de NS de ambities met het nieuwe rooster zoals een betere punctualiteit kan waarmaken, en of de reiziger dus beter af is. Onderzoek onder leden over hun verwachtingen wijst dat ook uit; slechts 13 procent verwacht een (sterke) verbetering, terwijl bijna de helft (enige) verslechtering voorziet. Een kwart verwacht geen veranderingen.
(Bron)
Vrees voor nieuwe golf aan Creutzfeldt-Jakob-gevallen

LONDEN - Groot-Brittannië vreest een nieuwe uitbraak van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob. De aandoening kan overgebracht worden door besmet bloed waardoor duizenden mensen die in het verleden bloedtransfusies hebben gekregen gevaar lopen, meldde de Britse krant The Times vrijdag.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ziekte zich veel makkelijker verspreidt door bloed dan door het eten van besmet vlees. De ziekte kan na zes tot zeven jaar tot wasdom komen indien er sprake is van bloedbesmetting. Bij het eten van geïnfecteerd vlees is de incubatieperiode veel langer. Ook mensen die geopereerd zijn met besmette ziekenhuisinstrumenten lopen gevaar.
Het is volgens de krant onduidelijk hoeveel mensen bloed hebben gedoneerd die besmet zijn. Het gevaar bestaat dat er zich een secondaire epidemie voordoet die zichzelf in stand houdt, aldus The Times. De nationale dienst voor bloedbanken zegt dat het alle mogelijke voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. "Het probleem is dat er geen tests zijn die we kunnen gebruiken", aldus de dienst.
(Bron)
Marechaussees de mond gesnoerd voor positief beeld

AMSTERDAM - Marechaussees werkzaam bij cellencomplex op Schiphol-Oost zijn door hun leidinggevende onder druk gezet een positief beeld te schetsen van de brandveiligheid. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De krant baseert zich daarbij op een uitgelekte memo van vorige week vrijdag.
De Centrale Ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee wijst medewerkers er in de memo op dat een onafhankelijk bedrijf in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer het cellencomplex zal controleren op brandveiligheid. "Het is in ieders belang om wanneer u aangesproken zal worden aangaande de brandveiligheid hier positief op te reageren en geen negatief beeld schetst van dit complex."
De memo stelt dat een positief beeld mogelijk een heropening van het complex mogelijk maakt.
De marechausseeleiding noemt de memo een 'verbijsterende eenmansactie'. "We zijn zeer verbaasd over de inhoud en stellen een onderzoek in", zegt een woordvoerder. "We zijn juist groot voorstander van een goed en onafhankelijk brandveiligheidsonderzoek."
De gemeente Haarlemmermeer zegt vertrouwen te hebben in de deskundigheid en onafhankelijkheid van de onderzoekers. De militaire vakbond VBM/NOV noemt de memo "schandalig".
Het cellencomlex op Schiphol-Oost is grotendeels gesloten sinds de brand vorig jaar oktober. Daarbij kwamen elf gedetineerden om het leven.
(Bron)
Justitie wil identiteitsfraude door verdachten bestrijden

DEN HAAG - Justitie wil voorkomen dat verdachten na arrestatie hun identiteit kunnen verhullen. Daarom moeten van aangehouden verdachten foto's en digitale vingerafdrukken worden genomen. Dat bepleit minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in een brief die hij vrijdag aan de Tweede Kamer stuurt.
Hij zet deze stap na onderzoeken van zijn ministerie, waaruit blijkt dat er onduidelijkheid kan bestaan over de identiteit van aangehouden personen. De maatregel moet gaan gelden voor mensen die verdacht worden van een misdrijf waarvoor zij in voorlopige hechtenis kunnen worden genomen.
Ook in andere gevallen mogen foto's en vingerafdrukken worden genomen als er twijfels bestaan over de identiteit.
Hirsch Ballin wil dat de nieuwe aanpak in 2008 volledig is ingevoerd. Daartoe zal hij begin volgend jaar een wetsvoorstel voorleggen aan de betrokken instanties. Bij wijze van inhaalslag worden volgend jaar ook de gegevens van alle gedetineerden verzameld.
De invoering van de maatregelen tegen identiteitsfraude vergt investeringen in apparatuur, software en de betrokken organisaties.
Onder meer politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering en justitiële inrichtingen krijgen apparatuur om vingerafdrukken digitaal te controleren. Aan de hand van een foto en de afdrukken kunnen zij dan bezien of de juiste persoon zich heeft gemeld.
(Bron)
Website NS bezwijkt door massale toeloop

AMSTERDAM - Twee dagen voor de ingang van de nieuwe dienstregeling is de eerste grote vertraging al een feit: de website van de Nederlandse Spoorwegen was lange tijd nagenoeg onbereikbaar door de massale toeloop van reizigers die willen weten wat er verandert.
De huidige treinenloop is in grote lijnen in 1970 vastgesteld. De groei van het treinverkeer maakte een grootschalige aanpassing echter noodzakelijk. Vanaf zondag rijden de meeste treinen volgens een andere dienstregeling.
De website van de spoorwegen, normaliter met zo'n honderdduizend bezoekers per dag al een van de best bezochte van Nederland, had vrijdagmiddag te kampen met een verdubbeling van de belangstelling.
Een woordvoerder van de NS zegt dat het bedrijf wel extra computercapaciteit had ingezet, maar niet had verwacht dat zoveel mensen op het laatste moment nog zouden willen bekijken wat de wijzigingen voor hen betekenen. De nieuwe dienstregeling is al sinds de zomer online beschikbaar in de reisplanner.
Het bedrijf heeft de capaciteit in de loop van vrijdag verder uitgebreid. Aan het eind van de dag was de site weer normaal bereikbaar. Reizigers kunnen overigens ook reisadvies krijgen van 9292ov.nl.
(Bron)

donderdag, december 07, 2006

Kruidnootjes voor de helft van het geld. Ze smaken net zo goed ;-)
Politie is seksoverlast in Spaarnwoude zat

VELSEN - Toezichthouders en politiemensen gaan de overlast door naaktlopende en vrijende mensen in recreatiegebied Spaarnwoude vanaf april hard aanpakken. Volgens directeur Jan Hylkema van het recreatieschap is de overlast in 2006 veel hoger dan in de afgelopen jaren.
De toename van het aantal uitgedeelde bekeuringen loopt in de honderden, aldus Hylkema.
"Het afgelopen jaar zijn we al strenger opgetreden, maar dat zullen we nog intensiever doen. Met extra inzet van de politie willen we het probleem de kop indrukken."
(Bron)
Discriminerende cafés op gemeentesite Arnhem

AMSTERDAM - Horecagelegenheden die in Arnhem discrimineren krijgen in de toekomst een vermelding op de website van de gemeente en het wekelijks huis-aan-huisblad. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. De maatregel moet een einde maken aan discriminatie in de horeca.
Het Panel Duidelijk Deurbeleid zal vanaf februari klachten beoordelen van horecabezoekers die vermoeden dat zij op basis van hun uiterlijk de toegang zijn ontzegd. De uitkomsten van de klachten zullen worden gepubliceerd.
Het panel, als proef ingesteld voor de periode van een jaar, zal bestaan uit vertegenwoordigers uit de horeca. Voorzitter wordt Hassane Ouled Ali, advocaat en ruim twee jaar lid van het bestuur van de Stichting Meldpunt Discriminatie in Amsterdam.
Mensen de deur wijzen, blijft in het nieuwe beleid overigens mogelijk. Dit kan als bezoekers 'onacceptabel gedrag' vertonen of wanneer zij zich niet aan kledingvoorschriften houden. Onderdeel van de proef is ook het opstellen van huisregels. Zo moet voorkomen worden dat mensen zich onterecht geweigerd voelen.
(Bron)
Werkgevers geven recordaantal kerstpakketten

LEIDSCHENDAM - De Nederlandse werkgevers geven dit jaar een recordaantal kerstpakketten aan hun personeel. In de komende twee weken worden 4,7 miljoen pakketten bij bedrijven afgeleverd, een half miljoen meer dan vorig jaar.
Dat blijkt donderdag uit een onderzoek dat KPMG heeft uitgevoerd in opdracht van de Stichting Voorlichtingsbureau Kerstpakketten.
Dit jaar zijn het tapaspakket en het relax- en sportpakket de absolute toppers. Exclusief voedsel heeft de overhand in de pakketten. Bakplaten en wafelijzers zijn het populairste keukengerei.
Uit een peiling op de website van de stichting blijkt dat het geven van kerstpakketten zeer gewaardeerd wordt. Van de respondenten gaf 92 procent aan dat het een goede traditie is die zeker in stand moet worden gehouden.
(Bron)
Treinen later over de Betuwelijn

DEN HAAG - Het duurt nog minimaal twee tot drie maanden voordat de eerste goederentreinen over de Betuwelijn kunnen rijden.
Minister Karla Peijs van Verkeer stuurde donderdag een brief naar de Tweede Kamer met de mededeling dat de geplande datum van 2 januari om technische redenen onhaalbaar is. Ze wil over de ontstane situatie een vertrouwelijk overleg met de Kamer.
Spoorbeheerder ProRail meldde op 30 november aan Peijs dat het onmogelijk is om de tunneltechnische installaties (TTI) op tijd te leveren. Een vertraging van in elk geval zes tot acht weken, vanaf 2 januari gerekend, is onvermijdelijk, aldus ProRail.
De vertraging komt de minister slecht uit. SP en PvdA dreigen Peijs met een spoeddebat over de problemen met de exploitatie van de lijn. ProRail en vervoerders hebben namelijk nog steeds geen akkoord over de tarieven.
"Een enorme domper", vindt Sharon Dijksma (PvdA). Net als haar collega Arda Gerkens (SP) wil ze zo snel mogelijk van Peijs horen wat er aan de hand is. "Ik wil eerst weten waar de schoen wringt voordat ik weet of ik er politieke consequenties aan moet verbinden", aldus Gerkens.
Volgens Wijnand Duyvendak (GroenLinks) wordt het verhaal van de Betuwelijn een complete blamage. "Er moet jaarlijks geld bij, hij is niet af en er zijn geen vervoerders. Hier moet de minister opheldering over geven en niet alleen vertrouwelijk, want het gaat om meer dan contracten met vervoerders."
(Bron)
Tornado raast door Londen

LONDEN - Zes mensen zijn donderdag gewond geraakt toen een tornado door een straat in Londen raasde. De wervelwind veroorzaakte vernielingen aan honderd huizen, zei een woordvoerder van de reddingsdiensten. Daken, muren, voordeuren en autodaken werden weggerukt in Chamberlayne Road in de wijk Kensal Rise in het noordwesten van de Britse hoofdstad.
Honderden bewoners van de straat zijn tijdelijk dakloos geworden. Een deel van hen wordt opgevangen in een kerk, meldde The Guardian.
Jaarlijks worden in Groot-Brittannië gemiddeld 33 tornado's waargenomen.
Een woonwijk in de Belgische plaats Kluizen werd donderdag eveneens getroffen door een windhoos. Volgens de plaatselijke brandweer liepen tientallen huizen schade op.
(Bron, met video)
Nederlandse vrouwen 'vergeten' ondergoed

AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw mag graag een beetje stout zijn. Ze stuurt wel eens een ondeugende sms, doet het graag op gewaagde plekken als de lift en vergeet zo af en toe ondergoed aan te trekken.
Bijna de helft koopt wel eens een seksspeeltje of een erotisch product. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de erotische keten Christine le Duc, onder 430 vrouwen.
Meer dan een derde gaf aan wel eens te fantaseren over erotische rollenspellen.
Singlevrouwen serveren graag hapjes als aardbeien, slagroom en oesters. De vrouw met partner geeft de voorkeur aan een pornofilm als extraatje.
Bijna veertig procent stuurt regelmatig een stout sms'je aan de eigen partner, en dertien procent doet dat minstens een keer per maand aan een ander dan die eigen partner.
(Bron)
Veel sociale werkplaatsen zijn onveilig

DEN HAAG - Veel sociale werkplaatsen zijn nog onveilig voor het personeel. Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) spreekt van een zorgelijke situatie. De Arbeidsinspectie trok vorig jaar al eens aan de bel, maar dit jaar werd bij 64 van de negentig werkplaatsen nog gewerkt met onveilige machines.
Er werden elf boetes uitgedeeld en zes keer werd het werk stilgelegd. Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie dat de staatssecretaris donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vorig jaar bleek vooral het toezicht tekort te schieten bij het werken met machines. De situatie was zo ernstig dat werd besloten dit jaar bij de hercontrole alle negentig sociale werkvoorzieningen te bezoeken.
Hoewel meer bedrijven en machines zijn gecontroleerd, daalde het aantal overtredingen van 317 vorig jaar naar 260 dit jaar. Volgens de Arbeidsinspectie is de veiligheid dan ook verbeterd, maar is het nog steeds onvoldoende. Bovendien was het aantal overtredingen bij negen werkplaatsen bijzonder hoog (acht tot twaalf stuks). De inspectie wil geen namen noemen.
De inspecteurs blijven werkplaatsen bezoeken waar onveilige situaties worden geconstateerd tot de machines in orde zijn. Van Hoof wijst op de kwetsbaarheid van het personeel van sociale werkplaatsen. De bedoeling is juist om mensen met een beperking, lichamelijk, verstandelijk of psychisch, een beschermde werkomgeving te bieden.
De bewindsman heeft de brancheorganisatie Cedris en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangesproken op de situatie. De 64 bedrijven die onveilig zijn, moeten volgens hem snel een inhaalslag maken.
Initiatieven van Cedris om 'het veiligheidsbewustzijn' te vergroten noemt de staatssecretaris positief. Er komt ook een brochure waarin de Arbeidsinspectie de belangrijkste risico's en regels op een rij zet.
Bestuurster Janke Smit van de Abvakabo FNV noemt de maatregelen volstrekt onvoldoende. "Wij zijn blij dat het toezicht is verbeterd, maar te veel bedrijven doen het slecht en bezorgen de hele branche een slecht imago", stelt de vakbondsbestuurster.
Het liefste wil zij dat onveilige werkplaatsen worden gesloten en voor hen de geldkraan wordt dichtgedraaid, totdat ze aan de regels voldoen.
Volgens Smit moeten werkplaatsen die onveilig zijn ook bekend worden gemaakt. "Desnoods maken we een top 5 van de goede en een top 5 van de slechte." Maar een woordvoerster van de Arbeidsinspectie stelt dat een sanctie met "naming en shaming" niet mogelijk is.
(Bron)

woensdag, december 06, 2006

'ING overweegt merk Postbank te schrappen'

AMSTERDAM - ING onderzoekt of de merken Postbank en ING Bank naast elkaar kunnen voortbestaan. Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag. De bankverzekeraar houdt volgens de krant zijn strategie voor particulieren en kleine en middelgrote bedrijven 'grondig' tegen het licht.
Organisatieadviesbureau McKinsey onderzoekt al enkele maanden de toekomst van het retailbedrijf van ING. Het onderzoek richt zich op het merkenbeleid, de marketing en de marktpositie van ING en dochter Postbank in Nederland, zo bevestigt een woordvoerder tegenover het FD.
De zaak staat intern hoog op de agenda. Maar van een besluit is nog geen sprake. De verwachting is dat de top van ING Groep binnen drie maanden de knoop doorhakt.
Directeur Hans Hagenaars van Postbank heeft zijn post tijdelijk verlaten om het project te leiden. Grote opdrachten van ING Bank aan reclamebureaus staan in de wachtkamer. "We zijn bezig met een strategische herorientatie", zegt de woordvoerder.
"Dat doen we vaker maar dit onderzoek is een stuk grondiger. We kijken zowel naar de voorkant als naar de achterkant van de Postbank en ING Bank."
Met de voorkant wordt bedoeld dat de merken tegen het licht worden gehouden. Centraal staat de toekomst van het merk Postbank. Bij de achterkant moet gedacht worden aan integratie van de administratieve activiteiten.
De woordvoerder zegt dat ING de conclusies van het onderzoek van McKinsey eerst rustig afwacht. "Het merk Postbank staat op dit moment niet ter discussie. We zullen het ook niet zomaar schrappen. Het label is zeer waardevol. Maar het is ook niet vanzelfsprekend dat we al onze merken houden."
(Bron)

Weet u de girobetaalkaart nog? Als je uitkering gestort was, kreeg je een setje van 5 kaarten, waarmee je in totaal 1500 gulden (gulden ja) kon opnemen. Een voor de huur, een voor het wegwerken van leningen, een voor het overleven van die maand...
Jongeren mishandelen vrouw in scootmobiel

ZUTPHEN - Een groep jongens heeft dinsdag in Zutphen een mindervalide vrouw in een scootmobiel mishandeld. Ze liep twee gebroken ribben en een gekneusde rechterhand op en moest enige tijd naar het ziekenhuis. Dat liet de politie woensdag weten.
De 49-jarige vrouw uit Zutphen reed achter de jongens op een fietspad. Toen ze vroeg of ze er langs mocht, trokken de jongeren haar uit de scootmobiel en schopten en sloegen haar.
Het gaat om zes jongens tussen de veertien en zestien jaar. De politie heeft nog niemand aangehouden en roept getuigen op zich te melden.
(Bron)
Ruim 14 miljoen extra voor hulp werklozen

DEN HAAG - Minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken steekt volgend jaar 14,3 miljoen euro extra in de begeleiding van werklozen bij het vinden van een baan. Het geld heeft het uitkeringsinstituut UWV nodig om het huidige aantal van 625 re-integratiecoaches in dienst te houden.
De bewindsman maakte de investering dinsdag bekend via een brief aan de Tweede Kamer. Het CDA, de linkse oppositie en de SGP hadden bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken voor 2007 erop aangedrongen dat kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals oudere werklozen en gehandicapten, meer geholpen moeten worden om aan de slag te komen.
(Bron)
'Ontsporingen RandstadRail door ontwerpfout'

AMSTERDAM - De ontsporingen van de RandstadRail in Den Haag zijn waarschijnlijk in drie van de vier gevallen te wijten aan een ontwerpfout in de rails. De vierde ontsporing, bij station Forepark, werd veroorzaakt door een wissel die niet goed lag.
Dat zegt technisch adviseur van de Rotterdamse vervoermaatschappij RET Arie Overbeek woensdag in het Algemeen Dagblad.
Hij reageert hiermee op de woorden van hoogleraar vervoers- en verkeersvoorzieningen Ingo Hansen van de Technische Universiteit Delft. Die stelt in de krant dat de ontsporingen zijn veroorzaakt doordat de wielen niet genoeg bewegingsruimte hebben tussen de rails.
Daardoor kan een wiel uit de rails schieten. Vooral in bochten, aan het begin van hellingen en op wissels zou het probleem spelen, omdat een trein daar meer beweegt.
Bij de ontsporing van twee tramstellen van de lightrailverbinding, woensdagavond in Den Haag, raakten zeventien mensen lichtgewond. Dezelfde avond ontspoorde een tramstel bij Ternoot, waarbij geen gewonden vielen. Begin november ontspoorden ook twee tramstellen.
Spoorbeheerder ProRail, die de rails heeft aangelegd, zegt in de krant niets te weten van een ontwerpfout. "We hebben de rails aangelegd conform onze specificaties", zegt een woordvoerder. "Daarna is het goedgekeurd door zowel de Inspectie Verkeer en Waterstaat als de vervoerders RET en HTM."
De resultaten van het technisch onderzoek naar de twee ontsporingen vorige week worden volgende week verwacht. De betrokken vervoermaatschappijen HTM uit Den Haag en RET werken in het onderzoek samen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat en het externe adviesbureau Delta Rail.
(Bron)
Armoedebestrijding kan ook winstgevend zijn

AMSTERDAM - Het Limburgse concern DSM staat vooral bekend als fabrikant van chemicaliën die zijn terug te vinden in alledaagse artikelen, van mobiele telefoons tot shampoo. Minder bekend is dat DSM ook brood ziet in de bestrijding van armoede in de wereld.
's Werelds grootste vitamineconcern vult momenteel in ontwikkelingslanden basisproducten als suiker en meel aan met vitamines en mineralen om de zogeheten 'verborgen honger" uit te bannen. Het project levert DSM momenteel 31 miljoen dollar omzet op jaarbasis op.
"De marges zijn laag, maar winstgevend genoeg voor DSM vanwege de hoge volumes", aldus projectleider Bruno Kistner van DSM dinsdag in een toelichting op het beleid van DSM op het gebied van duurzaam ondernemen. Het concern legt een direct verband tussen ondervoeding, arbeidsvermogen en groei van de economie van een land. "De wereldwijde kosten van ondervoeding belopen momenteel 180 miljard dollar per jaar".
DSM verwacht dat de omzet kan groeien tot 100 miljoen euro in 2011, nog geen 2 procent van de huidige totale omzet. Maar Kistner ziet het 'ondervoedingsproject' slechts als het begin. "We zien de onderkant van de samenleving in ontwikkelingslanden als een potentiële opkomende markt. Met deze vorm van armoedebestrijding maken we 4 miljard mensen, die nu op of onder de armoedegrens leven, in de toekomst mogelijk tot onze klanten."
Het bedrijf uit Limburg heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. Het chemieconcern kwam dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer als beste uit de bus van de Dow Jones Sustainability World Index. Deze index beoordeelt de prestaties van de chemische ondernemingen in de wereld op het gebied van duurzaamheid.
Of DSM hiervan 'zakelijk' gezien beter wordt, is de vraag. Volgens prof. Kees Cools van de Universiteit van Groningen, gespecialiseerd in bedrijfsfinanciën, is dat verband moeilijk te leggen. "Het volledig negeren van duurzaam ondernemen wordt afgestraft. Tegelijk leidt duurzaam ondernemen in het algemeen niet automatisch tot een premie."
Wel ziet Cools een toenemend bewijs dat investeringen in duurzaam ondernemen die 'echt' zijn en niet puur 'cosmetisch' tot waardevermeerdering van het bedrijf leidt.
Met 'echt' duurzaam ondernemen doelt hij bijvoorbeeld op het voorkomen van lozen van schadelijke stoffen in de rivier in plaats van de 'cosmetische' aanpak, het reduceren van de lozing. "Het project moet waarde creëren voor het bedrijf en alle betrokkenen, zoals als werknemers en klanten, op lange termijn."
(Bron)
'Volgende week eerste proefvlucht JSF'

FORT WORTH - De F-35 Joint Strike Fighter, het duurste militaire project ooit, maakt waarschijnlijk volgende week maandag zijn eerste proefvlucht. De testvlucht van circa zestig minuten heeft plaats op de Amerikaanse militaire basis Fort Worth in Texas, mits de weersomstandigheden het toelaten. Dat meldde de Britse nieuwsdienst BBC op zijn website woensdag.
De JSF volgt de F-16 op en is ontwikkeld door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Aan het 276 miljard dollar (208 miljard euro) kostende JSF-project doen naast de Verenigde Staten ook Nederland, Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Italië, Noorwegen en Turkije mee. De Nederlandse overheid moet nog beslissen hoeveel gevechtsvliegtuigen ze precies koopt. De stukprijs bedraagt ongeveer 45 miljoen dollar.
De ontwikkeling van de JSF viel flink duurder uit dan in eerste instantie werd becijferd. Dat heeft deels te maken met het feit dat er drie versies worden ontwikkeld. Zo komt er een conventionele versie, een versie die vanaf vliegdekschepen kan opereren en een variant die verticaal kan opstijgen en landen, zoals de Britse Harrier. Naar verwachting worden er in totaal 3100 besteld, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.
(Bron)
Gewapende Sinterklaas pleegt overval

AMSTERDAM - Een als Sinterklaas verklede overvaller en een aantal 'hulppieten' hebben op pakjesavond een overval gepleegd aan de Zeekraal in Bergen op Zoom. Dat meldt de politie woensdag.
De groep belde rond 20.00 uur aan bij een echtpaar en stormde de woning van de man en vrouw binnen. De slachtoffers moesten onder bedreiging van een vuurwapen geld en spullen afstaan. Daarna vluchtten de nep-Sint en zijn handlangers het pand uit. Wat zij buit hebben gemaakt wil de politie in verband met het onderzoek niet zeggen.
De politie neemt de aangifte serieus en heeft slachtofferhulp aangeboden, aldus een woordvoerder. De slachtoffers zijn een echtpaar van rond de 40 jaar. Bij de overval is geen lichamelijk geweld gebruikt.
Omdat elk spoor van de daders ontbreekt, is de politie op zoek naar getuigen. De woordvoerder erkent dat het een lastige zaak is, aangezien er veel Sinterklazen op pad waren op 5 december.
(Bron)
Postbank schrapt gratis pas

AMSTERDAM - De gratis betaalpas van de Postbank verdwijnt. Klanten met de zogenoemde Giropasbasis moeten overstappen op de standaard pinpas, waarvoor ze jaarlijks 10,95 euro moeten betalen. Dat heeft een woordvoerder van de bank woensdag gezegd.
Als reden voor het verdwijnen van de pas noemt de Postbank de komst van één Europese betalingsmarkt in 2008. Consumenten moeten dan met een pas in heel Europa kunnen betalen. De Giropasbasis is alleen te gebruiken in Nederland bij banken van de ING-groep, waaronder ook de Postbank valt. Ook kan er in winkels mee worden betaald.
Zo'n anderhalf miljoen mensen maken gebruik van de Giropasbasis. Ze krijgen binnenkort bericht over de maatregel van de Postbank.
In 2002 ontstond nog ophef toen de Postbank klanten liet betalen voor de giropas. De bank volgde daarmee het voorbeeld van branchegenoten, die hun klanten al langer lieten betalen voor een pinpas.
(Bron)
Fractie wereldbevolking bezit helft rijkdom

HELSINKI - Meer dan de helft van de rijkdom in de wereld is in handen van slechts twee procent van de volwassen mensen. De armste helft van de bevolking heeft niet meer dan één procent.
Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Volgens het VN-onderzoeksinstituut voor economie en ontwikkeling in Helsinki gaat het om een schatting. Er zijn nog maar weinig data en bovendien is een dergelijke studie van deze omvang nog niet eerder gedaan.
Volgens de onderzoekers is het met de verdeling van rijkdom nog droeviger gesteld dan met die van inkomen. De rijkdom is vooral geconcentreerd in Noord-Amerika, Europa en Azië en het gebied rond de Stille Oceaan. De mensen daar bezitten bijna negentig procent van alle rijkdom.
(Bron)
Gesluierde moslima houdt tv-kersttoespraak

LONDEN - Een compleet gesluierde moslima houdt dit jaar de kersttoespraak van de Britse commerciële zender Channel 4. In de boodschap van de islamitische lerares Khadija Ravat ziet de zender een bijdrage aan een betere verstandhouding tussen de religies.
Channel 4 komt al ruim tien jaar met een alternatief voor de officiële kersttoespraak van koningin Elizabeth II op eerste kerstdag. De zender liet onder anderen de joodse komiek Sacha Baron Cohen (Borat) en wijlen homo-icoon Quentin Crisp met de queen wedijveren, meldden Britse media woensdag.
(Bron)
Nieuwe dienstregeling NS geeft problemen

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen zetten alle zeilen bij nu zondag eindelijk de nieuwe dienstregeling voor 2007 ingaat. Aanloopproblemen zullen onvermijdelijk zijn. "Er gaat beslist iets mis. Reizigers en personeel moeten knoppen omzetten", stelde woensdag directeur Jacques Huberts van NS Reizigers.
Het spoorbedrijf zet dan ook in het begin extra mensen en materieel in. Dagelijks wordt bezien of de samenstelling van de treinen aangepast moet worden of dat andere maatregelen nodig zijn.
In januari maakte de NS bekend dat de oude dienstregeling, die dateert uit 1970, omgegooid werd vanwege de toegenomen drukte. Sinds 1970 is het aantal treinreizigers met 20 procent gegroeid. In de eerste helft van dit jaar alleen al is die groei met 7 procent groter dan verwacht, zei commercieel directeur Bert Meerstadt.
Het maken van het veelbesproken spoorboekje was geen sinecure. Drie jaar puzzelen en overleg met zestien andere spoorbedrijven en spoorbeheerder ProRail gingen daaraan vooraf.
Onder druk van consumentenorganisaties zoals Rover en van de Tweede Kamer zijn de oorspronkelijke plannen wel iets aangepast.
Zondag is het zover, maar dan zullen de treinen nog niet vol zitten en kunnen volgens Huberts de NS 'warmdraaien' voor maandag.
(Bron)
Handen en kleding in buik Indonesische krokodil

JAKARTA - In de buik van een in het zuidoosten van Indonesië gedode krokodil zijn twee handen, een been en kledingsstukken gevonden. Inwoners van Kupang op West-Timor hadden de vijf meter lange krokodil gevangen omdat hij in de afgelopen weken drie mensen verslonden zou hebben, meldde de krant The Jakarta Post woensdag.
Zij staken met kapmessen woedend in op het in een nylon net gevangen reptielenwijfje. Toen de krokodil dood was, sneden zij de buik open en vonden in de maag de lichaamsdelen, menselijk haar, een T-shirt en onderbroeken, onder meer van een 59-jarige visser.
Na de lugubere vondst hebben de West-Timorezen het dier gevild en namen zij volgens het dagblad stukken vlees mee naar huis voor het avondeten.
(Bron)
Iran blokkeert Youtube en Wikipedia

AMSTERDAM - De Iraanse autoriteiten hebben de toegang tot videowebsite Youtube en verschillende versies van de internetencyclopedie Wikipedia afgesloten. Ook andere sites zijn geblokkeerd, waarschuwt de organisatie Reporters Without Borders, die opkomt voor vrije pers.
Op Youtube circuleren filmpjes van Iraanse oppositiebewegingen. Ook zijn er muziekvideo's te zien, een verschijnsel waar conservatieve Iraanse geestelijken zich tegen verzetten.
Ook de website van de New York Times is geblokkeerd. De Engelstalige versie van internetencyclopedie Wikipedia is enkele dagen niet bereikbaar geweest, al zou dat inmiddels zijn teruggedraaid. De Koerdische editie is al maanden niet toegankelijk.
Het Iraanse regime probeert de toegang tot het wereldwijde web de laatste maanden steeds sterker te reguleren. Zo verbood het enige tijd geleden het gebruik van breedbandverbindingen, en werd donderdag bekend dat de regering nieuwssites wil verplichten om zich bij de autoriteiten te registreren.
(Bron)
Gerbi Verbeet nieuwe voorzitter Tweede Kamer

DEN HAAG - Gerdi Verbeet (PvdA) is woensdag gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. In de derde ronde kreeg zij 78 van de 144 uitgebrachte stemmen. Haar overgebleven concurrent Maria van der Hoeven (CDA) kreeg er 66. VVD'er Henk Kamp was in de tweede ronde afgevallen.
Verbeet (55) is de tweede vrouw in de geschiedenis die Kamervoorzitter wordt. Eerder bekleedde Jeltje van Nieuwenhoven (ook PvdA) die functie.
(Bron)
Tiener bekent tientallen berovingen in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam een 16-jarige jongen aangehouden die heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor maar liefst 27 berovingen. De straatrover werd op heterdaad gesnapt en zou de afgelopen twee maanden zijn slag hebben geslagen in Amsterdam-Zuidoost. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De volgens de politie lange en potige knaap had het vooral in de ochtenduren gemunt op Afrikaanse, Surinaamse en Antilliaanse vrouwen. Hij viel zijn slachtoffers vaak van achteren aan en als ze niet snel genoeg reageerden, sloeg hij er flink op los.
De politie heeft tot nu toe echter nog maar negen berovingen door deze verdachte kunnen achterhalen. Ze vreest dat onder de slachtoffers wellicht mensen zitten die illegaal in Nederland verblijven en daarom geen aangifte durven te doen.
(Bron)
'Websites nauwelijks toegankelijk voor gehandicapten'

AMSTERDAM - Slechts drie procent van de websites voldoet aan de meest basale eisen van toegankelijkheid voor gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Britse bureau Nomensa heeft uitgevoerd in opdracht van de Verenigde Naties.
Veel websites zijn bijvoorbeeld voor blinden of slechtzienden niet goed bruikbaar. Zij gebruiken voorleessoftware, die niet overweg kan met tekst die in plaatjes wordt weergegeven. Ook hebben veel sites kleine letters, die niet door de gebruik vergroot kunnen worden, of wordt er gebruik gemaakt van javascript of andere technologie waar hulpsoftware voor gehandicapte internetters niet mee kan werken.
De onderzoekers bekeken websites van onder meer overheden, banken, kranten en grootwinkelbedrijven in twintig verschillende landen. Slechts drie van de in totaal honderd onderzochte sites bleken te voldoen aan de minimale eisen voor een toegankelijkheidskeurmerk.
Alleen de websites van de Duitse bondkanselier, de Britse premier en de Spaanse regering konden door de beugel.
Overigens zijn in het onderzoek geen Nederlandse websites bekeken. In juni besloot de regering dat websites van de rijksoverheid zo snel mogelijk goed toegankelijk moeten worden gemaakt voor gehandicapten.
(Bron)
Connexxion-medewerker schiet motorrijder neer

AMSTERDAM - Een 44-jarige medewerker van Connexxion wordt ervan verdacht dat hij woensdagmorgen een motorrijder heeft neergeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. De politie heeft de Amsterdammer inmiddels aangehouden. De 31-jarige motorrijder raakte gewond, maar verkeert volgens de politie niet in levensgevaar.
Het schietincident had woensdagmorgen even na 10.00 uur plaats, vermoedelijk naar aanleiding van een verkeersruzie. De schutter wist in eerste instantie te ontkomen in een witte bus van het vervoersbedrijf, maar kon rond 13.15 uur worden aangehouden op Het Laagt in Amsterdam-Noord.
Volgens een woordvoerder van Connexxion reed de verdachte in een taxibusje van Garskamp, onderdeel van de vervoersmaatschappij. De medewerker was in het bezit van een bewijs van goed gedrag toen hij voor het bedrijf kwam werken, wist de woordvoerder te vertellen. "We wachten nu verder af wat het onderzoek oplevert."
(Bron)
Nederlanders gelukkigste volk van Europa

BRUSSEL - Nederlanders behoren met de Finnen tot de gelukkigste en energiekste inwoners van de Europese Unie. De twee volken voeren de ranglijst aan van mensen die zich de laatste maand gelukkig hebben gevoeld en vol van energie.
Welgeteld 83 procent van de Nederlanders antwoordde bij EU-onderzoek dat ze zich gelukkig voelen of hebben gevoeld. Heel wat beter dan inwoners van Letland (42 procent) of Italië (48 procent).
De Nederlanders zijn naar eigen zeggen ook het actiefste volk van de EU: 72 procent voelt zich vol energie, tegen slechts 37 procent in Duitsland, kennelijk het meest futloze land van Europa.
De vraag was gesteld bij onderzoek in opdracht van de Europese Commissie naar de geestelijke gesteldheid van Europeanen. Brussel is van plan om een strategie op te zetten tegen geestelijke problemen.
(Bron)
Vrouw met bom in auto opgepakt

AMSTERDAM - Een vrouw is dinsdagochtend aangehouden in een recreatiepark in het Overijsselse IJhorst. Ze had een zelfgemaakte bom op de achterbank van haar auto liggen.
De politie meldt woensdag dat de bom in een fles zat en de kracht had van een handgranaat.
Een tiental bungalows werd uit voorzorg ontruimd. Onderzoek door het Explosieven Opruimingscommando wees uit dat er geen direct ontploffingsgevaar was. De bom wordt nader onderzocht.
Twee uur na de aanhouding konden de bewoners terug naar hun bungalow. De verdachte zit nog vast. Het is onduidelijk wat ze met de bom wilde doen.
(Bron)
'Stromend water op Mars'

AMSTERDAM - Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft mogelijk stromend water ontdekt op Mars. NASA heeft woensdag foto's vrijgegeven waarop water aan de oppervlakte van de planeet te zien is.
De foto's zijn aan het begin van het jaar genomen. Het ruimtevaartagentschap geeft op woensdag een speciale persconferentie om de bevindingen toe te lichten. Deze is live te volgen op de website van NASA.
Wetenschappers hebben onlangs de formatie van nieuwe kraters op de planeet gedocumenteerd en vonden daarbij felle, lichtgekleurde vlekken die niet aanwezig waren op eerdere foto's. Het zou gaan om modder, zout of vorst dat is achtergebleven toen het water, recentelijk, terugtrok door de kanalen op de planeet.
(Bron)
Scholier na internetbedreiging dood gevonden

OFFENBURG - Bij het Duitse Offenburg is woensdag het lijk van de 18-jarige jongen gevonden, die werd verdacht van een bericht op internet waarin hij aankondigt op 5 december amok te willen maken op een middelbare school. De politie gaat uit van zelfdoding, maar sluit een misdrijf niet uit.
Het dreigement zorgde in de deelstaat Baden-Württemberg voor grote onrust. De politie had schoolbesturen gewaarschuwd op 5 december extra alert te zijn.
Op veel scholen werden de leerlingen gefouilleerd. Op het gymnasium in Offenburg, waar de politie de schrijver van het dreigement vermoedde, alsook op andere scholen die de jongen bezocht, werden leerlingen voor de zekerheid naar huis gestuurd.
Twee leerlingen uit de deelstaat Rheinland-Pfalz ontdekten het bericht eerder deze week tijdens een computerspel op internet. Zij schakelden direct de politie in.
(Bron)
Vrije huren voorlopig van de baan

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft de omstreden plannen voor een vrijer huurbeleid dinsdag tot controversieel onderwerp verklaard en behandelt de plannen niet zolang er geen nieuw kabinet is. Het is daardoor uitgesloten dat de kabinetsplannen nog op 1 januari kunnen ingaan, zoals de bedoeling was.
Uitgangspunt van de plannen was de huren te liberaliseren als oplossing voor de vastzittende woningmarkt. Verhuurders zouden vanaf 2010 de huren van een kwart van de huurwoningen zelf bepalen. De WOZ-waarde zou daarbij een rol spelen. Voorwaarde was wel dat er voldoende nieuwe woningen zouden zijn gebouwd.
Tegenstanders noemden de voorstellen te complex en voorspelden ellenlange procedures tussen verhuurders en huurders. De vorige Tweede Kamer nam het voorstel op de laatste vergaderdag aan met 72 stemmen voor en 63 tegen. D66, PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie stemden tegen.
Alleen de VVD in de Eerste Kamer wilde de huurwet behandelen.
Het plan was een van de speerpunten van de afgetreden VVD-minister Sybilla Dekker (VROM) die het onder druk van CDA en D66 meerdere keren moest bijstellen. Dekkers opvolger Pieter Winsemius liet via een woordvoerster weten dat hij de voorstellen graag had willen behandelen in de Eerste Kamer. Hij noemde het spijtig dat dit niet doorgaat. "Er is zoveel werk aan besteed. Dat er iets moet gebeuren daar is iedereen het over eens. Het is nu aan het nieuwe kabinet. Wij wachten ook af."
GroenLinks-senator Jos van der Lans concludeerde dinsdag dat er een streep is getrokken door vier jaar bewind van mevrouw Dekker. "De bal ligt bij het nieuwe kabinet. Het is maar zeer de vraag of een volgend kabinet het ziet zitten om verder te gaan met deze plannen."
Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes de koepel van woningcorporaties, vindt de uitkomst teleurstellend. Hij ziet wel perspectief "in de kabinetsformatie die nu zijn schaduw vooruit heeft geworpen". Volgens Van Leeuwen moet er nu pas op de plaats worden gemaakt "om straks een heel nieuw woningmarktbeleid te krijgen". Van Leeuwen wil dat er een commissie met gezaghebbende personen komt die zeer snel voorstellen doet "waarin geen heilige huisjes te vinden zijn over bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek".
De Woonbond liet dinsdag weten blij te zijn met de beslissing van de Eerste Kamer. De afgelopen maanden verzette de bond zich samen met huurdersorganisaties tegen de plannen voor een nieuwe huurwetgeving.
Directeur Mária van Veen spreekt van een mooi sinterklaascadeau voor de huurders, maar wijst erop dat de buit nog niet binnen is.
"We zijn enorm trots op dit resultaat, maar het is van belang dat er een nieuw kabinet komt dat zich uitspreekt voor een inflatievolgend huurbeleid en dat de bezuinigingen op de huurtoeslag terugdraait."
(Bron)
Lawaai leidt tot afname vogelsoorten in stad

LEIDEN - Het toenemende lawaai in stedelijke gebieden is funest voor sommige vogelsoorten. De herrie overstemt hun gezang dat een belangrijke rol speelt bij paarvorming en territoriumverdediging.
Dit tonen de Leidse gedragsbiologen Hans Slabbekoorn en Adrie den Boer-Visser aan in een studie in het onlinetijdschrift Current Biology. Zij onderzochten de verschillen in de zang van de stads- en bospopulaties van een soort die zich heeft aangepast aan het stadse leven, de koolmees.
De wetenschappers kregen meer inzicht in het aanpassingsvermogen van andere soorten door de koolmees te onderzoeken. Koolmezen in de stad gebruiken geen liedjes met lage frequenties, die zijn door het lawaai niet hoorbaar. De koolmezen leren van elkaar en nemen zo deuntjes over. Mezen in het bos vertonen dit gedrag in mindere mate.
Waarom koolmezen zich goed aanpassen aan een stadse omgeving is, volgens een medewerker van de Universiteit van Leiden, nog steeds onduidelijk. "We vermoeden dat koolmezen zich beter aanpassen door een breder spectrum in hun zang. Ze kunnen meer toonhoogtes bereiken en ze kennen meer verschillende liedjes. Verder onderzoek is nodig om dit goed uit te zoeken."
(Bron)

maandag, december 04, 2006

Verderop in de straat is iemand al helemaal los gegaan: lampjes in de struiken, aan het balkon, voor het raam, en als topstuk een flinke boom behangen met flikkerdeflikkerlichtjes. Je zult er maar tegenaan moeten kijken.
En nu weer kerstwuppies...
Hoe maak je een kat dolgelukkig? Het Ultieme Kattenspeeltje: de wc-rol.
Er zijn meer katten die dat vinden ;-)
Grote drugsvangst Rotterdam

ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft vrijdag in Rotterdam 145 kilo heroïne in beslag genomen. De drugs stonden in een kelderbox, verpakt in 289 koffers, dozen en plastic tassen. Het Openbaar Ministerie maakte dit maandag bekend.
Drie Turkse mannen van 27, 40 en 42 jaar zijn aangehouden. Ze hadden meer dan 120.000 euro aan contant geld in hun bezit. In de auto van een van de verdachten vond de politie een vuurwapen.
Volgens de politie smokkelden de mannen de drugs ruim een week geleden naar Nederland. Het was de bedoeling de partij hier in kleinere hoeveelheden door te verkopen.
(Bron)
Talrijke doden door winterweer VS

WASHINGTON - Het hevige winterweer in het middenwesten van de Verenigde Staten heeft sinds vrijdag al aan minstens negentien mensen het leven gekost. De meeste doden vielen door verkeersongevallen op de spekgladde wegen.
In de staten Missouri en Illinois zitten volgens media maandag 350.000 mensen zonder stroom. In scholen en andere openbare gebouwen kunnen mensen terecht om op te warmen.
(Bron)
Doek valt voor analoog tv-signaal

AMSTERDAM -In het weekeinde van 10 en 11 december valt, na 55 jaar, definitief het doek voor het analoge tv-signaal. Dat betekent voor ongeveer 74.000 huishoudens dat televisieontvangst via de hark- of sprietantenne alleen niet meer mogelijk is.
In de nacht van 10 op 11 december zal digitale ethertelevisie de analoge ethertelevisie vervangen. In eerste instantie zullen de digitale zenders alleen de publieke omroepen (Ned 1, Ned 2 en Ned 3) en de regionale omroepen uitzenden. Deze zijn gratis te ontvangen maar daar zijn wel een decoder (kosten tussen de 40 en 80 euro) en een antenne (rooftop, raamantenne of binnenantenne) voor nodig. Voor het ontvangen van commerciële omroepen moeten maandelijks abonnementskosten worden betaald.
Sinds 1951 verspreidt de publieke omroep zijn programma's via een analoog ethersignaal door de lucht. In dat jaar kende ons land vijfhonderd televisietoestellen. Het analoge signaal gebruikt nu veel ruimte in de ether die nodig is om nieuwe technieken overal te kunnen aanbieden.
Bovendien kost het 11 miljoen euro per jaar. Via radiospotjes en advertenties in kranten worden antennegebruikers sinds drie maanden gewaarschuwd voor de op handen zijnde verandering. Speciale doelgroepen (bijvoorbeeld binnenvaartschippers) krijgen informatie via hun belangenverenigingen.
Voor digitale televisie is een aantal hoge zendmasten nodig. Elke mast neemt een stukje van Nederland voor zijn rekening. Voor digitale tv via de ether zullen vijftien nieuwe locaties worden gebruikt, naast de al bestaande 23 plekken. Deze locaties zijn qua positie, hoogte van de antenne en zendvermogen zo gekozen dat ze gezamenlijk een landelijke dekking verzorgen.
Door obstakels, weers- en andere invloeden is het voor geen enkel draadloos systeem mogelijk continu 100 procent dekking te garanderen, maar wel ongeveer 98 procent. Dat betekent dat ruim 15,6 miljoen inwoners het tv-signaal moeten kunnen ontvangen. De resterende 2 procent woont in gebieden in Nederland waar de kans op goede ontvangst kleiner is.
Volgens KPN Broadcast, die de operatie komend weekeinde leidt, zijn er geen grote problemen te verwachten. "Er zijn honderden mensen aan de slag en het signaal ligt er in de loop van de nacht van een kwartier tot enkele uren uit. Helemaal zeker weten we het nooit, want onze computers konden niet alle frequenties testen, maar we gaan er van uit dat de procedure zonder problemen verloopt", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Ouderen zonder baan niet happig op werk

AMSTERDAM - De meerderheid van de ouderen zonder baan wil niet meer werken. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Van de 55- tot 59-jarigen die niet werken, zou zeven procent dat wel willen. Van de 60- tot 64-jarigen is dat minder dan zes procent en van de 65-plussers die niet werken is drie procent op zoek naar werk.
Vorig jaar telde Nederland 160 duizend ouderen van 55 tot 74 jaar die geen baan hebben, maar wel ten minste twaalf uur per week zouden willen werken. Mannen zijn vaker actief op zoek naar een baan dan vrouwen. Zeven van de tien werkzoekende 55- tot 74-jarigen willen een deeltijdbaan. Van de 55- tot 64-jarigen wil tweederde een deeltijdbaan. Boven de 65 wil bijna iedereen in deeltijd werken.
Van de 55- tot 59-jarigen had vorig jaar 55 procent een baan. Boven de 60 jaar neemt het aandeel werkende ouderen snel af. Van de 60- tot 64-jarigen werkt minder dan één op de vijf en boven de 65 jaar werkt nog minder dan vier procent.
(Bron)
Jongen krijgt fiets terug via Marktplaats

AMSTERDAM - Een 17-jarige jongen uit Kaatsheuvel heeft via de website Markplaats zijn gestolen fiets teruggekregen.
Na het zien van een advertentie nam hij contact op met de man die zijn fiets aanbood, een 50-jarige plaatsgenoot. Een afspraak werd gemaakt. De gedupeerde ging niet zelf, maar hij lichtte de politie in.
Toen agenten aankwamen bij de 50-jarige Brabander, toonde deze de fiets. Hij verklaarde geen idee te hebben waar die vandaan kwam. De 16-jarige dochter van de man bleek de fiets te hebben gestolen en onder de naam van haar vader op de website te hebben aangeboden.
Het meisje ontving een boete. De fiets is terugbezorgd bij de eigenaar.
(Bron)
Balkenende: Kamer moet zich aan werk houden

DEN HAAG - DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende wil dat de Tweede Kamer zich de komende tijd aan haar werk houdt, het afhandelen van de op Prinsjesdag gepresenteerde begrotingen.
Het kan volgens hem niet zo zijn dat onderwerpen die in het parlement spelen vermengd worden met toekomstige wijzigingen in het beleid die tijdens de kabinetsformatie moeten worden vastgelegd.
"De Kamer moet goed bij zichzelf te rade gaan", waarschuwde de premier maandag na een overleg met informateur Rein Jan Hoekstra, met wie hij de onderwerpen besprak die nu in de Kamer spelen.
Als voorbeeld noemde Balkenende eerder al de Kamerwens voor een generaal pardon voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Over die regeling dient volgens Balkenende in de formatie gesproken te worden en nu niet afgedwongen te worden door de Kamer tijdens een demissionaire periode van het kabinet.
Balkenende verweet afgelopen zaterdag PvdA-leider Wouter Bos dat die zijn doel niet alleen probeert te bereiken door onderhandelingen bij de formatie, maar ook door gebruik te maken van een "toevallige meerderheid" in de Kamer.
Bos zei daarop best afspraken met het CDA te willen maken over hoe in de formatie moet worden omgegaan met gevoelige kwesties, maar hij wil dat alleen doen bij "serieuze onderhandelingen".
Balkenende noemde dat maandag op zijn beurt een "staatsrechtelijk onjuist standpunt". "Je moet oppassen dat zaken niet vermengd worden. Dat kan tot problemen leiden."
Ingewijden vrezen dat PvdA en SP gesteund door een linkse meerderheid ook een geplande huurverhoging voor volgend jaar zullen tegenhouden en ondertussen aan de formatietafel zaken proberen terug te draaien. Het parlement spreekt volgende week over de huren tijdens de behandeling van de Vrom-begroting.
(Bron)
Huiszoekingen in Belgische racismezaak

DENDERMONDE - De Belgische politie is maandagochtend huiszoekingen begonnen in een groot onderzoek naar de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET).
Justitie in Dendermonde heeft dat bevestigd aan de Vlaamse omroep VRT. De invallen vonden plaats in Temse, Zwijndrecht en Kruibeke, ten westen van Antwerpen.
In september ontrafelde de politie een extreemrechts netwerk rond BBET in het leger. Zeventien mensen werden toen opgepakt. Ze zouden plannen hebben gehad om aanslagen te plegen. Via de verklaringen van sommige verdachten zouden de speurders nu bij enkele verwante organisaties beland zijn.
Tegelijk wordt ook onderzoek gedaan naar enkele Belgische leden van een Nederlandse extreemrechtse groepering.
(Bron)
Flink minder haringvangst in 2007

BRUSSEL - Vissers mogen volgend jaar flink minder haring vangen. De Europese Commissie stelt de EU-landen woensdag voor circa 25 procent minder haring te vissen.
De vangst van schol en kabeljauw moet bijna 15 procent afnemen, zo bepleit Europees commissaris Joe Borg (Visserij). Ministers van Visserij van de EU-landen, onder wie Cees Veerman, beslissen in de nacht van 20 op 21 december over de vangstlimieten voor 2007.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageert teleurgesteld. De organisatie hoopte op strengere voorstellen. "Voor kabeljauw moeten we echt vrezen", zei Carel Drijver, hoofd oceanen bij het WNF, dinsdag.
(Bron)

Minder vis = hogere prijs = meer interesse om de vis te vangen = enzovoorts.
Daar zit je dan. Half zeven 's avonds, raam op een kier voor de katten en lekker frisse lucht, morgen wordt het 15/16 graden. Vier december.
Volgens mij was het in augustus slechter weer.

zondag, december 03, 2006

Voetballer ernstig gewond na kopstoot

OUD-BEIJERLAND - Een 33-jarige man uit Oud-Beijerland is zaterdag ernstig gewond geraakt tijdens een voetbalwedstrijd in zijn woonplaats. Hij kreeg een kopstoot en een trap tegen zijn hoofd van een speler van de tegenpartij.
Het slachtoffer ligt met hoofdletsel in het ziekenhuis. De politie liet zondag weten dat de man buiten levensgevaar is.
Tijdens de wedstrijd tussen een voetbalelftal uit Oud-Beijerland en een elftal uit Bolnes, kwamen de twee voetballers in conflict.
De aanleiding zou liggen in een ander opstootje op het veld. Toen het slachtoffer hierover de scheidsrechter aansprak, werd hij door zijn tegenspeler ernstig mishandeld.
In het ziekenhuis bleek de schedel van de 33-jarige man op meerdere plaatsen gebroken en gescheurd. Ook zijn neus en beide oogkassen zijn gebroken.
Omstanders probeerden de dader vergeefs vast te houden in afwachting van de politie. Vooralsnog is de verdachte voortvluchtig.
(Bron)
TT 128 Engelse vuurwerkfabriek ontploft

Bij een serie ontploffingen in een vuurwerkfabriek in Zuid-Engeland is een nog onbekend aantal mensen gewond geraakt. Ambulancemedewerkers zeggen dat er verschillende zwaargewonden zijn.
De fabriek staat in Halland in Sussex, zo'n 60 kilometer onder Londen. De gewonden zijn onder meer afgevoerd naar ziekenhuizen in Brighton.
Een ooggetuige zei dat zich 's middags een enorme explosie voordeed, die na een uur gevolgd werd door nog een serie heftige explosies. Volgens hulpverleners is de situatie rond de fabriek in de loop van de dag verergerd. Inmiddels is de brand vrijwel geblust.
KLPD straft agenten na parkeerfraude

AMSTERDAM - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft vorige week twee medewerkers disciplinair gestraft omdat ze hadden gefraudeerd in een parkeergarage. Dat meldt het KLPD zondag.
Uit beelden van het tv-programma van Peter R. de Vries zou blijken dat agenten van het KLPD opnieuw sjoemelen met parkeerkaartjes in garages in de buurt van het kantoor van de dienst in Zoetermeer.
Volgens het KLPD hebben de medewerkers een intern verbod genegeerd door op oneigenlijke manier zonder betaling gebruik te maken van de openbare parkeergarage. Wat de straffen zijn, maakt het KLPD niet bekend.
Wanneer de gratis parkeertijd bijna om was, reden de KLPD'ers een rondje om de garage en zetten ze de auto daar vervolgens weer neer. Dan kregen zij een nieuw kaartje. Parkeren is de eerste drie uur gratis in de garage.
Vorig jaar legde het programma van De Vries ook al vast dat werknemers van het KLPD door trucjes gratis parkeerden. Korpschef Peter van Zunderd heeft dat daarna verboden. Het KLPD bood werknemers vervolgens onder meer gratis openbaar vervoer aan voor woon-werkverkeer. Van Zunderd is teleurgesteld dat enkele medewerkers opnieuw in de fout zijn gegaan. "Ik zal blijven optreden tegen dit ongewenste gedrag."
(Bron)
Nike + iPod simpel te volgen

AMSTERDAM - Hardlopers die gebruik maken van het Nike + iPod-systeem zijn simpel te volgen. De technologie is niet veilig en gebruikers ervan zijn makkelijk te traceren. Zo meldt MacWereld.nl.
Uit onderzoek van de University of Washington blijkt dat de draadloze verbinding tussen de schoen van de hardloper en de iPod niet beveiligd is. Hierdoor kunnen anderen het signaal tot op 20 meter afluisteren.
De Nike + iPod is een hardloopschoen met daarin een klein zendertje die informatie stuurt naar een iPod Nano waarop de snelheid, tijd en zelfs het verbrande aantal calorieën van de renner kan worden afgelezen.
Doordat de Nike + iPod de informatie niet versleutelt en het id-nummer van het zendertje niet verandert, was het voor de onderzoekers van de universiteit geen probleem om een simpele applicatie te bouwen waarmee de gebruiker kon worden gevolgd.
Volgens de wetenschappers had Apple het systeem eenvoudig kunnen beveiligen door gebruik te maken van encryptie.
(Bron)
GroenLinks wil dierenrechten in grondwet

DEN HAAG - Dierenrechten moeten in Nederland, net als in Duitsland worden opgenomen in de grondwet, vindt GroenLinks. De partij heeft hier zondag een wetsvoorstel voor ingediend. Het voorstel wordt gesteund door meer dan vierduizend mensen die een manifest hebben ondertekend.
GroenLinks wil het welzijn van dieren toevoegen aan artikel 21 van de grondwet, dat gaat over de zorg voor het milieu.
Als het voorstel wordt aangenomen, dan moeten dierenwelzijnswetten, als de Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet, opnieuw tegen het licht worden gehouden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de bio-industrie, maar ook voor dierproeven en de jacht.
Een grondwetswijziging kan pas op zijn vroegst over vier jaar in werking treden. Daar wil Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks niet op wachten. Zij zal dinsdag bij de behandeling van de landbouwbegroting een pleidooi houden voor snelle maatregelen.
Sinds de verkiezingen lijkt er een meer diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer te zijn ontstaan. De verwachting is dat behalve GroenLinks ook D66, de Partij voor de Dieren, de SP en andere partijen met voorstellen over dierenwelzijn komen, zoals een verbod op onverdoofde castratie van biggen, minder lange veetransporten en een verbod op legbatterijen.
(Bron)
Politie achtervolgt snelheidsduivel op internet

AMSTERDAM - De politie in Noorwegen heeft een snelheidsduivel te pakken gekregen via het internet. De automobilist had een video online gezet waarin hij topsnelheden van 240 kilometer per uur behaalde. Dit meldt AP.
De coureur in spe had de video, genaamd 'Driving in Norway', geplaatst op YouTube. Op de beelden was te zien hoe de snelheidsmeter de 240 bereikt. Daarnaast is er een stem te horen die roept: "Wij halen de 240, we weten dat het kan, dit is fantastisch."
Bij het plaatsen van de video liet de snelheidsduivel echter een digitaal spoor achter, waarmee de politie hem kon opsporen. De jonge Noor kreeg alsnog een boete van duizend euro. YouTube heeft de video inmiddels verwijderd.
(Bron)
Rumsfeld pleitte voor koerswijziging

WASHINGTON - De Amerikaanse ex-minister van Defensie, Donald Rumsfeld, pleitte vorige maand, twee dagen voor zijn aftreden, nog voor een wijziging van het Amerikaanse beleid in Irak.
In een geheim memo aan het Witte Huis stelde hij dat het gevoerde beleid niet werkte. Dat blijkt uit de memo waarop The New York Times de hand wist te leggen.
"Volgens mij is het tijd voor een belangrijke aanpassing. Het is duidelijk dat wat het Amerikaanse leger nu doet in Irak niet werkt", aldus Rumsfeld in de notitie. Hij stelde onder meer troepenvermindering voor.
De memo was geschreven op 6 november, de dag voordat de Democraten in het Congres de meerderheid wonnen bij tussentijdse verkiezingen en twee dagen voordat Rumsfeld geheel onverwacht zijn aftreden aankondigde. Rumsfeld gold als de architect van het Amerikaanse Irak-beleid.
De oorlog in Irak heeft de Verenigde Staten sinds maart 2003 al meer dan 350 miljard dollar gekost. Dat heeft het Franse persbureau AFP becijferd op basis van gegevens van het Amerikaans Congres.
Het Congres heeft voor 2007 een budget van 70 miljard dollar goedgekeurd voor de strijd tegen het internationaal terrorisme, waarvan 50 miljard bestemd is voor de oorlog in Irak.
Volgens een Democratische senator heeft het ministerie van Defensie daarnaast een verzoek ingediend voor nog eens 127 miljard dollar voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hiermee zou het totaal bedrag dat Washington kwijt is aan de oorlog tegen het terrorisme boven de 500 miljard dollar uitkomen.
(Bron)
Japanse ministers laten buik zien op weblog

TOKIO - Twee lijvige Japanse vice-ministers van Volksgezondheid houden vanaf maandag de bevolking via een weblog op de hoogte van hun pogingen om af te vallen. Tot de aangeboden informatie behoren onder meer foto's van hun buik.
Dit meldde de krant Yomiuri zondag. De actie van Keizo Takemi en Noritoshi Ishida, beiden 55, moet de bevolking aansporen tot een gezondere leefwijze.
Op de weblog wordt het gewichtsverlies van de bewindslieden bijgehouden. Ook krijgen bezoekers van de site informatie over de buikomvang, het aantal passen die zijn gelopen, de trappen die zijn beklommen en de hoeveelheid alcohol die is gedronken.
Takemi heeft al aangekondigd dat hij drankjes met veel suiker wil laten staan en 's avonds niet meer te laat wil eten. Ishida, de dikste van de twee onderministers, deed een oproep aan de bevolking: "Neem een kijkje naar mijn buik. Zodra ik op de webpagina sta, is er geen manier meer om me te verbergen."
(Bron)
Betrapte wildplasser doet aangifte

UTRECHT - Een 19-jarige man uit Wijk bij Duurstede heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hij zou onder handen zijn genomen door een plaatsgenoot bij wie hij door de brievenbus had geürineerd. Dat meldt de Utrechtse politie zondag.
De wildplasser liep een open wond op nadat hij vrijdagnacht was betrapt door een 35-jarige man. In diens portiek had de 19-jarige de blaas geleegd. Hij meldde zich 's nachts bij de politie om aangifte te doen.
De politie heeft de van mishandeling beschuldigde man erop gewezen dat ook hij aangifte kan doen, maar dan van vernieling.
(Bron)