zaterdag, oktober 31, 2009

Supermarkten verlagen prijs gezond eten

AMSTERDAM - Supermarkten in Amsterdamse achterstandswijken gaan volgend jaar bij wijze van experiment stunten met de prijs van gezond eten.
Daardoor moet duidelijk worden of mensen dat dan meer gaan kopen. De proef is een initiatief van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt directeur Jaap Seidell zaterdag in een interview in Het Parool.
''We gaan volgend jaar in Amsterdamse achterstandwijken met supermarkten een nieuw experiment met prijsmaatregelen doen en kijken of de voedingskeuze daardoor verandert'', aldus Seidell.
''Uit interviews is gebleken dat mensen bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor aanbiedingen, dus supermarkten straks gaan stunten met groente en fruit in plaats van met grote zakken chips. We verwachten daar veel van.''
Hoeveel supermarkten aan de proef meedoen, wil de directeur in Het Parool niet zeggen. ''De onderhandelingen lopen nog. Maar het wordt een omvangrijk experiment waar veel ketens aan mee zullen doen. Om de effecten goed te kunnen meten, hebben we veel deelnemers nodig.''
Het instituut van Seidell deed eerder al in opdracht van minister Ab Klink (Volksgezondheid) onderzoek naar de rol van de prijs bij de keuze van consumenten.
Hij adviseerde toen om de prijzen van gezond eten te verlagen. De minister vond zijn bevindingen echter niet hard genoeg. Daarom komt er nu deze proef.
Seidell vertelt verder dat gezond eten flink duurder is dan ongezond voedsel. Door de economische crisis gaan volgens hem ook steeds meer mensen slecht eten. ''De crisis leidt tot een ongezonder voedingspatroon. Het snoepgebruik en de bezoeken aan fastfoodrestaurants nemen toe.''
(Bron)

'Schat, wil je nog een broccoliroosje?' Dat 'slechte' eten is waarschijnlijk deels ook troosteten.
Zweden wil Nuon-eigenaar groener maken

STOCKHOLM - De Zweedse regering wil energieconcern Vattenfall, de nieuwe eigenaar van Nuon, dwingen in Europa om te schakelen naar een groenere elektriciteitsproductie.
Dat zei de Zweedse staatssecretaris van Economische Zaken Ola Altera zaterdag in een interview met de krant Svenska Dagbladet.
Vlak na de klimaattop in Kopenhagen in december moet er volgens de regering een wet komen met quota voor de hoeveelheid fossiele brandstoffen die het staatsbedrijf Vattenfall mag gebruiken.
''De regering wil geen verbod op kolencentrales, maar de klimaatafspraken voor de EU tot 2020 zijn helder. Minder kolen, meer vernieuwbare energiebronnen'', aldus Altera in Svenska Dagbladet.
Vattenfall is een van Europa's grootste energieproducenten. Ieder jaar stoot het concern volgens de Zweedse staat 100 miljoen ton CO2-uit. Dat is meer dan de totale uitstoot van de industrie in Zweden.
Vattenfall kocht eerder dit jaar in Nederland energiebedrijf Nuon, maar is ook groot in Duitsland. Er is het afgelopen jaar veel kritiek op Vattenfall, onder meer van de Zweedse en Duitse overheden.
Zo zijn er incidenten geweest in kerncentrales van het bedrijf in beide landen. Verder zouden de kolencentrales in Duitsland volgens milieuorganisatie Greenpeace en de Groenen in het Europarlement te vervuilend zijn.
(Bron)
Kan dat geblaat van Balkenende 'Ik ben géén kandidaat!' nu ophouden? Want er is geen enkele kandidaat, tot die persoon daadwerkelijk gevraagd is. Dus dat statement van hem is volstrekt des Balkenendes: nietszeggend.
Personeel RTL bereidt acties voor

AMSTERDAM - Medewerkers van RTL gaan maandag praten over acties om de stroeve cao-onderhandelingen vlot te trekken.
RTL wil bezuinigen op de vergoedingen voor nacht- en avondwerk en atv afschaffen. De bonden vinden dat niet nodig omdat RTL winst maakt. Volgens journalistenbond NVJ gaat het om een principieel verschil van inzicht.
Om wat voor soort acties het gaat is nog onduidelijk. Daar wordt maandagmiddag over gepraat.
Stakingen zijn vooralsnog niet aan de orde, zegt een woordvoerder van de NVJ. Ook zullen zenders van RTL als het aan de bond ligt niet op zwart gaan.
De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen al tijden en dreigen helemaal vast te lopen. Tijdens een ledenvergadering bij RTL schaarden de leden zich volgens de NVJ achter de ingeslagen weg.
Dat houdt in dat de wensen van de directie voor forse besparingen niet worden ingewilligd.
De bonden zeggen best bereid te zijn RTL tegemoet te komen, omdat het moeilijke tijden zijn, maar inleveren op de arbeidsvoorwaarden is onbespreekbaar.
Dat is volgens de NVJ iets dat meer past bij een bedrijf op de rand van de afgrond terwijl RTL winst maakt. "De werknemers zijn niet van plan op te draaien voor het dividend van de aandeelhouders."
De NVJ vraagt voor dit jaar en volgend jaar alleen om prijscompensatie en niet om een aanvullende loonstijging. RTL wilde aanvankelijk de werkweek verlengen van 38 naar 40 uur, maar dat is al van tafel.
Het voorstel om de zogeheten NRV-vergoeding, voor werk op ongebruikelijke uren, in te perken leidt ook tot grote weerstand.
Daardoor zouden met name redacteuren 150 tot 400 euro moeten inleveren.
(Bron)
Kurkuma 'doodt kankercellen'

BAARN - Eerder bleek het Indiase kruid kurkuma al goed voor de lijn en voor het geheugen. Nu zou kurkuma ook de kracht hebben om kankercellen te doden.
Wetenschappers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben ontdekt dat kurkuma in staat is om kankercellen af te breken.
Het team van Sharon McKenna stelde vast dat kankercellen begonnen af te sterven binnen de 24 uur nadat ze in contact waren gekomen met kurkuma. Ook bleek dat de kankercellen vervolgens vanzelf begonnen op te lossen.
Eerdere studies toonden ook al aan dat kurkuma de groei van vetcellen vermindert, waardoor je dus niet aankomt. Ander wetenschappelijk onderzoek heeft dan weer aangetoond dat kurkuma beschermt tegen dementie.
In alle studies gaat het over tests in laboratoriums. Verder onderzoek moet aantonen of kurkuma ook bij mensen dezelfde heilzame effecten heeft.
In de Indiase keuken is kurkuma een veelgebruikt kruid. De kleur is geel en de smaak is lichtjes bitter.
(Bron)

Als je kurkuma in normale hoeveelheden eet, zal het wel niet zo goed werken - nog los van het feit dat het dan ongetwijfeld niet direct met kankercellen in contact komt, tenzij die in het maag-darmkanaal zitten.
Tiener verdient tonnen met Twitter-account

AMSTERDAM - De negentienjarige Tilburger Michael van Poppel verwierf met zijn Twitter-account BreakingNews internationale faam. Hij staat nu op het punt zijn account voor heel veel geld te verkopen.
Op dit moment heeft Van Poppel met zijn razendsnelle nieuwsdienst ruim 1,3 miljoen volgers. In de korte tijd dat BreakingNews bestaat, heeft de dienst deze grote schare volgers opgebouwd door keer op keer de gevestigde orde te snel af te zijn met nieuws.
Het volgen is gratis; geld verdient Van Poppel er nog niet mee. Maar dat is snel voorbij. De voormalig werknemer van een AH To Go staat namelijk op het punt zijn account te verkopen aan een gerenommeerd mediabedrijf. Welke dat is, kan Van Poppel nog niet zeggen. Naar verluidt zal deze speler ettelijke tonnen op tafel leggen voor de 1,3 miljoen volgers.
Bovendien zal de koper een abonnement nemen op de op te zetten betaalde nieuwsdienst waarmee Van Poppel momenteel druk bezig is. Het geld dat hij verdient met de verkoop van zijn account, zal Van Poppel ook hierin investeren. Van Poppel denkt snel te kunnen groeien naar ‘enkele tientallen’ medewerkers, zo zegt hij tegenover NUzakelijk.
Nu nog werkt de Tilburger samen met enkele vrijwilligers vanuit Mexico, Ierland en de Verenigde Staten. Zij halen het nieuws overal vandaan. “Veel krijgen we binnen als tip waar we dan achteraan gaan bellen. Wat dat betreft werkt BreakingNews dus eigenlijk heel traditioneel."
Van Poppel denkt dat hij zich kan onderscheiden van bijvoorbeeld persbureau AP op snelheid. “Je ziet dat zij door een logge organisatie vaak veel te traag zijn. Soms brengen ze iets uren nadat wij het al gemeld hebben.”
De kritiek dat BreakingNews alleen nieuws van andere persbureaus brengt, weerlegt Van Poppel. “Zo begonnen we inderdaad ooit, maar inmiddels is dat allang niet meer zo. We hebben heel veel eigen nieuws.”
Het meest indrukwekkende staaltje is de fameuze Bin Laden-video waarop Van Poppel door zijn contacten bij de Amerikaanse overheid de hand op wist te leggen. Deze video verkocht hij in 2007 voor slechts 1000 euro door aan Reuters. “Dat had achteraf wel wat meer kunnen zijn”, verzucht hij.
(Bron)
Wilders ziedend door etiket 'extreem-rechts'

DEN HAAG - Geert Wilders is woedend op drie wetenschappers die zijn PVV zouden typeren als een extreem-rechtse partij die de democratie ondermijnt.
''Ik ben echt ziedend. Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie. Wij zijn democraten in hart en nieren'', stelde hij zaterdag.
De PVV-leider reageerde op een bericht in de Volkskrant over een onderzoek naar radicalisering en polarisatie dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.
Volgens een woordvoerster van het departement zit het onderzoek in de laatste fase, waarbij de begeleidingscommissie en de onderzoekers zoals gebruikelijk nog discussiëren over de definities. Van onenigheid is volgens haar geen sprake.
De woordvoerster wil niet vooruitlopen op de conclusies. Maar volgens de krant noemen de wetenschappers Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar de PVV een extreem-rechtse partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert en daarmee de sociale cohesie en democratie ondermijnt.
Wilders verwerpt die kwalificaties. ''We zijn democratisch gekozen en gebruiken alleen democratische middelen'', stelde hij.
''Dit is de zoveelste schandelijke en ziekelijke poging van de elite ons te demoniseren en de PVV en al onze kiezers proberen de mond te snoeren. Maar dat gaat ze nooit lukken! Als er iets is dat de democratie ondermijnt, dan is het wel deze linkse elite, onder wie dit soort nep-onderzoekers, en de islamisering'', aldus Wilders.
Hij vindt het verder kwalijk dat juist de ''onzinnige kwalificaties'' van de wetenschappers mensen zou kunnen aanzetten om geweld tegen hem te gebruiken. Het Tweede Kamerlid wordt al jarenlang streng beveiligd wegens voortdurende bedreigingen aan zijn adres.
Onderzoeker Moors was zaterdag onaangenaam getroffen door het nieuws over het rapport. Volgens hem is de conceptversie nog niet besproken met het ministerie en kan er daardoor ook geen onenigheid zijn over de conclusies.
Verder liggen de zaken veel genuanceerder dan ze nu in het nieuws komen, aldus de wetenschapper. Zo wordt Wilders' PVV geen extreem rechtse partij genoemd. Wel wordt gesteld dat Wilders door zijn islam-standpunt steeds verder ''in de richting van de extreem rechtse familie'' kan worden ingedeeld.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) stuurt het onderzoeksrapport naar verwachting in december naar de Tweede Kamer.
(Bron)

Dat je democratisch gekozen bent, is geen garantie dat je altijd gebruikt maakt van democratische middelen.
Wilders is wel anders dan de eerdere extreemrechtse types ('Landgenotuh!'), maar hanteert wel degelijk bepaalde technieken en tactieken uit die politiek: het isoleren van één bepaalde groep, en het constant benadrukken van de slechte kanten ervan, zonder oog voor het feit dat die slechte kanten beslist niet voor de hele groep gelden, en het aanwakkeren van onderbuikgevoelens en die gebruiken voor 'zie je wel'-argumentaties.
Kajakker jaagt haai weg met peddel

SYDNEY - Een Australische kanovaarder heeft een witte haai weg weten te jagen door het enorme dier meerdere malen met een peddel op zijn kop te slaan.
De 27-jarige Rhys Gadsden vertelde zaterdag op de Australische televisie over zijn angstaanjagende ervaring.
''Ik greep naar mijn peddel en sloeg hem vijf of zes keer op zijn hoofd. De haai gaf de kano een kopstoot, waardoor ik omkantelde en in het water belandde'', aldus Gadsden, die vrijdag nabij Portland aan het varen was toen de haai zich op zijn kano stortte.
De Australiër lag een kwartier in het water met de lekke kano, voordat hij gered werd door een passerende boot.
''Ik wist niet waar de haai gebleven was en ik wilde niet spetteren want dan zou hij misschien terugkomen.''
Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. Ze kunnen tot 6 meter lang worden en meer dan 2000 kilo wegen. In de afgelopen twee eeuwen zijn in de wateren rond Australië bijna tweehonderd mensen om het leven gekomen.
Toch is de kans om door een haai gedood te worden volgens onderzoekers nog altijd kleiner dan de kans om geraakt te worden door de bliksem.
(Bron)

Was die kano lek geraakt bij de aanval? Dat is niet erg duidelijk.

vrijdag, oktober 30, 2009

‘Vogels kunnen magnetische velden zien’

AMSTERDAM – Vogels kunnen in de lucht navigeren, omdat ze magnetische velden met hun ogen kunnen waarnemen. Dat zou blijken uit een studie van Duitse wetenschappers.
Onderzoekers van de Universiteit van Oldenburg knipten bij enkele roodborstjes een zenuw doormidden, waardoor een hersengebied lam kwam te liggen met de naam cluster N.
Dat hersendeel zorgt er volgens sommige onderzoekers voor dat de vogels magnetische velden kunnen detecteren aan de hand van informatie die binnenkomt via hun ogen.
Bij een andere groep roodborstjes werd een zenuw gesaboteerd die er mogelijk voor zorgt dat de dieren magnetische deeltjes kunnen detecteren met hun neusgaten.
Uit het onderzoek bleek dat alleen de vogels met een gesaboteerd zichtveld niet meer in staat bleken om hun weg te vinden in de lucht, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De roodborstjes waarbij de zenuw was doorgesneden die contact stond met de neusgaten hadden daarna geen enkel probleem met navigatie.
De details van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat vogels navigeren met behulp van het magnetisch veld van de aarde. Volgens de Duitse onderzoekers suggereert hun experiment dat vogels uitsluitend hun ogen gebruiken om magnetische deeltjes te detecteren.
“De resultaten van dit onderzoek vergroten de mogelijkheid dat dit deel van het visuele systeem vogels om magnetische ‘kompasinformatie’ te zien”, aldus de onderzoekers.
(Bron)
Bruiloft mondt uit in matpartij

AMSTERDAM - Een bruiloft is vorige week vrijdag in het stadhuis van Haarlem uitgelopen op een vechtpartij.
Vlak nadat bruid en bruidegom elkaar het jawoord hadden gegeven, ontstond tussen de families van de twee een woordenwisseling die uitmondde in een handgemeen.
De politie heeft de partijen moeten scheiden, meldt een politiewoordvoerder.
Aanleiding voor de knokpartij was een onaardige opmerking van een familielid richting een lid van de andere familie toen de twee families met elkaar op de foto moesten, zegt de woordvoerder.
Voor zover bekend liep niemand zwaar letsel op. Er is geen aangifte gedaan. Nadat de politie de kemphanen tot bedaren had weten te brengen, keerde de rust weer terug.
(Bron)
'Politie alerter op kinderen arrestanten'

DEN HAAG - De politie moet bij vrouwen die in de cel belanden, nog beter gaan kijken of ze kinderen hebben.
De Tweede Kamer is er niet gerust op dat al deze kinderen in goede handen achterblijven.
Vrouwen die opgesloten worden, durven lang niet altijd te zeggen dat ze kinderen hebben. Ze zijn bang dat de jeugdzorg de kinderen bij hen weghaalt.
Per jaar belanden tweeduizend moeders in de cel. De politie vraagt bij een aanhouding of de arrestante kinderen heeft, maar echt standaard is deze vraag nog niet.
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg drong donderdag aan op doorvragen van de politie, ook omdat de arrestante de agent in eerste instantie als vijand ziet.
Evenals de PvdA wil ze dat de politie bij de gemeente nagaat of er kinderen in het spel zijn.
Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) zei dat de politie er nog aan werkt de 'kindcheck' in de werkwijze op te nemen.
Zijn collega Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) gaf al aan dat op te zullen nemen met de korpsbeheerders.
Op verhalen van Kamerleden dat kinderen aan hun lot worden overgelaten, ook als een Bureau Jeugdzorg weet van hen heeft, antwoordde Rouvoet dat er meteen ingegrepen wordt als dat het geval mocht zijn. Zo'n kind komt in aanmerking voor crisisopvang, die in een dag geregeld kan zijn.
Dat er zich wel erg veel instanties tegen de kinderen van opgesloten moeders aan bemoeien, erkende de minister.
Maar dat kan ook niet anders, voerde hij aan. Wel wil hij dat de zorg meer in één hand genomen wordt. Hij gaat de gemeenten erop aanspreken dat ze daar meer werk van maken.
(Bron)
EU-landen niet eens over geld voor klimaat

BRUSSEL - De EU-leiders zijn er donderdag tijdens een top in Brussel niet in geslaagd elkaar te naderen over het klimaatbeleid.
Huidig EU-voorzitter Zweden wil dat er harde afspraken komen over de bijdrage die de unie zal leveren om arme landen te helpen bij het terugdringen van de EU-uitstoot.
Maar Duitsland, Frankrijk, Italië en de Oost-Europese landen liggen dwars. Zweden heeft de discussie nu verdaagd naar vrijdag en zal dan proberen met nieuwe voorstellen te komen, aldus een ingewijde. Nederland dringt wel aan op het noemen van concrete bedragen.
De Europese Commissie heeft voorgesteld dat de EU vanaf 2020 2 tot 15 miljard euro per jaar op tafel legt voor steun aan de ontwikkelingslanden.
De tijd dringt, want half december moet de EU op een internationale klimaattop in Kopenhagen met een gezamenlijk standpunt kunnen komen.
(Bron)
Arts geeft kinderverkrachter Viagra

PARIJS - Een Frans-Belgische kinderverkrachter moet opnieuw de gevangenis in omdat hij zich vergreep aan een kind nadat hij van een gevangenisarts de potentiepil Viagra had gekregen.
De 63-jarige man zat al de helft van zijn leven wegens seksueel misbruik van kinderen achter slot en grendel.
Kort voor zijn laatste vrijlating kreeg hij van een arts in de gevangenis een recept voor Viagra.
In vrijheid verkrachtte hij een 5-jarige jongen, die hij eerst met medicamenten had verdoofd. Een rechtbank in het Noord-Franse Douai veroordeelde hem daarvoor vrijdag tot dertig jaar cel.
Het is onduidelijk of de gevangenisarts wist waarvoor de man gevangen zat. De man had tegen hem gezegd dat hij met een vrouw naar bed wilde.
(Bron)
'Vleermuizen doen aan orale seks'

AMSTERDAM – Sommige vrouwtjesvleermuizen verlengen de copulatie door het mannetje met orale seks te stimuleren. Dat hebben Chinese wetenschappers ontdekt.
Onderzoekers van het Guangdong Entomological Institute vingen zestig vleerhonden (grote vleermuizen) en observeerden hoe mannetjes en vrouwtjes met elkaar paarden.
De dieren copuleren in een positie waarbij het mannetje het vrouwtje van achter penetreert.
Maar bij 14 van de 20 paartjes die de wetenschappers observeerden, reikte het vrouwtje ook haar kop naar voren om de penis van het mannetje tijdens de geslachtsgemeenschap te likken.
De paring duurde in die gevallen aanzienlijk langer, zo beweren de wetenschappers.
De resultaten van het opmerkelijke onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.
De vleermuizen die tijdens het onderzoek werden geobserveerd, waren van de soort Cynopterus sphinx. Mannetjes van die soort leven vaak samen met kleine harems van vrouwtjes.
Beelden van orale seks tussen vleerhonden zijn te bekijken op de website van het Britse tijdschrift New Scientist.
(Bron)
Brussel laat drie gen-maïssoorten toe

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft vrijdag besloten drie soorten genetisch aangepaste maïssoorten toe te laten voor menselijke en dierlijke voeding in Europa.
De EU-lidstaten konden het eerder niet eens worden over de toelating, waardoor de Europese Commissie zelf de knoop moest doorhakken.
Genetisch aangepaste gewassen zijn in Europa omstreden, omdat volgens sommigen schade aan het milieu en de gezondheid niet is uitgesloten.
De toelating door de Europese Commissie is geldig voor tien jaar. Het gaat om twee soorten die zijn ontwikkeld door Monsanto en een van Pioneer, beiden bedrijven uit de Verenigde Staten.
(Bron)
VS laten personen met aids of hiv weer toe

WASHINGTON - Na een verbod van 22 jaar gaan de Verenigde Staten weer personen met aids of hiv toelaten tot het land. De ban wordt in 2010 beëindigd, maakte de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag bekend.
Ruim twintig jaar geleden werden bezoekers met aids of een hiv-infectie als bedreiging behandeld, aldus Obama.
Maar als de VS de wereldwijde leider willen zijn bij de bestrijding van hiv en aids, "dienen we ook overeenkomstig te handelen'', stelde de president.
Obama sprak over een stap die mensen zal aanmoedigen zich te laten testen en te laten behandelen. Hij toonde zich ervan overtuigd dat de maatregel levens zal redden.
De afkondiging van het verbod in 1987 leidde destijds tot verontwaardiging, onder meer in Nederland. De Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds pleitten in 2007 nog voor opheffing van de maatregel.
De voorbereidingen voor de afschaffing van het verbod begonnen al onder Obama's conservatieve voorganger George Bush. Volgens Washington hanteren nog een tiental staten een inreisverbod voor personen met aids/hiv.
(Bron)
Belgische prins vriest lievelingshond in

BRUSSEL - De Belgische prins Laurent heeft het kadaver van zijn lievelingshond drie maanden geleden laten invriezen omdat hij er geen afscheid van kon nemen. Dat gebeurde bij de Gentse universiteit, bevestigde de prins vrijdag telefonisch tegen omroep VRT.
Begin deze week kwam de prins zijn hond bij de universiteit groeten, met het oog op de katholieke feestdag Allerheiligen op 1 november.
Hij besloot het dier te laten ontdooien om er alsnog gepast afscheid van te nemen. Dat gebeurde donderdag.
Zijn Zwitserse berghond, die veel weg heeft van een Sint Bernard, was zeven jaar lang het lievelingshuisdier van de prins. Het dier stierf deze zomer aan een slepende kanker.
Voor de Gentse universiteit kwam het bezoek van Laurent deze week nogal onverwacht. Medewerkers hadden net de buik opengesneden voor een autopsie. Door het lange verblijf in de diepvriezer waren bovendien ledematen vervormd. De medewerkers moesten het dier kraken en vouwen om de natuurlijke vorm te herstellen.
Prins Laurent is een bekend liefhebber van honden. Als bijnaam wordt hij wel eens 'Prins Woef' genoemd.
(Bron)
Kikkers leren al in hun ei roofdieren herkennen

HEIDELBERG - Een kikker kan in het ei al leren welke roofdieren later jacht op hem zullen maken en wanneer dat gevaarlijk is.
Dat ontdekten Amerikaanse en Canadese wetenschappers, zo meldden zij in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology dat vrijdag is verschenen.
De onderzoekers goten water, waarin een salamander had gezwommen samen met gewonde kikkervisjes, in een bak met kikkerdril van houtkikkers.
Dat deden ze op verschillende tijden, elke keer met andere hoeveelheden gewonde kikkervisjes. Daardoor leerden de kikkers in het ei op welke tijdstippen de salamanders het gevaarlijkst waren.
Toen de eitjes uitkwamen, bekeken de onderzoekers de reactie van de kikkervisjes op water dat ruikt naar salamander.
''De uitkomsten waren overduidelijk. Kikkervisjes die eerst actief rondzwommen, lagen ineens enkele minuten doodstil'', aldus Maud Ferrari van de Universiteit van Californië.
De kikkervisjes reageerden het heftigst op tijdstippen waarop ze eerder veel gewonde soortgenoten hadden geroken.
Eerder was al bewezen dat amfibiën en muggen in het larvenstadium en vissen hun roofdieren zouden kunnen leren herkennen. Het is volgens Ferrari voor het eerst dat ook blijkt dat embryo's dat kunnen leren.
(Bron)
Hond op de loop voor spugende lama

LANDSHUT/STRUIBING - Een lama heeft vrijdag in Beieren een hond weggejaagd door een spuugsalvo af te vuren. Dat heeft de politie van Struibing meegedeeld.
Een 35-jarige man ging met zijn lama Chico wandelen in de omgeving van het Zuid-Duitse Landshut toen er een rottweiler kwam aangerend.
Chico twijfelde geen moment, ging op zijn achterpoten staan en sproeide natte klodders over het dier. De hond koos daarop het hazenpad.
Lama's spugen om hun territorium te verdedigen. Ze kunnen tot een afstand van 5 meter heel precies mikken.
(Bron)
Onzichtbare bestuurder ramt politieauto

NEURENBERG - Een Duitse agent wilde een auto controleren op de snelweg A6 in de buurt van Neurenberg en dirigeerde het voertuig naar de eerste parkeerplaats. Daar ramde de auto de achterkant van de politieauto.
Er bleek echter niemand achter het stuur te zitten. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
Na een lange discussie met de passagiers bleek dat een 43-jarige man van de bestuurdersstoel naar de bijrijdersstoel was gekropen toen de auto de parkeerplaats opreed.
Hij wilde zo plaats maken voor zijn 39-jarige vrouw, die op de achterbank zat. Bij de gecompliceerde manoeuvre trapte de man echter op het gaspedaal van de automaat waarop de auto wegspoot richting dienstwagen.
Reden voor de mislukte wisseltruc was dat de man niet in bezit is van een Duits rijbewijs.
(Bron)
Nederlandse man vindt boodschappen doen leuk

AMSTERDAM - De Nederlandse man houdt van boodschappen doen. Slechts vijf procent geeft aan een hekel te hebben aan dit bijna dagelijkse ritueel. Een derde van de mannen doet de boodschappen zelfs met plezier.
Dit blijkt uit onderzoek van Discovery Channel naar het aankoopgedrag van de Nederlandse man. Hiertoe werden 1800 mannen uit het Discovery Channel-panel ondervraagd.
Bijna driekwart van de samenwonende mannen doet boodschappen met zijn partner en niet omdat dit moet, maar omdat zij dit gezellig vinden. Zelfs het boodschappenlijstje wordt samen opgesteld.
Bij een vijfde van de stellen is het de man die de meeste boodschappen doet, zodat de vrouw tijd heeft voor andere dingen. Maar hoe gezellig de mannen het tripje naar de supermarkt ook vinden, ze willen wel weer na een half uur op straat staan.
Mannen die liever in hun eentje boodschappen doen, geven tijdsbesparing als belangrijkste reden. De meeste mannen doen het liefst meerdere malen per week ’s avonds boodschappen, zodat ze in het weekend tijd hebben voor andere zaken.
De helft van de ondervraagden geeft aan regelmatig te zwichten voor aanbiedingen, vooral samenwonende mannen zijn gevoelig voor prijsknallers. Als mannen met honger door de supermarkt lopen, koopt ruim de helft meer dan de bedoeling was.
Geen man kan meer zonder de supermarkt. 97 procent van de mannen doet hier zijn aankopen. Slechts een kwart van de mannen komt nog wel eens in een speciaalzaak.
De markt is voor de man al helemaal onbekend terrein. Slechts een op de tien mannen zet voet op de markt, en dan vooral voor de Vietnamese loempia’s.
Negen op de tien mannen koopt producten in een online winkel. Driekwart van de mannen koopt regelmatig spullen op veilingsites zoals marktplaats. De populairste artikelen die online aangeschaft worden zijn elektronica, computers en auto’s.
De Nederlandse man doet een aankoop het liefst zelf, of in gezamenlijk overleg. In sommige gevallen is het voor de mannen heel duidelijk, dat zij degenen zijn die de aankoopbeslissing nemen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe computer (71 procent), een internetabonnement (62 procent), elektronicaproducten zoals een mp3speler (61 procent) en bier (56 procent).
Hierbij staan A-merken vaak centraal. Vooral bij bier en elektronica producten krijgen de A-merken de voorkeur.
(Bron)
'Webwinkels vrezen fraude rond feestdagen'

AMSTERDAM – Webwinkels vrezen de dupe te worden van frauderende online kerstshoppers.
Dat zegt Edwin Entius van Global Ecommerce, een adviesbureau voor webwinkels, tegenover De Telegraaf.
Steeds meer mensen zouden de creditcardebetaling van hun aangeschafte kleding of elektronica op eenvoudige en slinkse wijze ongedaan maken.
Het is voor consumenten mogelijk om onterechte betalingen terug te laten boeken. Winkeliers moeten vervolgens aantonen dat de betaling wel terecht was.
"De creditcardorganisatie gaat in principe uit van het gelijk van de kaarthouder en de webwinkel kan vrijwel niet bewijzen dat de goederen daadwerkelijk zijn bezorgd bij de eigenaar van de creditcard. De kaartservice is zo onbedoeld een instrument van fraudeurs geworden", stelt Entius.
Volgens het adviesbureau wordt van deze service steeds vaker misbruik gemaakt en in aanloop naar de feestdagen wordt een hausse van fraudegevallen verwacht.
(Bron)

Slim om dat dan even zo te melden.
Verdachte na wilde achtervolging opgepakt

UTRECHT - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Utrecht een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden die verdacht wordt van vrijheidsberoving, verkrachting, poging tot verkrachting en poging tot doodslag op politieagenten. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.
De politie kreeg rond een uur 's nachts een melding dat een man bezig was een vrouw te verkrachten bij een benzinestation aan de Winthontlaan.
Drie kwartier later volgde een tweede melding op het Houtensepad onder de Waterlinieweg. De man reed in een bestelbus.
Toen de politie ter plaatse kwam, volgde een wilde achtervolging waarbij de verdachte de agenten klem reed tegen een vangrail. Niemand raakte gewond. Toch wordt de man ook poging tot doodslag ten laste gelegd. De man werd rond kwart over twee aangehouden in de Kroonstraat in het centrum van Utrecht.
De recherche onderzoekt de zaak en roept mogelijke getuigen op zich te melden.
(Bron)
Baas Veilig Verkeer Nederland rijdt veel te hard

HILVERSUM - Directeur Joop Goos van Veilig Verkeer Nederland is de afgelopen tijd gesnapt terwijl hij diverse keren rond de 60 kilometer per uur reed in een woonwijk, waar een maximale snelheid van 30 kilometer per uur geldt.
Dat meldt Peter R. de Vries vrijdag. Zijn team achtervolgde Goos drie dagen. Ook op de snelweg reed Goos fors te hard. De beelden zijn zondag te zien in het programma van De Vries op SBS6.
In 2002 werd woordvoerder Bert Woudenberg van VVN nog uit zijn functie gezet, omdat ook hij door De Vries was gesnapt op veel te hard rijden. Goos wilde vrijdag nog geen commentaar geven.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stelt daarop een intern onderzoek in naar agenten die zich hebben misdragen op de weg. Het gaat om medewerkers die zich bezighielden met mobiele snelheidscontroles.
Uit de camerabeelden van de Vries blijkt dat een onbekend aantal agenten na hun werkzaamheden veel te hard reed, doorgetrokken strepen negeerde en bumperkleefde.
Volgens een woordvoerder van het KLPD kunnen de overtredingen ''echt niet''. Acht jaar geleden filmde De Vries ook al politiewagens die veel te hard reden.
''We hebben het er toen over gehad hoe we dit in de toekomst konden voorkomen, maar die maatregelen zijn kennelijk niet genoeg'', aldus de zegsman. ''Misschien helpen technische maatregelen, zoals een snelheidsbegrenzer of een blackbox.''
Met de betrokken agenten is inmiddels een gesprek gevoerd. De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op eventuele maatregelen tegen hen.
Het Openbaar Ministerie (OM) wacht eerst het interne onderzoek van bureau integriteit van de politie af, zegt een woordvoerder van het OM. Afhankelijk van de uitkomst hiervan kijkt justitie of het ook strafrechtelijk gaat optreden tegen de betrokken politiemensen.
(Bron)
Verdachten overvallen chattende homo's gepakt

AMSTERDAM - De politie heeft eerder deze maand in Amsterdam twee mannen aangehouden, die ervan wordt verdacht andere mannen te hebben beroofd nadat een van hen contact met ze had gelegd op een chatsite voor homo's.
Dat maakte de politie vrijdag bekend. De Amsterdammer benaderde de mannen via internet onder de namen Mark, Christiaan of Christiano.
In één geval maakte hij een afspraakje met een man in Amsterdam-Oost. Vervolgens verscheen hij met een handlanger aan de deur, waarna de twee met geweld het huis binnendrongen. Ze bedreigden en mishandelden het slachtoffer om er vervolgens met onder meer enkele telefoons vandoor te gaan.
Ook de handlanger van de man is aangehouden. Het gaat om Amsterdammers van 19 en 22 jaar. De politie zoekt nu meer mannen die mogelijk slachtoffer van de chatters zijn geweest.
(Bron)
Gedumpte Duitser weg van vliegveld

AMSTERDAM - De Duitser die al dertien dagen op een vliegveld bij Sao Paulo bivakkeerde nadat hij was gedumpt door een Braziliaanse vrouw die hij op internet had leren kennen, is donderdagavond verwijderd.
Hij is voor psychiatrisch onderzoek naar een ziekenhuis overgebracht, heeft de Braziliaanse luchtvaartdienst laten weten.
De 46-jarige ex-piloot Heinz Muller arriveerde op 2 oktober in Rio de Janeiro en belandde op de luchthaven van Campinas, op een uur rijden van Sao Paulo, nadat zijn internet-geliefde hem de deur had gewezen.
De vrouw woont in de buurt van het vliegveld. Inmiddels had Muller geen geld meer. Luchthavenpersoneel bracht hem zo nu en dan een maaltijd.
De Duitser werd aanvankelijk door de Braziliaanse autoriteiten ongemoeid gelaten. Hij werd uiteindelijk op advies van artsen van de luchthaven verwijderd.
(Bron)
Refo's accepteren homo's nauwelijks

AMSTERDAM - Homoseksualiteit wordt door 96 procent procent van de reformatorische christenen niet volledig geaccepteerd.
Daar staat tegenover dat 26 procent homoseksuele gevoelens 'meer dan vroeger' accepteert. Dat meldt het televisieprogramma Netwerk donderdag op basis van een onderzoek van de Roosevelt Academy.
Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA), die ook homo-emancipatie in zijn portefeuille heeft, noemt de toenemende acceptatie van homogevoelens 'spectaculair'. Volgens de minister zijn de reformatorisch christenen 'de ontkenningfasen voorbij'.
Van de ondervraagden vindt 93 procent dat christelijke scholen geen praktiserende homoseksuele leerkrachten moeten accepteren. Nederland telt zo'n 300 duizend orthodox-protestanten. Aan het onderzoek deden zevenduizend van hen mee.
(Bron)

Geloof kan meer kapot maken en zo.
Opmerkelijke mix bij kruising grizzly en ijsbeer

OSNABRUCK -Volgens onderzoekers brengt de kruising van een grizzly en een ijsbeer een opmerkelijke mix tussen de twee dieren teweeg. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Duitse wetenschappelijke tijdschrift Der Zoologische Garten, dat vrijdag is verschenen.
De nieuwe soort is kleiner dan de ijsbeer, maar groter dan de grizzlybeer. De nek is langer, zoals bij een ijsbeer, maar de schouders lijken weer meer op die van bruine beren. Het opvallendst is volgens de wetenschappers de samenstelling van de haren van de gemengde beer.
Die zijn deels hol, zoals bij ijsberen en deels gevuld, zoals bij bruine beren.
Qua gedrag lijken de dieren het meest op ijsberen. Als een 'ijsgrizzly' een groot wiel of een vat krijgt om mee te spelen, dan wordt daarop gestampt met de voorpoten zoals ijsberen ook doen.
Daarnaast schudden ze met lege zakken, net als ijsberen doen met hun prooi. Bruine beren schudden niet op die manier. Liggen doet de kruising met de achterpoten naar achteren, wederom net als de ijsbeer.
De onderzoekers bekeken de bouw en het gedrag van twee ijsgrizzly's die meteen na de geboorte werden weggehaald bij hun soortgenoten. Deze mengvorm komt niet vaak voor: wereldwijd leven er slechts zeventien van deze beren. Een zo'n beer leefde in het wild, maar die werd in 2006 doodgeschoten.
Het is nog niet duidelijk of de soort vruchtbaar is. Het mannetje is gesteriliseerd en van het vrouwtje moet het nog blijken. In de natuur komt het vaker voor dat een gekruist dier onvruchtbaar is, zoals bij muilezels (jong van een ezelin en een paardenhengst).
IJsberen en bruine grizzlyberen zijn verre familie van elkaar. Tussen de 200.000 en 300.000 jaar geleden zijn de soorten gesplitst en is de ene tak naar de pool getrokken, terwijl de andere tak in de bossen bleef, aldus de BBC.
(Bron)
Kabinet gaat downloaden verbieden

AMSTERDAM - Het kabinet gaat het downloaden van muziek en films op termijn verbieden. Voorwaarde is wel dat er eerst voldoende alternatieven komen om legaal te downloaden.
Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) is er niet op uit 'individuele internetgebruikers het leven zuur te maken', maar wil bedrijven bestrijden die verdienen aan het illegaal aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Dat lukt pas goed als de entertainmentindustrie consumenten voldoende mogelijkheden biedt om legaal muziek en films te downloaden.
Het kabinet gaat het downloadverbod de komende drie jaar verder uitwerken. In de tussentijd moet de entertainmentindustrie alternatieven bedenken, samen met internetproviders en consumentenorganisaties.
Hirsch Ballin denkt bijvoorbeeld aan constructies waarbij consumenten maandelijks een bepaald bedrag betalen om via internet muziek te luisteren of uit te wisselen.
Tegelijk met de invoering van het downloadverbod wordt de thuiskopieregeling afgeschaft. Deze heffing op onder meer blanco cd's is bedoeld om makers van films en muziek te compenseren voor kopieën die mensen thuis maken.
De huidige thuiskopieheffing volstaat niet meer vanwege de snel veranderende en toenemende technische mogelijkheden. Er is veel meer elektronica te koop waarop meer kan worden opgeslagen en afgespeeld.
Een Tweede Kamerwerkgroep onder leiding van Arda Gerkens stelde eerder al vast dat het daardoor steeds aantrekkelijker wordt om inhoud te kopen. Bij film, games en muziek zal steeds minder een rol gaan spelen hoe en waar het wordt bekeken, gespeeld of beluisterd.
(Bron)
'Aardappeloogst dit jaar buitengewoon slecht'

AMSTERDAM - De aardappeloogst is dit jaar buitengewoon slecht. Aan het begin van de rooiperiode wordt de oogst omschreven als de slechtste in jaren. Dat bleek uit een reportage van het NOS Journaal.
De voornaamste reden is dat de maand augustus uitzonderlijk droog was. De aardappelen blijken tamelijk groot, heel erg droog en bijzonder stevig te zijn.
Het gevolg is dat ze erg snel 'blauwe plekken' kunnen krijgen. Bij het rooien zien de aardappelen er vaak nog goed uit, maar omdat ze tegen elkaar aan stoten beschadigen de droge aardappelen extra snel.
Vooral de fritesindustrie lijkt te lijden onder de slechte oogst, dit ondanks het feit dat de smaak van de aardappels hetzelfde blijft.
Wat de gevolgen zijn voor de prijzen van patat in snackbars en supermarkten is nog niet bekend. Eventuele prijsstijgingen worden pas duidelijk over een paar maanden.
(Bron)

Zijn ze eens groot en extra stevig, is het weer niet goed.
Aanklacht na zeven jaar vruchteloos Axe-gebruik

AMSTERDAM – Sommige mensen hechten nogal wat waarde aan de boodschap die in commercials wordt verkondigd.
Een 26-jarige Indiër is hierin wel erg doorgeslagen. Hij heeft Unilever aangeklaagd, omdat hij na zeven jaar nog steeds geen profijt heeft van het ‘Axe-effect’.
Vaibhav Bedi hoopte dankzij het deodorantmerk, eigendom van Unilever, eindelijk aan een vriendin te komen, maar hij raakte depressief door het ontbreken van het effect.
De inwoner van New Delhi eist daarom 30 duizend euro schadevergoeding van het bedrijf.
De rechtbank heeft aangegeven eerst meer onderzoek te willen doen naar de diverse Axe-producten, alvorens de zaak in behandeling te nemen.
Bedi voelt zich belazerd: “In de reclame lopen er hordes vrouwen aan achter mannen die Axe gebruiken. Ik gebruik het al zeven jaar en heb nog steeds geen vriendin.”
(Bron)

Mja, als dat de reden is dat vrouwen op je moeten vallen, snap ik wel dat ie geen vriendin heeft.
Hij komt, hij komt... Want de maan schijnt door de bomen!

Zie de maan schijnt...
Ginkgo in gouden herfsttooi:

Ginkgo in gouden herfsttooi
Bewogen boom, maar oh die kleuren:

Bewogen boom
Wingerd:

Herfstwingerd
Moeraseik:

Knallende moeraseik
Appels voor mensen met een appelallergie - die wel eerst de bijsluiter moeten lezen.

Appels voor mensen met appelallergie
Die maan is vrijwel onzichtbaar hier:

Bijna onzichtbare maan
Oplichtende boom:

Oplichtende boom
Een boompje dat dapper doorgroeit, in een viaduct van de Waterlinieweg:

Dapper boompje in viaduct Waterlinieweg
Paardekastanje en pluimes:

Paardekastanje en pluimes
Japanse kers die nog in stoplichtfase was, groen, oranje, rood:

Japanse kers in stoplichtherfsttooi
Verderop heeft iemand een moerascypres in de tuin gezet. Die kunnen 45 meter hoog woren, een stam krijgen van een meter of 10 doorsnee, en of je zoiets nou in een voortuintje moet zetten...

Moerascypres als tuinboompje


Het heeft wat risico's:

Risico van een moerascypres in de tuin
Knallende krent:

Krent
Fluweelboom en pampasgras:

Fluweelboom en pampasgras
En als je dan even stilstaat, hopend op een mooi rijtje op dat dak, dan gebeurt er iets. De eenden (wilde en muskus-) zijn compleet afgericht: staat er iemand stil, dan komt er vast eten.

Effect van stilstaan

Effect van stilstaan
Rij meeuwen en één kauw

Op een rij
Beetje onscherp, maar die kleuren zijn wel heel duidelijk:

Onscherpe herfstrij
De moerascypressen verkleuren niet allemaal tegelijk:

Moerascypres


Moerascypressen
Sommige bomen zijn al volkomen kaal (en ja, daar vliegt een vogel):

Kale boom

donderdag, oktober 29, 2009

Sekslijn sponsort sportevenement school

Ouders van leerlingen van een basisschool in Yorba Linda, een stad in de Amerikaanse staat Californië, zijn verontwaardigd over T-shirts die de scholieren gratis kregen. Een gulle sponsor besloot de portemonnee te trekken om een sportevenement te bekostigen. Geweldig natuurlijk, maar minder leuk dat de kinderen rondlopen met een T-shirt van een sekslijn.
Volgens directeur Jackie Howland van de Linda Vista-school staat op de T-shirts een leeuw afgebeeld die rent met een zogeheten 1-800-nummer, de Amerikaanse evenknie van onze 0906-nummers. Toen een ouder het in tekst afgebeelde nummer belde, bleek het te gaan om een sekslijn waar shemales, vrouwen met een piemel, geile mannetjes klaarpraten.
Ondanks de pijnlijke blunder heeft het sportevenement toch nog zo'n 25.000 dollar opgeleverd. De T-shirts moeten de scholieren echter allemaal inleveren.
(Bron)
Proef moet thuiswerken promoten

AMSTERDAM - Thuis, onderweg of waar het maar goed uitkomt. Het is de bedoeling dat honderd ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf in de regio Amsterdam binnenkort gaan meedoen aan een proef waarbij werknemers ook op een andere plek dan bij de baas kunnen werken. Dat gaat gebeuren met behulp van digitale technologie.
Het project is een initiatief van onder meer werkgeversorganisatie MKB-Nederland en de door het kabinet ingestelde Taskforce Mobiliteit, zo maakten zij woensdag bekend. Doel ervan is files tegen te gaan.
Deelnemers krijgen voor niks een snelle internetverbinding. Ook mogen ze gratis online software gebruiken waarmee ze thuis of onderweg toegang hebben tot e-mail of agenda van het werk. Verder kunnen ze advies en begeleiding krijgen om alles in goede banen te leiden.
Volgens de initiatiefnemers is thuiswerken bij grote organisaties vaak al mogelijk. In het midden- en kleinbedrijf zou het echter nog geen gemeengoed zijn.
De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) geeft volgende week vrijdag de aftrap van de proef. Die duurt tot en met juni.
MKB-Nederland overweegt het project ook in andere delen van het land te beginnen.
(Bron)

Beveiliging is een belangrijk onderdeel dan, en bazen moeten hun personeel ook wel voor vol aanzien.
Computer neemt grenscontrole op Schiphol over

SCHIPHOL - Veel Europese passagiers hoeven vanaf volgend jaar niet langer op Schiphol bij de marechaussee in de rij te staan om hun paspoort te laten controleren.
Ze kunnen de grens passeren door hun paspoort door een apparaat te halen. Dat controleert de identiteit van de reizigers via gelaatsherkenning.
De luchthaven Schiphol houdt een proef van twee jaar met dit systeem, waarvan Europeanen met een biometrisch paspoort gebruik kunnen maken.
De 'paspoortcomputer' leest de biometrische kenmerken op een reisdocument uit. Die worden vergeleken met een foto die ter plaatse van de reiziger wordt gemaakt.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gezegd na berichtgeving in de Volkskrant. Het experiment moet de rijen bij de marechaussee op Schiphol verkorten.
(Bron)
Stem dringt binnen 0,2 seconden door tot brein

AMSTERDAM – Het brein reageert effectiever op menselijke stemmen dan op andere omgevingsgeluiden. Dat hebben Schotse onderzoekers vastgesteld met een experiment.
De wetenschappers van de Universiteit van Glasgow lieten 32 vrijwilligers luisteren naar menselijke stemmen en andere omgevingsgeluiden zoals het gefluit van vogels.
De proefpersonen hadden allemaal een kapje op waarmee doormiddel van een EEG werd gemeten hoe snel en hoe sterk hun hersenen op de geluiden reageerden.
Uit het onderzoek bleek dat het menselijk brein binnen 0,2 seconde reageert op stemgeluiden. De reactie die in de hersenen van de proefpersonen werd gemeten, was na het horen van een stem veel krachtiger dan na het horen van andere omgevingsgeluiden.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Neuroscience.
Volgens de onderzoekers worden stemgeluiden waarschijnlijk sneller verwerkt door het brein als gevolgd van de menselijke manier van communiceren.
“De sociale interacties van mensen zijn afhankelijk van gezichtsuitdrukkingen en stemgeluiden”, zo verklaart onderzoeker Ian Charest op nieuwssite Physorg.com. “Daarom heeft ons brein waarschijnlijk het vermogen ontwikkeld om stemgeluiden heel snel en efficiënt te verwerken.”
(Bron)
Vrouwen beperkt in langere werkweek

AMSTERDAM - Vrouwen met een deeltijdbaan die meer willen werken, slagen hier vaak niet in. Een op de vijf vrouwen die minder dan 25 uur per week werken, wil best langer aan de slag, maar minder dan de helft van hen lukt dit ook.
Dit blijkt uit de publicatie 'Deeltijd (g)een Probleem' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft een baan. Daarmee is de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland een van de hoogste in Europa.
Driekwart van de werkende vrouwen werkt minder dan 35 uur per week, de helft heeft een baan van 25 uur en minder, zogeheten kleine deeltijdbanen. Het kabinet wil de gemiddelde arbeidsduur van vrouwen vergroten.
Zes op de tien vrouwen met zo'n kleine deeltijdbaan zeggen best een paar uur meer te willen werken als hiervoor betere randvoorwaarden worden geschapen, zoals meer mogelijkheden om vanuit huis te werken en een betere afstemming tussen werk en privéleven.
Maar zowel werkgevers als partners stimuleren vrouwen hierin niet, zo blijkt uit het onderzoek.
Werkgevers in veel sectoren zijn gewend dat vrouwen in deeltijd werken en bovendien heeft slechts dertien procent van hen concreet beleid om kleine deeltijdbanen uit te bouwen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de meeste vrouwen en werkgevers eigenlijk wel tevreden zijn met de huidige situatie.
(Bron)
Huurverhoging in 2010 'historisch laag'

DEN HAAG - In 2010 wordt de huurverhoging waarschijnlijk 'historisch laag'. Dat zei minister Eberhard van der Laan (WWI) woensdagavond in de Tweede Kamer.
Er komt weer een stijging gelijk aan het inflatiepercentage. De verwachtingen daarover rechtvaardigen de verwachting van een zeer lage huurverhoging, zo bleek uit de woorden van de bewindsman.
''Huurders hebben geen last van de crisis, de betaalbaarheid van het wonen blijft gewaarborgd'', aldus de minister. Hij wees erop dat er ''in 22 jaar niet zo weinig huurstijging geweest als onder dit kabinet''.
(Bron)
Jongen stopt arm van broer in diepvries

ULM - Een jongen van 11 in Zuid-Duitsland heeft een afgerukte arm van zijn 4-jarige broertje in de diepvries gestopt om hun moeder niet wakker te maken.
De arm was van het lichaam gescheurd tijdens een stiekem spelletje 's nachts met een kapotte wasmachine in de keuken.
Omdat de jongens zich rustig hielden, werd de moeder niet wakker. Toen zij de volgende ochtend haar zoon met de bloederige armstomp in bed aantrof, bracht zij hem meteen naar een ziekenhuis. Pas daar werd duidelijk dat de arm in de diepvries lag.
Agenten brachten het bevroren lichaamsdeel naar het ziekenhuis, maar toen was het te laat. De arm kon niet meer worden aangezet. De beide broers handelden na het ongeluk blijkbaar in shocktoestand.
De jongen verkeert niet meer in levensgevaar. Mogelijk heeft hij 's nachts de wond toegedrukt om niet dood te bloeden.
(Bron)
Vrouwen net zo ambitieus als mannen

DEN HAAG - Vrouwen zijn net zo ambitieus als mannen, ook in hun werk. Dat zij vaker in deeltijd werken, wil niet zeggen dat zij minder ambitie hebben.
Dat blijkt uit het eerste wetenschappelijke onderzoek naar ambitie dat voorzitter Pia Dijkstra van de Taskforce DeeltijdPlus donderdag in Den Haag heeft gepresenteerd.
Het onderzoek is verricht door de Radboud Universiteit Nijmegen en het onderzoeksbureau Research voor Beleid.
Vrouwen vinden het net zo belangrijk als mannen om zich persoonlijk en in hun werk te ontwikkelen, maar zij zijn sterker gericht op de inhoud en verdieping. Mannen zijn meer gericht op 'hierarchische groei', profilering en salaris.
Als het privéleven in het gedrang komt, stellen zowel mannen als vrouwen hun werkambitie bij. Maar vrouwen doen dat veel sterker dan mannen, zo blijkt uit het onderzoek.
(Bron)
'Opvang kinderen gedetineerde moeders nog niet geregeld'

AMSTERDAM – Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) doet ondanks eerdere toezeggingen te weinig om de situatie van kinderen van gedetineerde moeders te verbeteren. Dat stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl.
Volgens haar zijn er in Nederland zo'n 3000 vrouwen gedetineerd. Daarvan is driekwart moeder en een groot deel alleenstaand.
De overheid heeft, zo bleek vorig jaar, nauwelijks zicht op de groep kinderen die achterblijft, zodra hun moeder de cel in moet.
Bouwmeester: "Nog te vaak blijkt bij een ontruiming dat minderjarige kinderen al maanden alleen in huis verbleven, zonder geld. Schaamte en angst voor jeugdzorg is de oorzaak."
De PvdA-politica dringt er daarom bij de minister op aan dat hij haast maakt met de zogenaamde 'kind-check', waarbij na de arrestatie direct nagegaan wordt of er kinderen alleen achterblijven.
Ook eist ze dat de zorg voor de kinderen tijdens en na de detentie wordt verbeterd.
"Uit cijfers van het CBS is gebleken dat 1 op de 3 kinderen met een gedetineerde moeder zelf ook de fout in gaat", aldus Bouwmeester.
"Er moet eindelijk eens een plan van aanpak komen voor de organisatie en financiering om deze kinderen goed te ondersteunen."
De PvdA wil een vast aanspreekpunt instellen dat de regie voor de ondersteuning in handen neemt. "Nu worden er door Rouvoet teveel mensen aangewezen, terwijl we weten dat dit niet effectief is."
Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer met minister Rouvoet over deze kwestie.
(Bron)
'Overheid schiet tekort in aanpak cybercrime'

TILBURG - De overheid schiet tekort in de bestrijding van cybercrime. Sterker nog, de overheid werkt die ook nog eens deels zelf in de hand door ''geen paal en perk te stellen'' aan de eigen informatiehonger en aan die van bedrijven.
Dat concludeert hoogleraar Recht en Informatisering Corien Prins in een interview met het blad Secondant (PDF) van het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid. ''De huidige instituties zijn niet berekend op bestrijding van hightechcrime'', stelt ze.
Prins reageert kritisch op de campagne Veilig Internetten waarvoor minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin deze zomer de aftrap gaf. Er ligt volgens haar te veel de suggestie in deze campagne besloten dat burgers veilig internetten volledig zelf in de hand hebben.
''Het is goed dat de overheid op grote schaal informatie geeft over technologie en over de gevolgen van misbruik hiervan, want burgers zijn veel te naïef op dat vlak. Suggereren dat de oplossing bij de burger ligt, gaat echter veel te ver'', benadrukt de hoogleraar.
''De overheid heeft de plicht haar burgers te beschermen, ook tegen misbruik van nieuwe technologieën'', vindt Prins. ''Bovendien heeft de overheid zelf een aandeel in de kwetsbaarheid en dus aan het terugdringen ervan.''
Als voorbeelden dat de overheid digitaal persoonlijke gegevens van mensen opslaat, noemt ze het elektronisch kinddossier, het patiëntendossier en de OV-chipcard.
Prins: ''Wat betekent het als databestanden worden gekoppeld of door criminelen worden gekraakt? De kern van het probleem is dat we onvoldoende kritisch nadenken of we de berg informatie die wordt gecreëerd wel willen en hoe we informatie die werkelijk nodig is, goed kunnen beveiligen tegen criminelen.''
Prins wijst er wel op dat ook burgers veel te slordig omspringen met hun persoonlijke gegevens. ''Mensen hebben geen idee wat er allemaal kan gebeuren met hun gegevens als criminelen er de hand op weten te leggen'', weet ze.
''Het is niet zo moeilijk via internet aanvullende informatie te vinden over iemand, zeker niet nu mensen zich massaal aansluiten bij netwerksites als Facebook en Hyves.'' Uiteindelijk is het dan ook vrij makkelijk om daardoor de identiteit van iemand anders aan te nemen en daarmee criminele activiteiten te ontplooien.
Prins is lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), en onderzoekt in die hoedanigheid hoe het gebruik van technologie de relatie tussen overheid en burger beïnvloedt. Een rapport daarover verschijnt volgend jaar.
Daarin wordt volgens Prins in ieder geval gesteld dat voor een goede aanpak van internetfraude ook institutionele veranderingen nodig zijn. "Cybercrime is allesomvattend en beïnvloedt de organisatie van de samenleving," zegt ze.
"De huidige instituties zijn niet berekend op bestrijding van hightech crime. Overal liggen deeltjes van de informatie, van de bevoegdheden en van de verantwoordelijkheden."
(Bron)
Negatieve emoties erfelijk bepaald

BRUSSEL - Negatieve emoties, zoals angst en een depressief gevoel, zijn voor een groot deel erfelijk bepaald.
Tot nu toe dachten wetenschappers dat angst- en depressiestoornissen voornamelijk voortkomen uit ervaringen in het verleden.
Dat heeft psychiater Chris Baeken van de Vrije Universiteit Brussel vastgesteld na onderzoek onder een grote groep jonge vrouwen van rond de 24 jaar, die hij foto's van babygezichtjes voorlegde. Het is bekend dat zulke foto's doorgaans sterke emoties bij jonge vrouwen oproepen.
De vrouwen zagen foto's van lachende en blije baby's, maar ook beelden van kinderen met ernstige huidafwijkingen. Het bleek dat de proefpersonen die van nature een sterke neiging hebben om leed te vermijden, veel langer hun aandacht vestigden op de akelige plaatjes.
Zelfs vrouwen die nog nooit psychische problemen hadden gehad, bleken kwetsbaarder voor het zien en verwerken van de negatieve emoties in vergelijking met leeftijdgenoten die niet van nature angstig zijn.
Baeken stelt dat in toekomstig neurobiologisch onderzoek rekening moet worden gehouden met de genetische blauwdruk van mensen voor emoties.
In hoeverre de genetische aanleg emotioneel gedrag precies bepaalt, moet nader worden onderzocht, aldus de Belgische psychiater.
(Bron)
Hagenaar met 133.000 euro aan boetes opgepakt

DEN HAAG - De politie heeft vorige week dinsdag in Den Haag een 37-jarige man opgepakt die nog achttien boetes moet betalen van in totaal 133.000 euro.
De vervangende celstraf voor de boetes is bijna vijf jaar.
De Hagenaar heeft daarnaast nog eens vier veroordelingen openstaan, die bij elkaar goed zijn voor bijna twee jaar gevangenisstraf. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Agenten zagen de man rijden in een auto. Zij wisten dat het voertuig door de Hagenaar werd gebruikt. De politie is maandenlang naar de man op zoek geweest.
(Bron)
VN-martelrapporteur opgepakt in Zimbabwe

HARARE - De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor marteling, Manfred Nowak, is donderdag uit Zimbabwe gezet. ''Ik had dit niet verwacht. Dit is een ernstig diplomatiek incident'', reageerde de Oostenrijker.
Nowak kwam woensdag aan op de luchthaven van Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.
De premier Morgan Tsvangirai had hem uitgenodigd. De leider van de voormalige oppositiebeweging MDC is in een slepende machtsstrijd verwikkeld met de autoritaire president Robert Mugabe.
Nowak was naar Zimbabwe gevlogen, hoewel de autoriteiten in Harare hun uitnodiging op het laatste moment hadden ingetrokken. Nowak werd op de luchthaven samen met twee collega-onderzoekers vastgezet in de VIP-lounge.
Hij wilde een week lang politie- en gevangeniscellen bezoeken om over de behandeling van gedetineerden te rapporteren.
Een woordvoerder van de autoriteiten in Zimbabwe stelde dat het bezoek niet door kon gaan in verband met de drukke agenda van Mugabe. Die ontvangt donderdag een delegatie van de Ontwikkelingsgemeenschap voor Zuidelijk Afrika (SADC).
Gedelegeerden van lidstaten van deze organisatie gaan de situatie in Zimbabwe bespreken. Tsvangirai en zijn MDC hebben hun hoop gevestigd op de SADC voor een oplossing voor de politieke crisis in zijn land.
In Zimbabwe komen al decennialang grove mensenrechtenschendingen voor, met als meest recente dieptepunt de gewelddadige verkiezingen van vorig jaar.
Uiteindelijk stemde Mugabe in met de vorming van een 'eenheidsregering' van zijn partij ZANU-PF met de oppositiebeweging MDC van Tsvangirai. De samenwerking van de twee tegenpolen komt echter maar niet van de grond.
De laatste tijd maakte de MDC melding van een reeks nieuwe incidenten. Leden van de voormalige oppositiebeweging werden gearresteerd.
Ook zou een aantal personen in elkaar zijn geslagen en verdwenen een paar MDC-leden spoorloos, waarschijnlijk door toedoen van radicale elementen uit de ZANU-PF partij van Mugabe. Zimbabwe moet daarom rekening houden met nieuwe strafmaatregelen.
(Bron)
Hoogbejaarde Duitse kuiert over snelweg

OBERNDORF - Een 96-jarige inwoonster van Duitsland heeft een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op de snelweg A81, in het zuidwesten van het land.
Tientallen automobilisten alarmeerden de politie nadat ze zagen hoe de vrouw de rijstroken in de richting van Stuttgart te voet overstak.
Op de middenberm werd ze alsnog bevangen door angst. Uiteindelijk werd ze door de hulpdiensten bevrijd uit haar benarde positie.
(Bron)
Een op vijf kan rekening niet tijdig betalen

DEN HAAG - Bij bijna een op de vijf Nederlanders is er sprake van een ongezonde financiële situatie. Dat betekent dat deze mensen moeilijk kunnen rondkomen, aan het eind van de maand geen geld meer hebben of niet in staat zijn rekeningen op tijd te betalen.
Dat blijkt uit een halfjaarlijks onderzoek van Centiq, een platform van onder meer de financiële sector, overheid en consumentenorganisaties.
Ten opzichte van een half jaar geleden is de financiële situatie van Nederlanders erop achteruitgegaan. Meer dan 40 procent merkt de invloed van de financiële crisis in zijn financiën door verlies van vermogen, daling van het (verwachte) pensioen en van inkomen.
De verwachtingen voor de toekomst zijn pessimistischer geworden. Voor het komend halfjaar verwacht bijna een derde de huidige crisis in de portemonnee te blijven voelen, vooral door inkomensdaling.
De financiële veerkracht van mensen blijkt ook te zijn afgenomen. Voor meer dan een derde van de Nederlanders is een onverwachte uitgave van boven de 1000 euro een probleem.
28 procent kan een achteruitgang van het inkomen met 25 procent niet langer dan drie maanden opvangen. Bijna 38 procent heeft geen voorzorgsmaatregelen getroffen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen.
Nederlanders die wel maatregelen nemen, gaan overwegend (41 procent) bezuinigen, 22 procent gaat meer sparen, 18 procent stelt grote uitgaven uit en 12 procent gaat financiële producten heroverwegen.
Het meest wordt bezuinigd op uitgaan (53 procent) en vakanties en uitjes (48 procent). Maar ook op de komende sinterklaasaankopen: 23 procent van de gezinnen met jonge kinderen zal hieraan minder uitgeven.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat veel mensen hun kennis van de (huishoud)financiën overschatten. Terwijl 80 procent zegt goed op de hoogte te zijn van de huishoudfinanciën en deze onder controle te hebben, kan ruim 37 procent slechts een globaal beeld geven van wat op hun betaalrekening staat.
Ook zeggen specifieke groepen dat hun kennis over sommige financiële producten tekortschiet. Kennis over rood staan schiet ook tekort. Mensen die wel eens rood staan, denken gemiddeld dat de boeterente 8,6 procent is, terwijl deze momenteel rond de 15 procent ligt.
Centiq liet het onderzoek uitvoeren onder 1137 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Centiq vertegenwoordigt 45 organisaties die consumenten wijzer in geldzaken willen maken, ofwel hun financiële inzicht willen vergroten. Het platform is een initiatief van het ministerie van Financiën.
(Bron)
‘Slechte rijvaardigheid veroorzaakt door genmutatie’

AMSTERDAM – Een specifieke genafwijking verklaart mogelijk waarom sommige mensen buitengewoon veel problemen hebben met autorijden. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Onderzoekers van de universiteit van Californië lieten enkele tientallen mensen een rijtest ondergaan in een simulator.
Sommige proefpersonen hadden een afwijking in een gen dat verantwoordelijk is voor de productie van het eiwit BDNF. Die stof wordt geassocieerd met het geheugen en het gevoel voor coördinatie.
Mensen die als gevolg van de genafwijking minder van het eiwit produceerden, bleken ongeveer 20 procent slechter te presteren tijdens de rijtest dan andere proefpersonen.
Ze waren minder goed in staat om moeilijke bochten te nemen in de autorijsimulator. Ook bleken ze het parcours vier dagen na de eerste test minder goed te hebben onthouden, dan mensen die geen afwijking aan het betreffende gen hadden.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex.
Volgens hoofdonderzoeker Steven Cramer suggereren de resultaten van het experiment dat mensen met de onderzochte genafwijking verantwoordelijk zijn voor meer ongelukken in het verkeer.
“Ze maken van het begin af aan meer fouten en vergeten steeds meer van wat ze hebben geleerd”, zo verklaart Cramer op de Amerikaanse nieuwssite ABC News. “Het zou interessant zijn om de genen van mensen die betrokken raken bij auto-ongelukken te controleren op deze afwijking.”
Overigens schatten de wetenschappers dat ongeveer 30 procent van alle autobestuurders last heeft van de onderzochte genmutatie.
(Bron)

En wat is het percentage dat last heeft van de genmutatie die tot asociaal rijden leidt?
Omroep schorst dj's na 'wildplasspel'

EMMEN - Twee presentatoren van de regionale zender RTV Emmen zijn voor vier weken geschorst. de zender deed dat omdat zij in hun live-programma The Battle jongeren hadden aangespoord tot wildplassen.
Dit zei een woordvoerder van RTV Emmen donderdag. Het incident kwam aan het licht door de aanhouding van vijf jongens van 14 tot 16 jaar in het centrum van Emmen, afgelopen vrijdagavond. De jongens stonden boven op het dak van een auto te plassen.
Ze deden dit in kader van een live-spelprogramma van de lokale omroep. Ze moesten het opnemen tegen vijf meisjes en ludieke opdrachten uitvoeren.
''Belachelijk'', bekritiseerde een politiewoordvoerder het programma, ''Naast wildplassen moesten de spelers ook hun broek uitdoen en willekeurig ergens aanbellen''. De jongens hebben samen met hun ouders een stevig gesprek gehad op het politiebureau.
(Bron)
Belediging agent vaak op de persoon gericht

DEN HAAG - Agenten hebben in hun dagelijkse werk regelmatig te maken met beledigingen en bedreigingen.
Die zijn vaker dan gedacht op de persoon of de familie van de agent gericht in plaats van op het uniform.
Bijna de helft van de beledigingen komt voor tijdens de surveillance of bij het aanspreken van mensen op hun gedrag.
Dat blijkt woensdag uit een onderzoek naar de agressie waar politieagenten dagelijks mee te maken krijgen. Het is uitgevoerd in opdracht van het Instituut Politie en Wetenschap.
In het tv-programma Nova bepleitte minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) een harde aanpak. Alle regelingen die aangeven dat agenten terughoudend zouden moeten reageren, worden volgens haar onder de loep genomen.
Ter Horst vindt dat agenten ''zich vrij moeten voelen om die instrumenten in te zetten, zodat niemand het nog in zijn hoofd haalt om een agent aan te vallen''.
Uit het onderzoek komt naar voren dat beledigers in 80 procent van de gevallen mannen zijn, voor het merendeel bekenden van de politie. In 60 procent van de gevallen is alcohol in het spel.
Bij de beledigingen gaat het onder meer om een opgestoken middelvinger, spugen en seksistische uitlatingen. Bedreigingen zijn er met mishandeling, verkrachting of de dood.
Voor het onderzoek zijn 1286 processen-verbaal wegens belediging bekeken, 642 wegens bedreiging.
De onderzoekers stellen vast dat er vaak pas in de tweede instantie, of nog later, gereageerd wordt op beledigingen. ''Het overheidsbeleid om op iedere belediging van een politieambtenaar met een strafrechtelijke aanpak te reageren, wordt kennelijk pragmatisch gehanteerd'', aldus het rapport.
Politiemensen vinden zelf bedreiging van gezinsleden, bedreiging met verkrachting en bedreiging met de dood het ergst. In het rapport wordt gepleit voor hogere straffen.
In Nova zei korpschef Frans Heeres van de politie Midden- en West-Brabant dat rechters weinig begrip hebben voor wat agenten op straat meemaken.
''Ik zou wel graag willen dat rechters kijken naar het effect van hun beslissingen.'' Volgens hem moeten rechters vooral niet denken dat het allemaal bij het beroep van agent hoort en dat er dus maar geen straf moet komen.
(Bron)

Belediging is per definitie effectiever als ie op de persoon is gericht, en bedreiging veel enger als je de familie erbij betrekt. Die gasten die zoiets doen, zijn ook niet helemaal gek helaas.
Franse justitie onderzoekt aardappelwerper

DIJON - De Franse justitie is een onderzoek begonnen naar de 16-jarige uitvinder van de Patator: een op een raketwerper lijkend apparaat dat aardappelen afvuurt.
De inventieve tiener had op het internet filmpjes van de Patator en van een eveneens zelfgebouwde miniraket geplaatst.
De politie verhoorde hem en zijn ouders. De jongen zou hulp hebben gekregen van zijn vader.
De Patator bestaat uit twee plastic buizen die gevuld worden met een licht ontvlambare insectenspray. Een gasaansteker veroorzaakt dan een explosie die de aardappels enkele meters wegschiet.
(Bron)
Van der Laan voelt zich soms 'onbehaaglijk'

DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (WWI) ervaart 'soms een onbehaaglijk gevoel' bij allochtonen die in Nederland een huis huren en intussen sparen voor een eigen huis in Marokko of Turkije.
Hij vindt dat 'knellen' wanneer ze in Nederland wonen in huizen en wijken die door overheid en woningcorporaties voor veel geld en met veel werk worden opgeknapt.
''Ik besef dat ik me op glad ijs begeef'', aldus de bewindsman woensdagavond in de Kamer. ''Ik zie die mensen het liefste investeren in de eigen woonomgeving'', bekende Van der Laan.
''We doen er alles aan om die wijken uit hun achterstand te tillen.'' Daarbij plaatst hij vraagtekens bij de integratie van de mensen die een huis willen in eigen land. Maar ''Iedereen mag doen wat hij wil''.
Ineke van Gent van GroenLinks noemde de opmerkingen van Van der Laan een ' losse flodder'. De minister bestreed dat. ''Dat wil ik niet in zo'n gevoelig onderwerp.'' Hij zei zijn uitlatingen met aarzeling te hebben gedaan. ''Ga er niet mee aan de haal dat ik me op dit gladde ijs begeef.''
Hij deelde de mening van Van Gent dat het investeren in een huis elders niet hoeft te betekenen dat je je in Nederland afzijdig houdt.
Van der Laan komt op de kwestie terug in zijn aanstaande Integratiebrief.
(Bron)
Amerikaanse economie klimt uit recessie

WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,5 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend.
Daarmee is na vier achtereenvolgende kwartalen met krimp een einde gekomen aan de langste recessie in de Amerikaanse economie sinds het begin van de metingen in 1947. De groei viel iets hoger uit dan analisten hadden voorspeld.
Tegen persbureau Reuters voorspelden zij gemiddeld een groei van 3,3 procent.
In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 0,7 procent. In de twee kwartalen daarvoor werd een achteruitgang van gemiddeld ongeveer 6 procent gemeld.
De uitgaven van consumenten gingen in het derde kwartaal met 3,4 procent omhoog. Dat is de sterkste stijging sinds het eerste kwartaal van 2007.
De investeringen in vastgoed namen zelfs met ruim 23 procent toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal en leverden daarmee voor het eerst sinds 2005 weer een positieve bijdrage aan de Amerikaanse economie.
Beide stijgingen zijn waarschijnlijk voor een groot deel het gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid.
Het herstel werd ook op weg geholpen doordat bedrijven in mindere mate dan in de voorgaande kwartalen inteerden op hun voorraden. Zonder dit effect zou de economische groei op 2,5 procent zijn uitgekomen, tegen een groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal.
De investeringen van het bedrijfsleven lagen afgelopen kwartaal nog altijd 2,5 procent lager dan in het voorgaande kwartaal.
(Bron)
Aanhoudingen na chantage via relatiesite

ARNHEM - De Arnhemse politie heeft een 20-jarige man uit die stad en een 20-jarige vrouw uit Heteren opgepakt op verdenking van afpersing via een relatiesite.
Dat maakte de politie donderdag bekend. De verdachten ontfutselden bezoekers van een relatiesite allerlei privégegevens en dreigden die informatie vervolgens openbaar te maken. Twee slachtoffers moesten 2500 euro betalen om dat te voorkomen, aldus de politie.
Agenten hielden de beide verdachten woensdagavond aan in een Arnhems hotel, waar de overdracht van het geld zou plaatsvinden.
De twee slachtoffers deden aangifte, maar de politie sluit niet dat het stel nog meer mensen heeft afgeperst. De recherche roept hen met klem op alsnog aangifte te doen.
(Bron)
Sekssuggestie nekt honkbalfan

PHILADELPHIA - Een fanatieke aanhangster van de Amerikaanse honkbalclub Philadelphia Phillies riskeert strafvervolging wegens prostitutie, nadat ze een online advertentie had geplaatst voor kaartjes voor een belangrijke wedstrijd.
Dat meldden media in de Verenigde Staten donderdag.
De 43-jarige Susan Finkelstein omschrijft zichzelf in een boodschap op de website craigslist.com als een knappe, lange en wulpse blondine:
''Ik ben een creatief type. Misschien kunnen we elkaar helpen!'' De politie kwam de boodschap op het spoor en vermoedde dat de vrouw haar lichaam wilde verkopen in ruil voor toegangskaartjes.
Een undercoveragent arrangeerde een afspraakje in een bar. Na een paar biertjes zei Finkelstein dat ze twee tickets wilde voor haar en haar echtgenoot. Er waren nog geen afspraken gemaakt over de prijs van de kaartjes, toen ze werd gearresteerd door de agent en andere leden van het politieteam, die zich eveneens hadden voorgedaan als gewone barklanten.
De vrouw is zich van geen kwaad bewust. ''Ik hoopte goedkope kaartjes te kunnen regelen'', zei ze. ''Misschien iemand ontmoeten, praten, wat flirten om aan tickets te komen.'' Justitie neemt de zaak desondanks hoog op. De vrouw moet begin december voorkomen omdat ze zich zou hebben aangeboden als prostituee.
Schrale troost vormt de uitslag van de openingswedstrijd in de World Series tussen de Phillies en de New York Yankees (6-1) en een actie van een radiostation in Philadelphia, dat Finkelstein gratis kaartjes in het vooruitzicht stelde voor een andere wedstrijd in de finalereeks.
(Bron)
Bouw vernieuwd Hoog Catherijne nog dit jaar

UTRECHT - In Utrecht wordt nog dit jaar een begin gemaakt met de bouw van een vernieuwd winkelcentrum Hoog Catharijne.
Projectontwikkelaar Corio slaat op 1 december de eerste paal van het winkel- en appartementencomplex De Vredenburg, zo meldde het bedrijf donderdag.
In het nieuwe gebouw op de hoek van het Vredenburg komen twee lagen winkels en daarboven 76 appartementen. De bouw ervan moet in mei 2012 gereed zijn.
''Pas daarna starten we met de vernieuwing van het oude Hoog Catherijne'', aldus Corio's projectdirecteur Menno Overtoom. Het project maakt onderdeel uit van de totale vernieuwing van het Utrechts Stationsgebied.
Ook met de bouw van het naastgelegen Muziekpaleis wordt dit jaar gestart. Het plein Vredenburg verandert daardoor de komende jaren in een bouwput.
(Bron)

Wedje maken over de overschrijdingen van planning en budget?
29 oktober, 17,1 graden in Rotterdam. Tja.

woensdag, oktober 28, 2009

Man gooit 'explosieve' fles in restaurant

DEN HAAG - Zo'n twintig bezoekers van een restaurant in Den Haag kregen zondagavond de schrik van hun leven toen door de open deur een fles naar binnen werd gegooid die vervolgens ontplofte. Niemand raakte gewond.
De politie hield dezelfde avond een 37-jarige Hagenaar aan als vermoedelijke dader. In de fles zat waarschijnlijk een chemische substantie, aldus de politie.
Zij tast nog in het duister over het motief.
(Bron)
Dansende dieven vallen mannen lastig

AMSTERDAM - Twee Nederlanders zijn zaterdagnacht in België lastiggevallen door dansende dieven. De dieven gebruikten volgens de Belgische politie een 'beproefde techniek' om slachtoffers af te leiden en ze vervolgens te bestelen.
De Nederlanders van 24 en 26 jaar liepen rond 03.30 uur door Antwerpen toen twee jonge mannen om hen heen gingen dansen.
Daarbij werden ze voortdurend aangeraakt en betast. De Nederlanders hadden het geluk dat drie agenten toevallig in de buurt op voetpatrouille waren.
Toen een derde dief de agenten zag, namen de zakkenrollers de benen. Een verdachte werd ingehaald door een agent. Na een korte schermutseling werd hij opgepakt.
Zijn danspartners wisten echter te ontsnappen. De opgepakte dief bleek een man van 28 die illegaal in België verblijft. Hij had onlangs nog een celstraf van tien maanden opgelegd gekregen.(Bron)
EU-expert vindt Nederlanders naïef met privacy

BRUSSEL - Veel Nederlanders zijn naïef over de bescherming van hun privacy, oordeelde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx maandag bij een lezing voor de Belgisch-Nederlandse vereniging Benev.
Terwijl in andere EU-landen de bezorgdheid is toegenomen tot 80 à 90 procent van de ondervraagde bevolking, is die in Nederland als enige EU-land de laatste jaren juist drastisch gedaald van 50 naar slechts 35 procent.
Van elke burger zijn vele gegevens vastgelegd bij diens bank, arts, internetbedrijf, ov-chip of de auto. ''Nederlanders denken vaak dat het niet uitmaakt, omdat ze niets te verbergen hebben'', zegt Hustinx.
''Maar dat is niet de vraag. Het gaat erom of we de techniek zo inrichten dat die goed werkt, zonder lekken en fouten. De systemen werken nu nog niet zo goed als nodig in een wereld die zo steunt op internet.''
Hustinx wijst bijvoorbeeld op de biometrische gegevens in paspoorten. Bij 2 à 3 procent van die gegevens iets mis. Dat kan leiden tot meer persoonsverwisselingen en andere misverstanden waardoor mensen bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot een vliegtuig.
''Daar was niet veel aandacht voor tot voor kort'', aldus de expert. ''Dit soort misverstanden gaan we in de toekomst meer zien. We moeten dus wegen aanwijzen hoe die kunnen worden rechtgezet.''
Hustinx, zelf Nederlander en sinds 2004 de eerste EU-privacytoezichthouder, kan slechts gissen waarom Nederlanders als enige EU-inwoners een groeiend vertrouwen hebben in hun gegevensbescherming.
''Het is nattevingerwerk, maar ik vermoed dat het polieke debat hierover in Nederland is verschraald. D66-leider Alexander Pechtold is een van de weinigen die hiermee bezig is, de andere leiders geven niet het volledige beeld.''
De EU-expert noemt als voorbeeld het politieke besluit tot de invoering van het elektronisch medisch dossier. De beeldvorming over de gegevensbescherming verliep rommelig, meent hij.
''Dat nu vooral artsen weigeren mee te werken vind ik een veeg teken'', aldus Hustinx, die in Brussel inmiddels de EU moet adviseren over koppelingen van de patiëntengegevens met bestanden van ziekenhuizen, verzekeraars en buitenlandse autoriteiten.
De EU-privacytoezichthouder heeft als taak om de EU te controleren en te adviseren over de veiligheid van de regelingen voor opgeslagen gegevens.(Bron)
Verdachte mishandeling verpleegkundige vast

NIEUWEGEIN - De 17-jarige jongen die afgelopen weekeinde een verpleegkundige van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein bedreigde en mishandelde, is aangehouden. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De 17-jarige Nieuwegeiner wilde een verpleegkundige aanvliegen toen hij niet snel genoeg na binnenkomst werd geholpen. Een collega kwam tussenbeide en ving de klappen op. Hij liep letsel op aan schouder en bovenarm.
De jongen zit vast voor verhoor.(Bron)
Meningsverschil over gratis schoolboeken

DEN HAAG/ALMERE - Scholen voor voortgezet onderwijs ontduiken de regels voor de gratis schoolboeken. Dat stelt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), die woensdag aanbevelingen over de kwestie doet bij staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs.
Maar Van Bijsterveldt is juist ''erg tevreden'' over het verloop van de verstrekking van de gratis schoolboeken.
Volgens de VOO moeten ouders vaak vooraf een borg betalen of krijgen zij een rekening voor het verzenden van het boekenpakket opgestuurd, terwijl dat allemaal tegen de regels is.
De vereniging opende in september een meldpunt voor misstanden rond de gratis schoolboeken op internet en ontving daarop 195 klachten in twee weken tijd.
Zo blijkt dat gezinnen met een minimuminkomen in sommige gevallen duurder uit zijn, nu de schoolboeken zogenaamd gratis zijn geworden. Vroeger kregen zij namelijk een tegemoetkoming in de kosten van het studiemateriaal, maar nu dat gratis zou moeten zijn is die bijdrage afgeschaft.
Als scholen toch kosten berekenen, kost dat de minima geld, aldus de VOO. De vereniging wil dat scholen die borg verplicht stellen of die rekeningen sturen, daar een boete voor krijgen.
Van Bijsterveldt zegt in een reactie dat 195 klachten op bijna een miljoen leerlingen een goed resultaat is. ''Uiteraard moeten scholen alle klachten serieus nemen. Op een aantal punten kan de betrokkenheid van de ouders bij de kosten die scholen in rekening brengen, verbeterd worden. Daar blijf ik ook de komende tijd aandacht aan besteden'', zo laat zij weten.
Scholen mogen volgens de staatssecretaris om een borg vragen, maar alleen als de oudergeleding van de medezeggenschapsraad van de school daarmee vooraf heeft ingestemd. Dat is niet in alle gevallen gebeurd.
De VOO benadrukt dat de borg vrijwillig is en dat ouders er ook voor kunnen kiezen om eventuele schade aan boeken achteraf te voldoen. Scholen mogen leerlingen geen boeken weigeren omdat de borg niet is voldaan, zo vindt ook Van Bijsterveldt.
De VOO heeft de grootste schoolboekhandelaren van het land gewaarschuwd geen aanmaningen meer te sturen voor dergelijke rekeningen noch deurwaarders in te schakelen, zegt directeur Rob Limper.
Volgens Limper hebben dergelijke acties geen enkele rechtsgrond, aangezien de schoolboeken echt gratis zouden moeten zijn. De VOO wil namens ouders naar de rechter stappen.
(Bron)
'Voor mug ruikt mens net als vogel'

AMSTERDAM – Muggen worden aangetrokken door een geurstof, die zowel door mensen als vogels wordt geproduceerd. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van de universiteit van Californië analyseerden de chemische samenstelling van de lichaamsgeur van 16 mensen met verschillende etnische achtergronden.
Ook brachten ze de geur in kaart van verschillende soorten kippen en vogels, omdat die dieren ook vaak worden gestoken door muggen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen en vogels een zelfde soort geurbestanddeel aanmaken met de naam nonanal, zo meldt nieuwswebsite Science Magazine.
Nonanal blijkt extreem aantrekkelijk te zijn voor de zuidelijke huismug. Toen de wetenschappers de stof toevoegden aan muggenvallen, vingen ze maar liefst 50 procent meer van de muggen met de apparaten.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De aantrekkingskracht van de geurstof op muggen verklaart waarschijnlijk waarom het West-Nijlvirus zo snel is overgeslagen van vogels op mensen.
Zuidelijke huismuggen die zowel vogels als mensen steken, zorgen namelijk voor de overdracht van het virus.
De ontdekking van het voor muggen aanlokkelijke bestanddeel in de lichaamsgeur van mensen kan volgens de wetenschappers ook leiden tot betere bestrijdingsmiddelen tegen de insecten.
(Bron)
Brandweer kost Nederlander jaarlijks 61 euro

DEN HAAG - De brandweer en rampenbestrijding in ons land kost gemiddeld 61 euro per inwoner per jaar. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De gemeentelijke kosten voor brandweer en rampenbestrijding stegen in 2008 ten opzichte van een jaar eerder met bijna 7 procent tot meer dan 1 miljard euro. Elk jaar nemen de kosten toe.
Op 1 januari van dit jaar waren bij alle Nederlandse brandweerkorpsen 26.500 brandweerlieden in dienst, zowel beroepskrachten als vrijwilligers. Het personeelsbestand van de brandweer ligt al jaren op ongeveer een constant niveau.
(Bron)
Rusland wil ruimteschip met kernreactor

AMSTERDAM - De Russische ruimtevaartorganisatie wil een ruimteschip bouwen met een kernreactor in de motor. Dat heeft het hoofd van de ruimtevaartorganisatie, Anatoli Perminov, woensdag gezegd.
De Russische president Dmitri Medvedev heeft er bij het kabinet op aangedrongen de benodigde fondsen te regelen.
Een voorlopig ontwerp zou in 2012 gereed kunnen zijn. Daarna duurt het nog negen jaar en vierhonderd miljoen euro om het ruimteschip te bouwen.
De ambitieuze plannen contrasteren met de staat waarin de Russische ruimtevaart verkeert. Rusland gebruikt een veertig jaar oude stuwraket om kosmonauten naar het internationale ruimtestation ISS te sturen.
(Bron)
'Harde incasso nog steeds praktijk bij DSB'

WOGNUM - DSB-klanten met een betalingsachterstand worden nog steeds onder grote druk gezet door incassobedrijven om hun schuld terug te betalen, hoewel DSB failliet is en de dagelijkse leiding nu in handen is van curatoren.
De bureaus blijven de mensen met beslaglegging en rechtszaken achtervolgen.
Dat stelde de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) woensdag. De stichting baseert zich daarbij op informatie van DSB-klanten.
De stichting, eerder vertegenwoordiger van gedupeerden van aandelenleaseproducten, noemt de incassobureaus ''zeer intimiderend'' en zegt dat er bij klanten ''grote verwarring en onzekerheid'' heerst.
Het Steunfonds Probleemhypotheken zegt inmiddels tientallen verontruste telefoontjes te hebben ontvangen over de aanhoudende incassopraktijken. Vertegenwoordiger Jelle Hendrickx wil nu hierover op korte termijn met de curatoren gaan praten.
Een woordvoerder van de curatoren bevestigt dat de incasso gewoon doorgaat.
''Een faillissement heeft geen enkele invloed op de verplichtingen die mensen zijn aangegaan. Als er klachten zijn over de incasso, kunnen mensen deze aan de curatoren uiten via een e-mail. Maar wij gaan ervan uit dat de incasso niet harder of zachter is geworden, maar gewoon normaal.''
Volgens voorzitter Piet Koremans van PAL mikt incassobureau Inspectrum, dat ook voor het faillissement actief was voor DSB, nog steeds op loonbeslag bij klanten met een betalingsachterstand via het aandringen op het tekenen van de zogenoemde acte van cessie.
Na ondertekening wordt maandelijks een bedrag van het salaris ingehouden. Toen Dirk Scheringa nog aan het roer stond bij DSB werden dergelijke manieren van incasso scherp bekritiseerd in de Tweede Kamer.
Dat klanten van DSB mogelijk de dupe zijn van een ondeugdelijk product, ontslaat hen volgens de curatoren niet van de verplichting af te lossen. ''Als later blijkt dat iemand in aanmerking komt voor een compensatieregeling, krijgt de klant het betaalde geld achteraf terug'', aldus de zegsman.
Koremans zegt de curatoren afgelopen zondag om opheldering te hebben gevraagd over de situatie, maar nog niks te hebben gehoord.
Tot er duidelijkheid is, vindt PAL het verstandig om geen betalingen te doen. Eerder al zei Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed te overwegen mensen te gaan adviseren te stoppen met betalen.
(Bron)

Als je niet betaalt, heb je kans dat je nog dieper in de shit terecht komt. Mooie zwijnenstal zo :-(
Prehistorische 'eenhoornvlieg' met vijf ogen ontdekt

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben in de jungle van Myanmar een 100 miljoen jaar oud fossiel ontdekt van een prehistorische vlieg met vijf ogen en een hoorn op zijn kop.
De onderzoekers van Oregon State University stuitten op het bizarre insect in een mijn in de Hukawng-vallei in Myanmar.
Het lichaam van de vlieg bleek perfect bewaard te zijn gebleven in barnsteen, het versteende hars van naaldbomen. Het dier is vermoedelijk 97 tot 110 miljoen jaar oud.
Vooral het uiterlijk van het insect is opmerkelijk. De vlieg heeft een vreemde hoorn op kop, waarop – naast zijn gewone ogen - nog drie extra ogen zitten.
Details over de vondst van het fossiel zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cretaceous Research.
De hoorn met de ogen kan volgens de onderzoekers worden beschouwd als een evolutionair beschermingsmechanisme, waarmee het dier zijn vijanden vanuit alle hoeken kon zien aankomen.
Het uiterlijk van de vlieg heeft echter geen vervolg gekregen in de evolutie.
“Er is nog nooit een ander insect ontdekt met een hoorn zoals deze”, zo verklaart hoofdonderzoeker George Poinar op Discovery News. “En er is al helemaal nooit een dier ontdekt met een hoorn waarop ogen zitten.”
Naast de hoorn met ogen vertoont het lichaam van de ‘eenhoornvlieg’ nog meer vreemde kenmerken. Zijn poten zijn bijvoorbeeld buitengewoon lang, maar zijn kaken zijn extreem klein.
De wetenschappers vermoeden dat het insect de poten gebruikte om over grote bloemen te klauteren. Met zijn kaken zou de vlieg minuscule stukjes voedsel hebben gekauwd.
“Het was waarschijnlijk een klein, tam diertje dat zich voedde met stuifmeel en nectar”, zo verklaart Poinar.
"Eigenlijk was alleen zijn uiterlijk bizar. Een van de onderzoekers noemde het een monster. Ik zit er zelf aan te denken om een masker voor Halloween te maken dat is geïnspireerd op deze vlieg”, aldus de onderzoeker.
(Bron)
Belgische ambtenaar sjoemelt voor 110 miljoen

BRUSSEL - Een Belgische ambtenaar zou de schatkist voor ruim 110 miljoen euro hebben benadeeld. Minister Didier Reynders van Financiën zou de zaak op zijn beloop hebben gelaten, aldus de Vlaamse zakenkrant De Tijd woensdag.
De ambtenaar werd in 2005 veroordeeld omdat hij zich had laten omkopen door de eigenaar van een Ierse pub, die al jaren geen btw afdroeg.
Uit later onderzoek bleek dat de man nog veel meer op zijn kerfstok heeft. Als invorderaar van btw zou hij tussen 1990 en 2005 op grote schaal hebben gesjoemeld.
Reynders heeft tot dusver nagelaten de ambtenaar te dagvaarden. Een oppositiefractie in het Belgische parlement gaat de minister op het matje roepen.
(Bron)