zaterdag, maart 12, 2005

TT 104 Afrikaanse 'slaven' in Nederland

HILVERSUM Duizenden West-Afrikanen zijn via bendes naar Nederland gelokt om er onder slechte omstandigheden te werken, meldt RTL Nieuws. De directeur van de inlichtingen- en opsporingsdienst SIOD spreekt over moderne slavernij.
De ronselaars zijn criminelen uit Ghana en Nigeria, die miljoenen verdienen aan het uitbuiten van illegalen. Die krijgen vaak maar twee euro per uur en moeten de criminelen betalen voor diensten als een slaapplaats en identiteitspapieren.
De Afrikanen werken in de tuinbouw, als schoonmaker of als slachter. Ze zitten met velen op een kamer, met soms alleen een stoel om op te slapen.
Contant betalen wordt duurder

Consumenten zullen binnenkort in winkels geconfronteerd worden met extra kosten, wanneer ze contant willen betalen. Alle banken in Nederland overwegen namelijk om de zogenoemde cash-opslag in te voeren. Contant betalen kosten hen namelijk veel meer geld dan pinnen of chippen.
De Nederlandsche Bank en branchorganisatie de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigen dit. Ze denken eveneens aan het berekenen van kosten voor het flappentappen. Volgens NVB-secretaris zijn de gemaakte kosten bij contant betalen bij veel consumenten niet duidelijk. Die zitten onder meer in het vervoer, opslag, onderhoud en de beveiliging van de negen miljard bankbiljetten in Nederland.
Bij pinnen en chippen zijn veel minder menselijke handelingen nodig. Pinnen is bij alle betalingen boven de 11.63 euro voordeliger, chippen is altijd goedkoper dan contant betalen.
Een woordvoerster van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waarin onder meer de Consumentenbond en winkeliersorganisatie MKB zitten, noemt de voornemens van de banken 'van de zotte'. Zij vreest dat de extra kosten bij winkeliers uiteindelijk worden afgewenteld op de consument.
Al jaren proberen banken de consument te stimuleren om meer te pinnen en te chippen. Campagnes ten spijt, nog altijd wordt tachtig procent van de betalingen contant gedaan.
(Bron)
Salarisverlaging bij slechte werkprestaties

Personeelsleden werkzaam bij de ABN Amro moeten in de toekomst rekening houden met een fors lager salaris, wanneer ze beneden verwachting presteren. Op jaarbasis kan de salarisverlaging oplopen tot negen procent, bijna een maandsalaris. Dit, omdat ze geen recht op een bonus hebben.
Dit is afgesproken in de nieuwe CAO die de bank en de vakbonden vrijdag afsloten. Een eerder voorstel van de bank met nagenoeg dezelfde inhoud werd door de vakbonden verworpen. Het ging daarbij om de afkoopsom bij de afschaffing van twee bonussen die samen twee maandsalarissen vertegenwoordigden. Deze is door ABN Amro wat verhoogd.
De nieuwe CAO houdt in dat twintig procent van het loon van het bankpersoneel variabel wordt. Wanneer iemand een slechte beoordeling krijgt, ontvangt deze geen bonus. Bij goed presteren kan de bonus oplopen tot twintig procent van het jaarsalaris.
Met de nieuwe afgesloten CAO hoopt ABN AMRO de kosten verder te reduceren. Volgens de directeur van ABN Amro Nederland, Jan Peter Schmittmann, zal er op de loonkosten tien procent worden bespaard. "Maar we waren ook vijftien procent duurder dan de naaste concurrenten doordat we bijvoorbeeld zeventien maandsalarissen uitbetaalden."
(Bron)

Blijkbaar hebben ze dus nogal wat slechte presteerders, gezien de verwachting van 10 procent besparing. Merkwaardig dat daar niet op een andere manier wat aan gedaan kan worden.
Nivea dagcrème fluorescereert in blacklight

Nivea Natural Booster crème heeft een fluorescerende werking in het blacklight dat vaak wordt gebruikt in discotheken. Dat heeft een vrouw onlangs aan den lijve ondervonden: haar hele gezicht lichtte op door de UV-straling van het blacklight.
Het tv-programma Kassa legde de lijst met ingrediënten van Nivea Natural Booster voor aan de scheikundige Lida Schoen. Zij vertelde dat de crème fluoresceert door de UV-filters die in de crème aanwezig zijn. Het gaat hier om de ingrediënten: Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (zonnefilter, UV-b) en om Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfate (zonnefilter UV-a). Beiden zijn volgens het cosmeticabesluit toegestane zonnefilters, dus niet gevaarlijk.
Nivea zegt niet bekend te zijn met dit verschijnsel. De crème zal daardoor aanpast worden. Op de verpakkingen die binnenkort in de winkel komen te liggen komt de mededeling te staan dat de crème kan fluoresceren in blacklight.
(Bron)

De creme die nu nog in de winkels ligt, vliegt de schappen uit misschien ;-)
En in Kassa zei een Nivea-woordvoerder dus dat het filter aangepast gaat worden.
Eigenaar Secuprofs verdacht van drugssmokkel

De eigenaar van Secuprofs uit Gemert wordt verdacht van drugshandel. Het bedrijf beveiligt in Nederland hooggeplaatste personen. Op de website van Secuprofs staat dat het bedrijf persoonsbeveiliging verzorgde voor leden van het Koninklijk Huis, sporters, zangers, politici, advocaten/juristen/rechters en diplomaten.
De man zou samen met anderen drugsgeld in de inmiddels failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland hebben geïnvesteerd. Volgens het NRC Handelsblad zit de eigenaar op dit moment vast in Brazilië. Daar werd hij vorig jaar september opgepakt met 50.000 xtc-pillen. Eerder die maand was hij in Den Haag al betrapt met zo'n 85.000 pillen.
(Bron)
Belgische politieman verdacht van moord

BRUSSEL/BOOM - De politie van het Vlaamse Boom bij Antwerpen verdenkt een 26-jarige collega van betrokkenheid bij moord op een student, die zes jaar geleden verdween. De politie-inspecteur behoorde tot een groep vroegere vrienden van de verdwenen student.
Hij werd afgelopen week al samen met drie andere collega's aangehouden op verdenking van corruptie en het doorverkopen van in beslag genomen drugs.
Het nieuws over de mogelijke betrokkenheid bij moord is zaterdag door de politie van Boom bevestigd. De Boomse burgemeester Marnef sprak donderdag al van een "zeer ernstige vorm van normvervaging" bij de vier betrokken politie-inspecteurs uit zijn gemeente. De advocaat van de 26-jarige verdachte heeft ook toegegeven dat zijn cliënt de inbeslagname van wapens, waaronder een speciaal mes, nooit op het politiebureau heeft gemeld.
(Bron)
Meer dan 150.000 mensen onnodig blind

NIJMEGEN - In Nederland zijn 150.000 tot 220.000 mensen onnodig blind of slechtziend. Dat is ruim meer dan de helft van het totale aantal slechtzienden in Nederland. Een werkgroep van de wereldgezondheidsorganisatie WHO wil alle onnodig slechtzienden voor 2010 laten helpen en voorkomen dat er opnieuw mensen blind raken terwijl dat niet nodig is.
Dat stelt de werkgroep Vision 2020 Netherlands onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar oogheelkunde dr. J. Keunen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC). Vision 2020 is een wereldwijd actieprogramma tegen blindheid van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens cijfers van de WHO zijn er in de hele wereld 161 miljoen mensen blind of slechtziend. Meer dan 70 procent van deze groep kan geholpen worden.
In Nederland werden tot nu toe geen cijfers van het aantal blinden en slechtzienden bijgehouden. De werkgroep van Keunen heeft als eerste alle bekende gegevens gecombineerd en komt tot de conclusie dat er in Nederland tussen de 220.000 en 320.000 mensen een visuele beperking hebben. Maar met name ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen, diabetici en verstandelijk gehandicapten zouden met een goede bril, een staaroperatie of een laserbehandeling weer veel beter kunnen zien.
De WHO wil alle onnodige slechtziendheid in 2020 uit de wereld hebben. Dat zou wereldwijd een besparing van 150 miljard dollar opleveren. Omdat Nederland een hoge gezondheidsstandaard heeft, is dit doel hier al tien jaar eerder haalbaar, aldus Keunen.
De werkgroep heeft een nationaal actieplan opgesteld, dat zaterdag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Mensen die in instellingen wonen, moeten periodiek gescreend worden op hun gezichtsvermogen. Mensen met suikerziekte krijgen een regelmatige controle op netvliesafwijkingen. Invoering van het actieplan zal ook in Nederland een aanzienlijke kostenbesparing opleveren, zo verwacht de Nijmeegse professor.
(Bron)
Er is wat onvrede over het voederregime. Met name over de hoeveelheid en de tijdstippen ;-)
Ik moest dus al steeds vaker denken aan het verhaal van hun vorige baasje over de vangsten waarmee de dame en de heer thuiskwamen. Tijger kwam hier eens aan met een veldmuisje, en met een bruine kikker, allebei nog levend.
Tom krabbelde net aan het raam, en toen ik het raam opendeed snapte ik waarom: pokkeweer. Tijger wilde naar buiten, maar waar ze normaal dan pas bij het raam besluit niet te gaan, kwam ze nu niet eens in de buurt.
Ik pakte de handdoek om Toms modderpootjes van de vloer te vegen en hé - Tijger en Tom erg dicht naast elkaar gefascineerd door iets.
Toen ik in de buurt kwam deponeerde Tom een muis op het kleed, ik heb er reflexmatig de handdoek over gegooid. Bakje gezocht, muis gevangen (ze leven meestal nog, maar houden zich dood - hij ontsnapte wel bijna), muis buiten gedeponeerd. Nu zit ik met twee heel chagrijnige katten die (pal naast elkaar) gefrustreerd aan het kleed ruiken en me ontzettend vuil aankijken ;-)
Ik dacht dat het een dikkige, bruinige huismuis met toevallig een licht buikje was, maar vriendje wist het beter: het was dus een bosmuis.
Nu vraag ik me af: heeft Tom 'm gevangen bij toeval (hij is nooit eerder met iets thuisgekomen), of omdat ie trek heeft? En kan ik meer verwachten? Ik ben benieuwd...

vrijdag, maart 11, 2005

Nieuwe film van Jim Morrison opgedoken

Vierendertig jaar na zijn dood is in de archieven van de Universiteit van Florida (FSU) de eerste, verloren gewaande film gevonden van Jim Morrison, de latere zanger van The Doors. Dat heeft een woordvoerder van de FSU bekendgemaakt.
Morrison, die in 1971 op 27-jarige leeftijd om het leven kwam in Parijs, heeft het filmpje gemaakt toen hij als student was verbonden aan de FSU. Een jonge, baardeloze en fris ogende Morrison speelt de rol van een student die wordt geweigerd aan de universiteit en niet begrijpt waarom.
Morrison studeerde in Florida voordat hij overstapte naar de filmschool van de UCLA in Los Angeles. De onlangs gevonden film was onderdeel van de filmarchieven die de FSU in 1989 overdroeg aan de staat. De inhoud van de archieven was tot voor kort niet goed in kaart gebracht. De 'nieuwe' Morrison-film is inmiddels gedigitaliseerd en op internet geplaatst.
(Bron)
Stropers actief in stadspark Amsterdam

Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg heeft besloten extra controles te gaan uitvoeren in het Diemerpark. Aanleiding is de vondst van sporen die duiden op stropers. Beheerders van het park hebben vorige week enkele strikken gevonden die als doel hebben dieren te vangen, meldt het stadsdeel vrijdag. Zeeburg denkt dat voornamelijk vossen het slachtoffer zijn.
Stadsdeelwethouder Jan Hoek zegt vastbesloten te zijn een eind te maken aan de stroperij. "Als dit soort praktijken aanhoudt, dan worden ook de konijnen en fazanten uitgeroeid, vrees ik." Het Diemerpark is het enige stadspark in de hoofdstad waarin zich vossen bevinden.
(Bron)
TT 402 Je favoriete begrafenismuziek

Kerken en crematoria in Europa zullen hun muziekcollectie wellicht wat moeten aanpassen. Uit een enquête van Music Choice onder 45.000 Europeanen blijkt dat het liefst afscheid wordt genomen met Queen, Led Zeppelin en AC/DC.
Eerste keus is The Show Must Go On van Queen, dan Stairway To Heaven van Led Zeppelin en AC/DC's Highway To Hell. [Dat zullen kerken graag draaien lijkt me.]
Ook Angels van Robbie Williams staat in de top tien. In Groot-Brittannië staat dat bovenaan de lijst. Ook zien Britten er wel de humor van in: 18% kiest voor Always Look On The Bright Side of Life.
India huurt drummers in om belasting te innen

De autoriteiten van de Zuid-Indiase stad Andhra Pradesh hebben een wel heel bijzondere manier bedacht om belastingschulden te innen. De stad heeft namelijk twintig groepen met drummers ingehuurd om fulltime voor de huizen van de belastingontduikers herrie te maken, net zo lang totdat ze betalen.
Veel inwoners van de stad weigeren structureel om achterstallige belastingen te betalen. In totaal had de stad nog 1,15 miljoen dollar te goed. Boetes hadden geen effect.
"De drummers zetten een hele show op voor de huizen van de ontduikers. Als die naar buiten komen, wordt ze uitgelegd wat voor schuld ze hebben en dat het belangrijk is dat ze zo snel mogelijk betalen", aldus een vertegenwoordiger van de gemeente. "De drummers gaan door totdat ze beloven de achterstallige belastingen te betalen."
De methode werpt zijn vruchten af. Na de eerste week heeft de stad al 18 procent van de achterstallige schulden mogen ontvangen. De drummers zullen dan ook voorlopig nog even doorgaan.
(Bron)
Overvaller met Pluto-masker weggelachen

Een overvaller in de Amerikaanse staat Pennsylvania zag zijn overval totaal mislukken door zijn vermomming. Hij stormde met een Pluto masker op zijn hoofd een winkel binnen, en eiste al het geld uit de kassa. De bediende kon hem dit geld alleen niet geven, omdat hij dubbel lag van het lachen.
Toen de overvaller merkte dat de bediende niet in staat was hem het geld uit de kassa te geven, ging hij er maar weer vandoor. Hoewel de reactie van de bediende de overval heeft voorkomen, vindt politiechef Dave Kovach het een gevaarlijke manier van reageren. "Pluto had ook een heroïneverslaafde kunnen zijn", aldus Kovach.
(Bron)

Ah ja, alleen heroïneverslaafden gebruiken geweld, dat weet iedereen.
16 jaar eis voor moord op vriend

De 26-jarige Maurice van L. uit Beverwijk heeft vandaag 16 jaar celstraf tegen zich horen eisen wegens de moord op barkeeper Erwin Laan, die een van zijn beste vrienden was. Van L. heeft toegegeven Laan op 10 juni 2004 te hebben doodgeschoten omdat hij geld verduisterd had en niet wilde dat anderen daar achter kwamen. Erwin Laan werd gedood in café Eindspurt in Beverwijk, waarvan zijn vader eigenaar is.
Laan zou samen met Van L. en enige andere vrienden op vakantie gaan naar Griekenland. Van L., die de reis voor het gezelschap zou boeken, had het geld echter in eigen zak gestoken. Om dat te verhullen besloot hij de barkeeper te doden. "Ik snap niet dat ik zo egoïstisch kon zijn. Maar ik kan het niet meer terugdraaien", zei Van L. in zijn laatste woord.
De 19-jarige F.S. uit Heemskerk, die het moordwapen leverde, hoorde negen maanden cel eisen, waarvan bijna drie maanden voorwaardelijk. Hij wist niet dat Van L. er een moord mee wilde plegen.
De arrestatie van Van L. baarde indertijd opzien omdat juist hij een stille tocht voor de vermoorde barkeeper had georganiseerd, en daar ook nog eens het woord voerde. Ook kwam hij bij de vader van Erwin over de vloer na de moord, om hem bij te staan in de moeilijke tijden. De voormalige vrienden van Van L. lieten deze week in het Noordhollands Dagblad weten dat hij er voor zijn eigen veiligheid goed aan zou doen om, na zijn vrijlating, Beverwijk te mijden. Ze willen hem nooit meer zien. In eerste instantie hadden ze nog aan Van L. laten weten dat ze met hem in de gevangenis over de zaak wilden spreken. Maar Van L. liet toen weten tijd nodig te hebben om na te denken. De vrienden zeggen nu "zelf nagedacht" te hebben, en geen behoefte meer te hebben aan welk contact dan ook.
(Bron)
Hertenjacht meest dodelijk voor jager

De kans om neergeschoten te worden tijdens de jacht is afhankelijk van leeftijd van de jager èn van het type wild waarop gejaagd wordt. De kalkoenenjacht is het gevaarlijkst, hertenjacht het dodelijkst; twee conclusies gepubliceerd in The Journal of Trauma van 10 maart.
De wetenschappers van The Penn State College of Medicine onderzochten 1.345 jachtincidenten in de staat Pennsylvania tussen 1987 en 1999. In die periode vielen er 77 doden te betreuren tijdens de jacht en 1.382 gewonden. In de leeftijdscategorie onder de 20 vielen de meeste gewonden. Nooit eerder werd onderzocht of het jagen op een bepaalde diersoort medebepalend was voor het optreden van jachtincidenten.
Het jagen op kalkoenen in de herfst bleek het gevaarlijkst met 7,5 gewonden per 100.000 jagers. Jagen op patrijs is het veiligst: 1,9 gewonden per 100.000 jagers. De meeste sterfgevallen deden zich voor bij de hertenjacht, te weten 10,3% van de gewonden. Bij de fazantenjacht vielen procentueel de minste menselijke slachtoffers, namelijk 1,3% van de gewonden.
De auteurs van het artikel geven aan dat de jacht op kalkoenen vaker plaatsvindt in camouflagekleding. Ook proberen de jagers de prooi zo dicht mogelijk te naderen waarbij lokgeluidjes worden gemaakt die lijken op het geluid dat de kalkoen maakt. Soms komen juist andere jagers op deze menselijke lokgeluidjes af waarbij jager prooi wordt. Maar liefst 75% van de jachtincidenten bij de kalkoenenjacht was hierdoor te verklaren.
(Bron)
Brandweervrouw ontslagen om affaire met collega

Het brandweerkorps van Zuidlaren heeft onlangs een medewerkster ontslagen omdat ze een relatie had met een getrouwde mannelijke collega. Dit speelde enkele maanden geleden en de vrouw werd toen geschorst. Afgelopen woensdag bevestigde loco-burgemeester Johannes Frieling (VVD) van de gemeente Tynaarlo, waar Zuidlaren onder valt, dat het contract van de vrouw ondertussen is beëindigd.
De schorsing en het latere ontslag liggen bijzonder gevoelig bij de gemeente Tynaarlo en de brandweer zelf. Commandant Martijn Wevers wil er niks over kwijt en laat officiële mededelingen over aan Frieling.
Frieling zelf kiest zijn woorden nauwkeurig: "Een van de vrijwillige leden van het korps is in een bepaalde situatie beland die het niet langer wenselijk maakte dat de persoon in kwestie nog langer deel uitmaakte van het korps. Daarom is besloten die persoon tijdelijk uit de functie te ontheffen". Op de vraag of de schorsing nog steeds van kracht is, meldt hij dat het dienstverband inmiddels beëindigd is. Volgens Frieling is de brandweervrouw het niet eens met de gang van zaken, maar heeft ze nog geen officieel bezwaar ingediend. Hij wilde niet zeggen waarom de man in kwestie niet ontslagen is.
Het Drents emancipatiebureau Enova reageerde verontwaardigd op het gebeuren. "Had die vrouw deze relatie soms alleen?", sneert directeur Sneana Jovanovic. "Als er richtlijnen zijn binnen zo'n korps dat relaties niet mogen, dan hebben zowel de vrouw als de man de regels overtreden en dan moeten er tegen beiden sancties worden getroffen. Het is een erg traditionele gedachtegang om vast te stellen dat de vrouw schuld heeft en dat zij dus de laan uit moet". Jovanovic stelt vast dat de aanpak van deze affaire vrouwen zeker niet zal stimuleren om naar een baantje bij de brandweer uit te kijken.
Betsie Dekker-Waninge is brandweervrouw in het Drentse Zuidwolde. Tot voor kort was ze bestuurslid van het Netwerk Brandweervrouwen, een landelijke organisatie die de belangen van brandweervrouwen behartigt. Ook zij reageert verontwaardigd. "Ik ken de zaak in Zuidlaren niet, maar ik weet dat het vaker gebeurt dat dergelijke situaties op zo'n manier worden opgelost", aldus Dekker-Waninge.
(Bron)

Sommige dingen lijken gewoon niet te veranderen...
Nederlanders snoepen meer

AMSTERDAM - Nederlanders hebben vorig jaar meer gesnoept dan in 2003. De omzet in de branche van snacks en zoetwaren, zoals chocoladerepen en chips, steeg 2,1 procent naar 2,776 miljard euro. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren (SSZ) die vrijdag werden gepubliceerd.
In hoeveelheden ging het om een toename van 4,3 procent. Per hoofd van de bevolking was het verbruik bijna 32 kilo aan chips, biscuit, nootjes, chocoladerepen en ander lekkers.
Dat het volume harder steeg dan de omzet, kan te maken hebben met de prijzenslag in de supermarkten. Supermarkten verkochten in omzet 3,1 procent meer en bij verkooppunten als benzinestations was het slechts 0,7 procent meer.
Consumenten kochten meer chocolade, suikerwerk, biscuit, banket, koek, maar minder hartige zaken. Vooral in hartige koekjes, chips en sticks zakte de omzet.
(Bron)
Celstraf voor fatale botsing spoorwegovergang

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag de 62-jarige P. van B. uit Varik veroordeeld tot 102 dagen cel, voor dood door schuld op zijn echtgenote. De man zette in augustus 2003 zijn auto stil op een spoorwegovergang bij Culemborg op het moment dat er een intecity kwam aanrijden. Hij kon zelf op tijd uit de auto springen, zijn vrouw (59) niet en was na de botsing op slag dood.
De opgelegde straf is gelijk aan de lengte van het voorarrest waarin de man heeft gezeten. Hij hoeft daarom niet meer de cel in. Het Openbaar Ministerie (OM) had een veel hogere gevangenisstraf, namelijk vijftien jaar, tegen Van B. geëist voor moord op zijn vrouw. De rechtbank vindt het echter dat de aanklager niet heeft bewezen dat de man de opzet had zijn vrouw te doden.
Op het moment dat de intercity met een vaart van 130 kilometer per uur kwam aanstormen, reed Van B. met een boog om de dalende spoorbomen heen. Hij negeerde de rode knipperlichten en de toeterende machinist. Vervolgens kwam hij midden op de spoorbaan tot stilstand. Zelf kon hij nog net op tijd uit de auto springen, maar zijn vrouw lukte dat niet. De auto met daarin de vrouw werd meegesleept door de trein.
Volgens het OM was alles een vooropgezet plan. Van B. wilde zijn vrouw doden omdat er financiële problemen waren en zijn vrouw ernstig ziek was. Van B. ontkent dit. Hij verklaarde diverse malen voor de rechtbank dat hij zich van het ongeval niet veel meer kon herinneren. Door medicijngebruik zou hij een black-out hebben gehad.
De strafzaak tegen Van B. werd verschillende keren aangehouden om deskundigen te laten onderzoeken of het mogelijk was dat hij door een black-out zijn auto niet meer onder controle had en daardoor op de spoorwegovergang terechtkwam.
Deskundigen waren op dit punt niet geheel eensluidend in hun oordeel. Zij bestempelden dit als onwaarschijnlijk, maar niet geheel uitgesloten. Volgens de rechtbank is het niet onmogelijk dat Van B. als gevolg van stress en slaaptekort in een sluimertoestand is geraakt.
(Bron)
'Maak opvang vrouwen Keileweg kleinschaliger'

ROTTERDAM - Vrouwen van de Keileweg moeten in kleinere groepen worden opgevangen als de tippelzone in Rotterdam eind dit jaar wordt gesloten. De oppositiepartijen D66, SP en PvdA adviseerden dat donderdagavond aan burgemeester en wethouders.
De PvdA gaf in de raadscommissie Bestuur en Veiligheid aan dat juist de grootte van de panden een belangrijk kritiekpunt van bewoners is, terwijl hulpverleners eigenlijk liever ook in met kleinere groepen zouden werken.
Verantwoordelijk wethouder Van den Anker (Leefbaar Rotterdam) maakte echter duidelijk dat de indeling uit financieel oogpunt niet anders kan. "Het is een geldkwestie", analyseerde raadslid M. Smit. "Maar er wordt geen geld uitgetrokken om de problemen echt op te lossen." (En als er wel geld voor uitgetrokken werd, zou M. Smit protesteren dat er wel betere doelen zijn voor dat geld.)
Wijzend op heftige discussies met bewoners riep D66 het college vooral op eerder gemaakte afspraken met bewoners na te komen. Bewoners van Delfshaven claimen dat burgemeester Opstelten en ex-wethouder Veilig De Faria in 2003 hebben toegezegd dat er in Delfshaven geen nieuwe opvangvoorzieningen meer bij konden. Ze herinnerden de burgemeester aan die uitspraak nu er ook in Delfshaven wordt gezocht naar een internaat voor vrouwen van de Keileweg.
Opstelten gaf donderdag echter aan dat er destijds wat hem betreft over een heel andere voorziening was gesproken. "De discussie over de Ohmstraat was van een totaal ander scenario: het ging over overlastgevende drugsverslaafde mannen. Een dergelijke voorziening wilden we niet elders in de deelgemeente", aldus de burgemeester.
Nora Storm van de Junkiebond ergerde zich flink aan de manier waarop de plannen voor de opvanghuizen zijn gepresenteerd aan bewoners. "Wordt het niet eens tijd dat de raad zegt: 'Zo kan het niet langer'. "Ik ben er van overtuigd dat bewoners in principe niets hebben tegen gebruikers. De overvaltactiek van het college en de gegeven voorlichting, geven mij het gevoel dat het college die opvanghuizen helemaal niet wil."
Wethouder van den Anker is echter overtuigd van het nut van de panden. Volgens de cijfers komen er 170 vrouwen in aanmerking voor deze vorm van intensief begeleid wonen en de gemeente heeft inmiddels 190 plaatsen.
"Er zitten in deze stad vreselijk veel mensen in de knel, mensen die tijdelijk een duwtje in de rug nodig hebben. We hebben in de toekomst veel behoefte aan plekken voor begeleid wonen. Ik maak me geen zorgen over de overcapaciteit die we nu wellicht hebben. Die komt echt wel vol", aldus Van den Anker.
(Bron)
'IKEA discrimineert vrouwen in handleiding'

OSLO - De Zweedse meubelgigant IKEA discrimineert vrouwen in de handleidingen, vindt de Noorse premier Kjell Magne Bondevik. In de montageinstructies is alleen te zien hoe mannen de meubelen in elkaar sleutelen. Vrouwen nemen in de folders geen inbussleutel ter hand.
IKEA zegt met de handleidingen te willen voorkomen dat moslims zich beledigd voelen. De premier vindt dat geen excuus, zei hij in de Noorse krant Verdens Gang. "Het is belangrijk om de houding ten opzichte van gelijkwaardigheid te bevorderen, niet in het minst in moslimlanden."
Het concern met tweehonderd winkels in 32 landen maakte later op donderdag bekend dat het een evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen zal nastreven in de handleidingen. Die zullen daartoe onder de loep worden genomen.
Jaarlijks komen bij Ikea 365 miljoen mensen meubels kopen. Die worden geleverd in platte verpakkingen en moeten door de klant zelf in elkaar worden gezet.
(Bron)

Ik geloof er niks van dat het is met oog op moslims. Dat is gewoon een makkelijke uitweg (?). Suf gedoe weer.
Man belaagt agenten met sneeuwschuiver

REDUZUM - Een bejaarde man uit Friese Reduzum heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de politie aangevallen met een sneeuwschuiver. Pas nadat een politiehond zich in de sneeuwschuiver had vastgebeten, kon de 68-jarige worden opgepakt, zo liet de politie vrijdag weten.
De man had zijn stereo zo luid aan staan, dat verschillenden buurtbewoners uit het Friese dorp klaagden bij de politie. "Toen wij daar kwamen hoorde je de muziek drie huizen verderop al", aldus een politiewoordvoerder. De man weigerde de muziek zachter te zetten en vond dat de politie zich er niet mee moest bemoeien.
Omdat de dienders dachten dat de man een mes had, werd de hulp van een politiehond ingeroepen. De Fries sloeg vervolgens het raam uit zijn eigen voordeur en belaagde de agenten met het glas. Hij deed daarop alsnog de voordeur open om de politiemensen te lijf te gaan, nu met een sneeuwschuiver.
Toen de politiehond zich in de sneeuwschuiver vastbeet, kon de man worden overmeesterd. "Het is een slimme politiehond, hij ging niet naar de verdachte maar naar de sneeuwschuiver", aldus de politiewoordvoerder.
(Bron)
Houdbaarheidsdatum op shampoo en crème

BRUSSEL - Op alle shampoo, zonne- en gezichtscrème moet voortaan de houdbaarheidsdatum staan. De Europese Commissie heeft dat vrijdag verplicht, omdat sommige bestanddelen na enige tijd schadelijk kunnen worden voor de gebruiker.
Tot dusver golden voor deze producten nog uitzonderingen. De houdbaarheid moet te vinden zijn bij een symbool dat een geopend doosje weergeeft.
De regeling verplicht fabrikanten ook om meer bestanddelen te vermelden op het etiket. Gebruikers kunnen zo beter stoffen ontdekken waarvoor ze allergisch zijn.
(Bron)
Overvaller verjaagd door friet

HELMOND - Een cafetariahouder uit Helmond heeft donderdagavond een overvaller verjaagd uit zijn zaak door een bak hete friet naar de jongen te gooien. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De ongeveer 16 jaar oude overvaller kwam de snackbar binnen en bedreigde de eigenaar en diens vrouw met een vuistvuurwapen. Hij wilde geld. Toen de cafetariahouder een bak met hete friet in de richting van de overvaller gooide koos die het hazenpad.
(Bron)
MSN'en als betaalvorm

UTRECHT - SNS Bank introduceert binnen enkele weken een nieuwe vorm van internetbankieren. De bank maakt het verrichten van kleine betalingen mogelijk via het populaire MSN Messenger van Microsoft. "We hebben een wereldprimeur", aldus vrijdag een zegsman van SNS Bank.
Gebruikers kunnen via MSN een prepaid-kaart ophalen, de zogeheten Bill, en die opladen voor het doen van betalingen. Voor het onderling overmaken van bedragen rekent SNS Bank een provisie. Over hoeveel dat is, wil hij geen mededelingen doen. Hij bevestigt wel dat iemand die iets verkoopt 5 procent van de prijs en maximaal 60 eurocent moet afdragen.
Het gaat om betalingen van maximaal enkele honderden euro. MSN-gebruikers hoeven geen rekening te hebben bij SNS Bank. Ze kunnen met Bill betalen voor internetaankopen en geld naar elkaar overmaken. De afhandeling verloopt wel via deze bank.
SNS Bank had de bedoeling het nieuws binnenkort zelf te presenteren. Het nieuwe transactiesysteem, 'buddybanking' geheten, lekte echter uit via internetnieuwsleverancier Emerce. De bank blijft volgens de voorlichter wat terughoudend met het geven van informatie. MSN Messenger heeft al een site in de lucht, www.bill.nl, waarop het 'buddybanken' moet gaan gebeuren.
(Bron)

Ook handig met het oog op al die virussen voor MSN.
Herkeuring WAO'ers loopt vertraging op

AMSTERDAM - De herkeuring van WAO'ers, waarmee vorig jaar oktober is begonnen, loopt vertraging op. In februari had uitkeringsinstantie UWV, die de WAO uitvoert, pas de helft van het aantal herkeuringen verricht dat gepland was. Een woordvoerder van het UWV heeft dat vrijdag gezegd.
"Wij kijken nu hoe we de productie op kunnen voeren. Eén van de mogelijkheden waaraan wordt gedacht is het inzetten van extra keuringsartsen." De woordvoerder kon vrijdag niet zeggen aan hoeveel extra artsen gedacht wordt en welk bedrag daarmee is gemoeid. Het UWV heeft vorige week minister De Kneus van Sociale Zaken op de hoogte gesteld van de vertraging.
De woordvoerder noemt de situatie "niet dramatisch". "We zijn nog maar net begonnen met de herkeuringen. We hebben er vertrouwen in dat we eind 2006 klaar zijn met de herkeuringen. Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren. Zorgvuldigheid heeft voor ons topprioriteit. Dat is een van de verklaringen voor de achterstand."
In toaal moeten 325.000 arbeidsongeschikten opnieuw worden gekeurd. Dat gebeurt volgens nieuwe, strengere normen. Vorige week bleek dat ongeveer de helft van de WAO'ers daarbij geheel of gedeeltelijk wordt goedgekeurd. De Kneus toonde zich vorige week enthousiast over die resultaten, waardoor WAO'ers volgens hem weer "op het spoor naar werk" worden gezet.
(Bron)
'Pest maakte deel Europeanen immuun voor aids'

LONDEN - De pestepidemieën die Europa van de middeleeuwen tot de achttiende eeuw teisterden, hebben een deel van de Europeanen mogelijk immuun gemaakt voor het aids-virus. Dat is de conclusie van twee Britse wetenschappers, meldde de Britse krant The Times vrijdag.
De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Journal of Medical Genetics. Het was al langere tijd bekend dat mensen met een bepaalde genetische mutatie geen aids krijgen.
Volgens de wetenschappers van de universiteit van Liverpool is die mutatie een direct gevolg van de pestepidemieën, omdat juist in Europa het aantal mensen met de mutatie het hoogst is.
Ongeveer 10 procent van de Europeanen heeft de genetische verandering en in Scandinavië is dat aantal zelfs 15 procent. De mutatie komt veel minder voor in landen die grenzen aan de Middellandse Zee, terwijl die in Centraal-Afrika, Azië en onder nazaten van de Amerikaanse indianen helemaal niet voorkomt.
(Bron)
Laatste avondmaal

Zonder het te beseffen, kookte de Amerikaan Joseph Stanton uit Michigan dinsdagavond zijn laatste avondmaal. Tijdens het koken werd hij doodgeschoten door zijn kat. Het beestje tikte het wapen vanaf de keukenkast op de grond, waardoor een kogel werd afgevuurd op het slachtoffer. Zijn baasje overleed later in het ziekenhuis.
Ik moet gewoon wennen aan deze temperatuur. Voor woensdag wordt alweer 11 graden (gemiddeld) voorspeld.
De krokussen spatten inmiddels de grond uit, de narcisknoppen worden steeds dikker, om half vijf (!!) begon het merelkoor al, de scholekster vliegt weer tepietend rondjes, de niet-gesnoeide rozen ontvouwen hun blaadjes en ik zag een meidoornstruik (die beschut staat) met een flink groen waas.
Ik lig nog steeds op de loer voor bloeiend speenkruid in de omgeving, en ik verlang naar bloeiend klein hoefblad. En naar van die dagen dat je ineens in je t-shirtje rond kunt lopen, en het raam open kunt laten staan, en dat iedereen ineens zo vrolijk lijkt.
Blogger hapert hier om de haverklap. Of ik kan wel iets loggen maar niet publishen, of alles wat ik log verdwijnt in cyberspace.
Dus nu sla ik alles braaf eerst op, om af en toe te testen of de boel het al doet - want rond middernacht wil ie vaak soms wel even. Zoals nu (of is dat de goden verzoeken?).
Brits Lagerhuis ontneemt Sinn Fein parlementaire vergoeding

Het Britse Lagerhuis heeft de Noord-Ierse republikeinse partij Sinn Fein donderdag tijdelijk haar recht op parlementaire vergoedingen afgenomen uit protest tegen recente misdaden van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), waarmee zij nauwe banden heeft.
Na enige uren debatteren bepaalden de leden van het Lagerhuis unaniem dat de vier leden van Sinn Fein in het Noord-Ierse parlement de komende twaalf maanden geen onkostenvergoedingen krijgen. Door de maatregel loopt de partij zeker vierhonderdduizend pond (zeshonderdduizend euro) mis. De Conservatieven in het Britse lagerhuis wilden Sinn Fein zelfs de toegang tot het parlementsgebouw ontzeggen, maar dat ging de Labour-meerderheid te ver.
Het intrekken van de vergoedingen is bedoeld als strafmaatregel voor de moord in Belfast op Robert McCartney in januari en de overval op een bank in de Noord-Ierse hoofdstad in december, die beide zijn toegeschreven aan het IRA. Vorige maand verklaarde de Ierse regering dat twee van de vier Sinn Fein-leden in het Noord-Ierse parlement, voorzitter Gerry Adams en zijn plaatsvervanger Martin McGuinness, ook in het zeven leden tellende commando van het IRA zitten.
Sinn Fein noemt de strafmaatregel in een reactie "voorspelbaar en ondemocratisch". Volgens de partij staat de maatregel gelijk aan een aanval op Sinn Fein, haar politiek mandaat en de kiezers die zij vertegenwoordigt.
De vier Sinn Fein-leden in het Noord-Ierse parlement nemen geen deel aan de sessies daar, omdat ze daarvoor een eed moeten afleggen waarin zij trouw zweren aan de Britse kroon. Ze maken wel gebruik van de kantoren in het parlement en krijgen dus ook vergoedingen.
Een peiling onder Noord-Ierse katholieken, waarvan donderdag de resultaten werden gepresenteerd, heeft uitgewezen dat de meesten van hen willen dat het IRA zich onmiddellijk ontwapent en opheft. Opvallend genoeg zei ook 59 procent van de Noord-Ierse Sinn Fein-stemmers voorstander te zijn van ontwapening van het IRA en 44 procent van ontmanteling ervan.
Bron
Uitstapjes agenten leiden tot schorsing

Twee agenten die tijdens surveillances zonder toestemming naar Amsterdam reden zijn geschorst. De dienders van het politiekorps Zuid-Holland-Zuid vielen door de mand toen ze onderweg richting de hoofdstad werden geflitst. Voor zover bekend gaat het om twee nachtelijke tripjes die plaatsvonden in december en januari.
Een woordvoerder sluit echter niet uit dat er meer schorsingen volgen. Het is nog niet bekend wat de mannen in Amsterdam deden, maar er zou op de bewuste data geen beroepsmatige aanleiding zijn geweest om de regiogrens te overschrijden. Surveillerende agenten mogen een andere politieregio binnenrijden, maar dienen daar altijd toestemming voor te vragen.
Bron
Inspectie hekelt jeugdhulpverleners in zaak Savanna

DEN HAAG - De Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdzorg in Noord-Holland hebben flinke steken laten vallen in het drama rond de 3-jarige peuter uit Alphen aan den Rijn. Het lichaam van het meisje werd vorig jaar september ontdekt in de kofferbak van haar moeders auto.
De gezinsvoogd, de teamleider van het Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) hebben fouten gemaakt, stelt de Inspectie voor de Jeugdzorg donderdag in een kritisch rapport.
Al voor februari 2002 ging het niet goed in het gezin, blijkt uit het onderzoek. Naar aanleiding van een melding bij het AMK over verwaarlozing, ondervoeding en vermoedens van mishandeling, werd de peuter in februari 2002 uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld.
Een half jaar later mocht ze terug naar haar moeder die inmiddels naar Alphen aan den Rijn was verhuisd. Tot haar dood in september 2004 bleven de signalen dat het kind werd mishandeld terugkomen.
Volgens de inspectie heeft de Raad voor de Kinderbescherming willens en wetens de terugkeer van het 3-jarige meisje niet getoetst. De raad wist ook niet wat het risico was dat ze thuis liep. Het AMK was destijds niet gehoord.
Het Bureau Jeugdzorg liet het meisje naar huis gaan terwijl er toen al signalen waren dat haar moeder geen advies over de opvoeding accepteerde. Dat laatste en het aanvaarden van hulpverlening was een voorwaarde om het kind thuis te laten wonen. De inspectie vindt het onaanvaardbaar dat het Bureau Jeugdzorg geen actie ondernam toen de moeder hulpverleners buiten de deur zette.
De inspectie concludeert dat de gezinsvoogd zich bij het toezicht op de veiligheid van de peuter teveel heeft laten leiden door de moeder. De voogd deed erg haar best het contact met de moeder goed te houden. Het lijkt erop dat signalen van het consultatiebureau, de geestelijke gezondheidszorginstelling die de moeder moest helpen en diverse meldingen bij het AMK hierdoor als incidenten werden afgedaan.
De teamleider liet de gezinsvoogd teveel alleen opknappen en hield geen toezicht. Hij zei het ook niet zijn taak te vinden dossiers te lezen. Uit het rapport blijkt verder dat het Bureau Jeugdzorg naliet de zaak na een verhuizing van het gezin naar Alphen aan den Rijn, over te dragen aan een Bureau Jeugdzorg in de nieuwe regio.
De afstand legde een zware druk op de gezinsvoogd en de informatieoverdracht tussen de verschillende instanties was hierdoor slecht. Zo kwam het consultatiebureau waar de moeder van de peuter wegens een nieuw kind op bezoek kwam, er pas veel later achter dat het 3-jarige meisje onder toezicht stond.
Het AMK bleek vooral de laatste meldingen van hulpverleners over het gezin veel te summier te hebben opgeschreven. In die periode drong het consultatiebureau aan op uithuisplaatsing van zowel de peuter als de nieuwe baby. Het AMK concentreerde zich echter op de toestand van de nieuwe baby in het gezin. De ander stond al onder toezicht, was de gedachte. De inspectie vindt dat het AMK ook expliciet de zorgen over de veiligheid van de 3-jarige peuter had moeten opschrijven.
Verder valt uit het rapport op te maken dat de moeder geestelijke gezondheidszorg kreeg. De gezinsvoogd heeft zich hier ook voor ingespannen. De zorg van de GGZ beperkte zich volgens het onderzoek alleen tot praktische hulpverlening en het medeorganiseren van hulp.
Bron

Ze weten het elke keer weer feilloos te duiden. Achteraf. En dat blijkt dan ook elke keer weer niet genoeg te zijn. Achteraf.
Spaanse moslims vaardigen fatwa uit tegen Bin Laden

De Spaanse moslimgemeenschap heeft donderdag de terreurdaden van Osama bin Laden en Al-Qaida veroordeeld. In wat ze de eerste fatwa, of islamitisch decreet, tegen Bin Laden noemt, keert de Islamitische Commissie van Spanje zich uit naam van de islam tegen de " terreurdaden van Osama bin Laden en zijn organisatie Al-Qaida". De Commissie vertegenwoordigt een groot deel van de ongeveer één miljoen Spaanse moslims.
De veroordeling komt aan de vooravond van de herdenking in Spanje van de aanslagen in Madrid vorig jaar op 11 maart waarbij 191 mensen omkwamen en die gepleegd werden door een aan Al-Qaida gelieerde beweging.
Bron
Gescheiden man probeert 10-jarige dochter te wurgen

ZEELAND - Een 41-jarige inwoner van het Brabantse Zeeland heeft woensdagavond geprobeerd zijn 10-jarig dochtertje te wurgen. Dat mislukte omdat op dat moment zijn twee jaar jongere zoon de kamer binnenkwam. De man is aangehouden. De politie verdenkt hem van een poging tot doodslag, aldus een woordvoerder donderdag. Het meisje is opgenomen in een ziekenhuis.
De man is gescheiden. De twee kinderen waren woensdag bij hem op bezoek. Na het incident heeft hij de kinderen teruggebracht naar de moeder die in Uden woont. Het motief is nog niet helemaal duidelijk, aldus de zegsman.
Bron
Verdonkeremanen wil dossiers 'aanstellers' openbaar maken

Minister Rita Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken & Integratie wil dossiers van uitgeprocedeerde asielzoekers openbaar maken. Het gaat dan om uitgeprocedeerden die de publiciteit zoeken met verhalen waarom ze in Nederland zouden moeten blijven. De minister zegt zich te ergeren aan de "aanstellerige verhalen" die regelmatig in de media opduiken over sommige asielzoekers.
Volgens Verdonkeremanen zijn een aantal asielzoekers helemaal niet zo zielig als ze zich voordoen. Sommige asielzoekers worden bijvoorbeeld afgewezen omdat ze als crimineel te boek staan of omdat ze in hun land van herkomst verdacht worden van oorlogsmisdaden. De openbaarmaking van de dossiers zal wél met grote zorgvuldigheid gebeuren. Er mag geen gevaar voor de asielzoeker in zijn thuisland door ontstaan.
Vluchtelingenorganisatie Inlia vindt het voornemen van Verdonkeremanen een "geweldig idee". Het komt geregeld voor dat de organisatie van het ministerie te horen krijgt dat dossiers allerhande belastende informatie bevatten. "Daar kunnen wij ons dan niet tegen verweren."
Bron
Agenten weigeren zich te legitimeren

Twee agenten in uniform hebben afgelopen weekeinde geweigerd een legitimatiebewijs te laten zien. Ze hielden de 29-jarige Nijmegenaar Alex S. aan omdat hij geen gordel zou hebben gedragen. S. was zaterdag in Hatert op weg naar de supermarkt, toen de twee agenten hem aanspraken. Hij zou zonder autogordel hebben gereden. Iets wat hij zelf overigens ontkent. "Ik had mijn auto net geparkeerd en stond bij de winkelwagentjes toen ze vroegen of ik me wilde legitimeren. Ik wilde dat zij dat dan ook deden, want via de website. Gelijkoversteken.org had ik begrepen dat je agenten dat kunt vragen. Maar ik kreeg te horen dat hun uniform en dienstwapen voldoende legitimatie waren."
Agenten zijn inderdaad verplicht om papieren te laten zien als iemand daarom vraagt. Toen de politiemannen dreigden S. mee te nemen naar het bureau, besloot de 29-jarige Nijmegenaar alsnog zijn identiteitspapieren te tonen. Daarop kreeg hij een boete voor het niet dragen van zijn gordel.
S. heeft nu een klacht ingediend over de weigering van de agenten zich te identificeren en gaat bezwaar maken tegen de boete. Een woordvoerder van de politie beaamt dat de betrokken agenten zich niet hebben gelegitimeerd, hoewel ze na het verzoek van S. wel verplicht waren dat te doen. "Hun leidinggevende zal ze daar nog op aanspreken. Wat de boete betreft: dat is een ander traject. Daar kan de man op de gebruikelijke manier bezwaar tegen maken bij justitie."
(Bron)
Borstkanker vaccin binnenkort klaar voor tests

WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers hebben een vaccin tegen borstkanker ontwikkeld dat binnenkort kan worden getest. Het middel, dat volgens hen bij dierproeven bemoedigende resultaten opleverde, helpt het immuunsysteem bij het bestrijden van een proteïne, die voorkomt in 80 procent van de tumoren in de borst. Dit meldde de Britse krant The Daily Telegraph donderdag.
De onderzoekers van Washington University en het Siteman Cancer Center in St. Louis hebben een vaccin ontwikkeld dat bestaat uit een kopie van een stukje DNA dat het proteïne Mammaglobine-A aanmaakt. Zij markeerden deze stof om ervoor te zorgen dat het lichaam deze als lichaamsvreemd herkent. Het lichaam begint als reactie hierop T-cellen te produceren, die de tumoren bestrijden. Het vaccin is getest op muizen die door genetische modificatie een immuunsysteem hebben, dat lijkt op dat van mensen.
Gevaccineerde cellen produceerden bij de muizen het bewuste proteïne, dat ervoor zorgde dat tumoren stopten met groeien en deze vervolgens zelfs deed slinken. Wetenschappers van de universiteit van Texas houden zich ook bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen borstkanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen.
In Nederland krijgt één op de negen vrouwen ooit borstkanker. Jaarlijks overlijden 3300 vrouwen aan de ziekte, volgens gegevens van KWF Kankerbestrijding.
(Bron)
Chauffeur rockband dumpte poep op toeristen

CHICAGO - Een van de chauffeurs van de Amerikaanse rockgroep Dave Matthews Band heeft voor de rechter in Chicago bekend dat hij vorig jaar augustus op een brug in de Amerikaanse stad al rijdend een toilettank heeft geleegd, waarvan de inhoud op een rondvaartboot belandde.
Ruim honderd toeristen kregen in totaal vierhonderd kilo menselijk afval op hun hoofd. De rechter veroordeelde chauffeur Stefan Wohl woensdag tot achttien maanden voorwaardelijke celstraf en 150 uur maatschappelijke dienstverlening, meldde de krant Chicago Tribune donderdag.
De rechter veroordeelde de chauffeur tevens tot het betalen van 10.000 dollar aan de organisatie 'Friends of the Chicago River'. Deze vrijwilligers zetten zich in voor een schonere rivier.
(Bron)
Administratieve problemen kosten Essent veel geld

ARNHEM - Energiebedrijf Essent moet rond de 5 miljoen euro uittrekken om ongeveer 10 miljoen euro aan achterstallige betalingen binnen te kunnen halen. Het gaat niet om wanbetalers maar om circa 10.000 klanten die nog geen of een verkeerde factuur hebben ontvangen. Dit bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers 2004.
Het merendeel van deze klanten maakte gebruik van de mogelijkheid om van stroom- en/of gasleverancier te veranderen. Sinds 1 juli vorig jaar kunnen ook particulieren dat doen als gevolg van de liberalisering van de energiemarkt.
Onder de 10.000 klanten zitten ook klanten die verhuisden. Wegens die 'verhuisproblemen' riep minister Brinkhorst van Economische Zaken vorig jaar de energiebedrijven op het matje. Die moesten beloven per 1 juli van dit jaar de zaken op orde te krijgen.
Voor Essent ging het om circa 2750 'verhuisklanten'. Volgens topman M. Boersma van het energiebedrijf gaat het Essent lukken om de opgelegde klus te klaren.
Essent legt zichzelf volgens Boersma extra druk op om de dienstverlening aan klanten te verbeteren door de introductie in de tweede helft van dit jaar van servicegaranties met financiële compensatie. Als Essent niet aan die garanties voldoet, kunnen klanten reclameren en genoegdoening eisen. Dat kan ze een geldbedrag opleveren of bijvoorbeeld een boekenbon.
Essent realiseerde het afgelopen jaar een nettowinst van 426 miljoen euro. Dat is 9,6 procent meer dan in 2003. De omzet steeg met 4 procent naar 7,4 miljard euro. Op eigen kracht groei de omzet met 3,3 procent.
Het bedrijf realiseert het grootste deel van zijn inkomsten als aanbieder van stroom en gas. Daarnaast is Essent actief als aanbieder van kabel en heeft het een milieupoot.
Essent, gemeten naar omzet marktleider in de Nederlandse Energiemarkt, rekent voor 2005 op meer winst, zonder dit te concretiseren. Net als de andere voormalige nutsbedrijven is Essent (12.000 werknemers) eigendom van provincies en gemeenten.
Aandeelhouders van Essent zijn onder meer de provincies Groningen, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg en aantal Friese gemeenten.
(Bron)

Het leuke is: Essent heeft er zelf een zootje van gemaakt, maar reken maar dat die kosten uiteindelijk gewoon door de klanten opgehoest gaan worden.
Hond moet getuigen in moordzaak

BENTONVILLE - De aanklagers van een gerechtshof in de Amerikaanse staat Arkansas hebben een hond als getuige opgeroepen in een moordonderzoek. Het hondje Murphy Smith mocht het gerechtshof echter niet betreden "omdat honden daar niet toegestaan zijn", meldde Arkansas Democrat Gazette.
De politie dacht dat Murphy Smith een belangrijke getuige was, omdat de hoofdverdachte van een moordzaak, Albert K. Smith, hem vanuit de gevangenis een brief schreef. Albert Smith is de eigenaar van Murphy. Toen bleek dat het om een hondje ging, realiseerden de aanklagers zich dat zij de plank volledig hadden misgeslagen. Smith wordt ervan verdacht dat hij de vriend van zijn ex-vrouw van het leven heeft beroofd.
(Bron)
Ambitieuze doelen EU voor terugdringen broeikasgassen

BRUSSEL - De Europese milieuministers willen dat de industrielanden in 2020 de uitstoot van broeikasgassen terugdringen met 15 tot 30 procent ten opzichte van het niveau van 1990. In 2050 zou er zelfs in bepaalde landen tot 80 procent minder moeten worden uitgestoten.
Dat hebben zij donderdag na overleg in Brussel vastgelegd. De ministers spreken bewust over alle industrielanden, waaronder ook de Verenigde Staten en Australië, die nu niet meedoen aan het klimaatverdrag van Kyoto.
In Kyoto werd eind jaren negentig afgesproken om de uitstoot van schadelijke gassen, die leiden tot opwarming van de aarde, in 2012 terug te dringen met 8 procent ten opzichte van 1990. De Europese ministers willen nu verder gaan, om in 2050 een daling van de uitstoot met 50 procent te realiseren.
Alleen dan valt volgens de bewindslieden te voorkomen dat de temperatuur op aarde over 45 jaar met meer dan 2 graden Celsius stijgt. Een stijging boven dat niveau zou funest zijn voor het klimaat op aarde.
(Bron)
'Banken onverantwoord met kredieten voor minima'

DEN HAAG - Banken en commerciële kredietverstrekkers lenen te gemakkelijk grote bedragen aan minima. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), die onverantwoorde praktijken signaleert. De vereniging eist haar oude 'leidende rol' terug in de markt van kredieten voor mensen die leven van een inkomen op bijstandsniveau.
Voorzitter G. Jaarsma van de NVVK stelde donderdag dat de overheid moet terugkomen op beperkingen die zijn gesteld aan de financiële handelsvrijheid van lokale overheden en bijbehorende instellingen. Die zijn volgens hem ingesteld na de zogenoemde Ceteco-affaire die in de zomer van 1999 aan het licht kwam bij de provincie Zuid-Holland, waar gemeenschapsgeld werd misbruikt om winst te maken via risicovolle leningen.
Sindsdien mogen de gemeentelijke kredietbanken die zijn aangesloten bij de NVVK, geen lening meer verstrekken aan mensen met een inkomen van 130 procent van het minimumloon of hoger. "Dat is de reden geweest dat veel van onze leden de kredietportefeuille op een laag pitje hebben gezet", aldus Jaarsma.
"Commerciële financiële instellingen zijn in dat gat gesprongen op een onverantwoorde wijze", vervolgt de NVVK-voorzitter. "Als iemand aanklopt voor een krediet voor de vervanging van een kapotte wasmachine, bieden commerciële instellingen te makkelijk kredieten aan van wel 2000 euro. Zo iemand heeft niet meer dan 500 euro nodig, maar loopt vervolgens wel het risico om in de problemen te raken."
De NVVK-voorzitter hekelt vooral de praktijken in winkels om dure apparatuur op de pof te kopen. "Die mensen die alleen een wasmachine nodig hadden, worden verleid ook nog een nieuwe stereoset of televisie te kopen. Die mensen zien wij dan vaak weer terug in de schuldhulpverlening."
De NVVK, die in 1932 werd opgericht als vereniging van kredietbanken, haalt nu nog circa 10 procent van de omzet uit het verstrekken van leningen. De 68 leden houden zich voor ongeveer 60 procent bezig met schuldhulpverlening en 30 procent inkomensbeheer.
Het aantal schuldenaren dat bij een NVVK-lid aanklopt voor hulp, groeit de laatste jaren volgens Jaarsma telkens met ongeveer 10 procent. Volgens eerste schattingen kreeg de vereniging vorig jaar in totaal circa 35.000 schuldhulpverzoeken. Ongeveer 25.000 huishoudens gaven hun inkomen in beheer, deels wegens schulden en deels om die te voorkomen.
(Bron)
Wetenschappers halen eiwit uit botten Neanderthaler

LEIPZIG - Wetenschappers zijn erin geslaagd een eiwit te onttrekken aan de 75.000 jaar oude botten van een Neanderthaler. Zij hopen daarmee meer te weten te komen over de ontwikkeling van de fysiologie en het eetgedrag van mensachtigen.
Dat heeft het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig donderdag bekendgemaakt.
De Duitse wetenschappers hebben, in samenwerking met Amerikaanse collega's van de universiteit van St. Louis, in kaart gebracht uit welke aminozuren het eiwit is opgebouwd. Zij zeggen dat dit niet eerder is gelukt bij zo'n oud menselijk fossiel. Het gaat om een skelet dat gevonden is in Irak.
De onderzoekers hopen dat die gegevens, net als DNA-profielen, inzicht kunnen geven in de genetische verwantschappen tussen uitgestorven en nog bestaande soorten. Omdat DNA zelden lang bewaard blijft, biedt de vergelijking van eiwitten wellicht nieuwe mogelijkheden voor dergelijk onderzoek bij zeer oude fossielen, die geen DNA meer bevatten.
Uit de voorlopige bevindingen van het onderzoeksteam blijkt dat het eiwit van de Neanderthaler overeenkomt met dat van de moderne mens. Ook ontdekten zij een opvallend verschil tussen de eiwitsamenstelling van Neanderthalers, mensen, chimpansees en orang oetans, en die van gorilla's en de meeste andere zoogdieren.
(Bron)
AOW'er krijgt 40 euro extra vakantiegeld

DEN HAAG - AOW'ers krijgen met ingang van mei dit jaar bruto 40 euro extra vakantiegeld. Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft dat donderdag toegezegd in de Tweede Kamer. Hij kwam daarmee tegemoet aan de wens van een ruime meerderheid in de Kamer.
Het kabinet wilde eerst alleen ouderen met alleen AOW of een klein pensioen een extraatje geven, dat per maand uitgekeerd zou worden. Daartoe zou de AOW met 40 euro per jaar omhoog gaan. Een kleine fiscale ingreep moest voorkomen dat rijkere ouderen ook zouden profiteren van de maatregel.
PvdA-kamerlid Noorman en haar VVD-collega Weekers vonden die regeling te ingewikkeld. Bovendien zou het voor ouderen prettiger zijn om één keer per jaar een extraatje van 40 euro te krijgen dan iedere maand drie euro. Noorman en Weekers werden bijgevallen door CDA en D66.
Woensdagavond stelde De Kneus nog dat het voorstel van Noorman en Weekers dit jaar nog niet zou kunnen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de AOW uitvoert, zou het allemaal niet meer op tijd voor elkaar krijgen. Maar donderdag moest de minister na overleg met de SVB toegeven dat "wat gisteren schier onmogelijk scheen toch tot de mogelijkheden behoort".
Kamerlid Vendrik van GroenLinks noemde de gang van de zaken "bizar". Oorspronkelijk was het de bedoeling dat alleen ouderen met een laag inkomen iets extra's zouden krijgen. Het kabinet had daartoe besloten op aandrang van het CDA. Maar uiteindelijk komt het er op neer dat ook rijke AOW'ers "zoals de ministers Bot en Brinkhorst" 40 euro meer vakantiegeld ontvangen, betoogde Vendrik.
De operatie kost de schatkist 100 miljoen euro. Dat is 10 miljoen meer dan het aanvankelijke kabinetsvoorstel. Het kabinet bekijkt in het voorjaar waar het het geld vandaan gaat halen.
(Bron)

40 euro bruto! Dat wordt ruig feesten!
Computervirus legt ziekenhuis plat

HOOFDDORP - De polikliniek van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp heeft afspraken moeten afzeggen doordat een virus het computersysteem van het ziekenhuis heeft lamgelegd. Volgens een woordvoerster zijn woensdag en donderdag zestig van de ongeveer vierhonderd afspraken niet doorgegaan.
Alleen de polikliniek heeft last van het computervirus. Er moesten afspraken met patiënten worden afgezegd, omdat hun medische gegevens alleen digitaal beschikbaar zijn. Het virus blokkeert die informatie.
Het Spaarne Ziekenhuis, dat eind vorig jaar is opengegaan, heeft achthonderd pc's. Door het virus kunnen medewerkers internet nauwelijks gebruiken en slechts beperkt e-mails versturen.
(Bron)
Passagiers willen vliegtuig in Brussel niet uit

BRUSSEL - Een groep van tussen de veertig en tachtig Iraniërs wil een vliegtuig op de Brusselse luchthaven Zaventem niet verlaten. Zij eisen dat de Europese Unie alle banden verbreekt met Teheran, aldus de Vlaamse publieke radiozender VRT.
Onder de actievoerders zijn Nederlanders, meldde een Duitse journalist die contact had met de passagiers. Het toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kwam uit Frankfurt.
De Iraniërs, die een dubbele nationaliteit bezitten, hebben voedsel en medische verzorging ontvangen. De actie zou op een vreedzame wijze verlopen, aldus de Vlaamse radio. Een onderhandelaar van Lufthansa is inmiddels op weg naar Zaventem.
(Bron)
Klooster wil via rechter van non af

AMERSFOORT - De ruzie met een inwonende lekenzuster is zo hoog opgelopen dat een klooster via de rechter van de vrouw afwil. Het Onze Lieve Vrouwen Klooster in Amersfoort vraagt de rechter haar desnoods met hulp van de politie het pand uit te zetten.
Het klooster heeft tegen lekenzuster Henriette Meijer een kort geding aangespannen. Het dient op 30 maart in Utrecht. De non is al veertig jaar in allerlei functies aan de congregatie verbonden. Het klooster stapte naar de rechter omdat de vrouw, die sinds twintig jaar intern woont, weigert uit eigen beweging op te stappen. Zij zou onrust veroorzaken. Destijds is afgesproken dat de lekenzuster op verzoek van het klooster direct zou vertrekken.
Volgens advocaat T. van Kooten beschouwt het klooster Meijer als een logee die consequent de regels overtreedt. De raadsman wil over de aard van die overtredingen niets zeggen.
Volgens raadsvrouwe A. Kouwenaar van de lekenzuster handelt de congregatie onredelijk en onbillijk. Zij benadrukt dat Meijer vanuit het klooster een stichting leidt die hulpgoederen inzamelt en verspreidt. Meijer is een zakenvrouw van wie tientallen vrijwilligers en duizenden ontvangers van hulpgoederen afhankelijk zijn. Die stichting staat op losse schroeven wanneer Meijer haar huisvesting moet verlaten.
Kouwenaar vindt ook dat de argumenten van het klooster vals zijn. Lekenzuster Meijer moet volgens haar eigenlijk weg, omdat ze een Italiaanse non heeft geholpen bij het schrijven van een brief aan een leidinggevende. De Italiaanse heeft er moeite mee dat Onze Lieve Vrouwen wordt geleid door een gescheiden vrouw die ongehuwd samenwoont. Volgens het kerkelijk recht mag dat niet.
Meijer vertaalde de brief en alleen de paus kan de gewijde Italiaanse van haar woonplek verwijderen. Dat gebeurt niet en daarom zou lekenzuster Meijer nu haar koffers moeten pakken. De raadsman van het klooster zegt op zijn beurt dat dit verhaal niet klopt.
http://www.nu.nl/news/495152/122/Klooster_wil_via_rechter_van_non_af.html

donderdag, maart 10, 2005

Zeppo kwam gisteren langs, want die kreeg ontwenningsverschijnselen door een stukke comp. Ze nam onder andere een zak blaasgruisvoer mee, wat een luxe!
Dus 's avonds gelijk getest. Het lijken een soort vettige konijnenkeutels. En Tom vindt ze heerlijk, hij is het alleen niet eens met de dosering. Het is erg compact voer, hij heeft er weinig van nodig. Honger zal ie nu dus niet hebben, maar wel een legere maag dan gebruikelijk. Tijger kreeg gisteravond nog wat blikvoer, toen Tom alweer op de bank lag - en ook bleef liggen terwijl er toch blik werd opengetrokken. Die is duidelijk wel tevreden.
Tijger is nu dus weer aan de 'gewone' brokken. En zij is Beledigd - dat is ze vrij snel, en het Beledigd Zijn heeft ze tot kunst verheven. Het is ook niet eerlijk dat haar broertje blijkbaar iets krijgt dat wèl lekker is, want hij vreet het snel op. En zij krijgt gewone brokjes! Ze eet ze dus niet. Maar aankijken hoe dat verder gaat.
Inmiddels zit ze aan het raam geplakt, want er zit een kudde spreeuwen in de tuin die zich niets aantrekt van Tom die daar ook rond banjert. Maar voor een hongerige Tijger moet dat wel luilekkerland lijken...

woensdag, maart 09, 2005

Kwart Nederlanders slachtoffer misdaad

In 2004 is circa 25% van de Nederlandse bevolking slachtoffer geweest van veelvoorkomende criminaliteit. Dat is evenveel als een jaar ervoor. In 2002 lag het met 27% het hoogst van de afgelopen jaren. Onder veelvoorkomende criminaliteit worden delicten verstaan als mishandeling, bedreiging, inbraak, fietsendiefstal, zakkenrollerij en vernieling. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte de cijfers gisteren bekend.
In totaal kregen 3,3 miljoen personen te maken met veelvoorkomende criminaliteit die ruim 4,7 miljoen misdrijven omvatte.
In de periode 2002-2004 is het aantal mensen dat slachtoffer werd van een geweldsdelict licht gedaald tot 5%. Bedreiging komt het meest voor, gevolgd door mishandeling en seksuele misdrijven. Totaal ging het om bijna 1 miljoen geweldsincidenten.
Vorig jaar werden ongeveer 600.000 personen lastiggevallen met "kwaadwillige telefoontjes". In 1997 was dit aantal het hoogst; toen kregen zo?n 900.000 inwoners vervelende telefoontjes. Vanaf 1997 is dit geleidelijk gedaald en sinds 2002 stabiel gebleven.
(Bron)
Luchtverkeersleider Nice valt in slaap

Een vrachtvliegtuig heeft in Nice een half uur rondjes om de luchthaven moeten cirkelen omdat de luchtverkeersleider in slaap was gevallen. Pas toen de luchtverkeersleider door beveiligingspersoneel wakker werd gemaakt, kon het vliegtuig eindelijk landen. De Franse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.
De piloot probeerde herhaaldelijk contact te krijgen met de verkeerstoren, maar kreeg geen gehoor. Daarom was hij genoodzaakt om het vliegveld heen te blijven cirkelen. Volgens de autoriteiten gaat het om een 'zeer zeldzaam voorval'.
(Bron)
'Niet te moeilijk doen over polygamie'

TILBURG - Polygamie kan de overheid veel geld besparen als het gaat om gesubsidieerde kinderopvang. Liefde is iets uit het verleden dat geen enkele garantie biedt op levensgeluk. Dat stelt de Tilburgse hoogleraar psychologie en gezondheid A. Vingerhoets donderdag in Univers, het weekblad van de Universiteit van Tilburg.
Hij stelt dat we niet te moeilijk moeten doen over het hebben van meerdere vrouwen.
[En meerdere mannen, uiteraard.]
"Dit kan het dilemma kind of carrière oplossen. De moderne vrouw rent op en neer tussen partner, kinderen, werk en huishouden. Deze taken kan zij zo met meerdere vrouwen delen. Dat bespaart de overheid ook nog veel gesubsidieerde kinderopvang", aldus Vingerhoets in het weekblad van de universiteit.
[En die mannen rennen uiteraard net zo hard mee.]
De wetenschapper vindt ook dat liefde iets is van vroeger. "Voor bescherming was het voor vrouwen vroeger zinvol om een partner te hebben. In 2005 is dat anders. Liefde is nu net als een blinde darm; een nutteloos overblijfsel uit een ver verleden", zegt de professor. "Voor je welbevinden en gezondheid is een huisdier nemen wellicht net zo goed."
[Toevallig speelt de blinde darm een rol bij de afweer, misschien is de prof daar niet zo van op de hoogte?]
Bovendien verdwijnt de liefde in de verre toekomst mogelijk helemaal, aldus Vingerhoets. "Maar de lust zal volgens de evolutieleer wel altijd blijven, we moeten ons immers voortplanten."
[Welnee, daar vinden we ook wel wat op. Daar zijn niet eens mannen voor nodig.]
(Bron)
Peuters niet te veel kunstmatige suikers geven

DEN HAAG - Twee glazen suikervrije frisdrank en een beker yoghurtdrink per dag zijn niet goed voor jonge kinderen. Ze krijgen op die manier te veel van de kunstmatige zoetstof cyclamaat binnen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt voor de kunstmatige suikers, speciaal wanneer die aan kinderen onder de vier jaar oud worden gegeven.
De kunstmatige suikers zijn in opmars in levensmiddelen. In allerlei producten - van toetjes en (suikervrije) frisdrank tot vitaminepillen en peutertandpasta - komen zoetmakers als cyclamaat, sacharine of aspartaam steeds vaker voor.
De meeste producten (96 procent) bevatten op zichzelf minder zoetstof dan het wettelijk vastgestelde maximum. Wie per dag grote hoeveelheden of een aantal verschillende producten verorbert, kan echter wel meer binnenkrijgen dan goed voor hem of haar is. De VWA waarschuwde woensdag dat dat gevaar vooral voor jonge kinderen op de loer ligt.
Onbekend is nog wat de gevolgen zijn wanneer jonge kinderen regelmatig teveel zoetmakers binnen krijgen. Niettemin zijn de kunstmatige suikers niet toegestaan in producten als zuigelingenvoeding en koekjes die speciaal voor baby's, peuters en kleuters zijn. Voor peutertandpasta geldt dat verbod overigens niet. Volgens een VWA-woordvoerster zijn de hoeveelheden zoetstof hierin zo klein dat mensen zich daar "geen zorgen" over hoeven te maken.
Vanwege de strijd tegen overgewicht verwacht de inspectiedienst dat de kunstmatige zoetmakers steeds meer de natuurlijke suikers zullen vervangen.
De VWA richt zich volgens de woordvoerster vooral op beperking van het gebruik van cyclamaat. De stof, die dertig keer zoeter is dan suiker, is omstreden. Het voedselnet van Wageningen Universiteit meldt dat hoge doses cyclamaat volgens een aantal studies kanker kunnen veroorzaken.
In de Verenigde Staten is de zoetstof om deze reden verboden. De Europese Unie wil vooralsnog de toegestane hoeveelheid cyclamaat in producten terugdringen. Eind juli gaat de norm voor deze zoetstof in frisdrank omlaag. Eind januari 2006 moeten de 'oude flessen frisdrank' uit de supermarkten verdwenen zijn.
(Bron)
Roomservice in ziekenhuis

NIJMEGEN - Patiënten op enkele afdelingen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen hebben sinds deze maand een persoonlijke assistent aan hun bed, die zoveel mogelijk wensen probeert te vervullen. De roomservice-medewerkers houden de kamer netjes, verschonen het bed, verzorgen bloemen en cadeautjes en zorgen voor maaltijden en snacks op de door de patiënt gewenste tijdstippen.
Karin Sanders, interim-hoofd Hotelservices van het CWZ zegt in het personeelsblad van deze maand dat het concept van het Nijmeegse ziekenhuis nieuw is voor Nederland. "Er zijn al veel meer ziekenhuizen waar patiënten hun eigen maaltijden kunnen bestellen of waar op verzoek kamers worden schoongemaakt. Maar het CWZ is het eerste hospitaal dat complete roomservice aan wil bieden." Als het proefproject op enkele afdelingen slaagt, wil het ziekenhuis op alle afdelingen roomservice gaan aanbieden.
Bijzonder onderdeel van de roomservice is de maaltijdvoorziening. Een ziekenhuiskok is speciaal opgeleid om voor elke patiënt maaltijden naar smaak klaar te maken op het moment dat deze daar zin in heeft. De kok bereidt de maaltijden ter plekke in een speciale oven.
Elke roomservicemedewerker bedient twaalf tot dertien mensen. De patiënten kunnen zelf bepalen of ze willen uitslapen en dus laat ontbijten. Of ze tussen de middag warm willen eten of juist in de avond. Of ze een snack bij de televisie willen verorberen. "De zorg wordt steeds hotelachtiger. We hopen daardoor meer tevreden patiënten te krijgen", aldus Sanders.
Het proefproject is begonnen op de afdelingen kort verblijf en dagbehandeling. Binnenkort krijgen ook de afdelingen gynaecologie en verloskunde roomservicemedewerkers.
(Bron)
Slapende Italiaan van de snelweg gehaald

De politie van het Gelderse stadje Nijkerk heeft vannacht een 33-jarige man uit het Italiaanse Montano aangehouden. De Italiaan lag in een busje op de vluchtstrook van de A28 te slapen. Agenten troffen de autobus rond half vier aan in de buurt van de afslag Nijkerk. De man lag in diepe rust op de voorbank van de wagen.
Nadat de agenten hem wakker schudden werd de man woedend omdat hij een bekeuring gepresenteerd kreeg wegens parkeren op de snelweg. De man wilde op de vuist gaan, maar werd vervolgens overmeesterd. Hij kon zijn slaap vervolgen in een cel van het politiebureau in Nijkerk.
(Bron)
Filipijnse kinderen dood na eten cassave

Minimaal 25 Filipijnse schoolkinderen zijn woensdagochtend overleden aan de gevolgen van een acute voedselvergiftiging. De kinderen zouden in de pauze gekarameliseerde cassave hebben genuttigd, die werd verkocht door een verkoopster bij het schoolplein. Nog eens honderd scholieren zijn opgenomen in ziekenhuizen.
Het voorval vond plaats op een lagere school in de plaats Mabini op het eiland Bohol, ruim 600 kilometer van de hoofdstad Manila. "Sommigen vertelden dat ze maar twee hapjes namen omdat de snack bitter smaakte. Vijf tot tien minuten later kwamen de eerste effecten", zegt een arts van een ziekenhuis waar verschillende kinderen werden opgenomen. De slachtoffers klaagden over ernstige buikpijn, gevolgd door overgeven en diarree. Ook de 68-jarige verkoopster is in een ziekenhuis opgenomen. De cassave is voor onderzoek naar een laboratorium gebracht.
(Bron)
Busbedrijf voert 'haltestopknop' in

ENSCHEDE - Vervoersmaatschappij Connexxion gaat op landelijke schaal 'haltestopknoppen' invoeren bij slecht verlichte bushaltes. Dat meldt accountmanager A. ten Have van Connexxion. Wie bij een slecht verlichte bushalte staat en een bus ziet naderen kan op een klein geel kastje aan de paal op een knop drukken, waarna een lampje gaat branden. De chauffeur kan dan zien dat er iemand mee wil.
Het systeem werkt al een tijdje in delen van Overijssel. Het is bedacht door buschauffeur Bert Jansen uit Enschede, die zelf tegen het probleem aan liep en een oplossing verzon.
Het systeem werkt volgens Ten Have in het oosten dusdanig goed, dat het de komende tijd overal in het verzorgingsgebied van de vervoersmaatschappij wordt ingevoerd. "Reizigers en chauffeurs kunnen aangeven welke haltes slecht verlicht zijn en daar komt dan zo'n kastje. Op de lijnen waar we zonder haltes werken, zijn we van plan soortgelijke kastjes aan reizigers te verstrekken."
(Bron)
Kamer gaat discriminatie uit adoptiewet halen

DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat drie discriminerende bepalingen uit de adoptiewet halen. Homostellen moeten kinderen uit het buitenland kunnen adopteren, lesbische mee-moeders moeten juridisch gelijkgesteld worden aan mannelijke partners, en de maximumleeftijd van 46 jaar om te kunnen adopteren moet worden verhoogd of losgelaten.
Een initiatief hiertoe van PvdA, VVD en D66, reeds een meerderheid, krijgt zelfs steun van het CDA. GroenLinks is altijd al voor en is blij dat de Paarse partijen deze vergissing van destijds herstellen. Dat bleek woensdag tijdens een overleg met minister Donner van Justitie. Het CDA stemde in 2001 tegen het huwelijk voor homoseksuelen en daarmee tegelijk tegen adoptie.
CDA'er Donner ziet ook de discriminerende uitwerking voor homoseksuele stellen en is bereid die te wijzigen. Maar hij vindt dit geen prioriteit, omdat er nu geen landen zijn die kinderen laten adopteren door homostellen. De veranderingen wil hij deels meenemen bij andere wijzigingen waar hij in 2006 mee komt.
Albayrak (PvdA), Luchtenveld (VVD) en Van der Laan (D66) wachten daar niet op en gaan zelf aan de slag. Zij wijzen op meerdere Amerikaanse staten die homoadoptie toestaan, zoals Texas en Californië, en op Brazilië en Zuid-Afrika die geen principieel bezwaar hebben.
Maar volgens Donner bieden ook deze landen geen adoptiekinderen aan voor homostellen. En ook bij de VS gaat het alleen om Amerikaanse homostellen. "Als je de discriminerende bepaling schrapt, kunnen homoparen dus nog steeds niet adopteren. Dit dreigt dus een dooie mus te worden", aldus Donner. In 2001 blokkeerde het kabinet buitenlandse adoptie uit angst dat het aanbod van adoptiekinderen aan Nederland afnam. Die vrees is volgens Donner ongegrond, zoals bij Zweden is gebleken.
Sinds 2001 kunnen homoparen trouwen en Nederlandse kinderen adopteren. Maar de enkele tientallen Nederlandse adoptiekinderen komen niet of nauwelijks bij homostellen terecht. Naar schatting tientallen, vaak mannelijke, homoparen willen een kind adopteren.
Overigens kan adoptie uit sommige landen wel door een individueel persoon, zodat homoseksuelen toch via een U-bocht een kind kunnen krijgen. Het CDA vindt dit omslachtig en wil dat er goede wetgeving komt, waarbij de rechtsongelijkheid verdwijnt.
Daarnaast wil de Kamer de rechtspositie van de duizenden lesbische mee-moeders beter regelen. Vrouwen, wier partner een kind heeft gebaard tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, moeten volgens hen gelijk worden gesteld aan een heteropartner. Nu moet een mee-moeder het kind adopteren en een testament opstellen. "Een man is automatisch de juridische vader als hij getrouwd is met de moeder, ongeacht of hij de biologische vader is, zoals na kunstmatige inseminatie", zegt Van der Laan.
In Nederland groeien ongeveer 20.000 kinderen op bij een homoseksueel stel, veelal vrouwen. Donner zei dat hij de wetgeving al wilde verbeteren door adoptie door de mee-moeder direct na de geboorte te laten plaatsvinden. Nu moeten zij nog drie jaar wachten voordat dit kan.
Tenslotte vindt de Kamer de leeftijdsgrens van 46 jaar kunstmatig en discriminerend. Het betekent dat aspirant-adoptie-ouders net buitengesloten kunnen worden, terwijl een adoptieprocedure jaren duurt. De leeftijdsgrens kan per zaak bepaald worden in het gezinsonderzoek, vinden de drie partijen.
(Bron)

Ik begrijp niet waarom opvoeden door één man wel kan, en door twee niet - een alleenstaande man kan ook homo zijn, of bedenken die instanties dat niet? Want door dat verschil tussen eenlingen en stellen moet het wel om de homoseksualiteit gaan.
Gigantische killer-kroko gevangen

In Uganda is een krokodil gevangen die vermoedelijk meer dan tachtig mensen heeft opgegeten in de afgelopen twintig jaar. Het beest is vijf meter lang en weegt ongeveer duizend kilo. De krokodil wordt overgebracht naar een speciaal reservaat.



Volgens de lokale bevolking is de killer-kroko meer dan zestig jaar oud en heeft hij minstens 83 mensen gedood, voornamelijk vissers die op het Victoriameer hun beroep uitoefenden. "Hoewel de inwoners van Luganga het reptiel maar al te graag wilden doden nadat wij hem gevangen hadden, is het onze plicht het dier te beschermen door hem uit de omgeving weg te halen en op een veilige plek onder te brengen," aldus woordvoerster Lillian Nsubuga van de Uganda Wildlife Authority (UWA).
(Bron)
Brieven met uranium gepost tijdens bezoek Bush

BRUSSEL - Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Brussel, van 20 tot 23 februari, zijn enveloppen met radioactief materiaal gestuurd naar vijf instellingen, waaronder de NAVO, het koninklijk paleis en de Amerikaanse ambassade. Dat is woensdag pas bekendgemaakt door de Algemene Directie Crisiscentrum in België.
Uit onderzoek is gebleken dat het om natuurlijk uranium ging, dat maar weinig straling afgeeft. Gevaar voor de gezondheid is er niet voor de mensen die ermee in aanraking zijn gekomen. Justitie onderzoekt wie de brieven heeft gestuurd.
(Bron)

De straling is vergelijkbaar met die die je 'oploopt' tijdens verblijf in de bergen of tijdens een transatlantische vlucht.
Yorin gaat worsten weggeven

Op Yorin begint aanstaande vrijdag om 01:00 uur in de nacht het programma 'Worstkoerier'. In dit televisieprogramma maak je kans op een... worst. Door een sms'je te sturen ontstaat de mogelijkheid dat een koerier een worst bij je thuis af komt leveren. Sylvia Braadt gaat het programma presenteren. Deze 22-jarige brunette is nu al te zien in veel commercials.
Elke keer als de worstkoerier een worst uitreikt is er een camera-ploeg aanwezig die alles feilloos registreert. Zo zien de kijkers thuis wie de worsten uiteindelijk gewonnen heeft. Het programma is bedacht door BNN-presentatrice Astrid de Jong. "'Dat zou grappig zijn', zeiden we, en we bedachten het concept De Worstkoerier. Nu, maanden later, komt het tot ons grote plezier echt op tv en de website is online. Het principe is eenvoudig. Je smst 'worst' naar een speciaal nummer misschien komt De Worstkoerier jou, op tv, een worst brengen... Ongelofelijk!", zo licht ze het idee toe.
(Bron)

Zijn ze niet bijna 3 weken te vroeg?
Limburg neemt NS-spoorlijnen over

De provincie Limburg wil de exploitatie van de spoorlijnen tussen Nijmegen-Roermond en Kerkrade-Maastricht over gaan nemen van de Nederlandse Spoorwegen. Als Provinciale Staten akkoord gaan, wil de provincie één vervoerbedrijf oprichten dat alle takken van openbaar vervoer op zich gaat nemen. "Het openbaar vervoer moet klantvriendelijker worden. Op deze manier kan het openbaar vervoer bijvoorbeeld veel beter op elkaar afgestemd worden", aldus gedeputeerde Mat Vestjens.
Nu zijn er in Limburg naast de NS nog vier busmaatschappijen verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Nog dit jaar wil de provincie het openbaar vervoer aanbesteden en onder één paraplu samenbrengen. Daarnaast moeten er lichtere en snellere treinen op de sporen komen. Ook moet het aantal treinen vermeerderd worden. Nu klagen veel reizigers nog dat NS te weinig treinen op de beide trajecten laat rijden.
Ook wil de provincie drie nieuwe stations bouwen op de spoorlijn Maastricht-Kerkrade. Eentje bij Maastricht en twee bij Heerlen.
(Bron)

dinsdag, maart 08, 2005

TT 113 Groen licht voor huurplannen Dekker

DEN HAAG Minister Dekker kan verder met haar plannen voor de huurmarkt. In de Tweede Kamer kreeg ze vanavond steun van CDA, VVD en D66 voor het plan waar het kabinet vorige maand mee instemde.
Dekker wilde eerst volgend jaar al een groot deel van de huren vrijgeven. CDA en D66 waren bang dat de prijzen dan te hard zouden stijgen, omdat er niet genoeg huizen zijn. Vorige maand besloot het kabinet dat de huren pas in 2008 worden vrijgegeven, en dan nog alleen als er dan voldoende is bijgebouwd.
Dekker wijst de komende drie jaar wel al 600.000 huizen aan, waarvan de huren extra omhoog gaan.
TT 112 Laagst wil tweepartijenstelsel

AMSTERDAM Nederland moet een politiek tweestromenland worden, zegt minister Laagst deze week in Elsevier. In een essay schrijft hij dat het land onregeerbaar dreigt te worden door de politiek instabiele situatie.
[Zo instabiel dat ie tijd heeft voor het schrijven van essays naast zijn zware regeringsverantwoordelijkheid en het ook elders over andere onderwerpen flink onrust stoken?]
Laagst zou graag zien dat bij de verkiezingen twee partijen of twee coalitieblokken tegenover elkaar komen te staan. Het aantal partijen moet in zijn visie "drastisch indikken".
[Ik weet wel een aantal ministers die in mijn visie drastisch moeten inkorten.]
Hij vergelijkt de politieke situatie in Nederland tussen 1994 en 2002 met alle electorale aardverschuivingen met het Italië van de jaren 80, dat ook door instabiliteit werd gekenmerkt.
[In Italië gingen ze toen ook op een bepaalde manier met staatslieden om.]
'Remmeter voorkomt verkeersongevallen'

LELYSTAD - De Stoptronic, een remmetertje voor automobilisten, kan veel verkeersongelukken voorkomen. Met het apparaat krijgen chauffeurs beter inzicht in hun remgedrag. Dat zegt verkeersdeskundige Sjaak de Coninck uit Lelystad. Hij ontwierp het nieuwe apparaat, dat volgende maand wordt gepresenteerd op de Verkeerseducatiebeurs in Hoevelaken.
Het apparaat op het dashboard geeft aan hoe hard er wordt geremd, waardoor automobilisten sneller doorhebben dat ze te laat en te hard remmen. Het leert ze verder vooruit te kijken, zodat ze eerder kunnen remmen. De uitvinder heeft dat onder meer getest bij rijschoolleerlingen.
"Je kunt het honderd keer zeggen, maar door de Stoptronic is hun rijgedrag binnen een kwartier veranderd. Dat voorkomt veel ongelukken", weet De Coninck. Zo rijden veel mensen volgens hem te hard af op kruisingen en rotondes, waardoor andere weggebruikers gaan twijfelen. Gevolg is dat er veel kop-staartbotsingen gebeuren op kruisingen en rotondes.
De Coninck verwierf eerder landelijke bekendheid als strenge rijexaminator in het televisieprogramma "Blij dat ik rij!?". Hij ontwikkelde een aantal jaren geleden de dodehoekspiegel voor vrachtwagens, die later verplicht werd. De Coninck werkt verder als verkeersdeskundige en traumabegeleider. In eerste instantie gebruikte hij zijn nieuwste uitvinding bij mensen die na een ongeluk weer in de auto stappen.
De Stoptronic is volgens hem een prima hulpmiddel om weer vertrouwen te krijgen in de auto en het eigen remgedrag. Hij zegt dat veel mensen die een auto-ongeluk hebben meegemaakt, denken dat ze heel goed en hard hebben geremd voordat de botsing plaatsvond. Het tegendeel is vaak waar, aldus de verkeersdeskundige.
Behalve remmen wordt tijdig overschakelen naar een andere versnelling ook een fluitje van een cent. De Stoptronic geeft namelijk aan wanneer dit moet gebeuren, zegt De Coninck. "En dat kan weer veel brandstof besparen."
(Bron)
Consument gaat weer voor kwaliteit

AMSTERDAM - De tijd dat de consument voor een merk koos omdat het 'cool' of hip zou zijn is voorbij. Dit zegt Research International, dat elke twee jaar de mening van consumenten peilt. Wat het product feitelijk oplevert, is nu de belangrijkste factor die consumenten aanzet tot kopen.
Research International deed onderzoek onder 1200 consumenten in 43 landen. "Faalt het product, dan faalt het merk, zo simpel is het in de ogen van de consument", zegt Guy de Sévaux van het onderzoeksbureau. Kocht de consument vroeger bijvoorbeeld Nike schoenen omdat je ermee gezien kon worden, nu worden ze beoordeeld op pasvorm en vering.
Bedrijven hebben de afgelopen jaren veel geld gestoken in reclame en manieren om hun product in de markt te zetten. Dit ging nogal eens ten koste van de productontwikkeling. Alles moest sneller en goedkoper, kwaliteit kwam op het tweede plan. Daar worden bedrijven nu op afgerekend. "De consument is niet gek. Sterker nog, de consument wordt steeds slimmer. Het opleidingsniveau stijgt en het cynisme over merkcommunicatie groeit", aldus De Sévaux.
(Bron)
Apen op Borneo seksueel misbruikt

Verschillende vrouwtjesapen op het Indonesische eiland Borneo worden seksueel misbruikt door mensen. Dit vertelden verschillende natuurbeschermers tijdens een bijeenkomst. Een bewijs voor het misbruik ligt in het abnormale gedrag van een orang-oetan die terugkwam in een rehabilitatiecentrum.
Volgens de natuurbeschermers worden de apen misbruikt in bordelen in illegale nederzettingen van houtkappers. Daar worden de dieren gedrogeerd, waarna ze seksueel misbruikt worden. Hoeveel dieren dit lot al hebben ondergaan is niet duidelijk. Ook het Wereldnatuurfonds en een Britse journalist bevestigen het misbruik.
Op Borneo leven nu nog 39.000 orang-oetans. Om de dieren te kunnen helpen is het volgens het Wereldnatuurfonds noodzakelijk om 18 miljoen hectare regenwoud van het eiland tot internationaal natuurreservaat uit te roepen. De 21 huidige nationale parken moeten door uitbreiding met elkaar verbonden worden. En ook is een betere bewaking nodig van de parken.
(Bron)
Muizenplaag bedreigt luchtverkeer Schiphol

Het aantal botsingen met vogels is met vijftig procent toegenomen, volgens het jaarverslag Schiphol. Volgens de luchthaven is dit het gevolg van de muizenplaag die het vliegveld teistert. Muizen trekken namelijk vogels aan, zoals de buizerd en de reiger. Deze lopen dan weer het risico in een motor van het vliegtuig terecht te komen.
"We hebben veel gedaan aan de zwermen kieviten en spreeuwen" vertelt Ruud Wever van de luchthaven. "En met succes. We hebben alle mogelijkheden gebruikt. De zwermen zijn grotendeels verdwenen, het zijn nu vooral solitaire vogels die moeten worden aangepakt." Per 10.000 vluchten was er in het afgelopen jaar 4,5 keer sprake van een botsing, terwijl dit een jaar eerder nog maar 3 keer was.
De luchthaven werkt inmiddels aan verschillende oplossingen om zowel de muizen als de vogels op afstand te houden. Zo zijn er de gebruikelijke oplossingen als het verjagen met honden, de alarmpistolen en bandjes met angstkreten. In de kop van de Polderbaan zijn nu bloembollen gepoot van narcissen en keizerskronen. Zodra deze uitkomen, verspreiden ze een geur waar muizen en mollen niet van houden. Schiphol hoopt dat de dieren dan een ander onderkomen zoeken. Ook laat de luchthaven het gras hoger groeien, omdat vogels liever laag gras hebben. Beton rond de banen storten is volgens Wever geen oplossing: "Het verhoogt de aantrekkelijkheid niet. Daarbij vinden vogels het heerlijk op beton te zitten wanneer het koud is, want het houdt de warmte vast. Muizengif mogen we niet gebruiken, omdat het indirect roofvogels zou kunnen doden."
Het komt maar zelden voor dat er ernstige ongelukken gebeuren door vogels. Toch blijft de KLM als belangrijkste gebruiker van Schiphol, aandringen op maatregelen. "Vorig jaar hadden we een serieus incident in Los Angeles, waar een van onze toestellen een adelaar in de motor kreeg. Een ontploffing volgde, waardoor er een uitlaatstuk afviel. Dat kwam terecht op het nabijgelegen strand. Niemand raakte gewond", vertelt Hugo Baas van de vliegmaatschappij.
Ook bij het noodlottige ongeval op de vliegbasis in Eindhoven in juli 1996 waren vogels de oorzaak van het ongeluk. Tijdens de landing vloog het toestel, een Lockheed C-130 Hercules, door een zwerm opgevlogen vogels. Hierdoor werden drie motoren meteen uitgeschakeld. 34 mensen overleefden het ongeluk niet, zeven anderen raakten zwaargewond.
(Bron)
'Nieuwe Wet Kinderopvang werkt niet'

AMSTERDAM - De nieuwe Wet Kinderopvang werkt niet en pakt slecht uit voor veel ouders. De vakcentrale FNV krijgt sinds de invoering van de wet op 1 januari veel klachten. Het merendeel hiervan heeft betrekking op de hogere kosten voor de opvang. Dat schrijft Algemeen Dagblad dinsdag.
De kosten zijn vooral gestegen voor mensen met een hoger inkomen. Volgens vice-voorzitter van de FNV Agnes Jongerius komt dit omdat werkgevers sinds 1 januari niet meer dan een zesde van de kosten voor opvang vergoeden. "Voorheen betaalden ze meer als de partner geen regeling had, nu zien ze daarvan af." De Belastingdienst compenseert het verschil lang niet altijd, stelt Jongerius.
De FNV wil dat de kinderopvang onder de verantwoordelijk van de overheid komt. De huidige wetgeving leidt ertoe dat werken voor vrouwen niet langer rendabel is. "De kosten zijn zo gestegen dat veel ouders, voornamelijk vrouwen, ons laten weten dat werken niet meer loont."
(Bron)
Amerika waarschuwt Suriname voor Bouterse

PARAMARIBO - De Verenigde Staten en vele andere landen kunnen moeilijk samenwerken met een regering van een veroordeelde drugsdealer. De veroordeling van Desi Bouterse wegens drugshandel door een Nederlandse rechtbank kan niet worden genegeerd.
Dit stelt de Amerikaanse ambassade in Paramaribo dinsdag in een exclusieve verklaring aan het ochtendblad De Ware Tijd. De keuze voor een leider ligt geheel bij het Surinaamse volk, maar Suriname moet zich wel bewust zijn dat elke keus mogelijk gevolgen kan hebben voor het land, aldus de ambassade.
De verklaring werd uitgegeven na afstemming met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Bouterse hoopt in mei president te worden.
(Bron)
Aldi wil liever zijn voor personeel

AMSTERDAM - Aldi wil de arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf verbeteren. De directie van het Duitse supermarktconcern heeft een brief geschreven aan alle 5000 personeelsleden met uitgangspunten en principes waarmee klachten en problemen bij Aldi zouden moeten worden opgelost.
Met de brief wil Aldi een gebaar van goede wil maken naar het personeel waarmee het concern al jaren een moeizame relatie heeft, gezien de vele rechtszaken.
Aldi geeft in de brief onder meer aan dat wettelijke regelingen en CAO afspraken nagekomen moeten worden. "Dat is over de afgelopen jaren echt niet het geval geweest", aldus FNV-bestuurder R. Peters dinsdag. "Als ze het allemaal in de praktijk brengen zoals ze het hier opschrijven, zijn ze op de goede weg".
(Bron)

Als Aldi eens begint met fatsoenlijk doen, dan gaat de positie van het personeel al enorm vooruit.
Farao Toetanchamon is niet doodgeslagen

De Egyptische koning Toetanchamon is niet doodgeslagen, maar hij heeft mogelijk kort voor zijn dood op 19-jarige leeftijd een zware beenbreuk opgelopen die geïnfecteerd kan zijn geraakt. Een CT-scan van het gemummificeerde lichaam van de farao heeft dat volgens het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, Zahi Hawass, uitgewezen.
Hawass maakte dinsdag de resultaten bekend van de scan, die ongeveer twee maanden geleden werd uitgevoerd. Hij zei dat op de ongeveer 3.300 jaar oude mummie geen sporen zijn gevonden die er op wijzen dat Toetanchamon is doodgeslagen. Ook is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij een ongeluk heeft gehad waarbij zijn borstkas is ingedrukt.
Het blijft volgens Hawass een raadsel wat de dood van Toetanchamon heeft veroorzaakt. "Ik heb twee theorieën - dat hij door natuurlijke oorzaak is gestorven, of dat hij is vergiftigd. Wij zullen zijn ingewanden bekijken om te zien of zijn organen sporen vertonen, maar het is vrijwel onmogelijk te achterhalen waardoor hij is gestorven."
Hawass zei dat een fractuur in het linker dijbeen van Toetanchamon door sommige leden van het onderzoeksteam wordt beschouwd als een aanwijzing dat de farao kort voor zijn dood een zware beenbreuk had opgelopen. Hoewel de breuk zelf niet levensbedreigend was, is de wond mogelijk geïnfecteerd geraakt. De onderzoekers sluiten niet uit dat de fractuur is ontstaan bij de balseming van het lichaam, hoewel zij dat minder waarschijnlijk achten.
Volgens Hawass zal nader onderzoek van het lichaam niet meer aanwijzingen omtrent de doodsoorzaak van Toetanchamon opleveren. "Wij moeten hem nu met rust laten."
Hawass heeft geen DNA-onderzoek van de mummie van Toetanchamon toegestaan, alleen een CT-scan, voor welk doel een door Siemens en National Geographic ter beschikking gesteld apparaat speciaal naar Luxor werd gebracht. Het CT-onderzoek wees uit dat Toetanchamon tenger gebouwd, goed gevoed en gezond was. De jeugdige koning had ook een gespleten gehemelte, maar zonder uiterlijke kenmerken zoals een hazenlip. Hij had ook grote voortanden en een overbeet, net zoals andere leden van de koninklijke familie. Zijn ondertanden stonden ook een tikje scheef. De vorm van zijn schedel was normaal en ook de iets gedraaide ruggengraat die bij eerdere onderzoeken was geconstateerd leek geen pathologische oorzaak te hebben.
(Bron)
'Rokers hebben vaker zelfmoordneigingen'

RIJSWIJK - Mensen die dagelijks roken, lopen vaker rond met zelfmoordneigingen dan niet-rokers. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek, waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd in het vakblad Archives of General Psychiatry van de American Medical Association.
Volgens de onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Michigan, wordt al sinds de jaren zeventig een verband gelegd tussen roken en zelfmoord. Dat stuitte echter op verzet omdat aan rookgedrag vaak depressieve klachten ten grondslag zouden liggen. De Amerikaanse wetenschappers zeggen dat zij in hun onderzoek met dat vermeende verband rekening hebben gehouden.
De wetenschappers hebben voor hun onderzoek een groep van negenhonderd mensen sinds 1989 gevolgd. De deelnemers zijn sindsdien drie keer ondervraagd over hun huidige en voormalige rookgedrag, drugsgebruik en eventuele depressieve klachten en zelfmoordplannen.
Tijdens het ruim tien jaar durende onderzoek deden negentien proefpersonen een zelfmoordpoging en gaven 130 deelnemers aan met zelfmoordplannen rond te lopen. De onderzoekers corrigeerden hun gegevens aan de hand van de mate waarin de betreffende proefpersonen eerder psychiatrische klachten hadden gehad en drugs of medicijnen hadden gebruikt.
Ook na die statistische correctie luidde hun conclusie dat mensen die roken, vaker zelfmoordplannen hebben. Dat geldt overigens niet voor personen die vroeger hebben gerookt maar daarmee gestopt zijn. De wetenschappers zeggen geen medische verklaring te kunnen geven voor hun bevindingen.
(Bron)
Sneeuwballen leiden tot matpartij

HILLEGOM - Het gooien van sneeuwballen heeft maandag in Hillegom geleid tot een vechtpartij waardoor drie mensen gewond raakten. Een persoon moest met een gescheurde milt naar het ziekenhuis, zo maakte de politie dinsdag bekend.
In de Hoofdstraat gooiden vijf jongeren met sneeuwballen naar een andere groep van vier jongeren. Daarop ontstond een vechtpartij, waarbij drie jongeren uit de laatste groep gewond raakten. De milt van een 19-jarige jongen uit Hillegom scheurde, twee plaatsgenoten raakten gewond in het gezicht. Van de sneeuwballengooiers ontbreekt ieder spoor.
(Bron)
Schadevergoeding voor beschuldigde politicus

De vrouw die fractievoorzitter Arco de Kruijff van Gemeentebelangen uit Delfzijl 'ernstig en beledigend' beschuldigde van verkrachting, moet vijfduizend euro voorschot op een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag bepaald. Partijgenote Lia Beulakker deed halverwege januari aangifte van verkrachting. Haar woordvoerder en vertrouwenspersoon Ria de Weerd beschuldigde De Kruijff daarna in een interview met Radio Noord.
Of de beschuldigingen aan het adres van De Kruijff juist zijn, is nog niet bepaald. De rijksrecherche heeft de aangifte nog in onderzoek. De Weerd deed haar uitlatingen om de officier van justitie te bewegen de zaak niet te seponeren. Volgens de rechter is dat geen rechtvaardiging voor de uitspraken en had ze moeten wachten op het justitieel onderzoek. Vanwege de positie van De Kruijff in de gemeenteraad en zijn advocatenpraktijk heeft hij 'immateriële schade' geleden door de beschuldigingen, oordeelde de rechter.
De verkrachting zou drie jaar geleden hebben plaatsgevonden. De Weerd bestreed in januari dat de aangifte lang op zich heeft laten wachten. "Een verkrachting betekent een totale aantasting van je hele wezen. Daar komt heel veel schaamte bij. Verkrachtingsslachtoffers doen vaak pas na tien of vijftien jaar aangifte."
De Kruijff, die tevens een advocatenpraktijk in Delfzijl runt, zou zich ook handtastelijk hebben gedragen tegen een andere vrouw binnen zijn partij. Dat kwam aan het licht toen Beulakker naar buiten trad met haar beschuldiging. Deze vrouw doet geen aangifte tegen de fractievoorzitter, maar heeft zich wel bereid getoond tegen hem te getuigen.
(Bron)

Dus misschien heeft hij het gedaan, en omdat zij dat gezegd heeft moet ze een schadevergoeding betalen? Lijkt me logischer om dan te wachten op de uitkomst van de rechtszaak.