zaterdag, september 17, 2005

Britse vossenjagers omzeilen wet drijfjacht

LONDEN - De omstreden wet die eerder dit jaar definitief een einde leek te maken aan de drijfjacht op vossen in Groot-Brittannië, lijkt betrekkelijk eenvoudig te omzeilen. Liefhebbers hoeven naar eigen zeggen alleen een roofvogel mee te nemen op jacht. Dat berichtte dagblad The Times zaterdag.
Bij een traditionele vossenjacht wordt de vos opgejaagd door een troep honden en vervolgens op wrede wijze afgeslacht. Vooral op het Britse platteland wordt de 'sport' beschouwd als een uiting van de Britse 'way of life'. Tegenstanders vinden het een onnodig bloedig tijdverdrijf voor rijkelui. De regering voerde na veel politieke en publieke commotie in februari een verbod in.
Volgens die wet mag nog wel op vossen worden gejaagd maar mogen jagers geen honden meer gebruiken. Voor valkeniers werd echter een uitzondering gemaakt. Zij mogen wel honden inzetten om voor hun vogels wild uit het struikgewas te jagen. Het aantal honden is niet aan regels gebonden, zoals bij de gewone jacht.
Sommige vossenjagers gebruiken die bepaling nu om het verbod te omzeilen. Zij stellen dat de vossenjacht, als er een roofvogel bij betrokken is, onder de wet op de valkenierssport valt en dus niet strijdig is met het verbod op de drijfjacht.
Organisaties van valkeniers zijn niet blij met de praktijken van de vossenjagers. Zij vrezen hun uitzonderingspositie kwijt te raken als dierenrechtenactivisten met nieuwe klachten komen. Ook wijzen zij op de gevaren. Een adelaar die getraind is om vossen aan te vallen, kan ook zijn oog laten vallen op een hond of zelfs een klein kind, waarschuwen ze.
(Bron)
Protest tegen 'ontwrichting van de samenleving'

AMSTERDAM - Een paar duizend mensen protesteren zaterdag op de Dam in Amsterdam tegen de groeiende spanningen tussen allochtonen en autochtonen, moslims en niet-moslims. Dat is volgens hen het gevolg van de "negatieve toonzetting van het huidige kabinetsbeleid".
Samen met de dreiging van terrorisme leidt dit tot ontwrichting van de Nederlandse samenleving, stellen de betogers. Ze roepen op tot een "vreedzaam en fatsoenlijk Nederland, waar een ieder in vrijheid en veiligheid kan leven".
De manifestatie 'Genoeg is Genoeg ' is een initiatief van 32 minderheidsorganisaties, zoals het Nederlands Centrum Buitenlanders , Ander Joods Geluid en de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland . Zij willen de krachten bundelen met werkgeversorganisaties, vakbonden en politieke en religieuze stromingen om het in hun ogen "falend integratiebeleid" van minister Verdonkeremanen te stoppen.
Uit het hele land zijn zestig bussen met actievoerders richting Amsterdam vertrokken. Naast optredens van artiesten als Raymtzer en de cabaretière Funda Müjde zijn er toespraken van politici. Onder anderen GroenLinks-leider Femke Halsema en PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole houden het woord. Een vrouw, een vluchteling, een jongere en een allochtoon leggen een korte verklaring af. De manifestatie op de Dam eindigt om 17.00 uur.
(Bron)
TT 106 Honderd boetes na sluiting Keileweg

ROTTERDAM De politie in Rotterdam heeft sinds de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg, dinsdagavond, 99 klanten van prostituees beboet. Zij krijgen een boete van 2250 euro. Sinds de sluiting van de tippelzone is straatprostitutie in de hele stad verboden.
De gemeente hoopt dat de hoge boete mannen afschrikt om een vrouw op te pikken. Volgens wethouder Van den Anker wordt het verbod niet massaal genegeerd en wordt er niet veel getippeld.
Het is de bedoeling dat de prostituees naar opvanghuizen gaan. Van den Anker wil dat het mogelijk wordt dat artsen verslaafde vrouwen cocaïne verstrekken.
Agent blaft wanbetaler uit schuilplaats

Een Groningse politieagent heeft een wanbetaler op bijzondere wijze uit zijn schuilplaats gelokt. De man had zich onder de vloer van zijn woning verstopt om te ontkomen aan een politiecontrole, maar nadat de agent natuurgetrouw een hond had nagedaan, kwam de man tevoorschijn.
Diverse inwoners van Groningen werden deze week thuis bezocht zodat achterstallige boetes geïnd konden worden. Eén wanbetaler wilde aan deze controle ontsnappen door zich te verstoppen. Aanvankelijk weigerde hij uit zijn schuilplaats te komen, maar toen hij de 'hond' hoorde blaffen, koos hij eieren voor zijn geld.
(Bron)
Leegstaande pizzeria blijkt vuilnisbelt

Tijdens een twee uur durende opruimactie hebben medewerkers van een Heerlense reinigingsdienst gisteren meer dan 300 vuilniszakken met rottende etensresten weggehaald bij pizzeria Al Capone's. Het restaurant stond sinds twee weken leeg, nadat de franchisenemers met de noorderzon waren vertrokken.
De actie werd uitgevoerd nadat de eigenaar van een naastgelegen snackbar al dagenlang over stank- en vliegenoverlast klaagde. Toen hij turend door de etalageruit maden over de vloer bij zijn buurman zag lopen, sloeg hij alarm. Waarom de vertrokken pizzabakkers zo veel vuilniszakken hadden opgeslagen is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk hadden zij geen contract voor het ophalen van bedrijfsafval.
De franchisenemers van de zaak vertrokken twee weken geleden nadat Al Capone's Nederland het vertrouwen in hen had opgezegd. In tegenstelling tot hun voorganger, die de Prijs voor de Beste Pizza van de Benelux wist te winnen, gooiden de laatste exploitanten er met de pet naar.
(Bron)
Knip, of ik schiet!!

Een bende gewapende overvallers had het niet voor niets op een kapsalon voorzien. In plaats van de kassa leeg te halen eisten ze een nieuw kapsel voor een meegenomen vriendin. De opmerkelijke overval vond vrijdag plaats in de Poolse bedevaartsplaats Czestochowa.
Enkele uren na de overval kwamen de 'haargangsters' zelfs weer terug. De boeven waren niet tevreden met het resultaat en dwongen de kapster de kapbeurt opnieuw uit te voeren. De 'buit', een haarverlenging en nieuwe kleur voor het gangsterliefje, had een totale waarde van 200 euro.
(Bron)
'Lottowinnares' valt door de mand

Een 36-jarige vrouw uit Oostenrijk is door de politie aangehouden nadat ze met een vervalste Lottobrief twee banken en een autodealer opgelicht had. De totale financiële schade die zij veroorzaakte bedraagt 50.000 euro.
De werkloze vrouw had een brief nagemaakt waarin stond dat ze een bedrag van 3.089.431,08 euro gewonnen had. Met deze authentiek uitziende brief ging zij naar enkele banken toe om een lening aan te vragen. Als smoes gaf de vrouw op dat de prijs nog niet werd uitgekeerd, maar dat ze wel dringend geld nodig had.
Twee banken trapten in het verhaal en de brief en leenden de vrouw in totaal 30.000 euro. Ook een autodealer geloofde de 'winnares' en gaf haar een wagen ter waarde van 20.000 euro mee.
(Bron)
Nuon onderzoekt drugshandel personeel

Energiereus Nuon heeft in zijn kantoor in Alkmaar te kampen met drugshandel en is daarnaar een intern onderzoek gestart. Volgens personeelsleden zouden inmiddels al 20 mensen op non-actief zijn gesteld. Ook zouden in de afgelopen maanden op verschillende plekken in het complex aan de James Wattstraat drugs zijn verstopt.
Het energiebedrijf zelf wil alleen bevestigen dat er een intern onderzoek is gestart tegen 'enkele' van de circa 800 medewerkers van de afdeling klantenservice van Nuon in Alkmaar. "Er is een vermoeden dat er op kleine schaal drugs zijn verkocht. De samenwerking met één uitzendkracht die tijdens het werk verdovende middelen bij zich had, is in verband hiermee opgezegd. Wij willen in het belang van het onderzoek niet vertellen tegen hoeveel Nuon-medewerkers een onderzoek loopt. Ook zeggen we niet om welke verdovende middelen het gaat", aldus een woordvoerster.
Nuon heeft de politie in Alkmaar op de hoogte gesteld van het interne onderzoek.
(Bron)
PvdA introduceert alternatief zorgplan

DEN HAAG - De PvdA heeft een alternatief ontwikkeld voor de ziektekostenplannen van het kabinet. In het PvdA-plan bedraagt de nominale (voor iedereen gelijke) zorgpremie slechts 400 euro, tegen 1100 in het kabinetsvoorstel. Daar staat bij de PvdA wel tegenover dat iedereen nog een premie naar inkomen betaalt.
Dat blijkt uit de 'beterbegroting' die PvdA-leider Bos zaterdag heeft gepresenteerd. Ze bevat tegenvoorstellen voor de Miljoenennota 2006 die het kabinet op prinsjesdag naar de Tweede Kamer stuurt.
De PvdA wil net als het kabinet in de gezondheidszorg een basisverzekering voor iedereen, waarbij het verschil tussen ziekenfondspatiënt en particulier verzekerde verdwijnt. Ook zijn kinderen, net als in het kabinetsplan, gratis meeverzekerd.
Maar het kabinetsvoornemen om iedereen een hoge zorgpremie te laten betalen en de lage en middeninkomens daar via toeslagen voor te compenseren, noemt PvdA-Kamerlid Crone in een toelichting "onzalig". De kabinetsaanpak leidt volgens hem tot bureaucratie en tot onzekerheid bij de burgers. "Zes miljoen mensen worden afhankelijk van een uitkering."
In de 'beterbegroting' staat verder dat de kinderopvang een basisvoorziening moet worden, waarbij de overheid een groot deel van de kosten betaalt. De (vrijwillige) werkgeversbijdrage verdwijnt. De verlaging van de huursubsidie van 18 euro per maand wil de PvdA terugdraaien. Ook de herziening van de WAO die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren, moet volgens de PvdA worden geschrapt.
De sociaal-democraten trekken extra geld uit voor onder meer onderwijs (400 miljoen), openbaar vervoer (200 miljoen) en de bouw van huurwoningen in achterstandswijken (370 miljoen). Voor de verbetering van de veiligheid in wijken en het openbaar vervoer is in de 'beterbegroting' 200 miljoen extra beschikbaar.
Daarnaast handhaaft de PvdA zijn eerdere plan om via een belastingbonus voor werkenden van maximaal 500 euro het aantal banen te vergroten. Ook wil zij de sociale premies voor werkgevers verlagen en ondernemers die jongeren of ouderen in dienst nemen een belastingvoordeel geven.
Volgens Crone verdient het PvdA-plan zich voor een deel terug doordat de economische groei stijgt en de werkgelegenheid toeneemt. Daardoor krijgt de schatkist meer belastinginkomsten binnen en is ze minder kwijt aan uitkeringen. Bovendien wil de PvdA ongeveer 800 miljoen euro binnenhalen door de pensioenpremies boven een inkomen van 45.000 euro per jaar niet meer aftrekbaar te maken voor de belastingen.
Volgens Crone leiden de PvdA-voorstellen niet tot een hoger overheidstekort of hogere lasten voor de bedrijven. Voor de lagere en middeninkomens zijn ze gunstiger dan de kabinetsplannen, maar de hogere inkomens profiteren wat minder.
(Bron)

Ik ben er nog steeds niet achter wat nou het grote voordeel van het nieuwe systeem is. Maar ik weet ook nog steeds niet wat het voordeel van de no-claim-regeling is. Er is vaag iets geblaat over 'mensen bewust maken van de kosten van de zorg', waardoor ze niet meer 'zomaar' zouden consumeren. Maar degenen die geen keuze hebben en gewoon zorg _moeten_ hebben, zijn niet achterlijk. En die groep is veel groter dan de groep die blijkbaar elke week naar de huisarts gaat en wat rondshopt bij specialisten. Die mensen afremmen is meer een taak van de huisarts lijkt me, of een psychiater.
Ik ken politici die geen spat uitvoeren. Dus laten we een systeem maken dat politici op basis van bewezen werkzaamheden een inkomen kunnen declareren en anders niet. Zelfde redenering, toch?
Piloot dreigde in hoge toren te vliegen

WELLINGTON - De Nieuw-Zeelandse piloot die zaterdag dreigde met een vliegtuigje in de 328 meter hoge Sky Tower in Auckland te vliegen, is neergestort in zee. De man heeft het avontuur overleefd en is overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de zender Television New Zealand.
De man, van middelbare leeftijd, had het toestel twee uur eerder gestolen op het vliegveld in Auckland. Naar verluidt was de man de enige inzittende. Nadat de vlieger in zee was gestort, werd hij door reddingswerkers opgepikt.
Het vliegtuig kwam in zee bij St Heliers, een buitenwijk van Auckland dat 10 kilometer van het stadscentrum ligt. De Sky Tower, waarin een casino en een restaurant is gevestigd, werd ontruimd. Ruim vijfhonderd mensen moesten worden geëvacueerd. Het toestel werd steeds gevolgd door een politiehelikopter, omdat het laag over het financiële centrum van de stad vloog.
(Bron)
'Justitie slaat plank wel structureel mis'

RIJSWIJK - De fouten in de opsporing in de zaak-Nienke zijn niet uniek. Het Openbaar Ministerie slaat de plank vaker mis, de problemen zijn structureel. Officieren van justitie "hebben een overtuiging en willen een doel bereiken", zegt prof. A. Broeders, hoogleraar criminalistiek aan de Universiteit van Leiden en 'chief scientist' bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zaterdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.
"Dus gebruiken ze zachte conclusies, al naar gelang het hun doel dient. Willen ze linksaf, dan gaan ze links. Willen ze rechts, gaan ze rechts", zegt Broeders.
Hij vindt dat de twijfels van de DNA-deskundigen in de zaak tegen Kees B., die ten onrechte werd veroordeeld wegens de moord op de 10-jarige Schiedamse Nienke Kleiss, bij de rechter bekendgemaakt had moeten worden.
(Bron)
'Vakken weg door tekort aan leraren'

AMSTERDAM - Door een tekort aan leraren na 2010 dreigen vakken als natuurkunde, biologie, Duits en economie te verdwijnen als standaardvakken in het voortgezet onderwijs. Dat zegt voorzitter Marleen Barth van de onderwijsbond CNV zaterdag in de Volkskrant.
Het lerarentekort begint pas na 2011 serieuze vormen aan te nemen. Dat blijkt uit de notitie Werken in het onderwijs 2006 die dinsdag wordt gepubliceerd. Het tekort is berekend met verschillende scenario's en zal in 2010 uitkomen tussen de 2 en 5 procent.
Voor 2015 is een tekort berekend tussen de 8 en 10 procent. Havo en vwo hebben nu al tekorten in exacte vakken en Duits. Deze vakken en economie zijn conjunctuurgevoelig. Veel mensen gaan het bedrijfsleven in als de economie aantrekt.
De prognose uit de notitie is realistisch, zegt voorzitter Walter Dresscher van de onderwijsbond AOB in de krant. De relatief slechte beloning van leraren is volgens hem een belangrijke oorzaak van het tekort. Daarnaast vindt hij dat werken in het voortgezet onderwijs veel zwaarder is dan in het basisonderwijs.
(Bron)
1,6 graad in Twente vannacht. Brrr...

vrijdag, september 16, 2005

Nieuw lek in riool Middelburg

MIDDELBURG - Het Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft vrijdag gewaarschuwd voor mogelijke stankoverlast in en rondom Middelburg. Er is een nieuwe scheur ontstaan in een persleiding. Woensdag scheurde een buis van een nieuwe persleiding. Die scheur is donderdagavond gerepareerd, maar kort daarna ontstond een nieuw lek.
Doordat een aantal riolen al overstort in het oppervlaktewater, kan er in en rondom de Zeeuwse hoofdstad tot aan de rioolzuiveringsinstallatie bij Ritthem stankoverlast ontstaan. Het schap heeft inwoners ook gewaarschuwd niet in aanraking te komen met het water in sloten of ander oppervlaktewater. Ze moeten vooral letten op kinderen en huisdieren. Ook wordt afgeraden te zwemmen, kanoën of vissen.
De eerste scheur bracht het schap ertoe de riolen te legen met behulp van af en aan rijdende tankwagens om het oppervlaktewater zo veel mogelijk te ontzien. Inmiddels wordt het rioolwater ook door de watergangen afgevoerd. Een speciale pomp haalt sinds afgelopen nacht de riolen van Middelburg leeg. Het ongezuiverde afvalwater verdwijnt via enkele watergangen in de Westerschelde.
Het schap kan nog niet zeggen wanneer het lek zal zijn gedicht. Door de drassigheid is het terrein waar het lekt inmiddels gevaarlijk gebied geworden en moet er eerst een damwand komen om de monteurs veilig hun werk te laten doen.
Intussen blijven de tankwagens, vijftien in totaal, af en aan rijden om het milieu zo veel mogelijk te ontlasten.
(Bron)
Arrestaties na grote hypotheekfraude

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag negen mensen aangehouden op verdenking van belastingontduiking en hypotheekfraude. De arrestaties werden verricht tijdens huiszoekingen in Rotterdam, Leimuiden en Zandvoort. De politie deed ook een inval in een aantal bedrijfspanden. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.
Aanleiding voor het onderzoek waren verscheidene meldingen van overlast van panden in achterstandswijken in Rotterdam. Veel daarvan bleken volgens het OM in handen van dezelfde eigenaren, soms via ingewikkelde constructies. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op tientallen panden.
Het onderzoek maakt deel uit van het Alijda-project voor de integrale aanpak van overlastgevende panden. Bij het onderzoek werkten politie, justitie, FIOD-ECD en de Belastingdienst samen. De verdachten wordt naast belastingontduiking en hypotheekfraude ook oplichting, valsheid in geschrifte en bedreiging ten laste gelegd. Voor hoeveel geld de betrokken banken het schip in zijn gegaan is onduidelijk.
De twee hoofdverdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze staan bekend als zogenoemde huisjesmelkers. Justitie sluit niet uit dat ze in verband met de zaak tot meer aanhoudingen zal overgaan.
(Bron)
Griekenland looft bonus uit voor derde kind

ATHENE - Griekse ouders die een derde kind krijgen, ontvangen daarvoor vanaf 2006 een bonus van 2000 euro. Een jaar later stijgt dat bedrag naar 2500 euro. De Griekse regering wil met die maatregel het lage geboortecijfer in het land tegengaan.
Ouders van meer dan twee kinderen krijgen ook een belastingvoordeel bij de aankoop van een auto. De Griekse regeringspartij Nieuwe Democratie had de bevordering van het geboortecijfer als een van de speerpunten in de verkiezingsstrijd van vorig jaar.
Griekse vrouwen krijgen gemiddeld 1,3 kinderen. Daarmee is het geboortecijfer in het land een van de laagste in Europa. Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld 1,7 kinderen, blijkt uit gegevens van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
(Bron)
Celstraf voor beramen miljoenenroof op Heathrow

LONDEN - Acht mannen zijn vrijdag veroordeeld voor het beramen van een beroving op het Londense vliegveld Heathrow. De overval had de daders een buit van ruim 121 miljoen euro kunnen opleveren en had daarmee volgens de politie de grootste roofoverval uit de Britse geschiedenis kunnen zijn.
De mannen hadden het voorzien op geld, diamanten en goud in een opslagplaats voor luchtvracht. Ze ramden met een busje de rolluiken van de opslagplaats en bedreigden medewerkers met een vuurwapen, messen en knuppels. Zo wisten ze in de beveiligde opslagruimte te komen.
Daar wachtten echter honderd gewapende agenten ze op, die al enige tijd van de plannen op de hoogte waren. De acht kregen in totaal 67 jaar celstraf.
(Bron)
ProRail: Conclusies Rover slaan nergens op

UTRECHT - Spoorwegbeheerder ProRail spreekt tegen dat een medewerker van het bedrijf heeft geprobeerd belastend bewijsmateriaal rond een ontsporing op 10 juni in Amsterdam weg te moffelen. Reizigersvereniging Rover uitte die beschuldiging donderdagavond.
Volgens een woordvoerder van ProRail heeft de bewuste medewerker eerst foto's gemaakt van de situatie, voordat hij de zogenaamde overstroppingen uit een relaishuis had gehaald. Die elektrische verbindingen waren na een ontsporing van enkele dagen eerder aangebracht om de wissel vast te zetten en de beveiliging tijdelijk uit te schakelen.
"De medewerker wilde ervoor zorgen dat de wissels na de ontsporing zo snel mogelijk weer in gebruik konden worden genomen. Daarom moesten die overstroppingen weg", aldus de zegsman. "De conclusie dat belastend bewijs is weggewerkt, slaat nergens op."
(Bron)
Niet alle genaturaliseerden moeten inburgeren

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) zondert een groot deel van de genaturaliseerde Nederlanders uit van de inburgeringsplicht. Van deze groep moeten wel de uitkeringsgerechtigden, ouders met kleine kinderen en geestelijk bedienaren verplicht een inburgeringsexamen halen.
De plicht vervalt voor die drie specifieke groepen als zij acht jaar van de leerplichtige leeftijd in Nederland hebben gewoond of bepaalde Nederlandse diploma's of certificaten hebben. Verder moeten alle vreemdelingen van zestien tot 65 jaar verplicht inburgeren tenzij ze ook aan deze voorwaarden voldoen.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het aangepaste voorstel van Verdonkeremanen voor een nieuwe inburgeringswet. Door de wijziging denkt de bewindsvrouw dat er ongeveer 500.000 vreemdelingen onder de plicht vallen. Aanvankelijk waren dat er ongeveer 775.000. Verdonkeremanen heeft haar plannen aangepast omdat de Raad van State had aangegeven dat die discriminerend zijn.
(Bron)
Schokkend

Een Australiër met een voorliefde voor synthetische kleding was zonder het te weten een wandelende krachtcentrale. Door de wrijving van de kleding, bouwde bhij 30.000 volt aan statische elektriciteit op. Op het moment dat hij een winkel betrad, volgde de ontlading. Het begon met geknetter dat volgens de man "klonk als een zevenklapper". Vervolgens begon het tapijt te smeulen en ontstond er een gat. De brandweer bevrijdde de man van zijn kleding.
(Bron)
Springstof en 65 handgranaten in kelderbox

ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft dinsdag een sporttas met 65 handgranaten in beslag genomen in een kelderbox van een woning in Rotterdam. In de tas zaten verder nog vier blokken springstof, een ontstekingmechanisme met tijdschakelaars, twee slagpijpjes en vijf patronen. In verband met deze vondst hield de politie vier verdachten aan, drie mannen en een vrouw.
Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. Een van de gearresteerde mannen heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De andere verdachten komen uit Rotterdam. Op maandag greep de politie al op heterdaad in bij de invoer van twee vuurwapens in Nederland.
De Nationale Recherche begon in augustus een onderzoek naar de internationale handel in wapens en munitie. Dat leidde vorige maand in Kroatië tot de onderschepping van een wapentransport van acht pistolen, een pistoolmitrailleur, verschillende geluiddempers en een grote hoeveelheid munitie, meldt het landelijk parket. Ook die zending was vermoedelijk naar Nederland onderweg.
(Bron)
Zeven jongeren opgepakt voor racistische mishandeling

DEDEMSVAART - Zeven jongeren uit Dedemsvaart zijn aangehouden voor de racistische mishandeling van een 29-jarige man met getinte huidskleur. Vier van hen blijven in belang van het onderzoek de komende veertien dagen vastzitten, zo meldde de politie vrijdag.
De Heemskerker, met Portugese voorouders, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag 3 september ernstig mishandeld door een grote groep jongeren. Er ontstond onenigheid in een horecagelegenheid in Dedemsvaart nadat de groep racistische leuzen riep. Buiten werd de man in elkaar geslagen. Hij zag echter kans te ontkomen door op de bagagedrager van een voorbijrijdende fietser te springen. De man is diezelfde nacht in het ziekenhuis met zware hoofdwonden behandeld.
De aangehouden jongeren zijn allen uit Dedemsvaart en zijn in de leeftijd van 15 tot 22 jaar. De politie sluit in de zaak nieuwe aanhoudingen niet uit. "We nemen de zaak samen met justitie vanwege het racistische kenmerk hoog op", aldus een politiewoordvoerder.
(Bron)
Bush: geld speelt geen rol bij wederopbouw na Katrina

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag duidelijk gemaakt dat geld geen rol speelt bij de noodzakelijke wederopbouw van de rampgebieden aan de Golfkust. "Het kost wat het kost", zei de president in Washington tijdens een persconferentie in het bijzijn van de Russische president Poetin.
Volgens Bush heeft de hulpoperatie uiteraard gevolgen voor de staatsbegroting, maar hij is ervan overtuigd dat zijn land de lasten kan dragen. Schattingen dat de wederopbouw meer dan 200 miljard dollar gaat kosten zijn tot dusver niet door het Witte Huis tegengesproken.
De economische adviseur van Bush, Allen Hubbard, zei eerder vrijdag dat de kosten voor 'Katrina' het begrotingstekort zullen vergroten. Zowel Bush als Hubbard tekende evenwel aan dat er kritisch naar deze en andere uitgaven van de staat zal worden gekeken om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Het tekort op de Amerikaanse begroting beloopt momenteel 333 miljard dollar. Bush verzekerde eerder deze week al dat zijn beleid om het tekort in 2009 gehalveerd te hebben in vergelijking met begin dit jaar, onverminderd zal worden uitgevoerd, zonder verhoging van belastingen.
Verscheidene partijgenoten van de president in het Congres toonden zich vrijdag bezorgd over de gevolgen voor het begrotingstekort. Zij hebben al voorgesteld te snijden in de uitgaven voor volksgezondheid voor ouderen, projecten rond dure nieuwe infrastructuur of in de federale ondersteuning van de kunstensector. De Democraten hebben juist gewaarschuwd voor bezuinigingen in de eerder toegezegde verbetering van het vergoedingenstelsel voor ziektekosten.
(Bron)

Bush had het er ook over dat mensen half oktober weer op hun eigen plek moeten wonen. In een maand tijd minstens 350000 woningen plus infrastructuur neerzetten, ik help het hem - en al die mensen - hopen...
Vriendje deed al een week geheimzinnig: hij had een cadeautje gevonden waarvan ik niet wist dat ik het nodig had.
Vanavond kwam ie binnen, verstopt achter bloemen en drinken en eten, en met een doosje in de hand. In het doosje: een externe harde schijf. Hij had gelijk :-)
De schijf is plug & play - behalve voor fossiele types als ik die nog met Win98 werken. Dan moet je niks aansluiten, maar eerst de driver van de cde-rom installeren en de instructies volgen.
Cd-rom erin, klik, 'Sluit alles aan!'. Okee. Alles aangesloten, klik. 'Sluit alles aan!' Hm. Alles nagekeken. Stekers eruit, erin, kabels eruit, erin. Uiteindelijk maar gewoon alle bestanden die het zouden kunnen zijn, aangeklikt. 'Sluit alles aan!'
Plug & play. Sja. Vriendje komt morgen helpdesken ;-) En anders moest ik toch maar es voorzichtig afscheid gaan nemen van mijn trouwe Windows98...
Linke soep is jarig ;-) 121761 bezoekers in 4 jaar.

donderdag, september 15, 2005

Hopen seks-chats in parlementsgebouw Denemarken

Computers in het Deense parlementsgebouw in Kopenhagen worden op grote schaal gebruikt voor seksueel getinte chatgesprekken, zo schrijft de krant Jyllands-Posten vandaag. Het Deense Openbaar Ministerie heeft in totaal 1100 pagina's met seksuele internetconversaties in handen gekregen, zo bleek tijdens de rechtszaak tegen de oud-parlementariër Flemming Oppfeldt, die terechtstaat wegens seks met een minderjarige jongen.
Oppfeldt werd tevens betrapt op het hebben van vele seks-chats terwijl hij gebruikmaakte van een computer in het parlementsgebouw. Hij zou een groot aandeel hebben in de honderden pagina's aan seksgesprekken. Voor de andere gevallen zijn 137 gebruikersnamen gevonden, deze kunnen toebehoren aan zowel administratief personeel als parlementariërs. Wie er schuldig zijn aan de chats, wordt nog verder onderzocht. Er staan ruim 950 computers in het parlementsgebouw.
(Bron)
'Nederland slecht voorbereid op overstroming'

Nederland is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van een dijkdoorbraak. Dat zegt een aantal waterdeskundigen donderdag in het NRC Handelsblad. Vijftien procent van de dijken voldoet niet aan de gestelde normen en van nog eens 35 procent is dat nog onbekend.
Dijken zouden een waterstand moeten kunnen keren die eens in de tienduizend jaar voorkomt. Die eis is wettelijk vastgelegd. Volgens hoogleraar rampenbestrijding Ben Ale is de realiteit anders. ?Wij hebben in Nederland wel vaker de neiging om te denken dat de werkelijkheid zich gedraagt naar de wet.? Rijkswaterstaat gaat zich de komende jaren inspannen om de risico?s op een grote overstroming te verkleinen. Ale hoopt dat die inspanning niet te laat zal komen.
Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen, is er niet van overtuigd dat Nederland beter zal reageren op een grote overstroming dan de Verenigde Staten. Schaap denkt dat er nog veel valt te verbeteren in de informatieuitwisseling tussen gemeenten en waterschappen.
De deskundigen zijn het erover eens dat de gemeentelijke rampenplannen moeten worden verbeterd. De huidige scenario?s gaan niet verder dan de evacuatie van tienduizend mensen. In rampenplannen zou men meer rekening moeten houden met grootschalige evacuaties en het uitvallen van elektriciteit en telefoonlijnen.
(Bron)

Opvallend: bij de bron stond een reclame met een foto van meiden onder water in een bungalowpark.
'Bush komt met grootste hulpprogramma ooit'

George W. Bush zal aankomende nacht een televisierede houden waarin hij waarschijnlijk het grootste hulpprogramma in de Amerikaanse geschiedenis gaat aankondigen. The Washington Post meldt dat de Amerikaanse president 200 miljard dollar wil uittrekken voor de wederopbouw van de door orkaan Katrina getroffen gebieden.
Bush kreeg de afgelopen weken een hoop kritiek te verduren omdat hij te weinig aandacht zou besteden aan de orkaan en zijn gevolgen en lijkt hier nu voor gezwicht te zijn. Behalve de herbouw van gebouwen, wegen en bruggen is het hoge bedrag ook bestemd voor financiële bijstand voor de slachtoffers. Dit zijn bijvoorbeeld tegemoetkomingen wegens werkloosheid en compensatie voor ziektekosten voor onverzekerden.
Bush spreekt vannacht rond 3 uur Nederlandse tijd en zal waarschijnlijk geen concrete bedragen noemen; The Washington Post zegt echter bronnen te hebben die over 200 miljard dollar spreken. Dit is meer geld dan de VS de afgelopen jaren uitgaven aan de oorlog in en de wederopbouw van Irak.
(Bron)
Truckchauffeur vergif rijdt op brakke banden

In Duitsland heeft de politie vandaag een vrachtwagenchauffeur flink bekeurd toen bleek dat hij met twee slechte banden reed. De man vervoerde twintig ton van het vergif cyaankali en als hij een klapband zou hebben gehad, waren volgens de politie de gevolgen verschrikkelijk geweest.
De Tsjechische chauffeur liep tegen de lamp tijdens een controle bij de plaats Amberg. In één van zijn banden zat een scheur van acht centimeter, van een ander was het profiel volledig afgesleten. Hij moest beide banden direct verwisselen en mocht daarna, met een forse geldboete op zak, doorrijden.
(Bron)
Dr. Phil roept op tot boycot van Aruba

Dr. Phil heeft vandaag in zijn televisieprogramma opgeroepen tot een Amerikaanse boycot van Aruba. Hij deed dit in een aflevering die was gewijd aan de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. Dr. Phil deed zijn oproep zodat de Arubanen "via de portemonnee" kunnen voelen dat er meer gedaan moet worden om de verdwijning van de studenten op te lossen. In de uitzending noemde de moeder van Natalie Holloway, die te gast was, Nederland onder meer een land "vol met drugs en hoeren". [Dat is lekker constructief commentaar.]
"We (Amerikanen, red.) moeten zeggen dat dit niet goed is. We moeten deze mensen vertellen: 'We zullen nooit meer voet op Aruba zetten als er niet wordt gedaan wat gedaan moet worden voor deze jonge vrouw. Jullie moeten dat gewoon begrijpen. Jullie moeten weten dat er hier 270 miljoen mensen zijn die gaan vergeten dat jullie bestaan als een vakantiebestemming. "Als jullie Amerikanen niet gaan behandelen met waardigheid en respect, dan gaan jullie ze helemaal niet behandelen.'", zo sprak Dr. Phil, die tegenwoordig een grote invloed lijkt te hebben op veel Amerikanen, dreigende taal.
Natalee Holloway wordt al ruim drie maanden vermist nadat ze op Aruba spoorloos verdween. In de afgelopen maanden werden grote zoekacties, onder meer met F16's, gehouden en werden drie verdachten, onder wie de Nederlander Joran van der Sloot, aangehouden. Deze kwamen twee weken terug echter alledrie vrij. Sindsdien lijkt het onderzoek weinig vooruitgang meer te boeken.
(Bron)
Filmregisseur Robert Wise (91) overleden

De Amerikaanse filmregisseur Robert Wise, die vier Oscars in de wacht sleepte met de musicals 'West side story' en 'The sound of music', is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dit heeft Lawrence Mirisch, een vriend van de familie, bekendgemaakt.
Wise overleed door een hartverlamming in het universitaire ziekenhuis van Los Angeles. Hier werd hij met spoed opgenomen. Mirisch liet weten dat Wise nog in een goede gezondheid verkeerde toen hij zaterdag zijn 91ste verjaardag vierde.
Gedurende zijn carriere werd Wise zeven keer, waaronder de vier die hij won, genomineerd voor een Oscar. De nominaties waren voor de montage van de klassieker 'Citizen Kane' van Orson Welles, de regie van 'I want to live' uit 1958 en de productie van 'The sand pebbles' uit 1966.
(Bron)
BAM ziet brood in starterswoning

BUNNIK - BAM Groep wil goedkope woningen bouwen voor starters op de Nederlandse woningmarkt. Met de huidige vraag naar betaalbare woningen denkt de bouwer een gat in de markt te hebben gevonden. "Al vanaf 100.000 euro bieden wij een volwaardige woning aan", aldus bestuursvoorzitter Wim van Vonno tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.
De bouwer maakt daarbij onderscheid tussen appartementen van 70 vierkante meter en eengezinswoningen van 80 tot 100 vierkante meter. "Door een efficiëntere indeling kunnen we een volwaardige woning aanbieden voor mensen met een kleine portemonnee", vat Van Vonno het starterwoningproject samen.
BAM wil nog niet zeggen wanneer de eerste palen in de grond worden geslagen. Het concern voert nog onderhandelingen met gemeenten en woningcorporaties. In het huidige aanbod van BAM gaan de goedkoopste appartementen weg voor 175.000 euro en eengezinswoningen voor 225.000 euro.
BAM haalt meer dan de helft van zijn omzet uit woningbouw en vastgoedontwikkeling. Vooral de laatste activiteit stuwde de nettowinst van de bouwer in de eerste zes maanden. Mede wegens de goede vooruitzichten voor de Nederlandse woningbouw, verhoogde het bouwconcern zijn winstprognose voor het gehele jaar.
De nettowinst steeg met 14 procent tot 70,8 miljoen euro in het eerste halfjaar. De omzet bleef stabiel op bijna 3,4 miljard euro. Voor geheel 2005 rekent BAM op een aanhoudend stabiele omzet en een nettowinst van zo'n 140 miljoen euro. Eerder ging BAM uit van een nettowinst van 128 miljoen euro in 2005.
Volgens de bouwer ging het in alle sectoren goed. Het concern is actief in Groot-Brittannie, Ierland, België en de Verenigde Staten. Alleen in Duitsland gaan de zaken niet naar behoren. Daar is de utiliteitsbouw al ruim tien jaar in mineur.
De Nederlandse tak van BAM, goed voor bijna de helft van de totale omzet, laat een wisselend beeld zien. De kantorenmarkt blijft moeilijk, terwijl de utiliteitsbouwmarkt stabiliseert. In de woningbouw zijn de vooruitzichten gunstig. BAM verwacht dit jaar meer woningen te verkopen dan de 1700 in 2004. In de eerste helft van dit jaar werden 820 woningen verkocht.
In de Verenigde Staten hoopt BAM nog orders binnen te slepen na de orkaan Katrina. De bouwer heeft al meegedaan met een aanbesteding in de buurt van New Orleans van zo'n 50 tot 60 miljoen euro voor een kapotte brug, maar was niet de laagste bieder. "We moesten binnen twee dagen een bieding doen, dat is redelijk wild", aldus Van Vonno. "Maar het blijkt dat we kansen hebben."
(Bron)

In het bericht staat consequent "eensgezinswoningen", maar dat zou wel erg revolutionair zijn.
Brief van soldaat na 60 jaar bezorgd

WASHINGTON - Een brief die een Amerikaanse militair in 1944 vanaf het front in Italië aan zijn familie schreef, is na ruim zestig jaar bij de geadresseerden aangekomen. Een man ontdekte de brief tussen oude kranten die hij op een rommelmarkt had gekocht.
De vinder zette een advertentie in de krant en de brief kwam op deze manier alsnog bij de zus van de soldaat terecht. Het bleek het laatste schrijven te zijn van de jonge man. Kort nadat hij de brief had geschreven, kwam hij op 8 mei 1944 om het leven.
(Bron)
Nederland 'adopteert' dorpen in Sudan

NEW YORK - Nederland zal waarschijnlijk een aantal dorpen in de West-Sudanese regio Darfur 'adopteren' zodat de verdreven inwoners kunnen terugkeren. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) wil daarmee gehoor geven aan een idee van zijn Sudanese collega Ismail, die hij woensdag sprak in de marge van de VN-top in New York.
Bot had vorig najaar in de Sudanese hoofdstad Khartum nog een zeer onaangenaam gesprek met Ismail over de kwestie-Darfur. Hij kreeg te horen dat hij direct kon vertrekken als hij niet ophield te dreigen met sancties. "De koloniale tijden zijn nu echt voorbij", zei Ismail destijds. Nu was er volgens Bot een "geheel andere toon: het was niet meer 'rot op' en niet meer zo agressief".
Wat Ismail wil, is dat Nederland en andere EU-landen dorpen financieel onder hun hoede nemen, zodat ontheemden in Darfur kunnen terugkeren en een voorbeeld stellen voor de rest van de regio. De Nederlandse steun zou betaald kunnen worden uit een fonds van 100 miljoen euro dat het kabinet klaar heeft liggen voor de wederopbouw in Sudan, mits de omstandigheden daar stabiel en veilig genoeg zijn om het geld op een verantwoorde manier uit te geven.
Bot en Ismail spraken ook over de mogelijkheden om de Sudanese politie door EU-functionarissen te laten trainen. Nederland had tot nog toe van de Afrikaanse Unie (AU) gehoord dat de AU het zelf zou doen en daar geen "bevoogding" uit Europa bij wilde.
Tot slot wordt al sinds dit voorjaar onderzocht of Nederland enige tientallen (ongewapende) waarnemers gaat sturen naar het zuiden van Sudan. Daar is een nieuwe voorlopige regering geïnstalleerd na het vredesakkoord tussen de christelijke en animistische rebellen in het zuiden en de islamitische regering in Khartoum. Het akkoord moet gecontroleerd worden door waarnemers.
(Bron)
Jongeren leven minder zorgeloos

AMSTERDAM - Jongeren leiden een minder zorgeloos bestaan dan voorheen. De recessie en de gevolgen in de samenleving van de moord op Theo van Gogh hebben invloed op hun bestaan. Daarentegen geven ze aan wel gelukkig te zijn met zichzelf en met hun leven, blijkt uit het Jongeren-onderzoek van bureau Qrius, dat donderdag verschijnt.
Uit het rapport komt naar voren dat veel jongeren moeite hebben met de multiculturele samenleving. Ze weten niet goed hoe ze met andere bevolkingsgroepen, die ze op school of tijdens het uitgaan tegenkomen, moeten samenleven. Bovendien maken veel tieners zich druk over de dreiging van terrorisme, het milieu en de afbrokkeling van de verzorgingsstaat.
Vooral de opkomst van het internationale terrorisme houdt hen bezig. Het geeft ze een gevoel van onzekerheid. De politiek heeft geen invloed op die onrust. "De gebeurtenissen hebben veel invloed op mijn leven. Ik mis in Nederland en de wereld goed leiderschap, waardoor je je afvraagt: loopt het allemaal wel goed af", aldus een van de ondervraagden.
De jongeren ontkomen ook niet aan de gevolgen van de recessie in ons land. Uit het onderzoek blijkt dat ze minder inkomsten hebben dan voorheen. Jongeren komen lastiger aan een baantje, omdat de werkplekken waar ze veelal terechtkunnen onder druk staan. Daarbij gaat het vooral om de supermarkten, de horeca en bezorging van reclamefolders en kranten. Ook blijkt het moeilijk na het afronden van een opleiding een goede baan te krijgen.
Sommige groepen jongeren hebben dan ook moeite om rond te komen. Hun inkomsten nemen af, terwijl het levensonderhoud duurder wordt. Vooral voor de huur van een kamer moeten ze flink in de buidel tasten. Qrius heeft dan ook voor het eerst gekeken naar de schulden van jongeren.
Op het eerste gezicht lijken deze cijfers schrikbarend. Van de jongeren tussen 12 en 14 jaar heeft 7 procent schulden, bij 15-19 jaar is dat 15 procent, bij 20-24 jaar 34 procent en in de leeftijdsgroep 25-29 jaar zelfs 44 procent. Een groot deel hiervan betreft een lening bij de bank voor een studie. Bij de ouderen gaat het vaak om een hypotheek. Volgens Qrius heeft slechts een kleine groep structureel geldproblemen.
Het onderzoek wijst uit dat de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren lange tijd niet zo groot is geweest als nu. Qrius doet zelfs een vergelijking met het begin van de jaren tachtig, toen het economisch ook slecht ging en jongeren streden tegen kernwapens en -energie en krakers zich verzetten tegen kapitalisten. Het bureau verwacht niet dat het diezelfde kant op gaat, want jongeren hebben het tegenwoordig comfortabeler. Ze zullen zich alleen wel moeten gaan verdedigen om die positie te behouden, luidt de conclusie.
(Bron)
Extra geld voor verpleeghuizen

DEN HAAG - Verpleeghuizen kunnen extra geld tegemoet zien om de zorg te verbeteren. Verder komen er meer wijkverpleegkundigen die mensen moeten helpen langer thuis te wonen. In totaal komt hier ongeveer 120 miljoen euro voor beschikbaar.
Een woordvoerder van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) bevestigde donderdag berichtgeving in het AD. Het bedrag is de opbrengst van een afspraak in de zorgsector om efficiënter te gaan werken. Eerder werd al bekend dat Ross 80 miljoen euro extra aan verpleeghuizen kan uitgeven, zodat er in totaal 200 miljoen euro meer naar de sector gaat.
De extra 80 miljoen gaat voor het grootste deel (52 miljoen) naar extra zorg voor patiënten met een ernstige aandoening. Met een bedrag van 23 miljoen euro kunnen verpleeghuizen hoger gekwalificeerd personeel aantrekken, meer op cursus gaan en stagiaires beter begeleiden.
Over de verpleeghuizen is al tijden veel te doen. Keer op keer kwamen er misstanden in de media van bewoners in luiers of met ernstige doorligwonden. In september 2004 publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een zeer kritisch rapport over de sector. Bij 80 procent van de verpleeghuizen was de zorg onder de maat.
(Bron)
Tekort aan frietjes dreigt

STANDDAARBUITEN - In Noord-West-Europa dreigt dit jaar een tekort aan frietjes. Door een matige oogst met minder en kleinere aardappelen verwacht telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) een tekort aan grote, voor frites geschikte aardappelen voor de industrie.
De algehele aardappeloogst valt dit jaar tegen, maakte de NEPG donderdag bekend. Op grond van de eerste proefrooiingen becijfert de organisatie een opbrengst, die "10 tot 15 procent" kleiner is dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De (plaatselijk) overvloedige regenval of langdurige droogte is hiervan de oorzaak.
Volgens een woordvoerder kunnen die schattingen slechter uitvallen, wanneer de effecten van de recente plensbuien verwerkt zijn. De NEPG vertegenwoordigt aardappeltelers in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.
(Bron)
Treinontsporing Amsterdam door foute reparatie

DEN HAAG - Een 'werkfout' van spoorbeheerder ProRail en zijn aannemer Strukton heeft de (tweede) ontsporing van een lege kolentrein ten westen van station Amsterdam Centraal veroorzaakt. Dat concludeerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) donderdag na onderzoek.
Begin juni van dit jaar ontspoorden kort na elkaar twee goederentreinen op ongeveer dezelfde plaats bij het Amsterdamse station. 'Hoofdoorzaak' van het tweede incident was een foute wisselstand. Dit bleef voor de treindienstleider onopgemerkt, doordat de wisselbeveiliging deels was uitgeschakeld. "Deze ongewenste situatie was achtergebleven na herstelwerkzaamheden naar aanleiding van de eerste ontsporing", aldus het inspectierapport.
Nadat de (door het eerste treinongeluk) beschadigde wissel was gerepareerd, hebben ProRail en Strukton niet gecontroleerd of het spoor weer veilig berijdbaar was. Hoewel een dergelijke controle niet verplicht is, was het in dit geval volgens de inspectiedienst "wel wenselijk" geweest dat de uitvoering van het reparatiewerk was nagelopen.
ProRail kondigde in een reactie op de IVW-rapporten aan zijn leven te beteren en reparaties aan het spoor beter te controleren voordat treinen weer over het baanvak mogen rijden. Naast de aannemer, die de reparatie heeft gedaan, zal ook een "andere partij" het werk nalopen. Tevens zal de spoorbeheerder de regels voor het rapporteren over het herstelwerk aanscherpen. Met deze maatregelen is de veiligheid op het spoor volgens ProRail "beter geborgd".
Strukton Railinfra zegt zich "in hoofdlijnen" te kunnen vinden in de conclusies van de inspectiedienst. "Samen met ProRail worden de nodige maatregelen getroffen", verzekerde de aannemer.
Een losse wielband veroorzaakte het eerste ongeluk met de ballasttrein. Deze ontsporing zorgde voor een fikse beschadiging van een van de wissels bij Amsterdam. De inspectiedienst heeft de eigenaar van de wagon, voestalpine Railpro, opgedragen de oorzaak van het defect en andere vergelijkbare wagons te onderzoeken en hierover voor het einde van deze maand te rapporteren.
Onduidelijk is nog of het derde ongeluk bij het Amsterdamse station, waarbij op 15 augustus een reizigerstrein uit de rails liep, verband houdt met de eerdere ongevallen. De inspectiedienst heeft dat derde treinongeluk nog in onderzoek en verwacht daar half oktober meer informatie over te hebben.
Reizigersvereniging Rover noemt het "zorgelijk" dat ProRail de reparaties aan het spoor onvoldoende controleert. De Tweede Kamer stelde dit voorjaar een werkgroep in die het functioneren van de spoorbeheerder onderzoekt. Rover vindt dat dat onderzoek "opgeschaald" moet worden naar een parlementair onderzoek omdat de veiligheid op het spoor in het geding is.
(Bron)
Minder vleeswaren op de boterham

ZOETERMEER - Nederlanders hebben in de eerste helft van dit jaar minder vleeswaren op de boterham gedaan. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar kochten consumenten in 2005 2,6 procent minder worst, ham en ander broodbeleg, maakten de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) woensdag bekend.
Vooral de gekookte worst heeft flink terrein verloren. De verkoop van dit broodbeleg liep in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 9 procent terug. Rib- en speksoorten en rund- en kalfsvleeswaren bleken juist meer gewild: daarvan ging respectievelijk bijna 10 procent en 3,4 procent meer over de toonbank dan in de eerste twee kwartalen van 2004.
Nederlanders kopen hun vleeswaren steeds meer in de supermarkt in plaats van bij de slager. Deze winkels hebben inmiddels ruim 90 procent van de markt in handen, een procentpunt meer dan vorig jaar.
Die grotere rol van de winkelketens sluit aan bij de groeiende voorkeur voor voorverpakte vleeswaren: ruim 91 procent van de verkochte ham, rookvlees en cervelaat was voorverpakt. In de supermarkten wordt nog maar 2,5 procent van het broodbeleg ter plekke vers gesneden.
De dalende verkoop valt voor productschappen uiteindelijk nog mee. In het eerste kwartaal kochten Nederlanders 4 procent minder vleesbeleg. Omdat die daling na een halfjaar is beteugeld tot een minder forse krimp, spreken de PVE van een "beginnend herstel". De inkomsten voor de vleeswarenhandel liepen minder (1,6 procent) terug omdat de producten iets duurder waren dan vorig jaar.
(Bron)
Bewusteloze bejaarde gered na 16 dagen

NEW ORLEANS - Een 74-jarige man is woensdag, zestien dagen na de orkaan Katrina aan de Amerikaanse zuidkust, door bergers bewusteloos in zijn woning gevonden.
De uitgemergelde man lag op de bank. De man werd gevonden door een team dat belast is met het bergen van lijken en dat op de melding van een lijk afkwam.
Tot verbazing van de bergers ademde de man nog. Ook zijn hond bleek nog in leven. Beiden overleven het volgens medische hulpverleners die stelden dat de man geen 24 uur meer had geleefd indien een militair de bergers niet op zijn lichaam had gewezen.
(Bron)
Pillen in plaats van dotteren bij dreigend hartinfarct

AMSTERDAM - Mensen die een hartinfarct dreigen te krijgen, hoeven niet meteen gedotterd te worden of een bypass te krijgen. Medicijnen bieden ook soelaas, blijkt uit een donderdag bekendgemaakt onderzoek onder leiding van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dit kan betekenen dat een kwart van de dotterbehandelingen achterwege kan blijven.
Volgens de richtlijnen moeten patiënten met een dreigend hartinfarct, in Nederland 20.000 per jaar, binnen 48 uur een bypassoperatie ondergaan of gedotterd worden. Nadeel van dotteren is er deeltjes loskomen die voor nieuwe problemen in de kransslagaders kunnen zorgen.
Voor het AMC was dit aanleiding om eens te gaan kijken of behandeling met medicijnen net zo effectief was. Van 1200 patiënten kreeg de helft de voorgeschreven dotterbehandeling of bypass, de andere helft slikte een combinatie van bloedverdunners en cholesterolremmers. Hielp dat niet, dan werden ze na een week alsnog gedotterd. Dit overkwam de helft van de patiënten die de medicijntherapie volgden. Het uitstel bleek geen gevaar op te leveren.
In beide groepen gingen evenveel mensen dood aan hun hartproblemen, zo'n 2,5 procent. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in The New England Journal of Medicine.
(Bron)
Niets mis met 'hondenhok' Nawijn

DEN HAAG - Het onderkomen van het onafhankelijke parlementslid Nawijn, door hemzelf omschreven als 'hondenhok' en 'onderzeeër', voldoet gewoon aan de wet. Het biedt voldoende werkruimte, er komt daglicht binnen en de ramen kunnen worden geopend. Dat heeft een woordvoerster van de Arbeidsinspectie woensdag laten weten.
De inspectie heeft de werkkamer van Nawijn en zijn medewerkers in het vroegere Rijksarchief aan het Plein in Den Haag bezocht. De facilitaire dienst van de Tweede Kamer gaat nog een aanvullend onderzoek verrichten naar het klimaat in de ruimte. De ventilatie is mogelijk niet helemaal in orde, waardoor de ruimte nogal muf ruikt.
Nawijn klaagt al geruime tijd over de manier waarop hij door Kamervoorzitter Weisglas is gehuisvest toen hij eerder dit jaar uit de LPF-fractie stapte en als Groep Nawijn verder ging. Het Kamerlid sprak eind vorige maand onder meer van "huisvesting waar mensen nog niet eens begraven zouden willen worden".
De parlementariër kondigde woensdag aan dat hij zijn strijd om prettiger huisvesting voortzet. Hij betreurt het dat de Arbeidsinspectie hem als werkgever geen boete heeft opgelegd. "Dat is jammer genoeg niet gebeurd. Ik had deze zaak graag voorgelegd aan een rechter."
(Bron)

Mooie suggestieve foto erbij:

Nederland 1, 2 en 3 niet meer via de ether

DEN HAAG - Nederland 1, 2 en 3 zijn vanaf volgend jaar niet meer via de ether te bekijken. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken donderdag bevestigd. Volgende week wordt de Tweede Kamer hierover schriftelijk geïnformeerd.
In Nederland maken nog ongeveer 77.000 huishoudens gebruik van de ether om tv te kijken, met name op de camping of de boot. Op jaarbasis wordt er 11 miljoen euro bespaard als er geen analoge tv meer wordt doorgezonden. De meeste Nederlandse huishoudens kijken tv via de kabel, schotelantenne of Digitenne.
(Bron)
'Lek miljoenennota in Kamer'

DEN HAAG - De schuldige van het lekken van de miljoenennota moet in de Tweede Kamer zitten. Minister Zalm(Financiën) benadrukt dat afgelopen dinsdag alle fractievoorzitters en de voorzitter van de Kamercommissie Rijksuitgaven vertrouwelijk een exemplaar hebben gekregen. Diezelfde dag nog lekte het stuk uit naar RTL Nieuws en dagblad Metro.
Op zijn internetdagboek meldde Zalm donderdag dat uit citaten en foto's blijkt dat het uitgelekte stuk het meest recente was, inclusief een voorwoord. Een versie die op geen enkele andere plek dan het parlement is afgeleverd, ook niet op andere departementen. "De koningin, de minister-president en ik hebben hem zelfs niet."
De in de Kamer afgeleverde exemplaren waren gewaarmerkt, want ze bevatten op alle pagina's de initialen van de betreffende fractievoorzitter. Omdat zowel RTL als Metro die buiten beeld hield, ziet Zalm geen mogelijkheden te achterhalen wie de uiteindelijke 'dader' is.
De medewerkster van het ministerie van Financiën die de miljoenennota bij de Kamer afleverde, gaat volgens Zalm in ieder geval vrijuit. "Voor die persoon steek ik niet alleen mijn hand in het vuur, maar ben ik bereid de brandstapel op te gaan", meldt Zalm.
Tweede-Kamervoorzitter Weisglas toonde zich eerder deze week nog ontstemd over de suggestie vanuit Financiën dat het lek in het parlement zat. Hij beweerde dat er vele exemplaren in omloop waren.
(Bron)
Treinverkeer rond Duivendrecht weer normaal

AMSTERDAM - Het treinverkeer rond Duivendrecht, dat door de vondst van een verdacht koffertje woensdagavond gedeeltelijk stil kwam te liggen, is rond 21.00 uur weer op gang gebracht. Rond 22.00 uur reden vrijwel alle treinen op de route Amsterdam-Utrecht weer normaal. Het koffertje bleek niet gevaarlijk en is door de politie meegenomen, meldt een woordvoerder van ProRail.
Een intercitytrein die op weg was van Haarlem naar Heerlen werd omstreeks 20.15 uur op station Duivendrecht stop gezet omdat zich in de trein een verdachte koffer bevond. De trein werd ontruimd. Een 'bomverkenner' van de politie heeft de situatie onderzocht. Tussen Amsterdam en Utrecht reden tussen 20.00 en 21.00 uur minder treinen.
(Bron)
Consumenten betalen steeds slechter

DEN HAAG - De malaise in de economie zorgt ervoor dat consumenten hun rekeningen steeds slechter betalen. In drie jaar tijd zag incassobureau Intrum Justitia het aantal vorderingen verdubbelen. Dit jaar gaat het alleen al bij deze onderneming om twee miljoen zaken. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van het incassobureau.
De grootste groep wanbetalers ligt in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 35 jaar. Van alle vorderingen valt 30 procent (ongeveer 600.000) in deze groep terwijl slechts 15 procent van de Nederlanders in die leeftijdscategorie valt.
Volgens het bureau heeft dat te maken met het krijgen van kinderen. De moeder kiest er vaak voor minder te werken. Het gezin krijgt te maken met nieuwe, hoge kosten. Het uitgavenpatroon past het niet direct aan.
Mensen van 45 jaar en ouder hebben steeds meer moeite om de kosten van zorg te betalen. Het gaat dan om ziekenfondspremies en rekeningen van ziekenhuis en huisarts. Intrum Justitia noemt dit een zorgwekkende trend.
Directeur M. van Es verwacht na de invoering van het nieuwe zorgstelsel het ergst: "Deze kostenpost stijgt voor veel mensen na de invoering van het nieuwe stelsel volgend jaar. Beleidsveranderingen leiden vaker tot betalingsproblemen bij consumenten."
Ook woonlasten laten consumenten vaker liggen. Mensen ouder dan 65 jaar zijn anderhalf keer zo vaak te laat met het betalen van de huur dan in 2003. Consumenten zijn ook vaak te laat met het betalen van de energienota.
Opvallend noemt Intrum Justitia de stijging van het aantal niet betaalde rekeningen voor financiële diensten. Consumenten sluiten steeds meer leningen af, maar kunnen de rente en aflossing vaak niet op tijd betalen. Het aantal mensen tussen de 55 en 65 jaar dat hiermee in de problemen kwam, nam in 2005 met de helft toe. Onder 65-plussers was zelfs sprake van een verdubbeling.
Het bureau zag ook een pluspuntje. De gemiddelde vordering is met 18 euro naar beneden gegaan, van 480 euro in 2004 naar 462 euro in 2005.
(Bron)
Politie arresteert 'koekjesmonster'

PRAAG - De Tsjechische politie heeft een 'koekjesmonster' gearresteerd, een vrouw die in vier jaar 280 ton kaaskoekjes heeft gestolen in de fabriek waar ze werkte.
De 51-jarige vrouw en een 41-jarige medeverdachte verkochten de koekjes vervolgens door. Hiermee heeft ze naar schatting 500.000 euro verdiend. De vrouw, die al vijftien jaar in de zaak werkte, genoot het volste vertrouwen van haar werkgever.
(Bron)
Claudia Melchers vrijgelaten

AMSTERDAM - De ontvoerde Claudia Melchers is woensdagnacht vrijgelaten door haar ontvoerders. De 37-jarige miljonairsdochter is ongedeerd. Dat heeft de politie en justitie donderdagmiddag bevestigd. Tijdens een persconferentie zei Willem Woelders, chef recherche Amsterdam, dat de gijzelplek vermoedelijk in het oosten van het land ligt.
Dit denkt de politie, omdat Melchers zei dat de ontvoerders een accent hebben dat in 'het oosten van het land' voorkomt. Bovendien hoorde Melchers Duitse stemmen op een radio.
Maandagavond werd Melchers, door de daders, gebeld om een afspraak te maken voor haar bedrijf. De daders kwamen vervolgens haar woning binnen. Melchers was daar samen met haar kinderen en een kennis. De ontvoerders bedreigden haar met vuurwapens en bonden haar en de kennis vast aan een stoel. In de woning lieten de criminelen een claimbrief achter. In die brief stelden zij een eis van 300 kilogram cocaïne.
Vervolgens werd Melchers in een plastic kist verstopt en vermoedelijk in een bestelbusje vervoerd naar de woning. In de woning werd zij op de eerste verdieping gevangen gehouden. De woning stond in een rustige omgeving. De plek van de woning is echter onbekend.
Woensdagavond werd Melchers naar Arnhem gebracht en vrijgelaten. Zij is toen naar het station gerend en in een taxi gestapt. De taxi heeft haar naar de politie overgebracht. Daar heeft zij weer contact met haar familie gehad en een verklaring voor de politie afgelegd.
Na onderzoek van een arts is zij gezond verklaard. Wel heeft Melchers striemen aan haar polsen. Opvallend is dat de politie niet weet waarom Melchers is vrijgelaten. De politie weet niet of aan de eis van de brief voldaan is.
Op internet zou volgens De Telegraaf een e-mail circuleren waarin een dergelijke ontvoering werd aangekondigd. In de mail wordt gesproken over de ontvoering van iemand uit de Amsterdamse beleggingswereld. Het OM onderzoekt de e-mail.
Claudia Melchers, dochter van steenrijke industrieel Hans Melchers, werd maandagavond ontvoerd uit haar huis in Amsterdam-Zuid. Gewapende mannen zouden de vrouw rond 22.30 uur uit haar woning aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam-Zuid hebben meegenomen. Ze probeerde die avond tevergeefs haar man en een vriend te bellen, nadat ze enkele dreigtelefoontjes had ontvangen.
Buurtbewoners van Melchers hebben opgelucht gereageerd op het bericht dat zij is bevrijd. "Ik ben heel erg blij dat het is afgelopen en dat ze weer terug kan naar haar familie", aldus een overbuurvrouw donderdag. "Het heeft me de afgelopen dagen flink beziggehouden." Een andere buurvrouw zegt Claudia vrij goed te kennen.
"Voortreffelijk", reageert ze als ze hoort dat ze vrij is. "Ze is heel aardig. Ik ben blij dat ze weer terug is." Ze verwacht niet dat Claudia met haar partner en twee kinderen weer in de straat komt wonen. "Ik denk dat ze doodsbang is en ergens anders gaat wonen."
Buurtbewoonster S. Menco kan het nog niet bevatten dat zoiets bij haar om de hoek is gebeurd. "Wat bezielt die mensen toch, de brutaliteit om een huis binnen te dringen en er iemand uit te halen. In wat voor tijd leven we in hemelsnaam? Hier word ik opstandig van."
Een buurvrouw uit de straat gaat later op de dag een bloemetje brengen naar het huis van Melchers. "Toen ze een paar jaar geleden in de straat kwam wonen, heb ik ook een bloemetje gebracht." Ze kende Claudia niet heel goed, zegt ze. "Maar we zwaaiden wel altijd naar elkaar."
Het huis van Melchers oogt verlaten. De gordijnen zijn dicht en het huis ziet er nog hetzelfde uit na een uitgebreid onderzoek van de politie. De deur is donderdagochtend niet open geweest. In de straat wemelt het van de cameraploegen en journalisten.
(Bron)
Kranten in geweer tegen malafide seksbedrijven

DEN HAAG - Kranten gaan seksbedrijven vragen om bij advertenties hun vergunningnummer te vermelden. Klanten kunnen zo zien welke bedrijven bonafide zijn. Dat hebben de dagbladen, verenigd in de Nederlandse Dagbladpers, en het ministerie van Justitie donderdag met elkaar afgesproken.
Klanten lopen bij een bedrijf met een vergunning minder risico te maken te krijgen met slachtoffers van mensenhandel of met minderjarigen. Vooral in de escortbranche komen nog vaak misstanden voor. Op de advertentiepagina's plaatsen de kranten een tekst waarin ze de lezers attenderen op de vergunningnummers.
Aan adverteerders die geen vergunning hoeven te hebben, vragen de kranten om hun BTW-nummer in hun advertenties te zetten. Daardoor zijn de bedrijven achter de telefoonnumers gemakkelijker te achterhalen.
Het ging de dagbladen te ver om vermeldingen van de vergunningnummers verplicht te stellen. "Maar we gaan er wel op aandringen", zegt T. Nauta, secretaris van de Nederlandse Dagbladpers. De sector gaat ervan uit een deel van de adverteerders als klant te verliezen als kranten om de nummers gaan vragen.
(Bron)

woensdag, september 14, 2005

Nutreco-zalmen ontsnapt na storm

AMERSFOORT - Naar schatting 300.000 zalmen hebben mogen proeven van de vrijheid nadat in Noorwegen door een storm een zalmkwekerij werd beschadigd. De vissen, eigendom van voedingsbedrijf Nutreco, wisten te ontsnappen door de hoge golven na de storm.
Een woordvoerder van Nutreco zei woensdag dat veel zalmen het avontuur niet zullen overleven. "De vissers in de omgeving zijn direct aan het werk gegaan", aldus een woordvoerder van de onderneming. "Zij waren erg enthousiast over de ontsnapping."
Verder denkt het bedrijf dat veel van de dieren op andere wijze omkomen. Er is een kans dat de zalmen die het wel overleven zich kruisen met wilde zalm. De nakomelingen van de dieren zijn dan zwakker dan de wilde dieren.
"Het is natuurlijk de bedoeling dat de kweekzalm bij ons op het bord terecht komt en niet in het wild", aldus de woordvoerder. "We vinden het dan ook heel vervelend, maar aan sommige zaken kunnen we niets doen."
De financiële schade is volgens Nutreco niet al te groot. "We zijn verzekerd voor dit soort gebeurtenissen. De verzekeringsmaatschappij zal wel uitbetalen."
(Bron)
Geen aparte CAO voor buitenlandse uitzendkrachten

DEN HAAG - Uitzendbureau VIA (Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars) mag geen eigen CAO hanteren. Minister De Kneus (Sociale Zaken) heeft een verzoek van de VIA afgewezen en de CAO die in mei dit jaar is afgesloten bindend verklaard voor alle uitzendbureaus, zo maakte zijn ministerie dinsdag bekend.
De Kneus wees het verzoek van de VIA af omdat deze een CAO had gemaakt die onderscheid maakt op grond van nationaliteit en dat is in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling. Bovendien bevat de VIA-CAO enkele bepalingen over ziekteverzuim die in strijd zijn met Europese regelgeving.
De VIA, waarvan de leden vooral Poolse uitzendkrachten in dienst hebben, sloot in april een eigen CAO af voor haar leden. De arbeidsvoorwaarden in deze overeenkomst zijn uitsluitend gericht op buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland verblijven.
De FNV en de branchevereniging voor uitzendbureaus ABU zijn blij met het besluit van de minister.
(Bron)
Verzet groeit tegen dure Betuweroute

DEN HAAG - Steeds meer railgoederenvervoerders verzetten zich tegen de hoge kosten die de Betuweroute meebrengt. ACTS, ERS en Rail4Chem dreigen de spoorlijn na opening in 2007 links te laten liggen, zeiden ze woensdag. De grootste railvervoerder van Nederland, Railion, liet eerder dit jaar al weten bezwaren te hebben tegen de dure Betuweroute.
ACTS, ERS en Rail4Chem, die samen goed zijn voor 80 procent van het containervervoer over het spoor, hebben een bureau onderzoek laten doen naar de Betuweroute. Daarin staat dat de bedrijven zich door het gebruik van de nieuwe spoorlijn geconfronteerd zien met flink hogere kosten.
De belasting voor het gebruik van de spoorlijn kan in 2007 tussen de 50 en 250 procent oplopen, aldus het onderzoek. Voor de jaren daarna worden ook flinke prijsstijgingen voorzien.
De nieuwe beveiligings- en elektriciteitssystemen van de Betuweroute zorgen bovendien voor hogere kosten. Onder meer de locomotieven moeten worden aangepast. Het onderzoek stelt dat de Betuweroute daardoor mogelijk niet kan concurreren met het vervoer over de weg of het water. Railion waarschuwde daar onlangs ook voor.
(Bron)
Nederland krijgt oranje brievenbussen

HOOFDDORP - TPG Post heet vanaf 15 mei 2006 officieel TNT Post. Volgend jaar gaat de postdivisie van TNT geleidelijk al zijn rode brievenbussen, kleding, bedrijfsmiddelen en andere zaken in de nieuwe oranje huisstijl veranderen.
De omvorming zal drie jaar in beslag nemen en moet grotendeels in januari 2009 zijn afgerond. "Door het geleidelijk te doen, beperken we de kosten en krijgen onze klanten en medewerkers tijd om te wennen", aldus Harry Koorstra directeur TPG Post.
Vanaf januari 2006 plaatst de postbezorger jaarlijks 4500 oranje brievenbussen. In geheel Nederland staan een kleine 21.000 brievenbussen van TPG. Daarvan hebben er 5300 een nieuw model. Deze brievenbussen, die TPG twee jaar geleden heeft geïntroduceerd, worden als laatste, in 2009 en 2010, vervangen. Zij krijgen volgend jaar alleen een nieuwe rode klep met het TNT Post Logo.
TPG heeft in april zijn naam veranderd in TNT. Onder die naam is het bedrijf vooral buiten Nederland bekend. Toen werd al oranje tot huiskleur gebombardeerd maar bleef onduidelijk of en per wanneer dat ook voor bijvoorbeeld de brievenbussen zou gaan gelden.
De postbodes gaan volgend jaar lopen in oranje-zwarte jacks en krijgen petten die ook iets oranjes zullen hebben. Hun fietstassen worden op vervangingsbasis, dat wil zeggen binnen 8 à 12 jaar, oranje gekleurd. Datzelfde geldt voor de voertuigen. Rode auto's krijgen een sticker met het oranje TNT Post logo. Een deel van de opleggers van de transportafdeling blijf tot 2010 rood. Het groen van het hoofdkantoor van TPG Post aan de Prinses Beatrixlaan in Den Haag blijft maar de naamsaanduiding bovenaan de gevel verandert.
"Hoe het er precies uit komt te zien, blijft nog een verrassing", aldus een woordvoerster Vanaf volgend jaar worden ook de postkantoren en servicepunten aangepast.
(Bron)
Buitenlandse arbeiders beginnen rechtszaak tegen Wal-Mart

LOS ANGELES - De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart is door een groep buitenlandse werknemers aangeklaagd omdat de toeleveranciers van het bedrijf de rechten van hun werknemers zouden schenden. De arbeiders vinden dat Wal-Mart onvoldoende doet om zijn toeleveranciers te verplichten zich aan de arbeidswetten te houden.
Als Wal-Mart aansprakelijk wordt gesteld, kan dat het concern honderden miljoenen dollars kosten. Dat maakte de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag bekend.
De zogenoemde class action-rechtszaak werd aangespannen door een belangenvereniging namens vijftien arbeiders uit China, Bangladesh, Swaziland, Nicaragua en Indonesië. Zij zijn van mening dat ze onder het wettelijke minimumloon moeten werken, gedwongen worden om overuren te draaien en in sommige gevallen worden mishandeld door hun werkgever. Als de rechter de zaak in behandeling neemt, kan de gezamenlijke rechtszaak tot wel een half miljoen werknemers vertegenwoordigen.
Naast de buitenlandse werknemers doen ook vier Amerikanen met de zaak mee. De werknemers van enkele groentehandels in Californië vinden dat hun lonen en vergoedingen zijn gedaald als gevolg van kostenbesparingen door Wal-Mart en de intrede van het concern op de Zuid-Californische markt. De vier zijn lid van een vakbond die ook de 1,2 miljoen Amerikaanse werknemers van Wal-Mart probeert te organiseren.
Wal-Mart, de grootste detailhandelsketen ter wereld, is de laatste tijd vaker in opspraak gekomen. Er lopen een aantal gezamenlijke rechtszaken waarin Wal-Mart wordt beschuldigd van discriminatie van zwarte vrachtwagenchauffeurs en vrouwelijke winkelmedewerkers. Zij zouden onder meer te weinig betaald krijgen en niet in aanmerking komen voor promotie en training.
(Bron)
Top Verenigde Naties begonnen

NEW YORK - Meer dan 170 staatshoofden en regeringsleiders zijn in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York begonnen aan de grootste topconferentie uit de zestigjarige geschiedenis van de volkerenorganisatie.
De vergadering werd officieel geopend door de Zweedse premier Persson, die de driedaagse top leidt.
De Amerikaanse president Bush hield een openingsspeech, waarin hij alle landen bedankte voor de hulp die zij hebben aangeboden na orkaan Katrina. Volgens Bush hebben zich in totaal 115 gemeld met hulp. Hij sprak van een ongekend internationaal medeleven dat vergelijkbaar is met dat na de zeebeving in Azië in december 2004.
(Bron)
New Orleans is blut

NEW ORLEANS - De stad New Orleans is blut en dus is er geen geld om haar personeel te betalen. Dat maakte de burgemeester van de metropool in Louisiana dinsdagavond laat bekend, meldden Amerikaanse media. "De stad is bankroet. We hebben de laatste loonbetaling gedaan met de laatste contanten die we hadden", aldus Ray Nagin tijdens een vergadering met afgevaardigden uit de regio New Orleans.
De stad onderhandelt met banken en andere geldschieters om ieder geval de salarissen tot het eind van het jaar te kunnen betalen. "Technisch gesproken zitten we zonder geld maar we zullen het personeel hoe dan ook tot het eind van het jaar betalen." De inkomstenstroom van de stad is opgedroogd omdat de inwoners en bedrijven over het hele land zijn uitgewaaierd nadat de verwoestende orkaan Katrina was overgetrokken.
(Bron)

"Uitgewaaierd"?
Tippelzone Keileweg gesloten

ROTTERDAM - De tippelzone aan de Keileweg is dinsdagavond omstreeks 23.40 uur gesloten door beveiligingmedewerkers. De zone werd eerder gesloten dan gepland. Een woordvoerder van de gemeente zei dat "de zone om middernacht geheel verlaten moet zijn".
De gemeente gaat de zone afbreken om een einde te maken aan de 'mensonterende situatie'. De tippelzone veroorzaakte veel overlast voor buurtbewoners.
Op de laatste avond lieten de prostituees het afweten. Slecht enkele dames boden hun diensten aan op en rond de tippelzone. Ook de meeste klanten bleven weg bij het 'openlucht bordeel'.
(Bron)

Stel nou dat die meiden allemaal wat anders gaan doen - daar geloof ik niet in, maar for argument's sake. Wat gaan die kerels dan doen?
Kinderen te dik omdat ze bijna niet bewegen

DEN HAAG - Bijna een op de drie kinderen (31 procent) die in stadsvernieuwingswijken wonen, is te dik. Bijna een op de tien (9 procent) heeft ernstig overgewicht. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde. Toch eten ze niet meer dan nodig. Het komt omdat ze te weinig bewegen.
Circa 3 procent voldoet aan de norm voor gezond bewegen, die een uur matig bewegen (wandelen) per dag voorschrijft. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat ongeveer 80 procent van alle basisschoolleerlingen aan de norm voldoet.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de samenhang tussen beweging en de omgeving waarin kinderen wonen dat TNO Kwaliteit van Leven heeft uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Volkshuisvesting. Volgens dit onderzoek bewegen kinderen in stadswijken met meer sportvelden, woonerven, autoluwe zones, groen en water in de wijk meer dan kinderen die in een stadswijk met veel hondenpoep en druk verkeer wonen.
Het onderzoek is van oktober 2004 tot en met januari 2005 verricht onder 1228 kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud uit vijf stadsvernieuwingswijken en vijf controlewijken in Vlaardingen, Schiedam, Haarlem, Rotterdam, Amersfoort en Hengelo.
De kinderen hielden zelf een beweegdagboekje bij en hielden bij wat ze aten. Ter controle kregen 61 kinderen ook een soort geavanceerde stappenteller die ook bij hield of ze hard of gewoon liepen, vertelt onderzoekster dr.ir. I. Bakker van TNO. Uit die controle bleek dat de dagboekjes vrij eerlijk werden ingevuld. Volgens de beweegmeters voldeed 9 procent van de jongens en geen van de meisjes aan de norm voor gezond bewegen, die minimaal 60 minuten matig intensief bewegen (wandelen) voorschrijft.
Volgens de zelf ingevulde boekjes beweegt bijna de helft van de kinderen helemaal niet. Slechts 4 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes voldoet aan de norm voor gezond bewegen. Volgens dr. Bakker is het belangrijk om kinderen te stimuleren om meer te bewegen. Voorwaarde is wel dat de omgeving dit mogelijk maakt. "De kinderen moeten lekker buiten spelen."
Of herinrichting van de wijken helpt, moet onderzoek uitwijzen. TNO zal hetzelfde onderzoek nog eens verrichten als de vijf stadsvernieuwingswijken opgeknapt zijn.
(Bron)
'Financiële problemen voor thuiszorginstellingen'

BUNNIK - Veel instellingen voor thuiszorg hebben in 2004 met verlies gedraaid. Bovendien staat het gros van de instellingen er financieel gezien slecht voor. Dat blijkt uit een onderzoek dat Z-org, de voormalige Vereniging voor Thuiszorg, woensdag heeft gepresenteerd.
De organisatie kijkt met zorg naar de toekomst. De overheid heeft de afgelopen jaren bezuinigd op thuiszorg. Daarbij broedt de politiek op een andere opzet van de zorg aan huis voor zieken en ouderen. Zo wil het ministerie van Volksgezondheid dat er meer onderlinge concurrentie komt.
Volgens de koepelorganisatie moeten instellingen de kans krijgen zich voor te bereiden op de toekomst, bijvoorbeeld door financiële reserves op te bouwen. Directeur A. Koster doet een oproep aan de rijksoverheid en zorgverzekeraars om hier rekening mee te houden.
(Bron)
ANWB: Chinese terreinauto levensgevaarlijk

AMSTERDAM - De bestuurder van de nieuwe Chinese terreinauto Jiangling Landwind zal een frontale botsing met een snelheid van 64 km per uur niet overleven. Dat valt af te leiden uit een serie crashtests, die de ANWB samen met Europese zusterclubs heeft laten uitvoeren.
De resultaten zijn volgens de ANWB zo slecht dat deze auto niet op de Europese markt moet worden toegelaten. De Landwind is de eerste Chinese SUV die binnenkort in Nederland te koop is.
"In de meer dan 20 jaar dat de ANWB over crashtest publiceert heeft nog nooit een auto zo slecht gescoord als deze. Bij de frontale botsing wordt het compartiment van de bestuurder totaal samengedrukt. Na de botsing zit de testdummy volledig klem tussen dashboard, stuurwiel en autostoel. Het stuurwiel schiet via het hoofd van de bestuurder tegen het dak."
"Bij de zijdelingse botsing, die voor een SUV gemakkelijk te verwerken moet zijn, ontstaan zeer ernstige verwondingen aan het hoofd van de bestuurder. Het hoofd van de bestuurder slaat zo hard tegen de dakstijl dat de gevolgen van de klap dodelijk zijn."
De ANWB heeft tevens video's van de crash op het internet gezet.
De ANWB vindt dat een zo onveilige en vervuilende auto niet in aanmerking zou mogen komen voor een Europese typegoedkeuring. "In de Europese Unie worden veel inspanningen gepleegd om de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu in stand te houden. Een nieuw autotype toelaten met een technisch niveau van meer dan 30 jaar geleden doorkruist die inspanningen."
De bond ziet daarbij ook een hiaat in de Europese regelgeving. "Personenauto's met een maximale toelaatbare massa van meer dan 2500 kg ? bij de Landwind is dat 2510 kg - zijn ontheven van een aantal toelatingseisen."
Ook in de rijtests is het oordeel slecht: zeer duidelijke slingerneigingen, gevoelloze besturing, lange remweg, met 11,6 liter super per 100 km een hoog verbruik en een slordige afwerking.
De fabrikant van de Landwind, Jiangling Motors, hangt bovendien een rechtszaak boven het hoofd. General Motors zegt dat de Landwind verdacht veel op de Opel Frontera lijkt. De Chinese fabrikant zegt echter niks van de Opel Frontera te hebben overgenomen. GM onderzoekt momenteel of een rechtszaak haalbaar is.
(Bron)
Ipod-generatie wordt doof

AMSTERDAM - Wetenschappers vrezen dat de groeiende populariteit van mp3-spelers en andere audio-apparaten, inclusief mobiele telefoons, een grote bijdrage levert aan de toenemende doofheid bij jongeren. "Ze gebruiken deze apparaten vandaag de dag steeds intensiever," zo zegt Robert Novak van de Purdue Universiteit tegen Wired News.
"Ze hebben de hele dag die doppen in. Dat is andere koek dan wanneer je alleen een mp3-speler tijdens het joggen aan hebt staan. We zien steeds vaker jonge mensen met 'oude oren'. Deze trend is alleen maar aan het stijgen sinds de introductie van de walkman, een paar decennia geleden."
Specialisten zien ook steeds meer mensen van in de dertig en veertig, dit zijn walkmangebruikers van het eerste uur, met tinnitus. Men hoort geluiden die er niet zijn, zoals oorsuizingen, fluiten of een bel. In Nederland heeft zo'n 10 procent van de mensen last van oorsuizingen. Sommige mensen ondervinden zoveel hinder van de kwaal, dat een normaal leven verstoord wordt.
"Het kan zijn dat we nu alleen het topje van de ijsberg zien," aldus John Oghalai van een kinderziekenhuis in Texas. "Ik zal niet verrast zijn als we hier steeds meer van horen."
Wetenschappers raden aan om de oren af en toe rust te geven.
(Bron)

"Nee mam, ik kan nu even niet luisteren want mijn oren hebben even rust."
Ophelia bereikt opnieuw orkaankracht

SALVO - De tropische cycloon Ophelia heeft woensdag weer orkaankracht bereikt en stevent af op de kust van North Carolina, die zij naar verwachting woensdagavond zal bereiken. Duizenden mensen op een eilandengroep voor de kust van de Amerikaanse staat hebben hun woningen verlaten.
Ophelia voert al dagenlang een grillige koers langs de Amerikaanse oostkust. Ook de kracht van de tropische depressie varieert van uur tot uur. Momenteel liggen de windsnelheden rond het oog rond de 120 kilometer per uur. Ophelia is daarmee een orkaan in de laagste categorie op de schaal van Saffir-Simpson.
De autoriteiten vrezen vooral de enorme hoeveelheid regen die Ophelia kan veroorzaken. Omdat de storm zich slechts langzaam voortbeweegt, kan op sommige plaatsen meer dan 25 centimeter water vallen. Ook wordt een stormvloed van 2,5 meter boven het normale zeeniveau verwacht.
Voor een gebied met een lengte van bijna 500 kilometer langs de kusten van North Carolina en South Carolina is een orkaanwaarschuwing van kracht. Scholen, havens, veerdiensten en bruggen zijn gesloten. Op de Outer Banks, een eilandengroep die bij North Carolina hoort, moeten 20.000 mensen verplicht worden geëvacueerd.
De federale regering, zwaar onder vuur vanwege de falende hulpverlening na de orkaan Katrina die de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama geselde, heeft uit voorzorg een admiraal van de kustwacht naar het bedreigde gebied gestuurd. Hij moet de evacuaties en eventueel de eerste noodhulp coördineren.
(Bron)
Terreur-verdachte met zelfgemaakte bom opgepakt

ROTTERDAM - De marechaussee heeft op het militaire oefenterrein de Oirschotse Heide een 29-jarige man uit Oss aangehouden, omdat hij zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan terroristische activiteiten. Bij de doorzoeking van zijn woning in Oss trof de marechaussee een zelfgemaakte bom aan die een dodelijke uitwerking kon hebben, meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.
De verdachte wekte vorige week dinsdag op het verboden terrein de achterdocht bij een sergeant van een landmachteenheid die aan het oefenen was. Daarop werd de man gearresteerd.
In de woning van de 29-jarige man vond de marechaussee een grote hoeveelheid militaire goederen, waaronder een munitiekist met 45 oefengranaten, twee rookgranaten en nog een ander, zwaarder type oefengranaat. Op het balkon lag een geïmproviseerde bom die de verdachte volgens het OM met behulp van een tweede oefengranaat van het zwaardere type had gemaakt.
"Het Explosieven Opruimings Commando (ECD) omschreef het explosief na demontage als een zelfgemaakte fragmentatiebom, waarvan de ontploffing dodelijk kon zijn", laat het landelijk parket weten. "De oefengranaat was met een hoeveelheid spijkers in een grijze PVC pijp gestopt en kon elektrisch met een batterij tot ontploffing worden gebracht." Volgens het landelijk parket heeft de man na zijn aanhouding verklaard dat hij de explosieven deze zomer bij oefenende legereenheden op de Oirschotse Heide had gestolen.
De rechter-commissaris heeft de 29-jarige man uit Oss vrijdag voor veertien dagen in bewaring gesteld vanwege de diefstal van militaire goederen en het bezit van explosieven, beide met een terroristisch oogmerk.
(Bron)
Vader Maikel vindt excuses niet voldoende

DEN HAAG - De vader van Maikel, het vriendje van Nienke Kleiss, vindt de excuses van de baas van het Openbaar Ministerie, Brouwer, en minister Donner van Justitie niet genoeg. Zijn zoon werd destijds niet geloofd en is op een harde wijze verhoord terwijl hij getuige was en bovendien nog maar 11 jaar.
De vader overweegt gerechtelijke stappen om te bereiken dat de verantwoordelijken voor het politieverhoor worden ontslagen. Hij zei dat dinsdag in de tv-rubriek Netwerk.
Zo is bij het naspelen van de gebeurtenis een rechercheur bovenop Maikel gaan zitten met zijn handen om zijn keel. Hij wijst erop dat zijn zoon onder druk is gezet om iets anders te verklaren. "Maar Maikel heeft volgehouden", aldus de vader.
Ook in de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de manier van verhoren van het kind, dat de gebeurtenis wist te overleven. Daardoor is hij opnieuw slachtoffer geworden en dat is onverdraaglijk, vindt Kamerlid Vos van GroenLinks. "Dit is het meest schrijnende aan de zaak", zei CDA'er Van Haersma Buma, die zei dat hij kippenvel kreeg toen hij erover las in het rapport. Ook Donner zelf gaf al aan dat de verhoren op een harde wijze gebeurden.
De Tweede Kamer wil meer uitleg over de gang van zaken omtrent de Schiedamse parkmoord. De fracties konden tot dinsdagavond aanvullende vragen stellen die Donner woensdag beantwoord moet hebben. Donderdag volgt een spoeddebat.
(Bron)
Rampenbestrijding nog niet op orde

DEN HAAG - Nederland is nog niet in alle opzichten klaar voor grootschalige rampen. Dat bleek woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. De professionaliteit van de hulpverleners is volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken redelijk op orde.
Maar aan de onderliggende structuur schort volgens hem nog het een en ander. Als zich bijvoorbeeld een zeer omvangrijke ramp voordoet waarbij tweehonderd zwaargewonden vallen, kunnen er te weinig ziekenhuisbedden zijn, zei Remkes. Hij benadrukte echter dat dat afhankelijk is van de aard van de ramp en de regio waar en het tijdstip waarop het incident plaatsvindt.
De bewindsman wil graag een discussie met betrokkenen en de Kamer over de vraag op welke omvang van een ramp de capaciteit in ziekenhuizen moet worden ingericht. Een ramp zoals de recente bomaanslagen in Londen kan Nederland hebben, stelde Remkes na afloop van het debat over de terreuroefening Bonfire van begin april in en rond de Amsterdam ArenA.
Maar volgens PvdA-Kamerlid Van Heteren toont de evaluatie daarvan aan dat ons land nog niet klaar is voor grote rampen. CDA'er Van Bochove en LPF'er Eerdmans kwamen tot dezelfde conclusie. Ook VVD-Kamerlid Van Schijndel constateerde dat Nederland de crisisbeheersing nog niet onder de knie heeft en dat die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat.
Remkes, die stelde "in een aantal opzichten" er wel klaar voor te zijn, kondigde eind juni maatregelen aan om de rampenbestrijding te verbeteren. Zo moet het Nationaal Coördinatiecentrum, dat tijdens de oefening steken liet vallen, begin volgend jaar goed functioneren. Een Nederlandse delegatie gaat bovendien binnenkort naar Groot-Brittannië om lessen te trekken uit de manier waarop de Britse regering op de terreuraanslagen heeft gereageerd.
Ook vindt Remkes dat de landelijke en lokale overheden de komende tijd veelvuldig en geregeld terreur- en rampenoefeningen moeten houden. Behalve Amsterdam gaan ook Rotterdam, Utrecht en Den Haag een oefenprogramma opstellen. Een keer in de twee jaar komt er een grootschalige oefening zoals Bonfire.
Geld om al die oefeningen te bekostigen, hoeft wat Remkes betreft geen direct probleem te zijn.
(Bron)
Baby ernstig gewond na val uit raam

UTRECHT - Een meisje (1) is woensdagochtend ernstig gewond geraakt na een val uit een raam op tien meter hoogte. Het kind speelde in een vertrek op de tweede etage van een gebouw aan de Alexander de Grotelaan in Utrecht.
Ze wist een raam te openen en naar buiten te klimmen. Haar moeder was op dat moment in een andere kamer. De baby ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
(Bron)
Oud nieuws

Lezers van de editie Helderse Courant van het Noordhollands Dagblad vonden woensdag een wel erg vreemde krant op hun deurmat. De voorpagina was niet die van 14 september maar die van 2 juli. Volgens adjunct- hoofdredacteur de Vries is ergens in het technische proces iets misgegaan. "Wij snappen zelf ook niet hoe dit heeft kunnen gebeuren en zoeken het op dit moment uit. We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt." In totaal zijn tussen de 13.000 en 15.000 exemplaren verkeerd gedrukt.
(Bron)

dinsdag, september 13, 2005

KPN verhoogt ADSL-snelheid

AMSTERDAM - Telecomaanbieder KPN heeft aangekondigd de snelheden van zijn ADSL-abonnementen te verhogen. In veel gevallen gaat het om een verdubbeling van de downloadsnelheid. De prijs blijft gelijk.
De snelheden worden nog voor het einde van het jaar doorgevoerd. De snelheden zijn echter afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de telefoonlijn, de afstand tot de centrale en de gebruikte apparatuur.
De veranderingen op een rij:

Slim 288/128 naar 375/128
Go 800/256 naar 1,5Mb/256
Lite 1,6Mb/512 naar 3Mb/512
Basic 3,2Mb/768 naar 6Mb/768
Extra 8Mb/1024 naar 12Mb/1024

Via de website adslcentrale.nl kunnen gebruikers de veranderingen per ADSL-centrale in de gaten houden.
(Bron)
'Eerder seksuele voorlichting op school'

AMSTERDAM - Jongeren moeten op jongere leeftijd seksuele voorlichting krijgen op school. Dat is een van de conclusies die Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep dinsdag trokken uit een groot onderzoek naar het seksueel gedrag van jongeren tussen 12 en 25 jaar. Eerder bleek dat schoolgaande jongeren seksueel actiever zijn geworden.
De school blijkt de belangrijkste en meest gewaardeerde informatiebron over seksualiteit. Meer dan 90 procent van de jongens en meisjes heeft op school minstens enige informatie over seks gehad. En hoewel seksueel het meest actief blijken laagopgeleide jongeren blijken nog lang niet alles te weten over HIV, aids en voortplanting. Het onderzoek toont aan dat ook een belangrijke bijdrage (affectie, steun en hulp) is weggelegd voor de ouders.
Van de 12- tot 14-jarigen heeft 7 procent ervaring met geslachtsgemeenschap. Op deze leeftijd beschermen ze zich minder goed tegen ziektes en zwangerschap. Bovendien blijkt dat jongeren die bij de eerste keer een condoom gebruiken, geneigd zijn dat later ook te doen.
De onderzoekers stellen dat het over het algemeen goed is gesteld met de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren. Het gebruik van condooms en anticonceptiemiddelen is toegenomen.
Specifieke groepen vragen om aandacht, staat in het onderzoek 'Seks onder je 25e'. Marokkaanse jongens bijvoorbeeld hebben vaker dan ander jongens wel eens iemand gedwongen tot seks. Ongewenste zwangerschappen komen relatief meer voor bij Surinaamse, Antilliaanse en laagopgeleide meisjes.
Van de meisjes is 18 procent wel eens gedwongen iets te doen of toe te staan tijdens de seks. Een kwart van hen komt regelmatig niet klaar tijdens het vrijen, tegenover een veel kleinere minderheid van de jongens (1 op 25).
Streng-christelijke jeugd doet minder aan seks, maar onderneemt ook minder om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Homoseksualiteit blijkt onder de hele groep jongeren nog verre van geaccepteerd. Meer dan de helft van de jongens noemt homoseksualiteit "vies".
(Bron)
Problemen met begrensde scootmobielen

DEVENTER - Gebruikers van scootmobielen van de gemeente Deventer komen in de problemen omdat het vermogen van de voertuigen wordt begrensd. Dat heeft de Landelijke Scootmobielclub dinsdag gezegd. Volgens de club komen de scootmobielen niet meer over bruggetjes en komen ze vast te zitten omdat ze niet meer tegen hellingen van fietstunnels op komen.
De gemeente, die de voertuigen in bruikleen geeft, denkt dat ze door de begrenzing langer meegaan, aldus de voorzitter van de scootmobielclub. Fractievoorzitter C. Verhaar van GroenLinks in de Deventer gemeenteraad eist dat de maatregel wordt teruggedraaid. "We krijgen telefoontjes van verontruste gebruikers. Zo kon er één een vierbaansweg amper oversteken met zijn aangepaste wagen."
Volgens Verhaar wordt het vermogen van de karretjes tijdens een reguliere onderhoudsbeurt teruggedraaid. Ook wordt daarmee de maximumsnelheid verlaagd van 15 naar 10 kilometer per uur. "Voor iemand die alleen rondjes rijdt in een verzorgingstehuis is dat geen probleem, maar voor bijvoorbeeld een 25-jarige met een rijk sociaal leven wel."
G. Bosman, voorzitter van de Landelijke Scootmobielclub, is inmiddels in gesprek met de gemeente. "Het aanpassen van het vermogen levert volgens de leverancier niets op. Bovendien worden mensen die niet langer door een fietstunnel kunnen, begrensd in hun mogelijkheden." In Deventer rijden zeshonderd mensen met een scootmobiel. De gemeente wilde dinsdag niet reageren.
(Bron)
Onderzoek naar mogelijke link moord Nicky Verstappen

BRUNSSUM - De politie onderzoekt of er een link bestaat tussen de moord op Nicky Verstappen en een zelfdoding vorige week woensdag op de Brunssummerheide. Een 32-jarige man uit Landgraaf verhing zich daar op precies dezelfde plaats waar Nicky Verstappen in augustus 1998 levenloos werd aangetroffen. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag bevestigd.
De man uit Landgraaf liet een afscheidsbrief achter en die is voor de recherche aanleiding om te gaan speuren naar een verband met de moord op Verstappen. Daarbij wordt onderzocht of de man uit Landgraaf Nicky kende. Wat in de afscheidsbrief staat, wil de politie niet zeggen.
Nicky Verstappen uit het Noord-Limburgse Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Anderhalve dag later werd hij in een bosje in de buurt dood gevonden. De dader is nooit gepakt. Ook de doodsoorzaak is nooit vastgesteld en mogelijk is het toen 11-jarige jongetje seksueel misbruikt tijdens het jeugdkamp.
Twee rechercheurs van de politie deden nog onderzoek in deze moordzaak, maar woensdag worden enkele rechercheurs extra op de zaak gezet, aldus de politie. Het nieuwe onderzoeksteam gaat onder meer in de dossiers kijken of de 32-jarige man al eerder in het onderzoek genoemd is.
In de zaak rond de moord op Nicky Verstappen heeft de politie de afgelopen jaren vijf verdachten in het vizier gehad.
(Bron)
KPN wil internetaanbieder HCCnet overnemen

AMSTERDAM - KPN wil internetaanbieder HCCnet overnemen, aldus het telecomconcern dinsdag. De twee verwachten 1 november een definitieve overeenkomst te tekenen. Het aankoopbedrag is niet genoemd.
KPN zal de HCCnet-klanten onderbrengen bij XS4all.
HCCnet heeft ongeveer 55.000 ADSL-klanten. Daarnaast telt het bedrijf ongeveer 20.000 abonnees die via de gewone telefoonlijn internetten en per tik betalen.
KPN heeft na de overname van HCCnet ruim 1,2 miljoen breedbandklanten. Eerder dit jaar nam het al de de providers Cistron, Freeler en een deel van het klantenbestand van Tiscali over. KPN opereert op de ADSL-markt via zijn internetdochters XS4ALL, Het Net en Planet Internet.
(Bron)
Europese weerswaarschuwingen op één website

UTRECHT - Europa krijgt eind volgend jaar één overkoepelend presentatiesysteem voor waarschuwingen bij gevaarlijk en extreem weer. Het systeem heet EMMA, een afkorting voor European Multiservice Meteorological Awareness System. Dat zei meteoroloog F. Kroonenberg dinsdag tijdens de Europese meteorologische Conferentie (ECAM ) die deze week in Utrecht gehouden wordt.
Alle landen in Europa hanteren momenteel verschillende systemen om mensen op de hoogte te brengen van de laatste weersontwikkelingen. Deze systemen worden nu gekoppeld. "In Nederland is 30 millimeter regen per dag veel terwijl dat in Frankrijk 100 millimeter is", verklaart Kroonenberg. "Hier zijn we met 10 centimeter sneeuw de weg kwijt, in de Alpen kijken ze daar niet van op."
Op internet kan het publiek in een oogopslag zien waar het in Europa gevaarlijk is. Dat wordt met stoplichtkleuren (rood, oranje, geel en groen) aangegeven. Op de site kan een land worden aangeklikt om zo gedetailleerde informatie te verkrijgen. "Per regio kan men opnieuw aan de hand van kleuren zien in welke gebieden er welke weersomstandigheden zijn. Bovendien kunnen mensen aan de hand van pictogrammen (in de vorm van bijvoorbeeld regendruppels, golven, thermometers, bosbranden en sneeuw) meteen zien wat er aan de hand is.
Wie de plaatjes aanklikt krijgt vervolgens een simpele tekst en uitleg over het weer. Het systeem kijkt 24 uur vooruit. "Dat geeft mensen genoeg tijd om als het nodig is, maatregelen te treffen", zegt Kroonenberg. Volgens hem hebben meteorologen de behoefte om met elkaar waarschuwingen uit te wisselen. "Maar ook om mensen op de hoogte te brengen en hun bewustzijnsniveau te vergroten." Want, zo is een veel gehoorde uitspraak tijdens de conferentie: een ramp wordt niet alleen veroorzaakt door extreem weer maar ook door de mensen die er niet op voorbereid zijn. "En dat willen we met dit systeem voorkomen."
Het systeem is voor alledaags gebruik en ook handig om te gebruiken als je op vakantie gaat, meent Kroonenberg. Hij legt uit dat Nederlanders maar eens in het jaar een 'rode-situatie' hoeven te verwachten. Oranje zal gemiddeld een tot vijf maal per jaar verschijnen. Geel en groen ieder een helft van het jaar. "Geen hele verontrustende vooruitzichten dus."
(Bron)