zaterdag, mei 08, 2010

'Spaar de grote vis in de Noordzee'

WAGENINGEN - Vissers op de Noordzee moeten de grote vissen sparen en zich meer op vis van gemiddelde grootte richten. Dat stelt Fabian Mollet in een proefschrift, waarop hij vrijdag promoveert aan Wageningen UR.
Het sparen van grote vissen leidt tot een kleinere vangst op korte termijn, maar voorkomt dat in de toekomst de vangst veel minder zal worden, aldus Mollet.
Hij deed onderzoek naar de effecten van visserij op de evolutie van schol en tong.
Voor een vis is het niet gunstig om groot te zijn, omdat die dan heel snel wordt gevangen. Het huidige visserijbeleid, waarbij wordt geselecteerd op grootte, werkt de evolutie naar vissen die kleiner zijn en daarmee minder interessant voor de markt, in de hand.
''Daardoor wordt ook de maximale vangst die mogelijk is zonder de populatie te overbevissen, uiteindelijk minder.''
(Bron)
Cacaoverslaving leidt tot arrestaties

De Groningse politie heeft vrijdag twee aan chocolade verslaafde vrouwen opgepakt. Een getuige betrapte de 62-jarige moeder en haar 26-jarige dochter toen ze in een supermarkt aan de Boumaboulevard chocoladerepen probeerden te stelen.
De politie fouilleerde de chocoladeliefhebbers en vond bij de dochter een flink aantal chocoladerepen. Bij inspectie van de auto vonden de agenten nog een lading repen.
De cacaofijnproevers zijn meegenomen naar een politiebureau. Na verhoor mochten ze weer gaan, maar de repen moesten ze inleveren.
(Bron)
Grootste beverdam ter wereld in kaart gebracht

AMSTERDAM – Onderzoekers hebben in een afgelegen gebied van de Canadese staat Alberta de grootste beverdam ter wereld in kaart gebracht.
De beverdam is ruim 850 meter lang en bevindt zich aan de zuidkant van het Wood Bufallo National Park. Onderzoekers van het park hebben de constructie met luchtfoto’s in kaart gebracht. De dam bestaat uit modder, stenen en bomen.
De beverdam is zo groot dat de dieren waarschijnlijk in de jaren zeventig al zijn begonnen met de bouw. “Waarschijnlijk hebben er verschillende generaties bevers aan gewerkt”, verklaart Jean Thie van het onderzoeksinstituut EcoInformatics op Discovery News. “De dam groeit nog steeds.”
Volgens Thie zijn bevers inmiddels bezig met de bouw van nog twee dammen in hetzelfde gebied. Binnen tien jaar zouden de drie constructies wel eens kunnen worden samengevoegd tot één reuzendam van een kilometer lengte.
Thie is overigens de ontdekker van de recorddam. Hij kwam de stuw op het spoor tijdens een onderzoek naar permafrost in het gebied. Later bleek de beverdam ook zichtbaar op satellietbeelden van Google Earth.
Bevers bouwen dammen om ingekapselde waterverblijven te creëren waarin ze veilig zijn voor roofdieren. Normaal gesproken zijn die constructies echter slechts 10 tot 100 meter lang. Het oude record voor de langste beverdam stond op 652 meter. Deze 'recordstuw' werd gebouwd door bevers in de Amerikaanse staat Montana.
(Bron)
Zuid-Koreaanse haalt rijbewijs na 960 pogingen

AMSTERDAM – Een vrouw uit Zuid-Korea blijkt te beschikken over behoorlijk veel doorzettingsvermogen. Ze slaagde na 960 pogingen eindelijk voor haar rijexamen.
Dat meldt de Gazet van Antwerpen. De Zuid-Koreaanse vrouw bleek vooral moeite te hebben met het theoretische gedeelte. Ze deed maar liefs 950 keer theorie-examen.
Vervolgens deed ze ook nog tien pogingen om het praktijkgedeelte naar behoren af te ronden. Nu ze haar rijbewijs dan eindelijk heeft, wil de vrouw een tweedehands auto aanschaffen.
Al haar pogingen zijn de moeite waard geweest, aldus de vrouw. Ze wil met de auto haar groente naar de markt brengen en de wagen gebruiken om haar kinderen te bezoeken.
(Bron)
Olifant aan de haal met tasje bezoekster

NIJMEGEN - Een olifant van het Duitse familiecircus Renz Berlin is donderdag in Nijmegen aan de haal gegaan met de tas van een vrouw die het dier wilde aaien. Het tasje met enkele persoonlijke bezittingen heeft de actie van de grijze gigant niet overleefd.
De vrouw schakelde nog tevergeefs de hulp van agenten in, aldus een politiewoordvoerster.
Het circus had zijn tenten opgeslagen in het Goffertpark in Nijmegen. Passanten konden er langs een afscheiding lopen waarachter de olifanten stonden.
De vrouw benaderde een olifant, maar die toonde meer interesse in haar tas. Het dier ging er mee aan de haal en ging er bovenop staan. ''Het gevolg mag duidelijk zijn'', aldus de politie.
De vrouw klopte na het incident nog bij het circus aan maar dat wees de vrouw op haar eigen verantwoordelijkheid. Wel kreeg het circus van de politie het advies de afscheiding aan te passen.
(Bron)
Zeldzame orchidee krijgt politiebescherming

LONDEN - De meest zeldzame orchidee van Groot-Brittannië zal politiebescherming krijgen zodra deze in bloei staat.
De zogeheten Lady's Slipper orchidee is veel geld waard en de politie vreest dat dieven of verzamelaars de plant of delen daarvan zullen afsnijden.
Dat meldden Britse media zaterdag.
De orchidee staat op een golfbaan in Lancashire. Het is de laatste van deze soort die nog bloeit in Groot-Brittannië. Vermoedelijk is de Lady's Slipper ergens in de 19e eeuw geplant. Elk jaar komen honderden plantenliefhebbers naar de bijzondere bloem kijken.
In de afgelopen zes jaar is de plant twee keer toegetakeld.
Delen van de plant zijn een kleine 6000 euro waard. Wie de plant beschadigt, kan een boete van hetzelfde bedrag krijgen en een celstraf van zes maanden. De politie twijfelt nog of de orchidee ook cameratoezicht moet krijgen.
(Bron)
Vrouw verkoopt nep-Picasso voor 2 miljoen

LOS ANGELES - Een 70-jarige Amerikaanse antiekhandelaarster heeft een nagemaakt schilderij van Picasso voor 2 miljoen dollar weten te verkopen.
Tatiana Khan had het werk met de naam 'De vrouw met de blauwe hoed' voor 1000 dollar na laten schilderen. Dat maakte de politie vrijdag bekend, meldde The Los Angeles Times.
Khan heeft een deal gesloten met justitie en moet daarom waarschijnlijk hooguit 21 maanden naar de gevangenis.
Daarnaast moet zij een kunstwerk van Willem de Kooning inleveren. Khan kocht dat werk met het geld dat zij verdiende met de nep-Picasso.
De opbrengst van het schilderij van De Kooning zal worden overgemaakt naar het slachtoffer van de fraude, aldus de politie.
Khan wist haar werk aan de man te krijgen door het voor een lage prijs aan te bieden, op voorwaarde dat er geen bekendheid aan de verkoop zou worden gegeven.
(Bron)
Activiteit IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull neemt toe

DE BILT - De activiteit van de Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland is de afgelopen dagen weer toegenomen.
Dat meldt het KNMI zaterdag. Er zijn nog geen tekenen dat er een einde komt aan de uitbarsting, die nu al bijna een maand duurt.
In diverse landen moest de afgelopen dagen weer het vliegverkeer worden stilgelegd door nieuwe aswolken uit IJsland. In het noorden van Spanje zijn diverse vliegvelden zaterdag gesloten. Ook de Portugese luchtvaartautoriteiten houden rekening met problemen door de vulkaanas uit IJsland.
In Ierland ondervond het vliegverkeer vanaf dinsdag dagenlang problemen door de aswolken van de Eyjafjallajökull.
De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol waarschuwde vrijdag ook voor de reële mogelijkheid dat de vulkaan de komende dagen weer meer problemen voor het Europese luchtverkeer kan gaan veroorzaken.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) presenteerde vrijdag een rapportage waaruit blijkt dat de as uit de Eyjafjallajökull die in Nederland op de grond is beland, geen voedselveiligheidsrisico veroorzaakt voor mens en dier.
Het in Nederland grazende vee heeft de afgelopen weken geen enkel gezondheidsrisico gelopen. De zogenoemde 'vollegrondsgroenten' die momenteel in Nederland worden verbouwd en geoogst, zijn ook niet negatief beïnvloed door de as.
De prei, koolsoorten en spinazie van Nederlandse bodem kunnen vóór de bereiding op de gewoonlijke manier worden gewassen, aldus de VWA.
(Bron)
Politie pakt bende vrouwenhandelaren

AMSTERDAM - Politie en justitie hebben een internationale bende opgerold die een groot aantal vrouwen zou hebben gedwongen te werken als prostituee op de Amsterdamse Wallen.
In totaal zitten negen verdachten vast: vijf pooiers en vier raamexploitanten.
De eerste aanhoudingen hadden in november plaats, de laatste enkele weken geleden.
Een woordvoerder van justitie bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant.
De eerste aanhoudingen hadden in november plaats, de laatste enkele weken geleden. De verdachten werden opgepakt in Amsterdam, Zaandam en Hongarije.
Opvallend is dat drie van de pooiers vrouwen zijn, afkomstig uit Hongarije. De twee mannelijke pooiers komen uit datzelfde land en uit Nederland. Alle opgepakte raamexploitanten hebben de Nederlandse nationaliteit. De verdachten zijn in de leeftijd van 23 tot 58.
De bende zou in ieder geval dertien slachtoffers hebben gemaakt. Ook zij kwamen uit Hongarije en uit Nederland. Velen komen uit de Roma-gemeenschap.
De vrouwenhandelaren zouden de buitenlandse slachtoffers naar Nederland hebben gelokt door ze voor te spiegelen dat ze veel geld konden verdienen. De vrouwelijke pooiers deden volgens justitie net alsof ze een vriendin waren en hielden hen mooie praatjes voor over een betere toekomst.
Eenmaal in Nederland aangekomen dwong de bende de vrouwen om als prostituee te werken en om geld af te staan. Daaraan zou grof geweld te pas zijn gekomen.
De slachtoffers zouden alleen thuis en op hun werkplek hebben mogen komen en werden volgens justitie continu in de gaten gehouden. Sommige prostituees hebben een tatoeage met de naam van hun pooier.
Twee van de opgepakte raamexploitanten zouden in het verleden contact hebben onderhouden met de broers Hasan en Saban B.
Zij werden in 2008 veroordeeld omdat ze een gewelddadige bende mensenhandelaren leidden die meer dan honderd vrouwen in de prostitutie zou hebben gedwongen. Saban B. wist naar Turkije te vluchten nadat hij verlof had gekregen om zijn pasgeboren kind te bezoeken.
Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher sprak in een reactie zijn complimenten uit voor politie en justitie.
Hij noemde vrouwenhandel ''een afschuwelijke misdaad''. De vermeende praktijken van de opgerolde bende motiveren hem naar eigen zeggen om door te gaan met de gemeentelijke aanpak van de Wallen.
Amsterdam is al enkele jaren bezig om zaken als vrouwenhandel tegen te gaan, onder meer door het aantal prostitutieramen in de bekende hoerenbuurt terug te dringen.
(Bron)
'Twijfels verdwijnen door handen wassen'

AMSTERDAM – Mensen die hun handen wassen na een moeilijke beslissing, hebben minder vaak last van twijfels achteraf. Dat beweren wetenschappers van de Universiteit van Michigan in een nieuwe studie.
Het reinigen van de handen geeft mensen volgens de Amerikaanse onderzoekers het gevoel dat ze hun zorgen letterlijk van zich af wassen. Er treedt daardoor waarschijnlijk een psychologisch effect op, waardoor genomen beslissingen makkelijker worden geaccepteerd.
“Het is niet alleen zo dat het wassen van je handen bijdraagt aan zowel fysieke als mentale reiniging”, verklaart onderzoeksleider Spike Lee. “Onze studie laat ook zien dat de reiniging de invloed van gedragingen en beslissingen uit het verleden vermindert.”
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door tijdens een experiment een groep proefpersonen hun favoriete cd’s te laten kiezen uit 30 albums. Alle deelnemers moesten 10 cd’s selecteren die ze graag zouden willen toevoegen aan hun persoonlijke collectie.
De helft van de proefpersonen kreeg vervolgens de opdracht om hun handen te wassen. De andere mensen mochten alleen naar een flesje zeep kijken. Uit het onderzoek bleek dat de ‘handenwassers’ achteraf veel minder twijfels hadden over hun selectie, dan de mensen die alleen naar de zeep hadden gekeken.
“Wanneer de deelnemers aan het experiment hun handen hadden gewassen, hoefden ze hun keuze voor zichzelf niet meer te rechtvaardigen als ze hun favoriete cd’s voor een tweede keer mochten selecteren”, verklaart onderzoeker Norbert Schwarz in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Dit effect zou relevant kunnen zijn voor veel keuzes die we in het leven moeten maken, zoals het kiezen van een partner of een nieuwe auto”, aldus Schwarz.
(Bron)
Nederland grootste exporteur verse groenten

ZOETERMEER - Nederland heeft vorig jaar 4,3 miljard kilo verse groenten geëxporteerd, 4 procent meer dan in 2008.
Nederland is daarmee voor het derde jaar op rij de grootste exporteur van verse groenten ter wereld.
Het bedrag dat hiermee gemoeid was vorig jaar 3,5 miljard euro, en dat was 4 procent minder dan in 2008, meldde het Productschap Tuinbouw zaterdag.
De meest geëxporteerde groenten waren de ui met 2,4 miljard kilo, de tomaat (0,9 miljard kilo) de paprika (0,4 miljard) en de komkommer (0,4 miljard).
Aan vers fruit exporteerde Nederland vorig jaar 2,4 miljard kilo, een daling van 2 procent ten opzichte van 2008.
Daarmee was 2.4 miljard euro gemoeid en dat was 9 procent minder dan een jaar eerder. Het meest geëxporteerd werden appel met 0,4 miljard kilo en de peer met eveneens 0,4 miljard kilo.
De re-export wordt voor Nederland steeds belangrijker. In het jaar 2000 was 34 procent van de totale hoeveelheid geëxporteerde verse groenten en fruit nog van buitenlandse origine, vorig jaar was dit gestegen naar 52 procent.
De export van verse groenten bestaat voor 32 procent uit wederuitvoer, bij vers fruit is dit 87 procent.
De cijfers van vorig jaar over de wereldhandel in verse groenten en fruit zijn nog niet allemaal bekend. In 2008 is wereldwijd 30,8 miljard kilo aan verse groenten geëxporteerd voor een totaalbedrag van 28,8 miljard dollar (meer dan 22 miljard euro).
Nederland liet als exporteur toen Mexico, Spanje, China (met elk 3,7 miljard kilo) en de VS (2,1 miljard kilo) achter zich. De meest geëxporteerde groenten wereldwijd in 2008 was de ui met 6,4 miljard kilo, gevolgd door de tomaat (6,1 miljard) de paprika (2,3) en de komkommer (1,8).
In 2008 stond Nederland op de elfde plaats op de ranglijst van vers fruit exporterende landen. Die lijst werd aangevoerd door Ecuador, (5,5 miljard kilo) Spanje (5,5) en de VS (5,4).
In totaal is in 2008 wereldwijd 62,5 miljard kilo aan vers fruit geëxporteerd voor een totaalbedrag van 50,8 miljard dollar. Het fruit dat wereldwijd in 2008 het meest geëxporteerd werd was de banaan (18,1 miljard kilo) gevolgd door de appel (6,9) sinaasappel (5,7) en mandarijn (3,9).
(Bron)
Nederlandse schoolklas overvallen in Peru

LIMA - Acht gewapende mannen hebben vrijdag in het noorden van Peru een klas met 23 leerlingen van de Berger Scholengemeenschap uit Bergen (Noord-Holland) en een aantal begeleiders overvallen.
Een 48-jarige Nederlander werd in zijn rechterknie geschoten. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag een bericht daarover in de Peruaanse media bevestigd.
De Nederlanders werden overvallen toen ze kampeerden in de buurt van de archeologische nederzetting Caral in de provincie Barranca, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Lima.
De overvallers beroofden de toeristen van onder meer geld, paspoorten, creditcards, mobiele telefoons en fototoestellen.
De scholieren waren in Peru om te helpen met een vrijwilligersproject. De school gaat elk jaar met een klas naar Peru om dit te doen.
De Nederlanders kampeerden op het privéterrein van een bekende van de school. De Nederlandse ambassade in Peru heeft de groep opgevangen en de leerlingen en begeleiders van wie het paspoort was gestolen voorzien van een nieuw identiteitsbewijs.
Naar verwachting vliegt de groep zaterdag alweer terug naar Nederland. Ook de gewonde Nederlander kan mee vliegen.
(Bron)
Treinvertraging vanwege moederdagbloemetje

AKEN - Het treinverkeer nabij de Duitse stad Aken is vrijdag stilgelegd, omdat verscheidene kinderen bij het spoor bloemen plukten voor Moederdag. Dat meldden Duitse media.
De acht- en negenjarige scholieren hadden zich verzameld op een terrein bij een spoorlijn bij Eschweiler in de West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.
De federale politie stopte het treinverkeer, nadat er een noodoproep was binnengekomen over kinderen bij het spoor. Diverse treinen liepen vertraging op.
Met de lerares is direct een afspraak gemaakt over een voorlichtingsbijeenkomst voor haar klas over de gevaren van het spoor.
(Bron)

vrijdag, mei 07, 2010

TT 114 Homo bij homomonument mishandeld

Op Bevrijdingsdag is in Amsterdam een homoseksuele man van 38 het ziekenhuis in geslagen. Hij werd mishandeld bij het homomonument op de Westermarkt. Hij werd uitgescholden, geslagen en geschopt door twee Marokkaanse Nederlanders die er op een scooter vandoor gingen.
De man raakte bewusteloos en moest naar het ziekenhuis. Een vriendin die zich ermee bemoeide, kreeg ook klappen en moest ook naar het ziekenhuis.
Het COC noemt het een afschuwelijk incident dat niet op zichzelf staat. "Zeven op de tien homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders krijgen te maken met discriminerend gedrag."
'Inkomensverschillen te groot geworden'

HEERLEN - De inkomensverschillen in Nederland zijn te groot geworden, vooral tussen de middenklasse en alles wat daarboven zit. Dat betoogt PvdA-lijsttrekker Job Cohen vrijdag in Heerlen in de Wöltgenslezing.
Volgens de PvdA-leider is het nodig de welvaartsstaat nog eens goed onder de loep te nemen, want het inkomen van de grootverdieners in Nederland groeit volgens Cohen bijna twee keer zo snel als dat van de gewone, hardwerkende Nederlander.
''Het gaat erom dat tekortkomingen in de maatschappelijke solidariteit worden opgelost. Scheefgroei zit zoals altijd vooral tussen inkomensgroepen, tussen generaties, tussen bevolkingsgroepen, tussen gezonden en zieken, tussen mannen en vrouwen.''
Cohen: ''Bij de inkomensgroepen is het verschil tussen de middenklasse en de lagere groepen nog te overzien, maar zit de onbalans tussen de middenklasse en alles wat daarboven zit.
Dus is er behoefte aan fiscale correctie en is het onjuist uit dogmatische bijziendheid te roepen dat lastenverzwaring per definitie niet zou mogen, ongeacht de inkomenspositie van mensen.''
Die fiscale correctie is in het PvdA-verkiezingsprogramma verwoord in het voorstel voor een belastingtarief van 60 procent voor inkomens boven de 150.000 euro.
Cohen zegt in de lezing, vernoemd naar de precies twee jaar geleden overleden oud-PvdA-fractievoorzitter Thijs Wöltgens, verder dat de ''menselijke maat'' terug moet in de publieke sector. Schaalvergroting en privastering hebben geleid tot vervreemding.
Cohen wil meer betrokkenheid van de burger en meer initiatieven ''van onderop'' mogelijk maken, door bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers te steunen die een eigen bedrijf willen beginnen.
Winstuitkeringen in de publieke sector staan haaks op de PvdA-idealen. ''In de publieke sector past een publieke moraal en geen commercieel motief.''
Cohen wil weer ''grip'' krijgen op publieke organisaties.De politiek moet ook veranderen, want met de burger als consument is de politiek ''verworden tot een service provider, die bovendien meestal niet levert wat wordt beloofd''.
(Bron)
Privégegevens beschikbaar door lek kopieermachines

AMSTERDAM – Door een gebrek aan beveiliging van de harde schijf in kopieerapparaten is persoonlijke en financiële informatie gemakkelijk beschikbaar voor derden. Ook in Nederland kan dit zorgen voor problemen als identiteitsdiefstal en creditcardmisbruik.
In de Verenigde Staten ontstond begin april ophef rondom een beveiligingslek in kopieermachines. Door een lek bij een verzekeringsmaatschappij uit New York lagen de privégegevens van 400.000 klanten op straat.
Ook in Nederland wordt al jarenlang door de kopieermachinebranche en beveilingsexperts gewaarschuwd voor de slechte beveiliging van kopieermachines.
“Maar heel weinig bedrijven en instellingen zijn zich ervan bewust dat in digitale kopieermachines een harde schijf zit”, vertelt Wilbert Hendriks, productmanager van fabrikant Sharp, vrijdag aan het Algemeen Dagblad.
“Die schijf maakt van alle documenten een afdruk en bewaart die. Zodra de apparaten na een jaar of vijf de tweedehandsmarkt op gaan, is het een koud kunstje de harde schijf te kraken. Er ligt zo een enorme schat aan informatie op straat. Er wordt nauwelijks iets tegen gedaan.”
Volgens Hendriks is minder dan 5 procent van alle kopieerapparaten beveiligd tegen hacking. “Patiëntendossiers of financiële gegevens zoals sofinummers of creditcardgegevens zijn vrij beschikbaar.”
Ron Nieuwendijk van Hoffmann Bedrijfsrecherche vertelt tegenover de krant dat het een fluitje van een cent is om deze gegevens ook daadwerkelijk van de harde schijf af te krijgen. "Software om de schijf mee uit te lezen is eenvoudig te downloaden op internet, binnen een half uur kan ene harde schijf zijn leeg getrokken.”
In de Amerikaanse media wordt sinds dat lek druk gespeculeerd over de gevolgen van de slecht beveiligde kopieerapparaten. Zo zou het stelen van iemands identiteit gemakkelijk zijn. Congreslid Edward Markey sprak eind april zijn zorgen nog uit over de slechte beveiliging.
Hij spoorde de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTA) aan om actie te ondernemen.
(Bron)
Klachten over misleidende verkoop energie

DEN HAAG - Consumenten klagen vaker over misleidende verkooppraktijken van energiebedrijven. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen ongeveer driehonderd meldingen binnen bij ConsuWijzer, een website voor consumenten van drie toezichthouders.
Dat zijn er meer dan in 2009, melden de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit.
Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Ze had de toezichthouders begin dit jaar gevraagd onderzoek te doen naar misleidende verkoop door energieleveranciers na klachten en een uitzending van het televisieprogramma Kassa.
Ongeveer 70 procent van de meldingen gaat over een paar specifieke bedrijven. Ook gaat het niet om incidenten, maar lijkt er een patroon te zitten in de misleidende informatie die colporteurs geven.
(Bron)
Times Square ontruimd om verdacht pakketje

NEW YORK - Bijna een week na een mislukte bomaanslag op Times Square in New York is een deel van het plein vrijdag opnieuw ontruimd omdat er een onbeheerde koelbox is aangetroffen.
De politie grendelde ook meerdere straten bij het plein af. Verkeer wordt omgeleid.
Het verdachte pakketje bevindt zich op de hoek van Broadway en West 46th Street, niet ver van de plek waar zaterdag een bomauto was geparkeerd. De dader, een Pakistaan met Amerikaanse pas, kon twee dagen later worden gearresteerd.
Bomexperts bekijken de koelbox.
(Bron)

Sja, laat iets achter daar en de boel komt snerpend tot stilstand, uit angst.
Ontsnapte tbs'er eist spaargeld terug

GRONINGEN - Een tbs'er die vorig jaar ontsnapte uit de Van Mesdagkliniek in Groningen, wil zijn spaargeld en paspoort terug van de kliniek. Hij zegt de 2850 euro nodig te hebben om een nieuw bestaan op te bouwen.
Zijn advocaat Niek Heidanus heeft dit vrijdag bevestigd.
De man ging er eind vorig jaar vandoor tijdens zijn begeleid verlof en vluchtte naar Turkije. Vanuit dit land eist hij spaargeld en paspoort op van de Van Mesdagkliniek.
Hij zat sinds 2005 vast vanwege een gewapende overval. Volgens zijn advocaat is het niet strafbaar om te ontsnappen en heeft zijn cliënt recht op zijn bezittingen.
Als de Van Mesdagkliniek niet over de brug komt, dan wordt een juridische procedure ingezet, aldus Heidanus.
Tegen de man is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. ''Maar mijn cliënt heeft de Turkse nationaliteit. Turkije levert nooit onderdanen uit naar andere landen, dus op grond van dat arrestatiebevel zal hij zeker niet worden uitgeleverd''.
De Van Mesdagkliniek wilde niet reageren op de eis van de ontsnapte tbs'er.
(Bron)

Stoer hoor, ontsnappen en dan eisen dat je boeltje wordt nagestuurd.
Britse stembureaus dicht ondanks wachtende kiezers

LONDEN - In onder meer Sheffield, Manchester en Londen hebben mensen donderdag uren in de rij gestaan, zonder dat ze de gelegenheid kregen hun stem uit te brengen voor de Britse verkiezingen. De wachtende kiezers werden weggestuurd op het moment dat de stembureaus moesten sluiten.
Volgens de wet moest elk stembureau om 23.00 uur (Nederlandse tijd) de deuren sluiten. Ook mensen die lang in de rij hadden gestaan, mochten niet meer stemmen.
Volgens de politie is de wet in een stembureau in Londen overtreden. Dat stemlokaal bleef tot 23.30 uur open.
De BBC liet weten dat tal van mensen hadden gebeld om te laten weten dat ze niet konden stemmen. ''Ik ben woedend'', zei Kathy Murray uit Manchester.
''Ik stond meer dan een uur in de rij en toen gingen de deuren dicht.'' Volgens Murray werden bij haar stemlokaal ongeveer tweehonderd mensen weggestuurd, zonder dat ze hun stem hadden kunnen uitbrengen.
In Liverpool waren er in enkele stembureaus niet genoeg stembiljetten. De lokale autoriteiten lieten weten dat de opkomst onverwacht hoog was.
De kiescommissie gaat onderzoeken waarom kiezers niet in de gelegenheid waren te stemmen. Volgens de kiescommissie waren er voldoende maatregelen genomen om iedereen in staat te stellen zijn of haar stem uit te brengen.
Minister van Justitie Jack Straw houdt er rekening meer dat de uitslag van de stembusgang in sommige districten juridisch wordt aangevochten als blijkt dat veel mensen niet hebben kunnen stemmen. Hij denkt dat zo'n situatie zich vooral kan voordoen in districten waar geen duidelijke winnaar is.
De Britse partij de Groenen heeft haar eerste parlementszetel ooit behaald. Partijleidster en Europarlementariër Caroline Lucas wist in kiesdistrict Brighton Pavilion in de Zuid-Engelse badplaats Brighton de winst binnen te slepen.
''Heel erg bedankt dat jullie de voorkeur hebben gegeven aan de politiek van hoop in plaats van de politiek van angst'', zei een jubelende Lucas.
De Groenen hadden al een aantal gemeenteraadsleden in Brighton, dat bekend staat als de homohoofdstad van Groot-Brittannië met zijn befaamde stranden, koninklijk paleis en pier. Ook komen er internationale topartiesten vandaan als The Levellers en Fatboy Slim.
Landelijk hebben de Groenen na het tellen van meer dan driekwart van de stemmen circa 1 procent van de stemmen behaald, ongeveer net zoveel als in 2005.
(Bron)
Schoonmaak olievlek duurt 3 maanden

LONDEN - De schoonmaak van de olievlek in de Golf van Mexico gaat naar verwachting drie maanden in beslag nemen. Dat meldde het Britse olieconcern BP vrijdag.
Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana.
Uit lekken op een diepte van circa anderhalve kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.
Donderdagavond is de koepel die de olie uit het grootste lek moet opvangen, aangekomen op de rampplek.
(Bron)
Sneeuw bevat aanwijzingen over oertijd

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben op Antarctica twee minuscule meteorietjes gevonden die aanwijzingen bevatten over de vorming van ons zonnestelsel.
De micrometeorieten, beide slechts een fractie van een millimeter groot, zijn opgedoken uit sneeuwlagen die naar schatting 40 tot 55 jaar oud zijn.
Het zijn waarschijnlijk de neergedwarrelde restanten van een komeet die ooit in de buurt van de aarde kwam.
De flintertjes ruimtepuin zijn rijk aan koolstof en bevatten veel meer deuterium (een vorm van waterstof) dan aards materiaal.
Volgens deskundigen komen de aangetroffen koolstofverbindingen doorgaans uit de verre ruimte, waar grote gaswolken samentrekken tot nieuwe sterren. Maar dat kan bij deze micrometeorieten niet het geval zijn: ze bevatten namelijk kleine kristallen, wat erop wijst dat ze in de omgeving van de zon zijn gevormd.
Deze bevindingen wijzen erop dat het materiaal van de meteorietjes afkomstig is uit de grote schijf van gas en stof rond de zon waaruit de planeten zijn ontstaan. De verwachting is dat verder onderzoek van Antarctische micrometeorieten uiteindelijk de aanwezigheid van organische materialen op aarde zal kunnen verklaren.
(Bron)
'Tbs-klinieken weigeren chemische castratie'

AMSTERDAM - Iedere zedendelinquent in tbs-klinieken heeft recht op chemische castratie. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een nieuw rapport.
Dat sommige tbs-klinieken dit weigeren is onaanvaardbaar, vindt de Raad. Daar schrijft de Volkskrant vrijdag over.
Behandelaars onthouden hun patiënten zo 'een mogelijkheid voor goede zorg' en ze verkleinen hun verlofkansen.
De laatste jaren krijgen zedendelinquenten steeds vaker medicijnen die lustgevoelens onderdrukken.
(Bron)
Vermisten na zinken boot in Congo

AMSTERDAM - Zeker tachtig mensen worden vermist nadat een overvolle kano op een rivier in het oosten van Congo kapseisde. Dat heeft het Rode Kruis gezegd.
Aan boord van de boot bevonden zich 125 mensen, van wie 45 zijn gered. Het ongeval vond woensdag plaats in de buurt van de stad Kindu, in de provincie Maniema.
Congo is een groot land met veel oerwouden en grote rivieren en maar driehonderd kilometer aan verharde wegen.
Veel mensen reizen per boot, zelfs als zij niet kunnen zwemmen. De boten zijn vaak bovendien uiterst pover en overvol.
(Bron)
'Aanpak kinderarbeid leidt tot hoger loon'

DEN HAAG - Als kinderarbeid drastisch wordt aangepakt, kan dat leiden tot een betere beloning van volwassenen. Dat blijkt volgens vakcentrale FNV uit onderzoek naar kinderarbeid in zeven landen.
FNV presenteert het onderzoek zondag aan de vooravond van een internationale conferentie over kinderarbeid, die maandag in Den Haag begint.
In de hele wereld werken meer dan 200 miljoen kinderen. In het onderzoek is gekeken naar kinderarbeid in onder meer Albanië, India, Cambodja en Tanzania.
Vakbonden proberen op verschillende manieren kinderarbeid te bestrijden. De onderzoekers keken naar de effecten van de verschillende strategieën en naar het verband tussen kinderarbeid en het gebrek aan fatsoenlijk werk voor volwassenen.
In twee dorpen in het Indiase Andhra Pradesh, waar veel kinderen in de productie van katoenzaden werken, werd kinderarbeid in 2005 afgeschaft door acties van maatschappelijke organisaties. Vier jaar later bleken de lonen voor volwassenen met 150 procent gestegen. In twee vergelijkbare dorpen werken nog steeds evenveel kinderen en stegen de lonen voor volwassenen minder.
Een ander project in India laat zien dat terugdringen van kinderarbeid in de baksteenindustrie ertoe leidde dat meer mensen lid werden van een vakbond. Daardoor waren de bonden in staat hogere lonen af te dwingen.
(Bron)
Natuurlijk: als je eens om 8 uur 's ochtends ergens moet zijn is het 5 graden en mot het flink door.
En toch kon ik het niet laten op de terugweg een tijd te kijken bij een dijkje: vol met fluitenkruid, scherpe boterbloem en ijle dravik. Staartmezen in de bomen erboven, buitelend als acrobaatjes.
Lente, ook al is het kil.

donderdag, mei 06, 2010

Olievlek Golf van Mexico bereikt kust

VENICE - De olievlek in de Golf van Mexico begint land te bereiken. Aan het strand op een eiland uit de kust van de staat Louisiana is op het water de glans van een dunne olielaag te zien.
Dit is donderdag van officiële Amerikaanse bronnen vernomen.
Op Freemason Island is tot nu toe slechts lichte olie aangespoeld.
Hulpverleners stellen alles in het werk om te voorkomen dat grotere hoeveelheden zware olie het strand bereiken. Freemason Island maakt deel uit van een beschermd natuurgebied.
De Amerikaanse kustwacht heeft donderdag laten weten dat de koepel die de olie uit het lek moet opvangen, is aangekomen bij de bron. Deze ligt zo'n 80 kilometer voor de kust van Louisiana.
De vierkante, metalen koepel van ongeveer vier verdiepingen hoog en 90 ton zwaar wordt over het grootste van de twee lekkages geplaatst. Eerder stroomde de olie uit drie gaten, het kleinste lek werd woensdag gedicht.
De afdekkoepel over de lekkage laten zakken is zeer precies werk en het duurt daarom waarschijnlijk tot maandag. Als het gevaarte eenmaal is geplaatst, wordt een smurrie van water en olie uit het lek via een pijpleiding naar een nabijgelegen olietanker gepompt.
Het schip vangt het mengsel op en scheidt de componenten. Het systeem kan ongeveer 85 procent van de olie uit het lek opvangen.
De olievervuiling ontstond nadat een door BP geleaset booreiland op 22 april was gezonken. Uit twee lekken op circa anderhalve kilometer diepte stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.
(Bron)
Europese satelliet ziet 'onmogelijke' ster

NOORDWIJK - De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft een ster ontdekt die volgens de wetenschappelijke theorie niet zou kunnen bestaan. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt op een symposium in Noordwijk.
De ster staat op ruim 4200 lichtjaar (40 biljard kilometer) van de aarde. De ESA spreekt van een 'embryonale ster', een ster die nog aan het ontstaan is.
Het hemellichaam is ongeveer acht tot tien keer zo groot als onze zon en in de directe omgeving is zo veel gas en stof dat de ster nog honderden keren groter kan worden.
De ster kan uitgroeien tot een van de helderste objecten in de Melkweg.
De ontdekking is opmerkelijk. Volgens de gangbare wetenschappelijke theorie kan een ster niet groter worden dan acht keer de massa van de zon. De druk op de ster zou dan zo groot worden, dat die uiteenspat.
Toch zijn er al meer sterren bekend die onmogelijk groot zijn. Omdat de Herschel ziet hoe zo'n megaster ontstaat, kunnen de wetenschappers misschien achterhalen waar de fout in de theorie zit.
In Noordwijk werd ook bekendgemaakt dat de in Nederland ontwikkelde ruimtecamera van de Herschel, de HIFI, een nieuwe toestand van water heeft ontdekt. Naast vloeibaar water, vast ijs en gasvormig stoom is er ook geïoniseerd water, H2O+ genoemd.
''Geïoniseerd water is diep van binnen anders dan water en gedraagt zich ook anders, maar het ziet er niet anders uit. Wij kunnen het nog steeds herkennen als water'', legt Xander Tielens van de Universiteit Leiden uit.
Geïoniseerd water ontstaat vermoedelijk doordat de krachten die vrijkomen bij de vorming van een ster inwerken op een watermolecuul. ''Door te onderzoeken welke rol water speelt bij de vorming van sterren en planeten elders in de ruimte, hopen we een beeld te krijgen van de manier waarop onze aarde miljarden jaren geleden is ontstaan'', aldus Tielens.
(Bron)
'Bonobo's schudden hoofd om nee te zeggen'

AMSTERDAM – Bonobo’s schudden mogelijk met hun hoofd als ze willen laten zien dat ze het ergens niet mee eens zijn. Dat blijkt uit een studie van Duitse wetenschappers.
Op filmbeelden van de onderzoekers is onder meer te zien hoe een vrouwelijke bonobo met de naam Ulindi haar hoofd schudt om haar jong Luiza duidelijk te maken dat ze niet met eten mag spelen.
Het gebaar suggereert dat bonobo’s de hoofdbeweging gebruiken om het gedrag van soortgenoten af te keuren. Mogelijk is het zijwaarts heen en weer bewegen van het hoofd een primitieve voorloper van de menselijke gewoonte om nee te schudden.
De onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig en de Vrije Universiteit Berlijn hebben het gedrag van de bonobo’s in kaart gebracht tijdens een studie in de dierentuin van Leipzig. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Primates.
Het is voor het eerst dat wetenschappers hebben geobserveerd hoe apen ‘nee schudden’. In totaal werd het gedrag 13 keer waargenomen bij verschillende bonobo’s. Volgens hoofdonderzoekster Christel Schneider was vooral het voorval waarbij een moeder haar jong corrigeerde tijdens het eten erg treffend.
“Ulindi zag haar kind spelen met een stuk prei en wilde haar daarmee laten stoppen”, verklaart Schneider op BBC News. “Maar toen Luiza daar na herhaaldelijke pogingen niet op reageerde, schudde Ulindi uiteindelijk haar hoofd in de richting van het jong.”
Volgens de wetenschappers kan echter nog niet met zekerheid worden gesteld dat bonobo’s ‘nee’ bedoelen als ze hun hoofd op deze manier schudden. Wel is het de beste verklaring die ze voor het gedrag kunnen verzinnen.
Bij mensen heeft het schudden van het hoofd overigens niet altijd een afkeurende betekenis. “In sommige culturen, zoals in Bulgarije, kan het schudden met het hoofd juist ja betekenen”, aldus Schneider.
(Bron)
Gezochte Belg laat zich pakken op politiebureau

De politie heeft donderdagmiddag een 42-jarige Belg die werd gezocht voor een moordpoging wel erg gemakkelijk kunnen arresteren. Hij liep een politiebureau in Roosendaal binnen omdat hij aangifte wilde doen van vermissing van zijn identiteitsbewijs.
Een agent nam de aangifte op, waarna bij het checken van zijn persoonsgegevens bleek dat de Belg werd gezocht wegens een poging tot moord of doodslag. De man zou in augustus 2008 een ex-vriendin ernstig hebben mishandeld in een woning in de Rotterdamse wijk Feijenoord.
De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is naar een bureau in Rotterdam gebracht en daar in een cel gezet.
(Bron)
'Minder dan zes uur slaap per dag kan dodelijk zijn'

AMSTERDAM – Mensen die veel te kort of veel te lang slapen, lopen een verhoogd risico om vroegtijdig te sterven. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.
Een nachtrust die korter duurt dan zes uur verhoogt volgens Italiaanse en Britse onderzoekers de kans op een vroegtijdige dood met 12 procent.
Maar ook ook veel slapen is geen garantie voor een lang leven. Mensen die meer dan negen uur per dag slapen, lopen namelijk eveneens een verhoogd risico om op relatief jonge leeftijd te overlijden.
De wetenschappers van de Universiteit van Warwick en de Universiteit van Napels Frederico II kwamen het verband tussen de duur van nachtrust en vroegtijdige sterfte op het spoor toen ze gegevens over slaapgewoontes van meer 1,3 miljoen mensen analyseerden. Ook bestudeerden ze 100.000 sterfgevallen.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep. Vooral een slaaptekort moet worden vermeden, zo blijkt uit het onderzoek. Een te korte nachtrust kan leiden tot hartziektes, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Die aandoeningen leidden uiteindelijk vaak tot een vervroegde dood.
Lang slapen is op zich niet schadelijk. Maar vaak is een extreem lange nachtrust wel een teken van onderliggende gezondheidsproblemen, zo ontdekten de wetenschappers.
“Een consistente nachtrust van zes tot acht uur is optimaal voor de gezondheid”, zo verklaart hoofdonderzoeker Francesco Cappucio in de Britse krant The Guardian. “De duur van slaap kan worden beschouwd als een belangrijke peiler voor het risico op vroegtijdige dood.”
(Bron)
Anorexia paspop' stuit op verzet

AMSTERDAM – Normaal zal de lancering van een nieuwe paspop redelijk geruisloos voorbij gaan, maar een mannelijk type dat onlangs in Groot-Brittannië gepresenteerd werd kon onmiddellijk op veel aandacht rekenen. Met name het gewicht stond daarbij in de belangstelling.
Steeds meer mannen krijgen te maken met ziekten als anorexia en boulimie en de reden daarvoor zou dezelfde zijn als voor vrouwen: in de media en door de mode-industrie wordt een bepaald onhaalbaar ideaal gecreëerd, waarbij met name een zeer laag gewicht populair is.
Voor mannen geldt dit sinds beroemdheden als Pete Doherty en Russell Brand (beiden ook voorvechters van de skinny jeans) de spotlights vonden. Sindsdien zijn ook erg magere mannelijke modellen op de catwalks populairder. De Britse krant The Telegraph schreef onlangs in dat verband dan ook dat 'Manorexia'-cijfers de afgelopen vijf jaar met 67 procent zijn toegenomen.
De nieuwe paspop lijkt in ieder geval een gevoelige snaar te raken: volgens de Daily Mail zijn belangenorganisaties en stichtingen die zich met eetziekten bezighouden althans woest.
Met een middel van ongeveer 70 centimeter breed zou het plastic model niet eens in de buurt komen van normale Britse maten, zo luidt hun mening, en daarmee wordt onnodig aangezet tot uithongeren.
De maatschappij die ze vervaardigde, Rootstein, meent echter dat het om mallen gaat die gebaseerd zijn op gezonde tienerjongens. "Van geen van de jongens die we als voorbeeld gebruikt hebben, was iets van anorexia bekend", meent een woordvoerder van het bedrijf. "Het waren gewoon tieners, de oudste was 20."
Op het argument van de krant dat dezelfde soort paspop vorig jaar nog ruim vijf centimeter dikker was, werd geen reactie gegeven.
(Bron)
Tientallen diamanten wapens gevonden

AMSTERDAM – De Mexicaanse politie is in de staat Jalisco op bijzondere vondst gestuit: liefst 31 vuurwapens werden in een woning aangetroffen, allemaal van goud of zilver, en ingelegd met diamanten.
Sommige wapens waren daarbij ingegraveerd, waarbij de eigenaar zich vooral fan toont van wolven. Het woord lobo (Spaans voor wolf) en tekeningen van de beesten werden althans op meerdere exemplaren aangetroffen. Op één wapen werd het Ferrari-logo gezien.
De Mexicaanse politie vermoedt dat de kostbare collectie toebehoort aan drugsbaas Oscar Nava Valencia, aldus de Guadalajara Report donderdag.
Naast de 31 bling-bling wapens werden in de woning ook Rolex- en Cartierhorloges gevonden. Wat de collectie waard is en wat ermee zal gebeuren, is nog onduidelijk.
(Bron)
Jongen (13) mishandelt buschauffeur

BREDA - De politie heeft woensdag op het station in Breda een 13-jarige jongen aangehouden voor de mishandeling en bedreiging van een 47-jarige buschauffeur. De jonge verdachte werd boos toen de chauffeur zijn strippenkaart afpakte, omdat daar mee was gerommeld.
Hij sloeg en duwde de chauffeur.
De man had volgens de politie veel moeite om de jongen te kalmeren. NS-personeel kwam te hulp en wist het slachtoffer te ontzetten. Het incident is op camerabeelden vastgelegd.
(Bron)
Reinigingsdiensten staken tot akkoord

AMSTERDAM - Medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht willen blijven staken totdat er een cao-akkoord ligt. Dit maakte een woordvoerster van Abvakabo FNV donderdag bekend op de eerste stakingsdag in Amsterdam.
De reinigers en vuilnismannen in Amsterdam wilden aanvankelijk een week lang het werk neerleggen, maar hoorden donderdagochtend dat hun collega's in Utrecht hadden besloten de actie te verlengen tot er een akkoord wordt gesloten met de werkgevers.
Aanvankelijk wilden de Utrechtse ambtenaren hun staking zondag beëindigen.
De Amsterdammers schaarden zich op de eerste stakingsdag achter het standpunt van de actievoerders uit Utrecht. Op de Amsterdamse stakingsbijeenkomst waren ongeveer tweehonderd vakbondsleden aanwezig.
Vrijdag spreken de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF met de werkgevers op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Volgens de woordvoerster van Abvakabo FNV is dit hoopgevend, omdat de cao-onderhandelaars van de vakbonden hadden aangegeven alleen op de uitnodiging in te willen gaan als de werkgevers concrete afspraken willen maken.
Al bijna een jaar zitten de gemeenteambtenaren zonder cao. De ambtenaren willen afspraken over werkzekerheid en koopkrachtbehoud.
(Bron)
Q-koortsbacterie reist zeker 12 kilometer

MAASTRICHT - De bacterie die Q-koorts veroorzaakt lijkt zich tot zeker twaalf kilometer in de omtrek door de lucht te kunnen verspreiden. Een inventarisatie van ziektemeldingen rondom een besmet melkgeitenbedrijf in het Limburgse Voerendaal door de GGD Zuid-Limburg heeft dat uitgewezen.
Gegevens over de abortusgolf op het bedrijf ruim een jaar geleden vormen uniek onderzoeksmateriaal, omdat er in de regio geen andere besmettingshaarden zijn gevonden.
Onderzoeker en GGD-arts infectieziektebestrijding Volker Hackert heeft dat donderdag uitgelegd. Nader onderzoek moet duidelijker maken hoe snel en hoe ver de bacterie zich verspreid en welke factoren daarbij een rol spelen.
Bovendien denkt de GGD een uitgelezen kans te hebben om een definitief wetenschappelijk verband te leggen tussen de abortussen op het geitenbedrijf en de humane ziektegevallen.
In maart 2009 manifesteerde de Q-koortsbacterie op het geitenbedrijf in Voerendaal zich door een abortusgolf. Vijftig mensen die op het bedrijf werkten of er waren geweest, werden ziek. In de omgeving raakten minstens tweehonderd personen besmet.
Op minder dan twee kilometer van het bedrijf in de kern van het Limburgse dorp in de windrichting van destijds telde de GGD ongeveer negentig Q-koortsmeldingen. Op grotere afstand van de boerderij nam het aantal besmettingen af.
In de discussie over de veilige afstand tussen geitenbedrijven en woonhuizen wil Hackert zich niet mengen. ''Onze bevindingen zullen in de beslissingen van beleidsbepalers meewegen.''
Uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat dit jaar alweer 178 mensen Q-koorts hebben opgelopen. Een duidelijke verklaring daarvoor is op dit moment nog niet te geven. Maar op basis van de Limburgse cijfers heeft Hackert goede hoop dat de ruimingen van besmette bedrijven en het vaccineren van geiten helpt.
Het bedrijf in Voerendaal is geruimd evenals een geitenbedrijf in de buurt dat na tankmelkonderzoek positief bleek. Na uitschakeling van deze besmettingshaard en potentiële bron telde de GGD in Limburg in het hele werkgebied nog maar zes nieuwe ziektegevallen.
(Bron)
Auto rijdt 4414 kilometer op liter brandstof

KLETTWITZ - Een Frans team heeft een wereldrecord zuinig autorijden neergezet door een auto 4414 kilometer te laten rijden op 1 liter brandstof.
Team Polyjoule verbrak tijdens de Shell Eco-marathon in Duitsland het vijf jaar oude Zwitserse record van 3836 kilometer. Dat meldde de organisatie van het evenement donderdag.
De Shell Eco-marathon is een kampioenschap waarbij zo zuinig mogelijk moet worden gereden.
Aan de Europese editie doen dit jaar 213 teams mee uit 22 landen, onder wie negen met Nederlandse voertuigen.
De kampioenschappen op het Oost-Duitse circuit Lausitzring duren nog tot en met vrijdag.
(Bron)
Tasjesdief sleurt vrouw 80 meter mee

UTRECHT - Een 24-jarige vrouw uit Deventer is woensdagavond in Utrecht 80 meter meegesleurd aan haar handtas door een dief op een scooter. Dat meldde de politie donderdag.
De jonge vrouw liep bellend over de Weerdsingel in de binnenstad toen twee jongens met een scooter passeerden. De passagier probeerde haar handtas vervolgens te stelen, maar de tas bleef hangen aan de arm van de vrouw.
De dief sleurde de vrouw ruim 80 meter mee aan haar arm en tas en liet de buit uiteindelijk los. Het slachtoffer heeft aan de beroving vele schaafwonden en kapotte kleding overgehouden. De politie heeft de daders nog niet aangehouden.
(Bron)
Treinverkeer Rotterdam CS stilgelegd

ROTTERDAM - Het treinverkeer van en naar Rotterdam CS is donderdag aan het eind van de middag op last van de politie stilgelegd omdat er mensen op het spoor liepen. Dat heeft een woordvoerder van ProRail laten weten.
De mensen komen uit een trein die vlak bij het station werd stilgezet in afwachting van de afhandeling van een brandje in een andere trein op het station.
Volgens de woordvoerder van ProRail werden de passagiers ongeduldig en hebben zij zelf de deuren van de trein geopend. Hoe lang de stremming gaat duren is niet bekend.
De sfeer in het centrum van Rotterdam is donderdagmiddag rustig. "De spanning is nog niet echt om te snijden", zegt een politiewoordvoerder.
Wel zijn dertien mensen aangehouden omdat ze blowden of geen identiteitsbewijs toonden. Zij krijgen een proces-verbaal.
In de deels drooggelegde Maasstad proberen enkele honderden agenten en ME'ers de orde te handhaven. Om 18.30 uur begint in de Kuip de beslissende tweede wedstrijd van de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax.
De heenwedstrijd in de Arena eindigde in 2-0 voor de Amsterdammers. Het stadion is om 16.00 uur opengesteld voor het publiek.
In het centrum mag de politie preventief fouilleren. Daar en bij het stadion zijn diverse fysieke veiligheidsmaatregelen getroffen.
Enkele tientallen relschoppers die tijdens de eerste wedstrijd werden aangehouden, mogen in het centrum of bij de Kuip in de buurt komen. Ajaxsupporters zijn niet welkom in de Kuip.
De rechtbank bepaalde eerder donderdag dat het alcoholverbod dat de gemeente in delen van Rotterdam wil instellen is toegestaan. Horecaondernemers vonden de veiligheidsmaatregel overdreven en vrezen voor inkomstenderving.
In het centrum en in de omgeving van het stadion mag tussen 14.00 uur en middernacht geen alcohol worden geschonken.
(Bron)
Broer mishandelt zwangere zus

AMSTERDAM - Een 24-jarige man heeft dinsdagavond in het Brabantse Sprang-Capelle zijn 18-jarige zwangere zus mishandeld.
De tiener werd in haar gezicht geslagen, waarna zij viel en de broer volgens haar op haar buik ging zitten.
Hierna kreeg de vrouw krampen in haar buik en moest ze naar een ziekenhuis. Dat meldt de politie.
De politie kreeg dinsdag rond 20.00 uur melding van de mishandeling in de woning van een kennis.
De broer uit Leeuwarden werd aangehouden en vastgezet voor huiselijk geweld. De vrouw uit Den Bosch kon niet direct aangifte doen, omdat zij naar het Tweesteden Ziekenhuis vervoerd moest worden.
De twee hadden ruzie gekregen over de levensstijl van de vrouw. De broer zei later spijt te hebben dat hij zijn zus had geslagen.
De vrouw had zwellingen in haar gezicht. Hoe de 18-jarige eraan toe is, kan een politiewoordvoerder woensdag niet zeggen.
(Bron)
Meer as in groeiende rookkolom vulkaan

REYJKJAVIK - De rookkolom boven de vulkaan onder de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull bevat sinds dinsdag weer meer as dan afgelopen week en hij groeit in de lengte.
Dat hebben IJslandse wetenschappers vastgesteld. Het is echter maar 5 tot 10 procent van de activiteit van vorige maand, toen een aswolk het Europese luchtruim dagenlang terroriseerde.
Volgens de wetenschappers van de universiteit is de as momenteel grover en valt deze eerder op de grond, waardoor die niet zover kan drijven als vorige maand. In Ierland en het westen van Schotland werd woensdag een deel van het luchtruim gesloten vanwege hoge concentraties vulkanische as afkomstig uit IJsland.
Wel zou de hogere rookpluim aangeven dat er nieuw magma uit de vulkaan komt en dat de vulkaanuitbarsting de komende dagen op volle kracht verdergaat.
Dinsdag was de aspluim 6000 meter hoog. Maandag mat de pluim nog 5200 meter. Vorige maand tijdens de historische verstoring van het Europese vliegverkeer was de rookkolom circa 9000 meter.
(Bron)

woensdag, mei 05, 2010

Vader beëindigt grote zoekactie wegens weesfietsje

Een kinderfietsje bij het water heeft dinsdagmiddag tot een grote zoekactie in Beilen geleid. Passanten zagen op de Grote Drift een fiets op slot staan, maar zagen nergens in de buurt een kind. Uit vrees dat de eigenaar van de fiets in het water was gevallen werd de politie gewaarschuwd.
Daarop werd groot alarm geslagen. Een duikploeg van de brandweer zocht minutieus het water af. Uit voorzorg kwamen ook een ambulance en een traumahelikopter ter plaatse.
Terwijl de zoekoperatie in volle gang was, fietste een man uit Beilen met zijn kinderen langs. Hij had de puntjes al snel met elkaar verbonden en begreep dat iedereen naar het kind op de bagagedrager van zijn fiets aan het zoeken was.
Tijdens een fietstochtje was het kind op de heenweg al moe geworden, waarop hij de fiets op slot had gezet en zijn kind achterop had genomen. Hij had niet verwacht dat een kinderfietsje bij het water zo veel consternatie zou veroorzaken.
(Bron)
Nek-aan-nekrace voorspeld bij Britse verkiezingen

LONDEN - Zo'n 45 miljoen kiesgerechtigde Britten zijn opgeroepen om op donderdag een nieuw Lagerhuis te kiezen. Daags voor de gang naar de stembus is de uitslag zo onvoorspelbaar als die in decennia niet meer is geweest.
Het Verenigd Koninkrijk kent een districtenstelsel waarbij de kandidaat die in een district de meeste stemmen krijgt, in het parlement komt. De stemmen voor alle andere kleinere partijen tellen niet meer mee.
Dit systeem werkt dus sterk in het voordeel van de grote partijen. De afgelopen decennia had dan ook altijd òf de sociaaldemocratische Labour Party óf de Conservatieve Partij een absolute meerderheid in het parlement.
Dit systeem wordt nu verstoord door de spectaculaire opkomst van een derde partij, de Liberaal-Democraten. De enkele maanden geleden nog vrijwel onbekende Lib Dem-leider Nick Clegg (die overigens vlot Nederlands spreekt) deed het zo goed in tv-debatten met Labour-premier Gordon Brown en de conservatieve oppositieleider David Cameron, dat volgens veel opiniepeilingen geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt in Westminster.
Nederland is gewend aan maandenlange kabinetsformaties om een coalitie te vormen, maar voor de Britten is dat erg onwennig: het is sinds 1974 niet meer voorgekomen dat uit de verkiezingen een 'hung parliament' voortkomt, waarin geen enkele partij een absolute meerderheid heeft.
Normaal gesproken kan meteen na de verkiezingen de leider van de grootste partij op de thee gaan in Buckingham Palace om zich door koningin Elizabeth II tot premier te laten benoemen.
De Britse krant Daily Telegraph meldde woensdag dat in de achterkamertjes al een deal is gesloten tussen Cameron en de DUP van protestantse nationalisten in Noord-Ierland. Die kunnen rekenen op zeker negen zetels in het 650 zetels tellende Lagerhuis en de Conservatieven bij een krappe uitslag aan een meerderheid helpen. In ruil daarvoor eisen zij dat Noord-Ierland wordt gespaard bij ophanden zijnde bezuinigingen.
Dit soort scenario's wordt steeds weer aangehaald door tegenstanders van wijzigingen van het huidige kiesstelsel. Als kleine partijen nodig zijn om een meerderheid te vormen, kunnen die, als een soort afpersers, onevenredige concessies afdwingen, zo redeneert men.
De Liberaal-Democraten eisen juist al decennia een verandering van het kiesstelsel. Zij willen dat er ook een aspect van evenredige vertegenwoordiging wordt geïntroduceerd, zodat de stemmen die op kleinere partijen worden uitgebracht, niet helemaal verloren gaan.
De Lib Dems zagen de afgelopen decennia met lede ogen aan hoe zij in de meeste kiesdistricten slechts tweede of derde werden.
Voor een verandering van het kiesstelsel is Labour makkelijker te porren dan de Tories, de Conservatieve Partij. Door die belangrijke eis van de Lib Dems in te willigen, zou Labour die partij over de streep kunnen trekken om een coalitie te vormen.
Clegg heeft aan die mogelijkheid echter een belangrijke eis verbonden: hij wil niet meer verder met Brown als premier.
(Bron)
Celstraf voor Russische kannibalen

AMSTERDAM - Een rechtbank in de Russische stad Sint-Petersburg heeft twee mannen veroordeeld voor het vermoorden en opeten van een 16-jarig meisje.
Een van de mannen, een 21-jarige rockmuzikant, werd veroordeeld tot negentien jaar celstraf. De andere man, de 20-jarige handlanger van de muzikant, moet achttien jaar de gevangenis in.
Het hof zei dat de muzikant zijn slachtoffer in januari naar zijn huis had gelokt, waar hij en zijn handlanger het meisje in de badkuip verdronken.
Na haar gedood te hebben, bereidden de mannen delen van haar lichaam in de oven.
De mannen zeiden onschuldig te zijn. In een eerdere verklaring zeiden ze echter dat ze de vrouw hadden vermoord, omdat ze 'honger hadden'.
(Bron)
Chimpansees gebruiken 'hulpmiddelen' bij seks

AMSTERDAM – Mannelijke chimpansees maken in sommige gevallen gebruik van speciaal gereedschap om vrouwtjes te verleiden tot seks. Dat meldt een Britse wetenschapper in een nieuwe studie.
Chimpansees in Tanziania maken vaak geluid met droge bladeren om vrouwtjes er op attent te maken dat ze in de stemming zijn voor seks, zo beweert hoogleraar William McGrew van de Universiteit van Cambridge.
Als de dieren een erectie hebben, wrijven ze de bladeren langs elkaar vlak voor hun stijve geslachtsdeel. Het knisperende geluid van de droge bladeren trekt de aandacht van vrouwtjes en maakt hen attent op de erectie. Als één van de vrouwtjesapen geïnteresseerd is in een vrijpartij, volgt er vaak meteen seksueel contact.
McGrew verklaart in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat het ritueel met de bladeren kan worden gezien als het gebruik van seksueel gereedschap. De bladeren passen volgens hem in de definitie van gereedschap, omdat het gaat om externe objecten die worden ingezet om een specifiek doel te bereiken, in dit geval seks.
“Mannetjes moeten nu eenmaal de aandacht trekken van vrouwtjes en die aandacht vervolgens vasthouden”, aldus de hoogleraar in The New York Times. “Droge bladeren tegen elkaar aan wrijven is een manier om dat te doen. Het maakt een raspend geluid dat erg opvallend is.”
“Het vrouwtje hoort het geluid, ziet de erectie en maakt een simpel optelsommetje", verklaart McGrew. "Als ze geïnteresseerd is, benadert ze het mannetje, biedt ze haar achterwerk aan en zullen ze paren.”
Het seksritueel met de bladeren is overigens nog niet waargenomen bij chimpansees buiten Tanzania.
(Bron)
Eerste succesje in strijd tegen olievlek VS

NEW ORLEANS - Het Britse bedrijf BP is er woensdag in geslaagd een van de drie lekkages te dichten in de olieleiding in de Golf van Mexico, waaruit in de afgelopen twee weken al circa 9,5 miljoen liter olie is gelekt.
Het gaat om het kleinste lek, zo meldde een woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht.
De oliestroom blijft ongeveer hetzelfde - dagelijks enkele honderdduizenden liters - maar desondanks is sprake van goed nieuws. De experts van BP kunnen zich nu volledig richten op de twee overgebleven gaten.
Het olielek ontstond op 22 april nadat zich een explosie had voorgedaan op het booreiland Deepwater Horizon. Dat booreiland, ongeveer zo groot als een voetbalveld, verdween twee dagen later in de golven.
Ondertussen zuigen tientallen schepen vervuild water op. Ook worden er stukken van de olievlek, die groter is dan de provincies Groningen en Friesland samen, afgefakkeld. Verder worden er chemicaliën over de vlek gestrooid.
Dit werkt net als afwasmiddel tijdens het afwassen: de chemicalïen zorgen ervoor dat de olie in hele kleine druppeltjes uiteenvalt. Deze druppeltjes verdwijnen onder het wateroppervlak waar ze op natuurlijke wijze door bacteriën worden opgeruimd. Volgens milieuactivisten zijn de chemicaliën echter milieuvervuilend.
Deskundigen verwachten dat het nog een kwestie van dagen is voordat laaggelegen delen van Amerikaanse zuidelijke staten als Louisiana en Mississippi worden getroffen door de olievervuiling. De autoriteiten en milieuorganisaties in de Verenigde Staten zetten, net BP, intussen alles op alles om te voorkomen dat de alsmaar uitdijende oliemassa in de Golf van Mexico de kust bereikt.
De omvang van de schade aan het milieu is ook nog moeilijk te schatten. Tot aan de Florida Keys, circa duizend kilometer van de rampplek, houden de autoriteiten en milieubeschermers rekening met het aanspoelen van olie.
Volgens het ministerie van Natuur en Visserij van Louisiana worden meer dan zeshonderd diersoorten bedreigd door de olie: 445 soorten vis, 134 vogelsoorten, 45 zoogdiersoorten en 32 soorten reptielen en amfibieën.
De autoriteiten maken zich zorgen over onder meer de bruine pelikaan, strandlopers, een zeeschildpaddensoort, kaaimannen en verscheidene walvissoorten. Het is een cruciale tijd voor het kwetsbare ecosysteem in de regio. Veel dieren gaan net paaien of broeden.
(Bron)
Man steekt meisje in brand om afwijzing

ISTANBOEL - Uit woede dat ze hem afgewezen had, heeft een verliefde man zijn 16-jarige 'beoogde bruid' overgoten met benzine en in brand gestoken. Het meisje is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.
De man werd gearresteerd in de Turkse stad Corum aan de Zwarte Zee, berichtten Turkse media woensdag.
De dader verklaarde dat hij het meisje verschillende keren gevraagd had om een afspraakje maar dat ze iedere keer nee zei. Toen hij vernam dat ze met een ander uitging, ontstak hij in woede.
Hij wachtte haar op toen ze onderweg naar school was en vroeg haar nog eenmaal of ze met hem uit wilde gaan. Wederom was het antwoord nee, waarop hij naar eigen zeggen zijn zelfbeheersing verloor en haar met de meegebrachte benzine in brand stak.
(Bron)
Hevige sneeuwval in Frankrijk

PARIJS - De winter lijkt terug in Frankrijk. De kust van de Middellandse Zee werd dinsdag geteisterd door hevige sneeuwval.
Tienduizenden huishoudens kwamen zonder elektriciteit te zitten, nadat onder de sneeuwlast bezweken bomen op stroomleidingen waren gevallen.
De luchthaven van Perpignan is gesloten wegens sneeuwoverlast. In de Pyreneeën, waar op sommige plekken sinds maandag 60 centimeter sneeuw is gevallenen tot woensdag nog eens dezelfde hoeveelheid wordt verwacht, wordt gewaarschuwd voor lawines.
Franse meteorologen wijzen erop dat lawinewaarschuwingen in mei zeldzaam zijn.
De Franse Côte d'Azur, waar op 12 mei het Filmfestival van Cannes begint, werd ondertussen geteisterd door tot 10 meter hoge golven. De Franse tv-zender France Info repte over de ''golf van de eeuw''.
Een vrouw brak haar been toen zij door een enorme golf van het strand werd gesleurd. Er ontstond grote materiële schade.
In Cannes raakten tientallen restaurants beschadigd. Auto's werden omvergespoeld. In Nice werden de stranden en de wereldberoemde boulevard Promenade des Anglais gesloten voor publiek.
Talrijke strandpaviljoens zijn weggespoeld. De zee sloeg over de dijk heen en stroomde de stad in. De burgemeesters van beide steden willen hun gemeentes tot rampgebied laten verklaren.
In de haven van Saint-Raphaël zijn vijf schepen gezonken. Volgens kustbewoners is de zee sinds 1959 niet meer zo onstuimig geweest.
(Bron)
Risico tanduitval rokers twee keer zo groot

BERLIJN - Rokers lopen een twee keer zo hoog risico om tanden te verliezen in vergelijking met mensen die niet roken.
Dat blijkt uit Duits onderzoek, waarvan de resultaten woensdag werden gepresenteerd in Berlijn.
De rapportage is opgesteld door deskundigen van een landelijke tandartsenorganisatie en wetenschappers van het kankeronderzoekscentrum.
Rokers kampen veel vaker dan niet-rokers met tandvleesproblemen en overlijden ook vaker aan mond- en keelkanker. Jaarlijks sterven circa 4500 Duitsers aan de gevolgen van deze ziekte, vooral mannen.
In Duitsland rookt circa een op de drie volwassenen. In het rapport worden tandartsen opgeroepen om hun klanten te adviseren te stoppen met de ongezonde gewoonte.
(Bron)
Moeders ruilen verwisselde baby's na jaar

SAO PAULO - De moeders van twee Braziliaanse baby's, die na hun geboorte in maart vorig jaar in het ziekenhuis werden verwisseld, hebben hun kinderen na meer dan één jaar alsnog uitgeruild.
Dat heeft de Braziliaanse krant Estado de Sao Paulo dinsdag gemeld. Een van de moeders, Queila Fagundes (22), was opgevallen dat haar baby noch op haar noch op haar man leek.
Een DNA-test wees vervolgens uit dat het stel niet de ouders kon zijn.
Na wat speurwerk en DNA-tests werd vastgesteld dat hun kind per abuis aan de 28-jarige Elaine Pires was meegegeven.
De vrouwen werden met elkaar in contact gebracht en praatten met elkaar over de kinderen. Na enige tijd werd tot de ruil besloten.
Die ging met veel tranen en emoties gepaard. De twee vrouwen kregen psychologische bijstand van de kinderbescherming.
Zij willen rechtszaken aanspannen tegen het Santa Lúcia-ziekenhuis in Goiâna. ''Wij zullen de rest van ons leven lijden'', aldus Pires.
In hetzelfde ziekenhuis waren in 2008 ook al eens baby's verwisseld door dezelfde verpleegster.
(Bron)

dinsdag, mei 04, 2010

Ov-acties om AOW toch toegestaan

AMSTERDAM - Acties die de vakbonden in het openbaar vervoer tegen de verhoging van de AOW-leeftijd willen voeren, zijn toch toegestaan.
Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten, melden Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten dinsdag.
De rechtbank in Amsterdam verbood 6 oktober de acties nog in een door de ov-bedrijven HTM, GVB en RET aangespannen zaak.
De dag erna had een staking in het openbaar vervoer moeten plaatsvinden. De bonden hadden het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam plat willen leggen, maar de rechter stak daar een stokje voor.
De rechtbank oordeelde dat de bonden een conflict hebben met het kabinet en niet met de werkgevers.
De staking zou mede daarom een buitenproportioneel middel zijn. FNV Bondgenoten kondigde al snel aan in hoger beroep te gaan, omdat de bond in de toekomst ook dergelijke acties wil houden.
Volgens de bonden heeft het hof geoordeeld dat het verhogen van de AOW-leeftijd een onontkoombaar effect heeft op de onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden. Daarom zijn acties wel toegestaan.
Met de uitspraak is volgens de twee partijen belangrijke jurisprudentie gecreëerd voor mogelijke toekomstige acties tegen politieke beslissingen op het vlak van collectieve arbeidsvoorwaarden.
(Bron)
Meisje moet van gymnasium wegens ongeloof

ILLERTISSEN - In Beieren is grote ophef ontstaan omdat de directeur van een gymnasium een 17-jarig meisje van school wil sturen omdat zij zich heeft laten uitschrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk.
Dit heeft de Zuid-Duitse krant Süddeutsche Zeitung dinsdag gemeld. De school wordt gerund door het bisdom Augsburg.
De ouders van de leerlingen moeten een contract met het bisdom sluiten waarin staat dat de scholieren aan de godsdienstles deelnemen.
De katholieke school is het enige gymnasium in het 16.000 inwoners tellende plaatsje Illertissen.
Uit protest tegen de houding van de directeur overwegen meer scholieren en volwassenen in Illertissen uit de Rooms-Katholieke Kerk te stappen.
Ook in het districtparlement van Schwaben zijn al verhitte debatten gevoerd over het onderwerp.
In Duitsland moet elk ingeschreven lid van de kerk een verplichte opslag op de inkomstenbelasting betalen. De kerk runt daarmee scholen, ziekenhuizen en crèches.
(Bron)
Aanhoudingen voor coke in kinderboek

AMSTERDAM - De politie heeft meer dan een halve kilo harddrugs onderschept die verstopt zat in kinderboeken. Twee verdachten zijn een week geleden in Amsterdam Zuidoost opgepakt na de vondst, meldt de politie dinsdag.
De boeken vol met drugs zaten in een postpakket, dat bestemd was voor een 31-jarige vrouw.
De douane had het pakket op Schiphol onderschept, waarna de recherche het huis waar de post voor bestemd was observeerde. Toen het pakket vorige week bij de vrouw werd afgeleverd, werd ze aangehouden.
Haar 53-jarige vriend rende weg, maar kon na een korte achtervolging worden aangehouden. Hij had veel contant geld op zak, dat in beslag is genomen op verdenking van witwassen.
De verdachten zijn donderdag voorgeleid, de man zit nog vast.
(Bron)
Internet Explorer bereikt historisch dieptepunt

AMSTERDAM - Het wereldwijde marktaandeel van Microsofts webbrowser Internet Explorer is onder de 60 procent gedoken. Zo laag was het IE-gebruik niet meer sinds begin 1999.
Een belangrijk verschil met elf jaar geleden is echter dat IE destijds bezig was aan een opmars. Het verdrong eind vorige eeuw Netscape van de eerste plaats. Nu heeft bevindt het marktaandeel van Microsofts webbrowser zich juist een gestage glijvlucht naar beneden.
Internet Explorer is met een marktaandaal van 59,95 procent nog wel marktleider, maar ziet concurrent Firefox en vooral Google Chrome dichterbij komen. Firefox was volgens de cijfers van Net Applications in april in gebruik bij 24,59 procent van de internetters, terwijl Chrome uitkomt op 6,73 procent.
Daarmee neemt Chrome verder afstand van Apples webbrowser Safari (4,72 procent) en het Noorse Opera (2,3 procent).
In Europa is Internet Explorer zelfs nog verder gezakt. Volgens cijfers van Statcounter bedraagt het marktaandeel daar nog maar 43 procent. Maar ook Firefox, lange tijd de grootste uitdager van Internet Explorer, zakte ten opzichte van begin dit jaar een procentpunt, naar 38,8 procent.
Vooral Google Chrome wint in Europa terrein. De browser heeft inmiddels een marktaandeel van 8,68, tegen 5,78 procent begin dit jaar.
Een duidelijke oorzaak voor de daling van Microsofts marktaandeel is niet aan te geven. Mogelijk is de opkomst van concurrerende browsers onder andere het gevolg van het verplichte browserkeuzescherm dat computergebruikers in de Europese Unie sinds kort krijgen voorgeschoteld.
Als onderdeel van een schikking in een mededingingszaak verplichtte de Europese Commissie Microsoft om gebruikers van zijn besturingssysteem Windows de keuze voor te leggen of zij Internet Explorer willen gebruiken, of een van de concurrerende browsers.
Nadat Internet Explorer rond de eeuwwisseling een quasimonopolie veroverde op de browsermarkt, stond de ontwikkeling van de software jarenlang stil. Het uit 2001 daterende IE6 kreeg pas in 2006 een opvolger met IE7. Inmiddels is de software beland bij versie 8, en werkt Microsoft aan IE9.
Die nieuwe versies moeten de technologische achterstand goedmaken die Internet Explorer had opgelopen ten opzichte van onder andere Firefox, Safari en Chrome. IE9 biedt onder meer ondersteuning voor video via HTML5, een alternatief voor het veelgebruikte Flash van Adobe.
(Bron)
Arts krijgt waarschuwing voor zwijgcontract

EINDHOVEN - Een chirurg van een privékliniek in Weert heeft van het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg een waarschuwing gekregen, omdat hij de mislukte borstvergroting bij een vrouw niet wilde verwijderen als zij geen zwijgcontract tekende.
De patiënte moest afzien van juridische stappen en negatieve publiciteit over de kliniek, de arts en zijn collega's, zo stond in de overeenkomst volgens een uitspraak die dinsdag is gepubliceerd.
De vrouw liet voor het eerst in juli 2008 siliconenborsten implanteren door de Belgische arts van de toenmalige kliniek Silhouet. Na lekkage en infectie werden de protheses twee weken later verwijderd.
Minder dan een half jaar later ging ze weer onder het mes. Ze belandde in december in het ziekenhuis vanwege blaren aan de wonden. Korte tijd laten zijn de siliconen wederom verwijderd door de plastisch chirurg.
De arts heeft toegegeven dat hij in de behandelovereenkomst de gewraakte afspraak heeft opgenomen. Reden was dat de vrouw een negatieve publiciteitscampagne voerde tegen de kliniek.
Hij ziet in dat hij fout zat. Het tuchtcollege oordeelt dat de handelwijze van de chirurg niet was zoals van hem als zorgverlener mag worden verwacht.
De overige klachten van de vrouw werden afgewezen.
Silhouet raakte eerder in opspraak toen de inspectie voor de gezondheidszorg operatiekamers sloot vanwege de slechte hygiënische omstandigheden. Vorig jaar veranderde de naam in Acura.
Directeur Anand Ramparichan van Acura liet dinsdag desgevraagd weten dat er geen reden is voor maatregelen tegen de arts. De procedures met contracten zijn vorig jaar veranderd. De man is een goede chirurg die al heel veel borstvergrotingen heeft gedaan, aldus de redenering.
(Bron)
Seks in de regen zorgt voor meer zonen

WAGENINGEN - Amerikaanse buffels krijgen vaker zonen in natte perioden. Dat blijkt uit onderzoek van de leerstoelgroep Resource Ecology van de Universiteit van Wageningen.
Onderzoeker Pim van Hooft ontdekte een duidelijk verschil in de sekseverhouding bij geboren buffels in relatie tot het weer in de afgelopen jaren en seizoenen.
''Het ligt voor de hand dat het overschot aan mannetjes in natte perioden te maken heeft met variaties in lichaamsconditie'', aldus de onderzoeker in Resource, het tijdschrift van de universiteit.
''Natte perioden zorgen ervoor dat de spermakwaliteit beter is dan in droge perioden.''
In natte perioden is er meer voedsel voor de buffel voorhanden. En meer eten werkt door in het lichaam van het dier. Y-chromosomen, welke het mannelijke gen bezitten, floreren in een betere conditie ten koste van het X-chromosoom (het vrouwelijk gen). Beter sperma betekent dus meer mannetjes.
(Bron)
Nieuwe straf voor Marktplaatsoplichter Dennis H.

ARNHEM - Internetoplichter Dennis H. (31), die via Marktplaats spullen verkocht maar na betaling nooit iets leverde, heeft er een onherroepelijke celstraf bij. H. kreeg eerder al anderhalf jaar cel, in 2008 nog 22 maanden en afgelopen maart nog een keer twee jaar gevangenisstraf.
De 22 maanden cel blijven van kracht, bleek dinsdag bij het gerechtshof in Arnhem. H. had hoger beroep ingesteld, maar hij legde schriftelijk niet uit waarom.
Ook kwam de oplichter niet opdagen en stuurde hij geen advocaat. Iemand heeft dan blijkbaar geen belang bij een nieuwe blik op zijn strafzaak, redeneert de wet.
De 22 maanden straf waren opgelegd voor oplichtingen tussen 2002 en 2006. Dat dossier was zo omvangrijk dat er vier steekwagentjes voor nodig waren. Aan gedupeerden uit deze strafzaak moet Dennis H. bijna 62.000 terugbetalen, besliste het hof dinsdag.
Afgelopen maart veroordeelde de rechtbank H. nog tot twee jaar cel voor 108 nieuwe gevallen van internetoplichting in 2007 en 2008. Toen pleegde hij daarnaast ook verduistering als medewerker van TNT in Nijmegen.
H. bood vooral dure zaken als spelcomputers en telefoons aan. Hij werkte vanuit internetcafé's en belhuizen, waar hij steeds maar kort verbleef.
(Bron)
‘Magneten kunnen helpen tegen depressie’

AMSTERDAM – Depressies kunnen mogelijk worden genezen door magneten te laten inwerken op het brein. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.
Onderzoekers van de Universiteit van South Carolina hebben ontdekt dat mensen vaker van een depressie genezen als ze regelmatig een helm dragen met daarin enkele magneten.
Tijdens een drie weken durend experiment moesten proefpersonen die leden aan een depressie elke dag minimaal 37 minuten een ‘magneethelm’ dragen. De magneten in het hoofddeksel stimuleerden vooral het voorste gedeelte van hun brein.
De resultaten van de studie wijzen uit dat het dragen van een magneethelm een depressie in 14 procent van de gevallen doet verminderen. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of General Psychiatry.
Alle deelnemers aan het experiment waren al eens behandeld met medicijnen, maar dat had geen resultaat opgeleverd.
Bij de helft van de proefpersonen waren de magneten in het hoofddeksel overigens geblokkeerd, zodat ook de mogelijkheid van een placebo-effect werd onderzocht. Maar bij deze mensen meldde slechts vijf procent een verbetering van hun situatie.
Volgens de onderzoekers kan een magneethelm mogelijk uitkomst bieden bij depressieve mensen die niet reageren op andere behandelingen. “De resultaten van de studie suggereren dat herhaaldelijke transcraniële stimulatie significante antidepressieve effecten heeft”, aldus hoofdonderzoeker Mark George in de Britse krant The Daily Telegraph.
(Bron)
Hele dag treinstoring na doorknippen kabel

ZALTBOMMEL - De hele dinsdag is er beperkt treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch. De oorzaak is een doorgeknipte kabel in de buurt van Zaltbommel, meldde spoorbeheerder ProRail.
Volgens ProRail gaat het mogelijk om een poging tot diefstal van de koperen kabel of om vandalisme. Door het defect is sprake van een seinstoring tussen Zaltbommel en Geldermalsen.
Dinsdagmiddag begonnen de herstelwerkzaamheden.
De noodzakelijke veiligheidscontroles hebben in de nacht van dinsdag op woensdag plaats, zodat pendeltreinen dinsdagmiddag en 's avonds kunnen blijven rijden.
(Bron)
'Populariteit auto bedreigt bereikbaarheid'

DEN HAAG - Als de overheid het beleid voor het autogebruik niet verandert, zal de populariteit van de auto onverminderd hoog blijven en de populariteit van het openbaar vervoer en de fiets onder druk komen te staan.
Dat heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van stedelijke gebieden en van het platteland.
Dat zal het tegenovergestelde brengen van wat een duurzaam mobiliteitsbeleid nastreeft, stelt de Raad voor Verkeer en Waterstaat in een advies aan demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer.
Het rapport 'Wie ik ben en waar ik ga' gaat in op de effecten van veranderingen in demografie en leefstijlen op mobiliteit. Dat liet de raad dinsdag weten.
Volgens de raad heeft de voorkeur voor de auto te maken met veranderingen in de samenstelling van de bevolking en de manier waarop mensen in het leven staan.
''Zo gaat de babyboomgeneratie de komende jaren met pensioen. Het autobezit onder deze groep is hoog en zij zullen de auto blijven gebruiken.''
De raad stelt verder dat onder allochtonen de auto een hoge status heeft en de fiets vaak geassocieerd wordt met armoede. ''Nu maken zij nog veel gebruik van het openbaar vervoer, maar naarmate hun sociale positie verbetert, zullen ze gemakkelijker overstappen naar de auto.''
Volgens het advies blijkt daarbij ook nog dat jongeren hoge eisen stellen aan informatie. ''Digitaal communiceren past bij hun belevingswereld. Met name in het openbaar vervoer worden hierbij veel kansen gemist. Innovatie moet niet alleen van deskundigen komen, maar juist ook van de burgers zelf.''
Daarom adviseert de raad de overheid en vervoerbedrijven daarop in te spelen door intensief gebruik te maken van ICT-toepassingen, gemak te bevorderen en keuzemogelijkheden te bieden.
(Bron)
Pruikenfraudeur misleidde kankerpatiënten

AMSTERDAM - Door met pruiken te sjoemelen heeft een fraudeur uit Drachten meer dan tienduizend euro aan verzekeringsgeld voor patiënten opgestreken. De Friese politie heeft hem vorige maand gehoord.
De 60-jarige man verzorgde pruiken voor klanten die door de behandeling van hun ziekte hun haar waren kwijtgeraakt. Van de zorgverzekering mogen deze mensen twee keer per jaar een pruik kopen.
De Drachtenaar maakte hen echter wijs dat ze maar een pruik per jaar mochten kopen. Terwijl hij zijn klanten een pruik leverde, declareerde hij van 2005 tot en met 2007 twee pruiken bij hun zorgverzekeraars. Het geld voor de tweede pruik stak hij volgens de politie in eigen zak.
De zaak kwam aan het rollen toen een zorgverzekeraar argwaan kreeg en een onderzoek instelde. In 2006 en 2007 bleek volgens de politie dat voor 34 klanten een of meerdere valse declaraties zijn ingediend.
Met twintig procent van de declaraties van de fraudeur was geknoeid. Inmiddels is aangifte gedaan. De man moet zich voor de rechter verantwoorden.
(Bron)
Politiegegevens belanden op straat

ARNHEM - Vertrouwelijke informatie van de politie Gelderland Midden is onbedoeld op straat beland. Een politiewoordvoerder heeft dinsdag een bericht hierover van Omroep Gelderland bevestigd.
Een passant vond de informatie op straat bij de achteringang van het Arnhemse politiebureau en speelde de info door naar de media.
Het gaat om een document met onder meer gegevens over personen met openstaande boetes.
''Het is informatie die agenten gebruiken als zij de straat op gaan'', aldus de woordvoerder. ''We weten niet hoe de informatie op straat is beland. Dat gaan we uiteraard onderzoeken.''
De woordvoerder vraagt zich wel af waarom de vinder het document niet gewoon heeft afgegeven bij de politie. ''Het was per slot van rekening hier om de hoek.''
Onlangs belandden in Arnhem al gegevens over gevangenen op straat. De informatie stond op een oude, afgeschreven computer.
(Bron)
Stationsperron Gilze-Rijen staat op instorten

AMSTERDAM - Het middenperron van het treinstation in Gilze-Rijen staat op instorten. Door de strenge vorst is het voegwerk van de uit 1918 stammende perronsmuur dermate beschadigd dat stenen loslaten. Dat meldt dagblad BN/DeStem.
Het risico bestaat dat delen van het zogeheten middeneiland instorten door trillingen van passerende treinen.
ProRail heeft het probleem op Koninginnedag ontdekt en meteen maatregelen genomen. Het perron wordt tijdelijk gestut met planken en balken.
Treinen moeten op het betreffende punt voorlopig onder meer langzaam rijden. en goederenvervoer wordt omgeleid.
Een woordvoerder van ProRail laat weten dat nog niet duidelijk is hoe snel het probleem opgelost gaat worden. "Het kan zijn dat we het in één keer binnen 52 uur doen. Dan ligt al het treinverkeer stil. Een andere optie is dertig dagen achtereen in korte periodes gedeeltes aanpakken."
Ook doorgaand verkeer in Gilze-Rijen ondervindt hinder van het probleem. Doordat treinen nu langzamer rijden, neemt de wachttijd bij de spoorwegovergangen toe.
ProRail heeft extra toezichthouders ingezet om te voorkomen dat ongeduldige mensen op eigen houtje gaan oversteken.
Een medewerker van de NS laat weten dat doorgaande reizigers nauwelijks hinder zullen ondervinden van de snelheidsbeperkingen.
"De stoptreinen moeten daar sowieso stoppen. Alleen de intercity's rijden een stuk langzamer en dat leidt tot enkele minuten vertraging."
(Bron)

maandag, mei 03, 2010

Nu gaan we verwarring krijgen.
Eerst zou de hele vuilnisophaaldienst van Utrecht staken deze week. Nu blijkt dat zakken en kliko's wel opgehaald/geleegd worden - maar op donderdag en vrijdag 6 en 7 mei, als de straatvegers ook zouden staken, staakt alles en worden dus ook die kliko's niet geleegd.
Dan krijg je hier dus mensen die op woensdag de boel maar buiten zetten, hé, dat wordt geleegd, nou, dan kan de kliko van het GFT-afval ook wel naar buiten voor de donderdag.
Ben ik effe blij dat het geen 25 graden is...
Pesten op het werk beïnvloedt functioneren lang

UTRECHT - Mensen die in het verleden zijn gepest op hun werk, hebben daar ook nog last van als het pesten is opgehouden. Zij zijn vaak minder productief.
Dat blijkt uit onderzoek naar effecten van pesten van CNV Vakmensen in samenwerking met de Universiteit Twente.
Voor het onderzoek zijn 971 werknemers en 238 leidinggevenden ondervraagd. Van de ondervraagde werknemers zegt 17 procent gepest te worden op het werk.
Gemiddeld houdt pestgedrag vier jaar aan. Van de leidinggevenden zegt 8 procent te worden gepest door ondergeschikten. Dit is volgens onderzoekster Ellen Giebels een ''onderbelicht verschijnsel''.
Ook bij leidinggevenden beïnvloedt pesten het werk negatief. Zij gaan er wel anders mee om. Een op de vijf werknemers zoekt de oorzaak van het pesten bij zichzelf. Leidinggevenden doen dat niet. Ook gaan leidinggevenden eerder de confrontatie aan.
Leeftijd, soort bedrijf, man of vrouw, het maakt wat pesten betreft geen verschil, aldus Giebels.
(Bron)

Elke vorm van pesten laat langdurig sporen na.
Mammoet had 'antivries-bloed'

AMSTERDAM – Mammoeten hadden speciale eiwitten in hun bloed die hun lichaam ook bij extreme kou van zuurstof konden voorzien. Dat heeft een internationaal team van wetenschappers aangetoond.
De onderzoekers van onder meer de Universiteit van Manitoba in Canada en de Universiteit van Adelaide in Australië brachten het DNA in kaart van drie mammoeten die bewaard zijn gebleven in permafrost in Siberië.
De wetenschappers kwamen enkele genen op het spoor voor de productie van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof transporteert door bloed.
Het onderzoeksteam slaagde er in om de betreffende genen van de mammoeten om te zetten in RNA. Dat is een soort kopie van een stukje DNA waarmee eiwitten daadwerkelijk kunnen worden geproduceerd. Door het RNA in te brengen bij de E. coli-bacterie konden de wetenschappers dit organisme uiteindelijk hemoglobine van mammoeten laten produceren.
Het eiwit van de prehistorische dieren bleek te verschillen van hemoglobine bij olifanten, de nog levende familieleden van mammoeten. Een genetische aanpassing zorgde ervoor dat de hemoglobine van de mammoeten ook bij extreme kou zuurstof door het bloed kon transporteren.
De dieren beschikten daardoor vermoedelijk over een soort ‘antivries-bloed’ dat hen in staat stelde om ook in een ijzig klimaat te kunnen functioneren.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics. Volgens de wetenschappers zijn de eiwitten van mammoeten tijdens het onderzoek bijna letterlijk ‘tot leven gewekt’.
“Het is zeer bijzonder om een complex eiwit van een uitgestorven soort weer tot leven te wekken en vervolgens belangrijke veranderingen te ontdekken die niet bekend zijn bij levende soorten”, verklaart onderzoeker Alan Cooper op BBC News.
“Je kunt de geproduceerde hemoglobinemoleculen vergelijken met het terugreizen in de tijd en het nemen van een bloedmonster van een echte mammoet”, aldus onderzoeker Kevin Campbell.
(Bron)
Weer beperking vluchten Ierland om vulkaanas

DUNBLIN - Ierland stelt dinsdag opnieuw beperkingen in voor het vliegverkeer omdat er weer vulkaanas uit IJsland in aantocht is.
Dit hebben de autoriteiten van de eilandstaat maandag bekendgemaakt.
Deskundigen hebben voor het Ierse luchtruim concentraties as voorspeld die zo dicht zijn dat het niet meer veilig is om te vliegen.
Vorige maand werd het vliegverkeer in grote delen van Europa een week lang ontregeld na een vulkaanuitbarsting op IJsland.
(Bron)
Jordaan dreigt op te drogen

TEL AVIV - De rivier de Jordaan zou volgend jaar weleens helemaal droog kunnen vallen. De stroom tussen Israël, Syrië en Jordanië valt elk seizoen al terug tot een klein stroompje, maar zelfs dat zal er komend jaar niet meer zijn.
Daarvoor waarschuwt milieuorganisatie Friends of the Earth maandag.
Volgens de regionale directeur van de organisatie, Gidon Bromberg, komt dat vooral omdat er te veel water uit de Jordaan gehaald wordt.
Israël, Syrië en Jordanië onttrekken jaarlijks 98 procent van het water uit de rivier. Daarnaast komen veel riolen uit op de stroom, die daardoor kampt met vervuiling.
Volgens de organisatie stroomde vijftig jaar geleden nog elk jaar 1,3 miljard kubieke meter water door de rivier. Nu is dat verminderd tot hooguit 100 miljoen kubieke meter. Het verdwijnen van de Jordaan zou volgens Friends of the Earth een ramp zijn voor de natuur en de mens. Veel dieren, waaronder trekvogels, hebben de rivier nodig om te overleven.
De Jordaan speelt ook een grote culturele en religieuze rol. In het Oude Testament van de Bijbel wordt de vallei rond de Jordaan geprezen om het vele water. Jezus zou gedoopt zijn in de rivier.
Ook liggen rond de rivier veel bekenden van de islamitische profeet Mohammed begraven. Daarom komen jaarlijks duizenden christenen en islamieten naar de rivier.
(Bron)
Treinstellen gebotst op Rotterdam CS

ROTTERDAM - Op station Rotterdam Centraal zijn zondagavond tegen elf uur twee treinstellen op elkaar gebotst.
Dat hebben de politie en hulpverleningsdiensten gemeld.
De treinstellen zijn niet ontspoord. Zij botsten op elkaar tijdens het rangeren. Bij het incident vielen geen gewonden.
De NS liet weten dat dit soort incidenten ''wel eens voorkomt''. De botsing vond plaats op een rangeerterrein aan de Blijdorpzijde van het station. Er was maar één machinist bij het incident betrokken.
De NS kon nog niet zeggen hoe groot de schade is. Het ongeval heeft geen gevolgen voor passagierstreinen.
(Bron)
Valkyrie op SBS6.
Heb je net die preek gehad: 'Je kunt het nationaalsocialisme niet begrijpen als je Wagner niet begrijpt'.
En dan: deze film wordt u aangeboden door WAGNER pizza...
BP betaalt alle kosten van natuurramp VS

LONDEN - Oliereus BP zal ''alle noodzakelijke en terechte schoonmaakkosten'' van de olievervuiling voor de Amerikaanse zuidkust op zich nemen. Dat maakte het bedrijf maandag in een verklaring bekend.
''BP neemt alle verantwoordelijkheid voor de reactie op de olievervuiling van de Deepwater Horizon. Wij zullen het opruimen'', liet het Britse bedrijf weten.
De topman van BP, Tony Hayward, zegt dat het Britse oliebedrijf zich voorbereidt op ''het allerergste'', waarbij het twee tot drie maanden duurt voordat de olielekkage voor de Amerikaanse staat Louisiana onder controle is.
Vorige maand was er een explosie op het booreiland Deepwater Horizon, waarna het platform op 22 april zonk. Er vielen elf doden. Uit drie lekken stroomt dagelijks honderdduizenden liters olie die het kwetsbare ecosysteem van het gebied bedreigt. Dat kost het concern zeker 6 miljoen dollar per dag.
President Barack Obama zei zondag dat de olievervuiling in de Golf van Mexico een milieuramp van ongekende omvang kan worden.
De beurskoers van BP kelderde de afgelopen dagen al flink. Er is al 20 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan.
Het nieuwe orkaanseizoen kan vanaf 1 juni extra complicaties opleveren bij de olievervuiling in de Golf van Mexico. Tegen de tijd dat het orkaanseizoen aanbreekt, is het olieprobleem nog niet opgelost. Dit zegt directeur water Piet Dircke van ingenieursbureau Arcadis.
Arcadis is in de Amerikaanse stad New Orleans betrokken bij de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen na de overstromingen die de orkaan Katrina in 2005 veroorzaakte. De recente olieramp zal niet direct van invloed zijn op de werkzaamheden van het ingenieursbureau bij de bescherming van de stad in Louisiana.
''De olie zal New Orleans niet bereiken'', weet Dircke. ''Maar over de combinatie van de olieramp met een hurricane is nog niet goed nagedacht. De rotzooi is dan misschien niet te overzien.''
Op de lange termijn voorziet Dircke wel problemen voor de Mississippi-delta. Om New Orleans duurzaam tegen hoog water te beveiligen, is ook een stabiele delta nodig. Dircke: ''Door de olie- en gaswinning is daar sprake van bodemdaling en stukken land die worden afgeslagen. Uiteindelijk zal de vegetatie daardoor ook achteruitgaan.''
Met alleen de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen ben je er daarom nog niet, zegt Dircke. ''Op de lange termijn moet je ook de delta versterken.''
Momenteel is Arcadis met zo'n tweehonderd man aan het werk in New Orleans. Het ingenieursbureau heeft voor 200 miljoen euro aan opdrachten lopen voor advieswerk bij zo'n zestig projecten die New Orleans moeten beschermen tegen nieuwe overstromingen. De werkzaamheden moeten op 1 juni 2011 klaar zijn.
(Bron)
Man ramt auto tegen woning Belgische minister

GENT - De Belgische politie heeft een man opgepakt, die in de nacht van zondag op maandag zou hebben geprobeerd met zijn auto het huis van aftredend minister van Defensie Pieter de Crem binnen te rijden. Dat maakte justitie bekend.
De man, die door de politie wordt verhoord, ramde zijn auto rond 04.30 uur tegen de garagedeur van de woning van de minister in Aalter.
Hij heeft waarschijnlijk met hoge snelheid gereden, want de garage ligt ongeveer 10 meter voorbij het hek dat rond de woning staat. Niemand raakte gewond door het incident.
De dader is een 52-jarige alleenstaande buurtbewoner. Het zou niet gaan om een voormalige militair. Hij kon geen motief geven voor zijn daad en zal door een psychiater worden onderzocht, aldus een zegsvrouw van justitie.
De man moet maandagavond voor de onderzoeksrechter in Gent verschijnen, wegens vernieling, huisvredebreuk en bedreiging. De man had recentelijk zonder aanleiding tientallen keren de politie gebeld.
De christendemocraat Pieter De Crem is sinds 2,5 jaar minister van Defensie. Voorheen was hij tegelijkertijd burgemeester van Aalter en fractievoorzitter van de christendemocraten in de Kamer.
Hij staat bekend als Crembo, een woordspeling op de Amerikaanse tv-commando Rambo, omdat De Crem de Belgische deelname aan NAVO-acties heeft uitgebreid.
De Crem zei maandag dat hij geen aanwijzingen had dat iemand het op hem had gemunt. ''Als je in het openbaar leven zit, is niet iedereen tevreden met de genomen beslissingen. Ik krijg soms te maken met verbale agressie, onvriendelijke post of een dode rat in de bus, maar als politicus moet je daarmee kunnen leven.''
De Crem is niet van plan om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. ''Gelukkig had ik al een beveiligd hek en garagepoort. Ik zal waakzaam en alert blijven.''
Aan de politie kon De Crem een gedetailleerde beschrijving van de dader geven, net als de nummerplaat van het voertuig dat twee à drie keer tegen de garage reed. ''Die bestuurder maande mij om mij te verstoppen, maar ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik hem zag.''
(Bron)