zaterdag, oktober 03, 2009

Militair landt met legerheli voor hamburgers

De medewerkers van een fastfoodrestaurant in het Canadese Kenora moeten vast vreemd hebben opgekeken toen ze zagen hoe een legerhelikopter (foto) landde op het honkbalveldje tegenover het A&W-restaurant. Vervolgens stapte er een militair in Canadees uniform uit en liep naar het bestelluikje.
"Hij bestelde vier hamburgers met kaas en twee hamburgers bij het loket", vertelt medewerkster Stacey Hawes. De piloot was aardig en beleefd, en deed net of hij gewoon met de auto was, voegde ze eraan toe.
Laura Madison was in haar huis in Kenora toen ze het snorrende geluid van de helikopter in haar straat hoorde. Toen ze uit haar raam keek, kon ze haar ogen werkelijk niet geloven.
"Het was een enorme helikopter met dubbele deuren, die zie je niet iedere dag in je straat landen", vertelt Madison "Hij ging naar binnen, kreeg een aantal hamburgers mee en steeg weer op. We lagen in een deuk want het was de vreemdste drive-thru die we ooit hebben gezien."
(Bron)
Perverse leraar veroordeeld

Een muziekleraar uit Staphorst is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De man zou in het midden van de jaren negentig een van zijn leerlingen, een jongetje van tien jaar oud, in zijn mond hebben laten urineren.
"Ik was vrij verkouden en ik had op internet gelezen dat urine goed was tegen allerlei kwaaltjes. Vandaar," verklaarde de man in de rechtbank van Zwolle. Volgens de man had het voorval dan ook niets te maken met seksuele gevoelens. "Het was ook niet lekker, hoor. Maar ik had gelezen dat het gezond was en... Ik wou dat ik die site nooit gevonden had, want ik vind het heel erg wat ik hem heb aangedaan."
Het slachtoffer deed pas veertien jaar na het misbruik aangifte. "Toen ik een relatie kreeg kwamen de herinneringen die ik zo lang had weggedrukt weer naar boven," aldus het slachtoffer. "Dat was zo heftig, dat ik mijn auto aan de kant moest zetten en hele nachten wakker lag. Ik heb anderhalf jaar therapie gehad, maar het blijft me bezig houden. Waarom verknalde hij mijn leven?"
In eerste instantie moest de jongen in een bekertje urineren, waarna de leraar het bekertje leegdronk. Later liet de man het jongetje rechtstreeks in zijn mond plassen. Hij gaf daar 25 gulden per keer voor. Volgens het slachtoffer stopten de perverse praktijken pas toen hij niet meer met zijn muziekleraar meereed in diens auto. De leraar stelt echter dat hij al na drie keer gestopt was, omdat de 'therapie' niet bleek te helpen.
(Bron)

Iedereen weet dat verkoudheid nooit meer over gaat.
De Telegraaf gelooft in patatje Holocaust

De Telegraaf heeft gisteren een satirisch bericht van de website De Speld serieus genomen en als nieuws op hun website geplaatst. Toen duidelijk werd dat het bericht niets met de waarheid te maken had, werd het verwijderd.
Het gaat om een bericht waarin gemeld wordt dat een snackbar in Terneuzen het patatje Holocaust geïntroduceerd heeft. Ook werd het daadwerkelijk bestaan van de zogenaamde Srebrenica-schotel klakkeloos aangenomen door de Telegraaf-redactie.
De fictieve shock-snackbar zou al een lange geschiedenis hebben van twijfelachtige naamgeving. Zo zouden ze in de jaren ’60 de JFK hebben verkocht, een opengesneden frikadel met ketchup. In 1985 verkocht de snackbar zogenaamd patat met shoarma onder de naam Tenerife, een verwijzing naar de vliegramp van 1977.
Op de website van De Speld staat overigens duidelijk vermeld dat de website artikelen plaatst die 'persiflerend, satirisch of parodiërend van aard zijn.'
(Bron, screendump)

Dat is nou een vette blunder.
Dronken man doodt paard

BUNNE - De politie heeft vrijdagavond een 53-jarige man uit Bunne opgepakt, omdat hij met geweld zijn paard zou hebben gedood.
Buurtgenoten uit het Drentse dorp zagen het verminkte dier buiten de stal liggen en schakelden de politie in. Dat heeft een politiewoordvoerster zaterdag bekendgemaakt.
De eigenaar verkeerde onder invloed van alcohol. Hij is voor verhoor ingesloten. Hoe het dier precies is omgebracht, wil de politie nog niet zeggen.
(Bron)
Belgische krant met blanco bladzijden

BRUSSEL - De Vlaamse krant Het Nieuwsblad is zaterdag verschenen met twee blanco pagina's. De redactie protesteert zo tegen het plotse ontslag van zes journalisten.
Vrijdag was een bladzijde al geheel wit. De redactie wil het aantal blanco bladzijden elke dag opvoeren zolang de directie de ontslagen niet heroverweegt.
De directie van de krant zegt dat de ontslagen passen in een toekomstplan waarin ook nieuwe investeringen en vacatures zijn gepland.
(Bron)

Ontslagen omdat je nieuwe vacatures plant? Logisch.
Marswagentje vindt weer een meteoriet

AMSTERDAM - NASA's Marswagentje Opportunity heeft voor de tweede keer in korte tijd een meteoriet gevonden. In juli vond hij de eerste, die de bijnaam 'Block Island' kreeg.
Deze meteoriet is zes weken lang door Opportunity onderzocht. En nog geen drie weken later, ongeveer 700 meter verderop, vond hij dus de volgende: 'Shelter Island'.
De meteoriet is een pokdalig stuk gesteente van ongeveer 47 centimeter lang.
(Bron)
'Defensie verzweeg executies in Afghanistan'

AMSTERDAM - Nederlandse militairen zijn in 2002 getuige geweest van een executie van elf Afghaanse gevangen door Afghaanse militairen. Het ministerie van Defensie zou deze moordpartij bewust hebben verzwegen voor de Tweede Kamer. Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos zaterdag.
De Nederlanders hebben direct na de gebeurtenis op 7 augustus 2002 foto's van de slachtoffers gemaakt en gerapporteerd dat het om een executie ging. Defensie zou vervolgens bewust de Tweede Kamer niet hebben geinformeerd en de rapportages tot staatsgeheim hebben verklaard.
Het ministerie weigert ook anno 2009 de gewraakte documenten vrij te geven, zo zegt Argos. Het radioprogramma citeert uit een notitie van de toenmalige minister van Defensie Benk Korthals (VVD): “Een betrokkenheid van ISAF respectievelijk Nederland is in de berichten in de media tot heden niet ter sprake gekomen. Directie Voorlichting stelt daarom voor vooralsnog een passieve woordvoeringslijn te hanteren.”
(Bron)
Vrouw laat dochter (12) autorijden

AMSTERDAM - Een Amerikaanse vrouw is donderdag veroordeeld tot een boete van bijna duizend dollar (zo'n 630 euro) voor het in gevaar brengen van haar kinderen. Dat heeft een rechtbank beslist.
De vrouw liet haar 12-jarige dochter drie jongere kinderen met de auto wegbrengen naar een kinderdagverblijf vijftien kilometer verderop.
Ze zou vanwege medicijngebruik te ziek zijn om zelf achter het stuur plaats te nemen.
(Bron)
Boze cafébezoeker rijdt in op groep mensen

HORST - Een 19-jarige man uit Horst is in de nacht van vrijdag op zaterdag met zijn auto ingereden op een groepje mensen bij een café aan het Wilhelminaplein in zijn woonplaats.
Dit gebeurde nadat hij kort daarvoor door een beveiligingsmedewerker uit het café was verwijderd, liet de politie zaterdag weten.
De man was nadat hij op straat was gezet zo kwaad dat hij zijn auto pakte en vanaf een parkeerplaats een brandgang inreed aan de achterzijde van het café. Daar stond op dat moment een groepje mensen. Bij de aanrijding raakte een 16-jarige vrouw uit Horst lichtgewond aan haar rug.
De verdachte is onmiddellijk na dit incident in zijn auto aangehouden door een beveiligingsmedewerker. De man bleek onder invloed te zijn en is ingesloten.
(Bron)
Opzet vermoed bij dodelijke botsing Erp

ERP - De politie vermoedt dat er opzet in het spel is bij de dodelijke aanrijding van donderdag in Erp waarbij een 49-jarige inwoner van de Brabantse plaats om het leven kwam.
Een 21-jarige man uit Venlo zit vast omdat hij de aanrijding zou hebben veroorzaakt om verzekeringsgeld op te strijken.
Uit getuigenverhoor is volgens de politie gebleken dat de Venlonaar met zijn auto vanuit stilstand hard de kruising opreed toen de bestelwagen van de man uit Erp eraan kwam.
De voertuigen schampten elkaar, waarna de Brabander tegen een boom botste en overleed. De Venlonaar zou mogelijk hulp hebben gehad van iemand die in de berm op de uitkijk stond.
De politie zoekt mensen die op de plek eerder iets dergelijks hebben meegemaakt. Zo zou de verdachte voor de dodelijke aanrijding al hebben geprobeerd een aanrijding te creëren met een andere bestelbus.
De bestuurder van deze bus kon echter op tijd remmen en vervolgde daarna zijn weg.
(Bron)
Effecten van Tijgerdruppelen

vrijdag, oktober 02, 2009

Elfjarige rijdt 160 op snelweg

WASHINGTON - In de Amerikaanse staat Wyoming is een elfjarige jongen met 160 kilometer per uur over een snelweg gereden.
Hij raakte verwikkeld in een achtervolgingsjacht van tachtig kilometer met de politie. Vervolgens sprong hij in een meer en zwom weg.
Volgens de politie die hem uiteindelijk inrekende, was er ''alcohol in het spel'' bij het incident, aldus Amerikaanse media vrijdag.
(Bron)
'Labrador maakt single man aantrekkelijk'

AMSTERDAM – Mannen met een Labrador of Beagle blijken bij single vrouwen goed in de smaak te vallen. Op hun beurt kunnen vrouwen beter een kat in huis hebben; zij zouden hierdoor ondeugender en liever gevonden worden, zo blijkt uit onderzoek van datingsite Lexa.
“Bij ons zoeken singles vaak op huisdieren. Bij het zoeken naar een geschikte date kan het hebben van een huisdier of de wens voor een huisdier bijna even belangrijk zijn als een eventuele kinderwens”, aldus Stefan van den Berg, directeur van Lexa.
Uit het onderzoek kwam dan ook naar voren dat ruim eenderde van de singles (35 procent) zoveel van kat of hond houdt, dat het beest regelmatig in zijn of haar bed belandt.
Bijna 70 procent van de mannelijke singles kiest het liefst voor de hond als huisdier en qua ras gaat de voorkeur uit naar een terriër of een herdershond. Mannelijke singles vinden honden doorgaans stoer, betrouwbaar en sociaal.
Vrouwelijke vrijgezellen daarentegen kiezen liever voor praktisch en een kat als huisdier past hier goed bij. Een kat wordt dan ook gezien als onafhankelijk dier en is prima te combineren met een druk en sociaal leven.
Mannelijke singles met hond worden door vrouwen als aantrekkelijke en betrouwbaar gezien. Wat voor soort hond je hebt, speelt hierbij wel een belangrijke rol. Vrouwen zien in dat geval graag een man met een Labrador of Beagle.
Bij het zien van deze speelse honden is de kans op aandacht het grootst. Hondenrassen als de Chihuahua en een American Staffordshire terriër (Pitbull) hoeven daarentegen niet op veel enthousiasme te rekenen.
Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat een meerderheid van de ondervraagde mannen valt op een vrouw met kat. Vrouwen met een kat als huisdier worden gezien als ondeugend, verzorgend en lief. Een minderheid van de mannen ziet in de kat echter ook een concurrent.
Dit onderzoek is uitgevoerd onder 500 singles in de leeftijd tussen 25 en de 40 jaar.
(Bron)
Alarm om lekkend vat Bergen op Zoom

AMSTERDAM - Bij een bedrijf op een industrieterrein in Bergen op Zoom is vrijdagavond hydrazine gelekt, een noodbrandstof voor F16's.
De brandweer heeft uit voorzorg de zogenoemde gaspakkenprocedure in gang gezet, waarbij ook een wagen is meegestuurd om de ingepakte brandweerlieden af te spoelen.
Er zijn geen woningen in de buurt. Niemand is gewond geraakt.
Het lek was ontstaan door een spijker in het vat dat in een loods van het bedrijf op een pallet stond. In de loods lag een plasje brandstof, en buiten lagen wat druppels.
"Het blijft gevaarlijk, dus de brandweer heeft terecht voorzorgsmaatregelen getroffen", meldt een politiewoordvoerder.
De verwachting is dat rond 21.30 uur alles onder controle is. Dan is het lekkende vat in een groter vat gezet, dat de brandstof opvangt.
Het gaat om een afgesloten bedrijventerrein. De brandweer heeft aangegeven dat er geen gevaar is geweest voor de omgeving.
Eerder op de dag stak op een andere locatie van hetzelfde bedrijf, Mepavex, een heftruck een vat lek. Bij dat incident aan de Bongaertsweg raakten twee werknemers onwel. Vrijdagavond gaat het om de Witteveenweg.
(Bron)

Lekker dagje voor dat bedrijf.
Koningshuis krijgt ton voor cadeaus

AMSTERDAM - Het Koninklijk Huis krijgt volgend jaar ruim 103 duizend euro om cadeautjes te kopen voor werkbezoeken en uitgaande en inkomende staatsbezoeken.
Dat schrijft premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.
Omdat het aantal staats- en werkbezoeken van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima moeilijk is te voorspellen, is het lastig te begroten hoeveel geld er nodig is voor cadeaus, schrijft de minister-president. Daarom wordt als uitgangspunt het gemiddelde van de afgelopen drie jaar genomen.
De kosten vallen onder het begrotingskopje 'draagvlak Nederlands buitenlands beleid', dat weer valt onder 'versterkt cultureel profiel en positieve beeldvorming in en buiten Nederland'.
Balkenende beantwoordde vrijdag vragen over onder meer de Miljoenennota. Hierin werd gesproken van de begroting van het 'Huis der Koningin', terwijl dat een oude naam is.
Dit is een foutje, meldt Balkenende. In de begroting voor volgend jaar had moeten staan 'Begroting van de Koning'.
Eerder deze maand bleek dat prinses Christina een tweede fiscale sluiproute heeft aangelegd. Ze had een nieuwe 'brievenbusfirma' laten oprichten in het belastingparadijs Guernsey.
De Crocus Trust werd, evenals het al bekende Daffodil Trust, aangestuurd vanuit Paleis Noordeinde.
Balkenende schrijft dat de trusts, zoals eerder al was toegezegd, zijn uitgeschreven op het adres Paleis Noordeinde.
Deze constructie was niet illegaal, maar om iedere schijn van bemoeienis van het Koninklijk Huis met de stichting te voorkomen, is er een einde aan gemaakt.
(Bron)
Onbekend deel van Mercurius gefotografeerd

AMSTERDAM - Afgelopen dinsdag maakte de Amerikaanse ruimtesonde Messenger zijn laatste scheervlucht langs Mercurius. De opnamen die bij deze gelegenheid zijn gemaakt geven nieuwe informatie over de planeet.
Ze tonen onder meer een deel van het planeetoppervlak dat nog niet eerder in kaart is gebracht, waaronder een 260 kilometer groot inslagbekken.
Helemaal vlekkeloos verliep de scheervlucht overigens niet, want toen Messenger de schaduw van Mercurius doorkruiste, werd het contact met de aarde verbroken. De verbinding kon na niet al te lange tijd worden hersteld.
Messenger zal over anderhalf jaar weer een ontmoeting met Mercurius hebben en wordt dan in een baan om de planeet gebracht.
(Bron)
Doden door noodweer op Sicilië

MESSINA - Hevige regenval heeft in het noorden van het Italiaanse eiland Sicilië aan zeker veertien mensen het leven gekost. Tien mensen worden nog vermist, aldus de plaatselijke autoriteiten.
De regenval leidde tot overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.
In Giampilieri ten zuiden van Messina brokkelde een rots af en bedolf enkele huizen. Daar vielen zeker zes doden.
Eén man verdronk in zijn auto. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag gemeld.
In drie kwartier [Teletekst meldt: drie uur] viel in de buurt van de stad Messina 230 millimeter regen. Tientallen mensen zijn met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.
Naast Giampilieri zijn vooral de plaatsen Scaletta Zanclea en Santo Stefano Briga zwaar getroffen.
In Giampilieri zijn verscheidene mensen met een helikopter van het dak van hun huis gehaald. De snelweg tussen Messina en Catania was tijdelijk afgesloten.
(Bron)
'Baarmoederhalskanker is uit te bannen'

AMSTERDAM - Baarmoederhalskanker is zo goed als uit te bannen. Dat heeft prof. dr. Chris Meijer van de afdeling pathologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam vrijdag gezegd.
Nu krijgen ongeveer 620 vrouwen per jaar deze kankersoort. Per jaar overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen.
Met een verbeterde methode om het zogenoemde 'uitstrijkje' uit te voeren, zou volgens Meijer het aantal gevallen van baarmoederhalskanker fors kunnen worden teruggebracht.
Ook zou het volgens hem helpen als de overheid een soort thuistest invoert, waarmee vrouwen zelf een uitstrijkje kunnen maken dat ze vervolgens zelf naar een laboratorium moeten opsturen.
Een deel van de vrouwen die nu niet reageren op de uitnodiging van de overheid om bij de dokter een uitstrijkje te laten maken, zou op die manier kunnen worden bereikt.
Meijer schat dat met de thuistests ongeveer honderd gevallen van baarmoederhalskanker kunnen worden voorkomen.
Het uitstrijkje wordt nu geanalyseerd door deskundigen met het blote oog, via een microscoop. De professor pleit voor de invoering van een nieuwe DNA-methode die naar zijn mening veel effectiever is.
Hij verwacht dat hiermee ongeveer 75 extra tumoren zouden kunnen worden voorkomen.
Samen met een andere maatregel die de overheid kort geleden heeft ingevoerd, namelijk het vaccineren van jonge meisjes tegen de kanker, zou de ziekte zo goed als kunnen verdwijnen, verwacht de patholoog.
De Gezondheidsraad beraadt zich op de mogelijkheden om de screening op baarmoederhalskanker te verbeteren.
(Bron)
Overval op bankkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM - Enkele mannen hebben vrijdagochtend rond 9 uur een overval gepleegd op een kantoor van de Bank of Tokyo in het World Trade Center in Amsterdam. Dat meldden de politie en een medewerker van de bank.
De mannen drongen met bivakmutsen het pand binnen en overvielen het filiaal van de bank, dat op de vijfde verdieping gelegen is.
De overvallers bedreigden de twintig tot dertig medewerkers met een vuurwapen.
Ze zijn er met een nog onbekende buit vandoor gegaan en zijn nog voortvluchtig, aldus een politiewoordvoerder.
Bij de overval raakte niemand gewond. Het bankfiliaal ging tijdelijk dicht en alle medewerkers zijn door de politie gehoord over het incident. Rond 14 uur was het filiaal weer geopend.
De politie heeft in de omgeving van het World Trade Center een scooter teruggevonden.
De overvallers zijn vermoedelijk op deze scooter gevlucht, zo liet de politie weten. Ook vonden de agenten op straat een kassalade terug. Hoeveel geld hierin zat, wilde een politiewoordvoerder niet zeggen.
De politie weet nog niet of met de lade de hele buit is teruggevonden, of dat de overvallers nog meer buit hebben gemaakt.
De Bank of Tokyo doet vooral zaken met lokaal gevestigde Japanse bedrijven en Nederlandse ondernemingen.
Het filiaal in Amsterdam is onderdeel van een van de grootste banken ter wereld, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
(Bron)
'Michael Jackson was gezonde man'

LOS ANGELES - Popster Michael Jackson was een redelijk gezonde 50-jarige man toen hij op 25 juni overleed aan een hartstilstand. Dat is de belangrijkste conclusie van het autopsierapport waaruit Amerikaanse media donderdag citeerden.
Weliswaar zaten zijn armen onder de gaatjes van naalden, kampte hij met pijn in de vingergewrichten door artritis en had hij longproblemen, maar toch was geen van deze ongemakken levensbedreigend.
Ook zijn gewicht, 62 kilo, was in verhouding met zijn lengte prima, evenals het hart van de King of Pop. In de maag van het popfenomeen werden geen verdovende middelen of alcohol gevonden.
Uit de lijkschouwing bleek verder dat Jackson littekens had op zijn nek en in zijn gezicht en dat hij zijn wenkbrauwen en mond had laten tatoeëren. Het autopsierapport, dat nog officieel moet verschijnen, maakt het aannemelijk dat de zanger bezweken is aan een overdosis medicijnen.
Jacksons lijfarts, Conrad Murray, wordt ervan verdacht de dodelijke medicatie te hebben toegediend.
(Bron)

Laat mij maar lekker ongezond zijn dan...
Oudste menselijke voorouder heet Ardi

AMSTERDAM - Het verhaal van de menselijke geschiedenis gaat opnieuw een miljoen jaar verder terug nu wetenschappers meer te weten zijn gekomen over 'Ardi', een mensachtige die 4,4 miljoen jaar geleden leefde in wat nu Ethiopië is.
Het vijftig kilo zware en 1 meter 22 lange vrouwtje scharrelde een miljoen jaar eerder door het bos dan de beroemde Lucy, wier botten lang werden bestudeerd als het vroegst gevonden skelet van een voorouder van de mens.
In plaats van de gedachte dat de mens zou afstammen van een oud chimpansee-achtig wezen, bewijst Ardi dat mens en chimpansee geheel los van elkaar zijn geëvolueerd uit een gezamenlijke voorouder.
"Dit is niet die gezamenlijke voorouder, hoewel ze van wat we tot nu toe hebben het meest in de buurt komt", zei Tim White, directeur van het onderzoekscentrum voor menselijke evolutie van de Universiteit van Californië in Berkeley. Die gedeelde voorouder zou zo'n zes tot zeven miljoen jaar geleden geleefd moeten hebben.
Ardi werd in 1994 gevonden, maar donderdag zijn elf artikelen verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science waarin de mensachtige gedetailleerd beschreven wordt.
Ardi vertoont kenmerken die niet voorkomen in huidige Afrikaanse apen, waaruit de conclusie kan worden getrokken dat deze apen sterk zijn geëvolueerd toen hun en onze wegen zich scheidden.
Ardipithecus ramidus, zoals de Latijnse soortnaam van Ardi luidt, leefde in bosrijk gebied en kon met alle vier ledematen in bomen klimmen, maar de ontwikkeling van armen en benen wijzen erop dat de soort niet veel tijd in bomen doorbracht. Bovendien kon Ardi rechtop, op twee benen, lopen.
"Dit is een van de belangrijkste ontdekkingen voor de studie van de menselijke ontwikkeling", aldus David Pilbeam, curator in het Peabody Museum of Archeology and Ethnology van de Universiteit Harvard.
"Het is vrij compleet, want hoofd, handen, voeten en enkele andere belangrijke delen zijn overgebleven. Het vertegenwoordigt een geslacht dat mogelijk voorafging aan de Australopithecus, het geslacht dat aan ons geslacht Homo voorafging."
De één miljoen jaar jongere Lucy bijvoorbeeld behoort tot de Australopitheci.
Ardi werd gevonden in de regio Afar in Ethiopië, een plek waar veel fossielen van uitgestorven planten en dieren zijn ontdekt. Vondsten wijzen erop dat het gebied waarin Ardi destijds rondliep erg bosrijk was. Door de vulkanische lagen boven en onder het skelet te dateren kon de geoloog Giday Wolde Gabriel bepalen dat het 4,4 miljoen jaar oud is.
Ardi's handen en polsen vertonen zowel primitieve kenmerken als modernere. Ze vertonen echter niet de kenmerken waarmee chimpansees en gorilla's aan takken hangen of op hun knokkels steunen bij het lopen.
Haar handpalmen waren kort en haar vingers flexibel, zodat ze zich in een boom kon voortbewegen waarbij haar gewicht op haar palmen rustte. Ze moest wel voorzichtig zijn, omdat ze de anatomie ontbeerde waarmee huidige apen slingeren, hangen en soepel van tak tot tak gaan.
Dat Ardi ook rechtop kon lopen blijkt uit de manier waarop haar bilspieren op haar bekken en heupen lagen en waarmee ze zich in evenwicht kon houden. Daarnaast waren haar voeten stug genoeg om op te lopen, hoewel er ook nog steeds een duim aanwezig was om mee te kunnen klimmen.
(Bron)
Rechter buigt zich over tatoeage van 7-jarige

AMSTERDAM - Een rechter in Californië moet binnenkort beslissen of een vader die bij zijn 7-jarige zoontje een tatoeage liet zetten moet worden vervolgd wegens zware mishandeling. Deze week vond een pro forma-zitting plaats.
Ook de man die de tatoeage zette moest voor de rechter verschijnen. De vader en de tatoeëerder voerden aan dat er in juridische zin niet aan de aanklacht was voldaan, omdat de tatoeage niet zou gelden als blijvende verminking.
Ze stelden ook de vraag wat er pijnlijker is en blijvender gevolgen heeft: een tatoeage ter grootte van een kwartje, of jongensbesnijdenis.
De vader en de tatoeëerder werden in april gearresteerd. De twee zijn lid van een bende in Fresno. De tatoeage die de vader bij zijn zoontje liet zetten, op diens heup, is een van de symbolen van die bende.
De rechter liet weten nog eens goed over de zaak na te willen denken. Wanneer de twee verdachten worden vervolgd wegens zware mishandeling en schuldig worden bevonden, dan hangt ze maximaal een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.
(Bron)

Voor jongensbesnijdenis zijn nog bepaalde voordelen aan te voeren. Een tatoeage is in principe puur decoratief, en een kind van 7 zou je niet moeten willen tatoeëren.
Herschel maakt foto's van ontwikkeling sterren

PARIJS - De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft bijzondere beelden vastgelegd van ons melkwegstelsel. Op de foto's is in detail te zien hoe dichte, gedraaide wolken van koud gas imploderen om nieuwe sterren te vormen.
De foto's zijn door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA naar buiten gebracht, meldt de BBC vrijdag.
De Herschel werd in mei gelanceerd en bevindt zich op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De grootste telescoop ooit legt de verste sterrenstelsels vast, met een helderheid die eerdere telescopen niet hebben kunnen bereiken.
De satelliet is in staat om een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van het licht van een gloeilamp op te vangen.
De nieuwe foto's zijn gemaakt met een speciale techniek, waarbij twee camera's tegelijk opnames maken.
De een maakt beelden van ver weg gelegen gebieden, de ander van dichterbij. Daardoor komt een chaotisch ogende afbeelding naar voren waarop sterren in alle fases van ontwikkeling te zien zijn.
Herschel moet meer duidelijkheid verschaffen over het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.
(Bron)
Zo dan. Als ik de slaapkamer inloop, rent Tijger weg. Dus mja, wat dan?
Ik ging in bed zitten, dekbed over me heen, boek erbij, shag gepakt, en prompt kwam Tijger er gezellig bij zitten. GRAAI MAUW KRIJS DRUPPEL KLAAR.
Hopelijk bedenkt ze nu niet dat ze dus altijd buiten handbereik moet blijven. We moeten nog tot en met donderdagmiddag...
Wolken spreeuwen verzamelen zich in de bomen verderop. Druk kwetterend, allemaal tegelijk opvliegend, zwenkend, dalend.
Pal naast m'n raam wordt de Cotoneaster leeggegeten door piepende en tsjirpende pimpel- en koolmezen.
Het wordt echt herfst.
'Onvindbare' overvallers toch gepakt

AMSTERDAM - Twee mannen die vorige week vrijdag wisten te ontkomen aan een uitgebreide politiemacht na een overval op de Overtoom in Amsterdam, zijn toch gepakt. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
De twee overvielen een schoenenwinkel en vluchtten een nabijgelegen pand in nadat de politie was gewaarschuwd.
Agenten sloten de drukke Overtoom af en een arrestatieteam kamde verscheidene panden in de straat uit, maar de daders bleven onvindbaar. De actie leidde tot een tijdelijke verkeerschaos in de hoofdstad.
De eerste verdachte (18) werd maandag aangehouden, toen hij zich bij een politiebureau meldde om aangifte te doen van vermissing van zijn paspoort.
De tweede verdachte (26) werd thuis in Amsterdam aangehouden. Volgens de politie zijn de mannen mogelijk verantwoordelijk voor meer overvallen in Amsterdam.
(Bron)
'Supermarkten verkopen fruit ver onder kostprijs'

ZOETERMEER - Supermarkten verkopen momenteel de nieuwe oogst van appels, peren en rode bessen ver beneden de kostprijs, klaagt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).
De oogst in de Europese Unie is dit jaar overvloedig en er is ook een groot aanbod van fruit uit het zuidelijk halfrond.
Bovendien gebruiken de supermarkten groenten en fruit steeds meer om hun prijzenoorlog te voeren, aldus de NFO.
Volgens deze organisatie heeft een handvol supermarktorganisaties een onevenredige macht ten opzichte van veel agrarische ondernemers, die nu een lage prijs ontvangen voor hun fruit. De NFO vreest dat veel bedrijven in financiële problemen komen.
(Bron)
Prorail en NS gaan vallende blaadjes te lijf

UTRECHT - Het is herfst, de blaadjes vallen en daar kan het treinverkeer last van krijgen. Spoorbeheerder Prorail en de Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen daarom een scala aan maatregelen om overlast voor reizigers te voorkomen.
Want vallende blaadjes en vocht kunnen leiden tot gladde sporen waardoor er meer kans is op vertragingen en uitval van treinen.
Zo snoeit Prorail bomen langs het spoor, ruimt bladeren op en plaatst hekken om bladeren op te vangen. Bovendien wordt gel op het spoor gespoten die de rails juist weer stroever maakt.
Samen met weerdienst MeteoConsult zorgt Prorail dagelijks voor gladheidswaarschuwingen die te vinden zijn op de site van de spoorbeheerder.
Het bedrijf kan aan de hand van die gegevens ook bepalen waar en wanneer de gel moet worden aangebracht en machinisten aan de hand van de berichten waarschuwen.
De kans op 'vierkante wielen' waar treinen in het verleden vaak mee te kampen kregen in de herfst, neemt steeds verder af.
Doordat de wielen bij het remmen blokkeren ontstaan er slijtageplekken op de wielen en moeten ze worden gerepareerd.
Bijna alle treinen hebben nu net als auto's antiblokkeersystemen en een antislipregeling. Sowieso gaan de treinen de herfst in met ''perfecte wielen'', verzekert NS.
(Bron)
Tijger moet elke 6 uur een druppel in haar linkeroog. Dat vindt ze NIET fijn. Soms laat ze het maar gebeuren, soms verzet ze zich heftig (vanochtend kraste ze precies over de net gestolde kras van eerder, de haak aan de andere kant van m'n handpalm en de enorme kras over de lengte van m'n pols werden deze keer met rust gelaten).
Om 1 uur vanmiddag moest ze weer. Vanaf 12 uur was ze zoek. Om half vier kwam mevrouw binnensluipen. Na wat eten ging ze lekker op bed liggen.
Alleen is het nu zo dat ze maakt dat ze wegkomt als ik eraan kom. Ze verstopt zich op een onbereikbare plek of ze gaat ergens zitten waar ik niet bij kan maar vanwaar ze wel heel erg vuil naar me kan zitten kijken. En die druppels helpen tegen vuil in dat oogje, maar niet tegen vuil in de blik ;-)

Tijger haat oogdruppels
‘T-Rex stierf vaak door parasiet’

AMSTERDAM – De Tyrannosaurus rex werd vaak geplaagd door een eencellige parasiet die voor dodelijke infecties kon zorgen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison herkenden sporen van een parasitaire infectie in een gatenpatroon in het kaakbeen van een Tyrannosaurus rex in het Field Museum in Chicago.
Tot nu toe werd aangenomen dat het gatenpatroon in het skelet een overblijfsel was van gevechten met soortgenoten.
Maar uit de nieuwe studie zou blijken dat de 5 centimeter diepe gaten zijn veroorzaakt door de eencellige parasiet Trichomonas gallinae.
De wetenschappers namen na hun ontdekking in het Field Museum nog eens 61 skeletten van de soort Tyrannosaurus rex onder de loep en troffen het gatenpatroon van de parasiet aan bij gemiddeld één op de zes dieren.
De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.
Volgens de onderzoekers bewijst hun studie dat de Tyrannosaurus rex vaak geïnfecteerd raakte met Trichomonas gallinae.
De dinosauriërs hadden vermoedelijk veel last van de diepe wonden die de parasiet veroorzaakte. Een infectie leidde waarschijnlijk zelfs vaak tot de dood.
“Dit was heel pijnlijk voor de dieren”, aldus hoofdonderzoeker Ewan Wolf in het Britse tijdschrift New Scientist. “Waarschijnlijk hadden ze vooral last van de achterkant van de keel, waardoor ze problemen kregen met het doorslikken van voedsel en mogelijk ook met hun ademhaling.”
De eencellige parasiet Trichomonas gallinae komt tegenwoordig vooral voor bij vogels en veroorzaakt de ziekte ‘het geel’.
(Bron)
Vrouw gedumpt via posters

Een vrouw uit Sydney is op een wel heel lullige manier gedumpt. De vrouw, luisterend naar de naam Jennifer, is namelijk het gesprek van de dag geworden in de Australische metropool sinds de relatie werd verbroken middels een poster op een telefoonpaal.
De dader is in alle vroegte opgestaan om op vijf verschillende plekken in de stad de posters op te hangen. De eerste poster is juist romantisch. "Jennifer, wil je met me trouwen?", is op de poster te lezen. Op een andere poster is echter weer een heel andere tekst te lezen. "Het was een grapje, ik maak het uit", is op die poster te lezen.
De laatste tekst is echter wel de vreemdste. Met de tekst "Je hebt zes dagen om eruit te komen" probeert hij de arme vrouw zelfs bang te maken.
De bevolking van Sydney is verdeeld over de posters. "Toen ik de posters voor het eerst zag, lag ik helemaal in een deuk", vertelt een winkelier. Een andere houdt het op een lugubere grap, maar wel erg vernederend voor Jennifer.
De gemeente heeft de posters inmiddels verwijderd. Niet om de arme vrouw te beschermen. Nee, ze zijn weggehaald omdat het nu eenmaal illegaal is posters op te hangen.
(Bron)
Liederen KKK halen lezers uit concentratie

De tak van de Ku Klux Klan (KKK) in het Bulgaarse Asenovgrad zal een ander onderkomen moeten zoeken voor hun theekransjes. Tot voor kort kwamen ze bij elkaar in een openbare bibliotheek. Na klachten van lezers zijn de neo-nazi's echter het pand uitgegooid.
Niet dat de bezoekers van de bieb persoonlijk een hekel hadden aan de KKK-leden omdat ze toevallig een andere mening hebben. Nee, de lezers willen in alle rust in de boeken snuffelen. En dat kan niet als je uit je concentratie wordt gehaald door opwekkende liederen als 'Kill the Jew' (Dood de jood).
Na diverse klachten van bibliotheekgangers over het luide gezang besloot de politie een undercover-nazi te laten infiltreren in de groep. Drie leden van de KKK-afdeling worden nu aangeklaagd wegens het onrechtmatig gebruiken van een openbaar gebouw. De groep had namelijk in het geheim de sleutel van het pand gekregen van een werknemer van de bieb met nazisympathieën.
(Bron)
The five stages of life, kijk hier waar jij je bevindt...
Moordpoging na spotten vrouw in pornofilm

Een 36-jarige ingenieur uit het Oostenrijkse Bruck an der Leitha verdwijnt voor zesenhalf jaar achter tralies. Dit heeft de rechter dinsdag beslist. De man ontplofte namelijk van woede toen hij zijn vrouw in een pornofilm bezig zag met een andere man, en probeerde haar te verstikken.
De hele rechtbank moest aanhoren hoe de man, die volgens een gerechtelijk, psychologisch rapport niet agressief blijkt, ontplofte van jaloezie na het zien van een online pornofilm. Zijn echtgenote werd daarin flink te grazen genomen door een andere man. Hierop sloeg de Oostenrijker zijn vrouw en probeerde hij haar middels verstikking om zeep te helpen.
Vervolgens smeet hij haar in zijn auto en reed met haar door het veld. De snelheid liep hierbij op tot 140 kilometer per uur. Toen de jaloerse man eindelijk stopte, vluchtte de 31-jarige vrouw de auto uit.
De man wilde zijn eega slechts een lesje leren. "Ik heb haar nooit willen vermoorden", verklaarde de man tegenover de rechter. Te laat, zo blijkt, hij moet nu namelijk voor 78 maanden op water en brood.
(Bron)
Verkeersopstopping door lama's

Op de ringweg van de Ierse hoofdstad Dublin is vandaag een verkeersopstopping ontstaan door vijf lama's en twee geiten. De dieren waren ontstnapt uit een circus.
Volgens de eigenaar van het circus, Alexander Scholl, konden de dieren ontsnappen doordat een brandstofleverancier een hek open liet staan. Concurrenten van Scholl denken echter dat de circusdirecteur de dieren zelf heeft laten ontsnappen, als publiciteitsstunt.
Scholl ontkent de beschuldigingen. "Er is geen sprake van dat dit een publiciteitsstunt is. Als die lama's een auto hadden geraakt en er was een dode gevallen, wie zou er dan gearresteerd worden, ik of de lama's?"
(Bron)
Minister blundert met rekensom

De Vlaamse minister van Begroting, Philippe Muyters, heeft zich gisteren in het Vlaams Parlement compleet voor schut gezet. "Een minister van Begroting moet één ding kunnen en dat is rekenen", zei fractieleider Sven Gatz van oppositiepartij Open Vld.
Laat dat nou net het probleem zijn van de minister van Begroting. Zowel Muyters als minister-president Kris Peeters kregen kritiek van de oppositie, vanwege het feit dat iedere minister andere cijfers hanteert over de besparingen die de Vlaamse regering heeft aangekondigd.
Muyters beantwoordde die vraag met een flinke blunder. "Ik kan tellen en zal blijven tellen. 117 miljoen bestaat uit 72 en 35. Voor wie kan tellen is 35 en 72 117."
(Bron)
Vrouw na 11 jaar opgepakt voor 3 vergeten films

De politie van de Amerikaanse plaats Iowa City heeft dinsdag een vrouw opgepakt. De vrouw had maar liefst elf jaar geleden drie videobanden geleend, maar deze nooit teruggebracht.
Volgens de aangifte, die al in september 1998 werd gedaan, had de vrouw op 23 mei van dat jaar de films 'U-Turn', 'The Devil's Advocate' en 'Bio Hunter' geleend, maar deze nooit meer ingeleverd. De vrouw had de films geleend bij een videotheek die inmiddels al lang niet meer bestaat.
Toen op 3 september 1998 de banden nog niet waren ingeleverd, nam een rechercheur contact op met de vrouw met de vraag de banden eindelijk in te leveren. De vrouw, Elisabeth M. Weiss, beloofde de banden weer terug te brengen. Ze brak echter de belofte en besloot de films te houden. Volgens de politie komt de schadepost van de films en bijkomende in totaal op 231,97 dollar.
Nu, pas elf jaar later, heeft de politie Weiss weten op te pakken. Ze wordt nu aangeklaagd wegens diefstal. Na het betalen van de borgsom is ze voorlopig weer vrijgelaten.
(Bron)
'Creativiteit en psychische stoornis genetisch verwant'

AMSTERDAM - Wetenschappers uit Hongarije hebben een gen ontdekt dat mogelijk een rol speelt bij de ontwikkeling van zowel creativiteit als psychische stoornissen.
De onderzoekers van Semmelweis University brachten de creativiteit van een groep van 128 mensen in kaart met een uitgebreide test.
De proefpersonen moesten bijvoorbeeld ongewone vragen beantwoorden, zoals: ‘wat zou er gebeuren als de wolken met touwtjes aan de aarde vast zaten?' Ook werd er gekeken naar de creatieve prestaties in hun professionele carrière.
De deelnemers die de grootste creativiteit vertoonden, bleken bovengemiddeld vaak te beschikken over het gen neureguline 1.
Een bepaalde variant van dat gen wordt al langer geassocieerd met de ontwikkeling van psychische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornissen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
Volgens de Hongaarse onderzoekers toont de studie voor het eerst aan dat een genetische variant die psychische stoornissen kan veroorzaken soms ook voordelige effecten heeft op iemands persoonlijkheid.
“Dit gen wordt losjes geassocieerd met zware mentale stoornissen, maar het is ook aanwezig in het lichaam van veel gezonde mensen”, aldus hoofdonderzoeker Szabolcs Kéri op de nieuwssite Physorg.com. “Het voordeel is dat het ons waarschijnlijk helpt om creatiever te denken.”
De studie verklaart volgens Kéri ook waarom sommige genen die kunnen leiden tot psychische ziektes in de loop van de evolutie niet zijn verdwenen. “Omdat ze ook voordelige effecten hebben, overleven deze genen waarschijnlijk de evolutionaire selectie en blijven ze aanwezig in onze genenpool.”
(Bron)
Op COROT-7b hagelt het misschien steentjes

AMSTERDAM - De atmosfeer van de afgelopen voorjaar ontdekte exoplaneet COROT-7b zou wel eens bijzondere eigenschappen kunnen hebben. Dat schrijven onderzoekers van Washington University in van 1 oktober.
De planeet draait op zo'n kleine afstand om zijn moederster, dat zijn dagzijde heet genoeg is om gesteente te doen smelten.
Uit modelberekeningen van de Amerikaanse sterrenkundigen zou dat wel eens een bizarre kringloop kunnen geven.
Waar op aarde water verdampt en elders weer neerregent, zou dat op COROT-7b met gesteente gebeuren.
De damp die uit de grote gesmolten lavavlakten opstijgt, zou hoog in de atmosfeer afkoelen en weer omlaag komen als een 'hagel' van gesteente.
(Bron)
Universiteit verbiedt seks in aanwezigheid kamergenoot

AMSTERDAM - Seks op je studentenkamer is geen enkel probleem, prima zelfs. Maar niet als je kamergenoot aanwezig is.
De Amerikaanse Tufts Universiteit in Boston heeft een regel ingesteld die seksuele actviteiten uit een kamer moet bannen op momenten dat een kamergenoot zich in dezelfde ruimte ophoudt.
De universiteit stelde de regel in nadat in korte tijd verschillende klachten waren binnengekomen van studenten die hun copulerende kamergenoten zat waren, zei een woordvoerder.
Amerikaanse universiteiten hanteren verschillende regels omtrent seks op campussen. Sommige katholieke universiteiten verbieden seksueel contact, Harvard University alleen als het 'ongewenst seksueel gedrag' is.
Op een inmiddels gesloten universiteit in Ohio moesten studenten begin jaren negentig eerst elkaars permissie vragen alvorens tot de daad over te gaan. En nu is daar Tufts met het verbod op seks met een kamergenoot in dezelfde ruimte.
Rest slechts de vraag: wat als je bijzonder graag eens seks met je kamergenoot zou willen?
(Bron)

donderdag, oktober 01, 2009

‘Draaiende dinerzaal van keizer Nero opgegraven’

AMSTERDAM – Archeologen hebben in Rome waarschijnlijk de resten aangetroffen van de roterende dinerzaal uit het paleis van keizer Nero.
De vermoedelijke overblijfselen van de draaiende eetzaal van Nero zijn aangetroffen op de Palatijn, de beroemde heuvel in Rome waarop keizers in de Romeinse tijd hun mooiste paleizen lieten bouwen.
Bij een opgraving vonden archeologen een cirkelvormige kamer met daarin een vier meter dikke pilaar.
De pilaar was waarschijnlijk onderdeel van een mechanisme dat het vertrek liet ronddraaien, zo meldt persbureau AP.
De draaiende eetzaal van keizer Nero werd beschreven door de Romeinse schrijver Suetonius in zijn werk Levens van de keizers.
Suetonius meldde dat de dinerzaal 'dag en nacht ronddraaide'. Aan het plafond van het vertrek zouden ivoren panelen zijn bevestigd die konden worden geopend om bloemen over de gasten uit te strooien.
Waarschijnlijk gebruikte Nero - die regeerde van het jaar 54 tot 68 na Christus - de bijzondere kamer vooral om indruk te maken op zijn gasten.
“Het banket was de belangrijkste activiteit in het oude Rome, samen met vermaak”, zo verklaarde de Italiaanse staatsarcheoloog Angelo Bottini. “Nero zag zichzelf als de zon en zijn gasten draaiden letterlijk om hem heen.”
Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de Palatijn kwamen gemeentewerkers bij toeval op het spoor van de draaiende dinerzaal.
Archeologen vermoeden dat de kamer in totaal 60 meter lang was. Het is nog onduidelijk hoe de roterende zaal precies werkte. Waarschijnlijk werd het draaimechanisme aangedreven door stromend water.
“Deze zaal kan met niets worden vergeleken uit de Romeinse architectuur die ons tot nu toe bekend is”, aldus hoofdarcheologe Francoise Villedieu.
(Bron)
Vrouw verorbert goudvissen van ex

AMSTERDAM - In het Texaanse Pasadena heeft een vrouw wraak genomen op haar ex door zijn goudvissen op te eten. Zij had ruzie met de man gekregen omdat hij een sieraad terug wilde hebben dat hij haar in gelukkiger tijden cadeau had gedaan.
Uit nijd daarover viste de vrouw uit het aquarium in het huis dat zij vroeger met hem deelde, de zeven goudvissen die zij hadden gekocht toen zij nog samenwoonden.
Zij nam de vissen mee naar haar eigen huis en bakte ze. Toen de door haar ex gealarmeerde politie arriveerde, had zij al drie vissen opgegeten. De politie stond machteloos.
Volgens een woordvoerder zijn er geen strafbare feiten gepleegd en wordt dus ook geen vervolging ingesteld.
(Bron)
Broodjes met cocaïne onderschept op Schiphol

SCHIPHOL - De marechaussee en douane op Schiphol hebben tijdens een drugscontrole cocaïne onderschept die een Surinaamse man van dertig en een Nederlandse vrouw van 56 jaar in broodjes hadden verstopt en Nederland wilden binnensmokkelen.
Beiden zijn gearresteerd, meldt de marechaussee donderdag.
Tijdens de controle viel op dat er veel broodjes van verschillend gewicht en grootte in de bagage van de twee verdachten zaten. Bij het uitpakken van de etenswaar bleek dat ze niet voor consumptie geschikt waren.
De in totaal 33 exemplaren waren gevuld met ongeveer honderd gram cocaïne per stuk. In totaal is er meer dan drie kilo bij de betrapte reizigers gevonden.
Volgens de marechaussee gebeurt het steeds vaker dat er drugs worden aangetroffen die op bijzondere manieren zijn verstopt. Smokkelaars verbergen hun illegale waar onder meer in kleding, drank, etenswaren en audio-apparatuur.
(Bron)
Corus beperkt uitstoot na onderzoek door RIVM

DEN HAAG - Het staalconcern Corus gaat zogenoemde doekfilters installeren op een van zijn fabrieken in IJmuiden. Deze sinterfabriek is een grote bron van fijnstof en zware metalen.
Corus wil zo de uitstoot van schadelijke stoffen terugdringen. De doekfilters zullen tussen 2012 en 2015 worden geplaatst. Tot die tijd treft het concern maatregelen om de uitstoot van fijnstof en zware metalen van de fabriek met maximaal 40 procent terug te dringen.
Corus heeft dit afgesproken met milieuminister Jacqueline Cramer. Op haar verzoek heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van deze uitstoot bij het concern, het vroegere Hoogovens.
Aanleiding was een uitzending van het tv-programma Zembla in mei 2008 over een verband tussen de emissies door Corus en een verhoogd risico op longkanker in de IJmond.
Cramer beloofde in de Tweede Kamer onderzoek door het RIVM. De resultaten daarvan zijn donderdag bekendgemaakt.
Volgens het RIVM komt er in bepaalde gebieden in de IJmond meer longkanker voor dan gemiddeld in de regio. Dat zou voor een klein deel toe te schrijven kunnen zijn aan de uitstoot van kankerverwekkende stoffen door Corus, maar dat is allerminst zeker.
Volgens de onderzoekers valt het hogere aantal gevallen van longkanker voor een groot deel terug te voeren op het vroegere rookgedrag van de inwoners van het bewuste gebied. Een klein deel is mogelijk toe te schrijven aan de vroegere uitstoot van kankerverwekkende stoffen door Corus, maar zeker is dat niet.
De extra longkanker kan volgens het RIVM ook andere oorzaken hebben, zoals een beroepsmatige blootstelling of andere bronnen van luchtvervuiling in de IJmond.
Verder wijst het RIVM erop dat het na blootstelling aan kankerverwekkende stoffen jaren duurt voordat longkanker zich manifesteert. Daarom is het vaker optreden van de ziekte zeker geen afspiegeling van de huidige luchtkwaliteit in de IJmond, of van het aantal mensen dat er tegenwoordig rookt.
Het gaat in de gebieden waar de invloed van Corus op de luchtkwaliteit vroeger het grootst was, om ongeveer zeven extra gevallen van longkanker op de circa 39 gevallen die zich jaarlijks voordoen.
Corus moet nu doorpakken en zo snel mogelijk luchtfilters installeren en niet wachten tot na 2012, vindt Natuur en Milieu. ''Zo kan de uitstoot van kankerverwekkende dioxines en metalen zo met 70 tot 80 procent omlaag'', aldus directeur Mirjam de Rijk van de milieuorganisatie.
(Bron)
Antwerpse politie werft onder gedetineerden

BRUSSEL - In Antwerpen hebben gedetineerden een brief ontvangen met de vraag of ze bij de politie willen komen werken. De brief was ondertekend door de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans, meldden Vlaamse media woensdag.
Onder de aangeschreven gevangenen was onder meer een man die vastzit wegens poging tot roofmoord.
Sinds enige maanden worden alle nieuwe inwoners van Antwerpen tussen 20 en 25 jaar oud aangeschreven in het kader van een wervingscampagne.
Door een administratieve fout werd daarbij vergeten om in Antwerpen vastzittende gedetineerden uit het bestand te filteren.
(Bron)
Water nadert laagste stand

ARNHEM - Het waterpeil in de Nederlandse rivieren zal de komende dagen nog iets verder zakken en zich dan stabiliseren.
Dat stelt Rijkswaterstaat in een bericht aan waterbeheerders. De miezerige regenval draagt woensdag niet bij aan verhoging van het peil, aldus een woordvoerster.
De waterafvoer in de Rijn bij Lobith zal op de laagste stand 900 kubieke meter per seconde bedragen. Rijkswaterstaat baseert zich daarbij op de verwachte regenval en op de aanvoer van water vanuit Duitsland. In deze tijd van het jaar is 1650 kubieke meter per seconde bij Lobith normaal.
Ook de Maas staat lager dan normaal. Voorbij Luik stroomt de rivier met 50 kubieke meter per seconde Nederland binnen. Dat zal ook de komende weken zo blijven, aldus Rijkswaterstaat.
(Bron)
Oude boerderij gevonden onder Groningse markt

GRONINGEN - Archeologen zijn bij graafwerkzaamheden op de Grote Markt in Groningen gestuit op resten van een boerderij die stamt uit het jaar 1000. Dat maakte de gemeente Groningen donderdag bekend.
De onderzoekers vonden in het zand op een diepte van bijna 2 meter onder andere houtrestanten van palen van een hooiberg.
Volgens stadsarcheoloog Bert Tuin is dat genoeg om te concluderen dat er op deze plek vroeger een boerderij stond.
De archeologen hopen meer aanwijzingen te vinden over hoe de boerderij eruit heeft gezien. ''Dat is wel wat moeilijk'', zegt Bert Tuin. ''We graven in een geul van maar 2 meter breed. Een erf van een boerderij is natuurlijk veel groter.''
Het is niet de eerste archeologische vondst op de Grote Markt. Eerder vonden onderzoekers een stuk goot. Onlangs stuitten ze op een puntgaaf marktplaveisel uit het jaar 1100.
De Grote Markt is deels opengelegd vanwege de bouw van het Groninger Forum en de herinrichting van een deel van plein in de binnenstad.
De werkzaamheden verplaatsen zich binnenkort naar het nabijgelegen Martinikerkhof en ook daar verwacht de stadsarcheoloog bijzondere vondsten.
(Bron)
Ehsan Jami actief bij PVV

DEN HAAG - Ehsan Jami wordt politiek actief bij de PVV van Geert Wilders. Het vroegere PvdA-gemeenteraadslid zit in de 'talentenpool', meldde Wilders donderdag aan het ANP.
''Hij is iemand met lef en met interessante standpunten. Ik ben ervan overtuigd dat hij een goede bijdrage kan leveren aan het verspreiden van het gedachtegoed van de PVV'', aldus Wilders.
Het is nog niet zeker of Jami kandidaat zal zijn voor de gemeenteraad in Den Haag of voor de Tweede Kamer. ''Ik denk dat zijn hart uitgaat naar de Kamer'', zegt Wilders.
De in Iran opgegroeide Jami was gemeenteraadslid voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg. In 2007 verwierf hij landelijke bekendheid met een comité voor ex-moslims.
Met Wilders schreef hij in september 2007 een opinieartikel waarin ze de profeet Mohammed vergelijken met Adolf Hilter.
De PvdA zet Jami daarna uit de partij. Jami maakte vorig jaar de film Interview met Mohammed waarin hij aandacht vraagt voor de grondrechten van moslims.
''Ik ben enorm verheugd deel uit te mogen maken van de PVV'', aldus Jami donderdag in een reactie. ''Ik sta voor de volle 100 procent achter Wilders. De PVV is een partij voor de vrijheid met een visie voor een beter en socialer Nederland. Ze hebben daar principes en houden de rug recht. We moeten problemen rond islamisering niet uit de weg gaan.''
(Bron)

Eens kijken hoe lang het stokertje het daar volhoudt.
Dode bij treinbotsing Boxtel

BOXTEL - Bij de spoorwegovergang aan de Bakhuisdreef in Boxtel (Noord-Brabant) is donderdagmiddag door nog onbekende oorzaak een auto onder de trein geraakt.
Door het ongeval zijn een dode en twee gewonden gevallen. Dat liet de politie weten.
De passagierstrein ontspoorde door de aanrijding, aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. In de trein raakte niemand gewond. Ook raakten op het spoor driehonderd dwarsliggers beschadigd. Die moeten worden vervangen.
Door het ongeluk ligt het treinverkeer tussen Boxtel en Oisterwijk vermoedelijk tot vrijdag aan het eind van de ochtend stil. De NS zet bussen in.
(Bron)
Van der Laan beledigd door corporaties

DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) vindt het 'ongehoord' dat vier woningcorporaties juist op dit moment het vertrouwen in hem opzeggen en de brui geven aan het verbeteren van de krachtwijken in Eindhoven.
Hij is het overleg met Brussel over de projectsteun op dit moment aan het afronden en denkt volgende week knopen door te hakken, zei hij donderdag.
De bewindsman lijkt behoorlijk in zijn wiek geschoten over de hele gang van zaken. De woningcorporaties stellen volgens hem overigens niet het aandachtswijkenbeleid ter discussie, maar de projectsteunregeling.
Op dat terrein zijn ze zelf in gebreke gebleven, valt op te maken uit de woorden van de minister.
De corporaties zouden aanvankelijk allemaal bijdragen aan de pot waaruit de corporaties met huizen in krachtwijken zouden kunnen putten, maar daar kwam onvoldoende van terecht.
''De sector heeft die regeling destijds niet zelf kunnen uitwerken, vanwege ontbrekende solidariteit tussen de corporaties.'' Een argument was dat de Europese Commisie de steun nog niet heeft goedgekeurd.
Van der Laan legt uit: ''Dan is het logisch dat de huidige minister niet alleen met Brussel tot een oplossing probeert te komen, maar ook de sector voor een tweede keer heeft opgeroepen om met een breed gesteunde oplossing te komen."
"Twee weken geleden heb ik moeten constateren dat de sector niet tot een gezamenlijke regeling kan komen.''
''Ik ben het overleg met Brussel over de projectsteun nu aan het afronden en verwacht volgende week knopen door te hakken.
Dan vind ik het ongehoord dat corporaties nu zeggen dat zij in de toekomst niet meer meedoen aan de uitvoering van de charters. Zeker gezien het feit hoe goed de wijkenaanpak loopt.''
De Tweede Kamer gaat snel praten met minister Eberhard van der Laan over de kwestie met de Eindhovense krachtwijken.
Het spoedoverleg werd aangevraagd door Staf Depla van de PvdA, maar donderdagmiddag bleek dat bijna de hele Tweede Kamer behoefte heeft aan een gesprek met de minister.
Depla vindt dat de bewoners van de krachtwijken de zekerheid moeten krijgen dat de werkzaamheden doorgaan. ''Daar hebben ze recht op en niets is zo dodelijk als stoppen met iets dat nou juist de goede kant opgaat.''
Van der Laan moet daadkracht tonen en als het onderling tussen de corporaties niet lukt, moet de rijksoverheid zijn verantwoordelijkheid nemen.
(Bron)
Mogelijk nieuwe kracht gevonden in heelal

LEIDEN - Een internationaal team van astronomen heeft mogelijk een nieuwe, nog onbekende kracht in het heelal gevonden die zijn invloed uitoefent op de donkere materie en alle sterrenstelsels.
Als zij de kracht precies kunnen benoemen en doorgronden, is wellicht een sleutel gevonden tot het begrijpen van de sterrenstelsels in de geschiedenis van de kosmos.
De astronomen publiceren hun spectaculaire ontdekking donderdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature.
In het team zit onder meer Hongsheng Zhao, gastmedewerker van de Universiteit Leiden.
Hij zegt: ''Het is alsof we een dierentuin hebben gevonden, die vol staat met dieren die allemaal een even zware schedel hebben. De kracht zou het raadsel van de expansie van het heelal kunnen oplossen.''
Het is bekend dat de materie in sterrenstelsels bijeengehouden wordt door zwaartekracht. Omdat de sterren heel snel bewegen, is nog een extra kracht nodig.
Dat heet donkere materie. Astronomen namen tot nu toe aan dat de donkere materie door zwaartekracht invloed uitoefent op gewone materie, waaruit alles op aarde bestaat.
Het team van Zhao heeft nu ontdekt dat er waarschijnlijk nog een onbekende kracht in het spel is, die zorgt voor de wisselwerking tussen donkere en gewone materie.
Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien.
Ook de bekende wetten van Newton en Einstein gelden dan niet meer, aldus de universiteit.
(Bron)
Werkstraf voor racisme op website

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een 43-jarige man veroordeeld tot 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden omdat hij discriminerende teksten op de rechts-extremistische website Stormfront heeft gezet.
De straf is conform de eis van justitie. De man plaatste onder de bijnaam Cicero in 2006 en 2007 teksten op de internetpagina die beledigend waren voor Joden en zwarte mensen. Hij bedreigde ook een Joodse vrouw.
Volgens de rechtbank was er sprake ''verwerpelijke antisemitische gevoelens'' en hadden de uitlatingen een ''stuitend laag bij de gronds karakter''.
Een 37-jarige beheerder van de website (pseudoniem Full of Pride) ging vrijuit. Het Openbaar Ministerie had tegen hem een geldboete van 600 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist omdat hij had verzuimd de teksten te verwijderen. Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat hij de uitlatingen heeft gelezen. Ook kan hij als beheerder (moderator) niet verantwoordelijk worden gehouden voor alle teksten op de website.
Stormfront zetelt in de Amerikaanse staat Florida, maar de website heeft ook een Nederlands subforum. De discriminerende uitlatingen stonden op het Nederlandse deel.
De advocaat van de veroordeelde man betoogde dat zijn cliënt niet in Nederland kon worden berecht, omdat de uitlatingen op een Amerikaanse website stonden. De rechtbank was het daar echter niet mee eens, omdat hij de teksten in Nederland, in de Nederlandse taal en op het Nederlandse gedeelte plaatste.
De rechtszaak vloeide voort uit een onderzoek dat politie en justitie in 2004 begonnen naar racistische opmerkingen op Stormfront. Daarbij doorzochten zij verscheidene woningen en een bedrijfspand. Het onderzoek had plaats na aangiften van het Centrum Informatie en Documentatie Israël en de bedreigde vrouw.
(Bron)
Eigendommen kampslachtoffers op internet

AMERSFOORT - Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft donderdag een website gelanceerd die er voor moet zorgen dat eigendommen van kampslachtoffers terechtkomen bij de nabestaanden.
Directeur Maurits Nibbering bevestigde donderdag een bericht hierover in De Telegraaf. Horloges, ringen, portemonnees en zelfs foto's liggen al zestig jaar in de kluis van het kamp. Bij binnenkomst werden de spullen ingenomen en geregistreerd.
''Nabestaanden haalden de spullen vaak niet op omdat het te beladen was. Ook waren de mensen aan wie de spullen toebehoren, in het verleden lastig te vinden'', zegt Nibbering.
Nibbering doet via de website een ultieme poging de spullen bij de nabestaanden te bezorgen. Hij merkt dat mensen het nu vaak mooi vinden om toch een tastbare herinnering te hebben aan een familielid. ''Het internet moet ons hierbij helpen'', aldus Nibbering.
(Bron)
Boete voor schijnen laserpen op politiehelikopter

SCHIPHOL - De politierechter op Schiphol heeft woensdag de 19-jarige Ramsey B. uit Purmerend veroordeeld tot een boete van 150 euro, omdat hij mei vorig jaar in Purmerend met een laserpen op een politiehelikopter scheen.
Volgens de rechter heeft de man hierdoor het werk van de politie belemmerd.
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechter vond dat de man had kunnen weten dat het om een politiehelikopter ging, omdat politievluchten vaak in het donker worden uitgevoerd.
Door te schijnen met de laserpen nam hij het risico dat hij het werk van de politie belemmerde, aldus de rechter.
De piloot kreeg het licht van de laserpen tot twee maal toe in zijn ogen. Hij wilde geen risico nemen en brak de vlucht af.
De politiemensen in de helikopter deden met een infraroodcamera onderzoek naar een hennepkwekerij.
Hoewel de piloot last had van branderige ogen, liep hij geen blijvende schade op. Dat kon ook niet, omdat de bewuste laserpen maar tot op een afstand van 20 meter schade aan de ogen kan veroorzaken. De helikopter vloog op een hoogte van 420 meter.
De verdachte, die niet bij de zitting aanwezig was, zei tegen de politie dat hij voor de lol met de laserpen had geschenen.
Veel kwaad kon dat niet, meende de man, omdat het om een klein lampje ging. Hij had niemand in gevaar willen brengen, verklaarde de man.
De officier van justitie zei dat het beschijnen van vliegtuigen en helikopters een fenomeen lijkt te zijn. Volgens hem ging het in dit geval ''om kwajongenswerk, met zeer kwalijke gevolgen. Jonge mensen moeten weten dat je kan worden vervolgd als je met een laserpen op een politiehelikopter schijnt.''
(Bron)

Dat argument dat het een politieheli is, vind ik vreemd. Mag je wel op burgerheli's schijnen?
AIVD geeft te makkelijk persoonsgegevens weg

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wisselt te makkelijk persoonsgegevens uit met buitenlandse inlichtingendiensten.
Daardoor verstrekt de AIVD soms onrechtmatig gegevens aan collega's in het buitenland.
Dat concludeert de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten in een rapport dat woensdag is aangeboden aan het parlement.
Volgens de commissie deelt de AIVD steeds vaker informatie met buitenlandse diensten die mogelijk niet in aanmerking komen voor samenwerking.
Het rapport constateert ook in bredere zin dat de AIVD onvoldoende controleert en motiveert of het verstandig is om samen te werken met een inlichtingendienst uit het buitenland.
De inlichtingenambtenaren moeten vooraf zorgvuldig beoordelen of samenwerking met buitenlandse collega's opportuun is.
Maar het tegenovergestelde is eveneens noodzakelijk, aldus de commissie.
De AIVD moet zich ook altijd de vraag stellen ''of de dienst het zich kan permitteren'' om informatie achter te houden voor inlichtingendiensten in het buitenland.
De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) vindt dat Nederland zeer terughoudend moet zijn in de samenwerking met ondemocratische landen en landen waar de mensenrechten worden geschonden.
Maar de commissie wil deze landen niet op voorhand uitsluiten van elke samenwerking. Dat kan in de praktijk leiden tot ''onwenselijke en zelfs rampzalige situaties''.
Een woordvoerder van de AIVD wijst er in een reactie op dat het toezichtsrapport een weergave geeft van de werkwijze vorig jaar. De dienst heeft inmiddels de procedures voor internationale samenwerking verbeterd, aldus de zegsman. Dat geldt ook voor het toezicht op die samenwerking.
(Bron)
Spin veroorzaakt chaos in Tilburg

WAALWIJK - Een 21-jarige automobiliste uit Tilburg is woensdag zo geschrokken van de aanwezigheid van een spin in haar auto dat ze met haar auto op de zijkant in de berm terechtkwam. De politie liet dat donderdag weten.
De vrouw reed woensdagmiddag ter hoogte van de meubelboulevard in de Brabantse plaats toen ze naar eigen zeggen de spin waarnam.
Ze gaf van schrik een ruk aan het stuur en belandde naast de weg. De auto raakte aan één zijde zwaar beschadigd. De bestuurster en de spin kwamen met de schrik vrij.
(Bron)
'Snoepgedrag gelinkt aan gewelddadigheid'

AMSTERDAM - Kinderen die elke dag snoepen, vertonen op latere leeftijd vaker gewelddadig gedrag. Dat beweren Britse onderzoekers in een controversiële studie.
De onderzoekers van Cardiff University deden onderzoek naar het snoepgedrag van 17.500 mensen.
Ze ontdekten dat proefpersonen die op latere leeftijd waren veroordeeld voor geweldsmisdrijven in 69 procent van alle gevallen elke dag snoep hadden gegeten als kind.
Van de mensen die geen gewelddadig verdrag vertoonden, bleek slechts 49 procent elke dag te hebben gesnoept in zijn of haar kinderjaren.
Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat het dagelijks nuttigen van snoep als kind relatief vaak leidt tot gewelddadig gedrag op latere leeftijd.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Psychiatry.
“De beste verklaring die wij kunnen bedenken is dat het veelvuldig geven van snoep en chocola aan kinderen er voor zorgt dat ze niet leren om te wachten op iets dat ze graag willen hebben”, zo verklaart hoofdonderzoeker Simon Moore op BBC News.
“Dat zorgt er mogelijk voor dat deze mensen later meer impulsief gedrag vertonen, wat weer wordt geassocieerd met criminele vergrijpen."
Andere wetenschappers bestrijden de directe link tussen snoepgedrag en gewelddadigheid die wordt gelegd in het onderzoek.
Het is volgens hen goed mogelijk dat kinderen met gedragsproblemen gewoon vaker snoep ontvangen van hun ouders, omdat ze anders vervelend worden. Diezelfde gedragsproblemen zouden later kunnen leiden tot gewelddadige uitbarstingen.
(Bron)
Chauffeur sluit scholieren op in bus

NIEDERELBERT - Een vrouwelijke buschauffeur heeft in het West-Duitse Niederelbert ongeveer dertig scholieren in haar bus opgesloten omdat er stiekem was gerookt.
Een leerlinge ontsnapte via een nooduitgang en waarschuwde de politie.
Agenten lieten de overige passagiers uit de schoolbus. Tegen de 51-jarige vrouw is een onderzoek geopend.
Volgens de politie donderdag was het niet de eerste keer dat leerlingen in de schoolbus hadden gerookt.
(Bron)
Delen van vier babylijkjes ontdekt in Berlijn

AMSTERDAM - Een man heeft in een woning in Berlijn delen van vier babylijkjes ontdekt. Hij bracht de grotendeels vergane stoffelijke overschotten naar de politie.
De 49-jarige deed de lugubere vondst toen hij de woning van een kennis opruimde. Die kennis, een vrouw, had eind juli zelfmoord gepleegd. Zij zou de moeder van de zuigelingen zijn geweest.
De politie kon donderdag nog niet zeggen hoe de baby's aan hun einde kwamen. Zij zouden al dood zijn geweest voordat de vrouw stierf.
In de zomer van 2005 waren op een grondstuk in het Oost-Duitse Brieskow-Finkenheerd negen dode baby's aangetroffen. Zij zaten verstopt in plantenbakken, in een met zand gevuld aquarium en in emmers.
De moeder, een gescheiden en werkloze alcoholiste, werd in 2006 wegens acht gevallen van doodslag tot vijftien jaar cel veroordeeld.
(Bron)

Rotklus met een rotvondst :-(
'Nieuwe omroepen in bestel, Llink eruit'

HILVERSUM - De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) adviseert minister Ronald Plasterk om twee nieuwe omroepen tot het omroepbestel toe te laten.
Het gaat om WNL (voorheen Wakker Nederland, initiatief van dagblad De Telegraaf) en PowNed (initiatief van website GeenStijl). Dat heeft omroepbaas Henk Hagoort woensdag bekendgemaakt.
Zijn organisatie liet ook zijn licht schijnen over de bestaande omroepen Llink en Max. Deze zendgemachtigden hebben nu een aspirant-status.
De NPO adviseert de bewindsman om Max een definitieve erkenning te verlenen, maar voor Llink ziet de omroepkoepel geen verdere toekomst in het bestel.
Plasterk ontvangt woensdag adviezen van NPO, Raad voor Cultuur en het Commissiariaat voor de Media (CvdM). Op basis van die drie adviezen zal de minister aan het eind van het jaar een knoop doorhakken over welke omroepen wel of niet in het bestel thuishoren.
In het NPO-advies staat dat Llink in de afgelopen periode onvoldoende heeft bewezen in het bestel thuis te horen. ''Het media-aanbod van Llink voldoet onvoldoende aan de eisen die gesteld moeten worden aan een nieuwe toetreder.''
Wat betreft aspirantomroep Max oordeelt de NPO veel positiever. ''Max heeft aansluiting gevonden bij de tone of voice van oudere kijkers en luisteraars.''
Wat Powned betreft plaatst de omroepkoepel wel wat vraagtekens, maar adviseert de organisatie toch positief.
''De publieke omroep is er van en voor iedereen, maar bereikt jongere leeftijdsgroepen nog steeds in onvoldoende mate. Powned biedt, in ieder geval op papier, de mogelijkheid om deze jongere leeftijdsgroep (18-40 jaar) beter te bereiken, zij het dat er nog twijfels zijn over de werkelijke omvang van de potentiële doelgroep van Powned.''
Hetzelfde geldt voor WNL, inmiddels geleid door tv-coryfee Fons van Westerloo (ex-SBS en ex-RTL). Hij wil een echt liberaal geluid laten horen in het bestel.
''De publieke omroep heeft in de afgelopen jaren het verwijt gekregen in onvoldoende mate een herkenbaar 'rechts' geluid in zijn opiniërend aanbod te laten zien en horen. WNL heeft aangegeven dat geluid vanuit een conservatief-liberaal gedachtegoed te willen vertegenwoordigen en daarmee een stem te geven aan burgers die zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen in het bestel.''
(Bron)

Kan de Tros niet gewoon commercieel gaan?
Leger toont ware gezicht in Guinee

CONAKRY - Het leger van het West-Afrikaanse land Guinee heeft een ware golf van terreur losgelaten op de bevolking van de hoofdstad Conakry.
Meer dan honderd mensen zijn vermoord en een onbekend aantal vrouwen werd verkracht. Dat bleek dinsdag uit verklaringen van mensenrechtenorganisaties en ooggetuigen.
Aanleiding voor de geweldsexplosie was een demonstratie tegen de junta, die de oppositie maandag hield. Het leger schoot met scherp op de circa 50.000 betogers, die zich hadden verzameld in een stadion. De aanwezigen wilden protesteren tegen de presidentiële ambities van juntaleider Moussa Dadis Camara.
Militairen hielden later huis in andere delen van Conakry. Winkels en woningen werden geplunderd, vrouwen verkracht. Dinsdag was het opnieuw onrustig in de hoofdstad van het ongeveer tien miljoen inwoners tellende Guinee. Er waren diverse meldingen van schietpartijen en verkrachtingen door militairen. Winkels bleven gesloten.
De politie stelde dat tot nog toe 87 mensen om het leven zijn gekomen, maar bronnen binnen ziekenhuizen in Conakry, mensenrechtenactivisten en andere onafhankelijke waarnemers stellen dat het dodental veel hoger ligt. Het zou gaan om 157 doden en meer dan 1200 gewonden.
Volgens de oppositiepartij Unie van de Republikeinse Krachten heeft de junta zoveel mogelijk lijken verstopt om de omvang van het bloedbad te verbergen. Een bron bij het Rode Kruis wist te melden dat militaire commandanten orders gaven om lijken over te brengen naar een legerkamp, in plaats van naar mortuaria.
''Soldaten schoten overal en ik zag mensen neervallen'', zei Mouctar Diallo, een lid van de oppositiebeweging dat in het stadion was. ''Vrouwen werden in het openbaar verkracht. Ik heb dat zelf gezien'', zei hij tegen het Franse radiostation RFI. ''Soldaten stopten hun geweren in de vagina's van deze vrouwen''. Militairen zouden ook hun bajonetten hebben gebruikt bij het vermoorden van betogers.
Moussa Dadis Camara, die in december vorig jaar aan de macht kwam via een geweldloze staatsgreep, zei in een reactie dat hij niet bekend was met de meldingen van verkrachtingen. Hij erkende wel dat een aantal militairen was losgeslagen.
Onder de gewonden was oud-premier Sydia Touré, die bij presidentsverkiezingen een serieuze bedreiging zou kunnen vormen voor Camara. Touré zei tegen het persbureau AFP dat het militaire regime ''een opzettelijke poging'' had gedaan om de oppositie te elimineren.
Camara beloofde in het verleden dat hij zich in 2009 niet kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Later verplaatste hij de verkiezingen naar 2010 en begon hij te zinspelen op deelname.
De internationale gemeenschap heeft met afschuw gereageerd op het geweld in Guinee. Zo stelde topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties dat het leger zich schuldig heeft gemaakt aan het toepassen van ''excessief geweld''. Hij is geschokt door de sterfgevallen, het hoge aantal gewonde mensen en de vernieling van bezittingen.
(Bron)

Een aantal militairen zijn losgeslagen. Sja.
Vrouw geëlektrocuteerd in kruipruimte woning

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 41-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn is dinsdagavond overleden, nadat zij thuis een elektrische schok had gekregen. Dat gebeurde toen zij in de kruipruimte bezig was met haar verwarming, zo meldde de politie woensdag.
De vrouw werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed zij.
Onderzoek door de politie en netbeheerder Liander heeft inmiddels uitgewezen dat het om een noodlottig ongeval ging.
(Bron)
Hogesnelheidstrein stilgelegd

UTRECHT - Treinreizigers tussen Amsterdam en Rotterdam kunnen de komende twee dagen geen gebruik maken van de hogesnelheidslijn. Prorail doet technisch onderzoek naar mogelijke storingen op het traject en legt de hogesnelheidstrein Fyra daarom stil.
Dat heeft Prorail donderdag laten weten.
''We hebben meldingen in het systeem binnengekregen die kunnen wijzen op storingen'', aldus een Prorail woordvoerder. Het onderzoek duurt minstens twee dagen. Reizigers kunnen intussen gebruik maken van de reguliere dienstregeling.
De Fyra rijdt sinds 7 september tussen Amsterdam en Rotterdam en is twintig minuten sneller dan de reguliere trein.
(Bron)
Zwaargewonde bij ontploffing auto Heemstede

AMSTERDAM - Bij de explosie van een auto in het Noord-Hollandse Heemstede is donderdagochtend minstens één zwaargewonde gevallen.
De ontploffing zou vlak nadat het slachtoffer in zijn Nissan Micra stapte hebben plaatsgevonden. Hij zou zwaar letsel aan zijn benen hebben opgelopen.
De oorzaak is vermoedelijk een aan de auto bevestigde granaat, zo schrijft het Haarlems Dagblad.
Diverse ambulances zijn ter plaatse en ook een traumahelikopter is ingezet. Het slachtoffer zou een bekende zijn van de politie.
Een ooggetuige die eerste hulp verleende aan het slachtoffer liet tegenover de krant weten dat de man vlak na de explosie bij kennis was.
"Hij bleef maar vragen of hij zijn been wel zou kunnen behouden en of het wel goed zou komen", aldus de vrouw.
Rechercheurs zijn bezig met een grootschalig onderzoek.
(Bron)
Kinderen verdelen 15.000 euro op schoolplein

FRANKFURT - Vier kinderen van 10 tot 13 jaar hebben op weg naar school in het Duitse Frankfurt een envelop met bijna 15.000 euro gevonden. De inhoud daarvan verdeelden ze op het schoolplein.
Een van de scholieren kreeg echter spijt van het achterhouden van het geld en stapte naar een leraar, aldus een politiewoordvoerder donderdag.
De school riep de leerlingen daarna op het geld terug te geven. In eerste instantie kwamen de vier met 12.000 euro over de brug. Na een tweede oproep steeg dat bedrag tot 14.040 euro.
In de envelop zaten ook de identiteitspapieren en een visum voor China van een 33-jarige Afghaan uit Offenbach. De man werd opgespoord. Hij had het geld opgenomen voor zijn reis naar China.
De politie heeft de Afghaan het geld nog niet teruggegeven. De man moet eerst bewijzen dat hij inderdaad 15.000 euro heeft verloren.
Een politiewoordvoerder zei dat nog niet duidelijk is of de scholieren vindersloon krijgen, omdat ze niet direct met het gevonden geld naar de politie zijn gestapt.
(Bron)

Wel mooi dat ze het gingen delen. Maar als dat geld in een envelop met papieren zat, waarom zou het dan niet van die man zijn?
Kosmische straling bereikt hoogste intensiteit in 50 jaar

AMSTERDAM - De kosmische straling, de stroom energierijke deeltjes uit de ruimte waarmee de aarde voortdurend wordt bestookt, is de afgelopen jaren duidelijk in hevigheid toegenomen.
De intensiteit van de deeltjesstraling ligt dit jaar al 19 procent hoger dan in 2007/2008. Dat blijkt uit metingen die met de NASA-satelliet ACE zijn gedaan.
De oorzaak van de toename wordt gezocht bij de zon, die momenteel heel inactief is. Hierdoor produceert zij weinig zogeheten zonnewind en is haar magnetische veld zwakker dan normaal.
Dat maakt het voor de kosmische deeltjes makkelijker om diep het zonnestelsel binnen te dringen. Voor het leven op aarde heeft de verhoogde intensiteit geen onmiddellijke gevolgen, omdat de atmosfeer en het magnetische veld van onze planeet voldoende bescherming bieden.
Voor de bemande ruimtevaart heeft dit echter wel gevolgen: als deze trend doorzet, zullen ruimtecapsules en eventuele bases op de maan een sterkere stralingsbescherming moeten krijgen.
Zeker als de intensiteit van de kosmische straling, zoals enkele eeuwen geleden, nog eens een factor twee of drie hoger wordt.
(Bron)
KLM-stewardessen trekken de broek aan

AMSTERDAM – Voor veel KLM-stewardessen gaat vanaf volgend jaar april een langgekoesterde wens in vervulling: vanaf dan kunnen zij eindelijk ook met een broek aan naar het werk.
De pantalon werd ‘op verzoek van vele medewerksters’ aan het assortiment toegevoegd, zo meldt de Telegraaf maandag.
Opvallend is dat de vrouwelijke piloten, die het vooralsnog móéten doen met een broek, vanaf dan ook kunnen kiezen voor een rok.
De nieuwe lijn, die werd ontworpen door haute couture-designer Mart Visser, werd donderdag voor het eerst getoond tijdens een modeshow op Schiphol en is volgens de krant 'helemaal anders' dan het huidige kostuum.
Hoewel de kleur blauw blijft, zoals al het geval is sinds 1971, zijn er onder meer oranje elementen in de pakjes verwerkt.
Het huidige KLM-damesuniform dateert uit 1990.
(Bron)
Bel-me-niet register al op eerste dag plat

DEN HAAG - Het Bel-me-niet register, waar consumenten kunnen aangeven dat ze niet gebeld willen worden door telemarketeers, is donderdag onbereikbaar. Het is de eerste dag dat de website open is.
De website laat in een tekstbericht weten dat er veel bezoekers zijn en vraagt het later nog eens te proberen.
Mensen die zich reeds hadden geregistreerd bij het al langer bestaande infofilter hoeven zich niet opnieuw te registreren bij Bel-me-niet.
Kennelijk willen zoveel mensen geen telefoontjes meer van telefonische verkopers dat de website al na een paar uur overbelast is.
(Bron)

woensdag, september 30, 2009

Friese schoolkinderen presteren minder

GRONINGEN - Friese kinderen presteren minder op school dan leerlingen in de rest van het land.
Friese kinderen zijn echter niet dommer, maar zij, hun ouders en hun leerkrachten hebben opvallend lagere verwachtingen van wat er te bereiken valt.
Omdat het algemene opleidingsniveau in Friesland ook laag is, missen de kinderen ook nog eens een rolmodel.
Dat concludeert onderwijskundige Hester de Boer, die aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) promoveert op een onderzoek naar het schoolsucces van Friese kinderen in het voortgezet onderwijs.
De Boer vergeleek daarvoor de gegevens van 20.000 schoolkinderen, van wie er elfhonderd uit Friesland kwamen. Alle kinderen begonnen in 1999 aan het voortgezet onderwijs.
Eerder onderzoek toonde aan dat Friese kinderen aan het eind van de basisschool al een prestatieachterstand hebben.
Vervolgens krijgen ze een lager schooladvies dat schooljeugd elders in het land. Friese kinderen die naar het vmbo gaan, bereiken daar een minder hoog niveau dan andere leerlingen.
De prestaties op havo en vwo zijn vergelijkbaar, al zakken Friese kinderen wel eerder af naar een lager schooltype. In Friesland behaalt bijna 4 procent minder jongeren een vwo-diploma.
Friese scholieren halen wel hogere cijfers op het eindexamen. Maar dat is volgens de onderzoekster logisch, aangezien veel kinderen op een voor hen te gemakkelijke school zitten.
Het gebruik van de Friese taal heeft geen invloed op de prestaties, zo heeft De Boer uitgezocht.
Volgens De Boer heeft de mindere ontwikkeling alles te maken met een laag ambitieniveau bij zowel ouders als leerkrachten.
Uit een vragenlijst voor de ouders van de kinderen uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat Friese ouders sneller tevreden zijn dan vaders en moeders in de rest van het land als het onderwijsniveau gaat.
(Bron)
Veel psychologisch onderzoek deugt niet

GRONINGEN - Veel psychologische onderzoekers in Nederland beheersen de elementaire statistiek niet.
Daardoor maken zij ernstige statistische fouten in hun onderzoek, op grond waarvan ze uitspraken over de uitkomsten doen die stelliger zijn dan ze kunnen waarmaken.
Die kritiek uit psycholoog en cognitiewetenschapper Rink Hoekstra, die in oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) promoveert op de statistische juistheid van onderzoeken.
Volgens Hoekstra bevat vrijwel elk gepubliceerd wetenschappelijk psychologisch artikel fouten.
Dat is geen onwil van de wetenschappers, maar onkunde en onwetendheid, zo blijkt uit navraag bij dertig promovendi van zeven universiteiten.
Hoekstra pleit voor beter onderwijs in de statistiek aan universiteiten. Maar hij constateert ook dat wetenschappers de nuance in een onderzoek meer dan eens 'per ongeluk-expres' vergeten.
''Ze zijn zeer gericht op het zo goed mogelijk presenteren van hun eigen onderzoek. Ze zijn geneigd redelijk zwart-wit te denken en dinger stelliger te beweren dan ze feitelijk kunnen waarmaken.''
Hij vindt daarom dat docenten ook genuanceerder moeten zijn. ''Studenten zijn slim genoeg om te begrijpen dat de waarheid niet zwart-wit is.''
(Bron)
‘Gamer wordt agressiever van spel tegen vreemde’

AMSTERDAM – Mannen maken meer testosteron aan wanneer ze een computerspel winnen van een vreemde, dan wanneer ze een vriend verslaan. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Onderzoekers van de universiteit van Missouri lieten 42 proefpersonen het oorlogsspel Unreal tegen elkaar spelen op de computer.
De deelnemers aan het experiment bleken in verhouding meer testosteron aan te maken tijdens een spel tegen iemand die ze niet persoonlijk kenden.
Als de gamers echter speelden tegen een teamgenoot met wie ze vooraf hadden geoefend, daalde de testosteronwaarde in hun lichaam razendsnel.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution and Human Behaviour.
Volgens de onderzoekers suggereert het experiment dat tijdens het spelen van een computerspel hetzelfde biologische mechanisme in werking treedt als in gevechtssituaties. De aanmaak van testosteron zorgt er tijdens gevechten voor dat mannen agressiever worden.
De productie van testosteron blijkt nu te worden verstoord, wanneer mannen het opnemen tegen hun vrienden. Volgens hoofdonderzoeker David Geary is dat effect evolutionair bepaald.
“In een serieus gevecht tegen mensen van een andere groep loont het om al je rivalen uit te schakelen”, zo verklaart Geary in het Britse tijdschrift New Scientist. “Maar het is niet handig om mensen uit je eigen groep van je te vervreemden.”
Het is voor het eerst dat wetenschappers aantonen dat mannen tijdens een ‘gevecht’ tegen vrienden minder testosteron aanmaken.
Het effect werd onderzocht bij gamers en niet bij sporters, omdat alleen lichaamsbeweging ook al leidt tot de aanmaak van testosteron en de onderzoeksresultaten daardoor zouden vertekenen.
(Bron)
Gaten C2000 onthutsen ondernemingsraden politie

LELYSTAD - De coöperatieve ondernemingsraden politie (COP) zijn verbijsterd over de gebreken in het communicatiesysteem voor de hulpdiensten, C2000, waarover het tv-programma Zembla zondag berichtte. Dat meldt de COP dinsdag.
De ondernemingsraden roepen minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken op haar verantwoordelijkheid te nemen.
Het is onaanvaardbaar dat de mankementen van het systeem nog langer voortduren, stelt de COP.
De veiligheid van politieagenten en burgers staat door de gebreken op het spel. De COP pleit onder meer voor het spoedig plaatsen van extra zendmasten.
Zolang die masten er niet zijn, mogen als het aan de COP ligt geen evenementen meer worden gehouden in gebieden zonder voldoende dekking.
De COP stelt de maatregelen van de minister ter voorkoming van ernstig gevaar voor 'burgers en collega's' kritisch te zullen volgen.
Ook eisen de ondernemingsraden dat de politie in het land op de hoogte wordt gesteld van gebieden waar C2000 geen, of onvoldoende, dekking heeft.
Daar moeten 'bijzondere' noodmaatregelen komen, zoals mobiele masten of mobiele telefoons, die wel bereik hebben.
(Bron)
Slechte slapers hebben afwijking in brein

AMSTERDAM - Slechte slapers beschikken over minder zogenoemde grijze stof in de hersenschors, het voorste deel van het brein vlak boven de oogkas.
Ook zit er minder grijze stof in een verder naar achter gelegen deel van de hersenschors. Die afwijking is vermoedelijk aangeboren en is zeker niet ontstaan door het gebrek aan slaap.
Die ontdekking hebben twee onderzoekers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) samen met het VU medisch centrum (VUmc) gedaan.
Zij publiceren de doorbraak op het gebied van het begrip van chronische slapeloosheid dinsdag op internet in het tijdschrift Biological Psychiatry.
De onderzoekers hopen de speurtocht naar slapeloosheid nu in een stroomversnelling te brengen door binnenkort te beginnen met het Nederlands Slaap Register op internet, waaraan zoveel mogelijk goede en slechte slapers moeten meedoen.
Grijze stof is een dicht netwerk van hersencellen in de buitenste laag van de hersenen. Dit deel van het brein is belangrijk voor het nemen van beslissingen, oplossen van problemen en het beoordelen van emotionele waarde van zaken.
Het was al bekend dat chronisch slapelozen comfort slecht kunnen beoordelen en dat ze langzamer besluiten nemen. Een tekort aan grijze stof zou daar nu de reden van kunnen zijn, denken onderzoekers Ellemarije Altena en Ysbrand van der Werf.
De wetenschappers hebben met MRI-onderzoeken vastgesteld dat slecht slapen erger wordt naarmate iemand minder grijze stof in de hersenschors heeft.
Altena en Van der Werf denken dat de exacte hoeveelheid grijze stof een aangeboren eigenschap is. Mensen met weinig grijze stof lopen dus een hoger risico chronische slapeloosheid te ontwikkelen.
Over de oorzaak van slapeloosheid is nog vrijwel niets bekend, aldus de KNAW. Hoewel stress een rol kan spelen, verklaart dat niet waarom de een er wel last van heeft en de ander niet.
Ongeveer 10 procent van de bevolking lijdt aan slapeloosheid. De Nederlandse vondst leidt mogelijk tot nieuwe behandelmethoden.
(Bron)
'Veel moeders kolven in het kopieerhok'

AMSTERDAM - Van de werkende moeders met baby ziet veertig procent zich genoodzaakt om te kolven in een ongeschikte ruimte, zoals een kopieerhok. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV dat maandag bekend werd gemaakt in het kader van de Wereld Borstvoeding Week.
"Nu kolf ik in een vergaderzaal, bij mijn eerste kind in de archiefruimte en later in de auto omdat ik toen buiten werkte", luidt een van de reacties van kolvende moeders die de enquête invulden.
De situatie voor kolvende moeders is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. In 2006 lag het percentage ook op veertig procent.
"Op dit punt is dus geen verbetering zichtbaar", stelt adviseur arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten Andrée Ruiters. "We moeten dus blijven hameren op het belang van een goede kolfruimte voor deze vrouwen."
Het merendeel, 72 procent, van de werkende moeders met een baby geeft borstvoeding. Hiervan kolft meer dan de helft op het werk en 41 procent heeft beschikking over een goede kolfplek.
Dit is een ruimte waar de vrouw ongestoord kan kolven en beschikt over een koelkast om de moedermelk te bewaren en waar water aanwezig is.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een vijfde van de moeders voortijdig is gestopt met kolven vanwege de werkdruk en onbegrip van collega's. "Helaas is het in veel organisaties nog niet zo dat er rekening wordt gehouden met de wens van vrouwen om te kolven", reageert Ruiters.
Zij wijst erop dat wettelijk is vastgelegd dat vrouwen maximaal een kwart van hun werktijd mogen besteden aan het voeden van kun kind of aan kolven. Dit recht geldt voor de eerste negen maanden na de bevalling.
(Bron)
Man veroordeeld voor afpakken hotdog

AMSTERDAM - Een Amerikaan die in een park in Massachusetts een hotdog afpikte van een man die rustig onder een boom zat is daarvoor tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Dat heeft de krant Telegram & Gazette dinsdag gemeld. De hotdog-dief, Antonio Judd, had schuld bekend.
Onder bedreiging van een vuurwapen pakte Judd het slachtoffer zijn hotdog af, waarna hij het worstenbroodje in zo'n haast verslond dat zijn shirt onder de mosterd kwam te zitten.
Volgens de politie had Judd bij zijn arrestatie een luchtdrukpistool en een zakmes bij zich.
(Bron)
Mogelijke fusie omroepen NPS, RVU en Teleac

HILVERSUM - De omroepen NPS, RVU en Teleac onderzoeken de mogelijkheid te fuseren. De raden van toezicht hebben de directies gevraagd daarnaar een verkennend onderzoek te houden, lieten de omroepen dinsdag weten.
NPS, RVU en Teleac willen hiermee ''een bijdrage leveren aan de bestuurbaarheid van de publieke omroep''.
Ook zal een fusie efficiencyvoordelen opleveren, is de gedachte.
Het eindrapport van de Visitatiecommissie landelijke publieke omroep 2004-2008 adviseert één educatieve omroep te creëren door het samengaan van Teleac en RVU of een fusie tussen RVU en NPS.
Dit was een aanleiding voor de omroepen om met elkaar in gesprek te gaan.
Voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep zei het verkennende onderzoek te ondersteunen. ''Een fusie draagt in belangrijke mate bij aan een ook in de toekomst sterke publieke omroep.''
(Bron)
Lepelsteur zeer waarschijnlijk uitgestorven

PEKING - Een drie jaar lange wetenschappelijke expeditie in China naar een van de grootste zoetwatervissen ter wereld heeft niets opgeleverd. Daardoor is het waarschijnlijk dat de Chinese lepelsteur is uitgestorven.
De vis is al meer dan zes jaar niet gezien, aldus de BBC dinsdag.
De wetenschappers denken dat er nog een klein kansje is dat de lepelsteur het toch heeft overleefd. Maar de kans dat de soort het op langere termijn uithoudt, is zeer klein.
Het is waarschijnlijk dat de lepelsteur de Chinese vlagdolfijn achterna gaat. Dat dier is uitgestorven, hoewel het ooit stikte van deze rivierdolfijnen in de Yangtze.
De Chinese lepelsteur kon wel 7 meter lang worden met een kenmerkende lepelvormige neus. Het dier zwom aan de oppervlakte zoals een walvis en zou soms naar de zee trekken, maar er is te weinig bekend over de soort om dat zeker te weten.
In de Amerikaanse rivier de Mississippi leeft een andere soort lepelsteuren.
(Bron)
Zieke hond houdt werknemer thuis

AMSTERDAM – Een op de drie Nederlanders is zo verknocht aan zijn of haar huisdiertje, dat bij ziekteverschijnselen het werk onmiddellijk wordt afgebeld.
15 procent is zelfs zo dol op zijn of haar huisdier dat ze liever op hun eigen eten bezuinigen dan dat kat of hond minder te eten heeft. Ook bezuinigingen op kleding, gsm, auto of huis winnen het van bezuinigingen op de zo geliefde viervoeter.
Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, waarover de Telegraaf dinsdag bericht.
Uit de rondvraag bleek eveneens dat eenderde van de mensen hun huisdier zien als beste vriend. Ruim een kwart is van plan een afscheidsceremonie te organiseren wanneer het beestje komt te overlijden.
Aan het onderzoek hebben 1000 huisdierbezitters deelgenomen.
(Bron)
Premier beraadt zich op stappen na lek notulen

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende beraadt zich of er stappen moeten worden gezet nu notulen van een recente ministerraad over de uitdieping van de Westerschelde zijn uitgelekt.
RTL Nieuws openbaarde maandagavond de gegevens van de ministerraad van 28 augustus.
Daaruit kwam naar voren dat minister Wouter Bos (Financiën) zich zorgen maakt over de extra kosten die gemoeid zijn met het schrappen van het ontpolderen van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.
Bos zei dinsdag dat het aan de premier is om te bepalen of er aangifte wordt gedaan. Volgens een woordvoerder van Balkenende wordt alle informatie verzameld om te bekijken of er stappen gezet moeten worden.
Verschillende ministers uitten dinsdag hun zorgen over het lekken. ''Onaanvaardbaar, heel slecht'', zei PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). ''Je hoort niet te lekken, heel simpel'', zei ook zijn CDA-collega Maxime Verhagen.
(Bron)