zaterdag, september 05, 2009

Vrouw bijt kapper om mislukt kapsel

STOCKHOLM - Een Zweedse heeft haar kapper in zijn duim gebeten omdat zij ontevreden was met het nieuwe kapsel. Een kantonrechter heeft haar daarom veroordeeld tot de betaling van 880 euro smartengeld.
Dit heeft de Zweedse omroep SR zaterdag gemeld. De vrouw ontstak in woede toen zij na de knipbeurt in de spiegel keek.
Zij beet haar kapper niet alleen in zijn duim, maar richtte ook vernielingen aan in zijn kapsalon. Daarvoor moet zij ook nog een schadevergoeding betalen van 1450 euro.
(Bron)
Satelliet ontdekt toekomstige supernova

AMSTERDAM - Dankzij de Europese röntgensatelliet XMM-Newton is een witte dwergster ontdekt die binnen enkele miljoenen jaren als 'supernova' zal ontploffen.
Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Science. Een supernova is een ontploffende ster die een grote hoeveelheid licht veroorzaakt.
De witte dwerg, het compacte restant van een ster die aan het einde van zijn normale bestaan is gekomen, draait om een relatief nabije ster die de aanduiding HD 49798 draagt.
Al in 1997 werd ontdekt dat 'iets' in de omgeving van deze ster röntgenstraling uitzendt. Maar nu pas is duidelijk geworden dat het gaat om een witte dwerg.
Uit metingen met XMM-Newton blijkt dat de dwergster 1,3 maal zo zwaar is als onze zon, ruimschoots zwaarder dan de gemiddelde witte dwerg.
Die grote massa, en het feit dat de dwerg bijna vijf keer per minuut om zijn as tolt, wijst er op dat hij bezig is materie van de naburige normale ster op te slokken.
Zodra de massa van de witte dwerg de kritieke waarde van 1,4 zonsmassa bereikt, zal hij onder zijn eigen gewicht instorten tot een neutronenster.
Dat gaat gepaard met een enorme explosie die op aarde een spectaculaire hemelverschijning zal geven.
(Bron)
Texaanse oma dreigt met bomaanslag

AMSTERDAM - Een 51-jarige Amerikaanse grootmoeder uit San Antonio is aangeklaagd wegens het dreigen met een bomaanslag op een basisschool, omdat zij haar kleinkinderen niet zou hebben mogen bezoeken.
Dat heeft de gevangenis, waar Velma Gladys Brewster vrijdag vrijkwam na het betalen van een borgsom, op haar website gemeld.
Meer dan zevenhonderd scholieren en schoolmedewerkers werden donderdag geëvacueerd nadat er telefonisch een dreigement was geuit. Er werden echter geen explosieven gevonden.
De vrouw zou van haar dochter geen toestemming hebben gehad om haar kleinkinderen te bezoeken.
(Bron)
Nachtelijk schransen eist zijn tol

AMSTERDAM – Onderzoek heeft uitgewezen dat het nachtelijk snacken daadwerkelijk het gewicht doet toenemen.
Een onderzoeksteam van de Northwestern University van Illinois kwam erachter dat het tijdstip waarop je eet meer invloed heeft op je gewicht, dan wat je eet.
Daarmee is het team de eerste dat stelt dat er ‘slechte tijden om te eten’ bestaan, zo bericht de BBC vrijdag.
De wetenschappers testten het gewicht van muizen, door ze op ongebruikelijke tijdstippen te voeren. De testdieren kwamen twee keer zoveel aan als de knaagdieren die op normale tijden te eten kregen. Beide groepen kregen dezelfde hoeveelheid voer en exercitie.
De uitkomst van het onderzoek kan gevolgen hebben voor mensen die zich zorgen maken om hun gewicht.
“Hoe, of wanneer mensen aankomen is een ingewikkelde zaak,” zegt Fred Turek, wetenschapper aan de Northwestern University, “maar het is duidelijk dat het niet enkel een zaak is van calorieën erin en calorieën eruit. Het beter plannen van de maaltijden kan een belangrijk element worden in het vertragen van het proces van bijvoorbeeld obesitas.”
(Bron)
Dolphin tipte dit: "Time lapse video of night sky as it passes over the 2009 Texas Star Party in Fort Davis, Texas."
Mooi!
Jongere werkt ambulance tegen

DEURNE - Ambulancemedewerkers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag flink tegengewerkt toen zij te hulp wilden schieten bij een auto-ongeval in Deurne.
Een van de inzittenden, een 16-jarige jongen uit Helmond, dreigde de hulpverleners te slaan als zij niet snel genoeg zouden helpen. Dat meldde de politie zaterdag.
De baldadige tiener was met vier andere jongeren uit Helmond onderweg. De 19-jarige automobilist reed om onbekende redenen tegen een boom.
Brandweerlieden, die ook ter plaatse waren, konden de 16-jarige jongen tegenhouden. Wel zag de jongen kans een spiegel van de ambulance te vernielen.
Agenten hielden de jongen korte tijd later aan, zo liet de politiewoordvoerder weten. De slachtoffers zijn met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.
Van de beginnend bestuurder werd een bloedproef afgenomen, waarna hij zijn rijbewijs moest inleveren.
(Bron)

Mensen bedreigen en lastigvallen zorgt er inderdaad voor dat ze extra snel aan de slag kunnen - kunnen zulke gastjes niet standaard minstens 3 maanden heropvoedingsgesticht krijgen? Alcoholvrij uiteraard?
De Belgische minister van Begroting, Guy Vanhengel, zegt dat België virtueel failliet is. ''Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf.
(Bron en meer)

Wie biedt?
Italiaan opgepakt na tongzoen met dochter (8)

BRASILIA - In de Braziliaanse stad Fortaleza is een Italiaan opgepakt na een tongzoen met zijn dochter van acht jaar oud.
Een Braziliaans echtpaar dat de handeling in het zwembad van een hotel had gezien, deed aangifte.
Dit hebben media in het Zuid-Amerikaanse land donderdag gemeld. Volgens de Braziliaanse politie is de man opgepakt wegens ''libidineuze handelingen'' met een persoon onder de veertien.
Het meisje, dat door psychologen en sociaal werkers is ondervraagd, verklaarde dat zij ''alleen maar met papa aan het spelen was''.
(Bron)
Dertig maanden geëist tegen corrupte agent

UTRECHT - De officier van justitie bij de rechtbank in Utrecht heeft vrijdag tweeënhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 45-jarige ex-politieman Theo van der K. uit Maarssen.
De officier achtte bewezen dat de verdachte zeker twee jaar lang tegen betaling vertrouwelijke informatie heeft geleverd aan een 35-jarige vrouw en een 30-jarige man uit Utrecht. Deze verdachten hoorden allebei anderhalf jaar cel tegen zich eisen.
De politieman vertelde op de zitting dat hij voor iemand die nog drie maanden moest zitten en daar geen zin in had, voor 10.000 euro iemand anders als stand-in bij het bureau had afgeleverd.
Ook gaf de agent informatie over plekken waar ingebroken kon worden. Volgens de medeverdachten leverde de politieman zelf de informatie omdat hij de vrouwelijke medeverdachte wilde versieren.
Toen dat niet lukte, wilde hij geld zien en dat kreeg hij ook, verklaarden zij.
Volgens justitie heeft de verdachte zijn collega's 'belazerd' en de goede naam van de politie in diskrediet gebracht. Gedragsdeskundigen merkten op dat de politieman vooral op zoek was naar waardering die hij thuis en van zijn leidinggevenden niet kreeg.
Hoewel de verdachte iets verminderd toerekeningsvatbaar is, vond de officier gevangenisstraf de enige optie.
Advocaat Robert Maanicus betoogde dat de officier, nadat zij de zaak tweeënhalf jaar op de plank had laten liggen, geen gevangenisstraf meer mocht eisen.
De verdachte is lang geleden vrijgelaten uit voorarrest en er had veel sneller een zitting moeten volgen, stelde de raadsman.
De verdachte heeft een heel nieuw leven opgebouwd, dat wordt op deze manier vernietigd, aldus de raadsman. Hij vroeg om een werkstraf.
De uitspraak is op 18 september.
(Bron)
Bejaarde 14 jaar vastgehouden in schuur

SALVATERRA DE MAGOS - Een Portugees stel heeft de vader van de man veertien jaar lang opgesloten in een schuur in de tuin. Zo kon het stel het maandelijkse pensioen van 200 euro van de bejaarde opmaken, dat het met een volmacht bij de bank kon ophalen.
De man zat niet alleen opgesloten; hij werd ook bewaakt door een rottweiler. Elke zaterdag kreeg hij van zijn zoon enkele blikken bonen en worsten.
De man deed zijn behoeften in zijn broek en mocht nooit douchen of een bad nemen. Dit heeft de krant Diário de Notícias zaterdag gemeld.
Uiteindelijk hoorden buren het hulpgeroep van de man en werd hij door de politie bevrijd en naar een bejaardentehuis gebracht. Toen de 78-jarige Manuel Neves daar aankwam, waren zijn nagels zo lang dat zij waren gaan krullen.
Neves kleding was doordrenkt met urine. Hij wist niet meer hoe hij een toilet moest gebruiken. Ook weet hij zelf niet meer hoe oud hij is. Volgens het personeel van het bejaardentehuis huilt Neves veel.
(Bron)
'Spoorboekloze trein is succes'

AMSTERDAM - Deze week reed bij wijze van proef tussen Amsterdam en Eindhoven tijdens de spits elke tien minuten een trein.
NS en spoorbeheerder ProRail laten vrijdag weten dat de proef goed is verlopen. Doel was te leren onder welke voorwaarden 'hoogfrequent' spoorvervoer mogelijk is.
NS en ProRail volgden de ervaringen op het traject nauwgezet. Meer dan honderd medewerkers informeerden en begeleidden reizigers. Bij drukke spoorwegovergangen zette ProRail verkeersregelaars en toezichthouders in.
Zo'n 1500 reizigers en omwonenden hebben hun ervaringen gedeeld. Driekwart vindt het een goed idee als ze iedere tien minuten in de trein kunnen stappen, maar 45 procent geeft aan 'enigszins' hinder te hebben ondervonden van de proef, bijvoorbeeld omdat hun aansluiting op een bus of een andere trein was veranderd.
Per uur reden er in de spits zes intercity's, zes sprinters en twee goederentreinen op een van de drukste stukken spoor van Europa.
Een aantal gemeenten had zorgen geuit over spoorwegovergangen die vaker dicht moesten. De proef heeft veel informatie opgeleverd over onder meer de verkeershinder voor weggebruikers.
De website www.treinreiziger.nl meldt dat door het hoge treinaantal de vertraging moeilijk meer was weg te werken. Om dat voorkomen, sloegen sprinters soms stations over.
In zo'n geval werd de dienstregeling van een sprinter aangepast en sloeg deze tussen Utrecht en Geldermalsen alle stations over, behalve Houten.
Reizigers van de stoptrein moesten 10 minuten extra wachten op de volgende trein. Om te voorkomen dat de stoptreinen standaard het dupe zouden worden van vertraagde andere treinen, werd een dergelijke oplossing maximaal één keer per uur uitgevoerd. Op donderdag gebeurde dit bijvoorbeeld vier keer.
De gegevens worden de komende weken geanalyseerd om te bekijken welke vervolgstappen nodig zijn om 'Elke 10 minuten een trein' structureel in te kunnen voeren.
NS en ProRail verwachten over ruim een maand naar buiten te komen met de resultaten.
(Bron)
6-jarige wil 'corrupte ambtenaar' worden

PEKING - Een 6-jarig Chinees meisje heeft de harten van veel Chinezen gestolen door op haar eerste schooldag in een tv-interview te zeggen, dat ze ervan droomt om een corrupte ambtenaar te worden. Dat meldden Chinese staatsmedia vrijdag.
''Als ik later groot ben wil ik ambtenaar worden'', zei het meisje, van wie het gezicht onherkenbaar was gemaakt. ''Wat voor ambtenaar?'', vroeg de interviewer, waarop het meisje antwoordde: ''Een corrupte ambtenaar, omdat corrupte ambtenaren veel spullen hebben.''
Op Chinese websites is een discussie losgebarsten over de uitspraken van het meisje. Toonaangevende bloggers noemen de uitspraken ''een weerspiegeling van de sociale realiteit''.
Anderen prijzen het kind voor haar ''realistische'' kijk op het leven of zijn cynisch over de wijdverbreide corruptie in het land: ''De schaduwkant van het leven heeft zelfs al effect op kinderen - hoe moeten we de volgende generatie nog opvoeden?''
(Bron)
Ruimteafval raast langs ISS

AMSTERDAM - Een groot stuk ruimteafval is vrijdag op nog geen anderhalve kilometer langs het internationale ruimtestation ISS en de spaceshuttle Discovery geraasd.
Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gemeld.
De austronauten lagen nog te slapen toen het brokstuk van een oude Europese raket op 1280 meter langsvloog.
NASA had de situatie al die tijd in de gaten gehouden en concludeerde dat het niet nodig zou zijn het ISS van koers te laten veranderen.
Donderdagnacht hadden twee astronauten tijdens een ruimtewandeling een nieuwe tank met koelvloeistof gemonteerd.
(Bron)
Stinken verboden in Honolulu

AMSTERDAM - Onaangename lichaamsgeurtjes en vieze kleding zijn voortaan strafbaar in Honolulu. De gemeenteraad van de hoofdstad van Hawaii heeft besloten om mensen die stinken een boete of zelfs gevangenisstraf op te leggen.
Stinkende mensen die in het openbaar vervoer voor overlast zorgen riskeren voortaan een boete van 500 dollar of een celstraf die kan oplopen tot zes maanden, zo weet Het Laatste Nieuws vrijdag te melden.
Ook stinkende kleding, vieze spullen of dieren met onaangename geurtjes zijn in Honolulu voortaan niet meer in het openbaar toegestaan.
(Bron)

Er zijn mensen die stinken die daar weinig aan kunnen doen. Moeten die er maar overheen stinken met bedwelmende geurtjes die dan niet als 'stank' gelden? Of mogen ze gewoon niet meer op straat komen?
En als ik vind dat een persoon in de bus stinkt omdat ik bijna stik door zijn aftershave-meur, wat dan?
Het lijkt me een moeilijk te handhaven regel, of hij is domweg ingesteld om zwerverige types te kunnen aanpakken - maar je maakt me niet wijs dat er geen andere mogelijkheden zijn om lastige mensen aan te pakken.
‘Mensen met dikke dijen leven langer’

AMSTERDAM - Mannen en vrouwen met een dijomvang van meer dan 55 centimeter, leven over het algemeen langer. Dat zou blijken uit Deens onderzoek.
Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen namen van 3000 mensen onder meer het gewicht, de lengte en dijomvang op. Ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte van de proefpersonen werd geregistreerd.
Vervolgens werden alle deelnemers aan het experiment meer dan 10 jaar gevolgd.
Uit de studie bleek dat mensen met de smalste dijomvang (minder dan 55 centimeter) twee keer zo veel kans hadden op ernstige gezondheidsproblemen of een vroeg overlijden.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. Volgens de onderzoekers staan hun bevindingen over de dijomvang los van andere risicofactoren.
“Het verhoogde risico heeft geen verband met andere factoren zoals gewicht, bloeddruk of levensstijl”, zo verklaart hoofdonderzoekster Berit Heitmann op BBC News.
Uit het onderzoek bleek verder dat de dijomvang van mensen een grotere invloed heeft op hun gezondheid dan de omvang van hun middel.
De spieromvang in de dijen zou een goede afspiegeling zijn van de mate van beweging die een persoon krijgt. Ook zouden de spieren helpen bij de regulering van insuline, zodat de kans op suikerziekte kleiner wordt.
“Het meten van je dij is erg simpel, maar het zou wel eens een goede manier kunnen zijn voor doktoren om gezondheidsrisico’s in te schatten”, aldus Heitmann. “En het mooie is: als je smalle dijen hebt, kun je er gemakkelijk iets aan doen door ze te trainen.”
(Bron)

Ik heb een behoorlijke dijomvang, maar ik ben overtuigd dat dat zeer weinig zegt over de spiermassa ter plekke.
Kamervragen over geldprobleem JSF

DEN HAAG - SP, PVV en D66 willen opheldering over het mogelijk achterhouden van informatie over budgetproblemen rond de vervanging van het F-16-gevechtsvliegtuig door de JSF.
Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP) kondigde dit zaterdag aan, naar aanleiding van een uitzending van het KRO-tv-programma Reporter.
Volgens de Reporteruitzending die zondag te zien is, wist de top van het ministerie van Defensie in 2005 dat er te weinig geld was voor de geplande aanschaf van 85 JSF-toestellen.
Het probleem werd binnenskamers gehouden, ''het getal van 85 wordt gehanteerd voor externe communicatie en als planningsgetal voor de onderhandelingen",' citeert Reporter uit vertrouwelijke Defensiedocumenten.
Van Velzen spreekt van ''een vorm van bedrog'' door de overheid.
Volgens haar wordt de schijn gewekt dat Defensie wist dat er geen geld was voor 85 JSF's maar dat niet naar buiten is gebracht om de belangen van de industrie te beschermen.
De Kamervragen zijn gericht aan staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).
Volgens Defensie is er nooit sprake van geweest dat er niet 85 maar 52 JSF-toestellen besteld zouden worden. Het ging vier jaar geleden om voorbereidend overleg over de aanschaf in fasen van JSF's. ''Deze aanpak is ook bekend bij de Kamer.
Het aantal van 85 is dus altijd overeind blijven staan en in de plannen verwerkt'', reageert een woordvoerster van staatssecretaris De Vries. En bovendien was in oktober 2006 bekend dat het budget omhoog zou gaan. Het definitieve aantal JSF's dat wordt besteld, is pas aan de orde bij het (opgeschoven) aanschafbesluit in 2012.
(Bron)

Voorbereidend overleg, we beslissen nog niks, alleen zeggen we straks wel dat we nu geen nee meer kunnen zeggen.
Wat loopt dit kabinet toch ongelooflijk te eh... Als ik mijn werk zo doe houdt het snel op, maar deze bewindslieden komen er mee weg. Waarom accepteren we dat?
Oudste computer Groot-Brittannië opnieuw opgestart

AMSTERDAM – De oudste Britse computer wordt opnieuw opgestart.
De ‘Harwell’, zoals de 2,4 bij 5 meter grote machine wordt genoemd, is 60 jaar oud en werd in 1951 voor het eerst opgestart.
Het enorme apparaat werd donderdag verplaatst naar The National Museum Of Computing (TNMOC) in Bletchley. Daar wordt de machine in originele staat hersteld.
De Harwell computer is in 1949 ontworpen door een groep jonge afgestudeerden, waarbij eenvoud en betrouwbaarheid de belangrijkste pijlers waren. Snelheid was van minder belang.
“Aan die eigenschappen voldeed de computer zeker. Tijdens een wedstrijd tussen de Harwell en een wiskundige met een een rekenmachine, hield de wiskundige de computer 30 minuten bij, maar moest dan wel door vermoeidheid stoppen. De Harwell ratelde rustig door”, zegt Kevin Murell, directeur van TNMOC.
De operatie moet worden gesponsord door het bedrijfsleven en liefhebbers, middels aandelen die ruim 5000 euro per stuk moeten kosten. De enorme uitdaging van de restauratie van het apparaat gaat een jaar duren.
Uiteindelijk wordt de Harwell in het museum geplaatst naast ‘s werelds eerste elektronische computer, de Colossus Mk II.
(Bron)
Politie schiet inbreker (15) in been

AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagnacht een 15-jarige inbreker in zijn been geschoten. De tiener en een andere inbreker probeerden via de achteruitgang uit een supermarkt in Didam te ontsnappen.
De politie was gealarmeerd door een inbraakalarm en stond bij de achterdeur. Daar werd geschoten door de politie. Ook de tweede inbreker werd opgepakt.
Volgens het Openbaar Ministerie in Zutphen is de neergeschoten tiener naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Hoe ernstig de verwondingen aan zijn been zijn is niet bekend. De tweede verdachte werd kort na de schietpartij opgepakt.
Waarom de agenten het vuur hebben geopend heeft het OM niet bekendgemaakt. De Rijksrecherche zal het schietincident onderzoeken.
De politie toog rond 02.00 uur naar de supermarkt aan de Lokhorststraat. Daar bleek een ruit kapot te zijn.
Agenten zagen hoe er nog mensen in het pand waren. De inbrekers namen de benen toen de agenten naar binnen gingen en liepen bij de achterdeur in de armen van andere agenten. Wat daar is gebeurd is onduidelijk.
(Bron)
Tijger heeft groter brein dan leeuw’

AMSTERDAM – Tijgers hebben gemiddeld genomen meer hersenmassa dan leeuwen. Dat is de verrassende uitkomst van een Brits onderzoek.
Wetenschappers van Oxford University vergeleken de herseninhoud van de schedels van 370 leeuwen, 225 tijgers, 32 jaguars en 42 luipaarden.
Uit het onderzoek bleek dat de hersenmassa in de schedels van de tijgers relatief gezien 16 procent groter was dan in de schedels van de andere katachtigen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.
Die bevindingen zijn verrassend. Tot nu toe dachten wetenschappers altijd dat sociale dieren zoals leeuwen grotere hersenen hadden dan dieren die voornamelijk alleen leven, zoals tijgers.
“We hadden niet verwacht dat de tijger een relatief veel groter brein zou hebben dan de andere drie soorten, die allemaal ongeveer hetzelfde hersenformaat hebben”, verklaart hoofdonderzoeker Nobby Yamaguchi in de Britse krant The Daily Telegraph.
Evolutionair gezien wordt de [relatieve] grootte van een brein vaak geassocieerd met intelligentie. Maar de wetenschappers kunnen niet bewijzen dat tijgers ook daadwerkelijk slimmer zijn dan leeuwen.
“Jammer genoeg hebben we geen ander bewijs dat suggereert dat tijgers intelligenter zijn dan leeuwen”, aldus Yamaguchi.
(Bron)

Tijgers zijn volgens mij wel slimmer dan Tommen ;-)
Vrouw krijgt celstraf voor verkrachting met vibrator

BRUSSEL - Een rechter in het Belgische Hasselt heeft vrijdag een 35-jarige Nederlandse vrouw veroordeeld tot vijf jaar cel wegens verkrachting. De vrouw ontmaagdde de 14-jarige dochter van haar vriendin met een vibrator.
De 50-jarige moeder van het meisje kreeg twee jaar voorwaardelijk omdat ze toestemming gaf en niet ingreep.
De 35-jarige vrouw uit Hardenberg had een relatie met de moeder uit Valkenswaard. Het stel woonde samen in Neerpelt. De 35-jarige vrouw wilde seks met de dochter van haar vriendin.
De moeder hield het meisje voor dat ze niet mee zou mogen emigreren naar Australië als ze niet meewerkte. Het meisje werd vervolgens tussen juli 2004 en januari 2006 minstens eenmaal per week verkracht.
De moeder diende uiteindelijk een klacht in voor de verkrachting van haar dochter. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de 35-jarige vrouw.
Ze is voor vijf jaar haar burgerrechten kwijt en mag na haar celstraf vijf jaar niet deelnemen aan activiteiten met minderjarigen. De rechtbank verweet haar een verregaand gebrek aan normbesef en menselijke moraliteit.
Het intussen 17-jarige slachtoffer en haar vader kregen 18.000 euro schadevergoeding toegewezen.
(Bron)

Wat een krankzinnig verhaal.
Geen duidelijkheid kosten allochtoon

AMSTERDAM - Het kabinet weigert uit te rekenen hoeveel allochtonen kosten en opbrengen. De Partij van de Vrijheid van Geert Wilders had om die informatie gevraagd, maar het kabinet wil om principiële redenen geen antwoord geven.
"Wij zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, of het nu om een Fries, een Amsterdammer, een bejaarde of iemand met blauwe ogen gaat", zei minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad.
Het kabinet levert wel veel informatie over de kosten van bijvoorbeeld inburgeringscursussen en onderwijsbeleid, maar slaat daar verder niet mee aan het rekenen.
Volgens Van der Laan kan dat ook niet, omdat van de meeste overheidsuitgaven niet wordt bijgehouden hoeveel geld er naar autochtonen gaat en hoeveel naar allochtonen.
Het kabinet maakt wel onderscheid als het gaat om het bestrijden van achterstanden, bijvoorbeeld in het onderwijs. Volgens Van der Laan is dat een investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt.
''Wie over de kosten nadenkt, moet zich bepaalde zaken ook wel realiseren'', zei Van der Laan. Zo wist hij te vertellen dat allochtonen minder kosten aan hypotheken en culturele subsidies.
Je kunt ook niet zomaar rondbazuinen dat allochtonen meer kosten aan zorg, bleek uit de woorden van de bewindsman. Ze gaan misschien vaker naar de huisarts, maar weer minder vaak naar de specialist.
"Allochtonen, westerse en niet-westerse, zijn leden van onze samenleving", schrijft het kabinet aan de PVV. ''Hun aanwezigheid laat zich niet reduceren tot een simpele optel- en aftreksom langs de meetlat van de euro.''
In zijn beantwoording wil het kabinet onder meer wel, nadrukkelijk op basis van reeds bestaande opgaven en niet op gegevens uit nieuw onderzoek, kwijt dat de politie op sommige terreinen relatief meer tijd kwijt is aan niet-westerse verdachten.
Een kwart van de niet-westerse allochtonen tussen de vijftien en 65 jaar kreeg in 2005 een uitkering, tegen 14 procent van de autochtonen, zo blijkt verder. Van de niet-westerse allochtonen werkt de helft, van de autochtonen 72 procent.
Het ministerie van WWI alleen al geeft onder het kopje Integratie dit jaar 500 miljoen uit. Dit is alleen voor niet-westerse immigranten.
De PVV is woest over de beantwoording door het kabinet van haar vragen over de kosten van niet-westerse allochtonen. De partij is 'verbijsterd' en voelt zich 'geschoffeerd'.
''Een botte belediging van de Kamer'', stelde de PVV vrijdagavond. ''Het is onvoorstelbaar dat het kabinet niet weet of wil weten wat de kosten van niet-westerse allochtonen zijn.'' Bij veel becijferingen wordt niet naar achtergrond uitgesplitst.
''De Nederlandse kiezer mag blijkbaar niet weten wat de massa-immigratie kost. Er wordt gewoonweg een blanco cheque uitgeschreven.'' Geert Wilders laat het er niet bij zitten: ''Wij nemen geen genoegen met deze flutantwoorden. We eisen alsnog een onafhankelijk onderzoek'', zei hij.
De PVV vindt Van der Laan ''elitair arrogant''.
(Bron)
Door kat verschalkt bankbiljet niet vergoed

FRANKFURT - De Duitse centrale bank, die Deutsche Bundesbank, hoeft geen bankbiljet te vervangen dat volgens een klager vrijwel geheel is opgegeten door zijn kat.
Dit heeft de rechter in Frankfurt bepaald, meldde zaterdag het Nieuwe Juridische Weekblad in de jongste editie.
Een man heeft in een filiaal van de Bundesbank stukjes van een biljet van 500 euro afgegeven met het verzoek voor een nieuw biljet te zorgen. De rest was volgens hem opgegeten door zijn kat. De bank willigde het verzoek niet in, onder meer omdat de stukjes niet van hetzelfde biljet afkomstig zouden zijn. De kattenbezitter nam juridische stappen, maar vergeefs.
De rechter herinnerde eraan dat meer dan 50 procent van het biljet moet worden getoond om te worden vervangen. Of er moet op een andere manier overtuigend worden aangetoond dat het biljet verloren is gegaan. Het 'kattenverhaal' bleek niet overtuigend.
De rechter meende ook dat er meer overblijfselen van het 500 eurobiljet in de uitwerpselen van het dier moeten zijn aangetroffen, indien de kat het had opgegeten.
(Bron)
Bedrijfsbarbecue, met een ongepland teambuildingonderdeel: met z'n allen aan de partytent hangen en tegen de flappen leunen om te voorkomen dat ie (nog verder) kapotstormde...

donderdag, september 03, 2009

Burgemeester Moskou wil sneeuwvrije stad

MOSKOU - De burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, wil de Russische hoofdstad sneeuwvrij houden door wolken met chemicaliën te bewerken, zodat ze verdwijnen.
Dat berichtten Russische kranten donderdag.
Een sneeuwvrij Moskou levert volgens Loezjkov vooral voordelen op voor de miljoenen inwoners, omdat het sneeuwvrij maken van straten drie keer zo duur is als het wolkenvrij maken van de lucht.
Op feestdagen laat hij de wolken al bewerken, zodat er gegarandeerd geen neerslag valt. Dat heeft tot gevolg dat het in de omgeving van Moskou dan juist meer sneeuwt.
Experts waarschuwen, dat de gevolgen van Loezjkovs nieuwe weerinitiatief niet te overzien zijn.
Loezjkov kwam al eerder met initiatieven om het weer in Moskou te controleren. Zo stelde hij voor om de lokale weermannen te beboeten voor foute weersvoorspellingen.
(Bron)
Vrouw koopt granaat op rommelmarkt

AMSTERDAM - Een aankoop van een vrouw op een rommelmarkt heeft ervoor gezorgd dat woensdagavond het politiebureau in Wijk bij Duurstede moest worden ontruimd.
De vrouw had op de rommelmarkt een oude granaat op de kop getikt, waarvan onduidelijk was of deze op scherp stond. Zo meldt de politie donderdag.
Eenmaal thuisgekomen met haar nieuwe aanwinst schrok de zoon van de vrouw bij het zien ervan, omdat de granaat echt leek. Hij verwees zijn moeder naar het politiebureau om de echtheid te laten controleren.
Omstreeks 18.15 uur meldde ze zich bij de politie, waarop werd besloten direct het politiebureau te ontruimen omdat onduidelijk was of de granaat op scherp stond.
Onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) wees uiteindelijk uit dat de vrouw een echte Engelse granaat had gekocht, die echter geen kruit of slagpin meer bevatte.
(Bron)

Wie koopt er nou een granaat?
Slimme kikker legt kikkerdril in nest

AMSTERDAM - In India zijn kikkers aangetroffen die nesten maken om hun kikkerdril te beschermen. Volgens Indiase wetenschappers gaat het om een zeer zeldzaam soort.
De kikker maakt pas het nest nadat die het kikkerdril heeft geproduceerd. Op deze manier probeert de kikker zijn eitjes te beschermen tegen hitte en roofdieren.
“Deze extreem zeldzame kikker is de enige soort die gevonden is in Asia”, zei hoogleraar S.D. Biju, van de universiteit van Delhi, woensdag tegen de BCC.
De ontdekking werd gedaan in het regenwoud in de bergketen Ghats in zuidelijke Indiase staten van Kerala en Karnataka, waar al twintig jaar intensief onderzoek wordt gedaan.
De zeldzame kikkers worden maximaal 12 centimeter groot. Ze produceren een kleverige substantie om het kikkerdril mee te omsluiten en te beveiligen.
Onderzoeker Biju benadrukt dat dergelijke kikkers ook in Amerika en Afrika zijn gevonden. Het verschil is dat deze kikkers hun nest maken tijdens het leggen van het kikkerdril. Zowel mannelijke als vrouwelijke kikkers werken hieraan mee.
Volgens Dr. Biju wordt de kikkersoort die in India is gevonden, bedreigd door de opkomst van met name koffieplantages. Waardoor de leefomgeving van de kikker wordt verstoord. Het is volgens de onderzoeker daarom extra bijzonder dat deze kikker hier toch nog is aangetroffen.
(Bron)
Man wil eigen kind de borst geven

AMSTERDAM – De Zweedse Ragnar Bengtsson staat erop zijn eigen kinderen de borst te geven. Dat melden verschillende Belgische kranten.
De 26-jarige Bengtsson werkt mee aan een experiment. Er is een pompje in zijn borst gezet om melk te kunnen produceren.
"Alles wat geen pijn doet is de moeite waard om te proberen en als het lukt dan is het een stap vooruit voor mannen die zelf borstvoeding willen geven aan hun kinderen", zegt Bengtsson in de Gazet van Antwerpen.
De jonge vader wil graag borstvoeding gaan geven, om op deze manier een hechte band te vormen met de baby’s.
Bengtsson studeert momenteel nog aan de universiteit van Stockholm. "Ik zal ook tijdens de lessen moeten 'pompen'. Het raakt me niet als medestudenten zich daar aanstoot aan nemen. Als zij hier moeite mee hebben dan is dat hun probleem."
De Zweedse televisiezender TV8 zal de jonge vader nauw blijven volgen. Ook via een blog 'Melkman - Een druppel per keer' zullen zijn ervaringen te lezen zijn.
Een professor van de universiteit van Stockholm vindt het idee erg overtroffen, zo meldt de Belgische krant. "Mannen moeten daarom niet hopeloos worden en proberen om melk te produceren om zo een stevige band met hun kinderen te ontwikkelen. Ze kunnen hun baby's gewoon even tegen hun borstkas houden."
(Bron)
Rotterdam en Den Haag krijgen snelle spoorverbinding

DEN HAAG - Er komt een tweede 'hoogfrequente' spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam.
De ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu) hebben dat donderdag besloten samen met de regionale bestuurders.
Ook is besloten om de A4 door te trekken van Delft naar Schiedam, door Midden-Delfland.
Deze weg moet het dagelijkse verkeersinfarct tussen Den Haag en Rotterdam mede helpen oplossen.
Door eisen op het gebied van tunnelveiligheid kosten de zeven kilometer tussen Delft en Schiedam 880 miljoen euro. De kosten waren aanvankelijk 225 miljoen lager voorzien op 655 miljoen euro.
De bedoeling is dat de eerste schop in 2011 de grond ingaat. In 2015 moeten de eerste automobilisten over de nieuwe weg rijden.
Het afgelopen jaar is onderzocht op welke manier de verbinding tussen Den Haag en Rotterdam het best kon worden verbeterd.
De verlenging van de A4 wint het volgens de ministers op effectiviteit, kosten en snelheid van een variant waarbij de bestaande A13 verbreed zou worden en er van daaruit een nieuwe verbindingsweg richting de A16/A20 zou komen.
Over de verlenging van de A4 wordt al meer dan veertig jaar gesteggeld. Twee jaar geleden leek de aanleg in kannen en kruiken.
Bij de gekozen variant, een verdiepte ligging van de weg, werd echter een rekenfout gemaakt waarna extra onderzoek noodzakelijk was.
Daarbij zou ook opnieuw gekeken worden naar het alternatief van een bredere A13.
In de gekozen verlenging van de A4 krijgt de weg van Delft naar Schiedam twee rijstroken, van Schiedam naar Delft komen drie rijstroken.
Het gehele traject wordt half verdiept aangelegd. Tussen Schiedam en Vlaardingen komt de weg in een landtunnel te liggen, waardoor de weg niet zichtbaar is.
Voor het hoogfrequent spoor tussen Den Haag en Rotterdam worden de twee centrale stations aangepast. De afgelopen jaren groeide het aantal reizigers tussen de twee steden met 7 procent.
(Bron)
Snelheid van menselijke mutatie vastgesteld

AMSTERDAM – Als een mens zijn DNA doorgeeft aan een volgende generatie, treden er gemiddeld 100 tot 200 mutaties op. Dat heeft een internationaal team wetenschappers vastgesteld.
De wetenschappers van instituten over de hele wereld onderzochten gezamenlijk duizenden genen op het Y-chromosoom van twee Chinese mannen.
Het Y-chromosoom wordt alleen doorgegeven van man op man. En de twee proefpersonen deelden een gezamenlijke mannelijke voorouder die in 1805 was geboren.
In theorie zou had het Y-chromosoom van de mannen dus identiek moeten zijn. Maar toch bleken hun genen enigszins te verschillen. Uit het aantal verschillen blijkt volgens de onderzoekers dat er gemiddeld 200 mutaties per generatie optreden in ons DNA.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Het is al langer bekend dat menselijk DNA regelmatig muteert. Maar nooit eerder slaagden wetenschappers er in om het aantal mutaties zo nauwkeurig in kaart te brengen.
“Een aantal jaren geleden was het nog niet mogelijk geweest om deze gegevens te achterhalen”, aldus onderzoeker Yali Xue van het Wellcome Trust Sanger Institute op BBC News. “Het ontdekken van deze mutaties kun je vergelijken met het zoeken naar een mierenei in de rijstwinkel van een keizer.”
De meeste veranderingen die optreden in menselijk DNA zijn onschuldig. Maar soms kunnen mutaties leiden tot ernstige ziektes zoals kanker.
De wetenschappers hopen met hun onderzoek meer te weten te komen hoe mutaties ontstaan en hoe de wijzigingen in ons DNA eventueel kunnen worden voorkomen.
(Bron)
Brit rijdt 159 kilometer te hard

AMSTERDAM - Een Engelsman moet vrijdag in het Zeeuwse Ritthem wel erg veel haast hebben gehad.
De man werd betrapt terwijl hij rond 15.00 uur met een BMW 259 kilometer per uur over de Sloeweg Noord raasde, waar maximaal honderd is toegestaan.
De man moest zijn rijbewijs inleveren en mag een rechter gaan uitleggen waarom hij 159 kilometer per uur te hard reed.
Zijn auto raakte hij niet kwijt, maar dat had wel kunnen gebeuren, licht een woordvoerder van het OM toe.
"Het was een helemaal lege weg en er was geen gevaar voor de rest van het verkeer, want dat was er niet. Een agent heeft de ruimte om dat te beoordelen."
De Brit, die in Nederland werkt, zat alleen in de auto en kon dus niet verder rijden. De rechter oordeelt of de man zijn rijbevoegdheid verliest, en bepaalt ook de hoogte van de boete. "Dat wordt zeker niet minder dan vijfhonderd euro", aldus de woordvoerder.
(Bron)
'Zorgwekkende' stijging ongevallen met partydrug GHB

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat na gebruik van de partydrug GHB op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belandt, is de afgelopen jaren ''zorgwekkend gestegen''.
De stichting Consument en Veiligheid sprak donderdag van een verviervoudiging in de periode 2003 - 2008.
Vorig jaar belandden bijna duizend GHB-gebruikers in het ziekenhuis, aldus de stichting.
GHB (Gamma Hydroxy Boterzuur) is van oorsprong een narcosemiddel en kan naast bewusteloosheid ook tot ademhalingsproblemen leiden. Vooral in het uitgaansleven is de drug populair.
Uit het onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dan ook dat ongeveer 65 procent van de behandelingen in het weekend plaatsvond. Veel gebruikers combineren GHB met alcohol of andere drugs.
Uit informatie van de stichting blijkt verder dat ruim 40 procent van de slachtoffers er zo slecht aan toe was dat een ziekenhuisopname nodig was.
Ongeveer 3 procent van de behandelde slachtoffers denkt slachtoffer te zijn geweest van een ongemerkte toediening van de drug door een ander.
Enkele maanden geleden meldde het Trimbos-instituut al dat naar schatting een paar honderd GHB-verslaafden in behandeling zijn bij instellingen voor verslavingszorg.
Dat is relatief een klein aantal, maar de verslaving onder gebruikers groeit snel, aldus het instituut.
(Bron)

"Ongevallen". Sja.
Rechter laat mond verdachte dichtplakken

CANTON - Een Amerikaanse rechter was het spuugzat dat een verdachte tijdens de gehele zitting bleef praten. Hij liet de mond van de aangeklaagde daarom dichtplakken met tape. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.
Harry Brown stond terecht voor een overval. Tijdens de zitting liet hij onophoudelijk weten dat hij niet blij was met de advocaat die hem was toegewezen.
Ondanks herhaalde vermaningen bleef hij praten.
''Tape is zeer handig, een van de beste uitvindingen ooit'', aldus rechter Stephen Belden uit Canton (Ohio).
(Bron)
Verlies portemonnee nekt bankrover

PENNSYLVANIA - Een verdachte bankrover is in de Amerikaanse staat Pennsylvania geïdentificeerd aan de hand van zijn portefeuille die hij tijdens een overval in een bankfiliaal achterliet.
Dat heeft de politie van het plaatsje Bethlehem woensdag gezegd.
De 51-jarige overvaller overviel de bank op woensdagochtend en ging ervandoor met een buit van omgerekend ruim vijfhonderd euro.
Hij liet zijn portefeuille op de toonbank liggen toen hij daaruit een briefje haalde met zijn eisen. Daarna vergat hij hem mee te nemen. Aan de hand van zijn identiteitskaarten is de man vervolgens herkend.
(Bron)
Justitie tapt ruim 26.000 telefoonnummers af

DEN HAAG - Justitie heeft vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd. In 90 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt; bij de overige 10 procent ging het om gesprekken die via een vaste telefoonaansluiting werden gevoerd.
Gemiddeld liepen er dagelijks 1946 taps.
Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. In de statistieken zijn niet de taps van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten opgenomen, omdat die aantallen als staatsgeheim zijn bestempeld.
Een speciale unit van het Korps landelijke politiediensten tapt de telefoons af voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten en de marechaussee.
Een tapbevel geldt voor maximaal vier weken, maar kan steeds met vier weken worden verlengd. Volgens de minister is uit meerdere onderzoeken gebleken dat de tap een effectief opsporingsmiddel is.
Een tap kan informatie opleveren over verdachten en relaties tussen verdachten onderling en met derden.
Diverse fracties in de Tweede Kamer wilden weten waarom het aantal telefoontaps in Nederland afwijkt van de getallen in andere landen, vooral in de Verenigde Staten (2208) en het Verenigd Koninkrijk (1881).
In Duitsland kwam de teller in 2007 uit op 44.000 taps, in België op 3603 en in Frankrijk 26.000 (vorig jaar). Volgens Hirsch Ballin valt er echter geen conclusie te trekken uit de vergelijking van cijfers, omdat de rechtstelsels te zeer van elkaar verschillen.
Ook zegt het niets over de eventuele aantasting van de privacy, stelt de bewindsman. Zo zetten de Amerikaanse autoriteiten volgens hem vaker andere opsporingsmethoden in dan in Nederland gebeurt.
Het Wetboek van Strafvordering kent volgens Hirsch Ballin ook genoeg waarborgen om te voorkomen dat er wildgroei kan ontstaan in het inzetten van telefoontaps.
(Bron)
Moderner noodnet in voorjaar klaar

DEN HAAG - Het nieuwe Nationaal Noodnet is naar verwachting komend voorjaar klaar. Telecombedrijf KPN levert de nieuwe versie van het gesloten telefoonnetwerk dat overheden en bedrijven kunnen gebruiken als het gewone telefoonnet tijdens rampen of andere calamiteiten uitvalt.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd. KPN beheert het noodnet nu ook al.
Het contract daarvoor werd vorig jaar verlengd tot 1 januari 2010. Het departement onderhandelt momenteel met het bedrijf, dat als enige uit de aanbesteding is gekomen voor de bouw van een technisch moderner systeem.
Het ministerie gaat ervan uit dat dat in april of mei klaar is.
Tot die tijd blijft het huidige noodnet gewoon in de lucht. Vanwege de onderhandelingen kon de woordvoerder er verder nog niet veel over zeggen, behalve dat prijsstijgingen niet aan de orde hoeven te zijn.
Het Nationaal Noodnet is sinds 1991 in gebruik. Het netwerk bestaat uit digitale telefooncentrales, die beschermd staan opgesteld in onderkomens voor noodcommunicatie van KPN.
Het noodnet is geschikt voor maximaal tienduizend aansluitingen.
(Bron)
Man bindt vriendin (16) aan boom

AMSTERDAM - Een 16-jarig meisje dat donderdagochtend door haar vriendje was vastgebonden aan een boom in Doetinchem is bevrijd door buurtbewoners.
De 19-jarige verdachte uit Doetinchem is in de cel gezet. De Doetinchemse fietste donderdag rond 07.45 uur naar school.
Haar vriendje reed mee en kennelijk kregen ze ruzie, meldt de politie. Hij bond haar in het buitengebied aan een boom, waarna het meisje begon te gillen.
Twee buurtbewoners en een passant hoorden het gegil en gingen erop af. Ze wisten de man te overmeesteren en het meisje te bevrijden.
Vervolgens hebben ze hem aan de politie overgedragen. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd, maar geeft aan in verband met de privacy niet inhoudelijk op het incident in te willen gaan.
De 19-jarige Doetinchemmer wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.
(Bron)
NFI opent geheime bestanden pornoverzamelaar

ROTTERDAM - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is er in geslaagd een deel van de omvangrijke kinderpornoverzameling van een man uit Sliedrecht te openen.
De achter computercodes verstopte bestanden bevatten zwaardere porno dan de foto's en films die eerder werden gezien. Dit maakte officier van justitie, Michelle Spoormaker, donderdag voor de rechtbank in Rotterdam bekend.
,,Een ellendige voorstelling, niets anders dan kinderporno'', aldus Spoormaker. Volgens haar zijn bij de 42-jarige computerprogrammeur Dirk P. ten minste 7,5 miljoen bestanden aangetroffen. ,,Dat is een lage schatting'', zei ze in een toelichting.
Bij een eerdere zitting, drie maanden geleden, gingen deskundigen er nog van uit dat het jaren zou duren voordat de bestanden konden worden geopend.
De rechtbank zal op 25 november van twee deskundigen horen hoe groot de kans is dat de man zijn seksuele fantasiën in de praktijk brengt. Ook heeft de rechtbank dan een geactualiseerd rapport van een gedragsdeskundige.
Eind mei eiste het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar cel en tbs tegen de man. De verzameling is groter dan de landelijke database van de politie.
Het is nog onduidelijk welke bestanden de man heeft gedownload van internet en welke afbeeldingen hij zelf heeft vervaardigd. Medewerkers van het NFI waren verrast dat ze erin waren geslaagd de versleutelde bestanden te openen. Op de afdeling digitale technieken van het instituut werken 35 specialisten aan dergelijke klussen.
(Bron)
‘Tetris verandert je hersenen'

AMSTERDAM - Het spelen van Tetris, de game die in 1985 door de Rus Alexey Pajitnov is ontwikkeld, kan leiden tot veranderingen in de hersenen.
Door het puzzelen krijgen mensen dikkere hersenschorsen en meer grijze massa. Dat wijst recent onderzoek uit dat later deze week wordt gepubliceerd.
Het onderzoek was een idee van de makers van Tetris en werd uitgevoerd door de Mind Research Network in New Mexico.
De proefpersonen waren een groep jonge meisjes die MRI scans ondergingen voor en na het spelen van Tetris in drie maanden.
Resultaten wijzen uit dat uitdagende visuele taken niet alleen de hersenactiviteit verhogen, maar ook het brein kunnen veranderen. De hersenen worden gezonder en werken efficiënter.
Eerder onderzoek wees al uit dat Tetris kan helpen bij een posttraumatische stressstoornis. Daar werden proefpersonen blootgesteld aan een serie schokkende beelden, waarna een deel van de groep een uur Tetris mocht spelen.
De spelers kregen minder flashbacks van de beelden: het puzzelspel verstoorde volgens de onderzoekers de volgorde van herinneringen.
Zij hoopten hiermee nieuwe hulpmiddelen te ontdekken bij het verminderen van de effecten van een trauma zoals een ongeluk.
(Bron)
Fietsendieven op sullige wijze betrapt

AMSTERDAM - Twee vermeende fietsendieven uit Bulgarije zijn op nogal sullige wijze tegen de lamp gelopen.
Ze reden woensdagavond met een bestelbusje door Amsterdam. Hun vermoedelijke buit - een stapel fietsen - lag doodleuk op het dak. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
Een motoragent vertrouwde het niet helemaal en hield het tweetal tegen. Een van de fietsen stond geregistreerd als gestolen. Van een damesfiets was het slot kapot gebroken. De herkomst van twee andere tweewielers wordt nog onderzocht. De politie heeft de twee mannen opgepakt.
(Bron)

Ook bij fietsendieven geldt natuurlijke selectie...
Duizenden nieuwe, detailrijke Marsfoto's vrijgegeven

AMSTERDAM - Op de website van het Lunar and Planetary Laboratory in Arizona (VS) zijn nu duizenden nieuwe opnamen van het Marsoppervlak te zien.
De foto's zijn gemaakt met de hoge-resolutiecamera van de Mars Reconnaissance Orbiter, die sinds 2006 om Mars draait.
Op de beelden, die tussen april en augustus van dit jaar zijn opgenomen, zijn geulen, duinen, kraters en tal van andere markante geologische structuren te zien. De scherpste foto's tonen details die slechts een meter groot zijn.
(Bron)
Wietplantage blijkt proefveld universiteit

LELYSTAD - De hennepplantage die woensdag in Lelystad werd ontdekt, blijkt een proefveld van de Wageningen Universiteit.
Dat heeft directeur Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Ton van Scheppingen, donderdag gezegd.
De politie ontdekte de wietplantage na een anonieme tip. Er moest een helikopter aan te pas komen om het veld met hennep in een maisveld op te sporen.
Het ging om een veld met circa 47.000 hennepplanten die volgens de politie een straatwaarde van 4,4 miljoen euro zou vertegenwoordigden.
De politie was al begonnen met het ruimen van de planten toen Wageningen Universiteit de benodigde vergunningen toonde. Het rooien van het proefveld is inmiddels gestaakt.
De hennepplantage blijkt een straatwaarde van 0 euro te hebben. Volgens Simon Vink van Wageningen Universiteit zit in de hennepplanten namelijk bijna geen actieve stof.
''Het gaat om planten die zijn aangepast. De vezel van de plant is heel sterk en kan worden gebruikt voor kleding en touw. De hennep is dus bijna niets waard.''
Het onderzoeksinstituut betreurt het dat de introductie van de vezel nu is verstoord. ''Een jarenlang onderzoek is nu beschadigd.''
De mais die om het veld heen stond, was bedoeld om het stuifmeel van de hennepplant op te vangen.
Wageningen Universiteit gaat met de politie Flevoland in gesprek over een schadevergoeding.
Een woordvoerder van de politie liet weten dat er strenge procedures zijn, die moeten worden gevolgd voordat er tot ruimen kan worden overgegaan.
Er wordt nu eerst onderzocht of de vergunningen van Wageningen Universiteit in orde zijn.
(Bron)

Misschien was het slim geweest de politie op de hoogte te stellen. (Je zou bijna zeggen: als ze van tevoren op de hoogte zijn, doen ze tenminste niet zoveel - maar dat is flauw.)

woensdag, september 02, 2009

Dooi Noordpool bedreigt kwart wereldbevolking

GENEVE - De door klimaatverandering smeltende Noordpool vormt een bedreiging voor meer dan een kwart van de wereldbevolking vanwege overstromingen. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) woensdag bekendgemaakt.
De gevolgen van klimaatverandering in het noordpoolgebied zullen wereldwijd merkbaar zijn, tenzij de Noordpool koud genoeg gehouden wordt, stelt een adviseur van het WWF.
Dan smelt er minder ijs en komen er minder in de permafrost opgeslagen broeikasgassen vrij. Eerder maakte het WWF bekend dat de zeespiegel in het jaar 2100 mogelijk 1,20 meter stijgt, waardoor veel kustgebieden zullen overstromen.
In Nederland zullen de gevolgen merkbaar zijn door onder meer een toename van het aantal en de intensiteit van stormen boven de Britse eilanden en de Noordzee. Dit zal leiden tot grotere schade in West- en Centraal-Europa.
In Scandinavië en het zuidwesten van Noord-Amerika is de klimaatverandering al merkbaar door meer droogte. Het Middellandse Zeegebied kent al vochtigere winters.
(Bron)
Rituele taximoorden schokken Kenia

NAIROBI - De taxibranche in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, verkeert in de greep van een geheimzinnige reeks rituele moorden.
Dertien chauffeurs van taxi's zouden in twee weken tijd op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht, van wie drie in het afgelopen weekeinde.
De krant Daily Nation berichtte woensdag over de zaak. Een dag eerder hielden taxi-ondernemers een protest op een van de hoofdwegen in het centrum van Nairobi.
Zij vermoeden dat er een verband bestaat tussen de moorden, aangezien de handelwijze van de daders steeds dezelfde is.
De stoffelijke overschotten waren steevast zwaar verminkt en misten lichaamsdelen of organen en soms zelfs hoofden.
Hun taxi's werden steeds teruggevonden zonder dat er iets uit gestolen was.
Een aantal lijken werd aangetroffen in greppels in Kibera, dat geldt als de grootste sloppenwijk van Afrika.
(Bron)
Politiechef verdedigt toekijkende agent ongeluk Hoofddorp

AMSTERDAM – Over het ongeval waarbij een 78-jarige Amstelvener maandagavond om het leven is gekomen is veel commotie ontstaan. Een politieman, die betrokken was bij het ongeluk in Hoofddorp, greep niet direct in toen de bejaarde man in de sloot lag.
De plaatsvervangend districtschef van de politie Haarlemmermeer reageert op de aantijgingen tegenover de lokale nieuwssite Webregio.
"In dit geval was de betrokken politieman door de enorme klap van de aanrijding zowel fysiek als mentaal kennelijk niet goed in staat om in te grijpen’’, zegt politiechef Evert Prinssen.
Er verscheen dinsdag een video waarop te zien is hoe de auto op zijn kop in het water ligt. De politieman die betrokken was bij het ongeval kijkt langs de kant van de sloot toe.
Prinssen vervolgt: ‘’Andere politiemensen hebben het slachtoffer uit de auto weten te halen. Helaas is de man later in het ziekenhuis overleden. De bestuurder van de politieauto heeft door de aanrijding nekletsel, een lichte hersenschudding en kneuzingen opgelopen en is ziek thuis."
Volgens de politiechef hebben politiemensen in de regio Kennemerland de laatste jaren ‘zeer vaak’ ingegrepen in gevaarlijke situaties. Daardoor brachten zij hun eigen leven in gevaar.
‘’Omdat het in een aantal gevallen maar net is goed is afgelopen wordt politiemensen geleerd ondanks hun drive om in te grijpen toch de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Eén van de adviezen die wordt gegeven is om niet te water te gaan als er geen ondersteuning is van andere politiemensen. Een ander belangrijk advies is om extra voorzichtig en terughoudend te zijn als je zelf gewond bent. Ik ben van mening dat mijn collega in dit geval niet in staat is geweest om in te grijpen en heb begrip voor zijn handelen."
(Bron)
Nee schudden maakt alerter

NIJMEGEN - Het maken van afwerende armbewegingen, letterlijk een stapje terug doen of nee schudden zorgen ervoor dat een mens alerter en geconcentreerder wordt.
Dat constateert sociaal psychologe Severine Koch van de Radboud Universiteit Nijmegen in haar promotieonderzoek.
Koch liet proefpersonen diverse bewegingen maken en tegelijkertijd of direct daarna een aantal tests doen die een hoge mate van alertheid en concentratie vereisten.
Mensen die voor de test een afwerende of ontkennende beweging maakten, presteerden beter dan de mensen die een toenaderende of bevestigende beweging hadden gemaakt.
Volgens de onderzoekster heeft dit te maken met het verband waarin de bewegingen normaal gesproken worden gebruikt. ''Mensen hebben de neiging om terug te deinzen als er gevaar dreigt, en dus alertheid en concentratie geboden is'', stelt Koch. ''Een toenaderende beweging is juist veilig. We voelen ons vertrouwd als we toenadering zoeken. Extra alert zijn is dan dus niet nodig.''
Ook liet zij 38 personen een stappentest doen. Zij moesten in willekeurige volgorde vier stappen naar voren, naar achter of zijwaarts doen en direct daarna weer een paar testjes uitvoeren.
Het naar achteren stappen kwam de prestaties het meeste ten goede, zo constateerde de psycholoog.
Het onderzoek maakt deel uit van een langjarig onderzoek van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit naar de interactie tussen automatische en gecontroleerde aspecten van sociaal gedrag en de rol van het onbewuste in dat gedrag.
(Bron)
Brits Gemenebest schorst Fiji

LONDEN - Het Britse Gemenebest heeft Fiji geschorst. Het land wordt voorlopig geweerd uit het verbond, omdat drie jaar na een militaire staatsgreep nog altijd geen zicht is op verkiezingen.
Dat heeft de secretaris-generaal van het landenverbond, de Indiër Kamalesh Sharma, dinsdag bekendgemaakt. Door de volledige schorsing wordt Fiji, een eilandengroep in de Grote Oceaan, onder meer geweerd van topontmoetingen van het Gemenebest.
Ook mag het land niet deelnemen aan de Gemenebestspelen volgend jaar in het Indiase Delhi.
Officier Voreqe Bainimarama zette in december 2006 de toenmalige regering van Fiji af en liet zichzelf vervolgens benoemen tot premier. Een rechtbank verklaarde het militaire bewind begin dit jaar onwettig. Het regime besloot daarop de grondwet op te schorten de rechterlijke macht buitenspel te zetten.
Het Gemenebest is het samenwerkingsverband van 53 landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse rijk. Behalve Groot-Brittannië zijn ook landen als Australië, Canada, India en Maleisië lid.
(Bron)

Officieel heet het het Gemenebest van Naties, niet meer het Brits Gemenebest.
Mijn goede daad ook weer verricht vandaag, of niet? Ik heb dubbele ramen, letterlijk. Het huiskamerraam bestaat uit vier delen: links-binnen, links-buiten, rechts-binnen, rechts-buiten. Zo kun je theoretisch ventileren terwijl je de ramen op slot houdt (links-buiten en rechts-binnen open, bijvoorbeeld), de praktijk is wat weerbarstiger.
Hoe dan ook: overdag staat 1 raam open, het ' bijbehorende' raam is voor de ramen aan de andere kant geschoven. Zodra het kouder wordt (als in: winter), zijn ze beiden (vrijwel) dicht, om de warmte beter binnen te houden.
Maar tussen binnen- en buitenraam zit wat ruimte, en de doorgang naar die ruimte is pakweg 2,5 centimeter. De hor zit aan de binnenkant, en dus vind ik in de tussenruimte regelmatig overleden vliegbeesten.
Nu hoorde ik iets tekeergaan, en als ik iets anders zie dan een vlieg of een wesp, dan probeer ik dat wel te redden. Dit was een distelvlinder die nog leefde maar flink beschadigd was, en er dus al langer gevangen zat.
Ik heb een mixje gemaakt van honing met wat warm water, in de hoop dat de vlinder op die manier te lokken was. Dat gebeurde niet.
Moed verzameld, alle planten van de vensterbank gehaald onder grote interesse van Tijger (die de vlinder gelukkig niet interessant vond), en voorzichtig schuiven met de ramen. De vlinder was zo slim om op het buitenste raam te gaan zitten, waarna ik een potje over het beest heen schoof en het dier er direct in dook. Toen ik het honingprutje nogmaals aanbood, kwam er een grote roltong tevoorschijn, dus het gebaar werd toch op prijs gesteld. Ik heb geen idee hoe lang de vlinder er gezeten heeft, maar z/hij had waarschijnlijk honger.
De vleugels waren ook beschadigd, de punten waren weggesleten. Toch vloog de vlinder na een tijdje weg, al vermoed ik dat ie de terugtocht naar het zuiden niet zal halen.
Olielek in haven Amsterdam

AMSTERDAM - In het westelijk havengebied van Amsterdam is dinsdagavond een olielekkage ontstaan die tot stank in de omgeving kan leiden. Een aantal omwonenden, vooral in de richting van Wormerveer, heeft al geklaagd.
Dat meldde een woordvoerster van de brandweer. De olie ligt in de Bosporushaven.
Waar het spul vandaan komt en hoeveel het is, is nog niet duidelijk. In het donker kan het niet worden opgeruimd.
De vlek is wel ingedamd met worstvormige drijvers. De dampen die vrijkomen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, aldus de brandweer.
(Bron)
Auto beschoten in Arnhem

ARNHEM - Onbekenden hebben woensdagmorgen in Arnhem op de Nelson Mandelabrug een auto beschoten. Dat heeft de politie gemeld.
De auto reed rond 5.00 uur in de richting van Arnhem-Zuid, toen de auto onder vuur werd genomen.
Over de toedracht van het incident is nog niets bekend. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
In de auto zaten drie personen. Het voertuig werd meerdere malen beschoten en kwam tegen de vangrail tot stilstand.
De kogels misten de inzittenden, die zelf de politie waarschuwden.
De politie is op zoek naar een donkerkleurige Volkswagen die na het voorval doorreed naar Arnhem-Zuid. De brug was drie uur lang afgesloten voor onderzoek.
(Bron)
Bezuiniging op huurtoeslag van de baan

DEN HAAG - Een geplande bezuiniging op de huurtoeslag, een tegemoetkoming aan huurders, gaat niet door. Het kabinet maakt dat op Prinsjesdag bekend.
Ingewijden bevestigen woensdag daarover een bericht in het AD.
De Tweede Kamer had eerder al aangedrongen op het schrappen van de bezuiniging, die volgens het kabinet nodig was om de huurtoeslag, de voormalige huursubsidie, betaalbaar te houden.
Minister Eberhard van der Laan (Wonen) was van plan de huursubsidie volgend jaar met 1,25 euro per maand te laten dalen.
In 2011 zou de toeslag met 86 cent naar beneden gaan, het jaar daarop met nog eens 73 cent.
(Bron)
'Wilders' haar moet afkomst verhullen'

AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is van Indische afkomst. Hij heeft zijn haar geblondeerd om dat te verhullen.
Dat schrijft de antropologe Lizzy van Leeuwen in het weekblad De Groene Amsterdammer.
Wilders' grootmoeder van moederskant komt uit een joods-Indische familie met de naam Meijer.
Haar man, Wilders' opa, diende niet als militair in Nederlands-Indië, zoals Wilders zelf heeft verklaard, maar als ambtenaar, blijkt uit archiefstukken.
Wilders' grootvader werd tijdens verlof in Nederland in 1934 ontslagen. Wegens geldgebrek konden hij en zijn gezin niet terug naar Indië.
Volgens Van Leeuwen zijn Wilders' standpunten rechtstreeks terug te voeren op zijn familiegeschiedenis.
Zijn anti-islamitische opstelling en zijn 'extreme patriottisme' deelt Wilders met veel andere politici van Indische afkomst, en ook met de nationaal-socialistische NSB, die in Nederlands-Indië in de jaren dertig heel populair was.
Wilders' geblondeerde haar dient volgens Van Leeuwen om zijn afkomst te verhullen.
"Het is een geniale ingeving van Wilders geweest om zijn donkere haar op te bleken. Dat is blijkbaar alles wat in Nederland nodig is om Indo-af te zijn en als 'de man uit Venlo' de politieke arena te betreden."
Op internet dook woensdag een jeugdfoto op van Wilders. De Amsterdamse journalist Marco de Vries heeft tegenover HP/De Tijd bevestigd dat het inderdaad gaat om een foto van de PVV-leider.
(Bron)

Nou zal ik wel weer gek zijn, maar dat zie je toch aan 'm? Volgens mij heeft ie dat haar gewoon zo om op te vallen, want zijn gezicht verandert er niet door.
Ik ken trouwens aardig wat Nederlanders met Indische roots, maar die zijn vrijwel allemaal nogal links (ja, ik weet het, dat zegt meer over mij dan over de ' etnische' groep want een echt ernstig rechts iemand Wilders-style zou ik niet lang in mijn vriendenkring hebben).
'Kabinet werkt aan kraakverbod'

AMSTERDAM - Het kabinet wil kraken verbieden. Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) heeft een voorstel voor een kraakverbod geschreven, zo meldt RTL Nieuws.
Of het kraakverbod ook wordt gehandhaafd mogen gemeenten zelf bepalen. Zo is het dus mogelijk dat kraken in een gemeente oogluikend wordt toegestaan, terwijl in een naastgelegen gemeente het kraken verboden is.
Het kabinet vindt dat kraken verloedering in de hand werkt. Volgende week praat de Kamer met Van der Laan over het verbod, meldt RTL Nieuws.
Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie en PVV heeft zich eerder al positief uitgelaten over een kraakverbod.
Burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) is, net als de burgemeesters van de drie overige steden en ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tegen een algeheel kraakverbod.
(Bron)

Komt er dan ook een leegstandverbod? Kraken mag sowieso pas als een pand een jaar leegstaat. Als die tijd hadden er mensen kunnen wonen, en ik hoor niemand klagen over een woningoverschot.
Militairen opgepakt in Amsterdam

DEN HAAG - De marechaussee is een onderzoek begonnen naar elf militairen die afgelopen nacht zijn opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging in het centrum van Amsterdam. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.
Volgens Defensie werden zij door de politie in de kraag gevat na een melding over een groep jongeren die straatmeubilair vernielde.
De politie trof een groep van vijftien mensen aan. Elf van hen werden gearresteerd. Omdat het militairen betreft, is het onderzoek overgedragen aan de marechaussee.
Het zijn militairen van tussen de 18 en 34 jaar. Zij zitten vast en worden gehoord.
(Bron)
Fransman vindt 100.000 euro in vuilnisbak

LILLE - Een winkelier uit het Franse Saint-André-lez-Lille heeft onlangs een opmerkelijke vondst gedaan. Hij ontdekte 100.000 euro in een metalen kistje, dat in een vuilnisbak lag bij een bouwmarkt, berichtten Franse media woensdag.
Het geld was netjes opgestapeld in pakketjes van 50, 20 en 5 euro. Ook zat er een enveloppe in het blik, waarop een naam en een adres in de stad Lille stond.
De vinder dacht even aan het kopen van zijn droomcamper, maar de eerlijke Fransman besloot toch de ton terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.
De 100.000 euro bleek eigendom te zijn van een gepensioneerd echtpaar, dat het bedrag had opgespaard voor een plaats in het bejaardentehuis.
Op de drempel van hun woning kwam hij erachter dat de man in het ziekenhuis lag en de vrouw ernstig ziek was. Ze zaten middenin de verhuizing. De kinderen van het echtpaar hadden het blik per abuis weggegooid.
(Bron)
'Werknemer moet alleen met auto of fiets naar werk'

AMSTERDAM - Hygiënemaatregelen tegen de Mexicaanse griep hebben bij bedrijven weinig zin als de werknemers met het openbaar vervoer naar hun werk gaan.
Dat stelt arbodienst Arbo Unie, meldt het AD woensdag.
Arbo Unie adviseert bedrijven dat het beter is als de werknemer in zijn eentje met de auto of de fiets naar het werk gaat, om contact met het virus te vermijden.
(Bron)

Het wordt steeds gekker. Ik ben verkouden (neem ik aan), dus ik heb een aantal verschijnselen die ' verdacht' zijn. Officieel advies: neem rust en blijf thuis tot alle verschijnselen over zijn. Nou, ik dacht het niet.
'Nederlandse kledingzaken betalen hongerloon aan Aziaten'

AMSTERDAM - Nederlandse kledingzaken betalen arbeiders in Azië vaak slechts een hongerloon. Dat stelt de Schone Kleren Campagne (SKC) op basis van een woensdag gepresenteerd onderzoek naar de werkomstandigheden van arbeiders in India en Bangladesh.
Arbeiders die in die landen werken voor zaken als C&A, We, Prénatal, M&S Mode, J.C. Rags en Miss Etam krijgen volgens SKC gemiddeld te weinig betaald om van te leven.
Het merendeel van de arbeiders werkt zeker 70 uur per week, voor een loon dat nog niet de helft is van wat nodig is om een gezin te onderhouden.
Volgens het onderzoek verdienen arbeiders die in Bangladesh kleren maken voor Prénatal, bijvoorbeeld gemiddeld iets minder dan 30 euro per maand.
In dat land is ongeveer 89 euro per maand nodig om een gezin van zaken als huisvesting, voeding, kleding en scholing te voorzien. De arbeiders werken voor dat loon gemiddeld 85 uur per week, verdeeld over minimaal zes dagen.
In India liggen de lonen van de kleermakers gemiddeld tussen 37 en 51 euro per maand. Het zogenoemde leefbaar loon voor een gezin van vier personen ligt daar op 103 euro per maand.
De Schone Kleren Campagne is een platformorganisatie van onder meer ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib en vakbond FNV, die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.
(Bron)
Man zonder armen moet duimafdruk geven

AMSTERDAM – De Bank of America heeft de woede van een man op zijn hals gehaald, nadat de bank hem weigerde geld uit te keren, omdat hij niet voor een duimafdruk kon zorgen. Steve Valdez is namelijk armloos geboren.
Valdez had zelf geen rekening open staan bij de bank, maar hij probeerde een cheque van zijn vrouw te verzilveren. Omdat hij armprotheses heeft, was hij niet in de mogelijkheid om een duimafdruk te zetten.
De Amerikaan verklaarde twee andere vormen van identificatie te hebben getoond, maar het geld werd hem alsnog geweigerd. Een bankmanager legde hem uit dat hij terug moest komen met zijn vrouw, of een nieuwe rekening moest openen bij de bank.
Een woordvoerder van de bank verklaart dat er “gezorgd had moeten worden voor alternatieve oplossingen, wanneer een individu geen duimafdruk kan zetten”.
(Bron)

Daar hadden ze al veel eerder over na moeten denken, er zijn wel meer mensen zonder duimen.
Ter Horst boos weg uit Kamerdebat

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is woensdag boos weggelopen uit een overleg met de Tweede Kamer. ,,Ik zit hier toch niet voor Piet Snot'', zei ze, deed haar map dicht en liep de zaal uit.
Dat gebeurde nadat Kamerleden met elkaar hadden gesteggeld over het verdere verloop van het overleg over burgemeesters en het veiligheidsbeleid. De uitkomst daarvan was dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) eerst vragen mocht beantwoorden, omdat hij naar een ander debat moest. Daarna gingen Kamerleden door met hun verhaal, waarna het de beurt aan Ter Horst zou zijn.
De PvdA-bewindsvrouw was zichtbaar geïrriteerd over de gang van zaken. Toen ze de vergaderzaal had verlaten, riep D66-leider Alexander Pechtold: ,,Ik stoor me aan de minister. Waar is de minister van Binnenlandse Zaken?''
SP'er Ronald van Raak sprak van een schandalige vertoning. ,,Ministers lopen niet weg in parlementen. Doen ze dat wel, dan hoeven ze niet meer terug te komen''.
Ter Horst keerde na enkele minuten terug, nadat de voorzitter van de Kamercommissie haar op de gang had gesproken. Het overleg werd daarop hervat.
(Bron)

Wat een ontzettend kinderachtige actie.
Gisteren kwam ik met de bus langs een paar flatjes, van die driehoog-gebouwen met een open trap aan de buitenkant. Het regende een beetje en ik zag een groepje (op het oog) Nederlandse kinderen schuilen in een beschut hoekje onder een balkon. Tegelijkertijd zag ik een groepje (op het oog) Marokkaanse kinderen de trap op en af rennen, regen of geen regen.
Je kunt denken dat de Nederlandse kids sneue watjes zijn die niet tegen een beetje regen kunnen, of de Wilders-insteek nemen en zeggen dat die Marokkaanse kids niet geïntegreerd zijn want anders hadden ze ook wel onder dat balkon staan wachten tot het buitje over was. Of je kunt gewoon denken dat de kinderen onderling verschillen en dat dat geen probleem is.

dinsdag, september 01, 2009

Hop steeds talrijker en vroeger

RIJSWIJK - Vogelaars hebben steeds meer kans om in Nederland een hop tegen het lijf te lopen. Ook wordt de oranje gekleurde vogel, met zijn opvallende kuif en zebrapatroon op de vleugels, steeds vroeger in het jaar waargenomen.
Dat meldde SOVON Vogelonderzoek dinsdag.
Volgens de organisatie is de hop één van de mooiste vogels die in ons land voorkomen. Het is echter een zeldzame soort die niet in Nederland broedt.
Vanaf oktober hebben vogelliefhebbers doorgaans de meeste kans er een te zien.
Maar dit jaar zijn al in de laatste dagen van augustus opvallend veel hoppen gesignaleerd in het hele land.
In de Gelderse plaats Zevenaar werd er zelfs een gezien die op het gazon in een achtertuin op zoek was naar insecten.
(Bron)

Ik heb er één keer een gezien, eind jaren zeventig midden in de zomer in Renesse ;-)
Nederlanders overleven 100 meter val Oostenrijk

WENEN - Twee Nederlanderse bergbeklimmers in Oostenrijk hebben onwaarschijnlijk veel geluk gehad, berichtte de krant Der Standard dinsdag.
Na de beklimming van de bijna 3800 meter hoge Grossglockner overleefden de beide bergsporters op de terugweg een val van maar liefst 100 meter.
Een 36-jarige klimmer is met zware verwondingen per helikopter naar het ziekenhuis van Lienz gevlogen. Zijn begeleider wist de val in de Alpen zonder verwondingen te doorstaan.
De 36-jarige gleed uit op een gletsjer tijdens de afdaling, hoewel hij klimijzers droeg, en stortte de diepte in. De bergsporter sleepte zijn begeleider, die vijf meter achter hem zat, mee in zijn val.
De twee zaten aan elkaar vast met een touw. Op een vlak stuk in de buurt van een station, aan de Oost-Tiroler kant van de berg, kwamen de twee tot stilstand. De Grossglockner is de hoogste berg van Oostenrijk.
(Bron)
Rekenfout kost waterschap 2,7 miljoen

APELDOORN - Een rekenfout kost het Waterschap Veluwe 2,7 miljoen euro. Het waterschap legde over 2009 onbedoeld een lagere heffing op aan eigenaren van woningen en bedrijfspanden, bevestigde een woordvoerder dinsdag.
Eigenaren ontvingen daardoor een aanslag die gemiddeld 5 procent lager is dan bedoeld. Het waterschap is niet van plan verbeterde aanslagen te versturen.
''We kunnen het tekort opvangen met onze reserves'', aldus de woordvoerder. Projecten in uitvoering komen daarom niet in gevaar.
Het bestuur van het waterschap betreurt de fout desondanks. Volgend jaar kunnen eigenaren van onroerend goed weer de volledige aanslag verwachten.
(Bron)
Koudste en rustigste plek op aarde opgespoord

AMSTERDAM - Volgens Amerikaanse en Australische sterrenkundigen ligt de meest geschikte locatie voor een sterrenwacht op Antarctica.
Het betreft een meer dan vier kilometer hoge plek op het Antarctisch Plateau, die Ridge A wordt genoemd.
Volgens een van de onderzoekers is de atmosfeer daar zo droog en stabiel, dat je eigenlijk nauwelijks van 'weer' kunt spreken.
De ideale waarneemomstandigheden ter plaatse hebben het voordeel dat je met een middelgrote telescoop hemelopnamen kunt maken die van betere kwaliteit zijn dan die van grote telescopen elders.
De belangstelling voor Antarctica als locatie voor sterrenkundig onderzoek nam in 2004 sterk toe, toen bleek dat vanaf een andere plek op het Antarctisch Plateau hemelfoto's konden worden gemaakt die nauwelijks onderdeden voor die van de Hubble-ruimtetelescoop.
Op die locatie zal rond 2012 een Australische telescoop met een middellijn van 2,5 meter komen te staan.
(Bron)
Huisbaas in Eindhoven doodgeschoten

EINDHOVEN - Door een schietpartij maandagavond aan de Adolf van Cortenbachstraat in Eindhoven is een 38-jarige man uit Uden om het leven gekomen. Dat meldde de politie.
Het slachtoffer is de huisbaas van het pand waar de schietpartij plaatsvond.
De aanleiding voor de schietpartij was volgens de politie een ruzie tussen het slachtoffer en twee mannen en een vrouw die op dat moment op bezoek waren in het pand. De drie verdachten zijn nog voortvluchtig.
(Bron)
Commissie uit zware kritiek op ziekenhuis

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente (MST) uit Enschede heeft tussen 1992 en 2005 het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst J.S. onvoldoende aangepakt.
Daardoor kwam de kwaliteit van de patiëntenzorg in het geding. De neuroloog stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis.
De commissie-Lemstra die de wanpraktijken onderzocht, kraakt harde noten over het optreden van de vorige raad van bestuur van het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Ruim een half jaar deed de commissie onderzoek. Ze presenteerde dinsdag haar bevindingen in het rapport 'En waar was de patiënt...'
Uit haar onderzoek blijkt dat het ziekenhuis het slechte functioneren van de specialist bewust onder de pet heeft gehouden.
Volgens de commissie wilde het ziekenhuis reputatieschade voor zichzelf en de arts voorkomen.
Ze verwijt de IGZ dat ze geen actief onderzoek heeft ingesteld, ook al kreeg de inspectie in 2000 al een klacht binnen.
De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) regaeerde geschokt op de resultaten van het onderzoek.
Het bestuur betreurt het dat de specialist lange tijd tekort is geschoten. ''De NVN gaat er alles aan doen om herhaling in de toekomst te voorkomen'', liet een woordvoerster weten.
Het rapport stelt verder vast dat de vorige directie pas in actie kwam, toen in 2003 duidelijk werd dat de man medicijnen stal voor zijn verslaving. Al in 1998 stelt een collega de omstreden praktijken van de neuroloog aan de kaak.
''Het ziekenhuisbestuur nam geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg. Ze stelde geen onderzoek in naar al aangerichte schade aan patiënten en trad patiënten afwerend tegemoet'', concludeert de commissie.
Het MST verklaarde eveneens de neuroloog nog anderhalf jaar zijn salaris te hebben doorbetaald. Hij ontving na zijn vertrek nog 250.000 euro. Gedupeerde patiënten reageren geschokt op dit nieuws.
In 2004, toen zijn situatie onhoudbaar werd, legde de raad van bestuur J.S. twee opties voor: behoud van functie, maar dan wel een extern onderzoek naar de kwaliteit van zijn functioneren; of vervroegd met pensioen gaan met doorbetaling van zijn salaris tot zijn 60ste. De man maakte gebruik van de tweede regeling.
De neuroloog heeft zich overigens niet aan de afspraak met het MST gehouden. Hij ging na zijn vertrek uit Enschede in Duitsland aan het werk. Deze twee werkgevers hebben hem inmiddels ontslagen.
De commissie bevestigt dat eind 2001 het ziekenhuis op straffe van een bedrag van 15.000 gulden een patiënte dwong de fouten in haar behandeling en klachten aan het adres van de neuroloog geheim te houden.
Het ziekenhuis kwam met haar overeen dat zij een schadevergoeding van 15 mille kreeg. ''Dit handelen van het ziekenhuis is uiterst laakbaar en heeft de vrouw nodeloos onder druk gezet. Een dergelijk boetebeding is in strijd met fatsoen en de zorgplicht voor patiënten'', aldus het rapport.
''Onthutsend en bijzonder ernstig.'' Die kwalificaties gebruikte bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente.
Hij concludeerde dat het belang van de patiënten onderbelicht is gebleven in de affaire met de specialist.
Het vernietigende oordeel over de rol van het ziekenhuisbestuur en de collega's van de neuroloog noemde Kingma 'hard'.
Volgens de bestuursvoorzitter is de huidige raad van bestuur geschrokken van de gebrekkige aandacht voor de voormalige patiënten van de ex-neuroloog.
''Dit had nooit mogen gebeuren. Het vertrouwen van de patiënten in het Medisch Spectrum Twente is geschaad. Door aanbevelingen van de commissie over te nemen, willen wij dat vertrouwen terugwinnen.''
(Bron)

Reputatieschade voorkomen door jaren niks te doen. Het is een methode, alleen wel met boemeranggevaar: als de boel uitkomt, kan die reputatie gelijk bij het vuil.
Man beboet na klacht over prostituee

AMSTERDAM – Voor een bezoek aan een dame van lichte zeden heeft een Noorse man een wel hele hoge prijs betaald.
De politie van de Noorse provincie Trom beboette de man, nadat hij een klacht indiende over een prostituee die hem bedrogen had.
De boete bedroeg volgens de Noorse krant Nordlys 8000 kronen, omgerekend bijna 1000 euro.
De 28-jarige man is de eerste persoon die ten prooi valt aan een nieuwe Noorse wet die seksuele diensten met commerciële doeleiden verbiedt, schrijft het Britse Mercury News dinsdag. Die wet is sinds januari dit jaar in Noorwegen in gebruik.
De plaatselijke politie vertelde de krant dat de man de Russische prostituee voor een deel had betaald, maar dat ze met het geld vertrok toen de twee over het uiteindelijke bedrag niet eens konden worden.
(Bron)

Dan zet je jezelf wel driedubbel voor lul.
Modieuze mondkapjes met opdruk van gekke bek

NIJLEN - Een drukkerij in het Vlaamse Nijlen bij Antwerpen steekt de draak met mensen die mondkapjes dragen wegens de Mexicaanse griep. De drukkers bedachten mondkapjes met allerlei gekke bekken en provocerende teksten.
Een topper is het kapje met de afbeelding van de mond van de film-seriemoordenaar Hannibal Lecter. Ook kuslippen en de tekst 'Fashion Victim' zijn te koop.
''We vonden dat het dringend nodig was met wat minder stress en meer relativeringsvermogen rond Mexicaanse griep'', zegt Bertrand Lekeux van FluFashion dinsdag in Gazet van Antwerpen.
De drukker erkent dat er doden zijn gevallen door de Mexicaanse griep. ''Dat is natuurlijk de eeuwige discussie over humor. Wij willen een positieve boodschap brengen en willen zeker geen slachtoffers kwetsen.''
De fun-mondkapjes zijn niet medisch goedgekeurd.
(Bron)
Milieuramp dreigt bij Madagaskar

ANTANANARIVO - Een Turks vrachtschip dat 3 kilometer ten zuiden van Madagaskar in nood is geraakt, heeft zoveel diesel, olie en fosfaat verloren, dat een ecologische ramp dreigt.
Het 189 meter lange schip had een lading van 39.000 ton fosfaat aan boord. Dat berichtte de Malagassische krant L'Express dinsdag.
Volgens de krant is al zeker 383.000 liter diesel, 7000 liter olie- en afvalwater en een deel van de lading in zee gelekt. De zuidkust van het land bij Kaap Sainte Marie is over een lengte van 60 kilometer vervuild.
Volgens getuigen zien verschillende plekken sinds enkele dagen zwart van de olie. ''Ook liggen er veel kleine dode vissen'', aldus een getuige.
De regering heeft visserij in het gebied verboden en inwoners in de regio mogen geen vis meer eten die daar is gevangen.
Het schip MS Gulser Ana raakte door nog onbekende oorzaak in nood in een gebied dat rijk is aan kreeften.
De geredde bemanningsleden spraken van zwarte rook op het schip. De regering is met de eigenaar van het schip in onderhandeling over een schadevergoeding.
Kaap Sainte Marie Park is sinds 1962 een beschermd gebied voor schildpadden. Van augustus tot november zwemmen voor de kust ook veel walvissen.
Milieuactivisten vrezen dat de gelekte olie en diesel de vele koraalriffen in het gebied aantasten. Die zijn populair bij toeristen.
De fosfor levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar kan wel een explosieve algengroei veroorzaken, wat een bedreiging vormt voor het kwetsbare ecosysteem.
De eerste experts zijn ingezet voor een schoonmaakactie. Rondom Madagaskar lijden schepen wel vaker schipbreuk, maar dit is de eerste keer dat de eilandstaat wordt getroffen door een grote hoeveelheid gelekte brandstof.
In Madagaskar leven unieke planten en dieren, zoals de Madagaskardaggekko's, lemuren (halfapen), tenreks (spitsmuisachtigen) en fretkatten (roofdieren), maar ook de Flamboyant-plant en de in Europa als kamerplant bekende Dracaena marginata.
(Bron)
Gevaarlijke Twitterspam belooft baan bij Google

AMSTERDAM - Twittergebruikers doen er verstandig aan niet in te gaan op een aanbod om 'online werk' te verrichten voor internetbedrijf Google. Een linkje dat daartoe via de microblogdienst wordt verspreid, leidt naar kwaadaardige software.
Volgens The Next Web wordt de link op Twitter verspreid onder een groot aantal gebruikers wier accountnamen kennelijk in een bestand zijn beland dat in bezit is van spammers. Die versturen het berichtje op alfabetische volgorde: eerst kregen gebruikers met een A de spam, en inmiddels zou de B aan de beurt zijn.
Het berichtje heeft steeds een identieke Engelse tekst, die beweert dat Google op zoek zou zijn naar personeel dat via internet voor het bedrijf wil werken. Een link zou meer informatie bieden.
In werkelijkheid leidt de link naar een site met kwaadaardige software. Wie de site bezoekt, loopt het risico dat zijn computer daarmee wordt besmet.
De groeiende populariteit van Twitter heeft er voor gezorgd dat cybercriminelen de dienst hebben ontdekt als jachtterrein. Steeds vaker wordt Twitter gebruikt om ongewenste reclame of zelfs malware te verspreiden.
(Bron)
Koe valt brommobiel aan

ARCEN - Een ontsnapte koe heeft maandagavond een brommobiel 'bij de horens' gevat, terwijl de 69-jarige eigenaar langs de oever van de Maas zat te vissen. Dat liet de politie dinsdag weten.
Terwijl de man zijn hengel uitwierp, wist de koe over de afrastering van haar wei in Arcen (Limburg) te stappen, om vervolgens rechtstreeks op het brommobiel af te gaan.
Het dier bewerkte de motorkap van het autootje vervolgens met haar horens. De auto werd flink beschadigd. De visser bleef ongedeerd. De politie heeft de koe terug haar wei in gedreven.
(Bron)

maandag, augustus 31, 2009

Mooi weer, dus het leek me zinvol om Tijger lekker buiten te laten vandaag. Ze zat vanochtend op tafel in de gaten te houden of ik niet toevallig in de koelkast moest wezen. Pech voor haar, ik vergat m'n eten dus ik sloot me zo ongeveer aan bij de collega's die ramadan doen - gelukkig was een andere collega jarig dus in de middag was er een stuk vlaai.
Terug naar Tijger.
Ze zat op tafel, de huiskamerdeur was al dicht zodat ze niet terug kon richting gang (en nog liever: richting slaapkamer om bovenop de hoogste doos te klauteren, daar half in te zakken en zo onzichtbaar eens lekker te gaan slapen).
Als je richting Tom loopt, denkt ie: hier heb ik geen zin in, waarna hij besluit naar buiten te gaan. Tijger zet zich dan juist schrap. Dus: optillen. Voor je eigen veiligheid moet je haar zo ver mogelijk van je vandaan houden, maar dan ontsnapt ze geheid. Dus dan maar vastklemmen, of beter: dat proberen.
Een lelijke kras in de plooi van duim en hand, en vooral: heel veel krassen op m'n buik en borsten, en ik kan je verzekeren dat dat niet fijn is.
Tijger wilde zelfs op de vensterbank eigenlijk nog niet naar buiten, dus morgen mag ze binnen blijven, dan is ze chagrijnig als ik weer thuis kom, maar dan vliegt ze me tenminste niet aan.
Toen ze buiten was, schoof ik het raam dicht, gooide m'n t-shirt weg en ging aan de slag met ontsmettingsmiddel, gaasjes, pleisters en pleisterspray (au au au).
Ze is nu nog steeds boos op me want ik at geen vlees vanavond, en dan heeft ze ook niks te snaaien. Terwijl die rijst met groente of toch erg lekker rook in kattenneuzen, of ze denkt dat ik stiekem toch wel ergens vlees verstopt heb, speciaal voor haar. Het is niet eerlijk, want ik ga nooit likkebaardend op 5 centimeter afstand bij haar zitten als zij eet...
Arts negeert waarschuwing bij uitschrijven medicijn

ROTTERDAM - Artsen in ziekenhuizen die een digitale waarschuwingsmelding krijgen bij het voorschrijven van een medicijn, klikken die melding vaak weg.
Daardoor zien ze belangrijke waarschuwingen soms over het hoofd. Dat concludeert ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Heleen van der Sijs in haar promotieonderzoek, dat woensdag verschijnt.
Wanneer artsen een medicijn voorschrijven in het computersysteem, verschijnt er een op de drie keer een pop-up met een waarschuwing op hun computerscherm. Zo waarschuwt het systeem bijvoorbeeld wanneer de dosering van een bepaald medicijn te hoog is.
''Het systeem geeft ook vaak irrelevante meldingen, waardoor ziekenhuisartsen de waarschuwingen gaan negeren'', aldus van der Sijs. Zo'n 91 procent van de artsen klikt de waarschuwing weg zonder het recept aan te passen, zo blijkt uit het onderzoek.
''Het computersysteem, dat ook door huisartsen en apothekers wordt gebruikt, moet het voorschrijven van medicijnen veiliger maken. Dat gebeurt ook doordat digitaal uitgeschreven recepten leesbaarder zijn. Maar het werkt door de vele waarschuwingen ook fouten in de hand.''
Van der Sijs concludeert in haar onderzoek dat de systemen veilig zijn, maar dat de gebruiksvriendelijkheid ervan beter kan. ''Het systeem moet bovendien beter worden toegesneden op ziekenhuizen.''
(Bron)
Personeel woningcorporaties last van agressie

DEN HAAG - Personeel van woningbouwcorporaties staat volgens de Arbeidsinspectie te veel bloot aan agressie en geweld.
De dienst maakte maandag bekend dat zeven op de tien corporaties te weinig doen om bijvoorbeeld hun onderhoudsmedewerkers, woonconsulenten en werknemers die achterstallige huur innen, te beschermen tegen agressieve klanten.
Dat concludeert de Arbeidsinspectie uit onderzoek dat vorig jaar is gehouden bij 221 van de 470 woningcorporaties.
Daaruit blijkt onder meer dat werknemers onvoldoende zijn getraind in het omgaan met agressieve klanten en dat vaak niet wordt voldaan aan de minimale personeelsbezetting bij risicovolle taken.
De inspectiedienst besloot vorig jaar de woningcorporaties onder de loep te nemen, omdat uit een eerder onderzoek bleek dat werknemers in deze branche vaak met agressie te maken krijgen. Bijna de helft van het personeel zei te maken te hebben met intimidatie en geweld.
De sector heeft volgens de Arbeidsinspectie toegezegd geld vrij te maken om de problemen aan te pakken. Binnen enkele jaren wordt opnieuw gecontroleerd of de bescherming van het personeel inderdaad is verbeterd.
(Bron)
'Ferme concurrentiestrijd tussen supers'

AMSTERDAM - Supermarkten in Nederland worden niet in de greep gehouden door een recessie, maar door een ferme concurrentiestrijd, zowel landelijk als regionaal. Dat stelt bank en verzekeraar ING na een onderzoek onder 108 supermarktondernemers.
Ruim de helft van de ondervraagde supermarktondernemers verwacht voor dit jaar een omzetgroei te behalen van meer dan 4 procent.
Veel van deze ondernemers, die ING bestempelt als koplopers, zien het aantal kassa-aanslagen nog altijd stijgen en zijn positief over hun concurrentiepositie.
Koplopers zijn Albert Heijn, Jumbo en C1000. ING ziet onder meer Super de Boer en Plus als achterblijvers.
Twee derde van de supermarktondernemers rekent dit jaar niet op een stijging van de brutowinstmarge. Zij willen het resultaat verbeteren door bezuinigingen. Vooral bezuinigingen op personeels- en energiekosten zijn populair, zo blijkt uit de studie.
ING verwacht dat supermarkten dit jaar gemiddeld 1,8 procent meer omzet behalen dan in 2008. Voor 2010 voorziet ING een toename van 1 procent.
(Bron)
'Chinese volleybalsters zitten te veel op internet'

PEKING - Een hoge baas van de Chinese volleybalbond heeft een wel heel merkwaardige reden gevonden voor de tegenvallende prestaties van het vrouwenteam bij de World Grand Prix, vorige week.
Volgens Li Quanqiang besteedden de volleybalsters te veel tijd aan internetten, waardoor ze te egoïstisch werden en te weinig interactie hadden met hun teamgenoten.
''Ze spendeerden te veel tijd online, na een wedstrijd of een training'', sprak de hoge baas. ''Sommige speelsters bleven daarom lang wakker en werden afgeleid door het internet.''
Volgens Li Quanqiang was het gedrag van de volleybalsters ''een ideologisch probleem van de internetgeneratie''.
De Chinese vrouwen, tweevoudig olympisch en meervoudig wereldkampioen, eindigden bij de World Grand Prix slechts als vijfde. De Nederlandse vrouwen werden bij dat toernooi vierde.
(Bron)
‘Ruimteschip kan aarde beschermen tegen asteroïde’

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben een ruimteschip ontworpen, dat een eventuele inslag van een asteroïde op aarde moet voorkomen.
De onderzoekers van het bedrijf EADS Astrium in Hertfordshire noemen hun uitvinding een ‘zwaartekracht-trekker’.
Het ruimteschip – dat alleen nog op papier bestaat - moet worden gelanceerd, zodra er een asteroïde op ramkoers met de aarde komt te liggen.
Het gevaarte heeft op papier een gewicht van 10 ton en een lengte van 30 meter. Het is de bedoeling dat het ruimteschip na de lancering naast een gevaarlijke asteroïde gaat vliegen, op minder dan 50 meter afstand.
Door de zwaartekracht die het voertuig dan zal uitoefenen op de asteroïde, moet de ruimtesteen uit koers raken, zodat een botsing met de aarde wordt afgewend.
Volgens de onderzoekers is het een kwestie van tijd voordat de aarde zal worden getroffen door een ruimtesteen van formaat.
“Alle asteroïden met een doorsnede van meer dan 30 meter zijn een bedreiging voor de aarde”, zo verklaart hoofdonderzoeker Ralph Cordey in de Britse krant The Daily Telegraph. “Onfortuinlijk genoeg is het niet de vraag of we zullen worden geraakt, maar wanneer het zal gebeuren.”
De werking van de ‘zwaartekracht-trekker’ is natuurkundig gezien vrij eenvoudig. “Elk object met een massa heeft een eigen zwaartekracht, die andere objecten in de omgeving beïnvloedt”, legt Cordey uit.
“De zwaartekracht-trekker kan daardoor behoorlijk grote objecten van 400 tot 300 meter verplaatsen. De asteroiden waar we over praten vliegen met 10 kilometer per seconde door ons zonnestelsel", aldus Cordey. "Ze hebben maar een klein duwtje nodig om uit koers te raken.”
Het nieuw ontworpen ruimteschip is volgens de onderzoekers op korte termijn en met bestaande technologie te bouwen.
De asteroïden die een bedreiging vormen voor de aarde, moeten wel op tijd worden gelokaliseerd.
De 'zwaartekracht-trekker’ kan zijn werk alleen doen als de lancering 20 jaar voordat een ruimtesteen de aarde zou raken, al plaatsvindt.
(Bron)
Huurhuis vinden wordt lastiger voor lagere inkomens

AMSTERDAM - Voor mensen met een lager inkomen wordt het de komende jaren moeilijker een betaalbaar huurhuis te vinden. Omdat wooncorporaties de komende jaren minder te besteden hebben, bouwen ze waarschijnlijk minder huizen.
Daardoor stijgt de huurprijs, zo concludeert het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) maandag in een rapport.
Doordat de kosten voor beheer, bouw en onderhoud sterker stijgen dan de huurinkomsten daalt het eigen vermogen van de corporaties tot 2017 met ongeveer vijf procent.
Om de daling zo klein mogelijk te houden, bezuinigen corporaties op de bouw van huurwoningen. Ook kopen ze minder woningen. Ondertussen gaat de sloop van oude huurwoningen gewoon door, waardoor de gemiddelde huurprijs de komende jaren omhoog gaat, stelt het CFV.
Door de gedaalde interesse in koopwoningen stijgt de interesse voor huurwoningen, wat de prijs nog verder opdrijft. Overigens kan de stijging meevallen. Het aantal mensen met een laag inkomen is de laatste decennia gedaald. Hierdoor daalt ook de interesse in woningen met een lage huurprijs, waardoor de huurprijs van deze woningen nog lager wordt.
(Bron)