zaterdag, mei 24, 2008

PvdA wil kwetsbare groepen aan de slag helpen

AMSTERDAM - De PvdA wil de regelingen voor kwetsbare groepen, zoals de bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong, zo aanpassen dat op termijn tienduizenden uitkeringsgerechtigden aan de slag komen.
Iemand met een arbeidshandicap heeft altijd recht op een inkomen van 75 procent van het minimumloon.
Dat staat in het plan 'Kansen geven, kansen grijpen' dat fractieleider Mariëtte Hamer zaterdag in Amsterdam heeft gepresenteerd. Volgens Hamer stimuleert de huidige lappendeken aan regelingen uitkeringsgerechtigden onvoldoende om aan het werk te gaan.
Bovendien is er sprake van rechtsongelijkheid tussen mensen die in verschillende voorzieningen vallen. "Het toeval bepaalt nu je toekomst", aldus Hamer.
In het plan maakt de PvdA een onderscheid tussen personen met lichamelijke of psychische klachten die zonder steun niet aan een baan raken, en mensen die geen arbeidshandicap hebben.
Arbeidsgehandicapten, zoals Wajongers en kleine zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn geraakt, krijgen in het PvdA-plan een uitkering van 75 procent van het minimumloon. Dat is evenveel als een Wajonger nu ontvangt, maar meer dan het bijstandsniveau (70 procent van het minimumloon).
De gemeenten krijgen in de plannen van de PvdA een grote rol. Zij worden verantwoordelijk om voor iedereen die kan werken een baan te vinden.
Dat kan vrijwilligerswerk zijn, in een sociale werkplaats of (al dan niet met begeleiding) in een reguliere baan. Subsidies op de loonkosten moeten het voor werkgevers aantrekkelijk maken arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
Hamer ziet graag dat nog deze kabinetsperiode een aantal steden volgens de nieuwe methode gaan werken. Inwoners van deze gemeenten krijgen daarmee rechten, maar ook plichten. Anders dan bij de huidige Wajong mag een jonge arbeidsgehandicapte het gemeentelijk aanbod op werk of scholing niet naast zich neerleggen, op straffe van een sanctie.
De PvdA-regeling voor niet-arbeidsgehandicapten sluit aan bij de bijstandswet. Doel blijft uitkeringsgerechtigden aan een gewone baan te helpen. Personen die daartoe nog niet meteen in staat zijn, kunnen een jaar lang met behoud van uitkering aan de slag.
Die uitkering wordt aangevuld met een premie die kan oplopen tot ruim 2000 euro per jaar. Werkgevers kunnen loonkostensubsidies krijgen als ze iemand na een overbruggingsperiode een reguliere baan geven.
Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van coalitiegenoot CDA en Ad Poppelaars, directeur van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), onderschrijven de filosofie dat uitkeringsinstanties meer moeten kijken naar wat mensen met een beperking nog wel voor werk kunnen verrichten.
Van Hijum en Poppelaars vragen zich echter af of gemeenten verantwoordelijk moeten worden voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap. Zo denkt Van Hijum dat het UWV, de centrale instantie die dat op dit moment doet, meer expertise over handicaps kan opbouwen dan individuele gemeenten.
Ook zit de CDA'er niet te wachten op grote veranderingen in het stelsel, en ziet hij liever dat iedereen zich concentreert op de doelstelling van het kabinet om 200.000 mensen aan het werk te helpen.
(Bron)
Myanmar houdt deuren nog gesloten voor hulp

YANGON - Een dag voor Myanmar op een donorconferentie naar verwachting 11 miljard dollar hulp zal vragen van de internationale gemeenschap, wachten buitenlandse hulpverleners zaterdag nog steeds vergeefs op toegang tot het gesloten land.
De hoogste militaire leider van het land had vrijdag beloofd dat alle buitenlandse reddingswerkers toegelaten zouden worden.
In wat een doorbraak leek te zijn, zei VN-chef Ban Ki-moon vrijdag te hopen op "snel resultaat". Maar ruim 24 uur later hebben hulporganisaties nog geen verandering gemerkt.
"Het is noodzakelijk dat de autoriteiten de internationale gemeenschap snel voorzien van de details van de overeenkomst", drong EU-commissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) aan op actie.
"Er valt geen tijd te verliezen." Buitenlandse hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, hadden vrijdag al sceptisch op het nieuws gereageerd.
Myanmar hield wekenlang vol dat het de hulpverlening in de zwaar getroffen Irrawaddy-delta op eigen kracht aankon. Journalisten die het gebied bezochten, zeggen echter dat lijken nog steeds wegrotten in kanalen.
Er is weinig voedsel in de gebieden, rijstvelden liggen er geruïneerd bij en sommige hulpverleners waarschuwen voor een hongersnood. Officieel zijn als gevolg van de cycloon Nargis 134.000 doden en vermisten geteld.
Het is dan ook onwaarschijnlijk dat Myanmar zondag tijdens een donorconferentie in Yangon de handen op elkaar krijgt voor de gevraagde miljarden. Donoren zullen de situatie ter plekke eerst zelf willen bekijken voor zij grote bedragen toezeggen.
Op de conferentie in Yangon worden onder meer zestig landen en VN-organisaties verwacht. Namens Nederland is minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in Myanmar.
Buurland China, dat bijna twee weken geleden zelf getroffen werd door een grote ramp, zegde Myanmar zaterdag alvast 10 miljoen dollar hulp toe. De regering in Peking is een van de weinige bondgenoten van de militaire dictatuur.
Intussen hield het regime zaterdag gewoon een referendum in de grotendeels verwoestte Irrawaddy-delta en in de grootste stad van het land, Yangon. De opkomst in de gebieden was laag.
De bewoners kregen vanwege de cycloon verlaat de kans om in te stemmen met een grondwetswijziging die volgens het militaire regime uiteindelijk terugkeer naar de democratie moet betekenen. De oppositie stelt echter dat het document er alleen maar voor zorgt dat het leger zijn machtspositie kan behouden.
Het referendum van zaterdag zal weinig gevolgen hebben voor de einduitslag. Het deel van Myanmar dat niet werd getroffen door de cycloon mocht op 10 mei al stemmen. Zij keurden het voorstel goed met overweldigende meerderheid, 92,4 procent.
(Bron)

Stemmen mag je, mits je meestemt, maar verder mag je doodvallen.
Zonnebrandcrème slecht voor koraalriffen

LONDEN - Toeristen die naar de tropen gaan om te duiken en koraalriffen te bekijken, tasten deze bezienswaardigheden aan met hun zonnebrandcrème. Dat is de conclusie van een groep onderzoekers, aldus The Times zaterdag.
Een deel van de zonnebrandcrème wordt door het zeewater afgespoeld. Zelfs in kleine hoeveelheden zijn de lotions al schadelijk voor de koraalriffen en het broze ecosysteem onder water.
Vooral de UV-filters in de crèmes die de huid tegen de zon beschermen, zijn slecht voor de koraalriffen en atollen, aldus de onderzoekers in het blad Environmental Health Perspectives.
De onderzoekers pleiten daarom voor regelgeving om het duiken in gebieden met koraalriffen te beperken. De riffen hebben toch al te kampen met milieuverontreiniging en opwarming van het oceaanwater.
(Bron)
Saudi's geven half miljard tegen honger

ROME - Saudi-Arabië heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN 500 miljoen dollar (bijna 320 miljoen euro) geschonken, als compensatie voor de gestegen voedsel- en brandstofprijzen. Dit heeft het WFP in Rome vrijdag bekendgemaakt.
Het WFP had om 755 miljoen dollar (bijna 480 miljoen euro) extra gevraagd omdat de voedselprijzen de afgelopen maanden sterk zijn gestegen.
Tot nu toe hadden 31 landen bij elkaar 460 miljoen dollar (meer dan 290 miljoen euro) gegeven. Door de Saudische donatie is het benodigde bedrag nu ruimschoots binnen.
"Wij hebben ons gericht tot de wereld om de hongerigen te helpen, en de wereld is vrijgevig geweest", aldus WFP-directeur Josette Sheeran.
Het WFP wil dit jaar voedselhulp geven aan meer dan 70 miljoen mensen in circa tachtig landen, voornamelijk in Afrika en Azië. Volgens het WFP zijn de gestegen voedselprijzen de grootste uitdaging uit de geschiedenis van de organisatie, die al 45 jaar bestaat.
(Bron)
Eigenaar illegale Ferrari dokt 45.000 euro

ROTTERDAM - De bestuurder van een illegaal ingevoerde Ferrari heeft vrijdag in Rotterdam een prijzig autoritje gemaakt. De man liep tijdens een grootscheepse controle bij de Maastunnel tegen de lamp.
Hij had voor het luxe automerk geen bpm (aanschafbelasting) van 30.000 euro betaald. Het bleek geen probleem, want de bestuurder rekende direct af en betaalde ook de bijbehorende boete van 15.000 euro, maakte de politie zaterdag bekend.
Douane, politie, de Rijksbelastingdienst en de lokale dienst belastingen hielden vrijdag een zogenoemde ANPR-controle. Radarapparatuur signaleert alle langskomende kentekens.
Kentekens van voertuigen die geregistreerd staan in een database van wanbetalers, worden direct van de weg gehaald. Het is dan een kwestie van betalen of voertuig inleveren en later betalen.
Van de 8463 voertuigen die de radarapparatuur in enkele uren tijd passeerden, waren er 267 bekend in de database. De gemeentebelasting legde beslag op ruim 30.000 euro waarvan 12.230 euro direct werd betaald.
De lokale fiscus nam zeven voertuigen in beslag. De Rijksbelastingdienst inde 15.384 euro en nam vijftien voertuigen in beslag.
(Bron)
Spanje dolblij met regen

MADRID - In Spanje is met opluchting geconstateerd dat het flink regent en waterreservoirs weer druppelsgewijs vollopen. Het AEM, het Spaanse KNMI, voorspelt bovendien regen in bijna heel het schiereiland voor de komende vier dagen.
Het regenwater heeft de slinkende waterreserves wat opgestuwd. De alarmerende droogte van de afgelopen maanden is, voorlopig althans, voorbij. Dit meldde zaterdag het dagblad El País.
De regens van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de reserves in stuwmeren nu weer op het niveau van twee jaar geleden zijn. Dit is vooral voor Catalonië even een opluchting.
De waterreservoirs voor die regio waren nog maar voor circa 20 procent vol. Nu zijn ze voor 35 procent gevuld. Het houdt niet over, maar de paniek van de afgelopen tijd, vooral over de watertekorten in Barcelona, is bezworen.
Politici, wetenschappers en burgers waren de laatste maanden in verhitte discussies verwikkeld en kregen apocalyptische voorstellingen over de Catalaanse metropool. Die dreigde zonder een druppel water komen te zitten.
Voor de Catalanen is water het grote probleem. Terrorisme, immigratie, brandstofprijzen of economische recessie vormen volstrekt triviale bijzaken. Kinderen krijgen op school les in waterbesparing.
Afgelopen week is voor het eerst een grote tanker met drinkwater uit Marseille naar Barcelona gevaren om het drinkwaterprobleem in de stad te verlichten.
Maar het Catalaanse KNMI, Meteocat, meldde zaterdag dat "de depressie die dit weekeinde het schiereiland overtrekt, buien veroorzaakt die vooral in Catalonië hevig zullen zijn. Het zullen hoosbuien worden die onregelmatig maar aanhoudend vallen," jubelde Meteocat.
(Bron)
Ed Sinke verlaat Trots op Nederland

DEN HAAG - Adviseur Ed Sinke verlaat de beweging Trots op Nederland van Rita V.. Hij heeft het te druk met zijn eigen bedrijf.
Kay van de Linde, een andere belangrijke adviseur van V., heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van het tv-programma Nova.
Volgens Van de Linde vertrekt Sinke op eigen initiatief en is er geen sprake van ruzie. "Er zijn natuurlijk overal wel eens meningsverschillen, maar we beschouwen zijn vertrek als een enorm verlies. Hij heeft een enorme hoop werk verzet voor de beweging."
Van de Linde zegt te hopen dat Sinke over een paar jaar, als er gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen zijn, weer terugkeert bij Trots op Nederland.
Sinke is net als V. afkomstig uit de VVD. Toen V. in 2006 campagne voerde voor het lijsttrekkerschap van die partij, was hij al haar medewerker en vertrouweling.
Nadat V. uit de VVD was gestapt, hielp hij haar, samen met Van de Linde, Trots op Nederland op te richten. Sinke is ook voorzitter van de stichting Vrienden van Rita V., die sponsors zoekt voor Trots op Nederland.
(Bron)
Tienduizenden Centraal-Afrikanen op de vlucht

NEW YORK - In de Centraal-Afrikaanse Republiek (RCA) zijn de afgelopen jaren bijna 100.000 mensen van huis en haard verdreven door gewapende bendes. Dit hebben de VN vrijdag laten weten.
De bendes trekken moordend en plunderend door het land en branden hele dorpen plat in het noorden van de RCA. Het geweld is dit jaar in intensiteit toegenomen.
De voormalige Franse kolonie wordt al sinds de onafhankelijkheid in 1960 geteisterd door staatsgrepen, opstanden en ander geweld. De RCA is een van de armste landen ter wereld, met een gemiddeld maandinkomen van 18 euro en een levensverwachting van 44 jaar.
(Bron)
Diamantroof in Purmerend

AMSTERDAM - In een bedrijfspand in Purmerend is vrijdagmiddag een grote partij diamanten gestolen. Tijdens een verkoop grepen de kopers de diamanten en gingen er vandoor in een auto.
Ze zijn voortvluchtig, zegt een woordvoerder van de politie.
De diefstal gebeurde rond 16.45 uur in het gebouw op het industrieterrein Baanstee. De diamanten hebben een 'aanzienlijke waarde' maar een bedrag kan de woordvoerder niet noemen. Bij de roof is geen geweld gebruikt.
(Bron)
Straf voor beschonken blinde zonder rijbewijs

MOSKOU/TARTU - Een rechtbank in Estland heeft een 21-jarige man veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd en een rijverbod.
De beklaagde Kristjan Gradolf was voor de derde maal dronken aangehouden. Hij is bovendien bijna blind en heeft geen rijbewijs, berichtte zaterdag de plaatselijke pers.
De rechter in het Estlandse Tartu verduidelijkte dat de intrekking van het rijbewijs zoals hij in het merkwaardige vonnis verwoordde, moet worden opgevat als een verbod om te rijden. Gradolf heeft namelijk helemaal geen rijbewijs om in te trekken.
Gradolf werd eind april ten zuidoosten van de hoofdstad Tallin aangehouden toen hij weer in een auto van een vriend reed. Die kompaan zat dronken naast hem en gaf aanwijzingen over hoe en waar Gradolf moest rijden.
Gradolf zei geïnspireerd te zijn door de film Scent of a Woman (VS 1992) waarin de acteur Al Pacino een blinde ex-officier speelt die onder meer in een Ferrari rijdt.
(Bron)
Tieners plegen zelfmoord voor ogen medescholieren

BRUSSEL - Twee Vlaamse tieners hebben voor de ogen van hun medescholieren zelfmoord gepleegd door van hun schoolgebouw en van een flat vlakbij de school te springen. Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag.
De tieners waren zeventien en veertien jaar oud. Vlaanderen staat bovenaan in de Europese top voor wat betreft jongeren die een zelfmoordpoging doen.
Eén op de tien geeft toe minstens één keer een zelfmoordpoging te hebben ondernomen om redenen als een slecht contact met de ouders, slechte schoolresultaten, pesterijen, liefdesverdriet of ruzies.
Meisjes ondernemen drie keer vaker pogingen dan jongens, maar bij jongens is een poging vaker fataal. Volgens de meest recente cijfers sterven er elk jaar vijftig Vlaamse jongeren door zelfmoord, bijna een per week.
(Bron)

Waarom staat Vlaanderen bovenaan?
Verzet varkensflat Limburg groeit

GRUBBENVORST - Het verzet tegen de bouw van varkensflats of megastallen in Grubbenvorst (Limburg) groeit. Actiecomité Behoud de Parel heeft inmiddels 2000 handtekeningen opgehaald.
Dat is ruim voldoende om de afwijzing van de megastallen met een zogenoemd Burgerinitiatief op de agenda van Provinciale Staten te zetten.
Dat liet het actiecomité vrijdagavond weten.
Steeds meer mensen melden zich aan om handtekeningen in te zamelen, aldus de actievoerders.
De actie is gericht tegen de bouw in Grubbenvorst van een zogenoemd Nieuw Gemengd Bedrijf, met 35.000 varkens, 1,3 miljoen kippen, een slachterij en een mestvergistingsinstallatie, de grootste in zijn soort in Nederland.
(Bron)
'Dikke mensen en rokers goedkoper'

AMSTERDAM - Door te voorkomen dat mensen zwaarlijvig worden of gaan roken kunnen levens worden gered, maar geld levert het niet op.
Dat hebben onderzoekers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vastgesteld.
Gezonde mensen die lang leven zijn duurder dan ongezonde mensen die niet zo oud worden, zo blijkt uit het onderzoek. Doorgaans wordt aangenomen dat het voorkomen van bijvoorbeeld obesitas overheden miljoenen oplevert.
"Het was een kleine verrassing", zegt de leider van het onderzoek, Pieter van Baal, die als econoom aan het RIVM verbonden is. "Maar het is ook logisch. Als je langer leeft, kost je de gezondheidszorg meer."
Dunne en gezonde mensen kosten de gezondheidszorg in hun volwassen leven volgens de onderzoekers dan ook meer dan dikke mensen en rokers. Van Baal en zijn collega's brachten de medische kosten die drie groepen van duizend mensen in hun hele leven maken in kaart aan de hand van een door hen ontworpen model: een gezond levende groep (dunne niet-rokers), een groep zwaarlijvigen en een groep rokers. Het model is gebaseerd op de ziektekostencijfers en de kosten van ziektepreventie in Nederland uit 2003.
De onderzoekers stelden vast dat zwaarlijvigen in de leeftijd van 20 tot 56 de overheid het meeste geld kosten aan medische zorg. Maar omdat zowel rokers als zwaarlijvigen eerder doodgaan dan gezonde mensen, kosten zij de staat uiteindelijk minder geld.
Gezonde mensen worden gemiddeld 84 jaar, rokers 77 en dikke mensen 80. Rokers en zwaarlijvigen krijgen vaker een hartkwaal dan gezonde mensen. Kanker komt bij de drie groepen evenveel voor, als longkanker buiten beschouwing wordt gelaten. Suikerziekte komt het meest voor bij zwaarlijvigen en gezonde mensen krijgen het vaakst een beroerte.
Uiteindelijk kosten dunne, gezonde mensen het meest: gerekend vanaf hun 20ste jaar 281.206 euro. De ziekte- en zorgkosten van zwaarlijvige mensen bedragen 250.185,45 euro en die van rokers 219.839 euro.
In het onderzoek, dat is betaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is geen rekening gehouden met mogelijke bijkomende kosten door roken en zwaarlijvigheid, zoals kosten door verminderde productiviteit en sociale kosten.
"We zeggen niet dat overheden niet langer moeten proberen zwaarlijvigheid te voorkomen", zegt Van Baal, "maar ze zouden dat om de juiste redenen moeten doen."
(Bron)

Open deur.
Duitse moeder zet baby op eBay

BERLIJN - De Duitse politie doet onderzoek naar een vrouw die haar acht maanden oude baby te koop had aangeboden op de internetsite eBay. Dat heeft de politie in de stad Krumbach zaterdag gezegd.
De politie kreeg een tip van internetsurfers die een advertentie zagen met de tekst: "Ik bied mijn bijna nieuwe baby te koop aan, omdat het te veel huilt, man, 70 centimeter lang".
Het openingsbod was een euro. Gedurende de twee uur dat de advertentie op de site stond waren er geen biedingen.
Volgens de moeder ging het om een grap. "Ik wilde gewoon zien of iemand een bod zou doen."
De baby is naar het ziekenhuis gebracht voor controle en de vrouw wordt psychisch onderzocht.
(Bron)
Duikers bij excursie vergeten

SYDNEY - Twee duikers hebben urenlang in de zee voor de Australische kust gedobberd omdat ze vergeten waren.
In de wateren vol haaien rond de Australische Whitsunday Islands dreven de Amerikaanse vrouw en de Britse man ruim twintig uur rond, nadat ze contact hadden verloren met de rest van de groep van de duikersexcursie.
Het tweetal was verwijderd geraakt van de gecharterde boot die hen naar de duikplaats had gebracht. Toen de kapitein huiswaarts koerste, bemerkte hij niet dat hij dat met twee duikers minder deed dan op de heenweg. Vrijdag begon een zoekoperatie.
De twee werden zaterdag gered nadat een helikopterpiloot ze had gesignaleerd. Ze waren al dertien kilometer verwijderd van de plaats waar de groep was gaan duiken. Hulpverleners zeiden in Australische media dat de twee uitzonderlijk veel geluk hebben gehad dat ze zijn gezien door de helikopterpiloot.
In 1998 werd een Amerikaans echtpaar op een Australische duikersexcursie vergeten. Pas na twee dagen werd hun verdwijning ontdekt. Van hen is, behalve een zwaar gehavend zwemvest, nooit meer iets teruggevonden.
(Bron)

Koppen tellen is toch niet zo moeilijk?
Een geel weiland, met wel twee koeien - wie kijkt naar wie?

Wie kijkt naar wie?

Zoekplaatje: wei met twee koeien

Roodbont op geel
Voor tongvarens is 'in de put zitten' helemaal niet negatief:

Tongvaren zit graag in de put
Het is weer rupsentijd.

Spinsel

De bijbehorende rupsen

Nog meer rupsen
De sloot doet het ook goed, maar de familie meerkoet liet zich niet zien (de 6 eieren werden 5 piepkuikens, inmiddels alle vijf al flink gegroeid).
Dat het wateroppervlak scheef lijkt, ligt aan mij.

Sloot
Zowel de witte als de blauwe geranium bloeien:

Blauwe geranium

Witte geranium
Tom draait nog steeds fijn nesten in het hoge gras (waardoor het kleefkruid zich razendsnel verspreidt):

Tom in z'n nest


maar eigenlijk wil ie liever niet op de foto:

Tom wil niet op de foto
De smeerwortel waarvan ik vorig jaar ergens een stukje snaaide, doet het prima. De bloemen beginnen lichtblauw, worden langzaam wat donkerder en verkleuren dan naar roze:

Blauwe smeerwortel
Tuin- en fietsdagje.
De vorig jaar geplante kamperfoelie heeft inmiddels twee knoppen geproduceerd. De foto is een beetje erg Hamilton-achtig, maar ja:

Soft focus kamperfoelieknop

vrijdag, mei 23, 2008

Kabinet pakt huisjesmelkers aan

DEN HAAG - Het kabinet komt met maatregelen tegen het illegaal bewonen en verhuren van panden. Steden krijgen de mogelijkheid om boetes op te leggen wegens illegale doorverhuur, bewoning door te veel mensen en het gebruik van een woning voor hennepteelt, prostitutie of drugshandel. Dat heeft het ministerie van Wonen vrijdag bekendgemaakt.
Met de directe boetes wil het kabinet huisjesmelkers, illegale huurders en criminelen aanpakken. Voor huurders bedraagt de maximale boete 340 euro. Verhuurders kunnen op een boete tot 18.500 euro rekenen.
De vier grote steden hadden om het lik-op-stukbeleid gevraagd. De steden en het kabinet willen met de maatregelen de wijken leefbaarder maken. Illegale verhuur leidt namelijk vaak tot overlast door lawaai en huisvuil.
Bovendien blijven woningzoekenden door illegale bewoning langer op wachtlijsten staan omdat de woningen waar zij naar dingen bezet zijn.
De Haagse wethouder Marnix Norder (Wonen, PvdA) zegt "bijzonder blij" te zijn met het kabinetsbesluit.
"De bestuurlijke boete stelt ons in staat om huisjesmelkers direct in de portemonnee te treffen. Het besluit maakt gemeenten slagvaardiger bij de aanpak van illegale kamerverhuur en huisjesmelkers. Kunnen we die praktijken terugdringen, dan scheppen we ruimte voor hoogwaardige kamerverhuur. En daar is het de gemeente Den Haag om te doen."
(Bron)
Vriendensite wist profielen van ouderen

AMSTERDAM - Een Britse vriendensite heeft op grote schaal profielen gewist van oudere gebruikers. Volgens Faceparty.com is de kans te groot dat het om zedendelinquenten gaat.
Het sociale netwerk verwijderde zonder enige aankondiging de profielen van al zijn gebruikers van 36 jaar of ouder. Faceparty beweert in een verklaring dat het volgens nieuwe wetgeving verplicht is om de e-mailadressen van zijn gebruikers te controleren aan de hand van een lijst van geregistreerde zedendelinquenten. Zo moet worden voorkomen dat die zich via internet vergrijpen aan andere gebruikers.
Faceparty beschikt naar eigen zeggen echter niet over de e-mailadressen van zijn gebruikers. Het kan hun identiteit daarom niet controleren. "Wij realiseren ons dat slechts een minderheid van onze oudere gebruikers zedendelinquenten zijn, maar we weten niet wie. We kunnen ze dus alleen allemaal verwijderen om deze site veilig te maken", beweert de site.
Volgens Out-law.com beroept de site zich echter op een wet die nog niet van kracht is. Een wetsontwerp dat momenteel in behandeling is, rept met geen woord over de leeftijd van internetgebruikers.
Critici menen dan ook dat het Faceparty er in werkelijkheid om te doen is zich op een jongere gebruikersgroep te richten.
(Bron)

Dus als je 35 bent, is er niets aan de hand, en een verjaardag later ben je verdacht.
Israëlische F-16's onderscheppen toestel Blair

JERUZALEM - Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben deze week een vliegtuig onderschept met daarin de voormalige Britse premier Tony Blair.
De straaljagers werden in allerijl naar het toestel met de internationale gezant voor het Midden-Oosten gestuurd, omdat de piloten zich niet hadden geïdentificeerd.
Blair was onderweg naar Jeruzalem na een bijeenkomst in Egypte, woensdag. Hij merkte tijdens de vlucht niets van het incident, aldus zijn woordvoerster. De straaljagers lieten het privévliegtuig met rust nadat de piloten zich alsnog hadden geïdentificeerd.
(Bron)

Dus als je maar zegt dat je Blair vliegt...
Everzwijnen pakken autodief

BERLIJN - De Duitse politie heeft assistentie gekregen van een gezin everzwijnen bij de arrestatie van een autodief.
De man had na een achtervolging door de politie een gestolen Opel laten staan en was een dicht bos in gevlucht.
Eerst was de politie het spoor bijster totdat er hulpgeroep uit het bos klonk. De man had een familie everzwijnen ontmoet en vader zwijn had hem in het nauw gedreven.
Met opgeheven handen en om hulp roepend wachtte de man totdat de agenten hem kwamen 'redden' voor de wilde zwijnen en hem vervolgens arresteerden, aldus de politie van Schwerin vrijdag.
(Bron)
Uitbreiding compensatie eigen risico in de zorg

DEN HAAG - Meer mensen krijgen volgend jaar compensatie voor het eigen risico in de zorgverzekering. Ook mensen die de afgelopen twee jaar veel geld uitgaven aan ziekenhuiszorg of medisch specialisten krijgen geld terug.
Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Ab Klink (Volksgezondheid). Het gaat om 50.000 patiënten die nu ook compensatie krijgen voor het eigen risico, dat dit jaar 150 euro bedraagt.
Tot nu toe kreeg alleen een groep van 1,9 miljoen verzekerden die langdurig medicijnen gebruikten of langer dan een half jaar in een verpleeg- of verzorgingshuis zitten, geld terug. Dit jaar is dat 47 euro.
De behandeling van ernstige dyslexie bij kinderen komt per 2009 in het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. De maatregel kost een kleine 28 miljoen euro per jaar.
Het kabinet komt met de maatregel tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, die de diagnose en de behandeling van ernstige dyslexie vergoed wilde hebben. De vergoeding geldt voor kinderen die 7 of 8 zijn als zij voor het eerst behandeling nodig hebben. Dat is de leeftijd waarop de aandoening het vaakst wordt geconstateerd.
(Bron)
Geïmproviseerde auto haalt 263 km per uur

SYDNEY - Een Australische snelheidsduivel is opgepakt nadat hij met 263 kilometer per uur over de weg scheurde in een auto die met plastic kabels bij elkaar werd gehouden. Dat maakte de politie donderdag bekend.
De bestuurder werd dinsdag door de politie opgepakt nadat ze hem zo hard zagen rijden over een weg waar de toegestane snelheid 110 kilometer per uur is.
Met de auto was overigens nog meer mis, zo werd de accu door middel van een doekje en een plank op zijn plaats gehouden en stonk het in de wagen naar benzine, aldus de politie.
De 21-jarige bestuurder moet over een maand voor de rechter verschijnen.
(Bron)
Delftse onderzoekers nemen reparatie DNA live waar

AMSTERDAM - De spontane reparatie van beschadigingen aan DNA-moleculen is voor het eerst 'realtime' waargenomen. Onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft hebben hierdoor meer inzicht gekregen in de reparatiemechanismen van een enkel DNA-molecuul.
Fouten in dit mechanisme kunnen leiden tot de vorming van kankercellen. Cellen hebben mechanismen om beschadigingen en breuken in het DNA te repareren.
Als dit soort breuken niet vakkundig wordt hersteld, is dit uiterst gevaarlijk voor het functioneren van de cel. Het kan uiteindelijk leiden tot een kankercel.
Een belangrijk DNA-reparatiemechanisme heet 'homologe recombinatie'. De onderzoekers hebben dit voor het eerst op het niveau van een molecuul kunnen bekijken door een DNA-molecuul op te spannen tussen een magnetisch bolletje en een glasoppervlak.
Met een magnetisch veld kon gecontroleerd aan een DNA-molecuul worden getrokken en gedraaid. Bij DNA-reparatie verandert de positie van het bolletje, waardoor de onderzoekers het reparatieproces in detail konden waarnemen.
De onderzoekers van het Delftse instituut publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Cell.
(Bron)
Luchtreizigers trappen in nep-wifi

AMSTERDAM - Nietsvermoedende passagiers hebben op luchthaven Schiphol contact gemaakt met een neptoegangspunt voor draadloos internet. Hun persoonlijke gegevens konden zo gemakkelijk worden afgetapt.
De eigenaren van het toegangspunt waren verslaggevers van het blad Computer Idee, die zo willen aantonen dat computergebruikers voorzichtig moeten zijn als ze in de openbare ruimte gebruik maken van draadloos internet.
De journalisten zetten in de vertrekhal van Schiphol eenvoudig draadloos netwerk op, door hun laptop via UMTS met internet te verbinden en andere computers daar toegang toe te verlenen. Ze noemden hun netwerk 'Schiphol Free Internet Access', en hadden al snel 'klanten'.
Met behulp van speciale software konden de verslaggevers vervolgens precies achterhalen wat de argeloze surfers online hadden gedaan. In het blad, dat 27 mei in de winkel ligt, citeren ze onder meer uiterst persoonlijke details uit e-mails: "Jason is bij de marine gegaan om een aanklacht wegens heroïnegebruik te voorkomen", schrijft een Australische moeder bijvoorbeeld aan het thuisfront.
Een andere internetgebruiker is geregistreerd bij downloaddienst The Pirate Bay en een datingsite, en is 'Gold Member' van Microsofts online gameplatform Xbox Live. Hij verbleef in maart vier dagen in een Amsterdams hotel.
Gegevens die versleuteld worden verzonden, zoals wachtwoorden voor webmaildiensten, konden de journalisten niet onderscheppen. Ook wisten ze geen creditcardgegevens vast te leggen. Toch wisten ze een schat aan informatie op te vangen, die voor criminelen heel aantrekkelijk is, zoals e-mailadressen en andere persoonlijke details van hun gebruikers.
Het aftappen van andermans internetverkeer is strafbaar. Martijn Overman van Computer Idee verwacht echter niet in de problemen te komen. De onderschepte gegevens zijn niet gebruikt, en bovendien weegt het belang van bekendmaking van het gevaar van openbaar draadloos internet zwaarder, denkt hij.
Eerder deze maand maande ook de FBI tot voorzichtigheid met gebruik van wifi in openbare ruimtes.
(Bron)
Grote nederzetting uit bronstijd gevonden

SON - Op het nieuwe verkeersknooppunt Ekkersrijt (A50/A58) ten noorden van Eindhoven hebben archeologen in de afgelopen maanden een grote nederzetting uit de bronstijd opgegraven.
Het gaat mogelijk om de grootste nederzetting uit die tijd die ooit in Nederland is gevonden en is in elk geval de grootste in Zuid-Nederland, meldde de Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts vrijdag.
De bronstijd duurde van circa 1500 tot 850 jaar voor Christus. Alleen over Drenthe is het bestaan van vergelijkbare dorpen bekend, aldus Arts.
Tot op heden is bijna 4 hectare afgegraven en zijn resten gevonden van negentien boerderijen. Bovendien zijn op de erven de overblijfselen van meer dan vijftig bijgebouwen ontdekt.
De nederzetting lijkt volgens een vooropgezet plan te zijn gebouwd. De boerderijen hebben een vergelijkbare indeling en tussen de erven bestaat een regelmatige afstand tot de buren.
Ook zijn twee grafheuvels en crematiegraven gevonden die er op wijzen dat in elk geval een aantal doden op het erf werd begraven. De opgravingen gaan de komende maanden nog verder.
Ook de aanleg van het verkeersknooppunt is in volle gang. Van conservering van de nederzetting is geen sprake, zegt Arts. Eind 2009 is verkeersplein Ekkersrijt klaar.
(Bron)
Grote nederzetting uit bronstijd gevonden

SON - Op het nieuwe verkeersknooppunt Ekkersrijt (A50/A58) ten noorden van Eindhoven hebben archeologen in de afgelopen maanden een grote nederzetting uit de bronstijd opgegraven.
Het gaat mogelijk om de grootste nederzetting uit die tijd die ooit in Nederland is gevonden en is in elk geval de grootste in Zuid-Nederland, meldde de Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts vrijdag.
De bronstijd duurde van circa 1500 tot 850 jaar voor Christus. Alleen over Drenthe is het bestaan van vergelijkbare dorpen bekend, aldus Arts.
Tot op heden is bijna 4 hectare afgegraven en zijn resten gevonden van negentien boerderijen. Bovendien zijn op de erven de overblijfselen van meer dan vijftig bijgebouwen ontdekt.
De nederzetting lijkt volgens een vooropgezet plan te zijn gebouwd. De boerderijen hebben een vergelijkbare indeling en tussen de erven bestaat een regelmatige afstand tot de buren.
Ook zijn twee grafheuvels en crematiegraven gevonden die er op wijzen dat in elk geval een aantal doden op het erf werd begraven. De opgravingen gaan de komende maanden nog verder.
Ook de aanleg van het verkeersknooppunt is in volle gang. Van conservering van de nederzetting is geen sprake, zegt Arts. Eind 2009 is verkeersplein Ekkersrijt klaar.
(Bron)
Ambulancebroeder laat saunabezoeker aan lot over

DEN HAAG - Een ambulancemedewerker uit Den Haag is voor twee maanden geschorst, omdat hij ernstig is tekortgeschoten in de hulpverlening aan een Hagenaar. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag legde de verpleger de maatregel eerder deze week op.
De Hagenaar werd in 2005 tijdens een bezoek aan de sauna onwel. De ambulancebroeder moest uitrukken naar een sportschool, waar het slachtoffer in de kleedkamer van de sauna naakt op de grond lag en om hulp riep. De verpleger ging weg, zonder degelijk onderzoek te hebben gedaan, zo oordeelde het college.
Ook vond het college dat de ambulancebroeder in zijn gesprek met de centrale, waarin hij de bezoekers van de sauna onder meer een 'nichtenbende' noemde, de verdere hulpverlening negatief heeft beïnvloed.
Toen het slachtoffer later toch in het ziekenhuis terechtkwam, bleek zijn aorta gescheurd. Een operatie mocht niet baten; enkele dagen later stierf de man.
De verpleger waren al sancties opgelegd. De man mag alleen nog maar ondersteunende werkzaamheden voor de ambulancedienst verrichten.
(Bron)
Man wint 980.000 euro met poker

ROTTERDAM - Een man is dinsdagavond naar huis gegaan met ruim 980.000 euro na een avondje pokeren in het casino in Rotterdam.
Dat maakte het Holland Casino donderdag bekend. Het gaat om de hoogste jackpot ooit bij een tafelspel in het casino in Rotterdam.
De regelmatige bezoeker van het casino deed mee aan Carribean Stud Poker, een vrij ingewikkelde variant op het kaartspel.
In dit spel wordt een deel van de opbrengst in een jackpot gestopt. Deze keert niet vaak uit, waardoor het bedrag in de pot flink kan oplopen.
De man, die anoniem wil blijven, maakte de klapper met een royal flush en nam in totaal 986.622,12 euro mee.
(Bron)

Dan heb je een leuk avondje gehad.
Gezinsleden verdacht van uitdroging zieke vader

DEN BOSCH - Justitie verdenkt een vrouw (66) en haar 42-jarige zoon uit Someren en Asten van het opzettelijk onthouden van zorg aan hun echtgenoot en vader, een MS-patiënt in een rolstoel.
Advocaat Richard van der Weide heeft dat vrijdag gezegd nadat beide verdachten donderdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter stonden in Den Bosch.
De man werd eind vorig jaar in het ziekenhuis in Roermond opgenomen, waarna een andere zoon voor de tweede keer aangifte deed. Justitie beschuldigt het duo van poging tot doodslag en mishandeling.
De eerste meldingen dateren uit 1999 en in 2001 deed het slachtoffer zelf aangifte. Hij kreeg nauwelijks te drinken en zijn hulpgeroep bleef regelmatig onbeantwoord.
De rechter verlengde donderdag het voorarrest van beide verdachten. Ze worden binnenkort onderzocht in het Pieter Baan Centrum.
Van der Weide, advocaat van de zoon, vraagt zich af waarom justitie nu pas in actie is gekomen. Bovendien is er volgens hem over de gemelde mishandelingen slechts summiere medische informatie beschikbaar.
De rechtbank heeft om aanvullende informatie gevraagd. Het onderzoek in het Pieter Baan Centrum is volgens de raadsman veel te zwaar.
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch was vrijdag niet bereikbaar.
(Bron)
Haai met uitsterven bedreigd

BONN - Door overbevissing worden sommige haaiensoorten met uitsterven bedreigd. Uit een onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd in tijdschrift Aquatic Conservation blijkt dat elf van de 21 haaiensoorten die in de open zee leven ernstig uitdunnen.
"Ondanks afname van de populaties en de toenemende dreiging zijn er geen internationale vangstlimieten voor haaiensoorten,"aldus een onderzoeker van Ocean Conservancyand Shark Alliance in Brussel.
De haaien zijn volgens het rapport voornamelijk slachtoffer geworden van de groeiende Aziatische economieën. In Azië is haaienvinnensoep een 'onmisbare' delicatesse geworden op feesten en partijen.
(Bron)
Docenten weten te weinig over radicalisering

DEN HAAG - Docenten, jongerenwerkers, wijkagenten en anderen die in hun werk veel met jongeren te maken hebben, weten te weinig over radicale vormen van de islam en rechtsextremisme. De informatie die zij krijgen, moet meer op hun specifieke beroepsgroep worden gericht.
Dat blijkt uit een analyse die het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft uitgevoerd.
Onderzoeksleider Marco Zannoni van het COT heeft berichtgeving daarover in het Nederlands Dagblad vrijdag bevestigd.
Het COT onderzocht de initiatieven die onder meer de overheid de afgelopen drie jaar heeft ondernomen om de radicalisering te signaleren en tegen te gaan. Daaruit blijkt dat het overheidsbeleid heel breed is geweest.
Mensen die door hun beroep veel met mogelijk radicaliserende jongeren in contact kunnen komen, kregen niet alleen het advies mogelijke ontsporingen te melden, zoals het gangbare beeld is.
Zij ontvingen ook informatie over de manier waarop mensen minder kwetsbaar kunnen worden gemaakt en hoe de voedingsbodem voor radicalisering kan worden weggenomen.
De mensen die met de jongeren te maken kunnen krijgen, hebben volgens Zannoni te vaak het idee dat zij het probleem zelf moeten oplossen. Zij zijn te weinig geneigd er hun collega's of anderen bij te betrekken.
Zannoni geeft het ministerie het advies dat in de opleiding meer aandacht aan dit probleem wordt besteed. Ook ligt hier een taak van de beroepsvereningingen en de brancheorganisaties van bijvoorbeeld het jeugd- en buurthuiswerk.
Zannoni ziet weinig verschil in de aanpak van radicale islamitische en rechtsextremistische jongeren. Wel is er de neiging rechtsextremistische uitingen als een incident te beschouwen en ze te weinig te zien als het gevolg van een ontwikkeling die jongeren hebben doorgemaakt. Bij moslimjongeren is dat minder het geval.
(Bron)
Hond bevalt van recordaantal pups

AMSTERDAM - Een Amerikaanse bulldog uit het Engelse New Barnet is moeder geworden van een bijzonder groot nest. Het teefje beviel van twintig pups. Normaal bestaat een nestje uit gemiddeld tien jonge hondjes.
Volgens het Britse tabloid The Sun kunnen moeder Kaiser en haar kroost een vermelding in het Guinness Book of Records tegemoet zien.
Amerikaanse bulldogpups zijn overigens zo'n 1250 euro per hondje waard.
(Bron)

Een Engelse Amerikaanse bulldogteef die Kaiser heet, da's ook al opvallend.
Dode door schietpartij in winkel

AMSTERDAM - Door een schietpartij in een kapperszaak en kledingwinkel in Amsterdam is vrijdagmiddag een nog onbekende man omgekomen. Twee klanten kregen wegens nog onduidelijke reden ruzie met elkaar, waarna een schietpartij ontstond.
Het slachtoffer overleed ter plekke.
Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend. De zaak Shortcut & Hardware bevindt zich aan de Stadhouderskade in het stadsdeel Oud-Zuid. De zegsman benadrukte dat er geen sprake is van een overval.
Hij kon niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. De dader is voortvluchtig.
(Bron)

donderdag, mei 22, 2008

woensdag, mei 21, 2008

Britse vluchtelingenstatus voor Iraanse homo

DEN HAAG - Groot-Brittannië heeft een Iraanse homo om wie ook in Nederland veel te doen is geweest een vluchtelingenstatus gegeven.
Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft dat dinsdag te horen gekregen, aldus een woordvoerder van het departement.
Het besluit betekent dat de Iraniër in Groot-Brittannië mag blijven en niet wordt uitgezet naar zijn land van herkomst. De man had in Groot-Brittannië asiel gevraagd.
Maar toen uitzetting dreigde, kwam hij naar Nederland omdat ons land extra bescherming biedt aan homo's uit Iran vanwege het gevaar dat ze in eigen land lopen.
Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) stuurde hem echter terug naar Groot-Brittannië, omdat Europese afspraken voorschrijven dat een asielaanvraag wordt behandeld door het eerste land waar een vluchteling zich meldt.
(Bron)
Keniaanse bende verbrandt 'heksen' levend

NYAKEO - Een uitzinnige groep Kenianen in het westen van het Afrikaanse land heeft vijftien vrouwen die van hekserij werden beschuldigd levend verbrand.
"Mensen kunnen niet zo maar het het recht in eigen hand nemen op basis van verdenkingen, zei Mwangi Ngunyi, hoofd van het district Nyamaiya, woensdag. "Dit is onacceptabel."
Een groep van honderd man ging dinsdagavond van huis tot huis, bond de verdachten vast en staken hen in brand.
Volgens Ngunyi hebben de mannen ook vijftig huizen in lichterlaaie gezet in het dorp Nyakeo, dat circa 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi ligt. "Mijn moeder was een rolmodel voor het hele dorp", zei een dochter van een van de slachtoffers. "Waarom ze is vermoord, is voor mij een compleet raadsel."
(Bron)

Misschien juist omdát ze een rolmodel was? Sommige weirdo's kunnen daar niet tegen.
Bereikbaarheid politie onder de maat

De bereikbaarheid van het politienummer 0900-8844 voor niet spoedeisende zaken laat te wensen over. Dat staat in het Jaarverslag Nederlandse Politie 2007 dat dinsdag naar de Tweede Kamer is verstuurd.
Slechts twaalf van de 26 korpsen slagen erin om conform de eis tachtig procent van de telefoontjes binnen twintig seconden aan te nemen.
Over de bereikbaarheid van het alarmnummer 112 zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken wel tevreden te zijn. Bijna alle korpsen halen de nieuwe, verhoogde norm om negentig procent van de oproepen binnen 10 seconden aan te nemen. Twee korpsen voldoen hier niet aan.
Verder blijkt uit het jaarverslag dat de politie vorig jaar 251.591 verdachten heeft aangeleverd bij het Openbaar Ministerie. Dat zijn vierduizend verdachten minder dan in het Landelijk Kader Nederlandse Politie 2007 was afgesproken.
Wel was het nog altijd een stijging van 8500 ten opzichte van 2006. Deze stijging werd vooral veroorzaakt door een toename in verdachten van vernielingen, aantasting van de openbare orde, geweld tegen personen en verkeersmisdrijven.
Het aantal politiemensen neemt zoals afgesproken toe. Vorig jaar telden de korpsen aan het eind van het jaar 765 mensen meer dan aan het begin van het jaar, in totaal 52.002. De doelstelling voor 2010 van 52.500 mensen komt duidelijk in zicht, concludeert het ministerie van Binnenlandse Zaken.
In het Landelijk Kader Nederlandse Politie (LKNP) hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie met de korpsbeheerders afspraken gemaakt op het gebied van ICT, personeel, materieel en bovenregionale samenwerking. De vooruitgang op deze terreinen worden beschreven in de jaarverslagen.
(Bron)
Staat betaalt verkeersboetes ministers

AMSTERDAM - De belastingbetaler draait op voor een deel van de boetes voor snelheidsovertredingen die worden begaan door de chauffeurs van bewindslieden en topambtenaren van drie ministeries. Het gaat om de ministeries van Financiën, Landbouw en Sociale Zaken.
Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) laten weten in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
Landbouw en Sociale Zaken vergoeden boetes voor overtreding van de maximumsnelheid met hooguit tien kilometer per uur. Daarboven moet de chauffeur de boete betalen.
Chauffeurs van Financiën hoeven de boete niet te betalen als zij de maximumsnelheid met minder dan tien procent hebben overschreden. Ter Horst zegt niet te weten om hoeveel geld het jaarlijks gaat.
Vorige maand bleek dat diverse provincies verkeersboetes van ambtenaren betalen als het gaat om snelheidsovertredingen van minder dan tien kilometer per uur.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen Ter Horst naar aanleiding daarvan of deze praktijk ook bij de rijksoverheid bestaat.
Ter Horst zegt alleen gegevens te hebben over de regeling voor chauffeurs van bewindslieden en topambtenaren. Over vergelijkbare regelingen voor overige rijksambtenaren is niets bekend. Hetzelfde geldt voor vergoedingsregelingen.
(Bron)
Arrestaties na vondst springstof bij kerncentrale

OSKARSHAMN - De politie in het Zweedse Oskarshamn heeft twee mannen gearresteerd die ervan worden verdacht de kerncentrale in dat plaatsje te hebben willen saboteren.
De aanhoudingen vloeiden volgens plaatselijke media voort uit de ontdekking van explosieven die een arbeider op het terrein van de centrale woensdag bij zich had.
Een lasser had een plastic tas bij zich waarin het uiterst explosieve goedje TATP zou zitten, maakte de politie bekend.
Een kantoorgebouw op het terrein van de centrale is ontruimd. De nucleaire installatie zelf is niet stilgelegd.
De man liep tegen de lamp tijdens een steekproefsgewijze controle. Hij had volgens gespecialiseerde opsporingsapparatuur resten van TATP aan zijn handen en in de tas.
"Voor zover wij weten is het geen middel dat een lasser voor zijn werk nodig heeft", aldus een zegsman van de regionale politie tegenover de Zweedse televisie.
TATP is een uiterst explosieve chemische verbinding die niet voor civiele doeleinden wordt gebruikt. De kleinste schok, drukverschillen of temperatuursverandering kan tot een explosie leiden, stelt Defensie in Zweden.
Het explosief is vermoedelijk ook gebruikt door de terroristen die zichzelf in juli 2005 opbliezen in het Londense openbaar vervoer.
(Bron)

'Resten van', tis niet echt een goedje waar je thuis mee speelt lijkt me.
En een steekproef, da's ook geen fijn idee. Meer geluk dan wijsheid dus.
Kwaliteitsverbetering verpleeghuizen onmogelijk

UTRECHT - Kwaliteitsverbetering in verpleeg- en verzorgingshuizen is simpelweg onmogelijk. ActiZ, de koepelorganisatie van verpleeghuizen, heeft dat woensdag gesteld.
Volgens de verpleeghuizen hebben zorgverzekeraars dit jaar bij verpleeghuizen de duimschroeven verder aangedraaid en lagere tarieven afgedwongen voor zorg.
In totaal is er volgens ActiZ 3,1 tot 4,8 procent gekort op de tarieven die instellingen voor ouderenzorg via de zorgverzekeraars in rekening kunnen brengen. Bij thuiszorg zou er de laatste jaren tot 9 procent zijn bezuinigd.
Het is volgens de verpleeghuizen en instellingen voor thuiszorg onmogelijk de zorg te moderniseren en voorzieningen te bieden die aansluiten bij de wensen van cliënten.
De overheid probeert de laatste jaren de ouderenzorg te reorganiseren. De kwaliteit moet omhoog en het geld moet beter worden besteed.
(Bron)

Waardoor er vaak al zoveel administratie bijkomt dat er bezuinigd moet worden op de tijd die er voor bewoners is, etc.
Cisco wist van Chinese censuur

AMSTERDAM - Technologiebedrijf Cisco is ernstig in verlegenheid gebracht door een intern document dat deze week uitlekte. Uit de presentatie blijkt dat het bedrijf in de Chinese internetcensuur goede kansen zag om zijn apparatuur te verkopen.
Cisco is een van de grootste leveranciers van netwerkapparatuur ter wereld. Het is al langer bekend dat het bedrijf ook apparatuur levert aan de Chinese overheid, die strikte controle houdt op de toegang tot internet. Websites waarop dissidente politieke opvattingen worden verkondigd, bijvoorbeeld over democratie of mensenrechten, zijn vaak niet toegankelijk.
Uit een interne presentatie (PDF) uit 2002 blijkt dat Cisco in die 'Great Firewall of China' goede aanknopingspunten zag om de autoriteiten zijn apparatuur te verkopen. In het document wordt de verantwoordelijke Chinese ambtenaar aangehaald, die uiteenzet dat het 'Gouden Schild', zoals het officieel genoemd wordt, onder meer bedoeld is om de 'kwaadaardige religie Falun Gong en andere vijanden' te bestrijden.
Het document kwam deze week in handen van journalisten. Dat is vermoedelijk niet toevallig: dinsdag hield een commissie van de Amerikaanse Senaat een zitting over de rol van Amerikaanse technologiebedrijven in landen die censuur hanteren.
Tijdens die zitting uitte Cisco-topman Mark Chandler zijn 'walging' en 'teleurstelling' over het citaat in de presentatie, zo meldt Wired. Hij liet weten dat de tekst daar door toedoen van een 'technisch medewerker' in terechtgekomen was. Cisco leverde uiteindelijk voor zo'n honderdduizend dollar apparatuur aan China, maar volgens Cisco heeft het bedrijf daaraan geen aanpassingen gedaan om de Chinese censuur mogelijk te maken.
Het is niet de eerste keer dat een westers technologiebedrijf in opspraak komt om zijn China-beleid. Ook onder meer Google, Microsoft en Yahoo kregen al vaker kritiek om hun medewerking aan de internetcensuur in de Volksrepubliek.
Familieleden van twee Chinese dissidenten spanden zelfs een rechtszaak aan tegen het bedrijf, omdat het de Chinese politie informatie had verstrekt die leidde tot de arrestatie en veroordeling van de mannen. Yahoo trof uiteindelijk een schikking voor een onbekend bedrag.
(Bron)
Cao-overleg streekvervoer levert niets op

UTRECHT - Er komt voorlopig geen einde aan de acties in het streekvervoer. Het overleg tussen de vakbonden en de werkgevers heeft woensdag niets opgeleverd, zo hebben beide partijen gemeld.
Er is ook geen afspraak voor een vervolgoverleg gemaakt. Net als dinsdag en woensdag staken de buschauffeurs in het streekvervoer donderdag tussen 09.00 en 16.00 en na 19.00 uur.
Zij eisen een goede cao. In de spits rijden zij wel, om de scholieren die eindexamen doen niet te duperen.
"We wisten van tevoren dat het woensdag geen onderhandelingsgesprek zou zijn", aldus Janny Koppens van FNV Bondgenoten. De werkgevers zouden een toelichting geven op hun laatste bod.
Die toelichting heeft niets veranderd aan de mening van de bond dat het bod te mager is. Wat FNV Bondgenoten betreft is er geen aanleiding de onderhandelingen te hervatten.
Volgens haar CNV-collega Wyb Kusters zijn de werkgevers zelfs niet bereid om informeel, achter de schermen naar oplossingen te zoeken. "We zijn geen millimeter tot elkaar gekomen."
De werkgevers vinden dat de bal nu bij de bonden ligt, aldus een woordvoerster. De busbedrijven hebben op alle mogelijke manieren handreikingen gedaan, maar de bonden willen niet praten.
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) stelde afgelopen weekeinde de partijen voor een mediator in te schakelen.
De werkgevers staan daar wel positief tegenover. De bonden hebben haar daarover nadere vragen gesteld die zij eerst beantwoord willen zien.
De cao-onderhandelingen in de sector liepen begin april vast. Als er geen oplossing voor het conflict komt, zetten de chauffeurs hun actie volgende week voort op dezelfde wijze: op dinsdag, woensdag en donderdag wel rijden in de spits, niet daarbuiten. Vanaf 1 juni dreigt een staking voor onbepaalde tijd.
(Bron)

Het drama gistermiddag op Utrecht Centraal kwam door een defecte bus op de busbaan in combi met alle streekbussen die tegelijkertijd weer gingen rijden. De combi veroorzaakte een enorme verstopping.
MIT opent kerkhof voor YouTube-filmpjes

AMSTERDAM - Filmpjes die in opdracht van copyrighthouders worden verwijderd van YouTube, verdwijnen niet langer in de vergetelheid. Ze krijgen een graf op een online kerkhof.
Op de site zijn screenshotjes te zien van de gewraakte filmpjes. Ook vermeldt YouTomb in wiens opdracht een video is verwijderd, en hoe lang de beelden online hebben gestaan. De filmpjes zelf zijn via YouTomb niet te bekijken.
Studenten van het Massachusetts Institute of Technology startten YouTomb om te onderzoeken hoe Googles populaire videosite omgaat met vermeende schending van auteursrechten.
De initiatiefnemers willen zijn vooral geïnteresseerd in de zogenoemde 'copyrightfilters' die YouTube sinds enige tijd gebruikt. Die technologie zou auteursrechtelijk beschermd materiaal automatisch moeten herkennen en blokkeren. De studenten vrezen dat ook veel legale filmpjes daar het slachtoffer van zullen worden.
Het Japanse Tokyo TV is de grootste opdrachtgever van het wissen van filmpjes. Sinds de site van start ging, werden in opdracht van het tv-station meer dan vijfhonderd video's verwijderd, vooral van Japanse tekenfilms.
Ook mediaconglommeraat Viacom, waarmee YouTube al geruime tijd in een juridische procedure is verwikkeld, staat met ruim 350 gevallen hoog in de lijst.
(Bron)
Bezoekers gevangenis Sittard vast door stroomstoring

SITTARD - Gevangenis De Geerhorst in Sittard heeft woensdag bijna twee uur zonder stroom gezeten. Advocaten en andere bezoekers moesten daardoor noodgedwongen binnen blijven, omdat alle deuren waren geblokkeerd. Een van hen, advocaat Jan Boone, toonde zich daarover ongerust.
"Het is levensgevaarlijk. Ik realiseerde me dat als er brand was uitgebroken, we als ratten in de val hadden gezeten", zei hij eenmaal buiten.
Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigde dat de stroom is uitgevallen. Als zich zo'n storing voordoet, geldt een noodprocedure waarbij alle gedetineerden direct ingesloten moeten worden.
Volgens de zegsman is het rustig gebleven en zijn er geen incidenten geweest.
(Bron)

Vastzitten in de gevangenis, da's wel raar ja.
Stroomstoring bij Utrecht CS

UTRECHT - Het treinverkeer heeft woensdagmorgen door een stroomstoring bij station Utrecht CS veel hinder gehad. Tegen elf uur werd het treinverkeer hervat.
Treinreizigers van en naar Utrecht moesten rekening houden met vertragingen die konden oplopen tot meer dan zestig minuten.
In de loop van de middag rijden alle treinen weer volgens het boekje, meldde spoorbeheerder ProRail.
Veel intercity's konden niet meer via Utrecht rijden. De stroomstoring ontstond aan de noordzijde waardoor seinen en wissels aan de noordzijde van het emplacement niet konden worden bediend. De storing begon om half tien en was tegen elf uur verholpen.
(Bron)


'Stuur top ProRail naar huis'

AMERSFOORT/UTRECHT - Reizigersorganisatie Rover heeft het helemaal gehad met de topbestuurders van spoorbeheerder ProRail.
"Het is de hoogste tijd dat minister Eurlings ingrijpt en bij wijze van spreken de belangrijkste twintig ProRail-bestuurders ontslaat", aldus Rikus Spithorst, het gezicht van de belangenorganisatie.
Woensdagmorgen werden naar schatting tienduizenden treinreizigers gedupeerd door een stroomstoring bij het Centraal Station in Utrecht.
"Sinds twee weken regent het weer storingen, terwijl er volgens mij geen sneeuw of blaadjes zijn gevallen", foetert Spithorst.
Rover maakt zich "grote zorgen" over het beheer van het spoor in Nederland. "De Nederlandse Spoorwegen geven miljarden uit aan nieuwe treinen, een goede zaak. Maar als die treinen niet kunnen rijden omdat ProRail zijn zaken niet op orde heeft, heb je een probleem."
De afgelopen jaren uitte Rover al vaker kritiek op ProRail, maar nog niet eerder zo hard. De organisatie wil weten hoe het ervoor staat met het onafhankelijke onderzoek naar ProRails functioneren, dat de minister de Tweede Kamer heeft toegezegd.
Dit onderzoek door bureau McKinsey "wordt afgerond", aldus diens woordvoerster. Zij verwacht dat het rapport in de tweede helft van juni naar de Kamer gaat. Zolang reageert Eurlings niet inhoudelijk.
Regeringspartij CDA wil nog voor het zomerreces een debat met de minister over het onderzoek, maar is verder terughoudend.
Kamerlid Jan Mastwijk: "Ik snap de frustratie van Rover wel, maar de kans op storingen wordt er niet minder op." Diederik Samsom (PvdA) vindt het ook nog te vroeg voor definitieve conclusies, "maar de grond wordt wel heter onder de voeten van het management van ProRail".
Volgens SP'er Emile Roemer gaat het om het beleid en niet om de poppetjes en komen de spoorbedrijven weer onder één dak.
Prorail ProRail erkent dat zich de afgelopen weken "enkele storingen" hebben voorgedaan. "We begrijpen de emotie van Rover, en we vinden het zelf ook heel vervelend, uiteraard in de eerste plaats voor de reiziger", aldus een woordvoerster.
Maar ProRail zou er steeds beter in slagen om storingen te voorkomen of sneller te verhelpen.
(Bron)

Dat laatste is vrees ik een kwestie van ervaring...

dinsdag, mei 20, 2008

Arrestatie in Puttense moordzaak

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagochtend een 33-jarige man uit Delft opgepakt voor de moord in 1994 op Christel Ambrosius.
Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie in Zutphen, Peter de Beer, zei dat dinsdag tijdens een persconferentie in Apeldoorn. De Beer zegt dat politie en justitie er van overtuigd zijn, dat ze de juiste persoon te pakken hebben.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen kreeg half april een telefoontje van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met de mededeling dat er een DNA-match was gevonden in de Puttense moordzaak.
De verdachte woonde ten tijde van de moord in Putten, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat hij en Christel Ambrosius elkaar kenden, aldus De Beer. De man was destijds rond de 18 jaar oud.
De opgepakte man is in 2005 veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner, antwoordde De Beer op vragen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries wijdde de afgelopen jaren tientallen afleveringen van zijn tv-programma aan de Puttense moordzaak.
De verdachte had tijdens het eerste onderzoek naar de moord op Christel Ambrosius geweigerd mee te werken aan een DNA-test. Uiteindelijk dwong de rechtbank hem in oktober of november vorig jaar alsnog mee te werken aan zo'n test.
"We kregen een onverwacht telefoontje van het NFI", vertelt De Beer. "Dat leidde eerst tot verbazing en daarna beseften we dat het een cadeautje was. Het onderzoek dat in 2006 werd herstart, is nu in een stroomversnelling geraakt."
De Puttense moordzaak is een van de meest geruchtmakende zaken van de laatste decennia. Twee mannen uit Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, werden voor de verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius veroordeeld.
Pas na het uitzitten van hun straf (tien jaar cel) kwam aan het licht dat er sprake was van een rechterlijke dwaling. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft zich jarenlang ingezet om de onschuld van Du Bois en Viets aan te tonen.
Ambrosius werd op 9 januari 1994 in het huis van haar oma, gelegen in een bos aan de rand van de Veluwse gemeente, gedood. Op haar been werd een spermadruppel gevonden, die wel van de dader afkomstig moest zijn. DNA-vergelijking wees uit dat de druppel van Du Bois noch Viets afkomstig kon zijn. Toch stond dit gegeven aan hun veroordeling, ook in hoger beroep, niet in de weg.
Pas toen een deskundige op zijn oordeel over het raadsel rond de spermadruppel terugwam, keerde het tij voor Du Bois en Viets. De Hoge Raad gaf het gerechtshof in Leeuwarden opdracht de zaak opnieuw te beoordelen. Dit proces leidde in 2002 tot vrijspraak van de twee Puttenaren. Politie en justitie zijn nadien doorgegaan met het onderzoek.
Wilco Viets en Herman du Bois zijn dinsdagochtend ook op de hoogte gesteld van de nieuwe aanhouding in de zogenoemde Puttense moordzaak uit 1994.
Nataschja van der Stelt zei dinsdag dat zij stond "te shaken" over het nieuws rond de arrestatie. Haar boek is getiteld: Verdriet zonder tranen. De Puttense moordzaak - mijn persoonlijke verhaal over de gruwelijke moord op mijn hartsvriendin Christel Ambrosius.
Burgemeester Jan van Putten is opgelucht dat de politie een verdachte heeft opgepakt. "Ik hoop dat dit ertoe leidt dat het boek over deze zaak kan worden gesloten."
De burgemeester werd persoonlijk door de politie op de hoogte gesteld. "Ik hoop dat iedereen hier rekening houdt met de emoties van de betrokkenen en terughoudendheid betracht bij het in contact treden met de familie." Volgens de burgemeester leeft de zaak nog erg in Putten.
(Bron)
Meer katten in asielen

AMSTERDAM - In 2007 zijn 38.135 huisdieren opgenomen in asielen. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar er voor, meldt de NOS. Met de zomervakantie op komst worden veel dieren op straat gezet.
De omroep meldt dat de Dierenbescherming bezorgd is over de forse stijging.
Vooral het aantal katten in de asielen nam een enorme vlucht. De Dierenbescherming maakt zich ook sterk voor castratie en sterilisatie van katten.
De organisatie start dinsdag met de campagne 'Ik zoek een baas'. Mensen die er over nadenken een huisdier te nemen, moeten eerst in het asiel komen kijken, stelt de Dierenbescherming.
De tendens is dat als de zomervakantie nadert, veel mensen van hun huisdier af willen.
(Bron)
Doodverklaard wegens geur

CERNAVODA - Een medewerkster van de Roemeense ambulancedienst heeft een patiënte ten onrechte doodverklaard omdat ze vond dat de vrouw "dood rook".
De ambulance was naar een Roemeense dorpje geroepen omdat de 82-jarige zieke in coma zou zijn geraakt, meldden Roemeense media maandag.
De assistente vond het niet de moeite waard om de vrouw aan te raken. Ze constateerde meteen de dood, afgaande op "de geur die in het huis hing".
De 'dode' werd vervolgens gemeld aan de politie. Een medewerker van de technische recherche wilde de vrouw net op de foto zetten toen ze de ogen opensloeg. De vrouw is met een andere ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Haar situatie is stabiel. De assistente nam ontslag.
(Bron)
Drugs gestolen uit Tilburgs politiebureau

TILBURG - Uit het politiebureau aan het Wilhelminapark in Tilburg is in oktober vorig jaar een partij in beslaggenomen hennep verdwenen. Een woordvoerder van justitie in Breda heeft dat dinsdag tegenover het ANP bevestigd. Hij erkent dat de drugs langer dan strikt noodzakelijk op het bureau hebben gelegen.
In verband met de diefstal zit een 32-jarige man uit Geldrop vast. De politie heeft het vermoeden dat hij hulp heeft gekregen van politiepersoneel.
Een 30-jarige agente van het korps Midden- en West-Brabant werd op 4 maart aangehouden wegens het medeplegen van de diefstal en het schenden van haar ambtsgeheim.
De Eindhovense is verscheidene keren verhoord maar ontkent pertinent, zegt haar advocaat David Duijvelshoff. Ze zit sindsdien geschorst thuis in afwachting van het disciplinair en strafrechtelijk onderzoek.
De korpsleiding heeft de schorsing van de agente tot dusver verzwegen.
Advocaat Duijvelshoff zegt dat al het politiepersoneel bij de gestolen drugs kon. Justitie gaat niet in op die bewering en zegt dat de hennep volgens protocol achter slot en grendel lag. Om hoeveel hennep het gaat wil justitie niet kwijt. Volgens raadsman Duijvelshoff gaat het om twee tassen.
De diefstal werd op 22 oktober ontdekt. De pleegdatum is niet exact bekend. Justitie kan evenmin aangeven hoe lang de hennep op het politiebureau heeft gelegen maar zegt dat het een 'tijdje' en 'te lang' is geweest. De regels schrijven voor dat verdovende middelen na bemonstering zo snel mogelijk moeten worden vernietigd.
Het Openbaar Ministerie wijt de fout aan capaciteitsgebrek. De recherche was ten tijde van de diefstal druk met een aantal grote onderzoeken, aldus de woordvoerder.
De 30-jarige agente moet op 4 juli voor de rechter in Breda verschijnen. De zaak van de 32-jarige man uit Geldrop dient bij de rechtbank in Den Bosch omdat justitie hem ook verdenkt van diefstal van geld en wiet uit een coffeeshop in Leerdam, waarbij een medewerkster uit Eindhoven werd gedwongen de sleutel af te staan.
(Bron)

Die advocaat heeft wel een topnaam ;-)
Belg won 33 auto's en huis met prijsvragen

AARLEN - Een Belg heeft met talloze prijsvragen een huis, 33 auto's en talloze reizen en elektrische apparaten gewonnen. Om niet op te vallen gebruikte hij voor elk formulier andere handschriften, pennen en enveloppen.
Yvon Bouvy, politieman in de stad Aarlen, deed met zeshonderd schuilnamen mee met prijsvragen. "Het waren namen en adressen van echte personen. In die tijd kende ik veel mensen. Ik mocht ze gebruiken, in ruil voor 10 procent van de waarde van de prijs", zei Bouvy tegen de krant SudPresse.
Het hoogtepunt was een wedstrijd van weekblad Knack. De prijzen waren een huis, twee Opels, drie appartementen en twintig reizen naar Tenerife.
"Op een reis na heb ik alle prijzen gewonnen", zei Bouvy. De meeste prijzen verkocht hij terug aan de leverancier. Hoeveel hij zo verdiende, wil hij niet zeggen.
Inmiddels is hij gestopt met zijn lucratieve bijbaan als prijswinnaar.
(Bron)

Vaak moet je je bij uitreiking van de prijs legitimeren, en bij gebruikmaking van een valse naam vervalt je recht doorgaans. En een politieman, mja.
Gaat lekker zo.
Collega heeft een middag vrij, gaat weg, en komt een tijd later terug - storing op Utrecht Centraal, dus ze kon niet naar huis.
Paniek onder anderen die met de trein moesten, maar na een flinke tijd reed alles weer.
Om half vijf kon ik zelf naar huis - stukje tram, stukje bus. Nu ben ik thuis. Anderhalf uur, was ik nu ondanks die kou vanochtend toch maar gaan fietsen...
Het hele station stond vast met bussen. Veel slimmerds gingen toeteren, waarschijnlijk in de veronderstelling dat de voorste bus vergat door te rijden.
Toen er een beetje ruimte kwam, konden de achterste bussen iets opschuiven, en zo werd elke bus bestormd door would be passagiers.
Daarna in een stampvolle bus stapvoets verder - de airco redde het niet met al die mensen en een bus in de zon. We reden om zodat de ergste opstopping vermeden werd, alleen was op de andere route... Inderdaad.
Wel grappig: ik zag veel mensen streekbussen instappen met een uitermate zuur smoel, ik zag ze hun strippenkaart trekken, ik zag buschauffeurs (sommige in actiekleding) die kaarten wegwuiven, en hé, daarna keken de meeste mensen zo zonnig als het weer :-)
Normaliter duurt de rit vanaf het station als het druk is weleens 20, 25 minuten, nu een uur en een kwartier waarvan het grootste gedeelte het wegkomen bij het station en het volgen van de (niet langere) omleiding was. Elke keer als de deuren even opengingen, hapte iedereen naar lucht.
Morgen misschien toch maar op de fiets ;-)

maandag, mei 19, 2008

Kinderen toch niet zo handig op internet

RIJSWIJK - Het idee dat kinderen bijna allemaal goed zijn met de computer en eenvoudig de weg op het internet kunnen vinden, is niet juist. Uit een onderzoek onder zeshonderd kinderen tussen 8 en 12 jaar blijkt dat kinderen nauwelijks online lezen, ongeduldig zijn en een site verlaten als die te onduidelijk is.
De enquête is gehouden door de Stichting Mijn Kind Online en onderzoeksbureau 2C Usability.
Omdat kinderen niet zo handig op het web zijn, komen ze op plekken van het internet die niet voor hen bedoeld zijn. Ze zijn niet in staat een goede zoekstrategie uit te stippelen.
Ouders hebben grote invloed op het internetgedrag van kinderen. Hoe ouder het kind, hoe groter de vrijheid om te surfen. Bovendien mogen jongens van hun ouders eerder dan meisjes zelf bepalen of zij op internet gaan.
Meisjes worden blijkbaar meer beschermd, zeggen de onderzoekers. Bijna een derde van de kinderen mag alleen op internet als een van de ouders thuis is.
Ruim 40 procent van de 12-jarigen is actief op de vriendensite Hyves. Bijna een derde van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar bezoekt de videosite YouTube. Ongeveer 85 procent van de kinderen speelt spelletjes op het internet.
De Stichting Mijn Kind Online wil dat de gebruiksvriendelijkheid van kindersites verbetert. Ouders en het onderwijs zouden kinderen meer moeten helpen om de weg te vinden op het net.
(Bron)

'Uit een onderzoek onder zeshonderd kinderen tussen 8 en 12 jaar blijkt dat kinderen nauwelijks online lezen, ongeduldig zijn en een site verlaten als die te onduidelijk is.'
Kweenie... Misschien dit onderzoek ook eens onder volwassenen doen?
Alzheimer van vergeetachtigheid te onderscheiden

AMSTERDAM - De hersenactiviteit van mensen met Alzheimer neemt in rust af in een ander gedeelte van het brein dan bij mensen die ouder worden zonder deze vorm van dementie.
Daardoor kan wellicht in een vroeg stadium van de ziekte onderscheid worden gemaakt tussen vergeetachtigheid door ouderdom en Alzheimer.
Dat blijkt uit onderzoek van Jeske Damoiseaux, die op 20 mei aan VU medisch centrum promoveert, zo werd maandag bekend. De onderzoekster maakte het mogelijk de hersenactiviteit in rust te registreren.
Voorheen lukte dat alleen als het brein aan prikkels werd blootgesteld.
De hersenen van gezonde jonge mensen blijven ook in rust actief. Bij oudere mensen gaan de hersencellen minder samenhangend communiceren. Bij Alzheimerpatiënten is dat nog erger en gebeurt het dus ook op een andere plek.
Volgens de onderzoekster hebben ouderdom en Alzheimer duidelijk een ander effect en zijn ze dus van elkaar te onderscheiden.
(Bron)
Nieuwe ov-staking lijkt onafwendbaar

UTRECHT - Examenleerlingen en andere reizigers in het streekvervoer moeten voor dinsdag, woensdag en donderdag ernstig rekening houdenmet nieuwe stakingen van ontevreden buschauffeurs.
Maandagmorgen bleek dat de werkgevers Connexxion, Arriva en Veolia niet ingaan op een nieuwe uitnodiging van de bonden voor overleg.
Een woordvoerster van de werkgevers liet weten dat zij graag willen onderhandelen, maar "op deze manier heeft het geen zin". De werkgevers verwijten FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de sector, dat deze geen enkele beweging wil maken en dat er daardoor geen ruimte is voor nieuwe cao-onderhandelingen.
Omdat deze week de schoolexamens beginnen, rijden de bussen de komende dagen wel in de spits. Chauffeurs stempelen geen strippenkaarten en controleren niet op vervoersbewijzen en in feite is het busvervoer dus gratis.
Tussen 09.00 en 16.00 uur en vanaf 19.00 uur staan de bussen stil. Ook de trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijdt dan niet. De staking treft per dag ongeveer een miljoen reizigers. Als er na volgende week nog geen cao-akkoord is, wordt de week daarop opnieuw drie dagen gestaakt. Na 1 juni leggen de werknemers voor onbepaalde tijd het werk neer.
In sommige delen van het land rijden de bussen wel, omdat de chauffeurs daar onder een andere cao vallen. Dat geldt voor het openbaar vervoer in de vier grote steden en Dordrecht, de Achterhoek en een deel van Friesland.
De sfeer tussen de werkgevers en de vakbonden is om te snijden. De afgelopen weken organiseerden de vakbonden in eerste instantie publieksvriendelijke acties, waarbij reizigers niet hoefden te betalen voor het vervoer.
Vorige week verhardden de acties, met een 48-uursstaking op woensdag en donderdag. Vrijdag kwamen de werkgevers met een aangepast cao-voorstel, waarna de partijen zaterdag weer om de tafel gingen. Zonder resultaat, want de werkgevers en de bonden gaven ieder hun eigen interpretatie aan het bod.
FNV Bondgenoten nodigde de werkgevers nog wel uit voor nieuwe onderhandelingen, die maandagmorgen om 12.00 uur zouden beginnen. Dat gesprek is nu dus ook van de baan.
(Bron)
Een op acht vogelsoorten bedreigd

BONN - Een op de acht vogelsoorten wereldwijd wordt met uitsterven bedreigd. Dat stelde de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN maandag in Bonn bij de presentatie van de jaarlijkse lijst van soorten die gevaar lopen.
De organisatie noemt klimaatveranderingen een belangrijke oorzaak. Zij zijn een 'versneller' voor factoren die een bedreiging vormen voor vogels, zoals lange periodes van droogte en plotselinge extreme weersomstandigheden.
De IUCN noemt ruim 1220 bedreigde soorten, waaronder de nu nog wijdverspreide wulp (Numenius arquata), die ook in Nederland voorkomt. Brazilië is het land met de meeste bedreigde vogelsoorten (141).
De IUCN kwam met het jaarlijkse overzicht op de eerste dag van een conferentie van de Verenigde Naties over natuurbescherming, die tot 30 mei in Bonn wordt gehouden. In zijn toespraak op de openingszitting benadrukte de Duitse minister van Milieu, Sigmar Gabriel, de noodzaak om de "biologische rijkdom" van de aarde te beschermen.
(Bron)
Managers mijden lastige verantwoordelijkheden

UTRECHT - Managers in leidinggevende functies vertonen systematisch vluchtgedrag. Zij ontlopen 'lastige' verantwoordelijkheden, er is zelfs sprake van 'managerial no go area's'.
Dat blijkt maandag uit onderzoek van adviesbureau Berenschot en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD).
Uit het onderzoek blijkt dat alle managers ervaring hebben met het negeren van rapportages, het niet diep genoeg durven kijken in de eigen organisatie en dat onvoldoende interesse wordt getoond in de relaties met de klant. Bij een op de vijf managers zou dit leiden tot systematisch vermijdingsgedrag.
Een vijfde tot een kwart van de managers die vluchtgedrag vertonen, delegeren zaken waar zij zelf tegenop zien. Naarmate de groep waaraan leiding wordt gegeven groter wordt, daalt het vluchtgedrag. Ook vertonen ervaren managers minder vluchtgedrag dan hun onervaren evenknie.
(Bron)
Politie wil mobieltjes drugsrunners storen

MAASTRICHT - De politie wil in Maastricht het gsm-verkeer tussen drugsrunners gaan storen. Een woordvoerder van de politie bevestigde maandag een bericht hierover in Limburgse kranten.
Het storen van het telefoomverkeer is een van de maatregelen waarover burgemeester Gerd Leers deze week gaat praten met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Daarbij wordt ook bekeken of het storen van het telefoonverkeer juridisch en technisch mogelijk is.
De burgemeester zei vorige week dat de politie inmiddels 10.000 manuren heeft gestoken in de aanpak van drugsrunners. Maar volgens de politie heeft dat niet tot noemenswaardige resultaten geleid.
(Bron)

Als je specifiek de mobieltjes van die gasten kunt storen, weet je wie het zijn of waar ze zijn. Dan moet je ze toch aan kunnen pakken?
Zuid-Afrikanen vallen buitenlanders aan

JOHANNESBURG - In de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker zes mensen gedood en vijftig gewond geraakt bij aanvallen van Zuid-Afrikanen op buitenlanders.
Sinds vorige week zijn buitenlanders, met name Zimbabwanen, het doelwit van bendes met machetes en geweren. Het dodental sinds vrijdag is opgelopen tot zeker twaalf.
De Zuid-Afrikanen in de armste wijken van de stad beschuldigen de buitenlanders ervan hun banen te stelen. "De sfeer is heel gespannen", aldus een woordvoerster van de politie zondag. "De politie werkt de klok rond. In heel Johannesburg vinden ongeregeldheden plaats."
De bendes hebben een spoor van vernieling achtergelaten. Ze plunderden winkels van buitenlanders en staken hun auto's in brand. De politie heeft honderden arrestaties verricht.
De meeste immigranten die afgelopen jaren naar Zuid-Afrika zijn gegaan, komen uit het naburige Zimbabwe. Drie miljoen Zimbabwanen ontvluchtten de economische en politieke crisis in hun eigen land.
(Bron)
Minder moslims in Nederland dan gedacht

GRONINGEN - Het aantal moslims in Nederland wordt vaak te hoog ingeschat. Volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn veel eerste en tweede generatie immigranten uit islamitische landen helemaal geen praktiserende moslims.
Dat heeft de universiteit maandag naar buiten gebracht.
De onderzoekers analyseerden bezoekersaantallen bij moskeeën. Ook bekeken zij waar imams hun informatie voor hun preken vandaan halen.
De geestelijk leiders bleken veelal dezelfde Nederlandstalige bronnen te gebruiken, volgens de onderzoekers een teken dat imams steeds Nederlandser worden, mede omdat veel jongeren het Arabisch niet beheersen.
Door die ontwikkeling ontstaat in de praktijk een Nederlandse islam, een geloof dat Nederlandse normen en waarden integreert.
Ook blijken moslims, christenen en niet-religieuzen niet veel van mening te verschillen als het gaat om deugden. Moderne deugden als respect, betrouwbaarheid, zorgzaamheid en openheid worden door de opinieleiders van diverse komaf gezien als belangrijk.
De onderzoekers vroegen ook aan imams wat zij belangrijke deugden vinden. Zij vinden het zeer belangrijk om respect te tonen, een antwoord dat ook veel naar voren kwam onder niet-islamieten.
Ook vinden moslims het belangrijk om een goede band met hun buren te hebben. Volgens de onderzoekers kunnen de gemeenschappelijke deugden een goed begin zijn om de relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen te verbeteren.
(Bron)

Open deur. Maar ja, ook open deuren moeten onderzocht.
Doden door mengen mest op Friese boerderij

SINT NICOLAASGA - Bij het mengen van mest op een boerderij in het Friese plaatsje Sint Nicolaasga zijn maandagochtend de 61-jarige boer en zijn 33-jarige schoonzoon om het leven gekomen. Er viel ook een gewonde. Dat meldde de politie.
Tijdens het mengen van de mest met een aan een stationair draaiende tractor verbonden mixer kwamen grote hoeveelheden giftige stoffen vrij. Volgens de politie ging het om zwavel-waterstofverbindingen.
Een leverancier van stierensperma vond de boer en zijn schoonzoon om 09.15 uur buiten bewustzijn in de stal. Hij alarmeerde direct de hulpverleningsdiensten en probeerde tevergeefs de slachtoffers te reanimeren.
De leverancier werd vervolgens zelf onwel en is naar een ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar.
De boerderij ligt aan de Tsjûkemarwei (Tjeukemeerweg) midden in de weilanden bij Sint Nicolaasga, een dorpje tussen Joure en Lemmer. Bij de boerderij ligt een camping, maar daar logeerden geen gasten.
De omgeving is niet afgezet geweest, simpelweg omdat rond de boerderij geen andere mensen wonen.
(Bron)
Tour de Force, de biografie van Van Agt.
Met het hilarische verhaal dat de nieuwslezer vanochtend duidelijk met wat moeite voorlas (maar hij wist de lach te onderdrukken):

Zo doet Van Agt ook een voorval uit de doeken, waarbij hij zelf overigens niet aanwezig was. Koningin Juliana drong er in de tijd dat zij afstand zou gaan doen van de troon om opgevolgd te worden door Beatrix op aan, dat gevangenen gratie zouden krijgen. Niet Van Agt, die in het buitenland was, maar vicepremier Hans Wiegel probeerde haar op andere gedachten te brengen.
Juliana gaf niet op en zou uiteindelijk uiroepen: "Maar kunnen we dan niet alle gevangenen op de dag van de troonswisseling een slagroomtaart sturen?"
Wiegel antwoordde toen gevat: "Een uitstekend idee, en dan spuiten we met slagroom op die taarten: Nog vele jaren." Daarmee was het idee van de agenda afgevoerd.
(Bron)

zondag, mei 18, 2008

All Stars voetballen voor nieuwe kantine

AMSTERDAM - Voetbalclub DRC uit Durgerdam heeft zondag een bedrag van 22.000 euro opgehaald met een benefietwedstrijd en een veiling voor een nieuwe kantine. Een team bestaande uit acteurs van tv-serie All Stars won met 3-2 van een samengesteld team van DRC.
De kantine van de voetbalclub brandde in de nieuwjaarsnacht volledig uit. Het oude clubgebouw was bekend omdat All Stars er werd opgenomen.
In de basis bij de tv-sterren stonden onder anderen Thomas Acda, Kasper van Kooten, Anthonie Kamerling, Daniël Boissevain en Peter Paul Muller. Katja Schuurman nam de aftrap. Voor de gelegenheid kwam de hersteltrainer van Ajax, René Wormhout, de spelers fit maken voordat ze het veld op gingen.
De afgelopen maanden verzamelde het bestuur van DRC al geld in voor een nieuwe ruimte, waar ook andere dorpsactiviteiten moeten gaan plaatsvinden. Eerder kwam echter niet genoeg geld binnen.
Tijdens de actiedag bracht de veiling extra euro's in het laatje. Er kwamen onder meer gesigneerde shirts van beroemde spelers als Kaka, Ronaldinho en Maradona onder de hamer. Kaka's shirt bracht 400 euro op. Ook werden de gesigneerde voetbalschoenen van Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar geveild. Deze brachten 300 euro op.
(Bron)
SP wil internetmeldpunt voor online kinderlokkers

DEN HAAG - Online kinderlokkers moeten ook zonder aangifte van slachtoffers kunnen worden aangepakt. Daartoe moet een speciaal internetmeldpunt in het leven worden geroepen, vindt de SP.
De drempel voor minderjarigen die worden geconfronteerd worden met zogeheten 'groomers', moet omlaag, vindt SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens.
"Mannen met slechte bedoelingen hebben nu vrij spel", meent Gerkens. "We moeten een offensief beginnen om het internet veiliger te maken voor kinderen." Gerkens zal maandag met voorstellen komen in een Kamerdebat over 'cybercrime'.
"Jongeren hebben het gevoel dat ze nergens heen kunnen", zegt het Kamerlid. "Ze denken dat hun ouders hen niet begrijpen en de weg naar het politiebureau is vaak te moeilijk vanwege schaamte.
Door te zwijgen komen ze soms dieper in de problemen." Gerkens meent dat erger kan worden voorkomen als er een mogelijkheid bestaat om online een melding te doen.
Vorig jaar kondigde minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan dat digitaal kinderlokken strafbaar zal worden gesteld. De bewindsman tekende een verdrag van de Raad van Europa dat de wettelijke mogelijkheden om 'groomers' aan te pakken zal verruimen.
De SP wil dat de nieuwe wetgeving ook regelt dat 'grooming' ambtshalve vervolgbaar wordt, dus zonder dat er een officiële aangifte nodig is.
De SP zal ook voorstellen doen voor een grootschalige voorlichtingscampagne over het fenomeen voor zowel kinderen als ouders. In april kondigde het Meldpunt Kinderporno aan dat het dit jaar een campagne tegen 'grooming' zal starten.
Komende week organiseert het meldpunt een conferentie over dat thema.
(Bron)
Mieren zaaien paniek in Texas

HOUSTON - Miljarden rode mieren zaaien paniek in de Amerikaanse staat Texas. De beestjes, die waarschijnlijk met een schip uit een tropisch land zijn binnengebracht, houden niet van zoet, zoals veel andere mieren, maar van elektronisch.
De beesten hebben al veel computers uitgeschakeld en al vretende allerlei andere elektrische apparatuur zoals brandmelders op hol doen slaan.
De beestjes naderen de lanceerbasis voor ruimteveren van de NASA en veel gangbare bestrijdingsmiddelen helpen niet, aldus Amerikaanse media.
(Bron)
Vuilnisbarricades in straten Napels

NAPELS - Bewoners van de Zuid-Italiaanse stad Napels zijn het vuilnisprobleem zat. De maandenlange stankoverlast door niet ingezameld huisvuil heeft Napolitanen ertoe gedreven uit protest vuilnisbarricades op te werpen in de straten van de stad.
Dat meldde de Italiaanse televisie zondag. Andere bewoners staken vuilnis in brand. Brandweerwagens konden veelal alleen onder escorte van de politie uitrukken. Agenten moesten de spuitgasten beschermen tegen stenengooiende burgers.
De acties komen een dag voordat de eerste voltallige ministerraad van de nieuwbakken premier Silvio Berlusconi bijeenkomt. Die beloofde voorafgaand aan de verkiezingen dat als hij gekozen zou worden hij de eerste ministersvergadering in Napels zou houden om een eind te maken aan het vuilnisschandaal.
Meer dan 5000 ton huisvuil siert de straten van de stad Napels maar het probleem is niet alleen daar merkbaar. Langs wegen in de Zuid-Italiaanse regio Campania ligt naar schatting 45.000 ton afval.
(Bron)

Tis vast niet goed voor het milieu, maar ik kan me zo voorstellen dat je er dan maar de hens in zet. Goed signaal, helpt even tegen de frustratie, en met wat mazzel wordt de totale hoeveelheid iets minder.
Man overlijdt na aanval stier

LITHOIJEN - Een 74-jarige man uit Oss is zaterdagavond overleden als gevolg van een aanval door een dolle stier. Dat heeft de politie zondag gemeld.
De man hielp op het bedrijf van zijn zoon in Lithoijen (Noord-Brabant) bij het insemineren van koeien. Door onbekende oorzaak kwamen een stier en een koe met elkaar in contact, waarop de man de stier wilde wegjagen. De stier werd vervolgens woedend op de man.
Die werd verschillende keren door de stier geraakt en overleed ter plaatste aan zijn verwondingen.
(Bron)