zaterdag, mei 10, 2008

TT 105 Luchtballon oorzaak stroomstoring

Bij Haaksbergen in Twente is een luchtballon tegen een hoogspanningsmast gevaren. Daardoor zitten een deel van Haaksbergen, Eibergen en Neede zonder elektriciteit. Ook is de druk op de waterleiding weggevallen doordat de pompen zijn uitgevallen.
Volgens de politie van Twente is de luchtballon na de botsing met de mast verdwenen. Het is niet bekend hoeveel huishoudens zonder stroom zitten.
Eind maart vorig jaar zaten de drie Twentse plaatsen ook zonder stroom. Toen vernielde een kraan op een schip een stroomkabel. En in 2005 brak een kabel in de winter door ijsafzetting.
Als het buiten afkoelt, ruikt het zo lekker... groen? Fris? Bijna alsof er net een buitje is gevallen.
De katten worden ook gelijk veel actiever.
Man ternauwernood van treinrails getrokken

SCHIPHOL - Een 48-jarige inwoner van Den Haag is zaterdag ternauwernood gered toen hij op het treinstation van Schiphol van het perron viel en er een trein kwam aanrijden. Een andere man die ook op het perron stond te wachten, sprong hem meteen achterna en trok hem van de rails af.
De machinist kon zijn trein op vijftien meter voor de mannen stoppen door hard te remmen, aldus hetKorps landelijke politiediensten.
De Hagenaar bleek volgens de politie te veel te hebben gedronken. Hij heeft een bekeuring gekregen van zestig euro. De man die hem probeerde te redden, een 21-jarige inwoner van Punthorst, krijgt van de Spoorwegpolitie een bloemetje als dank voor zijn kordate optreden.
(Bron)
25 graden en het begint al 'frisjes' te voelen.
Vrouw ontslagen om weggegeven donut

TORONTO - Een Canadese restaurantmedewerkster die was ontslagen omdat ze een kleuter een mini-donut ten waarde van ongeveer 10 eurocent had gegeven, heeft donderdag haar baan teruggekregen.
De 27-jarige vrouw was op staande voet ontslagen nadat uit camerabeelden was gebleken dat ze het snoepje gratis had weggegeven.
"Ik had er eigenlijk voor moeten betalen, maar het was erg druk", aldus de medewerkster.
Nadat de zaak in de media kwam besloot de eigenaar van de restaurantketen het ontslag terug te draaien.
(Bron)
Weer baby te vondeling gelegd in Limburgs grensgebied

GANGELT - Voor de deur van een woning in Gangelt-Birgden, vlak over de grens bij Schinveld, is vrijdagmiddag rond 18.00 uur een veertien dagen oud meisje te vondeling gelegd. Dat laat de Duitse politie weten.
Het slechts in een handdoek gewikkelde baby'tje lijkt in goede gezondheid te verkeren, maar is uit voorzorg naar het ziekenhuis van Heinsberg gebracht.
Enkele maanden geleden werd ook in Karken pal aan de grens met Posterholt een in handdoeken gewikkelde baby'tje voor een woning te vondeling gelegd. De politie vermoedde toen dat de ouders uit Nederland kwamen, maar die zijn nooit gevonden.
Het onderzoek naar de vondeling in Karken, een pasgeboren jongetje met blonde haren, loopt nog. "We hopen de ouders snel te kunnen vinden", zei een woordvoerder van de politie in Heinsberg vrijdagavond. Het jongetje, dat op 20 januari te vondeling werd gelegd, is bij een pleeggezin ondergebracht.
Ook het vrijdag in Gangelt gevonden meisje gaat voorlopig naar een pleeggezin.
In Nederland is het te vondeling leggen van een kind een misdrijf, maar in Duitsland niet. De ouders die in Duitsland een baby te vondeling leggen zijn daar niet strafbaar, mits de gezondheid van de vondeling gewaarborgd is.
De reden waarom de Duitse politie toch naar de ouders blijft zoeken is omwille van het kind zelf, niet om 'daders' op te sporen. "Dat kind wil toch de ouders leren kennen, ook al groeit het in een pleeggezin op", aldus de woordvoerder van de Duitse politie.
(Bron)
Coyote sleept Amerikaanse peuter uit tuin

LOS ANGELES - Een coyote - of prairiewolf - heeft donderdag in de Amerikaanse staat Californië een tweejarig kind bij het hoofd gegrepen en een tuin uitgesleurd. Het kind kon volgens Amerikaanse media worden gered door alert optreden van de moeder, die even in haar huis was om een camera op te bergen toen het dier toesloeg.
De vrouw wist de coyote snel af te schrikken waardoor het roofdier het kind losliet. De moeder kon haar dochter vervolgens snel oppakken. Het meisje raakte behoorlijk gewond in hoofd en nek.
Het was de derde keer binnen een week dat een coyote in het zuiden van Californië een aanval uitvoerde op mensen. Deskundigen zeggen dat het steeds vaker zal voorkomen omdat mensen steeds meer huizen bouwen in de leefgebieden van de prairiewolven.
(Bron)
Tientallen dode karpers in plas Den Bosch

DEN BOSCH - In de IJzeren Vrouw, een plas in Den Bosch, zijn tientallen dode karpers gevonden. Hoe de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk. Dat maakte het waterschap Aa en Maas vrijdag bekend.
In het water dreven ongeveer zestig dode karpers, een tiental snoeken en snoekbaarzen en een enkele dode zeelt en brasem. De gemeente ruimt de dieren.
Samen met de plaatselijke hengelsportvereniging gaat het waterschap de komende dagen onderzoeken hoe de vissterfte is ontstaan. Het waterschap adviseert voorlopig niet in het water te zwemmen.
(Bron)
Nicht kardinaal protesteert topless tegen huichelarij

MADRID - De nicht van de Spaanse kardinaal Antonio Maria Rouco Varela heeft zich met blote borsten laten fotograferen om te protesteren tegen de "huichelarij" van haar oom.
De fotoreportage van de 27-jarige Magdalena Rouco Hernandez is in het softpornoblad Interviu verschenen.
De reportage beslaat acht pagina's. Op een daarvan heeft zij niets aan behalve een halsketting en een rode bloem. Magdalena, moeder van twee kinderen, zegt dat zij door haar oom de hypocrisie van de Rooms-Katholieke Kerk ontdekte, die "het ene predikt en het andere doet".
De kardinaal zegt telkens dat het gezin heilig is en dat je je familie niet in de steek laat, maar heeft zich volgens Magdalena tegenover haar en haar familie niet aan die woorden gehouden.
De kerkleider hielp haar niet, toen haar man zijn baan verloor en belde niet met haar familie, toen haar moeder op sterven lag.
De kardinaal (71), die als behoudend bekendstaat en een fel criticus van de socialistische regering in Madrid is, is aartsbisschop van de Spaanse hoofdstad. Hij werd in maart herkozen als voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie.
(Bron)
Toppers bedrijven: bonussen van 4000 keer modaal

DEN HAAG - De vijf grootverdieners van het Nederlandse bedrijfsleven hebben vorig jaar voor 131,8 miljoen euro aan bonussen ontvangen.
Dat is evenveel als 4000 Nederlanders bruto in een jaar verdienen, uitgaande van een modaal salaris.
Dit blijkt zaterdag uit berekeningen van het Nederlands Dagblad. De oud-topmannen Jan Bennink van Numico en Rijkman Groenink van ABN Amro ontvingen vorig jaar samen ruim 100 miljoen euro.
De overige drie van de top vijf zijn Jeroen van de Veer (Shell), Gary Pruitt (chemisch distributeur Univar) en Zach Miles (uitzender Vedior).
Groenink vertrok vorig jaar als bestuursvoorzitter bij ABN Amro, nadat de bank door een consortium was overgenomen. Zijn vertrekregeling stond ter discussie.
Aandeelhouders hebben sinds de invoering van de code-Tabaksblat in 2004 meer mogelijkheden zich uit te spreken over de topbeloningen bij ondernemingen.
In maart werd bij Philips de beloning voor de top afgewezen.
Een woordvoerder van de CNV zegt in de krant dat het "exorbitante" deel van de topinkomens moet worden gebruikt om meer kwetsbare mensen aan het werk te krijgen.
(Bron)
Politie wil ID-plicht in internetcafé's

AMSTERDAM - Internetcafé's moeten de identiteit van hun bezoekers controleren, prepaidkaarten mogen niet meer anoniem worden gekocht en geldtransactiekantoren moeten klantprofielen gaan opstellen.
Dat zijn enkele maatregelen die de rechercheteams in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam bepleiten in een nog geheim rapport waaruit NRC Handelsblad vrijdag citeert. Het rapport doet verslag van een onderzoek naar het wegsluizen van geld door zogenoemde 'Nigeriaanse' internetfraudeurs.
De internetoplichters, die in de meeste gevallen afkomstig zijn uit West-Afrikaanse landen, maken veelvuldig gebruik van internetcafé's, geldkantoortjes en anonieme prepaidtelefoons. Ze bestoken hun slachtoffers met spamberichten, waarin de ontvanger een grote som geld in het vooruitzicht wordt gesteld, bijvoorbeeld een erfenis van een onbekend familielid of de hoofdprijs van een loterij.
Om het geld te ontvangen, moeten echter al maar oplopende bedragen worden betaald, als administratiekosten of om schoonmaakmiddel te kopen waarmee bankbiljetten gereinigd worden. Slachtoffers verliezen soms vele duizenden euro's, en doen uit schaamte vaak geen aangifte.
Volgens het rapport wordt de opsporing van dergelijke cybercriminaliteit belemmerd doordat de daders in bijvoorbeeld internetcafé's, belhuizen en bibliotheken in anonimiteit te werk kunnen gaan. Ook geldtransactiekantoren, zoals Western Union en MoneyGram, zouden de identiteit van hun klanten vaak onvoldoende vaststellen.
De politie wil dat internetcafé's, belhuizen en geldkantoortjes gaan vastleggen wie hun klanten zijn. Ook moet het onmogelijk worden om anoniem een prepaid telefoon aan te schaffen.
(Bron)

Maar de grote bulk van de internetcafégebruikers deugt wel. Dus deze maatregel is een beetje dubieus...
'Slippers op de werkvloer moeten kunnen'

RIJSWIJK - De temperatuur stijgt en de hoeveelheid kleding daalt. Voor naar het strand of het terras kan natuurlijk veel, maar hoe zit dat op de werkvloer? Wettelijk is er niets geregeld. "Dit is echt een kwestie van samen oplossen", zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten.
Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt zich op het standpunt dat elke bedrijf zelf bepaalt wat wel en niet kan. "In de financiële wereld zal het lang duren eer het jasje wordt uitgetrokken. Bij een creatief bedrijf zullen de normen wat losser zijn."
De FNV heeft vorig jaar onderzocht hoe wordt gedacht over bijvoorbeeld teenslippers en blote buiken op het werk. Daar kwam uit dat vooral een zichtbare blote pens van mannen absoluut niet wordt gewaardeerd.
'Geflipflop', het lopen op slippers, bleek voor bijna een kwart van de werknemers een bron van ergernis.
(Bron)
Drie doden bij ongeval in Maastricht

MAASTRICHT - Door een verkeersongeval op het Oranjeplein in Maastricht zijn zaterdagochtend vroeg drie mannen om het leven gekomen. De politie vermoedt dat twee auto's met elkaar aan het racen waren.
Daarbij botste een van de voertuigen tegen een muur. Drie van de vier inzittenden kwamen om het leven. De vierde inzittende, een 21-jarige man, werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de tweede auto is gevlucht.
Vermoedelijk verloor de bestuurder de macht over het stuur doordat de auto met te hoge snelheid een trottoirband raakte. De snelheidslimiet op de plaats van het ongeval is 50 kilometer per uur.
Zaterdag heeft de politie een buurtonderzoek ingesteld op zoek naar mogelijke getuigen. Van nog niet alle dodelijke slachtoffers is de identiteit vastgesteld. De politie wilde hierover nog niets zeggen.
Zondag of maandag wordt sectie verricht op het stoffelijk overschot van de bestuurder van de auto. Dit om te bekijken of de bestuurder alcohol of drugs gebruikt had.
(Bron)
Trein met 300 passagiers onder quarantaine

MONTREAL - Een trein met aan boord driehonderd passagiers is in Canada vrijdag urenlang onder quarantaine geplaatst.
De autoriteiten waren bang dat een ernstige besmettelijke ziekte zich aan boord had verspreid.
Zij namen het besluit de trein stil te zetten en te isoleren nadat aan boord een vrouw door een onbekende aandoening was overleden. Ook andere passagiers hadden griepachtige verschijnselen.
Een van hen werd met een helikopter overgevlogen naar een ziekenhuis. Toen uit eerste onderzoeken bleek dat de overleden vrouw geen besmettelijke ziekte had en ook de andere zieken aan boord geen infectie hadden, werd besloten dat de trein in de loop van de dag weer kon vertrekken, aldus lokale media.
De trein was onderweg van Vancouver naar Toronto. De reis van de Canadese westkust naar het oosten van het land duurt normaal gesproken drie dagen.
(Bron)
Vakantie, mooi weer, dus wat doet Nederland? Zo massaal mogelijk per auto dezelfde kanten op, lekker ontspannen in de file op weg. Terwijl het boven de 25 graden is (in de schaduw, dus niet ingeblikt in de zon) nemen mensen kennelijk ook geen water mee - dom.

vrijdag, mei 09, 2008

Aan het begin van de avond van binnen naar buiten, de warmte in, 26 graden. Dat was comfortabel vergeleken bij de smoortemperatuur die er in de bus heerste - dat systeem van geen ramen maar wel ventilatie werkt niet goed.
Gek genoeg zaten veel types die de stad ingingen, te zeuren over 'al die mensen in de stad'. Sja, mooi weer, de terrassen zaten vol, de parken zaten vol, niks mis mee leek me.
Op naar het theater voor een voorstelling van ruim 2,5 uur zonder pauze - als je dan toch weer es gaat, maar gelijk goed beginnen.
Ik werd maar op één moment afgeleid: toen ik buiten merels hoorde zingen en me afvroeg wat men buiten van de voorstelling hoorde, want die had flink méér volume dan een merelkoor.
Verder vond ik het einde wat abrupt, maar een echt einde was er eigenlijk ook niet te verwachten. Ik was duidelijk niet de enige die ietwat verrast werd toen de lichten ineens uitgingen, maar ik was duidelijk ook niet de enige die het erg naar de zin gehad had.
En hoewel de zaal maar halfvol zat (vakantie en mooi weer) werd het er behoorlijk warm en was het daarna heerlijk fris buiten, slechts 20 graden. Waar iedereen druk vergelijkingen begon te trekken tussen de voorstelling en het eigen leven en vaststelde dat alles wel erg herkenbaar was maar lang niet zo erg, haha, nee hoor, gelukkig niet.
(De voorstelling is tot en met 31 mei, woensdag tot en met zondag.)
TT 120 In Groningen is een man omgekomen toen hij uit een bak van een hoogwerker viel. De man viel 20 meter naar beneden op een auto.
In Hardinxveld-Giessendam kwam een dakdekker om die werkte aan een sporthal. Hij viel 9 meter omlaag op een betonnen vloer.
Peuter gewond door beet buldog

DONGEN - Een 3-jarig meisje uit Rijnsburg heeft donderdagmiddag een flinke wond aan haar rug overgehouden aan een beet van een Amerikaanse buldog op een camping in Dongen. Dat heeft de politie gemeld.
De hond greep de peuter toen zij het beest wilde aaien. Het meisje is opgenomen in een ziekenhuis in Tilburg.
De eigenaar van de buldog is familie van het slachtoffertje en heeft besloten de hond af te laten maken.
(Bron)
Nederlander met cocaïne opgepakt in Peru

LIMA - De Peruaanse politie heeft een Nederlander opgepakt die met 8 kilo cocaïne in het vliegtuig naar Spanje wilde stappen.
De drugs waren verstopt in pakjes snoep en werden ontdekt toen de bagage van de man door een röntgenapparaat was gehaald op de luchthaven van Lima.
De 34-jarige Nederlander gaf tijdens verhoor toe dat hij 4000 dollar (2600 euro) zou krijgen als hij op de terugweg van vakantie in Peru het goedje zou afleveren in Madrid.
(Bron)

2600 euro. Waarschijnlijk krijgt ie wel even de tijd om uit te rekenen hoeveel het hem per dag kost (theoretisch, want dat geld krijgt ie uiteraard niet).
Myanmar weigert hulp voor hongerende mensen

YANGON - Myanmar heeft een aantal hulpverleners die noodhulp bij zich hadden, het land uitgezet.
Myanmar is "niet klaar" om buitenlandse reddingsteams toe te laten die klaarstaan om de honderdduizenden slachtoffers van de cycloon Nargis te helpen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een staatskrant.
Hulpverleners van het VN-Wereldvoedelprogramma hebben tot nu toe vergeefs geprobeerd het voormalige Birma binnen te komen. Het weigeren van visa aan hulpverleners van de Verenigde Naties is "zonder precedent in de moderne inspanningen voor humanitaire hulp", aldus een woordvoerder van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) vrijdag.
Uit de zwaarst getroffen gebieden in Myanmar komen berichten binnen over voedselrellen. De vertwijfelde bevolking probeert sneller aan buitenlands voedsel te komen dat de regering zelf wil uitdelen. De junta heeft die voedseldistributie volgens waarnemers echter slecht georganiseerd.
Volgens de VN hebben meer dan 1 miljoen Myanmarezen te kampen met honger en ziektes. De verwoestende cycloon heeft volgens officiële Myanmarese cijfers aan zeker 23.000 mensen het leven gekost; 42.000 mensen worden nog vermist. Andere bronnen reppen over mogelijk 100.000 doden.
Democratische activisten, boeddhistische monniken en verbannen studentenleiders hebben de wereld vrijdag aangespoord noodhulp te bieden aan Myanmar, zonder te wachten op goedkeuring van het militaire bewind.
Het gaat om drie leidende prodemocratische groeperingen: de Studentengeneratie 88, de Alliantie van Birmese Monniken en de Birmese Federatie van Studentenvakbonden.
"Om duizenden mensenlevens te redden voordat het te laat is, sporen wij de Verenigde Naties en buitenlandse regeringen aan onmiddellijk te interveniëren in Myanmar om de bevolking te helpen", brachten de bewegingen in een verklaring naar buiten.
"Steeds meer mensen lopen het gevaar te sterven doordat de junta er niet in slaagt de rottende lijken snel te bergen. Ook is er een gebrek aan drinkwater en voedsel en liggen dodelijke ziektes op de loer."
De groeperingen verweten de machthebbers tevens dat zij een referendum zaterdag gewoon laten doorgaan, in plaats van zich te concentreren op hulpverlening.
De junta spoorde de bevolking vrijdag aan hun vaderlandse taak te vervullen door te gaan stemmen over een nieuwe grondwet. "Als je patriottistisch bent en van je land houdt, moet je ja stemmen", aldus staatsmedium MRTV vrijdag.
Volgens oppositie en westerse regeringen willen Myanmarese generaals met de grondwetswijziging de grip op het land verder versterken.
De Myanmarezen kunnen zaterdag voor het eerst naar de stembus sinds de parlementsverkiezingen in 1990. De militairen erkenden toen de overwinning van de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi niet en regeerden gewoon door.
(Bron)

Het kan zijn dat ik ietwat cynisch ben, maar ik heb het idee dat die junta en de directe aanhang daarvan denkt niet zoveel te vrezen te hebben en geen honger verwachten omdat zij wel geld hebben, en dat het ze geen zak kan schelen wat er met de 'gewone' mens gebeurt. Tot ze beseffen dat die lijken echt een groot risico vormen.


TT 126 VN staakt hulpverlening aan Birma

Het Wereld Voedsel Programma van de VN heeft de hulpverlening aan Birma stopgezet. Dat is gebeurd nadat de junta voedsel en hulpgoederen van de VN in beslag had genomen. Er was zo'n 38 ton aan hulpgoederen gestuurd voor de slachtoffers van de orkaan Nargis.
Uit woede over de beslaglegging heeft het WFP alle hulpverlening onmiddellijk gestaakt. Het militaire bewind stelt ook geen prijs op een bezoek van premier Sundaravej van het buurland Thailand. Die zou zaterdag naar Birma gaan.
De Birmese sterke man Than Shwe is om onduidelijke redenen al bijna een week niet meer in het openbaar verschenen.
Mogelijk doden bij brand op scheepswerf Beuving in Yde De Punt

YDE DE PUNT - Bij de grote brand op scheepswerf Beuving aan de Groningerstraat in Yde De Punt zijn mogelijk 3 mensen om het leven gekomen.
De gemeente bevestigt dat er 3 mensen bij de brand worden vermist. Het crisisteam van brandweer, politie en gemeente, is op dit moment in overleg.
De brand brak rond 14.00 uur uit. Vrij snel daarna sprak de brandweer al van een zeer grote brand. Het gaat om een hal van de scheepswerf. Door de brand is veel rookontwikkeling. De traumahelikopter is ingezet.
Diverse brandweerkorpsen in de omgeving zijn uitgerukt. De Groningerstraat is afgezet voor het verkeer. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren gesloten te houden in verband met mogelijke chemische stoffen die vrijkomen.
(Bron)

Update: inmiddels is het dodental bevestigd - drie brandweerlieden.
Het is natuurlijk m'n eigen schuld. Maar het is ook wel erg lachwekkend.
Als ik het woord 'kip' gebruik, komt Tijger aanrennen, terwijl ze haar bek al aflikt...

donderdag, mei 08, 2008

Enorme vulkaanwolk boven deel Zuid-Amerika

CHAITEN - Een dikke wolk as uit de Chileense vulkaan Chaiten heeft zich woensdag uitgespreid over een groot deel van de lucht boven het zuiden van Zuid-Amerika.
De enorme pluim zal naar verwachting snel de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires bereiken. Medici waarschuwen voor mogelijke gezondheidsproblemen voor de miljoenen inwoners van de metropool door de giftige deeltjes uit de wolk.
Enkele duizenden Chilenen zijn al op de vlucht geslagen voor de vulkaan, die 1300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago ligt. De ontruiming van plaatsen in een straal van 50 kilometer rond de afgelegen vulkaan is de grootste evacuatie uit de Chileense geschiedenis.
Vliegtuigmaatschappijen hebben vluchten naar Patagonië, het zuidelijke deel van Argentinië, geannuleerd. Zij zijn bang dat de as motoren van vliegtuigen beschadigt.
De Chaiten, duizenden jaren een slapende vulkaan, begon zes dagen geleden plotseling wolken gloeiende as uit te stoten. Seismologen houden er rekening mee dat de eruptie nog maanden voortduurt.
Ook sluiten zij een grootschalige uitbarsting niet uit. Het stadje Chaiten, aan de voet van de gelijknamige vulkaan, kan dan binnen twintig minuten bedekt worden door lava. Reddingswerkers zochten woensdag de al eerder ontruimde plaats af op achtergebleven huisdieren.
In Chili liggen ongeveer 2000 vulkanen. Vijfhonderd daarvan kunnen volgens experts uitbarsten.
(Bron)
Luchtvaartbranche blijft hardnekkig misleiden

BRUSSEL - De Europese luchtvaartbranche blijft de online ticketkopers "ernstig en hardnekkig" verkeerde informatie geven, zoals misleidend lage prijzen.
"Het is onaanvaardbaar dat een op de drie consumenten die online een vliegticket boeken, wordt afgezet of misleid", aldus EU-commissaris voor consumentenbescherming Meglena Kuneva donderdag over een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.
Bij het onderzoek waren vijftien nationale instanties in de EU plus Noorwegen betrokken.
Van de 386 onderzochte websites moesten de diensten tegen eenderde (137) optreden wegens inbreuken op het EU-consumentenrecht. Meer dan de helft van deze websites is in orde gebracht.
Veel sites vertoonden meerdere problemen. Misleidende prijsaanduidingen bleken het grootste probleem (58 procent). Bedrijven moeten tegenwoordig hun prijs vermelden inclusief alle heffingen en toeslagen. Op 15 procent van de websites bleek de geadverteerde aanbieding niet beschikbaar.
Bij 49 procent van de sites was iets mis met de contractvoorwaarden, zoals voorwaarden die niet beschikbaar waren in de juiste taal. Soms had de maatschappij vast een hokje aangevinkt voor een aanvullende dienst, zoals een verzekering.
De problemen doen zich voor in de hele luchtvaartbranche: zowel bij vliegmaatschappijen als bij reisbureaus. Op grond van wettelijke beperkingen mogen de meeste EU-landen in dit stadium geen namen bekendmaken van maatschappijen, omdat er nog procedures lopen.
De Bulgaarse EU-commissaris Kuneva waarschuwt de luchtvaartbranche: "Neem nu maatregelen, anders moeten we ingrijpen. Wij willen duidelijke tekenen van verbetering vóór 1 mei volgend jaar."
(Bron)
Schrijver Willem Brakman overleden

AMSTERDAM - Auteur Willem Brakman is donderdagochtend op 85-jarige leeftijd overleden in de gemeente Enschede. Dat heeft zijn uitgeverij, Querido, laten weten.
Brakman (Den Haag, 1922) laat een omvangrijk en veelgeprezen oeuvre na. Hij won belangrijke literaire prijzen, zoals de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, de F. Bordewijkprijs en de P.C. Hooftprijs.
Hij schreef meer dan vijftig romans, novellen, verhalen en essays. "Mensen vragen me wel eens waar ik het allemaal vandaan haal. Dan kan ik alleen maar zeggen: uit het wonderlijke begrip ervaring", vertelde hij in 1999 aan het Noordhollands Dagblad.
Recente werken zijn Ante diluvium (roman, 1998), De koning is dood (roman, 1998), Het onlieflijke stadje E. (Bloemlezing, 1999) en De afwijzing (roman, 2004).
Willem Brakman was al lang ziek. Hij is de afgelopen drie jaar vaak voor kortere of langere tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest, onder meer wegens een herseninfarct. Hij is donderdagochtend vroeg thuis gestorven.
Het laatste boek dat Querido van hem uitgaf is de roman Naar de zee, om het strand te zien (2006).
(Bron)
Lerares dreigt met celstraf voor stoute kinderen

AMSTERDAM - Een basisschoollerares uit Roemenië was het ondeugende gedrag van haar leerlingen zo beu, dat ze aan een politieman vroeg of hij wilde dreigen met gevangenisstraf voor stoute kinderen.
De school startte een onderzoek naar de docente, nadat een van de ouders een officiele klacht hadden ingediend.
"Ze nodigde een politieagent uit in de klas en dreigde dat kinderen een nachtje de cel in moesten als ze zich niet zouden gedragen. De kinderen zijn nu bang en willen niet meer naar school", zo laat een van de ouders weten.
De school zegt de zaak in onderzoek te hebben, maar wil er verder niets over kwijt.
(Bron)

Hm, ik had ooit een meester op de lagere school die dat gewoon zelf regelde. Niet voor een nacht, maar wel tussen de middag, gewoon opsluiten op school.
Beveiligers waarschuwen voor adware in mp3's

AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijf McAfee heeft op ongeveer een half miljoen pc's malware aangetroffen die sinds enkele dagen wordt verspreid via valse mp3-bestanden.
De mp3'tjes worden aangetroffen op bestandsuitwisselingsnetwerken zoals Gnutella, dat onder meer wordt gebruikt door het populaire Limewire. Wie een vervalst liedje probeert af te spelen, krijgt de melding dat daarvoor speciale software moet worden geïnstalleerd.
In werkelijkheid doet de software iets heel anders: wie het programma installeert zet de deur open naar een stortvloed aan reclame-popups op zijn pc.
Volgens McAfee zijn inmiddels ook andere varianten opgedoken, die een keur aan kwaadaardige software trachten te downloaden. Niet alleen valse mp3-bestanden, maar ook 'filmpjes' zouden worden aangeboden.
(Bron)
Burgers' Zoo voert zeesterren gelatinepudding

ARNHEM - Dierverzorgers van Burgers' Zoo in Arnhem hebben een gelatinepudding ontwikkeld, waarmee zogenoemde doornenkronen gevoerd kunnen worden.
Doornenkronen zijn giftige zeesterren, die wegens hun vraatzucht vrijwel nergens in aquaria worden gehouden.
Burgers' laat dinsdag als eerste diergaarde in Nederland vier doornenkronen los in een aquarium waar al eveneens giftige koraalduivels leven. De zeesterren verslinden in het wild hele koraalriffen.
In de Arnhemse dierentuin krijgen zij pudding te eten, die wordt uitgesmeerd over dode koraalskeletten. De directie van de dierentuin is opgetogen dat de doornenkronen op deze manier toch getoond kunnen worden, want het zijn volgens een woordvoerder spectaculaire dieren.
Doornenkronen vormen langzamerhand een plaag in de Stille Oceaan, waar zij leven. Dat komt doordat napoleonvissen en grote baarzen op grote schaal worden gevangen voor consumptie.
Deze dieren zijn samen met tritonslakken natuurlijke vijanden van de vraatzuchtige zeester. Maar ook tritonslakken zijn bij vissers geliefd wegens de mooie slakkenhuizen.
Doornenkronen zijn in staat hele koraalriffen kaal te vreten. Het is niet eenvoudig de dieren weg te plukken van een rif, want ze hebben grote, giftige stekels. Aanraking is niet dodelijk, maar wel uiterst pijnlijk. Doornenkronen kunnen wel 30 jaar oud worden en een doorsnede van ongeveer zestig centimeter bereiken.
(Bron)
Vet op de billen beschermt tegen diabetes

Het type lichaamsvet dat onder de huid en dan met name op de billen en heupen zit, maakt de kans kleiner op het ontwikkelen van diabetes type II. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School.
De Amerikaanse onderzoekers transplanteerden onderhuids vet in de buik van muizen. De muizen vielen daardoor af en ook hun vetcellen braken af. Vervolgens hadden de muizen een betere suikerspiegel en hun insulineniveau daalde.
Ze concludeerden dat het type vet dat op de heupen en billen zit, beschermt tegen diabetes type II. Volgens het onderzoek zorgt het type vet op de heupen en billen voor de aanmaak van hormonen, die het metabolisme positief beïnvloeden. De onderzoekers hopen die stoffen in de toekomst voor medicijnen tegen diabetes te kunnen gebruiken.
(Bron)

Dat moeten die bikinimeiden ook even lezen...
Man doet doos vol wiet op de post

AMSTERDAM - Een nog onbekende man probeerde maandag in Amsterdam op een wel heel simpele manier wiet naar het buitenland smokkelen. Hij bracht doodleuk een 3,5 kilo wegende doos vol met marihuana naar het postkantoor, met het vriendelijke verzoek die naar Italië te sturen.
Dat maakte de politie dinsdag bekend.
De medewerkers van het postkantoor aan de Kinkerstraat roken onraad en maakten het pakketje open nadat de klant weer was vertrokken. Het bleek vol met wiet te zitten.
De politie is nog op zoek naar de man.
(Bron)

Goh, stond er geen afzender op?
V. bedrogen door gulle 'donateur'

DEN HAAG - Politica Rita V. is voor zo'n 135.000 euro bedrogen door een 'donateur' die had toegezegd alle toegangskaarten voor het oprichtingsfeest van Trots op Nederland (TON) op te kopen. De veronderstelde weldoener weigert met het geld over de brug te komen.
"Het is heel erg teleurstellend", aldus Kay van de Linde. De adviseur van V. bevestigde woensdag een verhaal over de oplichting in weekblad Story. "We hebben die kaarten weggegeven en zijn nu genoodzaakt de kosten uit het campagnefonds te betalen."
De zogenaamde donateur had beloofd dat hij alle 1800 toegangskaarten zou betalen voor de officiële presentatie van TON, begin april in de Passenger Terminal Amsterdam. De politieke beweging van Verdonk mocht de kaarten à 75 euro zelf weggeven.
Volgens Van de Linde is bekend wie achter de toezegging zat en zijn er afspraken op papier gezet. V. heeft echter besloten geen aangifte te doen bij de politie of anderszins juridische stappen te ondernemen.
"Dat wordt een slepende zaak en we hebben geen zin om hier nog lange tijd ellende mee te krijgen. We lossen het op een andere manier op."
De zegsman noemde het wrang dat V. is bedrogen rondom een optreden waarin de politica opriep tot meer vertrouwen en minder wantrouwen.
(Bron)

Goedgelovigheid is natuurlijk ook een vak.
Meisjes vinden zichzelf te dik voor bikini

De Nederlandse meisjes zijn nog niet klaar voor het mooie weer. 35 procent van de meisjes tussen 14 en 18 jaar wil eerst nog afvallen, voordat ze in een bikini durft. Dit blijkt uit onderzoek van de website Fancy.nl.
Een vierde draagt nog geen bikini, omdat ze zichzelf te wit vinden. En 6 procent schaamt zich zo voor haar lijf, dat ze helemaal niet naar het strand gaan.
De website deed onderzoek naar de tevredenheid onder pubers over hun uiterlijk. 41 procent van de meisjes vindt hun uiterlijk kunnen, maar vindt wel dat het beter kan.
Maar liefst 10 procent geeft aan zwaar ongelukkig te zijn met haar uiterlijk. Het mooist vinden de meeste meiden hun ogen.
Een derde van de meisjes is uitermate tevreden met de borsten. 11 procent is niet blij met de borsten en geeft aan er iets aan te willen veranderen.
(Bron)

Eerst afvallen. Hm, ja, een gratenpakhuis ziet er veel mooier uit in een bikini.
Nijlpaardje Emmen overleden

EMMEN - Eén van de twee nijlpaardjes die afgelopen zondag in Dierenpark Emmen zijn geboren, is overleden. Het mannetje van de tweeling, Odongo, werd verzwakt aangetroffen, waarna hij stierf. Dat maakte de dierentuin donderdag bekend.
Omdat het nijlpaardje niet dronk bij zijn moeder, besloot het dierenpark woensdag om Odongo flesvoeding te geven.
Maar ook daar had het dier moeite mee. Uit sectie moet blijken waar het nijlpaardje precies aan is bezweken.
(Bron)
Rotterdammer rijdt in op politieagente

ROTTERDAM - Een 23-jarige Rotterdammer is in zijn woonplaats aangehouden voor poging tot doodslag omdat hij met hoge snelheid op een politieagente was ingereden. De man meldde zichzelf op het politiebureau.
De agent bleef ongedeerd. Dat liet een politiewoordvoerder woensdag weten. Agenten zagen de man enkele gevaarlijke verkeersovertredingen maken. Toen ze hem daarop wilden aanspreken, ging hij er vandoor.
Twee politiemensen zagen de man enkele minuten later op de Voorhaven. Hij negeerde een stopteken en reed vol op een agente in. Zij wist zichzelf in veiligheid te brengen door op het trottoir te springen.
(Bron)

Sukkel derde klas.
Genetische samenstelling vogelbekdier in kaart gebracht

AMSTERDAM - Aan de hand van onderzoek naar een van de meest vreemd ogende dieren - het vogelbekdier - zijn honderden wetenschappers veel meer te weten gekomen over het ontstaan van mensen en zoogdieren.
Het vogelbekdier heeft de snavel van een eendachtige, de bontvacht van een zoogdier en de poten en de staart hebben kenmerken van een reptiel. Officieel is het een zoogdier, omdat het vogelbekdier haar jongen voedt met moedermelk.
Omdat het dier ook eieren legt (zoals een vogel), de mannetjes met gif gevulde hielen hebben (zoals sommige reptielen) en een staart heeft die op de staart van een bever lijkt, heeft het een vreemde combinatie kenmerken van diverse diersoorten.
Engelse wetenschappers die het vogelbekdier eeuwen geleden ontdekten, beschouwden hun vondst als een grap van Australiërs, die de snavel en de poten van een eend aan een bever hadden vastgemaakt.
"Op het eerste gezicht lijkt het alsof het vogelbekdier het resultaat was van een evolutionair ongeluk", zegt Francis S. Collins, directeur van de Amerikaanse National Human Genome Research Institute, dat de studie heeft gefinancierd.
"De resultaten van dit onderzoek kunnen van onschatbare waarde zijn om te begrijpen hoe zoogdieren biologische processen ontwikkelen", aldus Collins tegenover persbureau Associated Press.
Door het vergelijken van de genen van het vogelbekdier met die van de mens en andere zoogdieren, hopen de wetenschappers lacunes in de kennis over zoogdieren te verhelpen.
Meer dan honderd wetenschappers uit de Verenigde Staten, Australië, Japan en andere landen namen deel aan het onderzoek. Hun werk wordt toegevoegd aan de groeiende lijst van dieren waarvan het genetisch materiaal is ontrafeld.
De resultaten van het onderzoek verschijnen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
(Bron)
'Nasleep cycloon mogelijk doodsteek junta Myanmar'

BANGKOK - De verwoestende cycloon die afgelopen weekeinde over Myanmar raasde, zou volgens verscheidene analisten wel eens de laatste nagel aan de doodskist kunnen zijn van het dictatoriale regime.
Vooralsnog probeert de junta haar macht stevig te verankeren in een nieuwe grondwet. Een deel van de bevolking kan zich daarover zaterdag uitspreken in een referendum.
Terwijl in het zwaar getroffen zuiden complete dorpen zijn weggevaagd, kondigde de Engelstalige staatskrant New Light of Myanmar maandag aan dat het referendum binnen enkele dagen zou plaatsvinden en dat "de gehele bevolking er vol verwachting naar uitkijkt".
De junta meldde een dag later dat het referendum in de rampgebieden, waar bijna de helft van de bevolking woont, is uitgesteld tot 24 mei.
De voorgestelde grondwet is onderdeel van de junta's zogenoemde 'routekaart naar democratie'. Het schrijven van de constitutie, door een comité dat is gekozen door het militaire regime, heeft veertien jaar geduurd en moet leiden tot verkiezingen in 2010 waar meerdere partijen aan mee zouden mogen doen.
Maar volgens critici is het een grote schijnvertoning en zal de grondwet de dominante rol van de militairen in de politiek op de lange termijn garanderen.
Myanmar wordt al sinds 1962 bestuurd door militairen.
Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, leidster van de oppositionele Nationale Liga voor Democratie (NLD), mag zich niet kandidaat stellen voor de verkiezingen omdat ze getrouwd is geweest met een buitenlander.
De politica wordt al jaren onder huisarrest gehouden door het regime. Van de afgelopen achttien jaar heeft ze er twaalf gedwongen thuis doorgebracht.
Waarnemers vrezen dat de junta de uitkomst van het referendum naar zijn hand zal zetten door mensen te intimideren.
In maart en april zijn verscheidene mensen die een geweldloze nee-campagne voerden gevangengezet, meldden mensenrechtenorganisaties.
De oppositie heeft de bevolking opgeroepen de grondwet af te wijzen. "We moedigen iedereen aan 'nee' te stemmen", zegt Win Hlaing, een voormalig studentenactivist die tien jaar gevangen zat in Myanmar en nu in Bangkok woont.
"De bevolking van Myanmar kan de situatie niet langer tolereren."
Volgens Soe Aung, een Myanmarese activist in Bangkok, is er een wijdverbreide woede onder de Myanmarezen over het gebrek aan respons van de militaire junta na de dood en verderf die de cycloon Nargis zaaide.
Dissidenten verwijten de generaals dat ze de bevolking niet op tijd hebben gewaarschuwd voor de cycloon.
"Ze waren te druk bezig met de voorbereidingen voor het aanstaande referendum", aldus Soe. "De nasleep van de cycloon kan een grote impact hebben op de politiek".
De grootste verandering zou volgens Soe van binnenuit kunnen komen. "De verdeeldheid binnen het regime groeit.
Tijdens het bloedige neerslaan van de straatprotesten in september vorig jaar, zagen we al dat een deel van de troepen weigerde orders op te volgen van de militaire top."
"Analisten die menen dat de nasleep van de cycloon de doodsteek kan zijn voor het regime, hebben waarschijnlijk gelijk", aldus Myanmar-expert en voormalig BBC-correspondent Larry Jagan "De vraag is alleen wanneer."
"Mensen verkeren momenteel in een shock en hun grootste zorg is overleven. Ze willen niet gaan stemmen voor een grondwet waar ze niet achter staan op een moment waarop hulpverlening de grootste prioriteit zou moeten hebben."
"Als de generaals afzijdig blijven, zal de haat zich alleen maar dieper wortelen. Ik denk dat het dan slechts een kwestie van tijd is voordat we monniken opnieuw massaal de straat op zien gaan."
Maar de Myanmarezen hebben voorlopig andere dingen aan hun hoofd: Geen revolutie zolang zij hun doden moeten begraven.
(Bron)

Als door deze ellende het regime aan z'n einde komt, is de ramp nog ergens goed voor geweest. Nu eerst maar hopen dat die gekken buitenlandse hulp gaan toelaten.
Begin mei zonniger dan ooit

DE BILT - Nederland stevent af op een recordaantal uren zonneschijn in de eerste tien dagen van de maand mei. "Het is niet eerder vertoond dat de eerste tien dagen van mei zo zonnig zijn", aldus Harry Geurts van het KNMI donderdag.
Volgens het KNMI is het "heel bijzonder" dat we op het moment zo'n dertien tot veertien uur zon per dag zien. Het KNMI gaat ervan uit dat de zon de komende dagen nog uitbundig blijft schijnen. "We verwachten zeker tot na de Pinksteren."
Normaal gesproken telt de maand mei in totaal 204 uur zonneschijn, 42 procent van de tijd schijnt de zon. Nu staat de teller op 8 mei al op 83 uur, dat is 79 procent van de tijd. "Ik denk dat we in de eerste tien dagen uitkomen op meer dan 120 uur zon", meent Geurts.
(Bron)
Treinverkeer Bunnik gestremd na dodelijk ongeval

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Utrecht en Driebergen-Zeist is woensdagmiddag enkele uren gestremd geweest in verband met een dodelijk ongeval. Volgens ProRail reden de treinen rond 17.15 uur weer normaal.
Bij het station in Bunnik kwam een 17-jarig meisje onder de trein en overleed.
Volgens de politie probeerde de tiener de trein te halen die al bij het perron stond. Ze stormde de beveiligde overweg over, maar werd geraakt door een internationale trein, aldus een zegsman.
(Bron)
'Orang-oetan Borneo over drie jaar uitgestorven'

AMSTERDAM - De grootste populatie van orang-oetans ter wereld, op het Indonesische eiland Borneo, is binnen drie jaar uitgestorven, zo heeft het Centrum ter Bescherming van de Orang-oetan woensdag gewaarschuwd. De voornaamste oorzaak ligt bij de almaar uitbreidende palmolieplantages.
Leefden er in 2004 nog ruim 31duizend exemplaren in het tropische regenwoud van Midden-Kalimantan, nu is hun aantal gereduceerd tot nog maar twintigduizend apen, zo stelt een rapport van de natuurbeschermers.
Als de regering geen dieren gaat beschermen tegen commerciële exploitatie, illegale kap en stropers dan zou de orang-oetan op Borneo in 2011 al uitgestorven kunnen zijn, zei Hardi Baktiantoro, het hoofd van de organisatie.
Doordat de leefomgeving van de orang-oetan almaar beperkt wordt, neemt de populatie op Borneo sinds 2004 jaarlijks met zo'n vijfduizend mensapen af, aldus Baktiantoro.
Het probleem wordt nog eens vergroot door de beslissing van de Indonesische regering om 455 duizend hectare beschermd natuurgebied op te offeren voor palmolieplantages.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono kondigde vorig jaar bij de klimaatconferentie van Bali een grootscheepse reddingsactie voor de orang-oetan aan, maar blijkbaar ontbreekt het aan politieke steun om dat plan werkelijk door te voeren.
Gebrek aan geld voor en kennis van natuurbescherming frustreren de overheidsplannen om dieren te beschermen, liet het ministerie van bosbouw weten.
(Bron)
Vloekende presentator ontglipt aan technicus

GRONINGEN - 'Tyfus', 'kut' en 'fucking hell'. Zo zagen kijkers van RTV Noord woensdagavond een vloekende en tierende nieuwslezer Sacharko Broere zichzelf toespreken. Het fragment was per ongeluk in de nieuwsuitzending van zeven uur te zien.
Volgens eindredacteur Goos de Boer was Broere ontevreden over zijn teksten in de live-uitzending van zes uur en werd het betreffende gedeelte nogmaals opgenomen, om in de herhalingen later op de avond te monteren.
Tijdens deze opnames versprak de nieuwslezer zich opnieuw en sprak hij zichzelf met de woorden 'tyfus, kut en fucking hell' toe. De beelden werden per ongeluk in het bulletin gemonteerd.
Hoewel de misser slechts eenmaal te zien is geweest, spreekt De Boer van "een zeer stomme fout. Zoiets mag nooit gebeuren. We rekenen het Sacharko absoluut niet aan. Als iemand zich in z'n schuurtje op z'n duim slaat met een hamer, komt er ook wel eens wat uit dat niet door de beugel kan."
In de nieuwsuitzending van donderdagavond biedt RTV Noord haar kijkers excuses aan.
(Bron)

Zeg Sacharko, voortaan wel eigen vleeswaren eerst hè?
Honden en katten snacken te veel

BARNEVELD - De Nederlandse honden en katten moeten snel aan de lijn. Door de vele tussendoortjes die zij voorgehouden krijgen, heeft de helft van deze populaire huisdieren last van overgewicht.
Opvallend genoeg krijgen zij de snacks niet van de eigenaar zelf, zo blijkt donderdag uit het onderzoek van de Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH). Slechts de helft van de eigenaren erkent het overgewichtprobleem van hun hond of kat.
Uit het PVH-onderzoek blijkt dat 40 procent van de katten en 46 procent van de honden te zwaar is. Slechts de helft van de honden- en katteneigenaren met een te zwaar dier heeft hiervoor al een bezoek aan de dierarts gebracht of hun huisdier op dieet gezet.
Veel honden- en kattenbezitters wijten het overgewicht van hun huisdier aan castratie. Uit het onderzoek blijkt inderdaad een verband tussen castratie en lichaamsconditie.
Andere redenen voor het aankomen van de honden en katten waren te weinig beweging en te veel voeding.
(Bron)

Tijger vindt dat zij veel te weinig snackt - gelukkig is ze ook een erg actieve kat en geen gram te zwaar. Tom is de stevigerd, niet te dik maar zeker niet dun, en ook niet zo erg actief. Maar die geeft veel minder om eten - zolang er eten is, is het best. Hij zit niet direct paraat als er beweging is in de keuken, probeert geen kaas te jatten en wordt alleen wild van het geluid van blikjes die opengaan (het _zou_ tonijn kunnen zijn!), en dat van de schaaltjes waar ze af en toe natvoer in krijgen, en van kip, feta en olijven.
Adriaan van Dis wint Nipkow-schijf

HILVERSUM - Adriaan van Dis krijgt de Zilveren Nipkowschijf voor zijn documentaireserie Van Dis In Afrika. De Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door radio- en tv-critici van dagbladen en tijdschriften.
"De reeks wordt bekroond vanwege de betrokkenheid en het mededogen van presentator Adriaan van Dis en regisseur Hans Pool voor de gecompliceerde werkelijkheid in Afrika", liet de jury donderdag weten. De serie werd uitgezonden door de VPRO.
Een eervolle vermelding gaat naar de serie Sexy, eveneens van de VPRO, waarin Menna Laura Meijer diverse jongeren met open blik ondervroeg over verliefdheid en seksualiteit.
De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma gaat naar Langs De Lijn van de NOS. "Vooral voor de bewonderenswaardige uitzendingen waarin vorig jaar en dit jaar de zinderende ontknoping van het Eredivisie voetbal live in de huiskamers werd gebracht", schrijft de jury.
Holland Doc krijgt de Zilveren Prichettprijs voor de beste multimediale prestatie. Holland Doc is een project van VPRO, NPS, Ikon en Human. De jury prijst de geïntegreerde, crossmediale samenbundeling van tv-programma's, radioprogramma's, de website en het digitale kanaal.
De prijzen worden op 5 juni uitgereikt in De Plantage in Amsterdam.
(Bron)
Utrecht Centraal getroffen door stroomstoring

UTRECHT - Het Centraal Station in Utrecht is donderdagochtend rond 11.00 uur korte tijd getroffen door een stroomstoring.
Volgens spoorwegbeheerder ProRail was er bijna drie kwartier geen treinverkeer mogelijk van en naar het station.
"Het is nog een geluk bij een ongeluk dat we niet midden in de spits zaten", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.
(Bron)

woensdag, mei 07, 2008

Voor m'n gevoel is het vrijdag, zo rond half tien. Net op de fiets langs een toeristische route van werk naar huis was ik verbaasd omdat ik barbequegeuren rook: zo vroeg al! Maar het was half zes, niet twee uur, zoals het toen voelde.
Terwijl het om twee uur voelde als half vijf.
Snapt u het nog?
Wat me nu het lekkerst lijkt: languit op een luchtbed in de schaduw. Terwijl de temperatuur niet zakt, de omgeving een beetje stil blijft en de muggen op afstand blijven. Niet erg realistisch, dus dan maar lekker naar bed met de deur open.

dinsdag, mei 06, 2008

De thermometer in de zon zei '35 graden'.
De merel begon vanochtend om half vijf te zingen, ongeveer 2,5 meter van mijn bed, terwijl de slaapkamerdeur voor het eerst weer open stond. Heerlijk, frisse lucht, lekker koel, nog geen muggen, maar half vijf was wel vrij vroeg om wakker gezongen te worden.

maandag, mei 05, 2008

Hoe breng je een hebberige kat hevig in de war? Bak wat kip met kruiden, terwijl je intussen dipsaus maakt, paprika en ui en tomaat snijdt, guacamole brouwt, tortilla's warmt. Na een tijdje is de kip gaar en zit Tijger paraat.
Groente door de kipprut roeren, tortilla's bestrijken met een sausje, beetje prut erop, rollen, en in de ovenschaal. Rest van de prut op de tortilla's, beetje kaas erop, Tijger mauwt al van niet-meer-te-houden-spanning.
En dan gaat de schaal de oven in! Tijger snapt er niks van. Ze komt eens bij m'n stoel kijken, loopt een rondje door de keuken, maar nee, er wordt niet gegeten, en het rook nog wel zo lekker... Het ruikt nog steeds goed maar waar IS het nou toch?
Het begrip 'even wachten' bestaat niet in de kattentaal. Maar ik denk zomaar dat ze over een paar minuten heel snel weer paraat is ;-)

zondag, mei 04, 2008

TT 403 Dief gesnapt door epilepsieaanval

Een lingeriedief is zaterdagmiddag in Dordrecht tegen de lamp gelopen doordat hij een epileptische aanval kreeg.
De politie kreeg een melding van een man die onwel was geworden op straat. Toen agenten en ambulancepersoneel hem te hulp schoten, ontdekten ze dat de man een tas vol met kanten dameslingerie bij zich had. Toen ze 'm vroegen hoeveel vriendinnen hij wel niet had, zei de man dat hij helemaal geen vriendin had. Hij kon niet verklaren waarom hij met een tas vol kanten ondergoed rondliep.
De politie vond het een vreemde zaak en ging op onderzoek uit. Ze ontdekten dat hij alles had gestolen uit de HEMA.

Hm. ik moet dus maar geen winkeldief worden. Hoewel je bij bepaalde vormen van epilepsie vóór een aanval in een rare toestand terecht kunt komen en niet weet wat je doet, dus dat 'niet kunnen verklaren' klopt misschien echt.
TT 107 Auteur J.J.Voskuil (81) overleden

In zijn woning in Amsterdam is de schrijver J.J.Voskuil overleden. Dat is bekendgemaakt door zijn uitgeverij Van Oorschot. Voskuil was vooral bekend door zijn roman Bij Nader Inzien en de romancyclus Het Bureau.
Mexicaan overvalt bank met ijslolly

MEXICO-STAD - Een man bewapend met een ijslolly in een plastic zak heeft in de Mexicaanse stad Aguascalientes een bank overvallen.
De bankrover hield een bankbediende voor dat hij een pistool had en eiste geld. De caissière overhandigde hem daarop de inhoud van de kas.
Lang kon de overvaller niet genieten van zijn buit, die omgerekend 200 euro bedroeg. Hij sloeg op de vlucht in zijn rolstoel maar de politie zat hem al op de hielen en rekende hem snel in.
(Bron)
Noodtoestand door cycloon in Myanmar

YANGON - De cycloon Nargis heeft dit weekeinde een spoor van vernielingen getrokken door het gesloten Aziatische Myanmar.
Staatsmedia in het land spreken van minstens vier doden door de storm in de grootste stad van het land. De verwachting is dat het werkelijke dodental vele malen hoger zal uitvallen.
De autoriteiten hebben in de vijf zwaarst getroffen regio's de noodtoestand uitgeroepen. Volgens staatsmedia is in die delen van het land minstens 50 procent van de gebouwen beschadigd of ingestort door het natuurgeweld.
In de steden Laputta en Kyaik Lat is zelfs 75 procent van de gebouwen ingestort. Bij bijna alle gebouwen die in de twee plaatsen nog overeind staan, zijn de daken weggewaaid.
De weinige buitenlanders die in het gebied zitten en contact hebben weten te leggen met de buitenwereld spreken van grote schade en ongetwijfeld veel slachtoffers.
De harde winden bereikten snelheden tot 192 kilometer per uur. In de laaggelegen kustgebieden is de kans op catastrofale overstromingen groot.
De wind zou volgens meteorologen het zeewater kunnen opstuwen tot 3,5 meter boven het normale peil. In het gebied wonen tienduizenden mensen.
Volgens de staatsradio van Myanmar zijn grote gebieden aan de kust bijna compleet verwoest.
De schade in de grootste stad van het land, Yangon, is ook bijzonder groot. De elektriciteitvoorziening, telecommunicatie en de drinkwatervoorziening zijn uitgevallen. Van tal van gebouwen zijn de daken afgewaaid.
Omgewaaide bomen maken verkeer onmogelijk. Treinen en vliegtuigen kunnen eveneens niet worden gebruikt.
Delen van de stad zijn overstroomd en in de haven zijn zeker vijf schepen gekapseisd, meldde het Chinese persbureau Xinhua zondag.
(Bron)

De Birmese staatsmmedia noemen nu een getal van tegen de 400 doden.
Steeds meer mannen willen geen seks

LONDEN - Het aantal Britse mannen dat helemaal geen seks meer wil en daar openlijk voor uitkomt bij de relatieconsulent, is de afgelopen jaren met 40 procent toegenomen. Dit stelt Relate, de grootste Britse bedrijf in de sector, aldus de krant The Observer zondag.
Volgens het hoofd van de relatieconsulenten van Relate klaagt de helft van de mannelijke klanten over een totaal gebrek aan libido.
"Tien jaar geleden had nog niemand van dit soort klachten gehoord", aldus Peter Bell. Volgens hem praten veel mannen nu als vrouwen in de jaren vijftig. Er is sprake van een "psychoseksuele dysfunctie".
Billy, een 43-jarige designer die tien jaar getrouwd is, zegt in The Observer: "Ik hou nog steeds van mijn vrouw en het is zeer duidelijk dat zij de vrouw is met wie ik de rest van mijn leven wil doorbrengen, maar ik wil gewoon niet meer met haar vrijen."
Volgens Bell is het probleem deels te wijten aan het feit dat Britse vrouwen beter weten wat zij in bed willen en er ook om vragen. Prof. Cary Cooper, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Lancaster, ziet ook een oorzaak in de "extreem lange werktijden" van veel Britse mannen, die last krijgen van stress.
De seksuele problemen zijn vervolgens niet goed bespreekbaar omdat Britse mannen "traditioneel niet worden aangemoedigd om hun gevoelens te delen".
(Bron)
Politie zoekt identiteit zwaargewonde fietsers

UTRECHT - De politie heeft zondag rond het middaguur de identiteit van twee fietsers, die zaterdag zwaargewond raakten bij een ongeval in Odijk, nog niet kunnen achterhalen. Bij het ongeval kwam een 80-jarige automobilist uit Odijk om het leven.
Een man en een vrouw raakten ernstig gewond en lagen zondag nog steeds in kritieke toestand in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Volgens de politie is de is 80-jarige automobilist onwel geraakt, waarna hij de fietsers aanreed en vervolgens tegen een boom botste. Hij overleed aan de gevolgen van een hartstilstand.
Tot nu toe is de identiteit van de slachtoffers onbekend. De politie is met spoed op zoek naar de familie en vrienden van de slachtoffers. Het heeft daarom de signalementen van de slachtoffers verspreid.
Het gaat om een vrouw met kort donkerblond haar, bruine ogen, tussen 1.70 en 1.75 meter en met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. De man heeft grijsblond haar, kalend voorhoofd, normaal postuur, tussen de 1.80 en 1.85 meter en met eveneens een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar.
Het stel reed op een groene mountainbike van het merk Giant x2000 en op een rood/zilver sportfiets van het merk Koga Miyata. Beide fietsen hebben een fietstas aan het stuur en onder het zadel.
(Bron)

Een erg ruime marge, met die vage lengtes en onduidelijke leeftijden. Maar hopelijk levert het in combinatie met de fietsen iets op.
Tuinkabouters bezetten rotonde

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Twee tieners in Capelle aan den IJssel zijn in de nacht van zaterdag op zondag op de bon geslingerd omdat ze een rotonde hadden versierd met een tiental tuinbeeldjes zoals kabouters en watervogels.
Dat liet de politie zondag weten. De jongens, 16 en 17 jaar, hadden decoratie uit tuintjes weggehaald en op de rotonde in de Keerking gezet.
De kabouters zijn volgens de politie "opgevangen op het bureau" en kunnen daar door hun eigenaren worden opgehaald.
(Bron)

Wel vrij ludiek, en in elk beter dan ze van een viaduct lazeren.
Krijgen de kabouters bij de opvang ook slachtofferhulp aangeboden?
Nijlpaardtweeling geboren in Emmen

In Dierenpark Emmen zijn zondag twee nijlpaardjes geboren. Dat heeft de Emmer dierentuin gemeld.
Het geslacht van de dieren is nog onbekend. De moeder geeft de verzorgers namelijk nog geen kans in de buurt te komen. Ze hebben daarom ook nog geen naam.
Dierenpark Emmen beschikt nu over een kudde van 12 nijlpaarden, een van de grotere in de wereld. Er is in Emmen één keer eerder een tweeling geboren en ook toen was nijlpaard Jetje de moeder. Vader Polo is inmiddels verhuisd naar een dierentuin in Kopenhagen.
Of de nijlpaarden in het Emmer dierenpark mogen blijven, is nog onduidelijk.
(Bron)
Het is hier in de schaduw aanmerkelijk warmer dan binnen (waar het 20 graden is).
In het kader van 'laat ik nou toch es wat doen' een deel van het terras ontwoekerd - tenminste, de plant waarvan ik de naam even kwijt ben - hennepoot dacht ik, maar op die naam kan ik alleen een gras vinden, dit lijkt meer een ganzevoetachtige. Hij groeit braaf in de voegen en vormt dan flinke pollen vanuit een kleine wortelpunt. Vrij makkelijk te 'snoeien' dus: je graait in de plant, draait, rukt, en hoppa, alleen de wortel staat er nog. Dat schiet uiteindelijk niet zo gek veel op, maar voorlopig zijn er dan weer 4 tegels te zien.

De hommels (witkontjes, waarschijnlijk veldhommels) zoeven weer heen en weer tussen tuin en spouw, zweefvliegen hangen in de zon voor de bloemen van het robertskruid, vogels zingen en vliegen rond, Tijger ligt onder de conifeer te dutten (in de schaduw, die moet duidelijk ook nog wennen aan dit weer), Tom verschuilt zich onder de struiken.
De rook van de barbecue van de buren verderop dwarrelt precies de goede kant op: omhoog en een beetje in de richting van hun eigen huis, duis daar heeft verder niemand last van.

Ik trek verder aan het onkruid, als je toch bezig bent, dan ook maar even verder gaan, toch? En dan zie ik iets, een bezem of de kop ervan die ondergewoekerd is? Hij ziet er wel raar uit. Nog een mat groen wegtrekken, de bezem vindt dat _niet_ leuk en rolt zich met een knorretje op. Bezem blijkt een egel die daar lekker lag te slapen. Ik heb er maar weer een matje groen opgelegd, in de wetenschap dat er genoeg plekken zijn waar z/hij zich weer kan ingraven in de planten.

Ik heb wel vaker egels gevonden zo letterlijk om de hoek van de deur - lekker rustig, beschut, heerlijke hapjes als slakken alom. Maar elke keer verrast het me weer ;-)