zaterdag, maart 12, 2011

Overvaller overgoten met frituurvet

AMSTERDAM - Bij een overval op een snackbar in Heerlen heeft een medewerkster vrijdag frituurvet over de overvaller gegooid. De gemaskerde man koos het hazenpad, meldt de politie zaterdag.
Rond 19.15 uur liep de man met een mes de snackbar aan de Sittarderweg binnen. Er waren op dat moment alleen twee vrouwelijke medewerkers aanwezig.
Toen de man hen met het mes bedreigde en geld eiste, slaagde een van de vrouwen erin frituurvet over hem heen te gooien.
De politie is op zoek naar getuigen. Het herkennen van de dader kan gemakkelijk uitpakken. "Het is heel goed mogelijk dat de dader door het hete frituurvet gewond is geraakt aan zijn gezicht of lichaam", meldt de politie.
(Bron)
Dag iets korter door aardbeving Japan

HOUSTON - De aardbeving in Japan heeft de dag iets korter gemaakt. De beving heeft de draaiing van de aarde vrijdag met 1,6 microseconden versneld. De as van de aarde is 15 centimeter verschoven.
Expert Richard Gross van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dat berekend, meldden Amerikaanse media zaterdag.
Een microseconde is een miljoenste seconde.
De versnelling was iets meer dan het effect van de aardbeving in Chili vorig jaar. Het meeste effect was er bij de beving in het Indonesische Sumatra in 2004. Toen duurde de dag 6,8 microseconden korter.
(Bron)
Utrechtse weer Huisjesmelker van het Jaar

UTRECHT - Uit meer dan honderd nominaties is de Utrechtse Betty Chang voor de tweede maal verkozen tot Huisjesmelker van het Jaar.
Dat maakten de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de jongerenorganisatie van de SP donderdag bekend. Zij vragen met de jaarlijkse uitverkiezing aandacht voor de kamernood onder studenten.
Studenten kunnen hun huisbaas voor de 'prijs' opgeven. Er kwamen veel klachten binnen over Chang, die zo'n veertig panden in Utrecht bezit. Zo betalen haar huurders volgens het juryrapport gemiddeld 230 euro per maand meer dan het wettelijke maximum.
Omdat Chang de prijs ook al in 2006 op haar naam schreef en vaak werd genomineerd, kreeg ze een oeuvreprijs van de jongerenorganisaties. Het lukte hen echter niet om de goudkleurige plaquette aan haar uit te reiken.
De gemeente Utrecht is inmiddels procedures tegen Chang begonnen.
(Bron)
Schultz pleit voor rem op kantorenbouw

DEN HAAG - Om leegstand van kantoorruimte tegen te gaan, moet kritisch worden gekeken of kantoorpanden wel of niet gebouwd moeten worden. ''Alle partijen zullen terughoudend moeten zijn met nieuwbouw'', aldus minister Melanie Schultz van Haegen (Milieu).
De minister stuurde maandag haar actieprogramma Aanpak Leegstand Kantoren naar de Tweede Kamer.
Vorig jaar stond zo'n 14 procent van de kantoorruimte in Nederland leeg. Op sommige bedrijventerreinen of kantoorparken gaat het zelfs om een derde van de totale beschikbare kantoorruimte.
''Deze leegstand is voor een groot deel structureel en zal in de toekomst naar verwachting nog toenemen'', aldus een woordvoerster van de bewindsvrouw.
Oorzaken van de leegstand zijn het niet groeien van de beroepsbevolking en nieuwe vormen van werken, zoals telewerken en flexwerken. ''Verspilling van ruimte en kapitaal'', oordeelt Schultz over de leegstand.
Daarom is ze gekomen met haar actieprogramma, waarin gemeenten, provincies, banken, beleggers, projectontwikkelaars en het Rijk proberen de groeiende leegstand terug te dringen.
Een van de actiepunten is het bestrijden van bestaande leegstand. Dat kan onder meer door de gebouwen voor andere doeleinden te gebruiken.
Bijvoorbeeld voor studentenhuisvesting, zorg, onderwijs, intensieve tuinbouw of als hotel. Voor specifieke locaties kan sloop de beste oplossing zijn, oordelen de opstellers van het programma.
Schultz wil dat het Rijk belemmeringen in wetten en regels voor sloop en transformatie wegneemt. Daarbij denkt ze aan ruimere mogelijkheden voor overheden om kantooreigenaren toe te staan tijdelijk af te wijken van het bestemmingsplan.
''Er komen experimenteergebieden, waar marktpartijen en lokale overheden samen zoeken naar de beste oplossing die past in dat gebied'', staat in het plan.
(Bron)
'Onderzoek nodig naar huisjesmelkers'

ROTTERDAM - Rotterdam wil samen met het Rijk onderzoek doen naar de werkwijze van huisjesmelkers. Dat schrijft PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen) in een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In de brief stelt de wethouder verschillende maatregelen voor om huisjesmelkers aan te pakken. Op die manier wil de gemeente overbewoning en hennepteelt tegengaan. Met het huidige instrumentarium komt de gemeente niet veel verder dan symptoombestrijding.
Rotterdam ontmantelde vorig jaar 326 hennepkwekerijen en pakte 344 overbevolkte woningen aan. Ook werd gericht ingezet op de bestrijding van malafide pandeigenaren. ''Ondanks deze energieverslindende inzet neemt het jaarlijks aantal overtredingen niet noemenswaardig af'', aldus Karakus.
''Instrumenten zijn nodig om de praktijk van huisjesmelkers onaantrekkelijk te maken en uit te bannen. Het duurt te lang voordat boetes worden betaald en de gemeente vist te vaak achter het net bij de invordering.''
Om beter inzicht te krijgen in het fenomeen, pleit Karakus voor een onderzoek. ''Zo moeten wij glashelder krijgen wat nodig is om deze malafide praktijken niet langer winstgevend te laten zijn.''
(Bron)
Commando's in actie bij staatsomroep Tsjechië

PRAAG - Zwaarbewapende commando's van de militaire politie in Tsjechië hebben grote commotie veroorzaakt met een inval bij de Tsjechische staatsomroep CT.
Gemaskerde militairen doorzochten de nieuwsredactie omdat een verslaggever geheime documenten openbaar zou hebben gemaakt.
Hoofdredacteur Karel Novak had geen goed woord over voor de operatie, die rond 01.00 uur zaterdagmorgen werd afgerond.
''Totaal onacceptabel'', zei Novak, die zaterdag steun kreeg van andere media in Tsjechië.
Minister van Defensie Aleksandr Vondra maakte later bekend dat generaal Vladimir Lozka, de eindverantwoordelijke voor de commando-actie, is geschorst in verband met de gang van zaken.
De doorzoeking werd uitgevoerd door ongeveer tien militairen, die machinegeweren bij zich droegen. Zij namen computers, notitieblokken, visitekaartjes en videomateriaal in beslag, die eigendom zijn van de journalist Karel Rozanek.
Hij berichtte recent over een schandaal binnen het leger, dat in 2007 speelde en dat leidde tot het ontslag van het toenmalige hoofd van de Tsjechische militaire inlichtingendienst, Miroslav Krejcik.
Czech Television heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de militaire politie, die in de hiërarchie boven de normale strijdkrachten staat, wegens machtsmisbruik.
Ook eist de omroep een onderzoek naar de openbaar aanklager die akkoord ging met de commando-actie. En CT eist teruggave van alle inbeslaggenomen zaken.
De omroep sprak van een aanval op de onafhankelijke media in Tsjechië en een bedreiging van de bescherming van journalistieke bronnen.
(Bron)
Experiment met legale wietteelt in Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat wietgebruikers de mogelijkheid geven om binnen gesloten clubs legaal cannabis te kweken. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.
Omdat de plannen voor het experiment nog in een vroeg stadium verkeren, is over de concrete uitwerking weinig bekend, aldus een woordvoerster.
De gemeente wil volwassen recreatieve gebruikers de mogelijkheid bieden om in kleinschalige verenigingen op een gereguleerde en gecontroleerde manier wiet te telen.
Het belangrijkste doel daarvan is volgens de voorlichtster het beschermen van de volksgezondheid, door gebruikers invloed te geven op de kwaliteit van de cannabis.
Ander bijkomend voordeel in de ogen van de gemeente is dat de hennepkweek daarmee ook uit de illegaliteit wordt gehaald.
Er zullen zo'n honderd tot honderdvijftig gebruikers bij het experiment worden betrokken, zo verwacht de gemeente. De bedoeling is dat het experiment nog deze collegeperiode van start gaat.
Wethouder Volksgezondheid Victor Everhardt: ''De gemeente wil ruimte voor deze experimenten met het oog op het verminderen van de schade van cannabisgebruik voor de gezondheid. Ook hopen wij hiermee de criminaliteit en overlast rond cannabis te beheersen."
Het college wil ook het beleid veranderen met betrekking tot risicogroepen voor cannabisgebruik, bijvoorbeeld mensen die in behandeling zijn voor schizofrenie. Het doel van dit experiment is het excessief cannabisgebruik om te buigen naar gecontroleerd gebruik, aldus de gemeente.
''Dit heeft plaats onder medisch toezicht of onder toezicht van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het cannabisgebruik onder medisch toezicht maakt onderdeel uit van het behandelplan voor deze groep.''
(Bron)

Opstelten is al boos. Maar ik begrijp nog steeds niet dat wiet verkocht en gebruikt mag worden, maar niet geproduceerd. Dan heb je toch boter op je hoofd, als je de regels zo maakt?
Man trapt hangbuikzwijntje dood

ARNHEM - Een 27-jarige man uit Arnhem heeft het hangbuikzwijntje van zijn partner zo hard getrapt, dat het diertje is overleden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de Arnhemmer een proces-verbaal gegeven voor de mishandeling.
Dat liet een woordvoerder van de Dierenbescherming vrijdag weten.
Het drie maanden oude hangbuikzwijntje woonde in huis. Het diertje beet de man in zijn voet, waardoor die in woede uitbarstte.
Hij trapte het zwijntje vijf keer hard en verliet daarna de woning. Zijn partner trof het dier bloedend aan. Even later overleed het.
Bij sectie op het zwijntje door mensen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bleek dat het dier onder meer onderhuidse bloedingen, bloedingen in borst- en buikholte en een klaplong had opgelopen.
(Bron)

Stoere jongen.
Ik zag de merels steeds met sprietjes en dotten kattenhaar de sering induiken. (Tom is vreselijk aan het verharen, als ie zich krabt vliegen de plukken haar alle kanten op, die verzamel ik en leg ik buiten neer omdat ik ooit zag dat een vogel ermee vandoor ging.)
Vanmiddag zat ik op mijn bankje buiten, en hé! In de aucuba naast de sering zit een nest! Sterker, mevrouw merel zit er op, en ze keek terug naar me ;-)
Logisch dat het daar zit, die aucuba blijft in blad, is stevig en dichtbebladerd en ze duiken er vanaf de sering zo in.
De buitenkant is volgestopt met mos, de binnenkant vermoedelijk met Tomhaar...
Een deel van het gebouw van de kerncentrale in Japan is ingestort. Misschien is de druk toch te hoog geworden, ondanks dat ze al stoom hadden laten ontsnappen.
Blijven duimen...
Kerncentrale Japan wellicht bezig met meltdown

TOKIO - De kerncentrale Fukushima 1 is wellicht bezig met een meltdown, meldde het Japanse persbureau Kyodo zaterdag. In de buurt van de centrale is volgens een nucleaire veiligheidscommissie het radioactieve cesium gemeten.
Van een meltdown is sprake als de reactorkern door gebrek aan koeling zo heet wordt dat deze zich de grond in smelt. Dat is een nucleair rampscenario.
De centrale, 250 kilometer van Tokio, was in problemen gekomen door de aardbeving. De centrale kon daardoor een tijdlang onvoldoende koelen, waardoor de temperatuur en druk te hoog opliepen. De autoriteiten besloten eerder al radioactief stoom te laten ontsnappen. Tienduizenden omwonenden zijn geëvacueerd.
Een deel van de splijtstaven was korte tijd aan de lucht blootgesteld toen het koelwater zakte door verdamping. Momenteel pompt een brandblusapparaat water in de reactor, meldde persbureau Jiji.
Een woordvoerder van exploitant Tepco zei 'te geloven dat de reactor geen meltdown ondergaat of scheurt. We proberen het koelwaterpeil te verhogen.'
Eerder waren ook problemen ontstaan in een andere centrale, de Fukushima 2. Ook daar was de temperatuur zo hoog opgelopen dat radioactief stoom moest worden gelekt in de buitenlucht.
Een meltdown of kernsmelting gebeurde onder meer in het Oekraïense Tsjernobyl (1986) en in het Amerikaanse Three Miles Island in Pennsylvania (1979).
(Bron)

Teletekst 126 De Nederlandse hoogleraar reactorfysica v.d.Hagen zegt dat er geen gevaar is voor een ramp als in Tsjernobyl in 1986 omdat de reactor meteen is stilgelegd.

Dat hopen we dan maar, dit stemt niet erg hoopvol: "Aanvankelijk werden ongeveer drieduizend mensen in een straal van drie kilometer geëvacueerd.Toen buiten acht keer zoveel straling als normaal werd gemeten, werd iedereen in een straal van acht kilometer geëvacueerd. In de controlekamer van de centrale is de straling duizend keer zo hoog als normaal."
(Bron)

Inmiddels ook een explosie en een rookwolk gemeld - maar dat er een lek is, is al een tijd duidelijk.
Japanse tsunami doodt man in Californië

SAN FRANCISCO - De vloedgolf na de aardbeving in Japan heeft een dode veroorzaakt in de Verenigde Staten. Een 25-jarige man in Crescent City was door de golf meegesleurd en verdronk. Hij was met twee andere mannen naar het strand gekomen om foto's te maken, meldde de krant San Francisco Chronicle zaterdag.
(Bron)

vrijdag, maart 11, 2011

Teletekst heeft een pagina met een in mijn ogen lompe combinatie:

Lompe combinatie
Wat een horror in Japan. Krijg je eerst een superzware aardbeving die ook nog eens lang duurt, en daarna fijn een of meerdere tsunami's er achteraan.
En maar afwachten hoe die golf ook elders gaat aankomen.

donderdag, maart 10, 2011

Astronomen houden 'riskante' planetoïde in de gaten

AMSTERDAM - Op 31 januari hebben astronomen van de universiteit van Hawaï voor het eerst in drie jaar weer opnamen kunnen maken van de planetoïde Apophis. Dat is donderdag bekendgemaakt.
Kort na zijn ontdekking in 2004 leek het erop dat dit ongeveer 270 meter grote rotsblok in 2029 de aarde zo dicht zou naderen, dat het tot een botsing zou kunnen komen.
Later onderzoek wees echter uit dat het object op een veilige afstand van enkele tienduizenden kilometers langs onze planeet zal scheren.
Niettemin wordt Apophis nog steeds tot de 'potentieel gevaarlijke' planetoïden gerekend, niet in de laatste plaats omdat zijn scheervlucht in 2029 een onvoorspelbare uitwerking zal hebben op de baan die hij volgt.
Het kan dus niet helemaal worden uitgesloten dat Apophis later deze eeuw alsnog op onze planeet inslaat, al lijkt die kans vooralsnog heel klein. De opnamen van 31 januari zijn de eerste in een lange reeks die tot een betere bepaling van de omloopbaan van Apophis moet leiden.
In 2013 zal de planetoïde al een keer dicht genoeg bij de aarde komen om hem met behulp van radarinstrumenten te onderzoeken.
(Bron)
Sprookje voorbij voor vluchtende miljonaire

WELLINGTON - Een vrouw uit Nieuw-Zeeland heeft met haar man bijna twee jaar lang als miljonair geleefd dankzij een foutje van de bank. Haar man vond op zijn bankrekening in april 2009 plots 10 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (5,3 miljoen euro).
Toen de bank de fout ontdekte, had het paar al 3,6 miljoen euro opgenomen. De twee waren gevlucht naar Hongkong, Macau en China.
Maar het stel kreeg ruzie bij het gokken in Macau en scheidde. De vrouw keerde 25 februari vrijwillig terug naar Nieuw-Zeeland. Daar is ze direct opgepakt. Donderdag verscheen ze voor de rechter in Rotorua. Ze was aangeklaagd voor diefstal van 3,6 miljoen euro en het witwassen van geld.
De 31-jarige Kara Hurring is voorlopig vrij op borgtocht, tot het proces 21 maart verder gaat. De politie zoekt ondertussen naar haar ex-man, die in China zou zijn. Nieuw-Zeeland heeft geen uitleveringsverdrag met China.
(Bron)
Arts verwijderde clitoris zonder toestemming

SYDNEY - Een Australische arts heeft een complete vagina, inclusief clitoris, weggehaald bij een vrouw tijdens een operatie in 2002.
De destijds 58-jarige weduwe had een verkleurd plekje op haar geslachtsdeel, wat mogelijk kanker was. De arts is donderdag schuldig bevonden aan het kwaadwillig verminken van de patiënte.
De arts heeft altijd gezegd dat hij uit medische overwegingen meer heeft moeten verwijderen dan alleen het verdachte plekje. Uit meerdere getuigenissen, waaronder die van het slachtoffer, blijkt dit echter niet het geval te zijn.
Volgens het slachtoffer kwam de arts net voor de operatie met het slechte nieuws. ''Hij boog over me en fluisterde: 'Ik haal ook je clitoris weg'.'' Ze kon door de narcose niks meer doen met die mededeling.
Tijdens het proces verklaarde ze: ''Er is niks meer. Alles is weg.''
Een verpleegster die ook bij de operatie van de weduwe was, had een soortgelijk verhaal. Toen zij de dokter confronteerde dat hij ook de clitoris verwijderde van de patiënt, zou de arts hebben geantwoord: ''Het maakt niet uit, haar man is toch dood.''
Dit is de tweede keer dat de zaak voor de rechter komt. Die moet de strafmaat nog bepalen. De eerste keer kwam de jury niet tot een vonnis.
(Bron)

In dit geval ben ik ineens wel van het oog om oog... Meneer is een enorme eikel, dus dan kan hij wel zonder dat onderdeel dat ook zo genoemd wordt. Tsjakka!
Airbags deren dronken automobiliste niet

DRIEBERGEN - De politie heeft donderdagmiddag op de A16 bij Ridderkerk een slingerende automobiliste aan de kant gezet.
De dronken vrouw was ter hoogte van Dordrecht tegen de vangrail opgereden waarop de zij-airbags van haar auto uitklapten.
De airbags waren voor de 41-jarige Rotterdamse geen beletsel om de rit naar haar woonplaats voort te zetten, aldus het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
Weggebruikers op de A16 hadden de verkeerspolitie in Driebergen gebeld over het slingerende voertuig op de snelweg. Volgens een woordvoerder van het KLPD had de automobiliste door de geopende airbags geen enkel zicht meer op wat er naast haar op de weg gebeurde.
(Bron)
Man probeert vriendin te verdrinken in bad

BREDA - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in Breda een 31-jarige man aangehouden die na een ruzie had geprobeerd om zijn vriendin (28) in haar woning in bad te verdrinken. Dat meldde de politie woensdag.
Het stel kreeg eerder op de avond telefonisch ruzie over het drankgebruik van de man. De man meldde zich rond 21.00 uur in de woning van de vrouw die op dat moment in bad lag.
Hij raakte volgens de vrouw buiten zinnen en duwde haar meerdere malen onder water. Door de stop uit het bad te trekken kreeg de vrouw weer lucht. De man bedreigde haar ernstig en verliet vervolgens de woning.
De vrouw die na het incident naar een woning van een bekende is gevlucht, hield kneuzingen aan het voorval over. De man is kort na middernacht in het centrum van Breda aangehouden. Hij zit nog vast.
(Bron)
'Werkgever kiest voor blanke, gezonde man'

DEN HAAG - Veel werkgevers kiezen bij het aannemen van mensen voor de ''veilige optie'' van de blanke, gezonde, autochtone man.
Andere groepen hebben het nakijken. Dat stelde FNV-bestuurder Leo Hartveld woensdag in de Tweede Kamer bij een rondetafelgesprek over discriminatie op de arbeidsmarkt.
Op centraal niveau hebben werkgevers en vakbeweging allerlei afspraken gemaakt om iedereen een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt. Maar dat helpt nog veel te weinig.
De werkloosheid onder allochtonen is nog onverminderd hoog, slechts 4 procent van de werkgevers heeft een jonggehandicapte in dienst, het aantal vrouwen aan de top groeit maar nauwelijks en ouderen die na hun vijftigste hun baan verliezen, hebben een extreem lage kans iets nieuws te vinden, zo somde hij op.
''Belangrijke oorzaak hiervoor is dat het niet lukt individuele werkgevers mee te krijgen in de afspraken die op centraal niveau worden gemaakt'', aldus Hartveld.
''Collectief vinden werkgevers dat iedereen een kans moet krijgen, maar individueel beschouwt men het amper als een verantwoordelijkheid.''
Als het werkgevers en vakbeweging niet lukt gelijke kansen te creëren, dan moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen, vindt Hartveld.
Hij denkt dan niet aan quota, maar bijvoorbeeld aan een verplichting achtergestelde groepen uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.
Hij is ervan overtuigd dat de meeste vooroordelen dan verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland wijzen de beschuldiging van de FNV van de hand. De uitspraken van Hartveld zouden niet gebaseerd zijn op enig onderzoek van de bond.
''Werkgevers die geen diversiteitsbeleid hebben, zullen zich steeds meer in de vingers snijden nu de economie aantrekt en op termijn de vergrijzing toeslaat. De achterstanden van sommige groepen op de arbeidsmarkt vinden hun oorzaak in onvoldoende opleiding.
Werkgevers schreeuwen om gekwalificeerd personeel, maar ze zijn eenvoudigweg niet te vinden. Er is werk zat, net als stageplaatsen'', aldus de organisaties.
(Bron)

En dan zal je maar een vrouw zijn met een paar vlekjes. Maar ik zie dat ik bij VNO-NCW en MKB Nederland kan solliciteren en dat ze daar duidelijk niet moeilijk zullen doen over mijn vaker-dan-gemiddeld ziekzijn.

woensdag, maart 09, 2011

Woning Kaddafi-clan in Londen gekraakt

LONDEN - Een groep activisten heeft in een sjieke wijk in Londen de woning gekraakt die in het verleden werd bewoond door Saif al-Islam Kaddafi, de tweede zoon van de Libische dictator Muammar Kaddafi.
Dat meldde de Britse omroep BBC woensdag.
''Wij blijven hier totdat we er zeker van zijn dat dit vastgoed wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren'', zei Montgomery Jones, woordvoerder van de actiegroep Topple the Tyrants (Werp de tirannen omver) tegen de BBC.
Kaddafi-junior studeerde aan de prestigieuze London School of Economics. Saif kocht het grote woonhuis, voorzien van inpandig zwembad en sauna, in 2009. Toen de crisis in Libië uitbrak, werd het pand in de wijk Hampstead Garden te koop gezet voor een vraagprijs van 10,95 miljoen pond (12,75 miljoen euro). Later werd het pand weer van de markt gehaald.
(Bron)
Bange Amerikaanse inbreker belt politie

PORTLAND - Uit angst voor thuisgekomen bewoners heeft een inbreker in Amerika de politie gebeld. De man had in het huis wapens gezien, meldden media in de westelijke staat Oregon dinsdag (lokale tijd).
Timothy James Chapek was maandag het huis in de stad Portland (Oregon) binnengedrongen. Volgens de politie wilde hij niets stelen, maar alleen een douche nemen. Toen de man de voordeur hoorde opengaan, belde hij het alarmnummer.
''Ik heb net ingebroken in een huis en de bewoners zijn binnengekomen. Ik denk dat ze wapens hebben'', zei Chapek. Op de vrijgegeven opname van het gesprek is te horen dat een bewoonster de geschrokken inbreker ontdekt, terwijl op de achtergrond twee honden grommen.
Chapek is aangehouden voor inbraak en na verhoor vrijgelaten.
(Bron)
Ziekte bedreigt Nederlandse essen

ETTEN-LEUR - Nederlandse essen worden bedreigd door een nieuwe schimmelziekte, die uit een onschadelijke soort paddenstoelen is ontstaan.
Dat meldde de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag. Deze essenziekte, die twintig jaar terug veel essen in het oosten van Polen heeft vernietigd, heeft inmiddels de grens met het noorden van Nederland bereikt.
Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging denkt dat besmetting van de Nederlandse essen onvermijdelijk is.
''De vraag is, hoe grootschalig Nederlandse essen worden aangetast, omdat het nog niet duidelijk is hoe snel de ziekte zich in het West-Europese klimaat zal verspreiden. In het Midden-Europese klimaat gaat het heel snel.”
De ziekte is ontstaan uit de veel voorkomende paddenstoelsoort Essevlieskelkje, die in het voorjaar op de afgestorven bladstelen van de es groeit.
Met behulp van een DNA-onderzoek is vorig jaar in Zwitserland vastgesteld dat de essevlieskelkjes zodanig genetisch zijn veranderd, dat er een nieuw soort is ontstaan die uiterlijk sprekend op een onschadelijke paddenstoel lijkt.
Een aseksuele vorm van deze nieuwe soort, die zich zonder behulp van mannelijke geslacht vermenigvuldigt, veroorzaakt de essenziekte.
Volgens de vereniging wordt zelden bewezen dat de ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw organisme dat uit een al lange tijd aanwezige soort is ontstaan.
(Bron)
'Middagdutje verbetert geheugen'

AMSTERDAM - Als mensen een middagdutje hebben gedaan, kunnen ze nieuwe informatie gemakkelijker opslaan in hun geheugen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Proefpersonen die een middagdutje hebben gedaan van honderd minuten, presteren daarna ongeveer 20 procent beter bij geheugentesten dan mensen die vooraf niet hebben geslapen.
“Dit lijkt het eerste definitieve bewijs te zijn dat slaap daadwerkelijk een proactief voordeel oplevert”, verklaart onderzoeker Matthew Walker van de Universiteit van Berkely op nieuwssite LiveScience. “Het is niet zo simpel dat je alleen hoeft te slapen na het leren om nieuwe informatie te verwerken. Ook voorafgaand aan het leren is slapen aan te bevelen.”
Walker heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Bij zijn experiment liet hij 44 proefpersonen een testje maken, waarbij ze 100 namen en gezichten moesten onthouden.
Vervolgens mocht de helft van de deelnemers aan het experiment een middagdutje doen, voordat ze de test nog eens maakten. Tijdens het slapen werd hun hersenactiviteit geanalyseerd. De andere proefpersonen deden de tweede test zonder dat ze eerst een middagslaapje hielden.
Uit het onderzoek bleek dat mensen normaal gesproken steeds slechter presteren bij geheugentests naarmate de dag vordert. Mensen die ‘s middags slapen hebben echter geen last van dit effect. Zij presteren na hun middagdutje zelfs beter dan daarvoor.
Volgens Walker zorgt een dutje ervoor dat er informatie uit het korte-termijn-geheugen wordt opgeslagen in het lange-termijngeheugen.
“Je kunt het vergelijken met de inbox van je e-mail”, aldus de wetenschapper. “Die maak je ook leeg, zodat je de volgende dag weer nieuwe berichten kunt ontvangen.”
(Bron)

Slaapgebrek maakt mensen optimistisch

WASHINGTON - Als mensen niet genoeg slaap krijgen, zijn ze geneigd om overmatig optimistische besluiten te nemen. Ze gaan dan vaker riskant gokken, meldden Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Neuroscience dinsdag.
Wetenschappers onderzochten met MRI-scans de hersens van mensen die kort hadden geslapen en van anderen die een goede nachtrust hadden.
De scans van de kortslapers toonden meer activiteit in hersengebieden die uitkomsten positief inschatten. Tegelijk hadden ze juist minder activiteit in de hersengebieden voor negatieve resultaten.
''Slaapgebrek verandert de houding van verliesmijdend naar winstzoekend'', concludeerden de onderzoekers van de Duke University in de Amerikaanse staat North Carolina. ''Zij schatten de kansen op positieve gevolgen groter in en zien minder risico's.''
Koffiedrinken, frisse lucht of lichaamsbeweging verhelpen het effect niet.
(Bron)
Dassenburcht opnieuw overreden

WAPSERVEEN - De dassenburcht nabij het Drentse Wapserveen is dinsdag opnieuw overreden door motorcrossers. Dat maakte boswachter André Donker woensdag bekend.
Dinsdag werd bekend dat een groep motoren enorme schade had aangericht door de burcht als springschans te gebruiken.
Donker trof bij de dassenburcht verse bandensporen aan waardoor opnieuw schade is ontstaan. De boswachter heeft het incident gemeld bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de provincie Drenthe.
Ook is er een getuige gehoord die dinsdag crossactiviteiten heeft waargenomen rondom de burcht.
Volgens Donker gaat het om een groepje van drie crossers, van wie er één woensdag zal worden verhoord door de provincie en de AID.
(Bron)
Brandstichter vat zelf ook vlam

DE MEERN - Een jongen heeft dinsdagavond in De Meern (Utrecht) vermoedelijk niet alleen een auto in brand gestoken, maar ook zichzelf. Dat heeft de politie woensdag gezegd.
Rond half tien kreeg de politie een melding dat een auto in de fik stond op het Muurkruid. Getuigen verklaarden dat zij een man die zelf in brand stond, hadden zien weglopen bij de wagen.
Onderzoek leidde later die avond naar een 17-jarige jongen die met brandwonden in een ziekenhuis in Utrecht lag.
De politie doet verder onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de brandstichting.
(Bron)
NS krijgt recordboete

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen krijgen een voorlopige boete van ruim 2 miljoen euro, omdat zij vorig jaar slecht hebben gepresteerd.
Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer geschreven, zo heeft het ministerie woensdag bekendgemaakt.
De NS krijgt de boete omdat te veel treinen vertraging hadden en reizigers ontevreden waren over de informatie bij verstoringen en het gebrek aan zitplaatsen.
''De reiziger moet kunnen vertrouwen op de trein. Die afspraak heb ik met de Nederlandse Spoorwegen en daar reken ik hen op af”, aldus Schultz van Haegen.
De voorlopige boete kan worden kwijtgescholden als de NS in 2011 beter presteert. De voorlopige boete is volgens het ministerie een prikkel om de prestaties te verbeteren.
De boete van ruim 1,8 miljoen euro die de minister over 2009 oplegde is verlaagd naar een definitieve dwangsom van een half miljoen euro, omdat de NS de afgesproken prestaties verbeterde. Begin volgend jaar beslist Schultz van Haegen over de definitieve boete over 2010.
Jaarlijks scherpt de minister de prestatieafspraken van Prorail en NS aan. Als de organisaties hier niet aan voldoen, wil Schultz van Haegen in de toekomst een direct opeisbare boete opleggen en komt de herstelperiode dus te vervallen.
Met het ministerie is afgesproken dat ten minste 93 procent van de treinen op tijd moet rijden. Afgelopen januari bleek al dat maar 92,5 procent zonder vertragingen had gereden, meldde een woordvoerder van de NS.
De pijn zat hem vooral in de zware herfst- en winterperiode. Ook had de NS last van enkele incidenten die voor flink wat vertragingen zorgden, zoals de brand in de verkeersleidingpost in Utrecht.
(Bron)

Dus als er dit jaar geen herfst en winter is, en geen hele hete zomer, wordt de boete kwijtgescholden.
De Turkse tortels bouwen door aan het nest, en duiken inmiddels ook op elkaar.
Steeds als het even niet regent, gaat de heggenmus in een es zitten en barst uit in prachtig gezang. Die verdenk ik toch ook van nestplannen in de tuin.
Dan is er een tortelnest, 1 of 2 merelnesten, een heggenmusnest.
Die struiken en bomen lonen toch wel.

dinsdag, maart 08, 2011

Gelukkig zijn sommige onderdelen van de tuin onverstoorbaar:

Es in knop

De es krijgt steeds dikkere knoppen.

De guldenroede is niet te stoppen

En de guldenroede is dan weer zo'n plant waarvan je denkt: was daar de helft maar van uitgeroeid ;-)
Cotoneaster

De cotoneaster.

Buddleiastam-maagdenpalm-wingerdtak-wijlendotterbak.jpg

Buddleiastam, maagdenpalm, dode wingerdtak, dotterbak waar geen dotter meer in te bekennen is maar die ineens wel erg populair is als drinkbak bij de katten.
Normaal gesproken heb ik een zee van krokussen, opkomende tulpen, narcissen, hyacinten, en nog veel meer van allerlei.
Nu is dit het:

Lente

Dat zijn ze dan
Het is lente. De Turkse tortels bouwen door, aan hun minieme platformpje:

Tortelnest

Merel bij tortelnest

Als de merel erbij zit, zie je de afmetingen van het tortelnest goed.

Wederhelft van merel zoekt eten

De wederhelft van de merel zocht eten (of ook nestmateriaal?).

maandag, maart 07, 2011

Ik zag vanochtend een Turkse tortel met een stokje zo groot als z/hijzelf prutsen bij een rommeltje takjes in de kronkelwilg. Er wordt dus weer een nest gebouwd!
Operatie om passende voet voor pump

LONDEN - Een Britse vrouw heeft jarenlang tegen artsen gelogen over pijn in haar voeten, zodat ze instemden met een operatie waardoor ze in haar designpumps zou passen.
In werkelijkheid vond ze haar voeten te breed, waardoor de schoenen met hoge hakken niet lekker liepen, citeerde de Britse krant Daily Mail de vrouw (23) maandag.
De risicovolle operatie werd enkele jaren geleden bij de breedste voet uitgevoerd en kostte de Britse belastingbetaler omgerekend 5800 euro.
Haar voet was na de operatie naar eigen zeggen nog twee jaar pijnlijk gezwollen. Dit weerhield haar er niet van om voor meer dan 10.000 euro aan schoenen te kopen.
De vrouw wil nu ook haar andere voet laten opereren.
(Bron)

Kan ze niet alsnog de rekening voor de operatie krijgen? En die operatie voor de andere voet kan ze ook makkelijk zelf betalen.
Aangereden voetganger mishandeld

LELYSTAD - Een 36-jarige voetganger uit Lelystad is zaterdagavond gewond geraakt door een aanrijding met een brommer, waarna hij werd mishandeld.
De politie Flevoland verspreidde zondag de signalementen van de twee jeugdige daders tussen zestien en achttien jaar oud.
De man liet zijn hond uit op de Bosweg toen hij werd opgeschrikt door twee brommers zonder verlichting. Een van de bromfietsers reed hem aan, waardoor het slachtoffer op de grond viel.
De twee bromfietsers hebben hem vervolgens geschopt en geslagen, waarbij het slachtoffer verwondingen aan zijn gezicht en buik opliep. De man moest naar een dokter.
Na een melding bij 112 hield de politie een grootschalige zoektocht naar de twee daders, die waren gevlucht in de richting van de Zuigerplas. De zoektocht was tevergeefs. De recherche in Lelystad is op zoek naar getuigen die het duo hebben zien rijden.
(Bron)
Drankrijdster zoekt rijbewijs bij de politie

HEEMSTEDE - De politie in Heemstede heeft vrijdag een beschonken vrouw aangehouden die met de auto naar het bureau was gekomen om te vragen of haar rijbewijs daar nog lag.
Dat heeft de politie Kennemerland zondag laten weten. Het rijbewijs van de vrouw was ingenomen toen zij eerder al eens was betrapt op rijden onder invloed van alcohol.
Agenten vermoedden dat de vrouw weer had gedronken en namen een blaastest af. Ze bleek een alcoholpromillage van 1,5 te hebben, terwijl maximaal 0,5 is toegestaan.
De 53-jarige inwoonster van Heemstede is aangehouden wegens rijden onder invloed en rijden terwijl haar rijbewijs was ingenomen.
(Bron)
Ik had een auto. Geen rijbewijs, en ook nooit les gehad, maar het viel toch best te doen, dat rijden. Ook al reed ik op een dijk. Ik was wel zo voorzichtig om langzaam te rijden, vooral omdat ik om te remmen het stuur met één hand moest loslaten, en ik stopte regelmatig want aan de ene kant van de dijk was rivierlandschap met mooie uiterwaarden, aan de andere kant was een kust met kwelder: prachtige uitzichten dus.
Op een bepaald moment moest ik omdraaien, op die dijk, er was wel een iets breder stukje gemaakt maar het was een hele klus.
Toen het gelukt was, dook er ineens een man naast de auto op die me toeschreeuwde dat ik de auto uit moest, en die probeerde binnen te komen om de auto te stelen. Gelukkig liep er iets verderop een klasje kinderen, die riep ik en toen ze allemaal om de auto krioelden maakte de man zich uit de voeten.
Even later reed ik verder, op weg naar een afspraak met een vriendin, om 4 uur.
Ik arriveerde bij een enorme, hoge, kale fabriekshal die omgebouwd was tot een soort café, dat leek me nou helemaal geen plek waar zij zou afspreken. Bovendien was het al 10 voor zes, dus ik reed maar door, achter de fabriekshal langs, door een bossig park vol rhodondendrons.
Even later reed ik door een weidelandschap, maar inmiddels vervoerde ik mezelf op een soort grote plank met wieltjes, waarbij ik me gewoon met m'n handen afzette op de grond, zonder enige schade aan m'n blote handen. Voor de zekerheid reed ik op het fietspad, hoewel de plank wel erg breed was. Het viel me steeds op hoe moeiteloos en snel het allemaal ging, echt genieten! Dat de zon almaar bleef schijnen hielp ook flink mee.
Inmiddels wilde ik wel weer in de richting van huis, dus ik oriënteerde me op de Dom die ik in de verte zag.
In de weilanden stonden grote, vervallen, gebouwen, met op de zijkanten vervaagde teksten als 'Vlees is leed', waardoor ik wist dat dit megastallen waren die niet meer in gebruik waren.
Ik zoefde door in de zon, maar helaas: de weg hield op, en eindigde bij een gebouw met een halfopenstaande schuif: kop intrekken en eronderdoor.
Ik kwam terecht op een lopende band met allemaal stukken en lappen vlees, die handmatig door een stel vrouwen van hun vet ontdaan werden. Zij waren erg verbaasd dat ik ineens opdook, ik was erg verbaasd hoe ik daar zomaar terecht kon komen.
Toen werd ik wakker, en vooral de mooie dingen bleven nog een tijd hangen: de uitzichten, en het zoeven over het fietspad.
Wat kun je soms toch rare dingen dromen.
Dronken monnik van rijksweg geplukt

AMSTERDAM - Agenten keken zondagochtend verbaasd op toen ze bij Dordrecht een monnik over de rijksweg zagen zwalken.
De 19-jarige man uit Maasdam bleek een dronken carnavalsvierder die meende er verstandig aan te doen om via de Kiltunnel naar huis te lopen. Hij werd subiet op de bon geslingerd.
Tegenover de agenten verklaarde de man in monnikspij dat hij uit Brabant met de trein naar Dordrecht was gekomen en vervolgens lopend naar huis wilde gaan. Hij zag geen andere mogelijkheid om daar te komen dan lopend over de rijksweg.
(Bron)

zondag, maart 06, 2011

Duizenden Britse studenten plegen plagiaat

LONDEN - Op Britse universiteiten wordt massaal plagiaat gepleegd. In het academisch jaar 2009-2010 werden meer dan 17.000 gevallen van plagiaat ontdekt. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan tachtig universiteiten.
Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal gevallen veel hoger, berichtte de Britse krant The Daily Telegraph zondag op zijn website.
Alleen al de zeventig universiteiten die vier jaar geleden ook meededen aan het onderzoek meldden nu 14.200 plagiaatgevallen. Dat is 53 procent meer dan in 2005-2006, toen nog 9100 zaken aan het licht kwamen.
De meeste onregelmatigheden zijn in essays aangetroffen. Universiteiten meldden dat studenten via internet dit soort werkstukken bestellen.
Er zijn tientallen websites die schrijfwerk op bestelling aanbieden vanaf omgerekend 175 euro per stuk. Spoedklussen en uniek werk geschreven door promovendi drijven de prijzen op.
(Bron)
Naakte Groninger bijt agent

GRONINGEN - Een verwarde, naakte man heeft zaterdagmiddag in Groningen voor de nodige commotie gezorgd, zo meldde de politie zondag. Hij beet een agent die hem wilde boeien.
De 38-jarige inwoner van de stad Groningen was volgens een zegsman ''flink geflipt'' nadat hij drugs had gebruikt.
Hij schreeuwde de hele buurt bij elkaar, gooide glazen stuk en rende naakt door de straat. Agenten wilden hem kalmeren, maar daar was de Groninger niet van gediend.
Om hem tegen zichzelf te beschermen, werd de man geboeid, die toen zijn tanden in een agent zette. De agent hoefde niet naar een ziekenhuis, aldus de woordvoerder. De verwarde man is meegenomen naar het bureau en in een cel geplaatst.
(Bron)
Helft jongeren negatief over homoseksualiteit

ALKMAAR - De helft van de jongeren in Noord-Holland Noord wijst homoseksualiteit af. Dit heeft COC Nederland zondag op haar website gemeld op basis van onderzoek onder ruim 10.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs door GGD Hollands Noorden.
De GGD voerde het onderzoek 'Seksuele gezondheid van jongeren in Noord-Holland Noord' in 2009 uit onder leerlingen van de klassen 2 en 4 in het voortgezet onderwijs.
Zij vulden op school via internet een vragenlijst in. De resultaten zijn pas nu gepubliceerd. Een vergelijkbaar onderzoek had eerder plaats in 2005.
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren homoseksualiteit normaal vindt. Daartegenover staat dat 37 procent het een beetje raar vindt, 6 procent vindt het 'erg raar' en nog eens 6 procent vindt het echt verkeerd. De onderzoekers beschouwen hun houding als negatief ten opzichte van homoseksualiteit.
Ten opzichte van 2005 is de tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit de afgelopen jaren iets toegenomen. Toen wees 56 procent van de jongeren in Noord-Holland Noord het van de hand.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat meisjes positiever over homoseksualiteit denken dan jongens. Van de meisjes wijst 39 procent het af, van de jongens 61 procent.
Allochtone jongeren staan gemiddeld negatiever ten opzichte van homoseksualiteit dan autochtone jongeren; 58 om 49 procent. Leeftijd en type school zijn niet van invloed, aldus het onderzoek.
Uit de rapportage blijkt verder dat bijna de helft van de jongeren onveilig vrijt. Meisjes doen dit vaker dan jongens. GGD-directeur Nico Plug noemt deze cijfers zorgwekkend. ''Jongeren denken veel te gemakkelijk als het om hun eigen veiligheid en gezondheid gaat.'' Aandacht voor preventie blijft volgens hem hard nodig.
(Bron)
'Wolven volgen blik van mensen'

AMSTERDAM – Wolven zijn in staat om de blik van mensen te volgen en daar informatie uit te onttrekken. Dat hebben Oostenrijkse onderzoekers vastgesteld.
Als wolven zien dat mensen naar iets achter een bepaald obstakel kijken, lopen de dieren bijna altijd om dat obstakel heen om te kijken wat zich daarachter bevindt.
Als ze niets bijzonders kunnen vinden, negeren de wolven daarna herhaaldelijke blikken van mensen in de richting van het obstakel. Dat meldt Discovery News.
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wenen is daarmee aangetoond dat wolven de blik van mensen kunnen volgen om aan de hand daarvan verborgen voedsel of voorwerpen op te sporen. Een uitgebreid verslag van hun bevindingen is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.
Tot nu toe vermoedden wetenschappers dat alleen chimpansees en kraaien informatie konden onttrekken uit de blik van andere dieren of mensen.
De Oostenrijkse onderzoekers confronteerden wolven van verschillende leeftijden met mensen die staarden naar een punt dat werd afgeschermd door een houten afscheiding.
De dieren liepen allemaal om het hekwerk heen om te onderzoeken wat daarachter was te vinden. Wanneer mensen niet achter het hek staarden, liepen de wolven meestal geen rondje om het obstakel.
Overigens waren jonge wolven gevoeliger voor de blik van mensen dan oudere wolven. De jonge dieren werden ook nieuwsgierig als menselijke proefpersonen in het niets staarden.
De oudere dieren leken onderscheid te kunnen maken tussen mensen die gericht naar iets keken en mensen die in het niets staarden.
(Bron)
Steeds kleine groepjes ganzen die naar het zuiden trekken. Ze vliegen wel laag, dus misschien gaan ze alleen maar naar de weilanden verderop, maar toch...