zaterdag, september 10, 2005

Vannacht knetterend onweer maar weinig regen, ik luisterde verbaasd naar al die verkeerswaarschuwingen voor wateroverlast en afgesloten tunnels.
Vanmiddag weer berichten over hoosbuien her en der. Hier werd het alleen maar bewolkter en klammer.
Half zeven: ineens pats, druipend van het zweet, stikbenauwd. En net zag ik buiten een werkelijk kaarsrechte streep in de lucht staan, ervoor 'gewoon' bewolkt, erachter loodgrijs en dreigend. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor het gaat rommelen.
Protesten tegen sharia in Canada

Het voornemen van Ontario, een provincie van Canada, om de moslimsgemeenschap aldaar toe te staan rechtbanken volgens de strenge islamitische sharia-wetgeving in te stellen, stuiten op fel verzet. Het gaat om rechtbanken (eigenlijk een soort comités) waar onder leiding van een imam bemiddeld wordt bij familiegeschillen. De comités mogen alleen optreden als beide families daarmee akkoord gaan. Verder mag geen enkele uitspraak in strijd zijn met de Canadese wet.
Toch voorzien velen problemen omdat op vrouwen grote druk kan worden uitgeoefend om akkoord te gaan met een sharia-rechtbank. In Ontario bestaan al religieuze tribunaals voor katholieken en joden. De shariarechtbank zou net als deze tribunaals moeten adviseren in kwesties als echtscheiding en voogdij, maar dan wel op de islamitische wetgeving gebaseerd.
Vrouwen- en mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de shariacomités. Volgens hen zijn onder de sharia vrouwen namelijk niet gelijkwaardig aan mannen. De regering stelt echter dat de processen alleen gebaseerd worden op de sharia, en dat vrouwenrechten beschermd blijven onder de Canadese wet.
Ook buiten Canada werd deze week geprotesteerd. Onder meer bij de ambassade in Den Haag. Daar demonstreerden tientallen leden van de internationale actiegroep 'No Sharia'. Actievoerster Eberahimi Por, een in Nederland wonende Iraanse, stelde daarbij dat de sharia geen recht is voor mensen, maar mensen vernietigt . Zij wees op steniging van overspelige vrouwen en de ophanging van homo's die in naam van de sharia gebeuren in sommige moslimlanden.
De actiegroep vreest dat met name islamitische vrouwen in Ontario de dupe worden. "Zij leven nu een vrij leven en weten niets van de sharia. Straks moeten zij in huis blijven en een hoofddoek dragen op straffe van een pak slaag." De activisten zijn ook bang dat andere westerse landen met een moslimgemeenschap het voorbeeld van Ontario zullen volgen.
(Bron)
Wethouder en hoer in innige omhelzing

Een opmerkelijke gebeurtenis vond gisteren plaats op de trappen van het stadhuis van Rotterdam. Voor een menigte boze demonstranten legde wethouder Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) uit waarom de gemeente de tippelzone aan de Keileweg definitief gaat sluiten deze week. Na herhaaldelijk met boegeroep te zijn onderbroken kreeg Van den Anker plotseling steun uit onverwachte hoek.
Eén van de prostituées was naar haar toegekomen en omhelsde de wethouder. "Bedankt", zei de hoer, waarna beide dames het niet meer droog hielden. De verbaasde demonstranten vielen stil, en begonnen van weeromstuit vervolgens te klappen.
Van den Anker, die anderhalf jaar geleden de afgetreden Rabella de Faria opvolgde, heeft vanaf het begin af aan ernst gemaakt van pogingen om opvang te regelen voor prostituees die na sluiting van de Keileweg brodeloos zouden worden. Ze ging in discussie met tegenstanders die haar uitmaakten voor rotte vis en erger, maar herhaalde onvermoeibaar haar boodschap. "Jullie zijn dat leven ook zat. Ik probeer jullie juist te helpen", verkondigde ze gisteren onder luid boegeroep. "Er is opvang, er zijn middelen. Meiden: alle hulp staat voor jullie klaar, pak alsjeblieft die kans", sprak Van den Anker, waarna de opmerkelijke omhelzing plaatsvond.
(Bron)
Vrouw geeft kat kookwasje

Een Engelse vrouw stond deze week terecht omdat ze haar huiskat heeft gedood door het beest in de wasmachine te stoppen en een kookwasje te geven. Het duurde vijf tot tien minuten voordat kat Fluffy overleed, terwijl hij z'n klauwen brak in de roterende trommel, in een wanhopige poging te ontsnappen.
De vrouw in kwestie, Holly Thacker (34), dumpte de dode kat daarna in de vuilcontainer en vertelde haar ex-man en twee dochters van 5 en 15 wat ze had gedaan. Haar man dacht aanvankelijk dat het een grap was, totdat ze de kat liet zien in de vuilnisbak.
Haar ex-man: "De kat was dood en drijfnat. Ze zei dat het een kookwas was. Ik vertelde haar dat het afschuwelijk en gruwelijk was, en ik ging naar huis." De vrouw verdedigde haar daad door te stellen dat ze Fluffy en twee kittens in huis had genomen, nadat een buurman ze wilde doden. Maar Fluffy werd "vreemd en een beetje gemeen" door haar te krabben.
Een dierenarts vertelde dat de angst van de kat duidelijk was door de gebroken klauwen op de pootjes. "De desoriëntatie door de rotatie en het water moet langzaam en verschrikkelijk zijn geweest, de rode kleur van de kat z'n huid gaf aan dat het water warm was."
De rechter oordeelde Thacker schuldig aan mishandeling. "We beschouwen dit geweld zo serieus dat je mogelijk naar de gevangenis gaat." De rechtszaak wordt voortgezet op 18 oktober.
(Bron)
Bardot wil aandacht voor dieren rampgebied

Brigitte Bardot heeft bij George Bush om aandacht gevraagd voor 'de onverdraaglijke situatie' van de duizenden dieren die zijn achtergelaten in de rampgebieden in het zuiden van de Verenigde Staten. De dierenrechtenactiviste en voormalige actrice richtte zich per brief tot de Amerikaanse president.
De 70-jarige Française heeft Bush gevraagd dierenbeschermers toe te laten in het gebied waar de orkaan Katrina huishield. Bardot, die haar oproep overigens in het Frans opstelde, stelde dat 'in de steek gelaten dieren een langzame, maar zekere dood wacht'.
(Bron)

Ze zal zich wel drukker maken om de dieren dan om de zwarte bevolking.
Europese landen wachten op toestemming om te helpen

WASHINGTON - Verscheidene Europese landen wachten nog altijd op toestemming uit Washington om hulpgoederen voor de overlevenden van de orkaan Katrina naar de rampgebieden in het zuiden van de Verenigde Staten te brengen.
Op vliegvelden in Zweden, Kroatië, Tsjechië, Zwitserland en Hongarije staan al bijna een week vliegtuigen met goederen en hulpverleners te wachten. Volgens een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben niet minder dan 95 landen hulp aangeboden.
Het in overeenstemming brengen van de aanbiedingen met de behoeftes in de rampgebieden, kost tijd, zei hij. Het enige land waarvan de VS geen hulp willen hebben, is Cuba. Een aanbod van Havana om artsen te sturen, heeft Washington afgeslagen.
(Bron)

Politiek über alles, wat dondert het dat er dus eerder meer adequate hulp had kunnen zijn. Sorry dat uw kind, uw partner, uw ouder overlijdt, maar hulp met een verkeerd kleurtje kan niet hè, dat zult u begrijpen.
ING liet klanten teveel betalen

AMSTERDAM - ING Bank heeft grote klanten jarenlang teveel laten betalen. Het bankbedrijf heeft 38 miljoen euro uitgetrokken om grote klanten terug te betalen. "Het spijt ons zeer dat we onze klanten onbedoeld teveel hebben laten betalen", aldus directievoorzitter R. Hamers in een schriftelijke verklaring.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat ING Groep, waar de bank toe behoort, blundert. Bij dochterbedrijf Nationale Nederlanden werd bekend dat beleggingsopbrengsten jarenlang verkeerd berekend waren. Onlangs werd duidelijk dat toezichthouder AFM een voorkenniszaak bij de bank heeft overgedragen aan justitie.
(Bron)
'Nederlands defensiebedrijf betaalde Pinochet smeergeld'

SANTIAGO - Het Nederlandse defensiebedrijf RDM van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen heeft in 1998 1,5 miljoen dollar smeergeld gestort op geheime rekeningen van oud-dictator Pinochet van Chili. Dat blijkt uit gegevens van de Chileense rechter, die een onderzoek naar de financiële wandelgangen van Pinochet leidt.
Uit de documentatie in het bezit van de Chileense regering blijkt dat in mei en juni 1998, respectievelijk RDM Technology en RDM Holding bedragen van 749.982 en 850.000 dollar overmaakten op rekeningen van de bank Coutts in Miami ten name van de maatschappij Cornwall, meldde de Chileense krant La Tercera.
In dat zelfde jaar verkocht RDM ruim tweehonderd Leopard-tanks van het Nederlandse leger aan Chili voor een bedrag van 80 miljoen dollar. Pinochet, die in 1990 aftrad als dicator van Chili, bleef tot 1997 aan als landmachtgeneraal en kocht her en der wapentuig in voor het Chileense leger.
RDM-directeur Joep van den Nieuwenhuyzen hoopte, via de verkoop van opgeknapt tweedehands legermateriaal, lucratieve contracten voor de bouw van onderzeeërs in de wacht te slepen. RDM ging in 2004 failliet.
Van den Nieuwenhuyzen was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Dossier atoomspion zoek bij rechtbank Amsterdam

HILVERSUM - Het strafdossier van de Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan is niet meer te vinden in het archief van de rechtbank Amsterdam. Daar was hij in 1983 veroordeeld wegens diefstal van geheime informatie over kernwapens van Urenco in Almelo. Rechters en de archivaris hebben geen idee waar het dossier is gebleven.
Dat zei rechter A. Leeser-Gassan, vertrekkend vice-president van de rechtbank in Amsterdam, vrijdag in de tv-rubriek Nova. Zij vindt het "verbijsterend en ongehoord voor ons" dat iemand kennelijk kan bewerkstelligen dat een dossier verdwijnt. Zij vermoedt nu dat dit te maken heeft met de bemoeienissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in deze kwestie.
Leeser veroordeelde Khan conform de eis tot vier jaar cel, maar hij heeft nooit zijn straf uitgezeten. In hoger beroep oordeelde het hof dat er een vormfout was gemaakt. Leeser vond het destijds al vreemd dat het Openbaar Ministerie destijds niet alsnog Khan daagde, omdat dit vrij eenvoudig was.
Ze stond er niet echt bij stil, maar onlangs vielen voor de scheidend rechter de stukjes op zijn plek toen zij oud-premier Lubbers op de radio hoorde verklaren over de bemoeienissen van de Amerikanen met Khan. De CIA wilde geen vervolging en straf, omdat zij de gangen van de atoomgeleerde dan beter konden volgen.
Nederland heeft hem toen bewust laten lopen, aldus Lubbers. Overigens ontkende justitieminister Donner eerder dit jaar dat de VS enige rol hadden gespeeld. De Tweede Kamer heeft daar nog vragen over gesteld. Leeser denkt echter dat Lubbers gelijk heeft en het ook kan weten, omdat hij destijds minister en later premier was.
Leeser zegt dat zij niet gewend is dat hier politieke spelletjes worden gespeeld. Ze vindt ook dat het afdoet aan het gezag van de rechtsgang in Nederland.
Tweede-Kamerlid K. van Velzen (SP) heeft minister Donner (Justitie) vrijdagavond onmiddellijk weer om opheldering gevraagd. Ze vraagt onder meer om een diepgravend onderzoek naar de verdwijning van de dossiers.
Khan woont nu in Pakistan, waar hij een volksheld is. Met de informatie heeft Pakistan een kernbom kunnen maken. Khan kwam recent nog in het nieuws nadat was gebleken dat hij de geheime informatie ook had doorverkocht aan Noord-Korea, Libië en Iran.
(Bron)

Da's weer een verrassing. En Donner moet wel errug veel uitleggen, rechtbreien, zeggen dat het zo hoort et cetera.
Fransman moest op Duitse luchthaven uit de kleren

ORLEANS - Een 59-jarige Fransman gaat een aanklacht indienen tegen de beveiligingsdienst van de luchthaven van Keulen omdat die hem ten overstaan van enkele honderden medepassagiers heeft uitgekleed.
"Ik ga zaterdag een aanklacht indienen. Ik beschouw het als een aanslag op mijn waardigheid. Ik stond eerst in mijn slip en later naakt voor driehonderd mensen", vertelde Auguy aan journalisten.
Het incident deed zich woensdag voor. "Toen ik door het detectiepoortje ging om naar het vliegtuig te gaan, ging het alarmsignaal af. Dat verwachtte ik al omdat ik een prothese heb. Ik liet een in het Frans en Engels opgesteld document zien, waarin dat is vermeld", vertelde Auguy.
Maar dat hielp niet, want een van de veiligheidsfunctionarissen tilde Auguys overhemd op en trok zijn pantalon naar beneden. De functionaris gebruikte een metaaldetector, die ook afging. "Daarna werd ik met veel geweld naar een kleedhokje gesleept. Daar trok de man in een beweging mijn onderbroek naar beneden, terwijl het gordijn nog open was."
Auguy voelde zich ernstig vernederd. Hij kreeg in het vliegtuig ook nog eens te maken met opmerkingen van medepassagiers.
(Bron)
'Vliegtuigen vliegen met te lege tank'

AMSTERDAM - Vliegtuigmaatschappijen gaan zo zuinig om met kerosine dat vliegtuigen bij 'calamiteiten' in grote problemen kunnen komen. Slecht weer of een afwijking van de vliegroute kan leiden tot te weinig reservebrandstof. Algemeen Dagblad schrijft zaterdag dat Martinair de afgelopen jaren vier keer landde met tanks die leger waren dan wettelijk is toegestaan. De incidenten zijn bekend bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).
Luchtvaartmaatschappijen tanken zo zuinig vanwege de gestegen brandstofprijzen en de toegenomen concurrentie, schrijft de krant. De Inspectie en de Europese Joint Aviation Authorities vinden de ontwikkeling 'zorgwekkend'.
Zij overwegen de brandstofregels te verscherpen. 'Er is geen acuut risico voor de veiligheid, maar we zijn niet blind voor de ontwikkelingen in onze omgeving', aldus een IVW-woordvoerder in de krant.
(Bron)
Vredesonderhandelaar in Den Haag opgepakt

RIJSWIJK - De Nederlandse politie heeft, naar nu pas duidelijk is geworden, in juni in Den Haag een Afrikaanse vredesonderhandelaar opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten. De VS willen de uitlevering van de man uit de Afrikaanse enclave Cabinda voor zijn rol bij de ontvoering van een medewerker van het Amerikaanse olieconcern Chevron in 1990 in dit gebied.
De man, Antonio Bembe, is de sleutelfiguur in de vredesbesprekingen tussen Cabinda en Angola, het land dat deze enclave sinds 1975 bezet. Door de arrestatie zijn de vredesbesprekingen tussen beide opgeschort.
Opmerkelijk is dat Bembe van het ministerie van Buitenlandse Zaken een visum heeft gekregen om naar Nederland te komen. Het departement wilde hem hier de gelegenheid geven om de vredesonderhandelingen met Angola voor te bereiden. In het verlengde daarvan zou hij in het Vredespaleis een lezing houden op een VN-conferentie. De politie hield Bembe echter vlak daarvoor op de trappen van het Vredespaleis aan.
"Deze gang van zaken is te gek voor woorden", zegt zijn advocaat V. Koppe. "Mijn cliënt krijgt van Nederland een visum met als doel om aan de vrede te werken. Vervolgens overlegt hij zelfs twee keer met een hoge vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de vredesonderhandelingen en opeens arresteert Nederland hem. Ik ben zeer verbaasd dat het zeer goede werk van Nederlandse diplomaten zo wordt verstoord door justitie."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt het als een belangrijke taak om te helpen bij vredesbesprekingen tussen landen. Volgens een woordvoerster van dit departement is daarom ook een visum aan Bembe verstrekt. Ze benadrukt dat Buitenlandse Zaken geen inhoudelijke rol in deze zaak speelt. Ze wil niet ingaan op het punt of de aanhouding van Bembe in de toekomst schadelijk kan zijn voor de taak van Buitenlandse Zaken om vredesbesprekingen tussen landen te ondersteunen.
Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) wil dat wel. "Ik heb contact met mensen van Buitenlandse Zaken gehad en die zijn duidelijk niet blij met de arrestatie van Bembe. Juridisch is dit misschien volgens het boekje, maar dit is heel slecht voor het imago van Nederland. Nederland wordt gezien als de juridische hoofdstad van de wereld. [Huh?] Op deze manier kun je dan natuurlijk niet handelen."
Van Bommel is met name boos op minister Donner van Justitie, omdat de bewindsman "door de uitleveringsprocedure tegen Bembe in gang te zetten, het vredesproces tussen Cabinda en Angola "willens en wetens" op het spel zet". Dat vredesproces is in de ogen van het Tweede-Kamerlid veel belangrijker dan de uitlevering van Bembe.
De Amerikanen beschuldigen hem van betrokkenheid bij het ontvoeren van een werknemer van Chevron in Cabinda. Leden van de FLEC, een organisatie die in deze enclave voor onafhankelijkheid van Angola strijdt, gijzelde de Amerikaan vanaf 19 oktober 1990 bijna twee maanden lang. Bembe maakte tijdens deze ontvoering volgens de Amerikanen deel uit van de onderhandelingsdelegatie van de FLEC.
De delegatie gaf aan dat de medewerker van Chevron zou worden vrijgelaten als er een ontmoeting met de oliemaatschappij zou komen. Om te bewijzen dat de ontvoerde man in leven was, nam de afvaardiging van de FLEC brieven van de werknemer en foto's van hem samen met zijn ontvoerders mee. In de maanden november en december 1990 onderhandelden de oliemaatschappij en de delegatie van Bembe over de voorwaarden om de gegijzelde vrij te laten. Uiteindelijk is de Amerikaan na het betalen van losgeld op vrije voeten gekomen, zeggen de Amerikanen.
De FLEC heeft meerdere keren mensen ontvoerd om aandacht voor hun vrijheidsstrijd te krijgen. Cabinda beschikt namelijk over een grote voorraad olie. Daarom wil Angola geen afstand van de enclave doen. Het Amerikaanse Chevron heeft een groot belang in Angola en dus ook bij de olie van Cabinda. Zo gaf het Amerikaanse olieconcern financiële steun aan Angola voor de invasie en bezetting van Cabinda die in november 1975 begon om zo de olievelden te kunnen overnemen.
Pikant detail is dat de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, dit uitleveringsverzoek heeft ondertekend. Zij was jarenlang de president-commissaris van Chevron.
Dinsdag buigt de rechtbank in Den Haag zich voor het eerst over deze kwestie.
(Bron)
Washington wist van risico's orkanen

WASHINGTON - Het federale agentschap voor rampenbestrijding in de Verenigde Staten (FEMA) stelde al in een document uit 2004 dat als een krachtige orkaan New Orleans zou treffen, 350.000 mensen dakloos zouden kunnen worden. Ruim één miljoen mensen zouden geëvacueerd moeten worden.
Democraten in het Huis van Afgevaardigden maakten het document vrijdag openbaar. In de notitie staat verder dat als Louisiana zou worden getroffen door een orkaan van 3 tot 5 op de schaal van Saffir en Simpson een grote ramp zou kunnen ontstaan. Louisiana zou voor de aanpak van de ramp niet zonder steun van de andere deelstaten en de federale regering kunnen.
De inhoud van het document lijkt haaks te staan op uitspraken van hoge functionarissen de afgelopen anderhalve week dat niemand de gevolgen van Katrina had kunnen voorzien.
(Bron)

Wat een verrassing :-(
Delen Midden-Brabant blank na hevige stortbuien

TILBURG - Hevige stortbuien hebben zaterdagochtend vroeg grote delen van Midden-Brabant blank gezet. "Rond 00.15 uur brak de hel los", aldus een politiewoordvoerder. De buien hielden aan tot na 03.00 uur. Het water dat hier en daar ongeveer 40 centimeter hoog stond, is bijna overal volledig weggetrokken.
Bij de politie en brandweer kwamen ruim vierhonderd meldingen van wateroverlast binnen. Ook waren er op verschillende plaatsen woningbranden als gevolg van blikseminslag.
In onder meer Rijen, Oosterhout, Tilburg en Hilvarenbeek liep het water woningen binnen. Putdeksels kwamen omhoog en maakten sommige straten onbegaanbaar. Op verscheidene plekken zijn auto's gestrand. De politie sloot straten tijdelijk af.
In Oosterhout en Tilburg stroomde het water het ziekenhuis binnen waardoor verschillende liftschachten onder water kwamen te staan. Ook liep een overdekt winkelcentrum in Tilburg-West waterschade op. In Oosterhout stortte een deel van het dak van een Whirpool-vestiging in onder druk van het vele water. Daarbij brak ook de sprinklerinstallatie waardoor de schade aanzienlijk groter werd. Er zijn geen slachtoffers gevallen. [Wel lullig, met zo'n naam, zo'n schade-oorzaak en zo'n bijkomend probleem...]
In Rijen had het verkeer veel last van het water, onder andere op industrieterrein Haansberg. De spooronderdoorgang aan de Europalaan stond onder een paar meter water als gevolg van de hevige regenval en is door de gemeente afgezet. Ook een koopjeshal aan de Parallelweg in die plaats hield het niet droog, net als allerlei andere bedrijven.
Door het hevige, aanhoudende onweer gingen veel automatische brandmelders af. Het onweer veroorzaakte daarnaast ook branden door blikseminslag. In Breda, Den Hout, Teteringen en Chaam onstonden binnenbranden door de bliksem. Ook hier raakte niemand gewond. Volgens het KNMI lag het centrum van de hevigste buien boven Gilze-Rijen. "Daar is 55 milimeter regen gevallen", aldus een woordvoerder. Gemiddeld valt die hoeveelheid in ruim drie weken tijd.
Verzekeringsmaatschappij Interpolis schat de schade als gevolg van het vele water en het onweer op 600.000 euro. "Veel mensen hebben nog geen melding gemaakt dus dat bedrag kan nog oplopen", aldus een woordvoerder. Naast waterschade hebben veel bedrijven en particulieren ook last gehad van bliksemschade waardoor elektronische apparatuur defect raakte.
(Bron)

vrijdag, september 09, 2005

'Schiphol privatiseren via beursgang'

DEN HAAG - De gedeeltelijke privatisering van Schiphol kan het best via een beursgang plaatsvinden. Aan onderhandse plaatsing van aandelen, zoals het CDA voorstaat, kleven te veel nadelen.
Dat staat in een advies van de zakenbank Lazard aan het ministerie van Financiën, waarop Het Financieele Dagblad de hand heeft weten te leggen. Volgens het ministerie is het de bedoeling het advies volgende week aan de Tweede Kamer aan te bieden.
Het kabinet wil 49 procent van de luchthaven privatiseren. Het CDA wilde echter eisen kunnen stellen aan beleggers over goed bestuur en het investerings- en dividendbeleid. Om dat te bereiken, wilde het Kamerlid Haverkamp van Zalm weten of het mogelijk was een minderheidsaandeel onder te brengen bij een select groepje beleggers.
Maar volgens Lazard is onderhandse plaatsing niet de beste manier om die garanties binnen te halen. De politiek zou dan juist minder invloed op Schiphol krijgen. Investeerders zijn volgens Lazard bereid een hoge prijs te betalen, maar alleen als ze grote invloed krijgen op het beleid.
Een onderhandse plaatsing biedt naast dezelfde tot meer opbrengsten de mogelijkheid om eisen te stellen aan beleggers over behoorlijk bestuur, investerings- en dividendbeleid en een exitstrategie, aldus Haverkamp eerder dit jaar. Luchthavens als Zaventem (bij Brussel), Rome, Sydney, Birmingham en Boedapest zijn zo geprivatiseerd. Haverkamp gaf ook de voorbeelden van de Belgische en de Deense Post en Afvalverwerking Rijnmond.
Haverkamp kon vrijdag nog niet inhoudelijk op het rapport reageren. Hij heeft het nog niet ingezien. Hij wil bovendien het kabinetsstandpunt afwachten.
(Bron)
Duitser brouwt sterkste bier ter wereld

AMMERSEE - De Duitse brouwmeester Harald Schneider heeft het naar eigen zeggen sterkste bier ter wereld bereid na een gistingsperiode van twaalf weken. De drank bevat 25,4 procent alcohol en laat zich serveren in een borrelglas.
"Iedereen die het heeft geproefd is enthousiast. Het smaakt als een mengsel van bier en sherry", aldus de in Beieren woonachtige Schneider. [Brrrrr...]
De 36-jarige brouwer adviseert hooguit drie glazen van zijn product te consumeren. "Wie meer drinkt, valt om." Schneider onttroont met zijn brouwsel de Amerikaanse Boston Beer Company, die tot nu toe het sterkste bier ter wereld had met het merk Samuel Adams Utopias (25 procent).
De Duitser denkt zijn koppositie niet lang te behouden. "Ik ben er vrij zeker van dat de Amerikanen nog iets achter de hand hebben."
(Bron)
NAVO zegt VS hulp toe

BRUSSEL - De NAVO-lidstaten hebben de Verenigde Staten vrijdag hulp toegezegd. De alliantie zet twee of drie schepen en een aantal Boeing-transportvliegtuigen in die hulpgoederen voor de slachtoffers van de orkaan Katrina uit Europese landen naar de Verenigde Staten vervoeren.
Het besluit viel tijdens een spoedvergadering van de ambassadeurs van de NAVO-landen naar aanleiding van een verzoek dat de Verenigde Staten donderdag deden, deelde NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer mee.
"Dit besluit was gemakkelijk omdat geen enkel antwoord mogelijk is. Deze operatie heeft maar een doel en dat is alles te doen wat de NAVO kan doen om solidariteit te tonen met de slachtoffers en het menselijk leed in de getroffen gebieden", zei De Hoop Scheffer. Hij wilde niet zeggen wanneer het eerste schip of het eerste vliegtuig in de VS zal aankomen. De schepen kunnen de lading van zeker zeshonderd grote vrachtwagens vervoeren.
(Bron)
Nederland schaft griepmedicijn aan

DEN HAAG - Het Nederlands Vaccin Instituut heeft vrijdag de contracten getekend voor de levering van bijna vijf miljoen stuks antivirale middelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt. De medicijnen moeten een eventuele uitbraak van een grieppandemie bestrijden. Volgens het ministerie wordt ongeveer de helft van de medicijnen dit jaar nog geleverd.
Nederland wil in totaal vijf miljoen kuren op voorraad hebben voor als er een pandemie, een wereldwijde griepepidemie, uitbreekt. Nederland beschikt op het moment over 220.000 kuren. De laatste grieppandemie trof Nederland vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ook andere landen waren toen de klos. In totaal kwamen toen tientallen miljoenen burgers binnen korte tijd om het leven.
Volgens deskundigen wordt de kans op een nieuwe pandemie steeds groter. Het beste medicijn tegen een griepepidemie is een vaccin. Dit vaccin kan pas worden gemaakt als bekend is om welk virus het precies gaat. Het Nederlands Vaccin Instituut onderhandelt met medicijnfabrikanten over garanties dat ze Nederland zo snel mogelijk van vaccins voorzien als de griepuitbraak een feit is.
Een andere behandeling is die met antivirale middelen. De overheid geeft ze tijdens een pandemie alleen aan mensen met griepverschijnselen. Ze worden dan minder besmettelijk voor hun omgeving. De vijf miljoen kuren die vrijdag zijn aangeschaft betreffen de middelen Tamiflu en Relenza. Ze komen respectievelijk van de fabrianten Roche en GlaxoSmtihKline.
(Bron)

En welke 5 miljoen van de 16 miljoen krijgen zo'n kuur?
Bush mag Amerikanen onbeperkt vastzetten

WASHINGTON - De Amerikaanse president mag in het kader van terreurbestrijding Amerikaanse staatsburgers voor onbeperkte tijd detineren zonder aanklacht. Dat is de strekking van een uitspraak in hoger beroep van een federale rechtbank in Virginia vrijdag.
Het rechterlijke oordeel, waartegen nog beroep mogelijk is, is voorlopig een overwinning voor president Bush, aldus Amerikaanse media.
De zaak draait om José Padilla, een Amerikaan die al sinds 2002 vastzit zonder aanklacht. Hij wordt ervan verdacht dat hij van plan was in de VS gebouwen op te blazen en een aanslag wilde plegen met een radioactieve, zogeheten 'vuile bom'. Hij werd opgepakt op de luchthaven van Chicago, bij terugkeer uit Pakistan. Volgens de regering is hij getraind door leden van het terreurnetwerk al-Qaeda.
Justitie stelt dat Padilla een "vijandige strijder" is, een term die ook wordt gebruikt voor buitenlandse terreurverdachten die vastzitten in de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba. Tegen de meeste van deze niet-Amerikaanse gevangenen, veelal opgepakt in Afghanistan, is ook al jaren geen aanklacht ingediend en daartegen hebben nationale en internationale mensenrechtengroepen al geregeld geageerd.
De kwestie-Padilla is net even anders, omdat het om een Amerikaanse staatsburger gaat die bovendien op Amerikaanse bodem, en dus niet op "een slagveld" is gearresteerd. Padilla verblijft in militaire detentie en hij valt in de ogen van justitie ook buiten de reguliere Amerikaanse juridische procesgang.
De rechtbank stelt in zijn oordeel dat de detentie van Padilla niet illegaal is. De drie rechters verwijzen naar een motie van het Amerikaanse Congres, dat na de aanslagen van 11 september 2001 de president "alle noodzakelijke volmachten heeft gegeven om het land en de burgers te beschermen tegen nieuwe terroristische aanslagen."
De uitspraak vrijdag is gedaan onder voorzitterschap van rechter Michael Luttig. Die is volgens bronnen van The Washington Post in de race voor een baan bij het Hooggerechtshof, het hoogste rechtscollege in de VS.
Het is president Bush die voor deze post mensen kan nomimeren. Het is overigens zeer waarschijnlijk dat uiteindelijk ook het Hooggerechtshof een finaal oordeel zal gaan vellen in de zaak-Padilla.
(Bron)
Kabinet dwingt provincies tot aanpassing risicokaart

DEN HAAG - Het kabinet gaat de provincies dwingen bepaalde informatie van het internet te halen waar terroristen misbruik van zouden kunnen maken. Het gaat om de zogeheten effectafstanden op provinciale risicokaarten, waarop mensen informatie krijgen over gevaarlijke objecten in hun woonomgeving.
De door minister Remkes van Binnenlandse Zaken gewraakte effectcirkels geven aan hoever een ramp zich rond een object kan uitstrekken, zoals bij een explosie van een LPG-tankstation. De provincies, die de databank achter de website www.risicokaart.nl beheren, menen dat ze verplicht zijn burgers zo volledig mogelijk te informeren.
Ze weigeren de site daarom aan te passen. Ook na een gesprek tussen Remkes en de commissarissen van de koningin is het verschil van mening blijven bestaan. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van de bewindsman om de Wet Rampen en zware ongevallen aan te passen, waardoor de effectafstanden op de risicokaarten per 1 januari 2006 van het internet moeten zijn verdwenen.
Mensen die daar dan toch meer over willen weten, kunnen voor die informatie terecht bij het gemeentebestuur. Dat kan nu ook al. Een woordvoerder van Remkes benadrukte dat het kabinet ook voorstander is van zoveel mogelijk openheid, maar niet via internet. Reden daarvoor zijn recente terroristische aanslagen in het buitenland en de dreigingen daarvoor die in Nederland worden gevoeld.
"Het kabinet vindt nu veiligheid belangrijker dan onbeperkte toegang tot openbare overheidsinformatie via de risicokaart", stelt het kabinet. Iemand die kwaad wil doen, zou met hulp van de effectafstanden "vrij eenvoudig en anoniem" op internet kunnen bekijken op welke objecten een aanslag het grootste effect heeft. Als de wet wordt veranderd, is dat niet meer mogelijk.
(Bron)

En uiteraard is er dan niets meer te vinden in de caches van zoekmachines, en slaat niemand iets op tot die tijd.
Zwarte Amerikanen zien racisme in hulpverlening

WASHINGTON - Twee op de drie zwarte Amerikanen denken dat de federale overheid sneller in actie was gekomen als de meeste slachtoffers van orkaan Katrina blank waren geweest. Dat blijkt uit een donderdag verschenen enquête van de Amerikaanse opiniepeiler Pew Research. Ruim driekwart van de ondervraagde blanke Amerikanen denkt dat huidskleur geen rol heeft gespeeld.
Volgens de peiling vindt 71 procent van de zwarte Amerikanen dat na de orkaan is gebleken dat er nog altijd een groot probleem is met rassenongelijkheid in hun land. Van de blanke geënquêteerden trekt 32 procent deze conclusie.
Uit het onderzoek blijkt ook dat zwarte Amerikanen veel emotioneler reageren op de ramp. Op de vraag of ze zich na Katrina boos of depressief voelde, antwoordde circa 70 procent bevestigend.
Bij blanke Amerikanen deed dat ongeveer de helft. De kritiek op president Bush is onder zwarten ook behoorlijk groter dan onder blanken. Van de laatste groep zegt 63 procent dat de president meer had moeten doen, terwijl bij zwarte Amerikanen 85 procent die mening is toegedaan.
(Bron)
Grondlegger internet naar Google

MOUNTAIN VIEW - Google blijft grote aantrekkingskracht uitoefenen op invloedrijke werknemers in de IT-sector. Nadat pioniers bij onder meer Microsoft, Apple en Altavista de overstap al hadden gewaagd, gaat ook Vinton Cerf de gelederen van de internetonderneming versterken.
Cerf ontwikkelde in 1973 samen met Bob Kahn het basisprotocol van het internet en gaat daardoor door het leven als 'vader van het internet'. In de jaren tachtig stond hij aan de basis van een van de eerste commerciële e-mailprogramma's. De afgelopen elf jaar werkte hij aan de internetinfrastructuur van het telecomconcern MCI, dat bezig is te fuseren met Verizon Communications.
De 62-jarige Cerf gaat nieuwe internettoepassingen ontwikkelen voor Google. Zijn nieuwe werkgever noemt hem 'chief Internet evangelist'. "Ik moet nu mijn driedelige pakken verruilen voor een ruimzittend gewaad", grapte Cerf tegen persbureau Reuters.
Cerf wil daarnaast voorzitter van ICANN blijven, een internationale organisatie die bemiddelt in conflicten over domeinnamen op het internet. Google registreert ook domeinnamen, maar Cerf zegt belangenverstrengeling te willen vermijden.
(Bron)
Sociale werkplaatsen gaan in postbezorging

DEN HAAG - Sociale werkplaatsen storten zich vanaf 1 januari op postbezorging. Ze willen met een postorganisatie met een landelijke dekking gaan concurreren met TPG Post. Dat kondigt directeur Ronald Blom van BusinessPost deze week aan in VNG-Magazine, het blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, meldde De Telegraaf vrijdag.
De Sociale Werkvoorziening (SW) wil volgens hem het tweede postbedrijf van Nederland worden. De sociale werkplaatsen hopen te profiteren van de liberalisering van de postmarkt. Vanaf 1 januari heeft TPG alleen nog het monopolie op de bezorging van brieven van maximaal 50 gram. In 2007 vervalt het TPG-monopolie op geadresseerde post volledig.
De SW-bedrijven hebben samen 90.000 mensen in dienst, van wie een groot deel geschikt wordt geacht voor postbezorging. Diverse SW-bedrijven, onder meer in Noord-Holland en Twente, hebben al ervaring in de postsector.
(Bron)
Powell: fouten op alle niveaus bij hulpverlening

NEW YORK - Bij de hulpverlening aan de getroffenen door de orkaan Katrina zijn op alle niveaus veel fouten gemaakt. Dat heeft de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gezegd in een interview met de zender ABC, dat vrijdagavond (plaatselijke tijd) wordt uitgezonden.
De 68-jarige Powell zei dat voorafgaand aan de komst van de orkaan de federale en lokale overheden en de bestuurders van de staten veel meer inspanningen hadden kunnen leveren ten gunste van de bewoners. Powell zei dat al ruim van te voren bekend was dat Katrina de staten aan de Golfkust zou treffen.
Powell denkt niet dat de hulpverlening na de orkaan zo laat op gang kwam, omdat veel getroffenen zwart zijn. Eerder stelden prominente Afro-Amerikanen dat met de gebrekkige hulpverlening opnieuw was bewezen dat veel zwarten in de Verenigde Staten nog altijd in een achtergestelde positie verkeren.
Dat veel getroffenen zwart zijn, heeft volgens de oud-minister niets te maken met discriminatie. Hij stelde dat veel achterblijvers niet de middelen hadden om naar elders uit te wijken. "Het gaat hier om mensen die geen creditcards hebben. Slechts één op de tien gezinnen op dat economische niveau in New Orleans heeft een auto."
In het gesprek met ABC kwam ook het Irak-beleid van de regering-Bush aan de orde. Voorafgaand aan de invasie van het Arabische land zei Powell voor de Verenigde Naties dat het regime van Saddam Hussein massavernietigingswapens had. De bewering bleken later onjuist. Powell gaf in het interview toe dat hij het gevoel heeft dat zijn reputatie daardoor een deuk heeft opgelopen. "Het was pijnlijk. Het is pijnlijk nu."
(Bron)
Kip verdwijnt uit schap

LEIDSCHENDAM - De Nederlandse supermarkten verkopen vanaf 1 januari 2007 geen kippenvlees meer, als de overheid vasthoudt aan de strengere eisen voor het pluimveevlees. Die waarschuwing uitte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag.
Het ministerie van Volksgezondheid wil dat de supermarkten vanaf 1 januari 2007 alleen nog maar kippenvlees verkopen dat niet besmet is met campylobacter. Volgens de brancheorganisatie CBL is het echter onmogelijk aan die eis te voldoen.
"Er is onvoldoende inzicht in de oorzaak van besmettingen van pluimveevlees met campylobacter", schrijft het CBL in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom is er volgens het bureau geen effectieve aanpak om besmetting tegen te gaan.
Als supermarkten toch kip willen blijven verkopen na 1 januari 2007, zullen ze geregeld boetes krijgen. Ook bestaat de kans dat hele partijen pluimveevlees in beslag worden genomen. Veel supers zullen er dan voor kiezen niet langer kippenvlees te verkopen, voorspelt het CBL.
De campylobacter veroorzaakt jaarlijks bij 80.000 mensen een infectie, bleek eerder uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ongeveer zestig patiënten krijgen verlammingsverschijnselen. Contact met dieren veroorzaakt in ongeveer 60 procent van de gevallen besmetting. In 20 tot 40 procent is kippenvlees de boosdoener. "Gelikt worden door je hondje is een groter gevaar dan rauwe kip eten", meent het CBL.
Nederland wil kippenvlees ook salmonellavrij maken. Dat is volgens het CBL wel mogelijk. De Europese Commissie werkt aan wetgeving om pluimveevlees op de markt te krijgen dat niet besmet is met salmonella.
(Bron)
Consumentenbond eist regels voor 'light'-voedsel

DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat er regels komen voor het gebruik van de term 'light' op eten en drinken. Volgens de belangenbehartiger is de benaming veelal misleidend en daarom slecht in de strijd tegen overgewicht.
De term 'light' zegt vaak niets over de voedselwaarde, liet de Consumentenbond vrijdag weten. Bovendien bevatten veel van de producten, zoals chips, toch dikmakers als vet en zout. "Soms werkt het zelfs misleidend omdat het suggereert dat het om een gezond product gaat."
De bond wil daarom dat het etiket van eten en drinken de voedingswaarde vermeldt. "Gezien het snel groeiende aantal mensen met overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes is het verstrekken van eerlijke informatie op producten van cruciaal belang".
Zo'n etiket lijkt eraan te komen. Donderdag werd bekend dat de levensmiddelenindustrie een nieuw logo op producten introduceert om consumenten over de energiewaarde te informeren.
Verder stelde deze Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) een paar maanden geleden een reclamecode op waardoor voedselreclame niet langer mag aanzetten tot overconsumptie. Ook moeten voedselproducenten voorzichtig omspringen met spotjes en advertenties voor kinderen. De Consumentenbond noemde de code toen een lege huls.
(Bron)
Gluurders geweerd bij blootfestijn Zulu's

JOHANNESBURG - Op een jaarlijks maagdenfeest met schaars geklede Zulu-meisjes in Zuid-Afrika's oostelijke provincie KwaZulu-Natal mogen buitenstaanders vrijwel geen foto's meer maken. Koning Goodwill Zwelethini heeft dat besloten omdat de laatste jaren veel blootkiekjes op pornosites zijn gezet, meldde de Zuid-Afrikaanse krant Daily News vrijdag.
In de autonome regio KwaZulu-Natal zullen zaterdag circa 10.000 jonge vrouwen voor de koning paraderen en de gelofte afleggen dat zij tot hun huwelijk hun maagdelijkheid zullen bewaren. De meisjes hebben slechts een klein lapje om hun middel. Hun borsten zijn te zien. Slechts enkele zorgvuldig geselecteerde journalisten hebben een accreditatie gekregen om het evenement bij te wonen en plaatjes te schieten.
De traditie is ruim tweehonderd jaar oud en werd destijds ingevoerd door de stichter van KwaZulu-Natal, koning Shaka Zulu. Onder de Britse koloniale overheersing werd het maagdenfeest verboden, maar de huidige koning herstelde het in ere, deels als middel in de strijd tegen HIV en aids.
(Bron)
Wetenschappers mogen embryo creëren uit twee vrouwen

AMSTERDAM - Wetenschappers van de universiteit van Newcastle mogen een menselijk embryo creëren met behulp van genetisch materiaal van twee vrouwen. Dat heeft de Britse Autoriteit voor Menselijke Fertilisatie en Embryologie (HFEA), een overheidsinstelling die toezicht houdt op IVF-procedures en embryo-onderzoek, donderdag gezegd.
De wetenschappers willen onderzoeken of het mogelijk is op een veilige manier componenten van celkernen van een man en een vrouw in een onbevruchte eicel van een andere vrouw te plaatsen. Als dat zou lukken kan wellicht op deze manier worden voorkomen dat moeders erfelijke ziekten overdragen op hun ongeboren kind.
Er bestaan momenteel geen methoden om mitochondriale ziekten die worden overgedragen via DNA-materiaal van buiten de celkern te voorkomen. Deze stofwisselingsziekten zijn erfelijk buiten het DNA-materiaal in de celkern om. Binnen het onderzoek waarvoor de wetenschappers nu toestemming hebben gekregen is geen sprake van het klonen van mensen.
Er worden normale IVF-procedures gevolgd, met dit verschil dat celcomponenten al voordat sperma- en eicellen worden samengebracht in een gezonde vrouwelijke eicel zijn overgeplaatst.
Aanvankelijk was de aanvraag van de wetenschappers afgewezen op grond van een wet die verbiedt veranderingen in de genetische structuur van een cel aan te brengen zolang die cel onderdeel uitmaakt van een embryo.
De HFEA besloot echter na de relevante wetten opnieuw te hebben bestudeerd dat in dit geval toestemming moest worden verleend, omdat zij het noodzakelijk en wenselijk acht dat het onderzoek wordt uitgevoerd en omdat duidelijk is dat dat zonder het gebruik van embryo's onmogelijk is.
(Bron)
NS snijdt in dienstregeling

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen willen volgend jaar in de late avonduren treinen schrappen of later laten vertrekken. Dit moet ruimte creëren voor onderhoud aan het spoor.
Een achttal treinen rijdt niet of slechts gedeeltelijk, als het aan de NS ligt. Voor 49 treinen moeten reizigers rekening houden met langere reistijden. Het gaat om een paar minuten tot twintig minuten. [Dat doen alle treinreizigers sowieso al, moeten we dat nu optellen bij de standaardvertraging?] De aanpassing betreft de dienstregeling tijdens doordeweekse avonden en nachten.
Dat blijkt uit een adviesaanvraag die de NS bij de consumentenorganisaties heeft ingediend. Een woordvoerder wilde vrijdag niet zeggen om welke treinen het gaat. Wel zei hij dat het om een "marginale" aanpassing gaat. In de avonduren rijden honderden treinen. De plannen van het bedrijf zijn nog niet definitief.
De aanpassing van de dienstregeling is noodzakelijk omdat er veel werkzaamheden gepland staan om het achterstallig onderhoud aan het spoor weg te werken. Een proef waarbij overdag op een aantal trajecten minder treinen reden, is vorig jaar mislukt. De reiziger had er te veel last van.
Doordat de werkzaamheden 's nachts plaatsvinden, ondervindt de reiziger er volgens de NS minder hinder van. De woordvoerder van het spoorbedrijf belooft dat de laatste treinen 's nachts blijven rijden. "Ze vertrekken wat later, zodat je langer op het terras kan blijven zitten."
De consumentenorganisaties lieten in juli al weten blij te zijn dat er meer onderhoud 's nachts gaat plaatsvinden. Ze zijn echter tegen het schrappen van treinen.
(Bron)
'ABN Amro accepteerde jaar lang vals geld'

AMSTERDAM - ABN Amro heeft minimaal een jaar lang vals geld geaccepteerd. Een internationale bende stortte ongeveer duizend nepbiljetten van vijfhonderd euro bij de bank en nam echte biljetten op. Dat meldt Algemeen Dagblad vrijdag.
Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is de bank voor circa 400.000 euro benadeeld. De criminelen stortten de valse biljetten via een zogenoemd multifunctioneel geldapparaat op rekeningen. Dat zijn apparaten waarmee zowel geld kan worden gestort als gepind. De machines herkenden de biljetten weliswaar als vals, zei de OM-zegsman, maar de bedragen werden toch op de rekeningen bijgeschreven. Vervolgens haalden de criminelen geld van de rekeningen, die vermoedelijk met behulp van valse paspoorten waren geopend.
De zaak kwam aan het licht toen bankmedewerkers de biljetten die het apparaat opzij had gelegd, onderzochten. De machines zijn inmiddels aangepast, zei de woordvoerster van de bank.
Volgens het OM hadden de vervalsers een voorraad van ongeveer 200 miljoen euro aan valse bankbiljetten klaarliggen om in te wisselen. Er is geen vals geld in omloop gekomen, aldus het OM, doordat de bank de falsificaten onderschepte.
Volgende week moeten 24 verdachten in Almelo voor de rechter verschijnen. Persrechter J. Inden zei dat de zaak in verband met de omvang is verplaatst van Den Haag naar Almelo. Het gaat maandag en vrijdag om pro-formazittingen. De inhoudelijke behandeling van de zogenoemde Goudsnip-zaak vindt volgens Inden in het eerste kwartaal van 2006 plaats.
(Bron)
'Roken en afslankpillen vergroten kans op lesbisch kind'

AMSTERDAM - Moeders die tijdens de zwangerschap roken, hebben een grotere kans dat ze een lesbische dochter krijgen. Dat zegt de neurobioloog en hersenonderzoeker D. Swaab van de Universiteit van Amsterdam in een blad voor oud-studenten dat deze week is gepubliceerd. De Telegraaf heeft er vrijdag over geschreven.
Swaab presenteerde kortgeleden een studie over de hypothalamus, een deel van de hersenen ter grootte van een duimnagel. In dat deel wordt volgens Swaab onder meer bepaald wat de seksuele voorkeur van het kind zal worden, maar ook de aanleg voor agressie, depressie en symptomen van schizofrenie.
De ontwikkeling van het ongeboren kind kan volgens de onderzoeker worden beïnvloed door stoffen van buiten af, bijvoorbeeld nicotine en amfetamine, een stof die ook in afslankmiddelen zit. Swaab stelt dat ook stress en het gebruik van aspirientjes tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind beïnvloeden.
Volgens de wetenschapper onderschatten mensen de gevolgen van stoffen die van buitenaf via het lichaam van de moeder de ongeboren vrucht bereiken. "Als een kind ademhaalt, goed beweegt, en geen zichtbare afwijkingen heeft, denken mensen dat het wel goed zit. Vijftien jaar later zal niemand nog een relatie leggen tussen de dingen die de moeder tijdens haar zwangerschap heeft gebruikt, en het gedrag van haar kind."
Swaab denkt dat het tijdens de zwangerschap gevormde karakter van het kind vooral bepalend is voor het verdere verloop van het leven van het kind.
(Bron)
Toezicht op trein- en metrostations verscherpt

DEN HAAG - Het toezicht op de trein- en metrostations wordt verscherpt. Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen en andere vervoerbedrijven is gevraagd extra alert te zijn op verdachte zaken. Daartoe heeft minister Donner van Justitie besloten.
Er is geen sprake van een concrete terroristische dreiging, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vrijdag. Wel is er voldoende aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te treffen in de metro's in Amsterdam en Rotterdam en op het spoor. Het ministerie spreek van een lichte dreiging.
De maatregelen zijn gedeeltelijk zichtbaar voor de reiziger, meldde het ministerie. De politie en OV-bedrijven houden extra toezicht. Daarnaast wordt reizigers gevraagd hun bagage niet onbeheerd achter te laten en verdachte situaties te melden.
Donner heeft zijn besluit genomen op basis van een dreigingsanalyse, opgesteld door de NCTb. Die baseert zijn analyse op informatie van inlichtingendiensten, politie en "andere open bronnen" in binnen- en buitenland. Een woordvoerster van de NCTb kon daarover verder geen details geven.
Conducteurs in de treinen van de NS hebben vrijdag allemaal een sms'je gekregen. "Voor de spoorsector is vanaf 9 september een lichte terreurdreiging afgekondigd", luidde de boodschap. Verdere informatie vonden de conducteurs vervolgens op de kleine laptop waarvan zij voorzien zijn. Daarin wordt hun onder meer gevraagd alert te zijn op verdachte pakketjes, vreemde omstandigheden en dergelijke.
De Nederlandse overheid werkt sinds half juni met een nieuw systeem om vitale bedrijfssectoren te waarschuwen bij een terroristische dreiging. Dat zogeheten alerteringssysteem kent naast het basisniveau drie fases: lichte, matige en hoge dreiging. Bij elk niveau horen specifieke maatregelen, die de sectoren moeten nemen.
Het systeem geldt op dit moment behalve voor het spoor en Schiphol ook voor de haven en petrochemische bedrijven in Rotterdam-Rijnmond en de waterleidingbedrijven. Het is de bedoeling dat de energiebedrijven daar binnenkort bij komen. Voor de haven en de waterleidingbedrijven is de veiligheidssituatie op dit moment normaal.
(Bron)
F-16 neergestort bij Vlieland

VLIELAND - Een piloot van een Belgische F-16 is vrijdag omgekomen door een crash bij Vlieland. De Kustwacht heeft het stoffelijk overschot van de vermiste inzittende gevonden. De F-16 was ter hoogte van het militair oefenterrein Vliehors tussen Texel en Vlieland in zee gestort. Het vliegtuig vloog in formatie met drie andere Belgische F-16's.
De vliegtuigen kwamen terug van een vliegoefening boven het militaire schietveld, toen een van de F-16's door nog onbekende oorzaak verongelukte. In de jager zat één inzittende. Het zicht bij Vlieland was vrij goed.
Een helikopter van de kustwacht ontdekte ongeveer vijf kilometer van de kust de brokstukken. Bij de zoekactie naar de piloot waren onder meer zes reddingsboten en meerdere helikopters van onder meer de Nederlandse Kustwacht, Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht en de Belgische luchtmacht betrokken.
De F-16's waren opgestegen van de Belgische luchtmachtbasis Florennes in Wallonië. Een onderzoekscommissie van het Belgische ministerie van Defensie is naar Nederland om de oorzaken van het ongeval te onderzoeken.
De bewoners van Vlieland blijven volgens burgemeester B. Galema rustig onder de crash. "De eilander bevolking heeft ervaring met tragedies zoals deze. De bevolking heeft een gezonde nuchterheid, men weet dat dit kan gebeuren. Het leven is ondraaglijk als je je er te veel zorgen over maakt", zo zei de eerste burger.
Galema, die deze zomer aantrad, wil nog geen consequenties voor Defensie aan de crash verbinden. "Omdat de oorzaak nog onbekend is, is daar op dit moment nog niets over te zeggen. We moeten ons eerst maar met de actie om het ongeval heen bezighouden", aldus Galema.
(Bron)

donderdag, september 08, 2005

Energielogo in de strijd tegen overgewicht

RIJSWIJK - In de strijd tegen overgewicht introduceert de levensmiddelenindustrie een nieuw logo op hun producten om consumenten over de voedingswaarde te informeren. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) verwacht dat eind dit jaar het zogenoemde energielogo op de eerste producten zullen verschijnen.
"Als iemand een zak chips koopt, moet hij in een oogopslag kunnen zien hoeveel voedingswaarde een portie ervan bevat ten opzichte van wat een gemiddeld persoon dagelijks nodig heeft", aldus FNLI-directeur P. den Ouden donderdag. Volgens hem kan de consument dan beter inschatten hoeveel hij van de chips wil eten en of hij daar de rest van de dag rekening mee moet houden.
[Tuurlijk, nu weet niemand hoeveel energie er in chips zit.]
De FNLI streeft naar één gemeenschappelijk logo voor Nederland, naast de gebruikelijke voedingswaarde-informatie die nu op de producten staat. De industrie wil in het logo ook zoveel mogelijk de energiewaarde per portie van een product melden. Nu wordt de voedingswaarde standaard per honderd gram aangegeven. "Maar bij hagelslag heb je het bijvoorbeeld over circa tien gram die mensen op hun boterham strooien", stelt Den Ouden.
Met het logo wil de federatie een bijdrage leveren aan het convenant overgewicht, dat nog dit najaar onder leiding van voormalig politiek leider Rosenmöller van GroenLinks een actieplan zal presenteren. Het convenant is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid. Naast de FNLI werken ook het ministerie van Onderwijs, sportkoepel NOCNSF, Koninklijk Horeca Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, supermarktorganisatie CBL en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties mee.
(Bron)
Koffer met 40 kilo heroïne achtergelaten in trein

ROOSENDAAL - In de internationale trein van Amsterdam naar Brussel is donderdag tijdens een drugscontrole een koffer met 40 kilo heroïne aangetroffen.
De koffer werd volgens de politie achtergelaten in de pakwagenruimte van de trein die na aankomst in Brussel werd gecontroleerd.
Spoorwegpolitie, Koninklijke Marechaussee en de Belgische politie controleerden donderdag in totaal vier internationale treinen. Behalve de koffer met heroïne werden ook twintig kleine partijen softdrugs, variërend van twee tot tien gram, in beslag genomen.
(Bron)
TT 113 NS past voorgenomen boetebeleid aan

DEN HAAG De Nederlandse Spoorwegen gaan het nieuwe,strenge boetebeleid op een belangrijk punt versoepelen. Reizigers die om een geldige reden geen kaartje hebben gekocht, hoeven toch geen boete van 35 euro te betalen. Minister Peijs schrijft dat aan de Tweede Kamer.
De NS voert het strengere boetebeleid op 1 oktober in. De bedoeling is om het zwartrijden onaantrekkelijk te maken. De Kamer staat achter dat beleid, maar had coulance gevraagd voor reizigers die buiten hun schuld geen kaartje hebben.
Deze reizigers krijgen nu uitstel van betaling. De conducteur bepaalt wie wel en wie niet een goede reden heeft.

De kans is wel aanwezig dat degenen zonder geldige reden agressief reageren. Wat er weer toe zou kunnen leiden dat op trajecten waar veel van zulke types aanwezig zijn, straks helemaal niet meer gecontroleerd wordt, en dan werkt dit beleid extra negatief.
'Vrijgezelle vrouw vindt ict'er saai'

Volgens relatiebemiddelingsbureau Just2Match zijn kunstenaars de meest gewilde partners voor vrijgezelle dames en kunnen ict'ers het wat dat betreft wel schudden. Het bureau verrichtte een onderzoek onder 2.200 alleenstaande vrouwen. Op plaats twee staan architecten, gevolgd door piloten, journalisten en zakelijke ondernemers.
ICT'ers, fiscalisten en deurwaarders liggen slecht bij de vrijgezelle vrouw. Ze worden als saai gezien en voor ict'ers geldt ook nog dat het 'techneuten' zouden zijn.
Kunstenaars daarentegen worden geacht te beschikken over passie, liefde voor schoonheid en een sterke eigen identiteit. Daarnaast vinden de dames de kunstenaar creatief en intelligent. Bovendien beschikt hij ook nog over zakelijk inzicht waardoor hij prima in staat is op creatieve wijze een eigen bedrijf te runnen. Architecten zijn in feite ook kunstenaars. Ook zij ontwerpen mooie dingen.
Mannen met alleen een zakelijke instelling kunnen iets leren van een creatieve kunstenaar, want vrouwen vinden een puur zakelijke instelling niet aantrekkelijk. Verder blijkt het aloude rollenpatroon nog steeds te bestaan. Veel mannen zoeken een vrouw die qua status net iets lager staat en de meeste dames zoeken juist een vent die net iets hoger staat op de maatschappelijke ladder.
(Bron)
Tornado's treffen Barcelona

Het vliegveld El Prat de Llobregat van Barcelona is twee uur dicht gegaan omdat er tornado's rond de Spaanse stad huishielden. Daarnaast werden bomen ontworteld en muren omvergeblazen. Niemand raakte gewond. Er werden gisteren maar liefst zeventien tornado's geteld. Het merendeel daarvan was op zee.
Het is noodweer aan de Spaanse oostkust. De tornado's ontstonden na een zware onweersbui en trokken van zuid naar noord over het vliegveld op een baan die gebruikt wordt voor landen en opstijgen. Ze richtten aanzienlijke materiële schade aan. Twee vliegtuigen werden opgetild en weer neergekwakt.
(Bron)
Robert Long getroffen door hartinfarct

Robert Long is afgelopen nacht getroffen door een hartinfarct. Het gaat naar omstandigheden goed met de 61-jarige zanger, al moet hij de komende weken volledig rust houden. Dat heeft zijn manager vanochtend laten weten.
Robert Long was bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe theatershow. Zijn optredens zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.
(Bron)
'Kans op schadeclaims gehandicapten tegen ouders'

DEN HAAG - Door een arrest van de Hoge Raad uit maart van dit jaar bestaat de kans dat gehandicapten hun ouders voor de rechter dagen omdat zij hun kind hebben laten worden geboren. Dat betoogde woordvoerster K. Noz van de Stichting Down Syndroom donderdag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. De Kamer had deskundigen uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de uitspraak van de Hoge Raad.
Het arrest ging over het meisje Kelly dat in 1994 zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapt ter wereld kwam. De ouders hadden de verloskundige van het Leids Universitair Medisch Centrum om prenataal onderzoek gevraagd.
Ze waren bang dat hun ongeboren kind ook zou lijden aan een genetische afwijking die in hun familie voorkwam. De verloskundige is niet op hun verzoek ingegaan. De ouders en het meisje krijgen nu een schadevergoeding voor de levenskosten van het kind.
Volgens de deskundigen die bij de bijeenkomst aanwezig waren is het bijzonder dat, behalve de ouders, ook Kelly zelf een schadevergoeding heeft gekregen.
De Stichting Down Syndroom waarschuwde de Kamerleden donderdag dat door deze uitspraak voortaan ook gehandicapten hun ouders voor de rechter kunnen dagen. "Ze kunnen hun ouders verwijten dat die geen prenatale test hebben laten uitvoeren", aldus de woordvoerster.
Ook mr. dr. M. Buijsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam betoogde dat met name letselschade-advocaten het arrest met grote interesse zullen lezen. "Aanbod schept immers vraag." Hij vindt dat Tweede Kamer en regering de wet moeten veranderen zodat medici minder snel aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dat is eerder in Frankrijk ook gebeurd.
Het CDA kondigde aan op de zaak terug te komen.
(Bron)
DNA mens en chimpansee voor 96 procent gelijk

CAMBRIDGE - Wetenschappers hebben voor het eerst het genetisch materiaal van de chimpansee in kaart gebracht. Het DNA van deze primaat blijkt voor 96 procent te overlappen met dat van de mens. Slechts enkele honderdduizenden mutaties lijken relevant te zijn voor de verschillen tussen de chimpansee en de mens.
De chimpansee is na de rat, de muis en de mens het vierde zoogdier waarvan het DNA is ontrafeld. Dat gebeurde door 67 wetenschappers uit vijf landen. Hun bevindingen zijn donderdag gepubliceerd in de bladen Nature en Science.
De onderzoekers hopen op den duur te kunnen aantonen hoe de mens zich in de loop van circa zes miljoen jaar, toen de homo sapiens en de chimpansee zich van gezamenlijke voorouder afscheidden, zich heeft ontwikkeld.
Mogelijk kan worden verklaard waarom de mens ziekten als kanker, Alzheimer en aids kan oplopen en chimpansees daar immuun voor zijn. Het kan echter nog lange tijd duren voordat alle verschillen tussen mens en aap zijn benoemd.
(Bron)
Eenderde van kinderen sterft na medisch besluit

ROTTERDAM - Eenderde van alle kinderen die tussen de een en zeventien jaar sterven, overlijdt na een medisch besluit over levensbeëindiging. Dat blijkt uit een in het tijdschrift Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine gepubliceerd onderzoek van A. Vrakking van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarover NRC Handelsblad dinsdag schreef.
Uit het in 2001 gehouden onderzoek onder 129 artsen blijkt dat bij 12 procent van de sterfgevallen er sprake was van een besluit om geen potentieel levensverlengende behandelingen te geven. Bij iets meer dan twee van de tien kinderen ging men over tot pijn- of symptoombestrijding, met inachtneming van het risico dat die het leven van de kinderen zou bekorten.
In 2,7 procent van de gevallen kregen de kinderen een medicijn met de expliciete bedoeling om het overlijdensproces te versnellen.
(Bron)
Donner bezorgd over druk op Openbaar Ministerie

NEWCASTLE - Minister Donner van Justitie maakt zich "ernstige zorgen" over de "grote druk op het Openbaar Ministerie" naar aanleiding van de zaak-Nienke Kleiss. Volgens Donner dreigt het imago van het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) forse schade op te lopen door "de grote druk van de media, terwijl het gaat om instanties waar we toch mee verder moeten, of we dat nu willen of niet".
Na informeel overleg met zijn Europese collega's in het Britse Newcastle stelde Donner donderdag ook dat "als we ons door deze zaak vragen gaan stellen over de toekomst van de Nederlandse rechtsstaat we de hele situatie aan het opblazen zijn".
De bewindsman verduidelijkte dat hij niet de indruk heeft dat het "Openbaar Ministerie of NFI willens en wetens fouten heeft gemaakt". De minister zei verder te overwegen een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek over de berichtgeving over de zaak door het actualiteitenprogramma Netwerk.
Volgens Donner is er ook geen verschil in de uitleg die procureur-generaal Brouwer dinsdag over de zaak heeft gegeven in het actualiteitenprogramma Nova en in een brief aan de Nederlandse hoofdofficieren van Justitie. "Laten we ook niet op farizeïsche wijze telkens uitleg willen geven aan alles achter elke komma."
Donner stelde zelf "uiteindelijk verantwoordelijk te zijn in de hele zaak", zonder daar meteen persoonlijke consequenties aan te verbinden. "Ik zal de conclusies trekken die noodzakelijk zijn door de maatregelen te nemen die genomen moeten worden", aldus Donner.
Hij wacht daarvoor op het onderzoek dat is ingesteld naar de "fouten die er wel degelijk zijn gemaakt" door OM of NFI. De CDA-minister nam verder procureur-generaal Brouwer enigszins in bescherming door te stellen dat hij niet in functie was toen de fouten zijn gemaakt, "net zomin als ik dat zelf was".
(Bron)

Misschien moet het werk dan gewoon goed gedaan worden.
En hoeveel 'incidenten' kan Donner nog overleven?
VVD wenst opvang afgewezen asielzoeker

DEN HAAG - Asielzoekers die in beroep gaan tegen de eerste afwijzing van hun asielaanvraag, moeten toch opgevangen worden door de overheid. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou voor hen een sobere noodopvang moeten verzorgen.
Dat stelt het VVD-Tweede-Kamerlid Visser voor, zo bevestigde hij donderdag een bericht in Trouw. Nu krijgen asielzoekers die hun afwijzing aanvechten, geen opvang meer maar mogen zij wel in Nederland de beslissing afwachten. Sommige gemeenten regelen voor die personen vaak een vorm van noodopvang, omdat zij niet willen dat ze op straat terechtkomen.
Als het COA de noodopvang gaat regelen, wil Visser af van de noodopvang door gemeenten. "Zij besteden de opvang vaak weer uit aan stichtingen. Daar is soms geen greep of zicht meer op. Het is een beetje een schimmige situatie geworden." Volgens Visser vangen deze organisaties vaak ook mensen op die uitgeprocedeerd zijn. "En dat is niet de bedoeling. Deze personen moeten terug naar hun herkomstland." De VVD'er wil de situatie na twee jaar evalueren.
Ook minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) wil af van de noodopvang door gemeenten en kerken. Tot nu toe wilde zij niet ingaan op suggesties van de oppositie om opvang te regelen voor asielzoekers die in hoger beroep zijn gegaan. Zij beroept zich op de nieuwe Vreemdelingenwet waarin dat zo geregeld is.
GroenLinks grijpt het voorstel van de VVD aan om donderdag een spoeddebat met minister Verdonkeremanen over de kwestie aan te vragen. Onder anderen Kamerlid Vos van die partij heeft herhaaldelijk gepleit voor opvang voor doorprocederende asielzoekers, maar kreeg toen geen steun van de liberalen.
Ook het CDA staat niet negatief tegenover het plan van de coalitiegenoot en wil het nader bekijken. "We vinden het sympathiek, zeker vanuit het oogpunt dat noodopvang elders niet inzichtelijk is", zei Kamerlid Van Fessem. Hij wil wel eerst weten om hoeveel mensen het gaat en wat de kosten zijn, als de overheid alsnog voor de opvang van deze groep zorgt.
(Bron)
'Veel antimuggenmiddeltjes houden geen steek'

LONDEN - Het effect van antimuggenmiddelen varieert heel sterk. Sommige fabrikanten liegen er in hun advertenties op los, terwijl andere afweermethodes bijna 100 procent werken. Dat meldde het Britse consumentenblad Which? dinsdag.
Een muggenprik kan bij de één hooguit een beetje jeuk veroorzaken, maar de gevolgen kunnen ook veel ernstiger zijn. Muggen kunnen ziektes overbrengen die in ontwikkelingslanden dood en verderf zaaien. Jaarlijks komen 2000 Britten terug van vakantie met malaria. Middelen om prikken te voorkomen zijn dus van groot belang.
Uit de Britse consumententest blijkt dat vooral elektronische apparaten niet of nauwelijks werken. Die claimen met ultrahoge geluiden de muggen te verjagen. Weg ermee, vindt het blad, vooral het apparaat dat speciaal is ontworpen voor op babywiegjes. "Ze bieden totaal geen bescherming, alleen een vals gevoel van veiligheid."
Middelen die ten minste 30 procent diethyltolumide (deet) bevatten, werken het beste, zo blijkt uit de test.
(Bron)
Olijfolie werkt ook als pijnstiller

LONDEN - Dat een mediterraan dieet met veel olijfolie gezond is, wordt al langer vermoed. Wetenschappers hebben nu een mogelijke verklaring gevonden. Olijfolie uit eerste persing (extra vergine) bevat een stof die dezelfde eigenschappen heeft als de pijnstiller en ontstekingsremmer ibuprofen. Dat staat in de nieuwste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature, die donderdag verschijnt.
Het gaat om het bestanddeel oleocanthal. Hoewel de stof een andere chemische structuur heeft dan ibuprofen, heeft hij dezelfde pijnstillende werking. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Philadelphia in de Verenigde Staten.
Olijfolie zal echter niet direct verlichting bieden bij hoofdpijn. De onderzoekers hebben berekend dat een dagelijkse consumptie van 50 gram overeenkomt met 10 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis ibuprofen als pijnbestrijder voor volwassenen.
De wetenschappers denken niettemin dat regelmatige consumptie van olijfolie uit eerste persing op de lange termijn wel degelijk heilzame effecten kan hebben. Zo wordt bijvoorbeeld vermoed dat ibuprofen ook kankerremmende eigenschappen heeft.
(Bron)
Forensische politieseries helpen criminelen

LONDEN - Politieseries zoals CSI waarin forensische wetenschappers aan het werk te zien zijn, baten criminelen. Dat meldde het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist woensdag.
Niet alleen krijgen de criminelen gedetailleerde inzichten in politiespeurwerk en manieren om de politie te ontlopen, maar de series leiden er ook toe dat jury's te hoge verwachtingen hebben van wetenschappelijke getuigen.
Juryleden die CSI bekijken geloven dat dergelijke filmscenario's, waarin de wetenschappers altijd gelijk hebben, realistisch zijn, zo citeerde het blad de forensische sedimentoloog Peter Bull van de Oxford Universiteit. Jim Fraser van het Centrum voor Forensische Studies van de Schotse Universiteit van Strathclyde onderschrijft deze theorie. De oversimplificatie in de series wekken volgens hem te hoge verwachtingen.
CSI en andere series geven criminelen waardevolle tips. "Mensen zijn forensisch bewust", zegt Guy Rutty van de afdeling Forensische Pathologie van de Universiteit van Leicester. Dieven gaan tegenwoordig niet meer zonder handschoenen op pad en verkrachters gebruiken een condoom om geen DNA-sporen achter te laten. Er zijn zelfs autokrakers die willekeurige sigarettenpeuken in auto's achterlaten om de politie op het verkeerde spoor te zetten.
(Bron)
Huidziekte bij mariniers in Afghanistan

DEN HAAG - Nederlandse mariniers in Mazar e Sharif in het noorden van Afghanistan hebben last van stekende zandvliegjes. Bij zeker vier militairen is de huidziekte cutane leishmaniasis vastgesteld, die kan leiden tot grote zweren. De ziekte wordt veroorzaakt door kleine zandvliegjes die 's avonds en 's nachts steken. De kwaal begint met bultjes op de onbedekte delen van de huid.
Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat vier militairen zijn overgevlogen naar de tropenafdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Een aantal mariniers in het gebied wordt nog onderzocht, evenals een aantal militairen van de genie, die het Nederlands kamp in Mazar e Sharif hebben gebouwd.
Cutane leishmaniasis wordt overgebracht door het geïnfecteerde vrouwelijke zandvliegje. De mariniers hebben in de primitieve omstandigheden tijdens de opbouwfase van het kamp veel contact gehad met zand. Preventieve maatregelen als impregnatie van uniformen en het insmeren van onbedekte huid met DEET hebben de infectie niet overal kunnen voorkomen.
Cutane leishmaniasis kan een groot aantal zweren veroorzaken (tot tweehonderd) op onbedekte delen van het lichaam zoals het gezicht, armen en benen en kan ernstige littekens achterlaten. Bij een snelle en juiste verzorging treedt volledige genezing op.
(Bron)
Riskante stoffen gevonden in navelstreng

GRONINGEN/BRUSSEL - Baby's krijgen al voor hun geboorte via de navelstreng riskante chemische stoffen binnen. Het gaat om stoffen van producten als schoonmaakmiddelen, vinyl, parfum en plastic, die de ontwikkeling van organen kunnen aantasten. Onderzoekers hebben hier lage concentraties van aangetroffen in het bloed van navelstrengen. Maar er is geen acuut gevaar voor de kinderen.
Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van Greenpeace Nederland en het Wereld Natuur Fonds Europa. Het bloed van navelstrengen van 27 kinderen en het bloed van 42 moeders in het Academisch Ziekenhuis Groningen zijn door TNO onderzocht op acht gevaarlijke stoffen, zo is donderdag bekendgemaakt.
Greenpeace waarschuwt voor de ophoping van stoffen die hormoonverstorend kunnen werken, zoals broomhoudende vlamvertragers, weekmakers uit bijvoorbeeld vinyl, bisfenol a uit babyflesjes en cd's. Die stoffen hopen zich op in vetweefsel en zijn zeer moeilijk afbreekbaar.
Uit eerder onderzoek van Greenpeace Nederland bleek al dat bij volwassenen hogere concentraties van deze stoffen aanwezig zijn. Volgens Greenpeace duidt dat erop dat mensen gedurende hun leven steeds meer van deze stoffen in hun lichaam 'verzamelen'. "Het is schokkend dat de stoffen in het lichaam zitten, zeker bij de prille start als de baby het kwetsbaarst is", zegt Helen Perivier, gifdeskundige van Greenpeace International.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat de chemische industrie snel ermee moet ophouden de stoffen te gebruiken. "De industrie zegt dat het deze stoffen goed onder controle heeft. Maar hoe komen ze dan in ongeboren baby's terecht?", zei WNF-campagnedirecteur Karl Wagner.
De organisaties hebben hun hoop gevestigd op een Europese testplicht voor tienduizenden oude chemische stoffen. Het Europees Parlement en de EU-landen beslissen dit najaar over de zogeheten REACH-richtlijn voor dat omvangrijke onderzoek.
(Bron)
Man knipt bejaarde buurman vinger af

GELEEN - Bij een 74-jarige man uit Geleen is donderdagmorgen een vinger afgeknipt toen hij op straat werd beroofd. Een chirurg in het academisch ziekenhuis van Maastricht probeert de afgeknipte vinger weer aan de linkerhand te naaien, bevestigde een woordvoerder van de politie.
Terwijl de bejaarde zijn hond uitliet, werd hij volgens de politie overvallen door zijn 31-jarige benedenbuurman. Bij die straatroof knipte de verdachte de vinger van zijn buurman eraf en pakte behalve de beurs ook de hond van het slachtoffer af. Vervolgens ging hij er vandoor.
Nadat omstanders de achtervolging inzetten, liet de verdachte de hond los waardoor hij wist te ontkomen aan zijn achtervolgers. De politie zette onmiddellijk een speurtocht naar de man op touw en maakte daarbij gebruik van een vliegtuig. Hoewel de verdachte in de buurt van het Danikerbos werd gesignaleerd, wist hij wederom te ontkomen.
(Bron)

woensdag, september 07, 2005

Verkracht bij fotosessie lingerie

UTRECHT/DE MEERN - Een tiental vrouwen is slachtoffer geworden van een vermeend castingbureau. Dat opereerde vanuit De Meern. De vrouwen kwamen af op advertenties op internetsites als marktplaats.nl, waarin modellen werden gezocht.
In De Meern bleken de fotografen handtastelijk; een aantal dames werd slachtoffer van aanranding en verkrachting.Het openbaar ministerie ziet een 28-jarige inwoner van De Meern als spil achter het castingbureau. Ook een 32-jarige Amsterdammer moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn betrokkenheid.
Ze wilden geld te verdienen met het casten van modellen, maar het liep zo uit de hand bij het fotograferen van de lingerie dat vijf vrouwen aangiften deden bij de Utrechtse politie. Vijf anderen zagen daarvan af, omdat zij de zaak als afgedaan beschouwen.
Volgens de verdediging hadden beide mannen nooit de intentie over de schreef te gaan met de kandidaat-modellen. De verdediging betwijfelt of er in alle gevallen sprake is geweest van vrouwonvriendelijk optreden. Het politiedossier vermeldt vijf strafbare feiten - alle gepleegd in januari.
Daarbij werden er ook foto?s genomen van de vrouwen tijdens aanrandingen en verkrachtingen.
(Bron)
V&D-restaurant beboet om muizenplaag

UTRECHT - Tweehonderd muizen per week vangen ze in het V&D-restaurant La Place in Hoog Catharijne. En nog is dat niet genoeg. Controleurs van de Keuringsdienst van Waren legden het bedrijf voor de tweede keer een boete op omdat er keutels zijn gevonden.
Bedrijfsleider Spiering van La Place wordt er moedeloos van. "Het is vechten tegen de bierkaai. Drie keer per week is hier een gespecialiseerd bedrijf, wat kunnen wij nog meer doen?"
Precies 3600 euro was de eerste boete een paar jaar geleden. Spiering weet nog niet hoe hoog die nu is. Het muizenvolk is er al jaren. Sommige bedrijven zetten katten in om de dieren te verdrijven. Bij La Place gaan ze nóg beter schoonmaken, belooft Spiering.
Sinds kort gaan elke avond alle zevenhonderd stoelen op de tafels zodat schoonmakers nog beter hun werk kunnen doen. Ook zijn er twee extra stofzuigers aangeschaft.
(Bron)

Twee extra stofzuigers. Dat zal ze leren, die muizen.
Station klaar, geen trein

AMERSFOORT - Het station mag dan in juni 2006 klaar zijn, bewoners van de Amersfoortse wijk Vathorst zien de trein nog ten minste een half jaar voorbijrazen. Stoppen doet hij er voorlopig niet.
Minister Peijs wil namelijk niet dat reizigers op station Schothorst de dupe worden van de opening van het nieuwe station. Plan was om de stoptrein Utrecht-Zwolle daar tijdelijk nog maar één keer per uur te laten stoppen. De trein kan, volgens de NS, niet elk halfuur op beide stations stoppen.
Daarvoor is er te weinig ruimte op het spoor. Als in december 2006 in heel Nederland een nieuwe dienstregeling ingaat, kunnen op beide stations weer genoeg treinen langsgaan. Op deze manier is het uitgesloten dat bewoners van het Amersfoortse Vathorst in juni 2006 in hun eigen wijk op de trein kunnen stappen. Aanvankelijk waren de NS van plan om sowieso pas in december treinen te laten stoppen in Vathorst.
Na lang onderhandelen kwam de gemeente het compromis overeen. Amersfoort nam de tijdelijke situatie voor lief om te voorkomen dat Vathorsters voor de auto kiezen. Maar de minister keurt dat compromis nu dus niet goed. Het ministerie stelt de NS een reeks eisen over waar en hoe vaak treinen moeten stoppen en wil daarvan niet afwijken.
Minder treinen op station Schothorst is uit den boze. De NS moeten nu een andere manier vinden om station Schothorst genoeg treinen te geven én op tijd treinen te laten stoppen in Vathorst.
(Bron)
'Religie is oplossing voor armoede en oorlog'

Religie kan levens redden. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) dinsdag gezegd tijdens een internationale conferentie over religie, mensenrechten en ontwikkeling in Soesterberg. Volgens de minister wordt geloof gezien als een probleem, terwijl het een deel kan zijn van de oplossing voor armoede en conflicten.
Als voorbeeld noemt Van Ardenne dat religieuze instellingen in delen van Afrika meer dan vijftig procent van de gezondheidszorg en educatie verzorgen. Ook roemt de minister het initiatief van de voorzitter van de Aya Sofya-moskee in Amsterdam die maandag met premier Jan Peter Balkenende (CDA) een protocol ondertekende om extremisme in eigen kring uit te bannen. Op deze manier kunnen 'religieuze organisaties' een 'positieve bijdrage leveren aan een vreedzame wereld', zei de minister.
In het onlangs opgerichte Kennisforum Religie en Ontwikkelingsbeleid kunnen beleidsmedewerkers, wetenschappers en 'werkers in het veld' van gedachten wisselen over de rol van religie binnen het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook wordt gedebatteerd over hoe religie vrede en veiligheid kan realiseren. In 2008 moeten alle Nederlandse ambassades in ontwikkelingslanden rekening houden met de rol van religie in hun plannen. Dat betekent dat religieuze organisaties worden betrokken bij het beleid van de ambassades.
(Bron)
Geen trein die stopt op nieuw station

Het station Amersfoort Vathorst is bijna klaar, maar omwonenden kunnen voorlopig nog niet met de trein mee. Er is pas ruimte in de dienstregeling van de NS in december 2006. En het nieuwe station is in juni al klaar.
Aanvankelijk was het plan om om de stoptrein Utrecht-Zwolle daar één keer per uur te laten stoppen en één keer op station Schothorst. Maar dat zou een achteruitgang voor de reizigers vanaf Schothorst zijn. De gemeente nam dit voor lief, maar minister Peijs wil het niet. De trein kan volgens de NS niet elk halfuur op beide stations stoppen.
Besloten is dan ook dat het nieuwe station dan maar werkeloos blijft tot de nieuwe dienstregeling in december 2006 er is. Het ministerie stelt de NS een reeks eisen over waar en hoe vaak treinen moeten stoppen en wil daarvan niet afwijken.
(Bron)
Incheckbalies Schiphol wijken voor automaten

AMSTELVEEN - KLM breidt de mogelijkheden om zelf bij een automaat op Schiphol in te checken flink uit. De traditionele incheckbalies moeten steeds vaker ruimte maken voor moderne automaten.
Twee rijen balies worden vervangen door zestien automaten en veertien afgiftepunten voor bagage, aldus KLM woensdag. Reizigers kunnen daar zelfstandig met hun paspoort inchecken. De ouderwetse balie neemt door de uitbreiding nog maar een kwart van de totale incheckcapaciteit voor haar rekening.
KLM zegt hiermee tegemoet te komen aan de wensen van de passagiers. In Nederland maken reizigers in de helft van de gevallen gebruik van de mogelijkheid om via het internet of de automaat op Schiphol in te checken. Dit cijfer stijgt naar verwachting tot 65 procent in maart 2006.
(Bron)
'Yahoo hielp Chinese journalist oppakken'

AMSTERDAM - Internetgigant Yahoo heeft de Chinese autoriteiten geholpen om de journalist Shi Tao op te sluiten wegens het zogenaamd onthullen van staatsgeheimen aan buitenlanders. Die beschuldiging heeft de Franse mediawaakhond Reporters sans Frontières geuit na bestudering van Shi's rechtszaak.
Yahoo verstrekte informatie die de autoriteiten hielp bij het traceren van een e-mail die Shi verstuurde met het yahoo-mailprogramma. In de e-mail becommentarieert hij beperkingen die zijn opgelegd aan de Chinese media. Shi, een voormalige verslaggever van de publicatie Contemporary Business News, werd in april tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zonder de hulp van Yahoo zou Shi waarschijnlijk niet zijn veroordeeld, zei woordvoerster Lucie Morillon van Reporters sans Frontières.
Bedrijven als Microsoft, Google en Yahoo worden er regelmatig van beschuldigd te proberen de Chinese autoriteiten op allerlei manieren voor zich te winnen. De Chinese markt is voor hen een potentiële goudmijn.
(Bron)
Zakkenrolsters maken 150.000 euro buit

EINDHOVEN - Vier zakkenrollende vrouwen hebben in heel Nederland met gestolen bankpasjes zeker 150.000 euro buitgemaakt. Wat ze met het geld hebben gedaan, is niet duidelijk. Het is spoorloos. De verdachten hadden het vooral voorzien op oudere vrouwen, bij voorkeur gebruiksters van een rollator. Ze zijn ingesloten, aldus een woordvoerder van de politie woensdag.
Het viertal, in leeftijd variërend van 16 tot 22 jaar, komt uit Eindhoven en Rotterdam. Ze zochten naar oudere vrouwen die geld pinden. Op een geraffineerde manier keken ze de pincode af. Vervolgens rolden ze even later de portemonnee van het slachtoffer. Meteen daarna pinden ze geld, gemiddeld zo'n 2.000 euro. In een enkel geval zelfs 11.000 euro, aldus de zegsman.
De politie weet niet precies hoe lang de vrouwen op strooptocht zijn geweest. In het onderzoek zijn alleen zaken meegenomen die zich dit jaar hebben voorgedaan. De vrouwen zelf zeggen dat ze veel meer op hun kerfstok hebben. "De recherche heeft 75 zaken achterhaald. De verdachten hebben er ruim 150 bekend", aldus de woordvoerder. De politie vermoedt dat niet in alle gevallen aangifte is gedaan.
De vrouwen pinden met de gerolde bankpasjes alleen op plaatsen waar geen camerabewaking was. De zaak kwam begin augustus aan het rollen toen een politieman in zijn vrije tijd twee verdachten op heterdaad betrapte bij het rollen van een portemonnee. Later zijn de twee andere verdachten opgepakt.
De vrouwen sloegen toe in Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Utrecht en Groningen.
(Bron)
'Veiligheid Schiphol in gevaar door te hoge werkdruk'

CULEMBORG - De groeiende werkdruk van beveiligingsmensen op Schiphol kan een gevaar gaan vormen voor de veiligheid van passagiers en de luchthaven zelf. De vakbonden De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben daarom woensdag hun krachten gebundeld om de werkomstandigheden van de bewakers te verbeteren.
Dit Beveiligingsplatform Schiphol wil vooral de grotere particuliere beveiligingsbedrijven bewegen het werk gezonder en veiliger te maken. "Beveiligingsmensen krijgen steeds meer taken. Daardoor loopt de werkdruk op en maken zij te veel overuren", zei bestuurder Arie Kasper van de CNV Dienstenbond.
Zo moeten beveiligers die koffers doorlichten volgens Kasper steeds vaker vier tot vijf uur achtereen werken. Dat is slecht voor hun concentratie, en daarmee voor de kwaliteit van de controles en dus de veiligheid van de passagiers.
(Bron)
Commotie over plotselinge pop-ups Nedstat Basic

AMSTERDAM - Websites die gebruik maken van een gratis Nedstat Basic teller tonen sinds deze week pop-up advertenties. De nieuwe eigenaar van de populaire teller, Ad Pepper Media, stelt dat opdringerige reclame noodzakelijk is, vanwege de hoge kosten van de bezoekersteller. Veel gebruikers zijn onaangenaam verrast door de plotselinge pop-ups en kondigen aan de teller te verwijderen. Dat schrijft Webwereld op haar site.
Ad Pepper nam de gratis teller op 14 juli over. Vorige week veranderde het bedrijf de naam van de dienst in Webstat4U. Daarnaast begon het met het tonen van pop-ups op de websites die gebruik maken van de teller. Volgens directeur Niels N�ssler [?] van Ad Pepper is het tonen van pop-ups noodzakelijk. "De kosten voor brandbreedte, onderhoud en ontwikkeling zijn extreem hoog."
Volgens Nüssler zijn gebruikers ruim van te voren op de hoogte gesteld. "We hebben de wijziging gecommuniceerd op onze site en in e-mails aan alle gebruikers." N�ssler hoopt dat de advertenties niet ten koste gaan van het goede imago van Nedstat Basic. Volgens N�ssler is Nedstat Basic "het meest gebruikte gratis statistiekengereedschap ter wereld en waarschijnlijk ook het meest gerespecteerde".
Nedstat Basic wordt op meer dan een miljoen niet-commerciele webpagina's gebruikt.
(Bron)
SGP verliest subsidie wegens vrouwenstandpunt

DEN HAAG - De Nederlandse overheid mag de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) geen subsidie meer geven, omdat de partij vrouwen discrimineert. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De partij laat geen vrouwen als volwaardig lid toe en dat is in strijd met het Vrouwenverdrag, meent de rechtbank.
Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en zeven andere maatschappelijke instanties hadden bij de rechtbank ook geëist dat de SGP een einde moest maken aan het weren van vrouwen als volwaardig lid van de partij. De rechter zou daartoe de huidige statuten nietig moeten verklaren. Hierin ging de rechtbank niet mee, omdat geen SGP-vrouwen zich bij het proces hadden aangesloten.
De rechtbank herinnert eraan dat de Nederlandse regering eind jaren tachtig het Vrouwenverdrag heeft geratificeerd. "Daarmee heeft Nederland zich verplicht passende maatregelen te nemen om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven uit te bannen. Nederland is de verplichtingen uit dit verdrag niet nagekomen. De overheid heeft niets ondernomen om aan de discriminatie van vrouwen door de SGP een einde te maken, maar heeft zelfs de SGP ondersteund door middel van het verlenen van subsidie", stelt de rechtbank.
Hij heeft de Nederlandse Staat opgedragen geen subsidie aan de SGP meer toe te kennen zolang die partij vrouwen niet op gelijke voet met mannen toelaat tot het lidmaatschap van de partij. De SGP kent vrouwen nu geen volwaardig lidmaatschap toe. Vrouwen kunnen zich ook niet verkiesbaar stellen.
De woordvoerder van het advocatenteam van de eisers, prof. T. Barkhuysen, meent dat de rechtbank een heel principiële uitspraak heeft gedaan die bredere gevolgen zal hebben. Volgens hem kunnen er op basis daarvan in Nederland nooit meer nieuwe partijen komen die vrouwen uitsluiten. De rechter vindt dat het discriminatieverbod prevaleert boven andere grondrechten als de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging, aldus Barkhuysen.
Hij wees erop dat de Staat zo spoedig mogelijk de jaarlijkse subsidie van 1,1 miljoen euro aan de SGP moet stopzetten, ook al zou de Staat nog in hoger beroep gaan. De cliënten van Barkhuysen en zijn collega's zijn blij met de uitspraak in de zaak tegen de Staat. Ze weten nog niet of ze in hoger beroep gaan in de aparte procedure die ze hadden aangespannen tegen de SGP.
Het partijbureau van de SGP krijgt jaarlijks circa 800.000 euro aan subsidie, de fractie in de Tweede Kamer ontvangt voor haar ondersteuning 300.000 euro. Bij de partij, die ongeveer 27.000 leden telt, komt volgens de woordvoerder 344.000 euro aan contributie binnen. In de begroting van 2005 is een bedrag van 70.000 euro aan giften opgenomen.
(Bron)

Van der Vlies in het RTL-nieuws: 'Mogen we nog vinden wat we menen te moeten vinden? Of gaat een Internationaal Vrouwenverdag daar bovenuit?' (Tweede regel kan ik niet letterlijk reproduceren.)
Donner wil internetgegevens centraal opslaan

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) wil de internetgegevens van Nederlanders centraal opslaan. Dat maakt de voorgenomen bewaarplicht aanzienlijk goedkoper voor internetaanbieders, is zijn redenering in een brief aan de Tweede Kamer. De providers hebben echter ook grote principiële bezwaren.
Het Centraal Informatiepunt Opsporing Telecommunicatie (CIOT) zou de internetgegevens moeten gaan bewaren. De informatie is volgens de minister nuttig om terroristen en misdadigers op te sporen. Het CIOT fungeert nu al als telefoonboek voor de opsporingsdiensten.
"Het model kent vele voordelen", schrijft Donner. "Het CIOT bewaart en doorzoekt de informatie. De lasten voor de internetaanbieders kunnen worden beperkt tot het beschikbaar stellen van de gegevens en een eventuele aanpassing van hun systemen daartoe."
Een van de belangrijkste bezwaren van de internetproviders tegen de voorgenomen plicht voor opslag van datacommunicatiegegevens zijn de kosten. Maar telecombedrijf KPN heeft ook ernstige principiële bezwaren tegen geautomatiseerde centrale opslag van persoonlijke informatie als internetgegevens. Een woordvoerder van KPN Security vraagt zich af de databank is te beveiligen en of is te controleren wie er toegang heeft.
"Met een paar componenten ontstaat een beeld over het persoonlijke leven van iemand. We zijn daar zeer, zeer terughoudend in."
Het Internet Service Providers Overleg (ISPO) vreest dat de beveiliging van de informatie sluitpost zal zijn en maakt zich eveneens zorgen over de controle op wie toegang tot de bestanden heeft.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moet zich formeel uitspreken over plannen als deze, meldde een woordvoerder woensdag. Een oordeel wil het CBP op voorhand niet vellen.
KPMG berekende vorig jaar dat de overheid voor de centrale opslag van internet- en belgegevens eenmalig minimaal 8 miljoen euro kwijt is, plus 2 miljoen euro op jaarbasis. Het gaat voor e-mail en internetverkeer om ongeveer een petabyte (PB) ofwel een miljoen gigabyte (GB) per jaar. Een normale, nieuwe thuiscomputer heeft momenteel ongeveer plaats voor 80GB.
(Bron)
Borssele blijft tot 2033 open

DEN HAAG - De kerncentrale in Borssele blijft tot 2033 open. De energiemaatschappijen Essent en Delta, aandeelhouders in de Zeeuwse kerncentrale, pompen in ruil voor de latere sluitingsdatum 250 miljoen euro in het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO2 via het schoner maken van hun kolencentrales. Welingelichte bronnen in Den Haag deelden dat woensdag mee.
Het kabinet kondigde vorige week aan 400 miljoen euro te steken in duurzame energie, waarvan 250 miljoen voor de kerncentrale, als Essent en Delta een duit in het zakje wilden doen. Exploitant EPZ had zich al eerder gecommitteerd, liet staatssecretaris Van Geel in juni in de Tweede Kamer weten.
Het kabinet zat aanvankelijk vast aan het regeerakkoord om Borssele in 2013 te sluiten. Maar dat zou een schadeclaim van 1 miljard euro opleveren, omdat exploitant EPZ een onbeperkte vergunning heeft. Doordat D66 zijn verzet tegen het langer openhouden van Borssele opgaf, was voor de zomer al duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer de plannen steunde.
Van Geel had ook nog eens berekend dat Borssele openhouden gunstig zou zijn voor het klimaat. De CO2-uitstoot zou jaarlijks met 1,5 miljoen ton gedrukt worden. Dat zou Nederland helpen om aan zijn internationale verplichtingen te doen. Naar verluidt was in het kabinet, met name bij de ministers Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken), aanvankelijk weinig animo om na de ommezwaai van D66 extra investeringen in duurzame energie te financieren.
De sluiting van Borssele wordt niet opgenomen in een nieuwe Kernenergiewet die in de maak is en die regelt dat nieuwe kerncentrales maximaal veertig jaar kunnen draaien. Het kabinet stelt volgens de bronnen een apart convenant op met EPZ, Essent en Delta, dat ook voorziet in de veiligheid van Borssele. De centrale dateert immers uit 1973 met een verwachte levensduur van dertig jaar.
(Bron)

Dus Borssele zou veilig zijn tot 2003 en is dat nu tot 2033. Het zal best goed gaan, maar je vraagt je af op basis waarvan die berekeningen worden gemaakt en wat er intussen veranderd is. Economische 'noodzaak' verandert niets aan veiligheidseisen. Hoop ik.
Verloedering in grote steden aangepakt

DEN HAAG - Grote steden in Nederland mogen bijzondere maatregelen nemen om de verloedering tegen te gaan en de leefbaarheid op te krikken. Ze kunnen in bepaalde buurten tijdelijk arme woningzoekenden weren, lokale ondernemers extra stimuleren met belastingverlaging en gebouwen eerder sluiten die de leefbaarheid bedreigen.
Een Kamermeerderheid van in ieder geval CDA, VVD, D66, SP en LPF steunt het wetsvoorstel hiertoe van de ministers Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) en Dekker (VROM). Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer. De PvdA wil eerst nog opheldering over de inkomenscriteria voordat zij een oordeel geeft. GroenLinks is tegen, omdat het te weinig verbetering voor de kansarmen zou opleveren. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de nieuwe wet.
De gemeente Rotterdam lag aan de basis van de nieuwe wet. De Rotterdammers wilden met onorthodoxe maatregelen de problemen in achterstandswijken beter kunnen bestrijden. De voorstanders van de wet zijn blij dat steden nu maatwerk en daadkracht kunnen tonen om bepaalde zones gericht te verbeteren.
Aanvankelijk wilde Rotterdam nieuwe bewoners kunnen weren die minder dan 120 procent van het minimumloon verdienden. In het voorstel is dat veranderd in mensen die in de bijstand of WAO zitten of WW ontvangen. Werkenden die weinig verdienen, gepensioneerden of studenten worden dus niet buitengesloten. De maatregel in een bepaalde zone geldt voor vier jaar en kan nog eens met vier jaar worden verlengd.
PvdA en SP steunen het doel van de wet, maar vinden dat er voldoende compensatie elders in de gemeente moet zijn voor mensen die geweerd worden. Dekker deed die toezegging.
PvdA-Tweede-Kamerlid Adelmund noemde de maatregel een paardenmiddel, dat op het randje van de grondrechten zit. "De aanpak mag best bijzonder zijn maar mensen mogen er niet de dupe van worden." Ook is ze bang voor discriminatie, bijvoorbeeld van gehandicapten en chronisch zieken.
GroenLinks wijst de wet principieel af en vindt dat er veel meer inspanningen nodig zijn om gevarieerde woningbouw te realiseren. Volgens de partij is het voor mensen met een middeninkomen nu al te moeilijk om een woning te vinden.
(Bron)

Utrecht noemt het 'leefstijlwoningen'. In bepaalde flats in Overvecht kun je alleen gaan wonen als je een baan hebt. Dit omdat in die flats vooral nieuwkomers wonen die snel doorstromen naar andere flats. Een charmante wijkbewoonster vertelde op TV Utrecht dat mensen zonder werk de hele dag hangen, dus dat het dan beter is dat je mensen met werk daar hebt wonen: die gaan 's ochtends weg en komen 's avonds terug.
Daar krijg je levendige wijken van inderdaad. En ik vraag me af wat zo'n dame zou denken van iemand die thuis werkt.
Crematorium verbrandt dieren niet

BEEK - De politie heeft maandagmiddag in een dierencrematorium in Beek (Limburg) 28 dode maar niet gecremeerde huisdieren gevonden. Het gaat om 23 honden en vijf katten, meldde de politie dinsdag.
De gealarmeerde politie pakte de eigenaresse op. De vrouw bleek in de war en is overgedragen aan de GGD. De dode dieren zijn naar een crematorium in Roermond gebracht.
De kadavers werden ontdekt door een Duits echtpaar dat wilde betalen voor de urn met as van hun overleden huisdier. Eenmaal binnen zagen zij tot hun ontsteltenis hun dode kat op de grond liggen. In het tumult dat daardoor ontstond, verzamelden zich nog eens tien mensen die wilden weten wat er met hun huisdier was gebeurd.
(Bron)