zaterdag, januari 17, 2004

Duitse kunstenaar gebruikte lijken voor expositie

HAMBURG - De controversiële Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie Gunther von Hagens heeft lijken van geëxecuteerde Chinese gevangenen gebruikt voor zijn exposities van geprepareerde menselijke lichamen. Dat heeft Der Spiegel zaterdag gemeld.
Volgens het opinieblad zijn in een gebouw in de Chinese kustplaats Dalian, dat door Von Hagen wordt gehuurd, 647 geconserveerde lichamen aangetroffen, die tentoongesteld of doorverkocht zouden worden. Een deel van de lijken zou uit nabijgelegen gevangenissen zijn gekomen, waar de mensen om politieke reden vastzaten.
Der Spiegel noemt het voorbeeld van de stoffelijke overschotten van een jonge man en vrouw die ruim twee jaar geleden, tegen betaling, aan Von Hagen werden geleverd. Kort daarvoor had een executiepeloton beiden door het hoofd geschoten.
In Europa heeft de spraakmakende tentoonstelling Körperwelten van Von Hagens miljoenen mensen getrokken. De anatoom sneed daarbij publiekelijk in lijken. Om die reden werd de expositie in verscheidene landen verboden.
(Bron)

De lichamen die hij hier gebruikte, waren door de mensen zelf afgestaan (klinkt een beetje raar. Ehm... Je kunt op zijn site zelf opgeven dat hij na je dood je lichaam mag hebben), da's toch anders.
Een oude truc opnieuw ontdekt:

TT 401 Hoewel Nederland bekend staat als het land van de Aardappeleters, zijn ze in Canada ook heel creatief met piepers.
In Toronto, waar 's winters temperaturen worden bereikt van -40 graden Celsius, blijken eigenheimers een goed middel om daklozen wat warmte te bezorgen. In deze stad overlijden ieder jaar ongeveer 15 daklozen aan onderkoeling.
Op initiatief van een studente krijgen ze dit jaar hete aardappels in sokken uitgereikt. Als je die in een slaapzak stopt geven ze wel vijf uur warmte af. In een jaszak heb je er een uurtje of drie plezier van. En als je 's ochtends wakker wordt kun je meteen ontbijten!
TT 130 WAYNESBURG In Pennsylvania (VS) is een gevangene vrijgelaten die 20 jaar in de dodencel heeft gezeten. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat hij onschuldig vastzat voor moord en verkrachting.

Toch fijn dat ze dat na 20 jaar al ontdekken, en ook fijn dat ie nog niet geëxecuteerd is. Hoe zou je je voelen als je dan weer buiten loopt?
TT 130 ATHENE Op de luchthaven van Athene is een Duitser opgepakt die een revolver van een zwaar kaliber aan boord van een toestel naar Hamburg wilde smokkelen. In zijn bagage zaten ook 110 kogels.
TT 127 VS geeft ruimtetelescoop Hubble op

WASHINGTON De VS-ruimtevaartorganisatie NASA gaat geen onderhoud meer plegen aan de Hubble,de ruimtetelescoop die foto's maakt van het heelal. NASA gaat zich op verzoek van president Bush richten op reizen naar de maan en Mars.
De Hubble zal verouderen en over vier jaar nutteloos zijn. De ruimtetelescoop maakte sinds 1990 foto's. Daarmee zijn revolutionaire ontdekkingen gedaan. Ook heeft de Hubble nieuwe soorten sterren, nevels en andere systemen ontdekt.
NASA noemt het een triest besluit, maar werkt aan een nieuwe telescoop die in 2011 gelanceerd wordt. Rond dat jaar zal de Hubble in de dampkring verbranden.

Zelfs als Bush herkozen wordt, zal ie over 4 jaar geen president meer zijn. Alle onderhoud aan Bush kan dus geschrapt worden.
Nieuwe ronde in prijzenslag supermarkten

ZAANDAM - Onder het motto ‘de volgende ronde’ verlaagt Albert Heijn maandag de prijzen van vijfhonderd artikelen, zo heeft een woordvoerder zaterdag laten weten. Een breed pakket dagelijkse boodschappen wordt gemiddeld 3 tot 10 procent goedkoper.
Het is de tweede maal dit jaar dat Albert Heijn een nieuwe stap zet in de prijzenslag die de supermarktketen verleden jaar oktober ontketende. Sindsdien heeft Albert Heijn ruim 1800 artikelen in prijs verlaagd.
Onderzoek onder klanten geeft aan dat zij de prijsverlagingen waarderen. “Zij komen vaker bij ons langs en kopen meer producten”, aldus directievoorzitter D. Boer. “Dit is een signaal aan onze klanten dat wij onze belofte waarmaken dat we blijvend de prijzen verlagen; ook in 2004.”
(Bron)

'Onderzoek onder klanten geeft aan dat zij de prijsverlagingen waarderen.' Gossie. Nergens demonstraties van boze burgers die het recht eisen om weer duurder te mogen boodschapperen?
België overweegt verbod op reclame voor snoep

BRUSSEL - De Belgische minister van Volksgezondheid Demotte overweegt een verbod op de reclame voor snoepgoed. Dat meldden zaterdag diverse Belgische media. Demotte reageert daarmee op een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die overgewicht en gezondheidsproblemen door te veel vette en suikerrijke voedingsmiddelen wil aanpakken.
De Belgische bewindsman komt binnen enkele maanden ook met een grote publiekscampagne om te waarschuwen tegen het gebruik van vet 'junkfood' en te veel zoetigheid. Details over het mogelijke verbod op reclame voor zoetwaren zijn nog niet bekend. Volgens de WHO leidt overgewicht als gevolg van slecht voedsel steeds meer tot gezondheidsproblemen, zoals vormen van ouderdomsdiabetes bij kinderen onder de tien jaar.
(Bron)

Misschien moeten ze ook eens kijken in een gemiddelde supermarktfolder, en de hoeveelheid 'vers'-aanbiedingen afzetten tegen de hoeveelheid 'minder gezond'-aanbiedingen. Vet kan geen kwaad, suiker kan geen kwaad, maar die overdaad en zo, u weet wel.
Ambassadeur Israël uit museum verwijderd

STOCKHOLM - De Israëlische ambassadeur in Stockholm, Zvi Mazel, is volgens Zweedse mediaberichten van zaterdag uit het nationale museum voor oudheden verwijderd.
De diplomaat had er een kunstwerk kapotgemaakt dat was tentoongesteld in het kader van een conferentie over volkerenmoord, die in de Zweedse hoofdstad plaatsheeft van 26 tot 28 januari.
Mazel werd bij zijn bezoek aan de expositie vrijdag razend over een kunstwerk waarop een foto van een Palestijnse werd geprojecteerd. Die vrouw maakte een einde haar leven door een bloedige aanslag in Israël te plegen waarbij enkele maanden geleden veel slachtoffers vielen.
De foto werd afgebeeld op een bootje dat in roodgekleurd water dreef. Het water kwam uit een fonteintje en moest bloed voorstellen.
De ambassadeur vond het een obsceen kunstwerk en begon het te slopen. Daarbij veroorzaakte hij volgens de museumdirectie een gevaarlijke kortsluiting. Mazel is vervolgens verwijderd.
(Bron)

De gekte slaat wereldwijd toe.

vrijdag, januari 16, 2004

TT 401 Ruim 70.000 flessen wodka liggen er voor een grijpstuiver, maar er is geen sterveling te vinden die de drank wil hebben. De douane van de stad Singapore zit er deerlijk mee in de maag.
De in beslag genomen flessen kwamen in november al eens onder de hamer. Omdat de belastingdienst er een aanslag van 470.000 euro bijvoegde waren er geen geïnteresseerden voor de sterke drank.
Donderdag werd het weer geprobeerd, maar nu zonder belastingaanslag. Ondanks de lage verkoopprijs van 35 cent wilde weer niemand de handel hebben. Waarom de Singaporees zo terughoudend is als het om wodka gaat, is onduidelijk.
TT 130 BRUSSEL In de EU mogen hockeysticks en schaatsen niet meer worden meegenomen in de cabine van vliegtuigen. Ze staan op een lijst die de EC heeft opgesteld. Die telt verder veel soorten wapens.
TT 127 VS onderzoekt wangedrag militairen

WASHINGTON De Amerikaanse militaire autoriteiten in Irak zijn een onderzoek begonnen naar berichten dat Amerikaanse militairen gevangen Irakezen hebben mishandeld. Details over het onderzoek wil het leger niet geven.
In verscheidene gevallen zouden Iraakse gevangenen hardhandig zijn aangepakt. Begin deze maand werden drie soldaten geschorst omdat ze in mei vorig jaar in Irak gedetineerden hadden geschopt en geslagen.
Deze militairen behoorden tot een eenheid die in het zuiden van Irak actief is. Collega's waren getuige van hun wangedrag en gaven hen aan.
TT 126 VS en Canada in greep extreme koude

WASHINGTON Het openbare leven in grote delen van het noordoosten van de VS en Canada ondervindt in toenemende mate hinder van de extreme kou. Honderden scholen zijn dicht en bewoners van steden als Boston en Montreal hebben de raad gekregen om binnen te blijven.
In het centrum van New York is vandaag een recordtemperatuur van -18 graden Celsius gemeten. De gevoelstemperatuur in Boston bedroeg vandaag -43 graden en die in Montreal zelfs -53 graden.
Het vliegverkeer is ernstig vertraagd en veerboten zijn uit de vaart genomen. De autoriteiten vrezen stroomstoringen nu de vraag overal sterk is gestegen.
TT 114 Onderzoek Europees hof papieren IND

RIJSWIJK Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gaat bekijken of de IND bij het uitzetten van asielzoekers EU-'laisser-passers' mag gebruiken. De IND doet dat bij Somaliërs omdat er in Somalië geen centrale regering is die paspoorten verstrekt.
Vorige week bracht de Leidse hoogleraar Boeles de zaak aan het rollen. Volgens het zijn 'laisser-passers' illegale" fantasiedocumenten" zonder waarde.
Gisteren bepaalden Nederlandse rechters in zaken van twee Somaliërs dat de papieren wél geldig zijn. Hun advocaten hebben de kwestie nu voorgelegd aan het Europese Hof.
TT 112 In Amsterdam-West werden vandaag vijf leerlingen van het Marcanti College opgepakt, die met een kogelbrief enkele leraren van hun school bedreigden. Ze konden snel worden opgespoord. In Almere werden twee jongens opgepakt die elk een leraar hadden bedreigd omdat ze voor een kleinigheid werden berispt.

Ik begrijp het echt niet. Denken ze echt dat ze daarmee wegkomen?
Veel isoleerkamers onveilig

DEN HAAG - Zeven op de tien isoleerkamers in instellingen voor geestelijk gehandicapten en gestoorden voldoen niet aan de eisen. Bijna de helft van deze kamers zijn onveilig. Patiënten kunnen zich er verwonden aan raamlijsten, deurposten, vensterbanken, scharnieren, plinten en stopcontacten. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat vandaag wordt gepubliceerd. Vier op de tien afzonderingskamers zijn te klein. Wel voldoen de meeste kamers aan de brandveiligheidseisen. De inspectie is slecht te spreken over deze cijfers, temeer daar zij in 1998 ook al aan de bel heeft getrokken. Sindsdien is er wel iets verbeterd, maar volstrekt onvoldoende. Zelfs zijn de afgelopen jaren in nieuwe of verbouwde instellingen ondeugdelijke afzonderingskamers in gebruik genomen, veelal omdat tijdens de bouw onvoldoende rekening is gehouden met de toenemende behoefte. Vervolgens zijn her en der gewone kamers tot opsluitkamer omgebouwd. Er was vaak te weinig geld om ze aan alle eisen te laten voldoen. De inspectie wil nu hardere maatregelen: zij eist toezicht vooraf op alle nieuw- en verbouwplannen voor isoleerruimten. Instellingen die toch in de fout gaan, dienen hun kamers onmiddellijk te sluiten. Gehoopt wordt dat op deze manier binnen enkele jaren alle kamers aan de eisen voldoen.
Naast afzonderingskamers kennen instellingen ook zogeheten separeerkamers. Die moeten aan nog strengere eisen voldoen omdat ze bestemd zijn voor de gevaarlijkste patiënten. Zij kunnen zich nog in een op de vijf separeerkamers verwonden.
(Bron)
Auteur van 'First Wives Club' Goldsmith overleden

NEW YORK - De auteur van het humoritische boek 'The First Wives Club', Olivia Goldmsith, is donderdag in New York op 54-jarige leeftijd overleden. Goldsmith liet zich een week geleden opereren aan haar onderkin, maar raakte door de narcose in een coma en bezweek.
Goldsmith's debuutroman uit 1992 werd succesvol verfilmd met in de hoofdrollen Goldie Hawn, Bette Midler en Diana Keaton, die wraak nemen op hun overspelige echtgenoten. In Nederlandse vertaling verschenen van Goldsmith onder meer ook Foute mannen, Perfecte Vrouwen en Vlammend Hart.
Goldsmith's agent, Nicholas Ellison, prees in The New York Times haar ,,schitterende satires''. Een woordvoerder van haar Britse uitgever HarperCollins noemde haar ,,een geweldige, grappige, scherpe schrijfster''.
Komend voorjaar komen Goldsmith's laatste romans uit, Wish Upon A Star en Dumping Billy. Daarnaast was ze nog bezig aan het boek Casting Off.
Goldsmith werd als Randy Goldfield geboren in New York en veranderde haar naam later officieel in Justine Rendal. Olivia Goldsmith was haar pseudoniem.
Hoewel literaire critici haar boeken te lichtvoetig en cliché vonden, had Goldsmith een trouwe aanhang van miljoenen lezers. In de filmwereld was ze geliefd, omdat haar romans goed te verfilmen waren.
(Bron)
Deense politie vult verkeerde woning met traangas

In Kopenhagen heeft de politie in de nacht van dinsdag op woensdag per ongeluk de verkeerde woning bestormd en met traangas gevuld. Een politiehond is verantwoordelijk voor de blunder.
Volgens de recherche waren de agenten bij de zoektocht naar twee voortvluchtige inbrekers door speurhonden tot aan de deur van een woning gebracht. De agenten dachten dan ook dat de dieven daarbinnen waren, maar in werkelijkheid waren ze gewoon voorbij die deur gelopen.
De politie spoot traangas door de brievenbus, viel de woning binnen en greep een compleet verrast echtpaar vast. Het duurde bijna vijf uur voor de vergissing duidelijk werd. De politie sprak over "een betreurenswaardige samenloop van ongelukkige omstandigheden".
(Bron)
Orgasme door druk op de knop

Een Brits apparaatje van 200 euro biedt vrouwen een orgasme door een ,,druk op de knop''. Volgens de fabrikant veroorzaakt het product langere, betere en intensievere orgasmen, zonder contact met de geslachtsdelen.
Het apparaat prikkelt het zenuwstelsel met stroom. De vrouwen moeten eerst een elektrolytisch sportdrankje drinken. Daarna worden twee contacten aan beide enkels bevestigd en kan de vrouw het apparaatje aanzetten om de spanning te verhogen.
Een directrice van het bedrijf testte het product drie jaar lang. ,,Ik ben er dol op'', verklaarde ze woensdag tegen de Britse omroep BBC. De BBC zelf zegt niet in staat te zijn geweest om onafhankelijke wetenschappelijke bevestiging te krijgen dat de zogeheten Slightest Touch werkt.
Eind vorig jaar presenteerde een Amerikaanse arts een ander apparaatje dat orgasmen moet opwekken. Zijn instrument wordt voor 20.000 euro ingeplant.
(Bron)
Auto van naaktlopers gejat

In de Amerikaanse stad Spokane zijn drie mannen van een koude kermis thuisgekomen toen zij bij wijze van stunt naakt door een restaurant liepen. Vanuit het restaurant zagen ze hoe hun vluchtauto werd gestolen. In die auto lagen ook hun kleren.
Bij een vriestemperatuur van -7 graden Celsius kropen de drie mannen op de parkeerplaats achter enkele auto's bij elkaar totdat de politie arriveerde. Ze probeerden zich niet te verstoppen voor ons, maar wilden liever niet zo gezien worden, zei politieagent Dick Cottam.
De drie liepen in de vroege ochtend het restaurant binnen met alleen hun schoenen aan en een pet op. Ze lieten de motor van de auto draaien om snel weer weg te kunnen. Door het raam zagen ze hoe iemand die net in het restaurant had gegeten er met hun auto vandoor ging.
De beteuterde naaktlopers mochten van de politie zonder straf naar huis. "Het waren gewoon drie jongeren die gek wilden doen," aldus Cottam. "Wij geven mensen trouwens altijd de goede raad om de motor van hun auto nooit te laten draaien. "
(Bron)
Duitse politie mag gewapend optreden in Nederland

DEN HAAG - Duitse politiemensen mogen binnenkort gewapend optreden in Nederland en omgekeerd. Nederland en Duitsland willen nog voor de zomer een verdrag sluiten dat politieoptredens tot tientallen kilometers over de grens mogelijk maakt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat vrijdag gezegd.
De parlementen van beide landen moeten het verdrag nog goedkeuren. Het zou vervolgens in de eerste helft van volgend jaar in werking kunnen treden.
(Bron)
Illegale muziekdownloads weer populairder

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat illegaal muziek downloadt stijgt weer, na fors te zijn gedaald. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. In november hebben 12 miljoen mensen via software als Kazaa muziek gedownload, een miljoen mensen meer dan in september. In mei waren dat nog 20 miljoen mensen.
Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoekbureau NPD. Volgens het bedrijf hangt de stijging samen met de feestdagen en de bijbehorende hausse aan nieuwe platen. Ook is er de laatste maanden minder te doen over rechtszaken van de muziekindustrie tegen gebruikers van filesharing-programma's.
(Bron)
Drie arrestaties na bedreigen leraren met kogelbrief

AMSTERDAM - Drie leerlingen van een school in Amsterdam-West zijn vrijdagmorgen gearresteerd wegens betrokkenheid bij het bedreigen van leraren. Donderdagmorgen werd in de school een brief gevonden waarin een aantal leraren werd bedreigd. In de brief zat een kogel.
De directeur informeerde de politie over de vondst. Door samenwerking tussen de politieagent die contact onderhoudt met de school en de schoolleiding kon het drietal snel worden opgespoord. De leerlingen werden op school aangehouden. De politie sluit meer arrestaties niet uit en wil daarom geen verdere mededelingen doen over de zaak.
Donderdagavond hield de politie in Amsterdam een 16-jarige scholiere aan die via internet een docent van haar met de dood bedreigde. Volgens de politiewoordvoerder zit zij op een andere school dan het drietal dat vrijdag werd gearresteerd.
(Bron)
Dronken man is eigen huis kwijt

AMSTERDAM - Een 56-jarige dronken man uit Eindhoven heeft zichzelf in de problemen gebracht door vrijdagochtend op de verkeerde deur te slaan. Agenten kregen een melding van bewoners dat er iemand tegen hun deur aan het schoppen en slaan was. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zei de man dat hij voor zijn eigen deur stond.
Volgens de dronkaard paste zijn sleutel niet en deed niemand de deur open. Omdat hij dacht dat zijn familie iets was overkomen, begon hij de voordeur te bewerken. Daarbij was hij gewond geraakt aan zijn hand. Nadat de Eindhovenaar in het ziekenhuis was behandeld, werd hij door de agenten naar zijn eigen huis gebracht.
De man bleek een paar deuren verder te wonen dan hij in dronken toestand dacht. Hij heeft beloofd de schade aan de andere voordeur te vergoeden.
(Bron)
Ruim 200 mensen boden zich aan Duitse kannibaal aan

KASSEL - In totaal hebben zich via internet 204 mensen aangeboden als mogelijk slachtoffer aan de Duitse 'kannibaal van Rotenburg'. Dat zei vrijdag in Kassel een Duitse politieman in het proces tegen de verdachte Armin Meiwes.
Concrete aanwijzingen dat de 42-jarige meer mensen heeft opgegeten zijn er niet. De politie heeft evenwel niet de identiteit van alle mensen kunnen achterhalen. Of er zich onder de personen die niet zijn opgespoord nog slachtoffers bevinden, is niet te zeggen, aldus de politie.
(Bron)
Tilburgse aanpak bijstandsgerechtigden succes

TILBURG - De Tilburgse dienst sociale zaken scoort door een individuele aanpak van uitkeringsgerechtigden aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde. Steeg landelijk het aantal bijstandsgerechtigden in 2003 met bijna 4 procent, in Tilburg groeide het aantal uitkeringstrekkers ondanks de verslechterde arbeidsmarkt met slechts 0,5 procent.
Dit blijkt uit een evaluatie van de Tilburgse aanpak, die een onderzoeksbureau vrijdag presenteerde. De Brabantse gemeente introduceerde in 2001 het zogenoemde polismodel. Hierbij krijgt iedere uitkeringsgerechtigde een eigen 'case manager' die met de bijstandstrekker afspraken over de te behalen doelen maakt. Deze afspraken worden ook in een polis vastgelegd.
Door de individuele aanpak ontstaat volgens de gemeente een vertrouwensband tussen case manager en bijstandsgerechtigde. De hardere individuele aanpak van uitkeringsgerechtigden kost tussen 2002 en 2006 ongeveer 8 miljoen euro. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt dit bedrag.
De Tilburgse sociale dienst is ook snel met de afhandeling van uitkeringen. In Tilburg zitten 29 dagen tussen de aanvraag van de uitkering en het verkrijgen ervan. Bij andere sociale diensten is dat gemiddeld 42 dagen. Ook de uitvoeringskosten per klant zijn in Tilburg laag. In de Brabantse gemeente 'kost' het helpen van een bijstandstrekker 1209 euro. In vergelijkbare steden ligt dit bedrag ruim 300 euro hoger.
"Uit de cijfers blijkt dat maatwerk leveren heel goed werkt", zegt wethouder G. Mevis van Sociale Zaken. "Ook onze klanten zijn heel positief. We zitten ze op de huid en dat doet even zeer, maar uiteindelijk is iedereen tevreden", aldus de wethouder. De tevredenheid van de klanten blijkt ook uit het onderzoek. Mevis wil de individuele aanpak nu ook bij inburgeraars introduceren.
(Bron)
Kabinet gaat staatsgeheimen beter beschermen

DEN HAAG - Kwetsbare en vertrouwelijke informatie bij de rijksoverheid moet beter worden beveiligd. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een nieuw voorschrift waarin extra beveiligingseisen staan voor de opslag, verwerking en transport van bijzondere informatie in computersystemen.
Het nieuwe voorschrift gaat in per 1 maart 2004 en sluit beter aan op de vernieuwde regels hierover van de Europese Unie en de NAVO. Tot nu toe bestond er een regeling uit 1989 en een besluit uit 1995 voor de beveiliging van kwetsbare informatie.
(Bron)
Postbank-klanten dupe van e-mailfraude

AMSTERDAM - Postbank-klanten opgelet. Oplichters proberen met behulp van mailtjes inloggegevens van klanten te achterhalen. In de bewuste e-mail wordt gevraagd om via een speciale site in te loggen. De mail lijkt afkomstig van 'service@postbank.nl' en heeft als onderwerp 'Belangrijke rekening informatie'. Oplichters hebben donderdag duizenden van dit soort e-mailtjes verstuurd naar Postbank-klanten.
(Bron, met print van de mail)
Veroordeling wegens europrijs cappuccino

ROME - Een rechter in Italië heeft een bareigenaar veroordeeld omdat die de prijs van zijn cappuccino verhoogde toen de euro in omloop kwam. Het is voor het eerst dat justitie is opgetreden tegen een kleine onderneming die de euro heeft aangegrepen om de prijzen te verhogen.
De zaak was aanhangig gemaakt door een gepensioneerde Italiaan. Hij moest voor zijn kopje cappuccino opeens 1 euro betalen, terwijl de prijs daarvoor 1500 lire (0,77 euro) bedroeg.
De rechter gelastte de bareigenaar de 23 eurocent terug te betalen en veroordeelde hem tot het betalen van de 1200 euro aan proceskosten die de gepensioneerde had gemaakt.
De consumentenvereniging Codacons liet in een verklaring weten dat "de rechter een uiterst belangrijk principe in het leven heeft geroepen". Miljoenen aanklachten kunnen het gevolg zijn, als de mensen tenminste hun bonnetjes hebben bewaard, aldus de vereniging.
Italianen klagen steen en been over winkeliers die met de komst van de euro hun prijzen hebben verhoogd. Een kopje cappuccino is in Rome 12 procent duurder geworden. Voor pizza's bedraagt de prijsstijging 8 procent. Premier Silvio Berlusconi zei vorige maand dat de euro veel negatieve gevolgen heeft voor Italië. Hij gaf de Italianen het advies om te zoeken naar de laagste prijzen.
(Bron)
Weduwe eist miljoenen voor dodelijk overwerkte man

TOKIO - Een Japanse vrouw heeft de ex-werkgever van haar overleden man aangeklaagd wegens "dodelijk overwerk". Ze houdt de transportonderneming verantwoordelijk voor de dood van haar echtgenoot omdat hij achttien jaar lang zeker 200 uur per maand moest overwerken, aldus het Japanse persbureau Kyodo.
De vrouw eist nu miljoenen schadevergoeding. Haar man stierf in april 2002 in zijn badkamer door een hartaanval. De 57-jarige was net van zijn werk teruggekomen.
(Bron)
Hm, ik sta weer op 40 in de Blog top 40. U mag weer stemmen ;-)
TT 120 AMSTERDAM Een 16-jarige scholiere uit Amsterdam is gearresteerd, omdat ze op het internet een leraar met de dood heeft bedreigd. Ze deed dat op een site voor de in Den Haag vermoorde docent.
Ik druk me doorgaans vrij genuanceerd uit, vind ik. Dat ga ik nu ook doen.
Ik KOTS op die mensen die het gebeuren in Den Haag gebruiken als 'bewijs' voor hun eigen kleinzielige, naargeestige, bekrompen, krankzinnige racistische gedachtegoed.

donderdag, januari 15, 2004

TT 120 ROTTERDAM Tegen een 22-jarige man uit Rotterdam is vijf jaar celstraf geëist wegens het opblazen van zijn woning. Hij had een conflict met zijn verhuurder. Op 27 juli 2003 veroorzaakte hij volgens justitie met opzet een gasexplosie.
TT 104 Baarnaar was ook in 1970 verdacht

BAARN De man die ervan wordt verdacht het echtpaar Müller uit Baarn vermoord te hebben, is in 1970 verdachte geweest bij de vermissing van Tina Akersloot uit Haarlem. Dat zegt Peter R.de Vries.
De nu 59-jarige man woonde een tijd bij Akersloot, die voor het laatst gezien werd toen ze bij hem in de auto stapte. In de auto werd later een schop met bloed en zand gevonden, maar omdat er geen lijk was, ging de man vrijuit.
De Müllers waren sinds 1999 vermist. De politie onderzoekt botten die gevonden zijn op een kinderboerderij in Baarn, waarvan de man beheerder zou zijn. Hij werd gisteren gearresteerd.
Nog een droom doen? Ik was in m'n eentje in een soort vakantiehuisje (dat mijn huis was, maar waar ook anderen hoorden) aan het inpakken. Vooral kleren. En het paste allemaal niet. Ik had drie tassen en dat was niet genoeg, en toch moest alles mee. Andere mensen stonden aan te dringen, mensen met een officiële status (beetje politieagentachtig, niet als functie maar als uitstraling).
Uiteindelijk had ik een brainwave, alle jurken (zoveel jurken? ikke?) en jasjes werden plat op bed gelegd, opgerold, en als rol onder de arm meegenomen. Huisje uit, rennen, trap op, vliegtuig net op tijd gehaald.

Voor het slapen gaan bekeek ik hoe het kledingrek op een andere plek zou kunnen, en bedacht ik dat ik de inhoud van die ene kledingkast eens uit moet zoeken.
XTC tast langetermijngeheugen aan

LONDEN - Mensen die XTC gebruiken lopen een relatief grote kans op aantasting van het langetermijngeheugen. Die kans is namelijk 23 procent hoger dan bij mensen die de partydrug niet geregeld gebruiken, zo blijkt uit een Britse studie. Het onderzoek werd verricht in Europa, de Verenigde Staten en Australië.
Personen die zowel XTC als cannabis gebruiken lopen kans op een "groot aantal aantastingen" van zowel het korttermijn- als het langetermijngeheugen. De vorsers spreken van een potentiële tijdbom die later in het leven tot grote problemen kan leiden.
Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Newcastle upon Tyne. De resultaten staan in de donderdag verschenen editie van de Journal of Psychopharmacology.
(Bron)
Afsluitdijk afgesloten door ongeval met tankauto

DEN OEVER - Door een ongeval met een tankauto geladen met vloeibare kunstmest is de Afsluitdijk richting Leeuwarden donderdagmorgen enkele uren gesloten geweest voor verkeer. Volgens een woordvoerder van de politie is de weg om 12.00 uur vrijgegeven.
De tankauto kwam op de Afsluitdijk door nog onbekende oorzaak tegen de vangrail terecht en reed daarbij een groot aantal graskeien uit de berm. Die belandden op beide weghelften en veroorzaakten lekke banden bij zeker dertig personenauto's. Ook kwam olie van de auto's op de weg terecht. Voor zover bekend raakte niemand gewond.
De Afsluitdijk werd in verband met opruim- en schoonmaakwerkzaamheden in de richting van Friesland afgesloten. De politie stuurde automobilisten bij Den Oever terug. De beschadigde personenauto's zijn weggesleept. Een tweede tankauto werd ingezet om de lading kunstmest over te laden.
(Bron)

En wie van Den Oever richting Friesland wilde, moet omrijden via de dijk Enkhuizen-Lelystad. Stukkie om.
Politie spit naar lijken op kinderboerderij

BAARN - Kinderboerderij Canton aan de Piet Heynlaan in Baarn is donderdagochtend het decor voor een lugubere graafactie. Iets na negen uur arriveerde op het terrein een graafmachine die de stoffelijke resten van het het vermiste Baarnse echtpaar Müller-Van der Velde moet blootleggen. De resten werden woensdag ontdekt.
Het staat volgens het Openbaar Ministerie nog niet 100 procent vast dat het om menselijke resten gaat die onder het geitenverblijf in de Baarnse kinderboerderij liggen. Ook is nog onduidelijk hoe lang de lichamen er al liggen.
De kinderboerderij is gesloten voor het publiek. De politie heeft hekken met oranje zeil neergezet rondom de plek des onheils. Enkele buurtbewoners kijken van een afstand toe. Verder is het vrij rustig in de buurt.
Christiaan Johannes Müller (69) en Ria Müller - Van der Velde (63) zijn sinds eind 1999 vermist, maar het politieonderzoek kwam pas eind november 2003 op gang. Dat gebeurde nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries navraag had gedaan bij de politie. Die spoorde vervolgens familieleden van het paar op, die daarop aangifte van vermissing deden.
Woensdag maakte justitie bekend dat een verdachte is aangehouden. Het gaat om een 59-jarige man uit Baarn. Of het de beheerder van de kinderboerderij is, wil het OM niet bevestigen. In eerste instantie verdenkt de politie hem van betrokkenheid bij vermissing. De woning van de verdachte staat op 100 meter afstand van de kinderboerderij.
Het pand aan de Tulpstraat is net als de kinderboerderij afgezet. De man is aangehouden in Woerden waar hij woensdagavond zijn ex-vrouw en twee kinderen had bezocht.
(Bron)
Winkelbediende opgepakt voor gebruik traangas

EMMELOORD - De politie heeft een werknemer van de C1000 Sijbolt Greidanus in Emmeloord opgepakt, omdat hij een vermeende winkeldief met traangas had bespoten. De 21-jarige winkelbediende zegt te hebben gehandeld uit noodweer. De politie stelt dat de man het traangas helemaal niet op zak had mogen hebben, omdat dat is verboden.
Volgens de politie stond de 48-jarige Emmeloorder, die bekend staat als notoire winkeldief, af te rekenen in de slijterij bij de supermarkt. De supermarkteigenaar en een medewerker hielden hem staande voor een controle. "Daarop begon hij meteen agressief te doen en met een mes te zwaaien. Toen heb ik mijn busje traangas tegen hem gebruikt", zegt de winkelbediende, een zoon van de supermarkteigenaar. "Het was noodweer."
De politie hield niet alleen de vermeende winkeldief aan, die volgens haar overigens niets had gestolen, maar pakte ook de jonge Greidanus op wegens verboden wapenbezit. Greidanus: "In het afgelopen half jaar ben ik al twee keer mishandeld door winkeldieven. Daarom heb ik ter bescherming dat busje traangas bij me."
(Bron)
Stomerijketen Palthe failliet

ALMELO - De stomerijketen Palthe is failliet. De onderneming zit in grote financiële problemen door een enorme schuldenlast. De keten wil na een reorganisatie wel een doorstart maken, zei directeur M. Camminga donderdag.
Palthe wordt al een aantal jaren geconfronteerd met een krimpende markt. Het bedrijf heeft eind 2002 een fabriek in Almelo moeten sluiten, omdat de samenwerking met een Duitse partner niet goed liep.
Palthe Stomerijen heeft zestien eigen filialen. Verder zijn er nog zeventig zelfstandige ondernemers bij de onderneming aangesloten. Camminga benadrukte dat het faillissement alleen het moederbedrijf betreft. "De winkels van de franchisers kunnen gewoon doordraaien." Met de curator is bovendien afgesproken dat ook de zestien eigen filialen voorlopig openblijven.
Grootaandeelhouder Manaus Business Development wil met een financiële injectie Palthe redden. Het bedrijf moet dan wel gereorganiseerd worden, aldus Camminga. De onderneming is van plan de zestien eigen filialen aan zelfstandig ondernemers te verkopen. De bestaande franchisenemers kunnen ook besluiten zich los te maken van Palthe. Camminga verwacht dat een klein aantal daarvoor kiest.
Door de reorganisatie verdwijnen er waarschijnlijk banen. Het is echter onduidelijk hoeveel. Bij het moederbedrijf Palthe Stomerijen werken nu ongeveer zeventig mensen. In 1993 is Palthe ook al failliet verklaard. Manaus nam de stomerijketen toen over.
(Bron)
Invoering ov-chipkaart gaat toch door

UTRECHT - De invoering van de landelijke chipkaart voor het openbaar vervoer gaat toch door. De Nederlandse Spoorwegen willen nu wel investeren in het systeem dat al het betalingsverkeer van deze kaart regelt.
De NS weigerde eerder tientallen miljoenen euro's in het project te stoppen, omdat een aantal vervoerbedrijven onvoldoende garanties wilden geven het systeem daadwerkelijk te gaan gebruiken. Alle grote vervoerders hebben die donderdag wel gegeven, aldus een woordvoerder van Trans Link Systems, dat de invoering van de chipkaart regelt.
(Bron)
Werkgevers kunnen miljoenen voor minima niet kwijt

DEN HAAG - De werkgevers stellen 20 miljoen euro beschikbaar voor langdurige minima. Dat geld ligt al weken op de plank, omdat er met het ministerie van Sociale Zaken verschil van mening is hoe het moet worden uitbetaald.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil een regeling via de bijstand. De huishoudens die daarvoor in aanmerking komen, moeten het extraatje krijgen. Het ministerie van Sociale Zaken wil het volgens de werkgeversorganisatie via het Gemeentefonds doen. De werkgevers zien daar niets in omdat zij dan niet de garantie hebben dat het op de goede plaats terecht komt.
(Bron)
Miljoenenstrop telefoonwinkels door BTW-besluit

DEN HAAG - De telefoonwinkels staan flinke BTW-aanslagen te wachten door een besluit van het ministerie van Financiën deze belasting te gaan heffen over de inkoopprijs van mobieltjes die gratis of goedkoop worden verstrekt bij een abonnement. Aangezien de fiscus tot vijf jaar terug naheffingen kan opleggen, kan het om vele miljoenen euro's gaan.
Het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht gaat in zijn jongste nummer in op het besluit dat 5 januari is genomen. De fiscus baseert zich op Europese rechtspraak, maar waarom Financiën nu plotseling tot zijn besluit is gekomen, is onduidelijk.
Volgens belastingadviseur mr. W. Nieuwenhuizen van Ernst & Young lijkt weliswaar het beroep op een Europees arrest sterk, maar hij wijst erop dat de betrokken uitspraak al bijna tien jaar oud is. "En de jurisprudentie heeft intussen niet stilgestaan." Het arrest zou door latere wetgeving sterk zijn uitgehold.
Nieuwenhuizen zou het bovendien wat sierlijker hebben gevonden als de nieuwe zienswijze van het ministerie, tien jaar na een Europees arrest, pas op 1 januari 2004 zou zijn gelden. Nu worden veel belwinkels straks geconfronteerd met onverwachte, enorme claims uit het verleden.
Het is onduidelijk hoe de zaak nu verder gaat. Bij de belwinkels is er grote onzekerheid, maar de Belastingdienst is ervan overtuigd het gelijk aan zijn kant te hebben.
(Bron)
Directeur doodgestoken op werk in Delft

DELFT - De 56-jarige directeur van een schoonmaakbedrijf aan de Nijverheidsstraat in Delft is donderdagmiddag doodgestoken in zijn kantoor. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag gemeld.
Begin van de middag zou de dader op het kantoor zijn aangekomen en in gesprek zijn gegaan met de directeur. Na een woordenwisseling trok de man een mes en stak de directeur neer. Op weg naar het ziekenhuis bezweek die aan zijn verwondingen, aldus de woordvoerder.
De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. Het is nog onduidelijk wat het motief van de dader is. De politie weet ook nog niet of de dader wellicht een werknemer of ex-werknemer van het bedrijf is.
(Bron)
Apen

De Indiase ambassade in Nepal heeft ongewenst bezoek ontvangen. Geen protestbeweging, terroristengroep of ander gevaarlijk volk. De ambassade in Kathmandu is 'overvallen' door ruim dertig apen. De apen hebben het personeel aangevallen en apparatuur vernield. De vloeren zijn bezaaid met apenpoep. De ambassade heeft de hulp ingeroepen van deskundigen van een dierentuin en de dienst voor nationale parken om de apen het pand uit te krijgen.
(Bron)
Politie treedt op bij Terra College

DEN HAAG - "Het wordt nooit als vroeger. Ik hoor nog steeds het geschreeuw en kan er bijna niet meer van slapen", vertelt de 17-jarige Hafize. Ze komt net uit het Terra College aan de Beresteinlaan waar de scholieren donderdag opnieuw bij elkaar komen.
Zij en haar vriendinnen Hatice (15) en Cagla (14) kenden Murat goed. Ze hadden het nooit van hem verwacht. "Ik ken hem al zeven jaar. Het was een heel goede jongen die goede cijfers haalde op school. Hij ging alleen met de verkeerde vrienden om. Meestal was het een heel rustige jongen, maar soms was hij wel agressief", aldus Hafize.
Hafize heeft vorig jaar nog economieles gehad van meester Van Wieren. De meisjes zeggen dat hij op school zeer geliefd was. Ze hebben op school nog nooit eerder leerlingen met wapens gezien. "Het is een hele strenge school met hele strenge regels en er hangen ook camera's."
De vriendinnen hebben geen enkel idee waarom de jongen ruzie had met Van Wieren en waarom hij hem heeft neergeschoten. Ze denken wel dat hij stoned was op het moment dat hij de leraar neerschoot. Ook weten ze dat hij wel eens harddrugs zoals XTC gebruikte.
De politie heeft ongeveer dertig leerlingen die donderdagochtend voor het Terra College hun sympathie betuigden voor de verdachte Murat, uit elkaar gehaald. De leerlingen hadden op een autoraam een groot papier geplakt waarop staat 'Murat we love you'. Ook riepen ze: 'Wij willen Murat' en 'We love you Murat'. Om hun leuzen bij te staan, sloegen ze op auto's.
Ze zijn erg boos dat Murat zo slecht wordt afgeschilderd. Volgens hen heeft Van Wieren het zelf uitgelokt. "Elke pauze sprak Van Wieren hem aan. Murat heeft op alle manieren geprobeerd om zijn problemen op te lossen, maar iedereen heeft een grens", zegt een van hen.
De scholieren zijn van plan om vrijdag tijdens de herdenkingsdienst op de school grote foto's van Murat mee te nemen. "Hij was onze man en deed geen vlieg kwaad." Volgens de leerlingen zou dit de enige optie voor Murat zijn geweest. "Als hij van school af zou gaan, zou hij al zijn vrienden achterlaten. We hopen dat hij snel weer vrij komt."
De scholieren konden donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur in school terecht om te herdenken en te praten met leraren en mensen van Slachtofferhulp. Bij het schoolgebouw zijn een stuk of zes agenten aanwezig die ervoor zorgen dat de jongeren niet in grote groepen samenscholen. Als ze dat wel doen, worden ze opgepakt, liet een agent weten. Volgens een politiewoordvoerder was deze bijeenkomst niet aangemeld bij de politie.
Directeur G. van Miltenburg kwam even naar buiten om de leerlingen een hart onder de riem te steken. Hij vindt het goed dat ze praten en ze mogen zeggen wat ze willen, zo zei hij tegen de jongeren.
De 16-jarige Erkan, vriend van Murat, vertelt donderdagochtend dat hij naast Murat stond tijdens de schietpartij. "Murat had een pistool. Ik kon hem niet tegenhouden, want dan zou ik zelf ook een kogel door mijn hoofd hebben gekregen."
Volgens Erkan was Murat de leider van de klas en trok hij veel met hem op. "Murat was altijd de pineut." Erkan vertelt dat zijn vriend dinsdagochtend nog ruzie had met de conciërge, omdat Murat een peuk in de aula zou hebben gegooid. "Toen heb ik nog tegen hem gezegd dat ie rustig moest gaan zitten. Daarna heb ik hem niet meer gezien."
(Bron)

woensdag, januari 14, 2004

Nederlanders eten minder vlees

ZOETERMEER - Nederlanders zijn vorig jaar minder vlees gaan eten. In vergelijking met 2002 daalde het vleesverbruik per persoon met 1,3 kilo tot 85,5 kilo. Dat heeft het Productschap Vee, Vlees en Eieren woensdag gezegd. “Deze afname kwam vooral voor rekening van kip en kalkoen, dat wegens de vogelpest minder beschikbaar en duurder was”, aldus het productschap.
De Nederlandse vee-, vlees- en eiersector produceerde vorig jaar voor 3,6 miljard euro. Dat is een daling van 11 procent in vergelijking met 2002. Het grootste deel van de daling kwam voor rekening van de pluimveesector. Door de vogelpest ging de productie daar 36 procent omlaag.
Mede door deze malaise nam de werkgelegenheid in de vee, vlees en eiersector af met 6 procent. Het aantal van 85.500 banen eind 2002 kromp naar 80.100 eind vorig jaar.
(Bron)
Nieuwslezeres neemt ontslag na publicatie naaktfoto’s

AMSTERDAM - Nieuwslezeres Catherine Bosley heeft ontslag genomen bij nieuwsstation WKBN nadat naaktfoto’s van haar op het internet waren gezet. Op een feestje in maart vorig jaar liet ze zich even helemaal gaan en ging uit de kleren voor een wet t-shirt contest, zo meldt Webwereld.
De presentatrice van het lokale tv-station was op vakantie in Florida toen ze meedeed aan de wedstrijd. Tot spijt van Bosley zijn foto’s van gemaakt van haar optreden. Toen deze pas na tien maanden op internet werden geplaatst, hield ze de eer aan haarzelf en nam ze ontslag.
“Ik heb mezelf en God teleurgesteld.” Op het moment van de striptease was de presentatrice naar eigen zeggen net hersteld van een longaandoening. Ze wilde feestvieren. “Het waren twintig tot dertig minuten van mijn leven. Ik heb niemand beschadigd. Destijds was het leuk.”
(Bron)
Internetters zeggen vaarwel tegen stoffig imago

AMSTERDAM – Een typische internetgebruiker kan het stoffige imago aan de kant schuiven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat internetters vijf uur minder televisie kijken en sociaal erg begaafd zijn. Dit meldt Reuters woensdag.
Het onderzoek World Internet Project laat zien dat fanatieke internetters helemaal geen ‘nerds’ zijn die uren lang achter de computer zitten en er amper achter vandaan komen. Een gemiddeld internetter is juist een echte boekenlezer en is socialer dan mensen die niet of nauwelijks internetten.
Zowel mensen met een hoge als lage opleiding maken regelmatig gebruik van internet. Twintig procent van de armste delen van de bevolking gebruikt internet. Eenzelfde nivellering is te zien voor de verdeling tussen mannen en vrouwen.
(Bron)
Kunstenaar schuldig aan mishandelen goudvis

UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft woensdag de 34-jarige Woerdense kunstenaar Th. van M. schuldig verklaard aan mishandeling van een goudvis zonder de man een straf op te leggen.
Van M. bekende dat hij een jaar geleden een goudvis met verf insmeerde en op een witte ondergrond liet spartelen tot het dier dood was. Het stelde hij in juni vorig jaar in zijn woonplaats tentoon. Ook maakte hij een video-opname van het gebeuren.
Van M. wil met zijn kunst de aandacht vestigen op de behandeling van dieren, zo stelde hij woensdag. Hij ontkende dat hij nog zeventien andere vissen op dezelfde manier had behandeld. Dat zou hij slechts hebben gezegd uit vrees dat de dood van één vis geen indruk maakte.
De officier van justitie hield Van M. echter aan zijn eerdere uitspraken, en eiste 1000 euro boete, waarvan 300 euro voorwaardelijk tegen de Woerdenaar.
Raadsman M. Vergouwen wees er op dat jaarlijks ruim vijf miljoen goudvissen worden verkocht, die alle een slecht bestaan hebben in een kom en nooit hun natuurlijke levensduur van dertig jaar halen.
Rechter J. Bruins had er geen begrip voor dat Van M. dierenleed aan de kaak wilde stellen door een dier te laten lijden. Bij haar vonnis hield zij rekening met de grote media-aandacht en de vaak negatieve reacties, waaronder bedreigingen.
(Bron)
Resten vermist echtpaar mogelijk gevonden bij kinderboerderij

UTRECHT - De politie is mogelijk gestuit op de stoffelijke resten van het vermiste Baarnse echtpaar Müller-Van der Velde. Dat gebeurde toen woensdag onder het erf van een kinderboerderij in Baarn menselijke resten werden aangetroffen.
Of het de lijken zijn van het vermiste paar en of het om een of twee lijken gaat, kon het Openbaar Ministerie in Utrecht nog niet zeggen. Wel maakte justitie bekend dat een verdachte is aangehouden. Of het om de beheerder van de kinderboerderij gaat, wil het OM niet kwijt.
De stoffelijke resten werden gevonden tijdens een uitgebreid onderzoek naar sporen van het sinds eind 1999 vermiste paar. Sinds maandag richtte het onderzoek zich op drie locaties in Baarn: de woning van het echtpaar, de woning van de man die de afgelopen jaren op het huis van het echtpaar paste, en de kinderboerderij, waar die man als beheerder werkzaam is. Of hij de nog niet aangehouden verdachte is, waarvan de politie maandag melding maakte, is officieel nog niet bevestigd.
Christiaan Johannes Müller (69) en Ria Müller - Van der Velde (63) zijn sinds eind 1999 vermist, maar het politieonderzoek kwam pas eind november 2003 op gang. Dat gebeurde nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries navraag deed bij de politie. Die spoorde vervolgens familieleden van het paar op, die vervolgens aangifte van vermissing deden.
Eerdere signalen van buurtbewoners hadden nooit tot een onderzoek geleid. Op aanwijzingen van de man die op het huis paste, hield de politie er rekening mee dat het streng gelovige echtpaar in België in een geloofsgemeenschap zou verblijven. Speurwerk in die richting leverde echter niets op.
(Bron)
M'n katten leven allebei. Af en toe ligt er plots een pootje anders, of is de kat in z'n geheel omgedraaid. Verder lijken ze op dit moment meer op knuffelbeesten. Het is zacht en aaibaar en het doet niks.
TT 401 Turkse vissermannen vonden in de Zee van Marmaris een gigantische maanvis in hun net. De maanvis is de grootste vis met graten ter wereld. Het exemplaar dat bij Turkije is gevangen, weegt ongeveer een ton en is drie meter lang. Wat ermee gaat gebeuren is niet bekend. Maanvissen staan niet bekend om hun lekkere smaak.
TT 192 Bush wil huwelijkscampagne beginnen

WASHINGTON De Amerikaanse president Bush wil 1,5 miljard dollar steken in een publiekscampagne om het huwelijk te bevorderen. De campagne moet vooral op echtparen met een laag inkomen gericht zijn, schrijft The New York Times.
De plannen voorzien in trainingen in"interpersoonlijke vaardigheden" die het doel hebben huwelijken in stand te houden. Bush hamerde al eerder op de waarde van het traditionele huwelijk.
Bush voorstel is mede het gevolg van druk uit conservatieve, christelijke kringen. Die gruwen ervan dat sommige staten overwegen homohuwelijken in te voeren. Ze dringen aan op een verbod.
Coffee-Flavored Steak??

SEATTLE (Reuters) - The city that spawned America's obsession with strong, dark coffee is giving locals a popular new coffee-flavored steak, even while the mad cow scare that started in Washington state is putting some people off beef.
Rippe's, a local waterfront steak and seafood restaurant, began serving filet mignon steaks dusted with Starbucks Corp.'s dark espresso blend a few weeks ago and now has a runaway hit on its hands.
"The first night we tried it, about a third of the menu sold was the steak," said Chad MacKay, whose family runs several steak joints in the Seattle area. MacKay said that the $29 steak, now dubbed the Seattle Signature Steak, was the brainchild of a waiter and a chef.
Despite being rubbed with coffee grinds before grilling, the 12-ounce steak, although a bit crunchy, carries only a subtle whiff of coffee flavoring.
Seattle and the rest of the state were jolted by the news four weeks ago that a cow in the central Washington town of Mabton had tested positive for bovine spongiform encephalopathy (BSE) or mad cow disease.
(Bron)
Man propt pc vol aardappelen en licht winkel op

Een man kwam een paar uur na het aanschaffen van een nieuwe computer de winkel opnieuw binnenlopen. De koper wilde een nieuw exemplaar omdat zijn computer niet werkte. Hij kreeg zijn zin maar keerde even later opnieuw terug. Plots wilde hij geld voor het tweede toestel.
De verkoper rook onraad, haalde er een detective bij en die loste het mysterie op. De klant had de computers volgepropt met aardappelen. De truck werkte één keer. De politie hield de man uit het Duitse Kaiserslautern aan. 'Toen hij de tweede keer terugkwam en plots geld wilde voor de computer werden we achterdochtig', vertelt de verkoper.
Computertechnicus Roman Zukoan is alvast onder de indruk van zoveel vindingrijkheid. 'Heel sterk: een computer met aardappelen in de hardware. Computers verlaten de fabrieken luchtledig verpakt in plastic, om te verhinderen dat onderdelen als de harde schijf beschadigd worden. Anderzijds is het misschien wel doenbaar om aardappelen te koken met een computer als het toestel lang genoeg draait. Maar wie zou nu zoiets doen', vraagt Zukoan zich af.
(Bron)
Slang bijt dief in scrotum

Een Amerikaan van 20 uit Gibbston in de staat New Jersey heeft een mislukte poging ondernomen om twee slangen te stelen uit een dierenwinkel. De man had de pythons in de zakken van zijn broek gestopt en reed met de beesten naar huis. Een slang ontsnapte en beet de dief in het scrotum.
De dief reed naar huis, zette de slangen af en ging naar het hospitaal. Hij had eerder op de dag al een iguana gekocht en daar wilde de politie het fijne van weten. De agenten reden naar het huis van de man die intussen naar het ziekenhuis was voor verzorging. Zijn vriendin liet de politie binnen en toen ondekten ze een halve dierentuin.
Naast de gestolen pythons, kropen er nog slangen rond samen met twee iguana’s en kikkers. 'De man is in staat van beschuldiging gesteld voor alle diefstallen', aldus agent Joseph Giordano. 'Wat de pythons betreft, een exemplaar was uit de zak van de dief gekropen en had zich eerst rond zijn been verstrengeld. De slang beet daarna in zijn scrotum.' Gelukkig voor de dief zijn pythons wurgslangen en is hun beet niet giftig.
(Bron)
Nederlandse ambtenaren mogen geen witte sportsokken meer dragen

De ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Financiën mogen geen witte sportsokken onder een pak dragen. Doen ze het toch dan riskeren ze een fikse uitbrander.
Op het departement in Den Haag gelden geen strenge kledingvoorschriften, maar toch wordt de witte sportsok voortaan taboe. Zeker in combinatie met een maatpak. In de publicatie 'Wij van Financiën' van het ministerie meldt een leidend ambtenaar dat het dragen van witte sokken alle grenzen van het fatsoenlijk kleedgedrag overschrijdt.
"Als ik het zie, dan maak ik op een luchtige toon een opmerking als: Ik zie dat je op weg bent naar een tennisbaan," aldus Mate in de Nederlandse krant De Telegraaf.
(Bron)
Proces over ´soepcondoom´ gaat niet door na minnelijke schikking

Het condoomproces in Californië zou vandaag de eerste dag ingaan. Vier vrouwen hadden een klacht ingediend tegen de Amerikaanse restaurantketen McCormick & Schmick's Seafood. Aanleiding was de vondst van een opgerold condoom in een portie soep. De vrouwen en de keten kwamen tot een minnelijke schikking.
Over de details van de regeling werd niks bekendgemaakt. De feiten dateren al van februari 2002. Vier vrouwen gingen in Irvine naar een restaurant van de keten McCormick & Schmick's Seafood. Het etentje eindigde nogal abrupt toen één van de vrouwen op iets beet met een rubbersmaak. Ze spuwde het meteen uit en liep naar het toilet. Laila Sultan werd kotsmisselijk en ging helemaal door het lint toen ze merkte dat ze op een condoom gebeten had. De gevolgen waren niet te overzien. Sultan besloot na het krijgen van angstaanvallen en depressie om het restaurant aan te klagen voor nalatigheid en het gewild toebrengen van emotionele stress. Ze wilde ook weten of het al dan niet ging om een 'practical joke'.
In eerste instantie relativeerde de advocaat van het restaurant het incident met de kurkdroge mededeling dat het condoom nog niet gebruikt was. De vrouwen hebben zich gevonden in een minnelijke schikking. Tot een proces komt het dus niet.
(Bron)
Praatje maken?
TT 128 WHO houdt hart vast voor vogelgriep

HANOI De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft verklaard dat de vogelgriep in Zuidoost-Azië kan uitlopen op een groter probleem dan de ziekte sars. De griep heeft in Vietnam al zeker drie mensenlevens geëist.
In Zuid-Korea, Vietnam en Japan zijn al miljoenen kippen bezweken. Die landen hebben opdracht gegeven tot massale slachtingen om een verdere verspreiding van de griep te voorkomen.
Volgens de WHO vormt de vogelgriep potentieel een groter probleem omdat er geen remedie tegen is. Als de griep naar de mens overslaat kan een ramp van internationale omvang ontstaan.
TT 109 Topmanagers willen Balkenende niet

DEN HAAG De bestuurders en directeuren van de grote Nederlandse ondernemingen vinden Jan Peter Balkenende niet de meest geschikte persoon voor het premierschap. Dat blijkt uit een enquête in het blad Forum, een opinieblad van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Een jaar geleden zag nog meer dan de helft van de topmanagers Balkenende als de beste keus voor het premierschap. Nu scoort hij nog maar 14 procent.
Minister Zalm van Financiën gooit de hoogste ogen met 24 procent. Wel hebben de bestuurders een voorkeur voor het huidige kabinet, vergeleken met Paars-2 en het vorige kabinet Balkenende-1.
Weblogs op zwart

AMSTERDAM - Drie van de grootste weblogs van Nederland zullen woensdag niet worden ververst. In plaats van de normale layout laten de site een zwart scherm met de foto van de doodgeschoten conrector Hans van Wieren zien.
Naast de foto geven volkomenkut.com, retecool.com en geenstijl.nl ook een verklaring. "Daar de drie grootste Nederlandse weblogs veel jongeren trekken, hebben zij besloten een dag lang op zwart te gaan, als signaal dat het zo niet langer kan. Ruzie los je op door met elkaar in discussie te gaan, niet door geweld."
(Bron)
Driekwart Russen ziet teveel seks op tv

MOSKOU - Meer dan driekwart van de Russen vindt dat censuur noodzakelijk is omdat de media teveel seks en geweld vertonen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Russische onderzoeksbureau Romir dinsdag heeft gepubliceerd.
Het bureau ondervroeg 1500 Russen. Van hen vond 41 procent dat censuur "beslist noodzakelijk" is. "Mogelijk noodzakelijk" is het antwoord dat 35 procent van de deelnemers gaf. Slechts 6 procent was van mening dat censuur "absoluut niet noodzakelijk" is.
Sinds de val van de Sovjetunie is sprake van een explosie van pornografie en seks op de Russische televisie.
(Bron)

dinsdag, januari 13, 2004

De leraar is inmiddels overleden. De schutter heeft zich aangegeven.
TT 192 Zangeres mag weer op Afghaanse tv

KABUL De Afghaanse tv heeft gisteravond voor het eerst in 12 jaar beelden van een zingende Afghaanse vrouw getoond. De in Afghanistan geliefde zangeres Salma zong op 'prime time' een ballade.
Het tonen van vrouwengezichten op de televisie was in Afghanistan verboden sinds 1992, toen radicale moslims het communistische regime ten val brachten. Onder de Taliban was televisie helemaal verboden, mochten vrouwen niet werken en meisjes niet naar school gaan.
Sinds het hervatten van de uitzendingen in 2002 mochten Afghaansen alleen als discreet geklede nieuwslezeres op tv. Zingen werd voor hen te frivool geacht.
TT 130 DIGNE Twee Afrikaanse officieren in opleiding zijn in de Zuid-Franse Alpen onderkoeld geraakt en overleden. Het betreft een Nigeriaan en een Togolees. Vier collega's, ook van de militaire school in Saint-Cyr, werden gered.
Snor

Politieagenten in Noord-India krijgen per maand 30 roepies (50 cent) extra salaris als zij een snor laten staan. Door de snor stralen de agenten meer gezag uit, verklaarde de commissaris van de politie in de staat Madhya Pradesh dinsdag in de krant The Asian Age. Hij voegde er wel aan toe dat vorm en stijl van de snorren in de gaten worden gehouden.
(Bron)
TT 108 Windmolenpark voor kust IJmuiden

UTRECHT In de Noordzee voor IJmuiden komt definitief een windmolenpark met 60 turbines. Alle vergunningen daarvoor zijn rond. Het park komt op 25 kilometer afstand van de kust te staan in water dat 20 tot 25 meter diep is.
Het windmolenpark moet vanaf 2005 gaan werken, heeft de projectontwikkelaar van windmolenparken E-Connection verklaard. De ontwikkelaar wijst erop dat het park aan belangrijke milieu-eisen voldoet: vanaf het strand is het vrijwel nooit te zien en het ligt buiten vogelroutes.
[Wat betekent 'vrijwel nooit'?]
Het is nog wel de vraag of een fiscale regeling toepasbaar is op een park dat zo ver uit de Nederlandse kust ligt.
Automobilist vliegt door ruit woning

BLESKENSGRAAF - Een 19-jarige automobilist uit Bleskensgraaf is in de nacht van maandag op dinsdag in zijn woonplaats om het leven gekomen toen hij uit z'n auto werd gelanceerd en door een ruit van een woning vloog. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. De precieze toedracht van het ongeval is nog niet bekend.
Het is wel duidelijk dat de auto van de weg is geraakt, door een heg is geschoten, vervolgens over een stuk weiland en door de tuin is gereden en uiteindelijk tegen het huis is gebotst, waarop het slachtoffer uit de auto werd geslingerd. De wagen heeft vanaf de weg tot aan de woning naar schatting ongeveer veertig meter afgelegd, aldus de woordvoerster.
De 19-jarige man was de enige inzittende van de auto. De bewoners van het huis zijn opgevangen door slachtofferhulp. Het ongeluk gebeurde rond 01.00 uur op de Hofwegen. Bleskensgraaf valt onder de Zuid-Hollandse gemeente Graafstroom.
(Bron)
Leeuw grijpt bezoeker dierentuin Buenos Aires

AMSTERDAM - Een bezoeker van dierentuin Buenos Aires is ontsnapt aan de dood. De man werd gegrepen door een leeuw.
Met lichte verwondingen is hij naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron, met video)
Mogelijk kattenvergiftiger actief in Dronten

DRONTEN - Mogelijk is in het Flevolandse Dronten een kattenvergiftiger actief. De politie Flevoland gaat uit van de vergiftiging van twee katten uit de Meerkoet in Dronten in één week tijd, zo meldt zij dinsdag.
Een 27-jarige inwoonster van de Meerkoet in Dronten heeft maandag aangifte gedaan van vergiftiging van haar kat. Vorige week woensdag werd het diertje plotseling onwel. De Dierenkliniek stelde vervolgens vast dat het diertje waarschijnlijk was vergiftigd.
Afgelopen zondagmorgen werd in de Meerkoet een dode kat gevonden. Omdat de kat geen verwondingen had, gaat de politie ervan uit dat er ook hierbij sprake is van vergiftiging. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Arts ontslagen voor downloaden porno

TILBURG - Een arts in opleiding van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg is vrijdag op staande voet ontslagen omdat hij via het computersysteem van het ziekenhuis grote hoeveelheden porno verzamelde. Dit heeft een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag laten weten.
De zaak kwam aan het licht toen bleek dat internetten vanuit het ziekenhuis zeer traag verliep. Uit onderzoek van het ziekenhuis bleek dat een pornowebsite veelvuldig werd bezocht. De arts verzamelde de porno met een computer die door meerdere collega's werd gebruikt. Het ziekenhuis doet geen mededelingen over de identiteit van de man.
(Bron)
Geschorste leerling schiet conrector neer

AMSTERDAM - Bij een schietpartij op het Stevin College (onderdeel van het Terra College) aan de Berensteinlaan in Den Haag is een leraar in zijn hoofd geschoten. De leraar is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.
Volgens omstanders zou een geschorste leerling (17) verhaal zijn gaan halen bij de docent. Alle leerlingen zijn kort na het incident naar buiten gestuurd.
Volgens meerdere leerlingen is het slachtoffer biologieleraar en tevens onderdirecteur H. van Wieren. Twee meisjes van 16 verklaarden dat ze een knal hoorden en dat ze vervolgens de docent op de grond zagen liggen met een grote plas bloed rond zijn hoofd.
Het schietincident gebeurde rond 13.30 uur in de vmbo-afdeling van het Stevin College. De dader is nog niet aangehouden. Agenten met speurhonden zijn in de omgeving begonnen met een grootscheepse zoekactie.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs noemt het schietincident 'afgrijselijk'. Dat heeft ze dinsdag via haar woordvoerder laten weten.
De minister is momenteel op werkbezoek in China. "Dat jonge mensen menen met een wapen problemen te kunnen oplossen", zei ze verder in haar eerste reactie. Van der Hoeven zei zo snel mogelijk op de hoogte te willen worden gesteld van feiten en achtergronden van de schietpartij.
[Vind ik ook, dat oude mensen dat doen is logisch, maar _jonge_ mensen?!]
De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het schietincident op het Stevin College in Den Haag vreselijk. Volgens een woordvoerder van de bond is het de eerste keer in Nederland dat een leerling een leraar neerschiet. "Dit is helaas niet tegen te houden. Het gebeurt binnen de maatschappij, dus ook binnen de school."
Uit een onderzoek naar agressie in het onderwijs, dat de bond vorig jaar liet uitvoeren, bleek niet dat geweld op scholen echt toeneemt. Wel werd duidelijk dat buitensporig geweld weinig voorkomt.
(Bron)
De recessie slaat nu echt toe (en het prijsbewustzijn): vanaf nu elke maand in de Allerhande een receptenrubriek voor gerechten die minder dan E 2,50 per persoon kosten.
Zit je nog op E 10 per maaltijd, ofwel f 22,0371. En dat heet blijkbaar een budgetmaaltijd tegenwoordig.
(Blogger kent het euroteken niet...)
Wat zegt het dat ik in mijn nachtmerries vroeger alleen op de vlucht was voor onbekende angstaanjagende dingen, en dat ik nu nog steeds vlucht, maar dan met een groep? En vaak ook nog met een groep waarvan de ene helft niet doorheeft hoe serieus de dreiging is en lekker toeristisch wil rondkijken, terwijl de andere helft het wel doorheeft maar de rest niet bang wil maken, zodat ik met een uitwaaierende groep kijkers zit die ik bijeen moet houden en met een groep die angstvallig neutraal doet.
Vroeger liep ik alleen met een koffertje of steekkarretje door donkere straten vol oorlog. Ik dacht als kind altijd dat het per definitie donker was als het oorlog was; het heeft lang geduurd voor ik begreep waarom mensen het niet altijd gelijk doorhadden als er oorlog uitbrak - want dat zag je toch, dan werd het toch donker?
Tegenwoordig loop of fiets ik over dijken, door steden, langs rivieren, mooie landschappen, alleen moet ik er zo snel mogelijk weg met mijn groep.
Vluchten bleef vluchten. Alleen werd samen, maar wel samen met grote verantwoordelijkheid.

Dan was die bizarre droom over met vriendje in de zon over de Oudegracht wandelen, terwijl we keken naar een reusachtige, lieve zwartwitte haai in de gracht, toch een stuk prettiger.
De mooiste droom ooit was die keer dat ik ontdekte dat zus en ik dezelfde moeder hadden (is niet zo), en dat ik via een aanwijzing in een klein juwelenkistje bij een kleuterschool kwam, waar zij lesgaf. Ik bekeek de moeder van mijn zus, in een bruinroze jurk, en ineens drong het tot me door: dit was de moeder van mijn zus, dus ook van mij! Ik huilde van opluchting, eindelijk gevonden!
De nachtmerrie begon die keer pas toen ik nog huilend wakker werd. En me realiseerde dat het maar een droom was geweest.

maandag, januari 12, 2004

TT 401 George Orwell had een vooruitziende blik: Big Brother ís watching us. De Britse krant The Independant schrijft dat de Britten dagelijks door bijna 4,3 miljoen camera's bespied worden.
De onderzoekers die dat voor ons hebben onderzocht (nu ja, voor The Independant dan), waren geschokt door de uitkomst. In de grote steden worden mensen 300 keer daags zonder dat ze het weten gefilmd.
Volgens de krant zijn met de huidige stand van de technologie (traceerbare mobiele telefoons, klantenkaarten etc.) alle voorwaarden geschapen voor een totalitaire politiestaat. In ieder geval is er niet nóg meer toezicht nodig.
TT 192 Geen einde gepland voor super-soap

LONDEN De zender Fox-tv begint dit jaar in de VS aan een 'reality-soap' die alles wat er tot nog toe op dit gebied is uitgezonden, moet overtreffen. De deelnemers aan 'Forever Eden' kunnen een leven lang op de buis blijven, omdat er geen einde voor de serie is gepland.
Het programma start met een groep vrijgezellen, die in een luxueus oord in een zonnig land gaan wonen. Ze krijgen geld, of moeten geld betalen voor hun inspanningen om in de serie te blijven, afhankelijk van de kijkcijfers.
Hun leven is niet altijd zorgeloos. Zo kunnen er onverwachte gasten "uit het verleden van de kandidaten" opduiken.
TT 130 ROME De Italiaanse politie heeft een aan EU-voorzitter Prodi gericht pakket met kogelhulzen en vuurwerk in beslag genomen. In december vatte een pakje dat Prodi opende, vlam. Hij bleef ongedeerd.
TT 116 SP-Kamerlid valt Marijnissen aan

HILVERSUM In de SP is ruzie ontstaan tussen het Kamerlid Ali Lazrak en het bestuur, met name Jan Marijnissen. In een interview in NRC Handelsblad verwijt Lazrak de fractievoorzitter een veel te streng salarisbeleid, waarbij hij van"koppelbaaspraktijken" spreekt.
Lazrak is een jaar geleden gestopt met het deels afdragen van zijn salaris aan de SP, zoals de regels voorschrijven. Het bestuur heeft hem voor kerst per brief gesommeerd weer geld over te maken.
Tot woede van Marijnissen stapte Lazrak in september uit de commissie-Blok over integratiebeleid, een SP-initiatief. Hij heeft sindsdien geen portefeuille meer.
TT 112 Totaalverbod geïmpregneerd hout"

HILVERSUM Staatssecretaris Van Geel van VROM wil het gebruik van geïmpregneerd hout totaal verbieden. Niet alleen arseen,maar ook zware metalen als koper en chroom moeten vanwege risico voor de gezondheid niet meer worden gebruikt, zei Van Geel voor de AVRO-radio.
Van Geel zal de Europese Commissie om uitbreiding vragen van het verbod op arseen, dat dit jaar van kracht wordt.
Volgens de bewindsman is al 50 jaar bekend dat het werken met geïmpregneerd hout vergiftigingen, allergieën en zelfs kanker kan veroorzaken. Zware metalen als arseen, koper en chroom lekken uit het hout en belanden in het milieu.
TT 109 Woonlasten steden stijgen minder

GRONINGEN De woonlasten in de 35 grote gemeenten stijgen dit jaar minder dan in 2003. Dit jaar moet er gemiddeld 4,4% meer betaald worden aan rioolrecht, reinigingsheffing en OZB. Vorig jaar stegen de lasten nog met 7%. Ook nemen de verschillen tussen gemeenten af.
Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden, COELO. De cijfers gelden voor meerpersoonshuishoudens. De Zalmsnip is al in mindering gebracht.
Hilversum is in 2004 de duurste stad. Daar moet gemiddeld 790 euro worden betaald. Den Haag is met 544 euro het goedkoopst.

Tis wel 4,4% van dat 'totaal plus 7%'...
'Mensen met een handicap komen moeilijk aan het werk.'
Dat is toch geen nieuws. Er zijn zo weinig werkgevers die verder kunnen/willen/durven kijken dan het uiterlijk.

TT 105 Arbeidsbeleid gehandicapten faalt

DEN HAAG Het beleid van de overheid om werkgevers te stimuleren gehandicapten aan te nemen, heeft nog weinig vruchten afgeworpen. Uit onderzoek in opdracht van de Commissie Werkend Perspectief blijkt dat driekwart van de werkgevers geen gehandicapten in dienst neemt.
Volgens een op de vier leidinggevenden zijn gehandicapten op hun afdeling niet inzetbaar. Tweederde vindt weliswaar dat gehandicapten meer kansen verdienen, maar 58% wil die zelf niet geven.
[Net zoiets als het Not in my backyard-syndroom - zoals 'homo's prima, maar niet als leraar voor mijn kind', 'buitenlanders prima, maar niet in mijn straat', 'criminelen harder aanpakken - mijn belastingfraude en te hard rijden zijn toch geen criminaliteit?']
De werkgevers vrezen hoog ziekteverzuim en de financiële gevolgen daarvan. Velen weten niet dat er regelingen bestaan om die risico's af te dekken.

Daarnaast hoeft een handicap helemaal niet tot hoger verzuim te leiden. Afgezien daarvan: de ziektekosten zijn niet voor de werkgever, dus dat argument klopt óók al niet.
De werkgevers WILLEN gewoon niet. Die willen hardwerkende goedopgeleide zelfstandige werknemers die niet kritisch zijn, nooit ziek, graag overwerken en hun vakanties laten verlopen.
Gevangene doodgeschoten op Curaçao

WILLEMSTAD - Een gedetineerde is zondag in de Bon Futuro gevangenis op Curaçao doodgeschoten door een medegevangene. Zowel de verdachte als het slachtoffer is een jonge man van begin twintig.
Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft dit bevestigd. Beiden zaten lange gevangenisstraffen uit.
De politie heeft de vermoedelijke dader aangehouden. Volgens het OM waren er op de mannenafdeling ongeveer tachtig personen getuige van de schietpartij, maar ze verwacht niet dat iemand bereid is zijn mond open te doen.
(Bron)
Politie zoekt tas met gevaarlijke medicijnen

DEN HAAG - De politie in Den Haag zoekt een handtas met een grote hoeveelheid medicijnen, die zondagavond werd gestolen van een 50-jarige inwoonster van de stad. De medicijnen kunnen bij oneigenlijk gebruik met name voor kinderen levensgevaarlijk zijn. Dat meldde de politie maandag.
De tas bevatte een weekvoorraad medicijnen. Het gaat om ontstekingsremmers, antidepressiva en het medicijn tyrax. Dat laatste medicijn, tegen schildklierproblemen, is het meest gevaarlijk voor kinderen.
De beroving werd bij een bushalte aan de Hengelolaan gepleegd door een bijrijder op een scooter. De politie is op zoek naar getuigen en hoopt dat de medicijnen snel worden ingeleverd bij een van de politiebureaus.
(Bron)

Dat de scooteraars ze maar snel allemaal zelf slikken.
Lek in ruimtestation ISS getraceerd

MOSKOU - De twee astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben na twee weken het waarschijnlijke lek ontdekt waardoor de luchtdruk aan boord langzaam vermindert. Een defecte slang in een Amerikaans laboratorium is '95 procent zeker' de oorzaak. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekendgemaakt.
De ruimtevaarders Michael Foale en Alexander Kaleri proberen het lek nu te repareren. Volgens het Russische vluchtleidingscentrum in Moskou wordt dinsdag duidelijk of het probleem dan is verholpen. Het lek heeft de veiligheid aan boord niet in gevaar gebracht.
(Bron)
Kraambezoek ontaardt in schietpartij

ZAANDAM - Een kraambezoek in Zaandam is in de nacht van zondag op maandag uitgelopen op een schietpartij waarbij een zwaargewonde is gevallen. Het slachtoffer is een 31-jarige vrouw, een ex-partner van de kersverse vader. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
De ex kwam langs toen het jonge ouderpaar net een bevriend stel uit Amsterdam over de vloer had voor een kraambezoek. Na een ruzie met de kersverse vader over spullen die niet eerlijk zouden zijn verdeeld, vertrok de vrouw. Later keerde ze echter terug, omdat ze haar mobieltje was vergeten.
Toen er opnieuw onenigheid uitbrak, pakte de 31-jarige vriend die op bezoek was een wapen en schoot haar neer. De man is aangehouden en zit vast.
(Bron)
Rookmelders voor studenten Maastricht

MAASTRICHT - Het kamerbureau van de Universiteit Maastricht (UM) heeft 720 rookmelders uitgedeeld aan studenten. Dat meldde de UM maandag. Aanleiding voor de actie was de brand afgelopen november in een studentenhuis aan de Brusselsestraat in Maastricht, waardoor een aantal studenten gewond raakte.
Met het uitdelen van de rookmelders wil de universiteit de studenten stimuleren tot brandveiliger gedrag. De landelijke studentenvakbond (LSVb) heeft de universiteit per brief gecomplimenteerd met het initiatief.
De gemeente Maastricht gaat studentenhuizen op aandringen van de universiteit met voorrang controleren op brandveiligheid. In samenwerking met de brandweer wordt in een aantal studentenhuizen binnenkort een brandoefening gehouden.
(Bron)
Vliegtuig met europarlementariërs boort zich in hangar

ROTTERDAM/STRAATSBURG - Een chartervliegtuig met vijf Nederlandse leden van het Europees parlement en een assisent heeft zich maandagmiddag op het vliegveld van Rotterdam in een hangar geboord.
Het ongeluk vond plaats kort voor het opstijgen naar Straatsburg, waar het parlement deze week vergadert. Een parlementslid liep een lichte verwonding op aan de nek. Verder zijn er geen gewonden, maar is er wel sprake van grote materiële schade aan vliegtuig en hangar.
De vijf europarlementariërs (twee CDA'ers, twee PvdA'ers en een VVD-afgevaardigde) hadden eerder al van vliegtuig gewisseld, omdat het eerste toestel van de chartermaatschappij Aero Dynamics een probleem had aan een propellor.
Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. "We hebben groot geluk gehad dat dit gebeurde voor het opstijgen", aldus PvdA-europarlementariër Swiebel maandagmiddag.
Een van de vijf europarlementariërs besloot deze week niet meer naar Straatsburg te reizen. De vier anderen gaan per auto naar de Franse stad. Een groepje Nederlandse europarlementariërs chartert al twee jaar een klein toestel voor reizen naar Straatsburg, omdat dit goedkoper is dan reguliere lijnvluchten met Air France.
(Bron)
Mein Kampf weggeroofd uit verzetsmuseum Overloon

OVERLOON - Een bijzonder exemplaar van Hitlers Mein Kampf is in de nacht van zondag 11 op maandag 12 januari weggeroofd uit het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Dat meldde het museum maandag. Het gaat om een grote, luxe in (kunst)leer ingebonden editie die Hitler schonk aan hooggeplaatste personen.
De daders sloegen bij het museum de nooddeur met veiligheidsglas met grof geweld open. Het 10 millimeter dikke speciale glas van de tafelvitrine waarin het boek lag, werd met een steen versplinterd.
Omdat het exemplaar onverkoopbaar is, gaat de directie van het museum ervan uit dat de dader zijn particuliere verzameling heeft willen uitbreiden met dit Nazi-relikwie.
(Bron)
'Nederland en Luxemburg schenden mensenrechten niet'

DUBLIN - Nederland en Luxemburg zijn de enige van de huidige Europese lidstaten die de mensenrechten voldoende respecteren. Amnesty International gaf de andere lidstaten maandag een tik op de vingers. Volgens de organisatie kan de Europese Unie andere landen niet geloofwaardig gispen, als de EU-landen zelf de mensenrechten schenden.
Amnesty International publiceerde in de Ierse hoofdstad Dublin een reeks aanbevelingen voor een beter mensenrechtenbeleid. Ierland is gedurende het eerste halfjaar van 2004 voorzitter van de Unie. Daarna volgt Nederland.
Amnesty oordeelt dat verscheidene landen arrestanten slecht behandelen. Ze verwijt de EU-landen dat ze de rechten onvoldoende beschermen van ingezetenen die gevangen zitten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay in Cuba.
De Duitse uitzetting van Tsjechen naar Rusland, het gebruik van elektrische schokken door de Griekse politie en de Spaanse bestrijding van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, kunnen volgens de mensenrechtenorganisatie niet door de beugel. Groot-Brittannië zou zich zelfs schuldig hebben gemaakt aan "ernstige schending van de mensenrechten" in de reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001.
"De EU-mensenrechtenmachine lijkt stoom te verliezen", zei Amnesty-directeur Dick Oosting van het Brusselse kantoor. "Het is niet genoeg dat de EU buitenshuis mensenrechten predikt. Europa moet eerst de hand in eigen boezem steken."
(Bron)
BBC zendt 'symfonie' van stilte uit

LONDEN - De Britse radiozender BBC valt vrijdag bijna vijf minuten stil. Het gaat daarbij niet om een staking van radiomedewerkers, maar om een live-uitvoering van een compositie van John Cage, getiteld 4'33". Het symfonieorkest van de omroep laat tijdens een uitvoering in het Barbican Centre in Londen horen hoe vier minuten en 33 seconden stilte klinken.
De uitvoering is onderdeel van een speciaal weekeinde waarin de BBC stilstaan bij het werk van de componist, die 4'33" in 1953 schreef. De omroep moet voor de uitzending speciaal zijn noodsysteem uitschakelen. Dat komt normaal gesproken in werking als er een te lange stilte op de zender valt.
Cage probeerde met het muziekstuk aan te tonen dat "we waar we ook zijn, vooral rumoer horen". Hij won zelfs een rechtszaak waarin hij de rechten voor zijn stuk verdedigde. De componist Mike Batt moest hem miljoenen betalen omdat hij een stuk stilte op een elpee had opgenomen.
(Bron)
Getuige had mobiele telefoon in cel

AMSTERDAM - De belangrijkste getuige bij een moordzaak in Amsterdam bleek twee maanden met medeweten van de politie een mobiele telefoon in zijn cel te hebben. Dat zei advocaat G. Hamer maandag, die zich baseert op stukken aan de vooravond van een hoger beroep bij het gerechtshof eind deze maand.
In augustus 2003 veroordeelde de rechtbank de zoon en de neef van Charif Ben Moulay tot twaalf jaar cel voor medeplichtigheid aan moord. Moulay werd in maart 2002 in Amsterdam-West van zijn fiets geschoten. De rechtbank baseerde zich voor een groot deel op de verklaring van de getuige Faysal, die in de gevangenis zat voor een ander delict.
Volgens Hamer, die de neef bijstaat, hadden politiemensen Faysal een paar keer op zijn mobiele telefoon gebeld voor overleg.
(Bron)
Spijkerhoofd
Een beetje hoofdpijn heeft Jed Bryant. Meer niet. De bouwvakker uit het Amerikaanse Piedmont werd geraakt door een lange spijker uit het spijkerpistool van een collega. De 7,5 centimeter lange spijker zit diep in zijn schedel. Verwijderen is volgens artsen te gevaarlijk. Gewoon laten zitten is het advies. De hoofdpijn gaat vanzelf over.
(Bron)
Inmiddels zijn er al veel katjes uit de elzen gewaaid. Alsof de lente al half voorbij is, terwijl de winter nog moet beginnen.

zondag, januari 11, 2004

Blair treedt af als blijkt dat hij loog over David Kelly

LONDEN - De Britse premier Blair heeft zondag gezegd dat hij aftreedt, als Lord Hutton in zijn rapport over de zaak-Kelly tot de conclusie komt dat hij heeft gelogen.
David Kelly is de wapendeskundige die vrijwel zeker zelfmoord pleegde nadat hij was genoemd als degene die informatie naar de BBC had gelekt. De premier deed zijn uitspraak in een interview met BBC's David Frost.
Blair zei dat hij zich niet zal 'verstoppen' voor een debat met zijn tegenstanders over het rapport, dat binnenkort verschijnt. Die zeggen dat hij heeft gelogen en dat hij in strijd met zijn uitlatingen er wel op heeft aangestuurd dat de naam van Kelly in de publiciteit zou worden gebracht als bron van de BBC.
De BBC meldde op basis van een anonieme bron dat de Britse regering een rapport over de dreiging van Irak had aangedikt om een oorlog tegen dat land te rechtvaardigen. Kelly zelf zei tijdens een verhoor voor een parlementaire commissie dat hij niet de bron kon zijn voor de mededelingen die BBC-journalist Andrew Gilligan deed.
Op de vraag of het oordeel van Lord Hutton het definitieve oordeel zal zijn of dat degenen die erin worden bekritiseerd, hun zaak nog weer kunnen bepleiten, bleef Blair vaag. Hij zei: "De werkelijkheid is dat de bevindingen van de rechter van doorslaggevend belang zijn voor het publiek, voor het parlement en, hoop ik, voor de media. Maar liever dan nu in te gaan op wat er wel en niet zou kunnen gebeuren als het rapport uitkomt, denk ik dat we moeten wachten."
De Britse premier zei tegen David Frost dat hij op de dag van de publicatie van het rapport van Lord Hutton een verklaring zal afleggen. Een besluit over zijn deelname aan een debat over het rapport in het parlement is volgens de premier nog niet genomen. De leider van de Conservatieven, Michael Howard, zei in een reactie daarop tegen de BBC dat het onbegrijpelijk zou zijn als Blair niet zou deelnemen aan het debat in het Lagerhuis.
In de uitzending zei Blair verder dat de massavernietigingswapens van het voormalige Iraakse regime mogelijk nooit worden gevonden. Hij zei dat dat niet verbazingwekkend is in een land dat tweemaal zo groot is als het Verenigd Koninkrijk. Op de vraag of hij indertijd fout zat met zijn nadruk op de dreiging van massavernietigingswapens, zei hij: "Dat kun je op dit moment niet zeggen. Wat je kunt zeggen is dat we die informatie hadden gekregen over Saddams programma's en over zijn wapens en dat we daarnaar hebben gehandeld. Maar 'ik weet het niet' is het antwoord."
(Bron)
Vrouw vermoord omdat ze niet wilde trouwen

BRUSSEL/BILZEN - Een 23-jarige vrouw in België is zaterdagavond vermoord omdat ze een huwelijksaanzoek had afgewezen. Haar tien jaar oudere vriend heeft de vrouw in haar woonplaats Bilzen, ten westen van Maastricht, doodgeschoten en daarna zichzelf om het leven gebracht.
Het stel had twee kinderen, van twee en vier jaar oud. De man had de kleintjes vlak voor de moord naar zijn ouders gebracht, zo meldden Vlaamse media zondag. De man had kort voor de moord zijn vrienden nog een sms'je gestuurd met de tekst 'Ik neem afscheid van u allemaal. Vaarwel'.
(Bron)
Woman injured by toilet chemical at second location

A woman has been injured by a chemical smeared on a public toilet at a second Christchurch location, prompting police to issue a warning.
Four women had their bottoms injured after sitting on public toilets in suburban Sydenham Park, south of the city centre, about 2am today.
One was so badly injured that she will require plastic surgery for serious burns, police reported this morning.
Tonight, Christchurch Police confirmed a woman had been injured in a similar manner at a second location overnight.
"One woman has been admitted to hospital after a similar injury at a central city nightclub," Inspector Warren Kemp from the Christchurch police communications centre said.
"We are asking women in particular to take care when using public toilets anywhere in the city. "
Though the two locations were about 2km apart it was likely the incidents were connected, Mr Kemp said.
In total three women had been admitted to Christchurch Hospital after using toilets and suffering burns from the chemical. Two others were treated and released.
Christchurch police Senior Sergeant Neru Leifi said the Sydenham Park toilets were sealed off today while the Fire Service hazardous chemical response unit and police investigated.
"It appears that a clear, gel-like substance had been smeared on the toilet seats, press-down buttons and on the building's walls," he said today.
The Sydenham Park toilets were open 24 hours, but there were no surveillance cameras in the area and witnesses were needed to catch whoever left the substance, Mr Leifi said.
The chemical that caused the burns was still being identified.
"Whoever used this substance would need to have some knowledge of the toxic nature of it," he said.
(Bron)
Niue may return to New Zealand rule

Niue's status as a nation is under question after the cyclone that hit the tiny Pacific nation, causing more than $50 million damage. In the aftermath of the storm, some island leaders are calling for a return to New Zealand governance, and expect the population to fall from about 1200 native Niueans to an unsustainable 500 people. Such a drop would likely render the nation unviable. Niue currently receives $8m in aid a year from New Zealand, the equivalent of a cash hand-out of around $16,000 per head should the population fall to the predicted 500.
Fears for Niue's political survival come amid the declaration of a major health crisis over asbestos in the air, accusations of looting among destroyed villages and claims that early plans to alert the island's population to the cyclone were called off.
Foreign Affairs Minister Phil Goff yesterday acknowledged that a population drop could force New Zealand to take over Niue's governance. Goff said until now, Niueans had been adamant they wanted to retain the status quo - financial and administrative support from New Zealand while retaining their own sovereignty. But, as the smallest independent state in the world, Goff said the Niuean population was comparable to an average-sized New Zealand secondary school and so its constitutional status remained "under review".
Goff gave a formal directive to New Zealand government departments last year - not publicly announced at the time - to assist Niue, treating it as an extension of New Zealand. He said if Niue's population continued to drop, economies of scale would become even more difficult to achieve. "We need to acknowledge what the people on Niue want, rather than being seen as a former colonial country imposing our will."
Niue has been self-governing in free association with New Zealand since 1974, and New Zealand has an ongoing responsibility to provide necessary economic and administrative assistance.
Acting premier Toke Talagi said he believed a closer relationship would be formed that would allow Niue to use the machinery of the New Zealand government to perform some public service duties. He said the "administrative" aspect of the 1974 agreement had never been properly defined.
But he cautioned there should be no hasty decisions about Niue returning as part of New Zealand. "If we are going to do that we must go back to the United Nations and say the system they put in place for Niue has failed. We as Niue and New Zealand have failed."
Talagi predicted a dramatic increase in the number of Niueans who would leave for New Zealand. "Many, I'm sure, have been thinking about options other than living in Niue. Those people who have contemplated leaving will now be resolved to leaving. The fact we have free access to New Zealand means that we have that option. It is a blessing and a curse." A blessing, he said, because it offered access to a more developed nation, but a curse for Niue's future.
Terry Coe, former minister of finance and current MP, said the island should merge with New Zealand in some form. He predicted the population would drop as low as 500 people. "The morale of people is really quite low . . . people have already started leaving." He said businesses, already struggling to survive, would collapse if more people left. "Integration has to come. But it is not going to be cheap for New Zealand. To try and go it alone certainly hasn't worked." He said if the two countries were to merge, people living on Niue needed assurance they would be entitled to all the benefits of New Zealand citizenship including the unemployment benefit and superannuation.
Coe said there were examples in the Pacific of the arrangement Niue and New Zealand could develop. "The Norfolk Island relationship with Australia is a good example."
Yesterday, Talagi called a halt to the clean-up even as it began, on the advice of New Zealand health officials concerned about the danger posed by asbestos. Many houses destroyed in the cyclone, built by New Zealand before Niue's independence in 1974, contain asbestos in the walls and roofs.
Dr Jason Drelaud, of Occupation Safety and Health, said particles of the deadly substance had been released into the air, and were being added to by locals burning wreckage of roofs and walls. A lack of rain and strong winds were dispersing it further, he said.
The team sent on Thursday to inspect the asbestos houses was allotted two days by the Foreign Affairs and Trade Ministry. Yesterday New Zealand high commissioner Sandra Lee Vercoe asked Wellington to let the team stay and train locals.
Drelaud said Niue's 14 main villages would be the first priority. "It is a serious health risk if we can't deal with it immediately. Although families are grieving for loss of life or home, this is the highest priority."
A group of 75 people, kitted out in overalls and respirators, is expected to be trained and to begin work this week collecting asbestos, which is then likely to be shipped back to New Zealand for disposal. Talagi said: "It will delay our clean-up until we can get rid of the stuff. We have to put everything on hold until it is done." A radio message was broadcast yesterday afternoon urging people not to burn rubbish, and to stop cleaning up after the cyclone.
An island pastor also broadcast a plea for looting on the island to stop. Shopkeepers spoken to by the Sunday Star-Times said any surviving goods in their stores had been stolen in the hours after the cyclone. Wrecked houses were also being targeted by looters.
Hui Paola, who returned to live on the island in 1999, said he visited his ruined shop the morning after the cyclone to find people taking stock from the ruins. "It's a shame . . . people were grabbing everything they could get hold of. I felt sorry for them, I couldn't tell them to leave it alone. When I thought about it afterwards, I realised it was my loss."
Coe, who runs a mechanic's and a grocery store, said he had also been looted. He said people were inside the store at 4am the morning after the cyclone hit, while a fierce storm raged on.
Coe was critical of the warning given before the cyclone. Radio Sunshine broadcast the highest alert - red - at 1pm. But Coe claimed a decision to broadcast the alert at 7pm the night before the cyclone struck had been changed by the disaster committee.
Lee Vercoe said the island had underestimated the cyclone's strength. The warning at 1pm meant many people were still in coastal villages when the storm reached its peak at 1.30pm.
(Bron)
TT 128 Turks-Cypriotische coalitie rond

NICOSIA De Republikeins Turkse Partij van Mehmet Talat en de Democratische Partij van Serdar Denktash gaan een nieuwe regering vormen op Turks-Cyprus. De kans op hereniging met het Griekse eilanddeel wordt daarmee groter.
Talat is voorstander van het VN-plan om de Grieken en Turken op het eiland na 30 jaar te herenigen. Denktash, een zoon van de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash, verwierp dat plan eerder, net als zijn vader. Hij zou nu genuanceerder over de kwestie denken.
Grieks-Cyprus treedt op 1 mei toe tot de EU. Turks-Cyprus mag alleen toetreden als het is herenigd met de Grieken.
TT 127 Protest in Amara na schietpartij

AMARA Voor de tweede dag op rij is in de Zuid-Iraakse stad Amara betoogd. Bij de protesten van gisteren kwamen vijf of zes betogers om. Ze werden door de politie en Britse soldaten beschoten toen vanuit de menigte werd geschoten en granaten werden gegooid.
De betoging van gisteren was gericht tegen de hoge werkloosheid sinds de val van president Saddam Hussein. Volgens een rapport van de VN heeft de helft van de bevolking geen regulier werk.
Ook vandaag verliep de demonstratie gewelddadig. De betogers gooiden met stenen en probeerden het stadhuis te bestormen. De Britten dreven hen uiteen.
TT 120 BREDA De 13-jarige jongen uit Breda die zich gisteren ernstig verwondde met een luchtbuks, is overleden. Hij was met een vriendje op een camping met de buks aan het spelen, toen die plotseling afging.
TT 103 "IND gebruikt valse EU-papieren"

HILVERSUM De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) maakt bij het uitzetten van Somalische asielzoekers gebruik van illegale reisdocumenten. Het gaat om zogeheten EU-laissez-passers.
Alleen Buitenlandse Zaken zou die mogen verstrekken, liet professor Boeles weten bij de IKON vanmorgen. Hij sprak van onrechtmatige praktijken. De IND stelt dat de rechter regelmatig uitzettingen toetst. Daarbij zijn de laissez-passer papieren nooit onrechtmatig genoemd.
In Somalië is geen centrale regering, maar heersen krijgsheren met hun clans. De PvdA en de SP gaan over de kwestie vragen stellen aan minister Verdonk.
Voorzitter CBP waarschuwt voor stemmingmakerij

AMSTERDAM - Voorzitter P. Hustinx van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stoort zich aan de oproepen van politici en politiebazen om de privacy in te dammen. Vooral de korpschefs zijn in zijn ogen bezig met 'gevaarlijke stemmingmakerij'. Hij pleit ervoor het 'hoofd koel te houden en te komen tot een evenwichtige aanpak'.
Dat zei Hustinx zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij doelde op stellingen in de publieke discussie als 'privacy als schuilplaats van het kwaad.' Het lijkt er volgens hem op dat korpschefs hun frustratie afreageren op de winkeliers, die op deze manier worden aangespoord ook zelf iets aan de kleine criminaliteit te doen. De korpschefs worden binnenkort op hun prestaties afgerekend. Dergelijke ideeën neigen volgens Hustinx naar eigenrichting.
Ook premier Balkenende is volgens de CBP-voorzitter te ver gegaan met zijn sympathie voor winkeliers die foto's van veelplegers openbaar willen maken. "Er was nuance maar hij had toch een tandje meer terughoudendheid moeten hebben."
Hustinx vertrekt binnenkort bij het CBP, waar hij vijf kabinetten meemaakte. Vorig jaar nog vond hij dat het kabinet-Balkenende-I een karikatuur had gemaakt van privacy. Het afgelopen jaar is het volgens hem niet veel beter geworden. "Veiligheid, vrijheid en dus ook privacy behoren tot de grondslagen van onze samenleving."
Hustinx voorziet op den duur een averechts effect, als voortdurend wordt gehamerd op de veiligheid en zeker als dit in verband wordt gebracht met de privacy. "Uiteindelijk neemt daardoor de gevoelswaarde van veiligheid af en zijn we ook nog onze privacy kwijt." Op zich schrikt de voorzitter er niet van, als de privacy iets moet inleveren voor de veiligheid. De grondwet maakt dat volgens hem ook mogelijk. Het gaat hem om de evenredigheid die uit het oog wordt verloren.
Hustinx, die zich op Europees niveau met dit probleem gaat bezighouden, vindt dat de juiste maat moet worden gevonden en aangehouden. Hij doelde onder meer op de wens van de Verenigde Staten om de gegevens van alle vliegtuigpassagiers te verstrekken en die zeventig jaar lang te bewaren. Hustinx is het daar niet mee eens. Inmiddels heeft EU-commissaris Bolkestein bereikt, dat dit drie jaar opslag wordt. Volgens Hustinx moet ook hier de discussie erover gaan of de maatregelen in evenwicht zijn.
(Bron)
'Gewone' Cubanen mogen nauwelijks nog internetten

LONDEN - In Cuba is zaterdag een nieuwe wet van kracht geworden die het privé-gebruik van internet drastisch zal beperken. Dat heeft de Britse omroep BBC zondag gemeld.
Alleen bevoegden zoals regeringsambtenaren en artsen mogen nog thuis internetten via hun telefoonaansluiting. De telefooncentrale van het staatsbedrijf Etecsa maakt met technische middelen het inbellen door onbevoegden onmogelijk. Volgens Cubaanse correspondenten treft de wet duizenden Cubanen die tot nu toe vanuit hun huis de elektronische snelweg op gingen.
De regering zegt dat de maatregel nodig is om de telefonische toegang tot internetdiensten te reguleren en fraude tegen te gaan.
Vorig jaar vaardigde de regering een decreet uit waardoor internet alleen nog toegankelijk werd via een dure telefoondienst die in dollars moest worden betaald. De meeste Cubanen hadden daar niets aan. Zij konden wel speciale internetkaarten kopen bij Etecsa, maar wisten ook via de zwarte markt het wereldwijde web te vinden.
(Bron)