zaterdag, september 24, 2005

Politie wil onderbezetting arrestatieteams wegwerken

DEN HAAG - De Politieacademie begint een wervingscampagne om een einde te maken aan de onderbezetting van arrestatieteams (AT). Over twee jaar moeten de huidige zestig tot negentig vacatures vervuld zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zaterdag gezegd.
De politie zet arrestatieteams in bij het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Agenten mogen er zes jaar lid van zijn. De politie wil die termijn tijdelijk verlengen tot acht jaar, wat ongeveer dertig vacatures scheelt. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de politie, moet dat nog goedkeuren. De wervingscampagne moet de arrestatieteams, die al jaren onderbezet zijn, op volledige sterkte brengen. Nu zijn de zes eenheden voor tweederde bezet. Elk team biedt plaats aan 28 mensen. Door de onderbezetting draaien de huidige AT'ers veel overuren. De Politieacademie krijgt er volgens de zegsman capaciteit bij om de nieuwe kandidaten op te leiden. Tot nu toe moesten die bij het begin van de opleiding aan alle hoge fysieke en andere eisen voldoen. Nu hoeft dat niet meer en mogen ze gedurende de opleiding naar dat niveau toegroeien. Maar de eindeisen blijven hetzelfde, benadrukte de woordvoerder. Op het moment dat een agent deel gaat uitmaken van een arrestatieteam, wordt hij hoofdagent. Twee jaar later volgt de rang van brigadier. De Politieacademie gaat een landelijke dag houden waarop belangstellende agenten kennis kunnen maken met het werk van de teams. Wie dat wil, kan ook een dagje meekijken bij een van de eenheden. Arrestatieteams zijn regionaal georganiseerd, maar ook landelijk inzetbaar. De politie is bezig om de procedures die bij het werk gelden, te standaardiseren.
(Bron)
Olieconcerns aangeklaagd wegens schade Katrina

NEW ORLEANS - Een groep advocaten in de Verenigde Staten heeft een aanklacht ingediend tegen een aantal oliemaatschappijen wegens het vernietigen van kustmoerassen die de stad New Orleans hadden kunnen beschermen tegen de vloedgolven door de orkaan Katrina eind augustus. Tot de maatschappijen behoren Shell, Exxon Mobil, Chevron en BP.
De advocaten lieten vrijdag weten in de bij een federale rechtbank aangespannen zaak te willen optreden namens alle slachtoffers in de staat Louisiana. "Iedereen praat over het falen van de overheid, maar wij achten de tijd rijp te wijzen op degenen die in wezen verantwoordelijk zijn voor de verwoesting", aldus advocaat Val Exnicios.
Volgens de aanklacht is 400.000 hectare moerasgebied aan de kust van Louisiana verdwenen als gevolg van activiteiten van de oliemaatschappijen. Aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw zou er nog een natuurlijke barrière van 160 kilometer moeras zijn geweest tussen New Orleans en de Golf van Mexico.
(Bron)
Dode bij achtervolging in Heemstede

HEEMSTEDE - Een 37-jarige automobilist uit Haarlem is zaterdag tijdens een achtervolging bij een inhaalpoging op de Hereweg in Heemstede frontaal op een tegenligger gebotst. De Haarlemmer overleed ter plekke. De 80-jarige automobilist die uit de tegengestelde richting kwam, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.
De Haarlemmer veroorzaakte eerder die dag omstreeks 09.00 uur een aanrijding in Hillegom. Hij ging er na de aanrijding vandoor en werd achtervolgd door de aangereden automobilist. Na een achtervolging van zeven kilometer passeerde de Haarlemmer in Heemstede een vluchtheuvel aan de linkerkant. Hij kon de tegenligger, een 80-jarige man uit Vogelenzang, niet ontwijken waardoor een frontale botsing ontstond. Het ongeluk vond plaats op de Hereweg ter hoogte van de Van Merlelaan.
De politie zegt niet deel te hebben genomen aan de achtervolging. De politie was gewaarschuwd en met een auto onderweg. De agenten waren wel zo dichtbij dat ze de aanrijding zagen gebeuren. De politie stelt een onderzoek in naar de omstandigheden die tot het ongeluk leidden.
(Bron)
'In computerfabrieken zijn de omstandigheden erbarmelijk'

DEN HAAG - Werknemers die weken draaien van 80 tot 90 uur en onbeschermd met giftige chemicaliën werken. Dat soort omstandigheden kwam de Consumentenbond tegen bij bezoeken aan fabrieken waar computerfirma's als Acer, Dell, IBM of HP hun computers laten maken door goedkope werkkrachten.
De grote computermerken laten hun producten geheel of voor een deel maken in goedkope productielanden. De bond bezocht negen fabrieken in China en de Filipijnen en sprak met werknemers. Eerder deed de bond dat ook al in Mexico. De bond sprak vrijdag van erbarmelijke omstandigheden.
Volgens de bond lichten de computerbedrijven de hand met internationale normen en nationale wetgeving. Ze leven ook hun eigen codes niet na, waarin hun beleid rond werktijden, loon en veiligheid in de fabriek staan vermeld.
Veel werknemers hebben last van chronische gezondheidsklachten. De lonen zijn meestal onvoldoende om in het levensonderhoud te voorzien. Er is geen vrijheid van vakbond.
De bond realiseert zich dat in een land als Nederland weinigen zich bewust zijn van de omstandigheden in de productielanden. Ook blijken er nauwelijks alternatieven te zijn, omdat bij de meeste firma's dit soort praktijken voorkomen. De bond wil met de Europese brancheorganisatie van de computerbedrijven gaan praten.
(Bron)
SGP: 'Drietal mag niet officieel samenleven'

De Tweede-Kamerfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil dat justitie-minister Donner een omstreden samenlevings-contract van een Roosendaals echtpaar met een gezamenlijke vriendin ontbindt. Victor en Bianca de Bruijn togen gisteren met vriendin Mirjam in huwelijkskleding naar een notariskantoor om zich officieel te laten registreren als samenlevend trio.
"Voor ons voelt het als een huwelijk", verklaarde 'bruidegom' Victor gisteren tegenover een cameraploeg. Het gelukkige drietal vertrekt vandaag op 'huwelijksreis'. "Gewoon met de caravan in Nederland. Een week lang. Maar in de wetenschap dat we nu echt bij elkaar horen", stelt Bianca. Het is parlementariër Kees van der Staay (SGP) allemaal een doorn in het oog. De politicus vindt het contract van het drietal een vorm van polygamie.
Van der Staay wil dat minister Donner stappen zet om het contract te laten ontbinden, omdat polygamie bij wet verboden is. Daarnaast moet de bewindsman het onmogelijk maken dat drie of meer personen in de toekomst nog een samenlevingscontract kunnen afsluiten.
(Bron)
Orkaan Rita afgezwakt tot categorie 1

MIAMI/HOUSTON - De orkaan Rita, die de zuidkust van de Verenigde Staten teistert, is van categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson afgezwakt naar categorie 1. Dit heeft het National Hurricane Center in Miami meegedeeld. De storm zal de komende dagen echter wel voor heel veel neerslag zorgen in het oosten van Texas, het westen van Louisiana en het zuiden van Arkansas, aldus het NHC. Voor de orkaan aan land kwam, bereikte zij de hoogste score op de schaal: 5.
Op dit moment bedragen de windsnelheden in het orkaangebied 160 kilometer per uur, met uitschieters.
Het oog van de orkaan Rita kwam zaterdagochtend kort na half tien (onze tijd) boven land, ter hoogte van de grens tussen de staten Louisiana en Texas, bij Sabine Pass.
De orkaan is aan land gekomen "als een geweldige muur van water", meldden ooggetuigen. Het regende zo enorm hard dat ademhalen bijna onmogelijk was, zei CNN-verslagger Anderson Cooper, voor hij in de stad Beaumont ergens naar binnen vluchtte.
Houston, de vierde stad van de VS heeft de orkaan Rita tot nu toe redelijk goed doorstaan, aldus burgemeester Bill White zaterdag. Er is schade aan huizen en stroomkabels zijn gebroken. Aanhoudende regenval kan voor meer schade zorgen. "Maar men kan zeggen dat wij de storm doorstaan", aldus White. Volgens een andere functionaris hebben de grootste olieraffinaderij van het land en tweehonderd andere belangijke faciliteiten rond Houston geen grote schade hebben opgelopen.
White vertelde verder dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de politie zestien arrestaties heeft verricht. Over de terugkeer van bewoners moet eerst nog worden overlegd, zei hij.
Wel zit een groot aantal mensen in Houston zonder stroom. Volgens rechter Robert Eckels in The Houston Chronicle moeten in totaal 575.000 mensen het zonder elektriciteit stellen.
In Lake Charles in Louisiana is de schade aanzienlijk, liet generaal Russel Honore weten. Hij coördineert de hulp in deze staat na de orkaan Katrina. Het gebouw van het vliegveld van de stad is deels ingestort.
Ooggetuigen berichtten over totaal ingestorte huizen in Lake Charles en door de wind meegesleurde daken. De orkaan heeft veel bomen ontworteld. Inwoners die in de stad waren achtergebleven, smeekten de autoriteiten om hen uit de gevarenzone te brengen, maar daarvoor was het volgens officiële bronnen te laat.
De inwoners van de Amerikaanse kustplaats Galveston (Texas) kunnen voorzichtig opgelucht zijn. De voor 90 procent geëvacueerde stad is niet zo hard door de orkaan Rita getroffen als werd gevreesd. De nieuwszender CNN meldde dat er weliswaar sprake is van overstroming en beschadigde huizen, maar dat de schade voorzover in het donker te zien is, beperkt is gebleven.
Er zou geen straat zijn die niet toegankelijk is en in sommige woningen is zelfs licht te zien. Het water zou zich naar verwachting in de loop van de dag weer terugtrekken.
Galveston beleefde op 8 september 1900 de ergste natuurramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Toen kwamen 6000 inwoners om het leven door een orkaan.
Het lijkt erop dat ook de stad Beaumont aan de zuidkust van de VS aan de gevreesde vloedgolf als gevolg van de orkaan Rita ontsnapt is. Dat zei burgemeester Guy Goodson tegen de krant Houston Chronicle, die tijdens het noodweer alleen op internet verschijnt. Hij maakt uit de eerste berichten echter wel op dat er schade is aangericht als gevolg van de wind en dat er wel sprake is van overstromingen als gevolg van de zware neerslag.
Goodson heeft van politie en brandweerlieden die in de stad gebleven zijn gehoord dat er veel daken beschadigd zijn. Positief noemde hij het dat de vissersboten in de rivier Neches allemaal intact zijn gebleven. De ongeveer honderd zeer ernstig zieke patiënten op intensievezorgafdelingen in twee ziekenhuizen, die niet geëvacueerd konden worden, zijn veilig.
Toch is het nog niet voorbij. Rita gaat de kusten van de Amerikaanse staten Louisiana en Texas nog dagen in haar greep houden. De zware regenval gaat zeker nog drie en mogelijk wel vijf dagen duren. Daardoor zullen forse overstromingen ontstaan, voorspelde directeur Max Mayfield van het Hurricane Center op CNN.
Vrijwel de totale olieproductie en bijna driekwart van de gasproductie in de Golf van Mexico ligt stil sinds de olie- en gasplatforms zijn ontruimd.
Amerikaanse meteorologen waarschuwden zaterdag ervoor dat Rita eenmaal op land waarschijnlijk zal afzwakken, maar nog altijd kan zorgen voor erg forse regenval.
In Galveston brak in de nacht een grote brand uit. De stad, op een eiland voor de Texaanse kust, is nagenoeg verlaten. De oorzaak van de brand is volgens CNN niet bekend. Het vuur is inmiddels onder controle.
Ook in de stad Houston heeft de orkaan een grote brand veroorzaakt, meldde de nieuwszender CNN zaterdag. De orkaan wakkerde de vlammen aan. In Lake Charles, waar Rita met volle kracht aan land kwam, zijn gebouwen ingestort, aldus CNN-verslaggevers ter plaatse.
In de Texaanse stad Pasadena is zaterdag in een winkelcentrum brand uitgebroken toen Rita over de stad trok. Volgens mediaberichten dreigde het vuur over te slaan naar een nabijgelegen chemisch bedrijf. De aanhoudende keiharde storm bemoeilijkt de bluswerkzaamheden.
In het hele gebied langs de grens van de staten Texas en Louisiana is de stroom uitgevallen. Verscheidene Amerikaanse nieuwszenders maakten ook al melding van eerste materiële schade door de naderende orkaan Rita. In enkele dorpen kan de riolering de hoeveelheid regenwater al niet meer aan.
Duizenden mensen zijn vrijwillig achtergebleven in de strook land die het hardst door orkaan Rita zal worden getroffen. In het verwachte pad van de orkaan liggen plaatsen als Beaumont (114.000 inwoners) en Port Arthur (58.000 inwoners).
Lokale functionarissen zeiden tegen de krant The Houston Cronicle dat naar schatting 10 tot 15 procent van deze burgers geen gehoor heeft gegeven aan orders om te evacueren.
Port Arthur en Beaumont hebben waterkeringen, maar die zullen naar verwachting onvoldoende weerstand kunnen bieden tegen het geweld van Rita. Milieuorganisaties hebben gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties door schade aan chemische installaties en olieinstallaties die overal in het grensgebied tussen Texas en Louisiana staan.
In New Orleans, dat werd getroffen door een van de oostelijke uitlopers van Rita, is een deel van de stad opnieuw onder water komen te staan. Oorzaak daarvan is de combinatie van zware regenval en instorting van een van de pas herstelde zeeweringen.
(Bron)
'Koopkracht Nederlanders neemt volgend jaar af'

AMSTERDAM - Diverse categorieën werknemers gaan er volgend jaar financieel op achteruit. Vooral mensen met lagere inkomens zien hun financiële situatie verslechteren. Deze koopkrachtontwikkeling is in contrast met wat het kabinet stelt, schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag.
De krant baseert zich op berekeningen van Raet, dit bedrijf verwerkt het salaris van twee miljoen Nederlanders. Raet stelt dat een werknemer die iets meer dan het minimumloon (1264 euro per maand) verdient zeven euro per maand inlevert, ondanks de zorgtoeslag die hij van het kabinet krijgt. Als hij een verdienende partner heeft, gaat hij er nog meer op achteruit. Iemand die tweeduizend euro per maand verdient, gaat er zes euro per maand op achteruit. Een werknemer die per maand 2500 euro verdient, gaat er zeven euro op vooruit.
De berekeningen van Raet spreken de woorden van het kabinet tegen. Volgens het kabinet gaat iedereen er volgend jaar op vooruit, de een meer dan de ander. Bij het berekenen van de koopkracht voor het komende jaar houdt het kabinet wel rekening met inflatie en loonstijging. Raet doet dat niet.
(Bron)

vrijdag, september 23, 2005

Herstelde dijk New Orleans doorgebroken

NEW ORLEANS - Door de zware regenval en de harde wind van vrijdag is een dijk in New Orleans gebroken. Daardoor stroomt het water opnieuw de laaggelegen wijken van de stad in.
Een dijk aan de oostkant van de stad hield de druk van het water niet. "Water stroomt de wijk in. Het is maar goed dat er geen mensen zijn. Alleen de huizen kunnen schade oplopen", zei luchtmachtgeneraal Bill Caldwell.
Met het oog op de komst van de orkaan Rita zijn de dijken in New Orleans de afgelopen dagen met zandzakken versterkt. Dat baatte niet bij de laaggelegen wijk Ninth Ward, waar het water over de dijk stroomde. De vrijwel verlaten buurt was een van wijken in New Orleans die het zwaarst werden getroffen door de orkaan Katrina.
De autoriteiten hadden wel rekening gehouden met een overstroming, maar pas nadat Rita het land zou hebben bereikt. In de deels door Katrina verwoeste stad zijn juist deze week de overstroomde straten goeddeels leeggepompt. Nog niet alle waterpompinstallaties in de stad zijn weer actief.
(Bron)
Verkeerschaos door verkiezingen op Aruba

ORANJESTAD - Op Aruba heerst vrijdag een verkeerschaos door de parlementsverkiezingen. Bedrijven hebben hun werknemers verplicht een halve dag vrij gegeven om hun de gelegenheid te geven te gaan stemmen. Iedereen lijkt op straat te zijn.
De sfeer is vergelijkbaar met die van carnaval. Mensen zijn uitgedost in T-shirts met de kleuren van hun partij en er wordt flink getoeterd. Op veel auto's prijkt de vlag van een van de negen politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen.
"De opkomst is niet slecht", weet voorzitter Hubert Maduro van de Electorale Raad uit zijn gesprekken met enkele hoofden van stembureaus. Over een voorlopig opkomstpercentage valt evenwel niets te zeggen, omdat dat niet wordt bijgehouden. Bij de vorige verkiezingen maakte uiteindelijk 84,5 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemhokje.
Op het Caribische eiland wordt aan de lokale bevolking sinds donderdagavond geen druppel alcohol verkocht. De drooglegging duurt nog tot zaterdagochtend lokale tijd. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen incidenten.
De stemlokalen zijn nog tot 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) geopend. De uitslag komt pas enkele uren later, omdat alle stemmen handmatig moeten worden geteld. Het plan van de huidige regeringspartij MEP om het rode potlood dit jaar achterwege te laten en voortaan met stemmachines te stemmen, is niet doorgegaan. De oppositiepartijen bleken fel gekant tegen dit idee.
Ze suggereerden dat er met de machines gefraudeerd kan worden. Reden voor premier Oduber om het plan te laten varen. "Als we winnen, heb ik geen zin in speculaties", zegt hij.
De partij MEP van Oduber heeft de afgelopen vier jaar alleen geregeerd. Bij het uitbrengen van zijn stem zei minister Rudy Croes van Justitie erop te rekenen dat zijn partij opnieuw wint. "Ik verwacht minimaal twaalf zetels", aldus een optimistische Croes.
Bij de verkiezingen zijn 21 zetels te verdelen. Op dit moment worden die verdeeld onder de MEP (12), AVP (6), PPA (2) en OLA (1). Aan de verkiezingen doen, naast deze partijen, nog vijf andere partijen mee. In totaal kan er gekozen worden uit 202 kandidaten. Aruba heeft 100.000 inwoners. Ruim 60.000 daarvan zijn stemgerechtigd.
(Bron)
Orkaan Rita zwakt af en buigt naar oosten

MIAMI - Orkaan Rita is in kracht afgenomen en haalt nu windsnelheden van tussen de 178 en 209 kilometer per uur. Daarmee is Rita een orkaan van klasse 3 op de schaal van Saffir en Simpson geworden. Dat meldde het National Hurricane Center (NHC) in Miami vrijdag.
Volgens het NHC kan Rita nog verder afzwakken voordat de orkaan het vasteland in het zuiden van de Verenigde Staten bereikt, maar het centrum benadrukt dat de zware storm uiterst gevaarlijk blijft. Rita liep eerder in kracht al terug van klasse 5, de hoogste categorie, naar klasse 4.
Rita, die zich met een snelheid van 16 kilometer per uur in noordwestelijke richting beweegt, buigt volgens het NHC steeds meer naar het oosten af. Daardoor dreigt New Orleans, dat bijna vier weken geleden zwaar werd getroffen door orkaan Katrina, opnieuw hard te worden geraakt.
(Bron)
Rechtstreeks verslag vanuit Houston van de hurricane Rita! Log van Joop van Delft, die in Houston woont en geen kans zag weg te komen. Hij heeft zich nu maar ingegraven in huis, en hij brengt verslag uit.
Veel expats balen van Nederland

Zeer veel expats die in Den Haag verblijven willen weg uit Nederland. Zo'n 77% heeft het hier niet naar zijn zin, zo blijkt uit een uitgelekte interne opiniepeiling van IOSA-NL, het samenwerkingsverband van de personeelsverenigingen van het Joegoslavië-Tribunaal, Internationaal Gerechtshof, Europol en andere internationale organisaties rond Den Haag.
De expats zijn ontevreden over de lange wachtlijsten in de gezondheidszorg, de belastingdruk, de taal, het eten, de dure kinderopvang, de moeilijkheden om een passende woning te vinden, het groeiende wantrouwen van Nederlanders jegens vreemdelingen en het slechte weer.
(Bron)
Nieuwe pil verhoogt libido

Een beter orgasme en meer zin in seks. Dat zijn twee bijwerkingen van een nieuw ontwikkelde anticonceptiepil. Dit schrijft het gerenomeerde vakblad Contraception.
De nieuwe pil bevat een lage dosis oestrogeen en de stof Yasmin. Tachtig vrouwen testten de pil uit en hielden een dagboek bij over hun seksuele ervaringen na drie, zes en negen maanden. Hieruit bleek dat de vrouwen die de nieuwe pil gebruikten, een veel hoger libido hadden. Ze waren vaker seksueel actief en ervaarden een intenser orgasme.
En dit zijn niet de enige voordelen van deze pil. De vrouwen bleken er ook nog eens van af te vallen en voelden zich lichamelijk beter.
(Bron)
Grote matenlijn voor kinderen

ROTTERDAM - Nederlands grootste kledingconcern C&A en Wehkamp, Nederlandse grootste thuiswinkel, hebben hun collectie kinderkleding uitgebreid met een assortiment zeer grote maten. "Doordat het aantal dikke kinderen stijgt, is een dergelijke lijn lucratief", aldus Joke Vrolijk van Wehkamp.
Het postorderbedrijf koopt de kleding van het Deense Claire, een specialist op het gebied van grote matenkleding voor kinderen. Zowel in de zomer- als de huidige herfst- en wintercollectie heeft Wehkamp "trendy en kleurrijke kleding voor meiden met een maatje meer".
Het gaat om kleren in de lengtematen van 128 tot en met 176 die volgens een bericht vrijdag in NRC Handelsblad 6 à 18 centimeter breder zijn. De lijn omvat 7 procent van Wehkamps nieuwe kinderkledingcollectie en telt vijftig artikelen. Het succes is volgens Vrolijk al bewezen. "Want we komen volgend jaar ook met een grote matencollectie jongenskleding."
In de rekken kinderkleding van C&A is sinds kort de lijn Extra Wijd toegevoegd. Het gaat om broeken en andere onderkledingstukken met gemiddeld 8 centimeter bredere taille, aldus een woordvoerster. Extra Wijd maakt 5 procent uit van de totale herfst- en winterkinderkleding van C&A.
C&A en Wehkap spelen met hun grote maten kinderkleding in op het steeds dikker worden van kinderen. Tussen 1997 en 2003 is het aantal te zware meisjes bijna verdubbeld. Volgens recent onderzoek lijdt 14 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens in Nederland aan overgewicht.
(Bron)
'Politie VS misdraagt zich tegen homo's'

NEW YORK - Mishandelingen en misdragingen van de Amerikaanse politie tegen de homoseksuele gemeenschap in de VS blijven vaak onbestraft. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amnesty International.
Lesbiennes, homo's, bi- en transseksuelen lijden volgens directeur William Schulz van de Amerikaanse tak van Amnesty in het hele land onder discriminatie, valstrikken, verbaal geweld en zelfs brute afstraffingen en seksuele mishandelingen door "mensen die juist verantwoordelijk zijn voor hun bescherming."
Amnesty onderzocht het politiebeleid en de praktijksituaties in Chicago, Los Angeles, New York en San Antonio en in de vijftig grootste politiedistricten van het land. Onder enkele honderden verzamelde interviews en verklaringen zijn ook verhalen van slachtoffers.
Zo vertelden twee lesbische vrouwen dat ze, na bedreigd te zijn, het alarmnummer belden. De politie maakte echter rechtsomkeert toen ze erachter kwam dat de seksuele geaardheid van de vrouwen de oorzaak was van het conflict. Een van de vrouwen, die aan haar hoofd gewond was, kreeg bovendien geen medische hulp, omdat ook de ambulance in opdracht van de politie wegreed.
Amnesty stelt dat de politiedistricten agenten beter moet leren hoe om te gaan met de homoseksuele gemeenschap. Van dertig politiedepartementen gaf bijvoorbeeld slechts eenderde aan dat het agenten leert hoe een transseksueel moet worden gefouilleerd.
(Bron)

Helaas is dit geen nieuws :-(
Stemrecht voor hond in Nieuw-Zeeland

Een opmerkelijk voorval in Nieuw-Zeeland; daar heeft een man zijn hond namelijk succesvol als kiezer geregistreerd. Dit als protest tegen de "bureaucratische nonsens" in zijn land; de man had een geschil met de overheid over een stuk grond. Het is nu de vraag hoelang de Jack Russell Roby zijn stemrecht zal behouden.
Toen het baasje van de hond, Peter Rhodes, bij zijn stembiljet voor de parlementsverkiezingen een extra biljet voor mensen die "per ongeluk over het hoofd waren gezien" kreeg, besloot hij uit wrok zijn hond als kiezer op te geven. Als naam vulde hij Toby Russell Rhodes in, het beroep van de hond werd rattenverdelger en zijn geboortedatum 4 juli 1977: de leeftijd van de vierjarige Toby in "mensenjaren". Dit alles werd begeleid door een pootafdruk van het dier.
Tot grote verbazing van Rhodes kreeg hij enkele dagen later een brief in de bus waarin stond dat Toby geregistreerd was en in staat was te stemmen bij de verkiezingen, die afgelopen zaterdag plaatsvonden. Ondanks de problemen van zijn baasje met de overheid besloot de hond echter van zijn stemrecht af te zien.
Het kiesbestuur kon niet lachen om de actie van Rhodes en zijn viervoeter. "Het is een misdrijf, en iedereen die een misdrijf begaat, krijgt met de politie te maken", aldus een woordvoerder. Rhodes vindt echter dat men zich beter druk kan maken om het feit dat een hond blijkbaar zo makkelijk stemrecht kan krijgen.
(Bron)
Strippenkaart 2,6 procent duurder

DEN HAAG - De strippenkaart in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar gemiddeld 2,6 procent duurder. De tariefverhoging is voor ruim de helft of 1,4 procent bedoeld om de openbaarvervoerbedrijven te compenseren voor de stijgende brandstofprijzen, liet minister Peijs van Verkeer donderdag weten.
De verhoging, die ook geldt voor kortingskaarten en abonnementen, is gelijk aan die voor het lopende jaar, maar lager dan in de twee jaar daarvoor. Een kaart met vijftien strippen vol tarief kost daardoor straks 6,70 euro tegen 6,50 euro nu, zo'n kaart met korting komt op 4,40 euro naar 4,30 euro nu. De in trams of bus gekochte strippenkaart blijft in prijs gelijk.
Minister Peijs stelt de vervoerstarieven jaarlijks vast, na overleg met OV-bedrijven, lagere overheden en consumentenorganisaties. Hun adviezen liepen uiteen. De consumentenorganisaties vonden een verhoging van 1,32 procent voldoende. De vervoersbedrijven zaten op 2,67 procent omdat ze de dure brandstof willen verhalen op de reiziger. De geoormerkte 1,4 procent komt overeen met een kwart van hun totale extra brandstoflasten.
Volgens de bewindsvrouw houdt haar besluit het midden tussen de adviezen omdat ze de last van de hoge brandstofprijzen eerlijk wil verdelen over bedrijven, overheden en reizigers. Reizigersorganisatie Rover vindt dat "klinkklare onzin". Het vervoerbewijs is de laatste jaren al harder in prijs gestegen dan de inflatie, voor dit jaar bijgesteld op 1 procent. De brandstofkosten behoren bovendien tot de ondernemersrisico's, aldus een Rover-woordvoerder.
(Bron)
Verdachten serie bomexplosies Alkmaar aangehouden

ALKMAAR - Justitie denkt met de aanhouding van twee mannen uit Alkmaar een serie bomexplosies in die plaats te hebben opgelost. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar vrijdag bekendgemaakt. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij zes explosies, waaronder die bij de woning van de moeder van RTL-journalist Frits Wester.
De Alkmaarders zijn begin september al opgepakt, meldde het OM. De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft inmiddels besloten dat er voldoende bewijs tegen de mannen is om hen nog een maand vast te houden. De zes explosies hebben zich voorgedaan in de periode van 3 januari tot en met 28 augustus.
Tot de doelwitten van de verdachten behoorde de woning van de moeder van Wester. In januari ontplofte een vuurwerkbom die op het raam van de woning was geplakt. Ook een Joodse broodjeszaak kreeg te maken met een explosie. In juni werd een bom aangetroffen onder een caravan. Die bom, opnieuw vlakbij de woning van de moeder van Wester, werd door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt.
Een woordvoerder van het OM meldde vrijdag dat het motief voor de explosies "waarschijnlijk een hang naar sensatie" is geweest. Het OM legt de twee het veroorzaken van explosies en brandstichting met levensgevaar ten laste. Hiervoor kunnen zij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.
(Bron)
Consument weigert grote aankopen te doen

VOORBURG - De consumenten in Nederland hebben geen trek in grote aankopen. De bereidheid om dure goederen aan te schaffen is in september op het laagste punt sinds begin 1986 beland. Consumenten zijn somber over hun financiële situatie en vinden het daarom niet verstandig nu dure spullen te kopen.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Omdat Nederlanders wel wat positiever zijn geworden over het economisch klimaat, blijft het consumentenvertrouwen in september onveranderd op min 28 punten. Het consumentenvertrouwen schommelt sinds begin vorig jaar rond een zeer laag niveau, zonder dat er sprake is geweest van een opleving.
(Bron)
Balkenende: Bos alleen buiten Kamer hervomingsgezind

DEN HAAG - Premier Balkenende vindt dat PvdA-leider Bos zich in de Tweede Kamer anders opstelt dan daarbuiten. In interviews en lezingen toont Bos zich hervormingsgezind, maar in Kamerdebatten zoekt hij vooral de confrontatie met het kabinet.
De premier zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij blikte terug op de algemene beschouwingen van deze week, het debat over de begrotingsplannen van het kabinet.
De PvdA en de overige oppositiefracties haalden daarin hard uit naar het kabinet. Dat zou vooral oog hebben voor de positie van de hogere inkomens, waardoor de minima en middengroepen er bekaaid afkomen. Ook zou het kabinet door zijn harde ingrepen het vertrouwen bij de bevolking ondermijnen.
Volgens de premier toont Bos zich buiten de Kamer wel overtuigd van de noodzaak van hervormingen. De PvdA-leider zit dan in zijn ogen meer op de lijn van de Britse premier Blair, ook een sociaal-democraat.
Maar eenmaal in het parlement heeft Bos vooral kritiek. Balkenende was vooral teleurgesteld dat de PvdA bij de algemene beschouwingen een motie van de SP heeft gesteund om de herziening van het zorgstelsel te schrappen.
Ook van de andere oppositiewoordvoerders vond de premier de toon vaak "zuur" in de afgelopen dagen. "Dan lijkt het of niets deugt in dit land, terwijl uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de bevolking tevreden is."
Balkenende maakt zich geen zorgen over het uitblijven van het vertrouwen bij de bevolking. "Vertrouwen kun je niet afdwingen. Je moet resultaten laten zien en je niet elke dag bezighouden met de dagkoersen van het vertrouwen."
(Bron)
Water stroomt over dijk New Orleans

NEW ORLEANS - Door de aanhoudende zware regenval en de harde wind van de laatste uren is water over een dijk in de laaggelegen wijk Ninth Ward in New Orleans gestroomd.
Dat hebben medewerkers van de Army Corps of Egineers vrijdag aan CNN laten weten.
(Bron)
Verwarring over boetebeleid NS

UTRECHT - Drie belangenverenigingen hebben minister Peijs van Verkeer om opheldering gevraagd over het aangescherpte boetebeleid van de Nederlandse Spoorwegen.
Vanaf 1 oktober is het niet langer mogelijk om in de trein een kaartje bij de conducteur te kopen. Als iemand zonder geldige reden geen kaartje heeft, moet hij een boete van 35 euro plus de ritprijs betalen.
Een reiziger kan slechts één keer per jaar de boete kwijtgescholden krijgen als hij voor de reis naar de conducteur stapt en meldt dat hij geen vervoerbewijs heeft omdat hij bijvoorbeeld geen tijd had om een kaartje te kopen. Bij een defecte kaartautomaat hoeven reizigers nooit een boete te betalen.
FNV Bondgenoten, reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond willen dat de conducteur altijd kan beslissen of iemand een boete krijgt. Een reiziger die zich vooraf meldt, is in hun ogen geen zwartrijder. Daarom waren ze verheugd, toen Peijs onlangs in een brief aan de Tweede Kamer schreef dat de conducteur straks inderdaad bepaalt of iemand een boete krijgt.
De NS bestrijdt deze lezing van Peijs echter en stelt dat er niets is veranderd aan de plannen. Een "onaangename" verrassing, aldus de vakbond, Rover en de Consumentenbond in een brief aan de minister. Ze willen dat de bewindsvrouw voor 1 oktober opheldering geeft.
(Bron)
Criminelen grijpen naast paspoorten

VLEUTEN - Inbrekers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag uit het wijkservicecentrum in Vleuten-De Meern een lege, verankerde kluis gestolen.
In de kluis zitten overdag nieuwe paspoorten en rijbewijzen, maar die liggen 's nachts ergens anders. Een woordvoerster gaat ervan uit dat de identiteitsbewijzen het doel van de inbraak waren.
(Bron)
Werknemers vinden dode collega

GOUDA - Werknemers van een bedrijf op een industrieterrein in Gouda hebben donderdagmorgen hun collega dood aangetroffen. De 45-jarige man is woensdag na sluitingstijd vermoedelijk nog aan het werk geweest en is van een ladder gevallen.
De politie onderzoekt of de man wellicht onwel is geworden en sluit een misdrijf uit.
(Bron)
Politie maakt einde aan gijzeling in Schinnen

SCHINNEN - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een einde gemaakt aan een wel erg uitzonderlijke gijzeling. Daarbij hield een 44-jarige man uit Schinnen in zijn woonplaats een 43-jarige plaatsgenoot ruim een uur lang op straat gegijzeld door hem een handhoutboor op zijn keel te zetten, meldde de politie vrijdag.
De man dreigde zijn slachtoffer met de boor door zijn keel te steken als iemand in de buurt kwam. Een politie-onderhandelaar slaagde erin de man te bewegen zich over te geven. De verdachte is ingesloten. Het motief is voor de politie nog een raadsel. Het slachtoffer maakte een ommetje en kwam daarbij per toeval de verdachte tegen. Beiden kenden elkaar niet.
(Bron)
Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen dicht

ALKMAAR - Het blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen in Alkmaar sluit zijn deuren. Stichting Jotin, die het huis exploiteerde, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Geldgebrek is de voornaamste reden, zei J. Kuijpers namens de stichting.
Het huis in Alkmaar moest een toevluchtsoord zijn voor mannen die op de vlucht zijn voor huiselijk geweld. De tegenhanger van het blijf-van-mijn-lijfhuis voor vrouwen ging precies een jaar geleden open, maar kreeg al direct te maken met tegenslagen. Ondanks toezeggingen kwam er geen goede woning beschikbaar. Ook financiële ondersteuning bleef uit.
"We hebben geregeld aangeklopt bij de gemeente, bij woningcorporaties en vele andere instanties. In het begin werd meestal lacherig gedaan, want mannen hebben toch geen opvanghuis nodig. Die slaan toch gewoon terug? En als er al toezeggingen werden gedaan voor financiële ondersteuning, werd die later ingetrokken", zo vertelt Kuijpers.
Sinds de opening in oktober 2004 klopten tien mannen bij de noodwoning aan voor hulp. Zij verbleven gemiddeld drie maanden in de opvang. "Mannen in de bijstand, maar ook hoogopgeleiden met een goed inkomen. Ook mannen met kinderen hebben we onderdak gegeven."
Op 1 oktober verlaat de laatste man de opvang, waarna de deuren voorlopig sluiten. Voorlopig, benadrukt Kuijpers. "Mocht er toch nog een geldschieter komen, dan pakken we het werk weer op." In Rotterdam bestaat nog wel een vergelijkbaar, particulier initiatief.
(Bron)
Staking bij aardappelconcern Avebe gaat verder

GRONINGEN - Er is geen zicht op een spoedig einde van de stakingsacties bij aardappelzetmeelconcern Avebe. Dat hebben de betrokken partijen vrijdag laten weten. De directie van Avebe en de vakbond CNV vinden dat de werknemers snel weer aan de slag moeten gaan. Het FNV zet de staking echter onverminderd voort.
Op hun beurt hebben boze Avebe-boeren daarom vrijdag voor de derde keer in een week tijd acties gevoerd tegen FNV Bondgenoten. Vrijdagochtend blokkeerden ze de toegang tot het hoofdkantoor van de vakbond in Groningen. De boeren vinden dat de FNV met de staking de toekomst van Avebe op het spel zet.
(Bron)
200 smerigste straten op internet

AMSTERDAM - Milieudefensie heeft op internet een lijst gezet met de tweehonderd smerigste straten van Nederland. Op de genoemde plekken is de luchtkwaliteit ver onder de norm. Het overzicht is samengesteld op basis van gemeentelijke rapportages.
In heel Nederland heeft Milieudefensie vieze straten gevonden, maar de meeste liggen in de Randstad. Rotterdam (41 straten), Utrecht (30), Den Haag (28) en Amsterdam (27) voeren de lijst aan.
Tussen de tweehonderd smerigste straten staan vooral drukke punten in (middel)grote steden. Milieudefensie noemt bijvoorbeeld de Wibautstraat en Prins Hendrikkade in Amsterdam, het Stationsplein in Utrecht, het Hofplein en Weena in Rotterdam, maar ook de Dorpsstraat in Zeist.
Milieudefensie meent dat gemeenten zelf ook actie kunnen ondernemen voor een gezonde, schone lucht. Ze kunnen bijvoobeeld vrachtwagen en bussen zonder roetfilter weren, binnensteden autoluw maken en een strenger parkeerbeleid invoeren.
"De gezondheid van mensen staat op het spel. Bewoners hebben recht op schone lucht", verklaarde campagneleider J. Wijnhoven vrijdag. De organisatie zal vieze straten markeren met gele stickers.
(Bron)
Ruim twintig doden bij evacuatie Houston

DALLAS/WILMER - Bij een brand in een bus net ten zuiden van Dallas zijn vrijdag mogelijk 24 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de krant Dallas Morning News in de interneteditie gemeld op gezag van de lokale autoriteiten.
De bus vervoerde 43 oudere passagiers die wegens de orkaan Rita uit Bellaire aan de kust van Texas werden geëvacueerd. De chauffeur heeft het ongeval overleefd. Het ongeluk gebeurde bij Wilmer op de drukke Interstate 45.
De politie sloot na het ongeval alle toegangswegen naar de Interstate 45 af, waardoor de toch al moeizame evacuatie van de inwoners van het kustgebied nog ingewikkelder werd.
Politiewoordvoerder Don Peritz zei dat de brand volgens de eerste aanwijzingen was te wijten aan een mechanisch probleem aan de remmen. Daarna deed zich een aantal ontploffingen voor. Peritz zei dat wellicht een aantal zuurstofflessen in de bus explodeerde.
(Bron)
Rotterdam Airport weigert Beatrix en Balkenende

ROTTERDAM - Het vliegveld van Rotterdam weert vluchten van de overheid. Dit betekent dat onder anderen koningin Beatrix en premier Balkenende niet langer vanuit de havenstad kunnen vertrekken. Ze moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Schiphol, zei directeur R. Wondolleck van Rotterdam Airport vrijdag.
Rotterdam Airport zegt hiertoe genoodzaakt te zijn omdat de geluidsnormen zijn overschreden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het vliegveld al een boete opgelegd, waarmee Wondolleck het niet eens is.
Volgens de directeur zijn het juist de vluchten van de overheid die ertoe leiden dat de luchthaven te veel herrie produceert. Rotterdam Airport nam vorig jaar de vluchten over van het marinevliegkamp Valkenburg, dat wordt gesloten. Het vliegveld in de havenstad moet hierdoor wekelijks tientallen extra vluchten verwerken, die vooral 's nachts plaatsvinden.
Premier Balkenende toonde zich na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad niet onder de indruk: "Als het niet kan, dan gaan we naar Schiphol, ook al is dat lastiger." De minister-president zei dat het gaat om een "zakelijk verschil van mening".
Volgens hem zijn het juist de vluchten van de overheid die ertoe leiden dat de luchthaven te veel herrie produceert. Rotterdam Airport nam vorig jaar de vluchten over van het marinevliegkamp Valkenburg, dat wordt gesloten. Het vliegveld in de havenstad moet hierdoor wekelijks tientallen extra vluchten verwerken, die vooral 's nachts plaatsvinden.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de luchthaven begin september een boete van maximaal 520.000 euro opgelegd. Rotterdam Airport stond daarvoor al onder verscherpt toezicht. In het verlengde van de start- en landingsbaan veroorzaakt het te veel geluidsoverlast.
Uiteindelijk is besloten een boete op te leggen, omdat het vliegveld in de ogen van het ministerie te weinig heeft gedaan om de herrie te beperken. Wondolleck vindt het belachelijk dat "dezelfde minister die hier landt, een halfuur later een bekeuring uitdeelt."
Rotterdam Airport is volgens de directeur in de problemen gekomen doordat het geluidsstelsel is gebaseerd op foute berekeningen. Het vliegveld werkt inmiddels aan een aanpassing. In de tussentijd wil Wondolleck dat de overheid een kleine overschrijding van de geluidsnormen gedoogt.
Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) heeft naar eigen zeggen de afgelopen zomer gebruikers van overheidsvluchten verzocht terughoudend te zijn met het gebruik van Rotterdam Airport. Het ministerie is volgens Schultz bereid "technische onvolkomenheden" in het geluidsstelsel te corrigeren, maar dan moet het vliegveld wel een verzoek daartoe indienen. Dat is nog niet gebeurd.
(Bron)

donderdag, september 22, 2005

How many forum members does it takes to change a light bulb?

1 to change the light bulb and to post that the light bulb has been changed
14 to share similar experiences of changing light bulbs and how the light bulb could have been changed differently
7 to caution about the dangers of changing light bulbs
1 to move it to the Lighting section
2 to argue then move it to the Electricals section
7 to point out spelling/grammar errors in posts about changing light bulbs
5 to flame the spell checkers
3 to correct spelling/grammar flames
6 to argue over whether it's "lightbulb" or "light bulb" ... another 6 to condemn those 6 as stupid
2 industry professionals to inform the group that the proper term is "lamp"
15 know-it-alls who claim they were in the industry, and that "light bulb" is perfectly correct
19 to post that this forum is not about light bulbs and to please take this discussion to a lightbulb forum
11 to defend the posting to this forum saying that we all use light bulbs and therefore the posts are relevant to this forum
36 to debate which method of changing light bulbs is superior, where to buy the best light bulbs, what brand of light bulbs work best for this technique and what brands are faulty
7 to post URL's where one can see examples of different light bulbs
4 to post that the URL's were posted incorrectly and then post the corrected URL's
3 to post about links they found from the URL's that are relevant to this group which makes light bulbs relevant to this group
13 to link all posts to date, quote them in their entirety including all headers and signatures, and add "Me too"
5 to post to the group that they will no longer post because they cannot handle the light bulb controversy
4 to say "didn't we go through this already a short time ago?"
13 to say "do a Google search on light bulbs before posting questions about light bulbs"
1 forum lurker to respond to the original post 6 months from now and start it all over again.
Het zit heerlijk, buiten in het zonnetje. Ik heb maar één probleempje: Egel. Want Egel zit pal voor mijn neus, en is zich voortdurend aan het krabben. Ik krijg er gewoon jeuk van. Op de momenten dat z/hij zich niet krabt, hoor je: krAAksjkrOntsjsmEkkrAAk van de slakken die ook vrijwel doorlopend naar binnen gaan. Op de een of andere manier leidt dat erg af...
'Overbevoorrading LCD-schermen groter dan verwacht'

AMSTERDAM - Een lager dan voorziene productie van computersystemen en minder dan verwachte verkopen van platte beeldschermen voor televisies en platte monitoren voor pc's verergeren de overbevoorrading van schermen in de tweede helft van het jaar. Dit meldt onderzoeksbureau iSuppli, ondanks sterke verkopen van grote TFT-LCD-schermen in het tweede kwartaal.
Sinds de start van 2005 meldt iSuppli al een verwachte overbevoorrading van grote LCD-schermen in het tweede halfjaar, en vooral in het vierde kwartaal. Echter, het overschot lijkt nu accuter dan eerst werd aangenomen.
De overbevoorrading in het vierde kwartaal zal naar verwachting belanden op 6,2 procent, tegen een eerdere voorspelling van 4,2 procent. Dit zal ervoor zorgen dat de prijzen van LCD-tv's en desktop monitoren terugvallen in de komende maanden, aldus iSuppli.
(Bron)
Overvallers 'jatten' vijf euro

In het Belgische Sint-Pieters-Woluwe hebben twee personen maandagavond een gewapende overval gepleegd op een Déli-Traiteur winkel. Hun buit was echter niet bepaald om over naar huis te schrijven; ze gingen er vandoor met vijf euro.
De twee mannen, waarvan er één een wapen op zak had, waren de winkel binnengegaan en eisten de inhoud van de kassa. De caissière raakte echter zo in paniek van het wapen dat op haar gericht werd, dat ze de kassa niet open kreeg. Ze besloot de overvallers een net ontvangen biljet van vijf euro te geven, waarna de twee mannen er vandoor gingen.
(Bron)
Nederlands jongetje (7) verdrinkt door epileptische aanval

Een zevenjarige Nederlandse jongen is dinsdagavond rond 19:50 uur door zijn vader gevonden op de douchevloer van zijn vakantieverblijf in Kaprun, Oostenrijk. De jongen leed aan epilepsie en heeft waarschijnlijk een aanval gehad, terwijl hij in de douchekabine zat. Daardoor verdronk hij in de 5 centimeter water die in de douchebodem stond.
Reanimatiepogingen door de vader, de pensioneigenaar, de dienstdoende arts in Kaprun en de noodarts van het Rode Kruis mochten niet meer baten. De ouders van de jongen liepen een zware shock op en zijn nu onder de zorg van slachtofferhulp.
(Bron)
School ontruimd wegens gijzelingsoefening

De politie heeft vandaag scholengemeenschap De Breul uit Zeist ontruimd wegens een zogenaamde gijzeling. In het kader van een oefening werd gedaan alsof de vader van een geschorste leerling samen met zijn zoon enkele leraren had gegijzeld.
Opvallend detail in de oefening was dat de leerlingen van de school niet wisten dat er sprake was van een testsituatie. Desondanks kwamen de leerlingen rustig en geordend naar buiten, aldus een politiewoordvoerder.
Voor de oefening was een scenario bedacht waarin een leerling die van verkrachting verdacht werd, van school was gestuurd. Samen met zijn vader kwam hij terug om de directeur en vier medewerkers van de school te gijzelen.
(Bron)
'Keer het Tij' gaat Binnenhof omsingelen

In een grote protestactie tegen het huidige kabinetsbeleid wil het platform Keer het Tij aanstaande zaterdagmiddag het Binnenhof in Den Haag omsingelen. Ze zeggen dit te doen omdat twee jaar Balkenende II "meer kapot gemaakt heeft dan ons lief is." Vooral zaken als het vluchtelingenbeleid, het gebruik van kernenergie en de topsalarissen in het bedrijfsleven worden als reden genoemd voor het protest.
Tijdens de protestactie zullen onder meer Femke Halsema (GroenLinks), Jan Marijnissen (SP) en Diederik Samsom (PvdA) spreken. Def Rhymz verzorgt er een optreden. Alle linkse politieke partijen (SP, GroenLinks, PvdA) in de Tweede Kamer hebben hun leden opgeroepen mee te doen aan de protestactie.
De omsingeling van het Binnenhof zou meer dan een kilometer lang moeten worden; er worden duizenden mensen verwacht. Vanuit het hele land zullen in totaal 28 bussen vertrekken naar het Binnenhof. Overigens zal zaterdag ook het het Witte Huis in Washington omsingeld worden uit onvrede met het regeringsbeleid aldaar. Dit protest wordt georganiseerd door zusterorganisaties van Keer het Tij.
(Bron)
Gamer veroordeeld na neersteken baby

Een twaalfjarige Engelse jongen is veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf vanwege het neersteken van zijn zeven maanden oude neefje. De 12-jarige ging over tot deze daad omdat zijn neefje bleef huilen en hem hierdoor afleidde van zijn video-game.
De jongen werd schuldig bevonden aan het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel in plaats van poging tot moord. De rechter die hem veroordeelde omschreef de zaak als een hele zeldzame rechtszaak. De jongen heeft een keukenmes gebruikt om de baby neer te steken en heeft vervolgens dit mes verstopt onder een kast. De baby had zware verwondingen maar is volledig hersteld na een spoed-operatie.
(Bron)
Sportblessures kosten jaarlijks 590 miljoen

AMSTERDAM - Sportblessures kosten per jaar 590 miljoen euro. Het leeuwendeel van de schade komt voor rekening van de tijd die een geblesseerde sporter niet kan werken: 420 miljoen euro. Medische kosten, zoals opname in het ziekenhuis en behandeling door arts en fysiotherapeut, bedragen 170 miljoen euro.
Dat becijferde Consument en Veiligheid op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sportblessures leiden jaarlijks tot 1,7 miljoen verzuimde werkdagen, aldus Consument en Veiligheid. Fysiotherapeuten slokken het grootste deel van de medische kosten op: 55 miljoen. Zij krijgen jaarlijks 2,8 miljoen keer een sporter op de behandeltafel.
Specialisten kosten 33 miljoen en behandelingen bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis 32 miljoen. De kosten van huisartsen vallen mee (12 miljoen), maar deze krijgen wel 650.000 keer per jaar met een geblesseerde sporter te maken.
Consument en Veiligheid waarschuwt dat het aantal blessures zal toenemen nu de overheid breedtesport wil stimuleren. Daarom zal er meer geld moeten komen om blessures te voorkomen.
Ongevallen thuis (1380 miljoen euro) en verkeersongevallen (610 miljoen euro) leveren altijd nog meer schade op dan sportblessures.
(Bron)
Google begint proef met gratis internet

AMSTERDAM - Zoekmachine Google heeft bevestigd bezig te zijn met een proef waarbij gratis draadloos internet wordt aangeboden. De nieuwe gratis dienst van 's werelds grootste zoekmachine zal 'Google WiFi' gaan heten.
Google test het wifi-netwerk op twee verschillende plaatsen, in San Francisco en bij het hoofdkantoor van Google. Gebruikers moeten eerst een gratis vpn-client downloaden om toegang te krijgen tot het Google-netwerk.
Google maakt gebruik van zogenoemde hotspots. De twee hotspots in Mountain View bij het hoofdkantoor staan bij een pizzeria en een sportschool, in het hart van Silicon Valley. Volgens de woordvoerder zal de zoekmachine eerst alle feedback gaan verzamelen van de gebruikers. Daarna zal bekeken worden of Google doorgaat met de verdere ontwikkeling van Google Wifi.
Het idee om gratis internet via een wifi-netwerk aan te bieden, komt van een van de techneuten van Google. Het idee is onstaan tijdens het zogenoemde '20 procent tijd-project'. Bij dit project mogen Google-engineers twintig procent van hun werktijd aan andere, zelfgekozen, projecten besteden. Bij een fulltime baan gaat dit om één dag in de week.
(Bron)
Melkwegstelsels eerder gevormd dan gedacht

PARIJS - Al veel eerder na de oerknal zijn in groten getale sterren en melkwegstelsels ontstaan dan tot voor kort werd gedacht. Dat schrijft groep van Franse, Italiaanse en Duitse wetenschappers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De onderzoekers keken naar de ver verwijderde Walvis-groep van melkwegstelsels, ongeveer 12 miljard lichtjaren van de aarde. Uit lichtanalyses bleek dat er 970 extreem oude melkwegstelsels zijn die al 1,2 à 3,7 miljard jaar na de oerknal bestonden. Dat is twee à zes keer zoveel als tot nu toe gedacht.
(Bron)
Vier grote steden krijgen 'long-stay' voor verslaafden

ROTTERDAM - De vier grote steden krijgen in de loop van volgend jaar een instelling waar onbehandelbare verslaafde veelplegers opgenomen kunnen worden voor een duurzaam verblijf (ook wel long-stay genoemd). Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam liet donderdag weten dat de financiering voor de instelling is rondgekomen door een toezegging van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) om het verblijf van de verslaafden te betalen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).
De woordvoerster bevestigde hiermee een artikel in De Telegraaf. Nog niet alle hordes voor de realisatie van het duurzaam verblijf zijn genomen. Er moet onder meer nog gesproken worden over de verstrekking van drugs en over hoe lang iemand opgesloten mag worden.
(Bron)
Brussel wil telefoondata jaar opslaan

BRUSSEL - De gegevens van het telefoonverkeer van alle Europeanen moeten een jaar lang worden opgeslagen, zo heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag voorgesteld. Dat moet de strijd tegen terreur en zware misdaad makkelijker maken.
Met dit voorstel gaat 'Brussel' minder ver dan sommige EU-landen, die een gegevensopslag van drie jaar willen. Telefoonmaatschappijen moeten in het voorstel bijhouden wie wanneer belt met wie. De inhoud van de gesprekken blijft wel geheim. Ook internetgegevens blijven bewaard, voor een periode van zes maanden.
Een eerder, verdergaand voorstel van lidstaten zoals Groot-Brittannië riep veel weerstand op van privaccydeskundigen. Het voorstel van de Commissie heeft niet alleen goedkeuring nodig van de lidstaten, maar ook van het Europees Parlement.
(Bron)
Ophef over borstkankeronderzoek Consumentenbond

DEN HAAG - De publicatie van een vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond naar de behandeling van borstkanker heeft woensdag tot ophef geleid. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is boos op de bond en verwijt deze onnodige onrust te zaaien bij patiënten, omdat er te weinig is gekeken naar de kwaliteit van de ziekenhuisbehandelingen.
De koepel van ziekenhuizen wil dat alle informatie over borstkankerbehandelingen eind dit jaar op de site door het ministerie gelanceerde website www.kiesbeter.nl komt te staan. "Maar dan compleet met patiënten tevredenheidsonderzoeken, informatie over fouten en de kwaliteit van de behandeling erbij", aldus een woordvoerder.
De bond heeft in overleg met de Borstkankervereniging Nederland de ziekenhuizen ondervraagd over elf onderwerpen en de ziekenhuizen daarop beoordeeld. Het onderzoek geeft geen representatief beeld.
Ongeveer de helft van alle 96 aangeschreven ziekenhuizen wilde niet aan het onderzoek meedoen. Zo ontbreken gegevens van de oncologische afdelingen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam. Het in kanker gespecialiseerde NKI/Anthony van Leeuwenzoek ziekenhuis in Amsterdam deed echter weer wel mee.
De Consumentenbond vindt het "schandelijk" dat ziekenhuizen niet meewerken en heeft besloten de wel bekende informatie te publiceren. "Ook wij willen meer informatie over kwaliteit, maar die hebben we nu nog niet. Wij vinden niet dat de patiënten de beschikbare gegevens kunnen onthouden." De gegevens van het onderzoek worden volgens de bond toegevoegd aan Kiesbeter.nl, maar het is nog niet bekend wanneer.
Uit de wel verkregen informatie maakt de Consumentenbond op dat de specialisten van zes van de 46 ziekenhuizen te weinig ervaring hebben met de behandeling van borstkanker. Die ervaring is echter een gemiddelde, het kan zijn dat de ene specialist jaarlijks honderd en de ander zes borstkankerpatiënten per jaar ziet.
Wat de NVZ een doorn in het oog is, is dat de bond heeft gekeken hoeveel nieuwe borstkankerpatiënten in 2004 in de ziekenhuizen zijn behandeld. Een vijf jaar oude Europese richtlijn schrijft voor dat een ziekenhuis voldoende ervaring heeft als er jaarlijks minstens 150 nieuwe borstkankerpatiënten worden onderzocht en behandeld.
Een fiks deel (19) van de 46 ziekenhuizen uit het onderzoek voldoet niet aan die richtlijn. Maar volgens de NVZ werken in ziekenhuizen met relatief weinig borstkankerpatiënten soms specialisten die in meer ziekenhuizen werken en daardoor wel veel ervaring hebben.
(Bron)
Laagst betreurt vinger in de keel

DEN HAAG - Minister Laagst (Volksgezondheid) heeft woensdag in de Kamer publiekelijk zijn excuses moeten maken over het maken van een gebaar, alsof hij wilde gaan kokhalzen. De minister was betrapt door de tv-camera, terwijl hij tijdens het debat demonstratief een vinger naar de keel bracht. Dat gebeurde toen oppositieleider Wouter Bos zijn beleid bekritiseerde.
Helemaal aan het einde van het debat in de Kamer moest de VVD-minister diep door het stof toen hij het woord kreeg van Kamervoorzitter Weisglas: "Vanochtend heb ik een gebaar gemaakt dat niet past bij mijn functie en ik wil daarvoor uw Kamer en in het bijzonder de heer Bos mijn excuses aanbieden", zei Laagst. "Het was een stommiteit", voegde hij daar na afloop van het debat aan toe.
Van de bewindslieden wordt tijdens de algemene beschouwingen verwacht dat zij zich in het regeringsvak een dag lang stil houden. De aandachtige toeschouwer kan dan menige minister en staatssecretaris zien sms'en.
(Bron)

Valt alweer mee...
Dodelijk val van Martinitoren blijkt geen ongeluk

GRONINGEN - Een 20-jarige Assenaar die in april 2004 door een val van de Martinitoren in Groningen om het leven kwam, blijkt door een vriendin van de toren te zijn geduwd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Groningen donderdag bekendgemaakt. De 24-jarige verdachte heeft bekend en is donderdag in bewaring gesteld.
Destijds ging justitie er vanuit dat het incident een ongeluk of zelfdoding was. "Wij hadden geen reden om aan te nemen dat het om een misdrijf ging", aldus persofficier P. van Rest. Nieuwe getuigenverklaringen deden een ander licht op de zaak schijnen.
(Bron)
Rita bereikt snelheden van 265 kilometer per uur

MIAMI - De orkaan Rita heeft woensdag boven de Golf van Mexico windsnelheden bereikt van 265 kilometer per uur. Daarmee valt de storm in de vijfde en hoogste categorie van de Saffir-Simpson schaal, maakte het National Hurricane Center bekend.
De orkaan is extreem gevaarlijk en bereikt vermoedelijk vrijdagavond of zaterdagochtend vroeg land.
Drie keer eerder is een orkaan uit de vijfde categorie over Amerikaans grondgebied getrokken. Orkaan Andrew eiste in 1992 26 levens in Florida en Louisiana. Camille richtte in 1969 grote schade aan in Mississippi en Louisiana, 259 mensen verloren toen het leven. In 1935 trok een orkaan uit de vijfde categorie een spoor van vernielingen over de Florida Keys.
De Amerikaanse president Bush heeft woensdag de noodtoestand afgekondigd in de staten Texas en Louisiana die worden bedreigd door de orkaan Rita. Door de stap kunnen de staten beter profiteren van federale hulp mochten ze worden getroffen door het natuurgeweld.
(Bron)
Medewerkster reclassering overgoten met vloeibaar asfalt

EINDHOVEN - Een 33-jarige Eindhovenaar heeft woensdagavond een pot bitumen coating (soort vloeibaar asfalt) leeggegoten over het hoofd van een 47-jarige medewerkster van de reclassering. Het slachtoffer, afkomstig uit Deurne, is in het ziekenhuis behandeld. Ze had last van brandende ogen, ademhalingsmoeilijkheden en eerstegraads verbrandingen aan haar hoofd, nek en rug.
De verdachte meldde zich enige tijd later op het politiebureau. Hij is aangehouden. Een woordvoerder van de politie heeft dit donderdag gemeld.
Het incident gebeurde tijdens een gesprek in een keet bij een landbouwproject. De man werkte daar. De vrouw begeleidde hem. Waarom dat gebeurde, wist de zegsman van de politie niet. Volgens hem goot de man de pot bitumen zonder enige aanleiding leeg.
(Bron)
Smit sluit zich aan bij aangifte tegen Carrie Jansen

ROTTERDAM - Michiel Smit heeft zich donderdag aangesloten bij de aangifte van Leefbaar Rotterdam tegen schrijfster Carrie Jansen. Zij vergeleek leden van die politieke partij en Smit (NieuwRechts) met nazi's in een interview met het patiëntenblad van het Havenziekenhuis.
De columniste baseert haar uitspraken op een commissievergadering over de meiden van de Keileweg. "Ik vond dat Michiel Smit en Ronald Sörensen zich daar echt vervelend gedroegen. Ik schrok me rot. Smit gooide een tafel om en Sörensen begon te schreeuwen. Ik vind dat nazi-gedrag."
Smit stelt dat hij geen tafel om heeft gegooid. De vergelijking met nazi's vindt hij laster.
(Bron)

Smit is ook geen nazi. Smit is een neo.
Joop Doderer (84) overleden

AMSTERDAM - Joop Doderer is donderdagochtend overleden. Zijn manager heeft dat laten weten. Doderer werd 84 jaar. Hij overleed in een zorgcentrum in Roelofarendsveen. Dat was tevens zijn woonplaats. Doderer werd met name bekend door zijn rol als Swiebertje in de gelijknamige serie.
(Bron)

woensdag, september 21, 2005

Meer foto's.
Eenmaal weer thuis, bleek ik daar ook bezoek te hebben:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Hoog bezoek in het winkelcentrum, burgemeester en entourage:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Mja, tegenlicht, en die kat (op de geluidswal) wilde niet echt poseren...

Image hosted by Photobucket.com
Er bloeit gelukkig ook nog van alles, zoals het knoopkruid:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Vertrouwde herfstgeuren:

Image hosted by Photobucket.com
De zilverabeel oogt al erg herfstig:

Image hosted by Photobucket.com
Tijger achter glas:

Image hosted by Photobucket.com
Een pop in het kozijn:

Image hosted by Photobucket.com
De clematis bloeit door:

Image hosted by Photobucket.com
De kaardebollen vallen steeds om, waarna ze vrolijk weer omhoog groeien met extra stelen. De grootste beslaat nu ongeveer een vierkante meter ;-)

Image hosted by Photobucket.com
Bedrijf houdt sollicitanten tegen het licht

OOSTERBEEK - Gemiddeld liegt één op de vier sollicitanten in zijn of haar curriculum vitae. Het Oosterbeekse Alpha Personalia is het eerste bedrijf in Nederland dat de betrouwbaarheid van sollicitanten controleert. In de eerste twee weken van het onderzoeksbureau kwamen al de nodige onwaarheden aan het licht, aldus eigenaresse Diana Willemsen woensdag.
Het is eigenlijk verbazingwekkend dat ondernemers anno 2005 iemand in dienst nemen zonder een uitgebreide controle van de opgegeven referenties. "Een enkel telefoontje naar een oud-werkgever is vaak voldoende", zegt Willemsen, die daarom onlangs een eigen onderneming begon om dat gat in de markt te vullen.
Als eerste bedrijf in Nederland houdt Alpha Personalia in opdracht van het bedrijfsleven referenties en cv's van sollicitanten tegen het licht. Het bedrijf gaat langs bij maximaal drie oud-werkgevers van de sollicitant voor informatie. "We spreken daar met leidinggevenden en met collega's van de kandidaat", aldus Willemsen.
Het slechte economische tij zorgt ervoor dat sollicitanten steeds vaker onwaarheden in hun cv zetten of dat deze onvolledig zijn. Onjuistheden over ontslagredenen en over gefingeerde behaalde diploma's zijn veel voorkomende vergrijpen.
Alpha Personalia controleert tevens of iemand zijn of haar diploma's ook echt heeft behaald. De sollicitanten moeten wel toestemming geven voor het onderzoek. In verband met de Wet Bescherming Persoonsgegeven zijn vragen over het privé-leven van een sollicitant uit den boze. Willemsen: "We beperken ons tot het zakelijke gedeelte. Wij zijn absoluut geen detectives."
Na afloop van het onderzoek volgt een verslag aan de opdrachtgever. Alpha Personalia is verder niet betrokken bij de sollicitatieprocedure. "Wij zijn neutraal", benadrukt Willemsen die veel medewerking krijgt, maar ook regelmatig op oud-werkgevers stuit die niet willen praten.
Het bedrijf is net twee weken oud en de belangstelling is enorm. "Terecht", meent Willemsen. "Voor één opdrachtgever controleerden we drie sollicitanten. Ze bleken alledrie van alles te hebben verzonnen."
(Bron)
Bruidspaar beboet voor kussen in openbaar

NEW DELHI - Een Israëlisch bruidspaar heeft in India een boete van 20 euro gekregen voor kussen in het openbaar. Dat meldden Indiase media woensdag.
Het stel ontmoette elkaar in India en wilde trouwen volgens een traditionele hindoeceremonie. Na de plechtigheid kusten ze elkaar, maar de priesters, die nog religieuze teksten aan het zingen waren, voelden zich daardoor beledigd.
Ze klaagden het kersverse bruidspaar aan voor hun "obscene daad". De Indiase rechtbank stelde de priesters in het gelijk en gaf het koppel een boete van 20 euro.
(Bron)

Als je dan een 'exotische' ceremonie wilt, zorg dan dat je op de hoogte bent van de do's en don'ts...
Gegevens leerlingen ROC Zeeland op straat

VLISSINGEN - De namen, adressen en (mobiele) telefoonnummers van zeker honderden leerlingen van ROC Zeeland hebben minstens enkele dagen vrij toegankelijk op internet gestaan. Een woordvoerder heeft dat woensdagochtend bevestigd.
Het Regionaal Opleidingscentrum Zeeland werkt aan een elektronische leeromgeving en contateerde de fout zelf vrijdag. De ontwikkelaars verkeerden in de veronderstelling dat het bestand inmiddels versleuteld was, aldus de zegsvrouw. De school spreekt over een vervelend misverstand en treft woensdag nog maatregelen.
(Bron)
Mars beeft en wordt warmer

LOS ANGELES - Het klimaat op de planeet Mars vertoont "een opwarmende trend" en op basis van recente beelden hebben wetenschappers ook vastgesteld dat er seismische activiteit moet zijn. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gezegd.
Een ruimtevaartuig van NASA, Mars Global Surveyor, heeft op de planeet de afgelopen jaren veranderingen in het oppervlakte vastgesteld. Er zijn nieuwe kraters ontstaan en de vormen van rotsformaties en heuvels zijn gewijzigd, mogelijk door bevingen. Aan de zuidelijk pool van de planeet neemt de hoeveelheid bevroren kooldioxide af.
De Marsverkenner is sinds 1997 op de 'rode planeet' actief.
(Bron)
Dolfijn doodgestoken in Australië

SYDNEY - De politie in de Australische deelstaat Victoria heeft aan de kust een dolfijn aangetroffen die is gedood met zeker zeven messteken. Volgens de woensdageditie van The Australian is het zoogdier waarschijnlijk met twee verschillende messen bewerkt.
Het is onbekend waarom het dier is gedood. Dolfijnen zijn in Australië beschermd. Voor het doden van een dolfijn kan een rechter tot een jaar celstraf opleggen.
(Bron)

dinsdag, september 20, 2005

Conflict over opsporing vermiste gehandicapte vrouw

DEN BOSCH - Bureau Jeugdzorg in Den Bosch is boos op de politie omdat die weigert een landelijk opsporingsbericht uit te sturen over een vermiste, zwangere, verstandelijk gehandicapte vrouw. De 18-jarige vrouw is bijna een week zoek en staat alleen in enkele steden gesignaleerd omdat er aanwijzingen zijn dat ze daar is.
De vrouw leidt overdag een zwervend bestaan, maar verbleef 's nachts in de opvang in Den Bosch. Medewerkers van Jeugdzorg in Den Bosch zetten de vrouw vorige week woensdag op de trein naar Utrecht, waar ze een bezoek zou brengen aan haar pleegouders. Ze is daar nooit aangekomen.
Haar moeder en de hulpverleners maken zich grote zorgen omdat ze normaal gesproken geregeld belt, meldde een van hen dinsdag. Ze vrezen dat de vrouw in verkeerde handen is gevallen en hebben de politie daarom vorige week en deze week om hulp gevraagd. Over twee maanden verwacht de vrouw haar eerste kind.
"Zo lang er geen reden is om van een misdrijf uit te gaan, sturen we voor volwassenen geen nationaal opsporingsbericht uit", verklaarde een politiewoordvoerder dinsdag. Verstandelijk vermogen of omstandigheden zoals een zwangerschap doen er niet toe, aldus de zegsman. De politie benadrukt dat de vermissing verder alle aandacht krijgt.
(Bron)
Oppositie wantrouwt optimisme kabinet

DEN HAAG - Het kabinet belooft wel dat iedereen er volgend jaar op vooruit gaat, maar volgens PvdA-leider Bos vertelt het maar de halve waarheid. "Het kabinet moffelt het slechte nieuws weg", zei Bos in een reactie op de dinsdag verschenen miljoenennota 2006.
Zo lijkt het of de minima er door de kabinetsplannen een klein beetje op vooruit gaan, maar "voor het gemak" vergeet het kabinet erbij te vertellen dat de huursubsidie omlaag gaat en dat de laagste inkomens niet profiteren van de afschaffing van de onroerendzaakbelasting (ozb).
Ook vindt Bos het "niet te verkopen" dat huishoudens met anderhalfmaal modaal er volgend jaar helemaal niet op vooruitgaan, terwijl gezinnen met tweemaal modaal ruim 5 procent in de plus komen.
Bos had wel verwacht dat het kabinet met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het verschiet "met geld zou gaan strooien". Dat daarvoor financiële ruimte is, komt volgens hem overigens niet door het hervormingsbeleid, maar door factoren als de lage rentestand. "De kabinetsmaatregelen met VUT en prepensioen, zorg en WAO moeten nog ingaan."
De PvdA heeft zaterdag een tegenbegroting gepresenteerd, met alternatieven voor de kabinetsvoornemens voor onder meer zorg en WAO. Maandag kwam de PvdA bovendien met een alternatief voor het schrappen van de ozb.
Bos heeft niet de illusie dat de coalitie de PvdA-voorstellen massaal overneemt. Wel hoopt hij op steun van fractievoorzitter Verhagen van het CDA voor zijn plan om de bevolking extra te compenseren voor de hoge olie- en energiekosten. Ook Verhagen heeft daar vorige week voor gepleit.
Bos vindt verder dat het na het opnieuw uitlekken van de miljoenennota tijd wordt om prinsjesdag een ander karakter te geven. Het kabinet zou zijn besluiten niet meer geheim moeten houden tot de derde dinsdag van september, maar ze direct na de besluitvorming moeten bekendmaken. De troonrede die de koningin uitspreekt op prinsjesdag, kan dan een wat persoonlijker verhaal worden.
GroenLinks vindt dat het kabinet een "hijgerige claim" legt op het voorzichtige herstel van de economie. Volgens de partij zijn juist de bewindslieden zelf medeschuldig aan de jarenlange economische malaise en hebben ze met hun beleid banen vernietigd.
"De neoconservatieve hervormingsdrift maakt dit kabinet blind voor feiten en fouten", reageert GroenLinks-fractievoorzitter Halsema op de miljoenennota, met daarin de kabinetsplannen voor 2006. Volgens haar schetst de miljoenennota een beeld van zeven plagen die de Nederlandse economie troffen, zoals de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, de oorlog in Irak en de hoge olieprijs. Daarmee camoufleert het kabinet in de ogen van Halsema fouten als de "doorgeslagen" bezuinigingen.
Die hebben er bovendien toe geleid dat de koopkracht van zwakkeren in de samenleving een extra tik heeft gekregen, aldus GroenLinks. "Nu 2006 financiële ruimte biedt, dient de topprioriteit te liggen bij koopkrachthulp aan de meest behoeftige, maar dit kabinet laat de zilvervloot varen voor de bovenmodale kostwinner en de rijkere oudere", zegt Halsema.
Volgens haar telt niet iedereen mee bij dit kabinet. Zo zijn banen voor kansarmen weggesneden en vrezen ouderen, chronisch zieken en kleine zelfstandigen volgens GroenLinks terecht voor de financiële gevolgen van het nieuwe zorgstelsel.
GroenLinks presenteert woensdag tijdens de algemene politieke beschouwingen een tegenbegroting als alternatief voor de kabinetsplannen. Daarin wordt arbeid goedkoper gemaakt en worden milieuvervuilers harder aangepakt.
De twaalf Eerste- en Tweede-Kamerleden van de SP zitten op dit moment achter een roodgloeiende Troontelefoon. Via het gratis nummer 0800 - 022 5005 kan iedereen een reactie geven op de plannen van het kabinet die in troonrede bekend zijn gemaakt. Vanaf het moment dat om 14:00 uur het telefoonnummer werd geopend, wordt massaal gebeld. Het ziet er naar uit dat de mensen, veel meer nog dan in de afgelopen jaren, de behoefte hebben om hun zorgen te uiten. Vooral de invoering van het nieuwe zorgstelsel wekt veel onrust.
De SP Troontelefoon is een traditie geworden. Ieder jaar haasten de SP-Kamerleden zich na afloop van de Troonrede naar een call center in de Marcus Bakker Kamer in het gebouw van de Tweede Kamer. Samen met hun fractiemedewerkers nemen zij daar tot 's avonds 21:00 uur de reacties in ontvangst van de mensen in het land.
Via onder meer radiospotjes bij de Publieke Omroep en alle regionale radiozenders worden mensen uitgenodigd te bellen en de SP te vertellen wat ze vinden van de voornemens van het kabinet, zoals de koningin die heeft voorgelezen. Vorig jaar ontving de SP ongeveer duizend reacties via de Troontelefoon en de website van de partij. De verwachting is dat dit aantal dit jaar ruimschoots wordt overtroffen.
Het kabinet moet nog veel meer "afschuwelijke regels" voor bedrijven afschaffen dan het tot nog toe heeft gedaan. Dat is de belangrijkste boodschap van VVD-aanvoerder Van Aartsen bij de miljoenennota 2006.
Het belangrijkste nieuws uit de begrotingsstukken is voor Van Aartsen dat de economische groei in Nederland toeneemt. "Nederland is weer aan het werk, de investeringsbereidheid neemt toe en de motor draait weer. Precies zoals het kabinet het zich had voorgenomen", aldus Van Aartsen.
Hij wil net als het CDA dat de burger op de een of andere manier gecompenseerd wordt als de energieprijzen blijven stijgen. Maar dat kan alleen als het kabinet ook daadwerkelijk meer inkomsten krijgt uit hogere aardgasbaten, meent Van Aartsen.
De VVD-aanvoerder wil pas woensdag bij de algemene politieke beschouwingen aangeven hoe de compensatie voor de burger er uit moet zien. Dat zou kunnen via een hogere kilometervergoeding voor werknemers of een accijnsverlaging op benzine.
Van Aartsen had voor minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) nog één advies: besteed de komende tijd meer aandacht aan de Antillen, want daar gaat het niet goed.
Coalitiepartij CDA is tevreden over de kabinetsplannen voor volgend jaar en de wijze waarop door structurele hervormingen in onder meer zorg en sociale zekerheid Nederland "klaargestoomd" wordt voor de toekomst.
Halverwege de kabinetsperiode constateert fractievoorzitter Verhagen dat Nederland een stuk beter door de economische recessie is gekomen dan andere landen. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn bovendien beter dan voorgaande jaren. "Het kabinet komt met een goed verhaal. De economische groei trekt aan, de export stijgt en de winstgevendheid van bedrijven neemt toe", zegt Verhagen in reactie op de dinsdag gepresenteerde miljoenennota.
Hij is vooral blij met de lastenverlichting en de extra impuls voor innovatie en onderwijs. Ook de tegemoetkoming in de hogere kosten als gevolg van het nieuwe zorgstelsel stemmen de christen-democraten tevreden. Wel wil Verhagen dat er nog gekeken wordt naar de financiële gevolgen voor studenten met een kleine bijbaan. Die dreigen er flink op achteruit te gaan.
Ook gezinnen zouden volgens het CDA nog een extra duwtje in de rug moeten krijgen. Om die reden wil Verhagen de kinderkorting, een fiscale tegemoetkoming, met 90 euro verhogen.
Net als andere partijen vreest het CDA dat met de hoge olieprijs de koopkracht van burgers volgend jaar ondanks de lastenverlichting onder druk komt te staan door hogere energieprijzen. Hij wil daarom in 2006 een korting geven op de energiebelasting, als de olieprijs dit jaar flink boven 50 dollar per vat uitkomt. Kritiek van het kabinet dat je met verlaging van de energieprijzen alleen maar de olieproducerende landen in de kaart speelt, wuift hij weg. "De energiebelasting maakt consumenten milieubewust in hun verbruik. Door de hogere prijzen is die prikkel minder nodig."
De compensatie van de hogere olieprijs wil het CDA betalen uit het zogenoemde fonds economische structuurversterking (FES), waaruit het kabinet alleen investeringen in kennis, milieu en innovatie wil betalen en geen koopkrachtmaatregelen. "Bij een exceptionele stijging als nu moet dit wel kunnen", zegt Verhagen. Hij denkt bovendien in tegenstelling tot het kabinet dat er best geld overblijft in het FES-fonds, ondanks de financiële tegenvallers als gevolg van een hogere olieprijs.
In het onderwijs wil het CDA ook nog enkele aanpassingen. Zo willen de christen-democraten de klassen met zeer moeilijk lerende kinderen verkleinen en extra geld vrijmaken voor leerlingen met een handicap.
Net als coalitiegenoot VVD wil het CDA bovendien dat het kabinet nog een extra slag maakt bij het schrappen van overbodige regels.
D66-leider Dittrich is zeer tevreden over de miljoennennota. De economie groeit en er komt extra geld beschikbaar voor kennis, innovatie, natuur en milieu en duurzame energie: "Dingen die D66 belangrijk vindt."
De fractievoorzitter van de kleinste regeringspartij gaat ervan uit, dat de coalitiepartijen dit jaar minder willen vertimmeren aan de begroting dan vorig jaar, toen de wijzigingsvoorstellen opliepen tot een bedrag van 1 miljard euro.
Zelf noemt Dittrich drie onderwerpen waar hij "meer wil doen" of "verder wil gaan" dan het kabinet. Hij zal deze week tijdens de algemene beschouwingen pleiten voor 35 miljoen euro voor onderwijs. "Verwacht wordt dat er vanaf 2007 een tekort aan leraren zal zijn. D66 wil mensen die nu afstuderen als leraar, aantrekken en 'boventallig' inzetten. Zij zijn dan goed ingewerkt als het tekort daar is."
Ook wil Dittrich "meer groen in de buurt van de mensen." Hij wil 20 miljoen om binnen de Randstad - "in het Groene Hart" - meer parken en bossen aan te leggen. Daarnaast wil de D66-leider voorkomen dat studenten met een klein baantje er volgend jaar in het nieuwe zorgstelsel 200 euro per jaar op achteruit gaan. Het gaat om 235.000 mensen en dus is er ongeveer 47 miljoen euro voor nodig, aldus Dittrich.
Hij denkt dat er nog "vrije ruimte" in de begroting van het kabinet is om dit mogelijk te maken. Eerder pleitte Dittrich al voor meer fiscaal voordeel voor werkenden door de arbeidskorting met 50 euro te verhogen. Dat geld wil hij halen uit de budgetten om werklozen weer aan een baan te helpen, omdat dat volgens Dittrich geen effectief middel is om banen te scheppen.
Dittrich staat niet onsympathiek tegenover het voorstel van coalitiepartner CDA om de kinderkorting met 90 euro te verhogen. Een voorstel van regeringspartij VVD om de fiscale grens bij woon-werkverkeer te brengen van 18 naar 19 cent per kilometer stuit bij hem "niet op onoverkomelijke bezwaren."
Dittrich noemt het een "gemiste kans" dat het kabinet de kilometerheffing uitstelt en is ook kritisch over het "integratievraagstuk". Het beleid moet niet gericht zijn op het buitensluiten van mensen maar op "insluiten." Ook is nog niet het laatste woord gezegd over uitlatingen van premier Balkenende, die tot ongenoegen van D66-minister Pechtold in een interview weinig bleek te voelen voor bestuurlijke vernieuwing.
De Lijst Pim Fortuyn meent dat de kabinetsplannen, zoals verwoord in de Troonrede, een pakket aan maatregelen biedt dat voor veel burgers te laat komt en te weinig bevat om het vertrouwen in de overheid terug te winnen.
Fractieleider Gerard van As: "De burger voelt één ding duidelijk: pijn, pijn in de portemonnee. De maatregelen die het kabinet voorstelt bieden te weinig houvast om dat vertrouwen terug te winnen. De mensen in het land hebben hun hoop gevestigd op een aankondiging, dat nu 'het zoet komt na het zuur'. Maar de burger leeft nog steeds in onzekerheid over de hoogte van de ziektekosten, de hoge brandstofprijzen en de lokale lasten."
De Lijst Pim Fortuyn wil de burger de gevraagde zekerheid wel bieden en eist daarom een maximum grens ten aanzien van die ziektekosten, brandstofprijzen en de lokale lasten. Daarom heeft de LPF-fractie een ander maatregelenpakket in een eigen begroting opgenomen en wil dat de regering snijdt in eigen vlees in plaats van het mes nog verder op de keel van de burger te zetten.
Van As: "De Lijst Pim Fortuyn biedt de burger 2 miljard extra koopkracht in zijn tegenbegroting. De burger heeft daarmee 280 euro extra in zijn portemonnee. Dat is hard nodig. Er wordt gezegd dat mensen hun geld sparen in plaats van het uit te geven ten gunste van de economische groei. Maar heel veel mensen met een middeninkomen hebben maandelijks moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Nieuwe voedselbanken in Nederland worden met regelmaat geopend terwijl dit kabinet 1 miljard euro wil investeren in volledig onrendabele windmolenparken."
Om de extra ruimte in de portemonnee van de burger mogelijk te maken wil de LPF 500 mln. minder uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. Dan nog geeft Nederland meer dan de meeste andere landen. Daarnaast wordt financiële ruimte gevonden door te korten op reïntegratiegelden, het ambtenarenapparaat en de publieke omroep.
De ChristenUnie is blij dat het kabinet weer ruimte ziet voor lastenverlichting. Maar smeergeld in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is niet het middel om een vertrouwensbreuk te herstellen. Daarvoor is een integrale visie op de samenleving nodig die het kabinet ontbeert, zei fractievoorzitter Rouvoet in een eerste reactie op de miljoenennota.
Rouvoet vraagt zich verder af hoe het komt dat er nu opeens ruimte is voor een verbetering van de koopkracht. "Is het doemscenario van de vergrijzing dat het kabinet de afgelopen jaren heeft gebruikt als rechtvaardiging voor de dramatische ingrepen, ineens verdwenen of is de situatie te zwaar aangezet?"
De SGP vindt dat het kabinet weliswaar de burger lastenverlichting geeft, maar te weinig doet aan de "geestelijke nood" die schuilgaat achter maatschappelijke problemen als alcoholmisbruik en geweld.
Volgens SGP-fractievoorzitter Van der Vlies ontbreekt de ethische agenda van dit kabinet. De partij wil dat het extra geld voor kinderopvang ingezet wordt voor kinderbijslag en fiscale kinderkortingen, zodat vaders en moeders er eerder voor kiezen kinderen zelf op te voeden. Verder wil de SGP meer inzet voor jeugdzorg.
Kritiek heeft Van der Vlies op het gebrek aan daadkracht bij het kabinet bij zaken als prostitutie, pornografie en vrouwenhandel. "In plaats van in te zetten op het indammen daarvan beperkt de regering zich tot het in goede banen leiden van deze bedrijfstakken", zegt Van der Vlies in reactie op de miljoenennota 2006, die dinsdag is gepresenteerd.
(Bron)
Orkaan Rita krijgt zorgwekkende krachten

MIAMI - Orkaan Rita is dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) opgewaardeerd tot een orkaan van de categorie 2 op de schaal van Saffir en Simpson. De storm bereikt inmiddels windsnelheden van 160 kilometer per uur. Dit heeft het National Hurricane Center (NHC) in Miami bekendgemaakt.
Rita is inmiddels geland op de Key-eilanden voor de kust van Florida. De orkaan Katrina, die eind vorige maand het zuiden van de VS teisterde, hoorde thuis in categorie 4.
Eigenlijk had Florida de Keys-eilandengroep willen evacueren, maar daar is het nu te laat voor. Gouverneur Jeb Bush heeft de bewoners opgeroepen ter plaatse bescherming te zoeken. De waterstand bij vloed kan 1,2 meter hoger zijn dan normaal.
Scholen, winkels en enkele wegen zijn gesloten in delen van zuid-Florida. In Miami zijn enige laaggelegen gebieden geëvacueerd. Meer dan 11.000 huishoudens in Florida zitten zonder stroom. Op Cuba zijn inwoners van kuststreken opgeroepen hoger gelegen terrein op te zoeken. Duizenden toeristen zijn geëvacueerd.
Amerikaanse marineschepen die worden ingezet om de slachtoffers van Katrina in Louisiana en Mississippi te helpen, treffen inmiddels voorbereidingen om een veilig heenkomen te zoeken. Na de Keys zal Rita de Golf van Mexico teisteren.
Evenals bij de komst van voorgangster Katrina zijn olieplatforms geëvacueerd. Volgens meteorologen kan Rita boven de golf nog aan kracht toenemen en windsnelheden van 178 kilometer per uur bereiken. Komend weekeinde zal de storm naar verwachting opnieuw landen, dan in Texas.
(Bron)
Nibud: beloofde vooruitgang valt tegen

UTRECHT - In tegenstelling tot de optimistische beloftes van het kabinet -"Na het zuur het zoet"- wordt het jaar 2006 lang niet voor iedereen financieel rooskleuriger dan dit jaar. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt op basis van de miljoenennota van het kabinet.
Grote groepen Nederlanders gaan er volgend jaar niet of nauwelijks op vooruit. Het Nibud noemt het een tegenvaller dat uitkeringsgerechtigden, vooral gezinnen in de bijstand, bijna geen extra ruimte in hun budget krijgen. "Alleenstaanden met een bijstanduitkering en 65-plussers met een AOW-uitkering moeten er zelfs rekening mee houden dat zij er in 2006 op achteruit gaan", aldus het Nibud.
Ook mensen die nu nog via het ziekenfonds zijn verzekerd, profiteren nauwelijks van de kabinetsplannen. Voor die groep heeft het Nibud een dringende waarschuwing: "Reken je niet rijk in 2006". Immers: "Hun loonstrookje zal een beduidend hoger bedrag laten zien dan dit jaar. Dit komt door nieuwe belasting- en premiemaatregelen. Maar als de rekeningen daarna betaald moeten worden, van bijvoorbeeld die nieuwe zorgverzekering, zullen ze merken dat ze nauwelijks iets extra's overhouden".
Er zijn ook Nederlanders die wél vruchten plukken van het kabinetsbeleid. Particulier verzekerden gaan minder premie betalen voor ziektekosten en hebben maandelijks meer te besteden. "Zeker gezinnen met een inkomen hoger dan 3000 euro per maand zullen in 2006 meer geld overhouden".
Het Nibud voorspelt voor alle Nederlanders financieel ingewikkelde tijden door de invoering van het nieuwe zorgstelsel. "Vrijwel iedereen zal bewuster met zijn geld moeten omgaan. De consument zal zelf om zijn zorgtoeslag moeten vragen en er ook zelf voor moeten zorgen dat het geld van die toeslag gebruikt wordt voor de ziektekostenverzekering".
Net als een reeks andere maatschappelijke organisaties en instellingen zet het Nibud vraagtekens bij de eigen verantwoordelijkheid, een van de stokpaardjes van het kabinet-Balkenende. "Het Nibud vreest dat voor sommige groepen de verleiding groot zal zijn om de toeslag te gebruiken voor het betalen van andere rekeningen".
(Bron)

Het Nibud berekent voor mij een vooruitgang van - 0,2%. Maar als ik alleen al mijn aanvullende verzekering meereken, kom ik toch op - 3% uit. Want met alle compensatie kom ik toch op 20 euro per maand meer uit.
Kunstenaars plaatsen reuzenknuffel op berg

Een groep Weense kunstenaars, die opereert onder de naam Gelatin, heeft op een Italiaanse berg een reusachtige roze knuffelkonijn geplaatst. Het zestig meter lange gevaarte is neergezet op de Colleto Fava, een ongeveer 1.500 meter hoge berg in het district Piedmont, in het noorden van Italië. De bedoeling is dat de reuzenknuffel daar twintig jaar blijft liggen.



Volgens Wolfgang Gantner, één van de leden van Gelatin, moet het kunstwerk mensen zich heel klein doen laten voelen. "Je loopt er omheen en het enige wat je kan doen is glimlachen", aldus Gantner. De groep denkt ook dat mensen het "door tientallen oma's aan elkaar gebreide" wollen kunstwerk zullen beklimmen om vervolgens lekker te ontspannen op de buik van het roze konijn.
(Bron)

Zal lekker liggen na een buitje... Sopkonijn, wordt vanzelf groen.
Sommige dingen veranderen nooit:

Werkgevers: looneisen riskant en niet van deze tijd

DEN HAAG - Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt de looneisen van de FNV en het CNV riskant voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van het goedkopere buitenland. MKB-Nederland vindt dat de algemene looneisen van de vakcentrales "toch echt niet meer van deze tijd zijn".
VNO-NCW stelde maandag in reactie op de eisen die de FNV en CNV voor de CAO-onderhandelingen volgend jaar bekend hebben gemaakt, dat de loonmatiging van de afgelopen jaren nu net voorzichtig vruchten begint af te werpen. "Bij ontluikend economisch herstel is het juist verstandig de matigingskoers voort te zetten."
Daarbij wijst MKB-Nederland erop dat het herstel van de economie niet overal gelijk oploopt. Volgens coördinator A. van Delft van de organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen moet de vakbeweging daarvoor meer oog hebben en niet alleen kijken naar de koopkracht van werknemers.
Zo draaien volgens hem branches die export gericht zijn, zoals de transportsector, beter dan die meer op de binnenlandse consumptie zijn gericht, zoals detailhandel. "In de ene sector kan misschien wel 1,5 procent worden gevraagd, maar in de andere kan de ruimte nul zijn."
(Bron)
Edah Lekker & Laag gooit weer het roer om

DEN BOSCH - Supermarktconcern Laurus (Edah, Super De Boer, Konmar) gooit het roer bij de winkels van Edah Lekker & Laag weer om. Het assortiment in de ruim zestig winkels breidt Laurus uit met duizend merkartikelen. Dat maakte het supermarktbedrijf maandag bekend.
Bij de lancering van Edah's nieuwe stijl werd de nadruk juist gelegd op veel huismerken en een beperkt assortiment. Hier komt Laurus dus van terug. De onderneming verklaarde dat uit onderzoek blijkt dat consumenten graag bekende merken in de winkels willen zien.
Volgens de supermarktonderneming weten consumenten het lage prijsniveau en de winkeluitstraling te waarderen. Laurus heeft zelf veel vertrouwen in de nieuwe Edah Lekker & Laag winkels. Dit jaar wil de onderneming er nog eens achttien bijbouwen. Hiermee komt het totaal aantal winkels op tachtig.
Volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte is de ombouwoperatie deels mislukt. "Met een beperkt assortiment is het moeilijker om een goede winstmarge te realiseren. Het bedrijf wil de omzet in de winkels opkrikken. Dat kan alleen maar met het uitbreiden van het assortiment."
Volgens Rutte heeft de uitbreiding meer voordelen. "Laurus heeft nu eigenlijk twee verschillende soorten Edah-winkels; de Edah oude stijl en Edah Lekker & Laag. Dat kon verwarring opleveren in de communicatie naar de klanten toe. Nu kan Laurus de reclames op elkaar afstemmen. Ik vind het een slimme zet om het assortiment in de Edah Lekker & Laag te vergroten."
(Bron)
Politie Haaglanden doet grote wapenvondst

DEN HAAG - De politie Haaglanden heeft bij invallen in verschillende woningen tientallen wapens en een grote hoeveelheid munitie gevonden. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigde dinsdag een bericht uit het Algemeen Dagblad.
De vondst had plaats op 30 augustus. Toen werden in Veenendaal twee Hagenaars (40 en 49 jaar) op heterdaad betrapt tijdens een wapentransport. Bij huiszoekingen in Den Haag, Pijnacker, De Harskamp en Voorburg werden in verband met de zaak later drie vrouwen en een man aangehouden.
In het voorjaar begon een speciaal rechercheteam van de politie Haaglanden een onderzoek naar wapenhandel in en buiten de regio Haaglanden. Aanleiding daarvoor was de vondst in maart van een grote partij wapens en explosieven in een woning in Duitsland.
(Bron)
Biggetjes

Een zeug op een boerderij in het Groningse Bellingwolde heeft in één worp maar liefst 29 biggen ter wereld gebracht. Gemiddeld krijgt een varken ongeveer elf biggetjes per worp. Vijf van de 29 varkentjes werden dood geboren. De rest is kerngezond. Varkensexpert L. den Hartog van de Universiteit van Wageningen staat versteld. Hij heeft nog nooit gehoord van een varken dat in één keer zoveel biggetjes op de wereld zette. "Dit is heel bijzonder."
(Bron)
Hoerenlopers krijgen boete van 65 euro

ROTTERDAM - Mannen die in Rotterdam een straatprostituee oppikken, krijgen in eerste instantie een boete van 65 euro. Laten ze de zaak voorkomen, dan eist de officier van justitie 75 euro. Slechts in uiterste gevallen kan de boete oplopen tot een maximum van 2250 euro. "Maar dan moet je wel erg je best doen en onverbeterlijk zijn", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag.
Wethouder Van den Anker (veiligheid) van Rotterdam zei zaterdag dat hoerenlopers 2250 euro moeten betalen als ze een vrouw oppikken. Het maximale bedrag staat vermeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Volgens een woordvoerster van de wethouder dinsdag heeft Van den Anker het hoge bedrag daarom genoemd. "En als het aan haar ligt, wordt die boete gewoon zo hoog", aldus de woordvoerster.
Afgelopen juni begon de politie met verscherpt toezicht op en rondom de tippelzone aan de Keileweg. De zone is vorige week definitief gesloten. Sinds juni heeft de politie 128 mannen bekeurd. Ze hebben een schikkingsvoorstel van 65 euro ontvangen. Wie niet betaalt, moet voor de rechter verschijnen, waarna de boete 10 euro hoger kan uitpakken. Wie toch doorgaat om zijn lusten door straatprostituees te laten bevredigen, kan uiteindelijk op 2250 euro uitkomen.
Volgens een woordvoerder van het Bureau Veilig van de gemeente Rotterdam is de rust op en rond de Keileweg intussen weergekeerd. Ook zijn er volgens hem geen signalen dat de straatprostitutie zich heeft verplaatst naar andere delen van de stad. "Het zal zeker niet meer zo massaal zijn als op de Keileweg. De meeste prostituees zitten in de opvang", aldus Bureau Veilig.
(Bron)