zaterdag, oktober 04, 2008

Pompoen van 615 kilo breekt Europees record

DUISBURG - Een pompoen van 615,8 kilo is zaterdag uitgeroepen tot Europa's zwaarste pompoen ooit. Het loodzware exemplaar, dat met een vorkheftruck moest worden getild, won zaterdag het jaarlijkse Europees kampioenschap pompoen telen in het Belgische dorpje Duisburg.
Teler Jos Ghaye uit Tongeren verbrak daarmee het Europees record van 588 kilo, dat sinds vorig jaar eveneens op zijn naam stond. Volgens organisator Marc Trappeniers is de recordpompoen een grote verrassing gezien de slechte zomer.
Onder de pompoenkampioenen was er een derde prijs voor Iwan Horde uit het Nederlandse Leerden. Hij teelde een exemplaar van 438 kilo. Totaal namen 66 pompoentelers deel aan de competitie, onder wie acht Nederlanders.
(Bron)
Groep mensen eist vrijlating verdachten

HAAKSBERGEN - Een groep van circa dertig personen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag bij het politiebureau van Haaksbergen de vrijlating geëist van twee mannen.
De twee waren vrijdagavond opgepakt wegens de mishandeling van een 19-jarige man uit Haaksbergen. De politie meldde zaterdag dat er door het protest een gespannen situatie voor het bureau ontstond.
De aanleiding voor de commotie was een vechtpartij bij een busstation op de Zeedijk rond 23.00 uur. Toen de politie ter plekke kwam, trof zij de mishandelde jongen aan. Hij was geschopt en geslagen en had letsel aan zijn gezicht. De politie zag een aantal personen wegrennen.
Kort daarop werden twee mannen (18 en 20 jaar) uit Haaksbergen aangehouden. Even later had zich bij het politiebureau een groep jongeren en hun ouders verzameld, die de vrijlating eiste van de verdachten.
Nadat de burgemeester van Haaksbergen en de politie met twee mensen van de groep in gesprek waren gegaan, keerde de rust rond 04.30 uur weer. De politie gaat onderzoek doen naar het gedrag van een aantal mensen in de groep. De 20-jarige verdachte is zaterdagmiddag vrijgelaten.
(Bron)
Studenten wapperen met nepwapens op snelweg

AMSTERDAM - Negen Delftse studenten hebben vrijdag nepwapens uit hun bestelbusje gestoken toen zij op weg waren naar de Ardennen. Bij 112 stroomden telefoontjes binnen van diverse weggebruikers die volgens de politie 'behoorlijk geschrokken' waren.
Tijdens hun actie op de A16 richting Breda hadden de studenten de schuifdeur geopend. Bij de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht werd het busje aan de kant gezet door agenten van het Korps Landelijke Politiediensten die toevallig in de buurt waren.
De negen, die tussen de 19 en 25 jaar zijn, werden aangehouden voor bedreiging en op grond van de Wet wapens en munitie. Na verhoor zijn ze vrijgelaten, meldt de politie zaterdag.
(Bron)

Wat een stomme sukkels.
TT 103 Veel vogels geteld,vooral vinken

Op de landelijke vogelteldag is vandaag een recordaantal vogels geteld: 584.219. Aan de internationale teldag deden in Nederland vrijwilligers van zo'n honderd werkgroepen aan de telling mee. Ze zagen 204 soorten overtrekken, meldt Vogelbescherming Nederland.
Opvallend is de opmars van de vink, die na jaren de spreeuw verslaat als meest gespotte vogel. Er werd een recordaantal van 212.440 vinken geteld. De vinken vlogen vooral vanmorgen over, op weg van Scandinavië naar het zuiden.
Verder staan dit jaar veel kustvogels in de top 10, waaronder de kanoet, bonte strandloper en de scholekster.
Baron Cohen verstoort opnieuw Fashion Week Parijs

AMSTERDAM - Sacha Baron Cohen heeft vrijdag weer voor opschudding gezorgd op de Fashion Week in Parijs.
Zijn alter ego Bruno, een homoseksuele Oostenrijkse modeverslaggever, verstoorde de modeshow van Jean-Charles de Castelbajac door de catwalk op te stormen en een briefje te overhandigen aan een model.
Vervolgens verdween hij naar de backstageruimte, die verboden is voor onbevoegden. Dat melden verschillende media.
Donderdag schopte de Britse komiek al stennis tijdens de Parijse modeweek door tijdens de show van Stella McCartney heel hard te klappen en mensen op de rij voor hem opzij te duwen om beter zicht te krijgen op de catwalk.
Vorig week verstoorde hij meerdere modeshows tijdens de Fashion Week in Milaan. Zo schreed hij onder meer onverwacht over de catwalk tijdens de show van Agatha Ruiz de la Prada.
Beelden van zijn acties worden waarschijnlijk gebruikt voor de nieuwe film van de acteur, die eerder met zijn typetjes Borat en Ali G. furore maakte.
'Bruno: delicious journeys through America for the purpose of making heterosexual males visibly uncomfortable in the presence of a gay foreigner' komt op 15 mei uit in de Verenigde Staten.
(Bron)

Hij weet toch elke keer een vrij geloofwaardig type te creëren ;-)
Tientallen doden bij gevechten in Turkije

ANKARA - Bij gevechten tussen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en het Turkse regeringsleger zijn vrijdag in het zuidoosten van Turkije zeker 38 doden gevallen, vijftien Turkse militairen en zeker 23 PKK-strijders. Twee Turkse militairen worden nog vermist.
Dat heeft een Turkse legerwoordvoerder zaterdag laten weten. De gevechten waren in de streek Semdinli aan de grens met Irak en Iran.De rebellen hadden een Turkse legerpost vlakbij de grens met Irak aangevallen.
De Turkse luchtmacht ging daarop in de tegenaanval. Het waren de dodelijkste gevechten tussen beide partijen dit jaar.
Het Turkse leger heeft sinds begin dit jaar een aantal invallen gedaan in Noord-Irak om de PPK-strijders daar te bestrijden.
De Koerdische groepering voert vanuit dit gebied geregeld aanvallen uit op doelen in Turkije waarna ze zich terugtrekt in het bergachtige noorden van Irak. De Turkse regering wil dat Bagdad harder optreedt tegen de PPK.
Ankara beschuldigt de marxistische PKK er ook van verantwoordelijk te zijn voor een serie bomaanslagen in Turkse steden. In juli doodden twee bomexplosies in Istanbul nog zeventien mensen.
Zeker 150 mensen raakten gewond. De PKK vecht sinds 1984 voor een onafhankelijk Koerdistan. De strijd kostte al aan zeker 44.000 mensen het leven.
President Abdullah Gül beloofde zaterdag dat Turkije keihard zal terugslaan na de PKK-aanval. De militanten zullen worden verpletterd, aldus de president.
In verband met de actie zegde hij een bezoek aan Frankrijk af. De Europese Unie veroordeelde de aanval op de militaire post en verklaarde zich "volledig solidair te zijn met de Turkse autoriteiten".
(Bron)
Gegevens 17 miljoen Duitse telefoonklanten weg

HAMBURG - Meer dan zeventien miljoen klantgegevens van het Duitse mobiele telefoniebedrijf T-Mobile zijn gestolen.
Dat meldde zaterdag de website van Der Spiegel. Volgens het magazine zijn ook gegevens van politici, ministers en tv-sterren ontvreemd.
Het gaat om (geheime) nummers van mobiele telefoons, adressen, geboortedata en e-mailadressen. Op het internet zouden de gegevens al aan criminelen zijn aangeboden.
De data verdwenen reeds begin 2006, waarna T-Mobile aangifte bij de politie deed. Sindsdien doet justitie onderzoek.
De politie verrichtte verscheidene huiszoekingen, waarbij gegevens boven water kwamen, aldus Der Spiegel. Maar er is nog niemand aangehouden.
Wel zijn volgens het magazine twee T-Mobile-medewerkers ontslagen. Het bedrijf zegt er alles aan te doen de informatie terug te krijgen en heeft de databescherming opgevoerd. Alleen gegevens van Duitse klanten zijn weg.
In totaal had T-Mobile in Duitsland op het moment van de diefstal ongeveer 30,7 miljoen klanten. Er zijn geen bankgegevens of creditcardnummers verdwenen.
De onderneming is met opzet na de verdwijning niet in het openbaar getreden, onder meer om het onderzoek van justitie niet tegen te werken.
Verder kwam volgens T-Mobile uit maandenlang onderzoek naar voren dat de gegevens niet verder werden verspreid.
(Bron)
Beveiliger waarschuwt voor nepvirusscanners

AMSTERDAM - Cybercriminelen hebben de afgelopen weken een 'explosieve hoeveelheid' nepantivirussoftware in omloop gebracht. De software is in werkelijkheid juist schadelijk.
Daarvoor waarschuwt beveiligingsbedrijf G Data. Het gaat om programma's die zich aan internetgebruikers opdringen via kwaadaardige websites. Daar tonen ze een popup met een waarschuwing, waarin wordt beweerd dat de pc van het slachtoffer is besmet met een virus. De popup biedt dan software aan om de besmetting te verhelpen, soms tegen betaling.
In werkelijkheid is de waarschuwing echter nep. De geïnstalleerde software doet in het beste geval niets, maar vaak gaat het om een virus of een zogenoemd Trojaans paard, dat bijvoorbeeld persoonlijke informatie van het slachtoffer onderschept. Ook kunnen cybercriminelen computers met nepantivirussoftware in sommige gevallen op afstand bedienen, bijvoorbeeld om spam en virussen te verspreiden.
Onlangs bleek uit onderzoek dat internetgebruikers erg gevoelig zijn voor de valse waarschuwingen in de popups. Meestal klikken ze zonder nadenken op 'OK'.
Eerder deze week werd bekend dat Microsoft samen met justitie in de Amerikaanse staat Washington enkele makers van nepsoftware gaat aanpakken.
(Bron)
Man doodt schoonouders (84) met vlammenwerper

WENEN - Een 48-jarige Oostenrijker heeft vrijdagavond laat zijn schoonouders van 84 jaar oud vermoord met een zelfgebouwde vlammenwerper. Dit heeft de politie in de deelstaat Stiermarken zaterdag laten weten.
De man stak gas uit een propaangasfles in brand en richtte de vlammen op zijn slapende schoonouders.
De vrouw bij wie beide benen waren geamputeerd, verbrandde hulpeloos in bed. De bejaarde man wist te vluchten; hij werd dood in de tuin aangetroffen.
De politie pakte de dader enkele uren later vlakbij het huis op met tal van snij- en steekwonden. Hij had geprobeerd met een mes zelfmoord te plegen.
(Bron)
Grote stroomstoring treft Amsterdam-Oost

AMSTERDAM - Een stroomstoring heeft zaterdag Amsterdam-Oost getroffen. Even na 16.00 uur viel de stroom in grote delen van de hoofdstad uit.
Volgens een grove schatting van netbeheerder Continuon werden vijftienduizend huishoudens erdoor getroffen. De Piet Heintunnel is enige tijd afgesloten geweest.
Het overgrote deel had rond 17.00 uur weer stroom, laat een woordvoerder van Continuon weten. Het is nog onduidelijk hoe groot het getroffen gebied is.
Omstreeks 16.00 uur ging het door nog onbekende oorzaak mis bij twee transformatoren in de Hoogte Kadijk.
(Bron)
Volwassen Fransen gaan weer bij ouders wonen

PARIJS - Economische moeilijkheden en de problemen op de woningmarkt zorgen ervoor dat steeds meer volwassen Fransen weer bij hun ouders gaan wonen.
Volgens de laatste statistieken zijn maar liefst 415.000 Fransen naar het warme nest teruggekeerd.
Een vijfde van die groep is al boven de veertig, zo meldt de krant Le Figaro. "De totale schaamte, maar ik had geen keus", aldus de 41-jarige Sophie, die veel schulden maakte tijdens een chaotische relatie.
Sommige ouders zijn blij met de trend. "Ik ben overgelukkig. Ik breng mijn kleindochters naar school", aldus de 63-jarige Roselyne.
(Bron)
Geen akkoord in Zimbabwe over regering

HARARE - President Robert Mugabe en beoogd premier en oppositieleider Morgan Tsvanigrai zijn het zaterdag opnieuw niet eens geworden over de vorming van een regering van nationale eenheid.
Knelpunt is de verdeling van enkele cruciale ministeries, waaronder die van Financiën en Binnenlandse Zaken. Mugabe en Tsvangirai kwamen vorige maand na Zuid-Afrikaanse bemiddeling tot een akkoord dat een eind moet maken aan de politieke en economische crisis.
Volgens de oppositiepartij MDC probeert Mugabe c.s. de overhand te krijgen in het toekomstige kabinet.
(Bron)
Ambitieuze ma krijgt zelfverzekerde dochter

Meisjes waarvan de moeder denkt dat ze hoger onderwijs zullen gaan volgen, zijn op dertigjarige leeftijd meer zelfverzekerd. Onderzoek aan de Universiteit van Londen levert hier bewijs voor.
De verwachting van de latere opleiding is volgens de onderzoekers een teken van moeders vertrouwen in de toekomst van de kinderen. Om dit te onderzoeken volgden de onderzoekers 3000 kinderen, geboren in 1970.
Bij jongens bleek er geen link tussen het de overtuiging van de moeder en hun zelfvertrouwen op latere leeftijd. Dit kan komen doordat dochters hun ambitieuze moeder volgen. Of doordat moeders het gevoel hebben dat ze bij hun dochters meer moeten aandringen op een hogere opleiding, omdat ze aan hun eigen achtergrond denken.
(Bron)
Eigenaar kat hoger opgeleid dan hondenbezitter

AMSTERDAM - Kattenbezitters zijn over het algemeen hoger opgeleid dan mensen met een hond. Ook wonen mensen met een kat veelal in het noorden of westen van Nederland, terwijl hondeneigenaren in het zuiden en oosten bivakkeren.
Dat blijkt uit een onderzoek van Cendris, onderdeel van TNT Post. Het bedrijf heeft een database met kenmerken van meer dan een miljoen Nederlanders.
Van de kattenbezitters is 34,8 procent hoogopgeleid. Van de hondeneigenaren is dat 26,6 procent.
Mensen met een kat wonen vaak op een etage of flat en zijn veelal jonge alleenstaanden, terwijl honden geliefd zijn bij gezinnen. Het bedrijf maakte de gegevens bekend naar aanleiding van dierendag.
Van de baasjes van katten is 31,2 procent godsdienstig, van honden 44 procent. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met de geografische verdeling van honden over het land.
(Bron)
'Bier maakte de mens honkvast'

MUNCHEN - De nomadische mens begon 12.500 jaar geleden een vaste verblijfplaats te kiezen nadat was ontdekt dat van gerst bier gebrouwen kan worden.
Dat schrijft de Beierse bioloog Josef Reichholf in een studie waarover de Duitse krant Die Welt zaterdag bericht.
Vaak wordt aangenomen dat nomaden die leefden van de jacht en van het verzamelen van vruchten en wortels, kozen voor de landbouw vanwege een betere voedselvoorziening. Maar de mens begon pas 6500 jaar geleden brood te bakken.
Wel kon de honkvast geworden mens in de tussenliggende zesduizend jaar met behulp van gerst en paddenstoelen een soort bier maken, aldus de stelling van Reichholf in zijn boek Warum die Menschen Sesshaft Wurden.
(Bron)

Maar brood bakken is niet hetzelfde als gerst eten - dat zal toch wel voor het gisten zijn gekomen.
Winter slaat toe in Oostenrijk

WENEN - In het westen en zuiden van Oostenrijk heeft de winter zaterdag toegeslagen. Op sommige plaatsen viel meer dan 75 centimeter sneeuw, meldde het persbureau APA.
In Tirol waarschuwden de autoriteiten voor lawines. Talrijke passen zijn gesloten. In buurland Zwitserland viel minder sneeuw, tot 20 centimeter. Ook hier veroorzaakte het winterweer verkeersoverlast.
(Bron)
Vrouw hobbelt dronken in brommobiel over A13

DRIEBERGEN - Een vrouw is in de nacht van vrijdag op zaterdag door de politie van de A13 tussen Rotterdam en Den Haag geplukt toen ze in dronken toestand in haar brommobiel over de snelweg hobbelde.
Daarbij zat ze ook nog eens niet handsfree te bellen, aldus de politie. Die constateerde dat de vrouw "letterlijk en figuurlijk de weg kwijt was".
Het incident vond plaats tijdens een grote verkeerscontrole op de A13 door onder andere diverse politiekorpsen, de Belastingdienst, de douane, Voedsel en Waren Autoriteit en de Algemene Inspectiedienst.
Bij elkaar werden 125 medewerkers ingezet, die 1090 personenauto's en 29 vrachtwagens controleerden en 125 processen verbaal uitdeelden.
(Bron)
Storing pinautomaten NS verholpen

UTRECHT - De pinautomaten op de NS-stations werken weer. Een storing legde het netwerk zaterdag een groot deel van de dag plat.
Hierdoor ontstonden op sommige stations lange rijen voor de loketten. "We zijn heel blij dat het voorbij is", aldus een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen.
Veel reizigers kopen vervoersbewijzen in de kaartjesautomaten van de NS omdat die goedkoper zijn dan aan het loket.
Omdat niet iedereen contant geld bij zich had, moesten treinreizigers bij het loket zijn.
De storing begon tussen 9.00 en 9.30 uur en duurde tot ongeveer 17.00 uur. Conducteurs hadden de opdracht coulant te zijn tegen mensen die zonder kaartje reisden als gevolg van de storing. Die werden verzocht het verschuldigde bedrag per acceptgiro te voldoen.
(Bron)

En voorspelbaar: de NS meldde op een bepaald moment dat de storing binenn 2 uur verholpen zou zijn, en nee, dat was niet om 3 uur 's middags...

vrijdag, oktober 03, 2008

Jongen voert dierentuinreptielen aan krokodil

CANBERRA - Een 7-jarige jongen in Australië heeft zeldzame reptielen gedood in een dierentuin en levende aan de krokodillen gevoerd.
Op beelden van een veiligheidscamera was de lachende jongen gezien terwijl hij in totaal dertien dieren van het leven beroofde, waaronder een schildpad, enkele hagedissen, twee komodovaranen en een 20-jarige varaan.
De jongen sprong over de omheining van het Alice Springs Reptile Centre in het midden van het land en leefde zich een half uur uit. Dat berichtten Australische media donderdag. Hij sloeg sommige dieren dood met stenen, andere beesten slingerde hij levend over het hek bij de krokodillen.
Werknemers van het dierenpark noemden de actie van het jongetje ongelooflijk. "We gaan proberen de ouders van de jongen aan te klagen", aldus de directeur van het park. Kinderen onder de tien kunnen niet worden vervolgd.
(Bron)

Pech dat die komodovaranen hèm niet opgevreten hebben.
NASA wil 'Marsoefening' op maan

AMSTERDAM - De topman van NASA wil een groep astronauten maandenlang in isolatie op de maan laten doorbrengen, om zijn organisatie voor te bereiden op een Marsmissie.
Michael Griffin heeft zijn plannen voor de oefening deze week gepresenteerd op het International Astronautical Congress in Glasgow. Volgens de NASA-directeur hebben astronauten nog te weinig ervaring met langdurige ruimtemissies om in de nabije toekomst al een reis naar Mars te maken.
Griffin stelt daarom voor een Marsmissie te simuleren op de maan, waarbij het internationale ruimtestation ISS wordt gebruikt als 'nepruimteschip'. Volgens het plan zullen de astronauten eerst acht maanden in het ruimtestation verblijven - dat is net zo lang als de reis naar Mars zou duren.
Vervolgens worden ze naar de maan gebracht om het verblijf op de rode planeet te simuleren. Ze moeten daar negen maanden lang in isolatie doorbrengen met uitsluitend de uitrusting die ze in één ruimteschip kunnen meenemen.
Als de astronauten die proef hebben doorstaan, wordt oefening afgesloten met een tweede periode in het ISS om de terugreis van Mars naar de aarde na te bootsen.
"De totale ervaring van de mensheid met ruimtemissies op de maan bestaat uit minder dan 27 werkdagen", zo verklaarde Griffin tegen het Britse tijdschrift New Scientist. "Dat is te weinig. Als we dit experiment niet kunnen volbrengen, zijn we nog niet klaar voor een missie naar Mars."
(Bron)
Vaker lang ziek, eerder dood

LONDEN - Werknemers die zich vaker voor een langere periode ziek melden, sterven eerder dan hun collega's. Dat hebben wetenschappers vrijdag bekendgemaakt in het British Medical Journal.
De wetenschappers onderzochten de gegevens van ruim zesduizend Britse ambtenaren tussen 1985 en 1988 en na 2004. De mensen die in de onderzochte periode langer dan een week ziek waren hadden 66 procent meer kans om eerder te sterven bleek in het vervolgonderzoek na 2004.
Dat gold niet alleen voor ambtenaren die al ziek waren toen het onderzoek begon, maar ook voor gezonde ambtenaren of ambtenaren die vaker een weekje ziek waren vanwege een verkoudheid of griep.
(Bron)
Albino's onder politiebescherming na serie moorden

BUJUMBURA - Albino's in het Afrikaanse land Burundi zijn onder bescherming van de politie geplaatst nadat bendes onlangs drie albino's hebben gedood.
Lichaamsdelen van albino's worden gebruikt voor magische drankjes die mensen rijk zouden moeten maken. Dat berichtte de Zuid-Afrikaanse nieuwsdienst News24.com.
Ook in buurlanden Tanzania en Kenia zijn albino's - vaak met witblond haar, roze ogen en een lichtroze huid - hun leven niet zeker. In minder dan een jaar tijd zijn in Tanzania 26 albino's gedood.
Een Tanzaniaanse albinogroep liet enkele maanden geleden weten dat ze het doelwit is van medicijnmannen. Daarop gaf president Jakaya Kikwete opdracht alle albino's in het land te registreren omwille van hun veiligheid.
De politie in Kenia stuitte enkele maanden geleden op een gedode albino. Het ging om een verminkte vrouw van wie onder meer de organen waren verwijderd.
(Bron)
Aanmaningen voor dode dichter Friedrich Schiller

BERLIJN - De bekende Duitse dichter Friedrich Schiller, die al ruim tweehonderd jaar dood is, is onlangs gemaand zijn kijk- en luistergeld te betalen. Dat meldden Duitse media donderdag.
Volgens de administratie van de instantie die het kijk- en luistergeld int (GEZ) had de dichter een betaalachterstand van 40.000 euro. Hij zou sinds zijn dood in 1805 zijn rekeningen niet hebben betaald.
De rekeningen kwamen binnen bij een basisschool met de naam Friedrich Schiller in het Oost-Duitse dorp Weigsdorf-Köblitz. De schooldirecteur had de instantie al laten weten dat de geadresseerde niet langer in de positie is om naar de radio te luisteren of televisie te kijken.
De GEZ heeft haar excuses aangeboden.
(Bron)
Scheldende papegaai te koop

LONDEN - Wie interesse heeft in een scheldende papegaai, kan deze kopen van een gezin in Groot-Brittannië dat zich doodschaamt voor de vogel.
Het woord wanker ('rukker') komt veelvuldig uit de snavel van de papegaai, die Charlie heet. Dat schrijft de Britse krant The Sun vrijdag.
Het huisdier fluit ook naar vrouwen en kijkt de hele dag televisie. Hij is gek op gangstarap, waar hij enthousiast op meebeweegt.
Charlie scheldt veelvuldig op bezoek. Volgens eigenaar Paul erg onhandig, omdat vrienden en kennissen zich geregeld beledigd voelen.
Charlie gedraagt zich het slechts als hij honger heeft. Hij schreeuwt dan net zolang 'curry' totdat zijn voerbakje gevuld wordt met zijn favoriete maaltje. Gebeurt dat niet op tijd, dat gaat hij ook met het voerbakje smijten.
Charlie begon als lief papegaaitje, dat vriendelijk hallo zei en het deuntje van de tekenfilm Scooby Doo meefloot. Volgens Paul is Charlie door de jaren heen arrogant en onhandelbaar geworden.
(Bron)

Hoe zou ie hebben leren schelden?
Parachutist omgekomen in Frans voetbalstadion

ORLEANS - Een parachutist die donderdag spectaculair de bal zou aanleveren voorafgaand aan een wedstrijd tussen het Franse en Oekraïense voetbalteam onder de 18 is omgekomen. Hij stortte in het publiek. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt.
De ervaren parachutist kwam door onbekende oorzaak neer op een menigte jonge supporters waardoor twee personen gewond raakten.
Zes andere parachutisten kwamen wel op de afgesproken plek in het stadion van de Noord-Franse stad Orleans terecht. De wedstrijd werd afgelast.
(Bron)
Belgische staking treft internationale treinen

UTRECHT - De Thalys tussen Amsterdam en Parijs en de intercity's van Amsterdam naar Brussel rijden maandag niet. De Belgische spoorwegbonden hebben die dag opgeroepen tot een 24-uursstaking waardoor het treinverkeer van, naar en in België stil ligt.
Ook de Eurostar tussen Brussel en Londen rijdt niet. De spoorwegstaking begint zondagavond om 22.00 uur en duurt tot maandagavond 22.00 uur. Hierdoor rijden de laatste twee intercity's van Amsterdam naar Antwerpen en Brussel zondagavond niet meer.
Deze treinverbinding die in Nederland alle grote stations aandoet, zal tijdens de staking niet verder rijden dan tot Roosendaal.
(Bron)
Schotland laat 'onderwatermolens' aanleggen

AMSTERDAM - Schotland laat als eerste land ter wereld een molenpark aanleggen op de zeebodem om energie te winnen uit het getij. Dat heeft het Schotse energiebedrijf ScottishPower Renewables bekendgemaakt.
De onderwatermolens zullen in twee groepen van 20 tot 40 exemplaren worden vastgeketend aan het zeebed voor de kust van de noordelijke Schotse eilandengroep Pentland Firth en het topje van Schotland, Sound of Islay.
De apparaten - uitgevonden door het Noorse bedrijf Hammerfest Strøm - lijken op windmolens, maar de wieken zijn korter en draaien langzamer rond (klik hier voor een filmpje). Het voordeel van de molens is dat ze worden aangedreven door de stroming van het getij. Anders dan bij windmolenprojecten staat daardoor van tevoren al vast hoe veel energie de turbines gaan opwekken.
Volgens de eerste plannen kunnen 40 tot 60 onderwatermolens straks ongeveer 40.000 Schotse huishoudens van stroom voorzien.
In de toekomst kan de energieproductie echter nog spectaculair groeien, zo beweert directeur Keith Anderson van Hammerfest Strøm.
"Je kunt eindeloos energie halen uit het getij", zegt hij in de Britse krant Daily Telegraph. "De machines worden aangedreven door de zwaartekracht van de zon en de maan. Alleen voor de kust van Pentland Firth is al genoeg energie op te wekken uit de zee om te beantwoorden aan een derde van de vraag naar stroom in Schotland."
Dieren en planten zullen volgens de ontwerpers van de onderwatermolens nergens last van hebben. De wieken van de apparaten draaien volgens hen te langzaam om schade aan te richten. Wel moeten de molenparken worden afgesloten voor vaarverkeer.
De verwachting is dat de eerste molens in 2011 in zee staan, maar de definitieve bouwplannen moeten nog worden goedgekeurd door de Schotse overheid.
(Bron)

En maken die molens geen geluid? Want dat is vaak wel een probleem voor dieren.
'Thermometer' meet fysieke gesteldheid plant

AMSTERDAM - Net als mensen is tegenwoordig ook de kamerplant te 'tempen', ook al gaat het hier dan vooral om het temperaturen van haar fysieke gesteldheid. Het gaat om de zogeheten fertometer waarmee gekeken kan worden of de plant voldoende bemest of niet.
De meter, een uitvinding van Marius de Rijke die een professionele kwekerij in Frankrijk heeft, is er nu voor de particuliere plantenliefhebber.
"De fertometer is ontwikkeld om snel en eenvoudig de bemesting van potplanten - zowel kamerplanten als potplanten buiten - te controleren en direct een bemestingsadvies te geven door middel van drie lampjes die dan gaan branden", aldus De Rijke.
De pen van de Fertometer wordt in de grond gestoken, gevolgd door een druk op de knop. Als het gele lampje gaat branden moet er onmiddellijk worden bijgemest, het groene lampje geeft aan dat de bemesting goed is en het rode lampje betekent dat er niet mag worden bijgemest.
(Bron)

Nu nog even koppelen aan een reservoirtje vloeibare mest en een soort ventieltje, en dan hoef je alleen nog water te geven ;-)
Voorburger zwemt Straat van Gibraltar over

GIBRALTAR - Richard Broer heeft donderdag als eerste Nederlander de Straat van Gibraltar overgezwommen. De 49-jarige Voorburger legde de 14 kilometer tussen Spanje en Marokko in vijf uur en vier minuten af.
Zijn coach Marcel Daas begeleidde de zwemmer onderweg. Hij voer in een bootje naast de Voorburger mee en gaf hem eten, drinken en vooral steun. Onderweg kwam de zwemmer meerdere dolfijnen tegen.
"Dat was erg leuk. Bovendien was het weer heel goed", zei Broer na afloop. Toch was het een vrij zware overtocht. "Het tij was niet krachtig genoeg, zodat ik twee kilometer meer moest zwemmen dan gepland."
Hij zag de oversteek als een oefening voor het grote werk: het oversteken van het Kanaal, een afstand van 33 kilometer. Hij wil dat in augustus volgend jaar doen. Daarvoor gaat hij ook nog een dubbele oversteek (heen en terug) over het IJsselmeer maken. Broer is bedreven als het over openwaterzwemmen gaat: hij beoefent die sport al ruim dertig jaar.
(Bron)
Honden en katten vaak bij baasje in bed

AMSTERDAM - Bij 41 procent van de honden- en kattenbezitters slaapt het dier regelmatig in bed. Dat blijkt uit onderzoek dat door EenVandaag en het Nibud in het kader van dierendag is gehouden.
De dieren zijn vooral bij vrouwen, alleenstaanden en mensen zonder kinderen regelmatig tussen de lakens te vinden.
Tijdens het onderzoek zijn twintigduizend leden van het EenVandaag opiniepanel ondervraagd. Van de respondenten hebben twaalfduizend mensen een huisdier. Bij 49 procent is dat een kat, 46 procent heeft een hond, 22 procent houdt een knaagdier en 19 procent heeft vissen.
Vooral gezinnen met kinderen halen een beest in huis, 71 procent daarvan heeft een huisdier. Daarnaast blijkt dat vrouwen vaker een huisdier hebben dan mannen, respectievelijk zeventig en vijftig procent.
Volgens het onderzoek bezitten arbeidsongeschikten en mensen met een lage opleiding vaker dan gemiddeld een huisdier.
(Bron)

Mja, mijn katten slapen vaak bij me op bed, maar niet _in_. Tom heeft het één keer geflikt, toen ie zeiknat van buiten kwam en kennelijk snel wilde opwarmen, en dat heeft ie ook direct weer afgeleerd omdat ik krijsend wakker werd ;-)
Amsterdam wil onderzoek naar hivhealings

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en homobelangenorganisatie COC willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelt naar homo- en hivhealings van pinkstergemeenten.
Wethouder Freek Ossel (diversiteit) en COC-voorzitter Dennis Boutkan vrezen dat dit soort bijeenkomsten een gevaar voor de volksgezondheid kunnen betekenen, zo schrijven zij in een verklaring.
De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap. [Logisch, want die religieuze stroming is populair bij deze groepen.] De healings zouden mensen van homoseksualiteit en hivbesmetting kunnen genezen, beweren de religieuze leiders.
Daar schuilt volgens Boutkan en Ossel het gevaar. "Healings die mensen in de waan laten dat zij zo genezen kunnen worden van hiv, houden hiv-positieve mensen af van een echte behandeling", menen zij.
"Net zo goed als Jomanda Silvia Millecam niet heeft kunnen genezen van kanker, kunnen gebedsgenezers mensen niet van hun hiv-positieve status afhelpen. Hiv-behandeling hoort thuis in de reguliere zorg", aldus de verklaring van de wethouder en de voorzitter.
Volgens hen worden met name patiënten uit etnische gemeenschappen nogal eens onder druk gezet om zich niet goed te laten voorlichten en behandelen.
De gemeente en het COC roepen mensen met negatieve ervaringen op aangifte te doen bij de politie. Inmiddels hebben Amsterdammers al veel meldingen gedaan van discriminatie. "De stroom van aantijgingen uit deze hoek blijft aanhouden."
Ossel en Boutkan vinden dan ook dat het "hoog tijd" wordt dat het Openbaar Ministerie zich hierin gaat mengen. "Gelovigen hebben in Nederland de vrijheid te leven volgens hun eigen leefregels, maar niet de vrijheid anderen buiten hun gemeenschap te betichten van misdadig gedrag."
(Bron)
'Palin' wordt pornoster

NEW YORK - Hustler-baas Larry Flynt heeft een pornofilm laten maken met een dubbelgangster van de Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin.
De film is klaar, maar Flynt wilde vrijdag nog niet bekendmaken wanneer de erotische video verschijnt.
Dat schrijft de Amerikaanse krant Daily News vrijdag. Kort na de Republikeinse Conventie begon Hustler aan de zoektocht naar een dubbelgangster van Palin.
De dame die "in bed stevig wil debatteren", zoals de advertentie meldde, kreeg 3000 dollar voor haar rol.
Wie de rol van Palin speelt is nog geheim. Ook de titel van de video houdt Flynt nog even onder de pet.
(Bron)

Fouter dan fout natuurlijk, maar wel humor...
Korpschef verbaasd over ophef Marokkaanse jongeren

LEIDERDORP - Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden is verbaasd over de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan na het incident met Marokkaanse jongeren in Gouda.
Hij vindt dat een betrekkelijk klein incident door zowel 'linkse' als 'rechtse' Kamerleden is opgeklopt. Stikvoort zegt dat vrijdag in een interview in de Volkskrant.
"Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet." Stikvoort denkt dat Kamerleden hebben gehandeld uit drang om electoraal te scoren.
Volgens hem hebben ze in zijn gebied vaker last van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, spuiten en zuipen. "Maar ik zie dat de politiek liever in de hypesfeer duikt op allochtonen".
Gouda kwam vorige maand in het nieuws toen chauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion weigerden langer met hun bus door een deel van de wijk Oosterwei te rijden na bedreigingen door Marokkaanse jongeren.
De korpschef zegt dat in Oosterwei een kleine kern van ongeveer twintig jongeren de boel probeer te verzieken. "Die gasten pakken we keihard aan. Landelijk is het niet echt bijzonder".
Hij vindt dat de Kamer het imago van Gouda kapot heeft gemaakt. "De bewoners herkennen zich niet in het beeld dat de politici en media schetsen. De mensen zijn niet angstig en voelen zich niet bedreigd."
PVV-leider Geert W., die er eerder voor pleitte het leger in te zetten om de orde te herstellen in Gouda, vindt dat de korpschef moet worden ontslagen naar aanleiding van zijn uitspraken.
"Met zo'n gevoel van urgentie kan hij beter parkeerwachter worden", stelde W. vrijdag in een reactie. Hij wil een spoeddebat over de kwestie.
(Bron)

Hou vol Stikvoort!
'Oorbellen en lang haar verboden voor agent'

AMSTERDAM - Agenten mogen geen oorbellen of piercings meer dragen. Ook mogen ze geen lang of geverfd haar meer hebben en zijn zichtbare tatoeages taboe. Verder zijn zichtbare uitingen van godsdienst en levensovertuiging verboden.
Dat staat in het voorlopige kledingvoorschrift van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat in handen is van het AD, schrijft de krant.
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) wil met de voorschriften zorgen voor een onpartijdige en neutrale politie, zo schrijft het dagblad. Hiervoor zouden strenge eisen aan kleding en uiterlijk van agenten noodzakelijk zijn.
Politievakbond ANPV vindt dat de minister doorslaat. "Niets mag meer. Straks moet je je kop nog verbouwen om bij de politie te komen", aldus Ron Tournier, voorzitter van de bond. Tournier vindt het belangrijker dat agenten hun werk goed doen en een afspiegeling zijn van de samenleving, zo zegt hij in de krant.
De bond gaat zijn achterban raadplegen voordat gesprekken en onderhandelingen gaan plaatsvinden.
(Bron)

Ik kan me voorstellen dat piercings en oorbellen een risico zouden kunnen vormen - als een persoon kwaad wil en er aan trekt bijvoorbeeld, kun je schade oplopen. Maar oorbellen verbieden lijkt me waanzin, en piercings zou een gemiddelde agent zich volhangen met piercings? Oren en wenkbrauwen en neus zijn toch redelijk geaccepteerd heb ik het idee, en de mensen die hun hele gezicht versieren met piercings zijn niet echt de types die bij de politie gaan geloof ik.
Zichtbare uitingen van levensovertuiging, mja, best. Zichtbare tatoeages - hangt er misschien vanaf wat voor tatoeages. Maar ook hier: een agent die een tribal op de bovenarm heeft, is een heel ander iemand dan een persoon die van onder tot boven vol zit. Waarbij ik alweer betwijfel of de laatste genoemde bij de politie wil werken.
Lang haar: wat is lang haar? En moet een vrouwelijke agent ook gekortwiekt? Of komen er 'minimaal zo lang, maximaal zo lang'-voorschriften? En zijn die dan verschillend voor mannen en vrouwen?
Geverfd haar: geeft de minister zelf het goede voorbeeld? Want verven is verven, dan hebben we het niet alleen over iemand die de Dolf Jansen-mode volgt, maar ook over iemand die grijs haar maskeert of donker haar blond verft of rood of bruin.
Een onpartijdige en neutrale politie, prima, maar die politie bestaat uit mensen die dacht ik toch midden in de maatschappij moeten staan. En alle genoemde dingen horen er inmiddels wel bij.
Tieners te vondeling in Nebraska

OMAHA - Ouders die zich geen raad meer weten met hun kinderen, maken in de Amerikaanse staat Nebraska gebruik van een maas in de wet waardoor ze hun tieners kunnen achterlaten in ziekenhuizen en politiebureaus zonder vervolgd te worden.
In een maand tijd zijn vijftien oudere kinderen 'te vondeling gelegd'. Dat schrijft de krant The New York Times donderdag.
Vorige week liet een man negen van zijn tien kinderen achter in een ziekenhuis in Omaha, omdat hij na de dood van zijn vrouw niet meer voor ze kon zorgen. De kinderen waren tussen de 1 en 17 jaar oud.
Eerder bracht een moeder haar 14-jarige zoon naar een politiebureau; andere ouders lieten hun kinderen (11, 14 en 15 jaar oud) achter in een ziekenhuis.
De wet die vervolging van ouders uitsluit was bedoeld om te voorkomen dat baby's op gevaarlijke plekken te vondeling worden gelegd. Justitie noemt het achterlaten van oudere kinderen 'misbruik' van de wet.
(Bron)

Als je je kind zo achterlaat, is er toch iets vreemds aan de hand. Zijn er geen andere wegen voor die mensen om hulp te krijgen?
Eerste herfststorm over Nederland dit weekeinde

RIJSWIJK - Nederland krijgt dit weekeinde te maken met de eerste herfststorm van het seizoen. De storm trekt in de nacht van zaterdag op zondag over ons land. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI vrijdag laten weten.
De eerste tekenen van de storm, windsnelheden tot windkracht 7 of 8 en zware windstoten tot 110 km per uur, verwacht het KNMI zaterdagavond en zaterdagnacht. Het KNMI verwacht daarnaast veel regen: 40 tot 50 millimeter neerslag.
"Maar als de mensen zondagochtend wakker worden is het ergste al achter de rug", aldus de zegsman van het KNMI.
(Bron)

Grote kans dat er zondagochtend ineens veel minder blad aan de bomen zit...


Nederlandse kust extra bewaakt wegens storm

AMSTERDAM - De Nederlandse kust wordt vrijdag extra scherp in de gaten gehouden. Dat meldt de Stormvloedwaarschuwingsdienst.
Vanwege een storm op de Noordzee wordt verwacht dat het waterpeil bij Vlissingen rond 18.00 uur een meter hoger zal staan dan normaal.
De dienst meldt dat de kans op overstromingen erg klein is. "Pas als het water nog een halve meter hoger zou staan, zou het alarmpeil bereikt worden."
Dat alarmpeil ligt bij Vlissingen op drie meter zeventig. Bij de Zeeuwse havenplaats wordt vrijdag een waterstand van maximaal drie meter dertig verwacht.
Het gebeurt volgens de dienst ongeveer vijf keer per stormseizoen dat een waarschuwing wordt afgegeven. Het stormseizoen loopt volgens een woordvoerder van 1 oktober tot 1 mei.
(Bron)

donderdag, oktober 02, 2008

Patiënt kan baas mailen vanaf spoedeisende hulp

UTRECHT - Even de baas mailen vanuit het ziekenhuis dat je een ongeluk hebt gehad, op de eerste hulp bent beland en niet op je werk zult verschijnen.
Dat kan vanaf deze week op de nieuwe Spoedeisende Hulp van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Pieter van Vollenhoven opende donderdag de totaal verbouwde afdeling van het UMC.
De vernieuwde Spoedeisende Hulp heeft nieuwe behandel- en wachtruimtes, meer en betere bedden en is voorzien van het allerlaatste in technisch vernuft. Bovendien werd de traditionele wachtkamerwerkwijze afgeschaft. Tijdens de verbouwing, de afgelopen zeven maanden, werkten artsen en verpleegkundigen op een tijdelijke locatie in het Calamiteitenhospitaal.
Volgens de locatiemanager van de nieuwe afdeling, Jaco van Hornsveld, zal het voor de patiënt aangenamer worden op de spoedeisende hulp in Utrecht. Mensen gaan bij binnenkomst gelijk door naar de behandelkamer en hoeven niet meer te wachten in een centrale ruimte.
"En als patiënten moeten wachten op uitslagen of een behandeling, kunnen ze dat doen in de zogenoemde serre. Deze verblijfruimte is om de tijd te doden. Patiënten hebben hier de beschikking over een computer waar ze bijvoorbeeld de baas even kunnen mailen dat ze wat later zijn."
De capaciteit van de afdeling is verdubbeld en er is veel draadloze technologie in de behandelkamers geplaatst. "Studenten kunnen bijvoorbeeld via webcams meekijken in de behandelkamer. Daardoor wordt het minder vol in de ruimte en dat geeft de patiënt ook meer rust, aldus Hornsveld."
(Bron)

Die kop is natuurlijk idioot.
Vrouw koopt huis op Ebay voor 1,75 dollar

AMSTERDAM - Een vrouw uit Chicago heeft voor 1,75 dollar een huis gekocht via eBay. De 30-jarige Joanne Smith was een van de acht mensen die op het verlaten huis in Saginaw in de naburige staat Michigan bood.
Ze is echter niet van plan in het huis, dat nog enig onderhoud behoeft, te gaan wonen. "Ik heb het huis nog niet gezien en ik ben nog nooit in Saginaw geweest", aldus Smith. "Ik ga het proberen te verkopen."
Ze moet eerst echter nog wel de achterstallige betaling van de grondbelasting a 850 dollar voldoen.
(Bron)
China bespioneert Skype-gebruikers

WASHINGTON - China houdt chat- en telefoongesprekken van Skype-gebruikers nauwlettend in de gaten en pleegt censuur als de sprekers woorden als Tibet of onafhankelijkheid gebruiken. Dat hebben Canadese onderzoekers van de Universiteit van Toronto ontdekt.
De enorme controleoperatie van de Chinese autoriteiten is mogelijk door een samenwerkingsverband van de Chinese mobiele firma TOM Online en internetbelbedrijf Skype, dat eigendom is van de Amerikaanse internetveilingsite eBay.
Skype kwam er door het rapport achter dat TOM Online applicaties zonder medeweten van Skype had veranderd. Het bedrijf liet donderdag weten er zeer bezorgd over te zijn dat de privacy van de chatters wordt geschonden en bood zijn oprechte verontschuldigingen aan.
Skype zei "de situatie met TOM met spoed te gaan aanpakken".
(Bron)
Fastfood te traag naar binnen: boete

WEST-YORKSHIRE - Een 24-jarige Britse verpleegster heeft een boete van 300 euro gekregen omdat ze te lang zou hebben gedaan over het naar binnen werken van een uitgebreide fastfoodmaaltijd. De eerste reactie van de beboete zorgverleenster: "walgelijk".
Het te traag naar binnen werken van een dergelijke eenvoudige doch voedzame maaltijd kwam de Britse verpleegster duur te staan.
Natalie Jackson was met een vriendin aan het snacken in de vestiging van Kentucky Fried Chicken (KFC) in West-Yorkshire in Engeland. Daarbij had ze samen met haar vriendin ongeveer anderhalf uur nodig om veertien kippenboutjes, zes pakjes frites en de nodige grote cola's naar binnen te werken.
De dames verorberden daarmee per persoon een maaltijd van zo'n 5456 calorieën. Dat terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën in het Verenigd Koninkrijk voor vrouwen op 1940 ligt. De dames dachten voor 16,50 euro klaar te zijn voor deze eenvoudige doch voedzame maaltijd, maar toen ze buitenkwamen bleek dat ze de parkeertijdlimiet van 75 minuten van de KFC ruimschoots hadden overschreden. En wachtte hen dus als toetje de bekeuring van driehonderd euro.
Natalie die drie keer per week in de KFC eet, was niet op de hoogte van de beperkt toegestane parkeertijd bij de vestiging van de KFC. Nu ze dit voorval heeft meegemaakt zegt ze nooit meer terug te willen naar de fastfoodtent. "Walgelijk, ik spendeer daar zoveel van mijn zuurvediende geld en dan dit. Ik had niet het gevoel dat ik er zo lang was. We hadden gewoon honger en zaten gezellig te kletsen."
De directie van de Kentucky Fried Chicken stelt in een reactie dat men het toezicht op de parkeerplaatsen in handen heeft gegeven van een privéfirma. Men is echter wel genegen om de zaak opnieuw te bekijken. "De parkeerlimiet is nu eenmaal ingevoerd om te voorkomen dat niet-KFC-klanten gebruik zouden maken van onze parkeerplaatsen. En gemiddeld blijven de meeste klanten maar een halfuurtje bij ons."
(Bron)

Met z'n tweetjes "veertien kippenboutjes, zes pakjes frites en de nodige grote cola's", per persoon zo'n 5456 calorieën, en dat drie keer in de week.
Waarschijnlijk telt de patat dan als groente?
'Tak' blijkt python

BLACKBURN - Een man die in zijn tuin in het Engelse Blackburn aan het werk was kreeg de schrik van zijn leven toen een tak die hij wilde opruimen een levende python van vijf meter bleek te zijn...
De 58-jarige Ronnie Kenyon was bezig met werkzaamheden in zijn tuin en zag een forse tak onder een boom liggen die hij opraapte om hem op te ruimen. "Toen de 'tak' me plotseling aankeek, kreeg ik de schrik van mijn leven, ik heb hem snel weer neergelegd en ben weggerend," zegt de geschokte vutter. "De slang bleek zo lang te zijn als een kleine vrachtauto."
Kenyon zag kans een geïmproviseerde kooi voor de slang te vervaardigen, die hij over het dier kon plaatsen om hem het onstnappen te beletten. Vervolgens waarschuwde hij onmiddelijk de plaatselijke politie, die de python ving en hem naar de dierenbescherming bracht. Een eigenaar van het dier heeft zich tot op heden nog niet gemeld.
(Bron)
Jongeren niet bewust van ongezonde levensstijl

AMSTERDAM - Veel jongeren vinden dat ze gezond leven, maar in werkelijkheid doen ze juist niet. Ze gaan zich te buiten aan alcohol- en drugsgebruik, roken en lijden aan overgewicht.
Dat constateert de Nationale DenkTank na onderzoek. De denktank schat de maatschappelijke kosten als gevolg van roken, drinken en ernstig overgewicht dit jaar op 7,8 miljard euro.
De Nationale DenkTank presenteert vrijdag de uitkomsten van het onderzoek dat is gebaseerd op tweehonderd gesprekken met jongeren en een online-enqûete waaraan vijfduizend jongeren deelnamen.
Van de ondervraagden vindt 83 procent dat hij of zij gezond leeft, maar in werkelijkheid houdt 47 procent er een ongezonde levensstijl op na. Volgens de denktank is het onder de ongezondsten nog erger gesteld: 62 procent van hen heeft het idee toch gezond te leven.
De jongeren vinden drugsgebruik en roken de grootste gevaren voor de gezondheid. Ze zien alcohol als een minder grote bedreiging. Het DenkTank-onderzoek toont echter aan 33,1 procent van de jongeren boven de 16 jaar doet aan het zogenoemde binge-drinken; in korte tijd veel alcohol (meer dan vijf glazen) achter elkaar nuttigen.
De jongeren zitten er niet echt mee. Eén op de vijf (22,8 procent) vindt dat je bij zes glazen nog niet te veel hebt gedronken. Van de jongeren boven de 16 is dat zelfs 44,7 procent. Eén op de zes jongeren vindt twaalf glazen alcohol niet te veel.
Van de ondervraagden vindt 44 procent dat ouders kunnen helpen bij de verbetering van hun leefgedrag. Aan de andere kant hanteert een derde van de ouders geen regels wat betreft de alcoholconsumptie.
Overgewicht komt bij een op de tien jongeren voor. Van hen vindt 62,2 procent dat hij of zij toch gezond leeft. "Als de huidige trends doorzetten, zal vooral obesitas de komende jaren sterk toenemen waardoor de totale maatschappelijke kosten met 23 procent zullen stijgen", aldus de denktank.
(Bron)
Handcomputer Britse geheime dienst gestolen

AMSTERDAM - Een inbreker heeft in het weekeinde uit een huis in de Engelse stad Manchester een computer van de Britse binnenlandse geheime dienst MI5 gestolen. Dat heeft de politie bevestigd.
Het zou gaan om een handcomputer. De informatie die op het apparaat staat is versleuteld, zei de politie.
(Bron)
'Docenten benaderen hoogbegaafde jongens negatief'

NIJMEGEN - Docenten hebben de neiging hoogbegaafde leerlingen in de brugklas negatief te benaderen. Dat geldt vooral voor jongens.
De leraren denken dat deze kinderen door hun ouders gepusht zijn. Door die houding kijken klasgenoten ook negatief naar deze kinderen, die vaak een klas hebben overgeslagen op de basisschool.
Dat blijkt uit een onderzoek van psycholoog Lianne Hoogeveen, waarop zij deze maand promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volgens Hoogeveen ondervinden kinderen die een klas overslaan, daar later geen sociaal-emotionele problemen van.
Maar vooral jongens kunnen in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs wel met sceptische docenten te maken krijgen en zich mede daardoor ongelukkig voelen in de klas.
Sommige leraren vinden dat kinderen die een of twee jaar jonger in de brugklas terecht komen, daar niet op de juiste plek zijn. Ze zijn tegen het zogenoemde 'versnellen', terwijl uit onderzoek in binnen- en buitenland blijkt dat het een heel goede ingreep kan zijn, aldus Hoogeveen.
De docenten laten dat in hun houding merken en dat kan volgens Hoogeveen overslaan op de rest van de klas.
Uit haar onderzoek bleek dat hoogbegaafde jongens in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs minder vaak worden genoemd als de leukste klasgenoot en juist vaker als de minst leuke. Ook noemen klasgenoten hen verwaand, minder grappig, leidend of sociaal.
Hoogbegaafde meisjes krijgen minder negatieve opmerkingen, aldus de onderzoekster. Ze verklaart dat door te stellen dat meisjes zich beter kunnen aanpassen aan de eisen van een groep. Ook ontwikkelen meisjes zich fysiek sneller, waardoor het verschil in uiterlijk met oudere klasgenoten minder zichtbaar is.
Het Nijmeegse Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) werkt met anderen aan een cursus hoogbegaafdheid voor pabostudenten. Ook geeft het CBO nascholingscursussen voor docenten.
"Als de kennis bij docenten over begaafdheid toeneemt, kunnen zij er beter op reageren. Want er is geen reden om tegen versnelling te zijn", aldus de promovenda.
(Bron)
Japanners massaal op bananendieet

Vaak wordt gezegd dat bananen dikmakers zijn. In Japan denken ze er anders over. De Japanners zijn massaal aan het bananendieet. Het dieet is zelfs zo populair dat de bananen in supermarkten uitverkocht zijn.
In maart 2008 werd in Japan het boek 'Morning Banana Diet' op de markt gebracht. Voor het dieet eet je 's morgens alleen bananen en drink je water op kamertemperatuur. De kilo's zouden er af vliegen.
Het zou zelfs niet uit maken wat je de rest van de dag eet. Experts hebben hun twijfels over het dieet, maar toch volgen veel Japanners het bananendieet. De experts gaan er dan ook van uit dat het een trend is en geen succesvolle vermageringsmethode.
(Bron)
SP wil paracetamol in de ban tegen zelfmoord

DEN HAAG - Zelfmoordenaars die een paar pakjes paracetamol willen leegeten, zou het een stuk moeilijker gemaakt moeten worden. De SP wil dat de pijnstiller niet meer voor het grijpen ligt.
In een debat in de Tweede Kamer over zelfmoord zei SP'er Marianne Langkamp dat een grote dosis paracetamol niet direct dodelijk is. Maar een zelfmoordenaar die spijt krijgt van zijn mislukte poging met paracetamol, kan alsnog het risico lopen te overlijden door de ernstige gezondheidsschade die een overdosis van de pijnstiller aanricht. Zo is paracetamol in grote hoeveelheden heel slecht voor de lever.
Daarom wil Langkamp dat het middel alleen nog in apotheken te krijgen is en in drogisten uitsluitend vanachter de toonbank. Maar in de Kamer vond ze geen bijval.
GroenLinks-collega Tofik Dibi sprak van een "hysterisch voorstel". Net als minister Ab Klink (Volksgezondheid) wees hij erop dat de zelfmoordenaar nog vele andere vrij verkrijgbare middelen ter beschikking staan.
(Bron)

Paracetamol vreten is een erg domme manier van zelfmoord proberen te plegen.
Leerplichtambtenaar verdacht van zedenmisdrijven

GRONINGEN - Een 60-jarige leerplichtambtenaar van de Groningse gemeente Bedum wordt verdacht van ontucht met meerdere minderjarigen.
De man, die maandag al werd aangehouden, kreeg donderdag van de rechter-commissaris te horen dat zijn voorarrest met een week wordt verlengd. Dat meldde een woordvoerder van de rechtbank in Groningen.
De man stapte in mei van dit jaar naar de politie met de mededeling dat hij iets op zijn kerfstok had. De politie kon toen echter niets doen, omdat er geen aangifte was gedaan.
Nadat er recentelijk meerdere aangiftes waren binnengekomen, werd de leerplichtambtenaar maandag in de boeien geslagen. Om hoeveel aangiftes het precies gaat, wil de politie niet kwijt.
Volgens de zegsman van de rechtbank is besloten het voorarrest te verlengen om nader onderzoek te kunnen doen en getuigen te horen.
De man heeft inmiddels zijn ontslag ingediend.
(Bron)
Aidsvirus ontstond eeuw geleden

AMSTERDAM - Het aidsvirus waart al ongeveer honderd jaar onder de mensen rond, enkele tientallen jaren langer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek waarvan het tijdschrift Nature verslag doet in zijn editie van donderdag.
Door middel van genetische analyse stelden de onderzoekers vast dat het aidsvirus, veroorzaakt door HIV, is ontstaan tussen 1884 en 1924, vermoedelijk rond 1908. Tot nu toe werd aangenomen dat het virus bestond sinds 1930. Formeel werd aids pas als ziekte erkend in 1981, nadat de Amerikaanse gezondheidszorg alarm had geslagen.
Het onderzoeksresultaat levert een verfijning op van de ontstaansgeschiedenis van aids. Daarmee is het niet hemelschokkend, maar wel opmerkelijk, zei Michael Worobey, een van de deelnemende geleerden.
De nieuwe ontstaansperiode valt samen met de opkomst van steden in Afrika, zeggen de onderzoekers, en de urbanisatie kan ervoor hebben gezorgd dat aids voor het eerst onder mensen werd verspreid.
Wetenschappers zeggen dat HIV is ontstaan uit een chimpanseevirus dat in Afrika oversprong op mensen, waarschijnlijk wanneer die chimpansees slachtten. Vermoedelijk werden vrij veel mensen op deze manier besmet, maar kreeg HIV geen voet aan de grond omdat het niet oversprong op andere mensen.
De opkomende steden waar veel mensen dicht op elkaar leefden en veel prostitutie voorkwam, waren echter een ideale omgeving om dat wel te laten gebeuren.
Iemand die op het platteland met HIV was besmet ging bijvoorbeeld naar wat nu de Congolese hoofdstad Kinshasa is, zei Worobey. "En daar heb je de lont die in het kruitvat belandt."
Uitgangspunt voor het nieuwe onderzoek was de vondst van een HIV-monster dat in 1960 werd afgenomen bij een vrouw in Kinshasa. Deze variant van het virus werd voor 1976 maar eenmaal eerder aangetroffen, namelijk in 1959, ook in Kinshasa.
HIV muteert snel. Daarom vertonen twee varianten van een gemeenschappelijke voorouder over de jaren steeds minder gelijkenis. Dat stelt onderzoekers in staat terug te rekenen hoe lang het moet hebben geduurd voor varianten zo verschillend zijn geworden als zij bij observatie blijken te zijn.
Bij het onderhavige onderzoek werd aan de hand van de genetische gegevens van de twee oude HIV-monsters en ruim honderd nieuwe monsters een stamboom gemaakt die teruggaat tot de laatste gemeenschappelijke voorouder.
Verschillende interpretaties van de gegevens leverden verschillende ontstaansdata op, maar 1884-1924 is volgens Worobey de meest betrouwbare tijdspanne.
Dat het ongeveer zeventig jaar heeft gekost voor HIV werd geïdentificeerd is volgens deskundigen niet verwonderlijk. Een ontsteking heeft er vaak jaren voor nodig om in het oog lopende symptomen te produceren en al die tijd kan de rol van het virus verborgen blijven.
Ook is aannemelijk dat het virus, toen het zich ging verspreiden, aanvankelijk slechts een relatief klein aantal Afrikanen trof.
(Bron)
Vannacht het vice-debat kijken... Kan spannend worden. Op Youtube staat nu al 'Sarahs greatest hits'....

'Consumenten laks met voorschriften chemicaliën'

DEN HAAG - Consumenten lezen etiketten op huishoudchemicaliën wel, maar volgen de veiligheidsvoorschriften lang niet altijd op. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is uitgevoerd.
Verkeerd gebruik van huishoudchemicaliën kan leiden tot ongelukken of schade aan de gezondheid of het milieu. Daarom is het belangrijk de informatie op de verpakking te lezen en te gebruiken, benadrukt de VWA.
Consumenten volgen de veiligheidsvoorschriften vooral op als die gemakkelijk zijn uit te voeren. Wanneer het teveel moeite kost, gedragen ze zich minder veilig, aldus de toezichthouder.
(Bron)

Ik ken iemand die chloor altijd mengde met allesreiniger, dat rook lekker en het vuil vlóóg overal van af. Ze had na het poetsen wel altijd een zere keel en brandende ogen, maar ja, dat hoorde erbij. Ze wilde in eerste instantie ook absoluut niet geloven dat de verbijstering van degenen die haar dat hoorden vertellen, echt was. Tot ze zelf thuis eens op de verpakkingen keek.
Ruzie om parkeerplaats kost taxichauffeur een vinger

Een ruzie om een parkeerplaats in het westen van Duitsland heeft een 60-jarige taxichauffeur woensdag zijn vinger gekost. Ook hield hij een hoofdwond over aan de confrontatie met een gewapende tien jaar oudere landgenoot.
De taxichauffeur had in het Duitse district Limburg-Weilburg zijn auto geparkeerd op een plaats die de 70-jarige man claimde te hebben.
Na een heftige woordenwisseling vertrok de woedende man, om later terug te komen met een zwaard. Met dat wapen verwondde de man de taxichauffeur op het hoofd en hakte hij een vinger af bij het slachtoffer.
De dader wist op tijd te ontkomen, maar gaf zich later zelf aan op het politiebureau. Hij wordt zeer waarschijnlijk aangeklaagd voor poging tot doodslag, zei een Duitse politiewoordvoerder tegenover persbureau Reuters.
(Bron)
Tramrails verzakt door werkzaamheden Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM - Bij het Centraal Station (CS) in Amsterdam zijn donderdagmiddag tramrails verzakt. Dat gebeurde door werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn, de nieuwe metroverbinding.
Het tramverkeer in de hoofdstad is "ernstig verstoord", zei een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB.
De grond verzakte toen de stalen damwanden van een bouwput de grond in werden getrild. Daardoor verloren de tramrails aan draagvermogen. Een van de twee sporen waarover de voertuigen vanaf het treinstation wegrijden, is nu onbruikbaar.
Sommige trams kunnen nu niet tot aan CS komen en moeten omrijden. Eén lijn wordt vervangen door een bus. Het GVB is momenteel bezig de rails te verstevigen. De firma hoopt dat de trams vrijdagochtend weer rijden zoals gebruikelijk.
Woensdagavond was op dezelfde plek overigens al een kleinere verzakking. Die had nog geen gevolgen voor het openbaar vervoer.
De afgelopen maanden verzakten nog meerdere gebouwen aan de Vijzelgracht. Ook dat gebeurde door werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn. Meerdere bewoners moesten hun huizen uit. Sommigen verblijven nog steeds elders.
(Bron)

Amsterdam hàd zo'n goede naam wat bouwen op die slappe grond betreft. Bouwen _in_ is kennelijk een techniek die nog niet beheerst wordt.

woensdag, oktober 01, 2008

'Grote financiële problemen politiekorpsen'

AMSTERDAM - Slechts vier van de vijfentwintig politiekorpsen in Nederland kunnen de begroting voor 2009 rond krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Elsevier naar de financiële problemen bij de politie.
De andere 21 regiokorpsen kunnen slechts met noodgrepen hun begroting sluitend krijgen of leveren miljoenen in op hun vermogen.
In het blad komt de Amsterdamse korpschef Bernard Welten aan het woord, die aangeeft dat als het ministerie van Binnenlandse Zaken geen extra geld beschikbaar stelt, er binnen tien jaar bij twintig korpsen overheidsgeld bij moet om ze overeind te houden.
Welten, verantwoordelijk voor het korps Amsterdam-Amstelland, komt jaarlijks vijf miljoen euro tekort, waardoor hij een beroep moet doen op de reserves, 'die daar niet voor zijn bestemd'.
De problemen bij de politie kunnen volgens Elsevier worden onderverdeeld in de volgende problemen: vergrijzing, inhuren van externe krachten, te dure huisvesting en het zoeken naar zij-instromers.
Burgemeester van Amsterdam Job Cohen, die voorzitter is van het korpsbeheerdersberaad, laat in het blad weten dat de korpsen eerst maar efficiënter moeten gaan werken. Pas daarna kunnen ze in Den Haag aankloppen. VVD-Kamerlid Fred Teeven is het daar niet mee eens. Hij laat weten dat de korpsen structureel meer geld moeten krijgen. Hij denkt aan twee miljard over vier jaar. Dat geld moet bij ontwikkelingssamenwerking vandaan komen.
(Bron)
'Schiphol mag groeien tot 510.000 vluchten'

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol mag tot 2020 groeien tot maximaal 510.000 vluchten per jaar. De verdere groei van het vliegverkeer moet worden opgevangen door de regionale luchthavens Lelystad en Eindhoven volgens een nog op te stellen verdeelsleutel.
De luchthaven Schiphol mag tot 2020 groeien tot maximaal 510.000 vluchten per jaar.
Dat staat in het advies over de toekomst van Schiphol dat oud-minister en -commissaris van de Koningin Hans Alders woensdag naar buiten bracht. Verkeersminister Camiel Eurlings nam het advies in ontvangst. Volgens hem zal het kabinet voor eind dit jaar knopen doorhakken over een nieuw Schipholbeleid.
Kees van Ojik, een van de bewonersvertegenwoordigers in de door Alders geleide adviescommissie (de 'Alderstafel'), zei eerder dat Eindhoven jaarlijks voor 40.000 vluchten zou moeten opdraaien en Lelystad voor 30.000 vluchten. Maar in het uiteindelijke advies laat Alders de verdeling van de extra vluchten over aan het kabinet.
Vooral de chartervluchten zouden naar die vliegvelden moeten worden verplaatst. Volgens Van Ojik gaat het om een unaniem advies en heeft ook een meerderheid van de bewonersplatforms ermee ingestemd.
In de Alderstafel hebben de luchtvaartsector, bestuurders, rijksoverheid en omwonenden onderhandeld over de toekomst van Schiphol. De commissie adviseert ook het handhavingsstelsel voor de geluidsoverlast met 35 meetpunten op termijn af te schaffen. Daarvoor in de plaats moet een afsprakenstelsel komen.
Met dit stelsel wordt vanaf 2010 proefgedraaid. Als die proef slaagt, wordt het nieuwe stelsel in 2012 ingevoerd. Tot die tijd blijft het huidige handhavingsstelsel gewoon van kracht.
Het advies over de toekomst van Schiphol leidt tot verdeelde eerste reacties in de Tweede Kamer. CDA, PvdA en VVD zijn positief, de SP zet er grote vraagtekens bij.
Het CDA is ronduit positief. "We steunen het advies", aldus fractiewoordvoerder Sander de Rouwe.
Volgens hem is het wel degelijk een breed gedragen advies, ondanks het uitstappen van een bewonersvertegenwoordiger uit de commissie. Volgens hem worden omwonenden wel bij wet beschermd tegen vliegtuiglawaai.
Het CDA hecht wel aan de 70.000 naar de regio te verplaatsen vluchten. De Rouwe spreekt van één pakket.
Daarnaast moeten maatschappijen die lawaai veroorzaken, kunnen worden beboet en tijdelijk geweerd. Ze krijgen nu slechts een vrijblijvend briefje toegestuurd.
Coalitiepartner PvdA sprak van een evenwichtig advies. Volgens Kamerlid Jan Boelhouwer zijn Eindhoven en Lelystad de aangewezen plaatsen om vluchten over te nemen gezien hun ligging en het verzorgingsgebied. Maar dat plan moet worden besproken met de regio.
De PvdA tilt niet zo zwaar aan het uitstappen van een bewonersvertegenwoordiger. Volgens Boelhouwer is onduidelijk hoe breed die kritiek wordt gedeeld. Hij hield zich op de vlakte over het advies voor een nieuw afsprakenstelsel ter vervanging van de huidige geluidsregels.
Steun kreeg Alders verder van de VVD. Kamerlid Atzo Nicolaï sprak van een goede stap om de positie van de mainport Schiphol te behouden. De Nederlandse economie is daarmee gediend.
Maar de grootste oppositiepartij SP vindt het niet zo vanzelfsprekend dat Schiphol mag doorgroeien.
"Moeten we dat wel willen. De luchtvaart krimpt", stelde fractiewoordvoerder Emile Roemer. Hij ziet het ook niet zitten om vluchten te verplaatsen. "Er komen meer lawaaigebieden bij."
(Bron)
Zoektocht Vondelpark na juwelenroof levert niets op

AMSTERDAM - In Amsterdam is woensdagochtend het Vondelpark tijdelijk afgesloten geweest voor publiek, na een overval op een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat.
Een vrouw raakte lichtgewond toen de twee daders een schot losten. "Ze is inmiddels behandeld in het ziekenhuis en haar verwondingen vallen mee. Ze is wel enorm geschrokken", aldus een woordvoerder van de politie.
Rond één uur werd het park weer opengesteld voor publiek, na een vergeefse zoektocht naar de daders waarbij onder meer een helikopter werd ingezet, aldus de NOS.
De twee overvallers vluchtten per scooter het Vondelpark in, waarbij ze een deel van de buit en het wapen lieten vallen.
(Bron)
Meer openheid over kosten 0900-nummers

AMSTERDAM - Consumenten worden voortaan beter voorgelicht over de tarieven van betaalde informatienummers. Vanaf woensdag geldt een strengere wet- en regelgeving voor de tarieven van zogenoemde 0900-nummers. Dat meldt telecomautoriteit Opta.
De nieuwe regels zijn volgens de Opta nodig om consumenten niet de dupe te laten worden van een slechte bereikbaarheid van bedrijven. Bellers maken soms hoge kosten doordat zij minutenlang bij een bedrijf in de wacht staan.
De Opta hoopt dat bedrijven door de nieuwe regels minder geld vragen voor hun diensten om zich zo te onderscheiden van hun concurrenten.
Als een informatienummer meer dan vijftien cent per minuut kost, moeten bedrijven vanaf woensdag naast dat tarief ook melden wat de maximumkosten van het gesprek zullen zijn. In de wet is geen maximumtarief per gesprek opgenomen.
Verder moeten bedrijven vanaf woensdag ook duidelijk aangeven hoe hoog de extra kosten zijn als er met een mobiele telefoon gebeld wordt. Providers brengen voor het mobiel bellen naar 0900-nummers vaak zogenoemde verkeerskosten in rekening, zonder dat consumenten daar weet van hebben.
(Bron)
Jeugdige joyrider overleden na ongeval

BORGERCOMPAGNIE - Een 17-jarige joyrider uit Emmen die zaterdagavond betrokken was bij een verkeersongeval in het Groningse Borgercompagnie is dinsdagavond aan zijn verwondingen overleden. Dat meldde de politie woensdag.
De jongen was samen met een 17-jarig vriendje op bezoek bij familie toen ze zonder toestemming de auto van een van de familieleden meenamen om een stukje mee te rijden.
De bestuurder van de wagen, volgens de politie vermoedelijk het slachtoffer, verloor de macht over het stuur waarna de auto in het water terechtkwam.
Het vriendje wist zelf uit de auto te komen, maar het slachtoffer moest door omstanders uit de wagen worden gehaald.
Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij dinsdagavond bezweek aan zijn verwondingen.
(Bron)
Google Labs lanceert 'In Quotes'

AMSTERDAM - Zoekmachine Google helpt Amerikanen bij het maken van een keuze bij de presidentsverkiezingen. Google heeft een nieuwe tool gelanceerd, waarmee men citaten van bekende politici kan vergelijken.
Bij 'In Quotes' vergelijkt twee prominente Amerikaanse politici uit een samengestelde lijst waar je een onderwerp aan toe kunt voegen. Zo worden bijvoorbeeld de standpunten van de twee presidentskandidaten Obama en McCain met betrekking tot gezondheidszorg vergeleken.
Het is niet de eerste keer dat Google zich bezig houdt met politiek. Al eerder lanceerde het 'Google Moderator'. Hier kunnen gebruikers hun vraag stellen aan de presidentskandidaten waar andere gebruikers op kunnen stemmen.
Youtube, eigendom van Google, organiseert samen met CNN de CNN/Youtube debates. Gebruikers van Youtube kunnen hun vraag opnemen en op Youtube plaatsen. De beste vragen worden gebruikt in het debat.
'In Quotes' is er nog niet in een Nederlandse versie. Wel kan men naast uitspraken van Amerikaanse politici citaten van invloedrijke Canadezen, Indiërs en Britten vergelijken.
(Bron)
Schepen op drift door harde wind

DEN HELDER - De Kustwacht heeft de handen vol aan de harde wind. Dinsdag en woensdagochtend vroeg raakten drie schepen stuurloos op de Noordzee. Dat liet een woordvoerder van de Kustwacht weten.
Dinsdagavond en woensdagochtend raakten twee schepen in problemen in een zone 80 kilometer ten noordwesten van Den Helder waar veel boorplatformen liggen.
Het koelschip Ice Flowers raakte op drift nadat de hoofdmotor het begaf. Het schip dreigde het platform van Total E&P Nederland te rammen. Met twee helikopters evacueerde de Kustwacht tientallen medewerkers naar een ander platform.
Rond 00.45 uur passeerde het schip het booreiland op korte afstand. Nadat het gevaar was geweken, werden de medewerkers teruggebracht.
De onder Panamese vlag varende Ice Flowers was op weg naar de Franse havenstad Brest. Een sleepboot die later arriveerde, brengt het schip naar Den Helder.
Later in de nacht raakte in hetzelfde gebied een tweede schip op drift. De Kustwacht hield een helikopter paraat om in te grijpen maar het vaartuig passeerde de booreilanden uiteindelijk op veilige afstand.
Dinsdagmiddag raakte al een schip stuurloos voor de kust bij Callantsoog. Het vaartuig is op zee voor anker gegaan om reparatiewerkzaamheden uit te voeren.
"De eerste harde wind van het herfstseizoen levert ons meteen veel werk op", aldus een Kustwachtwoordvoerder. De dienst is ook voor woensdag bijzonder alert op schepen die in problemen raken.
"Met een dikke windkracht 8 is de kans groot dat dit overdag opnieuw gaat gebeuren", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Roddelbladen woest op clown Bassie

AMSTERDAM - De roddelbladen zijn woest op clown Bassie vanwege diens reclamestunt. Er worden zelfs juridische stappen overwogen, zo meldt De Telegraaf.
De bladen pakken deze week massaal uit met de vermeende affaire van Bas van Toor (73) met de 31-jarige Sandra K. uit Heerhugowaard. K. zou zelfs een kind verwachten van de bejaarde clown.
Vandaag maakte Van Toor op zijn website bekend dat het ging om een promotiestunt van een verzekeraar.
De cover van de Weekend liegt er niet om: "Waar clown (73) altijd bang voor was". Ook Privé wijdt twee pagina's aan het verzonnen verhaal.
De bladen claimen door de 'misplaatste grap' tienduizenden euro's mis te lopen. Woensdag zal tijdens een overleg bepaald worden of er gerechtelijke stappen volgen.
(Bron)

Het was al zo'n onzinverhaal. En wie dwong die bladen dit te publiceren? Ze verdienen toch hun geld aan dit geblaat? Wie kan uitdelen, moet ook kunnen incasseren.
(Ik heb me overigens enorm vermaakt met de vaak krankzinnige reacties op diverse sites.)
Nat en donker en het zou erg fris zijn: warme jas aan toen ik op pad ging. Die was zinvol wat de regen betrof, maar het bleek 13 graden te zijn: beetje warm, die jas.
Het werd langzaam wat minder donker, af en toe scheurde het wolkendek en zag je dat het daarachter toch echt nog lichter was.
De sterke windvlagen slaagden er in de robinia's zo ongeveer te ontbladeren en die kleine gele blaadjes alle kanten op te blazen - dus keken collega's en ik steeds verrast op: jaha, we wisten best dat het geen sneeuw was, maar het léék er verrekte veel op.
Waarna het in de middag ineens erg zonnig werd, met enorme plensbuien tussendoor, mooie dubbele regenbogen, blauwe lucht met zwarte fronten en kolkende wolken.
Het lijkt wel herfst.

dinsdag, september 30, 2008

EU plant wet tegen fout hout

BRUSSEL - De Europese Commissie presenteert 15 oktober een wetsvoorstel waardoor handelaren steeds moeten garanderen dat het importhout legaal is gekapt. Ook moeten ze steeds het land van herkomst aanduiden.
Het wetsvoorstel aan de EU-landen en Europarlement moet de strijd opvoeren tegen het vele 'foute hout' dat Europa binnenkomt. De illegale houtkap zorgt voor grote schade aan oerwouden, het milieu, klimaat en diersoorten.
Het wetsvoorstel komt bovenop het huidige vrijwillig systeem van akkoorden tegen fout hout, het zogeheten Forest Law Enforcement, Government and Trade (FLEGT) Action Plan. Natuurorganisaties klagen echter dat het systeem weinig effect heeft.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft de Europese Commissie dinsdag uitdrukkelijk gevraagd de presentatie niet opnieuw uit te stellen. "Het rapport had al vorig jaar op tafel moeten komen, toen werd het mei en nu is het er nog niet."
(Bron)

(Heeft Verburg het nou nog steeds over die tafel?)
Camera geheime dienst verkocht op eBay

LONDEN - Een digitale camera waar geheime informatie op staat van de Britse inlichtingendienst MI6, is verkocht op eBay.
De nietsvermoedende koper kwam informatie over terreurnetwerk al-Qaeda tegen toen hij zijn vakantiefoto's downloadde op zijn pc.
Dit heeft de Britse krant The Sun dinsdag gemeld. De digitale camera was van een topspion van MI6 geweest, die nu ontslag boven het hoofd hangt.
In het geheugen van de camera stonden namen, foto's en vingerafdrukken van terreurverdachten. Ook stonden er foto's in van raketten en lanceerinstallaties die Iran zou leveren aan al-Qaeda in Irak.
Tevens zat in het camerageheugen een document met de vermelding top secret (zeer geheim) waarin details staan van de encryptie voor MI6-agenten die buiten het hoofdkwartier van de geheime dienst in Londen gaan telewerken.
Toen de 26-jarige koper van de camera, die nog bij zijn moeder thuis woont in een rijtjeshuis, de foto's van de raketlanceerinstallaties zag, liet hij die aan vrienden zien. Die raadden hem aan naar de politie te gaan. Daar dachten de agenten eerst aan een grap. Maar na enkele dagen stond een speciale antiterreureenheid bij de koper van de camera voor de deur. Die nam de camera en de pc mee.

Diefstal

De Britse overheid is de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws gekomen vanwege het uitlekken of verliezen van gevoelige informatie. Vrijdag nog werd bekend dat van een luchtmachtbasis in het westen van Engeland enkele harde schijven zijn gestolen met daarop de persoonlijke gegevens van duizenden huidige en voormalige medewerkers van de Royal Air Force.
(Bron)
Staking dreigt in Amsterdamse haven

AMSTERDAM - Het al weken slepende cao-conflict bij Ceres, het grootste containeroverslagbedrijf in de Amsterdamse haven, dreigt uit te monden in een staking. FNV Bondgenoten heeft het bedrijf een ultimatum gesteld dat woensdag om 12.00 uur afloopt.
Eind augustus schortte FNV Bondgenoten de cao-onderhandelingen met Ceres op na een conflict over de loonschalen waarin werknemers zouden worden geplaatst. Sindsdien houden de havenwerkers stiptheidsacties. Die hebben een oplossing niet dichterbij gebracht.
De havenwerkers willen ook meer loon. Volgens vakbondsbestuurder Tom Koningh krijgen de 235 werknemers al sinds 2002 geen echte loonsverhoging meer, maar alleen prijscompensatie. Nu willen zij bovenop de prijscompensatie 75 euro per maand erbij.
Het is voor het eerst sinds jaren dat er arbeidsonrust is in de Amsterdamse haven.
(Bron)
'Uitzendbureaus kunnen tienduizenden aan werk helpen'

DEN HAAG - Uitzendbureaus kunnen een grote bijdrage leveren aan het verhogen van de arbeidsdeelname. In 2009 al kunnen zij 37.500 mensen extra aan het werk helpen. Dit aantal kan oplopen tot 77.500 in 2012.
Dat concludeert de commissie die zich onder leiding van oud-minister Klaas de Vries van Sociale Zaken heeft gebogen over de vraag welke rol de uitzendbranche kan spelen bij het opkrikken van de arbeidsparticipatie.
De commissie, ingesteld op initiatief van uitzendkoepel ABU, bood haar bevindingen dinsdag aan aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken.
De commissie komt met een aantal aanbevelingen die dat mogelijk moeten maken. Zij stelt voor uitzendbureaus veel meer dan nu gebeurt te benutten voor scholing.
Zij moeten een erkend opleider worden, waarbij flexwerkers kunnen leren en werken. De overheid en alle opleidingsfondsen van bedrijfstakken zouden geld beschikbaar moeten stellen voor scholing en begeleiding van flexkrachten.
Ook kan de uitzendbranche een grotere rol spelen bij het aan het werk helpen van (langdurig) werklozen en andere mensen met weinig kans op een baan. Ook uitzendbureaus moeten gebruik kunnen maken van loonkostensubsidies.
Nu kan een werkgever die subsidie alleen aanvragen wanneer hij iemand een jaarcontract aanbiedt. De commissie pleit ervoor de loonkostensubsidie overdraagbaar te maken zodat werknemers deze mee kunnen nemen van de ene naar de andere werkgever.
Van de mensen die via uitzendbureaus werken, behoort nu al 27 procent tot de groepen die moeilijk aan een baan komen. Onder hen zijn volgens ABU-directeur Aart van der Gaag 15.000 gedeeltelijk arbeidsongeschikten.
De commissie wil zich ook inzetten voor de zogenoemde nuggers, mensen die niet werken en ook geen uitkering ontvangen. Zij heeft ook daarbij wel hulp nodig van de overheid. "Wij kunnen het niet alleen. Samenwerking met onder meer de sociale partners, onderwijsinstellingen en overheden is nodig", aldus commissielid Wouter Waleson.
Donner waardeert de inspanningen van de uitzendbranche. Het is hard nodig dat meer mensen werken om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Nu werkt ongeveer 73 procent van de beroepsbevolking. Het kabinet wil dat verhogen tot 80 procent in 2016.
(Bron)
'Russen kennen auteur gijzelsoftware'

AMSTERDAM - De Russische politie kent de identiteit van de auteur van Gpcode, een virus dat bestanden op besmette computers in gijzeling neemt, en alleen na betaling weer vrijlaat.
Gpcode is zogenoemde 'ransomware'. Het versleutelt informatie op getroffen computers zodanig, dat die onbruikbaar wordt. Alleen met een zogenoemde 'private key' zijn de bestanden weer te ontcijferen. Die code wordt pas verstrekt na betaling van losgeld. Het virus maakte in juli verschillende slachtoffers.
Volgens Techworld heeft de maker van Gpcode zich - anoniem - bij beveiligingsbedrijf Kaspersky gemeld in een poging om een programma te verkopen dat de gijzeling kan doorbreken. Kaspersky wist de identiteit van de vermoedelijk Russische man te achterhalen.
Het bedrijf heeft de informatie doorgegeven aan de Russische politie. Het is vooralsnog onduidelijk of die iets met de informatie heeft gedaan.
(Bron)
Man voor de klas beter voor jongens

LONDEN - Als jongens op de basisschool een man als leraar hebben, doen ze het beter tijdens hun opleiding. Dat berichtte de Britse krant The Independent dinsdag.
Een onderzoek onder duizend Britse mannen heeft uitgewezen, dat bijna de helft hun leraar van de basisschool als de persoon met de meeste invloed op hun studietijd ziet.
Ook zei 35 procent, dat een mannelijke leraar hen uitdaagde hard te werken op school. Van de respondenten heeft 22 procent meer zelfvertrouwen gekregen door een man voor de klas.
Volgens psychologen is in een maatschappij waarin steeds meer alleenstaande moeders voor kinderen zorgen, de leraar vaak het enige mannelijke rolmodel. Momenteel is echter maar 13 procent van de leraren op Britse basisscholen een man.
(Bron)
Japanner hengelt naar ondergoed

TOKIO - De politie in de Japanse hoofdstad Tokio moet vreemd hebbben opgekeken toen ze binnenviel in het appartement van de 51-jarige Akira Hino.
De man had de aandacht getrokken doordat hij met een hengel probeerde om damesondergoed van een lager gelegen wasrek op een balkon te vissen. De politie maakte de arrestatie dinsdag bekend.
Tijdens de inval in de woning Van Hino troffen de agenten liefst 500 setjes ondergoed aan. De Japanner verklaarde tegenover rechercheurs dat hij zijn ondergoed-fetisj al op zijn 18e had ontwikkeld.
Het is onduidelijk hoe lang hij al gebruik maakte van de 3 meter lange hengel met vislijn en haak.
(Bron)
Auto rijdt in diep gat in de weg

DEN HAAG - Een Haagse 21-jarige automobiliste en haar passagier kregen dinsdagochtend in Den Haag de schrik van hun leven. Op de Finnenburg ter hoogte van de Reigersbergenweg in de Haagse wijk Mariahoeve kwam de auto in een groot, diep gat van 4,5 bij 5 meter terecht.
Volgens de politie probeerden twee weggebruikers het overige verkeer te waarschuwen toen zij over het nog kleine gat reden. De auto met daarin twee 21-jarige Haagse vrouwen reed daardoor om het gat heen toen plotseling het wegdek verder verzakte en de auto in het ruim 2 meter diepe gat verdween.
De vrouwen werden door omstanders uit hun benarde positie bevrijd en kwamen met de schrik vrij.
De brandweer takelde de auto uit het gat. Een gesprongen waterleiding lijkt de oorzaak te zijn van het gat.
De gemeente Den Haag gaat het wegdek repareren. Het Finnenburg blijft afgesloten tot het gat is hersteld.
(Bron)
Nederlandse moslims vieren Suikerfeest

AMSTERDAM - Veel moslims in Nederland vieren dinsdag het Suikerfeest. De viering luidt het einde van de islamitische vastenmaand in.
Het Suikerfeest begint niet overal dinsdag, de datum waarop het feest valt wordt bepaald door het moment waarop een nieuwe maan te zien is.
Het Suikerfeest begint voor de meeste moslims met een gebed in de moskee. De rest van de dag wordt veelal thuis met vrienden en familie doorgebracht. Daarbij staan gezelligheid en saamhorigheid voorop.
"Iedereen neemt iets lekkers mee, het is echt feest de hele dag", meldt Haroen Ghauharali van de Contactgroep Islam.
Veel moslims spreken liever van Id-Al-Fitr of 'het kleine feest' en niet van het Suikerfeest. Die naam wordt volgens Ghauharali door veel moslims onvolledig gevonden omdat de naam alleen zou slaan op het veelal zoete eten dat tijdens de viering gegeten wordt.
(Bron)
PVV-Kamerlid Graus betaalt schuld

KERKRADE - PVV-Kamerlid Dion Graus heeft 20.000 euro overgemaakt op de rekening van een deurwaarder voor de verbouwing van zijn voormalige villa in Simpelveld.
Dat liet advocaat Marcel Reinaerts van de bouwfirma dinsdag weten naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten.
De rechtbank veroordeelde Graus vorige maand tot betaling van 25.000 euro, maar Graus betaalde niet. Reinaerts liet daarop beslag op het loon van Graus leggen.
Door een fout van de deurwaarder heeft Graus nog niet voldaan aan de incassokosten en de rente, maar de advocaat gaat ervan uit dat de deurwaarder dit verzuim goedmaakt en ook de resterende 5000 euro ophaalt.
(Bron)
'Verboden voedsel' helpt bij dieet

Mensen die willen afslanken, wordt meestal geadviseerd om eten waarvoor ze een zwak hebben buiten de deur te houden. Maar volgens Vlaamse wetenschappers trainen ze hiermee geen zelfcontrole tegen verleidingen.
Diëters die geen weerstand hebben opgebouwd tegen hun 'verboden snacks' zullen meteen in hun oude gewoontes vervallen, wanneer zij hiermee geconfronteerd worden. Onderzoekers van de Lessius Hogeschool in Antwerpen denken dat het beter is om deze verleidingen niet uit je leven te weren, maar om er mee om te leren gaan.
Om dit te testen lieten ze vrouwelijke proefpersonen een zogenaamd nieuwe snoepsoort zien op dia's of ze kregen een schaal met de snoepjes voor zich, maar mochten hier niet van eten. Daarna kregen ze een schaal chocoladepinda's voor zich.
De personen die snoep binnen hun bereik hadden gehad, maar er niet van mochten eten, aten ook minder van de chocoladepinda's. Volgens de onderzoekers komt dit doordat zij zich beter konden beheersen. Het goede nieuws is volgens hen dus ook dat zelfcontrole valt te leren.
(Bron)
Phoenix vindt aanwijzing voor water op Mars

AMSTERDAM - De ruimtesonde Phoenix van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op Mars twee mineralen gevonden die er op duiden dat vroeger op die plek water moet zijn geweest. Dat hebben wetenschappers maandag bekendgemaakt.
De aangetroffen mineralen, calciumcarbonaat en een filosilicaat, vormen normaal gesproken niet zonder de aanwezigheid van vloeibaar water.
De Phoenix landde in mei op de Arctische vlakten van de Rode Planeet voor een missie van drie maanden om te bestuderen of het milieu op Mars geschikt is voor microbiotisch leven. Een van de belangrijkste vragen die de sonde moest beantwoorden was of het ijs op de planeet ooit gesmolten is geweest.
Ook hebben de onderzoekers vastgesteld dat het sneeuwt op Mars. Wetenschappers vermoedden al langer dat het kan sneeuwen op Mars. Dankzij de Phoenix is nu vastgesteld dat er inderdaad sprake is van sneeuwval, in de buurt van de poolcirkel op de planeet.
Kort geleden verlengde NASA de missie van de Phoenix tot het einde van het jaar, afhankelijk van hoe lang de sonde het kan overleven.
(Bron)
Brabantse nachttrein steeds voller

DEN BOSCH - Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de nachttreinen op het Brabantse spoor neemt, tien maanden na de introductie, nog steeds toe. Een woordvoerster van de provincie Noord-Brabant heeft dat dinsdag gezegd op basis van tellingen en enquêtes die eerder dit jaar zijn gehouden.
Vooral op vrijdag- en zaterdagavond is het druk op de trajecten Eindhoven-Utrecht, Eindhoven-Tilburg en Breda-Dordrecht.
Bezoek aan vrienden of evenementen zijn de voornaamste redenen om de nachttrein te nemen, blijkt uit de peiling. Het gaat voor bijna de helft om nieuwe reizigers en een derde komt vanuit de Randstad naar Brabant. Het gevoel van sociale veiligheid ligt hoger dan gemiddeld in reguliere NS-treinen.
Het Brabantse nachtnet bestaat sinds december vorig jaar. Het experiment duurt drie jaar. In drie nachten rijden de treinen tussen Eindhoven en Utrecht en Eindhoven en Dordrecht.
De Brabantse steden en Dordrecht plus de provincie leggen in totaal 1,6 miljoen euro per jaar bij. In 2010 kijken ze of de proef een vervolg krijgt.
(Bron)
Gezinstherapie kan jonge delinquenten helpen

Functionele gezinstherapie in het gezin kan jongeren die zware geweldsdelicten hebben gepleegd, helpen om op het rechte pad te blijven. Zij plegen maar half zo vaak een geweldsdelict dan onbehandelde delinquenten.
Promovendus René Breuk van de Vrije Universiteit in Amsterdam volgde 37 jongeren die deze therapie na hun verblijf in een justitiële jeugdinrichting kregen. Twaalf maanden later vergeleek hij hun situatie met 36 jeugddelinquenten die alleen door jeugdreclassering waren begeleid.
De niet-behandelde delinquenten spendeerden gemiddeld 116 dagen in de cel. 28 jongeren die de therapie hebben afgemaakt, hebben gemiddeld 19 dagen in de gevangenis doorgebracht. Ook bleven zij op school of op hun werk en waren er minder conflicten binnen het gezin.
Wel pleegden zij nog evenveel kleine vergrijpen als hun niet-behandelde leeftijdsgenoten. Volgens Breuk komt dit doordat er nog geen aanpassingen zijn gedaan in de omgeving van de delinquent. Zo kan er nog steeds invloed van verkeerde vrienden bestaan.
Met behulp van 'functionele gezinstherapie' wordt er een betere sfeer in het gezin gecreëerd, de ouders leren om samen met de kinderen problemen op te lossen en beter te communiceren. De ouders krijgen waar nodig ook opvoedingsvaardigheden aangeleerd.
(Bron)
Amersfoorter aangehouden voor mishandelen vrouwen

AMERSFOORT - De politie heeft een 42-jarige man uit Amersfoort aangehouden die ervan wordt verdacht meerdere vrouwen te hebben mishandeld. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
De vrouwen werden mishandeld op en rond de fietspaden van Amersfoort Noord. Afgelopen week zagen agenten in burger dat er een conflict was tussen een groep vrouwen en de verdachte.
Op basis van het opgegeven signalement van de eerdere mishandelingen kon de man worden aangehouden.
De man fietste zijn slachtoffers tegemoet en sloeg of duwde hen plotseling. Acht vrouwen deden uiteindelijk aangifte van mishandeling. Volgens de politie is de man in de war. Tijdens verhoor gaf hij aan zich bedreigd te voelen als er vrouwen langs fietsen.
De man krijgt nu medicijnen om zijn angsten te onderdrukken, aldus een zegsman. De verdachte is maandag voorgeleid. Tot zijn rechtszitting is hij op vrije voeten.
(Bron)
Drent houdt Tupperwareparty voor mannen

RUINERWOLD - Henk Smit, de Drent die eerder dit jaar boerenlucht uit een potje introduceerde, houdt woensdagavond een Tupperwareparty voor mannen in zijn woonplaats Ruinerwold.
"Zoiets is er nog niet, het kwam zomaar bij me op", verklaart Smit dinsdag. De presentatie van de plastic artikelen wordt live uitgezonden op internet, zodat de vrouwen thuis mee kunnen beslissen over de aankopen van hun mannen. De opbrengst van de party gaat naar Pink Ribbon.
Volgens Smit hebben zich al 75 mannelijke dorpsgenoten aangemeld om de party bij te wonen.
(Bron)
Uitbraak mazelen in Utrecht

UTRECHT - In de stad Utrecht is een uitbraak van mazelen geconstateerd. De GGD heeft dinsdag berichten van het AD hierover bevestigd.
Sinds juli van dit jaar zijn zestien gevallen aangetroffen. Volgens de GGD ging het om kinderen uit gezinnen die om religieuze redenen tegen inenting zijn.
De GGD heeft vorige week een brief gestuurd aan ouders van niet-gevaccineerde kinderen om hun kind alsnog te laten inenten. Bij tien kinderen is dat gebeurd.
Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. In uiterste geval kan de ziekte leiden tot blijvende doofheid of zelfs tot de dood.
Het komt wel vaker voor dat mazelen in Nederland de kop opsteekt. Dat gebeurt dan meestal in gebieden waar veel niet ingeënte kinderen verblijven. Ongeveer 5 procent van de Nederlandse kinderen is niet ingeënt, meestal om religieuze dan wel spirituele redenen.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er weliswaar signalen dat steeds meer ouders bedenkingen hebben tegen vaccinatie, maar toch is de vaccinatiegraad de laatste tijd niet gedaald.
Kinderen krijgen een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond, als ze veertien maanden oud zijn. Als de kinderen negen jaar oud zijn, moet de inenting worden herhaald. Volgens het RIVM komt het nogal eens voor dat ouders uit laksheid de uitnodiging voor inenting laten passeren, ook als ze diverse keren worden benaderd.
Het RIVM verklaart de bedenkingen die ouders tegen vaccinatie hebben uit het gegeven dat de ernst van bijvoorbeeld mazelen steeds minder bekend is bij mensen. De ziekte komt immers weinig voor.
(Bron)
Trein ramt ladderwagen

ZAANDAM - Een baanwerker is dinsdagochtend op het NS station in Zaandam aan de dood ontsnapt toen een passagierstrein de ladderwagen ramde waar hij op werkte. De man kon net op tijd wegspringen, aldus de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
De toedracht van het ongeval is niet bekend.
De baanwerker was vanaf een ladderwagen bezig met werkzaamheden aan de bovenleiding. Bij het incident raakten geen treinpassagiers gewond. De ladderwagen van VolkerRail werd volledig vernield.
Het is niet bekend wat de schade aan de trein is. De inspectie stelt een onderzoek in.
(Bron)
Fortis doet slogan in de ban

AMSTERDAM - De geplaagde Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis maakt voorlopig geen gebruik meer van de slogan 'Here today. Where tomorrow?'. Dat zei een woordvoerster dinsdag.
De slogan is onderwerp geworden van spot. Op internet is met name 'Here today. Gone tomorrow' een grap die veel wordt gemaakt.
"De overkoepelende mediacampagne 'Het leven is een curve' blijft vooralnog wel overeind. We kijken wel of de campagne moet worden aangepast", aldus de zegsvrouw.
Fortis stelt dat de grappen over de slogan niet de reden zijn om de campagne nader te bekijken. "De huidige marktsituatie van Fortis is de reden om nog eens goed te kijken naar wat je wilt zeggen in reclameboodschappen", aldus de woordvoerster.
(Bron)