zaterdag, februari 09, 2008

Tom wil vaak niet op de foto, maar deze keer wel :-)

Tja...
Weet u de herfst nog?

Moerascypressen

Japanse kers
Centraal Museum

Windwijzer

Gevelsteen, niet scherp

Centraal Museum

Centraal Museum
Nog wat herfstfoto's van Utrecht:

Lange Nieuwstraat en Universiteitsmuseum

Beyerskameren

Beyerskameren - dat stoplicht past er echt niet, maar ja...

Gevelsteen Beyerskameren

Photobucket

Monumentenbordje Beyerskameren
Fûgelspits heeft handen vol aan Duitse olievogels

MODDERGAT - Het vogelopvangcentrum Fûgelpits in Moddergat heeft de handen vol aan vogels die het slachtoffer zijn geworden van een olievervuiling langs de Duitse Noordzeekust.
Een woordvoerster van het centrum, dat door de Duitse autoriteiten te hulp is geroepen, meldde zaterdagmiddag dat ongeveer 180 besmeurde vogels bij het centrum zijn binnengebracht. Zondag verwacht het centrum minstens honderd nieuwe slachtoffers.
Natuurorganisaties schatten vrijdag dat bij elkaar 10.000 vogels zijn getroffen door de vervuiling. De organisaties noemen de olievervuiling de ernstigste in het gebied in de laatste tien jaar. Waar de stookolie vandaan komt, is niet bekend.
Vooral zwarte zee-eenden, eidereenden en zeekoeten zijn naar het centrum gebracht. De vogels worden in de Fûgelpits niet meteen schoongemaakt maar krijgen eerst medicijnen om hun ingewanden te reinigen.
Vanaf woensdag zullen medewerkers van de opvang daadwerkelijk met het schoonmaken beginnen. De van Anjum naar Moddergat verhuisde Fûgelpits heeft overigens opvangruimte voor enkele duizenden vogels.
(Bron)
Indonesië bespuit illegale treinpassagiers

JAKARTA - Indonesische forenzen die meerijden op daken van treinen, zullen worden bespoten met een gekleurde vloeistof opdat de spoorwegpolitie ze makkelijker kan arresteren. Dat heeft dagblad Jakarta Post zaterdag gemeld.
Een woordvoerder van de staatsspoorwegen sprak van een "unieke maatregel".
Meerijden op het dak is illegaal, maar komt veel voor in en rond de hoofdstad Jakarta omdat treinen vaak overvol zijn. De afgelopen twee jaar zijn zeker 53 reizigers op daken van treinen omgekomen.
(Bron)
Scheidingsbeurs trekt duizend bezoekers

RIJSWIJK - De eerste scheidingsbeurs in Utrecht heeft duizend bezoekers getrokken. Dat heeft organisator Felix Merks zaterdagavond gemeld.
De echtscheidingsadvocaat is uiterst tevreden met het resultaat. "Zowel bezoekers als standhouders waren erg te spreken over de middag", stelt hij tevreden.
Vooral de workshops over relatiecoaching, probleembehandeling en het oplossen van financiële complicaties rond de scheiding werden drukbezocht.
Ook de pers kwam in grote getalen op het evenement af. Maar liefst vijftig journalisten begaven zich vol interesse tussen de gescheiden koppels.
"De enige klachten die we kregen van bezoekers, gingen over de vele vragen die journalisten aan hen wilden stellen", aldus Merks.
"En dat kan ik wel begrijpen: een scheiding is over het algemeen geen vrolijke aangelegenheid. We moeten maar kijken hoe we dat volgend jaar anders kunnen aanpakken."
(Bron)
Vlaams Belang zet Antwerpse criminaliteit online

ANTWERPEN - Het Vlaams Belang in Antwerpen lanceert komende dagen een website waarop iedereen criminele feiten in de stad kan melden. De site gaat ook bewakingsbeelden tonen van overvallen en inbraken. De unieke site moet de grenzen van de wet aftasten. Dat meldde Vlaams Belang zaterdag.
In een reactie zeggen politie en justitie de site met argusogen te bekijken. De politie bekijkt of de site privacy aantast of gelekte politie-informatie bevat.
Het Vlaams Belang van kopman Filip Dewinter wil met de site de ware omvang van de criminaliteit aan het licht te brengen. Volgens Vlaams Belang verzwijgt de politie veel criminaliteit in Antwerpen om onrust te voorkomen.
Opmerkelijk is dat de site wordt beheerd door oud-politiecommissaris Bart Debie. Hij is vorige maand veroordeeld tot een jaar cel wegens het mishandelen van verdachten.
(Bron)

Daar mag je ook racistische opmerkingen melden?
Winkeldief aangehouden

UTRECHT Bij een winkel aan de Franciscusdreef heeft de politie een man aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal.
Een klant van de winkel kwam omstreeks 14.20 uur naar het personeel en meldde dat hij zojuist onder bedreiging beroofd was van zijn bonnetje van de ingeleverde flessen. Niet veel later kwam de bewuste man naar de balie en wilde de bonnetjes inleveren. Het personeel gaf aan dat dit niet kon en men de politie ging bellen. Hierop werd de man kwaad en wilde de winkel verlaten.
Het personeel greep in en hield de 46-jarige dief uit Lexmond aan. De man verzette zich maar kon tot dat de politie gearriveerd was worden vastgehouden. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau.
(Bron)
Zestienjarige verwacht tweede drieling

BUENOS AIRES - Een 16-jarige Argentijnse is in verwachting van haar tweede drieling. De tiener Pamela uit de provincie Cordoba bracht in juli 2006 al drie meisjes ter wereld.
Op 14-jarige leeftijd werd ze voor het eerst moeder. Het meisje baarde toen een zoon, nadat ze daarvoor een miskraam had gehad.
Volgens Argentijnse media zouden de artsen onthutst zijn over de ongebruikelijke vruchtbaarheid.
(Bron)
Jongetje voorkomt ongeval op A58

ETTEN-LEUR - Een 9-jarige jongen uit Oud-Gastel (Noord-Brabant) heeft zaterdagochtend door kordaat optreden een verkeersongeval kunnen voorkomen. Dat heeft de politie laten weten.
De jongen zat bij zijn vader in de auto toen die op de A58 een epileptische aanval kreeg. De man kon zijn auto nog wel naar de vluchtstrook sturen, maar raakte vervolgens buiten bewustzijn.
Daarna nam zijn zoon het stuur over en reed de auto de berm in, waarbij hij nog steeds met hoge snelheid rakelings langs enkele verkeersborden manoeuvreerde. De auto kwam uiteindelijk op een talud tot stilstand.
De vader kon na hulp van ambulancepersoneel weer naar huis. De politie heeft de 9-jarige jongen een dagje 'echt' politiewerk aangeboden.
(Bron)
'Lachen is ongezond'

LONDEN - Lachen kan een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van een toonaangevende psychiater van de universiteit in het Japanse Osaka.
Een spontane lach is prima, maar de zogenoemde Japanse 'perma-lach', het opgeplakte lachmasker dat honderdduizenden werkende vrouwen in Japan moeten hebben, is dat niet.
Bijna alle dienstverlenende bedrijven in het Aziatische land verplichten vrouwen contractueel tot het continu tonen van een brede lach. Een belangrijk deel van de basistraining van nieuw aangenomen personeel bestaat dan ook uit het leren van de perfecte lach.
Gezond is dat echter allerminst, stelt psychiater Makoto Natsume. Soms kunnen de vrouwen na een tijdje de opplaklach niet meer afleggen.
"Jezelf dwingen gedurende langere perioden een lach te dragen, kan als het extreme vormen aanneemt, tot echte depressies leiden", citeerde de Britse krant The Times zaterdag de psychiater. Ook kan het leiden tot fysieke klachten.
Mensen met het lachmasker syndroom vertonen volgens Natsume klachten die te vergelijken zijn met RSI.
(Bron)
Hm, ik zie een stukje Idols, en het lijkt erop dat niet alleen Jerney Kaagmans gezicht verstijfd is. Dat zag er een beetje sneu uit. Dapper dat ze het toch deed.
Sja.

De es

Es om

Tijger inspecteert de boel

Weg es

Het is een stuk kaler
Bijna 14 graden, de was hangt buiten en de ijsboer kwam net luid bellend langs.
9 februari.

vrijdag, februari 08, 2008

Poederbrief Belastingdienst bevat bloem

EINDHOVEN - De poederbrief die vrijdag in de postkamer van het kantoor van de Belastingdienst in Eindhoven is bezorgd, bevat bloem. Dat heeft de brandweer gemeld.
De verdachte brief werd vrijdag kort voor het middaguur ontdekt. Veertien aanwezigen zijn kort in quarantaine geweest. Het overige personeel bleef aan het werk.
De twee medewerkers die de brief hebben aangeraakt zijn op hun werk onder de douche gegaan. De overige twaalf werden naar huis gestuurd en kregen het advies zich te wassen.
De poederbrief werd voor onderzoek naar een laboratorium in Bilthoven gebracht. Dat constateerde een onschuldige inhoud. Naar de herkomst van de bloembrief doet de politie onderzoek.
(Bron)
'Den Haag gangster' verraadt zichzelf op Youtube

DEN HAAG - Een 16-jarige Hagenaar is woensdag in zijn woonplaats aangehouden, omdat hij vanaf zijn balkon met een vuurwapen een schot had gelost. De politie kwam de jongen op het spoor, omdat hij zelf een filmpje van zijn overtreding op de videosite Youtube had geplaatst.
Dat liet de politie vrijdag weten. De jongen, die zich 'Den Haag gangster' noemt, verklaarde dat hij het pistool al had doorverkocht aan een klasgenoot, voordat hij werd gearresteerd. Het gaspistool met knalpatronen werd een dag later aangetroffen bij de leeftijdsgenoot van de 'gangster'.
Tegen beide jongens is proces verbaal opgemaakt.
(Bron)
Bruidspaar kan in Twente niet door één deur

VRIEZENVEEN - Als je tijdens de trouwdag al niet samen door één deur kunt, lijkt dat de voorbode van een kort huwelijk. In het Twentse dorp Vriezenveen kunnen bruidsparen echter letterlijk niet door één deur.
Na een ingrijpende verbouwing van het gemeentehuis blijkt de entree van de trouwzaal te smal. Bruid en bruidegom moeten achter elkaar naar binnen.
"Dat kan natuurlijk niet, we gaan de toegang op zeer korte termijn verbreden", aldus een gemeentewoordvoerder vrijdag. De woordvoerder kon niet zeggen of de extra kosten al dan niet worden doorberekend aan de architect. Tot nu toe is er een huwelijk voltrokken in de 'enge' trouwzaal.
(Bron)
Echtpaar overleeft twee weken in de sneeuw

SALT LAKE CITY/CEDAR CITY - Een echtpaar heeft met hun hond bijna twee weken de besneeuwde bergen in het zuiden van de Amerikaanse deelstaat Utah overleefd. Ze waren 26 januari met de auto op weg maar strandden in de sneeuw op een afgelegen weg.
Ze bleven tien dagen in de auto maar toen was het voedsel en de brandstof op. Noodgedwongen probeerden ze zich toen door de sneeuwmassa's heen te worstelen.
Nadat ze van materiaal uit de auto zoals de zittingen extra schoeisel hadden gemaakt, legden met moeite vijftien kilometer af in bijna drie dagen tijd.
Uiteindelijk werden ze woensdag ontdekt door mensen die belast waren wegen vrij te maken. Ze bleken slechts aan lichte bevriezingsverschijnselen te lijden en konden donderdag het ziekenhuis al verlaten, meldde de Salt Lake Tribune. Ook de hond maakt het goed.
(Bron)
Schiphol heeft wel wat van Utrecht. Naar aanleiding van dat nepbomverhaal heeft nu alle betrokken personeel een irisscan laten maken. Prima denk je dan, zo kan er niemand meer van pasje ruilen, kunnen er geen buitenstaanders meer binnenkomen.
Hier komt de Utrechtlink: er is één maar. Er is nog geen apparatuur om die irissen te controleren.
Schiet lekker op hè?
How To Wash A Cat

1. Put the lid of the toilet up and add 1/8 cup of pet shampoo to the water in the bowl.
2. Pick up the cat and soothe him while you carry him towards the bathroom.
3. In one smooth movement, put the cat in the toilet and close the lid. You may need to stand on the lid.
4. The cat will self agitate and make ample suds. Never mind the noises that come from the toilet, the cat is actually enjoying this.
5. Flush the toilet three or four times. This provides a "power-wash" and rinse".
6. Have someone open the front door of your home. Be sure that there are no people between the bathroom and the front door.
7. Stand behind the toilet as far as you can, and quickly lift the lid.
8. The cat will rocket out of the toilet, streak through the bathroom, and run outside where he will dry himself off.
9. Both the commode and the cat will be sparkling clean.

Sincerely, The Dog
Bijna 13 graden in Zuid-Limburg.

donderdag, februari 07, 2008

Lange Frans lonkt naar parlement

AMSTERDAM - Rapper Lange Frans is maatschappelijk betrokken bezig. Woensdag kwam de nieuwe single Kamervragen uit van hem en Baas B. en vanaf maart gaat hij een politiek gericht programma presenteren bij tv-zender Veronica.
Dat meldde de zanger donderdag op de voorjaarspresentatie van de SBS-groep (SBS6, Net5 en Veronica). Hoe dat nieuwe liveprogramma gaat heten is nog niet duidelijk, maar wel dat burgerinitiatieven centraal staan. Frans gaat op zoek naar "zaken die leven in de Nederlandse samenleving en die kunnen leiden tot een nieuwe wet of wetswijziging", staat in het Veronica-persbericht.
Sinds 2006 kunnen Nederlandse burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer laten zetten als er 40.000 handtekeningen worden gezet onder een zogenoemd burgerinitiatief. Lange Frans gaat op zoek naar kwesties die wat hem betreft in aanmerking komen voor zo'n initiatief.
"Maatschappelijke betrokkenheid en politiek klinken stoffig en saai, ik wil kwesties als wildplassen, flitspalen en pro-rookcafe's op de kaart zetten", aldus Frans.
Hijzelf ergert zich het meest aan een snelheidsboete bij een paar kilometer te hard rijden, een verbod op paddo's en het verbieden van het drinken van bier in coffeeshops. Als het aan hem ligt komt een van die zaken aan bod in de zesdelige serie. Hij hoopt ook dat er een belpanel in de show komt waar de diverse reacties binnenkomen. "Dat is lekkere 'old school-tv'. Ik weet nog wel wat 'homies' van me die ik in zo'n panel wil zien."
(Bron)
'Opheldering over tekort speciale conducteurs'

DEN HAAG - GroenLinks wil opheldering van het kabinet over een mogelijk tekort aan conducteurs die geweld mogen toepassen tegen agressieve reizigers. Sinds dit jaar is die taak alleen voorbehouden aan conducteurs die een speciale opleiding hebben gehad.
Volgens spoorwegvakbonden is nog maar de helft van de benodigde zeshonderd conducteurs klaar voor dat werk. "Onbegrijpelijk dat de Nederlandse Spoorwegen twee jaar de tijd hebben gehad om zich hierop voor te bereiden en dan hun zaakjes niet op orde hebben", aldus Wim Eilert van vakbond VVMC.
Volgens hem is er een personeelstekort en komen NS-medewerkers daarom niet toe aan de noodzakelijke cursussen. "Er moet meer werk gemaakt worden van werving."
Minister Camiel Eurlings (Verkeer) kondigde onlangs in de Tweede Kamer nog aan dat er vanaf 1 januari driehonderd speciaal opgeleide conducteurs beschikbaar zouden zijn om op te kunnen treden tegen agressieve reizigers.
In de loop van het jaar moeten er nog driehonderd volgen.
De regels zijn sinds dit jaar zo aangepast dat ruim 2600 conducteurs geen geweldsbevoegdheid meer hebben. Zij moeten een beroep doen op mobiele teams.
Deze zijn op twintig plaatsen in het land gestationeerd. Daarnaast zijn er flexibel inzetbare teams, verspreid op stations of in treinen.
De Nederlandse Spoorwegen wijzen er in een reactie op dat ze voldoen aan de toezegging dat er begin dit jaar driehonderd bijzondere opsporingsambtenaren met geweldsbevoegdheid zouden zijn. Het bedrijf zou keurig op schema liggen.
"In de loop van het jaar volgen er nog eens driehonderd. Dat zijn er dan zeshonderd voor de service & veiligheidsteams", aldus een woordvoerder van NS. "Daarnaast willen we driehonderd conducteurs de opleiding geven, zodat deze flexibel kunnen worden ingezet."
De afgelopen tijd waren dagelijks tien tot twintig teams inzetbaar op het spoor. Binnenkort moeten dat er 26 zijn. Volgens NS vergroten de veiligheidsteams de veiligheid juist ten opzichte van de oude situatie.
"Treinreizen en werken op de trein is al heel veilig en wordt met deze werkwijze nog veiliger."
GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak vindt desondanks dat snelle actie gewenst is, eventueel met inzet van de politie.
(Bron)

Niks nieuws toch? Gewoon wat vertraging.
Cafébezoekers gaan er met buit overval vandoor

AMSTERDAM - De politie in Almere Stad deed woensdagavond na een achtervolging op twee overvallers een opvallende ontdekking. De verloren buit van de vluchtende mannen was voor een deel door cafébezoekers meegenomen.
De overvallers lieten het gestolen geld achter nadat ze op een brommer klem waren gereden door een politie-auto. De agenten, die gericht hebben geschoten op het tweetal, wisten de overvallers daarna niet te pakken te krijgen.
De politiewoordvoerder van de politie Flevoland is verbolgen over het feit dat de mensen het geld hebben meegenomen.
"Onze focus ligt uiteraard op de overvallers. Het complete gestolen bedrag is onderdeel van het rechercheonderzoek. We vragen de mensen die hier meer van weten contact op te nemen met de politie."
De wijk in Almere Stad werd hermetisch afgesloten en met politiehonden werd getracht de overvallers te pakken te krijgen, meldt De Telegraaf. De politie is bezig met een sporenonderzoek.
(Bron)
Pluimveesector in actie tegen Consumentenbond

UTRECHT - De pluimveesector overweegt juridische stappen tegen de Consumentenbond, omdat die ten onrechte zou hebben gezegd dat een op de drie kipfilets uit de supermarkt waarschijnlijk watervasthoudende stoffen bevat.
Deze zorgen ervoor dat het stukje vlees er groter uitziet.
Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) woensdag gezegd. Om wat voor procedure het gaat, is nog onduidelijk.
Daarnaast eisen de Nepluvi en het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) een rectificatie en ruimte in het volgende blad van de Consumentenbond om hun kant van het verhaal te doen.
De organisaties zeggen grote omzetverliezen te lijden door de negatieve publiciteit over de kipfilet. Ook vinden ze dat het imago van de sector is geschaad.
Ze menen dat de onderzoeksmethode die is gebruikt ongeschikt is om watervasthoudende stoffen aan te tonen. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) plaatste al grote vraagtekens bij het kiponderzoek.
De filettest werd uitgevoerd door het Wageningse instituut voor voedselveiligheid, Rikilt. Een woordvoerder van het instituut zei woensdag de Consumentenbond al eerder te hebben gewezen op het feit dat "er nader onderzoek nodig is voordat je hard kunt maken dat er aan de hand is wat de Consumentenbond zegt".
"We hebben in het beeld van de kipfilet afwijkingen gevonden van het normale beeld. Maar daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn." Rikilt doet op dit moment vervolgonderzoek.
(Bron)

Koop een supermarktfiletje en bij het bakken loopt je pan vol water.
Gek genoeg niet bij biokipfilet, die ook veel minder krimpt.
Je zou er toch haast wat van denken, maar dat mag dus niet van de pluimveehouders.
Mobiele melkrobot loopt mee de wei in

WAGENINGEN - Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn druk bezig met het testen van een mobiele melkrobot. Het apparaat op rupsbanden melkt koeien als deze in de wei staan. De koeien staan in de rij voor de robot, aldus de wetenschappers donderdag.
De robot gaat met de koeien mee de wei in. De koeien kunnen vervolgens naar de robot komen om zich te laten melken. In ruil krijgen ze voer van het apparaat.
Een test in een stal met 35 koeien was de afgelopen twee weken succesvol. Slecht één koe weigerde zich te laten betasten door de melkrobot.
De mobiele robot kan volgens de universiteit worden ingezet voor het melken van koeien in natuurgebieden of bij grootschalige melkveehouderijen.
(Bron)
Seksuele intimidatie bij 67 procent van vrouwen

HOOFDDORP - Van de vrouwen heeft 67 procent wel eens last gehad van seksuele intimidatie. Van hen is 39 procent ooit aangerand en 11 procent verkracht. Dat blijkt uit een onderzoek van weekblad Yes onder ruim 3700 jonge vrouwen.
De vormen van ongewenst seksueel getint gedrag variëren van seksistische opmerkingen en hinderlijk gedrag tot aanranding en verkrachting.
Van de ondervraagde vrouwen zegt 13 procent te zwijgen over deze ervaring uit angst, schaamte of schuldgevoel. In 68 procent van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer.
Uit het onderzoek blijkt ook dat seksuele intimidatie een van de grootste angsten van vrouwen is. De respondenten gaven rapportcijfers aan de beleving van hun meest angstige momenten en daarbij krijgt 'langs een groep onbekende mannen lopen op straat' een 8,5 en 'alleen thuis zijn en lastiggevallen worden door dronken, mannelijke kennissen' een 7,6.
(Bron)
Politie arresteert gefortuneerde kruimeldief

UTRECHT - Een 48-jarige man uit Culemborg die een salade en een jus d' orange had gepikt in een restaurant in Utrecht, bleek later op het politiebureau gefortuneerder dan vermoed.
Agenten hengelden tijdens het fouilleren 15.000 euro uit zijn zakken, zo liet de politie donderdag weten.
De man werd door het personeel aangesproken toen hij met de etenswaar het restaurant aan de Rijnkade uit wilde wandelen. Hij zette het op een lopen maar werd door een beveiliger aangehouden en aan de politie overgedragen.
Waarom hij niet gewoon afrekende, is niet bekend. Hij kreeg een proces-verbaal, maar mocht zijn geld houden.
(Bron)
Ontsnapte gifwolk Shell was veel groter

DEN BOSCH - De gifwolk die in 2004 bij Shell Moerdijk ontsnapte, blijkt veel groter dan gedacht. Volgens de provincie Noord-Brabant heeft Shell donderdag gemeld dat er zo'n 5300 kilo etheenoxide ontsnapt is, aanzienlijk meer dan de 1000-2000 kilo waar men in 2004 van uitging.
De provincie wil nu van een onafhankelijk onderzoeksbureau een second opinion over de omvang van de gifwolk. Ook heeft de provincie het functioneel parket van het Openbaar Ministerie hiervan op de hoogte gebracht.
Onderzoeksbureau TNO heeft, in opdracht van Shell, op basis van een controleberekening geconcludeerd dat het incident geen gevolgen heeft voor de gezondheid van omwonenden rondom de locatie Shell Moerdijk. Shell heeft toen ook maatregelen genomen die dit soort incidenten moeten voorkomen.
Zo is er een extra beveiligingssysteem aangebracht en zijn alarmen veiligheidshalve nagelopen.
Het Openbaar Ministerie (OM) liet vorig jaar weten Shell te gaan vervolgen voor het verzwijgen van de gifwolk. Justitie meent dat de regio is ontsnapt aan een ramp.
Het veiligheidsprotocol verplicht bedrijven uitstoot boven de 100 kilo etheenoxide, dat zeer explosief en brandgevaarlijk is, te melden bij de provincie. Volgens Justitie is Shell in dit geval nalatig geweest.
Shell verklaarde dat in eerste instantie niets wees op een uitstoot van meer dan 100 kilo. Pas enkele dagen later, toen nader onderzoek uitwees dat de omvang veel groter was, is de provincie ingeseind.
(Bron)

Shell heeft geleerd van Tsjernoboem? Eerst ontkennen, dan zeer beperkt toegeven?
Rotterdammers leven anderhalf jaar korter

ROTTERDAM - Rotterdammers leven gemiddeld anderhalf jaar korter dan andere Nederlanders. Dit blijkt donderdag uit onderzoek van het Erasmus MC.
Er zijn relatief meer rokers in de Maasstad (2 procent) en de concentratie fijnstof in de lucht ligt 13 procent hoger dan elders in het land. Verder spelen overgewicht, te weinig beweging en het lagere opleidings- en inkomensniveau een rol.
Dat laatste is volgens onderzoeker Lex Burdorf van het Erasmus MC een belangrijke factor. Relatief veel Rotterdammers zitten in de bijstand en zijn laaggeschoold. Hierdoor krijgen zij te maken met onder meer slechtere huisvesting en arbeidsomstandigheden.
Volgens de onderzoeker gaat de gezondheid er een stuk op vooruit als het opleidingsniveau en inkomen gelijk kan worden getrokken met de rest van Nederland.
In 2006 bleken Rotterdammers relatief ongezonder te zijn door het rapport 'Gezond in de stad'. Naar aanleiding daarvan vroeg de gemeenteraad om meer onderzoek naar de oorzaken.
Het Erasmus MC voerde dat vervolgens uit. De gemeente en de GGD bekijken wat ze met de onderzoeksresultaten gaan doen.
Volgens de onderzoeker kunnen Rotterdammers in huis beter een ventilatiesysteem gebruiken dan een raam openzetten. Verder zou men gezonder moeten gaan eten en meer moeten gaan bewegen.
Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam laat weten: "Dit is een mooi onderzoek om onze acties voor het verbeteren van de gezondheid nog gerichter te doen en misschien wel te intensiveren. In het huidige collegeprogramma staat al dat we de gezondheid van de Rotterdammers zo snel mogelijk op hetzelfde peil willen krijgen als dat van de rest van de Nederlanders. We zijn er dan ook al hard mee bezig."
In maart heeft de gemeente een vollediger beeld van de gezondheid van de Rotterdammers. Dan zal het onderwerp ook besproken worden in de gemeenteraadsvergadering.
Milieudefensie verwacht dat de levensduur van Rotterdammers er de komende tijd niet beter op zal worden, gezien de komst van de Tweede Maasvlakte.
Een woordvoerder van de milieuorganisatie verwacht dat het vervoer door de komst van het nieuwe industriegebied zeer sterk zal toenemen. Daardoor zal de uitstoot van CO2 en fijnstof alleen maar toenemen.
De Tweede Maasvlakte moet klaar zijn in 2033. Als alles doorgaat, is het aantal goederen dat vervoerd wordt dan toegenomen met 43 procent.
De woordvoerder noemt de acties die de gemeente Rotterdam neemt om de uitstoot van de stoffen te verminderen "dweilen met de kraan open". Volgens hem hebben andere steden veel betere methodes om het milieu en daarmee de volksgezondheid te verbeteren.
(Bron)
Kabinet wil boerka uit ov weren

DEN HAAG - Het kabinet wil dat er in treinen, bussen en trams geen boerka's meer worden gedragen. Vervoersbedrijven zouden de gezichtsbedekkende kleding via hun algemene voorwaarden moeten weren.
De ministerraad zal dit voorstel vrijdag bespreken, zo hebben ingewijden donderdag gezegd. Het is een aanvulling op het boerkaverbod op scholen en voor ambtenaren, dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) al had voorgesteld.
Voor het weren van de boerka in het openbaar vervoer komt geen aparte wetgeving, omdat dat in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst.
Het kabinet, dat al lange tijd met de kwestie worstelt, wil ov-bedrijven daarom stimuleren in de huisregels op te nemen dat passagiers geen boerka's mogen dragen. Het is dan een verbod van de bedrijven.
Mobis, de brancheorganisatie van ov-ondernemingen, keert zich tegen het voorstel omdat het onnodig en niet te handhaven is. Volgens de bedrijven vormt de gezichtsbedekkende kleding geen probleem. "Noch voor de sociale veiligheid, noch op het gebied van mogelijk zwartrijden."
Eerder deze maand bleek al dat het kabinet geen algemeen boerkaverbod zal invoeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. De Tweede Kamer heeft eind 2005 op initiatief van Geert Wilders gevraagd om boerkaverbod.
De PVV en VVD vinden dat de plannen van het kabinet niet ver genoeg gaan. De partijen proberen daarom elk afzonderlijk via een eigen initiatiefwetsvoorstel om gelaatsbedekkende kleding te verbieden.
De PVV wil een verbod op het dragen van een boerka en de iets minder verhullende nikab op straat, op straffe van een fikse boete. "In een pinguïnpak kun je niet integreren", zei Wilders donderdag in een reactie op de jongste plannen.
De VVD bepleit een algemener verbod op gezichtsbedekking, waaronder ook bivakmutsen en integraalhelmen vallen.
(Bron)

Als ik Wilders goed begrijp, mag je van hem ook niet meer in smoking het OV in?
En ik vind nogal een verschil zitten tussen een boerka en een niqab, eerlijk gezegd.
Andere aanmerking: bij mijn weten is de bivakmuts officieel allang verboden als 'straatdracht'. Meer als middel tegen krakersrellen dan als wat anders, maar toch.
RIP Benny Neyman.
Straatgras, madeliefjes, boterbloem, een kruiskruid, een hoornbloem (denk ik), veel elzen zijn al veranderd van bomen met een rode gloed in bomen met een gele wolk.
Ik weet dat op diverse plekken de dotter al bloeit.
Volgens de Natuurkalender bloeit het fluitekruid al 3 weken. De laatste paar jaar wordt ie steeds al begin januari in bloei gezien, in 2002 en 2004 was het begin februari, in 2001 half februari en 2003 was afwijkend met de eerste melding pas eind maart.
Over een tijdje is fluitekruid misschien de traditionele kerstversiering...

dinsdag, februari 05, 2008

Vrouw (65) vernielt autoruit koperdieven

NUNSPEET - Een 65-jarige vrouw uit Nunspeet werd dinsdag zo boos op dieven die koper van haar terrein aan de Waterweg wilde stelen, dat zij de ruit van hun auto vernielde. Daardoor kwam de politie de verdachten vrij snel op het spoor. Dat liet de politie dinsdag weten.
De vrouw herkende twee mannen en hun auto van hun eerdere bezoek van afgelopen vrijdagmiddag waarbij een ton met koper werd gestolen. Toen de dieven zagen dat de vrouw hen had opgemerkt, sprongen zij snel in de auto.
Volgens de politie zag de vrouw kans om met een ijzeren staaf de achterruit van de auto te vernielen. Daarna belde zij direct de politie.
Surveillerende agenten kregen de beschadigde vluchtauto net onder Apeldoorn in het vizier. Het trio vluchtte het bos in, maar de politie kreeg de verdachten in de leeftijd van 23, 28 en 55 jaar uiteindelijk te pakken.
(Bron)

Het mag natuurlijk niet, maar toch: lekker puh.
Menselijk embryo van drie ouders gecreëerd

LONDEN - Wetenschappers van de Newcastle University hebben een menselijk embryo van drie ouders gekweekt.
Het onderzoeksteam denkt dat de door hun toegepaste methode kan helpen bij het elimineren van epilepsie en andere erfelijke ziektes, aldus de BBC dinsdag. De wetenschappers van de Britse universiteit hebben voor het creëren van embryo's DNA-materiaal van een man en twee vrouwen gebruikt.
De techniek is bestemd voor het helpen van vrouwen met genetische gebreken aan de mitochondria: staaf- of bolvormig celorganellen die functioneren als energiecentrales van cellen. Gebreken in het mitochondriale DNA kunnen ongeveer vijftig ziektes veroorzaken.
Mitochondriaal DNA van een vrouw die lijdt aan een erfelijke ziekte kan volgens de wetenschappers worden vervangen door mitochondriaal DNA van een andere vrouw.
(Bron)
In krap vijf uur van Europa naar Australië

LONDEN - Een groep Britse technici heeft een vliegtuig ontworpen dat volgens hen driehonderd passagiers in minder dan vijf uur tijd van Europa naar Australië kan brengen. Dat meldde de Britse krant The Guardian dinsdag.
Het vliegtuig, de A2, is een ontwerp van het bedrijf Reaction Engines in Oxford.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een van de financiers van het project. Het toestel is ontworpen om een topsnelheid te halen van bijna 6400 kilometer per uur, zo'n vijf keer de snelheid van het geluid.
De A2 spaart het klimaat. Omdat het toestel op waterstof vliegt, stoot het geen koolstofdioxide (CO2) uit maar waterdamp en stikstofoxide uit. Het kan wel even duren voor het vliegtuig daadwerkelijk vliegt, de ontwikkeling duurt naar schatting nog 25 jaar, aldus directeur Alan Bond van Reaction Engines.
De A2 wordt met 143 meter ongeveer twee keer zo lang als de Airbus A380, het grootste passagierstoestel ter wereld. Van het uitzicht genieten is er niet bij, want het toestel krijgt geen ramen.
Die zouden niet bestand zijn tegen de enorme hitte die ontstaat bij dergelijke snelheden. De ontwerpers overwegen platte televisies op te hangen om passagiers toch het idee te geven dat ze naar buiten kunnen kijken.
(Bron)
Van der Hoeven ziet brood in kernfusie

DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken brengt deze maand, samen met een delegatie van bedrijven, een bezoek aan de experimentele atoomfusiecentrale ITER, die in aanbouw is in het Franse Cadarache.
Het gaat om een gezamenlijk project van de Europese Unie, Rusland, Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, India en China. Doel is het aantonen van de haalbaarheid van kernfusie voor het opwekken van elektriciteit.
Kernfusie brengt in tegenstelling tot kernsplitsing niet het afvalprobleem met zich mee.
De kosten van het project worden geschat op 10 miljard euro, waarvan de helft voor de bouw.
Behalve ITER bezoekt de CDA-bewindsvrouw op 18 en 19 februari een helikopterfabriek en een fabriek die silicium verwerkt in zonnepanelen.
(Bron)
'School mag homo niet ontslaan'

DEN HAAG - Scholen mogen geen leraren ontslaan die openlijk homo zijn door bijvoorbeeld samen te wonen met hun partner. Dat heeft minister Ronald Plasterkvan Emancipatie dinsdag gezegd.
Op dit moment lijkt de wet daarvoor wel ruimte te bieden. De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) verbiedt discriminatie van leerkrachten op grond van 'het enkele feit' dat ze homo zijn.
Scholen kunnen openlijke homoseksuelen echter wel om levensbeschouwelijke gronden weigeren.
Plasterk wil voor de zomer een serieuze discussie over deze wettelijke bepaling voeren. Tot die tijd wil de bewindsman niet zeggen of hij de bepaling discriminerend vindt.
Eind vorige week tikte de Europese Commissie Nederland op de vingers vanwege deze uitzondering in de antidiscriminatiewet. Plasterk wil niet direct op de kritiek reageren omdat de Europese bezwaren alleen in het persbericht van Brussel zouden staan.
Toch stelt eurocommissaris Vladimir Spidla van Sociale Zaken in zijn brief aan het kabinet wel degelijk dat de Nederlandse wet niet strikt genoeg is in het voorkomen van discriminatie. GroenLinks en D66 willen daarom zo snel mogelijk opheldering van Plasterk.
Om te voldoen aan de Europese eisen, wil Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 via een initiatiefwet homo's beter beschermen tegen discriminatie. Met zijn voorstel wil hij de 'enkele feit-constructie' schrappen. Van der Ham krijgt steun van de SP, VVD en GroenLinks.
"Op dit moment is homo zijn oké, zolang je het maar geheim houdt. Dat is hypocriet", zegt GroenLinks-leider Femke Halsema. Ook de VVD vraagt Plasterk om "die dubbelzinnigheid eruit te halen", aldus Kamerlid Anouchka van Miltenburg.
In het verleden sprak ook de PvdA, de partij van Plasterk, zich tegen deze paragraaf uit.
Als het kabinet de EU-regels niet beter omzet in de nationale antidiscriminatiewet kan eurocommissaris Spidla Nederland voor de Europese rechter dagen. Overigens staat Nederland niet alleen. Nog eens dertien andere EU-landen kregen vergelijkbare waarschuwingen van de Commissie.
De ChristenUnie zegt op dit moment geen standpunt in te nemen over de initiatiefwet van D66. De partij wil eerst de tekst van het voorstel zien. Ook het CDA is terughoudend. Ook het CDA heeft geen haast. Kamerlid Corien Jonker liet eerder op de dag weten genoegen te nemen met de woorden van Plasterk.
Als het kabinet de EU-regels niet beter omzet in de nationale antidiscriminatiewet kan eurocommissaris Spidla Nederland voor de Europese rechter dagen. Overigens staat Nederland niet alleen. Nog eens dertien andere EU-landen kregen vergelijkbare waarschuwingen van de Commissie.
(Bron)
NAVO onderzoekt effect windmolenparken op radar

LONDEN - De NAVO doet onderzoek naar het effect van windmolenparken op de radar. Het milieuvriendelijke opwekken van stroom blijkt volgens Brits onderzoek een verrassend neveneffect te hebben.
De turbines veroorzaken een 'gat' in de radar waardoor overvliegende toestellen niet te volgen zijn. Dat heeft dagblad The Times dinsdag gemeld.
Een speciale NAVO-commissie beoordeelt welk nieuw onderzoek nodig is en komt met voorstellen over eventuele nieuwe richtlijnen. In die commissie zitten volgens de krant experts uit meerdere NAVO-landen, waaronder Nederland.
Een technische oplossing is nog niet voorhanden. Het Britse ministerie van Defensie verzet zich daarom tegen elk voorstel voor het bouwen van windmolenparken in de buurt van radarstations.
De beperkingen zouden gelden in een straal van ongeveer honderd kilometer.
De ontdekking kan roet in het eten gooien van de ambitieuze plannen van de Britse regering om een derde van de energiebehoefte te halen uit windparken in zee.
Veel nieuwe windparken zijn gepland in de Noordzee of langs de Britse oostkust. Juist daar bevinden zich een aantal belangrijke radarstations voor de luchtverdediging.
(Bron)
Onthoofde poes van buren op oprit

AMSTERDAM - Een inwoonster van Doesburg heeft de onthoofde poes van haar buren op haar oprit aangetroffen.
Het kopje van de poes is niet gevonden. Dat meldt de Gelderse politie maandag. Volgens een medewerker van de dierenambulance is het kopje met grof geweld van het lichaam getrokken.
De buren van de Doesburgse hebben het dier maandagavond geïdentificeerd.
De eigenaars gaan dinsdagmiddag aangifte doen. Het gaat om een geheel zwarte poes zonder bijzondere kenmerken. Voor de Gelderse politie is het een raadsel waarom de poes is onthoofd.
(Bron)
Ach ach. Boosheid over het 'thuiszorgspotje' van de SP.
Niks onvertogens in het filmpje, dus waar reageert men nu op? Ik vrees dat er veel mensen zijn die zich zo voelen zoals de dame verwoordt :-(
Doe daar wat aan voor je moppert over oud bloot.
Duizenden mensen boos op Staatsloterij

DEN HAAG - Enkele duizenden mensen hebben de afgelopen tijd post gekregen van de Staatsloterij, terwijl ze daar niet om hadden gevraagd. Een woordvoerder van de Staatsloterij heeft dinsdag berichtgeving van die strekking in het AD bevestigd.
"We betreuren dit ten zeerste", aldus de woordvoerder. Hij benadrukte dat de loterij de adressen heeft gekregen van de firma WDM Nederland, die op haar beurt zegt de adressen te hebben gekregen van MCLS een ander marketingbedrijf "We moeten er vanuit kunnen gaan dat WDM de bestanden goed en netjes heeft verkregen."
De adressen zijn afkomstig van een waarzegster Maria Duval. De adressen zijn van mensen die een antwoordcoupon opstuurden naar deze astrologe.
Volgens de Staatsloterij gaat het om 8000 adressen. "Die zullen we niet meer gebruiken voor dit doel", zo zei de woordvoerder. Een woordvoerster van WDM zei dat er nu gekeken moet worden waar het fout is gegaan.
"De branchevereniging DDMA heeft regels voor het verhuren van adressen", zei ze. De DDMA onderzoekt dat nu.
(Bron)
'Nederland klaar voor vrouw als premier'

RIJSWIJK - Negen op de tien Nederlanders zou het geen enkel probleem vinden als de Nederlandse premier een vrouw zou zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eén Vandaag Opiniepanel en dagblad De Pers, dat de krant dinsdag publiceert. Ook tegen een homo als leider van het land bestaat amper bezwaar.
De tolerantie tegen anders-gelovigen is een stuk kleiner, blijkt uit het onderzoek. Slechts de helft van de ondervraagden vindt het acceptabel als de Nederlandse minister-president joods zou zijn. Een moslim als premier zou nog geen derde van de ondervraagden waarderen.
Vrouwen blijken toleranter te zijn dan mannen. En jongeren zijn toleranter dan ouderen. Van de tieners zou vier van de vijf een premier van Surinaamse afkomst normaal vinden, onder de 65-plussers is dat aantal maar een kwart. Van de vier grote etnische groepen in Nederland zou een Surinamer volgens het onderzoek wel de meeste kans maken om premier te worden.
Een premier van boven de zeventig wijzen echter alle ondervraagde groepen af: slechts 19 procent gruwt niet van die gedachte. Een voormalig gebruiker van harddrugs als leider van het kabinet ziet slechts 26 procent van de geënquêteerden zitten.
Het opiniepanel bestaat uit 21.000 Nederlanders.
(Bron)

Op naar een lesbische, joodsgeborene moslimpresidente ;-) (Nee, dat is geen foutje.)
(Ik kan me voorstellen dat de term 'moslim' reacties oproept, hoewel dat niet erg eerlijk is - maar joods? Waarom zou een joodse premier niet mogen? We hebben toch ook een gristelijke premier? Wat is het verschil?)
TT 108 Effectenbeurzen hard onderuit

De grote Europese effectenbeurzen zijn met forse verliezen gesloten na nieuwe aanwijzingen dat de economie in de VS op een recessie afkoerst. De Amsterdamse AEX-index verloor 3,3 pct. De verliezen in Frankfurt, Londen en Parijs varieerden van 2,8 tot 4 pct.
Vanmiddag werd bekendgemaakt dat de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector uitkwam op 41,9 punten, terwijl analisten gerekend hadden op 53 punten. Wall Street sloot gisteren al lager en staat nu weer op verlies.
In Europa deden de financiële fondsen het slecht, na een negatief rapport van de bank JP Morgan.

Beurzen gaan op en neer. Maar zolang ze stijgen, lijkt iedereen te denken dat ze dit keer niet meer kunnen dalen.
Ik geef toe dat het er waarschijnlijk raar uitziet. Het regent flink, het waait, het begint donker te worden, en op een hoekje staat iemand naast een fiets, naar de lucht te kijken.
Die lucht zelf was niet zo bijzonder, maar ik kan erg lang kijken naar spreeuwenslaapvluchten. Je ziet dáár een wolk vogels, en dáár een nog grotere wolk en hé, dat is nog maar een klein deel!
Het zijn er altijd meer dan je denkt, en het zwenkt en vliegt en daalt en stijgt en bocht en golft als één wezen, tot de groep splitst en alle kanten op gaat en weer samen komt... Zo indrukwekkend.

maandag, februari 04, 2008

Met 212 kilometer per uur over Friese snelweg

SNEEK - De politie heeft zondagmiddag een 48-jarige man uit Breezand (Noord-Holland) van de weg gehaald omdat hij met zijn Porsche 212 kilometer per uur reed.
Dat meldde de politie maandagochtend.
De man werd op de A7 ter hoogte van het Friese dorpje Uitwellingerga met een camerasurveillancewagen gespot. De agenten wisten de man bij Sneek aan te houden. De Noord-Hollander kon zijn rijbewijs direct inleveren.
(Bron)

Vast wel even kicken geweest voor de achtervolgers.
'Britten wilden trainingskamp voor Taliban bouwen'

KABUL - Groot-Brittannië was van plan om een trainingskamp te bouwen voor circa 2000 Taliban-strijders in het zuiden van Afghanistan. Dat meldden Britse dagbladen maandag.
Het kamp was onderdeel van een geheim programma om hen over te laten lopen; plannen waarvan zelfs de Afghaanse president Hamid Karzai niets af wist.
De ontdekking, die de Afghaanse geheime dienst deed in december, leidde tot woede bij de regering in Kabul. Die had het gevoel dat de Britten achter haar rug om onderhandelde met de Taliban. Zij zetten als reactie met Kerst twee buitenlandse diplomaten het land uit. De precieze reden waarom het tweetal plotseling het land moest verlaten, was tot nog toe onduidelijk.
In het kamp in de provincie Helmand zouden 2000 voormalige Taliban-strijders niet alleen een beroepsopleiding moeten krijgen. Ook zouden zij, meer controversieel, militair getraind moeten worden en wilden de Britten hen voorzien van onder meer laptops, satelliettelefoons en gps-navigatie.
De Afghanen waren bang dat deze milities niet trouw zouden zijn aan de regering in Kabul. Zo zouden de Britten hen willen leren hoe ze via beveiligde satelliettelefoons rechtstreeks met Britse functionarissen konden bellen, aldus dagblad The Independent. "Waarom hielden ze het geheim", aldus een Afghaanse functionaris. "Wat was hun motief om het ons niet te vertellen?"
De Afghaanse geheime dienst trof de plannen in december aan op een geheugenstick in bezit van een groep Westerse diplomaten en Afghanen die door Helmand reisden. Westerse en Afghaanse bronnen hebben het bestaan van het plan anoniem bevestigd. Niemand wil er evenwel openlijk over praten.
Een van de slachtoffers van het wantrouwen tussen Londen Kabul is diplomaat Paddy Ashdown. Karzai blokkeerde vorige maand de aanstelling van de Brit tot speciaal VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan, mede vanwege de Britse plannen in Helmand, aldus bronnen in de Financial Times. De woordvoerder van de Britse premier Brown wilde maandag alleen kwijt dat Londen op geen enkele wijze samenwerkt of wil samenwerken met de Taliban.
Hij tekende wel aan dat Afghanistan zelf voorstander is van opnemen van lokale milities in de reguliere defensiemacht en dat die nieuwe troepen getraind moeten worden. Groot-Brittannië steunt Afghanistan daarin "maar in nauw overleg met de regering in Kabul".
(Bron)
Werkgevers schrikken terug voor arbeidsongeschikten

AMSTERDAM - Werkgevers deinzen ervoor terug mensen met een arbeidshandicap aan te nemen. Nog niet de helft heeft ooit een gedeeltelijk arbeidsongeschikte aangenomen en 40 procent is niet bereid dat (weer) te doen.
Dat beeld kwam naar voren op de acht regionale bijeenkomsten hierover die uitkeringsinstantie UWV de afgelopen maanden heeft gehouden. In totaal 2500 bedrijven en ondernemers woonden een van die bijeenkomsten bij.
Van de werkgevers zegt 85 procent dat iemand met een arbeidshandicap prima in de bedrijfscultuur past. Maar slechts 16 procent is bereid zo iemand aan te nemen en 46 procent twijfelt hier nog over.
De bereidheid om arbeidsgehandicapten aan te nemen groeit wel, maar er leven nog steeds vooroordelen die hun arbeidsdeelname in de weg staan. Ze zouden duur zijn, vaak ziek en minder gemotiveerd. Maar uit onderzoek van TNO uit 2005 blijkt juist het tegendeel, aldus het UWV.
Veel ondernemers zijn niet op de hoogte van regelingen die het aannemen van mensen met een arbeidshandicap aantrekkelijk moeten maken. UWV wil hierover meer voorlichting geven.
Nederland telt volgens cijfers van UWV ruim 850.000 gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Onder hen is een toenemend aantal Wajongers, die al op jonge leeftijd gehandicapt zijn geraakt.
(Bron)

Dit zegt de doelgroep allang, alleen was de reactie van UWV en CWI altijd: 'Dat ligt aan jezelf'.
Schiphol en ANVR dagen Staat om vliegbelasting

AMSTERDAM - De luchthaven Schiphol en de reisorganisatie ANVR spannen gezamenlijk een kort geding aan tegen de Staat om de invoering van de vliegbelasting te voorkomen. Dat maakte Schiphol Group maandag bekend.
Het kort geding dient op 5 maart voor de rechtbank in Den Haag. Die behandelt op die dag ook het kort geding dat de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen Barin eerder tegen de Staat heeft aangespannen om de ticketbelasting.
De Nederlandse luchtvaart- en reissector vreest dat zijn concurrentiepositie lijdt onder de vliegbelasting. Die geldt vanaf 1 juli voor alle vliegreizen.
Reizigers die binnen Europa blijven of minder dan 2500 kilometer vliegen, betalen 11,25 euro extra. Voor langere vluchten geldt een belasting van 45 euro. De Tweede Kamer heeft al met het voorstel ingestemd.
Schiphol en ANVR menen dat de vliegtaks in strijd is met internationale afspraken en regelgeving. Ook zou de belasting ertoe leiden dat reizigers uitwijken naar luchthavens in het buitenland, zodat het doel - vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 - niet wordt bereikt.
(Bron)

Wat wordt er concreet gedaan met het geld dat die belasting oplevert? En als je zo in zit over de milieu-effecten van vliegen, waarom dan niet de kortere afstanden harder aanpakken? Of is het een melkkoe zoals het roken? (Want als je daar realistisch naar kijkt, zou je het niet duur moeten maken, maar moeten verbieden. Dat je het niet weg krijgt is duidelijk, maar nu zègt de overheid: foei, niet doen, ongezond hoor!, terwijl de handjes begerig uitgestrekt worden naar wat het oplevert. De overheid zou zich geen raad weten zonder die accijnzen.)
Zelfverwonding voetballers om dienstplicht te ontlopen

SEOUL - Ruim negentig voetballers uit Zuid-Korea, onder wie vijftien actieve profs uit de hoogste divisie, zijn aangeklaagd voor het opzettelijk ontlopen van de militaire dienstplicht. Ze waren bereid tot barbaarse zelfskastijding om niet in het leger te hoeven, meldde de aanklager.
De voetballers lieten namelijk opzettelijk hun schouder ontwrichten. Ze zwaaiden hun armen met zware gewichten eraan of lieten ploeggenoten bovenop hun schouders springen.
De 92 sporters hangt een lange werkstraf of zelfs een gevangenisstaf boven het hoofd. De militaire dienstplicht in Zuid-Korea duurt twee jaar. Veel atleten zien die lange periode als hinderlijke belemmering van hun sportcarrière.
Een orthopeed, die alle 92 voetballers behandelde, is ook aangeklaagd. Hij zou de zelfverwonding hebben begeleid en valse documenten hebben opgemaakt.
(Bron)
NMa machteloos bij duur carnavalsbier Venlo

DEN HAAG - De kartelwaakhond NMa heeft niet de mogelijkheid om in te grijpen in het dure carnavalsbier in Venlo. Dat heeft minister Maria van der Hoeven geschreven in antwoord op Kamervragen van Pauline Smeets (PvdA).
Vijftig ondernemers in de horeca hebben besloten tot een gezamenlijke munt, waarmee in de binnenstad van Venlo tijdens carnaval betaald kan worden voor een biertje. De munt kost 1,80 euro, vorig jaar was dat nog 1,60 euro.
Van der Hoeven erkent dat dit riekt naar prijsafspraken, maar de mankracht en de middelen van de NMa zijn beperkt. Bovendien kan de NMa niet op zeer korte termijn ingrijpen. Daarom ziet de kartelwaakhond in dit geval af van onderzoek.
Ondertussen houdt de NMa de biermarkt wel in de gaten. Zij doet navraag bij brouwerijen naar aanleiding van berichten dat deze maand in de cafés in Limburg de prijzen omhoog gingen. Hierover werden Kamervragen gesteld door de CDA'ers Jos Hessels en Jan ten Hoopen.
(Bron)

Volgend jaar 2 euro?
Tasjesdief slaat slag van zijn leven

NICOSIA - Een tasjesdief op Cyprus heeft maandag de slag van zijn leven geslagen. Op de luchthaven van Larnaca stal hij een tas van een 72-jarige Duitse vrouw die net was gearriveerd. Ze had 80.000 euro in contanten bij zich om een zomerhuisje aan te kopen.
Dat melden plaatselijke media maandag.
Naar eigen zeggen had ze haar tas maar enkele momenten onbewaakt gelaten, precies genoeg tijd voor de dader om de zonnige toekomstplannen van de vrouw in duigen te laten vallen.
(Bron)

Da's niet zo slim - maar het is wel een erg wild verhaal...
Treinverkeer bij Leiden stilgelegd na aanrijding

LEIDEN - Een passagierstrein tussen Leiden en Alphen aan den Rijn is maandagochtend tegen een vrachtwagen gereden. Het treinverkeer tussen Leiden en Leiden Lammenschans is daarna enige tijd stilgelegd.
Dat heeft spoorbeheerder ProRail laten weten. Niemand raakte gewond.
Volgens de woordvoerder werd de vrachtwagen slechts licht geraakt. Het ongeval gebeurde rond 08.40 uur. Na 50 minuten werd het treinverkeer hervat.
Zondagavond reed een passagierstrein die op weg was van Hoek van Holland naar Rotterdam tegen de achterzijde van een vrachtwagen. Het treinverkeer op dat traject werd enkele uren stilgelegd.
(Bron)
CDA wil opheldering over storing bij fiscus

DEN HAAG - Het CDA wil opheldering van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) over problemen met het insturen van de elektronische aangifte inkomstenbelasting.
Sinds eind vorige week is het voor belastingplichtigen niet mogelijk om na het invullen van hun aangifte die weg te sturen met de persoonlijke inlogcode van het digid-systeem, waarmee gecommuniceerd kan worden met overheidsinstellingen.
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil De Jager dinsdag over de storing aan de tand voelen tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.
(Bron)

Ach ja, ik heb m'n roze formuliertje allang gekregen. Maar ik kan weinig doen zonder jaaropgaves - which reminds me: het zal waarschijnlijk verstandig zijn om het moederbedrijf van het uitzendbureau dat weg is te mailen voor die opgave. Ze hebben m'n reserveringen na mijn verzoek ook keurig uitbetaald, maar of de administratie zo goed is dat ze spontaan een jaaropgave sturen...
Gemeenten gebruiken veel meer gif

VOORBURG - In de strijd tegen onkruid maken gemeenten steeds vaker gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
De meest recente gegevens dateren van 2005. In dat jaar verspreidden de lagere overheden 54.000 kilo aan bestrijdingsmiddelen over plantsoenen, sportvelden,(half)verharde fiets- en wandelpaden en langs het spoor.
Dat betekent een toename met 45 procent ten opzichte van 2001.
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zit bijna weer op het peil van 1995. In dat jaar verspreidden de gemeenten en provincies circa 50.000 kilo van deze middelen.
(Bron)

Er staat niet bij waarom. Terwijl ik toch steeds vaker bijvoorbeeld schoffelaars zie, in parken en perken, langs wegen en langs het spoor. Soms 'mensen met een vlekje', soms taakstraffers, soms bevlogen groenmensen en begeleiders, en allerlei mengelingen van die groepen. Dat klinkt als 'meer handen voor (ongetwijfeld) minder kosten', dus waarom dan gif gebruiken?
Gelovigen bidden bij tv-toren tegen pornofilm

HILVERSUM - Gelovigen gaan met gebeden actie voeren tegen de pornofilm Deep Throat die de omroepen BNN en VPRO binnenkort uitzenden. "BNN en VPRO denken God te tarten door de pornofilm te willen vertonen op de televisie", aldus Bert Dorenbos van de stichting Schreeuw om Leven maandag.
De voormalig EO-directeur roept op tot actie door op vrijdagavond 8 februari en 15 februari te gaan bidden bij de televisietoren aan de Doodweg in Hilversum. Ook hoopt hij dat kerken in hun diensten "bidden voor de heiligheid van God". De stichting verspreidt verder ansichtkaarten met de tekst 'Geen porno in mijn huis en op de buis'.
BNN en VPRO zenden de film Deep Throat op zaterdag 23 februari uit na 22.00 uur. Eerder lieten al de ChristenUnie, SGP en CDA weten grote bezwaren te hebben tegen uitzending van de pornofilm.
(Bron)

Bidden aan de Doodweg, tegen porno. Sja.
Waar bidden ze tegen geweld op tv?

zondag, februari 03, 2008

Paard overlijdt na botsing met ander paard

LELYSTAD - Een niet alledaagse botsing op het fietspad van de Oostranddreef in Lelystad heeft zondagmiddag een paard het leven gekost. Het op hol geslagen dier knalde tegen een ander paard, belandde tegen een lantaarnpaal en overleed. Dat meldde de politie Flevoland zondag.
Twee vrouwelijke ruiters uit Lelystad maakten een ritje door de bossen bij Lelystad. Een van de dieren sloeg om onbekende reden op hol, wierp de ruiter af en ging ervandoor.
De ruiter op het andere paard zette de achtervolging in. Tijdens die achtervolging knalden de twee paarden op elkaar. De ruiter, een 25-jarige vrouw uit Lelystad, kwam hierdoor ten val. Zij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Carnavalsvierder overleeft doorgesneden keel

VENLO - Een 28-jarige carnavalist in stierenvechterspak sneed zaterdagavond bij een eetcafé op de Parade in Venlo een 47-jarige man de keel door. Dat meldde de politie zondag.
Het slachtoffer had aanvankelijk niet in de gaten dat hij een snijwond van ongeveer 10 centimeter had. Hij werd daar door omstanders op gewezen en naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens de politie heeft het slachtoffer veel geluk gehad dat hij de snijwond overleefde: de messentrekker had de slagader net gemist.
Het incident volgde op een woordenwisseling over een vrijgekomen stoel. Daarbij sneed de 28-jarige verdachte de man de keel door. Het slachtoffer sprong op en er ontstond een vechtpartij.
De overige aanwezigen in het eetcafé haalden vervolgens de partijen uit elkaar. De "stierenvechter" vluchtte, maar kon elders worden opgepakt dankzij zijn opvallende vermomming.
(Bron)

Ik snap echt steeds minder van de wereld.
Jongen vindt schuilkelder in achtertuin

SINT-OEDENRODE - De 16-jarige Floris Postmes uit Sint-Oedenrode heeft een schuilkelder in een tuin gevonden. Het was bekend dat ergens in de buurt een meer dan 60 jaar oude schuilkelder moest zijn.
Floris besloot ernaar te gaan zoeken met zijn metaaldetector. Een succesvolle actie, zo bleek.
(Bron)
Wetenschappers ontwikkelen traanvrije ui

AMSTERDAM - Een groep wetenschappers uit Nieuw-Zeeland en Japan heeft een manier gevonden om tranende ogen bij het schillen van uien te voorkomen. Ze schakelden in de uien het gen dat het huilen veroorzaakt uit.
The New Zealand Herald schrijft dat de gemodificeerde uien in uiterlijk en geur niet van gewone exemplaren te onderscheiden zijn, maar dat ze de ogen tot vijfhonderd keer minder prikkelen.
Normaal komt bij het snijden in een ui een enzym vrij dat vervolgens een keten van chemische reacties veroorzaakt. Dit resulteert in de prikkende en tranende ogen waar veel mensen last van hebben als zij in een ui snijden. De wetenschappers vonden een manier om het gen dat dit enzym activeert op non-actief te zetten.
De traanvrije ui bevindt zich nog in de ontwikkelfase. Het zal volgens de onderzoekers nog zeker tien jaar duren voor de ui in de keukens ligt en men de groente zonder huilen kan bereiden.
(Bron)
Steekpartij tussen tieners in Zoetermeer

AMSTERDAM - Een 13-jarige jongen is zaterdagavond in zijn woonplaats Zoetermeer neergestoken door een 14-jarige plaatsgenoot.
Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de politie zondag. De 14-jarige jongen is aangehouden.
De jongen werd rond 19.00 uur gestoken voor een flat aan de Florens van Brederodelaan. De aanleiding van de steekpartij wordt nog onderzocht.
De politie weet zondag niet te vertellen hoe het slachtoffer eraan toe is.
(Bron)

Idiote trend.
Trein botst op vrachtwagen

HOEK VAN HOLLAND - Een passagierstrein, die op weg was van Hoek van Holland naar Rotterdam, is zondagavond iets na zeven uur tegen de achterzijde van een vrachtwagen gereden. Dat heeft spoorbeheerder ProRail laten weten.
Het treinverkeer op het traject is stilgelegd. Reizigers moeten rekening houden met een behoorlijke vertraging.
Het is nog onbekend of en hoeveel mensen in de stoptrein zaten. Een medewerker van ProRail zegt te weten dat er geen gewonden zijn gevallen.
De aanrijding vond plaats tussen de stations Hoek van Holland Haven en Maassluis West.
(Bron)
Rottweilers mollen politieauto

BERLIJN - Door toedoen van twee rottweilers moest de politie in het Duitse plaatsje Kulmbach het dit weekeinde met een dienstauto minder doen.
De beesten zagen tijdens een wandeling met hun baasje de politiewagen en gingen vervolgens helemaal door het lint. Ze stormden op het voertuig af en beten alle banden helemaal kapot, meldden Duitse media zondag.
De 46-jarige hondenbezitter verklaarde later tegen de verbouwereerde agenten in de wagen dat zijn rottweilers niets tegen de politie hebben, maar dat zijn rottweilers helemaal gek worden als ze niet in een auto kunnen.
De man draait op voor de vervangkosten van de kapotte banden. Een politiewoordvoerder reageerde overigen laconiek op het voorval. "Kennelijk heeft het ze goed gesmaakt!", zei hij.
(Bron)