zaterdag, november 22, 2008

Politie waarschuwt voor spookfactuur

RIJSWIJK - Verschillende politiekorpsen hebben zaterdag gewaarschuwd voor een stel oplichters. Scrappy Electronics heeft in heel Nederland nepfacturen verstuurd voor de levering van lege dvd's.
Daartoe zou een bedrag van 166,15 euro van de rekening worden afgeschreven.
De politie heeft al vele aangiftes en telefoontjes binnengekregen over de oplichting. Ze adviseert alle geadresseerden de rekening niet te betalen en vooral ook niet met het dure 0900-nummer te bellen.
Mochten mensen wel hebben betaald, dan krijgen zij van de bank het geld teruggestort.
(Bron)

Inderdaad heel scrappy. Vara's Kassa had het er ook al over, en daar dachten ze dat Scrappy gebruik had gemaakt van een adressenbestand van Opus - wie daar ooit iets besteld heeft, krijgt nu ineens een brief van Scrappy, met een 0900-nummer van 80 cent per minuut waar je nooit uit de wacht komt. Ze hebben het ook maar gemeld aan de OPTA.
Argentijn pleegt zelfmoord op televisie

BUENOS AIRES - Een voormalige politiechef in Argentinië, die gezocht werd voor mensenrechtenschendingen, heeft zich voor de camera met een pistool door het hoofd geschoten tijdens een vraaggesprek met een Argentijns tv-station.
Hij was op slag dood, meldde de BBC zaterdag.
De 63-jarige Mario Ferreya werd bovenop een watertank op zijn landgoed in de provincie Tucuman geïnterviewd. Hij sprak beschuldigingen tegen dat hij tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) politieke tegenstanders had gemarteld en gekidnapt. Toen de politie kwam om hem te arresteren, pleegde Ferreya in het bijzijn van zijn vrouw zelfmoord.
(Bron)
TT 116 Vergeving Vaticaan voor John Lennon

Het Vaticaan heeft ruim veertig jaar na dato John Lennon vergeven voor een omstreden uitspraak. In een interview in 1966 zei hij dat de Beatles populairder waren dan Jezus. Veel christenen waren daar woedend over en in de VS werden massaal albums van de groep verbrand.
Het Vaticaan zegt nu dat de opmerking van Lennon grootspraak was van een jongeman die moest leren omgaan met de plotselinge wereldfaam. Dit staat in de Vaticaan-krant Osservatore Romana, in een artikel over het White Album van de Beatles, dat in 1968 uitkwam.
Lennon werd in december '80 in New York doodgeschoten door een verwarde fan.
Obama wil 2,5 miljoen banen creëren

CHICAGO - De komende Amerikaanse president Barack Obama wil in twee jaar tijd 2,5 miljoen nieuwe banen creëren nadat hij in januari de macht heeft overgenomen.
Dat heeft hij zaterdag in zijn wekelijkse boodschap voor de Amerikaanse bevolking op YouTube laten weten.
"Als we niet snel en krachtig optreden zullen we het komende jaar miljoenen banen verliezen", aldus Obama, die met zijn economisch adviseurs aan een omvangrijk herstelplan voor de Amerikaanse economie werkt.
In zijn videoboodschap liet hij ook doorschemeren dat hij veel meer geld in de economie wil pompen dan de 175 miljard dollar (140 miljard euro) die hij in de verkiezingscampagne noemde. Een specifiek bedrag noemde hij niet.
De Verenigde Staten worden momenteel geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds die van de jaren dertig van de vorige eeuw. Sinds begin dit jaar zijn er alleen al 1,2 miljoen banen verloren gegaan.
Obama is van plan mensen aan het werk te helpen door onder meer grote infrastructurele projecten te beginnen. Ook verwacht hij veel werkgelegenheid te creëren door de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen om de afhankelijkheid van buitenlandse olie te verminderen.
(Bron)
Onkunde ouders bij ongeval kind

Ruim 70 procent van de ouders met kinderen onder de zes jaar heeft geen EHBO-cursus gevolgd. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van verzekeraar OHRA.
Slechts 9 procent heeft een speciale cursus voor kinderen doorlopen. Als gevolg daarvan schiet het kennisniveau hoe te handelen bijvoorbeeld bij valpartijen, brandwonden of het inslikken van bijtende schoonmaakmiddelen zwaar tekort, concludeert OHRA.
Door te weinig kennis zou een meerderheid verkeerd handelen in geval hun kind een bijtend schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld een toiletreiniger of ammonia, inslikt. Mannen doen dat significant vaker dan vrouwen.
Ouders die een EHBO-cursus hebben gevolgd zijn ook beter op de hoogte van de verschijnselen die kunnen duiden op een hersenschudding. Een minderheid weet dat kinderen in zo'n geval ook bewusteloos kunnen raken en een derde noemt scheel kijken ten onrechte als mogelijk gevolg van een hersenschudding.
Ook zijn ouders niet echt stellig ten aanzien van ongewenste acties bij tweedegraads brandwonden, zoals brandzalf aanbrengen, iets zouts laten eten of water drinken. Evenmin is een derde van de respondenten niet stellig ten aanzien van juist wel correcte acties als steriel afdekken met snelverband of de luier uittrekken.
(Bron)
Chinezen ontdekken enorm steenkolenveld

URUMQI - In het noordwesten van China hebben de autoriteiten een enorm kolenveld met een voorraad van 23 miljard ton kolen ontdekt.
Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag. Het veld in de autonome regio Xinjiang ligt ongeveer 800 meter onder het aardoppervlak en bestrijkt een gebied van meer dan 300 vierkante kilometer.
De regio Xinjiang heeft een geschatte steenkoolreserve van 1,82 tot 2,19 biljoen ton. Dat is 40,5 procent van de totale reserve van China. Met een jaarlijkse productie van 50 miljoen ton kolen is de regio de op een na grootste producent van het land.
De vondst van dit grote veld is goed nieuws voor de Volksrepubliek. China is namelijk wereldwijd niet alleen de grootste delver van kolen, maar ook een van de grootste verbruikers.
(Bron)
Exotische planten hebben beter afweersysteem

WAGENINGEN - Planten die eigenlijk in warmere streken thuishoren, hebben een beter afweersysteem dan hun soortgenoten die in Nederland groeien. Daarom zijn dergelijke exoten in staat inheemse soorten volledig te overwoekeren.
Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Biologen onderzochten zes succesvolle exotische planten en negen inheemse soorten in de Millingerwaard bij Nijmegen. De exoten waren beduidend minder gevoelig voor insecten en ziekmakende bodemorganismen.
Door de klimaatverandering duiken steeds meer soorten op die oorspronkelijk alleen in warme streken voorkwamen. Deze soorten verspreiden zich explosief en kunnen volgens de onderzoekers een plaag worden.
(Bron)

De bijbehorende natuurlijke vijanden zijn natuurlijk ook nog niet gearriveerd.
Opschudding in België over kopen baby

BRUSSEL - In België is opschudding ontstaan na een uitzending van Netwerk over een Nederlands paar dat bij een stel in Gent een baby heeft gekocht. Veel Vlaamse media doen zaterdag uitgebreid verslag van de affaire.
Het Laatste Nieuws, de grootste Belgische krant, citeert topman Geert Versnick van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, waar het kind werd geboren. Hij bevestigt aangifte bij de politie te hebben gedaan. Justitie in Gent is inmiddels een onderzoek begonnen.
De zaak draait om een Gents paar van 22 en 24 jaar, dat om financiële redenen hun tweede kind wilde afstaan. Via internet vonden ze een Nederlands echtpaar van 26, dat de baby in juli daags na de geboorte kwam ophalen. Het kind werd bij de burgerlijke stand ingeschreven onder de naam van de Nederlandse vader.
Hoeveel voor de baby is betaald, is niet precies bekend, maar volgens Het Laatste Nieuws zou het gaan om minder dan 10.000 euro. Het koppel in Gent riskeert tot 10 jaar cel.
Die straf staat op het toeschrijven van een kind aan iemand anders dan de echte ouders. Het verkopen van een baby komt in de Belgische strafwet niet voor.
Een woordvoerster van justitie in Gent, die de gebeurtenissen zaterdag tegenover het Belgische persbureau Belga heeft bevestigd, zegt dat een vergelijking met de 'baby-Donnazaak' - waarbij een Belgische draagmoeder een kind verkocht aan een Nederlands stel - niet opgaat.
Er zijn geen aanwijzingen dat het kind werd verwekt op verzoek van het Nederlandse echtpaar.
Het kind verblijft op dit moment nog bij het Nederlandse paar. Dat kan zo blijven zolang beide paren daarmee akkoord gaan. Justitie in Gent bekijkt wel of het Nederlandse stel ook vervolgd zal worden wegens mededaderschap.
Netwerk kwam de zaak kort na de geboorte van het kindje op het spoor. De reportage wordt volgens een woordvoerder van het tv-programma begin volgende week uigezonden.
(Bron)
Amsterdam toevluchtsoord Britse criminelen

AMSTERDAM - Amsterdam wordt een toevluchtsoord voor Britse zware criminelen. In de hoofdstad zijn de afgelopen drie maanden zes gevluchte misdadigers opgepakt.
De politie verwacht dat nog zeker tientallen van dergelijke criminelen in Amsterdam rondlopen. De Britse politie heeft zelfs een speciaal team opgericht dat zich alleen maar bezighoudt met het opsporen van criminelen in Amsterdam.
Een zegsman van de politie Amsterdam heeft zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. De Britse criminelen ontspringen vaak de dans door het gebruik van valse identiteiten.
De speciale eenheid heeft inmiddels een lijst samengesteld met gezochte criminelen en hun foto's naar Amsterdam gestuurd.
(Bron)
Vrouw moet handen en voeten missen na medische fout

NEW YORK - Een Amerikaanse vrouw heeft een ziekenhuis in New York aangeklaagd nadat ze door een medische blunder haar handen en voeten is kwijtgeraakt.
Haar advocaten eisen een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (80 miljoen euro), meldden Amerikaanse media zaterdag.
De 32-jarige Tabitha Mullings ging in september met hevige pijn in de onderbuik naar de eerste hulp. Ze bleek een niersteen te hebben, maar werd slechts met pijnstillers naar huis gestuurd.
De behandelend arts voerde niet een noodzakelijke bloedtest uit om te onderzoeken of er een infectie was opgetreden.
Toen Mullings de volgende dag terugkeerde naar het ziekenhuis bleek er inderdaad sprake te zijn van een infectie. Daardoor was de bloedtoevoer naar de uiteinden van haar lichaam afgesneden.
Haar handen en voeten moesten worden geamputeerd omdat ze waren aangetast door koudvuur. Ook werd de vrouw deels blind.
(Bron)
Actie tegen bont in de PC Hooft

AMSTERDAM - Activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back voeren zaterdag actie in Amsterdam tegen het gebruik van bont in de kledingindustrie. De demonstranten gaan bij Max Mara in de PC Hooftstraat voor de deur staan.
"We doen dit om aandacht te vragen voor het enorme dierenleed dat schuilt achter het gebruik van bont." Volgens Bite Back worden elk jaar meer dan vijftig miljoen dieren gedood en gevild voor hun vacht.
Max Mara zou nog steeds bont verkopen. Daarom staan ze daar. Ook in België wordt actie gevoerd.
(Bron)
Chinese student probeert panda te knuffelen

GUILIN - Een Chinese student is het hok van een panda ingekropen, om het dier te knuffelen. Panda Yangyang, die in een dierentuin in de autonome regio Guanxi Zhuang woont, schrok van de 20-jarige man en verwondde hem. Dat maakten de verzorgers zaterdag bekend, schrijft staatspersbureau Xinhua zaterdag.
De man moest met bijtwonden naar het ziekenhuis. Daar verklaarde hij de panda schattig te vinden. "Ik had niet verwacht dat hij aan zou vallen", aldus de student.
De panda was erg geschrokken, maar gedroeg zich zaterdag weer alsof er niets gebeurd was. Yangyang is een volwassen pandabeer, die meer dan 80 kilo weegt.
Op zijn verblijf hangt een aantal waarschuwingsborden niet de kooi te betreden. "De jongeman heeft de borden genegeerd", aldus een van de verzorgers.
(Bron)

De liefde was dus niet wederzijds.
Zoethout niet altijd vermeld als ingrediënt

DEN HAAG - Producenten melden niet altijd dat hun voedingsmiddelen zoethout bevatten terwijl dat wel verplicht is.
Onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wees uit dat in een derde van de onderzochte levensmiddelen zoethout zit, maar dat dit niet op het etiket staat. Een teveel aan de stof kan schadelijk zijn voor mensen met hoge bloeddruk, aldus de VWA donderdag.
Zoethout is afkomstig van de wortelstok van de zoethoutstruik. Het is verwerkt in onder meer drop, hoestsiroop en verschillende theesoorten. De zoetstof in zoethout is glycyrrhizinezuur. Het is dertig tot vijftig keer sterker dan de zoetkracht van suiker.
Producenten zijn verplicht de aanwezigheid van zoethout op het etiket te melden wanneer de hoeveel glycyrrhizinezuur hoger is dan 100 milligram per kilo of 10 milligram per liter. Bij grotere hoeveelheden moet zelfs een waarschuwing op het etiket staan: "Bevat zoethout - mensen met hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden".
De VWA onderzocht 42 levensmiddelen die in meer of mindere mate zoethout bevatten. Op een derde ervan stond zoethout niet bij de lijst van ingrediënten of vermeld op de verpakking. Dat gold vooral de onderzochte siropen. In 2006 verrichtte de VWA eenzelfde onderzoek en kwam tot dezelfde conclusies.
Voor de hoeveelheid glycyrrhizinezuur in levensmiddelen bestaat geen wettelijk maximum. "De consument dient echter duidelijk te worden geïnformeerd, vooral als de gezondheid in het geding kan zijn", aldus de VWA.
(Bron)
Gereformeerde scholen bezinnen zich op benoemingen

ZWOLLE - Het gereformeerd lager en voortgezet onderwijs overweegt het benoemingsbeleid van docenten te verruimen. Nu moeten leraren aan de scholen die zijn aangesloten bij de besturenorganisatie LVGS, vrijgemaakt gereformeerd of christelijk gereformeerd zijn.
Dat blijkt uit een artikel op de website van de LVGS. Tot 2002 mochten aan de scholen alleen vrijgemaakt gereformeerden doceren. Daarna kwam er ruimte voor christelijke gereformeerden.
In 2007 heeft de LVGS de discussie over de godsdienstige gezindheid van de leraren weer opgepakt. Zo onderzocht zij de visie van schoolbesturen en directies en hield zij drie bijeenkomsten in de regio.
De aanleiding voor de hernieuwde discussie is dat er op lokaal niveau gesprekken gaande zijn over samenwerking tussen de vrijgemaakt gereformeerden, de christelijke gereformeerden en de Nederlands gereformeerden.
Dat heeft soms tot verregaande afspraken over samenwerking geleid. Op die plaatsen ontstaat dan vanzelf de vraag of die samenwerking ook gevolgen voor het benoemingsbeleid van de gereformeerde scholen heeft.
Ook zijn er enkele nieuwe kerken bijgekomen, waaronder de Hersteld Hervormde Kerk.
De gereformeerde scholen hebben de afgelopen tijd diverse leerkrachten ontslagen, omdat zij lid van een ander kerkgenootschap waren geworden.
In veel gevallen ging het om docenten die goed functioneerden en een goede bijdrage aan de identiteit van de school leverden. Anderzijds bleek het soms lastig iemand te ontslaan die weinig meer met die identiteit had.
(Bron)
Grienden stranden massaal in Australië

SYDNEY - Tientallen grienden zijn gestrand op de noordelijke kust van het eiland Tasmanië ten zuiden van Australië. Zeker vijftig dieren kwamen daardoor om het leven, meldden natuurbeschermers zaterdag.
Vrijwilligers proberen de nog levende dolfijnachtigen terug te krijgen in zee. Uit de regio komen speciale trailers die de grienden kunnen vervoeren. Ondertussen worden de dieren natgehouden, om te voorkomen dat ze uitdrogen en verbranden door de zon.
Grienden zijn familie van de dolfijn, maar gedragen zich volgens experts meer als walvissen. Walvissen stranden wel vaker in groepen. De reden waarom dat gebeurt, is niet bekend.
(Bron)
Onvrijwillig overwerk vormt gezondheidsrisico

Overwerk vormt een gezondheidsrisico wanneer dit onvrijwillig gebeurt en de overuren niet worden uitbetaald. Dit concludeert arbeidspsychologe Debby Beckers in haar onderzoek naar de relatie tussen overwerk en gezondheid.
Zo'n 67 procent van alle fulltimers maakt regelmatig overuren, waarbij het vooral gaat om niet-extreem overwerk (minder dan 10 overuren per week).
Van deze overwerkers werkt 30 procent geheel vrijwillig over en 15 procent geheel onvrijwillig. Verder ontvangt 38 procent geen beloning in tijd of geld voor het overwerk.
Het onderzoek van Beckers wijst uit dat overwerk niet per se nadelig is voor de gezondheid. Veel werknemers met gematigd overwerk zijn tevreden, gemotiveerd en niet vermoeid.
Of overwerk nadelige gevolgen heeft, hangt af van het soort overwerk en de omstandigheden waaronder men overwerkt. Hoge werkdruk in combinatie met weinig regelmogelijkheden, onvrijwillig overwerk, vooral als het niet beloond wordt, en onvoldoende herstelmogelijkheden zijn niet bevorderlijk voor het welzijn.
(Bron)
Goederentrein kantelt nabij Amsterdam CS

AMSTERDAM - In Amsterdam is zaterdagmiddag in de buurt van het centraal station een goederentrein gekanteld. De trein, die kalk vervoerde, ontspoorde op het rangeerterrein bij de Zeeburgerkade.
Volgens een woordvoerster van het KLPD rijden er minder treinen tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Amsterdam en Amsterdam-Muiderpoort. Niemand raakte bij het ongeval gewond.
(Bron)

TT 751 16:57 uur Amsterdam-Weesp/Utrecht

Door een gestrande goederentrein rijden er tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort geen treinen. Later meer.
Vertraging: onbekend. [Ook: minder treinen tussen Amsterdam en Utrecht.]
Jawel: wakker in een (beetje) witte wereld. De daken waren wit, dat was het wel zo'n beetje. Maar het oogde grijs genoeg voor méér, zelfs toen de zon tussen die bewolking opkwam en alles in een roze-oranje gloed zette.
Afwisselend zon en sneeuw dus daarna, en het werd wel steeds witter, maar het smolt elke keer ook erg snel weg. In Vijlen, Zuid-Limburg, lag 7 centimeter, maar hier kwamen we niet verder dan een centimetertje op alle plekken die al koud waren (van vogelhuisje en schutting tot auto's en brievenbussen).
Lui in bed aan het lezen, steeds even naar buiten gluren: valt er al weer wat? Valt er al wat méér? En ineens hoorde ik een geluid dat al bijna ouderwets klinkt: een sneeuwschep! Zou het dan echt... Maar nee, iets verderop zijn ze een tuin aan het betegelen (tsss), en daarvoor moest alles sneeuwvrij zijn, dus die paar vlokjes die steeds vielen moesten weg. Een bezem leek me dan praktischer, eigenlijk.
Maar nu hoor ik zowaar Gerrit Hiemstra op de radio waarschuwen dat de sneeuw uit het noorden richting zuiden komt, zo'n 5 centimeter, dat er flinke overlast kan ontstaan en dat het nog wel even duurt.
Ik hoop dat ie gelijk krijgt - niet wat die overlast betreft natuurlijk, maar het KNMI waarschuwt tegenwoordig nogal snel en uitvoerig bij sneeuw, sinds die dag dat een aantal snelwegen zo ongeveer geëvacueerd moesten worden omdat er complete sneeuwduinen ontstonden, 2005 geloof ik? (Sowieso een raar weerjaar.)
Intussen vlokt het af en toe even, waarna het weer droog wordt. De afwisseling met regen die er vanochtend nog was, is er nu niet meer, maar ik schat in dat het eerder helemaal droog wordt dan dat het nu doorzet met de sneeuw. Als we een heldere nacht krijgen, wordt het behoorlijk fris lijkt me.

vrijdag, november 21, 2008

De nieuwste hippo, Dorus, op de kop getikt via een behulpzame vriendin, is bijna 80 centimeter. Tom vindt het beest wel okee, Tijger heeft nog geen kennisgemaakt - vooral omdat ik bang ben dat ze Dorus direct inpikt.

Chico the hungry pygmy hippo gets a helping hand (puppet) to rediscover his appetite

A pygmy hippo which started turning up his snout at food has been given a helping hand to start eating again.
Chico worried keepers at his home in Heythrop Zoological Gardens when he began to refuse food.
Chico chomps happily on his favourite carrot sticks fed to him by Gloria
But the little animal was lured back to his trough under the watchful eye of Gloria, a hand puppet based on the star character in DreamWorks children's film Madagascar.
Zoo keepers at the private zoo near Chipping Norton in Oxfordshire said they had been 'trying everything' to tempt the fussy eater back to his meals when they stumbled across the hippo glove puppet in a supermarket promotion.
Now keepers don the puppet to hand feed the diminutive hippo, a relative of the larger hippopotamus on whom Gloria is based, his favourite carrot treats.
Despite his portly appearance, Chico had stopped feeding and was in danger of losing weight.
In the wild, pygmy hippos can spend up to six hours a day eating, and need to consume one-and-a-half percent of their body weight every day to stay healthy.
Head keeper, Michael Howes, was desperate to find a way to encourage the animal start eating, when he saw Gloria the Hippo being given away with Persil during a shopping trip.
As a last resort he decided to use the toy to try to lure Chico to tuck back in.
'We had been trying everything as Chico was refusing to feed and when I saw the Madagascar hippo puppet in the supermarket I thought I'd give it a try,' Mr Howes said. 'We were extremely surprised when he took a liking to Gloria and we have been using it to feed him ever since.'
(Bron, met prachtige foto's ;-))
Nieuwe aanwijzing voor donkere materie gevonden

AMSTERDAM - Een meetinstrument op de Zuidpool heeft straling gemeten die mogelijk afkomstig is van donkere materie, een verschijnsel waarvan het bestaan nooit definitief is bewezen.
Amerikaanse wetenschappers van Louisiana State University beweren dat in een nieuwe studie.
De bijzondere meting is verricht door een ballonvormig meetinstrument van de NASA, dat 40 kilometer boven de Zuidpool hangt. Het apparaat heeft buitengewoon sterke kosmische straling opgevangen, die afkomstig moet zijn van een bron op 3000 lichtjaar afstand van ons zonnestelsel.
De straling kan mogelijk worden verklaard door deeltjes donkere materie die tegen elkaar op zijn gebotst en elkaar daardoor hebben vernietigd, zo meldt de Amerikaanse website ScienceDaily.
Wetenschappers geloven dat ongeveer 25 procent van het heelal bestaat uit donkere materie. Die zwarte massa zou net zo veel invloed hebben op de zwaartekracht als planeten en sterren, maar kan niet met telescopen kan worden waargenomen.
De theorie van donkere materie is de enige manier om de bewegingen van grote sterrenstelsels te verklaren met de zwaartekrachttheorie. De zichtbare materie in de bekende sterrenstelsels kan namelijk niet genoeg zwaartekracht opwekken om de bewegingen van de stelsels te veroorzaken.
De gemeten straling op de Zuidpool zou volgens wetenschappers van Louisiana State University het eerste meetbare bewijs van donkere materie kunnen zijn.
"Dit is mogelijk de eerste indirecte meting van de sporen die deeltjes zwarte materie achterlaten na hun vernietiging", zo verklaart hoofdonderzoeker John Wefel.
Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat donkere materie door het heelal is verspreid in de vorm van klonten rond zichtbare materie zoals sterrenstelsels. "Als onze meetgegevens op die manier worden uitgelegd, dan moet er een klont donkere materie in de buurt van ons zonnestelsel zijn", aldus Wefel.
De wetenschappers houden er echter ook rekening mee dat de straling wordt veroorzaakt door een andere, niet eerder gemeten, exotische bron zoals een neutronenster, een restant van een supernova of een zwart gat.
(Bron)
Yahoo plakt zoekresultaten aan elkaar

AMSTERDAM - Een nieuwe, experimentele zoekdienst van Yahoo plakt resultaten van allerlei verschillende websites aan elkaar in een overzichtelijke pagina.
Wie zoekt naar een band of een sportclub, krijgt een pagina met bijvoorbeeld foto's van Flickr, de opstelling van het team, populaire nummers op muzieksite Last.FM, artikelen uit Wikipedia en koppen van recente nieuwsberichten te zien.
Yahoo Glue, zoals de dienst gedoopt is, was al enige tijd beschikbaar in India, waar het een groot succes is. De 'collages' worden daar getoond in de gewone zoekmachine van Yahoo. De Amerikaanse editie, die deze week werd gelanceerd, staat echter op zichzelf, meldt het bedrijf.
Op dit moment is het aantal onderwerpen waarover Glue resultaten geeft, nog tamelijk beperkt. Dat wordt volgens Yahoo echter nog uitgebreid.
(Bron)
Plasterk wil porno 's avonds, seksreclame 's nachts

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk wil wettelijk vastleggen dat tv-zenders alleen in de nachtelijke uren reclames voor sekslijnen, ook via teletekst, mogen uitzenden. Porno daarentegen mag wel na 22.00 uur worden uitgezonden, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
In de Kamer bestaan al langer bezwaren tegen de seksreclames, die vaak misleidend zouden zijn. De getoonde dames komen bijvoorbeeld niet zelf aan de telefoon, terwijl die suggestie wel wordt gewekt.
Plasterk heeft onderzoek laten verrichten en stelt nu voor wettelijk te regelen dat de bewuste reclames alleen 's nachts de buis op mogen. Overigens is dat nu al, door zelfregulering van de branche, de praktijk.
Het gaat Plasterk te ver om programma's met een pornografisch karakter onder hetzelfde regime te scharen. "De uitingsvrijheid in de grondwet biedt niet voor niks meer bescherming aan programma's dan aan reclame; dat is juist om controversiële uitingen te beschermen tegen overheidstoezicht."
Regulering van porno laat Plasterk over aan de zelfregulering van de branche.
(Bron)
Koopkracht Nederlanders blijft op peil

DEN HAAG - De Nederlander gaat de financiële crisis nog niet voelen in de portemonnee, verwacht premier Jan Peter Balkenende.
"Per saldo valt vooralsnog de gemiddelde koopkrachtontwikkeling waarschijnlijk niet slechter uit dan hetgeen bij Prinsjesdag werd geraamd," schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De financiële crisis heeft wel gevolgen voor de pensioenfondsen. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met verhoging van de premies, maar ook met minder hoge uitkeringen.
De indexatie, de aanpassing van de uitkering aan gestegen lonen of prijzen, zal "veel beperkter" zijn dan waarmee in de miljoenennota rekening werd gehouden.
Balkenende gaat in de brief ook in op het vrijdag aangekondigde miljardenpakket om de economie aan te jagen.
Het kabinet geeft bedrijven de mogelijkheid om vervroegd of vrijwillig af te schrijven, waardoor ze betaling van belasting op de lange baan kunnen schuiven en dus meer geld in kas kunnen houden.
Voor het bedrijfsleven betekent dit een "liquiditeitsimpuls van een kleine 2 miljard euro", aldus Balkenende. Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf gaan minder belasting betalen door een aanpassing van de vennootschapsbelasting die ze moeten betalen over behaalde winst. Daarbij geldt wel een maximum per onderneming.
De regeling voor werktijdverkorting wordt tijdelijk versoepeld en het kabinet stelt daarvoor 200 miljoen euro beschikbaar. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) komt nog met de voorwaarden die daaraan verbonden zijn.
(Bron)
Vrouwtjesapen 'praten' meer dan mannetjes

AMSTERDAM - Vrouwtjesapen blijken veel meer met elkaar te communiceren dan mannetjes. Volgens Britse wetenschappers wijst die ontdekking er op dat het vrouwelijk geslacht een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van menselijke taal.
De onderzoekers van het Londense Roehampton University luisterden wekenlang naar de geluiden van een groep makaken in Puerto Rico.
Ze telden het aantal keren dat apen op een vriendschappelijke manier met elkaar keuvelden, maar negeerden waarschuwingssignalen voor roofdieren of uitroepen die te maken hadden met voedsel.
Op die manier brachten de wetenschappers in kaart hoe vaak de dieren met elkaar communiceerden om onderlinge sociale banden te versterken. Ze ontdekten al snel dat vrouwelijke makaken maarliefst 13 keer zo veel vriendelijke geluiden uitwisselden als mannetjesapen. Ook 'praatten' de vrouwtjesapen vaker met andere vrouwtjes dan met mannetjes.
De verklaring daarvoor zoeken de onderzoekers in het feit dat vrouwelijke makaken veel langdurige vriendschappen voor het leven aangaan. De mannetjesapen zwerven daarentegen van de ene naar de andere groep.
"De onderzoeksresultaten suggereren dat vrouwtjes vooral vocale communicatie gebruiken, omdat ze daarmee beter in staat zijn om hun grotere sociale netwerk te onderhouden", zo verklaarde onderzoekster Nathalie Greeno tegen ABC News.
De wetenschappers denken met hun onderzoek ook de oorsprong van menselijke taal te hebben gevonden. Ze geloven dat lichamelijke communicatievormen van apen (zoals vlooien en strelen) in de loop van de evolutie steeds meer zijn vervangen door vocale communicatie, omdat de sociale netwerken steeds groter werden.
Het vrouwelijke geslacht speelde de hoofdrol in die ontwikkeling, zo gelooft hoofdonderzoeker Stuart Semple. "Onze bevindingen ondersteunen het idee dat de menselijke stem zich tijdens de evolutie het snelste ontwikkelde bij het geslacht dat de kern van de samenleving vormde."
(Bron)
Agressie tegen hulpverleners grootste ergernis

HILVERSUM - Nederlanders ergeren zich het meest aan agressie tegen hulpverleners.
Voor vier op de tien mensen staat deze vorm van agressie met stip op nummer een van de ergernissen top tien, zo blijkt vrijdag uit cijfers van een onderzoek dat is gehouden in opdracht van het KRO-programma In de Schaduw van het Nieuws.
Op grote afstand volgt vandalisme en daarna ergert men zich het meest aan onbeschoft gedrag in het openbaar vervoer.
Een derde van de Nederlanders zegt geen beroep uit te willen oefenen waarin zij meer dan gemiddeld worden geconfronteerd met hufterig gedrag.
Het volledige opinieonderzoek en de uitkomsten ervan worden zaterdag besproken in het televisieprogramma In de Schaduw van het Nieuws.
(Bron)
Veel overlast door zware windstoten

UTRECHT - Zware windstoten hebben vrijdagochtend her en der in het land overlast veroorzaakt. Met name de Randstad werd zwaar getroffen.
De Nederlandse Spoorwegen hebben al de hele vrijdag last van bomen op de rails als gevolg van de harde wind.
In de ochtenduren hinderden omgewaaide bomen het treinverkeer bij Nieuw Vennep, Den Haag en in de buurt van Maastricht. 's Middags gebeurde dat tussen Den Dolder en Bilthoven en tussen Arnhem en Zutphen, liet ProRail weten.
Treinreizigers moeten op de trajecten rekening houden met vertragingen doordat treinen niet of minder vaak rijden.
Op het spoor bij Oudewater waren bouwmaterialen, waaronder een hek, op het spoor gewaaid. Hierdoor was het treinverkeer tussen Utrecht en Rotterdam ontregeld.
ProRail verwacht dat op de getroffen trajecten de dienstregeling gedurende de rest van de dag gestoord zal blijven. Er wordt nog meer zwaar weer verwacht.
Aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam moesten twintig mensen hun flat uit omdat de pui van het gebouw eruit was gewaaid. Er dreigen glasplaten te vallen.
Overal in de regio zijn bomen omgewaaid, zijn er problemen met vlaggenmasten, komen platen van gebouwen, vallen feestverlichting en verkeerslichten naar beneden en waaien er bloembakken van balkons.
Ook lagen in Hellevoetsluis afvalcontainers en schuttingen op de weg.
Net als in Rijnmond hebben de politie en brandweer in Zuid-Holland-Zuid het druk. Daar waaiden ook de nodige bomen om.
Basisschool De Petteflet aan de Kamerikstraat in Tilburg is vrijdag ontruimd, omdat de pannen van het dak waaiden.
Enkele dakpannen waaiden de klassen van de bovenbouw binnen, meldde een woordvoerder. Van de 170 kinderen zijn er zoveel mogelijk naar huis gestuurd. Er is niemand gewond geraakt.
De brandweer heeft een groot gebied om de basisschool afgezet. Volgens de woordvoerder liggen zeker honderd dakpannen op de grond.
Verder waaide in Tilburg een aluminiumplaat van het Stadskantoor. Met een hoogwerker worden de andere platen gecontroleerd en vastgezet, meldde een woordvoerder van de gemeente.
De westkust van Nederland had te maken met een noordwesterstorm, die gepaard ging met zeer zware windstoten.
In IJmuiden werd tussen 10.00 uur en 11.00 uur zelfs een 'orkaanvlaag' geregistreerd van 122 kilometer per uur, meldt de website van weerman Jan Visser. Gemiddeld werd windkracht 10 gemeten.
In Den Helder sloeg het museumschip Schorpioen los door de wind. Het schip geldt als pronkstuk van het Marinemuseum. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.
Volgens de krant bleef de schade beperkt tot een gat van enkele decimeters en wat deuken en krassen.
Het Mega Piraten Festijn in Neer (Limburg) is vrijdagmiddag getroffen door een windhoos en een enorme hagelbui.
Ook een rokerstent is omgewaaid. Het terrein voor de tent is in een modderbad veranderd, de organisatie raadt de verwachte ruim achtduizend bezoekers aan "niet op je nieuwste schoenen" te komen.
Het feest gaat gewoon door. Vanaf acht uur vrijdagavond zijn er optredens van onder meer Jan Smit, Jan Keizer, Nick en Simon, Koos Alberts en Wolter Kroes.
De harde wind heeft vrijdag ook op de snelwegen geleid tot enige overlast. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) laten weten.
Op de A12 richting Den Haag waaide een lege aanhangwagen van een Duitse vrachtauto om, op de A27 en A28 verloren automobilisten hun aanhangwagens en op de A12 bij Arnhem verloor een vrachtauto een dekzeil.
Verder moest de politie hulp verlenen toen op de A67 bij Asten een aanhangwagen achter een bestelauto schaarde en over de kop sloeg. Op de A15 waaide een boom op de rijbaan.
Bij de politie van Noord-Oost Gelderland kwamen tijdens een zware bui in korte tijd zeventig meldingen binnen van stormoverlast.
Het ging voornamelijk over omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Op de A50 bij parkeerplaats de Somp ter hoogte van Apeldoorn kantelde een aanhangwagen. Het verkeer raakte gedeeltelijk gestremd.
De regionale brandweer Noord-West Veluwe riep vrijdagochtend de nieuwe procedure Extreme Weersomstandigheden voor het eerst uit.
Alle brandweerkazernes in het gebied waren bezet en inkomende meldingen vanuit de meldkamer werden doorgezet naar de kazernes.
Bij geen van deze incidenten raakten mensen gewond.
Het vliegverkeer had ook te maken met de harde wind. Vliegtuigen die op Rotterdam Airport wilden landen, moesten uitwijken naar andere luchthavens.
Ook op Schiphol had het vliegverkeer last van de wind. De luchthaven moest start-en landingsbanen soms afsluiten wat tot vertragingen leidde.
Ook de Rotterdamse haven heeft vrijdag hinder van de harde wind. Bepaalde schepen, zoals grote vaartuigen of schepen die chemicaliën vervoeren, mogen de haven niet in.
(Bron)

Ah, herinnering: de kleuterschool waar ik op zat, was gehuisvest in een soort barakjes op een veld, waar ook populieren stonden. En toen ging het waaien. Hard waaien. November '72 denk ik. We werden naar huis gestuurd, en dat vonden we helemaal niet erg.
Later zag ik vanuit het zolderraam een populier omgaan, en die verpletterde wat er nog niet weggewaaid was van de kleuterschool. De rest van dat jaar zaten we op een andere school, tot er nieuwe barakjes waren neergezet.
'Hillary Clinton wordt minister Buitenlandse Zaken'

WASHINGTON - Hillary Clinton wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten.
Ze heeft ingestemd met een verzoek van de aanstaande president Barack Obama om toe te treden tot diens regering. Dat meldt de New York Times vrijdag. Clinton, de vrouw van oud-president Bill Clinton, is nu senator namens de Democraten voor de staat New York. Tijdens de laatste verkiezingen won ze voldoende stemmen voor een tweede termijn.
Volgens waarnemers zou een benoeming van Clinton kunnen helpen de wonden binnen de Democratische Partij te helen.
Menig Hillary-aanhanger is verbolgen over het feit dat Obama haar passeerde bij de aanwijzing van een vicepresidentskandidaat, en dat hij koos voor Joe Biden.
(Bron)
Zorg op maat voor mensen met psychische stoornis

DEN HAAG - Mensen die als gevolg van een psychische stoornis een grote kans hebben schade te veroorzaken, krijgen voortaan zorg op maat. Dat blijkt uit het wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), mede namens minister Ab Klink (Volksgezondheid).
De rechter kan straks één machtiging afgeven met een keuze uit verschillende vormen van verplichte zorg, bijvoorbeeld een ambulante behandeling, verzorging of begeleiding. Gedwongen opname blijft bestaan.
Anders dan nu, zal de rechter zich ook vooraf uitspreken over dwangbehandeling. Het voorstel vervangt de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ).
Een commissie zal de rechter adviseren over de gewenste zorg. De commissie bestaat uit een jurist, psychiater en een algemeen lid. In complexe gevallen kan een verslavingsdeskundige, geriater of een orthopedagoog worden toegevoegd.
(Bron)
Mobieltje is harnas Amerikaan

COVINGTON - Een mobiele telefoon heeft een 68-jarige man nabij New Orleans in de Verenigde Staten het leven gered. De man had zijn telefoon in zijn borstzak zitten tijdens het grasmaaien. Een verdwaalde kogel raakte het mobieltje in plaats van het hart van de man.
De man zei tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News dat zijn telefoon aan gort was, maar hij slechts een blauwe plek had opgelopen. Vermoedelijk kwam het schot van een jager in het nabijgelegen bos.
De man zei verder dat hij anders nooit zijn mobiel in zijn borstzakje stopte. "God heeft me gezegd mijn mobiel daar op te bergen. Ik ben dankbaar en nederig", aldus de Amerikaan.
(Bron)
Agenten beschoten bij overval op bank

ZWIJNDRECHT - Bij een overval op een ABN Amro-kantoor in Zwijndrecht zijn vrijdagmorgen agenten beschoten. Volgens een woordvoerder van de politie werden zij niet geraakt. Het gaat om een filiaal van de Bank aan de Laan van Walburg.
De agenten liepen in de buurt van de bank toen zij rond half negen schoten hoorden. "Het is nog onduidelijk of zij ook het doelwit waren van de beschieting", aldus de zegsman.
Over de toedracht van de overval en de schietpartij is nog niets bekend. De overvallers zijn er op een scooter vandoor gegaan en zijn nog voortvluchtig. Of zij iets hebben buitgemaakt is eveneens onduidelijk.
Volgens de woordvoerder waren op het moment van de overval naar schatting tussen de vijf en tien medewerkers aanwezig. Zij bleven allen ongedeerd en zijn in een nabijgelegen politiebureau opgevangen.
Bij het bankfiliaal is een arrestatieteam aanwezig, omdat de politie niet uitsluit dat een derde overvaller zich ophoudt in het gebouw. Ook is de politie op zoek naar de twee andere overvallers.
(Bron)
Eerste Nederlandse miereneter geboren in Artis

AMSTERDAM - In Artis is een grote miereneter geboren. Volgens de dierentuin, vrijdag, is het de eerste keer dat er een jong van zo'n dier op Nederlandse bodem ter wereld komt. Moeder en jong maken het goed.
De kleine werd geboren uit moeder Potay, die uit Argentinië naar Nederland is gehaald voor 'verse genen', en vader Ramon, die al in Artis woonde.
Een naam heeft het kleintje nog niet. Dat kan volgens een zegsvrouw van Artis ook nog wel even duren omdat de sekse nog onbekend is.
"De eerste maanden laten we moeder en kind met rust, omdat de eerste tijd cruciaal is voor de overlevingskansen. Pas als we weten of het een jongetje of een meisje is, krijgt het een naam."
De grote miereneter is een bedreigde diersoort die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika.
Potay is naar Nederland gekomen in samenwerking met de dierentuin in Florencio Varela in Buenos Aires om de diersoort voor uitsterven te behoeden.
(Bron)
Inwoners Drachten zonder drinkwater

AMSTERDAM - In supermarkten in de Friese plaats Drachten is vrijdag een run onstaan op drinkwater. Bewoners van het 44.000 zielen tellende stad en omliggende plaatsen hadden van 6.45 uur tot 09.30 uur geen drinkwater.
Een lek in een leiding van een watertoren zou de waterstoring hebben veroorzaakt. Leerlingen van diverse scholen waren vrijdagochtend naar huis gestuurd.
(Bron)

Het rare is dat een vriendin mailde dat ze geen water meer hadden, en prompt weer die reclame op de radio was over het noodpakket.
Je zou bijna gaan denken dat er expres om beurten her en der electriciteit, gas en/of water uitvalt. Gewoon als een soort reptetitie.
Zweedse bevalt in vliegtuig

AMSTERDAM - Een Zweedse vrouw is donderdag op weg van Bangkok naar Helsinki op elf kilometer hoogte boven Kazachstan in een vliegtuig van Finnair bevallen van een kind.
Twee artsen en twee verpleegkundigden die toevallig aan boord waren verleenden assistentie, via een satellietverbinding bijgestaan door een medische dienst op de grond.
Moeder en kind maken het goed, liet een woordvoerder van Finnair weten.
(Bron)

Mooi familieverhaal ;-)
'Oogcontact in buggy voorkomt emotionele problemen'

LONDEN - Kinderen die hun ouders niet aankijken als ze in de buggy zitten, lopen het risico op lange termijn emotionele problemen te ontwikkelen.
Ook hun taalontwikkeling lijdt daaronder. Dat blijkt uit onderzoek van de Dundee University in Schotland, dat vrijdag naar buiten is gebracht.
Kinderen die hun ouders in de buggy niet aankijken, communiceren minder. Ze lachen, brabbelen en praten minder dan kinderen die wel oogcontact met hun ouders maken. Ook vallen baby's minder vaak in slaap als ze hun ouders niet kunnen zien.
Volgens de onderzoekers geeft dat aan dat de kindjes zich niet veilig voelen en stress hebben. "Gestreste baby's groeien op tot angstige volwassenen", aldus een onderzoeker.
Zeker 60 procent van de Britse baby's ligt niet met het gezicht naar vader of moeder. Dat aantal loopt op tot 86 procent naarmate kinderen ouder worden.
(Bron)
Haagse jongen (15) verdacht van mensenhandel

DEN HAAG - Een 15-jarige Hagenaar is aangehouden op verdenking van mensenhandel. De jongen zou minderjarige meisjes onder dwang in de prostitutie hebben gebracht.
"Twee meisjes hebben aangifte gedaan. De verdachte zegt zelf dat er nog meer slachtoffers zijn. Naar hen zijn we op zoek", aldus een politiewoordvoerster vrijdag.
De jongen werd 14 november opgepakt. Hij zou de meisjes via escortbedrijven hebben gedwongen om seks te hebben met volwassen klanten. Volgens de zegsvrouw twijfelden de twee meisjes of zij wel aangifte zouden doen. "Zij waren bang dat hun ouders achter 'hun geheim' zouden komen."
(Bron)

Hoe kan je op je 15e al zo gedegenereerd zijn? En worden die escortbedrijven en de klanten ook aangepakt?
Nog steeds geen sneeuw hier, wel uitbundig bloeiende sneeuwklokjes. De toon van de weerberichten is zo ongeveer alsof we compleet gaan insneeuwen vanaf vanavond, dus misschien gaat het weer aan onze neus voorbij...
De sneeuwgrens ligt nu zo'n beetje ten noorden van het midden van het land. Hier komen we nog niet verder dan zon-hagel-zon-donker-hagel-regen-zon.
Net was het nog 8 graden, nu al onder 4. Het waait wel wat minder, vannacht en vanochtend gierde en floot het in huis, klepperende brievenbus, rammelende ramen, ik kom me zomaar voorstellen dat het hele huis zou wegwaaien.
En spectaculaire afwisselingen van felle zon ('Ja! ik wil naar buiten!') en inktzwarte luchten ('Hm, misschien toch maar _alle_ lampen aandoen...').
Het oogt als herfst en klinkt ook zo, maar het voelt als winter.

donderdag, november 20, 2008

Voorlopig geen treinen op HSL-Zuid

DEN HAAG - De eerste treinen op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid laten opnieuw op zich wachten. Verkeersminister Camiel Eurlings deelde dat donderdag mee in de Tweede Kamer. De Kamer reageerde woedend, ook omdat de minister de exploitant HSA te hulp wil schieten om een faillissement af te wenden.
Het spoortracé is klaar, maar HSA heeft niet op tijd treinen beschikbaar. De Italiaanse fabrikant Ansaldo Breda is namelijk te laat met de levering van locomotieven. Verder is het spoorbeveiligingssysteem niet op orde.
De HSL-Zuid tussen Amsterdam en Parijs zou oorspronkelijk in april 2007 in gebruik worden genomen. Meer dan een keer is de opening vertraagd. In januari volgend jaar zouden de eerste treinen tussen Amsterdam en Rotterdam rijden, maar daar gaat opnieuw een streep door. Wanneer er wel kan worden gereden, is onduidelijk.
Omdat het tracé (sinds begin oktober) gereed is, moet HSA de Staat wel een gebruikersvergoeding betalen vanaf 1 juli volgend jaar. Eurlings wil het bedrijf echter maximaal vier jaar uitstel van betaling geven om omvallen te voorkomen. Want zolang er geen treinen rijden, heeft HSA geen inkomsten. HSA is voor 90 procent eigendom van NS, de andere 10 procent zit bij KLM.
De verkeerswoordvoerders staken hun woede niet onder stoelen of banken. "Dit is verbijsterend. Een echte puinhoop", aldus Paul de Krom (VVD). "HSA heeft er een potje van gemaakt", stelde SP-Kamerlid Emile Roemer.
De woordvoerders van de regeringsfracties waren ook spinnijdig. Ger Koopmans (CDA) wil dat de minister eist van HSA dat de contracten met de betrokken fabrikanten worden aangepast. Voor de PvdA en de ChristenUnie staat alles open en is het de vraag of HSA overeind gehouden moet worden. "De minister heeft ons niet overtuigd", zei Diederik Samson (PvdA).
Volgens Eurlings kon HSA niets claimen bij zijn leveranciers. Met het Canadese Bombardier, dat het ERTMS-veiligheidssysteem levert, is alleen een 'inspanningsverplichting' geregeld. HSA inruilen voor een andere exploitant is echter geen optie. "Dat kost jaren."
Als het bedrijf omvalt, kost dat de staat bovendien structureel inkomsten, aldus Eurlings. Hij zegde de Kamer toe volgende week vertrouwelijk in te lichten over de afspraken en de verdere mogelijkheden.
(Bron)

Wachten op treinen, da's toch heel gewoon?
Strengere regels voor productie duurzame palmolie

DEN HAAG - Bedrijven die duurzame palmolie gaan produceren, moeten zich aan strengere regels houden. Dat heeft de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) besloten tijdens de jaarvergadering op Bali.
De RSPO reageert hiermee op onderzoek van Greenpeace dat onlangs aangaf dat niet alle duurzame producenten in al hun bedrijfsvestigingen werken met oog voor mens, milieu en natuur.
De eerste lading 500 ton duurzame palmolie is nog onderweg naar Rotterdam, maar al kort na vertrek waarschuwde Greenpeace dat een leverancier de zaken in Maleisië wel maar in Indonesië nog niet op orde zou hebben.
Per jaar wordt bijna 40 miljoen ton palmolie geproduceerd. Vanaf 2013 wil de RSPO dat de helft daarvan duurzaam is.
Waar voor de reguliere productie van palmolie tropisch regenwoud in hoog tempo plaatsmaakt voor plantages met oliepalmen, is bij deze en volgende duurzame ladingen rekening gehouden met mens en natuur.
Om meer zicht te krijgen op de vraag naar duurzame palmolie, verlangt de RSPO dat bedrijven aangeven hoeveel duurzame palmolie ze de komende jaren denken te gaan kopen. Nieuw is ook dat uitbreidingsplannen voor oliepalmplantages vooraf aan een onafhankelijk certificeringsbureau moeten worden voorgelegd.
Dat bureau beoordeelt of wordt voldaan aan de voorwaarden. Nu worden plannen alleen achteraf getoetst en pas op het moment dat een plantage duurzaam wil worden.
(Bron)
Europese digitale bibliotheek van start

BRUSSEL - In Brussel is donderdag het startschot gegeven voor europeana.eu, een digitale bibliotheek annex museum. Doel ervan is het Europees cultureel erfgoed op een digitale manier beschikbaar te stellen voor iedereen.
Het bureau van de website wordt ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Er gaan circa twintig mensen werken.
De meeste musea vertonen hun collectie al langs de digitale weg. Maar volgens minister Ronald Plasterk (Cultuur) schuilt de waarde van europeana.eu in de Europese context waarbinnen de informatie wordt aangeboden.
Nederland draagt 200.000 euro bij aan het project.
(Bron)
Romeinse grensweg lag ten zuiden van Utrecht

UTRECHT - Archeologen van de gemeente Utrecht hebben nieuwe inzichten over de loop van de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. Die liep op het grondgebeid van de huidige gemeente Utrecht zuidelijker dan tot nu toe werd aangenomen, zo maakte archeoloog Erik Graafstal donderdag bekend.
De nieuwe inzichten betekenen dat Trajectum, waaruit Utrecht voortkwam, niet aan de grensweg lag, maar ermee verbonden was door een weg van een paar kilometer lengte.
De gemeentelijke archeologen hadden al langere tijd aanwijzingen dat de Limes een andere route volgde dan algemeen werd aangenomen. Ze deden deze aanwijzingen op aan de hand van het vele archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn.
Opgravingen die momenteel gaande zijn in de wijk Kanaleneiland bevestigen dat beeld. Midden in de wijk zijn in de grond sporen aangetroffen van de Limes, daterend uit de tweede eeuw na Christus. Ook zijn er de eerste aanwijzingen gevonden van de aftakking van de weg naar Utrecht.
(Bron)
Algerijnen vrij na 7 jaar in Guantánamo

WASHINGTON - Een Amerikaanse federale rechter heeft donderdag de vrijlating van vijf Algerijnen gelast. Ze zaten al zeven jaar onwettig gevangen in het Amerikaanse detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba.
Volgens de rechter heeft de Amerikaanse regering geen bewijzen gevonden voor de bewering, dat ze van plan zouden zijn geweest om naar Afghanistan te gaan om te vechten tegen de Amerikaanse troepen, aldus de rechter. Een zesde Algerijn zou wel op wettige gronden zijn vastgezet.
De zes Algerijnen werden eind 2001 gearresteerd in Bosnië-Herzegovina. Ze waren daar woonachtig en hebben de Bosnische nationaliteit. Ongeveer 250 gevangenen zitten nog vast in Guantánamo Bay. De toekomstige president van de VS, Barack Obama, heeft beloofd de gevangenis te gaan sluiten.
(Bron)
Vrees voor buitenlandse invasie plantenwereld

AMSTERDAM - Het gevaar dat de Nederlandse plantenwereld in de nabije toekomst wordt overspoeld door exotische soortgenoten is reëel. Exotische planten kunnen zich namelijk sneller uitbreiden dan verwante inheemse soorten doordat natuurlijke vijanden als plantenziekten en plantenetende insecten ontbreken.
Dat meldt het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) woensdag op basis van onderzoek.
Eerder is volgens de onderzoekers al vastgesteld dat een verlies aan biodiversiteit te verwachten is, doordat sommige soorten niet goed met klimaatverandering kunnen meeverhuizen. Deze resultaten hadden vooral betrekking op dieren, maar de dreiging die de opwarming van de aarde met zich meebrengt voor de natuur is daarmee tweeledig. Het NIOO-KNAW noemt het een 'dubbele dreiging'.
Het instituut voerde voor het onderzoek samen met Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden en de Universiteit van Florida een proef uit, waarin exotische planten die zich nieuw hadden gevestigd in een natuurontwikkelingsgebied bij Nijmegen werden vergeleken met verwante inheemse plantensoorten.
De exotische planten komen bijvoorbeeld als zaden via rivieren of vogels Nederland binnen.
In een kas kweekten de onderzoekers zes exotische en negen inheemse plantensoorten op in grond van de Millingerwaard. De inheemse plantensoorten bleken volgens de onderzoekers sneller ziektekiemen te ontwikkelen dan de exoten.
Ook hadden de inheemse soorten meer te lijden onder de sprinkhanen en luizen waaraan ze werden blootgesteld. Of de exoten nu uit Europa, Zuid-Afrika of Noord-Amerika komen, maakt volgens de onderzoekers nauwelijks iets uit.
(Bron)
0900-nummers krijgen waarschuwing van Opta

DEN HAAG - Telecomtoezichthouder Opta heeft 51 waarschuwingen uitgedeeld aan 0900-nummergebruikers. De bedrijven, die meer dan 15 cent per minuut rekenen voor gebruik van hun diensten, vermeldden niet wat het maximumtarief per gesprek is als iemand het nummer belt.
Dat liet Opta donderdag weten. Sinds 1 oktober van dit jaar is het melden van een maximumtarief voor betaalde informatienummers verplicht. Opta heeft tot nu toe 172 nummers gecontroleerd.
In januari controleert de toezichthouder de gewaarschuwde bedrijven opnieuw. Als dan blijkt dat ze nog steeds niet aan de regel voldoen, kan Opta boetes of lasten onder dwangsom opleggen.
(Bron)
'Homogeweld bewijs van mannelijkheid'

AMSTERDAM - Daders van geweld tegen homo's willen vooral hun eigen mannelijkheid bewijzen. Zij slaan homo's in elkaar om zich te bewijzen tegenover hun vriendengroep, waarin een machocultuur heerst.
40 Procent van de geweldsincidenten gebeurt omdat de 'potenrammer' denkt dat het slachtoffer hem probeert te versieren.
Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam in een donderdag verschenen onderzoek naar antihomogeweld in Amsterdam. Zij voerden dat uit in opdracht van de gemeente. Religieuze motieven spelen volgens de onderzoekers vrijwel geen rol bij antihomogeweld.
'Potenrammers' zijn vooral laagopgeleide mannen tussen de 17 en 25 jaar. Autochtonen plegen 36 procent van de geweldsincidenten in Amsterdam. Hoewel Marokkanen slechts 16 procent van de bevolking in de hoofdstad vormen, zijn zij verantwoordelijk voor eveneens 36 procent van het aantal geweldsgevallen tegen homo's.
De onderzoekers verklaren die oververtegenwoordiging door de straatcultuur waarin veel Marokkaanse jongens leven. Turken (6 procent) en Surinamers (4 procent) zijn ondervertegenwoordigd als het gaat om geweldsincidenten tegen homo's.
In Amsterdam waren vorig jaar 67 meldingen van fysiek geweld tegen homoseksuelen. De onderzoekers denken echter dat het echte aantal veel hoger ligt. 75 tot 95 procent van de slachtoffers doet volgens hen geen aangifte.
De wetenschappers spraken met daders, namen vragenlijsten af onder scholieren en bestudeerden politiedossiers. Opvallend is dat een van de onderzoekers tijdens het onderzoek zelf in elkaar werd geslagen omdat hij homo is.
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie maakten maandag nog bekend dat de politie in de eerste helft van dit jaar in het hele land 150 meldingen van geweld tegen homo's binnenkreeg.
(Bron)

Dat weet toch iedereen? Je mept een homo in elkaar om te 'bewijzen' dat jij niet 'zo' bent - dus kennelijk zijn daar twijfels aan. Anders hoef je het niet te 'bewijzen'.
Duitsers aangehouden voor bom in Kosovo

PRISTINA - De politie in Kosovo heeft drie Duitsers aangehouden die ervan worden verdacht explosieven naar het kantoor van de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie, Pieter Feith, te hebben gegooid. Dit zei een politiewoordvoerder donderdag in Pristina.
Het incident was afgelopen vrijdag en beschadigde het kantoor een beetje. Het gebeurde vlak nadat de leiders van de Albanese meerderheid in Kosovo een VN-plan hadden verworpen.
Het plan bevatte wijzigingen voor de stationering van de speciale Europese politie- en justitiemissie Eulex en over de rol van de VN. De Serviërs voelden er wel voor.
De Albanese meerderheid in Kosovo scheidde zich in februari af en riep de onafhankelijkheid van Kosovo uit. Die is vooralsnog door circa vijftig landen erkend, waaronder Nederland.
(Bron)
'Man pleegt zelfmoord voor webcam'

AMSTERDAM - Een 19-jarige man in de Amerikaanse staat Florida heeft mogelijk zelfmoord gepleegd voor zijn webcam. Hij had zijn daad aangekondigd op een webforum, maar bezoekers namen zijn waarschuwing niet serieus.
De man nam een grote dosis antidepressiva en slaapmiddelen en lag vervolgens urenlang roerloos op zijn bed. Omdat hij al vaker had gedreigd een einde aan zijn leven te maken, meenden de vaste lezers dat het hem alleen om aandacht te doen was. Aanvankelijk vermoedden zij dat het webcambeeld van de bewegingloze man een foto was.
Pas na uren waarschuwden verschillende bezoekers de politie. Enige tijd later was via de webcam te zien hoe politieagenten de deur forceerden en de man onderzochten. Daarop ging het beeld op zwart.
Het is nog onduidelijk of de man werkelijk is overleden.
(Bron)
Koerier verstoort mogelijke ripdeal

WEESP - Een 42-jarige medewerker van een koeriersbedrijf heeft donderdag in Weesp mogelijk een grote ripdeal in het drugsmilieu verstoord. Dat liet de politie weten.
Toen de man een bestelling kwam afleveren bij een pand aan de Bloemendalerweg, dook er een man op die hem bedreigde met een vuurwapen. Hij dwong de koerier mee te gaan naar een ander pand waar hij op de grond moest gaan liggen. Naast hem lagen nog twee mannen die geboeid waren.
De gewapende man vluchtte hierna met een bestelbus die bestuurd werd door een tweede man, die een bivakmuts droeg. De koerier zette de achtervolging in maar stopte daarmee toen de inmiddels gealarmeerde politie arriveerde. Op dat moment waren de twee mannen die eerder geboeid op de grond lagen echter spoorloos verdwenen.
De politie vond in het pand een grote hoeveelheid verdovende middelen. In verband met het onderzoek wil de politie nog niet zeggen hoe groot de partij drugs is. Ze vermoedt dat de overvallers op deze partij uit waren.
(Bron)
Amsterdammer tankte dertig keer zonder betalen

AMSTERDAM - Een 58-jarige Amsterdammer is donderdag opgepakt omdat hij tankte zonder te betalen. Dit jaar zou hij dat al dertig keer eerder hebben gedaan, meldt de politie.
De man gooide bij een pompstation langs de A2 bij Breukelen zijn tank vol, en reed weg zonder af te rekenen.
Nadat de man de tank van zijn auto had gevuld, reed hij naar een carpoolplaats bij Vinkeveen. Daar haalde hij valse kentekenplaten van zijn auto en verving die door de echte.
Ter hoogte van de Amsterdam Arena werd hij echter door de politie achterhaald. De auto en de valse kentekenplaten zijn in beslag genomen. De man is ingesloten.
(Bron)
Oef, iemand linkt een site van een autohandelaar... Hij valt wel op, maar niet mee.
EP kwaad op lidstaten om clusterbommen

STRAATSBURG - Het Europees Parlement is niet te spreken over zeven lidstaten van de EU die een verdrag tegen clusterwapens nog altijd niet hebben ondertekend.
Met een overgrote meerderheid riepen de Europarlementariërs de landen donderdag op zich alsnog tegen clusterbommen te keren.
"Het is hypocriet om Rusland wel te veroordelen vanwege de oorlog in Georgië, maar niets te doen tegen de wapens die ze daar hebben gebruikt", zei de Britse socialist Richard Howitt.
Meer dan honderd landen spraken eerder dit jaar af om de productie van, de handel in en het gebruik van clustermunitie uit te bannen. Begin december wordt het verdrag officieel ondertekend in de Noorse hoofdstad Oslo.
Zes lidstaten van de Europese Unie - Polen, Roemenië, Griekenland, Estland, Cyprus en Slowakije - hebben zich nog niet openlijk achter het akkoord geschaard.
Finland heeft zelfs expliciet te kennen gegeven het verdrag niet te zullen ondertekenen. De Finse regering is naar eigen zeggen voorstander van een verbod op ouderwetse clusterwapens, maar wil een uitzondering voor geavanceerde clusterbommen, die door laserstralen naar een specifiek doelwit kunnen worden geleid.
Clusterbommen worden afgevuurd door vliegtuigen of door kanonnen vanaf de grond. Een bom bevat veel kleinere bommetjes, die exploderen zodra zij de grond raken. Vaak blijven ze echter liggen zonder te ontploffen.
Vooral burgers zijn het slachtoffer van zulke bommen, soms jaren na het conflict waarbij ze zijn afgeworpen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn clusterbommen de afgelopen jaren onder meer gebruikt bij de oorlogen in Libanon en Georgië.
(Bron)
Leefbaar Rotterdam start rechtse omroep

ROTTERDAM - De politieke partij Leefbaar Rotterdam (LR) begint samen met een aantal sympathisanten een landelijke radio- en televisieomroep. Dat heeft fractievoorzitter Ronald Sorensen van LR donderdag gemeld.
Leefbaar Rotterdam doet dit naar eigen zeggen uit onvrede over het feit dat "alle omroepen in Nederland de spreekbuis van onze sociaal-liberale elite zijn". De naam van de omroep luidt de Populistische Omroep Nederland (PON).
Sorensen wil "eens een keer actualiteitenrubrieken zien waarin de heer Wilders en mevrouw Verdonk zich op hun gemak voelen. Altijd en eeuwig worden ze in het linkse verdomhoekje gezet."
De voorman van Leefbaar Rotterdam vindt het vreemd dat er geen enkele omroep is die zich als rechts durft te profileren. "Bij De Wereld Draait Door zitten ze soms met vier PvdA-politici aan tafel. Dat mag ook, want links in beeld zie je het logo 'VARA' staan. Maar voor aanhangers van Leefbaar of andere partijen in rechtse hoek is er geen enkel platform."
Ook denkt Sorensen, van oorsprong historicus, er over documentaires uit te gaan zenden "die de rijke Nederlandse historie eens op positieve wijze benaderen. Ik erger me dood aan die linkse documentaires die ons volk maar afschilderen als een kudde slavenhalers en collaborateurs."
Als PON voor 1 april 50.000 leden en een beleidsplan heeft, gaat de nieuwe omroep volgend jaar mee in de adviesronde van het Commissariaat van de Media. Het ministerie bepaalt vervolgens of PON ook een omroepstatus krijgt. In theorie zou de Populistische Omroep Nederland in 2010 kunnen uitzenden.
(Bron)
Tilburger slaat met hamer op plaatsgenoot in

AMSTERDAM - Een 56-jarige Tilburger heeft woensdagavond een plaatsgenoot hevig mishandeld met een hamer. De Brabander sloeg meerdere keren met het slagwapen op het hoofd van een 65-jarige man.
Het slachtoffer raakte zwaargewond en verloor veel bloed. Hij is volgens de politie wel nog aanspreekbaar.
Omstanders konden voorkomen dat het slachtoffer nog langer werd geslagen door zijn belager. De mishandeling vond rond 17.00 uur plaats bij een supermarkt aan het Observantenhof in Tilburg.
De man was al meerdere keren geslagen toen drie omstanders de dader overmeesterden en de hamer afpakten. Agenten namen het kort daarop van hen over.
Het slachtoffer was inmiddels door supermarktpersoneel opgevangen. Hij is per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. Over het motief van de dader is nog niets bekend. De dader bleek te hebben gedronken. Hij zit nog vast.
(Bron)

Complimenten voor die omstanders.
Schedel in Poolse kathedraal is van Copernicus

WARSCHAU - De schedel die drie jaar geleden in Noord-Polen werd aangetroffen is van Nicolaas Copernicus, de grondlegger van de moderne astronomie. Dat hebben Zweedse en Poolse wetenschappers donderdag bevestigd op basis van DNA-tests.
"We weten zeker dat de schedel, die in 2005 in de kathedraal in Frombork werd ontdekt, van Nicolaas Copernicus is", aldus een Poolse archeoloog. De DNA-tests werden uitgevoerd op twee strengen haar en een tand van de schedel.
Deze werden vergeleken met DNA-materiaal van een deel van een boek uit 1518, dat is geschreven door de Duitse astronoom en wetenschapper Johannes Stöffler. Copernicus had het boek jarenlang in zijn bezit.
De schedel was aangetroffen in het hoofdaltaar van de rooms-katholieke kathedraal.
De Poolse astronoom, wiskundige, arts en jurist Copernicus werd in 1473 geboren. Hij werd bekend door de heliocentrische theorie dat de planeten om de zon draaien.
Copernicus twijfelde lang over publicatie van zijn theorie, omdat deze tegen de leer van de rooms-katholieke kerk inging. Destijds dacht men dat de aarde het centrum van het zonnestelsel was.
Door het voorwoord van de uitgever in het boek, dat het niet om de realiteit ging, maar het een theorie betrof, hield de kerk zich lange tijd gedeisd. In 1616 kwam het werk alsnog op de verboden boekenlijst van de kerk te staan.
Copernicus stierf in 1543 in Frombork. Zijn laatste rustplaats was tot nu toe een mysterie.
(Bron)
Stewardess hielp piloot bij noodlanding

AMSTERDAM - Toen een copiloot aan boord van een vliegtuig van Air Canada een zenuwinstorting kreeg heeft een stewardess met een enigszins verouderd vliegbrevet de piloot geholpen het toestel veilig aan de grond te zetten.
Dat zegt de Ierse dienst voor onderzoek naar luchtvaartongelukken in een rapport over de noodlanding die in januari plaatsvond op de Ierse luchthaven Shannon.
In het rapport, dat woensdag uitkwam, krijgen de piloot en de stewardess lof toegezwaaid. Het vliegtuig, dat met 146 passagiers van Toronto onderweg was naar Londen, bevond zich midden boven de Atlantische Oceaan toen de 58-jarige copiloot, die zich al een tijdlang vreemd gedroeg, onhandelbaar werd.
Hij moest met geweld door het cabinepersoneel uit de cockpit worden verwijderd en vastgebonden. Twee artsen die aan boord waren gaven hem een kalmerend middel.
De piloot liet het cabinepersoneel vragen of er toevallig een piloot was onder de passagiers. Toen dat niet het geval bleek te zijn onthulde de stewardess dat zij een vliegbrevet had, maar dat haar vergunning om instrumenten af te lezen was verlopen.
(Bron)
Dikke mensen hebben recht op twee vliegtuigstoelen

OTTAWA - Erg dikke mensen in Canada hebben recht op twee vliegtuigstoelen voor de prijs van een. Het Canadese hooggerechtshof heeft dit donderdag bepaald.
Het hof is het met een officiële instelling eens dat erg dikke mensen "functioneel invalide" zijn en twee vliegtuigstoelen verdienen als zitplaats voor een persoon.
Drie Canadese luchtvaartmaatschappijen waren in hoger beroep gegaan over het besluit van de Canadese Vervoersautoriteit om erg gezette mensen indien nodig twee stoelen toe te kennen.
De luchtvaartmaatschappijen verloren in mei al hun zaak in een federaal beroepshof. Ze probeerden het opnieuw in het hooggerechtshof maar dat is nu mislukt. Er is daarmee definitief meer plaats beschikbaar voor het zitvlees van de corpulentere vliegtuigpassagier op alle binnenlandse vluchten in Canada.
(Bron)

Ik verhuis direct naar Canada. Hoewel... Ik vlieg nooit. Hm.
Spin veroorzaakt koprol auto

DRIEBERGEN - De jacht op een spin is donderdagochtend niet goed afgelopen voor een automobiliste op de A4 bij Den Haag. De vrouw raakte de macht over het stuur kwijt in een poging het beestje te doden.
De auto sloeg over de kop en kwam in de middenberm terecht, meldde het Korps landelijke politiediensten.
Het slachtoffer is gewond naar een ziekenhuis overgebracht. Twee rijstroken van de A4 werden afgesloten.
(Bron)
Huishoudens Zoetermeer zonder stroom

ZOETERMEER - De wijken De Leyens, Buytenwegh, Noordhove en Seghwaert in Zoetermeer hebben donderdag enkele uren zonder elektriciteit gezeten. De stroomstoring begon even na half vijf. Om tien over zeven was het probleem verholpen en had iedereen weer stroom.
Dat liet een woordvoerder van Stedin, de nieuwe naam voor netbeheerder Eneco, weten.
Door de storing kwamen ongeveer vijfduizend huishoudens zonder elektriciteit te zitten. De oorzaak is nog niet precies bekend. Maar volgens de zegsman betreft het een technisch probleem, vermoedelijk een defect in een kabel.
De storing heeft niet tot grote problemen geleid. Het Lange Land Ziekenhuis schakelde over op het noodaggregaat.
Wel moest de brandweer enkele mensen uit liften bevrijden in het winkelcentrum van het Stadshart, aldus een woordvoerder van de gemeente.
(Bron)

woensdag, november 19, 2008

Ik loer op iets. Een aanbieding, maar de kans is erg groot dat ie op is als ik kom aanzetten na mijn werkdag, en reserveren kan niet. Ik ging maandag al kijken, maar hij zou donderdag pas komen.
Behalve elders, waar ie ineens vanavond al gesignaleerd was. En diegene best bereid was direct rechtsomkeert te maken en de manager te overtuigen de winkeldeur weer even open te doen.
Nu ligt Hippo op de loer voor een hippo, die opgestuurd gaat worden. Links op de foto.
Met dank aan D. :-)
Resten uitgestorven pinguïn ontdekt

AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Wellington in Nieuw-Zeeland hebben de resten ontdekt van een tot nu toe onbekende pinguïn-soort. Een van de onderzoekers heeft dit woensdag bekendgemaakt.
Het gaat om de Waitaha-pinguïn. De soort is rond 1500 uitgestorven, tweehonderdvijftig jaar nadat de eerste Polynesiërs voet aan land hadden gezet. Doordat de Waitaha-pinguïn werd uitgeroeid, kreeg een andere soort, de geeloog-pinguïn, de ruimte om zich verder over Nieuw-Zeeland te verspreiden.
De geeloog-pinguïn is nu echter zelf een van de zeldzaamste soorten en wordt met uitsterving bedreigd. De laatste zevenduizend dieren leven in Nieuw-Zeeland. Er worden intensieve pogingen gedaan om uitsterving te voorkomen.
Tijdens DNA-onderzoek van zeer oude botten van geeloog-pinguïns die zijn gevonden in afvalputten van de Maori's werden nog oudere botten gevonden, met afwijkend DNA. Op grond van nader onderzoek van de botten werd de uitgeroeide Waitaha-pinguïn 'gereconstrueerd'.
Volgens de onderzoekers is het uitsterven van de Waitaha en de daarop volgende verspreiding van de geeloog-pinguïn een duidelijk voorbeeld dat de ene diersoort zich veel beter aan andere omstandigheden weet aan te passen dan de andere.
(Bron)
Politie krijgt hulp van wandelstok

DEN HAAG - De politie in Den Haag kreeg dinsdag hulp uit onverwachte hoek. Een 53-jarige Haagse kwam de agenten met haar wandelstok te hulp toen zij met een verdachte in gevecht waren. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De 24-jarige man zorgde voor overlast bij een bank aan de Leyweg. Toen agenten hem hierop aanspraken, reageerde hij zijn woede op hen af.
Die kregen onverwachte hulp van de 53-jarige die met haar wandelstok de 24-jarige mede onder dwang hield. De man werd opgepakt.
(Bron)
Spanje zet Iberische lynxen uit

MADRID - Spanje gaat in 2009 een aantal in gevangenschap geboren Iberische lynxen uitzetten. Dat hebben medewerkers van het programma LIFE voor het redden van de Iberische lynx gezegd, aldus de Spaanse krant El País en het persbureau Europa Press dinsdag.
De Iberische lynx is een van de meest bedreigde katachtige diersoorten in de wereld. Van de 1100 dieren die rond 1980 nog in het wild in Spanje leefden, waren in 2000 nog maximaal honderd volwassen dieren over.
WWF-Spanje (het Spaanse Wereld Natuur Fonds) schat het aantal volwassen Iberische lynxen in het wild op maximaal 180, waarvan veertig vrouwtjes die nog drachtig kunnen worden.
Internationale wetenschappers zijn deze week bijeen op een conferentie in het Zuid-Spaanse Huelva om te overleggen over de bescherming van de Iberische lynx en andere met uitsterven bedreigde diersoorten.
De Iberische lynx leeft in het zuiden van Spanje in de bergachtige streken van de Sierra de Andújar en in de natte natuurgebieden van Coto Doñana aan de Atlantische kust.
In de Sierra de Andújar is de situatie van de Iberische lynx in de afgelopen jaren verbeterd, onder meer door het aanpassen van de infrastructuur ten gunste van het roofdier en doordat er meer prooidieren beschikbaar zijn.
In de Coto Doñana wordt het leefgebied van de Iberische lynx nog altijd ernstig bedreigd. Door de aanleg van wegen is het leefgebied van de dieren versnipperd en lopen ze meer risico's te worden aangereden.
De inspanningen om uitsterving van de Iberische lynx te voorkomen, lopen in Spanje via het programma LIFE. Volgens Miguel Angel Simón, de directeur van het programma, zijn dit jaar in fokcentra en in het wild bijna zestig Iberische lynxen geboren.
Simón liet weten dat het de bedoeling is om aan het eind van de zomer van 2009 twee paartjes lynxen uit te zetten. Die krijgen gezelschap van enkele jonge dieren.
Voor het programma LIFE is voor een periode van vijf jaar bijna 26 miljoen euro beschikbaar. De Europese Unie en de Spaanse regering zijn veruit de belangrijkste geldschieters. Ook het Wereld Natuur Fonds is bij het project betrokken.
Frans Schepers, hoofd programma beschermde gebieden en bedreigde soorten van het WNF, legt uit dat zijn organisatie onder meer helpt bij een project dat is gericht op het fokken van konijnen in grote omheinde gebieden, zodat die als voedsel voor de lynx kunnen dienen.
De 'rennen' hebben een natuurlijke begroeiing en holen waar de konijnen zich op een normale manier kunnen bewegen en voortplanten. "De lynxen kunnen in die holen; vossen niet", aldus Schepers.
(Bron)
Ouders aangehouden voor mishandeling kinderen

BENNEKOM - De politie heeft een vader en een moeder van 48 en 49 jaar uit Bennekom opgepakt op verdenking van stelselmatige mishandeling van hun vier kinderen. Hun 16-jarige dochter en hun zoon van 14 deden aangifte tegen de ouders. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
Volgens de kinderen zou hun vader hen jarenlang hebben geschopt en geslagen. Ook twee jongere zusjes van 8 en 6 jaar waren geregeld slachtoffer.
De politie hield de vader vorige week maandag aan. Deze dinsdag pakte de politie ook de moeder op, op verdenking van medeplichtigheid. De ouders zitten vast.
Het oudste meisje en haar broer zijn opgevangen in een pleeggezin. Jeugdzorg heeft zich over de jongere kinderen ontfermd, aldus de politie.
(Bron)
Jongen zwaait op school met luchtdrukwapen

BRIELLE - Leraren van een middelbare school in Brielle hebben woensdag een 15-jarige leerling overmeesterd. De jongen uit Oostvoorne bedreigde na een 'slechtnieuwsgesprek' over zijn studievoortgang leraren met een luchtdrukwapen, aldus de politie.
Zijn mentor had hem gemeld dat hij zou blijven zitten als hij zijn prestaties niet zou verbeteren. Hierop rende de jongen naar huis om het luchtdrukpistool te halen.
Er kwamen meerdere docenten aan te pas om de jongen aan te houden en over te dragen aan de politie. Het wapen is in beslag genomen. Aan leerlingen en leerkrachten is slachtofferhulp aangeboden.
(Bron)

Je doet het slecht op school, en dan ga je met een wapen lopen zwaaien. Logisch.
Twaalfduizend jaar oud skelet medicijnvrouw gevonden

AMSTERDAM - Israëlische archeologen zeggen het twaalfduizend jaar oude skelet van een medicijnvrouw te hebben opgegraven. De vondst werd al in 2001 gedaan, maar pas recent verscheen er een publicatie over.
In het graf dat de archeologen in het noorden van het land blootlegden lagen de beenderen van een misvormde vrouw, omring door vijftig schilden van schildpadden. Verder werden het bekken van een luipaard en de botten van een menselijke voet aangetroffen.
Het graf was een perfect ovaal, uitgehouwen in steen. Die vorm en de dierlijke resten duiden er volgens geleerden op dat de dode een genezers was.
Archeologen denken dat de vondst meer inzicht kan geven in hoe de bewoners van het gebied van jager-verzamelaars veranderden in boeren.
(Bron)
'Overheid moet alle slachtoffers mensenhandel helpen'

AMSTERDAM - Alle prostituees die het slachtoffer zijn van mensenhandel, moeten van de overheid bescherming, opvang of een tijdelijke verblijfsstatus krijgen.
Dat moet niet langer alleen gelden voor vrouwen die meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek naar pooiers of mensenhandelaren. Amsterdam gaat hier bij de regering op aandringen. De gemeenteraad verzocht het stadsbestuur daar woensdag om na een voorstel hierover van GroenLinks.
Volgens de partij durven de meeste slachtoffers van vrouwenhandel uit angst niet met de autoriteiten samen te werken, door bijvoorbeeld aangifte te doen tegen de daders. Toch hebben ook deze vrouwen volgens de Amsterdamse gemeenteraad recht op hulp.
(Bron)
Tilburgse kroegbazen gaan controleurs fotograferen

TILBURG - Tilburgse kroegbazen aangesloten bij het actiecomité Buigen of Barsten gaan controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) fotograferen om elkaar te kunnen laten weten met wie ze te maken hebben.
Ze hebben dat woensdag besloten tijdens een gezamenlijk overleg naar aanleiding van strengere handhaving die minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft aangekondigd.
Bij het actiecomité hebben zich de afgelopen maanden in totaal ongeveer 1400 kleine kroegen uit 32 steden aangesloten. Kroegeigenaren in de rest van het land worden woensdagavond op de hoogte gebracht van het Tilburgse initiatief.
Volgens woordvoerder Wichard Taks komen controleurs nu langs en krijgen de kroegeigenaren pas een dag later telefonisch te horen dat ze worden beboet voor overtreding van het rookverbod. In Tilburg lijken de controleurs eenvoudig herkenbaar omdat ze onder politiebegeleiding hun werk doen, stelt Taks.
Het actiecomité overweegt portretten van de VWA'ers op zijn internetpagina te publiceren. "Het is echt niet de bedoeling om die mensen aan de schandpaal te nagelen maar we willen weten wie we in onze zaak hebben."
In de Tweede Kamer leidde de aankondiging woensdag direct tot vragen. Coalitiepartij PvdA noemt de actie onacceptabel, intimiterend en een schending van de privacy. De partij wil weten wat de regering kan en gaat doen en welke sancties mogelijk zijn.
(Bron)

Ineens een flashback naar de actievoerders uit de jaren tachtig...
Ledenlijst extreemrechtse BNP op internet

AMSTERDAM - De rechts-extremistische Britse Nationale Partij (BNP) wil een politieonderzoek naar de publicatie van de ledenlijst van de partij op een weblog. De lijst met twaalfduizend namen is woensdag weer offline gehaald.
De publicatie was eerder bij rechterlijk vonnis verboden. Volgens partijleider Nick Griffin is de publicatie een overtreding van de wet op de mensenrechten.
Griffin zei dat de BNP weliswaar tegenstander is van deze wet, maar haar wel wil gebruiken om de privacy van de eigen leden te beschermen. Volgens Griffin is er ook sprake van overtreding van de wet op de bescherming van gegevens.
De BNP is fel tegenstander van immigratie en van de islam. De partij heeft slechts een kleine achterban en levert alleen een aantal gemeenteraadsleden. Zij is niet vertegenwoordigd in het Lagerhuis.
(Bron)

Schijt aan de mesnenrechten, behalve als je ze gebruiken kunt. Wat ben je dan een gedegenereerd sneu onderkruipsel.
Iran blokkeert vijf miljoen sites

TEHERAN - Iran heeft de toegang geblokkeerd tot meer dan vijf miljoen internetsites. Dat hebben de Iraanse media woensdag bericht.
Volgens de Iraanse media veroorzaakt internet "sociale, politieke, economische en morele" schade. "De vijanden willen onze religieuze identiteit aanvallen via internet", citeerde de krant Kargozaran een regeringsfunctionaris.
Er geldt onder meer een verbod voor sites over mensenrechten, politieke kwesties, vrouwenkwesties en pornosites en weblogs waarop de islam wordt aangevallen.
Internet is met twintig miljoen gebruikers populair in Iran.
(Bron)
Kusverbod op school Oostenrijk

WENEN - Kussen verboden! Dit verbod heeft een schoolhoofd in het Oostenrijkse dorpje Gunskirchener, bij Linz, uitgevaardigd, aldus de zender ORF woensdag.
In een brief vraagt de directeur ouders hun kroost erop te wijzen dat dergelijke praktijken niet horen op het schoolplein. Ook klapzoenen zijn uit den boze.
De leerlingen zijn boos en vinden de maatregel belachelijk. Het verbod is ook tegen het zere been van plaatselijke politici, die de maatregel middeleeuws noemen.
(Bron)
Stoffelijke resten Duitse miljardair gestolen

KLAGENFURT - De doodskist met daarin de stoffelijke resten van de omstreden Duitse miljardair Friedrich Karl Flick is ontvreemd van de begraafplaats in Wörthersee in Oostenrijk.
Hij overleed twee jaar geleden op 79-jarige leeftijd. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.
De politie weet niet wie de dieven zijn en tast ook in het duister over het motief. Flick was de erfgenaam van een van de grootste financiers van het naziregime en zorgde zelf voor een groot politiek corruptieschandaal in Duitsland in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.
Flick was de jongste zoon van de industrieel Friedrich Flick, een belangrijke aanhanger van Hitler, die onder het nazibewind tienduizenden dwangarbeiders in zijn fabrieken inzette.
De oude Flick werd na de oorlog veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, maar wist na een vervroegde vrijlating zijn bedrijven opnieuw op te bouwen.
Friedrich Karl erfde het grootste deel van zijn vaders zakenimperium. De verkoop van een deel daarvan leidde tot een van de grootste corruptieschandalen in de naoorlogse Duitse geschiedenis.
Toen de zoon in 1975 zijn aandeel in de autofabrikant Daimler Benz verkocht, hoefde hij geen belasting te betalen. Later bleek dat hij in ruil voor deze vrijstelling grote sommen geld had gestort op de bankrekeningen van verscheidene Duitse volksvertegenwoordigers en regeringsfunctionarissen.
De zakenman verkocht in 1985 zijn bedrijven en verhuisde in 1994 naar Oostenrijk. Zijn vermogen werd geschat op circa 6 miljard euro. Het bedrag is verdeeld onder zijn vier kinderen.
(Bron)

Lijk-napping?
Man door het lint op eerste werkdag

ROTTERDAM - Niet iedereen vindt het blijkbaar nodig om een goede indruk te maken op de eerste werkdag. Bij een 19-jarige man die voor het eerst aan de slag ging bij een bedrijf in Rotterdam sloegen in de nacht van dinsdag op woensdag de stoppen door.
De werknemer vond dat zijn nieuwe collega's hem nogal vreemd aankeken. Daarop ontstond ruzie.
Hij bedreigde verscheidene mensen met de dood en sloeg tevens een ruit in. Gewaarschuwde agenten hielden de kersverse werknemer aan.
(Bron)
Mager fotomodel werkt averechts in advertenties

AMSTERDAM - Extreem slanke fotomodellen in advertenties verleiden vrouwen niet tot het aanschaffen van producten, maar hebben juist een negatief effect op de verkoop. Dat blijkt uit een nieuw Australisch onderzoek.
De onderzoekers van de University of Queensland presenteerden bij wijze van experiment verschillende advertenties voor shampoo, kleding en ondergoed aan 400 vrouwelijke proefpersonen.
Elke advertentie was in twee versies gedrukt. In de eerste speelde een traditioneel mager fotomodel met maatje 36 de hoofdrol, in de tweede versie had een fotomodel met maat 40 haar plaats ingenomen.
Toen de deelneemsters aan het experiment moesten aangeven in welke producten ze het meest geïnteresseerd waren, bleken de magere modellen niet aanlokkelijker. Alle advertenties trokken ongeveer evenveel aandacht.
Maar uit de andere vragen die de proefpersonen moesten beantwoorden, kwam naar voren dat de advertenties met de zwaardere fotomodellen uiteindelijk effectiever waren.
Vooral vrouwen tussen de 18 en 25 jaar voelden zich beter over zichzelf na het zien van de vollere lichaamsvormen en waren daardoor eerder geneigd om het geadverteerde product te kopen.
Volgens hoofdonderzoekster Phillippa Diedrichs bewijst het experiment dat het inzetten van magere fotomodellen geen voordelen heeft voor de verkoop van producten.
"Mensen komen vaak met het argument dat magere modellen nu eenmaal beter verkopen", verklaart ze in de Britse krant Daily Telegraph. "Maar we kunnen de reclamebeelden die we overal zien veranderen en nog steeds evenveel producten verkopen. Daarbij voelen mensen zich dan ook nog eens beter over zichzelf."
Binnenkort wil Diedrichs ook onderzoeken of advertenties met slanke, mannelijke fotomodellen effectiever zijn dan advertenties met de lichamen van doorsnee mannen.
"Het enige probleem is dat er nauwelijks mannelijke fotomodellen met een maatje meer te vinden zijn", aldus de onderzoekster. "Waarschijnlijk zullen we met behulp van de computer het hoofd van een fotomodel op een doorsnee mannenlichaam moeten zetten."
(Bron)

Dikke mannen zat...
Astronaute verliest gereedschapstas in de ruimte

AMSTERDAM - Astronaute Heidemarie Stefanyshyn-Piper heeft dinsdag tijdens een ruimtewandeling een gereedschapstas verloren. Zij liet de tas per ongeluk schieten en zag hulpeloos toe hoe die met alle spullen erin wegzweefde.
Een vetspuit in de tas was geploft, waardoor een camera en de handschoenen van de astronaute onder de smurrie kwamen te zitten. Toen ze die afveegde, ontsnapte de witte tas aan haar greep en raakte ze al haar andere gereedschap kwijt.
Eerder zagen Stefanyshyn-Piper en haar collega Stephen Brown al een schroef voorbij zweven, maar ze waren er te ver van verwijderd om die te pakken te krijgen.
"Geen idee waar die vandaan kwam", meldde zij aan de vluchtleiding. Mission Control was dinsdagavond nog bezig te onderzoeken in hoeverre het rondslingerende gereedschap gevaar kan opleveren voor deze en toekomstige ruimtevluchten.
Stefanyshyn-Piper en Brown moesten een scharnier zien los te krijgen. Doordat die klemt, kan een van de zonnepanelen die het internationale ruimtestation van energie voorziet, niet automatisch optimaal op de zon worden gericht. De ruimtewandelaars moeten het scharnier schoonmaken, smeren en van nieuwe lagers voorzien.
(Bron)
Russen bergen schip met Nederlandse schilderijen

MOSKOU - De Russen willen een oud schip bergen dat onder meer 27 schilderijen van Nederlandse meesters vervoerde. Dat maakte een Russische stichting bekend die zich inzet voor de redding van het nationale erfgoed.
De schoener Frau Maria verging in 1771 tijdens een storm voor de kust van het huidige Finland. De lading van het schip bestond verder uit goud, zilver, brons en porselein.
De kostbaarheden waren bestemd voor de Russische keizerin Katharina de Grote. De kunstcollectie van de tsarina vormde de basis voor het Hermitage-museum in St.-Petersburg.
Volgens de stichting bestaat er een kans dat de schilderijen nog in goede staat verkeren. De werken zijn mogelijk in loden kisten vervoerd die met was waren verzegeld. De doeken vertegenwoordigen een waarde van mogelijk 100 miljoen euro.
Deskundigen uit Rusland, Zweden, Finland en Nederland stelden vast dat de schoener kan worden gelicht. Het schip ligt op 41 meter diepte.
(Bron)
Grafdelver onder eigen zand bedolven

LAREN - Op de begraafplaats aan de Hilversumseweg in Laren is dinsdagmiddag een man bedolven onder het zand. Dat heeft een politiewoordvoerster gezegd.
"De man is tijdens het delven van een graf zelf bedolven", aldus de zegsvrouw. Twee mannen waren aan het werk op de begraafplaats. Tijdens het graven van een graf ging het mis.
"Een van de twee kon op eigen kracht onder het zand vandaan komen. De ander moest worden bevrijd", meldde de woordvoerster.
Het slachtoffer is met de traumahelikopter afgevoerd. Over de oorzaak van het ongeval of de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend.
(Bron)
Zenders vallen uit door storing zendmast Smilde

EMMEN - Een storing in de zendmast van Smilde heeft woensdag uitval van zenders veroorzaakt in Noord Nederland. De storing die woensdagmiddag rond vier uur ontstond, was volgens een woordvoerder van zenderbeheerder KPN rond zes uur nagenoeg opgelost.
Vrijwel alle FM-zenders vielen uit. Onder meer Radio 1 tot en met 4 en de Regionale zenders waren niet meer via de ether te ontvangen. De oorzaak van de stroomstoring wordt nog onderzocht.
(Bron)
Belgische agenten zelf op boevenpad

BRUSSEL - Twee Belgische politieagenten op weg naar een winkelinbraak in Elsene, een deelgemeente van Brussel, hebben bij aankomst in de krantenshop zelf ook toegeslagen.
De actie van de agenten werd vastgelegd door bewakingscamera's. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT woensdag.
Op de beelden is te zien hoe de agenten rondsnuffelen in laden achter de toonbank en hoe een van hen enkele pornoblaadjes achterover drukt.
De agenten zijn overgeplaatst naar een andere afdeling, maar gaan nog wel de straat op. Er loopt inmiddels een gerechtelijk onderzoek tegen het duo.
De Belgische politievakbond Sypol heeft vragen bij het feit dat de twee agenten nog gewoon aan het werk zijn.
(Bron)

dinsdag, november 18, 2008

Vanmiddag oogde het al bijna naar sneeuw - maar in het grauw vielen wat gaten, waar doorheen een prachtig blauwe lucht vol schapenwolkjes piepte. Niet lang nee, maar toch.

maandag, november 17, 2008

Fossiel grote sabeltandkat opgevist in Noordzee

ROTTERDAM - De Texelse viskotter Klasina-J. heeft begin augustus voor de Engelse kust een fossiel van de grote sabeltandkat opgevist.
Het is de eerste keer dat overblijfselen van dit roofdier in Noordwest-Europa zijn gevonden. Het fossiel is vanaf dinsdag te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
De grote sabeltandkat kwam volgens deskundigen drie miljoen jaar geleden al voor. Het circa vierhonderd kilo zware roofdier leefde vooral in vochtige en warme gebieden.
Volgens een woordvoerder van het museum is het gevonden fossiel - een flink stuk van de linker voorpoot - tussen de 2,6 miljoen en 850.000 jaar oud. Het fossiel maakt deel uit van de tentoonstelling 'Opgeraapt Opgevist Uitgehakt', die sinds mei van dit jaar in het museum te zien is.
(Bron)
Zorgsector in trek bij middelbare scholieren

ROTTERDAM - De animo voor een baan in de zorg is onder middelbare scholieren de laatste jaren sterk toegenomen. De ict-branche verliest daarentegen aan populariteit.
Dat concludeert onderzoeksbureau Blauw Research uit de landelijke Beroepskeuzemonitor 2008, waarvoor 1795 leerlingen uit de hoogste klassen in het middelbaar onderwijs zijn ondervraagd.
Een op de drie (34 procent) leerlingen wil later in de zorg werken. Onder vwo-scholieren is dat zelfs 43 procent. De zorg spreekt de scholieren aan omdat zij het werk nuttig vinden.
Ook banen in het toerisme, recreatie of sport en media, reclame en communicatiebranche zijn populair onder middelbare scholieren. Maar hun belangstelling voor een baan bij een bank, verzekeringsmaatschappij of accountantskantoor neemt af.
Scholieren vinden een goede sfeer het allerbelangrijkst in hun toekomstige baan. En zij willen trots op hun werk kunnen zijn. Het salaris telt ook mee. Voor bijna de helft (46 procent) is een aantrekkelijk salaris een 'zeer belangrijke wens' en voor 49 procent een 'tamelijk belangrijke wens'.
Jongens en meisjes hebben nog steeds verschillende voorkeuren. De ict, elektrotechniek, bouw of autobranche doen het vooral goed bij jongens. Meisjes hebben meer belangstelling voor het kappersvak, het onderwijs of de textiel- en confectiebranche.
(Bron)
Hoogopgeleiden leven langer en gezonder

DEN HAAG - Hoogopgeleide mensen in Nederland leven langer dan laagopgeleiden. Het verschil in het aantal levensjaren waarin mensen hun gezondheid als goed ervaren, is nog veel langer: zestien tot negentien jaar.
Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd. Hoogopgeleide mannen worden gemiddeld 79 jaar. Voor laagopgeleide mannen is dat 72 jaar. Bij vrouwen ligt dat hoger: 84 jaar voor hoogopgeleiden en 78 jaar voor laagopgeleiden.
Mensen met een lage opleiding leven niet alleen korter, maar brengen ook minder jaren in goede gezondheid door. Zo mogen mannen met alleen basisonderwijs er gemiddeld vijftig jaar op rekenen in goede gezondheid te leven. Voor mannen met hoger onderwijs is dat gemiddeld 69 jaar.
Hoewel vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen, is het aantal jaren dat ze in goede gezondheid leven gelijk aan dat van de mannen. Vrouwen brengen dus gemiddeld een groter deel van hun leven in een minder goede gezondheid door.
Op hogere leeftijd blijven de verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden bestaan. Laagopgeleide 65-jarigen hebben naar verwachting gemiddeld nog negen jaar zonder lichamelijke beperkingen te leven. Bij hoogopgeleide mannen en vrouwen is dat veertien jaar.
(Bron)