zaterdag, maart 22, 2008

Vers bloed voor een beter herstel

De versheid van het bloed dat je ontvangt bij een bloedtransfusie na een hartoperatie heeft aanzienlijke gevolgen voor je herstel. Bij bloed dat ouder is dan twee weken krijgen de patiënten veel meer complicaties.
Een Amerikaans onderzoek wijst erop dat bloed beter niet zo lang kan worden bewaard als tot nu toe werd gedacht. Bloed mag in Nederland wel tot vijf weken bewaard, maar dat blijkt nu mogelijk gevaarlijk voor sommige patiënten. In Amerika wordt zelfs bloed tot zes weken oud gebruikt.
Van de patiënten die na hun hartoperatie vers bloed ontvingen, kwam 1,7 procent te overlijden. Bij de groep die relatief oud bloed had ontvangen, lag dat percentage op 2,8. Bij deze patiënten kwamen ook nog veel meer ernstige klachten voor.
Voor dit onderzoek werden 6000 patiënten in Cleveland gevolgd die een hartoperatie hadden ondergaan. Ongeveer de helft van de patiënten ontvingen vers bloed, dat niet langer dan twee weken in opslag had gezeten. Patiënten die relatief oud bloed kregen, hadden na een jaar een overlevingskans van 89 procent. Terwijl dit voor patiënten die vers bloed ontvingen 93 procent was.
Voor andere patiënten zijn er ook aanwijzingen dat het beter is om vers bloed te gebruiken. Maar het is lastig om genoeg bloed in opslag te hebben, als het bloed niet langer dan twee weken zou mogen worden bewaard.
(Bron)
Mogelijk ondergrondse oceaan op Titan

AMSTERDAM - Opnamen van de Cassini-Huygenssonde bewijzen volgens sommige wetenschappers dat Titan, een van de manen van Saturnus, een ondergrondse oceaan heeft.
De bevindingen van de wetenschappers staan beschreven in het donderdag verschenen nummer van het tijdschrift Science.
Mochten de bevindingen worden bevestigd, dan volgt onderzoek naar eventueel leven in de oceaan, die zich onder een honderd kilometer dikke ijslaag zou bevinden. De oceaan bestaat waarschijnlijk uit water en sporen van ammonia, zegt de leider van het onderzoek, Ralph Lorenz van de Johns Hopkins Universiteit.
Titan is een van de weinige objecten in het buitenste zonnestelsel met een substantiële atmosfeer. Wetenschappers vragen zich al langer af hoe Titan zijn atmosfeer van methaan blijft voorzien.
Een van de theorieën luidt dat de ijslaag op de maan methaan bevat, dat vrijkomt door processen die zich afspelen in een oceaan onder de ijslaag. Het nieuwe onderzoek zou deze theorie kunnen ondersteunen.
(Bron)
Slechts helft van beroertes te voorkomen

ROTTERDAM - Slechts de helft van alle beroertes kan in theorie worden voorkomen door aanpak van de bekende oorzaken.
Als hoge bloeddruk, roken, diabetes en hartritmestoornissen volledig zouden worden uitgeschakeld, dan zou dat 54 procent van de beroertes schelen.
Dat heeft Michiel Bos, wetenschappelijk onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, becijferd. Bos stelt op grond van de onderzoek waarop hij woensdag promoveerde dat er dus meer samenhangende factoren moeten zijn die een rol spelen bij het ontstaan van beroerte.
Bos stelde in zijn onderzoek vast dat bij een slechte nierfunctie het risico op een hersenbloeding toeneemt. Vooral bij mensen met een gewone bloeddruk is de kans op een beroerte hoger naarmate de urinezuurconcentratie in het bloed hoger is.
Verder hebben patiënten die al eens een TIA (transient ischemic attack) hebben gehad, een grotere kans op een beroerte dan mensen die daardoor niet zijn getroffen.
De onderzoeker beschrijft in zijn proefschrift ook de relatie tussen beroerte, depressie en dementie. Mannen met depressieve symptonen hebben meer kans om een beroerte te krijgen dan mannen zonder depressieve symptomen.
Mannen die daadwerkelijk depressief zijn, hebben geen verhoogd risico op een beroerte ten opzichte van mannen die alleen de symptomen vertonen. Bij vrouwen is geen relatie gevonden tussen depressieve symptomen en beroerte. [Het onderzoek was alleen onder mannen.]
Van slechts een klein deel van de beroertes is bekend hoe ze zijn ontstaan. Jaarlijks worden 41.000 Nederlanders getroffen door een beroerte. Beroertes zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en vormen de derde doodsoorzaak.
Bos maakte gebruik van gegevens uit ERGO, het grootschalige en langlopende bevolkingsonderzoek in Rotterdam, waarbij sinds 1990 gezondheidskenmerken worden gemeten van 15.000 45-plussers.
(Bron)
Muizen op heterdaad betrapt

UTRECHT - In de nacht van woensdag op donderdag heeft een stel wel hele kleine inbrekers de Utrechtse politie handenvol werk bezorgd.
Een 37-jarige bewoonster van een woning in Utrecht hoorde midden in de nacht beneden in haar woning geluiden. Zij dacht dat er inbrekers in haar huis waren en belde 112.
Meerdere politieauto's gingen met spoed naar de woning. De agenten onderzochten de woning van onder tot boven. Uiteindelijk betrapten de politiemannen de inbrekers op heterdaad. Het bleek om muizen te gaan die door de woning renden.
(Bron)
Prijs voor bedenker 'virtueel water'

STOCKHOLM - Een wetenschapper die een manier heeft bedacht om te berekenen hoeveel water het maken van een product kost, heeft woensdag de Stockholm Water Prijs 2008 gewonnen.
De rekenmethode van professor John Antony Allan van de Universiteit van Londen heeft voor veel verandering gezorgd in handelspolitiek en onderzoek.
Volgens het Stockholm Water Instituut is Allens idee wereldwijd geïmplementeerd bij de productie van voedsel en industriële producten.
"Mensen consumeren niet alleen water wanneer ze drinken of een douche nemen", aldus het instituut. "Achter een kopje koffie zit 140 liter water dat nodig was om de koffiebonen de laten groeien, inpakken en verschepen."
Voor een hamburger staat 2400 liter. Een gemiddelde Amerikaan verbruikt 7000 liter water, drie keer zoveel als een Chinees.
"Het verbeterde begrip van handel en watermanagement is zeer relevant voor duurzaam gebruik van waterbronnen", aldus het instituut.
(Bron)
NAVO eist meer wc's voor top in Boekarest

BOEKAREST - Lange rijen zenuwachtige gedelegeerden die het bijna in hun broek doen na afloop van recepties en uitgebreide maaltijden. Daarvoor vreest de NAVO als er niet meer toiletten zijn tijdens de top van volgende maand in de Roemeense hoofdstad Boekarest.
Dat blijkt uit uitgelekte notulen van een Roemeens parlementair comité dat zich diep buigt over het wc-probleem. NAVO-ambtenaren beklagen zich over het gebrek aan en de kwaliteit van de huidige sanitaire voorzieningen in het paleis van ex-dictator Nicolae Ceausescu, waar de top zal worden gehouden.
Het paleis, een van de grootste gebouwen ter wereld, telt ongeveer duizend hallen en kamers met ruim 4,500 kroonluchters, maar naar toiletten moet worden gezocht.
De NAVO heeft daarom dringend gevraagd om ongeveer duizend tijdelijke, enigszins schone, wc's, een op elke vijf deelnemers. Aan dat verzoek zit een onaangenaam luchtje, vindt Roemenië.
Mobiele toiletten kosten per stuk ruim 6.000 euro per week en bovendien "verstoren zij het uitzicht op de fraaie architectuur" van het paleis, zeggen boze politici.
Volgens de architect van het paleis, Anca Petrescu, wordt de rel veroorzaakt door "iemand die wc's verhuurt en op kosten van belastingbetalers in de behoefte van de NAVO wil voorzien." Zonder oplossing, zal het dringen worden tijdens de top van 2-4 april.
(Bron)
Man aangehouden om snoeien heg

OOSTERHOUT - De politie heeft dinsdag een 67-jarige inwoner van Oosterhout in de Betuwe aangehouden, omdat hij de coniferenhaag van zijn buurman had gesnoeid.
De 64-jarige buurman kon dat niet waarderen en deed aangifte van vernieling.
Volgens de politie had de oudste man zijn buurman al meermalen gevraagd de heg te snoeien. Toen die dat steeds niet deed, pakte de Oosterhouter zelf een heggenschaar en knipte de haag af.
De boze buurman stelt dat zijn heg onherstelbaar is vernield. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Sporen verdronken eiland Bosch gevonden

SCHIERMONNIKOOG - Onderzoekers van de Stichting Verdronken Geschiedenis hebben voor het eerst sporen gevonden van het verdronken eiland Bosch, onder de oostpunt van Schiermonnikoog.
Het eilandje lag tot 1570 tussen Schiermonnikoog en Rottummeroog, maar werd door de Allerheiligenvloed verzwolgen.
Dankzij historische kaarten was al langer bekend dat er in de buurt van Schiermonnikoog een eilandje moet hebben gelegen. Onderzoekers van de stichting hebben nu met grondradarbeelden het bewijs daarvan gevonden.
Volgens een woordvoerder laten de beelden op een diepte van 3 à 4 meter verstoringen in de bodemopbouw zien, wat er op wijst dat op die plek vroeger een eiland lag.
Of het eiland bewoond werd is nog onduidelijk. Wel blijkt uit kronieken dat er regelmatig een officiële strandjutter op Bosch aanwezig was om aangespoelde voorwerpen te verzamelen.
Tijdens het onderzoek met de radar zijn geen oude objecten in de bodem aangetroffen. De beelden zijn daar te grof voor, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Vrouw dodelijk getroffen door adelaarsrog

AMSTERDAM - Een Amerikaanse is donderdag toen ze bij de Florida Keys in de Atlantische Oceaan voer dodelijk getroffen door een uit het water omhoogschietende adelaarsrog.
De vrouw, de 57-jarige Judy Kay Zagorski, overleed waarschijnlijk door de klap.
De vis, die de vrouw in haar gezicht trof, overleefde de klap evenmin. Het slachtoffer zat in een boot die werd bestuurd door haar vader.
De vis was 34 kilo zwaar en 1,50 tot 1,80 meter breed. Adelaarsroggen zijn niet agressief. Ze springen uit het water om aan een aanvaller te ontkomen, te jongen of parasieten van zich af te schudden.
(Bron)
Plassende agent komt misdrijf op het spoor

DELFT - Een politieman met hoge nood hield aan zijn toiletbezoek een aanhouding over. De agent maakte gebruik van een wc in een wegrestaurant aan de A13 bij Delft, toen hij in de ruimte naast hem hoorde hoe een pistool werd doorgeladen.
Na zijn korte pauze kwam de agent in actie. Hij waarschuwde een collega die nog net zag hoe de eigenaar van het pistool in een auto wegreed. Op de snelweg hielden zij de bestuurder en zijn bijrijder aan, liet een woordvoerder van de politie woensdag weten.
In de auto troffen de agenten een vuurwapen aan. Zij hebben de inzittenden, twee Britten van 27 en 32 jaar, meegenomen naar het bureau.
(Bron)
Kattenbezitters krijgen minder vaak een hartaanval

Heb je een kat in huis? Dan werk je eigenlijk aan je gezondheid. Deze viervoeter in huis vermindert namelijk je kans op een hartaanval of beroerte.
Mits ze niet in je gordijnen vliegen, zorgen katten voor de nodige rust. Door ze te aaien verminder je stress en angst. Dit verlaagt je bloeddruk en hartslag en hierdoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Professor Adnan Qureshi van de University of Minnesota ontdekte dit in zijn onderzoek.
Zelfs mensen die roken of diabetes hebben, lopen minder kans op deze ziekten, hoewel dit normaal factoren zijn die het risico verhogen. Qureshi is verbaasd dat het hebben van een kat zo'n grote invloed heeft op de gezondheid. Hij vermoedt dan ook dat de gezondheidsvoordelen niet alleen aan het huisdier liggen, maar dat de kattenbezitter sowieso al een type mens is die weinig stress ervaart.
(Bron)

Kattenbezitters bestaan niet - kattenpersoneel bestaat wel.
Duitse drogisterij buigt voor kerk

BERLIJN - De drogisterijketen Schlecker mag in een filiaal in de Duitse stad Fulda geen condooms verkopen omdat het pand van de katholieke kerk is.
Een Schlecker-manager bestempelde de toestand als Middeleeuws, nadat media de bijzondere voorwaarde in het huurcontract hadden onthuld.
De kerk verdedigde zich door te stellen dat ze niet tegelijkertijd tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen kan zijn én de verkoop van condooms op eigen terrein kan toestaan.
Volgens de jongerenafdeling van de liberalen in Fulda gedraagt de kerk zich onverantwoordelijk. De voorzitter wees op het stijgend aantal geslachtsziektes. De partij deelde eerder deze week gratis condooms uit voor het filiaal, meldden Duitse media.
(Bron)
Noord-Europa warmt sneller op

ROVANIEMI - Het noordelijkste puntje van Europa warmt twee keer sneller op dan de rest van de wereld. In Lapland is de temperatuur al 1 graad gestegen sinds 1900. Wereldwijd is dat gemiddeld 0,5 graad.
Dat zegt Paula Kankaanpää, directeur van het Arctisch centrum in de Finse stad Rovaniemi en vicerector van de Universiteit van Lapland.
"De opwarming gaat hier sneller door het verdwijnen van de sneeuw", verklaart ze. "De witte kleur van de sneeuw kaatste het zonlicht terug. Zonder sneeuw is de grond donker en houdt het meer warmte vast."
Lapland, de koudste en noordelijkste provincie van de EU, ziet de hoeveelheid sneeuw gestaag verminderen. Dat bevestigt specialiste Anna Kontu van het Finse meteorologisch instituut in Sodankylä. Ze meet de sneeuwdikte met satellieten en honderden meetstations op de grond.
De opwarming en verminderde sneeuwlaag verstoren de natuur in Lapland. Zo is er minder smeltwater in het voorjaar waardoor de grond eerder verdroogt. En zonder de isolerende sneeuwlaag kunnen pijpleidingen in de grond bevriezen.
In het Russisch deel van de poolcirkel is zelfs al een stijging van 3 graden in de laatste dertig jaar gemeten. "We zien dat meren verdrogen en insecten vroeger in de lente opduiken. Erg nadelig voor de nomaden die er met kuddes rendieren rondtrekken", zegt onderzoeker Bruce Forbes van de Universiteit van Lapland.
Maar de klimaatopwarming heeft ook positieve gevolgen voor de Finnen, erkent minister Kimmo Tiilikainen (Milieu). Landbouwgewassen groeien beter, de kachel hoeft minder vaak aangezet.
"De gevolgen zien er op korte termijn goed uit", zegt Tiilikainen. "Maar we krijgen op de lange termijn ook last van meer stormen en meer insecten. Finland doet daarom enthousiast mee met de internationale beperking van broeikasgas CO2."
Dus wil Finland nog meer olie vervangen door groene energie dan al is gedaan. En de motorrijtuigenbelasting is verhoogd voor auto's die meer CO2 uitstoten.
En net als Cruijff ziet de Finse minister voordelen bij de nadelen, in dit geval van de klimaatverandering: "Wellicht dat wij onze kennis over bebossing kunnen uitvoeren naar landen die ontbossen door droogte."
(Bron)
Pinautomaat geeft dubbel geld

AMSTERDAM - De rijen voor een pinautomaat in het Britse stadje Hull waren deze week extra lang, omdat de automaat bij elke opname het dubbele bedrag uitgaf. Honderden gelukkigen konden tijdens de enkele uren dat de automaat deze fout maakte, het maximum bedrag van 300 pond opnemen.
Zij kregen dan 600 pond (770 euro), zo meldt het persbureau Reuters. "Mensen belden naar hun vrienden dat ze ook naar de automaat moesten komen", aldus één van de gelukkigen.
Na enkele uren raakte het geld in de automaat op. Volgens de politie kunnen de mensen die extra geld hebben gekregen een boete krijgen, maar dan alleen als de bankeigenaar een klacht indient.
(Bron)
Dolfijn aangespoeld bij Castricum aan Zee

CASTRICUM - Een dode witflankdolfijn is vrijdagmorgen aangespoeld op het strand van Castricum aan Zee. Volgens vrijwilliger Gerd de Röhl van de Dierenambulance Kennemerland is het dier vermoedelijk gestorven aan ouderdom.
In de Noordzee zwemmen veel witflankdolfijnen rond. Aanspoelen op de Nederlandse kust gebeurt volgens de Röhl echter vrijwel nooit.
Deze dieren zijn meestal te vinden in de diepere wateren. Als ze dood gaan, zijn ze voer voor andere zeebewoners. Het dier is inmiddels naar een koeling van de gemeente gebracht en wordt waarschijnlijk vernietigd.
(Bron)
Wateren rond Zuidpool vol enorme wezens

WELLINGTON - Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse onderzoekers hebben in de wateren bij de Zuidpool onverwacht veel groot leven aangetroffen.
De vorsers zijn vooral verbaasd over de omvang van sommige wezens, zoals kwallen met vier meter lange tentakels, enorme zeeslakken en grote, uitgestrekte velden vol zeelelies.
Het onderzoeksteam is ervan overtuigd dat er nieuwe diersoorten zitten in de totaal 30.000 monsters die uit de wateren zijn meegenomen.
Volgens Nieuw-Zeelandse media deed het team onderzoek in de Rosszee, tot een diepte van 3500 meter. De grootte van de sommige dieren is mogelijk te verklaren uit de temperatuur en het hoge zuurstofgehalte van het water en de relatieve afwezigheid van grote roofdieren.
De wetenschappers zeggen nog jaren nodig te hebben om alle verzamelde informatie te ordenen en te bestuderen.
(Bron)

vrijdag, maart 21, 2008

Een vergissing is snel gemaakt - ik wou naar buiten, het brood was op, de zon scheen na een fikse sneeuwbui vanochtend: hop, inpakken, op de fiets, naar de winkel.
Dat bleek al heel snel een vergissing - binnen 200 meter droop ik letterlijk van het zweet en zwabberde ik over het fietspad. Maar ik heb het gehaald, met wat pauzes, brood gekocht, kant-en-klare maaltijd gekocht, teruggezwabberd naar huis, uitgepakt en zonder douche zo m'n nest weer in en een paar uur geslapen.
Dat viel vies tegen :-(

woensdag, maart 19, 2008

Als je epilepsie hebt, gebeuren er soms rare dingen. Je bed is dan de veiligste plek, tenminste: als je ligt. Als je niet ligt, klap je tegen de muur aan en zit je dagen later nog met barstende koppijn en lees-onvermogen.
Dus ik ben even rustig...

dinsdag, maart 18, 2008

Geld en status weerhouden mannen van deeltijdwerk

UTRECHT - Het geld, status en de angst om niet door te groeien weerhouden mannen ervan in deeltijd te gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van FNV Bondgenoten onder 1000 deelnemers heeft gehouden.
Nu werkt een op de zeven mannen parttime. Van de mannen met een volledige baan zou 16 procent wel minder willen werken. Van de fulltime werkende mannen met kinderen is dat zelfs 65 procent. Maar het lagere salaris houdt hen tegen. Ook zijn zij bang dat deeltijdwerk een negatieve invloed heeft op hun carrière.
Een op de vijf deelnemers aan het onderzoek is het eens met de stelling 'echte mannen werken fulltime'. Van de mannen die parttime werken is 16 procent het daarmee eens.
Bijna zes op de tien ondervraagden denken dat hun baas het niet goed vindt als zij minder zouden gaan werken.
(Bron)
TT 120 Minister Eurlings is positief over de proef met warmtezuilen op station A'dam Amstel. Bij temperaturen onder 12 graden kunnen reizigers op een knop drukken. De zuil geeft dan vier minuten warmte af. GroenLinks vindt het verspilling.
Overgewicht leidt tot nierschade

GRONINGEN - Te zware mensen hebben een grotere kans op schade aan de nieren. Dat komt door de verminderde bloeddoorstroming in de nieren, stelt Renate Bosma, die op 26 maart 2008 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bekende gevolgen van overgewicht zijn onder meer hoge bloeddruk en suikerziekte. Deze aandoeningen kunnen op hun beurt nierschade tot gevolg hebben. Maar ook los daarvan kan overgewicht nierschade veroorzaken, doordat het leidt tot verminderde bloeddoorstroming.
In laboratoriumonderzoek en onderzoek met proefdieren was dat verband al veelvuldig aangetoond. Studies bij de mens zijn zeldzaam. In de meeste gevallen is bovendien onderzoek gedaan bij mensen die veel te zwaar zijn.
Uit het onderzoek van Bosma blijkt dat ook bij mensen met minder overgewicht de bloeddoorstroming van de nier vermindert.
Bosma analyseerde gegevens die de afgelopen 30 jaar in Groningen zijn verzameld bij niertransplantatiepatiënten en gezonde vrijwilligers en constateert een verband tussen een hogere body mass index (BMI) en een hogere bloeddruk in de nier.
Bij de transplantatiepatiënten was het zelfs een belangrijke aanwijzing voor afstoting van de nier.
De meest logische manier om de kans op nierschade te verminderen is afvallen. Maar dat is niet in alle gevallen haalbaar. Na een niertransplantatie treedt vaak zelfs gewichtstoename op, door het wegvallen van de dieetbeperkingen en het gebruik van eetlust versterkende medicijnen.
Met medicijnen kan de bloeddruk in de nier worden beïnvloed. Ook een zoutarm dieet levert een bijdrage.
Door verbeterde behandeling overlijden sinds de jaren 1970 steeds minder mensen aan hart- en vaatziekten en ook diabetes wordt steeds beter beheersbaar met behulp van medicijnen en leefregels.
Daardoor blijven ouderen met een verhoogde BMI langer leven en hebben zij een grotere kans, of anders gezegd meer tijd, om nierschade te ontwikkelen, aldus Bosma.
(Bron)
Belg krijgt boete na overgeven

LEUVEN - Een vrouw uit Leuven is verbolgen omdat haar 20-jarige zoon een boete van 75 euro kreeg nadat hij op straat misselijk was geworden. De man moest braken na het eten van een kebab.
De politie maakte proces-verbaal op. Volgens de agenten had de jongen, die niet dronken was, in een openbaar toilet dienen te braken. Als je deze redenering volgt, kan je iedereen die flauwvalt, een hartaanval krijgt, van zijn fiets valt, zijn voet verstuikt en blijft liggen of een epilepsieaanval krijgt op de openbare weg beboeten, zegt de vrouw.
De gemeenteraad van Leuven boog zich maandagavond over het incident.
(Bron)
Stuk oud ijzer veroorzaakt ophef rond vliegveld

BEEK/MAASTRICHT - Een stuk oud ijzer uit de Tweede Wereldoorlog heeft dinsdag voor ophef gezorgd bij het vliegveld Maastricht Aachen Airport. Het ijzer werd opgegraven uit een wei bij het vliegveld.
De politie dacht aanvankelijk dat het om een bom ging en schakelde het Explosieven Opruimingscommando (EOC) in.
Het EOC kon rechtsomkeert maken, toen het slechts om het staartstuk van een bom bleek te gaan. "Volkomen ongevaarlijk", zei een woordvoerder van de politie.
Het vliegverkeer heeft volgens een woordvoerder van het vliegveld geen enkele hinder ondervonden van de commotie.
(Bron)
Hoogste concentratie CO2 tussen A'dam en Frankfurt

BREMEN - Wetenschappers hebben tussen Amsterdam en Frankfurt de hoogste concentratie koolstofdioxide van heel Europa waargenomen. De concentratie broeikasgas zou veroorzaakt zijn door menselijke activiteit, stellen onderzoekers van de Universiteit van Bremen.
Voor hun metingen maakten de wetenschappers gebruik van het Sciamachy instrument dat sinds 2002 aan boord van de Envisat om de aarde draait. Kooldioxide draagt in belangrijke mate bij aan de opwarming van de aarde.
Het komt vooral vrij door de verbranding van fossiele brandstoffen als olie en gas in het verkeer, industrie en in huishoudens.
(Bron)
Bomen voor betere lucht langs snelweg

VALBURG - Rijkswaterstaat en de Stadsregio Arnhem Nijmegen planten langs de snelweg A50 bij knooppunt Valburg verschillende bomen en struiken in het kader van een onderzoek naar de luchtkwaliteit langs snelwegen.
De initiatiefnemers willen weten of meer groen langs de weg ook leidt tot een betere luchtkwaliteit. Uit eerder onderzoek blijkt dat bomen en planten de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de lucht kunnen verlagen. Langs de A50 wordt gekeken hoe groot die effecten zijn.
Voor het onderzoek is een stuk land langs de snelweg ingericht met verschillende soorten beplanting. Twee proefvakken van tien bij honderd meter zijn aangeplant met naald- en loofbomen.
De verwachting is dat verschillende bomen uiteenlopende resultaten opleveren. Voor een nulmeting is een derde proefvak onbeplant gelaten.
Bij Valburg passeert dagelijks veel verkeer. Verder zijn er weinig externe factoren die het onderzoek kunnen beïnvloeden, zoals gebouwen of bestaande groenvoorzieningen. Ook de heersende windrichting maakt de locatie zeer geschikt voor het onderzoek.
Het experiment duurt tot eind dit jaar.
(Bron)

Arme bomen.

maandag, maart 17, 2008

China op het matje om geweld Tibet

AMSTERDAM - De Europese Unie roept China dringend op af te zien van geweld tegen de demonstranten in Tibet. De Unie roept ook de betogers op zich geweldloos te manifesteren.
Dat blijkt uit een verklaring van Slovenië, de huidige voorzitter van de Europese Unie.
De EU is "diep bezorgd" over de aanhoudende onrust in Tibet en vraagt de Chinese regering om opheldering. De Unie benadrukt het belang dat zij hecht aan de vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzaam betogen. Ze hoopt op een verzoening via gesprekken tussen Peking en de Dalai Lama.
Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) heeft maandag de Chinese ambassadeur Xue Hanqin in Den Haag ontboden in verband met de protesten in Tibet. Timmermans verving de afwezige minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).
De bewindsman heeft China opgeroepen snel duidelijkheid te geven over de situatie in Tibet. Timmermans heeft zijn ernstige zorgen overgebracht.
Hij heeft via de ambassadeur opgeroepen dat China buitenlandse journalisten moet toelaten in Tibet, de mensenrechten moet respecteren en zoeken naar vreedzame oplossingen voor de problemen.
De Chinese ambassadeur stelde in het gesprek de schade aan de orde die zondag ontstond toen demonstranten een hek bij het ambassadegebouw omver trokken. China heeft de aanvallen op zijn ambassades in het buitenland scherp veroordeeld.
Timmermans heeft bevestigd dat Nederland er op grond van internationale verdragsverplichtingen voor moet zorgen dat de ambassade normaal en veilig kan functioneren.
Eerder maandag stelde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, dat de rellen geen reden zijn om op te roepen tot een boycot van de Olympische Spelen, komende zomer in Peking.
"Een boycot van de Spelen is niet de geschikste manier om op te komen voor betere mensenrechten in China", zei een woordvoerster van EU-commissaris Benita Ferrero-Waldner maandag. "Dat kan op veel andere manieren."
(Bron)

Als we een bepaalde logica zouden volgen, zouden we vanaf nu de Chinees moeten boycotten...
'Probleem fiscus groter dan alleen ICT'

DEN HAAG - Niet alleen grote ICT-problemen spelen de Belastingdienst parten, ook op de organisatie zelf is het nodige aan te merken. "De fiscus communiceert autistisch met burgers", aldus VVD-Tweede Kamerlid Johan Remkes maandag.
De Kamer praat dinsdag met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) over het functioneren van de Belastingdienst. De dienst ligt al langere tijd onder vuur onder meer vanwege ICT-problemen en grote vertragingen bij het verwerken van gegevens.
Uit de stapels brieven van burgers blijkt volgens de VVD dat er meer aan de hand is dan alleen computerproblemen. "De fiscus is als een oester, en lijkt veel nog vooral te willen ontkennen. Maar mensen verdienen een fatsoenlijke dienstverlening", aldus Remkes. Hij vreest dat de belastingmoraal ondergraven wordt door de "arrogante houding" van de fiscus.
De VVD bepleit opnieuw om de Belastingdienst aan te wijzen als een groot project, wat het parlement de mogelijkheid geeft beter de vinger aan de pols te houden.
Bij een groot project kan de Kamer eisen stellen aan de informatievoorziening, waarna de verantwoordelijke bewindsman verplicht is regelmatig uitleg te geven over de stand van zaken.
De SP steunt dat pleidooi, eerder gaven PvdA en GroenLinks al aan daar wel voor te voelen. SP en GroenLinks zien vanwege de aanhoudende stroom problemen bij de fiscus het liefst dat ook de gebeurtenissen uit het verleden kritisch bekeken worden in een parlementair onderzoek.
"Het politieke krediet van deze staatssecretaris is op. Het wordt tijd om de duimschroeven aan te draaien", aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.
(Bron)
Europese boeren mogen meer melken

BRUSSEL - Boeren mogen vanaf 1 april voorlopig 2 procent meer melk leveren, wegens de hoge prijzen en grote vraag. Ministers van Landbouw van de 27 EU-landen hebben dat maandag in Brussel besloten.
De Europese Commissie had de verhoging in november voorgesteld, op sterk aandringen van de Nederlandse minister Gerda Verburg (Landbouw). Melk is momenteel wereldwijd duur, onder meer door de grote vraag uit China.
Verburg had aanvankelijk 3 procent verhoging gevraagd. "Toch zit hier een gelukkig mens, want de 2 procent komt in de buurt van waar ik wilde uitkomen voor dit jaar", reageerde de minister.
Duitsland en Oostenrijk waren tegen het voorstel. Frankrijk onthield zich van stemming. Deze minderheid meent dat de hoge prijs slechts tijdelijk is. De groep werd echter overstemd door voorstanders.
Voor melk heeft de EU nog tot 2015 een productielimiet. De quota zijn ooit ingesteld tegen overproductie, de zogeheten melkplas. Van overproductie is echter al jaren geen sprake meer. Integendeel. "De komende jaren zal de vraag naar goede melk blijven stijgen in Europa en de hele wereld. We moeten onze boeren de kans geven aan die vraag te voldoen", stelde Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).
Haar plan is om de melkquota gestaag steeds verder te verruimen, totdat ze in 2015 verdwijnen. Al in mei bespreken de ministers een volgende productieverhoging voor april 2009. Minister Verburg wil de komende jaren steeds 2 à 3 procent hogere quota.
De Europese Commissie vermoedt dat jaarlijks 8,0 miljoen ton melk extra nodig is voor de gestegen vraag naar melk, kaas, yoghurt en boter in Europa tot 2014. De verhoging waartoe maandag is besloten levert alvast hooguit 2,8 miljoen ton op. Nederlandse melkveehouders mogen 225 miljoen kilo extra melk leveren.
Landbouworganisatie LTO-Nederland is blij met het besluit. "We hebben deze discussie jaren geleden zelf aangezwengeld in Brussel", reageerde Siem-jan Schenk, voorzitter LTO-vakgroep rundveehouderij. "Hierdoor kunnen we beter inspelen op de groei van de zuivelconsumptie (en vraag naar zuivel) in Europa en elders ter wereld."
Nederlandse melkveehouders exporteren relatief veel. In 2006 werd zo'n 22 procent van de Nederlandse melk buiten de EU afgezet.
(Bron)
Duitse krattendief vestigt record

BOCHUM - Duitse agenten hebben op straat een dief betrapt met dertien lege kratten die hij met riemen om zijn lichaam had bevestigd. De politie in Bochum spreekt over een record.
De dief trok de aandacht omdat de klapperende kratten een enorm lawaai maakten. Hij had zojuist in een drankenhandel ingebroken.
De man moest mee naar het politiebureau. Voor de dertien kratten werd een busje ingezet. De waarde van de buit bedroeg iets meer dan veertig euro, meldden Duitse media maandag.
(Bron)
Drummer Abba dood gevonden in Spanje

MADRID - Oud-drummer Ola Brunkert van Abba is dood gevonden op Mallorca. Vermoedelijk is hij tegen een glazen tuindeur ten val gekomen en heeft een scherf zijn hals opengereten.
De 61-jarige Zweed woonde al jaren bij Arta op oost-Mallorca. Hij werd gevonden door een buur.
Brunkert begeleidde het viertal van Abba onder meer toen het in één klap wereldfaam verwierf op het songfestival van 1974. Met Waterloo won het Zweedse kwartet overtuigend. Behalve door Brunkert werden de vier bijgestaan door gitarist Rutger Gaunnarsson.
Brunkert speelde in de jaren zestig bij verschilende jazz- en bluesgroepen. Hij is op bijna alle platen van Abba te beluisteren en ging vaak met de groep op tournee.
(Bron)
Werknemers vinden menselijke schedel tussen afval

EYGELSHOVEN - Medewerkers van energiebedrijf Essent hebben maandag rond de middag een menselijke schedel gevonden in een loods van een afvalverwerkingsbedrijf in Eygelshoven (Limburg). Dat liet de politie weten.
De politie onderzocht het afval waarin de schedel werd gevonden, maar vond geen andere lichaamsresten. De schedel wordt op DNA-materiaal onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut.
Vooralsnog gaat de politie niet van een misdrijf uit.
(Bron)
Noors ziekenhuis wil antidiefstalalarm op baby's

OSLO - Een ziekenhuis in Noorwegen wil pasgeboren baby's voorzien van een antidiefstalbeveiliging. Daarmee moeten ontvoeringen of verwisselingen worden voorkomen, meldde de directeur van Akershus ziekenhuis even buiten de hoofdstad Oslo.
"Er is een periode geweest waarin Noorwegen te maken had met verscheidene babyontvoeringen en dat is iets dat we willen voorkomen", aldus Erik Normann.
Het alarmsysteem bestaat uit twee microchips. Een daarvan wordt onmiddellijk na de geboorte om de enkel van de boreling bevestigd, terwijl de tweede aan de identiteitsarmband van de moeder wordt geklonken.
Als de afstand tussen de twee apparaatjes te groot wordt, gaat automatisch een alarm af. Als een vrouw met een baby wil vertrekken die niet van haar is of als de identiteitsband van de baby wordt losgetrokken, sluiten automatisch alle ziekenhuisdeuren en stoppen de liften.
(Bron)
Zwarte rat rukt op in zuidelijke provincies

HILVERSUM - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) maakt zich zorgen over het oprukken van de zwarte rat, vooral in Noord-Brabant en Limburg.
Dat zei Jim van Steenbergen, hoofd van de landelijke coördinatiestructuur infectieziektebestrijding van het RIVM, maandag in het Radio 1-programma De Ochtenden.
De organisatie onderzoekt sinds begin dit jaar gevangen ratten op het hantavirus, dat ernstige nierschade kan veroorzaken. Werden in 2006 slechts acht gevallen van besmetting met het virus in Nederland gemeld, vorig jaar was dat tot 25 gestegen. Alle meldingen komen uit Noord-Brabant en Limburg.
De zwarte rat kan ook dierziekten als de varkenspest en mond- en klauwzeer overbrengen. Het dier was in de middeleeuwen de verspreider van de pest, die miljoenen mensen het leven kostte.
Het is moeilijker te bestrijden dan de bruine rat, omdat het niet van giftig lokaas eet en zeer argwanend is.
De VROM-inspectie, verantwoordelijk voor de bestrijding van plaagdieren, heeft aangedrongen op maatregelen tegen zwarte ratten. De Limburgse landbouworganisatie LLTB wil een proef nemen met de systematische bestrijding van het dier. De gemeente Nederweert is bereid daaraan mee te werken.
(Bron)
Werkstraf en boetes voor vervalsen diploma's

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft maandag de 48-jarige J.E. en zijn 49-jarige vrouw J.S. uit Rotterdam veroordeeld tot werkstraffen en boetes omdat ze diploma's hebben vervalst.
E. kreeg 240 uur werkstraf, 10.000 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar opgelegd. Zijn vrouw is veroordeeld tot 200 uur werkstraf, 5000 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden.
De twee maakten diploma's na van allerlei opleidingen en verkochten die voor 300 euro per stuk. Ze hebben in totaal vijftig tot zestig valse diploma's verkocht.
De man begon in september 2006 met de vervalsingen. Aanleiding was een sollicitatie bij de KLM, waar hij niet werd aangenomen omdat hij niet over een havo-diploma beschikte.
Hij liep tegen de lamp toen het NOS Journaal met een verborgen camera vastlegde hoe een journaliste een diploma kocht, dat zogenaamd afkomstig was van een school in Veldhoven. Door de tv-uitzending nam de vraag zodanig toe dat hij het niet langer alleen aankon en zijn vrouw ook ging meedoen.
De officier van justitie had tegen E. een gevangenisstraf geëist van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. S. hoorde twee weken geleden een gevangenisstraf tegen zich eisen van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk.
De twee waren al op vrije voeten en de rechtbank heeft ervoor gekozen hen niet terug te sturen naar de gevangenis. Ze hebben geen strafblad. Bovendien is de vrouw haar baan kwijtgeraakt door de strafzaak en heeft de man recent vast werk gevonden dat hij niet wil verliezen.
Ter compensatie heeft de rechtbank hen naast de voorwaardelijke celstraffen werkstraffen en boetes opgelegd.
(Bron)

"Door de tv-uitzending nam de vraag zodanig toe dat hij het niet langer alleen aankon en zijn vrouw ook ging meedoen." Tja.
Elektronische sigaret baart organisaties zorgen

DEN HAAG - Verscheidene organisaties hebben minister Ab Klink van Volksgezondheid een brief gestuurd waarin ze hem vragen om een onderzoek naar de elektronische sigaret.
Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland willen een onderzoek naar de gezondheidsrisico's.
De e-sigaretten zouden zo'n hoog gehalte aan nicotine hebben, dat ze hartkloppingen veroorzaken. Ook bestaat volgens de organisaties het risico dat astmapatiënten last hebben van de dampen.
De elektronische sigaret heeft veel uiterlijke kenmerken van een gewone sigaret, maar bevat echter geen teer en tabak.
Met de brief reageerden de organisaties op het besluit van Klink om reclame voor de elektronische sigaret niet toe te staan. Hij beschouwt het als een geneesmiddel. De sigaret mag wel op de markt blijven.
Klink heeft zijn Europese collega's en de Europese Commissie vorige week gevraagd een lijn te trekken over de elektronische sigaret.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een waarschuwing doen uitgaan voor de sigaret. Volgens haar is te weinig bekend over het product, onder meer over mogelijke schadelijke effecten op de lange termijn.
(Bron)
Harry de Winter beschuldigt Wilders van racisme

AMSTERDAM - Programmamaker Harry de Winter heeft in een paginabrede advertentie op de voorpagina van de Volkskrant Geert Wilders beschuldigd van racisme.
"Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme", luidt de tekst van de advertentie.
De Winter heeft de tekst geplaatst mede namens de Stichting de Initiatieven en Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de oprichters is.
In een interview elders in de krant vergelijkt de producent de stellingname van Wilders tegen de islam met de manier waarop in de jaren dertig van de vorige eeuw de aanzet tot de Holocaust werd gegeven.
"Wilders betoogt dat dé moslim moet worden aangepakt en dat de Koran een fascistisch boek is. Zo is ooit de vervolging van de Joden begonnen, door het veralgemeniseren van zaken."
De presentator van Wintertijd roept Joden op zich scherper uit te spreken tegen Wilders. "Er is voor mij geen verschil tussen het keppeltje en de hoofddoek. Ik hoop dat we bijval krijgen uit de gehele Joodse kring. Want wij kunnen ons hier als geen ander in herkennen."
Moslims zouden zich minder over één kam moeten laten scheren. "De moslimgemeenschap zou zich openlijker moeten uitspreken tegen het terrorisme."
Zondag bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat de helft van de Nederlanders niet van plan is naar de anti-Koranfilm Fitna te kijken als die op internet verschijnt.
32 Procent zegt de film helemaal te willen zien, 9 procent wil een deel gaan bekijken. De rest weet het nog niet.
(Bron)

Hij beschuldigt Wilders dus niet van racisme - moslim zijn is geen 'rassenkwestie'. Maar verder kan ik me alleen maar aansluiten bij zijn redenaties.
Opnieuw zeldzame zwarte zeehond aangespoeld

PIETERBUREN- In de zeehondencrèche in Pieterburen is in het weekeinde opnieuw een pikzwarte zeehond binnengebracht. Het beestje spoelde aan in Zeeland en is zwaar vermagerd.
Of de zeehond een broertje is van Zwarte Lola, die twee jaar geleden aanspoelde, wordt momenteel onderzocht. Dit zei een woordvoerder van de zeehondencrèche maandag.
De zeehond heeft de tijdelijke naam Black Jack gekregen. Hij is de derde zwarte zeehond die in 35 jaar in Nederland is gezien. "Melanisme heet de aandoening", legt de woordvoerder uit.
"Het is het tegenovergestelde van albinisme. Er is dus teveel zwart pigment waardoor de ogen, nagels en vacht van het dier pikzwart zijn."
Via een prijsvraag is de zeehondencrèche opzoek naar een mooie naam voor het dier. De verwachting is dat Black Jack binnen drie maanden sterk genoeg is om terug te keren naar zee.
(Bron)

Melanisme is geen aandoening maar een kleurvariëteit.
Fors minder tbc in Nederland

DEN HAAG - Het aantal gevallen van tuberculose in Nederland is in tien jaar bijna gehalveerd. Tussen 1996 en 2006 daalde het aantal tbc-patiënten hier van 10,8 naar 6,2 van elke 100.000 inwoners.
Dat is het op drie na laagste percentage van alle Europese landen, aldus een overzicht dat het Europese agentschap voor ziektepreventie ECDC maandag verspreidde.
De daling in Nederland is veel forser dan in veel andere Europese landen. Europa telde als geheel nog bijna 90.000 gevallen in 2006. Vooral in Oost-Europa en de Baltische staten woekert de ziekte nog volop, met name onder arme immigranten, gevangenen en hiv-patiënten.
De EU probeert de infectieziekte steeds zo snel mogelijk te ontdekken, om verspreiding te voorkomen.
"Tuberculose komt de laatste jaren minder vaak voor, maar we hebben de ziekte nog lang niet uitgeroeid", waarschuwt directeur Zsuzsanna Jakob van het EU-agentschap.
"We moeten tbc de komende jaren echt hard bestrijden. Nu kan het nog, omdat de resistente tbc-variant nog zeldzaam is in veel EU-landen."
Naast de gewone tbc kampen de meeste Europese landen met een zorgwekkende variant op die niet meer reageert op medicijnen. De zogeheten Multidrug-resistant TB (MRD-TB) kwam in Nederland vijf keer voor in 2006.
In Litouwen waren dat er al 332 en in Letland 142. Het EU-agentschap is zeer bezorgd over deze variant.
(Bron)
Kerk en moslims schrijven samen Fitna-verklaring

UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland en moslimorganisaties werken aan een gezamenlijke verklaring over de Koranfilm Fitna van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft de woordvoerder van de Protestanse Kerk maandag laten weten.
De kerk en de moslimorganisaties overleggen maandagmiddag laat over de tekst. Namens de moslims nemen in ieder geval het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Contact Groep Islam aan de bijeenkomst deel.
Mogelijk schuift ook de Raad van Kerken in Nederland aan. Daarvan maken behalve de Protestantse Kerk ook onder meer de Rooms-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap, de Koptisch Orthodoxe Kerk en de Syrisch Orthodoxe Kerk deel uit.
Vorige week nodigde secretaris-generaal Bas Plaisier van de Protestantse Kerk Wilders uit de film in een besloten bijeenkomst aan kerkelijke vertegenwoordigers te vertonen.
Wilders zou zijn voornemen om de film uit te brengen nog eens moeten heroverwegen, als de kerken denken dat de rolprent mensen kwetst en een gevaar voor vele duizenden wereldburgers oplevert. De PVV-leider heeft niet op Plaisiers suggestie gereageerd.
De Protestantse Kerk nodigde eerder tot twee keer toe Wilders uit voor een gesprek, maar ook toen liet die niets van zich horen.
(Bron)

Niemand heeft die film gezien, niemand kan erover oordelen. Gezien Wilders' denkbeelden en statements over de film, is de kans aanwezig dat het een ongenuanceerde film zal blijken.
Als ik een film maak, wordt ie ook niet automatisch uitgezonden. Dus Wilders moet of zorgen dat zijn film binnen het tijdsbestek van de zendtijd past die zijn club heeft, of hij moet andere wegen zoeken. Waarbij wel opvalt dat de aanbiedingen die hij krijgt, allemaal afgewezen worden. Dat wekt de indruk dat hij blijft bouwen aan zijn 'niemand begrijpt mij en ze werken me allemaal tegen'-imago.
Maar echt oordelen over de film, kun je pas achteraf. Als blijkt dat er discriminerende uitlatingen in voorkomen, dan kun je dat aanpakken. Niet vooraf, op basis van een vaag idee dat het niet zal deugen. Laat 'm maar komen, en dan zien we wel.
Olympische bouwplaats trekt prostitutie aan

LONDEN - Britse gezondheidsexperts verwachten dat de duizenden bouwvakkers die worden ingehuurd voor de bouw van Olympische stadions prostituees zullen aantrekken. Dit meldde de Britse krant The Times maandag.
De artsen vrezen voor een toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Gezondheidsorganisaties verwachten dat, in de aanloop naar de Olympische Spelen die in 2012 in Groot-Brittannië plaatshebben, duizenden vrouwen naar Engeland zullen komen. Hun klandizie zal bestaan uit ongeveer 100.000, voornamelijk mannelijke, werkkrachten. De organisaties zeggen extra personeel nodig te hebben om het toenemende aantal soa's te bestrijden en seksuele voorlichting te geven aan de arbeiders.
De Olympische Spelen van 2000 in Sydney trokken naar schatting 10.000 prostituees. Het aantal geslachtsziektes bleek tijdens de Spelen flink gestegen te zijn, vooral onder werknemers in de bouw.
Volgens de directeur van een Britse hiv-bestrijdingsorganisatie komt het vaak voor dat mannen die ver van huis werken prostituees bezoeken. Veel van de bouwvakkers komen uit het buitenland en zijn dus voor langere tijd gescheiden van hun vrouw. Een groot gedeelte van deze mannen komt uit landen waar hiv nog niet veel voorkomt. Ze weten daardoor vaak niet hoe belangrijk veilige seks is, aldus de directeur.
(Bron)

Voorlichting geven en condooms uitdelen - en de dames zijn doorgaans toch wel op de hoogte?

zondag, maart 16, 2008

Digitale menukaart vervangt ober

RIJSWIJK - Restaurantbezoekers kunnen op termijn afscheid nemen van menselijke bediening. Althans, als de digitale menukaart e-waiter een succes blijkt. Wereldwijd experimenteren restaurants met het nieuwe systeem.
Bezoekers van restaurants die gebruik maken van de virtuele ober kunnen op een computerscherm hun hapjes en drankjes bestellen.
Het feit dat allerhande lekkernijen op deze manier slechts een druk op de knop van iemands tafel verwijderd zijn, maakt volgens de producent van de e-waiter dat mensen sneller overgaan tot impulsaankopen.
De volgende generatie digitale menukaarten is ook al in aantocht. Op termijn moet het ook mogelijk worden om met een laptop of mobiele telefoon te bestellen.
Nederlandse nieuwsgierigen moeten nog even geduld hebben. De e-waiter wordt binnen Europa alleen gebruikt in Frankrijk en België.
(Bron)
Spelende kinderen vinden geladen revolver

GOIRLE - Spelende kinderen hebben zaterdagavond in Goirle een geladen vuurwapen gevonden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
De kinderen waren verstoppertje aan het spelen aan de Gagel. Een jongetje wilde zich verstoppen in de bosjes en vond de revolver. Hij gaf het wapen aan een volwassene die vervolgens de politie waarschuwde. Het roestige vuurwapen bleek te zijn geladen.
(Bron)
Doden door omgevallen hijskraan in Manhattan

NEW YORK - Vier bouwvakkers zijn zaterdag omgekomen nadat een grote hijskraan in het New Yorkse stadsdeel Manhattan in tweeën brak en op een gebouw was terechtgekomen, berichtte de Amerikaanse zender ABC. Zeker tien mensen raakten gewond van wie drie ernstig.
De enorme kraan viel zeker vijftien verdiepingen naar beneden en verwoestte een gebouw op de 51e Straat nabij Second Avenue.
Getuigen meldden een luide explosie, roken een sterke gaslucht en zagen een dikke gele stofwolk bij de plek des onheils. "Mensen riepen: rennen!" aldus een buurtbewoonster op de lokale zender NY1. Een andere getuige zei dat het gebouw "als een kaartenhuis" was ingestort.
Reddingswerkers zoeken nog naar mogelijke andere slachtoffers. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.
(Bron)
Albanië houdt bedrijf VS verantwoordelijk voor ramp

TIRANA - De Albanese premier Sali Berisha houdt een Amerikaans bedrijf verantwoordelijk voor een ongeluk in een wapenopslagplaats in de buurt van de hoofdstad Tirana. Door een serie ontploffingen vielen talrijke slachtoffers en de materiële schade is enorm.
De firma had de opdracht van het Albanese ministerie van Defensie gekregen om 10.000 ton verouderde munitie onschadelijk te maken en is daarom alleen voor de gevolgen verantwoordelijk, aldus Berisha.
Hij zei zondag de mogelijkheid niet uit te sluiten dat het bedrijf ook minderjarigen voor de werkzaamheden heeft ingehuurd, zoals Albanese media zondag berichtten.
Volgens Albanese functionarissen gaat het om de firma Southern Ammunition uit South Carolina. De Amerikaanse overheid zou 30 miljoen dollar hebben bijgedragen aan het project omdat het armlastige Albanië er zelf te weinig geld voor heeft.
Circa duizend Albanese militairen en hulpverleners doorzochten zondag de enorme ravage die een explosie van munitiedepots in een legerbasis achterliet. Het nabijgelegen dorp Gerdec met honderden woningen is vrijwel van de kaart geveegd.
Er vielen door de ontploffingen zeker negen doden en 240 gewonden, van wie de helft er ernstig aan toe is. De verwachting is dat het dodental verder zal stijgen omdat alleen al in het depot zeker zestig mensen aan het werk waren op het moment dat de explosies begonnen. Veel gewonden zijn omwonenden en inzittenden van auto's en vrachtwagens die op een snelweg in de buurt reden.
In de legerplaats, ongeveer 12 kilometer ten noorden van Tirana, zijn volgens ooggetuigen kraters geslagen van twintig meter diep met een diameter van vijftig meter.
De explosies werden in Tirana aangezien voor aardschokken. 'Albanië's Hiroshima', kopte een Albanese krant zondag.
Onder de weggevaagde bouwwerken zijn drie grote betonnen bunkers die waren gebouwd in de tijd van de stalinistische heerser Enver Hoxha (1908-1985). Ze bevatten oud wapentuig uit China en de Sovjetunie waar Hoxha grote voorraden van heeft aangelegd, mede omdat hij vrijwel de hele wereld aanzag voor vijanden van zijn socialistische en geïsoleerde staat.
Er is nog zeker 100.000 ton oude munitie in het land voorradig. Berisha zei zaterdagavond dat het land zich van deze gevaarlijke erfenis moet ontdoen.
(Bron)
China blokkeert YouTube vanwege Tibet

AMSTERDAM- China heeft zondag de toegang tot de internetsite YouTube geblokkeerd, nadat daarop filmpjes waren verschenen die betrekking hebben op de protesten in Tibet.
Het gebeurt vaker dat de Chinese overheid websites blokkeert, maar YouTube was tot nu toe vrij toegankelijk.
De opnamen die op de site verschenen behelzen nieuwsuitzendingen over de gebeurtenissen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar het Chinese leger op demonstranten heeft geschoten, fotocompilaties en beelden van demonstraties tegen het Chinese optreden in Tibet in andere landen.
China telt zeker 210 miljoen internetgebruikers. Dat zijn er bijna evenveel als de Verenigde Staten en naar verwachting zullen het er binnenkort meer zijn.
(Bron)
The Cure even terug in Nederland

AMSTERDAM - Na acht jaar afwezigheid is The Cure weer even terug op Nederlandse bodem. De Britse band staat dinsdag in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam.
Zwarte kleding, kohlpotlood en roodgestifte lippen; het zijn nog altijd de kenmerken van de excentrieke zanger Robert Smith, het enige constante lid van de band.
De man die zijn muziek omschrijft als "niet te plaatsen". "Ik maak gewoon Cure-muziek, wat dat ook mag zijn."
Het begint allemaal in 1976 onder de naam Easy Cure. Drie jaar later verschijnt het eerste album Three Imaginary Boys, dat met Killing An Arab een bescheiden hit oplevert maar ook controverse. De titel wekt bij sommigen de indruk dat het om een racistisch nummer gaat, maar in werkelijkheid is het gebaseerd op het boek De Vreemdeling van Albert Camus.
De tweede single is Boys Don't Cry. De grote doorbraak van de band volgt een jaar later met de single A Forest van het opvolgende album Seventeen Seconds.
Ook daaropvolgende albums als Pornography, The Head On The Door en Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me zijn succesvol.
Dankzij deze albums en hits als Why Can't I Be You, Inbetween Days en Just Like Heaven groeit de groep uit tot een van de meest invloedrijke bands uit de jaren '80.
Disintegration brengt de Britten in 1989 wereldwijd succes. Met hits als Lullaby, Pictures Of You en Fascination Street vestigen ze hun naam, ook in Amerika.
Spanningen achter de schermen zijn de keerzijde van het succes; er zijn wisselingen in de band door ruzies en overmatig alcoholgebruik.
The Cure brengt in wisselende samenstellingen en met wisselende resultaten albums uit als Wish - met de hitsingle Friday I'm In Love - , Wild Mood Swings en Bloodflowers.
Het twaalfde en tot nu toe meest recente album, getiteld The Cure, verschijnt in 2004. Een dubbelalbum staat gepland voor dit jaar.
Wellicht laten de muzikanten in Rotterdam vast een voorproefje horen. Eerdere shows van deze tournee duurden drie uur lang en in die tijd kwamen er een stuk of 35 nummers voorbij, dus dat belooft wat voor de fans.
(Bron)
Gletsjers smelten steeds sneller

ZÜRICH - De gletsjers in de wereld smelten angstaanjagend snel. Het tempo waarin ze verdwijnen, lijkt de afgelopen jaren steeds sneller te gaan.
Dit beklemtoonde zondag de directeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), Achim Steiner. Hij drong aan op onmiddellijke tegenactie met name door vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Anders smelten de alternatieven ook weg, waarschuwde hij.
"Miljoenen zo niet miljarden mensen zijn direct afhankelijk van deze natuurlijke waterreservoirs voor drinkwater, de landbouw, de industrie en energiecentrales." aldus Steiner.
Het UNEP steunt de in de universiteit van Zürich gevestigde Dienst Wereld-Gletsjermonitor (WGMS). De snelheid waarmee gletsjers verdwijnen, neemt schrikbarend toe.
De WGMS wijt dit aan de klimaatsveranderingen. De dienst bestudeert dertig gletsjers in negen gebergten. In de periode 2004/05 en in 2005/06 verdubbelde de snelheid waarmee gletsjers smelten.
De WGMS beschouwde voorheen 1998 als een record met 0,7 meter minder gletsjer. Maar dit smeltrecord is in drie van de afgelopen zes jaren gebroken.
Sommige gletsjers vestigen hun eigen smeltrecord. Het Noorse Breidalblikkbrea-gletsjer bijvoorbeeld smolt 0,3 meter weg in 2004/05 maar 3,1 meter in 2005/06.
(Bron)
Circusartiesten gaan activisten te lijf met urine

AMSTERDAM - Circusartiesten zijn zaterdagavond in Hoogeveen slaags geraakt met dierenactivisten. Hierbij zetten de artiesten olifantenurine in om zich de demonstranten van het lijf te houden.
De Drentse politie hoefde geen arrestaties te verrichten, zegt een woordvoerder zondag.
De politie kreeg aan het begin van de avond een melding dat de activisten, die tegen vermeend dierenleed demonstreerden, het aan de stok hadden gekregen met de artiesten van Circus Renz Berlin.
Toen de politie aankwam, was het conflict al in de kiem gesmoord. Wel heerste er volgens een woordvoerder nog een 'dreigende sfeer'.
De activisten verklaarden dat ze waren beschoten met waterpistolen met olifantenurine.
De politie heeft één waterpistool in beslag genomen. Volgens de woordvoerder zat er in het wapen 'een stinkende substantie'. De avondshow is gewoon doorgegaan.
(Bron)
Trucker rijdt al 25 jaar zonder rijbewijs

PIJNACKER - De politie heeft vrijdag in Pijnacker een 58-jarige chauffeur van een vrachtwagen met oplegger bekeurd omdat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en een chauffeursdiploma.
Tegenover de agenten verklaarde de 58-jarige man uit Enkhuizen al 25 jaar zonder rijbewijs te rijden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
Agenten hielden de chauffeur aan na een melding dat de combinatie een lantaarnpaal omver had gereden.
Het gevaarte vervoerde kunstof rioolbuizen met een lengte van ruim 25 meter. Een andere chauffeur moest worden ingeschakeld om de lading verder te vervoeren.
(Bron)

Er zijn mensen mèt rijbewijs die slechter rijden.
Opnieuw veel treinreizigers met Boekenweekgeschenk

UTRECHT - Ongeveer 175.000 tot 200.000 mensen hebben zondag 'De Pianoman' van Bernlef meegenomen in de trein in plaats van een treinkaartje te kopen.
Dat meldde de NS, die ook dit jaar de mogelijkheid bood op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis in de tweede klasse door heel Nederland te reizen.
(Bron)

Ik was het van plan, maar ik keek uit het raam en ik ben snel weer (met boek!) terug m'n bed ingedoken.