zaterdag, februari 28, 2004

Ik bestelde bij Jeanne een heerlijk boekje: 'De verloving', met tips voor de verlovingstijd. En dan niet over de uitzet, maar over flink zijn, en over wie de leiding heeft (hij buitenshuis, zij binnenshuis).
Als meisje maak je een goede beurt als je je verloofde niet te vaak moet laten helpen bij de afwas, maar dat dat af en toe wel mag, eventueel met als argument dat ze weer sneller tijd voor elkaar hebben als die afwas sneller gedaan is. 'Zo zijn er duizenden uitvluchtjes te verzinnen, die goed klinken en waartegen de man niet veel zal kunenn inbrengen.'
Maar ook over Mies, die zwanger werd van een Canadees, en daar niet moeilijk over deed, want Mies was flink. Daardoor won ze het respect van haar dorpsgenoten, die haar ruimhartig bijstonden met spullen en steun.
Het boekje is vergeven van de tijdgeest, maar toch eerlijk en sympathiek. Weer een echt Jeanne-juweeltje!
Zaak Anja Joos 'een beetje uit de hand gelopen'

AMSTERDAM (ANP) - Twee van de zeven verdachten in de zaak Joos hebben vrijdag in het tv-programma Nova gezegd dat het de avond dat Anja Joos werd doodgeschopt, "een beetje uit de hand is gelopen''. De twee verdachten Joshua en Said zeggen dat Joos waarschijnlijk nog had geleefd als zij alleen waren geweest.
Anja Joos (43) werd 6 oktober doodgeschopt, omdat zij een blikje bier zou hebben gestolen in een supermarkt aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Later bleek dat Joos het blikje gewoon had afgerekend.
Joshua vertelde dat de supermarkt van Dirk van den Broek mensen de toegang ontzegde, als zij drie keer iets hadden gestolen. Hij zei dat Said en hij achter Joos aangingen, omdat zij dachten dat de vrouw een winkelverbod had en dat ze wat had gestolen. "Ze ging harder lopen toen we achter haar aangingen. Toen ze stopte hebben we om haar kassabon gevraagd. Ze deed moeilijk, maar we mochten wel in haar tas kijken.''
[Waar ze overigens niet toe gerechtigd zijn!]
De jongens zeiden dat ze geschreeuw achter zich hoorden, toen ze wegliepen. Zeven jongens kwamen aanlopen en Joos begon te schelden. Er werd een stoel naar haar gegooid. "Wij liepen verder en zagen dat Joos met de stoel naar de groep jongens liep. Ze bleven schelden en we hebben gezien dat ze werd geschopt,'' zegt Said. Joshua en Said deden niets, toen ze zagen dat een jongen de vrouw in haar buik schopte. "Ik dacht: ik ken die jongens niet. Vrienden staan eromheen, die moeten er maar iets van zeggen. Ik ben doorgelopen in de richting van de Dirk van den Broek.''
Joos viel op de grond, krabbelde overeind en ademde moeilijk. Een ambulance bracht haar naar het ziekenhuis, waar zij stierf. De volgende dag hoorde Joshua dat ze was overleden. "Ik hoorde op de radio dat medewerkers van een Dirk van den Broek een winkeldief hadden doodgeschopt.'' Joshua schrok, toen hij besefte dat het om de supermarkt ging waar hij werkte. Said zei het achteraf een laffe daad van de jongens te vinden.
De jongens zeiden dat ze zich in het begin schuldig voelden, maar later meenden dat ze gewoon hun werk hadden gedaan. Ook voelen zij zich onvoldoende door de supermarkt gesteund. Als de twee worden veroordeeld, willen zij een aanklacht tegen Dirk van den Broek indienen.
(Bron)

Voor zoiets dat een beetje uit de hand liep, moet je ook een beetje straf krijgen.
CWI verwacht oploop werkloosheid

AMSTERDAM - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) verwacht dat de werkloosheid dit jaar nog stevig oploopt. Bestuursvoorzitter R. de Groot van het voormalige Arbeidsbureau rekent erop dat Nederland eind dit jaar ongeveer 800.000 werklozen telt. Dat heeft hij zaterdag gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad.
Dat betekent dat het aantal werkloze werkzoekenden in 2004 met circa 95.000 zal toenemen. In januari telde het CWI ruim 705.000 werkzoekenden zonder baan.
De bescheiden groei van de economie in Nederland zal onvoldoende zijn om de stijging van de werkloosheid een halt toe te roepen, aldus De Groot. Het aantal werkzoekenden zonder baan daalt pas als de economische groei boven de 2 procent uitkomt. Volgens de prognoses zal Nederland dat in 2004 bij lange na niet halen.
Eerder deze maand liet ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten dat de groei van de werkloosheid doorzet zolang krachtig herstel van de economie uitblijft.
(Bron)
Verdachte verkrachtingszaak plaatst onschuld-advertentie

HAARLEM - De 64-jarige De W. uit Overveen, die beschuldigd wordt van verkrachting van drie meisjes in Gambia, heeft zaterdag een advertentie geplaatst op de voorpagina van het Haarlems Dagblad. In een open brief aan officier van justitie F. Schlingemann bepleit hij zijn onschuld.
De W. werd in oktober vorig jaar opgepakt na een uitvoerig onderzoek door de politie en de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. De verdachte zegt echter dat hij onschuldig is. "De valse aanklachten uit Gambia zijn walgelijk en volkomen verzonnen'', schrijft hij in de krantenadvertentie.
De verdachte vraagt de officier van justitie hem snel vrij te laten. "De tranen van enkele donkere mensen zijn tot heden voor u geloofwaardiger dan de reputatie van iemand die vijftig jaar hard gewerkt heeft. U bent door hen, net als ik, volkomen bedrogen.''
[Wat doet die kleur er toe?]
De rechtbank in Haarlem hield het proces tegen De W. in januari voor onbepaalde tijd aan. Op verzoek van de verdediging worden de aangeefsters in de zaak opnieuw gehoord. De verdachte zei voor de rechtbank dat hij het slachtoffer is van een lastercampagne in Gambia. Tot De W.'s ontsteltenis zag de rechtbank toen geen reden hem voorlopig vrij te laten.
Volgens de Haarlemse waarnemend persofficier van justitie B. MacLean is er geen reden om de verdachte op dit moment vrij te laten. "De aanklacht tegen hem staat nog overeind. Wij wachten met de verdachte het nadere onderzoek af dat op dit moment nog loopt.''
(Bron)
Geld vrij voor tickets Marokko

Hagenaars en Rotterdammers die op bijstandsniveau leven en kunnen aantonen dat zij familie hebben die woont in het aardbevingsgebied in Marokko, kunnen van de gemeente geld krijgen voor een vliegticket. In Den Haag gaat het om een gift van maximaal 450 euro, die uit de bijzondere bijstand wordt gehaald.
In Rotterdam is dat maximaal 500 euro. Dat zeiden zaterdag woordvoerders van beide gemeenten. De regeling is speciaal naar aanleiding van de aardbeving in het leven geroepen. Personen die er in Den Haag gebruik van willen maken, moeten laten zien dat ze eerste- of tweedegraads bloedverwanten in het rampgebied hebben. Achteraf moeten ze hun ticket als bewijs aan de gemeente overleggen. De zegsman kon niet aangeven hoeveel mensen mogelijk gebruik willen maken van de eenmalige voorziening.
In Rotterdam moeten de gebruikers ook kunnen bewijzen dat ze familie bezoeken. Ze kunnen daarvoor, met behoud van uitkering, vier extra weken vakantie opnemen. Normaal gesproken is het maximum vier weken vakantie per jaar. De gemeente Amsterdam heeft eerder deze week al twee ton vrijgemaakt uit het noodfonds voor hulp aan Marokko. Voor zover bekend verstrekt Amsterdam geen geld voor vliegtickets. Dinsdag wordt volgens een woordvoerder vergaderd over wat er nog meer gedaan kan worden.
(Bron)
'Bin Laden aangehouden'

TEHERAN - Het Iraanse staatspersbureau IRNA meldde zaterdagochtend dat de terroristenleider Osama bin Laden in een afgelegen gebied in Pakistan is opgepakt. De aanhouding zou hebben plaatsgevonden in de zogenoemde Tribal Area (stammengebied) aan de grens met Afghanistan.
In een uitzending in het Pashtun - een van de talen die ook in Afghanistan wordt gesproken - meldde de Iraanse staatsradio dat het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld aan Pakistan, donderdag, te maken had met de aanhouding. De aanhouding zou 'geruime tijd geleden' hebben plaatsgevonden, maar de Amerikaanse president Bush zou die willen onthullen 'als de Amerikaanse verkiezingen worden gehouden'.
Het Iraanse staatspersbureau IRNA, dat het nieuws verspreidde, sprak met de directeur van de Pashtuntalige dienst van de staatsradio, Asheq Hossein. Die zei dat hij twee bronnen had voor het verhaal over de arrestatie. Hij wilde de naam van een van die bronnen onthullen: Shamim Shahed van de Engelstalige Pakistaanse krant The Nation zou hem het verhaal vrijdag hebben gedaan. Shahed ontkende dat hij iets dergelijks aan Hossein had verteld. Hosseins tweede bron is 'een man met nauwe banden met de inlichtingendiensten en de Afghaanse stamoudsten'.
Osama bin Laden is volgens de Verenigde Staten en hun bondgenoten het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten heeft volgens het Japanse persbureau Kyodo ontkend dat er van een aanhouding sprake is.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gezegd dat het bericht van de radiozender niet klopt. Een woordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten heeft volgens het Japanse persbureau Kyodo ontkend dat er van een aanhouding sprake is.
(Bron)
Belastingdienst slaat groepen burgers over

DEN HAAG - De Belastingdienst ontziet groepen burgers bij wie belastinggelden moeilijk te innen zijn. Daardoor bestaan er lokale vrijstaten, waar de bewoners niet of nauwelijks belasting betalen.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigde zaterdag het beeld dat dagblad De Telegraaf heeft geschetst. "Kampjes en plekken van de Hells Angels, bijvoorbeeld, zijn niet alleen voor de Belastingdienst moeilijk te bereiken. Ook gemeenten en elektriciteitsbedrijven hebben moeite om daar te komen", aldus de woordvoerder van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt.
Staatssecretaris Wijn van Financiën laat momenteel uitzoeken of de fiscus mensen overslaat bij het innen van belastingen. De resultaten daarvan zullen over enkele weken bekend worden. Het onderzoek is ingesteld nadat bleek dat bewoners van het Limburgse woonwagenpark Vinkenslag jarenlang een laag tarief voor de inkomstenbelasting hebben betaald, omdat de fiscus niet in staat was om de financiële gegevens van de bewoners te controleren.
(Bron)
Fransman geeft zich uit voor vermiste tiener

GRENOBLE - Een volwassen Fransman probeerde de autoriteiten te doen geloven dat hij een vermiste tiener was, maar de politie trapte er niet in. Om er zeker van te zijn dat de man niet was wie hij zei dat hij was, zijn wel DNA-testen uitgevoerd. Dat heeft zaterdag de krant Le Dauphine Liberé gemeld.
De 30-jarige man meldde zich bij de politie en zei dat hij Leo Balley heette, een jongen die acht jaar geleden daadwerkelijk verdween in de Franse Alpen. Leeft Balley nog, dan zou hij nu 14 jaar zijn.
Hoewel de volwassene meer dan twee keer zo oud is, kan hij volgens de politie best doorgaan voor een puber. De man is gearresteerd nadat de uitslag van de DNA-test binnenkwam. Volgens de krant heeft de man hetzelfde ooit in Texas gedaan. Daar gaf hij zich uit voor een 16-jarige vermiste jongen. Dat deed hij zo goed, dat hij enige maanden bij de familie van de jongen heeft gewoond.
(Bron)

Merkwaardige hobby. Dan kun je beter op zoek gaan naar mensen die je serieus willen 'adopteren'.
Diefstal middenstip

UTRECHT – In de nacht van donderdag op vrijdag zagen surveillerende agenten op de Koningsweg twee verdachten fietsen met plastic stoeltjes, zand en gras onder hun arm. De 21-jarige man uit Utrecht en de 24-jarige man uit Meerkerk waren duidelijk onder invloed van alcohol en verklaarden een bezoek aan stadion Galgenwaard te hebben gebracht. Daar hebben zij de stoeltjes en de middenstip weggenomen bij wijze van studentengrap. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt voor baldadigheid, vernieling en diefstal.
(Bron)

vrijdag, februari 27, 2004

Crimson room. Leuk als je een half uurtje wilt puzzelen. Of langer.
TT 401 De Engelse Rosalind Stillwell van 24 belandde na een auto-ongeluk met acht gebroken ribben en een fractuur in haar sleutelbeen in het ziekenhuis van Bath.
Omdat Stillwell in Shoreham-by-Sea in West-Sussex woont, werd besloten de dame naar een hospitaal dichter bij haar huis te transporteren. De patiënt sloot in de ambulance gerust haar ogen.
Onderweg werd ze echter wakker gemaakt met het stuntelige verzoek of ze het ambulancepersoneel wilde helpen met het lezen van de kaart. De broeders waren de weg kwijt geraakt en zaten inmiddels 90 kilometer uit de richting... 2 uur later arriveerde de zieke toch nog in Sussex.
TT 127 Mogelijk marineschepen naar Haïti

WASHINGTON De VS stationeert mogelijk op korte termijn marineschepen voor de kust van Haïti, om de 20.000 Amerikanen op Haïti te hulp kunnen komen. De 2000 mariniers zouden ook een massale vlucht van Haïtianen kunnen voorkomen.
Haïti verkeert in een toenemende staat van anarchie. Rebellen hebben nu ook in Les Cayes, de derde stad van het land, de macht overgenomen. In de hoofdstad Port-au-Prince maken bendes de dienst op straat uit.
De VS hebben president Aristide de raad gegeven af te treden. Human Rights Watch vreest een bloedbad als de verwachte rebellenaanval op de hoofdstad begint.
TT 124 Duizenden priesters VS in de fout

WASHINGTON Meer dan 10.000 kinderen zijn de afgelopen 50 jaar in de VS het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door priesters. Dat blijkt uit twee nieuwe studies. In totaal waren bijna 4400 priesters betrokken bij het misbruik, zo'n 4 procent van de clerus.
De meeste slachtoffers waren jongens tussen de 11 en 14 jaar. Het misbruik bereikte een hoogtepunt in de jaren zeventig. De cijfers liggen beduidend hoger dan eerdere schattingen van het Vaticaan, dat zei dat maximaal 1% van alle priesters in de fout was gegaan.
Het hoofd van de rk-kerk in de VS heeft in een reactie opnieuw spijt betuigd.
TT 123 Bush en Schröder leggen ruzie bij

WASHINGTON President Bush en de Duitse bondskanselier Schröder hebben de strijdbijl begraven. Beiden waren het niet eens over Irak, maar in de toekomst willen ze samen werken aan een stabiel Midden-Oosten, zo bezwoeren ze tijdens een bezoek van Schröder aan de VS.
[Hippo gaat werken aan een beter milieu in Centraal-Amerika.]
Volgens Bush is er niets mis met een verschil van mening tussen vrienden. Schröder zei dat het voor zowel de VS als Duitsland belangrijk is dat Irak een stabiel land wordt.
Schröder sprak verder zijn zorg uit over de relatief lage stand van de dollar. De Duitse export heeft te lijden onder de zwakke Amerikaanse munt.
TT 122 Oud-VN-wapeninspecteur afgeluisterd

SYDNEY Oud-wapeninspecteur Butler is in de jaren '90 ook afgeluisterd. Dit heeft hij gezegd voor de Australische zender ABC. Van 1997 tot 1999 was Butler hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak.
Butler zegt te hebben gehoord dat hij door de Amerikanen, de Britten, de Russen en de Fransen werd afgeluisterd tijdens overleg over de ontwapening van Irak.
Volgens ABC is ook de gsm van Hans Blix afgetapt. Blix volgde Richard Butler op als hoofd van de VN-wapeninspecteurs.
Gisteren vertelde de Britse ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking Short dat Britse inlichtingendiensten VN-chef Kofi Annan hebben afgeluisterd.
TT 108 Inval bij Hells Angels Amsterdam

AMSTERDAM De nationale recherche heeft vanmorgen vroeg een inval gedaan bij het clubhuis van de Hells Angels aan de H.J.E.Wenckenbachweg in Amsterdam. Ook in twee woningen van Hells Angels werd gezocht naar wapens. Een man is opgepakt voor verboden wapenbezit.
In een woning werd een schiettelefoon aangetroffen, een mobiele telefoon met een schietmechanisme.
Justitie wil niet zeggen of de acties verband houden met de moord, twee weken geleden, op drie Hells Angels van de Oirsbeekse club Nomads. Daarvoor is nog niemand aangehouden.
TT 107 "48-uurspocedure niet zorgvuldig"

DEN HAAG De versnelde asielprocedure die binnen 48 uur moet worden afgerond, is niet zorgvuldig genoeg. Asielzoekers krijgen te weinig tijd om hun verhaal te doen. Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een vandaag verschenen rapport.
Volgens de ACVZ is minstens twee keer zoveel tijd nodig om een zorgvuldige afweging te kunnen maken. Nu wordt bij de 48-uursprocedure (in de praktijk 5 werkdagen) bijna de helft van alle aanvragen afgewezen.
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is het oneens met de conclusies. Volgens haar volstaat de huidige procedure.
TT 106 De Geus biedt Joustra andere baan

DEN HAAG Minister De Geus heeft de in opspraak geraakte topman van het UWV, Joustra, "een qua inhoud en beloning passende functie" aangeboden bij de overheid, meldt NRC Handelsblad. Joustra trok zich onlangs tijdelijk terug toen De Geus het vertrouwen in hem opzegde.
Voorlopig kan Joustra aan de slag als adviseur van het ministerie van Sociale Zaken, schrijft De Geus in een brief. Hij spreekt zijn waardering uit voor diens prestaties bij de uitkeringsinstantie.
De brief valt slecht bij GroenLinks, SP en VVD. Volgens GL-Kamerlid Van Gent is De Geus bang dat "hij nat gaat bij de rechter als hij Joustra ontslaat".

Wat is dat toch? Als je als modale werknemer een fout maakt, ben je je baan kwijt, heb je kans dat je geen WW krijgt wegens 'verwijtbaar werkloos' en zit je diep in de ellende.
Als je als hoge pief een fout maakt, word je weggepromoveerd naar een baantje met hoger salaris. In dit geval is het alleen sneu dat Joustra niet meer kan genieten van zijn mooie etage.
Nederland hoog in lijst 'spam'-verzenders

RIJSWIJK - Verreweg de meeste ongevraagde reclame die via e-mails wordt verspreid is afkomstig uit de Verenigde Staten. Ruim 56 procent van alle zogenoemde spam-berichten wordt vanuit computers in de VS verzonden. Van alle Europese landen is Nederland de voornaamste verspreider.
Klik hier voor de lijst, en hier voor tips.
Nederland staat op de vijfde plaats in de toptwaalf die is opgesteld door Sophos, een van de marktleiders op het gebied van antivirus en antispamprogramma's voor bedrijven.
De 'dirty dozen'-lijst is opgesteld na analyse van honderdduizenden emails die vorige week wereldwijd zijn verzonden. Na de VS komt de meeste reclamemail uit Canada (6,8 procent) en China (6,24 procent).
(Bron)
Lidl voor de rechter wegens giffruit

AMSTERDAM - Bij supermarktketen Lidl zouden citrusvruchten met teveel bestrijdingsmiddelen in de schappen liggen. De stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en de Consumentenvereniging Goede Waar & Co kondigen vrijdagochtend een rechtszaak aan tegen Lidl.
In november werden mandarijnen, sinaasappels en citroenen onderzocht op aanwezigheid van landbouwbestrijdingsmiddelen. In vier van de acht onderzochte winkels bleek een cocktail van bestrijdingsmiddelen in het fruit te zitten. In januari bleek bij een onderzoek wederom overschrijding van de Warenwet.
De milieuorganisaties stellen verontrust te zijn over de onderzoeksfeiten. Blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen kunnen risico's vormen voor de gezondheid, met name voor ongeboren en kleine kinderen. Ook is ruim gebruik van landbouwgif schadelijk voor het milieu.
Omdat Lidl weigert maatregelen te nemen, is een rechtszaak gestart. De milieuorganisaties willen Lidl dwingen met een kort geding de verkoop van het giftige citrusfruit te staken. Ze eisen een dwangsom van 20.000 euro per overtreding en dat Lidl haar fruit ieder half jaar laat testen.
Het kort geding dient op 16 maart.
(Bron)
Rotterdam krijgt eerste drijvende gevangenis

ROTTERDAM - Over enkele weken is Rotterdam in het bezit van een gevangenisboot. Deze is in de eerste plaats bedoeld voor illegalen en veelplegers. In Rotterdam is een groot tekort aan cellen en daarom is burgemeester Opstelten gestart met onderhandelingen over een drijvend cellencomplex. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag.
Als de onderhandelingen over enkele weken worden afgerond, is de komst van de drijvende gevangenis een feit. Het is de eerste drijvende gevangenis in Nederland. Hij is bedoeld voor illegalen die het land moeten worden uitgezet en veelplegers, maar ook andere criminelen kunnen straks in een drijvende cel worden vastgezet.
Opstelten maakte de primeur bekend na een werkbezoek van minister Johan Remkes. Deze gaf aan erg positief te zijn over de prestaties die het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft geleverd, sinds de gemaakte prestatieafspraken een jaar geleden. Hij was echter minder positief over het cellentekort. Hij zal daarom bij minister Piet Hein Donner van Justitie pleiten voor een uitbreiding van het aantal 'gewone' cellen in Rotterdam.
(Bron)
Sneeuw verlamt verkeer in België

BRUSSEL - Het verkeer in vrijwel heel België zit vrijdagmorgen vast doordat er een dik pak sneeuw is gevallen. Op de snelwegen staan zeer lange files. In de provincie Namen zijn ze zelfs volledig ondergesneeuwd. De politie vraagt vrachtwagenchauffeurs op de parkeerplaatsen langs de weg te blijven staan, totdat de strooidiensten hun werk hebben gedaan, meldt de Vlaamse radio.
Ook in de grote steden verloopt het verkeer moeizaam. Met name in Brussel, waar de vele verkeerstunnels zijn afgesloten. Dat gebeurde nadat vrachtwagens vast zijn blijven staan. Die kunnen op de gladde helling niet meer omhoog. De regio ten noorden van Gent kampte niet alleen met sneeuw, maar ook met een grote stroomstoring. Die is sinds negen uur grotendeels opgelost.
(Bron)
Sneeuw handige 'tipgever' voor hennepkwekerijen

EINDHOVEN - Sneeuw is een handige tipgever voor de politie in de jacht op hennepkwekerijen. Het is volgens een woordvoerder van het politiekorps Brabant Zuid-Oost een van de opsporingsmethode waarmee hennepkwekerijen kunnen worden opgespoord.
Door de warmte die nodig is om hennep te telen, smelt de sneeuw op het dak. "Het feit dat er geen sneeuw op het dak ligt, betekent niet automatisch dat er een hennepkwekeij zit. Bij woningen waarvan het vermoeden al bestaat dat er mogelijk een kwekerij zit, is het een extra aanwijzing," aldus de politiewoordvoerder vrijdag.
(Bron)
Kabinet gaat extra bezuinigen

DEN HAAG - Het kabinet gaat dit jaar extra maatregelen nemen om te voorkomen dat het overheidstekort te hoog oploopt. Vice-premier en minister van Financiën Zalm heeft dat vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
Het kabinet heeft besloten dat het tekort dit jaar niet hoger mag worden dan 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt het tekort dit jaar zonder nadere ingrepen op 3,3 procent uit. Hoewel zijn ministerie zich nog buigt over de CPB-cijfers, gaat Zalm ervan uit dat het CPB er niet ver naast zit. "Dat is geen rare raming. We hebben geen indicaties dat ze er ver naast zitten."
Dus moeten er volgens Zalm extra maatregelen komen. Over de aard daarvan wilde hij nog niets zeggen. Het kabinet kan zowel besluiten tot bezuinigingen als tot lastenverhogingen. Ook het uitstellen van investeringen is een mogelijkheid. Bij het terugbrengen van een tekort van 0,4 procent gaat het om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro.
Het kabinet meldt dezer dagen aan Brussel dat het er dit jaar naar streeft het begrotingstekort naar 2,9 procent terug te brengen. Volgens de Europese begrotingsafspraken mag een tekort niet boven de 3 procent uitstijgen. Een ruimere marge vond Zalm desondanks niet verstandig. "We kunnen niet meer beloven, dan dat we zeker weten waar te kunnen maken", zei Zalm.
De komende weken zal hij al zijn collega's bij zich roepen om te praten over extra maatregelen. Zalm voorspelde "ernstige gesprekken". Eind april verwacht Zalm dat het kabinet de besprekingen over de nieuwe maatregelen heeft afgerond.
Over het afgelopen jaar kon Zalm vrijdag ook weinig goeds melden. Waar hij eerder nog rekende op een tekort van 2,7 procent, komt het uiteindelijk toch 0,3 procent hoger uit. Dat komt vooral door hogere uitgaven in de zorg en grotere tekorten bij lagere overheden.
Ook de economische groei vorig jaar is flink tegengevallen. Bij prinsjesdag vorig jaar ging het kabinet uit van een groei van 0 procent, nu blijkt er sprake van een krimp van 0,8 procent.
(Bron)
Inflatie in eurolanden plots zeer sterk gedaald

LUXEMBURG/BRUSSEL - De gemiddelde inflatie in de twaalf eurolanden is in februari sterk gedaald tot 1,6 procent op jaarbasis. Dat is het laagste cijfer sinds de introductie van de euro.
Het inflatiecijfer is een eerste voorlopige schatting door bureau Eurostat, die vrijdag is gepubliceerd. In januari was de geldontwaarding nog 1,9 procent. Het komt bijna nooit voor dat de inflatie in een maand tijd zo sterk stijgt of daalt.
De zeer lage inflatie betekent een steun in de rug voor politici die eisen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt. Onlangs vroegen de premiers van Duitsland en Frankrijk openlijk om een lagere rente. Ze hopen zo de economie een zetje te geven.
Het beleid van de ECB is erop gericht om de inflatie op maximaal 2 procent te houden. Vorig jaar schommelde de inflatie het hele jaar rond dat percentage, maar het jongste cijfer duikt er dus ver onder.
Het inflatiecijfer van 1,9 procent voor januari betekent overigens een lichte bijstelling ten opzichte van de eerste Eurostat-schatting van 2 procent.
(Bron)
VVD en D66 zeggen Donner de wacht aan

DEN HAAG - De coalitiepartijen VVD en D66 hebben CDA-minister Donner van Justitie gewaarschuwd dat het Openbaar Ministerie (OM) niet weer onduidelijkheid mag zaaien over de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak.
"Als het nog een keer fout gaat, dan heeft Donner een groot probleem. Dit drama mag zich niet herhalen", aldus VVD-Kamerlid Wilders vrijdag in het ingelaste debat over de geweldsinstructie. D66-Kamerlid Bakker ging nog iets verder door al aan te geven dat Donner bij herhaling wat hem betreft moet opstappen. "Donner is verantwoordelijk voor het geklungel en geblunder. Nog zo'n blunder is niet aanvaardbaar."
Wilders vindt dat Donner het OM "een aanwijzing" moet geven, waarin staat dat alleen tot vervolging van militairen kan worden overgegaan als de instructie is overtreden. PvdA'er Koenders deelt die mening.
Wilders en Koenders noemden de opstelling van het OM en in het bijzonder topman De Wijkerslooth "provincialistisch". Wilders sprak ook van "gênant geklungel".
Volgens beiden gaat het OM voorbij aan de grote verantwoordelijkheid die militairen die aan de missie deelnemen, dragen. Ze eisen dat er vanaf nu geen enkel licht meer mag zitten tussen de uitleg die het ministerie van Justitie en het OM geven aan de geweldsinstructie. Wilders vreest dat de geloofwaardigheid van de Nederlandse militairen in het geding komt door het "geneuzel over waarschuwingsschoten".
Aanleiding voor de commotie is een schietincident in Irak, waarbij marinier Erik O. op 27 december een Irakees via een afgeketst waarschuwingsschot doodde. Volgens procureur-generaal De Wijkerslooth hebben de Nederlandse militairen beperkingen in vergelijking met de Britten; volgens het kabinet was daar in de situatie van Erik O. geen sprake van.
Naast Donner debatteert de Tweede Kamer ook met Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken).
(Bron)
Internetprijsvraag chips-fabrikant lijkt farce

AMSTERDAM - Smiths roept iedereen op om een naam voor de nieuwe Doritos-smaak te verzinnen. De internetprijsvraag lijkt echter geen zuivere koffie. De weblog Geenstijl heeft het "donkerbruine vermoeden" dat Smiths de naam 'Texan Crunch' al als naam vast heeft staan.
De weblog deed ook mee aan de prijsvraag en riep zijn lezers op om te stemmen op de naam 'geenstijl' als nieuw smaakje. Al gauw bereikte de weblog de eerste plaats in de ranglijst. Toen dit gebeurde werd de weblog 'gediskwalificeerd' door de redactie van Smiths wegens te veel stemmen. Een dag later werd dit overigens weer teruggedraaid.
"Toen zijn wij de ranglijst eens goed gaan bekijken. En het bleek dat de naam 'Texan Crunch' opeens wel heel erg in trek was," aldus een van de leden van de weblog. "De 'methode Smiths' gaat als volgt in zijn werk: op de server, of elders draait een speciaal script dat 'Texan Crunch' 24 uur per dag, elke 300 seconden een nieuwe stem geeft."
De weblog liet een bevriende technicus naar de site kijken: "Wat bleek toen ik tussen 1 en 3 uur 's nachts de statistieken in de gaten hield met een PHP-script dat elke minuut de cijfers controleerde? Meneer osimon1 kreeg er exact elke 5 minuten 1 stem bij. 's Nachts welteverstaan! En overdag zet dit ritme zich onveranderd door met heel af en toe een verdwaalde gebruiker die tusendoor een echte stem uitbrengt."
Bij Smiths is er over deze kwestie 'niks bekend'. "Ik kan mij ook helemaal niet voorstellen dat het zo is," aldus Smiths-woordvoerster Greet Meinen, "het kan best zo zijn dat iemand anders een script heeft geschreven, die de naam Texan Crunch erg mooi vindt. Maar wij weten van helemaal niks. We gaan dit zo snel mogelijk uitzoeken."
(Bron)

Zo'n stemming is natuurlijk ook een uitdaging voor allerlei types, kijk naar wat Geenstijl zelf deed.
Inbreker

Een 26-jarige dief is in slaap gevallen op de bank in de woonkamer, tijdens een inbraak in een woning in de Rotterdamse Herman Bavinckstraat. De zoon des huizes ontdekte de dief toen hij 's nachts rond half vier naar het toilet ging. Zonder zich te bedenken greep hij de verdachte in de kraag. Zijn ouders hadden ondertussen de politie gewaarschuwd. Die namen de slaperige inbreker mee naar het bureau voor nader verhoor.
(Bron)
Verrassing: het sneeuwt ;-)
Sja, Google: "Verwante Zoek termen: • kat • met ".
Dat geeft rare associaties...

donderdag, februari 26, 2004

Houthakker uit Emmen geplet door boom

HOOGHALEN - Een 23-jarige houthakker uit Emmen is donderdagochtend in een bos bij Hooghalen om het leven gekomen nadat hij onder een boom terechtkwam. Dat liet de politie weten.
Het ongeluk gebeurde in een bosperceel aan de weg Oosthalen, tussen Hooghalen en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Emmenaar werkte er samen met een aantal collega's van een bosbouwbedrijf. Hij kwam onder een vallende boom terecht en overleed vrijwel onmiddellijk.
Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval kon plaatsvinden.
(Bron)
Duitser aangeklaagd voor stelen 0,2 cent aan stroom

KASSEL - Een Duitser is aangeklaagd omdat hij voor 0,2 cent stroom uit een stopcontact heeft gestolen. De 23-jarige jongeman sloot zijn laptop enkele minuten aan op een stopcontact in een treinstation van het West-Duitse Kassel. Daarna rende hij richting tram.
Agenten zagen het voorval en vermoedden dat de computer was gestolen. Toen dat niet het geval bleek, begonnen zij een onderzoek naar het "wegnemen van elektrische energie". Volgens de Duitse televisie donderdag sluit het Openbaar Ministerie niet uit dat de zaak wordt geseponeerd.
De jongeman maakte gebruik van het stopcontact, omdat de accu van zijn notebook leeg was. Hij wilde nog snel even een adres controleren.
(Bron)
Inmiddels is alle stukgelopen sneeuwdrab hier weer opgevroren, vriendje vertrok net op de fiets, knetterend, knerpend en krakend.
Wanhopige miljonairsvr. zkt. m.

Erfgename (34) van Zwitserse privébank, 450 miljoen euro rijk, dol op bontmantels en de Côte d’Azur zoekt respectabele man tussen 40 en 60.
Met deze contactadvertentie in een Zwitserse krant hengelt Marie-Josée naar een man. De dochter van een steenrijke bankier uit Zurich kan haar ware prins maar niet vinden en stapte al naar een luxe relatiebureau. Nu zet ze haar zoektocht via krantenadvertenties extra kracht bij.
Veeleisend is ze niet.
"Rijk moet mijn man niet zijn, hij moet wel zin voor humor hebben, betrouwbaar zijn en respectvol. Meer hoeft niet, de liefde heeft me al te vaak ontgoocheld", besluit Marie-Josée.
(Bron, met foto)
Soldaat vocht 5 maanden met 5 kogels in Irak

Welgeteld vijf kogels voor vijf maanden oorlog aan het front in Irak. Verder geen handwapens, geen telefoon of landkaart. Enkel een mobieltje dat niet werkte. Met die uitrusting vocht een Britse soldaat vijf maanden aan het front in Um Qasr, Az Zubayr en Basra.
"Ik stapte uit het vliegtuig met vijf kogels in mijn geweer en hiermee moest ik naar de strijd in Um Qasr. De kogels vlogen langs mijn oren en terugvuren kon ik niet, het was behoorlijk angstaanjagend."
Bijkomend probleem was de verkeerde camouflagekleur. Zijn peloton moest met groene wagens de woestijn in. Een beter mikpunt heeft de vijand niet. "Voor de rest hadden we ook niks, tenzij een mobieltje maar daar konden we in Irak niets mee aanvangen."
Het Britse ministerie van Defensie erkent dat er problemen waren met de uitrusting van de troepen en een onderzoek in december toonde het ook al aan. "We geven toe dat er problemen waren, het was een wijze les," besluit een defensiewoordvoerder.
(Bron)
Bejaarde zit nacht opgesloten in toilet

Brute pech voor een bejaarde van 71. Hij moest zonodig en haastte zich naar een openbaar toilet in het Britse Blackheath in de West Midlands. Hij plaste er en keek vreemd op toen hij weer naar buiten wilde. Een ijzeren traliewerk versperde de uitgang, daar had de man niet op gerekend. Het was toen kwart voor vier.
Roepen om hulp leverde niets op. Radeloos legde hij zich letterlijk bij de situatie neer. Groot was de verbazing van een gemeentewerker toen hij ‘s ochtends om twintig over zes het toilet weer opende en er de man aantrof. "Blijkbaar werden de toiletten niet gecontroleerd. Dit is nochtans de standaardprocedure bij sluitingstijd. Wat gebeurde is verschrikkelijk en ontoelaatbaar. Gelukkig was het niet te koud, ik mag er niet aan denken wat er dan gebeurd zou zijn." De gemeente opende alvast een onderzoek en de toiletbedienden moeten een maand salaris inleveren.
(Bron)
Dikkemansstoelen in Deense vliegtuigen

Maersk biedt ronde passagiers een extraatje aan. De Deenseluchtvaartmaatschappij plaatst tegen betaling grote, extra grote en superzetels in haar toestellen tussen Gatwick en Kopenhagen. Passagiers die niet langer willen knellen in een standaardzetel kunnen voortaan kiezen uit exemplaren die 73, 20 of 10 centimeter ruimer zitten.
Naargelang de grootte betaal je bij: 67 euro voor het small formaat, 134 euro voor de large en 402 euro voor de extra large zetel. Maersk wil zo inspelen op de vraag van reizigers met meer volume zonder zin om in business class te vliegen. Manager Barry Prior benadrukt dat de dikkemansstoelen zeker geen verplichting zijn.
(Bron)
Bill Gates stelt ´nummerweergave´ voor e-mail voor

Bill Gates heeft voorgesteld om e-mail van een soort nummerweergave te voorzien. "Spam is niet alleen een ergernis; het begint zelfs een veiligheidsbedreiging te worden", aldus Gates. Het punt zit erin dat de afzender van een bericht veelal niet achterhaald kan worden. Dit soort onhandigheden zijn in de protocollen geslopen doordat er in de tijd dat ze ontwikkeld werden nooit voorspeld kon worden wat voor impact ze zouden hebben. In de loop van de tijd is het steeds lastiger geworden om nog iets aan de infrastructuur te veranderen, zodat imperfecties blijven zitten.
Gates is ondanks de hindernissen toch van plan om wijzigingen in de manier waarop e-mail behandeld wordt aan te brengen. Deze week begon Hotmail met het bijhouden van IP-adressen van zenders. De test zal nog tot de zomer doorlopen en wordt ondersteund door partners zoals Amazon.com, Brightmail en Sendmail. Na deze eerste test wordt het principe volgens de planning uitgebreid naar Exchange-servers.
(Bron)
"Judas" uit Jesus Christ Superstar overleden

De Amerikaanse acteur en zanger Carl Anderson is maandag op 58-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles aan leukemie overleden. Anderson is bekend door zijn rol als Judas Iscariot, de man die de Heer voor 30 zilverlingen aan de Romeinen verraadt, in de rockopera "Jesus Christ Superstar". Ondanks zijn ziekte was Anderson tot voor enkele weken druk in de weer met het plannen van een wereldtournee, te beginnen in het Vaticaan, waarin hij scènes uit de rockopera zou opvoeren. Anderson was niet de eerste keus van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice: hij nam in 1971 de Judas-rol over van de zieke Ben Vereen bij de vertoningen op Broadway. Twee jaar later kon hij zijn rol als slechte apostel nog eens overdoen in de succesvolle Hollywoodverfilming door veteraan Norman Jewison. Daarin praat en zingt hij Ted Neeley als Jezus Christus aan het kruis. Zijn acteerprestatie leverde hem nomineringen voor de Golden Globes als beste debutant en beste musicalacteur op. Later manifesteerde Anderson zich vooral als musicalacteur op Broadway, al kennen filmfanaten hem tevens van een bijrol in Steven Spielbergs "The Color Purple". In de jaren tachtig en negentig ontpopte Anderson zich ook als succesvol zanger, onder meer met hits als "How Deep Does It Go" en "Pieces of a Heart".
(Bron)
Potvis aangespoeld in België

Op het strand van Koksijde is donderdagmorgen een potvis aangespoeld. Het dier is 10 à 15 meter lang en verkeert in staat van ontbinding. De politie werd omstreeks 09.30 uur verwittigd door een personeelslid van het nabijgelegen revalidatiecentrum Koningin Elisabeth.
Volgens de lokale politie zal de technische dienst van de gemeente Koksijde het dier ophalen. Wat er nadien met het kreng zal gebeuren, is nog onduidelijk.
(Bron)
TT 104 Rustig verloop van de avondspits

HILVERSUM De avondspits verloopt zonder problemen. Er waren om 17 uur 14 files met een totale lengte van 42 kilometer. In het zuidoosten heeft het verkeer weer te maken met zware sneeuwval die zich naar het westen zal verspreiden.
TT 718 ZON donderdag vrijdag
op : 07.34 uur 07.31 uur
hoogste punt : 12.52 uur 12.52 uur
onder : 18.12 uur 18.14 uur

Dat scheelt alweer 5 minuten...
TT 120 ENKHUIZEN De dijk Enkhuizen-Lelystad is afgesloten vanwege een brandende truck. De vrachtwagen vervoerde aardappels. Het is niet bekend waardoor het voertuig in brand vloog.

Gepofte aardappels?
TT 112 V&D gaat minder producten verkopen

AMSTERDAM De warenhuizen van V&D worden de komende jaren sterk vereenvoudigd. Het assortiment gaat van 350.000 naar ongeveer 250.000 producten. Het aantal eigen merken krimpt van 76 naar 10. De organisatie van de winkels verandert door drie vaste concepten in te voeren. [Namelijk?]
De warenhuisketen gaat zich richten op de doelgroep van 30 tot 60-jarigen. "De MTV-doelgroep van 18 tot 25 jaar kan beter terecht bij speciaalzaken", aldus V&D-directeur Goeminne.
Van de 8500 banen zijn er nu 1600 van de eerder aangekondigde 1800 verdwenen. Dat komt overeen met 2700 parttimers. Volgens Goeminne blijft het daarbij.
TT 111 Amsterdamse aanpak bijstand werkt

HILVERSUM De nieuwe Amsterdamse aanpak bij de verstrekking van uitkeringen is succesvol. De gemeente Amsterdam kende de laatste vier maanden de helft minder bijstandsuitkeringen toe dan in de vergelijkbare perioden de jaren ervoor.
Dit blijkt uit het radioprogramma KRO's 1opdeMiddag. Voorheen werd zo'n zestig procent van de aanvragen gehonoreerd, nu is dat dertig procent. Michel Kanters, directeur van het bureau Maatwerk dat bij het project betrokken is, verwacht landelijke navolging van de aanpak.
De werkwijze omvat strengere controle, grotere inspanningen om mensen aan het werk te helpen en minder bureaucratie.

NOVA toonde gisteren een reportage over twee controleurs. In drie wijken in de stad hoort bij de aanvraag van bijstand ook een huisbezoek. Daar zaten dingen bij als: controleur komt bij aanvrager, ziet een nieuwe cabrio voor de deur staan die aanvrager net blijkt te hebben gekocht. Dan heb je geen bijstand nodig. Maar ook dingen als: controleur komt bij aanvrager, en stelt vast dat de aanvrager 'wel erg veel kleren' heeft. Ik heb ook erg veel kleren. Ik kan me niet veroorloven iets weg te gooien namelijk.
TT 107 Fatale val Utrechter kwam door duw

MECHELEN Een Utrechter die vorig jaar in Mechelen overleed nadat hij van een viaduct was gevallen, is geduwd. Dat is gebleken bij een reconstructie door de Mechelse politie.
De 26-jarige Hans Verheul, bepakt met een zware rugzak, viel op 7 februari 2003 van een zeven meter hoog viaduct. Hij overleed even later.
Na de reconstructie zijn drie inwoners van Mechelen aangehouden. De drie waren volgens de politie op de avond van het incident met de Utrechter op stap. De reconstructie vond pas een jaar later plaats omdat de weersomstandigheden dan ongeveer gelijk zouden zijn.
TT 103 Acht jaar geëist in zaak-Lusanne

LEEUWARDEN In Leeuwarden is acht jaar cel geëist tegen de ontvoerder van Lusanne van der Gun. Het OM verklaarde de "relatief hoge" eis uit het feit dat de ontvoering vorig jaar grote angst in de samenleving heeft veroorzaakt en dat Lusanne slecht was behandeld.
Lusanne en haar ouders willen elk 5000 euro schadevergoeding, een bedrag dat de dader kon billijken. Na drie dagen liet de 63-jarige man Lusanne gaan.
Op de zitting werd bekend dat een man in Leeuwarden al kort na de ontvoering Lusanne met afgeplakte mond in een auto heeft zien liggen. Hij sloeg geen alarm "omdat ze een rustige indruk maakte".
Sneeuwval leidt tot extreem lange files

DRIEBERGEN - De hevige sneeuwval heeft donderdag tijdens de ochtendspits tot extreem lange files geleid. Omstreeks 08.00 uur stonden er 63 files met een totale lengte van 860 kilometer, aldus de meldkamer van het Verkeerscentrum Nederland. Alleen op 8 februari 1999 was de verkeersellende nog groter: 975 kilometer file.
Ook de Nederlandse Spoorwegen ondervonden veel hinder, vooral bij de hoofdstad. Tegen achten liep het treinverkeer naar en van Amsterdam Centraal volkomen vast.
Na enige tijd kwam het langzaam aan weer op gang. Een woordvoerder van ProRail sprak van "een blizzardachtige situatie", waardoor op veel plaatsen wisselstoringen ontstonden. "Het is bar en boos."
De luchthaven Schiphol ondervond ook hinder. Om 07.00 uur kon slechts één baan worden gebruikt. Twee uur later waren alle drie banen weer in gebruik. Tijdens piekuren heeft Schiphol drie banen nodig. Intercontinentale vluchten hadden het minst last van de vertragingen. Wel waren er toestellen die naar andere Europese luchthavens moesten uitwijken en vielen er vluchten uit.
De langste files stonden op de autoweg Amsterdam-Den Bosch. Richting hoofdstad stond er omstreeks 08.30 uur 57 km file tussen Deil en Holendrecht en in omgekeerde richting tussen Holendrecht en Culemborg 43 km. Ook op de A12 tussen Den Haag en Arnhem was het motto langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Tussen Veenendaal en De Meern stond 39 km, tussen Gouda en Lunetten 35 km. Om half tien was de totale lengte van de files bijna gehalveerd tot 388 km.
Het KNMI had een weerwaarschuwing uitgegeven. In heel het land zou het door sneeuw en bevriezing glad zijn. Die waarschuwing geldt ook nog na de ochtendspits. In de loop van de dag kunnen er nieuwe sneeuwbuien vanaf de Noordzee het land binnentrekken.
De weggebruikers hebben zich volgens de ANWB goed aan de omstandigheden aangepast. Tot 08.50 uur hadden er volgens de KLPD 75 aanrijdingen op de hoofdwegen voorgedaan. De ANWB meldde dat de Wegenwacht het niet drukker had dan normaal.
De KLPD gaf omstreeks half zeven het advies thuis te blijven als dat kon. Door de sneeuwval waren op dat moment de wegen praktisch onbegaanbaar. Korte tijd later werd dit advies ingetrokken.
(Bron, foto's)
Vijf arrestaties bij vechtpartij op Almelose school

ALMELO - De politie heeft woensdagmiddag vijf arrestaties verricht bij een massale vechtpartij op de Almelose scholengemeenschap Erasmus aan de Sluiskade Noordzijde in Almelo. Over en weer werden forse klappen uitgedeeld. De meeste vechtenden liepen blauwe plekken op. De oorzaak van de vechtpartij bij de vmbo-afdeling is nog niet bekend, meldde de politie donderdagmorgen.
De vechtpartij ontstond nadat twee jongens, onder wie een 16-jarige Almeloër, ruzie hadden gekregen en met elkaar op de vuist waren gegaan. Ze kregen 'hulp' van tientallen medestanders. Zij werden, net als twee jongens uit Den Ham van 14 en 16 jaar en een 15-jarige jongen uit Markelo, wegens openlijke geweldpleging aangehouden. De identiteit van de vijfde arrestant is nog niet bekend.
Er zijn al geruime tijd spanningen tussen verschillende groepen op school. Na de vechtpartij werden alle zevenhonderd leerlingen van de school de laatste lesuren naar huis gestuurd met een brief voor de ouders waarin staat wat er gebeurd is.
De politie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties worden verricht. Het vijftal blijft voorlopig opgesloten voor verder onderzoek.
(Bron)
'Londen bespioneerde Kofi Annan voor invasie Irak'

LONDEN - De Britse inlichtingendienst heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, bespioneerd tijdens de aanloop naar de invasie van Irak. Dat heeft de voormalige Britse minister Claire Short (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag gezegd.
"Jazeker, absoluut. Die dingen gebeurden en in het geval van het kantoor van Kofi Annan werd dat enige tijd gedaan", aldus Short in een interview met de Britse radio BBC. Ze voegde eraan toe dat ze zelf als minister intertijd transcripties had gelezen van gesprekken die Annan heeft gevoerd. Short trad vorig jaar af als minister uit protest tegen de oorlog.
(Bron)
Veel kinderen hebben stress door ouders en huiswerk

AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlandse kinderen (68 procent) tussen de vijf en zestien jaar heeft last van stress. Dat komt vooral door ouders en huiswerk, aldus een onderzoek van TNS Nipo. Meisjes hebben er meer last van dan jongens: 73 versus 63 procent.
Bijna driekwart van de kinderen (73 procent) vindt zichzelf gezond. Ruim de helft (25 procent) zegt vaak gezond te eten. Naarmate de kinderen ouder worden, neemt deze laatste overtuiging af. Van de kinderen die aangeven nauwelijks te bewegen, geeft slechts minder dan de helft aan gezond te zijn.
(Bron)
Inval in Japans kantoor van Microsoft

TOKIO - Na de Verenigde Staten en de Europese Unie zit nu ook Japan Microsoft op de hielen. De Japanse mededingingsautoriteiten hebben een inval gedaan in een kantoor van de Amerikaanse softwarereus in Tokio. Ze verdenken Microsoft van overtreding van de Japanse antikartelwetgeving, zo werd donderdag bekend.
De mededingingsautoriteiten doen onderzoek naar contracten tussen Microsoft en Japanse computerbedrijven. Ze menen dat Microsoft deze bedrijven beperkingen oplegt als ze gebruik maken van het besturingsprogramma Windows. Volgens Microsoft is er met de contracten niets mis. Japan is de op twee na grootste pc-markt ter wereld.
De contracten bevatten een passage die het de bedrijven onmogelijk maakt om Microsoft te vervolgen, zelfs als blijkt dat hun eigen gepatenteerde technologie in de software van Windows wordt gebruikt. Pas als ze hiermee akkoord gaan, mogen ze Windows installeren in hun computers.
Microsoft kreeg donderdag bezoek van acht leden van de FTC, de Japanse kartelautoriteit. Het softwarebedrijf zegt volledig aan het onderzoek te zullen meewerken. De FTC is ook bij de Japanse computerbedrijven NEC, Fujitsu, Matsushita langs geweest.
In Europa hangt de Amerikaanse softwaregigant een miljoenenboete boven het hoofd. De Europese Commissie is na onderzoek tot de slotsom gekomen dat Microsoft zijn concurrenten benadeelt. De commissie richt zich op de Windows-versie voor servers, die pc's met elkaar verbinden, en op de koppeling van Media Player aan Windows, waardoor consumenten op eenvoudige wijze muziek kunnen afspelen op hun computer.
Eerder liep in de Verenigde Staten een langlopende juridische strijd tussen Microsoft en concurrent Nescape. Dat bedrijf kwam in de jaren negentig met een internetbrowser, waarna Microsoft met een eigen gratis browser kwam die werd gekoppeld aan Windows. Een Amerikaanse rechter bepaalde vier jaar geleden dat Microsoft zich zou moeten opsplitsen om de concurrentie op de softwaremarkt te bevorderen. Hij werd echter in hoger beroep teruggefloten en uiteindelijk liep de zaak met een schikking af.
(Bron)
Gemeente Roermond pleegt grafschennis

ROERMOND - De gemeente Roermond heeft, noodgedwongen, op grote schaal grafschennis gepleegd door honderden stenen van graven op het monumentale Oude Kerkhof in die stad omver te halen. Bijna vierhonderd van de 4500 graven en grafkelders verkeren in zodanig vervallen staat, dat ze gevaar opleveren voor bezoekers, aldus een woordvoerster van de gemeente donderdag.
Juridisch gezien mogen alleen de nabestaanden aan de graven komen, erkent de gemeente. Maar die zijn vaak onvindbaar. "Nood breekt wet", aldus de woordvoerster. Het kerkhof, waar al sinds 1948 geen nieuwe graven meer worden aangelegd, is in 1785 op last van de Oostenrijkse keizer Josef II aangelegd.
Op het kerkhof staan elf Rijksmonumenten, waaronder het graf van de Roermondse architect Pierre Kuypers. De gemeente probeert de nabestaanden van de vaak eeuwenoude graven op het spoor te komen, want die zijn verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.
De gemeente besloot tot de "grafschennis" omdat er vaak kinderen spelen, vooral tijdens rondleidingen. "Als die verstoppertje of tikkertje tussen de graven gaan spelen, kunnen ze geraakt worden door omvallende stenen of in een vier meter diepe grafkelder wegzakken", aldus de woordvoerster van de gemeente. Het openbare kerkhof is sinds december gesloten. Na de tijdelijke herstelwerkzaamheden gaat het waarschijnlijk half maart weer open.
De honderden zerken liggen nu op het graf, met het grafopschrift omhoog. Ook liggen ze enigszins hellend zodat het regenwater ervan af kan lopen. Als mensen zich niet melden, overweegt de gemeente om grafkelders dicht te laten storten met zand of er hekwerken omheen te plaatsen.
De gemeente zegt geschrokken te zijn van de toestand van het kerkhof, die aan het licht kwam na een onderzoek van het Monumentenhuis in Roermond. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor het onderhoud van paden, lijkhuisje, ommuring en groen, maar niet voor de graven zelf.
(Bron)
Elfjarige jongen bedreigt lerares met mes

VELSERBROEK - Een elfjarige jongen heeft donderdagmorgen een 46-jarige lerares van een basisschool in Velserbroek met een zakmes bedreigd. De politie heeft hem aangehouden.
Hij liep met drie jongens door de school, waarop de lerares hen vroeg wat ze kwamen doen. Zij kreeg echter geen antwoord, waarop ze twee knapen de school wilde uitzetten. De elfjarige jongen pakte daarop een zakmes en bedreigde de lerares. Zij werd ook uitgescholden.
De politie heeft de vier jongens naar het bureau meegenomen. De andere drie zijn 12 en 13 jaar oud.
(Bron)
Beursinformatie stokt door sneeuwval

AMSTERDAM - Eén van de grootste providers van beursinformatie heeft donderdagochtend niet kunnen werken, omdat de satellietschotel in Amsterdam vol met sneeuw lag. Een medewerker mocht niet het dak van het gebouw waar de schotel staat op om de sneeuw te verwijderen, omdat het te glad is. Het zou te gevaarlijk zijn, volgens regels van de Arbo.
Dat bevestigt Sven van Wilpen van de Share Compagny, het bedrijf dat het koersinformatiesysteem levert. Naar schatting vierduizend klanten zijn direct gedupeerd, maar ook de grootste financiële websites www.iex.nl en www.beurs.nl hebben korte tijd last gehad van de sneeuw.
In de loop van de ochtend lijkt de sneeuw te zijn gesmolten. Beursberichten worden vanaf 10.15 weer mondjesmaat geleverd.
(Bron)
Werknemers willen in deeltijd langer doorzetten

DEN HAAG - Het overgrote deel van de 45-plussers wil voor de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar stoppen met werken. De plannen van het kabinet om in de VUT en het prepensioen te snoeien, houdt de meesten van hen niet tegen. Wel willen oudere werknemers overwegen om langer door te werken als het in deeltijd kan.
Dat blijkt uit een onderzoek van Research International, dat opdrachtgever Aegon donderdag heeft gepresenteerd. Uit de rondgang komt naar voren dat bijna eenderde van de werknemers van 45 tot 60 jaar in een deeltijdbaan langer aan de slag wil blijven dan eerder gepland.
Zelfs tweederde van de oudere werknemers wil erover denken om de laatste jaren van hun carrière te blijven werken via een zogenoemd deeltijdpensioen. In deze opzet gaan werknemers met een voltijdsbaan enkele jaren voor hun 65ste minder werken en vullen zij hun salaris aan door alvast op hun eigen pensioenpot in te teren.
Zonder een deeltijdregeling wil het overgrote deel van de werkende Nederlanders het liefst stoppen op of voor de 60ste verjaardag. Driekwart van hen zal waarschijnlijk ook gewoon eerder ophouden als het kabinet de regelingen voor vroegpensioen aanpakt.
Verzekeraar Aegon, die ook pensioenen beheert, stelt in een reactie dat het kabinetsbeleid om vroegtijdig stoppen moeilijker te maken met belastingmaatregelen niet werkt. Het concern vindt dat het personeel juist moet worden gestimuleerd om langer aan de slag te blijven, bijvoorbeeld via een deeltijdpensioen. "Tot 65 jaar doorwerken is niet af te dwingen. Werkgevers zouden daar rekening mee kunnen houden in hun arbeidsvoorwaardenpakket."
Ook de FNV noemt de fiscale ontmoediging van vroegpensioen om ouderen aan het werk te houden "een misvatting". Vice-voorzitter K. Roozemond van de vakcentrale pleit voor meer aandacht voor een zogeheten levensloopbeleid. Daarbij wordt onder meer de route die iemand gedurende zijn arbeidzame leven aflegt, uitgestippeld. Op die manier kan hij ook aan het einde van de rit nog meedraaien in een bedrijf.
(Bron)
Vrouw dood na hartaanval bij Jezusfilm van Gibson

NEW YORK - Een vrouw van middelbare leeftijd is woensdag in de Amerikaanse stad Wichita aan een hartaanval bezweken na het zien van de kruisigingscène in de film The Passion of Christ van regisseur Mel Gibson. Dat heeft de televisiezender KAKE-TV in Wichita gemeld.
Nadat de vrouw de hartaanval had gekregen werd de film stopgezet. De vrouw werd meegenomen naar een ziekenhuis. Artsen stelden kort daarna vast dat ze dood was. De medici wilden niet zeggen of de hartaanval het gevolg was van het zien van de emotionele scène.
De film van de behoudende katholiek Gibson heeft veel losgemaakt. Critici vinden The Passion of Christ zeer gewelddadig en bloederig. De Anti-Defamation League (ADL), die strijdt tegen antisemitisme, stelde onlangs dat in scènes die zijn gebaseerd op mystieke rooms-katholieke bronnen de schuld van joden voor de dood van Christus wordt overdreven.
The Passion of Christ ging woensdag in de Verenigde Staten in première en draait vanaf april in de Nederlandse bioscopen.
(Bron)
Miljonair?

Minister Zalm van Financiën is de gelukkige ontvanger van de jackpot à 5 miljoen euro van de Staatsloterij- trekking van 25 februari vorig jaar. De oorspronkelijke winnaar heeft zich nog steeds niet gemeld. Volgens de regels van de loterij vervalt het geld na een jaar aan de staatskas.
(Bron)
Meer foto's op Beeldsoep.
Hier is inmiddels alweer sneeuw en hagel uit komen zetten. Op dit moment schijnt de zon weer.

Van vanochtend:

Wat een stilte! Geen dreun van de snelweg, want alles staat zowat stil. "De Randstad is één grote file," hoorde ik net op de radio.
In de tuin ligt ruim 10 cm (en het sneeuwt nog steeds). Ik durf er niet in te lopen, want alleen de narcissen steken er nog een stukje bovenuit, de krokussen en de tulpen zijn in de sneeuwlaag verdwenen.
De bomen zijn aan één kant niet aangesneeuwd - normaal is de helft van de stam wit, nu is er een kleine baan die niet besneeuwd is, omdat het van alle kanten tegelijk lijkt te komen.
Er waait steeds een laagje sneeuw tegen het raam aan, dat er voor zorgt dat ik geweld moet toepassen om het raam te openen, zodat kater er door kan. Die loopt dan door de sneeuw te banjeren alsof ie niet tot aan zijn buik wegzakt. Poes wil 'm achterna, maar verandert van mening na één pootje op de natte vensterbank te zetten.
Er is vrijwel geen verkeer. Er zijn nog geen bussen langsgekomen. Wel hoor ik af en toe een mopperende buur die de auto rijklaar maakt: sneeuwlaag eraf schuiven, en dan de ijslaag van gisteravond wegkrabben.

Inmiddels: de wegen zijn gestrooid, het dooit, en het sneeuwt. Aan de lucht te zien zou dat laatste nog wel even kunnen duren.
Rel om spugende ober

AMSTERDAM - De politie in de Estlandse hoofdstad Tallinn zoekt een anonieme ober die in een krantenartikel heeft verklaard dat hij wel eens in het bord van een lastige klant heeft gespuugd. Zelfs de burgemeester van het imagobewuste Tallinn heeft zich op de zaak gestort.
De ober deed zijn bekentenis in een artikel over fooien in het Estlandse dagblad Eesti Paevaleht. Hij bekende dat hij niet alleen in het eten had gespuugd, maar de onbeschofte klant vervolgens ook nog eens een te hoge rekening had gepresenteerd.
Tallinns burgemeester Edgar Savisaar was 'verbijsterd' door de bekentenissen van de ober en hij gaf de politie opdracht om de ober op te sporen. Savisaar is bezorgd dat het verhaal het opkomende toerisme schaadt en buitenlandse investeerders afschrikt.
Tijdens een politieverhoor weigerde de journalist die het artikel schreef om de identiteit van de ober prijs te geven, ondanks zware pressie van de politie. Zo dreigde de politie met gijzeling, vervolging en het afpakken van zijn perskaart.
De kwestie is inmiddels uitgelopen op een heftig debat over de reikwijdte van de persvrijheid en de handelswijze van de politie. Een woordvoerder van de politie verklaarde dat de betreffende politieondervragers mogelijk disciplinair worden gestraft. Tegelijkertijd stelde de woordvoerder dat het onderzoek naar de journalist en de ober wordt voortgezet.
(Bron)
We hadden al de paarse ijsbeer, nu is er ook een groene:

IJsberen kleuren groen in tropisch klimaat

IJsberen zijn niet gemaakt om in de tropen te leven. De twee ijsberen Inuka en Sheba van de dierentuin van Singapore zijn er het levende bewijs van: hun witte vacht is groen geworden.
Volgens de dierentuindirectie groeien er door de vochtigheid en warmte algen in hun haarschachten. Sheba's vacht is inmiddels succesvol gebleekt met waterstofperoxide. Haar 13-jarige zoon Inuka krijgt binnenkort dezelfde behandeling.
(Bron)
Eet jezelf potent met de viagrapizza

Mannen met potentieproblemen moeten niet treuren. Een Britse warenhuisketen pakt uit met een nieuwe lekkernij: de Pizzagra of de culinaire combinatie van de gekende pizza gekruid met viagra.
De andere ingrediënten zijn basilicum en asperges. Het kruid is een lustverwekker en ook heilzaam voor de vruchtbaarheid. Asperges zouden dan weer goed zijn voor het libido, dat beweren journalisten van de Deense krant BT. Of ze ook evaringsdeskundigen zijn is onbekend.
(Bron)
Amerika waarschuwt voor nieuwe drug Green Hornet

WASHINGTON - Het Amerikaanse voedselbureau FDA heeft woensdag een waarschuwing uitgegeven voor een vloeibare drug die wordt verkocht onder de naam Green Hornet (groene horzel) of kruiden-XTC. De FDA noemt de drug, die vooral via internet wordt verkocht, gevaarlijk.
Vier tieners zijn met spoed in een ziekenhuis opgenomen na gebruik van Green Hornet. Zij hadden onder meer een bijzonder hoge hartslag, uitslag en hoge bloeddruk. De FDA onderzoekt of Green Hornet alleen of in combinatie met andere middelen de hevige reacties heeft veroorzaakt.
De drug bevat de niet-vermelde ingrediënten diphenhydramine en dextromethorphan, die ook voorkomen in gewone hoestdrankjes en antigriepmiddelen.
(Bron)
Orale seks kan leiden tot mondkanker

LONDEN - Orale seks kan kanker in de mond veroorzaken. Hoewel het risico klein is, menen wetenschappers in Frankrijk toch een verband te hebben ontdekt.
Onderzoekers vermoedden al dat een seksueel overdraagbare infectie die tot baarmoederhalskanker kan leiden, mogelijk ook tumoren in de mond veroorzaakt. Een studie door een internationaal centrum voor kankeronderzoek in Lyon lijkt de veronderstellingen te bevestigen, meldde het vakblad New Scientist woensdag. Zij onderzochten ruim 1600 patiënten met kanker in de mond en meer dan 1700 gezonde personen.
Een deel van de patiënten bleek met een stam van het menselijke papilloma virus HPV, namelijk HPV16, te zijn besmet. Bij deze personen bleek het drie keer waarschijnlijker dat zij meldden dat zij orale seks hadden gehad, dan bij de personen zonder HPV16-besmetting.
Volgens de onderzoekers bestaat de kans op een besmetting zowel bij cunnilingus (beffen) als fellatio (pijpen). De consumptie van grote hoeveelheden alcohol en rookwaren geldt echter nog steeds als veruit de grootste boosdoener wat betreft kanker in de mond.
(Bron)
Tis hier weer volledig wit, er ligt een flinke laag.
Hoera, The Sting is weer op tv! Ik blijf het een heerlijke film vinden, hoewel het lang duurde voor ik het allemaal snapte. Dubbelspel ging mij lang flink boven de pet.

woensdag, februari 25, 2004

Schaftlokaal vindt dat het allemaal anders moet. Meer plaatjes en automatisch nieuws. Mwah. Laat mij maar lekker rommelen hexx, ik vind het wel best ;p
TT 130 RIODEVA In het noordoosten van Spanje is het grootste dinosaurussenbot van Europa gevonden, naast andere resten van de herbivoor uit de Krijttijd. Het gaat om een opperarmbeen met een lengte van 1,78 meter. Het dier moet 30 à 35 meter lang geweest zijn, en 50 ton zwaar.
TT 129 Afrika heeft te veel olifanten"

UTRECHT De kuddes olifanten dreigen in een aantal Afrikaanse landen zo groot te worden, dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Experts uit 9 landen kwamen daar vorig najaar bijeen om over de overpopulatie te praten.
De Afrikaanse olifanten zijn de laatste jaren dermate goed beschermd, dat ze te talrijk zijn geworden. Hierdoor dreigt een voedseltekort te ontstaan. Vele tienduizenden olifanten zullen moeten worden gedood of verplaatst.
Het Wereldnatuurfonds ziet meer in het uitbreiden van het leefgebied van de uitdijende kuddes.
TT 120 GRONINGEN Een groep demonstranten loopt vrijdag een protestmars van Groningen naar Den Haag. De actievoerders willen protesteren tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk.
TT 112 Duizenden herdenken Februaristaking

AMSTERDAM In Amsterdam is door ongeveer 2000 mensen de Februaristaking van 1941 herdacht. Zij legden kransen neer en hielden een defilé bij het standbeeld van de dokwerker.
Bij de plechtigheid waren onder anderen burgemeester Cohen van Amsterdam en de ambassadeur van Israël aanwezig. Dichter en theoloog Huub Oosterhuis trok in een toespraak een parallel tussen de Februaristaking en het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.
In februari 1941 staakten duizenden arbeiders uit Amsterdam en omgeving uit uit protest tegen de vervolging van joodse burgers door de Duitsers.
Naar huis fietsen door de ijsregen, spekglad, uitzicht op maan, Mars, Saturnus en Jupiter.
De wolk spreeuwen die op de heenweg druk zat te kwetteren in de populieren was vertrokken, maar de eenden waren nog wakker en actief.
Het voelt buiten alsof de winter nu echt gaat beginnen, maar als je rondkijkt zie je al die voorjaarsbloeiers die in knop staan of bloeien.
Vorig jaar was het 18 graden.
Verkeersleider van vliegramp Bodensee doodgestoken

ZÜRICH - Een onbekende man heeft een 36-jarige Deense verkeersleider doodgestoken, die dienst had toen in juli 2002 twee vliegtuigen boven de Bodensee op elkaar botsten. Dat heeft de Zwitserse politie dinsdagavond bekendgemaakt.
De dader is nog niet opgepakt. Volgens de politie gaat het om een donkerharige man die gebroken Duits sprak. De politie weet niet of de moord verband houdt met de vliegramp twee jaar geleden. Door de botsing van een vrachtvliegtuig en een passagierstoestel kwamen toen 71 mensen om het leven, onder wie een groot aantal Russische kinderen.
De botsing had plaats boven Duits grondgebied dat onder controle van de verkeersleiding in Zürich stond. Onderzoekers uitten na de ramp felle kritiek op de Zwitserse verkeersleiding Sky Guide. Op het moment van de ramp was slechts een verkeersleider in de te bewaken zone aan het werk. Zijn collega had pauze.
(Bron)
Eeuwenoude mummies in Peru gevonden

AREQUIPA - Peruaanse arbeiders hebben bij werkzaamheden in een school in de zuidelijke kustprovincie Islay bij toeval twee mummies van ongeveer 700 jaar oud gevonden. Dat hebben media in het Zuid-Amerikaanse land woensdag gemeld op gezag van het Nationale Instituut voor Cultuur.
Archeologe Lucy Linares van het Nationaal Instituut voor Cultuur liet weten dat het gaat om mummies van een 5-jarig kind en van een ongeveer 35-jarige man. De krant El Commercio meldde op gezag van Linares dat het gaat om de oudste mummies die tot nu toe in Peru zijn gevonden.
De mummies verkeren in zeer goede staat en dateren uit de tijd van de Chiribaya cultuur. Die floreerde in het kustgebied van het noorden van Chili en het zuiden van Peru van 800 tot ongeveer 1300 na Christus.
De mummies zijn voor archeologisch onderzoek overgebracht naar het Nationaal Insatituut voor Cultuur. Archeologen zullen daar in laboratoria proberen te achterhalen hoe oud de mummies precies zijn en onder welke omstandigheden ze zijn begraven.
Archeologen hebben de afgelopen jaren grote aantallen mummies opgegraven in Peru. De meeste mummies zijn rond de 500 jaar oud en stammen uit het Inca-tijdperk.
(Bron)
Kindermoorddossiers liggen bij het vuilnis

AMSTERDAM - Bijna de helft van de dossiers van onopgeloste kindermoorden of vermissingen is zoek of onvolledig. Dossiers zijn 'letterlijk bij het vuilnis weggehaald'. Dat zegt T. Vermeulen teamleider van het Landelijk Team Kindermoorden (LTK), dat sinds 2000 onderzoek doet naar onopgeloste zaken. Dat meldt Trouw woensdag. De divisie werd in december 2000 opgericht, omdat veel kindermoorden onopgelost bleven. Het LTK wordt in juli opgeheven.
Volgens het LTK is de slordige omgang met vertrouwelijke informatie te wijten aan de politiereorganisatie in 1993. De dossiers lagen bij verschillende bureaus. Wanneer een kantoor werd opgeruimd werd de informatie weggegooid.
De rechercheurs bij het LTK kregen bij de start dertien oude kindermoordzaken en vermissingen (cold cases). Zij maakten niet bekend dat de moorden en vermissingen opnieuw werden bekeken, omdat ze de zaken ongestoord wilden bekijken. Ouders werden pas ingelicht als de agenten een 'heropeningsadvies' gaven.
Het eerste doel was de dossiers zo compleet mogelijk te krijgen. Daarna werd van de verzamelde informatie een analyse gemaakt. De LTK wordt in juli opgeheven omdat het aan zijn opdracht heeft voldaan, toch zijn zij bang dat de opgedane kennis nu verloren gaat. Het college van procureurs-generaal wil een 'landelijke officier onopgeloste zaken' [LOOZ?] aanstellen. Deze moet de aanpak van alle cold cases coördineren.
(Bron)
Verzakking op Stationsplein Amsterdam

AMSTERDAM - Een brug op het Stationsplein in Amsterdam is woensdag afgesloten voor het busverkeer. De grond is ter plekke verzakt. Dat is mogelijk het gevolg van werkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn, zei een woordvoerder van het projectbureau voor de aanleg van de nieuwe metrolijn.
Op de plek wordt een damplank gemaakt. Daarvoor zijn trilwerkzaamheden nodig die zorgden voor het verschuiven van de grond. De betreffende hoek is afgezet. Naar verwachting zal de aannemer het probleem aan het begin van de avond hebben verholpen. Het tramverkeer kan nog wel over de betreffende brug. Ander verkeer maakt geen gebruik van de brug. De bussen worden omgeleid.
(Bron)
Microsoft neemt actie tegen spam en virussen

SAN FRANCISCO - Microsoft gaat met vijftien bedrijven samenwerken om computervirussen tegen te gaan. Het Amerikaanse bedrijf werkt ook aan nieuwe programma's om ongewenste e-mail, of 'spam', tegen te gaan. Dat heeft de softwaregigant dinsdag meegedeeld.
Microsoft kondigde aan samen te spannen met concerns als telecombedrijf NTT en British Telecom en internetproviders Wanadoo en Tiscali in de Global Infrastructure Alliance for Internet Safety (GIAIS). De softwaremaker wordt de laatste maanden veel geplaagd door virussen die gebruik maken van gaten in zijn besturingsprogramma Windows.
Microsoft gaat werken aan betere filters die ongewenste e-mail tegenhouden. Daarnaast wil het proberen om de zenders van spam beter te achterhalen. Het bedrijf zei niet wanneer de producten klaar moeten zijn.
(Bron)
Vrouw overlijdt na beklemming in bed

HARDENBERG - Een bejaarde vrouw is in het streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg overleden nadat zij beklemd raakte in haar bed. De vrouw was opgenomen met een hersenbloeding en is zaterdagavond dood in het ziekenhuisbed in Hardenberg gevonden. Dat heeft het streekziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.
De vrouw was onrustig en werd in een bed met 'onrusthekken' geplaatst. "Ze lag in een verpleegdeken, een soort trappelzak", zegt algemeen directeur van het ziekenhuis H. van Wel. "Ze heeft haar benen los weten te krijgen en is tussen het hek en de spiraal van het bed geschoten."
(Bron)
Paniek om ontdekkingsreis per skelter

IJSSELSTEIN - Twee jongens van 13 jaar uit IJsselstein zijn er dinsdag achter gekomen dat je niet zomaar onvoorbereid op ontdekkingstocht kunt gaan. De knapen hadden thuis een briefje achtergelaten met daarop de mededeling dat ze op ontdekkingsreis gingen en over zes maanden terug zouden zijn. Vervolgens trokken ze rond 17.00 uur op hun mammoetskelters de wijde wereld in.
Hun ouders schakelden na het vinden van het briefje direct de politie in. Die ging met verschillende wagens en een helikopter op zoek. Enkele uren later werden de knapen gezien door een agent in Zeist. Die wist echter niet dat de jongens gezocht werden. Toen dat wel bekend was, bleken de vogels al weer gevlogen.
De vader van een van de twee besloot echter nog eens te gaan kijken en trof de kleumende jongens later wel op de bewuste plek aan, schuilend voor het barre weer.
(Bron)

Timing is de helft van het werk jongens...
Virus verlamt e-mailverkeer noordelijke gemeenten

GRONINGEN - Door het gevreesde e-mailvirus Netsky.B ligt het e-mailverkeer in nagenoeg alle gemeenten in de provincies Groningen en Friesland al dagenlang vrijwel plat. Dat heeft GemNet, de aanbieder van elektronische communicatiediensten voor Nederlandse gemeenten, woensdag gezegd.
De problemen doen zich met name in het noorden voor, omdat het virus daar het eerste uitbrak. Door besmette e-mails direct te isoleren bleef de grootste hinder voor de rest van het land redelijk beperkt, aldus een woordvoerder van GemNet. Andere publieke organisaties als provincies, waterschappen en ministeries, waarvoor Gemnet het e-mailverkeer beheert, zijn in veel mindere mate getroffen door Netsky.
Volgens de zegsman zorgden de problemen vooral voor veel ongemak bij de gemeenten. Zo kwamen raadsstukken die ter voorbereiding op de vergadering aan raadsleden werden gemaild, niet aan. De financiële schade loopt in de tienduizenden euro's.
De verwachting is dat de problemen donderdag grotendeels zijn opgelost. Wel kan er dan nog sprake zijn van vertragingen in het e-mailverkeer van maximaal een uur.
Het is de eerste keer in twaalf jaar dat een virus GemNet zo veel problemen bezorgt. De organisatie heeft haar klanten een brief gestuurd met adviezen hoe om te gaan met een computervirus. Ook stelt Gemnet antivirussoftware ter beschikking.
(Bron)
Man betrapt tijdens gluurpartij zwembad

AMSTERDAM - Een man die met een verborgen videocamera opnames maakte van zich omkledende vrouwen in een zwembad, is vorige week door rechercheurs van de Sociale [?] Jeugd en Zedenpolitie in Amsterdam aangehouden. Dat werd woensdag bekend gemaakt door de politie.
De 52-jarige man werd aangehouden in een zwembad in Amsterdam-Noord. Hij was lid van een zwemvereniging. De voorzitter van deze vereniging deed aangifte bij de politie toen hij doorkreeg waar de man mee bezig was.
De man werd door rechercheurs op heterdaad betrapt toen hij in de kleedkamer opnames aan het maken was van nietsvermoedende zwemsters. Hij heeft op het politiebureau verklaard dat hij zich al twee jaar met de gluurpraktijken bezig hield.
(Bron)
Meer mensen weg bij V&D

AMSTERDAM - Bij warenhuisketen V&D verdwijnen geen 2300 mensen maar meer dan 2700. Dat heeft een woordvoerder van Vendex KBB woensdag bevestigd na een eerdere melding van FNV Bondgenoten. Het aantal te schrappen volledige banen blijft gelijk aan de eerder genoemde 1800, maar de verhoudingen zijn veranderd. Er verdwijnen meer part-timers.
Volgens het warenhuisconcern zijn er inmiddels 1590 volledige banen geschrapt. Dat komt overeen met de genoemde 2700 mensen. Er vertrekken meer deeltijdwerkers dan aanvankelijk was gedacht. "Daar zitten ook veel seizoenskrachten bij", aldus de woordvoerder woensdag.
Het bedrijf houdt donderdag een bijeenkomst voor de pers waar directeur D. Goeminne van V&D een toelichting geeft op de te nemen maatregelen bij de kwakkelende dochter.
Warenhuisketen V&D zit in zwaar weer. De winkels zagen in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2003/2004 hun omzet dalen tot 215 miljoen euro, 9,3 procent minder dan dezelfde periode het jaar ervoor. Daarmee is V&D het slechtst presterende bedrijfsonderdeel van moederconcern Vendex KBB.
In september vorig jaar kondigde Vendex KBB een grootschalige reorganisatie bij V&D aan. De directie wil circa 1800 van de in totaal ongeveer 8500 arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien wil het concern minimaal twaalf kleinere warenhuizen sluiten. Daarvan zijn er inmiddels vijf dicht. De overige zeven vestigingen sluiten nog dit jaar. Die winkels zijn goed voor 210 volledige banen. Maar omdat er veel deeltijdwerkers actief zijn, gaat het om veel meer mensen.
(Bron)
Ruim miljoen .nl-domeinnamen

HAARLEM - Nederland scoort hoog met het aantal domeinnamen op internet. Met ruim een miljoen namen met landverwijzing .nl hoeft ons land in Europa alleen Duitsland (7,1 miljoen maal .de) en Groot-Brittannië (4,9 miljoen maal .uk) voor te laten gaan. Dat blijkt uit gegevens van internetaanbieder Lycos Europe. Die zegt 5 procent van de .nl-domeinen onder zijn hoede te hebben.
Het aantal domeinnamen met de extensie .nl groeide vorig jaar met 25 procent. De belangrijkste oorzaak was dat het sinds januari vorig jaar ook voor privé-personen mogelijk is een .nl-naam vast te leggen. Dat was daarvoor alleen mogelijk voor bedrijven en stichtingen. In sommige grote landen geldt dat nog steeds. Dat verklaart de lage aantallen landenregistraties in Frankrijk (180.000) en Spanje (100.000).
(Bron)
Tis wel spektakelweer vandaag: steeds als ik naar buiten kijk omdat de zon schijnt, sneeuwt of hagelt het ook.
Kater geeft er niet om; poes gaat elk vlokje dat op haar vacht valt, wegpoetsen en komt dan narrig binnen omdat dat niet te doen is.
'Migranten die hier al jaren verblijven moeten een inburgeringscursus doen.' Specifiek genoemde groep: allochtone vrouwen zonder werk.
Wat verheug ik me daar vreselijk op!
Duimt u voor me als ik ga integreren?
Jagers geschorst na doden beschermde ganzen

ZWOLLE - Twee jagers uit de regio Utrecht zijn geschorst omdat ze te veel ganzen hebben geschoten. Ook hadden ze enkele beschermde ganzen gedood. Dat heeft een bestuurder van de wildbeheerorganisatie De IJssellanden in Overijssel gemeld.
De jagers werden eind januari betrapt in een polder bij Zwolle. Ze hadden een ontheffing om tien ganzen te schieten. De mannen hadden er echter 27 geschoten waaronder zes beschermde rietganzen.
Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt. De geschoten dieren zijn in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie in Zwolle bekijkt nog of de jagers ook strafrechtelijk worden vervolgd.
(Bron)

dinsdag, februari 24, 2004

Stevige celstraffen opgelegd voor belastingfraude

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag stevige celstraffen opgelegd aan de zes verdachten in een grootscheepse belastingfraudezaak.
Het voormalige hoofd fiscale zaken bij bank ABN Amro Serge B. kreeg 32 maanden gevangenisstraf en een boete van 300.000 euro. Paul van der K., voorheen fiscalist bij accountantskantoor Ernst & Young, kreeg eveneens 32 maanden cel en een boete van een half miljoen euro.
De twee hebben de fiscus in de jaren negentig voor ongeveer 55 miljoen euro opgelicht. Daartoe werkten de twee fiscaal specialisten samen met vier verdachten uit het buitenland. De buitenlandse verdachten kregen celstraffen variërend van 20 tot 42 maanden.
(Bron)
TT 127 Massale ambtenarenstaking in India

NEW DELHI In India hebben tientallen miljoenen mensen het werk neergelegd uit protest tegen een stakingsverbod voor ambtenaren. De staking treft vooral het openbaar vervoer en scholen. Veel overheidsdiensten zijn gesloten.
Het Hooggerechtshof heeft in augustus tot het stakingsverbod besloten, omdat de vele ambtenarenstakingen het land te veel ontregelden.
In de steden Bombay en Calcutta wordt massaal gestaakt, maar in de hoofdstad New Delhi wordt het openbare leven er nauwelijks door beïnvloed. Volgens de bonden zijn er 40 tot 50 miljoenstakers. De staking duurt een dag.
Glazenwassersoorlog in Purmerend

Er woedt een ware oorlog tussen glazenwassers in de Purmerendse nieuwbouwwijk Weidevenne. Bedrijven in Purmerend die al jaren in een wijk ramen lapten, moeten hun klanten nu teleurstellen. De glazenwassers komen niet meer, uit angst voor represailles van een nieuwe groep die vooral in de wijk Weidevenne de markt 'terroriseert'. ,,Als je wel komt, schoppen ze je zo van je ladder'', aldus een glazenwasser.
,,Maffiosi, smeerpoetsen, dat zijn het'', vertelt een boze glazenwasser die al veertig jaar lang in Purmerend ramen lapt. Hij en veel anderen willen niet met naam en toenaam in de krant worden genoemd. ,,Ik heb een gezin. Als ik wat jonger was geweest, had het zo gemogen. Dan had ik die gasten wel een pak rammel gegeven. Maar nu? Alsjeblieft niet, zeg.''
De bewoners zijn uiteindelijk de dupe van deze oorlog, zeggen de glazenwassers. ,,Ik krijg iedere week wel drie mensen wanhopig, soms jankend aan de telefoon. Zij willen een andere glazenwasser. De kwaliteit van die gasten is vaak heel slecht. Helaas moet ik die mensen dan teleurstellen. Ik kom er gewoon niet meer.''
Bijna alle glazenwassers vertellen hetzelfde verhaal. Bestond er vroeger een code om niet in elkanders wijk te werken, nu worden wijken zonder pardon ingepikt. Vooral in de nieuwe wijk Weidevenne geldt het recht van de sterkste. De bedrijven eigenen zichzelf een monopoliepositie toe. Vaak gaat dat gepaard met bedreiging en geweld. ,,Het zijn de cowboys van nu'', vertelt een glazenwasser. ,,Zo dreigen ze bijvoorbeeld je auto in de fik te steken of je van je sokken te rijden.''
De 'malafide' bedrijven gaan langs de deuren en vragen bewoners hoeveel ze aan de huidige glazenwasser betalen. De bedrijven zijn niet te traceren en leveren alleen een kaartje met een niet te bereiken telefoonnummer. Vaak bieden ze aan om het werk voor veel minder te doen. ,,Ze vragen maar de helft van wat wij vragen. Dat kan zo goedkoop omdat ze allemaal zwart werken. Als een bewoner weigert, beledigen ze de klanten ook nog. Ze lachen de bewoners in hun gezicht uit en zeggen dat er toch geen andere glazenwasser komt. En ze hebben nog gelijk ook, want die komt ook niet meer.''
Echt veel kunnen de glazenwassers niet doen. Iedereen reageert gelaten. ,,Ik heb na een bedreiging wel eens aangifte gedaan bij de politie'', vertelt een glazenwasser. ,,Die boden aan om rondjes te rijden terwijl ik aan het werk was, maar wat heb je daar nu aan? Als er eenmaal bloed op de stoep ligt, is het te laat.'' Een andere glazenwasser maakte gelijk korte metten met de bedreigingen. ,,Ik ben kickbokser. Ze zeggen me nu vriendelijk gedag.''
Het probleem is bij de politie wel bekend. Zo is er een aantal jaren gelden een onderzoek geweest naar een bedrijf uit Amsterdam dat bedreigingen naar andere glazenwassers uitte. ,,Men doet echter geen aangifte'', aldus een woordvoerder van de politie Zaanstreek-Waterland. ,,Kennelijk durft men dat niet. Als wij die signalen wel oppakken, kunnen wij er iets mee, anders niet.''
Aditi Chotkoe in de Gangeslaan heeft haar glazenwasser opgezegd na enkele wanprestaties. Een keer in de maand zouden bij haar glazenwassers langs moeten komen om de ramen een beurt te geven. Dat gebeurde volgens haar soms helemaal niet. ,,Ze kwamen langs om te innen terwijl ze nooit waren geweest. Ze hadden het over een vergissing. De eerste keer wil je dat nog geloven, maar na drie keer houdt het wel een keer op.''
(Bron)
'Verplicht inburgeringsexamen migranten'

AMSTERDAM - Alle migranten moeten, ook als ze al lang in Nederland verblijven, een inburgeringexamen halen. Ook Antillianen en Arubanen die voor het eerst in Nederland komen, moeten voortaan slagen voor een dergelijk examen. Dat blijkt uit de tot nog toe vertrouwelijke inburgeringsnotitie van minister Rita Verdonk voor het kabinet. Dat schrijft Trouw dinsdag in het openingsartikel.
Verdonk gaat met haar voorstellen verder dan het CDA, VVD en D66 in het regeerakkoord. Eerder moesten alleen migranten die 'onvoldoende Nederlands beheersen en afhankelijk zijn van een uitkering' een inburgeringsexamen halen. Ook stelt de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie voor om nieuwe migranten in de toekomst twee keer te laten toetsen.
In een eerste toets zal de basiskennis van de Nederlandse taal en samenleving aan bod komen. Het definitieve papier dat de immigrant nodig heeft om in Nederland te mogen blijven wordt gegeven wanneer het examen voor de vervolg-inburgeringscursus wordt gehaald.
Wanneer de migranten het examen binnen drie jaar halen, krijgen ze een deel van het cursusgeld terug. Mochten de migranten na vijf jaar het diploma niet hebben gehaald, dan kunnen gemeenten als straf een boete opleggen. De nieuwe eisen gelden ook voor arbeidsmigranten die langer dan drie jaar in Nederland zijn, behalve voor EU-onderdanen.
(Bron)

En mensen die van woonplaats veranderen, moeten een beperkt inburgeringsexamen doen.
Gebrek normen en waarden belangrijkste ergernis

AMSTERDAM - Ruim zeven op de tien Nederlanders (71 procent) stoort zich dagelijks aan het gebrek aan normen en waarden in de samenleving. Daarmee is het de belangrijkste bron van ergernis, blijkt uit het onderzoek 'Dagelijkse irritaties in Nederland' van bureau Trendbox.
Het tijdschrift Readers Digest, de opdrachtgever voor het onderzoek, maakte de onderzoeksresultaten dinsdag bekend. In de top-25 van ergernissen is het dringen in de bovenste regionen.
Het niveau van bepaalde reclamespotjes (68 procent), het hoge prijspeil door de euro (67), zinloos geweld (66) en vandalisme (60) wekken bijna evenveel irritatie als het gebrek aan normen en waarden.
(Bron)

Het gaat natuurlijk wel uitsluitend om het gebrek aan normen en waarden van anderen. Ik vind lawaaiauto's knap asociaal en ik wens de bestuurder vaak een zeer ernstig eenzijdig ongeluk toe. Maar ik kan zelf best even in het donker zonder licht naar de brievenbus fietsen.
Wie heeft er geen boter op het hoofd?
Vrouw onwel, chatpartner schakelt hulpverleners in

BEVERWIJK-Een 40-jarige vrouw uit Beverwijk werd afgelopen nacht onwel terwijl zij met een kennis via de computer aan het chatten was. Haar chatpartner kon via een aangesloten webcam zien dat de vrouw zich niet meer bewoog en waarschuwde de politie.
Politie en een ambulance zijn direct naar de woning van de vrouw gereden waar zij de vrouw met haar hoofd achterover aantroffen.
Zij bleek een black-out te hebben, iets waar ze de vaker last van heeft. Nadat zij weer bij haar positieven was, werd de vrouw verder verwezen naar haar huisarts.
(Bron)
Betalingsverkeer Postbank uren in de war

AMSTERDAM - Klanten van de Postbank hebben dinsdagmiddag in heel Nederland uren last gehad van een storing. Sinds het begin van de middag werkte geen enkele geldautomaat van de bank meer. Ook waren er problemen met grote pinbetalingen in winkels, transacties via internet en via de telefoon.
Omstreeks kwart voor vier in de middag meldde een woordvoerster van de Postbank dat ‘alles weer werkt’. Volgens de zegsvrouw was een probleem van ‘technische aard’ in het computersysteem van de bank de oorzaak van de storing, die rond 12.00 uur was ontstaan.
(Bron)
'CIA had al jaren naam en telefoonnummer zelfmoordkaper'

WASHINGTON - Amerikaanse onderzoekers hadden al zeker 2,5 jaar voor 11 september 2001 de naam en telefoonnummer van een van de zelfmoordkapers. De autoriteiten hebben daar echter niet genoeg mee gedaan. Dat stellen Amerikaanse en Duitse bronnen dinsdag in The New York Times.
Duitse geheimagenten zouden de gegevens over Marwan al-Shehhi al in maart 1999 hebben doorgespeeld aan de Amerikaanse geheime dienst CIA. Dat was de vroegste informatie die veiligheidsdiensten kregen over de aanslagen in New York en Washington op 11 september.
Het dossier ligt op tafel van een onderzoekscommissie. Critici menen dat de Verenigde Staten ondanks de gegevens de kans hebben gemist om onder meer de al-Qaedacel in het Duitse Hamburg op te rollen. Veel van de zelfmoordkapers hoorden tot deze groep.
(Bron)
Spam gaat van e-mail naar mobiele telefoon

CANNES - Spam, ongevraagde reclame, verplaatst zich van de e-mailbak naar de mobiele telefoon. In Europa ontvangt nu ongeveer 65 procent van de eigenaren van een mobiele telefoon iedere week ongeveer vijf spam-berichten. Nederland lijkt voorlopig nog niet erg veel last te hebben van het probleem. “Maar hoe lang nog”, zegt Enrique Salem, directeur van internetbedrijf Brightmail dinsdag.
Spam is een bekend en groot probleem voor e-mail. Meer dan de helft van de verstuurde elektronische berichten is momenteel ongewenste reclame. De verwachting is dat het aantal de komende tijd alleen nog maar toeneemt. Spammers hebben inmiddels een nieuw medium gevonden, de mobiele telefoon.
Volgens Salem kunnen grote spammers per uur ongeveer twintig miljoen berichten versturen naar de mobiele telefoons. De meeste reclame wordt verstuurd vanaf een computer, in grote aantallen tegelijk en anoniem. In de wereld hebben ongeveer 115 miljoen mensen een mobiele telefoon die ze actief gebruiken.
Het Engelse technologiebedrijf Empower Interactive verwacht een enorme toename van het aantal spam berichten via sms in de komende jaren. Dat gaat operators een heleboel geld kosten, zo verwacht het bedrijf. “Het kost een operator alleen al ongeveer 5 euro als een klant belt met een klacht.”
Brightmail zegt dat operators en de overheid direct moeten ingrijpen. “Operators kunnen bijvoorbeeld berichten blokkeren en hun klanten op het hart drukken voorzichtig te zijn met hun telefoonnummer.” De Europese Commissie heeft in een richtlijn het versturen van spam, zowel via e-mail als sms, verboden. Deze richtlijn is overgenomen in Nederland en ligt nu nog ter goedkeuring bij de Eerste Kamer.
In Nederland zijn onlangs enkele spam-golven geweest. Zo ontvingen klanten van Telfort berichten dat ze een 0906-nummer moesten bellen en dan bijvoorbeeld een gratis vakantie konden winnen. De berichten zouden afkomstig zijn van een anonieme Amerikaanse sms-centrale.
(Bron)
Taxichauffeurs 'verhuizen' met carnaval

GRONINGEN - Een colonne van veertien Groningse taxi's probeert een graantje mee te pikken tijdens carnaval. De chauffeurs werken tijdelijk in Oosterhout in Noord-Brabant. Een woordvoerder van taxibedrijf VTG heeft dat dinsdag gezegd.
Op een gewone doordeweekse dag staat in Groningen toch de helft van onze auto's stil, verklaarde hij. "Dan is dit een mooie manier om wat bij te verdienen."
De eerste twee auto's van VTG vertrokken afgelopen vrijdag om Oosterhout alvast een beetje te verkennen. Maandag vertrokken twaalf van de 35 overige bedrijfswagens richting het carnavalgedruis.
Volgens de zegsman is het tijdelijke uitstapje richting Zuid-Nederland wettelijk toegestaan. "Hier is niks illegaals aan," laat hij weten. Zijn Brabantse collega's zijn minder blij met de Groningse invasie: "Afgelopen dagen zijn al een aantal van onze auto's klemgereden."
Een van de twee Oosterhoutse taxibedrijven wilde dinsdag niet reageren; de ander was niet bereikbaar voor commentaar. Woensdagochtend vertrekken de taxi's terug naar Groningen.
(Bron)
Moeder

Een Indiase vrouw van 63 jaar is maandag voor de eerste keer moeder geworden. In een ziekenhuis in het zuiden van India kwam haar gezonde baby met behulp van een keizersnee ter wereld. Dat hebben artsen van het ziekenhuis bevestigd. De vrouw is al 47 jaar getrouwd. Zij en haar 74-jarige man waren nog steeds kinderloos toen de vrouw twintig jaar geleden in de overgang kwam. Nadat een vriendin van haar een eicel had gedoneerd, is de vrouw door reageerbuis- bevruchting zwanger geraakt.
(Bron)
Honderden doden bij aardbeving in Marokko

MADRID - Het dodental als gevolg van de aardbeving in Marokko is opgelopen tot zeker 229. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP dinsdag meegedeeld Het aantal gewonden zou enkele honderden belopen. MAP repte eerder van zeker 150 doden.
Reddingswerkers verwachten dat er meer doden gevonden worden onder het puin. De beving heeft zeker in zes dorpen grote verwoestingen aangericht. In de getroffen regio zouden in totaal 300.000 tot 400.000 mensen wonen.
Een deel van de gewonden is al overgebracht naar ziekenhuizen in Rabat, Casablanca en Meknes. In het rampgebied is er een gebrek aan medische middelen, aan groot materieel om puin te ruimen en aan reddingshonden die overlevenden kunnen opsporen.
De Marokkaanse vorst Mohammed VI heeft de co?rdinatie van de hulpoperatie op zich genomen, aldus een woordvoerder van het koninklijk paleis.
(Bron)
'Neo-nazi's' in carnavalsoptocht

KUDELSTAART Een groep jongeren uit De Kwakel heeft zondag met een carnavalswagen opschudding veroorzaakt tijdens de optocht in Kudelstaart. De jongeren, die zeggen dat ze door anderen neo-nazi's worden genoemd, reden met een eigen wagen mee. Ze draaiden harde muziek, droegen witte overalls en hadden hun gezichten wit geschilderd met zwarte strepen. De wagen werd omgeven door jongeren in Lonsdale-kleding, een merk dat vaak geassocieerd wordt met extreem rechts. De politie begeleidde de wagen om ongeregeldheden te voorkomen.
(Bron)
Canadese student valt dood bij spuugwedstrijd

OTTAWA - In de Canadese hoofdstad Ottawa is een student om het leven gekomen bij een spuugwedstrijd op zijn twintigste verjaardag. Dit heeft de politie maandag laten weten.
Tijdens het verjaardagsfeestje werd een wedstrijd verspugen gehouden van een balkon op de elfde verdieping. De beschonken student die een aanloop had genomen, viel bij een poging zo ver mogelijk te spuwen over de reling.
(Bron)
Traangasbom verstoort carnavalsfeest Tegelen

TEGELEN - De politie heeft twee personen uit Tegelen aangehouden die maandagavond rond 21.00 uur een traangasbom hebben gegooid in een bomvolle [foute term...] zaal vol carnavalsvierders in hun woonplaats. Dat meldde de politie Limburg Noord maandagavond.
De politie liet het buurthuis aan de Haandertstraat ontruimen. Daar waren op dat moment ongeveer zeshonderd mensen aanwezig. Ongeveer twintig mensen raakten door het traangas bedwelmd en hadden pijn aan hun ogen en ademhalingsproblemen. Ambulancepersoneel heeft hen behandeld.
De verdachten zijn ingesloten. Hun motief is nog niet bekend, evenmin als hun leeftijd.
(Bron)

maandag, februari 23, 2004

TT 120 AMSTERDAM Emilie Bebey (18) die vorige maand in Amsterdam hoogzwanger als vermist werd opgegeven, is terecht. De vrouw uit Kameroen is in Frankrijk van een gezonde dochter bevallen.
TT 120 AMSTERDAM Voorzitter Mohamed C. van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA) zit vast op verdenking van verduistering van E 500.000. De SIBA exploiteert vier scholen en ontvangt jaarlijks E 3,3 miljoen rijkssubsidie.
TT 120 OIJEN In het Brabantse Oijen is een man (22) omgekomen tijdens het carnaval. Hij raakte tijdens de carnavalsoptocht door onbekende oorzaak onder een praalwagen en overleed ter plaatse.
Zonder zon oogt het toch anders.

Het speenkruid in de varenbak komt ook weer op:

Ik ben weer even weg...

From: GOLDENSWEEPSTAKE LOTTERY
Subject: WINNING NOTIFICATION:
Date: Mon, 23 Feb 2004 16:34:23 +0100

WINNING NOTIFICATION / FINAL NOTICE
GOLDEN SWEEPSTAKE E-MAIL LOTTERY INTERNATIONAL PROGRAM
INTERNATIONAL PROMOTIONS/PRIZE AWARD.
BACTH NO: LDD/1969/908/02
REF. NO. LDD/21O3/2100//02
WINNING NOTIFICATION / FINAL NOTICE

This is to inform you of the release of the E-MAIL LOTTERY BALLOT INTERNATIONAL/ WORLD GAMING BOARD held on the 17th of febuary 2004. Due to the mix up of number, the results were released on the 20th of Feb 2004.
Your name attached to ticket number 0180176345 with serial number 901514290 drew the lucky numbers of 21-78-10-81-91 which consequently won the lottery in the 1st category.
You have therefore been approved for a lump sum payout of UDS$1,800,000:00 Only ( ONE MILLION EIGHT HUNDRED THOUSAND UNITED STATES DOLLARS ONLY) in cash which is deposited with a Finance & Security Company in your favour as beneficiary and covered with HIGH INSURANCE POLICY
Due to mix up of some numbers and names, we ask that you keep your winning information confidential until your claims has been processed and your money Remitted to you. This is part of our security mesures to avoid double claiming and unwarranted abuse of this program by some participants.
All participants were selected through a computer ballot system drawn from only Microsoft users from over 20,000 company, and 3,000,000 individual email addresses and names from all over the world.
To begin your lottery claim, please contact the processing company below that have been appointed for the processing of your claim with your full name, contact telephone and fax number to begin the processing of your claim
NATIONAL TRUSTEE SECURITIES AND FINANCE
Email: robertsong69@netscape.net
TeL 003-645-976-514
Note that all winning must be claimed not later than 17TH of March 2004.
After this date all unclaimed, funds will be included in the next stake.
Please note in order to avoid unnecessary delays and complications
Remember to quote your reference number and batch numbers in all correspondence.
Furthermore, should there be any change of address do inform our agent as soon as possible.
Congratulations once more from our members of staff and thank you for being part of our promotional program.
Note: Anybody under the age of 18 is automatically disqualified.

Yours Sincerely,
Samatha Lee
Lottery Coordinator