zaterdag, november 06, 2010

Vandaag wederom wakker geworden met spierpijn, hoofdpijn en zoals altijd flink gehoest door inademen van slijm: stuip gehad.
Maar ik ben deze keer in elk geval niet uit bed gevallen, en m'n tong is vrijwel onbeschadigd, dus ik ben allang blij.
Politie lost schoten bij aanhouding snelweg

WADDINXVEEN -De politie heeft zaterdagochtend op de A12 ter hoogte van Waddinxveen een 18-jarige Duitser aangehouden die eerder had geprobeerd een agent omver te rijden.
Hij zit vast op verdenking van poging tot doodslag. Bij de aanhouding zijn door een agent schoten gelost. Niemand raakte gewond, meldde een woordvoerster van de politie.
De politie had de man laten stoppen omdat hij in zijn auto tussen Woerden en Den Haag 180 kilometer per uur had gereden.
Eenmaal gestopt, reed hij vervolgens plotseling hard op een uitgestapte agent in. Deze schoot verscheidene malen op de auto. De Duitser stapte uit en kon worden ingerekend.
(Bron)
Eiwit gevonden dat beschermt tegen hiv

UTRECHT - Sommige mensen zijn van nature beter beschermd tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.
Wetenschappers hebben nu het specifieke eiwit in het DNA opgespoord dat daarvoor verantwoordelijk is.
Zij hopen dat die ontdekking aanknopingspunten biedt voor een betere behandeling.
Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard Medical School. Een van de onderzoekers, geneticus Paul de Bakker, werkt ook bij het UMC Utrecht, meldde het universitaire ziekenhuis vrijdag.
De resultaten van de studie zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De wetenschappers vergeleken het DNA van mensen bij wie hiv-besmetting niet tot aids heeft geleid, met dat van patiënten die wel ziek zijn geworden.
Zij ontdekten dat het grootste deel van de mensen uit de eerste groep slechts in één gen verschilt van andere seropositieven.
Eerdere studies hadden al aangetoond dat bij sommige mensen het afweersysteem veel langer weerstand biedt tegen hiv.
Die mensen kunnen uiteindelijk wel aids krijgen, maar pas jaren later dan gemiddeld. Ook was al duidelijk in welke groep eiwitten in het DNA de onderzoekers moesten zoeken.
Desondanks heeft het onderzoek jaren geduurd. Dat komt doordat de genetische variatie die beschermt tegen hiv bij slechts een op de driehonderd patiënten voorkomt.
Uiteindelijk zijn de gegevens van duizend van deze patiënten in Europa en Amerika vergeleken met die van 2600 andere hiv-patiënten.
Het gen dat de wetenschappers op die manier ontdekten, helpt het immuunsysteem om met hiv geïnfecteerde cellen op te ruimen.
Door te bestuderen hoe dat precies in zijn werk gaat, hopen zij aanwijzingen te vinden die op de langere termijn kunnen leiden tot een vaccin dat hetzelfde doet.
(Bron)
Audi werkt aan geluid voor elektrische auto's

Audi is druk bezig met de ontwikkeling van plugin-hybrides en elektrische auto’s. Inmiddels buigen de ingenieurs in Ingolstadt zich over de vraag hoe die zich veilig door het verkeer moeten begeven.
We staan aan de vooravond van de opkomst van de elektrische auto. Eén van de struikelblokken daarbij is dat EV’s op lage snelheden geluidloos zijn. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Inmiddels wordt in Japan en de VS gewerkt aan wetgeving op dit gebied en bij Toyota rijdt al een Prius rond die klinkt als een ufo. [Hoe klinkt een ufo??]
“We spreken van stille auto’s als een EV rijdt met een snelheid van minder dan 25 km/u,” zegt Dr. Ralf Kunkel van Audi. “Tot die snelheid zijn elektrische auto’s vrijwel geluidloos. Daarna krijgt het bandengerol en het windgeruis de overhand.”
Bij het ontwikkelen van het geluid voor een elektrische auto wordt bij Audi goed opgelet dat één van de kwaliteiten van een EV niet om zeep wordt geholpen. “Naast een lagere uitstoot werken ze ook mee aan een reductie van geluidsoverlast.”
De akoestische afdeling bij Audi werkt op het moment hard aan een oplossing van dit probleem. “We zijn bezig met de vraag hoe de Audi van de toekomst klinkt,” vertelt Kunkel. “De ‘Vorsprung durch Technik’ moet doorklinken in dat geluid. Het geruis van bladeren of het gekwinkeleer van vogels zal het dus niet worden. Het geluid van ruimteschepen dat je in film hoort, doet denken aan auto’s. Dat is voor ons een reële optie. Het geluid wordt in elk geval nieuw en verrassend. De RSQ uit de film ‘I Robot’ geeft een goed idee van het geluid.”
(Bron)
Taart in gezicht Belgische aartsbisschop

BRUSSEL - De omstreden aartsbisschop André Léonard heeft tijdens een kerkdienst een taart in zijn gezicht gekregen. In de kerk in de Brusselse gemeente Ukkel rende een zwartgeklede persoon naar voren en duwde de aartsbisschop een taart in het gezicht.
Op een filmpje van de katholieke website Gloria TV is te zien hoe de aartsbisschop vervolgens rustig zijn bril poetst.
Hij proeft ook van de taart. Léonard krijgt ook papieren zakdoekjes aangeboden, onder anderen van een non.
Het incident gebeurde maandag op Allerheiligen. ''De aartsbisschop heeft de plechtigheid afgewerkt en heeft geen klacht willen indienen tegen zijn belager. We hebben helemaal geen idee wie het is en wat zijn bedoelingen waren'', zei een woordvoerster van het aartsbisdom.
De aartsbisschop kreeg de laatste maanden kritiek op zijn conservatieve standpunten over homoseksualiteit.
(Bron)

Zonde van de taart.
Advertentie draait uit op overval
3
TILBURG - Een advertentie op een veilingsite is vrijdagavond uitgedraaid op een gewapende overval in een woning in Tilburg, waarbij een nog onbekende man de 28-jarige bewoner twee smartphones afhandig maakte.
De overvaller had gereageerd op een advertentie op de veilingsite waarin het slachtoffer de telefoons te koop aanbood.
Na het testen van beide apparaten trok de 'koper' niet zijn portemonnee maar zijn vuurwapen. Hij dwong de Tilburger op de grond te gaan liggen, waarna hij er met de telefoons vandoor ging, meldde de politie zaterdag.
(Bron)
Aanval op toonaangevende Russische journalist

MOSKOU - De toonaangevende Russische journalist Oleg Kasjin ligt in coma nadat hij zaterdag in elkaar werd geslagen op straat.
Zijn werkgever, het Russische dagblad Kommersant, zei dat de aanval waarschijnlijk te maken heeft met Kasjins werkzaamheden.
Kasjin is een politiek journalist die onder andere schrijft over protesten van de oppositie in Rusland.
Hij liep door de nachtelijke aanval in de buurt van zijn huis onder meer schedelletsel, twee gebroken benen en een gebroken kaak op. Volgens getuigen werd Kasjin aangevallen door twee mannen.
De Russische president Dmitri Medvedev bepaalde dat de procureur-generaal en de minister van Binnenlandse zaken ''bijzonder toezicht moeten houden in het onderzoek naar de aanval".
De aanval op Kasjin is de laatste in een reeks soms dodelijke aanvallen op journalisten in Rusland.
Volgens het in New York gevestigde Comité ter Bescherming van Journalisten zijn er in Rusland sinds 2000 negentien moorden op journalisten gepleegd die nog onopgehelderd zijn.
Een moord die internationaal de aandacht trok was die op Anna Politkovskaya. Zij werd in 2006 in Moskou doodgeschoten.
De verslaggeefster van het blad Novaja Gazeta schreef kritische artikelen over toenmalig president Vladimir Poetin en volgde het conflict in Tsjetsjenië op de voet.
(Bron)
Inzittenden auto A12 aangehouden

WOERDEN - De politie heeft drie inzittenden van een auto aangehouden die zaterdagmiddag even voor half vier op de afrit van de A12 bij Woerden uit de bocht vloog.
De politie trof niemand in de auto aan. In de omgeving werden drie jongemannen aangetroffen, die in de auto hadden gezeten. De politie heeft de drie aangehouden en naar het bureau gebracht.
Bij inspectie van de auto trof de politie ''verdachte zaken'' aan, zei een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht onderzoekt de auto.
De A12 was enige tijd in beide richtingen bij Woerden afgesloten. Maar om kwart over zes ging de A12 richting Den Haag weer open. Er staan nog wel lange files.
Bij het Prins Clausplein bij Den Haag wordt het verkeer nog omgeleid. De omleiding ter hoogte van het Utrechtse knooppunt Oudenrijn is opgeheven.
(Bron)

vrijdag, november 05, 2010

Canadees echtpaar geeft loterijmiljoenen weg

TORONTO - Een bejaard Canadees echtpaar heeft omgerekend 8 miljoen euro gewonnen in de loterij en het vervolgens weggegeven. Dat meldden Canadese media.
''Geluk kun je niet kopen'', lichtte de 75-jarige gepensioneerde lasser Allen Large het besluit toe om vrijwel al het gewonnen geld weg te geven.
''We hebben niets voor onszelf gekocht. Helemaal niets. Maar we hebben ook niets nodig'', aldus Large.
Het getrouwde stel heeft het geld geschonken aan ziekenhuizen, brandweerkazernes, kerken en begraafplaatsen.
Hoeveel ze elke instelling hebben geschonken willen de twee Canadezen niet zeggen. ''Toen ze de cheques zagen werden hun ogen heel groot'', aldus de 78-jarige Violet Large.
Het echtpaar heeft een klein bedrag bewaard voor noodgevallen. En om loten voor de loterij van te kopen.
(Bron)
Woning Friese PVV'er beklad met hakenkruizen

OUDWOUDE - De woning van het Friese PVV-lid Jan Lautenbach uit Oudwoude is in de nacht van donderdag op vrijdag beklad met hakenkruisen.
Dat heeft de politie Friesland gemeld. Lautenbach is kandidaat voor de komende Provinciale Statenverkiezingen.
De PVV'er deed vrijdagochtend aangifte. Er zijn volgens de politie hakenkruisen in en rondom de woning van Lautenbach aangebracht. Ook werden vernielingen aangericht.
PVV-leider Geert Wilders vindt het incident ''totaal onaanvaardbaar''. Hij sprak van ''vreselijke acties tegen een kandidaat van ons''. Wilders rekent op een snelle reactie van politie en justitie, zo liet hij weten.
De PVV doet in maart in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, aldus Wilders. Het is de eerste keer dat een van de kandidaten met dit soort acties te maken heeft gekregen.
(Bron)

Waarschijnlijk gebeurt er niet veel meer dan dat er gebeurt voor de rabbijn in Amersfoort die een baksteen door de ruit kreeg, en de bekladde moskeeën en dergelijke. 'Als we ze niet op heterdaad betrappen, kunnen we niets met uw aangifte.'
Warmste novembernacht sinds 1901

DE BILT - Nederland heeft de warmste novembernacht in zeker 109 jaar beleefd. In de nacht van woensdag op donderdag werd het in De Bilt niet kouder dan 14,5 graden.
Dat meldde het KNMI vrijdag. In 1901 begon het weerinstituut met het registreren van etmaaltemperaturen.
Het oude record voor de minimumtemperatuur van een etmaal dateerde van 1 november 1968, toen De Bilt niet lager kwam dan 14,1 graden. Normaal is het in deze tijd overdag maximaal ongeveer 10 graden en in de nacht minimaal zo'n 4 graden.
Donderdag was het in ons land over de hele dag gezien behoorlijk warm met gemiddeld 15,2 graden. Dat is het op een na hoogste etmaalgemiddelde in november in ruim honderd jaar. Op 3 november 2005 was het met gemiddeld 15,9 graden nog net iets warmer.
(Bron)
Berlusconi wil prostituees Italië uitzetten

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil harder optreden tegen straatprostitutie in zijn land. Buitenlandse dames van lichte zeden die hun seksuele diensten aanbieden langs de Italiaanse wegen, lopen daardoor het risico het land te worden uitgezet.
Tot nog toe kwamen de prostituees er vanaf met een geldboete.
Het plan, dat de premier vrijdag presenteerde, leidde tot hilariteit bij zijn tegenstanders. Berlusconi is op dit moment onder meer verwikkeld in twee seksschandalen.
Een vrouw claimt dat ze 10.000 euro ontving in ruil voor seks met Berlusconi. Ook zou ze drugs hebben gekregen in een villa van de regeringsleider.
''We verwachtten een liberalere aanpak van deze expert op het gebied van betaalde seks'', reageerde Donatella Poretti namens de oppositionele Democratische Partij.
(Bron)

Berlusconi wil gewoon het monopolie.
'Grote bomen schrikken criminelen af'

AMSTERDAM – Grote bomen maken woonwijken mogelijk minder aantrekkelijk voor inbrekers. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Inbraken komen gemiddeld minder vaak voor bij huizen in gebieden waar veel hoge bomen staan.
Mogelijk zorgen bomen met een groot formaat er voor dat een wijk een verzorgder uiterlijk heeft, waardoor inbrekers veronderstellen dat de bewoners waakzamer zijn dan mensen in andere buurten.
Dat schrijven onderzoekers van het Pacific Northwest Research Station in het wetenschappelijk tijdschrift Environment and Behaviour.
“Wij geloven dat grote bomen criminaliteit kunnen terugdringen omdat ze aan een potentiële crimineel het signaal afgeven dat er goed voor de buurt wordt gezorgd en dat er dus een grote kans is dat een inbreker zal worden gepakt”, verkaart hoofdonderzoeker Geoffrey Donovan in de krant USA Today.
De onderzoekers ontwikkelden hun theorie naar aanleiding van een onderzoek waarbij ze 2813 gezinswoningen bestudeerden. Ze zetten het aantal gepleegde inbraken in de verschillende huizen af tegen het aantal en het formaat van de bomen die in de directe omgeving groeiden.
Overigens waarschuwen de wetenschappers dat criminaliteit alleen wordt teruggedrongen door zeer grote bomen waarvan het bladerendak boven het huis uit steekt. Als een boom kleiner is, ontnemen de takken het zicht op een woning. Daardoor zou een huis juist aantrekkelijker kunnen worden voor inbrekers.
Volgens hoofdonderzoeker Donovan is een grote boom in theorie een prettig alternatief voor een inbraakalarm.
“Een inbraakalarm kan inbrekers ook afschrikken, maar zo’ n systeem zorgt niet ook nog eens voor schaduw op een zonnige dag”, aldus de wetenschapper.
(Bron)
Scooterduo aangehouden na ernstig ongeval

DEN HAAG - De politie heeft vrijdag twee jongens uit Den Haag aangehouden die ervan worden verdacht afgelopen maandag in hun woonplaats een ernstig ongeval te hebben veroorzaakt waarbij een 75-jarige man zwaargewond raakte. Dat heeft de politie gemeld.
De twee jongens van 15 reden maandag op een scooter door een voetgangersgebied. Toen de politie een stopteken gaf, negeerde de bestuurder dit en week uit. Hierbij reed hij de 75-jarige man uit Capelle aan den IJssel aan die ernstige verwondingen opliep.
Ook de scooter viel bij de aanrijding. De twee jongens gingen er rennend vandoor. Het duo is vrijdagochtend op school aangehouden en zit vast.
Het gaat inmiddels beter met het slachtoffer dat maandag in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is gebracht.
(Bron)
'Wiskundeknobbel' gelokaliseerd in brein

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben met elektrische stimulatie aangetoond dat activiteit in een specifiek hersengebied grote invloed heeft op de wiskundige prestaties van mensen.
Elektrische stimulatie van de zogenaamde pariëtale hersenkwab leidt er toe dat proefpersonen betere resultaten behalen bij het oplossen van wiskundige vraagstukken. De verbetering van het wiskundig inzicht houdt volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford zeker zes maanden aan.
De nieuwe bevindingen worden uitgebreid beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
“Deze vorm van elekrische stimulatie zal je niet veranderen in de nieuwe Einstein”, verklaart hoofdonderzoeker Cohen Kadosh op BBC News. “Maar als we geluk hebben kunnen we op deze manier wel mensen helpen die moeite hebben met wiskunde.”
De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door bij enkele studenten de pariëtale kwab te stimuleren met een stroomschokje van één milliampère. Vervolgens lieten ze de proefpersonen een wiskundige puzzel oplossen waarbij cijfers moesten worden vervangen door symbolen.
De elektrische stimulatie was voor de proefpersonen nauwelijks voelbaar. Maar hun prestaties verbeterden na het stroomschokje significant, zo melden de wetenschappers.
Toen de deelnemers aan het experiment zes maanden later opnieuw werden getest, waren ze gemiddeld genomen nog steeds beter in staat om wiskundige puzzels op te lossen dan mensen die geen stroomschokje hadden ontvangen.
“We zijn uitermate enthousiast over het potentieel van deze bevindingen”, aldus hoofonderzoeker Kadosh. “We willen nu zo snel mogelijk de onderliggende veranderingen in het brein onderzoeken. Maar we adviseren mensen uiteraard niet om zichzelf stroomschokjes te geven.”
(Bron)
Bloemen en planten in de lift

WAGENINGEN - Het gaat goed met de Nederlandse sierteelt. Voor het derde kwartaal op rij lag de omzet in de afgesloten periode flink hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.
Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde kwartaalbericht van landbouwinstituut LEI.
De omzet van in Nederland geproduceerde producten nam met bijna 12 procent toe, de exportwaarde groeide met 8 procent tot 1,1 miljard euro.
Hogere inkoopprijzen, een iets toegenomen consumentenvertrouwen en gunstige wisselkoersen lagen daaraan ten grondslag, aldus het LEI.
In het derde kwartaal kwam de veilingomzet uit op bijna 747 miljoen euro. Vooral de prijs van snijbloemen lag flink hoger.
De orchidee, en dan met name de wat chiquere, is bij de kamerplanten inmiddels goed voor een kwart van de totale omzet.
(Bron)
Vermomde man bluft zich aan boord vliegtuig

VANCOUVER - Een jonge Chinees is er op verrassende wijze in geslaagd om als hoogbejaarde blanke man op een internationale vlucht te stappen. Dat meldde CNN vrijdag.
De Chinees toverde zijn jonge gezicht met een masker om tot dat van een gerimpelde man, compleet met een uit de kluiten gewassen neus, nekplooien en ingevallen wangen.
Hij viel door de mand toen hij, slecht ter been, het vliegtuigtoilet instrompelde en daar even later als herboren Chinese twintiger uitkwam. De bemanning waarschuwde daarop de Canadese douane, die hem na de landing in de boeien sloeg.
De douaniers denken dat de jongeman een vliegticket van een 55-jarige Amerikaan kocht, zich vermomde als hoogbejaarde westerling en zich bij het inchecken identificeerde met een Aeroplankaart.
Op die kaart, waarmee de bezitter airmiles kan sparen, staat geen geboortedatum en geen foto.
(Bron)

Slim, maar niet slim genoeg.
Actie dreigt bij zoutjesfabrikant Smiths

UTRECHT - Werknemers van het distributiecentrum van Smiths, bekend van de chips, dreigen met acties. Smiths wil de werkzaamheden van het Utrechtse centrum uitbesteden.
De 75 werknemers zijn boos, omdat hun arbeidsvoorwaarden daardoor verslechteren. Vakbond FNV Bondgenoten vindt dat Smiths hun een vergoeding moet aanbieden. Als de zoutjesfabrikant niet voor zondagavond zes uur ingaat op de eis, volgen er acties.
Smiths wil de werkzaamheden van het distributiecentrum uitbesteden aan Kuehne + Nagel. Werknemers in dat bedrijf vallen onder een andere cao, waardoor het personeel hun arbeidsvoorwaarden met 15 procent zou zien verslechteren.
''Dat de transport-cao minder is dan de cao van Smiths, daar kan Smiths op zich niets aan doen'', zei FNV-onderhandelaar Mariëtte Patijn. ''Maar wat ze wel kunnen doen is de mensen die nu overgaan, een goede compensatie bieden. En dat doen ze nu niet.''
(Bron)
Oudste bijl ter wereld gevonden in Australië

CANBERRA - Archeologen hebben vrijdag bekendgemaakt dat zij in Australië een stuk van een stenen bijl van 35.500 jaar oud hebben gevonden.
Volgens archeoloog Bruno David is dat het oudste stuk bijl ter wereld. Eerdere vondsten waren niet meer dan 30.000 jaar oud. De vondst werpt nieuw licht op de gedachte dat de bijl zijn oorsprong vond in Europa.
''Dit betekent dat het verhaal over de Europese oorsprong van de bijl dus niet de wereldwijde oorsprong van bijlen verklaart. Dit vraagt om een heel nieuwe theorie'', aldus David.
De bijl werd te midden van eeuwenoude rotstekeningen gevonden op heilige grond van Aboriginals in Australië. Volgens David zou de vondst ook kunnen bewijzen dat de Aboriginals die de heilige grond bewoonden, als eersten in staat waren om een bijl te slijpen.
(Bron)
Over die nieuwe schaatsregel: diskwalificatie voor wie over de streep gaat. Wat gebeurt er als iedereen dat doet?
TT 122 Op het Centraal Station van Leiden is een passagierstrein achter op een lege trein gereden. Volgens de politie hebben acht reizigers nekklachten opgelopen. Drie van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De trein reed op het moment van het ongeluk zo'n 20 km/u. De oorzaak van de botsing wordt onderzocht.

donderdag, november 04, 2010

Duitsland maakt zich op voor atoomprotest

AMSTERDAM - Duitsland maakt zich op voor een nieuw protest tegen kernenergie. Tegenstanders willen zaterdag aan de Duits-Franse grens een transport van afgewerkt kernafval uit het Franse La Hague naar de opslagplaats in Gorleben tegenhouden.
Organisatoren van de demonstratie verwachten bij de grensovergang Lauterbourg tussen de vijfhonderd en duizend deelnemers.
De lokale autoriteiten hebben donderdag alle protestacties binnen een strook van vijftig meter aan weerszijden van de spoorbaan door de regio Germersheim verboden.
Bij het vorige transport in november 2008 hadden meerdere jonge actievoerders zich aan de spoorrails vastgeketend, waarmee ze de trein urenlang ophielden.
De politie zegt bij eventuele blokkades snel te zullen ingrijpen. Een woordvoerder wilde niet zeggen hoeveel agenten voor de begeleiding van het transport worden opgetrommeld.
Een woordvoerder van het Anti-Atoom-Initiatief, Andreas Raschke, zei donderdag dat het niet in de bedoeling ligt het transport te verhinderen. Doel van de protestactie is politici ertoe te brengen hun besluiten te heroverwegen.
Ofschoon er geen mogelijkheden zijn om afgewerkte kernbrandstof definitief op te slaan, is besloten bestaande kerncentrales langer in bedrijf te houden. Als politici niet handelen, zullen mensen de straat op gaan om in te grijpen, zei Raschke.
(Bron)
China zet EU-landen onder druk om Nobelprijs

OSLO - Het bewind in China zet Europese landen onder druk in de aanloop naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan dissident Liu Xiaobo, op 10 december in Oslo.
Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times donderdag op basis van gesprekken met westerse diplomaten.
Peking heeft brieven verstuurd naar diverse ambassades in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.
In de brief worden de betreffende landen opgeroepen de uitreikingsceremonie van de Nobelprijs te boycotten en af te zien van de gebruikelijke felicitatieboodschappen aan het adres van de winnaar.
De Chinese machthebbers beschouwen Liu Xiaobo als een crimineel. Het is onduidelijk hoeveel landen China heeft benaderd. Ook is het nog onbekend of er een brief is afgeleverd bij de ambassade van Nederland in Oslo.
De Nederlandse ambassadeur in Oslo wilde geen commentaar geven op de brieven, maar liet wel weten van plan te zijn de Nobelprijsceremonie bij te wonen. Ook zijn Duitse en Deense collega's gaan.
Liu Xiaobo (54) werd vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 'aanzetten tot staatsondermijning'. Hij was een van de auteurs van het burgerrechtenmanifest Charta 08. In dit document wordt opgeroepen tot grotere vrijheid en een eind aan de politieke dominantie van de Communistische Partij.
Normaal gesproken komen Nobelprijswinnaars hun prijs persoonlijk in Olso in ontvangst nemen. Hoe dat deze keer gaat, is nog onduidelijk.
Het Nobelcomité kan nog niet zeggen wie de prijs namens Liu in ontvangst zal nemen. Wel is duidelijk dat de ceremonie een optreden van een kinderkoor zal omvatten, op verzoek van Liu.
(Bron)

Misschien moet China eens wat Griekse gekken gaan benaderen.
Boerenkoolstamppot maken. Echte boerenkool, echte aardappels, echte rookworst, instantjus. Kool en aardappels koken en worst meewarmen, de boel afgieten en met een deel van het afgietwater dat juspoeder aanmaken ('boter bruinen, poeder erbij, water erbij', dat kan ik simpeler), dat jusdrabje bij de inmiddels gestampte prut gooien en dan ontdekken dat je het niet goed genoeg hebt afgegoten.
Oftewel: ik at vanavond gebonden boerenkoolsoep.
Eenmaal op, zette ik het bord even weg, waarop Tom enthousiast begon af te wassen. Dat leek me niet zo'n goed idee met die zoute jus, dus helaas voor hem: na een paar likjes was het afgelopen.
Enorme tandenborstel voor nijlpaarden China

SHANGHAI - Een Chinese dierentuin heeft een uit de kluiten gewassen tandenborstel gemaakt om de metersgrote bekken van zijn nijlpaarden te schrobben.
Dat meldde de Britse krant The Telegraph donderdag.
De tandenborstel is 1,20 meter lang en is nodig vanwege het dieet waarop de dierentuin de dieren heeft gezet.
''Normaal gesproken is het niet nodig om de bek van een nijlpaard te poetsen. Ze eten gewoonlijk gras en dat blijft niet tussen hun tanden zitten. Maar hier in de dierentuin voeren we ze ook groenten en fruit en dat blijft makkelijk tussen hun tanden plakken'', aldus een medewerker van de dierentuin tegen de Chinese krant Shanghai Daily.
(Bron)
Nederland op weg naar pepernotenrecord

HARDERWIJK - Zoals het er nu naar uitziet, eten we dit jaar met zijn allen meer dan 3,5 miljard pepernoten, een record.
Vorig jaar werden er ruim 3,1 miljard geconsumeerd. Marktleider Van Delft uit Harderwijk komt tot die prognose op basis van de eerste verkopen en eigen marktanalyses.
De cijfers zijn verstrekt door onderzoeksbureau AC Nielsen, aangevuld met eigen cijfers van Van Delft, dat onder andere de pepernoten voor het Kruidvat en de HEMA maakt.
Bij het bedrijf in Harderwijk wordt volgende week de 2.500.000.000ste pepernoot van dit jaar gebakken.
Volgens Van Delft eten we steeds meer pepernoten omdat er meer keus in smaken is, maar vooral omdat ze langer in de winkel liggen.
''Het is niet zo, wat velen denken, dat pepernoten eerder in het schap liggen'', weet de woordvoerder. Want die liggen elk jaar vanaf de maandag in week 36 in de winkel.
De pepernoten blijven wel steeds langer in de winkel liggen. ''Als mensen vlak voor Sinterklaas in hun eigen winkel misgrijpen, gaan ze ergens anders heen. Dat willen winkels voorkomen.''
Omdat het dit jaar in de eerste week dat de nootjes te koop waren, slecht weer was, zijn mensen ook nog eerder aan het kopen geslagen, meent het bedrijf. Het toeval wil dat Sinterklaas dit jaar via Harderwijk Nederland binnenkomt.
Vorig jaar aten Nederlanders gezamenlijk 6,3 miljoen kilo pepernoten, tegen 6,1 miljoen kilo in 2008 en 5,8 miljoen kilo het jaar daarvoor.
(Bron)

Ze bedoelen KRUIDnoten.
TT 105 Geen verbod op Utrechtse scriptie

De gemeente Utrecht heeft geen verbod ingesteld op het publiceren van een scriptie over het Jongerenloket. B en W wilde alleen een naam uit de scriptie verwijderd zien, waarop de universiteit het hele document van internet haalde.
In de scriptie wordt gesteld dat het een chaos is bij het Jongerenloket, dat jongeren aan een baan moet helpen. Toen raadsleden in Utrecht de scriptie wilden lezen, konden ze die niet vinden. De VVD had te horen gekregen dat de gemeente publicatie wilde tegenhouden tot 2050.
Volgens de Universiteit Utrecht staat de scriptie morgen weer op internet.
Directrice zorginstelling verdacht van fraude

AMSTERDAM - Een vrouw uit Lelystad is dinsdag aangehouden omdat ze als directeur van een zorgorganisatie geld voor patiënten in eigen zak zou hebben gestoken.
Het gaat onder meer om huursubsidie en het persoonsgebonden budget, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.
De organisatie van de 48-jarige vrouw houdt zich onder meer bezig met begeleid wonen. Sinds 2007 zijn bij de politie vijf aangiften en acht meldingen van verduistering, oplichting of valsheid in geschrifte over de organisatie binnengekomen.
De politie heeft dinsdag ook enkele panden doorzocht. Op sommige woningen is beslag gelegd. De bewoners zijn op de hoogte gebracht van wat er speelt. Met de zorgverzekeraar is geregeld dat de bewoners de hulp blijven krijgen die ze nodig hebben.
Het personeel van de organisatie wordt niet verdacht. Hoe groot de organisatie is, is niet bekendgemaakt. Justitie houdt er rekening mee dat meer slachtoffers aangifte doen. De directeur wordt vrijdag voorgeleid.
(Bron)

Sneu voor het overige personeel.
Amsterdam wil meer mensen aan het werk helpen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil de komende jaren veel meer mensen met een uitkering aan het werk helpen dan nu gebeurt. In 2014 moeten het er 4200 zijn.
Dat is drie keer zo veel als de doelstelling voor dit jaar. Wethouder Andrée van Es (werk, inkomen en participatie) presenteerde donderdag haar plannen hiervoor aan de gemeenteraad.
Tot nu toe volgden veel personen een re-integratietraject dat niet leidde tot werk maar tot maatschappelijke participatie. Zij konden op kosten van de gemeente bijvoorbeeld samen sporten of een computercursus volgen, ook als die hen niet hielp bij het vinden van een baan.
''Vanaf nu zet de gemeente 100 procent in op de uitstroom van mensen vanuit de uitkering naar werk’’, aldus Van Es.
Reden voor deze ommezwaai zijn de tekorten op het budget voor re-integratiemiddelen. De gemeente Amsterdam moet de komende jaren flink bezuinigen door de economische crisis. Daar komen nog eens bezuinigingen vanuit het Rijk bij. Als meer mensen met een uitkering werk vinden, is de gemeente goedkoper af.
Het nieuwe beleid houdt ook in dat Amsterdam strenger wordt ten opzichte van uitkeringsgerechtigden. De controles worden scherper. Wie niet zijn best doet om werk te vinden, verliest zijn uitkering of wordt gekort.
In Amsterdam hebben momenteel 47.000 personen een uitkering. Tienduizend van hen ontvingen geld voor een re-integratietraject dat niet leidde tot werk, maar krijgen dat nu niet meer.
(Bron)

"Helpen" heet dat. De gemeente Utrecht heeft vast nog wel wat tips.
Diabetes door honger in de baarmoeder

WAGENINGEN - Kinderen die in de baarmoeder honger lijden, hebben op latere leeftijd meer kans op een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.
Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Wageningen Universiteit waarvan de resultaten donderdag zijn bekendgemaakt.
De onderzoekers beoordeelden bijna achtduizend Chinezen die in de jaren '50 waren blootgesteld aan gematigde of ernstige voedselschaarste. Zij maakten onderscheid tussen mensen die tijdens hun jeugd honger leden en mensen bij wie dat al in de baarmoeder het geval was.
Mensen uit gebieden met ernstige voedselschaarste die in de baarmoeder waren blootgesteld aan honger, hadden een ruim twee maal grotere kans op diabetes dan mensen bij wie dat niet het geval was.
Dat gold niet voor degenen die ten tijde van de voedselschaarste al waren geboren en als kind honger leden.
Wetenschappers stelden al eerder vast dat mensen die geleden hadden onder de hongerwinter van 1944-1945, op de lange termijn vaker last bleken te krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten.
Russische onderzoekers slaagden er evenwel niet in dat verband te bevestigen in een studie naar de gevolgen van het beleg van Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) tijdens de Tweede Wereldoorlog.
(Bron)
Gewonden Delft door luchtbuks

AMSTERDAM - In Delft zijn woensdag een 17-jarige jongen en een 22-jarige man gewond geraakt toen zij werden beschoten met een luchtbuks.
De slachtoffers liepen op de Brabantse Turfmarkt en werden in hun rug geraakt. Dat meldt de politie donderdag.
Maandag en dinsdag meldden zich ook al twee slachtoffers. Bij een van hen werd een kogeltje in de kleding aangetroffen. De politie is nog op zoek naar de dader.
(Bron)
Geen opslag CO2 onder Barendrecht

AMSTERDAM - Het kabinet ziet af van de omstreden plannen om onder de Zuid-Hollandse plaats Barendrecht een opslagplaats aan te leggen voor het broeikasgas CO2.
Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) donderdag laten weten aan de Tweede Kamer.
''De vertraging van het CO2-opslagproject met ruim drie jaar en het volledige gebrek aan lokaal draagvlak zijn de voornaamste redenen om te stoppen", aldus Verhagen. Volgens hem is de realisatie van het project op korte termijn niet langer mogelijk.
Volgens Verhagen betekent stoppen met Barendrecht niet het einde van CO2-opslag in Nederland. Opslag op zee vindt al plaats.
''Daarnaast is er vanuit Noord-Nederland het initiatief gekomen om CO2 op land op te slaan. Ik zal op korte termijn met de bestuurders in Noord-Nederland overleggen'', aldus de minister.
(Bron)

Nu die kerncentraleplannen opdoeken. (Ad Koppejan op R1 vanmiddag meldde dat een kerncentrale nodig is om zo schonere energie mogelijk te maken, als overbrugging dus. Jammer alleen dat die overbrugging voor het afval zo verdomde lang is.)
Arrestatie na foto neppistool op Hyves

AMSTERDAM - Een 16-jarige Delftenaar is woensdagavond aangehouden nadat hij een foto van zichzelf met een speelgoedpistool op Hyves had geplaatst.
De jongen moet voor de rechter komen voor illegaal wapenbezit.
De politie spoorde de jongen op nadat er een tip over de foto was binnengekomen. Bij een bezoek aan de woning van de jongen bleek het een moeilijk van echt te onderscheiden speelgoedwapen te zijn.
De politie nam het neppistool in beslag. "Je mag ook geen voorwerp hebben dat op een echt pistool lijkt", legt een politiewoordvoerder uit. De jongen kan een boete of een een werkstraf krijgen, zegt de woordvoerder.
(Bron)
Londen en Parijs gaan samen kernwapens testen

LONDEN - Groot-Brittannië en Frankrijk gaan samenwerken bij het ontwikkelen en testen van kernwapens. De Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy tekenen dinsdag in Londen akkoorden over de samenwerking, aldus de BBC.
In Londen komt een centrum voor het ontwikkelen van kernwapens en in Frankrijk zullen wapens worden getest.
Het kantoor van Sarkozy liet weten dat het centrum voor het testen van de kernwapens in Valduc in het oosten van Frankrijk komt. Parijs wil het centrum in Valduc in 2014 in gebruik nemen.
Het Britse onderzoekscentrum komt in Aldermaston in het zuiden van Engeland.
De landen zullen de zeggenschap over hun eigen kernwapens behouden. Ook zijn Frankrijk en Groot-Brittannië niet van plan hun nucleaire geheimen te delen.
Tijdens hun ontmoeting dinsdag in Londen zullen Sarkozy en Cameron ook de plannen bekendmaken voor het gezamenlijk opzetten van een expeditieleger.
Die troepenmacht moet uit 3500 tot 5000 militairen bestaan en kunnen worden ingezet wanneer de nood aan de man komt. De verwachting is dat dit leger een Engelssprekende commandant krijgt.
Verder zijn Londen en Parijs het eens over samenwerking bij het gebruik van vliegdekschepen vanaf 2020. Beide landen zijn van plan in ieder geval één vliegdekschip in de vaart te houden. De landen mogen elkaars vliegdekschip gebruiken wanneer het eigen schip door bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden uit de vaart is.
Twee weken geleden liet de Britse regering nog weten dat het fors zou gaan bezuinigen op defensie. Ook Frankrijk moet in de uitgaven voor defensie snijden.
De twee landen hopen door samen te werken op de kosten te sparen.
(Bron)

Issiteebeum?
Berlusconi verkiest jonge meisjes boven homoseksualiteit

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi weigert af te treden na berichten dat hij een 17-jarig meisje heeft geholpen dat feestjes bij hem thuis bezocht. Berlusconi zei dat het beter is ''om mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn''.
Berlusconi is al weken in opspraak omdat hij 's nachts heeft gebeld naar de politie in Milaan om een jong Marokkaans meisje vrij te krijgen dat eerder een seksfeest bij hem thuis had bezocht.
De premier vertelde de politie dat het meisje Ruby, dat van diefstal werd beschuldigd, een nichtje was van president Hosni Mubarak van Egypte.
De premier vindt de kritische verhalen van kranten en oppositieleden hierover overdreven. Hij zei dat hij niets verkeerds heeft gedaan. ''U zult nog wel zien dat het niets meer is dan een uiting van solidariteit van de premier. Ik zou beschaamd zijn als ik het niet had gedaan.''
''Ik heb altijd naar mooie meisjes gekeken. Het is beter om mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn'', zei de 74-jarige premier op een motorbeurs in Milaan.
''U kunt geheel gerust zijn over de regering. De regering heeft nog steeds een meerderheid en is van plan te regeren tot het einde van de ambtstermijn.''
Het meisje Ruby, wier echte naam Karima El Mahrou is, had 7000 euro gekregen van Berlusconi nadat ze twee feestjes in een van zijn woningen had bezocht. Ze ontkent dat zij zelf seks heeft gehad met Berlusconi. Het meisje is inmiddels achttien jaar.
(Bron)
Minder treinstations met ov-poortjes

UTRECHT - Het aantal treinstations met poortjes voor de ov-chipkaart zal uitkomen op een kleine negentig, aldus een woordvoerder van NS. Eerder ging NS uit van 115 stations.
Door het plaatsen van de ov-poortjes wordt voorkomen dat mensen vergeten uit te checken met de ov-chipkaart en daarmee dus ook dat ze extra moeten gaan betalen.
Om die reden dringen reizigers aan op meer poortjes, maar volgens NS past het plaatsen van de ov-poortjes in het beleid om zwartrijden en onveiligheid in de stations terug te dringen. Dat kan ook met andere maatregelen zoals het gericht inzetten van conducteurs.
Om reizigers tegemoet te komen bij het in- en uitchecken wil NS het aantal incheckpalen uitbreiden en die ook zetten op plekken die voor de reiziger makkelijk te vinden zijn.
(Bron)

"plekken die voor de reiziger makkelijk te vinden zijn" - ze weten dus heel goed dat je je soms rot moet zoeken.
Eindhoven: 16,7 graden.
'Gameverslaving leidt tot agressie'

AMSTERDAM - Gameverslaving bij jongens veroorzaakt een toename van agressief gedrag. Of de games die zij spelen wel of niet gewelddadig zijn, maakt niet uit.
Dat zegt de communicatiewetenschapper Jeroen Lemmens, die volgende week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over gameverslaving.
Lemmens deed onderzoek onder 851 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het zijn vooral eenzame jongens met een laag zelfbeeld en weinig sociale vaardigheden die gameverslaafd raken, zegt hij. Door te gamen vergeten ze tijdelijk hun negatieve gevoelens, maar verwaarlozen ze ook de sociale contacten die ze nog hebben. Zo raken ze nog eenzamer.
Volgens Lemmens krijgen gameverslaafden uiteindelijk problemen op school of met hun ouders. Ze moeten afkicken, en dat leidt tot prikkelbaarheid en agressief gedrag. "Dit kan ertoe leiden dat deze jongeren agressief gedrag vertonen in situaties waarin zij niet kunnen spelen, bijvoorbeeld op school of thuis wanneer ouders de speeltijd inperken", stelt Lemmens.
(Bron)
Kabinet houdt vast aan versobering koopzondag

DEN HAAG - VVD en CDA houden vast aan plannen van het vorige kabinet voor de koopzondag. Deze houden onder meer in dat er voortaan scherper moet worden gekeken of een gebied wel een toeristisch gebied is.
In toeristische gebieden mogen winkels nu vaker dan twaalf zondagen per jaar open.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) meldde woensdag dat het plan, dat nu voorligt bij de Eerste Kamer, ''past binnen hetgeen in het regeerakkoord is afgesproken''.
De aanscherping van de koopzondag wordt gezien als een handreiking van PvdA en CDA aan de ChristenUnie in het vorige kabinet.
De VVD was altijd een fel tegenstander van inperking van de koopzondag. De SGP liet eerder weten een minderheidskabinet van VVD en CDA alleen te willen steunen als de regels voor de koopzondag in de ogen van de gereformeerden niet verslechteren.
Ondernemers hekelen de beperkingen bij de koopzondag. MKB-Nederland sprak in juni steun uit voor een plan van D66 en GroenLinks om gemeenten te laten beslissen over de koopzondag.
Detailhandel Nederland zei woensdag te verwachten dat gemeenten door de nieuwe regels te maken krijgen met tijdrovende procedures. ''Hier zit niemand op te wachten'', aldus een woordvoerder.
(Bron)

Kiek, daar komen die twee zetels van de SGP om de hoek kijken.
Defensie komt munitie en onderdelen tekort

DEN HAAG - Defensie heeft een groot tekort aan reserveonderdelen en munitie. Hierdoor kunnen reparaties vaak niet volledig worden uitgevoerd en is als gevolg daarvan materieel niet te gebruiken.
Door het gebrek aan munitie kunnen bovendien niet alle schietoefeningen nog worden uitgevoerd. Als er niets gebeurt, is vanaf eind volgend jaar de geoefendheid van eenheden van de pantserinfanterie niet meer te garanderen.
Dat schrijft minister Hans Hillen (Defensie) woensdagavond aan de Tweede Kamer. De tekorten hebben een financiële oorzaak en komen ook door het intensieve gebruik in Afghanistan. En als Defensie al bestellingen voor reserveonderdelen of munitie kan plaatsen, zijn de levertijden heel lang.
In zijn antwoorden aan de Kamer, ter voorbereiding op de bespreking van de defensiebegroting, schetst Hillen een weinig vrolijk beeld van de situatie bij Defensie. Zijn ministerie staat volgens Hillen aan de vooravond van omvangrijke bezuinigingen, die oplopen van 200 miljoen in 2011 tot 635 miljoen in 2018.
Komend voorjaar wil Hillen laten weten hoe hij de bezuinigingen gaat halen. Voor volgend jaar zijn die al ingevuld. Het grootste deel ervan wordt gehaald door het uitstellen van investeringen in materieel en infrastructuur.
De inkomsten uit de verkoop van overtollig materieel vallen voor Defensie tegen. Dit jaar was er 246 miljoen euro begroot, maar naar verwachting pakt de opbrengst 50 miljoen lager uit. Een van de belangrijkste oorzaken is de economische crisis.
(Bron)
Obama wordt opblaaspop

PEKING - De Amerikaanse president is misschien niet meer zo geliefd in de Verenigde Staten, maar in China ligt hij goed in de markt, althans op een erotisch cultuurfestival in de Zuidoost-Chinese stad Guangzhou.
Dat berichtte de Britse krant Daily Telegraph woensdag.
De foto's van de pop in donkerblauw pak met rode das tussen andere sekspoppen zijn een populair gespreksonderwerp op Chinese websites.
''Waarom kunnen we niet ook een Mao Zedong-speeltje krijgen'', aldus een reactie op het internetforum Netease.
Eerder werd Sarah Palin, de running mate van de voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain, al in erotische opblaasversie op de markt gezet in de VS.
(Bron)
Hersenen gedragen zich als netwerken

AMSTERDAM - Een hersentumor verstoort niet alleen hersenfuncties in zijn directe omgeving, maar ook in andere hersendelen die niet direct zijn aangetast.
Dat komt doordat de hersenen zich gedragen als een netwerk. Als één radertje hapert, hindert dat het functioneren van het gehele netwerk.
Dat heeft neuropsycholoog Linda Douw ontdekt aan de hand van onderzoek naar de symptomen van patiënten met hersentumoren en epilepsie. Zij promoveert op maandag 8 november aan het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam.
(Bron)

Of netwerken gedragen zich als hersenen.
Postbodes staken waarschijnlijk 16 november

ZOETERMEER - De postbodes van TNT leggen waarschijnlijk dinsdag 16 november het werk voor 24 uur neer. Donderdag houden de bonden actieoverleg en dan komt die datum op tafel, zo heeft Abvakabo FNV laten weten.
TNT gaat reorganiseren en dat kost elfduizend banen.
Het postbedrijf verwacht dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft tot 3100, maar dat vinden de vakbonden te veel.Zij willen dat TNT de reorganisatie geleidelijker uitvoert en het aantal gedwongen ontslagen nog verder beperkt.
De bonden stuurden het postbedrijf vorige week een ultimatum, dat op 8 november afloopt. De actie kan nog worden afgewend als TNT voor die datum op de eisen ingaat. Tot nu toe heeft het postbedrijf nog niet op het ultimatum gereageerd, aldus Abvakabo.
(Bron)

Hier staken ze af en toe gewoon een dag volgens mij. Of ze doen de ene dag de even nummers en de andere dag de oneven. Post die voorheen elke week op dinsdag kwam, komt nu op woensdag of donderdag. En ter controle geposte kaart, aan de overkant in de brievenbus gestopt, kwam 4 dagen later aan bij mezelf.
Australië verhuurt boerderijen voor een dollar

SYDNEY - Een afgelegen dorp in Australië wil de kwakkelende huizenmarkt oppeppen door boerderijen te verhuren voor 1 Australische dollar (ongeveer 0,70 euro) per week.
Het bestuur van Trundle, met 380 inwoners, heeft zes boerderijen in de aanbieding, waarvan enkele al jaren leeg staan.
De regio kampte lange tijd met extreme droogte, maar beleeft nu zijn beste teeltseizoen in een decennium.
''Trundle is geen uitstervend dorp, maar we willen voorkomen dat we die kant op gaan. We doen wat we kunnen om elke ramp te voorkomen'', zei campagnewoordvoerster Cherie Quade woensdag.
Onderwijzeres Quade hoopt op minstens tien nieuwe gezinnen, zodat er nieuw leven op de scholen komt.
''De kinderen kijken er naar uit om met anderen te spelen dan met hun neefjes en nichtjes''. Het dorp op 350 kilometer van Sydney belooft een uniek landschap en een hechte gemeenschapsband. ''Iedereen kent je en zegt gedag op straat''.
(Bron)
Supers verwachten weer meer omzet met Kerst

De supermarkten verwachten voor de feestdagen een nieuwe omzetpiek. Volgens marktonderzoeksbureau GfK zal de omzet tijdens kerst en Oud en Nieuw met 2,8 procent stijgen van 1,3 miljard euro vorig jaar tot 1,34 miljard.
Door de naweeën van de recessie gaan mensen nog steeds minder vaak naar een restaurant. Supermarkten profiteren hiervan, net als vorig jaar. In vergelijking met een normale koopweek speelt prijs dan een minder belangrijke rol bij de keuze van een supermarkt de laatste twee weken van december. Wel kijken klanten vaker naar aanbiedingen.
'Gewoonte' en 'winkel in de buurt' blijven de belangrijkste redenen voor de supermarktkeuze, ook tijdens de feestdagen.
(Bron)
Het gekke is: B&W zou die scriptie blokkeren, die waarin staat dat het Jongerenloket faalt. En juist dáárom is die scriptie nu in de volle aandacht gekomen en op diverse plekken integraal te lezen en te downloaden, zoals hier.

woensdag, november 03, 2010

TT 121 In Weurt zijn vrijdag bij de grote brand in een vleesverwerkingsfabriek toch schadelijke stoffen vrijgekomen. De GGD raadt inwoners daarom aan om even geen groente en fruit uit eigen tuin te eten. In het gras bij de fabriek is een verhoogde hoeveelheid dioxine gemeten. Morgen is er een buurtbijeenkomst.
Tijger is een klampkat. Ze gaat fijn naar buiten als het mooi weer is, liefst warm en zonnig, of als er andere interessante dingen te bekijken of te vangen zijn zoals ratten. Maar verder wil ze in mijn buurt zijn. Punt. Als ik achter de computer zit, ligt ze aan mijn voeten; als ik naar de wc ga loopt ze mee; als ik dan ineens niet naar de wc ga maar ga douchen dan zit ze verontwaardigd op de wasmachine (want ja, dan wil ze wel weg maar dan doe ik de deur dicht - ik zeg altijd: ik ga douchen maar ze negeert dat ;p); als ik naar bed ga komt ze bovenop me liggen.
Op de bank liggen is al te ver weg. Maar er ligt steeds minder rommel her en der waar ze lekker comfortabel en betrekkelijk warm op kan liggen.
Nu heeft ze iets nieuws ontdekt. Zo'n stevige boodschappentas, halfvol oude kranten en folders, naast de tafel dus redelijk dichtbij mij. Lekker eerst een tijdje snipperen om er een echt nest van te maken, oprollen, drie keer draaien, en zzz, weg is Tijger.
Wat zal ze weer gepikeerd zijn als de tas geleegd wordt ;-)
Wetenschappers bereiden mini-oerknal voor

AMSTERDAM - Wetenschappers die met de Large Hadron Collider (de grote deeltjesversneller van CERN) werken, bereiden een 'mini-oerknal' voor.
Later deze week zullen zij atoomkernen van het element lood met enorme snelheid met elkaar in botsing brengen, om de fundamentele deeltjes te kunnen reproduceren die in de eerste fractie van een seconde in het heelal bestonden.
Bij de botsingen zullen de hoogste temperaturen en dichtheden optreden die ooit bij een dergelijk experiment zijn opgewekt. Hoewel de piepkleine vuurballetjes die bij de botsingen ontstaan minder dan een biljoenste van een biljoenste van een seconde zullen bestaan, kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan tien biljoen graden.
Dat is een miljoen keer zo heet als het centrum van de zon. De bereikte temperatuur en druk komen overeen met die tijdens de eerste miljoenste van een seconde na de oerknal.
Gewone subatomaire deeltjes, zoals protonen en neutronen, kunnen onder zulke omstandigheden niet bestaan. In plaats daarvan bestond de oermaterie uit een hete, dichte soep van kleinere deeltjes: quarks en gluonen.
Door dit quark-gluonenplasma te onderzoeken, hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de sterke kernkracht - de natuurkracht die de kernen van atomen bijeenhoudt.
(Bron)

Sommige dingen wìl je niet eens echt snappen.
'Vaker in woonwijken flitsen'

AMSTERDAM - De politie moet minder langs snelwegen en vaker in woonwijken flitsen. Dat bepleiten de coalitiepartijen CDA en VVD en gedoogpartij PVV, schrijft het AD dinsdag. De partijen praten hier volgende week over met minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD).
Het CDA wil automobilisten die regelmatig worden betrapt op het onveilig maken van een woonwijk op een andere manier straffen.
In plaats van een boete 'waarover ze hun schouders ophalen' zouden ze volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe als klaarover aan de slag moeten of verkeersborden moeten wassen in de wijk waar ze zijn betrapt.
Ook zouden de notoire snelheidsduivels publiekelijk aan de schandpaal moeten worden genageld, bijvoorbeeld door hun kentekens in een wijkkrant te publiceren. Een derde van de verkeersslachtoffers valt op wegen waar dertig of vijftig kilometer per uur mag worden gereden.
(Bron)
'Opwarming van Nederland gaat bovengemiddeld snel'

AMSTERDAM - De opwarming van het klimaat verloopt in Nederland ruim twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Dat zou blijken uit een nieuw meteorologisch onderzoek.
Met name in de lente, de zomer en de herfst vallen de dag- en nachttemperaturen in ons land het afgelopen decennium een stuk hoger uit dan in de jaren daarvoor. Gemiddeld is het in 10 jaar tijd ongeveer 0,42 graden warmer geworden. Dat blijkt uit een omvangrijke weeranalyse van weerleverancier MeteoVista | Weeronline.nl.
Volgens de onderzoekers verloopt de opwarming in Nederland ruim tweemaal zo snel als in de rest van de wereld, wanneer wordt gekeken naar NASA-satellietwaarnemingen.
“De snelle opwarming wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat Nederland relatief dicht bij de Noordpool ligt”, verklaart klimaatspecialist Rolf Schuttenhelm van Meteovista. “Sneeuw en ijs nemen daar flink af, zodat meer zonnestraling geabsorbeerd wordt. Het hele noordelijk halfrond krijgt hierdoor een versterking van de opwarming.”
Ook het aantal zonuren is toegenoemen in Nederland. Dat komt vooral door een afname van mist en stratusbewolking, een gevolg van de aanpak van luchtverontreining.
Een gemiddelde Nederlandse dag heeft nu een kwartier extra zon. Ook de gemiddelde neerslag gaat omhoog. Vooral in de wintermaanden regent het vaker, terwijl in augustus vaker lokale stortbuien voorkomen.
Op 1 januari gaan Nederlandse meteorologen rekenen met nieuwe klimaatcijfers, de gemiddelden voor het Nederlandse weer. Tot nog toe werd het gemiddelde weer berekend over de periode van 1971 t/m 2000; straks wordt dat 1981 t/m 2010. Vergelijking met deze waarden geeft aan of het actuele weer ‘te warm’ of bijvoorbeeld ‘relatief nat’ is.
De meteorologen van MeteoVista | Weeronline.nl vergeleken voor de beide perioden duizenden metingen van temperatuur, wind, neerslag en zonne-intensiteit voor de 10 belangrijkste Nederlandse weerstations – en constateren dat het Nederlandse weer in relatief korte tijd sterk is veranderd.
Schuttenhelm verwacht overigens dat de opwarming van ons land in de toekomst nog grootsere vormen aan zal nemen.
"Door de hoge concentratie broeikasgassen die momenteel al in de atmosfeer zitten, heeft de aarde nog tenminste een verdubbeling van de waargenomen klimaatverandering in de pijplijn", aldus de klimaatdeskundige. "Ook in Nederland is de opwarming hiermee dus beslist niet ten einde, zelfs niet wanneer strikte emissiereducties worden doorgevoerd."
De enige weerfactor die volgens MeteoVista maar weinig verandert is de wind. De meest voorkomende windrichting blijft zuidwest. De gemiddelde windsnelheid neemt wel af: met 2,5 procent.
(Bron)
Een kat kan je na 8 jaar ineens verrassen. Schijterd Tom, die al panisch wegrent als ie maar dènkt dat er mensen in de buurt zijn, die naar buiten racet als er aangebeld wordt en in de boekenkast wegduikt als er geluid is aan de tuinkant van het huis, die Tom keek vanochtend net als ik op: geluid in de tuin! Mannetjes in de tuin! Vast in verband met de onderhoudswerkzaamheden, maar ik was zo geschokt toen ik zag dat Tom vastberaden naar buiten stapte dat ik verder niet heb gekeken wat er gaande was.
Een tijdje later werd er aangebeld, ook in verband met klusgedoe in huis, en hoppa, Tom komt naar binnen en gaat op de vensterbank zitten kijken wat er gebeurt.
Raar. Heel raar.
TT 123 NS en ProRail waarschuwen voor mogelijke vertragingen door afgevallen blaadjes. Doordat de rails glad worden door de bladeren, moeten machinisten voorzichtiger optrekken en remmen. Dat kan tot vertraging leiden. Speciale treinen spuiten nu gel op de rails om ze stroef te houden.
Schipper zwaargewond na aanvaring met brug

ZUIDHORN - Een schipper van een binnenvaartschip is woensdagochtend vroeg zwaargewond geraakt nadat zijn schip een brug over het Van Starkenborghkanaal bij het Groningse Zuidhorn had geramd. Dat meldde het KLPD woensdag.
De politie vermoedt dat de schipper vergeten was om zijn stuurhut op tijd te laten zakken. Door de klap tegen de brug raakte de hut compleet vernield.
De schipper liep vermoedelijk een gebroken rug op. De brug raakte niet beschadigd.
(Bron)
Cel voor digitale kinderlokker

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft woensdag de 28-jarige A. L. uit Zoetermeer 30 maanden waarvan zes voorwaardelijk opgelegd, wegens 'grooming' op Habbo Hotel, een sociaal netwerk voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar.
Ook werd hij veroordeeld wegens seksueel misbruik.
Grooming is de term voor activiteiten van kinderlokkers op internet. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen L. een gevangenisstraf van twee jaar geëist en zes maanden voorwaardelijk.
Op de site van Habbo Hotel presenteerde L. zich onder verschillende namen en deed hij zich veel jonger voor. Doordat hij met foefjes het taalfilter van Habbo Hotel passeerde, werden zijn uitgesproken seksuele taal en voorstellen niet herkend. In eerdere gevallen werd hij nog van de site gegooid om zijn taalgebruik.
Eind januari ontmoette hij een 11-jarig meisje en belandde hij met haar in een Vlissings hotel, waar zij door hem seksueel werd misbruikt. Na hun hotelbezoek stuurde hij het meisje sms'jes met zijn seksuele plannen voor een volgende keer.
Een week later ontmoette hij haar opnieuw en toen liet hij haar seksuele handelingen bij hem verrichten. Er kwam een eind aan zijn activiteiten toen haar moeder op de gsm van haar dochter de berichten ontdekte en een aanklacht indiende.
Ook had L. nog geprobeerd via Habbo Hotel een 9-jarig meisje te verleiden en werd er kinderporno op zijn computer ontdekt. Volgens L. wilde hij slechts via het sociale netwerk een relatie met een vrouw opbouwen.
(Bron)

Een relatie met een vrouw opbouwen, en dan lok je een kind van 11 naar je toe en misbruikt haar. Logisch.
'Neanderthalers hadden wisselende sekscontacten'

AMSTERDAM - Neanderthalers hadden vermoedelijk meer wisselende seksuele contacten dan moderne mensen. Dat melden Britse wetenschappers naar aanleiding van een analyse van fossiele vingerbotten.
Neanderthalers hadden een relatief lange ringvinger ten opzichte van hun wijsvinger. Dat wijst er op dat de voorouders van de moderne mens in de baarmoeder bloot stonden aan veel mannelijke hormonen.
Op latere leeftijd waren ze daardoor vermoedelijk seksueel zeer actief en hadden ze mogelijk ook meerdere seksuele partners. Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Liverpool en de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
“We gaan ervan uit dat androgene hormonen de genen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van vingers, tenen en het reproductieve systeem”, verklaart onderzoekster Emma Nelson op nieuwssite Physorg.com.
“We hebben recent aangetoond dat primaten met veel wisselende seksuele contacten een relatief lage wijsvinger-ringvinger index hebben, terwijl monogame primaten juist een hogere index hebben”, aldus Nelson.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door fossiele vingerbotten van Neanderthalers te vergelijken met de vingers van moderne mensen en andere aapachtige voorouders van de mens, zoals Ardipithecus ramidus en Australopithecus afarensis.
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensen met een een relatief lange ringvinger vaak competitiever zijn ingesteld en meer seksuele contacten hebben. Volgens de Britse wetenschappers is het daarom aannemelijk dat de vingerlengte van Neanderthalers ook iets zegt over het gedrag van de oermensen.
“Sociaal gedrag is maar moeilijk te achterhalen doormiddel van fossielen”, aldus onderzoekster Suzanne Shultz. “Het ontwikkelen van een nieuwe aanpak zoals het bestuderen van de vingerratio kan leiden tot nieuwe inzichten.”
(Bron)
YouTube weer gesloten in Turkije

ISTANBUL - Zaterdag ging het slot eraf, en nu gaat het slot er weer op: een Turkse rechter heeft bepaald dat toegang tot YouTube weer moet worden geblokkeerd. Dat melden verschillende onlinekranten in Turkije dinsdag.
De beslissing is genomen na een klacht van Deniz Baykal, die tot eerder dit jaar oppositieleider was in het Turkse parlement.
Hij moest aftreden nadat er erotische video's openbaar werden waarin hij, getrouwde man, de hoofdrol speelde samen met een vrouwelijk parlementslid van zijn partij.
Die verschenen op videosite Vimeo, waartoe de toegang na een klacht van Baykal geblokkeerd werd. Sinds YouTube zaterdag weer openging, is de bewuste video ook daar te zien, en daarom diende Baykal ook daarover een klacht in. Met resultaat dus.
Er was al voorspeld dat YouTube niet lang open zou blijven, maar niet om deze reden. De site ging zaterdag weer open nadat filmpjes die beledigend waren voor vader des vaderlands Atatürk, door een derde partij waren verwijderd.
Degenen die de filmpjes plaatsten, zouden copyrights schenden. YouTube oordeelde echter dat er geen copyright geschonden werd en maakte de filmpjes prompt weer beschikbaar.
Voordat de site om die reden waarschijnlijk opnieuw zou worden gesloten, heeft de voormalig politicus de rechter aan zijn kant weten te krijgen.
(Bron)

Dan zet je jezelf wel driedubbel voor lul.
Inbrekers ontkomen na wilde achtervolging

GYTSJERK - Twee mannen die worden verdacht van een mislukte inbraak in een tankstation, hebben in de nacht van dinsdag op woensdag na een wilde achtervolging bij het Friese Gytsjerk uit handen van de politie weten te blijven. Dat meldde de politie Friesland woensdag.
Een van de mannen wist meteen weg te vluchten. De andere ging er in een auto met hoge snelheid vandoor. Hij reed bijna twee auto's aan en sprong uiteindelijk uit de nog rijdende wagen. Die ramde vervolgens een woning. Daarna klom de man over een aantal schuttingen en verdween.
De mannen zouden hebben geprobeerd via het dak een tankstation te beroven. Zij werden betrapt door een beveiliger die een melding had gekregen over een stroomstoring. In het tankstation was door hevige regenval kortsluiting ontstaan.
(Bron)
‘Boa constrictor kan maagdelijk bevallen'

AMSTERDAM - Een vrouwelijke boa constrictor is twee keer in verwachting geraakt zonder te zijn bevrucht door een mannetje. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De betreffende boa constrictor wordt gehouden aan de Staatsuniversiteit van North Carolina en heeft het leven geschonken aan 22 jongen zonder te zijn bevrucht door een mannetje.
Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
De vrouwtjesslang leeft in een ruimte met vier mannelijke boa constrictors, maar haar jongen zijn niet verwant aan die dieren, zo blijkt uit genetisch onderzoek.
“Het vrouwtje heeft niet één keer, maar twee keer een maagdelijke bevalling doorgemaakt”, verklaart hoofdonderzoeker Warren Booth op BBC News. “En dat ondanks het feit dat ze samenleeft met meerdere mannetjes en ook geslachtsgemeenschap met hen heeft gehad.”
Eerder ontdekten wetenschappers al dat maagdelijke geboortes ook voorkomen bij Komodovaranen en sommige haaiensoorten.
De jongen van de boa constrictor zijn extra bijzonder door hun genetische samenstelling. De slangen hebben twee keer dezelfde helft van van de genen van hun moeder geërfd. Daardoor hebben ze ook een nog nooit vertoond chromosomenpaar.
Normaal gesproken hebben mannelijke boa constrictors twee z-chromosomen, vrouwtjes hebben een z-chromosoom en een w-chromosoom. De jongen die zijn geboren zonder bevruchting hebben echter een ww-chromosoom.
Dat is nogal verrassend. “Eeuwenlang hebben we gedacht dat het ww-chromosoom helemaal niet kon bestaan”, aldus Booth.
(Bron)
EU wil definitieve opslag kernafval regelen

BRUSSEL - De Europese Unie wil werk maken van de definitieve opslag van kernafval. De Europese Commissie presenteerde woensdag voorstellen die EU-lidstaten moeten dwingen een nationaal plan op te stellen over de omgang met radioactief afval.
De commissie wijst erop dat er nog steeds niets definitief is geregeld, 54 jaar na de ingebruikname van de eerste kernreactor voor commerciële doeleinden in het Britse Calder Hall (Sellafield).
De lidstaten worden verplicht de bouw en beheer van bergingsruimtes voor de lange termijn te regelen, waarbij zij moeten voldoen aan de normen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).
''Veiligheid is belangrijk voor alle burgers en alle EU-landen, ongeacht of zij voor- dan wel tegenstander zijn van kernenergie'', benadrukte Europees commissaris Günther Oettinger (energiebeleid) bij de presentatie van zijn voorstellen. Het gaat niet alleen om verbruikte splijtstof en radioactief afval uit kerncentrales, maar ook om nucleair afval van bijvoorbeeld ziekenhuizen en laboratoria.
In de EU ontstaat jaarlijks ongeveer 7000 kubieke meter hoogactief afval, waarvan het grootste gedeelte in tijdelijke opslagplaatsen wordt bewaard. In deze ruimtes kan het spul afkoelen en neemt de straling af.
Dergelijke opslagplaatsen vergen echter permanent onderhoud en toezicht. Omdat zij zich vaak niet diep in de grond bevinden, bestaat verder het risico van ongevallen, bijvoorbeeld door neerstortende vliegtuigen, brand en aardbevingen.
Volgens de commissie vinden wetenschappers en organisaties als het IAEA opslag diep in de aarde de beste oplossing voor de lange termijn.
Volgens de internationale milieuorganisatie Greenpeace probeert de EU het afvalprobleem op te lossen met papieren wetgeving en negeert het de echte problemen van radioactief afval. Kernafval uit kerncentrales blijft honderdduizenden jaren radioactief en moet al die tijd worden bewaakt, stelt campagneleider kernenergie Ike Teuling.
''Veilige definitieve bergplaatsen voor dit gevaarlijke afval bestaan alleen op papier. De praktijk laat zien dat ondergrondse berging van radioactief afval levensgevaarlijk is. In het Duitse Asse dreigt het grondwater besmet te raken door lekkende vaten in een zoutmijn."
(Bron)
Vrouw verbrast onterecht verkregen geld van bejaarde man

AMSTERDAM – Een vrouw uit Almelo is gestraft voor het niet terugstorten van een geldbedrag van 43.000 euro, dat vorig jaar onverwachts op haar rekening verscheen. Een bejaarde man had dit per ongeluk naar haar overgemaakt in plaats van naar zijn zoon.
De vrouw is veroordeel tot een werkstraf van 150 dagen. Ook moet ze het onterecht ontvangen bedrag terugbetalen.
De 75-jarige man uit Wageningen probeerde vorig jaar 43.000 euro over te schrijven naar de rekening van zijn zoon, maar vergiste zich in het rekeningnummer, aldus de Gazet van Antwerpen.
Nadat de man één cijfer verkeerd had ingevoerd bij de overboeking, belandde het bedrag op de rekening van de vrouw. De alleenstaande vrouw zat op dat moment nogal krap bij kas, waarna zij dit geld meteen gebruikte om haar schulden af te betalen.
Verder schafte de vrouw een nieuwe wagen aan en kocht ze andere luxe goederen van het geld. De rechter heeft nu beslist dat zij het bedrag toch weer zal moeten inleveren.
Het slachtoffer zal echter nog wel even op zijn geld moeten wachten, want de vrouw heeft toestemming gekregen maandelijks een bedrag van 95 euro terug te storten.
(Bron)
Mosselbanken brengen haai terug in Waddenzee

GRONINGEN - Een proef met kunstmatige mosselbanken moet ervoor zorgen dat verdwenen vissoorten als haai, rog en bruinvis over een aantal jaren weer rondzwemmen in de Waddenzee.
Dat meldde onderzoeker Tjisse van der Heide van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) woensdag.
Mosselen zijn volgens Van der Heide een belangrijke schakel in de voedselketen. Omdat er steeds minder mosselen in de Waddenzee voorkomen, verdwijnen ook veel vissoorten die direct of indirect van de mossel afhankelijk zijn.
Het team onderzoekers van de RUG legt daarom in het voorjaar van 2011 zes mosselbanken van 20 bij 20 meter aan. De banken komen te liggen in de buurt van Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling.
De verwachting is dat de mosselen veel kleine visjes lokken die op hun beurt weer grotere vissoorten als de haai, rog, platvissen en bruinvissen aantrekken. Voordat deze soorten weer in de Waddenzee zijn te vinden, zijn we tientallen jaren verder, benadrukt de onderzoeker.
(Bron)

Klein detail is dat de bruinvis geen vis is.
Happy Meal verboden in San Francisco

AMSTERDAM – San Francisco heeft een wet aangenomen die het uitdelen van speelgoed bij ongezond eten verbiedt. Door de nieuwe wetgeving wordt ook de Happy Meal van McDonald’s verboden.
De nieuwe wetgeving gaat in op 1 december. San Francisco wordt daarmee de eerste grote Amerikaanse stad die dergelijke wetgeving invoert.
Speelgoed mag in de toekomst pas bij eten worden uitgedeeld wanneer de maaltijd minder dan zeshonderd calorieën bevat en tevens (deels) bestaat uit fruit en groente. Ook mag er alleen drinken bij geserveerd worden dat niet voor een groot deel bestaat uit suiker of vet.
“We zijn extreem teleurgesteld met het besluit”, laat Danya Proud van McDonald’s weten. “Dit is niet wat onze klanten willen en het is niet waar ze om gevraagd hebben. Het krijgen van speelgoed bij een kindermaaltijd is gewoon een deel van het plezier van met het gezin eten bij McDonald’s.”
De stad vindt het echter niet gepast om speelgoed uit te delen bij ongezond voedsel en wijst erop dat de wetgeving ook geldt voor andere restaurants.
(Bron)

Dan ontwikkel je toch een Healthy Meal?
Nieuw soort uitgestorven dolfijn opgevist

ROTTERDAM - Een stuk bot dat in 2008 voor de kust van Rotterdam werd opgevist, is een tot nu toe onbekende uitgestorven soort dolfijn, met een unieke lepelvormige snuit. Dat liet het Natuurhistorisch Museum Rotterdam dinsdag weten.
De nieuwe soort krijgt de naam Hoekmans stompsnuitdolfijn. De vinder van het bot, Albert Hoekman, ontdekte het fossiel tussen de platvis in de netten van zijn visserschip. Hij schonk het daarna aan het museum.
Het fossiel is een deel van de snuit. De dolfijn was 4 tot 6 meter lang en leefde tot circa twee tot drie miljoen jaar geleden in de Noordzee.
De nieuwe dolfijnsoort heeft een extreem korte snuit waarvan de bovenkaken zover naar buiten uitsteken dat de kop een volgens het museum ballonvormig uiterlijk moet hebben gehad. De bolle kop doet volgens het museum vermoeden dat de stompsnuitdolfijn al over een geavanceerd sonarsysteem beschikte.
Het bot is samen met een schaalmodel van de karakteristieke kop te zien in een expositie van het museum.
(Bron)
Minister: brede invoering slimme energiemeter

De regering streeft naar invoering op grote schaal van de zogenoemde energiemeter, een apparaat dat op afstand kan worden bediend en uitgelezen. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) hoopt dat in 2020 vier op de vijf huishoudens zo'n slimme meter hebben, zei hij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Een slimme energiemeter stuurt digitale informatie naar de netwerkbeheerder. Het idee erachter is dat deze betere informatie kan geven aan de consument. Dat zou moeten leiden tot energiebesparing. Een eerder voorstel van de vorige minister Maria van der Hoeven werd door de Eerste Kamer afgewezen omdat het inbreuk zou maken op de privacy.
Het nieuwe voorstel voorziet in een betere bescherming van persoonsgegevens en kan niet verplicht worden opgelegd aan consumenten. De Consumentenbond steunt het nieuwe voorstel. Volgens Verhagen kan ook de Vereniging Eigen Huis zich erin vinden.
Als de Tweede en de Eerste Kamer het nieuwe voorstel steunen, wil Verhagen in de eerste twee jaar beginnen met een kleinschalige invoering van de slimme meter. Als de resultaten hem bevallen, wil hij de invoering erna uitbreiden. Netbeheerders worden verplicht de meter aan te bieden aan consumenten. De klant heeft de keuzevrijheid om deze al dan niet in huis te nemen.
Verhagen schetste de voordelen van de meter: ,,Op een zaterdag, na een lange week hard werken, hoef je niet meer met een zaklamp in de kruipruimte om de meterstand op te nemen. Van je rust genieten in plaats van door de spinnenwebben te kruipen.'' Verder stelde hij dat energiebedrijven nooit meer hoeven te werken met schattingen van verbruik, die in het nadeel kunnen uitvallen van consumenten. ,,De eindafrekening wordt zorgvuldiger.''
Een meerderheid in de Kamer lijkt zich in hoofdlijnen te kunnen vinden in het nieuwe voorstel.
(Bron)

Een energiemeter in de kruipruimte? Dat roept bij mij de vraag op of Verhagen zelf wel eens die meterstanden heeft opgenomen.
"Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Veghel en Zwolle gaan maatregelen nemen om de gezondheid van inwoners te bevorderen. Zo komen er genoeg fietspaden zodat mensen zich gemakkelijk en gezond met de fiets kunnen verplaatsen."
(Bron)

Als inwoner van Utrecht kan ik een luid cynisch gelach niet onderdrukken.
En wat er dan ook nog bij staat: "Behalve de gemeenten, hebben ook zes grote bedrijven aangesloten bij het initiatief. Het zijn Albert Heijn, Albron, FrieslandCampina, Nutricia, Unilever, Zilveren Kruis/Achmea."

dinsdag, november 02, 2010

'Dreiging vanuit extreem rechtse hoek gering'

DEN HAAG - In Nederland is de dreiging van extreem rechts en rechts-extremisme tegen de democratische rechtsorde gering.
Dat concludeert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.
De slagkracht van de stromingen is volgens de AIVD beperkt doordat ze organisatorisch versnipperd zijn, een kleine achterban hebben en onderling grote meningsverschillen kennen.
Het aantal actieve aanhangers van extreem rechts en rechts-extremisme daalt, zo blijkt uit het onderzoek van de AIVD.
Drie jaar geleden werd hun aantal nog op zeshonderd geschat, inmiddels ligt hun aantal naar schatting op minder dan driehonderd. Dit komt door scheuringen en het uiteenvallen van groepen, aldus de dienst.
Tot extreem rechts horen volgens de AIVD groepen met een xenofoob of nationalistisch gedachtegoed, die democratische middelen gebruiken voor hun doelen. Voorbeelden hiervan zijn Voorpost en de Nationale Volksbeweging (NVB).
Rechts-extremisten als de Nederlandse Volks-Unie hebben antidemocratische doelen en kunnen ondemocratische middelen inzetten om die te bereiken, aldus de AIVD. Extreem rechts ziet de islamisering als meest urgente probleem, terwijl rechts-extremisten van oudsher Joden als grootste vijand zien.
Tot nu toe is geen sprake van een ontwikkeling naar terrorisme vanuit beide stromingen. Volgens de AIVD betekent dit niet dat kan worden uitgesloten dat eenlingen gedreven door extreem rechts of rechts-extremistische denkbeelden geweld kunnen gebruiken.
Onder rechts-extremisten bestaat een fascinatie voor wapens. De AIVD heeft echter geen aanwijzingen dat wapens voor dat doel worden verzameld.
Politiek-maatschappelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen met grote impact – zoals de aanslagen van 11 september 2001 en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh – lijken weinig invloed op de bewegingen te hebben. Verder is de weerstand tegen de bewegingen in de samenleving groot en is het onwaarschijnlijk dat op korte termijn een leider opstaat.
Het ligt volgens de AIVD al met al niet voor de hand dat de dreiging van extreem rechts en rechts-extremisme in Nederland op korte termijn weer opleeft. Het is eerder voorstelbaar dat de dreiging verder zal afnemen, aldus de dienst in het rapport.
(Bron)

En wat is het verschil tussen 'extreem rechts' en de PVV?
Crisis noopt Tsjechen tot naakt schoonmaken

PRAAG - Een groepje Tsjechische studenten heeft een originele manier bedacht om in economisch barre tijden toch een aardig zakcentje bij te kunnen verdienen.
Zij richtten een wel heel speciaal schoonmaakbedrijf op: voor omgerekend 173 euro per uur komen zij naakt, topless of in hun ondergoed poetsen bij de mensen thuis. Dat melden diverse internationale media.
De oprichter van het bedrijf, de 21-jarige Katka Kopecka, studente economie aan de Charles Universiteit in Praag, legt uit waarom: ''Niemand houdt van schoonmaken en iedereen vindt het fijn om naar een mooi lichaam te kijken.''
De firma, Crazy Cleaners, heeft inmiddels genoeg werk voor zo'n vijftien, zowel mannelijke als vrouwelijke, studenten. Volgens Kopecka bestaat het merendeel van het klantenbestand uit drukke zakenmannen die willen relaxen terwijl ze naar de schoonmakers kijken.
(Bron)
Boze man ramt onder ogen van agenten lesauto

LEEUWARDEN - Een boze 55-jarige man uit Leeuwarden is maandag in het zicht van politieagenten op een lesauto geknald, nadat hij even daarvoor een bekeuring had gekregen. Dat heeft de Friese politie dinsdag gemeld.
Agenten hadden de man bekeurd omdat hij geen kentekenplaat op zijn aanhangwagen had. Daarna reed de Leeuwarder woedend weg. ''Met slippende banden en loeiende motor'', aldus een woordvoerder van de politie. Op de eerstvolgende kruising verleende hij geen voorrang aan een lesauto en knalde daar bovenop.
De inzittenden van de lesauto kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, maar een 20-jarige vrouw uit Leeuwarden die les had in de auto was volgens de politie wel erg ontdaan. De boze Leeuwarder kreeg van de agenten vervolgens opnieuw een bon, wegens het niet verlenen van voorrang en het veroorzaken van een ongeluk.
(Bron)
Deense vinvis met jicht was 130 jaar oud

KOPENHAGEN - Een walvis die afgelopen zomer strandde op de kust van Denemarken was tussen de 130 en 140 jaar oud. Dat zou een record zijn voor een gewone vinvis, maakten onderzoekers dinsdag bekend.
Het hoogbejaarde zeezoogdier was verdwaald in een ondiepe baai aan de Deense kant van het Kattegat, een zeestraat tussen Denemarken en Zweden.
De Denen probeerden het dier nog wel naar open water te loodsen, maar het beest had de kracht niet meer om terug te keren.
Volgens de onderzoekers had de stokoude walvis last van onder andere jicht en botontkalking. De oudste tot nu te bekende gewone vinvis was 116 jaar oud.
De walvis, een mannetje, was 17 meter lang en woog 24 ton. Daarmee is het een kleintje, want er zijn mannetjesvinvissen gemeten die 24 meter lang waren. De gewone vinvis is een van de grootste walvissoorten. Alleen de blauwe vinvis wordt nog groter.
(Bron)
'TNT bezorgt te laat in zeker 600 wijken'

AMSTERDAM – TNT Post heeft in de afgelopen maanden in ruim zeshonderd wijken, honderdduizenden poststukken te laat bezorgd. Dat blijkt volgens het AD uit een gespecificeerd overzicht van meldingen van achterstanden in de postbezorging.
“In het hele land krijgen postbezorgers van TNT het werk niet meer klaar”, zegt samensteller van de lijst Leo Lamers dinsdag tegen het AD.
De gepensioneerde postbode verzamelde de afgelopen maanden met de hulp van zeventig postbezorgers de gegevens van poststukken die niet of te laat werden bezorgd.
Vooral veel reclamemateriaal wordt te laat bezorgd, maar ook aangetekende brieven en rouwkaarten blijken niet zelden te blijven liggen.
Een woordvoerder van TNT wijst in de krant op de grote hoeveelheid post die het bedrijf verwerkt. “Het overzicht van Lamers valt in de vijf procent die niet lukt”, aldus de zegsman. “Onafhankelijk onderzoek door Intomart toont aan dat wij 95 procent van de post op tijd bezorgen.”
De ondernemingsraad van TNT bevestigt de inhoud van lijst wel en noemt in een interne brief de bezorgproblemen “geen incidenten meer”. Ook vakbond BVPP krijgt meldingen van slechte bezorging.
Volgens de Postwet moet TNT zes dagen per week de post binnen 24 uur bezorgen.
(Bron)

Jaja, die Postwet. En als je zeker wilt weten dat je post binnen 24 uur wordt bezorgd, moet je bijbetalen.
Je kunt overdrijven... De wintertijd is net ingegaan, maar betekent dat nou echt dat m'n kerstcactus prompt in bloei moet schieten?
(Het enige dat ik heb gedaan is 'm niet doorlopend vergeten in dat hoekje, zodat ie toch iets meer water kreeg dan voorgaande jaren.)

maandag, november 01, 2010

Belg snijdt vrouw op straat de keel door

BRUSSEL - In het Belgische Sint-Truiden heeft een man maandag een vrouw op straat de keel doorgesneden. Voorbijgangers waarschuwden de hulpdiensten, maar de vrouw bleek niet meer te redden.
De man probeerde daarop zelfmoord te plegen, door het mes in zijn eigen keel te steken, maar dat mislukte. Hij is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Hij is gearresteerd.
Volgens de politie was de man de partner van het slachtoffer. Ze zouden kort ervoor ruzie hebben gekregen.
Het parket van Hasselt stelt een onderzoek in.
(Bron)
Tandartsen VS zamelen snoep in na Halloween

PHILADELPHIA - Twee Amerikaanse tandartsen zijn maandag, een dag na Halloween, begonnen met een inzamelingsactie van snoep om de tanden van hun patiëntjes te redden. De tandartsen betalen een dollar per halve kilo snoep.
De lekkernijen worden daarna gedoneerd aan militairen in Afghanistan en Irak.
''Je redt hiermee niet alleen je tanden, maar onze troepen in het buitenland kunnen op deze manier ook Halloween vieren'', aldus een verklaring van de tandartsen Nalin en Arpan Patel uit Fairless Hills nabij Philidelphia.
De tandartsen laten in het midden waarom snoep blijkbaar minder slecht is voor de gebitten van militairen.
Amerikanen eten jaarlijks bijna 11 kilo snoep, blijkt uit cijfers van het nationale statistiekbureau. Het merendeel van de zoetigheid wordt rond Halloween opgegeten.
Kinderen gaan tijdens het festijn verkleed langs de deuren om snoep op te halen. Dat levert soms kilo's snoep per kind op.
(Bron)
IJsland vreest nieuwe vulkaanuitbarsting

REYKJAVIK - Een vulkaan onder een gletsjer in IJsland zou binnenkort weleens kunnen gaan uitbarsten. De afgelopen dagen komt meer smeltwater dan anders van de gletsjer Vatnajokull.
Dat zou kunnen duiden op een toename in vulkanische activiteit onder de ijsplaat, meldde een overheidsfunctionaris maandag.
Vatnajokull ligt ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de Eyjafjallajökull-gletsjer, waar in april een vulkaan uitbarstte. De aswolk die deze uitbarsting veroorzaakte, leidde tot veel problemen voor het vliegverkeer boven Europa.
Luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven leden miljarden euro's verlies.
De laatste keer dat nabij de Vatnajokull een vulkaan uitbarstte, was in 2004. Dat leidde tot een kortstondige onderbreking van het luchtverkeer in IJsland.
(Bron)
'Einde daling van gif op groente en fruit'

De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. Het aandeel groente en fruit met daarop resten van bestrijdingsmiddelen nam vorig jaar nauwelijks af. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Gifmeter van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch.
Vorig jaar bevatte 7 procent van het groente en fruit zoveel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. In 2008 was dat nog 5 procent. In negen van de tien gevallen ging het om producten van buiten Europa.
Uit het rapport blijkt dat de supermarkten van Super de Boer vorig jaar de schoonste producten in het schap hadden liggen. In 2008 waren die supers nog middenmoter.
(Bron)
Vrachtschip ramt Erasmusbrug

AMSTERDAM - Een vrachtschip heeft maandagochtend de Erasmusbrug in Rotterdam geramd. De schipper heeft de hoogte van de brug volgens de politie verkeerd ingeschat.
Daardoor kwam het schip, geladen met veevoer, rond 10.00 uur vast te zitten onder de brug.
De politie verwacht het probleem snel op te lossen door de brug te openen. Het schip kan dan verder varen.
De schipper beleefde benauwde momenten toen hij de Erasmusbrug op zich af zag komen. Zijn schip kon er niet onderdoor, zodat hij in rap tempo de stuurhut moest verlaten. Die werd door de klap vernield.
Dat heeft een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam maandag gemeld. De mist speelde vermoedelijk een rol bij de aanvaring, weet de woordvoerder.
Omdat de schipper het ongeluk zag aankomen, kon hij nog net op tijd zijn vrouw uit de stuurhut wegsturen, om er daarna zelf snel achteraan te gaan. Beiden bleven ongedeerd. De schade aan de brug zou minimaal zijn. De Zeehavenpolitie stelt een onderzoek in.
(Bron)
Pest kwam uit China

LONDEN - De pest is meer dan 2000 jaar geleden opgekomen in China. Van daaruit heeft de dodelijke ziekte zich verspreid over de rest van de wereld.
Dat schrijft een internationale groep wetenschappers in de nieuwste editie van het gezaghebbende tijdschrift Nature Genetics.
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers het DNA-materiaal van het pestvirus bestudeerd.
Ze keken onder meer naar de grootste uitbraak van de pest, in Europa rond 1350. Miljoenen Europeanen stierven toen aan de Zwarte Dood.
Volgens de wetenschappers kwam de ziekte in Europa terecht via de Zijderoute, de belangrijkste handelsverbinding met China.
Een eeuw later zou een expeditie van de Chinese ontdekkingsreiziger Zhang He de pest naar Afrika hebben gebracht.
(Bron)
Burgers melden veel criminaliteit niet

DEN HAAG - Veel criminaliteit in Nederland blijft verborgen. Dat komt doordat burgers een groot deel van de delicten niet melden bij opsporingsinstanties. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Slachtoffers van criminaliteit melden slechts een derde van de delicten bij de politie. In ruim een kwart van de gevallen doen mensen ook daadwerkelijk aangifte, aldus het CBS.
De belangrijkste reden van slachtoffers om geen aangifte te doen is dat 'het toch niets helpt'.
Redenen om juist wel tot aangifte over te gaan zijn dat de politie dit 'moet weten' en vanwege de verzekering.
Vooral bij geweldsdelicten als bedreigingen en seksuele delicten wordt de politie erbuiten gehouden. Slechts 3 procent van de seksuele delicten leidt tot aangifte; bij bedreigingen is dit 11 procent. Veel slachtoffers vinden het gebeurde niet belangrijk genoeg, zo blijkt.
(Bron)

Het stimuleert ook niet erg als je eerst naar een bureau drie wijken verderop moet, dat alleen van 2 tot 4 open is voor aangiftes, en als je daar een zuchtende agent treft die steunt dat ze niets met de aangifte zullen doen maar dat z/hij vooruit wel het formuliertje in orde wil maken voor je.
Met dat formulier schiet je niets op als je niet bij de verzekering terechtkunt, dus waarom zou je een dagdeel uittrekken voor zo'n aangifte?
Alcohol kost samenleving meer dan heroïne

LONDEN - Alcohol is schadelijker voor mens en samenleving dan heroïne of crack, als de maatschappelijke kosten van het gebruik worden meegerekend. Dat maakten Britse onderzoekers maandag bekend.
De wetenschappers onderzochten niet alleen wat een verslaving met het menselijk lichaam doet, maar berekenden ook de kosten die verslaafden veroorzaken voor onder andere gezondheidszorg en gevangenissen.
Heroïne, crack en methamfetamine zijn de meest dodelijke middelen. Alcolholverslavingen blijken echter het meest schadelijk, als de gevolgen voor gebruiker en samenleving beide worden meegewogen.
De wetenschappers hanteerden voor hun berekening een puntensysteem van 0 tot 100. Alcohol scoorde op deze schaal 72 punten, heroïne 55 en crack 54.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
(Bron)

Dat kan iedereen op z'n klompen aanvoelen - alcohol is een geaccepteerde en algemeen aanwezige drug. Heroïne is, mits niet versneden, niet eens zo vreselijk ongezond en uit onderzoeken blijkt dat mensen die heroïne verstrekt krijgen in de meeste gevallen een 'gewoon' leven kunnen leiden. De illegaliteit, de rotzooi die bijgemengd wordt, de noodzaak tot criminaliteit om het te kunnen betalen zijn veel schadelijker dan het spul zelf.
Kunnen we nu ook zo'n onderzoek krijgen waarin de effecten van tabak en overmatig vetgebruik worden onderzocht?
Van Aartsen denkt aan verbod houseparty's

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gaat ''heel goed kijken'' of hij in de toekomst nog grote houseparty's in zijn stad wil.
Zijn woordvoerder heeft maandag een bericht daarover in het AD en op Omroep West maandag bevestigd. In de nacht van zaterdag op zondag moest de mobiele eenheid ingrijpen bij een grote vechtpartij bij de houseparty Gekkehouse in Den Haag.
Er vielen vier gewonden en zestien mensen werden gearresteerd toen de raddraaiers zich tegen de politie keerden.
Van Aartsen laat weten ''woedend te zijn op lieden die zich op deze manier gedragen. Die het feest verpesten en de politie en beveiligers in gevaar brengen.’’
De organisatoren hadden wel een vergunning voor het feest. Deze had de gemeente afgegeven omdat feesten van deze organisatie in het verleden geen problemen hadden gegeven.
Eerder scherpte ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam al het evenementenbeleid flink aan. Dat deed hij na de rellen tijdens het dancefeest Sunset Grooves in augustus 2009. Daarbij keerde een groot aantal hooligans zich tegen de politie, die uit noodweer schoten loste. Daarbij kwam een 19-jarige jongen om het leven en raakten zes mensen gewond.
In Rotterdam mogen sinds begin 2010 alleen nog grote dansfeesten worden georganiseerd als die plaatsvinden op een afgesloten festivalterrein. Dat betekende onder meer dat er geen plaats meer is voor de populaire Dance Parade.
(Bron)

zondag, oktober 31, 2010

Albert Heijn heeft nu "extra mager rundvlees": "Nieuw: extra mager vlees. Licht verteerbaar met 50% minder vet. Bestaat voor 30% uit plantaardige ingrediënten. Heerlijk, verantwoord en voor een lekkere prijs!"
Is dat koe die compleet met maaginhoud gemalen is?
'Nederland wist niks van islam'

AMSTERDAM - Nederland had ten tijde van de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika en de moord op Theo van Gogh in 2004 nauwelijks kennis van de islam. Dat schrijft PvdA-Tweede Kamerlid en oud-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch in zijn boek Mijn Hollandse droom. Dat verschijnt maandag.
''Toen we als Nederlandse samenleving geconfronteerd werden met terreuraanslagen op het Westen vanuit de moslimwereld, merkte ik dat men in Nederland werkelijk geen idee had van de stromingen die er binnen die wereld bestaan'', schrijft Marcouch.
''De 'experts' die bij allerlei journalisten aan tafel schoven hadden echt geen idee waarover ze het hadden. Het rapport van de AIVD 'Rekrutering in Nederland voor de jihad' 2002, was een werkstuk op het niveau van een leerling uit het voortgezet onderwijs.''
Marcouch was tussen 2006 en 2010 voorzitter van Amsterdam-Slotervaart. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, komt daar vandaan. Volgens de politicus was de radicale islam er ''een populaire jeugdcultuur’’.
Zelf had hij een keer een (verbale) confrontatie met de vrouw van de extremistische moslim Samir A..
In het boek beschrijft Marcouch zijn eigen leven. Hij werd geboren in Marokko en had geen dag op school gezeten toen hij op 10-jarige leeftijd naar Nederland kwam. Toch wist hij zich op te werken tot politieagent en later politicus.
Verder geeft hij zijn visie op zaken als de integratie van Marokkaanse Nederlanders. Hij is regelmatig zeer kritisch over deze bevolkingsgroep. Zo beschrijft hij dat hij in Marokko vaak jongens ziet die dolgraag naar Europa willen.
''Daarom ergert het me mateloos dat hun generatiegenoten die wel het geluk hebben in Nederland te wonen, hier alle geboden kansen aan hun neus voorbij laten gaan, dat ze rondhangen op straat terwijl ze de mogelijkheid hebben naar school te gaan, een vak te leren, geld te verdienen en iets van hun leven te maken.’’
En: ''De Nederlandse samenleving moet een aantal zaken vanuit de Marokkaanse cultuur niet accepteren, en dat moet duidelijk zijn voor de Marokkaan. Want met de instroom van de Marokkaanse immigranten is er ook veel onbeschaafdheid geïmporteerd. Onbeschaafdheid die schuilt in opvattingen over de vrouw, over de homo, over andersgelovende burgers.’’
(Bron)
Politie beschiet inbreker Rosmalen

AMSTERDAM - De politie heeft zondagochtend rond half zes in Rosmalen een vluchtende inbreker in zijn been geschoten. Dat meldde de politie zondag.
De 24-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, had eerder ingebroken in een winkel in Rosmalen.
Toen de politie arriveerde, wilde de dief wegrijden. Agenten zetten de auto klem en probeerden de man uit de auto te halen. De bestuurder ramde de politieauto enkele malen terwijl agenten het portier vast hadden.
Uiteindelijk schoot een agent de man in zijn been. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Londense school introduceert lessen via Facebook

AMSTERDAM - De Londense School of Business and Finance heeft een lesprogramma ontwikkeld in de vorm van een Facebook-applicatie. Een Master of Business Administration (MBA) is daardoor volledig online te volgen.
De applicatie laat in eerste instantie gratis lesmateriaal zien in de vorm van lesvideo’s, documenten en toegang tot discussies op Facebook. Een video toont de inhoud van het volledige lespakket.
Wil de geïnteresseerde een echt MBA-diploma hebben, dan moet deze wel betalen voor de examens.
Britse studenten betalen meer dan 13.000 euro en overzeese studenten betalen ruim 16.000 euro. Bovendien moet de kandidaat van tevoren beschikken over een bachelor- of masterdiploma.
Voor het zover is, kunnen gebruikers gratis lesoefeningen blijven doen via Facebook. Het onderwijsinstituut zelf noemt de applicatie een revolutionaire manier van ‘try before you buy’.
(Bron)