zaterdag, april 16, 2005

Australische pedofielen wilden na tsunami naar rampgebied reizen

Ongeveer twintig Australische pedofielen hebben na de tsunami-ramp van 26 december geprobeerd naar Indonesië en Thailand te reizen om misbruik te maken van de kwetsbare positie waarin kinderen in deze landen terecht waren gekomen. Alle twintig zijn in het verleden veroordeeld voor misbruik van kinderen en moeten volgens een nieuwe verordening hun reis- of verhuisplannen aan de politie melden.
De politie lichtte de Indonesische en Thaise autoriteiten in en die weigerden de twintig een visum, zei de krant The Weekend. Een politiewoordvoerder zei dat Indonesië en Thailand altijd een visum weigeren aan geregistreerde pedofielen. Begin dit jaar was het aantal meldingen van pedofielen die naar de twee landen wilden echter beduidend hoger dan normaal, zei hij.
(Bron)
Vredesactivisten aangehouden bij NAVO-hoofdkwartier, basis

BRUSSEL, De Belgische politie heeft zaterdag ongeveer tweehonderd vredesactivisten aangehouden die tegen kernwapens demonstreerden bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en bij de luchtmachtbasis Kleine Brogel in het oosten van België, waar Amerikaanse kernwapens zouden zijn opgeslagen. Allen werden na korte tijd weer vrijgelaten.
Onder de honderden deelnemers aan de actie "burgerinspectie" waren leden van de partij Spirit en milieugroepen als Greenpeace en Moeder Aarde.
"In een tijd waarin NAVO-lidstaten landen als Iran onder druk zetten om hun nucleaire ambities te laten varen hebben we de hypocriete situatie dat niet-nucleaire landen gastheer spelen voor Amerikaanse wapens", zei Nicky Davies van Greenpeace.
(Bron)
Roken in trein oorzaak vechtpartij

Een treinreiziger is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een vechtpartij in de trein. Dat heeft de Spoorwegpolitie zaterdag gemeld. De passagier kreeg ruzie met een rokende medepassagier bij station Leidschendam-Voorburg en moest met verwondingen aan het gezicht opgenomen worden in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. De dader is nog voortvluchtig.
Het slachtoffer maakte een opmerking over een rokende medepassagier. Toen deze zich daarvan niks aantrok, werd zijn sigaret uit de handen geslagen. De roker sloeg terug. Daaraan hield het slachtoffer verwondingen aan het gezicht en aan de lippen over. Ook mist hij drie tanden.
Het incident vond rond kwart over twee plaats. Hoe de dader heeft weten te ontkomen, is niet duidelijk. De trein is uit de dienst genomen en reizigers op het traject Den Haag - Leiden hebben uiteindelijk vijftig minuten vertraging opgelopen. De politie zoekt nog getuigen van de vechtpartij.
(Bron)
Man door voordeur na ruzie via chatsessie

Een 48-jarige man uit Holwierde is vrijdagavond mishandeld in de tuin van zijn woning aan de Pastorielaan. Dat meldt de politie Groningen zaterdag. De 17-jarige zoon van de man kreeg via een chatsessie op zijn computer ruzie met een chatpartner.
Korte tijd later kwam een groepje jongeren bij de woning. De vader van de jongen deed open en het groepje vroeg naar zijn zoon. Toen het slachtoffer daar niet snel genoeg gehoor aan gaf, ontstond een strubbeling waarbij de man door de ruit van zijn voordeur werd geduwd. De jongens verdwenen en de man is ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.
De gewaarschuwde politie kon even later vier jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar uit Appingedam en Delfzijl uit de groep aanhouden. De jongens zitten zaterdag nog vast voor verhoor. De politie is nog op zoek naar twee verdachten.
(Bron)
'Veel rookmelders niet veilig'

AMSTERDAM - Veel rookmelders in Nederland gaan niet af als er sprake is van een brand in een woonhuis. Volgens het Nederlands Instituut voor Brand en Rampenbestrijding komt dat omdat veel brandmelders zijn aangesloten op netstroom. Veel branden ontstaan vaak door kortsluiting waardoor de stroom van de brandmelder wordt afgesloten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond.
Sinds januari 2003 wordt in alle nieuwe huizen standaard een brandmelder geïnstalleerd. Door milieuoverwegingen is besloten om de brandmelder niet meer met batterij te leveren maar op netstroom aan te sluiten. Na een ongeval, waarbij een 22-jarige jongen omkwam omdat zijn brandmelder door kortsluiting niet werkte, worden de brandmelders weer met batterij geleverd. Het NIBRA wijst erop dat in veel huizen nog wel brandmelders zijn die op netstroom zijn aangesloten.
(Bron)
Tiener tijdens plassen gegrepen door trein

Als je te dicht bij de treinrails komt, bestaat de kans dat je overreden wordt. Maar als de nood hoog is en je ook nog eens dronken bent, wil je zoiets belangrijks wel eens vergeten. Helaas voor een 19-jarige jongeman uit Oostenrijk. Hij werd tijdens het plassen namelijk gegrepen door een goederentrein. Gelukkig voor hem kwam hij ervan af met relatief lichte verwondingen aan zijn arm en been.
De tiener was gisteren met twee vrienden uit toen hij nodig moest plassen. Hij ging naar de spoorbaan om daar zijn blaas te legen, maar stond daarbij te dicht bij de rails. Een aankomende goederentrein werd door hem niet gezien en niet gehoord, waardoor hij door de trein gegrepen werd en door de kracht werd weggestoten.
De knul kon op eigen kracht de spoorbaan verlaten, maar moest wel naar het ziekenhuis. Hij liep slechts lichte verwondingen aan zijn linkerhand en rechterbeen op.
(Bron)
Donateurs: deel geld giro 555 naar Afrika

AMSTERDAM - Driekwart van de donateurs van giro 555 vindt het geen probleem als een deel van het geld voor de tsunamislachtoffers gebruikt wordt voor andere noodgebieden. Dat blijkt uit een onderzoek van NIPO NSS in opdracht van de Volkskrant, dat zaterdag gepubliceerd is. Ruim 570 donateurs hebben aan de enquête meegewerkt.
Een kwart van de ondervraagden wil dat al het geld naar de gebieden gaat die eind vorig jaar getroffen zijn door de tsunami. 31 procent vindt dat een deel van hun donatie best wel naar een ander noodgebied mag, zoals Darfur. Van 44 procent mag dat ook, maar onder voorwaarden. De meerderheid is van mening dat de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maximaal een kwart van het geld voor andere doelen mogen gebruiken.
De SHO heeft echter eerder al laten weten dat het "onmogelijk" en "onzuiver" is om bijdragen voor andere doelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Darfur.
Een woordvoerster liet zaterdag weten dat het onderzoek in de Volkskrant daar niets aan verandert. "Alles wat binnenkomt, kunnen we nog steeds goed gebruiken in de tsunamigebieden. Het ziet er niet naar uit dat er geld overblijft."
De SHO denkt ongeveer 190 miljoen euro aan donaties voor de tsunamislachtoffers op giro 555 te hebben ontvangen.
(Bron)
Aantal frauderende AOW'ers gestegen

DEN HAAG - Het aantal AOW'ers dat is betrapt op uitkeringsfraude is vorig jaar met 20 procent gestegen ten opzichte van 2003. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het orgaan dat de AOW uitvoert. Met de fraude was een bedrag van 3,6 miljoen euro gemoeid. Ruim 3800 AOW'ers werden bestraft wegens onregelmatigheden.
In de meeste gevallen verzwegen AOW'ers dat ze samenwonen. In dat geval is de uitkering per persoon 50 procent van het minimumloon. Een alleenwonende AOW'er ontvangt 70 procent van het minimumloon.
De Tweede Kamer heeft er vorig jaar bij de SVB op aangedrongen de controle op samenwoningsfraude bij AOW'ers niet te ver door te voeren. In sommige gevallen zouden bejaarden zelfs van bed gelicht worden om te zien of ze niet stiekem samenwonen.
(Bron)

Jee, ze gaan om met die mensen alsof het uitkeringstrekkers zijn! Want bij bijstandstrekkers mag het natuurlijk wel ver worden doorgevoerd, geen probleem.
Verdonkeremanen opent de aanval op '26.000 gezichten'

AMSTERDAM - Minister Rita Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken opent de aanval op de nationale actie '26.000 gezichten' waarbij in filmpjes om aandacht wordt gevraagd voor de situatie van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat schrijft de Telegraaf zaterdag. In vier recente uitzendingen hebben asielzoekers volgens Verdonkeremanen leugenachtige verhalen opgehangen over hun situatie.
Zo stelt een Iraanse man dat hij nooit naar behoren duidelijk heeft kunnen maken wat zijn werkelijke politieke verleden in zijn land van herkomst is. Na het dossier te hebben ingezien, komt Verdonkeremanen echter tot de conclusie dat dat onzin is. De man heeft twee asielprocedures doorlopen, tot aan de Raad van State toe en heeft zijn verhaal een aantal keer mogen vertellen.
Door het ministerie van Buitenlandse Zaken is er zelfs een apart onderzoek gehouden naar de situatie van de Iraniër . Volgens Verdonkeremanen heeft de man dus vele malen de kans gehad om zijn punten duidelijk te maken.
Joost Bosland, woordvoerder van '26.000' gezichten zegt de filmpjes nog eens goed te willen bekijken met het commentaar van de minister erbij. Maar volgens hem lijkt het erop dat Verdonkeremanen een campagne voert om de organisatie in een slecht daglicht te stellen.
(Bron)
Vergadering Essent over topsalarissen blijft besloten

AMSTERDAM - Essent weigert om de aandeelhoudersvergadering van donderdag 21 april publiek toegankelijk te maken. Aandeelhouder provincie Overijssel had het energiebedrijf verzocht bij de vergadering over het salaris van de bestuursvoorzitter van Essent Michiel Boersma de deuren te openen.
President-commissaris H. Pennings heeft het verzoek afgewezen en zal de bijeenkomst van aandeelhouders achter gesloten deuren houden, aldus een woordvoerder van het energiebedrijf zaterdag.
"De vergadering is per definitie besloten, dat is de normale gang van zaken. Pennings ziet geen reden om daar vanaf te wijken", aldus de zegsman van Essent.
De aandeelhouders van Essent komen donderdag in Den Bosch bijeen om de jaarrekening van het energiebedrijf te bespreken. Boersma verdiende vorig jaar 821.000 euro. Daarmee passeert hij Nuon-topman Ludo van Halderen als best betaalde bestuurder in de publieke energiesector.
Het kabinet heeft vrijdag besloten dat bestuurders in de publieke sector hun salaris openbaar moeten maken als dat boven het jaarsalaris van een minister uitkomt (ruim 120.000 euro per jaar). Het zet ook andere mogelijkheden op een rijtje om topinkomens aan te pakken.
(Bron)
Van Aartsen steunt plan voor lekenrechtspraak

AMSTERDAM - VVD-aanvoerder Van Aartsen is voorstander van de invoering van lekenrechtspraak. Dat is een systeem waarbij niet-juridisch geschoolde burgers meebeslissen over de schuld van een verdachte en de op te leggen straf.
Van Aartsen zei dat zaterdag tijdens een VVD-bijeenkomst in Amsterdam. Hij sprak van een "innovatief en concreet voorstel, waarmee wij in de Tweede Kamer aan de slag kunnen".
De VVD-aanvoerder nam in Amsterdam het rapport 'Effectief en op maat' in ontvangst, waarin een projectgroep uit de partij voorstellen doet voor wijzigingen van het strafstelsel. Dat is volgens het rapport nodig om de veiligheid en de bestrijding van de criminaliteit in Nederland te verbeteren.
De projectgroep keek daarbij over de grens. In landen als Denemarken en Duitsland leidt lekenrechtspraak tot goede resultaten: het systeem vergroot het vertrouwen van de burger in de rechtspraak.
(Bron)
Vijf doden bij familiedrama Hilversum

HILVERSUM - Door een schietpartij in Hilversum zijn zaterdag vijf doden gevallen, een vader, een moeder en drie kinderen. Volgens de politie gaat het om een familiedrama. Het lijkt er volgens een woordvoerder op dat de vader zijn vrouw en kinderen met pistoolschoten heeft gedood en daarna de hand aan zichzelf heeft geslagen.
De lichamen van het gezin werden zaterdag rond 12.30 uur door een familielid in de woning aan de Hilvertsweg ontdekt. De stoffelijke overschotten lagen daar al tussen de twaalf en 24 uur, aldus de politie. De politie was rond 14.45 uur in de woning nog bezig met onderzoek. Volgens een woordvoerder lagen alle lichamen in bed op de bovenverdieping van de woning.
De straat waar de schietpartij plaatshad, is afgesloten. Enkele geëmotioneerde buurtbewoners werden door politiemensen opgevangen en doorgestuurd naar slachtofferhulp. Het gezin waar het om zou gaan, was volgens omwonenden "normaal". De woordvoerder verklaarde dat er geen aanwijzingen waren dat het gezin problemen had.
De drie kinderen zijn omgekomen, zaten op dezelfde school, de Montessorischool-Zuid. Het gaat om drie jongetjes, meldde de school in een verklaring. De instelling probeert dit weekeinde alle ouders van het drama op de hoogte te stellen. In overleg met het Regionale Opvangteam Jeugd is een draaiboek voor de opvang van de leerlingen en leerkrachten opgesteld.
(Bron)
Staatssecretaris wil meer respect

DEN HAAG - Staatssecretaris Cees Van der Knaap van Defensie vindt dat bewindslieden met meer respect moeten worden bejegend. De CDA-bewindsman, een vertrouweling van de premier, wil dat ze weer met 'excellentie' worden aangesproken.
"Het geeft wat meer cachet als je met excellentie wordt aangesproken", aldus Cees zaterdag in een interview in de Volkskrant. "Er mag ook best enige afstand zijn."
De staatssecretaris zelf wordt binnen de hiërarchisch ingestelde krijgsmacht wel nog voortdurend 'excellentie' genoemd. Hij vindt dat "fantastisch". Maar buiten de muren van Defensie is er minder respect. Premier Balkenende hoort het woord alleen als hij met Cees in een militaire omgeving is.
Volgens Cees is er te weinig respect voor ministers en staatssecretarissen "die vaak in heel moeilijke situaties moeten opereren."
De aanspreektitel excellentie voor bewindslieden was tot in de jaren zestig algemeen gangbaar, maar wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt. Volgens Cees geeft het woord aan "dat je een bijzondere positie hebt".
De staatssecretaris ergert zich ook aan de de cultuur van het elkaar aanspreken met de voornaam. Dat haalt volgens hem "de status van bewindslieden helemaal onderuit." Hij zag een keer toenmalig vice-premier Jorritsma uit een vergadering komen. "Ze zocht haar chauffeur, die over het Plein schreeuwde: Annemarie! Ik ben hier! Dat is voor mij de wereld op zijn kop."
Minister Donner zei zaterdag op een CDA-bijeenkomst in Ede de discussie over het gebruik van de term excellentie "niet zo zinnig" te vinden. Wel is Donner het met partijgenoot Cees eens dat bewindslieden respect verdienen, omdat ze leiding geven.
Fractieleider Dittrich van D66 heeft geen goed woord over voor de uitlatingen van Van der Knaap. "Bewindslieden moeten respect afdwingen door hun beleid, door de problemen in de samenleving op te lossen, en niet door van bovenaf op te leggen dat ze met excellentie aangesproken willen worden. Dit is betutteling. Ik vind dat Cees zich hiermee belachelijk maakt."
PvdA-kamerlid Noorman-Den Uyl noemde de uitlatingen van Cees zaterdag voor de NCRV-radio hooghartig. Onder het bewind van haar vader, die premier was in de jaren '70, werd het gebruik van de term excellentie formeel afgeschaft.
(Bron)

vrijdag, april 15, 2005

TT 402 Bush,Cheney en Rumsfeld zijn mestkevers

Twee Amerikaanse entomologen hebben drie nieuwe soorten mestkevers ontdekt en ze vernoemd naar de president, vice-president en minister van Defensie van de Verenigde Staten.
Omdat het promoveren van de politieke leiders tot mestkevers toch ietwat gevoelig lag, kregen de diertjes een Latijnse benaming: Agathidium bushi, A. cheneyi en A.rumsfeldi.
De entomologen kwamen met de naamgeving op de proppen in het maartnummer van het wetenschapstijdschrift Bulletin of the American Museum of Natural History.
TT 402 Duitse sollicitanten nemen wraak

Duitse sollicitanten nemen steeds vaker wraak op die bedrijven die hen met een onpersoonlijke standaardbief afwijzen.
Zij sturen ondernemingen met vacatures een algemeen geformuleerde brief waarop zij stellen 'helaas' geen interesse te hebben voor de baan.
De brief is een initiatief van een groep studenten. Zij storen zich eraan dat veel bedrijven niet de moeite nemen in een persoonlijke reactie iemand te bedanken voor de sollicitatie. De brief kan desgewenst wat persoonlijker worden gemaakt door bijvoorbeeld wat koffie op het papier te morsen.
Hoofdpersoon uit 'Probleemwijken' pleegt zelfmoord

Een 31-jarige man uit de Groningse Oosterparkwijk heeft zichzelf in de Leeuwarder gevangenis de Marwei opgehangen. Dat bevestigt persofficier Oebele Brouwer van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden. De man was een van de hoofdrolspelers in het SBS6-programma 'Probleemwijken'. Brouwer kan niet bevestigen of de zelfmoord iets met het televisieprogramma te maken heeft.
SBS6 laat via een persbericht weten dat het kennis heeft genomen van de gebeurtenis en van het feit dat de echtgenote heeft laten weten dat de uitzending van het programma zou hebben bijgedragen aan de daad van haar man. SBS6 betreurt de gebeurtenis maar laat weten dat zij 'naar eer en geweten zorgvuldig en integer hebben gehandeld'. SBS6 is van mening dat de man 'geenszins op een negatieve wijze is geportretteerd'.
SBS6 zal de uitzending van probleemwijken over de Oosterparkwijk niet meer herhalen.
(Bron)
Deurwaarder mishandeld door wanbetaler

De politie heeft een 37-jarige inwoner van Enschede aangehouden, nadat hij een gerechtsdeurwaarder had mishandeld en bedreigd.
De deurwaarder kwam bij de man aan de deur inzake een beslaglegging. De bewoner raakte echter daardoor oververhit en probeerde de deurwaarder te intimideren. De deurwaarder overhandige de 37-jarige man op een gegeven moment het proces-verbaal, en de bewoner reageerde daarop met een klap.
De gerechtsdeurwaarder probeerde zich toen om te draaien en weg te lopen, maar het liep echter anders, want de wanbetaler gaf de deurwaarder een aantal slagen in zijn gezicht. Hierna ontstond een handgemeen tussen beide. De politie kon later de verdachte aanhouden en insluiten.
(Bron)
Man mishandelt hond en voorbijganger

Een 38-jarige man is gistermiddag opgepakt in Amsterdam wegens zware mishandeling. De man sloeg zijn hond. Toen een voorbijgangster hem hierop aansprak, ging hij ook haar te lijf.
Het 59-jarige slachtoffer sprak de verdachte rond 12.00 uur aan in de Spaarndammerbuurt, toen de man zijn hond sloeg. De man ging vervolgens door het lint en sloeg de vrouw verschillende keren in het gezicht. De vrouw moest behandeld worden in en ziekenhuis en deed vervolgens aangifte bij de politie. De man stapte zelf naar het politiebureau met de mededeling dat hij ruzie had gehad met een vrouw. Het slachtoffer herkende de man, zodoende werd deze aangehouden.
(Bron)
'Er bestaat geen recht op ongezond leven'

Minister van Volksgezondheid Hans Laagst vindt het onverantwoord dat mensen die ongezond leven onbeperkt gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Laagst deed zijn uitspraken donderdag tijdens een congres van artsen en specialisten. "Er bestaat niet zoiets als een recht op ongezond leven."
De bewindsman benadrukte dat jaarlijks 2,2 tot 4 miljard euro (vijf tot negen procent van het zorgbudget) wordt uitgegeven aan ziekten die het gevolg zijn van ongezond gedrag als roken, drinken en te veel eten. Rokers en zware drinkers uitsluiten van sommige vormen van hulp, wil Laagst vooralsnog niet.
De opmerkingen van de minister zijn vooral bedoeld om de burger wakker te schudden en te wijzen op hun verantwoordelijkheid. "Mensen investeren in huizen, relaties, consumptiegoederen en kiezen voor vakanties, maar kiezen en investeren in de gezondheid lijkt geen common sense meer." Laagst vindt dat merkwaardig.
(Bron)
Man weigert ziekenhuisbed te verlaten

De politie heeft in het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg een 48-jarige man uit Goirle aangehouden. De man weigerde namelijk een bed te verlaten dat hij even daarvoor had geclaimd.
De man was het ziekenhuis ingelopen en had zelf een mooi bed uitgezocht. Ziekenhuispersoneel vond dit niet zo'n goed plan, en vroeg de man meerdere keren het bed te verlaten. Toen deze dat weigerde werd de politie ingeschakeld.
Later bleek dat de man een dag eerder geholpen was aan een buikwond. Maar een afspraak om zomaar in een bed te gaan liggen een dag later, die had hij niet. Tegenover de politie weigerde hij overigens nogmaals het ziekenhuis te verlaten. De man werd aangehouden.
(Bron)
Oma slaat inbreker neer met tuinkabouter

De 69-jarige Jean Collop uit Wadebridge (Cornwall) heeft een inbreker buiten westen geslagen met haar tuinkabouter. De vrouw werd rond 05.00 uur 's ochtends wakker door gerommel op haar dak en ging naar buiten om een kijkje te nemen.
Op het dak trof ze vervolgens de inbreker aan. "Ik vroeg hem vriendelijk niet te bewegen en greep het eerste het beste ding dat in mijn buurt lag. Toevallig was dat een tuinkabouter", vertelt Collop. Ze smeet de kabouter richting de inbreker en raakte zijn hoofd. De kabouter overleefde dit niet. Vervolgens haastte de vrouw zich weer het huis in om een deegroller en haar camera te pakken.
"Ik heb nog een andere kabouter, maar ik wilde deze niet ook nog kapot maken." De deegroller was voor het geval de man naar beneden zou komen. Met de camera maakte de vrouw foto's van de inbreker. Deze probeerde tevergeefs naar een balkon te springen, maar elke keer als hij opstond maakte Collop een foto, waardoor de vluchtpogingen mislukten. De buren hadden ondertussen de politie gewaarschuwd. Zo kon de 20-jarige man probleemloos ingerekend worden.
(Bron)
Brute inval politie bij onschuldig gezin

Een gezin met vier kinderen in de Rotterdamse wijk Spangen dient een aanklacht in tegen de politie omdat zij ten onrechte bruut is overvallen door gemaskerde en zwaarbewapende leden van een arrestatieteam.
De vader, J. Weever, werd maandagavond geboeid en geblinddoekt en onder schot gehouden, terwijl zijn drie zoontjes - 8 jaar, 1 jaar en een baby van 2 maanden - uit bed werden gehaald.
Hij bleek te zijn verward met een van de verdachten van een schietpartij in de Schaepmanstraat: die was ook kaal. Agenten zagen de verdachten een huis binnenvluchten en besloten tot huiszoekingen.
De 15-jarige dochter Ivienska: "Ik was rond tien uur 's avonds net bezig mijn schooltas in te pakken toen het begon te tochten. Ik liep naar het raam en op dat moment riep een stem vanaf een balkon aan de overkant: 'Jij daar, laat dat raam open!' Ik schrok me rot en rende naar beneden, naar mijn vader, die tv zat te kijken. We liepen terug naar het raam, waarop werd geroepen dat we de handen tegen het raam moesten drukken. Handen omhoog, werd steeds geroepen. Er stond een rode laser van een pistool-mitrailleur op ons gericht."
De vader: "Vijf gehelmde mannen met pistolen in de aanslag klommen naar binnen. Ze zagen eruit als ninja's. Alleen de ogen onbedekt. Ik werd geboeid, geblinddoekt en op de knieën gedwongen."
Op zoek naar het vuurwapen kamde de tienkoppige eenheid het huis uit. "Tegen de kinderen werd geroepen dat ze wakker moesten worden; hun kamers werden doorzocht. Voortdurend snauwden ze dat we stil moesten zijn", aldus de vader.
Aan de beproeving kwam een einde toen de officier van justitie arriveerde. Toen bleek de vergissing: de verdachte was net als de vader kaal.
Het team vertrok. "Sorry, zei een van de agenten nog. Ze boden een sigaret aan." Daarmee namen de Weevers geen genoegen. Moeder Jasmine Weever: "De kinderen durven niet meer op hun kamer te slapen. Ze huilen voortdurend. Deze dagen logeren ze bij opa en oma."
De ouders dienen een aanklacht in en eisen een schadevergoeding.
Volgens een politiewoordvoerder was het machtsvertoon nodig omdat de verdachte vuurwapengevaarlijk was. Ook is de volgende dag een agent langsgegaan voor nazorg. Uiteindelijk werden vier verdachten aangehouden en twee pistolen in beslag genomen.
(Bron)

De werkelijkheid haalt de reclame in.
Nederlander stort van rots in Luxemburg

BERDORF - Een 25-jarige Nederlander uit Middelburg is donderdagochtend vroeg in Luxemburg dodelijk verongelukt na een val van dertig meter. Bij het doen van zijn behoefte, stortte hij van een rots in het Müllertal.
De man was gast van een klimschool in Berdorf. Zijn vrienden waarschuwden onmiddellijk de autoriteiten, meldde de politie. Het Müllertal (Molenaarsdal) is wegens zijn rotswanden bij klimmers geliefd.
(Bron)
Militairen op de vuist met politie in Weert

WEERT/DEN HAAG - Een groot aantal militairen is in de nacht van donderdag op vrijdag op de vuist gegaan met de politie en de marechaussee voor het politiebureau in Weert. Dat meldden de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de gemeente Weert vrijdag.
De politie Limburg Noord moest versterking oproepen uit Oost Brabant en Zuid Limburg om de gemoederen tot bedaren te brengen. De KMAR arresteerde een 33-jarige militair uit Nieuwveen en sluit meer arrestaties niet uit.
Het conflict begon vrijdagmorgen rond twee uur tijdens een afzwaaifeest van de KMS-militairen in een kroeg. Daarbij ontstond een handgemeen tussen een nog onbekende burger en een militair. Vervolgens bemoeiden andere militairen zich met de zaak. Toen de politie de 33-jarige militair arresteerde, richtte de woede van de militairen zich op de agenten.
De politie wilde enkele militairen meenemen naar het nabijgelegen politiebureau, maar vervolgens ontstonden schermutselingen. Over en weer vielen er klappen. Vier agenten, twee mannen en twee vrouwen, werden daarbij gemolesteerd. De militairen belegerden het bureau, waarna de politie versterking opriep uit heel Limburg en een deel van Brabant.
Burgemeester Niederer van Weert heeft naar aanleiding van de rellen overleg gevoerd met de commandant van de Van Hornekazerne in Weert. De militairen zwaaien daar vrijdag af, maar de burgemeester vindt dat de betrokken militairen op hun verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken.
Niederer zegt geschrokken te zijn van de agressie door de militairen. "Men mag van militairen meer verantwoordelijkheidsgevoel verwachten", zei hij. Bovendien vindt hij het niet te rechtvaardigen dat mensen zich tegen de politie verzetten.
(Bron)
Doden door hotelbrand Parijs

PARIJS - Een grote brand in een hotel in het centrum van Parijs heeft vrijdagochtend aan ten minste twintig mensen, onder wie acht kinderen, het leven gekost. Zeker dertien personen raakten ernstig gewond, meldde de brandweer van de Franse hoofdstad. Ruim veertig anderen liepen lichtere verwondingen op of hadden last van ademhalingsmoeilijkheden.
De brandweer vreest dat het dodental nog verder oploopt, omdat in het puin van het uitgebrande hotel nog lichamen kunnen liggen. Een brandweerwoordvoerder zei een dergelijke grote brand zelden in Parijs te hebben gezien. Ruim 250 brandweerlieden zijn ingezet met bijna zestig wagens. Onder de gewonden zijn ook brandweerlieden. De politie gaat uit van een ongeluk.
De brand ontstond rond 2.00 uur door nog onbekende oorzaak in het zes verdiepingen tellende hotel Paris-Opéra in de Rue de Provence (9e arrondissement). In paniek sprongen enkele mensen uit ramen. Het hotel had maar één nooduitgang, maar voldeed desondanks aan alle veiligheidsvoorschriften, aldus de autoriteiten.
In het nabijgelegen warenhuis Galeries Lafayette, populair bij toeristen, is een noodhospitaal ingericht. Hier zijn in eerste instantie ook de doden opgebaard. Minister De Villepin van Binnenlandse Zaken heeft de plek bezocht, net als burgemeester Delanoë van Parijs.
In het eenvoudige hotel, vlak bij de Opéra Garnier, het oude operahuis, verbleven in de nacht van donderdag op vrijdag 76 personen. Het hotel was grotendeels afgehuurd door de sociale dienst van de gemeente om er daklozen van vooral Afrikaanse afkomst onder te brengen. Onder de gewonden zijn Franse, Sengalese, Portugese, Ivoriaanse, Amerikaanse, Oekraïense en Tunesische staatsburgers. De identiteit van de doden is nog niet bekend.
(Bron)
Gedetineerde wandelt gevangenis uit

VUGHT - Een uit Utrecht afkomstige gedetineerde is afgelopen woensdag op een klassieke manier ontsnapt uit de gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught. De man gaf zich uit voor een bezoeker en wandelde vervolgens probleemloos de poort uit. Een woordvoerster van de gevangenis heeft dat vrijdag meegedeeld.
De bezoeker, die dus achterbleef in de gevangenis, is aangehouden omdat hij geholpen heeft bij de ontsnapping. Waar de gedetineerde voor vastzat, wil de woordvoerster niet zeggen. De gevangenis heeft volgens haar maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.
(Bron)
Cybercriminelen zetten weblogs in als wapen

AMSTERDAM - Steeds vaker gebruiken cybercriminelen weblogs voor opslag en distributie van virussen en trojans. Dit constateerde Websense donderdag. Ook keylogging-software (spyware die wachtwoorden achterhaalt) wordt steeds vaker verspreid via de momenteel erg populaire blog-sites.
Weblogs zijn aantrekkelijk voor hackers, omdat ze grote hoeveelheden vrije opslagruimte bieden en omdat geen identificatie nodig is om informatie te plaatsen. Daarnaast bieden de meeste blog-hosting-partijen geen antivirusbescherming voor bestanden die geplaatst worden.
In sommige gevallen creëren de hackers een blog op een erkende hostsite en plaatsen ze schadelijke code of keylogging-software op hun pagina. Vervolgens genereren ze verkeer naar de kwaadaardige blog door een link via spam-mail of door Instant Messaging (IM) naar een groot aantal geadresseerden te sturen.
"Internetters komen niet bij toeval op deze schadelijke blog-sites. Het succes van deze aanvallen is gebaseerd op de persoonlijke benadering van mensen, waardoor ze eerder geneigd zijn op een link te klikken", zegt Dan Hubbard, directeur security- en technologieonderzoek bij Websense. "Deze blogs worden vaak gebruikt als eerste fase in een meerlaagse aanval die ook een valse e-mail, trojan of keylogger kan omvatten."
(Bron)
Detentie en werkstraf voor relschoppers Graafsewijk

DEN BOSCH- Een 19-jarige Bosschenaar is vrijdag door de politierechter in Den Bosch veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, wegens het vernielen van een woning en huisraad in de Graafsewijk. Ook is de man veroordeeld voor de heling van twee samoeraizwaarden en het voorhanden hebben van vier molotovcocktails, die gevonden werden in zijn slaapkamer.
Een 31-jarige man, die tegelijkertijd terechtstond, kreeg een werkstraf van 150 uur en 12 weken voorwaardelijke celstraf opgelegd. Ook hij stond terecht voor vernieling van een woning en de huisraad.
Een 15-jarige Bosschenaar werd eerder op de dag al veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De jongen stond terecht voor openlijke geweldpleging.
Hij zou donderdagavond 7 april direct na uitzending van het SBS-programma 'Probleemwijken' met stenen en meubels gegooid te hebben en het meubilair in brand te hebben gestoken van de man die in de uitzending toegaf zijn stiefdochter seksueel te hebben misbruikt. De verdachte heeft spijt betuigd en is na de uitspraak in vrijheid gesteld.
(Bron)
REM-eiland in de verkoop

RIJSWIJK - Het vroegere REM-eiland (Reclame Exploitatie Maatschappij) staat te koop. Beheerder Rijkswaterstaat bevestigde vrijdag dat het stalen eiland voor de kust van Noordwijk in de verkoop gaat. Anderhalf jaar geleden maakte de directie Noordzee van Rijkswaterstaat al duidelijk dat het meetpunt voor onder meer golfslag overbodig was geworden.
In eerste instantie zou het Meetpunt Noordwijk gesloopt worden. "Mocht de verkoop deze zomer niet doorgaan, dan wordt het alsnog ontmanteld", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Toekomstige kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. "Een vuilverbrander zal er bijvoorbeeld niet komen." Volgens Rijkswaterstaat heeft onder meer de Stichting Noordzee interesse voor het eiland getoond.
De Dienst der Domeinen van het ministerie van Financiën, zal zoals gebruikelijk bij rijksbezittingen, de verkoop op zich nemen. Hoeveel het eiland moet kosten, hangt af van de koper met het beste plan en bod voor het meetpunt. De jaarlijkse lasten voor het oude en versleten platform bedragen tussen de 500.000 en 700.000 euro.
Het gevaarte van twaalf bij 24 meter, met twee dekken en een helihaven, ligt sinds 1964 9 kilometer uit de kust voor de badplaats. Enkele topmannen uit het bedrijfsleven begonnen er toen onder leiding van scheepsbouwer C. Verolme de Reclame Exploitatie Maatschappij als commerciële reactie op het omroepenbestel.
Juli 1964 begonnen de illegale uitzendingen van Radio Noordzee en later TV Noordzee, met Amerikaanse series als De Onzichtbare Man en Ed het Sprekende Paard. De REM genoot veel populariteit onder luisteraars en kijkers. In de eerste weken van de tv-uitzendingen kochten veel Nederlanders de REM-antenne, die nodig was om het signaal op kanaal 11 te zien. De politiek moest niets weten van deze nieuwe zender en het toenmalig kabinet-Marijnen pikte de inbreuk op de publieke omroep niet.
Als reactie op Den Haag deed de REM in november 1964 een verzoek tot een legale zendvergunning voor de omroep TROS (Televisie Radio Omroep Stichting), maar voor de uitzendingen vanaf het REM-eiland was het te laat. Half december viel het doek voor de eerste commerciële omroep. Marine en rijkspolitie grepen in en de zenders werden verzegeld. De TROS deed het vervolgens aan land beter. Zij kreeg de status van publieksomroep. Vorig jaar heeft de omroep ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum enkele programma's vanaf het REM-eiland gepresenteerd.
Het jaar voordat Rijkswaterstaat het REM-eiland in gebruik naam als meetpost Noordwijk werd de laatste herinnering aan de zendtijd ontmanteld. De zendmast moest worden afgebroken omdat die dreigde om te vallen. Rijkswaterstaat zette apparatuur op het eiland om golfslag, wind en watertemperatuur te meten.
(Bron)

Tros, grijp je kans!
Zuid-Koreaan haalt theorie-examen na 272 pogingen

SEOUL - Een Zuid-Koreaan is na 272 pogingen eindelijk geslaagd voor het theoriegedeelte van het rijexamen. De bijna 70-jarige Seo Sang-moon, die analfabeet is, leerde zichzelf de "regels van de weg" door keer op keer mondelinge theorie-examens af te leggen.
Medewerkers van de rijschool waar Seo meer dan vijf jaar kind aan huis was, reageerden enthousiast op zijn slagen. Zij beschouwen hem "bijna als familielid". De bejaarde Zuid-Koreaan gaat zich nu op het praktijkgedeelte van zijn rijexamen richten.
(Bron)
Marokkaanse 'straatterroristen' niet uit te zetten

DEN HAAG - Nederland mag het Nederlanderschap niet afpakken van Marokkaanse jongeren met een dubbele nationaliteit die zich schuldig maken aan 'straatterreur'. Dat bleek vrijdag uit schriftelijke antwoorden van minister Donner van Justitie op vragen van het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders.
Die had de bewindsman opheldering gevraagd over ernstige misdragingen van jonge Marokkanen in de Utrechtse wijk Zuilen. Volgens Donner bevat de Rijkswet op het Nederlanderschap geen bepaling op grond waarvan de Nederlandse nationaliteit kan worden ontnomen wegens agressie en straattereur. De minister overweegt ook niet om zo'n bepaling in te voeren.
Ook op basis van het Europees Nationaliteitsverdrag, dat Nederland mede heeft ondertekend, is het volgens hem niet toegestaan het Nederlanderschap in te trekken van iemand die straatterrorisme pleegt of eraan deelneemt. Dat is alleen mogelijk als sprake is van (criminele) gedragingen die de "essentiële belangen van de staat" wezenlijke schade toebrengen.
Daarbij gaat het om hoogverraad en spionage voor een andere staat. Misdrijven van algemene aard, zoals ook de door Wilders (Groep Wilders) bedoelde agressie en straatterreur, vallen er niet onder, aldus Donner.
(Bron)
Grootschalige zwarte handel in wk-tickets ontdekt

FRANKFURT - De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland in 2006 vermoedt een grootschalige poging tot zwarte handel in toegangskaarten. Er zijn 2,3 miljoen aanvragen niet gehonoreerd voor de eerste 812.000 kaarten die officieel in verkoop zijn gebracht.
Het organiserend comité denkt dat met name in de Verenigde Staten zwarthandelaren een poging hebben ondernomen op grote schaal kaarten in te kopen. Dat gebeurde per computerbestelling. Het comité ontdekte dat veel aanvragen vanuit Amerika werden gedaan door mensen die gebruik maakten van een vals adres of telefoonnummer. Er zijn advocaten in de Verenigde Staten in de arm genomen om te achterhalen wie achter deze aankooppogingen schuilgaat.
Wereldwijd ontving het organisatiecomité 12,3 miljoen aanvragen voor kaartjes, waarvan er 3,6 miljoen om meerdere redenen werden afgewezen. De helft van de aanvragen kwam uit Duitsland zelf. Engelsen (164.000) en Zwitsers (107.693) staan als tweede en derde in de rij. Vijftien bestellingen waren afkomstig uit het Vaticaan.
(Bron)
Eieren gevonden in fossiel van dinosaurus

LONDEN - Een internationaal team van wetenschappers heeft in China een dinosaurus gevonden die is gestorven vlak voordat het prehistorische dier twee eieren zou leggen. Dat meldde de BBC vrijdag.
Het dinowijfje leefde 65 tot 98 miljoen jaar geleden. De overblijfselen, die zijn gevonden in de provincie Jiangxi, bestaan vrijwel alleen uit het bekken met de eieren nog zichtbaar in de holte.
Tamaki Sato en zijn collega's zeggen in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat de voortplantingsorganen gelijkenissen vertonen met zowel die van primitieve reptielen als die van hedendaagse vogels. De dinosaurus was vermoedelijk een theropod.
Daaronder valt een grote groep tweevoetige, voornamelijk vleesetende dinosaurussen, waaruit volgens veel wetenschappers vogels zijn voortgekomen. Dit exemplaar kon volgens de onderzoekers in elk geval, net als vogels maar anders dan krokodillen, niet al zijn eieren in één keer leggen.
(Bron)

donderdag, april 14, 2005

Kamer wil leer-werkplicht voor jongeren

DEN HAAG - De regeringspartijen en de kleine christelijke partijen dringen bij het kabinet aan op het invoeren van een "leer-werkplicht" voor jongeren tot 23 jaar, die weinig kans maken op de arbeidsmarkt.
CDA-fractieleider Verhagen wil dat de jongeren of gaan leren of gaan werken en vroeg in een motie aan de regering om met een voorstel te komen.
"Van de jongere mag verwacht worden dat hij of zij als tegenprestatie van een uitkering maatschappelijk actief is," aldus Verhagen. "Werken of leren is de keus. Daarbij mag het ook gaan om maatschappelijke dienstverlening."
Premier Balkenende zei "niet onsympathiek" te staan tegenover de motie en dat hij dit gaat bespreken in het kabinet.
Verhagen kondigde tijdens het debat over normen en waarden, donderdag in de Tweede Kamer, bovendien aan dat zijn fractie komt met een initiatiefwet om ouders meer financieel aansprakelijk te maken voor daden van hun kinderen.
Kinderen van 16 tot 18 jaar zijn verantwoordelijk voor hun gedrag, maar als ze auto's vernielen of ander vandalisme plegen is hun spaarpot niet toereikend om de schade te vergoeden.
Verhagen vindt dat de ouders dan daarvoor moeten opdraaien. Zijn fractie komt zelf met een wetsvoorstel, omdat het CDA te weinig enthousiasme bespeurde bij de ministers om dat te doen.
PvdA-leider Bos en SP-leider Marijnissen grepen het debat aan om scherpe kritiek te uiten op het beleid van het kabinet en hekelden onder meer de situatie in de verpleeghuizen.
GroenLinks-fractieleider Halsema en haar collega Dittrich van D66 hadden weinig goede woorden over voor minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie).
Dittrich vond uitspraken van Verdonk over moslims getuigen van "kilte" en vroeg het kabinet om "meer warmte uit te stralen" bij het integratiebeleid.
Het CDA drong aan op een steun in de rug van de belastingdienst voor vrijwilligerswerk en op een ruimhartige opstelling van de fiscus bij giften, zoals die plaatsvonden na de zeebeving in Azië.
Premier Balkenende deed geen concrete toezeggingen, maar stond er ook niet afwijzend tegenover. In het najaar zal dit opnieuw aan de orde komen, als regering en Tweede Kamer het totale pakket aan belastingmaatregelen voor volgend jaar bespreken.
(Bron)
Oregon verklaart homohuwelijken nietig

LOS ANGELES - Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Oregon heeft donderdag ongeveer 3000 homohuwelijken nietig verklaard die daar vorig jaar waren voltrokken. Volgens de rechters hadden de functionarissen die de stellen in de echt verbonden, niet het recht dat te doen.
In een aantal districten in Oregon stelden de autoriteiten het huwelijk vorig jaar maart open voor koppels van hetzelfde geslacht. Zij vonden dat een verbod op het homohuwelijk neerkwam op discriminatie. Ook in San Francisco, in de staat Californië, konden homostellen een tijdlang trouwen.
De zaak werd een nationale rel over de vraag of een verbod op het homohuwelijk in strijd is met de grondwet. Uiteindelijk maakten rechters een einde aan het voltrekken van homohuwelijken tot die vraag was beantwoord.
Bij de algemene verkiezingen in november stemden de inwoners van Oregon voor een amendement op de grondwet van hun staat dat stelt dat het huwelijk alleen voor een man en een vrouw is. In andere staten werden soortgelijke voorstellen doorgevoerd.
(Bron)
Grote controle in binnenstad Amsterdam

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam is donderdagmiddag begonnen met een grootscheepse controle in de binnenstad. De politie heeft driehonderd agenten ingezet die op zoek gaan naar criminelen, verkeersovertreders en mensen die nog een boete hebben open staan.
Rond 22.00 uur waren 24 aanhoudingen verricht. "We maken de binnenstad onveilig voor criminelen", aldus een woordvoerder van de politie.
Wapenbezit en verkeersovertredingen waren onder meer redenen voor de aanhoudingen. Ook hielden agenten een auto aan die vol zat met vuurwapens. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten.
De actie onder de naam Stadspoort duurt tot 04.00 uur deze nacht. De naam is ontleend aan de insteek van de controle; de politie is extra attent op wegen die naar de binnenstad leiden.
De politie is daarnaast vooral actief op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het Leidseplein en het Centraal Station. Nog nooit eerder heeft de politie Amsterdam op deze manier zo grootschalig uitgepakt.
(Bron)
Wilde achtervolging na overval op drogist

Een wilde achtervolging eindigde aan het begin van de middag in Almere-Haven, waar twee voortvluchtige overvallers werden ingerekend. Vanochtend hadden de twee samen met een derde man een drogisterij in Ens in de Noordoostpolder overvallen. Ondanks een grote zoekactie bleef de derde verdachte onvindbaar.
Bij de vlucht in Ens hadden enkele ooggetuigen de achtervolging ingezet op de auto met het drietal. Toen deze met een pistool dreigden werd de achtervolging gestaakt. De politie wist de auto later opnieuw te traceren bij Lelystad, waarna met hoge snelheid de achtervolging werd ingezet richting Almere. Daar ging het over de Veluwedreef de Filmwijk in, waarna de criminelen via opnieuw de Veluwedreef en de Waterlandseweg richting Almere-Haven probeerden te ontkomen. Daar werden ze echter aangehouden.
Met honden, helikopters en tientallen agenten heeft de politie vervolgens gezocht naar de derde voortvluchtige en vuurwapengevaarlijke overvaller. Deze bleek spoorloos, waarna de zoekactie werd gestaakt.
(Bron)
Burenruzie ontaard in massale vechtpartij

ROERMOND - Een langdurig conflict tussen twee buren aan de Sweelinckstraat in Roermond is donderdagavond ontaard in een massale vechtpartij tussen buurtbewoners. Daarbij sloegen ongeveer zestig personen met houten knuppels op elkaar in en vielen er drie gewonden, meldde de politie donderdag.
De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Tien agenten wisten de gemoederen in de volksbuurt uiteindelijk tot bedaren te brengen. Niemand is aangehouden.
Eerder donderdag arresteerde de politie een 47-jarige Roermondenaar op de Sweelinckstraat wegens bedreiging en mogelijk was dat de aanleiding tot de vechtpartij. De politie zoekt dat nog uit.
(Bron)
Foto's maken is blijkbaar goed voor je conditie. Die van mij is niet denderend. Gisteren deed ik een uitgebreid rondje park, en aangezien er van alles bloeit zat ik op een aantal plekken langere tijd op m'n hurken. Op een plek was ik zo druk bezig dat ik in hurkstand nog een stukje 'gelopen' heb, te lui om op te staan en een nieuw gezichtspunt te zoeken alvorens weer te hurken.
Nu kan ik nauwelijks uit de lage bank omhoog komen. Spierpijn in m'n bovenbenen...
Relatie met christelijke vrouw motief moord

ALDEBOARN - Een 47-jarige islamitische man wordt ervan verdacht zijn 40-jarige broer te hebben vermoord, vermoedelijk omdat hij een relatie met een christelijke vrouw had.
De uit Irak afkomstige verdachte wurgde op 5 januari zijn broer thuis in Aldeboarn. Hij heeft de moord bekend.
De man moet zich dinsdag 19 april voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden, zo blijkt uit de dagvaarding die donderdag werd vrijgegeven. De man toog op 5 januari samen met zijn twee minderjarige kinderen naar Aldeboarn. Daar bond hij zijn broer aan een stoel vast, mishandelde hem en wurgde hem met een strop. Wat de rol van de kinderen is geweest, is nog niet duidelijk.
De verdachte gaf zich op de dag van de moord zelf aan bij de Amsterdamse politie. Ook heeft hij meegewerkt aan een reconstructie van de moord. De twee kinderen hebben bijna een maand vastgezeten op verdenking van betrokkenheid.
(Bron)
TT 130 ST.LOUIS De bluespianist en pionier van de rock-'n-roll Johnnie Johnson is in St.Louis overleden. Johnson (80) schreef samen met Chuck Berry Johnny B.Goode en Roll over Beethoven. In 2001 belandde hij in de Rock and Roll Hall of Fame.
Justitie vindt inval bij Omroep Brabant gerechtvaardigd

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vindt de inval die woensdag werd gedaan bij Omroep Brabant gerechtvaardigd. Justitie was op zoek naar ruw beeldmateriaal van de rellen van vorige week in de Graafsewijk in Den Bosch.
Volgens het OM is het door Omroep Brabant geschetste beeld van een intimiderende politie-inval volstrekt overtrokken en onjuist.
Justitie heeft naar eigen zeggen ruim twee dagen lang gesprekken met de omroep gevoerd over het afgeven van nog niet uitgezonden beeldmateriaal van de rellen in Den Bosch.
Het OM heeft uiteindelijk op afgelopen dinsdag rond 14.00 uur een bevel naar de omroep gefaxt, met de eis de beelden af te staan. "Pas toen definitief duidelijk was dat Omroep Brabant niet wilde meewerken, is onder leiding van de rechter-commissaris de doorzoeking uitgevoerd", laat het OM schriftelijk weten.
De redactieraad van Omroep Brabant laat weten deze reactie van het OM te verwachten. "Wij weten wat wij gezien en gehoord hebben", laat M. Kortlever van de redactieraad van de regionale omroep weten. "Er hing een intimiderende sfeer op de redactie die door alle redacteuren zo werd ervaren. Als er wordt gezegd: 'Godverdomme, je bandje... nu!' is dat intimiderend", aldus Kortlever over het volgens justitie volstrekt onjuiste beeld dat de omroep van de inval schetst.
Justitie zegt Omroep Brabant, conform landelijke afspraken, aangeboden te hebben een rechter te laten bepalen of de ruwe beelden gebruikt mochten worden. Maar volgens haar is de omroep daar niet op in gegaan. "Uiteindelijk bleek het belangrijkste argument dat Omroep Brabant bang is voor de relschoppers als die de indruk krijgen dat Omroep Brabant beelden zonder slag of stoot afstaat aan justitie", aldus de schriftelijke reactie van het OM. "Ze zeggen dat ze begrip hebben voor onze situatie, maar handelen daar niet naar", reageert Kortlever.
(Bron)
TT 192 Staat koopt deel unieke bibliotheek

DEN HAAG De Nederlandse staat heeft het belangrijkste deel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica gekocht. Het gaat om 25 getijdenboeken, 359 handschriften,
44 incunabelen en 3961 oude drukken tot het jaar 1800.
Het kabinet heeft daarvoor 18,7 miljoen euro betaald. De beroemde particuliere bibliotheek bestaat uit 20.000 gedrukte boeken en handschriften op het gebied van christelijke-hermetische filosofie.
De bibliotheek werd in 1957 gesticht door Joost Ritman. Sinds 1994 is de collectie cultureel beschermd. Het is de bedoeling de collectie voor iedereen toegankelijk te maken.
Jeugddetentie voor moord op eigen vader

ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft donderdag een 16-jarige jongen uit Ommen veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De jongen vermoordde in december vorig jaar zijn vader met een mes.
Mehmet D. stak eind vorig jaar zijn vader dood terwijl deze thuis in bed lag te slapen. Zes dagen na de steekpartij overleed het slachtoffer. De dader was ten tijde van het misdrijf 15 jaar oud.
(Bron)
Essent betaalt boze klant voor wegblijven monteurs

SCHIERMONNIKOOG - Essent Kabelcom betaalt klant Kees Boer 500 euro schadevergoeding omdat monteurs van het internetbedrijf tot twee keer toe een afspraak niet nakwamen. Boer woont door de week in Groningen. Om monteurs naar de internetverbinding in zijn huis op Schiermonnikoog te laten kijken, moest hij twee snipperdagen opnemen.
Nadat Boer met een rechtszaak dreigde om zijn gelijk te halen, gaf Essent de fout toe. Donderdag maakten het bedrijf en Boers advocaat E. Franssen bekend dat Essent voor de gemaakte kosten opdraait.
Op vrijdag 20 augustus 2004 zou er een monteur naar het Waddeneiland komen om de internetverbinding te repareren. Boer reisde donderdagavond al naar Schiermonnikoog. Net toen hij met de boot arriveerde op het eiland kreeg hij telefoon dat de monteur niet zou komen. Veel te laat om zijn verlofdag te kunnen intrekken. Een paar dagen later zou er opnieuw een monteur langs komen en wederom nam Boer een verlofdag op en moest hij de lange reis naar Schiermonnikoog weer maken. De monteur is echter nooit op komen dagen.
(Bron)
Kledingmerk Lonsdale vertrekt uit Nederland

SNEEK - Kledingketen London Mode stopt met de verkoop van Lonsdale omdat het Engelse kledingmerk keer op keer in verband wordt gebracht met rechts-extremisten. De keten heeft tien winkels in verschillende delen van Nederland.
Directeur P. Compagne van London Mode is boos op de politiek en de media. "Wij willen niet stoppen met de verkoop van Lonsdale want het is geen racistisch merk, maar Lonsdale wordt zo gestigmatiseerd dat we niets anders kunnen", zo verklaarde hij de verkoopstop.
Lonsdale is een populair merk onder extreemrechtse jongeren. Onder meer jongeren die in Venray en Uden betrokken waren bij racistische conflicten droegen de kleding. Dat doen ze mede door de lettercombinatie 'nsda' in de naam, die volgens hen verwijst naar de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Hitler.
Compagne neemt met pijn in het hart afscheid van Lonsdale. "Het maakt 5 tot 10 procent van onze omzet uit. In onze winkels hangt het naast de kleding van Karl Kani. Dat merk wordt veel door donkere jongens, hiphoppers, gedragen. In onze winkels staan jongens die Lonsdale en Karl Kani willen kopen zelfs naast elkaar in de pashokjes", aldus Compagne. [ "zelfs"???]
De directeur van London Mode erkent overwogen te hebben Lonsdale al veel eerder uit de winkels te weren. Maar omdat het merk zich uitgebreid inspande voor acties tegen racisme, mocht de kleding blijven.
"We hadden in onze winkels bijvoorbeeld prominent T-shirts hangen met de tekst 'Lonsdale loves all colours'. Maar als zelfs een minister de term 'Lonsdalers' als duiding voor extreemrechtse jongeren gaat gebruiken, is er geen houden meer aan", aldus Compagne.
Het van oorspong Friese bedrijf London Mode heeft winkels in onder meer Enschede, Leiden, Amersfoort, Groningen en Sneek.
(Bron)
Siberisch pak slaag geneest verslaafden

MOSKOU - In het Siberische Novosibirsk kunnen alcohol- en drugsverslaafden met hun billen bloot om van hun slechte gewoonte af te komen. Volgens de nieuwe methode van psychiater Marina Tsjoechrova helpt een flink pak slaag - met een flexible stok op het blote achterwerk - een einde te maken aan de verslaving, schreef de krant The Moscow Times donderdag.
Tsjoechrova heeft tot nu toe tien patiënten onder handen genomen, van wie er zes - na een behandeling van circa een jaar - geheel van de drank en drugs kunnen afblijven. Vier lieten zich na de eerste paar aframmelingen niet meer zien en zouden weer in hun oude gewoonte zijn vervallen. De patiënten moeten de eerste drie weken van de behandeling minstens een keer per week een sessie van driehonderd slagen op de billen incasseren. Daarna worden zij geslagen op eigen verzoek, maar minstens één keer per maand.
Volgens de psychiater, die al meer dan twintig jaar verslaafden behandelt, heeft het slaan effect op mensen die afhankelijk zijn van alcohol en opiaten omdat zij vaak een gebrek hebben aan de stof endorfine. De verminderde aanwezigheid van dit zogenoemde 'gelukshormoon' leidt ertoe dat de bovenste lagen van de huid minder gevoelig worden waardoor de verslaafde zich "niet thuis in zijn eigen lichaam voelt", aldus Tsjoechrova. Door de aframmelingen gaan de patiënten weer 'hun lijf voelen' en verlangen zij minder naar alcohol of drugs.
De stok waarmee de willige slachtoffers worden geslagen, is niet zo hard dat er bloedingen optreden. De schade blijft beperkt tot blauwe plekken. Tsjoechrova deelt meestal niet zelf het pak slaag uit, maar laat dat doen door mannelijke werknemers van de afkickkliniek.
De Siberische vinding kan niet op veel bijval rekenen van het Russische ministerie van Gezondheid. De ambtenaar die belast is met de bestrijding van verslaving, heeft laten weten niet erg overtuigd te zijn van het effect van de methode.
(Bron)
Zuid-Holland luidt noodklok over vuile lucht

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland wil dat het kabinet versneld de uitstoot van het wegverkeer aanpakt. Een pakket maatregelen van een roetfilterplicht voor vrachtwagens tot verhoging van de dieselaccijns moet ervoor zorgen dat de provincie zich kan blijven ontwikkelen.
In een brief aan premier Balkenende en staatssecretaris Van Geel van Milieu luidden Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland de noodklok. "Wij willen de term 'Zuid-Holland is op slot' niet gebruiken, wij maken ons echter ernstige zorgen."
De Europese normen voor schone lucht dreigen de aanleg van nieuwe wegen, bedrijventerreinen en woonwijken in de weg te staan. Op dit moment staan enkele projecten in Zuid-Holland al noodgedwongen in de ijskast.
Zuid-Holland verwacht dat dat zonder maatregelen alleen maar erger zal worden. Bij "ruim zestig projecten" rekenen GS op problemen met de luchtkwaliteit.
GS pleiten voor tien extra maatregelen om de vervuiling door het verkeer terug te dringen en zodoende ontwikkelingen mogelijk te houden. Op de Rotterdamse ring moet 80 kilometer per uur de snelheidslimiet worden. Voor diesel kan de aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting omhoog.
Om schonere auto's te stimuleren, adviseert Zuid-Holland hybride auto's en diesels met roetfilters via voordeeltjes nog nadrukkelijker in de etalage te zetten.
De staatssecretaris werkt momenteel aan een nieuw plan om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, zonder dat daarbij het land op slot gaat. De Raad van State blokkeerde omwille van het milieu deze week nog de aanleg van een spitsstrook op de rijksweg A27. De eerste vervangende regeling van Van Geel sneuvelde ook al voor de hoogste bestuursrechter.
(Bron)
Tonino wil privé-gegevens van computer niet op televisie

AMSTERDAM - Voormalig officier van justitie J. Tonino wil via een kort geding voorkomen dat SBS6 donderdag privé-gegevens naar buiten brengt in het programma van Peter R. de Vries. Het gaat om persoonlijke gegevens die op de computer van Tonino stonden. De pc kwam vorig jaar in handen van De Vries, nadat Tonino die bij het vuilnis op straat had gezet.
Zijn advocaat G. Kemper zal de voorzieningenrechter donderdag vragen te verbieden dat SBS6 de privé-gegevens openbaart. Tonino vindt de inhoud van het privé-materiaal op zijn oude pc niet relevant voor zijn functioneren.
Vanwege de aard van de informatie probeert Kemper de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Ook wil hij dan dat de rechter verbiedt dat de advocaten achteraf iets over het besprokene naar buiten brengen.
Na de gebeurtenis een half jaar geleden legde Tonino zijn functie als officier van justitie neer. Hij werkt nu elders binnen het Openbaar Ministerie.
De redactie van Peter R. de Vries wilde woensdag inhoudelijk niet reageren op de rechtszaak en wacht de zitting en de uitspraak van de rechter af.
(Bron)
Rechts Vlaanderen wil weer vinkenjacht

In het Vlaamse parlement proberen CD&V (christendemocraten) en VLD (liberalen) het verbod op de vinkenjacht ongedaan te maken. Beide partijen mikken daarbij openlijk op de steun van het Vlaams Belang van Filip DeWinter. De vinken vormen volgens CD&V en VLD géén bedreigde diersoort. Ze zouden daarom in beperkte mate gevangen moeten kunnen worden. De vinken worden in Vlaanderen gebruikt bij het 'vinkenzetten', een oude volkssport waarbij de vogeltjes zoveel mogelijk liedjes binnen een vastgestelde tijd moeten zingen.
Coalitiepartner SP.A (socialisten) en oppositiepartij Groen! zijn fel tegen. Ook N-VA (Vlaamse nationalisten) zal tegenstemmen. De SP.A bekritiseert tevens de wijze waarop CD&V en VLD een meerderheid zoeken met het Vlaams Belang. Bovendien stelt SP.A dat als men in het Vlaams parlement evenveel energie zou steken in de aanpak van de klimaatopwarming als in de vinkensport, "het milieu een stuk beter af zijn". Ook Groen! reageerde verontrust door de rechtse samenwerking.
Eind 2002 sprak de Raad van State zich uit tegen de vinkenvangst in Vlaanderen. Het vangen van vinken is in tegenspraak met de Europese vogelrichtlijn en daarop worden geen uitzonderingen toegelaten, zo stelde men. Evenwel menen CD&V en VLD dat de vinkenvangst weer mogelijk moet worden.
(Bron)

En een van de argumenten is: er moeten nieuwe vinken komen want er is zoveel inteelt bij de vinken die al in gevangenschap zijn.
Aantal bijstandstrekkers vorig jaar stabiel

VOORBURG - Het aantal mensen in de bijstand is vorig jaar ongeveer gelijk gebleven. Eind 2004 verstrekten de gemeenten 337.000 uitkeringen, duizend meer dan een jaar eerder. De lichte daling van het aantal bijstandstrekkers in het midden van vorig jaar werd tenietgedaan door een lichte stijging in het eerste en laatste kwartaal van 2004.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. In 2003 steeg het aantal bijstandsuitkeringen nog met 16.000. Sindsdien schommelt het aantal uitkeringen tussen 336.000 en 339.000.
De stabilisering van het aantal bijstandstrekkers is opmerkelijk gezien de sobere economische tijden. Eerder stelde het CPB dat dit voor een deel het effect kan zijn van de nieuwe Wet werk en bijstand, die op 1 januari 2004 is ingevoerd.
Gemeenten beoordelen zelf of werklozen recht hebben op bijstand. Sinds 1 januari vorig jaar krijgen de steden een vast budget waarmee ze de uitkeringen moeten betalen. Zij worden zo geprikkeld om bijstandstrekkers zo snel mogelijk aan het werk te helpen.
(Bron)

Het aantal is flink aan het stijgen omdat een aantal WAO-ers goedgekeurd is en dus in de bijstand terecht komt.
Gemeente ontslaat chauffeurs nachtbus

ROTTERDAM - Achttien chauffeurs van de nachtbus van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET zijn ontslagen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De medewerkers waren al in december geschorst, omdat ze fraude hadden gepleegd met buskaartjes.
Ze zijn volgens het college de laan uitgestuurd wegens ernstig plichtsverzuim. De chauffeurs gaven verkochte kaartjes niet aan de passagiers mee, maar hielden ze en verkochten ze vervolgens nog een keer. De RET schat de schade op enkele tienduizenden euro's. De nachtbuschauffeurs liepen tegen de lamp na aanwijzingen van passagiers.
(Bron)
Moeder dwong dochter tot prostitutie

In de Verenigde Staten is een 39-jarige vrouw aangehouden, omdat zij haar pas twaalf jaar oude dochter dwong in de prositutie te werken. Haar andere dochter van veertien weigerde dit te doen en werd ingeruild voor een auto. Dat berichtte de lokale televisiezender WPEC News woensdag.
Het meisje van twaalf is inmiddels door de prostitutie drie maanden zwanger. Zij werd op elf-jarige leeftijd door haar moeder gedwongen tot betaalde seks met oudere mannen.
De vrouw zit vast in een politiecel in Okeechobee, in de staat Florida. Door de rechter is een borgsom van 400.000 dollar ingesteld. Beide dochters zijn overgedragen aan de kinderbescherming.
(Bron)
IT-afdeling vaak genegeerd bij computercrash

AMSTERDAM - Slechts 13 procent van de werknemers stapt naar de IT-afdeling van het bedrijf wanneer hun computer crasht. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Ontrack Data Recovery . Ruim driekwart van de ondervraagden gaf aan eerst het probleem zelf proberen op te lossen door bijvoorbeeld de pc opnieuw op te starten.
Ontrack waarschuwt computergebruikers voor dataverlies bij een computercrash. "Dataverlies moet worden behandeld als een noodgeval, want pogingen van onervaren computergebruikers om it-problemen zelf op te lossen zal alleen maar meer schade toebrengen aan verloren bestanden, en kan er zelfs voor zorgen dat ze helemaal niet meer terug te halen zijn," aldus managing director Adrian Palmer van Ontrack.
33 procent van de computergebruikers in Engeland schreeuwt tegen hun pc wanneer deze crasht. In Nederland is dit 31 procent. Bijna een kwart van de Nederlanders raakt in paniek of barst in huilen uit. De Amerikanen blijken het beste om te kunnen gaan met computerproblemen. 38 procent van deze groep zucht slechts een keer diep als de computer crasht.
(Bron)
Ontruiming kraakpand Utrecht

UTRECHT - De politie is donderdagmiddag even na 13.00 uur begonnen met de ontruiming van een kraakpand aan het Vredenburg in Utrecht. Zes krakers zijn inmiddels aangehouden. Enkele tientallen agenten van de mobiele eenheid en de brand- en traangaseenheid wisten na enige tijd het pand aan de achterkant binnen te dringen.
Het gebouw is gebarricadeerd met hout en ijzer. De politie gebruikte onder meer kettingzagen om zich toegang te verschaffen.
In totaal zijn ongeveer tachtig agenten ingezet. Hoeveel krakers er aanwezig zijn in het pand is niet bekend. Een aantal krakers heeft zich vastgeketend in het gebouw.
(Bron)
Nederland wil niet aan de chipknip

AMSTERDAM - De Nederlander wil niet aan de chipknip. Tien jaar na de introductie van de elektronische portemonnee blijkt nauwelijks de helft van de bezitters het betaalmiddel opgeladen te hebben. Van dagelijks gebruik is ook nauwelijks sprake. Een op de acht mensen heeft de chipknip nog nooit gebruikt, hoewel deze portemonnee wel is gevuld.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het bureau Millward Brown. Het spaarzame gebruik van de chipknip, die uniek is in Europa, concentreert zich vooral op de parkeerautomaat. "We kunnen bijna spreken van een universele parkeerkaart", aldus de onderzoekers.
Veel hoop voor de knip is er niet, alle inspanningen van de banken om tot meer acceptatie te komen ten spijt. Bijna 80 procent van de vijfhonderd ondervraagden denkt niet vaker te gaan chippen. Meer dan de helft vindt de chipknip geen aantrekkelijk betaalmiddel.
Het gebruik van de chipknip nam vorig jaar weliswaar met 17 procent toe, maar de rol blijft erg klein ten opzichte van bijvoorbeeld het pinnen. Dat groeide volgens betalingsverwerker Interpay met 8 procent naar 1,25 miljard betalingen.
(Bron)
TT 112 Politie vindt deel gestolen wapens

DEN HAAG Op een carpoolplaats langs de N217 heeft de politie gisteravond bij toeval een deel van de gestolen wapens van de militaire basis Gilze-Rijen gevonden. De N217 loopt van Dordrecht naar Spijkenisse.
Bij een routinecontrole zag een agent een pakket met 200 Glock-pistolen in de berm liggen. De politie heeft de wapens overgedragen aan de Marechaussee, die de diefstal van afgelopen weekeinde met 25 man onderzoekt.
Opmerkelijk is dat er maar liefst 200 pistolen zijn gevonden. Tot nu toe werd er in de berichtgeving vanuit gegaan dat er hooguit 150 gestolen waren.

woensdag, april 13, 2005

Astronomen ontdekken een van de oudste sterren

LONDEN - Astronomen hebben een van de oudste sterren van het heelal ontdekt. Het object bestaat voornamelijk uit lichte elementen die gevormd zijn in de eerste 15 minuten na de oerknal of 'big bang', 13,7 miljard jaar geleden. Dat meldde het Britse wetenschapsblad Nature woensdag.
In het eerste kwartier na de oerknal ontstonden lichte elementen als lithium, helium en de zware waterstofisotoop deuterium. Daarna veranderde er lange tijd niets aan de samenstelling van het heelal. Pas nadat de eerste sterren waren ontstaan, ongeveer 200 miljoen jaar later, werden ook zwaardere elementen gevormd. De oudste sterren bestaan dus vooral uit lichte materie.
Dat geldt ook voor het object HE1326-2326, een kleine ster in de constellatie Hydra. Een team onder leiding van de Australische sterrenkundige Anna Frebel heeft ontdekt dat de ster een zeer laag ijzergehalte heeft. Nature noemt de ster een 'relikwie' uit de periode waarin de eerste sterren werden geboren.
(Bron)
TT 115 Leiding Omroep Brabant aangehouden

EINDHOVEN De Eindhovense politie heeft de directeur en de hoofdredacteur van Omroep Brabant aangehouden na een inval op de redactie. Die weigert opnames af te staan van de rellen van vorige week in de Graafsewijk in Den Bosch.
Volgens de omroep gaat het de politie om het ruwe materiaal. Dat zou echter niet in het gebouw aanwezig zijn. Tot nu toe is alleen een band uit het archief gehaald waarop staat hoe de bus van de omroep tijdens de rellen is belaagd.
De journalistenvereniging NVJ noemt de inval onacceptabel. Het OM begrijpt de bezwaren, maar wil de beelden gebruiken bij het strafrechtelijk onderzoek.
TT 114 De Kneus mobiliseert aandeelhouders

DEN HAAG Minister De Kneus van Sociale Zaken gaat maandag met aandeelhouders van energiebedrijven praten over de zelfverrijking van de topbestuurders. De energiebedrijven zijn grotendeels publiek bezit: de aandelen zijn vooral in handen van provincies en gemeenten.
De Kneus wijst erop dat de werknemers te horen krijgen dat ze pas op de plaats moeten maken, om het economisch herstel niet in gevaar te brengen. Dan moet ook de top terughoudend zijn, vindt De Kneus.
Vandaag werd bekend dat topman Blom van Eneco 504.000 euro verdient. Bij Nuon en Essent toucheren de topbestuurders Van Halderen en Boersma ruim acht ton.
TT 192 Bolkestein zit zonder stroom

MAUBEUGE Oud-Eurocommissaris Bolkestein zit in zijn Franse buitenhuis voorlopig zonder stroom. Boze elektriciëns hebben de stroomtoevoer naar het huis in het plaatsje Ramousies doorgesneden. Ze zijn kwaad over Bolkesteins uitlatingen over vrij dienstenverkeer in de EU.
Frankrijk hoeft niet te vrezen voor een tsunami van Poolse elektriciëns, zei hij in Parijs. "Kwamen er maar een paar, want die kan ik in mijn Franse huis best gebruiken". Dat was tegen het zere been.
Meneer Bolkestein hoeft maar in de Gouden Gids te kijken, reageerde eerst de burgemeester. De elektriciëns besloten niet op een telefoontje te wachten.
Musketonhaak met mesje is wapen

De politie van Amsterdam laat musketonhaken met een mesje eraan uit de handel halen. Omdat dergelijke haken gezien worden als 'blanke wapens', wapens die er niet uitzien als wapens, is bezit en verkoop verboden. De politie trof onlangs bij een wapencontrole op een school een dergelijk atribuut aan. Bij jongeren is het populair als sleutelhanger.
Normaal gesproken worden de 'wapenhaken' gebruikt door sportklimmers.
(Bron, met foto)
Verzekeraars pakken rijgedrag jonge automobilisten aan

DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars begint donderdag in Zuidoost-Drenthe een verkeersveiligheidscampagne gericht op jongeren tussen de 18 en 24 jaar die één tot anderhalf jaar hun rijbewijs hebben. Het nodigt hen uit voor een aanvullende rijvaardigheidscursus. Automobilisten in de leeftijd van 18-24 jaar zijn vier keer zo vaak bij ongevallen betrokken als oudere chauffeurs. Jonge mannen zelfs zes maal zo vaak.
Trials 2005 - the ultimate driving test - maakt jongeren bewuster van de gevaren in het verkeer en van hun eigen gedrag. Een slipcursus en rijden in een vrachtwagen op het TT-circuit in Assen maken naast theorie deel uit van de eendaagse training. Als vrachtautochauffeur ervaren zij het effect van andermans (hun eigen) rijgedrag. Ze krijgen zo inzicht in hun manier van rijden. Slaagt de campagne, dan komt er mogelijk een landelijk vervolg.
Het verbond van Verzekeraars heeft voor Zuidoost-Drenthe gekozen, omdat jongeren in landelijke gebieden in het weekeinde relatief grote afstanden afleggen om uit te gaan. De problematiek speelt er daarom meer dan in stedelijke gebieden. Het verbond heeft ook tot de campagne besloten, omdat eind vorig jaar in het oosten van het land een aantal jongeren om het leven kwam door verkeersongevallen. De aftrap van de campagne is donderdag, op woensdag 18 mei heeft de eerste cursus plaats.
Het is de bedoeling driehonderd jongeren deel te laten nemen aan de cursus, in twaalf groepen van 25. De verzekeraars krijgen van de gemeenten door welke jongeren in aanmerking komen, de gemeenten versturen de uitnodigingen. De verzekeraars hebben ook een team dat jongeren op scholen en in uitgaansgelegenheden benadert om deel te nemen. Het verbond werkt in de campagne samen met de provincie Drenthe, de gemeenten in het gebied, verkeersveiligheidsorganisatie 3VO en Stichting Verkeerseducatie Drenthe.
Straatracen is niet iets waarmee alleen jongere bestuurders zich bezighouden, maar de meeste deelnemers vallen wel in die categorie. Een van de dingen die straatracen zo gevaarlijk maken, is dat het vaak om "jonge gasten" gaat die zichzelf schromelijk overschatten, aldus een woordvoerder van de politie Haaglanden. "Ze zien het gevaar niet."
Deelnemers aan straatraces zijn niet verzekerd, want het zijn "bestuurders die niet volgens de regels deelnemen aan het verkeer", aldus de verzekeraars. Het verbond steunt politie en justitie in hun aanpak van straatracers. 3VO houdt zich niet speciaal bezig met straatraces. Zij houdt zich er buiten, omdat zij "niet de indruk heeft, dat politie en justitie er niets aan doen".
(Bron)
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Japanse kers met tegenlicht:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Burgemeester Venray verbiedt demonstratie

VENRAY - De Rotterdamse politicus Michiel Smit (NieuwRechts) mag zaterdag niet met zijn actiegroep "Gelijke Monniken, Gelijke Kappen" in Venray demonstreren. Burgemeester J. Waals (CDA) van Venray heeft de door Smit aangekondigde demonstratie verboden, zo maakte hij dinsdag bekend.
De burgervader vreest verstoring van de openbare orde en vernielingen wanneer de demonstranten door Venray trekken.
Volgens Smit is het laatste woord over het verbod nog niet gezegd. "We bereiden nu een gang naar de rechter voor, maar we hopen dat met de gemeente nog een alternatief besproken kan worden."
De burgemeester verbiedt de demonstratie op basis van de vorige week afgekondigde noodverordening. Die kwam er na een massale vechtpartij anderhalve week geleden tussen extreemrechtse jongeren en mensen van Turkse komaf in Venray.
Maar die noodverordening is onwettig, aldus Smit. "Die verordening gaat over bijeenkomsten in horecagelegenheden en wij demonstreren buiten. Als elke demonstratie op deze manier beoordeeld zou worden, kan er nooit meer een demonstratie in Nederland plaatsvinden." Smit zet de plannen voor de demonstratie dan ook gewoon door. Vooralsnog verwacht hij ongeveer tachtig demonstranten.
Het doel van de demonstratie is tweeledig. Smit wil een verbod op alle aanstootgevende symbolen, zoals het hakenkruis. Daarnaast wil hij dat burgemeester Waals opstapt. "De manier waarop Waals handelt is niet juist. Ik denk ook dat de jongeren hierdoor niet rustiger worden, tegenovergesteld zelfs."
Als Smit zijn demonstratie doorzet, zal de politie ingrijpen en wordt er handhavend opgetreden, laat burgemeester Waals in een reactie weten. Hij heeft geen behoefte om te reageren op Smits eis, dat hij moet aftreden.
(Bron)
Leerlingen vaker van school gestuurd

AMSTERDAM - Het aantal leerlingen dat van een middelbare school is gestuurd, is het afgelopen jaar fors toegenomen. Verbale bedreigingen van docenten, fysiek geweld tegen andere leerlingen en storend gedrag tijdens de les waren de voornaamste redenen.
In totaal 739 leerlingen moesten in 2004 hun school verlaten tegenover 426 het jaar daarvoor. Ook het aantal schorsingen is fors toegenomen, van 2845 in 2003 tot 3578 afgelopen jaar. Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakt onderzoek van Elsevier en Editie NL.
Vooral bedreiging, intimidatie en pesten via het internet zijn steeds vaker aanleiding tot ingrijpen van de schoolleiding. Scholen moeten schorsingen voor meer dan een dag en verwijderingen aan de Inspectie van het Onderwijs melden.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs maakte vorig jaar bekend lastige leerlingen een tweede kans te willen geven in een speciale opvang buiten de school. In een zogenoemde rebound-voorziening kunnen ze een poosje tot rust komen en leren ze een andere houding op school aan te nemen.
Voor de ernstigste gevallen die niet meer te handhaven zijn op een gewone school komen er duizend extra plaatsen in het speciaal onderwijs vrij. Scholen krijgen daarnaast meer begeleiders die moeten voorkomen dat leerlingen over de schreef gaan.
Met het pakket aan maatregelen wil de bewindsvrouw de veiligheid in scholen verbeteren. Aanleiding is de moord in januari vorig jaar op conrector Van Wieren van het Terra College in Den Haag.
(Bron)

Zelfs Hippo, zonder dollen een van de braafsten van de klas, is ooit van school gestuurd. Door de staalgrijze leraar die we allen Shopping noemden. Hij kon geen orde houden, en hij had ook wat andere foutjes. Zo werd hij razend als er gekletst werd, en gepraat wèrd er. Hij kon echt geen lesgeven. Soms wist ie me te boeien, als ie zich verloor in etymologie, maar dan was de rest van de klas weer achterstevoren aan het gapen.
Shopping sloeg in de eerste klas klasgenote A., die zat te kletsen, van achteren met haar hoofd op tafel. Resultaat: kapotte buitenboordbeugel. In de derde klas trapte meneer mij een tafel in m'n maag. Gevolg: drie dagen letterlijk krom in bed. En zo was er een eindeloze hoeveelheid 'incidenten'.
Shopping was ook erg tactisch over de apen in de klas, die alleen naar Nederland waren gekomen omdat ze de boel hier wilden uitvreten. En heel gek, steeds als ie daar wat te lang over doorging, kwam ie een tijdje later de grote broers van die Molukse meiden tegen.
Maar goed, die man moest me niet, bij het begin van zowat elke les werden D. en ik eruit gestuurd. Hij omdat ie nou eenmaal een zware stem had zodat het gelijk opviel als ie zat te praten, ik omdat ik eigenwijs was en tekeer ging als Shopping weer es racistisch liep te doen. D. en ik sjokten dan naar conrector Ten B., die zuchtte: 'Zeker Engels?', en dan moesten we maar zien hoe we de resterende drie kwartier doorkwamen.
De vrijdag voor de kerstvakantie in de derde klas. Het eerste uur was gym, het tweede uur Engels. Ik kwam aanlopen, Shopping in de deuropening van de klas met een big smile: 'Jij bent geschorst. Je kunt naar huis en je hoeft niet meer terug te komen.' Ik had geen idee wat er aan de hand was, heb rondgehangen tot het zo'n beetje tijd was naar huis te gaan.
De hele kerstvakantie in paniek, ik durfde het mijn ouders niet te vertellen. Na twee weken zweten begon school weer. En ik wist niks anders dan maar gewoon gaan. Eenmaal op school wist dus niemand van een schorsing, Shopping had me gewoon eens goed te grazen genomen en de kerstvakantie verziekt.
Maar eigenlijk kwam de grootste schok pas een paar jaar terug. In de trein naar huis zat een man me steeds aan te kijken. Ineens zei hij mijn naam, en door de stem wist ik het: Shopping! Die nog steeds les bleek te geven. Afgezien van de gedachte: 'Maar toen was je toch al oud, hoe kun je dan 20 jaar later nog niet pensioen zijn?' begreep ik vooral niet dat die man nooit ontslagen is. Die moet toch de lol in Engels voor talloze generaties verpest hebben. Een volhouder was ie duidelijk wèl. Helaas voor zijn leerlingen...
Samir A. opnieuw aangehouden

UTRECHT - De vorige week vrijgesproken terreurverdachte Samir A. is woensdag opnieuw aangehouden. Dat hebben betrouwbare bronnen woensdag aan het ANP gemeld. Zijn arrestatie heeft vermoedelijk betrekking op mishandeling van een fotograaf.
A. werd vorige week woensdag vrijgelaten uit het huis van bewaring in Nieuwegein, waar hij in voorarrest zat. Daar wachtte een aantal journalisten hem op. Hij liet zich door bekenden begeleiden naar een rode bestelbus. Zowel A. als zijn begeleiders moesten niets hebben van de persbelangstelling en dat leidde tot een handgemeen.
(Bron)
Winkelsluitingen door vergrijzing

TOKIO - Japan heeft de meest vergrijsde bevolking ter wereld. Dat heeft grote gevolgen. Zo sluiten steeds meer winkels de deuren omdat er geen opvolger te vinden is. Ook verhoogde de Japanse overheid onlangs de eigen bijdrage voor medische hulp van 20 naar 30 procent van de premies. Verder woedt in het land de discussie om de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar te verhogen.
Japan is in dat opzicht een interessant studieobject voor Nederland. Ook wij krijgen te maken met flinke vergrijzing. Nu is ongeveer 16 procent van de bevolking ouder dan 60 jaar, maar over enkele decennia is dat ruim een kwart, blijkt uit een studie van de Verenigde Naties. In Japan is nu al meer dan 25 procent van de bevolking ouder dan 60. Twintig jaar geleden, in 1985, was dat nog 15 procent.
"De veroudering heeft grote gevolgen voor het aantal winkels in Japan", zegt detailhandelsspecialist T. Moriyama. "Bijna 70 procent van de winkels heeft niet meer dan vier werknemers. Die kleine 'papa en mamawinkels' zijn een soort traditie. Mensen die met pensioen gaan, kunnen tegenwoordig vaak geen opvolging vinden. Daarom verdwijnen deze zaken in hoog tempo."
In 1985 kende 83 procent van alle winkels nog vier of minder werknemers. Twee jaar geleden was dat gezakt tot 68 procent. Ook het aantal neemt snel af. In 1991 waren er meer dan een half miljoen van deze zaken. Twee jaar geleden waren het er minder dan 350.000. "We gaan de Europese ontwikkeling achterna", denkt Moriyama. "Kleine winkels verdwijnen en de winkels groeien flink in omvang."
(Bron)
Uniek Romeins beeldje van Mars gevonden

HELDEN - Archeologen hebben in het Limburgse Helden bij het nog braakliggende terrein Schrames tijdens opgravingen een uniek bronzen beeldje van de Romeinse oorlogsgod Mars gevonden. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag laten weten.
Niet eerder is in Nederland een beeldje van Mars van deze grootte (ongeveer vijftien centimeter) gevonden. Tot nog toe zijn in heel Europa pas twee soortgelijke beeldjes aangetroffen, aldus de woordvoerder.
Het is nog onbekend uit welke periode het beeldje komt. De waarde van het beeldje is volgens de woordvoerder "gigantisch". De gemeente had de vondst liever niet aan de grote klok gehangen uit vrees dat "straks iedereen hier komt graven".
(Bron)
'Dienstwapens luchtmacht al op straat te koop'

AMSTERDAM - De dienstwapens die dit weekeinde ontvreemd zijn op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen zijn volgens diverse bronnen uit het criminele circuit al op straat te koop. Dat meldt De Telegraaf woensdag. Er zou circa 2500 euro per stuk voor worden gevraagd.
De eenvoudig hanteerbare wapens zijn door hun afmeting onder een jas te verbergen. De Koninklijke Marechaussee zegt zich zorgen te maken en probeert de wapens te achterhalen.
Bij de wapenroof op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn dit weekeinde minimaal honderd Glock-pistolen gestolen. Er wordt rekening mee gehouden dat de dieven bekend waren op het terrein. De daders boorden op precies de juiste plek een gat in de muur, zodat niet op stellingen werd gestuit. De auto's van medewerkers van de vliegbasis zijn maandag doorzocht. Het is niet bekend of daarbij iets is aangetroffen.
De buit is voor Nederlandse begrippen van een ongekende omvang. Bij eerdere diefstallen van dienstwapens bij de krijgsmacht of de politie werden steeds enkele exemplaren weggenomen.
(Bron)
Oproep tot vernietiging gevaarlijk griepvirus

WASHINGTON - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft circa 4000 laboratoria in achttien landen opgeroepen om monsters met een potentieel gevaarlijk griepvirus onmiddellijk te vernietigen. Een Amerikaans bedrijf verzond de monsters vorig jaar voor onderzoek. Volgens de VN-organisatie bestaat er een kleine kans op een epidemie, als een onderzoeker besmet zou raken.
De griepvariant, H2N2, dook in 1957 op. In dat jaar kwamen in de wereld tussen een en vier miljoen mensen om het leven door besmetting met het virus. Na 1968 verdween het virus en werd het niet meer in vaccins meegenomen. Het gevolg is dat mensen die na 1968 zijn geboren, geen antistoffen tegen het virus hebben.
(Bron)
SNS biedt gedupeerden e-mail Bill tegoedbon aan

AMSTERDAM - SNS biedt mensen die tijdens de introductie van het nieuwe betalingssysteem Bill van Microsoft werden gedupeerd een tegoedbon van 50 euro aan. De verstuurde introductie-mail zorgde eind maart voor veel commotie. De mail werd verstuurd naar iedereen die zich via Bill.nl had aangemeld, echter alle e-mails waren zichtbaar.
In plaats van de e-mailadressen in de BCC (Blind Carbon Copy) te zetten, had de SNS-bank alle e-mails in de TO: gezet. Hierdoor waren bijna duizend e-mails zichtbaar.
"Het per abuis openbaar maken van de e-mailadressen heeft voor nogal wat overlast gezorgd, waaronder zorgen met betrekking tot spam en virussen. Wij vinden het gebeurde en de overlast voor iedereen meer dan erg. Helaas kunnen we hetgeen is gebeurd niet meer terugdraaien," zo is te lezen in het mailtje dat woensdag is verstuurd.
"Naast onze oprechte excuses willen we graag een 'gebaar' naar u maken. We hebben daarvoor contact gezocht met een aantal mensen dat geklaagd heeft en hen om suggesties gevraagd. Bij de suggesties voor een vorm van compensatie kwam regelmatig het voorstel van een cadeaubon terug. Die suggestie hebben wij overgenomen."
SNS heeft inmiddels alle 'gedupeerden' een e-mail met de gegevens van de tegoedbon verstuurd. De tegoedbon kan worden besteed bij de Free Record Shop.
(Bron)
Kopers villa's weren gehandicapten

SITTARD - Kopers van villa's in de dure Sittardse wijk De Kollenberg willen geen verstandelijk gehandicapten in hun buurt. Ze hebben een actiecomité gevormd dat forse schadeclaims eist als de vestiging van 24 verstandelijk gehandicapten in drie woningen in nieuwbouwproject Hof Kollenberg doorgaat.
De actievoerders willen anoniem blijven, maar hebben zich gemeld bij het Sittardse raadslid W. Krekels van de lokale lijst SNS. Die bevestigde hun actie woensdag, maar steunt die niet.
Voorzitter W. Schmitz van de stichting Pepijn en Paulus in Echt, die de woningen voor de groep gehandicapten aankocht, begrijpt de commotie niet. "Gehandicapten zijn gewone Nederlandse staatsburgers", zegt hij. De stichting heeft cliënten ondergebracht in acht soortgelijke projecten in Limburg, maar nog nooit klachten uit de buurt gehad.
(Bron)

De villakopers hebben gelijk hoor. Gehandicapten zijn eng en gevaarlijk, en handicaps zijn besmettelijk, dat weet iedereen. Bovendien zou het gemiddelde IQ in de wijk weleens kunnen stijgen als er verstandelijk gehandicapten gaan wonen en dat kun je niet hebben natuurlijk.

RTL4 meldde nog een saillant detail: het gaat hier om de wijk waar een film is opgenomen: Flodder :D
Werkonderbreking bij Stadsvervoer Nederland

AMERSFOORT - Personeel van openbaarvervoerbedrijf Stadsvervoer Nederland heeft woensdagmorgen vroeg spontaan het werk neergelegd. De chauffeurs houden in de bussenstalling in Amersfoort werkoverleg omdat het bedrijf de CAO niet zou naleven, aldus een bestuurder van FNV Bondgenoten. Bussen zijn daarom niet uitgereden. Aan het werkoverleg nemen ongeveer 50 werknemers deel.
Stadsvervoer Nederland heeft ongeveer 40 bussen rijden in onder meer het oosten van de provincie Utrecht. Het rommelt al geruimte tijd bij het bedrijf, aldus FNV Bondgenoten.
Dinsdag meldden vakbonden CNV en FNV overeenstemming te hebben bereikt over een nieuwe onderhandelingspartner voor het CAO-overleg bij Stadsvervoer Nederland. Zij spraken de hoop uit later deze week het vastgelopen CAO-overleg te hervatten.
(Bron)
Vrouw langdurig mishandeld en seksueel vernederd

ROTTERDAM - Bij de rechtbank in Rotterdam moeten vrijdag twee mannen en een vrouw voorkomen die ervan worden verdacht een nu 20-jarige Rotterdamse ernstig te hebben mishandeld en seksueel te hebben vernederd. Dat gebeurde tussen 2000 en 2002. Het drietal, onder wie de stiefzuster van het slachtoffer, hebben het meisje onder meer tot seks met een hond gedwongen.
De verdachten zijn de 21-jarige Lely de T., de 31-jarige M. van S. en de 29-jarige Jacoba V. Ze moeten vrijdag verschijnen op de eerste pro forma-zitting.
Het dossier over de activiteiten van de drie verdachten is een aanschakeling van gruwelijkheden. Zo werd het jonge slachtoffer gedwongen een broodje hondenpoep te eten en hondenurine en afwasmiddel te drinken. Ze werd met een mes in de voet gestoken, geslagen met een loodzwaar beeld of met het hoofd tegen een kachel geslagen. Ook moest de tiener meewerken aan sekslijnen.
(Bron)

Misschien moeten we de Markermeer toch maar inpolderen. Groot hek er omheen en al die ontspoorde gasten daar dumpen.
Kamer tegen bewaarplicht datagegevens

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie heeft dinsdag de hele Tweede Kamer over zich heen gekregen wegens de plannen voor een bewaarplicht van communicatiegegevens van alle burgers. De fracties willen dat de minister in Europees verband geen onomkeerbare stappen zet. Maar volgens Donner loopt het zo'n vaart niet, zo bleek in een debat over de kwestie.
De raad van alle Europese ministers van Justitie bereidt voorstellen voor om de verkeersgegevens van 450 miljoen burgers in Europa een tot drie jaar op te slaan.
Het gaat om bel- en internetdata, die de aanbieders nu al registreren om facturen op te maken. De bewaarplicht moet leiden tot een betere opsporing van verdachten van ernstige misdrijven en terroristische activiteiten. Alle fracties zetten grote vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel en de hoge kosten voor de opslag. Ook de Consumentenbond, juristen en de providers zijn tegen de maatregel.
Met name PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de LPF twijfelen sterk aan het nut en de noodzaak van de bewaarplicht. Een en ander moet eerst blijken uit een onderzoek, dat nog loopt.
Ze betichtten Donner ervan dat hij in Brussel teveel achter de ministers van Spanje, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië aanloopt. "De raad van ministers draaft als een kip zonder kop door", zei GroenLinks-Kamerlid Vos. LPF'er Eerdmans vroeg zich af of het de goede weg is om "zo'n gigantisch circus op te bouwen. Wat hebben we aan die gegevens, terwijl terroristen vast andere wegen gaan bewandelen." CDA en VVD willen dat de minister gaat praten met de providers, wat Donner graag zal doen.
De bewindsman vond de ophef voorbarig, omdat besluitvorming nu niet aan de orde is. "Er is nog teveel discussie in de Europese raad, met name over de effectiviteit. Dit voorstel is nog niet rijp." Als nu gestemd zou worden, zou Nederland tegen zijn, zei Donner. Ook hij wil het onderzoek afwachten, dat hij voor de zomer verwacht. Vooralsnog is Nederland voor een bewaartermijn van één jaar en is die bedoeld voor de opsporing van ernstige misdrijven.
De Tweede Kamer wil het liefst dat het Europees Parlement zich over de kwestie buigt, omdat het via de ministerraden te ondoorzichtig zou zijn. Maar dan is een eigen voorstel van de Europese Commissie nodig. Dat was ook aangekondigd en zou volgens Donner niet veel afwijken van wat nu wordt voorbereid.
(Bron)

Ik vraag me ook af waar ze alles willen opslaan. En: ze mogen van mij alles bewaren, mits ik er zelf ook bij kan.
Kamer ziet schrappen intercity-treinen niet zitten

DEN HAAG - Minister Peijs (Verkeer) ligt onder vuur in de Tweede Kamer over plannen van de Nederlandse Spoorwegen om in 2007, als de eerste HSL-treinen vanuit Amsterdam gaan rijden, te snijden in gewone intercitydiensten tussen de hoofdstad en Rotterdam. Ook het herziene HSL-akkoord met België roept een waslijst van vragen op, bleek woensdag tijdens een overleg in de Kamer.
PvdA-woordvoerster Dijksma wil dat de minister de NS dwingt tot de instandhouding van de intercitydienstregeling. "Treinreizigers mogen niet gedwongen worden in de duurdere HSL te stappen omdat geknepen wordt op de reguliere ic's", zei ook CDA-collega Van Hijum, die een motie achter de hand houdt. Hij heeft de indruk dat de NS exploitatietekorten wil dekken door te schrappen in de intercitydiensten.
ChristenUnie-Kamerlid Slob riep de minister op "de rug recht te houden" en te bereiken dat de reizigers er straks niet op achteruitgaan in verbindingen, frequentie en prijs.
Minister Peijs vindt de vrees voor een uitgeklede NS-dienstregeling in 2007 voorbarig. Volgens de bewindsvrouw komt er op het hoofdnet, als de hogesnelheids- en verder ook de Betuwespoorlijn in gebruik wordt genomen, juist meer ruimte om meer treinen te laten rijden, niet minder en krijgt de reiziger meer keus, ook in prijs.
Ze erkende wel dat er "varianten" voor de NS-dienstregeling bestaan. Maar daarover is het spoorbedrijf nog in overleg met regionale overheden. "Er is nog niets besloten."
(Bron)
Vrouw overreden door eigen auto na klap met hamer

LONDEN - Een Britse vrouw is omgekomen nadat ze was overreden door haar eigen auto. Dat gebeurde nadat ze de motor, die niet wilde starten, uit pure frustratie klappen met een hamer had gegeven. Daardoor ontstond een kettingreactie met fatale afloop, meldden Britse media woensdag.
Door de hamerslagen en doordat de sleutels nog in het contact zaten, startte de motor van de Peugeot 405 spontaan. Omdat de handrem niet was aangetrokken schoot de auto iets naar voren. De 36-jarige vrouw verloor haar evenwicht en greep met haar hand per ongeluk een kabel voor het gaspedaal.
Het 1300 kilo zware voertuig reed vervolgens over haar heen. De vrouw uit North Tyneside, vlakbij de stad Newcastle in het noordoosten van Engeland, was op slag dood. Haar moeder was getuige van het tragische incident.
(Bron)
Soms bekijk je iets en voel je je ineens bekeken...

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Niet geheel scherpe, aangevreten vossenstaart:

Image hosted by Photobucket.com

dinsdag, april 12, 2005

Premtime was ronduit eng. Als je denkt dat het wel meevalt met die extreemrechtse gasten, of als je denkt dat ze heus wel enige intelligentie hebben: kijk naar de herhaling, zondag om 16.30 uur op Ned. 3, of daarna in het archief op de site.
Man pleegt zelfmoord na politie-inval

Een 44-jarige Amsterdammer heeft maandagochtend zelfmoord gepleegd nadat de politie zijn huis was binnengevallen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. De man dreigde al sinds zondagavond met een vuurwapen. Een professionele hulpverlener kon hem niet tot bedaren brengen, waarna de politie besloot een arrestatieteam naar binnen te sturen.
Meteen na de melding op zondagavond bleek dat er ook familieleden van de man in het woonhuis aanwezig waren. Onderhandelingen liepen op niets uit, dus werd er een arrestatieteam ingezet.
Dat team blies de deur, die gebarricadeerd was, met speciale explosieven op. Daarop was er een schot te horen, en bleek de man zichzelf in de woonkamer doodgeschoten te hebben. Zijn familieleden raakten niet gewond, en zijn opgevangen door hulpverleners.
(Bron)