zaterdag, maart 03, 2007

Iran krijgt nucleair symbool op bankbiljet

TEHERAN - De Iraanse centrale bank lanceert een nieuw bankbiljet van 50.000 rial (circa 5 euro) waar een nucleair symbool op wordt afgebeeld. Dit berichtten Iraanse media zaterdag.
Het land staat onder grote internationale druk om af te zien van projecten om zelf kernenergie op te wekken. Het zou zelf geen verrijkt uranium mogen maken omdat grote mogendheden vrezen dat Iran aan kernwapens werkt.
Het bankbiljet dat trots verwijst naar de eigen nationale nucleaire projecten, vertegenwoordigt binnenkort de grootste som rials op een biljet. De grootse hoeveelheid is nu nog het biljet van 20.000 rial.
(Bron)
YouTube-ster voor platencontract naar VS

RIJSWIJK - Op internet is Esmée Denters al wereldberoemd. De 18-jarige Gelderse vliegt maandag naar de Verenigde Staten om een platencontract in de wacht te slepen.
Volgens haar manager Jonathan is het echter niet zeker dat Esmée ook daadwerkelijk een contract ondertekent. "Haar fanbase op internet is zo groot dat we misschien wel zelf een album gaan produceren."
Esmée Denters deed in 2005 mee aan het televisieprogramma Popstars - The Rivals. Daar werd ze al in de eerste auditieronde uitgeschakeld. Toch gaf de Oosterbeekse niet op. Ze nam met de webcam een nummer op en plaatste de video vijf maanden geleden op YouTube.
"Esmée wilde kijken hoe ver ze kon komen. Haar filmpje van het nummer 'Anything is possible' werd in drie dagen bekeken door 1,3 miljoen mensen. Toen is het succes begonnen", aldus haar manager.
Ze verzamelde zoveel fans op het internet dat het ook de platenmaatschappij is opgevallen. Maandag vliegt de tienerster met haar manager naar Philadelphia, om met verschillende maatschappijen en producers te praten over een contract. Daarnaast gaat Denters een opname maken met producer Billy Men, die onder anderen met wereldster Pink werkt.
"We zitten nu in de tweede fase van de besprekingen en hopen op een zo goed mogelijke deal voor Esmée. Alle opties zijn nog open, ook de mogelijkheid dat we alles zelf gaan doen is aanwezig. Ze heeft gezonde spanning, maar het is een nuchtere meid. Esmée weet dat dit heel speciaal is maar ze neemt haar succes ook met een korreltje zout want het kan zo weer over zijn."
(Bron)
'Oplossen files onmogelijk'

AMSTERDAM - De files in Nederland zijn met allerlei verkeerskundige en infrastructurele ingrepen niet op te lossen. Ook betalen per kilometer zal de problematiek niet uit de wereld helpen. Dat blijkt zaterdag uit een inventarisatie in NRC Handelsblad.
Het vorige kabinet had als doel het aantal files met een derde terug te dringen. In werkelijkheid zijn ze sinds die belofte met een kwart toegenomen. Toch denkt minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) dat het moet lukken om in 2020 veertig procent minder files te hebben.
Verkeerskundigen weerspreken de gedachte van de nieuwe bewindsman. Het oplossen van files is volgens hen eigenlijk onmogelijk. Dat zou komen omdat er elk jaar opnieuw meer autokilometers worden gereden.
(Bron)

Tis niet echt nieuws...
'Activatiecode Vista gekraakt'

AMSTERDAM - Een website heeft een key generator geplaatst waarmee het mogelijk zou zijn om de activatiecode van Windows Vista te kraken.
De generator probeert alle mogelijke tekens in een serie van 25 om zo een werkende code te genereren. Het zou dan enkel nog een kwestie van tijd zijn om tot een succesvolle poging te komen.
Sommige gebruikers van de 'key-gen' zeggen dat zij na een paar uur al één of meerdere codes hadden gekraakt. Anderen meldden echter dat zij na vijftig uur nog altijd geen werkende activatiecode hebben.
De generator kan 20.000 codes per uur testen, maar op dat tempo zou het in theorie maanden of zelfs jaren kunnen duren voordat één computer een werkende code produceert.
Niettemin neemt Microsoft het mogelijke lek hoog op. Via hun blog laat het bedrijf weten dat zij de zaak zullen onderzoeken. Volgens Microsoft is er nog geen melding van een succesvolle kraak.
Het is in theorie mogelijk dat de generator een activatiecode genereert die al in gebruik is. De softwaregigant garandeert gebruikers die Vista hebben aangeschaft dat als er een 'dubbele' code wordt ingevoerd, zij er alles aan zullen doen om "kopers van Vista te beschermen."
Keznews, die de generator op zijn website aanbiedt, roept bezoekers op om gekraakte activatiecodes niet door te verkopen.
"Ik steun geen piraterij. Dit is slechts een experiment dat ik voor de lol heb uitgeprobeerd. Sorry voor het kraken van je mooie systeem Bill Gates", aldus de auteur.
(Bron)
Mont Blanc-tunnel dicht na lawine

CHAMONIX - De Mont Blanc-tunnel tussen Frankrijk en Italië is zaterdagochtend voor onbepaalde tijd afgesloten nadat een lawine aan de Franse kant de toegang tot de tunnel heeft versperd.
Volgens de beheerder van de tunnel vielen de rotsblokken op de toegangsroute, ongeveer 3 kilometer voor de ingang van de tunnel. Niemand raakte gewond.
De ANWB verwacht niet dat veel Nederlandse toeristen overlast van de afgesloten tunnel zullen ondervinden. Alleen wintersporters die naar de Italiaanse Valle d'Aosta zijn geweest, zouden moeten omrijden. De meeste Nederlanders gaan in Oostenrijk of de Franse Alpen skiën op wintersportvakantie.
(Bron)
Russische politie treedt hard op tegen demonstratie

MOSKOU - De Russische politie heeft zaterdag volgens de oppositie honderden demonstranten in Sint Petersburg aangehouden.
Drie- tot vierduizend mensen liepen mee in een mars, waarin zij leuzen riepen tegen president Vladimir Poetin.
Volgens het Russische persbureau Interfax zijn de demonstranten door een politiekordon gebroken en trekken ze op naar een plein in het centrum van de stad. De politie heeft gewaarschuwd de illegale demonstratie daar tot staan te zullen brengen.
(Bron)
Yahoo aangeklaagd voor miljoenen wegens foto

AMSTERDAM - Een Amerikaanse vrouw klaagt internetbedrijf Yahoo aan wegens onrechtmatig gebruik van haar foto. Yahoo zou een foto van de vrouw gebruiken in een e-mail waarin nieuwe gebruikers worden verwelkomd.
De vrouw, Shannon Stovall, eist in totaal twintig miljoen dollar van het bedrijf. Tien miljoen voor geleden schade en nog eens tien miljoen om de kosten van haar advocaten te dekken. Dit meldt CNET News.
Stovall ontdekte dat Yahoo haar foto gebruikte toen zij afgelopen oktober zelf een adres registreerde bij Yahoo Mail. In het verwelkomingbericht staat een foto van twee vrouwen onder de tekst: 'Hoera, je eerste e-mail!'.
Volgens de aanklacht, die ingediend is bij een rechtbank in het noorden van de staat Ohio, is de foto inmiddels verstuurd naar miljoenen mensen wereldwijd. Hierdoor zou het recht op privacy en het recht op commerciële exploitatie van haar eigen beeltenis van Stovall zijn geschaad.
Volgens advocaat Mitchell Yelsky is Stovall vroeger werkzaam geweest als model. De advocaat had in november al twee brieven naar Yahoo gestuurd waarin werd gevraagd te stoppen met het versturen van de foto.
Een woordvoerder van Yahoo kon niet reageren op de beschuldigingen omdat het bedrijf geen commentaar geeft op lopende juridische processen.
(Bron)
Beschonken automobilist racet door Apeldoorn

APELDOORN - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man aangehouden die met 130 kilometer per uur door de bebouwde kom van Apeldoorn raasde.
De man uit Amsterdam is een beginnend bestuurder en bleek onder invloed van drank. Zijn rijbewijs is ingenomen en hij heeft een proces-verbaal gekregen.
De man stoof rond 0.30 uur over de Amersfoortseweg, waar hij werd opgemerkt door agenten. Uit de blaastest bleek dat de snelheidsduivel alcohol gedronken had. Op het politiebureau blies hij 0,51 promille. Beginnende besuurders, die nog maar net hun rijbewijs hebben, mogen maximaal 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben.
(Bron)
Meer kinderen groeien op in achterstandswijken

DEN HAAG - In 2005 zijn bijna 595.000 kinderen opgegroeid in achterstandswijken in Nederland. Dat is een toename van circa 20.000 kinderen in vergelijking met het jaar daarvoor. In 2004 woonden 574.575 kinderen in achterstandswijken.
Dat blijkt uit het onderzoek Kinderen in Tel van het Verwey Jonker Instituut, Stichting Kinderpostzegels, Jantje Beton, Unicef en Defence for Children, dat zaterdag gepresenteerd is. Volgens de onderzoekers wordt de kloof tussen kinderen langzaam maar zeker steeds groter. Die scheiding is niet alleen te vinden tussen bepaalde wijken in steden, maar ook tussen een aantal plattelandsgemeenten is dit waar te nemen.
In totaal woont 17 procent van de kinderen in een achterstandswijk. In grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam ligt dat percentage op 60. Ook in de noordelijke provincies zijn achterstandswijken. De onderzoekers bestempelen Pekela, Reiderland en Bolsward tot "één grote achterstandswijk".
Net als vorig jaar staat de gemeente Rotterdam op de eerste plaats in de ranglijst van de minst scorende gemeenten. Het Gelderse Rozendaal is de gemeente waar je als jongere de beste kansen hebt.
De rangorde van de Nederlandse gemeenten en provincies wordt jaarlijks uitgebracht. Op die manier maakt het project zichtbaar waar de omstandigheden verbeteren of verslechteren.
Uit het laatste onderzoekt blijkt dat het aantal tienermoeders behoorlijk is gedaald, er iets meer speelruimte is en er iets minder kinderen in instituten leven. Daar tegenover staat dat er meer werkloze jongeren zijn, het relatief schoolverzuim is gestegen net als de jeugdcriminaliteit in voornamelijk de grote steden.
(Bron)
Duitsland overweegt missie naar de maan

BERLIJN - Duitsland overweegt eventueel in samenwerking met andere Europese landen een missie naar de maan. Dit berichtte het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum volgens de donderdageditie van de Financial Times Deutschland.
De onbemande missie zou al in 2013 gerealiseerd kunnen worden.
Doel is onder meer het winnen van waardevolle grondstoffen op de maan, zoals de isotoop Helium-3. Het zal mogelijk 400 miljoen euro gaan kosten maar het is een project voor de lange termijn. Het plan is dinsdag aan parlementariërs in Berlijn gepresenteerd en de reacties waren positief.
(Bron)
Ongeluk met invalidenwagen legt treinverkeer plat

GRONINGEN - Een trein is zaterdag aan het eind van de ochtend bij het Groningse Baflo op een invalidenwagen gebotst. De inzittende van de invalidenwagen raakte daarbij gewond. Vermoedelijk probeerde het slachtoffer zelfmoord te plegen, meldt spoorbeheerder ProRail.
Door het ongeluk kwam het treinverkeer tussen Groningen en Roodeschool korte tijd stil te liggen. Ruim een uur na de aanrijding, omstreeks 12.45 uur, werd het treinverkeer hervat.
(Bron)
Rollator en blindenstok uit verzekering

AMSTERDAM - Loophulpmiddelen als rollator, krukken en blindenstok verdwijnen binnenkort uit de basisverzekering.
Deze maatregel van het College voor Zorgverzekeringen treft honderdduizenden ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, meldt het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van een advies dat door de organisatie half maart naar het ministerie van Volksgezondheid wordt gestuurd. Het college wil hiermee tien miljoen euro besparen.
De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland is woedend over de maatregel. "De nieuwe zorgverzekeringswet wordt uitgekleed", zegt woordvoerder van de raad Piet Vreeswijk in de krant. Een op de tien verzekerden zou gebruik maken van een loophulpmiddel, die gemiddeld tussen de honderd en de driehonderd euro kosten.
Volgens de CG-Raad is het onrechtvaardig om mensen te laten betalen voor voorzieningen die ze nodig hebben om te kunnen meedoen aan de maatschappij. De raad vindt dat de voorzieningen gratis moeten zijn.
(Bron)

Tuurlijk, een blindenstok, kruk of rollator is een luxe, daar verzeker je je maar voor bij. En anders blijf je maar lekker thuis zitten.
Pakistaan probeert skelet vader tot leven te wekken

KARACHI - Een Pakistaanse man heeft het skelet van zijn vader opgegraven en mee naar huis genomen, in een poging de stoffelijke resten nieuw leven in te blazen.
De man kaapte een ambulance en dwong de chauffeur onder bedreiging van een vuurwapen de botten te vervoeren. Thuis legde hij de beenderen van de twee jaar geleden overleden vader op bed en besprenkelde die met rozenwater, onderwijl magische spreuken mompelend.
Toen de politie het huis binnenviel, wist de man te ontsnappen. Hem wacht een jaar cel wegens grafschennis.
(Bron)
'Prikkeling enkelzenuw tegen incontinentie'

AMSTERDAM - Een bepaalde vorm van incontinentie kan worden opgelost door de zenuw in de enkel te stimuleren. Een naaldje dat een elektrische puls afgeeft, moet de aandrang tot plassen dan overstemmen.
Dat stelt uroloog Michael van Balken op grond van het onderzoek, waarop hij vrijdag aan het VU medisch centrum in Amsterdam promoveert. De stimulatie beïnvloedt foute signalen vanuit de blaas en na een aantal behandelingen behoren incontinentieproblemen tot het verleden, zegt Van Balken.
Het gaat om wat urologen aandrangsincontinentie noemen, waarbij ouderen vaak kleine beetjes moeten plassen en net te laat op het toilet arriveren. Door de vergrijzing is dit een groeiend probleem.
Van Balken taxeert dat enige honderdduizenden oudere Nederlanders aan deze vorm van incontinentie lijden. Tot voor kort boden bij aandrangsincontinentie alleen medicijnen hulp. Als dat onvoldoende resultaat had, was een operatie mogelijk.
Het alternatief van Van Balken is een naaldje dat via de enkel elektrische pulsen afgeeft, in twaalf wekelijkse behandelingen van een half uur. Daarna wordt, bij voldoende resultaat, overgegaan op minder frequente onderhoudstherapie. De enkel werd gekozen omdat de zenuw daar gemakkelijk bereikbaar is.
Volgens Van Balken geeft de enkelzenuwstimulatie ook bij hardnekkige aandrangproblemen goede resultaten. Bij tweederde van de patiënten nemen de klachten af.
Als ook de seksualiteit gestoord is, verbetert deze vaak mee met een succesvolle behandeling, zegt hij. Voor de behandeling is een prototype voor een kleine implanteerbare stimulator ontwikkeld en getest, zodat uiteindelijk zelfstimulatie thuis mogelijk wordt.
(Bron)
Nieuwe rellen in Kopenhagen

KOPENHAGEN - In de Deense hoofdstad Kopenhagen is het in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw tot straatgevechten gekomen tussen politie en linkse activisten. Volgens de politie zijn er 188 mensen gearresteerd, onder wie een aantal buitenlanders.
Een demonstrant raakte gewond toen een illegaal maar vreedzaam straatfeest in de wijk Norrebro na middernacht uitmondde in confrontaties met de politie. Auto's werden in brand gestoken en barricades opgericht. De politie zette traangas is om de menigte uiteen te drijven.
(Bron)
Seinstoring door koperdiefstal

RIJSWIJK - Door een koperdiefstal in de buurt van Purmerend ontstond zaterdagmorgen een seinstoring van enkele uren waardoor sommige treinen in Noord-Holland met vertraging reden.
Spoorbeheerder ProRail meldde dat in het spoorvak tussen Hoorn en Purmerend 10 meter koperkabel met een doorsnee van 120mm² tussen seinen was ontvreemd. De storing ontstond om ongeveer 5 uur. Tegen half elf reden de treinen weer volgens het spoorboekje.
(Bron)
Steile rivieroevers verhinderen voortplanting waterplanten

NIEUWERSLUIS - Steile oevers langs een snelstromende rivier verhinderen de seksuele voortplanting van waterplanten. Het is dus zinvol dat waterschappen tegenwoordig zoveel mogelijk proberen de natuurlijke rivierbedding te herstellen.
Dat stelt bioloog Bart Pollux van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Pollux promoveert volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar de voortplanting van waterplanten in de Limburgs-Duitse riviertjes Roer, Swalm en Niers. De bioloog heeft voor het eerst bewezen dat waterplanten verdwijnen als een rivier te sterk gekanaliseerd wordt.
Pollux ontdekte dat de zogenoemde kleine egelskop zich in de snelstromende, rechtgetrokken Swalm alleen nog aseksueel voortplant. Dat betekent dat de plant geen zaden meer vormt. In de nabijgelegen, meanderende en ondiepere Roer ontdekte Pollux een veel grotere genetische diversiteit van de egelskop, die ook gewoon bloeistengels vormt. Daarmee is bewezen dat stroomsnelheid van invloed is op de voortplanting van de waterplant.
De bioloog denkt overigens dat waterstroming en oevers niet alleen verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van plantensoorten. Daarvoor zijn volgens Pollux ook dieren nodig, die zaden via hun ontlasting over grotere afstanden en ook stroomopwaarts verspreiden. Als een plant geen zaden meer vormt, zoals de egelskop in de Swalm, zal de soort uiteindelijk niet kunnen overleven, stelt de onderzoeker.
(Bron)
Vanavond is het zover!

Begin maansverduistering: 22:30:22 uur
Volledige verduistering van 23.44 tot 00.58 uur
Hoogtepunt maansverduistering: 00:20:56 uur
Einde maansverduistering: 02:11:28 uur

Meer info

Duimen jullie mee voor een heldere avond/nacht?

vrijdag, maart 02, 2007

Prettig, al die mogelijkheden om dingen te bekijken en in te zoomen en dergelijke. Hoewel ik soms een beetje twijfel. Moon.google heeft prachtige foto's van de maan. Maar in de maximale zoom zie ik volgens mij toch iets anders...
(Met dank aan Robjuh, die me erop attendeerde.)
Auto van ruziënd stel op zijn kant

AMSTERDAM - De auto van een stel uit Den Haag is donderdagnacht bij een ruzie op zijn kant beland. De man had een ruk aan het stuur gegeven omdat hij woedend was op zijn partner die achter het stuur zat. Hun auto ramde vervolgens twee andere auto's, die daardoor schade opliepen.
De geliefden reed rond 01.00 uur over de Goeverneurlaan toen de man plotseling aan het stuur trok. Toen de politie arriveerde, kroop het tweetal juist uit de portieren. Ze bleven ongedeerd. De man gedroeg zich vervolgens agressief en wilde een agent te lijf gaan. Hij is aangehouden, meldt de politie vrijdag.
De auto van het stel en de twee auto's die werden geraakt, zijn weggesleept. Het is onduidelijk waar de ruzie over ging.
(Bron)
Agressieve dronken man verwondt agenten

AMSTERDAM - Een dronken automobilist heeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag zo hevig verzet bij zijn arrestatie dat hij daarbij twee agenten verwondde. De man beet een van hen in de hand, de ander liep een gebroken pink op, zo liet de politie vrijdag weten.
Rond 02.00 uur zagen de dienders de man rijden. Aangezien hij slingerend over de weg reed, zetten ze hem aan de kant. Uit een blaastest bleek dat de bestuurder teveel had gedronken. Bij zijn arrestatie reageerde de man erg agressief, waarop een worsteling ontstond.
Een tweede politieauto moest eraan te pas komen om de automobilist tot bedaren te brengen. Toen de man zich vervolgens op het interieur van het politievoertuig wilde storten, is hij in een busje gezet.
De agenten zijn behandeld aan hun verwondingen. De man zit nog vast.
(Bron)
Italiaan beboet voor verzwijgen impotentie

AMSTERDAM - Een 26-jarige Italiaan krijgt een boete van 200 duizend euro. Hij is namelijk met zijn vriendin getrouwd zonder haar te vertellen over zijn impotentie.
Inmiddels is het paar al gescheiden. De man, Luca Prodi, wilde wachten met seks tot hij in het huwelijksbootje was gestapt. De rechters bevonden hem echter schuldig aan fraude.
Zijn aankomende vrouw had het recht om te weten dat hij impotent was, voordat zij met hem zou trouwen.
(Bron)

Heel bizar...
Computergebruikers verspillen energie

AMSTERDAM - Een meerderheid van computergebruikers laat de pc aanstaan als die niet gebruikt wordt, en maakt nauwelijks gebruik van de stand-by of slaapstand.
Dat concludeert computervereniging HCC na een enquête onder ruim tweeduizend computergebruikers. Van de ondervraagden zei bijna negentig procent zich bewust te zijn van het energieverbruik van computerapparatuur, en bijna tachtig procent beweerde daar ook naar te handelen. Toch maakte 57 procent zelden of nooit gebruik van de stand-by. De nog zuiniger slaapstand werd door zeventig procent nooit gebruikt.
Naast de computers, waarvan de meeste ondervraagden er meer dan drie in huis hebben, zijn ook randapparaten grote verbruikers van elektriciteit. Daarvan zegt tachtig procent meer dan drie stuks in huis te hebben. Dergelijke apparatuur verbruikt zelfs in uitgeschakelde toestand stroom: als de stekker in het stopcontact zit, is vaak al sprake van 'sluipverbruik'.
HCC organiseert in samenwerking met de VARA dinsdag een debat over het energieverbruik van computerapparatuur.
(Bron)
'Bad hairday' voor Australische fetisjist

SYDNEY - Een rechtbank in Australië heeft vrijdag een man veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens het stelen van haren uit de bagage van vrouwelijke reizigers. Rodney Lyle Petersen had bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan zeker vijftig gevallen van diefstal.
De fetisjist haalde zijn haar uit koffers op het vliegveld van Sydney waar hij werkte als bagageafhandelaar.
In het huis van de man werden 87 plastic zakjes gevonden met menselijk haar, waarvan het grootste deel de naam van de eigenares droeg. In schriften had de Australiër details over meer dan 365 vrouwen opgeschreven. In zijn bestelbusje trof de politie een telescoop aan.
De bagageafhandelaar doorzocht de koffers voordat hij ze terugstuurde. Mogelijk haalde hij de haren uit borstels. Hij viel door de mand toen agenten hem toevallig betrapten terwijl hij in een koffer snuffelde.
(Bron)
New Orleans wil 77 miljard dollar schadevergoeding

NEW ORLEANS - De Amerikaanse stad New Orleans heeft donderdag een eis voor schadevergoeding van 77 miljard dollar (58,4 miljard euro) ingediend voor de schade die is ontstaan door overstromingen na de orkaan Katrina. De stad eist het geld van het geniekorps van het Amerikaanse leger omdat die de doorgebroken dijken had gebouwd.
Het betreft een formele juridische stap om de rechten van de gemeente te beschermen. New Orleans moest de eis voor donderdag middernacht indienen om het recht te behouden het US Army Corps of Engineers te kunnen aanklagen om degeleden schade terug te eisen. "Het is een poging om de belangen van de stad te beschermen", aldus een zegsman van de gemeente.
Lange rijen mensen stonden donderdag in New Orleans voor het plaatselijke hoofdkwartier van het geniekorps om hun persoonlijke schadeclaims in te dienen voor het verstrijken van de deadline. Het geniekorps verwacht dat er zeker 30.000 schadeclaims zullen worden ingediend.
De orkaan Katrina trof de stad in het zuiden van de staat Louisiana op 29 augustus 2005. De dijken die het moesten beschermen braken door waarna 80 procent van New Orleans onder water kwam te staan. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven en een groot deel van de stad ligt nog steeds in puin.
(Bron)
Scholier bestraft voor internetbedreiging docenten

ZUTPHEN - De kinderrechter in Zutphen heeft een 16-jarige scholier een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur opgelegd wegens bedreiging van docenten via internet.
De jongen had gemanipuleerde foto's van onthoofde en bebloede docenten van de Rijksscholengemeenschap Noordoost Veluwe in Epe op internet gezet.
De docenten zijn hier flink van geschrokken en hebben een en ander als bedreigend ervaren. De kinderrechter heeft de strafeis van het Openbaar Ministerie gevolgd. De jongen heeft zijn excuses aangeboden aan de betrokken docenten. Op school was hij echter niet meer welkom.
(Bron)
Rellen in Kopenhagen

KOPENHAGEN - De Deense politie heeft donderdag tijdens rellen in de hoofdstad Kopenhagen tweehonderd personen aangehouden. De onlusten braken uit nadat de politie linkse activisten uit een jongerencentrum had gezet. De rellen gingen de hele nacht door.
De jongeren gooiden met stenen naar de politie. Ook wierpen ze barricades op en staken ze op verschillende plaatsen in de stad vuilcontainers in brand, meldde een politiewoordvoerder. De oproerpolitie zette traangas in om de jongeren uiteen te drijven.
Bij de ontruiming en rellen raakten zeker drie betogers gewond.
Het jongerencentrum Ungdomshuset was sinds begin jaren tachtig in gebruik bij de zogenoemde autonomen. De lokale autoriteiten verkochten het pand aan een religieuze groepering. Die stapte naar de rechter, omdat ze wilde dat de activisten uit het centrum zouden vertrekken. De rechter oordeelde in augustus 2006 dat de jongeren het pand moesten verlaten. Omdat zij dit niet uit vrije wil deden, ondernam de politie actie.
Midden december kwam het ook al tot gewelddadige confrontaties tussen de politie en bezetters. Vier extreem linkse demonstranten en twee agenten raakten toen zwaargewond. De politie arresteerde toen bijna driehonderd mensen, onder wie tientallen buitenlanders.
Onder meer uit Nederland, Duitsland en Zweden waren sympathisanten gekomen. Om een herhaling te voorkomen, lieten de Deense autoriteiten donderdag de grenzen extra controleren.
Ungdomshuset was een bekende ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er werden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens de krakers wil zich een fundamentalistische christelijke sekte in het complex vestigen.
(Bron)
Zwitsers leger dringt Liechtenstein binnen

GENEVE - Bijna tweehonderd Zwitserse militairen zijn het aangrenzende dwergstaatje Liechtenstein binnengedrongen. Opmerkelijk voor de neutrale staat, die elke aanvalsmissie in het buitenland heeft afgezworen. De invasie bleek dan ook een vergissing tijdens een oefening.
Het leger verontschuldigde zich vrijdag. Tijdens de manoeuvre in de Alpen heersten slechte weersomstandigheden. Volgens een soldaat zou het nogal donker zijn geweest.
Het was niet de eerste keer dat Zwitserland het vredelievende buurlandje belaagde. Bij een schietoefening in 1985 kwamen raketten in een Liechtensteins natuurgebied terecht, waardoor brand ontstond. Na een lang geschil kwam de regering in Bern uiteindelijk met een schadevergoeding van miljoenen franken over de brug.
(Bron)

Nogal donker. Hm, het Zwitserse leger werkt dus puur op zicht? Geen kaarten, geen terreinkennis, geen moderne navigatieapparatuur...
Gegevens Riagg openbaar door computerfout

ROERMOND - Cliëntenlijsten van het Riagg Midden-Limburg hebben waarschijnlijk een jaar open en bloot op het interne computernetwerk gestaan. De gegevens van de geestelijke gezondheidszorginstelling waren zo beschikbaar voor patiënten die de computers in een dagactiviteitencentrum in Roermond gebruikten.
Hoofd stafbureau Pim Brils heeft dat vrijdag bevestigd na een bericht in de Limburgse dagbladen.
Het Riagg Midden-Limburg werd op de fout gewezen door een cliënte die de informatie afdrukte en een klacht indiende. De instelling zegt dat systeemleverancier PinkRoccade een fout heeft gemaakt bij het afschermen van vertrouwelijke informatie.
Het lek is inmiddels gerepareerd.
(Bron)
Hersenbokaal voor werkgever met voorbeeldfunctie

AMSTERDAM - De Hersenstichting reikt dit jaar voor het eerst de Hersenbokaal uit. Deze prijs wordt uitgeloofd aan organisaties die mensen met een hersenaandoening op de arbeidsmarkt laten participeren.
De werkgever die zich het meeste heeft ingespannen om een werknemer met een hersenaandoening aan het werk te helpen, ontvangt een geldbedrag van € 10.000,-.
Dat bedrag moet besteed worden om ook andere mensen met een hersenaandoening de kans te bieden een werkend leven te leiden.
Werkgevers kunnen aangemeld worden via www.hersenstichting.nl. Aanmelden kan tot 2 april 2007.
(Bron)
TT 103 100 ambtenaren tegen homohuwelijk

Nederland heeft zo'n 100 ambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten, blijkt uit onderzoek van het COC onder alle 443 gemeenten. In 66 daarvan willen één of meer ambtenaren om principiële redenen geen homo's trouwen, zegt de homo-organisatie.
De streng christelijke gemeenten Bunschoten en Staphorst spannen de kroon. Daar zijn respectievelijk vijf en vier zogeheten weigerambtenaren.
Het nieuwe kabinet vindt dat gemeenten zelf mogen bepalen of ze een ambtenaar aannemen die tegen het homohuwelijk is. De VVD en D66 vinden dat een ambtenaar geen onderscheid mag maken.

En als een ambtenaar nu weigert hetero's te trouwen? Of mensen met rood haar? Christenen? Joden? Ambtenaren? Werklozen?
CWI organiseert 'speeddates'

AMSTERDAM - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) organiseert de komende weken 'speeddates' om werkgevers en werkzoekenden sneller aan elkaar te koppelen. Van 5 maart tot en met 16 mei wordt zo op alle vestigingen van het voormalige Arbeidsbureau extra aandacht besteed aan sectoren, waarin werkgevers klagen dat ze moeilijk aan personeel kunnen komen.
Zo kondigde het CWI vrijdag aan dat de eerste brancheweek, van 5 tot en met 9 maart, in het teken staat van de horeca. Vanwege het sterke verloop van personeel in deze sector ontstaan jaarlijks tussen de 80.000 en 85.000 vacatures. Er blijkt vooral een groeiend tekort aan geschoold keukenpersoneel.
(Bron)
Maker schoolfilmpje Hitlergroet wordt vervolgd

AALTEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen gaat een ex-scholier van het Schaersvoorde College in Aalten vervolgen voor het filmen van het brengen van de Hitlergroet door een klas medescholieren.
Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De jongen maakte het filmpje vorig jaar met zijn mobiele telefoon, deze week verschenen de beelden op internet.
Behalve dat het OM stelt dat het maken en verspreiden van dergelijke beelden strafbaar is, weegt ook mee dat het verspreiden van het filmpje veel maatschappelijke onrust veroorzaakte.
De politie heeft ook een aantal klasgenoten gehoord, zij worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de politie handelden de scholieren niet uit racistische motieven, maar was er sprake van een misplaatste en zeer kwetsende grap.
(Bron)

Als je dat gebaar voor een 'grap' gebruikt, is er toch iets mis met je.
Langste ondergrondse rivier ter wereld ontdekt

MEXICO-STAD - Grotduikers hebben in Mexico de mogelijk langste ondergrondse rivier ter wereld ontdekt. De waterweg verbindt twee grottenstelsels met elkaar en is minstens 154 kilometer lang, maakten de ontdekkers donderdag bekend.
Volgens de duikers, die de ondergrondse rivier op het schiereiland Yucatan nog geen naam hebben gegeven, stroomt de waterweg mogelijk zelfs verder naar nog twee stelsels. Daardoor is zij mogelijk nog 200 kilometer langer.
Voor de ontdekking in Mexico streden de ondergrondse rivieren Palawan op de Filipijnen en Son Trach in Vietnam om de eer de langste ter wereld te zijn.
(Bron)
BBC sluit deal met Youtube

Uitgegeven: 2 maart 2007 18:17
Laatst gewijzigd: 2 maart 2007 18:18

AMSTERDAM - De BBC opent drie kanalen op de populaire videosite Youtube, waar nieuws en fragmenten uit BBC-programma's te zien zijn, zo meldt de Britse publieke omroep.
De eerste twee kanalen zijn vrijdag van start gegaan. Op het BBC-kanaal zijn filmpjes rond BBC-programma's te zien, zoals een korte rondleiding op de set van de nieuwe serie Roman's Empire. Het kanaal BBC Worldwide laat complete filmpjes zien, zoals korte natuurdocumentaires van David Attenborough.
Het tweede kanaal wordt deels bekostigd uit reclame-inkomsten. Dat is voor de Britten controversieel, omdat de publieke omroep wordt gefinancieerd van de kijk-en-luistergelden van de Britse bevolking.
Op het derde kanaal, dat later wordt geopend, is dagelijks een dertigtal nieuwsfilmpjes te zien. Ook dat kanaal wordt uit advertenties betaald, en is daarom alleen voor internetgebruikers buiten het Verenigd Koninkrijk toegankelijk.
Over de samenwerking tussen Youtube en de BBC werd al geruime tijd gespeculeerd. Eerder opende de Amerikaanse zender CBS al een eigen kanaal op de site. Dat is volgens beide partijen een groot succes.
(Bron)
Radar ontdekt kasteelruïne onder weiland

DEVENTER - Onder een weiland in het buitengebied van de gemeente Deventer is met behulp van radarscans een kasteelruïne ontdekt. Archeologen wisten dat Kasteel Arkelstein hier ooit stond, maar dachten dat het in 1549 volledig was gesloopt.
Enkele meters onder de grond ligt een burcht van 106 bij 136 meter met zeer dikke muren en vier kloeke ronde hoektorens, zei gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels vrijdag. "In 1938 is het terrein geëgaliseerd om er landbouwgrond van te maken, maar ook toen is het kasteel dus nagenoeg intact gebleven."
Sinds de herindeling van Bathmen met Deventer twee jaar terug is de archeologiedienst van de stad bezig de cultuurwaarden van het buitengebied in kaart te brengen. Uit het familiearchief van de huidige boer was vrij snel te traceren waar het kasteel zou hebben gestaan. "In een halve dag is een radar op een soort surfplank over het terrein getrokken."
De archeologen stonden perplex toen ze de beelden zagen. In totaal is vier hectare grond onderzocht door de archeologen, in samenwerking met de specialisten van het bedrijf Groundtracer.
Het is nog onbekend wat er met de ruïne zal gebeuren. De gemeente hoopt later dit jaar middels dezelfde techniek ook een tweede kasteel traceren nabij het buurtschap Zuidloo.
De gemeente bekijkt de mogelijkheid of er aan de Arkelsteijnweg mogelijk een toeristisch informatiebord met de geschiedenis van het kasteel kan worden geplaatst.
(Bron)
Man plaatst toiletvideo's van collega's op internet

CAEN - Een Franse gemeenteambtenaar heeft in het geheim beeldopnamen gemaakt van vrouwelijke collega's die het toilet bezochten. Een deel van deze filmpjes heeft hij vervolgens op het internet gezet.
De 30-jarige man, die als computerdeskundige werkte bij de gemeente Hérouville-Saint-Clair, werd opgepakt nadat een kabel werd ontdekt die was verbonden met een webcam in het toilet. Hij is op staande voet ontslagen.
De man, die zijn daden heeft opgebiecht, heeft volgens de politie de afgelopen maanden ook opnames gemaakt op toiletten op een universiteit en op een strand. Hij kan een jaar celstraf krijgen en een boete van maximaal 45 duizend euro.
(Bron)
Gevangenen slikken mobieltjes

SAN SALVADOR - Bewakers van de San Francisco Gotera gevangenis in de hoofdstad van El Salvador hebben tijdens een veiligheidscontrole zestien gedetineerden aangehouden die mobiele telefoons hadden ingeslikt. Dat meldde een zegsman van de gevangenis donderdag.
Gevangen bendeleiders gebruiken de mobiele telefoons om vrije bendeleden opdrachten te geven om misdaden te begaan of drugs te smokkelen.
Ook werd een gevangene gepakt die een handgranaat in zijn rectum had verstopt. Hij wilde die later gebruiken bij een ontsnappingspoging.
(Bron)
Hogere bonus voor KPN-topman

DEN HAAG - De bestuursvoorzitter van KPN, Ad Scheepbouwer, ontvangt een bonus van 1,4 miljoen euro over 2006. Dat is ongeveer 400.000 euro meer dan hij over het voorafgaande jaar kreeg.
De totale beloning van Scheepbouwer bedraagt 2,7 miljoen euro tegenover 2,4 miljoen een jaar eerder. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van het telecomconcern.
De bonus van Scheepbouwer hangt af van de prestaties van KPN. De raad van commissarissen, die de beloning van het bestuur bepaalt, kijkt onder meer naar de financiële resultaten en de tevredenheid van klanten.
(Bron)
Twintig doden door tornado's in VS

WASHINGTON - Tornado's hebben donderdag in het zuiden en midden van de Verenigde Staten zeker twintig mensenlevens geëist. De staat Alabama werd het zwaarst getroffen met tien doden. In het aangrenzende Georgia vonden negen mensen de dood. In Missouri kwam een meisje van zeven om door het natuurgeweld.
In het plaatsje Enterprise in Alabama werd vooral de middelbare school getroffen. Hier vielen vijf van de zeven doden in de regio.
Het gebouw raakte zwaar beschadigd. "Het lijkt wel of de school door een bom is getroffen", zei een verslaggeefster van een lokale krant tegen nieuwszender CNN.
De schade in het 20.000 zielen tellend stadje in het zuidoosten van Alabama is groot. Veel elektriciteitspalen zijn geknakt en veel auto's en gebouwen raakten beschadigd. Het Witte Huis heeft Alabama en de eveneens door tornado's getroffen staat Missouri federale hulp aangeboden.
Gouverneur Bob Riley van Alabama zei dat "Enterprise zware en wijdverbreide schade heeft geleden". Hij heeft 140 leden van de Nationale Garde naar het rampgebied gestuurd. Er is een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd om de wegen vrij te houden voor reddingswerkers.
In de stad Americus in Georgia vielen twee doden toen een ziekenhuis werd getroffen door een wervelwind. Er vielen verscheidene gewonden. De hele vloot aan ziekenwagens werd in een klap weggevaagd.
Een derde dode viel in de buurt van Americus op het platteland. In Baker County aan de grens met de staat Alabama zouden zes doden zijn gevallen. Nadere details uit die regio ontbreken nog. In het zuidwesten van Georgia zouden zeker 25 tornado's hebben huisgehouden.
(Bron)
Terugbrengactie bij UPC leidt tot bommelding

AMSTERDAM - Een actie van webmagazine Bright.nl bij UPC is volledig uit de hand gelopen. Het webmagazine bezorgde woensdag een gemolesteerde decoder terug bij een klantenbalie van de kabelmaatschappij, waarop de receptioniste een bommelding deed.
UPC ligt al geruime tijd onder vuur van consumentenorganisaties en politiek, omdat het bedrijf agressieve verkoopmethoden zou hanteren bij de promotie van digitale televisie. Klanten van UPC wordt ongevraagd een decoder toegestuurd om de dienst uit te proberen, maar na de proefperiode worden zij automatisch aangesloten als ze de zogenoemde 'mediabox' niet terugsturen. Veel klanten klagen bovendien dat het retourneren van de decoders moeizaam verloopt.
Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande besloot de box zelf terug te brengen. In een filmpje dat het magazine vandaag op zijn website plaatste, is te zien hoe hij de decoder met twee handlangers aan gruzelementen slaat, overgiet met benzine en in brand steekt. Vervolgens bezorgen de drie de decoder terug bij UPC aan de Kabelweg in Amsterdam.
Volgens UPC-woordvoerder Ronald van der Aart werd de politie gewaarschuwd toen "drie nors kijkende mannen een naar benzine stinkende doos kwamen bezorgen waar draden uitstaken." Het pand werd "conform de procedure" ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld om het pakketje te onderzoeken. "Een op het eerste gezicht leuke grap liep volledig uit de klauwen," aldus Van der Aart.
Of UPC stappen tegen Bright onderneemt, moet het bedrijf nog bekijken. Het bedrijf heeft volgens Van der Aart in ieder geval schade door de actie gelden, omdat de servicebalie moest worden ontruimd.
Van der Zande had naar eigen zeggen tevergeefs geprobeerd om UPC de decoder te laten ophalen. "We hebben ze een ludiek koekje van eigen deeg gegeven." Hij heeft nog geen contact met het bedrijf gehad.
(Bron)

donderdag, maart 01, 2007

Hm, tis buiten nu weer herfst geworden. Donker, nat, kil.
T&T liggen weer lekker opgerold binnen, verstandige beesten.
Meer meldingen wangedrag gevangenispersoneel

DEN HAAG - Het aantal meldingen van integriteitsschendingen door gevangenispersoneel is in vier jaar tijd verdubbeld. In 2002 lag het aantal meldingen van wangedrag op 64, terwijl dat er vier jaar later 130 waren. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde woensdag deze cijfers naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws.
Het aantal keren dat een melding werd gevolgd door maatregelen bleef in de genoemde periode ongeveer gelijk. Het CDA en de VVD vragen minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om opheldering.
Justitie schrijft de stijging van het aantal meldingen toe aan een betere registratie. In 2002 is het Bureau Integriteit & Veiligheid aan de slag gegaan, dat voorschrijft wanneer wangedrag moet worden gemeld en vervolgens ook zelf onderzoek instelt.
Volgens de zegsman wordt het integriteitsbeleid sinds de instelling van het nieuwe bureau ook steeds verder aangescherpt.
Integriteitsschending is een breed begrip. Daaronder valt bijvoorbeeld seksuele intimidatie, maar ook het aannemen van geschenken en ongeoorloofde afwezigheid op de werkvloer. Ook gevangenispersoneel met hoge schulden zit fout, omdat dat zich in een kwetsbare positie heeft gemanoeuvreerd.
(Bron)
Mannelijke prostituees op Amsterdamse Wallen

AMSTERDAM - Ook vrouwen kunnen binnenkort een bezoekje brengen aan de hoeren. Een aantal mannelijke prostituees staat tijdens de open dag van de Amsterdamse Wallen op 31 maart achter het raam.
Dat liet initiatiefneemster Mariska Majoor, van het Prostitutie Informatie Centrum en de Wallenwinkel, donderdag weten.
De open dag van de bekende hoerenbuurt vindt voor de tweede keer plaats. Net als vorig jaar kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van bordelen en sekstheaters.Doel is het imago van de Wallen te verbeteren.
Tot nu toe hebben drie mannen zich aangemeld om achter het raam te staan. Een daarvan werkt in de escortbranche, de twee anderen hebben nog geen ervaring maar willen graag gaan werken als mannelijke prostituee.
Majoor hoopt dat in totaal circa zes heren aan de slag gaan. Wegens de grote publiciteit tijdens de open dag is het echter niet zo gemakkelijk om mannen daartoe bereid te vinden.
De heren van lichte zeden staan op het Oudekerksplein. Daar wordt die dag ook een standbeeld ter ere van alle prostituees in de wereld onthuld. Kunstenares Els Rijerse ontwierp het bronzen kunstwerk van een vrouw die met haar handen in haar zij zelfverzekerd in een deurpost staat.
Majoor maakt de naam van het beeld pas tijdens de onthulling bekend. Daarbij zijn ook prostituees uit het buitenland aanwezig.
(Bron)
TT 111 Bodem Noord-Friesland daalt snel

In het noordwesten van Friesland gaat de bodemdaling door het winnen van gas sneller dan gedacht. De vergunning was tot 10 centimeter, maar de bodem is nu al 13 centimeter lager, en dat zou 17 centimeter kunnen worden. Dat staat in een brandbrief van het Waterschap Friesland aan Economische Zaken.
Het ministerie van Economische Zaken verleent de vergunning voor gaswinning. Door de bodemdaling in de omgeving van Franeker wordt het steeds moeilijker om regenwater weg te pompen.
Complicerende factor is dat er in het gebied ook zout wordt gewonnen en dat verergert de bodemdaling.
Altijd leuk, die referrals. Net was hier iemand:
Domain Name philips.com ? (Commercial)
IP Address 161.85.127.# (Koninklijke Philips Electronics N.V.)
Search Engine google.nl
Search Words trio string slikken site:blogspot.com

Zal wel de vier-uur-dip zijn... Die niet verbeterd zal zijn door het bezoeken van mijn log, want daar wordt het gezochte toch niet gevonden denk ik.
Femke toch! De PvdA heeft wat het Irakbeleid betreft een verschrikkelijke nederlaag "geleid"? Dat mochten ze willen.
Vrouw krijgt stroomstoten om zwangerschap

ASSENEDE - Een echtpaar in het Vlaamse Assenede heeft de schoondochter dagenlang mishandeld. Het probeerde zo haar drie maanden oude zwangerschap af te breken. Volgens de jonge vrouw is ze opgesloten, geslagen, geschopt en kreeg ze stroomstoten met een prikstok voor koeien.
De onderzoeksrechter in Gent heeft het paar en hun zoon aangehouden op verdenking van mishandeling, vrijheidsberoving en poging tot vruchtafdrijving.
Het slachtoffer, een 29-jarige Marokkaanse, kon zondag ontsnappen en de politie waarschuwen. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed, aldus de Gentse parketwoordvoerster donderdag.
(Bron)
'Voedselbanken moeten aan strenge eisen voldoen'

ROTTERDAM - Er moeten strengere eisen komen voor voedselbanken. Lokale hulporganisaties moeten aan voorwaarden zoals een transparant bestuur voldoen wanneer zij de naam Voedselbank willen gebruiken. Dat heeft SVN-voorzitter Clara Sies donderdag gezegd naar aanleiding van een bericht hierover in de Volkskrant.
De reden voor de maatregelen zijn enkele incidenten rond voedselbanken. Zo werden de afgelopen week de oprichters van de Voedselbank in Helmond gearresteerd op verdenking van frauduleuze handelingen binnen de Voedselbank Helmond.
Sinds de explosieve groei in 2005 en 2006 staan 77 initiatieven onder de naam Voedselbank ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Volgens Clara Sies is daarom meer duidelijkheid en herstructurering nodig.
(Bron)
'Aankomend artsen kunnen geen eerste hulp verlenen'

UTRECHT - Het gros van de artsen in opleiding durft geen eerste hulp te bieden als iemand op straat of in de supermarkt onwel wordt. Dat blijkt uit onderzoek van specialisten van het UMC St Radboud in Nijmegen dat het vakblad Medisch Contact donderdag publiceert.
De jonge dokters vinden zelf dat ze te weinig kennis hebben van bijvoorbeeld mond-op-mondbeademing of hartmassage.
In het onderzoek zegt een derde van de studenten over genoeg kennis en vaardigheden te beschikken voor eerste hulp en/of reanimatie; tweederde niet.
De onderzoekers stellen dat alle medische faculteiten weliswaar aandacht besteden aan EHBO-zorg, maar dat het onderwijs niet aan de normen voldoet. Ze bepleiten dat studenten meteen aan het begin van hun opleiding al moeten oefenen met praktische eerste hulp bij ongelukken.
Elk jaar zouden ze herhalingsoefeningen moeten doen zodat de kennis en vaardigheden op peil blijven. De studenten zouden daarbij veel zelfvertrouwen opdoen in de omgang met patiënten.
(Bron)
Samenwerking tussen C&A en Wehkamp

AMSTERDAM - Nederlands grootste webwinkel gaat de kleding verkopen van 's lands grootste kledingverkoper. Vanaf zaterdagmiddag openen de virtuele deuren van Wehkamp zich voor de kleren van C&A. Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend.
Het gaat in eerste instantie om een proef van een halfjaar waarbij er ongeveer honderd artikelen te bestellen zijn.
Het kledingbedrijf heeft zich geen doelen gesteld met betrekking tot de extra omzet die internet moet genereren. Volgens Frans ten Berge van C&A is het moeilijk om vooraf in te schatten wat het gaat doen. "We weten alleen dat onze klanten ook via internet kleding willen kunnen kopen."
Wehkamp heeft er eveneens veel vertrouwen in. "C&A is een mooie aanvulling", aldus Pieter van Diepen van Wehkamp. "We hadden al veel huismerken. Nu krijgen we er ook een groot merk bij." Het kledingbedrijf heeft ervoor gekozen om de internetverkopen uit te besteden omdat Wehkamp er veel ervaring mee heeft. "De logistiek zou voor ons te moeilijk worden", aldus Ten Berge.
C&A krijgt een eigen hoekje binnen de Wehkampsite. Het is voorlopig de bedoeling dat klanten die spullen via Wehkamp hebben gekocht die ook alleen via de webwinkel kunnen ruilen. "We zijn bezig om de automatisering af te stemmen" zei Ten Berge. "Dat kan nog wel even duren."
Verder is het de bedoeling om de collectie om de paar weken aan te passen. In het ideale geval komt tussen de 60 en 70 procent van het C&A-assortiment ook in de webwinkel te liggen.
De reden voor C&A om te kiezen voor Wehkamp ligt volgens Ten Berge in het feit dat de doelgroepen redelijk goed op elkaar aansluiten. Er komt in eerste instantie een advertentiecampagne van C&A en daarna neemt Wehkamp de communicatie over.
(Bron)
Hippo is Fout. Hippo heeft een dubbele nationaliteit, Hippo logt via een Amerikaans systeem, Hippo leest ook buitenlandse boeken en eet weleens niet geheel NL.
Maar ja, wat zijn typisch NL symbolen? De tulp? De aardappel?
Hoort Limburg wel bij NL? (Nee Limburgers, hier bedoel ik alleen die ene mee, u weet wel.)
Hm, de lijsttrekker van de SGP in Utrecht heet Bisschop...
'Adoptie is geen alternatief voor abortus'

Het kabinet meent dat afstand doen ter adoptie een alternatief is voor abortus. De Fiom, hulpinstelling voor de begeleiding van ongewenste zwangerschappen, afstand doen van het kind en adoptie. Dat staat in de Volkskrant. Volgens Astrid Werdmuller, maatschappelijk werkster bij de Fiom wordt er 'veel te makkelijk over gedaan'
De helft van de vrouwen die zich jaarlijks bij de Fiom melden omdat ze afstand willen doen van hun kind, ziet er uiteindelijk toch vanaf. ‘Na de bevalling blijkt vaak dat vrouwen zich toch gehecht voelen aan het kind’, zegt Werdmuller die afstandsmoeders begeleidt.
Sinds 1998 mogen vrouwen geen afstand doen van het kind vóór de bevalling en na de bevalling geldt een bedenktijd van 3 maanden.
Vrouwen die overwegen afstand te doen van hun kind kiezen de laatste jaren liever voor een pleeggezin dan voor adoptie. Bij adoptie verliezen ze elke juridische binding met het kind en verspelen ze het recht om contact te onderhouden. Die mogelijkheden zijn bij plaatsing in een pleeggezin groter.
Vrouwen die zich tot de VBOK wenden, de hulporganisatie voor moeder én kind, doen vrijwel nooit afstand, maar voeden hun kind zelf op. ‘Dat is toch het beste. Zowel voor de moeder als voor het kind – ook al gaat het vaak om jonge moeders in moeilijke omstandigheden’, aldus Georgette Lageman, woordvoerster van de VBOK in de Volkskrant.
Volgens FIOM en VBOK zijn extra hulp voor met name tienermoeders het beste alternatief voor abortus.
(Bron)

Als geadopteerde weet ik zeker dat er in het algemeen te makkelijk gedaan wordt over adoptie. De meeste afstandsmoeders en de meeste adoptiekinderen blijven altijd aan die 'andere kant' denken. Dus zo simpel is het niet.
Maar ik weet ook zeker dat sommige mensen te makkelijk doen over abortus. Er zijn mensen die abortus zien als een soort rechtbreiertje na onveilige seks. Persoonlijk vind ik dat dom - als je niet zwanger wilt worden, zorg dan dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt (en laten we het niet over HIV hebben).
Ik denk ook, maar dat kan ik geheel mis hebben, dat juist de groep vrouwen die misschien gevoelig is voor de adoptie-argumenten als ze zich melden voor een abortus, de groep is die het langst heeft nagedacht over die abortus, dus juist niet de groep is waar de CU een beetje mee schermt. Want ik hoor de ondertoon dat abortus altijd effe makkelijk is - en dat is het niet.
Britse auto's gestrand door slechte benzine

LONDEN (ANP) - Duizenden Britse automobilisten zijn in de afgelopen dagen met hun voertuig gestrand, omdat ze mogelijk vervuilde brandstof hebben getankt. Handelaren en verkopers hebben onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de benzine.
Tot dusver hebben ze geen bewijzen gevonden dat brandstof is vervuild. De krant The Guardian meldde donderdag dat de problemen met de benzine zich in het hele land voordoen. Mogelijk is er iets mis met de brandstof die bij supermarkten wordt verkocht.
Automobilisten zeiden tegen de BBC dat ze vermoeden dat aan de benzine te veel ethanol is toegevoegd. Een woordvoerster van de onafhankelijke oliemaatschappij Greenenergy stelde dat de door firma geleverde brandstof niet meer dan 5 procent bio-ethanol bevat. Dat percentage valt binnen de wettelijke normen.
(Bron)
Duitse kindermoordenaar opgepakt

AMSTERDAM - De Duitse politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een man gearresteerd die ervan wordt verdacht een 9-jarig jongetje seksueel misbruikt en vermoord te hebben. Het jongetje, Mitja, werd zaterdag in de buurt van het huis van de verdachte, een 43-jarige man die al meerdere malen is veroordeeld wegens kindermisbruik, dood aangetroffen.
Volgens de politie was de jongen gewurgd en seksueel misbruikt. De verdachte heeft geprobeerd zelfmoord te plegen door zich in een buitenwijk van Leipzig voor een rijdende tram te gooien. Hij is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. Dit heeft de politie van Leipzig bekendgemaakt.
De politie breidde dinsdag haar zoektocht uit naar de verdachte, Uwe Kolbig. Toen werd bekend dat zij beschikte over beelden van de donderdag daarvoor, waarop te zien is dat Kolbig naast Mitja in een tram in Leipzig zit. Mitja verdween donderdag op weg van de kinderopvang naar huis. Zijn lichaam werd zaterdag aangetroffen in een tuin waar Kolbig toegang toe had.
Voor de klopjacht op Kolbig werden honderd agenten, agenten te paard, speurhonden en een helikopter met infraroodsensoren ingezet.
(Bron)
Computerstoring nekt treinverkeer opnieuw

AMSTERDAM - Een falende computer heeft donderdagmorgen opnieuw grote overlast veroorzaakt op het spoor. Het treinverkeer van en naar Amsterdam lag tussen half elf en kwart voor twaalf volledig stil. Tienduizenden reizigers konden de hoofdstad niet bereiken, of vertrekken naar een bestemming elders.
Oorzaak was volgens spoorbeheerder ProRail een storing in een computer waardoor seinen en wissels niet meer konden worden bediend. In een computer moest een defecte harde schijf worden vervangen waarna het systeem opnieuw werd opgestart. Het treinverkeer kwam daarna weer op gang.
Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, is woedend over de gang van zaken. De organisatie wijst erop dat relatief kleine computerproblemen de laatste tijd al vaker hebben geleid tot veel overlast. Dat gebeurde onlangs nog in Rotterdam en in Utrecht.
"Rover is van mening dat een storing aan één enkele harde schijf op een seinhuis te Amsterdam er nooit toe mag leiden dat in een omtrek van 20 kilometer van Amsterdam het treinverkeer stilvalt", stelt de belangenclub in een reactie op de situatie.
ProRail krijgt keiharde kritiek van Rover. "Computersystemen hadden dubbel of fail-safe moeten zijn ingericht. Dat dit niet het geval is, betekent dat er blijkbaar geen deskundigheid aanwezig is om de zaken in goede banen te leiden", aldus Rover.
De spoorbeheerder werkt aan een nieuw computersysteem, dat in 2010 klaar moet zijn. Rover vindt dat het veel te lang duurt voordat een en ander is geregeld. "Het kan niet zo zijn dat de computerapparatuur en -programmatuur bij ProRail pas over enkele jaren voldoende betrouwbaar zal zijn. ProRail dient ook nú zijn maatschappelijke functie -het betrouwbaar en veilig berijdbaar houden van het spoorwegnet- waar te maken".
Bron)

2010. Het zou te flauw zijn om nu een grap over vertraging te maken :/
CBS: laagste aardappelopbrengst in 10 jaar

DEN HAAG (ANP) - De totale opbrengst van consumptie-aardappelen was in 2006 de laagste in de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd.
Landbouwers haalden bijna 17 procent minder aardappels van hun akkers dan het gemiddelde over het laatste decennium. Oorzaak van de lagere opbrengst is het weer: een hete (en soms natte) zomer gevolgd door een warm najaar. In vergelijking met 2005 was de bruto-opbrengst 9 procent minder en vergeleken met 2004 15 procent minder.
(Bron)
Ik raak compleet in de war. Fietsen naar de winkel, in de zon, een trui èn een winterjas samen zijn duidelijk te warm. Overal krokussen, narcissen, de tulpen staan in knop, de sneeuwklokjes bloeien nog. Er is geen dameseend meer te bekennen. Stellen eksters, meerkoeten en futen bouwen aan hun nest. De merels zongen al om half zes.
Zon, zon, zon, en ja ik weet dat het vanmiddag minder zou worden, maar voorlopig valt het me alles mee. (Net als gisteren trouwens.) Het raam staat een stukje open en de katten zijn dus ook geheel happy.
Dan lees je de vooruitzichten: bewolkt (hm, dat wordt niks met die maansverduistering) en kans op natte sneeuw. En je wéét wel dat het weer grillig is. Maar het concept 'natte sneeuw' is nu nauwelijks te bevatten.
Tiener-terrorist opgepakt in Alphen a/d Rijn

AMSTERDAM - Een 14-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn is aangehouden voor het bedreigen en beledigen van zeker zeven mensen. De jongen dreigde onder meer een steen in de kinderwagen van een 24-jarige moeder te gooien.
Ook dreigde hij een 74-jarige plaatsgenoot in elkaar te slaan. Hij toonde daarbij een boksbeugel, meldt de politie. De 14-jarige heeft bekend en verklaarde te hebben gehandeld uit verveling.
De jongen werd maandag in zijn ouderlijke woning aangehouden nadat er in de afgelopen weken elf meldingen en zes aangiften waren gedaan door verontruste inwoners van Alphen aan den Rijn. De eerste aangifte werd gedaan door twee 17-jarige meisjes wier fietsen hij had vernield. Ook gooide de jongen een flesje naar het tweetal dat hen net miste.
De jongen bedreigde en beledigde verder een 53-jarige vrouw waarbij hij simuleerde dat hij een pistool onder zijn jas had verstopt. Een 67-jarige vrouw die haar hond uitliet, werd door de jongen uitgescholden en met een mes bedreigd.
(Bron)

Uit verveling??

woensdag, februari 28, 2007

Wind blaast treinwagons uit de rails

PEKING - In het noordwesten van China zijn woensdag zeker vier passagiers van een trein omgekomen toen door een harde wind elf wagons uit de rails werden geblazen. Volgens het officiële persbureau Xinhua raakten meer dan dertig mensen gewond.
Het incident gebeurde toen de trein net het station van Turpan in een bergachtige deel van de Autonome Regio Xinjiang Uygur had verlaten.
(Bron)
Lesbische koala's verrassen onderzoekers

In gevangenschap geven vrouwelijke koala's de voorkeur aan seksegenoten.
Dat blijkt uit video-opnames die wetenschappers van de universiteit van Queensland hebben gemaakt, zo bericht The New Zealand Herald.
Het heterogedrag dat de vrouwtjes in het wild aan de dag leggen, gaat in gevangenschap niet op. Daar geven vrouwelijke koala's zich over aan lesbische uitspattingen, inclusief paringsgedrag waar soms tot wel vijf vrouwtjes tegelijk bij betrokken zijn. Mannetjes die in de buurt komen, worden in de regel genegeerd.
Aan de hand van video-opnames telden onderzoekers drie keer zoveel lesbische interacties in vergelijking met heteroseksuele verhandelingen. "Sommige vrouwtjes negeerden mannelijke avances aanvankelijk. Pas na lesbische interacties toonden ze belangstelling voor het andere geslacht", zo lieten de wetenschappers weten.
Het lesbische gedrag duurde gemiddeld twee keer zo lang in vergelijking met het heteroseksuele gedrag. Bij de mannetjes werd geen homoseksueel gedrag gesignaleerd.
Waar het opmerkelijke gedrag van de vrouwtjes vandaan komt, is vooralsnog niet duidelijk. Eén theorie is dat de dieren op deze wijze mannetjes willen lokken. Ook kan het een hormonale kwestie zijn of het gevolg van stress, mogelijk door gevangenschap, zo opperen de wetenschappers.
De wetenschappers, die video-beelden van in totaal 130 individuen hebben bestudeerd, hebben hun bevindingen in het vakblad Applied Animal Behaviour Science gepubliceerd.
(Bron)
Texas executeert man na 24 jaar in dodencel

HUNTSVILLE - In de Amerikaanse staat Texas is dinsdag een man geëxecuteerd die 24 jaar in de dodencel had doorgebracht. De nu 44-jarige Donald Miller werd in 1982 ter dood veroordeeld wegens de moord op een handelsreiziger.
Het is de zesde executie dit jaar in de zuidelijke staat.
(Bron)
Skiërs urenlang vast in skilift Franse Alpen

CHAMONIX (ANP) - Ongeveer 120 skiërs hebben woensdag urenlang vastgezeten in een skilift in de Franse Alpen. In het skioord Saint-Gervais bleef de lift in slecht weer hangen door een mechanische storing.
De ongelukkigen moesten zichzelf in veiligheid brengen door met touwen af te dalen.
Volgens de autoriteiten kregen de getroffen skiërs de kosten van hun skipas vergoed. Vorige week zaten circa tachtig skiërs lange tijd vast in een skilift, ook in de Franse Alpen.
(Bron)
Baby verkocht voor woning

WASHINGTON - Een Mexicaanse vrouw heeft in de Amerikaanse staat Colorado haar derde kind verkocht. Met de opbrengst van de baby, 1500 dollar, financierde ze haar levensonderhoud en de aanbetaling voor een woning in de VS. Dit berichtten plaatselijke media woensdag.
De vrouw werkte illegaal in de VS om haar twee kinderen in Mexico te onderhouden. Een derde kind kon ze naar eigen zeggen niet onderhouden. Ze verkocht haar derde, een vijf maanden oud baby, aan een Amerikaans stel. De kopers en de verkoopster zijn aangehouden en worden beschuldigd van mensenhandel.
(Bron)
EU eist stopzetten bouw snelweg door oerbossen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie eist van Polen dat het onmiddellijk de bouw van twee stukken snelweg in het noordoosten van Polen stopzet. De trajecten lopen door een van de grootste en best bewaarde oerbossen in Europa.
Het ene traject van 17 kilometer gaat door een uniek veenland waar zeldzame wilde vogels leven. Voor het andere traject van 5 kilometer zijn de eerste bomen al gekapt. De twee stukken snelweg maken deel uit van de geplande snelweg tussen Warschau en Helsinki.
De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, had Polen in december al gewaarschuwd dat de aanleg onherstelbare schade aan de flora en fauna in de oerbossen toebrengt. Polen negeerde die waarschuwing, maar krijgt nu van Brussel nog maximaal een week de tijd om te stoppen. Anders stapt de Commissie naar het Europese Hof van Justitie.
(Bron)
Aantal mensen met bijstand laagste in 25 jaar

VOORBURG (ANP) - Het aantal bijstandsuitkeringen aan mensen onder de 65 jaar is afgelopen jaar met 27.000 gedaald tot 302.000. Dit is het laagste aantal in 25 jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.
Eind 1981 bedroeg het aantal bijstandsuitkeringen 250.000. Een jaar later was het aantal opgelopen tot 332.000. Eind 1996 waren het er al 481.000. Sindsdien is het aantal afgenomen met bijna 180.000. In die periode was er alleen in 2003 en 2004 sprake van een toename.
De grootste daling deed zich voor in 1997, toen het aantal met 44.000 afnam. Dat betekende een daling met 9 procent. Vorig jaar nam het aantal bijstandsuitkeringen met 8 procent af.
(Bron)
Ondervoede en bevuilde miljonairs gevonden

SANTANDER - Half verhongerd, maar miljonair: De Spaanse politie heeft in de noordelijke havenstad Santander een totaal verwaarloosd bejaard echtpaar aangetroffen met een vermogen van ruim een miljoen euro.
De 97-jarige man en zijn 90-jarige vrouw zaten onder het vuil. Ze aten beschimmeld brood. In het huis stonk het naar urine. Overal lag afval. In de woning bevond zich echter ook ruim een miljoen euro aan waardepapieren en geld. De twee hoogbejaarden leefden samen met hun 49-jarige zoon. Hij wordt ervan verdacht zijn ouders te hebben mishandeld.
(Bron)
Kleine 'millenniumbug' dreigt in Noord-Amerika

AMSTERDAM - Vanaf 11 maart dreigen computers in de Verenigde Staten en Canada van slag te raken door een softwarefout die doet denken aan de gevreesde 'millenniumbug'. Door de vervroeging van de zomertijd kan de interne klok er op veel systemen straks een uur naast zitten.
In 2005 besloot het Amerikaanse Congres de zomertijd vanaf dit jaar al in maart te laten beginnen, in plaats van in april. Daardoor is het een maand eerder een uur langer licht, wat moet helpen om energie te besparen. Canada volgt de maatregel.
Veel computersystemen zijn echter niet op die aanpassing berekend: softwaregigant Microsoft waarschuwt gebruikers bijvoorbeeld om afspraken in agendaprogramma Outlook in de komende weken extra goed te controleren.
Tijdens de eeuwwisseling maakten veel computerdeskundigen zich zorgen over een enigszins vergelijkbaar probleem: de 'millenniumbug'. Om destijds kostbare geheugenruimte te besparen, sloegen oude computersystemen alleen de laatste twee cijfers van jaartallen op. Veel software zou daardoor 21e eeuwse data onjuist interpreteren: een computer zou kunnen denken dat met 01-01-00 1 januari 1900 bedoeld werd.
Men vreesde dat onjuiste data tot ernstige problemen zouden kunnen leiden, zoals uitval van apparatuur in kerncentrales of storingen in de navigatie-apparatuur van vliegtuigen. Echte problemen bleven echter uit.
(Bron)
Automobilist verliest rijbewijs door hoge nood

WEURT - Een 53-jarige automobilist uit het Gelderse Beuningen is dinsdag zijn rijbewijs kwijtgeraakt. Hij moest zo nodig naar de wc dat hij veel te hard reed. De man reed op de weg tussen Weurt en Beuningen 84 kilometer per uur te hard, aldus de politie.
Een motoragent zag de man opvallend hard rijden. Hij reed er met meetapparatuur achteraan. De automobilist moest stoppen toen hij een snelheid van 144 kilometer per uur bereikte. Zijn enige verklaring voor zijn rijgedrag was hoge nood volgens de politie.
Justitie zal beslissen wat er verder met de man gebeurt.
(Bron)
Grote uitgeverijen zetten boeken online

AMSTERDAM - HarperCollins en Random House, twee van de grootste uitgeverijen in het Engelse taalgebied, laten duizenden boeken via internet doorzoeken. Ook kunnen webloggers de boeken op hun eigen website zetten.
De twee uitgeverijen, die onder andere auteurs als Michael Crichton en Norman Mailer in hun portefeuille hebben, hopen zo de boekverkopen via internet te stimuleren.
De boekensector worstelt met de opkomst van nieuwe media. Verschillende uitgeverijen liggen overhoop met Google, dat een boekenzoekdienst onderhoudt. Ze beschuldigen het bedrijf van auteursrechtenschending.
Webwinkel Amazon biedt al langer de mogelijkheid om door boeken te bladeren. De boeken van Random House en Harper Collins kunnen echter ook op websites zoals blogs of Myspacepagina's gezet worden, vergelijkbaar met de integratie van bijvoorbeeld filmpjes van Youtube.
(Bron)
Student plast noodgedwongen in collegezaal

FREIBURG - Een student in het Zuid-Duitse Freiburg heeft te midden van 120 studenten in een collegezaal moeten plassen omdat hij niet naar het toilet mocht. Toezichthoudend personeel weigerde de 27-jarige invalide man tijdens een tentamen te laten gaan.
Een medestudente leegde haar waterflesje zodat de student daarin zijn plas kwijt kon. De man kampt sinds een ongeval met problemen aan zijn blaas.
De universiteit van Freiburg bood inmiddels excuses aan, meldden Duitse media woensdag.
(Bron)
Vista: 'te duur' en bediening te traag

Vista zit qua bedieningssnelheid op het niveau van Windows 98 en is voor Europanen nog 'veel te duur'.
Donkere wolken pakken zich samen boven Microsoft en de nieuwe Vista-besturing. Het lijkt niet voor niets dat Microsoft-bestuurder Steve Ballmer waarschuwde dat de verkoopverwachtingen voor de nieuwe besturing Vista overtrokken zijn; ook al had hij die zelf gewekt.
Van twee kanten komt er nu harde kritiek, op de prijs en op de kwaliteit van Vista. De laatste is op de korrel genomen door de Franse ict-onderzoeker Andreas Pfeiffer. Hij verwierf eerder bekendheid door vergelijkingen van Windows- en Mac-besturing in zijn Pfeiffer Reports. Hij heeft nu voor het eerst in zijn analyses Vista meegenomen. Dat resulteerde in een lijvig verslag, dat zich gezien de vele grafieken goed laat lezen.
Buiten kijf staat voor Pfeiffer dat de bediening van Mac OS X op alle fronten beter was dan die van Windows XP. Het verschil was groot. Heeft Vista die achterstand weten goed te maken? Dat wilde de onderzoeker weten.
Het antwoord is: nee. Vista is wat hem betreft een grote stap terug, zelfs naar het niveau van Windows 98. Betekende XP een grote verbetering van Microsoft wat betreft de snelheid en precisie van de bediening op het scherm, Vista is dat niet.
De oorzaak, schrijft Pfeiffer, is de komst van 3D- beelden in de bediening, door Microsoft Aero genoemd. Deze, door voornamelijk Nederlanders ontworpen, schermen vragen veel tijd met het oproepen van menu's en vervolgens ook voor het werken daarin. Het verschil in snelheid met XP is ongeveer 20 procent.
Ook onderzoekt Pfeifer het precies werken met de muis: foutief klikken ligt immers op de loer bij elke computerbediening. Het resultaat van die vergelijking viel nog slechter uit: Vista presteert qua precies plaatsen van de muis 30 procent minder dan Windows XP.
Pfeiffer adviseert om in Vista te kiezen voor de 'gewone bediening' zodat de snelheid en precisie van Windows XP terugkeert. "Aero ziet er geweldig uit, maar na tien keer heb je het wel gezien en wil je zo snel mogelijk kunnen werken."
Het is de vraag of de doorsnee-gebruiker de gemeten verschillen belangrijk vindt. Die vraag hoeft niet gesteld te worden voor de prijs van het pakket. In Engeland is een actie begonnen tegen de prijs van Vista, die wordt gevoerd op de nieuwe site van de Britse regering voor internetpetities. De Britten blijken dol te zijn op online verzoekschriften. Voor een petitie tegen rekeningrijden kwamen al bijna 1,8 miljoen 'handtekeningen' binnen.
Vista Overcharge heet de actie tegen de hoge prijzen van Vista. Het gaat met name om de grote prijsverschillen tussen gelijksoortige pakketten in Europa, dat wil zeggen Engeland, en de Verenigde Staten.
Als voorbeeld geldt een pakket Vista Ultimate, de duurste versie, die voor de Britten maar liefst 80 procent duurder is dan voor de Amerikanen. In de VS is de prijs 380 dollar, 290 euro. In Nederland is Ultimate ook niet bepaald gratis, het pakket wordt aangeboden voor 540 euro.
Reden te meer om voor de goedkope zelf te installeren OEM-versie te gaan, hoewel al meer dan 90 procent van de Microsoft-inkomsten komt uit versies die meegeleverd worden met nieuwe pc's. Vista is in de praktijk vooral een verkoopargument voor hardware.
Overigens waren er vanmorgen nog maar een kleine 5.000 handtekeningen verzameld onder de petitie. De Britten liggen nog niet wakker van Vista.
(Bron)
Warmste winter ooit

DE BILT - De winter van 2006-2007 was de warmste sinds in 1706 met metingen is begonnen. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI woensdag gezegd.
De gemiddelde temperatuur lag deze winter op 6,5 graden. Normaal ligt de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden op 3,3 graden. Het KNMI mat op 15 dagen vorst, het gemiddelde is 38 dagen. Het jaar 2006 was ook al het warmste jaar sinds het begin van de metingen.
Woensdag is de laatste dag van de meteorologische winter. De gemiddelde wintertemperatuur op het noordelijk halfrond wordt berekend over de maanden december, januari en februari. De astronomische winter eindigt op 21 maart.
Oorzaak van het aanhoudend te warme weer ligt volgens het KNMI in een warme zuidwestenwind. Ook de grote hoeveelheid bewolking en de wereldwijde opwarming van de aarde dragen bij aan de weerrecords.
Op basis van het zachte weer van afgelopen jaar wordt uitgegaan van een voortzetting van het warme weer en van een warme lente.
Ook in Duitsland was deze winter de warmste ooit, gemiddeld lag de temperatuur 4,1 graden hoger dan het langjarige gemiddelde.
Op het Duitse Noordzee-eiland Helgoland was het deze winter net zo mild als in het Zuid-Franse Marseille. De Duitse meteorologische dienst DWD noemde als oorzaak vooral de aanhoudende zuidwestelijke en westelijke stromingen.
(Bron)

Het is vandaag lente geworden op de schaal van Hippo. Criterium: de eerste speenkruidbloem.
Chinese gamer overlijdt na marathonsessie

PEKING (ANP) - Een 26-jarige Chinees is overleden na een hele week spelen van computerspelletjes. Dat meldden Chinese staatsmedia woensdag.
De 150 kilo zware man uit Jinzhou in de noordoostelijke provincie Liaoning stortte zaterdag in na bijna zeven dagen zonder onderbreking spelletjes te hebben gespeeld, zov ertelden de ouders van de man aan de China Daily.
Volgens de lokale leraar Xu Yan zoeken veel mensen tijdens het "saaie leven" van de Chinese Nieuwjaarsvakantie hun afleiding bij de computer. Tijdens de vakantie is alles dicht en hebben de mensen volgens hem maar twee opties: de computer of de tv.
Het aantal aan internet verslaafde tieners is in China de afgelopen jaren enorm gestegen. Ongeveer 2,6 miljoen ofwel 13 procent van China's twintig miljoen internetgebruikers jonger dan achttien jaar zijn verslaafd, aldus staatsmedia.
(Bron)

"Tijdens de vakantie is alles dicht en hebben de mensen volgens hem maar twee opties: de computer of de tv." Dat zegt een leraar. Allemachtig.
Dreigbrief aan Poolse premier, moeder en kat

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Kaczynski heeft een anonieme dreigbrief met drie kogels gekregen, gericht aan "jou, je moeder en de kat". Het dreigement wordt zeer serieus opgevat, meldden Poolse media woensdag.
De veiligheidsmaatregelen voor Jadwiga Kaczynska, moeder van de 57-jarige regeringsleider en zijn tweelingbroer Lech, de president van Polen, zijn flink opgeschroefd. Jaczynski woont met zijn moeder en ten minste een kat in Warschau.
(Bron)
Hilbrand Nawijn wil popster worden

AMSTERDAM (ANP) - Ex-minister Hilbrand Nawijn is een van de deelnemers aan het nieuwe SBS6-programma So You Wannabe A Popstar, dat vrijdag 16 maart (20.30 uur) voor het eerst is te zien. Dat meldde een SBS-woordvoerder woensdag.
Het huidige lid van de Zoetermeerse gemeenteraad doet samen met tien andere kandidaten een gooi naar het sterrendom. De commerciële zender maakt de overige kandidaten donderdag bekend op een bijeenkomst in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Inmiddels lekten echter ook al wat andere namen van deelnemers uit. Dat zijn Tanja Jess, Jochem van Gelder en Shownieuws-presentator Viktor Brand. De tv-talentenjacht wordt gepresenteerd door Nance en Gerard Joling.
(Bron)

dinsdag, februari 27, 2007

'Turkije kan martelingen niet terugdringen'

ANKARA (ANP) - De Turkse regering slaagt er niet in de martelingen in het land terug te dringen. Volgens de belangrijkste mensenrechtengroepering in het land, de IHD, is het aantal martelingen in het afgelopen jaar maar amper afgenomen.
In 2006 kreeg de organisatie 708 meldingen van martelingen en mishandelingen, terwijl dat er een jaar eerder 825 waren. "Uit die cijfers blijkt dat er geen echte moeite wordt gedaan marteling uit te bannen", zei IHD-voorzitter Yusuf Alatas. "Als nog altijd zevenhonderd gevallen worden vastgelegd in een land dat zegt marteling absoluut niet toe te staan, gaat er iets fout."
(Bron)
Boerenlied verdeelt Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Een ballade over de Boerenoorlog verdeelt Zuid-Afrika. Het loflied op Boerengeneraal Koos de la Rey zou een oproep zijn aan blanke Zuid-Afrikanen zich tegen de multi-etnische regering te verzetten.
De Afrikaanstalige rocksong De la Rey werd meteen een groot succes bij de 2,5 miljoen Afrikaners, de inwoners van Nederlandse afstamming. Tijdens concerten begonnen fans met de oude oranje-wit-blauwe vlag van het Zuid-Afrika tijdens de apartheid te zwaaien.
In kranten en op websites zijn discussies gaande over de inhoud van het lied met het refrein: "De la Rey, De la Rey, kom leidt de Boeren, verenigd met u zullen we opkomen of ondergaan." In stemmingen op het internet tonen deelnemers zich fel voor- of tegenstander van het spelen van het lied in het openbaar. De Amerikaanse krant The New York Times sprak dinsdag over een bijtend nationaal debat met een vaak raciale ondertoon.
Een van de schrijvers van de ballade, Louis Pepler alias Bok van Blerk, noemt de ophef onzin. Hij bestempelt De la Rey als een testament van Afrikaner-trots. "Ik maak deel uit van ons regenboogland. Maar ik ben één van de kleuren en ik kom op voor wie ik ben." Pepler en zijn bandleden weigeren dan ook gevoelige zinnen weg te laten.
Het ministerie van Kunst en Cultuur waarschuwde onlangs voor de mogelijkheid dat een minderheid van extreem rechtse lieden de ballade voor eigen doeleinden zou kunnen 'kapen'. In een reactie riep de grote, voornamelijk blanke partij Democratische Alliantie de regering op dan ook maar het lijflied van mogelijk nieuw president Jacob Zuma (Bring Me My Machine Gun) op subversie te onderzoeken.
(Bron)
Europa gaat e-mailoplichting aanpakken

BRUSSEL - Politie- en andere handhavingsdiensten in landen van de Europese Unie gaan een Europees netwerk vormen tegen grensoverschrijdende oplichters van consumenten. Europees Commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) lanceert het netwerk woensdag in Brussel, meldde ze dinsdag.
De politie kan zo beter optreden tegen bijvoorbeeld organisaties die mensen zogenaamd een vakantie of lottoprijs laten winnen, waarna de 'winnaars' de rekening krijgen gepresenteerd. Bekend zijn ook de goedkope busreizen, waarbij dure excursies verplicht blijken. Het netwerk wil zich ook richten op concertorganisatoren als die geen geld teruggeven bij afgelasting van het concert.
De diensten komen vier keer per jaar bijeen in Brussel. Ze willen tussendoor geheime informatie uitwisselen via een apart systeem. Doel is dat ze overal even hard optreden, zodat fraudeurs nergens een veilige thuishaven vinden.
"Oplichters gebruiken massaal e-mails of valse beloften om kwetsbare mensen te bedotten", zei Kuneva. "De oplichters misbruiken daartoe de verschillende juridische systemen in de EU. Dit moet stoppen. Dit nieuwe EU-brede netwerk helpt een halt toe te roepen aan deze gewetensloze handelaren".
Volgens Kuneva trappen alleen al in Groot-Brittannië naar schatting 3 miljoen volwassenen in de oplichterstrucs, wat hen gemiddeld 1500 euro kost.
(Bron)
Fors meer winst ketchupfabrikant Heinz

PITTSBURGH (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van ketchup, soep en diepvriesvoedsel H.J. Heinz heeft in het op 31 januari afgesloten derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006//2007 een winst geboekt van 219 miljoen dollar netto. Dat maakte Heinz dinsdag bekend.
Het boekjaar eerder was de nettowinst 116,6 miljoen dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 2,3 miljard dollar. De cijfers overtreffen de gemiddelde verwachtingen van analisten.
Heinz zei dat de hogere winst vooral te danken is aan de goede verkoop van nieuwe producten, een lager belastingtarief en een verbetering op internationaal niveau.
(Bron)
Uitgeprocedeerde asielzoekers lopen nog altijd risico's

RIJSWIJK - Uitgeprocedeerde asielzoekers lopen nog altijd risico's door de wijze waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hen aan vertegenwoordigers van het land van herkomst presenteert. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer.
Zo weet de betrokkene niet welke informatie is verstrekt aan het land van herkomst en kan hij daardoor ook niet aangeven of daarin risico's schuilen.
Brenninkmeijer maakte dinsdag de resultaten bekend van zijn studie naar de presentatie van uitgeprocedeerde asielzoekers voor hun uitzetting.
Hij adviseert dat er altijd een Nederlandse ambtenaar en zo nodig een tolk aanwezig is. Brenninkmeijer stelt verder voor dat de uitgeprocedeerde asielzoeker meer openheid krijgt over wat hem te wachten staat. Aanleiding voor het onderzoek waren vier individuele klachten en een verzoek van Vluchtelingenwerk Nederland.
Uit het onderzoek van Brenninkmeijer blijkt niet dat voormalige asielzoekers gevaar lopen doordat tijdens de presentaties expliciet asielgerelateerde informatie is verstrekt. Het onderzoek van de Nationale ombudsman toont wel aan dat door de manier waarop presentaties op dit moment gebeuren gevoelens van angst en onzekerheid kunnen ontstaan.
De procedure is op onderdelen onvoldoende doorzichtig. De betekenis van vragen die tijdens de presentatie worden gesteld is hierdoor ook onduidelijk.
Verder heeft de ombudsman geconstateerd dat een deel van de presentaties plaatsheeft zonder dat Nederlandse ambtenaren hierbij aanwezig zijn. Wanneer zij wel aanwezig zijn, is het voor hen niet altijd mogelijk om het gesprek te volgen, omdat zij de gebruikte taal niet verstaan.
Aanleiding voor het onderzoek waren vier individuele klachten en een verzoek van Vluchtelingenwerk Nederland. De klachten hadden betrekking op het verstrekken van vertrouwelijke informatie door de IND aan de vertegenwoordiging van het land van herkomst.
Het onderzoek van de ombudsman spitste zich toe op op de manier waarop de presentaties van asielzoekers uit Armenië, Azerbeidzjan en Syrië plaatshebben en de manier waarop de IND ex-asielzoekers hierover informeert.
Vorig jaar ontstond veel commotie over de gesprekken die een Syrische overheidsdelegatie had gevoerd met tientallen uitgeprocedeerde en illegale Syriërs in gebouwen van de IND. Het doel daarvan was de identiteit en nationaliteit van de betrokkenen vast te stellen om een eenmalig reisdocument (laissez-passer) te kunnen regelen waarmee ze naar hun land kunnen terugkeren.
De IND was na twaalf gesprekken niet meer welkom, omdat de delegatie volgens de toenmalige minister V. (Vreemdelingenzaken) vond dat de gesprekken stroef verliepen door de aanwezigheid van de dienst. Ook mochten er geen advocaten bij zijn.
(Bron)
EO brengt afscheidsdocument ernstig zieken op tv

HILVERSUM (ANP) - Twee ernstig zieke personen hebben voor het nieuwe EO-programma Mijn Laatste Woorden een afscheidsdocument gemaakt. Het programma, te zien op 6 en 13 maart, volgt de twee terwijl ze terugkijken op hun leven en afscheid nemen van hun dierbaren. Dat meldde de EO dinsdag.
In een videobrief laten de 58-jarige Jan van Driel en de 23-jarige Naomé Verweij een boodschap achter voor hun nabestaanden. Na hun overlijden gaat deze video naar de nabestaanden, die dit afscheidsdocument in Mijn Laatste Woorden bekijken.
Het programma is genomineerd voor de Europese televisieprijs De Gouden Roos (Rose d'Or). Mijn Laatste Woorden is geselecteerd in de categorie reality.
(Bron)

Christelijke naastenliefde.
Aangifte wegens bedreiging tegen wethouder Ubachs

ONDERBANKEN (ANP) - Een rapporteur van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening heeft bij de politie aangifte gedaan wegens bedreiging door wethouder Hans Ubachs van Onderbanken. Dat maakte de gemeente Onderbanken dinsdag bekend.
De rapporteur had op 1 februari onder meer met Ubachs een gesprek over een beroepszaak van Onderbanken rond de ontruiming en daaropvolgende kap van bossen bij Schinveld een jaar geleden. De rapporteur maakte daarbij een deskundigenbericht voor de Raad van State, waar dit beroep wordt behandeld.
Tijdens dit gesprek zou Ubachs de rapporteur bedreigd hebben. De gemeente stelt dinsdag dat er sprake is van een misverstand.
(Bron)
School onderzoekt filmpje met Hitlergroet

AMSTERDAM - Leerlingen van een school in het Gelderse Aalten hebben tijdens de les de Hitlergroet gebracht. Daarvan heeft het Christelijk College Schaersvoorde aangifte gedaan. De scholieren zijn op een filmpje op internet te zien.
Het filmpje is te vinden via de website www.geenstijl.nl. Op het filmpje is een jongen te horen die schreeuwend Adolf Hitler imiteert. Terwijl hij dat doet, brengen ongeveer tien medeleerlingen de nazigroet. Ze roepen 'Sieg Heil'.
Volgens rector Nol Berends gaat het om oud-leerlingen van zijn school.
"Het filmpje is zeker een jaar oud. De meeste leerlingen op het filmpje zijn inmiddels van onze school af."
Op dit moment onderzoekt de schoolleiding hoe het fimpje op de website terecht is gekomen. "Als we dat weten, lichten we de ouders in. Deze actie keuren we ten zeerste af. Het is verschrikkelijk dat het is gebeurd en dat onze school hiermee in verband is gebracht. Ook gaan we bij de politie aangifte doen tegen deze leerlingen", aldus de directeur. Het brengen van de Hitlergroet is strafbaar als belediging en eventueel als teken van discriminatie.
De school gaat pogingen ondernemen het filmpje van de website te laten verwijderen.
(Bron)
Trucker dumpt kinderen langs snelweg

WOMMELGEM - Een onbekende vrachtwagenchauffeur heeft zes kinderen en een vrouw achtergelaten langs de snelweg in Wommelgem bij Antwerpen. Het groepje had zes dagen in de laadbak van zijn vrachtwagen gezeten. De kinderen waren uitgehongerd en onderkoeld, toen de politie hen langs de snelweg aantrof.
Uit verhoor bleek dat de trucker was betaald om de kinderen mee te nemen naar hun moeder in België, aldus de politie in krant Het Laatste Nieuws dinsdag. Zover reed de chauffeur echter niet door.
Vorige week werden op dezelfde manier nog tien volwassen Tsjetsjenen losgelaten in Rumst bij Antwerpen.
(Bron)
VN laken positie Sinti en Roma

NEW YORK (ANP) - De grootste minderheid in Europa, de Sinti en Roma, is slachtoffer van discriminatie, vervolging en sociale buitensluiting. Ruim zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog is aan de situatie van de bevolkingsgroep nog steeds nauwelijks wat verbeterd.
Dat stellen de Verenigde Naties in een nog niet gepubliceerd rapport. Duitse media brachten dinsdag al conclusies uit het verslag.
Van de acht tot tien miljoen Roma leeft de overgrote meerderheid onder de armoedegrens. Twee op de drie families lijdt van tijd tot tijd honger. Bijna twee miljoen Roma-kinderen in Oost-Europa groeien op zonder toegang tot onderwijs en medische verzorging. Ook beschikken zij niet over geschikte woonruimte.
(Bron)
Van der Hoeven heeft spijt van dragen bontkraag

DEN HAAG - Als minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) had geweten dat haar bontkraag bij de beëdiging van het nieuwe kabinet zoveel ophef zou veroorzaken, had ze andere kleding aangetrokken.
Dat stelt Van der Hoeven in een brief die zij dinsdag aan de Partij voor de Dieren heeft gestuurd. Die riep in het weekeinde burgers op hun ongenoegen te uiten over het kraagje van vossenbont dat Van der Hoeven vorige week droeg op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Vijfduizend mensen stuurden een boze e-mail.
"Het was niet mijn bedoeling op de dag van de beëdiging van het kabinet zoveel ophef te veroorzaken met mijn kleding", schrijft de minister aan fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
De bewindsvrouw zegt geen politiek statement te hebben willen maken met haar kledingkeuze. Wel heeft ze begrip voor de emoties die de kraag van vossenbont bij sommigen heeft opgeroepen.
De Partij voor de Dieren wijst het gebruik van bont af. Volgens haar ligt het gebruik van vossenbont gevoelig, omdat Nederland al in 1995 besloot het fokken van vossen voor bont te gaan verbieden wegens ernstige welzijnsproblemen voor de dieren. Het verbod zal in 2008 daadwerkelijk van kracht worden.
(Bron)

Ah, vossenbont mag wel, maar niet op zo'n moment. Dat zegt ze toch?
Ja, ik weet het wel. Je hoeft niet dom te zijn om goed te kunnen voetballen.
Maar als je dan leest dat 15 spelers van een Portugese club griep hebben, en dat ze antibiotica hebben gekregen, ga je ineens erg twijfelen aan de kwaliteit van de medische begeleiding.
Antibiotica helpen niet tegen virale aandoeningen, en van voetballers mag je verwachten dat ze - los van die griep - topfit zijn en weinig kans hebben op complicaties.
Maar ik zal zelf wel te simpel zijn om dit te kunnen vatten.

maandag, februari 26, 2007

Ik heb een nieuwe wekker. Ik heb een kat die graag nieuwe dingen ontdekt.
Resultaat van die combinatie: om 4 uur vannacht ging de wekker af, omdat de dame op de snoozeknop stond.
*Mental note*: wekker vanavond ergens zetten waar ze er niet op kan gaan staan.
Waddenzee schoner door minder mest

DEN HAAG - De Waddenzee is in de afgelopen dertig jaar veel schoner geworden, dankzij een afname in de toevoer van mest en fosfaat via de rivieren. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de resultaten maandag bekend werden gemaakt door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
"Het beleid van de overheid, met onder meer een verbod op het gebruik van fosfaat in wasmiddelen, heeft gewerkt", constateert onderzoekster Katja Philippart van het NIOZ. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de Waddenzee tussen 1985 en 1990 het zwaarst vervuild was. "Sindsdien is het gelukt om de Waddenzee wat schoner te krijgen".
Tijdens het onderzoek heeft het NIOZ samengewerkt met drie andere instituten. De wetenschappers hebben vastgesteld dat er aan het eind van de jaren '70 van de vorige eeuw extra stikstof en fosfaat in de Waddenzee terecht kwam. Deze stoffen dienen als voedsel voor microscopisch kleine algen, ook bekend als fytoplankton.
De concentratie van fytoplankton in de Waddenzee verdubbelde in de periode tot eind jaren '80.
De algen dienen weer als voedsel voor dieren. Het toenemende voedselaanbod leidde snel tot een verdubbeling van het aantal algen etende bodemdieren, zoals de strandgaper, het nonnetje en de wadpier.
De populaties van verschillende vogelsoorten namen ook toe door de grotere beschikbaarheid van voedsel.
In het laatste decennium nam de toevoer van stikstof en fosfaat fors af. De samenstelling van het fytoplankton veranderde, en dat had weer zijn effect op de dieren die van deze voedselbron afhankelijk zijn. De hoeveelheid aanwezig levend materiaal (planten en dieren) in de Waddenzee bleef vrijwel gelijk in vergelijking met de periode waarin er steeds meer fosfaat en stikstof in de Waddenzee terecht kwam.
(Bron)
'Maak Nederland klimaatkampioen'

Nederland moet klimaatkampioen worden met de schoonste en modernste technieken.
Dat vindt een groep bekende Nederlanders die maandag een manifest heeft gelanceerd waarin wordt opgeroepen om fors te investeren in milieumaatregelen die de opwarming van de aarde tegen te gaan.
In het manifest, dat maandag in de Volkskrant is gepubliceerd, verwijst de groep naar de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore. Volgens Al Gore is het vijf voor twaalf en hij heeft gelijk, zo schrijven de ondertekenaars van het manifest.
'Er tikt een ecologische tijdbom', zo stelt de groep. 'Dagelijks komen er nu al tweeduizend voetbalvelden woestijn bij. We breken elke maand warmterecords. De zeespiegel stijgt en Nederland krijgt te maken met hoog water. In Indonesië verdwijnen tweeduizend eilanden.'
Ondertekenaars van het manifest zijn onder anderen voormalig astronaut Wubbo Ockels, voetballer Khalid Boulahrouz, schrijver Geert Mak, tv-persoonlijkheid Henny Huisman, de politici Femke Halsema (GroenLinks) en Lousewies van der Laan (D66) en de hoogleraren Hans Opschoor en Lucas Reijnders.
De directeuren van Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie en Natuurmonumenten behoren eveneens tot de ondertekenaars.
Op de speciale website van het manifest, CoolClimate.nu, wordt vooral de politiek opgeroepen om in actie te komen. Het is volgens de ondertekenaars tijd voor echte maatregelen om het klimaat te veranderen.
Er worden tien voorstellen gedaan die in Nederland een 'groene revolutie' teweeg moeten brengen. De economie moet daarbij ten dienste staan van ons welzijn nu en later. Dat maakt ons land uiteindelijk prettiger en mooier, zo benadrukt het manifest.
De voorgestelde maatregelen zijn inderdaad vrij ambitieus. Zo moet onze 'olieverslaving' binnen twintig jaar gehalveerd zijn, onder meer door veel meer gebruik te maken van duurzame energie. Ook moeten de schoonste auto's en apparaten fors goedkoper worden en de meest vervuilende fors duurder.
Daarnaast dient de CO2-uitstoot van het verkeer flink te verminderen, waarbij de opbrengst van de kilometerheffing in snel, comfortabel en betaalbaar openbaar vervoer wordt gestoken.
Verder zou overheid zelf alleen nog de beste en schoonste spullen moeten gebruiken, moeten woningen veel energiezuiniger worden gemaakt, dienen de belastingen 'vergroend' te worden, zouden er natuurlijke klimaatbuffers moeten worden aangelegd en moet er een ambitieus vervolg komen op het Kyoto-verdrag.
(Bron)