zaterdag, november 15, 2003

1-0. Hm.
Hoe doen katten dat toch, 20 uur slapen zonder problemen?
Hij was stoer. Nee - hij was Stoer. Een kantoortype, maar voor deze gelegenheid met stevige werkschoenen, zijn oudste broek, een dikke trui, een soort smidsvest en nieuwe werkhandschoenen. Hij had een Taak. Bladzuigen. Hij had een mooie, fijne, nieuwe bladzuiger. Bij de bouwmarkt had hij er een paar uitgeprobeerd, en degene die het best in de hand lag aangeschaft.
Het was droog. Zijn vrouw had nog gezegd: 'Doe het niet nu, het waait zo', maar hij kon niet langer meer wachten.
Even later stond hij trots in zijn tuin. Toen de zes vierkante meter tegels ontbladerd waren, keek hij eens om zich heen. Toen hij dacht dat niemand het zag, zoog hij stiekem een stukje van de straat.

vrijdag, november 14, 2003

Vriendje vertrok net op zijn oude fiets weer richting eigen stekkie. Ter hoogte van het winkelcentrum zag hij een auto rijden, zonder licht. Hij is toen maar afgestapt en verder gaan wandelen. Want die mensen die zelf zo onopvallend in een onverlichte auto rijden, doen dat omdat ze loeren op idem fietsen. Vriendje had geen zin in een boete.
Gretta Duisenberg wint kort geding

Gretta Duisenberg heeft het kort geding dat zij had aangespannen tegen Metro-columnist Luuk Koelman gewonnen. De voorzieningenrechtbank in Breda wees haar eis tot rectificatie toe.
Duisenberg vond dat Koelman de ‘grenzen van het betamelijke’ heeft overschreden en haar integriteit heeft aangetast met zijn column ‘Menselijk schild in Ramallah’ in dagblad Metro en op zijn website.
De vordering tot betaling van 30.000 euro aan immateriële schadevergoeding werd afgewezen, evenals de eis tot vergoeding van alle door mevrouw Duisenberg gemaakte buitengerechtelijke advocaatkosten. Koelman moet wel de proceskosten betalen.
Koelman is teleurgesteld in de uitspraak en denkt nog na over een eventueel hoger beroep. “Mijn column is niets meer dan een spotprent in woorden. Jammer dat mevrouw Duisenberg niet hetzelfde gevoel voor humor heeft als het koninklijk huis.”
(Bron)
Nieuwe worm doet zich voor als PayPal-mail

Vrijdag, 14 november 2003 - Virusexperts waarschuwen voor een nieuwe variant van het Mimail-virus. De nieuwkomer doet zich voor als een mailtje van PayPal.
Mimail.I werd donderdag voor het eerst ontdekt en lijkt zich nu in rap tempo via internet te verspreiden. Het virus komt binnen als bijlage en probeert creditcardgegevens los te peuteren.
Als gebruikers de bijlage (genaamd www.paypayl.com.scr) openen, verschijnt er een scherm waarin gebruikers informatie over hun creditcard dienen in te vullen. Dit scherm bevat het logo van PayPayl om legitiem te ogen.
"Mimail-I probeert bankgegevens te verzamelen en verstuurt deze vervolgens per mail naar de slechteriken", licht Paul Ducklin van anti-virusbedrijf Sophos toe. "Het bevat zelfs een echtlijkende checkbox waarin je kunt aangeven dat de door jou ingevulde gegevens correct zijn."
"Deze e-mail kan echter nooit legitiem zijn. Banken en creditcardbedrijven vragen nooit om informatie per mail. E-mail is simpelweg niet veilig genoeg."
Niet alleen probeert de nieuwe Mimail-variant bankgegevens te krijgen, ook stuurt het zichzelf automatisch door naar alle mailadressen die het op de besmette harde schijf vindt.
VirusAlert.nl duidt het virus aan als lastig, maar denkt dat Mimail-I een niet al te groot risico is. Virusspecialist Bitdefender ziet de worm als middelrisico en heeft inmiddels een verwijderprogramma online gezet.
Een van de vorige varianten van de Mimail-worm had het voorzien op diverse anti-spamsites. Besmette pc's werden toen misbruikt om een grootschalige aanval uit te voeren op die sites. Onder meer Spamhaus.org werd toen het slachtoffer.
(Bron)

Ik kreeg 'm vanmiddag al binnen.
TT 126 Betoging Tblisi in explosieve sfeer

TBLISI Naar schatting 20.000 Georgiërs demonstreren in Tblisi tegen president Sjevardnadze. De betogers zijn opgerukt tot op 15 meter van de presidentiële ambtswoning. Zwaarbewapende militairen houden de demonstranten scherp in de gaten. De situatie is explosief.
Oppositieleider Saakasjvili leidde de betoging van het parlement dwars door Tblisi. De president had het volk opgeroepen thuis te blijven. Hij waarschuwde voor een burgeroorlog.
De oppositie eist dat de verkiezingen van vorige week zondag ongeldig worden verklaard. De regeringspartijen zouden die door fraude gewonnen hebben.
TT 106 RVD: Beatrix niet boos op premier

DEN HAAG De RVD ontkent dat koningin Beatrix geërgerd is over de actie van premier Balkenende tegen de Oranjesatire. De Volkskrant stelt op basis van bronnen in en rond het Oranjehuis, dat Beatrix vindt dat Balkenende met zijn actie de monarchie heeft beschadigd.
De Volkskrant schrijft ook dat Beatrix alleen haar zorg over het toneelstuk 'Landgenoten. Beatrix spreekt' gedeeld heeft met Balkenende, en niets heeft gezegd over Egoland of Kopspijkers.
De RVD benadrukt dat bij het wekelijkse gesprek van de koningin en de premier geen derden aanwezig zijn en dat dus niemand weet wat daar besproken wordt.

Als de RVD het ontkent, denk ik automatisch dat Trix dus rázend is ;-)
Indonesische politie vindt dode baby in bagage

JAKARTA - De Indonesische autoriteiten op luchthaven van Palu op Sulawesi hebben een stel aangehouden dat poogde hun overleden baby te vervoeren in de bagage.
Het dode kind werd ontdekt tijdens een röntgencontrole. Naar eigen zeggen wilde het tweetal met hun gestorven kind naar Makassar op Sulawesi vliegen. Daar zou het kind begraven moeten worden.
Volgens het persbureau Antara was het kind donderdagochtend overleden in een ziekenhuis in Palu. De ouders hebben verklaard geen tijd te hebben gehad om een kist te kopen in hun haast de baby snel te begraven in Makassar.
De twee zijn door de politie uit humanitaire overwegingen weer op vrije voeten gesteld. Met een huurwagen hebben ze vervolgens de 450 kilometer lange rit naar Makassar afgelegd.
(Bron)
Gezondheid Gerard Reve gaat snel achteruit

MACHELEN AAN LEIE - De situatie rond de 79-jarige Gerard Reve verslechtert zienderogen. De ziekte van Alzheimer is bij de schrijver in zo'n vergevorderd stadium dat de huisarts hem twee weken geleden in het ziekenhuis heeft laten opnemen, zei vrijdag levenspartner Joop Schafthuizen. Reve zal daarom zijn 80e verjaardag op 14 december vermoedelijk niet thuis doorbrengen.
De omstandigheid laten het nu niet toe dat er veel mensen op bezoek komen. "Nu zijn wij al niet van die feestgangers; verjaardagen werden eigenlijk altijd in besloten kring gevierd, op het lustrum na. Maar de zaak is te serieus om vanwege zijn tachtigste verjaardag nog wel allerlei mensen uit te nodigen, aldus Schafthuizen.
"Prioriteit nummer één is dat Gerard in goede handen is en goed wordt verpleegd. Ik krijg de indruk dat hij in het ziekenhuis wel op de juiste plaats is, omdat hij daar in tevredenheid leeft. Zijn partner vertelt dat Reve zichzelf niet bewust is van zijn toestand "en dat is wel een grote troost, maar het maakt de zaak er niet makkelijker op omdat je toch hoopt dat er medicijnen zijn die de ziekte verlichten.
Schafthuizen heeft zijn partner zo lang mogelijk thuis verzorgd, maar vooral de afgelopen maanden ging het steeds slechter. De huisarts nam uiteindelijk het initiatief om Reve te laten opnemen. Schafthuizen heeft de media de afgelopen dagen geweerd met de mededeling dat zijn partner ter observatie in het ziekenhuis lag. Onduidelijk is nog hoe lang Reve daar blijft.
(Bron)
Meisje dood op straat gevonden

PUTTEN - Een 13-jarig meisje uit Putten is vrijdagochtend dood op de Nijkerkerstraat in haar woonplaats gevonden. Ze is vermoedelijk geraakt door een automobilist die na het ongeval is doorgereden.
Het slachtoffer werd om half acht vrijdagochtend op de kruising van de Nijkerkerstraat met de Stenenkamerseweg gevonden, meldde de politie. Ze was vermoedelijk op de fiets onderweg naar school. Het meisje is ter plaatse overleden.
Van de automobilist ontbreekt elk spoor. De politie hoopt dat getuigen zich melden om de toedracht van het ongeval te kunnen vaststellen en de bestuurder van de auto op te kunnen sporen.
(Bron)

Je maakt mij niet wijs dat je iemand kunt doodrijden zonder het te merken...
Vijf procent Antillianen in bijstand fraudeert

DEN HAAG - Vijf procent van de Antillianen en Arubanen in Nederland met een bijstandsuitkering krijgt die ten onrechte, omdat ze een woning hebben op de Antillen of Aruba.
Dat blijkt uit een onderzoek in Dordrecht, Rotterdam, Den Haag en Den Helder, dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het had betrekking op 294 Antillianen en Arubanen.
Naast bijstand ontving het merendeel van hen ook nog huursubsidie. In totaal is er voor 564.000 euro aan fraude geconstateerd.
Mensen hebben geen recht op een bijstandsuitkering of huursubsidie als ze een eigen vermogen hebben, zoals een huis in het buitenland. Ze moeten dat dan eerst 'opeten'. Rutte is van plan in de toekomst structureel onderzoek te laten doen naar huizenbezit op de Antillen en Aruba.
(Bron)

Vijf procent, dan zijn ze inderdaad nog niet zo geïntegreerd. Hoeveel procent van De Nederlanders fraudeert? En: hoeveel procent fraudeert met de belastingaangifte? Zijn er al integratiecursussen 'creatief boekhouden'?
F16 volledig uit koers bij oefening met 'domme bom'

DEN HAAG - Een Nederlandse F16-piloot heeft donderdag tijdens een oefening in Noorwegen bijna een bemande observatietoren van de Noorse luchtmacht geraakt met een op scherp gestelde 'domme bom'. Het ongeleide projectiel sloeg op circa 150 meter van de toren in, maar ontplofte gelukkig niet. Het eigenlijke doel lag 1 kilometer verderop.
Het ging om een gezamenlijke oefening met Noorse en Belgische F16's in midden Noorwegen in de buurt van de vliegbasis Orland. Volgens een woordvoerder van Defensie raakte niemand bij het incident gewond. Over de oorzaak is nog niets bekend, maar de luchtmacht stelt een onderzoek in, aldus de woordvoerder.
(Bron)
IOC: ook transseksuelen welkom

LONDEN - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt nog dit jaar met speciale regelgeving, die het voor transseksuelen mogelijk maakt om probleemloos aan Olympisch Spelen deel te nemen. Dat heeft de directeur van de medische commissie van het IOC, Patrick Schamasch, vrijdag bekendgemaakt. "Het IOC respecteert de mensenrechten. Wij willen niet discrimineren", aldus Schamasch.
Het IOC wil een wachttijd invoeren voor olympische sporters, die hun geslacht hebben veranderd. In die periode moeten fysieke en mentale processen afgerond worden die samenhangen met de transformatie van vrouw in man of van man in vrouw.
Mannen hebben bijvoorbeeld een hogere testosteronspiegel, sterkere spiermassa en meer longcapaciteit. Na een geslachtsverandering ondergaan dergelijke kenmerken een wijziging. Als die processes zijn afgerond, hebben de transseksuelen recht op een olympisch startbewijs. De IOC-directeur gaf verder nog geen concrete informatie over de inhoudelijke aspecten van de nieuwe regelgeving.
Tot en met Atlanta 1996 moesten de vrouwelijke deelnemers een omstreden seksetest ondergaan. In 1999 werd die test afgeschaft wegens de discriminerende werking.
(Bron)
Lijmtaxi
Ambulancemedewerkers in Dresden reden deze week uit voor een bijzondere klus. Ze moesten de handen van een taxichauffeur losweken van zijn stuur. Twee taxiklanten hadden de chauffeur beroofd door zijn handen vast te lijmen aan het stuur. Bij het afrekenen kreeg de chauffeur een wapen tegen zijn slaap waarop hij werd gedwongen zijn stuur in te smeren met secondelijm.
(Bron)
Inmiddels hebben zo'n 7000 Koot en Bie fans hun stem uitgebracht en zij hebben zo de inhoud bepaald van de uitzending op zondagavond 16 november.

Het volk heeft gesproken! De officiële Top 5 Favorietste Koot en Bies ziet er als volgt uit:

1 - Wo ist der Bahnhof? (Gé en Arie Temmes)
2 - Winterklaar en De Oprichting van de Tegenpartij (Jacobse en Van Es)
3 - Over inburgeren gesproken! (De Groenteman en de Turk)
4 - Dit is Juinen (Burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking)
5 - Bonbon (De Vieze Man)
(Bron)

donderdag, november 13, 2003

Ze zijn lekker bezig: Blub logt ook al.
Een geintje is leuk, maar er zijn grenzen ...
TT 401 Over spam gesproken! Een 15-jarige jongen uit China heeft een leraar van zijn school in korte tijd een emailtje of veel, zo'n 160.000, gestuurd.
De deugniet zou een leerprogramma op internet hebben gehackt en op die manier de massa mails naar zijn docent hebben gestuurd.
Zijn 'ludieke' actie kon bij de rechter op iets minder sympathie rekenen. Die veroordeelde de jongeman tot 240 uur dienstverlening. De rechter wil dat hij een computerprogramma schrijft dat het onmogelijk maakt voor hackers om te doen wat hij zelf heeft klaargespeeld.
TT 401 Wij van pagina 401 kijken niet op een recordje meer of minder. Ook vandaag hebben we er weer een opgeduikeld; het piercingrecord. En inderdaad, het gaat niet om de mooiste of duurste piercing.
Maakt u kennis met Elaine Davidson. Zij is houdster van het wereldrecord als het gaat om het hebben van de meeste piercings. Zit u lekker, houd u vast: het zijn er 1903. Als bonus kunnen wij u melden dat er in haar genitaliën alleen al 500 zitten!
Doet dat pijn, horen wij u denken. "Ik ben verzot op pijn. Ik wil de grens van 2000 piercings doorbreken", zo liet de levende maliënkolder weten.
TT 111 SGP gedaagd wegens discriminatie

HILVERSUM De SGP is voor de rechter in Den Haag gedaagd wegens discriminatie van vrouwen. Tien vrouwenorganisaties, waaronder het Clara Wichman Instituut, hebben de SGP gedagvaard.
De SGP zou handelen in strijd met de Grondwet en internationale verdragen omdat vrouwen geen volwaardig lid van de partij kunnen worden. Ook is de Staat gedaagd omdat die de uitsluiting van vrouwen gedoogt en de SGP zelfs met subsidie ondersteunt.
In het proefproces moet duidelijk worden welk grondrecht zwaarder weegt, gelijkheid van man en vrouw of de vrijheid van godsdienst.
Aanpak aanbieders illegale muziekbestanden nadert

HAARLEM - Het moment dat de stichting Brein begint met de aanpak van kleine aanbieders van illegale digitale muziekbestanden is "zeer nabij". Dat heeft directeur Kuik van de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) woensdag gezegd in reactie op de lancering van steeds meer legale downloaddiensten.
Twee maanden geleden vond Brein nog dat er onvoldoende volwaardige alternatieven bestonden voor muziekuitwisseldiensten als KaZaA om vervolging van de gebruikers te rechtvaardigen. In navolging van Yeahronimo.com en internetaanbieder Chello, introduceerde woensdag internetprovider Planet een legaal en betaald alternatief. Volgens Brein is het huidige aanbod ruim genoeg om de aanpak van illegale muziekuitwisselaars te verdedigen.
Directeur Kuik van Brein wenst geen exacte datum voor het begin van de handhaving te noemen. De stichting wacht niet op de Europese introductie van de succesvolle downloaddienst iTunes van Apple die volgend jaar volgt.
Aanbieders van illegale muziekbestanden via uitwisseldiensten ontvangen eerst een waarschuwing. Over de sancties die volgen als de waarschuwing niet helpt, is nog niets bekend.
(Bron)
GG&GD Amsterdam opent website voor prostitués

AMSTERDAM - De GG&GD in Amsterdam heeft een website geopend voor mannen die in de prostitutie werken. Via Maleweblog probeert de GG&GD contact te krijgen met de prostitués, aldus een woordvoerster van de GG&GD donderdag.
De site is een soort digitaal dagboek met actuele informatie en richt zich op alle prostitués die in Amsterdam werkzaam zijn, hulpverleningsinstellingen en andere belangstellenden. Zij kunnen ook een eigen dagboek openen.
Volgens de woordvoerster van de GG&GD zijn de jongens in de prostitutie een moeilijk benaderbare groep. De prostitués maken wel veel gebruik van internet. Ze presenteren zich via het medium. "Op deze site krijgen ze onder meer tips over veilig werken, geslachtsziektes en over belastingzaken", aldus de woordvoerster.
De site is een extra instrument voor de veldwerker jongensprostitutie van de GG&GD. Die bezoekt geregeld hun werkplaatsen zoals het Centraal Station, bars, bordelen en clubs. In Amsterdam zijn naar schatting enkele honderden jongens per jaar actief in de prostitutie, zowel legaal als illegaal. De meeste zijn tussen de 16 en 30 jaar.
(Bron)
Boete
Het Griekse commissariaat voor de media heeft een televisiezender een boete van 100.000 euro opgelegd omdat die twee kussende mannen vertoonde. De instantie sprak over een vulgaire en onacceptabele vertoning. De omstreden scène was te zien in de wekelijkse serie Sluit Je Ogen van het station Mega. Een tv-recensente noemde de beslissing van het commissariaat hypocriet. De toezichthouder greep niet in, toen de muziekzender MTV herhaaldelijk beelden uitzond van de elkaar kussende zangeressen Britney Spears en Madonna.
(Bron)
Jongen beroofd van zeven eurocent

ROTTERDAM - Een vijftienjarige jongen uit Rotterdam is woensdagavond overvallen op de Cornelis van Beverenbrug over de snelweg A16. Twee mannen namen hem onder bedreiging van een mes zijn portemonnee af. Daar zat welgeteld zeven eurocent en een schoolpas in.
Voordat de dieven van hun teleurstelling waren bekomen, was de jongen al weggefietst.
(Bron)
Van 's avonds laat eten word je niet dik

PORTLAND - Het wijdverbreide idee dat je dik wordt als je laat op de avond eet, is onzin. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon in de Verenigde Staten zeggen dat er geen enkel verband is tussen de tijd waarop iemand eet en of hij wel of niet aankomt.
De wetenschappers deden hun ontdekking tijdens een onderzoek naar hormonen en gewichtstoename. "Steeds weer wordt ons verteld dat we niet 's avonds laat moeten eten omdat dat tot gewichtstoename zou leiden. Maar er is niet echt veel onderzoek dat steun geeft aan dit wijdverbreide geloof, dat meer een 'broodje-aap-verhaal' is", aldus hoofdonderzoeker dr. Judy Cameron in een persbericht van de universiteit.
(Bron)
Illegale minderjarige krijgt recht op jeugdzorg

DEN HAAG - Minderjarige illegalen moeten een beroep kunnen doen op jeugdzorg. Het is volgens minister Donner (Justitie) niet verantwoord om minderjarigen die ernstige problemen hebben deze zorg te onthouden, ook al is hun verblijf in Nederland niet rechtmatig.
Dat staat in een ontwerpbesluit dat Donner donderdag, mede namens staatssecretaris Ross (Welzijn), naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd.
(Bron)
Zeeland dupe van Rotterdamse natuurcompensatie

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland lijkt de dupe te worden van de natuurcompensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Het kabinet heeft namelijk besloten dat ter compensatie voor het verloren gaan van natuur bij Rotterdam een zeereservaat moet komen in de Voordelta. Een deel van deze Voordelta ligt op Zeeuws grondgebied.
In een zeereservaat gelden strikte regels en beperkingen voor economisch en recreatief gebruik. Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben donderdag laten weten dat de kabinetsplannen ruw op hun dak zijn gevallen, omdat er geen overleg is geweest. Ook weten GS niet welke gevolgen de beperkingen hebben op de ontwikkeling van visserij en toerisme in Zeeland.
Om meer duidelijkheid te krijgen en overleg af te dwingen heeft Zeeland bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de kabinetsplannen.
(Bron)
Onderzoek naar organisatie verpleeghuizen

DEN HAAG - Een onafhankelijk bureau gaat onderzoeken hoe verpleeghuizen hun zorg aan de patiënten organiseren. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft dit donderdag bekendgemaakt tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Uit dit onderzoek moet blijken of verpleeghuizen efficiënter kunnen werken of niet.
Ross denkt zelf dat er grote verschillen zitten in de manier waarop verpleeghuizen de zorg aan hun patiënten organiseren. Volgens haar werkt het ene tehuis efficiënter dan het andere. Ze wil dat verpleeghuizen van elkaar leren.
Verpleeghuizen moeten, net als andere zorginstellingen, per jaar een efficiencykorting opbrengen van 0,8 procent van hun budget. De koepelorganisatie Arcares van de verpleeghuizen zegt dat de zorg voor patiënten door deze korting verder op de tocht komt te staan. Familieleden zouden moeten bijspringen in de verzorging van bewoners. Verplegers zouden per dag nog maar veertig minuten zorg aan patiënten kunnen besteden.
De koepelorganisatie Arcares heeft eerder zelf een vergelijkend prestatieonderzoek gehouden. Bij dit onderzoek waren twintig verpleeghuizen betrokken. Staatssecretaris Ross wil dat de koepelorganisatie de uitkomsten van het onderzoek bekendmaakt.
Volgens directeur M. Rompa van Arcares kan dit niet zomaar. Instellingen hebben volgens haar meegewerkt aan het onderzoek op voorwaarde dat de uitkomsten vertrouwelijk zouden blijven. Ze gaat haar achterban toestemming vragen de gegevens toch publiek te maken.
Staatssecretaris Ross deed tijdens de vergadering haar beklag over het negatieve beeld dat de laatste weken is ontstaan over haar beleid op het gebied van de zorg. Er is volgens haar "een jas van kilte en kou" omheen gelegd. Dit beeld is volgens haar onjuist. Ze wil, benadrukte ze, de zorg juist reorganiseren in het belang van de patiënt.
(Bron)

woensdag, november 12, 2003

Wat is dat toch: je hebt niets nieuws geïnstalleerd, en toch is alles na herstart ineens anders. Andere lettertypes, andere indelingen - raar. Wéér instellen dat je weergaves in details wilt, en niet met grote pictogrammen. Wéér niet het goede lettertype kunnen terugvinden (en dan maar denken: de vorige keer was het ook ineens weer goed).
Raadselachtig. Je zou de katten gaan verdenken, maar ja, dit gebeurde ook al voor de katten kwamen.
Dom dom dom...

TT 401 Een kat in Sydney had er flink de pé in toen zijn bazin een heel weekend weg was. Het dier liet dagen mauwend van zich horen, waarop de buren de politie inschakelde. Die nam niet alleen de kat, maar ook een verzameling wietplanten ter waarde van € 65.000 mee.
TT 130 GORLEBEN Het zevende treintransport van kernafval van het Franse La Hague naar Gorleben in Duitsland is zonder veel problemen verlopen. Wel hebben duizenden mensen tegen het transport betoogd.
Londen in de stress over bezoek Bush

LONDEN - Het bezoek volgende week van de Amerikaanse president Bush aan Groot-Brittannië leidt nu al tot politieke en maatschappelijke ophef. Steen des aanstoots zijn vooral de strenge veiligheidsmaatregelen die de Amerikaanse autoriteiten eisen.
Volgens de BBC wil Washington dat grote delen van het centrum van Londen 'op slot' gaan als Bush er is, maar de burgemeester van de Britse hoofdstad vindt dat weer te ver gaan. Volgens The Independent van woensdag zullen mogelijk tot 100.000 Britten willen betogen tegen het Irak-beleid van Bush, dat overigens door de Britse regering-Blair wordt gesteund.
De organisatoren van de protestmarsen willen de ruimte krijgen om hun kritiek op Bush kenbaar te maken. Ze hekelen afspraken die er zouden zijn om Bush ver uit de buurt van de demonstraties te houden.
De Amerikanen zouden willen voorkomen dat de president en de betogers in één televisiebeeld te vatten zijn. De krant zegt dat Bush circa 500 mensen meeneemt, onder wie circa 200 leden van de veiligheidsdiensten. Bovendien worden er twee Amerikaanse helikopters ingezet.
Bush is van 19 tot 21 november in Londen. Het is een officieel staatsbezoek waarbij Bush en vrouw de persoonlijke gasten zijn van de Britse vorstin. Het is de eerste keer dat Elizabeth II een Amerikaans staatshoofd officieel ontvangt. In juli 2001 dineerde Bush overigens al met de Britse koningin.
Dat was tijdens een officieel bezoek, dat lager op de protocollaire ladder staat dan een staatsbezoek.
(Bron)
Verlaging huursubsidie gaat door

DEN HAAG - Het plan van minister Dekker (VROM) om de huursubsidie vanaf volgend jaar juli met gemiddeld 12 euro per maand te verlagen, gaat door. Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om het voorstel te dwarsbomen. Dekker wil met de maatregel bezuinigingen (in totaal 210 miljoen in 2007) halen.
CDA-woordvoerder Van Bochove sloot zich dinsdag bij de behandeling van de VROM-begroting niet aan bij de oppositie die forse kritiek heeft op Dekkers plannen. Hij is wel tegen een algemene korting. Als het aan hem ligt worden de allerlaagste inkomens ontzien. Zij worden maximaal 8 tot 9 euro gekort. De andere moeten meer subsidie inleveren.
Daarnaast stelde hij voor dat de minister overlegt met huurders en verhuurders over het openbreken van een afspraak uit 2001 dat de huren jaarlijks met de inflatie plus 0,4 procentpunt omhoog gaan. De Woonbond wil via die weg de verwachte huurverhoging van 3,3 procent ruimschoots halveren tot 1,5 procent. D66-woordvoerstere Giskes wil ook langs die weg een lagere huurverhoging.
De linkse oppositie in de Kamer wil voor 2004 een bevriezing van de huren om de bezuinigingen te betalen. Huurders hebben immers ook te maken met een loon- en uitkeringsstop voor 2004 en 2005. "Als iedereen moet inleveren, dan de huisbaas ook", aldus GroenLinks-Kamerlid Van Gent. De ChristenUnie drong aan op een soortgelijk huurakkoord.
Van Gent verweet de CDA-fractie ondanks het "zogenaamde sociale gezicht" van de partij de meest asociale maatregelen te steunen. Met zijn voorstel legt Van Bochove volgens haar de rekening bij ouderen met een klein pensioen.
(Bron)
Raad van State verbiedt permanent bewonen vakantiehuis

DEN HAAG/HARDERWIJK - De Raad van State heeft woensdag het permanent bewonen van recreatiewoningen in Harderwijk verboden. Volgens de afdeling bestuursrechtspraak is het terecht dat de gemeente optreedt tegen mensen die permanent in een vakantiehuis wonen en dat Harderwijk een dwangsom oplegt aan dwarsliggers.
Het gemeentebestuur van de Gelderse plaats probeert al sinds 1997 een einde te maken aan permanente bewoning van 165 vakantiebungalows. Het college legde daarom een dwangsom op aan een groot aantal bewoners van recreatiewoningen in het park Slenck & Horst en een bewoonster van het park Het Verscholen Dorp. De betrokken bewoners ging daar tevergeefs tegen in beroep bij de rechtbank in Zutphen en vervolgens bij de Raad van State.
Advocaat A.D. Kok, een van de twee vertegenwoordigers van de bewoners, is teleurgesteld over de uitspraak. "Harderwijk heeft zeker dertig of veertig jaar gedoogbeleid gevoerd. Het is krom om dan plotseling dwangsommen op te leggen."
Hij beraadt zich op zijn volgende stap. "De kans dat veel cliënten besluiten nu een andere woning te zoeken, is groot. Toch wil ik eerst bekijken of het nuttig kan zijn beroep aan te tekenen bij het Europese Hof. Ook zijn we een bezwaarprocedure gestart tegen het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente."
(Bron)
Rare kop:

Zwolle in ban van lijk en intocht Sinterklaas

ZWOLLE - De politie is nog altijd op zoek naar het stoffelijk overschot van een 19-jarige Zwollenaar die in de nacht van 25 op 26 oktober vermoedelijk in de stadsgracht in Zwolle is verdronken. Zij zoekt ook op de plek waar zaterdag de landelijke intocht van Sinterklaas is.
De Nederlandse Programma Stichting (NPS) draait woensdagmiddag proef met een stoomboot in de Zwolse gracht. "Het komt de politie goed uit, omdat door de schroefwerking het lijk naar boven kan komen", zegt producer J. Dijk.
De politie verwacht niet dat het lijk onverhoopt komt boven drijven tijdens de landelijke intocht. "Het is sowieso de vraag of het stoffelijk overschot zich nog in de gracht bevindt. We sluiten niet uit dat door de stroming in de gracht het lijk is afgedreven", aldus een woordvoerder van de politie.
Sinds 26 oktober speuren duikers van de Zwolse brandweer in de gracht naar het lijk. Duikers van de genietroepen in Wezep zijn ook ingezet bij de zoekactie.
(Bron)

dinsdag, november 11, 2003

TT 401 Een paar ton in de Postcodeloterij, een duizentje of wat in de Lotto en enkele miljoenen in de Staatsloterij; we moeten oppassen dat we niet heel erg hebberig worden met z'n allen.
De Britse tiener Lydia Nash bewijst dat het ook anders kan. Zij won recentelijk 16.000 pond in het programma Who Wants To Be A Millionaire. Omdat zij vond dat zij zoveel geld niet nodig had, gaf zij het hele bedrag weg aan een weeshuis in Thailand.
"Ik heb er over gedacht om een laptop en een mooie jas te kopen. Maar toen bedacht ik dat ze het geld daar veel beter kunnen gebruiken."
TT 401 In Hongkong is prostitutie verboden. Agenten maken, veelal in burger, jacht op de dames van lichte zeden. Voordat zij tot arrestatie over gaan mogen zij seks hebben met de publieke dames. Vreemd? De commissaris van politie keurt de manier van handelen niet af, mits het beperkt blijft tot 'masturbatie-diensten'.
TT 401 Vreemde verkeersborden in het Franse departement Yvelines; automobilisten worden gewaarschuwd voor overstekende kangoeroes. Dat meldt het Franse dagblad Le Parisien dinsdag.
De kangoeroes leven in het woud van Rambouillet en zijn goed aangepast aan de omgeving. Een lid van de lokale jagersvereniging weet te melden dat het om zo'n 50 exemplaren gaat.
De kangoeroes zijn 30 jaar geleden uit een wildpark ontsnapt. Vreemd genoeg nam niemand destijds de moeite de beesten te vangen. Administratief zijn ze niet erkend. Officiële bescherming genieten ze dan ook niet.
Derde boete voor raadslid Smit

Rotterdam - Het Rotterdams gemeenteraadslid M. Smit is gisteren voor de derde keer veroordeeld door de politierechter. Dit keer wegens het niet voldoen aan een ambtelijk bevel en de belediging van een agent. Smit moet 500 euro boete betalen of tien dagen de cel in.
Smit zou op 12 oktober in het uitgaansgebied bij de Oude Haven van een agent te verstaan hebben gekregen dat hij weg moest. Hij heeft dat niet gedaan. Vervolgens zou hij volgens justitie de politieman hebben beledigd.
Begin dit jaar werd Smit ook al veroordeeld omdat hij zich had verzet tegen zijn aanhouding op 30 april vorig jaar. Dat gebeurde nadat hij een ruit van de Pauluskerk had vernield. Toen agenten hem grepen, begon hij wild om zich heen te slaan. Het raadslid moest toen een boete van 600 euro betalen. Een jaar daarvoor verzette Smit zich ook al tegen een aanhouding. Hij kwam er toen vanaf met een boete van 220 euro.
(Bron)
TT 118 Situatie prostituées niet verbeterd

DEN HAAG Vrijwel de hele Tweede Kamer vindt dat er door de opheffing van het bordeelverbod weinig is verbeterd: er is nog steeds veel illegale prostitutie en de vrouwen krijgen nog steeds moeilijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een hypotheek. Ook de veiligheid van de vrouwen is niet echt verbeterd.
Het bordeelverbod werd in oktober 2000 opgeheven. Minister Donner verdedigde zich tegen de kritiek door te stellen dat een evaluatie na drie jaar nogal snel is voor een dergelijk oud beroep.
Ook zei hij dat het prostitutiebeleid nu meer een zaak van de gemeenten is en dat hij daardoor weinig invloed heeft.

Donner houdt zich liever bezig met TV-programma's die hij niet heeft gezien.
TT 113 Proef: gratis bus Leiden-Den Haag

DEN HAAG De provincie Zuid-Holland gaat bij wijze van proef de bus tussen Den Haag en Leiden gratis maken. Doel van de een-jarige proef is het verminderen van het aantal files.
Gedeputeerde Marnix Norder rekent op een stijging van het aantal passagiers met 40 procent, van wie de helft normaal met de auto reist. Dat zou neerkomen op 300 auto's per dag minder, aldus Norder in het Radio 1 Journaal.
De provincie trekt twee miljoen euro uit voor de proef, de eerste in ons land. Automobilisten kunnen hun auto parkeren in een transferium. De proef gaat in januari van start.
TT 104 Duitsers kopen blikjes in Nederland

HAAKSBERGEN Veel Duitsers kopen in Nederland Duitse blikjes bier en fris. Door de heffing van statiegeld worden er in Duitsland nog nauwelijks blikjes verkocht. De fabrikanten dumpen het overschot op de Nederlandse markt, waar Duitsers ze weer kopen.
Beheerder Vos van een grenssupermarkt in Haaksbergen verkocht vroeger dertig Duitse blikjes per week. Tegenwoordig gaan er 100.000 over de toonbank.
"Wij kopen het Duitse overschot op met kortingen tot 50%", zei Vos. De blikjes kunnen niet weer in Duitsland worden ingeleverd. De meeste winkels nemen alleen de daar verkochte blikjes terug.
Balkenende: Geen verdeeldheid in kabinet

DEN HAAG - Premier Balkenende vindt niet dat sprake is van verdeeldheid in het kabinet. Hij zei dit dinsdag in de Tweede Kamer waar hij zich moest verantwoorden voor zijn oproep aan de media om de toon te matigen bij satire op het Koninklijk Huis.
Er is vrijdag in de wekelijkse vergadering van de ministerraad geen besluit genomen of zelfs maar een conclusie getrokken, toen daar werd gesproken over de satire op het Koninklijk Huis. De vice-premiers Zalm en De Graaf namen later weliswaar afstand van de uitlatingen van Balkenende, maar hebben niet gezegd dat die zijn omstreden uitspraken niet had mogen doen.
Balkenende, die tijdens het vragenuurtje van de Kamer zei nergens spijt van te hebben, deed zijn oproep "vanuit zijn verantwoordelijkheid als minister-president", die de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis wil beschermen. Minister Donner van Justitie zei dat het appèl op de eigen verantwoordelijkheid van pers en programmamakers bedoeld is om te voorkomen dat het instituut van het Koninklijk Huis steeds verder wordt uitgehold.
"Er is geen sprake van censuur", aldus Balkenende. Hij vindt bovendien dat zijn uitspraken niet in strijd zijn met het beginsel van de liberaal Thorbecke, dat de overheid geen oordeel past over kunst. "Ook Thorbecke erkende dat grondrechten met elkaar kunnen botsen."
De vrijheid van meningsuiting houdt voor Balkenende niet in dat men niet mag opkomen voor het recht van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Hij gaf evenals minister Donner aan dat hij de media slechts had willen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
(Bron)

Balkenende wilde de koningin beschermen. Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

maandag, november 10, 2003

Nova-reportage over het Turks op de Utrechtse school. Een paar Marokkaanse jongens vonden het maar niks, want 'Hun kunnen al Turks'. Met een Utrègs accent. Behoorlijk geïntegreerd, zo te horen.
Waterbedrijven: stop lozingen op rivieren in zomer

MAASTRICHT/DEN HAAG - De Waterleidingbedrijven in Nederland willen een verbod op lozingen in de rivieren tijdens de droge zomermaanden, als de waterstanden laag zijn. Met name de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) wil zo'n verbod, omdat de Maas een regenrivier is en in de zomer bij lage waterstanden veel last heeft van hogere concentraties giftige afvalstoffen, waardoor de drinkwatervoorziening in gevaar komt.
Dat zei een woordvoerder van WML maandag. Hij onderschrijft daarmee een standpunt van de RIWA, de Vereniging van Rivierwater Bedrijven. Juist in de Maas is de situatie nijpend, getuige het noodgedwongen moeten stopzetten van de winning van drinkwater uit deze regenrivier gedurende twee maanden afgelopen zomer, aldus WML. Dat gebeurde na een lozing door DSM van een nog steeds onbekende afvalstof.
WML wil dat Rijkswaterstaat en het Zuiveringschap Limburg hun verantwoordelijkheid nemen en zomerse lozingen verbieden. Zo'n verbod geldt momenteel onder bepaalde omstandigheden ook voor het lozen van thermisch warm water uit elektriciteitscentrales.
"DSM stelt dat bij lage waterstanden dan maar beter geen drinkwater uit de Maas kan worden gewonnen. Maar wij vinden dat de wereld op zijn kop", aldus de woordvoerder van WML. "Een rivier heeft meer functies, niet alleen een afvalwaterkanaal", aldus deze woordvoerder. "Het kan niet zo zijn dat een afvallozer bepaalt wanneer wij met winnen van drinkwater moeten stoppen."
Het probleem is langs de Maas nijpender dan elders in Nederland, aldus WML. De Rijn heeft als gletsjerrivier een veel constanter watertoevoer als de Maas, die volledig afhankelijk is van regenval. Staatssecretaris Van Geel, die de milieunormen vaststelt, houdt wat de wens van de waterleidingsector betreft de nodige slag om de arm. Hij wil wel kijken naar zo'n lozingsverbod voor industrieën in de zomer, maar tekent er bij aan dat die al gebonden zijn aan vergunningsvoorwaarden en dat zo'n verbod ook wel in het bedrijfsproces moet passen, aldus zijn woordvoerder in een reactie.
(Bron)

Ik ben meer voor het idee van WML dan voor aantekening van Van Geel. Hoewel ik ook niet zo snel weet waar een bedrijf dan z'n rotzooi zolang moet bewaren, want dat kan misschien niet zomaar op het terrein worden bewaard. Hoewel - als het zo gevaarlijk spul is, zou het ook noet geloosd moeten worden.
Politie verijdelt aanslag op azc Dokkum

DOKKUM - De politie in Friesland heeft maandag vijf jongeren opgepakt op verdenking van het voorbereiden van brandstichting in het asielzoekerscentrum (azc) in Dokkum. De mannen en jongens hadden molotovcocktails gemaakt die ze mogelijk van plan waren op het azc-terrein te gooien, zo heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden maandag gemeld.
Het is nog niet duidelijk of het trio uit racistische motieven handelde. Het gaat om drie jonge mannen van 18 jaar oud, een van 15 en een van 14. De oudste drie worden ook verdacht van het ingooien van ramen bij het azc.
Op vrijdag 25 oktober zijn er hakenkruisen en davidssterren op het fietspad nabij het azc gespoten. Of de vijf verdachten daar iets mee te maken hebben, is nog niet duidelijk. Destijds werden ook vijf jongeren opgepakt. Een had niets met de zaak te maken. De andere vier worden verdacht van het gooien van stenen en kluiten naar de bewoners van het azc. Zij zijn vrijgelaten, maar blijven verdacht.
De politie werkt met vier rechercheurs aan de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit. De bezetting van het politiebureau in Dokkum is verhoogd van vier naar zes agenten. De Koninklijke Marechaussee maakt ook deel uit van het onderzoeksteam, omdat een van de verdachten militair is.
Het gemeentebestuur van Dongeradeel stelde eerder dat de verdachten deel uit maken van een groep van 25 jongeren uit Noordoost-Friesland met neonazistische sympathieën. Wethouder J. Appelhof (Welzijn) zei dat de gemeente het niet langer accepteert dat de jongeren asielzoekers in het azc in Dokkum belagen. "Deze groep zorgt al drie maanden voor ongeregeldheden bij het centrum in Dokkum. Dat moet nu afgelopen zijn."
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil niet reageren op de arrestatie van de vijf jongeren. "Bewoners voelen zich bedreigd, maar wij kunnen daar weinig mee. Het is een zaak van de politie", aldus een woordvoerder van het COA in Friesland.
(Bron)

Kweeniet hoor... Ik zag afgelopen week zo'n snotjong in Lonsdale en Doc Martens, dat meldde dat ie helemaal geen fout wereldbeeld had, hij was geen racist, gewoon, eigen volk eerst en dan pas de rest, logisch toch?
Als ik deze redenatie volg, kan ik ook zeggen: die Dokkummers zijn al sinds Bonifatius bezig, misschien moesten we er eens een hoog hek omheen zetten. Ze zijn gek daar.
Maar ongetwijfeld zijn er meer goeie Dokkummers dan slechte Dokkummers. Als die goeie de slechte nou eens op hun falie geven, komt het wel goed.
Lichtgewonde door helikopterongeluk

HANK - Een 41-jarige man uit Nieuw-Beijerland is maandag lichtgewond geraakt toen de helikopter waar hij inzat neerstortte bij de Killeweg bij de Noord-Brabantse plaats Hank. De 49-jarige piloot uit Wolphaartsdijk bleef ongedeerd bij het ongeluk dat gebeurde doordat de motor van de helikopter uitviel.
Het ongeval gebeurde rond 15.00 uur. De heli vloog op 150 meter hoogte om een gebied waar pijpleidingen onder de grond lopen te controleren. De man uit Nieuw-Beijerland is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De Raad voor Transportveiligheid is nog op zoek naar de toedracht van het incident.
(Bron)

Klinkt alsof ze flink mazzel hebben gehad...
De Nationale Krakercompetitie. Eerste ronde gehad, ik vond de vragen nogal makkelijk, misschien dat ze in latere rondes moeilijker worden. En er was een vraag waarop feitelijk twee antwoorden goed waren.
We zien wel...
TT 401 Er is hoop voor mannen die nog nooit de 'oudste beweging der wereld' hebben gemaakt. Ze kunnen zich inschrijven voor een cursus love-coaching. De cursus, die in Nieuwegein wordt gegeven, bestaat uit gesprekken, intimiteittraining en, nou vooruit, seks met je personal coach.
De workshop, voor mannen die - uit angst of schaamte - nog maagd zijn, kost 3500 euro. Er zijn natuurlijk wel 'coaches' te vinden die het voor minder doen, maar dan loop je die fijne gesprekken mis.
De coaches werken vanuit de oosterse tantra-filosofie: de kunst van het beminnen. Of, zoals anderen het noemen, de kunst van het genaaid worden.

Ik moet ineens heel erg denken aan 'Ik heb alleen mijn moeder, daar ben ik voor behandeld; ik wil gewoon een lekker wijf!' denken. En hoe zit het met de dames die zo'n cursus zouden willen doen? Deze is alleen voor mannen.
TT 401 Mauricio Yovanovich, 27, een Chileense trapeze-artiest, heeft mazzel gehad. Toen hij dit weekeinde een levensgevaarlijke stunt zonder vangnet uithaalde, ging het goed fout. Hij miste z'n partner en viel een heel end naar beneden. Gelukkig kwam hij zacht terecht... op de buik van een vreselijk dikke dame op de voorste rij.

En hoe is het met die dame afgelopen?
IG Farben vraagt faillissement aan

FRANKFURT - IG Farben vraagt faillissement aan. De opvolger van het roemruchte chemieconcern uit de naziperiode, en ooit het grootste chemieconcern ter wereld, kan niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.
Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De oorzaak van de faillissementsaanvraag zijn betalingsproblemen bij de vastgoed- en participatiemaatschappij WCM, die het onroerend goed van IG Farben zou overnemen.
IG Farbenindustrie in Abwicklung, zoals de onderneming nu officieel heet, is de juridische voortzetting van het concern dat in de Tweede Wereldoorlog onder meer het gifgas Zyklon B produceerde.
In de oorlog werden tienduizenden mensen tewerkgesteld, ook uit de concentratiekampen. Na de oorlog werd onroerend goed de voornaamste activiteit.
Het concern was het symbool van de samenwerking tusen het Duitse bedrijfsleven en het naziregime. Na de oorlog werd het voortgezet om claims te kunnen afwikkelen. De bezittingen kwamen in handen van de chemieconcerns Bayer, BASF en Hoechst.
Pas na de Duitse hereniging ontstond de mogelijkheid voor schadevergoeding, omdat het voor een deel ging om eigendommen in het oosten van Duitsland die na de oorlog waren onteigend door de sovjetbezetters. Ook in Zwitserland hielden jarenlange procedures een afwikkeling van de claims op.
De aandeelhoudersvergaderingen van IG Farben zijn de laatste jaren gedomineerd door demonstraties. Sommige aandeelhouders wilden dat het hele vermogen van de onderneming beschikbaar kwam voor dwangarbeiders.
Er werd in 1999 voor schadeloosstelling 3 miljoen mark in het vooruitzicht gesteld, waar 15 miljoen werd geëist.
Op de persconferentie van maandag waar het faillissement werd aangekondigd, werd ook weer gedemonstreerd. De voormalige dwangarbeiders krijgen nu geen cent te zien, aldus de demonstranten.
De bewindvoerders deelden mee dat een stichting van IG Farben over 500.000 mark beschikt. Dat bedrag zou worden vermeerderd met geld uit de opbrengst van de verkoop van het onroerend goed, wat door het faillissement niet meer mogelijk is.
(Bron)
Een scheuring dreigt...

Kritiek op satire leidt tot irritatie in kabinet

DEN HAAG - De vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) distantiëren zich van minister-president Balkenende (CDA), die afgelopen vrijdag het Koninklijk Huis in bescherming heeft genomen tegen satirische televisieprogramma's en toneelstukken. De Graaf: 'De regering heeft over satire geen opvatting te hebben.'
Bewindslieden van liberale snit (VVD en D66) werden vrijdagavond onaangenaam verrast toen bleek dat ondanks de gebleken meningsverschillen in de ministerraad premier Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie uitlatingen deed over programma's of toneelstukken die soms de koninklijke familie bespottelijk maken.
Eerder vrijdag sneed minister-president Balkenende in de ministerraad het toenemende aantal programma's aan dat er behagen in schept het Koninklijk Huis op de hak te nemen. Hij doelde op het BNN-programma Egoland, waarin kleipoppetjes leden van het Koninklijk Huis verbeelden, en het toneelstuk Landgenoten, Beatrix spreekt.
Na Balkenendes filippica namen de vice-premiers Zalm en De Graaf in de raad afstand van hun premier. Een VVD-bron in het kabinet: 'Bij ons is de indruk ontstaan dat de premier dit moest zeggen van koningin Beatrix.' Een andere bron rond het kabinet zegt te weten dat koningin Beatrix de premier over de wekelijkse spotternijen heeft onderhouden.
Balkenende kreeg in de kabinetsvergadering bijval van minister van Justitie Donner. Donner sprak over 'losbandigheid die eindigt in verloedering'. De minister van Justitie deed zondag zijn kritiek nog eens dunnetjes over in het tv-programma Buitenhof.
D66-vice-premier De Graaf zei zondagavond: 'Ik erger mij iedere dag wel een paar keer aan cultuuruitingen, maar dat is voor mij als minister geen enkele reden om daar publiekelijk iets van te vinden. Er blijkt nu veel aandacht voor het standpunt van Balkenende, ik verwacht niet dat hierdoor de satires zullen afnemen.'
VVD-vice-premier Zalm kreeg na zijn kritiek over de opmerkingen van Balkenende en Donner bijval van zijn partijgenoten, de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken, Kamp van Defensie en Hoogervorst van VWS.
(Bron)

TT 105 Oranje-satires verdelen kabinet

DEN HAAG Premier Balkenende en minister Donner hebben met hun kritiek op satires over het Koninklijk Huis niet het kabinetsstandpunt vertolkt. Volgens vice-premier Zalm (VVD) "hebben we niet als kabinet besloten ons te ergeren".
Vice-premier De Graaf (D66) vindt "dat de regering over satire geen standpunt moet hebben". De SP wil van Balkenende en Donner morgen in het vragenuur weten of ze namens het kabinet spraken.
PvdA-leider Bos stelt dat Balkenende met zijn oproep tot terughoudend het belang van de koningin opnieuw schaadt: hij had moeten beseffen dat de koningin nu onderwerp van speculatie wordt.
Opnieuw aardbeving in Groningen

GRONINGEN - De provincie Groningen is in de nacht van zondag op maandag opnieuw getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter en was daarmee even zwaar als de beving die zich ruim twee weken geleden voordeed in vrijwel hetzelfde gebied, waar aardgas wordt gewonnen.
Seismologen van het KNMI in De Bilt spraken toen over een voor Nederlandse begrippen vrij krachtige aardbeving. Het weerinstituut registreerde de jongste trillingen om 01.22 uur, zei seismoloog dr. B. Dost na analyse van de gegevens.
Het epicentrum van de beving lag volgens hem tussen Stedum en Westeremden. Dat is een paar kilometer ten westen van het plaatsje Hoeksmeer (gemeente Loppersum), waar het epicentrum van de vorige beving lag.
Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Ook heeft de politie geen meldingen van schade gekregen, zei een medewerker van de meldkamer.
De politie in Groningen en het KNMI hebben in totaal ongeveer 25 meldingen binnengekregen van mensen die de aardbeving goed hadden gevoeld. De meldingen kwamen onder meer uit Stedum, Loppersum en de stad Groningen.
Aardbevingen in Groningen worden veroorzaakt door aardgaswinning. De schokken vinden volgens het KNMI plaats langs bestaande breuken op een diepte van ongeveer drie kilometer, de plaats waar het gas wordt gewonnen.
De zwaarste beving in een gasveld in Nederland dateert van 2001 toen in Alkmaar 3,5 op de schaal van Richter werd geregistreerd.
(Bron)

De Limburgbevingen zijn het gevolg van activiteiten in de aardkorst, maar de Alkmaarder en Groningse bevingen veroorzaken we toch echt zelf.
Nederlanders vinden dat taal verloedert

AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders meent dat de eigen taal verloedert. Volgens de overgrote meerderheid van de inwoners kunnen Nederlanders geen foutloze brieven meer schrijven en wemelen veel e-mails van de taalfouten. Dat blijkt uit een maandag uitgebracht onderzoek van het bureau NFO Trendbox onder vijfhonderd Nederlanders.
Hieruit blijkt dat iets minder dan de helft van de ondervraagden (46 procent) meent dat het onderwijs in de Nederlandse taal steeds slechter wordt. Van de ondervraagden boven de vijftig jaar meent zelfs 60 procent dat dit het geval is. 56 Procent van de mensen stelt dat de taal verloedert. Zo zegt 64 procent dat er veel fouten in e-mails zitten en meent 71 procent dat de meeste Nederlanders niet meer in staat zijn om een foutloze brief te schrijven.
De ondervraagden zijn verdeeld over het gebruik van Engelse termen in de Nederlandse taal. Vijftig procent heeft hier geen enkel probleem mee terwijl de andere helft dit afkeurt. Jongeren ervaren het gebruik van leenwoorden als minder problematisch dan ouderen. In Vlaanderen wordt aan Engelse woorden vaak een Nederlands tintje gegeven, of worden deze zelfs min of meer letterlijk vertaald. Voor dat idee loopt de helft van de Nederlanders, met name jongeren, niet warm, en de andere helft die voornamelijk uit ouderen bestaat ziet dit wel zitten.
Een overgrote meerderheid van de Nederlanders, ruim 80 procent, is van mening dat men zelf de eigen taal in woord en geschrift goed beheerst. Wel denkt ongeveer een derde van de inwoners dat het Nederlands over vijftig jaar dusdanig is veranderd, dat de mensen van nu het nauwelijks meer zouden kunnen verstaan. Met name de 65-plussers zijn deze mening toegedaan.
(Bron)

Ik vindt, dat als hun dat vinden, dat we dan moetten gaan oppasen, zeg maar, nudge nudge.
Een particulier die spelfouten maakt, daar kan ik niet zo mee zitten. Maar ik krijg wel jeuk van officiële schrijvens met taal- en stijlfouten, en ik haat die Engelse slag met die spatie tussen de twee delen van een samenstelling. Vredes proces. Dsitributie bedrijf. Televisie programma. Brr.
Beschonken man slaat om met paard en wagen

HILVERSUM - Een vijftigjarige Hilversummer is zondagavond met paard en wagen over de kop geslagen nadat hij beschonken op de bok was gaan zitten.
Rond zeven uur 's avonds reed hij op de Larenseweg toen het paard vermoedelijk een misstap maakte. De wagen begon daarop te stuiteren en sloeg over de kop. De man raakte niet gewond, maar kreeg wel een proces verbaal. Uit een blaasproef bleek namelijk dat hij met alcohol op de wagen was gestapt. Hij had een promillage van 1,3.
Zijn drie passagiers, twee zestienjarigen en een veertienjarig kind, bleven ongedeerd. Ook het paard kwam er zonder verwondingen vanaf.
(Bron)

zondag, november 09, 2003

Ik vind die Baantjer-broodroof-reclame van Achmea echt leuk :-)
Grafters weer op TV, lekker!
TT 401 Enkele Zuid-Afrikaanse vrouwen die op een vuilstortplaats naar tweedehands spullen zochten, schrokken behoorlijk toen ze een zoemend geluid uit een tas hoorden komen. Ze dachten dat er een bom in zat en waarschuwden de manager. Met gevaar voor eigen leven opende hij de tas en ontdekte een... vibrator.
EU wil boycot van ambassadeur Israël

HILVERSUM - De Europese Unie zal op korte termijn de Israëlische ambassadeur bij de EU boycotten. Deze verwachting spreekt de speciale EU-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Belg Marc Otte, uit in het IKON-radioprogramma De Andere Wereld van Zondagmorgen.
Volgens hem worden de 15 regeringen van de lidstaten "steeds kwader over de boycot van de EU-gezant door Israël en dat geldt ook voor Nederland''. Israël weigert Otte te ontvangen nadat hij in oktober de Palestijnse leider Yasser Arafat bezocht. Het land heeft een associatieverdrag met de Europese Unie.
Volgens Otte is er eensgezindheid onder alle EU-lidstaten om de Israëlische EU-ambassadeur te boycotten. "Door individuele regeringen zijn achter de schermen al allerlei signalen afgegeven. Sommige hebben de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen, vergaderingen met Israëlische delegaties die geagendeerd waren, opgeschort of men heeft tegenover hen verklaringen afgelegd. Ik denk dat Israël snel zal beseffen dat ze niet zonder gevolgen 15 landen kan boycotten'', aldus Otte.
Otte is sinds juli als speciaal EU-gezant belast met het vredesproces in het Midden-Oosten, in opdracht van buitenlandcoördinator Javier Solana. Otte: "Ik vind het spijtig dat de Israëlische regering mij niet wil ontmoeten, omdat zo de Israëlische beschuldiging dat Europa bevooroordeeld is, een self-fulfilling prophecy wordt. Omdat ook twee andere leden van het 'Kwartet' van landen die betrokken zijn bij het vredesproces, Rusland en de Verenigde Naties, Arafat hebben bezocht en worden geboycot, zijn alleen de Verenigde Staten nog gesprekspartner van Israël. Dat is zorgwekkend'', meent Otte. Volgens hem is "de toekomst van Israël niet met de VS, maar haar toekomst is op lange termijn een gezonde en uitgebreide relatie met Europa.''
De EU-gezant is somber over de toekomst van Israël, omdat het land gebruik heeft gemaakt van de oorlog tegen het terrorisme door dezelfde taal te spreken als de VS. "Er is een overduidelijk bondgenootschap tussen die twee op het gebied van retoriek en de manier van optreden. Israël misbruikt de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme in het conflict met de Palestijnen op een zeer handige manier.''
(Bron)
Kristallnachtherdenking in teken van nieuw antisemitisme

Veel meer mensen dan gebruikelijk hebben zondag in Amsterdam de Kristallnacht, het begin van de jodenvervolging op 9 november 1938, herdacht. Ongeveer duizend mensen gaven gehoor aan de oproep van het Centraal Joods Overleg tot een appèl tegen opkomend antisemitisme. Bij de laatste herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam waren slechts veertig aanwezigen.
Bij de bijeenkomst van zondag waren bijna alle fractievoorzitters van de politieke partijen uit de Tweede Kamer aanwezig. [Wie ontbrak(en)?] Ook vertegenwoordigers van de rooms-katholieke en protestantse kerken en de moslimgemeenschap waren bij de herdenking.
S. Yüksel riep namens de moslimgemeenschap iedereen op de contacten tussen verschillende religies te intensiveren en toenadering tot elkaar te zoeken. "We moeten vooral onze jongeren laten zien dat wij vreedzaam naast elkaar kunnen leven'', aldus Yüksel. Steeds vaker doen zich incidenten voor waarbij joden worden uitgescholden, bedreigd of mishandeld vanwege hun joods zijn. Hoewel antisemitisme veel breder in de samenleving leeft, zijn dergelijke incidenten vaak het werk van "slecht geïntegreerde islamitische jongeren'', zoals eurocommissaris F. Bolkestein het zondag noemde.
De eurocommissaris noemde het een nieuw soort antisemitisme. Of zo als burgemeester J. Cohen van Amsterdam het zei: ,,Nu worden joden niet bedreigd door politieke terreur of door de overheid - dat is een verschil, zelfs een groot verschil met toen (de Kristallnacht van 1938) - maar nu vinden incidenten plaats waarbij joden worden belasterd en belaagd door medeburgers. Dan kan niet en dat mag niet.''
Yüksel zei daarover: "Het gedrag van onze jongeren is onacceptabel. We moeten de grip terugkrijgen op hen. We moeten conflicten elders in de wereld niet in Nederland uitvechten.'' Hij refereerde daarmee ook aan 11 september 2001. Op de aanslagen in de Verenigde Staten werden ook moslims in Nederland aangevallen. H. Hirschfeld van het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) riep op met de kennis van de geschiedenis de tendensen van nu te analyseren. Daarvoor is wel nodig dat incidenten benoemd worden als antisemitisme en niet worden afgedaan als voetballeuzen of baldadigheid.
Als voorbeeld van niet optreden tegen antisemitisme noemde Hirschfeld een neonazikamp in een kazerne in Eindhoven. De kazerne zou speciaal voor dat doel door neonazi's zijn gekraakt. "Waarom treden defensie en justitie niet op?'', vroeg Hirschfeld zich af. Ze maakte nog duidelijk dat een appèl tegen antisemitisme niet betekent dat er geen kritiek op Israël mag zijn. "Kritiek op Israël mag, maar dan wel op een fatsoenlijke manier. De politiek van Israël vergelijken met nazipraktijken kan absoluut niet.'' Juist dat was wat een paar uur eerder Gretta Duisenberg bij een manifestatie tegen de aanleg van een veiligheidsmuur door Israël op Palestijns gebied deed.
(Bron)
Man steelt duizenden viagrapillen

OSS - De politie heeft een 34-jarige man uit Leerdam aangehouden die duizenden viagrapillen heeft gestolen. Dat maakte een politiewoordvoerder zondag bekend.
De Leerdammer werkt in Oss bij een distributiebedrijf van de erectiepil. Daar heeft hij het afgelopen half jaar voor meer dan 60.000 euro aan viagrapillen verduisterd. De verdachte zit nog vast. Het is nog onduidelijk wat er met de pillen is gebeurd, aldus een woordvoerder.
(Bron)
'Koningshuis wordt aangetast door pers'

DEN HAAG - De platvloerse satires op het koningshuis dreigen wegens de continuïteit, de gestaagheid en de massaliteit het functioneren van het koningschap aan te tasten. Die waarschuwing uitte minister Donner van Justitie zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De bewindsman reageerde op de waarschuwende woorden van premier Balkenende afgelopen vrijdag over hetzelfde onderwerp.
Donner constateerde dat de serieuze journalistiek de afgelopen maanden eveneens volop heeft meegedaan aan hypes rond het koningshuis, zoals de affaire rond Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Friso. "Er is toen een beeld van onbetrouwbaarheid neergezet die niet strookt met de feiten. De berichtgeving lijkt dan soms meer op een lynchpartij dan op evenwichtige nieuwsvoorziening'', aldus Donner. "Vrijheid van pers of meningsuiting vergt verantwoordelijkheid, anders komt het tot losbandigheid en eindigt het in verloedering'', voegde hij daar aan toe.
Donner stelde dat Balkenende het recht heeft mensen hierop tijdig te wijzen. "De kwestie is in de ministerraad besproken, omdat het functioneren van een deel van het staatsbestel in het geding is'', aldus de bewindsman. Het is volgens hem een misverstand te denken dat alleen de rechter de grens van het betamelijke moet bepalen. De media hebben een eigen verantwoordelijkheid en daar mag de premier hen op wijzen.
Donner liet doorschemeren zich eveneens te hebben gestoord aan de uitzending van Kopspijkers van zaterdag. Daarin veegde 'Beatrix' de vloer aan met de kritiek van Balkenende op de televisieprogramma's die het koningshuis op de haknemen. Donner sprak van een "smakeloze'' vertoning. De bewindsman zei actie te willen ondernemen om het tij te keren. Het gaat dan niet om het aanspannen van rechtszaken. Er zijn ook nog andere manieren om iets aan de orde te stellen, bijvoorbeeld door gesprekken met hoofdredacteuren, aldus de minister.
(Bron)

Is Donner gek geworden? Het was altijd de ongenaakbare staatsman zonder fouten, en ineens floddert ie van de ene naar de andere bizarre uitspraak.
Te dikke kinderen leiden tot daling levensverwachting

LONDEN - Het toenemend aantal dikke kinderen door slechte voeding en gebrek aan beweging, kan er toe leiden dat de levensverwachting voor het eerst in een eeuw daalt. De hoogste Britse adviseur voor de Volksgezondheid waarschuwde in de zondagskrant The Observer dat de kinderen van nu waarschijnlijk minder lang zullen leven dan hun ouders.
Volgens voorzitter Sir John Krebs van de Foods Standards Agency, de Britse versie van het Nederlandse Voedingsbureau, noemde het overgewicht bij kinderen ,,een tikkende tijdbom''. Volgens hem zijn maatregelen dringend nodig. De Britse supermarktketen Sainsbury's heeft al aangekondigd de hoeveelheid zout in het eten te verminderen.
Krebs noemde de voorziene daling van de levensverwachting ,,een buitengewone ommekeer in de algemene verbetering van onze gezondheid''. "We verwachten allemaal dat we langer en gezonder van onze hoge leeftijd kunnen genieten en die trend dreigt nu te veranderen'', aldus Krebs.
(Bron)
Gaaaaap... Op de een of andere manier ben ik best moe.
Zaan logde deze site, met schitterende foto's.
Het duurt wel verrekte lang voor m'n vingers weer ontdooid zijn :-/


(Zonder statief, inderdaad ;-))