zaterdag, juli 10, 2010

TT 751 Midden-Nederland

In midden-Nederland moeten treinreizigers door diverse storingen rekening houden met aanzienlijke vertraging. Het treinverkeer is ernstig ontregeld.

Op de volgende trajecten is geen of
zeer beperkt treinverkeer mogelijk:
* Utrecht - Amersfoort/Baarn
* Amersfoort - Amsterdam
* Utrecht - -s-Hertogenbosch
* Utrecht - Arnhem
* Van en naar Amersfoort
* Utrecht - Leiden
* Van en naar Almere en Lelystad
Een heel zacht regentje. Vaag gerommel.
Even later: de straten stonden blank, de bliksem was stroboscopisch en het donderde continu, met van die knallen die een aanslag op je trommelvliezen plegen en rollende donders die je vullingen bijna los trillen en alle ramen laten klapperen.
Het duurde lang. En het was hier niet eens zo erg als ik kijk naar waar het ingeslagen is: dat is vooral net ten zuiden van Utrecht, tussen de rivieren.
Het werd wat rustiger. Zachte regen, af en toe een rollende donder.
En nu, nu dreunt en knalt en knettert het, met van die rollers, klappers, scheurders. En het regent dat het giet (maar [nog] niet zo hard als eerder.
Het weeralarm voor deze regio geldt tot pakweg 3 uur. Ik ben benieuwd.
Dief schreeuwt over eigen buit

APELDOORN - Een 46-jarige Apeldoorner vestigde in de nacht van vrijdag op zaterdag wel heel simpel de aandacht op zich.
Voor het oog van surveillerende agenten liep hij rond vier uur naar de zijkant van een woning om direct daarna met een fiets aan de hand op straat terug te keren. Daarbij riep hij enkele keren luidkeels: ''Ik heb een fiets gejat!''.
De man was nog niet uitgeschreeuwd of de agenten hadden hem aangehouden. De man is voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de grijze damesfiets.
(Bron)
Nederland in wereldtop verse tomaten

ZOETERMEER - Nederland heeft vorig jaar 965 miljoen kilo verse tomaten geëxporteerd, 4 procent meer dan in 2008, met een waarde van 1,1 miljard euro.
Daarmee rukte Nederland op naar een tweede plaats in de wereld met de export van de verse rode vrucht.
Alleen het warme Mexico bleef Nederland voor door de export vorig jaar met 9 procent te vergroten naar 1140 miljoen kilo.
Dat ging bijna allemaal naar de Verenigde Staten, de grootste importeur van tomaten ter wereld.
In 2005 stond Spanje nog bovenaan in de wereld als exporteur van verse tomaten. De Spanjaarden verloren de eerste plek in 2006 aan Mexico en raakten vorig jaar hun tweede plaats kwijt aan Nederland. Spanje exporteerde toen 830 miljoen kilo.
Voor Nederland waren vorig jaar de belangrijkste afzetlanden Duitsland (393 miljoen kilo) en het Verenigd Koninkrijk (170 miljoen kilo).
Van de export uit ons land vond 95 procent zijn bestemming in een ander land van de Europese Unie.
Een kwart van de geëxporteerde hoeveelheid tomaten uit Nederland is van buitenlandse afkomst, zogeheten re-export.
Turkije is sterk in opkomst als exporteur van verse tomaten. De export bedroeg in 2005 nog 250 miljoen kilo en is in 4 jaar tijd meer dan verdubbeld. In totaal werd in 2009 wereldwijd 6 miljard kilo tomaten geëxporteerd.
(Bron)

Wij wonnen van Spanje? Hm... Na de octopus en de halsbandparkiet kan de tomaat er ook wel bij ;p
Motorrijder komt om bij training

AMSTERDAM - Een 41-jarige Duitse motorrijder is vrijdagmiddag om het leven gekomen tijdens een rijvaardigheidstraining op het circuit aan de Haar in Assen.
De man gleed weg met zijn motor nadat er vermoedelijk door een defect aan het motorblok van een motorrijder voor hem olie op het wegdek was gekomen, meldt de politie zaterdag.
De motorrijder overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
(Bron)
ESA neemt kijkje op asteroïde

AMSTERDAM - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat op een afstand van zo'n 280 miljoen kilometer van de aarde, tussen Mars en Jupiter, een kijkje nemen op de asteroïde Lutetia. Niet eerder is een asteroïde van zo dichtbij bestudeerd.
Een ruimtesonde van de ESA, de Rosetta, vliegt zaterdag op 3200 kilometer afstand langs Lutetia om gedurende twee uur tal van opnamen te maken met speciale camera's met een hoge resolutie.
Lutetia werd honderdvijftig jaar geleden ontdekt, maar de asteroïde bleef tot kort geleden nooit meer dan een lichtpuntje aan de hemel. Door vanaf de aarde beelden te maken van de asteroïde ontstond een vaag idee van de steenklomp met een diameter van zo'n 132 kilometer.
De Rosetta is in 2004 gelanceerd voor een missie naar de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko. De komeet wordt in 2014 bereikt.
(Bron)
'InHolland hielp studenten met truc aan diploma'

AMSTERDAM - Hogeschool InHolland heeft zo'n 250 studenten met een truc aan een diploma geholpen.
Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van gesprekken met betrokkenen en interne documenten.
De truc werd toegepast bij de opleiding Media en Entertainment Management in Haarlem. De opleiding kampte met veel ouderejaars die hun papiertje maar niet haalden. Studeren studenten niet af, dan loopt een opleiding duizenden euro's overheidsgeld mis.
De ouderejaars studenten werd een speciaal traject aangeboden, waarbij hun studieachterstanden werden kwijtgescholden en ze na het schrijven van een eenvoudig werkstuk binnen een paar weken hun diploma in hun handen gedrukt kregen. De studenten studeerden steevast af met een zeven.
Twee docenten van de opleiding zouden het traject hebben uitgevoerd in opdracht van het opleidingsmanagement. De truc zou twee jaar zijn toegepast, tot mei dit jaar. De examencommissie liet vanaf toen niemand meer door na klachten van reguliere studenten die achter de afstudeerroute waren gekomen.
Bestuursvoorzitter Geert Dales van InHolland stelt echter dat de afstudeerroute een proef was die voldeed aan dezelfde eisen als de trajecten voor reguliere studenten. De examencommissie greep volgens hem in omdat het een pilot betrof, die nog niet in de studiegids was opgenomen.
(Bron)

Dat krijg je dus als je zulke regels oplegt.
Oranje F-16 begeleidt Oranje naar huis

DEN HAAG - Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht zal maandagmiddag het vliegtuig van het Nederlands elftal begeleiden. Op de grens van het Nederlandse luchtruim vangt de oranje gekleurde F-16 het toestel van Oranje op.
Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt.
Onder begeleiding van een tweede jachtvliegtuig van de luchtmacht wordt het elftal naar de luchthaven Schiphol gevlogen. Daar zal het team met een Chinook-helikopter van Defensie verder vliegen.
Voetbalfans die dinsdag bij de huldiging van Oranje in Amsterdam willen zijn, moeten zo mogelijk al op maandag naar de hoofdstad komen en pas op woensdag weer vertrekken. Zij kunnen dan bij vrienden of in een hotel blijven slapen.
Dat vraagt de gemeente Amsterdam. De hoofdstad hoopt dat door de oproep niet alle feestvierders tegelijkertijd op dinsdag naar de stad komen. Daardoor zal de drukte op de wegen en in het openbaar vervoer kleiner zijn.
Sommige schattingen gaan uit van meer dan 1 miljoen bezoekers van de huldiging. Het is volgens het ministerie aan de gemeente Amsterdam om te bepalen welke maatregelen precies nodig zijn en of bij een te grote toeloop het centrum afgesloten zou moeten worden voor nieuwe bezoekers.
(Bron)

Plakken ze er ook beesies op?
Politie pakt hardrijder na achtervolging op

DRIEBERGEN - De politie heeft zaterdag na een wilde achtervolging een 27-jarige man aangehouden. Het kat-en-muisspel begon op de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht en eindigde een half uur later in het centrum van het Belgische Sint Job in 't Goor.
De politie wilde de man aanhouden nadat hij tijdens een verkeerscontrole op de A16 met 148 kilometer per uur voorbij scheurde waar 100 de maximale toegestane snelheid is.
Hij negeerde een volgteken van een ging er met hoge snelheid via de vluchtstrook vandoor.
Tijdens de achtervolging reed hij voortdurend op de vluchtstrook en passeerde rakelings vrachtwagens en auto's met caravan, soms met snelheden van 190 kilometer per uur.
Ook reed hij zeer snel langs een pompeiland van tankstation Zuidpunt aan de A16 bij Moerdijk. Een voetganger moest voor de aanstormende automobilist wegspringen.
De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is een bekende van de politie; hij staat geregistreerd voor drugsgerelateerde misdrijven. Hij reed bovendien terwijl hem de rijbevoegdheid was ontzegd.
Hij wordt zondag voorgeleid in België, de Nederlandse officier van justitie heeft uitlevering verzocht wegens poging tot doodslag op de voetganger bij het tankstation.
(Bron)
Rappers roven voor inspiratie

GRONINGEN - Drie mannen uit Groningen hebben een straatroof gepleegd in de hoop inspiratie op te doen voor het schrijven van een rapsong. Dat meldde de politie in Groningen zaterdag.
Vermomd met mutsen en sjaals probeerde het trio 's nachts een 30-jarige fietser van zijn geld te beroven.
De roof mislukte, maar de politie wist korte tijd later een 18-jarige verdachte in de kraag te vatten. Niet veel later konden nog een 18-jarige en 20-jarige man in de boeien worden geslagen.
Een van de mannen verklaarde tegenover de politie dat hij inspiratie nodig had om een rap te kunnen schrijven.
Of de rap inmiddels op papier staat, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. ''De verdachte zit nog vast, dus voorlopig komt het er sowieso niet van.''
(Bron)

Dan heb je wel een dramatisch gebrek aan fantasie, als je zoiets alleen kunt beschrijven als je het zelf hebt gedaan. En als het zo'n semistoere kleutersong moest worden over hoe hard de heren zijn, is het helemaal gestoord.
Belgische gijzelnemer valt in slaap

FORRIERES - De Belgische politie kon een gijzeling vlakbij Luxemburg in de nacht van vrijdag op zaterdag vrij simpel beëindigen.
De gijzelnemer was in slaap gevallen, meldde justitie van Marche-en-Famenne zaterdag.
De man had in Forrières (nabij Luxemburg) vrijdagavond zijn levensgezellin en hun twee kinderen gegijzeld.
Een van de kinderen kon snel in veiligheid worden gebracht door de moeder. Justitie wil verder niet veel commentaar kwijt over de zaak.
(Bron)
'Opnieuw rumoer om vakantievilla kroonprins'

HILVERSUM - Opnieuw lijkt prins Willem-Alexander onder vuur te komen liggen in verband met de vakantievilla op Mozambique.
Volgens RTL Nieuws heeft de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika zijn mond voorbijgepraat en vieren Willem-Alexander en Máxima toch vakantie in de villa.
Na veel ophef rond het vakantieproject besloot de prins zijn villa te verkopen, maar dat is nog niet gebeurd. SP en GroenLinks plaatsen vraagtekens bij de kwestie.
Het bouwproject in Mozambique zorgde al eerder voor ophef. Na de voortgaande publiciteit en de discussies over het project besloten de prins en prinses vorig jaar dat ze het huis verkopen zodra het klaar is.
Volgens RTL Nieuws wist premier Balkenende dat de prins en prinses in Mozambique zijn. Willem-Alexander en Máxima zouden hun aanwezigheid in de regio gebruiken om ook bij een bouwvergadering over en een inspectie van het in aanbouw zijnde huis te zijn.
(Bron)
TT 122 In Ermelo heeft een man (65) na ruzie met zijn vrouw een explosie veroorzaakt in hun huis op een recreatiepark. De man en een agent liepen brandwonden op aan armen en gezicht. Na een melding kwamen twee agenten poolshoogte nemen. Toen ze het huis naderden,volgde de explosie. De man had waarschijnlijk terpentine in het huis verspreid en aangestoken. Zijn vrouw was de woning toen al ontvlucht.
Spreeuwen verjagen met vuvuzela

HAARZUILENS - In een kersenboomgaard in Haarzuilens worden vuvuzela's gebruikt om vogels te verjagen.
De vogels proberen de kersen op te eten, maar de Afrikaanse toeter blijkt een uitstekend wapen te zijn om de vogels te laten schrikken.
Veel mensen worden knotsgek van het getoeter tijdens het WK, maar Dennis van Rooijen kwam er achter dat de vuvuzela ontzettend nuttig kan zijn voor zijn vakantiebaantje.
Dertien uur per dag worden vogels op afstand gehouden met de WK-toeters en zijn de vuvuzelajagers druk in de weer om de kersen te beschermen.
(Bron, met filmpje)

vrijdag, juli 09, 2010

Explosief in de kofferbak naar politie

ROOSENDAAL - Een 50-jarige man uit Roosendaal heeft dinsdag een gevonden Duitse granaat uit de Tweede Wereldoorlog in de kofferbak van zijn auto geladen en bij het politiebureau afgeleverd.
De man had de granaat met een metaaldetector gevonden in het bosgebied tussen Roosendaal en Achtmaal.
Het Explosieven Opruimings Commando heeft de brisant-pantsergranaat uit de auto gehaald en op een veilige plaats tot ontploffing gebracht. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
De Roosendaler had de granaat na de vondst uitgegraven en in de kofferbak van zijn auto gelegd. Vervolgens was hij naar het dichtstbijzijnde politiebureau gereden.
De politie heeft de man op het hart gedrukt voortaan een gevonden explosief te laten liggen en de plek te markeren.
(Bron)
Rechtszaak internetadvertenties via zoekwoord

BRUSSEL - Een bedrijf kan een rechter vragen om op te treden tegen een concurrent die een internetzoekmachine betaalt om via de merknaam van eerstgenoemde mensen naar advertenties te lokken.
Een rechter mag echter alleen ingrijpen wanneer daar een gegronde reden voor bestaat. Dat kan bijvoorbeeld ernstige schade aan het merk zijn. Dat heeft het Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald.
De Nederlandse Hoge Raad had het hof een vraag voorgelegd over het gebruik van zoekwoorden op het internet die bij het intikken ervan naar een adverteerder doorverwijzen.
Aanleiding vormde een zaak tussen Portakabin en Primakabin. Portakabin maakt mobiele bouwsystemen. Het bedrijf is eigenaar van het Beneluxwoordmerk Portakabin. Primakabin is een bedrijf dat onder meer tweedehands accommodatie-eenheden van het merk Portakabin verhuurt.
Primakabin gebruikt een advertentievorm waarbij het betaalt voor verwijzingen door zoekmachines. Het bedrijf heeft onder meer bij Google het zoekwoord portakabin opgegeven. Iemand die dat woord intikt, ziet een advertentie van Primakabin met daarbij de vermelding ''gebruikte portakabins''.
De Hoge Raad wilde van het hof weten of dit moet worden gezien als een inbreuk op het merkrecht van Portakabin.
(Bron)
'Kameelspin plakt zich vast aan prooi'

AMSTERDAM – Kameelspinnen vangen prooidieren door zich tijdelijk aan de dieren vast te lijmen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt door slow motion-beelden te bestuderen.
Kameelspinnen gebruiken de kleverige tastorganen (pedipalpen) naast hun kaken om zich aan prooidieren vast te plakken. Op die manier kunnen de dieren hun maaltijd vervolgens gemakkelijk naar binnen werken met hun grote kaken.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Nebraska in het wetenschappelijk tijdschrift Ethology.
Voor het menselijk oog is de bijzondere jaagmethode van de spinachtige niet te volgen. De Amerikaanse wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door drie kameelspinnen van de soort Eremochelis bilobatus te vangen en in een kunstmatige arena te laten jagen op verschillende soorten krekels.
Vertraagd afgespeelde videobeelden onthulden de functie van de kleverige tastorganen van de dieren. “Toen ik de video bekeek, kon ik in detail zien hoe een krekel in de lucht werd gevangen met het kleeforgaan”, verklaart hoofdonderzoeker Rodrigo Willemart op BBC News.
Normaal gesproken vangen spinnen hun prooien met een web of door ze vast te pakken met hun tastorganen. De kameelspin maakt echter geen web en zijn pedipalpen zijn niet sterk genoeg om als grijpers te dienen. Tot nu toe werd aangenomen dat de dieren hun prooien met hun kaken vastgrepen.
“Maar nu weten we dat sommige soorten kameelspinnen een kleverige structuur op hun pedipalpen gebruiken om hun prooi te vangen”, aldus Willemart.
Kameelspinnen zijn geen gewone spinnen, ze behoren tot de familie solifugae en komen vooral in woestijnen voor. Over de dieren gaan veel angstaanjagende verhalen. Zo zouden sommige soldaten tijdens de Golfoorlog in 2003 zijn aangevallen door gigantische kameelspinnen.
In werkelijkheid kunnen de dieren echter hooguit 13 centimeter lang worden. Soms kruipen kameelspinnen wel achter mensen aan door de woestijn. Het lijkt dan alsof de dieren aanvallen, maar in werkelijkheid proberen ze simpelweg in de schaduw te blijven.
(Bron)
'Vissen praten met elkaar'

AMSTERDAM - Vissoorten zoals poon en kabeljauw communiceren onder water met elkaar door middel van geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn. Dat melden wetenschappers uit Nieuw Zeeland.
Veel vissen zouden onder water piepende, grommende en kwetterende geluiden maken om elkaar te waarschuwen of te verleiden. De dieren produceren de geluiden waarschijnlijk door hun blaas samen te trekken als die is gevuld met gas.
Dat beweren wetenschappers van de Universiteit van Auckland in de Britse krant The Daily Telegraph. “Alle vissen kunnen horen, maar ze kunnen niet allemaal het geluid met hun blaas produceren“, aldus hoofdonderzoeker Shahriman Ghazali.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen tijdens een experiment waarbij verschillende vissoorten in een watertank werden geplaatst en vervolgens werden afgeluisterd met onderwatermicrofoons. Vooral de poon blijkt een luidruchtige vis te zijn. Een kabeljauw maakt echter maar heel af en toe geluid.
De geluiden van de vissen lijken verband te houden met de situatie waar ze zich in bevinden. Zo laten sommige vissen alleen van zich horen tijdens het paarseizoen. Andere soorten produceren vooral geluiden als er gevaar dreigt.
De wetenschappers vermoeden dan ook dat de dieren de geluiden maken om met elkaar te communiceren. Met een nieuw onderzoek hopen de onderzoekers de precieze betekenis van het gepiep en gegrom te achterhalen.
Overigens hoeven bezitters van goudvissen niet te proberen om hun huisdieren af te luisteren. Goudvissen produceren volgens de onderzoekers namelijk geen enkel geluid.
(Bron)
Europarlement eist verbod op kloonvlees

STRAATSBURG - Vlees van gekloonde koeien, varkens en andere dieren moet in de hele EU worden verboden, zo wil het Europees Parlement.
Het parlement nam daartoe woensdag voor de tweede keer een rapport aan van Europarlementslid Kartika Liotard van Verenigd Links.
Het parlement is zeer ontevreden dat de Europese Commissie nog steeds geen wetsvoorstel voor een verbod heeft ingediend, vier jaar na de eerste oproep hiertoe.
Ook de gezamenlijke EU-landen houden een eventueel verbod op.
Liotard is tegen het klonen van dieren wegens dierenleed. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat gekloonde dieren veelal gehandicapt zijn.
''De dieren lijden meer pijn, de kans op verminking is groot en ruim de helft van de dieren sterft voortijdig door ziektes'', aldus Liotard.
''De Europese Commissie mag de uitspraak van parlement en burgers niet langer negeren.''
(Bron)
Mens trok al vroeg noordelijk

AMSTERDAM - De prehistorische mens trok veel eerder naar het noorden van Europa dan tot nog toe werd gedacht. Meer dan achthonderdduizend jaar geleden vestigden mensen zich al langs de Engelse oostkust.
De ontdekking van stenen werktuigen op 135 kilometer ten noordoosten van Londen toont aan dat de mens al vroeg koude klimaten trotseerde.
Voorheen werd gedacht dat de mens - die een kleine twee miljoen jaar geleden in Afrika ontstond - vooral in relatief warme tropische wouden, steppen en gebieden rond de Middellandse Zee bleef voordat hij zich verspreidde in Eurazië.
"Wat we hebben gevonden ondermijnt de traditionele visie op hoe de mens zich verspreidde en reageerde op klimaatverandering", aldus Simon Parfitt van University College in Londen. "Het toont aan hoe weinig we eigenlijk weten over de trek uit Afrika."
In de buurt van Happisburgh, een dorpje aan de kust nabij Norfolk, werden 75 stenen werktuigen gevonden van achthonderd- tot ruim negenhonderdduizend jaar geleden.
Dat betekent dat de mens honderdduizend jaar eerder in Groot-Brittannië verscheen dan aanvankelijk werd gedacht. Parfitt en zijn collega's schreven over de vondst een artikel dat donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd.
Welke mensen deze werktuigen gebruikten is onbekend. Daarvoor is fossielenbewijs nodig, zegt antropoloog Eric Dalson van de universiteit van New York, die overigens zelf niet aan het onderzoek deelnam.
Het was een tijd dat er nog mammoeten en sabeltandtijgers rondliepen en de rivier Thames in zee stroomde op de plek waar de werktuigen zijn gevonden, negentig kilometer hoger dan waar de monding nu ligt. Het klimaat was wat kouder dan nu, zeker in de winter.
Het leven moet in die omstandigheden bijzonder zwaar zijn geweest. Dichtbegroeide wouden betekende weinig eetbaar voedsel en een klein aantal prooidieren, dat bovendien nog eens in een enorm gebied leefden. 's Winters was er ook nog eens minder daglicht om te jagen en verzamelen.
Opmerkelijk is dat deze mensen zich niet door de kou lieten wegjagen. De vraag is hoe ze zich wisten aan te passen. Waarschijnlijk hebben de nabijheid van een getij, moerassen en de kust geholpen. In geval van voedselschaarste waren er dan altijd nog zeewier, knollen en schelpdieren.
Maar hadden ze kleding, schuilplaatsen en waren ze het maken van vuur machtig? De vondst van de werktuigen roept meer vragen op dan dat er antwoorden zijn.
(Bron)
Agent verdacht van ontucht met minderjarige

ENSCHEDE - De politie Twente heeft een 40-jarige brigadier op non-actief gezet. Hij wordt verdacht van het plegen van ontucht met een minderjarige in zijn vrije tijd. De politie heeft de affaire in onderzoek.
De politieman wordt vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd, meldde de politie donderdag.
(Bron)
Vrouw probeert baby door wc te spoelen

NEW DELHI - Een Indiase vrouw is woensdag bevallen in de wc van een vliegtuig en probeerde vervolgens het kind door het toilet te spoelen. Dat meldden Indiase media donderdag.
Het kind werd in de toiletpot gevonden, nadat het toestel uit Turkmenistan was geland in Amritsar in het noorden van India.
Omdat de baby vastzat werd het met toiletpot en al in allerijl naar een ziekenhuis gebracht. Chirurgen moesten een zaag gebruiken om het hoofdje uit de toiletpot te bevrijden.
Het jongetje ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
De 22-jarige moeder had het toestel verlaten en werd gearresteerd, nadat het cabinepersoneel het kind gevonden had. In eerste instantie ontkende ze dat ze net was bevallen maar later gaf ze dat toe.
De ongetrouwde vrouw is een geneeskundestudente, die net was afgestudeerd in Wit-Rusland.
(Bron)
52.000 Romeinse munten gevonden

LONDEN - Een man die in Groot-Brittannië met een metaaldetector een veld afzocht naar mogelijke historische schatten, heeft onverwachts 52.000 Romeinse munten gevonden.
Het gaat om een van de grootste verzamelingen Romeinse munten die ooit is gevonden.
David Crisp vond de geldstukken eind april vlak bij het plaatsje Frome in het zuiden van Engeland. De munten zijn afkomstig uit de derde eeuw na Christus en zaten in een pot van klei vlak onder de grond.
Crisp rapporteerde de ontdekking aan de autoriteiten, waarna experts van het British Museum in Londen de munten en de vindplek konden onderzoeken.
Experts denken dat de geldstukken een offer aan de goden waren. Volgens berekeningen zijn de munten evenveel waard als wat een soldaat uit een Romeinse legioen in vier jaar verdiende.
(Bron)
DNA op kleding verdachte zedenmisdrijven

LELYSTAD - Op de kleding van de 16-jarige Almeerder die wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende zedenmisdrijven en mishandelingen in zijn woonplaats, is DNA-materiaal van een van de slachtoffers gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad donderdag laten weten.
Volgens justitie is het DNA-materiaal afkomstig van een van de slachtoffers van een in juni gepleegd misdrijf.
Mede om die reden heeft de raadkamer van de rechtbank in Lelystad de voorlopige hechtenis van de jongen met dertig dagen verlengd. De verdachte werd op 20 juni aangehouden na een melding van een zedenmisdrijf in Almere Stad waarvan een 16-jarig meisje het slachtoffer was.
De recherche en het OM doen nog steeds onderzoek naar de betrokkenheid van de verdachte bij andere zedenmisdrijven en mishandelingen die in mei en juni in verschillende Almeerse wijken plaatsvonden.
De politie houdt de locaties in Almere waar de misdrijven plaatsvonden, nog altijd scherp in de gaten.
(Bron)
Drie mensen doen duizenden meldingen Schiphol

SCHIPHOL - Drie omwonenden van de luchthaven Schiphol zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor een enorme stijging van het aantal meldingen van angst over het vliegverkeer. Dat stelt het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) donderdag.
In het tweede kwartaal van 2010 kwamen de meldingen uit op een totaal van 12.329 tegen 1816 meldingen in dezelfde periode vorig jaar.
Een van de drie personen was verantwoordelijk voor 73,5 procent van de meldingen. De drie samen waren goed voor ruim 95 procent van het aantal meldingen. Het aantal melders bedroeg het afgelopen kwartaal 77 tegen 99 in het tweede kwartaal van 2009.
Na het ongeluk van Turkish Airlines op 25 februari vorig jaar kreeg BAS veel telefoontjes en mailtjes van mensen die ongerust waren door het vliegverkeer. Het aantal angstmeldingen schoot in maart 2009 omhoog van 153 naar 1049, blijkt verder uit de gegevens van BAS.
(Bron)
China vindt opnieuw vergiftigd melkpoeder

PEKING - De Chinese autoriteiten hebben 76 ton melkpoeder in beslag genomen dat vergiftigd is met dezelfde stof die twee jaar geleden de dood van zes baby's veroorzaakte. Dat berichtten de staatsmedia vrijdag.
Het melkpoeder werd aangetroffen in de noordwestelijke provincie Gansu en bevatte tot vijfhonderd keer de toegestane hoeveelheid melanine.
Dat is een grondstof voor plastic die ook wel wordt gebruikt om te verdoezelen dat de melk waarvan melkpoeder wordt gemaakt, is aangelengd met water.
In 2008 werden in de volksrepubliek 300.000 kinderen ziek na het drinken van melk van vergiftigd melkpoeder.
De zaak zette wereldwijd het vertrouwen in China als voedselproducent onder druk. Twee direct verantwoordelijken werden veroordeeld tot de doodstraf en zijn inmiddels terechtgesteld.
De Chinese regering heeft sindsdien herhaaldelijk gezegd dat al het vergiftigde melkpoeder is vernietigd. Maar zo nu en dan duikt toch weer ergens een partij op. Of nu ook weer verontreinigd melkpoeder op de consumentenmarkt terecht is gekomen, is niet duidelijk.
(Bron)
Gamecontroller simuleert weerstand en pijn

AMSTERDAM - Sommige controllers bieden extra beleving aan gamers door te trillen. Deze apparaten zijn echter gemaakt voor de hand. Forcetek komt met een controller, die trillingen en druk aan iemands arm meegeeft.
De controller met de naam Xio zit als een brace om de arm van de gebruiker, zo tonen twee video’s. Een gamer kan met Xio niet alleen acties maken door op knopjes te drukken, maar ook door zijn elleboog en pols te bewegen.
De controller geeft ook informatie terug aan de gamer zelf. Doordat de brace kan samenspannen en trillen, kunnen gevoelens als weerstand en pijn tot op zekere hoogte nagebootst worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het gewicht van een geweer te simuleren.
De technologie van Forcetek, momenteel nog een klein Amerikaans bedrijf, is gebaseerd op apparaten die bekend zijn uit de wereld van fysiotherapie.
Forcetek geeft developers de gelegenheid om extra software te ontwikkelen voor de Xio en uiteindelijk wil het bedrijf eenzelfde systeem voor het hele bovenlichaam creëren.
(Bron)
'Monstermeervallen' in Maas gespot

AMSTERDAM - Twee duikers kregen onlangs de schrik van hun leven toen ze in de Maas opeens werden omringd door tientallen gigantische meervallen.
Sommige waren langer dan twee meter. In Nederland zijn niet eerder zoveel grote meervallen tegelijk op beeld vastgelegd, meldt de website topvisser.nl.
De confrontatie leverde angstige momenten op voor Danny Bok en George Hampsink, die in opdracht van Sportvisserij Nederland onderzoek doen naar de veranderende visstand in de Maas. "Plotseling waren ze er", zegt Bok.
"Tientallen, minimaal dertig meervallen van een tot twee meter en sommige zelfs wel langer. We schrokken ons kapot. Ik heb op tientallen plaatsen gedoken, vaak ook met haaien, maar dit was veel beangstigender."
Doel van het onderzoek is de veranderende visstand in Nederland beter in beeld te brengen. Naast de barbeel en de roofblei is ook de beschermde meerval in opkomst, onder meer door de sterk verbeterde waterkwaliteit.
Sportvisserij Nederland wil dat de meerval in de Visserijwet wordt opgenomen, zodat deze 'fantastische sportvis' mag worden bevist.
(Bron)
Man gooit doodgeschoten vogel naar buschauffeur

TILBURG - De politie heeft vrijdag een 47-jarige inwoner van Tilburg aangehouden nadat hij een 50-jarige buschauffeur met een vuurwapen had bedreigd. De man zou daarna een vogel hebben doodgeschoten en het kadaver richting bus hebben gegooid.
Dat liet de politie vrijdag weten.
De bus reed vrijdagochtend rond 08.30 uur van de Winckler Prinsstraat richting de Ringbaan Zuid. Vanwege wegwerkzaamheden moest de bus keren.
Bij die manoeuvre werd de chauffeur door de man aangesproken die uit zijn rugzak een vuurwapen haalde en daarmee dreigde.
De chauffeur reed daarop weg, maar moest iets verderop wachten voor het verkeerslicht. De man naderde de bus opnieuw, haalde het wapen uit zijn rugzak en schoot vervolgens een vogel dood die hij tegen de busruit gooide.
De politie hield de man later op de dag aan in de Groenstraat in Tilburg.
(Bron)
'Te veel verdienen maakt ongelukkig'

AMSTERDAM – Het gezegde 'geld maakt niet gelukkig' blijkt tegelijkertijd waar en onwaar: de kunst blijkt om exact genoeg te verdienen. Wie te veel of te weinig verdient boet in aan algehele tevredenheid.
Dat is gebleken uit een Britse rondvraag, die werd uitgevoerd door een financiële beheer-site en waarover Reuters vrijdag bericht.
Hieruit kwam naar voren dat het beste salaris dat iemand zich wensen kan 55.000 euro bedraagt. In dat geval voelen mensen zich het gelukkigst. Eén op de vijf van deze groep zegt zich zelfs nooit beter gevoeld te hebben.
Wie meer verdient is niet beter af: geënquêteerden met een salaris dat de 75.000 euro overstijgt, gaven door de bank genomen aan minder gelukkig te zijn.
"Met een salaris van 55.000 euro heb je de combinatie van wellicht een makkelijk tevreden te stellen persoon en een inkomen dat het gemiddelde toch nog ruimschoots overstijgt", stelt onderzoeker Ed Bowsher naar aanleiding van de rondvraag.
"Misschien ligt het wel aan de persoon erachter. Het soort mensen dat zo ambitieus is dat zij een hoger salaris bereiken, hebben het misschien in zich nooit tevreden te zijn."
Veel minder verdienen dan het utopische loonstrookje van ruim een halve ton, werkt eveneens averechts. 40 procent van de ondervraagden met een inkomen net boven de 20.000 euro geeft aan zich nagenoeg nooit echt gelukkig te voelen.
De meerderheid van alle respondenten gaf daarnaast aan dat meer vrije tijd, een beter sociaal leven en quality time met geliefden ze ook meer tevreden stemt. "Geld is dus ook weer niet alles", aldus Bowsher.
(Bron)
Romeinse schrijfplankjes ontdekt in Utrecht

UTRECHT - De provincie Utrecht is sinds vrijdag eigenaar van een unieke archeologische vondst: ruim honderd delen van schrijfplankjes uit de Romeinse tijd.
''Dit is enorm belangrijk voor de wetenschap'', zei archeoloog Wouter Vos tijdens de presentatie van de plankjes.
De houten delen werden gevonden bij het Romeinse fort Fectio in Bunnik. Nog niet eerder werden zo veel stukjes van Romeinse schrijfplanken gevonden op één plek.
''Het is uitermate uniek voor Noordwest-Europa, zo'n grote hoeveelheid op één locatie'', aldus Vos. De verzameling is ook bijzonder omdat veel plankjes nog vrij compleet zijn en redelijk goed bewaard.
Die juiste conservering was het werk van twee amateurarcheologen. Zij stuitten 32 jaar geleden al op de Romeinse vondst, maar die werd tot vier jaar geleden niet op waarde geschat.
Volgens Wouter Vos is hun kennis van conserveren, onder water en in de vriezer, van groot belang geweest. ''Anders was dit allemaal verloren gegaan.'' De twee zeggen het een eer te vinden de fragmenten nu over te dragen aan de provincie.
Na onderzoek van een archeologisch bureau en de Vrije Universiteit blijkt dat het waarschijnlijk gaat om officiële documenten uit het militaire archief van het Romeinse leger.
''We hebben een deel van het archief te pakken, dat is waanzinnig'', aldus Vos. Het gaat vermoedelijk om testamenten, contracten en schuldverklaringen die in de Rijn zijn gegooid.
Het belangrijkste is nu nog: wat stond er precies gekerfd in de plankjes? Een expert aan de Universiteit van Oxford begint binnenkort met het ontcijferen van de teksten.
December volgend jaar komt daar hopelijk iets uit en kan het publiek de grote vondst ook bewonderen.
(Bron)
Rookverbod in parken en op stranden New York

NEW YORK - Burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor een voorstel om roken in parken en op stranden te verbieden.
Dit werd vrijdag bekendgemaakt. Eerder al werden rokers verbannen uit kroegen, restaurants en andere publieke ruimtes.
De maatregel komt bovenop de eerder deze maand verhoogde belasting op sigaretten: een pakje kost nu gemiddeld tussen de 11 en 15 dollar (ongeveer tussen 8,50 en 11,80 euro).
De nieuwe voorschriften zijn onderdeel van het gezondheidsbeleid van Bloomberg en zijn verder bedoeld om de schatkist van de bijna failliete staat weer aan te vullen. Ambtenaren hopen dat door de nieuwe regels veel mensen zullen stoppen met roken, waardoor gezondheidskosten verlaagd kunnen worden.
Rokers zijn boos. Volgens hun gaat de maatregel niet om een gezondheidskwestie, maar om een beperking van hun burgerrechten. De verhoogde belastingen leidden er al toe dat rokers hun sigaretten in andere staten halen, waar ze minder duur zijn.
(Bron)
Vrouw plakt hond van vriend aan koelkast

AMSTERDAM - Een vrouw uit de Amerikaanse staat Colorado heeft een gevangenisstraf van dertig dagen opgelegd gekregen, omdat zij de hond van haar vriend aan de koelkast had vastgeplakt.
Met haarelastiekjes en plakband bond de 21-jarige Abby Toll de snuit en poten van de shiba, een Japans hondenras, van haar vriend vast.
Vervolgens plakte ze de ongelukkige viervoeter ondersteboven aan de koelkast. Toll was jaloers omdat haar vriend de hond, Rex genaamd, meer aandacht gaf dan haar.
Rex is inmiddels door een ander gezin geadopteerd.
(Bron)
Shell start productie olie en gas in Nigeria

AMSTERDAM - Royal Dutch Shell plc is in de olierijke Niger Delta van Nigeria middels het Gbaran Ubie-project begonnen met het produceren van olie en gas, meldt het bedrijf woensdag.
Het gas en de olie is bestemd voor de export en binnenlands gebruik in Nigeria.
"Wanneer we volledig operationeel zijn, naar verwachting volgend jaar, zal het project een miljard kubieke meter gas per dag kunnen produceren, wat overeenkomt met een kwart van het gas dat op dit moment in Nigeria wordt geproduceerd, en 70.000 vaten olie per dag", aldus Tony Okonedo, de woordvoerder van Shell Petroleum Company (SPDC), de Shell-divisie die het project runt.
Het project omvat volgens de woordvoerder vijf olie- en gasvelden, verspreid over een gebied van 650 vierkante kilometer in de Nigeriaanse staat Bayelsa en de Rivers State in de Niger Delta. De bouw van het project duurde vijf jaar.
Daarnaast meldde de woordvoerder dat het meeste gas naar de Nigeria Liquefied Natural Gas (NLNG) fabriek zal gaan in de stad Bonny in Rivers State.
De aandeelhouders van NLNG zijn Nigerian National Petroleum Corp, met een belang van 49procent, Shell heeft een belang van 25,6procent, Agip SpA 10,4procent en Total SA heeft een belang van 15 procent.
(Bron)
'Otter kan terug naar schone rivier'

WAGENINGEN - De waterkwaliteit van de grote rivieren is de afgelopen tien jaar zo verbeterd, dat de otter er weer kan wonen.
De otter verdween ongeveer 50 jaar geleden uit de grote rivieren omdat het water te zwaar was vervuild. Dat de rivieren nu weer geschikt zijn voor het zoogdier, is ''de kroon op het werk aan ecologisch herstel.''
Dat staat in een rapport dat onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit, stichting Ark Natuurontwikkeling en ecologisch adviesbureau Kurstjens in opdracht van de provincies Gelderland en Limburg en Staatsbosbeheer hebben opgesteld.
De onderzoekers hebben de Oude IJssel, de IJssel, de Waal, de Neder-Rijn, de Gelderse Poort en het Maasdal onder de loep genomen. Er kunnen diverse otterpopulaties van elk zo'n dertig dieren worden uitgezet.
(Bron)
Buitenlandse werknemers snel weer weg uit Amsterdam

AMSTERDAM - Buitenlandse werknemers houden het vaak niet lang uit in Amsterdam. Een kwart verlaat de hoofdstad alweer binnen een jaar.
De belangrijkste oorzaken van het snelle vertrek zijn gebrek aan gastvrijheid en slechtgemanierdheid, zo blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam. Dat meldt het Parool.
Hoewel de internationale werknemers van groot belang zijn voor de stad, wordt er volgens directeur van de Amsterdamse ondernemersvereniging Oram Jack Steijn te weinig gedaan om Amsterdam gastvrijer te maken.
"De laatste jaren zien we dat steden als Barcelona, München en Madrid ons inhalen. Recent onderzoek toont aan dat voor veel buitenlandse werknemers het gebrek aan gastvrijheid de reden is om hier al snel weer weg te gaan. Je kunt hier heel eenzaam worden", zegt Steijn in de krant.
In Amsterdam en omgeving zijn 1830 internationale bedrijven gevestigd die samen zo'n 135.000 medewerkers tellen.
(Bron)
Hitte problematisch voor stroomproductie

ARNHEM - De aanhoudende hitte dreigt problemen te veroorzaken voor energiebedrijven. De temperatuur van het rivierwater is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat elektriciteitscentrales alert moeten zijn of zij hun koelwater nog wel kwijt kunnen.
Een woordvoerster van netbeheerder TenneT liet weten dat daarom vrijdag 'fase 0' van het waarschuwingssysteem in werking is getreden.
Producenten van energie gebruiken het rivierwater voor de koeling van de centrales. Het water dat zij teruglozen is doorgaans 7 graden hoger dan het rivierwater.
Milieuregels schrijven voor dat het water nooit warmer mag zijn dan 30 graden. Nu het water in de Rijn (bij Lobith) warmer is dan 23 graden Celsius, moeten energiebedrijven dus extra alert zijn.
TenneT houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Volgens de woordvoerster is er geen sprake van een alarmerende situatie.
Mochten centrales de afweging maken om minder te produceren, dan is er nog voldoende stroom in reserve. De consument merkt dus helemaal niets van de 'fase 0'.
(Bron)
Agenten gewond na aanrijding

AMSTERDAM - Drie agenten zijn donderdagavond gewond geraakt toen de politieauto waarin ze zaten in het Limburgse Nederweert werd aangereden en over de kop sloeg. Ze zijn met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is stabiel, meldt de politie.
Het ongeluk vond rond 22.00 uur plaats op de Randweg-Zuid. De politieauto reed in de richting van Ospel toen een personenauto van rechts uit de Lindestraat kwam.
Het politievoertuig sloeg over de kop en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand.
De hoofdagente en twee politiejunioren moesten door de brandweer uit hun voertuig worden bevrijd. De bestuurder van de personenauto bleef ongedeerd. De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht.
(Bron)
Minder toeristen toegestaan op Zuidpool

DEN HAAG - Het kabinet gaat de wet aanscherpen om te voldoen aan nieuwe internationale regels voor de bescherming van de Zuidpool. Het nieuwe internationale Antarctica Verdrag stelt onder meer beperkingen aan het aantal toeristen dat tegelijk aan land mag gaan in het Antarctisch gebied.
Ook mogen meerdere schepen zich niet tegelijk bij een aanlegplaats bevinden. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid bij milieubedreigende noodsituaties beter geregeld, komen er regels rond veiligheid, verzekering en rampenplannen en wordt de bescherming van flora en fauna in het gebied beter gewaarborgd.
Nederland is een van de stemgerechtigde partijen die het Antarctica Verdrag hebben ondertekend. De Wet bescherming Antarctica stamt uit 1998. De wetswijziging gaat nu voor advies naar de Raad van State.
(Bron)
36,2 graden in Arcen, hoogste temperatuur.
Arbeiders verdronken in ketchup

AMSTERDAM – Het werk in een ketchupfabriek in het Indiase Lucknow is zes medewerkers noodlottig geworden. Twee anderen raakten gewond, aldus Express India vrijdag.
Het ongeluk gebeurde toen één van de medewerkers zich over de metersdiepe tank boog, waarin de rode saus bereid werd, en erin viel.
"Toen de vrouw viel, sprongen collega’s erin om haar te helpen", verklaart een woordvoerder van de politie aan de krant. Gedacht wordt nu dat zij onwel zijn geworden als gevolg van gassen die tijdens het gistingsproces van de groenten vrijkomen, en zijn verdronken.
De slachtoffers waren werkzaam voor Akansha Food Products en één van de fabriekseigenaren, Ritesh Arora, is gearresteerd door de politie. De aanhouding zou echter meer te maken hebben met een slechte behandeling van de medewerkers dan met het ongeluk. Familieleden van de slachtoffers eisen compensatie.
(Bron)

donderdag, juli 08, 2010

Aziatische poppenogen zijn gevaarlijk

AMSTERDAM – Amerikaanse oogartsen waarschuwen mensen voor het gevaar van ‘circle lenzen’. Deze lenzen, die je ogen groter laten lijken, zouden erg schadelijk zijn en zelfs leiden tot blindheid.
De lens, die tot ver over de iris reikt, is verkrijgbaar in verschillende sterktes en kleuren. In de Verenigde Staten is het illegaal om lenzen te kopen zonder een officieel voorschrift.
Maar jongeren weten via internet toch dit nieuwste beauty artikel in hun bezit te krijgen, onthult The New York Times.
De lenzen komen oorspronkelijk uit Zuid-Korea en zijn door middel van internet en sociale media bekend geworden in de Westerse Wereld.
Zangeres Lady Gaga draagt ze in haar muziekvideo ‘Bad Romance’ waardoor ze poppenogen lijkt te hebben.
“In Azië ligt de nadruk bij make-up op de ogen”, zegt Michelle Phan, een Vietnamees Amerikaanse blogger die sinds kort make-up artiest is bij het beautymerk Lancôme.
“Aziaten houden van de onschuldige, bijna popachtige look, zoals bij anime.”
In Nederland komt het dragen van de circle lenzen nog niet zo vaak voor. Toch is het fenomeen wel al bekend op sociale media als Hyves.
(Bron)
Dwergnijlpaarden krijgen vooral dochters

UTRECHT - Dwergnijlpaarden in dierentuinen krijgen vooral dochters. Daarom gaan Nederlandse wetenschappers in Afrika onderzoeken of dat bij in het wild levende dwergnijlpaarden ook zo is.
Dwergnijlpaarden dreigen uit te sterven; er leven nog maar twee- tot drieduizend dieren in het wild en die populatie zal naar verwachting de komende jaren snel afnemen.
De onderzoekers willen weten of de overmaat aan vrouwelijke nijlpaardbaby's van nature ook voorkomt bij de soort. Als blijkt dat het alleen in gevangenschap gebeurt, komt het wereldwijde fokprogramma voor dwergnijlpaarden in gevaar.
Er valt namelijk geen levensvatbare populatie te fokken als er onvoldoende mannetjes zijn.
Over het gedrag van dwergnijlpaarden in het wild is nog erg weinig bekend, omdat het uitzonderlijk schuwe dieren zijn, aldus onderzoeksleider Monique Paris van de Universiteit Utrecht.
(Bron)
Meespelen Stekelenburg onzeker

JOHANNESBURG - Het is nog maar de vraag of Maarten Stekelenburg zondag het doel kan verdedigen van Oranje in de WK-finale tegen Spanje.
De keeper van Ajax loopt al een tijd rond met een lichte heupblessure en kampte donderdag met rug- en nekklachten.
Al tijdens de halve finale tegen Uruguay (3-2) liet bondscoach Bert van Marwijk tweede keeper Michel Vorm warmlopen voor het geval de blessure verergerde.
Vlak na die wedstrijd zei de 27-jarige Haarlemmer nog dat zijn basisplek voor zondag niet in gevaar zou komen.
(Bron)

Toen zei hij ook dat ie op dat moment sowieso geen pijn zou voelen.
Totale zonsverduistering op Paaseiland

AMSTERDAM - Aanstaande zondag vindt er tijdens de WK-finale een totale zonsverduistering plaats boven de zuidelijke Stille Oceaan.
De schaduw van de maan zwiept daarbij met grote snelheid over de aarde en passeert daarbij onder meer het Paaseiland, beroemd om de reusachtige beelden die de oorspronkelijke bewoners daar in het verleden hebben gemaakt.
Maar ook in andere exotische bestemmingen zoals de Cook Eilanden en Frans Polynesië is de totale zonsverduistering mogelijk mooi te zien. De grootste duur van deze verduistering is ruim vijf minuten en dat is voor veel eclipsliefhebbers reden om op reis te gaan naar deze verre oorden.
Het verdwijnen van de zon en het verschijnen van de stralenkrans (corona) rond de donkere maanschijf, blijft een onvergetelijk natuurverschijnsel. Totale zonsverduisteringen zijn niet echt zeldzaam - bijna ieder jaar is er wel één ergens op aarde - maar de kans dat juist jouw woonplaats in het pad van de maanschaduw ligt is erg klein.
De laatste totale zonsverduistering in Nederland was in 1715 en de eerstvolgende is pas in 2135.
De volgende totale zonsverduistering die een beetje in onze buurt komt, is op 20 maart 2015 boven het noorden van de Atlantische Oceaan, en te zien vanaf onder andere de Faeröer Eilanden en Spitsbergen.
(Bron)
Joodse boot vaart mee op Gay Pride

AMSTERDAM - Tijdens de botenparade van de Gay Pride op 7 augustus vaart voor het eerst een boot met joodse opvarenden mee. Dat heeft de organisatie van het homo-evenement donderdag laten weten.
Het is een initiatief van de joodse gemeente Beit Ha'Chidush. Het is de eerste keer dat de Joodse gemeenschap deelneemt aan de botenparade.
Thema van het vaartuig is Shalom en de ongeveer zestig opvarenden dragen een roze keppeltje.
"Met onze deelname willen we een statement maken'', aldus een woordvoerster van Beit Ha'Chidush. "Iedereen, joods, homo of moslim, moet in dit land vrij en zorgeloos over straat kunnen. In een tijd waarin wordt gesproken over lokjoden en lokhomo's willen we een krachtig signaal afgeven."
"Daarnaast willen we natuurlijk laten zien dat joods zijn en homoseksualiteit prima samen gaan', aldus de zegsvrouwe.
(Bron)

Wij wachten nog op de moslim- en de refo-boot.
Natuurfotograaf verjaagt adders

NIJMEGEN - Adders hebben in toenemende mate last van natuurfotografen. In de jacht op een mooie natuurfoto verstoren zij addervindplaatsen.
In sommige gevallen zijn de vrij zeldzame gifslangen al definitief van een vaste plek vertrokken volgens terreinbeheerders. Dat maakte de reptielen- en amfibieënorganisatie Ravon donderdag bekend.
Uit de meeste recente meetgegevens van Ravon blijkt dat adders, ringslangen en gladde slangen, de drie inheemse slangensoorten in Nederland, weer minder zijn waargenomen.
Vooral de adder doet het minder goed. Alleen in het Friese laagveengebied gaat het prima met de enige Nederlandse gifslang. Daar is de populatie onmiskenbaar aan het groeien, aldus Ravon.
De gladde slang is in het afgelopen jaar op veel meer plekken gezien dan daarvoor, maar in totaal was het aantal getelde gladde slangen aan de lage kant. Gladde slangen doen het goed op de Veluwe en in de Brabantse Peel. Ook in het Bargerveen in Drenthe voelen ze zich thuis.
De ringslang, nog het meest algemeen in Nederland en veelvoorkomend in de Noordoostpolder, profiteert van ruigtes en broeihopen die overal in Nederland speciaal voor reptielen worden aangelegd.
In de Oostelijke Mijnstreek in Zuid-Limburg is daardoor zo'n aantrekkelijk gebied ontstaan, dat Duitse ringslangpopulaties de grens overtrekken naar Nederland, volgens Ravon.
(Bron)
Onderzoekers treinramp Halle leggen werk neer

BRUSSEL- De experts die de treinramp in het Belgische Halle onderzoeken hebben het werk neergelegd. Bij de ramp vlakbij het station van Halle, niet ver van Brussel, kwamen half februari achttien mensen om het leven.
De deskundigen hebben hun werkzaamheden gestaakt omdat ze niet meer werden uitbetaald. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT donderdag gemeld.
De onderzoekers verleenden assistentie aan een bijzondere parlementaire commissie die de treinramp zou onderzoeken en aanbevelingen voor de toekomst moest opstellen.
Na de val van de Belgische regering werd de commissie opgeheven. Voor het zover was bepaalde de commissie dat de experts door moeten gaan met het onderzoek. Maar omdat ze dus niet uitbetaald worden, gaven ze er de brui aan.
(Bron)
Nieuwste onderzoek voorziet volledig uitsterven koraal

UTRECHT - Toenemend zure oceanen en verder stijgende watertemperaturen zullen tegen het eind van deze eeuw koraalriffen wereldwijd de das omdoen, zo wijst nieuw onderzoek uit.
De voorspelde toename van de CO2-concentratie tot 450 parts per million (ppm) in het jaar 2050 zal koraal voorbij het punt van afsterven brengen.
In de volgende decennia zullen waarschijnlijk alle soorten uitsterven, zegt een internationale onderzoeksgroep van 24 koraalexperts, verbonden aan diverse universiteiten en overheden.
“De keuken staat in brand en het vuur verspreidt zich door het huis”, zegt Alex Rogers van de Zoological Society of London. “Als we snel en besluitvaardig in actie komen, kunnen we het misschien nog blussen voor de schade onomkeerbaar wordt.”
De oceanen absorberen grote hoeveelheden CO2 die vrijkomen door de consumptie van fossiele brandstoffen. Maar bij dat proces vindt verzuring van het oceaanwater plaats.
Allerlei organismen die kalkskeletjes maken, zoals schelpdieren, koraal en verschillende soorten plankton, hebben toenemende moeite te overleven in het nieuwe, zure milieu.
Tijdens een groot wetenschapscongres in maart, waarvan de conclusies twee weken geleden zijn gepubliceerd, hebben 2.500 klimaatexperts wereldleiders opgeroepen dergelijke ecologische bedreigingen sterker mee te wegen tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen, waar tijdens de grote klimaattop in december dit jaar over uitstootverlagingen wordt beslist.
“Als wij toestaan dat het CO2-niveau de 450 ppm bereikt, wat tot nog toe wordt gezien als het meest optimistische scenario voor Kopenhagen, zullen we ’s werelds koraalriffen al op het pad van degradatie en uiteindelijk uitsterven hebben gebracht”, zo zegt John Veron, een Australische mariene bioloog.
Volgens de onderzoeksgroep, die gisteren in Londen bijeenkwam, is 320 ppm de uiterste veilige grens voor koraal – en vormt een concentratie van 360 ppm het breekpunt.
De huidige CO2-concentratie ligt echter al in de buurt van de 390 ppm en stijgt bovendien elk jaar met 2,1 volumedelen CO2.
Met het uitsterven van koraal verdwijnen ecosystemen met de hoogste biodiversiteit. Veel vissen zullen bovendien hun kraamkamer kwijtraken als de riffen desintegreren.
(Bron)
Porno-actrice belooft oraal genot na overwinning WK

AMSTERDAM - De Nederlanse porno-actrice Bobbi Eden heeft na het WK waarschijnlijk haar handen vol. Eden belooft al haar Twittervolgers oraal te bevredigen als Nederland de finale van het WK wint.
Op het moment dat Eden de belofte deed waren ruim vijfduizend mensen Twittergewijs in haar geïnteresseerd.
Nog geen zeventien uur later had de porno-actrice tegen de twintigduizend volgers. Eerder deden de Amerikaanse pornoster Vicky Vette en de Britse Miss Hybrid soortgelijke voorstellen.
Het Paraguayaanse glamourmodel Larissa Riquelme beloofde naakt over straat te rennen als Paraguay kampioen zou worden.
De belofte was een reactie op Diego Maradona, die eerder zei naakt door de straten van Buenos Aires te gaan rennen als Argentinië de beker mee naar huis zou nemen.
(Bron)

Goedkoop trucje dat haar misschien nog duur komt te staan ;p
Militair VS aangeklaagd voor lekken video

BAGDAD - Een Amerikaanse militair die in Irak diende, is aangeklaagd omdat hij een omstreden video zou hebben gelekt naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Dat heeft het Amerikaanse leger in Irak dinsdag bekendgemaakt. Op de beelden is te zien hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten.
De militair, Bradley Manning (22), zit vast in een militaire gevangenis in Koeweit sinds zijn arrestatie vorige maand.
Hij wordt er onder meer van beschuldigd de regels in het leger te hebben geschonden door vertrouwelijke informatie naar zijn persoonlijke computer te hebben gestuurd.
WikiLeaks zette de opname, vermoedelijk gemaakt in juli 2007, begin april op zijn website. De bemanning van een Amerikaanse gevechtshelikopter krijgt in Bagdad een groepje mannen in het vizier. Ze gaan ervan uit dat die wapens dragen, zo blijkt uit de gesprekken in de cockpit.
Mogelijk zien de militairen de telelens van een fotograaf aan voor een raketwerper. Na overleg tussen meerdere eenheden besluiten de Amerikanen te schieten.
Op het moment dat iemand met een bestelbus te hulp schiet, wordt ook dat voertuig beschoten. Achterin de auto worden twee zwaargewonde kinderen ontdekt. Een van de militairen zegt daarop dat ''het hun schuld is als ze kinderen meenemen naar een gevecht''.
Bij de beschieting kwamen zeker twaalf mensen om het leven, onder wie twee Iraakse medewerkers van persbureau Reuters. Het agentschap had tevergeefs geprobeerd de opnames boven water te krijgen.
(Bron)
Weinig animo voor thuiswerken onder werkgevers

AMSTERDAM – Werkgevers moedigen thuiswerken niet bepaald aan. Volgens 62 procent van de werknemers wordt mobiel werken niet gestimuleerd door de baas. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.
Voor drie procent van de 909 deelnemers aan het onderzoek geldt dat mobiel werken in hun contract is vastgelegd. Ongeveer tien procent krijgt de beschikking over middelen of een vergoeding om thuiswerken mogelijk te maken.
Werknemers willen juist wel graag thuiswerken. Dit kan tot conflicten op de werkvloer leiden, aldus het onderzoeksbureau.
Volgens audiocommunicatiebedrijf Plantronics, de opdrachtgever voor het onderzoek, staan bedrijven die weigeren thuiswerken te faciliteren in de toekomst grote problemen te wachten. De jongere generatie hecht veel waarde aan mobiel werken en zou eerder geneigd zijn te kiezen voor een bedrijf dat deze mogelijkheid wel biedt.
Daarnaast zouden dergelijke ondernemingen te maken krijgen met ‘mentaal verzuim’, waarbij de werknemers fysiek aanwezig zijn, maar mentaal afwezig. Dit mentaal verzuim zou in organisaties drie tot acht maal hoger uitpakken dan ziekteverzuim.
Bovendien kan thuiswerken kostenbesparingen opleveren en de betrokkenheid van werknemers vergroten. Uit eerder onderzoek van Peil.nl is gebleken dat werknemers thuis productiever zijn en dat 75 procent loyaler wordt ten opzichte van de werkgever.
Gegevens van TNS NIPO hebben aangetoond dat een kwart van de Nederlanders graag meer thuis zou willen werken. Bovendien zou het onder jonge hoogopgeleiden de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde zijn.
(Bron)
Slechter werken door onbeschofte baas

AMSTERDAM – Agressieve, onbeschofte bazen en collega's zijn niet alleen slecht voor het humeur, ze tasten ook het prestatievermogen aan. Alleen al getuige zijn van de onaardige woorden is daarbij al voldoende voor een toegenomen aantal fouten.
Dat is wat onderzoekers van de Schotse Universiteit van Aberdeen ontdekten aan de hand van verschillende experimenten, aldus Express India donderdag.
Eén van de proeven, die onder leiding van hoofdonderzoekster Rhona Flin werd uitgevoerd, bestond uit het beledigen van studenten voor zij een geheugentest moesten maken. De 'dankbare' taak werd toebedeeld aan de aanwezige professor.
De studenten die onheus bejegend werden presteerden vervolgens minder dan studenten die niet beledigd waren. Flin: "De respons is vermoedelijk te wijten aan de emotionele opwinding die ontstaat door onbeschoftheid. Cognitieve capaciteit wordt, anders dan voor de test, in dat geval aangewend om de vrijgekomen emoties te verwerken. Of, nog eenvoudiger, ze zijn simpelweg afgeleid."
Ook indirecte negativiteit bleek al van invloed. Bij een tweede proef werd een student die te laat kwam bij een practicum door de aanwezige groepsleider vernederd. Hoewel het niveau van de aantijging niet extreem was en de terechtwijzing op normaal volume uitgesproken werd, presteerden aanwezigen eveneens verminderd. Bij de controlegroep, die geen getuigen waren geweest van het incident, was dit niet het geval.
Professor Flin maakt zich naar aanleiding van de resultaten nu met name zorgen over werknemers in de medische branche. Door de verminderde prestaties in deze sector zouden patiënten meer risico lopen.
"Recente studies wijzen namelijk uit dat onenigheden en agressie tussen medisch personeel helemaal niet zeldzaam zijn", aldus de wetenschapper in vakblad the British Medical Journal, waarin de studie is opgenomen.
(Bron)
Bewusteloze man zat hele dag in bus

MAGDEBURG - Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Magdeburg onderzoekt het gedrag van twee buschauffeurs die een bewusteloze man een dag lang door de stad zouden hebben vervoerd zonder enige notie van hem te nemen.
Zij worden beschuldigd van ernstige nalatigheid jegens een passagier. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd naar aanleiding van berichtgeving in de krant Bild.
Volgens het bericht in Bild had de man in de bus een beroerte gekregen. Dat hij in de stadsbus bleef zitten, ook toen telkens het eindpunt werd bereikt, was de chauffeurs niet opgevallen.
Toen uiteindelijk werd ingegrepen, werd de man naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Het incident zou al in maart hebben plaatsgehad, maar is nu pas bekend geworden.
(Bron)
BP tempert hoop op snelle oplossing olielek

WASHINGTON - BP houdt vast aan de eerdere voorspelling dat het olielek in de Golf van Mexico in augustus kan worden gedicht.
Dat liet het olieconcern donderdag weten, nadat een interview met het hoofd van het rampenteam bij BP, Bob Dudley, de hoop had gewekt dat het lek al voor het einde van deze maand kon worden gedicht.
Dudley zei tegen de Amerikaanse krant Wall Street Journal dat het ''in een perfecte wereld'' mogelijk zou zijn het lek tussen 20 en 27 juli te dichten. Hij wees er wel direct op dat de kans daarop niet groot is vanwege het orkaanseizoen in de regio.
''Hij had het daarbij over het allerallerbeste scenario, waarbij alles absoluut perfect volgens plan verloopt en er geen onderbrekingen zijn'', zwakte een woordvoerder van BP de uitspraken van Dudley verder af. ''We verwachten dat het in augustus zal gebeuren.''
(Bron)
'Krokodil komt vaker aan land bij klimaatsverandering'

AMSTERDAM – De opwarming van de aarde kan er mogelijk toe leiden dat krokodillen vaker aan land zullen komen en moeite krijgen om voedsel te vinden. Dat beweren Australische wetenschappers in een nieuwe studie.
Krokodillen blijven bij zomerse temperaturen gemiddeld twee minuten minder lang in het water dan op koude winterdagen. Ook nemen ze veel minder vaak een uitgebreide duik van langer dan 50 minuten.
De opwarming van de aarde zou er dan ook voor kunnen zorgen dat krokodillen vaker op het land gaan verblijven.
Dat schrijft hoofdonderzoeker Hamish Campbell van de Universiteit van Queensland in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Een langer verblijf aan land zou ten koste kunnen gaan van de voeding van krokodillen. De dieren vinden het overgrote deel van hun voedsel namelijk tijdens de jacht op prooidieren onderwater.
De invloed van de warmte op het gedrag van krokodillen kan volgens de wetenschappers worden verklaard door hun stofwisseling. Die verloopt namelijk sneller bij warme temperaturen.
Krokodillen zijn daardoor sneller door hun voorraad zuurstof heen als ze zwemmen in warm water. Als gevolg daarvan, moeten ze eerder naar de oppervlakte zwemmen om adem te halen, zo verklaren de onderzoekers in het Britse tijdschrift New Scientist.
De wetenschappers zijn tot hun conclusies gekomen door het duikgedrag van tien zoetwaterkrokodillen in het Lakefield National Park in kaart te brengen gedurende twee weken in de winter en in de zomer. Op de lichamen van de dieren werd speciale apparatuur aangebracht die registreerde hoe lang de dieren onderwater verbleven en hoe diep ze zwommen.
De krokodillen bleken in de winter gemiddeld 12 duiken van 50 minuten of langer te maken. In de zomer maakten ze meestal maar één zo’n lange duik.
(Bron)
Elle Macpherson onder vuur om neushoorn-dieetpillen

AMSTERDAM – Model Elle 'the body' Macpherson gebruikt dieetpillen om slank te blijven. Activisten voor dierenrechten zijn boos omdat de pillen van de hoorn van de bedreigde neushoorn worden gemaakt.
Tijdens een recent interview met The Sunday Times zei het model dat zij neushoorn-dieetpillen gebruikt en dat ze goed werken om mee af te vallen. Later kwam de blonde schoonheid terug op haar uitspraak, maar volgens de activisten was het kwaad al geschied en haar geloofwaardigheid aangetast.
Eerder had Macpherson namelijk publiekelijk een boycot gedaan tegen een chique restaurant in Londen, omdat deze de bedreigd blauwvintonijn als maaltijd serveerden, een dier dat net zo bedreigd is als de neushoorn.
Macpherson zei kort na haar uitspraak tegen News.com.au dat ze niet op de hoogte was van het dierlijke ingrediënt en dit ook niet wil promoten. Daarnaast meldde ze dat ze spijt had en niemand had willen beledigen met haar uitspraak tijdens het interview.
Macpherson heeft veel respect voor de Chineze geneeswijze, maar is het ‘fundamenteel oneens met elke activiteit die schadelijk is voor de bescherming van bedreigde diersoorten’.
De hoorn van een neushoorn levert tot 60.000 dollar per kilo op, en wordt al eeuwen in de Chinese geneeswijze gebruikt om kwaaltjes te bestrijden. Volgens het Wereld Natuur Fonds bereikte de neushoornstroperij wereldwijd een hoogtepunt in 2009 door de enorme vraag naar producten van de neushoorn.
Het internationale Fons voor Dieren Welzijn is zeer geschokt door de uitspraak van het supermodel en bereiden een informatiepakket voor om haar in te lichten over het lot van de neushoorn en het gebruik van alternatieve traditionele medicijnen.
"Elle is een succesvolle zakenvrouw met een hoog publiek profiel sinds tientallen jaren. Mensen luisteren naar wat ze zegt en nemen er mogelijk een voorbeeld aan", aldus woordvoerster Erica Martin.
(Bron)

Hopelijk groeit er spontaan een hoorn uit haar neus.
Kaakproblemen door grote hamburgers

TAIPEI - Taiwanese tandartsen hebben fastfoodrestaurants dringend verzocht om bij extra grote hamburgers consumenten te waarschuwen, dat ze hun mond niet te ver open moeten doen.
Ze hopen zo het aantal mensen met kaakproblemen na het eten van een hamburger terug te dringen.
Patiënten hebben last van pijnlijke kaken of hebben moeite hun mond te openen na het eten van de burgers. Dat berichtte de Taiwanese krant The China Post donderdag.
De problemen ontstaan bij hamburgers, die ten minste 8 centimeter dik zijn. De mond is volgens experts in de krant gemaakt voor producten die maximaal zo'n 4 centimeter dik zijn.
(Bron)
Onbekenden bekogelen metro met stoeptegels

ROTTERDAM - Onbekenden hebben woensdagavond in Rotterdam een metro bekogeld met stoeptegels. In totaal vier ramen sneuvelden door het incident.
Een 25-jarige man kreeg glassplinters over zich heen, maar raakte niet gewond. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De metro reed in de Rotterdamse wijk Ommoord tussen de stations Graskruid en Hesseplaats. De politie stelde een onderzoek in de omgeving van het incident in en vond bij een fietstunnel een aantal kapotte stoeptegels. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.
(Bron)

Hoe ziek ben je als je zoiets doet?
Geen onderzoek naar naaktfoto op pc kardinaal

BRUSSEL - De Belgische justitie opent voorlopig geen onderzoek naar de naaktfoto van een meisje op de laptop van kardinaal Danneels of naar de aanwezigheid van stukken uit het dossier-Dutroux in het bisschoppelijk paleis van Mechelen.
Dat heeft het parket donderdag bekendgemaakt. Het is zeer uitzonderlijk dat er op een dergelijke manier over de inhoud van een lopend gerechtelijk onderzoek wordt gecommuniceerd.
''Maar in de huidige omstandigheden, waarin een gebrek aan sereniteit heerst, zien we ons daartoe verplicht'', aldus een woordvoerder van het parket.
Hij bevestigde dat er op de persoonlijke computer van Danneels een naaktfoto is aangetroffen van een meisje jonger dan tien jaar. ''Maar het gaat om een zogenaamde temporary file. Iedereen kan onbewust een dergelijke foto op zijn computer krijgen bij bezoek aan een of andere website.''
(Bron)
GroenLinks hekelt weigeren bankrekening prostituees

AMSTERDAM – Ook een vakbond voor prostituees moet een bankrekening kunnen openen.
Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis tegenover NU.nl. Hij eist actie van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).
Braakhuis reageert hiermee op het weigeren door de Rabobank van een bankrekening voor Vakwerk, de vakbond voor prostituees.
Volgens de bank waren er geen problemen met de vakbond op zich, maar wel met de contributies van de prostituees.
Braakhuis: "Of het geld nu van een prostituee of bankdirecteur komt; geld is geld. En dat hoort op een bankrekening en niet in een oude sok onder een matras."
Het GroenLinks-Kamerlid noemt de weigering van Rabobank stigmatiserend. "Het laat weinig zien van de maatschappelijke rol die de Rabobank pretendeert te willen innemen."
Braakhuis wil dan ook dat Van der Hoeven in gesprek gaat met de bankensector om hen ertoe te bewegen elke legaal opererende onderneming te accepteren.
(Bron)

Als banken zo 'ethisch' gaan doen kunnen ze een hoop rekeningen afstoten.
Op hol geslagen paard springt door winkelruit

BAARLE-NASSAU - Een op hol geslagen paard is met open wagen en al donderdagochtend door een winkelruit van een schoenenwinkel aan de Singel in Baarle-Nassau gesprongen.
Aan de actie ging een ruzie vooraf tussen de koetsier en een Belgische automobilist. Een politiewoordvoerder liet dat donderdag weten.
Omstreeks 08.30 uur werd de koetsier vlak bij de Singel bij een inhaalmanoeuvre gesneden door de automobilist. Er ontstond een discussie waarbij de gemoederen hoog opliepen. De automobilist sloeg daarbij een paar keer op het dak van zijn auto, waarna het paard op hol sloeg.
Bij de actie raakte het paard gewond. Een dierenarts heeft de snijwonden van het paard ter plaatse gehecht. Het dier is niet levensgevaarlijk gewond, maar moet vermoedelijk wel een oor missen.
De ravage in de winkel is groot. De politie is nog op zoek naar de automobilist.
(Bron)
Ontslag na in tweeën zagen vuvuzela

AMSTERDAM - Een man die uit frustratie over getoeter op de werkvloer een vuvuzela in tweeën heeft gezaagd, is ontslagen. Dat schrijven de GPD-bladen.
Uitzendkracht Nels van Toor (44) werkte bij treinenonderhouder Nedtrain, waar hij gek werd van het veelvuldig gebruik van de monotone vuvuzela's. Hij heeft niets met het WK, 'dus ik wist niet waar die dingen vandaan kwamen'.
Woensdag werd het hem te gek. Zijn collega's hadden vroeg op de dag een vuvuzela op perslucht aangesloten.
Dat kwam volgens Van Toor een 'ongelooflijk hard geluid' uit. "Ik noem het gewoon vuvuzela-terreur."
Van Toor had de toeteraars al eens aangesproken en besloot nu actie te ondernemen. Hij pakte de toeter af en zaagde het met een mes in tweeën. Later moest hij zich bij de leiding melden. Daar werd hem verteld dat hij niet voor eigen rechter had moeten spelen. Hij kon gaan. "Maar het bedrijf moet die dingen toch helemaal niet toestaan op de werkvloer?", vraagt hij zich af.
De uitzendkracht denkt dat wel meer werknemers zich aan het getoeter storen. "Alleen niemand durft er wat van te zeggen omdat je dan voor landverrader wordt uitgemaakt."
Vooralsnog lijkt het er niet op dat Van Toor veel begrip kan verwachten van de FNV. Een woordvoerster laat volgens de GPD lachend weten dat daar op kantoor ook een vuvuzela ligt en vertelt dat hij het probleem eerst bij de leiding had moeten aankaarten.
"Maar de werkgever moet wel zorgen voor een veilige werkomgeving. En als iemand gesard wordt met toeters, is dat ook niet goed."
(Bron)

Stom dat ie niet eerst naar de baas is gestapt.
KNMI geeft code geel voor extreme hitte

DE BILT - Nederland kan de komende dagen opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en hoger verwachten. Het KNMI heeft hiervoor code geel (extreme hitte) afgeven, de op twee na hoogste fase van Europese weerwaarschuwingen.
Volgens het meteorologisch instituut zal het er om spannen of zich een hittegolf ontwikkelt. Het zal dan de eerste zijn sinds juli 2006, aldus het KNMI donderdag.
Van een landelijke hittegolf is officieel sprake als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende ten minste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en het in deze periode op zeker drie dagen minstens 30 graden wordt (tropische dagen).
De eerste drie dagen van juli waren al tropisch. In Volkel was op het op 2 juli met 35,6 graden het warmst.
Het KNMI verwacht dat het zomerse weer de komende veertien dagen aanhoudt. Het zal wat minder warm worden, maar de temperatuur zal blijven schommelen tussen de 25 en 30 graden.
Wel zullen zich geleidelijk aan meer stapelwolken ontwikkelen en neemt de kans op onweer toe. Volgens het KNMI zullen die buien zeer lokaal het fraaie weer verstoren.
Niet alleen in Nederland wordt het tropisch. Duitsland staat een week van zeer warm weer te wachten met temperaturen boven de 35 graden. In het Middellandse Zeegebied kan het kwik boven de 40 graden uitkomen.
De kleurencodes die het KNMI gebruikt bij weerwaarschuwingen, zijn dezelfde als op de Europese website meteoalarm.eu.
Bij groen is er weinig aan de hand, geel staat voor potentieel gevaarlijk, oranje betekent gevaarlijk met ongewone meteorologische omstandigheden en tenslotte code rood met erg gevaarlijk weer en risico's voor lijf en leden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht de komende dagen matige smog. De ozonconcentraties kunnen donderdag en vrijdag wel oplopen waarbij de drempel van matige smog -180 microgram per vierkante meter- kan worden overschreden.
Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zo veel mogelijk binnenblijven, aldus het instituut.
(Bron)
Mocht je een beetje moe zijn, dan moet je deze video niet bekijken. Een ukkie dat uit alle macht wakker wil blijven. Als ie ook zo is als ie in z'n bed ligt, dan heb ik medelijden met z'n ouders ;-)

woensdag, juli 07, 2010

Koolwitjes (groot, klein, klein geaderd), gehakkelde aurelia, kleine vos, witte tijger, gamma-uil en huismoeder (en veel andere nachtvlinders die ik nog niet kan determineren) fladderen hier volop rond. De dagpauwoog en atalanta mis ik nog steeds.
Het merelnest is verlaten, de jongen zijn uitgevlogen. Wel vogelt het flink in de tuin, er is genoeg eten te halen, er is badder- en drinkgelegenheid en er zijn genoeg schuilplekken mochten de katten eens in actie komen. (Hoewel Tijger meer voor muizen gaat en Tom vooral bang is voor vogels die dichtbij zijn.)
De klimroos is bijna uitgebloeid, de vrouwenmantel houdt vol en de sedums bereiden zich voor.
Nog even en ik kan weer via de snelste weg (tuindeur) de tuin in, en ik duik steeds meer gereedschappen op; mijn linkerhand is weer bijna normaal na de steek (denk ik) die de boel zo deed opzwellen. Dus straks kan ik de tuin weer in, als het weer te heet is om naar buiten te gaan... En dan maar hopen dat ik niet weer gelijk gestoken word door wat het dan ook was.
De egels doen nog steeds bijna elke ochtend hun rondje door de tuin, ik hoop dat ze iedere keer hun buik rond eten aan slakken ;-)
Slachterij fraudeerde voor 45 miljoen

ENSCHEDE - De failliet verklaarde rundveeslachterij Weyl uit Enschede heeft voor 45 miljoen euro gefraudeerd.
Dat blijkt uit het faillissementsverslag van de curatoren Daniëls en Stekelenburg dat onlangs werd gepubliceerd op de website van Daniëls Huisman advocaten.
Na gesprekken met de directie stelden de curatoren vast dat Weyl in financiële problemen raakte tijdens de MKZ-crisis in 2000. Volgens hen is er vanaf dat moment tot dit jaar met de boekhouding gesjoemeld.
In hun verslag noemden Daniëls en Stekelenburg de omvang van de fraude op een balanstotaal van 60 miljoen euro ''indrukwekkend''.
Uit het verslag blijkt dat de totale schuld van de voormalige slachterij minstens 95 miljoen euro bedraagt. De curatoren hebben een claim van 30 miljoen euro neergelegd bij de voormalige directeur-eigenaar Frank Weyl en financieel directeur Harro Geerdink.
(Bron)
Fransman met kinderporno gearresteerd op Schiphol

SCHIPHOL - Op Schiphol is een 60-jarige Fransman gearresteerd met kinderporno in zijn bezit. De kinderporno is aangetroffen op zijn camera en twee dvd's, zo meldt de marechaussee woensdag.
De kinderporno werd ontdekt tijdens een routinecontrole van de douane. De verdachte kwam uit Thailand en was op doorreis naar zijn thuisland Frankrijk.
Het team Jeugd en Zeden van de marechaussee houdt sinds 2008 acties op luchthaven Schiphol om kinderpornokoeriers te onderscheppen.
Daarbij is extra aandacht voor vluchten uit onder meer Thailand en Brazilië.
Begin dit jaar gaf demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) samen met de commandant van de Koninklijke Marechaussee op de Vakantiebeurs de aftrap voor een landelijke campagne, die toeristen bewust moet maken van kindersekstoerisme.
Nederlanders die vermoeden dat landgenoten zich in het buitenland vergrijpen aan kinderen doen er goed aan dat te melden bij politie en justitie, aldus de campagne.
(Bron)
Huldiging Oranje in Amsterdam

AMSTERDAM - Oranje wordt na afloop van het wereldkampioenschap voetbal gehuldigd in Amsterdam. Dat maakte de KNVB woensdag bekend.
Ook als het Nederlands voetbalelftal de finale niet wint, zal er een ontvangst voor Oranje worden georganiseerd.
''De stad Amsterdam heeft het Nederlands elftal een huldiging aangeboden en de bond vindt de hoofdstad de meest logische plek voor een ontvangst'', aldus de KNVB.
De datum is op dit moment nog niet bekend. Ook over de tijden en het programma worden na de finale pas mededelingen gedaan.
Lodewijk Asscher laat via Twitter weten dat de huldiging zijn laatste besluit als waarnemend burgemeester is geweest.
In 1988 werd de selectie van het Nederlands elftal ook gehuldigd in de hoofdstad, nadat het team Europees Kampioen was geworden. Bekijk de beelden van de rondvaart.
Of een tocht door de grachten ook nu plaatsvindt, is nog niet bekend. Honderdduizenden fans juichten de spelers destijds toe, waardoor woonboten zonken onder het enorme gewicht van van de toegestroomde fans.
Sinds een paar dagen bestaat er de mogelijkheid om via oranjegrachten.nl een plek te reserveren. De makers hebben al laten weten dat het om een grap gaat.
(Bron)
'Cito bekijkt of het minder kan vloeken'

AMSTERDAM - Toetsinstituut Cito gaat na of het meer kan doen om grof taalgebruik en vloeken in zijn toetsen te voorkomen. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het Cito en vertegenwoordigers van het reformatorisch onderwijs, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.
De reformatorische scholen storen zich volgens de krant hevig aan vloeken die de laatste tijd in toetsen opduiken. Het toetsinstituut zegt in de krant graag te willen weten waar de scholen knelpunten ervaren.
Dat in enkele recente toetsen vloeken stonden, is volgens beleidsmedewerker van de reformatorische scholenbesturenorganisatie VGS Pieter Moens zeker geen boze opzet.
Dat concludeert hij uit het gesprek dat hij met het Cito had. Volgens hem wil het instituut dat alle toetsen voor alle leerlingen bruikbaar zijn.
(Bron)

Het is maar goed dat de toetsen niet in de taal van de jeugd worden opgesteld.
Inbreker verdrinkt tijdens vlucht in Amsterdam

AMSTERDAM - Een 19-jarige inbreker is in de nacht van dinsdag op woensdag verdronken toen hij op de vlucht sloeg. De man brak in op een woonboot.
Toen de bewoner van de boot aan het Zeeburgerpad wakker werd waarschuwde deze snel de politie. Toen de Hermandad ter plaatse kwam, dook de inbreker het water in, aldus de politie woensdag.
Politiemensen probeerden hem op de vlucht te traceren maar hij verdween uit het zicht. Op de oevers werd naar sporen gezocht om te kijken of er iemand uit het water was gekomen.
Duikers van de brandweer hebben uiteindelijk het levenloze lichaam van de verdachte in het water aangetroffen en naar de kant gebracht.
Daar heeft ambulance- en brandweerpersoneel de man nog gereanimeerd maar dit heeft niet mogen baten. In de kleding van man werden spullen uit de woonboot aangetroffen.
(Bron)
Nieuwe piek in gebruik rapedrug GHB

UTRECHT - In het uitgaansleven leeft het gebruik van de vloeibare drug GHB weer op. Ook aan het begin van deze eeuw zagen onderzoekers een toename, daarna nam het af. Waarom dit middel populairder is geworden, is niet bekend.
Het kan zijn omdat de xtc-markt tijdelijk is ingestort, aldus onderzoeker Margriet van Laar van het Trimbos instituut dinsdag.
Het aandeel kelderde eind 2008 omdat veel pillen waren vervuild. Kort erna trok het gebruik echter opnieuw aan.
Xtc wordt nog steeds het meest gebruikt. Bijna een derde van de party- en clubbezoekers tussen de 15 en 34 jaar oud heeft in het afgelopen jaar een pil genomen.
Op de tweede plek komt cocaïne. In het westen van het land wordt veruit het meest drugs gebruikt, maar daar wonen ook de meeste mensen, aldus Van Laar.
Van bezoekers van party's als Sensation White heeft bijvoorbeeld 31 procent het afgelopen jaar xtc gebruikt. Van de clubbezoekers gebruikte zestien procent deze drug. Onder de overige 15- tot 34-jarigen is dat drie procent.
Gevraagd naar hun drugsinname in de afgelopen maand zegt bijna een kwart van de partybezoekers xtc te hebben gebruikt.
De feestvierders gebruiken volgens de onderzoekers zelden typische straatdrugs als heroïne en crack. GHB beleeft volgens de onderzoekers een nieuwe piek. Veertien procent van de partybezoekers heeft het ooit gebruikt en zes procent van de clubbezoekers.
Tussen party- en clubbezoekers zijn grote verschillen als het gaat om het aandeel dat gebruikt, maar degenen die gebruiken nemen ongeveer evenveel drugs in. Hetzelfde geldt voor mannen en vrouwen. Mannen gebruiken vaker dan vrouwen, maar als vrouwen gebruiken, nemen ze net zoveel in als mannen.
Ongeveer tien tot twintig procent geeft aan problemen te hebben met drugs. Deze groep heeft bijvoorbeeld moeite om te stoppen. Een grote meerderheid heeft de afgelopen maand minstens een keer vijf of meer glazen alcohol op een avond gedronken.
Het Trimbos deed samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het drugsgebruik onder het uitgaanspubliek.
(Bron)
Zweedse feministes verbranden duizenden euro's

AMSTERDAM - Een Zweedse feministische partij, het Feministische Initiatief, heeft dinsdag op een barbecue op het eiland Gotland honderdduizend Zweedse kroon (tienduizend euro) verbrand uit onvrede over inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.
De hoeveelheid geld die werd verbrand is volgens de feministen gelijk aan het bedrag dat alle werkende vrouwen in Zweden gezamenlijk per minuut minder verdienen dan Zweedse mannen.
"Het lijkt misschien een wanhoopsdaad om honderdduizend kroon te verbranden", zei partijleidster Gudrun Schyman, "maar de situatie is dan ook wanhopig."
Zweden staat internationaal bekend om zijn hoge emancipatiegraad, maar vrouwen verdienen er nog altijd minder dan mannen. Het verbrande geld was door een reclamebureau gedoneerd.
(Bron)

Hm, dan was ik toch over fraude gaan nadenken: het geld kopiëren en de kopietjes in de hens steken, en die honderdduizend kronen naar een goed doel.
EU weert illegaal gekapt hout

STRAATSBURG - Het risico op 'fout hout' neemt af. Importeurs van hout moeten voortaan steeds controleren of er wel een vergunning was voor de houtkap, wat illegale ontbossing in landen als Indonesië of Brazilië moet tegengaan.
Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een compromis daarover met de gezamenlijke EU-landen.
Nu is naar schatting 20 procent van het importhout in de EU van illegaal gekapte bomen.
Wereldwijd gaat het om 350 à 650 miljoen kubieke meter 'fout hout' per jaar. Door de illegale kap blijft er meer broeikasgas CO2 in de lucht en verdwijnen dier- en plantensoorten.
Europa is een grote importeur van hout. Acties tegen 'fout hout' waren tot dusver zonder veel succes.
EU-landen probeerden vrijwillige afspraken te maken met houtexporterende landen, maar van deze zogeheten FLEGT-akkoorden werden er maar weinig afgesloten.
(Bron)
Actie tegen stierkikker en waternavel

HOOGSTRATEN - Het zuiden van Nederland komt samen met Vlaanderen in actie tegen de opmars van de stierkikker en de grote waternavel in onze contreien.
Het zogeheten Invexoproject hiertoe is maandag in de Vlaamse grensplaats Hoogstraten gepresenteerd.
De stierkikker en de grote waternavel, een waterplant, zijn uitheemse soorten die de inheemse soorten verdringen. Ze bedreigen op die manier de biodiversiteit.
De stierkikker, ook wel Amerikaanse brulkikker genoemd, is een grote Noord-Amerikaanse kikker die in Europa werd ingevoerd voor de productie van kikkerbillen.
Maar de amfibie verovert nu op verschillende plekken de stilstaande wateren. Hij voedt er zich met onder meer inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en zelfs kleine watervogels.
De grote waternavel is een uitheemse waterplant die via tuincentra in privévijvers en van daaruit in onze waterlopen is terechtgekomen. De plant vormt een dik tapijt op het water, waardoor onder meer vissen sterven door te weinig zuurstof.
De betrokkenen roepen mensen onder meer op om geen uitheemse soorten in hun vijvers aan te brengen.
(Bron)

In ieder geval geen planten uit je vijver in een sloot of meer dumpen - als je zulke planten kwijt wilt, doe ze dan in de biobak.
'Webreclame verhoogt energieverbruik computer'

AMSTERDAM - Webadvertenties verbruiken net zo veel energie als tweeduizend huishoudens. Dat concludeert student Randy Simons van de Universiteit Twente.
Hij sloot een energiemeter op zijn computer aan en gebruikte een speciaal programma om de vele webadvertenties op internet uit te schakelen.
Zo kon hij vergelijken hoeveel stroom hij verbruikt als hij de advertenties laat laden en hoeveel stroom wordt verbruikt als hij ze blokkeert.
Zo concludeerde hij dat webadvertenties gemiddeld tweeënhalf watt per uur verbruiken. Uit eerder onderzoek bleek dat alle Nederlanders samen 2,7 miljard uur per jaar op internet surfen.
Door de getallen met elkaar te vermenigvuldigen berekende Simons dat de webadvertenties jaarlijks net zo veel elektriciteit verbruiken als tweeduizend huishoudens.
De student technische informatica vergeleek ook verschillende browsers. Daaruit bleek dat Internet Explorer veertig procent meer energie verbruikt voor het laden van webreclames dan Firefox. Tussen verschillende soorten en typen computers zijn de verschillen in energieverbruik volgens Simons klein.
(Bron)
Dode man in Haags restaurant blijkt eigenaar

DEN HAAG - De man die maandagavond dood werd aangetroffen in pizzeria I Gabbiani in de Zoutmanstraat in Den Haag blijkt de eigenaar te zijn.
De politie gaat er vanuit dat de 37-jarige Hagenaar door een misdrijf om het leven is gekomen, zo werd woensdag bekendgemaakt.
Een 47-jarige Hagenaar is aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf. Hij wordt donderdag voorgeleid.
Deze man kwam maandagavond naar het politiebureau en meldde dat er iets was voorgevallen in het restaurant.
De politie is op zoek naar mensen die maandagavond bij I Gabbiani hebben gegeten.
(Bron)
Tientallen gewonden bij stierenloop Pamplona

PAMPLONA - Bij de traditionele stierenloop in Pamplona zijn woensdag zestig gewonden gevallen. Dit hebben hulpverleners in de Spaanse stad gemeld. Drie gewonden moesten naar het ziekenhuis.
De stierenrennen zijn een eerbetoon aan San Fermín, de beschermheilige van Pamplona. Sinds 1591 rennen een week lang (van 7 tot en met 14 juli) elke dag zes gevechtsstieren door de smalle straatjes.
Duizenden jongeren, vaak in beschonken toestand, rennen voor ze uit. Als enige 'wapen' is een opgerolde krant toegestaan.
Het festijn trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. Het is beroemd geworden door de roman Fiesta van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. De rennen hebben sinds 1924 aan vijftien mensen het leven gekost.
(Bron)
'Mega-erectie' ontdekt bij diepzee-inktvis

AMSTERDAM - Wetenschappers op de Falklandeilanden hebben ontdekt dat mannelijke diepzee-inktvissen beschikken over een penis die in erectie ongeveer even lang is als de totale lengte van hun lichaam.
De penis van een mannelijke diepzee-inktvis van de soort Onykia ingens steekt tijdens de geslachtsgemeenschap onder zijn mantel en tentakels uit. Daardoor kan het dier zijn geslachtsdeel gebruiken om sperma in het lichaam van vrouwtjes te injecteren.
Dat schrijven onderzoekers van het Ministerie van Visserij op de Falklandeilanden in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Molluscan Studies.
De wetenschappers ontdekten de ongekende mogelijkheden van de penis van de diepzee-inktvissen toen een gevangen exemplaar bij toeval een erectie kreeg.
“Toen we de mantel van het dier openden om vast te stellen hoe oud hij was, waren we getuige van een bijzondere gebeurtenis”, verklaart hoofdonderzoeker Alexander Arkhipkin op BBC News. "Zijn penis werd plotseling stijf en groeide tot een lengte van 67 centimeter. Zijn geslachtsdeel werd bijna net zo lang als zijn totale lichaamslengte.”
De ontdekking biedt voor het eerst inzicht in de paringsrituelen van diepzee-inktvissen. Tot nu toe was het onduidelijk hoe mannetjes er in slaagden om vrouwtjes te bevruchten, omdat hun geslachtsorganen verborgen zitten onder hun mantel.
Sommige onderzoekers opperden dat mannetjes hun sperma misschien wel van een afstandje naar de vrouwtjes toe moesten schieten. Een penis in erectie was nog nooit eerder waargenomen.
“We konden tot nu toe alleen raden hoe de bevruchting plaatsvond, maar de sterk verlengde penis is de verklaring”, aldus Arkhipkin.
Het is nog niet bekend waar de mannetjes hun sperma precies injecteren in het lichaam van de vrouwtjes. Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat het zaad via de bloedbaan van de vrouwtjes de geslachtsorganen bereikt.
(Bron)
Haardracht Iraanse mannen onder vuur

AMSTERDAM - Een particuliere Iraanse organisatie die zich bezighoudt met islamitische mode heeft een lijst uitgevaardigd met cultureel verantwoorde haardracht voor mannen. Het zijn de eerste haarrichtlijnen sinds de Islamitische Revolutie van 1979.
Het ministerie van cultuur heeft de kapsels nog niet officieel goedgekeurd, maar volgens de organisatie is de lijst met richtlijnen in behandeling. Dat melden Iraanse media woensdag.
De voorzitter van de groep, Jaleh Khodayar, stelt dat de nieuwe kapsels zijn bedoeld om het hoofd te bieden aan de 'westerse culturele invasie'. Veel jonge Iraanse mannen hebben een modern westers kapsel, inclusief paardenstaarten geïnspireerd op filmsterren uit Hollywood.
Khodayar benadrukte dat de haardracht is gebaseerd op islamitisch erfgoed en voor de provincies aangepast zal worden aan de regionale cultuur. Nieuwe richtlijnen voor dameskapsels zullen in de toekomst ook worden uitgevaardigd, zo zei hij.
De invoering van cultureel verantwoorde haardracht is de meest recente opleving van een jaarlijkse eerbaarheidscampagne die in de zomer zijn hoogtepunt bereikt en bedoeld is om elke afwijking van de strenge islamitische kledij te bestrijden.
Sinds de revolutie in 1979 worden jonge mannen en vrouwen geregeld opgepakt omdat ze 'een gebrek aan deugdzaamheid' vertonen. In Iran bepaalt de wet dat vrouwen zich van top tot teen met losse kledij moeten bedekken die hun figuur verbergt. Het hoofd moet bedekt worden met een shawl.
Politie en leger zien toe op de naleving van de wetten en straffen vrouwen die te veel haar laten zien en make-up of te strakke kleding dragen.
(Bron)
Priester bestelt escorts met gestolen miljoen

WASHINGTON - Een Amerikaanse rooms-katholieke priester is opgepakt wegens diefstal van 1,3 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) van de kerk.
De 64-jarige Kevin Gray heeft het geld volgens de politie gespendeerd aan hotels, restaurants, dure pakken en mannelijke escorts, zo berichtten Amerikaanse media dinsdag.
Gray was al 26 jaar priester in de staat Connecticut. Volgens de zender CBS meldde hij zichzelf dinsdag bij de politie in zijn stad Waterbury, nadat hij had vernomen dat die hem zocht.
De graai in de kas heeft de priester inmiddels zijn ambt gekost.
(Bron)
PVV draagt Wilders voor voor vrijheidsprijs

STRAATSBURG - Europarlementariër Barry Madlener (PVV) heeft zijn partijleider Geert Wilders voorgedragen voor de Sacharovprijs, een prijs van het Europees Parlement voor mensen die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting.
‘Het is een schande dat iemand in een Europees land wordt vervolgd omdat hij een grondrecht zoals de vrijheid van meningsuiting verdedigt’, aldus Madlener, doelend op het proces tegen Wilders over onder meer zijn omstreden anti-islamitische film Fitna.
Madlener is bezig onder de 736 Europarlementsleden de vereiste veertig handtekeningen te verzamelen voor de nominatie. Fractieleiders maken later een keuze uit de nominaties.
Onder meer PvdA-leider Thijs Berman in het Europarlement reageert erg scherp op de actie.
De Sacharovprijs ging eerder naar Nelson Mandela en de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Aan de prijs is 50.000 euro verbonden.
(Bron)

dinsdag, juli 06, 2010

Wat een zenuwenwedstrijd.
Laaggeschoolden vinden moeilijk werk

DEN HAAG - Vooral voor laaggeschoolden blijft het de komende jaren moeilijk werk te vinden. Wanneer het broze economische herstel doorzet, leidt dat met enige vertraging wel tot herstel van de werkgelegenheid.
Maar dat betekent niet dat er ook voor iedereen geschikt werk is. Ook de vergrijzing leidt er niet als vanzelf toe dat werkloosheid straks geen probleem meer is.
Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in de Arbeidsmarktanalyse 2010 die de raad dinsdag heeft aangeboden aan demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken.
Een geschikte baan voor iedereen komt niet vanzelf, waarschuwt de raad. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt dreigt volgens de RWI een groot maatschappelijk probleem te ontstaan.
Ongeschoolden en mensen met alleen een elementaire opleiding worden verdrongen door werknemers met een iets betere opleiding. Op dat niveau (mbo2) neemt het aantal banen af, waardoor zij aangewezen zijn op ongeschoold werk. Daarom hamert de RWI op het belang van verdere scholing wat de doorstroming bevordert.
Er is beleid nodig om ervoor te zorgen dat op de arbeidsmarkt vraag en aanbod op elkaar aansluiten en zoveel mogelijk mensen werk vinden. Dat bevordert de economische groei en is nodig om voorzieningen ondanks de vergrijzing betaalbaar te houden.
Daarom moet nu worden geïnvesteerd, adviseert de raad. Niet alleen in scholing, maar ook in behoud en uitbreiding van arbeidsplaatsen.
Het afgelopen jaar zijn door de economische crisis vooral in de marktsector veel banen verloren gegaan. Die komen de komende jaren waarschijnlijk niet terug.
In de collectieve sector komen banen onder druk te staan omdat de nieuwe regering stevig moet bezuinigen om het financieringstekort terug te dringen.
Tot nu toe groeide met name in de zorg het aantal banen tegen de trend in nog steeds. Maar de bezuinigingen kunnen arbeidsplaatsen gaan kosten, ook in de zorg.
Daar staat tegenover dat veel mensen de komende jaren met pensioen gaan die moeten worden vervangen. Maar dat neemt niet weg dat volgens de RWI de komende twee jaar over het algemeen nog sprake is van een overschot aan werknemers.
(Bron)