zaterdag, december 03, 2005

WHO neemt geen rokers meer aan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bekend gemaakt geen rokers meer aan te nemen. Tijdens sollicitatiegesprekken zal aan kandidaten worden gevraagd of ze roken. Is het antwoord positief, dan is de kans op een baan verkeken.
Deze maatregel geldt niet alleen voor verstokte rokers, maar ook voor sollicitanten die aangeven zo nu en dan een peuk op te steken. Personeel dat momenteel in dienst is van de WHO zal niet ontslagen worden, maar wordt het roken wel ontmoedigd.
De WHO geeft aan dat de maatregel, die per direct ingaat, is aangenomen omdat de organisatie aan het hoofd staat van een mondiale campagne tegen roken. Zowel anti- als pro-rokersverenigingen zijn echter tegen het nieuwe beleid. "Het lijkt erop dat rokers aan een behandeling mogen worden onderworpen die niet acceptabel zou zijn als een andere minderheidsgroepering het doel zou zijn", geeft Simon Clark van de Britse pro-rokersstichting Forest aan.
(Bron)
VN: Marteling komt nog veel voor in China

Een onderzoeker van de Verenigde Naties (VN) constateerde vrijdag dat marteling nog altijd veel voorkomt in China. Manfred Novak, die China bezocht voor de Hoge Commissaris van de Mensenrechten, verklaarde dat de autoriteiten geprobeerd hebben zijn onderzoek te hinderen. Volgens de VN-vertegenwoordiger zijn er structuele hervormingen nodig.
Novak voerde gesprekken in de hoofdstad Peking en in de onrustige regio's Tibet en Xinjiang. "Er was veelal bewaking bij de gesprekken die ik buiten gevangenissen had met familieleden van slachtoffers. Incidenteel werd ik gestoord door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Openbare Veiligheid", verklaarde hij. Novak was de eerste VN-onderzoeker naar martelingen in China. Voordat hij toestemming kreeg om aangekondigd gevangenissen te bezoeken en te praten met gedetineerden was er jaren van onderhandeling nodig.
(Bron)
Duif doodgeschoten in Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is gisteren een rondvliegende duif doodgeschoten. De vogel poepte alles onder, aldus de Nieuwe Kerk. De duif kon niet gevangen worden, waardoor de kerk maar één uitweg zag en het dier met een luchtbuks uit de lucht schoot. Hiervoor schakelde de kerk een bedrijf in.
"Jammer voor de duif, maar het beestje vormde een bedreiging voor de circa driehonderd kunstschatten die hier staan voor de expositie 'Indonesia'. Hij had ontzettend veel schade aan kunnen richten, dus hebben we maatregelen genomen," zo zegt Frans van der Avert van de Nieuwe Kerk.
Enkele weken terug ontstond er een omvangrijke hetze toen een mus werd doodgeschoten nadat het vogeltje enkele tienduizenden dominosteentjes van de recordpoging Domino Day had omgegooid.
(Bron)

De stadsduif is geen beschermde diersoort.
FNV luidt noodklok over industrie Noord-Nederland

DELFZIJL - De overheid moet snel actie ondernemen, anders dreigt een ramp voor de industrie in het noorden van Nederland waarbij duizenden banen verloren gaan. Dat meldt FNV Bondgenoten zaterdag aan minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66). De minister bezoekt Akzo Nobel in Delfzijl om over de werkgelegenheid in het noorden te praten.
De werkgelegenheid in het noorden staat volgens de FNV 'zwaar onder druk vanwege hoge energieprijzen'. Veel bedrijven verhuizen naar het buitenland, zegt woordvoerder Marco van Moort van FNV Bondgenoten. "Akzo Nobel is bezig met reorganiseren en ook het bedrijf Corus is van plan dochteronderneming Aldel in Delfzijl te verplaatsen vanwege de hoge energiekosten in Nederland."
De verhuizing van bedrijven naar het buitenland wordt in het noorden extra gevoeld, omdat in deze regio veel industrie is gevestigd die "heel veel energie gebruikt en daardoor last heeft van de hoge prijzen", zegt Van Moort. FNV wil dat de minister maatregelen neemt om werkgelegenheid te behouden. De minister zou afspraken moeten maken met bedrijven over goedkopere stroom, vindt de vakbond.
Naast FNV Bondgenoten zijn ook vertegenwoordigers van ondernemingsraden van Noord-Nederlandse bedrijven als Aldel en Akzo Nobel op de bijeenkomst aanwezig. Brinkhorst gaat in discussie met de zaal, die volgens de vakbond "voornamelijk gevuld zal zijn met werknemers".
(Bron)
AIVD onderzoekt oproep voor aanslag in Nederland

LEIDSCHENDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt een oproep van de Syrische terrorist Abu Musab al-Suri aan slapende terreurcellen om aanslagen te plegen in Nederland en andere landen. Dat heeft een woordvoerster van de dienst zaterdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Ze wees erop dat dergelijke oproepen vaker voorkomen, maar dat de AIVD ze altijd serieus neemt. De verklaring van Al-Suri heeft volgens haar ook de aandacht van internationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Syriër, die ook een Spaans paspoort heeft, gaf les in een trainingskamp van het terroristennetwerk Al Qaida in Afghanistan. De woordvoerster van de AIVD bevestigde dat hij recent in Pakistan is aangehouden.
Volgens De Telegraaf richt Al-Suri zich tot de islamitische strijders die zich in Europa bevinden. Hij roept hen op in beweging te komen en aanslagen te plegen in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland en Denemarken. Als andere doelwitten noemt hij Rusland, Australië en Japan. Volgens het dagblad verklaart Al-Suri de oorlog aan onder meer Nederland wegens de "voortdurende militaire aanwezigheid in moslimlanden".
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), die de verklaring ook analyseert, verwacht niet dat het huidige dreigingsniveau in Nederland omhoog gaat naar aanleiding van de oproep. Dat is nog altijd "substantieel", wat betekent dat de kans alleszins reëel is dat zich hier een terroristische aanslag zal voordoen. Het gaat om het op een na hoogste dreigingsbeeld.
Bij de hoogste fase (kritiek) moeten er volgens de NCTb-woordvoerder zeer sterke aanwijzingen zijn dat er een aanslag zal plaatsvinden en ook bijvoorbeeld waar dat zal gebeuren. De oproep van Al-Suri past bovendien in de criteria die bij een substantiële dreiging horen, aldus de zegsman.
Uit een voortgangsrapportage van het kabinet over terrorismebestrijding bleek vrijdag nog dat het 'internationale profiel' van Nederland onveranderd hoog blijft. Dat komt vooral door de volgens radicale moslims negatieve rol van ons land als actieve deelnemer in de internationale strijd tegen het terrorisme.
Ook de actuele situatie in Nederland trekt veel internationale aandacht. Half februari begint een landelijke campagne om het publiek te informeren over terrorismebestrijding.
(Bron)
EU-ministers akkoord met opslaan email- en telefoonverkeer

BRUSSEL - De Europese ministers van Justitie zijn het vrijdag eens geworden over massale opslag van telefoon- en internetgegevens. Telefoonmaatschappijen moeten van iedereen bijhouden wanneer hij met wie belt. Dat vereenvoudigt de strijd tegen terreur en zware criminaliteit.
De EU-landen moeten de gegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar bewaren. Die mogen alleen gebruikt worden voor de vervolging van ernstige misdrijven. De ministers zijn het echter niet eens geworden over de definitie daarvan.
Volgende week stemt het Europees Parlement hierover. De justitiewoordvoerders hebben eerder al in meerderheid geëist dat er wel een duidelijke afbakening komt van het begrip ernstige misdrijven. Ook wil het parlement de gegevens niet langer dan een jaar bewaren.
Volgens minister Donner van Justitie biedt het bewaren van telefoongegevens, internetvergevens, e-mailverkeer en internettelefonie grote voordelen bij de opsporing van internationale bendes. "Vanuit opsporingsoogpunt is het voordeel evident: ik weet hierdoor minstens welke informatie ik in een andere lidstaat kan krijgen."
De komende Europese wet regelt overigens niet het vastleggen van de inhoud van telefoongesprekken en e-mails. De inhoud van de communicatie blijft geheim.
(Bron)

Gelooft u dat laatste?
'Alle wintertenten ter wereld nog niet voldoende'

RIJSWIJK - De waarschuwing van de Verenigde Naties dat 90 procent van de 420.000 tenten in Pakistan niet geschikt is voor winterse omstandigheden, komt niet als een verrassing voor de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). "De VN brengt het probleem terecht opnieuw onder de aandacht. Het is een race tegen de klok nu het er bitter koud is geworden", aldus een woordvoerder van de SHO vrijdag.
De komende maanden blijven de hulporganisaties zich inspannen om zoveel mogelijk mensen in winterbestendige tenten onderdak te bieden. Sinds de aardbeving van twee maanden geleden hebben internationale hulporganisaties vooral veel zomertenten gestuurd.
"Het is voor slachtoffers van de aardbeving altijd beter om in een tent te kunnen verblijven dan in de open lucht. Dan blijven de mensen in elk geval droog en ze lopen bovendien minder kans op infecties", aldus de woordvoerder. "We hebben wereldwijd te maken met een beperkte productiecapaciteit van wintertenten."
Ironisch genoeg is Pakistan, naast landen als China en Turkije, wereldwijd een van de grootste leveranciers van tenten, ook om in extreme kou te gebruiken. "Begin dit jaar gingen er vanuit Pakistan duizenden tenten naar de gebieden die zijn getroffen door de tsunami."
Veel tenten zijn daar nog steeds in gebruik, andere zijn zo versleten dat ze volgens de SHO niet meer te gebruiken zijn in Pakistan.
Alle tentenvoorraden in de wereld zijn aangesproken en vanaf begin oktober zijn orders geplaatst om extra noodonderkomens te produceren. De aardbeving op 8 oktober in Pakistan en India heeft naar schatting aan 80.000 mensen het leven gekost. Meer dan drie miljoen mensen raakten ontheemd.
(Bron)
Meer Nederlandse bekeerlingen radicaliseren

DEN HAAG - Niet alleen allochtone moslimjongeren, maar ook steeds meer Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd, maken een individueel radicaliseringsproces door. De politie krijgt daarover veel meldingen binnen. Dat blijkt uit de derde voortgangsrapportage over terrorismebestrijding die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Ook worden in kringen van radicale moslims "opvallend veel" informele islamitische huwelijken gesloten. Daardoor komen ook jonge vrouwen in de sfeer van extremisme terecht. Het gaat om een soort huiskamerhuwelijken, zoals die ook te zien zijn geweest bij het vermeende terreurnetwerk De Hofstadgroep. Ouders en andere familieleden zijn vaak niet op de hoogte van de ceremoniën, die eigen voorschriften en rituelen kennen.
De informele huwelijken legitimeren de seksuele omgang met elkaar, maar de relaties duren vaak niet lang. De gang van zaken is te vergelijken met praktijken zoals die zich voordoen bij loverboys, jongemannen die een relatie aanknopen met jonge meisjes en vrouwen om die vervolgens tot prostitutie te dwingen.
Onder de nieuw geworven extremisten bevinden zich steeds meer hoger opgeleiden. Die trend is ook zichtbaar in het buitenland. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) beschikken niet over informatie waaruit blijkt dat in het hoger onderwijs in ons land sprake is van geregisseerde radicaliseringsprocessen. Wel is er aanleiding om extra alert te zijn op dergelijke processen in het onderwijs.
Ook premier Balkenende zei na afloop van de wekelijkse ministerraad dat alertheid geboden is in het onderwijs, maar ook rond de informele huwelijken. "Een huwelijk is een mooi iets. Maar als het gepaard gaat met motieven die niets met liefde te maken hebben, dan is er wel gevaar voor de Nederlandse samenleving. Dat is goed om onder ogen te zien", zei hij.
Nederland kent nog altijd een "substantieel" dreigingsniveau. Dat betekent dat de kans alleszins reëel is dat zich hier een terroristische aanslag zal voordoen.
(Bron)

Ik begrijp een ding niet. Die meiden trouwen en komen daardoor onder extremistische invloeden, volgens dit bericht. Dat suggereert dat ze voor hun huwelijk niet 'onder invloed' zijn. Waarom zouden ze dan trouwen? Het lijkt mij dat die invloedssfeer er eerst is, en dan pas de trouwerij.
Hoe zit het met andere geloven, is daar ook een 'fundamentalisering' aan de gang? Oftewel: is dit iets strikt islamitisch, of is het een algemenere tendens?
(Okee, ik ken hier geen voorbeelden van aanslagen of iets dergelijks vanuit pakweg gereformeerd of katholiek motief - maar de beelden van de funda-gristelijke sites in Amerika, met - effectieve - oproepen om abortusartsen te vermoorden, doemen wel op. Geweld is niet voorbehouden aan islamitische gelovigen.)
Bouw JSF in gevaar

WASHINGTON - De ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), het supergevechtsvliegtuig F35, waarbij ons land ook voor 857 miljoen euro is betrokken, dreigt te stranden. Het Pentagon heeft serieuze plannen om helemaal of gedeeltelijk van de bouw van het hypermoderne jachtvliegtuig af te zien, onder zware druk van de bezuinigingen op defensie in de VS.
De Amerikaanse staatssecretaris van defensie heeft dat kenbaar gemaakt aan zijn Nederlandse collega Cees van der Knaap (CDA), zo schrijft De Telegraaf zaterdag. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken heeft bevestigd dat de Amerikanen zich wellicht uit het project terugtrekken.
De Amerikaanse heroverweging van het JSF-project is het gevolg van bezuinigingen op defensie. De uitgaven aan de oorlog in Irak, onvoorziene miljardenuitgaven door orkanen en tegenvallende belangstelling voor het vliegtuig spelen daarbij een rol. Eerder meldde ook deelnemer Noorwegen zich te 'herbezinnen' op deelname aan het project, omdat Noorse bedrijven niet de verwachte compensatieorders kregen.
Nederland heeft 857 miljoen euro gereserveerd voor het JSF-project. In de Tweede Kamer bestond verdeeldheid over de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig. De Kamer koos voor deelname omdat werd verwacht dat het project de industrie acht tot tien miljard euro aan tegenorders zou opleveren en een stimulans zou zijn voor de werkgelegenheid.
De Amerikanen beslissen eind februari over hun deelname aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig.
(Bron)
'Onvoldoende openheid over opbrengst polsbandjes'

AMSTERDAM - De organisaties achter de gekleurde, rubberen polsbandjes voor goede doelen bieden onvoldoende openheid over de opbrengst. Dat zegt de Donateursvereniging, die onderzoek liet doen naar de verkoopaantallen, kosten, opbrengsten en bestedingen van de polsbandjes.
De vereniging liet onder meer de opbrengst van de gele bandjes (LiveStrong tegen kanker), blauwe bandjes (steun aan Sri Lanka) en oranje bandjes (respect) onderzoeken. Volgens de vereniging laten de organisaties in veel gevallen niet goed zien wat er met de opbrengst gebeurt. Ook worden beloften over het percentage dat aan de doelstelling wordt besteed niet altijd waargemaakt.
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat op internet soms slechts beperkte of zelfs helemaal geen informatie beschikbaar is over de opbrengsten en bestedingen. Een volledig en gedetailleerd overzicht van opbrengsten en kosten is van geen van de instellingen ontvangen. De organisaties reageerden hierop met: "het project is nog niet voltooid", "wij zien sommige informatie als concurrentiegevoelig" of "we houden voor Nederland geen aparte cijfers bij".
De Donateursvereniging erkent dat de acties met de bandjes uit goede bedoelingen zijn opgezet en dat er door initiatiefnemers veel tijd en vaak ook veel geld in de initiatieven wordt gestoken.
Daarnaast constateert de vereniging een niet te meten positief effect van de bandjes: betrokkenheid. Dat geen enkele instantie de acties registreert en controleert, vindt de organisatie echter 'vreemd'.
(Bron)
'Nationale Nederlanden zet adviseurs onder druk'

AMSTERDAM - Verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) dwingt adviseurs bij assurantiekantoren vooral de eigen producten te verkopen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Hierdoor krijgen klanten van deze kantoren 'vrijwel altijd' een verzekering of hypotheek van Nationale Nederlanden aangeboden.
Adviseurs die weigeren uitsluitend producten van Nationale Nederlanden te verkopen 'hangt individuele maatregelen boven het hoofd'. Ook moeten zij zich schriftelijk verantwoorden wanneer zij afwijkend adviseren. Dat blijkt uit 'geheime stukken' van de verzekeraar waarover De Telegraaf beschikt.
Ook het vakblad AssurantieMagazine meldt dat de ING-dochter sinds begin dit jaar van de bij ING Assurantiekantoren aangesloten tussenpersonen verlangt dat zij bijna uitsluitend verzekeringen van NN verkopen. Om de adviseurs de doelstellingen te laten halen krijgen ze extra geld in het vooruitzicht gesteld.
Het blad baseert zich op interne stukken die het in handen gespeeld heeft gekregen. De handelwijze is in strijd met de richtlijnen van de NVA. De brancheorganisatie van tussenpersonen, waarbij vrijwel alle NN-kantoren zijn aangesloten, stelt dat aandeelhouders leden niet mogen beperken in hun adviesvrijheid. De NVA wil de kwestie eerst zelf bestuderen voordat ze met een oordeel komt.
Personeel van ING Assurantiekantoren werd in de zomer van 2004 te verstaan gegeven daar waar mogelijk verzekeringen van de concurrentie te negeren. Uitwijken naar andere verzekeraars mocht alleen nog als Nationale Nederlanden het product zelf niet voerde, zoals bij een uitvaart-, bromfiets- of rechtsbijstandverzekering.
Verder moesten de kantoren 90 procent van de leven- en hypotheekverzekeringen en 60 procent van de schadepolissen onderbrengen bij NN. Adviseurs die de doelstellingen haalden, kregen een bonus in het vooruitzicht gesteld. Die kan variëren van 5000 euro voor adviseurs tot een extra maandsalaris voor medewerkers van de binnendienst.
ING Assurantiekantoren (63 vestigingen, 1500 medewerkers) waren vorig jaar goed voor bijna 100 miljoen euro aan provisieomzet. De organisatie zorgde in 2003 voor 10 procent van de totale NN-productie.
Directeur J. Huysmans van ING Assurantiekantoren stelt dat productieverplichtingen "absoluut niet aan de orde" zijn. Hij erkent wel dat er distributieprovisies bestaan voor producten van Nationale Nederlanden, maar die verdwijnen per 1 januari uit de arbeidsvoorwaardenregeling. "Mijn beleid en dat van NN-directie is dat we de verkoop van polissen van Nationale Nederlanden niet sturen op provisie." De gang van zaken bij ING Assurantiekantoren is niet uniek.
Begin vorig jaar kwamen soortgelijke praktijken aan het licht bij Meeùs. Die keten van tussenpersonen kreeg gedurende enkele jaren productieafspraken opgelegd van grootaandeelhouder Aegon (100 procent eigenaar).
(Bron)

Ik dacht dat dit standaard was.
Populariteit openbaar vervoer blijft dalen

AMSTERDAM - De pogingen van de overheid om automobilisten in het openbaar vervoer te krijgen, lijken geen effect te hebben. Reizigers pakken sinds 1985 vaker de auto dan de bus, tram of metro. Het aandeel van de trein is sinds de komst van de ov-kaart wel gestegen.
Dat schrijft Algemeen Dagblad zaterdag op grond van een onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Het percentage reizigers dat in de auto stapt is in twintig jaar toegenomen van 49 naar 51 procent. Het marktaandeel van bus, tram en metro daalde in die periode van vier naar drie procent. Een belangrijke reden om voor de auto te kiezen is de kortere reistijd in vergelijking met de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast storen reizigers zich aan vertragingen, terwijl automobilisten lijken te berusten wanneer ze in de file staan, blijkt uit het onderzoek.
De onderzoekers bevelen aan de kwaliteit van het openbaar vervoer te verhogen. Dat kan worden bereikt door meer treinen te laten rijden en vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen. {Geluidseffect: holle lach.]
(Bron)
Uit bed getrommeld en getoeterd: Sinterklaas waart rond.
Daarna maar gelijk boodschappen gaan doen, en jee wat is 8 graden warm ;-)
De straat lag bezaaid met kruidnoten en sinterklaasschuim. De kraaien gaven duidelijk de voorkeur aan het schuim, gek gezicht, zo'n beest met een snavel vol roze en groene dingen. Ze wilden helaas niet poseren (beetje te druk met mensen die met de hond langsliepen).

vrijdag, december 02, 2005

'Overheid overdrijft gevaren van overgewicht'

DEN HAAG - De overheid overdrijft de gevaren van overgewicht schromelijk. Daarbij praat het ministerie van Volksgezondheid mensen ten onrechte aan dat hun overgewicht te wijten is aan een verkeerde leefstijl. Dat schrijven twee wetenschappers en een huisarts vrijdag in Medisch Contact, het weekblad van de KNMG, de koepelorganisatie van artsen.
Het gaat om dr. R. Pieterman, universitair hoofddocent rechtssociologie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dr. J. C. Hanekemp van het Heidelberg Appeal Nederland, en huisarts J. Baak uit Kesteren.
Ze halen een toespraak van minister Laagst van Volksgezondheid aan waarin hij stelt dat mensen geen recht hebben op ongezond leven. Als mensen willens en wetens hun gezondheid op de proef stellen door veel te roken, ongezond te eten en niet te bewegen, kunnen ze volgens de VVD-minister vervolgens niet ongebreideld een beroep doen op de gezondheidzorg.
Volgens de drie auteurs van het artikel is dik zijn vooral genetisch bepaald. Daarbij blijkt volgens hen uit onderzoeken dat het risico op overlijden bij mensen met een normaal gewicht hoger is dan bij mensen die te zwaar zijn.
Ze vinden het kwalijk dat schoolartsen zich 'dwingend' mengen in de manier van opvoeden van de ouders als op het spreekuur blijkt dat een kind te dik is. De drie auteurs denken dat de stress die mensen krijgen van het afwijken van de gewichtsnorm ook slecht is voor de gezondheid.
(Bron)
'Rijksmusea moeten spannender'

DEN HAAG - Rijksmusea moeten spannender worden voor mensen die daar nu nog nauwelijks komen. Met aansprekende tentoonstellingen wil staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) meer jongeren, allochtonen en gezinnen de musea binnenhalen.
De ministerraad moet vrijdag nog instemmen met het voorstel van de staatssecretaris, dat ze alvast uit de doeken doet in NRC Handelsblad. "Je krijgt te vaak wat je verwacht: spullen in een vitrine", klaagt Van der Laan in de krant. Om de 26 musea die geld van het Rijk krijgen, te porren tot spannender exposities, gaat hun vaste toelage omlaag.
Naast het vaste budget voor gebouwen, onderhoud en personeel komt er een pot die verdeeld wordt onder de musea met de beste plannen. Nu krijgen de musea in totaal nog 80 miljoen euro van de Rijksoverheid. Van der Laan hoopt dat museumdirecteuren zich echt druk gaan maken om geld binnen te halen. "In de nieuwe opzet moeten de directeuren zenuwachtig worden welke collectie past het best bij mijn museum, hoe gaan we die tentoonstellen?" Nu is het nog te vaak de dood in de pot, vindt de bewindsvrouw.
"Dat stoffige, saaie imago van speuren in een vitrine moet verdwijnen." Als er niks gebeurt, lopen de bezoekers weg, vreest Van der Laan.
Een internationale visitatiecommissie moet de plannen waarmee de musea elkaar gaan beconcurreren bekijken, en ook de Raad van Cultuur zal haar licht daarover laten schijnen. Daarbij telt ook mee in hoeverre een museum weet aan te sluiten bij eigentijdse ontwikkelingen in de samenleving. Ook moeten ze meer samenwerken, met elkaar maar ook met andere maatschappelijke instellingen.
(Bron)

Voor kabinetsleden is geen medische keuring voor ze aan de slag gaan. Zou misschien best een goed idee zijn...
Kat op de kast:

Image hosted by Photobucket.com
Reiger met camera-angst:

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Strand in NH wordt mogelijk honderden meters breed

De mogelijkheid dat het strand in de kop van Noord-Holland bij onder meer Petten en Groote Keeten enige honderden meters breed wordt, komt steeds dichterbij. Dat betoogde gisteren in Zijpe wethouder Morsch tijdens een commissievergadering over een jachthavenproject bij Petten. Volgens Morsch worden er bij Rijkswaterstaat diverse maatregelen besproken om de kustveiligheid in de kop van Noord-Holland te verbeteren. Jaarlijks worden er in Noord-Holland nu delen van de duinen en het strand weggeslagen. Om dat te voorkomen worden er al geregeld zandsuppleties (zandopspuitingen) uitgevoerd. Het laatste jaar onder meer bij Egmond aan Zee.
De mogelijkheid om de kust te beschermen door de aanleg van een grote 'gladde kust', wint volgens Morsch steeds meer aanhang. Deze manier sluit ook aan bij de opstelling van de gemeente Zijpe, die steeds heeft gesteld dat maatregelen voor de kustveiligheid zeewaarts moeten worden genomen, en niet aan binnenkant van dijk en duinen.
Om het strand honderden meters breed te maken is wel een gigantische zandsuppletie nodig, velen malen groter dan die nu worden uitgevoerd. Morsch: "Je praat dan over miljoenen kubieke meters zand, waarmee heel wat tijd gemoeid is. Behalve een paar honderd meter strand heb je ook te maken met enkele honderden meters zand opspuiten onder de waterlijn."
(Bron)
A'damse politie gebruikt ongeldige huiszoekingsbevelen

De Amsterdamse politie stuurt agenten met blanco huiszoekingsbevelen op pad die alvast ondertekend zijn. Wanneer ze ergens naar binnen willen vallen, hoeven ze alleen nog even het adres in te vullen. Dat blijkt uit een rechtszaak waarin de Hoge Raad deze week uitspraak deed. In het geval van een man die in de woning van zijn ex in Amsterdam-West werd opgepakt, bleek justitie geen toestemming te hebben verleend voor een huiszoeking.
Volgens de Hoge Raad is een inval in een woning met zo'n kant-en-klaar (ongeldig) bevel tot binnentreden een 'ernstige inbreuk' op de rechten van de bewoner(s). In eerder genoemd geval zijn de rechten van de bewoonster "doelbewust en met grove veronachtzaming van haar belangen" geschonden.
De advocaat-generaal bij de Hoge Raad stelde vast dat het bij de Amsterdamse politie "kennelijk normaal is zelf een al tevoren door een (hulp)officier van justitie ondertekend huiszoekingsbevel uit te schrijven", dus zonder justitie voor elke inval apart toestemming te vragen.
De Amsterdamse politie laat via een woordvoerder weten dat agenten géén blanco 'bevelen tot binnentreden' bij zich hebben. Volgens de hoofdstedelijke politie wordt in spoedeisende gevallen soms een gedeeltelijk ingevuld formulier aan agenten meegegeven. De agenten informeren dan de hulpofficier dat ze op pad gaan, zodat die 'stand-by' is om toestemming te geven.
Op deze wijze is het in ieder geval niet gebeurd in het geval van de inval in Amsterdam-West.
(Bron)
Meer kerstverkopen in supermarkten verwacht

AMSTERDAM - De supermarkten in Nederland zullen in de week voor kerst meer omzet boeken dan in dezelfde periode vorig jaar. De kerstverkopen in supermarkten belopen dit jaar ongeveer 582 miljoen euro tegen 552 miljoen euro in 2004. Dat voorspelden de marktonderzoekers van GfK vrijdag.
De kerstperiode valt dit jaar gunstig, omdat er zes aaneengesloten verkoopdagen zijn in de aanloop naar Kerstmis. Eerste kerstdag valt dit jaar op een zondag.
Naar verwachting zullen de traditionele kerstproducten weer bovengemiddeld veel verkocht worden. Daarbij staat wild bovenaan, gevolgd door onder andere gevuld brood en ijsdesserts.
(Bron)
'Laat ouders hun kinderen aan woning helpen'

APELDOORN - Ouders moeten meer armslag krijgen om hun kinderen te helpen bij de koop van een eerste woning. Het kabinet kan daaraan bijdragen door ouderen de mogelijkheid te geven tot 250.000 euro onbelast aan jongeren te schenken. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag bepleit.
Het vrije schenkingsrecht dat de vereniging voorstelt is uitsluitend bedoeld voor de aanschaf van de eerste koopwoning. "Het moet een stimulans zijn voor ouders om hun kinderen te helpen", aldus een woordvoerder.
De vereniging wil met haar voorstel het spaargeld van ouderen mobiliseren voor de woningmarkt. Veel ouderen hebben een fors vermogen opgebouwd. Via een grote schenking kunnen kinderen daarvan profiteren en makkelijker een huis kopen.
Momenteel mogen ouders slechts beperkte bedragen onbelast aan hun kinderen geven. Kinderen tussen de 18 en 35 jaar mogen eenmalig 21.500 euro ontvangen. Daarnaast kunnen ouders jaarlijks ruim 4000 euro overmaken naar de kinderen.
Als ouders nu 200.000 euro willen bijdragen aan de koop van een huis, moet het kind daar meer dan 20.000 euro belasting over betalen. "Dat zijn natuurlijk forse bedragen", aldus de VEH-zegsman.
(Bron)

En welke ouder heeft geen kwart miljoen (per kind) in een ouwe sok.
Grote hoeveelheid illegaal opgeslagen asbest ontdekt

MAASTRICHT - De politie heeft donderdag bij een bedrijf op industriegebied Beatrixhaven in Maastricht een zeer grote hoeveelheid illegaal opgeslagen asbest ontdekt. Dat meldde de politie vrijdag.
De politie spreekt van een 'zwaar milieudelict'. Op een deel van het terrein vond de politie een grote berg grond die verontreinigd bleek met asbest. Verder lag asbest in twee grote containerbakken open en bloot op het terrein. Ook was de bodem op veel plaatsen verontreinigd met stukken asbest.
Op het terrein stonden her en der gasflessen, afgewerkte olie en accu's. Het bedrijf gebruikte een grote ijzeren korf om het afval te verbranden. De buurt heeft daarover regelmatig geklaagd, aldus de politie.
Het bedrijf kreeg een proces-verbaal. Het terrein moet worden gesaneerd.
(Bron)
Meer zelfmoordpogingen Turkse en Surinaamse vrouwen

DEN HAAG - Surinaamse en Turkse meisjes en vrouwen tussen de 15 en 24 jaar in Den Haag doen twee tot drie keer vaker een poging tot zelfdoding dan hun van oorsprong Nederlandse leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van de GGD Den Haag en het psycho-medisch centrum Parnassia.
Volgens de GGD zijn de gegevens uniek omdat er in Nederland nog nauwelijks onderzoek naar is gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat vier op de duizend Surinaamse meisjes en vrouwen tussen de 15 en 24 jaar jaarlijks een poging doen om zichzelf van het leven te beroven.
Bij Turkse vrouwen tussen de 20 en de 24 jaar gaat het zelfs om zeven op de duizend vrouwen. Bij de van oorsprong Nederlandse meisjes en vrouwen tussen 15 en 24 gaat het om twee op de duizend. Tussen Marokkaanse en Nederlandse vrouwen in Den Haag blijkt nauwelijks verschil.
De exacte oorzaken van het hoge aantal pogingen tot zelfdodingen bij jonge Turkse vrouwen zijn in het onderzoek niet naar voren gekomen. De gemeente Den Haag wil hier de komende tijd onderzoek naar doen. Uit eerder onderzoek naar het hoge aantal Surinaams/Hindoestaanse meisjes dat zichzelf van het leven tracht te beroven, bleek al dat zij vaak een gebrek aan vrijheid en familiedwang ervaren en dat gebrekkige communicatie met de ouders een rol speelt. Ook het gedwongen behoud van de maagdelijkheid speelt mee.
Uit een beperkte steekproef onder 67 allochtone meisjes en vrouwen die na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis terechtkwamen, bleek dat relatieproblemen met of hun partner of hun ouders de belangrijkste oorzaak was. "In 28 gevallen kwam de poging voort uit problemen met de partner en in veertien gevallen door problemen met de ouders", aldus het hoofd van de GGD, B. Middelkoop.
Volgens de Haagse wethouder van Volksgezondheid J. Klijnsma kunnen ook cultuurverschillen meespelen. "Deze jonge vrouwen zitten vaak tussen twee culturen in. "Aan de ene kant willen ze met alles in Nederland meedoen, maar aan de andere kant hebben ze diepe wortels in hun familie die vaak vasthoudt aan een andere cultuur." Volgens de gemeente benadrukken de resultaten van het onderzoek al eerder genomen initiatieven om suïcide tegen te gaan. Zo begon de gemeente in 2002 met het project 'Aan de grenzen'. Hieronder vallen onder meer dialogen met ouders en gespreksgroepen op school.
Om de allochtone risicogroepen aan te spreken, probeert de gemeente de boodschap vooral via hun eigen organisaties door te geven.
Klijnsma: "We proberen dit via vertrouwenspersonen, zoals imams, bespreekbaar te maken". Volgende week opent de gemeente een speciale telefoonlijn waarop Haagse jongeren met zelfmoordgedachten 24 uur per dag terechtkunnen voor een gesprek.
Het onderzoek is gestoeld op analyses van meldingen van zelfmoordpogingen die de afgelopen jaren bij de vier Haagse algemene ziekenhuizen en bij Parnassia binnenkwamen. De laatste instelling onderzocht dit vanaf de tweede helft van 2002 tot eind 2003 terwijl de ziekenhuizen tussen januari 2002 en 31 december 2004 gegevens verzamelden.
(Bron)
Internetfaxbedrijf XOIP maakt comeback

AMSTERDAM - Internetcommunicatiedienst XOIP is weer terug als zelfstandig bedrijf. Voormalig XOIP-managers Michiel van Kuijen en Benjamin Buckingham hebben samen met zakenpartner Marius Savelbergh de activiteiten teruggekocht van Tiscali, en herintroduceren het als abonnementsvrije service.
Rond het jaar 2000 maakten zo'n 200.000 Nederlanders gebruik van XOIP. Het bedrijf werd populair met een gratis fax-to-email dienst, hiermee konden mensen faxen ontvangen zonder faxapparaat.
Sinds de overname van XOIP door Tiscali in 2001 was de dienst alleen nog in combinatie met een Tiscali-abonnement te gebruiken.
Nieuwe XOIP-gebruikers kunnen zich vanaf vrijdag aanmelden op www.xoip.nl. Hun XOIP-nummers zullen op 1 januari 2006 actief worden.
(Bron)
Kabinet unaniem over weigeren energiecompensatie

DEN HAAG - Het kabinet vindt unaniem dat de burgers volgend jaar niet gecompenseerd hoeven te worden voor de gestegen energiekosten, omdat de koopkracht voor iedereen beter blijkt uit te vallen dan eerder gedacht.
Minister Zalm van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. Donderdag werden premier Balkenende en de meest betrokken ministers het hierover al eens.
Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder de regeringspartijen CDA en D66, vinden dat er wel compensatie moet komen. "Maar ik denk dat we goede argumenten hebben om de Kamer te overtuigen", zei Zalm.
(Bron)
KPN wil Nozema voor 75 miljoen inlijven

DEN HAAG - KPN heeft met de Nederlandse Staat een principeovereenkomst bereikt over de koop van Nozema. Het telecomcern heeft 75 miljoen euro over voor Nozema, de onderneming die radio- en televisiesignalen verspreidt. KPN wil de overname met contant geld betalen. Dat heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt.
De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit NMa. Die uitte afgelopen zomer kritiek op een mogelijke verkoop van Nozema aan KPN. Volgens de kartelwaakhond kan verkoop aan het telecomconcern leiden tot uitsluiting van concurrenten in de markt.
Om aan de kritiek van de NMa tegemoet te komen, wordt voorgesteld om het beheer van Nozema's zendmasten over te dragen aan een ander bedrijf. Met deze stap hoopt KPN de goedkeuring te winnen van de kartelautoriteit, die eerder de verkoop van de zendmasten als mogelijkheid opperde.
KPN wil Nozema overnemen om zich verder te ontwikkelen tot een aanbieder van verschillende media, zoals snel internet en televisie. Met Nozema in handen denkt het concern volgend jaar in heel Nederland digitale televisie via de ether te kunnen aanbieden.
Nozema heeft een belang van 40 procent in Digitenne, een aanbieder van digitale televisie. Aangezien KPN zelf ook twee vijfde van de aandelen houdt, verdubbelt het telecombedrijf met de overname zijn belang in Digitenne. Nozema is voor 59 procent in handen van de Nederlandse Staat.
Andere aandeelhouders zijn de Nederlandse Omroep Stichting (40 procent) en de Stichting Radio Nederland Wereldomroep (1 procent). Het ministerie van Financien onderhandelt namens alle aandeelhouders over de verkoop aan KPN. De Tweede Kamer wordt volgende week geïnformeerd over de verkoopprocedure.
(Bron)

75 miljoen contant. Poe.
Forse toename scholieren met gedragsprobleem

DEN HAAG - Het aantal leerlingen dat kampt met gedragsstoornissen, emotionele stoornissen of ontwikkelingsstoornissen groeit snel. In anderhalf jaar tijd nam het aantal in het speciaal onderwijs met 23 procent toe. Het aantal dat naar een gewone school gaat en daar door een budget extra begeleiding krijgt (rugzakleerlingen) nam met 60 procent toe.
De Landelijke Commissie Toezicht Indicatiestelling (LCTI) heeft dit op verzoek van minister Van der Hoeven (Onderwijs) in kaart gebracht. De LCTI pleit voor nader onderzoek naar de stijging en een verklaring voor verschillen die zich per regio voordoen.
De stijging komt voor een deel, doordat een aantal kinderen vroeger niet meegeteld werden in de onderwijscijfers. De zorg voor onderwijs van een deel van de justitiële jeugdinrichtingen werd overgedragen van het ministerie van Justitie naar het ministerie van OCW.
(Bron)
Mogelijk meer bevingen door hoogste wolkenkrabber

TAIPEI - Er moet snel onderzoek komen in en vooral onder de Taiwanese hoofdstad Taipei naar de hoogste wolkenkrabber ter wereld die daar mogelijk voor extra bevingen van de aarde zorgt. Dit stelde vrijdag de Taiwanese geoloog Lin Cheng van de Taiwanese denktank de Academia Sinica.
Lin vindt het vreemd dat de relatief rustige aarde onder de hoofdstad Taipei sinds de bouw van de enorme wolkenkrabber van 508 meter hoog, de 'Taipei 101', vaker en heviger schudt. Twee voor de streek ongebruikelijk sterke aardschokken met krachten van 3,8 en 3,2 op de schaal van Richter vonden in respectievelijk oktober 2004 en maart 2005 plaats pal onder het bouwwerk.
Maar over het algemeen is de seismologische activiteit onder Taipei toegenomen volgens Lin. Dat kan toeval zijn, maar het is beter onderzoek te gaan doen of het gevaarte van 700.000 ton er iets mee te maken heeft.
De bouw van het rijzige pand begon in 1997 en het heeft 1,35 miljard euro gekost. Het zal zelf weinig last hebben van de seismologische oprispingen. Volgens de ontwerpers en bouwers kan het tegen onwaarschijnlijk zware stoten, zoals aardbevingen heviger dan de kracht 7 op de schaal van Richter en windsnelheden van meer dan 60 meter per seconde.
(Bron)
Tienduizenden daklozen in Honduras door storm

NEW YORK - De tropische storm Gamma die ruim een week geleden over Honduras trok, heeft tienduizenden mensen dakloos gemaakt. De Verenigde Naties spraken donderdag van zeker 30.000 mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt.
Het dodental door het natuurgeweld staat in het Latijns-Amerikaanse land op minstens 34. Laaggelegen gebieden zijn ondergelopen.
(Bron)
Ouders Andrea Luten doen aangifte bedreigingen

RUINEN - De ouders van Andrea Luten uit het Drentse Ruinen hebben donderdag aangifte gedaan bij de politie. De reden daarvoor zijn ernstige bedreigingen en beschuldigingen via een anonieme website aan hun adres.
Hun dochter Andrea werd in mei 1993 op 15-jarige leeftijd vermoord. Op de site wordt gesuggereerd dat de ouders zelf de hand hebben gehad in de dood van hun dochter. Tot nu toe is de afzender van de meldingen op de site nog steeds niet gevonden. "We hebben aangifte gedaan omdat we willen weten wie er achter die website zitten", zei moeder Luten.
Het onderzoek naar de moord op Andrea Luten is gestaakt. Onderzoek naar het DNA van driehonderd mannen, dat enkele maanden geleden nog werd gedaan, heeft ook niets opgeleverd. Het meisje werd dood aangetroffen in de bossen bij het Drentse dorp Gijsselte.
Een verdachte werd in 2002 vrijgesproken. Vorig jaar hebben rechercheurs uit Groningen en Friesland de zaak opnieuw onder de loep genomen, maar ook dat onderzoek bleef zonder resultaat.
(Bron)
Google.nl best bezocht in 2005

DEN BOSCH - Google.nl was in het afgelopen jaar de best bezochte Nederlandse internetpagina. De zoekmachine staat bovenaan de jaarlijkse toptwintig, die online onderzoeksbureau Multiscope vrijdag heeft gepubliceerd. Startpagina en Msn.nl volgen op plaats twee en drie.
In de lijst valt meteen op dat particuliere handelsplaatsen in de lift zitten. Marktplaats stijgt van zes naar vier en eBay.nl van twintig naar tien. Speurders.nl is binnen vijftien maanden doorgedrongen in de toptien (8e) en is daarmee de succesvolste introductie van een Nederlandse internetsite ooit.
De opmars van Google (vorig jaar nog op plaats drie) gaat duidelijk ten koste van concurrent Ilse.nl, dat de grootste daler is aan de top (van vijf naar veertien).
Buiten de toptwinting zijn meer opvallende ontwikkelingen waarneembaar, meldde directeur J. Kivit. Vergelijkingssites zoals Kelkoo, Kieskeurig en Vergelijk.nl scoren allen beter. Versatel stijgt door de introductie van voetbaluitzendingen en een grotere naamsbekendheid van plaats 250 naar 56. Het aandeel van weblogs nam met 150 procent toe en daarvan profiteren met name Msn.com (met Spaces) en Web-log.nl. Multiscope registreert het thuisgebruik van het internet van 1500 mensen. De eindejaarsranglijst is samengesteld uit de laatste twaalf maandtellingen (december tot en met november).
(Bron)
Doden bij brand daklozenopvang in Duitsland

HALBERSTADT - Negen mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een brand in een daklozencentrum in het oosten van Duitsland. Volgens de politie is het nog niet duidelijk wat de oorzaak was van de brand in het centrum in Halberstadt, in de deelstaat Saksen-Anhalt.
Toen de brandweer aan het einde van de nacht bij het centrum aankwam, stond het verblijf, dat ruimte bood aan vijftien personen, al in lichterlaaie. "De hulp kwam snel maar helaas te laat", aldus minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Klaus Jeziorsky. De brand legde ook vier naastgelegen verblijven in de as.
De politie ging in eerste instantie uit van tien slachtoffers, maar stelde dat aantal later naar beneden bij. Reddingswerkers konden volgens de regionale televisiezender MDR vijf bewoners redden. Zij zijn met rookvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis.
Uit eerste onderzoek blijkt dat het vuur in een van de onderkomens ontstond en zich snel over de andere kamers verspreidde. Aanwijzingen over een aanslag zijn er vooralsnog niet, aldus Jeziorsky.
(Bron)
Automobilisten vaker beboet voor slechte lampen

LEEUWARDEN - Automobilisten krijgen veel vaker een boete opgelegd, omdat de verlichting van hun auto niet in orde is. Het aantal bekeuringen hiervoor is de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld van 4027 in 2000 tot 7403 vorig jaar. Dat is een toename van 83 procent.
Een woordvoerster van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden bevestigde vrijdag deze cijfers uit het Nederlands Dagblad. De boete voor ondeugdelijk dim- of grootlicht of het helemaal niet voeren hiervan bedraagt 65 euro.
De politie schrijft de meeste bonnen uit in de nachtelijke uren binnen de bebouwde kom: 4800 in 2004. Ruim 1200 bekeuringen waren voor auto's buiten de bebouwde kom en driehonderd bekeuringen voor bestuurders die hun lampen niet aan hadden gedaan bij slecht zicht overdag. Verder kregen bijna 1100 automobilisten een boete wegens ondeugdelijke verlichting.
(Bron)

donderdag, december 01, 2005

Indiase autowegen bron aids-besmetting

Zalisz Ahmed betaalde 45 roepie (ongeveer 85 eurocent) en verloor zijn maagdelijkheid langs de kant van een Indiase weg aan een van de talloze jonge prostituees die daar werken. Hij heeft sindsdien vaak onveilige seks gehad en nog nooit van aids gehoord.
De 20-jarige Ahmed is een van de vijf tot acht miljoen vrachtwagenchauffeurs die India voorzien van alles, van appels tot airconditioners. Zij maken lange dagen en zijn soms wekenlang van huis. Dan is het verleidelijk wat warmte te zoeken bij een van de vele jonge vrouwen die de berm bevolken.
Net als twee decennia geleden in Afrika zijn de Indiase vrachtwagenchauffeurs een belangrijke schakel in de aids-verspreiding. Met naar schatting 5,1 miljoen seropositieven en aids-patiënten komt India, een land van ruim een miljard burgers, na Zuid-Afrika op de tweede plaats van de wereldranglijst van aids-landen. Het aantal seropositieven per hoofd van de bevolking is nog relatief gering, ongeveer 1 op de 100 mensen in de leeftijd van 15 tot 49 is besmet.
De wegen die het subcontinent doorkruisen zijn voorzien van ettelijke vrachtwagenstops, genaamd 'dhabas', waar de chauffeurs kunnen rusten en wat te eten en drinken kunnen krijgen. De prostituees zijn arm, veelal analfabeet en meest niet of slecht voorgelicht. Zij verkopen hun lichaam voor enkele tientallen roepie in vrachtwagens, op parkeerplaatsen of zelfs in de bosjes. Vragen om het gebruik van een condoom is er voor de meesten niet bij. De meeste vrouwen werken ongeorganiseerd, voor zichzelf.
Van de twintig tot vijfentwintig chauffeurs die maandelijks in het Babu Jagjivan Ram Memorial Hospital in New Delhi worden gecontroleerd, blijkt een op de vier seropositief. "Ze vertellen ons dat ze veel sekspartners hebben gehad en daarna gemeenschap hebben met hun vrouw", zegt Nirmal Khatri, een van de voorlichters in het ziekenhuis. "We kunnen ze niet onder druk zetten. Het is hun keuze. Het is een groot probleem."
Het is een vicieuze cirkel. Soms wordt een zwangere vrouw van een chauffeur besmet en geeft ze de infectie door aan de foetus. Voorlichters bezoeken al jarenlang dhabas en parkeerplaatsen. Langs de wegen wordt op reclameborden voor aids gewaarschuwd. Actievoerders kalken de leuze van veilige seks op de deuren van vrachtwagens. Maar het gaat om zulke grote aantallen mensen en zoveel kilometers wegdek dat de boodschap lang niet altijd over komt.
Aids-consultant S. Sundararaman zegt dat de regering, de vervoersindustrie, de vervoersbonden en de chauffeurs zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen, om te voorkomen dat de geschiedenis zich in India herhaalt. "In Afrika was het precies hetzelfde, omdat gebieden zonder wegen van de epidemie gespaard bleven", aldus Sundararaman.
Volgens Sundararaman kunnen Indiase chauffeurs tussen de veertig tot vierhonderd sekspartners per jaar hebben, afhankelijk van de tijd en het geld waarover zij beschikken. Ook de groeiende economie draagt haar steentje aan de verspreiding van het virus bij, omdat steeds meer gebieden voor verkeer ontsloten worden.
Er zijn geen exacte gegevens over het aantal besmette chauffeurs bekend, maar Denis Brown, coördinator van UNAIDS, zegt dat in de noordoostelijke staat Assam eenkwart van de gecontroleerde chauffeurs seropositief is. Volgens Brown wordt nog geen 20 procent van de chauffeurs voorgelicht of krijgt condooms. Geen van de rijscholen heeft aids-preventie op zijn lesprogramma staan.
In de dhabas is seks de voornaamste bron van inkomsten. Langdurige wachttijden bij de grenzen tussen de deelstaten dragen bij aan het probleem. "Het verkeer gaat erg langzaam, zodat chauffeurs op lange afstanden veelal wel een maand onderweg zijn", aldus Brown. "In sommige gevallen wordt hen gratis voedsel aangeboden, op voorwaarde dat ze seks hebben."
De 55-jarige Satnam Singh weet uit eigen ervaring hoe kwaadaardig het virus is. Hij was er getuige van dat een vader en een zoon uit zijn dorp enkele jaren geleden een gruwelijke dood stierven. Zij teerden weg en werden skeletten, zonder dat er geld was voor een behandeling. Hun vervoersbedrijf verving ze eenvoudig. Voor iedere vrachtwagenchauffeur die ziek wordt, zijn er duizenden wachtenden.
"Ik heb alles gezien en ik weet dat het erger is dan lepra", zegt Singh. "Dit is een gezinsmoordenaar." Singh stoeide zelf jarenlang met prostituees, maar wel 25 jaar geleden. Hij waarschuwt zijn collega's dat zij Russische roulette spelen door in de dhabas zonder condoom te vrijen.
Ahmed zegt nog jarenlang met appels en sinaasappels te blijven rijden tussen de staat Bihar en Delhi, een traject van vijftien dagen. Hij is van plan ooit een meisje te trouwen in zijn dorp in Uttar Pradesh. Plannen voor een aids-test heeft hij niet. Hij zegt zich geen zorgen te maken.
(Bron)
Zweed leest porno voor aan kinderen

Een Zweedse dramastudent is gisteren door de rechtbank veroordeeld worden, wegens het voorlezen van pornografische verhalen aan een groep kinderen van een jaar of zes. De man kreeg een boete van 2400 Zweedse kronen, circa 250 euro. De voorleesverhalen zouden onderdeel zijn geweest van een theaterproject over kinderseksualiteit.
Volgens de rechtbank in Stockholm waren de verhalen erg pornografisch en compleet ongeschikt voor de leeftijdsgroep. Volgens de krant 'Dagens Nyheter' gingen de verhalen over kinderen die orale seks met elkaar hadden. De advocaat van de man heeft inmiddels laten weten dat zijn cliënt in hoger beroep zal gaan. Het zou niet zijn bedoeling zijn geweest, dat de verhalen pornografisch overkwamen.
(Bron)
Verbod homohuwelijk Zuid-Afrika onwettig

Het is volgens de Zuid-Afrikaanse grondwet verboden om stellen van gelijk geslacht uit te sluiten van het huwelijk. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse Constitutionele Hof donderdag bepaald. Het Hof heeft de wetgever een jaar de tijd gegeven om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor homo's en lesbo's.
Zuid-Afrika wordt hiermee het eerste Afrikaanse land dat huwelijken tussen stellen van gelijk geslacht mogelijk gaat maken. Dat is nu slechts mogelijk in Nederland, België, Spanje en Canada. Het invoeren van het homohuwelijk zal waarschijnlijk op verzet stuiten van kerkelijke organisaties, die net als een groot deel van de bevolking fel tegen het homohuwelijk zijn.
Zuid-Afrikaanse regeringen hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk geweigerd het huwelijk open te stellen voor stellen van gelijk geslacht, maar lijkt daartoe door de rechter te worden gedwongen. Albie Sachs, de voorzitter van de Hofkamer die bepaalde dat het uitsluiten van homo's en lesbo's in strijd met de grondwet is, zei als toelichting op het arrest dat de passage in de wet die het huwelijk omschrijft als een verbintenis tussen een man en een vrouw in strijd is met het discriminatieverbod op basis van geslacht dat sinds 1994 in de Zuid-Afrikaanse grondwet staat.
Het elfkoppige rechtscollege oordeelde unaniem dat het verbod op het homohuwelijk geschrapt moet worden, al had een rechter de afwijkende mening dat dat met onmiddellijke ingang moest gebeuren. Als regering en parlement het huwelijk niet binnen een jaar openstellen voor stellen van gelijk geslacht, zal het Constitutionele Hof zelf de betreffende wettelijke bepaling wijzigen, aldus Sachs.
De uitspraak van donderdag werd gedaan in een zaak waarin het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof vorig jaar al bepaalde dat het verbod op het homohuwelijk in strijd met de grondwet is. Tegen dat oordeel was de regering in beroep gegaan bij het Constitutionele Hof.
(Bron)
Gratis condooms voor Kameroense truckers

Ongeveer 28 duizend Kameroense vrachtwagenchauffeurs kunnen de komende vijf jaar gratis condooms verkrijgen bij posten langs de belangrijkste wegen in het land. Dit heeft het ministerie van Gezondheidszaken van het Afrikaanse land vandaag gemeld. De actie is bedoeld om verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat minimaal vijftien procent van de Kameroense truckers het virus dat aids kan veroorzaaken onder de leden heeft, terwijl het nationale gemiddelde zes procent is. De voornaamse oorzaak voor het hoge percentage besmette chauffeurs is het feit dat veel truckers na een lange dag op de weg regelmatig onveilige seks hebben met prostituees. Thuis besmetten de chauffeurs vervolgens hun vrouwen ook vaak met het virus.
Het gehele project zal worden gefinancieerd door Canada, omdat Kameroen hier zelf het geld niet voor heeft. Op de posten kan men behalve gratis condooms ook voorlichting krijgen over hiv. Tevens kunnen de chauffeurs laten testen of ze besmet zijn en zullen ze eventueel medicijnen krijgen. De truckers hebben positief gereageerd op het project.
(Bron)
TT 114 Medewerkers Nederland 3 in actie

HILVERSUM Medewerkers van de VARA en de VPRO voeren actie tegen de plannen van Publieke Omroep om de omroepen hun eigen 'thuisnet' te ontnemen. Vanochtend verstoorden actievoerende medewerkers een vergadering van Publieke Omroep. De NPS-medewerkers voeren geen actie.
In het VARA-programma 'De Wereld draait door' waren alleen beelden te zien van het publiek. Ook in andere programma's op Nederland 3 wordt actie gevoerd.
Publieke Omroep wil dat omroepen vanaf najaar 2006 al naar gelang het genre worden verspreid over de drie publieke netten. Zo wil PO meer kijkers bedienen en ook meer STER-inkomsten binnenhalen.
Europese Hof Mensenrechten veroordeelt Nederland

STRAATSBURG - Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft donderdag in Straatsburg Nederland veroordeeld wegens de weigering een Eritrees meisje toe te laten, wier Nederlandse familie poogde haar naar Nederland te halen.
De rechtbank in Den Haag heeft in de jaren negentig in strijd met de Europese Conventie van de Mensenrechten het meisje Mehret toegang tot ons land geweigerd. Het is een schending van het recht op een privé- en familieleven volgens de conventie.
De moeder vluchtte in 1989 naar Europa en kwam na een huwelijk in 1993 naar Nederland. Ze verwierf vervolgens de Nederlandse nationaliteit en kreeg twee kinderen. Ze heeft daarna geprobeerd haar achtergebleven dochter over te laten komen, maar haar verzoeken werden telkens afgewezen. Ten onrechte, meent het mensenrechtenhof.
(Bron)
Man (81) half jaar cel in voor seksueel misbruik

AMSTERDAM - Een 81-jarige man uit Arnhem is donderdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van een 11-jarig meisje en het verspreiden van kinderporno. Volgens de rechtbank in Arnhem moet de man ook verplicht worden behandeld aan zijn psychische problemen.
Het Openbaar Ministerie had naast de behandeling drie jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De bejaarde Arnhemmer heeft het seksueel misbruik bekend. Volgens de rechtbank is echter geen sprake geweest van verkrachting. De rechter heeft in de strafmaat rekening mee gehouden dat de 81-jarige man volgens deskundigen lijdt aan een beginnende dementie. Door zijn ziekte zou hij 'fictie en werkelijkheid' regelmatig door elkaar halen.
Omdat de Arnhemmer beschikt over een beperkt inschattingsvermogen is de kans op herhaling volgens deskundigen reëel. Daarom vindt de rechter behandeling noodzakelijk.
Het meisje werd vorig jaar november in Arnhem seksueel misbruikt. De bejaarde man maakte van de seksuele handelingen met het meisje video-opnamen. Hij verspreidde meerdere banden in de buurt waar het slachtoffertje woonde. De Arhenmmer zegt dit te hebben gedaan om het meisje te dwingen een muntverzameling terug te geven die zij van hem had gestolen.
Het 11-jarig slachtoffer heeft door het seksueel misbruik ernstige psychische schade opgelopen. Het meisje zou zich niet meer wassen. Ook zou ze niet meer de straat op durven uit angst de bejaarde man tegen te komen.
(Bron)
Conducteur krijgt prijs voor foppen dronkenlap

Een vrouwelijke conducteur van de NS heeft de titel conducteur van het jaar gekregen, omdat zij met een list een dronken reiziger zonder problemen uit een trein wist te krijgen. Volgens reizigersvereniging Rover, initiatiefnemer van de onderscheiding, is vooral de manier waarop de vrouw is omgegaan met de situatie lovenswaardig. Haar optreden met de lastige reiziger leidde niet tot een scène waar veel reizigers last van hadden, oordeelt de jury.
Treinreizigers konden tussen eind juli en begin september kandidaten voordragen bij Rover. De reizigersvereniging koos uit dertien voorvallen, waaronder het verhaal van een conducteur die een dementerende vrouw van het spoor zou hebben gehaald.
De jury besloot uiteindelijk Jos Zwiers, die als standplaats Groningen heeft, tot winnaar uit te roepen. Zij wist een dronken man zonder probleem uit de trein te krijgen. Hij zou reizigers lastig hebben gevallen in de trein naar Groningen, zijn bestemming. Zwiers zei daarop volgens het juryrapport: "Maar dit is de trein naar Leeuwarden." De man snelde daarop in Hoogeveen de trein uit en liep daar in de armen van een controleteam.
Staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz (VVD) heeft Zwiers donderdagochtend een oorkonde in de vorm van een hart uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een rit met een oude trein van station Den Haag Hollands Spoor.
(Bron)
Franse dokters voeren eerste gezichtstransplantatie uit

Franse dokters hebben woensdag 's werelds eerste gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd. Een 38-jarige vrouw, wier gezicht was verminkt door een hondenbeet, heeft een nieuwe neus, lippen en kin gekregen. Dat hebben de dokters woensdag bekendgemaakt.
De operatie had zondag plaats in Amiens in Noord-Frankrijk. Het gaat goed met de vrouw - die anoniem wenst te blijven - en de getransplanteerde gezichtsdelen zien er normaal uit, aldus de dokters in een verklaring. De gezichtsdelen zijn afkomstig van een donor die hersendood is.
Oren en hoofdhuid zijn al eerder getransplanteerd, maar een neus en lippen tot nu toe niet. Die laatste twee gezichtsdelen worden beschouwd als het lastigst om te transplanteren.
(Bron)
Joyrider werd opgeleid door buschauffeurs

De 15-jarige jongen die afgelopen maandag en dinsdag, zonder brokken te maken, met drie gestolen bussen rondreed in Apeldoorn en Doetinchem, blijkt zijn prestatie niet alleen op basis van talent te hebben geleverd.
De jongen is namelijk tijdens de voorbereiding van een spreekbeurt door chauffeurs van Connexxion opgeleid, zo vertelt het neefje van de dader, de 14-jarige Sylvester van Hagen, vanmorgen in De Telegraaf: "We hielden samen een spreekbeurt over lijnbussen, dus regelden we een afspraak met een Connexxion-chauffeur. We mochten ook op het gaspedaal drukken. En voor starten hoef je maar twee knopjes in te drukken, dus dat kan ik ook".
De chauffeurs leerden de jongens verder om de busdeuren te openen als de chauffeur afwezig is, de bussen te starten, stoelen en stuur op lengte te verstellen en waar het gas en de rem zitten.
Volgens Sylvester is zijn neef een echte 'busfreak': "Hij is nou eenmaal helemaal gek van bussen. Zijn kamer hangt vol met posters van Connexxion. Hij gaat ook altijd met de bus naar school en kijkt dan precies af hoe alles moet".
Een woordvoerder van Syntus, een van de maatschappijen waarvan een bus werd meegenomen, heeft verklaard dat de joyrider zich mag melden voor een chauffeursopleiding, zodra hij de juiste leeftijd heeft bereikt.
(Bron)
Dikke landgenoten zijn kwaad

Dikke mensen zijn het zat om steeds kwetsende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd te krijgen. De Nederlandse Obesitas Vereniging krijgt veel klachten van deze mensen die door de internationale strijd tegen zwaarlijvigheid haast geen fatsoenlijk leven meer kunnen leiden. "Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders met overgewicht worden dagelijks te kakken gezet. De campagnes moeten gaan over gezonde voeding, niet over kilo's. Ik word er akelig van", zegt voorzitter Mieke van Spanje van de obesitasvereniging.
Veel mensen vinden dat ze niet altijd zomaar af kunnen vallen, omdat dik zijn bijvoorbeeld in de familie zit. Uit medische hoek krijgen ze daarvoor steun. In artsenblad Medisch Contact vegen twee wetenschappers en een medicus de vloer aan met overheidscampagnes tegen overgewicht. "Dat overgewicht steeds wordt afgeschilderd als het gevolg van een verkeerde levensstijl, is onterecht en zeer kwalijk."
Hun onderzoek laat zien dat mensen met een normaal gewicht juist eerder sterven dan dikkerds. Zij vinden het onaanvaardbaar de hele bevolking bang te maken voor zwaarlijvigheid.
(Bron)

Waarschuwen is alleen maar goed, de pest is alleen dat sommige mensen geheel op tilt gaan en hysterisch worden als ze twee pond te zwaar zijn. De drukte die zo iemand dan maakt is ongezonder dan die kilo teveel.
Maar: er zijn inderdaad hufters die blijkbaar bang worden als ze een dikkerd zien, en dat gevoel moeten compenseren met opmerkingen waarvoor je ze probleemloos zou kunnen aangeven.
Glazenwassers beleven angstige minuten

In het Amerikaanse Denver hebben twee glazenwassers gisteren erg veel geluk gehad. Ze ondergingen angstige minuten toen de takel van hun lift gedeeltelijk afbrak terwijl ze op de twaalfde verdieping van de Denver Place Plaza Tower aan het werk waren. De mannen kwamen er met lichte verwondingen van af.
De glazenwassers waren bezig op de twaalfde verdieping. Op een gegeven moment brak er iets van de liftinstallatie en zwaaiden ze enkele minuten boven de grond, meerdere keren zijn ze daarbij tegen de wolkenkrabber gebotst. Op het moment van het ongeval waaide het erg hard en kon de brandweer niks doen. Toen de wind ook maar iets ging liggen konden brandweerlieden de glazenwassers uit hun benarde positie bevrijden. De mannen raakten lichtgewond en hoefden niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.


Van de wolkenkrabber zijn enkele ramen gesneuveld. Ook auto's die aan de straat stonden zijn beschadigd door rondvliegend glas. De brandweer kon niet via een ladder of kraanwagen werken omdat hun kraan maar tot de tiende verdieping kwam. Daardoor moesten ze de glazenwassers van binnenuit redden. Daarbij is één persoon gewond geraakt. "Er was sprake van grote paniek op de twaalfde verdieping, daarbij is er één gewonde gevallen. We moesten van binnenuit werken omdat onze kraan maar tot de tiende verdieping komt", aldus een commandant.
"Ik bereidde mij erop voor dat ik twee mensen zou zien sterven en dat was misschien wel het engste van alles", aldus een getuige, "Het ging allemaal in slowmotion. Alles was in slowmotion. Het was echt ongelofelijk. We zagen allemaal glas op de auto's beneden vallen. Het was verschrikkelijk om te zien".
(Bron en filmpje)
'Mentaal verzuim' schering en inslag

'Mentaal verzuim', oftewel gelummel op het werk, kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks miljoenen. Dat stellen de vijf grootste arbodiensten. Hoeveel precies gelummeld wordt is niet bekend, maar geschat wordt dat mentaal verzuim zeker even duur is als het gewone ziekteverzuim.
Volgens organisatiebureau United Sense is een dienstverlenend bedrijf met duizend werknemers per jaar 19,6 miljoen euro kwijt is aan gelanterfant, uitgaande van 20 procent collectief mentaal verzuim. Volgens woordvoerder Hans Visser van het bureau is een mentaal verzuim van tien procent gezond. Hij gaat er echter vanuit dat het collectief mentaal verzuim vijftien tot veertig procent bedraagt. "En dat is niet meer gezond", aldus Visser.
Werknemers houden lange pauzes, zitten uitgebreid voor privé-zaken op het internet, of zijn nauwelijks betrokken bij het werk dat ze uitvoeren. Leidinggevenden zouden de ogen sluiten voor het probleem. "Managers hebben dan het gevoel dat ze het niet goed doen, dus mag het ook niet zichtbaar worden", aldus Visser. Gebrek aan perspectief, stille conflicten of een slechte communicatie kunnen een oorzaak zijn van het gelanterfant.
(Bron)
'Grote toename extremistische informatie op internet'

CAPELLE A/D IJSSEL - De hoeveelheid illegale en extremistische informatie op internet is het afgelopen jaar met 30 tot 40 procent toegenomen. Dat stelde de afdeling Benelux van de Amerikaanse internetbeveiliger Internet Security Systems (ISS) donderdag.
Onder deze informatie verstaat het bedrijf onder meer handleidingen voor het maken van bommen en andere wapens, hardcore porno, satanisme, zelfmoordfora en pagina's over kannibalisme. Ook sites die aanmoedigen tot zelfverminking, geweld en marteling zijn meegeteld.
Volgens de onderneming is het aantal aanbieders dat deze illegale informatie op internet aanbiedt het afgelopen jaar tot meer dan 188.000 gegroeid. "Dat komt overeen met ongeveer zestien miljoen individuele internetpagina's", aldus ISS.
De cijfers zijn afkomstig van het ISS-datacenter in het Duitse Kassel waar dagelijks duizend computers het internet afstruinen op zoek naar nieuwe websites. In het centrum worden dagelijks vijf miljoen internetpagina's en afbeeldingen doorgelicht. Momenteel heeft ISS ruim vijf miljard pagina's en afbeeldingen geanalyseerd.
(Bron)
'200.000 Nederlanders door zorg familie overbelast'

DEN HAAG - Ongeveer 200.000 Nederlanders zijn in 2001 door te veel zorgverplichtingen voor familie of vrienden ziek geworden of op andere manieren in de knel geraakt. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie naar mantelzorg die donderdag is gepresenteerd.
Mantelzorg is onbetaalde zorg aan familie en of vrienden. De mantelzorgers raakten bijvoorbeeld overspannen of kregen conflicten door hun vrijwilligerswerk op hun werk of in hun eigen gezin.
De overheid wil dat burgers meer gaan zorgen voor mensen in hun omgeving, en minder snel aankloppen bij officiële hulpinstanties. Eerder is al vast komen te staan dat voor sommige vrijwilligers die hulp op den duur zo zwaar wordt dat ze er aan onderdoorgaan. Volgens het SCP gaat het om 7 procent van in totaal 3,7 miljoen mantelzorgers.
Een andere groep, ook 7 procent van het totaal, zegt met de vrijwillige zorg te veel hooi op de vork te hebben genomen en voelt zich zwaar overbelast. Een kwart van de vrijwillige zorgverleners zegt totaal geen problemen te hebben met het extra werk.
Volgens het SCP geldt dat hoe zwaarder de zorg is, hoe meer belast de hulpverlener zich voelt. Met name verzorgers van terminale patiënten hebben het zwaar, net zoals verzorgers van patiënten die diverse soorten hulp nodig hebben (bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp en begeleiding buiten de deur), alsmede mannen die langdurig alleen voor hun chronisch zieke partner moeten zorgen.
Het SCP bepleit dat instellingen zoals thuiszorg bij het toewijzen van zorg meer rekening houden met de situatie van de mantelzorger. Veel hulpverlenende organisaties houden naar de mening van het SCP te weinig rekening met de belastbaarheid van de vrijwilliger.
Voor LOT, de Vereniging van Mantelzorgers, is het een bekend probleem. "Het speelt al jaren en het is tijd voor maatregelen uit de politiek", aldus A. Ouwerkerk directeur van LOT. Volgens hem moet er meer professionele hulp als thuiszorg komen. Ook zouden de mantelzorgers meer vrij van werk moeten kunnen nemen. Een financiële vergoeding om hulp in te kopen is ook een optie, vindt LOT.
De vereniging organiseert bovendien 45 ontspanningsweekenden waar mantelzorgers tot rust kunnen komen. Maar mensen kunnen ook terecht bij de steunpunten van Mantelzorg. "We gaan dan op huisbezoek om de verzorgers advies te geven", aldus een woordvoerster. "We kijken of er een andere dagindeling mogelijk is, of dat er aanpassingen in de woning noodzakelijk zijn. Ook onderzoeken we of er andere mensen in de omgeving een helpende hand kunnen bieden of dat we vrijwilligers moeten inschakelen."
(Bron)
Jongeren vaak op de bon voor 'flutdelicten'

AMSTERDAM - De geregistreerde jeugdcriminaliteit is in de afgelopen jaren weliswaar enorm gestegen, maar slechts in een klein deel van de gevallen gaat het om ernstige delicten. De politie deelt aan jongeren veel processen-verbaal uit voor "flutdelicten" als het drinken van een Breezer op een station.
Dat zei de Nijmeegse jurist prof. mr. Y. Buruma donderdag tijdens een congres in Amsterdam ter gelegenheid van honderd jaar kinderwetten. Tussen 2002 en 2004 steeg het aantal processen-verbaal voor minderjarigen met ruim 17 procent tot bijna 50.000. Slechts 10 procent daarvan betreft "echt ernstige gevallen", zei Buruma, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
De huidige samenleving kan volgens hem "te weinig hebben van jongeren die hun grenzen verkennen". Hij ziet niets in het invoeren van steeds meer sancties voor relatief lichte vergrijpen als spijbelen. "Wat voor een treurige samenleving is dit, waarin het onderwijs zo bedonderd in elkaar zit dat we de politie nodig hebben om spijbelaars op te pakken?" Buruma keerde zich tegelijkertijd tegen een softe aanpak van zulke jongeren. De verguisde "paternalistische" opstelling die het gezag vroeger koos, was volgens hem zo gek nog niet.
Hij vindt ook dat jongeren die zware delicten op hun naam hebben staan en vaak in herhaling vervallen, best zwaarder gestraft mogen worden. Dan moet er volgens hem wel betere nazorg komen voor jongeren die hun straf hebben uitgezeten. Daarin is een individuele benadering door hulpverleners "met twee ogen en een neus" van groot belang.
"We hebben zoveel geïnvesteerd in preventie, dat we vergeten dat het allerbelangrijkste moment na de taakstraf of detentie komt. De beste voorspeller van criminaliteit is eerdere criminaliteit", zei Buruma. Van de verbetering van die nazorg, die minister Donner (Justitie) in het vooruitzicht heeft gesteld, heeft hij echter nog weinig gemerkt.
(Bron)
iPod nu ook voor seksgenot

GOUDA - Nu had de iPod al heel wat mogelijkheden, maar die zijn met de komst van de iBuzz nog ruimer geworden. De iBuzz is een vibrator die werkt via de muziek van de iPod. Hoe luider de muziek, hoe harder de vibrator zijn werk doet, zo beloven de makers van de iBuzz.
Het apparaatje doet zijn werk door het aan een iPod of andere mp3-speler te koppelen en daarna de muziek aan te zetten.
Vervolgens begint de zogeheten bullit-vibrator te dansen op de tonen van de muziek. "We geven met de iBuzz een nieuwe visie op muziekstimulatie", zegt Ali Carnegie, woordvoerster van het seksspeelgoedbedrijf LoveHoney, dat het speeltje op de markt bracht.
"Wij verkopen tegen de duizend verschillende vibrators, maar dit is nu ons best verkochte product, terwijl het pas anderhalve week op de markt is. Al drie jaar lang was de Rabbit, die door de televisieserie Sex and the City zo populair werd, de best verkochte vibrator", aldus Carnegie.
De stimulator werkt overigens ook zonder muziek. De iBuzz kost 43 euro en is alleen via internet te bestellen.
(Bron)
Grote run verwacht op nieuwe domeinnaam '.eu'

BRUSSEL - Europees commissaris Reding (media en informatiemaatschappij) verwacht binnen enkele weken al enkele honderdduizenden aanvragen voor de registratie van webadressen met de nieuwe domeinnaam '.eu'. Reding denkt zelfs dat .eu op termijn het meest gebruikte achtervoegsel of suffix .com zal inhalen. Bedrijven kunnen al vanaf komende woensdag een naam registreren.
Reding presenteerde donderdag in Brussel de concrete regelingen voor aanvragen voor .eu. De Europese toezichthoudende organisatie EUrid in Diegem bij Brussel gaat in totaal 750 personen en bedrijven inschakelen in alle EU-lidstaten om de registraties te verwerken. Alleen bedrijven of burgers die woonachtig zijn in een EU-lidstaat kunnen een aanvraag indienen. In EUrid werken ook drie registratiebureau's uit België, Italië en Zweden samen.
Vanaf woensdag om 11.00 uur kunnen ondernemers al namen laten vastleggen. Als er meerdere keren dezelfde naam is vastgelegd, gaat het recht om deze te gebruiken naar degene die de eerste registratie heeft gedaan. De kosten daarvoor kunnen oplopen tot 85 euro. Burgers kunnen vanaf 7 april namen laten registreren. Dat kost dan 10 euro per keer.
Nationale domeinnamen als '.nl' blijven gewoon bestaan. Reding denkt dat vooral internationale en Europese instellingen en ondernemingen die in meerdere landen zaken doen belangstelling hebben voor een .eu-adres. De grootste Europese instellingen als de Europese Commissie en het Europees Parlement zullen begin volgend jaar al geleidelijk overschakelen op .eu. Nu gebruiken zij nog adressen met het achtervoegsel .eu.int.
Het plan om .eu in te voeren was een concreet gevolg van de top van EU-leiders in Lissabon in juni 2000, waar zij besloten meer aandacht te geven aan de moderne economie. Pas in het voorjaar van 2006 zullen de nieuwe adresnamen ook daadwerkelijk worden worden.
Volgens Reding is de nieuwe domeinnaam geen overwinning van het Engels in Europa. In het Frans, Spaans en Italiaans wordt de EU afgekort als 'ue'. "De afkorting 'eu' komt echter van het Latijnse Europa, dus is er geen sprake van een voorkeur voor het Engels of het Frans", aldus de Luxemburgse eurocommissaris. Meer informatie over de .eu-operatie is te vinden op de website van EUrid (www.eurid.eu/en).
(Bron)
Grote wapen- en vuurwerkvondst in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft woensdag in een loods in Amsterdam-Noord tien vuurwapens, waaronder pistolen en revolvers, een grote hoeveelheid munitie en 6000 kilo illegaal consumentenvuurwerk aangetroffen.
De politie heeft in de loods drie mannen aangehouden, aldus een woordvoerder donderdag. Het gaat om 59-jarige man uit Dordrecht en twee mannen van 47 en 42 jaar uit Noord-Holland.
De politie kwam de verdachten op het spoor door speurwerk van het korps Zuid-Holland Zuid. Het zogeheten 'Vuurwerkteam Dordrecht' observeerde al een paar weken de 59-jarige Dordtenaar, omdat hij bij de politie bekendstond als iemand die in deze tijd van het jaar veel met vuurwerk bezig is. Bij de inval in de Amsterdamse loods trof de politie zijn twee medeverdachten aan.
(Bron)
Motorrijder haalt dronken automobilist van de weg

KLAASWAAL - Een 37-jarige motorrijder uit Strijen heeft woensdag eind van de middag in Klaaswaal een dronken automobilist aan de kant gezet. De Strijenaar reed achter de 53-jarige beschonken chauffeur en zag dat de man enorm slingerde.
Tegenliggers moesten uitwijken of stoppen in de berm om niet aangereden te worden, aldus de politie donderdag. De motorrijder kon de levensgevaarlijke situaties niet langer aanzien en passeerde de slingerende bestuurder. De man parkeerde zijn motor midden op de weg met de knipperlichten aan. De automobilist moest remmen en kwam op de verkeerde weghelft tot stilstand. De motorrijder liet de dronken bestuurder uitstappen.
Een andere automobilist die ook was gestopt, zette de auto van de man netjes aan de kant.
Een blaastest wees uit dat de automobilist, afkomstig uit Mijnsheerenland, veel te veel had gedronken. Hij is zijn rijbewijs nu kwijt.
(Bron)

Applaus voor die twee heldere gasten.
Saunabezoeker minder preuts

LEIDERDORP - Bezoekers van een sauna zijn veel minder preuts dan vroeger. In 1997 wilde de helft van de saunagangers liever gescheiden badderen, nu geeft nog maar een op de zeven daaraan de voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Saunavereniging, dat woensdag is gepresenteerd.
Mensen die een saunaatje pakken doen dat vooral voor de rust en ontspanning. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populaire dagen, maar ruim een kwart gaat zowel doordeweeks als in de weekeinden. Vrouwen komen bijna nooit alleen binnen, maar liever met vriend of vriendin. Van de mannen gaat ruim een derde regelmatig alleen.
Per bezoek telt de klant gemiddeld 40 euro neer. Een vijfde van hen vindt dat eigenlijk te veel geld. Ze zijn trouw aan hun 'eigen' sauna en bereid er desnoods vijftien kilometer of meer voor te reizen.
(Bron)
Europeaan surft gemiddeld tien uur per week op net

BRUSSEL - De Europese burger zit gemiddeld tien uur per week op het internet. Van de surfers met een ADSL-verbinding maakt zelfs een derde meer dan zestien uur per week gebruik van het net.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van de Europese advertentie-organisatie EIAA onder 7000 EU-burgers, onder wie vijfhonderd Nederlanders. De Nederlander zit overigens ook mooi op het Europese gemiddelde van tien uur. De Fransman surft met dertien uur per week gemiddeld het meest. Italianen besteden wekelijks acht uur aan het internet.
De tijd die de EU-burger op het net zit, is in een jaar tijd ook met 17 procent gestegen. De tijdsbesteding voor het lezen van kranten steeg met 13 procent. Televisie ging er qua tijdsgebruik 6 procent op vooruit.
Het lezen van tijdschriften liep 7 procent terug. Van alle webgebruikers zegt 29 procent minstens eens per maand muziek te kopen via internet. Ongeveer 13 procent neemt regelmatig deel aan discussies via blogs.
(Bron)
Oud nieuws opnieuw bevestigd:

'Warme Golfstroom zwakt af'

LONDEN - De kracht van de Warme Golfstroom , die door de Atlantische Oceaan warmte richting West-Europa aanvoert, is de afgelopen dertien jaar met 30 procent in kracht afgenomen. Het fenomeen is waarschijnlijk het gevolg van de opwarming van de aarde, maar kan paradoxaal genoeg zorgen voor een veel kouder klimaat in West-Europa. Dat staat in een Britse studie die donderdag is gepubliceerd in het blad Nature.
De Warme Golfstroom begint in de Golf van Mexico en brengt warm water naar het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Omdat het water daar relatief zout is, kan het na afkoeling naar beneden zinken, waarna het in zuidelijke richting terugstroomt. De relatief warme oceaan beïnvloedt de temperatuur in een wijde omgeving.
Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen in Groenland. Het water dat op deze manier in de Noord-Atlantische Oceaan terechtkomt, leidt mogelijk tot de verzwakking van verscheidene stromen, waaronder de Warme Golfstroom, zo meldden donderdag Britse kranten.
(Bron)
'400 maal meer doden door auto's dan door terrorisme'

LONDEN - De kans dat inwoners van ontwikkelde landen omkomen door een auto-ongeluk is bijna vierhonderd keer groter dan de kans op overlijden als gevolg van internationaal terrorisme. Dat blijkt uit een studie waarover het blad Injury Prevention donderdag bericht.
Elke 26 dagen overlijden er op Amerikaanse wegen evenveel mensen als door de terreuraanslagen van 11 september 2001, aldus Nieuw-Zeelands onderzoek.
In tien bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aangesloten landen zijn tussen 1994 en 2003 door terrorisme iets meer dan 3000 doden gevallen. In dezelfde tijd vielen door auto-ongelukken 390 maal meer slachtoffers.
(Bron)

Maar de auto 'hoort erbij'. Net als roken en vet eten en en zo...
Iedereen gaat erop vooruit

DEN HAAG - De nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat volgend jaar de koopkracht voor alle groepen in de samenleving verbetert. Het kabinet besluit aan de hand van de berekeningen of er een extra maatregel moet komen om de koopkracht voor volgend jaar op te krikken.
De Tweede Kamer had daarop aangedrongen in een motie van CDA-fractievoorzitter Verhagen. Hij vreesde in september dat de hoge energieprijzen de koopkracht volgend jaar zouden aantasten.
Het kabinet wil een eventuele maatregel niet alleen laten afhangen van de hoge olieprijzen, maar van het totale koopkrachtbeeld.
Het CPB stelt nu dat de olieprijs volgend jaar niet uitkomt op 50 dollar, maar op 55 dollar. Toen Verhagen zijn motie indiende was de actuele prijs 65 dollar.
Het CPB voorspelde in september nog een verbetering van de koopkracht met 1 procent, en heeft dat nu opwaarts bijgesteld naar 1,25 procent. De belangrijkste oorzaak ligt bij de premie voor de nieuwe zorgverzekering. Voor huishoudens zonder zorgtoeslag valt die gemiddeld 64 euro lager uit dan eerder geraamd. Voor huishoudens met een zorgtoeslag resteert een voordeel van 22 euro.
De verbetering van de koopkracht verschilt voor diverse groepen in de samenleving, maar dat was in september ook al zo. In de nieuwste cijfers gaan werknemers er 1,25 procent op vooruit, uitkeringsgerechtigden 0,5 procent en 65-plussers 2 procent.
(Bron)

Een half procent? Da's 3,5 euro, toch weer pakweg 8 Euroshopperbroden.

woensdag, november 30, 2005

E-mail beheerst werkdag

LEIDEN - De e-mail domineert de werkdag. Meer dan de helft van de werknemers besteedt dagelijks meer dan twee uur per dag aan het lezen en reageren op e-mail. Voor 15 procent is het gebruik van e-mail toegenomen tot vier uur, een halve werkdag. Dit blijkt uit een enquête van computerbeveiliger Symantec. De steekproef is gehouden onder 1700 werknemers van grote bedrijven in Europa.
Driekwart vindt e-mail verslavend en 21 procent zegt daadwerkelijk verslaafd te zijn. "Zij zoeken dwangmatig contact met hun e-mail en raken lichtelijk in paniek als ze geen toegang krijgen tot hun inbox", aldus Erik van Veen, medewerker bij Symantec.
De e-mailverslaving verlengt bovendien de werkdag. De meeste werknemers controleren voor 09.00 uur 's ochtends en na 17.00 uur 's middags hun zakelijke e-mail. Bovendien loopt nog eens 34 procent bij het opstaan en 30 procent voor het naar bed gaan zijn inbox langs. Bijna driekwart kijkt ook buiten kantoor en buiten werksituaties naar zijn zakelijke elektronische post.
Uit het woensdag gepubliceerde onderzoek van Symantec blijkt dat het digitale postverkeer sterk groeit. Het aantal e-mails van de ondervraagden is in de afgelopen twaalf maanden met gemiddeld 47 procent toegenomen.
(Bron)
Belgische politie arresteert terreurverdachten

BRUSSEL - De Belgische politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag huiszoekingen verricht in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Tongeren. De politie zocht naar bewijzen dat mensen geronseld worden voor terreurdaden in Irak. De politieactie houdt verband met een zelfmoordaanslag door een Belgische vrouw enkele weken geleden in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.
In totaal 250 politiemensen hebben op veertien plaatsen huiszoekingen verricht, zo is woensdag gezegd tijdens een persconferentie. Daarbij zijn veertien mensen gearresteerd. Het gaat om zeven Belgen, drie Marokkanen, twee Tunesiërs en twee Belgen van Tunesische origine.
Negen verdachten zitten nog vast en moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De overige vijf zijn na een kort verhoor weer op vrije voeten gesteld.
De politie heeft vooral gezocht bij vrienden en kennissen van de vrouw. De huiszoekingen verliepen zonder incidenten. Justitie is al vier maanden met het onderzoek bezig en zegt met de actie een terroristische organisatie te hebben opgerold. Er is een aantal documenten in beslag genomen. Er zijn geen explosieven aangetroffen.
De identiteit van de vrouw is nog altijd niet bekend. Het zou gaan om een Belgische die zich tot de islam had bekeerd na het huwelijk met een tot Belg genaturaliseerde Marokkaan. Die zou de aanslag georganiseerd hebben. Hij is in Irak doodgeschoten door Amerikanen.
(Bron)
Voorlopig geen heffing op MP3-speler

DEN HAAG - Er komt voorlopig geen kopieerheffing op MP3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Minister Donner (Justitie) zei woensdag in de Tweede Kamer er op te vertrouwen dat de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) hiertoe niet binnenkort zal besluiten.
Daarover was verontrusting ontstaan nadat er binnen de SONT, waar belanghebbenden aan tafel zitten, een compromis leek te zijn bereikt over een heffing die kan oplopen tot 25 euro per apparaat.
Minister Donner én de Tweede Kamer denken dat het niet zinvol is om per land een vergoeding voor musici in te voeren, omdat de apparaten makkelijk via internet in een land kunnen worden aangeschaft waar zo'n heffing niet bestaat. Volgens Donner zit ook SONT op de lijn om eerst te wachten op een voorstel van de Europese Commissie.
Daarmee stelde hij de linkse oppositie en D66 niet helemaal gerust. "Geen besluit van de SONT om te heffen is niet hetzelfde als een besluit om niet te heffen", aldus Van der Laan (D66).
Nadeel van een heffing op apparaten is dat niet betaald wordt naarmate muziek en dergelijke worden gekopieerd. De Tweede Kamer en Donner zien het dan ook niet als het juiste middel om de auteursrechten te vergoeden. De industrie zou zelf meer maatregelen kunnen treffen om illegaal kopiëren tegen te gaan en te laten betalen voor de muziek.
Donner wil niet nu al aan de SONT opleggen dat er nooit een heffing op apparaten mag komen. De Kamer én de regering hebben zelf besloten dat de belanghebbenden er zelf moeten zien uit te komen.
Pas als deze zelfregulering niet goed werkt is er volgens Donner reden om te "corrigeren.". Dat moet blijken uit een besluit, maar dat is er dus niet, aldus Donner.
(Bron)
Snelheid op Oostenrijkse snelweg omhoog

Terwijl in Nederland de maximumsnelheid naar beneden wordt bijgesteld, doet de regering in Oostenrijk vanaf 2 mei juist een proef met het opschroeven van de maximumsnelheid. Over twaalf kilometer van de A10 in het Oostenrijkse Karinthië gaat de maximumsnelheid van 130 naar 160 kilometer per uur. Gekeken zal worden wat de verhoging voor de doorstroming van het verkeer en voor het milieu te betekenen heeft.
De Oostenrijkse minister van verkeer Hubert Gorbach heeft meteen laten weten dat de rijbewijzen van iedereen die 180 kilometer per uur of harder rijdt zal worden ingenomen. Daarnaast krijgt de politie de bevoegdheid roekeloze rijders te beboeten.
De test op de A10 zal alleen kunnen plaatsvinden als weer en verkeer dat toestaan.
(Bron)
Donderdag alsnog topberaad over werkgelegenheid

DEN HAAG - Kabinet, vakbonden en werkgevers zullen donderdag alsnog bijeenkomen voor topberaad over de werkgelegenheid. Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft dat woensdagmiddag gezegd na urenlang overleg met FNV-voorzitter Jongerius en haar VNO-NCW-collega Wientjes onder leiding van premier Balkenende.
De 'werktop' zou eigenlijk vorige week woensdag plaatshebben, maar werd op het laatste moment afgeblazen. De vakbeweging was niet tevreden met het bedrag van 40 miljoen euro dat het kabinet op tafel wilde leggen om meer jongeren, allochtonen en ouderen aan werk te helpen.
De bonden vroegen 140 miljoen extra, onder meer om stageplekken te creëren voor jongeren met onvoldoende opleiding en om mensen aan het werk te helpen die door strengere herkeuringen hun WAO-uitkering (deels) kwijtraken.
De Kneus wilde woensdag niet zeggen in hoeverre het kabinet nu aan deze wens tegemoet komt. Jongerius constateerde tevreden na het overleg dat ze "weliswaar nog met een lege tas wegging, maar wel met een nieuwe afspraak op zak". Het grote verschil met vorige week is volgens de vakbondsvrouw dat nu alle partijen het onderwerp belangrijk genoeg vinden om hun verschillen opzij te zetten, plannen te maken en bijbehorende middelen te zoeken.
Ook Wientjes toonde zich gelukkig dat de werktop alsnog kan doorgaan. "Dit is precies op tijd, want de economie begint aan te trekken." Volgens hem is het zaak om te voorkomen dat net als enkele jaren geleden werkgevers staan te springen om personeel en er tegelijkertijd veel mensen met een uitkering niet aan de slag komen, omdat ze onvoldoende scholing en werkervaring hebben.
(Bron)

Nu.nl plaatst er een mooie foto bij:
Eerste Saudische vrouwen in openbaar ambt

Voor het eerst zijn in Saudi-Arabië twee vrouwen gekozen in een openbaar ambt. In het weekend namen de vrouwen deel aan de eerste verkiezingen in Saudi-Arabië waarbij vrouwen zowel konden stemmen als zich kandidaat stellen. Koning Abdullah, die in augustus de troon besteeg, wil de positie van vrouwen aanzienlijk verbeteren.
De Kamer van Koophandel van Jiddah weigerde in eerste instantie de nominatie van tien vrouwen voor de functie van bestuurder, maar haalde bakzeil nadat de Saudische regering zich met de kwestie had bemoeid.
Koning Abdullah, die in augustus de troon besteeg, wil de positie van vrouwen verbeteren. In Saudi-Arabië is de bewegingsvrijheid van vrouwen beperkt. Het is vrouwen verboden om auto te rijden. Als ze naar het buitenland willen, moeten ze daarvoor toestemming krijgen van een mannelijke voogd.
(Bron)
'Automobilist moet keuring ondergaan'

DRIEBERGEN - Automobilisten moeten bij het verlengen van hun rijbewijs een keuring ondergaan. Dat stelt 3VO, de landelijke organisatie voor verkeersveiligheid, woensdag. De organisatie presenteert vrijdag een speciaal hiervoor ontwikkelde test: de Rijstijlscan.
De scan bestaat uit vier onderdelen. Een praktijkrit, een profieltest (om inzicht te krijgen in de eigen rijstijl), een theorietoets en een test voor het gezichtsvermogen. Volgens 3VO kunnen veel ongelukken worden voorkomen als automobilisten zich meer bewust zijn van hun rijgedrag.
Jaarlijks vinden er in Nederland ruim een miljoen ongevallen plaats, daarbij zijn circa 2,5 miljoen mensen betrokken. Volgens een woordvoerder wordt 90 procent van de ongevallen veroorzaakt door gedrag en niet door een mankement aan de auto. Een APK-keuring zal dus niet alleen nuttig zijn voor de wagen, aldus 3VO.
(Bron)
Kikker- en paddenpopulatie neemt toe

De kikker- en paddenpopulatie in Nederland stijgt, terwijl het aantal wereldwijd daalt. Dat blijkt maandag uit metingen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tussen 1997 en vorig jaar heeft uitgevoerd. Sinds de jaren '50 liep in Nederland de kikker- en paddenbevolking terug.
Volgens de onderzoekers is de groei te danken aan verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van poelen. Het aantal boomkikkers zou het snelst stijgen. De populatie is sinds 1997 verviervoudigd. De hoeveelheid bruine en groene kikkers in Nederland zou met vijf procent per jaar zijn toegenomen.
De geelbuikvuurpad is nog steeds bedreigd, maar neemt volgens het CBS wel in aantal toe. Het aantal 'gewone padden' is met 3,5 procent per jaar toegenomen.
(Bron)
'VAE mag homo's niet behandelen met hormonen'

De Verenigde Staten hebben de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opgeroepen om te stoppen met het toedienen van mannelijke hormonen aan een aantal onlangs gearresteerde veronderstelde homo's.
Een functionaris van het ministerie van binnenlandse zaken van de VAE zei dinsdag tegen Associated Press dat de homo's alleen op vrijwillige basis mannelijke hormonen krijgen toegediend. Als ze instemmen met een hormoonkuur krijgen ze strafvermindering.
De politie in de VAE pakte een groep van 25 homo's eerder deze maand op. Ze woonden een massale homoseksuele bruiloft bij, maakte de politie in het weekeinde bekend. De ene helft van het gezelschap was gekleed als bruiden en de andere als bruidegoms. Ze worden waarschijnlijk aangeklaagd wegens overspel en prostitutie. Homoseksueel gedrag is verboden in de VAE.
(Bron)
'Behulpzame' vrouw wordt aangehouden

In Utrecht is dinsdag een vrouw aangehouden nadat zij een winkeldief een handje wilde helpen. De vrouw fietste 's middags behoorlijk dronken langs een winkel, waar zojuist een jattende kerel was aangehouden. De fietster bood vervolgens aan de kaarsen die de man had gestolen, te betalen.
De politie vroeg de vrouw wie zij eigenlijk wel niet was, waarop zij zich niet kon legitimeren. Ze gaf wel een naam op, maar deze bleek vals te zijn. De 28-jarige werd hiervoor aangehouden en kreeg een proces-verbaal. Op het politiebureau bleek vervolgens dat de vrouw nog enkele honderden euro's boete moest betalen en twaalf dagen gevangenisstraf moest uitzitten voor drie andere zaken. Daarop werd ze ingesloten.
(Bron)

Beetje dom...
Aantal soa's en HIV-besmettingen neemt toe

Het aantal Nederlanders met HIV of een geslachtsziekte is voor het vijfde jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag, een dag voor Wereld Aidsdag, bekend heeft gemaakt. Officieel zijn bijna 11.000 Nederlanders besmet met het virus dat Aids kan veroorzaken. De schatting is echter dat het echte cijfer veel hoger ligt.
De meeste mensen die besmet zijn, zijn homoseksuele mannen. Het aantal besmette hetero's is vorig jaar voor het eerst weer afgenomen. Volgens de onderzoekers wordt er steeds meer aan onveilige seks gedaan. Dat is ook te zien in de stijging van het aantal geslachtsziekten. Vooral jongeren onder de vijfentwintig hebben steeds vaker een soa. Zo is van de vrouwen die chlamydia hebben tweederde jonger dan vijfentwintig.
(Bron)
Uitzendinggemist.nl krijgt STER-spotjes

HILVERSUM - Gebruikers van de site www.uitzendinggemist.nl moeten vanaf volgend jaar eerst een reclamefilmpje doorlopen voordat ze een herhaling van een tv-programma van de publieke omroepen kunnen bekijken. Dat meldde STER-directeur A. Buurman woensdag.
De leidinggevende verwacht veel van de nieuwe dienst omdat adverteerders enthousiast hebben gereageerd op het initiatief. Bovendien wordt de site maandelijks door miljoenen mensen bezocht.
Buurman wil niet zeggen hoeveel inkomsten ze verwacht via de commercials. Een internetspotje duurt maximaal vijftien seconden en adverteerders moeten er 40 euro per bekeken spotje voor betalen.
Bezoekers zullen volgens Buurman niet stevig gaan balen van de commercials. "Het spotje wordt getoond gedurende de tijd dat internetters nu ook al moeten wachten op het door hen opgevraagde programma. Dat bestand moet natuurlijk worden ingeladen en dat vergt nu ook al tijd. Internetters worden maximaal drie keer met hetzelfde spotje geconfronteerd."
De nieuwe dienst komt op een moment dat de politiek vraagtekens plaatst bij het functioneren van de STER in een systeem van publieke omroep. Vorige week bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting dat een Kamermeerderheid het afschaffen van de STER niet op voorhand afwijst.
Buurman ligt niet wakker van de geluiden uit Den Haag en gaat daarom ook gewoon door met nieuwe initiatieven. "Ik ga al onze acties niet afhankelijk maken van de grillen van de politiek. In het verleden hebben we al vaker onder vuur gelegen en uiteindelijk veranderde er niets. De signalen van verleden week beschouw ik als een proefballonnetje en wij wachten wel af. De discussie over het mogelijk afschaffen van de STER wordt nu nog niet eenduidig en niet zuiver gevoerd."
(Bron)