zaterdag, september 11, 2010

Toch wonderlijk: vliegtuig: "Mayday mayday mayday!" Vliegveld: "We have already another emergency." En of ze niet ergens anders heen konden gaan ;-)
Gelukkig was het een klein vliegtuigje en ging het allemaal naar omstandigheden perfect.
(Meer.)
Aantal drank- en drugsverslaafden groeit sterk

AMSTERDAM - Het aantal alcoholverslaafden in Nederland is in tien jaar tijd met 12.000 gestegen. Het aantal cannabisverslaafden verdubbelde in tien jaar tijd tot 8800.
Het Landelijke Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS) bevestigt vrijdag cijfers die dagblad Sp!ts publiceerde. In 2009 deden ruim 72.000 Nederlanders een beroep op de hulpverlening in verband met hun problematische middelengebruik.
Drugs- en drankgebruik domineren de problemen van bijna 50 procent van de gevallen. Slechts 4 procent worstelt vooral met gokproblemen. Bij 3 procent van de meldingen speelt vooral eetstoornissen of medicijnverslaving een rol.
In bijna de helft van de gevallen hebben patiënten problemen met meerdere verslavingen.
Het goede nieuws is echter dat het aantal heroïneverslaafden in Nederland terugloopt. Dit waren er in 2009 nog maar 12.000, een daling van vierduizend in vergelijking met het aantal in 2000.
Een nieuwe verslaving die het LADIS signaleert, is de relatief nieuwe drug GHB. Ook daarvan verdubbelde het aantal hulpaanvragen tot 279.
De gebruikers zijn in de helft van de gevallen jonger dan 25 jaar. Ten opzichte van andere drugs blijkt GHB veel vrouwen aan te spreken: een derde van alle GHB-verslaafden is vrouw.
(Bron)
Kritiek op claims 'vetarme' Mars

AMSTERDAM - De bewering van Mars dat repen van de snoepfabrikant veertig procent minder verzadigde vetten bevat is kort door de bocht. Dat zeggen verschillende experts op het gebied van voeding.
Mars vergelijkt de nieuwe Mars, Milky Way en Snickers, die vanaf woensdag verspreid worden, met het gemiddelde van de Nederlandse top 25 chocolademerken.
Hoogleraar voedingsleer professor Martijn Katan van de Vrije Universiteit weerspreekt de claim van Mars. Volgens de voedingsexpert kan de snoepfabrikant de claims niet waarmaken. "Mars vergelijkt het met andere producten waar naar alle waarschijnlijkheid meer chocola inzit dan in de Mars en dat is niet helemaal eerlijk."
"Ze hebben iets veranderd in de karamel, in het dunne laagje bovenin de Mars. Karamel is toffee en toffee is suiker en vet", gaat Katan verder. "Eerst deden ze daar palmolie in en palmolie bevat de helft verzadigd vet. Dit hebben ze vervangen door zonnebloemolie, maar daar red je de wereld niet mee." De nieuwe reep is volgens hem een tikkeltje gezonder, 'maar echt niet meer dan een tikkeltje'.
Een reep van 51 gram bevat nu een gram minder van het ongezonde verzadigde vet. Mars is zelf erg tevreden met de behaalde resultaten. Het was een moeilijk en duur proces om de verzadigde vetten te vervangen, meldt de fabrikant. Er is tien miljoen dollar in geïnvesteerd. De verzadigde vetten worden vervangen door een nieuw soort zonnebloemolie 'high oleic'.
Katan vindt het een goed initiatief, maar de publiciteit die eraan wordt gegeven noemt hij overdreven. " Wanneer er meer chocola inzit, zitten er nu eenmaal meer verzadigde vetten in dan in een Mars." Toch noemt Katan het een stapje in de goede richting.
Het Voedingscentrum laat weten zeer blij te zijn met de actie van Mars. Het door de overheid gesubsidieerde adviesbureau wil benadrukken dat de Mars een uitzonderingsproduct is: het blijft een snack.
De Consumentenbond zegt het initiatief toe te juichen als de Mars inderdaad gezonder is "Als de consument maar niet ineens denkt dat het supergezond is. Het is en blijft snoep, het wordt niet ineens een appel."
Het is opvallend dat Mars het vernieuwde product lanceert op het moment dat scholieren weer naar school gaan. Scholieren en ouders moeten er bewust van blijven dat ondanks de vermindering van de verzadigde vetten, het toch snoepgoed blijft, stellen de deskundigen. Ook de consumentenbond benadrukt dit.
Professor Voedingsleer Greet Vansant van de Katholieke Universiteit Leuven in België noemde de actie van Mars in de Vlaamse krant De Standaard 'lepe marketing'. "Het is snoep en het is dus niet aangeraden ervan te eten."
Mars laat in een reactie op de kritiek weten vooral te streven naar een lekker product, 'want chocolade moet vooral lekker zijn, het is bedoeld om ervan te genieten'. Daarnaast zijn de aanpassingen bedoeld om de voedingswaarde te verbeteren.
De claim van veertig procent minder verzadigde vetten in vergelijking met andere producten is volgens de snoepfabrikant gerechtvaardigd. "Die vergelijking betreft met name andere gevulde chocoladeproducten, zoals Kitkat, Kinder Bueno, Nuts, Bounty, Twix en Lion." Dat zouden wel degelijk vergelijkbare producten zijn.
(Bron)

"Het wordt niet ineens een appel." Goeie tip, misschien moeten ze wat vitamine C toevoegen.
En ik vind dit niet meer of minder oplichterij dan dat gedonder met die 'gezonde keuze'-etiketjes. Doe er 1 korrel minder zout in en lap een leuk bedragje aan de club en je bent lid, mèt stickertje.
Haags tweetal opgepakt voor tonnen belastingfraude

AMSTERDAM - Twee mannen zijn dinsdag opgepakt op verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Het vermoeden bestaat dat de twee de Belastingdienst voor tonnen hebben opgelicht, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.
De aangehouden verdachten zijn een 43-jarige directeur van een administratiekantoor in Den Haag en een 48-jarige plaatsgenoot die directeur is van een Haagse lunchroom en een Haags exportbedrijf.
De mannen hebben volgens justitie vermoedelijk vanaf 2008 tot nu toe onjuiste aangifte van de omzetbelasting gedaan. Ook hebben ze valse facturen opgevoerd om de aangifte te onderbouwen.
De 48-jarige man zou dit voor een bedrijf hebben gedaan, de 43-jarige man voor meerdere ondernemingen.
De 43-jarige man is vrijdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag voor nog minstens veertien dagen vastgezet. De andere man is inmiddels op vrije voeten, maar nog wel verdachte in de zaak.
De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft in verband met deze zaak twee huizen en een bedrijfspand van de verdachten in Den Haag doorzocht. Hierbij zijn administratie en computers in beslag genomen.
(Bron)
'Zelfmoordaanslag in toilet Kopenhagen'

KOPENHAGEN - Een gewonde man is vrijdag in de Deense hoofdstad Kopenhagen aangehouden in verband met een explosie in een hotel. Dat meldde de Deense politie.
Media in Kopenhagen hebben gemeld dat de man zich in de namiddag in een toilet van het Hotel Jorgensens heeft geprobeerd op te blazen.
Hij werd later gewond in een nabijgelegen park aangehouden. Daarbij hebben leden van een militaire eenheid pakjes van zijn lichaam verwijderd, aldus het Deens persbureau Ritzau.
De politie heeft de omgeving afgezet op zoek naar andere explosieven. Het hotel ligt vlakbij het drukste treinstation van het land.
De schade door de explosie in het hotel is beperkt gebleven.
(Bron)
Beruchte vrouwenhandelaar opgepakt in Spanje

AMSTERDAM - De Spaanse politie heeft een van de meest gezochte misdadigers van Frankrijk gearresteerd, de voortvluchtige Adrian Rascu, bijgenaamd The Godfather.
Hij wordt verdacht van het leiden van een prostitutienetwerk en uitbuiting van Roemeense vrouwen.
Rascu werd opgepakt in Madrid. De Roemeen zou al vijf jaar voortvluchtig zijn nadat hij was veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij ook in Parijs een prostitutienetwerk leidde.
Een Franse rechter bevond de 34-jarige Rascu schuldig aan het dwingen van Roemeense vrouwen van Roma-afkomst tot prostitutie.
Volgens de politie wordt hij teruggestuurd naar Frankrijk, verdere details werden niet verschaft.
(Bron)
Antillianen willen geweld zelf halt toeroepen

ROTTERDAM - De Antilliaanse gemeenschap in Nederland wil zelf een einde maken aan het vuurwapengeweld onder een kleine harde kern jongeren.
Vier landelijke belangenorganisaties nemen vrijdag het initiatief tot een grootse campagne onder het motto Stop the Violence.
Aanleiding is het geweld van afgelopen weken waarbij de slachtoffers en de verdachten Antillianen waren.
''Wat we nu moeten doen is als Antilliaanse vaders, moeders en jongeren een duidelijk statement maken tegen het geweld. Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers en nabestaanden, onze kinderen en de samenleving. Daarvoor is het nu de hoogste tijd'', schrijven de organisaties in een verklaring.
Volgens de belangenclubs, die zich baseren op overheidscijfers, zijn er in Nederland 326 Antilliaanse hardekerncriminelen. Dat komt neer op 0,2 procent van de Antilliaanse bevolking in Nederland (138.000) en 0,002 procent van de totale bevolking.
Hoe klein ook, ''wij zijn ons bewust van een bepaalde oververtegenwoordiging in de criminaliteit'', zegt Raymond Labad van de MAAPP, die de participatie van Antillianen in Nederland wil bevorderen.
Politiek en bestuur zouden veel meer dan nu het geval is gebruik moeten maken van de culturele en professionele expertise onder de Antillianen zelf, stellen vertegenwoordigers van de belangenorganisaties.
''Mensen kunnen in een driedelig pak bij de jongeren aankloppen, maar die nemen van een driedelig pak niets aan'', zegt Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders.
De verschillende organisaties binnen de Antilliaans-Arubaanse gemeenschap en de gemeenschap zelf komen vrijdag bijeen om concrete voorstellen op tafel te leggen. Die moeten helpen het geweld onder een deel van de Antilliaans-Arubaanse bevolking een halt toe te roepen. Helberg zegt dat het overleg minimaal twee concrete maatregelen moet opleveren waarmee de gemeenschap aan de slag kan.
(Bron)
AIVD waarschuwt scholen voor dierenextremisten

AMSTERDAM - De AIVD heeft het ministerie van Onderwijs gewaarschuwd over activistische dierenrechtenorganisaties die voorlichting geven op middelbare scholen. Dat meldt de inlichtingendienst vrijdag.
Volgens de AIVD heeft een scholengemeenschap een donatie gedaan aan een dierenrechtenclub voor een voorlichtingsles.
Het geld wordt mogelijk gebruikt voor 'onwettige acties', aldus de dienst. Scholen raken hierdoor mogelijk verweven met illegale activiteiten.
"Organisaties die zich bezighouden met het legale dierenrechtenactivisme kunnen namelijk een ideologische paraplu en inspiratiebron zijn voor dierenrechtenextremisten die illegale en gewelddadige acties uitvoeren."
Het ministerie heeft de schoolbesturen geïnformeerd, aldus de AIVD.
(Bron)
Voedselbank heeft steeds meer tekorten

ROTTERDAM - De Voedselbank Nederland heeft steeds meer tekorten. Dat heeft oprichtster Clara Sies gemeld naar aanleiding van het SCP-rapport over armoede, dat vrijdag is gepresenteerd.
''Steeds meer grote bedrijven trekken zich terug als gever'', vertelt Sies.
''Door de crisis zijn fabrieken steeds effectiever gaan produceren, zodat er minder overblijft om weg te geven. Het is natuurlijk goed dat er minder eten wordt weggegooid. Maar wij zijn er wel de dupe van.''
Zo kon het centrale distributiepunt in Rotterdam de afgelopen week geen goederen verstrekken aan de locaties van de Voedselbank in de rest van het land.
De Voedselbank beschikt inmiddels over 130 afgiftepunten in Nederland. De organisatie helpt meer dan 21.000 Nederlandse huishoudens aan voedsel. De bank kampt ook met teruglopende giften. ''Maar dat is een probleem waar alle goede doelen op dit moment mee worstelen'', zegt Sies.
De charitatieve dienst wordt gesteund door tientallen bedrijven die zogenoemde A-merken produceren en honderden kleinere bedrijven die goederen verstrekken. De verschillende dependances verstrekken in een gemiddelde week ''enkele tonnen'' aan spullen.
De Voedselbank kwam twee jaar geleden flink in de publieke belangstelling te staan, toen het glamourduo René en Natasja Froger er gebruik van maakte in het populaire tv-programma Effe geen cent te makken. Oprichters Clara en Sjaak Sies werden in 2009 bekroond met de Martin Luther King Lifetime Achievement Award voor hun initiatief.
Uit het SCP-rapport dat vrijdag werd gepubliceerd, blijkt dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens die onder de armoedegrens leeft, dit na drie jaar nog steeds doet. Autochtone Nederlanders hebben vijf maal zoveel kans om blijvend boven de armoedegrens uit te komen als niet-westerse migranten.
(Bron)
Luie scholier doet bommelding

BRUSSEL - Een leerling in het Oost-Vlaamse Eke (ten zuiden van Gent) heeft een bommelding gedaan om vroeger uit school te kunnen.
Hij meldde rond 14.30 uur dat er op school een bom zou ontploffen, waarop de autoriteiten het complex lieten ontruimen.Ongeveer honderd kinderen werden geëvacueerd, aldus de Belgische justitie vrijdag over het incident, dat donderdag plaatsvond.
Uit onderzoek van het telefoonverkeer kwam naar voren dat een leerling de dader was. Het is onduidelijk waarom hij eerder weg wilde.
(Bron)
Haan lift 480 kilometer

GRONINGEN - Een haan heeft op eigen houtje een reis gemaakt van Groningen naar Zuid-Holland en weer terug.
De haan sprong twee keer achterop een vrachtauto en kon zo meeliften. Hij reisde in totaal 480 kilometer.
Een chauffeur van transporteur Burgler in Noordhorn ontdekte de 'huishaan', die rondscharrelt op het bedrijfsterrein, afgelopen maandag in de Botlek bij Rotterdam op de achteras van zijn vrachtwagen.
De haan was vanuit Groningen meegereisd naar Zuid-Holland, een afstand van 265 kilometer. Een poging om het dier te vangen mislukte; de haan ging er vandoor.
Een dag later liftte de haan terug op de achteras van een vrachtwagen van een andere chauffeur die in dienst is bij hetzelfde transportbedrijf. Die ontdekte het dier in Heerenveen en bracht hem naar zijn 'huis' in Noordhorn.
(Bron)
Onderzoek naar bloedverlies tijdens bevalling

NIJMEGEN - Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen gaan bevallingen met camera's vastleggen. Zij hopen er zo achter te komen hoe het komt dat steeds meer vrouwen tijdens de bevalling excessief veel bloed verliezen.
Dat meldde het academische ziekenhuis dinsdag.
Het percentage bevallingen waarbij de vrouw een liter bloed of meer verliest, is de afgelopen vijf jaar in Nederland bijna verdubbeld, van 3,8 naar 7 procent. Het gaat om in totaal 14.000 gevallen per jaar. ''Vrouwen kunnen hieraan overlijden'', zegt gynaecoloog Mallory Woiski.
Door de verrichtingen van verloskundige teams te filmen hopen de wetenschappers erachter te komen of die zich houden aan de landelijke richtlijn die voorschrijft hoe medici moeten handelen bij bloedverlies tijdens de bevalling. Aan het onderzoek werken zestien ziekenhuizen mee.
(Bron)
Rotterdam voelt niet voor selectief fouilleren

ROTTERDAM - De Rotterdamse politiek voelt niets voor het voorstel van Leefbaar Rotterdam om de politie ''risicogroepen als Antilliaanse jonge mannen'' te laten fouilleren.
De meeste partijen vinden het niet alleen een onhandig, onnodig en overbodig instrument, een meerderheid noemde het donderdag bovendien zeer bezwaarlijk dat de politie op basis van afkomst, sekse, nationaliteit of huidskleur zou mogen fouilleren.
Op verzoek van Leefbaar Rotterdam praatte de raad over het vuurwapengeweld in de stad. De meeste partijen zijn het erover eens dat er een serieus probleem is, maar selectief fouilleren kon op geen enkele bijval rekenen. Andere voorstellen werden er niet gedaan.
''Dat kunnen we niet doen, dat mogen we niet doen en het is principieel onjuist'', reageerde Leo de Kleijn van de SP op het Leefbaarvoorstel. ''Ik ben teleurgesteld in de simpele en populistische oplossingen die niet tot een daadwerkelijke oplossing leiden'', aldus Arno Bonte van GroenLinks.
De PvdA en VVD stelden dat incidenten niet zijn te voorkomen. ''Hoe triest ook. Als iemand een kronkel in zijn hoofd heeft, al hadden we alle vuurwapens in Rotterdam gepakt, dan had hij wel zijn mes gegrepen'', aldus Maarten van den Donk (VVD).
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde het selectief fouilleren onnodig en risicovol. Bovendien kan artikel 1 van de grondwet in het geding komen. ''De politie vraagt helemaal niet om deze werkwijze en het kan averechts werken, omdat het onnodig spanning opwekt in de samenleving.'' Volgens Aboutaleb kunnen mensen selectief fouilleren als racistisch ervaren.
Hij wees ook op de gevaren van een ongenuanceerd debat over vuurwapenbezit onder risicogroepen als Antillianen.
''Het probleem is ernstig maar 80 procent van de Antillianen heeft er niets mee te maken. Dat zijn gewoon goede burgers en die voelen de pijn omdat zij erop worden aangekeken.'' Volgens Aboutaleb is overigens het vuurwapenbezit onder Antilliaanse jongeren niet hoger dan bij andere groepen, maar grijpen ze wel sneller naar wapens.
Meer sympathie had Aboutaleb voor het idee van Leefbaar Rotterdam voor een tiplijn waar illegaal wapenbezit kunnen worden gemeld. Hij wees de raad op het bestaan van Meld Misdaad Anoniem.
Hij noemde een beloning voor tips echter ook interessant, maar een zaak van Justitie. ''Ik wil vragen wat ze hiervan vinden en of ze hier argumenten voor hebben'', beloofde hij.
(Bron)
Zeldzame inktviszwammen op de Veluwe

UTRECHT - Op de Veluwe bij Ermelo is een groep zeldzame inktviszwammen ontdekt. Dat meldde Staatsbosbeheer woensdag. De soort hoort thuis in warmere klimaten en wordt nauwelijks in Nederland gezien.
Een vrijwilligster van Staatsbosbeheer stuitte in het Speulderbos op de Veluwe op in totaal twintig inktviszwammen.
De zwam telt vijf, knalrood gekleurde tentakels die in verschillende richtingen groeien. De zwam ruikt naar uitwerpselen en trekt daarmee insecten aan die de sporen verspreiden.
Staatsbosbeheer is erg gelukkig met de vondst. ''Het is een spectaculaire soort'', zegt een woordvoerster. In het Speulderbos komen 120 verschillende soorten paddenstoelen voor.
(Bron, met twee fraaie foto's)
Gletsjer berg ark van Noach krimpt

ISTANBUL - De gletsjers smelten snel op de top van berg Ararat in het oosten van Turkije, de plaats waar volgens de Bijbel de ark van Noach na een zondvloed strandde. Ze zijn de afgelopen dertig jaar met 30 procent gekrompen.
Dat meldde onderzoekend geoloog Mehmet Akif Sarikaya woensdag.
''Het gletsjeroppervlak is van 8 vierkante kilometer in 1976 gekrompen tot 5,5 vierkante kilometer in 2008'', aldus de geoloog.
In het eerste boek van Mozes, Genesis, staat dat God de aarde aan een zondvloed onderwierp nadat hij zag hoe verderfelijk de aarde was geworden.
Hij gaf Noach de opdracht een ark te bouwen en die te vullen met één paar van elk diersoort. Nadat het water terugtrok, kwam de ark tot stilstand op een berg die volgens de Bijbel De Ararat is.
Velen hebben zonder succes de berg afgezocht naar sporen van de ark. Sarikaya wilde niet zeggen of het smelten van de gletsjer nieuwe kansen voor de zoektocht naar de ark biedt.
(Bron)
Partijen willen wetswijziging voor homoseksuele leraren

DEN HAAG - Leden van vijf partijen in de Kamer willen de omstreden 'enkele-feitconstructie' een aantal keren uit de Algemene wet gelijke behandeling schrappen. Die constructie levert nu nog vooral problemen op voor homoseksuele leerkrachten in een deel van het bijzondere onderwijs.
D66, VVD, PvdA, SP en Groenlinks hebben deze week een voorstel ingediend om de wet te wijzigen. Een school op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag bijvoorbeeld mag nu geen onderscheid maken op basis van het 'enkele feit' van iemands politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat.
'Bijkomende omstandigheden' kunnen de situatie echter nog wijzigen. Dat is dus allemaal veel te onduidelijk, vinden de indieners van het voorstel.
De wet vraagt in de praktijk aan mensen om de grondslag van de instelling waar ze werken te onderschrijven. Maar dat vinden de indieners te veel gevraagd. Zij menen dat ''de vraag om de grondslag van de school geheel te onderschrijven, zelfs tot in het privéleven aan toe, een te grote inbreuk is op de persoonlijke vrijheden van een individu. Van een persoon kan worden verwacht binnen de school respect te tonen voor de grondslag, wat iets anders is dan het volledig onderschrijven ervan. Dit is een mijlpaal voor gelovige homoseksuelen op religieuze scholen', aldus voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland op de site van haar organisatie. ''Niemand kan hen straks nog met de wet in de hand van school sturen'.
(Bron)
Hygiëne in keuken getest

BAARN - Een Amerikaanse test laat zien hoe hygiënisch je keukengewoonten zijn. In 2 jaar tijd hebben zo'n 130.000 mensen de test ingevuld en daarvan hebben onderzoekers nu de resultaten gepubliceerd.
In de test, samengesteld door de Los Angeles Department op Public Health, wordt aan de hand van 57 vragen gekeken naar het gedrag van mensen in de keuken. Bijvoorbeeld hoe het eten bereid en opgeborgen wordt, hoe de staat van de keuken is en hoe er met voedsel wordt omgegaan.
34 procent van de mensen die de test invulden, hadden de hoogste score: een 8. 27 procent scoorde een 7, 25 procent een 6 en 14 procent lager dan een 6. Een derde van de ondervraagden gaf aan dat ze sieraden tijdens het koken omhouden en dat ze geen werkende thermometer in de koelkast hebben.
Bij een kwart van de mensen waren de keukenkastjes en planken niet schoon. Verder heeft 10 procent van de mensen vliegen in huis, 6 procent kakkerlakken en 5 procent ander ongedierte. Ook is 17 procent wel eens ziek geworden van eten dat thuis bereid werd.
Wil je weten hoe het gesteld is met jouw hygiëne in de keuken? Hier kun je de test maken.
(Bron)

Heel eng, ik scoor 92. Ondanks dat ik fruit niet altijd grondig afspoel (ik ben zo iemand die een appel liever poetst dan spoelt) en dat ik m'n ring eigenlijk nooit afdoe voor ik ga koken.
Maar er staan vragen tussen waarvan ik denk... Mja. Bewaart u gevaarlijke stoffen (schoonmaakmiddelen) apart van het eten, legt u rauw vlees onderin de koelkast, laat u eten dat gekoeld moet worden langer dan 4 uur buiten de koelkast, spoelt u dingen af in de gootsteen terwijl daar voedsel in ligt, controleert u uw kooksels op glas en haren... Het is bij elke vraag wel duidelijk wat het gewenste antwoord is overigens.
Je kunt een scorekaart krijgen om in je keuken te hangen, maar ze versturen 'm alleen binnen Californië :/
Massale ontsnapping uit gevangenis Nigeria

KANO - Militanten hebben in Nigeria een gevangenis aangevallen en bijna negenhonderd gevangenen vrijgelaten.
''De gevangenis is bijna leeg nu de meeste gevangenen vannacht zijn bevrijd door de aanvallers'', meldde bewaker Salisu Mohammed namens de gevangenis woensdag.
Volgens de bewaker bestormden de militanten de gevangenispoort, waarbij veel geschoten werd. ''We hebben ons verzet, maar we zijn overmeesterd'', stelde Mohammed. Een aantal bewakers sloeg op de vlucht en keerde pas terug nadat de autoriteiten in het gebied weer orde op zaken hadden gesteld.
De militanten openden alle cellen in het complex in Bauchi en staken een deel van de gevangenis in brand. Ook de voertuigen op de parkeerplaats moesten het ongelden en gingen in vlammen op.
In de gevangenis zat een flink aantal leden van de islamitische sekte Boko Haram vast. Bewaker Mohammed vermoedt dan ook dat die groepering achter de bestorming van de gevangenis zit.
Boko Haram wordt ook wel de Nigeriaanse Taliban genoemd en strijdt voor de oprichting van een islamitische staat in Nigeria. Het noorden van het West-Afrikaanse land is grotendeels islamitisch, het zuiden overwegend christelijk.
(Bron)
HEMA staat te koop

AMSTERDAM - Lion Capital wil zijn investering in winkelketen HEMA verzilveren en zoekt een koper voor het bedrijf. Dat meldt de investeerder donderdag.
Lion Capital maakt nog geen melding van geïnteresseerde kandidaten. De durfinvesteerder kocht HEMA in de zomer van 2007.
Het concern breidde sinds de overname uit van 355 naar 530 winkels en opende een aantal filialen in het buitenland. "Gedurende deze periode is de omzet van HEMA structureel gegroeid", aldus een verklaring.
"Gezien de uitstekende vooruitzichten denken we dat het nu voor Lion een goed moment is om de mogelijkheden voor een exit van HEMA te onderzoeken.”
De winkelketen zag de omzet vorig jaar groeien met 3 procent tot 1,1 miljard euro, vooral door de opening van nieuwe winkels. Maar onder de streep bleef er een nettoverlies over van 18,7 miljoen euro, tegen een verlies van 15,2 miljoen euro een jaar eerder. Dat is met name toe te schrijven aan hogere belastingen en financieringslasten.
Vakbond FNV Bondgenoten kreeg afgelopen zomer honderden klachten over onder meer de toegenomen werkdruk voor werknemers, terwijl klanten niet te spreken zijn over de rommelige winkels. HEMA zei zich niet te herkennen in de klachten.
Het is een gebruikelijke constructie dat investeringsfondsen de overnameprijs voor een bedrijf op de betreffende onderneming afwentelen. Hierdoor zien deze bedrijven hun schuldenlast enorm stijgen.
Het Amerikaanse Citigroup en Royal Bank of Scotland begeleiden Lion Capital bij het verkoopproces. Het fonds is een grote investeerder in de consumentenmarkt. Het is onder meer eigenaar van drankconcern Orangina Schweppes, restaurantketen Wagamama en producent van ontbijtproduct Weetabix.
Volgens analist Nico van Geest van Keijser Capital is Ahold een goede potentiële koper van HEMA. "Ahold is bezig met de introductie van non-food in haar aanbod en HEMA heeft bij uitstek dat assortiment", zegt hij.
De analist ziet ook mogelijkheden om food van Albert Heijn bij HEMA te introduceren. Hij wijst verder op de plannen van Albert Heijn om de Belgische markt te betreden, waar HEMA al een behoorlijke positie heeft opgebouwd.
HEMA-topman Ronald van Zetten laat donderdag in een interview weten dat zijn voorkeur uitgaat naar een nieuwe eigenaar "die de huidige strategie van de onderneming onderschrijft''. Voorkeur voor een specifieke partij heeft Van Zetten naar eigen zeggen echter niet.
(Bron)

De HEMA is z'n 'eigen smoel' kwijt, vroeger waren er dingen waarvoor je speciaal naar de HEMA ging. Tegenwoordig vind je die overal, is de HEMA niet eens de goedkoopste meer en als je eens in zo'n winkel komt, is het vaak een zooi en lijkt het een mix tussen een dumpkruidenier en een Bijenkorf-voor-het-volk.
Slechtslapende kinderen al jong dik

WASHINGTON - Kinderen jonger dan vijf jaar die onvoldoende nachtrust krijgen, hebben een grotere kans om al jong te dik te worden. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat maandag werd gepubliceerd.
De onderzoekers vonden een sterke samenhang tussen een te korte nachtelijke slaapduur van kinderen in hun eerste vijf levensjaren en de ontwikkeling van obesitas in de leeftijd tussen vijf en negen jaar.
De wetenschappers hielden in hun onderzoek rekening met andere factoren die van invloed zijn op het ontstaan van obesitas, zoals lichaamsbeweging en het gewicht van de ouders.
De gegevens van tweeduizend Amerikaanse kinderen werden in het onderzoek betrokken. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.
In de Verenigde Staten kampt ongeveer 17 procent van de kinderen met obesitas, ofwel zwaar overgewicht. Bijna een derde heeft overgewicht.
(Bron)
Hoe houd je een kat bezig - besef laat op de avond dat je nog niet gegeten hebt (nieuwe kapper, gratis knippen, 4 uur wachten, laat thuis, beetje ontheemd in de tijd), ook niet genoeg trek meer hebt om echt te koken, snuffel eens in de kast en trek een blikje knakworst open. Besef tevens dat de katten nu eindelijk niet meer gelijk gek worden als je een blikje opentrekt (want hun allerallerlekkerste voer zit in van die zakjes), en als je dan de knakworstjes opeet, geef je beide toch wel erg nieuwsgierige katten een heel klein stukje (want zout).
Tijger schrokt haar stukje op, Tom bestudeert zijn hapje, ruikt er eens aan, en ziet hoe Tijger komt aanrennen en het dilemma voor hem oplost.
Dan geef je Tom nog maar een klein stukje, misschien had ie net besloten dat ie wel wou. Hij vertrekt richting raam, voor hem geen knakworst, en Tijger ratst het stukje mee in haar poot en trekt zich terug op de plek waar ze graag zit, op een stapeltje papieren en boeken.
Dan komt de grote truc: ze laat het stukje vallen. Ze heeft de halve stapel afgegraven om dat minimale stukje worst terug te vinden, maar het is haar gelukt. Na wat drinken ligt ze nu weer tevreden te dutten :-)

vrijdag, september 10, 2010

Wat liepen ze toch voor, zoals vaak.

'Geen betere zorg door concurrentie'

DEN HAAG - Concurrentie tussen ziekenhuizen zorgt vooralsnog niet voor gezondere patiënten. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). De uitkomsten van hun onderzoek zijn donderdag bekend geworden.
Volgens Michiel Bijlsma, Pierre Koning, Victoria Shestalova en Ali Aouragh leidt de vrije marktwerking in de gezondheidszorg tot ''snellere diagnosestellingen en een strakkere operatieplanning''.
Op de kwaliteit van de zorg heeft het evenwel geen effect. De vier onderzoekers vermoeden dat ziekenhuizen bij het invoeren van concurrentie eerst zijn gaan kijken naar het terugbrengen van de kosten en het verbeteren van processen ''die vaak makkelijker realiseerbaar zijn''.
(Bron)
'Agenten vaker thuis bedreigd'

VENLO - Agenten worden steeds vaker thuis bedreigd. Hun gezin heeft ook onder deze bedreigingen te lijden. Dat zei korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord donderdag.
Waar het vroeger om zeer incidentele gevallen ging, ziet Rookhuijzen nu een nieuwe trend in de samenleving. ''Dienders weten dat ze niet altijd tegenover lieverdjes staan in hun werk. Maar wat nu gebeurt, is dat agenten in hun privé-omstandigheden bedreigd worden'', zei de korpschef.
Dat heeft ertoe geleid dat enkele politiemensen thuis camerabewaking of persoonsbeveiliging kregen, of zelfs moesten onderduiken, aldus Rookhuijzen.
''Het gaat weliswaar niet om tientallen incidenten, maar ik hoor dit steeds vaker van collega's. Hier wordt niet zomaar een grens overschreden, we zijn hiermee drie grenzen te ver.''
Volgens Rookhuijzen is deze trend niet uniek voor zijn korps, maar hebben meer korpsen er last van. ''Dit kunnen we niet accepteren'', benadrukt Rookhuijzen. ''Het gaat hier om een heel vileine manier om dienders onder druk te zetten''.
Volgens de korpschef waren er vroeger incidenteel privé-bedreigingen vanuit de onderwereld of bij krakersrellen. Maar de trend is nu dat agenten al na het minste vergrijp of verkeersovertreding door iemand worden bedreigd. Dat kan zelfs zover gaan, dat ook gedreigd wordt met sancties tegen de kinderen van de agent.
''Dan krijgt een agent te horen: ik weet waar je woont, ik weet dat je twee kinderen hebt'', aldus Rookhuijzen. ''Zo'n dreigement, ook al wordt het niet uitgevoerd, heeft een permanente uitwerking op de diender, maar ook op zijn gezin'', aldus Rookhuijzen.
(Bron)
IND weigert 350 verblijfsvergunningen wegens fraude

DEN HAAG - Ongeveer 350 vreemdelingen krijgen geen verblijfsvergunning als gevolg van de pardonregeling, omdat er bij de aanvraag van de vergunning is gefraudeerd.
De fraude is geconstateerd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), aldus het ministerie van Justitie dinsdag. In alle gevallen is inmiddels aangifte gedaan.
In de overige aanvragen is in minder dan een half procent (honderd van de 28.000 aanvragen) fraude vastgesteld. ''In alle gevallen is de procedure gestart om de al verleende verblijfsvergunning in te trekken en is aangifte gedaan'', zegt het departement.
Naar aanleiding van de aangiften door de IND zijn opsporingsonderzoeken ingesteld. Dat heeft inmiddels in een beperkt aantal gevallen al geleid tot een veroordeling tot gevangenisstraf, variërend van vier tot zes maanden, aldus de zegsvrouw.
"Uit geen van de onderzoeken is tot nu toe gebleken dat ambtenaren betrokken zijn bij de fraude.''
(Bron)

donderdag, september 09, 2010

'Maatregelen tegen gladde rails kunnen beter'

DELFT - Zand op de rails strooien is een probaat middel om problemen op het spoor als gevolg van herfstbladeren te voorkomen.
Maar de maatregel zou nog meer effect sorteren als beter wordt nagedacht over bijvoorbeeld de hoeveelheid zand, de grootte van de zandkorrels en de manier van strooien.
Dat stelt onderzoeker Oscar Arias-Cuevas van de TU Delft in zijn proefschrift over het effect van maatregelen, die de NS en ProRail al nemen tegen gladde sporen.
Die zouden volgens hem effectiever kunnen worden gemaakt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek.
Gevallen bladeren kunnen problemen veroorzaken op het spoor. De rails worden glad, waardoor treinen moeilijker remmen en er schade kan ontstaan aan de wielen.
Arias-Cuevas stelt vast dat de problemen nog niet tot het verleden behoren, ondanks voorzorgsmaatregelen van vervoerders en spoorbeheerders.
De promovendus keek onder meer naar het strooien van zand. Dat gebeurt in Nederland door middel van een systeem dat op de locomotief is gemonteerd.
Door dat systeem ook aan te brengen op alle wagons, zoals in Groot-Brittannië gebeurt, kan het effect mogelijk worden vergroot.
Verder loont het volgens Arias-Cuevas de moeite om nader onderzoek te doen naar de optimale grootte van de zandkorrel en de hoeveelheid zand die het beste kan worden gestrooid.
Ook door speciale gripmiddelen toe te voegen aan het zand, kan een beter en langduriger effect worden bereikt.
Nieuwe technologie biedt volgens Arias-Cuevas eveneens aanknopingspunten voor nader onderzoek, bijvoorbeeld magneetremmen en systemen die voorkomen dat treinwielen gaan slippen.
De promovendus heeft overigens niet in detail gekeken naar de kosten van de verbeteringen die hij aandraagt.
(Bron)
Herpesvirus ontdekt in oesters in Oosterschelde

AMSTERDAM - In Japanse oesters in de Oosterschelde is het herpesvirus Ostreid gevonden. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant donderdag. Het virus is één van de oorzaken van ziekte en grote sterfte onder Japanse oesters.
Het herpesvirus werd ontdekt tijdens een monitoringsprogramma voor het vroegtijdig signaleren van dit soort ziektes. Op dat moment vond er niet meer sterfte onder de oesters plaats dan normaal. Ook is dit momenteel niet het geval.
Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vormen de herpes en de oesterziekte geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook hebben zij geen gevolgen voor de voedselveiligheid.
Het is nog onduidelijk hoe lang het virus zich al in de Oosterschelde bevindt, meldt PZC. Het is de eerste keer dat Japanse oesters hier zijn onderzocht. Binnenkort worden de resultaten bekendgemaakt van soortgelijk onderzoek in het Grevelingenmeer.
(Bron)

De inheemse oesters vallen er niet aan ten prooi?
Cel- en werkstraf voor MSN-aanrander

AMSTERDAM - Een 23-jarige man uit Utrecht is donderdag veroordeeld tot 108 dagen cel en een werkstraf van 240 uur. De man heeft volgens de rechtbank in Den Haag zes meisjes tussen de 14 en 18 jaar via MSN benaderd en geprobeerd hen te dwingen seksuele handelingen met zichzelf te plegen.
Bij twee lukte hem dat. De Utrechter heeft ook pornografische afbeeldingen van een van deze meisjes verspreid. De man dwong zijn slachtoffers tot de handelingen door te dreigen persoonsgegevens en foto's van ze op sekssites te plaatsen.
In drie gevallen deed hij dit daadwerkelijk. Ook dreigde hij met brandstichting en geweld tegen de meisjes en hun families.
De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.
(Bron)
Studente krijgt vijf cent pensioen

GRONINGEN - Een bedrag van 5 eurocent, exclusief loonheffing. Dat is het bedrag dat de 23-jarige Groningse studente Aafke Veninga in haar zak mag steken, als ze later met pensioen gaat.
Dat staat in een brief van het pensioenfonds voor het levensmiddelenbedrijf die de studente heeft ontvangen, zo bevestigde ze dinsdag.
In de brief wordt haar erop gewezen dat ze de mogelijkheid heeft het pensioen af te kopen. Als ze daar voor kiest, ontvangt ze een eenmalige uitkering van 5 eurocent. Wel is de verzekeraar verplicht op dat bedrag nog loonheffing in te houden, zo staat in de brief aan de studente.
Studente Veninga heeft het pensioenfonds opgebouwd door een vakantiebaantje bij de supermarktketen C1000. De 23-jarige studente is niet van plan om in te gaan op het aanbod om het pensioen af te kopen. "Ik laat het mooi staan tot mijn 65ste. Wie weet loop ik dan financieel helemaal binnen."
(Bron)
'Brein van kakkerlak bevat supersterk antibioticum'

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben aangetoond dat het mogelijk is om bacteriële infecties te bestrijden met de hersenen van kakkerlakken en sprinkhanen.
De onderzoekers van de Universiteit van Nottingham zijn er in geslaagd om bij een experiment 90 procent van de resistente bacterie MRSA uit te roeien met hersenweefsel en zenuwstelsels van kakkerlakken en sprinkhanen, zonder daarbij menselijke cellen te beschadigen.
De onderzoeksresultaten kunnen mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen van infecties met bacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. “We hopen dat deze moleculen uiteindelijk kunnen worden verwerkt tot een middel tegen infectie met MRSA en E. Coli”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Lee op nieuwssite Physorg.com.
De wetenschappers vermoedt dat de stoffen in het brein van kakkerlakken en sprinkhanen sterker zijn dan de huidige antibiotica.
“Een dodingspercentage van 90 procent is erg hoog, zeker omdat ik de substantie verdunde, zodat er maar een heel kein beetje aanwezig was”, aldus Lee op BBC News. “Conventionele antibiotica zorgen alleen voor een vermindering van het aantal bacteriën en laten je immuunsysteem de rest doen. Het is dus erg veelbelovend dat we nu een middel hebben gevonden dat zelfs in een kleine dosis al zo dodelijk is voor bacteriën.”
Vooral kakkerlakken staan al langer bekend om hun sterke weerstand en hun vermogen om te kunnen overleven in onhygiënische omgevingen waarin infecties op de loer liggen.
“Ze moeten een bepaald soort verdediging tegen micro-organismen hebben”, aldus Simon Lee op BBC News. “We denken dat hun zenuwstelsel constant beschermd wordt, want als hun zenuwstelsel het begeeft, gaat het insect onmiddelijk dood.”
Het duurt zeker nog enkele jaren voordat een eventueel antibioticum op basis van insectenhersenen op de markt komt. Het middel moet eerst nog uitgebreid worden getest.
(Bron)
Bos zorgt voor verkoeling tijdens hittegolf

WAGENINGEN - Een kortdurende hittegolf van maximaal een week maakt de atmosfeer in een bosgebied warmer dan boven grasland. Houdt de hittegolf echter lang aan, dan zorgen de bossen juist voor verkoeling door verdamping.
Dat hebben de Wageningse wetenschappers Ryan Teuling en prof. Eddy Moors ontdekt door onderzoek waaraan zij met andere Europese klimaatonderzoekers hebben gewerkt.
Meer inzicht in het effect van vegetatie op langduriger hittegolven door klimaatverandering is van belang voor de inrichting van het stedelijk gebied, zei Moors dinsdag desgevraagd. De wetenschappers startten hun onderzoek na de zeer warme zomer van 2003, die in Frankrijk voor extreme temperaturen zorgde.
(Bron)
Celstraffen voor afpersers jackpotwinnaars

ROTTERDAM - Vijf mannen die vorig jaar de winnaars van de jackpot van de Lotto afpersten, moeten tot 3,5 jaar de cel in. De rechtbank in Rotterdam sprak woensdag een zesde man vrij van de afpersing omdat hij licht zwakzinnig is en de gevolgen van zijn handelen niet kon overzien.
Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist. De mannen stuurden de winnaars uit Hellevoetsluis twee dreigbrieven, waarin ze circa 100.000 euro eisten.
Om hun bedreigingen extra kracht bij te zetten, beschoten zij ook de auto van de nieuwe miljonairs.
De winnaars konden begin juni vorig jaar 16,5 miljoen euro op hun rekening bijschrijven, omdat zij zes Lottogetallen juist hadden ingevuld.
(Bron)
Amerikaans restaurant weigert huilende baby's

AMSTERDAM - Baby's en kinderen die schreeuwen, huilen of zeuren zijn in het Amerikaanse restaurant Olde Salty niet meer welkom. De eigenaren van de eetgelegenheid in North Carolina besloten daartoe na enkele klachten.
"Als ouders het beledigend vinden dan stel ik voor dat ze naar een ander restaurant gaan, waar ze dat geschreeuw wel tolereren. Wij doen het niet", stelt Brenda Armes over het beleid tegenover CNN.
De restauranteigenaresse is dan ook niet van plan het papiertje op de deur ('schreeuwende kinderen worden niet getolereerd') weg te halen. "Het heeft namelijk meer klanten opgeleverd dan dat het heeft weggejaagd."
Ouders van jonge kinderen reageren vooral verbaasd op de nieuwe regel. "Je kunt het niet helpen als je kind schreeuwt", stelt één van hen desgevraagd.
Armes is het daar vanzelfsprekend niet mee eens: de luidruchtige telg kan immers naar buiten afgevoerd worden, en dat is precies wat ze vraagt. "We zeggen dus niet dat kinderen geen plezier mogen hebben of dat ze hier helemaal niet mogen komen", aldus Armes.
(Bron)

Beter eten maken voor die kinderen?
'Duitse Wilders' stapt op bij Bondsbank

FRANKFURT AM MAIN - Auteur Thilo Sarrazin, in de media ook wel eens aangeduid als 'Duitse Wilders', stapt vrijwillig op als bestuurslid van de Bondsbank. Dit heeft de Duitse centrale bank donderdagavond laten weten.
Alle overige bestuursleden hadden Sarrazin vorige week gezamenlijk voor ontslag voorgedragen bij president Christian Wulff.
Onder Duitse juristen is omstreden of die procedure zonder precedent juridisch helemaal kan.
Het staatshoofd had nog geen beslissing genomen over de voordracht tot ontslag, die nu formeel wordt ingetrokken.
Sarrazin stopt ''in goed overleg'' aan het eind van de maand als bestuurslid, aldus de verklaring van de Bondsbank.
Sarrazin is omstreden wegens zijn boek ''Duitsland schaft zich af'' waarin hij kritiek spuit op de gebrekkige integratie van buitenlanders. Ook zou Duitsland door de massale immigratie gemiddeld dommer worden.
(Bron)

De kritiek an sich was het probleem denk ik niet eens, maar de toon waarop die geuit werd wel.
Dolfijn vangt vissen met schelp’

AMSTERDAM – Sommige dolfijnen zijn waarschijnlijk in staat om vissen te vangen met behulp van grote schelpen. Dat beweert een Australische wetenschapper.
Volgens onderzoeker Simon Allen van de Murdoch Universiteit in Perth gaan tuimelaars in West-Australië soms op jacht naar voedsel door lege schelpen van schelpdieren als een soort visnet te gebruiken.
De dieren zwemmen met een schelp door het water en vangen er vervolgens vissen in.
Op een foto die de wetenschapper heeft genomen is te zien hoe een dolfijn in Shark Bay een vis uit een schelp slurpt.
Vissers in Shark Bay hebben al vaker melding gemaakt van tuimelaars die in de weer zijn met de schelpen van weekdieren. Tot nu toe was onduidelijk wat de dieren met de objecten uitspookten. “Maar nu blijkt dat het gedrag waarschijnlijk heeft te maken met het zoeken naar voedsel”, verklaart Allen.
De theorie van Allen sluit aan bij eerdere bevindingen van wetenschappers. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tuimelaars in West-Australië een heel ander profiel van vetzuren in hun lichaam hebben, dan andere dolfijnen. Dit suggereert dat de dieren toegang hebben tot bijzondere voedselbronnen en mogelijk ook speciale jachttechnieken gebruiken.
Toch gebruiken lang niet alle dolfijnen in Shark Bay de jachtmethode met de schelpen. Het gedrag is zo zeldzaam dat de wetenschappers vermoeden dat alleen bepaalde individuen het kunstje onder de knie hebben.
(Bron)
Lesauto inbeslaggenomen tijdens examen

DEVENTER - Bij een gezamenlijke controle van de politie, Belastingdienst, douane, ANWB en Rijkswaterstaat in Deventer zijn donderdag twaalf voertuigen in beslag genomen. Daaronder was een lesauto, meldde de politie.
De rijschoolhouder bleek een hoge belastingschuld te hebben. De bestuurder was bezig met zijn rijexamen maar de wagen werd in beslag genomen.
Doel van de controle was niet alleen om de technische staat van motorvoertuigen te controleren, maar ook om wanbetalers op te speuren. Tijdens de controle is voor 821.000 euro aan achterstallige betalingen achterhaald.
(Bron)

Lullig voor degene die examen deed...
Superheld blijkt laffe inbreker

BOOM - Een jongeman die in het Belgische Boom (vlakbij Antwerpen) enkele mensen uit een brandend huis redde, heeft een paar dagen later in hetzelfde huis ingebroken.
De 18-jarige dief behoorde tot drie jongeren die tot helden waren uitgeroepen nadat zij vorige week twee kinderen en hun oma hadden gered.
De jongen heeft bekend dat hij enkele laptops uit het uitgebrande huis heeft gestolen, meldden Belgische media donderdag.
Vorige week stond hij nog in het middelpunt van de belangstelling bij de nationale pers wegens zijn heldendaad, woensdag verscheen hij in alle stilte voor de onderzoeksrechter.
(Bron)
Vondeling meegenomen door onbekende vrouw

AMSTERDAM - Een baby die zaterdagmiddag in de buurt van het Friese Wolvega in een plastic zak te vondeling was gelegd is door een onbekende vrouw meegenomen.
Het meisje dat de baby vond droeg de vondeling over aan een onbekende die het naar de politie zou brengen. Het kind kwam daar echter nooit aan, meldt de politie maandag.
De baby werd rond 17.00 uur door een minderjarige inwoonster van Wolvega gevonden in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega.
Zij zag zo'n vijfhonderd meter voor de bebouwde kom van Wolvega een plastic zak liggen, die bewoog. De Friezin maakte de zak open en zag dat er een nog levende baby in zat.
Even later kwam er een vrouw bij haar staan die vroeg of de baby van haar was. Omdat dit niet zo was, nam de vrouw de baby over en zei de vondeling naar de politie te brengen. Gezien is dat de vrouw bij de Lelylaan doorliep in de richting van het centrum van Wolvega.
Toen de ouders van de vindster later de politie belden, bleek dat de baby daar niet was afgeleverd. De recherche is een onderzoek gestart, maar heeft de baby niet gevonden. De politie is op zoek naar mensen die meer van de zaak menen te weten.
(Bron)
Dan wil je de vuilniszak buiten zetten, je doet de deur open en het hoost. Tegelijkertijd komt de buurjongen naar buiten, met een paraplu, die je onder zijn paraplu een lift heen en terug naar de stoeprand geeft.
Elf jaar oud en zo galant ;-)

woensdag, september 08, 2010

Tweedehands webwinkel Ikea niet naar Nederland

AMSTERDAM – Ikea heeft in Zweden onlangs een tweedehands webwinkel gelanceerd waar klanten gebruikte artikelen van het woonwarenhuis kunnen aanbieden. De webshop zal echter niet in Nederland worden gelanceerd.
Dat bevestigt een woordvoerster van Ikea Nederland tegenover NU.nl.
"Er zijn in Nederland al genoeg vergelijkbare initiatieven, zoals Markplaats, die tweedehands spullen van Ikea aanbieden", aldus Ikea. "We vinden het initiatief leuk en blijven het volgen, maar er zijn geen plannen om een dergelijke website in Nederland te lanceren."
Bij de lancering in Zweden werd duidelijk gemaakt dat het bedrijf tweedehands spullen via internet wil verkopen om aan de groene aspiraties van Ikea bij te dragen. Leden van Ikea Family kunnen gratis advertenties op de website plaatsen.
“We willen de levensduur van producten waar mogelijk verlengen”, vertelt een woordvoerster van Ikea Zweden tegenover Twinkle Magazine. De woordvoerster liet weten dat ze het denkbaar acht dat andere landen geïnspireerd raken door het initiatief.
In Nederland is dat dus zeker niet het geval. De woordvoerster kon niet zeggen of Ikea Nederland verwacht dat er weinig belangstelling zal zijn voor een tweedehands webwinkel. Ikea begon tien jaar geleden voor het eerst met het verkopen van artikelen via internet. In Nederland verkoopt Ikea echter ook geen nieuwe spullen online.
(Bron)
Tankauto met Nederlandse mest geëxplodeerd in Keulen

AMSTERDAM - Een Nederlandse tankauto vol met varkensmest is in de Duitse stad Keulen geëxplodeerd.
Twintig ton warme varkensmest werd daardoor uitgesmeerd over zes huizen, zeven auto's en twee aanhangers met grasmaaiers, meldt de Duitse nieuwssite Rundschau Online.
De tankauto ontplofte maandag rond 07.30 uur, waardoor de werkweek voor meerdere buurtbewoners slecht begon.
"Ik zat in de keuken en opeens kwam er geen licht meer door de ramen", zegt een van hen. De explosie werd volgens de brandweer veroorzaakt doordat de mest te warm werd.
Dat veroorzaakte een hoge druk, waardoor een kijkglas sprong en de lading onder grote druk de straat op werd gespoten.
Dertig brandweermannen hebben geprobeerd de drijfmest van de gevels en auto's te bikken. Dat lukt niet helemaal. Sommige muren moeten worden overgeschilderd, ook doordat verf door reinigingspogingen met hogedrukspuiten van de gevels is afgebladderd.
Bij de auto's kon de mest gemakkelijker van de buitenkant worden gehaald, maar het is ook in het ventilatiesysteem gaan zitten.
Voor de eigenaren zit er niet veel anders op dan naar de garage te gaan. Een agent adviseert de getroffenen contact op te nemen met de verzekeraar van de chauffeur of het Nederlandse bedrijf.
(Bron)
Rijk slaat extra strooizout in

DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft extra strooizout ingeslagen als voorbereiding op de winter. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie woensdag laten weten.
Normaal begint Rijkswaterstaat de winter met ongeveer 60.000 ton strooizout in de opslagloodsen, nu is dat 90.000 ton.
De extra voorraden zijn aangelegd met in het achterhoofd de ervaringen van de vorige winter. Toen ontstond door aanhoudende sneeuwval op diverse plaatsen schaarste aan middelen om de gladheid te bestrijden.
''En dat willen we dit jaar voorkomen",' aldus de zegsvrouw. Het strooizout ligt opgeslagen in loodsen in heel Nederland.
(Bron)
Vier mannen aangehouden voor mensenhandel

ASSEN - De politie heeft maandag vier mannen uit Assen, Zwiggelte, Appelscha en Drachten aangehouden op verdenking van mensenhandel, mensensmokkel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.
Dat maakte de politie dinsdagmiddag bekend.
De mannen van 42, 48 en 52 jaar zouden alle vier actief zijn in de illegale escortwereld. De politie kwam ze op het spoor door informatie die binnenkwam bij haar prostitutieteam.
Ook kwamen er klachten van burgers binnen, die vermoedden dat op een paar adressen prostitutieactiviteiten plaatsvonden.
Op een adres in het Friese Appelscha troffen agenten meerdere buitenlandse vrouwen aan, van wie één illegaal in Nederland verbleef. In het Drentse Zwiggelte werden ook twee illegale vrouwen gevonden. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
(Bron)

dinsdag, september 07, 2010

Zon veroudert huid ook door ramen heen

AMSTERDAM - Het is algemeen bekend dat zonnebaden tot huidveroudering kan leiden. Nieuw onderzoek van de Université de Franche-Comté toont aan dat glas de invloed van de zon niet tegenhoudt. De schade die zonnestralen door glas veroorzaken, is zelfs groot.
Glas houdt schadelijke zonnestraling niet tegen. Sterker nog, de kant van het gezicht die de meeste stralen opvangt, kan er uiteindelijk zeven jaar ouder uitzien dan de kant die minder zonneschijn krijgt.
Zelfs wanneer men in april een aantal uur in de auto zit zonder UV-bescherming, resulteert dat in huidbeschadiging. Ook de effecten van de zon in de herfst zijn veel erger dan altijd gedacht werd, aldus de Daily Mail maandag.
Glas blokkeert alle UV-B straling, maar 50 procent van de UV-A straling komt er wel doorheen. Dit ultraviolette licht wordt geassocieerd met zonnebrand en huidveroudering.
Toonaangevende dematologen en lichtwetenschappers waarschuwen voor het feit dat dagelijkse blootstelling aan UV-straling zorgt dat de huid twee keer zo snel beschadigt als een beschermde huid. "De deelnemers aan het onderzoek lieten aanzienlijk meer tekenen van huidveroudering zien aan de kant waar de zon al die jaren op het gezicht heeft geschenen in de auto of tijdens het werk op kantoor," aldus de Franse wetenschappers.
Kenmerken van een ouderwordende huid zijn donkere vlekken, rimpels, een slappe of leerachtige huid en gebarsten bloedvaatjes. Professor en UV-A expert John Hawk: "90 procent van de zichtbare tekens van huidveroudering wordt veroorzaakt door ultraviolet licht van de zon, waarvan 95 procent te verwijten is aan UV-A straling. Het is nodig dat we meer voorlichting gaan geven over huidbeschadiging door de zon het hele jaar door en niet alleen tijdens de zomermaanden."
(Bron)
'Keith Bakker bedreigt huisbaas met Hells Angels'

AMSTERDAM – Verslavingsdeskundige Keith Bakker heeft de eigenaar van het Amsterdamse pand waarin zijn afkickkliniek is gehuisvest bedreigd met inzet van de Hells Angels. Dat zegt directeur van vastgoedbedrijf ‘Eerste Steen’ Hok Tjiook dinsdag tegen de Telegraaf.
Volgens de eigenaar van de villa waarin afkickkliniek Smith & Baas zit, heeft Bakker al een half jaar de huur van 12.000 per maand niet voldaan. De verslavingsdeskundige zou de woning nu willen laten kraken door leden van de beruchte motorclub Hells Angels.
“Bakker roept van alles. Ik heb vaak moeite hem te volgen”, aldus Tjiook in de krant.
Bakker, vooral bekend van het NCRV-programma Family Matters, verklaart in een reactie dat de vergunningen om in de villa een afkickkliniek te beginnen niet voor elkaar zijn en geeft de verhuurder daarvan de schuld. Tjioonk ontkent dit.
Bakker wil nu naar eigen zeggen zijn kliniek verhuizen en een borg van 30.000 euro terug. “Ik procedeer net zo lang tot ik erbij neerval. En daarna nemen mijn kinderen het over.”
Op de beschuldigingen van de huiseigenaar reageert Bakker laconiek: “Ik heb gewoon aangeboden het leegstaande pand tegen ongewenste krakers te laten bewaken door het beste beveiligingsbedrijf dat Nederland kent.”
(Bron)
Ansichtkaart als middel tegen zelfdoding

LEEUWARDEN - De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Friesland gaat ansichtkaarten versturen aan mensen die in behandeling zijn geweest na een poging tot zelfdoding.
Volgens Annelies de Laat van de Friese GGZ is uit een Australisch onderzoek gebleken dat een dergelijke kaart zorgt dat mensen minder snel weer suïcidale gevoelens krijgen.
Op het kaartje staat een kleurrijke afbeelding. Op de achterkant is een tekst geschreven, waaraan de behandelaar van de geadresseerde een persoonlijke boodschap toevoegt.
De kaart wordt een half jaar na de behandeling naar de ex-patiënt verstuurd. GGZ Friesland heeft zo'n dertig suïcidale patiënten per jaar, daarvan komt een ''groot deel'' alsnog door zelfdoding aan het einde.
(Bron)
Kazachstan wil dat Rusland rivieren verlegt

OEST-KAMENOGORSK - President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan vindt dat Rusland Siberische rivieren zou moet verleggen zodat ze naar Centraal-Azië vloeien. De president blies hiermee een oud plan van de voormalige Sovjet-Unie nieuw leven in.
''Op den duur kan dit erg nodig zijn om voor genoeg drinkwater te zorgen in de hele Centraal-Aziatische regio'', zei Nazerbajev dinsdag bij een gesprek met zijn Russische ambtsgenoot Dmitri Medvedev in de Kazachse stad Oest-Kamenogorsk. ''Helaas krijgt waterschaarste momenteel niet de gepaste aandacht.''
Wetenschappers in de toenmalige Sovjet-Unie hebben gewerkt aan plannen om de rivieren van Siberië naar het zuiden af te buigen. Ze stromen nu naar het noorden. De machthebbers hebben het idee uiteindelijk laten varen.
Rusland en Kazachstan zijn hechte bondgenoten. Ze werken aan economische integratie door een douane-unie.
(Bron)
Natuurwetten lijken niet overal gelijk

AMSTERDAM - De elektromagnetische kracht is niet overal in het heelal even sterk. Dat concludeert een team astronomen van de universiteit van New South Wales (Australië) na nieuw onderzoek, dat vandaag tijdens een grote bijeenkomst van Europese astronomen in Lissabon wordt gepresenteerd.
Bij hun onderzoek hebben de astronomen gekeken naar zogeheten quasars: extreem verre sterrenstelsels met een superzwaar zwart gat in hun kern die enorme hoeveelheden licht uitzenden.
Tijdens zijn reis door het heelal wordt dit licht deels geabsorbeerd door de wolken van gas die het onderweg tegenkomt. En uit dat absorptieproces kunnen astronomen afleiden hoe de natuurwetten zich op miljarden lichtjaren afstand van de aarde gedragen.
De resultaten van het onderzoek wijzen er op dat de zogeheten fijnstructuurconstante, die de sterkte van de elektromagnetische kracht karakteriseert, niet in alle richtingen waarin gekeken wordt gelijk is.
De wetten van de natuurkunde lijken dus niet zo onwrikbaar vast te liggen als doorgaans wordt aangenomen.
(Bron)
Advocates komen niet met bh gevangenis in

AMSTERDAM – Vrouwelijke advocaten moeten zich in het Belgische Hasselt eerst van hun bh ontdoen alvorens ze de plaatselijke gevangenis kunnen betreden om cliënten te bezoeken.
Orzaak van dit ongemak zijn de metaaldetectors die op hol slaan van de metalen beugels in het kledingstuk.
Blijkbaar staat het alarm erg scherp afgesteld, verklaart stafhouder Joseph Rowies dinsdagochtend in diverse Vlaamse media. Dat is gezien het metaal dat in bh’s is verwerkt vooral voor vrouwen een probleem.
“En aangezien de Hasseltse penitentiaire beambten de regels wel erg strikt volgen, zit er soms niets anders op dan zonder beha de gevangenis te betreden."
Sommige advocates dragen inmiddels een bikinitopje om moeilijkheden bij de gevangenispoort te vermijden.
Een probleem met de metaaldetectors is volgens Laurent Sempot, directeur de gevangenis, uitgesloten. Sempot is kort en krachtig in zijn reactie tegenover het Belang van Limburg: “Wie piept, komt er niet in. Dat zijn de regels.”
(Bron)
Zware naschokken in Nieuw-Zeeland

CHRISTCHURCH - Inwoners van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn dinsdag opgeschrikt door een reeks zware naschokken, na de aardbeving van zaterdag, die grote schade aanrichtte in de grootste stad op het Zuidereiland.
De twee zwaarste naschokken hadden een kracht van 5,4 op de schaal van Richter.
Bijna twee derde van de 160.000 woningen in en rondom Christchurch raakten in meer of mindere mate beschadigd door de aardbeving van afgelopen weekeinde, de zwaarste in tachtig jaar in Nieuw-Zeeland.
Dinsdag werden delen van het stadscentrum weer vrijgegeven door de autoriteiten.
De geologische dienst GeoNet registreerde in de nacht van maandag op dinsdag meer dan twaalf naschokken. De autoriteiten hebben eerder al gewaarschuwd voor de mogelijkheid van naschokken met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.
(Bron)
Chaos Londen door metrostaking

LONDEN - De Londense ochtendspits is dinsdagochtend ernstig ontregeld door een omvangrijke staking van Londense metromedewerkers.
Volgens de BBC zijn miljoenen forenzen getroffen door de staking.
Volgens het Londense vervoersbedrijf Transport for London (TfL) reed om 11.15 uur 40 procent van de metro's op vrijwel alle lijnen. Rond de ochtendspits was dat nog een kwart van de metro's.
Een groot deel van de metromedewerkers in Londen is maandagavond aan een 24 uursstaking begonnen. Het onderhoudspersoneel legde het werk om 18.00 uur neer. Bestuurders en andere personeelsleden volgden om 22.00 uur. De medewerkers zijn ontevreden over de plannen om achthonderd banen te schrappen.
De Londense burgemeester Boris Johnson fietste dinsdagochtend naar de Londense beurs om een toespraak te houden. In die toespraak noemde hij de personeelsplannen voor de metro ''bescheiden'' en ''verstandig''. Hij beschuldigde de vakbonden ervan ''op cynische wijze het geduld van de forenzen te beproeven''.
Mike Brown, een woordvoerder van de Londense metro, haalde ook uit naar de vakbonden. Hij zei dat ''Londenaren het ongetwijfeld wonderbaarlijk vinden dat twee vakbonden de staking doorzetten, nadat ze ijzersterke garanties hebben gekregen dat de veranderingen geen gedwongen ontslagen inhouden. En dat bovendien op elk station op elk moment metropersoneel zal blijven rondlopen''.
Vakbondleider Bob Crowe stond dinsdagochtend op het drukke King's Cross station, waar hij forenzen zijn excuses over het ongemak aanbood. In een reactie op Johnson en Brown, zei hij: ''De boodschap aan de burgemeester en het metrobestuur is duidelijk. Stop met het onverantwoordelijk omspringen met veiligheid en stap af van het verlangen naar onbemande stations. Laat het plan voor deze levensgevaarlijke bezuinigingen varen en begin zinnige gesprekken over een veilige toekomst van de Londense metro.''
De Londense Kamer van Koophandel schat de dagelijkse kosten van de Londense metrostaking op een kleine 58 miljoen euro. Vakbondsleider Crowe sluit niet uit dat er in oktober en november meer stakingen volgen.
(Bron)
'China wil raket die schepen VS kan opblazen'

PEKING - China heeft een raket nodig die Amerikaanse schepen kan opblazen, stelde de staatskrant Global Times maandag.
''Omdat Amerikaanse vliegdekschepen in de Stille Oceaan een bedreiging vormen voor de Chinese strategische belangen, moet China beschikken over de capaciteit om tegenwicht te bieden'', schrijft de krant van de Chinese communistische partij.
Amerikaanse militaire analisten hadden al gewaarschuwd dat China een nieuwe versie van de Donfeng21-raket ontwikkelt die zelfs de robuuste Amerikaanse schepen kan doorboren. Die raket kan op 20.000 kilometer afstand zijn doel treffen, ver buiten Chinese wateren.
De Chinese autoriteiten reageerden recent boos toen een groep vliegdekschepen dicht bij de Chinese kust patrouilleerde.
China heeft de militaire uitgaven de laatste jaren fors opgevoerd, naar eigen zeggen als zelfverdediging. Analisten voorzien echter een mogelijke oorlog met de VS over Taiwan.
(Bron)
Vrouw verzwelgt 181 kippenvleugels

AMSTERDAM - De 'zwarte weduwe' van de Amerikaanse eetwedstrijden heeft zondag in twaalf minuten een recordaantal van bijna 181 kippenvleugels verzwolgen. De vrouw, de 47 kilo wegende Sonya Thomas, nam deel aan het nationaal kampioenschap in de staat Buffalo.
"Ik ben zo blij", zei Sonya nadat ze 2,2 kilo kip naar binnen had gewerkt. Ze versloeg daarmee eetkampioen Joey Chestnut, die bleef steken op 169 vleugels, ofwel 2,06 kilo.
Het was de eerste keer dat de twee veelvraten het tegen elkaar opnamen. "Ze zetten elkaar enorm onder druk", aldus de organisator van het festival. "Joey is zo sterk, hij heeft een enorme kracht in zijn kaken. Maar Sonya is enorm vlug met haar handen."
Sonya, die 1,52 meter lang is, heeft ook het record voor oesters, hardgekookte eieren, cheesecake en jalapenopepers in handen. Ze wordt de 'zwarte weduwe' genoemd, omdat ze haar veel grotere en zwaardere mannelijke tegenstrevers vaak weet te verslaan.
Na de wedstrijd zei Sonya nog steeds honger te hebben. Ze noemde de vleugels een 'appetizer'.
(Bron)
E-mailoplichter krijgt 12 jaar cel

AMSTERDAM – Een Nigeriaanse man is in de Verenigde Staten tot 12 jaar cel veroordeeld wegens het oplichten van mensen via e-mail. Bovendien moet hij meer dan een miljoen dollar vergoeden aan zijn 67 slachtoffers.
Dat blijkt uit de veroordeling van de rechtbank die website The Register online heeft gezet.
De zaak draait om een geval van zogenaamde 419-fraude, ook wel Nigeriaanse oplichting genoemd. Een slachtoffer wordt een hoop geld beloofd wanneer hij of zij relatief kleine ontkosten wil voorschieten.
De vraag om geld te storten wordt herhaald tot het slachtoffer er genoeg van heeft en geld wil zien. Op dat moment verdwijnen de oplichters.
Okpako Mike Diamreyan paste de fraude toe tussen 2004 en 2009. In totaal verdiende hij in die jaren 1,3 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro).
Hij kon worden veroordeeld omdat hij in 2008 verhuisde naar de VS waar hij trouwde met een Amerikaanse. Hij besloot geen nieuw leven te starten, maar ging door met het oplichten via de mail.
Diamreyan beloofde zijn slachtoffers 20 procent commissie wanneer de persoon zou helpen geld van Nigeria naar de Verenigde Staten te sluizen. Hij werd veroordeeld omdat veel slachtoffers bereid waren mee te werken nu de oplichter zich op Amerikaans grondgebied bevond.
(Bron)
Onderzoek naar Schotse 'reuzenmuizen'

AMSTERDAM – Wetenschappers zijn begonnen met een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van ‘reuzenmuizen’ op een Schots eiland.
De onderzoekers van de Universiteit van Edingburgh willen uitzoeken waarom de veldmuizen op het eiland Saint Kilda zijn geëvolueerd tot ‘reuzenmuizen’, zo meldt BBC News.
De muizen wegen vaak meer dan 50 gram en zijn daarmee gemiddeld twee keer zo groot als hun soortgenoten op het vaste land. Ook hebben ze een opvallend bleke vacht op hun onderbuik.
Een team van wetenschappers verblijft drie jaar lang op het eiland om het gedrag van de dieren te bestuderen. Ook zullen ze zo veel mogelijk muizen meten en wegen.
“De theorie is dat de muizen zich hebben aangepast, omdat ze hier geen last hebben van competitie en roofdieren”, verklaart onderzoeker Tom Black. “Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat ze steeds groter kunnen worden en daardoor beter kunnen omgaan met de extreme condities op het eiland, zoals de kou en het slechte weer.”
Het eiland Saint Kilda werd in 1930 verlaten door alle menselijke bewoners. Veel veldmuizen verhuisden toen vanuit de heuvels naar de verlaten huizen en gebouwen op het eiland. Niet alle muizen op het eiland profiteerden echter van de nieuwe situatie. De huismuizen stierven gek genoeg binnen twee jaar uit.
(Bron)
Stropdasfraude bij Estse rijexamens

TALLINN - De politie van Estland heeft een bende opgerold die burgers op een frauduleuse manier aan een rijbewijs hielp. Daarbij werd een stropdas met een verborgen camera gebruikt.
De examenkandidaten moest die stropdas tijdens het theorie-examen omdoen zodat de bendeleden die elders zaten, de vragen konden zien.
Via een oortje kreeg de kandidaat vervolgens het juiste antwooord ingefluisterd. Voor een geslaagd praktijkexamen zorgde een omgekochte examinator.
De politie kwam de bende op het spoor door geruchten dat in Estland rijbewijzen te koop waren.
De bende liep tegen de lamp toen zich een undercoveragent meldde die ook met de stropdasmethode door het rijexamen werd geloodst, aldus het Openbaar Ministerie maandag.
(Bron)

maandag, september 06, 2010

Duitsland in ban van verkrachtingszaak weerman

MANNHEIM - Duitsland is volledig in de ban van een opmerkelijke strafzaak tegen een bekende tv-weerman.
Jörg Kachelmann zou in februari zijn toenmalige vriendin hebben verkracht, terwijl hij een keukenmes tegen haar hals duwde. De vrouw zou vlak ervoor hebben gezegd hem te verlaten wegens zijn affaires met minnaressen.
Het strafproces tegen de voorheen populaire weerman is maandag in Mannheim begonnen, maar werd na vijf minuten al voor een week geschorst.
De weerman meent dat twee rechters niet onpartijdig zijn omdat ze uit de regio van het vermeende slachtoffer komen. De rechtbank heeft totaal dertien zittingsdagen uitgetrokken voor het proces.
De rechter hoort 25 getuigen over het karakter van Kachelmann en van zijn voormalige geliefde. De 52-jarige Kachelmann riskeert vijftien jaar celstraf voor de bedreiging en verkrachting van de blonde radiomedewerkster Simone (37), die al elf jaar zijn vriendin was.
De weerman zelf ontkent alle aantijgingen. Voor hem kwamen de beschuldigingen volledig uit de lucht vallen, toen hij op 20 maart werd gearresteerd, bij terugkeer van de Olympische Winterspelen in Vancouver.
Volgens hem waren Simone en hij vriendschappelijk uit elkaar gegaan en was hij daarna in een hotel getrokken.
De weerman, die de Zwitserse nationaliteit heeft en als schoolkind al weerberichten maakte, had in 1990 Meteomedia opgericht. Hij bouwde eigen meetstations in heel Duitsland en maakte van Meteomedia een van de leidende weerbedrijven in het land.
Kachelmann, met lange golvende haren, was populair geworden door zijn losse stijl van presenteren van de depressies en hogedrukgebieden voor omroep ARD en later voor Das Erste. Hij mocht ook talkshows en quizzen presenteren.
Hij had zijn privéleven jarenlang geheel afgeschermd. Volgens critici maakte Kachelmann het zo mogelijk om meerdere affaires te onderhouden.
De weerman is zeer ontstemd dat media al wekenlang over zijn liefdesleven berichten. Ook serieuze kranten citeren vrijelijk uit de mails en chats tussen hem en zijn ex-geliefde.
Kachelmann claimt daarom inmiddels ongeveer 2 miljoen euro schadevergoeding van mediauitgeverij Springer Verlag. Kachelmann is na 132 dagen in voorarrest momenteel op vrije voeten.
(Bron)
Burgemeester in Zuid-Italië vermoord

POLLICA - Burgemeester Angelo Vassallo van Pollica in het zuiden van Italië is in de nacht van zondag op maandag in zijn auto doodgeschoten.
Justitie sluit niet uit dat de Camorra, de georganiseerde misdaad in Napels en omgeving, achter de aanslag zit. Dat meldde de Italiaanse krant Corriere della Sera maandag.
Op de 57-jarige burgemeester werden zeker negen kogels afgevuurd, toen hij op een straatje achter zijn huis reed. Hij stond bekend als tegenstander van de georganiseerde misdaad en heeft vooral naam gemaakt als milieubeschermer.
In zijn strijd voor het milieu ging hij zover dat hij per januari dit jaar bepaalde dat mensen die as of een peuk op straat lieten vallen, een boete van 1000 euro konden krijgen.
Pollica ligt in een gebied dat bekendstaat om zijn archeologische schatten en schone stranden. Sinds 1998 staan belangrijke delen ervan op de werelderfgoedlijst van Unesco, de VN-organisatie voor cultuur.
(Bron)
Jongen steekt scheidsrechter neer

BURGUM - De politie heeft een 18-jarige jongen uit de Friese plaats Burgum aangehouden omdat die zaterdag een scheidsrechter zou hebben neergestoken.
Dat meldde de politie zondag.
Tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd kreeg de verdachte ruzie met de scheidsrechter.
De verdachte verliet het veld, maar kwam even later terug met een mes en stak de scheidsrechter in zijn schouder. Het slachtoffer raakte licht gewond.
(Bron)
'Spectaculair' VOC-document gevonden

AMSTERDAM - Een student van de Universiteit Utrecht is tijdens zijn onderzoek in het Westfries Archief gestuit op een spectaculair document van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Dat meldt het Westfries Archief maandag.
De student deed de vondst tijdens zijn scriptieonderzoek in de VOC-archieven van Enkhuizen. Om wat voor document het precies gaat, wil de instelling nog niet bekendmaken.
Donderdag onthult burgemeester Jan Baas van Enkhuizen samen met de vinder en de directeur van het archief het document, dat oorspronkelijk uit Enkhuizen komt.Directeur van het Westfries Archief Dirk Dekema wil er vooralsnog alleen over kwijt dat het gevonden document 'eerdere vergelijkbare vondsten die al voor veel aandacht hebben gezorgd' overtreft.
"Bovendien heeft deze vondst interessante consequenties voor het beeld dat wij tot nu toe van de VOC als handelsonderneming hadden."
(Bron)
Duinbrand Bergen snel onder controle

HARGEN AAN ZEE - In het duingebied van de gemeente Bergen heeft maandagmiddag opnieuw korte tijd brand gewoed. Dit heeft de politie gemeld.
De brandweer rukte massaal uit en had de brand, die woedde nabij het gehucht Hargen aan Zee, snel onder controle.
Het Bergense duingebied wordt sinds augustus vorig jaar geteisterd door branden. Honderden hectares natuurgebied gingen al in vlammen op. De autoriteiten gaan uit van brandstichting. De afgelopen maanden wist de brandweer enkele beginnende brandjes in de kiem te smoren.
De brandweer rukt sinds half juli bij elke brandmelding in het duingebied direct met zes auto's uit in plaats van een. Op deze manier hoopt Bergen nieuwe grote duinbranden te voorkomen.
In het gebied zijn voor de zomer bovendien twee watercontainers en een waterwagen geplaatst, zodat de brandweer bij een bosbrand sneller over bluswater kan beschikken.
(Bron)
Demonstratie tegen homogeweld in Amsterdam

AMSTERDAM - Actievoerders hebben zondag in Amsterdam gedemonstreerd tegen homogeweld. Hoewel de politie de opkomst aan het begin van de demonstratie op enkele honderden personen schatte, sprak zij tegen het einde van ongeveer duizend man.
Het protest was een initiatief van de actiegroep Right to feel safe.
De demonstranten verzamelden zich rond drie uur op de Dam. Ze liepen vervolgens in een lange stoet langs een aantal plekken lopen waar de afgelopen tijd homo's werden lastiggevallen of in elkaar werden geslagen.
De demonstratie werd opnieuw overschaduwd door geweld, zo is te lezen op Twitter. Een demonstrant zou tot bloedens toe zijn geslagen door twee meisjes, zo is te zien op een foto en via Facebook.
De actievoerders hadden regenboogvlaggen (het symbool van de homogemeenschap) en spandoeken met teksten als 'it's ok to be gay' bij zich. Ook deelden ze folders uit met een overzicht van recente incidenten tegen homo's. Onderweg maakten ze flink lawaai door te klappen of op fluitjes te blazen.
Het komt geregeld voor dat homoseksuelen worden lastiggevallen of in elkaar worden geslagen in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan pleitte onlangs voor maatregelen om daar wat aan te doen.
(Bron)
Zwaar beschonken vrouw rijdt politieauto aan

IJMUIDEN - Een 62-jarige vrouw uit Haarlem is dit weekend in IJmuiden in zwaar beschonken toestand tegen een politieauto aangereden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
Agenten stonden in de nacht van vrijdag op zaterdag stil om af te slaan, toen zij plotseling werden aangereden door een auto waarvan de lichten uit stonden.
De agenten roken direct een sterke alcohollucht toen ze de 62-jarige bestuurster aanspraken.
Een ademanalyse wees uit dat de vrouw ruim 2 promille alcohol in haar bloed had. Dat is meer dan viermaal de toegestane hoeveelheid. Het rijbewijs van de Haarlemse werd ingevorderd en ze ontving een proces-verbaal voor rijden onder invloed.
(Bron)
Sarkozy getroffen door 'Googlebom'

AMSTERDAM - Nicolas Sarkozy is slachtoffer van een zogenoemde 'Googlebom'. De zoekterm 'trou du cul', een grof scheldwoord, verwijst nu naar de Facebookpagina van de Franse president.
Dat meldt het Franse persbureau AFP maandag. Een Googlebom is een internetfenomeen, waarbij een groot aantal websites met dezelfde linktekst naar een bepaalde pagina verwijzen. Die pagina wordt door Googles zoekmachine daardoor beschouwd als een belangrijk zoekresultaat voor de betreffende tekst.
In dit geval wordt zo het scheldwoord aan het Facebookprofiel van het Franse staatshoofd gekoppeld. Zijn profiel was maandagmiddag het tweede zoekresultaat voor het scheldwoord, dat zoveel betekent als 'klootzak' (letterlijk: kontgat).
De aanleiding voor de actie is niet geheel duidelijk. Sarkozy kampt in ieder geval al geruime tijd met tanende populariteitscijfers.
De president maakte al eerder kennis met het fenomeen. Vorig jaar werd de tekst 'trou du cul du web' ook al aan Sarkozy's website verbonden. Tegelijkertijd leidde een zoektocht naar de naam van de president juist naar een website over Iznogoedh, een kwaadaardige maar onhandige stripfiguur.
Ook onder andere de Amerikaanse oud-presidenten George W. Bush en Barack Obama ('miserable failure') en voormalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk ('vreemdelingenhaat') werden eerder slachtoffer van Googlebommen. Jan Peter Balkenende werd ooit gekoppeld aan de zoekterm 'raar kapsel'.
Tegenover AFP laat een woordvoerder van Google weten de actie tegen Sarkozy niet te ondersteunen. Het bedrijf zegt iedere poging tot manipulatie van zoekresultaten af te keuren.
(Bron)
78-jarige Française overleeft week in ravijn

PARIJS - Een 78-jarige Franse vrouw heeft een week overleefd in een ravijn in een Frans bos. Dat meldde de Franse krant Le Parisien maandag.
Michelle Riotton viel in een ravijn toen ze op zondag 29 augustus in haar eentje aan het wandelen was in een bos bij haar huis in het oosten van Frankrijk.
Toen de vrouw niet thuiskwam, werd de politie gewaarschuwd. Agenten, brandweerlieden en buurtbewoners zochten onder begeleiding van een helikopter tevergeefs naar de vrouw.
De hulpdiensten gaven maandagavond de moed op, maar buurtbewoners zetten op eigen houtje de zoekactie voort. Zaterdagavond vonden de volhardende buurtbewoners Riotton.
De 78-jarige vrouw verontschuldigde zich bij haar buurtgenoten voor haar vieze uiterlijk. Ze overleefde naar eigen zeggen door regenwater te drinken en koekjes te eten.
(Bron)
Noodtoestand verlengd in Christchurch

CHRISTCHURCH - De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen Nieuw-Zeelandse stad Christchurch blijft in ieder geval van kracht tot woensdagmiddag. Dat meldden de autoriteiten in Nieuw Zeeland maandag.
De schade door het natuurgeweld van zaterdag wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro. Meer dan vijfhonderd gebouwen raakten volgens lokale media beschadigd.
Circa negentig panden moeten vermoedelijk worden gesloopt in de stad op het Zuidereiland die 380.000 inwoners telt.
Premier John Key van Nieuw-Zeeland noemde het ''een absoluut wonder'' dat niemand is omgekomen door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter.
Het gebeurde terwijl bijna iedereen nog sliep. Door de beving, de zwaarste in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar, raakten twee mensen ernstig gewond.
De politie en het leger hebben wegen van en naar het stadscentrum geblokkeerd in verband met instortingsgevaar van gebouwen. Scholen en bedrijven blijven gesloten totdat de schade helemaal is geïnventariseerd.
Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. De meeste richten weinig tot geen schade aan. Er gelden in het land zeer strenge bouwvoorschriften. De laatste grote aardbeving met veel schade was in 1931. Toen vielen er in de stad Napier op het Noordereiland 256 doden.
(Bron)

Herstel Christchurch duurt zeker jaar

CHRISTCHURCH - Het zal zeker een jaar duren voordat alle schade van de zware aardbeving die de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zaterdag vroeg trof, weer is hersteld.
Er zijn volgens lokale media zondag meer dan vijfhonderd gebouwen beschadigd waarvan er negentig vermoedelijk moeten worden gesloopt. De schade door het natuurgeweld wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro.
Naast de schade aan de gebouwen zijn veel wegen en bruggen vernield. Nog drieduizend huizen zaten zondag zonder stroom. De meeste scholen en openbare gebouwen blijven de komende twee dagen nog dicht.
In Christchurch had zondag 20 procent nog geen drinkwater. In de stad geldt de noodtoestand en in het zakencentrum is een uitgaansverbod van kracht van 19.00 uur tot 07.00 uur. De maatregel beoogt vooral te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van vallend puin.
Intussen trekt een zware storm richting Christchurch en de omliggende regio Canterbury. De storm trekt in de nacht en maandag over de stad die 380.000 inwoners telt. Er worden windsnelheden tot 130 kilometer per uur verwacht.
Samen met naschokken kan de storm nieuwe schade veroorzaken. Zeker tweehonderd mensen brengen de nacht van zondag op maandag in de noodopvang door.
Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. Ze richten echter weinig schade aan. Er gelden in het land zeer strenge bouwvoorschriften.
(Bron)
Elke tien minuten treinen Amsterdam-Eindhoven

EINDHOVEN - Van maandag 6 september tot en met vrijdag 1 oktober rijdt op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven als proef tijdens de ochtend- en avondspits elke tien minuten een intercitytrein. Daarnaast blijven de reguliere stoptreinen op het traject rijden.
Het zogenoemde spoorboekloos rijden is een vervolg op de proef die in september 2009 op hetzelfde traject is gehouden.
Aan het eind van het jaar nemen NS en ProRail een besluit over de definitieve invoering van hoogfrequent spoorvervoer tussen Amsterdam en Eindhoven, een van de vier drukste trajecten in Nederland.
Vergeleken met september 2009 duurt de proef nu een maand en vindt buiten de schoolvakanties plaats. De resultaten van de eerste proef waren bevredigend. De treinen hadden geen vertraging en de reizigers waren uiterst tevreden.
Vanaf de avondspits op maandag 6 september rijden er tot 1 oktober op het traject tussen Utrecht en Geldermalsen geen vier maar zes stoptreinen per uur.
(Bron)

Aansluitend op de laatste zinnen: het zou vanaf de vroege spits zijn, maar ja, uitgelopen werkzaamheden ;p
Alcohol verhoogt risico op lobulaire borstkanker

DEN HAAG - De relatie tussen alcoholconsumptie en borstkanker verschilt per subtype borstkanker. Vrouwen die meer dan 7 glazen alcoholhoudende drank per week drinken, bleken bijna twee keer zoveel risico te lopen op lobulaire borstkanker dan vrouwen die niet drinken.
Dit kwam naar voren uit een onderzoek onder 87.724 Amerikaanse postmenopausale vrouwen. Zij werden 7-12 jaar gevolgd. Bij aanvang van het onderzoek werd navraag gedaan naar hun alcoholconsumptiepatroon.
Gedurende de onderzoeksperiode ontwikkelden 2944 vrouwen borstkanker: 1805 kregen een ductale vorm van borstkanker (melkgangen), 720 kregen een lobulaire vorm van borstkanker (melkklieren) en 419 vrouwen kregen een andere vorm van borstkanker.
Bij vrouwen die 7 glazen per week of meer drinken, bleek het risico op lobulaire borstkanker met 82 procent verhoogd te zijn, ten opzichte van vrouwen die niet drinken.
Uit de analyses bleek tevens dat er een relatie is tussen alcoholconsumptie en hormoon gevoelige vormen van borstkanker, maar niet met hormoon ongevoelige vormen van borstkanker.
Hiermee wordt bevestigd dat hormonale factoren een rol spelen bij het onderliggende mechanisme dat leidt tot borstkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute.
(Bron)
Chimpansees in Guinee ontmantelen vallen

CONAKRY - Wilde chimpansees hebben in het Afrikaanse land Guinee ontdekt hoe ze vallen van stropers onschadelijk kunnen maken. De apen lijken de vallen te herkennen en een aantal van hen weet trucjes om ze kapot te maken.
Dat hebben wetenschappers gemeld, aldus de BBC vrijdag.
In Afrika wordt op veel plaatsen gejaagd op wilde dieren. Het zogeheten bushmeat wordt gezien als lekkernij en is in sommige delen van het werelddeel de enige manier om voldoende voedsel bij elkaar te scharrelen.
De jagers gebruiken onder meer strikken, die aan een tak vastgemaakt worden.
De wetenschappers zagen hoe zes chimpansees de strikken af lieten gaan, zonder er zelf in terecht te komen.
''Ze lijken te weten welke delen van de val gevaarlijk zijn en welke niet'', aldus Gaku Ohashi van de Universiteit van Kyoto in Japan. Het onderzoek is ook gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Primates.
Onderzoekers en natuurbeschermers vinden in Afrika regelmatig chimpansees in vallen. Vanuit Guinee kwamen al jaren minder meldingen dan uit andere gebieden.
De kennis van de Guineese chimpansees lijkt er dus voor te zorgen dat zij niet in vallen terechtkomen.
(Bron)
‘Bacteriën vertonen liefdadig gedrag’

AMSTERDAM - Bacteriën produceren soms een molecuul waarmee ze zichzelf verzwakken, maar soortgenoten sterker maken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond in een nieuwe studie.
Bacteriepopulaties die het meest resistent zijn tegen antibiotica onderscheiden zich doordat sommige bacteriën zichzelf verzwakken om andere leden van de kolonie sterker te maken.
De sterkere stammen produceren een molecuul genaamd indool. Daardoor boeten ze zelf aan kracht in, maar indool werkt als een soort steroïde voor de zwakkere bacteriën. De overlevingskans van de populatie als geheel wordt daardoor groter.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. “We hadden zeker niet verwacht dat we deze ontdekking zouden doen”, verklaart hoofonderzoeker James Collins op nieuwssite ScienceDaily.
“We weten nu dat een bacterie die zelf niet resistent lijkt, toch kan vechten tegen antibiotica met dank aan zijn vriendjes”, aldus Collins.
Het onderzoek toont voor het eerst aan dat de resistentie van een kolonie bacteriën niet valt af te leiden uit individuele exemplaren, maar wordt bepaald door de volledige samenstelling van de groep.
“Wanneer we op dit moment de resistentie van een groep bacteriën bepalen, worden we vaak voor de gek gehouden”, aldus Collins.
(Bron)
Tienduizenden betogen tegen uitzettingen Roma

PARIJS - Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Frankrijk geprotesteerd tegen de uitzettingen van zigeuners door de Franse regering. In Parijs verzamelde zich de grootste menigte, maar ook in Marseille, Lyon, Bordeaux en meer dan honderd andere steden waren mensen op de been.
Aan de demonstraties deden niet alleen Roma mee, maar ook vakbondsleden, linkse politici, anarchisten en studenten.
Ze droegen spandoeken met teksten als Stop het racisme en Nee tegen een onmenselijke politiek van Sarkozy. De Liga voor Mensenrechten had opgeroepen tot de betogingen om de ''xenofobie'' van de overheid tegen te gaan.
Frankrijk hervatte vorige maand de omstreden uitzettingen. De regering heeft inmiddels honderden Roma teruggestuurd naar Bulgarije en Roemenië.
De zigeuners krijgen een vliegticket mee, evenals 300 euro per volwassene en 100 euro per kind. Degenen die niet vrijwillig gaan, worden gedwongen om binnen een maand te vertrekken, zonder financiële vergoeding.
Roemenië en Bulgarije hebben de uitzettingen veroordeeld. Ook de Franse oppositie en fracties in het Europees Parlement zijn kritisch.
Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) laat uitzoeken in hoeverre de uitzettingen in strijd zijn met de Europese regels.
(Bron)
Structuur van zwerm sprinkhanen in kaart gebracht

AMSTERDAM - Australische wetenschappers hebben ontdekt hoe sprinkhanen zich organiseren in een zwerm en hoe de vorming van zo'n groep mogelijk kan worden voorkomen.
Zwermen met sprinkhanen zijn vooral dichtbevolkt aan de voorkant. Aan de achterkant vertonen de groepen insecten nauwelijks structuur en verliezen veel individuen zelfs het contact met de rest van de zwerm.
De dieren reageren alleen op elkaar als ze zich op een afstand van minder dan 13,5 centimeter van elkaar bevinden. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Sydney in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.
De uitkomsten van hun onderzoek wijzen er op dat het mogelijk moet zijn om groepen sprinkhanen uit elkaar te drijven.
Volgens de wetenschappers kan de formatie van zwermen sprinkhanen worden verstoord door de dieren op het juiste moment te besproeien met verdelgingsmiddelen. “Dit onderzoek levert heel concrete en directe implicaties op voor bestrijdingsmethodes”, verklaart hoofdonderzoeker Jerome Buhl op BBC News.
De Australische wetenschappers kwamen tot hun conclusies door een serie sprinkhaanplagen te bestuderen die in 2006 plaatsvonden in de Australische provincie New South Wales. In totaal maakten ze filmbeelden van ongeveer 65.000 sprinkhanen die zwermen vormden.
“Hoewel zwermen vogels en scholen met vissen bekend staan om hun grote samenhang, lijken sprinkhanen zich bijna altijd wanordelijk te gedragen”, verklaart Buhl.
“Als ze zich niet in een groep bevinden, bewegen ze alle kanten op. Dat vertelt ons dat een optreden in groepsverband in feite een zeer bijzonder fenomeen is”, aldus de wetenschapper.
(Bron)
'Bundesbank had al langer last van Sarrazin'

FRANKFURT - De omstreden bestuurder Thilo Sarrazin heeft de Duitse Bundesbank ook voordat hij zijn boek 'Duitsland schaft zichzelf af' schreef, schade berokkend met uitspraken in interviews.
Dat schrijven de collega-bestuurders van de Duitse centrale bank in een brief aan president Christian Wulff.
Al sinds Sarrazins aantreden in 2009 stoort de bank zich aan zijn uitlatingen, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel, dat de hand wist te leggen op het document van de Bundesbank.
Sarrazin heeft de afgelopen dagen veel losgemaakt in Duitsland. De voormalige SPD-politicus schrijft in zijn boek dat immigranten Duitsland steeds dommer maken en stelt dat de Turken in Berlijn geen andere functie hebben dan het verkopen van groente en fruit.
Ook zijn theorieën over een 'joods gen', waarvan hij na de publicatie van zijn boek overigens afstand heeft genomen, is bij het publiek in het verkeerde keelgat geschoten.
De Bundesbank wil van Sarrazin af, maar kan de bestuurder niet zomaar ontslaan. Daar gaat Wulff over, die op zijn beurt heeft gezegd dat hij het oordeel van de Duitse regering wil afwachten. Inmiddels heeft bondskanselier Angela Merkel al laten blijken dat zij het ontslag toejuicht, maar een officieel standpunt van de regering moet nog volgen.
Merkel is niet de enige politicus van statuur die aanstoot neemt aan de uitlatingen van Sarrazin. Ook uit Europa kwamen afkeurende geluiden, zoals van Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank.
De bestuurders van de Bundesbank hebben in hun twintig pagina dikke document aan Wulff een lijst toegevoegd met deze bestuurders. Zij zien in de uitspraken het bewijs dat Sarrazin de reputatie van de bank schade heeft berokkend en dat hij daarom ontslagen moet worden.
Sarrazin wacht de beslissing van Wulff af, zei hij tegen het tijdschrift Focus. Hij vindt dat er sprake is van een showproces.
(Bron)
Twintig jaar geëist in Helmondse bijlmoord

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Den Bosch twintig jaar cel geëist tegen de 48-jarige Henk B. uit Helmond.
Hij zou op 28 oktober vorig jaar een 47-jarige stadsgenoot met een bijl hebben gedood.
De moord werd gepleegd in het huis van de verdachte. Volgens de aanklager was B. ''trots'' op zijn daad, omdat hij buren uitnodigde om naar het lichaam te komen kijken. [Arme buren...]
Toen hij ontdekte dat het slachtoffer nog niet dood was, ging de verdachte terug om hem nog een paar klappen met de bijl te geven.
Volgens B.'s advocaat Jan Boone ging het om zelfverdediging. Juist het slachtoffer kwam volgens hem met de bijl aanzetten om op gewelddadige wijze een conflict te beslechten. Over de toedracht bestaat veel onduidelijkheid.
Eerder zei het OM dat de ruzie ging om een mislukte drugsdeal, waarmee zeker een miljoen euro gemoeid was. Op de zitting kwam Justitie niet meer op dit scenario terug.
De verdachte verklaarde dat hij zijn motor aan het slachtoffer had verkocht, maar die had verzuimd het voertuig op zijn naam te zetten. Daardoor werd de verdachte tot drie maanden cel en een rijontzegging veroordeeld.
Op 28 oktober wilde B. daarover in zijn eigen huis een gesprek met Dirks. Het slachtoffer zou bij aankomst met een pistool hebben gedreigd en bij een tweede bezoek op dezelfde avond ook een bijl hebben meegenomen.
Tijdens een worsteling zou B. de bijl hebben afgepakt en zijn tegenstander uit zelfverdediging hebben gedood.
Volgens het OM klopt er niets van dit verhaal. Hoewel de herkomst van de bijl onduidelijk blijft en er geen pistool is gevonden, denkt justitie dat Dirks tijdens een gruwelijke slachtpartij van zeker een half uur het leven heeft gelaten.
Het slachtoffer had 40 bijlwonden, 12 gebroken ribben en breuken in het gezicht. Ook was zijn keel dicht geknepen. Buren hoorden vrijwel onafgebroken hulpgeroep en gebonk uit het huis komen.
Na afloop liep B. naar buiten om de buren te vertellen dat er ''een dooie'' in huis lag. Hij ging vervolgens twee keer terug: één keer om een biertje te pakken en de tweede keer om de laatste bijlslagen toe te brengen.
Henk B. heeft een lang strafblad. In 1993 moest hij de cel in wegens moord op de nieuwe partner van zijn ex.
Uitspraak 15 september.
(Bron)