zaterdag, oktober 11, 2008

Eten van vis niet zonder risico

HILVERSUM - Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd.
Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
"Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen", aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.
Uit onderzoek van Murk blijkt dat vooral vis uit Nederlandse rivieren, de Middellandse Zee en vis die dicht bij de kust is gevangen, veel dioxine bevat. Ze ontraadt dan ook deze vis te eten.
(Bron)

En maximaal één keer per maand tonijn.
Jongen (15) rijdt vrouw aan met ouderlijke auto

AMSTERDAM - Een 15-jarige jongen uit Hoorn heeft donderdagavond een vrouw aangereden met de auto van zijn ouders. Hij had de wagen volgens de politie zonder toestemming meegenomen.
De knaap reed rond 22.40 uur bij het wegrijden vanuit een parkeerplek tegen de geparkeerde auto van het 44-jarige slachtoffer. Die stapte uit en ging voor de auto van de jongen staan omdat ze vermoedde dat hij zou doorrijden.
De tiener stapte uit, zei dat de schade wel meeviel en wilde wegrijden. De vrouw uit Hoorn ging voor zijn auto staan en werd aangetikt. Ze belandde op de motorkap en greep de ruitenwisser, die afbrak. De minderjarige bestuurder ging ervandoor.
Een stukje verderop liet hij de auto achter en verdween. De politie laat vrijdag weten dat de jongen telefonisch heeft beloofd op het politiebureau langs te komen voor een verklaring.
De vrouw hield een beschadigde auto, een blauwe teen en schaafwonden over aan de ontmoeting.
(Bron)
Nederlands fruit redelijk schoon

AMSTERDAM - Op groente en fruit in de supermarkt zaten in 2007 over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen dan het jaar ervoor.
Verder is het Nederlandse fruit beduidend schoner dan dat uit Spanje en Italië, concluderen Milieudefensie en Natuur en Milieu op basis van door henzelf vergaarde informatie.
De twee organisaties publiceerden zaterdag op internet de meetresultaten van de overheid naar restanten landbouwgif op groente en fruit in 2006 en 2007. Ze verkregen de gegevens door een beroep te doen op de wet openbaarheid van bestuur.
Zo is te lezen dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 in totaal 3706 metingen deed naar bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. "In 2006 zat op 66 procent van dat voedsel landbouwgif, in 2007 nog 63 procent. Ook was de vervuilingsgraad minder."
Volgens Natuur en Milieu en Milieudefensie zetten de supermarkten van Plus en Albert Heijn klanten in 2007 "duidelijk vuilere" producten voor dan in 2006.
Plus en Spar zouden de zwaarst vervuilde producten aanbieden, terwijl Lidl en Super de Boer als besten uit de bus komen.
De milieuorganisaties oordelen dat de Nederlandse producten goed voor de dag komen en ook de in Duitsland geteelde groenten en fruit een grote verbetering laten zien.
"Wie gif in zijn voedsel wil vermijden, kan Spaanse paprika's en komkommers beter laten liggen, net als Italiaanse en Griekse druiven. Deze producten bevatten vaak een cocktail aan bestrijdingsmiddelen, met uitschieters van veertien verschillende gifsoorten per product. Bij sommige producten is directe gezondheidsschade voor jonge kinderen niet uit te sluiten", aldus Milieudefensie en Natuur en Milieu.
Zij wezen supermarkten er daarom op dat die, net als Duitse supermarkten al doen, extra eisen zouden kunnen stellen aan hun leveranciers. "ALDI, Super de Boer en Lidl hebben hierop snel en adequaat gereageerd.
De overige supermarkten zijn opgeroepen dit voorbeeld te volgen, maar tot nog toe weigeren zij hun klanten beter te beschermen. Het mogelijke effect hiervan kan zijn dat de Nederlandse handel de schoonste producten exporteert naar Duitsland en de meer vervuilde producten levert aan de achterblijvende Nederlandse supermarkten."
(Bron)
Arrestaties na steekpartij Den Haag

AMSTERDAM - Twee mannen zijn deze week aangehouden voor een steekpartij waarbij een 62-jarige Hagenaar zwaargewond raakte. Dat meldt de politie zaterdag.
Het slachtoffer, inmiddels niet meer in levensgevaar, werd dinsdag rond 19.30 uur bloedend op straat gevonden op de Malakkastraat in Den Haag nadat hij op zoek was geweest naar een parkeerplek voor zijn auto. Hij bleek meerdere steekwonden te hebben.
De verdachten zijn 18 en 20 jaar oud. De eerste werd nog de avond van de steekpartij ingerekend; de tweede een dag later. Zij hebben schuld bekend. Vrijdag verlengde de rechter-commissaris hun hechtenis met twee weken. De toedracht van de steekpartij wordt nog onderzocht.
(Bron)
Palin maakte misbruik van macht in Alaska

ANCHORAGE - Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft als gouverneur van Alaska haar macht misbruikt voor persoonlijke doeleinden. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport van de staat.
Palin ontsloeg in juni de hoge politiefunctionaris Walter Monegan. Volgens haarzelf vanwege een begrotingsconflict. Maar de onderzoekers stelden dat Monegan weigerde de zak te geven aan Palins ex-zwager Mike Wooten, die verwikkeld was in een bittere scheiding met haar zus.
"Gouverneur Palin stond bewust een situatie toe waar ongeoorloofde druk op verscheidene ondergeschikten werd uitgeoefend ten behoeve van een persoonlijke agenda, te weten: om agent Mike Wooten te ontslaan", staat in het 263-pagina's tellende rapport van de Wetgevende Raad van Alaska. Ze heeft daarmee de ethische rechtsregels van de staat overtreden.
Vooral de man van de gouverneur, Todd Palin, zou een actieve rol hebben gespeeld om Wooten weg te krijgen. Daarvoor gebruikte hij haar kantoor en zette ondergeschikten onder druk.
Het campagneteam van Palin en presidentkandidaat John McCain zeiden in een reactie dat het rapport aantoont dat ze als gouverneur binnen de grenzen van de wet heeft gehandeld. Palin deed het onderzoek eerder af als een poging van aanhangers van Democratisch presidentskandidaat Obama om haar in diskrediet te brengen.
Het parlement in Alaska stemde er vrijdag mee in om het rapport openbaar te maken. Enkele Republikeinen in het parlement hadden tevergeefs voor het hooggerechtshof van de staat geprobeerd het onderzoek te laten stoppen, omdat het 'gekaapt' zou zijn door Democraten nadat Palin kandidaat-vicepresident was geworden.
(Bron)
Rotterdammer probeert coke aan agent te verkopen

AMSTERDAM - Een Rotterdamse drugsdealer is vrijdagavond tegen de lamp gelopen toen hij cocaïne probeerde te verkopen aan een agent in burger.
De 38-jarige man bood een 'onschuldige' passant de drugs rond 22.30 uur aan op de Jan Sonjestraat, meldt de politie zaterdag. Volgens de politie betrof het geen bewuste actie om dealers in de kraag te vatten.
De verdachte liep rond met zeven zakjes coke en bleek na aanhouding ook nog een celstraf van achttien dagen te moeten uitzitten.
(Bron)
Dode door verplicht hardlopen op Chinese scholen

PEKING - Tijdens een verplichte hardloopsessie is in de Chinese stad Peking een middelbare scholier om het leven gekomen door een hartaanval. Dat schrijft de krant Beijing Nieuws zaterdag op de voorpagina.
Het nieuwe beleid van de Chinese overheid om alle scholieren en studenten elke dag verplicht te laten hardlopen krijgt steeds meer kritiek.
Vorige week lanceerde het Chinese ministerie van Onderwijs de 'Zonnige Winter Lange Afstandsloop', waarbij alle scholen en universiteiten verplicht zijn hun leerlingen het hele schooljaar dagelijks tussen de 1 en 2 kilometer te laten rennen, afhankelijk van de leeftijd. Het programma is een onderdeel van de viering van het 60-jarige bestaan van de Volksrepubliek China in 2009.
Het is niet de eerste keer dat het ministerie van Onderwijs in China een plan moet terugdraaien. Eerder dit jaar gebeurde dat met het voorstel om een jaarlijks bezoek aan de Peking Opera verplicht te stellen.
(Bron)
Connecticut staat homohuwelijk toe

HARTFORD - Connecticut is de derde staat in de Verenigde Staten waar het homohuwelijk wordt toegestaan. Het hooggerechtshof in de staat oordeelde vrijdag dat het huidige verbod in strijd is met de grondwet.
Paren van dezelfde sekse kunnen nu al trouwen in de staten Massachusetts en Californië.
Een aantal homo's had de zaak aanhangig gemaakt. De uitspraak kwam als een verrassing omdat ze door lagere rechtbanken in het ongelijk waren gesteld.
De Republikeinse gouverneur Jodi Rell van Connecticut zei vrijdag de uitspraak van het hooggerechtshof te betreuren. Maar ze ziet weinig heil in een politieke strijd over dit vonnis.
(Bron)
Politicus Jörg Haider verongelukt

WENEN - De Oostenrijkse rechtspopulist Jörg Haider is zaterdagochtend door een auto-ongeluk om het leven gekomen. Dat meldde het Oostenrijkse persbureau APA op gezag van de politie. Haider is 58 jaar geworden.
De dienstauto van Haider schoot bij de plaats Klagenfurt door nog onbekende oorzaak van de weg en sloeg daarna over de kop. Daardoor liep Haider, die alleen in de auto zat, zware verwondingen op aan zijn hoofd en borstkas. Korte tijd later overleed hij.
Haider was premier van de deelstaat Karinthië en de voorman van de uiterst rechtse partij BZÖ (Verbond voor de Toekomst). Die partij splitste zich in 2005 af van de FPÖ (Vrijheidspartij), waar Haider lange tijd leider en boegbeeld van was.
De FPÖ en BZÖ waren de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in september dit jaar. De FPÖ van Heinz-Christian Strache eindigde op 18 procent, 7 procent meer dan in 2006. De aanhang van de BZÖ verdrievoudigde bijna, naar 11 procent van de stemmen.
"Voor ons is dit als het einde van de wereld", zei Stefan Petzner, Haiders plaatsvervanger als BZÖ-leider, in een eerste reactie. Strache sprak van een "groots politicus". Ook andere partijen hebben hun medeleven betuigd.
Als politicus wist Haider voortdurend te provoceren met zeer omstreden uitspraken over onder meer buitenlanders en nazi-Duitsland. Hij moest vele malen voor de rechter verschijnen om zich daarvoor te verantwoorden.
Ook in het buitenland zorgde hij voor beroering. Toen Haiders partij in 2000 in de Oostenrijkse regering kwam, in een coalitie met de conservatieve Volkspartij, kondigden de EU-partners zelfs sancties af tegen Oostenrijk. In 2002 kreeg hij ladingen kritiek over zich heen toen hij de Iraakse dictator Saddam Hussein bezocht.
Haider laat een vrouw en twee volwassen dochters achter.
(Bron)
Geregisseerde stroomstoring treft Simpelveld

SIMPELVELD - Alle inwoners van de Limburgse gemeente Simpeveld worden zaterdagochtend vroeg afgesloten van het elektriciteitsnet. Dat liet de politie zaterdagochtend weten.
De ingreep is nodig omdat energiemaatschappij Essent twee voor de stroomvoorziening vitale kabels moet vervangen.
Het defect werd vrijdagavond laat bij toeval ontdekt toen de brandweer uitrukte voor een gaslek in de Limburgse plaats. De oorzaak van de kapotte kabel is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van Essent.
Hij meldde zaterdagochtend dat de operatie volgens plan was verlopen en dat omstreeks half zeven alle inwoners van Simpelveld weer waren voorzien van stroom. Vrijdagavond werden grote delen van de 11.000 inwoners tellende plaats ook al getroffen door een stroomstoring.
(Bron)
Twee treinen botsen bij Gouda

GOUDA - Bij station Gouda zijn zaterdagochtend twee treinen op elkaar gebotst. Het gaat om de intercity van Den Haag naar Groningen en de Thalys van Parijs naar Amsterdam. Volgens een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn er door het ongeval geen mensen gewond geraakt.
Alle inzittenden konden vrij snel de treinen verlaten, omdat die allebei nog gedeeltelijk langs de perrons stonden. Alle twee de treinen zijn naast de rails beland. De Thalys kwam langs, de intercity reed net weg en ze hebben elkaar met de voorkant geraakt. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, moet het onderzoek uitwijzen, aldus de KLPD.
Spoorbeheerder ProRail en ook treinreizigers zitten door de botsing met een probleem. Tussen Den Haag en Delft rijden dit weekeinde geen treinen omdat het spoor er wordt vernieuwd. De Thalys, die normaal van Den Haag naar Rotterdam CS rijdt, en andere treinen werden omgeleid via Gouda, maar die route is door de botsing niet meer te gebruiken.
ProRail adviseert reizigers tussen Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal via Den Bosch te reizen. Van Utrecht naar Den Haag Centraal kan in deze omstandigheden het beste via Schiphol. Tussen Den Haag en Rotterdam kan gebruik worden gemaakt van RandstadRail. De in Gouda gestrande reizigers worden met bussen vervoerd.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat is begonnen met een onderzoek naar het ongeval. De inspectie spreekt in eerste instantie met beide machinisten en met de treindienstleiding in Utrecht.
(Bron)


Treinverkeer bij Gouda hervat

AMSTERDAM - Het treinverkeer bij Gouda komt mondjesmaat weer op gang. Omstreeks 16.45 uur vertrokken de eerste treinen vanuit Gouda weer in de richting van Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Alphen aan den Rijn.
De treinenloop was gestremd wegens een aanrijding tussen een Thalys en een intercity, zaterdagochtend bij het station van Gouda.
Een woordvoerder van ProRail benadrukt dat passagiers nog wel last hebben van de nasleep van de stremming.
Bezoekers van de voetbalwedstrijd Nederland-IJsland in de Kuip in Rotterdam die langs Gouda reizen wordt geadviseerd niet met de trein te reizen.
Het treinverkeer kan al niet meer rijden via Den Haag omdat daar werkzaamheden plaatsvinden. Door het ongeluk bij Gouda werd ook de omleidingsroute gestremd.
Volgens ProRail kan het nog de hele zaterdag duren voordat het treinverkeer bij Gouda weer regulier verloopt.
(Bron)
Ernst-Paul Hasselbach (42) overleden

AMSTERDAM - RTL5-presentator Ernst Paul Hasselbach is zaterdag op 42-jarige leeftijd overleden. Hij kwam om bij een auto-ongeluk in Noorwegen, waar hij was voor de opnames van het programma 71 Graden Noord.
Dat meldt de NOS zaterdag. Een Noorse nieuwssite berichtte als eerste over het ongeluk.
Hasselbach raakte met zijn auto te water. Ook een Belgische productieassistente kwam om het leven.
Hasselbach is geboren in Paramaribo. Hij werd vooral bekend door programma's als Expeditie Robinson, Peking Express en Wondere Wereld.
(Bron)

vrijdag, oktober 10, 2008

Dief zoekt toevlucht in politieauto

AMSTERDAM - Een 25-jarige verdachte van diefstal kwam in de nacht van donderdag op vrijdag wel heel gemakkelijk in de armen van de politie terecht. De man stal in een café in Amsterdam-West een geldlade uit een gokkast en vluchtte daarop een onherkenbare politieauto in.
Dat maakte de politie bekend. Agenten konden de 'spontane passagier' samen met een 35-jarige kompaan, beiden uit de hoofdstad, aanhouden. Ze zitten nog vast.
De politie zoekt nog andere verdachten die mogelijk bij de diefstal waren betrokken. Kennelijk stond er een op de politieauto gelijkend voertuig klaar om te vluchten.
Toen de man de auto in stapte, sommeerde hij de bestuurder er snel vandoor te gaan. Daar zat echter tot zijn grote pech een rechercheur achter het stuur.
(Bron)
Parlement Portugal tegen homohuwelijk

LISSABON - Het parlement van Portugal heeft zich vrijdag met grote meerderheid uitgesproken tegen invoering van het homohuwelijk.
Het voorstel was ingediend door kleine linkse partijen en de Groenen. De belangrijkste regeringspartij, de socialisten van premier José Sócrates, en de belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve sociaaldemocraten, stemden tegen.
Volgens een socialistische parlementariër is het voornamelijk katholieke Portugal nog niet toe aan het homohuwelijk. In opiniepeilingen is een meerderheid van de bevolking tegen. Buurland Spanje kent sinds 2005 wel het homohuwelijk.
(Bron)
Hoogbejaarde adviseert een seksloos leven

AMSTERDAM - De hoogbejaarde Britse Clara Meadmore is ervan overtuigd dat haar maagdelijkheid het geheim is achter haar lange leven. Meadmore viert zaterdag haar 105e verjaardag.
"Toen ik jong was werden meisjes geacht uitsluitend seks te hebben als ze getrouwd waren en dat was ik niet."
De oud-secretaresse zegt in haar leven alleen platonische vriendschappen te hebben gehad. "Ik heb nooit de behoefte gehad om met iemand verder te gaan of om te trouwen", zegt ze tegen The Telegraph.
"Ik ben opgegroeid in een omgeving waar naar vrouwen werd gekeken, maar waar niet naar ze werd geluisterd. Ik moest echter voor mezelf zorgen en heb zo geleerd om sterk in de schoenen te staan", legt Meadmore uit.
De - bijna - 105-jarige woont in een verzorgingshuis in Cornwall, waar ze zaterdag haar verjaardag hoopt vieren.
(Bron)
Twee Spaanse huizen halen, één betalen

MADRID - Een Spaanse projectontwikkelaar probeert zijn huizen aan de man te brengen door er twee voor de prijs van één aan te bieden. Door de kredietcrisis raakt het bedrijf de huizen aan de straatstenen niet kwijt, aldus een woordvoerder van Salsa Immobiliaria vrijdag.
Wie een woning met vier kamers aan de Costa del Sol koopt, krijgt er een studio in de buurt bij. Het bedrijf hoopt zo sneller van de al gebouwde woningen af te komen.
In Spanje ging het al langer niet goed met de huizenmarkt. Na een lange periode van groei, is de markt vorig jaar gestagneerd.
Dat kwam onder meer door hogere rentes, te veel huizen en strenge voorwaarden voor leningen. De kredietcrisis doet daar nog een schepje bovenop.
(Bron)
Autoverkoper vindt python onder spatbord

AMSTERDAM - Een autoverkoper in Apeldoorn is zich rot geschrokken toen hij iets onder het spatbord van een ingeruilde Volvo S40 zag kronkelen, zo schrijft De Telegraaf.
Iets dat leek op een 'bruinachtige blaadje’ bleek in werkelijkheid de vermiste koningspython van een Deventenaar te zijn. "Het vrouwtje waarmee hij was ontsnapt vond ik achter de broodtrommel, maar het mannetje bleef zoek", aldus de eigenaar van de slang.
De python heeft het afgelopen half jaar heel Nederland kunnen zien: "Ik heb er meer dan 3000 kilometer mee gereden. Hij leeft nog, maar hij is wel sterk verzwakt".
De medewerkers van het autobedrijf wisten de slang in een ton te stoppen en alarmeerden de Dierenambulance.
(Bron)
Vrouw halve eeuw opgesloten door echtgenoot

AMSTERDAM - Een vrouw uit Trento, Italië, is 50 jaar vastgehouden in huis door haar eigen echtgenoot. Dat schrijven Italiaanse media.
De vrouw werd daags na hun huwelijk in 1958 thuis opgesloten, omdat haar man last had van een ziekelijke jaloezie. Hij zou haar zelfs hebben verboden om televisie te kijken.
Het echtpaar, inmiddels in de zeventig, heeft twee kinderen. Het contact met hen zou echter zijn verbroken.
Toen de vrouw onlangs in het ziekenhuis werd opgenomen vanwege hartproblemen greep ze haar kans. Tegen doktoren vertelde ze haar schokkende levensverhaal.
Volgens een politiewoordvoerder is de vrouw vaak geslagen en was haar leven in gevangenschap een hel.
(Bron)
'Nipple banking' groot succes

Voor patiënten met borstkanker is het in sommige gevallen mogelijk om bij een borstamputatie toch de eigen tepel te behouden. Het Nederlands Kanker Instituut–Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam is één van de weinige instituten waar 'nipple banking' wordt toegepast.
Patiënten met borstkanker bij wie de borst geamputeerd moet worden, kiezen vaak voor een reconstructie van de borst. Bij patiënten die in aanmerking komen voor 'nipple banking' wordt tijdens de amputatie de tepel tijdelijk in de lies geplaatst. Als de gereconstrueerde borst de definitieve vorm heeft aangenomen, wordt de tepel teruggeplaatst.
Inmiddels is 'nipple banking' bij ruim 100 vrouwen toegepast. Uit onderzoek blijkt dat patiënten zeer tevreden zijn met deze mogelijkheid. Het patiëntenonderzoek heeft tot de conclusie geleid dat het NKI-AVL 'nipple banking' blijft aanbieden aan patiënten met borstkanker die hiervoor in aanmerking komen.
Of vrouwen in aanmerking komen voor deze mogelijkheid is onder andere afhankelijk van de grootte van de tumor, hoe dicht de tumor bij de tepel zit, of er veel kalkspatjes in de borst zijn en of er een verdenking is van uitzaaiingen in de okselklieren.
(Bron)
Koffer met lijk gevonden in Amsterdam

AMSTERDAM - Medewerkers van de reinigingsdienst hebben donderdagmiddag in een sloot in Amsterdam een koffer gevonden met daarin het lichaam van een overleden man.
Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Zij gaat uit van een misdrijf.
Het is nog onduidelijk wie het slachtoffer is of hoe de man precies is omgekomen. Ook wilde de politie niets zeggen over de staat waarin het stoffelijk overschot zich bevond.
De koffer lag in een sloot langs de Lutkemeerweg in het stadsdeel Osdorp.
(Bron)
Wetenschapper ontwikkelen sterkste 'gekko-lijm'

AMSTERDAM - Wetenschappers uit de Verenigde Staten hebben een ongekend sterk kleefmateriaal ontwikkeld, dat is gebaseerd op de klimtechniek van gekko's.
De onderzoekers Zhong Lin Wang en Liming Dai maken deze week melding van hun vinding in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.
Ze beweren dat een vierkante centimeter van hun kleefmateriaal met gemak krachten van 100 Newton (bijna 10 kilo) kan opvangen. De kleefstof is daarmee 10 keer sterker dan de gekko zelf. Ook kan het - net als de poten van het dier - eenvoudig worden losgetrokken met een ruk in de juiste richting. In theorie is het materiaal daardoor geschikt om mensen tegen muren op te laten lopen.
Nog nooit eerder slaagden wetenschappers erin de kleeftechniek van gekko's zo goed te imiteren. De dieren blijven aan muren kleven door minuscule haartjes onder hun poten. De haartjes zijn zo klein, dat ze worden aangetrokken door moleculen in het oppervlak waarop ze lopen.
Die aantrekkingskracht tussen moleculen staat in de scheikunde bekend als de Vanderwaalskracht en is eigenlijk maar heel zwak. Door het grote aantal gespleten punten van de gekko-haartjes wordt het aantal contactpunten echter zo groot dat de dieren stevig blijven vastzitten.
De Amerikaanse onderzoekers hebben dat fenomeen nagebootst met nanobuisjes van koolstof. De kunstmatige haartjes zijn gekruld aan het uiteinde, zodat ook hier het contactgebied met oppervlaktes wordt vergroot.
Het kunstmatige kleefmateriaal kan worden onthecht op dezelfde manier als gekko's hun pootjes weer losmaken, namelijk door het loodrecht en verticaal los te trekken van het oppervlak.
Toepassingen voor het nieuwe materiaal zijn er volgens de onderzoeker genoeg. Zo verwachten ze dat de kleefstof goed van pas zal komen in de ruimte.
"In de ruimte is er een vacuüm, traditionele soorten lijm drogen daar snel uit", aldus Liming Dai op de Amerikaanse website Sciencedaily. "Ons kleefmateriaal is al volledig droog, omdat het is gebaseerd zijn op nanobuisjes."
Mogelijk zou het materiaal van Dai en Wang ook de eerste stap kunnen zijn naar de ontwikkeling van een spidermanpak. "Dat zullen we onderzoeken als er behoefte aan is", aldus Dai. "Maar we moeten nog veel leren over de aantrekkingskracht van de nanobuisjes. Zo is het maar de vraag of de kleefkracht even groot blijft als we grotere lappen van het materiaal ontwikkelen."
(Bron)
Ahtisaari wint Nobelprijs voor de Vrede

OSLO - De Fin Martti Ahtisaari krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. De 71-jarige diplomaat krijgt de onderscheiding voor zijn inspanningen om internationale conflicten op te lossen, zo maakte het Noorse Nobel Comité vrijdag bekend.
Ahtisaari bemiddelde onder meer bij conflicten in Indonesië, Kosovo, Namibië en Noord-Ierland. In een radio-interview zei hij in een eerste reactie vooral trots te zijn op zijn bemiddeling in Namibië.
Deze vredesonderhandelingen springen er volgens hem uit omdat het een heel lang proces was naar onafhankelijkheid van het land in Zuidelijk Afrika. Hij zei verder "zeer blij en dankbaar" te zijn met de onderscheiding.
In Europa speelde Ahtisaari een belangrijke rol in het conflict om Kosovo. Als VN-gezant pleitte hij voor onafhankelijkheid van Kosovo onder langdurig toezicht van de internationale gemeenschap.
In 2007 zette hij een punt achter deze werkzaamheden. Enkele maanden later riepen de Kosovaren, mede gesteund door Ahtisaari's voorstel, eenzijdig de onafhankelijkheid uit.
De huidige Finse president Tarja Halonen feliciteerde Ahtisaari "uit de grond van mijn hart". "Als Finnen kunnen we er trots op zijn dat het werk van ons land voor de wereldvrede de hoogst mogelijke waardering heeft gekregen", aldus de president.
Athisaari ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december in Oslo. Aan de prijs is een bedrag van een miljoen euro verbonden.
(Bron)
Antidepressiva minder gebruikt dan voorgeschreven

In Nederland is antidepressiva een van de meest voorgeschreven medicijnen, maar daadwerkelijk worden ze veel minder gebruikt. Dat meldt dagblad Trouw vandaag.
Uit onderzoek van apotheker Katja van Geffen, verbonden aan het departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht, blijkt dat mensen vaak slordig om gaan met antidepressiva. Ze nemen de medicijnen onregelmatig, verlagen de dosering of stoppen er helemaal mee.
Jaarlijks krijgen ongeveer 300.000 mensen een recept voor antidepressiva voorgeschreven. Een deel van deze patiënten gaat niet eens naar de apotheek. Een ander deel haalt ze wel, maar slikt de pillen niet. Een derde groep begint wel met de medicijnen, maar stopt binnen twee weken. Om effect te merken van de medicijnen moet je ze veel langer gebruiken.
Veel mensen gaven aan helemaal niet naar de huisarts gegaan te zijn voor medicijnen, maar dat ze alleen een gesprek wilden. Ook maakten ze zich zorgen over de bijwerkingen en waren ze bang verslaafd te raken aan de medicijnen.
Van Geffen promoveert eind van de maand aan de Universiteit van Utrecht. Op 29 oktober is een symposium en worden de uitkomsten van haar onderzoek besproken.
(Bron)
Defensie bekijkt beveiliging militaire bases

DEN HAAG - Defensie bekijkt of de beveiliging van kazernes en militaire bases verbeterd moet worden. Aanleiding is een actie van een journalist die op een kazerne en waarschijnlijk een luchtmachtbasis is geweest.
Dat blijkt uit een aflevering van SBS Undercover die zondag wordt uitgezonden en waar het AD vrijdag over schrijft.
Een woordvoerder van Defensie stelde vrijdag in een reactie dat de volledige beveiliging van alle militaire objecten tegen redelijke kosten niet mogelijk is.
Het systeem van bewaking en beveiliging is gelaagd: belangrijke objecten worden zwaarder beveiligd. De Algemene Rekenkamer oordeelde twee jaar geleden dat de beveiliging bij Defensie naar behoren is.
SBS6 meldde vrijdag echter dat de bewaking een lachtertje is. Een woordvoerder zei dat de verschillende pogingen van Stegeman binnen te komen overal lukten.
"Dat duidt op een structureel probleem." Ook kon de journalist ongestoord bij de F-16's komen terwijl hij daarvoor aparte poorten moet passeren en een speciaal pasje nodig heeft.
"Militairen die er niets te zoeken hebben, mogen er niet eens komen. Maar de deuren stonden wagenwijd open", aldus de woordvoerder van SBS6.
Defensie weet nog niet waar de verslaggever Alberto Stegeman met een verborgen camera is geweest.
Maar als zou blijken dat de beveiliging daar niet voldoet, dan kunnen volgens de woordvoerder mogelijk maatregelen volgen. Volgens hem zijn incidenten nooit uit te sluiten.
Stegeman meldt in het AD dat hij een uniform droeg en op een kazerne is geweest en daar zelfs heeft kunnen slapen zonder dat iemand hem iets vroeg.
Defensie weet niet of hij van binnenuit hulp heeft gekregen maar stelt dat het niet moet kunnen dat onbevoegden daar binnen zijn.
Naast de gewone bewaking wijst Defensie erop dat het personeel cruciaal is en alert moet zijn. Dat wordt ook geregeld intern getest.
GroenLinks noemt het onthutsend dat Stegeman onbevoegd op landmacht- en luchtmachtbases was, F-16's heeft kunnen benaderen en zelfs een rondje in een legertruck kon rijden.
In schriftelijke vragen eist de fractie opheldering en onmiddellijke actie om de lekken in de bewaking al voor de uitzending te dichten om te voorkomen dat kwaadwillenden hiervan gebruik kunnen maken.
(Bron)
Haai zwanger zonder hulp van mannetje

WASHINGTON - Een vrouwtjeshaai is zwanger geraakt zonder hulp van een mannetje. Het is de tweede keer dat wetenschappers een maagdelijke zwangerschap aantreffen bij een haai, waardoor aannemelijk wordt dat haaien in staat zijn zich voort te planten zonder bevruchting. Dat schrijven biologen vrijdag in een wetenschappelijk tijdschrift.
Vermoedelijk hebben hormonen in de vrouwelijke zwartpunthaai ervoor gezorgd dat chromosomen zich spontaan splitsten tijdens de ontwikkeling van het eitje. Dit proces, parthenogenesis genoemd, zou een manier kunnen zijn om uitsterving te voorkomen, denken de onderzoekers.
De vrouwtjeshaai stierf overigens tijdens een onderzoek. Tijdens de autopsie bleek dat ze zwanger was. In het embryo werd alleen dna van de moeder aangetroffen.
Parthenogenesis komt ook voor bij Komodovaranen en bepaalde soorten slangen, vogels en vissen. Vorig jaar werd een geval aangetroffen bij een hamerhaai.
(Bron)

Met wat manipulatie kan dit bij mensen ook.
Lagere AOW of bijstand bij weigeren huisbezoek

DEN HAAG - Een alleenstaande met AOW of bijstand die geen huisbezoek toestaat voor controle op fraude, krijgt een lagere uitkering van 50 procent van het minimumloon.
Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op advies van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken.
Aboutaleb kondigde deze zomer al aan dat hij het makkelijker wil maken om bij AOW'ers en bijstandgerechtigden thuis te controleren. Huisbezoeken zijn volgens hem nodig, omdat de leefsituatie van iemand van invloed is op de hoogte van de uitkering.
Een alleenstaande heeft recht op 70 procent van het minimumloon, terwijl een persoon die samenwoont 50 procent krijgt.
Vorig jaar was het door rechtelijke uitspraken moeilijker geworden om met huisbezoeken te controleren op uitkeringsfraude voor de gemeentelijke sociale diensten en de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW uitvoert.
Aboutaleb hoopt hierin nog in de eerste helft van volgend jaar verandering te brengen gebracht door medewerking aan de huisbezoeken wettelijk verplicht te stellen.
(Bron)

Wel ja. Neemt het bezoek de koekjes mee?
'Olifantsziekte in 2020 uitgebannen'

AMSTERDAM - De olifantsziekte, waar wereldwijd 100 miljoen mensen mee kampen, is over twaalf jaar uitgebannen. Dat voorspellen wetenschappers deze week in het tijdschrift Public Library of Science Neglected Tropical Diseases.
De ziekte, ook wel elephantiasis genoemd (Lymphatic filariasis in het Latijn), veroorzaakt misvormde lichaamsdelen en doet ledematen opzwellen. De aandoening is uiterst pijnlijk en verminkt de dragers van de ziekte.
De olifantsziekte wordt veroorzaakt door parasiterende wormen en komt veelal tot uiting in de ledematen, borsten en genitaliën.
De voorspelling dat het einde van de ziekte nabij is komt voort uit succescijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In samenwerking met farmaceutische bedrijven zijn er sinds 2000 wereldwijd al 1,9 miljard medicijnen uitgedeeld om de ziekte een halt toe te roepen.
Het team dat acht jaar geleden in het leven werd geroepen om de ziekte te bestrijden en preventieve maatregelen te nemen, heeft al 6,6 miljoen kinderen ingeënt zodat zij de ziekte niet op kunnen lopen. De behandelde mensen dienen jaarlijks ingeënt te worden gedurende vijf jaar.
Bij 9,5 miljoen mensen die besmet zijn is de groei van de olifantsziekte stopgezet. Onderzoekers van het team dat de ziekte bestrijdt spreken van een enorm succes, dat als voorbeeld kan dienen voor andere vaccinatieprojecten.
De olifantsziekte komt voor in 83 landen, waarvan er 48 momenteel gevaccineerd zijn. 570 miljoen mensen zijn ingeënt, vertelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan verslaggevers van de BBC.
(Bron)
F-16's ingezet voor onderscheppen vliegtuig

DEN HAAG - Twee F-16-jachtvliegtuigen zijn vrijdag in actie gekomen om een civiel vliegtuig te onderscheppen waarmee geen radiocontact mogelijk was.
Kort nadat ze om 14.33 waren opgestegen vanaf de vliegbasis Leeuwarden, werd het contact met de verkeersleiding hersteld en braken de gevechtstoestellen hun missie vroegtijdig af.
Dat heeft Defensie vrijdag bekendgemaakt. Het betrokken vliegtuig, een Boeing 767, vloog op dat moment nog boven Duitsland en was onderweg van Turkije naar de Verenigde Staten.
De F-16-piloten hebben de missie als trainingsvlucht vervolgd en zijn later teruggekeerd naar hun vliegbasis.
Het was de eerste keer dit jaar dat de Quick Reaction Alert (QRA) werd ingezet. De luchtmacht voert die taak uit met het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen.
De QRA-taak wordt uitgevoerd door de twee F-16-vliegbases van de luchtmacht in Volkel en Leeuwarden. Twee F-16's staan permanent paraat om een ongeïdentificeerd toestel in het Nederlands luchtruim te kunnen onderscheppen.
(Bron)

donderdag, oktober 09, 2008

Ai ai ai. Had ik m'n spaargeld nou maar bij Icesave gestald...
"Nederlanders die spaarden bij de IJslandse internetbank Icesave krijgen zeker 100.000 euro terug." (TT 108)
100000 euro voor dat beetje spaargeld... Topdeal! Had ik nou maar...
Vogelgriep duikt op in Duitsland

BERLIJN - De autoriteiten in de Duitse deelstaat Saksen hebben donderdag bekendgemaakt dat een nieuw geval van vogelgriep is vastgesteld.
Een eend op een boerderij in de omgeving van Dresden bleek tijdens een routinecontrole de H5N1-variant van het virus te dragen.
Nader onderzoek moet uitwijzen of het gaat om een zeer besmettelijke vogelgriep-variant. Uit voorzorg worden alle circa 1400 vogels op het bedrijf afgemaakt.
Vogelgriep heeft de afgelopen jaren miljoenen stuks pluimvee het leven gekost, met name in Aziatische landen. Het H5N1-vogelgriepvirus is gevaarlijk voor de mens. Vooral in landen als Vietnam en Indonesië zijn mensen aan de ziekte gestorven.
(Bron)
Rechter veroordeelt man tot klassieke muziek

URBANA - Een Amerikaanse rechter heeft een 24-jarige man een opmerkelijke keuze gegeven. Andrew Vactor moest een boete van 150 dollar betalen omdat hij te hard rapmuziek had gedraaid.
Hij mocht ook 115 dollar minder betalen, maar dan moest hij wel twintig uur naar klassieke muziek luisteren. Dat schrijft de krant The Springfield News-Sun donderdag.
De man dacht er goedkoop vanaf te komen en koos de tweede optie. Maar na een kwartiertje Beethoven gaf Vactor het op en besloot hij alsnog de hogere boete te betalen.
Rechter Susan Fornof-Lippencott gebruikt vaker alternatieve straffen. Zo mogen mensen een boete inruilen voor vijf afleveringen van Oprah over financiële verantwoordelijkheid.
"Hopelijk inspireert dat mensen en zien we ze hier niet meer terug", aldus de creatieve rechter.
(Bron)

Ouderwetse stichtelijkheid.
Politie waarschuwt per sms tegen oplichters

AMSTERDAM - De politie in Apeldoorn heeft zo'n tienduizend sms'jes verstuurd om te waarschuwen tegen oplichters.
Bij een woning in de Gelderse gemeente belde woensdag een man aan die beweerde dat een gasexplosie had plaatsgevonden, en dat hij de leidingen in het huis moest controleren. De bewoners vertrouwden het verhaal niet en weigerden hem de toegang. De man drong de woning daarop met een handlanger toch binnen en ontvreemdde enkele sieraden.
Volgens de politie zijn er meer meldingen over het duo binnengekomen. Het korps heeft daarom een waarschuwings-sms'je gestuurd aan de ongeveer tienduizend abonnees van zijn alarmeringsservice. De politie is op zoek naar tips over de mogelijke daders.
(Bron)
TT 120 In België is 500 kilo cocaïne ontdekt in een container vol tonijn uit Ecuador die op weg was naar een supermarkt in Nederland. Het is onbekend wie erachter zit, want niemand kwam de drugs halen. De supermarkt is onschuldig, zegt het OM.
Kamer wil schelden uit parlement bannen

DEN HAAG - VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP doen een beroep op Tweede Kamerleden om geen grove taal meer te gebruiken in het parlement. Zij hebben daarover een brief geschreven aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.
De partijen hebben donderdag een bericht daarover in dagblad Trouw bevestigd. Volgens hen worden de "verbale fatsoensnormen overschreden. Dit kan het gezag van de volksvertegenwoordiging ondermijnen".
De vijf partijen benadrukken dat zij niets willen afdoen aan de scherpte in het parlementaire debat. Wel moeten beledigingen tot het verleden behoren. Volgens hen biedt het huidige reglement van de Tweede Kamer voldoende mogelijkheden om scheldkanonnen aan te pakken.
Geert Wilders, de bekendste zondaar, heeft de brief niet ondertekend. Initiatiefnemer Johan Remkes van de VVD zegt dat hij voor de ondertekening alleen mensen heeft benaderd die naar hem toekwamen toen hij de kwestie eerder aan de orde stelde.
Remkes stelt dat de brief niet exclusief op de partij van Wilders, de PVV, is gericht. Samen met de andere ondertekenaars wil hij de "handhaving van de bestaande gedragsregels" met Verbeet bespreken.
De Kamervoorzitter laat via een woordvoerster weten dat de brief in de eerstvolgende vergadering van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer wordt besproken.
(Bron)
Overzicht leefbaarheid wijk op internet

AMSTERDAM - Mensen die willen weten hoe het met de leefbaarheid van een wijk zit kunnen informatie daarover nu vinden op internet.
Op de website leefbaarometer.nl staat de leefbaarheidsscore van alle Nederlandse wijken. Minister voor Wijken Ella Vogelaar (PvdA) lanceerde de website woensdag.
Volgens de minister wordt de Leefbaarometer 'hét instrument waarmee de leefbaarheid van Nederlandse wijken en buurten op allerlei niveaus in kaart gebracht gaat worden'.
Op dit moment is informatie over de jaren 1998, 2002 en 2006 beschikbaar, in het tweede kwartaal van volgend jaar komen hier de gegevens van dit jaar bij. Daarna wordt de Leefbaarometer iedere twee jaar geactualiseerd.
Op deze manier wordt de ontwikkeling van een bepaalde wijk zichtbaar gemaakt. Ook wordt duidelijk of er bijvoorbeeld bij de veertig zogenoemde Vogelaarwijken sprake is van een 'waterbedeffect', waarbij de problemen zich verplaatsen naar nabijgelegen wijken.
Behalve de algemene leefbaarheidsscore zijn ook de afzonderlijke aspecten die een wijk leefbaar maken inzichtelijk, zoals de veiligheidssituatie, de sociale samenhang, het voorzieningenniveau en de bevolkingssamenstelling.
De website is niet alleen bedoeld voor burgers, maar ook voor gemeenten, die hun beleid kunnen aanpassen op de leefbaarheidsscores. Deze score is vastgesteld aan de hand van 49 indicatoren.
(Bron)

De site zelf is op dit moment niet leefbaar.
Rosse stekelstaart bedreigt zeldzame Spaanse witkopeend

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) roept de provincies op werk te maken van de bestrijding van de exotische rosse stekelstaart. Deze Noord-Amerikaanse eend, die in diverse provincies in Nederland is gesignaleerd, vormt een grote bedreiging voor de zeldzame Spaanse witkopeend.
De rosse stekelstaarten, zogeheten Ruddy Ducks, worden als siervogel gehouden. Inmiddels is er in Europa een verwilderde populatie van circa 6000 van deze dieren ontstaan.
Zij mengen zich in de vrije natuur onder de beschermde witkopeenden. Dit kan er op de lange termijn toe leiden dat de zeldzame witkopeend uitsterft.
In Nederland zijn rosse stekelstaarten gesignaleerd in de provincies Zuid-Holland, Drenthe, Gelderland, Flevoland en Noord-Holland. Het gaat om enkele tientallen Amerikaanse eenden. Nu ingrijpen voorkomt drastischere maatregelen in de toekomst, aldus Verburg.
(Bron)
Filerijders flirten veel

BREDA - Geen files op de weg mag dan veel tijd besparen, het heeft ook zo zijn keerzijde. Een meerderheid van de filerijders mag het oponthoud graag gebruiken om te flirten, zo blijkt uit onderzoek onder zevenhonderd autobezitters in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar.
Motivaction International zocht voor ING Car Lease uit wat mensen zoal doen als ze met de auto in de rij staan. "Het blijkt dat 53 procent van de filerijders soms flirt in de file. Van de ondervraagden geeft 5 procent aan dit zelfs vaak te doen.
Het flirten gebeurt vooral door mannen. Van hen zegt 64 procent soms tot vaak de filetijd te doden met flirtgedrag. Van de vrouwen zegt 44 procent via het autoraampje soms de aandacht te vragen van mannelijke bestuurders.
"Mannen zien het lonkgedrag als een volwaardig tijdverdrijf in de rij. En ook een succesvol tijdverdrijf. Voor 68 procent van de mannelijke ondervraagden heeft het namelijk "ooit iets moois" opgeleverd, tegenover 15 procent bij de vrouwen."
(Bron)
Bossche gezinnen aangehouden voor drugshandel

DEN BOSCH - De politie heeft woensdagmiddag en -avond 24 leden van drie gezinnen aangehouden wegens grootschalige handel in cocaïne en heroïne. Onder de arrestanten zijn vier minderjarigen.
De jongste verdachte is 13 jaar oud, de oudste is 50 jaar, meldde de politie donderdag.
De verdachten zorgden volgens de politie al lange tijd voor overlast met hun handel. In totaal deed de politie woensdag op vijf adressen in Den Bosch-Zuid huiszoeking. Agenten vonden geld, drugs, vuurwapens en munitie.
De aanhouding van een man mislukte omdat hij met zijn auto op de vlucht sloeg. Tijdens een achtervolging door de politie veroorzaakte hij nog een botsing. Vanwege de gevaren werd de actie gestopt. De man is op de vlucht geslagen en niet meer teruggevonden.
In totaal zijn achttien mensen in verzekering gesteld. Zij worden vrijdag voorgeleid. De overige verdachten zijn na verhoor vrijgelaten. Jeugdzorg is geïnformeerd over de situatie.
(Bron)
Tiener maakt kinderporno van zichzelf

WASHINGTON - Een 15-jarig Amerikaans meisje is aangeklaagd voor kinderporno, omdat zij met haar mobiele telefoon naaktfoto's van zichzelf had gemaakt. Dat meldden Amerikaanse media woensdagavond (plaatselijke tijd).
De tiener uit Licking County in Ohio was vorige week aangehouden, nadat ze de pikante afbeeldingen naar klasgenoten had gestuurd.
Dertien mensen die de foto's hadden doorgestuurd, waren eerder dit jaar al veroordeeld. Zij mogen voorlopig geen telefoon met fototoestel gebruiken.
(Bron)
Rouvoet wijzigt voorwaarden kinderbijslag

DEN HAAG - Ouders krijgen straks alleen nog kinderbijslag voor 16 en 17-jarigen als deze onderwijs volgen dat op z'n minst uitmondt in een diploma op mbo-2 niveau.
Dat staat in een voorstel van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) waar de ministerraad volgens ingewijden vrijdag over spreekt.
Nu is het al zo dat kinderen van 16 en 17 naar school moeten om recht te hebben op kinderbijslag, maar dit is vastgelegd in een minimaal aantal lesuren. Van deze urennorm wil Rouvoet nu dus af.
(Bron)
Ivoorboleet terug in Nederland

EDE - De ivoorboleet [Suillus placidus] is terug in Nederland. De paddenstoel was in 1968 voor het laatst gezien, maar vorige maand ontdekten mycologen in het Drents-Friese Wold nieuwe exemplaren.
Dat heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging bekendgemaakt. Volgens de vereniging gaat het de laatste jaren beter met de paddenstoelen in Nederland. Meer soorten die allang waren verdwenen, komen terug, zoals de scherpe gele ridderzwam.
De vereniging presenteert volgende week zaterdag in Ede de nieuwe Rode Lijst Paddenstoelen, die iets is ingekrompen in vergelijking met vier jaar geleden.
In Nederland komen ruim 4800 paddenstoelsoorten voor. Ruim 1600 soorten staan op de Rode Lijst. Volgens mycologen komt dat door luchtvervuiling, vermesting en verzuring van de leefomgeving.
Maar ook natuurbeheerders hadden tot voor kort weinig oog voor paddenstoelen. Zo is er veel soortenarm naaldbos gekapt, terwijl daar juist zeer veel paddenstoelen groeien die het nergens anders doen.
70 Procent van de paddenstoelen die alleen in naaldbossen groeien, staat op de Rode Lijst.
De Nederlandse Mycologische Vereniging bestaat honderd jaar. Daarom is in Ede een grote paddenstoelenexpositie ingericht. Ook verschijnen volgende week zaterdag een boek en een nieuwe serie postzegels van TNT Post.
(Bron, info)
Oekraïne lanceert eurobiljet met hoer

AMSTERDAM - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Oekraïne heeft valse bankbiljetten met een prostituee afgebeeld in omloop gebracht.
De nepbiljetten zijn onderdeel van een campagne om illegale prostitutie in het buitenland tegen te gaan.
Op elk biljet staat een schaarsgeklede vrouw tegen de Europese architectuur aangeleund. Daarboven staat een waarschuwing over de 'echte prijs' van illegale prostitutie.
Volgens de IOM zijn vanaf 1991 tot 2007 117.000 Oekraïense vrouwen gedwongen tot illegale prostitutie in het buitenland.
Veel Oekraïense vrouwen zijn kwetsbaar voor criminele groeperingen die hen gratis transport naar het buitenland aanbieden. Vaak zien ze hun paspoort nooit meer terug en belanden ze illegaal in de prostitutie.
(Bron)
Wisselstoring nekt extra treinen

RIJSWIJK - Forensen die tegen hun gewoonte in donderdag tussen Utrecht en Schiphol de trein pakten in plaats van de auto, hadden pech.
Door een wisselstoring werd het effect van de extra treinen die de Nederlandse Spoorwegen hadden ingezet "helaas tenietgedaan". Dat liet een woordvoerster weten.
De extra treinen rijden wel hun route, maar de treinen die normaal op het traject rijden, worden omgeleid. De extra treinen tussen Utrecht en Ede-Wageningen rijden wel volgens plan.
De filelengte was iets minder dan normaal: 214 kilometer tegen gebruikelijk 250 kilometer. Hierdoor kunnen automobilisten iets vlotter doorrijden.
Telewerken blijkt een populair alternatief in de file staan: het aantal mensen dat thuis zit te werken ligt 155 procent hoger.
(Bron)
Man schiet vrouw in kruis na weigeren orale seks

ADELAIDE - Een Australiër heeft onlangs een vrouw met een vuurwapen in haar kruis geschoten, nadat zij had geweigerd om hem onder het autorijden te pijpen. Dat meldden Australische media donderdag.
De schietpartij vond plaats toen de twee door de stad Adelaide reden. Toen de vrouw weigerde de 54-jarige man oraal te bevredigen zou hij een vuurwapen op haar hebben gericht.
Het wapen ging af en het slachtoffer werd geraakt. De man heeft de bedreiging erkend, maar houdt vol dat het wapen per ongeluk afging.
(Bron)

Nou ben ik geen man, maar rijden en gepijpot worden, gaat dat wel samen?
Ongeluk op de A12 veroorzaakt verkeerschaos

RIJSWIJK - Bij een ongeval op de A12 van Den Haag naar Arnhem, bij knooppunt Lunetten, is donderdagmiddag een persoon omgekomen. Een ander is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) donderdag laten weten.
Bij het ongeluk zijn twee vrachtwagens en drie personenauto's betrokken. De hoofdrijbaan richting Arnhem blijft volgens de KLPD tot acht uur donderdagavond afgesloten.
Ook verkeer richting Hilversum staat vast. De twee vrachtwagenchauffeurs zijn voor een blaastest en verhoor meegenomen naar een politiebureau.
Door het ongeval stond er rond 18.30 uur 27 kilometer file richting Utrecht.
(Bron)

Dat verklaart in elk geval de (heli-)drukte in de lucht bij de snelweg :-(

woensdag, oktober 08, 2008

Icesave kan verplichtingen niet meer nakomen

AMSTERDAM - De IJslandse spaarbank Icesave heeft woensdagmiddag in een verklaring op haar website gezegd haar verplichtingen niet langer na te kunnen komen.
De problemen die moederbank Landsbanki ondervond ten gevolge van de kredietcrisis, zou hiervoor direct aanleiding zijn. Transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan, worden noodgedwongen niet meer doorgevoerd.
Op de spaartegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Dit betekent dat de dekking (tot 100.000 euro per persoon per bank) voor een deel (20.887 euro) voor rekening van het IJslandse depositogarantiestelsel komt.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangekondigd de Nederlandse spaarders bij Icesave indien nodig te helpen met hun beroep op de dekking in IJsland.
Er is een tijdelijke website in het leven geroepen met antwoorden op de meest gestelde vragen en een telefoonnummer waar betrokkenen terecht kunnen voor meer informatie.
Minister Wouter Bos heeft gezegd dat Nederland alles in werk stelt om IJsland ertoe te bewegen garanties te geven aan Nederlandse klanten van de spaarbank.
"Wij zijn er nog niet in geslaagd zekerheid te krijgen dat IJsland zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar wij leggen druk via juridische en dipomatieke weg en via onze toezichthouders. We zullen dat ook blijven doen", stelde de bewindsman.
Hij noemde overname van de Nederlandse spaartegoeden bij Icesave door een andere bank een serieuze optie. Bankverzekeraar ING heeft in Groot-Brittannië de spaargelden van twee geplaagde IJslandse banken gekocht. Minister Bos onderzoekt of dat ook voor Nederland een oplossing is.
Dat de Nederlandse overheid het geld voorschiet, is volgens Bos geen goed idee. "Dan zullen ze in IJsland geen enkele druk meer voelen om de plicht die ze hebben na te komen", aldus de bewindsman na afloop van het spoeddebat.
Nederland besloot dinsdag de garantie op spaartegoeden te verhogen van 38.000 euro tot een ton. Bos acht die limiet vooralsnog voldoende om het vertrouwen van de consument te herstellen. Hij sluit echter voor de toekomst een verhoging niet uit. Een deel van de Kamer drong daar woensdag op aan.
Het kort geding dat de Consumentenbond eerder vandaag aankondigde, is van de baan. "Het heeft dan geen zin meer om een geding aan te spannen", aldus een woordvoerder van de bond. Wel wil de bond dat de rijksoverheid de klanten van Icesave informeert over hun mogelijkheden het spaargeld terug te krijgen.
Volgens bronnen hebben toezichthouders inmiddels een bezoek gebracht aan Icesave in Nederland om de administratie in te zien. Een woordvoerder van De Nederlandse Bank en een woordvoerder van Icesave in Nederland onthouden zich woensdag van commentaar.
(Bron)

Ze hadden wel het leukste logo.
Spammers-echtpaar moet 236 miljoen dollar betalen

AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechter heeft een schadevergoeding toegekend van 236 miljoen dollar aan Robert Kramer, de eigenaar van een kleine internetprovider die bijna ten onder ging door een massale spamrun.
De provider, CIS.net, is voornamelijk actief in en rond het stadje Clinton in de staat Iowa. In 2003 werd het bedrijf volgens Amerikaanse media enkele maanden bestookt met in totaal zo'n 23 miljoen ongewenste reclamemailtjes.
Abonnees van de provider ondervonden daar veel hinder van, omdat de systemen van CIS overbelast raakten. Volgens Amerikaanse media verloor het bedrijf daardoor honderden klanten.
De afzenders van de spam, Henry Perez en zijn echtgenote Suzanne Bartok, ontkenden tijdens een jarenlange procedure verantwoordelijk te zijn voor de ongewenste e-mails, maar de rechtbank hechtte weinig geloof aan dat verweer.
De twee moeten nu een schadevergoeding betalen van 10 dollar per mailtje, in totaal ruim 236 miljoen, zo meldt CIS in een persbericht.
(Bron)
Wachtlijst voor doneren nier bij leven

HILVERSUM - Mensen die bereid zijn bij leven een van hun nieren af te staan voor donatie, komen tot hun verbazing op een wachtlijst te staan.
Terwijl er een groot tekort is aan donororganen, blijkt er onvoldoende capaciteit te zijn om de benodigde operaties uit te voeren.
Dat zei prof. Willem Weimar van het Erasmus Medisch Centrum dinsdag in het actualiteitenprogramma Netwerk.
Als mensen na allerlei medische tests geschikt blijken om bij leven een nier af te staan aan een nierpatiënt, duurt het in Rotterdam tot wel twaalf maanden voordat de operatie plaatsheeft.
De lange wachttijd is ontstaan omdat het aantal 'levende nierdonoren' groeit. Het gaat om mensen die een nier doneren aan een relatie of een onbekende.
In dat laatste geval spreekt men van Samaritaanse donoren. Veel van deze Samaritaanse donoren komen in het Erasmus MC terecht.
Weimar is een autoriteit op het gebied van levende donoren. Hij sprak van "een wrange situatie".
Het ministerie van VWS liet Netwerk in een reactie weten dat een betere doorverwijzing van Samaritaanse en andere levende donoren de oplossing is.
Van de acht transplantatiecentra heeft alleen het Erasmus MC een zeer lange wachtlijst. Het ministerie zal contact opnemen met het ziekenhuis en het nadrukkelijk wijzen op zijn verantwoordelijkheid in deze.
(Bron)
Politie moet brandweer Gorinchem beschermen

GORINCHEM - De brandweer in Gorinchem blust sinds dit weekeinde onder politiebegeleiding branden in de Koningin Wilhelminalaan in de Haarwijk. De afgelopen twee maanden waren er meermalen incidenten met een groep jongeren. Dat zei een gemeentewoordvoerder woensdag.
Toen de tieners - met hun capuchons over het hoofd getrokken - vorige week op een brandweerauto klommen en plaatsnamen achter het stuur, was de maat vol.
De brandweerlieden voelden zich zo bedreigd dat ze het blussen staakten en de hulp van de politie inriepen. Buurtbewoners hebben vervolgens met emmers water de vlammen gedoofd. De brandweer deed aangifte.
Het afgelopen weekeinde waren er weer brandjes in de straat. Nu kon de brandweer, onder toeziend oog van de politie, ongestoord het werk doen.
De afgelopen maanden vonden er in de Wilhelminalaan verscheidene kleine buitenbrandjes plaats. "Het sterke vermoeden is dat de brandjes zijn aangestoken", aldus de woordvoerder.
Nu waren het gelukkig nog buitenbranden, zei de zegsman. "Stel dat jongeren weer achter het stuur plaatsnemen, de watertoevoer stopzetten en de brandweer is ergens binnen aan het werk? Dan ontstaat er een levensbedreigende situatie." Daarom is voor Gorinchem de grens bereikt. Niemand mag de brandweer het werk belemmeren.
Politie en gemeente hebben in kaart wie de jongeren zijn. "Het gaat om tien tot vijftien jongeren uit de directe omgeving. Ze zijn overwegend van Marokkaanse afkomst."
Een buurtagent heeft de tieners op het gedrag aangesproken. Ze hebben aangegeven dat zij zich vervelen. Ze deden het uit balorigheid. Op dit gesprek komt een vervolg.
(Bron)

Hopen dat de brandweer niet balorig wordt en de hangjochies gaat natspuiten.
Dikste Mexicaan (450 kilo) overleden

MEXICO-STAD - De dikste Mexicaan, José Luis Garza Ramírez (47 jaar, 450 kilo), is aan een hartinfarct overleden. Dit heeft de krant El Universal dinsdag (plaatselijke tijd) gemeld.
De man, die zijn huis in jaren niet had verlaten, was op de dag van zijn dood nog naar het ziekenhuis gebracht. Omdat hij niet meer door de deur paste, maakte de burgerbescherming een gat in een muur.
Vervolgens werd de bijna een halve ton wegende Mexicaan met touwen en een net op de laadbak van een vrachtwagen gehesen. Behandeling in het ziekenhuis mocht echter niet meer baten.
Ramírez werd beschouwd als een van de dikste mensen ter wereld.
(Bron)
Gewapende overval in Amsterdamse winkelstraat

AMSTERDAM - Een groot deel van de Nieuwendijk in het centrum van Amsterdam is woensdagochtend afgezet geweest na een gewapende overval in een filiaal van de Hema.
Een zoektocht van een arrestatieteam naar de overvallers heeft niets opgeleverd.
De gemaskerde en gewapende daders waren woensdagmorgen omstreeks 8 uur het pand binnengedrongen. Daar bedreigden en knevelden ze twee personeelsleden, zo maakte de politie bekend.
Aangezien het vermoeden bestond dat de overvallers zich nog in het pand bevonden, zette de politie een groot deel van de winkelstraat in het centrum van de hoofdstad af. Omstreeks kwart over elf beëindigde het arrestatieteam de zoekactie in het grote winkelpand. Ze troffen niemand aan.
De daders wisten de winkel voor openingstijd binnen te komen. De bedreigde personeelsleden konden het warenhuis veilig verlaten. De daders hebben een onbekend bedrag buitgemaakt.
De politie zette een helikopter in en hield de winkelpanden in de directe omgeving dicht. Die zijn inmiddels weer open. De forensische opsporingsdienst gaat nu onderzoek doen. Het is onduidelijk wanneer de Hema de deuren weer kan openen.
(Bron)
Nederland te streng bij gezinshereniging

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft Nederland woensdag bekritiseerd over de manier waarop het Europese afspraken over familiehereniging uitvoert.
Nederland stelt volgens de Commissie bijzonder hoge eisen aan inwoners afkomstig van buiten de EU die hun familieleden hierheen willen halen. Zo stelt ons land met 1484 euro de hoogste salariseis van de EU-landen.
Daarnaast zijn ook de kosten voor de procedure met 1368 euro erg hoog, afgezet tegen de 50 tot 150 euro in de meeste andere EU-landen. De Nederlandse regels voor familiehereniging zijn volgens de Europese Commissie in strijd met de Europese regelgeving over visa-afgifte voor familieleden.
Naast Nederland hebben volgens de Commissie ook België, Bulgarijë, Luxemburg en Slovenië enkele visavoorschriften niet volgens de Europese voorschriften naar nationaal recht omgezet.
(Bron)
VVD wil invloed islam in het openbaar inperken

AMSTERDAM - De VVD wil de integratie van moslims in Nederland bevorderen door de invloed van de islam in het openbare leven in te perken. Dat schrijft Tweede Kamerlid Henk Kamp in een notitie die woensdag is verschenen.
Kamp wil gezichtsbedekkende bekleding in het openbaar verbieden. Verder is hij er voorstander van om werknemers die weigeren handen te schudden te ontslaan. Ook wil Kamp een verbod op het oproepen tot gebed vanaf de minaret van de moskee.
Het liberale Kamerlid is bang dat Nederland anders verwordt tot een islamitisch land terwijl 'de overgrote meerderheid van de bevolking daar niets voor voelt'. Volgens Kamp is de roep om terug te keren naar de ware islam niet te verenigen met democratie en mensenrechten.
Wel wil de VVD'er dat de godsdienst een normale plaats binnen de samenleving krijgt. "De islam is een wereldgodsdienst; dat moet erkend worden. Zoals voor andere culturen is er ook ruimte voor de islamitische cultuur in Nederland", schrijft Kamp. Hij benadrukt dat de vrijheid van meningsuiting onverkort geldt ten aanzien van uitlatingen over wat voor moslims heilig is.
De oud-minister van Defensie heeft de notitie geschreven omdat volgens hem de integratieproblematiek in Nederland 'ernstig' is. Ook denkt Kamp dat veel Nederlanders bang zijn voor de radicalisering van een deel van de islamieten die in ons land wonen.
(Bron)

Gelijke monniken gelijke kappen: oproepen vanaf de minaret verbieden, dan ook kerkklokgebeier verbieden.
Aruba wil wegen sluiten voor dikke bevolking

ORANJESTAD - In een poging de bevolking slanker te maken, overwegen volksvertegenwoordigers op Aruba bepaalde wegen in de weekeinden af te sluiten. Mensen moeten dan lopen voor hun boodschappen.
Dat staat in het Nationaal Plan van de Arubaanse parlementaire commissie Obesitas.
In landen als Colombia en Ecuador is het blokkeren van wegen een goedkope en succesvolle strategie gebleken om mensen meer te laten bewegen.
Een ander idee van de Arubaanse commissie is om een lijst met nationale wandeldagen samen te stellen. Op Aruba is 77 procent van de bevolking te dik.
(Bron)

Dan krijg je een run op de winkels op vrijdag...
Witte Huis boos om feestje AIG-top

WASHINGTON - Het Witte Huis heeft woensdag woedend gereageerd op het nieuws dat de top van de met belastinggeld geredde verzekeraar AIG zichzelf heeft getrakteerd op een vakantie van een week in een luxe kuuroord. De kosten van het uitje bedroegen meer dan 440.000 dollar (320.000 euro).
AIG is de grootste verzekeraar van de Verenigde Staten. De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verstrekte het concern in september een krediet van 85 miljard dollar om het op de been te houden.
Kort daarop vertrok de bestuurstop naar Californië. Ze spendeerden 200.000 dollar voor accommodatie (tussen 425 en 1200 dollar per nacht per kamer), 150.000 dollar aan eten en 23.000 dollar aan spa-behandelingen.
"Ik begrijp waarom het Amerikaanse volk woedend is", aldus een woordvoerster van president George Bush. "Het is nogal verachtelijk."
(Bron)
Britse internetdaters blijken buren te zijn

LONDEN - Een Brits stel dat elkaar leerde kennen via een datingsite bleek al zeventien jaar lang in dezelfde straat te wonen.
Pas na enkele weken online contact kwamen lerares Julie McIlroy (46) en elektricien Allan Donnely (53) daarachter, berichtte dagblad South Wales Echo woensdag.
"Ik zei dat ik naar de winkel was geweest in Cardiff en noemde de naam van de zaak", aldus lerares Julie McIlroy (46).
"Allan zei dat hij ook altijd naar die winkel ging. Toen hij de straatnaam noemde waar hij woont, bleek dat slechts enkele woningen ons scheidden." McIlroy dacht eerst dat het om een grap ging, tot ze bij Donnely op de thee ging.
Het paar is van plan binnenkort in het huwelijksbootje te stappen. "We passen heel goed bij elkaar. Ik ben een zeer gelukkig man", aldus Donnely.
(Bron)

Grappig! Ik moet wel erg aan Escape denken, beter bekend als The Pina Colada Song, van Rupert Holmes:

I was tired of my lady
We'd been together too long
Like a worn-out recording
Of a favorite song
So while she lay there sleeping
I read the paper in bed
And in the personal columns
There was this letter I read

"If you like Pina Coladas
And getting caught in the rain
If you're not into yoga
If you have half a brain
If you'd like making love at midnight
In the dunes on the Cape
Then I'm the love that you've looked for
Write to me and escape."

I didn't think about my lady
I know that sounds kind of mean
But me and my old lady
Had fallen into the same old dull routine
So I wrote to the paper
Took out a personal ad
And though I'm nobody's poet
I thought it wasn't half bad

"Yes I like Pina Coladas
And getting caught in the rain
I'm not much into health food
I am into champagne
I've got to meet you by tomorrow noon
And cut through all this red-tape
At a bar called O'Malley's
Where we'll plan our escape."

So I waited with high hopes
And she walked in the place
I knew her smile in an instant
I knew the curve of her face
It was my own lovely lady
And she said, "Oh it's you."
Then we laughed for a moment
And I said, "I never knew."

That you like Pina Coladas
Getting caught in the rain
And the feel of the ocean
And the taste of champagne
If you'd like making love at midnight
In the dunes of the Cape
You're the lady I've looked for
Come with me and escape.
Jongens stelen bus en bieden gratis vervoer

ZAGREB - Drie dronken jongemannen hebben in de Kroatische hoofdstad Zagreb een stadsbus gestolen. Ze reden met de bus langs de gebruikelijke haltes en namen vijf passagiers mee die niets hoefden te betalen, aldus de lokale media woensdag.
De passagiers waren blij dat ze niets hoefden te betalen en voelden geen nattigheid.
In een buitenwijk stopte de bus en vluchtten de drie drinkebroers voor de inmiddels gealarmeerde politie.
(Bron)
Eigenlijk word ik doodmoe van al het 'financiële crisis'-nieuws. Maar dat komt vast ook omdat ik geen aandelen heb en nauwelijks spaargeld.

dinsdag, oktober 07, 2008

Zwitsal eau de cologne. Ben ik nou gek?
Redding Fortis levert ook belastingbetaler wat op

DEN HAAG - Bij de reddingsoperatie voor Fortis en ABN Amro vliegen de miljarden euro's de belastingbetaler om de oren. De vraag is wat hij daar zelf in zijn portemonnee van gaat merken.
Om de benodigde 16,8 miljard euro binnen te halen, leent de Staat geld op de kapitaalmarkt. Daarop zijn onder meer pensioenfondsen actief die geld beschikbaar kunnen stellen. De schuld van de Staat neemt door de lening toe, net zoals de rente die daarover betaald moet worden.
Daar staat tegenover dat de reddingsoperatie de Staat natuurlijk ook wat oplevert. Door het aandelenbezit kan de eigenaar geld incasseren doordat dividend (winst) wordt uitgekeerd.
Bij het verstrekken van leningen door de Staat aan de net verworven Fortis-onderdelen is het eveneens van belang beide zijden van de medaille te bekijken. De leningen, met een totale waarde van 50 miljard, worden aan Fortis gegeven door een nieuw beroep te doen op de kapitaalmarkt. De bank dient daar vervolgens wel rente over te betalen aan de Staat.
In hun brief van maandagavond durven premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) nog niet precies te voorspellen of het saldo uiteindelijk positief of negatief uitvalt voor de belastingbetaler.
Hooguit schrijven ze dat de maatregelen "geen rechtstreekse gevolgen" hebben. De vraag over de consequenties is volgens Bos pas te beantwoorden als alles achter de rug is.
"Aangezien de aangekochte delen gezond zijn, verwacht ik aan het einde van de rit een positief saldo", stelt de minister.
(Bron)

Ze verwachtten wel vaker iets.
Man aangehouden voor 'diefstal internet'

VOORTHUIZEN - Een 33-jarige inwoner van Voorthuizen is maandag aangehouden op verdenking van diefstal van een internetverbinding ofwel computervredebreuk. Dat heeft een woordvoerster van de politie dinsdag gezegd.
Een getuige belde de politie, omdat hij de man al vaker in zijn auto op die plek in Voorthuizen had gezien met een geopende laptop. De getuige vermoedde dat de Voorthuizenaar illegaal een internetverbinding aftapte om zo zelf zonder kosten online te kunnen gaan.
Agenten hebben de man in zijn auto aangehouden en de laptop in beslag genomen. De Voorthuizenaar heeft bekend dat hij een onbeveiligde internetverbinding van een ander heeft gebruikt.
(Bron)
Kennelijk is de 2CV vandaag 60 geworden :-)
Onderzoek naar misbruik vrouw (85) in zorgcentrum

APELDOORN - Een 85-jarige vrouw is zeer vermoedelijk in een zorgcentrum in Apeldoorn seksueel misbruikt. Dat meldde de politie dinsdag.
Het misbruik door een nog onbekende man had zaterdag plaats in zorgcentrum De Matenhof aan de Warenargaarde in Apeldoorn.
De politie heeft het voorval dinsdagmiddag aan bewoners van het tehuis bekendgemaakt. Met het slachtoffer gaat het slecht, meldde een woordvoerster.
Bewoners reageerden geschokt. "Het is een open instelling en ze kunnen niet zomaar de poort op slot doen. De wijkagent heeft op de bijeenkomst benadrukt dat iedere bewoner zorg heeft voor zijn of haar eigen voordeur", aldus de politie. In het pand is cameratoezicht. De politie onderzoekt de beelden. Ook volgt een buurtonderzoek.
(Bron)
Naakte Spanjaard schokt Japanners

TOKIO - Een Spaanse toerist heeft dinsdag voor ontsteltenis gezorgd door naakt rond te zwemmen in de gracht van het keizerlijk paleis in Tokio. Japanners beschouwen het eeuwenoude complex als heilig.
De politie kon de rondbuikige en kale man pas na een achtervolging van twee uur aanhouden. Tv-stations lieten beelden zien van de strapatsen van de 40-jarige Spanjaard.
Agenten probeerden hem eerst vanuit een roeiboot te overreden de gracht te verlaten. De man weigerde en begon omstanders te bekogelen met van de grachtbodem geraapte stenen. Hij klom op een zeker moment uit het water waarna hij poedelnaakt een paaldansact uitvoerde.
Toen agenten hem probeerden aan te houden, dook hij opnieuw in de gracht. Hij kon pas worden gearresteerd op het moment dat hij het water voor de tweede keer verliet.
Diverse geschokte Japanners en toeristen filmden het incident, dat zich op klaarlichte dag afspeelde.
(Bron)
Google introduceert digitale 'blaastest'

AMSTERDAM - In de vroege ochtenduren een dronken e-mail versturen waar je later spijt van krijgt. Nieuwe functionaliteit van Googles maildienst GMail moet dergelijke genante situaties voorkomen.
Het bedrijf introduceerde maandag een soort 'digitale blaastest'. Als de functie 'Mail Goggles' wordt ingeschakeld, kun je in de kleine uurtjes alleen mail versturen als je eerst een paar eenvoudige sommen oplost. De beveiliging, die overigens standaard uit staat, werkt in principe op vrijdag en zaterdagavond, maar dat is aan te passen, zo meldt het bedrijf.
(Bron)
Snelle zaadlozing niet psychisch maar erfelijk

UTRECHT - De snelheid waarmee mannen een zaadlozing krijgen, is erfelijk bepaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Neuropsychiater Marcel Waldinger en farmacologisch onderzoeker Paddy Janssen publiceren de resultaten van hun onderzoek deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sexual Medicine.
Bij mannen met vroegtijdige zaadlozing blijkt de stof serotonine minder actief te zijn in het deel van de hersenen dat de zaadlozing regelt. Daardoor verloopt de signaaloverdracht bij mannen met de belangrijkste vorm van vroegtijdige zaadlozing niet goed.
Aan het onderzoek van Waldinger en Janssen werkten mannen mee die van jongs af aan last hebben gehad van vroegtijdige zaadlozing. "Dit onderzoek geldt voor mannen die al vanaf het eerste seksuele contact steeds te vroeg klaarkomen en niet voor mannen die daar later last van krijgen", benadrukt Waldinger.
Een al eerder ontdekt gen, 5-HTTLPR, blijkt verantwoordelijk voor de hoeveelheid en activiteit van serotonine en regelt daarmee de snelheid van de zaadlozing. "Deze theorie staat haaks op de al jaren gangbare gedachte dat een vroegtijdige zaadlozing een psychische aandoening is", aldus Waldinger.
(Bron)
Vishandel ontslaat comateuze werkneemster

AMSTERDAM - Een vishandel in Sant Andreu, vlakbij Barcelona, heeft een medewerkster ontslagen omdat ze zonder toestemming van haar werk is weggebleven. De vrouw ligt namelijk sinds drie weken in coma.
Sandra Tejero (30) verloor in september door nog onduidelijke oorzaak de controle over haar motor en kwam ten val. Drie ribben perforeerden daarbij een long, waardoor ze een acht minuten durende hartstilstand kreeg en in coma viel. Volgens haar artsen is het mogelijk dat de vrouw in een permanente vegetatieve toestand geraakt.
Volgens de Spaanse krant ABC heeft haar werkgever de vrouw om disciplinaire redenen ontslag aangezegd. In de brief verwijt het bedrijf Tejero 'plichtsverzuim', omdat ze herhaaldelijk zonder geldig excuus niet op haar werk is verschenen. Niettemin biedt de vishandel haar een ontslagvergoeding van zo'n 2500 euro aan.
De familie van de vrouw is hevig verontwaardigd, en heeft een advocaat in de arm genomen om het ontslag terug te laten draaien.
(Bron)
Vakbonden in actie voor 'fatsoenlijk werk'

AMSTERDAM - Het aantal laagbetaalden in Nederland is de afgelopen dertig jaar verdubbeld tot 1,25 miljoen. Nederland telt ook 1,9 miljoen flexwerkers, van wie een groot deel niet uit vrije wil op tijdelijke basis aan het werk is.
Deze cijfers presenteerde de vakcentrale dinsdag bij de aftrap van de campagne "Gewoon goed werk". Vakbonden in de hele wereld voeren dinsdag actie voor "Decent Work" . Ook in Nederland is dat volgens de bonden geen overbodige luxe.
Lage betaling is een belangrijke aanwijzing voor het ontbreken van "decent work', aldus de FNV. De vakcentrale rekent mensen die minder dan 10 euro bruto per uur verdienen, tot laagbetaalden. Steeds vaker zijn laagbetaalden mensen met een middelbare opleiding, aldus de FNV.
Werk moet voldoende lonen om zelfstandig van te kunnen leven, stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Flexwerk mag van de FNV alleen wanneer het echt nodig is, dus bij ziekte of piekdrukte.
(Bron)
Bedreiging met stanleymes na bellen in stiltecoupé

TILBURG - Een 18-jarige vrouw uit Breda is maandagavond aangehouden nadat zij een 21-jarige vrouw uit Oss in de trein met een stanleymes had bedreigd. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.
Het voorval vond plaats op het centraal station in Tilburg. De Bredase zou zich hebben gestoord aan het belgedrag van de vrouw uit Oss en trok daarop een stanleymes.
Deze schoof van schrik een plaats op, waarna de bekleding van het treinstel het moest ontgelden.
(Bron)
Ontruiming na explosie in Vrije Universiteit

AMSTERDAM - Het zogenoemde W&N-gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam is korte tijd ontruimd geweest na een explosie in een zuurkast.
Volgens een politiewoordvoerder werd aanvankelijk gevreesd dat bij de explosie schadelijke stoffen waren vrijgekomen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet het geval is.
De Amsterdamse zender AT5 meldde aanvankelijk dat brand was uitgebroken. Volgens de woordvoerster is daarvan echter geen sprake.
Honderden studenten en medewerkers zijn enige tijd uit het gebouw geëvacueerd. Inmiddels is de situatie weer veilig.
Niemand raakte gewond, liet de brandweer weten. Wel kampten vijf personen met ademhalingsproblemen.
(Bron)
Seksverbod voor Britney Spears

LOS ANGELES - Om te voorkomen dat ze weer in verwachting raakt moet de 26-jarige Britney Spears zes maanden lang in kuisheid gaan leven.
Ze mag geen seks meer hebben, stellen haar ouders Jamie en Lynne Spears gedecideerd in het tijdschrift Now.
De ouders willen niet dat ze weer een kind krijgt. Ze zou er haar comeback maar mee verknallen. Een vriend van de Spearsfamilie zegt: "Jamie en Lynne voelen dat Britney zo dicht bij een nieuwe doorbraak is, dat ze niet willen dat ze haar iets nog in de weg staat." Dat meldt de entertainmentwise.com.
De ouders van Britney geloven namelijk dat verschillende mannen schuldig zijn aan de ondergang van Britney. Ze is er van twee gescheiden, had een vermeende affaire met fotograaf Adnan Galib, ontwenningsverschijnselen en onderging psychotherapie.
De vriend: "Ze willen gewoon alles op alles zetten dat Britney niet voor een tweede keer afglijdt."
(Bron)

Idioot verhaal.
Standrechtelijke executies in gevangenissen Irak

BAGDAD - Iraakse opstandelingen worden op grote schaal standrechtelijk geëxecuteerd in gevangenissen in Irak. Dat meldden westerse bronnen dinsdag in de Britse krant The Independent.
De executies, door ophanging, zouden geregeld mislukken. Zo beschrijft een anonieme Britse functionaris hoe het touw bij de executie van een vermeende opstandeling te lang bleek te zijn, waardoor de man op de grond sprong.
Het touw werd ingekort, maar ook dit was niet voldoende. Bij de derde poging werd de vloer opengebroken, wederom tevergeefs. Uiteindelijk werd de man in de cel in het hoofd geschoten.
De executies worden volgens de krant onder meer uitgevoerd in het voormalige hoofdkwartier van de geheime dienst van Saddam Hoessein in Bagdad. In dat gebouw werd de voormalige dictator in december 2006 zelf opgehangen.
(Bron)
OV-chipkaart 100 miljoen duurder

DEN HAAG - De ov-chipkaart heeft vervoerders zoals de Rotterdamse RET en het GVB in Amsterdam, sinds 2006 100 miljoen euro meer gekost dan de begrote 249 miljoen euro.
Dit blijkt uit een onderzoek van een commissie in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer). De commissie pleit ervoor om nu 'door te pakken' met de kaart om verdere vertragingen en nog meer kosten te voorkomen.
"Geef Rotterdam groen licht", zei dinsdag landsadvocaat René Van de Klashorst namens commissievoorzitter Anne Kist. "Stadsvervoerders willen de kaart graag invoeren om de extra kosten terug te verdienen. Je hoeft dan niet langer twee systemen in leven te houden."
Rotterdam, al langere tijd proeftuin voor de ov-chipkaart, wil dat eind januari de strippenkaart in de metro verdwijnt en de ov-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs wordt. De staatssecretaris beslist daarover. Zij beloofde onlangs de Tweede Kamer voor eind oktober uitsluitsel te geven.
De oorzaak van de problemen ligt in de keuze voor het systeem, een verantwoordelijkheid van de vervoersbedrijven zoals verder ook de Haagse HTM en de Nederlandse Spoorwegen alsmede provincies en stadsregio's. De commissie-Kist beveelt daarom aan om de organisatie van het project en het onderlinge overleg tussen partijen te verbeteren.
Mogelijke extra financiële tegenvallers van 18 miljoen euro per jaar tot en met 2017 kunnen worden opgelost als die aanbevelingen worden opgevolgd, aldus Van de Klashorst.
De ov-chipkaart zou vanaf 2009 de strippenkaart en het treinkaartje vervangen, maar door tal van problemen zoals de veiligheid komt daar weinig van terecht. Vorige week zegden ook nog eens grote consumentenorganisaties zoals ANWB, Rover en Consumentenbond het vertrouwen op in de kaart. Als het aan hen ligt, blijven strippenkaart en chipkaart zolang als nodig naast elkaar bestaan.
Voorlopig blijft onduidelijk wie opdraait voor de extra kosten van de invoering van de ov-chipkaart. Partijen zoals lagere overheden en vervoersbedrijven buigen zich eerst over die vraag. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) aan de Tweede Kamer.
Volgens een onderzoekcommissie heeft de ov-chipkaart vervoersbedrijven zoals de Rotterdamse RET en het GVB (Amsterdam) sinds 2006 ongeveer 100 miljoen euro meer gekost dan de 249 miljoen euro die was begroot.
De commissie beveelt aan zo snel mogelijk te regelen wie van de betrokken partijen, Rijk, vervoerders en lagere overheden, wat betaalt. Huizinga schrijft dinsdag dat de zogenoemde regiegroep, die zij leidt en waarin die partijen zitten, zo snel mogelijk de aanbevelingen uitwerken.
Nog dit najaar, waarschijnlijk eind november, moet wel duidelijk zijn hoe de invoering van de ov-chipkaart wordt geregeld. De analyse en de aanbevelingen van de commissie-Kist, geven de regiegroep "goede handvatten om vaart te maken".
Een 'aanvalsplan' dat Huizinga eerder de Kamer beloofde, zal volgens haar niet worden opgehouden door het verlate rapport van de commissie. Dat zou eigenlijk eind juli klaar zijn.
(Bron)
Muzikanten gebruiken hersenen effectiever

AMSTERDAM - Mensen die een muziekinstrument bespelen, maken effectiever gebruik van hun hersenen en zijn beter in staat tot creatief denken dan niet-muzikale personen, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Wetenschappers van de Vanderbilt University in Nashville organiseerden een experiment, waarbij muzikaal opgeleide proefpersonen en mensen zonder enige muzikale training dezelfde creatieve opdrachten uitvoerden.
De deelnemers aan de test moesten bijvoorbeeld nieuwe functies bedenken voor bestaande huishoudelijke artikelen. Ook speelden ze woordspelletjes waarbij het de bedoeling was zo veel mogelijk associaties te leggen tussen woorden.
Al snel werd duidelijk dat de muzikanten met meer en fantasievollere oplossingen kwamen dan de niet-muzikale proefpersonen. Uit aanvullend hersenonderzoek bleek dat de musici hun brein ook effectiever gebruikten tijden de opdrachten. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Brain and Cognition.
"De muzikanten waren niet alleen vindingrijker, ze overdachten informatie ook op een kwalitatief betere manier", zegt hoofdonderzoeker Bradley Folley in een persbericht van Vanderbilt University. "We zagen veel meer activiteit in zowel hun linker- als hun rechterhersenhelft."
Volgens de onderzoekers werken de hersenen van muzikale mensen mogelijk effectiever, omdat bij het bespelen van een instrument verschillende delen van het brein worden getraind.
"Mensen die een instrument bespelen, moeten bijvoorbeeld vaak met twee handen twee verschillende melodieën integreren in één muziekstuk", zegt Folley. "Verder moeten ze erg goed zijn in het lezen van muzikale symbolen, wat voornamelijk met de linkerhersenhelft gebeurt. Maar tegelijkertijd geven ze vaak hun eigen interpretatie aan de muziek, en dat is vooral een taak van de rechterhersenhelft. Misschien zijn ze daar die training beter in staat om informatie met beide hersenhelften te verwerken en uit te wisselen."
Het effectieve denkproces van muzikanten heeft volgens de wetenschappers ook invloed op hun intellectuele prestaties. Hun onderzoek wijst namelijk ook uit dat muzikale mensen gemiddeld een hoger IQ hebben dan personen die geen instrument bespelen.
(Bron)
Gemeente zit zelfs gewillige belastingbetaler dwars

OOSTZAAN - Zelfs burgers die dolgraag belasting willen betalen stuiten soms op een muur van bureaucratie.
Een man uit Oostzaan had in februari 2007 nog geen OZB-aanslag ontvangen. Omdat hij deze belasting op tijd en gespreid wilde betalen, belde hij meerdere keren met de verantwoordelijke dienst. Zonder veel succes, maakte de Gemeentelijke Ombudsman dinsdag bekend.
De ambtenaren lieten de gewillige belastingbetaler tot een half uur wachten, verbonden hem door waarna de verbinding werd verbroken, belden hem niet terug of vertelden doodleuk dat hij maar moest afwachten.
Pas toen de Ombudsman zich ermee ging bemoeien, kwam er schot in de zaak: in april 2008 ontving de man eindelijk de juiste aanslag.
De gemeentelijke dienst bleek al begin 2007 een OZB-aanslag te hebben gestuurd, maar naar het verkeerde adres. Verder verweerde zij zich met uitspraken als dat "onvoldoende was geanticipeerd" op "de verwachte telefoonresponse" waardoor er "een piekbelasting" ontstond.
Volgens de Ombudsman heeft de gemeente de inwoner slecht behandeld.
(Bron)
Werkstraffen voor verkrachting met frikandel

LEEUWARDEN - Voor de verkrachting van een 14-jarige dorpsgenoot met een bevroren frikandel hebben drie minderjarige jongens uit het Friese Augustinusga elk een werkstraf gekregen van 50 uur. Het Openbaar Ministerie (OM) had 80 uur geëist.
Omdat de zaak al jaren duurt en er fouten zijn gemaakt bij het politieonderzoek heeft de rechtbank milder geoordeeld. In 2006 liep het in een zogenoemde zuipkeet in Augustinusga, bij Drachten, uit de hand.
Het slachtoffer, een dorpsgenoot van de verdachten, was al een veelgeplaagd 'pestobject'. Het slachtoffer is inmiddels van school veranderd, maar woont net als zijn belagers nog steeds in het dorp.
(Bron)
Terreurverdachten Keulen weer vrij

BONN - De twee terreurverdachten die anderhalve week geleden werden aangehouden in een KLM-toestel op de luchthaven van Keulen, zijn weer op vrije voeten.
Hun gevangenschap werd dinsdag beëindigd omdat er te weinig bewijs is dat ze plannen hadden om aanslagen te plegen. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Duitsland bekend.
Het OM wil de vervolging van de twee mannen wel doorzetten. Het gaat om een 23-jarige Somaliër en een 24-jarige Duitser die in Somalië geboren is.
(Bron)

De afscheidsbrief zou een verkeerd geïnterpreteerde liefdesbrief zijn. Dan ben je wel een terrorist natuurlijk.
Op weg naar het werk was het wazig in het donker. Het werd langzaam wat lichter - en steeds matter. Na een tijdje zagen we de overkant niet meer, de zon was duidelijk al op maar het zat potdicht van de mist.
Iets later: een dikke laag zeer dichte mist tot pakweg vier hoog, daarboven een grijze laag bewolking en daarboven een knalblauwe lucht met zonlicht. Een vervreemdend effect. De mist loste vrij snel op, maar de blauwe lucht verdween ook vrij snel om plaats te maken voor bewolking (bij 17 graden, toch behoorlijk prettig).

maandag, oktober 06, 2008

TT 115 Westkust van Texel natuurmonument

De westkust van Texel is aangewezen als monument. De provincie Noord-Holland heeft die status toegekend vanwege de bijzondere natuur op dat deel van het eiland.
De Texelse duinen zijn tot aan de zeventiende eeuw vooral door de natuur gevormd. Daarna werd het een samenspel tussen mens en natuur, onder meer door de aanleg van stuifdijken.
Volgens het provinciebestuur zijn de veelzijdige duinvormen en de rijke flora en fauna van de Texelse westkust uniek. Het gebied is om die reden tot nationaal park uitgeroepen. Het is het elfde natuurmonument in Noord-Holland.
Verkeersregelaar gewond door aanrijding

BREDA - Een 17-jarige verkeersregelaar heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag omdat ze zondag tijdens de Singelloop in Breda is aangereden door een boze automobilist. Een woordvoerder van de politie heeft dat maandag bekendgemaakt.
Het meisje stond bij een afzetting en raakte in discussie met de bestuurder. De automobilist reed vervolgens door en raakte haar aan haar knie. Ze bezeerde bovendien haar rug.
Volgens de politie is de identiteit van de dader bekend en zal hij deze week op het bureau een verklaring afleggen.
(Bron)
'Online schelden typisch Nederlands'

AMSTERDAM - Nederlanders reageren op nieuwssites en fora harder en platter dan inwoners van andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw.
De belangrijkste conclusie uit de analyse is dat 'online schelden' iets typisch Nederlands is.
In Duitsland bijvoorbeeld wordt op nieuwsfora zelden gescholden op politici of allochtonen, maar beginnen de meeste mensen hun reactie met geachte heer/ mevrouw, aldus Trouw. Bedreigingen en manipulatie komen daar bijna niet voor.
In Frankrijk is de toon harder dan bij de Duitsers, maar blijkt men beter te argumenteren. De Franse deelnemer aan nieuwsfora verwijst in zijn reactie graag naar de zogenaamde grote denkers, waar uitspraken en ideologieën van Karl Marx en Alexis de Tocqueville regelmatig gebruikt worden.
De Belgen zijn wat beschaafder dan de Nederlanders. Toch constateerde Trouw, net als bij de Nederlandse sites, bij de Zuiderburen veel rechtse sentimenten op de reactiepagina's. Een opvallende uitkomst bij het onderzoek in Engeland was dat daar veel humor wordt gebruikt op de nieuwsfora.
(Bron)

Het verbaast me niks.
Levensduur Windows XP verlengd

AMSTERDAM - XP-gebruikers kregen van Microsoft tot januari 2009 de tijd om over te stappen op Windows Vista, maar de softwaregigant heeft dat nu met een half jaar verlengd.
Microsoft ziet het liefst dat alle klanten overstappen op Windows Vista, maar er zijn er nog te veel die het houden bij de vertrouwde voorganger, Windows XP.
Door een eerste, zeer bewogen jaar voor Vista (de Consumentenbond vond het besturingsprogramma zelfs "een drama voor consumenten"), durven nog maar weinig gebruikers te kiezen voor Vista. Microsoft komt deze twijfelende XP-gebruikers tegemoet en geeft ze zes extra maanden om de overstap te maken. Dat meldt Computer Idee.
OEM-fabrikanten mogen in deze periode kopers van nieuwe pc's de keuze geven tussen Windows Vista en Windows XP.
Het grootste voordeel hiervan voor de consument is dat deze Windows Vista kan overslaan en onmiddellijk kan overstappen op de opvolger: Windows 7. Deze wordt juni volgend jaar verwacht.
(Bron)
New York landlord drove out tenants with dead cats

An unscrupulous New York landlord left a sack of dead cats in an empty apartment as part of a campaign to drive tenants out of the building, they claim.
Residents of an apartment building in Bushwick, Brooklyn, say the stench was so bad that they had to hold their noses as they went up and down the communal stairs.
Daisy Terry, one of the tenants, said: "It was so bad, we thought it was a dead body."
New York housing inspectors later found a bag of dead, rotting cats in a vacant ground floor flat several weeks after the smell had started to waft around the building.
Backed by members of the city council, the rent-stabilised tenants are now suing a property company, Heskel 1, which bought the property last year.
They also allege the company removed the stairs leading to the basement and filled hallways with rubbish after they refused to accept money to move out so the building could be redeveloped.
The landlord has so far refused to comment on the allegations.
Christine Quinn, the New York City Council Speaker, said such cases were "happening all over our city and we must ensure wronged tenants have the right to confront their harassers in court".
(Bron)

Vraag je je ook af: waar had ie die beesten vandaan?
EBay schrapt 10 procent van personeel

SAN JOSE - De Amerikaanse internetveiler eBay schrapt 10 procent van zijn wereldwijde personeel om kosten te besparen. Dat maakte eBay maandag bekend.
Het bedrijf ontslaat duizend vaste werknemers en enkele honderden uitzendkrachten. Het banenverlies kost eBay ongeveer 70 tot 80 miljoen dollar voor belastingen. Met de maatregel wil het bedrijf zijn organisatie stroomlijnen en kosten besparen. EBay kampt met een teruglopende verkoop, onder meer door concurrentie van internethandelaar Amazon.com.
EBay maakte verder bekend dat het voor 945 miljoen dollar de internetbetaaldienst Bill Me Later overneemt. Die dienst geeft gebruikers de mogelijk uitgesteld te betalen. Bill Me Later wordt samengevoegd met de betaalservice PayPal van eBay. Ook koopt eBay twee Deense websites voor 390 miljoen dollar.
(Bron)
'Nederlandse vrouw doet zich online mooier voor'

AMSTERDAM - Vrouwen hebben de neiging zich in een online profiel anders voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder 946 Nederlanders van veertien jaar en ouder.
Marktonderzoeker Survey Sampling International (SSI) deed onderzoek naar het gebruik van ondermeer sociale netwerken op het internet. 76 procent van de deelnemers deelt zijn of haar persoonlijke gegevens op online communities als Hyves of Facebook.
Meer dan 95 procent van de vrouwen zegt haar persoonlijke gegevens op dergelijke websites enigszins te verfraaien. Mannen zijn eerlijker, 77 procent van de mannelijke correspondenten uit Nederland is wel eens oneerlijk over zijn identiteit.
Aan het onderzoek deden 354 vrouwen en 592 mannen mee. De meerderheid daarvan brengt meer dan elf uur per week door op het internet. De sociale netwerken blijken een van de populairste online bezoekadressen te zijn. Ook videosites en weblogs zijn in trek.
(Bron)
Vaak persoonlijke informatie op tweedehands mobieltje

AMSTERDAM - Tweedehands mobiele telefoons bevatten vaak nog bedrijfsgevoelige of persoonlijke informatie van de vorige eigenaar. Omdat de moderne apparaten steeds geavanceerder worden, is het beveiligen van de informatie steeds lastiger.
Ook weten mensen vaak niet dat er nog informatie op hun telefoon staat. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Glamorgan uit Wales, de Australische Edith Cowan University en British Telecom.
Op 43 procent van de honderdzestig onderzochte tweedehands telefoons stond nog gevoelige informatie als bankgegevens, salarisdetails, bedrijfsplannen of medische informatie. Vooral mobieltjes van het merk Blackberry bleken nog gegevens te bevatten.
Op meer dan een vijfde van te telefoons was voldoende informatie te vinden om de vorige eigenaar en werkgever te achterhalen.
(Bron)