zaterdag, mei 07, 2005

Bijwerkingen van lachgas geen grapje

SYDNEY - Het veel gebruikte narcosemiddel lachgas heeft bijwerkingen die bepaald geen grapje zijn. Patiënten die ermee behandeld zijn, lopen een aanzienlijk grotere kans om infecties op te lopen en om misselijk te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van deskundigen van het Royal Australian and New Zealand College of Anaesthetists.
De wetenschappers onder leiding van Kate Leslie adviseren na hun onderzoek van meer dan 2000 patiënten dat het tijd is om lachgas, dat 160 jaar in gebruik is geweest, geleidelijk aan af te schaffen. Leslie benadrukte dat lachgas als narcosemiddel veilig is, maar dat het niet meer moet worden toegepast bij ingrepen die langer dan twee uur duren.
Lachgas wordt beschouwd als een van de fundamenten van de moderne anesthesie. Voordat het in zwang kwam, maakten artsen gebruik van alcohol, opiaten en marihuana om pijn te bestrijden.
(Bron)
Afpakken mobieltje is ergste straf voor kinderen

Kinderen die niet luisteren of ontdeugend zijn kunnen blijkbaar het beste worden bestraft als je ze hun mobieltje af pakt. Uit een Zuid-Koreaans onderzoek blijkt dat kinderen zelf dat de ergste en dus waarschijnlijk ook de meest efficiënte straf te vinden.
Ruim driekwart van de ondervraagde kinderen in de leeftijd van 13 tot 15 jaar vond dat leven zonder een mobiele telefoon de ergst denkbare situatie die er is. Hieruit blijkt volgens de onderzoekers hoezeer de gsm de sleutel is geworden tot het sociale netwerk van tieners.
Inmiddels heeft drie op de vier mensen in Zuid-Korea een mobieltje, daarmee nog iets achter lopend op West-Europa, waar negentig procent van de mensen inmiddels 'mobiel' kan worden bereikt. Het researchbureau Analysys voorspelt overigens dat deze waarde in 2007 zal doorstijgen totdat er evenveel mobieltjes als mensen in onze contreien zullen zijn.
(Bron)
'Geen werk voor helft mensen in bijstand'

De helft van de mensen in de bijstand komt daar waarschijnlijk nooit meer uit. Het gaat om ruim 160 duizend mensen. Dat blijkt uit onderzoek van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten.
Volgens Divosa investeren gemeenten vooral in jongeren en andere kansrijke groepen. En niet in langdurig werklozen omdat het meer tijd en geld kost om hen aan een baan te helpen, terwijl de kans op succes kleiner is.
(Bron)

En intussen wel suggereren dat het aan die bijstandstrekkers ligt dat ze niet aan het werk komen. Stijlvol.
Japanse trein reed 56 km/u te snel

De Japanse trein die op 25 april ontspoorde en een appartementencomplex in Amagasaki ramde, blijkt veel te hard gereden te hebben. De trein reed 126 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid op dat traject 70 kilometer per uur is. Dat heeft de Japanse politie zaterdag gemeld. In de trein zaten ongeveer 580 passagiers, waarvan er 107 om het leven kwamen en er meer dan 460 gewond raakten.
De politie vermoedde al eerder dat de trein zo snel reed dat de wielen aan één kant loskwamen in een bocht. De trein ontspoorde daardoor, en ramde een appartementencomplex en een aantal geparkeerde auto's. De machinist reed mogelijk te snel om zijn achterstand van anderhalve minuut op de dienstregeling in te halen, die hij had opgelopen toen hij het voorgaande station per ongeluk voorbij schoot.
Na het ongeval kwam er in Japan kritiek uit verschillende hoeken over de druk die de spoorwegmaatschappij op de schouders van de machinisten legt om op tijd te rijden. Het zou, door het strakke schema, altijd moeilijk zijn om zonder vertraging te rijden. Als de trein wel vertraging had, zouden machinisten een uitbrander krijgen.
De Japanse spoorwegen staan bekend als zeer stipt en zeer veilig. Het ongeluk van april is het zwaarste in 42 jaar. In 1963 kwamen 161 mensen om bij een aanrijding tussen drie treinen. Het ergste recente ongeval vond plaats in 1991, toen 42 mensen omkwamen.
(Bron)
'Verpleeghuispatiënt valt twee keer per jaar'

AMSTERDAM - Patiënten van verpleeghuizen in Nederland vallen gemiddeld bijna twee keer per jaar. Als gevolg van deze valpartijen lopen jaarlijks gemiddeld vier ouderen per verpleeghuis een heupfractuur op, aldus onderzoekers van het Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap.
Niet uitgesloten is dat het aantal valpartijen nog hoger ligt. De onderzoekers zijn uitgegaan van de cijfers die de verpleeghuizen via een enquête zelf hebben doorgegeven. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waarin zaterdag hun conclusies gepubliceerd werden, waarschuwen zij dan ook voor "onderrapportage".
Volgens de onderzoekers is het vallen in verpleeghuizen "een aanzienlijk probleem". Bij een gemiddeld huis met 180 bedden vallen meer dan 300 patiënten per jaar. Dat is al wel minder dan vijf jaar geleden toen een gemiddeld verpleeghuis jaarlijks 336 valpartijen telde.
Extra maatregelen zijn in de ogen van de onderzoekers nodig. Vooral voor de groep ouderen die met psychische ziekten als dementie kampen. Zij blijken vaker te vallen dan ouderen met lichamelijke kwalen. Directies van verpleeghuizen moeten een beleid opzetten om het vallen te voorkomen. Minder dan 5 procent van de instellingen die meededen aan het onderzoek, hebben een zogenoemd valpreventieprotocol.
De Nederlandse verpleeghuispatiënten blijken iets vaker te vallen dan hun buitenlandse collega's. Zij vallen gemiddeld ongeveer anderhalf keer, halen de onderzoekers zestien internationale studies aan ter vergelijking.
(Bron)
Verdwenen Mars-sonde teruggevonden

WASHINGTON - Wetenschappers vermoeden dat ze de Mars-sonde hebben teruggevonden die eind 1999 spoorloos verdween. Zij ontdekten de Mars Polar Lander op oudere foto's van het oppervlakte van de Rode Planeet.
De opnames werden gemaakt door de satelliet Mars Global Surveyor tijdens een zoektocht naar de verdwenen sonde. Ze werden onlangs opnieuw geanalyseerd, meldden media zaterdag.
Op een vergroting van een foto van een gebied bij de zuidpool is een punt te zien die mogelijk de nog intacte Polar Lander is. Een vlek in de buurt zou de parachute zijn waarmee de sonde is afgedaald. De wetenschappers hopen binnenkort met betere vergrotingen te kunnen komen, om zekerheid te krijgen.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA raakte op 3 december 1999, kort voor de landing, het contact met de Polar Lander kwijt. Het verlies van de 127 miljoen euro kostende sonde was de tweede tegenslag voor de NASA binnen drie maanden. Een ander ruimtevoertuig, de Mars Climate Orbiter, verbrandde omdat ingenieurs de maateenheden centimeter en inch hadden verwisseld.
(Bron)
Bush krijgt geen jam met pitjes bij ontbijt

President Bush heeft zijn wensen voor het werkontbijt dat hij morgenochtend met premier Balkenende heeft al doorgegeven. Graag een smeuïg gebakken roerei, maar geen jam met pitjes. Ook maanzaadbroodjes zijn uit den boze. "Met jampitjes tussen je tanden een persconferentie geven, dat staat wel heel erg slordig", verklaart de chef-kok van hotel château Houthem Sint Gerlach, waar Bush tot morgen verblijft.
Chef-kok Otto Nijenhuis wil ook enkele persoonlijke tinten toevoegen aan het ontbijt. Zo is hij vastbesloten de Amerikanen kennis te laten maken met hagelslag. Daarnaast zullen echte Nederlandse kaas- en hamsoorten geserveerd worden. "Uiteraard willen we Bush ook laten proeven van Limburgse lekkernijen."
Het koken zal echter bemoeilijkt worden door de veiligheidsmaatregelen. Alles wat de koks en gastheren doen wordt gecontroleerd door veiligheidsmensen. Voor de keuken staan detectiepoortjes waar het personeel alleen doorheen mag als daar toestemming voor is gegeven door de bewakingsdienst. En als de kok het roerei aan het kloppen is, staat er een bewaker naast om te zien of er geen verdacht poeder door het ei geklutst wordt.
(Bron)
Rotterdam de onveiligste gemeente

ROTTERDAM - Rotterdam is de onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad zaterdag. De Maasstad wordt gevolgd door Arnhem en Eindhoven. Losser in Overijssel is de veiligste gemeente van het land.
De criminaliteitscijfers over 2004 die het AD gebruikt, zijn afkomstig van de 25 regiopolitiekorpsen. De ranglijst is samengesteld aan de hand van de twaalf meest voorkomende delicten. Rotterdam komt als onveiligste uit de bus omdat daar vorig jaar relatief veel autodiefstallen, straatroven en mishandelingen plaatsvonden.
Burgemeester Opstelten van Rotterdam wijst in een reactie op het dalen van het aantal aangiften en meldingen van misdrijven in zijn stad. "Bewoners geven aan zich veiliger te voelen en tevredener te zijn over de politie", aldus de burgervader.
Over de hele linie lag het aantal aangiftes van autokraken, woninginbraken, straatroven en zakkenrollen in 2004 lager dan in 2003. Mishandeling, bedreiging en verkrachting kwamen vaker voor. Ook sloopten vandalen meer gebouwen en voertuigen.
Volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) zijn vorig jaar 220.000 verdachten aangehouden, 2,5 procent meer dan in 2003. Er werden ruim 400.000 zaken opgelost, een toename van 5 procent. Afgaande op de Misdaadmeter werden in Arnhem per 10.000 inwoners de meeste auto's en brommers gestolen. In Eindhoven kwamen in 2004 veel aangiftes binnen van mishandelingen, autodiefstallen en auto-inbraken.
De Misdaadmeter herleidt het absolute aantal geregistreerde strafbare feiten tot een score per 10.000 inwoners. Vorig jaar noemden twee onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de Misdaadmeter ongeschikt voor het vergelijken van gemeenten op het gebied van criminaliteitscijfers.
"Toepassing van een eenvoudige en voor de hand liggende statistische rekentechniek leert echter dat minimaal driekwart van de uitkomsten de statistische rekentoets niet kan doorstaan", stelden de onderzoekers.
(Bron)
Kolonie pinguïns besmet met chlamydia

SAN FRANCISCO - Een kolonie pinguïns in de dierentuin van San Francisco is getroffen door een mysterieuze uitbraak van chlamydia, een bacteriële infectie die bij mensen door seksueel contact wordt verspreid. Inmiddels zijn twaalf zeevogels aan de gevolgen van de ziekte overleden, meldde een woordvoerder van de dierentuin vrijdag.
Volgens de woordvoerder zijn de pinguïns mogelijk besmet door uitwerpselen van geïnfecteerde meeuwen die boven de dierentuin cirkelen. Besmetting door seks wordt uitgesloten. De getroffen pinguïns krijgen ademhalingsproblemen en hun lever wordt aangetast.
Al eerder deed zich in de dierentuin van San Francisco een merkwaardig fenomeen voor. Toen anderhalf jaar geleden zes nieuwe pinguïns in de kolonie werden geplaatst gingen ze voortdurend in cirkeltjes rondzwemmen. Het duurde maanden voordat de pinguïns weer hun normale gedrag vertoonden, namelijk af en toe een duik nemen.
(Bron)
TT 192 "Nieuwe plattelandsbewoners zeuren"

DEN HAAG Stedelingen die ervoor kiezen op het platteland te gaan wonen, moeten ook de nadelen daarvan accepteren. Dat vindt CDA-Kamerlid Mastwijk. Hij wil een status aparte voor plattelandswoningen in de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
Volgens Mastwijk klagen stedelingen in landbouwgebieden nogal eens over stank- en geluidsoverlast. Zo hebben ze weinig waardering voor een mestlucht als ze net met vrienden in de tuin zitten.
Mastwijk wil de oorspronkelijke boeren beschermen tegen de onverdraagzame stedelingen. Want de boeren hebben al zo veel moeite om het hoofd boven water te houden, vindt het CDA-Kamerlid.
Chris Crain heeft zijn verhaal geplakt in een commentaar bij het bericht over de mishandeling. Lezenswaardig en benauwend.
Oorspronkelijk staat het hier, met foto.
Meerkoeten vertragen bouw Pijnacker

De bouw van de wijk Keijzershof in Pijnacker-Zuid is stilgelegd, omdat er meerkoetnesten zijn gevonden. De wet verbiedt vogels te storen tijdens het broedseizoen. De gemeente Pijnacker-Nootdorp moet dus tot na het broedseizoen, dat nog een maand duurt, wachten met bouwen, maar vindt de vertraging 'niet ernstig'.
De gemeente had dit voorzien, maar dan met landvogels. In overleg met milieuorganisaties zijn daarom weilanden onder water gezet. De landvogels bleven inderdaad zoals verwacht weg, maar meerkoeten vonden het een prima plek om daar hun nesten te bouwen.
(Bron)

Dat hadden ze wel een beetje kunnen voorzien: meerkoeten koloniseren rap nieuw gebied, en er zijn er veel zodat ze extra snel geneigd zullen zijn wat verderop een nest te bouwen.
Diagnose astma bij kleuters vaak onterecht

GRONINGEN - Twee op de drie kinderen onder de vijf jaar die medicijnen krijgen tegen astma, blijken helemaal niet aan deze luchtwegaandoening te lijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Het ziekenhuis onderzocht 150 jonge patiëntjes waarvan de huisarts vermoedde dat ze astma hadden. Het onderzoek wees uit dat slechts eenderde van de peuters daadwerkelijk aan de aandoening leed. De andere hoestende en piepende kinderen bleken een te nauwe luchtweg te hebben. "En dat is een probleem waar de meeste kleuters over het algemeen wel overheen groeien", aldus onderzoekster M. Brouwer zaterdag.
Exacte gegevens zijn niet bekend, maar volgens Brouwer krijgt een aanzienlijk deel van de vermeende astma-patiëntjes middels een pufje met veel te zware medicijnen binnen. "En dat terwijl deze medicijnen vervelende bijwerkingen hebben", aldus de onderzoekster. Eén van die bijwerkingen is een schimmelinfectie in de keel; in enkele zeldzame gevallen kan een vertraging in de groei optreden.
Volgens het ziekenhuis is het moeilijk om bij zeer jonge kinderen de diagnose astma te stellen, omdat bij kleuters nog geen longfunctieonderzoek kan worden uitgevoerd. Het UMCG heeft daarom voor kinderen een nieuwe test ontwikkeld waarbij aan de hand van het gehalte stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht de diagnose eenvoudiger kan worden gesteld. Deze methode bevindt zich echter nog in een testfase.
(Bron)
Vechtersbaas verongelukt na burentwist

AMSTERDAM - Een 56-jarige man uit Amsterdam is vrijdag verongelukt nadat eerder op de dag een ruzie met twee buren flink uit de hand liep. De man overleed toen hij met zijn auto in Hoofddorp tegen een paal reed. Hij was op de vlucht, nadat hij op de Ringvaartdijk in het zuidwesten van Amsterdam een 55-jarige man en een 50-jarige vrouw had neergestoken.
De man was al lange tijd verwikkeld in een ruzie met het echtpaar, dat vlakbij hem op de Ringvaartdijk woont. Vrijdag escaleerde de burentwist en stak hij meerdere keren in op de vrouw en de man. Ook kregen zij van de vechtersbaas flinke klappen. Tijdens de vechtpartij wist de buurman het mes te ontfutselen en stak hij in op de dader, aldus een woordvoerder van de politie.
Gewond stapte de amokmaker in zijn auto en reed weg. De man en de vrouw zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hun toestand is niet levensbedreigend. De politie onderzoekt nog of het ongeluk van de dader verband houdt met zijn verwondingen.
(Bron)
Wallage wilde Michiel Smit niet in Groningen

Burgemeester Jacques Wallage van Groningen heeft er persoonlijk bij de stichting Vier 5 Mei op aangedrongen om een uitnodiging aan Michiel Smit, voorman van de radicaal-rechtse partij Nieuw Rechts, in te trekken. Smit zou tijdens het bevrijdingsfestival in debat gaan met europarlementariër Edith Mastenbroek (PvdA).
Michiel Kahmann, voorzitter van de stichting Vier 5 Mei, bevestigt dat Wallage de organisatie van het bevrijdingsfestival heeft laten weten de komst van Smit 'vrij smakeloos' en 'niet gepast' te vinden. De organisatie trok de uitnodiging daags voor 5 mei in. Edith Mastenbroek laakt de interventie van haar partijgenoot. "Juist op een dag dat we vieren dat we zestig jaar vrijheid van meningsuiting hebben, is het dom om iemand op deze manier het spreken onmogelijk te maken", aldus de politica. Ze noemt het handelen van Wallage 'dom, onintelligent en principieel onjuist'.
Ook in Assen werd een uitnodiging aan Smit op het laatste moment ingetrokken. Volgens de voorzitter van de stichting Drentse 5 mei-viering werd het besluit genomen nadat linkse activisten hadden gedreigd het debat te zullen verstoren. Smit werd donderdag bij de festivals verjaagd door activisten, nadat hij alsnog besloten had als bezoeker de beide steden te bezoeken.
De leider van Nieuw Rechts heeft inmiddels aangifte van mishandeling gedaan tegen onder meer de SP in beide gemeenten. "Veel actievoerders zijn lid van de SP. Bij eerdere acties tegen mij in Zwolle was de SP ook al betrokken. Dat bleek toen overduidelijk op hun website", aldus Smit. Woordvoerders van de afdelingen Groningen en Assen van de linkse partij ontkennen betrokkenheid bij de acties. "Die actievoeders zijn geen lid van de SP. Wij vonden het wel dom om Smit uit te nodigen voor een bevrijdingsdebat", aldus de Groningse voorzitster van de SP.
(Bron)
Grote opkomst bij anti-Bush demonstratie Amsterdam

AMSTERDAM - De anti-Bush demonstratie in Amsterdam heeft zaterdag een grote opkomst gehaald. De stoet actievoerders trok vanaf het Museumplein naar de Dam, terwijl de demonstranten leuzen scandeerden als "Bush, Bush terrorist". De tocht door de stad is zonder incidenten verlopen en de demonstranten zijn weer terug op het Museumplein.
De organisatie schatte op het hoogtepunt van de tocht het aantal deelnemers op 8000, de politie houdt het vooralsnog op duizend. Op het Museumplein staat nog een optreden van Raymzter gepland. De demonstranten voeren actie tegen het "algehele beleid" van de Amerikaanse president Bush. Het gezelschap verzamelde zich aan het begin van de middag bij het Amerikaanse consulaat aan het plein.
Eerder traden op het Museumplein rapper Def P (Osdorp Posse) en publicist D.C. Lama op. Zij stelden in een rap vragen aan president Bush over de aanslagen van 11 september. Zij vroegen zich onder meer hardop af of de aanslagen wellicht door de Verenigde Staten zelf in scène waren gezet, wat door het publiek met gejuich werd ontvangen.
Het Comité Stop Bush, dat bestaat uit leden van een groot aantal maatschappelijke en politieke clubs, organiseert de demonstratie om de president, die dit weekeinde in Nederland is, "duidelijk te maken dat grote delen van de Nederlandse bevolking de wereldorde van Bush afwijst".
De demonstranten uitten hun ongenoegen over onder meer de oorlog in Irak en de dreiging van meer oorlogen met andere landen, zoals Iran. Ook houden zij Bush verantwoordelijk voor de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, de mensenrechtenschendingen in Guantanamo Bay, en in zijn eigen land het afbreken van burgerrechten, het abortusrecht en de vrijheden van homoseksuelen.
Verder wordt het de VS verweten niet mee te werken aan het Internationaal Strafhof en het Kyoto-klimaatverdrag.
De anti-Bush manifestatie in Maastricht is rustig verlopen. De organisatie schat het aantal deelnemers op maximaal vijfhonderd, de politie houdt het op 150 man. De politie heeft een arrestatie verricht wegens baldadigheid, maar het is onduidelijk of de aangehouden persoon een van de actievoerders is.
De actievoerders hadden zich zaterdagmiddag op Plein 1992 verzameld in Maastricht om te demonstreren tegen het "algehele beleid" van de Amerikaanse president naar Nederland. Bush komt naar Nederland in het kader van zijn vijfdaagse reis naar Europa om de 'democratie van vroeger en nu' te herdenken.
De demonstranten maakten zich omstreeks 17.00 uur op om te vertrekken naar vliegveld Beek om de Amerikaanse president een "onhartelijk welkom" te heten. Als Bush zal landen wordt hij verwelkomt door een lawaaiprotest. De andere actievoerders gaan in een demonstratieve optocht naar het gebouw van de Coöperatie Cehave Landbouwbelang in Veghel.
(Bron)
Smokkelaars verstoppen drugs in dijbeen

BOGOTA - De Colombiaanse politie heeft een drugsbende opgerold die hun smokkelaars op een wel heel bizarre manier drugs lieten vervoeren. De koeriers kregen via een operatie een pakketje cocaïne in hun dijbeen ingebracht. Als de wond voldoende was genezen werden ze op het vliegtuig naar de Verenigde Staten en Europa gezet, waar de drugs weer operatief uit het spierweefsel werd verwijderd. Dit meldde de politie in Bogotá vrijdag.
De drugsbende opereerde onder de naam 'los cirujanos' (de chirurgen). De Colombiaanse politie heeft ook een arts gearresteerd die de operaties waarschijnlijk heeft uitgevoerd. Het is niet bekend hoeveel de koeriers, die in het drugswereldje bekendstaan als 'mulas' (muilezels) en vaak uit straatarme milieus komen, voor hun diensten hebben gekregen.
Meestal slikken koeriers bolletjes cocaïne, soms wel meer dan honderd per zending, met alle risico?s van dien. Ook dieren worden bij het drugstransport ingezet. Twee jaar geleden werden op Schiphol twee labradors aangetroffen met drugs in hun maag. De bolletjes waren chirurgisch in hun maag aangebracht. Een van de twee honden bezweek later doordat een bolletje was gescheurd.
(Bron)
'Niet vervolgen Tonino riekt naar klassejustitie'

Het niet vervolgen van officier van justitie Joost Tonino voor het bezit van kinderporno heeft geleid tot verbaasde reacties bij juristen. Vorig jaar namelijk werd de 40-jarige Geert U. uit Foxhol, die tussen 140.000 seksfoto's 33 afbeeldingen met kinderporno op zijn computer had staan, wel degelijk veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De rechter had er geen boodschap aan dat deze per ongeluk waren mee gedownload met grote hoeveelheden gewone pornoplaatjes. FOK! berichtte toen uitgebreid over deze zaak.
Bovendien werd eind april een 53-jarige inwoner van Oosterhout veroordeeld wegens het toevallig downloaden van kinderporno. De man haalde via een nieuwsgroep met porno 1,5 miljoen pornografische afbeeldingen binnen. Hooguit driehonderd afbeeldingen daarvan bevatten kinderporno.
In de zaak Tonino oordeelt het Openbaar Ministerie (OM) echter dat Tonino niet kan worden vervolgd, omdat de seksplaatjes van minderjarigen slechts "als bijvangst" op zijn computer terechtkwamen. Dit zou zijn gebeurd toen de aanklager bezoeken bracht aan betaalde pornosites en seksforums op internet.
Een voorkeur voor jonge jongens van officier van justitie Tonino kwam ook naar voren door de deelname van hem aan gebruikersgroepen op internet. Alle 39 groepen waar hij zich bij aansloot, waren op homoporno gericht: 29 spitsten zich toe op jonge jongens. De aanwezigheid van kinderporno op de computer van Tonino werd deze week onthuld door Peter R. de Vries.
Volgens De Vries is hem bekend dat er eerder in soortgelijke gevallen wél vervolging is ingesteld. "Ik heb dat ook aangekaart. Maar tot aan de uitzending ben ik tegengewerkt door justitie."
(Bron)
Vrouw bokser slaat scheids tegen de grond

In Brazilië is de vrouw van een bokser aangeklaagd nadat ze de scheidsrechter die een wedstrijd van haar man leidde, tegen de grond had geslagen. Dit gebeurde in een hotel in Sao Paolo, waar de wedstrijd plaatsvond.
De echtgenoot, Marcos Duarte vocht in een titelgevecht in het super middengewicht tegen Emanual Davi. Toen Duarte het onderspit dreigde te delven, riep de scheidsrechter Davi uit tot winnaar van de partij. Mevrouw Duarte was het daar echter niet mee eens. Ze klom de ring in en sloeg de arbiter neer. "Als ze zo graag wil vechten moet ze zelf gaan boksen", aldus een woordvoerder van de politie van Sao Paolo.
(Bron)
TT 104 Dode en gewonden in supportersbus

ROOSENDAAL Een 22-jarige supporter van RBC is overleden na een ongeluk met een busluik. Twee anderen raakten zwaar gewond. Na de gewonnen wedstrijd tegen NAC hadden de drie het luik geopend en hun hoofd naar buiten gestoken.
Toen de bus onder een viaduct reed, klapte het luik dicht. De 22-jarige man uit Bergen op Zoom overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Al op de heenweg naar Breda moest de chauffeur de supporters een paar keer waarschuwen het luik dicht te laten. Op de terugweg zette hij de bus een paar keer aan de kant omdat het luik toch werd opengemaakt.
Volgens vriendje was het trouwens een tuinspitsmuis. RIP.

vrijdag, mei 06, 2005

Ontslagrecht zet rem op banengroei

DEN BOSCH - De ontslagbescherming in Nederland zet een rem op de banengroei. Dat vindt viervijfde van de directeuren van middelgrote bedrijven. Zij zouden sneller nieuw personeel aannemen als ze de medewerkers makkelijker kunnen ontslaan.
Dat blijkt uit een enquête van de bank Van Lanschot en het onderzoeksbureau Motivaction, die vrijdag is gepubliceerd. De twee ondernemingen peilen elk halfjaar de stemming in het bedrijfsleven. Daartoe worden vierhonderd directeuren van middelgrote bedrijven, met twintig tot vijfhonderd werknemers, ondervraagd.
(Bron)

Zouden ze dat nou zelf geloven?
Michiel Smit van 5 mei-festivals gejaagd

Nieuw Rechts-leider Michiel Smit is gisteren van twee bevrijdingsfestivals weggejaagd door linkse activisten. Smit zou in eerste instantie op beide festivals meedoen aan een debat, maar dat was al afgezegd door de organisatoren wegens bedreigingen uit extreem-linkse hoek. Toch besloot Smit om naar de festivals in Assen en Groningen toe te gaan, maar gewoon als bezoeker samen met twee begeleiders.
Maar ook als bezoeker werd hij niet getolereerd door een aantal anti-fascisten. In Assen maakte Smit dat hij wegkwam na enig duw- en trekwerk met een handjevol linkse activisten. In Groningen vluchtte Smit een politiebusje in, toen hij en zijn gezelschap werden geconfronteerd met biergooiende demonstranten. Eén van Smits begeleiders kreeg van actievoerders een klap in het gezicht.
Volgens een bericht op de linkse actiesite Indymedia is de groepering AAFD (Autonoom Antifascisten Drenthe) verantwoordelijk voor het wegjagen van Smit.
(Bron)
Duitse spoorwegen stunten met kaartjes bij Lidl

BERLIJN - De Bundesbahn, de Duitse spoorwegen, biedt van 19 tot 28 mei goedkope treinkaartjes aan in de 2600 filialen van het supermarktconcern Lidl. De spoorwegen hebben met hun actie bewust voor exclusieve verkoop via Lidl gekozen om mensen te bereiken die normaal niet snel de trein pakken, zo liet directielid Jürgen Büchy vrijdag weten.
Twee kaartjes voor een willekeurige enkele reis in de tweede klasse binnen Duitsland kosten 49,90 euro. Volgens de Bundesbahn is dat al interessant bij een betrekkelijk korte afstand van 160 kilometer, zoals die tussen Hamburg en Berlijn. De kaartjes zijn geldig tot 3 oktober, de dag van de Duitse hereniging. Per persoon zijn er maximaal vijf sets van twee beschikbaar.
(Bron)
U weet de rest wel weer te vinden hè?
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Dode spitsmuis, ik weet niet wat voor een:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
TT 103 Homo uit VS mishandeld in Amsterdam

AMSTERDAM Een Amerikaanse homoactivist is op Koninginnedag in Amsterdam zwaar mishandeld. Toen hij hand in hand met zijn vriend over straat liep werd hij in zijn gezicht gespuugd, uitgescholden en daarna door zeven jongens in elkaar geslagen.
Zijn vriend kon ontkomen, geen van de tientallen omstanders greep in. Het slachtoffer, hoofdredacteur Chris Crain van het homoblad Washington Blade, is verbaasd dat dit is gebeurd in wat hij noemt 'de homo-vriendelijkste stad van de wereld'.
Crain heeft de volgende dag aangifte gedaan bij de politie.
Bedauwde heermoes:

Image hosted by Photobucket.com
Ze zijn er weer...

Image hosted by Photobucket.com
Remkes vindt Nederland 'rare samenleving'

VVD-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat we in Nederland in een "rare samenleving" terecht zijn gekomen. De minister doelt op de verering van een aso-gezin als de Tokkies, terwijl tegelijkertijd in wijken in Amsterdam en Den Bosch mensen worden weggepest. Ook maakt hij zich zorgen over het stijgend aantal geweldsincidenten.
Volgens Remkes komt een en ander door de algemene verruwing in de samenleving. Het heeft ook te maken met de toegenomen feest- en partycultuur, waar mensen drank en drugs door elkaar heen gebruiken, meent de VVD-bewindsman. Remkes doet zijn uitspraken in een interview met het Algemeen Dagblad dat morgen verschijnt in een speciale bijlage rond de AD-Misdaadmeter.
Over de Tokkies zegt Remkes: "Vrij kort na elkaar hebben we incidenten gehad in de Graafsewijk in Den Bosch en de Diamantbuurt in Amsterdam, waar bewoners werden weggepest of verdreven door buurtgenoten. Daar sprak iedereen terecht schande van. Tegelijkertijd kwamen beelden op televisie waarin aso-gezinnen als de Tokkies als helden werden vereerd".
Wat betreft het toenemende geweld stelt de minister: "Vroeger kwam er op de dorpskermis ook wel eens een stevige vechtpartij voor, maar de omvang van het geweld is nieuw. Wat ook meespeelt, is dat nieuwe medelanders andere tolerantiegrenzen kennen. In sommige groeperingen is geweld sneller geaccepteerd. Ik wil niet hele groepen stigmatiseren, want het gaat om een klein deel. Maar je moet het probleem ook bij de naam noemen. Dan kun je er wat aan doen."
In de zomer start Remkes een campagne om de aangiftebereidheid van burgers te bevorderen. Remkes gaat alle politiekorpsen een brief sturen. Daarin komt te staan dat er altijd voldoende personeel moet zijn om aangiftes op te nemen als de campagne van start gaat.
(Bron)
Google begint Web Accelerator

AMSTERDAM - Google is met een nieuwe dienst, genaamd Google Web Accelerator, begonnen. Internetters kunnen een plugin downloaden waardoor een bestaande internetverbinding voortaan via de servers van het bedrijf wordt gerout. Hierdoor laden webpagina's sneller.
Webpagia's worden opgeslagen in het Google Web Accelerator cache-geheugen, waardoor de zoekmachine alleen maar recente wijzigingen van een gewenste pagina hoeft te downloaden. De plugin houdt daarnaast de bewegingen van de muis in de gaten en voorspelt welke hyperlinks aangeklikt gaan worden. Hierdoor worden pagina's alvast geladen.
Niet alle webpagina's worden versneld geopend. Vanuit veiligheidsoverwegingen worden pagina's met het https- protocol niet versneld. Daarnaast versnelt de accelerator alleen webpagina's en niet het downloaden van bijvoorbeeld mp3- en filmbestanden.
Google benadrukt op de helppagina dat het bedrijf zorgvuldig omgaat met de privacy van gebruikers. Het bedrijf ontvangt verzoeken van pagina's samen met informatie zoals tijd en datum, het ip-adres van de computer en informatie over de internetconnectie. Volgens het bedrijf komt de informatie grotendeels overeen met die momenteel ook naar de ISP van de gebruiker wordt verzonden.
Na het downloaden van de plugin worden openstaande internetbrowsers gesloten. Voortaan verschijnt bovenin de browser een icoontje van de Web Accelerator. Daarbij wordt aangegeven hoeveel seconden of minuten 'bespaard' zijn door de plugin.
(Bron)
Tonnen 'regelende' VVD-wethouder getaped

In Delft is de wethouder van Economische zaken en Duurzaamheid flink in opspraak geraakt nadat hij in pizzeria 'Salvatore' tal van politiek dubieuze uitspraken had gedaan. Het gaat om wethouder Christiaan Baljé (VVD). De uitpraken van de wethouder zijn opgenomen met een bewakingscamera en op videoband vastgelegd.
Te horen en te zien op de videoband is hoe Baljé samen met de eigenaar van de pizzeria twee flessen wijn opdrinkt. Via zijn mobiele telefoon heeft hij op een gegeven moment contact met vermoedelijk een Haagse projectontwikkelaar over een grondtransactie in de vinex- locatie Ypenburg. "Je verdient tonnen aan die grond zodat er ook tonnen voor mij in de campagne moeten komen", zo is op de videoband vastgelegd. Ook zegt Baljé tegen de restauranthouder over de nieuwe VVD-burgemeester van Delft: "Met hem krijgen we veel meer voor elkaar, ik zorg dat je die 40.000 euro subsidie krijgt".
De restauranthouder, Salvator Dago, zegt dat het gesprek per ongeluk is opgenomen. Maar hij heeft de band kennelijk wel goed bewaard, want nu Baljé heeft laten weten over te gaan stappen naar het bedrijfsleven heeft Dago de band laten zien aan de fractievoorzitter van Leefbaar Delft. Die bekeek de tape samen met een fractiegenoot en de vice- fractievoorzitter van het CDA.
Dago liet de band zien omdat hij nog steeds op de 40.000 euro subsidie zit te wachten, die hij nodig heeft om Venetiaanse gondels in de Delftse grachten te kunnen laten varen.
De nieuwe VVD-burgemeester van Delft, Bas Verkerk, heeft onmiddellijk een intern onderzoek ingesteld. Ook de politie bemoeit zich overigens met de zaak omdat Baljé aangifte heeft gedaan van smaad en laster, terwijl Leefbaar Delft aangifte deed van corruptie. Baljé wil hangende het onderzoek niet reageren.
(Bron)
TPG klaagt Regiopost aan om stemkaarten

VEENDAM - TPG Post heeft Regiopost Midden/Oost-Groningen uit Veendam voor de rechter gedaagd, omdat het Groningse bedrijf in Hoogezand een kleine 30.000 oproepkaarten voor het referendum over de Europese grondwet wil bezorgen. Volgens TPG mogen dergelijke stemkaarten op basis van de postwet alleen door TPG bezorgd worden. Dat heeft Regiopost vrijdag bevestigd.
Het bedrijf bezorgt de stemkaarten al elf jaar en begrijpt niet waarom TPG nu plotseling een rechtszaak aanspant. "Dat hadden ze dan beter de eerste keer kunnen doen", liet een woordvoerder weten. Volgens Regiopost zijn er door het hele land regionale postbedrijven die de stemkaarten bezorgen.
Het kort geding dient dinsdag 10 mei voor de rechtbank in Groningen.
(Bron)
Wandelaar vindt menselijke resten

In Heerlen heeft een wandelaar gisteravond menselijke resten gevonden die in verregaande staat van ontbinding verkeerden. De ontdekking werd gedaan in de omgeving van Prikkenis, tussen Heerlen en Voerendaal.
De wandelaar waarschuwde de politie, die de botten heeft opgehaald. De resten zijn naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk overgebracht. Het Instituut hoopt komende week duidelijkheid te kunnen geven over hoe lang de botten in Heerlen gelegen hebben. Het is niet bekend van wie het lichaam is.
(Bron)
Stichting in de bres voor schadeclaim dure euro

RIJSWIJK - Een nog op te richten stichting gaat zich sterk maken om voor burgers de schade te claimen die zij hebben geleden vanwege de invoering van een te dure euro. Aanleiding is de bekendmaking vorige week van De Nederlandsche Bank en minister Zalm (Financiën), dat bij de omwisseling naar de euro in 2002 de gulden te laag was ingezet.
Dat betekent feitelijk dat mensen toen minder euro's voor hun guldens hebben ontvangen. De overheid erkende een wisselverlies van 5 tot 10 procent. Maar de nieuwe stichting stelt dat het verlies kan oplopen tot 20 procent.
Initiatiefnemers zijn twee mannen uit Rijswijk en Voorburg, die "kokend van woede de stoute schoenen hebben aangetrokken", zo meldde het persbericht op hun website www.wisselverlies.org. Daar kunnen belangstellenden zich ook aanmelden.
(Bron)
Patiënten mogelijk besmet door vuile endoscopen

DEN HAAG - Negentien patiënten van Ziekenhuis Leyenburg in Den Haag moeten worden onderzocht op een virus doordat de endoscoop die bij hen is gebruikt, niet goed gereinigd bleek. Dat kwam door een kapotte pomp in een endoscopenreiniger waardoor het desinfecterende middel niet volledig door de machine is gekomen.
Het gaat om patiënten die de afgelopen twee weken zijn behandeld op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Daarbij werd de endoscoop, een soort slangetje, anaal ingebracht.
De betrokkenen zijn inmiddels door het ziekenhuis ingelicht en voor een onderzoek uitgenodigd. Over een half jaar moeten zij een laatste onderzoek ondergaan. Het ziekenhuis test behalve op hepatitis (geelzucht) ook op HIV, het virus dat aids kan veroorzaken.
(Bron)
'Labour heeft verkiezingen gewonnen'

LONDEN - De Britse vice-premier John Prescott heeft donderdagavond gezegd dat er "geen twijfel" is dat Labour de verkiezingen heeft gewonnen en voor de derde keer op rij gaat regeren.
Prescott zei dat voordat de eerste uitslagen binnen waren, in een reactie op de stembuspeiling voor de televisiezenders BBC en ITV.
De stembuspeiling geeft Labour een Lagerhuis-meerderheid die is teruggedrongen van 160 naar 66. Prescott wilde niet zeggen of die peiling teleurstellend was. "Ik wil graag een Labour-regering en het wordt een Labour-regering, daarover is geen twijfel."
De Britse premier Tony Blair lijkt donderdag de eerste Labour-premier te worden die voor de derde keer op rij de verkiezingen wint. De opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen waren zeker van Blairs zege, maar de vraag is of Blair een absolute meerderheid in het Lagerhuis overhoudt. De stembureaus in Groot-Brittannië sloten donderdag om 23.00 uur en de eerste uitslagen van de uitsluitend handmatige telling worden pas na middernacht verwacht. Rond 02.00 uur Nederlandse tijd ontstaat een beeld van de landelijke uitslag.
De Britse regeringspartij Labour ziet zijn Lagerhuis-meerderheid afkalven van 160 naar 66 zetels. Dat blijkt uit een stembuspeiling die is uitgevoerd in opdracht van de BBC. De stembureaus sloten donderdag om 23.00 uur.
Labour haalde volgens de peiling 37 procent van de stemmen, ruim 3 procent minder dan in 2001. De Conservatieven wonnen iets en halen volgens de BBC 33 procent van de stemmen, ruim 1 procent meer dan vier jaar geleden. De Liberaal Democraten groeiden met bijna 4 procent naar 22 procent van de stemmen.
Om de verkiezingen te winnen moet Labour 324 van de huidige 410 Lagerhuiszetels behouden. De Conservatieven hadden 164 zetels en hebben volgens de peilingen een forse achterstand op de regeringspartij. Partijleider Michael Howard heeft al gezegd persoonlijke consequenties te trekken als zijn partij verliest.
Blair bracht donderdagochtend zijn stem uit in zijn kiesdistrict Sedgefield. Hij deed dat samen met zijn vrouw Chérie en hun twee oudste kinderen, die 21 en 19 zijn en die dus stemgerechtigd zijn. Blair, die vrijdag 52 wordt, vertegenwoordigt Sedgefield sinds 1983 in het parlement.
Enkele uren later stemde ook Michael Howard. De voorman van de Conservatieven stemde met zijn vrouw Sandra en dochter Larissa in het Zuid-Engelse district Folkestone and Hythe. De liberaal-democraat Charles Kennedy bracht zijn stem uit in het district Ross en Skye in de Schotse Hooglanden, dat hij sinds 1983 vertegenwoordigt.
Groot-Brittannië telt 44 miljoen stemgerechtigden. Bij de vorige verkiezingen in 2001 nam slechts 59,4 procent van de kiezers de moeite om te gaan stemmen, een historisch dieptepunt in de opkomst.
(Bron)
Verdachte Vlaamse dreigbrieven opgepakt

BRUSSEL/KORTRIJK - Justitie in Kortrijk heeft dinsdagavond een verdachte opgepakt in de zaak van de dreigbrieven tegen een delicatessenbedrijf in het West-Vlaamse Ledegem, dat een islamitische medewerkster zou moeten ontslaan.
Het zou gaan om de echtgenoot van een andere werkneemster van het bedrijf. Diens DNA wordt nu vergeleken met bewijsmateriaal dat op de enveloppen van een dreigbrief is aangetroffen.
Tot het bewijsmateriaal is vergeleken, zal justitie in Kortrijk een informatiestop hanteren. Mogelijk wordt later nog wel een tweede verdachte verhoord. De bedrijfsleider en de betrokken moslimvrouw, die eerder al met langdurig ziekteverlof ging, reageerden woensdagavond aangeslagen op het feit dat de verdachte afkomstig is uit kringen rondom de onderneming.
De firma Remmery in Ledegem ontving sinds eind vorig jaar in totaal zeven dreigbrieven, waarin de onbekende organisatie Nieuw Vrij Vlaanderen aanvankelijk de vrouw opriep haar hoofddoek af te doen. Later vroegen de anonieme briefschrijvers ook om het ontslag van de vrouw.
De werkgever weigerde dit en kreeg daarvoor op een website van de ondernemersorganisatie Unizo steun van meer dan 20.000 personen, onder wie de Belgische premier Verhofstadt. Ook de Belgische koning Albert ontving de werkneemster en bedrijfsleider al op zijn paleis en bezocht onlangs de firma.
Vrij Vlaanderen is de jongerenorganisatie van de partij Vlaams Belang, de opvolger van het vorig jaar wegens racisme veroordeelde extreemrechtse Vlaams Blok. De partij ontkent elke betrokkenheid bij de dreigbrieven en toonde zelfs medeleven met de bedrijfsleider, bij wie de meeste brieven binnenkwamen.
(Bron)

donderdag, mei 05, 2005

'Kinderporno op computer aanklager Tonino'

HILVERSUM - In privé-bestanden op de computer van voormalig officier van justitie J. Tonino is kinderporno aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat Tonino echter niets strafbaars te verwijten valt, omdat niet is vastgesteld dat hij de afbeeldingen bewust heeft binnengehaald van internet.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde donderdagavond in zijn uitzending aandacht aan de privé-bestanden op de computer van Tonino. De voormalig aanklager kwam vorig najaar in het nieuws toen bleek dat hij zijn computer bij het huisvuil aan de straat had gezet. Een taxichauffeur vond het apparaat en bracht het naar de misdaadverslaggever.
Wegens de affaire liet Tonino, die bij het parket in Amsterdam fraudezaken behandelde, zich overplaatsen naar het functioneel parket van het Openbaar Ministerie waar hij een andere functie kreeg.
(Bron)

Jeugdzorg...
Antwerpse opleiding weigert vrouwen met hoofddoek

BRUSSEL/ANTWERPEN - Het Antwerpse opleidingsinstituut Atel weigert de inschrijving van vrouwen die een hoofddoek dragen. De leiding van het instituut stelt dat bedrijven toch geen vrouwen aannemen die een hoofddoek dragen. Dan heeft het volgens woordvoerster Van Roey van Atel ook weinig zin om hen een opleiding te geven.
De opleiding wordt grotendeels gefinancierd op grond van het aantal cursisten dat ook daadwerkelijk een baan vindt, zo meldde woensdag het dagblad Gazet van Antwerpen. "Wij passen ons aan de vraag van bedrijven aan", aldus Van Roey in een toelichting.
(Bron)

Als vooroordelen dan toch mogen: Belgen zijn dom.
Nibud-site helpt mensen schulden te regelen

UTRECHT - Rekeningen die blijven liggen, huurachterstanden, leningen die nog moeten worden afgelost. Betalingsachterstanden lopen soms zo ver op dat mensen niet meer weten hoe zij hun schulden moeten betalen. Het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) wil die groep helpen met de nieuwe website www.zelfjeschuldenregelen.nl.
De website helpt mensen met schulden met het maken van een begroting, het berekenen van wat zij kunnen aflossen en het benaderen van schuldeisers. Het Nibud heeft de site ontwikkeld met hulp van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).
Eerder deze maand bleek uit het jaarverslag van de NVVK dat het aantal huishoudens met financiële problemen verder is gestegen. In 2004 klopten 39.000 mensen aan bij een gemeentelijke kredietbank om een schuldregeling te treffen.
Dat is ruim 13 procent meer dan in 2003. Het aantal wettelijke schuldsaneringen is het afgelopen jaar met bijna eenderde toegenomen tot bijna 14.000. Een huishouden dat hulp zoekt, heeft gemiddeld een schuld van 15.000 euro en heeft ongeveer elf schuldeisers.
Veel mensen weten niet hoe zij hun financiële problemen het beste kunnen aanpakken. De site geeft tips en er staan voorbeelden op van brieven waarmee zij schuldeisers kunnen benaderen om bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen.
Het is de bedoeling dat de consument zijn schulden met behulp van de site helemaal aflost. Niet iedereen zal daarin slagen. Daarom staan er ook de adressen op van instanties waar mensen dan kunnen aankloppen. Het Nibud raadt hen aan zo snel mogelijk contact op te nemen met de gemeentelijke kredietbank of het maatschappelijk werk.
(Bron)
Zorgverzekeraars kiezen voor goedkopere pillen

ZEIST - Vijf grote zorgverzekeraars gaan een aantal onnodig hoog geprijsde medicijnen niet langer vergoeden. Als er een goedkoop alternatief is voor cholesterolverlagers of maagzuurremmers, dan wordt dat vergoed.
Zorgverzekeraars Nederland maakte maandag bekend dat VGZ, CZ, Agis, Menzis en Univé per 1 juli hebben aangekondigd een voorkeursbeleid op het gebied van geneesmiddelen te gaan voeren.
Twee andere verzekeraars, De Friesland en Delta Lloyd/OHRA, doen met ingang van 1 januari mee. Door dit beleid kan op de kosten van deze geneesmiddelen worden bespaard.
De verzekeraars geven daarmee gevolg aan de afspraken die zij met minister Laagst (Volksgezondheid) hebben gemaakt om de kosten van medicijnen te beteugelen. De zorgverzekeraars vragen fabrikanten hun prijs per 1 juni kenbaar te maken. Op grond daarvan zullen ze een keus maken voor de geneesmiddelen. De verzekeraars verwachten dat daardoor de prijzen van deze geneesmiddelen omlaag zullen gaan.
Simvastatine, pravastatine (beide cholesterolverlagers) en omeprazol (maagzuurremmer) zijn geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen en die door verschillende leveranciers op de markt worden gebracht. De producten die deze werkzame stoffen bevatten, zijn zo gelijkwaardig dat selectie op prijs voor de hand ligt, vindt ZN.
De zorgverzekeraars stellen dat niet wordt getornd aan de voorschrijfbevoegdheid van de arts. In het geval dat een patiënt om medische redenen niet kan worden behandeld met het goedkopere middel, zal de verzekeraar het duurdere middel alsnog vergoeden.
(Bron)

Ik snap het wel. Maar ik zie twee maren. Een tijd terug kreeg je standaard het locopreparaat, dus het niet-merkmiddel. Daar zit exact dezelfde stof in, dus de werking is hetzelfde. Ik kreeg in plaats van mijn (dure) merkmiddel een (veel goedkoper) locopreparaat. Werkte net zo goed want ik kreeg niet méér stuipen. Maar uiteindelijk was het niet helemaal hetzelfde, want ik kreeg dramatisch last van mijn maag. Waarschijnlijk was de omhulling net een beetje anders. De huisarts schreef toen weer het merkmiddel voor - duurder, maar uiteindelijk goedkoper dan een maagbloeding of beschermende middelen ernaast gaan slikken.
Andere maar: een deel van de winsten die gemaakt worden op merkmiddelen, worden weer geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Dus het is niet zo simpel als het lijkt (maar wat is dat ooit wel?).
Duizenden op de vlucht in Zuid-Sudan na aanvallen Ugandese rebellen

Duizenden Sudanezen zijn de afgelopen maanden op de vlucht geslagen na aanhoudende wrede aanvallen van rebellen van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA) op hun dorpen in Zuid-Sudan. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan woensdag gezegd. Volgens de vluchtelingen, die zijn opgevangen in kampen van de VN, zijn de LRA-rebellen verschillende keren hun dorpen binnengevallen, waarbij ze dorpelingen in stukken hakten, hun lippen afsneden, huizen in brand staken en oogsten vernietigden.
De nieuwe geweldsgolf in Zuid-Sudan valt samen met de stationering van een tienduizend man sterke VN-vredesmacht in het gebied, die moet toezien op het verdrag dat de regering in Khartoem en Sudanese rebellen begin dit jaar na 21 jaar oorlog sloten. Formeel hebben de vredesmilitairen geen mandaat om het Ugandese LRA aan te pakken, maar als ze bedreigd worden door de rebellen zullen ze zeker in actie komen, aldus een woordvoerder van de vredesmacht UNMIS.
Het LRA vecht al achttien jaar lang tegen de Ugandese regering en heeft Zuid-Sudan meer dan eens als uitvalsbasis gebruikt. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft het conflict in Uganda al aan zeker twaalfduizend mensen het leven gekost en hebben de rebellen in bijna twee decennia zeker twintigduizend kinderen ontvoerd, die in het leger worden misbruikt als kindsoldaten of seksslaven.
De aanvallen van het LRA hebben zich de laatste maanden geconcentreerd op de oostelijke oevers van de Nijl in Noord-Uganda en Zuid-Sudan. Sinds begin dit jaar zijn zeker vierduizend Sudanezen op de vlucht geslagen voor het geweld van het LRA.
(Bron)
Spanje pakt vermeende kinderhandelaars op

MADRID - Op de Canarische Eilanden zijn donderdag zestien personen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de smokkel van circa tweehonderd kinderen. De Afrikaanse kinderen zouden volgens de Spaanse politie in Europese landen in de prostitutie belanden.
De kinderen werden via de Canarische Eilanden onder meer naar Frankrijk vervoerd. Sommige verdachten, die voornamelijk afkomstig zijn uit de Kaapverdische Eilanden, hadden contacten in Nederland. Zij zouden diverse malen in Amsterdam zijn geweest.
De autoriteiten begonnen onraad te ruiken omdat elke week een aantal vrouwen op vluchten uit Gambia aankwamen op de luchthaven van Gran Canaria. Iedere keer hadden zij andere kinderen bij zich. Onder de verdachten zijn acht Kaapverdische vrouwen, een Spanjaard en een Italiaan.
(Bron)
Vondelpark 'verboden' voor joden, moslims, homo's etc

Op 16 bordjes die gisteren bij een ingang van het Amsterdamse Vondelpark zijn opgehangen staat dat het park op 4 en 5 mei verboden terrein is voor Joden, Gehandicapten, Moslims, Homo's, Christenen, Kankerlijders, Marokkanen, Negers, Autochtonen, Minderjarigen, Turken, Hoeren, Indo's en Bejaarden. De bordjes maken deel uit van het kunstwerk 'Verboden voor Bordjes' en is een particulier initiatief. Het is een statement tegen 'hokjes denken'.
Het kunstwerk refereert aan het bord 'Verboden voor Joden' dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op veel hekken in Nederland hing.
(Bron, met foto)
Lichaamsdelen in kanalen bij Brussel

BRUSSEL - In kanalen bij Brussel is een serie lichaamsdelen gevonden. Voorbijgangers hebben de voorbije dagen een hand, romp, dijbeen, kuit en hoofd ontdekt. Vrijwel zeker heeft iemand een lijk aan stukken gezaagd, maakte de politie bekend.
De moordbrigade van de Belgische politie speurt met een bootje naar resterende lichaamsdelen. Onderzoek aan het hoofd toonde dat het slachtoffer een jongeman moet zijn geweest.
De nog onbekende persoon zou enkele weken geleden met messteken en zware slagen zijn vermoord, aldus de politie donderdag op tv-zender VTM.
(Bron)
Ontploffing bij Brits consulaat in New York

Bij het Britse consulaat in New York heeft zich twee uur geleden een explosie voorgedaan. De ontploffing vond plaats rond half vier plaatselijke tijd, op het moment dat in Groot-Brittannië diverse mensen op weg waren naar de stemlokalen voor de parlementsverkiezingen.
Door de explosie zijn diverse ramen in het gebouw waar het consulaat gevestigd is gesprongen. Er zouden geen mensen gewond zijn geraakt. De omgeving van het consulaat is afgezet.
Wat de ontploffing precies veroorzaakt heeft, is nog niet bekend. De politie heeft bekendgemaakt in een bloembak voor het gebouw resten van een explosiemechanisme te hebben aangetroffen.
(Bron)
Van der Stoel vindt racisme gevaarlijk ziekteverschijnsel

VLISSINGEN - "Racisme is een gevaarlijk ziekteverschijnsel dat met kracht met worden bestreden". Deze woorden sprak minister van staat Max van der Stoel tijdens de Van Randwijklezing in de St. Jacobskerk in Vlissingen.
Onder grote publieke belangstelling gaf Van der Stoel donderdag zijn visie op 'Nederland na 60 jaar bevrijding'.
De Van Randwijklezing wordt regelmatig uitgesproken in Vlissingen, dit jaar voor het eerst op bevrijdingsdag. De lezing is vernoemd naar H. M. van Randwijk (1909 - 1966), die een bekend publicist, verzetsman en uitgever van het indertijd illegale weekblad 'Vrij Nederland' was.
Van der Stoel maakt zich zorgen over het racistische gedrag van groepen jongeren in de samenleving. "Het is een ontwikkeling die een zwarte schaduw werpt op de dag dat wij de bevrijding van nationaal-socialisme en racisme herdenken", aldus Van der Stoel.
De moeizame integratie van allochtonen en de toenemende dreiging van het internationale terrorisme zouden volgens de oud-bewindsman dringend aandacht nodig hebben. Van der Stoel riep Nederland dan ook op verdere stappen te ondernemen om de gaten in veiligheidssystemen te dichten.
De angst die bij veel Nederlanders leeft om de eigen nationale identiteit te verliezen bij de uitbreiding van de Europese Unie, noemt Van der Stoel "onrechtvaardig".
De oud-minister denkt dat "de eigen cultuur niet zal worden verstikt maar dat de Nederlandse taal eerder bedreigd zal worden door onze groeiende neiging om Engelse termen te gebruiken, dan door Brussel".
Van der Stoel sloot de lezing af met de woorden van Van Randwijk die op de herdenkingsmuur van de Erebegraafplaats in Bloemendaal staan te lezen: "Bedenk dat hetgeen gisteren bedreigd werd, heden en morgen opnieuw in gevaar kan verkeren. Bescherm het en wees waakzaam". Na afloop kreeg Van de Stoel bloemen van een Koerdische groep.
Minister van staat Max van der Stoel was de zesde die de Van Randwijklezing uitsprak. De Antwerpse burgemeester Leona Detiège, de toenmalige burgemeester E. van Thijn van Amsterdam, rabbijn A. Soetendorp, de vroegere ambassadeur van Zuid-Afrika C. Niehaus en hoogleraar en columnist C. Schuyt gingen hem voor.
(Bron)
Bulgaar geëlektrocuteerd door defecte fontein

In Sofia is dinsdag een man om het leven gekomen toen hij zijn hand in het water van een defecte fontein in de Bulgaarse hoofdstad stak. De 34-jarige man was op slag dood. Volgens de openbaar aanklager in Sofia is waarschijnlijk de isolatie rond de bedrading van lichten in de populaire fontein beschadigd, waardoor het water onder stroom kon komen te staan.
De autoriteiten onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan de fontein. De politie zoekt ondertussen uit of andere fonteinen in Sofia hetzelfde levensgevaarlijke defect vertonen.
(Bron)
Wat er nou precies gezegd was, kan ik niet achterhalen, maar op radio 1 was er nogal wat discussie over. Het lijkt erop dat Donner gesuggereerd heeft dat de kans op oorlog groter wordt als we nee zeggen bij het referendum dat geen referendum is over de grondwet die geen grondwet is?
Zoiets deed mijn moeder ook weleens - als ze echt helemaal geen argumenten had, that is.
En ik blijf erbij: als het zo goed voor ons is, als we allemaal ja moeten zeggen - waarom kunnen ze dan een paar heldere argumenten vóór noemen? Want wat er nu gebeurt voelt ook als vroeger thuis: "Omdat ik het zeg!" Da's de manier om mij dwars te krijgen.
Okee, dan zeg ik misschien nee op de verkeerde gronden, maar nogmaals: een reden voor een ja heb ik nog niet kunnen ontdekken. En hoe meer er gesuggereerd wordt dat nee denken héél erg dom is, en dat wie nee denkt dùs niet nadenkt, hoe meer ik denk: het is dus of zo ontzettend ingewikkeld dat wij van het gewone volk het niet kunnen begrijpen (waarom dan zo'n nepreferendum?) of het is ontzettend slecht uitgelegd (doe daar dan wat aan).
Texaanse cheerleaders mogen niet meer ophitsen

Het Huis van Afgevaardigden in Texas heeft een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat cheerleaders van schoolteams verbiedt zich op een 'openlijk seksueel suggestieve wijze' te gedragen. Het voorstel van de Democraat Al Edwards werd aangenomen met een 65-56 meerderheid. Voor de wet van kracht wordt moet de Senaat nog goedkeuring geven.
"De wet moet er uiteindelijk voor zorgen dat we ophouden onze jonge meisjes uit te buiten", zei de indiener van de wet. Edwards meent dat het onbetamelijke gedrag van de cheerleaders leidt tot een atmosfeer waarin tienerzwangerschappen, slechte schoolresultaten, criminaliteit en de verspreiding van seksueel overdraagbare ziektes worden bevorderd. Critici benadrukken dat de wet niet definieert welk gedrag verboden is en geen strafmaatregelen stelt.
Edwards, al 26 jaar parlementslid in Texas, staat bekend als de Democraat met Republikeinse ideeën. Hij vocht eerder tegen vulgaire popteksten en stelde ooit voor de vingers van drugsdealers af te hakken. Het wetsvoorstel om cheerleaders te kuisen zorgde voor nationale bekendheid voor Edwards. Tegelijkertijd ontving het voorstel veel kritiek. "Deze verregaande en moreel beperkende wet herinnert mij aan de Taliban", reageerde Will Harrel, directeur van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie in Texas, bijvoorbeeld.
(Bron)
Jaloerse man gebruikt peperspray

In Leeuwarden kreeg een 43-jarige automobilist pepperspray in zijn ogen gespoten, omdat een andere bestuurder vond dat hij te lang naar zijn vriendin keek. Het slachtoffer uit Hallum stond voor een verkeerslicht te wachten en gunde de dame enkele prijzende blikken.
De vriend was hiervan niet gediend en maakte dat met handgebaren duidelijk. Daar dit niet hielp, besloot hij verhaal te halen. De Hallumer draaide zijn autoraam open en kreeg gelijk de pepperspray in zijn gezicht gespoten.
Vervolgens ging het stelletje er vandoor. Getuigen hebben het verblinde slachtoffer naar de vlakbij gelegen benzinepomp gebracht om zijn ogen uit te spoelen.
(Bron)

woensdag, mei 04, 2005

Zoetermeerse radicalen vieren eigen '5 mei'

Rechts-radicale jeugd in Zoetermeer heeft van de gemeente een locatie toegewezen gekregen om een eigen feest op bevrijdingsdag te houden. De jongeren hadden de aanvraag gedaan om, naar eigen zeggen, rellen als in 2004 te voorkomen. Bij het bevrijdingsfestival ontstonden ongeregeldheden nadat een rechts-radicaal en een allochtoon slaags waren geraakt.
Het muziekfestival in de 'Blokhut' in het Van Tuyllpark wordt gefinancierd door de nationalistische actiegroep Voorpost, een van oorsprong Belgische beweging. Een woordvoerder van Voorpost verwacht een hoge opkomst. "We weten nu al dat er zo'n vijftig man komen. En dat is terwijl we het nieuws nog niet verspreid hebben." Volgens hem was het geen probleem de vergunning te krijgen. "Toen de mevrouw van de afdeling vergunningen een telefoontje naar de burgemeester pleegde, was het opeens binnen een uur rond."
Volgens de Anti-Fascistische Aktie (AFA) Nederland zit de 26-jarige Paul Peters, leider van Voorpost, achter de bijeenkomst. Peters, al jaren via verschillende partijen actief in de extreemrechtse beweging, werd in juni 2001 gearresteerd nadat hij met twee anderen een joodse begraafplaats in Oosterhout had beklad met leuzen als 'Juden raus' en 'Wir sind zurück'. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 35 dagen celstraf en een werkstraf. Tijdens het proces verklaarde hij geen spijt te hebben van de actie. Peters zou een paar weken geleden tijdens een raadsvergadering in Zoetermeer onder een valse naam hebben gepleit voor het recht op een plek voor nationalistische jongeren, om botsingen met andere jongerengroepen te voorkomen.
Overigens zou de kans op een escalatie op bevrijdingsdag nog niet zijn verkeken. Bronnen binnen de Zoetermeerse rechts-radicalen melden dat een aantal van plan zouden zijn om alsnog 's-avonds te gaan rellen. De politie zegt voorbereid te zijn door de inzet van meer manschappen dan vorig jaar. Politiewoordvoerder Kees Verzaal verwacht geen grote problemen. "Wij hebben goede afspraken gemaakt met de 'Lonsdalers' en gaan er dan ook van uit dat het goed gaat op 5 mei."
(Bron)

"Wij hebben goede afspraken gemaakt met de 'Lonsdalers'" - over discriminatie gesproken...
Antispywarepakket ruimt onvoldoende op

DEN HAAG - Antispywarepakketten houden computers niet vrij van kwaadaardige programma's. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat slechts twee aanbieders "aardig" presteren. De overige elf onderzochte pakketten verwijderen minder dan 60 procent van de spionagesoftware.
Computers kunnen door onzorgvuldig surfgedrag besmet raken met spyware, oftewel ongewenste programma's die wachtwoorden, inlogcodes en andere persoonlijke gegevens stelen of inbellen naar dure telefoonnummers. Ook zijn er programma's die de pc ongevraagd bombarderen met reclameboodschappen en de computer traag en instabiel maken.
Verkopers van beveiligingssoftware zouden een niet-goed-geld-terug garantie moeten afgeven, stelt de Consumentenbond woensdag. "Desnoods moet de overheid dat afdwingen", aldus een woordvoerder.
Microsoft AntiSpyware, dat alleen nog in een testversie bestaat, kwam het beste uit de test en verwijderde 90 procent van de spyware. Hitman Pro kwam uit op 84 procent. "Maar de meerderheid scoort matig tot slecht."
De Consumentenbond constateerde verder dat de snelheid van een volledige scan sterk verschilt: van anderhalve minuut tot ruim anderhalf uur. De prijs van de antispywarepakketten verschilt van 80 euro tot gratis.
"Detectie van spyware staat nog in de kinderschoenen", luidt de conclusie van de bond. De onderzoekers noemen het opvallend dat juist de grote computerbeveiligers zoals McAfee en Symantec het laten afweten, software vaak niet het hele systeem controleert en goed advies over wat te doen met de aangetroffen spyware dat achterwege blijft.
(Bron)

Nu.nl linkt keurig de spyware.pagina.
Wilders eist aftreden van minister Remkes

Het onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders eist in schriftelijke vragen het aftreden van VVD-minister Remkes van Binnenlandse Zaken. De bewindspersoon beweerde kort na de moord op Theo van Gogh dat Mohammed B. door de AIVD als ondergeschikt persoon werd beschouwd, terwijl het Openbaar Ministerie nu beweert dat B. één van de leiders van het Hofstadnetwerk was.
In de woning van B. vonden volgens het OM al anderhalf jaar bijeenkomsten plaats, waarin jonge moslims werden opgehitst en klaargestoomd voor de gewelddadige strijd tegen ongelovigen. Volgens Wilders zou Remkes alsnog politieke conclusies moeten trekken uit het falen van de AIVD, wat onder de politieke verantwoordelijkheid van de Groninger valt.
PvdA en CDA willen geen conclusies over de bewindslieden Remkes en Donner (Justitie) trekken totdat het proces tegen de leden van het vermeende Hofstadnetwerk is afgerond. Peter van Heemst (PvdA) vindt het niet gepast dat de politiek inhoudelijk ingaat op kwesties die in een lopende rechtszaak naar voren komen. CDA'er Sybrand van Haersma Buma sluit zich daarbij aan. "In deze fase waarin het Openbaar Ministerie allerlei dingen naar voren brengt, is het niet aan de politiek om hierop inhoudelijk in te gaan", aldus het Kamerlid.
(Bron)

Ook eng: Netwerk berichtte net dat uit het afluisteren van 'het Haagse pand' al bekend was dat er wapens waren, en handgranaten. Dat was 4 dagen voor de inval bekend - bij de AIVD.
Toen de politie de belegering startte, wist zij dat niet - ik neem aan dat ze het in dat geval ook anders zouden hebben aangepakt.
Remkes beweerde na de inval, waarbij de bewoners inderdaad een handgranaat lieten ploffen, dat niet bekend was dat die wapens en explosieven er waren.
Nu wordt dus de suggestie gewekt dat de AIVD de politie bewust niet op de hoogte heeft gesteld, en dat Remkes bewust loog.
Ik vrees dat het anders gegaan is - die transcripties waren er op het tijdstip van de inval wel, maar had daar al iemand naar gekeken? Ik denk dat ze gewoon nog ergens op een 'to do'-stapeltje op een bureau lagen, en tegen de tijd dat ze bekeken werden was dus al gebleken dat er explosieven in het pand waren.
Samenwerken en informatie uitwisselen - volgens mij zijn dat onbekende begrippen in deze sector. En dat had in dit geval levens kunnen kosten.
13-jarige mag toch abortus plegen van rechter

Een 13-jarig meisje uit Florida mag toch haar zwangerschap afbreken. Zo heeft een rechtbank besloten. Dezelfde rechter, Ronald Alvarez uit Palm Beach, verbood de abortus vorige week in eerste instantie. Hij bepaalde dat de tiener, in de gerechtelijke stukken anoniem aangeduid als J.G., eerst een psychologisch onderzoek moest ondergaan.
Naar aanleiding van het onderzoek concludeerde de rechter dat J.G. tot een weloverwogen besluit in staat is. Het ministerie van Familiezaken in Florida was tegenstander van de abortus, en betoogde dat de puber te jong was om daar een beslissing over te nemen. De advocaat van J.G. meende echter dat zij te jong was om een kind te hebben, en stelde dat zij geen middelen had om het kind te onderhouden. Gouverneur Jeb Bush van Florida, een verklaard tegenstander van abortus, heeft laten weten het gerechtelijke besluit niet verder te zullen aanvechten.
Het meisje stond onder toezicht van de staat en woonde in een opvanghuis, nadat haar ouders ruim vier jaar geleden uit hun ouderlijk gezag waren ontzet. Ze raakte veertien weken geleden zwanger, nadat ze was weggelopen uit het tehuis.
(Bron)
CWI telt minder ontslagen en meer vacatures

AMSTERDAM - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar flink minder vergunningen voor ontslag hoeven te verlenen in vergelijking met vorig jaar. Tegelijkertijd dienden werkgevers weer behoorlijk wat vacatures in bij de voormalige arbeidsbureaus. Een woordvoerster van het CWI sprak woensdag van "hoopgevende tekenen van herstel" op de arbeidsmarkt.
Het CWI verleende in de eerste drie maanden van dit jaar 14.910 vergunningen voor ontslag aan werkgevers. Dat betekent een daling van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tevens steeg in het eerste kwartaal het aantal ingediende vacatures met 13 procent tot 66.960.
"De vraag is nu in hoeverre deze ontwikkeling zich doorzet", aldus de CWI-woordvoerster. Zo wees zij erop dat door het opkomend seizoenswerk het aantal vacatures hoger kan liggen.
(Bron)
Bochel

Een Chinese man heeft op originele wijze geprobeerd zijn schildpad het vliegtuig in te krijgen. De 60-jarige man wilde het vliegtuig in stappen met zijn huisdier op zijn rug, onder zijn jas. Tegen de beveiliging zei de man dat het een bochel was. Een agent vertrouwde het niet helemaal en vond de 5 kilo wegende schildpad onder zijn jas. De man heeft uiteindelijk een ander vliegtuig geboekt en zijn schildpad ingecheckt als bagage.
(Bron)
Overstroming grootste gevaar voor Nederland

AMSTERDAM - Terroristische aanslagen, vliegtuigrampen en ontploffende fabrieken zijn niet de grootste gevaren voor Nederland op dit moment. We moeten ons meer zorgen gaan maken om overstromingen. De huidige normen bieden onvoldoende bescherming en zelfs aan deze zwakke normen voldoen onze dijken niet. Dat meldt Kennislink.
Professor Marcel Stive van de Technische Universiteit Delft maakt zich zorgen. Hij is hoogleraar in de Kustwaterbouwkunde en lid van de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen.
De huidige normen voor veiligheid zijn gesteld aan het eind van de jaren vijftig door de wiskundige Van Dantzig - een van de leden van de Delta-commissie. Om normen te stellen, moest de omvang van een ramp berekend worden. Stive: "Wat Van Dantzig deed was heel slim en nieuw voor die tijd. Hij bedacht, dat je de waarde van een mensenleven heel moeilijk uit kan drukken in geld. Van Dantzig besloot om de schade van rampen alleen uit te drukken in economische schade. Het achterliggende idee is, dat rampen die veel geld kosten, meestal ook veel slachtoffers maken en andersom." Hij stelde als norm dat bij een ernstige ramp die door natuurlijke omstandigheden eens in de 10.000 jaar voor zou komen, de kans op dijkdoorbraken hooguit 1 op 10 mocht zijn.
Het probleem is dat deze normen hopeloos verouderd zijn. Aan het begin van de jaren vijftig woonden er bijvoorbeeld nog maar tien miljoen mensen in Nederland. Van Dantzig heeft wel geprobeerd rekening te houden met de economische groei, maar voorspellen is altijd moeilijk.
Bovendien waren ook de gegevens om de kans op een 'eens in de 10.000 jaar' gebeurtenis te bepalen niet helemaal bekend. Tot kortgeleden dachten deskundigen bijvoorbeeld dat golven in de Noordzee een maximale golflengte van 12 seconden hadden. Nu weten Stive en anderen dat golflengtes van 14 tot 16 seconden vaker voorkomen en dat eens in de 10.000 jaar zelfs een golflengte van 18 seconden voorkomt. Dat is gevaarlijk, want golven met een langere golflengte hebben veel meer kracht. Denk maar aan de verwoestende tsunami-golven vorig jaar in Azië.
De huidige normen zijn dus te laag, maar wat nog erger is: zelfs aan deze verouderde, te zwakke normen voldoen onze dijken niet. In 2001 werd de zogenaamde Toetsing van dijken uitgevoerd om te kijken welke dijken het grootste risico vormden. Aan deze zwakste schakels wordt nu gewerkt om te verbeteren. Ook worden stap voor stap nieuwe normen opgesteld. Het zal nog zeker twintig jaar duren voordat alles echt uitgevoerd is.
Stive is blij dat er iets gebeurt, maar kan zich verbazen over de houding die de overheid heeft ten aanzien van water: "De overheid stelt enorm hoge veiligheidseisen aan het bedrijfsleven, denk maar aan alle maatregelen om vuurwerkrampen te voorkomen. Maar de overheid stelt veel minder hoge eisen aan de waterveiligheid. Sterker nog, ze zenden spotjes uit met Peter Timofeeff om de mensen wijs te maken, dat water nu eenmaal bij Nederland hoort -en dat we een beetje overlast maar voor lief moeten nemen. Dat hij in een lekke rubberboot staat is misschien grappig, een echte overstroming is dat zeker niet."
(Bron)
TT 402 Restaurant zet 15-pounder op het menu

Een Amerikaans restaurant dat al bekend stond om zijn megaburgers, claimt met een 15-pounder de grootste hamburger ter wereld op het menu te hebben gezet.
Dennis Liegey van de Denny's Beer Barrel Pub in Clearfield zegt dat ze sinds 1991 megaburgers verkopen. "Het begon met two- en threepounders en in 1998 kwamen we met onze sixpounders."
De 15-pounder bestaat uit 5 kilo vlees, met 25 plakjes kaas, een krop sla, drie tomaten, twee uien en ruime hoeveelheden mayonaise, ketchup, mosterd en pepers. Een broodje met een doorsnede van ruim 40cm completeert het gevaarte, dat $40 kost.
Drie jaar cel ex-politieman wegens verkrachting

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft woensdag drie jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, opgelegd aan de 30-jarige voormalige politieagent Jimmy N., wegens verkrachting en aanranding van twee mannen. De straf is conform de eis.
De slachtoffers van 22 en 25 jaar werden door N. gevraagd met hem mee naar huis te gaan, waarna hij zich aan hen vergreep. De misdrijven vonden in augustus 2004 plaats. Op dat moment was N. nog in functie bij de regiopolitie Groningen, inmiddels is hij oneervol ontslagen.
Het OM had een lagere straf geëist dan gangbaar is in vergelijkbare zaken omdat de verdachte het als voormalig agent en zedendelinquent naar verwachting zwaar te verduren zal krijgen in de gevangenis. Rechtbankvoorzitter L. Bosch kon zich vinden in die argumentatie. "De verdachte is bovendien zijn baan als politieagent kwijt, een functie die hij al geheel zijn leven ambieerde".
(Bron)
Luchtruim grotendeels gesloten tijdens bezoek Bush

DEN HAAG - Het luchtruim boven Zuid-Limburg is dit weekeinde tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush grotendeels gesloten voor vliegverkeer. Zo moeten eventuele aanslagen worden voorkomen.
Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat woensdag gezegd. Het luchtruim wordt onder meer bewaakt met AWACS-surveillancetoestellen van de NAVO. Deze vliegende radarposten waarschuwen tegen het binnendringen van ongewenste vliegtuigen in het luchtruim. De AWACS vertrekken vanaf de Duitse basis Geilenkirchen. De AWACS worden ingezet op verzoek van Den Haag, deelde het bondgenootschap woensdag mee.
Boven Zuid-Limburg mag vanaf zaterdag 18.00 uur tot en met zondag 12.30 uur geen enkel toestel het luchtruim in, behalve gepland commercieel verkeer.
Deze beperking geldt vooral voor bijvoorbeeld kleine sportvliegtuigen of luchtballonnen. Grote maatschappijen als Martinair en KLM mogen het gebied wel doorkruisen als ze de vlucht van tevoren hebben aangekondigd. Als een vliegtuigje zich toch zonder toestemming in het gebied begeeft, wordt het opgewacht door een politiehelikopter.
Zaterdag tussen 19.00 en 20.00 uur en zondag tussen 11.30 en 12.30 uur is er boven Zuid-Limburg helemaal geen vliegverkeer toegestaan. Ook grote maatschappijen moeten dan omvliegen. Bush komt in de loop van zaterdagavond aan op het vliegveld van Maastricht. Zondagochtend ontbijt hij met premier Balkenende. Vervolgens gaat de president naar de begraafplaats in Margraten, waar koningin Beatrix hem ontvangt.
(Bron)
Lugubere link (via Bieslog):
'Het Digitaal Monument voor de Joodse Gemeenschap in Nederland.
Je kunt zoeken op stad, op straat - en je krijgt een lijst van degenen die niet terugkwamen.
Ooit woonde ik in de Uiterwaardenstraat in Amsterdam. Ja, een lange straat. Ja, een 'joodse' buurt. Op 152 leeggehaalde adressen keerde niemand terug. Niet te bevatten.
En zoals Wim de Bie schrijft: "Het is een cliché, maar zo werkt het wel: 'de oorlog komt ineens heel dichtbij'."...
Slang in pak cornflakes

LONDEN - De vijf jaar oude Jordan Willet uit het Engelse plaatsje Dawley kreeg de schrik van zijn leven toen er bij het ontbijt geen cornflakes uit de doos Golden Puffs kwamen, maar een zestig centimeter lange slang. Sinds het gebeurde - maandag - heeft hij geen hap meer gegeten, vertelde zijn moeder aan Britse media.
"Hij deed het pak open en toen kwam er een slang uit. Hij dacht dat het een cadeautje was. Gelukkig stond ik achter hem", zei de 23-jarige Theresa Willett. Nadat ze even verlamd was van schrik, greep ze in. "Ik gilde. Ik pakte hem de doos af en plakte die dicht met plakband." Onderzoek door een deskundige maakte duidelijk dat het om een niet-giftige slang ging, een rattenslang. Het dier, dat leeft van muizen en vogels, bleek in goede gezondheid te verkeren.
De supermarkt waar moeder Willett de cornflakes had gekocht stelt een onderzoek in.
(Bron)
Slachtoffers houden verkrachter staande

In Haarlem is dinsdagnacht rond 01.00 uur een 22-jarige man aangehouden. De man had geprobeerd drie vrouwen van hun fiets in de struiken te trekken. De eerste twee slachtoffers wisten te ontkomen. Eén van deze twee waarschuwde haar broer en een vriend en ging terug naar de plek waar ze door de man aangevallen was.
Deze had inmiddels een derde vrouw van haar fiets getrokken en probeerde haar te verkrachten. De vrouw verzette zich echter hevig en gaf de man een aantal rake schoppen. De Haarlemmer viel hierdoor duizelig op de grond. Samen met het inmiddels gearriveerde andere slachtoffer en haar gevolg wist de vrouw de verdachte staande te houden. Agenten konden hem vervolgens arresteren.
(Bron)
Jackpot naar personeel Gronings zorgcentrum

HOOGEZAND - Twintig personeelsleden van zorgcentrum De Burcht in Hoogezand hebben de Staatsloterij-jackpot van 8 miljoen euro gewonnen. Dat heeft een woordvoerster van De Burcht dinsdag gemeld.
De gelukkige groep medewerkers bestaat uit keukenhulpen, receptiemedewerkers en schoonmaakpersoneel. Alle winnaars krijgen binnenkort 400.000 euro op hun bankrekening bijgeschreven.
De twintig gelukkigen speelden al jaren samen mee in de Staatsloterij. "Het is een heel welkome aanvulling voor mensen die hun leven lang voor iets meer dan het minimumloon hebben gewerkt", stelt de zegsvrouw verheugd. Niemand neemt overigens ontslag.
"Daarvoor is het bedrag ook iets te klein. Sommigen zetten het weg voor hun pensioen, een ander koopt er een tweede huisje in Zandvoort voor of laat de kozijnen vernieuwen."
(Bron)
Wasmachine laat zich niet twee keer wassen

AMSTERDAM - De Spaanse uitvinder, Pep Torres, heeft volgens zijn eigen zeggen "de perfecte manier gevonden om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het huishouden de nek om te draaien." De wasmachine van Torres laat zich namelijk niet twee keer achterelkaar aanzetten door dezelfde persoon.
Torres heeft de wasmachine uitgerust met technologie die het mogelijk maakt om vingerafdrukken te herkennen. Om de wasmachine aan te zetten moet de persoon zijn vinger in het display leggen. De wasmachine leest dan de afdruk. Is de vingerafdruk dezelfde als de vorige opgeslagen afdruk, dan zal de wasmachine niet gaan draaien.
De ontwerper werd een paar maanden geleden benaderd door een Spaanse fabrikant van witgoedapparatuur. De fabrikant wilde dat hij een leuk apparaat zou uitvinden voor 'vaderdag'. Sommige mannen vinden echter de wasmachine niet echt een cadeau voor vaderdag, meer een cadeau voor de vrouw des huis.
"Ik denk dat het goed is om voor eens en altijd af te rekenen met de 'macho'-man uit de ijstijd die niks in huis doet, behalve bier drinken," aldus Torres. "Spanje is flink aan het veranderen en ik wilde iets uitvinden waardoor mannen meer in het huishouden zouden doen."
(Bron)

Niet geschikt voor een eenpersoonshuishouden dus. En toch wel erg triest dat mensen op deze manier overgehaald moeten worden om iets te doen.
Nederlandse vrouw met Creutzfeldt-Jacob overleden (

UTRECHT - De vrouw bij wie als eerste in Nederland de ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) is vastgesteld, is dinsdag overleden. Dat heeft het Mesos Medisch Centrum in Utrecht, waar de patiënte was opgenomen, dinsdag bekendgemaakt.
De 26-jarige Utrechtse belandde begin april in het ziekenhuis, waarna donderdag 21 april definitief de diagnose Variant Creutzfeldt-Jakob werd vastgesteld. De ziekte is de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte (BSE). De vrouw kan het al twintig jaar geleden hebben opgelopen door het eten van besmet rundvlees.
De ziekte kan worden overgebracht op anderen door transplantatie van zenuwweefsel, maar dat is bij deze patiënte niet aan de orde. De ziekte vCJD kenmerkt zich door sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bijzondere eiwitten (prionen).
Creutzfeldt-Jakob is een ziekte die moeilijk is te herkennen. Het kan jaren duren voor de diagnose kan worden gesteld. De patiënt krijgt eerst psychische problemen als angststoornissen en hallucinaties. Daarna volgen neurologische problemen zoals evenwichts- en bewegingsstoornissen. De patiënt wordt uiteindelijk dement.
De kans dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte in Nederland op zou duiken was niet zo groot omdat hier bij betrekkelijk weinig runderen de ziekte is vastgesteld (77). Toch sluiten artsen niet helemaal uit dat nog meer Nederlanders vCJD zullen krijgen.
De ziekte is eerder opgedoken in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Er zijn in totaal 170 patiënten geweest. Van hen kwamen er 155 uit Groot-Brittannië.
(Bron)
Ophef in Kamer over hoge beloningen adviezen

DEN HAAG - Het CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks vinden de beloning die het ministerie van Sociale Zaken uittrekt voor de leden van adviescommissies, veel te hoog. De richtlijnen hiervoor moeten tegen het licht worden gehouden en verlaagd. "Het gaat vaak om parttime bijbanen waarvoor de hoofdprijs wordt uitgetrokken", zei VVD-Tweede-Kamerlid Weekers dinsdag.
Aanleiding voor de ergernis bij de Tweede Kamer is de beloning van voorzitter P. Rosenmöller van de commissie-Pavem, die zich bezighoudt met de integratie van allochtone vrouwen. De oud-leider van GroenLinks verdient hiermee ruim 70.000 euro per jaar, meldde De Telegraaf, voor één dag werk per week. De commissie wordt binnenkort, na twee jaar werk, opgeheven.
Weekers wijst erop dat minister De Kneus (Sociale Zaken) en premier Balkenende onlangs de aanval openden op de hoge salarissen van topmensen bij energiebedrijven. "Laat De Geus dan ook in eigen huis orde op zaken stellen", aldus Weekers. D66-Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin. "Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen."
Tweede-Kamerlid De Vries (CDA) is eveneens geschrokken van de hoogte van de vergoedingen. Volgens hem staat de aard en werkzaamheden van Pavem niet in verhouding tot de beloning. Hij vreest ook dat deze adviescommissie geen uitzondering is. De Vries pleit voor maatregelen om de beloning in de hand te houden, net zoals het kabinet die vorige week heeft genomen ten aanzien van de topinkomens in de (semi-)publieke sector.
Volgens Bakker moet ook voor adviescommissies gelden dat de vergoedingen maximaal het salaris van een minister (122.000 euro bruto per jaar) bedragen. In het geval van Rosenmöller zou dit volgens hem betekenen dat hij met één dag werken op ruim 24.000 euro bruto uitkomt.
Ook Weekers vindt dat het salaris van kabinetsleden als uiterste richtsnoer kan gelden. "De vergoeding van Rosenmöller is omgerekend naar een voltijdsbaan bijna 350.000 euro per jaar. Dat is ongepast, zeker voor zo'n risicoloze publieke functie." Hij had verder meer maatschappelijke verantwoordelijkheid verwacht van de oud-voorman van GroenLinks, "de partij die altijd vloekt en tiert tegen hoge beloningen". Ook de vergoeding van de andere Pavem-leden, onder wie oud-VVD-leider Dijkstal, vindt hij te royaal.
PvdA-Kamerlid Dijsselbloem vindt de vergoeding eveneens te hoog, maar stelt tegelijk dat Rosenmöller "de poten uit zijn lijf" heeft gelopen voor de commissie en allochtone vrouwen en zijn geld heeft opgebracht. "De commissie heeft voor hen meer gedaan dan de ministers De Kneus en Verdonkeremanen (Integratie) samen. Ze heeft netwerken opgezet en gemeenten letterlijk wakker geschud."
GroenLinks sluit zich aan bij de roep om verlaging van de beloning van rijkscommissies. De Kamerleden Halsema en Duyvendak willen ook dat de vergoedingen voortaan openbaar worden gemaakt bij aanvang van de commissies. Ze vinden verder dat er te vaak politieke commissies worden ingesteld.
(Bron)
Explosie bij toespraak premier Somalië eist levens

MOGADISHU - Een explosie tijdens een toespraak van de Somalische premier Mohammed Ali Gedi heeft dinsdag van ten minste zeven personen het leven geëist. Zeker 28 mensen raakten gewond door de ontploffing die plaatsvond in een stadion in de onrustige Somalische hoofdstad Mogadishu.
De premier bleef ongedeerd en werd na de explosie, vermoedelijk veroorzaakt door een granaat, snel door lijfwachten weggeleid. Duizenden Somaliërs die op de toespraak waren afgekomen, raakten in paniek en probeerden het stadion te ontvluchten.
Somalië verkeert al jarenlang in staat van totale anarchie. Bij gebrek aan een centrale regering maakten krijgsheren sinds de val van dictator Mohammed Siad Barr, in 1991, de dienst uit in het land in de Hoorn van Afrika. Pas sinds afgelopen najaar heeft Somalië weer een centale regering. Die zetelde zich in februari in Mogadishu.
(Bron)

En vluchtelingen daar vandaan kunnen gerust teruggestuurd worden.
Man aangehouden voor ophangen foto's Wilders

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag in Rotterdam een 23-jarige inwoner aangehouden voor het bedreigen van Tweede-Kamerlid Wilders, zo liet de politie weten. In Rotterdam en Den Haag werden vorige week foto's aangetroffen, waarbij waxinelichtjes brandden en rouwbloemen lagen. Bij sommige lag een speelgoedbeertje.
Op de regionale radiozender Rijnmond heeft de Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de ingelijste foto's, kaarsjes en bloemen. Hij deed dat niet om een politiek statement te maken. "Ik ben niet voor of tegen de heer Wilders." Het ging hem om de reacties op het "decorstuk". Dit was zijn bijdrage aan het politiek debat, zijn visie op maatschappelijke spanningen en ontwikkelingen.
Staal voelt zich niet schuldig. Het was niet zijn bedoeling de politicus te bedreigen. "Daarom ben ik er niet mee doorgegaan", aldus de man op de radio. Hij schrok wel toen er in de media gehoor werd gegeven aan het werk. Hij begon zich af te vragen welke gevoelens hij teweeg had gebracht.
De man heeft zichzelf dinsdag gemeld op het politiebureau. De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Wilders deed eerder aangifte bij de politie. Het gaat in totaal om zestien 'kunstwerken', die Staal op vier verschillende dagen in een maand tijd op een locatie in Den Haag of Rotterdam heeft gemaakt.
(Bron)

Tis natuurlijk op zich een creatief statement, maar misschien was het wel verstandig geweest van te voren even stil te staan bij de emotionele impact.
Vakbond zinspeelt op treinstaking

HOUTEN - Vakbond CNV Spoorwegen heeft dinsdagavond gezinspeeld op een "algehele treinstaking". De bond is zeer boos over het eindbod van spoorbeheerder Prorail in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het spoorpersoneel.
Het bod van Prorail is een "aanfluiting" en de besprekingen tussen werkgevers en werknemers zijn "compleet" mislukt, zo liet de bond weten nadat de onderhandelingen waren vastgelopen. Welke acties op til zijn en wanneer is nog niet bekend. De bond zal hierover eerst met de achterban overleggen. Driekwart van de CNV-leden moeten instemmen met acties voordat eventuele stakingen kunnen plaatsvinden.
Acties van het spoorpersoneel kunnen het hele treinverkeer in Nederland platleggen. Prorail zorgt voor het onderhoud van de sporen en verzorgt de verkeersleiding van de treinen. "Zonder hun gecomputeriseerde toestemming rijden er geen treinen", aldus CNV Spoorwegen.
De vakbond had bij de onderhandelingen het gat in beloning dat nu bestaat tussen de NS-ers en de werknemers bij de spoorbeheerder willen verkleinen. "De Prorail-directie is met een uitermate slecht eindbod over de brug gekomen. Nu zou dat verschil nog verder oplopen", aldus CNV-onderhandelaar B. Anker. In plaats van de 4,75 procent verhoging, waar de bond naar streefde, bood Prorail volgens Anker 1 procent dit jaar en 1,75 procent in 2006.
Voor de werknemers van de Nederlandse Spoorwegen wisten de bonden vorige maand wel goede resultaten te boeken. Niet alleen werd het volledige personeel weer ondergebracht in een CAO, ook bedongen zij een loonsverhoging van 3 procent in 2006.
(Bron)
Mohammed B. schreef dreigbrief aan hele Nederlandse volk

ROTTERDAM - Mohammed B. die wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh, heeft in een "open brief aan het Nederlandse volk" geschreven dat het Nederlandse volk met het eigen bloed moet betalen voor de slachting van miljoenen moslims. Officier van justitie K. Plooy benadrukte dinsdag dat dit geen grap of grootspraak van hem was.
B. begint de brief met lof aan Allah die de moslims heeft opgedragen "doodt hen", waarmee verwezen wordt naar "het ongelovige volk van Nederland". In de brief prijst hij de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en vervloekt B. de samenwerking tussen Amerika en Nederland in "de strijd tussen wereldheerschappij van geloof en ongeloof".
B. trekt verder onder meer de conclusie dat "het bloed van deze moslim broeders en zusters gewroken zal worden met uw bloed". Ook schrijft hij: "als schuldige aan de dood en martelingen van onze broeders en zusters zult u met uw eigen bloed uw schuld moeten afbetalen" en "het leven zal voor u in een hel veranderen en u zult pas rust kennen als uw regering, die namens u regeert, ophoudt met het vermoorden en verkrachten van onze broeders en zusters".
"Het zou niet verstandig zijn om de inhoud van deze brief te bagatelliseren", concludeert Plooy. "Want dan wordt de diepe ernst van deze brief niet begrepen, noch de context van de enorme bibliotheek die zorgvuldig onder de verdachten is verspreid, vol met onderbouwende radicaal-politieke literatuur, noch de wijze en het moment waarop deze brief naar boven kwam."
Het document kwam immers aan het licht op het moment dat Mohammed B. zelf als eerste van de groep de uiterste consequentie van zijn ideologie trok, verduidelijkt de aanklager. Dit door "een exponent" van de ongelovigen, Theo van Gogh, daadwerkelijk te vermoorden.
Het OM constateert dat de inhoud van deze brief kennelijk ook voor B. zelf zeer gevoelig ligt. Hij wijst er in zijn testament op (hij had dit opgesteld in het geval de politie hem zou doden), dat de open brief tot negatieve gevolgen voor de "broeders en zusters" zal leiden. Zij moesten in een vergadering maar beslissen of de brief na zijn dood wel of niet openbaar gemaakt zou moeten worden.
(Bron)

Moeten we nu allemaal naar het politiebureau om aangifte te doen wegens bedreiging door een gestoorde?
Webshots (ik ben een grote fan!) meldt elke dag een aantal historische feiten - 4 mei is om meer redenen een historiche dag:

1626: Dutch explorer Peter Minuit landed on Manhattan Island . Native Americans later sold the island (20,000 acres) for $24 in cloth and buttons.
1814: Napoleon Bonaparte disembarked at Portoferraio on the island of Elba in the Mediterranean.
1970: Ohio National Guardsmen opened fire on anti-war protesters at Kent State University.
Ja, ja, ja - alles goed hier. Maar ik was een dagje weg, en eenmaal thuis erg moe m'n bed ingerold. Vandaar geen update gisteren, maar dat wordt vandaag wel goed gemaakt ;-)
(Is dit nou sociale controle of virtuele controle? ;-))

maandag, mei 02, 2005

Martijn Lammerts maakt de prachtigste foto's, maar soms...
Het eerste dat me te binnen schoot was: Dutch Delight.
Het tweede: en _vrouwen_ maken zich altijd druk om hoe ze er uitzien...
TT 110 Bot tikt ambassadeur op de vingers

LONDEN Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeur in Londen, Jan de Marchant et d'Ansembourg, op de vingers getikt. De ambassadeur had in een interview gezegd dat hij hoopt dat Labour, de partij van premier Blair, de Britse verkiezingen wint.
Volgens Bot moet een ambassadeur geen partij kiezen en kan De Marchant het niet maken om zulke uitspraken te doen. Hij heeft de ambassadeur daarom bij hem op het matje geroepen.
De ambassadeur had gezegd dat hij bang is dat de Conservatieven uit allerlei EU-samenwerkingsvormen willen stappen. Hij vindt dat ongunstig voor Nederland.
Nederlandse internetwinkels verreweg populairst

AMSTERDAM - Nederlanders doen het liefst hun aankopen bij internetwinkels van eigen bodem, dit blijkt uit een onderzoek van internetwinkel Kortingswinkel.nl. Deze internetwinkels hebben hun hoofdvestiging en distributiekantoor in Nederland gevestigd.
Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder 381 internetconsumenten. Het in twijfel trekken van de betrouwbaarheid van buitenlandse internetwinkels is de meest opvallende reden om niet te winkelen bij een buitenlandse internetwinkel. Daarnaast geven de ondervraagden aan dat het assortiment bij Nederlandse internetwinkels uitgebreid genoeg is.
Een andere reden is dat men langere levertijden vreest. Als laatste wordt een taalbarrière genoemd als reden. Dit probleem doet zich met name voor bij het lezen van gebruiksaanwijzingen en garanties in een andere taal. Bijna 45 procent van de ondervraagde internetconsumenten verwacht in de toekomst vaker een bezoek te brengen aan een buitenlandse internetwinkel.
Wanneer consumenten toch een aankoop doen bij een buitenlandse internetwinkel wordt als belangrijkste reden aangevoerd dat het specifieke product dat men zoekt voordeliger is bij de buitenlandse internetwinkel. Een andere reden is het feit dat het product in het assortiment van een Nederlandse internetwinkel (nog) niet aanwezig is.
(Bron)
Groenteboer en slager verdwijnen uit straatbeeld

AMSTERDAM - De groenteboer en de slager verdwijnen uit het straatbeeld. Het aantal speciaalzaken in groenten en vlees is de afgelopen tien jaar bijna in aantal gehalveerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.
Waren er in 1994 nog meer dan drieduizend groenteboeren, vorig jaar waren daar nog zestienhonderd van over. Het aantal slagerijen daalde van ruim 5300 naar bijna drieduizend.
Andere detailhandels wisten zich te handhaven. Zo liepen het aantal kaasboeren, tabakswinkels en drankenhandels minder hard terug. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er meer winkels met reformartikelen en buitenlandse etenswaar.
(Bron)
Belgische achtbaan breekt doormidden

LICHTAART/BRUSSEL - Een achtbaantrein in het Belgische pretpark Bobbejaanland is tijdens de rit doormidden gebroken. De motor van de voorste wagon sloeg af waardoor de noodrem in werking trad. De koppeling tussen de wagonnen begaf het.
De twee helften van de attractie, de Bob-Express, denderden naar het laagste punt van het parcours waar ze tegen elkaar botsten. Ongeveer 25 passagiers raakten lichtgewond. Vier van hen zijn met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Zij konden dezelfde dag nog weer naar huis, meldde directeur Rudi Rasschaert van het pretpark zondag.
"Afgelopen winter werden de koppelstukken periodiek vervangen en door de keuringsinstellingen goedgekeurd", vertelt de directeur. De attractie gaat binnenkort weer open.
(Bron)
Fraudeteam gaat milieucriminaliteit bestrijden

ROTTERDAM - Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) gaat zich bezighouden met milieucriminaliteit. Dat zegt vertrekkend hoofdofficier van justitie R. Peters van het parket in Het Financieele Dagblad van maandag. De in fraude gespecialiseerde afdeling van het OM krijgt de beschikking over dertig eigen officieren van justitie.
"Op het gebied van zware milieucriminaliteit willen we dit jaar een slag maken", aldus Peters. Het aantal medewerkers verdubbelt naar ruim tweehonderd. Zaken die het parket gaat onderzoeken, zijn bijvoorbeeld gerommel met veevoer, afval en verontreinigde grond.
(Bron)