zaterdag, januari 12, 2008

TT 112 Anti-Wildersbetogers opgepakt

De politie heeft in Amsterdam drie betogers opgepakt die demonstreerden tegen Geert Wilders. Op posters stond Wilders' foto op een sigarettenpakje met de tekst "Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe".
De activisten, lid van de Internationale Socialisten, zijn aangehouden op last van het OM. Dat acht hen schuldig aan belediging van een Kamerlid.
De betogers willen tegen hun arrestatie in beroep gaan. Ze noemen het absurd dat kritiek op iemand die zelf op grove wijze bevolkingsgroepen beledigt, zo wordt gesmoord. Ze willen gewoon met het verspreiden van de posters doorgaan.
Japanner overleden nadat 21 ziekenhuizen hem weigerden

OSAKA - Een man in Japan die medische hulp nodig had is gestorven nadat 21 ziekenhuizen hadden geweigerd hem op te nemen. Waarom hij niet werd geholpen is onbekend.
Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo zaterdag. De autoriteiten in de prefectuur Osaka hebben een onderzoek ingesteld.
De 70-jarige Japanner uit de plaats Kanan was thuis met pijn in zijn borstkas opgepikt door een ambulance. De broeders leurden met de man bij ziekenhuizen in Kanan en omgeving, maar ze kregen steeds nul op het rekest.
Nadat de toestand van de man sterk was verslechterd en hij buiten bewustzijn was geraakt wilde het eerste ziekenhuis waar ze waren geweest hem alsnog opnemen. Hij overleed later.
(Bron)
Al bijna drie miljoen Britten geveld door norovirus

LONDEN - Al bijna drie miljoen Britten zijn deze winter het slachtoffer geworden van het norovirus, dat een kortstondige buikgriep veroorzaakt. Dat berichtten verscheidene Britse media zaterdag.
De uitbraak is opvallend groot. Doorgaans worden in Groot-Brittannië jaarlijks 600.000 tot een miljoen mensen geveld door wat daar het "winterkotsvirus" wordt genoemd. Artsen verwachten nog meer zieken, onder meer omdat de scholen weer zijn begonnen na de kerstvakantie. Het virus waart nog altijd rond.
In het land zijn al zeker honderd afdelingen van ziekenhuizen tijdelijk gesloten nadat daar ziektegevallen waren ontdekt. Om elk risico op verspreiding onder verzwakte patiënten te voorkomen gingen de betrokken afdelingen direct dicht.
(Bron)
Conducteurs voor actie tegen nieuw agressiebeleid

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Hoofdconducteurs van de Nederlandse Spoorwegen zijn bereid actie te voeren, omdat zij agressieve reizigers niet meer zelf mogen aanpakken.
Zij maken zich grote zorgen over de toekomst. Zij willen de geweldsbevoegdheid behouden en zijn bereid daarvoor een opleiding te volgen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat FNV Bondgenoten onder de ongeveer 3000 hoofdconducteurs van de NS heeft laten uitvoeren. 339 van hen hebben meegedaan. Sinds 1 januari mogen hoofdconducteurs geen geweld meer toepassen tegen bijvoorbeeld zwartrijders.
Zij moeten een beroep doen op mobiele teams van de Nederlandse Spoorwegen die meer bevoegdheden hebben. Verder zijn er flexibel inzetbare teams, verspreid op tussenstations in het land of aanwezig in treinen, die de hoofdconducteurs kunnen inschakelen.
De hoofdconducteurs vrezen dat zij met het nieuwe beleid hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren.
Ongeveer een kwart van degenen die aan het onderzoek hebben meegedaan, zegt maandelijks van zijn geweldsbevoegdheid gebruik te maken. Ruim een derde heeft echter in 2007 geen enkele keer met geweld hoeven in te grijpen.
De NS riep de hoofdconducteurs en andere personeelsleden in december op voorzichtig te zijn met agressie in de trein en geen onnodige risico's te nemen.
"Kies voor je eigen veiligheid" en "probeer uit agressie te blijven", ried directievoorzitter Jacques Huberts het personeel aan.
Huberts is verbaasd over de uitslag van het onderzoek. NS krijgt jaarlijks 150 meldingen van hoofdconducteurs gebruik van geweld in treinen. Als de cijfers uit het onderzoek van FNV Bondgenoten kloppen, zou dat cijfer veel hoger moeten liggen.
Bovendien hebben de meeste incidenten op stations en niet in treinen plaats en wordt van de geweldsbevoegdheid vooral op de stations gebruikgemaakt.
Het ministerie van Justitie had NS tot 1 januari dispensatie gegeven voor de geweldsbevoegdheid. Vanaf dit jaar moeten hoofdconducteurs een opleiding hebben gevolgd om de bevoegdheid te behouden.
Daarvoor zijn zeshonderd hoofdconducteurs en andere NS-medewerkers nodig, maar de bereidheid om zo'n opleiding te volgen lijkt veel geringer.
De opleiding is namelijk zwaar en moet steeds worden herhaald. Als de interesse zo gering blijft, zal NS andere maatregelen moeten nemen om aan voldoende personeelsleden met een geweldsbevoegdheid te komen.
(Bron)
Steeds meer niet-rokers krijgen longkanker

AMSTERDAM - Het aantal niet-rokers dat longkanker krijgt, is de laatste jaren sterk gestegen. Longkanker is steeds minder een ziekte die alleen rokers oplopen.
Longarts Nico van Zandwijk van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam noemt de stijging "opzienbarend".
Van Zandwijk zegt in Het Parool dat vooral niet-rokende vrouwen meer kans op longkanker maken.
De stijging was het eerst te zien in de Verenigde Staten en Japan, maar hij en andere longartsen in Nederland krijgen op hun spreekuur nu ook meer niet-rokers die aan longkanker lijden.
In de Verenigde Staten behoort inmiddels een kwart van de mensen met longkanker tot de niet-rokers. Overigens zijn de tumoren die niet-rokers hebben, minder agressief dan die van rokers. De behandeling slaat bij de niet-rokers beter aan.
Volgens Van Zandwijk is de toename mogelijk te wijten aan de kwaliteit van de lucht. Hij maakt zich vooral zorgen over de Randstad en Limburg.
Roken blijft overigens de belangrijkste oorzaak van longkanker. Roken is ook de reden dat het aantal vrouwen in Nederland dat aan de ziekte overlijdt sinds 1970 is vervijfvoudigd.
In 2006 stierven 9400 inwoners van Nederland aan de ziekte. In Nederland rookt 28 procent van de bevolking, een percentage dat de laatste jaren niet meer daalt.
(Bron)
Toenemend aantal scheidingen direct na kerstdagen

ROOSENDAAL - Het aantal paren dat na de feestdagen een advocaat heeft bezocht omdat zij willen scheiden, is dit jaar explosief toegenomen.
Opvallend is ook dat de ruziënde stellen niet hebben gewacht tot na de jaarwisseling, maar al direct na de kerstdagen de scheiding in gang hebben gezet.
Dat zegt Kyra Pijls, voorzitter van de vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS). Bij de vereniging zijn 850 kantoren aangesloten, die gezamenlijk vijftien- tot twintigduizend echtscheidingen per jaar behandelen.
Volgens Pijls is bij heel veel kantoren opgevallen dat er zoveel nieuwe aanmeldingen binnenkwamen in de twee dagen tussen kerst en het weekeinde.
"Het is een echte trendbreuk en als die zich doorzet spreken we over 10 tot 15 procent meer aanmeldingen dan andere jaren", aldus Pijls.
Uit onderzoek van de vFAS is bekend dat er na de feestdagen en na de zomervakantie een duidelijke piek zichtbaar is in het aantal scheidingen. Dat komt doordat paren dan dagenlang dicht op elkaar hebben gezeten in een huiselijke omgeving.
"En dan ontdekken ze dat het niet meer gaat", aldus Pijls. Dat de kersttijd in 2007 lang duurde, is mogelijk een verklaring voor het opvallende aantal aanmeldingen direct na tweede kerstdag.
Vrouwen nemen vaker dan mannen het initiatief om te gaan scheiden. Mannen denken dat overspel of ontrouw de belangrijkste reden is voor een scheiding, maar nieuw onderzoek van de vFAS toont aan dat uit elkaar groeien de hoofdoorzaak is.
Overigens vindt twee derde van de Nederlanders dat mensen te makkelijk gaan scheiden. Drie op de tien mensen stelt dat paren te gauw gaan trouwen.
Gescheiden paren ruziën het meest over geld en een omgangsregeling voor de kinderen.
Beroemde scheidingen die de mensen het best zijn bijgebleven zijn de ruzie tussen de Britse kroonprins Charles en prinses Diana en de scheiding van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuijdewijn, aldus de vFAS.
(Bron)
Wat kan een mens enorm blij zijn als een wasmachine het weer doet :-)
(En wat een luxe als je mensen kent die er verstand van hebben.)
Bedrogen echtgenote zet rivale op internet

In het Italiaanse Brescia heeft een vrouw die bedrogen werd door haar man op een ludieke manier wraak genomen op haar rivale. De minnares van haar man werd door haar aangemeld bij een erotische chatbox.
De 42-jarige bedrogen vrouw, kapster van beroep, plaatste het gsm-nummer van de minnares op het internet. Ze liet het nummer vergezeld gaan met erotische teksten zoals: "Het bevalt me om met Nutella te worden ingesmeerd en helemaal te worden afgelikt!"
De Italiaanse krant Corriere della Sera meldde gisteren dat de rivale van de bedrogen vrouw overstelpt werd door honderden telefoontjes. En het valt te raden, vrijwel alle telefoontjes waren oneerbare voorstellen.
(Bron)
Prachtig maantje :-)

vrijdag, januari 11, 2008

Irak woedend over Amerikaanse bommenregen

BAGDAD - Irak is woedend over de Amerikaanse bommenregen die donderdag in het land viel. Volgens plaatselijke notabelen hebben de troepen ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad 'afgrijselijke misdaden' gepleegd.
Ze zouden in de streek van het dorp Arab Jabour met hevige bombardementen hele woonwijken hebben platgegooid.
De Amerikaanse strijdkrachten meldden in korte tijd meer dan 20.000 kilo bommen op veertig verschillende doelen even ten zuiden van Bagdad te hebben afgeworpen.
Doelwit van het bommentapijt was volgens de Amerikanen een reeks schuilplaatsen van het terroristisch netwerk al-Qaeda.
De Raad van Ulema's, een raad van gezaghebbende soennitische geestelijken, sprak vrijdag van vele doden en gewonden. Getroffen werden volgens de raad woonwijken en geen militaire posten van al-Qaeda, zoals de Amerikanen beweren.
"De Verenigde Staten moeten de consequenties van deze agressie dragen en de internationale gemeenschap en de Arabische Liga moeten hun stilzwijgen verbreken tegenover diegenen die dit soort misdaden plegen", beklemtoonde de raad.
Wel zouden 21 militanten bij de bommenregen zijn omgekomen. Mustaf al-Jabouri, de leider van een tegen een al-Qaeda gerichte groepering, heeft dat laten weten.
Jabouri zei dat een van de slachtoffers van de bombardementen een lokale leider van al-Qaeda is met de naam Wallid Khudair.
Een Amerikaanse militaire woordvoerder zei dat hij niet op de hoogte was van het aantal omgekomen militanten door die luchtacties.
De Amerikaanse majoor Alayne Conway verklaarde daarentegen dat het om een van de grootste luchtaanvallen ging sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 begon.
Alleen al in de eerste tien minuten van de aanval vielen er 38 bommen op Arab Jabour volgens Conway. De luchtaanvallen gingen vooraf aan een aanval met grondtroepen in dezelfde streek van overwegend soennitische landbouwers.
Door al het geweld zijn miljoenen Irakezen van huis en haard verdreven. Ze verkeren in een ernstige humanitaire crisis.
Veel gevluchte Irakezen hebben geen geld meer om hun tijdelijke onderkomens te betalen en in hun basisbehoeften te voorzien.
Velen hebben amper toegang tot drinkwater, hygiënische voorzieningen en elektriciteit. Vooral vrouwen, kinderen en bejaarden hebben last van chronische ondervoeding.
Door de vluchtbewegingen is de prostitutie in Irak toegenomen. Ook hebben veel Irakezen een "diep psychologisch trauma" opgelopen.
Circa 2 miljoen Iraki's zijn naar buurlanden als Syrië of Jordanië gevlucht en meer dan 2,4 miljoen anderen hebben binnen Irak veiliger oorden opgezocht.
(Bron)
Categorie open deur:

Vliegtuiglawaai van invloed op prestatie leerlingen

UTRECHT - Scholieren in de buurt van luchthavens presteren slechter op school, vooral bij complexere taken.
Dat blijkt uit onderzoek van Elise van Kempen naar het effect van transportgeluid op leerprestaties en gezondheid van kinderen.
Van Kempen hoopt op dit onderwerp op 22 januari te promoveren aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Van Kempen onderzocht 2844 basisschoolkinderen in de omgeving van drie Europese luchthavens, waaronder Schiphol.
In de omgeving van Nederlands grootste luchthaven blijkt dat er naar schatting tussen de 110 en 720 leerlingen relatief lager scoren op een leestest dan elders. Ongeveer 850 scholieren ondervinden op school ernstige hinder van het geluid van vliegtuigen.
(Bron)
Recordaantal orgaantransplantaties in 2007

LEIDEN - Vorig jaar zijn er bijna 1100 mensen geholpen met een orgaantransplantatie, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2006.
De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), die de voorlopige cijfers vrijdag verspreidde, spreekt van een opmerkelijke stijging.
Volgens de stichting lijkt het erop dat de publieke opinie over orgaantransplantatie positiever is geworden.
Vermoedelijk komt dat mede door de extra publiciteit die de op 1 juni uitgezonden Grote Donorshow van BNN opleverde.
Het aantal transplantaties met organen van overleden donoren steeg van 567 naar 728. Daarnaast nam het aantal transplantaties toe met een levende donor: in 2007 waren dat er 358, tegen 281 in 2006.
Maar het aantal patiënten op de wachtlijst blijft volgens de stichting groot. Op 1 januari waren het er 1284. En er sterven nog steeds mensen omdat er niet op tijd een orgaan beschikbaar is.
Maar de NTS is voorzichtig optimistisch. Uit analyses in 2006 bleek dat 70 procent van de nabestaanden niet instemt met orgaandonatie als ze hierover moeten beslissen.
Uit eerste peilingen lijkt dit percentage over 2007 lager te liggen, aldus de stichting. Aangezien zes van de tien mensen van 18 jaar en ouder geen geregistreerde wilsbeschikking heeft, waardoor niet duidelijk is of ze wel of niet een orgaan willen afstaan na hun dood, blijft dit "een belangrijk verbeterpunt".
(Bron)
Vervolging van Interpol-voorzitter

PRETORIA - De voorzitter van de internationale politieorganisatie Interpol, de Zuid-Afrikaan Jackie Selebi, wordt vervolgd wegens corruptie. Dat maakte het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie bekend.
Selebi, die ook hoofd van de Zuid-Afrikaanse politie is, had vrijdag voor een rechtbank vervolging willen voorkomen. Maar de rechter verwierp het verzoek.
Selebi zou onder meer geld hebben aangenomen van een vriend die een veroordeeld drugssmokkelaar is en mogelijk een rol speelde bij de moord op een mijnmagnaat in 2005.
De politiechef is een bondgenoot van president Thabo Mbeki, die verwikkeld is in een machtsstrijd met Jacob Zuma. Zuma is onlangs aangeklaagd wegens corruptie.
(Bron)
Duitse rokers dragen shirt met davidster

Een t-shirt met daarop een gele davidster vergelijkt de behandeling van rokers in Duitsland met de behandeling van joden tijdens Nazi-Duitsland.
Een maand voordat verschillende Duitse deelstaten het roken in kroegen en restaurants verboden, startte evenementenbureau DMP met de verkoop van de shirts via hun website. In de ster staat het woord "roker" op de plaats waar in de oorlog "jood" stond.
Joodse groeperingen reageerden zeer verontwaardigd op het shirt. "Hier wordt misbruik gemaakt van de joodse genocide", zei de afgevaardigde President van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland Dieter Graumann vrijdag.
Volgens Graumann helpt de verkoop van de shirts rokers niet, maar herinnert het Duitsers en joden enkel aan slechte tijden. "Het is hersenloos, onvoorstelbaar en smakeloos."
De verkoop van het shirt is vrijdag stilgelegd. De site zegt de laatste maand duizend orders te hebben gekregen. Op de website wordt een toelichting op het ontwerp van het shirt gegeven.
"Na tientallen jaren van tolerantie, wordt de roker nu als verschoppeling, als een tweederangs burger, neergezet."
Er wordt onderzocht of er met het shirt wetten zijn overtreden. "We kijken of we hiermee een zaak hebben", zei aanklager Ralph Döpper vrijdag. DMP was niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Ziek. Het anti-rookbeleid is niet geheel vergelijkbaar.
ProRail mag op konijnen jagen in Utrecht

UTRECHT - ProRail mag op konijnen gaan jagen langs de spoorlijnen in de provincie Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van ProRail vrijdag bekendgemaakt.
De konijnen graven holen waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, aldus Prorail.
"De konijnen graven holen. Als een trein op een talud ligt, kan het spoor verzakken. Ook kan een trein minder comfortabel gaan rijden als onder het spoor holen liggen."
De vergunning geldt tot en met 31 december 2013. Het konijn is een beschermde diersoort, waarop niet mag worden gejaagd. De provincie heeft in dit geval ontheffing verleend in het belang van de openbare veiligheid.
"Er zal op de dieren worden gejaagd met fretten. Deze roofdieren kunnen namelijk makkelijk in de holen van de konijnen."
(Bron)
Priester opgepakt voor cocaïnesmokkel Schiphol

SCHIPHOL - Het Schipholteam heeft bij een veiligheidscontrole op Schiphol een priester aangehouden voor cocaïnesmokkel. De man had onder zijn gewaad pakketten met in totaal drie kilo cocaïne verstopt.
"Het is voor het eerst dat we op Schiphol een geestelijke hebben gearresteerd voor drugssmokkel", vertelde woordvoerder Rob Stenacker vrijdag.
De priester, die uit Bolivia komt, liep tegen de lamp doordat hij weigerde mee te werken aan een verplichte visitatie. Daarom werd het Schipholtteam (samenwerkingsverband tussen marechaussee en douane) ingeschakeld, meldt Stenacker.
De man gaf aan dat hij uit geloofsovertuiging niet vrijwillig wilde meewerken aan de controle. Hij is volgens eigen zeggen een hoge geestelijke die in Bolivia leiding geeft aan een klooster.
Toen de marechaussee de priester toch controleerde, werd ontdekt dat hij pakketten op zijn benen had geplakt. De priester beweerde dat het om heilig zand ging, maar uit onderzoek is gebleken dat de pakketten cocaïne bevatten.
"Steeds vaker worden bijzondere vondsten en smokkelmethodes op de luchthaven ontdekt", zegt Stenacker. "Zo vonden rechercheurs recentelijk onder meer barkrukken en honkbalknuppels vol met drugs.
Ook hebben we wel eens drugs achterhaald, die in een uitgeholde bijbel zaten verstopt. We houden dus echt met alles rekening als het om drugssmokkel gaat."
(Bron)
Leerlingen zien seks-chat docent

AMSTERDAM - Een havo 5-klas van het Martinus College in Grootebroek heeft per ongeluk een seks-chat van een leraar gezien. De computer waarop de leraar Engels communiceerde met een naar verluidt minderjarig meisje, was aangesloten op een beamer. De school heeft de man op non-actief gesteld.
De docent van de middelbare school in de Noord-Hollandse plaats had niet in de gaten dat de klas live kon meekijken met zijn chatsessie.
Volgens ingewijden die het Noordhollands Dagblad aanhaalt, was zijn gesprekspartner ongeveer 12 jaar. Het was geen leerling van de school, zegt de algemeen directeur van de school vrijdag.
Na de les vlak voor de kerstvakantie werd de directie op de hoogte gesteld.
De directeur spreekt van 'zeer ongewenste activiteiten'. De leraar werd na onderzoek op non-actief gesteld en de school is een procedure gestart om hem te ontslaan.
Volgens de directeur kan de man niet meer voor de klas staan. Leerlingen en andere betrokkenen zijn op de hoogte gesteld.
(Bron)

Dan sta je voor lul.
Dementerende leeft nog 4,5 jaar na diagnose

Dementerende ouderen leven gemiddeld nog 4,5 jaar nadat de diagnose is gesteld. Het is voor het eerst dat wetenschappers met een levensverwachting komen voor deze groep.
Dat mensen met dementie korter leven dan mensen die dit niet hebben, was al bekend. Maar Britse onderzoekers hebben nu ook daadwerkelijk een voorspelling kunnen doen. Zij hebben dertienduizend ouderen van 65-plus onderzocht. Tussen 1991 en 2005 kregen 438 mensen uit die groep dementie.
Van hen overleed in die periode 81 procent. De vrouwen leefden gemiddeld 4,6 jaar na de diagnosestelling. Mannen bleven gemiddeld nog 4,1 jaar in leven. Degenen die al op hun 65e dement werden, bleken nog gemiddeld 10,7 jaar te leven.
Factoren als gewicht en leefomstandigheden zijn ook meegenomen in het onderzoek. Hier gaan de wetenschappers nog verder naar kijken, zodat de zorg voor dementerenden verbeterd kan worden.
(Bron)
11 graden, er zijn zomerdagen dat we dat maar net halen...
Heeft u 'm al gehoord? Die radioreclame met de vlieg? Hij maakte voor mij de terugkomst van het "practice what you preach"-spotje met die verschrikkelijke stem bijna goed :-)

donderdag, januari 10, 2008

Vrouwen liggen vaker wakker

HASSELT - Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slaapstoornissen als mannen. Ze trekken zich de dingen meer aan, merkt arts Karolien Weytjens van het slaaptrainingscentrum in het ziekenhuis van Hasselt.
De arts adviseert mensen 's avonds geen alcohol te drinken of slaappillen te nemen. Die ontregelen het slaapritme. Tv-kijken in bed is ook slecht.
"En lezen ook niet. En nadenken evenmin. Dat is echt heel slecht. Een bed dient enkel om te slapen en te vrijen", zegt de arts donderdag in krant Het Belang van Limburg.
(Bron)

Niet nadenken in bed. Toch maar dat rubber hamertje naast het bed dus?
Spotvogel verdwijnt, Zuid-Europese exoot verschijnt

BEEK-UBBERGEN - Exotische vogelsoorten uit Zuid-Europa zijn over vijftig jaar een begrip in Nederland. Dat zegt Ruud Foppen van de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland.
Samen met de Vogelbescherming en de Universiteit van Durham heeft SOVON de Klimaatatlas Europese Broedvogels samengesteld.
Deze atlas, die zij volgende week in Den Haag presenteren, biedt inzicht in de gevolgen van de klimaatverandering voor 540 Europese vogelsoorten. Ook een groot aantal andere Europese landen presenteert volgende week de atlas.
De Klimaatatlas geeft volgens Foppen onder meer een beeld van de leefomgeving van vogels over vijftig jaar. Zo zal de in Nederland bekende spotvogel verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de orpheusspotvogel, een nu nog exotische familie uit Zuid-Europa.
De onderzoeker constateert twee fenomenen. "Aan de ene kant zie je dat vogels die zuidelijk leven naar het noorden trekken. Verder zie je soorten die alleen in noordelijke gebieden voorkomen. Hun leefgebied wordt kleiner en soorten zullen uitsterven", aldus Foppen.
Vogelsoorten die op termijn zullen verdwijnen uit Nederland zijn behalve de spotvogel ook de velduil en de kemphaan. "Over enige decennia is het klimaat hier volstrekt ongeschikt voor deze vogels", aldus Foppen.
"Je zult zien dat Nederland een transportland wordt voor vogels die zich hier nu nog vestigen." De opvolging van deze vogels komt volgens Foppen uit Zuid-Europa. "De orpheusspotvogel zal in Nederland over enkele tientallen jaren makkelijk kunnen leven. En de Provençaalse grasmus, die langs de Middellandse Zee leeft, kan over vijftig jaar met gemak tot in Denemarken komen."
De vale gier, die bijvoorbeeld in juni vorig jaar al boven Nederland werd gesignaleerd, is volgens de vogelonderzoeker "een speciaal geval". De populatie van de roofvogel, afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, is de laatste jaren "spectaculair gegroeid".
Op zoek naar voedsel trekken ze richting het noorden en ook Nederland zal volgens Foppen regelmatig bezoek krijgen van de vale gier.
Foppen noemt de ontwikkelingen door de klimaatverandering "uitermate interessant" voor vogelonderzoekers. Snelle klimaatsveranderingen doen vogels echter vaak de das om. "Wat wij moeten doen, is de kwaliteit en grootte van de natuurgebieden op peil houden. Alleen dan kunnen vogels de veranderingen van het klimaat doorstaan."
(Bron)
Zwart gat

De NASA heeft foto’s gemaakt van een nieuw soort zwart gat. Het gat ligt in het zonnestelsel Centaurus A op ongeveer tien miljoen lichtjaar van de aarde.
In het gat bevinden zich röntgenstralen die het ontstaan van een nieuwe ster beïnvloeden. Deze stralen zijn zo krachtig dat zij al het leven wat zij op hun weg tegenkomen vernietigen.
(Bron)
Moeder betrapt pedofiel in chatbox dochter

BRUSSEL - Een 40-jarige moeder heeft in België een pedofiel op heterdaad betrapt, toen hij dacht dat hij met de dochter aan het chatten was.
In de krant Het Laatste Nieuws van woensdag vertelt de vrouw dat telkens als haar 11-jarige dochter wilde chatten met haar vriendinnetje, de vader van dat vriendinnetje aan het toetsenbord kwam.
Hij vroeg het meisje dan of ze alleen thuis was. De moeder heeft vervolgens de plaats van haar dochter ingenomen, zonder dat de man dat wist. "Hij vroeg me of ik enkele foto's wou zien."
De man stuurde een beeld met kinderporno, waarop de moeder aangifte heeft gedaan bij de politie. De man is voor de rechter gebracht. Hij heeft bekend al tien jaar kinderporno te verzamelen.
(Bron)

Slimme moeder.
Vogelgriep in zuiden van Groot-Brittannië

LONDEN - Op een natuurreservaat in het zuiden van Groot-Brittannië is H5N1 geconstateerd, de gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus. Dat heeft het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) donderdag laten weten.
Drie knobbelzwanen bleken het virus te hebben nabij Chesil Beach, in het graafschap Dorset. Andere testen moeten uitwijzen of meerdere vogels drager zijn van het gevaarlijke virus.
Het ministerie adviseerde vogelbezitters extra waakzaamheid.
(Bron)
Hond schiet jager dood

CHICAGO - Een opgewonden hond heeft in de Amerikaanse staat Texas per ongeluk zijn baasje doodgeschoten.
De man, een jager, had net een gans uit de lucht geschoten en hij wilde zijn hond uit zijn pick-up te halen om de vogel te zoeken. Hij legde zijn jachtgeweer in de laadbak waar de labrador retriever zat.
Het dier stond vervolgens enthousiast te kwispelen op het geladen wapen, dat daarop plotseling afging, volgens Amerikaanse media.
De 46-jarige jager raakte zwaargewond en werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar overleed hij korte tijd later. Het incident gebeurde al afgelopen weekeinde, maar de autoriteiten maakten het pas dinsdag bekend.
(Bron)
Groenland zet stap naar onafhankelijkheid

KOPENHAGEN - Groenland organiseert later dit jaar een referendum over grotere onafhankelijkheid van Denemarken. Als die wordt ingevoerd, is dat "de eerste stap naar volledige onafhankelijkheid".
Dit zei de Groenlandse premier Hans Enoksen donderdag in Kopenhagen na gesprekken met de Deense premier Anders Fogh Rasmussen.
Groenland is sinds 1979 een semiautonoom gebiedsdeel binnen het Koninkrijk Denemarken. Kopenhagen neemt het buitenlands beleid, defensie, politie en justitie van het grootste Europese eiland voor zijn rekening.
Het referendum wordt op 25 november gehouden. Als een meerderheid van Groenlanders voorstemt, moet de uitgebreidere autonomie ingaan op 21 juni 2009. Het is nog onduidelijk op welke beleidsterreinen Enoksen meer autonomie wil.
Een Deens-Groenlandse parlementariërscommissie had het probleem sinds 2004 bestudeerd.
Groenland is met 2,1 miljoen vierkante kilometer het grootste eiland ter wereld. Het land heeft 57.000 inwoners, van wie 50.000 inheemse Inuit ("Eskimo's").
Groenland werd in 875 voor het eerst bereikt door enkele Vikingschepen en later gekoloniseerd door IJslanders. In de 13e eeuw stelden de kolonisten op Groenland zich onder Noorse soevereiniteit.
Bij de Unie van Kalmar kwam Groenland in 1397 met de rest van Noorwegen bij Denemarken.
(Bron)
Londen omarmt kernenergie

LONDEN - De Britse regering geeft het gebruik van kernenergie de komende jaren ruim baan.
Verouderde centrales kunnen worden vervangen door moderne en er komt geen bovengrens aan het aandeel van kernenergie op de totale Britse stroomproductie. Dat berichtten Britse media.
De regering van Gordon Brown neemt afstand van een energieplan uit 2003 waarin kernenergie niet als een attractieve optie voor de toekomstige stroomvoorziening werd gezien.
Volgens Londen is er nu reden voor een andere koers omdat kernenergie nu veilig en 'klimaatvriendelijk' zou zijn. Momenteel komt al circa 18 procent van de Britse stroom uit kerncentrales.
De overheid gaat overigens niet zelf centrales moderniseren of bijbouwen, maar schept wel gunstige voorwaarden voor het bedrijfsleven om dat te doen. Uitbreiding en vernieuwing zal vooral bij bestaande centrales gebeuren.
Milieuorganisaties repten van een gevaarlijke koers van Brown, zeker gezien het blijvende probleem van radioactief afval. De eigenzinnige burgemeester van Londen, Ken Livingstone, omschreef het kabinetsbesluit als een "vergissing van een generatie".
Greenpeace stelt dat "kernenergie een gevaarlijke verspilling van tijd en geld is". De Britse regering 'vergeet' volgens de organisatie dat de klimaatbijdrage van kernenergie te weinig is en te laat komt: zelfs met tien nieuwe kerncentrales neemt de Britse CO2-uitstoot met slechts 4 procent af in 2025, berekende Greenpeace.
Toekomstige generaties blijven bovendien met een dure en gevaarlijke nucleaire erfenis zitten.
(Bron)

Kerncentrales en het bedrijfsleven. Hmmm...
Wasbeer gevangen in winkelcentrum

AMSTERDAM - In een winkelcentrum in Dronten is woensdagavond een wasbeer gevangen. Het beest gedroeg zich agressief en viel een medewerker van de dierenambulance aan. Dat meldt een woordvoerder van de ambulance.
De medewerker is door de wasbeer in zijn hand gebeten en gekrabd. Het dier is waarschijnlijk 'moedwillig vrijgelaten'.
De dierenambulance deed dinsdagavond al een vangpoging nadat de wasbeer elders in het centrum van Dronten was gesignaleerd. Woensdagavond had een nieuwe poging wel succes, al moest er een dierenarts aan te pas komen.
Het beest is verdoofd met twee verdovingspijlen en heeft de nacht bij de dierenambulance doorgebracht.
Donderdagmiddag is het beest bij Stichting AAP binnengebracht. Een woordvoerder van de stichting meldt dat het gaat om een dier van vermoedelijk een jaar oud. De gezondheid van de wasbeer is redelijk, al heeft hij wel wat vachtproblemen. Dat duidt op verkeerd voedsel.
In Nederland is het toegestaan wasberen als huisdier te houden. Alleen dieren die worden bedreigd met uitsterven staan op een lijst met verboden dieren. De wasbeer komt veel voor in Noord-Amerika.
(Bron)

Misschien was ie niet zo knuffelig als de "eigenaar" gehoopt had - en dan flikker je zo'n beest gewoon de deur uit toch? Net zo simpel.
OM gaat criminele jeugd anders aanpakken

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie introduceert op 1 februari een nieuwe maatregel voor de aanpak van jeugdige criminelen: de "gedragsbeïnvloedende maatregel". Bedoeling is het tij te keren voor jongeren die dreigen af te glijden naar de misdaad.
De maatregel wordt gecombineerd met zorg voor gezinsleden van de potentieel aankomende boef.
De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Leo de Wit verwacht veel heil van deze nieuwe pedagogische aanpak, zo liet hij donderdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst op zijn parket weten.
Jongeren die voor de maatregel in aanmerking komen, worden niet opgesloten, maar worden wel in hun bewegingsvrijheid beperkt. De zwaarte van de maatregel ligt ergens tussen voorwaardelijke veroordeling en een taakstraf enerzijds en jeugdgevangenisstraf anderzijds.
Zo moeten de crimineeltjes bijvoorbeeld verplicht gedragstrainingen volgen. Als zij daar niet komen opdagen, wacht mogelijk alsnog opsluiting.
De Wit zei verder dat het toenemende geweld tegen homoseksuelen, vooral in de hoofdstad, het OM flink bezighoudt. Justitie ontwikkelt momenteel samen met de reclassering en homobelangenorganisatie COC een nieuw soort 'leerstraffen'.
Die kunnen dan naast een celstraf of taakstraf worden opgelegd. Wat deze straffen precies inhouden, kon de hoofdofficier nog niet zeggen.
Ook pakt justitie sinds vorig jaar zomer geweld tegen ambulancepersoneel, agenten en brandweerlieden strenger aan. Het OM eist in deze gevallen het dubbele van wat gebruikelijk is bij dit soort misdrijven, bleek tijdens de bijeenkomst.
Verder is het OM bij de GGD op bezoek gegaan om medewerkers in te lichten over de mogelijkheden tot het doen van aangifte. In de praktijk blijkt dat hulpverleners bang zijn geweldsdelicten te melden bij de politie.
Het Amsterdamse OM maakt zich in 2008 op voor de berechting van een aantal liquidatiezaken, kondigde De Wit donderdag aan. Vorig jaar sloot justitie een overeenkomst met een kroongetuige, waardoor een aantal zware zaken in een stroomversnelling is geraakt.
Voor de moorden op Willem Endstra, Thomas van der Bijl en Kees Houtman zit een aantal verdachten al geruime tijd vast. Ook de oplossing van enkele minder in het oog springende zaken lijkt nabij. Justitie jaagt nog op de opdrachtgevers van diverse afrekeningen in het criminele milieu.
(Bron)
Ontslag na seksvakantie

DORTMUND - Een man en vrouw uit Duitsland zijn hun baan kwijt omdat ze in werktijd op seksvakantie gingen. De twee collega's beweerden dat ze een cursus hadden gevolgd.
Ze waren echter in een speciaal uitgerust vakantiehuisje voor sm-liefhebbers aan de Noord-Nederlandse grens.
Hij was voorzitter van de ondernemingsraad van een groep bejaardenhuizen in het West-Duitse Dortmund, zij zijn plaatsvervangster. Het paar declareerde de sm-vakantie van ruim 4000 euro als bijscholingscursus.
De directie ontdekte het bedrog na een tip van leden van de ondernemingsraad. De bijscholingscursus bleek niet eens te bestaan. De rechter stemde in met het ontslag, meldden Duitse media donderdag.
(Bron)

Ach, wie weet hoe goed het op de werkvloer uitwerkt...
Politiebureau ontruimd na bezorging mortiergranaten

AMSTERDAM - Een onbekende man heeft woensdagmiddag twee mortiergranaten afgeleverd op het politiebureau aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Agenten sloegen meteen alarm en ontruimden het bureau, liet de politie weten.
Na een kwartier bleek dat er geen ontploffingsgevaar was en konden de dienders weer veilig naar binnen.
De man had de explosieven gevonden in een plastic tasje in het Oosterpark. De granaten zijn voor nader onderzoek meegenomen.
(Bron)
Automobiliste ziet overstekende blinde niet

GENNEP - Een 48-jarige blinde vrouw uit Gennep is woensdagavond rond 19.30 uur op de Brabantweg in haar woonplaats door een auto aangereden toen ze met haar blindengeleidehond een zebrapad overstak.
Vrouw en hond raakten daarbij gewond, liet de politie weten.
Het slachtoffer werd met een zware hersenschudding opgenomen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De blindengeleidehond werd door de auto een stuk meegesleurd. Het dier is opgenomen in een dierenhospitaal in Nijmegen.
De 30-jarige automobiliste uit Beugen verklaarde tegenover de politie de blinde vrouw niet te hebben gezien.
(Bron)

Nee, geen flauwe grap over wie er nou blind was en wie niet.
Agenten belaagd in Kanaleneiland

UTRECHT- Twee agenten zijn dinsdagavond in de Utrechtse wijk Kanaleneiland belaagd door een groep jongeren. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
De agenten spraken een 15-jarige jongen aan die met een skelter op de openbare weg reed. De jongen vluchtte op een gegeven moment. Hierdoor ontstond commotie.
Een groep van ongeveer vijftien jongeren bemoeide zich met de zaak. Een agent werd in de nek geslagen en een andere agent werd in de rug getrapt, aldus de politie.
De 17- en 18-jarige jongens die de klappen uitdeelden werden aangehouden en ook de jongen die overlast met de skelter veroorzaakte, is later aangehouden.
De agenten zijn voor controle naar het ziekenhuis geweest. Zij hebben aan de schermutseling geen letsel overgehouden.
(Bron)
Spijbelend jongetje lijmt zich vast aan bed

MEXICO-STAD - Een Mexicaans jongetje lijmde zijn handen aan zijn bed omdat hij na de kerstvakantie niet terug naar school wilde. Dit meldde de BBC dinsdag op de eigen website.
De 10-jarige Diego Palacios had zo van zijn vakantie genoten dat hij op zijn eerste schooldag vroeg opstond om supersterke lijm uit de keuken te halen en zich op tijd vast te lijmen aan zijn bed.
De moeder van Diego probeerde twee uur lang haar zoontje los te krijgen, maar moest uiteindelijk toch de hulp van de EHBO inroepen. Diego bleef rustig tv kijken terwijl de hulpverleners de lijm verwijderden. De spijbelaar moest uiteindelijk toch nog naar school.
(Bron)

Ik voorzie een lucratief reclamecontract.
Man ontmoet echtgenote in bordeel

WARSCHAU - Een Poolse man kreeg bij een bezoek aan een bordeel de schok van zijn leven: hij trof zijn vrouw aan onder de relaxmedewerksters.
"Wat doe jij hier?" vroeg de verbouwereerde man aan zijn vrouw. Die zou wat bijverdienen, maar had tegen haar man verteld dat zij dat in een winkel in een dichtbijgelegen stad deed.
Het stel dat veertien jaar getrouwd is geweest, gaat nu scheiden, zo meldde de Poolse krant Super Express woensdag.
(Bron)

woensdag, januari 09, 2008

Wat een sneu gezicht, al die kerstbomen bij het vuilnis. Terwijl ze nog behoorlijk groen zijn.
Heimwee naar vroeger, toen je na Driekoningen tenminste echte dorre kerstbomen zag (bij het buiten zetten vielen de laatste naalden er meestal wel af), en die bomen collectief opgefikt werden.

dinsdag, januari 08, 2008

'Klanten nog steeds ongemerkt bestolen door banken'

GENDT - De recent opgerichte Stichting Bankrente Terug wil een gerechtelijke procedure starten om onterecht betaalde rente terug te vorderen voor gedupeerde rekeninghouders. Dat liet de stichting dinsdag weten.
Klanten lijden volgens de stichting nog steeds onder de zogenoemde 'valutering' van onder meer ABN Amro, Fortis en SNS. Daarbij lopen rekeninghouders ongemerkt rente mis of moeten extra debetrente betalen, doordat banken wel direct bedragen van de rekening afschrijven, maar niet direct overmaken naar de ontvanger. Banken halen hier inkomsten uit.
De al jaren bekende praktijk werd in oktober besproken in een uitzending van consumentenprogramma Kassa, maar sinds die tijd is er weinig veranderd, stelt de stichting.
"Diegene die het opvalt kan klagen en zijn gelijk bewijzen. ABN Amro betaalt klagers hun te veel betaalde rente terug. Per keer. Maar het systeem verandert niet", aldus de stichting.
ABN Amro laat in een reactie weten dat het zich aan de regels houdt en een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet. "Wij valuteren als compensatie voor de verlieslatende consumentenbetalingen", aldus een woordvoerder.
"Maar er is geen sprake van dat klanten te veel rente betalen. Hoe het werkt, staat allemaal op onze website. Hoewel ik toegeef dat het transparanter kan."
Overigens is het eind 2009 gedaan met valutering. Europese wetgeving verbiedt de praktijk vanaf die tijd.
(Bron)
Bankroet dreigt voor Tel Sell

ALMERE - Thuiswinkelbedrijf Tel Sell heeft financiële problemen en dreigt daardoor failliet te gaan. Op last van de Belastingdienst vindt donderdag in Almere een openbare verkoop plaats van spullen van de onderneming.
De verkoop gaat niet door als Tel Sell voor donderdagmiddag zijn belastingschuld betaalt zo bleek dinsdag. De Consumentenbond adviseert consumenten geen aanbetaling te doen als ze een product bij Tel Sell bestellen.
"Het wordt moeilijk het geld terug te krijgen, indien er inderdaad een faillissement wordt uitgesproken", aldus een woordvoerder.
De openbare verkoop betreft onder meer een compleet ingericht callcenter en de complete voorraad van artikelen die het bedrijf via de televisie aanbiedt, zoals fitnessapparaten, sieraden en keukenapparatuur.
Tel Sell brengt de producten aan de man met behulp van reclameboodschappen en via zogenoemde 'infomercials'. Dat zijn langdurige reclames. Het bedrijf heeft een eigen televisiekanaal op de Nederlandse en Belgische kabel. Klanten kunnen de artikelen telefonisch of via de website van het bedrijf bestellen.
Tel Sell, dat is gevestigd in Almere, was niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
'Bruinvis acuut met uitsterven bedreigd'

BERLIJN - De bruinvis, een walvisachtige die leeft in de Oostzee, wordt acuut met uitsterven bedreigd. Dit meldde de Duitse Vereniging ter Bescherming van Zeezoogdieren maandag in het Duitse Kiel.
Ondanks de vele voorschriften ter bescherming van de dieren spoelden het afgelopen jaar meer dan honderd dode bruinvissen aan. Dat waren er meer dan twee keer zoveel als in 2006.
De zoogdieren raken verstrikt in vissersnetten en verdrinken, aldus de vereniging.
(Bron)
Rover eist stopzetten gebruik ov-chipcard

AMERSFOORT - Reizigersvereniging Rover vindt dat het gebruik van de ov-chipcard direct moet worden opgeschort. Rover reageert daarmee op het dinsdag bekend geworden nieuws dat hackers de werking van de chip in de ov-chipcard hebben ontdekt.
Wat betreft Rover wordt de ov-chipcard pas weer in gebruik genomen als helemaal duidelijk is hoe de problemen rond het hacken zijn opgelost.
"We vrezen dat je nu een kaart kunnen kopiëren en zo kunt reizen op kosten van een ander. Elektronisch zakkenrollen dus. Volgens ons is het niet de bedoeling dat reizigers financiële risico's lopen", aldus Rover.
De nieuwe ov-kaart wordt in Rotterdam en omgeving getest voordat ook de rest van Nederland ermee kan reizen. Dat testen verloopt niet zonder problemen.
Ook daarom wil Spithorst dat de kaart niet meer wordt gebruikt tot ook al deze fouten zijn opgelost. Volgens Rover gaat het dagelijks ongeveer duizend keer niet goed met afrekenen.
"Reizigers raken regelmatig hun borg kwijt. Bij het instappen wordt 4 euro afgeschreven en bij het uitstappen moeten ze het verschil tussen deze borg en de ritprijs terug op de kaart krijgen.
Maar dat gaat zeer regelmatig mis. We hebben de RET gevraagd hoe vaak dat probleem zich per dag voordoet, maar het vervoerbedrijf heeft deze vraag nog niet beantwoord."
TNO gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar de veiligheid van de ov-chipkaart. Een woordvoerster van Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat de ov-chipkaart in Nederland invoert, kondigde dat dinsdag aan.
Ze verwacht dat het onderzoek door TNO "enkele weken" in beslag zal nemen. "Wij hopen in de loop van februari uitsluitsel te krijgen."
Openbaarvervoersbedrijf RET is blij met het onderzoek van TNO. De Rotterdamse vervoerder heeft contact gehad met de producent. TLS heeft verzekerd dat de ov-chipkaart veilig is, zei een woordvoerder van de RET.
De vervoerder staat daarom nog vierkant achter het nieuwe vervoersbewijs. Rotterdam is de proeftuin voor het nieuwe ov-bewijs.
De Duitsers hebben een kleine schakel in de totale keten van beveiligingsmaatregelen gehackt. Zij konden hierbij zeker niet bij persoonlijke gegevens komen, licht hij toe.
In Trans Link Systems werken vijf grote openbaarvervoerbedrijven, waaronder de RET, samen.
(Bron)
Opnieuw campagne tegen gedwongen prostitutie

HOEVELAKEN/AMSTERDAM - Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) begint dinsdag met een campagne tegen gedwongen prostitutie om meer tips over deze vorm van mensenhandel binnen te krijgen. Opnieuw slaan politie, justitie en Stichting M. de handen ineen, net zoals in 2006. Dat maakte M. dinsdag bekend.
Onder het motto 'Schijn bedriegt' wil M. met de campagne klanten van prostituees wijzen op signalen van gedwongen werk en hen stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie of anoniem via M. 0800-7000.
De campagne is een vervolg op de succesvolle actie in 2006 die veel anonieme meldingen opleverde. In een half jaar tijd kwamen toen 78 meldingen binnen. In 2005 waren dit over het hele jaar 42.
Over heel 2006 kwamen 120 meldingen binnen, terwijl dit in voorgaande jaren rond de veertig lag. Vorig jaar waren dit er 93.
Amsterdam voert in aansluiting op de landelijke campagne een eigen gelijknamige actie, liet de gemeente weten. Ze richt zich hierbij behalve op klanten ook op de prostituee zelf en buurtbewoners van de Wallen.
Door onder meer toiletreclame, gadgets voor prostituees en advertenties in de media roept Amsterdam ooggetuigen van mensenhandel op zich te melden bij de politie of bij M..
Naast de campagne neemt Amsterdam ook nog andere maatregelen om prostituees te beschermen, zoals verblijfsverboden voor overlastgevende pooiers in de hoerenbuurt, het opzetten van een Hulp, Advies en Gezondheidscentrum voor sekswerkers en strengere eisen aan bordeelhouders.
Jaarlijks zijn volgens de gemeente honderden vrouwen slachtoffer van gedwongen prostitutie.
Teksten in de media als 'Lekker halfbloedje heeft zin in jou' kunnen volgens de gemeente bedriegelijk zijn. Hoewel de tekst anders doet vermoeden, is het goed mogelijk dat achter zo'n bericht een ernstig misdrijf schuilgaat.
Prostituees die niet vrijwillig in een bordeel of achter het raam werken, maken vaak een angstige indruk, vertonen sporen van geweld of doen hun werk met tegenzin.
(Bron)
Wateroverlast Australië houdt voorlopig aan

CANBERRA - Duizenden Australiërs zullen waarschijnlijk nog een week van de buitenwereld zijn afgesloten door de overstromingen in de deelstaten New South Wales en Queensland.
Vooral mensen op het afgelegen platteland moeten rekenen op nog dagen aanhoudende problemen, aldus verscheidene Australische kranten in hun dinsdagedities.
In totaal zeker 3000 mensen zijn momenteel getroffen door het hoogwater, het gevolg van aanhoudende regenval op een gortdroge grond. Veel bruggen zijn weggeslagen en veel wegen staan blank.
Het aantal gebieden waar de noodtoestand geldt, is maandag verder uitgebreid. Volgens meteorologen zijn het de ernstigste overstromingen in twintig jaar.
Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. De schade loopt (omgerekend) in de vele miljoenen euro's. Veel toeristische gebieden kampen met verliezen nu veel stranden zijn gesloten wegens het noodweer.
(Bron)
Peuter blijft ongedeerd na val uit flat

HAARLEM - Een 3-jarige peuter is zondag van de derde verdieping van een flatwoning in Haarlem gevallen, maar is ongedeerd gebleven.
Haar moeder was even naar de berging onder de flat gelopen, toen het meisje erin slaagde het woonkamerraam van de flat aan de De Bazellaan te openen, meldde de politie maandag.
Twee buurmeisjes vonden het kind onder aan de flat. De peuter klaagde alleen over pijn in haar bekken en rug. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat het kind geen interne verwondingen had.
(Bron)
Vrouwen moeten de pot op kunnen

HOOFDDORP - Vrouwen die tijdens een middagje shoppen nodig moeten plassen, krijgen binnenkort de helpende hand. Actievoerster Esther Laseur is een handtekeningenactie begonnen voor openbare wc's voor vrouwen.
"Want mannen hebben hun krullen en plaszuilen, maar voor vrouwen is er niets", aldus Laseur maandag.
Met de website www.ikmoetzonodig.nu wil Laseur dat veranderen. Daar kunnen vrouwen en meelevende mannen een petitie tekenen, die later aan de middenstand en de politiek wordt aangeboden.
Vrouwen die tijdens het winkelen of het bijwonen van een evenement hun blaas willen legen, moeten volgens Laseur nu de kroeg induiken. "Daar moet je wat drinken en dan moet je een halfuur later weer.
Of je hebt kinderen bij je die om de haverklap moeten." Ook winkels zijn volgens haar moeilijke plaatsen om te plassen. "Het kan niet altijd of het personeel heeft er geen zin in."
(Bron)
Overheid reageert sneller op moeilijke e-mail

AMSTERDAM - De overheid reageerde in 2007 in bijna acht van de tien gevallen binnen tien werkdagen op e-mails met ingewikkelde vragen. Dat is vaker dan een jaar eerder, toen slechts zes op de tien vragen snel beantwoord werd.
Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek (PDF) van Overheid.nl naar de kwaliteit van de digitale dienstverlening door lokale en nationale overheidsinstanties. Volgens de onderzoekers is de stijging vooral te danken aan gemeenten en waterschappen. Provincies en ministeries mailden juist minder vaak volgens de normen terug.
Bij het beantwoorden van eenvoudige, algemene vragen zijn overheden juist lakser geworden. Daar voldeed in 2007 78,1 procent aan de norm, die een reactie binnen twee werkdagen voorschrijft. In 2006 kreeg 88 procent van de burgers nog binnen die termijn antwoord.
Alleen ministeries scoorden een stuk beter: kreeg in 2006 nog slechts 23,1 procent een snelle reactie, vorig jaar was dat 76,9 procent.
(Bron)
TV-kijkers krijgen Youtube op de buis

AMSTERDAM - Google en de Japanse elektronicafabrikant Matsushita, maker van onder meer Panasonic-televisies, brengen komend voorjaar tv-toestellen op de Amerikaanse markt met directe toegang tot enkele Google-diensten.
Met het toestel kunnen consumenten onder andere filmpjes van videosite Youtube en beeldmateriaal van fotosite Picasaweb bekijken. Maar Matsushita zegt open te staan voor contracten met andere internetsites.
De samenwerking volgt op een vergelijkbare afspraak tussen Sony en onder meer het Amerikaanse tv-kanaal CBS, AOL en Yahoo. Sony brengt een uitbreiding op de markt waarmee eigenaren van een Sony Bravia gratis toegang krijgen tot videomateriaal op internet.
(Bron)
Piekeraar laat koopje passeren

TILBURG - Consumenten laten een trui met 10 procent korting liggen als die eerder met 50 procent korting te koop is geweest. Hetzelfde geldt voor grotere uitgaven als reizen en het huren van een flat.
Het 'gemiste-kanseffect' treedt vooral op bij mensen die vaak piekeren over zaken die verkeerd zijn gegaan, stelt de psychologe Marijke van Putten, die op 15 januari promoveert aan de Universiteit van Tilburg.
Mensen die actie-georiënteerd zijn, zoals Van Putten het noemt, stappen vlot over hun fout heen en grijpen alsnog hun kans.
Als mensen niet ingaan op een kleinere aanbieding, zeggen ze als troost vaak tegen zichzelf dat het toch niet belangrijk is.
Dat gebeurt volgens Van Putten om het gevoel van frustratie over de gemiste kans de baas te worden. Analoog aan de fabel van de vos en de druiven van La Fontaine wordt dit het 'zuredruivenmechanisme' genoemd.
Uit het experiment van Van Putten blijkt dat consumenten niet ingaan op een aanbieding naarmate die sterker lijkt op de gemiste aanbieding.
Wanneer er echter een alternatief voor handen is, bijvoorbeeld dezelfde stoel in een andere kleur, zijn mensen meer geneigd toch op de nieuwe, kleinere aanbieding in te gaan. De aandacht wordt dan afgeleid van de gemiste kans, aldus Van Putten.
(Bron)
Duitse vrouw spoelt echtgenoot door de wc

BERLIJN - Een 52-jarige huisvrouw uit Düsseldorf heeft haar echtgenoot vermoord, in stukken gehakt en vervolgens door de wc gespoeld. Dit meldde de Duitse politie maandag.
De man, taxichauffeur van beroep, verdween drie weken geleden. Toen de kinderen van het echtpaar de moeder vroegen waar hun vader gebleven was, antwoordde ze dat ze hem door de wc had gespoeld.
De kinderen lichtten de politie in, die een zorgvuldig gereinigde woning aantrof. Uiteindelijk konden toch nog bloedsporen worden getraceerd. De vrouw is voortvluchtig.
Het huwelijk zou vol haat en nijd zijn geweest, maar tot een scheiding was het nooit gekomen. Wel zou de vrouw haar man eerder hebben geprobeerd te vergiftigen en had ze hem al eens ernstig verwond met een hamer.
(Bron)
Donororganen van Antillen naar Nederland

RIJSWIJK - Curaçao en Nederland beginnen een proef waarbij donornieren vanaf de Antillen binnen 24 uur naar Nederland worden gevlogen. Dat heeft directeur Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag gezegd.
Hij deed de uitspraken naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf. De luchtbrug is een initiatief van de NTS, het St. Elisabeth Hospitaal op Curaçao en de Nierstichting op het eiland. De organen zijn bedoeld voor mensen die in Nederland op de wachtlijst staan.
"Het gaat per jaar voorlopig om hooguit tien á twintig nieren afkomstig van vijf tot tien overleden donoren. Hun organen worden naar Schiphol overgebracht. Om verder tijdverlies te voorkomen gaan ze vermoedelijk naar patiënten die in Amsterdam in het ziekenhuis liggen en dus niet naar ziekenhuizen elders in Nederland," aldus Haase.
Tot nu toe stelden Antillianen geen nieren beschikbaar voor transplantatie in Nederland. Wel vliegen nierpatiënten van de Antillen naar Nederland om hier een donornier te ontvangen.
De NTS praat nog met het ministerie van Volksgezondheid over de manier waarop het project vorm moet krijgen. Dat is onder meer nodig omdat de Nederlandse Wet op de orgaandonatie niet geldt op Curaçao.
Het experiment moet in de loop van dit jaar beginnen.
(Bron)

Niet voor PVV-stemmers?
Dutje blijkt goed voor geheugen

Overdag een dutje doen verbetert het lange termijngeheugen. Wie overdag anderhalf uur slaapt, presteert in de uren erna beter dan wie geen dutje doet.
Dat zeggen onderzoekers die het effect van slapen op de hersenen hebben onderzocht. Het effect van een middagdutje was vooral zichtbaar bij het lange termijngeheugen. Daarin is opgeslagen hoe je bepaalde dingen moet doen en wat je hebt gedaan.
De onderzoeksgroep die tussen de middag anderhalf uur sliep, bleek bepaalde oefeningen beter uit te voeren dan de groep die de hele dag wakker bleef. Het aantal uren nachtrust had geen invloed op de prestaties: na een nacht slapen deden beide groepen de oefeningen even goed.
Uit een ander experiment bij dezelfde mensen bleek dat degenen die een dutje hadden gedaan, zich de volgende dag ook meer konden herinneren dan de anderen.
(Bron)
Man met amputatiedrang veroordeeld

BRUSSEL - Een 37-jarige Belg die lijdt aan amputatiedrang is dinsdag door de Antwerpse rechter veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen tot 1500 euro nadat hij twee ex-partners had bedreigd.
De man lijdt aan apotemnofilie, waarbij mensen zich beter voelen als ze lichaamsdelen laten amputeren. Hij heeft bij zichzelf een arm, been en teelbal laten amputeren en eiste van zijn vriendinnen dat ze ook lichaamsdelen lieten afzetten.
De man heeft verder zijn ex-vrouw en zoontje geprobeerd te overrijden met zijn auto. Daarvoor heeft hij twee jaar cel, waarvan een voorwaardelijk, gekregen.
(Bron)