zaterdag, mei 03, 2008

Belgen knippen meeste kortingsbonnen ter wereld

WATERLOO - Nederlanders hebben de reputatie gierig te zijn, maar juist Belgen gebruiken de meeste kortingsbonnen ter wereld. Vorig jaar hebben de zuiderburen zelfs een recordaantal van 142 miljoen bonnen ingeleverd bij de kassa's: bijna veertien bonnen per Belg.
De Belgen lossen daarmee de Amerikanen af als koplopers in kortingsbonnen. Een gemiddelde Amerikaan gebruikt minder dan tien coupons per jaar, berekende het bedrijf Promocontrol uit Waterloo. Het bedrijf verwerkt bijna alle bonnen voor winkelketens in België.
In Nederland komen kortingsbonnetjes relatief zelden voor. De meeste producten zijn door de prijzenoorlog in supermarkten al standaard goedkoper dan in buurlanden.
Belgische supermarkten als Delhaize en GB bieden die voordelen alleen aan oplettende klanten die de moeite doen om bonnen te knippen en af te geven.
"Vooral gezinnen met meerdere kinderen knippen bij de vleet", zegt Luc Desmedt van onderzoeksbureau Retail Insights zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "De Belg is niet beschaamd om met een stapel 'bons' aan de kassa te staan."
Toch is in België een omslag op komst. De prijsvechter Colruyt biedt haar vaste klanten vanaf woensdag een elektronische kortingskaart: die verrekent in een klap alle kortingsbonnen van de keten.
"Geen gedoe meer met coupons, geen gepruts meer aan de kassa, een kwestie van efficiëntie", zegt Colruyt.
Dat zal een tegenvaller zijn voor de beroemde Belgische 'bonnetjesman'. De Antwerpenaar Norbert Verswijver verzamelt duizenden bonnen om er extreem goedkoop artikelen voor te kopen voor arme Belgen.
Zo stapte de 'Robin Hood van de Non-Food' in november een Blokker in Antwerpen binnen met 2807 kortingsbonnen. Tot wanhoop van de caissière wilde hij daarmee voor 48.500 euro aan spullen afrekenen.
In april wilde hij 1700 paar schoenen betalen met een 1-euromunt en verder alleen bonnen. In beide gevallen hebben de winkelchefs de man buitengezet.
(Bron)
Connexxion daagt NS om intercity's

AMSTERDAM - Connexxion sleept de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor de rechter om te voorkomen dat zij meedoen aan aanbestedingen voor streekbusvervoer.
De spoorwegen schermen hun spoor af, waardoor Connexxion geen intercity's kan laten rijden, en de spoorwegen mogen daarom niet meedingen met aanbestedingen in andere vormen van openbaar vervoer. Dat stelt een woordvoerder van Connexxion zaterdag.
Connexxion wil intercity's inzetten maar de NS heeft tot 2015 een contract met de staat voor de inzet van deze treinen voor de lange afstand. De staat bezit tevens alle aandelen van de NS en zou bijvoorbeeld al eerder kunnen besluiten om het spoor in de aanbesteding te doen, licht de woordvoerder van Connexxion toe.
"De NS richt nu een busbedrijf op om streekbussen te laten rijden. Regelgeving verhindert echter dat bedrijven die hun eigen markt afschermen meedoen aan aanbestedingen in een andere markt", zegt de woordvoerder. "Wij vinden het prima als zij een eigen busbedrijf oprichten, maar dan willen wij ook intercity's op het spoor kunnen laten rijden."
Connexxion stapt ook naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Wanneer de rechtszaak dient, is nog onbekend. De NS was zaterdag was niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Politie brengt chemisch DNA naar inwoners Venray

VENRAY - Bijna tweeduizend huishoudens in Venray krijgen zaterdag chemisch DNA als wapen in de strijd tegen inbrekers en diefstal. Ongeveer 200 agenten bezorgen deze vloeistof zaterdag huis aan huis bij de mensen, zo liet de politie weten. Daarbij krijgen de bewoners tekst en uitleg hoe het goedje te gebruiken.
SelectaDNA is een voor het oog onzichtbare vloeistof die op waardevolle spullen kan worden aangebracht. Na diefstal kunnen aan de hand van het DNA de gestolen goederen snel herkend worden.
Venray is de eerste plaats in Nederland waar de proef met deze chemische handtekening van start gaat.
(Bron)
Zaamslag in rouw door slachtoffer zinloos geweld

AXEL - Bewoners van het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag zijn onder de indruk van het overlijden van de 56-jarige man die tijdens de koninginnenacht in hun dorp is mishandeld.
Ruim 200 mensen kwamen zaterdag af op de bijeenkomst die door de gemeente Terneuzen, waaronder Zaamslag valt, werd georganiseerd in het nabijgelegen Axel.
De echtgenote van de man was bij de bijeenkomst aanwezig en legde een verklaring af. Die verklaring wordt zaterdag in postervorm op diverse plaatsen in het dorp opgehangen. Zij wil, hoewel daarom wel gevraagd is door de gemeenschap, geen stille tocht.
De gemeente zal tijdens dodenherdenking zondag wel stilstaan bij de gebeurtenis, aldus burgemeester Jan Lonink. Tijdens de bijeenkomst is ook veel gesproken over het oplossen van de overlast in het dorp, die al enige tijd aanhoudt.
De 56-jarige man werd dinsdagnacht toegetakeld door zeker twee jongeren van 16 en 17 jaar oud. Die zitten momenteel vast op verdenking van poging tot moord en zware mishandeling. De twee behoren tot een groep van ruim twintig jongeren die dinsdagnacht het dorp op stelten zetten.
(Bron)
Militante Nigerianen blazen oliebronnen Shell op

LAGOS - Rebellen in de olierijke Nigerdelta in Nigeria hebben drie oliebronnen van Shell opgeblazen. Het ging om de vijfde aanslag op de Nigeriaanse olieindustrie in de afgelopen weken, aldus bronnen binnen de Nigeriaanse veiligheidsdiensten.
Militante Nigerianen richten zich geregeld op oliebronnen, -leidingen of -medewerkers. Ze vinden dat de olieconcerns te weinig oliewinsten investeren in hun regio.
Nigeria mag op papier met al zijn olie stinkend rijk zijn, in de praktijk leeft 60 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Het land is de grootste olieproducent van Afrika en het land behoort tot de belangrijkste olielanden ter wereld.
De exploitatie van de olievelden, die vooral in het zuidoosten liggen, begon in 1958. Nu zijn er veel internationale olieconcerns actief, zoals Shell. De oliewinning gaat sinds bijna twintig jaar gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Niger-delta.
De overwegend militaire machthebbers hebben de afgelopen decennia gefaald om de economie minder afhankelijk te maken van olie en daarmee van de sterk wisselende olieprijzen op de markt.
(Bron)
'Fiscus controleerde hoogte huurtoeslag niet'

AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft honderdduizenden huurtoeslagen over 2006 definitief vastgesteld zonder de gegevens die huurders opgaven te controleren. Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit interne correspondentie van de Belastingdienst.
De ongecontroleerde huurtoeslagen zouden samen goed zijn voor een bedrag van meer dan een miljard euro.
Volgens het dagblad gaat het om de helft van de 1,2 miljoen huurtoeslagen die worden toegekend. Bij deze groep moet de fiscus zich louter baseren op de opgave van de huurders zelf, omdat informatie van verhuurders of het ministerie van Vrom niet beschikbaar is. Deze aanvragers hoefden geen bewijsstukken zoals een huurcontract in te sturen.
In de correspondentie zou staan dat de kans 'reëel' is dat in deze groep te hoge huren zijn opgegeven. Daardoor krijgen huurders soms zo veel toeslag dat hun huur wordt gereduceerd tot enkele tientjes, schrijft het dagblad.
Afgelopen maand is over 960 duizend van de 1,2 miljoen aanvragen over 2006 een definitieve beslissing genomen. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) schreef vorige week nog aan de Tweede Kamer dat er onbewust fouten zijn gemaakt bij 8200 toeslagen.
De Belastingdienst zegt in NRC Handelsblad de opgegeven huren wel degelijk te controleren met een nieuw toezichtsproces, maar volgens het dagblad blijkt uit de interne correspondentie dat de dienst over zo'n proces nog slechts nadenkt.
(Bron)
Gedetineerde overleden in gevangenis Zwolle

ZWOLLE- In de Penitentiaire Inrichting Zwolle is vrijdag een 47-jarige gedetineerde overleden. Het Openbaar Ministerie bevestigde zaterdag een bericht daarover van RTV Oost.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is de familie van de man inmiddels geïnformeerd. De man stierf in de isolatiecel waar hij verbleef.
Justitie heeft geen aanwijzingen dat de man een onnatuurlijke dood is gestorven, "maar sectie moet dat nog uitwijzen'', aldus de woordvoerder.
(Bron)
Dodental tornado's VS blijft stijgen

WASHINGTON - Het aantal dodelijke slachtoffers van de verwoestende tornado's die vrijdag huishielden in de Amerikaanse staat Arkansas is gestegen tot zeker acht.
Dat berichtten Amerikaanse media zaterdag.
De meteorologische dienst heeft sinds donderdagavond zeker 25 tornado's geteld in Texas, Oklahoma, Kansas en Missouri. Bij vele tienduizenden mensen viel de stroom uit. Tientallen huizen werden totaal verwoest en daarvan ligt alleen de fundering nog op de juiste plek. Alle doden vielen in Arkansas.
Eerder deze week richtten tornado's al grote schade aan in Virginia. Honderden mensen raakten toen gewond door de 'twisters'.
(Bron)
Noordpool wordt warmer, Zuidpool kouder

WASHINGTON - Op de Noordpool smelt het ijs terwijl het op Antarctica steeds kouder wordt. Dat hebben wetenschappers vrijdag bekendgemaakt.
Beide polen hebben te maken met een steeds snellere klimaatverandering, die met name door broeikasgassen als CO2 wordt veroorzaakt.
Op de Noordpool heeft de klimaatverandering voor een opvallend grote afname van het ijs gezorgd, aldus de wetenschappers wier bevindingen dinsdag worden gepubliceerd in het Nederlandstalige maandblad Eos.
Het enorme ozongat boven Antarctica zorgt er echter tijdens de zomer op het zuidelijk halfrond voor, dat de westenwind harder waait en het zuidelijke continent gedeeltelijk beschermt voor de effecten van klimaatverandering.
Alleen het schiereiland van Antarctica wordt niet beschermd en daar "zijn de effecten van klimaatverandering dramatisch", aldus een van de wetenschappers.
(Bron)
Peuter overreden door vader

HAELEN - Op Camping Leudal aan de Roggelseweg in Haelen (Limburg) is zaterdagmiddag een 58-jarige man uit de Duitse plaats Aurich met zijn personenauto over zijn 1-jarig zoontje gereden. Het kind liep daarbij nog onbekend letsel op en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, liet de politie weten.
De aanrijding ontstond toen het kind naast de geparkeerde auto zat te spelen. Toen de vader zijn auto wilde verplaatsen, zag hij het kind niet zitten. Hij zette de auto in zijn achteruit en reed over het kind heen.
Omstanders zagen dit gebeuren en waarschuwden de man. De vader en een getuige raakten volledig overstuur, aldus de politie.
(Bron)
TT 107 Aalten verbiedt concert neo-nazi's

De burgemeester van Aalten heeft een concert verboden van extreem-rechtse bands met nazi-sympathieën. Dat gebeurt uit vrees voor ongeregeldheden, omdat er ook anti-fascisten werden verwacht.
De zaaleigenaar wist tot vandaag alleen dat er een groep een feestje kwam vieren waarop veel bier gedronken zou worden. Toen duidelijk werd dat het om een groep met ultra-rechtse sympathieën ging, riep hij hulp van de gemeente in. De burgemeester onderzocht de zaak en verbood daarna de bijeenkomst.
De organisatoren hadden uitnodigingen verspreid met een portret van Adolf Hitler erop.

vrijdag, mei 02, 2008

Bush minst populaire Amerikaanse president ooit

WASHINGTON - George W. Bush heeft nieuwe diepten bereikt wat betreft populariteit. Volgens een peiling van de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft de gewezen gouverneur van Texas de twijfelachtige eer de minst populaire Amerikaanse president ooit te zijn.
Niet alleen ging Bush wat onpopulariteit betreft Richard Nixon voorbij, hij passeerde en passant als eerste de grens van 70 procent op de schaal van afkeuring. In de peiling van CNN gaf 71 procent van de ondervraagden aan niet tevreden te zijn met hoe Bush zijn taak als president vervult.
Richard Nixon scoorde zelfs niet zo slecht vlak voordat hij werd gedwongen ontslag te nemen in augustus 1974. Toen stond 66 procent van de Amerikanen negatief tegenover de president.
(Bron)
Zeehondencrèche schiet te hulp in Iran

PIETERBUREN - De Iraanse autoriteiten hebben de hulp ingeroepen van de Zeehondencrèche in Pieterburen. De crèche is gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de bestrijding van een kwal die een bedreiging vormt voor de zeehonden in de Kaspische zee.
Ook gaat de crèche helpen bij het opzetten van een opvang voor gestrande zeehonden en dolfijnen. Dat meldde zeehondenmoeder Lenie 't Hart vrijdag.
De Kaspische zee wordt al langere tijd geteisterd door een kwallenplaag waardoor er voor de zeehonden een voedseltekort is ontstaan.
De Iraanse overheid wil de kwallen nu doden door onder water bepaalde tonen uit te zenden. 't Hart is gevraagd te onderzoeken welk effect deze techniek op zeehonden heeft.
Ook gaat de crèche helpen bij het opzetten van een opvang voor aangespoelde dolfijnen en Kaspische zeehonden, die tot nu toe aan hun lot werden overgelaten.
Deze zeehond wordt volgens 't Hart ernstig bedreigd. Een aantal jaren geleden zwommen er nog miljoenen van deze dieren rond. Nu zijn het er nog maar 50.000, zegt 't Hart.
(Bron)

Wat zou Wilde Geert hiervan vinden?
Rotterdamse 1 mei-demonstratie loopt uit de hand

ROTTERDAM - Het ging donderdag "even mis" bij een 1 mei-demonstratie in Rotterdam. De politie kreeg het aan de stok met demonstranten die opriepen tot het socialisme. Dat liet een woordvoerder van de politie weten.
De demonstratie begon voor het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. In een stoet vertrokken de demonstranten richting het Schouwburgplein. Ter hoogte van de West-Kruiskade en 1e Middellandstraat ontstond een vechtpartij. De politie arresteerde daarbij een persoon.
Omstanders waren het hier niet mee eens. "Ze gooiden wat dingen naar de politie, sloegen met stoelpoten en de politie moest ingrijpen en hun wapenstok gebruiken om orde en rust terug te krijgen", aldus de zegsman.
De mobiele eenheid werd niet ingezet. Wel zette de politie extra personeel in: waren eerst twintig politiemensen bij de demonstratie aanwezig, al snel werden dat er vijftig.
De stoet ging verder naar het Schouwburgplein waar de politie nog drie arrestaties verrichtte. Rond half zes was de rust teruggekeerd. De vier aangehouden personen werden opgepakt voor openlijke geweldpleging en opruiing. Zij zitten nog vast.
De Dag van de Arbeid op 1 mei is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging.
(Bron)
Meer uitgaven op Koninginnedag

AMSTERDAM - Veel Nederlanders hadden zich van tevoren voorgenomen om op Koninginnedag geen grote uitgaven te doen. Er liepen woensdag echter meer 'big spenders' rond op de vrijmarkten en elders dan verwacht, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Postbank.nl.
Postbank peilde een dag voor het Oranjefeest onder 48.600 bezoekers van zijn website hoeveel ze van plan waren te besteden aan boeken, kledingstukken, drank en hapjes en wat dies meer zij.
Meer dan 50 euro, dacht 12 procent. Minder dan 10 euro, meende 53,7 procent. Op donderdag, de dag na Koninginnedag, blijkt uit de 43.500 reacties dat 14 procent meer dan 50 euro heeft uitgegeven, en dat 58 procent 10 euro of minder lapte.
De economen van Postbank denken desondanks niet dat er in totaal (horecauitgaven, aankopen op vrijmarkt en andere bestedingen) meer is uitgegeven dan vorig jaar op Koninginnedag, toen het weer een stuk gunstiger was.
Vorig verkochten 1,8 miljoen mensen voor meer dan 200 miljoen euro aan spullen op de vrijmarkten. ING, waarvan Postbank onderdeel is, verwacht volgende week dinsdag de vrijmarktomzet van dit jaar bekend te kunnen maken.
(Bron)
Utrecht pakt werftrappen aan

UTRECHT - De gemeente Utrecht begint dinsdag met het vervangen of opknappen van zestig werftrappen. Het gaat om trappen tussen het straatniveau en de werven langs de laaggelegen grachten.
Aanleiding is het trapongeval in augustus 2006, waarbij een man om het leven kwam. Onderzoek wees uit dat de trap was losgeschoten door een ondeugdelijke bevestiging aan de werfmuur.
Direct na het ongeval zijn alle 91 Utrechtse werftrappen geïnspecteerd. Bij 33 werden vervolgens maatregelen genomen. Later volgde een diepgaand onderzoek wat leidde tot het besluit 29 trappen te vervangen en 31 op te knappen. De operatie duurt tot maart 2009.
(Bron)

donderdag, mei 01, 2008

TT 125 Inkomens alle Italianen op internet

Het inkomen van alle Italianen heeft bijna een etmaal op internet gestaan. De regering-Prodi had de gegevens op de website van de belastingdienst gezet, in het kader van meer transparantie over inkomens en belastingontduiking.
Na klachten over privacy-schending is de informatie van de site gehaald. Toen hadden al talloze Italianen bekeken hoeveel inkomsten hun buren of bekende Italianen over 2005 hadden opgegeven. De site raakte al snel overbelast.
De actie van staatssecretaris Visco van Financiën, bijgenaamd Dracula, komt een paar dagen voor de nieuwe regering van Silvio Berlusconi aantreedt.
Hm, een Google-ad voor een boek dat vertelt wat we nog kunnen doen om onszelf te redden nu de eindtijd is aangebroken.
"Deze gebeurtenissen zullen een aanvang nemen met een veelvoud aan terroristische aanslagen en natuurrampen, die de verwoestingen van 9/11 ver zullen overtreffen. De enorme omvang van dit alles zal leiden tot de gondergang van de Verenigde Staten en Groot Brittani‘, wat op zijn beurt zal leiden tot Wereldoorlog III.
Dit zijn zeker geen prettige zaken om te overdenken, maar de werkelijkheid zal nog vele malen erger blijken te zijn. U moet zich nu voorbereiden op wat komen gaat. De stappen die u nu onderneemt, kunnen mogelijk ook uw geliefden helpen om dit alles te overleven."
Geschreven door een Amerikaan die weet dat hij een profeet is. Tuurlijk.
Paar honderd aanhoudingen op Koninginnefeesten

RIJSWIJK - De politie heeft op Koninginnedag in diverse steden aanhoudingen verricht. In Amsterdam hield de politie ruim honderd mensen aan, onder meer voor vechtpartijen, mishandeling en baldadigheid.
Ook in Rotterdam werden rond de honderd personen gearresteerd. In de Maasstad maakte men zich voor onder meer schuldig aan wildplassen, openbare dronkenschap, belediging, mishandeling, het bekladden van een auto en het vernielen van meerdere lantaarnpalen.
In Utrecht verrichtte de politie zeker tien aanhoudingen tijdens een caféruzie die escaleerde in een knokpartij. De Arnhemse politie heeft op Koninginnedag in totaal 26 personen opgepakt voor vooral openlijke geweldpleging, belediging en drugsbezit.
In de regio Brabant arresteerde de politie zo'n twintig personen tijdens ongeregeldheden in en rond cafés. In Den Bosch werd onder anderen een 20-jarige man uit Vianen opgepakt die een tand uit de mond van een 21-jarige opponent uit Rosmalen had geslagen. Bij een ander gevecht op de Parade bekogelde een boze vrouw agenten die haar tot kalmering probeerden te manen onder meer een plantenbak, een asbak en een terrastafel. Ook krabde zij het gezicht van één van de twee politiemannen open.
(Bron)
'Balkenende moet Surinamers formeel excuses aanbieden'

AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende moet namens Nederland in Suriname formeel zijn excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dat bepleit SP-Kamerlid Harry van Bommel in een vraaggesprek tegenover NU.nl.
'Excuses zouden passend zijn voor het enorme leed dat wij als Nederlanders deze mensen hebben aangedaan', stelt Van Bommel. 'Van de 300.000 Afrikaanse slaven die werden aangevoerd kregen er bij de afschaffing in 1863 maar 33.000 levend hun vrijheid terug.'
De SP'er omschrijft het Suriname van de 17e eeuw als een 'winstgewest van Nederland' dat ten koste ging van de mensen. 'Dat Balkenende het heeft over een VOC-mentaliteit is daarom behoorlijk misplaatst. Dit werd dan ook niet goed ontvangen in Suriname.'
Harry van Bommel vindt dat Balkenende een voorbeeld moet nemen aan de voormalige Britse premier Tony Blair, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Australische premier Kevin Rudd.
Zij gaven formeel hun excuses aan respectievelijk de slachtoffers van de slavernij, de Joden en de Aboriginals. 'Hiermee kun je als politiek leider in het reine komen met het verleden van je vaderland', aldus de SP-politicus.
Van Bommel is komende week voor een privévakantie in Suriname, maar zal vrijdag in het politiek café Broki een spreekbeurt houden. Hier zal hij deze oproep doen. Volgens de SP'er is Jan Peter Balkenende half mei eveneens in Suriname.
Hij betwijfelt of de premier zijn oproep zal beantwoorden. 'Over het algemeen zit Balkenende niet echt op mij te wachten. Sterker nog, het lijkt of hij intuitief tegen mij is', stelt Van Bommel. 'Maar er is voldoende druk voor een dergelijk statement vanuit de Surinamers daar en de Surinaamse beweging in Nederland.'
Van Bommel zegt zeker te weten dat er bij de Surinamers sterke behoefte is aan excuses vanuit de Nederlandse regering. 'Ik heb intensief contact met Surinamers in Suriname en hier in Nederland. Momenteel wordt er al een uitvoerig debat over gevoerd.'
Tijdens zijn bezoek zal Van Bommel het kabinet ook verzoeken de 100-procentscontrole op Schiphol 'menswaardiger' te maken.
'Momenteel wordt iedereen letterlijk tot in zijn kont gecontroleerd. Dat is een schandvlek op onze gastvrije Nederlandse traditie. De ombudsman heeft hierover onlangs nog een vernietigend rapport gepubliceerd', aldus van Bommel.
(Bron)
Caféruzie loopt uit op massale vechtpartij

UTRECHT - Een caféruzie is woensdagavond in Utrecht geëscaleerd tot een massale knokpartij met politieagenten. De ruzie ontstond in een café aan de Hoogravenseweg.
De politie werd gealarmeerd en verrichtte enkele aanhoudingen, meldde een woordvoerster woensdagavond.
Daarop keerden andere cafébezoekers en later ook jongeren uit de wijk zich tegen de agenten. Het ging om een groep van veertig tot vijftig mensen, aldus de woordvoerster.
De politiemensen sloegen alarm en kregen assistentie van onder meer agenten te paard en met honden.
Er vielen tijdens de ongeregeldheden voor zover bekend geen gewonden. De politie hield zeker tien personen aan.
(Bron)
Voetbal levert supermarkten flink extra omzet op

AMSTERDAM - Supermarkten verwachten flink te verdienen aan het aanstaande EK-voetbal. In totaal kan de supermarktbranche een extra omzet boeken van 45 miljoen euro. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK Panel Service berekend.
Supermarkten kunnen zich door de spaaracties, gadgets en de versiering van de winkel onderscheiden van de andere supermarkten. "Consumenten zijn daar zeer gevoelig voor", aldus hoofdonderzoeker Joop Holla van GfK. "Het is een beetje een hype, maar je moet meedoen."
Meedoen aan de oranjekoorts staat dan ook buiten kijf, volgens Holla. "Helemaal niets doen aan de oranjegekte, keert tegen je. Uit eerdere jaren is duidelijk op te merken dat consumenten van winkel switchen om hun boodschappen te doen als die winkel ze iets extra's biedt." Er is dan ook geen supermarktbedrijf dat niets doet aan het EK.
Met nog amper zes weken voor de aftrap van het EK is het nog opvallend stil in de supermarkten. Op een enkele winkel na die oranje vlaggetjes en andere producten voor Koninginnedag in de schappen heeft liggen, heerst er nog geen oranjekoorts in de winkels.
"Pas als Nederland in training gaat en de consumenten zien dat het elftal zich voorbereidt, beginnen consumenten warm te draaien voor het EK. En dan komen de supermarkten ook." Eind mei speelt het Nederlands elftal oefenwedstrijden tegen Oekraïne, Denemarken en Wales. Bovendien helpt de lange meivakantie niet.
De verwachting is dat grootgrutters Super de Boer en Albert Heijn het pinksterweekend gebruiken om de winkels 'oranjeklaar' te maken.
Met welke acties de supermarktketens komen is nog onbekend. "We willen de consument echt verrassen", aldus een woordvoerster van Albert Heijn. Ook bierbrouwerij Heineken presenteert na Pinksteren zijn nieuwste gadget.
Veel verrassende nieuwe oranjegekleurde producten verwacht Holla niet in de schappen te zien. "Het is toch allemaal wel erg traditioneel." Volgens Holla is het zaak dat het oranjeproduct niet al te veel van het origineel afwijkt. "Zo is oranje wc-papier wel succesvol, maar oranje bier of cola zal geen succes zijn. Het moet wel geloofwaardig blijven."
De extra omzet komt met name van de hogere verkopen van bier, frisdranken, chips en borrelnoten. "En al het andere dat je voor de televisie opeet." De huidige gezondheidstrend is nog niet doorgedrongen bij de voetbalkijkers. De speciale oranjeproducten verleiden de klant wellicht, maar ze zorgen niet voor het grootste deel van de extra omzet.
"Wel is het leuk om met iets oranjes thuis te komen. De huisman of huisvrouw wil ook scoren met kijk wat ik nu voor leuks heb meegenomen." De extra omzet is overigens wel weersafhankelijk, maar bovenal moet Oranje het goed doen.
En de kans is aanwezig dat Oranje er na de tweede (verloren) wedstrijd al uit het toernooi ligt. Het Nederlands eftal heeft een loodzware loting voor de groepsfase. Zo treedt Oranje op 9 juni aan tegen huidig wereldkampioen Italië. Op 13 juni is Frankrijk de tegenstander en 17 juni sluit Oranje de groepsfase af tegen Roemenië.
De stelregel, hoe verder Oranje komt, hoe meer er wordt gekocht, gaat dan ook zeker op. "Als Oranje er direct uitligt, is het ook gedaan", aldus Holla. Winkeliers zullen dan zo snel mogelijk hun winkels moeten opschonen van oranje en EK-versieringen. De speciale EK-producten kunnen of naar zolder of zullen worden afgeprijsd.
Het werkt namelijk nadelig als winkels nog oranje kleuren, terwijl het elftal niet meer in het toernooi zit. "Dat wekt toch irritatie op en dan gaan consumenten elders shoppen."
(Bron)
Unilever wil alleen nog duurzame palmolie

ROTTERDAM - Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever wil in 2015 alleen nog palmolie gebruiken die op duurzame wijze is verbouwd. Dat heeft de onderneming donderdag meegedeeld. Alle palmolie die Unilever in Europa gebruikt moet al binnen drie tot vier jaar duurzaam zijn.
Unilever wil dat de palmolie, die vooral wordt gebruikt in voedingsmiddelen en cosmetica, een duurzaamheidscertificaat krijgt. De multinational is lid van de RSPO (de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie) een overlegorgaan dat de duurzaamheidsproblemen rond palmolie moet aanpakken.
De productie van de olie leidt veelal tot de kap van oerbossen en aantasting van de biodiversiteit in verscheidene landen. Onder meer in Indonesië verdwijnt daardoor het leefgebied van de orang-oetan.
Greenpeace reageerde donderdag positief op het voornemen van Unilever. De milieuorganisatie benadrukte echter dat het voornemen van de multinational alleen zin heeft als Unilever zich nu al inzet voor de strijd tegen ontbossing. Anders zal er tegen 2015 geen bos meer over zijn, aldus Greenpeace.
Greenpeace is overigens sceptisch over de rol van RSPO. Volgens de organisatie is er sinds de oprichting van het overlegorgaan "nog geen boom minder gekapt".
(Bron)
Twee schepen gezonken, opvarenden gered

DEN HELDER - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft in de nacht van woensdag op donderdag vier opvarenden van een zinkend plezierjacht voor de kust van IJmuiden gered. Later in de vroege ochtend haalde de dienst drie opvarenden van een jacht 9 kilometer ten westen van Zandvoort.
Beide schepen zonken na de reddingsactie en moeten volgens een woordvoerder van de KNRM als verloren worden beschouwd.
De eerste melding kwam rond 02.00 uur binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder via een alarm van een noodradiobaken. Het bleek te gaan om een zeiljacht dat zich 65 kilometer uit de kust bevond. Het schip had een gebroken mast.
Op het schip, dat water maakte, bevonden zich vier opvarenden. De KNRM rukte uit met een reddingsboot en een helikopter van de Koninklijke Marine.
Een bemanningslid van de helikopter, die op het zinkende schip werd afgezet, heeft geprobeerd de vier mensen aan boord van het toestel te krijgen. Dit lukte niet door het slechte weer en de hoge golven.
Het lukte even later wel de opvarenden aan boord van de reddingsboot te krijgen. Het vaartuig nam het gehavende jacht op sleeptouw, maar het zonk korte tijd later.
Volgens een zegsman van de KNRM is het goed mogelijk dat het jacht is geramd door een groot vrachtschip zonder dat het vrachtschip het zelf heeft gemerkt.
Ook het jacht voor de kust van Zandvoort maakte water. De reddingsboten van Zandvoort en Katwijk rukten uit en een loodsboot in de buurt van het gehavende vaartuig schoot te hulp. Pogingen om het jacht leeg te pompen en drijvende te houden mislukten. De oorzaak van de lekkage is onduidelijk.
De KNRM noemt het zeldzaam dat twee zeiljachten in een nacht in hetzelfde kustgebied zinken. De incidenten staan los van elkaar.
De omstandigheden waren wel ongemakkelijk: een harde noordenwind van windkracht 7 en een ruwe zee. Het is aan goede noodapparatuur, communicatiemiddelen en coördinatie te danken dat de zeven opvarenden konden worden gered, aldus de KNRM.
(Bron)


Kapitein vrachtschip vast na zinken plezierjacht

DEN HELDER - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft donderdagmiddag de kapitein van een vrachtschip aangehouden die ervan wordt verdacht donderdagochtend een Nederlands plezierjacht te hebben geramd voor de kust van IJmuiden.
Het Cypriotische vrachtschip waar de 42-jarige Russische kapitein gezagvoerder van is, lag in de haven van Terneuzen. Dat heeft een zegsman van het KLPD donderdag gemeld.
Ook de 27-jarige Russische stuurman is aangehouden. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) moest rond 2.00 uur uitrukken met een helikopter en een reddingsboot om vier opvarenden van een zinkend plezierjacht te redden. Het gehavende plezierjacht zonk enkele uren later.
Na onderzoek stelde de Waterpolitie vast dat het zeiljacht door een vrachtschip moest zijn aangevaren. Met behulp van radarbeelden kon de Waterpolitie de Cypriotische boot traceren.
In de haven van Terneuzen werden op de huid van het 105 meter lange schip inderdaad sporen van een aanvaring gevonden. De Russische kapitein heeft echter verklaard niets gemerkt te hebben van de aanvaring.
(Bron)

Dat je het niet voelt als je met een vrachtschip een zeiljacht aanvaart, kan ik me voorstellen. Maar had de kapitein niet op andere wijze moeten weten dat het schip daar was? Zicht, radar, zoiets?
Voetbalsupporters op de vuist in trein

ENSCHEDE - In Enschede zijn woensdagavond supporters van Heracles en FC Twente met elkaar op de vuist gegaan in een treinstel dat stond te wachten op het station. Twee NS-medewerkers die probeerden in te grijpen, raakten gewond aan hun hoofd en arm.
Dat heeft de politie donderdag gemeld. De aanleiding voor de vechtpartij was het zingen van clubliederen door de groep Heracles-supporters. Omdat de Twente-supporters daar niet van gediend waren, daagden zij de zingende fans van de andere club uit. Dit ontaardde in een vechtpartij waarbij onder meer met riemen op elkaar werd ingeslagen.
De politie, die door de conducteurs was gealarmeerd, moest ingrijpen om een eind te maken aan de schermutselingen in het treinstel. Twee mannen van 18 en 19 jaar oud uit Almelo werden aangehouden.
(Bron)

Waren er maar twee aan het knokken dan?
Vrouw gewond door omvallen toilet

EST - Een vrouw uit het Gelderse Est is in de nacht van woensdag op donderdag gewond geraakt doordat een toiletunit omviel terwijl zij gebruik maakte van de wc. De vrouw moest met verwondingen in haar gezicht naar de dokter, aldus de politie.
Een zoon van de vrouw ging met een aantal vrienden een man van 27 jaar uit Tricht te lijf, die tegelijk met zijn moeder in de toiletcontainer was. De zoon dacht dat deze man zijn moeder had mishandeld.
Zowel de Trichtenaar als de vrouw uit Est was te dronken om een verklaring af te leggen. De politie hield de man uit Tricht aan. Toen de slachtoffers weer nuchter waren, bleek uit hun verklaring dat beiden met de toiletunit omgevallen waren.
(Bron)
Verpakkingsbelasting op de kassabon

DEN HAAG - Wie vanaf donderdag in de supermarkt afrekent zal op de kassabon zien staan dat het totaalbedrag "inclusief verpakkingsbelasting" is. Of de prijs van producten ook omhooggaat, is vooralsnog onduidelijk.
In 2008 moeten de fabrikanten van verpakte levensmiddelen in totaal 240 miljoen euro ophoesten aan verpakkingenbelasting. 115 miljoen euro daarvan gaat rechtstreeks naar het Afvalfonds.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verwacht dat de fabrikanten de belasting zullen doorberekenen aan de supermarkten, die op hun beurt de kosten weer kunnen doorberekenen aan de klant.
(Bron)
'Sommige toetsenborden nog viezer dan toiletbril'

LONDEN - Sommige toetsenborden van kantoor-pc's herbergen zoveel bacteriën dat gebruikers er goed ziek van kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van een Britse consumentenorganisatie, die haar eigen computers onder de loep nam.
Van de 33 gecontroleerde exemplaren vielen er vier in de categorie Potentieel Gezondheidsrisico.
De onderzoekers stelden vast dat de vuilste toetsenborden tot vijfmaal meer bacteriën herbergden dan een gelijktijdig onderzochte wc-bril in hetzelfde gebouw, zo berichtte de BBC.
De grootste bronnen van toetsenbordvervuiling zijn overigens eten bij de computer en het met ongewassen handen na een toiletbezoek driftig doorhameren op de toetsen.
(Bron)

Iedereen dan maar z'n eigen toetsenbordcondoompje?

woensdag, april 30, 2008

TT 128 Scheepswrak met schat bij Namibië

Voor de kust van Namibië is een 500 jaar oud scheepswrak gevonden. Aan boord werden veel schatten ontdekt, waaronder drie bronzen kanonnen, duizenden gouden munten uit Spanje en Portugal, en tonnen ivoor. Ook zijn er menselijke resten en navigatie-instrumenten aangetroffen.
Een Namibisch bedrijf vond het wrak op de bodem van de Atlantische Oceaan toen het bezig was diamanten te winnen. Het bedrijf, Namdeb, vermoedt dat het schip van de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeus Diaz was.
Diaz was in 1488 de eerste Europeaan die om Kaap de Goede Hoop heen voer. In 1500 raakte hij met zijn schip vermist.
TT 127 Grootste nazi-archief opengesteld

In Bad Arolsen, de Duitse deelstaat Hessen,is het grootste archief in de wereld over nazimisdaden geopend voor publiek; de Internationaler Suchdienst.
Het archief van het Rode Kruis bevat vijftig miljoen documenten over zo'n zeventien miljoen slachtoffers van het naziregime. De gegevens zijn onder meer afkomstig van concentratiekampen en de Gestapo. Tot voor kort konden alleen de slachtoffers en hun familie de stukken in het archief inzien.
Het archief wordt door elf landen, waaronder Nederland ondersteund. Van alle beschikbare documenten krijgt Nederland digitale kopieën.
TT 130 Het voeren van duiven in Venetië is vanaf nu verboden. Wie betrapt wordt krijgt een boete van 50 euro. Venetië wil minder duiven, omdat ze door hun gepoep en gepik schade aan monumenten toebrengen. De voerverkopers zijn na een traditie van 100 jaar hun baan kwijt.
TT 130 Een man uit Lommel in België heeft zijn gezicht verbrand toen mentholzalf bij het inhaleren ontplofte. De man had Vicks Vaporub in een kom water gedaan en die opgewarmd in de magnetron. Toen hij boven de kom hing, ontplofte de zalf.
Waarschijnlijk heeft het water gekookt; op de gebruiksaanwijzing van Vaporub staat dat dat niet mag.
Chauffeur belandt onder eigen bus

ROTTERDAM - Een chauffeur van de Rotterdamse busmaatschappij RMC Tours is dinsdagavond door zijn eigen bus overreden.
Dat heeft de politie gemeld. De man stond op het Rodezand in het centrum van Rotterdam om daklozen naar de nachtopvang te vervoeren.
De chauffeur had even zijn voertuig verlaten, toen het de bus door nog onbekende oorzaak in beweging kwam. De bus kwam pas tot stilstand toen de achterwielen over de man waren heengereden.
Het slachtoffer is per traumahelikopter naar het Erasmus Medisch Centrum afgevoerd. Hij verkeert in kritieke toestand en wordt in coma gehouden.
De technische recherche heeft geconstateerd dat de bus geen technische mankementen vertoonde.
(Bron)
'Actie streekvervoer groot succes'

UTRECHT - In vrijwel het hele land hebben chauffeurs gehoor gegeven aan de oproep van de bonden om woensdag geen plaatsbewijzen te controleren of strippenkaarten te stempelen. "De actie is een groot succes", stelde CNV Stads- en Streekvervoer woensdag.
Volgens de bond doet meer dan 90 procent van de chauffeurs mee aan de acties. Alleen in West- en Midden-Brabant en Friesland doen de chauffeurs niet mee. In Brabant voorzagen de chauffeurs problemen als ze wel mee zouden doen.
In Friesland hoefden mensen woensdag sowieso niet te betalen voor het openbaar vervoer omdat de koningin die provincie aandeed, weet de CNV.
Een woordvoerster van de werkgevers in het streekvervoer stelt dat ongeveer 90 procent van de chauffeurs meedoet aan de acties en dat alles rustig verloopt.
In Amsterdam en op sommige plaatsen in Friesland is een grote toestroom van reizigers. Maar of dat maken heeft met de acties of dat het gewoon druk is in verband met Koninginnedag kan ze niet zeggen.
De chauffeurs in het stads- en streekvervoer voeren actie voor een betere cao. Ook voor Hemelvaartsdag, 5 en 6 mei en Pinksteren staan zogeheten publieksvriendelijke acties gepland.
(Bron)
Vrijheid van meningsuiting Turkije versoepeld

ANKARA - Het Turkse parlement heeft woensdag een wetswijziging aangenomen die de vrijheid van meningsuiting versoepelt. De wijziging van artikel 301 van het wetboek van strafrecht werd met 250 stemmen voor en 65 stemmen tegen aangenomen.
Dat meldde het Turkse persbureau Anatolië.
Het wetsartikel is in het verleden gebruikt om honderden schrijvers en journalisten aan te pakken omdat ze "Turksheid" hadden beledigd. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk was een van de slachtoffers van artikel 301.
In de aangepaste wet is het nog wel verboden de Turkse natie te beledigen. De minister van Justitie moet evenwel toestemming verlenen voordat een zaak bij de rechter aanhangig kan worden gemaakt.
De maximumstraf voor belediging is van drie naar twee jaar teruggeschroefd.
Schrijvers en activisten zeggen dat de hervorming niet ver genoeg gaat. Ze vrezen dat ze slachtoffer blijven worden van de wet en andere regels die de vrijheid van meningsuiting inperken.
(Bron)
Honderden Chinese kinderen uit fabriek gehaald

PEKING - In het zuiden van China is een groot kinderarbeidschandaal aan het licht gekomen. Meer dan duizend plattelandskinderen en tieners blijken daar dwangarbeid te verrichten.
De politie heeft tot nog toe meer dan honderd kinderen gered uit huizen en fabrieken in de industriestad Dongguan, aldus de krant China Daily woensdag.
De kinderen, tussen de negen en zestien jaar oud, waren door een illegale organisatie naar fabrieken gelokt. Daar werden ze gedwongen om voor een hongerloontje lange dagen te werken.
Zij verdienden maar omgerekend 22 tot 34 eurocent per uur. De autoriteiten hopen ook honderden andere kinderen snel te hebben opgespoord en de daders te berechten.
China nam vorig jaar een langverwachte wet aan die de rechten van arbeiders beter moet beschermen. Toen kwam ook een schandaal aan het licht. Honderden arbeiders, onder wie kinderen en verstandelijk gehandicapten, bleken als slaven te werken in steenfabrieken.
(Bron)

En de ouders?
Oranje afvalzakkenactie Utrecht slaat aan

UTRECHT - De actie met oranje vuilniszakken op de Utrechtse vrijmarkt is volgens de gemeente Utrecht een groot succes.
Er zijn rond de 8000 zakken over de vrijmarkt en elders in de Utrechtse binnenstad verdeeld. Ze zijn in grote hoeveelheden gevuld ingeleverd bij een van de verzamelpunten. Precieze cijfers ontbreken nog.
Een woordvoerster van de gemeente meldde woensdag dat het effect goed zichtbaar is: er is duidelijk minder zwerfafval op straat.
De vrijmarkt wordt woensdag om 18.00 uur afgesloten. Volgens de gemeente was het iets rustiger dan vorig jaar. Er zouden dinsdagavond circa 300.000 mensen op de been zijn geweest en woensdag overdag ruim 200.000.
(Bron)
Twee zwaargewonden bij paardenfestijn

ZWIJNDRECHT - Tijdens een demonstratie ringsteken aan de Laurensvliet in Zwijndrecht zijn woensdag twee mensen zwaargewond geraakt.
Een van hen is een meisje van 8 of 9 jaar dat in kritieke toestand in een ziekenhuis ligt. Zij was door een paard omvergelopen.
Het andere slachtoffer is een vrouw die uit een koetsje was gesprongen en op haar rug op de stoeprand belandde, meldde de politie.
Beide incidenten hadden plaats tijdens de Oranjefeesten in Zwijndrecht bij het onderdeel ringsteken met paard en wagen. In beide gevallen schrokken de paarden en sloegen op hol. De vrouw was in paniek uit het koetsje gesprongen toen het paard ervoor op hol sloeg.
Even later gebeurde hetzelfde met een paard en wagen waarin een vader en dochter zaten. Beiden wisten het wagentje te verlaten, maar het paard liep over een meisje heen dat aan de kant stond te kijken.
(Bron)
Verstandelijk gehandicapten verstoken van bril

AMSTERDAM - Bijna vier op de tien verstandelijk gehandicapten die een bril nodig hebben, krijgen die niet voorgeschreven.
Dat komt door terughoudendheid van artsen en verzorgers, concludeert het Tijdschrift voor Geneeskunde na onderzoek. De resultaten worden zaterdag in het blad gepubliceerd.
Bij ernstig gehandicapten die een oogoperatie zouden moeten ondergaan, wordt bij slechts 55 procent die ingreep ook daadwerkelijk uitgevoerd.
Een oogarts, een statisticus en een arts in opleiding onderzochten over de periode 1993-2003 ruim 5000 verstandelijk gehandicapten met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar.
Uit dat oogonderzoek bleek dat 39 procent licht slechtziend was, 31 procent ernstig slechtziend, 10 procent zeer ernstig slechtziend en 4 procent zelfs blind.
Slechtziendheid en blindheid komen onder volwassen verstandelijk gehandicapten tien keer vaker voor dan bij mensen zonder verstandelijke beperking.
De onderzoekers denken dat de terughoudendheid van artsen mogen valt te verklaren uit het feit dat veel gehandicapten niet kunnen lezen en dat daardoor niet opvalt dat zij slecht kunnen zien.
(Bron)

Je hebt je ogen toch niet alleen nodig om te lezen?

dinsdag, april 29, 2008

Kinderopvang beschermt mogelijk tegen leukemie

Kinderen op jonge leeftijd naar de kinderopvang brengen, kan ze mogelijk beschermen tegen leukemie. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.
Waarschijnlijk komt dit omdat ze in de kinderopvang blootgesteld worden aan bepaalde infecties. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen op een conferentie in Londen. Kinderen die naar de kinderopvang gaan, hebben 30 procent minder kans op het ontwikkelen van de meest voorkomende vorm van kinderleukemie in vergelijking met kinderen die niet naar de opvang gaan.
Hoe eerder kinderen in contact komen met anderen hoe beter, blijkt uit 14 studies. Kinderen die op een leeftijd van één of twee jaar naar de kinderopvang gingen, waren het best beschermd.
Uit de studie werd niet duidelijk waarom sociaal contact kan beschermen tegen leukemie. Maar de resultaten lieten wel zien dat infecties op jonge leeftijd er op de een of andere manier ervoor zorgen dat de kinderen beschermd worden tegen de zeldzame ziekte.
Volgens de wetenschappers is dit het bewijs dat sommige infectiesoorten in de jonge jaren het immuunsysteem kunnen stimuleren. De onderzoekers bestudeerden 14 studies naar bijna 20.000 kinderen wereldwijd. Bijna een derde van hen had acute lymfatische leukemie. Dit is de meest voorkomende vorm van kinderleukemie.
(Bron)
VN stellen taakgroep voedselcrisis in

BERN - De Verenigde Naties stellen een taakgroep in om de voedselcrisis aan te pakken. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon dinsdag bekendgemaakt.
Volgens Ban dreigt de wereld geconfronteerd te worden met "wijdverspreide honger, ondervoeding en sociale onrust op een ongekende schaal" als gevolg van de stijgende voedselprijzen. Hij wil een aantal noodmaatregelen nemen om de groeiende voedselcrisis op korte termijn aan te pakken en een aantal structurele maatregelen die de crisis op lange termijn moeten bezweren.
De VN-chef hield maandag en dinsdag topberaad met 27 internationale organisaties in het Zwitserse Bern over de groeiende voedselcrisis. De prijs van voedsel is de afgelopen tijd flink gestegen. Dat komt onder meer door de groeiende wereldbevolking en een sterke toename van de verbouw van gewassen die geschikt zijn als biobrandstof. De prijs van rijst, suiker en graan is zeker 50 procent hoger dan een jaar geleden.
Ban zal persoonlijk leiding geven aan de nieuwe taakgroep om de wereldwijde crisis zo snel mogelijk aan te pakken. De taakgroep zal bestaan uit de hoofden van de VN-organisaties en de Wereldbank. De eerste hulp richt zich op boeren in arme landen die door de hoge kosten van kunstmest en energie in de problemen zijn gekomen, aldus de BBC.
De taakgroep wil 200 miljoen dollar steun geven aan boeren in de meest getroffen landen om zo de voedselproductie op te krikken. Verder moeten landen worden geholpen bij de aankoop van zaden. Hiervoor wil de taakgroep 1,7 miljard dollar uittrekken.
Van haar kant zal de Wereldbank haar leningen aan de landbouwsector in Afrika het komende jaar verdubbelen. Bovendien zal de instelling kijken hoe sneller en soepeler geld kan worden uitgeleend.
Op de lange termijn moeten de ontwikkelde landen volgens de VN-topman iets doen aan de subsidies die de handel uit balans brengt. Ook moet de klimaatverandering en de daaruit voortkomende gevolgen uiteindelijk worden aangepakt, zei hij.
Maar de eerste prioriteit is zo snel mogelijk "de hongerigen te eten geven". Ban riep daarom alle landen op om "snel en ruimhartig" het geldpotje van het VN-wereldvoedselprogramma WFP te vullen. De organisatie heeft 775 miljoen dollar nodig in verband met de gestegen voedselprijzen.
"We hebben toezeggingen voor 471 miljoen dollar, maar we hebben maar 18 miljoen dollar contant", aldus WFP-chef Josette Sheeran. Naar schatting van het WFP kampen 100 miljoen mensen met een tekort aan voedsel.
(Bron)
XL-porties maken ongemerkt dik

Mensen eten steeds grotere porties. Niet alleen krijgen mensen in restaurants en andere eetgelegenheden grotere maaltijden voorgezet, maar ook in supermarkten worden de porties groter.
Zo krijgen mensen dagelijks ongemerkt 50 kilocalorieën te veel binnen. Hierdoor wordt de gemiddelde Nederlander elk jaar wel een pond zwaarder, zeggen onderzoekers van de EFMI Business School.
Volgens onderzoekster Ineke Steenhuis van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam worden de XL-porties vergeten in de strijd tegen de vetzucht.
Volgens de onderzoekster letten mensen wel op wat ze eten, maar niet op de hoeveelheid die ze eten. Als je mensen een grote portie geeft, dan eten ze hun bord ook vaak helemaal leeg.
De onderzoekster verwijst ook naar een onderzoek van de Amerikaanse voedingswetenschapper Wansink. Hij deed een aantal proeven waaruit bleek dat mensen meer eten dan ze denken te eten. Zo zorgen bijvoorbeeld ook grote borden dat mensen meer eten.
(Bron)
Brood 10 procent duurder

BRUSSEL - Brood in de Europese Unie is in een jaar tijd gemiddeld 10 procent duurder geworden. Dat blijkt uit een vergelijking door de Europese Commissie van prijzen tussen februari vorig jaar en dit jaar.
De consument betaalt bovendien 15 procent meer voor melk, kaas en eieren. Vlees is 4 procent duurder geworden, terwijl de caissière 12 procent meer afrekent voor olie en vetten.
De prijs van vooral brood is aanzienlijk harder gestegen dan theoretisch te verklaren is door de hogere graanprijs, zo blijkt uit een doorrekening van Brusselse prijsmodellen.
"De verdergaande prijsstijging voor sommige producten kan bijvoorbeeld ook komen door toegenomen kosten voor energie, transport of arbeid", reageerde een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw). "Wij geven niemand de schuld."
(Bron)
Ombudsman vindt dat Rotterdam vrijheid inperkt

ROTTERDAM - De ombudsman van Rotterdam, Migiel van Kinderen, vindt dat de gemeente de vrijheden van de Rotterdammers te veel inperkt.
Een gemeente die de vrijheid aan banden legt, moet tegenkrachten organiseren om te voorkomen dat ze grenzen overschrijdt. Van Kinderen twijfelt of Rotterdam dat voldoende doet, schrijft hij in zijn jaarverslag 2007.
Vrijheid van de burgers staat centraal, zei Van Kinderen dinsdag. Het gemeentebestuur is deze hoofdregel uit het oog aan het verliezen. Het heeft op alle fronten ingezet in de strijd om de stad veilig te maken. Het heeft de afgelopen jaren onderdrukkende maatregelen genomen. Dat mag, maar onder strenge voorwaarden, aldus de ombudsman.
"De partijen overschreeuwen elkaar om inzet van middelen om de grootstedelijke problematiek aan te pakken." Het aan banden leggen van vrijheden moet zorgvuldig gebeuren. Inperking moet uitzondering zijn en geen regel, zegt Van Kinderen. De groei van vaak onorthodoxe maatregelen gaat volgens hem niet gepaard met meer en goede informatie hoe burgers zich kunnen weren.
Ook vindt er geen goede controle en evaluatie plaats van de uitvoering van de ingrepen. "Je moet nadenken over wat je aan het doen bent." Als voorbeeld noemt de gemeentelijke ombudsman de aangekondigde bezoeken bij mensen thuis. Volgens de gemeente het middel om illegale bewoning, fraude en schrijnende toestanden achter de voordeur aan te pakken.
De gemeente denkt te lichtzinnig over een aantal basisrechten en heeft die bij de deur gezet. De directeur veiligheid vertrekt en zegt "natuurlijk zijn we over de grenzen heengegaan", en niemand trekt aan de bel, verbaast Van Kinderen zich.
Hij vindt dat de rechter er te weinig aan te pas komt. Dat wijt hij ook aan de slechte informatie. "Mensen kennen hun rechten niet en het is vaak moeilijk de koe bij de horens te pakken. Bij wie moet je zijn?"
De ombudsman ontving vorig jaar 883 klachten (995 in 2006), waarvan hij er 288 uitgebreid onderzocht. In de overige zaken moest of de gemeente de kwestie uitgebreid behandelen of was een telefoontje of een briefje voldoende. In 60 procent van de gevallen had bemiddeling een positief resultaat voor de klagers.
(Bron)
Ruim helft sektemeisjes Texas zwanger

AUSTIN - Ruim de helft van de meisjes tussen de veertien en zeventien jaar oud die onlangs zijn weggehaald bij een polygame sekte in het westen van de Amerikaanse staat Texas, is zwanger of is al moeder.
Het gaat om 31 van de 53 meisjes, aldus Amerikaanse media dinsdag. In totaal werden 463 kinderen weggehaald bij de sekte.
De kinderen zijn van een afgelegen boerderij gehaald waar ze bij de sekte van Warren Jeffs leefden. Volgens de advocaat van de sekte kloppen de cijfers niet en zijn sommige meisjes onjuist als minderjarigen bestempeld. Hij verwacht binnenkort de juiste gegevens van sekteleden te ontvangen.
De sekte, de Fundamentele Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste Dagen (FLDS), praktiseert polygamie en huwelijken met minderjarigen. Sekteleider Jeffs is vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan verkrachting.
(Bron)

De FLDS vindt dat meiden op hun dertiende klaar zijn om te trouwen, al dan niet wettelijk. (Als een man al getrouwd is, kan ie niet nogmaals trouwen, maar dan is het een 'spiritueel huwelijk' - met als enige verschil dat er geen trouwboekje is.)
(Verhelderend boek hierover: In de ban van de hemel, door Jon Krakauer. Het uitgangspunt is een moord die twee maniakken pleegden omdat ze daartoe opdracht van god hadden gekregen, maar gelukkig bevat het boek meer dan alleen dat verhaal.)
Cramer neemt nieuw besluit over Schinveld

DEN HAAG - Minister Jacqueline Cramer van Milieu neemt over zes weken alsnog een besluit over een dwangmaatregel die haar ministerie aan de Limburgse gemeente Onderbanken heeft opgelegd.
Dat liet haar woordvoerder dinsdag weten na een uitspraak van de Raad van State. Met de dwangmaatregel kon ruim twee jaar geleden zes hectare bos voor de AWACS-basis bij Schinveld gekapt worden.
In juli 2007 vernietigde de Raad van State de dwangmaatregel, een zogenoemd Nimby-besluit (Not in my Backyard). Deze door voormalig VVD-minister Dekker van Milieu genomen dwangmaatregel moest de kap van twintig hectare bos mogelijk maken omdat de gemeente Onderbanken dat weigerde.
De Raad van State gaf de minister destijds zes weken de tijd om een nieuw, beter onderbouwd besluit te nemen. Dat liet Cramer na.
De gemeente Onderbanken en de Vereniging Stop AWACS stapten daarom naar de Raad van State, die hen dinsdag in het gelijk stelde. De Raad geeft de minister opnieuw zes weken de tijd om alsnog een besluit te nemen. Tot die tijd is de Nimby-maatregel geschorst.
Het ministerie laat allerlei onderzoeken uitvoeren om over zes weken tot een beslissing te komena, aldus de woordvoerder. Zes hectare bos liggen al om maar het nieuwe besluit moet 'het beheer' van nog eens veertien hectare bos mogelijk maken. Volgens Onderbanken komt dat 'beheer' neer op kap om de vliegtuigen van de naburige AWACS-basis meer ruimte te geven.
Wethouder Hans Ubachs van Onderbanken gelooft niet direct dat de minister binnen zes weken een nieuw besluit neemt. "Ze is nog niet eens begonnen met de tijdrovende onderzoeken die nodig zijn voor zo'n besluit", aldus Ubachs.
Hij vreest een herhaling van zetten over zes weken. Als de minister dan wederom geen besluit heeft genomen, stapt de gemeente opnieuw naar de Raad van State. "De vraag is alleen hoe lang je met zo'n spelletje door moet gaan."
(Bron)
Patiënt overleden door blunder ambulance

ALPHEN - Tilburgse ambulancebroeders zijn enkele weken geleden minuten later bij een patiënt met een hartaanval in Alphen gearriveerd omdat zij het verkeerde adres op hun navigatiesysteem hadden ingetoetst.
Manager Ger Jacobs van de Regionale Ambulance Voorziening in Brabant heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een verhaal in het Brabants Dagblad.
De meldkamer gaf aan de ambulance het adres Boshoven in Alphen door, maar de bemanning kwam uit aan de Boschoven in het nabijgelegen Baarle-Nassau. Uiteindelijk arriveerde de ambulance 22 minuten na de eerste melding bij de patiënt. De man overleefde de hartaanval niet.
Landelijk bestaat de afspraak dat ambulances in 95 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier op de plek van bestemming moeten zijn. Vooral in het buitengebied is dat vaak niet haalbaar, aldus Jacobs.
De weduwe zegt in de krant dat de ambulance drie kwartier na de melding arriveerde en dat haar man nog bij kennis was toen de ziekenwagen twee keer voorbijreed.
Intern onderzoek van de RAV heeft niet precies uitgewezen hoeveel tijd de ambulancemedewerkers hebben verloren en of de patiënt nog gered had kunnen worden. Een buurtgenoot heeft een klacht ingediend bij de ambulancedienst omdat hij herhaling vreest.
(Bron)

Dan is nog niet gezegd dat de patiënt het overleefd had als de ambulance eerder was gekomen, maar het is wel erg wrang.
Microsoft helpt botnets bestrijden

AMSTERDAM - Een computerprogramma van Microsoft geeft opsporingsinstanties een inkijkje in de werking van botnets, netwerken van door cybercriminelen gekaapte computers. De politie kan zo achterhalen wie aan de touwtjes trekt.
De software werkt aan de hand van gegevens die worden verzameld via de Malicious Software Removal Tool (MSRT), een programmaatje dat Microsoft maandelijks via de automatische updatefunctie van Windows verspreidt om bekende malware te verwijderen. Die MSRT is op naar schatting 450 miljoen pc's geïnstalleerd.
Het programma geeft opsporingsinstanties inzicht in de werking van botnets. Zulke netwerken bestaan uit pc's die zijn geïnfecteerd met kwaadaardige software. Cybercriminelen kunnen de computers op afstand aansturen, en ze zo bijvoorbeeld gebruiken om spam of virussen te verspreiden, of om andere netwerken aan te vallen. Met de software van Microsoft kan de politie achterhalen wie zo'n botnet aanstuurt.
Volgens nieuwsdienst IDG wordt de software al enige tijd gebruikt, maar heeft het bedrijf het bestaan ervan tot dusverre geheim gehouden. Microsoft wil de naam van het programma niet bekendmaken, uit vrees dat hackers zich er dan beter tegen kunnen wapenen. Op een besloten conferentie lichtte het bedrijf maandag echter een tipje van de sluier op.
De software zou in februari al met succes zijn gebruikt door de politie in Canada. Die wist aan de hand van de verzamelde gegevens een botnet te ontmantelen van zo'n half miljoen besmette pc's.
Eerder deze maand beweerde Microsoft dat het verantwoordelijk is voor de ontmanteling van het Storm-netwerk, het grootste botnet uit de internetgeschiedenis. De MSRT zou zo veel pc's hebben ontsmet, dat het netwerk instortte. Andere deskundigen menen dat het botnet door zijn 'eigenaren' bewust is opgeheven.
(Bron)
Celstraf wegens misbruik gedrogeerd meisje

ASSEN - De 45-jarige W.R. uit Bunschoten is dinsdag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens het seksueel misbruiken van een 9-jarig meisje. Hij heeft haar en een evenoud vriendinnetje daarvoor gedrogeerd met ghb.
Ghb werd vroeger veel gebruikt als narcosemiddel en tegenwoordig vooral als partydrug. Het incident vond plaats op 3 juni vorig jaar bij een zwemplas in Emmen.
Het vonnis is aanzienlijk lager dan de geëiste celstraf van negen jaar. De rechtbank achtte, anders dan de officier van justitie, poging tot moord of doodslag op beide meisjes niet bewezen. R. heeft er volgens de rechters voldoende aan gedaan om ze uit het water te halen toen ze door de GHB onwel waren geworden en dreigden te verdrinken. Niettemin pleegde hij daarna ontucht met een van hen.
(Bron)

Ze zijn in de gevangenis dól op dat soort criminelen.
Zweedse jongen vindt zilverschat

STOCKHOLM - Een 9-jarige jongen uit de Zuid-Zweedse stad Lund heeft samen met zijn grootvader een zilverschat uit de 13e eeuw ontdekt. Dat meldden Zweedse media maandag.
Alexander Granhof was samen met zijn opa aan de rand van de stad aan het zoeken naar oude kanonskogels toen ze de schat vonden.
Ze groeven 4600 zilveren munten uit de Middeleeuwen op. Toen archeologen hen te hulp kwamen werden nog eens 2400 munten gevonden.
Over een vindersloon is nog niets bekend, maar de waarde van het zilver zou alleen al 1,5 miljoen kronen (170.000 euro) bedragen.
Volgens een historicus van de universiteit van Lund gaat het vermoedelijk om kerkbelasting opgehoest door boeren.
(Bron)
Verkoold lijk gevonden in Nederlandse auto

VREDEN - De brandweer heeft maandagmiddag op een bosweg in de Duitse grensplaats Vreden bij Winterswijk een verkoold lijk in een uitgebrande auto gevonden. Het wrak had een Nederlands kenteken.
Dat meldden de politie en het Openbaar Ministerie van Munster dinsdagmiddag.
De politie heeft het lijk nog niet geïdentificeerd. De afdeling moordzaken van de politie Munster heeft voorlopig sporenonderzoek verricht.
Het is nog volstrekt onduidelijk wat er is gebeurd. Wandelaars waarschuwden de brandweer omdat ze een brandende auto zagen. Na het blussen ontdekte de brandweer het verkoolde lijk.
(Bron)
Glijdende motorrijder geflitst

AMSTERDAM - Een motorrijder heeft dinsdag op de A28 bij Staphorst glijdend een snelheidsovertreding gemaakt. De 50-jarige Amstelvener zag een radarcontrole langs de kant van de weg staan en kneep vol in de remmen.
Hij kwam daarbij ten val, maar gleed met een vaart van 137 kilometer per uur voorbij de radar.
De man hield aan zijn valpartij een polsfractuur en een beschadigde hand over. Hij is met een ziekenauto overgebracht naar het Sofiaziekenhuis in Zwolle. Met zijn valpartij ontloopt de motorrijder zijn bekeuring niet. De man kan binnenkort een snelheidsboete tegemoet zien.
(Bron)

Dan ben je toch wel een sukkel...
Om zes uur begon de vrijmarkt. Om zes uur hoosde het in Utrecht. Het tv-verslag toont veel paraplu's en veel lappen plastic.
Wel de kans om leuke dingen te vinden dan ;-)

maandag, april 28, 2008

Ziekenbroeder verkrachtte meisjes in ambulance

BRUGGE - Een 24-jarige ambulancemedewerker is maandag door de rechtbank in Brugge in België veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf wegens het aanranden en verkrachten van meisjes in zijn ziekenwagen. De man wordt ook voor vijf jaar uit zijn burgerlijke rechten ontzet.
De ziekenbroeder heeft zowel in als buiten de ambulance minderjarige meisjes aangerand, verkracht, geslagen en bedreigd.
Hij moet aan de slachtoffers een schadevergoeding van in totaal 12.600 euro betalen.
(Bron)
'Blauwhelmen bewapenden Congolese rebellen'

KINSHASA - De Verenigde Naties hebben verdoezeld dat VN-soldaten in de Democratische Republiek Congo militanten hebben bewapend en goud en ivoor hebben gesmokkeld, berichtte de BBC maandag op basis van vertrouwelijke bronnen bij de VN.
Het zou gaan om Pakistaanse en Indiase blauwhelmen. De bronnen bij de volkerenorganisatie zeiden tegen de BBC dat ze om politieke redenen hun onderzoek in 2007 naar de beschuldigingen moesten stopzetten. Pakistan levert wereldwijd de meeste militairen aan de VN.
De VN-vredesmissie (Monuc) in Congo is de grootste ter wereld met 17.000 militairen. Ze hebben geholpen bij onder meer de wederopbouw en de ontwapening van milities. In 2004 kwamen blauwhelmen in Oost-Congo in het nieuws door seksueel misbruik van kinderen.
Volgens onderzoek van de Britse zender kochten Pakistaanse blauwhelmen in de oostelijke stad Mongbwalu goud van de FNI-militie. De Pakistanen leverden bovendien wapens aan de gevreesde militie zodat haar strijders de goudmijnen konden bewaken.
Twee gedetineerde leiders van de FNI bevestigden de beschuldigingen. De zaken werden in 2007 onderzocht, maar de VN vonden geen bewijs dat de Pakistanen wapens of munitie hadden geleverd aan milities. Wel concludeerden de VN dat een blauwhelm had gehandeld in goud.
Verder zouden Indiase VN-troepen in de eveneens in het oosten gelegen stad Goma hebben gehandeld in goud en drugs. Zij namen de spullen af van een militie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de genocide in Rwanda. Ook ruilden de blauwhelmen munitie voor ivoor.
Zowel Pakistan als India ontkent de beschuldigingen of zegt dat er geen bewijs voor is. De speciale VN-gezant in Congo, Alan Doss, zei tegen de BBC dat herbewapening van milities "bijzonder zorgwekkend" zou zijn. Maar onderzoek wijst er niet op dat dit gebeurt, aldus Doss.
(Bron)
Jongens gooien dode ree van viaduct

AMSTERDAM - Twee jongens hebben zondagmiddag vanaf een viaduct bij Enschede een dode ree op de autosnelweg A1 gegooid. De politie is op zoek naar de daders.
Een automobilist uit Oldenzaal zag zondag omstreeks 13.10 uur twee jongens op het viaduct staan die plotseling een dier over de reling gooiden. Het kadaver kwam met een klap op het asfalt terecht en de Oldenzaalse kon het beest nog net ontwijken.
Gealarmeerde agenten troffen even later op de A1 een dode ree aan. De hevig geschrokken vrouw is opgevangen door Slachtofferhulp. De politie op zoek naar getuigen.
(Bron)

De ree voor straf in hun kamers opslaan, in combinatie met kamerarrest. Dat zal ze leren.
Automobilist verstoort optocht en schampt vrouw

MAASHEES - De politie heeft zondagavond een 18-jarige man uit Smakt (Limburg) aangehouden die vermoedelijk eerder die avond in Maashees een fietser had aangereden. Dat liet de politie maandag weten.
Omstanders verklaarden tegen de politie dat de jongen de vrouw schampte toen hij een optocht van een gilde via de berm probeerde in te halen. Daarna reed hij door.
De deelnemers hadden hem te verstaan gegeven dat hij even moest wachten, aldus de politie, die het rijbewijs van de man heeft ingevorderd.
(Bron)
Slang gevonden in elektronicazaak Wormerveer

AMSTERDAM - De eigenaar van een elektronicazaak in Wormerveer wist maandagochtend niet wat hem overkwam toen hij een ruim twee meter lange slang ontdekte in zijn plafond. "Ik wilde de buitenverlichting uitschakelen toen ik de slang zag liggen. Volgens mij lag hij rustig te slapen", zegt eigenaar Smit.
Smit belde de politie. "De politie heeft Stichting de Imperator uit Amsterdam op de hoogte gesteld en die heeft de slang weggehaald." Volgens deze stichting voor reptielenopvang ging het om een jonge rattenslang, die al enkele dagen niet te eten had gehad.
Onduidelijk is hoe de slang in het plafond van de zaak aan de Cor Bruijnweg terecht is gekomen. "Boven mijn winkel zitten woningen", zegt Smit. "Het zou kunnen dat mijn bovenburen een slang hebben en dat die ontsnapt is. Maar dat zou je toch merken?"
De slang blijft voorlopig bij de stichting, tot de eigenaar zich meldt.
(Bron)
Revolutionaire oogtest ontwikkeld

Schotse wetenschappers hebben een revolutionair oogtest ontwikkeld. Met elektroden scannen ze de achterkant van je oogbol op afwijkingen.
De wetenschappers van Glasgow's Gartnavel Eye Hospital hopen hiermee eerder oogproblemen op te kunnen sporen. Het zou mogelijk ook de nieuwe standaard oogtest kunnen worden. Traditionele oogtesten meten alleen wat de patiënt zegt te kunnen zien.
Deze vernieuwende test maakt gebruik van minuscuul kleine elektroden die de achterkant van je oog meten. Ze registreren of alle gebieden wel reageren op prikkeling en geven dan gelijk aan of er probleemgebieden zijn. Dit kan dan afwijkingen detecteren voordat de patiënt er überhaupt al last van heeft.
Als er kleine afwijkingen zijn aan het oog, kunnen de hersenen hier vaak nog voor compenseren. Die vullen 'het gat' dan als het waren in. Het kan daardoor lang duren, tot het gat zo groot is dat de hersenen niet meer kunnen compenseren, voordat je door hebt dat je een afwijking hebt. Deze oogtest zou dan dus eerder kunnen aangeven dat er een probleem is.
(Bron)
Babygiraffe Niek drinkt weer

AMSTERDAM - Niek, de babygiraffe in Artis wiens moeder Oranya onlangs overleed, drinkt weer. Volgens een woordvoerster van de Amsterdamse dierentuin gaat het naar omstandigheden goed met de kleine.
"Hij komt buiten en is actief. Vrijdag en zaterdag heeft hij water gedronken. Daar zijn we erg blij mee."
De babygiraffe was zo ontdaan door de dood van zijn moeder, dat hij de eerste dagen niet wilde drinken. Oranya zoogde hem namelijk nog.
De verzorgers maakten zich grote zorgen over Niek en vroegen zich af of hij het wel zonder zijn moeder zou redden. "Je kunt nog wel merken dat hij haar mist. Hij roept naar haar", aldus de zegsvrouw.
Wat de doodsoorzaak van de 6-jarige Oranya is, wordt nog onderzocht. De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht verricht momenteel sectie op het giraffenlijf.
(Bron)
Computerleveranciers blijven XP verkopen

AMSTERDAM - Grote pc-verkopers maken gebruik van gaten in Microsofts licentievoorwaarden om ook na 30 juni Windows XP te blijven verkopen.
Volgens de BBC leveren Dell en Hewlett-Packard gebruik van een 'downgrade-licentie': wie een legale versie van Windows Vista Business of Windows Vista Ultimate bezit, mag het besturingssysteem vervangen door Windows XP. Lenovo verkoopt Vista-systemen met een 'recovery disk' voor Windows XP, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen terugschakelen.
Officieel is Windows XP na 30 juni niet meer leverbaar. Met die datum kwam Microsoft de grote pc-verkopers al tegemoet. Aanvankelijk had XP al maanden eerder uit de schappen moeten verdwijnen, maar grote computerhandelaren bespeurden bij hun klanten nog grote vraag naar de voorloper van Vista.
Vorige week liet topman Steve Ballmer doorschemeren dat Microsoft de beschikbaarheid zou kunnen verlengen als daar onder klanten vraag naar zou zijn. Hij benadrukte daarbij echter dat het overgrote deel van de klanten om Vista zou vragen.
(Bron)
'Verpakkingsbelasting treft consument'

LEIDSCHENDAM - Een nieuwe verpakkingsbelasting per 1 mei zal tot prijsstijgingen in de supermarkt leiden. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag.
De overheid heft in 2008 voor 240 miljoen euro aan verpakkingsbelasting over de supermarktensector. Volgens het CBL staat dat gelijk aan ongeveer 0,75 procent van de jaaromzet van de gehele branche. Het jaar daarna stijgt het bedrag naar 365 miljoen.
Supermarkten zullen de kosten hiervan waarschijnlijk afwentelen op de consument, zo redeneert het CBL. Het bureau gaat er van uit dat bijvoorbeeld een potje pindakaas 1 cent in prijs stijgt. Een blikje bier gaat 0,3 cent meer kosten.
Op verzoek van milieuminister Jacqueline Cramer zullen supermarkten op de kassabonnen vermelden dat de prijzen door de nieuwe belasting zijn gestegen. Van de opbrengsten vloeit 125 miljoen euro direct naar de schatkist. De rest van het geld besteedt het Rijk aan recycling en vuilinzameling.
(Bron)
Snelheidsduivel kijkt video tijdens rit

TOURS - De Franse politie heeft een automobilist in de kraag gevat die met een snelheid van 200 kilometer per uur over de snelweg reed en intussen ook nog een videootje zat te bekijken.
De 21-jarige man uit de regio Parijs bekeek de video via een monitor die hij op het dashboard van zijn auto had geplaatst, aldus de politie maandag.
Hij had zijn rijbewijs minder dan drie jaar geleden gekregen en mocht volgens de Franse wet dus nog niet sneller rijden dan 110 kilometer per uur. Agenten namen zijn auto in beslag. Zijn rijbewijs heeft de man moeten inleveren.
(Bron)
Hm. Utrecht schijnt erg goed te scoren als het gaat om afvalscheiden. GFT-afval is blijkbaar een uitzondering, want sinds begin dit jaar wordt dat nog maar eens per twee weken opgehaald. We kregen allemaal keurig twee stickers, met alle ophaaldata in deze wijk.
Ik beken onmiddellijk dat ik vaak GFT-afval gewoon in de vuilnisbak dump :/ Eigenlijk heb ik maar een paar kliko-momenten: als ik flink tekeer ben gegaan in de tuin. Want om met wat afsnijdels van de groente door de slaapkamer naar de tuin te wandelen, gaat me net te ver. En sinds de kliko niet meer door de tuindeur paste, hield het wel helemaal op.
Maar de gemeente stelde gratis compostvaten ter beschikking. Dat leek me wel wat. Vanaf begin januari kon je bellen om zo'n ding aan te vragen. Niet dat iemand er ook maar iets van wist, maar de bedoeling was goed.
Uiteindelijk stond in april ineens een regeltje op de gemeentesite, sneaky weggestopt, maar wel mèt telefoonnummer: het algemene infonummer van de gemeente. Waar men van niets wist en me doorverbond. Zodat ik na lang, heel lang wachten weer degene aan de lijn kreeg die me doorverbonden had.
Later belde ik nog eens, waarbij het net zo ging en de telefonist tenslotte mijn nummer maar noteerde, en voor de zekerheid ook vast m'n adres.
Ik hoorde niets meer en ik verdiepte me maar in composthopenmaken voor beginners. "Als het misgaat, gaat het stinken." Oh jee. "Een vat moet in de volle zon, een hoop in de schaduw." Lastig, lastig, hoewel? Ik heb wel een semi-onbruikbaar hoekje met schaduw en lucht, dus dan zou een hoop misschien toch handiger zijn?
Twaalf uur vanmiddag. Een hels kabaal buiten, alsof iemand iets van de trap liet vallen. Geen bel, geen bericht, maar het klonk verdacht recht-voor-de-deurig.
Toen ik ging kijken, was er al niemand meer te bekennen. Maar er stond wel iets.
Allemachtig, het is een vat van 280 liter, da's wel een beetje fors.
Met wat geweld heb ik het de gang in gekregen, waarbij de buurman langskwam en meewarig lachend zei: 'Zo, een compostbakkie?' Met wat steken en draaien en wrikken kreeg ik het de huiskamer in - het raam kan verder open dan de slaapkamerdeur.
En nu ligt het monster zolang even geparkeerd op de bank. Niet dat je die bank nog echt ziet, en Tom vindt het doodeng, maar ja, in de gang kon ie niet blijven staan want dan zou ik de deur niet meer uitkunnen, en hij zal toch via het raam naar buiten moeten.
De gebruiksaanwijzing is intrigerend. Je moet de bodemplaat op platte tegels zetten zodat die niet in de grond zakt (de hoeken dan, waar die ook mogen zitten bij een rond vat), maar het centrum van de bodemplaat moet wel contact maken met de grond, zodat nuttig bodemleven kan verhuizen naar de bak.
In de Nederlandse gebruiksaanwijziging staat uitdrukkelijk dat er geen kranten, vlees en vis in mag. In de andere talen staat het wat anders: geen gekleurde kranten, en in het Engels mag zo ongeveer alles er in behalve plastic, kattenpoep en stofzuigerzakken.
Ik zal wel zien, als het allemaal lukt is het prima, en als het niet lukt, dan houdt het op.

zondag, april 27, 2008

TT120 In Rhenen heeft een dronken man met een grijper het clubhuis verwoest van de motorrijders Confederates. Niemand was in het gebouw. Het lukte de politie pas na anderhalf uur om hem aan te houden. Het is nog niet duidelijk waarom hij het clubhuis heeft vernield.
Dode door ongeluk vliegshow Duitsland

EISENACH - Tijdens een vliegshow in de Oost-Duitse stad Eisenach is zaterdag een 45-jarige vrouw omgekomen toen een vliegtuigje van de startbaan raakte en tussen de toeschouwers terechtkwam. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
Acht mensen raakten gewond, van wie drie er slecht aan toe zijn. Volgens ooggetuigen klapte een band toen het propellervliegtuigje wilde opstijgen. Hierdoor belandde het toestel in het publiek.
(Bron)
Eigenaar afgebrande fabriek Marokko gearresteerd

CASABLANCA - De Marokkaanse politie heeft in Casablanca de eigenaar van de matrassenfabriek die zaterdag afbrandde gearresteerd. De zoon van de eigenaar die optrad als manager van de fabriek is eveneens aangehouden, aldus de politie zondag.
Zeker 55 mensen, vooral vrouwen, zijn bij de brand om het leven gekomen. Zeventien personen raakten gewond. In totaal zijn 150 mensen werkzaam in de fabriek. Op het moment van de brand waren honderd arbeiders aanwezig.
Een reddingswerker zei dat de eigenaar zijn personeel in de fabriek had opgesloten gedurende werktijd om diefstal te voorkomen. Hierdoor zaten de personeelsleden als ratten in de val toen het vuur uitbrak.
De brandweer beklaagde zich over de slechte veiligheidssituatie in de fabriek. Een veiligheidsfunctionaris zei dat de arbeiders niet konden vluchten door de ramen, omdat die waren voorzien van ijzeren tralies.
Veel arbeidsters zaten vast op de bovenste etages. Sommige mensen sprongen naar beneden, maar veel vrouwen durfden niet te springen waardoor ze levend verbrandden.
Omstanders zouden geprobeerd hebben een gat in de muur te maken om naar binnen te gaan om mensen te redden. Deze redders werden door anderen tegengehouden, omdat ze voor plunderaars werden aangezien.
De brand ontstond op de benedenverdieping. Vervolgens sloeg het vuur over naar de overige vier verdiepingen van het gebouw. Het vuur kon zich snel verspreiden doordat opgeslagen chemicaliën vlam vatten. Meer dan honderd brandweerlieden waren nodig om het vuur te doven.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Koning Mohammed VI heeft een onderzoek gelast naar de oorzaak en naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp. Een terreuraanslag wordt uitgesloten geacht.
De politie en specialisten waren zondag nog steeds bezig met de identificatie van de slachtoffers.
(Bron)
Dronken Pool parkeert auto op kruispunt

GORINCHEM - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de grootste moeite gehad een slapende Pool wakker te krijgen. De man bleek nogal wat gedronken te hebben, zo meldde de politie zondag.
De 38-jarige Oost-Europeaan was in zijn auto, die midden op een kruispunt stond, in slaap gevallen. Voorbijgangers hadden tevergeefs geprobeerd de man wakker te krijgen.
Daarop werd de politie ingeschakeld. Bij aankomst troffen zij de Pool aan in de auto met een kapot achterwiel en een beschadigde buitenspiegel.
De politie kreeg de man wel wakker. Hij rook dusdanig naar alcohol dat hem een blaastest werd afgenomen, waaruit bleek dat hij inderdaad te veel had gedronken.
Vervolgens voelde hij er weinig voor om mee te werken met de politie, daarom mocht hij een nachtje op het bureau doorbrengen. Wanneer hij nuchter is, zal hij verder gehoord worden.
(Bron)
FNV hangt vlag halfstok voor arbeidsdoden

UTRECHT - Elke 15 seconden sterft ergens op aarde aan werknemer tijdens de uitvoering van zijn of haar werk, in totaal 6000 per dag.
Maandag 28 april worden deze werknemers wereldwijd door de vakbonden herdacht. Vakcentrale FNV doet dat in Nederland, zo laat de beweging zondag weten.
Bij de vakcentrale en de meeste bondskantoren zal de vlag maandag halfstok hangen. "Werk leidt tot meer doden dan oorlog", stelt de FNV.
De FNV citeert de International Labour Organisation door te wijzen op het feit dat er jaarlijks meer dan twee miljoen werknemers om het leven komen door ongelukken op het werk en arbeidsgerelateerde ziekten.
Verder gebeuren onder werktijd ieder jaar 270 miljoen ongelukken en leidt blootstelling aan chemische stoffen tot de dood van 440.000 werknemers en aan asbest tot ongeveer 100.000 doden per jaar.
Het initiatief voor de gedenkdag is komen overwaaien uit Canada en de VS. De FNV besloot vorig jaar voor het eerst op deze dag de vlag halfstok te hangen en wil dat nu elk jaar gaan doen.
Dit jaar zal de FNV bovendien extra aandacht vragen voor 'sluipmoordenaar' asbest.
(Bron)
Chinese kinderen dood door virus

PEKING - Een uitbraak van een virus in de Oost-Chinese stad Fuyang heeft aan negentien kinderen het leven gekost. Bijna achthonderd kinderen zijn besmet, aldus de Chinese staatsmedia zondag, twee maanden na het begin van de uitbraak.
Het zogenoemde enterovirus 71 (EV71) werd begin maart voor het eerst geconstateerd. Het is niet bekend waarom de uitbraak nu pas bekend is gemaakt. De slachtoffers, in de leeftijd van twee tot zes jaar, hebben koorts, zweren in de mond en huiduitslag.
Het virus is ook bekend onder de naam hand-, voet- en mondziekte, maar moet niet worden verward met mond- en klauwzeer dat uitsluitend voorkomt bij vee.
Het virus verspreidt zich via hoesten, vocht uit zweren en ontlasting. De afgelopen jaren waren er grote uitbraken in onder meer Taiwan, Maleisië en enkele Oost-Europese landen. Ook in Nederland komt de ziekte voor.
(Bron)
Oliepijplijn Noordzee dicht door staking

LONDEN - Een belangrijke oliepijpleiding in de Noordzee is zondagmorgen afgesloten als gevolg van een staking in de enige raffinaderij in Schotland. Dat meldde oliemaatschappij BP, de eigenaar van de leiding.
De aanvoerleiding van olie van onder meer het grote Forties-veld moet worden stilgelegd omdat de bijbehorende verwerkingsinstallatie aan de raffinaderij is gekoppeld. De pijp is goed voor 30 procent van de totale Britse olietoevoer.
De raffinaderij in Grangemouth was vroeger ook van BP, maar werd in 2005 verkocht aan Ineos. Er werken 1350 mensen, van wie er 1200 staken. De staking draait om een plan om te snijden in de pensioenen.
De afgelopen dagen is vooral in Schotland en het noorden van Engeland brandstof gehamsterd uit vrees voor tekorten. Benzinepompen zijn begonnen met de rantsoenering van brandstof. Na afloop van de staking zal het nog enige dagen duren voordat de Britse olieproductie weer op peil is.
De Schotse regering kondigde zondag aan dat ongeveer 65.000 vaten brandstof, vooral diesel, vanuit Europese havens als Rotterdam, Amsterdam en Göteburg naar Schotland worden vervoerd.
(Bron)
Friesche vlag onder vuur wegens 'foute' soja

UTRECHT - Negen van de tien Nederlanders weet niet dat het kopen van zuivelproducten van Friesche Vlag bijdraagt aan het kappen van tropische bossen. Wanneer men dit wel weet, laat zeven van de tien consumenten de producten staan.
Dat blijkt zondag uit een onderzoek onder vijfhonderd consumenten door Stichting Natuur en Milieu.
Friesche Vlag maakt volgens de stichting nog steeds gebruik van 'foute' soja. In Latijns-Amerika nemen ze het niet zo nauw bij het kappen van regenwoud om sojaplantages aan te leggen en daardoor verdwijnt het tropische bos.
De stichting is daarom begonnen met een campagne om ervoor te zorgen dat Friesche Vlag overgaat op verantwoord verbouwde soja. Berekeningen tonen aan dat dit nog geen eurocent per pak melk extra kost, stelt Natuur en Milieu.
Bijna 90 procent van de respondenten heeft een cent per pak melk over om het tropische bos te beschermen. Nederlanders betalen maximaal 13 eurocent per pak melk extra, als ze zeker weten dat er geen hout wordt gekapt voor hun glas melk. Zuivelcoöperatie Campina maakt al gebruik van de 'groene' soja.
(Bron)
'Oostenrijkse 24 jaar in kelder en misbruikt'

WENEN - In Oostenrijk is zondag een extreem geval van incest bekend geworden. De politie liet weten dat een 73-jarige man is opgepakt, die wordt verdacht van het 24 jaar lang opsluiten van zijn 42-jarige dochter in een kelder. De man zou zeven kinderen bij Elisabeth F. hebben verwekt.
Eén kind is volgens de politie overleden. De andere kinderen zijn tussen de vijf en twintig jaar oud. Het gaat om drie jongens en drie meisjes, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.
DNA-onderzoek moet definitief uitsluitsel geven of de kinderen zijn voortgekomen uit het misbruik van de vrouw door haar vader.
De zaak kwam aan het rollen toen een twintigjarige vrouw doodziek werd opgenomen in een ziekenhuis in Amstetten, tussen Wenen en Linz.
Zij is waarschijnlijk een van de kinderen die geboren is uit het misbruik. Omdat de artsen niet weten wat de patiënte mankeert, riep het ziekenhuis haar spoorloos verdwenen moeder op zich te melden.
Daarna ging ook de politie naar de vrouw op zoek. De vrouw is inmiddels terecht en zij en haar andere kinderen krijgen professionele begeleiding.
In het huis van de 73-jarige Josef F., waar zijn twintigjarige vermoedelijke (klein)dochter bewusteloos werd gevonden, lag ook een brief van de 42-jarige moeder.
De tekst wekte argwaan bij de autoriteiten. "Zoek me niet, want dat zou zinloos zijn en zou mijn leed en dat van de kinderen verergeren."
Volgens de politie maakte Elisabeth F. tijdens het verhoor een psychisch zeer verwarde indruk en was zij er lichamelijk slecht aan toe.
Pas nadat de politie haar in een lang gesprek de verzekering had gegeven dat ze niet meer in contact met haar vader hoefde te komen en dat voor haar kinderen wordt gezorgd, wilde de 42-jarige vrouw vertellen wat haar is overkomen.
Ze liet de politie weten dat ze al sinds haar elfde geregeld door haar vader seksueel werd misbruikt. In augustus 1984 zou Josef F. haar in de kelder hebben gelokt en haar handboeien hebben omgedaan.
Volgens haar getuigenis is de vrouw in de jaren daarna doorlopend door haar vader misbruikt. "De verklaringen van de 42-jarige vrouw komen zeer geloofwaardig over", zei Gerhard Sedlacek van het Openbaar Ministerie.
Uit het seksueel misbruik zouden zeven kinderen zijn geboren, van wie er een is overleden. Drie van de kinderen werden door verwanten en de 73-jarige incestpleger en diens vrouw opgevoed en gingen naar school. De man zou tegen familieleden hebben gezegd dat hij de kinderen had geadopteerd.
De drie andere kinderen werden samen met hun moeder in de kelder opgesloten. Rosemarie F., de echtgenote van de 73-jarige man, zei dat ze geen weet had van de in de kelder gevangen gehouden kinderen.
Anderhalf jaar geleden werd Oostenrijk opgeschrikt door het verhaal van Natascha Kampusch, een meisje dat in 1998 op 10-jarige leeftijd verdween en in 2006 aan haar ontvoerder wist te ontkomen.
Kampusch werd door haar ontvoerder, die na haar vlucht zelfmoord pleegde, vastgehouden in een onderaards kamertje. Het Oostenrijkse parlement besloot onlangs tot een parlementaire enquête naar de ontvoering van Kampusch.
(Bron)
Man krijgt koevoet in rug bij vechtpartij

TIEL - In Tiel is zondag aan het begin van de avond een man met een koevoet in zijn rug gestoken. Hij is zwaargewond met een ambulance naar het Rivierenlandziekenhuis gebracht. Het slachtoffer is buiten levensgevaar.
De politie heeft na verklaringen van getuigen twee mannen gearresteerd, meldde zij zondagavond.
Volgens de politie was het treffen in het centrum van Tiel een vervolg is op uitgaansgeweld in die plaats in de nacht van zaterdag op zondag.
(Bron)

Een koevoet is niet echt een steekwapen, dan moet de dader wel allemachtig veel kracht gebruikt hebben.