zaterdag, januari 27, 2007

Voetganger overleden na oversteken snelweg

SASSENHEIM - Een voetganger die zaterdagavond de snelweg A44 ter hoogte van Sassenheim wilde oversteken, is daarbij aangereden door een auto en overleden. Dat zei een woordvoerster van de politie.
Waarschijnlijk wilde de voetganger, een 59-jarige man uit Haarlem, de weg oversteken om bij een nabijgelegen benzinepomp te komen. De bestuurder van de auto is bij de aanrijding lichtgewond geraakt.
(Bron)
Stress tijdens zwangerschap schadelijk voor IQ baby

LONDEN/AMSTERDAM - Vrouwen die tijdens de zwangerschap zware stress ondergaan, krijgen minder intelligente baby's. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Imperial College in Londen, zo meldde de Britse krant The Times zaterdag.
Het IQ van kinderen van stressmoeders ligt gemiddeld tien punten lager dan dat van andere kinderen. De wetenschappers nemen aan dat het verschijnsel te maken heeft met stresshormonen van de moeder die ook het ongeboren kind bereiken via de gemeenschappelijke bloedbaan.
Vorig jaar had onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam al uitgewezen dat gestresste moeders vaker huilbaby's krijgen.
(Bron)
Vrachtwagenchauffeur 40 uur achter het stuur

DRIEBERGEN - Een 40-jarige vrachtwagenchauffeur uit Rotterdam is zaterdag door de politie van de weg gehaald omdat hij met een slok op achter het stuur zat. Ook bleek de chauffeur veertig uur bijna onafgebroken te hebben gereden. Dat meldde de politie zaterdag.
Een agent van de Verkeerspolitie reed rond 04.00 uur op de A16 ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht toen hij voor zich een vrachtwagen over de weg zag slingeren. Bij controle van de chauffeur bleek direct dat er alcohol in spel was.
De Rotterdammer werd aangehouden en een ademanalyse op het bureau wees uit hij bijna vier keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had.
Uit het onderzoek naar de rij- en rusttijden bleek verder dat de chauffeur veertig uur bijna onafgebroken achter het stuur had gezeten. Het rijbewijs van de chauffeur werd ingenomen.
(Bron)
Celstraf voor afluisteren Brits koningshuis

LONDEN - Een topverslaggever van het Britse sensatieblad News of the World is vrijdag tot vier maanden cel veroordeeld wegens het afluisteren van de voicemail van medewerkers van leden van het Britse koningshuis. Dat heeft de Britse omroep BBC vrijdag gemeld.
De 49-jarige Clive Goodman luisterde ruim zeshonderd berichten af. Hij wist berichten te onderscheppen door gebruik te maken van geheime codes die netwerkbeheerders gebruiken om in voicemails in te breken.
Goodman werd in augustus vorig jaar aangehouden. Kort daarvoor hadden personeelsleden van Clarence House, de officiële residentie van prins Charles in het centrum van Londen, bij de politie geklaagd dat hun telefoongesprekken werden afgeluisterd.
Bij de afluisterpraktijken kreeg Goodman steun van de 36-jarige privédetective Glenn Mulcaire, die vrijdag tot zes maanden cel is veroordeeld. Mulcaire en Goodman bekenden al eerder schuld.
Als gevolg van de veroordeling besloot de hoofdredacteur van het zondagsblad News of the World op te stappen. Hij verklaarde met zijn vertrek de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het schandaal op zich te willen nemen.
(Bron)
Opening RandstadRail 3 uitgesteld

DEN HAAG - Het traject van de lightrailverbinding RandstadRail tussen Loosduinen en station Den Haag Centraal gaat niet op maandag 29 januari open voor publiek. Vervoerder HTM heeft besloten de opening een week uit te stellen nadat tijdens proefritten tweemaal een treinstel ontspoorde. Dat maakte HTM zaterdag bekend.
Bij het eindpunt van de lijn, het Arnold Spoelplein in Loosduinen, liep woensdag- en vrijdagavond een treinstel uit de wissel. Niemand raakte daarbij gewond, het ging om een testtrein zonder passagiers. Uit veiligheidsoverwegingen heeft het vervoerbedrijf besloten een week langer testritten uit te voeren.
"We willen te allen tijde voorkomen dat reizigers het gevoel krijgen dat het reizen met RandstadRail niet veilig is." Vooralsnog gaat de moderne lightrailverbinding op maandag 5 februari voor het eerst met passagiers rijden, aldus HTM.
RandstadRail 3 is het enige traject van de openbaarvervoerlijn dat nog niet in gebruik is genomen. De lijnen tussen de Haagse Monstersestraat en Oosterheem in Zoetermeer en tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Hofplein gingen eind oktober open. De Inspectie Verkeer en Waterstaat legde het vervoer op die trajecten eind november stil na een reeks ontsporingen. Bij het ernstigste incident raakten zeventien mensen gewond.
De ontsporingen op het nieuwe traject gebeurden op hetzelfde punt. Het gaat om een nieuw stuk rails, met nieuwe wissels. Het uitstellen van de RandstadRail 3 heeft voor reizigers weinig gevolgen. Op het traject rijdt nu nog een 'ouderwetse' tram. Het laatste stukje van de route kunnen reizigers gebruikmaken van een pendelbus, die daar ook al langer rijdt.
(Bron)
'Nieuwkomers energiesector rekenen bodemprijzen'

DEN HAAG - Klanten van de energiebedrijven Energie:direct, Greenchoice Elektran en Qwint betalen de laagste gas- en stroomtarieven. Vergeleken met de prijzen van andere (grote) bedrijven, verkopen de vier leveranciers energie tegen "bodemprijzen".
Dat blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond zaterdag in zijn maandelijkse gids presenteerde.
De bond bekeek welke energieleveranciers in januari en februari het voordeligst stroom en gas leveren. In het onderzoek werd rekening gehouden met verschillende soorten consumenten, zoals 'de veelverbruiker', 'gezin met jonge kinderen' en 'alleenstaande'.
Voor alle zes categorieën bleken de vier energiebedrijven het voordeligst. "Het voordeel kan voor sommige consumenten oplopen tot ongeveer 100 euro per jaar", lichtte een woordvoerder toe.
(Bron)
Ziekenhuizen gedwongen tot stopzetten artsenopleidingen

UTRECHT - Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds 2004 acht artsenopleidingen acuut moeten stopzetten, omdat die na visitaties niet aan de wettelijke vereisten bleken te voldoen. Dat blijkt uit ongeveer zeshonderd brieven die de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) na visitaties naar alle opleidingsziekenhuizen heeft gestuurd.
NRC Handelsblad heeft de brieven geanonimiseerd van de MSRC gekregen en hierover zaterdag gepubliceerd. Uit de brieven blijkt dat 77 ziekenhuizen te horen kregen dat zij enkel onder tijdelijke en strikte voorwaarden artsen mochten opleiden. Dit komt volgens de krant mede door onenigheid tussen medisch specialisten, een intimiderende sfeer voor de artsen in opleiding en onvoldoende supervisie.
Tevens keurde de MSRC sinds 2004 zeventien keer de aanvraag voor een geheel nieuwe opleiding af. Volgens de krant spreekt de commissie in de brieven over "een ernstig tekortschietend opleidingsklimaat", "spanning tussen opleider en vervangend opleider" en "een volstrekt onvoldoende functioneren van de opleidingsgroep".
De MSRC draagt zorg voor de erkenning en registratie van medisch specialisten. Ook houdt het orgaan toezicht op opleidingen. In Nederland leiden 140 zorginstellingen artsen op in 27 specialismen.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komen ziekenhuizen doorgaans niet in problemen als een specialisten-opleiding wordt stopgezet.
Volgens een woordvoerder komt een stopzetting nooit uit de lucht vallen; er gaan altijd waarschuwingen aan vooraf. De ziekenhuizen hebben dus tijd om ander personeel aan te trekken dat de specialisten in opleiding vervangt.
(Bron)
Veerman gevraagd als leider CDA

AMSTERDAM - Minister van Landbouw Cees Veerman is vorig jaar gevraagd of hij Jan Peter Balkenende wilde aflossen als CDA-leider. Dat heeft Veerman zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Mensen van buiten, maar ook van binnen de partij zouden hem hebben gepolst het roer over te nemen toen het CDA in de peilingen op verlies stond.
Veerman heeft er naar eigen zeggen geen moment over gedacht in te gaan op de verzoeken. Hij kondigde juist aan dat hij de politiek vaarwel zou zeggen nadat hij deel had uitgemaakt van twee kabinetten.
Hij was al langer van plan iets anders te gaan doen, vertelde de CDA'er. Veerman zwaait af als een nieuw kabinet is geformeerd.
(Bron)

Timing.
Voordeur Haagse woning opgeblazen na vals alarm

DEN HAAG - De politie, brandweer en Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag op zoek geweest naar explosieven en wapens in een woning aan de Fluitenbergstraat in Den Haag. In het huis bleek een lading elektronica te staan, die eerder verward werd met boobytraps. Dat heeft de politie laten weten.
De politie kreeg een melding van verontruste omwonenden die de bewoner van het pand al een tijd niet meer gezien hadden. In het huis was niemand aanwezig, maar de brandweer zag door een raam zogenaamde boobytraps liggen. De EOD kwam ter plaatse en blies de voordeur uit het pand om binnen te komen.
Bewoners van negen omliggende woningen moesten hun huizen tijdelijk verlaten. Zij konden pas laat in de nacht weer naar huis.
De politie is nog op zoek naar de bewoner. Volgens de woordvoerster gaat het om een man met psychiatrische klachten. Het kan zijn dat de man is opgenomen in een behandelcentrum.
(Bron)
'Gif Litvinenko zat in thee'

AMSTERDAM - De Britse politie is tot de conclusie gekomen dat de polonium-210 waarmee de ex-KGB'er Alexander Litvinenko werd vergiftigd in de thee werd gedaan die Litvinenko dronk in het Londense Millennium Hotel. Dat hebben Britse en Amerikaanse televisiezenders vrijdag gemeld.
Rechercheurs hebben de theepot waarin de vergiftigde thee zat achterhaald, aldus de zenders Sky News en ABC News. Sky News zei dit te hebben vernomen van bronnen bij Scotland Yard. De politie en het hotel wilden niet op het bericht ingaan.
Volgens ABC News werd de theepot, waarin later extreem hoge doses straling werden gevonden, nog weken na de vergiftiging gebruikt. van de dertien personen bij wie ook sporen van polonium-210 zijn aangetroffen werkten er acht in het Millennium Hotel.
De Britse krant The Guardian meldde dat de Russische zakenman Andrej Loegovoj in de ogen van de politie verdachte is in de moord op Litvinenko, die in november overleed als gevolg van de vergiftiging. De krant beriep zich op niet bij naam genoemde bronnen bij de regering.
De politie wilde niet op het bericht ingaan, afgezien van de mededeling dat het onderzoek voortduurt. In de zaak is nog niemand aangeklaagd.
Loegovoj had een ontmoeting met Litvinenko op de dag dat hij vermoedelijk vergiftigd werd met het radioactieve polonium-210. Behalve Loegovoj ontmoette Litvinenko op 1 november in het Millennium Hotel in Londen ook de Russische zakenman Dmitri Kovtoen en nog een persoon.
Tegenover The Guardian ontkende Loegovoj schuld te hebben aan de dood van Litvinenko. Samen met Kovtoen - net als hij een voormalige Russische veiligheidsagent - werd Loegovoj in Moskou behandeld wegens stralingsbesmetting.
(Bron)
Vandaag 62 jaar geleden werd Auschwitz bevrijd. Nadat daar 1,1 tot 1,6 miljoen mensen omkwamen, doordat ze direct afgemaakt werden, doordat ze zich kapot moesten werken, door uithongering, door ziekte (in totaal ongeveer 400.000 overlevenden). Terwijl de geallieerden al sinds '41 wisten wat er gaande was.
Hier wordt dat morgen herdacht, in het Wertheimpark in Amsterdam.

En dit is natuurlijk toeval:

NVU demonstreert in straten Apeldoorn

APELDOORN - Onder begeleiding van de Mobiele Eenheid en vele tientallen agenten heeft de Nederlandse Volks-Unie (NVU) zaterdagmiddag gedemonstreerd in een woonwijk in Apeldoorn. De NVU won vrijdagmiddag een kort geding tegen de gemeente Apeldoorn, die de partij slechts toestemming wilde geven voor de demonstratie op een deel van de route.
"We hebben de gang naar de rechter gemaakt omdat we te maken hadden met een onwillige burgemeester. Zoals jullie zien heeft het recht gesproken en zijn we aan het demonstreren. En dat blijven we doen", zei partijvoorzitter van de NVU Constant Kusters.
De partij voerde actie voor "het uitzetten van alle illegale, criminele en werkloze vreemdelingen". De partij koos voor Apeldoorn omdat de NVU meedoet aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Gelderland.
Ongeveer honderd medestanders en partijleden kwamen zaterdag naar Apeldoorn. Getooid met Nederlandse vlaggen en een spandoek met de tekst 'Frei, sozial und national" liepen ze door Apeldoorn-Zuid. Burgemeester Fred de Graaf had liever een kortere route gezien omdat het door de NVU uitgestippelde traject door smalle straatjes en langs bouwterreinen loopt.
De ME had zichtbaar moeite de stoet, omringd door jongeren op zoek naar opstootjes, door de smalle straten te manoeuvreren. De regionale politie had ondersteuning gevraagd en gekregen van andere korpsen. De sfeer was agressief, maar de demonstratie verliep vreedzaam.
De stoet trok vooral bekijks van buurtbewoners. "Een paar jaar terug was het knokken, nu viel het wel mee", aldus een omstander. Hij is uit nieuwsgierigheid op de demonstratie afgekomen. "Hun ideeën ken ik niet. Dat volg ik allemaal niet."
Burgemeester De Graaf is blij dat de demonstratie, op wat opstootjes na, ordentelijk is verlopen. Wel krijgt de uitspraak van de rechter in het kort geding nog een staartje, zegt hij. "De rechter heeft mijn beslissing de route in te korten opgeschort, omdat er onvoldoende overleg geweest zou zijn met de NVU. Ik moet mijn beleid dus vooraf uitleggen aan de heer Kusters terwijl ik pas achteraf mijn verantwoordelijkheid hoef af te leggen aan de gemeenteraad. Dat is de wereld op z'n kop en dat zal ik de rechter melden."
(Bron)

Kunnen we niet ergens een plek maken, met goeie hekken eromheen, waar deze gasten en hun soortgenoten hun heilstaat kunnen oprichten?

vrijdag, januari 26, 2007

Eindelijk de logs geswitcht naar Blogger bèta, en zowaar, eindelijk dat *****-reactietool kunnen aanpassen. Da's een opluchting.
Als je een (gelukkig bijna leeg) pak melk uit je handen laat vallen, ben je ineens weer zó blij met die katten... Die dweilen het sneller op dan ik het kan.
Iemand heeft een kleed over, een soort mat, ziet er nog goed uit, kleine 2 bij 3 meter, stevige rug.
Die ligt nu zolang even opgerold in de slaapkamer, aan het voeteneind van het bed. Het ene eind ligt op een doos en steekt dus omhoog. De binnenkant van de rol is net groot genoeg voor een kat.
En ze zijn er gek op. Erin, erdoor, eroverheen. Terug erin, erdoor, uit de rol kijken, omdraaien, rennen, slippend half de gang in racen, omdraaien, er weer in.
Wel aan het hoge uiteinde eerst even op je achterpoten staan om te kijken of de concukat er niet in zit.
Ook drama: Tom ligt op de vensterbank, wil wel even wandelen, maar Tijger hangt geheel toevallig aan het uiteinde van die rol half uit de rol, met een poot half naar buiten, naar Tom te kijken. Die durft er dan niet langs.
Dus hij wacht tot Tijger het niet meer leuk vindt en aftaait, waarna ie zelf niet gewoon over de vloer naar de deur loopt, maar in de rol kijkt, er heel elegant inspringt, scharrel scharrel, aan het uiteinde er weer uit.
Af en toe verontrustende geluiden als Tijger in de rol zit en er eens aan krabt (het kleed moet wel ingewijd worden natuurlijk). Even waarschuwend roepen helpt wel, dan komt er zo'n verontwaardigd snuifje uit het kleed.
Voor mijn nachtrust zal ik het kleed snel moeten uitrollen denk ik...
'Nederland benut medisch onderzoek onvoldoende'

OSS - Als het gaat om medisch onderzoek, bezet Nederland de derde plaats op de wereldranglijst. Maar het blijft in Nederland vaak bij ideeën. Wetenschappers worden onvoldoende gestimuleerd hun vondsten te vertalen in producten waar de samenleving wat aan heeft.
Dat heeft Cynthia Schneider, de vroegere ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, donderdag in Oss gezegd.
Schneider, tegenwoordig directeur van het Amerikaanse Life Science and Society Initiative (LSSI), is de hoofdgast tijdens een tweedaags congres van vertegenwoordigers uit de farmaceutische industrie en medische technologie.
Volgens Schneider werken wetenschappers en bedrijven die actief zijn in de farmaceutische en (bio)medische sector te veel langs elkaar heen. Daardoor laten ze kansen liggen. Beide partijen halen een groter rendement uit hun werk als meer samen optrekken.
Zij stelde dat er in Nederland slechts enkele voorbeelden zijn waar de samenwerking van wetenschap en bedrijfsleven wel vruchtbaar is. Schneider noemde de Erasmus Universiteit Rotterdam en de High Tech Campus Eindhoven. Schneider wees erop dat Nederland met Organon, Philips Medical Systems en DSM beschikt over enkele toonaangevende bedrijven op het gebied van farmacie, medische technologie en biotechnologie.
Dit zijn volgens haar bij uitstek gebieden waar het algemeen en het bedrijfsbelang elkaar kunnen vinden. "De volksgezondheid heeft immers niet alleen belang bij het goedkoopste maar ook bij het beste medicijn."
Schneider adviseerde Nederland wetgeving te ontwikkelen die het "vermarkten" van intellectueel eigendom door universiteiten beloont. Verder kan Den Haag ondernemerschap meer stimuleren. "Dat staat enigszins haaks op de Nederlandse cultuur van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg", stelt Schneider vast.
"Ondernemers zijn mensen die risico's durven te nemen en die moet je steunen." Dat kan volgens haar goed door na een faillissement ondernemers het makkelijker te maken een nieuw bedrijf te starten.
(Bron)
Duitser smijt met geld

KAISERSLAUTERN - Een Duitser heeft als winnaar van een wedstrijd 75.000 euro uitgedeeld. Op de gulle actie vrijdag op een plein in het West-Duitse Kaiserslautern kwamen 15.000 personen af, ondanks de ijzige kou.
De 49-jarige vrachtwagenchauffeur had bij een prijsvraag van een commercieel radiostation voorgesteld geld te laten 'regenen'. Met zijn idee won hij de hoofdprijs van 100.000 euro. Een kwart van dat bedrag mag hij zelf houden.
De truckchauffeur had het geld eigenlijk uit een raam van het stadhuis van Mainz willen smijten, maar het bestuur van die stad verleende geen toestemming. Het radiostation ontving 12.000 inzendingen op de vraag: Wat zou u doen om 100.000 euro te krijgen?
(Bron)
'Schaf ontslagvergoeding af'

AMSTERDAM - Werknemers die hun baan verliezen moeten geen aanspraak meer kunnen maken op een ontslagvergoeding, de zogenaamde gouden handdruk. Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan het kabinet.
Werknemers zouden in plaats van een financiële vergoeding leerrechten moeten krijgen wanneer ze worden ontslagen.
Door ontslagen werknemers leerrechten te geven die ze tijdens de loopbaan moeten gebruiken, zijn ze volgens de raad beter in staat een nieuwe baan te vinden. Een opzegtermijn kan eventueel worden gebruikt voor re-integratie of voor scholing, staat in het rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd.
Werkgevers en werknemers moeten in cao's afspraken maken over het beëindigen van een dienstverband. Een ontslagaanvraag bij het Centrum voor Werk en Inkomen en goedkeuring van de kantonrechter zijn dan niet meer nodig. Nu moet één van die instanties het ontslag toetsen.
De ontslagroute van de WRR maakt het ook niet onmiddellijk goedkoper voor werkgevers om van werknemers af te komen. Maar als bazen investeren in bijvoorbeeld scholing van hun personeel, zodat ze makkelijk nieuw werk vinden, betaalt zich dat wel uit in een kortere opzegtermijn bij ontslag. Iemands arbeidsverleden bepaalt de duur van deze opzegtermijn voor werkgevers.
Volgens de raad moeten nu vooral de kansen op werk worden vergroot, omdat door de vergrijzing het tekort aan personeel toeneemt. Mensen moeten meer en langer aan de slag om de kosten van de ouder wordende bevolking op te vangen. Daarbij vraagt de WRR specifiek aandacht voor drie zwakkere groepen op de arbeidsmarkt:
ouderen, allochtonen en vrouwen.
Zo zijn werkgevers nu weinig geneigd om ouderen in dienst te nemen en te houden, omdat ze als dure werknemers worden gezien. Op de korte termijn kan volgens de WRR een fiscale tegemoetkoming de huidige generatie ouderen helpen. Daarmee zouden ze zonder inkomensverlies vier dagen kunnen gaan werken of vijf dagen tegen een lager loon.
Op de lange termijn is het investeren in het opleidingsniveau van werknemers in elke levensfase van belang. Voor bijvoorbeeld zorgende werknemers, vooral vrouwen, zijn ruimere zorgverlofregelingen en kinderopvang als basisvoorziening nodig.
Verder wijst de raad op het gemiddeld lagere opleidingsniveau van allochtonen en pleit voor onder meer "een streng antidiscriminatiebeleid".
(Bron)
Ruimtetelescoop Corot doet eerste waarneming

NOORDWIJK - De ruimtetelescoop Corot heeft zijn 'ogen' geopend. In de nacht van 17 op 18 januari werd de bescherming met succes verwijderd en zag de telescoop voor het eerst licht van de sterren. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag laten weten.
Corot is gebouwd door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES met medewerking van ESA. De ruimtetelescoop gaat onderzoek doen naar het binnenste van sterren. Ook gaat Corot op zoek naar exoplaneten, planeten rond andere sterren dan onze zon.
De wetenschappelijke missie begint in februari. Het ultieme doel is de ontdekking van een tweede bewoonbare aarde.
De eerste sterren die Corot zag, stonden in het sterrenbeeld Eenhoorn, vlakbij de jager Orion die 's winters aan de hemel staat.
Op 18 januari werd de telescoop gericht op een gebied buiten het centrum van onze Melkweg. Tot april blijft Corot dit gebied onderzoeken.
(Bron)
Ze kúnnen het wel. Als je dat sloopdekbed maar op de bank legt, dan kunnen ze ineens gezellig naast elkaar liggen slapen.

Photobucket - Video and Image Hosting
Zeepaardjes gebouwd voor de snelle hap

WAGENINGEN - Zeepaardjes zijn echte vissen, maar ze zien er totaal anders uit dan hun soortgenoten. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat de gracieuze bouw van zeepaardjes alles te maken heeft met hun voorkeur voor een snelle hap.
In de evolutie zijn de dieren aangepast aan hun voedingsvoorkeur, zo schrijven de onderzoekers woensdag in een internationaal vaktijdschrift.
Er bestaan dertig soorten zeepaardjes. Andere vreemdgevormde waterbewoners als mesvissen, draakvissen en zeenaalden zijn familie.
De Wageningse onderzoekers hebben met ultrasnelle filmtechniek aangetoond dat deze vissen dankzij hun lange snuit in eentweehonderdste van een seconde minikreeftjes en ander plankton naar binnen kunnen schrokken. Dat maakt de zeepaardjes tot de snelste eters onder de gewervelde dieren.
Zeepaardjes en hun verwanten leven tussen wieren en koraalriffen. In die omgeving is snel kunnen zwemmen geen voordeel. Maar de opvallende lichaamsbouw en de sierlijke bewegingen leveren wel een uitstekende camouflage.
Op hogesnelheidsfilm is te zien dat zeepaardjes hun prooi langzaam naderen. Vervolgens draaien ze hun kop razendsnel achterover en nemen een hap. Dat gebeurt een aantal keren per minuut. Maar de beweging gaat zo snel, dat het met het blote oog niet waar te nemen is.
De Wageningse filmbeelden tonen voor het eerst hoe de vreemdgevormde vissen eten.
(Bron)
'Iran gaat satelliet lanceren'

WASHINGTON - Iran gaat spoedig een satelliet in de ruimte brengen. Dit stelde donderdag het Amerikaanse vaktijdschrift Aviation Week Space Technology op zijn website.
Indien de Iran zelf een satelliet lanceert, werpt dat een nieuw licht op de strategische capaciteiten van het land, zo meent het tijdschrift.
In de eerstvolgende editie van het weekblad zet het volgens de website 29 januari uiteen dat Iran een raketlanceerinstallatie van 30 ton heeft omgebouwd tot een lanceerbasis voor satellieten.
De voorzitter van de Iraanse parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlands beleid, Alaoddin Boroujerdi, zei tegen het weekblad dat er spoedig een Iraanse satelliet mee wordt gelanceerd.
(Bron)
Plan voor snelle opvang vogels bij olieramp

AMSTERDAM - Binnen 24 uur moet een noodopvang kunnen worden opgezet voor vogels die met olie zijn besmeurd. Rijkswaterstaat en het ministerie van Natuur werken samen aan een plan voor het snel opzetten van een centrum waar vogels kunnen worden verzorgd na een olieramp.
Vorig jaar bood de stichting Sea Alarm de Tweede Kamer een actieplan aan, waarin de noodzaak van een goede en gestructureerde opvang van vogels bij een olieramp wordt benadrukt. De initiatiefnemers willen voorkomen dat opvangcentra aan de kust propvol raken met olieslachtoffers.
"Naar aanleiding daarvan is een calamiteitenplan opgesteld", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag. "Ons streven is dat het plan aan het einde van dit jaar is uitgewerkt."
Het is de bedoeling dat in die tijd een aannemer wordt gevonden wordt die binnen 24 uur een opvang voor vogels kan opzetten. Daar moeten de dieren kunnen ontstressen, worden bijgevoerd en gewassen door vrijwilligers van de diverse bestaande opvangcentra. Het is nog niet duidelijk waar het opvangcentrum precies gaat komen, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Waar dan ook langs de Nederlandse kust."
(Bron)
Inspectie kreeg geen informatie problemen RandstadRail

DEN HAAG - Het Stadsgewest Haaglanden heeft verzuimd de Inspectie Verkeer en Waterstaat op de hoogte te stellen van problemen in de voorbereidende fase van RandstadRail.
De inspectie gaf daardoor toestemming om op het lightrailtraject te gaan rijden terwijl er voortdurende problemen zouden zijn geweest met het mechaniek en de software van de wissels.
Uit vertrouwelijke notulen waaruit de Volkskrant vrijdag publiceerde zou blijken dat bestuurders van het Stadsgewest Haaglanden wisten dat het onverantwoord was om het volledige spoornetwerk van RandstadRail in Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam en omgeving eind oktober al in gebruik te nemen.
Daarom werd besloten op 29 oktober te beginnen met één lijn. Op deze lijn ontspoorden vier treinen, waarbij vijftien gewonden vielen. "Wij waren niet op de hoogte van de problemen op het moment dat we toestemming gaven op het traject te gaan rijden", aldus een woordvoerster van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
De inspectie gaf het traject op 26 oktober vrij. Zeven dagen eerder waren de Haaglanden-bestuurders nog bijeen op een ingelaste crisisvergadering waarop werd vastgesteld dat er 'dagelijks grote verstoringen' bij het proefrijden waren.
Tijdens het proefrijden is het, drie dagen voordat de baan opent, daardoor nog niet mogelijk geweest de hele dienstregeling te rijden. De bestuurders zouden daarop hebben besloten alleen met lijn 4 te starten omdat het onverantwoord zou zijn het hele systeem in gebruik te nemen.
Op de dag dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat langskomt om het traject te bekijken, rijdt RandstadRail volgens het verslag in de Volkskrant voor het eerst een probleemloze testdag.
(Bron)
Bal gehakt verliest glans

AMSTERDAM - De bal gehakt wordt minder vet. Het kabinet besloot vrijdag dat het vetgehalte in gehakt omlaag moet van 35 naar maximaal 25 procent.
Ook mager gehakt is volgens de ministerraad niet mager genoeg, en krijgt een nieuw maximaal vetgehalte van 15 procent (was 20 procent). Het besluit betekent een nieuwe stap van de overheid in de strijd tegen overgewicht en ongezonde verzadigde vetten.
Het wetsvoorstel is tot stand gekomen in goed overleg met alle betrokkenen, van productschap tot Consumentenbond, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS. In het kader van het project overgewicht wordt met het bedrijfsleven gesproken over het maken van gezondere voeding.
(Bron)
SGP wil actie Zalm tegen verdwijnen acceptgiro

DEN HAAG - Ouderen en visueel gehandicapten mogen niet de dupe worden van het verdwijnen van de acceptgiro. Minister Gerrit Zalm van Financiën moet met de banken gaan praten om hiervoor garanties af te spreken.
SGP-Tweede Kamerlid Bas van der Vlies heeft daar vrijdag op aangedrongen in schriftelijke vragen aan Zalm.
Van der Vlies reageert op plannen van ING, ABN Amro en Rabobank om de papieren acceptgiro geleidelijk te vervangen door een digitale nota. Van der Vlies wijst erop dat ouderen en visueel gehandicapten vaak geen gebruik (kunnen) maken van internet.
Zij zouden daardoor in de toekomst geen betalingen meer kunnen verrichten of extra op kosten worden gejaagd.
(Bron)

Van der Vlies heeft niet goed opgelet. Er zijn al zoveel bedrijven waar je bijvoorbeeld 'nog wel' een papieren factuur kunt krijgen, als je maar even extra betaalt, tot 2,50 per factuur.
Tonijn-conferentie komt met actieplan

KOBE - De deelnemers aan een conferentie over tonijn in de Japanse stad Kobe hebben vrijdag een akkoord gesloten over maatregelen om de vissoort wereldwijd van de ondergang te redden. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo.
Het gaat om het eerste internationale actieplan voor het behoud van tonijn. Er komt onder meer een systeem om de vispopulaties internationaal in de gaten te houden en illegaal vissen tegen te gaan.
Honderden experts van de visindustrie en regeringen hebben zich de afgelopen dagen gebogen over de kwestie. Milieuorganisaties waarschuwen voor het verdwijnen van de vissoort als de overbevissing van de tonijn niet snel een halt wordt toegeroepen.
Tonijn legt jaarlijks duizenden kilometers af. In Japan wordt jaarlijks ongeveer de helft van de wereldwijde tonijnvangst geconsumeerd.
(Bron)
Studie werpt licht op schade kinderlongen door verkeer

LONDEN - Kinderen die opgroeien in de omgeving van snelwegen hebben meer kans op beschadigingen aan de longen. Het is bekend dat luchtverontreiniging schade kan aanrichten aan de ademhalingsorganen, maar een onderzoek dat acht jaar in beslag nam heeft daar duidelijk bewijs van geleverd.
Het geeft bovendien aan dat kleine verschillen in afstand tot de snelweg, grote verschillen in schadelijkheid tonen.
Het onderzoek werd in Californië gedaan door wetenschappers van de James Gauderman Universiteit en de resultaten zijn donderdag in het Britse wetenschapsblad The Lancet gepubliceerd.
Kinderen die op minder dan vijfhonderd meter van een autosnelweg opgroeien hebben veel meer kans op longaandoeningen dan kinderen die maar één kilometer verder van die snelweg wonen.
(Bron)
'Een kwart van de internet-pc's in botnet'

AMSTERDAM - Tot 150 miljoen computers maken deel uit van een zogenoemd 'botnet'. Dat is een kwart van het totale aantal pc's op internet. Dat zegt Vint Cerf, een van de grondleggers van internet, zo meldt de BBC.
Botnets zijn netwerken van computers die, zonder medeweten van de eigenaar, op afstand worden bediend door cybercriminelen. De netwerken, die soms uit honderdduizenden pc's bestaan, worden onder meer gebruikt om spam te versturen of om andere computersystemen aan te vallen.
De computers in zo'n netwerk, ook wel 'zombies' genoemd, worden meestal gekaapt door besmetting met een virus of een 'trojaans paard'.
Cerf deed zijn uitspraken tijdens een forumdiscussie over de toekomst van internet op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Hij noemde het 'verbazend' dat internet ondanks de massale botnets nog werkt. Computerwetenschapper Cerf verwierf bekendheid als medeuitvinder van TCP/IP, het netwerkprotocol waarop internet gebaseerd is. Tegenwoordig werkt hij bij Google.
Volgens de panelleden komt het voortbestaan van internet in gevaar als de exploderende cybercriminaliteit niet wordt aangepakt. Daarvoor zijn onder meer betere beveiliging van computersoftware en een gezamenlijke inspanning van overheden, internetgebruikers en de it-sector nodig, concludeerden zij.
Volgens Cerf kan en moet software veel veiliger worden. "Nu is het alsof we het contactsleuteltje in de auto achterlaten, zodat de slechteriken hem kunnen meenemen voor een joy-ride."
De bestrijding van botnets en andere vormen van cybercriminaliteit is niet de enige uitdaging waar internet voor staat, meenden de forumleden. Zo dreigt er een tekort aan internetadressen: onder het huidige systeem kunnen maximaal vier miljard apparaten een zogenoemd ip-adres krijgen. Die limiet komt dankzij de explosieve groei van apparatuur met internetverbindingen snel in zicht.
Ook is er behoefte aan een systeem dat het mogelijk maakt om internetadressen in andere talen dan het Engels te gebruiken, zoals diakritische tekens of Chinese karakters.
(Bron)
PvdA en CDA denken na over heffing internetabonnement

AMSTERDAM - Platenmaatschappijen zouden moeten accepteren dat er via internet onbetaald muziek gekopieerd wordt. Als financiële compensatie zou in dat geval een heffing op internetabonnementen overwogen kunnen worden. Dat zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam in een interview met NU.nl.
"We moeten realistisch zijn", aldus Van Dam, internetwoordvoerder voor de PvdA. "Het is niet fijn om te horen voor muzikanten, maar het is een verloren strijd om kopiëren op internet tegen te gaan", zegt Van Dam.
"De platenmaatschappijen zijn zelf ook tot de conclusie gekomen dat kopieerbeveiligingen niet werken. Er hoeft namelijk maar één iemand de beveiliging te doorbreken en het product staat op internet. Op het moment dat de bescherming of bestrijding slimmer wordt, wordt direct ook de techniek om muziek uit te wisselen slimmer."
De Nederlandse brancheorganisatie voor de muziekindustrie NVPI maakte onlangs bekend dat muziekmaatschappijen geen gebruik meer maken van kopieerbeveiliging op muziek-cd's, omdat de kosten niet opwegen tegen de resultaten.
Om de muzikanten en auteurs tegemoet te komen, ziet Van Dam een mogelijkheid om heffingen te leggen op internetverkeer. "De Kamer was tegen heffingen op MP3-spelers terwijl er ook beveiligingen zijn", aldus Van Dam.
"Als platenmaatschappijen minder kiezen voor beveiliging en DRM, als ze accepteren dat er nu eenmaal gekopieerd wordt, dan valt er te praten over meer compensatie door middel van heffingen. De mate van bescherming en heffingen bevinden zich in communicerende vaten." Van Dam vindt het logischer om dan heffingen te leggen op internetverkeer, dan op producten.
Het CDA filosofeert ook over een dergelijke internetheffing. "In de praktijk zie je dat veel mensen die internet gebruiken illegaal gaan downloaden", aldus CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven tegenover NU.nl. "Voorwaarde voor zo'n heffing is wel dat mensen dan niet ook nog eens moeten betalen voor het downloaden van de muziek zelf."
De cultuurwoordvoerder van de CDA-fractie erkent dat de bescherming van auteursrecht een ingewikkeld onderwerp is. "Het is moeilijk om daar de vinger achter te krijgen. De technologie gaat heel snel."
Update Van Dam benadrukt vrijdag in een reactie dat zijn partij geen concrete plannen heeft voor internetheffingen. Het zou gaan om een 'puur hypothetische gedachtengang'.
(Bron)
Singapore voltrekt doodstraf

SINGAPORE - Ondanks internationale protesten heeft Singapore vrijdag twee Afrikanen ter dood gebracht onder wie een 21-jarige Nigeriaanse voetballer, Iwuchukwu Amara Tochi. Tochi en de volgens Singapore stateloze Okeke Nelson Malachy (35) waren ter dood veroordeeld wegens drugssmokkel.
De Verenigde Naties, Nigeria en mensenrechtengroepen als Amnesty International drongen er vergeefs op aan het vonnis niet te voltrekken.
Tochi werd in november 2004 gearresteerd op de luchthaven van Singapore. Hij was in het bezit van 727 gram heroïne, Malachy was volgens de rechters zijn medeplichtige. Tochi streefde naar een loopbaan als voetballer en had verklaard niets van de heroïne in zijn bagage te hebben afgeweten.
Op bezit van meer dan 15 gram heroïne, 30 gram cocaïne of 500 gram cannabis staat in Singapore de doodstraf.
(Bron)
Omvangrijk onderzoek naar slankmakende smaken

WAGENINGEN - De universiteiten van Wageningen en Utrecht gaan samen met levensmiddelenproducenten onderzoek doen naar voedingsmiddelen met slankmakende smaken.
Wetenschappers gaan zoeken naar lekkere producten, die voor snelle verzadiging zorgen, zodat mensen er automatisch weinig van eten.
Dat hebben smaakwetenschapper Kees de Graaf en levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel van de Wageningen Universiteit donderdag bekendgemaakt. De Graaf en Van Boekel denken dat het mogelijk moet zijn voedsel met een soort ingebouwde rem te ontwikkelen.
Als mensen dergelijke producten graag eten en dus kopen, zou dat kunnen helpen de epidemie van overgewicht te bestrijden, aldus de deskundigen.
Basis van het onderzoeksproject is de zogenoemde sensorische verzadiging, zegt De Graaf. "Plat gezegd is dat het moment dat iemand zich net helemaal heeft volgegeten aan bijvoorbeeld pizza.
Als diegene dan weer pizza ruikt, is de trek om er van te eten weg." De wetenschappers willen een smaak toevoegen aan producten, die de sensorische verzadiging heel snel op gang brengt, terwijl de consument toch iets lekkers eet.
Een ander onderzoek in het project richt zich op de textuur van levensmiddelen. Het is bekend dat goed kauwen sneller voor verzadiging zorgt.
Van Boekel: "Fastfood vergt bijvoorbeeld nauwelijks inspanning. Zo krijgt iemand die een hamburgermenu bestelt binnen maximaal een kwartier zo'n 1500 kilocalorieën binnen." Slankmakend voedsel zou daarom taaier moeten zijn, zodat kauwen nodig is.
(Bron)

donderdag, januari 25, 2007

Verderop staan twee blokkendozen, die eerst in een asielzoekerscentrum stonden. Er waren minder asielzoekers en meer studenten, dus twee vliegen in een klap.
Met dit soort weer hangen aan de buitenkant van de ramen veel plastic tasjes met inhoud.
Ik kreeg direct flashbacks naar mijn studentenhuistijd - altijd te weinig plek in de koelkast, behalve in die ene die halfvol zat met dingen, van die dingen die niet meer echt te determineren waren en ervoor zorgden dat iedereen dus de schone koelkast ging gebruiken, waardoor er te weinig plek was en die schone ook minder schoon werd en er weer gepraat moest worden over wie de ijskast eens ging poetsen en van wie die rottende spullen in die andere koeler nou toch waren...
Er vliegt ook nog iets anders. Hoewel dat niet meer gebeurt, en zeker niet zo laag, en zeker niet zo laat, en zeker niet in het donker, en zeker niet boven de stad, gebeurt het toch, heel gek.
Het is wel makkelijk te determineren: tis een Boeing CH-47D Chinook. De Cougars zie/hoor ik zelden meer, waarschijnlijk elders ingezet?
Spreeuwen. Merels. Roodborst. Spreeuwen. Koolmezen. Vinken. Pimpelmezen. Spreeuwen. Grote lijster. Zwarte mees (vreemd). Winterkoning. Heggemus. Turkse tortels. Goudvink. Spreeuwen. Huismussen.

Het loont best om een beetje bij te voeren :-)
'Alle auteursrecht innen door één organisatie'

DEN HAAG - Laat alle auteursrecht innen door één organisatie met een enkele jaarlijkse rekening. Dat bepleitte donderdag Leo Stevens bij staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken.
Volgens hem is het niet nodig dat ondernemers te maken hebben met tal van organisaties zoals Buma/Stemra, Sena, Videma, Reprorecht, die afzonderlijk geld innen voor componisten, schrijvers, muzikanten, televisiemakers en dergelijke.
Het is een van de aanbevelingen van de commissie-Stevens, die het oor te luisteren legt bij ondernemers en vervolgens met aanbevelingen komt om bureaucratische ergernissen weg te nemen.
Stevens overhandigde de CDA-bewindsvrouw zijn vierde zogeheten domeinrapport. Dit keer ging het over de snelgroeiende bedrijfstak die ons cultuur en vertier biedt, van theater tot pretpark.
Daar zit het de ondernemers vooral dwars dat gemeenten bovenop allerlei regels van het Rijk met nieuwe eigen regels komen die in hun ogen nauwelijks zinvol zijn en die bovendien van plaats tot plaats verschillen.
Gemeenten zouden dit door meer samenwerking op kunnen lossen. Ook moet één loket voldoende zijn om een ondernemer aan een vergunning te helpen.
Van Gennip vertaalt de aanbevelingen van de commissie in "actieplannen". Een tastbaar resultaat van eerdere inspanningen van de commissie is het schrappen van de verplichting om in de Staatscourant een advertentie te plaatsen waarin staat dat de jaarstukken gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel.
(Bron)
GroenLinks wil kandidaat-ministers toetsen

DEN HAAG - GroenLinks wil dat de Tweede Kamer kandidaat-ministers hoort, voordat zij benoemd worden. De partij van Femke Halsema heeft een voorstel uitgewerkt om het reglement van orde van de Tweede Kamer zo aan te passen dat dit mogelijk wordt.
GroenLinks hoopt dat het Kamerdebat hierover in februari kan plaatsvinden, op tijd om de kandidaten voor het nieuwe kabinet te horen.
In hoorzittingen kunnen vragen worden gesteld over de geschiktheid van een kandidaat of over diens verleden. Incidenten zoals die zich voordeden bij Philomena Bijlhout, die slechts zeven uur staatssecretaris was, zouden zo voorkomen kunnen worden.
Voor GroenLinks is belangrijker dat niet alleen de fractievoorzitters van de beoogde coalitiepartijen en de formateur bepalen wat er gebeurt.
Na de hoorzitingen volgt in het voorstel van GroenLinks een debat met de formateur. De Kamer zou dan kunnen verzoeken om de voordracht van een of meerdere kandidaten te heroverwegen. Pas daarna zou de koningin de nieuwe bewindslieden kunnen benoemen.
(Bron)

Klinkt niet meer dan logisch.
Einde acceptgiro in zicht

AMSTERDAM - Drie grote banken (ING, ABN Amro en Rabobank) willen de papieren acceptgiro's vervangen door een digitale nota. Ze hebben daar een nieuwe standaard voor ontwikkeld. Vanaf eind dit jaar moet de huidige acceptgiro langzaam verdwijnen.
Dat heeft een woordvoerster van ABN Amro donderdag gezegd. De drie banken werken al geruime tijd met succes samen met een systeem voor betalingen bij internetwinkels, iDeal.
Een digitale nota houdt in dat consumenten een waarschuwing krijgen per e-mail, sms of op de banksite als ze een rekening moeten betalen. Ze kunnen op de internetpagina van hun bank vervolgens de details van de rekening inzien.
De betalingen geschieden ook online, via internetbankieren. De banken zeggen een veilige methode in huis te hebben.
Het gezamenlijke initiatief is ontstaan uit angst dat afzonderlijke stappen niet succesvol zullen zijn. Rabobank kwam begin vorig jaar al met een digitale nota voor eigen klanten (NotaBox).
Klanten van andere banken kunnen wel gebruikmaken van dit systeem, maar dat werkt omslachtig, aldus een Rabobank-woordvoerder. "Met ABN Amro en ING erbij kunnen de digitale nota's op een veel grotere schaal worden verspreid."
Het gaat nog wel enkele jaren duren voordat de papieren acceptgiro definitief verdwijnt, denkt de Rabobank-zegsman. Een probleem is bijvoorbeeld dat nog niet iedereen in Nederland beschikt over een internetaansluiting.
De komende maanden introduceren Rabobank en ABN Amro een platform voor digitale nota's, waarvan de technische standaard gelijk is. De standaard is gebaseerd op het systeem waarmee Rabobank al werkt.
Ook ING heeft toegezegd dat te willen gebruiken. Digitale nota's kunnen een behoorlijke kostenbesparing opleveren voor ondernemingen. Grote bedrijven versturen jaarlijks vaak miljoenen rekeningen per post.
De huidige optisch leesbare acceptgiro bestaat al sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarvoor waren ponskaarten gangbaar.
(Bron)
Rector beboet voor gebruik dwang tegen leerling

BREDA - De rector van het Mill Hill College in Goirle heeft een boete van 350 euro geaccepteerd om strafvervolging te voorkomen voor het gebruik van geweld en dwang tegen een 16-jarige leerling.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat donderdag bevestigd. De rector was boos op de scholier omdat die de internetpagina van de school zou hebben gekraakt en een beledigende rap op de site had gezet.
Justitie wil niet zeggen wat er precies is gebeurd. Volgens advocaat A. Moeniralam van de jongen en zijn vader heeft de rector de leerling na het incident meegenomen in de auto naar België om hem tot een bekentenis te dwingen.
Hetzelfde zou zijn gebeurd bij de jongen thuis in het bijzijn van zijn vader. De rector was volgens de raadsvrouw handtastelijk.
De vader van de jongen heeft daarna aangifte gedaan tegen de rector. Justitie heeft hem deze week laten weten dat de rector een transactie heeft aangeboden gekregen.
De aangever neemt daar geen genoegen mee, kondigde zijn advocaat aan. De vader wil dat justitie de rector alsnog vervolgt en heeft daarom een klacht ingediend.
Het bestuur van het Mill Hill College liet donderdagmiddag desgevraagd weten niets toe te willen voegen aan de berichtgeving.
Op de vragen of het bestuur op de hoogte was van het incident en of er maatregelen worden genomen tegen de rector gaf een woordvoerder 'geen commentaar'.
De inmiddels 17-jarige jongen verschijnt komende dinsdag voor de kinderrechter in Breda. Justitie beschuldigt hem van het kraken van de site en het plaatsen van de beledigende tekst.
Een medeverdachte werd eerder vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Justitie heeft in die zaak hoger beroep aangetekend.
(Bron)
China wil 'gezonde online cultuur' kweken

AMSTERDAM - Chinese internet-regulatoren moeten een "gezonde online cultuur" bevorderen om de stabiliteit van de staat te beschermen. Dat heeft president Hu Jintao donderdag op een vergadering van het Politbureau van de Communistische Partij gezegd.
"Of wij met het internet kunnen omgaan is een zaak die van invloed is op de ontwikkeling van de socialistische cultuur, de informatieveiligheid en de stabiliteit van de staat", zo haalde het staatspersbureau Xinhua de woorden van Hu aan. De overheid moet geavanceerde technologieën gebruiken om de openbare mening "beter te sturen" en online producten te promoten die representatief zijn voor de Chinese cultuur, zei Hu.
De Chinese overheid propageert het gebruik van internet voor onderwijs en zaken, maar probeert materiaal dat als subversief of pornografisch wordt beschouwd zoveel mogelijk weg te filteren.
Het China Internet Network Information Center berichtte eerder deze week dat China de Verenigde Staten over twee jaar voorbij zal zijn gestreefd als het land met de meeste internetgebruikers.
(Bron)
FNV: honderden miljoenen nodig voor zorg

AMSTERDAM - Om de vergrijzing in de zorg op te vangen is een investering nodig van 235 miljoen euro. Met dat geld kunnen de lonen van vooral de laagstbetaalde functies worden opgekrikt en de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Ook moeten werknemers meer te zeggen krijgen over hun werktijden.
De vakcentrale FNV en de Abvakabo presenteren donderdag in Amsterdam een plan van deze strekking. Zij willen daarmee bereiken dat meer vrouwen in de zorg blijven werken. Een instroomplan voor etnische minderheden maakt ook onderdeel van het plan uit.
"We hebben zo'n plan keihard nodig om de leegloop in de zorg tegen te gaan. Werken in de zorg is nu helemaal niet aantrekkelijk", aldus FNV-bestuurder Wilna Wind.
Volgens haar haken vooral vrouwen tussen de 24 en 45 jaar af. Jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen kiezen na hun opleiding steeds vaker voor de welzijnssector en niet voor de zorg.
In de zorg dreigt een groot tekort aan personeel, vooral aan laagopgeleiden. Volgens de FNV komt dat door de grote kloof tussen de fysieke en emotionele belasting aan de ene kant en de slechte beloning die daartegenover staat.
Met 120 miljoen euro kunnen de lonen in de laagste functies worden verbeterd. De overige 115 miljoen is voor verbetering van de arbeidsomstandigheden.
Werknemers moeten ook meer zeggenschap krijgen over hun werktijden en de inhoud van het werk. Voor mensen die ook thuis zorgtaken hebben, wordt werken in de zorg steeds ingewikkelder.
Werktijden zijn vaak gespreid over verschillende dagdelen en inspraak over de werkuren is vaak niet mogelijk. Met een campagne gericht op werkgevers en managers, willen de bonden proberen hierin verandering te brengen.
(Bron)
Leven te koop op eBay

AMSTERDAM - Een Australische man die zijn leven te koop heeft aangeboden op de veilingsite eBay, zegt de verkoop door te zullen zetten als een bod van omgerekend 4.500 euro serieus blijkt te zijn.
De 24-jarige filosofiestudent Nicael Holt bood op de site zijn naam, telefoonnummer en al zijn bezittingen te koop aan, alsmede een vier weken durende cursus 'hoe word ik Nicael Holt?'
De Australiër geeft in de advertentie aan dat hij de koper aan al zijn vrienden zal voorstellen en tevens aan al zijn "potentiële liefdes", een stuk of acht meisjes met wie hij geflirt heeft.
Ook zit in het totaalpakket een baan in fruitbezorging, zes grappen, een stukgelopen relatie en een cursus surfen, handstand doen en jongleren met brandende fakkels inbegrepen.
Hoewel de bieding begon bij krap vier euro, bereikte deze dinsdagavond toch het winnende bedrag van een bieder die zichzelf 'Ridderstrade' noemt.
Holt gaf te kennen dat als een van de top vijf biedingen serieus blijkt te zijn, hij van plan is door te gaan met de verkoop en dat hij er een documentaire over wil maken.
Veilingsite eBay gaf geen commentaar op de verkoop.
(Bron)
Helft overheidspersoneel geconfronteerd met agressie

DEN HAAG - Ruim de helft van het overheidspersoneel heeft te maken met agressie. Het gaat daarbij in veel gevallen om verbale agressie en intimidatie. Vooral medewerkers bij de politie hebben hier veel mee te maken.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft uitgevoerd, zo werd donderdag bekendgemaakt.
Het rapport moet de basis vormen voor nieuwe maatregelen tegen agressie, die zich richt op overheidspersoneel. De overheid heeft afgelopen najaar al een actieplan gelanceerd om geweld tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners terug te dringen.
Het onderzoek leert dat 54 procent van het overheidspersoneel tussen het voorjaar van 2005 en het voorjaar van 2006 te maken heeft gehad met een vorm van agressie. De onderzoekers noemen dat "opvallend".
(Bron)
Man krijgt identiteitskaart met clown als pasfoto

HELLEVOETSLUIS - Een man uit Hellevoetsluis heeft een identiteitskaart bemachtigd met een pasfoto waar hij als clown op staat afgebeeld. Dat bleek donderdag in het Radio 1 Journaal. De man schminkte zichzelf als De Joker, naar het personage in de Batman-films. Ook zette hij een hoedje op.
De strenge regels waaraan een pasfoto moet voldoen, omzeilde hij door te zeggen dat de uitdossing bij zijn levensovertuiging hoorde. De gemeente ging daarmee akkoord.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verscherpte vorig jaar de regels voor pasfoto's, vanwege de invoering van het nieuwe elektronische paspoort, dat in augustus werd ingevoerd. Zo mogen mensen op de pasfoto's niet meer lachen, moeten ze neutraal kijken en de mond gesloten houden. Een hoofddoek mag, om religieuze redenen, maar het hele gezicht moet goed te zien zijn.
De man uit Hellevoetsluis, werkzaam in de beveiliging, wilde aantonen dat de huidige regels niet voldoen. Ook wil hij niet dat zijn gegevens op de chip worden opgenomen, waarvan de nieuwe paspoorten zijn voorzien.
De hoed en de zwarte schmink zouden het maken van een gelaatsscan bemoeilijken. "Ik heb woensdag met succes een rijbewijs aangevraagd bij de gemeente, wederom met een foto waarop ik als De Joker geschminkt ben", aldus de 35-jarige man.
De gemeente heeft overeenkomstig de regels gehandeld, toen zij de man 'een aantal weken terug van een id-kaart voorzag', meldde een woordvoerder van Hellevoetsluis. Na een uitzending van het NOS-journaal, waarin de man donderdag zei dat hij in het dagelijks leven niet als De Joker gekleed gaat, bekijkt de gemeente wat de eventuele consequenties zijn.
"Meneer heeft bij zijn aanvraag niet de waarheid verteld. Mogelijk trekt de burgemeester zijn id-kaart in", aldus de voorlichter.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de gemeente Hellevoetsluis om opheldering vragen, zei een woordvoerder. Het departement heeft nog geen oordeel over de zaak, maar wil eerst weten hoe een en ander is verlopen.
Het is aan gemeenten om te beoordelen of pasfoto's aan de regels voldoen. Ze zijn daarover in de afgelopen maanden herhaaldelijk geïnformeerd.
Volgens de woordvoerder gaat het nu om een unieke zaak. "We hebben niet de indruk dat er honderdduizenden mensen met een Pipo de Clown id-kaart rondlopen", zei hij.
De SGP in de Tweede Kamer wil dat het ministerie de regels voor pasfoto's op id-kaarten opnieuw bekijkt nu is gebleken dat die makkelijk zijn te omzeilen met een beroep op levensovertuiging.
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij heeft de verantwoordelijk minister naar aanleiding van deze zaak schriftelijk om opheldering gevraagd.
Hij vindt dat het kabinet moet kijken hoe misbruik van de regels kan worden voorkomen.
(Bron)
Limburgse school test digitaal papier

MAASTRICHT - Limburgse scholieren gaan volgende maand tests doen met 'digitaal papier'. Ze krijgen een apparaat waarop zij huiswerk kunnen maken en waarop al hun schoolboeken worden opgeslagen.
Dat heeft het bedrijf Edupaper, dat de apparaten op de markt brengt, woensdag gezegd. Volgens een woordvoeder van Edupaper leest het scherm, zo groot als een halve A4, als echt papier en schrijft het ook erg prettig.
Andere voordelen zijn dat het apparaat van een paar ons alle zware boeken vervangt en dat huiswerk via draadloos internet wordt ingeleverd bij de docent.
(Bron)

woensdag, januari 24, 2007

Politie plukt jongen uit klas wegens belediging

AMSTERDAM - Politieagenten in Purmerend hebben dinsdag een 14-jarige jongen uit zijn klaslokaal geplukt om hem een boete te kunnen geven. De jongen schreeuwde uit het raam van zijn klas beledigingen aan het adres van de agenten die bezig waren met een verkeerscontrole.
Het is volgens de politie beleid om in dit soort gevallen proces-verbaal op te maken als dat kan. Justitie beslist over zijn vervolging.
De ouders van de jongen en de schoolleiding zijn op de hoogte gesteld van het voorval.
(Bron)
Nicolaï: geen kloof tussen burger en politiek

DEN HAAG - Tussen de burger en de politiek bestaat geen kloof. Dat zei minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Volgens hem is er juist misschien wel te weinig afstand tussen burger en politiek.
"Wellicht werkt het wel averechts als politici denken dichter bij de burger te komen door op een skateboard te gaan staan, helemaal als ze daar voor het oog van de camera vanaf vallen", zei de VVD-bewindsman. Hij doelde daarmee op premier Jan Peter Balkenende, die vorig jaar op deze manier onderuit ging.
Volgens onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) neemt het vertrouwen van mensen in de overheid al lange tijd af.
Nicolaï erkende dat er een groot probleem is. Maar dat is volgens hem niet te typeren met de afstand tussen burger en politiek. "Die afstand is nog nooit zo klein geweest als nu."
Volgens Nicolaï is er wel een kloof tussen de verwachtingen die politici wekken en hetgeen wordt gerealiseerd. "Valse beloften die niet worden waargemaakt. Zo creëert de politiek en zeker de populistische politiek haar eigen ontevreden burgers", zei hij tijdens de bespreking van de begroting voor 2007 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Het antwoord daarop is volgens hem dat politici vertrouwenwekkend moeten zijn. Dan zijn ze "geen regenten en ook geen volksvolgers, maar leiders die luisteren en daarna hun eigen verantwoordelijkheid nemen", aldus Nicolaï.
Naar zijn mening moeten bestuurders en politici daarom duidelijker aangeven wat mensen wel en vooral ook niet van hen kunnen verwachten. Burgers krijgen dan het besef dat ze niet alle problemen op het bordje van de politiek kunnen leggen. Dat dit soort leiderschap kan leiden tot een grotere afstand tussen politiek en burger, is volgens de minister helemaal niet erg.
(Bron)
Dievegge fotografeert zichzelf

TURIJN - Een Italiaanse inbreekster is tegen de lamp gelopen door tijdens de inbraak een digitale foto van zichzelf te maken, zonder dat zij dat in te gaten had.
Dit meldde de Italiaanse krant la Repubblica woensdag. De vrouw had 800 euro gestolen uit het huis van haar buurman. Ook keek zij even naar diens digitale camera, maar liet die vervolgens ongeïnteresseerd liggen.
Maar zonder het te merken, had zij de camera aangezet en op het verkeerde knopje gedrukt.
Toen de buurman weer naar huis kwam, merkte hij op dat het geld weg was en het fototoestel op een andere plek lag dan gebruikelijk.
Vervolgens ontdekte hij de digitale foto van zijn buurvrouw, met een tijdsaanduiding van het moment van de inbraak. De politie van het Piemontese Santena heeft de 69-jarige dievegge ingerekend die, geconfronteerd met het overtuigend bewijs, een bekentenis heeft afgelegd.
(Bron)
Microsoft biedt geld voor aanpassing Wikipedia

AMSTERDAM - Microsoft is in verlegenheid gebracht, nu een weblogger bekend heeft gemaakt dat het bedrijf hem geld heeft geboden om enkele artikelen in internetencyclopedie Wikipedia te wijzigen.
Het zou gaan om een artikelen waarin de bestandsformaten OpenXML en OpenDocument worden beschreven. Dat zijn twee concurrerende standaarden voor kantoorsoftware. OpenDocument, dat onder meer wordt gebruikt door het populaire gratis kantoorpakket OpenOffice.org, wordt gesteund door een groot aantal technologiebedrijven, waaronder Sun, Novell en IBM. Microsoft geeft echter de voorkeur aan OpenXML, een zelf ontwikkeld bestandsformaat dat in de nieuwste versies van Microsoft Office wordt gebruikt.
Microsoft heeft tegenover de Associated Press toegegeven dat het iemand geld heeft geboden om 'onjuistheden' in de artikelen te corrigeren. Het bedrijf verdenkt concurrent IBM, een van de voorvechters van OpenDocument, er van dat het zich met de huidige tekst bemoeid heeft.
Weblogger Rick Jelliffe, een computerspecialist die zich al jaren met de standaardisering van bestandsformaten bezig houdt, schrijft op zijn site dat hij het aanbod van Microsoft overweegt te accepteren. Hij zou alleen feitelijke onjuistheden in de artikelen willen wegwerken, zonder zijn opdrachtgever vooraf inzage te geven in de wijzigingen. Of en hoe veel Jelliffe daarvoor daadwerkelijk betaald wordt, is niet duidelijk.
(Bron)
'Dienstregeling NS leidt tot gebreken aan treinen'

AMSTERDAM - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zorgt voor gebreken aan de treinen. Treinen zouden te lang met vierkante wielen blijven rijden, wat de kans op ontsporen vergroot. Dat zeggen de spoorwegvakbonden FNV en VVMC woensdag in het Algemeen Dagblad.
De rijtijden van de treinen leggen zoveel druk op het bedrijf dat al het materieel continu moet worden ingezet, waardoor er te weinig tijd is voor onderhoud.
Uit een overzicht van werkplaats Nedtrain zou ook blijken dat eind vorige week ruim driehonderd rijtuigen rondreden met gebreken, zoals deuren die niet open kunnen of defecte toiletten en verwarmingen.
"Omdat de tijd ontbreekt, kunnen veel defecten over het hoofd worden gezien", zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis in de krant. "Er wordt pas gerepareerd op het moment dat het materieel echt niet meer verder kan." Ook de vakbond VVMC wil opheldering van NS-Reizigers. "We willen weten welke gevolgen dit heeft voor de veiligheid", zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert.
De NS ontkent dat het onderhoud onder de maat is. "De mankementen aan treinen zijn voornamelijk wc's die niet werken, deuren die niet open gaan of een kapotte verwarming", stelt woordvoerder Ronald Stevens. "Maar de veiligheid van de treinen is absoluut nooit in het geding."
Stevens erkent dat er direct na de invoering van de dienstregeling in december logistieke problemen waren. Hij zegt echter dat er nu voldoende tijd is om defecten aan te pakken. "De onderhoudsachterstand hebben we sinds december gehalveerd tot ongeveer 150 rijtuigen."
De SP pleit voor een invoer van een APK voor treinen. Er moet wettelijk worden vastgelegd waar, wanneer en hoe treinen gecontroleerd moeten worden. Een commissie moet volgens de partij toezicht houden op naleving van de regels.
(Bron)

Deuren die niet open gaan, daar kan ik toch enge scenario's omheen bedenken...
Woordenboek der Nederlandsche Taal online

AMSTERDAM - Het grootste woordenboek van de Nederlandse taal is vanaf zaterdag online beschikbaar. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) is gratis te bekijken. Dat meldt de universiteit van Leiden.
Het WNT is een historisch woordenboek dat de Nederlandse woorden vanaf 1500 beschrijft. De eerste aflevering werd in 1864 gepubliceerd, de laatste op 16 juni 1998.
Het WNT behandelt vierhonderdduizend trefwoorden in bijna vijftigduizend pagina's. Het woordenboek bevat honderdduizenden verklaringen van Nederlandse woorden.
(Bron)
Minister Winsemius wil meer groen in Vinex-wijken

DEN HAAG - Met een inhaalslag moeten Vinex-wijken, zoals het Haagse Ypenburg, Leidsche Rijn bij Utrecht en het Amsterdamse IJburg, groener worden. Dat bepleit minister Pieter Winsemius van Ruimtelijke Ordening woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Uit de 'Evaluatie Verstedelijking Vinex van 1995 tot 2005' blijkt dat bewoners van de nieuwbouwwijken wel tevreden zijn over hun woning, maar het aantal bomen, perkjes en parken in hun buurt niet genoeg vinden. Winsemius bekijkt nu of er versneld meer groen kan komen in de wijken, zo bevestigt een woordvoerder van de bewindsman een bericht in De Telegraaf.
Winsemius wijst erop dat het kabinet al diverse acties in gang heeft gezet om meer in groen te investeren. Er is volgens zijn zegsman dan ook al budget beschikbaar.
Zo kan bij de uitvoering van nieuwe projecten volgens de Nota Ruimte, waarvoor 1 miljard euro is gereserveerd, extra gekeken worden naar het groen. Voor bestaande wijken kan weer geput worden uit lopende programma's met gemeenten, zoals 'Groene partners' en 'Groen in en om de stad'.
Daarnaast is volgens de woordvoerder meer recreatie in en om de stad als nieuw rijksdoel geformuleerd en zijn daar ook groene gebieden voor nodig.
Winsemius bekijkt nu of er versneld meer groen kan komen in de wijken, zo bevestigt een woordvoerder van de bewindsman een bericht in dagblad De Telegraaf.
(Bron)

Als je in Leidsche Rijn zoiets zegt, roept de gemeente: het park! Er is/komt een park. Da's groen. Da's mooi.
We hebben het er op z'n Utrechts dan even niet over dat op oudere planningen, zoals bijvoorbeeld die van vorig jaar, een groter park gepland stond. Maar de gemeente weet dat mensen graag groen willen wonen. Dus wat doe je dan? Dan plan je huizen direct aan dat groen, en in dat groen.
Pornoactrices balen van HD-TV

LAS VEGAS - Pornoactrices zijn niet tevreden over de komst van high definition-television, oftewel HD-TV. Deze technologisch hoogwaardige tv-techniek laat alle lichamelijke imperfecties haarscherp zien en daar zitten ze niet op te wachten, meldden Amerikaanse media.
Volgens de actrices komt een klein beetje cellulitis op het bovenbeen met de nieuwe techniek zeer duidelijk in beeld. De camera's leggen ook oogrimpeltjes meedogenloos vast. Pornofilms hebben meer last van dit gegeven dan reguliere Hollywood-producties, omdat in het eerste genre juist veel wordt gewerkt met close-ups.
De porno-industrie staat er om bekend nieuwe techniek heel snel toe te passen. De seksbazen waren er als de kippen bij om de videocassette en later het internet voor hun doelstellingen te gebruiken. Daarom produceren ze nu al dvd's met de vooruitstrevende high definition-technologie. Op dat materiaal kregen de actrices te zien hoe scherp hun lichaam in beeld was gebracht.
Op een pornobeurs in Las Vegas is over de kwestie gesproken.
Producenten nemen stappen om het probleem te voorkomen, bijvoorbeeld door een scène anders uit te lichten. Ook worden sommige actrices niet langer vanuit een bepaalde nadelige hoek gefilmd.
(Bron)
Kritiek op aanpak topinkomens in publieke sector

DEN HAAG - Het kabinet heeft de afgelopen jaren onvoldoende gedaan om de topinkomens bij de overheid en in de semipublieke sector aan banden te leggen. Dat verwijt kreeg minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) dinsdag van de linkse partijen in de Tweede Kamer.
Ineke van Gent van GroenLinks betitelde de maatregelen die zijn genomen als ontzettend slap. "In de publieke en semipublieke sector zijn op grote schaal de zakken gevuld. Dat moet anders", zei het Kamerlid bij de behandeling van de begroting voor 2007 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ook de PvdA en de SP lieten zich kritisch uit over de aanpak van dit onderwerp, dat afgelopen jaar al tot stevige discussies in de Tweede Kamer leidde. De PvdA stoort zich eraan dat Remkes niet krachtiger heeft opgetreden tegen de hoge ontslagvergoedingen die worden uitgekeerd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in december voor het eerst een overzicht gepubliceerd van topinkomens bij de overheid en semipublieke instellingen, zoals academische ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat ruim duizend ambtenaren in 2005 meer verdienden dan het gemiddelde ministerssalaris van 158.000 euro. Wanneer functionarissen die met een gouden handdruk zijn vertrokken worden meegerekend, dan komt de groep uit op 1500 mensen.
"Maatregelen als het openbaar maken van topinkomens hebben het gegraai alleen maar erger gemaakt", stelde SP'er Ronald van Raak. Het Kamerlid opperde dat Remkes de discussie over topinkomens maar moet toevoegen aan een lijstje van gebeurtenissen onder zijn bewind waar hij het minst trots op is.
(Bron)
Politiehond bijt in vrije tijd

HENGELO - Een diensthond van de politie heeft dinsdagmiddag in het Overijsselse Hengelo een nietsvermoedende fietser aangevallen. Die raakte zodanig gewond, dat hij met een ambulance naar het ziekenhuis moest worden gebracht.
Dat heeft de Twentse politie woensdag bekendgemaakt.
Het incident gebeurde toen een hondengeleider na diensttijd de politiehond en zijn eigen hond uitliet. Toen hij zijn eigen hond in de auto liet, ontsnapte de diensthond aan zijn aandacht. Het dier ging achter een passerende fietser aan. De 61-jarige man kwam daarbij ten val en werd in zijn arm gebeten.
Volgens de politie is het op de bewuste plek toegestaan om honden los te laten lopen. De politie laat weten de gebeurtenis te betreuren en onderzoekt de toedracht van het voorval. Daarna wordt besloten of het dier moet worden afgemaakt.
(Bron)
TT 126 Britse politie pakt jutters aan

De jutters die goederen meenemen of hebben meegenomen van de Napoli zijn strafbaar. Ze kunnen worden opgepakt, zegt de politie. Het containerschip liep donderdag in zware storm op de kust van Devon in Zuid-Engeland. Een deel van de lading kwam op het strand terecht.
Honderden mensen gingen er vandoor met aangespoelde BMW-motorfietsen, bijbels, luiers, wijn en blikken hondenvoer. Een aantal artikelen is op internet te koop gezet.
De politie en de kustwacht noemen het gedrag van het publiek afgrijselijk en verachtelijk. Om verder plunderen tegen te gaan is het strand afgesloten.

Er werd ook gezegd dat mensen de spullen terug moesten brengen. Maar ja, als dat strand is afgesloten, kun je die blikken voer en zo daar niet weer terugbrengen...
RTL-Boulevard heeft een nieuwe bijnaam voor Bonnie St. Claire: B52...

dinsdag, januari 23, 2007

Natuur in Nederland kwetsbaarder voor klimaatverandering

DEN HAAG - Klimaatverandering heeft grotere gevolgen voor Nederland dan voorzien. Zo is de natuur in bebouwde gebieden kwetsbaarder dan tot nu toe gedacht, stelt KNMI-klimaatonderzoeker Rob van Dorland.
Van Dorland is voorzitter van de wetenschapsredactie achter het donderdag verschenen rapport De Staat van het Klimaat 2006, waaraan zes Nederlandse onderzoeksinstellingen meewerkten.
Het behoud van gevoelige ecosystemen lijkt lastig te worden, ook als de temperatuurstijging in Europa beperkt zou blijven tot 2 graden, schrijven de KNMI-expert en zijn collega-onderzoekers. "De natuur lijkt in de praktijk sterker te reageren op veranderingen in de temperatuur dan eerder werd aangenomen."
"Zuidelijkere diersoorten, zoals de tijgerspin of de processierups, schuiven door klimaatverandering op naar het noorden, onze kant op. Maar door versnippering van de ecosystemen in Nederland, door wegen of bebouwing, kunnen ze zich minder gemakkelijk verplaatsen. Door klimaatverandering worden die gevolgen van versnippering versterkt."
In De Staat van het Klimaat 2006 ontzenuwen de opstellers tot tevredenheid van Greenpeace een aantal discussies, zoals die over de 'hockeystick-grafiek'. Daarmee wordt gedoeld op de commotie over de temperatuurreconstructie vanaf het jaar 1000.
Uit die reconstructie zou de opwarming van de aarde door menselijk toedoen blijken. Dat zou drastische maatregelen zoals het Kyoto-klimaatprotocol rechtvaardigen.
Klimaatsceptici wijzen die rol van de mens af en geloven vooral in natuurlijke oorzaken. Van Dorland behoort niet tot dat kamp. Hij wees er donderdag op een persconferentie op dat er meer reconstructies zijn die wijzen op temperatuurstijgingen sinds 1900.
Klimaatverandering moet worden aangepakt door de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 te verminderen. Maar ook aanpassingen aan het veranderende klimaat zijn nodig. "We ventileren niet een keuze tussen die twee, maar heel nadrukkelijk kiezen we voor beide."
Aanbevelingen aan het te vormen christelijk-sociaal kabinet geven de onderzoekers nadrukkelijk niet. "We willen juiste informatie geven om beleid op te zetten", aldus Van Dorland. Hij pleitte wel voor de benoeming van een milieuminister bij CDA-Tweede Kamerlid en -milieuwoordvoerster Liesbeth Spies.
Momenteel is er voor milieu een staatssecretaris. Of er een aparte minister moet komen, is voor haar de vraag. Maar het thema milieu hoort wel thuis op het niveau van een minister.
(Bron)
Meer kans op uitzaaiingen na operatie

ROTTERDAM - De kans op uitzaaiingen bij patiënten met een tumor in het maagdarmstelsel wordt groter na een operatie. Dit stelt Miranda ten Kate in een proefschrift waarop ze vrijdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Volgens Ten Kate is de vergrote kans het gevolg van een ontstekingsreactie, die leidt tot de activering van witte bloedcellen. Daardoor komen zuurstofradicalen vrij.
Tumorcellen hechten zich in hun aanwezigheid makkelijker aan cellen van nog gezonde bloedvaten in de longen. Als patiënten kijkoperaties in plaats van buikoperaties ondergaan, kan dat de kans op uitzaaiingen verminderen.
In eerste instantie heeft Ten Kate onderzoek gedaan met ratten. Hieruit bleek dat beestjes die een buikoperatie hadden ondergaan vaker longuitzaaiingen kregen dan ratten die niet geopereerd waren.
Vervolgens heeft zij in het laboratorium in een model met menselijke cellijnen aangetoond dat cellen van dikkedarmkanker en alvleesklierkanker zich makkelijker hechten in de longen als er zuurstofradicalen aan toegevoegd worden.
(Bron)
Israëlische president wacht aanklacht voor verkrachting

JERUZALEM - Het Israëlische Openbaar Ministerie stelt een aanklacht op tegen president Moshe Katsav wegens verkrachting en seksuele intimidatie. Dat heeft de openbaar aanklager Menachem Mazuz dinsdag meegedeeld.
Een formeel besluit over de aanklacht is volgens Israëlische media nog niet genomen, maar dat zou nog slechts een formaliteit zijn.
De aanklacht heeft betrekking op verkrachting en seksuele intimidatie van ten minste een vrouwelijke medewerker van de president. Katsav, die al maanden wegens deze zaak in opspraak is, heeft alle beschuldigingen, afkomstig van verscheidene vrouwen, ontkend. Hij mag zich binnenkort nog verweren in een hoorzitting, waarna het OM van plan is de aanklacht formeel op te stellen.
(Bron)
Een lapje insectenvlees op het bord

WAGENINGEN - Wetenschappers verwachten dat in de nabije toekomst vleesvervangers gemaakt van insectencellen op de markt zullen komen. Insectenvlees heeft namelijk een hoge voedingswaarde, maar het eten van de beestjes in hun natuurlijke staat schrikt Westerse mensen af.
Dat voorspelt voedingstechnoloog Marjoleine Verkerk, die aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de toepassing van insectencellen. Verkerk experimenteert vooral met de larve van de zijderups. Bedrijven gebruiken insectencellen al voor de productie van industrieel eiwit.
Voedingswetenschappers verwachten dat vlees heel duur gaat worden. Dat komt omdat inwoners van rijker wordende landen als India en China ook vlees willen eten. Er is niet genoeg landbouwgrond om iedereen ter wereld van vlees te voorzien en dus wordt het voedingsmiddel duur, zo stelt Verkerk.
Vlees maken van insecten is volgens haar een uitkomst. Voor het verkrijgen van een kilo rundvlees is 10 kilo voer nodig. 3 Kilo voer is al voldoende voor een kilo hoogwaardig insecteneiwit.
De voedingsindustrie wil vooralsnog geen geld steken in de ontwikkeling van insectenlapjes. Maar volgens Verkerk gaat dat veranderen, aangezien het eten van insecten ook in Westerse landen vaker voorkomt.
"Als de consument vlees van insectencellen accepteert, zal de industrie meteen gaan investeren omdat de productie van deze vleesvervanger financieel aantrekkelijk is."
(Bron)
KPN verkoopt hoge zendmasten

DEN HAAG - KPN verkoopt de hoge zendmasten van het telecombedrijf aan het Franse zendinstallatiebedrijf TDF. Het gaat om 23 torens zoals die in Lopik, Rotterdam en Den Haag staan. Dat heeft KPN maandag bekendgemaakt.
De verkoop heeft te maken met de overname begin vorig jaar van Nozema, een bedrijf dat radio- en televisiesignalen verspreidt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelde als voorwaarde aan de overname dat KPN de hoge zendmasten verkoopt.
Met de hoge zendmasten geeft KPN onder meer radio-, telefoon- en televisiesignalen door. De zendapparatuur van het telecombedrijf blijft in de torens. KPN heeft daarvoor met TDF een tienjarig huurcontract gesloten.
De kleinere zendmasten van KPN voor onder meer umts- en gsm-signalen blijven volgens een woordvoerder in handen van het telecomconcern.
(Bron)
Plaats van altruïstische gevoelens in hersenen gevonden

LONDEN - Wetenschappers hebben het deel van de hersenen gevonden dat verantwoordelijk is voor onbaatzuchtig gedrag.
Door middel van hersenscans, vragenformulieren en computerspelletjes wisten de onderzoekers van het Duke Medical Center in de Amerikaanse staat North-Carolina te achterhalen welke kronkel van de hersenen actief wordt als iemand vaak altruïstisch gedrag vertoont.
De 45 proefpersonen werd onder meer gevraagd hoe vaak zij anderen vrijwillig en belangeloos hielpen of hoe vaak zij vrijwilligerswerk deden.
Volgens de onderzoekers kan er nu beter worden gekeken naar de manier waarop onbaatzuchtig gedrag, waarbij het belang van anderen voor het eigenbelang wordt gezet, in de loop van de kindertijd wordt ontwikkeld.
(Bron)
Miljoenentegenvaller door vertraging HSL-Zuid

DEN HAAG - De financiële gevolgen van de vertraagde oplevering van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid lopen in de papieren.
Verkeersminister Karla Peijs mist in de begrotingsperiode tot en met 2020 222 miljoen euro aan geraamde inkomsten.
Zij spreekt in een dinsdag aan de Tweede Kamer gestuurde brief van "een aanzienlijke kasproblematiek" door vertraagde ontvangsten. "Er komt minder binnen dan geraamd voor de achtereenvolgende begrotingen", aldus haar woordvoerder.
CDA-verkeersspecialist Eddy van Hijum reageerde geschrokken op dit forse effect van de vijf maanden latere oplevering, in december 2007, van de HSL-Zuid.
"Het is niet de eerste tegenvaller. Het draagt bij aan het beeld van een project waarvan de kosten onbeheersbaar zijn."
Peijs schrijft dat het kaseffect na de looptijd van de concessie of contract is verdwenen. De begindatum verschuift weliswaar, maar de concessieperiode blijft onveranderd vijftien jaar. Dat ziet ook Van Hijum wel, "maar we beginnen al meteen te betalen voor de infrastructuur."
Ruim een maand geleden meldde Peijs dat de snelle spoorverbinding naar het zuiden later dan voorzien kan gaan rijden.
De installatie van het moderne ECTS-spoorbeveiligingssysteem kost meer tijd. Twee weken daarvoor bleek ook al dat de Betuwegoederenspoorlijn in april dit jaar, in plaats vanaf januari, opgeleverd zou worden.
De Kamer heeft daarop onafhankelijk onderzoek gelast naar de meerkosten van die vertragingen, uit te voeren door de Algemene Rekenkamer. Van Hijum: "De laatste brief bewijst dat het onderzoek echt nodig is."
De verkeersspecialisten in de Tweede Kamer willen nu eind februari nog overleggen met de minister, voordat die (per 1 maart) haar nieuwe functie van commissaris van de koningin in Zeeland aanvaardt.
Per saldo resteert er volgens de bewindsvrouw een dekkingsprobleem van 38 miljoen voor de periode tot en met 2020.
Zij geeft aan dat zij in de begrotingsvoorbereiding 2008 een oplossing wil vinden.
(Bron)

222 miljoen minder door 5 maanden vertraging?!?!
Hoeveelheid nicotine in sigaretten is toegenomen

AMSTERDAM - Onderzoekers van de Harvard School of Public Health hebben bevestigd dat de hoeveelheid nicotine in sigaretten tussen 1997 en 2005 is toegenomen.
In de afgelopen zeven jaar is het percentage nicotine in een sigaret met elf procent toegenomen. De wetenschappers baseren hun onderzoek op gegevens die door sigarettenfabrikanten beschikbaar zijn gesteld aan het ministerie van volksgezondheid van de staat Massachusetts. Dit departement kwam in oktober vorig jaar met een vergelijkbare conclusie.
Sigarettenfabrikanten verwerpen de uitkomst van beide studies. Zo zegt fabrikant Philip Morris dat uit data die het bedrijf heeft geleverd aan de staat blijkt dat het bestanddeel nicotine in Marlboro sigaretten hetzelfde was in 2006 en 1997. Ook stelt het bedrijf dat de samenstelling per sigaret varieert.
Het onderzoek werd gesteund door de anti-rookorganisatie The American Legacy Foundation en The National Cancer Institute.
(Bron)
Honderd miljoen Europeanen zonder schoon leidingwater

GENEVE - Ruim honderd miljoen mensen in Europa hebben geen schoon stromend water in hun woningen. Het gaat om 16 procent van de huishoudens. Als gevolg daarvan worden elk jaar duizenden personen ernstig ziek.
Dat meldden instanties van de Verenigde Naties (VN) woensdag. De problemen zijn het grootst in Oost-Europa en in afgelegen gebieden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Economische Commissie voor Europa van de VN (UNECE).
Vorig jaar waren 170.000 ziektegevallen in Europa te wijten aan het gebrek aan schoon water, zoals hepatitis A en bloederige diarree. Het kwetsbaarst zijn baby's van zes tot elf maanden.
(Bron)
Een derde vissoorten Gele Rivier verdwenen

PEKING - Een derde van alle vissoorten uit de Gele Rivier, de op een na langste van China, is uitgestorven. Dammen, dalend waterpeil, overbevissing en vervuiling hebben geleid tot hun verdwijning, meldden Chinese media donderdag.
Van de meer dan 150 soorten is een derde niet meer, aldus een anonieme functionaris van het ministerie van Landbouw in het Volksdagblad. Ook is de visserij met 40 procent ingezakt.
De 5464 kilometer lange rivier stond eerder bekend om de vele overstromingen. De laatste jaren liep de rivier evenwel nu en dan droog. De Gele Rivier, die door het droge noorden van China slingert, levert water aan 150 miljoen mensen en bevloeit 15 procent van de landbouwgronden.
(Bron)
Leguaan Mozart kampt met permanente erectie

ANTWERPEN - De Belgische leguaan Mozart heeft weinig plezier gehad van een paringsbeurt. De leguaan in aquariumpark Aquatopia in Antwerpen kreeg na het paren wat vuil in zijn penis. Die ging vervolgens ontsteken en nu kan de leguaan zijn geslachtsdeel niet meer intrekken. Medewerkers hebben Mozart voorlopig in quarantaine gezet, ver weg van de drie begerige vrouwtjesleguanen Truus, Pepina en Bianca.
Aan goede zorgen ontbreekt het hem echter niet. De medewerkers geven hem natte doeken, in de hoop dat de zwelling afzakt. Tegelijk maken ze het geslachtsdeel regelmatig schoon en smeren hem met zalf in.
Als de erectie te lang aanhoudt, is amputatie de enige oplossing. Zo'n operatie zal Mozarts paringsdrang niet dwarsbomen, want leguanen hebben twee penissen.
(Bron)
Usb-stick met namen lijfwachten Balkenende op straat

AMSTERDAM - Opnieuw is een Nederlandse ambtenaar een usb-stick met geheime informatie kwijtgeraakt. De Volkskrant meldt dinsdag dat het gaat om een gegevensdrager van de Nederlandse ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau.
Op de stick staan geheime toegangscodes van de woning van een Nederlandse diplomaat en de namen van lijfwachten die met premier Jan Peter Balkenende naar Polen zijn gereisd.
Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de stick laten liggen in een huurauto. Bij het ministerie is inmiddels bekend wie deze medewerker is. Het departement laat in een reactie weten dat een intern onderzoek is opgestart. Dat moet uitwijzen hoe het verlies van de usb-stick precies heeft kunnen gebeuren.
Verder staan op de stick allerlei gegevens van de Nederlandse ambassade, zoals plattegronden en kasboeken. Ook afwijzingsbrieven aan sollicitanten, inclusief foto's en telefoonnummers, zijn op straat terechtgekomen. Volgens het ministerie gaat het niet om 'officieel vertrouwelijke documenten', maar is het verlies 'bijzonder vervelend'.
Eerder raakten medewerkers van het ministerie van Defensie usb-sticks kwijt. Een daarvan werd ook teruggevonden in een huurauto. Daarop stond informatie over de Nederlandse missie naar het Afghaanse Uruzgan. Defensie besloot in juli naar aanleiding van de twee verloren sticks het gebruik van deze gegevensdragers te ontraden.
(Bron)

Tis een vak.
Rijke bajesklant moet eigen cel betalen

DEN HAAG - De overheid moet het vermogen van veroordeelde criminelen kunnen aanspreken om de kosten van hun detentie te betalen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet op korte termijn met een voorstel moet komen om dat te regelen.
Het CDA, de VVD, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SGP steunden dinsdag een motie van die strekking van de Partij voor de Vrijheid (PVV).
Volgens de PVV is het erg duur om iemand gevangen te houden en is het onaanvaardbaar dat het tot nu toe onmogelijk is het vermogen van gedetineerden aan te spreken om de kosten van detentie terug te dringen.Wat de PVV betreft, wordt het hele financiële vermogen van een gevangene hiervoor uitgeput.
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) laat sinds oktober vorig jaar al onderzoeken of het mogelijk is om van vermogende gevangenen een bijdrage voor kost en inwoning te vragen.
Hij kondigde dat toen aan naar aanleiding van berichten dat diverse gedetineerden maandelijks hun AOW-uitkering van bijna 900 euro krijgen, terwijl ze niets hoeven te betalen voor de kosten die de Staat voor hen maakt.
De Kamer nam ook een motie van de VVD aan die de opsporing en vervolging van oorlogsmisdadigers en schenders van mensenrechten in Nederland moet verbeteren. Volgens het parlement moet het team internationale misdrijven van het Korps landelijke politiediensten er tien mensen bij krijgen. Deze afdeling telt nu 22 arbeidsplaatsen. Bij het Openbaar Ministerie moeten er twee mensen bij komen voor dit werk.
De Kamer wil verder dat het kabinet toch al begin volgend jaar met een evaluatie komt van de uitgebreide identificatieplicht, die sinds 2005 geldt. Een meerderheid steunde een voorstel van D66 om de terugblik met een jaar te vervroegen.
Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zijn de eerste signalen over de werking van de wet negatief. De identificatieplicht was bedoeld om terrorisme te bestrijden, maar het middel wordt volgens hem aangegrepen om kleine criminaliteit tegen te gaan. "De effectiviteit van de maatregel is te laag. Terroristen worden niet gepakt, terwijl iedereen nu in zijn vrijheid wordt beperkt", aldus Pechtold.
(Bron)
Man worstelt zich uit bek van haai

SYDNEY - Een Australische man heeft zichzelf weten te bevrijden nadat een haai hem al half had doorgeslikt. De 3 meter lange witte haai greep de 41-jarige duiker eerst bij het hoofd, waardoor diens neus brak.
Bij de volgende hap beet het roofdier in de torso, maar de Australiër vocht zich vrij en stak de haai in een van zijn ogen. Daarop konden zijn duikmaten hem in veiligheid brengen.
De man is met vleeswonden naar een ziekenhuis in Wollongong gebracht, meldde de Australische krant The Sydney Morning Herald dinsdag.
(Bron)
Sneeuwval hindert verkeer Europa

PARIJS - Zware sneeuwval in het midden en noordoosten van Frankrijk heeft dinsdag grote delen van het verkeer lamgelegd. Ook in het zuiden van Duitsland en in het noorden van Spanje ondervindt het verkeer veel hinder door sneeuw.
Verscheidene snelwegen in Frankrijk zijn afgesloten voor vrachtverkeer, waaronder de A5 tussen Parijs en Dijon, de A6 tussen Parijs en Auxerre en de A20 tussen Toulouse en Vierzon, meldde de ANWB.
De Franse meteorologische dienst heeft een weeralarm afgegeven voor de Franche Comté, Bourgondië, de Auvergne, Limousin en de Rhône-Alpes en automobilisten wordt aangeraden alleen in dringende gevallen de weg op te gaan. Internationaal vrachtverkeer krijgt het advies om via Bordeaux te rijden.
Vooral in Limousin is door het winterweer veel overlast ontstaan. Bijna 30.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Tal van bomen zijn onder het gewicht van de sneeuw bezweken.
In het zuiden van Duitsland moest de snelweg tussen München en Salzburg volledig worden afgesloten om sneeuwruimers de kans te geven hun werk te doen.
In Spanje zijn in Asturië, Navarra, Cantabrië en andere noordelijke regio's in totaal vijftien bergpassen gesloten. De Spaanse meteorologische dienst verwacht dat het winterweer nog enkele dagen zal aanhouden, aldus de website van de krant El País.
In Griekenland ondervindt het verkeer juist veel hinder van te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het kwik bereikte dinsdag in Athene een waarde van 22 graden Celsius.
Volgens meteorologen was dit de oorzaak van de dichte mist. Die legde ook de luchthaven van de hoofdstad lam. Zeker veertien vluchten die in Athene moesten landen werden omgeleid naar Thessaloniki en Kreta.
Griekenland kampt ook met ernstige droogte, waardoor een groot deel van de oogst dreigt te mislukken.
(Bron)
Deel flatgebouw Vlissingen weggeslagen

VLISSINGEN - Een gedeelte van een gevel van een flatgebouw in Vlissingen is dinsdagochtend weggeslagen. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het hierbij om de gevel van een trapportaal.
Metingen door de brandweer hebben uitgewezen dat het niet gaat om een gasontploffing zoals in eerste instantie werd gedacht. De politie verricht verder onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing.
Bewoners van het vier verdiepingen tellend flatgebouw zijn uit voorzorg geëvacueerd. Na de metingen van de brandweer konden de bewoners terugkeren naar hun woningen.
Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. De schade aan het gebouw is aanzienlijk, aldus de politie dinsdag.
(Bron)
Helft watervogels bedreigd

AMSTERDAM - Bijna de helft van alle soorten watervogels wordt bedreigd. Van de negenhonderd soorten die wereldwijd bekend zijn, is 44 procent de afgelopen vijf jaar in aantal afgenomen.
De terugloop wordt veroorzaakt door een verkleining van het leefgebied van de vogels, de wetlands, door economische en agrarische ontwikkelingen enerzijds, en de uitdroging van de wetlands door klimaatveranderingen anderzijds.
Dat is de uitkomst van een dinsdag gepubliceerd grootschalig onderzoek naar de mondiale watervogelstand, gecoördineerd door het in Nederland gevestigde Wetlands International.
In Azië is de situatie het schrijnendst. Maar liefst 62 procent van alle soorten is daar in de afgelopen vijf jaar in aantal afgenomen.
Zuid-Korea en China hebben bijvoorbeeld op enorme schaal mangrovebossen en getijdengebieden gecultiveerd voor commerciële doeleinden als vis- en garnalenkwekerijen, landwinning en toeristische oorden.
Toch zijn er ook positieve tendensen waar te nemen, zegt Simon Delaney van Wetlands International. Met name in Europa en Noord-Amerika, waar de meeste watervogelpopulaties gelijk blijven of in aantal groeien.
Hij verklaart dit uit een zich stabiliserende bevolkingsgroei en een groter milieubewustzijn. Dit heeft in Europa bijvoorbeeld geleid tot de oprichting van vogelreservaten. In Azië en Afrika staat dergelijk beleid echter nog in de kinderschoenen, aldus Delaney.
(Bron)
Nederlands frituurvet blokkeert Belgische snelweg

KORTRIJK - Frituurvet heeft maandag een belangrijke snelweg bij het Belgische Kortrijk spekglad gemaakt. De weg was urenlang afgesloten. Het gebruikte vet zat in vaten die op een Nederlandse vrachtwagen waren geladen.
De vrachtauto was betrokken bij een aanrijding. Door een bruuske manoeuvre vloog de laadruimte open en vielen vaten met frituurvet op het wegdek, meldden Vlaamse media maandagavond.
Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
(Bron)
Fiscus pakt wanbetalers gemeente aan

AMSTERDAM - Notoire wanbetalers in Rotterdam worden gekort op hun belastingteruggave. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. De maatregel is een samenwerking van de gemeente en de Belastingdienst en is een volgende stap in het actieve beleid van Rotterdam om wanbetalers aan te pakken.
Mensen met openstaande schulden krijgen nu minder geld van de belasting bij de maandelijkse teruggave.
Het gaat om 4230 wanbetalers, goed voor een totale schuld van 2,4 miljoen euro. De schulden betreffen zaken als openstaande parkeerboetes, onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing. Volgens het AD wil de Belastingdienst meewerken omdat 'het wettelijk in de haak is'.
Andere gemeenten zouden het initiatief met belangstelling volgen. Onder meer Amsterdam wil een dergelijke samenwerking aangaan met de Belastingdienst, als de actie in Rotterdam een succes blijkt. De gemeente Rotterdam is al enkele jaren bezig het aantal wanbetalers drastisch terug te brengen.
(Bron)
NS haalt normen niet

UTRECHT - Voor het tweede jaar op rij hebben de Nederlandse Spoorwegen de normen voor het op tijd laten rijden van treinen niet gehaald.
Van alle treinen reed vorig jaar 84,8 procent volgens de dienstregeling, waar dat 86 procent had moeten zijn.
De Nederlandse Spoorwegen hopen dat de nieuwe dienstregeling, die op 10 december van kracht werd, zorgt voor betrouwbaarder treindiensten. Vorig jaar sprak NS de verwachting uit dat in 2007 tussen de 87 en 89 procent van de treinen volgens het spoorboekje rijdt.
De Nederlandse Spoorwegen zijn content over een aantal andere zaken die uit het lopende klanttevredenheidsonderzoek komen. Zo steeg het aantal tevreden klanten (waardering 7 of hoger voor NS) vorig jaar van 67 naar 68 procent en verbeterde de sociale veiligheid naar 74 procent (71 procent in 2005).
Het aantal reizigers in NS-treinen nam in twee jaar tijd toe met 10 procent. De klanten waren iets meer te spreken over de informatievoorziening bij vertraging. Het spoorbedrijf heeft een aantal projecten opgezet om de informatie aan de reizigers verder te verbeteren. Zo worden intercity's in het voorjaar voorzien van tv-schermen met actuele reisinformatie.
De belangenorganisaties van consumenten noemen het "verheugend" dat reizigers zich veiliger voelen in de trein en dat ze in algemene zin tevreden zijn over het reizen per trein.
Er is echter ook kritiek. "De treinreizigers waren het afgelopen jaar in meerderheid nog niet echt tevreden over het op tijd rijden van NS en over de informatie bij vertragingen", aldus de organisaties, waaronder Rover, de ANWB en de Consumentenbond in een reactie.
Ze dringen aan op een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken voor het niet halen van de streefcijfers door NS. "Doel van dit onderzoek is niet het uitdelen van zwarte pieten, maar het duidelijk maken waar de oorzaken liggen en hoe deze knelpunten kunnen worden opgelost".
De organisaties willen ook dat NS "nu het op tijd rijden en het bieden van aansluiting opnieuw achterblijven bij de gestelde doelstellingen" de geldterugregeling verruimt voor reizigers die door een vertraging worden getroffen.
De grenzen voor terugbetaling liggen nu bij 30 en 60 minuten en moeten volgens de reizigersvertegenwoordigers bij 20 en 45 minuten komen te liggen.
(Bron)

De klanten die het echt zat zijn, pakken de trein niet meer. Dat is ook een manier om je 'tevredenheidscijfers' op te krikken.