zaterdag, april 09, 2005

Storm zorgt voor schade aan paviljoens

De storm en een onverwachte hoge waterstand hebben vrijdagavond 'flinke' schade aangericht aan de strandpaviljoens in Bloemendaal. Het water heeft ook stukken duin weggeslagen. Dat zegt woordvoerder van de politie Kennemerland Jikke Iedema.
Omdat het strand in Bloemendaal niet heel breed is, is het water snel bij de paviljoens. De paviljoens zelf zijn niet beschadigd. Het gaat vooral om trappen en loopplanken voor de strandtenten die door de zee zijn meegesleurd. "Op enkele plaatsen zijn gaten van drie meter diep geslagen", zegt Iedema.
De storm is inmiddels gaan liggen maar voor zondag wordt er een springvloed verwacht. "De strandtenthouders zijn nu bezig met shovels extra zand te storten om te voorkomen dat het water weer tot aan de paviljoens komt", aldus Iedema.
(Bron)
Interpol verwijt Nederland gebrekkige medewerking

Interpol roept de Nederlandse politie op meer informatie te delen. Vorig jaar weigerde Nederland informatie te verstrekken aan Interpol over de gearresteerde leden van de Hofstadgroep. Toen de namen van de arrestanten in de media kwamen, haalde Interpol ze door hun eigen informatiesystemen. Over enkele verdachten werd informatie gevonden. Deze informatie is doorgespeeld aan de Nederlandse politie.
Het hoofd van Interpol, Ron Noble, vindt de Nederlandse instelling een voorbeeld van de gebrekkige internationale samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Hij vergelijkt het optreden van Nederland met de Verenigde Staten, die na de aanslagen van 11 september 2001 weigerden informatie te vragen aan Interpol.
Woordvoerder Wim de Bruyn van de nationale recherche, verantwoordelijk voor de arrestaties van leden van de Hofstadgroep, hoort het verwijt van Interpol voor het eerst. Het nut van Interpol beperkt zich volgens hem tot het uitwisselen van informatie met andere diensten.
(Bron)
Curaçao kiest voor status aparte

WILLEMSTAD - Met een overweldigende meerderheid heeft de bevolking van Curaçao vrijdag gekozen voor een autonome status. In een referendum over de staatkundige toekomst ging 54,4 procent van de 114.500 stemgerechtigden naar de stembus.
Van de stemgerechtigden koos 68 procent voor optie A, een status aparte. Optie D, integratie in Nederland eindigde op de tweede plaats met 23 procent van de stemmen. De andere opties, complete onafhankelijkheid en behoud van de Nederlandse Antillen trokken nauwelijks stemmen, respectievelijk 5 en 4 procent.
Door deze uitslag is een tweede ronde niet nodig. Voor een winnende optie in de eerste ronde was meer dan 50 procent van de stemmen nodig.
Met een overweldigende meerderheid heeft de bevolking van Sint Eustatius vrijdag gekozen voor behoud van 'een Nederlandse Antillen'. Gezaghebber Hyden Gittens maakte bekend dat 76,6 procent een Nederlandse Antillen 'nieuwe stijl' wil.
Een meerderheid voor die optie was verwacht. Sint Eustatius is daarmee het enige eiland dat binnen het bestel van de Antillen wil blijven. "Over wat dat precies betekent, moet nu onderhandeld worden", aldus Gittens.
Van de 1411 stemgerechtigden ging uiteindelijk 56 procent naar het stemlokaal.
(Bron)
Voorwaardelijke straf voor wiet etende oma

LONDEN - Een 66-jarige Britse heeft vrijdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar gekregen voor het bakken van koekjes met cannabis. De bejaarde dame gebruikt de softdrug tegen de chronische pijn in haar nek en rug.
Patricia Tabram gaf ruiterlijk toe dat zij wiet gebruikt. Ze vertelde zelfs, zonder een spoor van berouw, dat zij haar zelfgebakken 'spacekoekjes' voorzet aan medegepensioneerden die bij haar op de thee komen.
De vrouw is niet van plan af te kicken. "Ik heb het vanmorgen door mijn roerei gedaan en ik ga het bij mijn lunch weer gebruiken", zei ze strijdbaar tegen de televisiezender Channel 4.
Ondanks de bekentenis, en het overduidelijk ontbreken van enig berouw, legde de rechter geen onvoorwaardelijke celstraf op. Hij zei van de vrouw geen martelaar te willen maken. Tabram is het symbool geworden van de Britse lobby die pleit voor de legalisering van cannabis.
(Bron)
Eenderde Kamerleden klust bij

DEN HAAG - Een op de drie Tweede-Kamerleden klust bij. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). In totaal 49 van de 150 Kamerleden gaven aan betaalde neveninkomsten te hebben. Een Kamerlid verdiende vorig jaar zelfs 45.942 euro bovenop zijn salaris van 86.000 euro.
Volgens de GPD klusten zeven Kamerleden voor meer dan 12.000 euro bij en moesten daarom aangeven hoeveel geld ze met hun nevenactiviteiten hebben verdiend. De bedragen varieerden van 45.942 euro tot 12.345 euro. Niet bekend is welke Kamerleden hoeveel bijverdienden.
Parlementariërs die boven de grens van 12.000 euro uitkomen, moeten een deel van hun neveninkomsten inleveren. Het Kamerlid dat voor een bedrag van bijna 46.000 euro schnabbelde, moest 16.971 euro inleveren. Kamerleden mogen naast hun salaris zoveel bijverdienen als ze willen.
De Tweede-Kamerleden weigerden in eerste instantie de informatie over hun bijverdiensten vrij te geven. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken was daar niet toe bereid. De GPD kreeg de gegevens pas na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
(Bron)
Vooral hogere inkomens gaan erop vooruit in 2006

DEN HAAG - Vooral de hogere inkomens profiteren van de kabinetsmaatregelen voor volgend jaar. Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het ministerie van Sociale Zaken.
Zo stijgt de koopkracht van alleenverdieners met kinderen met een tweemaal modaal inkomen 5,6 procent in 2006. Voor AOW'ers met een aanvullend pensioen van 10.000 euro is dat 5,2 procent. Sociale minima met kinderen gaan er daarentegen slechts 1,5 procent op vooruit en bejaarden met alleen AOW 0,8 procent.
Bij deze cijfers is rekening gehouden met de zorgtoeslag die het kabinet volgend jaar wil introduceren. Die moet ervoor zorgen dat niemand meer dan 5 procent van zijn inkomen aan zorgpremie kwijt is.
De koopkrachtcijfers zijn nog niet definitief. In augustus gaat het kabinet bekijken of de situatie substantieel afwijkt van het huidige beeld.
(Bron)

Dit bericht combineert mooi met het bericht hieronder. Ik voel weer een hevige aanval van cynisme opkomen...
CDA wil topsalarissen energiebedrijven aanpakken

DEN HAAG - CDA-partijvoorzitter M. van Bijsterveldt vindt dat de enorme inkomensstijging van topbestuurders van de energiebedrijven Nuon en Essent moet worden teruggedraaid. In een brief aan de CDA-leden van gemeenteraden en Provinciale Staten roept zij de achterban van de partij op hier werk van te maken.
Zij heeft de brief geschreven met instemming van de CDA-top, zo zei zij zaterdag in het Radio-1-Journaal.
Gemeenten en provincies zijn in veel gevallen aandeelhouder van energiebedrijven. Vandaar dat Van Bijsterveldt zich heeft gewend tot de vertegenwoordigers van het CDA in gemeenteraden en Provinciale Staten. Zij wil dat de lokale vertegenwoordigers het op de politieke agenda zetten en dat gemeenten en provincies op de aandeelhoudersvergaderingen van de bedrijven hun stem laten horen.
Provinciale Staten van Gelderland, grootaandeelhouder van Nuon, heeft Gedeputeerde Staten al opgedragen de kwestie op de eerstkomende aandeelhoudersvergadering aan de orde te stellen.
Topman L. Van Halderen van Nuon verdiende vorig jaar, inclusief bonussen, 815.195 euro. Hij zag daarmee zijn inkomen met 42 procent stijgen. Zijn collega bij Essent, M. Boersma, ontving in 2004 821.000 euro.
(Bron)
Ouderen snoepen meer dan jongeren

RIJSWIJk - Mensen van 55 jaar en ouder blijken graag snoep te eten dat voor kinderen is bedoeld. Uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Datamonitor in West-Europese landen blijkt dat ouderen goed zijn voor 6,8 miljard euro aan snoep per jaar.
Kinderen tot 14 jaar spenderen jaarlijks met elkaar 5 miljard euro aan snoep.
Van de West-Europese omzet op de zoetwarenmarkt komt 22 procent voor rekening van de senioren. Chocolade blijkt bij hen het meest geliefd te zijn, zo meldde zaterdag het vakblad Distrifood.
(Bron)

"Voor kinderen bedoeld" - ik zie toch nooit senioren met Bob de Bouwer-lollies, Smarties, enzovoorts. En chocola is toch niet specifiek voor kinderen,?
Bommelding op Binnenhof Den Haag

DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft zaterdag honden ingezet om op het Binnenhof te zoeken naar een verdacht object. Volgens een woordvoerder kwam er een telefonische melding binnen waaruit bleek dat er iets zou zijn achtergelaten op het Binnenhof.
Er werd niets aangetroffen en omstreeks 14.30 uur werd het plein vrijgegeven.
Honden van de afdeling wapens en terreur van de politie Haaglanden hebben onder meer gezocht in de Eerste Kamer en de Ridderzaal. De politie onderzoekt de herkomst van het telefoontje.
(Bron)
Weinig Nederlanders doen aan energiebesparing

UTRECHT - Zuinige consumenten rijden op de snelweg niet harder dan honderd kilometer per uur, al mogen ze 120. Ook controleren ze maandelijks de spanning van de autobanden. Zij douchen niet langer dan zeven minuten en hebben een waterbesparende douchekop.
Veel Nederlanders gedragen zich hier niet naar, terwijl ze daarmee gemiddeld 400 euro per jaar kunnen besparen. Dat blijkt uit de zaterdag gepubliceerde 'Nationale Bespaartest Minder Uitgaven Meer Milieu' van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder 31.000 mensen.
De meeste besparingen zijn te behalen op het gebied van autorijden. Zo zegt ruim 90 procent op snelwegen harder dan honderd kilometer per uur te rijden. Volgens het Nibud levert het 125 euro op als in plaats van 120 kilometer per uur, honderd wordt gereden.
Daarnaast controleert "slechts" 15 procent maandelijks de spanning van de autobanden. Dat scheelt 31 euro per jaar.
Bovendien staat ruim de helft van de Nederlanders langer dan zeven minuten onder de douche. Wanneer ze één à drie minuten langer onder de douche staan, zijn ze per jaar 20 euro duurder uit. Ook laat 80 procent opladers van bijvoorbeeld mobiele telefoons en tandenborstels altijd in het stopcontact zitten, wat per oplader 8 euro kost. Verder gebruiken volgens het Nibud nog behoorlijk wat huishoudens (30 procent) helemaal geen spaarlampen. Het vervangen van vier gloeilampen door energiezuinige scheelt circa 26 euro. Wel is de organisatie verheugd dat meer dan de helft van de ondervraagden zegt de vuile was altijd met een volle trommel te wassen.
(Bron)
Aantal onvoorbereide overvallen neemt toe

AMSTERDAM - De politie in Nederland ziet een toename van het aantal impulsovervallen, overvallen op winkels die zonder voorbereiding worden uitgevoerd. Dat gebeurt met name door veelplegers die opeens geld nodig hebben. Aan de andere kant daalt het aantal overvallen in Nederland nog steeds, zo lichtte C. den Bakker, woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut (NPI) zaterdag toe.
Het aantal overvallen is sinds het jaar 2000 met 15 procent gedaald. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft die daling zich voortgezet met een kwart, maar precieze cijfers ontbreken nog, aldus Den Bakker. "Maar we zien dat van die gepleegde overvallen, het aantal onvoorbereide overvallen door veelplegers toeneemt."
Ook dat is volgens hem paradoxaal, omdat de aanpak van veelplegers prioriteit heeft en ook succes. De helft van de overvallen vindt plaats in de vier grote steden. Amsterdam heeft dit jaar al zestig van die zogenoemde 'hit-and-run-overvallers' opgepakt.
(Bron)
Automobilist rijdt tankstation binnen

BUNNIK - De bestuurder van een bestelbus is zaterdagochtend omstreeks 10.30 uur een tankstation Slagmaat aan de A12 (Arnhem-Utrecht) bij Bunnik binnengereden. Door een frontale botsing werd een dieselpomp uit de grond gerukt.
De auto ramde vervolgens een personenauto en kwam tegen de gevel van het kassagebouw tot stilstand. De bejaarde bestuurder raakte gewond. De politie spreekt van een ravage bij het pompstation. Het gebouw staat niet op instorten maar is zwaar beschadigd. Een woordvoerder vermoedt dat de bejaarde chauffeur onwel was geworden.
De brandweer rukte uit met groot materieel wegens de verspreiding van een sterke diesellucht, maar van brandgevaar was volgens de politie geen sprake. De oprit naar het pompstation was enkele uren afgesloten. De snelweg is niet afgesloten geweest.
(Bron)
Slimme camera's signaleren geweld op stations

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail beginnen deze zomer een proef met slimme camera's en microfoons die zelf agressie op stations opsporen. Dat heeft een woordvoerder van ProRail zaterdag gezegd.
Volgens ProRail worden veel incidenten nu te laat of helemaal niet opgemerkt. Er zijn te weinig toezichthouders die te veel videoschermen in de gaten moeten houden. De slimme camera's en microfoons, die dankzij een speciale techniek automatisch opvallende bewegingen of geluiden registreren, moeten dit probleem verhelpen.
De proef heeft op een beperkt aantal stations plaats. Op veel stations en in een aantal treinen hangen al normale camera's. Treinreizigers voelen zich daar volgens de NS en ProRail veiliger door.
(Bron)

Kent u deze nog?
Bossche buurt vooral boos op SBS6

DEN BOSCH - De bewoners van de Graafsewijk in Den Bosch zijn vooral heel boos op programmamakers ('teringlijers') van SBS6. Ze zijn ervan overtuigd dat de uitzending van het SBS6-programma Probleemwijken de daarop volgende ellende heeft veroorzaakt.
"Ze hadden dat programma nooit mogen uitzenden", zegt een vrouw die zaterdagmiddag glasscherven bijeenveegt op de stoep tegenover een in de nacht van donderdag op vrijdag met houten schotten dichtgespijkerd pand aan de Plataanstraat. In dat huis woonde een echtpaar met hun zoon, van wie de man des huizes voor de camera van SBS6 verkondigde met zijn stiefdochter van acht "seks" te hebben gehad.
De vrouw krijgt bijval van andere buurtgenoten. De meeste mensen in de wijk hebben het wel gehad met de media. Een blonde vrouw enkele huizen verder dreigt haar gevaarlijk blaffende honden los te laten bij de nadering van enkele vertegenwoordigers ('kankerlijers') van de pers. Twee cameraploegen van RTL en Omroep Brabant maken op veilige afstand videobeelden temidden van enkele motoragenten van de politie.
Een televisieploeg van SBS6 kreeg vrijdag al de wind van voren in de wijk. Een auto van de regionale omroep werd vrijdagavond geplunderd en beschadigd.
De wijk biedt zaterdagochtend een troosteloze aanblik. Uitgerukte stoeptegels zijn weliswaar inderhaast weer teruggelegd, maar de Plataanstraat ligt vol glasscherven, ruiten zijn ingegooid, en nogal wat auto's zijn ernstig beschadigd.
De mensen zijn bang en kwaad door elkaar. Kinderen moeten binnen blijven en de politie is prominent aanwezig. Motoragenten en surveillancewagens rijden af en aan. Enkele vrouwelijke agenten op een mountainbike maken ontspannen een praatje met twee vrouwen uit de wijk. Maar het onderwerp is zorgvuldig afgebakend en beperkt zich tot de uitwisseling van wat meningen over het kille weer.
Zaterdagavond speelt Den Bosch tegen PSV, in Eindhoven. "Dan is het hier effe rustig", denkt een buurtbewoonster. Maar wat daarna? De meningen zijn verdeeld over het optreden van de Mobiele Eenheid (ME) vrijdagavond. De ene zegt dat die de rellen heeft uitgelokt, de ander meent daarentegen dat zonder die ME het slagveld niet te overzien was geweest.
De kern van de problemen zien de bewoners toch in de SBS6-uitzending. Tel daarbij op, dat enkele huurders de afgelopen maanden uit huis zijn gezet wegens wietteelt, en de conclusie is simpel: "Pedofielen kunnen hier zomaar blijven wonen. Maar heb je een wietplantje in huis, dan word je d'r uit gesmeten en kun je met je kinderen op straat gaan slapen", vat een bewoonster het leed en de woede samen.
En het is zeker niet afgelopen met de ellende, vrezen de bewoners. "Let maar op, vanavond, als die ME komt, gaat het weer mis", zegt een man. "Het was anders altijd zo'n fijne buurt om in te wonen."
"Ze hadden die mensen niet moeten oppakken, vrijdag. Dan was er niks gebeurd. Iedereen die hier op straat stond, werd opgepakt", vertelt een vrouw. Een man vult aan: "En in deze buurt komt iedereen voor elkaar op. We vormen hier een blok. Als de politie aan een van ons komt, komen ze ook aan mij."
(Bron)

Tis ook logisch. Ik laat me uitgebreid interviewen op tv, vertel van alles, en als mijn buurtgenoten dan kwaad worden en menen het recht in eigen hand te moeten nemen en mijn huis te slopen, dan is dat de schuld van de pers. Uiteraard. Maar op de een of andere manier heb ik het idee dat het niet die cameraploeg was die ruiten ingooide, bakstenen keilde enzovoorts.
Er zullen vast ook mensen zijn daar die er niet veel mee te maken willen hebben - voor hen is het lullig.
Die redenatie 'pedofielen mogen blijven en wiettelers niet' is ook krom: die man heeft in de bak gezeten, dus die is er niet zomaar mee weggekomen.
Belangrijkste vraag: hoe los je het op? Want de indruk wordt gewekt dat de bewoners van de wijk hun eigen regels hebben en door het lint gaan als er algemeen geldende wetten worden toegepast. Ze zullen waarschijnlijk niet zo open staan voor pakweg een gesprek met de burgemeester - als hij al openstaat voor zo'n gesprek. Dus wat dan?

vrijdag, april 08, 2005

Image hosted by Photobucket.com


Meer.
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
De erwten doen het:

Image hosted by Photobucket.com
Tientallen dode katten gevonden in koelkast

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Indiana is gearresteerd, nadat er in haar huis en een andere woning een gruwelijke ontdekking werd gedaan. In de huizen werden tientallen katten in de koelkast aangetroffen. Een hoop andere dieren verkeerden in een zwaar verwaarloosde toestand.
Een dochter van een ouder echtpaar, dat op vakantie was, ontdekte vijftien halfdode honden en katten in het huis van haar ouders. Zij waarschuwde vervolgens de politie. In de koelkast werden nog eens zeven dode katten aangetroffen. Een vriendin van het echtpaar, die op de woning paste, kwam al gauw in beeld als verdachte.
In het huis van de vriendin werden nog eens zeven honden en 51 katten gevonden. De dieren waren zwaar verwaarloosd. In de koelkast lagen 31 dode katten. De vrouw is gearresteerd en aangeklaagd voor het verwaarlozen van 110 dieren.
(Bron)
Amerikaan kan niet van treinen afblijven

Een 39-jarige Amerikaanse man met een obsessie voor openbaar vervoermiddelen zal binnenkort opnieuw de cel in moeten. The New York Post meldde dat de man onlangs voor de twintigste keer betrapt werd bij het stelen van een trein, bus of metro.
De persoon in kwestie, Darius McCollum, zegt het niet te kunnen helpen. "Ik hou gewoon van treinen". In juni lukte het McCollum om gekleed als beveiligingsbeambte van de metromaatschappij een ritje te maken met het vervoersmiddel.
McCollum heeft inmiddels een enorm strafblad opgebouwd en kan voor alle strafbare feiten makkelijk levenslang krijgen. Dat zal echter niet het geval zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is hij met Kerstmis alweer thuis. Wel moet hij zich onder behandeling laten stellen. Volgens zijn familieleden lijdt hij aan het syndroom van Asperger. Dit syndroom vertoont veel gelijkenissen met autisme. Men vermoedt dat beroemdheden als Albert Einstein en Leonardo da Vinci ook aan dit syndroom leden.
Inmiddels is McCollum na zijn 20 diefstallen een ware beroemdheid in New York en omstreken geworden. Al vanaf zijn vijftiende doet hij aan joyriden in metro's, treinen of bussen.
Door de obsessie heeft de familie zich genoodzaakt gezien te verhuizen naar North Carolina waar geen metro's rijden.
(Bron)
Verdacht toestel tot landen gedwongen bij Rome

ROME - Twee gevechtsvliegtuigen van de Italiaanse luchtmacht hebben vrijdag een zakenjet tot landen gedwongen bij Rome. Dat gebeurde nadat er informatie was binnengekomen dat er een bom aan boord was, maar dat bleek na onderzoek vals alarm. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.
Het incident gebeurde op het moment dat de uitvaartdienst voor paus Johannes Paulus II bezig was. Bij de ceremonie waren tal van wereldleiders.
Het kleine toestel was opgestegen in Belgrado. Nadat de Italiaanse geheime dienst informatie had binnengekregen over mogelijke explosieven aan boord, begeleidden de F-16's de jet naar een luchtmachtbasis bij de Italiaanse hoofdstad. Het toestel werd vervolgens grondig onderzocht, maar er werd niets gevonden.
(Bron)
Onrust in Den Bosch na televisie-uitzending

DEN BOSCH - In de Graafsewijk in Den Bosch is het donderdagavond onrustig geweest. In een huis in de buurt werden ruiten ingegooid, waarop bewaking voor de woning is ingesteld. De politie heeft een persoon aangehouden, die voorwerpen naar agenten gooide.
Een politiewoordvoerster zei vrijdagmorgen vroeg dat het weer rustig in de wijk was. Ze liet weten dat de schermutselingen vermoedelijk verband hielden met een uitzending donderdagavond van SBS in de serie Probleemwijken. De uitzending van donderdag ging over de Graafsewijk.
In de Bossche wijk kwam het in december 2000 ook tot ongeregeldheden. Die ontstonden nadat de Bosschenaar Pierre Bouleij door een politiekogel was omgekomen.
In het donderdagavond uitgezonden SBS-programma kwamen bewoners aan het woord, die door de verhuurder uit hun woning werden gezet wegens het telen van wiet. Daarbij voerden de bewoners acties bij het huis van burgemeester A. Rombouts (CDA), en spraken ze met een wethouder. Toen dit gesprek niet naar tevredenheid van de bewoners verliep, kondigden ze harde acties aan.
De bewoners verwijten de burgemeester een asociaal beleid. Ze vinden dat pedofielen en verkrachters beter behandeld worden dan mensen die een wietplantage in huis hebben. Bij uitzetting wegens wietteelt hebben de huurders drie jaar lang geen recht meer op een nieuwe huurwoning in Den Bosch. Daarover hebben de woningcorporaties in de Brabantse hoofdstad onderling afspraken gemaakt. De buurt eist dat de gemeente de huisuitzettingen voorkomt.
De agressie van de buurtbewoners richtte zich op het huis van een man die in de SBS-uitzending verklaarde dat hij wel eens seks had gehad met zijn stiefdochter. De politie had tevoren al het vermoeden dat er na de uitzending wat zou kunnen gebeuren in de Graafsewijk, aldus de woordvoerster. Daarom had de betreffende man het advies gekregen zijn huis te verlaten. Dat had hij gedaan.
Ook hield de politie al op voorhand voldoende personeel achter de hand om te kunnen ingrijpen. Buurtbewoners vernielden ruiten van het huis van de man en gooiden huisraad op straat. De politie maakte daaraan na korte tijd een einde. Tijdens de onrust zijn ook enkele brandjes gesticht. De brandweer heeft ze geblust of gecontroleerd laten uitbranden.
(Bron)

SBS6, ons eigen Jerry Springer-kanaal.
Veel melk verhoogt kans op Parkinson bij mannen

Melk is gezond. Maar dat geldt niet voor mannen van middelbare leeftijd. Uit een onderzoek van de Universiteit van Korea is gebleken dat mannen van middelbare leeftijd, die ongeveer twee glazen melk per dag drinken, een verhoogde kans op de ziekte van Parkinson hebben. De BBC maakte vandaag melding van het onderzoek.
Voor het onderzoek bestudeerde het team meer dan 7500 mannen in de leeftijd van 45 tot 68 jaar oud. Het bleek, dat mannen die dagelijks meer dan 454 gram melk dronken, 2,3 keer meer kans hebben op Parkinson dan mannen die geen melk drinken. Gedurende het onderzoek, dat dertig jaar duurde, hebben 128 mannen Parkinson gekregen. Eerder onderzoek had eveneens aangetoond dat er een link is tussen Parkinson en het gebruik van zuivelproducten. Welke stof in de melk het verhoogde risico veroorzaakt, is echter nog niet duidelijk.
(Bron)
Doodgeboren baby belandt in wasserette

SYDNEY - In een Australisch ziekenhuis is het lichaam van een doodgeboren kindje per ongeluk in een wasserette beland. De resten van de mannelijke foetus raakte vier dagen vermist voor ze - gewassen en gedroogd - werden teruggevonden.
Het kindje, de helft van een tweeling, overleed in de achttiende week van de zwangerschap, maar werd 21 maart alsnog met zijn broertje geboren. Toen zijn vader de resten van het doodgeboren kind in een ziekenhuis in Melbourne wilde ophalen, werd hem verteld dat ze vermist werden. De haren rezen hem te berge toen hij later hoorde dat het lichaam was terechtgekomen in een stapel vieze was.
"Ik heb eraan moeten denken wat hij heeft moeten doorstaan", aldus Rafi Ahmed vrijdag tegen de zender ABC. "Al met al is hij slechts een arme ziel die niemand iets kwaads heeft gedaan. Toch heeft hij dit alles mee moeten maken."
De familie hoopte het lichaampje vrijdag terug te krijgen. Het ziekenhuis heeft de radeloze ouders excuses aangeboden en de gezondheidsautoriteiten in de staat Victoria zijn twee onderzoeken begonnen naar het incident.
(Bron)
TT 109 Steeds meer mensen in geldnood

HILVERSUM Steeds meer huishoudens raken in financiële problemen. In 2004 vroegen 39.000 mensen om schuldsanering, dat is een stijging van 13 procent vergeleken met 2003. Dat blijkt uit het jaarverslag van de gemeentelijke kredietbanken.
De inkomens stijgen nauwelijks maar de lasten wel. Zo zijn de premies voor de ziektekosten sterk gestegen.
De kredietbanken wijten een deel van de problemen aan het gemak waarmee kredietverstrekkers
leningen geven. Bijna alle mensen die vroegen om schuldsanering verdienen minder dan modaal. Bijna de helft van hen leeft van een uitkering.
Man verdronken in stadsgracht Utrecht

UTRECHT - Een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is donderdagavond in Utrecht verdronken. Getuigen zagen de man in de gracht langs de Maliesingel onder water verdwijnen.
Pogingen om de drenkeling te lokaliseren mislukten. Een ploeg duikers van de brandweer slaagde er wel in hem op het droge te krijgen. Het slachtoffer werd buiten bewustzijn naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. De politie weet nog niet hoe de man te water is geraakt, maar gaat niet uit van een misdrijf.
(Bron)
Jongen ondekt eigen ouders in pornofilm

Timmy Shannon, een 17-jarige tiener uit Ohio, deed wat iedere puber wel eens doet: porno kijken op internet. Maar dit keer deed hij al kijkende een wel heel bizarre ontdekking; hij ontdekte dat zijn ouders een hoofdrol speelden in het filmpje op z'n scherm.
"Ik keek er nog geen vijf minuten naar, toen het me opviel dat de bank waarop het stelletje seks bedreef, wel heel erg veel leek op de bank waarop ik ook zat. Vervolgens realiseerde ik me dat ik keek naar m'n eigen ouders, die op deze bank de liefde bedreven. Ik moest spontaan overgeven van het gevoel van walging dat in me opkwam", verklaarde de jongen achteraf.
Z'n ouders, op de titelrol van de film benoemd als 'Captain Throbberson' en 'Gina Jiggles', nemen het hele voorval lakoniek op. Z'n vader reageerde door te stellen dat: "...het tijd wordt dat die jongen eens volwassen wordt. Tims moeder en ik voelen ons goed bij wat we doen en hoe we onze seksualiteit beleven. Ik denk dat de Timmy zich vooral ongemakkelijk voelt bij het feit dat hij zich realiseert dat hij zo nog eens een paar standjes leert in plaats van krijgt van z'n oude vader."
Toch lijkt het erop dat de onrust in de familie nog niet direct voorbij zal zijn. Timmy ziet vooral op tegen het eerstvolgende familiefeest: "Ik voel me toch niet echt op m'n gemak als ik aanschuif voor het familiediner in de wetenschap dat mijn ouders diezelfde tafel voor hele andere doeleinden hebben gebruikt."
(Bron)
Politie Zuid-Holland-Zuid ontslaat drie medewerkers

DORDRECHT - Politiekorps Zuid-Holland-Zuid heeft drie medewerkers ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. De twee brigadiers (45 en 39 jaar) en de agent (29) maakten in diensttijd zonder reden drie autoritten buiten de regiogrenzen. Tijdens een van de uitstapjes werd "onbehoorlijk" rijgedrag geconstateerd.
De reislust van de politiemensen werd ontdekt omdat ze op een uitstapje naar Amsterdam in januari twee keer werden geflitst. Uit intern disciplinair onderzoek werd duidelijk dat in totaal drie ritten buiten de regio zijn gemaakt. In december en januari reden de agenten 's nachts twee keer naar Amsterdam, staat in de conclusies die vrijdag bekend zijn gemaakt. Nog eens vier politiemedewerkers krijgen voorwaardelijk ontslag en vijf anderen zijn berispt.
Twee agenten (25 en 29 jaar) reden in december met een opvallend dienstvoertuig van Gorinchem naar Amsterdam om foto's te maken bij Artis en in de Warmoesstraat. Medewerkers van de meldkamer waren op de hoogte maar grepen niet in. Tijdens de rit voerde de 29-jarige initiatiefnemer discriminerende en seksistische telefoongesprekken met een 45-jarige brigadier. Beiden zijn ontslagen. De 29-jarige agent was ook betrokken bij een bezoek aan een politiestudentenfeest in Rotterdam eind januari.
Een en ander kwam aan het licht door de snelheidsovertredingen van een agent (21 jaar) en aspirant (22 jaar) die foto's gingen maken bij de ArenA, Artis en op de Dam in de hoofdstad. Een 39-jarige brigadier gaf toestemming voor de rit. Hij is de derde ontslagen politieman.
Serieuze plannen om tijdens een nachtdienst naar Parijs te rijden, zijn nooit uitgevoerd, bleek uit het onderzoek. De korpsleiding noemt het "onacceptabel" dat politiemensen in diensttijd, met dienstauto's, zonder goede reden ver buiten hun bewakingsgebied zijn gegaan. De politie spreekt van imagoschade voor de hele organisatie en over collectieve verontwaardiging.
Uit verhoren is gebleken dat de medewerkers onvoldoende besef hebben van hun handelingen. Verder werd duidelijk dat een groep politiemensen in staat is om ongewenst gedrag verborgen te houden. "De leiding moet zich afvragen hoe dit mogelijk is geweest en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden", verklaart de korpsleiding van politie Zuid-Holland Zuid naar aanleiding van het onderzoek door Bureau Interne Zaken in samenwerking met Bureau Interne Zaken Rotterdam-Rijnmond.
(Bron)
TT 113 15 jaar voor brandaanslag op ex

DEN HAAG Een 40-jarige arts heeft in hoger beroep 15 jaar celstraf gekregen voor poging tot moord op zijn ex-vrouw. De man had haar in brand laten steken door twee junks. Eerder veroordeelde de rechter de man tot 14 jaar celstraf.
De arts was kwaad dat zijn ex een ander had en dat hij de kinderen minder mocht zien. De junks overgoten de vrouw voor haar huis met benzine en staken haar in brand voor het oog van haar kinderen. Ze lag maandenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis en is zwaar verminkt.
De junks werden eerder veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Een van kreeg in hoger beroep 9,5 jaar, omdat hij spijt had.
TT 113 15 jaar voor brandaanslag op ex

DEN HAAG Een 40-jarige arts heeft in hoger beroep 15 jaar celstraf gekregen voor poging tot moord op zijn ex-vrouw. De man had haar in brand laten steken door twee junks. Eerder veroordeelde de rechter de man tot 14 jaar celstraf.
De arts was kwaad dat zijn ex een ander had en dat hij de kinderen minder mocht zien. De junks overgoten de vrouw voor haar huis met benzine en staken haar in brand voor het oog van haar kinderen. Ze lag maandenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis en is zwaar verminkt.
De junks werden eerder veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Een van kreeg in hoger beroep 9,5 jaar, omdat hij spijt had.
TT 113 15 jaar voor brandaanslag op ex

DEN HAAG Een 40-jarige arts heeft in hoger beroep 15 jaar celstraf gekregen voor poging tot moord op zijn ex-vrouw. De man had haar in brand laten steken door twee junks. Eerder veroordeelde de rechter de man tot 14 jaar celstraf.
De arts was kwaad dat zijn ex een ander had en dat hij de kinderen minder mocht zien. De junks overgoten de vrouw voor haar huis met benzine en staken haar in brand voor het oog van haar kinderen. Ze lag maandenlang in kritieke toestand in het ziekenhuis en is zwaar verminkt.
De junks werden eerder veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Een van kreeg in hoger beroep 9,5 jaar, omdat hij spijt had.
Doodgeboren baby belandt in wasserette

SYDNEY - In een Australisch ziekenhuis is het lichaam van een doodgeboren kindje per ongeluk in een wasserette beland. De resten van de mannelijke foetus raakte vier dagen vermist voor ze - gewassen en gedroogd - werden teruggevonden.
Het kindje, de helft van een tweeling, overleed in de achttiende week van de zwangerschap, maar werd 21 maart alsnog met zijn broertje geboren. Toen zijn vader de resten van het doodgeboren kind in een ziekenhuis in Melbourne wilde ophalen, werd hem verteld dat ze vermist werden. De haren rezen hem te berge toen hij later hoorde dat het lichaam was terechtgekomen in een stapel vieze was.
"Ik heb eraan moeten denken wat hij heeft moeten doorstaan", aldus Rafi Ahmed vrijdag tegen de zender ABC. "Al met al is hij slechts een arme ziel die niemand iets kwaads heeft gedaan. Toch heeft hij dit alles mee moeten maken."
De familie hoopte het lichaampje vrijdag terug te krijgen. Het ziekenhuis heeft de radeloze ouders excuses aangeboden en de gezondheidsautoriteiten in de staat Victoria zijn twee onderzoeken begonnen naar het incident.
(Bron)

donderdag, april 07, 2005

Jeugddetentie geëist wegens verkrachting kind

LEEUWARDEN - Tegen een nu 16-jarige jongen uit Franeker is donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden drie maanden jeugddetentie geëist wegens verkrachting van een kind jonger dan 12 jaar en achttien andere misdrijven.
Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden een maand voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar, een werkstraf van veertien uur en verplicht reclasseringstoezicht geëist. Dat heeft het OM donderdag laten weten.
De verdachte R.P. wordt ervan verdacht in juni 2004 op 15-jarige leeftijd in Franeker een jongen of meisje jonger dan 12 jaar te hebben verkracht. Omdat de verdachte minderjarig is, werd de strafzaak tegen hem achter gesloten deuren behandeld en zijn er verder geen details bekend.
(Bron)
'Antidepressiva besparen ruim miljard aan ziektekosten'

DEN HAAG - Het ziekteverzuim onder de 850.000 Nederlanders die antidepressiva slikken, daalt van 31 tot acht dagen per jaar. De pillen besparen de maatschappij hiermee ongeveer 1,25 miljard euro per jaar.
Het onderzoeksbureau TNS NIPO concludeert dat in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd tijdens een congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Het onderzoeksbureau gaat bij de berekeningen uit van een modaal inkomen per patiënt. Uit het onderzoek blijkt ook dat gebruikers van de antidepressiva zeer tevreden over het effect van de middelen zijn.
Meer dan 90 procent noemt de medicijnen effectief, 85 procent van de gebruikers oordeelt dat zijn of haar leven door de antidepressiva aan kwaliteit heeft gewonnen. Meer dan 90 procent van de patiënten met kinderen zegt na gebruik een betere ouder te zijn geworden.
(Bron)
Aangifte van diefstal hennepkwekerij

WASPIK - Een onbegrensd vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat heeft een 30-jarige man uit Kaatsheuvel ertoe aangezet aangifte te doen van de diefstal van zijn hennepkwekerij in Waspik.
Hij kwam daar woensdagmiddag achter en is meteen naar de politie gestapt. Deze liet dit donderdag weten. Het vertrouwen van de man kreeg echter een deuk toen de politie ter plaatse ging en ontdekte dat er nog een kwekerij was.
Bij de inbraak in het pand aan de Kerkstraat in Waspik zijn tachtig planten en groeiapparatuur weggehaald. In een andere ruimte in de woning vond de politie 81 planten en een aantal lampen.
Bovendien bleek dat de man de stroom voor die groeilampen illegaal had afgetapt. De politie ontmantelde deze kwekerij. Volgens een woordvoerster van de politie vreesde de verdachte dat de daders terug zouden komen en wilde hij dat voorkomen door de hulp van de politie in te roepen. Hij is aangehouden.
(Bron)
Binnenvaartschip gezonken op IJsselmeer

DRIEBERGEN - Een met graniet geladen binnenschip is donderdagmiddag op het IJsselmeer gezonken. Dat liet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag weten.
Het schip lag al vanaf donderdagochtend met een motorstoring voor anker tussen Urk en Lemmer. Toen het slechter weer werd, schoten enkele reddingsboten en een bergingsschip te hulp.
Rond 13.00 uur sloegen de golven door de ramen van het woongedeelte van het binnenschip waarna het vaartuig snel zonk. De drie bemanningsleden waren toen al overgestapt op een redingsboot. Volgens het KLPD vormt het scheepswrak geen belemmering voor de scheepvaart.
(Bron)
TT 104 ProRail vindt kritiek niet terecht

UTRECHT ProRail vindt de kritiek op de spoorbeheerder naar aanleiding van de computerstoring niet terecht. Als gevolg van die storing lag het treinverkeer rond Utrecht gisteravond en vanmorgen enkele uren helemaal stil.
Reizigersvereniging Rover en NS-topman Veenman vinden dat er maatregelen nodig zijn om grote storingen te voorkomen. De NS kan niets aan de problemen doen en lijdt vele tonnen schade.
Volgens ProRail, dat de oorzaak van de storing nog niet kent, is er sprake van een incident. Minister Peijs vindt de kritiek op ProRail buiten proportie. Ook zij ziet geen structurele problemen.
Een op de drie jongeren vervalst identiteitsbewijs

UTRECHT - Bijna een op de drie jongeren maakt gebruik van een vervalst of geleend legitimatiebewijs om een uitgaansgelegenheid binnen te komen. Een kleiner aantal, 14 procent, doet dit om alcohol te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) onder 820 middelbare scholieren van 12 tot en met 17 jaar.
Uit het onderzoek, dat donderdag is gepubliceerd, komt naar voren dat de jongeren meestal een kopie van een identiteitsbewijs gebruiken waarop gegevens zijn veranderd. Een andere manier is het lenen een legitimatiekaart van een oudere kennis.
Er zijn geen significante verschillen gevonden tussen jongens en meisjes. De meeste horecagelegenheden hanteren bij de deur leeftijdsgrenzen tussen 16 en 18 jaar. Ruim de helft (54 procent) van de ondervraagde jongeren zegt dat het makkelijk is om binnen te komen, hoewel ze minderjarig zijn. Ongeveer driekwart zegt bovendien dat het niet moeilijk is voor iemand onder de zestien om alcohol te kopen.
Vrijwel alle jongens en meisjes die aan het onderzoek hebben meegedaan, zijn op de hoogte van de legitimatieplicht vanaf 14 jaar, die op 1 januari is ingevoerd. Toch zegt slechts 45 procent altijd een identiteitsbewijs bij zich te hebben. 39 procent heeft het niet altijd bij zich en de rest is nog onder de 14 jaar.
Redenen om geen bewijs mee te nemen, zijn dat ze het vergeten, bang zijn om het kwijt te raken, het onhandig vinden om mee te nemen of het niet eens zijn met de legitimatieplicht.
(Bron)
Treinen rond Utrecht rijden weer volgens rooster

UTRECHT - Vanaf 15.00 uur donderdag rijden bijna alle treinen rond Utrecht weer normaal. Dat liet een woordvoerder van ProRail weten. "We draaien nu op het noodsysteem en dat gaat goed."
Volgens hem is de avondploeg van machinisten en conducteurs gearriveerd en kan "het logistieke plan een herstart maken".
Treinen van Utrecht naar Geldermalsen, Eindhoven en naar Hilversum rijden nog niet volgens het rooster. "Op deze trajecten gaan twee in plaats van vier treinen per uur. Reizigers moeten rekening houden met hoogstens een kwartier vertraging", aldus ProRail.
(Bron)
Marechaussee rolt bende kinderhandelaren op

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft een bende kinderhandelaren opgerold die de afgelopen anderhalf jaar tientallen Chinese kinderen Nederland heeft binnengesmokkeld. Dat laat een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol donderdag weten. Er zijn achttien verdachten opgepakt variërend in leeftijd tussen de 15 en 55 jaar.
Een deel van de jongeren is op doorreis gezet naar andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Italië. In het illegale circuit worden de kinderen vaak verkocht als goedkope arbeidskracht, zo bleek in september vorig uit een onderzoek dat Unicef naar kinderhandel in Nederland deed. Mensenhandelaren verkopen kinderen voor bedragen tussen de 10.000 en 15.000 euro aan bijvoorbeeld restaurants, naaiateliers en bordelen.
Volgens de marechaussee is dit onderzoek, Lama genoemd, begonnen in november 2004 na "verontrustende meldingen" van de Stichting Nidos. Deze belangenorganisatie meldde toen dat er minderjarige alleenstaande asielzoekers, zogenoemde ama's, spoorloos verdwenen uit woongroepen waar ze verbleven.
Onderzoek wees uit dat achter deze kinderhandel een criminele organisatie zit, vertelt de woordvoerder van de marechaussee. Dit netwerk maakte onder meer gebruik van valse paspoorten. "Binnen de organisatie was een duidelijke taakverdeling voor het regelen van vervoer en het regelen van documenten."
De aangehouden groep verdachten bestaat voor het merendeel uit tot Nederlander genaturaliseerde Chinezen. Ook zijn twee Nederlandse medewerkers van het beveiligde platform op Schiphol en een Turk en een Bulgaar aangehouden. De verdachten komen uit Den Haag, Ruinen, Vleuten, Almere en Alphen aan den Rijn. Deze mensen worden concreet verdacht van mensensmokkel, het gebruik van valse documenten, het witwassen van crimineel geld en het lidmaatschap van een criminele organisatie.
Unicef concludeerde in september dat kinderhandel ook in Nederland voorkomt. Naast tewerkstelling van minderjarigen in de prostitutie, de horeca en in naaiateliers, worden ze ingezet in het huishouden en moeten ze stelen en bedelen. Tot nu toe hebben politie en justitie problemen om deze vorm van criminaliteit goed te kunnen aanpakken. Er is onder meer niet voldoende gespecialiseerd personeel beschikbaar.
(Bron)
Bewoners Vinkenslag: belastingaangifte onmogelijk

DEN HAAG/MAASTRICHT - Het is voor bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag onmogelijk om een nieuwe belastingaangifte over 2003 in te dienen omdat ze toen geen administratie hoefden te voeren.
Dat was immers een van de afspraken die ze met de Belastingsdienst hadden, betoogde advocaat J. Sligchers donderdag namens tien kampbewoners tijdens een kort geding tegen de fiscus bij de rechtbank in Den Haag.
Op Vinkenslag heerste meer dan tien jaar een speciaal belastingregime. Ondernemers op het kamp betaalden een vast bedrag aan inkomstenbelasting plus 3 procent over de brutowinst.
Aan afspraken zoals deze maakte staatssecretaris Wijn (Financiën) met ingang van 2004 een einde. Voor 2003 werden ze als "uitvloeisel van het vertrouwensbeginsel" uiteindelijk ook nog toegepast. In de rechtszaal bleek donderdag dat door ziekte en een reorganisatie bij de Belastingdienst pas in de loop van 2003 duidelijk werd dat de afspraak ging verdwijnen.
De Belastingdienst wil nu dat de ondernemers op Vinkenslag toch een nieuwe aangifte indienen, omdat de eerste nog niet onherroepelijk was. De ondernemers, vooral autohandelaren, weigeren dat. Ze willen dat de fiscus zich houdt aan de overeenkomst.
Hoewel Sligchers donderdag herhaalde dat het bijzondere belastingtarief op Vinkenslag vergelijkbaar was met het wettelijke tarief, erkende de enige aanwezige bewoner W. Snijders buiten de rechtszaal dat de oude afspraak voordeliger uitpakt. Om privacyredenen wil de Belastingdienst niet ingaan op verschillen tussen de bijzondere en de wettelijke tarieven.
Landsadvocaat F. Baaij wil de kwestie uitvechten bij de belastingrechter. Pogingen om tot een proefproces te komen, strandden eerder. Verder stelt de belastingdienst zich op het standpunt dat het compromis met de kampbewoners onwettig was en dus niet geldig is.
De rechter doet op 14 april uitspraak.
(Bron)
Derde Duitser aan hondsdolheid overleden

AMSTERDAM - Een derde persoon is in Duitsland aan hondsdolheid overleden. De 45-jarige man uit Marburg raakte besmet door een orgaandonatie. De donor, een 26-jarige vrouw, liep het in de regel dodelijke virus mogelijk op tijdens een vakantie in India.
De man stierf in een academisch centrum. Ook een speciale therapie bleef zonder resultaat, aldus een regionale Duitse zender donderdagmiddag.
Eerder dit jaar stierven al twee personen nadat zij organen van de jonge vrouw uit Mainz hadden ontvangen. In totaal zijn bij zes personen delen van haar lichaam getransplanteerd.
Volgens de artsen gebruikte de vrouw, die eind 2004 overleed, drugs. Kort voor haar overlijden klaagde ze over zware hoofdpijn en angstgevoelens, wat typische symptomen zijn bij onder meer hondsdolheid. Volgens de Duitse Stichting Orgaantransplantaties zijn er geen medische fouten gemaakt.
(Bron)
Neo-nazi opgepakt na optreden in NOVA

Een 19-jarige inwoner van Venray, die afgelopen dinsdag in het tv-programma NOVA openlijk zijn neo-nazi-sympathiën uitsprak, is gisteren gearresteerd. Dat gebeurde vanwege opruiing en discriminatie. De knaap werd in beeld gebracht tijdens een reportage over de problemen in Venray tussen 'Lonsdalers' en allochtonen.
In NOVA vertelde de jongeman over het hakenkruis op zijn mouw. "Dat is mijn geloof. Het idealisme is er, het moet alleen nog uitgevoerd worden. Daarvoor wil ik heel ver gaan", zo zei hij. Nadat proces-verbaal werd opgemaakt is hij weer vrijgelaten.
Elders in Nederland, in het Friese Berlikum, werd een 22-jarige man aangehouden wegens discriminatie. Hij bekende dat hij huizen waar gastarbeiders wonen, had beklad met racistische tekens. Ook hij werd huiswaarts gestuurd met een proces-verbaal op zak.
(Bron)
TT 751 07:01 uur

Utrecht

Door een computerstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht en:
- Breukelen
- Nieuwerkerk a/d IJssel
- Alphen aan den Rijn
- Voorburg
- Den Dolder
- Geldermalsen-Tiel
- Arnhem/Rhenen
- Hilversum

Vertraging: meer dan 60 minuten.

Reisadvies:

* Utrecht mijden.

Da's duidelijk...
Gisteren vertraagde het computersysteem, en nadat er techneuten bijgehaald werden hield het er helemaal mee op. Nu is het weer uitgevallen. Een noodsysteem is opgestart, maar dat werkt langzamer.

woensdag, april 06, 2005

TT 111 Treinverkeer ontregeld door storing

UTRECHT Het treinverkeer in het hele land is ontregeld door een grote computerstoring in Utrecht. Er rijden rond de stad bijna geen treinen meer. De NS noemt de situatie chaotisch.
Door de storing werken de wissels en seinen niet meer. De problemen begonnen om 19.30 uur. Enkele uren later kwam het treinverkeer mondjesmaat op gang. Mensen die naar Den Haag, Amsterdam, Den Bosch of Arnhem wilden gaan, strandden op het station Utrecht Centraal.
De spoorwegen adviseren reizigers om niet de trein richting Utrecht te nemen. De NS hoopt dat de problemen over een paar uur zijn verholpen.
Staphorst wil vloeken aan banden leggen

In de Overijsselse gemeente Staphorst dreigt een vloekverbod ingesteld te worden. Het voorstel van de ChristenUnie en de SGP wordt woensdagavond in een commissievergadering behandeld. Volgens een woordvoerder heeft het verbod slechts een symbolische waarde, omdat sancties strijdig zijn met de vrijheid van meningsuiting.
ChristenUnie en SGP stellen echter met het verbod een signaal tegen taalverruwing af te willen geven. De christelijke partijen bezetten samen tien van de zeventien zetels in de Staphorster raad, een ruime meerderheid. In de Zeeuwse gemeente Reimerswaal wist de SGP eerder met succes een vloekverbod in te voeren.
(Bron)

Potjandosie.
Gemeenten: bijstandsfraude sneller opsporen

DEN HAAG - Wethouders van de gemeenten Groningen, Rotterdam en Utrecht willen meer mogelijkheden om bijstandsfraude te kunnen voorkomen en opsporen. Dat hebben ze geschreven aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken. De gemeenten zouden direct financiële gegevens moeten kunnen opvragen bij diverse instanties.
Gemeenten kunnen voor deze gegevens nu ook wel terecht bij bijvoorbeeld het Kadaster, de Kamer van koophandel en leasemaatschappijen, maar alleen als er al serieuze verdenkingen zijn. De wethouders van de drie gemeenten - die ook voorzitter zijn van regionale teams waarin gemeenten samenwerken met andere instanties om fraude op te sporen - willen meer mogelijkheden hebben.
Ze zeggen niet altijd alle gegevens nodig te hebben. Soms hebben ze voldoende aan adresgegevens om te zien of een bijstandsgerechtigde stiekem samenwoont.
Van Hoof heeft volgens een woordvoerster begrip voor de wensen van de gemeenten, maar wijst erop dat er al veel mogelijk is. Sinds 2001 wordt door het koppelen van bestanden van sociale diensten aan die van de fiscus, uitkeringsinstantie UWV en de Informatie Beheer Groep (studieleningen) gecontroleerd of bijstandsontvangers inkomsten of vermogen hebben verzwegen. Volgens Van Hoof kan het koppelen van meer bestanden alleen gebeuren binnen de wettelijke mogelijkheden op het gebied van privacy.
Volgens zijn woordvoerster gaat de bewindsman binnenkort praten met de gemeenten en ook met het College Bescherming Persoonsgegevens.
(Bron)

Dat principe 'u bent niet verdacht tenzij' is toch al grotendeels overboord gegooid in Nederland, dus waarom niet ook bij de sociale diensten.
Leraar krijgt kopstoot na schorsing

Een 56-jarige leraar, werkzaam bij een school in Leeuwarden, heeft dinsdag een kopstoot ontvangen van een broer van een leerlinge. Dat is woensdag door de politie Friesland bekendgemaakt.
Vlak voor het incident werd de leerlinge, 15 jaar oud, geschorst. Het meisje was het daar blijkbaar niet mee eens, en belde haar 20-jarige broer, die direct verhaal kwam halen. De jongen kwam schreeuwend de school binnen. Vlak daarna gaf hij het slachtoffer een kopstoot, waar alle leerkrachten getuige van waren.
De politie heeft de zaak in onderzoek. De school heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling.
(Bron)
Ongeregeldheden in Venlo tussen Duitsers en Marokkanen

VENLO - In Venlo hebben zich woensdagmiddag rond half vier ongeregeldheden voorgedaan. Dat meldde de politie. Een groep van twintig Duitsers gooide met flessen naar Marokkanen. Toen de politie ingreep, verspreidden de vandalen zich.
Vlak voor vier uur meldde de politie dat de rust in Venlo was weergekeerd. Wat er precies gebeurd was, kon de politie niet meer achterhalen. "Het probleem is opgelost", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Twee jaar cel geëist tegen KLPD'er wegens verkrachting

LEEUWARDEN - Tegen een 51-jarige agent van de waterpolitie, onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), is woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden twee jaar gevangenisstraf geëist wegens jarenlange verkrachting van zijn echtgenote.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man uit Menaldum er onder meer van zijn vrouw met een wapenstok te hebben verkracht en met een strop om de hals te hebben vastgebonden.
Wegens de gevoeligheid van de zaak werd de rechtszaak tegen de Friese KLPD'er achter gesloten deuren behandeld. Aanvankelijk zou slechts een deel van het proces niet openbaar zijn.
(Bron)
Bom ontploft aan boord van vissersschip

DEN HELDER - Enkele opvarenden van een vissersschip zijn woensdagmiddag gewond geraakt, doordat een bom die het vaartuig had opgevist aan boord ontplofte. Dat liet het Nederlands Kustwachtcentrum in Den Helder woensdag weten.
Het schip, afkomstig uit Ouddorp met zes mensen aan boord, bevond zich op dat moment ongeveer 100 kilometer ten westen van IJmuiden. Door de explosie sloegen ook enkele mensen overboord. Zij zijn inmiddels uit het water gevist.
De toestand van de gewonden is onbekend. Een arts is met een helikopter aan boord gebracht. Een reddingsboot van de reddingsorganisatie KNMR is nog onderweg. Hoe zwaar het schip is beschadigd, is niet bekend.
Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg de melding over de ontploffing op het vissersschip OD-1 om 15.20 uur binnen. Behalve het vaartuig van de reddingsmaatschappij van IJmuiden is een marineschip en het visserij-inspectievaartuig Barend Biesheuvel onderweg naar het vissersschip. Ook een reddingshelikopter en een Lynx helikopter van de marine zijn ingezet. Een andere vissersschip is al op de plek van het ongeluk om assistentie te verlenen.
Volgens een woordvoerder van het Kustwachtcentrum worden regelmatig bommen, vooral uit de Tweede Wereldoorlog, door vissers boven water gehaald, maar gebeurt het zelden dat projectielen ontploffen. "De bommen zijn bijvoorbeeld door vliegtuigen die teruggingen naar Engeland gedumpt," aldus de zegsman.
Als vissers er een in hun net krijgen, moeten ze daar melding van maken. De marine maakt de bommen vervolgens onschadelijk. De kustwacht heeft een speciale bommenkaart uitgegeven waarop schippers kunnen zien welk soort explosief zij hebben opgehaald.
(Bron)

Ingewijden hebben het over 5 opvarenden, waarvan er 3 overleden zijn :(
Importeur: Lonsdale wordt misbruikt

AMSTELVEEN - De merknaam Lonsdale wordt op een misselijkmakende manier misbruikt. Dat zegt de importeur van het merk R. Krijger van BrandFusion Holland. De omzet van het bedrijf is met tientallen procenten afgenomen sinds het merk wordt geassocieerd met jongeren met extreemrechtse sympathieën.
Door de combinatie 'nsda' in de naam en de verwijzing naar Hitlers NSDAP, is het merk populair bij die groep jongeren. Krijger is daar niet blij mee: "Dit is een hele vervelende situatie. Lieden met een, laat ik zeggen, verward wereldbeeld, eigenen zich die letters toe."
Het merk wordt al enige tijd geassocieerd met rechts-extremisme. Sinds begin dit jaar is dat versterkt door de incidenten in Uden en onlangs Venray. Krijger weet ook niet precies wat hij er aan moet doen. Aan een naamsverandering denkt hij in geen geval.
"Dat zou absurd zijn. Lonsdale is een gerenommeerd sportmerk uit de jaren '60 dat werd gedragen door Mohammed Ali, om maar iemand te noemen. Het merk sponsort de voetbalclub Blackburn Rovers in de Engelse competitie. Dit is echt iets Nederlands: in bijvoorbeeld Italië is het merk razend populair onder een groot publiek."
Het merk is inmiddels de campagne 'Lonsdale loves all colours' begonnen om tegenwicht te bieden aan het bedenkelijke imago. Daar hoort ook een website bij (vernoemd naar de campagne) waar informatie over het merk en zijn oorsprong te vinden is.
Overigens kreeg BrandFusion woensdag pas de domeinnaam lonsdale.nl in handen. Deze was enkele jaren geleden reeds weggekaapt door Michiel Smit van de extreem-rechtse beweging NieuwRechts, die woensdag een bezoek bracht aan de 'Lonsdale-jongeren' in Uden. Onder druk van een dreigende juridische procedure deed hij uiteindelijk afstand van de naam.
Lonsdale mag misschien onschuldig slachtoffer zijn, volgens Krijger kan het nog erger. Hij wijst op het merk Consdaple dat in Duitsland populair is onder extreem-rechts. Volgens de Nederlandse importeur is de naam louter verzonnen vanwege de lettercombinatie.
(Bron)
Reclameblokken voor gratis internet

AMSTERDAM - Twee jonge ondernemers uit Delft denken de oplossing te hebben gevonden om gratis internet ook echt gratis te kunnen aanbieden. Sander van Schaik en Maurice Massaar zijn met een aantal providers in gesprek over een nieuw geoctroieerd abonnementsconcept, dat is gebaseerd op reclame-inkomsten in plaats van abonnementsopbrengsten.
"Internetverbindingen zijn in de afgelopen jaren sneller en beter geworden. Daar staat tegenover dat de gebruiker hiervoor steeds meer abonnementsgeld is gaan betalen. Een ADSL- of kabelaansluiting zonder datalimiet kost tegenwoordig al snel 30 euro per maand," zo is te lezen in het persbericht.
Afhankelijk van de invulling die providers aan gratis internet gaan geven, krijgt de internetgebruiker een aantal keer per uur een beeldschermvullend reclameblok te zien. Hierbij maakt de technologie het mogelijk om de reclame af te stemmen op het surfgedrag van de gebruiker. De mogelijkheden ten aanzien van de vorm van de reclame zijn groot: van interactieve 'advertenties' tot streaming video commercials.
De bedenkers verwachten dat het niet lang zal duren voordat de eerste provider gratis internet via ADSL of kabel gaat aanbieden.
(Bron)
Gemeenten pakken discriminerende jongeren aan

RIJSWIJK - Gemeenten gaan over tot de aanpak van discriminerende jongeren om een escalatie van geweld te voorkomen. Burgemeester J. Waals van Venray maakte dinsdag bekend dat hij met een noodverordering activiteiten in horecagelegenheden gaat verbieden als die een risico vormen voor de veiligheid.
De verordening gaat woensdag in. Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) praat op 14 april in Venray met jongeren uit de hardcorescene en met minderheden.
Minister Donner van Justitie ziet een patroon in extreemrechtse uitingen, zoals die in Uden en Venray. Hij zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het niet gaat om wat incidenten, maar om een ontwikkeling "die mij zorgen baart". De bewindsman en zijn collega Verdonk lieten weten dat een aantal onderzoeken in gang is gezet.
Zo inventariseren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) alle incidenten die in verband kunnen worden gebracht met extreemrechtse motieven. Het Openbaar Ministerie komt binnenkort met een verslag over de intensievere aanpak van onder meer racistische uitingen en geweld en haatzaaien. Daarnaast loopt een breed onderzoek naar discriminatie in al zijn verschijningsvormen.
Afgelopen weekeinde leidde een hardcorefeest in een jongerensociëteit in Venray bij een moskee tot vechtpartijen tussen allochtonen en jongeren in Lonsdale-kleding. Volgens Waals hebben activiteiten als dergelijke feesten een sterk aanzuigende werking op mensen van buitenaf die de veiligheid van de gemeente in gevaar brengen.
De burgemeester wil voortaan vooraf weten wat voor soort bezoekers op festiviteiten afkomen. De gemeente gaat ook aan een nieuw jeugdbeleid werken, om de verrechtsing een halt toe te roepen.
Een van de jongeren die de moskee belaagden was volgens het ministerie van Justitie een tbs-er. Volgens een woordvoerder zat de jongere in een extra-murale fase, een fase gericht op terugkeer in de maatschappij, maar stond hij onder toezicht. De woordvoerder kon niet zeggen waarvoor de jongere veroordeeld was.
Jongeren in Venray reageerden dinsdagavond tijdens tijdens een gemeenteraadsvergadering woedend op de noodverordening die de burgemeester invoert. Ze zeiden te vrezen dat Waals erop afkoerst om jongerencentrum Dingus te sluiten, omdat daar veel Lonsdalers komen. Aangezien dit centrum geen subsidie krijgt, kan Dingus alleen het hoofd boven water houden door rendabele hardcorefeesten te organiseren.
Uden pakt de zaken anders aan. In deze gemeente staken autochtone jongeren tot twee keer toe een islamitische basisschool in brand. De eerste keer in november, na de moord op Theo van Gogh. Het gebouw brandde toen uit. Vorige maand werd brand gesticht in het gebouw waar de islamistische school nu is gevestigd. Dit keer was er weinig schade. In Uden is besloten tot een actieplan met een convenant met gedragsregels.
Het kledingmerk Lonsdale (oorspronkelijk een boksmerk) duikt steeds op in deze (racistische) incidenten. Het Dockingacollege in Dokkum besloot vorig najaar leerlingen te verbieden die kleding op school te dragen. Aanleiding was het racistische gedrag van een groepje 'Lonsdale-jongeren' tegen bewoners van het asielzoekerscentrum in de stad. Volgens het college is het verbod een succes en zijn er het afgelopen halfjaar geen incidenten meer geweest.
Een verbod alleen helpt echter niet, aldus een woordvoerder. Over de achtergronden van de maatregel moet worden gepraat. Niet alleen om het uiterlijk, maar ook de manier van denken van de jongeren te veranderen.
In Uden komt geen verbod op het dragen van Lonsdale-kleding. Daar zien ze meer in de dialoog, in blijven praten, en in multiculturele activiteiten. Over enkele weken tekenen alle betrokkenen - autochtonen, allochtonen, gemeente, politie, justitie, onderwijs en welzijnsorganisaties - het convenant.
(Bron)

Het blijft eigenaardig: dit type jongeren draagt Lonsdale want ze zijn nationalistisch en/of racistisch - Lonsdale is opgezet door zwarte boksers.
Ze klagen over de taalvaardigheid van 'allochtonen' met teksten als 'Hullie praten geeneens goed de taal'.
Ze zeggen tegen Marokkanen te zijn en gooien dan de ruiten van een Turkse moskee in.
Iets suggereert toch dat ze niet zo heel slim zijn.
TT 112 Limburgse student dood gevonden

HERKENBOSCH De 19-jarige pabo-student uit Venlo die sinds dinsdagnacht werd vermist, is vanmorgen dood gevonden in Sint-Odiliënberg, tien kilometer van de plaats waar hij voor het laatste gezien was. Een voorbijganger trof hem aan.
De student verdween in de nacht van maandag op dinsdag na een dropping. Een zoektocht gisteren in de buurt van de camping waar hij met medestudenten verbleef, leverde niets op. Daarbij werd ook een helikopter ingezet.
Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Met ruim 120 man werd vanmorgen nog gezocht in Natuurpark De Meinweg bij Roermond.
Stranden Florida dicht na invasie haaien

JUNO BEACH - Duizenden haaien hebben dinsdag de kustwateren van Florida onveilig gemaakt. De autoriteiten lieten meerdere stranden aan de oostkust sluiten.
De haaien naderden de kust van Juno Beach ten noorden van Palm Beach tot op enkele honderden meters, aldus een woordvoerster van de kustwacht. De dieren zouden op weg naar het noorden voedsel hebben gezocht. Vorige week waren bij de zuidkust van Florida haaien gesignaleerd.
(Bron)
Flats ontruimd wegens explosieven

HOOGEZAND-SAPPEMEER - In het Groningse Hoogezand-Sappemeer zijn 108 woningen in vier flats ontruimd wegens de vondst van explosieven in een van de woningen. In verband met de vondst heeft de politie dinsdag een 60-jarige flatbewoner gearresteerd. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
Bewoners, 350 in totaal, worden opgevangen in een nabijgelegen wijkcentrum of gaan naar familie of vrienden. De politie kon niet zeggen om wat voor explosieven het gaat. Voorzover bekend zou het licht explosief materiaal zijn. De mobiele eenheid van de politie verleent ondersteuning bij de ontruiming.
De politie kreeg de tip over de explosieven dinsdag binnen. Maar de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) wilde de ontruiming overdag, omdat de dienst bij het opruimen van het explosieve materiaal veilig wil werken. Zolang de explosieven er liggen, is er geen gevaar. Dat ontstaat volgens de EOD pas bij het opruimen.
Het zou volgens een woordvoerder gaan om materiaal van een hobbyist. De flats liggen midden in een woonwijk. De woning van de arrestant ligt precies op de hoek van het gebouw. Het gaat om twee flats van drie en twee van vier verdiepingen in een straal van vijftig meter rondom de hoekwoning. De vier blokken worden overigens in september gesloopt.
(Bron)

Het gaat om een ex-marinier, een explosievenexpert. Dus waarschijnlijk wist ie wel wat ie deed - en hij wist zeker dat het illegaal was.
Of misschien wilde ie in september een handje helpen?
Liefdesspel kost honderden kikkers het leven

MONTFORT - Kinderen hebben afgelopen weekeind honderden dode kikkers gevonden in een visvijver in het Limburgse Montfort. Volgens kikkerexpert H. van Buggenum van het Waterschap Roer en Overmaas hebben de kikkers zich waarschijnlijk dood gepaard.
De hormonen drijven jaarlijks talloze kikkers en padden naar paarvijvers. Daar kruipen de mannetjeskikkers en -padden in groepen op het vrouwtje. Zij wordt door het gewicht van de enthousiaste mannetjes onder water geduwd en stikt. Ook mannetjeskikkers komen tijdens de trek naar de vijver vaak om het leven: ze worden in de menigte paarlustige seksegenoten doodgedrukt.
In elke paarvijver leggen jaarlijks zo'n honderd kikkers en padden op vrijersvoeten het loodje. "Dat is normaal, maar dat het hier om honderden gaat, is toch wel uitzonderlijk", aldus Van Buggenum.
(Bron) (Overigens staan op die foto bij het artikel groene kikkers terwijl het bericht over bruine kikkers gaat.)
EU verwacht veel van grid computing

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft hoge verwachtingen van grid computing, de techniek die computernetwerken koppelt om elkaars overcapaciteit te gebruiken.
De techniek bespaart kosten en maakt computergebruik zeer flexibel. "Computercapaciteit is dan net als stroom: het kan iedereen overal worden geleverd. Dit wordt een belangrijke bouwsteen voor de volgende generatie internet", zei Wolfgang Boch, afdelingshoofd grid computing van de Europese Commissie woensdag op een studiebijeenkomst in Brussel.
Grid Computing is sterk in opmars. De Scandinavische landen zijn koplopers, nog voor de Verenigde Staten. De Benelux doet het redelijk goed, blijkt uit onderzoek van bureau Quocirca.
(Bron)
Jongen (13) probeert medeleerling te wurgen

SLIEDRECHT - De politie heeft een 13-jarige jongen uit Sliedrecht aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging van een medeleerling. De jongen hield een nog warme aansteker tegen het gezicht van het 14-jarige slachtoffer en kneep vervolgens zijn keel dicht. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
Het voorval had 29 maart plaats op het schoolplein van een school aan de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht. De verdachte vroeg zijn medeleerling om een sigaret. Toen hij die niet kreeg, reageerde de 13-jarige agressief. Een dag later zou hij het slachtoffer met de dood hebben bedreigd.
De verdachte scholier is dinsdag aangehouden. Donderdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)

En nu gaat iedereen mekkeren dat dat vroeger niet gebeurde: echt wel dus.
CDA wil koffie terug op de trein

DEN HAAG - Het CDA wil de koffieschenker terug op de trein. De christendemocraten ontvangen geregeld klachten van treinreizigers over het feit dat ze vooral op de lange trajecten geen koffie meer kunnen krijgen.
De Nederlandse Spoorwegen zouden hun klanten een groot plezier doen als ze weer koffie gaan schenken, aldus de Tweede-Kamerfractie van het CDA in een brief aan NS-topman A. Veenman. Het spoorbedrijf heeft in 2003 de treincatering afgeschaft.
(Bron)

Als de koffie terugkomt, moeten ze ook dat plan laten varen om treinen zonder plee te laten rijden.

dinsdag, april 05, 2005

Hagenaar zwaargewond door slagboom

Een 28-jarige man uit Den Haag is maandag zwaargewond geraakt nadat hij met zijn auto tegen een slagboom was gereden. De slagboom stond half open, en schoot door het ongeval door het raam naar binnen tegen het strottenhoofd van het slachtoffer aan. De technische recherche en de arbeidsinspectie hebben allebei een onderzoek ingesteld naar het ongeval, zo heeft de politie dinsdag gemeld.
De man reed rond 7.30 uur 's ochtends het terrein van een bedrijf aan de Galgeweg af toen hij tegen de slagboom aanreed. De man wist nog op eigen kracht uit de auto te komen, maar zakte in elkaar toen hij probeerde het bedrijf te bereiken.
Hij werd met zware verwondingen aan zijn luchtwegen en zijn strottenhoofd met een ambulance naar het Leyenburg ziekenhuis vervoerd. Later op de dag is hij, nog in kritieke toestand, onder politiebegeleiding naar het LUMC in Leiden vervoerd, waar zijn toestand inmiddels gestabiliseerd is.
(Bron)
Politie haalt fietser van A28 bij Ermelo

De politie heeft maandagochtend een 27-jarige fietser van de A28 richting Ermelo gehaald. De fietser negeerde de stoptekens die hij kreeg, en moest uiteindelijk door een politieagent te voet tot stoppen gebracht worden. De verwarde man gaf aan dat hij wist dat fietsen op de snelweg niet mag, maar dat hij per se naar Ermelo wilde.
De fietser werd om 6.15 uur gezien door een automobilist. Omdat de automobilist bang was dat de man aangereden zou worden, bleef hij langzaam achter hem over de rechterrijstrook en de vluchtstrook rijden. Terwijl er een kleine file ontstond achter de twee, belde de automobilist de politie.
De opgetrommelde politie maakte echter geen indruk op de fietser die gewoon doorreed. Uiteindelijk besloot een agent achter hem aan te rennen, om hem zo in samenwerking met de automobilist te kunnen stoppen. Tegen de fietser is proces-verbaal opgemaakt op het politiebureau.
(Bron)
Jongeren Venray woest op gemeente

VENRAY - Veel jongeren in Venray zijn woedend op burgemeester J. Waals, die met ingang van woensdag een noodverordening invoert om geweldsescalaties te voorkomen. De jongeren voelen zich in het verdomhoekje gezet, bleek tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Venray dinsdagavond.
Tijdens het spreekrecht dat enkele jongeren voorafgaand aan de vergadering kregen, lieten enkelen van hen weten in dit "kutgat Venray" nooit meer iets te zullen doen om jongeren die geweld wilden gebruiken tegen te houden. Ze zijn bang dat burgemeester Waals met name hardcorefeesten zal verbieden, en ze lieten weten dit niet te pikken.
Waals ontkende tijdens de raadsvergadering dat hij hardcorefeesten wil verbieden. "Ik zal dat van geval tot geval bekijken", zei hij. Terwijl Waals unaniem steun vond bij de gemeenteraad, verliet een groep jongeren met Lonsdale kleding luidruchtig de raadszaal.
Veel jongeren zeiden te vrezen dat Waals erop afkoerst om jongerencentrum Dingus te sluiten, omdat daar veel Lonsdalers komen. Aangezien dit centrum geen subsidie krijgt, kan Dingus alleen het hoofd boven water houden door rendabele hardcorefeesten te organiseren. Duidelijk werd, dat voor nogal wat jongeren de maat vol is. Zij vinden dat Waals wel mooi praat over een beter jeugdbeleid, maar in werkelijkheid jongeren in het nauw drijft.
Waals kreeg ook kritiek van de directie van scholengemeenschap het Raaylandcollege, dat hij een te zachtaardig optreden tegen racisten verweet. De burgemeester heeft het college onherstelbare schade toegebracht door zijn publieke uitspraken, aldus schooldirecteur Van Ewijck. Net als de kritische jongeren vindt Van Ewijck dat Waals de dingen in de media opzettelijk opklopt. En dat terwijl zijn school alles uit de kast zou halen om problemen op te lossen, aldus de directeur.
Waals liet de gemeenteraad nog weten blij te zijn met het initiatief van minister Donner om in kaart te brengen wat de verrechtsing van de jeugd betekent voor de cohesie van het platteland. En hij benadrukte, dat de situatie in de regio Noord-Limburg en Oost-Brabant wat betreft rechtsextremisme dreigend is, en afwijkt van het landelijke beeld.
(Bron)
TT 127 Tien orkanen voor Antillen verwacht

WILLEMSTAD De Meteorologische Dienst van de Antillen en Aruba verwacht een actief orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied. De dienst houdt rekening met dertien stormen. Zeven daarvan kunnen uitgroeien tot orkaan en drie kunnen een zware orkaan worden.
De voorspelling is gebaseerd op nieuwe gegevens van een universiteit in de Amerikaanse staat Colorado. Eerder werd uitgegaan van elf stormen.
Het orkaanseizoen op de Antillen loopt van 15 juli tot en met 15 november. Gemiddeld zijn er in een seizoen zes orkanen. Twee stormen per jaar groeien uit tot een zware orkaan.
Massale zoektocht naar vermiste student

AMSTERDAM - De politie is in de omgeving van het Limburgse Herkenbosch een massale zoektocht gestart naar een 19-jarige student uit Venlo. Dat meldt L1 dinsdag. De man die met studiegenoten op de camping Elfenmeer verbleef, wordt sinds maandag vermist.
De politie heeft met medestudenten dinsdagochtend het campingterrein bij nationaal park De Meinweg uitgekamd. Mogelijk wordt bij de zoektocht dinsdagmiddag nog een helikopter ingezet.
(Bron)
Mogelijk alsnog vervolging AH-medewerkers

AMSTERDAM - Twee medewerkers van het filiaal van Albert Heijn aan de Amsterdamse Eerste van Swindenstraat dreigen alsnog te worden vervolgd voor de mishandeling van een winkeldief in november 2003. De zaak werd eerder door het Openbaar Ministerie geseponeerd.
De mishandelde winkeldief diende een klaagschrift in bij het gerechtshof in Amsterdam om alsnog strafvervolging van het tweetal te bewerkstelligen. Volgens de advocaat van de dief, P. Plasman, heeft het Openbaar Ministerie in die procedure geadviseerd de twee AH-medewerkers alsnog te vervolgen.
Het AH-duo kwam eerder in aanraking met justitie wegens soortgelijke voorvallen en haalde daarmee ruimschoots de publiciteit. In 2002 achtervolgde het tweetal een winkeldief naar het nabijgelegen Oosterpark, om deze daar een afstraffing te geven.
Die zaak leidde tot een veroordeling van een van de twee, de bedrijfsleider van het filiaal, de ander werd vrijgesproken. Wijlen prins Bernhard sprak zijn waardering uit voor het optreden van de twee en betaalde de door de rechter opgelegde geldboete.
In juni 2003 arresteerde de politie de twee medewerkers opnieuw nadat zij een winkeldief hadden geslagen. Justitie seponeerde ook die zaak.
De dief die zij in november 2003 in de kraag grepen, zou in zijn buik zijn getrapt en in zijn gezicht zijn geslagen. Advocaat Plasman deed namens zijn cliënt aangifte van zware mishandeling. Over zes weken beslist het hof op het verzoek van de dief om vervolging van de AH-medewerkers te bevelen.
(Bron)
Zalm: geen geld voor extraatjes

DEN HAAG - Het kabinet heeft volgend jaar geen geld voor extra uitgaven. Ook lastenverlichting zit er niet in in 2006. Dat staat volgens ingewijden in een stuk dat minister Zalm van Financiën vrijdag aan het kabinet zal voorleggen.
Volgens Zalm is met het extra geld dat het kabinet heeft uitgetrokken in het 'paasakkoord' de financiële ruimte opgesoupeerd. In het paasakkoord werd in totaal 750 miljoen uitgetrokken voor onderwijs en kenniseconomie. Dat gebeurde om D66 te compenseren voor het niet doorgaan van de gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel.
Enkele weken terug liet Zalm al doorschemeren geen geld te hebben voor de 'miljardenclaims' van zijn collega-bewindslieden. Als ministers meer geld willen uitgeven dan moeten ze dat maar op hun eigen begroting zien te vinden door te bezuinigen op andere posten. Mochten er extra inkomsten zijn door hogere belastingopbrengsten, dan wil Zalm dat geld gebruiken om het overheidstekort verder te verlagen en niet voor lastenverlichting.
(Bron)

En zo krijgt Zalm heel geniepig zijn zin terwijl ie de schuld aan een ander geeft.
Man omgekomen door ongeval in grot

MAASTRICHT - Een nog onbekende man is dinsdagmiddag om het leven gekomen door een ongeval in een grot in Maastricht. Dat meldde de politie dinsdag.
Het ongeval gebeurde in de grotten van de Cannerberg bij Chateau Neercanne. Tijdens werkzaamheden door een asbestsaneringsbedrijf kwam door nog onbekende oorzaak een deel van het plafond van de grot omlaag. Het slachtoffer werd daarbij geraakt door een blok mergel en overleed ter plaatse.
De grot werd tientallen jaren gebruikt door de NAVO en wordt nu ontmanteld. Hij is ernstig vervuild met asbest. Op het moment van het ongeval waren er zes mensen in de grot aan het werk. De vijf overige werknemers zijn ongedeerd.
Politie en andere hulpverleners kunnen de grot wegens instortingsgevaar niet in. Het stoffelijk overschot van de man ligt nog in de grot. De hulpdiensten wachten op het Staatstoezicht op de Mijnen. Die moet de staat van de grotten beoordelen en beslissen of er iemand in mag.
(Bron)

Ik mag toch aannemen dat het niet een onbekende man is, maar iemand waarvan de politie de identiteit niet heeft vrijgegeven. Een bedrijf weet toch wie er aan het werk zijn lijkt me.
Lullig ongeluk :-(
Dronken vrouw veroorzaakt dodelijke aanrijding

BERLICUM - Een 25-jarige dronken vrouw uit Erp heeft in de nacht van maandag op dinsdag in het Brabantse Berlicum een dodelijk verkeersongeval veroorzaakt.
Het slachtoffer, een 62-jarige inwoner van Deurne, stond met zijn auto op de weg langs de Zuid-Willemsvaart stil voor een rood verkeerslicht. De vrouw reed hem van achteren aan. De man overleed ter plaatse. Een 57-jarige passagier in zijn auto is gewond overgebracht naar een ziekenhuis.
Een woordvoerder van de politie heeft dit dinsdag gemeld. De vrouw is volgens hem al eerder veroordeeld wegens het rijden onder invloed. Ze is aangehouden en ingesloten.
(Bron)
'Therapie even heilzaam als medicijn bij depressie'

CHICAGO - Bij matige tot zware depressies in een vroeg stadium kan psychotherapie net zo effectief zijn als medicatie. Dat is de maandag gepubliceerde uitkomst van een Amerikaanse studie, die haaks staat op de gangbare praktijk.
"Over het geheel genomen steunen de resultaten de huidige richtlijnen van de Amerikaanse Associatie voor Psychiatrie niet", stellen de onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. Volgens die richtlijnen hebben de meeste patiënten in dat stadium medicijnen nodig.
De wetenschappers onderzochten 240 matig tot zwaar depressieve poliklinische patiënten. Sommigen van hen kregen medicijnen en anderen één of twee keer per week 50 minuten cognitieve therapie. Na zestien weken was in zowel de groep die medicijnen kreeg als in de groep die pschychotherapie kreeg, bij 58 procent van de patiënten de behandeling aangeslagen.
(Bron)
Man overmeesterd in Tweede Kamer

DEN HAAG - Politie en veiligheidsmanen hebben dinsdagmiddag een man overmeesterd die vanaf de publieke tribune in de plenaire zaal van de Tweede Kamer sprong. De beraadslagingen werden slechts enkele ogenblikken onderbroken. De man werd geboeid afgevoerd.
Vermoedelijk is de man bij zijn actie gewond geraakt. Hij werd buiten de plenaire zaal op een brancard gelegd. De man maakte niet kenbaar wat de motieven waren voor zijn actie.
De Kamerleden Van Heemst (PvdA) en Atsma (CDA) zeiden in een eerste reactie te vrezen dat als het ooit nog zo ver komt, dat dan om veiligheidsredenen een glazen wand wordt aangebracht tussen de publieke tribune en de grote vergaderzaal.
(Bron)

"veiligheidsmanen", heel verdacht.
Actie Milieudefensie tegen smerigste straat van Nederland

DEN HAAG - Milieudefensie begint een proefproces tegen de gemeente Den Haag als die niet snel maatregelen neemt tegen de luchtvervuiling in twee straten. De Stille Veerkade en de Amsterdamse Veerkade zijn al jaren de meest vervuilde straten van Nederland.
Metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tonen aan dat de lucht daar de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit bijna twee maal overschrijdt. Milieudefensie heeft dinsdag in brieven aan zowel minister Peijs (Verkeer) als de gemeente Den Haag directe verbetering geëist. Gebeurt dat niet, dan stapt de milieuorganisatie samen met de bewoners naar de rechter.
De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland in ademnood' waarmee Milieudefensie aandacht vraagt voor de luchtkwaliteit. "De hoeveelheid fijnstof in de lucht mag hooguit 35 dagen per jaar boven de Europese norm van 50 microgram per kubieke meter uitkomen. Op de Stille Veerkade en Amsterdamse Veerkade werd die norm vorig jaar op tachtig dagen overtreden. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het dit jaar minder erg zal zijn", aldus J. Wijnhoven van Milieudefensie dinsdag.
(Bron)
NS koopt voor 14 miljoen euro nieuwe kaartautomaten

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben voor ruim 14 miljoen euro enkele honderden nieuwe kaartautomaten gekocht. De apparaten met aanraakscherm gaan de oudere automaten met toetsen vervangen.
Bovendien kunnen klanten er straks hun chipkaart voor het openbaar vervoer mee opladen. De Zwitserse onderneming Ascom levert de meeste systemen later dit jaar, meldde de NS dinsdag.
De NS wil volgend jaar overstappen op de chipkaart. In de loop van 2006 moeten alle papieren treinkaartjes zijn verdwenen. Het spoorbedrijf begint later deze week met een beperkte proef in Rotterdam. Ongeveer honderd klanten en medewerkers gaan de chipkaart uitproberen.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat de proef in de havenstad op grote schaal zou plaatsvinden, in samenwerking met het Rotterdams vervoerbedrijf RET en de vervoerder Connexxion. Reizigers zouden dan met de chipkaart van bijvoorbeeld de trein op de bus kunnen overstappen zonder een nieuw kaartje te kopen. Deze uitgebreide proef is echter enkele maanden uitgesteld.
De vervoerbedrijven gaan nu eerst afzonderlijk het nieuwe systeem testen. Pas als dit foutloos verloopt, krijgen meer klanten een kaart en kunnen ze deze gebruiken om over te stappen.
Proeven met de OV-chipkaart elders in het land hebben ook vertraging opgelopen. De regionale vervoerders BBA en Hermes hebben minister Peijs van Verkeer onlangs laten weten dat de geplande proeven later dit jaar niet doorgaan.
(Bron)
Chronisch zieken moeten inleveren na 'reparatie' kabinet

UTRECHT - De kabinetsmaatregelen om chronisch zieken tegemoet te komen in de hoge zorgkosten pakken averechts uit. Dat stelt de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland dinsdag. Gemiddeld krijgen chronisch zieken op basis van de nieuwe regels zelfs 160 euro minder terug van de Belastingdienst.
De CG-raad liet de stichting Economisch Onderzoek (SEO) en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) uitzoeken hoe de tegemoetkoming van het kabinet voor 2000 chronisch zieken uitpakte. Over 2003 kregen ze gemiddeld 720 euro terug wegens hoge zorgkosten, na de 'koopkrachtreparatie' was dat in 2004 gedaald tot 561 euro.
(Bron)
'Wapensmokkel via Schiphol kinderspel'

AMSTERDAM - Het is kinderlijk eenvoudig via Schiphol wapens te smokkelen naar het buitenland. In koffers verpakte geweren komen ongezien langs de beveiliging op de luchthaven. Dat blijkt maandag uit een test van het televisieprogramma Nova.
De actualiteitenrubriek nam de proef op de som, nadat een jager ongezien een geweer in zijn koffer naar Spanje kon vervoeren. Omdat hij de papieren rompslomp bij het legaal vervoeren van zijn wapen 'beu' was, besloot Hans van Iersel zijn geweer in een koffer mee te nemen. Kogels om wilde varkens en herten te schieten, zaten elders verpakt. "Geen haan die ernaar kraait."
De directie van Schiphol ontkent niet dat de smokkel van wapens via de luchthaven mogelijk is. Ze laat weten dat de veiligheid niet in gevaar is geweest, omdat de koffer met het wapen zich in de bagageruimte van het vliegtuig bevond.
Minister van Justitie Piet Hein Donner laat in een reactie weten een onderzoek in te stellen. Hij benadrukt eveneens dat het luchtvaartverkeer niet in gevaar is geweest. Vorige maand hebben 21 geregistreerde wapentransporten plaatsgevonden, laat hij weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om sportwapens.
PvdA-Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen wil van Donner weten hoe de controles op Schiphol precies in hun werk gaan. Hij pleit ervoor dat één minister eindverantwoordelijk wordt voor de luchthaven. Nu zijn naast de minister van Justitie de ministers van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat verantwoordelijk.
Eind vorige maand werd bij een overval op een waardetransport van KLM op de luchthaven voor tientallen miljoenen euro's aan juwelen buitgemaakt.
(Bron)
Essent streeft beloning Nuon-top voorbij

ANRHEM - Bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent verdiende vorig jaar 821.000 euro. Daarmee passeert Boersma Nuon-topman Ludo van Halderen als best betaalde bestuurder in de publieke energiesector. Dat bleek dinsdag uit het jaarverslag 2004 van Essent.
De twee jaar geleden aangetreden Boersma ontving afgelopen jaar 499.000 euro aan salaris. De topman ontving een bonus van 227.000 euro en een pensioenbijdrage van 95.000 euro. Het energiebedrijf, dat volledig in handen is van provincies en gemeenten, geeft dit jaar onder druk van de aandeelhouders voor het eerst inzicht in de beloning van het bestuur.
(Bron)
Nederlanders minder enthousiast over flexibele werktijden

SCHIPHOL-RIJK - Nederlandse werknemers hebben in vergelijking met hun Europese en Amerikaanse collega's relatief minder behoefte aan flexibele werktijden en werkweken. Dat blijkt uit een wereldwijde enquête die softwarebedrijf Microsoft de afgelopen maanden heeft gehouden.
De resultaten van het Nederlandse deelonderzoek werden dinsdag bekendgemaakt tijdens een presentatie op het kantoor van Microsoft in Schiphol-Rijk. De wereldwijde resultaten zijn al eerder bekendgemaakt.
Een op de tien werknemers in Nederland heeft behoefte aan een flexibele werkweek, tegen 18 procent van de Amerikaanse en 13 procent van de Europese werknemers. Een iets hoger percentage (12) van de Nederlandse arbeiders ziet flexibele werktijden wel zitten. Dat ligt aanzienlijk hoger in de andere EU-landen met 25 procent en in de Verenigde Staten met 21 procent.
In tegenstelling tot sommige werkgevers en politici vinden de Nederlandse deelnemers dat ze goed scoren als het gaat om productiviteit. Gemiddeld 72 procent van hun gewerkte uren zou productief zijn. Daarmee slaan Nederlandse werknemers zichzelf aanzienlijk hoger aan dan collega's in Europa, waar het gemiddelde op 63 procent ligt. Wereldwijd ligt het percentage op 63.
Nederlanders noemen het oplossen van crisissen de belangrijkste tijdverspiller op de werkvloer. Vier op de tien respondenten klagen over een gebrek aan communicatie op de werkvloer, ruim eenderde benoemt 'slechte planning' als probleem. Nederland wijkt wat dit betreft sterk af van het Europese gemiddelde. In onze buurlanden wordt vooral geklaagd over zaken als onduidelijke doelstellingen, onduidelijke of niet aangegeven prioriteiten en ineffectieve vergaderingen.
(Bron)
Drie leraren van Enschedese basisschool weggestuurd

ENSCHEDE - Basisschool De Lipper in Enschede heeft drie van de vijf leerkrachten weggestuurd wegens interne conflicten. Ze worden overgeplaatst naar een andere school binnen Consent, het bestuur van het openbaar onderwijs in Enschede.
De directie van Consent heeft de andere twee docenten en een conciërge gewaarschuwd dat ze iets moeten doen aan hun negatieve houding ten opzichte van het andere personeel. Dat heeft directeur P. van Leeuwen van Consent dinsdag meegedeeld.
Volgens Van Leeuwen was er op De Lipper groot wantrouwen tussen de docenten, begeleiders en andere medewerkers. Die twijfelden aan elkaars deskundigheid en dat had zijn weerslag op de kwaliteit van het onderwijs, aldus de directeur.
De ouders van de ongeveer honderd leerlingen werden maandagavond geïnformeerd over de maatregel. De emoties liepen toen hoog op. Veel ouders waren totaal verrast door de overplaatsing. Onder de scholieren waren de leerkrachten juist populair. Ze worden tijdelijk vervangen totdat nieuwe, vaste leerkrachten zijn aangesteld.
(Bron)
Britse verkiezingen op 5 mei

LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft koningin Elizabeth dinsdag gevraagd het parlement volgende week maandag te ontbinden, zodat de Britten op 5 mei (Hemelvaartsdag) naar de stembus kunnen voor Lagerhuis-verkiezingen.
Blair kondigde de verkiezingen aan op de stoep van Downing Street na zijn korte bezoek aan Buckingham Palace. Volgens hem heeft de Labour-partij een 'roeping' om een derde termijn te dienen als regeringspartij. Blair stelt de economische verworvenheden van zijn regering centraal in zijn verkiezingscampagne.
De premier beantwoordt woensdag voor de laatste keer tot de verkiezingen vragen in het Lagerhuis. Donderdag is de laatste zittingsdag van het parlement, dat dan naar verwachting nog een groot aantal wetsvoorstellen zal proberen af te handelen.
De Labour-partij behaalde in 1997 een overweldigende overwinning door 419 van de 659 zetels in de wacht te slepen. Dat evenaarde de partij vier jaar geleden vrijwel met 413 zetels.
De huidige peilingen schetsen een minder rooskleurig beeld voor Blairs toekomst. Daaruit blijkt dat Labour ongeveer 37 procent van de stemmen kan verwachten, terwijl de Conservatieve Partij met 34 procent het gat lijkt te dichten. De Liberaal Democraten komen in de peilingen op ongeveer 21 procent.
(Bron)
MSN-virus gedraagt zich als contactpersoon

AMSTERDAM - Virusexpert Trend Micro waarschuwt voor een nieuw MSN-virus. Het virus heeft de naam Chod.B en verstuurt eerst een tekst via het populaire chatprogramma, daarna het virus. Als het virus wordt geopend door de gebruiker, stuurt hij zichzelf weer door naar alle contactpersonen die in de MSN-lijst staan.
Tevens schakelt het virus firewalls en antivirus-programma's uit. Daarna maakt Chod.B contact met het internet en gaat het op zoek naar een specifieke chatkanaal (IRC-channel) waar kwaadwillenden via het virus contact kunnen maken met de geinfecteerde computer en de gehele controle over de pc kunnen overnemen.
Het virus kan verschillende vormen aannemen. Veelal eindigt het virus op .pif en .scr. en verstuurt Chod.B een van de volgende teksten mee:
"Check out what I just found on some stupid website"
"Dude check this out, it's awesome! :D"
"Haha you have to see this, I almost couldn't believe it! :O"
(Bron)
Het was weer tijd voor controle en enten, dus weer sneaky de bench in de gang, beide katten onder de arm, Tom erin, proberen Tijger erin te krijgen. Tijger zette zich met alle pootjes vast en dat werd dus een worsteling. Uiteindelijk had ik haar er in, snel deurtje dicht, hand onder de koude kraan, geen tijd voor verband en een pleister spoelde er gewoon af, dus maar gewoon een flinke dot pleepapier en hard knijpen: een fijne diepe haal in m'n handpalm, onder m'n wijsvinger. Ik blijf erbij dat de dame een perfecte naam heeft :/
Meeste bloed uit de gang vluchtig opgedept, meeste druppels van de bench gepoetst, en op pad. Toen ik een kind passeerde dat keek vanwege het gemauw, en dat heel hard begon te huilen, zag ik dat de zijkant van de bench nog wat bloedsporen had, van die fijne uitgezakte druppels...

Controle was verder goed, ze zijn allebei okee, Tom mag wat meer eten want is nog niet helemaal op gewicht.
Controle, enten, zak voer: 208 euro. Want ik had bij dat urine-onderzoek van Tom 30 euro betaald - wat ze niet verteld hadden was dat dat een aanbetaling was. Een blik door de microscoop blijkt 100,02 te kosten, dus er stond nog 70 euro open...
Ik heb gemeld dat ik het op prijs had gesteld als ik dat geweten had :-(

Inmiddels dus weer thuis, allebei de katten hebben wat gegeten en zijn nu naar buiten om bij te komen van alle narigheid. Ze kijken nog wel wantrouwig om als ik uit het raam kijk.
M'n hand bloedt inmiddels niet meer en als ik m'n wijsvinger gebogen hou doet het ook niet echt zeer. Dierenarts begon nog heel attent over tetanusprik, maar ik heb de laatste vervolgprik net in januari gehad, dus dat zit wel goed.

Hopelijk hoeven we nu een jaar niet meer naar de dierenarts, hoewel ze het uitzicht onderweg, op de eenden, duidelijk wèl waarderen ;-)

maandag, april 04, 2005

Voorbeeldje van de site van de FNV:

Werknemer verplicht medicijn te slikken

Een kantonrechter in Sittard heeft uitgesproken dat een werknemer medicijnen moet gaan gebruiken om in ploegendienst te kunnen werken. De man heeft last van maag/darmklachten, die te maken hebben met nachtdiensten. Toen hij na een reorganisatie verplicht werd in ploegendienst te gaan werken, vroeg hij de kantonrechter zijn arbeidscontract te ontbinden. De rechter wees dit verzoek af omdat de klachten van de man verholpen kunnen worden als hij zogeheten protonpompremmers gebruikt. FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen noemt het een "heel merkwaardig" bericht. "Volgens de Arbowet dienen werkgevers het werk aan te passen aan de werknemer en niet andersom."
De werknemer vond dat niet van hem kon worden verwacht dat hij medicijnen ging slikken, want ze hebben bijwerkingen. De rechter bepaalde echter dat dit argument alleen juist was geweest als het ging om ernstige bijwerkingen. Dat is hier niet het geval. "Als je die redeneertrant volgt, dan kun je mensen met psychisch zwaar werk ook wel tot kalmerende tabletten verplichten", zegt Van Veelen. "Het kan niet zo zijn dat je met pillen en poeiers aan de slag moet als je weet dat je klachten door het werk komen. Artikel 3 van de Arbowet bepaalt dat de werkgever het werk moet aanpassen aan de belastbaarheid van de werknemer. Op basis van de summiere informatie over deze rechtszaak kun je stellen dat de kantonrechter voorbij gaat aan de Arbowet. Een heel raar verhaal."
(Bron)

Toch mooi dat rechters tegenwoordig ook medisch en farmaceutisch geschoold zijn.