zaterdag, juni 30, 2007

Ontplofte bom op een vliegveld op Ibiza. Het gaat weer lekker.
Verkeerscontrole via netwerk beveiligingscamera's

ROTTERDAM - De Rotterdamse politie gaat het bestaande netwerk van beveiligingscamera's in de stad inzetten om voertuigen te controleren. Door de beelden te koppelen aan een database van de politie, gaat er na de opname van het kenteken meteen een alarm af als de automobilist iets op zijn kerfstok heeft.
De politie heeft vrijdagavond op de Coolsingel voor het eerst een proef met de camera's gehouden, zo bevestigde een woordvoerder zaterdag een bericht over het systeem in De Telegraaf.
Wanneer er een belastingschuld openstaat, een onverzekerde of gestolen auto langsrijdt, of als een bestuurder nog een boete heeft lopen of te snel rijdt, wordt dit gedetecteerd door de camera's. De 'automatische kentekenplaatherkenning' vindt al in heel Nederland plaats via surveillanceauto's die voorzien zijn van camera's.
De politie zet ook een bus in die volhangt met camera's. Het voertuig is niet herkenbaar als politievoertuig.
In Rotterdam hangen ruim 140 vaste camera's. Het aantal camera's wordt binnenkort nog uitgebreid met de plaatsing van extra apparatuur in Rotterdam-Zuid.
"Het idee is dat we een duidelijk signaal geven: er zijn regels en daar moet je je aan houden. Daar gebruiken we nieuwe technieken voor. En overtreders lopen tegen de lamp", licht de woordvoerder toe.
Medewerkers van de gemeentelijke dienst Stadstoezicht bekijken de camerabeelden 24 uur per dag live op een politiebureau in Rotterdam-Centrum. De politie kan nog niet zeggen op welke termijn de cameracontroles kunnen worden ingevoerd.
(Bron)
Twijfels Eurlings over HSL-lijn

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings heeft "heel veel vragen" bij plannen van de exploitant van de HSL-Zuid, de snelle treinverbinding naar Parijs, om op termijn niet Amsterdam Centraal het begin- en eindpunt van de lijn te maken, maar station Amsterdam Zuid.
Hij zei vrijdag dat hij het belangrijk vindt dat zo'n dure investering als de HSL-Zuid een snelle trein oplevert "die zo toegankelijk mogelijk is voor zoveel mogelijk mensen".
Eurlings kondigde aan dat hij, als zo'n besluit is genomen, het gesprek met exploitant HSA zal aangaan. "Dan moet men mij maar overtuigen dat dit een goede keuze is. Ik heb hier heel veel vragen bij."
Een woordvoerder van HSA bezwoer dat zo'n recent besluit door de NS over de keuze voor Amsterdam Zuid als begin- en eindpunt vanaf 2012, zoals RTL Nieuws meldde, niet is gevallen.
Volgens hem is het "al jarenlang" de bedoeling om het nieuwe station Amsterdam Zuid te benutten om de HSL te bedienen.
"Dat past in de plannen die de overheid subsidieert voor de HSL-locaties. Een van de zes zogenoemde sleutelprojecten is de Zuidas en niet Amsterdam Centraal Station. Amsterdam Zuid wordt allang ontwikkeld als HSL-station."
(Bron)

Vermoedelijk is de keuze van het station nog een van de kleinste 'problemen'.
Vader spuit eigen kroost heroïne in

AMSTERDAM - Een man in de Amerikaanse staat Missouri is donderdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij zijn zoons heroïne en cocaïne had ingespoten.
De 39-jarige man, Stephen Pickle, diende de injecties twee jaar geleden toe zodat de jongens, die destijds 12 en 16 waren, zouden weten hoe hij zich voelde toen hij zelf aan de drugs was. De jongste zoon liep hepatitis C op.
Volgens zijn advocaat heeft Pickle diepe spijt van zijn daad. Pickle heeft de jeugd van zijn kinderen verpest, aldus de aanklager. Hij injecteerde ook zijn dochter met drugs, maar daarvoor werd hij niet aangeklaagd, omdat zij destijds 18 jaar was.
(Bron)
Islamitische site 'voorspelde' aanslagen Londen

LONDEN - Op een islamitische website lijkt een aanval op Londen te zijn voorspeld, slechts enkele uren voor vrijdag in de Britse hoofdstad twee bomauto's werden geparkeerd. Dat hebben Britse media zaterdag gemeld. De voertuigen explodeerden niet.
Op een van de meest gebruikte internetfora voor jihadisten (islamitische strijders) verscheen donderdagavond de boodschap: "Vandaag zeg ik: 'Verheug je, bij Allah, in Londen zullen bommen afgaan'. Het bericht in de chatroom El Hesbah werd geplaatst door ene Abu Osama al-Hazeen, die er vaker bijdrages levert.
Hij ageerde er ook tegen het ridderen van auteur Salman Rushdie. Dat feit, enkele weken geleden, is bij veel Britse moslims slecht gevallen omdat Rushdie in De Duivelsverzen de islamitische profeet Mohammed belachelijk zou maken.
Het forum is volgens de Noorse deskundige van islamistische websites, Peter Nesser, een belangrijk podium van militante groeperingen en hun sympathisanten. Een verband tussen de mededeling en de bomauto's is echter niet vast te stellen.
De Britse antiterreurpolitie hield volgens dagblad The Times al rekening met een aanslag op een grote club of bar. De Tiger Tiger-club, waar één van de ongeëxplodeerde auto's was geparkeerd, had vorige week van de politie een document gekregen waarin het werd gewaarschuwd voor bomauto's.
Dergelijke informatie ging als voorzorgsmaatregel ook naar tal van andere Britse discotheken en nachtclubs.
(Bron)

vrijdag, juni 29, 2007

Juni zeer warm maar nat en somber

DE BILT - Zeer warm, nat en somber, zo kenschetst het KNMI in De Bilt vrijdag het weer in de maand juni. De temperatuur lag met een gemiddelde van 17,5 graden Celsius ruim twee graden boven het normale gemiddelde van 15,2.
Juni eindigde daarmee op een gedeelde vijfde plaats in de top vijf van warme junimaanden sinds 1901. De maand juni van 1917 prijkt in die lijst bovenaan, met een gemiddelde van 18,3 graden.
Het weerbureau telde 23 warme dagen met temperaturen boven de 20 graden. Normaal is dat gemiddeld 12. Het aantal zomerse dagen (boven 25 graden) was met vier gelijk aan het langjarig genmiddelde. Op 8 juni noteerde het KNMI zelfs een tropische dag met 30 graden of meer. In Volkel en Ell werd het 't warmst met 31,9 graden.
Het KNMI gaf op diezelfde tropische dag een weeralarm vanwege de zware onweersbuien die die dag over Nederland trokken. Plaatselijk viel daarbij 70 millimeter neerslag.
Over de hele maand gezien laat het land een grillig beeld zien wat betreft neerslag. Op sommige plaatsen viel 150 millimeter hemelwater, elders niet meer dan 45 millimeter.
De zon scheen gemiddeld ongeveer 165 uur. Normaal is dat 192 uur. Juni werd daarmee afgetroefd door de drie maanden daarvoor, die veel meer zonuren hadden.
(Bron)
'WW-premie bijna halveren'

AMSTERDAM - Uitkeringsinstituut UWV adviseert minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken om de premie voor werkloosheidsuitkeringen bijna te halveren.
In de vrijdag verschenen Juninota pleit het UWV voor een verlaging van de WW-premie van 8,25 procent in 2007 naar 4,34 in 2008.
Volgens het uitkeringsinstituut is de verlaging mogelijk door de verwachte daling van het werkloosheid volgend jaar. Zo verstrekte het UWV vorig jaar 250.000 WW-uitkeringen en wordt voor 2008 gerekend op 176.000.
De minister kan bij de vaststelling van premies voor werknemersverzekeringen echter afwijken van het UWV-advies.
Werkgevers en vakbonden dringen al jaren aan op een flinke verlaging, omdat de fondsen voor werknemersverzekeringen vol genoeg zitten. Intussen drijven de premies volgens werkgevers de loonkosten nodeloos op en houden werknemers van hun salaris netto minder over.
Maar de overheid is altijd voorzichtig met het verlagen van de premies, omdat de fondsen meetellen bij de financiële positie van de Staat.
Het UWV adviseert ook een lagere premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds. In 2008 zou een premie van 5,4 procent volstaan, tegen 5,62 procent dit jaar.
Het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid neemt af van 862.000 eind 2006 tot naar schatting 812.000 in 2008. Deze daling komt vooral door de nieuwe, strengere WAO, de WIA, en de herbeoordeling van mensen die nog onder het oude regime een uitkering voor arbeidsongeschiktheid kregen.
(Bron)
Hongerige Brit verslindt vijftien maaltijden

AMSTERDAM - Een 47-jarige zakenman uit Groot-Brittannië heeft het personeel van het hotel waar hij verbleef weten te verbazen door vijftien warme maaltijden weg te werken als ontbijt.
De Brit verslond in totaal dertig worstjes, twintig repen spek, vijftien gebakken eieren, drie blikken bonen en acht tomaten in maar liefst drie uur tijd. Daarnaast at hij een schaaltje cornflakes en werkte hij anderhalve croissant weg.
In het hotel, dat zich bevindt in het Zuid-Engelse Kent, mag je voor een bedrag van 7,50 pond (11 euro) onbeperkt ontbijten. Volgens het hotelpersoneel nam de Brit dat wel heel letterlijk. "We konden onze ogen niet geloven. Het leek erop dat hij nooit zou stoppen."
De zakenman verklaarde zijn enorme eetlust aan het feit dat hij een kater had. "Ik had de vorige avond veel gedronken en wilde me beter voelen."
(Bron)
Gemeentehuis maakt foto voor paspoort

DEN HAAG - Aanvragers van een paspoort moeten binnenkort bij de balie in het gemeentehuis een pasfoto laten maken. Ze hoeven dan niet meer eerst naar een fotograaf.
Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. Of er extra kosten aan zijn verbonden, is nog onbekend.
Staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken) wil het met de maatregel voor burgers makkelijker maken om een paspoort op te halen.
Enkele gemeenten gaan begin volgend jaar met het systeem experimenteren. Ze krijgen daarvoor fotoapparatuur en -software. Ambtenaren krijgen een training in het maken van de foto's.
Het is de bedoeling dat vanaf juni 2009 alle gemeenten foto's gaan maken. Vanaf dan zijn vingerafdrukken in het paspoort ook verplicht, die ook aan de balie worden gemaakt.
In principe is het verplicht de foto door de ambtenaar te laten maken, aldus een woordvoerster van Binnenlandse Zaken. Alleen als het niet mogelijk blijkt met de "gestandaardiseerde" apparatuur een goede foto te maken, bijvoorbeeld in het geval van bepaalde mindervaliden, kan iemand naar een fotograaf toegaan om ze te laten maken.
Of de maatregel ook voor rijbewijzen gaat gelden, is nog niet bekend.
George Kral van de stichting Nederlandse Fotovakhandel voorspelt dat er door de maatregel gegarandeerd fotozaken over de kop gaan.
De stichting, waarbij ongeveer achthonderd fotohandelaren zijn aangesloten, zal er volgens Kral alles aan doen om te voorkomen dat de maatregel wordt ingevoerd. "De Tweede Kamer zal hier toch eerst nog over moeten beslissen", zegt hij.
Kral schat dat de fotozaken per jaar zo'n 2 miljoen pasfoto's voor paspoorten maken. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 10 euro zou de branche volgens Kral door de maatregel 20 miljoen euro mislopen.
Per jaar worden daarbij ongeveer een miljoen rijbewijzen uitgegeven, waar ook een pasfoto in moet. Als de maatregel hier ook voor gaat gelden, loopt de fotobranche nog meer omzet mis.
(Bron)
Doorbraak in aidsvirus-onderzoek

DRESDEN - Duitse wetenschappers hebben genen van het aidsvirus uit menselijke cellen gesneden. Dat is een wereldwijde primeur, meldden Duitse media donderdagavond.
Door de verwijdering van de genen werden de geïnfecteerde cellen genezen. De onderzoekers uit Hamburg en Dresden berichtten over hun "biotechnologische" doorbraak in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science.
De Duitsers uiten voorzichtig de verwachting dat binnen tien jaar een therapie voor de genezing van aids kan worden gevonden. Tot nu toe geldt een infectie met het hiv-virus als onomkeerbaar.
(Bron)
Politie haalt man van fiets op dak rijdende auto

ALKMAAR - Agenten hebben donderdag in Alkmaar een 26-jarige dronken man uit Velsen van een fiets op het dak van een rijdende auto gehaald. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
Volgens de politie waren de agenten "hoogst verbaasd" toen zij rond 20.30 uur een auto voorbij zagen rijden, waarbij het leek dat er een man op het dak zat. De agenten reden achter het voertuig aan en zagen dat er inderdaad een man op een van de twee fietsen op het dak van de Duitse auto zat. De auto reed ongeveer zeventig tot tachtig kilometer per uur.
De agenten maanden het voertuig tot stoppen. De 52-jarige bestuurder bleek net zo verbaasd als de agenten. De Duitser en zijn vrouw hadden toen zij stilstonden bij verkeerslichten wel wat gerommel gehoord, maar hadden absoluut niet verwacht dat er een man op het dak was geklommen.
De 26-jarige man verklaarde door anderen op de auto te zijn gezet. Hij is bekeurd voor openbare dronkenschap, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en het opgeven van een valse naam.
(Bron)
Dronken automobilist rijdt in vers beton

AMSTERDAM - Een beschonken automobilist die donderdag een wegafzetting wilde omzeilen, bleek een gemakkelijke prooi voor de politie: hij kwam met zijn voertuig terecht in pas gestort beton. De auto zakte in het Groningse Schildwolde in de natte betonvloer weg.
De 56-jarige man uit Froombosch dacht om de afzetting heen te kunnen rijden, maar kwam in de berm terecht waar een nieuw stuk plaveisel was gestort. De politie gaf hem een proces-verbaal. Justitie beslist over zijn vervolging.
(Bron)
Rechtop zitten in auto voorkomt letsel

AMSTERDAM - Inzittenden van een auto lopen een veel grotere kans op letsel als zij niet rechtop zitten. Volgens de ANWB zitten bijrijders regelmatig met de benen op het dashboard, waardoor bij een botsing de voeten door de voorruit gaan en de gordel in de buik snijdt.
De ANWB organiseerde met de zusterclubs een aantal crashtests. Daarvoor lieten zij twee Volkwagen Golf-auto's met 64 kilometer per uur frontaal op elkaar botsen.
Daaruit bleek verder dat als een kinderzitje niet goed vast zit, de baby met stoeltje en al door de auto wordt geslingerd, de baby uit de gordel wegdraait en alle krachten op het kwetsbare onderlichaam terechtkomen.
Ook het niet goed vastzetten van de gordel leidt tot letsel. Zo knalt de bestuurder met zijn hoofd tegen het dak en vervolgens door de voorruit, bleek uit de test. Verder is het met gestrekte armen vasthouden van het stuur onveilig.
Hoewel auto's steeds veiliger worden, moeten inzittenden wel zorgen dat alle veiligheidsvoorzieningen daadwerkelijk gebruikt worden, meent de bond.
(Bron)
Plastic eendjes beëindigen 15-jarige zeereis

LONDEN - Na een tocht van circa 28.000 kilometer komt er eindelijk land in zicht voor duizenden rubber eendjes die vijftien jaar op zee hebben rondgedobberd. De gele badspeeltjes spoelen binnenkort aan op de Engelse kust, meldde The Daily Mail vrijdag.
"Het is nu onvermijdelijk dat ze opgenomen worden in de Atlantische stromingen en aan de Engelse kusten zullen verschijnen", aldus Curtis Ebbesmeyer, een oceanograaf in de Amerikaanse plaats Seattle die de rubberen beestjes jarenlang heeft gevolgd.
Ebbesmeyer noemde de omgeving van Cornwall in het zuidwesten als meest waarschijnlijke landingsplaats.
De door het zoute water en de zon sterk verbleekte badspeeltjes waren in 1992 tijdens een storm samen met ander badspeelgoed overboord geslagen van een containerschip dat uit China onderweg was naar de VS.
Veel van de oorspronkelijk 28.000 speelgoedbeestjes zijn verloren gegaan tijdens de beproeving op zee.
De eendjes dreven eerst naar het hoge noorden, waar ze in 1995 vast kwamen te zitten in het ijs in de Beringstraat. Dat duurde enkele jaren. In 2000 werden zij gezien voor de kust van IJsland en een jaar later in het noorden van de Atlantische Oceaan, ongeveer op de plaats waar ooit de Titanic zonk.
Dankzij de reis van de eendjes over drie oceanen hebben wetenschappers belangrijke gegevens kunnen verzamelen over de oppervlaktestromingen in de zeeën.
(Bron)
Wetenschappers maken goedkope diamanten van pindakaas

AMSTERDAM - In de toekomst zal het produceren van diamanten goedkoper worden. Het klassieke broodbeleg pindakaas zal daaraan kunnen bijdragen. Wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze van pindakaas of andere koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken.
Diamanten worden oorspronkelijk gemaakt van het steenkool dat miljoenen jaren in elkaar is gedrukt in de grond. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Edinburgh werkt nu aan nieuwe technieken waarmee de druk van het binnenste van de aarde kan worden benaderd.
"Als we genoeg druk weten op te wekken, kunnen we van allerlei materialen diamanten maken", verklaart professor Malcolm Mc Mahon tegenover de BBC. "Het maken van diamanten is nu nog erg kostbaar, daarom zoeken we goedkopere, kunstmatige alternatieven."
Pindakaas bevat veel koolstof, en is daarom één van de producten die de wetenschappers kunnen gebruiken voor het maken van diamanten. Maar ook andere producten waar koolstof in zit komen de onderzoekers van pas.
(Bron)
Neppriester ontfutselt mensen duizenden euro's

AMSTERDAM - Een oplichter die zich voordoet als priester heeft in Amsterdam deze week met een goocheltruc met een zakdoek en een verhaal over goede doelen zeker twee mensen veel geld ontfutseld.
Op de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp raakte een slachtoffer donderdag enige duizenden euro's kwijt aan de neppriester. Vorige week raakte een ander slachtoffer op het Museumplein door dezelfde truc enkele honderden euro's kwijt, aldus de politie vrijdag.
De Amsterdamse politie is actief op zoek naar de man, die gekleed gaat in een net pak, keurig Engels spreekt en zich voordoet als priester.
De oplichter spreekt willekeurig mensen aan die net een winkel verlaten. Vervolgens vertelt hij dat hij namens zijn overleden broer veel geld aan een goed doel wil overmaken en vraagt hij de slachtoffers of zij geld willen pinnen om ook aan een goed doel te geven.
De oplichter toont de slachtoffers een zakdoek met een stapel bankbiljetten en vraagt ze hun geld daarbij te stoppen. Dan maakt hij een paar bewegingen met de zakdoek en geeft deze aan de slachtoffers met het verzoek het bedrag naar een goed doel over te maken.
De 'priester' vraagt een uurtje te wachten met het openen van de zakdoek, omdat hij weggaat om te bidden en zijn overleden broer gaat vertellen dat zijn geld in goede handen is.
Als de slachtoffers de zakdoek openmaken, blijkt het geld te zijn verdwenen en zijn er krantensnippers voor in de plaats gekomen.
(Bron)
Regen teistert kaartverkoop Amsterdamse metro

AMSTERDAM - Reizigers en toeristen kunnen sinds donderdag niet meer terecht in het verkoopkantoor van gemeentelijk vervoerbedrijf GVB op het metrostation bij Amsterdam CS. GVB Tickets & Info, waar reizigers komen voor kaartjes en reisinformatie, is gesloten vanwege wateroverlast. Het is niet bekend hoe lang dit nog gaat duren, aldus een woordvoerster vrijdag.
Het ondergrondse verkoopkantoor in de hal van het metrostation heeft al eerder de deuren moeten sluiten in periodes van langdurige regen. Boven het kantoor zit stevig in het beton een rioleringsbuis die lekt als het veel regent. "Door een slechte afwatering vallen binnen druppels naar beneden. Die maken de mensen en de apparatuur nat."
Het euvel is vanwege het beton niet één-twee-drie te verhelpen, maar volgende week gaat het GVB zoeken naar een oplossing om het lek te kunnen dichten. Zolang het regent blijft het kantoor dicht en kunnen reizigers alleen terecht bij automaten voor het kopen van een kaartje.
(Bron)
Man rukt weefsel uit vriendin 'uit kwaadheid'

DEN HAAG - Uit onderzoek van twee doktoren blijkt dat de dood van een 35-jarige vrouw uit Den Haag niet door een overdosis pillen en alcohol is gekomen. Dat werd vrijdag bekend tijdens een zitting van het gerechtshof in Den Haag. De verdachte in de zaak, H. van der M., was in hoger beroep gegaan omdat volgens hem zijn vriendin zelfmoord had gepleegd.
Van der M. werd vorig jaar door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot dertien jaar cel wegens doodslag. De rechtbank achtte toen bewezen dat de man zijn vriendin heeft vermoord door via de anus of vagina weefsel uit haar lichaam te trekken. Dat gebeurde op 20 juni 2005 in de woning van het stel.
De verdachte beweert dat hij zijn gruwelijke actie pleegde in de veronderstelling dat de vrouw al dood was. "Ik was kwaad omdat ze zelfmoord had gepleegd en daarom ging het lichtje uit", aldus Van der M. tegen het hof.
(Bron)

Logische reactie als je kwaad bent...
Verburg steunt vislessen op basisscholen

AMSTERDAM - Lessen in sportvissen op basisscholen brengen scholieren respect en verantwoordelijkheidsgevoel bij voor het leven onder water. Dankzij de lessen, die worden georganiseerd door Sportvisserij Nederland, leren kinderen verantwoord omgaan met vis.
Dat schrijft minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). De dierenpartij ziet hengelsport echter als een 'dieronvriendelijke hobby' en vreest eenzijdige voorlichting op de scholen.
Verburg deelt die angst niet. "Eenzijdige voorlichting zou niet goed zijn, maar volgens mij is daar ook geen sprake van", schrijft de bewindsvrouw. Ze wijst erop dat de lessen op verzoek van basisscholen worden gegeven.
Ook vindt Verburg niet dat vissen lijden onder de hengelsport. "Sportvisserij veroorzaakt, mits verantwoord uitgevoerd, geen noemenswaardig dierenleed en vissterfte", stelt de minister. Ze herinnert de PvdD eraan dat Sportvisserij Nederland in het verleden samen met de Dierenbescherming aanbevelingen heeft opgesteld voor de omgang met gevangen vis. Ook zijn er gedragscodes opgesteld voor wedstrijdvissers. De vereniging geeft daarmee blijk van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vindt de bewindsvrouw.
De dierenpartij vraagt zich verder af of het enthousiast maken van kinderen voor de hengelsport verantwoord is. Verburg vindt van wel. "Juist omdat er in Nederland erg veel kinderen vissen (meer dan een half miljoen) is het belangrijk dat zij op een verantwoorde wijze leren omgaan met de vissen en de natuur."
(Bron)

Natuurlijk is het een dieronviendelijke hobby, en je maakt mij niet wijs dat het fijn is om via een haakje door je lip uit het water getild te worden.
Maar laat die kids nou maar vissen. Ik heb minder moeite met hun gevis dan met die schepen die in 1 klap een halve trog leeghalen, bij wijze van spreken.
Amerikaans ministerie waarschuwt voor nepmails

AMSTERDAM - Cybercriminelen versturen op grote schaal e-mails die afkomstig lijken te zijn van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat roept ontvangers op om de berichten ongelezen te verwijderen.
De e-mails waarschuwen de ontvanger dat iemand een aanklacht tegen hem of haar zou hebben ingediend bij Justitie en de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. In een bijlage zouden nadere details staan.
Wie de bijlage opent, loopt mogelijk gevaar dat kwaadaardige software op zijn computer wordt geactiveerd. Eerder deden al vergelijkbare e-mails de ronde, die van het Better Business Bureau afkomstig leken. De Wordbestanden bij die e-mails installeerden een zogenoemde 'keylogger', software die heimelijk alle toetsaanslagen van de gebruiker registreert, en zo bijvoorbeeld wachtwoorden voor e-mail of online banksites kan stelen.
(Bron)

Toch moeten er genoeg mensen intrappen om het lonend te maken. Ik snap dat niet.
Politie Londen maakt 'bom' onschadelijk

LONDEN - De politie van de Britse hoofdstad Londen heeft vrijdagochtend een verdacht pakketje met een gecontroleerde explosie onschadelijk gemaakt.
De vermeende bom zat verstopt in een auto die geparkeerd stond aan The Haymarket, een drukke straat vlakbij Piccadilly Circus, maakten de autoriteiten bekend.
De politie kwam in actie nadat zij vrijdagochtend even voor 02.00 uur (lokale tijd) een melding kreeg van een verdacht voertuig.
"Uit voorzorg werd de omgeving afgezet en is het voertuig onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst", maakte de politie bekend. "Ze ontdekten iets dat leek op een explosief en hebben het onschadelijk gemaakt."
Volgens een ooggetuige zaten er gasflessen verstopt in de auto. De autoriteiten bevestigden vrijdagochtend dat dat inderdaad het geval was. Berichten dat het voertuig ook vol zat met spijkers, waardoor het een grote fragmentatiebom zou zijn geweest, wilde de politie niet bevestigen.
Het ging volgens bronnen binnen de politie echter wel om een "groot apparaat" dat een echte en substantiële bedreiging voor de omgeving vormde. Tientallen forensische experts onderzochten vrijdag het voertuig. Straten werden afgezet waardoor een verkeerschaos ontstond.
Het nabijgelegen metrostation Piccadilly Circus bleef gedurende de operatie open, maar werd later alsnog gesloten. Bussen worden omgeleid.
Het district is populair onder toeristen, theater- en cafébezoekers. De wegafzetting leidde tot grote verkeersopstoppingen in het hele centrum van de miljoenenstad. Antiterreurspecialisten hebben de zaak in onderzoek genomen.
Niets wordt vooralsnog uitgesloten. "Alle opties, ook de Ierse, zijn op dit moment nog open", aldus bronnen binnen het Britse inlichtingenwezen verwijzend naar mogelijke betrokkenheid van radicale Noord-Ierse splintergroeperingen.
Volgens de gewezen commandant van de snelle interventiemacht van de Londense politiemacht, John O'Connor, heeft het er alle schijn van dat het ging om een mislukte zelfmoordaanslag.
Uitsmijters van een nabijgelegen nachtclub zeggen dat de bestuurder van de auto zich zeer vreemd gedroeg en slingerend over de weg kwam aanrijden alvorens met het voertuig tegen een vuilnisbak aan te rijden. De bestuurder maakte zich daarna als een gek uit de voeten.
De nieuwe regering verklaarde de zaak zeer hoog op te nemen. "Het lijkt een zeer ernstig incident te zijn", aldus minister van Defensie Des Browne.
Volgens premier Gordon Brown geeft het alarm van vrijdag alleen maar aan hoe serieus de voortdurende dreiging van terreuraanslagen moet worden genomen.
In juli 2005 bliezen zelfmoordterroristen zich op in metrotreinen en een bus in Londen. Meer dan vijftig mensen kwamen daarbij om het leven.
(Bron)


Terreuraanslag in Londen verijdeld

LONDEN - De politie in Londen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een terreuraanslag weten te verijdelen. Voorbijgangers ontdekten bij toeval een verdacht voertuig waarin - zo bleek later - een bom van bezine, gasflessen en spijkers verstopt zat.
De Explosieven Opruiminsgdienst kon het explosief met de hand onschadelijk maken. Eerder repten Britse media nog over het uitvoeren van een gecontroleerde explosie om de bom onschadelijk te maken.
Was de bom wel afgegaan in de drukke wijk in het centrum, dan waren er zonder twijfel veel slachtoffers gevallen, maakte de politie vrijdag bekend. "Honderden" mensen waren in de buurt, aldus het hoofd van de Londense antiterreureenheid.
De veiligheidsmaatregelen rond het Britse parlement zijn naar aanleiding van de vondst opgevoerd. Voertuigen werden extra onderzocht alsmede de bestuurders.
De politie in Londen heeft een tweede straat afgesloten en onderzoekt er een verdachte auto. Dat maakte een woordvoerster van de politie bekend. Het zou gaan om Park Lane, een van de deftigste straten van de metropool.
(Bron)


Politie Londen zet opnieuw straat af

LONDEN - De politie in Londen heeft vrijdag opnieuw een straat afgesloten in het centrum van de stad naar aanleiding van een verdacht voertuig.
Agenten hebben Fleet Street nabij het financiële district van Londen afgegrendeld, meldden ooggetuigen.
Eerder op de dag vond de politie in de buurt van Piccadilly Circus een auto waarin twee gasflessen, jerrycans met benzine en spijkers lagen. Later werd ook Park Lane, een van de deftigste straten van de metropool, afgesloten. Het onderzoek daar is nog steeds gaande.
(Bron)

donderdag, juni 28, 2007

Zo dan. Weer eens de deur uit, het is veel warmer dan gedacht. Zoef naar de winkel, zoef terug - hm, de slootkant is deels gemaaid. Het gedeelte naast de weg is gemaaid, de begroeiing van het hellende deel dichtbij de sloot zelf staat nog vrolijk te zwaaien in de wind.
En jawel. Misschien zie ik ze nu pas omdat er een deel gemaaid is, maar daar staan er wel tien! Ophrys apifera, bijenorchis.
Meer gewelddadige winkelovervallen

AMSTERDAM – Het aantal gewelddadige overvallen op winkels is in de eerste helft van dit jaar gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2006. Tot en met mei registreerde het Platform Detailhandel Nederland (PDN) 323 overvallen, tegen 290 in dezelfde periode vorig jaar.
Dat zei secretaris Sander van Golberdinge van het platform Winkelcriminaliteit donderdag in het Radio 1 Journaal.
Vooral in de grote steden is de stijging sterk. Ook zijn er meer overvallen op tankstations. De politie denkt dat het aantal roofovervallen toeneemt doordat er meer buitenlandse bendes in Nederland actief zijn.
Het PDN is bang dat winkeliers in probleemwijken ermee stoppen vanwege de overvallen. "De kleine winkelier heeft geen geld voor beveiligingscamera's, elektronische kluizen en bewakers", aldus Van Golberdinge. Hij pleit voor een belastingvoordeel voor winkeliers in kwetsbare gebieden.
VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven spreekt van een zorgwekkende trend. Hij heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gevraagd welke concrete maatregelen hij neemt tegen "deze zorgwekkende stijging".
(Bron)
Nederland derde rijkste land van Europese Unie

LUXEMBURG - In 2006 had Nederland het op twee na hoogste bruto binnenlands product (bbp) per inwoner van alle landen die lid zijn van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het statistisch bureau van de EU, donderdag bekend maakte.
Bovenaan staat Luxemburg, gevolgd door Ierland. Nederland staat derde met 31 procent boven het gemiddelde inkomen.
De Oost-Europese landen die de afgelopen jaren toetraden tot de Unie scoren allen onder het gemiddelde. Het armst zijn Roemenië en Bulgarije.
Kandidaat-lidstaat Turkije is nog armer. Turken hebben een gemiddeld inkomen van 29 procent van wat de gemiddelde inwoner van de EU verdient.
(Bron)
'Uitsluiting zieken bij zorgverzekering dreigt'

UTRECHT - In de toekomst dreigt het gevaar dat chronisch zieken en gehandicapten minder kans krijgen op een goede zorgverzekering met een lage premie. Dat concludeert de patiëntenbelangenvereniging NPCF in een studie die donderdag is gepresenteerd.
De regering heeft maatregelen genomen om juist kwetsbare groepen extra te beschermen bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Zo krijgen zorgverzekeraars extra geld als ze zieken en gehandicapten toch een goede polis aanbieden. Deze verzekerden hebben immers meer zorg nodig en kosten de zorgverzekeraar daarom extra geld.
De NPCF is bang dat de verzekeraars door geldgebrek en heftige concurrentie dit systeem niet kunnen blijven opbrengen.
Zieken en gehandicapten hebben de mogelijkheid om zich in een collectief te verenigen en gezamenlijk te onderhandelen met zorgverzekeraars over een gunstige polis, die gericht is op hun specifieke ziektes.
De NPCF sluit niet uit dat verzekeraars uit geldgebrek steeds minder bereid zullen zijn om een gunstig prijskaartje aan die polissen te hangen.
Ook kan het zijn, denkt de NPCF, dat collectieven onderling steeds meer gaan selecteren op de gezondheid van deelnemers. Immers: hoe gezonder de deelnemers des te lager de premie kan zijn.
(Bron)
Machinist gewond geraakt door stenengooiers

DRIEBERGEN - Een machinist is deze week gewond geraakt doordat de voorruit van zijn trein werd verbrijzeld door stenen. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten donderdag laten weten.
De politie heeft drie jongens van 12, 13 en 14 aangehouden.
Het incident gebeurde dinsdagmiddag rond 17.00 uur op het traject Bergen op Zoom-Roosendaal.
Volgens de politie legden de tieners stenen op de rails en klommen ze in een seinpaal om stenen naar de trein te gooien.
De machinist kreeg glasscherven in zijn gezicht en in een oog. Hij moest de splinters in een ziekenhuis laten verwijderen.
De politie hield ter plekke al een verdachte aan. De twee anderen werden later in hun woning in Roosendaal opgepakt. Ze zijn in verzekering gesteld.
(Bron)
Voor miljarden aan openstaande rekeningen

DEN HAAG - Van alle rekeningen die in Nederland uitstaan, wordt 2,5 procent nooit betaald. Dat blijkt uit Europees onderzoek van incassobureau Intrum Justitia naar het betalingsgedrag van mensen. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro.
In het onderzoek komt naar voren dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel wanbetalers telt. Het Europees gemiddelde van niet betaalde nota's ligt op 1,8 procent.
Finnen betalen het vlotst. Het aantal openstaande rekeningen ligt hier op minder dan 1 procent. Tsjechië is, met een percentage van 3,5 procent, het slechtst scorende land.
"Deze onbetaalde rekeningen kosten de Nederlandse economie jaarlijks 12 miljard euro, ruim twee keer zo veel als de kosten voor de onlangs geopende Betuweroute", aldus Marc van Alphen van Intrum Justitia.
"De Nederlandse zuinigheid is internationaal vermaard, het zou mooi zijn als over een tijdje het Nederlandse betaalgedrag ons land een positief imago bezorgt."
Volgens Van Alphen kan de betalingsmoraal worden opgekrikt als de overheid het incassobeleid aanscherpt "Uit het onderzoek blijkt dat de sterke economieën in Europa, zoals de Scandinavische landen, ook vanuit de overheid een prima incassobeleid hebben.
In de zwakke landen daarentegen, zoals die in Zuid-Europa, ontbreekt elke regulering en wordt er dan ook vaker niet betaald. In Nederland kunnen overheid en bedrijfsleven sterk verbeteren als ze een strikter incassobeleid voeren."
(Bron)
Alle kinderen gescand op probleemrisico

AMSTERDAM - De jeugdgezondheidszorg gaat voor ieder kind in de eerste vier levensjaren na hoe groot de kans is op opgroei- en opvoedproblemen. Zonodig wordt direct hulp geboden om ernstiger problemen later te voorkomen. Dat staat in het beleidsprogramma van minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet van de ChristenUnie, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Gezinnen met problemen krijgen een 'totaalplan' waarmee de kinderen en het gezin worden geholpen. Hulpverleners weten zo van elkaar wat ze doen en één van hen coördineert de zorg via de aanpak 'Eén gezin, één plan'. In elk geval vanaf 2011 kunnen alle ouders voor hulp bij de opvoeding terecht bij een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Via het Elektronisch Kinddossier worden vanaf volgend jaar gegevens over de kinderen overgedragen. Met een zogeheten Verwijsindex kunnen kinderen die in de problemen komen vanaf 2009 eerder worden opgespoord. Rouvoet denkt hiermee probleemgevallen sneller op te sporen en indien mogelijk in die kiem te smoren.
Ouders die de zorg ontwijken, worden actief opgezocht en aangespoord hulp te aanvaarden of, desnoods via de rechter, gedwongen mee te werken aan een betere opvoeding. "De vrijblijvendheid is voorbij", zo staat in het plan.
Bij ernstige problemen of mishandeling van kinderen kan voortaan binnen 24 uur hulp worden geboden. In spoedgevallen kan een kind binnen een week uit huis worden geplaatst.
Bij minder spoed gebeurt dit binnen maximaal twee maanden. Het aantal gezinnen per gezinsvoogd gaat omlaag naar vijftien. Dat ligt nu nog boven de twintig.
Jongeren die problemen veroorzaken, worden streng aangepakt, schrijft de bewindsman. Als zij geen zicht hebben op een opleiding of baan kunnen zij naar campussen worden gestuurd, gericht op heropvoeding, scholing en werk. Dit moet in 2011 zijn geregeld.
(Bron)
TT 111 Fractie PVV wil bommen op Iran

De Tweede Kamerfractie van de PVV wil dat Iran wordt gebombardeerd. In een commissievergadering zei PVV-leider Wilders dat Iran VN-resoluties negeert en dat er nu moet worden ingegrepen.
Als dat niet gebeurt, gaat Iran volgens Wilders kernwapens maken en dat is een bedreiging voor het Midden-Oosten en Europa. Daarom pleitte de PVV-leider voor precisiebombardementen op Iraanse nucleaire installaties.
Wilders kreeg voor zijn standpunt geen enkele steun van de rest van de Kamer. Op zijn vraag wanneer het geduld met Iran op is, antwoordde minister Verhagen dat hij daarvoor geen datum wil noemen.

......................
'Energiebedrijven moeten klanten terugbetalen'

DEN HAAG - Vrijwel de hele Tweede Kamer wil dat de energiebedrijven geld terugbetalen aan hun klanten, omdat over de periode 2003-2005 een kleine 400 miljoen euro teveel in rekening is gebracht aan transporttarieven.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zegde donderdag toe dit te zullen bespreken in het overleg dat zij gaat voeren met de aandeelhouders van de energiebedrijven, dus provincies en gemeenten.
Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is gebleken dat de vier grootste energiemaatschappijen (Essent, Nuon, Eneco en Delta) meer winst maakten dan de NMa wenselijk achtte.
Ze overtraden daarmee niet de wet en de NMa had niet de mogelijkheid tussentijds in te grijpen. Wel heeft de NMa aangekondigd de regels rond de tarieven aan te scherpen.
Van der Hoeven maakte in het overleg met de Kamer duidelijk dat ze vasthoudt aan het besluit om de energiebedrijven te splitsen in een publiek netwerkdeel en een commercieel bedrijf dat de energie levert. Volgende week vindt hierover een naar verwachting pittig debat plaats in de Eerste Kamer.
De Tweede Kamer besloot eerder al tot zo'n verplichte splitsing, maar de senaat veranderde die wetgeving. Door een motie van de Eerste Kamer werd de wet zo veranderd dat de bedrijven pas hoeven te splitsen, als ze niet voldoen aan een aantal voorwaarden.
Een van die voorwaarden was dat ze geen buitenlandse activiteiten zouden ondernemen, omdat daardoor commerciële risico's ontstaan die de netwerken in Nederland in gevaar brengen.
Na die motie kondigden Essent en Nuon een fusie aan, die hen is staat moest stellen beter internationaal te opereren. Bovendien kocht Delta een Belgisch afvalverwerkingsbedrijf. Een meerderheid van PvdA, CDA en VVD in de Tweede Kamer vindt met de minister dat de maat vol is en dat de bedrijven nu snel gesplitst moeten worden. SP, ChristenUnie en PVV zijn het daar niet mee eens.
(Bron)
Chimpansees doen aan naastenliefde

Chimpansees zijn, net als mensen, in staat tot altruïsme. Dat blijkt uit onderzoek door het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig.
Voorheen werd altijd aangenomen dat naastenliefde een strikt menselijke eigenschap is, maar wetenschappers van het instituut zeggen dat ze voor het eerst hebben aangetoond dat ook chimpansees hun soortgenoten belangeloos helpen.
De antropologen voerden drie experimenten uit, met chimpansees en kleine kinderen. Daaruit bleek dat zowel de apen als de kinderen veel moeite deden om hun soortgenoten de helpende hand te bieden.
Anders dan bij eerdere tests door het instituut, offerden de chimpansees zelfs een beloning op om een andere aap voedsel toe te kunnen schuiven.
Ook toonden de experimenten aan dat altruïsme bij mensen zich veel eerder ontwikkelt dan tot dusverre werd gedacht, en dat de eigenschap niet pas later wordt aangeleerd door socialisatie.
(Bron)
EU introduceert vertaalsite voor eurojargon

BRUSSEL - Voor wie op zoek is naar de vertaling van een lastig EU-begrip, is er nieuwe hoop. Alle termen binnen het EU-jargon worden voortaan vertaald op een speciale website.
Daarop staat niet alleen de vertaling, maar soms ook een uitleg van allerlei termen. Wie bijvoorbeeld deze zomer in Praag 'mezivládní konference' leest, kan opzoeken dat dat 'intergouvernementele conferentie' betekent. En dat is jargon voor de besprekingen die de 27 EU-landen de komende maanden nog voeren om de puntjes op de i te zetten van het nieuwe EU-verdrag.
In totaal zijn ongeveer 8,7 miljoen termen opgenomen in het systeem, dat alle 23 officiële EU-talen kent. De vertaalbank heeft ongeveer 1,4 miljoen euro gekost.
(Bron)
Koppijn blijkt kogel in hoofd

AMSTERDAM - Een 45-jarige man uit de Amerikaanse staat Florida die al enige tijd klaagde over hoofdpijn, bleek na onderzoek in het ziekenhuis een kogel in zijn hoofd te hebben. Dat meldt de BBC.
Zijn vrouw bracht hem naar het ziekenhuis, maar verliet het gebouw direct toen de kogel werd gevonden. De politie arresteerde haar kort daarna in verband met de kwestie.
De vrouw verklaarde eerst dat zij het ziekenhuis had verlaten om thuis te gaan kijken of er aanwijzingen waren dat haar man van buitenaf beschoten was. Later gaf de vrouw toe dat ze haar man 'per ongeluk' in zijn slaap had beschoten.
Bij een huiszoeking vond de politie het wapen en met bloed besmeurde doeken. De vrouw zit vast.
De man, die overigens verklaarde dat hij en zijn vrouw geen wapens in huis hadden, zegt niets gemerkt te hebben van de beschieting. "Ik werd onlangs wakker met hoofdpijn en vroeg aan mijn vrouw of ze me misschien ongemerkt een elleboogje had gegeven in haar slaap."
(Bron)
Meisjes doodden aanrander mogelijk uit noodweer

ESSEN - Twee meisjes van 14 en 15 jaar hebben in het West-Duitse Essen een eigenaar van een snackbar doodgestoken omdat hij het jongste meisje probeerde te verkrachten.
De openbaar aanklager gaat ervan uit dat de tieners uit noodweer handelden.
De meisjes werkten in de snackbar van de 36-jarige man, meldden Duitse media woensdag. Toen de eigenaar de 14-jarige na sluiting seksueel lastigviel, schoot de 15-jarige te hulp.
De uitbater viel toen de oudste aan. Zij greep een mes en stak toe.
(Bron)
Zeldzaam pimpernelblauwtje weggemaaid

WAGENINGEN - De zeldzame vlindersoort pimpernelblauwtje (Maculinea teleius) is van de bermen van het Drongelens kanaal verdreven door een voortijdige maaiactie van het waterschap Aa en Maas. Dit stelt de Vlinderstichting donderdag.
De natuurbeschermingsorganisatie zet zich in voor het behoud van vlinders en libellen in ons land.
Op 19 juni, enkele dagen voor de maaibeurt, was op deze plek het pimpernelblauwtje waargenomen. Vrijwel direct bracht de Vlinderstichting het waterschap hiervan op de hoogte, en herinnerde eraan dat de bermen van het kanaal niet voor midden september mogen worden gemaaid. "Door toch te maaien is nu dit deel van het leefgebied van deze bedreigde vlindersoort verdwenen", aldus de stichting.
Het waargenomen vlindertje was een 'vers mannetje', dat waarschijnlijk niet uit een ander gebied afkomstig was, omdat de vliegtijd van het pimpernelblauwtje maar net was begonnen. Het meest waarschijnlijk is volgens de natuurorganisatie dat in de zomer van 2006 een vrouwtje uit de Moerputten op de bermen van het Drongelens Kanaal is beland en daar eitjes heeft afgezet.
Het pimpernelblauwtje en zijn leefgebied zijn beschermd door een Europese richtlijn (Habitatrichtlijn). Dat houdt onder andere in, dat het leefgebied niet gemaaid mag worden tussen begin juni en midden september. De reden hiervoor is, dat in de vliegtijd bloeiende exemplaren van de waardplant Grote pimpernel (Sanguisorba officinalis) ter beschikking moeten zijn. Desondanks is dit de derde keer, dat het gebied in de vliegtijd van de vlinder gemaaid is, stelt De Vlinderstichting. Zowel het waterschap, dat het maaien aan derden heeft uitbesteed, als De Vlinderstichting heeft aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst (AID).
(Bron)
Bejaarde mept jonge dief in elkaar

AMSTERDAM - Een 27-jarige dief in de Amerikaanse staat Michigan dacht een makkelijke prooi te hebben gevonden: een 72-jarige man.
Maar toen hij zijn hand in de broekzak van het oudje stak, kreeg hij de schok van zijn leven. De bejaarde man greep zijn pols en begon hem hard te slaan.
Uiteindelijk kwam de manager van het tankstation waar het voorval plaatshad, tussenbeide.
Als de 27-jarige dief had geweten dat de 72-jarige man een ex-marinier en ex-bokser is, en jaren in een staalfabriek werkte, dan had hij hem wel met rust gelaten, berichtte de krant The Grand Rapids Press dinsdag.
(Bron)
Nijlpaard zo groot als baby geboren

AMSTERDAM - In de Parijse dierentuin Bois de Vincennes is een nijlpaard zo groot als een mensenbaby geboren. De nijlpaard Aldo, 53 centimeter bij zijn geboorte, is een zeldzaam dwergnijlpaard.
In de natuur leven er nog maar zo’n drieduizend exemplaren van deze diersoort, in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinee en Liberia. Het dwergnijlpaard heeft zijn ogen meer aan de zijkant van zijn kop zitten en wordt ongeveer 150 centimeter lang.
De dierentuin was blij dat Aldo gezond was en een jongetje, zo meldt De Standaard. Een fokprogramma met de diersoort heeft namelijk sinds het begin van de jaren ’90 slechts 46 mannetjes ten opzichte van 66 wijfjes opgeleverd. Vanaf woensdagmiddag kan het publiek Aldo in zijn verblijf komen bewonderen.
(Bron)
Zon! Hoe is het mogelijk ;-)

woensdag, juni 27, 2007

Vooruit, de katten weer eens BLIJ maken met een zakje natvoer.
Meestal neem ik dan twee zakjes, allebei krijgen ze twee helften dus twee smaken. Voor ik zakje 1 open heb drentelen ze al om me heen, ze wéten dat ze het krijgen maar waarom moeten ze nou nog wachten en ze wachten al zo lang en en en!
Zakjes verdeeld over twee bakjes, en sja, ik zet ze een voor een neer. Tijger heeft inmiddels wel door dat ik dat 2e bakje heus niet zelf leeg eet, dus is het verstandig bakje 1 voor Toms neus neer te zetten. Anders neemt Tijger bakje 1 en krijg ik een hele ellendige blik van Tom die denkt dat hij overgeslagen wordt.
Vervolgens komen er een tijdje allerlei slobberige geluiden uit de keuken, nog iets later komt Tom tevoorschijn, helemaal tevreden poetsend.
Tijger eet haar bakje leeg en inspecteert dan of Tom nog iets overgelaten heeft - zo ja, dan werkt ze dat ook nog even weg. Waarna zij ook tevreden wegdrentelt, zich ergens gaat wassen en dan in slaap valt.
Op dit soort avonden zie ik ze meestal een flinke tijd niet meer. Pragmatische beesten ;-)
Lagere prijs voor drinkwater bepleit

AMSTERDAM - Consumentenverenigingen dringen erop aan dat het drinkwater goedkoper wordt. Waterbedrijven zouden hun winsten moeten aanwenden om de prijs te verlagen. De organisaties willen dat een toezichthouder wordt aangesteld die opkomt voor de consument. Dat hebben de consumentenverenigingen vandaag gesteld.
De Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Water en Milieu doen een gezamenlijke oproep aan minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) om in de Drinkwaterwet een toezichthouder op te nemen. Deze moet ervoor zorgen dat duidelijk wordt hoe de prijs tot stand komt.
Uit Frans onderzoek naar de prijzen in Europa, dat vorig jaar is uitgevoerd, blijkt dat de Nederlandse consument relatief veel betaalt. Alleen in Duitsland, België en Denemarken is het drinkwater duurder.
Nu potten de waterbedrijven volgens de organisaties hun winsten vaak op of keren ze die uit aan aandeelhouders.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse consument 1,79 euro per kubieke meter drinkwater betaalt. Dit bedrag is een gemiddelde van de waterprijs van de vijf grootste steden van Nederland, meldt de Consumentenbond.
Volgens de Vereniging voor Waterbedrijven in Nederland (Vewin) is het onderzoek op verkeerde cijfers gebaseerd en ligt de gemiddelde waterprijs van het gehele land beduidend lager, namelijk op 1,69 euro.
Dit betekent volgens de woordvoerder van Vewin dat het Nederlandse drinkwater juist een goede prijs-kwaliteitverhouding kent omdat Nederland het beste drinkwater van Europa zou hebben.
De winsten van de waterbedrijven zouden worden gebruikt om te investeren in de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater. Alleen op deze manier kan die kwaliteit behouden blijven, zegt de woordvoerder.
(Bron)
Eén dag per week maatschappelijke stage

DEN HAAG - De maatschappelijke stage voor scholieren wordt geen stage in voltijd. Scholieren in het voortgezet onderwijs gaan gedurende drie maanden grofweg één dag per week stage lopen.
Deze inschatting heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt woensdag gemaakt.
Het kabinet stelde eerder dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage van drie maanden gaan volgen. De scholieren kunnen zich inzetten voor hun eigen wijk, achterstandswijken adopteren, sporttoernooien organiseren of nieuwkomers helpen in te burgeren.
Tweede Kamerlid Sander de Rouwe, partijgenoot van CDA-staatssecretaris Van Bijsterveldt, wil "niet afgescheept worden met een paar dagen stage". "Wij willen een stevige maatschappelijke stage, wij gaan niet voor een ministage", stelt hij.
Wel moet volgens De Rouwe bekeken worden of een uitgebreide stage in het onderwijs past en of er überhaupt genoeg geld voor is.
In ieder geval is al duidelijk dat niet alle scholieren in een keer eropuit worden gestuurd. Er zijn namelijk niet genoeg begeleiders. Ook moet nog bekeken worden of de maatschappelijke stages de reguliere stages van vmbo-scholen en ROC's niet in de weg gaan zitten.
Na de zomer komt Van Bijsterveldt met een precieze invulling van het plan voor een maatschappelijke stage voor scholieren.
(Bron)
COC praat met Defensie over mishandelingen A12

AMSTERDAM - De belangenvereniging voor homoseksuelen, het COC, gaat in gesprek met Defensie naar aanleiding van de mishandeling van zes mannen door militairen op een parkeerplaats langs de A12. "Het heeft er alle schijn van dat het hier gaat om potenrammerij", aldus COC-voorzitter Frank van Dalen woensdag.
Op 10 en 11 juni mishandelden vijf militairen zes mannen op parkeerplaats 't Ginkelse Zand nabij Ede. Alle verdachten hebben volgens een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee een bekentenis afgelegd.
De militairen, in leeftijd variërend van 19 tot 22 jaar, zijn geschorst.
Van Dalen heeft het vermoeden dat er homofobie in het spel is. "De parkeerplaats is een bekende mannenontmoetingsplaats. Daarnaast heeft maar één man aangifte gedaan, en pas nadat de politie flyers had uitgedeeld. Dat is een bekend patroon."
Een afvaardiging van het ministerie van Defensie loopt zaterdag mee in de Parade van Roze Zaterdag in Bergen op Zoom. Van Dalen ontvangt de delegatie en zal daar naar eigen zeggen "zeker nog terugkomen op de mishandelingen".
"Ik zal ze zeggen dat deelname aan dit evenement goed is voor hun imago, nu ze met dit soort incidenten negatief in de media komen."
Het COC wil dat er meer beleid komt omtrent de mannenontmoetingsplaatsen, waar geregeld mannen die voor de buitenwereld hetero zijn seks hebben met homo's.
"Het lijkt wel of die parkeerplaatsen een vrijplaats zijn geworden voor homohaters om rottigheid uit te halen."
(Bron)
Nederland telt weer meer miljonairs

AMSTERDAM - Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. De groep van rijkaards in ons land zag zijn ledenbestand met 8,7 procent stijgen tot 117.400 aan het einde van 2006. Dat is meer dan het gemiddelde van 6,4 procent in Europa, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Cap Gemini.
Nederland deed het ook beter dan een jaar eerder, toen de groep miljonairs met 5,3 procent groeide ten opzichte van 2004. In 2006 was 0,7 procent van de Nederlandse bevolking miljonair.
In de Verenigde Staten is dit 1 procent, in Zwitserland meer dan 2,6 procent en in Brazilië 0,07 procent.
Het aantal vermogende particulieren (mensen met ten minste 1 miljoen dollar aan eigen vermogen exlusief de waarde van hun huis of andere dure goederen) in de wereld nam toe met 8,3 procent tot 9,5 miljoen. De rijkdom van de miljonairs steeg met 11,4 procent tot 37,2 biljoen dollar.
Volgens de onderzoekers zijn er twee belangrijke redenen voor de vermogensgroei onder particulieren. Zo droeg de economische groei van een land veelal bij aan de persoonlijke rijkdom. Ten tweede profiteerden de welgestelden van de stijgende aandelenmarkten.
In de Verenigde Staten wonen de meeste miljonairs, bijna 3 miljoen. Japan staat op de tweede plaats, gevolgd door Duitsland. De drie landen zijn samen goed voor ruim 50 procent van de miljonairs in de wereld. Nederland staat veertiende op de lijst.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de miljonairs vorig jaar meer geld in vastgoed investeerden en minder in alternatieve beleggingen.
Ook berekenden de onderzoekers het aantal superrijken, mensen met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar. Deze groep steeg wereldwijd met 11,3 procent naar 94.970.
De superrijken hebben hun geld vorig jaar net iets anders besteed dan de 'gewone' rijken. De multimiljonairs staken meer geld in kunst, terwijl de minder vermogende miljonairs meer uitgaven aan juwelen.
(Bron)
'Veel meer complicaties heelkunde dan geregistreerd'

UTRECHT - In ziekenhuizen doen zich veel meer complicaties voor op het gebied van heelkunde dan de cijfers uitwijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort dat donderdag in het vakblad Medisch Contact wordt gepubliceerd.
De meeste patiënten van de afdeling heelkunde (chirurgie) worden geopereerd via de afdeling dagbehandeling. Volgens onderzoeker Ger van Olden treden de complicaties vaak op als ze al naar huis zijn gegaan. De patiënten gaan vervolgens met hun klachten naar de huisarts of naar de polikliniek van een ziekenhuis waar de complicaties vaak niet goed worden geregistreerd.
Van Olden pleit ervoor de registratie te verbeteren, en bijvoorbeeld te koppelen aan de naam van de behandelend specialist. Als die naam vervolgens vaak voorkomt, weet het ziekenhuis dat het werk van de arts voor verbetering vatbaar is.
(Bron)
Akkoord over 200.000 extra banen

DEN HAAG - Kabinet, werkgevers, vakbonden en gemeenten hebben woensdag een akkoord bereikt over het aan een baan helpen van 200.000 langdurig werklozen. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat na afloop van de zogenoemde participatietop in Den Haag gezegd. Hij sprak van een succes en een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
In het regeerakkoord was de doelstelling van 200.000 extra banen ook al opgenomen. Volgens Balkenende is het in het belang van de economie en sociale samenhang dat zo veel mogelijk mensen participeren.
In het akkoord is afgesproken dat iedereen zich gaat inzetten voor mensen die nu lastig aan een baan komen.
De premier wees erop dat gemeenten hun budgetten voor de bijstand kunnen inzetten om banen te subsidiëren. Werkgevers en vakbonden kunnen volgens hem in cao's afspraken maken. Ook het kabinet trekt geld uit voor bijvoorbeeld loonkostensubsidie om mensen uit de WW te helpen.
Over het ontslagrecht zijn woensdag geen afspraken gemaakt. Balkenende constateerde dat daarover nog steeds een verschil van mening is. Werkgevers menen dat de arbeidsmarkt beter zal functioneren als het makkelijker en goedkoper wordt om mensen te ontslaan, maar de vakbeweging spreekt dat tegen.
Volgens de premier gaat het kabinet zich nu beraden op het onderwerp en zal het er later op terugkomen. Ondanks de verdeeldheid toonde Balkenende zich tevreden over het verloop van de participatietop.
"De verschillen in opvattingen hebben het resultaat niet in de weg gestaan." Ook minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) toonde zich tevreden dat iedereen wil bijdragen om zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei trots te zijn dat alle punten die de vakcentrale had waren "gescoord". "Het gezonde verstand" kreeg volgens haar gelukkig de overhand zodat de participatietop niet overschaduwd werd door discussies over modernisering van het ontslagrecht.
Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei daarentegen na afloop te blijven hopen op een doorbraak bij het ontslagrecht.
Volgens hem is het vanwege de kosten en de inflexibiliteit noodzakelijk dat dat gemoderniseerd wordt. Voorzitter Wim Deetman van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep alle partijen op niet te zwaar te blijven tillen aan de geschilpunten.
(Bron)
Playboyfoto's kosten lijnrechter carrière

SAO PAULO - De Braziliaanse voetbalbond CBF heeft Ana Paula da Silva Oliveira van de FIFA-lijst met lijnrechters afgehaald omdat ze naakt in de Playboy van juli verschijnt. De CBF vindt dat indiscreet en in strijd met de fatsoensregels.
De 29-jarige Oliveira prijkt ook op de cover van de Braziliaanse uitgave. Oliveira staat sinds 2004 op de internationale lijst van assistent-scheidsrechters.
Ze was onder meer actief op het olympische vrouwenvoetbaltoernooi in Athene. De Braziliaanse, die doorgaans in een roze outfit langs de lijnen rent, heeft 190.000 euro gekregen voor de naaktfoto's.
(Bron)
CIA probeerde Castro te vermoorden

WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst benaderde de maffia in de jaren zestig om de Cubaanse president Fidel Castro te laten vermoorden. Dit moest gebeuren in een 'gangster-achtige actie'.
Dit bleek uit dinsdag gepubliceerde CIA-documenten, die ongeveer 25 jaar intern beleid blootleggen.
De documenten staan bij de CIA bekend als de 'familiejuwelen'. Honderden pagina's over onder meer pogingen tot moord, spionage en ontvoeringen van de dienst of uit naam van de dienst zijn onthuld voor de gewone burger.
De CIA werkte in het begin van de jaren zestig samen met twee van de meest gezochte criminelen van de Verenigde Staten om de moord op Castro te beramen. De Amerikaanse regering mocht absoluut niets van deze operatie afweten.
Een van de twee gangsters dacht dat het gebruik van wapens een probleem kon vormen en stelde daarom voor een krachtige pil in Castro's eten of drinken te doen.
Uiteindelijk werden zes dodelijke pillen gegeven aan een Cubaanse functionaris die in financiële moeilijkheden verkeerde en die toegang had tot de Cubaanse president. Na verscheidene mislukte pogingen werd hij bang en trok zich terug.
Een andere kandidaat heeft daarna ook verscheidene keren geprobeerd, maar wederom zonder 'succes'.
(Bron)
'Nederlandse natuur voldoet niet aan doelen'

UTRECHT - Ongeveer tweederde van de internationaal belangrijke natuur in Nederland voldoet niet aan de Europese natuurdoelen. Bijzondere stukken natuur in onder meer de duinen, de laagveenmoerassen en de getijdenwateren staan er slecht voor.
Dat stelt het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een rapport dat de organisatie woensdag presenteert.
"De milieu-, water- en ruimtecondities in twee derde van de belangrijke gebieden zijn onvoldoende om de Europese natuurwaarden in Nederland te beschermen. Zo is er onvoldoende water van goede kwaliteit voor de natte habitats", aldus het MNP.
"Verbetering van deze condities is één van de voorwaarden om de natuurdoelen te bereiken."
(Bron)
'Jongens misbruiken kinderen in Utrechtse wijk'

AMSTERDAM - Tientallen jongens en meisjes worden in de Utrechtse wijk Overvecht al bijna een jaar lang stelselmatig mishandeld, geïntimideerd en aangerand door een groep iets oudere jongens. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.
Gemeenteraadslid Bouchra Dibi (PvdA) deed onderzoek naar de misdragingen op de speelplek bij de Neckardreef in Overvecht.
Kinderen van 8, 9 en 10 jaar oud zouden de bosjes in worden getrokken om seksuele handelingen te verrichten bij jongens die een paar jaar ouder zijn. De betrokken kinderen zijn volgens de krant overwegend van Marokkaanse afkomst.
Het raadslid stelt in de krant dat de problemen niet worden aangepakt. "Dit is nu bijna een jaar aan de gang. Men praat en praat en praat. Ondertussen gebeurt er niets", zegt het raadslid.
Hulpverleners, politie en de gemeente weten volgens Dibi niet hoe ze de ouders moeten bereiken. Afkomst zou hier een rol in spelen. "Binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn dit soort dingen heel erg taboe."
Burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf (PvdA) geeft tegenover de krant toe dat er sinds eind vorig jaar problemen zijn tussen kinderen. "Intimidatie, bedreigingen en vechtpartijen, en vanaf begin dit jaar krijgen we ook signalen over seksuele misdragingen. Een aangifte van seksueel vergrijp tussen kinderen ligt nu bij het Openbaar Ministerie", zegt de burgemeester in de krant.
Volgens Brouwer is het lastig om de misdragingen in kaart te brengen omdat concrete informatie over verdachten, slachtoffers en locaties ontbreekt.
Raadslid Dibi zegt dat dit vooral komt door terughoudendheid bij de opvoeders. "Ouders laten het achterste van hun tong niet zien omdat ze bang zijn voor de daders. Er is heel veel angst. Daarom doen ze ook niet altijd aangifte."
(Bron)
Parijse winkeliers belazeren loterij-winnaar voor 33 miljoen

AMSTERDAM - Twee Parijse winkeliers en hun handlanger zijn door de politie opgepakt omdat zij ervan worden verdacht op slinkse wijze in het bezit te zijn gekomen van lot waarop in een Europese miljoenenloterij een prijs van 33 miljoen euro was gevallen.
De lezing van de politie luidt als volgt: Toen een nietsvermoedende winnaar van de hoofdprijs van 33 miljoen in het Parijse tabakswinkeltje van het stel kwam laten controleren of er een prijs op zijn lot was gevallen, loog de winkelier dat helaas niet het geval was. De winkelbediende was namelijk zo sluw om het lot zelf te houden, toen deze merkte dat het om het winnende exemplaar ging.
Om de gang van zaken niet verdacht te laten lijken, schakelden de winkeliers een bekende in om het prijzengeld te claimen. De fraude kwam aan het licht toen deze handlanger drie dagen nadat hij de prijs in ontvangst had genomen, dertig miljoen euro van het prijzengeld naar de rekening van de winkeliers overmaakte.
Na een klacht van de advocaat van La Française des Jeux, de Franse loterijautoriteit, startte het openbaar ministerie op 19 juni een onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de loterij. Inmiddels is de echte winnaar van de hoofdprijs opgespoord en zal hij binnenkort zijn prijzengeld in ontvangst kunnen nemen, aldus de advocaat.
(Bron)
Duizenden nesten Friese kwelders weggespoeld

LEEUWARDEN - In de kwelders aan de Friese Waddenzeekust zijn duizenden nesten weggespoeld. Door een combinatie van stevige noordwester wind met vloed kwamen dinsdagavond de kwelders onder water te staan.
"Zo laat in het jaar hoog water maken we nooit mee", aldus districtshoofd Nico Minnema van landschapsbeheerder It Fryske Gea woensdag.
De kwelders zijn geliefde broedplekken voor vogels omdat er veel voedsel is. Normaal gesproken lopen de kwelders zomers niet onder. De visdieven, tureluurs en grutto's werden echter verrast en waren kansloos tegen het wassende water.
"Maar het is in het ecosysteem verdisconteerd dat de vogels hun broedsels af en toe verspelen", stelt Minnema. Ook op Ameland zijn veel nesten weggespoeld door 'winterse' overstromingen.
It Fryske Gea beheert 4000 hectare aan zomerspolders en kwelders langs de Waddenzeedijk.
Ook op de Waddeneilanden zijn veel nesten weggespoeld door 'winterse' overstromingen. Van de 10.000 paar broedvogels op Ameland is het grootste deel van de jongen weggespoeld. Zeker de 5000 kokmeeuwen hebben nagenoeg alle jongen verloren. Maar ook de 3000 paartjes van de noordse stern en de tweehonderd paartjes visdieven zijn hun kroost kwijt.
Van de 4000 paartjes van de grote stern hebben 2000 kuikens het opkomende water overleefd. "Maar die zijn helemaal in paniek en dat terwijl de meeste jongen bijna aan het vliegen toe waren", aldus Jeffrey Huizenga van Staatsbosbeheer op Ameland.
Volgens Huizenga is ook op Schiermonnikoog en Terschelling de schade groot.
(Bron)

dinsdag, juni 26, 2007

Nieuw deltaplan tegen hoogwater op komst

DEN HAAG/HILVERSUM - Een nieuwe Deltacommissie die een deltaplan tegen hoogwater moet opstellen, is in de maak. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) kondigde de installatie van zo'n commissie maandag aan in het tv-programma Netwerk.
De commissie moet een plan van aanpak ontwerpen om Nederland de komende honderd jaar te beschermen tegen hoogwater. "Zo kunnen we niet doorgaan. Het is tijd voor een nieuw Deltaplan", aldus de bewindsvrouw.
De eerste Deltacommissie werd op 18 februari 1953 geïnstalleerd na de watersnoodramp, die grote delen van vooral Zeeland en Zuid-Holland onder water zetten en bijna tweeduizend slachtoffers maakte.
Door klimaatverandering gaat het harder stormen, wordt meer water via rivieren afgevoerd en stijgt de zeespiegel. Daarom voldoet de huidige aanpak niet. De voorzitter van de samenwerkende Unie van Waterschappen, Siebe Schaap, bepleit al langer een nieuwe Deltawet. Omdat Nederland ook nog eens vol groeit, zijn de gevolgen van een catastrofe veel erger, is een extra argument in zijn ogen.
De nieuwe Deltacommissie moet mensen uit verschillende vakgebieden tellen. Huizinga wil niet alleen experts uit de waterstaathoek, maar ook mensen uit de creatieve hoek. "Dit gaat leiden tot een plan met lef en ambitie. Daar ga ik vanuit." De eerste Deltacommissie (1953-1961) werd geleid door de directeur-generaal van Rijkswaterstaat.
(Bron)
Europarlement overweegt verbod op snelle auto's

BRUSSEL - De liberale Britse Europarlementariër Chris Davies wil een verbod op de productie van auto's die sneller kunnen rijden dan 162 kilometer per uur. Hij wil op deze manier de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.
"Juist nu Europa zich zo druk maakt over de energiezekerheid is het waanzin om auto's toe te staan die benzine spuiten en snelheden halen die de wet niet eens toestaat", aldus Davies. Hij wil de gemiddelde CO2-uitstoot van auto's verminderen met 42 procent in 2020.
De snelheid van 162 kilometer per uur, gebaseerd op de maximumsnelheid in de meeste landen, 130 kilometer per uur, vermeerderd met een kwart.
In Duitsland, waar men op de meeste snelwegen geen maximumsnelheid kent, is protest tegen het voorstel geuit. Verwacht wordt dat de meeste van de 99 Duitse Europarlementariërs tegen het voorstel zullen stemmen.
(Bron)
Onhandige kinderen gebaat bij nieuwe behandeling

GRONINGEN - Onhandige kinderen en hun ouders kunnen opgelucht ademhalen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelt een methode om onhandigheid bij kinderen te verminderen. Dat liet de universiteit dinsdag weten.
Het betreft een nieuwe behandeling van kinderen met een lichte motorische ontwikkelingsstoornis. Tot nu toe bleek behandeling daarvan weinig effectief, maar onderzoekers in Groningen hebben een behandelmethode ontwikkeld die duidelijk vooruitgang boekt.
"Men denkt vaak ten onrechte dat kinderen die onhandig zijn daar vanzelf overheen groeien, maar dat is niet zo", aldus de RUG. "Als je een kind met een lichte motorische ontwikkelingsstoornis niet behandelt gaat het vaak zelfs achteruit."
Ondanks een normale intelligentie heeft 5 tot 10 procent van de basisschoolleerlingen problemen met de motoriek.
De methode heet de 'Neuromotor Task Training'. Onderzoekster Anuschka Niemeijer: "Kinderen die op hun zesde nog met zijwieltjes fietsen worden uitgelachen. En hoewel jongens en meisjes ongeveer evenveel last hebben van onhandigheid, vallen jongens hierdoor veel sneller buiten de groep.
Iemand die goed is in sport is vaak populair. Ben je onhandig, dan loop je een groter risico buitengesloten te worden."
In de methode staat het kind centraal, worden voornamelijk dagelijkse vaardigheden geoefend en heeft de therapeut een instruerende rol.
Niemeijer: "Daarbij wordt bijvoorbeeld niet geoefend door te zeggen dat een kind tegen de bal moet schoppen, maar door het uit te legen hoe dit het beste kan. Door inzicht te geven in hoe iets werkt kan het kind het geleerde ook daadwerkelijk toepassen."
(Bron)
Inkomsten Nederlandse boer gestegen

WAGENINGEN - Ondernemers in de land- en tuinbouw in Nederland hebben in 2006 per ondernemer gemiddeld 55.000 euro verdiend, ongeveer 68.000 euro per boerenbedrijf. Dat is meer dan in de vijf jaar ervoor. Dat meldde dinsdag het Landbouw Economisch Instituut (LEI), onderdeel van de universiteit in Wageningen.
Ongeveer 30 procent van de agrarische gezinnen verdiende nog wel minder dan 25.000 euro, maar 15 procent van de ondernemers verdiende meer dan een ton.
(Bron)
Egyptologen: Hatsjepsoets mummie is gevonden

CAIRO - Egyptologen denken dat ze de mummie van Hatsjepsoet hebben gevonden in een kleine tombe in de Vallei der Koningen in Luxor. Zij was de beroemdste koningin van het oude Egypte en leefde rond 1500 voor Christus. Dit meldde een archeoloog maandag.
Egyptes belangrijkste archeoloog, Zahi Hawass, geeft woensdag een persconferentie in de hoofdstad Caïro. De Amerikaanse tv-zender Discovery Channel liet weten dat hij dan aankondigt wat de belangrijkste vondst wordt genoemd na de ontdekking van het graf van koning Toetanchamon.
Archeologen zeiden dat het gaat om twee vrouwelijke mummies die in 1903 gevonden zijn in een kleine tombe, die vermoedelijk van de verpleegster van Hatsjepsoet is. Verscheidene Egyptologen speculeerden in de loop der jaren dat het om Hatsjepsoet zelf ging en haar verpleegster.
Beide mummies bevinden zich op dit moment in Caïro. Hawass betwist eerdere theorieën dat de mummie met de rechterarm over de borst Hatsjepsoet is. Hij denkt dat de mummie die in de grafkist van de verpleegster lag, die van de koningin is.
Het kan zijn dat de mummie van Hatsjepsoet in de tombe van haar verpleegster is verborgen om die te beschermen tegen haar opvolger en stiefzoon Toetmosis III, die alles wat aan de overleden koningin deed denken vernietigde.
(Bron)
'Korten op bijstand om boerka moet kunnen'

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de overheid zeker stelt dat gemeenten bijstandsgerechtigden kunnen korten als ze door het dragen van een boerka niet aan de slag komen. Een motie hierover van VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï en zijn PvdA-collega Hans Spekman werd dinsdag aangenomen.
Regeringspartij PvdA en oppositiepartij VVD maken zich zorgen over een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam eerder deze maand. De rechter oordeelde in een voorlopige voorziening dat de gemeente Diemen ten onrechte een moslima met een boerka had gekort op haar uitkering, omdat zij na vier sollicitaties nog geen werk had kunnen krijgen.
Als deze uitspraak in een bodemprocedure wordt bevestigd, willen Spekman en Nicolaï weten wat staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken gaat doen om het korten van uitkeringen in deze gevallen zeker te stellen.
(Bron)

Ik vraag me af hoeveel vrouwen in Nederland in een boerka lopen.
Softwareactivisten dreigen met Europese klacht tegen BBC

AMSTERDAM - De BBC maakt zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. Een nieuwe dienst waarmee uitzendingen van de Britse publieke omroep kunnen worden teruggezien, is alleen beschikbaar voor Windowsgebruikers, en dat mag niet, zegt het Open Source Consortium.
De iPlayer, die later dit jaar gelanceerd wordt, maakt het mogelijk BBC-programma's te downloaden en gedurende een maand te bekijken. Daarna worden de programma's automatisch van de harde schijf verwijderd. Ook is het systeem voorzien van een vorm van kopieerbeveiliging (DRM), die verhindert dat de programma's verder worden verspreid. Zo is het niet mogelijk ze op een dvd te branden.
De kopieerbeveiliging werkt uitsluitend in combinatie met Windows Mediaspeler, het standaard multimediaprogramma van Microsofts besturingssysteem. Daardoor kunnen gebruikers van andere software, zoals Linux of Apples Mac OS X, de iPlayer niet gebruiken.
Het Open Source Consortium (OSC) meent dat de BBC zijn publiek zo dwingt om producten van Microsoft te gebruiken, iets wat niet past bij een publieke omroep. De activisten trekken de vergelijking met BBC-programma's die alleen op bepaalde merken televisies te bekijken zouden zijn. Ze hebben een klacht ingediend bij de Britse ministerie van handel en de Ofcom, toezichthouder op de Britse telecommarkt.
Ook dreigt het OSC een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Die is al jaren verwikkeld in een felle strijd met Microsoft over de handelspraktijken van de softwaregigant. De Commissie legde Microsoft een miljoenenboete op omdat het concurrerende multimediasoftware, zoals Realplayer, uit de markt had gedrukt door Windows Mediaspeler standaard in het besturingssysteem op te nemen. De Commissie dwong Microsoft bovendien een Windowsversie uit te brengen waar de mediaspeler niet in zat.
De BBC zegt de iPlayer voor alle computersystemen beschikbaar te willen stellen, maar kan niet zeggen wanneer dat gebeurt. De beschikbaarheid van kopieerbeveiligingssoftware voor andere besturingssystemen dan Windows is daarbij een struikelblok.
(Bron)
Galapagos-eilanden bedreigd door toerisme

PARIJS - De UNESCO heeft de Galapagos eilanden in de Grote Oceaan op de lijst gezet van werelderfgoederen die gevaar lopen. Dit liet de culturele organisatie van de Verenigde Naties dinsdag vanuit het hoofdkantoor in Parijs weten.
Op de negentien eilanden, die duizend kilometer voor de kust van Ecuador liggen, leven bijzonder planten en dieren. Deze biodiversiteit wordt bedreigd door vreemde plant- en diersoorten, toenemend toerisme en immigratie.
Het werelderfgoederencomité van UNESCO komt dinsdag bijeen in Nieuw-Zeeland om over nieuwe locaties voor de lijst te overleggen en om te praten over plaatsen die gevaar lopen.
(Bron)
Duizenden mensen geëvacueerd na noodweer Groot-Brittannië

LONDEN - Duizenden mensen in Engeland en Wales hebben de afgelopen uren hun huizen moeten verlaten om ernstige overstromingen in verschillende gebieden te ontvluchten. Het noodweer heeft maandag in het noorden van Engeland aan zeker drie mensen het leven gekost.
Rond Sheffield maakten zeker 900 mensen gebruikt van noodopvang. Ook in Lincolnshire, Shropshire en Nottinghamshire moesten tientallen mensen hun huizen verlaten. De autoriteiten evacueerden in de nacht van maandag op dinsdag ook honderden mensen uit dorpen rond de plaats Rotherham uit angst dat de dam in het gebied het na de zware regenval zou begeven. Hulpdiensten en bewoners werken aan het versterken van verscheidene dammen.
In de omgeving van Hull is de noodtoestand uitgeroepen. Ondanks dramatische reddingspogingen verdronk in de stad een 28-jarige man nadat hij was vastgeraakt bij het ontstoppen van een afvoerpijp.
In Sheffield werd het lichaam gevonden van een 14-jarige jongen die was meegesleurd in een rivier. Een 68-jarige man kwam eveneens in Sheffield om het leven toen hij tijdens een overstroming probeerde uit zijn auto te komen.
Meteorologen voorspellen voor de komende dagen beter weer. Dinsdag zou er al aanzienlijk minder regen vallen dan maandag, Toen zou er volgens een van de deskundigen binnen twaalf uur een zesde van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag zijn gevallen.
(Bron)
Fossielen gevonden van 'monsterpinguïn'

WASHINGTON - Pinguïns ogen vermoedelijk als een van de meest schattige vogelsoorten, maar de waggelende koningen van de Arctische kusten hebben heel wat vervaarlijker voorouders gehad. Wetenschappers hebben in Peru de fossiele resten gevonden van een enorme tropische pinguïnsoort.
Het dier was niet alleen zo zwaar als een mens en met 1,5 meter hoger dan de keizerspinguïn (1,2 meter), maar had ook een achttien centimeter lange snavel. Die bek, twee keer zo lang als de rest van de kaak, gebruikte het mogelijk als een soort speer om prooi mee te doorboren.
"Het is een monster", aldus paleontoloog Julia Clarke in het Britse dagblad The Guardian. Zij beschrijft het dier in de dinsdag verschenen uitgave van het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De resten van de pinguïn zijn "uitzonderlijk goed" bewaard gebleven aldus de Amerikaanse.
De vogel leefde niet op ijs, maar zou circa 36 miljoen jaar geleden hebben rondgezwommen in tropische wateren, denken de wetenschappers. Dat was een van de warmste periodes sinds de dood van dinosaurussen circa 65 miljoen jaar geleden.
(Bron)

maandag, juni 25, 2007

Rel om schorsen juf na dragen hoofddoek

ROERMOND - Een gedragsdeskundige en een verpleegkundige hebben maandagochtend de leerlingen van groep 8 van de Montessorischool in Roermond opgevangen, die overstuur waren geraakt na de schorsing van hun juf.
Dat heeft directeur Chrit Achten van de Stichting Samenwerkingsbestuur Primair Onderwijs Roermond (SPOR), waar de school onder valt, maandag verklaard.
Naar eigen zeggen mag de leerkracht geen les meer geven, nadat ze vorige week woensdag een hoofddoek voor de klas had gedragen om voor meer tolerantie te pleiten.
Vrijdag werden de kinderen van groep 8 tijdelijk in de gymzaal opgesloten, omdat ze totaal overstuur waren door de plotse afwezigheid van hun juf, bevestigen ouders.
Volgens Achten zijn tegen de leerkracht "ordemaatregelen" genomen omdat zij een gedragscode had overtreden door "uit de school te klappen" tegen buitenstaanders, onder wie de media. Hij ontkent dat het dragen van de hoofddoek met het lesverbod te maken heeft.
Juf Ellen vertrekt komend schooljaar naar Eindhoven, waar ze les gaat geven. Op de valreep mag ze geen les meer geven aan de Roermondse school. Toen de schoolleiding haar afwezigheid vrijdag verklaarde met de woorden dat er "iets ergs met haar gebeurd was", raakten veel kinderen in paniek.
Om te voorkomen dat ze de straat op zouden rennen, werden ze in de gymzaal gehouden tot de opgetrommelde ouders hen kwamen ophalen, luidt de lezing van ouders.
Maandag zijn de plooien weer gladgestreken, zei Achten. "De leerlingen zitten na de gesprekken maandagochtend weer goed in hun vel." Afgesproken is dat ze deze week nog een keer hun juf Ellen mogen zien.
(Bron)

Merkwaardig verhaal...
TU Delft visualiseert kankerremmer op molecuul

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben de werking van een kankerremmer op één DNA-molecuul in beeld gebracht. Dat meldt de Technische Universiteit (TU) Delft waar maandag een van de onderzoekers op de resultaten van dit onderzoek promoveert.
De visualisatie van de actie van één eiwit op één molecuul is een wereldprimeur.
Het medicijn topotecan gaat een interactie aan met een eiwit waardoor de kankercel niet meer goed functioneert. Drie onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft hebben dit proces in kaart gebracht.
Ze wisten een DNA-molecuul tussen een glasplaatje en een magnetisch bolletje te bevestigen. Met behulp van twee magneten konden ze trekken en draaien aan het molecuul.
Het onderzoek wordt deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Nature gepubliceerd.
(Bron)
Duitse scholier vast in Turkije na vakantieliefde

AMSTERDAM - De Duitse regering heeft Turkije dringend verzocht een 17-jarige Duitse jongen vrij te laten die in een Turkse gevangenis vastzit op verdenking van seksueel misbruik van een 13-jarig Brits meisje. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dit weekeinde gezegd.
Ook de ouders van de jongen, Marco W., hebben de Turkse justitie verzocht hun zoon te laten gaan, die al tien weken in de cel zit in Antalya afwachting van zijn proces, dat op 6 juli begint.
Hem hangt acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Volgens de advocaat van W. gaat het fysiek en mentaal slecht met de jongen. Hij weet niet beter dan dat hij geheel onschuldig is, en begrijpt niet wat hem overkomt, aldus de advocaat.
De scholier was met zijn ouders op paasvakantie in Antalya, waar hij de Britse Charlotte M. ontmoette, die volgens de advocaat van W. tegen zijn cliënt zei dat ze 15 was.
De twee werden verliefd en bedreven de liefde, overigens zonder geslachtsverkeer te hebben, en met hun beider instemming, zo verklaarden zij allebei.
De moeder van het meisje gaf de jongen aan bij de politie. Hoewel van geweld geen sprake was, werd W. gearresteerd op verdenking van misbruik van een minderjarige. Uit gynaecologisch onderzoek is gebleken dat het meisje nog maagd is.
(Bron)

Kans dat moeder doordat ze haar dochter wilde beschermen (?), nu pas echt nare toestanden heeft veroorzaakt. Je zal een beetje hebben liggen rommelen en prompt naar de gyneacoloog gesleept worden :-( Nog los van wat die jongen boven z'n hoofd hangt.
Londen onderzoekt met water ingespoten Nederlandse kip

LONDEN - De Britse voedselautoriteit FSA is een onderzoek begonnen naar de bewerking van 63 duizend ton uit Nederland geïmporteerd kippenvlees. FSA-medewerkers stelden in de maandageditie van The Times dat in de kippen water en proteïnen waren gespoten om hun gewicht en omvang te vergroten.
Het inspuiten van vocht bij kippen is niet illegaal. Volgens de EU-regelgeving moet door middel van etikettering duidelijk worden gemaakt dat in een kip water is gespoten. Consumenten hebben er meestal geen weet van dat ze met water toegevoegd kippenvlees op hun bord krijgen. FSA-woordvoerder David Pickering stelt dat in die situatie verandering moet komen. "Als iemand kip waaraan water is toegevoegd als kip verkoopt is dat fraude", stelt Pickering. "De mensen betalen voor water de prijs van kip."
Uit onderzoek bleek dat bevroren kipfilets die in het noorden van Engeland werden verkocht, voor 35 procent uit water bestonden. De kipfilets waren uit Nederland geïmporteerd en bestonden volgens de omschrijving voor 80 procent uit vlees. De Britse voedselautoriteit vermoedt dat het vlees in afhaalrestaurants, verzorgingshuizen en kantines is terechtgekomen.
De FSA gaat de kwestie aankaarten bij de Nederlandse autoriteiten en de Europese Commissie.
(Bron)
Leiden zoekt meeuwbestendige vuilniszakken

LEIDEN - Sterke vuilniszakken zijn wellicht het nieuwe wondermiddel tegen meeuwen in de gemeente Leiden. De stad onderzoekt of er zakken bestaan die zo sterk zijn, dat zij niet door meeuwen kunnen worden opengetrokken, zo liet een woordvoerder maandag weten.
De gemeente wordt elk jaar bezocht door duizenden meeuwen. De beesten scheuren vuilniszakken open en houden met hun gekrijs mensen uit hun slaap.
Proeven met valkeniers en het weghalen van eieren hebben in het verleden geen resultaat opgeleverd.
(Bron)
Echinacea kan verkoudheid voorkomen

WASHINGTON - Het gebruik van het natuurlijke geneesmiddel Echinacea kan het risico op het oplopen van een verkoudheid halveren. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt.
Wie het middel inneemt, heeft 58 procent meer kans niet verkouden te worden. Ook wordt de duur van de verkoudheid verminderd met een tot vier dagen.
De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in de juli-uitgave van The Lancet Infectious Diseases zijn in strijd met andere studies die geen verschil opmerkten. Experts geloven dat Echinacea, een verzameling van negen Noord-Amerikaanse plantensoorten die al door de Sioux-indianen werden gebruikt, het immuunsysteem versterken. Hoe dat precies gebeurt is evenwel nog onduidelijk, aldus de auteurs.
De wetenschappers vergeleken de uitkomst van veertien afzonderlijke studies naar de effecten van Echinacea. Zij waarschuwen dat er nog meer onderzoek nodig is naar de veiligheid van het natuurlijke geneesmiddel voor artsen het kunnen voorschrijven als een standaardmiddel om verkoudheid te voorkomen of te behandelen.
(Bron)
'Kinderopvang kan vraag niet meer aan'

AMSTERDAM - De kinderopvang kan in 2010 niet meer aan de vraag voldoen. Tegen die tijd zullen 350 duizend paar ouders een beroep willen doen op kinderopvang. Vorig jaar lag dat aantal nog op 210 duizend.
Dat concludeert de ING Bank uit onderzoek dat de bank liet doen naar de 'stormachtige' ontwikkelingen in de kinderopvang.
De komende jaren zouden vierduizend nieuwe opvanglocaties moeten worden gevonden, waarvoor rond de 34 duizend nieuwe werknemers nodig zijn. De stijging van het aantal locaties leidt tot een mogelijke omzetstijging van zo'n zeventig procent: van 2,1 miljard euro vorig jaar tot 3,6 miljard euro in 2010.
De zogeheten sectorvisie Kinderopvang van ING Bank is maandag aangeboden aan de beroepsvereniging directeuren kinderopvang. De onderzoekers pleiten voor uitbreiding en meer professionaliteit in de financiële huishouding.
Gemeenten, scholen, kinderopvang, woningcorporaties en sport- en welzijnsorganisaties wordt opgeroepen iets te doen tegen de verwachte wachtlijsten.
(Bron)
KNMI waarschuwt voor overlast door storm

AMSTERDAM - Het kustgebied krijgt maandagnacht en dinsdagochtend te maken met een noordwesterstorm. In het binnenland moet rekening worden gehouden met zware tot zeer ware windstoten.
Het KNMI heeft maandagmiddag een voorwaarschuwing afgegeven, maar verwacht niet zo veel overlast dat een weeralarm nodig is.
Dinsdag is er een kans van vijftig procent op een weeralarm. De storm wordt aan het einde van de nacht en in de ochtend verwacht aan de westkust. Boven land zijn het 's ochtends voornamelijk de zware windstoten die voor gevaar kunnen zorgen, vooral voor het verkeer.
Hoewel langs de kust dinsdag windkracht 8 wordt verwacht, denkt het KNMI niet dat de overlast dusdanig wordt dat een weeralarm noodzakelijk is.
Maandagavond en -nacht wordt daarover meer duidelijk. In het binnenland valt de storm mee. Daar wordt windkracht 5 of 6 verwacht.
(Bron)

Windkracht 5 of 6 kan genoeg zijn voor een niet al te goed gewortelde boom.

zondag, juni 24, 2007

Levenslang voor moord op abortusarts in VS

De militante anti-abortusactivist James Kopp is dinsdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de in 1998 gepleegde moord op een New-Yorkse arts die abortussen verrichtte. Kopp schoot de arts Barnett Slepian door een raam van diens huis dood.
In een verklaring voor de vonniswijzing beweerde hij dat hij de arts alleen maar had willen verwonden, maar dat de kogels een onverwachte kant op waren gegaan.
Kopp is meer dan honderd keer gearresteerd bij protestacties tegen abortus. Hij is aangeklaagd wegens poging tot doodslag op een Canadese arts en wordt ook verdacht van drie andere aanslagen op artsen in Canada en één in New York, geen daarvan met dodelijke afloop. Na de moord op Slepian vluchtte Kopp achtereenvolgens naar Mexico, Ierland en Frankrijk, waar hij tenslotte in maart 2001 werd gearresteerd.
(Bron)
Inbreker overmeesterd met bezemsteel

AMSTERDAM - Een slachtoffer van een woninginbraak in Leeuwarden heeft zaterdag een inbreker weten te overmeesteren met een bezemsteel. De Leeuwarder had de achtervolging ingezet nadat de inbreker was gevlucht, meldt de politie.
Rond 06.45 merkte de bewoner van de woning aan de Delistraat dat er een onbekende in zijn huiskamer stond. De man bedacht zich geen moment toen de inbreker het op een lopen zette. Hij pakte een bezemsteel en zette de achtervolging in om de dader met zijn buit te achterhalen.
Tijdens de achtervolging liet de inbreker de tas met gestolen goederen vallen, voornamelijk bestaande uit etenswaren.
De man nam hiermee echter geen genoegen, zette de achtervolging voort en sloeg de inbreker in de Sumatrastraat met de bezemsteel.
Met hulp van een buurtgenoot kon de man overmeesterd worden. Het bleek te gaan om een 45-jarige Leeuwarder. Hij is aangehouden en zit vast.
(Bron)
Maïsveld verraadt gaslek op satellietfoto

WAGENINGEN - Een lekkende aardgasleiding in de grond is in de toekomst gemakkelijker te vinden, als er maar maïs of tarwe in de buurt van de leiding staat. Onderzoeker Marleen Noomen van de Wageningen Universiteit ontdekte dat de planten door het aardgas in de bodem iets verkleuren. De verandering van de kleur is met het blote oog niet te zien, maar wel op een satellietfoto.
Noomen promoveert vrijdag op het onderwerp "De hoeveelheid zonlicht die gewassen reflecteren of juist absorberen bepaalt de kleuren zoals rood, geel en groen." De verkleuringen door het aardgas zitten echter in het infrarode spectrum en die zien mensen niet.
Grote lekken die direct explosiegevaar met zich meebrengen, zijn niet met maïs of tarwe op te sporen, want de planten verkleuren pas na twee weken. Bij kleine gaslekken, die langere tijd bestaan, kan de methode wel nuttig zijn.
De satellietbeelden van nu zijn nog niet nauwkeurig genoeg om het verschil te zien. Noomen verwacht dat de technologie over een paar jaar ver genoeg is. Gasbedrijven uit Oost-Europa en Rusland zijn al geïnteresseerd in de resultaten. Deze landen leveren veel aardgas, maar kampen met achterstallig onderhoud aan de pijpleidingen.
(Bron)
Verwarde automobilist vernielt korenveld

AMSTERDAM - Een 35-jarige verwarde druggebruiker uit Tilburg heeft vrijdagavond in zijn auto een korenveld, enkele appelbomen en vier politieauto's vernield.
De politie moest alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de automobilist niet de openbare weg bij het Brabantse Dussen opging. De man reed in de auto van zijn vader en had cocaïne gebruikt, meldt de politie zondag.
De Tilburger reed rondjes in het korenveld en de politie kon geen contact met hem maken. Alle wegen die toegang gaven tot het veld werden afgezet en er zijn vier politieauto's en een helikopter ingezet om de man tot stoppen te dwingen.
Uiteindelijk belandde de Tilburger met zijn auto in de sloot.
De automobilist is opgepakt en zijn rijbewijs is ingenomen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onderzoekt of de verdachte nog wel geschikt is om motorrijtuigen te besturen.
(Bron)

Voorkomen dat ie niet de weg opging?
Wenen legaliseert luieren in park

WENEN - Wenen gaat het liggen in zijn parken toestaan. De Oostenrijkse hoofdstad legaliseert daarmee een praktijk die al een tijdje werd gedoogd.
De verantwoordelijke wethouder noemde het oude verbod weinig realistisch, meldden Oostenrijkse media dinsdag. Het is de bedoeling de regel nog deze maand af te schaffen.
In Weense parken die eigendom zijn van de staat, blijft het luieren op het gras illegaal. De autoriteiten kondigden al intensievere controles op naleving van het 'ligverbod' aan.
(Bron)
Inbraak op wielen in Duitsland

VIERSEN - De Duitse politie was zaterdag met stomheid geslagen na het zien van camerabeelden van een man die in de voorgaande nacht om 03.00 uur inbrak in een kantoorgebouw in Viersen, vlak over de grens bij Venlo.
De beelden van de bewakingscamera's lieten een jonge man zien die verschillende kantoorruimtes doorzocht op de eerste en tweede verdieping, liet de politie van Viersen zondag weten. De man brak geldkluisjes open en nam daaruit honderden euro's weg.
De agenten die de video's enige tijd later bekeken, zetten echter grote ogen op omdat ze iets zagen wat ze nog nooit eerder hadden gezien: deze inbreker reed in een rolstoel.
(Bron)
'Spaarlampen hebben slechte invloed op epilepsiepatiënten'

AMSTERDAM - Energiebesparende gloeiampen zijn mogelijk schadelijk voor mensen die lijden aan epilepsie. Het licht dat een spaarlamp uitstraalt zou bij patiënten symptomen veroorzaken die overeenkomen met een beginnende aanval. Dit schrijft de Britse krant Daily Mail zondag.
Patiënten klagen ondermeer over duizeligheid, gezichtsverlies en een onbehaaglijk gevoel. De oorzaak van de verschijnselen is nog onbekend.
Spaarlampen zijn momenteel regelmatig onderwerp van klimaatcampagnes. Het alternatief voor de klassieke gloeilamp is energiebesparend en dus beter voor het milieu.
(Bron)
Bingospelers overmeesteren overvaller

TILBURG - Een gewapende man heeft zondagavond tevergeefs geprobeerd een bingobijeenkomst te overvallen in Tilburg. De dader werd door de aanwezigen snel overmeesterd en aan de politie overgedragen.
De man drong kort voor 20.00 uur een horecagelegenheid aan de Radiostraat binnen en eiste onder bedreiging van een vuurwapen geld van de kassier van het bingospel.
Een ober die het zag gebeuren sloeg de overvaller neer met een stoel. Verschillende bingospelers sprongen vervolgens bovenop de man, ontwapenden hem en droegen hem over aan de politie.
De 22-jarige verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats is gearresteerd en is ingesloten. In de zaal waren ongeveer tachtig, voornamelijk oudere, mensen aanwezig.
Na afloop van het incident gingen ze gewoon weer verder met het spelen van bingo.
(Bron)