zaterdag, september 16, 2006

'Voorstel voor meer invloed Balkenende gestrand'

AMSTERDAM - Een voorstel van het ministerie van Algemene Zaken om de premier meer invloed te geven, is gestrand. Dat meldt de NOS zaterdag die zich zegt te baseren op de uitgelekte Miljoennennota en een concept-voorstel. De premier zou volgens het voorstel zelf mogen bepalen wat de onderwerpen zijn die worden behandeld in de ministerraad.
De premier zou bij de vergadering met de ministerraad zelf onderwerpen mogen aandragen maar ook onderwerpen van andere ministers mogen afkeuren. Verder zou de hoogste ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken, waarvan de premier minister is, leiding gaan geven aan de ambtenaren van alle ministeries.
De andere ministeries zouden dat te ver vinden gaan en daarop trok Algemene Zaken het plan in. Volgens de NOS is er in plaats daarvan een voorstel gekomen waarin wordt bepaald dat de minister president iets meer te zeggen krijgt als hij iets op de agenda wil zetten.
(Bron)
CDA keert zich tegen no-claim

DEN HAAG - Het CDA wil toch af van de no-claim in de zorg. Want volgens een notitie van vakbond FNVCPB) zou de regeling dit jaar geen 2 miljard euro minder lastenverlichting kosten, maar slechts 150 miljoen euro minder zorguitgaven. Eerder betuigde de PvdA zich ook al tegenstander van de no-claimregeling.
De christendemocraten zijn verbolgen, omdat de vakbond die cijfers blijkbaar eerder heeft dan de politiek, zo bevestigde een woordvoerder zaterdag. Maar volgens het CPB is daar geen sprake van en waren de cijfers al bekend.
Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwde voor voorbarige concluses en gaf aan nog in overleg te zijn met het CPB over de evaluatie van de no-claim die minister Hans Laagst (Volksgezondheid) in juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Fractievoorzitter Maxime Verhagen wil opheldering. Als de cijfers kloppen, wordt wat hem betreft het verkiezingsprogramma hierop aangepast.
Agnes Jongerius van de FNV Vakcentrale stelt dat de notitie is opgesteld op verzoek van Maxime Verhagen. Tijdens de lancering van de campagne FNV kiest partij afgelopen week nam zij stelling tegen de no-claim. Zij hield Verhagen toen voor dat afschaffing helemaal niet zou leiden tot een vermindering van de lastenverlichting met 2 miljard euro. Verhagen vroeg haar wat het dan wel zou kosten. "Ik beloof dat ik daarvoor zal zorgen", schreef Jongerius op haar weblog. "Voor het goede doel helpen wij graag een handje. Met een paar telefoontjes zet ik de speurtocht naar de goede cijfers in werking." Vrijdag was de FNV-notitie klaar.
Het CDA-congres heeft zich eerder al tegen de no-claim uitgesproken. De achterban is nooit echt gelukkig geweest met de no-claim die als een omgekeerde verplichte eigen bijdrage er voor zorgt dat mensen jaarlijks maximaal 255 euro van de zorgkosten die zij maken zelf moeten betalen.
Het congres bracht de CDA fractie in de Tweede Kamer hiermee in verlegenheid, omdat de partij in het regeerakkoord met de VVD had afgesproken dat er een vorm van eigen betaling moest zijn om de zorguitgaven te remmen.
De regeling was bedoeld om de zorgkosten te beperken door mensen kostenbewuster te maken. Uit een evaluatie van minister Hoogervorst bleek eerder dit jaar echter dat niet duidelijk vastgesteld kon worden of mensen kostenbewuster waren geworden door de no-claim. Maar het CPB schat de verminderde zorguitgaven als gevolg van de no-claim op 150 miljoen euro.
Volgens minister Laagst en het ministerie van Financiën zou de regeling echter wel 2 miljard euro aan lastenverlichting opleveren. Maar volgens het CPB is die 2 miljard juist een collectieve zorguitgave, omdat mensen verplicht een toeslag op de zorgpremie betalen om de no-claim mogelijk te maken.
De SP wil snel een debat met Laagst over de no-claim. Ook wil de partij snel het CPB-rapport zien, zo schrijft het in een persbericht. "De invoering van de no-claim in de zorg zou moeten leiden tot een bewuster gebruik van de zorg, maar heeft amper een positief effect gesorteerd", aldus SP-Kamerlid Agnes Kant.
(Bron)

De no-claim moet afgeschaft omdat ie niet fair is. Want er zijn ook mensen die geen keuze hebben en gebruik moeten maken van de zorg - en die worden nu dus behandeld als uitvreters die maar medicijnen slikken en naar specialisten gaan omdat ze dat leuk vinden.
Brandweer redt schaap uit boom

AMSTERDAM - Met enige regelmaat rukt de brandweer uit om katten uit de boom te redden. Maar in het Zweedse plaatsje Lund moest er iets heel anders uit een boom worden gered: een schaap. Het beest zat op zeven meter hoogte bekneld tussen de takken, zo melden Zweedse media.
Toen de brandweer arriveerde om het schaap uit zijn benarde positie te bevrijden, zag het korps dat een deel van de boom afgebroken op de grond lag. Op zoek naar verse bladeren was het beest aan zijn klim begonnen, tot het arme dier zeven meter hoog was en in de wirwar van takken verstrikt raakte.
Nadat brandweerlieden enkele takken had verwijderd, wist het schaap met hulp opnieuw de begane grond te bereiken. "We redden met enige regelmaat dieren in nood, maar een schaap in een boom hebben we nog nooit meegemaakt", aldus een van de spuitgasten achteraf. Het beest kreeg na zijn redding de naam 'Tarzan' mee.
(Bron)
Hierbij dan het eerste lustrum van Linke Soep :-)

vrijdag, september 15, 2006

Woede over opmerkingen paus

CAIRO/ROME - Moslims in tal van landen hebben woedend gereageerd op uitlatingen van paus Benedictus XVI tijdens diens bezoek aan Duitsland deze week. In een rede in de universiteit van Regensburg citeerde de kerkleider de veertiende-eeuwse Byzantijnse keizer Manuel II Palaeologos, die meende dat de islam alleen slechte en inhumane dingen heeft gebracht. Steeds meer moslims dringen erop aan dat de kerkleider zijn excuses aanbiedt.
Het parlement van Pakistan, een land met een grote islamitische meerderheid, heeft Benedictus gevraagd zijn uitlatingen in te trekken. In een unaniem aanvaarde oproep wordt de paus verweten dat zijn "minachtende opmerkingen" over de filosofie van de jihad en de profeet Mohammed "gevoelens in de gehele moslimwereld hebben gekwetst" en haat tussen de godsdiensten kunnen verspreiden.
Het hoofd van de zeer invloedrijke Moslim Broederschap in Egypte constateerde dat de woorden van de paus kwaad bloed hebben gezet in de hele islamitische wereld. Een religieuze leider in Turkije zei dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zijn geplande bezoek aan dat land maar moet heroverwegen.
Woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan sprak tegen dat Benedictus de moslims heeft willen kwetsen. Hij wilde juist het belang van de dialoog onderstrepen. De paus heeft vooral duidelijk willen maken dat hij "religieuze motieven voor geweld absoluut verwerpt".
In zijn gewraakte rede ging Benedictus in op de verschillen tussen de islam en christendom en de relatie tussen geweld en geloof. Hij citeerde de keizer die volgens de overlevering zei: "Laat mij zien wat voor nieuwe dingen Mohammed heeft gebracht, en jij zult alleen slechte en inhumane dingen vinden, zoals dat hij heeft voorgeschreven het geloof dat jij predikte, met het zwaard te verspreiden".
De kerkvorst voegde eraan toe dat volgens Manuel II Palaeologos het verspreiden van het geloof met geweld niet goed is. Benedictus sloot zich daarbij aan door te zeggen dat geweld "onverenigbaar is met de natuur van God en de natuur van de ziel".
In Turkije, dat een sterke scheiding tussen kerk en staat kent, noemde Ali Bardakoglu, hoofd van het departement voor Religieuze Zaken, de woorden van de paus "zeer betreurenswaardig". De kerkleider is van plan in november naar Turkije te komen, maar Bardakoglu zei nu niets in het bezoek te zien. "Hij (de paus) moet eerst zijn gevoelens van haat kwijtraken", zei hij volgens de zender NTV.
Ook in Indonesië, het land met de meeste moslims in de wereld, vielen Benedictus' woorden slecht. "De uitlatingen van de paus weerspiegelen zijn gebrek aan wijsheid. Uit zijn woorden blijkt dat hij geen juist begrip van de islam heeft", zei voorzitter Din Syamsuddin van Muhammadiyah, de op een na grootste moslimorganisatie in het eilandenrijk. Hij riep de moslims op niet buitensporig op de pauselijke uitlatingen te reageren. "Of de paus zijn excuses aanbiedt of niet, de islamitische gemeenschap moet laten zien dat de islam een godsdienst van mededogen is".
De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) hoopt dat de woorden van de paus niet de voorbode van een nieuw beleid van het Vaticaan jegens de moslims zijn, "in het bijzonder na vele decennia van dialoog die de geestelijken in het Vaticaan en de leidende denkers en theologen van de moslims nader tot elkaar heeft gebracht". De OIC beschuldigt Benedictus ervan "een lastercampagne" tegen de profeet Mohammed te voeren.
(Bron)

De opmerkingen komen van de leider van de katholieke kerk - die staat van oudsher bekend om haar menslievendheid en verdraagzaamheid jegens andere religies.
Vier op tien werknemers niet blij op het werk

AMSTERDAM - Vier op de tien werknemers hebben het niet naar hun zin. Dat ze geen carrière kunnen maken, ontneemt hun het plezier. Dat meldt de vakcentrale CNV donderdag op basis van de resultaten van een enquête.
Voorzitter René Paas maakt zich zorgen. Een van de problemen waar werknemers tegenaan lopen, zijn volgens hem tekortkomingen van leidinggevenden. Ruim de helft van de werknemers vindt de kwaliteit van hun superieuren onvoldoende. Ruim zeventig procent zegt geringe carrièremogelijkheden te hebben.
"We hebben de komende jaren een enorme klus te klaren. Vergrijzing, toenemende kosten en concurrentie vanuit het buitenland. Dit lukt ons niet als maar 57 procent van de mensen gemotiveerd is."
Het CNV ziet werknemers niet snel meer werken of er langer mee doorgaan. "Als we dat van mensen vragen, moeten zij zelf meer keuzes kunnen maken. Zij moeten de mogelijkheid hebben even niet te werken. Zo is voor veel moeders de bevallingsperiode te kort." [Ehm? De periode of het verlof? Ik heb nooit een vrouw horen klagen dat haar bevalling te kort duurde.]
Plezier in het werk is een van de belangrijkste punten in de cao-campagne van het CNV. Volgende week donderdag wordt de complete cao-nota gepresenteerd.
(Bron)
Nu.nl heeft elke vrijdag een recept. Deze vrijdag is dat van Brabantse prol. Het lijkt mij niks...
Je fietst met 28 graden al zwetend door de stad, en wat zie je dan? Grote affiches: Holiday on Ice, van 20 t/m 31 december.
Op de een of andere manier voelt dat toch anders dan die kruidnoten.
Morgen bestaat dit log 5 jaar.

donderdag, september 14, 2006

Folder in de bus: de Landelijke Banenmarkt komt er weer aan, bij de CWI's en dergelijke.

"De eerste indruk is de beste, dus bereidt u goed voor. [-]
- Toon interesse. Bereidt u voor op een gesprek door u te verdiepen in de branche waarin u wilt werken;
- Bedenk vooraf welke vragen u wilt stellen aan een werkgever"

Ach ja. Die eerste indruk hè...
Maar wie inmiddels een baan heeft mag de brief als niet verzonden beschouwen. Dus ik blijf braaf op mijn handen zitten.
Op weg van en naar mijn werk zie ik bij het kanaal altijd pinguïns en een dolfijn. Nee, ik ben niet gek geworden. Kijk maar:

Photobucket - Video and Image Hosting
Hier doet iemand - bij slecht licht - of ze heel relaxed ligt te dutten, maar die staart verraadt haar:

Photobucket - Video and Image Hosting
En in de herfst vallen ook sommige huizen:

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting


Sloopwerkzaamheden aan de 't Goylaan in Utrecht, tijdens de schaft.
De herfst komt eraan...

Photobucket - Video and Image Hosting

Een heel nest padde(n)stoelen - als je goed kijkt zie je iets linksboven ervan nog zo'n nest verstopt onder het gras.

Photobucket - Video and Image Hosting

De vlierbessen rijpen.

Photobucket - Video and Image Hosting


Photobucket - Video and Image Hosting

De appeltjes rijpen.

Photobucket - Video and Image Hosting


<Photobucket - Video and Image Hosting

De klimop bloeit bijna.

Photobucket - Video and Image Hosting

Kruisspin aan de brug.
Verdonkeremanen pleit voor uitzetting na licht vergrijp

AMSTERDAM - Mensen zonder verblijfsvergunning die een diefstal plegen, moeten het land worden uitgezet. Dat wil minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonkeremanen (VVD), schrijft De Telegraaf donderdag. De krant meldt dat de ministerraad vrijdag akkoord zal gaan met het voorstel van Verdonkeremanen.
Nu kan een vreemdeling die hier nog geen drie jaar is zijn verblijfsvergunning verliezen als hij een misdrijf pleegt waar een celstraf op staat van een half jaar of langer. In het voorstel van Verdonkeremanen maakt het voor uitzetting niet uit hoe zwaar de straf op het gepleegde delict is.
Ook voor mensen die tussen de drie en de vijf jaar in Nederland zijn, moet gaan gelden dat ze het land kunnen worden uitgezet bij een veroordeling tot minimaal een maand voorwaardelijke celstraf.
Voor de groep die langer dan drie jaar in het land is, wil Verdonkeremanen het principe 'three strikes and you're out' invoeren. Dit houdt in dat wie drie keer is veroordeeld voor een misdrijf zijn verblijfsvergunning kan kwijtraken en kan worden uitgezet. Ook mensen die al tien jaar of langer in Nederland verblijven, kunnen hun verblijfsvergunning verliezen bij een veroordeling tot een celstraf van minimaal drie jaar. Nu kan dat bij een veroordeling tot een straf tussen de vijf en zestien jaar.
Het kabinet wil met de maatregelen de veiligheid bevorderen en de overlast van criminaliteit terugbrengen.
(Bron)

'Three strikes and you're out' - daar houdt het kabinet zich zelf niet eens aan. Geef eerst maar eens het goeie voorbeeld...
Politietop maakte winst met verkoop bureaus

AMSTERDAM - De top van het politiekorps Gelderland-Midden verkocht zijn panden om die later terug te huren. De bestuurders van het korps zouden hoge winsten hebben behaald met deze transacties.
Om deze verdenkingen van belangenverstrengeling te onderzoeken, gaat een accountantskantoor de financiële handel en wandel van het korps onderzoeken. Dat meldt De Telegraaf donderdag.
De Arnhemse burgemeester en korpsbeheerder Pauline Krikke kondigde het onderzoek woensdag aan na de publicatie van een onderzoek naar misstanden binnen het korps. Daar zou een sfeer heersen van intimidatie en vreemdelingenhaat. Deze verdenkingen werden door het rapport niet bevestigd. Van belangenverstrengeling op financieel en organisatorisch gebied is volgens de onderzoekscommissie wel sprake.
De voormalige korpsleiding van Gelderland-Midden heeft gisteren woedend gereageerd op het rapport. Oud-korpschef Bakker en zijn adjunct De Vries zijn kwaad dat hun integriteit in twijfel is getrokken. Het tweetal beweert dat de problemen die de commissie noemt, al in 2002 zijn onderzocht en afgehandeld.
(Bron)
Grootschalig fraudeonderzoek bijstandsgerechtigden

ALMELO/ZWOLLE - Ruim honderd gemeenten laten een controle uitvoeren of bijstandsgerechtigden ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Daarmee kunnen gemeenten aantonen of de economische activiteiten van de bijstandstrekkers bij de desbetreffende gemeente bekend zijn. Zo niet, dan kunnen uitkeringen worden ingetrokken of ingeperkt, zo laat het RCF (Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding) donderdag weten.
De controles vinden plaats tot begin 2007, 108 gemeenten voeren de controle uit. Een vergelijkend onderzoek in Groningen toonde aan dat 8,3 procent van de bijstandsgerechtigden zich hadden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Er is toen niet onderzocht op fraude.
Binnen de RCF's werken onder meer de gemeenten, de Belastingdienst, de politie, het Openbaar Ministerie, de Arbeidsinspectie, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV met elkaar samen.
(Bron)

Als je ingeschreven staat bij de KvK, ben je dús een fraudeur?
'Personeelstekort nekt kwaliteit zorg'

DEN HAAG - De kwaliteit van de zorg komt ernstig onder druk te staan door personeelsgebrek. De overheid moet daarom snel maatregelen nemen om het werk van verzorgende aantrekkelijk te maken. Dat concludeert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.
De raad pleit, bijvoorbeeld, voor gratis kinderopvang voor verzorgenden, ook al werken ze maar een aantal uren of dagen per week, prestatiebeloning en betere opleiding. De overheid zou veel meer moeten doen aan het voorkomen van ziektes zodat ouderen langer zelfstandig, zonder hulp, kunnen leven.
Het aantal mensen dat een beroerte krijgt, zal bij ongewijzigd beleid in 2020 gestegen zijn met 30 procent. De meeste patiënten herstellen niet volledig van een beroerte en hebben daarna vaak intensieve verzorging nodig. Als mensen worden aangemoedigd om bijvoorbeeld gezond te eten en te leven, is de kans op een beroerte kleiner, zegt de RVZ.
Het aantal dementen zal volgens de prognoses in 2050 zijn verdubbeld tot ruim 400.000. Ook dementen hebben intensieve begeleiding nodig. De RVZ verwacht dat de komende decennia ongeveer 700.000 extra verzorgenden nodig zullen zijn om alle benodigde hulp te bieden.
De raad voorspelt voor de komende decennia al een groot probleem omdat het extra personeel simpelweg niet gevonden zal worden. Zeker niet als de economie goed draait en er volop banen buiten de zorg te vinden zijn. De problemen zullen in de jaren daarna aanhouden.
De raad doet ook de suggestie om via belastingmaatregelen mensen aan te moedigen persoonlijk dienstverlener te worden in dienst van ouderen en zieken. Deze zorg zal per saldo goedkoper zijn dan de relatief dure zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen, verwacht de RVZ.
Mocht de overheid er niet in slagen om oplossingen te bieden voor het zorgprobleem, dan voorziet de RVZ dat ouderen naar het buitenland zullen uitwijken waar wel personeel te vinden is. Ook zou het kunnen zijn dat kinderen buitenlandse oppas inhuren om voor hun ouders te zorgen.
De kwaliteit van de zorg staat nu al onder druk. De RVZ verwacht dat de problemen door het personeelsgebrek alleen maar groter zullen worden.
(Bron)

Ik ben al ruim 15 jaar de zorg uit. Maar toen zeiden we: er is niet genoeg geld voor goed personeel.
Zoek het verschil.
'Vrouw heeft liever een kind dan een carrière'

AMSTERDAM - De meeste vrouwen zijn liever moeder dan dat ze een carrière nastreven. Dit stellen socioloog Christien Brinkgreve en oud-hoogleraar Egbert te Velde donderdag in de Volkskrant. Het is hoog tijd dat de overheid het uitgangspunt laat varen dat echtparen de taken gelijk verdelen, concluderen Brinkgreve en Te Velde. "De overheid jaagt een illusie na."
Het combinatiemodel - waarbij mannen en vrouwen samen het geld verdienen en de zorg voor kinderen en huishoudelijke taken delen - is volgens Brinkgreve en Te Velde mislukt. "De zorgende, stofzuigende man is een utopie", meent Te Velde. Voor verreweg de meeste vrouwen zou bovendien het moederschap op een staan. "Ze werken wel graag, maar ze doen het er doorgaans een beetje bij."
Brinkgreve en Te Velde tonen zich in het artikel sceptisch over de oproep van politieke partijen voor gratis kinderopvang. "Dat is louter vanuit economische belangen bedacht, omdat de arbeidsmarkt nu eenmaal die vrouwen nodig heeft." Over het belang van de vrouw en het kind zou absoluut niet zijn nagedacht. De twee verwachten niet dat gratis kinderopvang veel zal veranderen. "Nederlandse vrouwen vinden dat ze hun kind tekortdoen door het naar de crèche te sturen."
De Nederlandse vrouw krijgt gemiddeld 1,6 kind en één op de vijf vrouwen blijft kinderloos. Volgens Brinkgreve en Te Velde maakt de overheid het te moeilijk om kinderen te krijgen. Om dit 'maatschappelijke probleem' op te lossen, pleiten ze voor de instelling van een minister voor Gezinszaken, zoals in Duitsland al bestaat.
Brinkgreve en Te Velde publiceren donderdag het boekje Wie wil er nog moeder worden? Daarin is hun kritiek uitgewerkt.
(Bron)

Dit klinkt alsof vrouwen 'dan maar' de baan beperken tot part time banen met weinig carrièreperspectief omdat pappa niet huishoudt? Of zijn vrouwen veel meer gericht op kinderen krijgen dan op werk? En als dat zo is, hoe komt dat dan?
Internetspel over succes Uruzgan-missie

AMSTERDAM - Scholieren kunnen met een aandelenspel speculeren op het succes van de Nederlandse missie in Uruzgan. Met het internetspel wil vredesorganisatie Euro's voor Vrede jongeren bewust maken van de militaire missie in de Afghaanse provincie.
Leerlingen van het voortgezet onderwijs en regionale opleidingscentra kunnen op internet meedoen, al dan niet via school. Zij moeten inzetten op het percentage Nederlanders dat in februari volgend jaar denkt dat de wederopbouw van Uruzgan snel zal worden afgerond. Aanvankelijk krijgen zij aandelen met alle percentages, die zij via de markt onderling kunnen verhandelen tegen schommelende prijzen.
"Om goed te kunnen scoren is het voor de leerlingen cruciaal de ontwikkelingen in de provincie goed te kunnen inschatten en het nieuws op de voet te volgen", zegt Christian Laheij van Euro's voor Vrede. "Bovendien krijgen scholieren inzicht in de werking van de aandelenmarkt."
Laheij zegt kritiek te verwachten door de riskante missie centraal te stellen in de aandelenhandel. Hij vergelijkt het spel met een project van het Amerikaanse Pentagon in 2003. Toen konden deelnemers inzetten op de kans dat het koningshuis van Jordanië omvergeworpen zou worden. Na kritiek werd dat plan afgeblazen.
"Het verschil is dat wij uitgaan van een positieve stelling", vindt Laheij. Hij is bang dat er in de media alleen aandacht is voor 'het vuurwerk' in de regio.
Het spel gaat in januari van start en heeft een looptijd van zes weken.
(Bron)
'Steeds meer extreme zomers'

PARIJS - De extreme zomers die Europa al jaren teisteren, worden steeds onvoorspelbaarder. Volgens een groep Zwitserse wetenschappers die onderzoek naar klimaatverandering hebben gedaan, worden de zomermaanden steeds vaker gekenmerkt door zware regenval óf door hittegolven.
Donderdag publiceren ze hun bevindingen in het Britse wetenschapsblad Nature. Dat klimaatveranderingen zich voordoen, was al langer bekend. Maar het is nu voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de oorzaken van de sterke wisseling van de extreem variërende weersomstandigheden.
Volgens de onderzoekers is dit te wijten aan de complexe relatie tussen landvochtigheid en de temperatuur van de lucht in combinatie met het opwarmen van de aarde.
Uit het onderzoek blijkt dat de kans op regen en overstromingen de komende jaren vooral toeneemt in vochtige gebieden. Maar bewoners in droge regio's in vooral Midden- en Oost-Europa kunnen volgens de onderzoekers rekenen op extreme hittegolven en droogte.
Naarmate de temperaturen op de rest van het continent oplopen, kruipt bovendien de hete en droge Zuid-Europese klimaatzone steeds verder naar het noorden. De klimaatveranderingen zouden pas rond de eeuwwisseling hun hoogtepunt bereiken.
(Bron)
NASA luidt noodklok over smeltende ijskap

AMSTERDAM - Het ijs op de Noordpool smelt in de winter veel sneller dan voorheen. Dat maakte de NASA woensdag bekend. Volgens onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie is de temperatuurstijging een duidelijk gevolg van het broeikaseffect. "Het is alarmerend. Voor het eerst krimpt het ijs ook in de winter", aldus een NASA-wetenschapper.
De afgelopen 25 jaar verminderde de ijskap op de Noordpool met zo'n 1,5 procent per decennium. In de voorbije twee jaar is het smelten van de ijskap 10 tot 15 maal versneld, zo blijkt uit onderzoek van NASA. Voorheen bleef de ijskap in de winter nagenoeg intact.
De NASA, die met satellietfoto's de ontwikkeling van het ijs op de Noordpool nauwgezet volgt, waarschuwt dat de wereld nog zo'n tien jaar heeft om het tij te keren. Wanneer de uitstoot van broeikasgassen dan niet is aangepakt, stijgt de temperatuur op aarde met 2 tot 3 graden en zijn de gevolgen groot.
Het slinken van de ijskap heeft gevolgen voor de fauna in het gebied, vooral voor de ijsberen. Het aantal dieren van die soort is in de Hudson Bay in het noorden van Canada afgenomen van 1200 in 1989 tot ongeveer 950 in 2004.
IJsberen jagen op het ijs, maar als het ijsoppervlak afneemt, zullen zij hun prooien op het land proberen te vinden.
(Bron)
Doden door noodweer in Spanje

MADRID - Hevige onweersbuien met uitzonderlijk veel neerslag hebben vooral in het noordoosten van Spanje veel schade en slachtoffers veroorzaakt. Bij Barcelona verdronk woensdag een dakloze man na door een stroom water te zijn meegesleurd. De voorafgaande avond bezweek op Mallorca een bejaarde man in het puin van zijn woning nadat zijn huis als gevolg van het noodweer volledig was ingestort.
In de omgeving van Barcelona richtte woensdag voorts een tornado van slechts twee minuten behoorlijke verwoestingen aan, onder meer aan daken en geparkeerde auto's. Stroomuitval zorgde voor een verkeerschaos in delen van de Catalaanse hoofdstad. Straten en kelders liepen in veel plaatsen onder water. Op sommige plaatsen daalde 110 liter water per vierkante meter neer, zo meldden Spaanse media.
(Bron)
Station ontruimd na ontsporing trein

DORDRECHT - Het NS station van Dordrecht is donderdagmiddag rond half twee ontruimd. Dat gebeurde nadat een chemische lucht werd geroken die afkomstig kon zijn van een ontspoorde goederentrein bij het station. Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd.
Het treinverkeer van en naar Dordrecht is op last van de brandweer stilgelegd. De goederentrein vervoerde volgens ProRail diverse gevaarlijke stoffen. Een van de wagons ontspoorde even na het middaguur maar kwam meteen daarna weer in de rails terecht.
Aanvankelijk werd gemeld dat er geen gevaarlijke stoffen in het geding waren.
(Bron)
Zwols jongetje (7) misbruikt klasgenotes

ZWOLLE - Een 7-jarig jongetje heeft anderhalf jaar lang twee klasgenootjes bij een openbare basisschool in Zwolle seksueel misbruikt. Dat meldt basisschool De Werkschuit woensdag.
De jongen zou de twee meisjes stelselmatig misbruikt en met de dood bedreigd hebben. Een betrokken ouder laat aan De Stentor weten dat het jongetje ondanks zijn jonge leeftijd "enorm intimiderend" en "heel dwingend en agressief" is.
Zo zou het knaapje zijn slachtoffers tot aan de wc hebben gevolgd. "Vervolgens kroop hij onder de deur door en sloeg dan toe", zo zegt een van de ouders in de krant.
"Dat is iets wat je als ouders en school nooit hoopt mee te maken en zeker ook niet verwacht", zei directeur Henk Norder. Norder is als directeur van Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio verantwoordelijk voor alle 29 openbare basisscholen in en rond Zwolle. De jongen zou in groep 2 zijn begonnen met het misbruiken van twee even oude meisjes uit zijn klas. Hij zou dat onder en na schooltijd hebben gedaan.
In juni vertelde een van de twee meisjes een leerkracht er voor het eerst over. De schoolleiding lichtte daarna de ouders van de kinderen in de klas in. De school schakelde ook de hulpverleningsinstanties Riagg, Bureau Jeugdzorg en De Kern in.
Verder werd de Onderwijsinspectie op de hoogte gebracht. Een woordvoerder van de inspectie bevestigt dat gesprekken met de school zijn gevoerd, maar wil niet ingaan op de inhoud. De inspectie neemt vooralsnog geen maatregelen.
Na de zomervakantie was de jongen aanvankelijk geschorst. Hij gaat nu weer naar school, maar hij zit in een andere klas dan de twee meisjes. Een deel van de ouders zou willen dat de jongen van school wordt gestuurd.
De school zegt maatregelen te hebben genomen om het toezicht te verscherpen. Ook wil de school dat de leerkrachten getraind worden op omgaan met signalen van seksueel misbruik.
(Bron)

Wat ik al zei: dit soort dingen zijn niet zo zeldzaam als men het doet voorkomen. En wat je je kunt afvragen: waar heeft dit jochie dit gedrag geleerd?
Noordwijk wil van Google-vlek af

AMSTERDAM - Sinds afgelopen weekend kan vrijwel iedereen in Nederland zijn eigen woning terugvinden in Google Earth. Het computerprogramma biedt gebruikers de mogelijkheid om in te zoomen op luchtfoto's van de eigen omgeving. Behalve in een deel van Noordwijk. Daar zijn enkele inwoners tot de ontdekking gekomen dat hun huis is bedekt onder een grote vlek.
Google Earth maakt sommige gevoelige gebieden uit veiligheidsoverwegingen onherkenbaar. Hierbij kun je denken aan militaire vliegvelden en kerncentrales. Inwoners van Noordwijk vroegen zich om die reden ook af waarom hun omgeving als een vlek was weergegeven.
Volgens de gemeente hebben de inwoners van Noordwijk niets te vrezen. De vlek moet de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) voorstellen. Deze organisatie zorgt voor het vervoer van vloeibare brandstof. Echter, de DPO zit al een tijd niet meer in Noordwijk, maar is naar Den Haag verhuisd. De Noordwijkers hopen dan ook dat de vlek spoedig meeverhuist.
Overigens zet Google Earth ook inwoners van andere plaatsen voor een raadsel. Zo wordt praktisch heel Schoonhoven vaag weergegeven in het programma. Ook Villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning van Willem-Alexander en Maxima, is onherkenbaar gemaakt. Eerder was de prinselijke woning nog wel in Google Earth te bekijken.
Sinds juni 2005 kunnen internetgebruikers via Google Earth inzoomen op elke plaats ter wereld. Tot voor kort was voornamelijk de Randstad in hoge resolutie te zien. Andere plaatsen in Nederland waren minder gedetailleerd.
Overigens is er nog steeds verschil in detail. Zo zijn de grote steden scherper dan de wat kleinere plaatsen.
(Bron)

Sja, bij De Bilt vlekt het ook. Verdacht hoor.
Een overzichtje van herkenbare en onherkenbare objecten vind je hier.
Seksstaking

Gangsters in de Colombiaanse stad Pereira staan voor een moeilijke keuze. Hun geweer inleveren of geen seks meer met hun vrouw of vriendin. De vrouwen van de bendeleden hebben besloten dat ze geen gemeenschap meer willen met hun partners zolang die weigeren hun geweren in te leveren. Naar verluidt doen tientallen vrouwen in Pereira mee aan de actie 'staking van de gekruiste benen'. De stakingsactie krijgt steun van de burgemeester van Pereira, een van de meest gewelddadige steden in Colombia waar alleen dit jaar al 480 mensen zijn gedood.
(Bron)

woensdag, september 13, 2006

Ik heb me vandaag zoet gelegitimeerd op het postkantoor.
Op je giropas staat je handtekening. En nu moeten ze dus je handtekening hebben en een scan van je paspoort. In dat paspoort staat trouwens een handtekening. Beetje hetzelfde effect als organisaties en je paspoort willen zien en iets met je sofinummer erop - dat ook in je paspoort staat.
Gevraagd of ze dan volgend jaar vingerafdrukken willen en het jaar erna een DNA-profiel. De postkantoormedewerker vond het niet zo'n leuke grap geloof ik.
Zeppo stelde al voor om vast met een wattenstokje naar het postkantoor te gaan, dan kon dat DNA-profiel gelijk geregeld worden ;-)
TT 103 VVD-Kamerlid Van Miltenburg zegt dat ze 'professor Donner' begrijpt, maar dat de uitspraak van 'de politicus' dom is.

De kern mooi samengevat.
'Vrijwilligers langer ontzien van sollicitatieplicht'

DEN HAAG - Werklozen die actief zijn als vrijwilliger, moeten een jaar tot maximaal twee jaar vrijstelling kunnen krijgen van de sollicitatieplicht. Dat stelde woensdag een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA en PvdA.
De twee partijen zijn teleurgesteld dat minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken vasthoudt aan een ontheffing van een halfjaar.
De Kneus, CDA en PvdA steggelen inmiddels al ruim twee jaar over hoe WW'ers die vrijwilligerswerk of mantelzorg doen, in de Werkloosheidswet ontzien kunnen worden. Eerder strandden voorstellen in de Kamer, omdat ze alleen voor oudere werklozen golden en daardoor discriminerend waren ten opzichte van andere uitkeringsgerechtigden.
Daarom besloot de minister eerder dit jaar met een algemene regeling voor werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een uitkering (WW'ers en WGA'ers). Het besluit om iemand ontheffing te verlenen ligt bij het UWV, die kijkt naar de individuele omstandigheden.
Daarbij is van belang of het doen van vrijwilligerswerk de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. De Kneus vreest dat wanneer mensen langer dan een halfjaar niet hoeven te solliciteren het vrijwilligerswerk een alternatief wordt voor een betaalde baan.
Door komende week de gevolgen van een langere ontheffing preciezer in kaart te brengen, hoopt de minister CDA en PvdA te overtuigen van zijn standpunt.
(Bron)

Heel veel vrijwilligerswerk is van groot belang voor de maatschappij - misschien moeten die mensen eens fatsoenlijk betaald worden.
Tienermeisjes verkrachtten en martelden medeleerling

PARIJS - Drie Franse tieners van vijftien tot achttien jaar hebben een veertienjarige medeleerling op een internaat gemarteld en verkracht, meldden Franse media woensdag. De vier meisjes sliepen op dezelfde kamer. De drie sloegen en trapten hun slachtoffer, drukten brandende sigaretten uit op haar handen en benen en verkrachtten haar tenslotte met een kleerhanger. Dat gebeurde ruim een week geleden.
Over de motieven van de verdachten is nog niets bekend, meldde de krant Le Monde. Ze hebben volgens de krant, die zich baseert op bronnen bij de politie, tegenover de politie wel toegegeven dat zij hun kamergenote ernstig te grazen hebben genomen. De twee jongsten zitten sinds vrijdag in hechtenis en de oudste is in afwachting van haar voorgeleiding voor de onderzoeksrechter op vrije voeten.
Het internaat in Sonchamp bij Versailles waar de verdachten en hun slachtoffer verbleven, is gespecialiseerd in de opvang van tieners die uit huis geplaatst zijn omdat zij zijn mishandeld of omdat hun ouders de opvoeding niet aankunnen.
De krant Le Parisien citeerde een rechter die zei dat hij nog nooit zo iets gruwelijks heeft meegemaakt, "en zeker niet bij kinderen van deze leeftijd".
(Bron)

Ik begrijp dat niet - 'grote' mensen kunnen gruwelijke dingen doen, en kinderen kunnen dat ook. En bij elk 'incident' wordt weer geroepen dat zoiets nog nooit voorgekomen is. Blijkbaar wil men dit soort dingen heel snel vergeten.
Verdonkeremanen tempert 'succes' Utrechtse aanpak ex-ama's

DEN HAAG - De Utrechtse aanpak van vroegere alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) leidt in vergelijking met het landelijke beleid niet tot hogere terugkeercijfers. Die "voorzichtige conclusie" trekt minister Rita Verdonkeremanen (Vreemdelingenbeleid) op basis van een vergelijking van recente gegevens.
Ama's die achttien jaar worden, krijgen sinds vorig jaar augustus geen leefgeld meer en zouden ons land binnen 28 dagen moeten verlaten. Velen van hen vertrekken echter met onbekende bestemming. Gemeenten vrezen dat de jongeren in de handen van criminelen vallen als ze plotseling zonder geld op straat komen te staan.
Daarom schorten diverse gemeenten de stopzetting van de leefgeldvergoedingen op tot er landelijke steunpunten voor de ex-ama's komen naar het voorbeeld van de gemeente Utrecht. Daar worden (ex-)ama's sinds 2004 opgevangen met het project Perspectief. Die methode zou ertoe leiden dat meer ex-ama's daadwerkelijk terugkeren naar hun land van herkomst.
Vooral de PvdA en de SP willen dat de Utrechtse aanpak gezien de positieve resultaten landelijk wordt ingevoerd. Volgens Verdonkeremanen blijkt uit de vergelijking met de landelijke cijfers echter niet dat het project meer succes heeft. In de brief die de minister hierover dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde, staan geen cijfers uit Utrecht.
Wel meldt Verdonkeremanen dat in de eerste vier maanden van dit jaar verhoudingsgewijs meer ex-ama's zelfstandig zijn vertrokken met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dan in voorgaande jaren. Ze sluit niet uit dat dat te maken heeft met de beëindiging van de leefgelden. In de eerste vier maanden ging het om 168 ex-ama's en 19 ama's.
In 2005 vertrokken 283 ex-ama's en 61 ama's en in 2004 ging het om 204 ex-ama's en 89 ama's. Sinds 2001 is er in totaal ruim 186 miljoen euro aan leefgelden uitgekeerd aan ex-ama's.
(Bron)
Meer kinderen slachtoffer van landmijnen

GENEVE - Het aantal slachtoffers van landmijnen is vorig jaar wereldwijd met 11 procent gestegen tot 7328. Dat is de conclusie van het Landmine Monitor Report 2006 dat woensdag in Genève is gepresenteerd. Ongeveer 20 procent van de slachtoffers bestaat uit kinderen.
Vooral in conflictgebieden als Myanmar, Pakistan, Nepal en India vielen veel slachtoffers. Deze landen hebben een verdrag uit 1997 om antipersoneelsmijnen uit te bannen niet ondertekend.
Maar ook in Colombia, dat het verdrag wel heeft ondertekend, nam het aantal slachtoffers schrikbarend toe. Dit land telde vorig jaar maar liefst meer dan 1100 slachtoffers, aldus het rapport.
Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk nog veel hoger, omdat veel gevallen niet eens gemeld worden, terwijl kinderen omkomen of voor het leven getekend zijn.
Wel is vorig jaar wereldwijd een groter gebied dan ooit mijnvrij gemaakt. In 2005 is in totaal 740 vierkante kilometer schoongemaakt, ongeveer de grootte van de stad New York. Ongeveer 470.000 landmijnen, waarvan het merendeel antipersoneelsmijnen, en 3,7 miljoen explosieven zijn toen verwijderd.
Vorig jaar zijn de internationale fondsen voor het ruimen van mijnen en steun voor de slachtoffers voor het eerst gedaald sinds de ondertekening van het verdrag negen jaar geleden. De Europese Unie, de Verenigde Staten en acht andere belangrijke donoren hebben minder geld afgedragen. Vooral de fondsen voor het ruimen van mijnen in conflictgebieden als Irak, Afghanistan en Cambodja zijn sterk afgenomen.
Het uit 1997 daterende verdrag verplicht de ondertekenaars hun land binnen tien jaar mijnvrij te maken. Veel landen halen deze doelstelling niet, aldus het onderzoek. De belangrijkste wapenleveranciers, de Verenigde Staten, Rusland en China, hebben het verdrag niet ondertekend.
(Bron)
Veel groeihormonen gevonden in Belgische koeien

BRUSSEL - Ruim een op elke tien Belgische runderen is ingespoten met groeihormonen. De illegale praktijk om de runderen sneller vet te maken blijkt snel toe te nemen, aldus een rapport van de federale politie dat woensdag bekend is geworden.
In 2005 zijn tweemaal zoveel runderen met groeihormonen aangetroffen dan in het jaar ervoor. Minstens 250 veehouders zouden zich aan de praktijk schuldig maken.
(Bron)
Balkenende serveert 'armen'

LEEUWARDEN - Premier Jan-Peter Balkenende serveerde dinsdag als een professionele ober het avondeten aan minderbedeelden in de samenleving. Zijn bezoek aan het VanHarte restaurant in Leeuwarden riep echter gemengde gevoelens op. "Zonder hem zaten we hier niet", aldus minima Joke Siksma.
De stichting VanHarte heeft sinds vorig jaar negen restaurants in heel Nederland geopend voor minima en mensen die geen sociale contacten hebben. De restaurants maken gebruik van leegstaande keukens in onder meer bejaardenhuizen. Eén betaalde kracht en enkele vrijwilligers koken daar een paar keer per week eten.
Balkenende mocht dinsdag helpen met koken en het serveren van de maaltijden. "Ik vind dit hartstikke leuk", aldus de schortdragende premier. "Iedereen is hier welkom en het is gezellig, dat is belangrijk."
Onder de 'eters' was niet iedereen even enthousiast over Balkenendes bezoek. "Ik eet liever thuis mijn eigen voedsel", zegt Siksma. "Mensen zonder uitkering hebben geen vrienden meer."
Er wordt wel elke keer geld gevraagd voor Afrika, maar niet voor deze mensen, aldus stagiair Jefta Bos van regionaal opleidingscentrum Friesland College. Ook de Leeuwarder wethouder Marco Florijn (PvdA) herkende die dubbelheid. Hij eet één keer per maand mee om te horen wat er onder de mensen leeft en uitleg te geven over sociale voorzieningen.
"Het is net als met de voedselbanken, mooi dat ze er zijn, maar ook jammer dat het zo moet." De bejaarde Tetje Hoekstra heeft geen kritiek op de premier. Dat Balkenende eten voor haar serveert, vindt ze ook weinig interessant. "Ik kom hier voor de gezelligheid, en het eten smaakt nu net zoals altijd, heerlijk!."
Onvermijdelijk kreeg de premier in de Friese hoofdstad ook een vraag in de regionale taal voor de voeten geworpen: "Hoe giet it mei jo bern?" "Met mijn been gaat het goed", antwoordde Balkenende tot grote hilariteit. Toen hij doorhad dat hem werd gevraagd hoe het met zijn kinderen ging, gaf Balkenende een uitgebreide beschrijving van het leven van zijn dochter, voor velen het hoogtepunt van de dag.
(Bron)

Niet helemaal vergelijkbaar, maar toch: ik had een uitkering en die was laag. Waardoor ik plots wel ontdekte dat ik veel meer vrienden had dan ik dacht. Ik kan nog in tranen raken als ik het voor mezelf opsom, zelfs als ik het beperk tot alle materiële dingen. Van concertkaartjes tot een grasmaaier, van een kerstpakket tot dieetvoer voor de kat, van een bank tot computeronderdelen - en dan doe ik veel mensen onrecht. Ik heb zo verschrikkelijk veel spullen gekregen, die het makkelijker maakten om dóór te gaan, die me opvrolijkten als ik het even niet meer zag. Die me weer moed gaven, los van de praktische kanten.
Dank je wel vrienden! Ik denk niet dat jullie weten hoe belangrijk jullie steun voor me was - ik kan het wel zeggen, maar dan nog...
Donner handhaaft uitspraken over sharia

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Justitie) blijft bij zijn uitspraken over de sharia, maar betreurt het dat het beeld is ontstaan dat hij voor invoering van deze islamitische wetgeving zou zijn. Hij zei dat woensdag in een reactie op de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan over zijn uitlatingen.
"Mensen proberen me nu in de mond te leggen dat ik voor invoering van de sharia ben. Dat is niet het geval", zei hij. De CDA-minister benadrukte dat de sharia in strijd is met de Nederlandse grondwet. Als in het theoretische geval een meerderheid van de Nederlanders die wetgeving toch wil invoeren, moet de grondwet worden gewijzigd. Donner zei dat hij dat altijd zal bestrijden om te voorkomen dat het zover komt.
Hij toonde zich verbaasd over de afkeurende reacties op zijn uitlatingen. Als twee derde van de Nederlanders de sharia zou willen invoeren, moet dat volgens Donner mogelijk zijn, zo stelt hij in een boek dat later op de dag verschijnt.
De PvdA, de grootste oppositiepartij, vindt dat de minister te ver gaat. De fractie verzet zich zeer tegen de berusting die in de uitspraken doorklinkt. Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem moet de minister van Justitie zijn energie steken in het bestrijden van dit soort opvattingen in plaats van het signaal te geven dat dergelijke ideeën onderdeel zouden kunnen uitmaken van onze democratie.
Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) had al aangekondigd dat hij een motie van wantrouwen tegen Donner zal indienen als die bij zijn uitspraken blijft.
Het CDA is blij dat Donner nog eens heeft duidelijk gemaakt dat hij zijn opmerkingen theoretisch bedoelde. Wel verschillen de christendemocraten met Donner. Het CDA vindt al langer dat nieuwe politieke partijen die hier de sharia willen invoeren juist verboden zouden moeten worden. Volgens CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma bestaat er echter bij andere partijen nog weinig animo voor een discussie daarover.
De VVD heeft geen behoefte de zaak op te blazen, aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers. Hij snapt de feitelijke vaststelling van Donner, maar Weekers ziet niet welke bijdrage deze moet leveren aan het debat in Nederland.
Ook GroenLinks begrijpt niet waarom Donner met deze uitspraken is gekomen. "Ik denk niet dat er een moslim is geweest die bij Donner is gaan vragen om de sharia", reageert Kamerlid Naïma Azough. "Zijn woorden zijn volstrekt hypothetisch en eigenlijk onbenullig. Ze dragen niet bij aan het debat."
De LPF vindt dat de regering de uitspraken van Donner moet herroepen.
(Bron)

Hij heeft gezegd dat je met een tweederde meerderheid de Grondwet kunt hervormen. Dat is een feit - misschien ligt het voorbeeld wat gevoelig, maar dat doet niets af aan het feit.
Aanpassingen dienstregeling NS amper haalbaar

DEN HAAG - De door de Tweede Kamer gevraagde aanpassingen in de dienstregeling 2007 van de Nederlandse Spoorwegen lijken amper haalbaar. Ze zorgen elders op het spoornet voor een (groter) nadeel, waardoor andere reizigers worden getroffen. Dit blijkt uit een brief die minister Karla Peijs van Verkeer dinsdagavond laat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Twee weken geleden beloofde de bewindsvrouw in een spoeddebat te kijken of veranderingen mogelijk zouden zijn op bijvoorbeeld de Veluwelijn (Zwolle-Utrecht). Extra stops van intercitytreinen in Harderwijk en Nijkerk brengen 890 reizigers sneller in Utrecht Centraal.
Maar ongeveer 32.000 reizigers tussen Amersfoort en Zwolle (en verder) worden benadeeld. Zo worden alle reistijden tussen Noord-Nederland en de Randstad enkele minuten langer, schrijft de minister.
De gewenste betere bediening van het station Voorburg heeft soortgelijke gevolgen. Als de IC's van Den Haag Centraal naar Utrecht in Voorburg zouden stoppen, zijn 1100 reizigers sneller, zonder overstap, in Utrecht en verder. Echter 25.000 doorgaande treinreizigers zouden langer onderweg zijn, onder wie de reizigers naar het noorden en het oosten. De dienstregeling kan hierdoor ook minder betrouwbaar worden.
(Bron)

dinsdag, september 12, 2006

Wat een verrukkelijk weer...
Oh oh. Ik beken. Maar ze zijn er alleen nu, tegen de tijd dat je ze verwacht zijn de voorraden al op. Da's vanwege junks zoals ik, en door het tekort slaan types als ik extra in en zijn ze eerder op en en en...
Nou ja. Chocokruidnootjes zijn er gewoon alleen in september, lijkt het.
29 graden in de tuin (in de schaduw). Maar weer naar binnen, om af te koelen ;-)
There are things that we don't want to happen but have to accept, things we don't want to know but have to learn, and people we can't live without but have to let go.

- Author Unknown
'Digitale kloof tussen twintigers en dertigers'

AMSTERDAM - Hoogopgeleide twintigers en dertigers communiceren in Nederland dankzij internet op moderne wijze. Toch is sprake van een digitale generatiekloof tussen deze groepen. Dat stelt Carp deze week.
Het tijdschrift vroeg vierhonderd lezers naar hun multimediagebruik en constateerde dat sprake is van een kloof tussen de prille twintigers en de dertigers. Beide groepen gebruiken het internet intensief, maar op verschillende manieren.
Van de twintigers verstuurt 35 procent gemiddeld vijftien e-mails per dag. Bij de dertigers doet 63 procent dat. Twintigers chatten echter meer op MSN Messenger: 47 procent, tegenover 32 procent van de dertigers. De twintigers (74 procent) zijn ook fanatieke gebruikers van de populaire profielensite Hyves. Van de dertigers gebruikt 43 procent deze website.
Mobiel bellen is voor 84 procent van beide groepen uiteindelijk de ideale manier om bij te kletsen met vrienden. Van de dertigers belt een derde ook nog met een vast toestel, terwijl het gros van de twintigers dit 'ouderwetse ding' allang de deur heeft uitgedaan. Opvallend is dat meer twintigers (zes procent) dan dertigers (vijf procent) het liefst per handgeschreven brief met vrienden communiceren.
Dertigers blijken internet vooral op een serieuze manier te gebruiken, bijvoorbeeld om zakelijke contacten te leggen of informatie te vinden. De twintigers houden zich eerder bezig met het spelen van spelletjes, het verspreiden van zelfgemaakte filmpjes of het downloaden van muziek en speelfilms.
(Bron)

Hm... Surfen, mailen, loggen, irc, downloaden, spelletjes, een vaste telefoon en een mobieltje.
Als m'n modem overlijdt en ik dagen zonder internet zit voel ik me behoorlijk onthand.
Hoe oud ben ik nu? ;-)
'Kinderen wachten te lang op psychische hulp'

UTRECHT - Kinderen moeten te lang op psychische hulp wachten omdat de bureaus jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor de jeugd niet goed samenwerken. In geen van de vijftien regio's die de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg hebben onderzocht komt de hulp van de grond zoals dat volgens de Wet op de jeugdzorg zou moeten.
Dat blijkt uit een onderzoek dat beide inspecties dinsdag presenteren op een symposium in Utrecht. Volgens de wet moet elk kind dat psychische hulp nodig heeft via Bureau Jeugdzorg worden doorverwezen naar de jeugd-ggz. Het Bureau Jeugdzorg moet dan formeel vaststellen dat het kind psychische hulp nodig heeft.
Daarna volgt echter veelal nog een intakegesprek bij de psycholoog van de jeugd-ggz om vast te stellen welke psychische hulp. Dit leidt vaak tot veel langere wachttijden dan nodig.
In veel regio's, zoals in Gelderland, komen kinderen nog rechtstreeks via de huisarts binnen. Dat gaat sneller, maar volgens de wet mag dat alleen bij uitzondering zoals in crisisgevallen. In Overijssel klaagt de jeugd-ggz dat het Bureau Jeugdzorg te globaal te werk gaat bij het vaststellen welke hulp een kind nodig heeft. Het Bureau Jeugdzorg heeft echter niet de kennis om preciezer te werk te gaan.
Ook de uitwisseling van gegevens tussen de beide instellingen laat nogal eens te wensen over. Volgens de wet moeten de psychologen en psychiaters altijd aan de Bureaus Jeugdzorg ter verantwoording doorgeven dat ze een kind in behandeling hebben.
Veel jeugdpsychologen weigeren dat nog. Zij twijfelen aan het nut van die informatie-uitwisseling en vrezen ook voor de privacy van hun klantjes.
Als die informatie ontbreekt, kan het Bureau Jeugdzorg echter niet elk kind volgen en in de gaten houden of het wel geholpen wordt, zoals de wet voorschrijft. Bovendien leidt het tot problemen als het Bureau Jeugdzorg extra zorg wil. In Noord-Holland bestaat hierdoor het risico dat kinderen door meer hulpverleners geholpen worden, zonder dat die dat van elkaar weten.
Verder blijkt uit het onderzoek dat de jeugd-ggz en de Bureaus Jeugdzorg nergens echt duidelijke afspraken maken over wie het overzicht en de controle houdt op de behandeling van een kind, terwijl de Bureaus Jeugdzorg dat wel moeten doen.
Voor GGZ Nederland kwamen de resultaten van het onderzoek niet als een verrassing, zegt plaatsvervangend directeur Goof van Gemert. "De Bureaus Jeugdzorg en de jeugd-ggz zijn op de werkvloer naar elkaar toegegroeid, maar nu moeten we voorkomen dat het traject van hulp voor de kinderen te lang duurt."
Beide partijen hebben al met elkaar om de tafel gezeten om een oplossing te vinden. Ze hebben een protocol ontwikkeld waarin staat omschreven hoe de samenwerking tussen beide instanties is geregeld, zodat er geen dubbel werk wordt gedaan.
"Kort gezegd houdt Bureau Jeugdzorg zich bezig met vaststellen van het probleem, en de jeugd-ggz met de behandeling hiervan." Van Gemert denkt dat de Bureaus Jeugdzorg en jeugd-ggz nog minimaal een jaar nodig hebben om de samenwerking te optimaliseren.
Ook staatssecretaris Clémence Ross (VWS) denkt dat jongeren door het nieuwe protocol sneller bij de juiste instellingen terecht komen. Dat schreef ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ross gaf vorig jaar het Interprovinciaal overleg (IPO) opdracht om samen met de betrokken partijen het protocol te ontwikkelen. Volgens Ross beschrijft de richtlijn precies welke informatie het Bureau Jeugdzorg moet verzamelen en welke methoden het moet gebruiken bij het vaststellen van (psychische) problemen.
Ten slotte beloven ook het IPO, de belangenorganisatie van provincies, en de MOgroep, de koepelorganisaties van de Bureaus Jeugdzorg, beterschap. De Bureaus Jeugdzorg vallen onder het beheer van de provincies.
(Bron)
Voorwaardelijke celstraf voor 'horrortandarts'

AMSTERDAM - Dr 64-jarige 'horrortandarts' uit Gouda heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken en een boete van 750 euro gekregen. De rechtbank in Rotterdam achtte dinsdag bewezen dat hij tanden en kiezen heeft getrokken van mensen, terwijl hij werkverbod had gekregen van het Medisch Tuchtcollege. Volgens de rechter is niet gebleken dat de man met ondeugdelijk materiaal heeft gewerkt en de kwaliteit van zijn werk onder de maat was.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 750 euro tegen de man. Ook vroeg het OM om verlenging van het beroepsverbod met een half jaar. Dat werd eerder al voor een jaar opgelegd door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
Officier van justitie Marjolein van Eijkelen stelde 'visioenen van een horrorfilm' te hebben gekregen tijdens het lezen van het dossier. Zo trok de Gouwenaar in de behandelkamer van de Rotterdamse kunstgebitten-aanmeter Dente Belli begin vorig jaar zonder de juiste verdoving patiënten al de tanden en kiezen uit de mond. Een andere patiënt meldde door de kaakchirurg nabehandeld te zijn, na bij de tandarts onder het mes te zijn geweest.
Ook de behandelkamer en de uitrusting van de gewezen arts voldeden 'geenszins' aan de huidige medische maatstaven, stelde het OM. De verlichting was onvoldoende, de medicijnen waren verlopen en de patiëntenstoel was antiek. Bovendien zou de administratie een 'chaos' zijn geweest.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg trof de tandarts begin vorig jaar aan tijdens een onderzoek in de kliniek. Dat gebeurde nadat was gebleken dat van daaruit een factuur was verstuurd door een arts die al was overleden. Ook toen mocht de man uit Gouda zich al niet als tandarts uitgeven, maar 'het trekken van tanden en kiezen is het mooiste wat er is', verklaarde hij later voor de rechter. Daar stelde hij ook niets te hebben geweten van een schorsing.
(Bron)

Trekken zonder de juiste verdoving? Dan zou ik betalen zonder de juiste verdoving. Brrr...
'Een op drie mensen in zorg ondervoed'

DEN HAAG - Een op de drie mensen in de Nederlandse gezondheidszorg is ondervoed. Het gaat om 25 tot 40 procent van de ziekenhuispatiënten, 20 tot 25 procent van de verpleeghuisbewoners en 15 tot 25 procent van de mensen die thuiszorg krijgen. Terwijl die ondervoeding slechts bij de helft van alle patiënten wordt herkend en behandeld.
Dat blijkt uit een onderzoek dat professor Jos Schols uit Maastricht dinsdag namens de stuurgroep Wie beter eet wordt Sneller Beter heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De resultaten laten bar weinig verbetering zien ten opzichte van voorgaande jaren. In de verpleeg- en verzorgingshuizen neemt het probleem zelfs toe.
Volgens Schols kost ondervoeding de zorg tussen de 300 miljoen tot 1 miljard euro aan. Hij vindt dat de politiek instellingen moet helpen om hun beleid te verbeteren.
(Bron)

Dit is al heel lang zo. Afgezien van de directe gevolgen van ondervoeding, kan het ook leiden tot een hogere kans op decubitus, doorliggen. Wat weer nare gevolgen heeft voor de bewoner/patiënt, maar ook voor de verzorgenden, want de verzorging van zo'n wond kost ook weer extra tijd. En toch verder bezuinigen.
Man publiceert reacties sm-advertentie op internet

AMSTERDAM - Een man uit Seattle die een oproep tot sm-sex plaatste op advertentiesite Craigslist, heeft de reacties online gezet. Inclusief namen, foto's en contactgegevens. Dit meldt Wired News.
De man in kwestie deed zich voor als een vrouw die op zoek was naar mannen die behoefte hadden aan sadomasochistisch sexcontact. Er werd massaal gereageerd op de advertentie, vaak inclusief echte naam, mobiel telefoonnummer en foto's van hun geslacht.
De man, die zich op internet voorstelt als Jason Fortuny, publiceerde de gegevens op Encyclopedia Dramatica. Fortuny meldt hierbij dat het gaat om een experiment. Hij was benieuwd wat voor reacties er zouden komen.
Met het publiceren van alle reacties met foto's heeft Fortuny zich een hoop kritiek op de hals gehaald. De slachtoffers van het experiment lopen het risico dat ze hun baan verliezen of dat hun huwelijk op de klippen loopt.
(Bron)

Voor dit experiment was het natuurlijk noodzakelijk om de privé-gegevens te publiceren, die kun je niet even aanpassen.
Nigerianen lichten potentiële autokopers op via internet

AMSTERDAM - Een groep Nigeriaanse oplichters heeft het momenteel voorzien op potentiële kopers van auto's en motoren op de particuliere markt. De criminelen bieden goedkope tweedehands voertuigen op internet aan en trachten daarmee geïnteresseerden duizenden euro's af te troggelen.
Dat bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse politie dinsdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.
De bende kopieert foto's van andere advertenties en voorziet de voertuigen van een ander kenteken. Kopers die reageren krijgen direct afbeeldingen toegestuurd van kentekenpapieren om ze te overtuigen dat ze de aanbieder kunnen vertrouwen. Uiteindelijk moeten ze een voorschot betalen bij een 'onafhankelijke partij'. Naar hun aankoop kunnen ze vervolgens fluiten.
De onwetende koper krijgt vaak te horen dat de auto of motor wegens een verhuizing in het buitenland staat, maar dat het voertuig via een vervoersbedrijf snel naar Nederland kan worden overgebracht. Daarvoor moet echter een aanbetaling plaatsvinden. De geïnteresseerde krijgt vervolgens een website te zien die volledig is nagebootst van een echte firma, compleet met telefonische servicelijn en vals bankrekeningnummer.
Het kopiëren van andere advertenties leidt soms tot hilarische taferelen. Zo boden de Nigerianen onlangs een Harley Davidson aan die nog was voorzien van amuletten van de Hells Angels in Haarlem.
(Bron)
Bezoek deurwaarders stagneert door aantrekkende economie

BAARN - Gerechtsdeurwaarders in Nederland hebben het afgelopen jaar ruim 2,5 miljoen bezoeken afgelegd. Dat komt neer op 10.000 per dag, evenveel als in 2004. Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders stabiliseert het aantal daarmee na een jarenlange stijging.
De aantrekkende economie is de belangrijkste oorzaak voor de afname, aldus een woordvoerster maandag. In 650.000 gevallen ging de deurwaarder op pad met een dagvaarding, een formele oproep om voor de rechter te verschijnen.
(Bron)
Belgische fiscus vertelt zich een miljard

BRUSSEL - De Belgische belastingdienst heeft een dure vergissing gemaakt in het nadeel van de Belgische schatkist. In 25 grote dossiers zijn foute computerberekeningen gemaakt waardoor de inkomsten voor de schatkist op 800 miljoen tot een miljard euro te hoog zijn ingeschat, schrijft de krant Het Laatste Nieuws dinsdag.
De regering had zich bij de begroting voor 2007 al gebaseerd op de geschatte inkomsten. Voor de begroting moest de Belgische minister van Financiën al 4 miljard euro bezuinigen. Daar komt nu dus nog eens een fors bedrag bij. Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk.
Het ging fout toen de IT-afdeling van de belastingdienst net voor de zomer op basis van 24 grote dossiers een berekening maakte van de te verwachten inkomsten. Bij de verwerking van gegevens werd een verkeerde code ingegeven, aldus Het Laatste Nieuws. Daardoor zijn foute berekeningen gemaakt.
Volgens het ministerie van Financiën kan de schade voor de begroting relatief beperkt blijven, omdat andere belastinginkomsten, zoals de belasting op dividenden, door het aantrekken van de economie mogelijk hoger uitvallen dan eerder verwacht.
(Bron)
In de categorie zwaar gestoorden:

Fans nemen wraak voor dood Crocodile Hunter

SYDNEY - Fans van de Australische 'krokodillenjager' Steve Irwin hebben mogelijk al tien pijlstaartroggen gedood uit wraak voor de dood van hun idool. Dat meldde dinsdag Michael Hornby, een vriend van Irwin en directeur van een door hem opgerichte natuurbeschermingsorganisatie. De 44-jarige Irwin kwam vorige week om het leven toen hij door een rog in de borst werd gestoken bij het duiken.
Sinds de dood van de populaire tv-ster zijn al tien dode pijlstaartroggen met afgesneden staarten teruggevonden op de stranden van noordoost Queensland, de staat waar Irwin woonde en een dierentuin had. Volgens een lokale bioloog is het nog niet duidelijk hoe de roggen zijn gevangen en of hun dood te maken heeft met het overlijden van Irwin.
Hornby meent dat het doden van de pijlstaartroggen "het laatste is wat Steve zou willen". De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld."
(Bron)
Het is hier, nu, toch echt minder warm dan gisteren. Een graad of 23, waar het gisteren al 27 graden was. Maar wel altijd genieten, van dit soort zomerse toegiften.
Fietste vanochtend naar m'n werk, en bij een stoplicht zag ik dat er een web gemaakt was pal voor de oranje lamp. De hele verdere weg heb ik me afgevraagd wat zo'n spin denkt van dat licht (als ze al iets denkt natuurlijk).
Spinnen zijn niet eng, en als je die vochtige webben ziet glinsteren in de zon: schitterend, letterlijk en figuurlijk.
Maar de eerste kelderspin (huisspin, renspin) had ik ook al weer binnen, en ja, die vind ik dus wel eng :-( Ik weet dat het nergens op slaat, dat ze me niks kan doen, maar ja... Oerangst? Hier nog wat info en plaatjes.

maandag, september 11, 2006

Verwarde Amsterdammer dreigt woning op te blazen

AMSTERDAM - Een verwarde man heeft maandagmiddag in het centrum van Amsterdam gedreigd zichzelf in brand te steken en zijn woning op te blazen. Hij hield politie en omwonenden twee uur lang in spanning. Een arrestatieteam heeft de man ingerekend. Dat meldt de politie.
De 36-jarige man deed rond het middaguur telefonisch een bommelding bij een omroep in Hilversum. De redactie waarschuwde de politie, die vermoedde dat de beller aan de Buiten Kadijk woonde. Agenten die poolshoogte namen, troffen de man in verwarde toestand aan.
Hij overgoot zichzelf in zijn woning op de derde etage met benzine, zette de gaskraan open en dreigde met een mes. Daarna gooide hij onder meer een computer, een televisie en bloempotten van het balkon naar beneden.
Politie en brandweer waren met groot materieel uitgerukt en zetten de straten rond woning af. Ook werden de naast- en ondergelegen woningen ontruimd. Energieleverancier Nuon sloot uit voorzorg het gas in de woning af.
Toen onderhandelaars van de politie de man niet konden bewegen zich over te geven en hij dreigde zichzelf in brand te steken, viel een arrestatieteam rond 15.20 uur de woning binnen. De man is een bekende van de politie. Hij is ingesloten en krijgt volgens de politie professionele hulp.
(Bron)
Busstation Eindhoven ontruimd na achtergelaten tassen

EINDHOVEN - Het busstation bij het Centraal Station in Eindhoven is maandag in de avondspits enkele uren afgesloten geweest, nadat een passagier drie tassen, waarschijnlijk bewust, achter had gelaten in een lijnbus. Uiteindelijk bleek het groot alarm loos: de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) vond in de tassen alleen "persoonlijke spullen", aldus een politiewoordvoerder.
Het busstation was van ongeveer 15.30 uur tot 19.00 uur onbereikbaar voor het stads- en streekvervoer. Busmaatschappij Hermes trof noodmaatregelen. Passagiers werden opgepikt en afgezet op de dichtstbijzijnde haltes. Ook werd een ingang van het treinstation afgesloten. Het treinverkeer ondervond geen hinder van de afzetting.
Een woordvoerder van busmaatschappij Hermes hoorde van de buschauffeur dat een man de bus op het station binnenstapte en zich verdacht gedroeg. Hij kocht een kaartje richting vliegveld, liet de tassen op verschillende plekken in de bus achter en verliet deze via de achteruitgang.
De man is vervolgens het treinstation binnengewandeld. De chauffeur sloeg alarm waarna de verkeersleiding de politie inseinde.
De brandweer plaatste uit voorzorg containers aan de achterzijde van de bus. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) stuurde een speurhond en man in bompak de bus in en er werden röntgenfoto's gemaakt.
De recherche stelt een onderzoek naar de identiteit van de man. Hermes denkt dat hij waarschijnlijk is vastgelegd op beelden van camera's die in de bus hangen.
(Bron)
De muskuseend een sloot verderop loopt met kuikens.
TT 120 Enkele honderden huishoudens in Het Bildt in Noord-Friesland hebben vrijdag schade opgelopen door een stroomstoot. Zo'n twintig minuten stond er 300 volt op het net in plaats van 230 volt. Veel apparatuur was daar niet tegen bestand.
FNV wil beter loon voor jongeren en vrouwen

AMSTERDAM - De lonen van jongeren in bepaalde sectoren moeten omhoog en bedrijven moeten streven naar een gelijke beloning van man en vrouw. Dat zegt voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk maandag in Trouw. "Er is niets mis met een wat robuustere looneis, zeker niet voor bepaalde groepen werknemers."
De vakbondsvoorzitter vindt dat jong personeel in winkels en groothandels 'bitter weinig' verdient. "Er is een gevaar dat ze naar andere banen zullen uitwijken nu de arbeidsmarkt krapper wordt."
Volgens werkgeversorganisatie AWVN willen ondernemingen wel iets doen aan het relatief kleine aantal jongeren en vrouwen in bedrijven, maar dan moeten de bonden geen loonsverhoging eisen over de hele linie. Zowel FNV als CNV wil komend jaar een hoger loon voor alle werknemers.
Volgens Van der Kolk doet de vakbeweging veel aan een divers personeelsbeleid. Hij wijst op het tienduizendbanenplan van zijn bond, bedoeld voor allochtone jongeren. Van der Kolk vindt ook dat werkgevers zich meer moeten inspannen voor gelijke beloning van vrouwen en mannen. "Nergens in een cao staat dat vrouwen minder moeten verdienen."
(Bron)
'Tekort aan Poolse werknemers dreigt'

AMSTERDAM - Een tekort aan Poolse werknemers dreigt in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad langs diverse gespecialiseerde uitzendbureaus. Het tekort zou zich vooral voordoen onder werknemers uit het westen van Polen en zou ontstaan doordat steeds meer landen op de Polen azen, zoals Duitsland en België.
Bovendien zouden Polen in de buurlanden meer verdienen en zou wervingspersoneel in Polen worden omgekocht.
Landbouworganisatie LTO zegt in de krant dat haar leden op zoek moeten naar andere arbeidskrachten. Nederlandse uitzendbureaus verplaatsen nu de werving naar het oosten van Polen. Daar is de werkloosheid hoog. Ook Tsjechië wordt verkend.
In Nederland zijn dertigduizend Polen legaal aan het werk.
(Bron)
Meer mensen met flexibel arbeidscontract

VOORBURG - Het aantal mensen met een flexibel arbeidscontract is vorig jaar met 40.000 toegenomen in vergelijking met 2004. "Behalve oproep- en invalkrachten droegen ook uitzendkrachten in belangrijke mate bij aan de groei", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Volgens het CBS telde Nederland vorig jaar ruim een half miljoen werknemers met een flexibel dienstverband. Dat betekent dat een op de twaalf werknemers flexwerker is. Mensen met een flexibel contract zijn relatief vaak jong en nog schoolgaand.
(Bron)
History is an account, mostly false, of events, mostly unimportant, which are brought about by rulers, mostly knaves, and soldiers, mostly fools.

- Ambrose Bierce
Zieken en gehandicapten werken steeds minder

VOORBURG - De afgelopen jaren is het aandeel mensen met een arbeidshandicap dat werkt of actief zoekt naar een baan afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens het CBS had 44 procent van de arbeidsgehandicapten vorig jaar een baan. In 2002 was dat aandeel nog 47 procent. Van alle Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar gemiddeld werkt bijna 68 procent.
Arbeidsgehandicapten zijn mensen die door een ziekte of handicap worden belemmerd in hun werk of in het zoeken naar een baan. Vorig jaar waren bijna 1,8 miljoen Nederlanders arbeidsgehandicapt.
Volgens het CBS is de afname van het aandeel werkende mensen met een arbeidshandicap niet te verklaren uit het feit dat de Nederlandse bevolking steeds ouder wordt. Vorig jaar waren zes op de tien arbeidsgehandicapten tussen de 45 en 64 jaar.
"De groep arbeidsgehandicapten vergrijst echter in hetzelfde tempo als de gehele bevolking en het aandeel arbeidsgehandicapten per leeftijdsgroep is zeer stabiel", stelt het CBS.
Verder is het aandeel oudere arbeidsgehandicapten met een baan tussen 2002 en 2005 vrijwel gelijk gebleven. Wel daalde in die periode het aantal mensen met een arbeidshandicap tot 45 jaar dat aan het werk is.
(Bron)

Werkgevers zijn doodsbang voor mensen met een vlekje. Als je een vlekje hebt dat gelijk opvalt, zoals in een rolstoel zitten, dan zijn je kansen op de arbeidsmarkt vaak minder dan gemiddeld.
Gratis online shoppen door fout postorderbedrijf

BERLIJN - Door een gat in de beveiliging van de website van het Duitse postorderbedrijf Quelle hebben particulieren daar zeker enkele weken lang gratis kunnen shoppen. Hackerkwaliteiten hoefden ze daarvoor niet te hebben, meldden Duitse media maandag.
Het was bijzonder simpel. Wie als klant van het postorderbedrijf zijn wachtwoord voor de site vergeten had, kon zich aanmelden via opgave van naam, adres en geboortedatum. Wie in plaats van zijn eigen gegevens die van de eigenaar van een Quelle-winkel intikte, kwam in het interne systeem van Quelle terecht.
Daar waren de gegevens van klanten en bestellingen niet alleen te bekijken, maar ook te veranderen. Door een ander afleveradres in te voeren kwamen de systeemkrakers gratis aan spullen, want de rekening ging naar de echte klant.
Quelle heeft inmiddels de verbinding tussen klantenwebsite en intern systeem geblokkeerd. Het heeft aangifte gedaan tegen de mensen die van deze omweg gebruik gemaakt hebben. Het bedrijf heeft laten weten dat klanten van wie de bestelling op een andere plaats is afgeleverd geen schade zullen lijden.
(Bron)

Die gegevens van de winkeleigenaar moest je dan wel hebben - en valt het niet snel op als mensen rekeningen krijgen voor spullen die ze niet besteld hebben? "Enkele weken" vind ik dan rijkelijk lang.
Visser elektrocuteert zichzelf

TASJKENT - Een amateurvisser is in het oosten van Oezbekistan om het leven gekomen bij een poging vissen massaal te elektrocuteren. Dat meldde Oezbeekse media op maandag. De man was op een elektriciteitsmast geklommen en had een doorgesneden stroomkabel in het water laten zakken om de vissen uit te schakelen.
Hij werd het slachtoffer van zijn eigen creativiteit toen hij vervolgens zelf in het water viel.
(Bron)
'Bush is op-een-na-domste president'

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft slechts één voorganger gehad die dommer was dan hij. Dat constateren psychologen van de universiteit van Californië op basis van onderzoeken naar de intelligentie van de staatshoofden.
"Hij is absoluut intelligent, zeker slim genoeg om president van de Verenigde Staten te zijn", zei onderzoeksleidster Dean Keith Simonton tegen de Britse krant The Sunday Times. Toch is er in de laatste 110 jaar geen Amerikaans staatshoofd met een lager IQ geweest, met uitzondering van Warren Harding, die van 1921 tot 1923 regeerde.
Simonton schat Bush' IQ op ongeveer 120, "het gemiddelde van een leerling die zijn middelbare school afrondt".
De vorige president Bill Clinton heeft waarschijnlijk een IQ tussen 136 en 159, terwijl Ronald Reagan tussen 118 en 142 zat.
John Quincy Adams, die in de negentiende eeuw regeerde, was met een IQ van 165 tot 175 veruit de geniaalste van de presidenten.
(Bron)

IQ zegt ook niet alles.
Wat een heerlijk weer. Weer om buiten te zitten, of minstens alle ramen open te zetten.
Eh...
Of je zit onder de wind die van een asfalteringsproject komt, of je geniet mee van de radio van de stratenmakers. Dus dan maar binnen, alleen het raam achter open en besluiten laat in de middag weer naar buiten te gaan.

zondag, september 10, 2006

Vliegtuig getest dat kaping kan voorkomen

LONDEN - Een internationaal consortium ontwikkelt een vliegtuig dat kan voorkomen dat kapers het gebruiken als vliegende bom, zoals bij de aanslagen op 11 september 2001. Het toestel kan zelf voorkomen dat het tegen een hoog gebouw vliegt en met afstandsbediening landen, meldde de Britse krant The Sunday Times.
Airbus, de Europese Commissie en BAE Systems zijn onderdeel van het consortium, dat vorige maand in Bristol en Hamburg de eerste testen heeft uitgevoerd met acteurs in vliegtuigen op de grond.
Het vliegtuig zou een reeks veiligheidsmaatregelen krijgen die veel verder gaan dan de versterkte cockpitdeuren en air marshals. Zo worden de gesprekken van passagiers afgeluisterd en hun bewegingen gevolgd om een eventuele kaping in de kiem te kunnen smoren.
Wanneer een kaper toch in actie komt, ondervindt hij de volgende blokkade bij de cockpitdeur. Die wordt voorzien van biometrische apparatuur, zoals een irisscan en vingerafdrukherkenning, waardoor alleen de bemanning toegang heeft. Ook de stuurknuppel zou door dergelijke technologie alleen door de piloten kunnen worden bediend.
Als een piloot onder bedreiging wordt gedwongen van zijn koers af te wijken, kan de controle over het vliegtuig vanaf de grond worden overgenomen. Mocht ondanks alles een kaper er toch in slagen het vliegtuig in de richting van een doelwit op de grond te sturen, dan ontwijkt het toestel zelf dat doel, zoals ook vliegtuigen in de lucht elkaar niet te dicht kunnen naderen.
(Bron)
Hongerdood dreigt voor miljoenen Afghanen

LONDEN - Door de aanhoudende droogte dreigt voor miljoenen mensen in het noorden en westen van Afghanistan de hongerdood. Dat heeft de hulporganisatie Christian Aid zondag laten weten.
Christian Aid heeft in 66 dorpen onderzoek gedaan. De organisatie heeft vastgesteld dat veel boeren hun oogst verloren hebben zien gaan, omdat sinds de winter nauwelijks regen is gevallen. Verder bleek uit het onderzoek dat de waterbronnen in de provincies Herat, Ghor en Badghis zijn opgedroogd.
Christian Aid stelt dat er nu nog geen mensen sterven als gevolg van de misoogsten, maar dat er wel snel iets moet gebeuren. "Anders wordt de situatie binnen een paar maanden heel ernstig", stelt Sultan Maqsood Fazel, medewerker van Christian Aid in Afghanistan.
Brigadegeneraal Ed Butler, commandant van de Britse militairen in het zuiden van Afghanistan, denkt dat 1000 extra militairen volstaan om de strijders van de Taliban voorlopig op de knieën te krijgen. Dat heeft de krant The Sunday Telegraph gemeld op gezag van Britse militaire bronnen.
Volgens The Sunday Telegraph wil Butler de methode toepassen, die Amerikaanse mariniers in 2004 gebruikten om opstandelingen uit de Iraakse stad Fallujah te verdrijven.
Butler zou met een aanzienlijke troepenmacht bolwerken van de Taliban willen aanvallen. Apache gevechtshelikopters en Amerikaanse A10 vliegtoestellen zouden steun moeten bieden. De bases van de Taliban zouden één voor één moeten worden aangepakt.
Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO vroeg afgelopen week versterking voor de troepenmacht in Afghanistan, omdat het verzet in het zuiden van het land sterker is dan was verwacht. NAVO-opperbevelhebber James Jones deelt die opvatting. De Amerikaanse viersterrengeneraal zei dat ongeveer 2500 extra militairen nodig zijn.
(Bron)

Geld voor oorlog is er wel, voor eten niet. Let maar op :-(
'Journalisten kregen betaald voor anti-Castro berichten'

MIAMI - De regering van de Amerikaanse president Bush heeft zeker tien journalisten betaald voor negatieve berichtgeving over het communistische regime van de Cubaanse leider Fidel Castro. De verslaggevers gaven commentaar op de regeringszenders Radio en TV Marti, die uitzendingen verzorgt die in Cuba te ontvangen zijn.
De meeste betrokken journalisten waren in dienst van El Nuevo Herald, een Spaanstalige krant die wordt uitgegeven in Miami, zo berichtte zaterdag The New York Times.
De Cubaanse regering heeft altijd beweerd dat veel Cubaans-Amerikaanse journalisten in Miami betaald werden door Washington. De onthullingen van deze week zijn het eerste tastbare bewijs hiervan. Overigens heeft de leiding van El Nuevo Herald, een zusterkrant van de Miami Herald, de verslaggevers ontslagen.
De journalisten kregen bedragen tussen de 1500 en 175.000 dollar (zo'n 1200 tot 138.000 euro) over een periode van een tot vier jaar.
(Bron)
China legt buitenlandse media aan banden

PEKING - Buitenlandse media mogen in China niet langer zelfstandig nieuws verspreiden. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft vanaf zondag als enige het recht om de Chinezen over de gebeurtenissen elders ter wereld te informeren, kondigde Peking via het persbureau aan.
De buitenlandse persbureaus hebben de toestemming van Xinhua nodig om hun nieuwsberichten in het land te verspreiden. Zij krijgen een agentschap aangewezen door het staatsbedrijf, dat hun belangen moet behartigen.
Volgens de nieuwe regels gelden er speciale beperkingen voor nieuws "dat is bedoeld de nationale Chinese eenheid, soevereiniteit en territoriale integriteit te ondermijnen of de nationale veiligheid, reputatie of belangen van China in gevaar te brengen".
(Bron)
We zitten weer in die tijd van het jaar. De kruidnoten, speculaas, appelflappen en oliebollen zijn in de aanbieding, maar de winkels kijken ook naar het weerbericht - dus het ijs is ook in de reclame. 21 graden hier, zonnig, veel tuinactiviteiten in de buurt.