zaterdag, mei 21, 2005

De gele lis komt in bloei:

Image hosted by Photobucket.com
'Wiettelers zetten 4 miljard euro om'

SITTARD - De wietteelt in Nederland is goed voor een omzet van 4 miljard euro per jaar. Dat meldden De Limburger en het Limburgs Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.
De kranten baseren dit cijfer op informatie van politie, justitie, energiebedrijf Essent, het Platform Energiediefstal, onderzoeksbureau Plant Research en advocaat A. Beckers, gespecialiseerd in hennepteelt.
De omzet is berekend op basis van de geschatte hoeveelheid gestolen elektriciteit per jaar. Het leeuwendeel van de omzet door de wiettelers komt uit het zuiden van Nederland, aldus de kranten.
Volgens een schatting van de krant op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie bevinden zich in Limburg en Brabant 19.000 wietkwekerijen, goed voor een half miljoen kilo wiet per jaar. In Nederland bevinden zich in totaal 63.650 plantages die een miljoen kilo hennep produceren.
Criminoloog Frank Bovenkerk stelde in 2003 in zijn onderzoeksrapport Hennepteelt in Nederland, dat Nederland ongeveer 5000 hennepkwekerijen telt, maar ook dat was een schatting.
(Bron)

Hoezo gaat het slecht met de economie? ;-)
VVD zakt naar historisch dieptepunt

Wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan incasseert de VVD een dramatisch verlies. Uit de meest recente peiling van Interview/NSS blijkt dat de liberalen op 21 zetels uitkomen, een historisch dieptepunt in deze kabinetsperiode. De coalitie als geheel komt op 58 zetels uit.
Het CDA komt uit op 33 zetels. Daarmee lijkt een licht herstel ingezet, maar het aantal zetels is nog altijd elf minder dan het huidige zetelaantal. De SP komt uit op zestien zetels, GroenLinks wint er twee en staat op elf zetels. De PvdA blijft onveranderd hoog staan met vijftig zetels. Een linkse coalitie van SP, GroenLinks en de PvdA zou nu 77 zetels opleveren.
Bij de nieuwe partijen komt Wilders op vijf zetels uit. De belangstelling voor Peter R. de Vries is alweer tanende. Hij komt uit op drie zetels uit, daar waar hij met vijf begon.
(Bron)
'Mensen moeten zich niet gek laten maken door peilingen'

SASSENHEIM - De nieuwste bevindingen van Maurice de Hond zijn voor premier Balkenende een bewijs te meer dat "mensen zich niet gek moeten laten maken door peilingen".
Dat heeft Balkenende zaterdag gezegd in een toespraak tot de CDJA (de jongerenorganisatie van het CDA) in Sassenheim.
Het gat tussen tegen- en voorstanders van de Europese grondwet is in de afgelopen week duidelijk gegroeid. Van de mensen die weten wat ze bij het referendum op 1 juni gaan stemmen, is inmiddels 60 procent tegen en 40 procent voor. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS. Zijn opkomstschatting is gestegen naar 43 procent.
De toename van het aantal tegenstemmers is volgens De Hond toe te schrijven aan de ja-campagne, die een slecht oordeel krijgt. Het optreden van de regering in de campagne heeft een negatieve invloed gehad, zegt 59 procent van de ondervraagden. Ook de discussie over de overwaardering van de gulden bij de invoering van de euro heeft geen goed gedaan.
Alleen onder D66-stemmers bestaat nog een meerderheid vóór de grondwet. De SP spint duidelijk garen bij de campagne en staat inmiddels op twintig zetels.
De opiniepeiler is somber over een eventuele ommekeer in het sentiment. "Alle signalen lijken inmiddels op rood te staan en de kans dat uiteindelijk nog een meerderheid op 1 juni voor stemt is heel klein geworden. Wat er maar gebeurt lijkt ten voordele te werken van het tegenstemmen."
Een goed voorbeeld lijkt het resultaat van Nederland in de voorronde van het Eurovisie Songfestival. Meer dan 70 procent van de ondervraagden noemt het feit dat beduidend meer landen uit Oost-Europa naar de finale gaan een voorbeeld van een verschuiving van de macht binnen de EU.
"Het is de wereld op zijn kop dat nu ook de uitschakeling van Glennis Grace in het songfestival in verband wordt gebracht met het referendum over de Europese grondwet", aldus Balkenende.
(Bron)
Vijf miljoen mensen hebben dringend aidsremmers nodig

AMSTERDAM - Ruim 5,3 miljoen mensen in de wereld hebben dringend aidsremmers nodig, maar krijgen dit niet. In totaal zijn er 39 miljoen mensen met HIV of aids. Of zij medicijnen krijgen is afhankelijk van waar ze geboren worden, in een ontwikkelingsland of niet, stelt het Aids Fonds.
Het Aids Fonds vindt dat onacceptabel en vraagt daarom volgende week in een nieuwe campagne hier aandacht voor. In de campagne Waarom hij niet? En hij wel? zijn twee baby's van verschillende huidskleur te zien, die symbool staan voor de verschillen in toekomstperspectieven van aidspatiënten.
De prijzen van aidsremmers zijn de afgelopen jaren onder grote internationale druk enorm gedaald. Inmiddels kost een aidsbehandeling in ontwikkelingslanden inclusief medicijnen en alle zorg eromheen gemiddeld ongeveer 400 euro per jaar.
(Bron)
VVD-Kamerlid eist excuses over VVD-holocaustspotje

AMSTERDAM - VVD-Kamerlid Aptroot eist een "duidelijk en oprecht" excuses van de vier europarlementariërs van de VVD voor hun reclamespotje voor de Europese grondwet. Dat heeft het Tweede-Kamerlid zaterdag gezegd.
"Als zij dat niet doen, hebben ze een groot probleem met mij. Dan beschouw ik hen niet langer als collega's", aldus Aptroot over de europarlementariërs Maaten, Mulder, Manders en Hennis. Hij eist dat de vier opstappen als zij geen excuses maken.
De VVD trok vrijdag het reclamespotje terug waarin de europarlementariërs de Europese grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust. Volgens VVD-leider in het europarlement Maaten zag de fractie in dat het nog niet uitgezonden filmpje negatieve gevoelens oproept. Het spotje bevat beelden van de jodenvervolging, gevolgd door beelden van Srebrenica en van de terreuraanslagen in Madrid.
Maaten sust de eis van Aptroot door te zeggen dat de twee VVD'ers het inhoudelijk eens zijn. "Wij zullen contact zoeken", zegt hij.
De VVD-europarlementariërs zijn niet de eerste die verschrikkingen uit Europese geschiedenis aanhalen om het belang van de Europese grondwet te benadrukken. Zo zei CDA-minister Donner van Justitie in april te vrezen voor 'Balkanisering' en dat de lidstaten uit elkaar zouden drijven als de Europese integratie niet doorzet.
Ook premier Balkenende heeft in een interview gezegd dat Europa moet blijven samenwerken om gebeurtenissen als Auschwitz te voorkomen.
(Bron)
Groep pedo's vormde seksbende

Voor het gerechtshof in Arnhem zijn vijf pedo's veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. De rechter achtte bewezen dat ze als seksbende opereerden. Ze organiseerden reizen naar Tunesië, om daar zich te vergrijpen aan jongens in de leeftijd van tien tot veertien jaar.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakten de mannen zich schuldig aan het plegen van 'misdrijven tegen de zeden' en deden zij dit 'tezamen en in vereniging met een ander of anderen'. De rechtbank in Arnhem was het hiermee niet eens, maar het gerechtshof achtte de aantijgingen bewezen. De Nederlanders beweren dat de kinderen zichzelf aanboden voor betaalde seks.
De vijf hebben straffen van een jaar tot drieëneenhalf jaar plus tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De veroordelingen maken het volgens het OM voortaan eenvoudiger om in soortgelijke gevallen deze uitzonderlijke straf te eisen.
(Bron)
'Yabba-dabba-doo!' is overleden

Het 'Yabba-dabba-doo!' zal nooit meer hetzelfde klinken. Henry Corden, de man die jarenlang de stem van cartoon-figuur Fred Flintstone voor zijn rekening nam, is donderdag in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Corden, die aanvankelijk als acteur aan de weg timmerde maar zich later vrijwel alleen nog richtte op het inspreken van stemmen bij tekenfilms, werd 85 jaar oud.
De geboren Canadees was overigens niet de eerste Fred Flintstone. Hij nam de rol over van de in 1977 overleden Alan Reed, die het 'Yabba-dabba-doo!' liet schallen vanaf het ontstaan van het karakter in 1960. Corden deed ook stemmen in onder meer de Jetsons, Scooby-Doo en de Smurfen. Als Fred Flintstone sprak hij recentelijk nog teksten voor commercials in.
(Bron)
Betonnen platen vallen van Rotterdamse Hilton-hotel

Vanaf het Hilton-hotel aan de Coolsingel in Rotterdam zijn vannacht rond half vier een aantal betonnen platen naar beneden gevallen. De brokstukken, bij elkaar zo'n tien vierkante meter groot, lagen verspreid over zo'n veertig meter op straat. Inmiddels is er een nieuwe scheur in het beton ontdekt. De oorzaak is vooralsnog onbekend.
Volgens een woordvoerder van de politie in de Maasstad is het een wonder dat er niemand door de platen geraakt is, al scheelde het voor één voorbijganger maar een haartje. De dienst Bouw- en woningtoezicht van de stad heeft een onderzoek ingesteld. Rond het hotel zijn hekken geplaatst. Ook zijn het fiets- en voetpad van de Coolsingel ter hoogte van het hotel afgezet.
(Bron)

Het kan nu niet meer gebeuren zeggen ze, en het zou om natuursteen gaan.
Nazi-ontwerper daagt Volkswagen om logo

Een voormalige grafisch ontwerper, die in de jaren '30 voor het Duitse Nazi-regime werkzaam was, heeft de autofabrikant Volkswagen voor de rechter gedaagd vanwege het feit dat ze 'zijn' logo-ontwerp voor hun auto's gebruiken.
De tegenwoordig in Oostenrijk wonende man, de nu 86-jarige Nikolai Borg, zegt te kunnen bewijzen dat hij degene was die in 1939 het logo heeft ontworpen. Hij beweert een schriftelijke bevestiging te bezitten waaruit blijkt dat de Nazi-officier Franz Todt hem de opdracht geeft een logo voor de volks-wagen, door de Duitsers destijds KdF-Wagen (Kraft durch Freude; vrij vertaald: kracht door vreugde) genoemd, te ontwerpen. Ook bezit hij naar eigen zeggen een brief waarin de autofabrikant hem bevestigd 'na de oorlog het logo te zullen invoeren als beeldmerk'.
Borg bezit helaas niet meer de originele ontwerpen van het logo, maar zegt dat er naast de brieven ook nog steeds twee getuigen in leven zijn die zijn claim kunnen onderbouwen en bevestigen. Hij voegt er overigens wel aan toe dat het hem "...niet om het geld te doen is, maar slechts erkend en herinnerd wil worden om zijn creatie." De rechtzaak zal volgende week dienen voor een rechter in Wenen.
(Bron)

Lekker snel ook.
Van Geel verrast door luchtvervuiling

DEN HAAG - Staatssecretaris Van Geel van Milieu was bij zijn aantreden in 2002 niet op de hoogte van de slechte luchtkwaliteit in Nederland. In het overdrachtsdossier, dat nieuwe bewindspersonen bij hun aantreden ontvangen, repte zijn departement er niet over.
En "ook de inspectie van mijn ministerie had het niet in de smiezen". Dat heeft Van Geel zaterdag in een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) gezegd.
Nederland heeft grote problemen om de Europese normen voor schone lucht te halen. Op veel plaatsen zijn de concentraties fijn stof en stikstofdioxide te hoog. De Raad van State heeft daarom tal van bouwprojecten en de aanleg van wegen stilgelegd. Bovendien sterven jaarlijks duizenden mensen voortijdig door deze luchtvervuiling.
Van Geel zegt hij bij de kabinetsonderhandelingen meer geld voor milieu had gevraagd als hij drie jaar geleden op de hoogte was geweest van het probleem. "Het is nu veel moeilijker om halverwege de rit het benodigde geld op tafel te krijgen."
De staatssecretaris zegt dat Nederland in 2010 niet zal voldoen aan de Europese normen voor stikstof. "Tenzij ik de helft van de auto's van de weg haal. Of ik moet iedereen op 1 januari 2010 een spiksplinternieuwe en superschone auto geven."
Daarom probeert hij van Brussel uitstel van de normen te krijgen. Overigens zullen andere Europese lidstaten de norm ook niet gaan halen, denkt Van Geel.
De CDA'er broedt op extra maatregelen om aan de milieunormen te voldoen zoals een slooppremie voor oude auto's en roetfilters voor dieselauto's om de vervuiling door fijn stof en stikstofoxide terug te dringen. Na de zomer wil hij de aanvullende maatregelen presenteren.
(Bron)
Bericht op de radio: doordat Nederland eruit ligt bij het Songfestival, gaan nog meer mensen nee stemmen bij het referendum 'want anders neemt Oost-Europa ons over'.
Naar de Hans Anders in de buurt, waar het erg druk was. Dame stond er alleen voor, waar er normaal 3 mensen in de winkel staan. Gevraagd of ik even wat mocht vragen, maar nee, ik moest op m'n beurt wachten.
Uur gewacht, dame liet zich niet opjagen en nam - terecht - alle tijd voor degene die ze aan het helpen was. Waarna ik te horen kreeg dat in die winkel geen mogelijkheden zijn om de bril te repareren. De bril die ik op had wilde ik laten bijstellen, en ik had een leuk montuur gezien voor een nieuwe bril, allemaal ook gezegd, en de dame zei: goedemiddag, en ging de volgende helpen.

Nu dus maar een afspraak gemaakt bij een andere winkel, kan ik maandag laten kijken of ze de geknapte bril kunnen repareren en als dat kan, is ie misschien dinsdagmiddag gemaakt. En intussen dan maar elke 4 seconden deze bril omhoog schuiven en alles wazig zien.
Ik heb zelfmedelijden :/

vrijdag, mei 20, 2005

Op elk broodje past voortaan een worstje

In Amerika is een van de laatste grote knelpunten van hot dog-liefhebbers eindelijk verleden tijd: er hoeven geen overtollige broodjes meer weggegooid te worden. Twee bedrijven uit de Amerikaanse Midwest hebben met elkaar afgesproken dat ze hun broodjes en worstjes in dezelfde aantallen zullen verkopen.
Het lijkt een eenvoudige afspraak, maar volgens de Amerikaanse media is het 'historisch'. Jarenlang verkocht broodjesfabrikant Alpha Gaking de broodjes in verpakkingen van zes of twaalf. Vleesbedrijf Vienna Beef daarentegen verkocht de worstjes in verpakkingen van acht stuks. Gevolg hiervan was dat er naar schatting twee miljoen broodjes ongebruikt werden weggegooid.
(Bron)
Beren verscheuren Poolse vrouw

Een Poolse vrouw is vandaag om het leven gekomen tijdens een bezoek aan de dierentuin. Het slachtoffer werd door een groep beren aan stukken gescheurd toen ze in de berenkuil was gevallen.
Volgens de politie van de Zuid-Poolse stad Chrozow verloor de vrouw haar evenwicht, waardoor ze naar beneden viel. Ze kwam terecht in het deel waar de beren worden gevoederd.
(Bron)
Man gewond na schot agent

LELYSTAD - Een politieagent heeft donderdagavond op de Lagune in Lelystad op een 19-jarige man uit Lelystad geschoten. De man liep een buikwond op en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is niet in levensgevaar, liet een politie vrijdag weten.
Wat er precies is gebeurd, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat de politie in actie kwam na een melding over personen met vuurwapens.
(Bron)
Verdonkeremanen herstelt fout Marokkaanse vrouwen

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft de Tweede Kamer woensdag in een debat onjuist geïnformeerd over een aantal dossiers van Marokkaanse vrouwen die door hun mannen in Marokko zijn gedumpt. Zij zal de Kamer vrijdag een brief sturen waarin zij toegeeft dat zij de Kamer "abusievelijk" onjuiste feiten heeft voorgehouden en de zaak rechtzet.
Volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw heeft zij de Kamer geïnformeerd op basis van gegevens die "op dat moment voorhanden waren". In het debat woensdag zei Verdonk dat zij zes vrouwen geen toestemming verleent vanuit Marokko terug te keren naar Nederland.
Daarbij zei zij dat deze vrouwen geen kinderen hebben met de Nederlandse nationaliteit. In vier gevallen blijkt dat echter wel het geval.
Volgens schattingen worden jaarlijks tientallen vrouwen gedumpt in Marokko of Turkije. Hun mannen nemen daarbij hun paspoort af, waardoor terugreizen naar Nederland moeilijk wordt.
(Bron)

En de fout is pas gecorrigeerd nadat de pers er over begon. Haar eigen ambtenaren corrigeren haar niet eens.
Dus als de pers niks gezegd had, hadden wij ook van niets geweten en had de dame weer kunnen zeggen dat ze altijd gelijk heeft.
Boete voor bezetters Maagdenhuis

AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft vrijdag tientallen studenten die op 28 februari het Maagdenhuis hebben bezet een boete opgelegd. Alle ruim dertig bezetters moeten 25 euro betalen of een dag de gevangenis in.
De rechter ging niet mee met de verweren van de advocaten van de studenten en achtte alle door de officier van justitie ten laste gelegde feiten bewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde de studenten onder meer van huisvredebreuk.
Ook zouden ze niet zijn ingegaan op de vorderingen van de politie om het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam, te verlaten. De bezetters komen er overigens nog redelijk vanaf, want de officier van justitie had 150 euro boete geëist.
(Bron)
Celstraf voor agenten wegens negeren verkrachting

STOCKHOLM - Twee agenten in Zweden hebben een gevangenisstraf opgelegd gekregen van een maand omdat ze niet adequaat hadden gereageerd op een noodoproep van een vrouw die werd verkracht. In plaats van een patrouillewagen te sturen naar de plaats delict belden de dienders de moeder van het slachtoffer om haar te vragen haar dochter op te pikken, meldden Zweedse media vrijdag.
Een onbekende man sleepte de vrouw op 3 april vorig jaar een bos in en verkrachtte haar. Tijdens de worsteling wist het negentienjarige slachtoffer een vriendin te bellen die op haar beurt de politie belde. In plaats van agenten naar de plaats des onheils te dirigeren belden de gedaagden de moeder van de vrouw met de suggestie haar dochter te gaan zoeken.
Een rechter achtte het tweetal donderdag schuldig aan ernstige nalatigheid. Een derde agent kreeg een boete opgelegd van 30.000 kroon (3250 euro). De rechtbank betitelde de actie van de politiemensen als "onbegrijpelijk" en wees erop dat verkrachtingen geregeld resulteren in de dood van het slachtoffer.
(Bron)
Vriendje vraagt zich af of de VVD een vakantiepark voor nee-stemmers heeft geregeld, Westerbork of zo. Want nee-stemmers zijn blijkbaar nazi's en terroristen.
Amerikanen in Bagram sloegen gevangenen tot pulp

NEW YORK - In een tot nog toe geheim gehouden rapport van het Amerikaanse leger doen onderzoekers tot in detail uit de doeken hoe Amerikaanse militairen in het Afghaanse Bagram twee gevangenen door langdurige mishandeling van het leven hebben beroofd. The New York Times, die de hand op de studie wist te leggen, meldde vrijdag dat ondervragers en bewakers de twee bijna letterlijk tot pulp hadden geslagen.
In het 2000 pagina's tellende rapport over mishandelingen in Afghanistan door "jonge slecht opgeleide soldaten" wordt uitgebreid stilgestaan bij de gebeurtenissen rond de dood van de Afghanen Dilawar en Habibullah. Beiden vonden de dood in december 2002, nadat ze bloot hadden gestaan aan langdurige extreme mishandeling.
Pathologisch onderzoek wees uit dat de militairen Dilawar zo langdurig en zo hard hadden geslagen dat het weefsel in zijn benen "in wezen tot pulp was geslagen", aldus een van de lijkschouwers die het lichaam onderzocht. Het hoofd van de militaire lijkschouwersdienst, luitenant-kolonel Elizabeth Rouse, onderschreef later de erbarmelijke staat waarin Dilawar zich bevond ten tijde van zijn dood. "Ik heb soortgelijke kwetsuren gezien bij iemand die door een bus was overreden."
De bevindingen van de pathologen weerhielden volgens The New York Times militaire woordvoerders er niet van nog twee maanden na de lijkschouwing vol te houden dat de twee een natuurlijke dood waren gestorven. Ook de toenmalige bevelhebber in Afghanistan, luitenant-generaal McNeill, verklaarde nog geruime tijd na afronding van de pathologische onderzoeken dat er geen aanwijzingen waren dat mishandeling door militairen aan de dood van de twee had bijgedragen.
Verklaringen die militairen, ondervragers en gedetineerden op de basis, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Kabul, ten tijde van de moorden aflegden, wijzen echter de andere kant op. Gevangenen werden routinematig gestompt, geslagen, geschopt, vernederd, dagen aan hun polsen opgehangen aan het plafond van hun cel en uit hun slaap gehouden. Ook werden ze gedwongen gedurende lange perioden ongemakkelijke poses aan te nemen. Soms werd de mishandeling volgens het onderzoeksrapport ingegeven door pogingen informatie los te krijgen, soms was ze een strafmaatregel door bewakers en soms werd ze slechts ingegeven door verveling of wreedheid of beide.
Tekenend voor de situatie op de basis was dat de gewelddadige 'ondervragingen' van Dilawar doorgingen terwijl "de meesten van ons ervan overtuigd waren dat de gevangene onschuldig was", zei een ondervrager die actief was geweest in Bagram en uit eigen beweging naar de onderzoekscommissie was gestapt.
(Bron)
Van de Linde beledigde Michiel Smit

Oud lijsttrekker voor Leefbaar Nederland, Haitske van de Linde, is vandaag door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot 150 euro boete na een eis van 550 euro. De rechter achtte haar schuldig aan het beledigen van Nieuw Rechts-leider Michiel Smit.
De belediging dateert uit de tijd dat Smit een gooi deed naar een Tweede Kamerzetel met de Conservatieven.nl van ex-LPF-Kamerlid Winny de Jong. Van de Linde noemde eind 2002 Smit in het tv-programma Barend en Van Dorp, 'de grootste neo-nazi van de Nederlandse politiek'. Zij verwees daarbij naar uitlatingen die de Rotterdammer heeft gedaan op het forum van het extreem-rechtse Stormfront en naar een uitzending van 2Vandaag. Smit deed daarop aangifte tegen Van de Linde wegens laster en smaad.
Van de Linde is met de rechtszaak goedkoper af dan wanneer ze een schikking had betaald die het OM haar indertijd voorstelde. Ze kon een rechtszaak afkopen met 450 euro, maar weigerde dat. Daarom kwam de zaak nu voor de rechtbank.
Smit is blij met de veroordeling en zegt op zijn eigen website dat met deze uitspraak "duidelijk wordt dat je niet zomaar alles kan roepen over 'rechtse' politici".
(Bron)

Smit mag wel alles roepen, da's toch opvallend. Maar 150 euro, okee, als je daarvoor mag zeggen dat Michiel Smit de grootste neo-nazi van de Nederlandse politiek is, dan is dat het overwegen waard.
Gewonde illegale bouwvakker in België gedumpt

BRUSSEL - Een aannemer in België heeft een bouwvakker die zwaargewond was geraakt door een val van een steiger in Brussel, meegenomen in zijn auto en voor dood achtergelaten in de buurt van Aalst, 20 kilometer verderop.
De bouwvakker is een illegaal in België verblijvende Moldaviër. Hij vecht nog altijd voor zijn leven. De aannemer is aangehouden en heeft bekend, aldus het Openbaar Ministerie vrijdag in het VRT-radionieuws.
(Bron)
'Bewoners rond stralingsrijke tv-toren zijn gezonder'

MARKELO - Wonen naast een zendmast heeft geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Twente.
Medewerkers deden uitgebreid onderzoek naar de schadelijke gevolgen van de zendmast in Markelo. Omwonenden van het buurtschap Markelose Broek trokken verontrust aan de bel. Volgens hen lag het aantal ernstige ziektegevallen in hun omgeving hoger dan het landelijk gemiddelde.
Daarop besloot de gemeente Hof van Twente een uitgebreid onderzoek te houden onder de 466 bewoners. De uitkomst was verbluffend, er was 21 procent minder gevallen van kanker geconstateerd dan de onderzoekers op basis van landelijk gemiddelden mochten veronderstellen, zo maakte de gemeente vrijdag bekend.
De buurtbewoners worden maandag door de gemeente op de hoogte gebracht van het goede nieuws.
(Bron)
Man steekt eigen woning in brand

Een 47-jarige inwoner van Burgh Haamstede probeerde donderdagnacht aan de politie te ontkomen door zijn woning in brand te steken. Deze afleidingsmanoeuvre hielp wel voor even, maar de man is later op de avond alsnog aangehouden.
Agenten wilden rond 01:00 uur de man aanhouden in zijn woning vanwege een mishandeling in de relationele sfeer, eerder die avond. De man stak zijn huis in brand op het moment dat de agenten binnen waren, en kon hierdoor ontkomen. De agenten konden het brandende huis op tijd verlaten. Een aantal omwonenden moest vanwege de brand geëvacueerd worden.
Er werd een zoektocht gehouden naar de verdachte, wat uiteindelijk leidde tot zijn arrestatie. De man is in verzekering gesteld in verband met verder onderzoek. Hoe hoog de schade aan de woning is, is niet bekend.
(Bron)
VVD schrapt tv-spotje met holocaust

BRUSSEL - De VVD heeft een streep gezet door een reclamespotje waarin europarlementsleden van de partij de Europese grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust. VVD-leider in het europarlement Maaten zegt dat hij daartoe besloten heeft na overleg vrijdagmiddag met het partijbureau in Nederland.
Volgens Maaten zien de partij en de europarlementleden nu in dat het filmpje "negatieve gevoelens oproept terwijl wij een positieve discussie willen voeren".
Het spotje zou zaterdag worden uitgezonden op veertien regionale televisiezenders. Het 20 seconden durende filmpje begint met een beeld uit de holocaust met daaroverheen de tekst 'Dit nooit méér! Start samenwerking Europa 1952'. De beelden erop tonen een schuur vol lijkkisten in Srebrenica en een verwoest treinstel in Madrid met daarbij respectievelijk de teksten 'Het gevaar ligt op de loer! Betere samenwerking nodig' en 'Een toekomst met vrede, veiligheid en welvaart! Eén Europese Grondwet'.
"Hiermee willen we laten zien dat het niet om niks gaat. Europa is niet voor de grap opgezet, maar voor vrede, welvaart en veiligheid", zei Maaten eerder vrijdag in een toelichting op het filmpje.
Onlangs suggereerde CDA-minister Donner (Justitie) dat een 'balkanisering' dreigt als Europa de grondwet afwijst. Al snel moest hij die uitspraak afzwakken. De VVD-leider zei vrijdag dat het tv-spotje heel anders is. "Wij zeggen niet dat er oorlog komt bij een nee. Maar wel: kijk eens wat Europa heeft bereikt."
Het spotje refereert aan Srebrenica en de terreuraanslag in Madrid, omdat volgens Maaten Europa met de grondwet in de hand effectiever in het buitenland kan optreden en terreur beter kan bestrijden.
VVD-Tweede-Kamerlid Van Baalen vindt de TV-spot van de Europese fractie een uitglijder van de eerste orde. "Keer op keer geef ik aan dat de grondwet beter is dan de oude verdragen, maar dat er natuurlijk geen oorlog komt. Iedereen die dat wil, kan en mag tegenstemmen. Alleen op nuchtere gronden raad ik dat af. Ik wil een campagne op basis van feiten en niet op basis van valse emoties", aldus Van Baalen.
(Bron)
Reuzenrad Londen moet weg

Het enorme reuzenrad in Londen, de 'London Eye' moet zeer waarschijnlijk verdwijnen. Het rad staat aan de Thames in de Britse hoofdstad, aan de zuidelijke rivieroever.
Een van de poten van het rad staat op een klein stukje grond dat in handen is van de SBC (South Bank Centre). Dit bedrijf heeft de exploitant van het rad, British Airways, een ultimatum gesteld. British Airways moet of akkoord gaan met de huurverhoging van 65.000 pond tot 2,5 miljoen pond (bijna 40 keer zoveel) of wegwezen.
Momenteel zijn de partijen erover in onderhandeling om het rad toch te laten staan. Over de uitkomst daarvan durft niemand een voorspelling te doen. Woedende reacties uit alle hoeken van de Britse samenleving over de geldhonger van verhuurder South Bank Centre stromen binnen.
(Bron)
Tis hier mistig. Alles is wazig.
Net was ik in de tuin bezig (weer brandnetels trekken), toen m'n bril in twee stukken knapte en van m'n neus viel. Stukken weer opgescharreld, reservebril uit de kast gehaald in de illusie dat die nog als nieuw was. Niet dus: de glazen zijn heftig bekrast (kunststof heeft ook nadelen).
Ik geloof dat ik nu al koppijn krijg :-(
Opgesloten raadsleden gered door klokgelui

Gemeenteraadsleden Peter Boudewijn en Hub Salden mogen zich sinds deze week klokkenluiders noemen. Niet omdat ze eventuele misstanden bij de gemeente Sittard-Geleen aan het licht brachten, maar omdat ze letterlijk de noodklok luidden. Alleen op deze manier lukte het de mannen weg te komen uit het kerkgebouw waarin zij opgesloten zaten.
Boudewijn en Salden wilden de Pancratiuskerk in Munstergeleen verlaten, maar namen de verkeerde deur, die daarna achter hen in het slot viel. Aangezien de ramen en deuren van de kerk goed vergrendeld waren en beide heren geen mobieltje bij zich hadden, konden zij het gebouw niet uit. "Op dat moment begon het ook nog net hevig te regenen, zodat niemand meer in de buurt van de kerk was", aldus Boudewijn.
Na anderhalf uur kwam Boudewijn echter tot de ontdekking dat in een kast de knoppen zaten waarmee de kerkklokken bediend konden worden. Toen op het ongebruikelijke tijdstip van half vijf 's middags de klokken gingen luiden, duurde het dan ook niet lang voordat iemand een kijkje kwam nemen en de raadsleden kon bevrijden.
(Bron)
Tegenstanders grondwet op grote voorsprong

HILVERSUM - De nee-campagne tegen de Europese grondwet krijgt steeds meer aanhang. Van de mensen die zeker gaan stemmen bij het referendum op 1 juni, zegt nu 54 procent tegen te zullen stemmen. Slechts 27 procent wil voor de grondwet stemmen. Dat blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.
Van de nee-stemmers zegt 94 procent dat de Europese eenwording te snel gaat. 58 procent van de nee-stemmers stemt tegen de grondwet uit protest tegen het kabinet-Balkenende. Ook de dure euro is een reden om tegen te stemmen.
Volgens de peiling gaat 38 procent van de stemgerechtigde Nederlanders "zeker" stemmen. Sinds de vorige peiling in maart is het aantal voorstemmers licht gestegen van 26 naar 27 procent en de tegenstemmers van 38 naar 54 procent.
Volgens TNS NIPO liggen de verhoudingen onder alle Nederlanders, van wie de meeste dus nog niet weten óf ze gaan stemmen, iets dichter bij elkaar. Hier wil 18 procent voor stemmen en 36 procent tegen. In maart was dit respectievelijk 22 om 24 procent.
(Bron)
Calorieverbruik geldt als pensioencriterium

De Oostenrijkse regering is van plan de pensioengerechtigde leeftijd omlaag te brengen in het geval zware arbeid verricht wordt tijdens het werk. Het criterium om vast te stellen of er sprake is van zware arbeid, is echter vrij ongewoon. Van belang is het aantal kilocalorieën dat tijdens het werk verbruikt wordt.
Indien een werknemer meer dan 2000 calorieën per dag, 1400 in het geval van vrouwen, verbruikt, is er sprake van zware arbeid. Beroepen waar dit het geval zal zijn, zijn onder andere dakdekker en metselaar.
Hoe langer iemand zware arbeid heeft verricht, des te vroeger zal hij met pensioen kunnen. De minimale pensioenleeftijd zal echter niet lager dan zestig jaar worden. De regel, die in 2007 in werking moet treden, geldt vooralsnog alleen voor mannen. Vrouwen mogen in het huidige systeem al op hun zestigste met pensioen gaan, mannen pas met 65.
(Bron)
Tot 4 jaar cel voor roddelen in Colombia

Slecht nieuws voor de roddeltantes uit de Colombiaanse plaats Icononzo. De burgemeester heeft roddelen daar namelijk verboden. Wie het verbod breekt, kan rekenen op een celstraf tot vier jaar, of een geldboete tot omgerekend 75.000 euro. Volgens de burgemeester is roddelen gevaarlijk, en kan het zelfs levens kosten.
In Colombia woedt al jaren een hevige strijd tussen de regering en de marxistische rebellenbeweging FARC. Volgens de burgemeester kan het gevaarlijk zijn om iemand er van te beschuldigen lid te zijn van de rebellen. Tenminste acht mensen in de lokale gevangenis zouden daar zitten met roddels als enige bewijs.
(Bron)
Vurig interieur leidt tot brandalarm

Een oplettende voorbijganger waarschuwde gisteren de brandweer toen hij in een boerderij aan de Holle Bilt in De Bilt vuur zag branden. Althans, dat dacht hij. In werkelijkheid bleken zijn ogen hem bedrogen te hebben.
Toen de brandweer in allerijl kwam aanrijden, was er geen brand te bekennen. Wel bleek het interieur van de boerderij oranje te zijn. De brandweercommandant vermoedt dat de voorbijganger de gloed hiervan heeft aangezien voor vuur.
(Bron)
Grote financiële nood bij ambulancediensten

DEN HAAG - Ongeveer 60 procent van de Nederlandse ambulancediensten dreigt in grote financiële problemen te komen. Het is niet uitgesloten dat personeel op straat komt te staan. Dat heeft secretaris I. Sjerps van de werkgeversorganisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag gezegd.
Alle gemeentelijke ambulancediensten dreigen volgens haar genekt te worden door een dure pensioenregeling waarbij werknemers kunnen stoppen met werken als ze 55 jaar oud zijn. De vakbonden willen niet akkoord gaan met afschaffing van deze regeling.
Dit is een van de hete hangijzers in de onderhandelingen voor de CAO voor gemeenteambtenaren. De particuliere ambulancediensten kennen een minder ruime regeling. Werknemers gaan daar met 59 jaar met vervroegd pensioen.
Het ministerie van Volksgezondheid gaf de gemeentelijke ambulancediensten tot 1 januari van dit jaar een vergoeding om de extra kosten voor de pensioenregeling te dekken. Het bouwt die regeling de komende drie jaar geleidelijk af.
Volgens Sjerps leidt dat onherroepelijk tot grote problemen. "De eerste bedrijven komen al in financiële nood. Dat is bijvoorbeeld het geval in Gelderland, Utrecht en het oosten van het land. Maar de komende jaren worden de problemen nog veel groter", voorspelt Sjerps.
De onderhandelingen met de vakbonden over een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren zijn kort geleden vastgelopen. De VNG hoopt dat de bonden bijdraaien en dat het ministerie van Volksgezondheid de ambulancediensten te hulp schiet. Volgens een woordvoerder van het ministerie is hier echter geen reden toe.
CNV Publieke Zaak wijst erop dat de ambulancediensten een gemeentetaak zijn. Het is aan de gemeenten daarvoor geld uit te trekken. De VNG moet bij de politiek zijn, want de huidige situatie is het gevolg van politiek beleid, aldus de vakbond. De bond vraagt zich bovendien af waar de VNG vandaan heeft dat 60 procent van de ambulancediensten in de financiële problemen dreigt te komen.
(Bron)

donderdag, mei 19, 2005

Australische stad waarschuwt voor 'exploderen' wc's

Bewoners van de Australische plaats Sale in Victoria worden geadviseerd hun wc-deksel volgende week dicht te houden en op de deksel een gewicht te leggen. De lokale rioolreinigingsdienst, Gippsland Water, heeft dit vermeld in een kleurige brochure. Het riool wordt namelijk door deze instantie onder hoge druk gereinigd.
Drie jaar geleden zorgde zo'n reiniging ervoor dat de rioolinhoud met explosieve kracht door een toilet in een woonhuis naar buiten kwam, aldus de Australische zender ABC. De schoonmaakoperatie zal een volle week duren. Er wordt echter niet gewaarschuwd of de wc's in die week gebruikt kunnen worden en wat eventuele gevolgen zullen zijn.
(Bron)
Ambulanciers stelen motor patiënt

Twee Belgische ambulancemedewerkers van 18 en 25 jaar oud worden ervan verdacht de motorfiets te hebben gestolen van een patiënt. Op het moment dat de twee de, later overleden, man hielpen, zouden zij zijn gsm en motorsleutels uit de zak gehaald hebben.
De 42-jarige Francis Marechal overleed op 5 april toen hij in Etterbeek in een liftkoker was gevallen. Enkele dagen later werd zijn Yamaha-motor gestolen. Eén van de verplegers heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.
(Bron)
Zuurstofgenerator ISS total loss

AMSTERDAM - Het internationale ruimtestation ISS zit sinds 14 mei zonder zuurstofgenerator. Ook zonder de Russische Elektron heeft de bemanning genoeg zuurstof aan boord om te overleven tot de volgende bevoorradingsmissie. Dat meldt Kennislink.
Elektron, het Russische apparaat dat het ISS van verse zuurstof voorziet, vertoont al maanden kuren. Op zaterdag 14 mei hield de generator er weer eens mee op, en de verse bemanning onder leiding van Sergei Krikalev krijgt hem niet meer aan de praat. De missieleiding op aarde maakte bekend dat Elektron als verloren wordt beschouwd. De ISS-bemanning moet zien te overleven op lucht uit blik.
Voorlopig kan de tweekoppige bemanning van het ruimtestation rustig ademhalen. In de verschillende compartimenten van het ISS is ruim voldoende zuurstof om het zo'n 140 dagen uit te houden De Amerikaanse Quest-luchtsluis bevat zuurstof voor de komende 100 dagen. Aan boord van een Progress-vrachtschip, dat aan het station is gekoppeld is, is zuurstof voor een week en de bemanningsleden hebben ook luchtmaskertjes zoals in verkeersvliegtuigen worden gebruikt als de cabinedruk wegvalt.
Krikalev, de huidige missie-commandant, liet in februari voor zijn vertrek naar het ISS al weten dat het ISS de voorraden en faciliteiten niet heeft om langer dan een maand 9 bewoners te huisvesten. Hij was vooral bezorgd over de gezondheid van de astronauten. Ruimtevaarders hebben regelmatig lichaamsbeweging nodig, anders verzwakken hun hart en botten in de micro-zwaartekracht. Het ISS heeft volgens Krikalev de faciliteiten niet om 9 bewoners (2 ISS-bewoners en de zevenkoppige shuttle-bemanning) gedurende langere tijd in conditie te houden.
Nu de zuurstofgenerator het ook nog eens laat afweten is het ISS wel een erg krakkemikkige schuilplaats; voor negen man heeft het station maar een maand zuurstof aan boord in plaats van de 140 dagen die het twee astronauten in leven kan houden. Mocht de Discoverybemanning in het ISS gaan schuilen, dan komen de astronauten zuurstof tekort. NASA heeft nog niet laten weten hoe ze dat probleem op wil lossen. De eerst geplande bevoorradingsmissie (op de Discovery-vlucht na) vindt pas medio augustus plaats.
(Bron)
Geheimen van Leidse mummies ontrafeld

LEIDEN - Uit de zwachtels hoefden ze niet, maar de mummies van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden hebben hun diepste geheimen prijsgegeven. Röntgenstralen legden de afgelopen jaren het innerlijk bloot van 31 mensen, 73 dieren en 28 losgeraakte lichaamsdelen uit het oude Egypte.
Aan het licht kwamen aderverkalking, gebarsten schedels en, een ware primeur, terracotta poppetjes in de buik van twee mummies.
De doorgelichte mummies staan allemaal in een boek dat donderdag is verschenen. "Nog nooit is zo'n grote collectie op deze uniforme manier onderzocht", zegt RMO-conservator en egyptoloog Maarten Raven. Alleen de gemummificeerde mensen waren in de jaren zestig al eens op bezoek geweest bij een radioloog, maar dat onderzoek liet letterlijk nog grote witte vlekken open.
De modernere röntgenapparaten in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zaagden de mummies als het ware in plakjes, waardoor driedimensionale beelden konden worden gemaakt. Ideaal voor een conservator die zijn collectie wil doorgronden.
"Als je alleen de amuletten bij een mummie wilt zien, kun je op deze beelden gewoon het linnen, het vlees en de botten weglaten", zegt Raven.
Hij heeft geen flauw idee wat die poppetjes in zijn mummies moeten. Maar over andere mummies is hij veel wijzer geworden, bijvoorbeeld over de bavianen, lammeren, valken, ibissen en slangen die het RMO bevolken. Een gemummificeerde krokodil van drie meter lang bleek in werkelijkheid uit twee kleinere krokodillen te bestaan.
Bij mensen legde radioloog Wybren Taconis verkalkte aders bloot. "Dat blijkt dus niet alleen een ziekte van de moderne tijd te zijn", concludeert Raven. Verder vonden de medici die meededen aan het onderzoek gewrichtsontstekingen, botontkalking en schedelbreuken die ontstonden toen de mummificeerders de hersens via de neus verwijderden. "Ze gingen soms heel slordig te werk", zegt Raven. "Je vindt losgerukte borstvliezen, slokdarmen, luchtpijpen."
Eens te meer bleek dat de kunst- en atiekhandelaren die in de negentiende eeuw de Egyptische oudheden verpatsten, zich weinig gelegen lieten liggen aan archeologische finesses. De leeftijd en het geslacht van de mummies die het onderzoek voor het eerst onthulde, bleken vaak helemaal niet te passen bij de lijkkist waar ze in lagen.
Een van de mooiste Leidse mummies vindt Raven een meisje van zestien dat in 109 na Christus in een mummie veranderde. In 1820 werd ze gevonden in een familiegraf in het Zuid-Egyptische Luxor. De familie is verspreid geraakt en een hereniging zit er niet in. Haar zusje woont nu in Londen, maar is te broos om ooit nog op reis te gaan. "We hebben wel eens gedacht aan een familietentoonstelling, maar reizen is voor de mummies echt onverantwoord."
Waar Raven ook niet aan moet denken, zijn wetenschappers die nog wel dieper op de bevindingen willen ingaan. Letterlijk, door gaatjes in een mummie te boren of een stukje ervan af te snijden.
"Daar voel ik helemaal niets voor", huivert Raven. "Als conservator is het nu eenmaal mijn taak om dingen te bewaren." Hij verwacht een stortvloed aan verzoeken van vooral medische wetenschappers, die vaak op zoek zijn naar de antieke wortels van hedendaagse aandoeningen. "Dan moeten ze wel met een heel goed verhaal komen, want het DNA van een mummie is heel vaak al vergaan."
(Bron)
Elf werklozen aan de slag in rampgebied tsunami

DEN HAAG - Elf uitkeringsgerechtigden zijn met behoud van hun WW-uitkering naar Azië vertrokken om aan de slag gegaan in het tsunami-rampgebied. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) beoordeelt op dit moment nog de aanvraag van twee mensen met een werkloosheidsuitkering.
Dat heeft minister De Kneus van Sociale Zaken donderdag geschreven in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Van Gent van GroenLinks. Volgens het UWV hadden begin dit jaar ongeveer tweehonderd werklozen uit het hele land bij de uitkeringsinstantie aangegeven te willen helpen in het gebied dat vorig jaar op Tweede Kerstdag werd getroffen werd door de ramp.
Een werkloze moet volgens De Kneus aan een aantal voorwaarden voldoen voordat hij toestemming krijgt om met behoud van zijn uitkering maximaal drie maanden 'wederopbouwwerkzaamheden' te verrichten in het getroffen gebied. Zo moet het om onbetaald vrijwilligerswerk gaan in het kader van hulpacties, die plaatsvinden onder coördinatie van de Verenigde Naties (VN).
Ook moeten WW'ers die naar verwachting snel aan betaald werk kunnen komen, volgens de bewindsman beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt in Nederland. Dat betekent dat steeds van geval tot geval zal worden bekeken of iemand met behoud van uitkering naar het buitenland mag vertrekken.
Uit navraag bij gemeenten blijkt volgens De Kneus dat er geen bijstandsgerechtigden zijn uitgezonden om te helpen in het tsunami-gebied.
(Bron)
Nieuwe apensoort ontdekt in Tanzania

NAIROBI - Afrikaanse en Amerikaanse biologen hebben een nieuwe apensoort ontdekt in Tanzania. De Lophocebus kipunji is overigens al meteen een bedreigde soort, omdat er naar schatting slechts duizend exemplaren in het regenwoud rondspringen.
Volgens de jongste editie van het wetenschappelijke blad Science leven de dieren in groepjes van vijftien exemplaren diep in de bossen. Ze zijn uiterst schuw en ze hebben roofvogels, luipaarden en slangen als hun natuurlijke vijanden.
(Bron)
Chileense militairen doodgevroren

SANTIAGO - Zeker vijf Chileense militairen zijn tijdens een oefening in de Andes doodgevroren. Nog eens 95 anderen gelden als vermist, meldden de strijdkrachten van het Zuid-Amerikaanse land donderdag.
De doden en vermisten maakten deel uit van eenheid van 433 mannen die in de bergen door een sneeuwstorm werd overvallen. 333 militairen konden zichzelf redden.
(Bron)
Bestrijding armoede in armste landen faalt

WASHINGTON - De Wereldbank slaagt er niet in de armoede in de armste landen terug te brengen. De ontwikkelingsbank heeft in deze landen te weinig aandacht besteed aan het stimuleren van economische groei, zo staat in een rapport van een commissie die toezicht houdt op het werk van de bank.
Het rapport is van belang in verband met de zogeheten Millenniumdoelen, een reeks doelstellingen om de wereldwijde armoede binnen tien jaar terug te brengen. Het rapport benadrukt dat niet alleen de Wereldbank verantwoordelijk is voor het verbeteren van de situatie in arme landen. Ook de landen zelf moeten een bijdrage leveren. Door corruptie schiet dat er nogal eens bij in.
De afgelopen tien jaar kende slechts eenderde van de ontwikkelingslanden een economische groei van 2 procent per hoofd van de bevolking. In diezelfde periode ging het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft in meer dan veertig landen omhoog, aldus het rapport. De financiële nieuwsdienst Bloomberg had inzage in het rapport.
Onder leiding van de scheidende president Wolfensohn investeerde de Wereldbank minder geld in projecten voor infrastructuur, zoals stuwdammen en pijpleidingen. Deze projecten waren in het verleden nogal eens omstreden, maar tegelijk kunnen ze van groot belang zijn voor de economie van een land. In plaats daarvan ging de organisatie meer aandacht besteden aan zaken als klimaatverandering. De commissie schrijft dat het zonder groei niet waarschijnlijk is dat de armoede omlaag gaat.
De internationale gemeenschap hoopt de armoede in het jaar 2015 te halveren. Waarschijnlijk lukt dat ook, maar een aantal andere millenniumdoelen, zoals het terugbrengen van de kindersterfte, zal zoals het er nu naar uitziet niet worden gehaald.
Dat de armoede omlaag gaat, komt met name door China, dat een sterke economische groei doormaakt. Maar als China buiten beschouwing wordt gelaten, ontstaat een ander beeld, aldus de commissie. Dan blijkt dat er sprake is van een toename van de armoede, vooral in zuidelijk Afrika. Zowel percentueel als in absolute cijfers is het daar bergafwaarts gegaan. De toenemende armoede hangt ook samen met de groeiende wereldbevolking.
Volgende week wordt in Amsterdam een conferentie van de Wereldbank gehouden over het thema economie en ontwikkeling. Het gaat dan onder meer om zaken als veiligheid en de rol die de particuliere sector kan spelen in armoedebestrijding.
(Bron)
Huisartsen gaan drie dagen staken

NIEUWEGEIN - Leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaan vanaf 25 mei drie dagen staken uit protest tegen het beleid van minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Veel praktijken zullen die dagen gesloten zijn. Dat heeft een buitengewone ledenvergadering van de LHV donderdagavond in Nieuwegein besloten.
Huisartsen blijven wel zorg verlenen aan ernstig zieke patiënten. In spoedeisende gevallen kunnen patiënten terecht bij 112 en eerstehulpposten van de ziekenhuizen. De huisartsen nemen volgens de LHV "de nodige zorgvuldigheid" in acht, zodat de continuïteit van de zorg gewaarborgd is.
(Bron)
Roemenië dan maar; Moldavië; NL wegens stem; Noorwegen eigenlijk ook voor het lef ;-); Macedonië desnoods.
Brrrrr. Songfestival :/
Ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooh...
Wat een snoepie!! We werden even bekeken, en toen sliep ze weer lekker verder :-)
Ik mag straks op baby-bezoek :-D
Schiphol wil veiligheidstoeslag verhogen

SCHIPHOL - Schiphol wil de veiligheidstoeslag die passagiers betalen met 18 procent verhogen. De kosten voor veiligheid stijgen harder dan verwacht en daarom wil de luchthaven de toeslag in november optrekken, liet een woordvoerster donderdag weten.
De kosten voor beveiliging vallen 14,6 miljoen euro hoger uit dan aanvankelijk verwacht. Zij komen uit op 172 miljoen, terwijl was uitgegaan van 157 euro miljoen.
Nu betalen passagiers die vanaf Schiphol vertrekken een toeslag van 10,99 euro. Als de verhoging doorgaat wordt dat 12,96 euro. Voor overstappers gaat de toeslag van 3,55 euro naar 4,18 euro. De minister van Verkeer en Waterstaat moet zich nog uitspreken over de door Schiphol voorgestelde verhoging.
De KLM reageert boos op de voorgestelde verhoging. De luchtvaartmaatschappij vraagt zich volgens een woordvoerder af of het niet alleen gaat om kostendekkende heffingen, maar of zij ook moet bijdragen aan de winst van Schiphol.
(Bron)
Schokpennen opgedoken op Tielse kermis

TIEL - Een kermisexploitant heeft in de afgelopen dagen tijdens de kermis in Tiel pennen uitgedeeld waarmee een elektrische schok kan worden De pennen dienden als prijs, maar zijn in Nederland op grond van de wet Wapens en Munitie verboden.
De politie is volgens een woordvoerder toevallig op het spoor van de verboden schokpennen gekomen, nadat iemand zich met zo'n voorwerp bij het politiebureau meldde.
Iedereen die een schokpen heeft gewonnen op de kermis, kan die volgens de politie zonder gevolgen inleveren op het politiebureau. Wie de pen houdt en daarmee wordt betrapt, krijgt een proces-verbaal.
De speciale pen ziet er uit als een gewone, vrij forse balpen. Maar als het knopje op de achterkant van de pen wordt ingedrukt, ontstaat een elektrische schok. Volgens de politie is het nog niet eerder voorgekomen dat deze verboden pennen opdoken op de kermis.
Enkele weken geleden ontstond nog ophef over balletjespistolen, die onder meer op de kermis in Harderwijk als prijs waren uitgeloofd. Ook deze pistolen, die in het buitenland als speelgoed te koop zijn, zijn in Nederland verboden. Ook in Harderwijk en enkele andere plaatsen riep de politie toen alle winnaars op het nepwapen in te leveren.
De kermis in Tiel is ondertussen afgelopen en de exploitanten zijn verder getrokken. De Tielse politie heeft de zaak overgedragen aan collega's in Noord-Brabant, omdat de exploitant die schokpennen uitdeelde, daar zijn vaste adres heeft. De politie is van plan de pennen in beslag te nemen.
(Bron)
Nederlandse vrouw heeft de buik vol van menstruatie

Uit opinieonderzoek van het tijdschrift Gezondheid blijkt dat meer dan vijftig procent van alle Nederlandse vrouwen baalt van de menstruatie. Een vrouw is in haar vruchtbare periode bij elkaar opgeteld meer dan vijf jaar lang dag en nacht ongesteld.
Er zijn vrouwen die blij zijn te menstrueren. 'Het geeft me het gevoel vrouw te zijn,' zegt acht procent in het representatieve onderzoek van Gezondheid. Meer dan de helft van alle vrouwen wil niets weten van een blij gevoel en geeft ronduit toe te balen van de maandelijks terugkerende menstruatie. En nog eens ruim twintig procent onderschrijft de stelling 'Ik voel me onhygiënisch en/of vies als ik menstrueer'.
Bijna een kwart van alle vrouwen vind het vervelend als vrouwen klagen dat ze niet kunnen werken of sporten tijdens de menstruatie. Het lijkt daardoor alsof het veel voorkomt dat menstruatie als smoes wordt gebruikt. Toch beantwoordt slechts twee procent de stelling 'Ik gebruik mijn menstruatie soms als smoes' met ja. Jonge vrouwen tussen de 16 en 19 jaar zijn of eerlijker in hun beantwoording of gebruiken daadwerkelijk de menstruatie vaker als smoes, zij scoren vijf keer hoger dan gemiddeld.
Mannen zijn over het algemeen erg blij dat ze niet menstrueren, bijna zestig procent onderschrijft deze stelling. Dat vrouwen de menstruatie wel eens als smoes gebruiken om een afspraak af te zeggen of om een dagje niet werken, daar is één op de drie mannen van overtuigd. Toch ergert maar één op de vijf mannen zich aan deze houding. Ruim dertien procent onderschrijft de gewaagde stelling 'Vrouwen die ongesteld zijn, kun je maar beter hun zin geven'.
Volgens het onderzoek slaan reclamemakers voor maandverband en tampons wat de gemiddelde Nederlandse vrouw betreft de plank flink mis. De reclame irriteert en heeft geen effect. Ruim de helft vind dat de reclames overdreven vrolijk zijn en is van mening dat de reclames hun niet beïnvloeden.
(Bron)
Tieners opgepakt wegens verkrachting 13-jarig meisje

HILDESHEIM - De politie in het Duitse Hildesheim (Nedersaksen) heeft zes jongens in de leeftijd van 14 tot 17 jaar opgepakt op verdenking van meervoudige verkrachting van een 13-jarige scholiere. De politie zoekt nog naar een zevende verdachte.
Het slachtoffer had een van de jongens leren kennen via het internet en een afspraak gemaakt. Al bij de eerste afspraak kwam de jongen opdagen met vrienden die het meisje tot seks dwongen. De jongens chanteerden het slachtoffer vervolgens door te dreigen naaktfoto's van haar te openbaren.
Het meisje was zo geïntimideerd dat ze ook tijdens nieuwe ontmoetingen werd verkracht door verscheidene jongens. Uiteindelijk stapte ze toch naar de politie. De verdachten hebben bekend seks te hebben gehad met het meisje, maar ze ontkennen dat er sprake was van geweld of dreigementen. Ze hebben verklaard ook niet te weten dat hun slachtoffer pas dertien is.
(Bron)

Als ze 16 was geweest, was het wel okee?
Nederland telt half miljoen werklozen

VOORBURG - Nederland telde het afgelopen kwartaal een half miljoen werklozen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neer op 6,9 procent van de beroepsbevolking. De recentste cijfers werden donderdag bekendgemaakt.
De werkloosheidscijfers stijgen al maanden licht. Dat blijkt ook uit een vergelijking van het werkloosheidspercentage in het afgelopen kwartaal met dat in hetzelfde kwartaal in 2004. Destijds was 6,7 procent van de beroepsbevolking werkloos.
Sinds de vorige zomer is het aantal werklozen maandelijks met ongeveer 4000 gestegen. De afgelopen twaalf maanden verliepen overigens niet geheel in mineur. In de zomer van 2004 liep de werkloosheid nog iets terug.
De trend oogt negatief, maar er zijn volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ook lichtpuntjes. Sinds januari 2004 publiceren het CWI en het CBS iedere maand op dezelfde dag hun onderzoeksgegevens over de arbeidsmarkt.
Het aantal niet-werkende werkzoekenden daalde volgens het CWI in april tot 700.800, een daling met 4000 ten opzichte van maart. Het aantal werklozen is bij het CWI groter, omdat de organisatie iedere niet-werkende meetelt die op zoek is naar een baan. Anders dan bij de CBS-cijfers gaat het daarbij ook om mensen die maar enkele uren per week willen werken.
Volgens het CWI neemt het aantal jeugdwerklozen af en stijgt het aantal vacatures. In de eerste vier maanden van 2005 gaven werkgevers aan dat ze banen hadden voor 94.300 mensen. Dat is 22 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. "Het ziet er hoopgevend uit", zegt een CWI-woordvoerster. Ze wijst daarbij ook op de 14.271 ontslagvergunningen die door het CWI zijn afgegeven op basis van bedrijfseconomische gronden. Dat aantal ligt 9 procent.
(Bron)
'Meerderheid bevolking kampt in toekomst met allergie'

AMSTERDAM - Niezen, jeuk, eczeem, tranende ogen. Er hoeft maar even een kat, graspol of stofmijt in de buurt te zijn, of het gaat al mis. Schattingen geven aan dat 30 tot 40 procent van de Nederlandse bevolking last heeft van een allergie, vaak in combinatie met astma. Volgens het Astma Fonds zal het percentage de komende jaren fors stijgen.
Het fonds verwacht dat over, pakweg, vijftien jaar meer dan de helft van de bevolking aan een allergie zal lijden. "Het wordt dan normaal. Je wijkt af als je niet allergisch bent", zegt woordvoerder C. Berends. Het Astma Fonds houdt zaterdag 21 en zondag 22 mei voor het eerst een allergiebeurs in de RAI in Amsterdam.
Allergieën horen bij de westerse levensstijl. Hoe dat komt? De wetenschappers hebben er geen eenduidig antwoord op. Nederlandse kinderen groeien op in schone, bacteriearme huizen.
Ziekteverwekkers krijgen weinig kans. De gezinnen zijn klein, zodat ook de besmettingskans kleiner is dan in niet-westerse landen. De aangeboren afweer tegen bacteriën en ziektekiemen verdwijnt naarmate pasgeboren kinderen opgroeien. Behalve bij kinderen die op een boerderij wonen, of baby's die tijdens hun eerste levensjaar naar de crèche gaan. Volgens Berends komt bij die groepen minder allergie en astma voor.
En ook al lijkt allergie een luxe-aandoening, leuk is het volgens Berends zeker niet. "Jeuk kan erger zijn dan pijn. Een aanval van benauwdheid voelt alsof er een hele dikke man bovenop je borstkas gaat zitten. We hebben er net een televisiespotje over gemaakt. Kinderen die onder de uitslag zitten, kunnen daardoor sociale problemen krijgen. Ze worden minder geknuffeld of vinden moeilijk vriendjes."
Soms helpt het om de woonomgeving van een allergie-patiënt goed schoon te houden en bijvoorbeeld speciale hoezen om de bedden te doen. Stof en stofmijt kunnen zich er dan minder goed nestelen. Maar meestal moet de patiënt daarbij ook nog langdurig medicijnen slikken, regelmatig met zware bijwerkingen.
Ouders zijn vaak wanhopig en zoeken hun heil in allerlei alternatieve behandelmethoden. Zo zijn er natuurstenen te koop die geneeskrachtige eigenschappen zouden bezitten. Fabrikanten storten zich op de productie van apparaten die de lucht zouden reinigen. Het Astma Fonds probeert mensen voor te lichten over de feitelijke werking van de voorzieningen. Berends: "Iedereen is vrij om te kopen wat hij of zij wil, maar wij willen duidelijk maken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat stenen helpen."
De beurs wordt dit weekeinde voor het eerst gehouden. Bezoekers kunnen er informatie vinden over alles wat met allergieën te maken heeft. Het Astma Fonds houdt zaterdag ook een symposium in de RAI. De organisatie verwacht ongeveer 3000 bezoekers.
(Bron)

woensdag, mei 18, 2005

Vrouw valt flauw door vibrerend slipje

Een huisvrouw uit Swansea in Wales beleefde in een plaatselijke supermarkt een behoorlijk genant moment toen ze volledig in extase raakte door een vibrerende slip die ze droeg. Midden in de winkel viel ze flauw, waarna ze met haar hoofd de rekken raakte.
Een toegesnelde arts ontdekte de nog trillende Passion Pants, en ontdeed de vrouw van het stimulerende ondergoed. Hierna werd ze naar een ziekenhuis vervoerd. Toen ze na controle huiswaarts kon keren kreeg ze het slipje veilig in een plastic tas mee.
Een woordvoerder van de betreffende supermarkt reageerde met een knipoog. "We gaan ervan uit dat winkelen bij ons al opwindend genoeg moet zijn." De anoniem gebleven vrouw zal zich vermoedelijk nog wel bedenken voordat ze zich opnieuw in dezelfde winkel vertoont.
(Bron)
Röntgenapparaat ziet mens naakt

Op enkele luchthavens in Amerika wordt gebruik gemaakt van een nieuw soort röntgenapparaat. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft hier bezwaar tegen omdat het apparaat mensen naakt kan tonen.
Het apparaat kan een beeld maken van een persoon zonder kleding. Op deze manier is het mogelijk om te zien of iemand een wapen bij zich heeft in bijvoorbeeld zijn ondergoed. Volgens ACLU is er sprake van schending van privacy en ongeoorloofde 'virtuele fouillering'.



De zogenoemde 'backscatter' wordt volgens USA Today op dit moment al gebruikt op twaalf luchthavens. Het gebruik beperkt zich nog tot personen die al verdacht worden van drugssmokkel. De bedoeling is om voortaan alle bezoekers van een luchthaven te controleren. De Londense luchthaven Heathrow heeft deze apparaten ook in gebruik.
(Bron)
Ophef rond naturalisatie Máxima

HILVERSUM - De naturalisatie van prinses Máxima is niet volgens de regels verlopen. Dat blijkt uit een reconstructie door Twee Vandaag en Nieuwe Revu van de procedure van slechts acht dagen die Máxima in 2001 op haar verjaardag (17 mei) het Nederlanderschap opleverde.
De reden voor een versnelde naturalisatieprocedure, die doorgaans toch nog maanden duurt, was dat Máxima de Nederlandse nationaliteit moest hebben om tot het Koninklijk Huis te kunnen toetreden. Op het moment dat ze Nederlandse werd, had het parlement echter nog geen toestemming voor haar huwelijk met kroonprins Willem-Alexander gegeven.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hoefde echter niet gewacht te worden, totdat het parlement de Toestemmingswet had aanvaard. Het lag volgens de dienst zelfs voor de hand om de naturalisatie af te ronden voor de parlementaire behandeling van de Toestemmingswet op 3 juli 2001.
Bovendien is het verzoek tot naturalisatie in strijd met de regels bij het kabinet van de koningin ingediend en niet, zoals had gemoeten, bij de burgemeester van Máxima's woonplaats destijds. Het kabinet der koningin heeft het verzoek doorgeleid naar de minister van Justitie.
Volgens de advocaat M. Wijngaarden, gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht, en de oud-hoogleraar migratierecht U. Jessurun d'Oliveira, is die gang van zaken in strijd met de uitvoeringsregels bij de Rijkswet. De RVD liet echter weten dat de minister van Justitie bevoegd is om naturalisatieverzoeken te behandelen en dat de Rijkswet een afwijkende naturalisatieprocedure niet uitsluit.
Verder zou Máxima de verschuldigde leges veel te laat, na ruim een jaar, hebben betaald. "Het antwoord op de vraag over het tijdstip van betaling van leges heeft geen gevolg voor de rechtsgeldigheid van de verlening van het Nederlanderschap", reageerde de RVD.
Ook heeft de landsadvocaat namens de minister van Justitie laten weten dat die niet over de documenten beschikt die moeten aantonen dat de juiste procedure is gevolgd. "Dat betekent dat er geen procedure is geweest", aldus Wijngaarden.
De advocaat sprak van een "redelijk vermoeden" dat de toenmalige minister van Justitie Korthals een ambtsmisdrijf heeft begaan, omdat hij had moeten weten dat de regels niet nageleefd waren. De RVD bestrijdt dat. "Als we het toch over een ambtsmisdrijf hebben, dan is de koningin ook schuldig, want haar handtekening staat er ook onder", zei Jessurun d'Oliveira.
De RVD wees erop dat Tweede-Kamerleden bij de behandeling van de Toestemmingswet geen bezwaren hebben geuit tegen de naturalisatieprocedure. Het toenmalige PvdA-Kamerlid Rehwinkel vindt echter dat hij onvoldoende is geïnformeerd.
De gevolgde procedure op grond van artikel 10 van de Rijkswet is volgens de RVD tussen 1995 en april 2001 880 keer toegepast. Máxima heeft geen voorkeursbehandeling genoten, maar een "niet-standaardbehandeling in een bijzonder geval, aldus de dienst.
(Bron)

Maar dit wisten we toch allang?
'Gebreken gas en elektra in woningen schrikbarend'

RIJSWIJK - Ruim 40 procent van woningen in Nederland vertoont ernstige gebreken aan installaties voor elektriciteit en gas. Die worden veroorzaakt door ouderdom, slijtage, hobbyisme en slecht onderhoud. Dat zegt P. Coppes, voorzitter van een commissie die werkt aan een APK-keuring voor woningen.
De gebreken variëren van lekkages, openliggende elektradraden, tot provisorische noodoplossingen. Volgens hem is het mis sinds de privatisering van de energiebedrijven in 1992. Sindsdien is er geen toezicht meer. Dat toezicht is een taak van de gemeenten, maar zij schieten hierin tekort, aldus Coppes.
"Honderd jaar lang controleerden de nutsbedrijven namens de overheid de elektrische installaties. Maar met de verkoop werd het cashen van de winst belangrijker voor de gemeenten, dan hun controlerende taak. Als ik gemeenten daarop aanspreek, krijg ik het standaardantwoord dat er geen beleid, geen geld en geen deskundigheid is."
De toename van het aantal klusprogramma's op televisie, door hem "huis- en puinprogramma's" genoemd, verergert het aantal gebreken. "Mensen klussen steeds meer zelf in huis, maar het resultaat is niet altijd het meest veilige." Mede daarom is hij voorstander van een periodieke woningkeuring. Volgens hem vallen binnenshuis per jaar tussen de veertig en vijftig doden door de gebreken, maar daarvan bestaat geen officiële registratie.
Het initiatief om een 'meetstok' te maken die woningbouwverenigingen en woningeigenaren kunnen hanteren, is afkomstig van de UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Minister Dekker van VROM is volgens Coppes een voorstander van zo'n APK-keuring, maar ze heeft de Tweede Kamer tegen. "Die vindt dat de gemeenteraad de controles moet uitvoeren. Dat is onbegrijpelijk", aldus Coppes.
Hij is verheugd dat de gemeente Den Haag heeft besloten de APK-norm, die deze zomer helemaal gereed zal zijn, over te nemen en verplicht te stellen. De gemeenteraad moet zich daar nog wel over uitlaten.
(Bron)
Tips binnen politie over Utrechtse serieverkrachter

UTRECHT - In de onopgeloste zaak van de Utrechtse serieverkrachter zijn ongeveer tien politiemannen getipt als de dader. De tips kwamen van collega's van het Utrechtse politiekorps. DNA-tests hebben echter uitgewezen dat zij niet de dader zijn. Dat zegt de leider van het politieonderzoek, M. van Leuken, woensdagavond in het televisieprogramma Profiel. Het onderzoek zal over enkele maanden op een lager pitje worden gezet. Het dossier wordt niet gesloten, maar politiemedewerkers zullen er geen dagtaak meer aan hebben.
Oud-onderzoeksleider L. Mellink zegt in het programma dat de politie dichtbij de arrestatie van de Utrechtse serieverkrachter is. Een grootschalig DNA-onderzoek onder 3000 mannen zou uitkomst moeten bieden, maar het Openbaar Ministerie verzet zich daartegen, aldus Mellink. Hij denkt dat de dader zich onder deze mannen bevindt.
De Utrechtse serieverkrachter hield de gemoederen de afgelopen tien jaar flink bezig. In het groene gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik verkrachtte hij tussen 1995 en 2001 zeven vrouwen en deed hij elf pogingen daartoe. De meeste daarvan pleegde hij in de jaren 1995 en 1996. In het najaar van 2001 sloeg hij opnieuw twee keer toe. Dat was enkele maanden nadat het onderzoek in de zaak was stilgelegd. De politie heeft aan de hand van DNA-materiaal vastgesteld dat het steeds om dezelfde man ging.
Van Leuken staat op zich open voor zo'n grootschalige DNA-test onder 3000 mannen. "Voor de mannen zelf, die dan van iedere twijfel ontheven zijn en voor ons omdat wij nooit meer naar die mannen hoeven te kijken." Volgens Mellink was de kans om de Utrechtse serieverkachter te pakken veel groter geweest als al veel eerder tot een grootschalig DNA-onderzoek was overgegaan. Hij wilde in 1999 6000 mannen testen. Het OM gaf daar geen toestemming voor, wel voor DNA-onderzoek bij ongeveer 120 mannen.
In Profiel komt ook een specialist van de Britse recherche aan bod die de meest waarschijnlijke verblijfplaats van de serieverkrachter heeft berekend. Tijdens de serie verkrachtingen woonde, werkte of recreëerde "voor 95 procent zeker" in de buurt van stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht.
(Bron)
'Afvalvaten' protesteren op terrein kerncentrale

BORSSELE - Dertig tot veertig actievoerders van Greenpeace zijn woensdagochtend het terrein van kerncentrale Borssele binnengedrongen. De meeste van hen zijn verkleed als kernafvalvaten: ze dragen knalgele pakken van schuimrubber met daarop het nucleaire teken.
Met de actie wil Greenpeace laten zien dat kerncentrales nooit 100 procent te beveiligen zijn. "Kerncentrales produceren niet alleen levensgevaarlijk radioactief afval, maar zijn ook een mogelijk doelwit voor terroristische aanslagen", zegt een woordvoerster van de milieuorganisatie. "Er lopen bewakers met honden rond maar voorlopig hebben die nog niet ingegrepen. Tot die tijd willen we doorgaan met de actie."
De milieuactivisten klommen met ladders over drie hekken. Vijf van hen wisten de koepel van de centrale op te komen. Ze hebben daar symbolisch met verf een meterslange scheur op getekend om aan te geven dat kernenergie volgens hen gevaarlijk is. "Wij zijn vreedzame actievoerders, maar wie kwaad wil kan op het terrein van Borssele veel schade aanrichten", aldus de woordvoerster.
Volgens Greenpeace zegt staatssecretaris Van Geel (Milieu) de laatste tijd steeds vaker dat Borssele wat hem betreft open mag blijven. De milieuorganisatie wil hem houden aan de afspraak in het regeerakkoord dat de kerncentrale in 2013 dicht gaat. "Het kabinet moet meer investeren in energie die op een veilige manier bijdraagt aan het stoppen van de klimaatverandering zoals zon, wind en schone biomassa."
Exploitant EPZ (Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland) was woensdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar op de actie van Greenpeace.
(Bron)
Zalm loog maar is geen leugenaar

Het liegen over de verkeerde instapkoers van de gulden bij de introductie van de euro, is door minister Gerrit Zalm van Financiën bewust gedaan. Volgens zijn woordvoerder loog Zalm 'in het landsbelang'. Wanneer Zalm namelijk de waarheid had gesproken, waren de financiële markten op hol geslagen.
De directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), Henk Brouwer, onthulde op 30 april in het Parool dat de gulden bij de introductie van de euro 5 tot 10% ondergewaardeerd was ten opzichte van de Duitse mark.
Zalm gaf vorige week toe dat de onderwaardering van de gulden 'bekend', maar 'nooit ontkend' was, en dus 'eigenlijk ook geen nieuws' was. Uit de notulen van de Tweede Kamer blijkt echter iets heel anders. Op 9 april 1998 zei Zalm in Tweede Kamer: "Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. (...) De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals."
Volgens de directeur voorlichting van het ministerie van Financiën mag een minister liegen als het doel is geen aanleiding te geven tot speculaties op de valutamarkten. "De waarheid spreken geldt in zo'n geval als een doodzonde in de monetaire politiek." Volgens de directeur is Zalm dan ook geen leugenaar: "Zalm liegt niet. Als je verplicht bent te liegen, ben je geen leugenaar."
In het kabinet heerst inmiddels de vrees dat het rumoer rond de wisselkoers van gulden ten tijde van de invoering van de euro, de stemming over de Europese Grondwet negatief gaat beïnvloeden.
(Bron)
Remkes wil uitleg over 'verkapt loon' raadsleden

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wil uitleg van de Amsterdamse burgemeester Cohen over extra onkostenvergoedingen aan raadsleden. VVD-wethouder Frits Huffnagel trad onlangs af nadat bleek dat hij in zijn eerdere functie als fractievoorzitter maandelijks duizend euro extra kreeg van zijn fractie, en dit niet opgaf bij de belastingen.
Huffnagel is niet de enige. Ook de vier leden van de CDA-fractie in de Amsterdamse raad kregen vierhonderd euro per maand extra toegeschoven. Remkes wil weten of deze onkostenvergoedingen, betaald uit de fractieondersteuning, niet strijdig zijn met de Gemeentewet, die bepaalt dat raadsleden alleen recht hebben op de 2350 euro bruto (inclusief onkostenvergoeding) die ze maandelijks krijgen. Volgens de Amsterdamse PvdA keren sommige fracties het geld uit als verkapt loon.
De lokale politici vergaderden vorige week over een rapport dat onrechtmatigheden met betrekking tot de ontvangen fractieondersteuningen blootlegde. Ze besloten om nog voor de zomer een eigen onderzoek te presenteren. De Amsterdamse partijen ontvangen, afhankelijk van de fractiegrootte, vele tonnen per jaar aan financiële ondersteuning.
Behalve de VVD en het CDA kwamen meer partijen in opspraak. Gonny van Oudenallen, het enige raadslid van Mokum Mobiel, zou 21.000 euro hebben overgemaakt naar een eigen bedrijf voor 'adviezen'. De Socialistische Partij maakte 326.000 euro, bestemd voor lokale politieke activiteiten, over naar de landelijke partijcentrale in Rotterdam. De twee leden van Leefbaar Amsterdam weigerden inzicht te geven waar de vergoeding van in totaal 258.949 euro aan op is gegaan.
(Bron)
Artsen bevestigen uitbraak ebola in Congo-Brazzaville

In het noordwesten van Congo-Brazzaville zijn elf mensen besmet geraakt met het ebola-virus, van wie er inmiddels negen zijn overleden. Artsen hebben bevestigd dat om een uitbraak van het gevreesde ebola-virus gaat, aldus een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het ebola-virus veroorzaakt koorts en bloedingen, en is besmettelijk bij contact met lichaamsvocht als bloed en sperma. De ziekte ebola is niet te genezen en leidt in 50 tot 90 procent van de gevallen tot de dood. Aangezien besmette patiënten snel sterven, blijft een uitbraak van de ziekte over het algemeen beperkt.
(Bron)
Scholier kan op maatschappelijke stage

Minister Maria Van der Hoeven van Onderwijs en staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid willen acht miljoen euro reserveren om leerlingen maatschappelijke stage te kunnen laten doen. Vanaf 2007 moeten scholieren in het voortgezet zo'n stage kunnen volgen. Een proef die de afgelopen tijd op tien scholen is uitgevoerd is succesvol verlopen.
De maatschappelijke stage kan bestaan uit koffie schenken aan ouderen, gehandicaptenbegeleiding of ballen oppompen bij een voetbalclub. De maatschappelijke stage wordt niet verplicht gesteld. Het is ook geen alternatief voor de 'sociale dienstplicht' die in oktober 2004 door CDA-minister Piet Hein Donner is voorgesteld.
Het vinden van voldoende stageplekken is overigens voor veel scholen een probleem. Dat zou kunnen worden opgelost door de leerlingen zelf te laten zoeken en door samen te werken met grote zorginstellingen.
(Bron)
Zimbabwe wil toch voedselhulp accepteren

Zimbabwe wil vanaf heden toch voedselhulp van de Verenigde Naties gaan accepteren. Dat heeft de onlangs herkozen president Robert Mugabe verklaard. Hoewel honderdduizenden inwoners van het Afrikaanse land een tekort aan voedsel hebben, weigerde Mugabe lange tijd alle voedselhulp. Hij zag de hulp als politieke bemoeienis van het buitenland, omdat er meestal voorwaarden aan verbonden waren.
De hongersnood ontstond enkele jaren geleden, toen Mugabe in rap tempo het land van blanke boeren begon te onteigenen. Bijna alle landerijen werden door de staat in beslag genomen, meestal met behulp van geweld. Door de hervormingen raakte de landbouwsector ernstig verstoord, waardoor de voedselproductie sterk afnam. Zimbabwe veranderde zo in een paar jaar van een land met voldoende voedsel in een land met hongersnood.
Mugabe werd al voor de hervormingen gewaarschuwd door critici en door de VN. Toch werd het omstreden landbouwbeleid doorgedrukt. De slechte oogsten zouden volgens de regering de schuld zijn van langdurige droogte; de landhervormingen zouden juist erger voorkomen hebben. Aanbiedingen van voedselhulp uit het buitenland werden voorheen altijd afgeslagen omdat ze 'niet nodig waren' of omdat de voorwaarden niet acceptabel waren.
(Bron)
Griekse telemarketeers gedwongen te zingen

Medewerkers van een Grieks telemarketingbedrijf werden gedwongen om iedere morgen het bedrijfslied te zingen. Ook moesten de werknemers elke ochtend ademhalings- en rek-en-strek-oefeningen doen. Medewerkers die weigerden om mee te doen zouden worden ontslagen.
Volgens de Griekse minister van arbeid zal het openbaar ministerie (OM) een onderzoek instellen naar dit bedrijf. De arbeidsinspectie, die deze omstandigheden bij het bedrijf aantrof, zal al haar bevindingen doorspelen aan het OM.
(Bron)
Snelkookpan ontploft in strandhuisje

In Egmond aan Zee is gistermiddag een Amsterdammer ernstig gewond geraakt door een ontploffing toen hij eten kookte in zijn strandhuisje. De snelkookpan waarin hij zijn maaltijd bereidde spatte uit elkaar.
Het slachtoffer is met ernstige brandwonden in zijn gezicht opgenomen in het brandwondencentrum Beverwijk.
(Bron)
Geen cel meer voor jeugdige brandstichters Uden

DEN BOSCH - De vijf tienerjongens die worden verdacht van brandstichting in de islamitische basisschool Bedir in Uden en van een poging tot brandstichting in de Udense moskee, hoeven van het Openbaar Ministerie niet meer de cel in. Officier van justitie S. Lukowski kondigde woensdag aan dat hij taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen tegen het vijftal zal eisen. De exacte eisen spreekt hij woensdag achter gesloten deuren uit.
De rechtbank in Den Bosch heeft de pers bijzondere toegang verleend om de rechtszitting tegen de vijf minderjarigen, variërend in leeftijd van 14 tot 17 jaar, gedeeltelijk te kunnen bijwonen.
De Udense basisschool Bedir ging op 9 november 2004 in vlammen op, na brandstichting met behulp van een molotovcocktail. Drie dagen eerder was op soortgelijke wijze geprobeerd de moskee in brand te steken. Rond 20 november pakte de politie een groep plaatselijke VMBO-leerlingen op, die bekenden achter de aanslagen te zitten.
Volgens Lukowski gaat het om "racistische aanslagen". Daarbij verwees hij naar de leuzen die direct voor de brandstichting op de muren van de Bedir-school waren gekalkt.
[Ook slim om leuzen om een muur te kalken en dan brand te stichten - dan zie je die leuzen tenminste niet meer.]
Ook benadrukte hij dat de beide brandstichtingen zijn voorafgegaan door het smeden van plannen daartoe.
Directe aanleiding voor de aanslagen vormde de moord op Theo Van Gogh, op 2 november in Amsterdam. Volgens de verdachten werd daar op school, die ook een groot aantal allochtone leerlingen telt, veelvuldig over gesproken en gediscussieerd. Die gesprekken werden ook buiten het domein van de school voortgezet, mede via chatboxen.
De verdachten gaven woensdag tevens aan "slechte ervaringen" met Turkse of Marokkaanse jongens te hebben gehad, in de vorm van bedreigingen en geweld.
De gesprekken leidden bij de oudste verdachten tot het verlangen "een massale aanval" op de Udense moskee te organiseren. Zover kwam het niet. Na het smeden van een onuitvoerbaar plan een varkenskop de moskee binnen te gooien, ter "ontheiliging" van de gebedsruimte, kochten een 16- en 17-jarige verdachte spullen voor het maken van een molotovcocktail.
Op de avond van 6 november ging er eerst een steen door de ruit en vervolgens de brandbom. Deze ketste af op een deel van het kozijn, waardoor de poging mislukte. Officier Lukowksi wees erop dat er zich op dat moment twee personen in het theehuis van de moskee bevonden. De betrokken verdachten zeggen dat niet te hebben geweten.
[Dat risico neem je bewust als je zoiets doet.]
Drie dagen later stichtten drie andere jongens (onder wie de jongste, 14-jarige verdachte) brand in de Bedir-school. Zij zeggen geschrokken te zijn van de gevolgen van hun daad - het zou niet de bedoeling zijn geweest het hele gebouw, dat plaats bood aan 111 leerlingen, in de as te leggen. Ter zitting zeiden zij woensdag spijt te hebben van hun daad.
Een vertegenwoordiger van de ouderraad van de Bedir-school gaf de rechtbank aan dat de gevolgen van de brand groot zijn geweest. Vele leerlingen zijn nog zeer angstig en vrezen dat zij opnieuw doelwit zullen worden van een aanslag. In maart is geprobeerd het nieuwe onderkomen van de school in brand te steken.
Momenteel zet de rechtbank de zitting achter gesloten deuren voort.
(Bron)
Politie grijpt drie stenengooiers in de kraag

AMSTERDAM - De politie heeft drie jongens opgepakt die dinsdagavond stenen vanaf viaducten in Amsterdam-West naar beneden gooiden. Ze beschadigden daarbij drie metrotreinen en een bus van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf. De bestuurder van een metro kreeg een voorwerp in zijn cabine maar raakte volgens de politie wonder boven wonder niet gewond.
Ook de passagiers van de bus, die ter hoogte van de Bos en Lommerweg reed, bleven ongedeerd. Zij werden geraakt door glassplinters.
Een van de raddraaiers, een 12-jarige jongen, werd dinsdagavond opgepakt. De politie arresteerde woensdagochtend twee van zijn companen van 9 en 13 jaar oud. Een vierde dader is nog zoek, aldus de politie.
(Bron)
Rioolpersleiding veroorzaakt ernstige verontreiniging

GRONINGEN - De rioolpersleiding die van Groningen naar Delfzijl loopt, heeft ernstige bodemverontreiniging veroorzaakt. De waterbodem is verontreinigd met kwik. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Grontmij dat de provincie Groningen woensdag heeft gepresenteerd.
Het bodemslib is bovendien licht verontreinigd met PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Omdat de verontreinigingen in het slib op de bodem van sloten is aangetroffen, levert het materiaal geen verhoogde gezondheidsrisico's op, aldus de GGD. Waterschap Noorderzijlvest, de eigenaar van de uit 1926 daterende rioolpersleiding, beslist in een later stadium of de buis moet worden verwijderd.
Het slib op de waterbodem in de buurt van de persleiding is tot nog toe over een lengte van 1900 meter onderzocht. De hoge concentraties kwik zijn aangetroffen op drie locaties ter hoogte van de Groningse wijk Ruischerbrug, waar in het verleden aan de persleiding is gewerkt.
De provincie Groningen besloot tot het onderzoek naar de 'smeerpijp' nadat onrust was ontstaan onder omwonenden van de persleiding. Er was al langer bekend dat de pijp hoge concentraties kwik en arseen bevat. Volgens omwonenden zou de leiding echter mogelijk lekken. De provincie en waterschap Noorderzijlvest lieten eerder echter weten dat de pijp volkomen veilig is.
Het complete onderzoek naar de 28 kilometer lange smeerpijp is nog in volle gang. De onderzoekers kijken zowel naar historische, milieuhygiënische als materiaaltechnische aspecten. Bovendien wordt de buis aan een video-inspectie onderworpen. Het onderzoek moet op 30 juni zijn afgerond. Daarna wordt gekeken welke maatregelen noodzakelijk zijn.
Wethouder R. Paas (milieu) van Groningen is niet verrast door de onderzoeksresultaten. "Ik begrijp echter dat mensen zich zorgen maken. Daarom is er voor ons alle reden om snel duidelijk te maken welke maatregelen er genomen moeten worden." De bestuurder benadrukt dat het niet uitzonderlijk is dat in een stad hoge concentraties giftige stoffen worden aangetroffen in de bodem. "Schone grond komt in een stad weinig voor."
De rioolpersleiding ligt in een sloot langs het Eemskanaal en loopt van Groningen naar Delfzijl. De buis deed tot eind 1979 dienst voor het transport van het rioolwater van de gemeente Groningen naar de Eems en loopt langs woonwijken in Groningen, Appingedam en Delfzijl. Tot 2000 was de provincie eigenaar van de leiding, daarna nam het Waterschap het beheer over.
(Bron)
'Gemeente mag spreiding leerlingen opleggen'

DEN HAAG - Scholen moeten samen met gemeenten verplicht afspraken maken over integratie van leerlingen. Dat moet in de wet worden vastgelegd. De gemeente mag scholen gaan dwingen mee te werken aan spreiding van leerlingen. Dat staat in een advies van de Onderwijsraad over spreiding en integratie, dat woensdag is verschenen. Om gemeentes het laatste woord te geven bij de verdeling van witte en zwarte leerlingen over de scholen is een wetswijziging nodig. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wilde woensdag in een reactie nog niet zeggen of zij zover wil gaan.
Wel ligt er al een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarin staat dat scholen en gemeentes verplicht zijn niet-vrijblijvende afspraken te maken over integratie van leerlingen. Ook kunnen scholen erop worden afgerekend als ze onvoldoende aan integratie doen. "Dit advies komt mij verdraaid goed uit", zei Van der Hoeven woensdag. De minister wil haar wetsvoorstel voor burgerschap integreren met een wat verdergaand initiatief-wetsvoorstel van PvdA en LPF.
Van der Hoeven heeft nooit leerlingen op basis van afkomst willen spreiden, maar aan de hand van hun (taal)achterstand. Ook op dit punt sluit het advies van de Onderwijsraad bij haar uitgangspunten aan. De raad oordeelt nogmaals, net als in een advies van drie jaar geleden, dat aparte wachtlijsten voor allochtone en autochtone leerlingen op de basisschool juridisch niet door de beugel kunnen. Het komt neer op discriminatie naar ras.
Rotterdam wilde aparte wachtlijsten voor basisschoolleerlingen op basis van afkomst. De Rotterdamse basisschool De Pijler begon daar een paar jaar geleden mee om het aantal zwarte en witte leerlingen in evenwicht te kunnen brengen.
Wel vindt de Onderwijsraad dat spreiding van scholieren aan de hand van een achterstand in taal of in leermogelijkheden mogelijk is. In tegenstelling tot spreiding op afkomst zou dat niet in strijd zijn met nationale en internationale wetgeving. Gemeentes zouden volgens de Onderwijsraad groepen autochtone ouders die hun kind naar een zwarte school brengen, kunnen ondersteunen.
Gemeentes gaan over de huisvesting van scholen. Zij kunnen die bevoegdheid volgens het advies gebruiken om de integratie een duwtje in de rug te geven. Zo zou een zwarte school waar autochtone ouders hun kinderen bewust heen sturen, voorrang kunnen krijgen bij het toewijzen van nieuwe lokalen. Daarvoor moet dan wel de wet worden veranderd.
In de integratieplannen die gemeenten en scholen moeten opstellen, kunnen deze zelf beslissen in hoeverre ze de spreiding van leerlingen ten koste willen laten gaan van de vrijheid van ouders en leerlingen om zelf een school uit te kiezen. Ook moeten scholen en gemeente zelf in de gaten houden in hoeverre hun integratieplan witte leerlingen de gemeente uitjaagt.
(Bron)
Schadeclaim overdondert aanbieder illegale muziek

HOOFDDORP/UTRECHT - Uit het niets viel het bericht twee maanden geleden op de digitale deurmat bij het gezin van Frans (40), een werkzoekende vrachtwagenchauffeur uit het noorden van het land. "Geconstateerd is dat u vanaf uw ip-adres ongeautoriseerde muziekbestanden verveelvoudigt en ter beschikking stelt."
"We dachten toen nog dat het om een vroege 1-april-grap ging", vertelt zijn vrouw nu. Maar langzaam werd duidelijk dat Frans tot de vijftig mensen behoort die auteursrechtenorganisatie Brein wil vervolgen wegens de grootschalige verspreiding van illegale muziek met uitwisselprogramma's op internet.
Hoewel Frans naar eigen zeggen niet wist dat hij muziek aanbood, trof Brein op zijn computer meer dan zeshonderd gedeelde muziekbestanden aan. "Op basis daarvan kan de schade begroot worden op minimaal 2716 euro", schrijft een juridisch medewerker in de sommatie die via zijn internetaanbieder naar het e-mailadres van Frans werd verstuurd.
Frans was gewaarschuwd, zegt Brein. In het afgelopen jaar ontvingen meer dan 100.000 muziekdelende internetters een bericht waarin staat dat ze onrechtmatig en soms zelfs strafbaar handelen, wat kan leiden tot forse schadeclaims. Maar die waarschuwing heeft Frans nooit ontvangen.
Tijdens de installatie van het bekende uitwisselprogramma Kazaa heeft hij die berichtenfunctie uitgeschakeld, verklaarde hij woensdag. "Met andere gebruikers wilde ik niets te maken hebben. Het was ook niet de opzet om bestanden te delen. Dat mag niet, wist ik. Het gebeurde ook niet, dacht ik."
Het bleek dat Frans zich had vergist in de functies van Kazaa. Hij deelde meer dan zeshonderd bestanden. Niet bijzonder veel, leerde navraag onder familie, buurtgenoten en collega's. Het was vooral muziek uit de jaren zestig en zeventig, geen hele albums. Gewoon die leuke oude liedjes die op single al lang niet meer in de winkel te koop zijn.
Ze noemen zich geen bijzonder grote muziekliefhebbers, aldus Frans over zichzelf, zijn echtgenote, zoon en dochter. In de kast staan nog geen honderd cd's: "We zijn nooit echte cd-kopers geweest", getuige ook een flink aantal waardebonnen dat nog op de plank ligt.
Muziek branden op cd kan de computer wel, maar dat doen ze niet: de cd-spelers in de huiskamer en in de auto spelen geen gebrande cd's. "Grootgebruiker. Laat me niet lachen", schampert hij. "We worden afgeschilderd als zware criminelen", zegt zijn vrouw die nog witheet is over de 'agressieve', 'intimiderende' toon in de 'complexe' sommatie.
Op advies van velen ging het echtpaar niet in op de schikking die Brein aanbood. En omdat Frans' internetaanbieder klantgegevens om privacyredenen niet doorgeeft, weet de stichting niet eens wie er achter het 'verdachte' ip-adres schuilgaat. In een kort geding probeert Brein de vijf betrokken providers te dwingen tot afgifte van deze informatie. "Dat wacht ik af. Het is een gok, maar anders ben ik dat geld sowieso kwijt."
Het is vooral "vervelend" dat dit lot hem treft, maar het ergst noemt Frans het toch dat hij niet attent is gemaakt op zijn fout. Het kan zijn dat waarschuwingen niet zijn aangekomen, bevestigde directeur T. Kuik van Brein woensdag. De sommatie kan in dat geval tot een schrikreactie leiden, erkende hij. "We zullen bekijken of de sommatie eenvoudiger kan", aldus Kuik op de kritiek over de juridische langschrijverij in de sommatie. Het schadebedrag van 4 euro per gedeeld muziekbestand noemt Kuik "een conservatieve inschatting".
Kuik benadrukt dat Brein zo redelijk mogelijk probeert te handhaven en dat alle omstandigheden mee tellen in eventuele onderhandelingen over een schikkingsbedrag. Het streven van Brein is om het aantal illegaal via uitwisselnetwerken gekopieerde muziekbestanden met eenderde te verminderen. Vergelijkbare resultaten werden in Duitsland behaald.
Zijn kinderen heeft Frans inmiddels wel gewaarschuwd: "Downloaden mag, maar zorg dat je niets deelt!"
(Bron)
School haalt kinderen weg bij 'ruw' toneelstuk

HENGELO - Onderwijzers en begeleiders van de katholieke basisschool De Telgenkamp in Hengelo hebben dinsdag 125 kinderen uit een theatervoorstelling gehaald. "Het ruwe taalgebruik bracht veel kinderen van slag. Enkele leerlingen moesten zelfs huilen", zei directeur H. Timmen van de school woensdag.
De voorstelling 'De smerigste en vieste boterham van het hele heelal' van theatergroep Artemis uit Den Bosch werd gisteren in het Rabotheater in Hengelo uitgevoerd. Volgens de directeur werd in het stuk onder meer gevloekt en ging het over tongzoenen. "Het taalgebruik en de mimiek sloten absoluut niet aan bij de belevingswereld van een zesjarige."
De ouders van de kinderen worden vandaag per brief geïnformeerd. In de zaal zaten ook nog enkele tientallen kinderen van een andere school. De theatergroep besloot na het vertrek van de leerlingen van De Telgenkamp de voorstelling te staken.
(Bron)
Man aangehouden na bezoek New Yorks damestoilet

MUNTENDAM/NEW YORK - "Ik werd behandeld alsof ik een moord had gepleegd." De 44-jarige Frits Wolthuis uit het Groningse Muntendam heeft voorlopig zijn buik wel even vol van New York. Zes agenten pakten hem vorige week tijdens zijn vakantie in de Amerikaanse metropool op na een onschuldig bezoek aan het damestoilet.
Wolthuis kwam net uit een café, toen hij midden op straat plotseling hoge nood kreeg. Hij vluchtte het eerste het beste toiletgebouw in, maar omdat alle herentoiletten bezet waren, zocht hij in allerijl zijn heil bij de dames-wc's.
"Dat had ik beter niet kunnen doen", zei de Groninger woensdag. Na oog in oog te hebben gestaan met een kwartet woedende vrouwen werd hij overmeesterd door zes agenten. "Ze deden alsof ik een zware crimineel was. Ik moest me omdraaien en met mijn handen tegen de muur gaan staan", aldus Wolthuis. "Ik werd gefouilleerd en moest mijn paspoort overhandigen. Een van die agenten dreigde zelfs met de gevangenis." Volgens de ongelukkige toiletganger is zijn angstige blik zijn redding geweest. "Ze lieten me uiteindelijk zonder boete weer gaan. Waarschijnlijk omdat ik zo vreselijk bang was", vermoedt hij.
De Groninger heeft burgemeester Bloomberg van New York per mail om opheldering gevraagd. "En ik wilde weten of ik Amerika nog wel in kom. Ze hebben tenslotte al mijn gegevens genoteerd." Voorlopig zit een reisje naar de Verenigde Staten er in ieder geval niet in. "Ik heb het wel even gehad met Amerika."
(Bron)
Dode vrouw blijkt vermiste prostituee

HEERLEN - De dode vrouw die op 6 mei door een wandelaar in natuurgebied Prikkenis bij Heerlen werd gevonden, blijkt een drugsverslaafde prostituee te zijn die al sinds 11 juli 2003 werd vermist. Toen de vrouw uit Brunssum verdween, was ze 20 jaar oud. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen, meldde de politie woensdag.
Donderdag houdt de politie in het gebied waar de vrouw is aangetroffen, een zoekactie naar onder meer sporen van het misdrijf en ontbrekende Het gebied wordt dan afgesloten.
Vorig jaar nog zocht de politie tevergeefs naar de jonge vrouw. Het speciaal te hulp gevraagde Disaster Victim Identificationteam (DVI) van de Belgische Federale Politie zocht toen ook in het moerasgebied bij de Rode Beek. Veertien duikers gingen de moerassen helemaal af. Bovendien doorzochten agenten met honden twee plaatsen in de Brunssummerheide.
In die tijd werd ook een 43-jarige man uit Brunssum opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de prostituee. Hij werd evenwel vrijgelaten omdat justitie te weinig hard kon maken.
(Bron)
Wellink: Nee tegen grondwet verlamt Europa

DEN HAAG - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is voorstander van de Europese grondwet en vindt het "volstrekt ten onrechte" dat de euro in de discussie wordt betrokken. Dat heeft hij woensdag gezegd in het radioprogramma 1 op de Middag. Het is voor het eerst dat hij zich publiekelijk over de Europese grondwet uitlaat.
Volgens Wellink heeft de afwijzing van de grondwet op de korte termijn geen grote invloed, maar op de langere termijn zal ze leiden tot een "verlamming van Europa". "Iedere kans om de werkgelegenheid te verbeteren moet worden aangegrepen", aldus Wellink.
(Bron)

Wat is dat toch voor een gedreig steeds - we mogen KIEZEN, maar o wee als we niet 'kiezen' wat de bazen zeggen.
Hoera! Er is een kleine Zeppo geboren :-)

dinsdag, mei 17, 2005

Zorgende mannen belangrijk voor tevreden huwelijk

Zowel de man als de vrouw zijn meer tevreden over hun huwelijk als de man een deel van de zorg- en opvoedtaken op zijn schouders neemt en vrouwelijke kenmerken vertoont. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van de Vlaamse sociologe Ann van den Troost aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Ann van den Troost heeft voor het onderzoek ruim duizend getrouwde mannen en vrouwen uit de babyboomgeneratie met elkaar vergeleken. Bij de eerste ondervraging in 1990 hadden alle stellen kinderen tussen de 9 en 16 jaar.
(Bron)
Roemeense arts aangevallen door een lijk

In Roemenië is er een onderzoek ingesteld nadat een arts een klap in zijn gezicht kreeg van een lijk. Nadat het lijk, de tiener Bogdan Georgescu, de arts sloeg raakte laatstgenoemde zodanig in shock dat hij behandeld moest worden.
De arts vond het verdacht toen hij een lijk zag bewegen in het lijkenhuis. Hij boog zich over het lichaam om het nader te bekijken, en op dat moment werd hij geslagen. De 16-jarige Georgescu werd dood verklaard in het ziekenhuis nadat hij was flauwgevallen en geen tekenen van leven meer vertoonde. Na deze verklaring werd zijn lichaam naar het lijkenhuis gebracht.
"Ik werd plots wakker en had geen idee waar ik was", zei de tiener. "Ik keek naar links en rechts en zag aan beide kanten een dode vrouw. Daarop zag ik dat een man met een witte jas naar me toekwam. Ik dacht dat hij me wou doden en raakte in paniek."
Artsen onderzoeken nu hoe het kwam dat de jongen flauwviel. "Het laatste wat ik me herinner, is dat ik koffie aan het drinken was met mijn broer. Het volgende moment werd ik wakker in een lijkenhuis."
(Bron)