zaterdag, november 29, 2003

'Turkse terreurgroepering actief in West-Europa'

MÜNCHEN - De Turkse islamitische terreurgroep IBDA-C, die zegt verantwoordelijk te zijn voor de jongste terreuraanslagen in Turkije, is ook actief in West-Europa. Dat blijkt uit een geheim rapport van het Duitse Bundeskriminalamt (BKA), waarop het ARD-programma ‘report München’ de hand heeft weten te leggen.
In het rapport staat dat het ‘Front van de islamitische strijders van het Grote Oosten’ in Europa ongeveer veertig leden heeft in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. In Duitsland zou de beweging in acht steden cellen hebben.
De Nederlandse inlichtingendienst AIVD maakte in 1998 melding van aanwezigheid van een IBDA-C-organisatie in West-Europa. In haar rapport schreef zij dat in Nederland toen geen formele structuren van de organisatie waren waargenomen, alleen enkele sympathisanten.
Volgens het BKA zijn er in Duitsland enkele honderden sympathisanten van IBDA-C. Het BKA noemt de beweging “extreem bereid om geweld te gebruiken”. In april 2001 heeft IBDA-C een aanslag gepleegd op het Turkse consulaat in Düsseldorf. Zij zou dreigen met nieuwe aanslagen.
IBDA-C streeft naar een islamitische federatie. De extremisten van deze groepering gebruiken gewapend verzet om dit doel te bereiken. De radicale organisatie is sinds de jaren zeventig in Turkije actief. De IBDA-C beschouwt het bestaan van de Turkse republiek als illegaal.
De terreurgroep heeft in het verleden met name gewelddadig geopereerd tegen kerken, journalisten, belangrijke zakenmensen en intellectuelen en tegen monumenten en beelden die de huidige Turkse staat symboliseren. Een van de beruchtste aanslagen van de groepering was brandstichting in een hotel in de stad Sivas in 1992. Daardoor vielen 37 doden, onder wie een Nederlandse vrouw.
De organisatie heeft een aparte structuur. Ze bestaat uit gescheiden legale en illegale cellen. De cellen vormen twee verschillende zogenoemde fronten. Het legale front verzorgt propaganda-acties. Daarbij valt te denken aan het publiceren van boeken en andere geschriften waarin de eigen denkbeelden worden vertolkt. Ook organiseren deze groepen legale bijeenkomsten en conferenties.
De illegale cellen zijn vaak groepjes van drie tot vijf personen. Zij handelen binnen de strategie van de organisatie. Uit veiligheidsoverwegingen worden de groepjes zeer klein gehouden. Ze opereren apart en weten niet van elkaars bestaan.
De Europese Unie heeft onlangs een verzoek van de Turken afgewezen om de IBDA-C als terroristische organisatie te kenmerken.
(Bron)
Dieven stelen Sinterklaascadeautjes

MAASTRICHT - Dieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag uit het gebouw van scouting Lord Baden Powell in Maastricht alle Sinterklaascadeautjes gestolen die de verkenners voor elkaar hadden klaargezet. Dat meldde de politie Limburg Zuid zaterdag.
Blijkbaar hadden de dieven niet genoeg aan de inhoud van de zak van Sinterklaas, want ze haalden ook alle kasten en laden open en gooiden de inhoud ervan over de grond. Verder namen ze uit het gebouw aan de Roemerstraat twee computers, een TV-toestel en een videorecorder mee.
(Bron)
TT 120 DELFT De dirigent van de jeugdzanggroep De Buddy's is aangehouden op verdenking van het bezit en het verspreiden van kinderporno. De politie sluit niet uit dat het onderzoek ook informatie over ontucht oplevert. Zanger Jody Bernal was vroeger ook lid van de Buddy's.
Inbreker komt graag nog een keer terug

AMSTERDAM - Inbrekers blijken vaak na een bezoek aan een woning nog eens terug te komen. De inbreker komt een aantal weken later de nieuw aangeschafte waar van het verzekeringsgeld ook nog even ophalen. De politie in Amsterdam heeft sinds vorig jaar vijftien adviseurs voor inbraakpreventie die burgers de mores van het dievengilde onder de aandacht brengen.
Inbrekers lopen bij een tweede bezoek minder risico omdat de woning inmiddels bekend terrein is. De gloednieuwe spullen maken de woning nog eens extra aantrekkelijk. Inbrekers blijken vrijwel altijd het meest makkelijk toegankelijke huis uit te zoeken. Beter hang- en sluitwerk bewijst daarom al snel zijn nut, aldus de politie vrijdag.
In 2002 werd in de regio Amsterdam 7750 keer aangifte gedaan van diefstal uit huizen en inbraak. Met de inbraakpreventieadviseurs wil de politie dat cijfer terugdringen. Volgens een politiewoordvoerder is het vooral in de wintermaanden van belang dat bewoners nog eens kritisch naar de beveiliging van hun huis kijken.
(Bron)
Bizarre brief van het GAK. Ik heb 'm een paar keer moeten lezen voor ik het begreep. Als ik m'n uitkering van deze maand niet pas in januari wil krijgen, moet ik de brief onmiddellijk ondertekend terugsturen. Dan kan ik m'n uitkering van deze maand als voorschot uitbetaald krijgen.
Reden: 'noodzakelijke aanpassingen aan onze uitkeringssystemen'.
Moet je als klant eens proberen.
Rotterdam wil geen werklozen meer toelaten

DEN HAAG/ROTTERDAM - Rotterdam wil geen werklozen meer toelaten. Panden waarin illegalen wonen, moeten onteigend kunnen worden. Verder wil de stad scherpere eisen stellen aan allochtone partners uit het land van herkomst en bemoeizorg opleggen aan probleemgezinnen.
Dat staat in een concept van het gemeentelijke actieprogramma Het cement van de Stad. Maandag presenteert het college van burgemeester en wethouders het definitieve programma. Tot op het laatste moment is hard onderhandeld over toon en inhoud. Eerdere versies laten zien dat de meningen in het college verdeeld zijn. Burgemeester Opstelten en CDA-wethouder Van der Tak zoeken de consensus, waar wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam een harde lijn voorstaat.
Zomaar op goed geluk naar Rotterdam komen, is er niet meer bij, stelt het concept. Om kansarmen te weren, worden alle registers opengetrokken. Het stadsbestuur dringt aan op noodwetgeving in probleemwijken, met tijdelijk verregaande bevoegdheden voor speciaal aangestelde ambtenaren. 'Het is merkwaardig dat voor het opheffen van de fileproblematiek en dijkverzwaring het kabinet wel noodwetgeving overweegt, maar voor ernstige sociaal-maatschappelijke problematiek niet', aldus de opstellers.
De Huisvestingswet zou moeten worden gewijzigd. In probleemwijken met veel goedkope woningen moeten niet mensen met een te hoog inkomen, maar die met een laag inkomen uitgesloten worden. Rotterdam wil alleen nog gezinnen met een inkomen boven 120 procent van het minimumloon een woning binnen zijn grenzen aanbieden. Prestatiecontracten met woningcorporaties moeten deelgemeenten waar weinig kansarmen wonen, dwingen een aantal vrijkomende woningen te bestemmen voor kansarmen.
Als het aan de gemeente ligt, worden asociale huurders uitgezet en riskeren notoire overlastgevers hun uitkering. Panden van malafide huisbazen die aan illegalen verhuren, zouden verbeurd moeten worden verklaard. Voor de mensen die als gevolg van deze maatregelen dakloos worden, wil de gemeente grootschalige opvang realiseren.
Het programma uit felle kritiek op de huidige immigratiewetgeving.
Rotterdam wil een systeem van tijdelijke verblijfsvergunningen, zonder recht op sociale zekerheid en woningbouw, maar mét premieplicht. Na drie jaar is onder voorwaarden een permanente status mogelijk.
(Bron)

Misschien moest Rotterdam zich maar eens afscheiden. Dan hebben ze wèl het recht om eigen wetten te maken die in tegenspraak zijn met de algemene wetten van Nederland. En hoef ik me als Nederlander niet meer te schamen dat die stad met de achterlijke bestuurders bij mijn land hoort.
Eerste reactie vriendje: 'En geen enkele Rotterdammer mag nog in een andere stad wonen.'
Tja.
"Disclaimer
Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen op welke manier dan ook. Wil je iets overnemen vraag het dan gewoon en ga niet pronken met de veren van een ander. "

Sue me!
Bij het zetten van nieuwe ruiten in het pand van Quote op het Singel, heeft de ruitenzetter een boete geriskeerd.
Bij het zetten van de ruiten, met gebruik van een hoogwerker, werden de glaszetters door ambtenaren van Stadstoezicht op de vingers getikt, omdat ze geen vergunning hadden voor de hoogwerker. Een van de medewerkers is nog naar het stadhuis gegaan, maar vond hier een dicht loket. Ook bleek zo'n vergunning vijf dagen van te voren aangevraagd te moeten worden.
Het glasbedrijf heeft besloten om het risico te nemen, om Quote niet in de kou te laten zitten, aldus Het Parool.
(Bron)
Au...
Agent schiet man met balletjespistool neer

EDE - Een politieagent in Ede heeft vrijdagavond een man in zijn voet geschoten, omdat deze de politie bedreigde met een vuurwapen, dat achteraf een balletjespistool bleek te zijn. De neergeschoten man is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Daarna moet hij naar het politiebureau in Ede voor verhoor.
De politie kreeg volgens een woordvoerder een melding dat een man een groep vrouwen in de Liebeek in Ede met een vuurwapen bedreigde. De man, die onder invloed van alcohol was, meldde zich in die straat bij een woning van mensen die hij kende. Toen hij niet naar binnen mocht, trok hij een wapen. Daarop belde een van de vrouwen de politie.
De man bedreigde de agenten eveneens met zijn nepwapen. Een agent schoot hem in de voet om hem te kunnen overmeesteren. Daarna bleek dat het wapen een balletjespistool was, een in Nederland verboden nepwapen, dat bedrieglijk echt lijkt. Balletjespistolen worden vooral in Zuid-Europese landen als speelgoed verkocht.
De politie stelt een onderzoek in naar het incident aan de Liebeek. De rijksrecherche onderzoekt de schietpartij, aldus de politiewoordvoerder.
(Bron)
Categorie dom.
Ik zet de pleerol altijd op de verwarming - voor de grijp als ik op de plee zit. Maar de pleerol was kwijt. Vriendje had een nieuwe gepakt toen de oude op was, en die keurig op dat hangertje gehangen dat ik nooit gebruik ;-)
Nelson Mandela's Aids Day Concert is to be webcast globally live and free on Saturday, in what will be the world's biggest charity event on the net.
To date those international artists who have committed to joining leading South African artists Watershed, Bongo Maffin, Yvonne Chaka Chaka, Johnny Clegg & Sipho Mchunu, Ladysmith Black Mombaza, Danny K, Zola, and Ready D, include Anastacia, Baaba Maal, Beyonce, Bono, Eurythmics, The Corrs, Angelique Kidjo, Moloko, Paul Oakenfold featuring Shifty Shell Shock and TC, Queen, Youssou N'Dour, and Zucchero.
(Meer)

Jammer dat het nodig is :-(
LOL

vrijdag, november 28, 2003

Weer een leuke spam:

counseled barbour merge scans pragmatic seam expeditiously seaman humored microinstruction adversely sealy boosting telethon accessors mayst ashmolean imitates tempts tenting adherent cortical bovine addle meanness arturo meteors tend agamemnon bodies mesa exorcist estimations mating podium hydroxylate melting adjoins miasmal brazen bluest expiable sari acetate tanks branched expired microcosm pocket cries
popularization bolsheviks benjamin taft creators mazurka alhambra possessed schoolgirlish exchanging savory teaming tales melon exile credential evangelic bordellos exacerbate taproot megaton takes boltzmann accomplish breaded boathouses mentally

Inderdaad, of ik menselijk groeihormoon wil kopen.
TT 118 Peiling: fors verlies CDA, winst PvdA

HILVERSUM Het CDA staat op fors verlies in de jongste Politieke Barometer van NOVA. De partij daalt van 44 zetels naar 33. Sinds de ophef over het satiredebat van premier Balkenende en minister Donner, is het CDA aan het wegzakken.
De VVD wordt niet beloond voor de harde opstelling van minister Zalm, in het debat met Duitsland en Frankrijk over het euro-stabiliteitspact. De VVD geeft één zetel prijs en staat op 26. D66 is de enige regeringsfractie die wint. De partij klimt van 6 naar 7 zetels.
In de oppositie is de PvdA, 51 zetels sterk, de grote winnaar. GroenLinks (9) wint slechts 1 zetel. De SP staat op 14.
TT 401 Mits goed uitgevoerd is er niets mis met paaldansen. Amsterdam is nu eenmaal geen Staphorst. De Italiaanse pornoster en politica Cicciolina meende vrijdag op het Haagse Binnenhof te moeten demonstreren tegen de vertrutting van het uitgaansleven in Amsterdam.
Samen met een handjevol demonstranten liep ze een paar rondjes om het beeld van Willem van Oranje. Pijnlijk detail: er waren meer toeschouwers dan dat er demonstranten met een spandoek waren. Inhoudelijk kon ze haar protest niet goed uitleggen. Verder dan "demonstreren is belangrijk" kwam ze niet. Gelukkig heeft ze weer wel andere kwaliteiten.
TT 401 Een krat bier kopen en dan nog geld toe krijgen. Het is mogelijk in het Twentse dorpje Losser. Het dorp is in de ban van een ware bieroorlog.
Het werkt als volgt: men kope voor 5,99 euro een krat Grolsch bij de witte supermarkt. Daarmee reppe men zich naar de firma Sanders. Die zijn de lulligste niet en geven je voor datzelfde krat 8,99 euro. Tel uit je winst.
U zult begrijpen, de kratten gerstenat zijn niet aan te slepen. Wij vragen ons echter af hoe slim de bedrijfsleider van Sanders is. Zou het niet beter zijn om zelf even naar de witte buurtsuper te lopen?
TT 192 Klagende Nederlander wel gelukkig

ROTTERDAM De Nederlander mag dan wel klagen over allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, de meesten zijn wel dik tevreden met hun leven, zo meldt Ruut Veenhoven, hoogleraar sociale condities voor het menselijk geluk in Rotterdam.
Het gemiddeld aantal 'gelukkige' jaren staat nu op 58,3,ruim 4 jaar meer dan in 1973. Ook de laatste jaren heeft die trend zich onverminderd voortgezet.
Het geluksgevoel hangt vooral samen met grotere keuzevrijheid, zegt Veenhoven. In rijke landen voegt verdere groei van de welvaart niet veel meer toe aan het geluk. Wat meer uitmaakt is de mate van democratie, zo blijkt uit onderzoek.
TT 130 GENEVE In Genève hebben 92 landen een verdrag gesloten dat hen verplicht om niet-ontplofte munitie na een oorlog op te ruimen. Jaarlijks komen daardoor vele duizenden mensen om. Ook de VS schaarde zich achter het verdrag, dat mede onder Nederlandse druk tot stand is gekomen.
TT 130 MÜNCHEN De Amerikaanse vlieggrootheid Charles Lindbergh heeft inderdaad in München drie buitenechtelijke kinderen. DNA-onderzoek wees dat uit. De drie onthulden in augustus hun identiteit.
TT 130 MEXICO STAD In Mexico Stad hebben vele tienduizenden mensen betoogd tegen het regeringsplan belasting te gaan heffen op voedsel en medicijnen. Ook zijn ze fel tegen een privatiseringsplan voor de energiesector. Alle plannen zullen het dagelijks leven fors duurder maken.
TT 126 'Grote drie' eens over EU-defensie

NAPELS Bij EU-overleg in Napels hebben Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië een akkoord bereikt over de opzet van een Europese defensiemacht. Dat heeft de Franse minister De Villepin gemeld. Het plan wordt vanavond informeel aan de andere EU-lidstaten voorgelegd.
Volgens Le Monde hebben Frankrijk en Duitsland het idee laten varen om een Europees hoofdkwartier in het Belgische Tervuren te vestigen. Het Europees commandocentrum komt nu bij het militaire NAVO-hoofdkwartier in Mons.
Het plan moet nog wel met Washington worden besproken. De VS is beducht voor een EU-leger, los van de NAVO.

De VS is gewoon bang dat er teruggevochten wordt als ze die inval hier doen wanneer het gerechtshof Amerikaanse oorlogsmisdadigers gaat berechten.
TT 125 Radicalen winnen in Noord-Ierland

BELFAST In Noord-Ierland hebben de radicale partijen zoals verwacht een grote overwinning behaald. De DUP van de extremistische dominee Paisley wordt in het nieuwe parlement de grootste protestantse partij, voor de gematigde UUP van voormalig premier Trimble.
Aan katholieke zijde is Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, de grootste partij geworden,voor de SDLP. De uitslag maakt de vorming van een nieuwe Noord-Ierse regering en herstel van het zelfbestuur zo goed als onmogelijk.
Dominee Paisley sluit elke samenwerking met Sinn Fein uit, en is ook fel tegen het Goede-Vrijdagakkoord.
TT 120 APELDOORN De hoofdredacteuren van de Nederlandse media zijn verontwaardigd over de lauwe reacties bij politici en politie op de beschieting van de redactie van Quote en het woonhuis van de uitgever van dat blad in Amsterdam.

Tuurlijk, 19 kogels door het raam van een redactielokaal plus een kogel door de ruit van een kinderkamer, wat is dat nou vergeleken bij een verwarde meneer met een mes verdwaald in de buurt van het huis van JPB.
TT 116 Subsidie voor supertelescoop Lofar

DEN HAAG Het kabinet trekt 52 miljoen euro uit voor Lofar, een Nederlandse supertelescoop voor astronomisch onderzoek en metingen op het gebied van geofysica en landbouw.
De radiotelescoop bestaat uit zo'n 25.000 kleine antennes, verspreid over Noord-Nederland, die signalen opvangen uit de ruimte. Die worden door een supercomputer omgezet in beelden.
De subsidie voor het project van in totaal 150 miljoen euro dreigde te worden stopgezet na een negatief advies van een interdepartementale commissie. Volgens de planning moet Lofar in 2006 klaar zijn voor de eerste waarnemingen.
TT 115 Burger mag straks twee keer stemmen

DEN HAAG Het kabinet heeft ingestemd met het plan van D66-minister De Graaf voor een nieuw kiesstelsel vanaf 2007.
In het stelsel krijgen kiezers twee stemmen: één op een regionale kandidaat, en één op een landelijke. De landelijke stem bepaalt de zetelverdeling in de Tweede Kamer. De samenstelling van de fracties wordt voor een belangrijk deel vastgesteld door de regionale stemmen.
Met de wijziging wil De Graaf de band tussen kiezer en gekozene versterken.
Het kabinet stelde vorige week vanwege "technische" problemen een besluit nog uit. Die zijn nu opgelost.
CDA en VVD in de Kamer zijn kritisch over het plan.
TT 107 Liquidatie-verdachte vrijgelaten

DEN BOSCH De man die werd aangehouden omdat hij opdracht zou hebben gegeven tot de liquidatie van de Roermondse officier van justitie P. van Hilten en de Eindhovense politieman F. Wijers, is vrijgelaten. Hij blijft wel verdacht.
Omdat het strafrechtelijk onderzoek in de zaak tot op heden onvoldoende belastende feiten heeft opgeleverd, kon hij niet langer worden vastgehouden.
De 59-jarige Brabander werd in de nacht van maandag op dinsdag in de buurt van Venlo gearresteerd. De politie hield hem al een tijdje in het oog, op grond van geruchten in het criminele circuit dat de man de twee liquidaties had bevolen.

Dus je denkt dat ie twee huurmoordenaars in dienst heeft genomen om een OvJ en een agent om te leggen, en je houdt 'm niet vast. Als je blijkbaar zo weinig bewijs hebt, had je dan wel genoeg bewijs om 'm op te pakken en al die publiciteit op te kloppen?
TT 106 ANWB verliest monopolie wegwijzers

DEN HAAG De ANWB is zijn monopolie op de bewegwijzering van de Nederlandse wegen kwijt. Verkeer en Waterstaat heeft voor het eerst een ander Nederlands bedrijf de opdracht gegeven om nieuwe blauwe borden langs de snelwegen te plaatsen.
De ANWB heeft teleurgesteld op het besluit gereageerd. V&W kondigde enige tijd geleden al aan dat de organisatie het alleenrecht zou verliezen.
De komende drie jaar mag het bedrijf Tebodin de bewegwijzering verzorgen. De borden zullen overigens qua vormgeving niet veranderen. Acht bedrijven hebben getracht de order binnen te halen.
UPC verder met tariefsverhogingen

AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC gaat op 1 januari verder met de geleidelijke prijsverhoging voor het standaardpakket kabeltelevisie en -radio. UPC is in Nederland actief in 151 gemeenten. Eind volgend jaar betaalt iedere UPC-klant "het kostendekkende tarief" van 12,77 euro per maand, exclusief BTW. Dat heeft de onderneming vrijdag meegedeeld.
In 66 gemeenten gingen abonnees vanaf 1 juli van dit jaar al maximaal 2,50 euro per maand meer betalen. Op 1 januari 2004 komt het gemiddelde UPC-tarief in Nederland uit op 11,95 euro, exclusief BTW.
Dat er zoveel verschillende tarieven bestaan, is een erfenis uit het verleden, waarbij kleine bedrijven lokaal prijzen vaststelden. "In sommige gemeenten, zoals Nijmegen, komen meerdere tarieven voor. UPC wil naar één prijs, gebaseerd op een kostendekkende operatie. Nederland heeft een van de laagste tarieven voor kabeltelevisie en -radio in Europa. Ook na de tariefaanpassing blijft dat zo", benadrukte een woordvoerder.
UPC heeft de afgelopen jaren veelvuldig onder vuur gelegen als gevolg van zijn dienstverlening aan klanten. Dit jaar adverteerde de onderneming met haar kwaliteitsdoelen, die eind 2003 moesten zijn gerealiseerd. Volgens UPC is dat gelukt. Zo wordt 80 procent van de telefoontjes van klanten binnen 30 seconden opgenomen.
"Verder is UPC nu vrijwel klaar met de complete renovatie van haar netwerken en klantensystemen."
(Bron)
Straaljager te koop op veilingsite

AMSTERDAM - Op zoek naar een orgineel kerstcadeau? Op veilingsite ebay.nl staat wel een heel bijzonder presentje. Een straaljager. De startprijs ligt op één euro en iedereen kan een bod uitbrengen. [Current bid: US $10100,00]
De MIG-21 Fishbed behoorde oorspronkelijk tot de Poolse luchtmacht. Het toestel is 16 meter lang, 7 meter breed en 4 meter hoog. De maximumsnelheid van dit toestel is 2230 km per uur, al wordt vliegen lastig omdat de hoofdstroomkabel is doorgeknipt.
(Bron)
KPN verhoogt opnieuw snelheid ADSL

AMSTERDAM - KPN heeft opnieuw aangekondigd de snelheden van zijn ADSL-netwerk te verhogen. De verhoging geldt voor alle aansluitingen en betreft minimaal een verdubbeling van de downstream, zo schrijft Webwereld.
Adsl Lite wordt verhoogd van 384 kbps downstream naar 1024 kbps downstream. De upstream gaat bij deze abonnementsvorm omhoog van 128 kbps naar 320 kbps. De mensen met een basic-abonnement zien alleen een verdubbeling van de downstream, van 1024 kbps naar 2048. Bij het fast-abonnement wordt ook alleen de downstream verdubbeld naar 4096 kbps.
Dit is de tweede verhoging binnen een jaar van de KPN zonder dat er extra kosten aan verbonden worden. In september kondigde het telecomconcern ook al een verhoging van de snelheden aan.
(Bron)
Euro op recordhoogte

AMSTERDAM - De euro is vrijdag door de psychologisch belangrijke grens van 1,20 dollar gebroken. De Europese munt noteerde 1,2015 euro. Dat is het hoogste niveau sinds de introductie van de euro begin 1999. Vorige week raakte de euro heel even de grens van 1,20 dollar.
Volgens analisten daalt de vraag naar de dollar omdat investeerders niet langer bereid zijn de enorme schuldenberg van de Amerikaanse overheid te financieren. Bovendien denken beleggers dat de Verenigde Staten de sterke economische groei van 8,2 procent in het vorige kwartaal niet kunnen vasthouden.
(Bron)
Grote condoomfabrikant dreigt over de kop te gaan

KEULEN - De grootste condoomfabrikant van Europa, Condomi, is in ernstige financiële problemen terechtgekomen. Het Duitse bedrijf is te hard gegroeid, zo gaf de directie vrijdag toe, en er is te weinig gelet op de kosten die daarmee gemoeid waren.
Condomi voert nu besprekingen met zijn banken over een overbruggingskrediet. Een faillissement kan daarmee worden voorkomen, maar duidelijk is wel dat de condoomproducent zal moeten afslanken om te overleven. Beleggers hebben al hun vertrouwen verloren. Op de beurs in Frankfurt raakte Condomi vrijdag meer dan eenderde van zijn waarde kwijt.
De internationale groeiambities kan Condomi voorlopig wel vergeten. Vorig jaar nam de onderneming in Erfurt een nieuwe productievestiging in gebruik die de jaarlijkse productie meer dan verdrievoudigde tot 720 miljoen stuks. Juist de financiering van deze uitbreiding drukt zwaar op de resultatenrekening van Condomi.
Ook de verkoop van erotische accessoires en lingerie bleek geen succes. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd een verlies van in totaal 2,1 miljoen euro geleden, terwijl de omzet terugliep in vergelijking met vorig jaar.
Vorig jaar had Condomi, in 1988 opgericht door drie studenten, nog de ambitie om marktleider Durex te bedreigen. Durex is goed voor een jaarlijkse productie van 2,5 miljard condooms.
(Bron)
Kerstman weert kinderen om klachten te voorkomen

WELLINGTON - De jongste bewoners van het plaatsje Mosgiel in Nieuw-Zeeland mogen dit jaar tijdens de jaarlijkse kerstmarkt niet bij de kerstman op schoot kruipen uit vrees voor klachten over kindermisbruik. Dat meldt de krant Otago Daily Times vrijdag op gezag van de organisatoren van de kerstmarkt.
Mede-organisator Gail Thompson zegt tegen de Otago Daily Times dat moet worden voorkomen dat kinderen over vijftien jaar met verhalen komen over wat ooit is gebeurd toen ze bij de kerstman op schoot zaten. Om problemen te voorkomen moeten kinderen op stoeltjes naast de kerstman gaan zitten om hun cadeau in ontvangst te nemen. Elf stoeltjes worden ter gelegenheid van de kerstmarkt speciaal versierd.
Graham Glass, dit jaar uitverkoren om in Mosgiel als kerstman op te treden, is niet te spreken over het schootverbod. "Het is volstrekt belachelijk. Ik kan niet geloven dat we zo politiek correct zijn geworden", aldus Glass tegen de Otago Daily Times.
(Bron)
Extra straf voor crimineel die platteland opzoekt

ALMELO - Criminelen die hun werkterrein naar het platteland verleggen omdat de politie hier vaak minder snel ter plaatse is, krijgen in Twente hogere straffen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo eist bij woninginbraken en autokraken een tot enkele maanden extra.
Ook de rechters in Almelo wegen deze tactiek als verzwarende omstandigheid mee bij de vonnissen. "Het gaat om enkele tientallen gevallen per jaar", zei persofficier G. Dam van het OM in Almelo vrijdag. Het zijn vooral inbrekers uit het westen van het land en incidenteel uit het buitenland die bewust hun slag op het platteland slaan. Ze komen vaak via de snelweg A1 die van Amsterdam via Hengelo naar Duitsland loopt en zijn vervolgens weer snel vertrokken.
(Bron en meer)

Zou de OvJ weten dat andere plaatsen ook bereikbaar zijn via de snelweg?
En wat te doen met plattelanders die in een stad inbreken?
'Ieder mens kent in zijn leven 396 vrienden'

LONDEN - Vriend, maatje of kennis. Tel ze maar zorgvuldig. Van de 33 vrienden die iemand nu heeft, is er over een paar jaar nog maar een handvol over. Ieder mens krijgt in zijn leven 396 vrienden. Per periode zijn dat er gemiddeld 33, maar daar blijven er dus maar weinig van over. Dat blijkt uit een onderzoek, vrijdag gepubliceerd in The Times.
Onderzoekers bekeken in opdracht van het internetberichtensysteem MSN van Microsoft het gemiddelde vriendennetwerk van de mens. Het rapport heet Anatomy of Modern Friendship. De groep van 396 slinkt door sterfte, ruzies en desinteresse. Van de 33 vrienden die een persoon momenteel heeft, blijven er uiteindelijk zes over die je zou kunnen omschrijven als 'goeie vriend'. Die persoon vertrouw je en is er als je hem of haar nodig hebt.
Overigens zien vrouwen elke 3,5 dagen een vriend of vriendin en mannen elke vijf dagen. Vrouwen zijn kieskeuriger dan mannen. Mannen zeggen in het algemeen dat ze meer vrienden hebben dan vrouwen, maar ze zien ze veel minder.
De onderzoekers kwamen tot vier soorten vriendschap. De 'werkers' voor wie vrienden veel betekenen, de 'snoeiers' die vrienden net zo snel laten vallen als dat ze ze maken, de 'oogsters' met een vaste groep vrienden die ze evenwel vaak maanden niet spreken en tenslotte de 'verzamelaars' die het snel aanleggen met velen, maar er dan weinig energie meer in stoppen.
Gevaarlijkste leeftijd voor een vriendennetwerk is het dertigste levensjaar. Mensen gaan dan uit huis, of samenwonen. Een vriendschap komt nog meer onder druk te staan als er kinderen komen. Een beste vriend is niet iemand die je het meeste ziet, maar iemand aan wie het vaakst denkt, stellen de onderzoekers.
(Bron)
Winkeldief betrapt met 177 pakjes sigaretten in broek

BERLIJN - Een Duitse winkeldief is vrijdag tegen de lamp gelopen met 177 pakjes sigaretten in zijn broek. Winkelpersoneel werd wantrouwig toen ze de man vreemd zagen lopen en waarschuwde de politie. Volgens een politiewoordvoerder in de plaats Olpe had de man zijn broek letterlijk gevuld met de sigaretten.
Drie handlangers probeerden de opvallende bobbels in zijn broek te verbergen door er kranten voor te houden.
(Bron)
Celstraf wegens ontucht met 14 jonge leerlingen

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een leraar van een basisschool uit Lisse veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens het plegen van ontucht met veertien leerlingen uit groep 4. De 44-jarige J. van G. uit Hillegom, zelf vader van drie jonge kinderen, kreeg verder tbs met voorwaarden opgelegd.
De man moet een psychiatrische dagbehandeling volgen en onder controle blijven van instellingen als de reclassering. De rechtbank veroordeelde de man confrom de eis van het Openbaar Ministerie. De slachtoffertjes van de man waren tussen de 6 en 8 jaar oud.
(Bron)
'Vaak zieke werknemer moet atv-dagen inleveren'

DELFT - Als een werknemer vaak ziek is of zorgverlof opneemt, moet hij daar atv-dagen voor inleveren ter compensatie. Dat stelt voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland vrijdag. Volgens hem werken Nederlanders te weinig uren. Dat zou vooral komen doordat er te veel verlofregelingen bestaan.
"Het draait allemaal om tijd en productieve uren. In vergelijking met het buitenland werken wij gemiddeld minimaal 200 uur per jaar minder. Ook al ligt onze productiviteit per uur nog zo hoog, met een dergelijke achterstand haalt het bedrijfsleven nooit deze concurrentieachterstand in", aldus Hermans.
MKB-Nederland wil de discussie over de hoeveelheid verlofregelingen en atv-dagen inbrengen in de onderhandelingen met kabinet en werknemerorganisaties over een levensloop- en vroegpensioenregeling. "Het zwangerschapsverlof moeten we buiten de discussie houden. De rest van al die vrije dagen moeten we op een hoop gooien en daar één goede regeling van maken", stelt Hermans. "Een soort uitruilreservoir aan verlofrechten."
(Bron)

Wat een goed idee. Die chronisch zieken hebben hogere kosten, en nu mogen ze ook nog vrije tijd inleveren. U wordt bedankt meneer Hermans. Ik zou bijna zeggen dat u maar eens een chronische ziekte moest krijgen, die u noodzaakt u vaker dan gemiddeld ziek te melden. Zodat het moeilijk wordt een baan te houden, zodat u minder geld heeft, terwijl de kosten stijgen, ziekenfondspremies stijgen en u niet meer die medicijnen en hulp kunt betalen die u nodig heeft. Ik zou het bijna zeggen.

donderdag, november 27, 2003

TT 401 Een boerderij annex dierenpark in de buurt van het Engelse Burnham kampt de laatste tijd met een enorme toeloop van bezoekers. Van heinde en verre komt men naar Burnham om The Colonel te zien.
Nee, het gaat hier niet om de laatste veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, maar om een enorme stier. The Colonel heeft een schofthoogte van 1,98 meter en weegt zo'n 1600 kilo. Dat is meer dan een BMW, om maar wat te noemen.
Het grootste rund in het Guiness Book of Records is nu nog Mount Katahein, uit Maine (VS). Maar die is slechts 1,91 m. Het wachten is dus op een aanmelding van The Colonel.
TT 192 Trabia stimuleert club met pasta

PALERMO Voetballers worden tegenwoordig fors financieel in de watten gelegd. Als je als povere Italiaanse gemeente het beste uit de spelers naar boven wilt halen, moet je van goede huize komen.
Het gaat in dit geval om Trabia nabij Palermo op Sicilië. De topclub die daar Palermo heet, staat momenteel bovenaan in de Serie B. Als de spelers weten door te zetten, gloort de Serie A, het mekka van iedere Italiaanse voetballer.
De burgemeester van Trabia looft een typisch Italiaanse beloning uit voor degene die in het promotieduel het beslissende doelpunt scoort, en voor de topscorer: ieder duizend kilo pasta.
TT 123 Patstelling dreigt in Noord-Ierland

BELFAST Exit-polls in Noord-Ierland wijzen erop dat de radicale partijen winst hebben geboekt bij de gisteren gehouden verkiezingen. Morgen wordt de einduitslag pas verwacht.
Van de protestantse partijen zouden de radicale DUP van dominee Paisley en de gematigde UUP van David Trimble beide afkoersen op 25% van de stemmen. Aan katholieke zijde zou Sinn Fein op 20% uitkomen en de gematigde SDLP op 16%.
Als de hardliners als grootste uit de bus komen, wordt de terugkeer naar het zelfbestuur zo goed als onmogelijk. Paisley heeft altijd geweigerd met Sinn Fein een regering te vormen.
TT 121 In EU uniforme straffen drugshandel

BRUSSEL De EU-ministers van Justitie hebben afgesproken dat binnen de unie "min of meer" dezelfde maximumstraffen voor drugshandel gelden. Met de uniforme bestraffing moet voorkomen worden dat dealers van EU-lid naar EU-lid trekken.
Handelaren die kleine hoeveelheden bij zich hebben, krijgen straffen variërend van één tot drie jaar. Nu geldt in ons land een maximumstraf van een maand. Bij grote drugsvangsten kan een straf van vijf tot tien jaar cel worden opgelegd.
Minister Donner zei in een toelichting dat bovengenoemde strafmaten ook gelden voor Antillianen. "Ze betreden immers Nederlands grondgebied."
TT 120 AMSTERDAM Tientallen vluchten naar Schiphol hebben vertraging opgelopen door de mist. Er zijn slechts twintig landingen per uur mogelijk, terwijl dat er normaal 68 zijn.

Vanochtend op en neer naar Den Haag, door stukken waar je geen hand voor ogen zag, en door stukken waar vogels vrolijk kwetterden in de zon.
Als je in de trein zit en de trein knalt ineens zo'n mistbank binnen, zie je de halve coupé opschrikken.
TT 120 RHEDEN Een 32-jarige man is gisteren op het station van Rheden onder de trein gekomen en overleden. De politie stond op het punt hem te arresteren omdat hij zonder te betalen was weggelopen uit een restaurant.
TT 107 Minima leveren toch meer dan 1% in

DEN HAAG Bepaalde minima zullen volgend jaar toch meer dan 1 procent koopkracht inleveren door een opeenstapeling aan bezuinigingen. Dat blijkt uit een brief van minister De Geus van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.
Het kabinet had beloofd dat niemand in 2004 meer dan 1 procent zou moeten inleveren. Maar de minister meldt nu dat de koopkracht van minima met name aangetast kan worden door bezuinigingen op de huursubsidie en de ziektekosten.
CDA-senator Werner heeft een paar keer gewaarschuwd dat zijn fractie tegen een aantal bezuinigingen zal stemmen, als de koopkracht meer dan 1 procent daalt.

En al die mensen en instellingen die riepen dat dit zou gebeuren, werden voor idiote hitsers uitgemaakt. Nu blijkt dat de idiote hitsers gelijk hebben en dat het kabinet wederom heeft lopen zwetsen.
Ieder z'n vak.
TT 104 Lintjes voor Spijkers en Ovaa

DEN HAAG Voormalig defensiemedewerker Spijkers en de weduwe van R. Ovaa zijn koninklijk onderscheiden. Vandaag kregen ze de lintjes van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie.
Spijkers en Ovaa streden 18 jaar tegen het ministerie. In 1984 kwam R.Ovaa bij een incident met een mijn buiten zijn schuld om het leven. Maar Spijkers moest van het ministerie tegen de weduwe zeggen dat de schuld bij hem lag.
Vorig jaar kregen de weduwe en de voormalig maatschappelijk werker al een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro en eerherstel. Nu is daar nog de koninklijke onderscheiding bijgekomen.
Spijkenisser verongelukt tijdens kitesurfen

ROTTERDAM - Een 41-jarige inwoner van Spijkenisse is woensdagmiddag op het Noordzeestrand bij de Maasvlakte om het leven gekomen tijdens het kitesurfen. Dat meldde een woordvoerster van de politie in Rotterdam. Kitesurfen is een sport waarbij de surfer zich met behulp van een grote vlieger over en boven het water verplaatst.
De man verloor rond 13.00 uur door nog onbekende oorzaak de controle over zijn vlieger en werd in een tijdsbestek van enkele seconden tegen een houten paal op het strand geslingerd. Inzet van onder meer de traumahelikopter mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De houten palen markeren een naastgelegen beschermd vogelgebied.
Het dodelijke ongeval is hét onderwerp van gesprek op de internetsites van de Nederlandse Kitesurfgemeenschap. Op Kitehigh staan foto's van Ronald, een ooggetuigeverslag van het ongeval en is een condoleanceregister ingericht. Op discussiefora hebben inmiddels honderden mensen gereageerd op de dood van de kitesurfer.
"Iedereen is geschokt door deze gebeurtenis", zegt Hans Konermann, ex-voorman van de Nederlandse Kitesurf Vereniging. Konermann bevestigt dat het slachtoffer Ronald Verspoor is, een kitesurfinstructeur uit Spijkenisse. "Via ooggetuigen heb ik begrepen dat het gebeurde toen hij nog op de wal was. Hij moet een fout hebben gemaakt, toen hij zijn board wilde pakken. Opeens werd zijn vlieger door de wind gegrepen, waarna hij binnen 1 à 2 seconden tegen de paaltjes werd gesmeten."
Verspoor was een zeer ervaren kitesurfer. Als instructeur voldeed hij volgens Konermann aan alle eisen die het Koninklijk Nederlandse Watersportverbond (KNWV) stelt. Sinds 2000 bestaat er een certificatieysteem voor kitesurfopleidingen. De scholen die voor erkenning in aanmerking willen komen, worden volgens de KNMV nauwgezet gecontroleerd.
Overigens gaf Verspoor woensdagmiddag geen les. "Dit is een heel erg vervelend ongeval dat iedereen had kunnen overkomen", stelt Konermann. "Die paaltjes zijn hem noodlottig geworden. Als ze er niet hadden gestaan, was hij waarschijnlijk niet eens gewond geraakt."
In Nederland zijn naar schatting 8500 kitesurfers actief, tegen 500.000 in de hele wereld. Volgens Konermann is het dit jaar wereldwijd voor zover nu bekend een keer eerder voorgekomen dat een kitesurfer door een ongeval om het leven kwam. Konermann: "Eigenlijk gebeurt er relatief weinig. Tijdens het fietsen kun je ook vallen en overlijden."
(Bron)
Politie aangevallen na aanhouding bromfietser

DEN BOSCH - De politie is dinsdagavond in Den Bosch in moeilijkheden gekomen toen ze een bromfietser wilde controleren. Daarbij werd ze belaagd door ongeveer veertig jongeren. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bekendgemaakt.
De agenten probeerde dinsdagavond een 19-jarige bromfietser te controleren omdat de bestuurder werd verdacht van gevaarlijk rijgedrag eerder die week. De bromfietser negeerde het stopteken en probeerde vol gas langs een van de agenten te rijden. Daarbij raakte hij een van hen. De bromfietser raakte uit balans en kwam uiteindelijk tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Hij is met een gebroken been naar het ziekenhuis gebracht.
Direct na de aanrijding werden de twee politiemannen belaagd door ongeveer veertig toegestroomde jongeren. Zowel de ter assistentie gekomen politiemensen als de twee agenten van de controle moesten hun wapenstok en pepperspray gebruiken om zich tegen enkele jongeren te beschermen.
Daarna is de rust teruggekeerd. Uit onderzoek bleek dat de bromfiets gestolen was. De politie onderzoekt wie de belagers waren en verwacht binnenkort enkele aanhoudingen te verrichten.
(Bron)
Duitsers moeten joden eigendom teruggeven

POTSDAM - Honderden Duitsers moeten binnenkort hun huis of stuk grond aan joden teruggeven. Dat is volgens deskundigen af te leiden uit een gerechtelijke uitspraak woensdag.
De hoogste administratieve rechtbank van de Bondsrepubliek, het Bundesverwaltungsgericht, gaf een groep erfgenamen van joodse nazi-slachtoffers gelijk. De nabestaanden eisten een stuk grond in een dorp bij Berlijn op.
De rechtbank erkende dat de vroegere joodse eigenaar in 1936 onder het nazi-bewind gedwongen was geweest zijn eigendom te verkopen. De huidige bezitter, het gemeentebestuur van Teltow-Seedorf, beweerde dat de toenmalige eigenaar een eerlijke vergoeding had gekregen.
De gemeenschappelijke klagers claimen nog ruim zevenhonderd andere objecten in het dorp. De stukken grond, veelal bebouwd, hebben een waarde van naar schatting 250 miljoen euro, meldden de Duitse media. Het gaat grotendeels om percelen van een landgoed dat de joodse eigenaar vanaf 1933 verkocht of moest verkopen.
(Bron)
Transavia-toestel landt uit voorzorg wegens agressie

AMSTERDAM - Een Boeing 737 van Transavia heeft woensdagavond in Portugal een voorzorgslanding gemaakt, omdat er een agressieve passagier aan boord was. Het toestel met 149 passagiers en vijf bemanningsleden was van het Spaanse eiland Tenerife onderweg naar Schiphol.
Dat heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij donderdag gezegd. De man die zich agressief gedroeg, is overgedragen aan de lokale autoriteiten.
(Bron)
Babysterfte Nederland hoogste van EU

AMSTERDAM - Nederland heeft van alle landen van de Europese Unie de hoogste babysterfte. Van de duizend baby's sterven er 7,4 voor de geboorte. Dat blijkt uit het onderzoek Peristat, dat in opdracht van de EU is verricht.
Duitsland kent een foetussterfte van 3,5 op de duizend, Zweden 3,9 en België 4,5. Ook in de eerste maand na de geboorte overlijden in Nederland relatief veel zuigelingen. De sterfte als gevolg van een te laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram) ligt boven het gemiddelde. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag verschenen in het tijdschrift European Journal of Obstetrics and Gynaecology and Reproductive Biology.
Onderzoekers schrijven de slechte cijfers toe aan het feit dat in Nederland minder wordt gescreend op aangeboren afwijkingen. Om die reden worden er minder zwangerschappen afgebroken. Ruim een kwart van de sterfte rond de geboorte is een gevolg van aangeboren afwijkingen.
Nederland telt relatief veel oudere aanstaande moeders: een op de vijf is 35 jaar of ouder bij de geboorte van hun kind. Alleen Spanje en Ierland hebben een hoger percentage. Verder is het percentage meerlingen in Nederland op twee na het hoogst. Ook heeft Nederland veel allochtone moeders, een groep met hogere babysterfte rond de geboorte.
De onderzoekers menen dat de Nederlandse traditie om thuis te bevallen (nu: een op de drie) geen verklaring biedt. Mogelijk zal het sterftecijfer iets verbeteren nu kinderen in stuitligging vaker met de keizersnede worden geboren, veronderstellen de onderzoekers. In het buitenland is dat al langer het geval.
(Bron)
Kat heeft straatverbod in Mijdrecht

MIJDRECHT - Kater Zino heeft nu al twee weken lang een straatverbod. De rovende kat uit Mijdrecht mag van het gemeentebestuur De Ronde Venen niet meer naar buiten, omdat hij twee jaar lang 'de buurt in zijn greep hield', zo weet Algemeen Dagblad donderdag te melden. Zino pakte vissen, beet vogels dood en is volgens buurtbewoners 'absoluut geen doorsnee kater'.
De buurvrouw van Zino stapte regelmatig naar de gemeente om haar beklag te doen over de 'terrorist'. "Ik had de deur naar de tuin open laten staan. Plotseling hoorde ik een hels lawaai. Had dat beest de parkiet van mijn zoon aangevallen", zegt ze. Sindsdien blijft de deur gesloten. "We hebben totaal geen problemen met de buurman, maar z'n kat is een geval apart", meent de buurvrouw.
De veelbesproken kater zou zich verder ook schuldig maken aan het plassen en poepen op andermans oprit. Volgens zijn baasje is het straatverbod echter wat overdreven. "Het gemeentebestuur laat zich wel een beetje makkelijk gebruiken."
(Bron)
Milieudefensie houdt ambtenaren buiten de deur

DEN HAAG - Ongeveer zestig actievoerders van Milieudefensie houden sinds donderdagochtend de deuren gesloten van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag. De milieuorganisatie protesteert hiermee tegen de dreigende opheffing van buslijnen bij het stad- en streekvervoer als gevolg van kabinetsbezuinigingen.
De ingang van het kantoorpand aan de Plesmanweg is gebarricadeerd met bushokjes en borden van opgeheven lijnen. Mensen die al binnen waren voordat de actie begon, mogen wel naar buiten.
Milieudefensie wil de actie tot 11.00 uur donderdagochtend volhouden. De organisatie vindt dat het kabinet de reizigers in het stad- en streekvervoer in de kou zet met de bezuinigingen. "Nu zetten wij de ambtenaren in de kou."
Als troost krijgen de werknemers van het ministerie een kopje koffie aangeboden van de actievoerders. Op enige afstand van de ingang van het ministerie staat een politiebusje met daarin agenten die de actie in de gaten houden. Vooralsnog zijn er geen tekenen dat de politie de blokkade zal stoppen.
(Bron)
Tweede Kamer wil extra debat over zorgkosten

DEN HAAG - De Tweede Kamer voert volgende week een extra debat met minister Laager (Volksgezondheid) over de gevolgen van zijn bezuinigingen voor de portemonnee van chronisch zieken en gehandicapten.
Bij dat debat moeten ook minister De Geus van Sociale Zaken en staatssecretaris Wijn van Financiën aanwezig zijn. Aanleiding voor het extra overleg is dat de meeste partijen de onduidelijkheid over de beruchte koopkrachtplaatjes beu zijn. Ze vinden dat Hoogervorst niet langer "in algemeenheden en gemiddelden mag blijven hangen".
De fracties willen weten in hoeverre de extra kosten die chronisch zieken en gehandicapten voor de kiezen krijgen zullen worden gecompenseerd door de regeling die het kabinet voor deze groepen in het leven heeft geroepen.
SP-Kamerlid Kant noemde het "stuitend en belachelijk" dat Laager tijdens de begrotingsbehandeling Volksgezondheid geen inzicht heeft gegeven in de financiële gevolgen voor deze groepen. De bewindsman heeft al aangegeven dat van volledige compensatie van de zorgkosten geen sprake zal zijn.
Na het extra overleg zal mogelijk het debat over de begroting worden heropend voor een derde termijn.
(Bron)
Zorgen op ruimtestation na mogelijke botsing met afval

MOSKOU - De astronauten in het internationale ruimtestation ISS hebben donderdag voor lichte paniek gezorgd toen ze een vreemd geluid rapporteerden. Het controlecentrum in Moskou deed naarstig een reeks testen op de toestand in het station, omdat de vrees bestond dat de ISS in botsing was gekomen met een stuk ruimteafval.
"De bemanning hoorde een geluid alsof een blikje werd verpletterd", aldus een woordvoerder van het Russische ruimtevaartbureau Rosaviakosmos. Uit het onderzoek bleek dat er geen veranderingen in de werkruimten van het station waren opgetreden. Ook de atmosfeer was hetzelfde als voor de vermeende botsing.
Aan boord van de ISS bevinden zich de Russische astronaut Alexandre Kaleri en de Amerikaan Michael Foale. De laatste weet wat een botsing met ruimteafval kan betekenen. Hij bevond zich in 1997 in het Russische ruimtestation Mir, toen een botsing met een rondzwevend vrachtruimteschip een gaatje in het complex sloeg. Het beschadigde deel moest worden afgesloten en de systemen aan boord waren enkele weken ernstig verstoord.
Volgens ruimtevaartdeskundigen zweven rond de aarde meer dan 10.000 voorwerpen die groter zijn dan 10 centimeter. Daaronder bevinden zich rakettrappen en afgeschreven satellieten. Net zo gevaarlijk zijn de 100.000 kleinere objecten, zoals schroeven, bouten en andere overblijfselen van ruimtevaartmissies.
(Bron)
Verdachten bekennen moord op Maja

ARNHEM - Een 18-jarige jongen uit Beuningen en een leeftijdgenoot uit Nijmegen hebben bekend dat zij betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood van Maja Bradaric uit Nijmegen vorige week maandag. Justitie beschuldigt hen van moord. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.
Het onderzoek naar de rol van een 16-jarige jongen uit Nijmegen loopt nog. Het motief voor de misdaad ligt volgens justitie in de relatiesfeer. Van seksueel misbruik van de vwo-scholiere is tot nu toe niets gebleken, aldus de woordvoerder van het OM.
De rechter-commissaris in Arnhem heeft de drie jongens maandag voor tien dagen in bewaring gesteld. Donderdagmiddag besluit de rechter-commissaris of een vierde verdachte ook in bewaring wordt gesteld.
Justitie wil de identiteit van deze verdachte nog niet bekendmaken, maar het zou gaan om een 15-jarig meisje, een vriendin van Maja Bradaric. Dit meisje is maandag aangehouden. Dinsdagavond liet het Openbaar Ministerie (OM) een 16-jarig meisje uit Nijmegen gaan, omdat zij volgens justitie niet of slechts in geringe mate betrokken is geweest bij het drama.
Alle verdachten behoren volgens het OM tot de kennissenkring van Maja Bradaric. Het slachtoffer werd vorige week dinsdag kort na middernacht dood gevonden in de polder tussen Bemmel en Lent. Haar lichaam was in brand gestoken.
De 16-jarige verdachte zou een ex-vriendje van de vwo-scholiere zijn. Volgens zijn raadsman mr. A. Moszkowicz ontkent deze jongen dat hij betrokken is geweest bij de dood van het meisje, maar justitie verdenkt hem wel van moord of betrokkenheid daarbij.
(Bron)

De geruchtenstroom meldt dat zij het uitgemaakt had met hem, omdat hij te opdringerig werd. Haar instinct was dan dus juist. En blijkbaar vermoord je iemand als die jou niet meer wil. Logisch.
De mist die helemaal opgelost was, komt nu weer terug.



(Die strepen zijn van het vieze treinraam.)
Dit gebeurde er gisteren plotseling:

An Error Has Occured
An unexpected error has occured. It has been recorded and the system administrator has been contacted. We apologize for the inconvenience but please go back and try again. If the problem persists, please try signing out and signing back in again.

Vraag me nu wel af hoe ze met expected errors omgaan ;-)

woensdag, november 26, 2003

Jongeren terroriseerden al weken treinreizigers

WEERT/EINDHOVEN - De vier jongeren, die de politie dinsdag op het station in Weert heeft aangehouden, blijken al wekenlang treinreizigers te terroriseren met racistische leuzen. Die riepen ze om via de boordintercom in de intercity Eindhoven-Weert, meldde een woordvoerder van NS Reizigers in Eindhoven woensdag.
De jongeren maakten de afgelopen weken bij herhaling gebruik van de intercity en wisten met een nagemaakte sleutel in het kastje te komen waar de intercom staat. Ze riepen daarbij leuzen als "Hamas Hamas, alle Joden aan het gas", en verder allerlei voor vrouwen vernederende uitingen. De vier (15, 17, 18 en 19 jaar) wensten voorafgaand aan hun door de hele trein hoorbare tirade afgelopen dinsdag eerst alle moslims in de trein een fijn suikerfeest.
De NS zette dinsdag een 'vliegende ploeg' conducteurs op de trein om aan de al weken durende terreur een eind te maken. Die conducteurs betrapten de jongeren op heterdaad. Volgens de woordvoerder van de NS gaat het hier om een incident. De vier zijn inmiddels op vrije voeten gesteld. Ze moeten zich voor de rechter verantwoorden wegens ordeverstoring en discriminatie.
(Bron)
TT 718 Vanavond tussen 18.55 en 18.57 uur trekt de ISS als een heldere stip van zuidwest naar zuidzuidwest over ons land. Het hoogste punt is op 30 graden boven de horizon als het toestel in de schaduw van de aarde verdwijnt.
TT 401 Sprookjesfiguren als Sneeuwwitje en Assepoester kunnen schadelijk zijn voor jonge kinderen. "Al heel jong lezen meisjes sprookjes over prinsessen die alleen maar rijk worden omdat ze knap zijn", aldus professor Liz Grauerholz in de Britse krant Daily Telegraph.
De boeken weggooien gaat haar echter weer te ver. Volgens de sociologe moeten ouders de verhalen en karakters met hun kinderen bespreken.
Zij bestudeerde 168 sprookjes en bijna alle verhalen refereerden meermalen aan het uiterlijk van de personen. Eén uitzondering: de animatiefilm Shrek. Daar is een meisje gelukkig als monster.
TT 112 Dumeco vreest sabotage personeel

ZUTPHEN Vleesverwerker Dumeco is bang dat personeel dat wordt ontslagen de boel saboteert. Daarom heeft het bedrijf al een aantal werknemers die binnenkort hun baan verliezen, al op non-actief gesteld. Dat bleek tijdens een kort geding, aangespannen door de vakbonden.
De bonden eisen dat de werknemers weer aan de slag mogen. Om hoeveel mensen het gaat is onduidelijk.
Door de reorganisatie vallen bij Dumeco 231 ontslagen. Een aantal werknemers kreeg onlangs vijf minuten om hun bureau leeg te halen en te vertrekken, omdat - zo vreest Dumeco - ongemotiveerd personeel "rare dingen kan gaan doen".

Wat een vertrouwen in de eigen mensen zeg...
Zelfmoordpercentage onder soldaten is 65 procent hoger

HILVERSUM - Het aantal zelfdodingen onder militairen in actieve dienst is 65 procent hoger dan onder de burgerbevolking. Dat blijkt uit een onderzoek van het Veteraneninstituut dat dinsdag bekend werd gemaakt in het tv-programma NOVA.
Het onderzoek werd gehouden onder militairen die tussen 1996 en 2002 in actieve dienst waren en die vrijwel allen deelnamen aan vredesmissies. Vijftien van hen pleegden zelfmoord. Het ging vooral om jonge militairen met een contract voor bepaalde tijd.
Onderzoeker J. Weerts noemde de uitkomsten in NOVA zeer zorgwekkend. Het is niet duidelijk wat de militairen tot zelfmoord drijft. Volgens Weerts is een mogelijke verklaring dat zij een andere type mensen zijn dan niet-militairen: meer gericht op daden dan op woorden en praten.
Nader onderzoek van het Veteraneninstituut moet meer inzicht geven in de oorzaken van de zelfdoding en de mogelijkheden tot preventie. Bovendien wordt het onderzoek uitgebreid naar militairen die de dienst hebben verlaten.
VVD, CDA en PvdA in de Tweede Kamer hebben schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie over het onderzoek. De bewindsman liet dinsdag desgevraagd weten ,,het onderzoek eerst op zich te willen laten inwerken. Het onderwerp is te beladen, te gevoelig om daar uit de losse pols op te reageren.'' Volgens voorzitter Kleian van de militaire vakbond ACOM moet er bij uitzending van militairen veel meer aandacht komen voor de mogelijke psychische gevolgen.
Er zijn in Nederland, inclusief oud-Indiëgangers, ongeveer 150.000 veteranen die ooit hebben gediend in oorlogssituaties of bij vredesmissies. Het aantal veteranen dat sinds 1979 is ingezet bedraagt zo'n 40.000.
(Bron)
Amsterdamse coffeeshop weigert Nederlanders

AMSTERDAM - Coffeeshop Smokey, gevestigd op het Rembrandtplein in Amsterdam, houdt er wel een zeer merkwaardig deurbeleid op na. Het hasjcafé weigert namelijk Nederlanders, omdat het de voorkeur geeft aan een cliëntèle die uitsluitend uit toeristen bestaat.
De 'discriminatie' kwam aan het licht toen twee Amsterdamse raadsleden in het naastgelegen Schiller-café hadden afgesproken. Toen dat nog gesloten bleek, wilden zij zolang in de coffeeshop even een kopje koffie drinken. Tot hun stomme verbazing werden zij geweigerd omdat ze Nederlander zijn, aldus de raadsleden in De Telegraaf.
Een woordvoerder van de zaak bevestigt het deurbeleid: "Dat werkt voor ons veel makkelijker." Toeristen zouden last hebben van de Nederlanders, die urenlang zitten te blowen zonder iets te bestellen. De raadsleden hebben inmiddels bij de politie aangifte van discriminatie gedaan.
(Bron)

Wie gaat er mee naar Smokey? Als het bedrijf problemen heeft met klanten die te lang blijven zitten, dan voeren ze maar een McDonaldsbeleid in: per consumptie mag je x tijd blijven zitten.
Liquidatie officier van Justitie verijdeld

AMSTERDAM - Een 59-jarige man is dinsdag op de A67 nabij Venlo opgepakt omdat hij officier van Justitie Van Hilten in Roermond en politiemedewerker Wijers in Eindhoven zou hebben bedreigd met de dood. Dat melden het Radio 1-Journaal en het Limburgs Dagblad.
De verdachte zou vanuit zijn woonplaats in het oosten van Duitsland huurmoordenaars hebben proberen aan te trekken.
De officier en politie-agent zaten sinds eind oktober ondergedoken. Officier van justitie Van Hilten is in het arrondissement Roermond belast met de bestrijding van zware criminaliteit. Wijers is rechercheur bij het politiekorps Brabant Zuid-Oost in Eindhoven en werkte in het verleden voor de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).
Van Hilten werd vijf jaar geleden ook al bedreigd. De dader kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd.
Voor zover bekend heeft de verdachte geen strafblad voor geweldsdelicten. In Duitsland, België en Nederland is hij wel herhaalde malen tot cel- en fikse geldstraffen veroordeeld voor vermogensdelicten.
(Bron)
'Nederlands asielbeleid heeft niet gewerkt'

NIJMEGEN - Het Nederlandse asielbeleid over een reeks van jaren heeft contraproductief gewerkt. De aanscherping van het beleid had geen afschrikwekkende werking, maar zorgde juist voor een sterke toename van het aantal asielzoekers. Dat de instroom op dit moment terugloopt, is niet te danken aan de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet in 2001.
Dat zijn conclusies van universitair docent mr. C. Grütters uit Nijmegen. Hij promoveert dinsdag aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op een onderzoeksmethode waarmee de effecten van beleidsmaatregelen vooraf getoetst kunnen worden. Grutters onderzocht specifiek het Nederlandse asielbeleid van 1980 tot 2002.
(Bron)
Verdacht pakketje bij sportcentrum KNVB

ZEIST - Bij het sportcentrum van de KNVB in Zeist is woensdag een verdacht pakketje gevonden. De Explosieven Opruimings Dienst EOD was ter plaatse, maar vond slechts een doosje zonder schadelijke inhoud. De KNVB-gebouwen zijn niet ontruimd geweest.
Wegens het onderzoek werd de Woudenbergseweg N224 tussen Zeist en Woudenberg tijdelijk afgesloten. De politie gaat de zaak nader onderzoeken. Volgens een woordvoerder was er geen sprake van een verloren pakketje.
(Bron)
Dolle stier neemt politiewagen op de hoorns

ROERMOND - Een dolle stier heeft woensdagmorgen in Roermond een politiewagen op de hoorns genomen, waarna de agenten "zich tactisch terugtrokken". Volgens de politie was de stier uit een weiland bij een tennispark gebroken en was richting het centrum gelopen.
Gealarmeerde agenten probeerden het beest te vangen. De stier liet echter niet met zich sollen, zette zijn hoorns onder de bumper van de politiewagen en begon de auto heftig heen en weer te schudden.
Toen de agenten probeerden weg te rijden, rende de stier hen achterna. Vier te hulp geroepen gemeentewerkers probeerden de stier daar op te vangen, maar van hun oranje vesten kreeg het dier het rood in zijn ogen. [Dat is onzin trouwens, maar goed. H.] Het beest werd zo wild dat de gemeentewerkers zich moesten verstoppen achter bomen.
De eigenaar verscheen vervolgens ten tonele, maar de stier boorde zijn hoorns in zijn tractor met aanhangwagen. Met een riek in de hand is het de eigenaar uiteindelijk gelukt om de stier in de aanhangwagen te krijgen.
(Bron)
Verdachte leerling-arts voor rechter wegens ontucht

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft woensdag psychiatrisch onderzoek gelast naar een 37-jarige arts-in-opleiding van het Reinier de Graaff Gasthuis in Delft (afdeling gynaecologie). Hij zou vijf patiëntes seksueel hebben misbruikt en onnodig inwendige onderzoeken hebben gedaan.
De uit Irak afkomstige medicijnenstudent T.H. van de Erasmus Universiteit in Rotterdam moest zich woensdag voor de rechtbank verantwoorden. Hij liep stage in het Delftse ziekenhuis. De behandeling van de strafzaak werd echter uitgesteld, omdat de rechtbank wilde weten of de man mogelijk aan een psychische stoornis lijdt.
De verdachte ontkent. Maar het strafdossier druipt van de seksistische opmerkingen. Volgens een 44-jarige patiënte begon het al toen ze de spreekkamer binnenkwam. "Jij bent een lekker wijf. Ik heb vandaag alleen nog maar oude wijven gehad", zou de verdachte hebben gezegd. Bij een andere patiënte zou de arts-in-opleiding brutaal hebben geïnformeerd of zij buitenlandse mannen seksueel interessant vond.
De vrouwen klaagden niet alleen over onnodig vaginaal onderzoek. De man zou ook over hun borsten hebben gewreven. Uit het dossier kwam ook naar voren dat schoonmaaksters in het ziekenhuis over seksuele toenaderingspogingen door de verdachte hadden geklaagd.
In Irak was de co-assistent volgens eigen zeggen al volwaardig arts. In Nederland volgde hij een aanvullende opleiding om ook hier zijn vak te mogen uitoefenen.
De strafzaak wordt op 17 maart verder behandeld.
(Bron)
Belediging op website kost Almeerder 2000 euro

LELYSTAD - Voorzitter Frank Jacobs (37) van de pro-auto internetsite Tuf Tuf Club moet 2000 euro boete betalen voor belediging van de landelijke verkeersofficier van justitie Koos Spee. Bovendien legde politierechter C. Peterzon van de rechtbank in Lelystad Jacobs dinsdag een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur op.
Jacobs publiceerde op zijn site een poster, waarop Spee werd afgebeeld in een 'gezocht'-affiche. Satire, stelde de Almeerder, maar de rechter vond van niet.
Ook de vier politieagenten die zomer 2001 ongewild op de site van de Tuf Tuf Club belandden, zijn beledigd. Automobilisten hadden foto's opgestuurd waarop deze verkeerscontroleurs duidelijk herkenbaar te zien zijn. Clubvoorzitter Jacobs plaatste de foto's op de site, voorzien van "scherpe, spottende, harde satire", aldus zijn raadsman H. Anker. Jacobs noemde de agenten doodrijders, matennaaiers, gluiperige graaiers en volksverraders in begeleidende teksten bij de foto's.
(Bron)
Grote telefoonstoring Eindhoven en Arnhem

DEN HAAG - De grote telefoonstoring in Eindhoven en Arnhem zal de komende uren worden opgelost. Het alarmnummer 112 is sinds 21.45 uur weer bereikbaar, net als een kwart van de getroffen aansluitingen. De storing zal naar verwachting in de nacht van dinsdag op woensdag om 02.00 uur volledig zijn verholpen, aldus KPN dinsdag.
Door onbekende problemen lag sinds dinsdagmiddag mobiel-, vast telefoonverkeer en internet voor een deel plat in de regio's Eindhoven en Arnhem. De storing begon om 13.35 uur.
Volgens KPN ondervonden ook semafoons in de driehoek Breda, Nijmegen en Roermond hinder van de storing. Bovendien werkte het alarmnummer 112 via het vaste net niet bij een aantal klanten in de regio Eindhoven. Zij konden het nummer wel via de mobiele telefoon bereiken.
(Bron)

dinsdag, november 25, 2003

Jongeren roepen racistische leuzen via intercom trein

WEERT - De spoorwegpolitie heeft dinsdag op station Weert vier jongeren gearresteerd die misbruik maakten van de omroepinstallatie in een intercity tussen Eindhoven en Maastricht.
De jongeren (15, 17, 18 en 19 jaar) wensten in eerste instantie alle moslims een fijn suikerfeest. Daarna volgden beledigende kreten naar vrouwelijke passagiers en racistische leuzen richting joden.
De vandalen hadden zich volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) stiekem toegang verschaft tot het compartiment van de machinist. De twee jongste verdachten zijn naar huis gestuurd. De twee oudsten verblijven nog op een politiebureau in Weert voor verhoor. Zij moeten waarschijnlijk voor de rechter verschijnen voor onder meer discriminatie en ordeverstoring, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Zoek je nog bijzondere sint- of kerstcadeautjes? Kijk eens bij De winkel van Jeanne. Bijzondere, vaak unieke dingen en een fantastische service. Ik maak niet vaak reclame, maar deze webwinkel verdient het absoluut. Gaat heen en koopt in!
Sterappel logt een foto van haar huis, voor Zwarte Piet. Ik vraag of ze haar verlanglijstje wel heeft ingeleverd, en word prompt overvallen door herinneringen aan oude verlanglijstjes. Niet zozeer wat er op stond, maar hoe dat ging vroeger. Lootjes trekken, en dan in de la van die enorme buffetkast die van oma geweest was, kijken naar het lijstje van de gelukkige. Geheimzinnig doen, hoewel je wist dat de ontvanger van de geschenken aan het handschrift onmiddellijk zou weten wie de gever was.
Die kast was een beetje heilig. Zo'n oud eiken ding, met hier en daar krulletjes, en bovenop een kastje met glas-in-lood-deurtjes. Hij rook bijzonder, maar toen later nog een kast van oma onze kant opkwam, viel de geur van het buffet niet meer op: die andere kast was van djatihout, en die had een heel specifieke geur. (Djati is teak, en ruikt een beetje leerachtig.)
Toch bleef de buffetkast heilig. Daar stonden de mooiste kopjes in (die nooit gebruikt werden), daar stond de koektrommel en lagen de paaseitjes en de kerstkransjes. De linkerla was 'praktisch', met schaar en plakband en zo. De rechterla was de sintla. Ik weet eigenlijk niet meer wat er verder in zat, wat z'n functie was in de rest van het jaar.
Beide kasten waren dingen met een geschiedenis, de rest van het meubilair was allemaal nieuw aangeschaft toen we in Nederland kwamen. Ze klopten ook niet bij elkaar: de buffetkast was tierlantijnig en vriendelijk; de djatikast was een ruig, plomp, rechthoekig ding dat heel massief overkwam.
Gek dat dat soort dingen zomaar op kunnen borrelen.
Stroomstoring treft ziekenhuis in Hoorn

HOORN - Het Westfries Gasthuis in Hoorn is maandagavond getroffen door een stroomstoring. Rond half elf viel alle elektriciteit weg. Noodaggregaten traden niet in werking waardoor alle apparatuur in het hospitaal aanvankelijk uitviel. Even voor twee uur dinsdagochtend had het hospitaal weer elektriciteit. Er zijn geen patiënten overleden.
Dankzij aggregaten van de brandweer kregen vitale afdelingen als intensieve zorg, hartbewaking, kraamzorg en couveuse rond elf uur al weer stroom. Tot die tijd beademde personeel sommige patiënten met hand. Er waren op het moment van de stroomuitval geen operaties aan de gang. Ook lagen er geen vrouwen te bevallen.
In het ziekenhuis, dat 530 bedden telt, zijn ongeveer 350 patiënten. Afgezien van de genoemde afdelingen waar de stroom was hersteld, zat de rest van de patiënten tot diep in de nacht in het donker.
Volgens voorzitter Timmer van de raad van bestuur van het ziekenhuis zijn er geen mensen in acuut levensgevaar geweest. "Op dit moment denken wij niet aan het evacueren van patiënten. Daar zijn inmiddels wel afspraken over gemaakt met ambulancediensten en andere hospitaals voor het geval dat vannacht wel noodzakelijk is", zei hij even na middernacht. Het gasthuis hoefde uiteindelijk niemand elders onder te brengen.
Het ziekenhuis heeft vorige week een stuk nieuwbouw in gebruik genomen. Of de stroomuitval en het niet-werken van het noodaggregaat daar iets mee te maken heeft, is niet bekend. Timmer sprak van een "grote calamiteit. Vooral omdat er veel noodvoorzieningen zijn die dat op hadden moeten vangen." Er was volgens hem geen sprake van paniek geweest.
(Bron)
Pinochet toont geen berouw

SANTIAGO - De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet heeft geen berouw over de mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind (1973-1990). In een interview voor een Spaanstalige omroep in Miami dat maandagavond is uitgezonden, zei Pinochet dat hij geen opdracht tot executies gaf en "een engel was die uit liefde voor zijn land handelde".
Pinochet liet weten dat hij niet van plan is zich bij slachtoffers van zijn dictatuur te verontschuldigen. Hij meent dat juist hij recht heeft op excuses van zijn politieke tegenstanders. In dit verband doelde hij op een linkse groepering die hem in 1986 om het leven probeerde te brengen.
De Chileense krant El Mercurio en het Amerikaanse dagblad The Miami Herald citeerden maandag uitvoerig uit het interview dat Pinochet aan een televisieshow van Cubaanse bannelingen in Miami gaf. Het vraaggesprek had plaats in verband met de 88ste verjaardag dinsdag van Pinochet.
Voor de televisiezender in Miami zei de oud-generaal dat hij nooit aspiraties had om dictator te worden. Ook liet hij weten dat hij als christen nooit iemand heeft willen doden. Verder stelde de oud-dictator dat het aan hem was te danken dat het met Chili de goede kant is opgegaan.
Ook zei de oud-dictator dat hij aan een autobiografie werkt en een brief aan het Chileense volk heeft geschreven. De inhoud van de brief mag na zijn dood worden vrijgegeven. Over zijn gezondheid was hij niet ontevreden. Hij gebruikt medicijnen tegen hoofdpijn en maakt het naar eigen zeggen verder redelijk goed.
Pinochet vestigde in 1973 een dictatuur die zeventien jaar standhield. Tijdens zijn bewind zijn ongeveer 3000 tegenstanders van het regime gedood. Duizenden andere opponenten werden opgepakt en gemarteld.
Afgelopen weekeinde lekte de Chileense krant La Nación uit een onderzoeksrapport naar mensenrechtenschendingen tijdens het Pinochet-tijdperk. Piloten en helikoptermecaniciens gaven in de notitie toe dat ze tussen 1974 en 1978 op last van de geheime dienst DINA ruim vierhonderd tegenstanders van de dictatuur in zee hadden gegooid, om sporen van martelingen uit te wissen.
Pinochet werd in oktober 1998 in Londen opgepakt, nadat de Spaanse onderzoeksrechter Garzón om de uitlevering van de generaal had gevraagd. Garzón wilde Pinochet vervolgen voor de dood van Spanjaarden in Chili.
Tot uitlevering kwam het niet. Pinochet mocht in maart 2000 naar Chili terugkeren. Het hooggerechtshof in Chili besloot in juli 2002 van vervolging van de oud-dictator af te zien, omdat diens psychische gezondheidstoestand dit niet toestond.
(Bron)
Ontevreden werknemers sluiten directeuren op

MANAGE - Ontevreden werknemers van verffabriek Sigma Coatings in België hebben sinds maandagavond zeven directeuren in een vergaderzaal opgesloten.
Het personeel ging hiertoe over nadat de directie een ontslagronde presenteerde. Ruim de helft van de 280 banen zou vervallen. De directie wil bepaalde verfsoorten niet langer maken in de fabriek te Manage, zuidelijk van Brussel.
Werknemers voelen zich bedrogen omdat de directie in mei een ontslagronde had ingetrokken. De directie zou bovendien niet willen onderhandelen over een sociaal plan.
Het ministerie van Arbeid heeft dinsdagochtend besloten om een bemiddelaar aan te stellen, aldus Vlaamse media dinsdag. Sigma Coatings is onderdeel van SigmaKalon, fabrikant van decoratieve en andere verven in veertig landen en ruim 10.000 werknemers. De Waalse regio staat bekend om de heftige werknemersreacties. Zes directeuren van de staalfabriek Cockerill werden in februari nog 24 uur gegijzeld nabij Luik. De directie had besloten om de hoogovens in Seraing bij Luik te sluiten.
(Bron)
Rembrandt gered van vuilnisbak

CARLTON - Een ets van de hand van Rembrandt is deze week op het nippertje gered van een roemloze ondergang in een Britse vuilnisbak. Dat meldde de BBC dinsdag.
De schets van twee bedelaars zat al in een doos met troep die bestemd was voor de vuilnisbak van een liefdadigheidswinkeltje in Carlton in Bedfordshire, toen een wakkere geest zijn oog erop liet vallen.
Een deskundige van een veilinghuis in Cambridge stelde later vast dat het echt een ets van de grote Hollandse meester was en vast een paar duizend euro op gaat brengen. Etsen van Rembrandt zijn namelijk lang niet altijd heel kostbaar.
De ets, die 8 bij 7 centimeter meet, wordt 4 december geveild ten behoeve van de daklozen.
(Bron)
Gemeente akkoord met begrafenis in tuin

JOURE - Van de gemeente Skarsterlân mogen twee mannen na hun dood in hun eigen tuin worden begraven. Beide mannen voelen zich verbonden met hun eigen grond, aldus burgemeester G. Kuiper van Skarsterlân dinsdag. De inspectie van het ministerie van VROM heeft de gemeente geadviseerd de begrafenissen in de tuin te verbieden.
De wet op lijkbezorging geeft gemeenten de ruimte toestemming te verlenen aan burgers die op eigen grond willen worden begraven. De VROM Inspectie is echter bang dat van toestemming van de gemeente Skarsterlân een precedentwerking uitgaat. Daarom adviseert zij de particuliere begraafplaats te verbieden.
"Dat vinden wij geen steekhoudend argument. Wij hebben om een nieuw advies met betere argumenten gevraagd. Dat advies hebben wij nooit gekregen. Dat heeft veel irritatie bij ons gewekt", reageert burgemeester Kuiper op de inspectie.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het eenmaal per vijftig jaar een keer plaats dat een gemeente het verzoek krijgt voor een particuliere begrafenis. De raad moet op 17 december een definitieve beslissing nemen over de toekomstige teraardebestelling.
(Bron)
Spammers dol op wetten van elastiek

AMSTERDAM - Spam lijkt onuitroeibaar. Maar tegen reclame die de consument via e-mail door de strot wordt gedrukt is wel degelijk een kruid gewassen. Het heet de rechter. Klagers moeten over een lange adem beschikken, maar uiteindelijk krijgen ze bij de hoogste rechterlijke instantie gelijk.
Neem Xs4all. Als de Hoge Raad het 'zwaarwegende' advies van zijn advocaat-generaal ter harte neemt - wat doorgaans het geval is - mag deze Amsterdamse provider spammers de toegang tot zijn netwerk ontzeggen.
Xs4all meldde het nieuws donderdag aan zijn honderdduizend abonnees. Die zullen in de toekomst minder aanbiedingen voor erectiebevorderende pillen en goedkope leningen in hun digitale brievenbus vinden.
Juristen hebben er vooralsnog een hard hoofd in. Er valt wat af te dingen op de zege van Xs4all. Zo stelt de advocaat-generaal dat de provider zijn deuren gesloten mag houden 'indien Xs4all voor het besluit daartoe voldoende legitieme redenen kan aanvoeren, en het besluit op een redelijke afweging van belangen berust.' Dat zijn begrippen die associaties oproepen met elastiek.
Van sommige argumenten die Xs4all heeft aangedragen voor zijn ban op spam laat de advocaat-generaal ook nog eens geen spaan heel. De provider vindt dat spam een inbreuk is op de privacy van zijn gebruikers - in twee opzichten. In de eerste plaats omdat ze ongevraagd worden lastiggevallen. In de tweede plaats, omdat spammers het e-mailadres van hun slachtoffers vaak van websites of uit e-mails kopiëren.
In die bezwaren gaat de Hoge Raad niet mee. Net als het Gerechtshof eerder vaststelde, ziet de hoogste rechter geen inbreuk op de privacy. Gebruikers kunnen immers van e-mailadres veranderen als ze het beu worden.
Spambestrijding is niet eenvoudig, bleek twee weken geleden al. Toen zei het kabinet-Balkenende ook al 'nee' tegen maatregelen die de vloed aan digitale reclamefolders moet stelpen. In de Kamer schoot minister Donner (Justitie) achtereenvolgens een verbod af op spam aan bedrijven, net als de wens van een centraal meldpunt en de aanpak van spammers via het strafrecht. Boetes opleggen vindt het kabinet meer een zaak voor de Opta. De toezichthouder op de telecommarkt kan echter niks met klachten van consumenten.
Het gros van de spammers zal de Nederlandse strijd sowieso een worst wezen. Zij opereren vanuit de Verenigde Staten, China of Zuid-Korea en hebben niets te maken met regels, wetten of richtlijnen die in Den Haag en Brussel worden bedacht.
Voor verzenders van bulkmail in Nederland wordt de speelruimte echter wel steeds meer ingeperkt. Daar hoeft de rechter niet eens aan te pas te komen. De spammer die Xs4all tot aan de Hoge Raad achter de vodden zat, bestaat niet meer. Negatieve publiciteit joeg de klanten weg, waardoor AbFab zijn advocaten niet meer kon betalen.
(Bron)
Twee tv-toestellen kunnen ruzie in cel voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De proef met de meerpersoonscellen in de gevangenis in Tilburg heeft de eerste zes weken nauwelijks tot problemen geleid. Als die er wel zijn tussen gedetineerden die een cel met zijn tweeën delen, heeft dat vooral te maken met gezamenlijke huisregels.
Het gaat dan bijvoorbeeld om welk tv-programma zij bekijken en hoe laat het licht uitgaat. Dat zei minister Donner van Justitie maandag in een overleg met de Tweede Kamer over de wetswijziging die moet leiden tot grootschalige invoering van meerpersoonscellen. Om ruzie te voorkomen kunnen gedetineerden gewoon twee toestellen in de cel nemen. ,,Televisies moeten gehuurd worden. Ze kunnen er dus ook twee nemen, maar dat is duurder.''
De gevangenen die de komende maanden in totaal in zeven gevangenissen een cel delen, doen dat nu vrijwillig. Na de wetswijziging is vrijwilligheid niet meer aan de orde.
Vooralsnog zullen duizend van de in totaal 14.000 cellen aangepast worden voor het gebruik van twee personen. Van de LPF mogen dat er meer zijn. Maar de minister vindt dit aantal nu binnen de huidige gevangenismuren te behappen. Hij wees erop dat de verbouw van huidige cellen de goedkoopste oplossing is.
PvdA, SP en GroenLinks zijn het meest kritisch over de meerpersoonscellen. De PvdA wil dat selectiecriteria en de eisen voor een cel goed worden vastgelegd. De SP noemt het een verschraling van het detentiesysteem. GroenLinks vreest dat het delen van cellen standaard wordt. Op GroenLinks na had overigens geen enkele partij principiële bezwaren tegen meerpersoonscellen.
Vuurtorenwachters Waddeneilanden mogelijk weg

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - Het ambt van vuurtorenwachter op de Waddeneilanden dreigt te verdwijnen. In een intern rapport overweegt Rijkswaterstaat Noord-Nederland alleen de vuurtoren op Terschelling nog te bemannen.
De taken van de andere Waddeneilanden moeten worden overgenomen door de vuurtorenwachters aldaar. Dat heeft de gemeente Schiermonnikoog laten weten. ,,Rijkswaterstaat is intern aan het onderzoeken waar zij kan bezuinigen. Wij hebben de indruk dat zij zich sterk terugtrekken op het gebied van veiligheid'', zei een woordvoerder van Schiermonnikoog.
De gemeente heeft een brief aan de Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en PvdA gestuurd om haar ongerustheid uit te spreken. Een vuurtorenwachter op Schiermonnikoog meldde dat vroeger alle torens 24 uur per dag bezet waren. Hij liet doorschemeren dat zonder menselijke bewaking er meer ongelukken met vaker een slechtere afloop zullen gebeuren.
Rijkswaterstaat wil de coördinatie en bewaking van het waterverkeer in de Waddenzee en Nederlandse Noordzee volledig vanuit Terschelling laten plaatsvinden. De moderne communicatieapperatuur en menselijke bemanning op Terschelling is volgens Rijkswaterstaat voldoende om de taken te kunnen uitvoeren. De woordvoerder van Rijkswaterstaat ontkende niet dat de kwaliteit achteruit kan gaan.
De torens van Ameland en Schiermonnikoog zijn bij daglicht bezet, die van Terschelling 24 uur per dag. Vlieland is al een tijd onbemand. Bij wijze van proef is de toren van Texel een jaar lang onbemand.
Grotten Sint Pietersberg door water ondermijnd

MAASTRICHT (ANP) - Een aantal grotten onder de krater in de Luikerweg aan de Sint Pietersberg in Maastricht is door langdurig sijpelend water ondermijnd. Dat blijkt uit een dinsdag door de gemeente Maastricht gepresenteerd onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen.
De krater in de Luikerweg ontstond begin november na het instorten van een grot. Ten noordwesten van de instorting zijn kalkafzettingen aan het plafond van het gangenstelsel gevonden in de vorm van stalactieten.
Dit wijst er volgens het Staatstoezicht op dat over een periode van meer dan tien jaar van bovenaf water naar binnen gesijpeld is. Waar dat water vandaan komt, en of het gaat om regen- of grondwater, danwel water uit een lekkende drinkwaterleiding is niet meer te achterhalen.
De gemeente Maastricht gaat nu inderhaast een uitvoeringsplan opstellen om de instabiele grotten vol te spuiten met 3300 kubieke meter Dämmer, een soort specie die op dezelfde manier krimpt en uitzet als mergel. De gemeente hoopt dan binnen enkele weken de grotten vol gespoten te kunnen hebben.
Pas daarna kan de Waterleidingmaatschappij Limburg met zwaar materieel bij de plek komen, waar een breuk in een hoofdwaterleiding hersteld moet worden. En pas als dat karwei gefikst is, kan de krater gedicht worden.
Het opvullen van de grotten gaat zeker 400.000 euro kosten, zei wethouder W. Hazeu (Cultureel Erfgoed, GroenLinks) dinsdag. Daar bovenop komen nog eens de kosten voor het sluiten eind vorige week van restaurant Chalet Bergrust aan de rand van de krater. Wie dat allemaal gaat betalen weet Hazeu niet.
Er is enige onrust ontstaan in de wijk: de Albert Heijn schijnt eruit te zien of ie geplunderd is. Geen groente meer, geen wc-papier meer, geen zuivel meer.
Ik vermoed dat chef AH donderdag een hartig woordje wil spreken met chef C1000...
Op verzoek van H: de brief van Michael Jackson.
"For that reason, I have set up this website to serve as a source of official communications on my case. Any statement that does not appear on this website must be considered unauthorized."
Zou Michael wel eens van hackers gehoord hebben?
Mja.

maandag, november 24, 2003

Ik kon me vandaag niet inhouden. Ik heb ze gekocht: 24 kerstballetjes, Ø 2 cm, in 12 verschillende kleuren.
Daar is over nagedacht. Laatst was ik in de C1000. Het was er erg donker, en dat kwam omdat bepaalde electra-groepen uitgeschakeld waren wegens klussende mannetjes her en der. Hindernisloop in de schemer, oppassen dat je niet op een been stapte dat onder een stelling uitkwam.
Op de deur zat aan de zijkant een klein papiertje 'de groente-afdeling wordt opgeknapt, dus geen groente'. O.
Belt vriendje net op, of ik nog wc-papier heb. Want de C1000 is onaangekondigd helemaal dicht, waardoor alle boodschappers naar de Albert Heijn zijn gegaan, en bepaalde dingen daar op waren. De AH is nu boos op de C1000, omdat C niet tegen A heeft gezegd dat ze dicht zouden gaan, en A dus geen rekening heeft kunnen houden met de bevoorrading.
Rel op buurtniveau.
Tis herfst op Beeldsoep.
Samenzweren heeft een negatieve naam, maar het kan zoooo leuk zijn :-))
TT 401 Een vrouw die mosselen aan het zoeken was in het Australische Darwin wist te voorkomen dat ze als snack zou dienen voor een krokodil door hem een optater met de zak mosselen op zijn snuit te geven. Daarna schoot ze een boom in, waar ze de volgende dag werd opgemerkt.
TT 127 Proef met xtc voor traumapatiënten

LONDEN Amerikaanse wetenschappers gaan onderzoeken of de partydrug xtc als medicijn voor traumapatiënten gebruikt kan worden. Volgens de Britse krant The Guardian begint de proef in januari.
De onderzoekers denken dat mensen met posttraumatische stress, bijvoorbeeld na een verkrachting, baat kunnen hebben bij de 'liefdesdrug'. Zij hebben vaak moeite om over hun ervaringen te praten.
Omdat xtc-gebruikers sterke gevoelens van intimiteit met anderen ervaren, kan de drug patiënten wellicht helpen om zich open te stellen voor behandeling door een therapeut. De werkzame stof van xtc, MDMA, is illegaal sinds de jaren 80.
TT 109 CWI: meer werklozen dan verwacht

AMSTERDAM De werkloosheid loopt sneller op dan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) had voorspeld. Eind oktober waren er 648.000 werkloze werkzoekenden, 2,1% oftewel 13.400 meer dan eind september. Het CWI had verwacht dat dat aantal pas eind dit jaar gehaald zou worden.
De nieuwe prognose voor eind dit jaar is nu 665.000 à 670.000 werklozen. Het aantal ligt nu dicht bij het gemiddelde in het midden van de jaren negentig.
Het aantal niet-werkende werkzoekenden zal in 2004 toenemen met circa 80.000, tegen 120.000 dit jaar. Gering herstel van de economie zal in 2004 slechts met vertraging de situatie verbeteren.
TT 106 Tweespalt CMO en liberale moslims

ROTTERDAM Een groep vooruitstrevende moslims daagt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) voor de rechter. Dat schrijft het AD. De groep vindt dat het CMO niet representatief is en eist tot het overlegorgaan te worden toegelaten.
Het CMO is het belangrijkste contact voor de overheid in moslimzaken. Lahore Ahmadiyya Moslim, dat 15.000 liberale moslims vertegenwoordigt, stelt dat het CMO een te orthodox geluid laat horen.
De groep stoort zich hieraan, omdat het CMO daarmee het imago van Nederlandse moslims zou schaden. Voorzitter Sini van het CMO noemt deze reactie voorbarig, omdat het CMO nog in oprichting is.

Da's wel weer erg polderig...
TT 103 Veel meer gedwongen woningverkopen

HILVERSUM Het aantal gedwongen verkopen van woningen is explosief gestegen, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Steeds meer mensen kunnen de kosten van hun hypotheek niet meer opbrengen. Ze worden dan door de bank gedwongen om hun huis te verkopen.
Tot en met oktober zijn dit jaar al 747 huizen onvrijwillig verkocht. Vergeleken met vorig jaar (537 gevallen), is dat een stijging van bijna veertig procent.
De banken zouden, mede door de huidige recessie, strenger geworden zijn. Door de gedaalde beurskoersen vallen nu ook de eerste slachtoffers van de drie jaar geleden populaire beleggingshypotheken.
Geheimzinnige ramkraak in Schiphol-Oost

SCHIPHOL - Minimaal drie mensen waren zondagavond betrokken bij een mysterieuze ramkraak op een bedrijfsterrein op Schiphol-Oost. Met een busje reden zij in op een deur van 'gebouw 72', een bedrijf in computeronderdelen. Daarop ging een alarmsignaal af.
Toen onbewapende medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf een kijkje kwamen nemen, zagen zij dat een aantal mensen met bivakmutsen op bezig was de deur te forceren. Zij riepen de hulp in van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.
Toen leden van de marechaussee ter plaatse kwamen, staken de overvallers het busje in brand en vluchtten met grote snelheid weg in twee auto's. De marechaussee en gealarmeerde politiekorpsen in de omgeving zetten de achtervolging in, maar raakten de daders na enige tijd kwijt. De agenten hebben geen kentekens kunnen noteren. Het busje bleek eerder deze maand gestolen.
Het is niet bekend of de daders spullen hebben meegenomen, aldus een woordvoerster van de marechaussee zondagavond. Ook is nog niet bekend of er buiten de computeronderdelen ander gevoelig materiaal lag opgeslagen in het betreffende gebouw. Mede gezien het professionele karakter van de ramkraak is de marechaussee een diepgaand onderzoek begonnen.
(Bron)
Marokkaanse jeugd kleedt zich duur

AMSTERDAM - Marokkaanse jongeren dragen vaak dure merkkleding zoals Gucci en Prada. Gemiddeld geven Marokkaanse jongeren tussen 15 en 19 jaar 1.680 euro per jaar uit aan schoenen en kleding. Het landelijk gemiddelde voor deze categorie, waarin alle nationaliteiten zitten, ligt op 768 euro. Dit blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van Foquez, een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing onder allochtonen.
Met name Marokkaanse meisjes gaan het liefst elke dag winkelen. Een derde van de jeugd koopt minimaal 1 keer per maand nieuwe schoenen. Marokkanen in Amsterdam zijn het snelst met de nieuwe mode. Zij lopen zelfs tot een jaar voor op Marokkanen elders in Nederland.
De jongens geven als reden voor hun koopgedrag dat zij er 'stoer' en 'sexy' uit willen zien. Bij de meisjes ligt dit anders. Zij kopen veel kleding om er zo 'gewaagd' en 'origineel' uit te kunnen zien.
(Bron)
Massale konijnensterfte langs kust

AMSTERDAM - In Noord- en Zuid-Holland sterven de laatste tijd zeer veel konijnen aan een besmettelijk virus dat luistert naar de naam 'viraal haemorhagisch syndroom' (vhs). Konijnen die besmet zijn met het virus sterven binnen 24 uur. Bij een uitbraak van vhs kan tot ongeveer 70 procent van de populatie doodgaan. Dit meldt Algemeen Dagblad maandag.
Volgens de krant werd vhs in 1990 in China voor het eerst waargenomen. Niet lang daarna kwam het via België naar Nederland. Volgens een medewerker van Natuurmonumenten zijn er in de duinen plekken waar geen konijn meer te vinden is. Daar, waar tijdens een telronde in 1995 140 konijnen werden gezien, waren dat er dit jaar nog maar 20.
Het virus is volgens de woordvoerder niet schadelijk voor mensen en andere dieren.
(Bron)
Opvanghuis voor mannen die vrouw mishandelen

DEN HAAG - Mannen die hun vrouw hebben mishandeld, moeten terechtkunnen in 'Blijf-van-haar-lijf-huizen'. Hier kunnen zij behandeld worden voor hun agressieve gedrag. Dat is een van de voorstellen van GroenLinks bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS deze week.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Tonkens laat buitenlandse ervaring met opvanghuizen voor gewelddadige mannen zien dat de helft tot driekwart van de daders ophoudt met geweld. Minister Donner van Justitie heeft al eerder aangekondigd het uit huis plaatsen van plegers van huiselijk geweld in de wet te willen vastleggen.
(Bron)
Agent geschorst wegens crimineel contact

ENSCHEDE - De politie Twente heeft maandag een 52-jarige hoofdagent van dit korps aangehouden op verdenking van het onderhouden van criminele contacten. De man zou bovendien ambtsgeheimen hebben geschonden en betrokken zijn bij diefstal. De Rijksrecherche is nog bezig met het onderzoek.
De agent is in afwachting van de resultaten van het onderzoek voor onbepaalde tijd geschorst. In verband met het onderzoek geeft de politie geen nadere bijzonderheden vrij over de criminele activiteiten van de verdachte.
(Bron)
Woningbouwcorporatie wil glasvezelnet voor huurders

BAARN - De woningbouwcorporatie Portaal wil zo snel mogelijk een glasvezelnetwerk realiseren voor haar huurders. Voor 50 euro per maand kunnen de huurders supersnel internetten, goedkoper bellen en ontvangen ze circa vijftig tv-kanalen naar keuze. Voor het plan is circa 95 miljoen euro nodig.
Portaal heeft bijna 60.000 woningen in Leiden, Utrecht, Maarssen, Amersfoort, Soest, Arnhem en Nijmegen. De huurders hoeven geen gebruik te maken van de nieuwe dienstverlening. "Maar uit onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de huurders zeer geïnteresseerd is", zei voorzitter Anton van Usen van de raad van bestuur maandag.
"Als 40 procent tekent voor de nieuwe dienstverlening en we een bouwer hebben uitgekozen, begint de aanleg van het netwerk in het voorjaar van 2004." Van Usen verwacht dat ongeveer een jaar nodig is voor de bouw.
Portaal is momenteel met diverse bouwers in gesprek, die "ook financieel willen participeren" in het project. Van Usen meent het benodigde geld bij elkaar te krijgen met de inbreng van zowel Portaal als de bouwer. "Indien nodig kunnen we ook nog bij de bank terecht."
Volgens Van Usen zijn de huurders goedkoper uit als ze het glasvezelnetwerk gebruiken. "Ze kunnen hun kabel- en internetabonnementen de deur uitdoen en krijgen minimaal 15 procent korting op hun gesprekskosten." Deze service is een leuke bijkomstigheid voor de huurder, maar daar is het Portaal eigenlijk niet om te doen, stelde Van Usen.
Portaal verwacht dat het glasvezelnetwerk bijvoorbeeld een ondersteuning vormt voor steeds meer oudere mensen die langer thuis wonen. "Wie ouder wordt, heeft steeds meer zorg nodig. De mensen hebben vaker een huisarts nodig. Via de glasvezelverbinding en een computer kunnen ze praten met de huisarts en hem ook zien", lichtte Van Usen toe. Volgens hem zijn er nog tal van andere toepassingen denkbaar, zoals hartbewaking op afstand.
In vrijwel heel Nederland liggen glasvezelkabels tussen en rond de steden. Hoewel diverse bedrijven, waaronder telefonieconcern KPN, zich momenteel beraden op de aanleg van glasvezel tot aan de voordeur of tot aanleg overgaan, sluit Portaal zich daarbij niet aan. "Ik juich die initiatieven toe, maar ze spelen zich allemaal in nieuwbouwwijken af. In oude wijken gebeurt niets, terwijl daar de meeste zorgbehoefte is."
(Bron)
Kantoorpand Quote beschoten

AMSTERDAM - Het kantoor van uitgeverij Quote Media is vrijdag onder schot genomen. Dit heeft hoofdredacteur Jort Kelder van maandblad Quote maandag gemeld. Kelder constateerde vrijdagavond dat er negentien kogels zijn afgevuurd op het pand aan de Singel in Amsterdam.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd er ook een kogel afgevuurd op het huis van Quote-eigenaar M.van den Biggelaar aan de Minervalaan in Amsterdam zegt Kelder. "De kogel vloog door het raam van de kinderkamer." Er vielen geen gewonden.
Kelder zegt niet te weten wie er achter de aanslag zit. "Quote is een blad dat de journalistieke grenzen opzoekt. We weten niet wie hier achter kan zitten."
De politie bevestigde maandag dat er aangifte is gedaan van de schietpartij, maar had verder nog geen informatie. "De zaak is in onderzoek", aldus een woordvoerder.
Quote schrijft onder meer over zakenmensen die volgens het blad wellicht banden met de onderwereld hebben. Het blad geeft jaarlijks de Quote 500 uit, waarin de vijfhonderd rijkste Nederlanders en hun geschatte vermogen worden vermeld.
(Bron)

Misschien iemand die boos is dat ie niet meer genoemd wordt?
TV-boef
Een tv-reporter is in Bangladesh op straat bestolen terwijl hij een minister interviewde over misdaad. De NTV-verslaggever had minister Chowdhury van Binnenlandse Zaken geïnterviewd op een drukke markt. Kort daarna ontdekte hij dat zijn portemonnee met omgerekend 65 euro was gerold.
(Bron)

zondag, november 23, 2003

Sarita vond iets ergs...
Gevangene moet cel voortaan delen

DEN HAAG - De luxe dat een gevangene zijn straf altijd kan uitzitten in een cel voor zichzelf alleen, is binnenkort definitief verleden tijd. De Tweede Kamer praat maandagavond over een wetswijziging die regelt dat gevangenen hun celruimte met elkaar moeten delen. Een grote meerderheid van in elk geval CDA, PvdA en VVD steunt het voorstel hiertoe van minister Donner van Justitie.
De meerpersoonscellen moeten de komende jaren het tekort aan cellen tegengaan, dat oploopt tot 1500 in 2004. Daardoor moeten veroordeelden soms lang wachten voordat zij hun straf kunnen ondergaan. Anderen worden eerder naar huis gezonden om plaats te maken. Dat is een ongewenste situatie, vindt politiek Den Haag. Ook maatregelen zoals meer taakstraffen en elektronische detentie moeten het tekort aan celcapaciteit verminderen.
Het is al lang mogelijk dat gevangenen een cel delen, maar dat gebeurt alleen op basis van vrijwilligheid. Sinds enkele weken loopt er een proef in de gevangenissen in Tilburg en Breda met twee-in-een-cel. Binnenkort gaan daar nog vijf gevangenissen aan meedoen. De plaatsing is vooralsnog vrijwillig. Daarnaast zijn er meerpersoonscellen voor vreemdelingenbewaring en voor de bolletjesslikkers in de noodgevangenis in Zeist.
Na de wetswijziging is vrijwilligheid niet meer aan de orde. Gedetineerden kunnen verplicht worden hun cel te delen, ook in huizen van bewaring. Daar zitten mensen die nog niet zijn veroordeeld door de rechter. Er is in deze complexen veel minder bewegingsvrijheid dan in andere gevangenissen waardoor de betrokkenen vaker in hun cel zitten.
Het hele gevangeniswezen, waaronder de reclassering, en de vakbonden hebben zich fel verzet tegen de meerpersoonscellen. De ondernemingsraden en bonden wisten de proef een half jaar te vertragen. Diverse rechtszaken later kreeg Donner toch het groene licht voor de eerste fase, zoals hij het zelf noemt, maar moest eerst aan bepaalde eisen worden voldaan.
Zo moesten aanpassingen komen in de cel, omdat die zijn gemaakt voor één persoon. De sanitaire voorzieningen zijn afgeschermd om enige privacy te bieden en de luchtcirculatie is verbeterd. Naast een aangepaste inrichting, kwam er extra personeel om cellen altijd met twee cipiers te openen en kregen zij extra trainingen.
Veiligheid staat ook voorop bij CDA, PvdA en VVD, zowel voor de bewaarders als voor de gedetineerden. Gevangenen met een psychische stoornis bijvoorbeeld mogen wat PvdA-Kamerlid Straub betreft niet bij een ander worden geplaatst. De PvdA wil dat dergelijke selectiecriteria worden vastgelegd bij algemene maatregel van bestuur, zodat die niet zomaar kunnen worden verruimd als later opeens meer celcapaciteit nodig blijkt.
De VVD wil zich niet bij voorbaat vastleggen op de psychische gesteldheid. "Want veel gevangenen hebben een psychische tik", zegt het liberale Kamerlid Griffith. De Kamer wil de proef in de zeven gevangenissen grondig evalueren en eventueel het systeem aanpassen.
AbvaKabo-bestuurster E. Merlijn is blij met die voorzichtigheid. Ze kan nog niets zinnigs zeggen over de ervaringen in Tilburg en Breda. "Het is nog te kort dag." Bovendien geeft deze situatie volgens haar een vertekend beeld, omdat het op basis van vrijwilligheid is. "En de deelnemers worden douceurtjes voorgehouden, zoals meer zakgeld."
Merlijn ontkent dat vrouwen juist graag met elkaar in een cel zitten, zoals onlangs naar buiten kwam, omdat zij socialer zouden zijn. "Dat is absoluut niet het geval. Zij kregen gewoon leuke dingen in het vooruitzicht gesteld."
(Bron)