zaterdag, september 06, 2008

McCain en Obama herdenken samen 9/11

WASHINGTON - De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben zaterdag bij hoge uitzondering een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht.
Zij lieten weten de aanslagen op 11 september samen te herdenken op Ground Zero in New York.
"We kwamen allemaal samen op 11 september 2001, niet als Democraten of Republikeinen, maar als Amerikanen", luidde de verklaring.
De herdenkingsdag markeert een korte 'wapenstilstand' in hun felle strijd om het presidentschap.
"Donderdag zetten we de politiek aan de kant om gezamenlijk iedere Amerikaan die overleed, te herdenken."
(Bron)
Daklozen Rotterdam winnen voetbaltoernooi op de Dam

AMSTERDAM - Een team dakloze voetballers uit Rotterdam heeft zaterdag het voetbaltoernooi om de Dutch Homeless Cup op de Dam in Amsterdam gewonnen. In de finale wonnen de Rotterdammers met 4-2 van een daklozenteam uit Amsterdam-West.
De winnaars mogen in december in Melbourne gaan meestrijden om de wereldtitel. Tijdens het toernooi op de Dam streden acht teams bestaande uit dak- en thuislozen volgens een knock-outsysteem om de nationale titel.
Voorafgaand aan de finales waren al vijf landelijke competitieronden gespeeld.
Tickets voor de wereldkampioenschappen waren niet het enige doel van de daklozencompetitie; de organiserende stichting Meer dan Voetbal wil de daklozen door de sport helpen re-integreren in de maatschappij.
Volgens directeur Edu Jansing van de stichting is het initiatief een succes: van de 150 voetballers hebben inmiddels tien een re-integratietraject afgerond. Elf zijn er met een dergelijk programma bezig en dertig deelnemers hebben aangegeven binnenkort met een traject te willen beginnen.
"Daklozen kennen vaak een lange geschiedenis van persoonlijke problemen waardoor ze het dak boven hun hoofd hebben verlaten. Volledige re-integratie is een kwestie van lange adem," aldus Jansing.
(Bron)
Veteranen bijeen tijdens Indië-herdenking

ROERMOND - Ruim 18.000 veteranen woonden zaterdagmiddag de 21e herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea in het Roermondse kasteelpark Hattem bij.
Zij herdachten onder meer dat Nederland zich 45 jaar geleden noodgedwongen terugtrok uit Nieuw-Guinea. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie zaterdag gezegd.
Hoeveel Nederlandse soldaten in Indië en Nieuw-Guinea gesneuveld zijn, is niet duidelijk. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries noemde zaterdag in zijn toespraak een aantal van 6229 militairen aan Nederlandse zijde die destijds het leven lieten.
Aan Indonesische zijde kwam een veelvoud daarvan om het leven: naar schatting 150.000 mensen.
De Vries benadrukte in zijn toespraak de verschillen en overeenkomsten tussen militairen van toen en militairen van nu. "We moeten ons verdiepen in wat militairen ver weg meemaken. Laten we er voor waken om niet weer te oordelen zonder te weten. Vertel ons zelf uw verhaal. En wij zullen luisteren. Om te horen dat we veteranen hebben om waarlijk trots op te zijn."
"Veteranen uit uw periode, en veteranen van vandaag de dag. Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea gaan hand in hand met Afghanistan en Tsjaad."
(Bron)

Beetje vreemde vergelijking, koloniale oorlogen en de huidige oorlogen.
Personeel erft deel vermogen baas

PARIJS - Een Franse directeur heeft na zijn dood een deel van zijn vermogen geschonken aan zijn voormalige personeel.
De driehonderd medewerkers van het kledingbedrijf in Grenoble kregen ieder twee tot drie extra maandsalarissen op hun bankrekening gestort. Dat meldt de krant Le Dauphiné Libéré zaterdag.
De man stierf op 96-jarige leeftijd. Een jaar voor zijn dood heeft hij het personeel in zijn testament laten opnemen.
(Bron)
'Automobilisten vaak oorzaak truckongevallen'

AMSTERDAM - Niet het onoplettende rijgedrag van truckers, maar juist het asociale rijdrag van automobilisten vormt de belangrijkste oorzaak van ongevallen met vrachtwagens.
Dat is de mening van een groep experts die regelmatig overleg pleegt met het ministerie van Verkeer over de veiligheid op de weg.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), die deel uitmaakt van het klankbord, bevestigt zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf.
Het bureau verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) stelde vorige maand dat het onoplettende gedrag van truckers de belangrijkste oorzaak is van ongevallen met vrachtwagens. Maar deze visie deelt het klankbord van het ministerie niet.
Automobilisten veroorzaken ongevallen met truckers door te bumperkleven, fout in- en uit te voegen, verkeerd in te halen en andere weggebruikers te snijden.
De Inspectie beklemtoont wel dat de mening van de klankgroep niet met keiharde cijfers kan worden gestaafd. Op dit moment vindt verder onderzoek plaats, die de lijst met risico's kan objectiveren.
Tot de klankgroep behoren onder meer verzekeraars, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
(Bron)
Enorme schadevergoeding na Bin Laden-grap

LONDON - Een advocate in Groot-Brittannië heeft een schadevergoeding van 740.000 euro gekregen omdat ze in 2001 ten onrechte werd geschorst na het maken van een onschuldig grapje. Dat meldde het persbureau AFP zaterdag.
Een paar weken na de terreuraanslagen in New York werd Halima Aziz, jurist en moslima van Aziatische afkomst, in een rechtbank in Bradford staande gehouden door een overijverige beveiligingsbeambte.
Deze vroeg haar of ze een bedreiging zou kunnen vormen voor de veiligheid. "Ik ben een vriend van Bin Laden", grapte Aziz. De opmerking werd niet gewaardeerd, ze verloor uiteindelijk haar baan.
Aziz begon een juridische procedure omdat ze zeker wist dat ze anders was behandeld als ze blank zou zijn geweest.
Pas in 2006 stelde het gerechtshof vast dat inderdaad sprake is geweest van discriminatie.
Het duurde nog twee jaar voordat de hoogte van de schadevergoeding definitief werd vastgesteld. Aziz zei in een reactie dat ze genoegen had genomen met uitgebreide excuses, als die in een vroegtijdig stadium waren gemaakt.
Ze gaat de schadevergoeding gebruiken om een weeshuis te bouwen in Pakistan.
(Bron)

Het is ook wel een oliedomme grap, met een bar slechte timing. Maar die schadevergoeding komt zo te zien goed terecht.
Schotse hond op golfballendieet

LONDEN - Oscar, een vijfjarige labrador, heeft zich maandenlang rond gegeten aan golfballen. Zijn baasje uit Dunfermline (Schotland) laat hem gewoonlijk uit bij een golfbaan. Oscar deed zich daar tegoed aan minstens dertien golfballen. Dat meldde de BBC vrijdag.
Chris Morrison bracht zijn Oscar naar de dierenarts, nadat hij "een ratelend geluid" uit de hond hoorde komen. De arts verwijderde de ballen van elk 45 gram uit de maag van de hond.
"Het was als een goochelaarstruc. Ik haalde eerst twee, drie ballen tevoorschijn, maar ze bleven maar komen."
Het dier staat inmiddels op een dieet van verdund voedsel. Bij het uitlaten krijgt Oscar een muilkorf om.
(Bron)

Wat zou daar nou lekker aan zijn??
Duizend koffers zoek op luchthaven Brussel

BRUSSEL - Op de luchthaven van Brussel zijn ruim duizend koffers zoek. Ze zijn vermoedelijk gestolen of leeggehaald tijdens de chaotische staking van bagagepersoneel vorige maand, midden in de zomervakantie.
Consumentenorganisatie Dolor werkt aan een rechtszaak om schadevergoedingen los te krijgen bij het bagagepersoneel. Gedupeerde passagiers claimen gemiddeld 1800 euro.
De bagagebedrijven Aviapartner en Flightcare wijzen de verantwoordelijkheid vooralsnog af. "Het is niet onze verantwoordelijkheid dat sommige koffers leeggeplunderd zijn", zegt Aviapartner zaterdag in de Vlaamse krant De Standaard.
"Dat heeft niets te maken met de staking. Wij zijn tussenpersoon voor luchtvaartmaatschappij en passagier en niet meer dan dat."
(Bron)

Maar je geeft je koffer af, dan neemt iets of iemand formeel de verantwoordelijkheid over lijkt me.
Zorginkoop moet efficiënter

AMSTERDAM - Ziekenhuiszorg blijkt duurder dan noodzakelijk wegens hoge transactiekosten. Om de marktwerking in de zorg succesvol te maken, moet de zorginkoop door zorgverzekeraars efficiënter. Dat stelt Claudia Brandenburg die donderdag promoveerde met haar onderzoek naar transactiekosten in de zorg.
Het nieuwe zorgstelsel zou moeten zorgen voor meer marktwerking om zo een efficiënt en betaalbaar zorgstelsel te creëren. Nu blijkt dat de zorg duurder is dan noodzakelijk door transactiekosten: de kosten die samenhangen met de inkoop en facturering van behandelingen. Deze transactiekosten zijn sterk gestegen na de hervorming van het zorgstelsel, waardoor de inkoop van zorg onbetaalbaar dreigt te worden.
De oplossing voor de explosief stijgende transactiekosten ziet Brandenburg in het afsluiten van mantelcontracten of door de ziekenzorg in de organisatie van verzekeraar onder te brengen. "Als zorgverzekeraars de transactiekosten van ziekenhuiszorg betaalbaar willen houden, kunnen ze beter een compleet ziekenhuis kopen in plaats van losse behandelingen", aldus Brandenburg.
Door de behandelingen in eigen organisatie onder te brengen, worden tevens de belangen van de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder gelijk getrokken. Dit zou moeten voorkomen dat ziekenhuizen onderscheid gaan maken op winstgevende behandelingen en patiënten.
(Bron)

En dan hoor je een interview met Brandenburg bij de Tros Nieuwsshow, waar Mieke van de Wey verbijsterd zegt: 'Jee, wat een specifiek onderwerp!'
Sja, meestal promoveren mensen op hele algemene dingen hè?
Politie krijgt handgranaat

DEN HAAG - Het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat in Den Haag is zaterdag uit voorzorg enige tijd ontruimd geweest, nadat een vrouw een oude, roestige handgranaat had ingeleverd.
Haar opa had het explosief enige tijd geleden in de duinen gevonden, zo heeft een woordvoerster van de politie laten weten. Wanneer precies, kon zij niet zeggen.
Wapenexperts hebben de handgranaat meegenomen naar een weiland om hem daar tot ontploffing te brengen.
(Bron)
Bureaucratie kost burger minder tijd en geld

DEN HAAG - Nederlanders zijn minder tijd en geld kwijt aan bureaucratie dan vijf jaar geleden.
Het scheelt per persoon ongeveer één uur aan het invullen van formulieren en 16 euro aan bijvoorbeeld telefoon- en boekhoudkosten.
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerster van het departement bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD. Het kabinet probeert al jaren de administratieve lasten terug te dringen.
Nederlanders waren in 2002 in totaal nog 100 miljoen uur kwijt aan belastingpapieren en aanvragen voor paspoort of vergunningen.
Dat is afgenomen tot 80 miljoen uur. Volgens de onderzoekers is de gemiddelde burger niet langer zes, maar vijf uur kwijt aan het invullen van formulieren.
Ook de kosten zijn afgenomen. In 2002 kostte de bureaucratie alle Nederlanders samen nog 1,25 miljard euro. Nu is dat 1 miljard.
Per persoon betekent dat een daling van 77 naar 61 euro per jaar. Volgens het ministerie komt deze afname vooral door eenvoudiger formulieren en een betere dienstverlening.
De meting, waarbij drieduizend 'overheidsproducten' worden onderzocht, wordt een keer per jaar gedaan. Een groep burgers geeft daarbij aan hoeveel geld en tijd ze eraan kwijt zijn geweest.
(Bron)
'Advocaten moeten opstaan voor rechter'

AMSTERDAM - Advocaten moeten zich houden aan de Nederlandse wet en opstaan wanneer rechters de zaal inkomen.
Dat stelt de algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Willem Bekkers zaterdag op Radio 1.
Hij reageert hiermee op de islamitische advocaat Mohammed Enait die vanwege zijn geloof niet wil opstaan voor de rechterlijke macht.
Volgens Enait, onlangs beëdigd als advocaat, stelt de islam dat alle mensen gelijk zijn. Daarom kan hij niet voor anderen opstaan, vindt hij. De rechtbank in Rotterdam gaf hem gelijk. Bekkers noemt het een redenering die hij 'niet volgt'.
Het opstaan voor rechters staat volgens Bekker dan wel niet letterlijk in de wet, maar 'de rechterlijke macht en de advocatuur hebben elkaar te respecteren', stelt hij.
"We zijn hier in Nederland, daar moeten Nederlandse wetten gelden", gaat hij verder. De deken doelt daarmee op het feit dat Nederlandse advocaten zweren dat ze eerbied hebben voor rechterlijke autoriteiten.
Het gaat volgens Bekkers dan ook niet om de persoon voor wie je opstaat, maar om de autoriteit. Rechters en advocaten moeten volgens hem respect hebben voor elkaars rol.
Volgens de deken kan de zaak voor een onafhankelijk college van rechters en advocaten komen wanneer er een klacht in de beroepsgroep ontstaat over Enait.
Het college beslist dan of de klacht gegrond is. Bekkers verwacht niet dat meer advocaten voortaan weigeren op te staan voor de rechters.
Enait kwam eerder in het nieuws nadat de sociale dienst hem een baan had geweigerd omdat hij vrouwen geen hand wil schudden. De Rotterdamse rechtbank wees het bezwaar van Enait daartegen vorige maand af.
(Bron)

Chipo schreef al wat ik dacht: alle mensen zijn gelijk, dus je hoeft niet voor anderen op te staan. Waarom geeft ie vrouwen dan geen hand? Zijn die niet gelijk? Of is hij niet gelijk?
En waarom zou niet-opstaan aantonen dat je gelijk bent aan anderen? Nu is meneer Enait juist _niet_ gelijk.
Super de Boer lanceert kinderbrood

AMERSFOORT - Supermarktbedrijf Super de Boer lanceert onder de naam Duo wit & bruin een eigen kinderbrood. Daarmee volgt het Albert Heijn dat al eerder een broodsoort voor kinderen op de markt bracht.
Het Duo wit & bruin heeft twee kleuren en twee smaken in één snee brood. Super de Boer wil kinderen zo op speelse wijze laten overstappen van wit naar bruin brood, meldt Distrifood.nl zaterdag.
Albert Heijn koos eerder voor een andere insteek. Het kinderbrood van AH heeft het uiterlijk van wit brood, maar bevat evenveel vezels als bruin brood.
Duo wit & bruin ligt vanaf maandag bij alle filialen van Super de Boer in de schappen.
(Bron)

Ik was denkelijk een heel raar kind - ik hield vooral van volkoren brood. Wit brood hadden we weleens met een feestdag of zo, en dan was het per definitie een dag oud en dus al niet zo lekker meer. Ik vond en vind het vooral klef. Het enige witbrood dat ik lekker vind, is wit stokbrood, mits het letterlijk kraakvers is.
En heel sporadisch koop ik zo'n pak witbroodmix om daarmee pizza te maken, dat smaakt ook goed.
Achtervolging dorstige autodief eindigt bij kassa

AMSTERDAM - Een 22-jarige autodief heeft vrijdagochtend alle registers opengetrokken om de Rotterdamse politie af te schudden.
Hij reed met hoge snelheid over de vluchtstrook van een snelweg, haalde bij afritten manoeuvres uit om zijn achtervolgers kwijt te raken en haalde rechts in. Toen hij even uit het zicht was vluchtte hij een supermarkt in. Daar werd de Rotterdammer met bezweet voorhoofd in de rij voor de kassa gevonden.
Agenten van de verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten zagen even na 11.00 uur een zwarte personenauto rijden die kort daarvoor als gestolen was opgegeven.
Bij het zien van de politie ging de autodief er als een haas vandoor. Tijdens de achtervolging raakte hij nog een andere auto en slaagde hij er aanvankelijk in de achtervolgers kwijt te raken.
De auto werd weer gevonden in de Jan Steenstraat en een getuige wist dat de man een supermarkt was ingerend. Hij stond netjes in de rij om een blikje drinken af te rekenen. De man stond als veelpleger geregistreerd en is meegenomen door de politie.
(Bron)
Eerste Dag van slavernijverleden in Amsterdam

AMSTERDAM - Voor het eerst vindt zaterdag in Amsterdam de Dag van het Slavernijverleden plaats. Aan de hand van debatten, lezingen en een stadswandeling krijgen bezoekers een beter beeld van de in 1863 afgeschafte Nederlandse slavenhandel.
De dag is een gezamenlijk initiatief van het Historisch Nieuwsblad en het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).
De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kathleen Ferrier (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) zijn te gast tijdens een bijeenkomst in de Muiderkerk.
In de ochtend kunnen bezoekers een stadswandeling maken langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden.
's Middags in de Muiderkerk komen vragen aan de orde als 'wat was het aandeel van de Nederlanders in de Atlantische slavenhandel?' en 'waarom schafte Nederland de slavernij pas af in 1863?'. Ook is er een debat over de traumatische gevolgen van de slavernij.
(Bron)

Rita V. zal wel met haar hoofd schudden. En JPB was ook o zo trots op de VOC-mentaliteit en vast ook wel op de WIC-mentaliteit.
Je kunt veel zeggen van de slavernij, zoals dat het geen puur witte handel was, maar feit blijft dat er letterlijk goudgeld verdiend is aan het leed van anderen. Daar hoef je beslist niet trots op te zijn.

vrijdag, september 05, 2008

'Besluit WW-premies pas in november'

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hakt pas in november definitief de knoop door over de WW-premies voor werkgevers en werknemers.
Of de premie voor de werkloosheidsverzekering geschrapt kan worden voor werknemers en verlaagd kan worden voor werkgevers, hangt volgens Donner af van de mate waarin sociale partners de lonen weten te matigen.
Deze boodschap gaf de CDA-bewindsman vrijdag af na afloop van de ministerraad. Hij wees erop dat de premies altijd bij ministerieel besluit in november worden vastgesteld. Voordat hij de knoop doorhakt, wil hij eerst nog over de loonontwikkeling praten met sociale partners, onder meer tijdens het traditionele najaarsoverleg, en met de Tweede Kamer.
Dat gebeurt allemaal na Prinsjesdag, als het kabinet de begroting presenteert en de vakbeweging de looneisen voor volgend jaar.
(Bron)
Afhakers spekken sportschool met 200 miljoen euro

HILVERSUM - Ruim één miljoen mensen zijn de afgelopen vijf jaar lid van een sportschool of fitnesscentrum geweest, hoewel ze er geen gebruik van maakten. Dat kostte hen in totaal 200 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het tv-programma Kassa.
Van de meer dan één miljoen mensen waren er 700.000 zelfs drie maanden of langer niet in een sportschool geweest. Daarmee gooiden ze 180 miljoen euro weg.
Dat mensen langer lid waren dan ze wilden, kwam in 19 procent van de gevallen doordat het abonnement stilzwijgend werd verlengd.
Van de ondervraagden wilde 18 procent weg wegens een verhuizing of een langdurige ziekte, maar moest het abonnement toch worden uitgediend. De rest wilde om andere redenen niet langer naar de sportschool of fitnesscentrum.
(Bron)
'Satelliet kan terrorist herkennen aan schaduw'

AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt aan een technologie waarbij een persoon op satellietbeelden kan worden geïdentificeerd aan de hand van zijn schaduw.
Tot nu toe is het onmogelijk om mensen met behulp van een satelliet op te sporen, omdat vanuit de ruimte alleen de bovenkant van iemands hoofd en schouders zijn te zien. Maar volgens NASA-wetenschapper Adrian Stoica is kan een persoon wel op satellietbeelden worden herkend aan de bewegingen van zijn schaduw.
Hij werkt aan een schaduwherkenningsysteem dat gebruik maakt van loopanalyse - een techniek waarbij het ritme en de bewegingen van iemands loopje worden gemeten. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Bij een eerste test liet Stoica een straat met wandelaars filmen vanaf de bovenste verdieping van een flat. Een computer isoleerde daarna de schaduwen van mensen en corrigeerde de schimmen (met behulp van gegevens over de stand van de zon) als ze te veel waren vervormd of uitgerekt. Uiteindelijk kon het systeem de schaduwen zonder problemen koppelen aan unieke 'wandelgegevens' van individuen.
"Met schaduwbiometrie kunnen camerasystemen vanuit de lucht of de ruimte in de toekomst mogelijk terroristen opsporen", schrijft Stoica in een onderzoeksrapport. "En naast het herkennen van een individu zou je met de beelden natuurlijk ook informatie kunnen verzamelen over hun gedrag."
Schaduwherkenning vanuit de ruimte kan waarschijnlijk echter niet op korte termijn worden ingezet. De resolutie van de meeste satellieten is daarvoor nog te beperkt. Een ander nadeel is dat de techniek alleen goed zou werken op zonnige dagen, omdat de schaduwen zich bij bewolkt weer niet duidelijk genoeg aftekenen.
(Bron)
Arts mag niet zomaar elektronisch dossier inkijken

DEN HAAG - Een arts die een elektronisch patiëntendossier wil inkijken, moet daarvoor altijd toestemming aan de patiënt vragen. Alleen in noodsituaties mag een arts dit achterwege laten.
Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Eind volgend jaar moeten alle ziekenhuizen, huisartsen en apothekers bij het digitale patiëntendossier zijn aangesloten.
Hierdoor kunnen medische gegevens gemakkelijker worden gedeeld tussen verschillende zorgverleners.
Na kritiek van de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens scherpte Klink de voorwaarden voor gebruik van de patiëntendossiers nog aan. Zo mag een arts alleen in dossiers kijken van patiënten die hij onder behandeling heeft.
Ook mag niet alle informatie uit een medisch dossier worden uitgewisseld: alleen gegevens die noodzakelijk zijn om een arts zijn werk goed te kunnen laten doen, komen in het elektronisch patientendossier. Verder krijgt niet iedere zorgverlener toegang tot het hele dossier.
Patiënten mogen hun elektronische dossier inzien. Bovendien kunnen ze ook navragen welke artsen informatie aan het dossier hebben toegevoegd. Patiënten krijgen ook de mogelijkheid bepaalde zorgverleners toegang tot hun gegevens te weigeren.
In november krijgen alle huishoudens een brief over de invoering van het elektronisch patiëntendossier. Ze krijgen dan zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de uitwisseling van gegevens.
Wanneer hun huisarts of apotheker zich gaat aansluiten bij het landelijke systeem, kan de patiënt nogmaals aangeven of hij wil deelnemen aan het dossier.
Klink meldt in zijn brief ernaar te streven dat eind volgend jaar vrijwel alle betrokken zorgverleners aangesloten zijn. Niet alle ICT-leveranciers stonden meteen te springen om hun systemen te gaan aanpassen, maar Klink verwacht dat dit volgend jaar wel goed komt.
(Bron)
Zweed hield vrouw negen jaar gevangen

STOCKHOLM - Een Zweed is opgepakt omdat hij zijn partner negen jaar lang in een vakantiehuisje heeft opgesloten. Dat meldden Zweedse media vrijdag.
Volgens de politie werd de vrouw sinds 1999 vastgehouden in een kamer van 15 vierkante meter in het huisje in Jonkoping in het zuiden van het land. Ze zou lijden aan een ernstige vorm van de ziekte multiple sclerose, een aandoening aan het centrale zenuwstel.
De vrouw zou sterk vermagerd naar het ziekenhuis zijn gebracht. Ze zou 35 tot veertig kilo wegen.
De man, tussen de zestig en zeventig jaar oud, wordt vrijdagavond voorgeleid voor de rechter-commissaris.
(Bron)
'Kamer niet misleid bij orders JSF'

DEN HAAG - Het ministerie van Economische Zaken (EZ) ontkent dat de Tweede Kamer misleid is over orders voor de Nederlandse industrie voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF.
Het tv-programma Reporter citeert zondag uit een interne nota van een ambtenaar van EZ, waarin staat dat van meet af aan bekend was dat deelname aan de ontwikkeling van het toestel geen 800 miljoen dollar, maar 350 miljoen dollar (246 miljoen euro) zou opleveren.
EZ en het ministerie van Defensie verwijzen naar stukken uit 2004, waarin de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over de voortgang van het JSF-programma.
De SP en D66 willen opheldering van het kabinet. De SP vindt de tijd rijp voor een parlementaire enquête over het dossier.
D66 wil eerst het kabinet in de gelegenheid stellen om te reageren op de hele uitzending van Reporter. D66-leider Alexander Pechtold spreekt over "brisant" materiaal.
In een stuk van 31 oktober 2003, dat Reporter in bezit heeft, schrijft een ambtenaar van Economische Zaken dat zijn ministerie van meet af aan heeft getwijfeld of de 800 miljoen dollar aan opdrachten wel gehaald zou worden.
Ook komt uit de stukken naar voren dat de Amerikaanse bouwer van het gevechtsvliegtuig probeerde om opdrachten die te maken hadden met de productie van testtoestellen, toe te schrijven aan de ontwikkelingsfase.
Economische Zaken zat destijds met een probleem. Als hard gespeeld zou worden dat de afspraken over de ontwikkelingsfase nagekomen moesten worden, zou dat op lange termijn nadelig kunnen uitpakken bij orders voor de productie van toestellen in de testfase.
In het stuk van 30 oktober 2003, waaruit Reporter citeert, staat letterlijk: "Nederland wist vanaf het begin dat 800 miljoen dollar aan puur SDD-werk onhaalbaar is (er wordt gerekend met ongeveer 350 miljoen dollar) - onderhandelingstechnisch daarom wellicht niet geheel realistisch meer dan twee keer zoveel als onze eigen inschatting te verlangen; risico Lockheed Martin compleet van ons te verwijderen door onrealistische eisen."
(Bron)
Laaggeletterden hebben gezondheidsachterstand

UTRECHT - Laaggeletterde vrouwen en mannen leven zeven tot tien jaar korter dan geletterden. Volgens GGD Nederland is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat geletterdheid de meeste invloed op de gezondheid heeft.
Laaggeletterden roken meer en hebben meer last van overgewicht dan mensen die goed kunnen lezen en schrijven.
Tijdens de Week van de Alfabetisering, die volgende week plaatsvindt, vraagt de GGD aandacht voor het probleem. De GGD gaat met de stichting Lezen & Schrijven een samenwerkingsovereenkomst aan.
"Als GGD willen wij voorkomen dat mensen ziek worden. Laaggeletterden hebben minder toegang tot gezondheidsinformatie, omdat bijsluiters van medicijnen te moeilijk zijn om te lezen", stelde een zegsvrouw van GGD Nederland vrijdag.
(Bron)
Overheid houdt Greenpeace in de gaten

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) laat nagaan of actievoerders van Greenpeace opnieuw in het buitenland overgaan tot het storten van rotsblokken in zee. De CDA-bewindsvrouw heeft dit vrijdag gezegd na afloop van de vergadering van de ministerraad.
Inmiddels heeft zij met de Duitse staatssecretaris Gert Lindemann (Visserij) gesproken over mogelijkheden om Greenpeace aansprakelijk te stellen, of een dwangsom op te leggen bij acties.
Verburg noemde het "buitengewoon verwerpelijk" dat Greenpeace om natuur te beschermen vissers het werk onmogelijk maakt door stenen te storten. Netten kunnen daarin verstrikt raken met als gevolg dat schepen kapseizen, aldus Verburg.
Broodwinning en veiligheid van vissers zijn volgens haar in het geding.
Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren spreekt dat tegen. De broodwinning komt niet in het geding, omdat de acties zich beperken tot een ´minuscuul' gebied. Het gaat om het Sylt-buitenrifgebied, dat volgens Greenpeace is aangewezen als natuurgebied. De Duitse overheid is er bevoegd en Nederlandse vissers doen er hun werk.
Volgens Greenpeace worden vissers kort voor de actie gewaarschuwd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Landen als Denemarken, Frankrijk en Spanje beschermen natuurgebied in zee door het storten van rotsblokken, aldus Van Tongeren.
(Bron)

Ach ja. Ze hebben niks anders te doen zeker.
Bedreiger ambulancepersoneel biedt excuses aan

AMSTERDAM - Een jongen die woensdagavond in Amsterdam ambulancepersoneel bedreigde nadat zijn broer was neergestoken, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag. Hij deed dat vrijdag op het AT5 Nieuws.
"Ik was erg emotioneel, kan me het niet meer goed herinneren, maar als ik dat allemaal gezegd heb, sorry, dan bied ik mijn excuses aan", zei Abdullah.
Hij had het ambulancepersoneel gezegd dat hij hen 'zou doodmaken als zijn broer zou doodgaan'. De politie nam hem 's avonds mee om op het bureau af te koelen.
Het slachtoffer van de steekpartij, Saleh, ligt nog in het ziekenhuis. De dader is voortvluchtig.
(Bron)
Dolfijnen doden soortgenoten

AMSTERDAM - Tuimelaars vallen steeds vaker andere dolfijnen aan, met dodelijke gevolgen. Dat blijkt uit sectie op dode bruinvissen die zijn aangespoeld op Britse stranden.
Britse wetenschappers van het zogenaamde Cetacean Strandings Investigation Programme hebben bijtsporen van tuimelaars aangetroffen op tientallen aangespoelde dolfijnen. Dat melden ze in hun jaarlijkse rapport.
De slachtoffers van de 'tuimelaar-aanvallen' zijn vooral kleine bruinvissen die werden gevonden op stranden in Schotland, Wales en Engeland. In totaal zijn dertien van de dieren overleden als direct gevolg van de beten van de tuimelaars. Nog nooit eerder werd op zo´n grote schaal vastgesteld dat dolfijnen elkaar doden.
Waarom tuimelaars steeds vaker andere dolfijnen aanvallen is nog onduidelijk. Sommige wetenschappers vermoeden dat het maken heeft met een voedseltekort. "Tuimelaars zijn vrij grote en agressieve dolfijnen", verklaart onderzoeker Peter Evans in de Daily Mail. "We hebben vaker gezien dat ze kleinere soorten in hun nabijheid aanvallen. Het gedrag zou kunnen ontstaat door toenemende competitie om voedsel."
Toch zijn niet alle onderzoekers het daarmee eens. Onlangs spoelde er op de Scilly-eilanden (bij Cornwall) namelijk ook een jonge grijze dolfijn aan, die duidelijk was gedood door tuimelaars. De grijze dolfijn voedt zich echter met inktvissen, een prooi waar tuimelaars helemaal niet in geïnteresseerd zijn.
Er zijn dan ook wetenschappers die geloven dat tuimelaars niet uit noodzaak doden, maar omdat het een soort 'rage' is. Het is al langer bekend dat de dieren soms gedrag van elkaar overnemen en doorgeven - op dezelfde manier als mensen hun cultuur op elkaar overbrengen.
"We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de aanvallen te maken hebben met teruglopende visaantallen in de oceanen", aldus dolfijnexpert Nick Tregenza in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. "Ze kunnen het ook voor hun plezier doen."
Dat klinkt bizar. Maar volgens Tregenza komt vandalistisch gedrag vaker voor bij dolfijnen. Zo voerde hij eerder een studie uit naar een groep dolfijnen die zich had aangeleerd om stenen van de zeebodem te duiken en weg te gooien.
"We vermoedden dat ze de stenen gooiden naar zeerobben die verderop op de rotsen zaten", zegt hij. "Het aanvallen van andere dolfijnen kan ook best zo'n soort 'spel' zijn onder tuimelaars."
(Bron)
Man wurgt 'spontaan' zieke echtgenote

PARIJS - Om haar uit haar lijden te verlossen heeft een Fransman zijn echtgenote gewurgd. Vervolgens heeft hij haar in de vriezer gelegd.
Enkele dagen later belde de 52-jarige man ten slotte de politie, berichtte de krant La Voix du Nord vrijdag.
De gezondheidstoestand van de 46-jarige vrouw, die aan een hartkwaal leed, verslechterde de afgelopen maanden. Ze heeft haar man echter nooit om hulp bij het sterven gevraagd, zo liet het Franse Openbaar Ministerie (OM) weten.
De man heeft blijkbaar in een opwelling hulp verleend, aldus de openbaar aanklager. De verdachte wordt aangeklaagd wegens moord.
(Bron)
Intercity Eindhoven-Heerlen door naar Aken

HEERLEN - De Intercity Eindhoven-Heerlen wordt doorgetrokken naar Aken. Dat kan, nu de doortrekking een zogenoemde Europese Interregsubside krijgt van anderhalf miljoen euro.
De gemeente Heerlen lapt nog eens hetzelfde bedrag bij. Dat maakte samenwerkingsverband Parkstad Limburg van zeven Limburgse gemeenten vrijdag bekend.
De subsidie was aangevraagd door Parkstad Limburg, de stad Aken en de Aachener Verkehrsverbund, samen met de NS en de Deutsche Bahn.
De Europese subsidie maakt deel uit van een grotere aanvraag van 6,5 miljoen euro door de bij het grensoverschrijdend openbaar vervoer aangesloten (EU-)regio's, onder leiding van de gemeente Eindhoven.
Die subsidie is volledig toegekend. Venlo was ook in de race voor een doortrekking van de intercity naar Duitsland. Wat dit nu voor deze stad betekent, is nog niet duidelijk.
(Bron)
Surfer belt 112 voor vermist surfboard

SCHEVENINGEN - Een 30-jarige Haagse surfer dacht donderdagavond een goed plan te hebben om zijn surfplank terug te vinden. Hij belde 112 met de mededeling dat hij een surfboard in zee zag drijven en dat hij vermoedde dat er een surfer in nood was.
Volgens de politie vrijdag kwamen de toegesnelde hulpdiensten via een getuige te weten dat de Hagenaar eigenlijk wilde dat ze zijn surfplank zouden vinden.
De man is aangehouden en krijgt een proces-verbaal voor het nodeloos alarmeren van de hulpdiensten.
(Bron)
Vrouwen toegelaten op Spaanse rijschool Wenen

WENEN - De beroemde Spaanse rijschool in Wenen laat voortaan ook vrouwen op de lippizaner paarden rijden. Een 18-jarige Britse en een 21-jarige Oostenrijkse mogen als eerste vrouwen de vierjarige opleiding gaan volgen als zij een proefmaand succesvol afsluiten.
Een deel van de ruiters zou kritiek op het besluit van de directie hebben geuit, meldden Oostenrijkse media vrijdag.
De voormalige keizerlijke rijschool werd in 1572 opgericht en geldt als belangrijke attractie van de Oostenrijkse hoofdstad.
(Bron)
Studie naar verplichte taalles voor ouders

DEN HAAG - Het kabinet gaat onderzoeken of ouders die slecht Nederlands spreken verplicht op taalcursus kunnen worden gestuurd. Op die manier moet worden voorkomen dat hun kinderen een taalachterstand oplopen. Dat heeft minister Ella Vogelaar voor Integratie donderdag bekendgemaakt.
In het regeerakkoord spraken CDA, PvdA en ChristenUnie af dat ouders met een slechte beheersing van het Nederlands een "verbrede leerplicht" zouden krijgen. De Raad van State is echter voor deze plicht voor ouders gaan liggen.
Volgens het hoogste rechtscollege mag dwang alleen worden toegepast als die voor alle ouders geldt. Bovendien vindt de raad dat met de maatregel ook de leerplicht voor kinderen moet worden aangepast.
Om kinderen het slechte Nederlands van hun ouders niet over te laten nemen, zouden zij al vanaf drie jaar naar school moeten, aldus de Raad van State. Ook deze maatregel moet voor iedereen gelden.
Het kabinet vindt dat een verlaging van de leerplicht voor alle kinderen zijn doel voorbij schiet. Vogelaar start daarom een juridisch onderzoek of "er wellicht nog andere mogelijkheden zijn om ouders van jonge kinderen te verplichten tot het leren van de Nederlandse taal".
(Bron)
Veemarktcomplex Utrecht gaat definitief dicht

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagavond besloten dat het Veemarktcomplex in Utrecht Oost per 1 januari 2011 dicht gaat.
De meerderheid in de raad steunde het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om op het terrein vijfhonderd woning te bouwen, waarvan tweehonderd in de sociale sector.
De sluiting van de Veemarkt betekent ook dat er een einde komt aan de wekelijkse automarkt, die sterk bijdraagt aan de anderhalf miljoen euro die de stad jaarlijks aan het complex verdient. Waar de automarkt naartoe gaat is nog onbekend.
Ook is nog onduidelijk waar allerlei vlooienmarkten, beurzen als de old-timerbeurs Vehikel en tal van andere activiteiten op het terrein onderdak moeten vinden. Het college beloofde de raad zijn uiterste best te doen om een oplossing voor deze problemen te vinden.
De coalitiepartijen die de sluiting steunen, hechten allemaal sterk aan de bouw van de tweehonderd sociale woningen in het relatief welvarende Utrecht Oost. Ook menen ze dat de exploitatie van de Veemarkt geen kerntaak van de overheid is.
De voltallige oppositie is tegen omdat het hen beter lijkt om de Veemarkt met zijn vijfhonderd directe en indirecte arbeidsplaatsen open te houden en elders een plek te zoeken voor de sociale woningbouw.
Ook vinden ze dat het gemeentebestuur zich niet betrouwbaar toont omdat het vorige college nog had besloten de Veemarkt naar Leidsche Rijn te verhuizen. De gebruikers van de markt rekenden daarop, maar het huidige college vond geen geschikte plek.
Overigens ligt de nu geplande sluitingsdatum na de volgende gemeenteraadsverkiezingen, waardoor het einde aan vijfhonderd jaar georganiseerde veehandel in Utrecht weer in een ander politiek daglicht kan komen te staan.
(Bron)
Natuurlijke geboorte schept band moeder en kind

LONDEN - Moeders die hun kinderen op een natuurlijke manier ter wereld brengen, reageren meer op het huilen van hun pasgeborene in de eerste weken na de bevalling dan moeders die een keizersnede hebben ondergaan. Dat wijst donderdag gepubliceerd onderzoek uit, berichtte de BBC.
Samentrekkingen bij de bevalling zorgen voor het vrijkomen van het hormoon oxytocin. Daarvan wordt gedacht dat het een belangrijke rol speelt bij het scheppen van moederlijk gedrag. Bij een keizersnede komt niet dezelfde hoeveelheid vrij.
Hersenscans wezen uit dat bij vrouwen die op natuurlijke wijze zijn bevallen, er meer activiteit was in gebieden die niet alleen van invloed zijn op hoe moeders reageren op hun kinderen, maar ook hun stemming reguleren.
(Bron)

Hm, ik ben via de natuurlijke weg geboren, maar ik lag in stuitligging. Dus waarschijnlijk heeft het erg lang geduurd en was het razend pijnlijk - ik heb mijn moeder er nooit naar durven vragen (ik ben geadopteerd, maar dat was voor de bevalling al besloten). Ik ben 10 dagen verlamd geweest wegens klemzitten, ik durf niet te bedenken hoe lang mijn ma last gehad zal hebben.
Maar ja, bij ons was natuurlijk geen sprake van een band.
Dodental storm Haïti stijgt

PORT-AU-PRINCE - Het aantal doden dat als gevolg van de tropische storm Hanna in het Caribische Haïti is gevallen, is opgelopen tot 136. Dit hebben de Haïtiaanse autoriteiten donderdag gemeld.
De storm teisterde Haïti maandag en dinsdag, vooral het noorden van het land. De stad Gonaïves is overstroomd.
De voorafgaande week leed het straatarme door erosie en overbevolking geplaagde land zwaar onder de orkaan Gustav. Toen vielen naar schatting tachtig doden door het noodweer.
(Bron)
Internetoplichter krijgt 22 maanden cel

AMSTERDAM - De 29-jarige internetoplichter Dennis H. moet 22 maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.
Ook moet H. 68 duizend euro terugbetalen aan de staat. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter acht bewezen dat H. tussen 2002 en 2006 zeker honderd mensen uit heel Nederland heeft opgelicht.
De 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, bood via Marktplaats onder meer mobiele telefoons, iPods, navigatiesystemen en concertkaartjes aan. De goederen werden vervolgens niet geleverd. Met de zwendel zou H. ongeveer 75 duizend euro hebben verdiend.
Begin 2006 maakte H. de meeste slachtoffers. De flessentrekkerij kwam aan het licht toen een vrouw uit Arnhem aangifte deed van oplichting. Het werd de politie daarna duidelijk dat er veel meer gedupeerden waren. Ook het Tros-programma Opgelicht kreeg diverse meldingen over H.
In samenwerking met het televisieprogramma werd H. in mei 2006 opgepakt in een Amsterdams internetcafé. Op diverse internetfora staan de oplichtingspraktijken van H. beschreven. In december 2006 werd H. ook al veroordeeld voor internetoplichting. Hij kreeg toen achttien maanden cel opgelegd.
(Bron)
Nigeria arrangeert hiv-huwelijken

ABUJA - De autoriteiten in het noorden van Nigeria proberen mannen en vrouwen die drager zijn van het hiv-virus, aan elkaar te koppelen. Ze trachten op die manier de verspreiding van het virus tegen te gaan en de hiv-geïnfecteerden uit hun sociale isolement te halen.
In de afgelopen weken zijn circa zeventig koppels gevormd, berichtte de BBC donderdag.
Internationale aids-experts zijn bezorgd over het initiatief. Het nieuwe echtpaar kan verschillende varianten van het virus onder de leden hebben. Stellen moeten wel condooms gebruiken, aldus Warren Naamaara van de VN-organisatie UNaids.
Condoomgebruik wordt echter niet aangemoedigd in de noordelijke staat Bauchi waar de islamitische sharia-wetgeving van kracht is.
Daarnaast raadde Naamaara de pasgehuwden aan niet aan kinderen te beginnen. De kans is groot dat de kinderen beide ouders verliezen.
De huwelijken worden op strikt vertrouwelijke basis gearrangeerd. "Mogelijke partners worden tijdens hulpverleningssessies aan elkaar voorgesteld en zijn vrij om ja of nee te zeggen", aldus Lirwan Mohammed van het Bauchi Actie Comité tegen Aids.
Ongeveer 3 procent van de Nigeriaanse bevolking is hiv-positief, wat neerkomt op 2,4 miljoen mensen.
(Bron)
'Persoonlijkheid bepaalt muziekkeuze'

EDINBURGH - Liefhebbers van heavy metal-muziek en klassieke muziek hebben dezelfde soort persoonlijkheid. Ze hebben veel zelfvertrouwen, zijn creatief en zitten goed in hun vel, maar ze zijn niet extravert, aldus een onderzoek onder meer dan 36.000 muziekliefhebbers wereldwijd.
"Veel heavy metal-fans houden ook van Wagner, want die muziek is ook groots, opzichtig en brutaal", aldus een wetenschapper van de Heriot Watt universiteit in Edinburgh donderdag in The Independent.
Zo zijn countrymuziekfans hardwerkende, extraverte mensen. Reggaefans daarentegen houden niet van hard werken, zitten lekker in hun vel en zijn genereus.
Liefhebbers van dancemuziek zijn volgens de onderzoekers zeer extraverte creatievelingen, maar doorgaans onvriendelijk en egocentrisch. Ook liefhebbers van rap zijn erg extravert en hebben een hoge pet op van zichzelf.
Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn volgens het onderzoek de indie-muziekliefhebbers. Ze houden niet van hard werken, zijn niet aardig of genereus, maar wel creatief.
(Bron)
Tieners probeerden moeder te vergiftigen

MAASTRICHT - Twee Limburgse tieners worden ervan verdacht dat ze begin augustus hebben geprobeerd de moeder van een van hen te vergiftigen met muizengif. De tieners zijn opgepakt en zitten vast.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht bevestigde vrijdag de berichtgeving over deze zaak in de Limburgse kranten. De 18-jarige jongen uit Born en zijn 15-jarige vriendin uit Stein deden muizenkorrels in de thee van de moeder van het meisje. De moeder zou namelijk niet blij zijn met de verkering van het tweetal.
Ze ontdekte een dag later dat er korrels onder in de theepot zaten en schakelde de politie in. Die pakte vervolgens dochter en vriend op. Het tweetal had eigenlijk rattengif willen gebruiken, maar daar was niet aan te komen.
De muizenkorrels bleken relatief onschadelijk, de moeder overleefde de poging.
(Bron)

Wat zul je je dan verraden voelen...
Even rommelen, en je hebt weer geluid :-) Da's voor een muziekfreak als ikke toch wel erg prettig.

donderdag, september 04, 2008

TT 113 Minima krijgen extraatje voor kerst

Arme gezinnen krijgen dit jaar van hun gemeente 50 euro voor Kerstmis. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bekendgemaakt. Het extraatje is bedoeld als compensatie voor de stijgende energie- en voedselkosten.
De bonus is voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Mensen met een inkomen net boven bijstandsniveau krijgen het geld ook. Het voornemen is om het geld begin december uit te keren.
Het extraatje komt uit de 50 miljoen euro die het kabinet bij de behandeling van de Voorjaarsnota op voorstel van de PvdA apart zette.

Vijftig euro wel helemaal. Poepoe.
Britse familie herenigd met 'gecremeerde' vader

LONDEN - Een Britse vader van wie vijf jaar lang werd gedacht dat hij dood en gecremeerd was, is herenigd met zijn familie. Zijn zoon herkende hem op televisie.
Dat maakte de politie in Londen donderdag bekend.
John Delaney (71) verdween acht jaar geleden spoorloos. Drie jaar later hield zijn familie een dienst en crematie nadat de politie dacht Delaney's lichaam te hebben gevonden.
In werkelijkheid werd de Brit tien dagen na zijn verdwijnen met geheugenverlies opgenomen in een ziekenhuis. De politie kon zijn identiteit niet achterhalen en droeg hem over aan de sociale dienst.
Deze gaf Delaney de nieuwe naam David Harrison en plaatste hem in een verzorgingstehuis.
Eerder dit jaar verscheen Delaney in een televisieprogramma voor vermiste personen. Zijn zoon zat toevallig te kijken. Hij herkende zijn vader direct.
DNA-tests bevestigden dat de twee familie zijn. Het is nu een raadsel wie er vijf jaar geleden als Delaney is gecremeerd.
(Bron)
Scholieren kiezen gezond als het er is

Scholieren zullen eerder voor een gezond tussendoortje kiezen als snoep- en frisdrankautomaten gezonde producten met weinig calorieën aanbieden. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, NIGZ en het Voedingscentrum op bijna dertig middelbare scholen.
Het goedkoper maken van calorie-arme snacks en light frisdrank of labelen als gezond product voegt daar weinig aan toe.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf jongeren tussen de 12 en 15 jaar te dik is. Dit aantal stijgt nog. De onderzoekers onderzochten op dertien middelbare scholen wat er nodig is om scholieren te laten kiezen voor een gezond tussendoortje.
Op deze scholen werd het assortiment van de snoep- en frisdrankautomaten uitgebreid met suiker- en vetarme producten. In een volgende fase zijn de snacks en frisdranken voorzien van labels met informatie over calorieën en als laatste zijn de gezonde snacks en drank goedkoper gemaakt. Bij de overige zestien scholen veranderde niets.
Het meeste effect bleek het uitbreiden van het assortiment te hebben. TNO, NIGZ en het Voedingscentrum roepen dan ook de voedingsmiddelenindustrie op door te gaan met de verdere ontwikkeling van nieuwe laag-caloriehoudende producten en het aanpassen van de portiegrootten.
(Bron)
Stroomrekening te hoog

DEN HAAG - De energiebedrijven hanteren te hoge tarieven voor het transport van elektriciteit. Dat schrijven vijf belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.
De energiebedrijven op hun beurt vinden dat de Energiekamer als toezichthouder de tarieven te laag vaststelt. Essent en Eneco zeggen desgevraagd naar de rechter te stappen als de tarieven niet worden bijgesteld.
De VEMW, de organisatie die opkomt voor de belangen van zakelijke energieverbuikers, heeft samen met de Consumentenbond, MKB Nederland, de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (woningcorporaties) de brief ondertekend.
Een gemiddeld huishouden zou per jaar enkele tientjes te veel betalen.
De Energiekamer moet bij het vaststellen van de tarieven enerzijds rekening houden met de belangen van de consument, maar er anderzijds ook voor zorgen dat de energiebedrijven voldoende geld binnenkrijgen om investeringen te doen die de levering van energie in de toekomst veilig stellen.
De toezichthouder erkent dat in het verleden de tarieven te hoog zijn vastgesteld en wil ze verlagen. Volgens de briefschrijvers gaat dat niet ver genoeg.
De kwestie is al in de Tweede Kamer aan de orde geweest en minister Van der Hoeven van Economische Zaken liet toen weten dat ze de energiebedrijven juridisch niet kan dwingen om terug te betalen wat in het verleden te veel is betaald.
Wel werkt zij aan aanscherping van de wet, waardoor de Energiekamer meer mogelijkheden krijgt om in te grijpen.
De energienetten zijn in handen van gemeenten en provincies en te hoge tarieven spekken de kas van deze overheden. De SP wil dat de publiekee netwerkbedrijven geen winst meer afdragen aan hun aandeelhouders, dus de gemeenten en provincies.
Bovendien wil de SP'er Paulus Jansen kostendekkende tarieven. Diederik Samsom (PvdA) vindt dat in het systeem om de tarieven vast te stellen nog steeds niet het goede evenwicht is gevonden, en dat daardoor de prijs voor de consument nog steeds te hoog is.
Kees Vendrik (GroenLinks) wil een Kamerdebat en dringt aan op onderzoek door de Rekenkamer.
(Bron)
Dit najaar OV-kaart voor afgestudeerden

DEN HAAG - Vanaf dit najaar kunnen ex-studenten tegen een aantrekkelijke prijs een jaar lang met trein, bus of metro reizen.
Minister Camiel Eurlings van Verkeer kondigde donderdag de komst aan van een ov-kaart voor het spoor voor afgestudeerden van universiteiten, hogescholen én mbo-opleidingen. Bij elkaar gaat het om ongeveer 200.000 mensen.
Eurlings koesterde al langer de wens ex-studenten te behouden voor het spoor. Zij moeten nu na het behalen van hun diploma hun ov-kaart, waarmee ze gratis kunnen reizen, inleveren.
Eurlings wilde niet zeggen op wat voor voordeel de ex-studenten kunnen rekenen. Gratis reizen is er niet meer bij. "Maar ze krijgen een aantrekkelijk aanbod." Eind september, begin oktober zal Eurlings zijn plannen in detail bekendmaken.
De regeling maakt deel uit van de plannen van Eurlings en de spoorsector voor jaarlijks 5 procent meer reizigers. Ook het goederenvervoer moet in de periode tot 2020 verder groeien.
Verkeer en Waterstaat betaalt de regeling. De ov-studentenkaart wordt uit de begroting van Onderwijs betaald. Mbo'ers behoren niet tot die groep. Ze zullen wel profiteren van de ov-kaart voor afgestudeerden, bedoeld voor het spoor.
NS-topman Aad Veenman is tevreden. Voor het spoorbedrijf is het een goede deal en een vorm van klantenbinding. "In deze cruciale fase van hun leven zijn studenten gebruiker van de trein. Het is de bedoeling dat ze na hun studietijd gebruiker blijven."
De NS, spoorbeheerder ProRail en de goederenvervoerders presenteerden aan Eurlings daartoe het plan Ruimte op de Rails. Het is de bedoeling de spoorcapaciteit met 50 procent uit te breiden om een metro-achtige frequentie mogelijk te maken. Eurlings heeft de daarvoor benodigde 4,5 miljard euro binnen.
Op Prinsjesdag zal hij dat officieel bekendmaken. Het rezigersvervoer over het spoor groeit. Eurlings verwacht dat het aantal treinreizigers op 5,2 miljoen zal uitkomen.
De belangrijke verbinding tussen Amsterdam, Almere en Lelystad zal als een van de eerste aangepakt worden, vanaf 2013-2014. Ook de verbinding tussen Amsterdam en Eindhoven zal versneld worden gemoderniseerd, onder meer door nieuwe rails, inhaalsporen, verlenging van perrons.
Er komt meer ruimte, vooral in de Randstad en in Brabant, doordat meer goederentreinen over de Betuwelijn gaan rijden.
(Bron)
Slim werk maakt dik

Wanneer je hersenen hard hebben moeten werken, ga je meer eten. Dit blijkt uit een kleinschalig Canadees onderzoek onder studenten.
Wanneer je puzzels maakt, verbruik je nauwelijks meer energie dan wanneer je niets doet. Desondanks heb je wel meer honger. Een onderzoeksteam van Laval University in Quebec volgde 14 studenten in hun eetgedrag. Gemeten werd hoeveel calorieën de studenten tot zich namen op een buffet, nadat zij een taak hadden gedaan.
Na het maken van een samenvatting aten zij 203 calorieën meer dan na 45 minuten rusten. En na het doen van verschillende aandachts- en geheugentaken aten ze zelfs 253 calorieën meer dan na het nemen van een zittende pauze.
De onderzoekers menen dat dit komt doordat intelligent werk zorgt voor grote schommelingen in het glucose- en insulineniveau in het bloed. Hersenen werken op glucose, dus bij een dip geeft het lichaam een signaal dat het glucoseniveau aangevuld moet worden door te eten.
De onderzoekers menen hiermee een schakel te hebben ontdekt in het voorkomen van zwaarlijvigheid. In verhouding doen immers steeds minder mensen lichamelijk werk en steeds meer mensen intellectueel werk. De resultaten verschijnen in het tijdschrift Psychosomatic Medicine.
(Bron)
Privacy in bijstand vaak onvoldoende beschermd

DEN HAAG - Een te grote groep gemeenten beschermt privacygevoelige gegevens van uitkeringsgerechtigden en aanvragers van bijstand onvoldoende. Dat constateert staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Uit een steekproef van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) onder 175 gemeenten blijkt dat in februari dit jaar 36 procent van de lokale overheden (nog) niet beschikte over een informatiebeveiligingsplan.
Een dergelijk plan is nodig, omdat gemeenten en sociale diensten elektronische persoonsgegevens in de bijstand regelmatig uitwisselen met informatie van uitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen.
Om meer inzicht te krijgen in de situatie, heeft Aboutaleb de IWI gevraagd uitgebreider onderzoek te doen.
(Bron)
Bejaarde patiënt valt ambulancepersoneel aan

AMSTERDAM - Op de dag dat bedreiging en geweld tegen ambulancepersoneel in het middelpunt van de belangstelling staan, heeft een bejaarde patiënt in Amsterdam donderdag een chauffeur en een verpleegkundige geslagen. De politie heeft hem aangehouden, maakte ze bekend.
Het ambulancepersoneel rukte rond half drie uit voor de man die onwel was geworden. De hulpverleners troffen de 78-jarige patiënt vervolgens op de grond aan.
Op het moment dat hij bijkwam, keerde hij zich tegen hen. Hij sloeg de chauffeur met een tas en met zijn vuist bewerkte hij de borst en schouder van de verpleegkundige.
Vervolgens stapte de man in zijn auto en ging er vandoor. De politie heeft hem snel kunnen achterhalen en gearresteerd. Het ambulancepersoneel bleef ongedeerd en gaat aangifte doen.
(Bron)

Een ouder iemand die onwel is, weet misschien niet wat ie doet of wat 'm overkomt.
Servië wil 100.000 Aziatische vrouwen importeren

BELGRADO - In Servië is een felle controverse uitgebroken over het voorstel ruim 100.000 jonge Aziatische vrouwen te importeren. Een staatssecretaris opperde het plan om te voorkomen dat de Serviërs uitsterven.
Volgens bewindsman Vasiljevic van Sociale Zaken kunnen de vrouwen in vijf jaar voor 300.000 baby's zorgen. Hij vindt dat Servië in landen als Laos, Birma (Myanmar), Cambodja en Vietnam wervingsbureaus moet openen.
De staat zou het verblijf van de vrouwen moeten betalen tot zij trouwen met een Serviër.
Serviërs begonnen in lezersrubrieken en internetforums een felle discussie over de oorzaken van de bevolkingsafname. Mannen en vrouwen verwijten elkaar geen belangstelling te hebben voor een "normale en eenvoudige" partner.
Voor meisjes zouden slechts grote auto's en kredietkaarten belangrijk zijn. Mannen zouden alleen een "machine voor het koken en baren" willen.
(Bron)

Maar als het zo erg is dat 'de Serviër' (wat dat ook mag zijn) uitsterft, waarom mix je die dan met Aziaten?
Amsterdam schaft wielklem af

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam schaft per 1 januari de wielklem af. Volgens het college van burgemeester en wethouders draagt de klem niet bij aan een gastvrij Amsterdam. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten.
De gele wielklem wordt op dit moment alleen nog maar in het centrum van de stad gebruikt. Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) pleit al langer voor afschaffing van de klem.
Eerder dit jaar schreef hij op zijn weblog dat het hem "een mooie ambitie lijkt om 2008 het laatste jaar te laten zijn van de wielklem in Amsterdam."
Het afschaffen van de wielklem betekent dat een foutparkeerder in Amsterdam Centrum voortaan een boete krijgt, net zoals in de rest van de stad. De gemeente wil wel meer auto's gaan controleren.
Op dit moment doet de dienst Stadstoezicht een proef met scanauto's, waardoor meer voertuigen gecontroleerd kunnen worden op parkeerovertredingen.
Volgens cijfers van de dienst Stadstoezicht kregen vorig jaar meer dan 22.000 auto's in de binnenstad een wielklem.
Een getroffen automobilist moet minstens 103,60 euro ophoesten om het ding te laten verwijderen. Dat bedrag kan flink oplopen als de auto langer dan een dag blijft staan of als hij moet worden weggesleept.
(Bron)
Europarlement wil nieuwe normen voor straling

BRUSSEL - De Europese limieten voor elektromagnetische straling door gsm's, bluetooth, wifi en andere zaken moeten nodig worden bijgesteld, stelde het Europees Parlement donderdag in een rapport.
De normen dateren uit 1999. Ze zijn inmiddels achterhaald door nieuwe technologieën zoals krachtig draadloos internet, aldus het rapport van het Belgische Europarlementslid Frédérique Ries.
Het parlement wil de normen dringend herzien. "Anders riskeren we dat consumenten onnodige gevaren lopen", zei Ries. "Een groeiend aantal studies toont dat herhaalde blootstelling aan elektromagnetische stralen kan leiden tot gevaar vooor kanker, Alzheimer, slaap- en psychologische problemen."
België, Italië en Oostenrijk hebben inmiddels strengere normen dan de EU-limieten, aldus het Europarlementslid.
(Bron)
Zeer grote wapenvondst in Amsterdam

DRIEBERGEN - De Nationale Recherche heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote wapenvondst gedaan in Amsterdam. In totaal werden 165 wapens in beslag genomen.
De wapenvondst is de grootste die de politie de laatste jaren in Nederland heeft gedaan. Dat heeft de Nationale Recherche donderdag bekendgemaakt. Vier verdachten, drie mannen van 41, 42 en 53 jaar en een vrouw van 27, zijn aangehouden op verdenking van illegaal bezit van en handel in vuurwapens.
De Nationale Recherche werd ingezet op verzoek van de Noord-Ierse politie die een onderzoek deed naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met wapen- en drugshandel en smokkel van sigaretten. In Belfast werden dinsdagnacht 41 vuurwapens en 14 kilo heroïne in beslag genomen. Onmiddellijk daarna deed de Nederlandse politie invallen op drie adressen in Amsterdam en op een adres in Zaandam.
In een bedrijfspand in Amsterdam Oud-West ontdekte de politie automatische Glock pistolen en Steyr machinepistolen. Ook werden 7000 stuks munitie, laserpointers voor vuurwapens, mobiele telefoons, computers en contant geld in beslag genomen.
Tientallen wapens lagen in plastic boodschappentassen in de achterbak van een auto. Ook waren er vuurwapens verborgen in kluisjes in het pand. De vier verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
(Bron)
Zieke slapelozen presteren even goed als gezonde

AMSTERDAM - Zieke mensen die aan slapeloosheid lijden, klagen vaak over de invloed daarvan op hun dagelijks functioneren. Hersenscans laten zien dat hersengebieden die betrokken zijn bij het kenvermogen, verminderde activiteit vertonen. Zieken presteren echter niet minder dan gezonden.
Dat hebben onderzoekers van de groep Slaap en Cognitie van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen aangetoond. Hun bevindingen verschijnen donderdag in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Sleep.
De studie is de eerste poging om stoornissen bij patiënten met slapeloosheid met behulp van functionele hersenscans zichtbaar te maken. Kenvermogen, ook wel cognitief vermogen, is de vaardigheid om kennis te vergaren en onthouden.
Ellemarije Altena van het instituut is verrast door de onderzoeksresultaten. "Wij hebben ontdekt dat patiënten die aan slapeloosheid lijden, zelfs beter presteren dan gezonde proefpersonen, maar dat hun hersenactiviteit minder is. De problemen die patiënten in hun dagelijks leven tegenkomen, komen dus niet tot uitdrukking in hun prestaties, maar in verminderde hersenactiviteit", zegt zij.
De onderzoekers toonden ook aan dat patiënten met slapeloosheid baat hebben bij slaaptherapie die niet op medicijnen is gebaseerd, maar op een combinatie van lichaamsbeweging, lichtbehandelingen, cognitieve gedragstherapie en manipulaties met lichaamstemperatuur.
De slaap van de patiënten verbeterde en hun hersenactiviteit werd normaal.
(Bron)
Fiets valt van viaduct op auto

DEN HAAG - Op de Utrechtsebaan in Den Haag is donderdagochtend een fiets van een viaduct op een auto gevallen.
De bestuurder van de fiets was volgens de politie boven op het viaduct door een andere auto aangereden. Door de knal kwam het rijwiel op de rijbaan eronder terecht.
De verwondingen van de fietser vielen mee. De automobilist die op de Utrechtsebaan reed, bleef ongedeerd. Het ongeluk gebeurde omstreeks acht uur.
(Bron)
Leeuwarder partij wil chocolade tegen agressie

LEEUWARDEN - De fractie van de Leeuwarder partij PAL/Groenlinks wil dat er bij het sluiten van kroegen en discotheken chocolade aan het uitgaanspubliek wordt uitgedeeld, zo maakte de partij donderdag bekend.
In chocolade zit een stofje dat mensen ontspant. Bovendien zullen ze in een betere stemming komen als ze bij het verlaten van de cafés een cadeautje krijgen, verwacht de partij.
Wethouder Gerrit Krol van Leeuwarden heeft toegezegd het voorstel te zullen onderzoeken. Volgens Pal/GroenLinks heeft het chocolade-experiment in Engeland al tot positieve resultaten geleid. Leeuwarden was in het verleden diverse keren in het nieuws door uitgaansgeweld.
(Bron)

woensdag, september 03, 2008

Eerste bugs duiken op in Google Chrome

AMSTERDAM - Binnen een dag na zijn verschijning hebben gebruikers tenminste twee veiligheidsproblemen ontdekt in Googles nieuwe webbrowser Chrome.
De eerste bug is een oude bekende: de zogenoemde 'tapijtbom' die eerder opdook in Apples webbrowser Safari. Door het lek kan een webpagina automatisch bestanden van internet downloaden naar het Bureaublad van kwetsbare computers.
Apple dichtte het lek enige tijd geleden. Google heeft zich bij de ontwikkeling van Chrome echter gebaseerd op een oudere versie van Webkit, de technologie achter Safari, waarin de fout nog niet is gerepareerd.
Opmerkelijker is het tweede lek. Dat kan de hele browser laten vastlopen als de gebruiker zijn cursor over een bepaalde link beweegt. Klikken is niet nodig.
Het lek is opvallend, omdat Google beweert dat Chrome is ontworpen om zulke crashes te voorkomen: iedere webpagina wordt getoond en uitgevoerd in een geïsoleerd deel van het geheugen van de computer.
Dat zou er voor moeten zorgen dat een vastloper alleen de betreffende webpagina treft, zodat andere pagina's en de browser als geheel blijven functioneren.
(Bron)
Losgeraakt wiel richt ravage aan in woonkamer

SEBALDEBUREN - Een losgesraakt wiel van een auto heeft dinsdagmiddag een grote ravage aangericht in de woonkamer van een woning in het Groningse dorp Sebaldeburen. Dat meldde de politie woensdag.
De bewoners van het huis, een echtpaar, wilden net weggaan, toen er een wiel door de voorruit van hun woning vloog. Het ding bleek afkomstig van een auto die op dat moment was gepasseerd.
De schade in de woning was groot. De kamer lag bezaaid met glas, meubels lagen omver en het wiel lag ergens verderop in de kamer. Niemand raakte gewond.
Volgens de politie ging het om een auto waarin de bestuurder een proefritje maakte. Onderzoek wees uit dat de garage de moeren van wielen niet goed had aangedraaid.
Het zou een kwestie van tijd zijn geweest voor de andere wielen ook los zouden zijn geraakt, aldus de zegsvrouw van de politie. Het is niet bekend of de bestuurder de auto heeft gekocht.
(Bron)

Die auto zal dan toch ook wel beschadigd zijn.
Enkele reis Oostenrijk na fout parkeren

DEN HAAG - Een 49-jarige man uit Veldhoven zou willen dat hij zijn auto zondag netjes had geparkeerd op het Kaapseplein in Den Haag.
Bij controle van de politie bleek dat de man door de Oostenrijkse autoriteiten werd gezocht omdat hij voor een miljoen euro aan fraude heeft gepleegd.
Inmiddels is de man overgedragen aan de Oostenrijkse autoriteiten, liet de politie woensdag weten.
(Bron)

Driedubbeldom: als je schijt hebt aan grote regels, kun je de kleinere regels maar beter wel eerbiedigen...
Dagdromen blijkt nuttig

AMSTERDAM - Afdwalende gedachten hebben een positief effect op je prestaties, vooral wanneer je creatief werk verricht.
Psychologen trekken die conclusie uit twee nieuwe studies naar dagdromen. Gemiddeld blijken mensen bij de meeste taken 15 tot 20 procent van de tijd te dagdromen.
Dat lijkt niet bepaald efficiënt. Maar een onderzoek van psycholoog Jonathan Schooler aan de universiteit van California wijst uit dat afdwalende gedachten ook positieve effecten hebben. Mensen die veel dagdromen blijken beter te scoren bij het uitvoeren van creatieve testen, zoals het bedenken van woordassociaties.
Schooler 'meet' dagdromen door proefpersonen bijvoorbeeld een lange tekst te laten lezen of een opdracht te laten maken. Als de deelnemers aan zo'n experiment merken dat hun gedachten afdwalen, moeten ze op een knop te drukken. Ook wordt hen soms onverwachts gevraagd of ze zich nog op hun taak concentreren, om zo vast te stellen of ze niet dagdromen zonder zich daar zelf van bewust te zijn.
Vooral mensen die hun dagdromen onder controle hebben, presteren volgens Schooler gemiddeld beter als ze een creatieve opdracht krijgen. Proefpersonen die niet in de gaten hebben dat hun gedachten afdwalen, profiteren ook niet van hun dagdromen.
"Je gedachten laten afdwalen is het eenvoudige gedeelte", aldus Schooler in de Amerikaanse krant Boston Globe. "De kunst is vooral om genoeg bewustzijn te behouden om het dagdromen te onderbreken als je een creatief inzicht krijgt."
Zijn conclusies ondersteunen een studie van de Engelse psychologe Teresa Belton, die recentelijk verscheen in de Cambridge Journal of Education. Zij komt tot de conclusie dat dagdromen "moet worden erkend als een nuttige menselijke emotie die belangrijk is bij kennisverwerving en creativiteit."
Belton ontdekte onder meer dat schoolkinderen die weinig tijd en gelegenheid hebben om te dagdromen, minder fantasie aan de dag leggen bij schrijfopdrachten. Zelfs als ze worden aangemoedigd om creatiever te zijn, slagen ze daar nauwelijks in.
"Als ze niets te doen hebben, kijken deze kinderen vooral televisie", aldus Belton in de Daily Mail.
"De bewegende beelden houden hun gedachten bezig. Ze leren daardoor niet om hun verbeelding te gebruiken als een vorm van entertainment. Dagdromen is een techniek die oefening vereist. Als je het onder de knie hebt, denk je eerder na over ideeën die anders vergezocht of raar lijken."
(Bron)
Nederlanders na zestien uur gered uit Caribische Zee

AMSTERDAM - Vier Nederlandse duikers zijn dinsdagochtend vlakbij Klein Curaçao gered nadat ze zestien uur in de Caribische Zee hadden gedobberd.
Ze raakten vermist tijdens een duikexcursie. De redding was een gezamenlijke actie van de plaatselijke kustwacht en de Koninklijke Marine, meldt het ministerie van Defensie woensdag.
De marine kreeg maandag rond 18.00 uur een melding dat vier duikers werden vermist. De kustwacht begon hierop onmiddellijk een zoekactie met boten en vliegtuigen.
Ook de Hr. Ms. Van Speijk van de marine en de lokale Citizens Rescue Organization zochten mee.
Een vliegtuig van de kustwacht ontdekte hen dinsdag rond 08.00 uur bij het onbewoonde eiland even ten zuiden van Curaçao.
Met een rubberboot van de marine zijn de duikers, onder wie het hoofd van het reddingscoördinatiecentrum op Curaçao, naar de Hr. Ms. Van Speijk gebracht. Allen verkeren volgens Defensie in goede gezondheid.
(Bron)
Duitse politie jaagt op snelheidsduivel op skateboard

AMSTERDAM - De Zuid-Duitse politie probeert een snelheidsduivel op skateboard op te sporen. Op filmpjes is te zien hoe hij met 100 km per uur over de snelweg racet. Dat meldt persbureau Reuters.
Woensdag zonden Duitse televisiezenders een video uit waarop een man met een helm en een veiligheidspak zichzelf vasthield aan de achterkant van een motor om vervolgens los te laten. Ook is te zien hoe verschillende auto's de skateboarder op sleeptouw nemen. Diverse filmpjes hiervan zijn op internet verschenen.
Volgens politiewoordvoerder Stoeckle van het plaatsje Goepingen zijn ze de man al op het spoor: 'We hebben reeds informatie ontvangen met bruikbare gegevens over wie de man zou kunnen zijn. We maken ons vooral zorgen om mensen die de stunt willen imiteren en zo hun leven op het spel zetten'.
Volgens het Duitse blad 'Stern' staat de mysterieuze man bekend als een professionele stuntman in skateboardkringen. De man hangt een aanklacht boven het hoofd voor het verstoren van het verkeer en daarnaast kan de snelheidsduivel een flinke boete verwachten.
Op Duitse snelwegen geldt geen snelheidslimiet, met uitzonderingen daar gelaten op zeer steile en gevaarlijke delen. Het stuk waar de skateboarder reed had een limiet van 80 km per uur.
(Bron)
Dieven stelen stoelen uit Renaults bij dealer

HAARLEM - Bij een autodealer in Haarlem is in de nacht van dinsdag op woensdag een groot aantal stoelen gestolen uit auto's van het type Renault Espace. De wagens stonden daar ter reparatie omdat bij alle voertuigen de radiateur lek was gestoken, zo heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
Er stonden twaalf Renaults Espace om te worden gerepareerd. Uit zeker zes wagens zijn alle achterstoelen verwijderd. De eigenaren van de auto's komen allemaal uit Haarlem-Zuid.
De politie gaat ervan uit dat het lek steken van de radiateurs is gedaan om alle auto's bij de dealer te krijgen. Volgens de politie zijn stoelen uit de Espace goede handel en leveren ze veel geld op.
(Bron)
'Werk maakt ongezond'

DEN HAAG - Niet iedereen gaat met plezier naar het werk. Meer dan een kwart (29 procent) van de Nederlandse werknemers vindt dat het werk een negatieve invloed heeft op hun gezondheid.
Een op de acht (13 procent) geeft toe zich wel eens ziek te melden zonder daadwerkelijk ziek te zijn.
Dit blijkt uit een onderzoek dat woensdag openbaar werd gemaakt door Kelly Services, een wervings- en selectiebedrijf. Ondervraagden klaagden vooral over slapeloosheid en stress als gevolg van gebrek aan erkenning op de werkvloer.
Bijna driekwart van de werknemers (72 procent) vindt dat werkgevers wat aan deze gezondheidsproblemen moeten doen door te zorgen voor bijvoorbeeld flexibele werktijden en een sportabonnement.
Kelly Services peilde de mening van 115.000 mensen uit 33 landen. In Nederland werden 943 werknemers ondervraagd.
(Bron)
Tientallen toeristen vast in kabelbaan

AMSTERDAM - Met helikopters en touwen hebben Oostenrijkse reddingswerkers dinsdag 79 toeristen uit een kabelbaan weten te redden in de provincie Vorarlberg. Niemand raakte daarbij gewond.
De kabelbaan was volgens de beheerder stil komen te staan door een defect sein. De toeristen, samengepakt in twee gondels, brachten meer dan twee uur door op ruim dertig meter hoogte.
De reddingsoperatie verliep soepel en de passagiers liepen op geen enkel moment gevaar, zei een woordvoerder van Silvretta Nova Bergbahnen, het bedrijf dat de kabelbaan beheert.
De gondel brengt toeristen omhoog naar de top van de Montafon Hofjoch, bekend om zijn panoramische uitzicht op het omringende alpenlandschap.
(Bron)
Politieauto die meisje aanreed voerde geen sirene

HAARLEM - De politieauto die zondagmiddag in Haarlem een 15-jarig meisje aanreed, voerde op dat moment geen sirene. Dat is uit onderzoek gebleken, zo heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
De politiewagen was op weg naar een aanrijding en reed daarbij door rood licht. Omdat de politieauto alleen zwaailicht maar geen sirene voerde, had deze niet automatisch voorrang.
Gebleken is dat de bestuurster van de politieauto de sirene even had uitgezet, omdat ze de mobilofoon niet goed kon verstaan. De politie heeft de uitkomst van het onderzoek naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd, dat moet beoordelen wat er met de zaak gebeurt.
Het meisje liep een hersenschudding en rugletsel op. Ook brak zij haar onderbeen.
(Bron)
Verdere daling uitstoot broeikasgassen

DEN HAAG - De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is in 2007 voor het derde opeenvolgende jaar verminderd. De uitstoot lag met 205 miljard kilo CO2 4 procent onder het niveau van 1990, het basisjaar van het Kyotoprotocol.
Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving samen hebben uitgevoerd.
Volgens het Kyotoprotocol moet Nederland in de periode 2008-2012 de emissies van broeikasgassen met gemiddeld 6 procent verlagen ten opzichte van 1990. De uitstoot in dat jaar is vastgesteld op 213 miljard kilo CO2.
In 2005 kwam de uitstoot van broeikasgassen in Nederland voor het eerst onder dat niveau. De afname zette zich in de jaren daarna door.
De daling van de uitstoot van broeikasgassen is vooral toe te schrijven aan de vermindering van de uitstoot van lachgas (N2O). Deze uitstoot is verminderd door reductiemaatregelen bij de salpeterzuurfabrieken en de daling van de methaanemissie uit de vuilstortplaatsen.
De CO2-uitstoot bleef in 2007 gelijk op 172 miljard kilo. Daarnaast werkte de relatief zachte winter van 2007 mee aan de lagere uitstoot.
Voor verwarming van werkplekken en huizen werd minder aardgas verbruikt. Ook het gebruik van biobrandstoffen veroorzaakte een daling van de uitstoot van broeikasgassen.
De uitstoot van het verkeer is met bijna 2 procent gedaald.
(Bron)
Motorrijder (22) na val overreden door vrachtwagen

AMSTERDAM - Een motorrijder is woensdag door een ongeval om het leven gekomen in Weerselo. De 22-jarige man uit Hengelo botste achterop een tractor, raakte op de andere weghelft en werd overreden door een vrachtwagen.
Volgens de Overijsselse politie is de motorrijder ter plaatse overleden.
Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur op de Deurningerstraat. Hoe het kan dat de motorrijder achterop de tractor is gereden, is niet bekend.
De bestuurder van het landbouwvoertuig raakte lichtgewond en moest naar het ziekenhuis. De weg is enige tijd afgesloten geweest.
(Bron)
Daklozen beroven overleden gastheer

AMSTERDAM - Twee daklozen hebben een 74-jarige Hagenaar beroofd nadat ze hem dood hadden gevonden in zijn woning. Het tweetal had voor een nacht onderdak gekregen van de man en ontdekte de volgende ochtend dat de gastheer in zijn slaap was overleden.
Vervolgens namen ze zijn auto mee en plunderden zijn rekening, meldt de politie woensdag. De bejaarde man werd begin vorige maand door zijn buren dood gevonden in zijn woning aan de Gouverneurlaan. Een aantal dagen eerder waren de logés van 33 en 37 jaar al vertrokken met zijn auto.
Ze hadden in korte tijd grote bedragen van zijn rekening gehaald, stelt de politie. In totaal zou er tienduizend euro zijn gepind.
Vorige week maandag werden de twee in Leiden slapend aangetroffen in de gestolen auto. Op het bureau bekenden ze de diefstal en verklaarden dat ze met de gestolen auto naar Spanje waren gereden.
De verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die de hechtenis van de 37-jarige man met twee weken verlengde. De 33-jarige man werd vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie is tegen deze beslissing in beroep gegaan. Dit dient donderdag.
(Bron)
Lichte aardbeving in Limburg

DE BILT/KONINGSBOSCH - Vlak over de Duitse grens bij Koningsbosch, gemeente Echt (Midden-Limburg) heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag een kleine aardbeving voorgedaan.
De beving vlak voor 02.00 uur had een kracht van 2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ten noorden van de Duitse grensplaats Gangelt ter hoogte van Koningsbosch. Dat meldde het KNMI dinsdag.
De aardbeving, die geen schade aanrichtte, vond plaats op een diepte van 15,8 kilometer in de Peelrandbreuk.
Een aardbeving in die breuklijn met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter zorgde op 13 april 1992 voor zware schade in Roermond en de omliggende plaatsen.
(Bron)
Man schiet zes mensen dood in VS

SEATTLE - Een 28-jarige man heeft dinsdag in de staat Washington in de Verenigde Staten zes mensen doodgeschoten.
Na een uren durende klopjacht gaf de verdachte, een geestelijk zieke crimineel die nog in zijn proeftijd zat wegens eerdere delicten, zich over aan de politie.
Dat meldde de Seattle Times. De slachtoffers vielen op verschillende locaties.
De vermeende dader stond tot nog toe niet bekend als agressief. Hij had wel veroordelingen op zijn naam staan wegens diefstal en bezit van drugs en stond onder verscherpt toezicht vanwege zijn jarenlange ernstige psychische problemen.
De moordpartij begon in Skagit County, in het noordwesten van de staat. Daar werden onder anderen een hulpsheriff en twee bouwvakkers doodgeschoten.
De overige slachtoffers vielen op andere plekken. Tijdens zijn vlucht over een snelweg richting het zuiden verwondde de 28-jarige nog een motorrijder en een agent.
Het is nog onduidelijk welk motief de man had voor zijn daden.
(Bron)
Gen beïnvloedt bindingsangst bij mannen

AMSTERDAM - Een specifiek gen heeft invloed op de mate waarin mannen zich binden aan een vrouw. Dat hebben Zweedse wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van het Karolinska-instituut in Stockholm onderzochten het verband tussen het gentype van mannen en hun liefdesrelaties. Ze richtten zich daarbij vooral op een gen dat verantwoordelijk is voor de ontvangst van het hormoon vasopressine. Die stof heeft bij muizen grote invloed op het seksuele gedrag.
De wetenschappers namen het gen onder de loep van honderden heteroseksuele mannen die minimaal vijf jaar een relatie hadden. Ze kwamen al snel tot de conclusie dat vasopressine ook van invloed is op het seksleven van mensen.
Mannen met een bepaalde variant van het ontvangers-gen (RS3 334) hadden duidelijk meer moeite om zich te binden aan één vrouw, zo bleek uit de antwoorden op hun vragenlijsten. Ze waren ook minder vaak getrouwd met hun partner en hadden gemiddeld vaker een relationele crisis achter de rug in het afgelopen jaar.
"Er zijn natuurlijk talloze redenen waarom mensen relatieproblemen kunnen hebben", verklaart hoofdonderzoeker Hasse Walum tegen Science Daily. "Maar dit is de eerste keer dat een specifiek gen in verband kan worden gebracht met hoe mannen zich binden aan hun partners."
Mannen kunnen nul, één of twee kopieën van het gen RS3 334 erven van hun ouders. Opvallend aan de resultaten van het onderzoek is dat proefpersonen met twee exemplaren ook twee keer zo vaak een relatiecrisis achter de rug hadden.
Verder lijkt het gen ook invloed te hebben op de mening van de partner over de relatie. "Vrouwen die getrouwd zijn met een man die één of twee kopieën van het gen draagt, zijn gemiddeld minder tevreden over hun relatie dan vrouwen met een partner die het gen niet draagt", aldus Walum.
Toch wil de wetenschapper geen al te grote conclusies uit het onderzoek trekken. De resultaten zijn volgens Walem niet zo overweldigend, dat je alleen op basis van iemands gentype kunt voorspellen of hij een trouwe partner is.
(Bron)
Bloemenbedrijf beroofd van 664 emmers

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Dieven in Nieuwerkerk aan den IJssel gingen er in de nacht van dinsdag op woensdag wel met een hele bijzondere buit vandoor: 664 emmers.
De partij werd weggenomen bij een bloemenbedrijf aan de 2e Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel, zo meldde de politie woensdag.
Volgens een woordvoerder deed de eigenaar aangifte omdat het om een grote partij gaat. "De dieven hadden het kennelijk gemund op de emmers. Ze leveren geld op", aldus de zegsman.
(Bron)
'Palin heulde met separatisten'

AMSTERDAM - Het zoveelste mogelijke schandaal rond de Republikeinse running mate Sarah Palin. De gouverneur van Alaska zou namelijk lid zijn geweest van de Alaskan Independence Party (AIP), van wie sommige leden afscheiding van de Verenigde Staten voorstaan.
Het Republikeinse campagneteam reageerde op de jongste aantijging door het kamp van de Democratische rivaal Barack Obama te beschuldigen van een lastercampagne met betrekking tot de vroegere politieke voorkeuren van Palin.
De Republikeinen brachten als bewijs een document naar buiten uit 1990 waarin Palin zichzelf opgeeft als Republikein.
AIP-voorzitter Lynette Clark zei tegen de nieuwszender ABC dat Palin en haar man Todd in 1994 lid waren van de partij.
Een eerdere voorzitter van de partij bevestigde dat Sarah Palin in dat jaar een congres van de partij bijwoonde, maar zei niet te weten of ze daadwerkelijk geregistreerd stond als lid. Ook het archief van de partij gaat niet zover terug.
Ook is Palin door Democraten in verband gebracht met de conservatieve presidentskandidaat Pat Buchanan. De krant The Miami Herald citeerde deze week een e-mail van een woordvoerder van Obama, waarin hij Buchanan 'rechts' noemde, 'of zoals veel joden hem noemen: een sympathisant van de nazi's'.
Hoewel het kamp-Obama zich actief mengt in de discussie over de vroegere politieke aspiraties van Palin, onthoudt het zich van commentaar over eerdere ophef met betrekking tot haar privéleven.
Daarbij ging het voornamelijk over de zwangerschap van haar 17-jarige ongehuwde dochter. "Je blijft mijns inziens af van mensen hun familie en al helemaal van hun kinderen", zei Obama maandag.
(Bron)
Echtpaar vergeet kind bij wegrestaurant

AMSTERDAM - Op terugreis van een vakantie in Italië is een Duits echtpaar dinsdag na een tussenstop hun 11-jarige zoon in een Zwitsers wegrestaurant vergeten.
De ouders waren de grens met Oostenrijk al over toen ze merkten dat het wel erg stil bleef op de achterbank. Ze keerden onmiddellijk terug naar het restaurant.
De jongen was bij het wegrestaurant zonder dat zijn ouders het merkten nog even naar het toilet gegaan.
De politie ontving een melding van een vrouw die op de parkeerplaats was aangeklampt door een huilende jongen. Even later volgde een ontroerend weerzien tussen de knul en zijn ouders.
(Bron)
'Dijken moeten fors versterkt'

DEN HAAG - Om Nederland 'waterveiliger' te maken moeten de dijken drastisch omhoog, verbreed of versterkt worden. Het benodigde geld moet komen uit een op te richten Deltafonds dat gevoed wordt door leningen en aardgasbaten.
Dat beveelt de Deltacommissie onder leiding van oud-landbouwminister Cees Veerman woensdag aan. Ook waarschuwt de commissie voor een tekort aan zoetwater.
Dat de veiligheid achter alle dijken tien keer groter moet zijn dan nu, staat bovenaan een lijst van twaalf aanbevelingen. De normen moet hiertoe snel, uiterlijk 2013, vastgesteld worden.
Het langverwachte advies stoelt op de verwachting dat de stijging van de zeespiegel door de klimaatverandering mogelijk groter zal zijn dan verwacht: "van 0,65 tot 1,30 meter in 2100 en van 2 tot 4 meter in 2200 (inclusief bodemdaling)".
Voor een veiliger Noordzeekust is het noodzakelijk om door te gaan met het opspuiten van zand. Aan kustverbreding hangt de commissie nadrukkelijk een prijskaartje.
"Als deze zandsuppletie wordt vergroot om de Hollandse en Zeeuwse Noordzeekust met bijvoorbeeld 1 km uit te breiden om zo ruimte te scheppen voor functies als recreatie en natuur, is een aanvullend bedrag nodig van 0,1 tot 0,3 miljard euro per jaar."
De minister-president moet een hoofdrol krijgen als voorzitter van een ministeriële stuurgroep. De waterveiligheid dwingt tot keuzes in grondgebruik, wat de ontwikkeling raakt van land en natuur, stedelijke ontwikkeling en havens, stelt de commissie.
Terwijl Nederland zich wapent tegen de voorspelde toestroom van rivier- en zeewater, waarschuwt de Deltacommissie ook voor een tekort aan zoetwater.
Door het stijgende zeewater dringt het zoute water verder het land in via de rivieren en het grondwater. Mede door de langere periodes van droogte komt de zoetwatervoorziening in gevaar, aldus de commissie.
Die wil dan ook meer ruimte voor de opslag van zoet water en denkt dat dat ook kansen biedt.
Als zoet water schaarser wordt, is het nodig om meer ruimte te vinden voor zoetwateropslag. "De verwachting is dat met toenemende schaarste de prijs van zoet water steeds hoger zal worden. Dit zal bijdragen aan innovaties om effectiever met water om te gaan."
Het Deltaprogramma vergt tot 2050 1,2 tot 1,6 miljard euro per jaar, en voor de periode 2050-2100 0,9 tot 1,5 miljard per jaar. Gemiddeld genomen gaat het om 1 tot 1,5 miljard euro langlopende investeringen tot 2100, 0,2 tot 0,3 procent van het nationale inkomen.
Door het Deltafonds staat de financiering los van politieke voorkeuren of economische tegenspoed.
Het kabinet is positief over de aanbevelingen van de Deltacommissie. "Het kabinet neemt de handschoen op", aldus premier Jan Peter Balkenende woensdag bij de presentatie van Veermans rapport.
De premier kondigde aan dat het kabinet volgend jaar met een Deltawet komt waarin de financiering wordt geregeld van de noodzakelijke maatregelen en waarin de rolverdeling van de betrokken partijen wordt geschetst.
"Als we het verstandig aanpakken komt Nederland uit deze strijd tegen het wassende water opnieuw sterker tevoorschijn", aldus Balkenende.
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat): "Laat 2008 de geschiedenis ingaan als het jaar waarin wij de toekomst van dit land hoog op de agenda hebben gezet".
De commissie denkt aan investeringen van "meer dan 100 miljard over 100 jaar". Balkenende wilde zich niet erop vastpinnen hoeveel geld dit kabinet er al voor over heeft.
Het proces zal decennia duren en geldt niet alleen deze kabinetsperiode, stelde de premier.
Het CDA-idee voor een tulpeiland voor de kust vindt de commissie te duur. De voorkeur heeft aanzanding voor nieuwe duinen, natuur en een grotere veiligheid, aldus Veerman. Volgens Balkenende is het idee van een eiland voor energieopwekking desondanks 'zeer wel mogelijk'. Volgens hem sluit het een het ander niet uit, maar "kust- en dijkversterking hebben de hoogste prioriteit".
(Bron)
Kracht wervelstormen neemt toe

LONDEN - De kracht van wervelstormen is de afgelopen 25 jaar toegenomen door een temperatuurstijging van de oceanen. Dat blijkt uit een onderzoek, dat donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature wordt gepubliceerd.
"De zee heeft meer energie om een tropische storm te vormen wanneer het water opwarmt", aldus de wetenschappers van de universiteit van Florida in Tallahassee.
Door de temperatuurstijging van het zeeoppervlak met een graad Celsius is het aantal krachtige wervelstromen vervolgens wereldwijd van dertien naar zeventien per jaar gestegen.
Vooral boven de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan ontstaan vaker krachtige wervelstormen.
De onderzoekers vergeleken de maximale windsnelheden van tropische stormen. Een wervelstorm ontstaat als de luchtmassa boven een plek van het zeeoppervlak opstijgt en door de onderdruk uit alle windrichtingen lucht aanzuigt.
Een storm die tenminste 119 kilometer per uur bereikt, wordt als orkaan bestempeld.
(Bron)
Groot ijsplateau breekt af in Noordpool

OTTAWA - Een ijsplateau van 55 vierkante kilometer is afgelopen maand in het Canadese Noordpoolgebied afgebroken. De ijsmassa is op "grootse en verontrustende" wijze geslonken, aldus Canadese wetenschappers.
Het Markham ijsplateau, een van de vijf overgebleven Noordpoolijsgebieden in Canada, brak begin augustus van Ellesmere eiland af. De omvang van het nabijgelegen Serson ijsplateau kromp deze zomer met 60 procent. Hoge temperaturen veroorzaken de veranderingen.
In totaal heeft Ellesmere Island in het noorden van Canada deze zomer een ijsoppervlakte van 134 vierkante kilometer verloren. Dat is tien keer meer dan wat wetenschappers hadden voorspeld voor deze periode.
Afgelopen weekend werd bekend dat door de hoeveelheid gesmolten ijs het voor het eerst in de geschreven geschiedenis mogelijk is rond de Noordpool te varen.
(Bron)

dinsdag, september 02, 2008

Katten mogen geen uien. Waarom vreet Tom dan steeds alle loof van mijn uien op?
De kruidnoten zijn in de aanbieding. Ze zijn er altijd al rond deze tijd, een enkele keer zelfs al eind augustus (als eind augustus aan het begin van de week valt).
Nog even de tuincentra zijn weer verkerst.
'Extreme klimaatplannen noodzakelijk'

AMSTERDAM - Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de mensheid mogelijk extreme maatregelen nemen, zoals het blokkeren van de zon. Dat stellen wetenschappers van de Britse Royal Society in een nieuw rapport.
De deskundigen van het invloedrijke wetenschappelijke genootschap vrezen dat het te laat is om klimaatsverandering tegen te gaan door de uitstoot van CO2 te verminderen.
Ze pleiten in hun rapport voor meer onderzoek te naar 'geo-engineering'. Dat is een verzamelnaam voor extreme technieken die de aarde op een kunstmatige manier zouden kunnen afkoelen.
Zo kwamen wetenschappers van de universiteit in Arizona in 2006 met een plan om reusachtige spiegels in een baan om de aarde te lanceren en zo zonlicht terug te kaatsen. Ook bestaan er wetenschappelijke voorstellen om zonlicht te blokkeren met kunstmatige wolken.
En er zijn zelfs onderzoekers die opperen om grote hoeveelheden ijzerstof in zee te dumpen. Dat zou namelijk de groei van plankton stimuleren. En plankton absorbeert weer CO2 uit de lucht.
Volgens de Royal Society moeten die extreme plannen serieus worden onderzocht, omdat alle andere maatregelen tegen de opwarming van de aarde onhaalbaar lijken.
De G8 streeft er sinds dit jaar bijvoorbeeld officieel naar om de emissie van CO2 te halveren en de voorspelde wereldwijde temperatuurstijging van 4 naar 2 graden Celsius terug te dringen. De auteurs van het Britse rapport noemen dat echter een 'misleidende vorm van politiek zonder wetenschappelijke basis.'
De vraag is natuurlijk of geo-engineering wel haalbaar is. "Ik ben op zich geen fan van het rommelen met de atmosfeer omdat het onvoorspelbare gevolgen kan hebben", verklaart Royal Society-lid Alice Bows in het Britse dagblad The Guardian.
"Maar de opwarming van de aarde heeft ook onvoorspelbare consequenties. Het lijkt er op dat we niets aan de uitstoot kunnen doen. En dan moeten we andere opties overwegen."
Het rapport van de Royal Society stelt zelfs: "Plannen voor geo-engineering lijken misschien riskant, maar er komt mogelijk een tijd waarin het riskanter is om niets te doen."
(Bron)
Man verkoopt getatoeëerde huid voor 150.000 euro

BRUSSEL - De 31-jarige Zwitser Tim Steinier heeft de tatoeage die zijn rug volledig bedekt, verkocht voor 150.000 euro. De nieuwe eigenaar mag de man met zijn tattoo vier weken per jaar laten opdraven voor exposities.
Als hij is overleden, wordt zijn huid gestroopt voor de nieuwe eigenaar van het kunstwerk.
Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws dinsdag. De maker van de tatoeage is de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye. Hij werd eerder bekend toen hij varkens tatoeëerde en ze daarmee in een levend kunstwerk veranderde.
In 2000 maakte hij de 'strontmachine' Cloaca, een tien meter lang apparaat dat het menselijk spijsverteringsstelsel voorstelde, inclusief uitwerpselen. Hij hing ooit ook meer dan 600 kilo gerookte ham aan de buitenkant van het universiteitsgebouw in Gent.
(Bron)

Je getatoeëerde huid verkopen vóór je dood bent, daar zijn hele enge verhalen over geschreven (was het Roald Dahl?).
Dj bedreigt ex via dominee

LEEUWARDEN - Nadat hij net zes maanden had vastgezeten voor het met een auto inrijden op zijn ex-vriendin, bedreigde dj Johannes S. (37) op de eerste dag van zijn vrijlating zijn voormalig partner opnieuw.
Ditmaal via sms-jes naar en telefoongesprekken met zijn predikant en diens vrouw. Dat bekende S. dinsdag op de zitting bij de rechtbank in Leeuwarden.
De dominee van de evangelische Vineyard gemeente in Kollumerzwaag, die een intense vertrouwensrelatie had met S., waarschuwde daarop de politie en het slachtoffer.
Johannes S., die als dj werkt in discotheken in Friesland, werd vervolgens aangehouden door de politie. Daarbij verzette hij zich hevig en deed een greep naar het dienstwapen van één van de agenten.
In alle consternatie spoot die agent toen zijn collega met pepperspray in het gezicht in plaats van de verdachte.
Het is niet de eerste keer dat Johannes S. voor de rechter verschijnt. Al eerder bedreigde, mishandelde en stalkte hij vroegere vriendinnen.
Volgens de advocaat van de verdachte heeft hij een gespleten persoonlijkheid. De officier van justitie vroeg om twee maanden cel voor bedreiging en verzet bij arrestatie en daarnaast een werkstraf van 240 uur omdat S. op de eerste dag van zijn proeftijd alweer over de schreef ging.
Johannes S. gaf aan absoluut niet naar de gevangenis te willen, omdat hij net een nieuwe relatie heeft.
Uitspraak op 16 september.
(Bron)

De relaties van die nieuwe relatie moeten dus alvast op hun hoede zijn?