zaterdag, juni 18, 2005

Berm met koekoeksbloem:

Image hosted by Photobucket.com
Ratelaar en kleine klaver:

Image hosted by Photobucket.com
Olieprijzen naderen recordniveau

LONDEN/NEW YORK - De prijzen van ruwe olie zijn vrijdag voor de derde dag op rij gestegen en daardoor dicht bij de recordniveaus van begin april gekomen.
Op de termijnmarkt in New York steeg de notering van lichte Amerikaanse olie voor levering in juli met 0,97 dollar tot 57,55 dollar per vat (159 liter). Dat was maar driekwart dollar minder dan het hoogtepunt van 58,28 dollar op 4 april.
Ook de prijs van Brent-olie uit de Noordzee kwam dicht bij het record van 4 april (57,65 dollar). De notering van een vat voor levering in augustus steeg op de markt in Londen met 0,86 dollar naar 57,08 dollar.
(Bron)
Kerk stort zich op exorcisme

Honderden gelovigen zoeken jaarlijks hun toevlucht tot de kerk om de duivel uit het lichaam te drijven. Een Brusselse abdij, die jaarlijks 900 exorcismeverzoeken te verwerken krijgt, heeft speciaal daarvoor drie exorcisten aangesteld. Binnen de Nederlandse rooms-katholieke kerk zijn zeker zeven duiveluitdrijvers actief, één in elk bisdom.
"Mensen gaan naar hun huisarts en de specialist, maar als de specialist met lege handen staat, doen ze een beroep op de geneesheiligen, bedevaartsplaatsen en in de laatste instantie ook op exorcisten", stelt een woordvoerder van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Echte bezetenheid kenmerkt zich door verklaarbare én onverklaarbare symptomen, zoals een buitengewone krachtontwikkeling, pupilverwijding en het uitkramen van een taal die men niet verondersteld wordt te kennen.
"Het gebeurt wel dat tijdens een exorcisme stoelen of tafels in beweging komen en van plaats verschuiven", zegt een 80-jarige oud-priester van het aartsbisdom Haarlem. De geestelijke stelt dat exorcisten onderscheid moeten kunnen maken tussen neuroses of psychosen en bezetenheid. "Een indicatie is het radicaal-psychotisch afzweren van Christus en de kerk."
(Bron)
Zeppelin stort neer in Florida

In Coral Springs in de Amerikaanse staat Florida is donderdagnacht een zeppelin neergestort. Het zestig meter lange gevaarte ramde een hoogspanningsmast en kwam terecht op een industrieterrein, kort nadat het was opgestegen. Ongeveer 1400 woningen kwamen zonder stroom te zitten. De beide piloten kwamen met de schrik vrij.
De Federal Aviation Administration doet een onderzoek naar de crash. Er worden met name vragen gesteld bij het slechte weer waarin de zeppelin opsteeg. Vermoed wordt dat onweer en harde windstoten de oorzaak zijn van het ongeluk.
(Bron)
Zwerver bezorgt op de fiets portemonnee terug

AMSTERDAM - Een Amsterdamse zwerver heeft deze week tientallen kilometers gefietst om een gevonden portemonnee terug te bezorgen. De dakloze vond de portemonnee in Amsterdam en kon op het paspoort het adres zien van de persoon die hem was verloren. [Op het paspoort? Is dat nieuw?] Volgens De Telegraaf fietste hij naar Zaandam om het gevonden voorwerp terug te geven.
Zaandammer Peter Vos vergat zijn portemonnee met pinpas en creditcard op een bankje op het Rembrandtplein. "Toen ik 's avonds thuiskwam, meldde mijn buurman dat een zwerver op de fiets langs was gekomen met mijn portemonnee", zegt Vos. De zwerver wilde er niets voor hebben maar 'de buurman heeft hem toch twintig euro gegeven'.
"Het lijkt altijd of de mensheid zo slecht is, maar nu zie je weer: het goede is de wereld nog niet uit!", aldus een blije Vos in de krant.
(Bron)
Tientallen gewonden na 'oranjemars' Belfast

BELFAST - Meer dan dertig mensen, onder wie 18 agenten, zijn vrijdagavond in Belfast gewond geraakt. Dat gebeurde tijdens gevechten die uitbraken tijdens de traditionele mars van oranje-ordes door pro-Britse protestanten. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
Duizend katholieke jongeren en republikeinen bekogelden de deelnemers van de oranjemars met flessen en stenen, waarna gevechten uitbraken. De politie probeerde de strijdende partijen te scheiden door inzet van traangas en een waterkanon.
Elk jaar komt het tot gevechten als pro-Britse protestanten hun oranjemars houden. Als unionisten zijn ze voorstander van handhaving van nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk, terwijl de overwegend rooms-katholieke republikeinen juist aansluiting willen bij Ierland.
De unionisten van de Oranje Ordes herdenken elk jaar met optochten de slag aan de rivier de Boyne. De toenmalige Engelse koning William III, Prins van Oranje, versloeg toen zijn schoonvader en rooms-katholieke voorganger op de Engelse troon, James II, op 1 juli 1690.
De oranjemars is de eerste van een lange reeks marsen die de komende dagen worden gehouden tot 12 juli, wanneer de overwinning van de slag bij Boyne wordt herdacht.
(Bron)
Gegevens miljoenen creditcards gestolen

SAN FRANCISCO - Verscheidene creditcardmaatschappijen zijn onlangs het slachtoffer geworden van een grootschalige diefstal van gegevens van hun klanten. MasterCard International meldde zaterdag dat in totaal 40 miljoen creditcards dreigen te worden misbruikt. Een computervirus bij CardSystems, een Amerikaanse onderneming die betalingstransacties verwerkt, zou de diefstal hebben ingeleid.
De 'inbraak' is eind mei ontdekt. De creditcardmaatschappijen hebben daarna maatregelen getroffen om fraude te voorkomen. Volgens MasterCard zijn er al wel frauduleuze transacties waargenomen, maar is de omvang daarvan klein.
Het gaat waarschijnlijk om de grootste diefstal van consumentendata tot dusver. De FBI, de Amerikaanse federale recherche, is inmiddels ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.
Een woordvoerster van MasterCard zei dat een infiltrant erin was geslaagd om via een computerprogramma de informatie uit de database van CardSystems te onttrekken. CardSystems verwerkt jaarlijks voor meer dan 15 miljard dollar (ruim 12 miljard euro) aan transacties voor winkeliers en financiële instellingen. MasterCard, Visa, American Express en Discover (Morgan Stanley) zijn klant van het bedrijf.
MasterCard en Visa zijn het meest getroffen. Van MasterCard dreigen de gegevens van 13,9 miljoen creditcards te worden misbruikt, bij Visa gaat het om ongeveer 20 miljoen kaarten.
MasterCard verklaarde dat alleen namen, kaartnummers en de vervaldata van de kaarten zijn gestolen. Deze gegevens zijn veelal voldoende om bijvoorbeeld betalingen op internet te verrichten. Persoonlijke gegevens, zoals sofinummers en adressen, stonden niet in het bestand van CardSystems.
Eerder dit jaar maakten al enkele andere grote bedrijven bekend dat klantengegevens uit hun computerbestanden waren ontvreemd, waaronder Bank of America en Reed Elsevier. In de VS is wetgeving in de maak die consumentengegevens beter moet beschermen. Amerikaanse politici maken zich steeds meer zorgen over het fenomeen identiteitsdiefstal, waarmee criminelen hun activiteiten kunnen verdoezelen.
De creditcardbedrijven werken aan een betere beveiliging voor betalingen en geldopnames met creditcards. Een belangrijke verandering is de vervanging van de magneetstrip op de kaarten door een chip met pincode. In Nederland is ABN Amro begonnen het uitgeven van nieuwe kaarten die zijn voorzien van een pincode.
(Bron)
'Diepe crisis' Europa na mislukt begrotingsakkoord

BRUSSEL - Europa komt in een diepere crisis terecht na het mislukken van een top van EU-leiders over een nieuwe Europese begroting. Premier Balkenende en vier Europese collega's, onder wie de Britse regeringsleider Blair, stemden vrijdagavond tegen voorstellen van huidig EU-voorzitter Luxemburg.
Een akkoord over de Europese begroting wordt nu ook zo goed als zeker met ruim zes maanden uitgesteld, omdat de kans op overeenstemming onder het komend Brits EU-voorzitterschap nihil is. Volgens de Luxemburgse premier Juncker verkeert "Europa nu niet in een crisis, maar een diepe crisis".
Premier Balkenende stelde echter dat "er sprake is van een probleem, maar niet meteen een crisis". "Je moet ook oppassen elkaar een crisis aan te praten."
Vooral de verwerping door Spanje en Finland is onverwacht. Italië en Denemarken onthielden zich vrijdag van stemming. Een laatste poging van de nieuwe Oost-Europese lidstaten om het akkoord te redden door een lagere bijdrage van Brussel te eisen, leidde niet tot resultaat. Juncker toonde zich hierover "triest en beschaamd, omdat het wel gaat om veel armere landen dan wij, de oprichters van Europa".
Een zwaar vermoeide Juncker was na afloop verder zeer cynisch, toen hij zei dat hij zaterdag naar de Washington vertrekt voor een EU-VS-top. "Daar kan ik de president van de VS dan uitleggen hoe daadkrachtig Europa is." De Duitse bondskanselier Schröder beschuldigde Nederland zelfs van "nationaal egoïsme".
De top over de begroting stokte vrijdagavond toen de Britse premier Blair een voorstel van de hand wees om zijn automatische korting op de EU-begroting te bevriezen op 5,5 miljard euro per jaar. Blair wilde daar alleen over praten als er in 2008 of 2009 een herziening van de Europese landbouwuitgaven zou komen. De Franse president Chirac, die veel boeren heeft die profiteren van EU-steun, hield dit tegen.
Nederland kreeg op het laatste moment een beter aanbod van Luxemburg dan de eerder voorgestelde korting van 460 miljoen euro per jaar. Het ging om een korting van 600 miljoen euro op jaarbasis. "Die voorstellen waren ontoereikend", stelde Balkenende. "Iedereen in Nederland zal dat begrijpen."
Nederland is momenteel de grootste nettobetaler aan Brussel. Zonder correctie zou de nettocontributie neerkomen op circa 3 miljard euro per jaar. De meeste neestemmers in Nederland waren ook tegen de Europese grondwet vanwege de hoge betalingen aan Brussel.
Op de top is ook geen echte overeenstemming bereikt over de toekomst van de Europese grondwet. Donderdagavond kwamen de EU-leiders een denkpauze van een jaar overeen, waarin lidstaten wel referenda zouden mogen houden.
Vier lidstaten schortten hun referendumplannen vrijdag al op. Vrijdag lag er echter nog steeds geen tekst voor een gezamenlijke verklaring op tafel. Tussen de begrotingsbesprekingen door ontstond daarover geen akkoord. EU-leiders legden de afspraak van donderdag een dag later ook verschillend uit.
(Bron)

vrijdag, juni 17, 2005

Meisje gedood door grafsteen

Een 7-jarig Oostenrijks meisje is gistermiddag overleden, nadat ze onder een vallende grafsteen terecht kwam. Het ongeluk deed zich voor op een begraafplaats Marbach an der Donau.
De ouders van het meisje waren bezig het familiegraf te verzorgen. Het kind stond achter de grafsteen, die al uit het lood stond. Plotseling viel de steen om en kwam terecht op de borst van het meisje. Ze overleed ter plaatse.
(Bron)
Bowie minder populair dan Sioux

David Bowie is bij lezers van het Britse blad Mojo minder populair dan Siouxsie Sioux, zangeres van de Britse punkband Siouxsie and the Banshees. Zij heeft in Londen uit handen van U2-gitarist The Edge de Mojo Icon Award ontvangen. Dit is een prijs voor muzikanten die hebben bijgedragen aan de muziekcultuur. Het publiek bepaalt hierbij de winnaar.
Sioux liet naast Bowie artiesten als John Lydon en Marc Bolan achter zich. Volgens Mojo-hoofdredacteur Phil Alexander heeft de onderscheiding niet geleid tot grote vreugde bij de zangeres. "Ze vindt het verschrikkelijk als een icoon gezien te worden, want volgens haar zijn iconen meestal dood." Toch is de prijs naar Sioux gegaan, volgens Alexander omdat zij 'punk een vrouwelijk gezicht heeft gegeven'.
Siouxsie and the Banshees heeft in twintig jaar diverse bandleden versleten, onder wie Sid Vicious en Robert Smith. De band had in Engeland verscheidene hits, waaronder 'Hong Kong garden'. In 1996 is de band er officieel mee gestopt.
In Londen werden ook andere prijzen uitgereikt. Zo ging Paul Weller aan de haal met de Songwriter Award en ging de Hall of Fame-onderscheiding naar Madness.
(Bron)
Sfeer op Amsterdamse scholen verruwt

Het college van B&W van Amsterdam heeft een zogenaamde quickscan uitgevoerd naar de interculturele verhoudingen en problemen op de scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in de hoofdstad. Daaruit blijkt dat er op de meerderheid van de scholen sprake is van een verruwing in de omgangsvormen tussen leerlingen onderling, tussen leerlingen/ouders en leerkrachten/schoolleiding. Ook is sprake van een toename van conflicten tussen groepen leerlingen. De verruwing van omgangsvormen doet zich het meest voor op scholen voor praktijkonderwijs en (v)mbo. Echter niet op alle scholen in dezelfde mate.
Het onderzoek naar etnische spanningen en problemen werd uitgevoerd op 24 scholen. Uit een eerder onderzoek onder 25 basisscholen werden gelijksoortige conclusies getrokken.
Uit het recente onderzoek blijkt tevens dat docenten gedemotiveerd raken. Zij vinden het schoolklimaat onveilig en voelen een kloof tussen hen en leerlingen.

Enkele onderzoekgegevens inzake de interculturele verhoudingen:

-> Op 17 van de 25 bezochte scholenlocaties zijn de interculturele verhoudingen tussen leerlingen redelijk tot goed en zijn de verhoudingen afgelopen jaren niet gewijzigd.

-> Op 4 van de 25 scholen zijn de interculturele verhoudingen goed en de afgelopen jaren verbeterd, mede doordat scholen intensief intercultureel beleid hebben gevoerd.

-> Op 4 van de 25 bezochte scholen is er (incidenteel) sprake van spanningen tussen leerlingen met een andere culturele achtergrond of religieuze overtuiging.

-> op twee locaties voor MBO zijn de verhoudingen minder goed geworden doordat Marokkaanse jongens - met name in de nasleep van incidenten - radicale uitlatingen deden waardoor zij in conflict zijn gekomen met leerlingen uit andere groepen.

-> Op één HAVO/VWO-afdeling zijn de verhoudingen na incidenten kortstondig verscherpt, doordat streng gelovige Marokkaanse meisjes probeerden om islamitische regels op te leggen aan minder of niet gelovige Marokkaanse en autochtone meisjes.

-> Op één school voor praktijkonderwijs is al jaren sprake van een dominante groep Surinaams/Antilliaanse meisjes die verbaal niet sterke of in uiterlijk afwijkende meisjes pesten of buiten sluiten, wat op dit moment ten koste gaat van de autochtone meisjes.

Bij Marokkanen en Turken vermindert de binding met Nederlandse maatschappij.* Sinds ongeveer 6 jaar geleden - en versterkt door de aanslagen in New York - voelen Marokkaanse en Turkse leerlingen zich minder geaccepteerd in de Nederlandse samenleving, zijn zij zich meer gaan bezighouden met hun moslimidentiteit in relatie tot de Nederlandse maatschappij.
Vooral Marokkaanse (v)mbo leerlingen uiten steeds vaker antiwesterse denkbeelden, die niet zozeer tegen andere leerlingen als wel tegen het systeem zijn gericht (docent, school, politie, media, 'Nederlandse vrijheden zoals kritiek op godsdienst', het westen, VS etc.). Een klein percentage van de Turkse en Marokkaanse leerlingen op HAVO/VWO en MBO 3 & 4 radicaliseert in die zin dat zij een streng religieuze levensstijl combineren met extreme antiwesterse opvattingen en verbitterde ideeën over (kansen in) de Nederlandse samenleving. Overigens zonder dat zij een negatieve houding aannemen tegenover onderwijs, docenten of leerlingen.
Bij een toenemend aantal Marokkaanse leerlingen (grove schatting 50%) en in mindere mate Turkse leerlingen vermindert de binding met de Nederlandse samenleving, in die zin dat zij negatief denken over hun toekomstkansen in Nederland, zich nauwelijks identificeren met Nederland(ers), de moslimidentiteit als bindende factor ervaren en regelmatig antiwesterse en intolerante denkbeelden uiten.
*Het betreft hier Marokkaanse en Turkse leerlingen uit islamitische georienteerde gezinnen.
(Bron, onderzoek in PDF-formaat
Pools kind door moeder verkocht voor 10.000 euro

Een 32-jarige Poolse heeft haar pasgeboren kind voor 10.000 euro verkocht aan een gezin in de Duitse plaats Krefeld. De politie heeft zowel de moeder als de kopers aangehouden. Een vrouw die bemiddelde bij de verkoop zit ook vast.
Vorige week beviel de Poolse vrouw van het meisje in de woning van de tussenpersoon. De kopers hadden de transactie goed voorbereid en de buren al verteld dat zij een kind verwachtten. Desondanks kwam de politie de illegale kinderhandel op het spoor door een tip van omwonenden.
De baby kwam een maand te vroeg ter wereld, en woog amper twee kilo. De politie heeft de baby inmiddels weggehaald bij het Duitse gezin en overgebracht naar een ziekenhuis.
(Bron)
Jongen (14) maakt joyride met vliegtuig

Een 14-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Alabama heeft woensdagavond een vliegtuigje gestolen om daarmee een joyride in de lucht te maken. De jongen, die nog nooit eerder gevlogen had, wist de Cessna maar liefst dertig minuten in de lucht te houden.
De jongen was met de auto van zijn moeder naar een nabijgelegen vliegveld gereden. Daar vond hij een onafgesloten vliegtuigje met de contactsleutel gewoon in het slot. De jongen wist twee starts en landingen te maken voordat hij gearresteerd werd. Wel liep hij tijdens de tweede landing enkele snijwonden en kneuzingen op, omdat het toestel te hard neerkwam en door zijn landingsgestel zakte.
(Bron)
Thai pleegt zelfmoord met superlijm

AMSTERDAM, 16-06-2005 Een 20-jarige Thaise man heeft zelfmoord gepleegd door zijn mond en neus met superlijm dicht te plakken, waarna hij is gestikt. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Het lichaam van Komkrit Choochan werd donderdagochtend gevonden in zijn slaapkamer in het centrum van Bangkok. De nacht daarvoor ruziede Choochan met zijn oudere zus over een geldlening die ze niet had terugbetaald.
Op een briefje dat op Choochans bed lag stond: "Hier is alles wat ik heb, pak wat je wil." Naast het briefje lag duizend baht in cash, oftewel 20 euro.
(Bron)
Jongens van twaalf verdacht van seksueel misbruik

LEEUWARDEN - Twee jongens van twaalf uit het Noord-Friese dorpje Ee worden ervan verdacht dat ze een aantal kinderen in hun woonplaats seksueel hebben misbruikt. De politie is een onderzoek begonnen, nadat in drie gevallen aangifte is gedaan. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. De jongens zijn door hun leeftijd niet strafrechtelijk te vervolgen.
De slachtoffertjes zouden tussen vier en negen jaar oud zijn. Donderdagavond heeft de politie een voorlichtingsbijeenkomst gehouden op de basisschool van Ee.
In het dorp wonen ongeveer duizend mensen en de zaak veroorzaakt er veel onrust. De politiewoordvoerder wil inhoudelijk niet te veel op de kwestie ingaan, maar wil wel kwijt dat "er iets is gebeurd".
(Bron)
Roemeense non overlijdt na kruisiging

In Roemenië is vandaag een jonge non gestorven die drie dagen was vastgebonden aan een kruis en al die tijd geen water of voedsel had gekregen. Drie inwoners van het christelijk-orthodoxe klooster in Tanacu waar de affaire plaatsvond, een priester en twee nonnen, wilden de duivel uit de non drijven.
Enkele andere nonnen die zich zorgen maakten over de barbaarse uitdrijving waarschuwden de politie, die de vrouw aan het kruis vond met een prop in haar mond. Medische hulp kwam echter te laat.
De abt van het bewuste klooster liet weten dat de maatregelen die tegen de vrouw waren genomen "uit religieus standpunt correct waren". Zij was "ziek en bezeten". De orthodoxe patriarch van Roemenië wilde niet reageren, omdat hij zei niet te kunnen oordelen over de zaak: "Ik weet niet wat dat meisje had gedaan".
(Bron)
Agent beboet voor handel gestolen fietsen

ZWOLLE - De politierechter in Zwolle heeft donderdag een politieagent uit Kampen veroordeeld tot een boete van 3500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk voor omvangrijke handel in gestolen fietsen. De 42-jarige C. van S. verhandelde vorig jaar gedurende enkele maanden tientallen rijwielen. Ongeveer de helft was gestolen.
Volgens de rechter heeft Van S. niet genoeg moeite gedaan om te achterhalen waar de fietsen vandaan kwamen. En met name een politieman moet die risico's zien, aldus de rechter. De Kampenaar was die periode met ziekteverlof. Er loopt een disciplinair onderzoek en hij dreigt na deze veroordeling te worden ontslagen.
Tegen de agent was 3500 euro boete en zestig uur voorwaardelijke werkstraf geëist. Volgens justitie ging het om nieuwe fietsen van gemiddeld 700 euro. Van S. handelde met iemand uit Bussum. Die man beweerde tegen Van S. de rijwielen te kopen van de Dienst Domeinen en verzekeringsmaatschappijen. In werkelijkheid waren de fietsen in de Randstad gestolen.
(Bron)
Pantera gaat poema proberen te vangen

EDE - Burgemeester R. Robbertsen van Ede heeft donderdag besloten de stichting Pantera uit Nijeberkoop in te huren om de loslopende poema op de Veluwe te vangen. Het is de bedoeling dat medewerkers van Pantera het dier levend te pakken krijgen, zoals de stichting de afgelopen dagen heeft gezegd te kunnen doen.
Pantera heeft voorlopig van vrijdag tot en met dinsdag de tijd om het roofdier te vangen. Volgens een woordvoerster van de gemeente is voor Pantera gekozen omdat deze stichting specifieke kennis heeft op het gebied van de omgang met katachtigen.
Het besluit van de gemeente is in overleg met onder meer de Dierenbescherming en de stichting AAP genomen. Een team politiemensen en marechaussee blijft surveilleren op en rond de Ginkelse Hei, waar het dier donderdagmorgen nog een keer is gezien door een voorbijganger.
Pantera is volgens een verklaring blij dat de poema nog een kans krijgt. In de afgelopen dagen was het beleid het beest dood te schieten, aangezien deskundigen de politie hadden verzekerd dat verdoven geen optie was. Daarvoor zou een jager te dicht bij de poema moeten komen met alle risico's van dien.
Volgens directeur A. van de Valk van Pantera is verdoven echter wel degelijk mogelijk op een grotere afstand. Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft woensdag al aangeboden de poema te huisvesten, als jagers het dier levend kunnen vangen.
Medewerkers van Pantera zijn van plan op pad te gaan zodra er een melding binnen komt dat iemand de poema heeft gezien. De stichting gebruikt honden die sporen kunnen volgen en is daarom afhankelijk van een "verse" passage van de katachtige. Pantera en de politie roepen iedereen die denkt de poema te zien op, om onmiddellijk te politie te bellen en eventuele pootafdrukken omgemoeid te laten.
De gemeente adviseert wandelaars en fietsers in de Veluwse bossen niet van de paden en wegen te gaan. De politie drong er eerder op aan dat iedereen voorlopig uit het natuurgebied weg zou blijven omdat de poema levensgevaarlijk kan zijn. Maar volgens de gemeente is de situatie overdag niet gevaarlijk, zolang natuurliefhebbers goed opletten en niet dwars door de bossen gaan trekken. In de schemering en 's nachts wordt betreden van het mogelijke leefgebied van de poema dringend afgeraden.
(Bron)
Man rijdt veertig jaar zonder rijbewijs

DEVENTER - Een 67-jarige automobilist uit Deventer heeft veertig jaar lang zonder rijbewijs rond gereden. Woensdag viel hij tijdens een verkeerscontrole in zijn woonplaats door de mand, aldus de politie donderdag.
De automobilist had tijdens zijn militaire dienst rijlessen gehad. "Hij is dus niet zonder enige kennis veertig jaar geleden de weg opgegaan", zegt een politiewoordvoerder. De man kwam na die lessen een aantal rijuren tekort om een rijbewijs te krijgen. Toch besloot hij na zijn diensttijd de weg op te gaan. De man kreeg woensdag een boete en is door de politie naar huis gereden.
(Bron)
Onderzoek naar openingstijden winkels

AMSTERDAM - Er wordt een onderzoek gestart naar het verruimen van de openingstijden van winkels. De winkeltijdenwet, die tot stand kwam in 1996, wordt de komende maanden geëvalueerd. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken vrijdag. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Postbus 51.
De wet beoogt soepele winkeltijden, waardoor winkeliers de openingstijden kunnen afstemmen op de behoefte van de klant. Onder de huidige wet mogen winkels van maandag tot en met zaterdag geopend zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast mogen gemeenten buiten de wet om eigen beleid voeren, zoals bijvoorbeeld het organiseren van koopzondagen.
In het onderzoek zal onder meer worden nagegaan hoe vaak gemeenten winkeliers de ruimte geven om op andere tijden open te gaan. Ook wordt er gekeken naar het effect op de concurrentieverhoudingen, de arbeids- en leefpatronen van winkeliers en de marktwerking.
De resultaten van het onderzoek worden dit najaar verwacht. Over mogelijke uitkomsten kan nog niks gezegd worden, zegt Paula de Jonge, woordvoerder van Postbus 51. Wel hebben onder meer Rotterdam en Den Haag aangegeven graag te willen 'experimenteren met verruimde winkeltijden'.
(Bron)
Negen maanden cel geëist voor aansteken haar van juf

DORDRECHT - De 14-jarige Dordtse scholiere L.B. heeft donderdag achter de gesloten deuren van de kinderstrafkamer van de rechtbank in Dordrecht negen maanden jeugddetentie waarvan zes maanden voorwaardelijk horen eisen.
Zij zou een klasgenootje eind maart hebben geholpen om het haar van een lerares in brand te steken. Het Openbaar Ministerie heeft het meisje medeplichtigheid aan brandstichting met letsel als gevolg ten laste gelegd.
B. gaf in de klas de aansteker aan hoofdverdachte J.H.(14) waarmee deze het haar van hun lerares (56) op het Dordtse Stedelijk Dalton Lyceum aanstak. H. staat vrijdag terecht omdat haar raadsman donderdag was verhinderd.
De raadsman van B. vroeg woensdag om vrijspraak voor zijn jonge cliënte. Zij zou nooit hebben bevroed dat haar klasgenoot het haar van de lerares écht zou aansteken. De meisjes waren boos omdat zij het klaslokaal even wilden verlaten tijdens een studieles, maar dat niet mochten van de juf. De lerares liep schroeiplekken aan haar kapsel op.
De meisjes die niet meer op het Stedelijk Dalton zitten, waren al eerder uit voorlopige hechtenis ontslagen, maar als de rechtbank de donderdag geformuleerde eis volgt, zou B. weer terug naar de cel moeten.
Haar raadsman mr. M. Dill noemde de eis van het OM 'belachelijk'. Hij zegt dat B. het op haar nieuwe school 'uitstekend' doet: ze zou volgens een mentor overgaan naar de derde klas. "Zelfs als de rechtbank wel tot een veroordeling komt, doet deze straf geen enkel recht aan de omstandigheden van het geval", aldus de raadsman.
(Bron)
Californië onderzoekt 'grootste' pedofiel ooit

SAN JOSE - Een 63-jarige man die in de Amerikaanse staat Californië is aangehouden, wordt verdacht van vele duizenden gevallen van misbruik van kinderen. Hij werd 23 mei in San Jose aangehouden op beschuldiging van misbruik van een 12-jarige jongen na een klacht van diens ouders.
De politie deed huiszoeking en vond kinderporno en een enorme administratie van kindermisbruik die vanaf de jaren zeventig is bijgehouden. De boekwerken bevatten gedetailleerde omschrijvingen van kinderen en welke seksuele handelingen de schrijver ermee zou hebben verricht. Het bevat 36.000 namen volgens de politie van San Jose, die de verdachte omschreef als een van de meest actieve pedofielen ooit.
(Bron)
Contact met de buurman via internet

ASSEN - Een project om buren met elkaar in contact te brengen via internet is uitgeroepen tot meest innovatieve ICT-project in Drenthe. 'De Buurman' heeft 38.000 euro subsidie in de wacht gesleept. Dat maakte de provincie Drenthe vrijdag bekend.
Om buren met elkaar in contact te brengen maakten initiatiefnemers A. Raven en M. Kuis van www.debuurman.org een wijkgebonden website voor de wijk Kloosterveen in Assen. Met subsidie willen ze de website interactiever maken, en het project ook in andere Drentse dorpen invoeren.
Via de website worden diensten uitgewisseld om de contacten te stimuleren. Van plantjes water geven tot kinderoppas, van het ontvangen van een monteur tot een hardloopmaatje; een goede buur is altijd beter dan een verre vriend, luidt het motto.
(Bron)
Doden door modderstroom Guatemala

GUATEMALA-STAD - Zeker 21 mensen zijn omgekomen en 35 anderen gewond geraakt door een modderstroom in een bergstadje in Guatemala. Dat heeft de regering in het Midden-Amerikaanse land donderdag bekendgemaakt. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen.
De modderstroom, in gang gezet door hevige overstromingen, trof woensdagavond het stadje San Antonio Senahu, 350 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Guatemala-Stad. Veel huizen zijn volledig weggespoeld. De Guatemalteekse president Oscar Berger sprak voor de nationale radio van "zorgwekkende" berichten.
Het leger is ingezet om de slachtoffers te helpen. Minister van Defensie Carlos Aldana heeft de coördinatie van de hulpverlening op zich genomen. President Berger reisde donderdag naar het rampgebied om de schade te bekijken en hulp te bieden aan de getroffenen.
San Antonio Senahú, een stad met 62.000 inwoners, werd in 2000 ook al getroffen door ernstige overstromingen en aardverschuivingen. Toen kwamen vijftien mensen om het leven.
(Bron)
Filebestrijding niet goed voor het milieu

AMSTERDAM - Volgens Sander Lensink van het Centrum voor Energie en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen moeten we met zijn allen vaker in de file gaan staan. Lensink onderzocht of en hoe verbeteringen in het Nederlandse wegennet kunnen bijdragen aan een vermindering van het energiegebruik en kwam daarbij tot opmerkelijke conclusies, dat meldt Kennislink.
Zo berekende hij dat het zinloos is om alle auto's vrij baan te geven. Het kost immers energie om de weg te verbreden en meestal wordt dat niet terugverdiend doordat auto's niet meer in de file staan. Dat geldt in nog sterkere mate bij wegen die verdiept of in tunnels worden aangelegd. De onderzoeker gaat zelfs zo ver te stellen dat voor grote delen van het Nederlandse hoofdwegennet een vermindering van de capaciteit wenselijk is. Hij promoveert vrijdag 17 juni aan de Groningse universiteit.
Het lijkt logisch: een auto in een file gebruikt per kilometer meer energie dan een auto die er met 80 of 100 kilometer per uur overheen jakkert; dus zal het verbreden van een weg tot verminderd energiegebruik leiden. Maar zo is het niet.
Het is logica van de koude grond, zo blijkt uit het onderzoek van Sander Lensink. Hij voerde een grondige analyse uit waarbij hij ook keek naar de energie die het kost om een weg aan te leggen en komt dan tot de conclusie dat het voor het milieu beter is om files te accepteren dan ze te bestrijden via infrastructurele oplossingen zoals wegverbreding.
In Nederland is alleen op enkele extreem filegevoelige plaatsen energiewinst te behalen door extra asfalt neer te leggen, aldus Lensink. Hij becijfert dat er bij aanleg en gebruik van een weg de minste energie wordt verbruikt als de weg 140% van de gemiddelde verkeersintensiteit kan verwerken.
Dat leidt tijdens de spits uiteraard tot files, maar die moeten we dan maar voor lief nemen. Voor de knelpunten waar capaciteitsuitbreiding wel zinvol is, beveelt hij zo eenvoudig mogelijke aanpassingen aan. Verdiepte of ondergrondse aanleg kost namelijk zóveel energie (tot tien keer meer dan bij een gewone snelweg) dat er geen winst in energie-efficiënte meer te halen is.
Volgens Lensink hebben bijna alle Nederlandse hoofdwegen méér capaciteit dan die optimale 140% van het gemiddelde. Hij stelt daarom dat het - zelfs met een geleidelijke introductie van emissiearme of emissieloze voertuigen - uit energetisch oogpunt zinvol is om de capaciteit van de meeste Nederlandse hoofdwegen te verminderen.
Het enige duurzame alternatief is volgens hem een significant snellere introductie van emissieloze voertuigen zoals elektrische auto's of brandstofcelauto's, gecombineerd met de realisatie van een duurzame energievoorziening voor deze voertuigen.
(Bron)
Nederlander koopt minder vlees

ZOETERMEER - Op de borden in de Nederlandse eetkamers lag de eerste drie maanden van dit jaar minder vlees dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral rundvlees is minder gekocht. Volgens Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), die de cijfers vrijdag bekendmaakten, komt dat voornamelijk omdat vlees wat duurder is geworden.
De prijs lijkt tevens de keuze voor het soort vlees te bepalen. De verkoop van rundvlees, dat wat duurder werd, daalde met bijna 6 procent. De kipfilets en ander pluimveevlees, waarvan de prijs wat daalde, belandden juist vaker (7,6 procent) in de boodschappenmandjes.
De totale vleesverkoop daalde in het eerste kwartaal met 3,1 procent. De prijs voor vlees steeg gemiddeld met 1,7 procent. Uit de eerste cijfers over 2005 blijkt tevens dat mensen steeds vaker voor hun vlees naar de supermarkt gaan. Bijna 85 procent van het vlees wordt daar door consumenten gekocht, 2 procentpunt meer dan een jaar geleden.
Ook zijn vleesvervangers als Valess in opmars. De verkoop van deze vegetarische producten groeide met meer dan 20 procent.
(Bron)
Vrouw duikt op na executie vermeende moordenaar

PEKING - In China is een vrouw opgedoken van wie werd gedacht dat ze vermoord was, zestien jaar na de executie van haar vermeende moordenaar. Ze bleek jaren in een gevangenis te hebben gezeten voor drugshandel, meldden Chinese media donderdag.
Shi Xiaorong was achttien jaar toen ze in 1987 verdween, op hetzelfde moment dat in een rivier in de buurt van haar woonplaats delen van een vrouwelijk lichaam werden ontdekt.
De politie ging ervan uit dat het om de vermiste vrouw ging. Een plaatselijke slager werd van het misdrijf verdacht, omdat hij in het hotel was gesignaleerd waar Shi werkte. Hij werd korte tijd later geëxecuteerd.
Twee maanden geleden werd in China een man vrijgelaten, toen zijn vrouw zich meldde. De man had elf jaar vastgezeten, nadat hij de moord op zijn vrouw had bekend. Zijn vrouw was er destijds vandoor gegaan met een andere man.
(Bron)
Man met mes bewerkt door bovenbuurvrouw

AMSTERDAM - Een 22-jarige vrouw uit het Friese Minnertsga heeft donderdagochtend haar onderbuurman met een groot vleesmes gestoken toen hij haar kwam wekken. De vrouw had met de 18-jarige jongen afgesproken dat hij haar zou wekken, maar toen hij binnenkwam, stak de vrouw hem tweemaal. Dat zegt woordvoerder Kees Gunnik van de politie Friesland vrijdag.
De vrouw verbleef in een woning in de Ayttasteeg in Leeuwarden, boven die van het slachtoffer. Zij had die ochtend een afspraak. Omdat de vrouw zich regelmatig verslaapt, had ze met de jongen afgesproken dat hij haar zou wekken. Toen hij rond 11.00 uur in de ochtend bij haar aanbelde, opende de vrouw de deur en stak hem onmiddellijk twee keer met het mes.
De man liep enkele snijwonden op. Hij kon zelf de politie waarschuwen. De vrouw is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar ze zal worden verhoord. Het slachtoffer moest zich kort laten behandelen door de huisarts. Het is nog onbekend waarom de vrouw de man stak.
(Bron)
Staking op het spoor

UTRECHT - De aangekondigde staking bij het spoor van vrijdag krijgt mogelijk een wild vervolg. De vakbonden sluiten spontane werkonderbrekingen in de toekomst niet uit. "Als de directie dit niet serieus neemt, sta ik niet in voor wat er dan gaat gebeuren", zei voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten vrijdagmorgen tijdens een bijeenkomst van stakende ProRail-medewerkers in Utrecht.
Een groep van ruim tweehonderd treindienstleiders heeft het treinverkeer in vrijwel het hele land volledig lamgelegd wegens een CAO-conflict. Nederland lijkt weinig overlast te ondervinden van de werkonderbreking. Veel werknemers, studenten en andere reizigers hebben gekozen voor een vrije dag of hebben alternatief vervoer geregeld.
De treinstations waren overal praktisch leeg. Een enkele buitenlander bleek niet op de hoogte van de aangekondigde werkonderbreking.
Op de snelwegen was het iets drukker dan normaal en dan met name rond Amsterdam en in Noord-Brabant. In die provincie houdt de Koninklijke Luchtmacht open dagen op de luchtbasis in Gilze-Rijen. Tussen Breda en Tilburg stonden daardoor lange files.
De treindienstleiders, de mannen en vrouwen achter de knoppen, protesteren tegen het CAO-eindbod van de spoorbeheerder. Het conflict draait vooral om het salaris. ProRail biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006. De bonden eisen 4,75 procent.
Gespreid over drie ploegdiensten staan vrijdag ongeveer 180 treindienstleiders ingeroosterd. Iedere dienstleider is verantwoordelijk voor de treinenloop in een bepaald gebied. Van hen had vrijdagmorgen 80 procent het werk neergelegd. In totaal werken er ruim 2800 mensen bij ProRail. Naast de treinverkeersleiders gaat het vooral om kantoorpersoneel, dat weinig animo toont om te staken. Velen hebben een vrije dag opgenomen.
De Vereniging van Hoger Spoorwegpersoneel (VHS) is het niet eens met de manier waarop werknemers van ProRail actie voeren om een betere CAO te krijgen. Volgens bondsbestuurder H. Sonke is de staking buitenproportioneel gezien de impact op de maatschappij. De VHS vertegenwoordigt honderd werknemers van ProRail, allen werkzaam in het management van de spoorbeheerder. Sonke: "We zijn het niet eens met het eindbod over het loon, maar wij vinden dat we terugmoeten naar de onderhandelingstafel."
Bondgenoten-voorman Van der Kolk heeft een tegengestelde mening. Hij spreekt van een "duidelijk signaal" naar de directie van ProRail en waarschuwt voor nieuwe acties. Die zouden leiden tot veel meer overlast dan bij de actie van vrijdag, omdat bedrijven en reizigers zich er niet op kunnen instellen.
De treinen van Nederlandse Spoorwegen, Syntus en NoordNed rijden niet meer sinds 03.00 uur. De staking duurt tot 23.00 uur vrijdagavond, maar de NS verwacht dat de eerste treinen pas rond een uur of één op zaterdagochtend kunnen vertrekken.
De enige uitzondering is Zeeuws-Vlaanderen. Railion beheert hier twee spoorlijnen, waar tijdens de staking van ProRail twaalf goederentreinen over zullen rijden. Vervoerder Railion brengt maïs, papier, kunstmest en chemische producten net als anders naar België en Frankrijk.
(Bron)
Verpleeghuizen moeten kwaliteitsgegevens publiceren

DEN HAAG - Verpleeghuizen moeten verplicht kwaliteitsgegevens over de instelling openbaar maken. Ook het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidzorg en de mening van cliënten moet op internet te lezen zijn. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) wil dat dit vanaf volgend jaar gebeurt.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de maatregelen uit het rapport van de commissie-Kennedie die Ross allemaal overneemt. De Golden Tulip-topman Kennedie lichtte op verzoek van Ross de sector door. Hij concludeerde toen ook dat instellingen wellicht meer geld nodig hadden voor patiënten die veel zorg behoeven.
Ross had daarvoor al 40 miljoen euro in 2006 losgepeuterd in de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Verpleeghuizen die voor een extra bijdrage in aanmerking willen komen, moeten daarvoor eerst de zorgzwaarte van hun patiëntenbestand in kaart brengen.
(Bron)
De OV-site geeft keurig advies, compleet met trein, met weglating van elke verwijzing naar de staking. Daar heb je wat aan.

donderdag, juni 16, 2005

TT 192 Gat in beveiliging van prins Harry

LONDEN Het ministerie van Defensie in Groot-Brittannië is bezorgd over "het gat in de beveiliging" van prins Harry. Dat meldt de Britse omroep BBC.
Het roddelblad The Sun stuurde onlangs een verslaggever naar de militaire academie Sandhurst, waar de prins een officiersopleiding volgt. De reporter kon zeven uur ongehinderd op Sandhurst rondlopen, met een nepbom onder de arm.
De reporter nam foto's van documenten over de prins en bouwde een namaakbom, compleet met klei, een batterij, een klok en bedrading. Volgens de BBC neemt het ministerie van Defensie het gat in de beveiliging "extreem serieus".
Huis van Afgevaardigden botst met Bush over Patriot Act

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil niet dat de FBI en het ministerie van justitie nog langer op grond van de Patriot Act inzage krijgen in de gegevens van bibliotheken en boekhandels om te zien welke boeken iemand leest. Tegen de zin van president George Bush aanvaardde het Huis woensdag met 238 stemmen voor en 187 tegen een motie om dat deel van de antiterreurwet te blokkeren dat de overheid toestemming geeft om de leesgewoonten van terreurverdachten te onderzoeken.
Het Congres treft voorbereidingen voor de verlenging van de Patriot Act, die kort na de terreuraanslagen van 11 september 2001 werd aangenomen. Het Congres nam toen een bepaling op volgens welke vijftien onderdelen van de wet aan het einde van dit jaar zouden verlopen.
(Bron)
Ruim 9.000 huizen verwoest of beschadigd door aardbeving Chili

Door de zware aardbeving die maandag het noorden van Chili trof zijn 9.235 huizen verwoest of beschadigd. Dat is woensdag bekendgemaakt. De aardbeving, die een momentmagnitude van 7,9 had, kostte aan elf mensen het leven.
President Ricardo Lagos, die een bezoek aan Europa afbrak in verband met de aardbeving, bracht woensdag een bezoek een het getroffen gebied, waar nog 835 mensen in opvangcentra zaten. In het getroffen gebied, waar bijna zeventigduizend mensen wonen, heerst gebrek aan water, doordat het waterleidingnet is beschadigd. Op veel plaatsen hapert ook de stroomtoevoer.
(Bron)
Verdieping ziekenhuis ontruimd na vondst chemische stof

De eerste verdieping van het Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam is donderdagochtend ontruimd na een lekkage van een chemische stof. De stof, formaldehyde, werd omstreeks 10.00 uur gevonden in een container door personeel van het ziekenhuis. Formaldehyde wordt gebruikt om medische apparatuur te steriliseren. Het is nog niet bekend hoe schadelijk de stof is, zegt woordvoerder René van der Beek van de brandweer in Rotterdam.
Op de bewuste etage bevinden zich geen patiënten. Volgens Van der Beek is er geen gevaar voor de patiënten die zich op andere verdiepingen bevinden. "Het gaat om een kleine hoeveelheid van de stof", zegt Van der Beek.
De brandweer is inmiddels begonnen met het opruimen van de formaldehyde. Daarbij worden zij geholpen door een chemisch adviseur. Het is nog onbekend hoe lang dat nog gaat duren.
(Bron)
Christelijke school wees moslima onterecht af

Scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda heeft een tik op de vingers gekregen van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), wegens het afwijzen van een sollicitante op grond van haar moslimreligie. De niet-praktiserende moslima, I. Disdarevic-Mujabasic, werkte al enige tijd op de administratie van de school om werkervaring op te doen. Ook was ze actief als huiswerkbegeleider. Toen ze solliciteerde op de functie van roostermaker maakte de protestants-christelijke school problemen om haar moslimreligie.
De CGB heeft nu geoordeeld dat de school verboden onderscheid op grond van godsdienst heeft gemaakt door voor de functie van roostermaker een christelijke identiteitseis te stellen. De Commissie oordeelt dat de noodzakelijkheid voor het hanteren van de onderscheidmakende functie-eis niet is gebleken. De school kan dan ook geen beroep doen op een wettelijke uitzondering van de Algemene wet gelijke behandeling.
Uit het volledige oordeel blijkt dat de afgewezen moslima als verweer onder meer aanvoerde dat er op de school al enige tijd een Marokkaanse moslim conciërge werkte. Verder was de vorige roostermaker ook niet gelovig en zij was dat ook niet bij haar indiensttreding. Ook kent ze op de afdeling administratie meerdere mensen die niet-gelovig zijn. Ze benadrukte voorts dat zij bij haar indiensttreding als stagiaire niet is gevraagd naar haar geloofsovertuiging.
Een uitspraak van de Commissie is overigens niet bindend, alleen een uitspraak van een rechter is dat. Wel wordt een uitspraak van de CGB als zwaarwegend advies gezien.
(Bron)
Brazilianen komen om door vleermuisbeten

RIO DE JANEIRO - Zeker elf mensen zijn in de afgelopen twee weken omgekomen door vleermuisbeten in de Noord-Braziliaanse stad Augusto Correa. Zevenhonderd mensen zijn in de afgelopen maanden behandeld voor vleermuisbeten, meldden Braziliaanse gezondheidsvertegenwoordigers woensdag.
De vleermuizen, die ongeveer zo groot zijn als een duim, vallen meestal alleen vogels en slapend vee aan. Met hun beten verspreiden zij hondsdolheid, wat fataal is voor hun slachtoffers. Het kappen van het regenwoud zou kunnen verklaren waarom de vleermuizen nu ook mensen aanvallen. Door de houtkap verplaatsen veel vleermuizen zich naar bewoonde gebieden.
Vertegenwoordigers van Augusto Correa zijn een vaccinatieprogramma begonnen, om de lokale bevolking tegen de vleermuisbeten te beschermen.
(Bron)
Kolossale wapenvondst op landgoed sekte

SANTIAGO - Op de landerijen van een geheimzinnige Duitse sekte is in Chili een grote hoeveelheid wapens aangetroffen, met name veel machinegeweren en raketwerpers. De vondst werd gedaan tijdens het onderzoek tegen de voormalige leider van de sekte, Paul Schäfer.
Het is volgens minister Jorge Correa Sutil van Binnenlandse Zaken de grootste wapenvondst ooit in Chili gedaan. "Geloof me, wat we tot nu toe hebben gevonden, kan alleen in een militaire context worden verklaard," aldus de bewindsman.
Hij hoopt dat de zaak tegen Schäfer met deze wapenvondst kan worden afgerond. De inmiddels 83-jarige Schäfer was leider van de in 1961 als landbouwcommune gestichte Colonia Dignidad in een afgelegen oord in Zuid-Chili. In 1997 vluchtte hij het land uit omdat justitie hem wegens tal van misdrijven zocht. Eerder deze maand werd Schäfer in Buenos Aires (Argentinië) aangehouden.
Schäfer wordt er onder meer van beschuldigd tijdens het militaire regime (1973-1990) verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van politieke gevangenen en voorts van seksueel misbruik van talrijke kinderen in een medisch centrum en een school in Colonia Dignidad.
Schäfer verwachtte van de gemeenschap in deze overwegend door Duitsers bevolkte nederzetting uiterste discipline, lang en hard werken en het afzien van contact tussen mannen en vrouwen.
(Bron)
Gevechtsvliegtuig stort neer in Amerikaanse woonwijk

PHOENIX - Een Harrier-gevechtsvliegtuig is woensdag in de Amerikaanse stad Yuma neergestort in een woonwijk. Het Britse toestel van de Amerikaanse strijdkrachten kwam van de basis bij Yuma niet ver van de Mexicaanse grens in de Amerikaanse staat Arizona.
Het vliegtuig stortte met vier bommen van elk 225 kilo neer maar er vielen voor zo ver bekend slechts twee gewonden omdat het in een tuin terecht kwam.
De piloot van het verongelukte toestel wist zich met een schietstoel in veiligheid te brengen.
(Bron met videolink)
Winkels leggen stelend personeel vast

DEN HAAG - Meer dan twintig winkelbedrijven gaan vastleggen welke personeelsleden betrapt zijn op diefstal binnen de eigen winkel. Deze waarschuwingslijst moet voorkomen dat ontslagen werknemers weer bij een andere winkel aan de slag gaan. Dat heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) donderdag bekendgemaakt.
Het gaat om personeel dat geld of producten achteroverdrukt of leidinggevenden die knoeien met inkoopgegevens om er zelf beter van te worden. In 2004 werd voor 490 miljoen euro uit winkels gestolen, 30 miljoen minder dan een jaar eerder. De RND schat dat 200 miljoen voor rekening komt van winkelpersoneel.
Het gaat om een groep van maximaal slechts 4000 werknemers, wat neerkomt op 0,5 procent van het totaal aantal werknemers in de detailhandel.
De raad wil niet zeggen om welke ondernemingen het gaat. Het College Bescherming Persoonsgegevens stak vorig jaar nog een stokje voor een zwarte lijst voor frauderend winkelpersoneel. Nadat de RND de plannen had aangepast, konden deze wel door de beugel.
(Bron)
Huwelijk

Een Britse man die twee weken geleden zijn 80-jarige huwelijk vierde en daarmee een vermelding in het Guiness Book of Records kreeg, is woensdag op 105-jarige leeftijd overleden. Percy Arrowsmith en zijn 100-jarige vrouw Florence verklaarden dat het geheim van hun lange verbintenis was dat ze nooit met ruzie naar bed waren gegaan.
(Bron)

woensdag, juni 15, 2005

Slaapwandelaar valt van dak

Een Duitse slaapwandelaar uit Eltville in de deelstaat Hessen, is afgelopen nacht al slaapwandelend het dak van zijn huis op geklommen. Daar verloor hij zijn evenwicht en viel hij maar liefst zes meter de diepte in. Wonder boven wonder hield de man niets over aan de val, aldus de politie.
De 39-jarige man was via het badkamerraam op het dak geklommen. Hij verloor echter zijn evenwicht, gleed anderhalve meter naar beneden en maakte vervolgens nog een val van zes meter, waarna hij op het gazon terecht kwam. De man werd meteen schreeuwend wakker en de buren waarschuwden de hulpdiensten. In het ziekenhuis bleek echter dat de schone slaper, op een pijnlijke rug na, niets mankeerde.
(Bron)
'Gedupeerde reizigers krijgen financiële vergoeding'

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen komen door de spoorstaking gedupeerde reizigers tegemoet. Ze kunnen rekenen op een financiële vergoeding, hoewel ze daar normaal gesproken geen recht op zouden hebben. De schade die de NS daardoor oploopt, wil het bedrijf verhalen op ProRail. De NS schat de totale schade op "enkele miljoenen euro's", zei een woordvoerder woensdag.
De 3000 werknemers van spoorbeheerder ProRail leggen vrijdag het werk neer uit protest tegen het CAO-eindbod van het bedrijf. Daardoor kunnen geen treinen rijden.
Vaste NS-klanten of mensen die al een treinkaartje voor vrijdag hebben, kunnen een deel van hun geld terugkrijgen. Ook krijgen ze vervangend vervoer, zoals een taxi, tot een maximum van 25 euro vergoed. Studenten die een OV-kaart hebben die in het weekeinde geldig is, mogen vanaf donderdagavond 18.00 uur gratis reizen. Studenten met een OV-weekkaart mogen op zaterdag tot 12.00 uur gratis de trein nemen.
De bonden willen vanaf 03.00 uur tot 23.00 uur het werk neerleggen. Pas rond 01.00 uur zaterdagochtend kunnen de eerste treinen weer rijden, aldus de NS. Eerst moet het spoor worden 'schoongereden'. Dat betekent dat speciale treinen de roest op de rails moeten verwijderen.
Uit een enquête, uitgevoerd in opdracht van de NS, blijkt dat een kleine 70 procent van de Nederlanders het onterecht vindt dat de treinreiziger de dupe wordt van het CAO-conflict. Slechts 7 procent is het eens met de staking.
(Bron)
Kamer verbijsterd over 'slip of the tongue' Balkenende

DEN HAAG - Tweede-Kamerleden toonden zich woensdag na afloop van het debat over de EU-top in Brussel verbijsterd over wat ze een verspreking dan wel een "slip of the tongue" van premier Balkenende noemden.
Aan het einde van het debat gaf Balkenende toe dat het maar zeer de vraag is of Nederland qua nettobetaling aan Europa op het zelfde niveau kan komen als Duitsland. Hij verzwakt daarmee de Nederlandse onderhandelingspositie, oordelen PvdA, VVD, christenunie, D66 en SP.
De premier had net een uur lang de Kamerleden voorgehouden dat hij niet te veel kon zeggen over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.
Elke opmerking kon zijn onderhandelingspositie ondermijnen, aldus Balkenende. Totdat hij in de laatste minuten van het debat ineens gedetailleerd inging op een vraag van LPF-Kamerlid Herben en zei dat het zwaar zou worden om op gelijke hoogte met Duitsland te komen en dat het maar zeer de vraag is of dat "haalbaar is".
"Ongelooflijk", oordeelde ChristenUnie-Kamerlid Rouvoet. "Hij geeft zijn positie zo weg. Nederland zal dus de grootste nettobetaler aan de EU blijven."
PvdA-Kamerlid Timmermans wist niet wat hij hoorde en hoopte uit Nederlands belang dat geen van de buitenlandse diplomaten of journalisten op de publieke tribune het was opgevallen. "De premier haalt de Nederlandse onderhandelingspositie in één klap onderuit. Balkenende heeft een zeldzaam talent om in zijn eigen voet te schieten. Onbegrijpelijk en buitengewoon merkwaardig."
Ook binnen de eigen coalitie werden de wenkbrauwen gefronst. "Het was denk ik een 'slip of the tongue', maar niettemin zeer onverstandig. Een zwak moment van de premier", aldus VVD-Kamerlid Van Baalen. D66-Kamerlid Van der Laan noemde de opmerking van Balkenende "heel bizar". Volgens haar wilde de premier terecht de verwachtingen over de top temperen, maar deed hij dat niet op een verstandige manier. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel leek het of Balkenende zich versprak. "Dat was vreemd."
(Bron)
Docent op non-actief na aanbieding op sekssite

SNEEK - Een invaldocent van de Christelijke Scholengemeenschap Bogerman in Sneek is op non-actief gesteld nadat een leerling had ontdekt dat de man zich op een erotisch getinte datingsite aanbood. Dat heeft rector J. Visser van de Friese middelbare school woensdag bekendgemaakt.
De leerling lichtte maandag de schoolleiding in, die daarna tot actie overging. "We hebben het gecontroleerd en het bleek waar. De docent geeft les aan leerlingen vanaf zestien jaar en hij snapte zelf ook wel dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Verschillende leerlingen hebben de advertentie gezien", aldus Visser.
De man stond met zijn naam en een foto op de datingsite. De docent had geen vast dienstverband en keert niet meer terug bij de Sneker school.
(Bron)
Speciale VIP-tenten voor verblijf op popfestival

Speciaal voor het Glastonbury Festival heeft een bedrijf superdeluxe tenten aangeboden, om het verblijf op het meerdaagse festival zo aangenaam mogelijk te maken. De kosten van deze service: 6000 pond, of wel circa 9000 euro.
De tenten bieden naast het comfort van luxe sanitair, een warme douche en een dagelijks vers ontbijt op bed. Ook zijn VIP-toegangskaarten voor het festival zelf bij de prijs inbegrepen. Ze tenten zijn gewoon opgesteld op het terrein van de festivalcamping. Ondanks het forse prijskaartje lijkt het aanbod duidelijk te voorzien in een behoefte; bijna alle van de vijftig beschikbare tenten zijn al geboekt.
(Bron)
Mogelijk einde aan hoofddoekverbod Turkije via referendum

In Turkije zal wellicht binnenkort een referendum worden gehouden over het verbod op het dragen van hoofddoekjes op scholen en in openbare gebouwen. Daarop zinspeelt premier Recep Tayyip Erdogan. Zijn partij heeft haar wortels in een pro-islamitische beweging en streeft al lange tijd naar afschaffing van het hoofddoekverbod.
Nu is er in Turkije nog sprake van een strikte scheiding tussen kerk en staat, waardoor religie in het openbare leven een kleine rol speelt. Dit is in de grondwet vastgelegd. Tegenstanders van het opheffen van het verbod zien de hoofddoek als een symbool van de politieke islam.
De premier heeft vanwege het hoofddoekverbod zijn dochters al in de Verenigde Staten laten studeren. Ook op Turkse universiteiten geldt een hoofddoekverbod.
(Bron)
Dood en leven door felle gammaflits

AMSTERDAM - Volgens Amerikaans onderzoek kan de aarde 443 miljoen jaar geleden getroffen zijn door een felle gammaflits. In eerste instantie kostte dat het leven aan vele soorten, vooral rond de evenaar. Maar de gammastraling zorgde ook voor stikstofbemesting die juist de verovering van het land door zowel planten als dieren sterk bevorderde. Dat meldt Kennislink.
Zo'n 443 miljoen jaar geleden, in het Laat-Ordovicium, vond er een van de grotere massa-uitstervingen op aarde plaats; vooral in zee, want leven op het land kwam nog nauwelijks voor. Overigens vond de verovering van het land in sterk versnelde mate plaats na de massa-uitsterving. Die uitsterving vond niet overal in gelijke mate plaats: vooral de toenmalige gebieden rond de evenaar lijken er last van te hebben gehad. In het Laat-Ordovicium trad nog een ander merkwaardig verschijnsel op: er trad een relatief kort ijstijdvak op, midden in een periode met een stabiel, warm klimaat.
Voor deze samenloop van omstandigheden zijn in de loop der tijd tal van hypotheses opgesteld, die echter geen van alle een aannemelijke verklaring geven voor het totaalbeeld. Zo'n verklaring is nu gevonden, zij het dat het moeilijk zal zijn om de juistheid van deze nieuwe hypothese te bewijzen. Het gaat bovendien om een 'astronomische' gebeurtenis.
Het zou zijn gegaan om een uitbarsting van gammastraling in het heelal. Dergelijke uitbarstingen zijn de meest krachtige explosies die bekend zijn uit het heelal, en de meeste waarnemingen betreffen veraf gelegen melkwegstelsels. Een groot percentage van deze uitbarstingen is waarschijnlijk het gevolg van de ontploffing van een zon met een massa van minimaal 15 maal die van onze eigen zon; er worden echter ook over andere oorzaken gespeculeerd. Bij deze uitbarstingen ontstaan twee in tegenovergestelde richtingen bundels van gammastraling.
Zou de gammapuls afkomstig zijn geweest uit een richting loodrecht op de aardas, dan zou dat verklaren waarom vooral in de equatoriale gebieden soorten uitstierven. De energiepuls zou niet alleen hebben geleid tot het grootschalig verdwijnen van ozon uit de atmosfeer, maar zou daarin ook stikstofverbindingen hebben gevormd die na verloop van tijd als nitraten op aarde terechtkwamen.
(Bron)
Modderspray zorgt voor avontuurlijke auto's

Britten die een grote terreinwagen hebben maar er nooit mee op stap gaan, hoeven niet meer onder te doen voor vrienden die wel regelmatig een tochtje door de modder maken. Een Brits bedrijf heeft namelijk een spuitbus met modder op de markt gebracht, zodat de auto's eruit zien alsof de eigenaar net terug is van een weekendje vissen of jagen.
"Met de modderspray kunnen ze net doen alsof ze op landwegen hebben gereden, in plaats van heen en weer naar het winkelcentrum", aldus bedenker Colin Dowse. Hij kwam op het idee voor de spuitbus tijdens een borrel met vrienden.
(Bron)
Ambtenaar verdacht van telen wiet

Een gemeenteambtenaar van de afdeling Burgerzaken in Maastricht is gisteren aangehouden op verdenking van wapenbezit, het exploiteren van wietplantages en heling van gestolen motoren. De man is lopende het politieonderzoek geschorst.
Politie en justitie hebben gisteren in vijf panden huiszoekingen verricht. Bronnen rond het onderzoek melden dat het zou gaan om de woning van de verdachte en enkele loodsen die hij zou hebben gehuurd. Ook zijn werkplek op het stadhuis is doorzocht. Op twee plaatsen zou de politie hennepplantages hebben aangetroffen.
Aangezien de man als ambtenaar van Burgerzaken toegang had tot paspoorten, heeft de gemeente Maastricht tot een intern onderzoek besloten. Bekeken wordt of de man betrokken is geweest bij gesjoemel met uitgifte van reisdocumenten.
(Bron)
Energienota stijgt opnieuw fors

Slecht nieuws voor alle huishoudens in Nederland. Wederom zullen de rekeningen voor stroom- en gasverbruik flink stijgen. Dit jaar betaalt een gemiddeld huishouden al tweehonderd euro meer, waarmee de totale kosten op 1600 euro uitkomen. Dat blijkt gepubliceerde cijfers van EnergieNed, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland.
Volgens EnergieNed zijn de prijzen van stroom en gas met vijftien procent gestegen. Dit zou vooral te wijten zijn aan stijgende olieprijzen. De prijs van aardgas is gekoppeld aan die van olie. Daarnaast wordt ongeveer 57 procent van de verbruikte elektriciteit geproduceerd met gas.
Gesplitst komt de energierekening neer op 925 euro voor gas en 675 euro voor elektriciteit. Dus een totaalbedrag van 1600 euro. Hierin zit een component van 600 euro voor ecotax en BTW, aldus EnergieNed. Gemiddeld verbruikt een huishouden circa 3350 kilowattuur aan stroom op jaarbasis, het gemiddelde gasverbruik circa 1750 kubieke meter.
(Bron)
Huisarts geschorst wegens relaties met patiëntes

DEN HAAG - Een Delfste huisarts mag drie maanden zijn vak niet uitoefenen omdat hij relaties had met drie patiëntes. Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag heeft hem een schorsing opgelegd van een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dit heeft een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg woendag gezegd.
De Inspectie had de zaak bij het tuchtcollege aangebracht. Volgens de regels dient een arts een behandelrelatie met een patiënt te staken als er diepere gevoelens ontstaan. De drie vrouwen hadden bij de inspectie over de man geklaagd. De inspectie is tevreden met de uitspraak.
(Bron)

Ze hebben het druk, die huisartsen.
Rood vlees geeft meer kans op darmkanker

DEN HAAG - Mensen die veel rood vlees of vleeswaren eten, hebben 35 procent meer kans op het krijgen van darmkanker. Dat blijkt uit een Europese studie waaraan meer dan een half miljoen Europeanen hebben meegewerkt. Het onderzoek is dinsdag gepresenteerd in de Amerikaanse Journal of National Cancer Institute.
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Centrum voor Voeding en Gezondheid hebben meegewerkt aan de internationale studie, net als 40.000 Nederlanders die zich lieten onderzoeken.
Volgens de onderzoekers eet iemand veel rood vlees, als hij of zij meer dan anderhalve ons per dag consumeert. Een visrijk dieet remt juist de kans op darmkanker, zeggen de onderzoekers. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland.
(Bron)
Stoeptegelgooiers dachten niet na

DEN HAAG - "We dachten er niet zo over na." Dat was de rode lijn van het verhaal van de vier stoeptegelgooiers die woensdag terechtstaan voor de rechtbank in Den Haag.
Het viertal wordt ervan verdacht op 9 januari met fatale gevolgen een stuk stoeptegel vanaf een viaduct boven de A4 bij Rijswijk te hebben gegooid. Hierdoor kwam een 30-jarige automobiliste uit Uden om het leven.
Op de avond van 9 januari spraken de mannen uit Rijswijk met elkaar af. Uit het verhoor voor de rechtbank blijkt dat het geen hechte vriendengroep was. De 19-jarige Davy V. was goed bevriend met de 18-jarige Fredrik B., de 19-jarige Stephan H. was dikke vrienden met de 22-jarige Jeroen van G.. Davy en Fredrik verklaarden in de rechtbank bang te zijn voor Jeroen, omdat hij zo onvoorspelbaar was.
Voordat het incident met de stoeptegel plaatsvond, hadden Davy en Jeroen op een ander viaduct boven de A4 met takken over en weer gegooid. Daarbij kwam "per ongeluk" een aantal stokken op de snelweg terecht. Er was volgens de twee geen opzet in het spel.
Ook stonden op dat viaduct een paar zakken met onbekende inhoud, maar mogelijk met puin. Jeroen pakte op zeker moment een zak op, sleepte die naar de reling en gooide die over het viaduct naar beneden.
Davy heeft eerder bij de politie verklaard dat Jeroen had geroepen: "Kom, we gooien een zak over de brug. Kom op mietjes." Jeroen ontkent dat hij dat heeft gezegd. Hij vertelde dat hij de zak in zijn eentje droeg en over de reling gooide. Davy liep naast hem.
Jeroen wachtte bewust op een vrachtauto, vertelde hij. "Ik wou de chauffeur gewoon laten schrikken." De zak kwam volgens Davy en Jeroen met een doffe, harde klap op de trailer van een vrachtwagen terecht. Dat bleek echter bovenop de cabine te zijn. Volgens Y. Wijnnobel, voorzitter van de rechtbank, is de chauffeur van de vrachtwagen zich rot geschrokken en zette hij de auto meteen langs de kant. "De chauffeur houdt vanaf nu ieder viaduct in de gaten", hield Wijnnobel de verdachten voor.
De jongens renden vervolgens naar hun auto en reden weg. "De sfeer was gezellig, door de angst denk ik. Maar we waren wel geschrokken", vertelde Jeroen. Alleen Fredrik heeft hardop gezegd dat ie bang was. Eerder had hij Davy al op zijn gedrag aangesproken. Waarom ie niet naar huis is gegaan, kon Fredrik niet zeggen.
De rechtszaak begon anderhalf uur te laat, omdat er problemen waren met de overbrenging van twee verdachten.
(Bron)

De sfeer was gezellig door de angst (????), en er werd niet nagedacht.
Mja, als je je hoofd dan toch niet gebruikt, kan het er wel af - was het eerste dat in me opkwam.
Overleg huisartsen gaat toch door

DEN HAAG - Het overleg tussen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de zorgverzekeraars en minister van Volksgezondheid Hans Laagst wordt woensdagmiddag hervat. Dat zegt bemiddelaar Ella Vogelaar. Zij verklaarde woensdag dat ?een looneis van de huisartsen van welke aard dan ook niet bestaat?.
Vogelaar verklaarde 'not amused te zijn' toen ze woensdagochtend de Volkskrant zag. "Er is overleg gaande, dan staat interventie van andere partijen dat in de weg." Vogelaar zei ook dat er geen sprake was van een gecoördineerde actie tussen Laagst en de Kamerleden. Vogelaar deed een oproep aan alle Kamerleden zich buiten de onderhandelingen te houden.
Het overleg stond op losse schroeven na een ingezonden brief van de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 in de Volkskrant van woensdag. Zij schrijven dat huisartsen leugens verspreiden over de nieuwe zorgverzekering met het enige doel om hun eigen salaris met 10 procent omhoog te krijgen.
LHV-voorzitter Bas Vos weigerde daarop om het overleg met Laagst te hervatten en eiste van Laagst dat hij openlijk afstand zou nemen van de brief. Vos gaf later aan ook genoegen te nemen met een verklaring van Vogelaar.
(Bron)
Station Heerlen ontruimd om vergeten laptop

HEERLEN - Het treinstation in Heerlen in woensdag omstreeks het middaguur ontruimd geweest nadat in een intercity een verdachte koffer was gevonden. Het treinverkeer werd op last van de politie stilggelegd.
Onderzoek van bomspecialisten wees uit dat het ging om een laptop. Rond 12.30 uur werd het station vrijgegeven en gingen de treinen weer rijden, meldde de Railverkeersleiding.
(Bron)
Politie vindt romp in plastic tas

WEESP - De politie in Weesp heeft dinsdag in een plastic tas de romp van een man aangetroffen. De tas was door een voorbijganger aan de Rijnkade uit het water gevist. Die alarmeerde de politie.
De romp is voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. Dat concludeerde woensdag dat het gaat om een deel van het lichaam van een man. De politie onderzoekt de identiteit van de man.
(Bron)
De Kneus: goed opgeschoten over WAO

DEN HAAG - Minister De Kneus van Sociale Zaken toonde zich woensdag na afloop van topberaad optimistisch over het oplossen van het WAO-probleem. "We zijn goed opgeschoten", aldus de CDA-bewindsman na beraad met de premier, de vice-premiers en de fractieleiders van de regeringspartijen.
De Kneus heeft goede hoop dat vrijdag in de Tweede Kamer overeenstemming wordt bereikt over de uitvoering van de nieuwe WAO-wet. Volgens de minister is er politieke overeenstemming in de coalitie dat het nieuwe WAO-stelsel per 1 januari volgend jaar moet ingaan.
VVD-fractieleider Van Aartsen toonde zich na afloop een stuk gereserveerder. Op de vraag of er politieke ankers zijn geslagen in het overleg zei hij: "Dat gaat wat ver". Volgens de VVD-aanvoerder heeft het gesprek wel toe geleid dat "de kern van het probleem in beeld is gebracht".
Het conflict over de WAO spitst zich toe op de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. CDA en VVD willen die door private verzekeraars laten uitvoeren, de VVD kiest voor het publieke UWV. De Kneus wilde niet zeggen op welke variant de coalitie aankoerst. Hij wilde ook niet vertellen of zijn oorspronkelijke plan - een uitvoering door zowel verzekeraars als UWV - nog op tafel ligt.
Donderdag heeft de minister een overleg met de fractiespecialisten van CDA, VVD en D66 over het onderwerp.
De Kneus zei wel dat het belangrijkste stuikelblok voor een private uitvoering, de hoge aanloopkosten, wat kleiner is geworden. Dat blijkt volgens hem uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Hij wilde daar verder niet op ingaan.
De coalitie heeft woensdag ook overlegd over de herziening van het omroepstelsel. Volgens de fractievoorzitters bestaat er geen link tussen dit onderwerp en de WAO. Niettemin wil GroenLinks donderdag opheldering van premier Balkenende hierover.
(Bron)
Brand gesticht in moskee Rotterdam

ROTTERDAM - In een moskee in Rotterdam is woensdagochtend vroeg brand gesticht. De gebedsruimte aan de Aleidisstraat in het Oude Westen moet volgens een woordvoerder van de politie als verloren worden beschouwd.
Op de buitenmuren van de moskee Shaan-e-Islam van de Nederlandse Moslim Associatie, gevestigd in een soort pakhuis in de straat, waren leuzen geschreven. Niemand raakte gewond. De brand werd even voor vier uur ontdekt.
Hoe de brand is gesticht, is niet bekend. Volgens de zegsman van de politie hebben buurtbewoners een knal gehoord. Het vuur greep daarna snel om zich heen. De benedenverdieping van het pand, waar de moskee was gevestigd, is volledig uitgebrand.
Dinsdag veroordeelde de rechtbank in Rotterdam een 25-jarige man voor het stichten van brand bij de Mevlana-moskee in Rotterdam. Deze staat in hetzelfde deel van de stad als de moskee waar woensdag brand werd gesticht.
Op de muur van het gebedshuis in de Aleidisstraat waren volgens de politie leuzen gekalkt als 'Lonsdale', 'Geen moskees in Zuid' en 'Theo R.I.P.'. De politie onderzoekt of de leuzen al eerder op de muur stonden. Volgens buurtbewoners zijn de teksten woensdagochtend aangebracht.
De voorzitter van het moskeebestuur, Abdoelhak Billar, reageerde geschokt. "Brandstichten en racistische teksten schrijven, is een abnormale daad," zei hij woensdag tegen RTL4. "Dat doen alleen de treurigste mensen."
De moskee, die sinds 1982 zonder problemen in het pand zit, zal over anderhalf jaar verhuizen naar Rotterdam-Zuid. Voorzitter Billar ziet geen enkele aanleiding voor de brandstichting. Volgens hem zijn ook in Rotterdam-Zuid geen protesten tegen de verhuizing. "Alles is geregeld", aldus Billar.
Zaterdag protesteerden zo'n veertig leden van een extreemrechtse Nationale Alliantie tegen de verhuizing van de moskee. Bij een tegendemonstratie van linkse activisten arresteerde de politie twaalf mensen.
De brandstichting woensdag bij de moskee Shaan-e-Islam in Rotterdam is de zoveelste in een reeks incidenten tegen islamitische instellingen sinds de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november 2004. In de eerste drie weken na de moord registreerde de politie 120 incidenten. Vanaf eind november tot medio maart dit jaar telde de politie 44 incidenten waarvan 31 gericht tegen moskeeën.
De meest spraakmakende aanslag dit jaar was die op de basisschool Bedir in Uden eerste paasdag. Doelwit was het tijdelijke onderkomen waar de school in bivakkeerde sinds de school na brandstichting in november afbrandde. Ook hier werd de leus Theo R.I.P. op de muur geklad. De politie arresteerde een 17-jarige jongen uit Uden. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde eerder deze maand drie jongeren voor de aanslag in november.
(Bron)
Nog steeds fouten in webmail

AMSTERDAM - Het is nog steeds mogelijk in te breken in het e-mailsysteem van internetgebruikers, als die gebruik hebben gemaakt van webmail. Dat blijkt uit een onderzoek van e-mailbeveiliger Izecom . Onderzoeker M. Brinkers constateerde vorig jaar oktober al dat het eenvoudig was via een bericht in webmail de e-mailinstellingen van een pc aan te passen.
Sindsdien is er volgens Brinkers weinig verbeterd. "De providers hebben de angel er nog niet uitgehaald. Ze doen wel kleine aanpassingen, maar die zijn vrij gemakkelijk te omzeilen", aldus Brinkers.
Uit het onderzoek blijkt dat het onder meer misgaat als via webmail e-mails worden verstuurd met tekstopmaak, zoals vette en cursieve letters. Die kunnen codes bevatten waarmee computerkrakers de mailinstellingen kunnen aanpassen. Het is bij veel providers niet nodig een wachtwoord in te voeren om die instellingen aan te passen. Daarna is het mogelijk om kopieën van alle uitgaande, en soms ook binnenkomende, berichten naar ieder willekeurig e-mailadres te laten versturen. "Deze mail kan gevoelige informatie bevatten. Of je verder nooit meer gebruik maakt van webmail doet er niet meer toe, het kwaad is dan al geschied."
Planet Internet heeft het lek inmiddels gedicht, zegt een woordvoerster. "Er is nieuwe beveiliging geïnstalleerd, waardoor computerkrakers worden herkend. Ook het opnieuw opvragen van een wachtwoord is een mogelijkheid", aldus de zegsvrouw. "We hebben nauw contact met onze softwareleveranciers die aan het probleem moeten werken. Anders zitten we binnen afzienbare tijd met hetzelfde euvel."
Ook Ilse heeft de fout hersteld. "We hebben een update van de software versneld in gebruik genomen. Klanten die hun instellingen willen aanpassen moeten twee keer inloggen en een wachtwoord invoeren", aldus een technicus. "We willen niet alles dichtzetten, maar de voordelen wegen hier op tegen de nadelen."
Een woordvoerder van XS4ALL benadrukt dat het gaat om ander probleem dan dat in oktober. "Telkens worden nieuwe fouten in alle software ontdekt. Daar plak je dan een patch, een soort digitale pleister, op zodat de fout wordt hersteld. Wij roepen klanten daarom op fouten altijd bij ons te melden. Wij zouden graag willen dat software foutloos is, maar dat is nu eenmaal niet zo."
(Bron)
Veerman: proberen poema levend te vangen

DEN HAAG - De mensen die jagen op de poema op de Veluwe, zullen proberen het dier levend te vangen. Als dat niet lukt, zullen ze de poema doodschieten. Dat zei minister Veerman van Landbouw woensdag in de Tweede Kamer.
Kamerleden Van Velzen (SP) en Vendrik (GroenLinks) hekelden in het debat met de bewindsman uitspraken van een politiewoordvoerster die stelde het dier te zullen afschieten.
Volgens de minister zal eerst geprobeerd worden de poema met behulp van verdoving te vangen. Dan kan het dier naar een dierentuin. Lukt dat niet of wordt de situatie gevaarlijk, dan zal het ontsnapte roofdier worden afgeschoten. "Ik spaar dieren maar ik spaar ook mensen. En dat laatste op de eerste plaats", aldus Veerman.
Ook de Dierenbescherming wil geen klopjacht op de poema die op de Veluwe rondstruint. Een klein team van deskundigen en een scherpschutter moet het dier naderen en met een verdovingsgeweer bedwelmen.
De dierenbeschermers zijn faliekant tegen een klopjacht door politie en marechaussee op de dolende poema. "Dat werkt averechts. Door lawaai, veel mensen en terreinwagens ondervindt het dier stress, raakt in paniek en kan dan ongecontroleerd gedrag gaan vertonen", zegt directeur Thomas Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming. Volgens hem moet dan voor een slechte afloop voor dier of mens worden gevreesd.
De Dierenbescherming wil ook een beter beleid voor exotische dieren. Het is nu veel te gemakkelijk om ze te houden. De beschermers menen dat de poema van een particulier afkomstig is.
(Bron)
Aardbeving voor Californische kust

SAN FRANCISCO - Voor de kust van Californië heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een aardbeving voorgedaan onder de Stille Oceaan.
De beving had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. De autoriteiten waarschuwden voor het gevaar van een vloedgolf langs de Amerikaanse westkust, maar ze trokken die waarschuwing korte tijd later weer in. Voor zover bekend is er geen schade aangericht.
"Op basis van gegevens over eerdere aardbevingen en vloedgolven bestaat er geen gevaar voor een tsunami die de hele oceaan overgaat", aldus een woordvoerder van het waarschuwingscentrum voor tsunami's in de Stille Oceaan (PTCW).
Hij voegde er echter aan toe dat aardbevingen van deze omvang wel voor kleinere vloedgolven kunnen zorgen die vernielingen kunnen aanrichten in kuststeden op honderden kilometers afstand van het epicentrum. "De locale autoriteiten moeten zich bewust zijn van deze mogelijkheid", aldus de zegsman.
Het epicentrum van de beving lag op 10 kilometer onder de Stille Oceaan, op 146 kilometer ten westen van de kustplaats Crescent City. Deze plaats werd in 1964 door een vloedgolf geteisterd na een aardbeving in Alaska. Hierdoor kwamen elf mensen om het leven.
(Bron)

Het rommelt er alweer een tijdje, en dan is de vraag altijd: zijn dit de voorlopers van de grote klap?
Grote brand in asielzoekerscentrum Rheden

RHEDEN - Op het Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Snippendaalseweg in Rheden heeft dinsdagavond een zeer grote brand gewoed. De bewoners kwamen met de schrik vrij, zo berichtte een woordvoerder van de brandweer.
Vanwege de omvang van de brand werd assistentie verleend door naburige korpsen. De schade aan het in brand gevlogen gebouw is groot. Circa vijftig bewoners konden hierdoor niet naar hun woningen terugkeren en zijn voorlopig ondergebracht in het AZC in Oosterbeek.
Er wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. De brandweer van Rheden werd bij het blussen geassisteerd door de korpsen uit Velp, Dieren en Arnhem. In totaal werden ongeveer vijftig brandweermensen en zo'n twaalf brandweerwagens ingezet.
(Bron)
Ontsnapte tbs'er opgepakt

AMSTERDAM - De voortvluchtige tbs'er Wilhelm Schippers is dinsdagavond rond half elf aangehouden in Amsterdam.
Hij wordt verdacht van een moord die hij zou hebben gepleegd tijdens zijn ontsnapping. Het is niet zeker of het om de man gaat die vanochtend in een bootje in het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer werd gevonden.
Schippers was dinsdag 7 juni op het centraal station in Utrecht aan zijn begeleiders ontsnapt. De 40-jarige tbs'er bracht die dag met toestemming een bezoek aan zijn familie in Eindhoven. Op de terugweg en bij het overstappen wist hij te ontkomen. Schippers was voordat hij de benen nam opgenomen in het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht in Balkbrug in de gemeente Hardenberg.
(Bron)

Wat ik niet snap: deze man zou een longstay-advies hebben, en: TBS-ers op verlof moeten zoveel mogelijk 'gewoon' reizen want dat is voorbereiding op hun teugkeer in de maatschappij.
Maar als ze niet meer terug zullen keren, of in elk geval niet de komende jaren, waarom ze dan niet apart en extra beveiligd vervoerd als je ze al verlof geeft?

dinsdag, juni 14, 2005

Uitgebreider:

Zoektocht naar poema op de Veluwe

EDE - De politie zoekt op de Veluwe samen met de Koninklijke Marechaussee en jachtopzichters naar een loslopende poema. De Marechaussee zette dinsdagmiddag zestig personen in, van wie vijftig leden van de ME. Dat liet een woordvoerder van de Marechaussee weten.
De politie gaat ervan uit dat het dier bij een particulier hoort. "Hij is in ieder geval niet ontsnapt uit een dierentuin", aldus een voorlichtster van de politie. Deskundigen van dierenpark Burger's Zoo adviseren om tijdens schemer en in het donker niet het bosgebied in te gaan.
De politie kreeg vanaf eind vorige week verscheidene meldingen binnen van mensen die een katachtige door het bos zagen struinen. De eerste melding kwam uit Harskamp. In het weekeinde werd het dier gesignaleerd in Wekerom. De poema is het laatst gezien in de buurt van de Simon Stevinkazerne in Ede.
De Marechaussee kamt de gebieden waar het dier zich kan ophouden, voornamelijk militaire gebieden, sinds dinsdagmiddag zorgvuldig uit. De politie en het KLPD voeren luchtpatrouilles uit. De politie benadrukt dat de poema zal worden neergeschoten zodra hij is getraceerd.
(Bron)
Japanse legereenheid doodde ruim 400.000 mensen

PEKING/TOKIO - Een beruchte Japanse legereenheid die zich op grootschalige wijze bezighield met biologische oorlogsvoering en wapenontwikkeling, was in de jaren veertig verantwoordelijk voor de dood van zeker 427.000 mensen in Oost-China. Dat heeft een twaalf jaar durend onderzoek van een Chinese wetenschapper uitgewezen, aldus Chinese en Japanse media dinsdag.
Eerder onderzoek schatte het dodental als gevolg van de activiteiten van 'eenheid 731' eerder op zeker 200.000. De Japanners, die China tussen 1931 en 1945 bezet hielden, deden gruwelijke 'wetenschappelijke proeven' met krijgsgevangenen en ze zetten biologische wapens in tegen burgers.
Over het bestaan van de geheime eenheid is ook in Japan gepubliceerd. Tokio heeft min of meer toegegeven dat de eenheid heeft bestaan, maar details over de schaal van de operaties zijn nooit verstrekt. De voormalige leider van de eenheid, Shiro Ishii, overleed in 1959 zonder ooit te zijn berecht.
(Bron)
Geen maatregelen tegen officier Tonino

DEN HAAG - Er zullen geen maatregelen worden getroffen tegen officier van justitie J. Tonino, ondanks het feit dat op zijn privé-computer kinderpornografisch materiaal is aangetroffen.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen door Tonino gepleegd strafbaar gedrag vastgesteld. De top van het OM, het college van procureurs-generaal, heeft besloten dat Tonino kan aanblijven bij het functioneel parket.
Dat schrijft minister Donner van Justitie dinsdag in een brief, in antwoord op vragen van het voormalige VVD-Kamerlid Griffith. Al eerder werd bekend dat tegen Tonino geen strafrechtelijke stappen zouden worden genomen, omdat hij de kinderporno niet bewust zou hebben gedownload. Het materiaal zou op Tonino's computer zijn terechtgekomen tijdens het surfen naar op zichzelf legale pornosites.
Griffith, die haar Kamerzetel onlangs verruilde voor de positie van wethouder van Financiën en Economische Zaken in Amsterdam, vond dat Tonino's integriteit dusdanig was aangetast dat hij niet meer te handhaven was bij het OM.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries bracht de affaire-Tonino vorig jaar aan het rollen. Hij had de door Tonino aan de straat gezette computer in handen gekregen en onderzocht. In uitzendingen van De Vries' programma kwam een gevoelig deel van Tonino's privé-leven op straat te liggen. Tonino vertrok daarop van het Amsterdamse parket naar het functioneel parket.
Ook het OM zelf onderzocht de inhoud van Tonino's computer, nadat deze door De Vries was terugbezorgd aan justitie. Volgens Donner is "een zeer kleine minderheid" van het gevonden beeldmateriaal te kwalificeren als kinderporno.
In zijn brief onderstreept de bewindsman dat een officier van justitie "in het algemeen, gelet op de aard van zijn ambt, een voorbeeldfunctie in de samenleving" heeft. Hij wijst er echter op dat na uitvoerig onderzoek is gebleken dat Tonino niets strafbaars heeft gedaan. Volgens het college van procureurs-generaal heeft het gedrag van Tonino, die niet meer als officier in het openbaar optreedt, "ook anderszins" geen aanleiding gegeven tot het treffen van disciplinaire maatregelen.
(Bron)
Wat een drama. Tom heeft een wond aan zijn linkervoorpoot waar ie aan blijft likken. Dus: Tom gevangen, in een deken gewikkeld, haren rond de opengelikte plek kortgesnoeid zodat die niet in het gat kunnen gaan kleven. Een kat kan héél hard schreeuwen. Iets van de open wond verwijderd vond ik nog een wondje, maar daar zat keurig een korstje op.
Toen kwam het ergste. Tom nog wat steviger ingewikkeld, tanden op elkaar gezet, watje met ontsmettingsmiddel op de wond. Een kat kan ONTZETTEND hard schreeuwen :-( En is ook veel sterker dan je zou denken, maar ja, het beest was in paniek en had pijn. Tijger kwam kijken, met grote ogen.
Tom de kap omgedaan, deken weggehaald, even geaaid zodat ie wat kalmeerde, en daarna gepaaid met een knaagstokje.
Nu zit hij bij te komen op de vensterbank, Tijger bekijkt alles vanuit de kast, en ik zit nog wat trillerig achter de computer.
De komende dagen in de gaten houden of de wond dichtgaat (zonder ontsteking). Duim maar voor ons.
TT 120 EDE De politie zoekt op de Veluwe samen met 50 ME'ers naar een poema. Het dier komt niet uit een dierentuin, maar is mogelijk van een particulier. Al dagen melden mensen dat ze het dier zagen.
Politie verdenkt jongeren van explosie Spaarndam

HAARLEM - De politie Kennemerland denkt dat de explosie in een oude bunker in Spaarndam, eind mei, is veroorzaakt door jongeren. De ontploffing richtte zware schade aan aan een huis dat 200 meter van de bunker verwijderd ligt.
Een metalen deurtje van de bunker werd door de explosie losgerukt en vloog uiteindelijk door het dak van de woning, waarbij een gat van 1 bij 1 meter ontstond.
De politie heeft buurtonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat "één of meer personen een explosieve stof tot ontploffing hebben gebracht bij de bunker", aldus de politie dinsdag. De verdachten zouden uit Spaarndam zelf komen. De politie verwacht "binnenkort" een of meer verdachten aan te houden.
(Bron)
Vrijdag vanaf 03.00 uur geen treinen

UTRECHT - De treinen staan vrijdag vanaf 03.00 uur tot 23.00 uur stil doordat de werknemers van ProRail het werk neerleggen. De enkele treinen die rond 03.00 nog onderweg zijn, mogen wel tot aan hun eindbestemming doorrijden. Dat hebben de spoorbeheerder en FNV Bondgenoten dinsdag laten weten.
De vakbonden roepen hun leden op te staken uit protest tegen het eindbod van ProRail voor een nieuwe CAO. FNV-bestuurder T. Nijenhuis verwacht dat bijna iedereen aan de oproep gehoor zal geven. Zonder de verkeersleiders van ProRail kunnen de treinen niet rijden omdat de seinen en wissels dan niet worden bediend.
Treinreizigers kunnen het beste een vrije dag nemen of, als het mogelijk is, een taxi of de bus pakken, stelt Nijenhuis voor. [Kunnen ze dat declareren bij ProRail?]
"We hebben juist voor een vrijdag gekozen omdat veel mensen dan een vrije dag kunnen nemen of al hebben." De FNV-bestuurder kan zich voorstellen dat veel reizigers geen begrip zullen hebben voor de staking. "Het is triest, maar ik kan geen andere manier bedenken om ProRail onder druk te zetten."
De staking kan volgens Nijenhuis alleen worden voorkomen door "een klein wonder". ProRail houdt ernstig rekening met een staking, zei een woordvoerder. Het conflict draait vooral om het loonbod van ProRail. De spoorbeheerder biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006. De bonden eisen 4,75 procent.
ProRail heeft voorgesteld een arbitragecommissie in het leven te roepen om het CAO-conflict te beslechten. Daar voelt FNV Bondgenoten niet veel voor. De bond wil wel met de spoorbeheerder verder onderhandelen over het loon, maar ProRail is niet van plan om met een ander bod te komen. "De bonden zijn nu aan zet", aldus de zegsman.
(Bron)
Zweedse politie jaagt op ontsnapte circusdieren

PITEA - Jacht op kamelen, zebra's en ezels is niet het dagelijks werk van de politie in de Noord-Zweedse stad Pitea. Toch moesten Martin Vidgren en zijn collega van de nachtpatrouille van de politie er echter aan geloven. De radiozender SR meldde dinsdag dat de twee tijdens hun dienst plotseling zes kamelen tegenkwamen.
"Eentje knabbelde wat aan onze antenne en toen paradeerden zij verder", vertelde Vidgren op de radio.
De twee agenten vermoedden dat de dieren waren ontsnapt uit het 'Zirkus Maximus' dat in hun stad de tenten had opgeslagen. Daarom riepen zij de hulp van het circuspersoneel in. Meteen daarna troffen zij nog een zebra en vier doelbewust op een hoofdweg marcherende lama's aan. Deze laatste traden de agenten 'respect afdwingend' tegemoet, waardoor de twee zich gedwongen zagen dekking te zoeken.
Uiteindelijk werden alle uitbrekers gevangen en teruggebracht naar het circus. Circusdirecteur Gus Rosenthal, die vorige week zowel in Stockholm als in de stad Umea al te maken had gehad met een ontsnapte olifant, was niet van zins zich iets aan te trekken van verwijten van de politie. "Wij zijn Fort Knox toch niet?"
(Bron)
Optimisme in midden en kleinbedrijf neemt toe

DEN HAAG - Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn in het eerste kwartaal van dit jaar optimistischer geworden over de Nederlandse economie en hun eigen bedrijf. Het toenemende optimisme komt doordat de ondernemers de afgelopen jaren stevig hebben gesaneerd. De bedrijven staan er daardoor nu financieel beter voor.
Ruim de helft (54 procent) is nu positief over de economie. Rond de jaarwisseling was dat nog maar 42 procent, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder middelgrote en kleine bedrijven dat werkgeversorganisatie MKB dinsdag heeft gepresenteerd.
Een echte verbetering van de economische groei laat echter op zich wachten, omdat de vraag uit de markt achter blijft. De consumenten blijven de hand op de knip houden. Ook de groei van de export is zwakjes door de kwetsbare economische situatie in de omringende landen.
Het aantal ondernemers dat denkt dat de werkloosheid zal afnemen, is de afgelopen maanden gestegen van 30 naar 40 procent. Het aantal bedrijven dat mensen wil aannemen, neemt evenwel niet toe. Het afgelopen jaar is de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf afgenomen met 114.000 banen.
De MKB-bedrijven verwachten dat de slechte economische tijd van 2003 en 2004 nu achter ons ligt. Na de economische krimp van 2003 is steeds duidelijker geworden dat de Nederlandse economie de komende jaren zal groeien. Inmiddels verwacht 45 procent de omzet te zien stijgen en 48 procent denkt het bedrijfsresultaat beter wordt. Daaronder zijn vooral bedrijven die gericht zijn op de export. De verbetering is evenwel slechts klein en het gaat langzaam.
MKB-voorzitter Hermans stelde vast dat het consumentenvertrouwen nog altijd matig is. Hij pleit voor het schrappen van overbodige regels en het verlagen van sociale premies. Daardoor houden de werknemers netto meer geld over en dalen de financiële lasten voor ondernemers. "Dat zijn goede middelen om de economie aan de gang te krijgen".
Hermans benadrukte verder dat het kabinet zichzelf op de borst klopt over onder meer het schrappen van overbodige regelgeving, maar dat de gemiddelde ondernemer hier weinig van merkt. "In de praktijk ben ik nog niet één ondernemer tegengekomen die zei dat het aantal regels is afgenomen. We wachten nog altijd op voelbare resultaten van het kabinetsbeleid. Na het zuur is het nu tijd voor het zoet".
De MKB-voorzitter riep het kabinet op om "de rit de komende twee jaar niet uit te zitten, maar te komen met rigoureuze maatregelen". Hij bepleit meer daadkracht van onder anderen VVD-partijgenoot en minister van Financiën Zalm.
(Bron)
Ongeregeldheden verwacht door valse kaarten dancefeest

ALMERE - Organisatie Q-dance verwacht grote ongeregeldheden bij de toegangscontrole van het festival Defqon, zaterdag op het Almeerderstrand. Er zijn duizenden valse kaarten in omloop. De organisatie heeft de gemeente Almere en de politie een brandbrief gestuurd, maakte een woordvoerder van Q-dance dinsdag bekend.
De woordvoerder schat dat het om wel 10.000 kaarten kan gaan. Mensen met een vals entreebewijs komen er niet mee binnen. "Defqon is het eerste festival dat helemaal is uitverkocht en dan zie je toch dat de zwarte handel op gang komt."
Onlangs zijn er volgens de woordvoerder bij TicketBox rollen gestolen en hij verwacht dat iemand daar de valse kaarten mee heeft geprint.
(Bron)
Spaanse ma zet verkrachter in de fik

In Spanje heeft een moeder op brute wijze wraak genomen op een man die haar dochter verkrachtte. De 50-jarige Spaanse overgoot de 69-jarige dader met benzine om hem vervolgens in de hens te zetten. Zijn lichaam is nu voor zestig procent voorzien van brandwonden.
De zaak speelde zich af in een bar in Benejucar, in de buurt van Alicante. Moederlief is door de politie gearresteerd, de verkrachter ligt in het ziekenhuis. Hij was op penitentiair verlof, nadat hij in 1998 was veroordeeld tot tien jaar cel voor de verkrachting van de toen pas dertien-jarige dochter van de vrouw.
(Bron)
Andere aarde buiten ons zonnestelsel ontdekt

Astronomen hebben maandag bekend gemaakt dat ze een aarde-achtige planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt hebben. De terra-planeet is twee keer zo groot als de aarde en draait om een ster die gelijk is aan onze zon.
Er zijn momenteel 150 planeten bekend die rondom andere sterren cirkelen, maar de meeste daarvan zijn grote gasreuzen zoals de planeet Jupiter. Het is moeilijk kleinere vaste planeten zoals onze aarde waar te nemen, toch zijn er daar recentelijk enkele van ontdekt. "We proberen de grenzen van wat we kunnen waarnemen uit te breiden en we komen steeds dichterbij andere aardes te ontdekken", zegt Steven Vogt van de Universiteit van Californië.
De ontdekte neef van onze planeet draait om Gliese 876, een M-klasse ster in het sterrenbeeld Waterman. Rondom deze ster draaien ook twee planeten ter grootte van Jupiter.
(Bron, uitgebreider)
AH en Peijnenburg leggen ruzie bij

Albert Heijn en Peijnenburg hebben hun ruzie weer bijgelegd. In een paginagrote advertentie in de krant lieten ze aan de consument weten dat alles weer koek en ei is. Opvallend is echter dat de 600-grams ontbijtkoek waarover de ruzie ging, niet meer terug zal keren in de schappen. Volgens Woordvoerder Marco de Leeuw van Peijnenburg is dat maar bijzaak. "Het gaat erom dat we weer contact met elkaar hebben. De strijdbijl is begraven."
Albert Heijn wilde de 600-grams koek verkopen onder de kostprijs. Peijnenburg vreesde imagoschade, besloot de ontbijtkoek niet meer te leveren en kreeg gelijk van de rechter. In de advertentie staan nu het eigen merk koek van de AH en de koek van Peijnenburg. Volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte is de advertentie meer in het voordeel van Albert Heijn. "Peijnenburg wil uiteraard wel in de schappen blijven. Die omzet kunnen ze gewoonweg niet missen."
Volgens Rutte is de consument vergeten. "Daar hebben ze gewoon maling aan. De super heeft nooit aan hun klanten gevraagd wat die er van vonden dat de Peijnenburg-koek uit de schappen verdween."
(Bron)