zaterdag, juni 16, 2007

India heeft enorm gebrek aan muntgeld

NEW DELHI - India heeft zo'n groot tekort aan muntgeld, dat winkeleigenaars zich tot bedelaars wenden om aan wisselgeld te komen. Dit berichtte de Britse krant The Times zaterdag. De stad Calcutta heeft het meeste last van het gebrek aan muntjes van een en twee roepies.
Veel munten zijn over de grens naar Bangladesh gesmokkeld om daar te worden omgesmolten tot scheermesjes en religieuze ornamenten, zei de lokale politie.
Wegens het gebrek aan muntgeld stonden duizenden mensen bij banken in de rij om papiergeld om te wisselen. Door de inflatie van bijna vijf procent in India is het metaal van een roepie meer waard dan het geldbedrag één roepie.
Een muntje van één roepie kunnen mensen omsmelten tot drie of vier scheermesjes, die op hun beurt twee roepie per stuk waard zijn. De centrale bank van India heeft noodmaatregelen getroffen. Deze maand heeft de bank al 5 miljoen roepie aan muntgeld uitgegeven, maar de vraag is nog steeds groter dan het aanbod.
Om het probleem te omzeilen, vragen handelaars hun klanten meer spullen te kopen of winkeleigenaren geven bijvoorbeeld snoepjes in plaats van wisselgeld terug.
(Bron)

Hm, wij ronden gewoon af...
Blokkadeacties bij opening Betuweroute

VALBURG/DRIEBERGEN - De feestelijke opening van de Betuweroute is ondanks blokkadeacties op het spoor toch van start gegaan. De route van de feesttrein werd wel aangepast, zo meldt de NOS.
Actievoerders van GroenFront! hebben zaterdagmiddag op zes plaatsen het spoor geblokkeerd. Per plek waren vijf tot tien mensen vastgeketend aan het spoor.
Tien actievoerders zijn opgepakt omdat ze geen identificatiebewijs konden laten zien. Rond 18.00 uur zijn de blokkades opgeheven.
De feesttrein kon niet verder rijden dan de tunnel bij Kijfhoek in Barendrecht. Daar ligt een betonblok op het spoor. Groenfront! vindt dat de Betuwelijn overbodig is en te veel natuur heeft gekost.
De acties werden volgens de Spoorwegpolitie gehouden bij Oud-Alblas, Gorinchem, Meteren en Elst.
Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag in Barendrecht de opening verricht van de Betuweroute. De 160 kilometer lange goederenspoorlijn die de Rotterdamse haven met het Duitse achterland verbindt is nu officieel in bedrijf.
De vorstin gaf vanaf het plaatselijke NS-station het startsein voor de eerste trein die vertrok vanaf het rangeerterrein de Kijfhoek bij Zwijndrecht. In werkelijkheid gaat het om een "feesttrein" waaraan railgoederenvervoerders een wagon hebben aangehaakt.
Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) deed het protest af als acties van 'individuen die zich niet aan de wet houden'. Volgens hem zijn acties tegen dit soort grote infrastructurele projecten 'folklore'. De eerste 'echte' commerciële goederentrein vertrekt maandag. Ongeveer zevenhonderd genodigden uit binnen- en buitenland woonden de opening bij.
(Bron)

Wat een denigrerende lul, die Eurlings.
EU gaat handel in katten- en hondenbont verbieden

BRUSSEL - Een Europees verbod op de handel in katten- en hondenbont gaat 31 december 2008 in. Dat blijkt uit een compromis tussen de EU-landen en het Europees Parlement. Het parlement stemt volgende week vrijwel zeker in met het compromis. Het parlement riep al in 2003 op tot een verbod.
Het omstreden bont komt veelal uit China, als vervalsing van duurdere bontsoorten. Het honden- of kattenbont is soms ook verwerkt in sommige speeltjes of jassen uit China. Een uitzondering op het importverbod komt er voor het opzetten van dieren en voor onderwijskundige doelen.
De Europese Commissie was in november met het voorstel gekomen, wegens vele klachten van burgers. Brussel ontving de voorbije jaren ongeveer 10.000 brieven en 200.000 handtekeningen voor een Europees verbod. De EU-regeling moet verschillende nationale regelingen vervangen. Nederland heeft steeds gewacht met eigen regels totdat er een Europese wet zou komen.
(Bron)

En bont van andere beesten?
Het was tegen de 20 graden maar het was ook nogal wolkerig: jasje aan dus.
Pakweg een kilometer fietsen, hm, regen, even wachten maar. Toen het alleen nog wat motte, ging ik weg. Boodschappen doen, winkel in, winkel uit - ehm...
In de tijd die het me gekost had om door de winkel te zoeven, was het ineens heel anders geworden buiten. Zwarte kolkende lucht met onweerswolken.
Wat doe je dan? Fietsen en hopen dat je voor de bui thuis bent? Afwachten en hopen dat het buiencomplex niet al te groot is? Want het jaagde werkelijk met een noodvaart voorbij - alleen was het einde nog niet in zicht.
Fietsen dus. Ik zat nog niet op de fiets of het begon: flitsboem flitsboem flitsboem.
Misschien verstandiger om toch even te wachten? Een voorbijganger zag m'n twijfel en riep: 'Joh, je hebt rubber banden, niks aan de hand!'
Heel snel fietsen dus. Maar ja, toen ik 50 meter verder was, barstte de bijbehorende regenbui ook los. En toen had het geen enkele zin meer om terug te gaan naar de winkel, want ik was direct doorweekt. Ik had het knoopje bij m'n hals niet dicht, dus het water gutste gewoon naar binnen. Ik dacht er even over m'n capuchon op te zetten, bewoog m'n arm naar boven en shit, die mouw is vrij wijd - water naar binnen.
Nou ja, 'nat' is beslist niet de juiste term. Ik heb douches gekend waaronder je minder nat werd ;-)
Dus maar gewoon doorgefietst, het maakte toch niks meer uit. Dan wordt het zelfs wel leuk, als je tenminste op weg naar huis bent. Her en der mensen aan het schuilen, auto's die maar even langs de kant van de weg wachten omdat de weg volkomen blank staat en het zicht zeer beperkt is.
Eenmaal thuis schoenen leeggieten, kleren uit en te drogen hangen, en onder de douche weer opwarmen. Want de temperatuur buiten was inmiddels gezakt tot 13 graden, koeler dan het vannacht was.
Inmiddels schijnt de zon weer en zou je niet geloven dat we een tijdje terug bijna wegspoelden.
Jongetje VS deelt heroïne uit op kinderopvang

AMSTERDAM - Een Amerikaans jongetje van 5 jaar heeft zakjes heroïne meegenomen naar een kinderopvang in New York en uitgedeeld aan speelkameraadjes. Hij dacht dat het snoep was, omdat er smileys op de zakjes stonden en de geur hem deed denken aan broodkruimels.
Zes kinderen werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar niemand bleek ziek. De jongen, zijn 2-jarig zusje en een 2-jarig meisje proefden dinsdag daadwerkelijk van de heroïne, meldde de krant Buffalo News vrijdag.
Volgens de ouders van de jongen moet hij de drugs hebben gevonden terwijl zijn moeder hem en zijn twee zusjes lopend naar school bracht. De ouders zeggen zelf geen drugs te gebruiken.
(Bron)
Gentherapie succesvol toegepast bij mensen

AMSTERDAM - Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een van de eerste succesvolle experimenten met gentherapie bij mensen uitgevoerd. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
De techniek zou de behandeling van onder andere suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht kunnen verbeteren.
Onderzoekers van het AMC hebben bij acht patiënten met een zeldzame vetstofwisselingsziekte via een virus een werkend gen ingebracht. Door een genetische afwijking maken de patiënten te weinig lipoproteïne-lipase aan.
Dit eiwit zorgt voor de verwerking van vetten, schrijft de Volkskrant. Hierdoor kunnen zwervende vetbolletjes ontstaan die zeer pijnlijke, soms dodelijke ontstekingen in de alvleesklier kunnen veroorzaken.
Door genetisch materiaal in cellen te veranderen lukten het de onderzoekers om de spiercellen het benodigde eiwit te laten produceren. De resultaten van het onderzoek zouden niet alleen belangrijk zijn voor mensen met een vetstofwisselingsziekte.
Naast de voordelen voor patiënten met suikerziekte , hart- en vaatziekten, is gentherapie ook een veelbelovende methode voor kanker- en reumaonderzoek, schrijft de krant.
(Bron)

vrijdag, juni 15, 2007

Het was vannacht 17 graden zie ik op de KNMI-site. Vandaar dat ik zo slecht sliep ;-)
TT 118 Weer teletekst na stroomstoring

Om 22.10 uur de afgelopen avond is het Mediapark in Hilversum getroffen door een stroomstoring. Gevolg was onder meer dat de NOS ruim twee uur lang niet de teletekst-pagina's kon actualiseren. Even na half een vannacht konden er weer pagina's worden gemaakt.
Ook RTL had last van de storing, evenals kabelmaatschappij Casema. De abonnees zaten enige tijd zonder tv-signaal.
Niet alleen het Mediapark kampte met problemen. In Hilversum zaten ook 2600 huishoudens een tijdje zonder stroom.
Het is nog niet bekend wat de storing heeft veroorzaakt. Mogelijk is er een verband met het noodweer van vanavond.

Hm, het tv-signaal van Casema in Utrecht haperde en stoorde wel even rond die tijd. Maar dat is iets waar ik zo langzamerhand aan gewend raak :-(

donderdag, juni 14, 2007

CDA wil voor ontslag meer hulp bij vinden van werk

DEN HAAG - Het CDA wil dat mensen voor wie ontslag dreigt, sneller en intensiever worden geholpen bij het vinden van ander werk. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA vindt dat het kabinet een voorbeeld moet nemen aan het Mobiliteitscentrum in Limburg.
Het centrum is door lokale overheden, werkgevers, vakbonden, uitkeringsinstituut UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is opgericht wegens het grote banenverlies bij autofabrikant NedCar.
Van Hijum heeft donderdag aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gevraagd om de aanpak in Limburg te onderzoeken en landelijk in te voeren. "De beste sociale zekerheid is er een van werk-naar-werk. We moeten voorkomen dat mensen een beroep doen op een uitkering en voor het daadwerkelijke ontslag meer re-integratiemiddelen inzetten; om ze te scholen en te motiveren de stap naar ander werk te nemen", aldus Van Hijum.
(Bron)
Afgezakte broeken verboden in Amerikaans plaatsje

AMSTERDAM - In Delcambre, een plaatsje in de Amerikaanse staat Louisiana, is het dragen van broeken die zo laag hangen dat het ondergoed zichtbaar is voortaan verboden. De gemeenteraad heeft daartoe deze week unaniem besloten.
Lieden die toch dergelijke slobberbroeken dragen riskeren maximaal zes maanden gevangenisstraf en een boete van vijfhonderd dollar, wegens schennis van de openbare eerbaarheid.
Volgens sommige bewoners van Delcambre is de maatregel speciaal tegen zwarten gericht, aangezien laaghangende, 'baggy' broeken bij de hiphopcultuur horen, maar burgemeester Carol Broussard spreekt dat tegen. "Blanke mensen dragen ook afgezakte broeken", zegt hij.
Overigens vindt het raadslid dat het verbod voorstelde, Albert Roy, de straf die op overtreding is gesteld buitensporig. "Ik had iets van een boete van 25 dollar in gedachten", zegt hij.
(Bron)
Hoogeveense daken afgewaaid door noodweer

HOOGEVEEN - Het zware onweer dat over Nederland trekt, heeft in de Drentse plaats Hoogeveen voor grote overlast gezorgd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn daken afgewaaid en werden ook bomen geveld door de harde wind die met het noodweer gepaard gaat. [Zou een windhoos zijn geweest.]
Het KNMI waarschuwt donderdagavond voor grote weersverschillen die op korte afstand van elkaar kunnen voorkomen. Weggebruikers moeten vooral in het midden en het noorden van het land rekening houden met zware tot zeer zware regenbuien.
Volgens de weerdienst bereikt de komende uren een nieuwe lijn met flinke regen- en onweersbuien in het zuiden en zuidwesten van het land. Daarom moet het wegverkeer rekening blijven houden met het weer.
Een gemeenteraadsvergadering in de gemeente Emmen moest donderdagavond worden afgelast omdat een groot aantal plafondplaten naar beneden kwam. Door de zware regenval hield het dak van het gemeentehuis het niet, meldden getuigen. Niemand raakte gewond.
Hevige regenval heeft donderdagavond voor grote overlast gezorgd in sommige delen van Zuid-Holland. Een woordvoerder meldde dat de brandweer al meer dan tweehonderd meldingen heeft gekregen over ondergelopen straten en kelders.
Vooral uit Leiden, Leiderdorp, Sassenheim, Voorschoten en Oegstgeest kwamen veel meldingen. "We kunnen lang niet iedereen helpen en moeten prioriteiten stellen. Op sommige plaatsen kunnen we pas over enkele uren zijn", aldus de zegsman.
Het luchtverkeer boven Nederland ondervindt veel hinder van de zware regenbuien en het onweer dat donderdagavond over het land trekt. Tegen 19.45 uur was de vertraging van veel binnenkomende vluchten op Schiphol opgelopen tot een uur. Dat maakte een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland donderdag bekend.
Het grootste probleem vormen de felle buienformaties die hoog in het luchtruim hangen en waar geen vliegtuigen doorheen kunnen. De luchtverkeersleiding verwacht dat wanneer het weer op de luchthaven zelf verslechtert, zoals voor in de loop van de avond is voorspeld, de vertragingen kunnen oplopen tot twee uur.
De woordvoerster benadrukt dat de vertragingen ook worden veroorzaakt door slecht weer elders in Europa.
(Bron)
Vaker vergiftiging door medicijnen

BILTHOVEN - Het aantal vergiftigingen door vrij verkrijgbare medicijnen, zoals de pijnstillers paracetamol en ibuprofen, is fors toegenomen. Dat maakte het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) donderdag bekend.
Het instituut kreeg van april 2005 tot november vorig jaar 321 meldingen van vergiftigingen door medicatiefouten. In ruim 70 procent van de gevallen werd de fout thuis gemaakt.
Het informatiecentrum, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, geeft als mogelijke verklaring dat mensen de middelen zonder recept op steeds meer plaatsen kunnen kopen. Daarbij zitten in de doosjes steeds meer pijnstillers.
De Tweede Kamer debatteert al jaren over de vraag of pijnstillers zomaar zonder recept bij benzinepompen, supermarkten, kampeerwinkels en dergelijke mogen worden verkocht. De vorige minister Hans Allerlaagst van VWS was er groot voorstander van.
Een meerderheid van de Kamer bepaalde in 2006 echter dat het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, in grote lijnen moet bepalen wat waar verkocht mag worden. De huidige Tweede Kamer stelt al weer vraagtekens bij dat voorstel.
Het aantal vergiftigingen door vrij verkrijgbare medicijnen stijgt al jaren. Het NVIC kreeg vorig jaar ruim 37.000 verzoeken binnen om informatie over acute vergiftigingen, 5 procent meer dan in 2004. Dan gaat het om vergiftiging door medicijnen of drugs.
Het aantal meldingen over drugs nam voor het eerst sinds lange tijd af, met 17 procent naar 1146 in 2006.
(Bron)

Mensen denken: 'Ach, er staat op het doosje dat je er 6 per dag mag, dus mag ik er wel 10'.
Als je zo'n pijn hebt dat je het niet redt met de maximale dosis, moet je naar de dokter. Meer slikken is stom en geeft alleen maar meer ellende.
NAVO wil internet beter beschermen

BRUSSEL - NAVO-landen gaan met spoed meer werk maken van bescherming van internetsystemen. Ministers van Defensie hebben dat donderdag besloten, aldus een woordvoerder van secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer donderdag.
Aanleiding is de recente aanval op de internetsystemen in Estland. NAVO-experts moesten toen onverwachts alle registers opentrekken om systemen te helpen beschermen.
De cyberaanval op Estland was mogelijk een gevolg van de Estse verplaatsing van een Russisch monument. De enorme aanval van spam en hackers was volgens sommigen afkomstig uit Rusland.
(Bron)

Zijn ze snel mee...
Keniaan trekt honderd kledingstukken aan

AMSTERDAM - De Chinese politie heeft op het vliegveld van Guangzhou een Keniaanse reiziger aangehouden die maar liefst honderd kledingstukken droeg.
De douane kreeg argwaan toen ze zagen dat de man een enorm dik pak droeg terwijl het buiten erg heet was. "We waren erg verrast toen hij zijn pak opende", aldus een woordvoerder van het vliegveld. "Hij bleek meer dan honderd kledingstukken te dragen."
De Keniaan verklaarde dat hij de kleding had aangetrokken om geld te besparen. Hij had geen zin om te moeten bijbetalen wegens het overschrijden van het maximumgewicht voor bagage.
Later biechtte de Keniaan ook nog op dat hij de kleren had gekocht om ze door te verkopen in zijn thuisland. De man is na verhoor vrijgelaten.
(Bron)
'Noord-Korea executeert meer mobiele bellers'

AMSTERDAM - Noord-Korea executeert steeds meer mensen in het openbaar die zich schuldig maken aan mobiel telefoneren. Dat heeft de Zuid-Koreaanse denktank Instituut voor Nationale Eenwording donderdag gezegd.
Ook Noord-Koreanen die informatie uit het buitenland verspreiden, door middel van pamfletten en video's, worden vaker publiekelijk ter dood gebracht.
Het is de Noord-Koreanen wettelijk verboden om te communiceren met het buitenland. Ook mobiele telefoons zijn verboden, maar sommige Chinezen smokkelen ze het land binnen.
De openbare executies zijn bedoeld om de bevolking angst in te boezemen, maar onder internationale druk zijn ze teruggebracht van eens per maand tot eens per kwartaal. Hoewel het totale aantal executies is gedaald, is het aantal executies van verspreiders van informatie uit het buitenland en van mobiele bellers gestegen, stelt de denktank, die niet over cijfermateriaal beschikt.
In 2004 werd het gebruik van mobiele telefoons in Noord-Korea helemaal aan banden gelegd. Anderhalf jaar eerder werd het mobieltje pas ingevoerd in het communistische land.
(Bron)
Computers crashen in ruimtestation ISS

HOUSTON - Het internationale ruimtestation ISS is donderdag getroffen door urenlange computerproblemen. Russische computers die onder meer zorgdragen voor een goede water- en zuurstoftoevoer haperden door een nog onbekende oorzaak.
Het probleem was in de loop van donderdagmiddag grotendeels opgelost, maar de ruimtevaartorganisatie NASA heeft nog wel zorgen over het systeem, dat tot dusver stabiel bleef.
Momenteel zijn er tien mensen in het ISS, drie 'vaste medewerkers en zeven bezoekers die met het nog gekoppelde ruimteveer Atlantis kwamen. Ze zijn niet in gevaar. Het ISS heeft reservesystemen die nog voor tientallen dagen zuurstof kunnen zorgen.
Een weerbarstig oud zonnepaneel van het ISS heeft de astronauten van ruimteveer Atlantis woensdag veel extra werk bezorgd. Nadat nieuwe zonnepanelen waren geïnstalleerd, had het oude zonnepaneel zich eigenlijk automatisch moeten opvouwen. Toen dat niet gebeurde, maakten de Amerikaanse astronauten Patrick Forrester en Steve Swanson een ruimtewandeling met speciaal gereedschap.
Anderhalf uur geploeter leverde niet genoeg op. Donderdag wordt een nieuwe poging gedaan, maar zonder dat er een nieuwe ruimtewandeling nodig is. Het oude paneel zit in de weg van de nieuwe panelen als die bewegen om zich op de zon te richten.
Vrijdag staat er wel een nieuwe ruimtewandeling op het programma, dan om een kleine beschadiging aan het hitteschild van de Atlantis te repareren.
(Bron)
Koot en Bie openen eigen tentoonstelling

HILVERSUM - Onder grote belangstelling van de media is donderdag een tentoonstelling over het werk van Koot en Bie in het Instituut voor Beeld en Geluid geopend.
De twee tv-makers deden dat door bij het instituut de vlag te hijsen voor het nieuw te openen 'Simplistisch Continentum'.
De eerste tijdelijke tentoonstelling 'Van Kooten en De Bie: En wel hierom!' behelst weliswaar een klein onderdeel van al het werk dat het duo maakte, maar zet wederom de toon voor het maatschappelijk debat over allerhande onderwerpen. Ook nu weer. In de openingsceremonie toonden zij zich weer de meester van de satire.
"We hebben diametraal gefaald", kondigde Kees van Kooten aan. "De doelstelling van het Simplistisch Verbond was onder andere om de grootste lulkoek aan te pakken, maar de kutsmoes is er bij gekomen", oreerde Wim de Bie.
"We zitten nog steeds in een duurzaamloze samenleving. De redactie van het Simplisties Verbond was twee man sterk. Een beetje talkshow heeft minstens twintig mensen in dienst", aldus Van Kooten.
Om die reden komt er een bezinningscentrum, onder architectuur van Rem Koolhaas - ongetwijfeld door het duo geschreven als Ren Koolhaaz - , om content te blijven in deze samenleving.
Van Kooten en De Bie worden nog dagelijks met zaken geconfronteerd waar ze de mooiste sketches in zien, maar die tijd is voorbij. Daarom doen ze dat alleen nog maar als ze eens in de zoveel tijd worden geëerd of bij andere gelegenheden.
De tentoonstelling is samengesteld door de producer en studioregisseur van weleer, Maud Keus. Zij laat het publiek vooral een kijkje nemen in de keuken van de tv-makers en dat is nog nooit vertoond.
Een handje gebitten, een rijtje pruiken, een wirwar aan stropdassen en natuurlijk heel veel brillen; allemaal van de typetjes die bepalend waren voor het succes van Van Kooten en De Bie.
Keus koos voor veel werk dat verder nooit op dvd is verschenen of op een andere manier is herhaald. Naast de filmpjes zijn het verder vooral veel kledingstukken en attributen, maar ook aantekenboeken en de uitgeschreven scènes. Daarmee is direct duidelijk dat vrijwel niets werd geïmproviseerd.
(Bron)

woensdag, juni 13, 2007

Vreemde gewaarwording. Ik stond op een - hoe noem je dat? Een kruispunt is het niet echt, het is een plek waar geloof ik drie hoofdwegen, een parallelweg, een busbaan en een tramlijn bij elkaar komen. Iets verderop is een rotonde om een en ander in goede banen te leiden (want daar komen er nog veel meer wegen bij), maar daar, hoek Beneluxlaan-Europalaan, is het relatief nog een beetje overzichtelijk.
Gelukkig zijn er stoplichten. Ik drukte op het knopje, zo'n eng ding met een ring van lichtjes. Ik vergeet altijd of het nou aftelt of juist niet: komen er steeds meer lichtjes bij tot aan het groene licht, of doven er steeds meer lichtjes?

Schuin aan de over-overkant, voorbij wegen, tram en busbaan, stond een jongen bij het fietsstoplicht. Zo'n persoon die almaar blijft drukken op dat knopje, blijkbaar denkend dat er een teller in het ding zit en dat 15 keer drukken leidt tot sneller groen. Of misschien is het een soort bezwering, een ritueel, stress. Of nog iets anders.

Hoe dan ook, we stonden te kijken naar onze respectievelijke fietsstoplichten. Naast mij stond inmiddels een wandelaar, ook met opgeheven gezicht.
De auto's stonden stil, de wachtenden sprongen zo ongeveer in de houding - en 'ons' licht sprong op... oranje!
De wandelaar begon te lopen, ik vroeg me af of we ineens van die exotische lichten hadden die groen-oranje-rood-oranje-groen doen, het oranje licht begon te knipperen, en de wandelaar sprong nog net op tijd weg voor de zee van auto's die optrok toen het autolicht niet meer op rood stond.
Waarna alle lichten uitvielen - na wat rondkijken ontdekten wandelaar en ik schuin aan de overkant een figuurtje in werkkleding, half weggedoken in zo'n kastje.
Onderhoud. Levensgevaarlijk ;-)

dinsdag, juni 12, 2007

Plaspauze wordt machinist fataal

AMSTERDAM - De Duitse treinmachinist die vorige week om het leven kwam nadat hij tijdens de rit uit zijn locomotief viel, moest waarschijnlijk plassen. Dat blijkt uit onderzoek van de politie.
De trein reed 120 kilometer per uur toen de machinist ten val kwam. De trein kwam daarna snel tot stilstand, omdat de noodrem automatisch in werking werd gesteld.
De 41-jarige machinist werd dood gevonden langs de rails, met zijn broek open. Volgens de politie is de man gevallen toen hij de deur van de locomotief opende om zo te kunnen plassen.
Volgens een woordvoerder is het niet ongebruikelijk dat treinpersoneel op deze manier hun behoefte doet. "Als er maar één man in de locomotief zit kan het vaak niet anders", aldus de zegsman. Hij voegt er aan toe dat de snelheid dan meestal een stuk lager ligt.
(Bron)
De Jager heeft nog geen oplossing voor terugstorten premie

DEN HAAG - Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft meer tijd nodig om uit te zoeken hoe hij over 2006 te veel betaalde inkomensafhankelijke zorgpremie kan terugstorten naar belastingplichtigen.
Daarvoor zijn gegevens nodig van uitkeringsinstantie UWV, maar het overdragen daarvan naar de belastingdienst levert al langere tijd grote problemen op.
De Jager zei dinsdag in de Tweede Kamer nog geen oplossing te hebben. Hij hoopt die over een aantal dagen wel te kunnen melden.
De VVD maakte in het debat duidelijk dat het geduld op is. De liberalen willen dat de belastingplichtigen hun geld binnen een maand terugkrijgen. Het probleem doet zich voor bij 65-plussers met meerdere pensioenen en mensen tot 65 jaar met meerdere werkgevers.
(Bron)
'Vrouw met boerka mag niet gekort worden op uitkering'

AMSTERDAM - De gemeente Diemen heeft ten onrechte een moslima met een boerka gekort op haar uitkering omdat zij na vier sollicitaties nog geen werk heeft kunnen krijgen. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam, zo staat dinsdag op rechtspraak.nl te lezen.
De gemeente betichtte de moslima van "verwijtbare gedragingen" die direct van invloed zijn op het vinden van een baan. De rechter noemde de maatregel om de vrouw drie maanden lang voor 100 procent te korten een heel zware.
De bemiddelingspogingen zijn volgens de rechtbank in zoverre nog niet uitgeput, dat van de vrouw kan worden gevraagd afstand te doen van het kledingstuk.
De vrouw kwam bij twee bedrijven niet aan de bak omdat ze een boerka droeg. Bij een ander bedrijf kreeg ze nul op het rekest nadat ze eerst meer informatie had gevraagd. Een vierde functie weigerde ze zelf omdat het hier om de verkoop van loten ging. Hoewel dit telefonisch vanuit huis mogelijk was, kon ze de baan niet aannemen omdat het voor moslims niet is toegestaan te gokken.
Volgens de rechter kan de gemeente in dat opzicht dan ook niet van haar verwachten dat zij gelegenheid geeft tot gokken door het verkopen van loten voor een loterij.
De rechter vond het verder van belang dat de moslima haar boerka al droeg voordat ze in aanmerking kwam voor bijstand en op zoek moest naar een baan. Op dat moment heeft zij niet te horen gekregen dat het kledingstuk een probleem vormde, staat in het vonnis.
Het is daarom volgens de rechtbank dan ook onredelijk om haar dit nu te verwijten. Het voorstel van de gemeente om de boerka af te doen om beter een baan te kunnen vinden, noemt de rechter dan ook "disproportioneel".
(Bron)
Ed Nijpels per speedboot achter insluiper aan

DIJKEN - Dankzij doortastend ingrijpen van Ed Nijpels, commissaris van de koningin in Friesland, heeft de politie maandagavond een insluiper kunnen pakken. Dat bevestigde de provincie Friesland dinsdag.
De vrouw van Nijpels ondekte maandagavond een insluiper in hun woonboerderij in het Friese dorp Dijken. De verdachte man sprong daarop in een gereedliggende boot en vluchtte.
Ed Nijpels aarzelde niet en stapte met twee gealarmeerde agenten in de superspeedboot van zijn buurman. Nijpels, de agenten en de buurman wisten de verdachte na een spectaculaire achtervolging in te halen, waarna de agenten de 28-jarige verdachte uit het Friese dorpje Oppenhuizen konden arresteren.
De commissaris deed dinsdag in geuren en kleuren zijn verhaal. Daaruit bleek dat Nijpels ervaring heeft als boevenvanger. "Toen ik fractievoorzitter was van de VVD in de Tweede Kamer heb ik een keer achter een man aangezeten die een radio had gestolen uit de auto van collega Fransen, die nu commissaris in Zuid-Holland is.
Ik ondekte de man op het Binnenhof en heb hem daar onder mijn arm geklemd en ben zo de Kamer ingelopen, maar dat is al twintig jaar geleden", aldus Nijpels.
Hij zegt niet geschrokken te zijn van de insluiper in zijn huis. "Het enige nadeel was dat we pas twee uur later dan gepland konden gaan barbecueën."
(Bron)
Aantal vacatures op recordhoogte

AMSTERDAM - Het aantal vacatures in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Zowel dit jaar als volgend jaar ontstaan er over het hele jaar genomen 1,1 miljoen vacatures. Dat bevestigt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) dinsdag na berichtgeving hierover van de NOS.
De toename is er vooral een gevolg van dat een recordaantal mensen van baan wisselt. Ook is sprake van een flinke banengroei door de aantrekkende economie.
Vooral in de zorg stijgt de werkgelegenheid flink. Daarbij komen er vooral in de stedelijke gebieden veel banen bij. Flevoland is een echte uitschieter. De werkgelegenheid groeit hier drie keer zo hard als gemiddeld in heel Nederland.
Het aantal werklozen op zoek naar werk daalt met enkele tienduizenden per jaar, tot zo'n 470 duizend aan het einde van 2008, verwacht het CWI. Het CWI komt volgende week met een uitgebreid rapport waarin meer gedetailleerde cijfers worden gegeven over de werkgelegenheid van dit en komend jaar.
(Bron)
Beertje gesignaleerd in Rotterdamse boom

AMSTERDAM - Een voetganger heeft dinsdagochtend rond 08.00 uur een rolstaartbeertje gesignaleerd in een boom in Rotterdam. Het beertje bevond zich in een boom aan de Arent van 's-Gravesandestraat. Rond 11.30 uur werd het beestje gevangen, meldt de brandweer.
Aanvankelijk dacht de politie dat het om een aapje ging en werd Stichting AAP ingeschakeld. Volgens de directeur van de stichting gaat het om de rolstaartbeer die drie dagen geleden is ontsnapt uit een dierenwinkel in de buurt.
Stichting AAP gaat het beestje niet opvangen en verwacht dat het teruggaat naar de dierenwinkel of wordt afgeschoten.
Volgens de directeur van de stichting is de rolstaartbeer de 'nachtmerrie van het vangen'. "Het beertje, ter grootte van een kat, heeft een uitermate gemeen gebit, akelige klauwen en is één bonk spier."
In Nederland worden naar schatting van de stichting enkele honderden tot duizend rolstaartbeertjes als huisdier gehouden.
(Bron)

"Een uitermate gemeen gebit, akelige klauwen en één bonk spier" - klinkt inderdaad als het ideale huisdier.
Waarom mogen die beesten trouwens verkocht worden?
'Huisdieren helpen psychiatrische patiënten'

AMSTERDAM - Huisdieren kunnen veel betekenen voor mensen met psychische problemen. In ons land bestaat echter veel scepsis over het houden van bijvoorbeeld honden en katten in zorginstellingen.
Nederland loopt dan ook achter vergeleken met andere landen in de wereld. Daar wordt al veel langer gebruik gemaakt van therapieën met dieren, zei onderzoeker Mark Janssen dinsdag tijdens het congres 'Gek met dieren' in de Amsterdamse dierentuin Artis.
Janssen, van bureau AdSearch, deed een jaar lang onderzoek naar het effect van dieren in de psychiatrie. Een van de onderdelen daarvan was een schrijfwedstrijd met als centrale vraag: 'Helpen huisdieren in de psychiatrie?'. Daarop kreeg de onderzoeker 116 inzendingen van met name GGZ-patiënten maar ook van hulpverleners en enkele familieleden.
Uit de reacties bleek volgens de onderzoeker dat huisdieren wel degelijk helpen. Zo voorkomen ze zelfdoding, verminderen ze het gebruik van zorg, geven ze plezier en werken ze antidepressief.
Ook kalmeren dieren psychiatrische patiënten en verminderen ze spanningen en angst. Bovendien neemt door het houden van beesten eenzaamheid af, biedt het structuur, verhoogt het de eigenwaarde en faciliteert het sociale contacten.
Volgens Janssen bieden huisdieren een vriendschap en zelfs liefde aan de patiënt. "Een dier lacht je niet uit, die roddelt niet achter je rug om." In het buitenland vinden volgens hem al veel vaker therapieën en activiteiten plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van beesten. "Onderzoek wijst uit dat het leidt tot minder hartklachten en gezondheidsklachten en minder stress."
Een goed voorbeeld noemt de onderzoeker de psychiatrische hulphond, die in Nederland nauwelijks bekend is. Het dier wordt getraind om hun baasjes te waarschuwen bij psychiatrische symptomen. Ook kunnen dit soort honden mensen met een hersenaandoening, zoals de ziekte van Parkinson of dementie, begeleiden. De stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) gaat binnenkort wel honden opleiden die mensen met autisme bijstaan.
Janssen roept in zijn onderzoek bestuurders en behandelaars onder meer op het houden van huisdieren serieuzer te nemen en meer prioriteit te geven. Ook moet er meer en beter doordacht beleid worden gemaakt ten aanzien van dieren in de zorg en zijn richtlijnen nodig over dit onderwerp.
(Bron)
Negentien Duitsers in ziekenhuis door zelfmoord buurman

MARIENBERG - Een 48-jarige Duitser die met een bestrijdingsmiddel zelfmoord pleegde heeft zijn buren en hulpverleners een slechte dienst bewezen.
In totaal negentien mensen moesten ter observatie in het ziekenhuis worden opgenomen omdat ze mogelijk giftige dampen hadden binnengekregen.
De man had zijn woning in een appartementencomplex volgestrooid met het giftige goedje. De buren en hulpverleners mogen de komende dagen nog niet naar huis.
Hoe de man de hand legde op de fosfaatverbinding, die in het voormalige strengcommunistische Oost-Duitsland werd ingezet in de bosbouw, is nog onduidelijk. Een speciale reinigingsdienst moet de woning van onder tot boven ontsmetten.
(Bron)
Belg surft voor 117.000 euro op pornosites

GENK - De computerspecialist van het ziekenhuis in het Belgische Genk blijkt op zijn werk voor 117 duizend euro pornosites te hebben bezocht. De man uit Maasmechelen heeft toegezegd het geld te vergoeden, zo bleek dinsdag bij de rechtbank in Tongeren.
De rechter legde hem voorlopig geen straf op, om zijn nieuwe baan niet in gevaar te brengen. Hij heeft momenteel ook een vaste vriendin, voerde zijn advocaat aan.
De man werd in 2004 al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens bezit van kinderporno.
(Bron)
Bliksem vrijdag achtduizend keer ingeslagen

AMSTERDAM - Tijdens het noodweer dat vrijdag over het land trok zijn bijna achtduizend blikseminslagen geregistreerd. Dat meldt WeerOnline dinsdag. Een vrouw uit Goirle werd bij een van die inslagen dodelijk getroffen. Ook ontstond veel materiële schade.
Bij het Utrechtse Austerlitz werden in een gebied van 2,5 bij 2,5 kilometer vijftien inslagen gemeten. Bij het Noord-Hollandse Bergen zijn ongeveer zestig blikseminslagen geregistreerd, maar dan in een veel groter gebied. Het ging daar om een gebied dat zes keer zo groot was als bij Austerlitz.
In totaal zijn tachtigduizend zogeheten ontladingen gemeten, waarvan dus tien procent de grond bereikte. WeerOnline heeft op zijn website alle blikseminslagen gepubliceerd. Met behulp van Google Earth is precies te zien waar ze insloegen, hoe laat dat was en hoe krachtig zij waren.
(Bron)
Shovel vernielt honderden broednesten oeverzwaluw

ZEVENAAR - Een shovel heeft circa 130 broednesten van oeverzwaluwen in de Kleine Gelderse Waard bij Zevenaar vernield. Pikant detail is dat de afgraving van dit gebied gebeurt in opdracht van de Stichting Twickel die natuurgebieden beheert en aanlegt.
"Deze situatie is voor ons zeer pijnlijk", zegt beheerder Wilke Schoemaker van Stichting Twickel.
Sinds drie jaar wordt 65 hectare landbouwgrond in de Kleine Gelderse Waard omgezet in natuurgebied. Het moet een broedplaats worden voor moerasvogels. Daarvoor dient eerst klei te worden afgegraven.
Stichting Twickel ontdekte vorige week dat de broedplaatsen van de kolonie oeverzwaluwen per ongeluk waren begraven door de shovelmachinist. Om dit soort incidenten te voorkomen gaat de Stichting Twickel wekelijks de broedplaatsen van vogels controleren.
(Bron)

maandag, juni 11, 2007

Ergens boven, een ijssalon. Alles ademt afscheid, vertrek.
Mijn vader lepelt een ijscoupe leeg, ik roer wat in een kopje. Ik hoopte op een gesprek, een soort acceptatie, maar het is weer de 'we doen net alsof alles goed is'-routine. We kunnen allebei niets, lijkt het.
Hij eet ook mijn bestelling op. Als de laatste hap weggewerkt is, kijkt hij me aan en gaat dood.
Het verbaast me niet echt, maar wat nu - iemand waarschuwen, en mijn moeder inlichten natuurlijk. Ik ren de ijszaak uit, tas vergeten, terug, tas gepakt, op weg.
Waarom is nergens een telefoon? Rennen, rennen. Langs de kant van een autoweg, waar auto's allerlei kanten oprijden en net niet botsen.
Ik ga maar van de weg af, klim over de rand de struiken in, dwars erdoor, hé! Een telefooncel! Wel een vreemde, een soort driepersoonscel: drie foontoestellen in een soort donker hokje. Er staan twee jongens en een meisje, en als ik muntjes zoek, worden twee van de drie ineens erg vervelend. De derde jongen is er wel maar doet niet echt mee.
Alle muntjes die ik heb zijn buitenlands, uit diverse landen. Mooie muntjes, maar onbruikbaar in deze telefoon. Terwijl ik zoek tussen het kleingeld, etteren de jongen en het meisje door. Ik doe net alsof ik het leuk vind, om er zo snel mogelijk af te zijn, terwijl ik intussen denk: ik moet snèl bellen, ik kan het haar niet aandoen dat ze van een vreemde hoort dat haar man dood is.
Op de een of andere manier kom ik weg uit die rare telefooncel, en even later rag ik weer door een soort struikgewas. Alleen: dit struikgewas heeft nogal veel bloesem, en eerst daalt er af en toe een wit bloemblaadje neer, later komen hele ladingen roze kersenbloesem naar beneden. Ik weet dat dat volgens Japanse overtuiging geluk brengt, dus ik doe geen moeite meer om om de struiken heen te lopen.
Dan is er ineens een station. En de trein die ik moet hebben komt net binnen, dat is mooi. Ik ren naar het perron waar de trein langsrijdt, om te merken dat ie een bocht maakt en vervolgens aan de andere kant van het station stopt. Rennen! Maar ik mis de trein toch.
Op het perron staat een tafeltje met een vriendelijke man, die me roept: ik ben m'n tas en portemonnee wederom kwijtgeraakt, hij geeft ze aan me terug.
Waarna ik maar gewoon op een trein stap die net vertrekt. Tot ik besef dat die naar België gaat, vlakbij, maar daar moet ik niet zijn. Dus ik spring eraf, met een keurige zwaai en rol, en ik kom onbeschadigd op de grond terecht.
Even later loop ik op een spoor - het terrein is talloze sporen breed, en te zien aan alle groen dat er groeit wordt het niet vaak gebruikt. Weliswaar zie ik in de verte auto's rijden, die een soort spel lijken te doen. De berijders hebben duidelijk plezier, ze lijken te racen en te stunten.
Ik klim weer op het muurtje aan de zijkant (het spoorterrein ligt wat verdiept), en even later loop ik in open landschap, en weet ik dat ik in Het Bildt ben. Waar ik ook niet moet wezen.
Intussen hoop ik dat degene die mijn moeder op de hoogte stelt, dat met tact zal doen - hoewel, kun je zoiets tactisch brengen?
Ik heb uitzicht op de rimpelloze zee, en op de enorme brug naar Denemarken. Die brug moet ik op. Alleen: hij zwiept als een kermisattractie. Ik zie dat de strook die me voor auto's bedoeld lijkt (zonder oprit), leeg is - daar lopen een paar mensen die steeds bijna vallen.
Ergens hogerop is het officiële pad voor de voetganger. Maar op die hoogte met deze wind is dat gekkenwerk. Dus ik pak het metalen draadwerk dat steeds langswaait beet. Prompt word ik de lucht in getrokken, en het is eng. Ik moet doorlopend loslaten en weer vastpakken, maar ik weet toch zeker dat ik niet zal vallen. Alleen: hoe kom ik hier weer vanaf?
Een tijdje later komt er een jonge vrouw aanlopen, met een schrijfblok. Ik sta niet op de lijst. Het duurt even voor ze doorheeft dat ik een probleem heb.

Waarna ik heftig zwetend wakker werd en me afvroeg waar ik dat in vredesnaam allemaal vandaan haalde. Normaal gaan mijn nachtmerries over vluchten, dit was ergens moeten komen zonder dat het lukte. Overigens niets minder naar :-(
Maar dan nog: een tas? Ik??
Brengt kersenbloesem geluk?
Als die trein naar België niet zover hoefde te rijden, waarom was dat overwoekerde spoorterrein verderop dan zo Engels?
En waarom wist ik dat ik in Friesland was terwijl ik ook wist dat die brug naar Denemarken in Groningen was? En sowieso: een brug naar Denemarken?
Waarom was de zee zo glad terwijl die brug gevaarlijk zwiepte?

Waarom droomt een mens zulke dingen??
Donner onderzoekt aanpak ongelijke beloning

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gaat kijken of discriminatie door ongelijke beloning van werknemers aangepakt kan worden in de Arbeidsomstandighedenwet. Dat heeft de bewindsman maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.
Donner reageert op aanbevelingen van een door zijn voorganger, Aart Jan de Kneus, ingestelde werkgroep voor gelijke beloning ongeacht geslacht, ras en contractsvorm.
De Kneus moest na een proefproject 'Quickscan gelijke beloning' nog constateren dat de Arbeidsinspectie weliswaar verschillen kon constateren, maar onduidelijk bleef of er sprake was van een ongelijke behandeling door werkgevers.
Ook moest De Kneus vorig jaar constateren dat maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner te maken niet hadden geholpen. Zo verdienen vrouwen in het bedrijfsleven al jaren gemiddeld ongeveer een vijfde minder dan mannen. Een groot deel van het verschil is verklaarbaar, omdat mannen vaker in hogere functies werken en andere beroepen kiezen. Maar voor 7 procent is geen excuus te bedenken.
Donner wil nu blijvend aandacht organiseren voor het (onbewust) ongelijk behandelen van werknemers. De bedoeling is om in het kader van een bewustwordingscampagne jaarlijks de Gelijk Loon Dag te organiseren in het voorjaar.
(Bron)
Vangst paling aan banden gelegd

LUXEMBURG - De EU-landen gaan de schaarse paling helpen. Spanje en Frankrijk mogen daardoor minder jonge paling (glasaal) opvissen in hun zeeën. Verder moeten er vistrapjes komen in veel Europese rivieren, waardoor palingen de stuwdammen kunnen ontwijken.
Ministers van Visserij van de EU-landen hebben dat maandag besloten. Paling is de laatste jaren schaars geworden. De hoeveelheden zijn nog slechts enkele procenten van de aantallen uit de jaren vijftig en zestig.
Probleem is vooral dat Franse en Spaanse vissers veel geld verdienen door jonge paling te exporteren naar China. De delicatesse levert soms wel 1300 euro per kilo op.
In Den Haag is momenteel een internationale conferentie gaande over bedreigde diersoorten. Plan is om de paling daar tot beschermde diersoort uit te roepen.
(Bron)
Rutte waarschuwt V. opnieuw

RIJSWIJK - VVD-leider Mark Rutte eist dat Rita V. en andere fractieleden in de Tweede Kamer zich bezighouden met hun eigen taken. Aanleiding van zijn uitspraak is een opmerking van V., die Rutte vorige week wegzette als 'niet echt rechts'. Rutte doet zijn uitspraak maandag in De Telegraaf.
Hij zegt er geen enkele behoefte aan te hebben haar uit de fractie te gooien, maar noemt de woorden van V. wel "meer dan een bedrijfsongeval". Volgens hem is het onderling vertrouwen in de fractie beschaamd. Rutte wil dat Kamerleden zich in de media over hun eigen onderwerpen praten.
"Dat is een keiharde spelregel waar ik aan zal vasthouden. Rita is woordvoerder van onderwijs en jeugdzorg en dus praat ze in de media alleen hierover. Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op."
"Sinds het vertrek van Bolkestein is er gedoe rondom personen. Zie wat er gebeurde met Van Aartsen en Zalm. De grens is bereikt." De VVD-leider zegt dat de rek er nu echt uit is. "Ik deins er niet voor terug iemand uit de fractie te gooien als dat nodig is."
Woensdag verschijnt een in de VVD met spanning tegemoet gezien rapport van een commissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker, waarin de oorzaak van de verkiezingsnederlaag van de VVD is geanalyseerd. Een deel van de conclusies lekte al uit.
De commissie zou vinden dat de hele VVD-top schuldig is aan het verlies van de liberalen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar. Volgens geruchten gaan er in de VVD steeds meer stemmen op om Rutte als fractieleider te vervangen door voormalig Defensieminister Henk Kamp.
(Bron)
Onderzoek naar fraude bij sociale werkplaats

OOSTERHOUT - Zes gemeenten die deelnemen aan de sociale werkplaats !GO bv in West-Brabant overwegen aangifte te doen nu blijkt dat er mogelijk gerommeld is met de boekhouding. Dat zei bestuursvoorzitter Eddi Oolhorst, wethouder van de gemeente Oosterhout, maandag.
Nadat enkele weken geleden de jaarrekening 2006 bekend was geworden, bleek dat het verlies was opgelopen tot zeven miljoen euro. Dat was vijf miljoen meer dan vooraf geraamd. De verliezen zijn volgens Oolhorst te wijten aan grote voorraadverschillen en boekingsfouten.
Nader onderzoek door de accountant moet uitwijzen in hoeverre daadwerkelijk sprake is van ontvreemding op de werkplaats, dan wel boekhoudkundige fraude. "Het laatste is volgens ons waarschijnlijker", aldus Oolhorst.
De sociale werkplaats telt 800 medewerkers. Hun banen zijn niet in gevaar. Wel moeten de circa 150 begeleiders en administratief personeel vrezen voor een stevige reorganisatie.
Directeur Egbert Lichtenberg van !GO bv liet weten dat hij inmiddels gesprekken voert met de ondernemingsraad.
Wethouder Oolhorst vindt het 'onthutsend' om te merken dat de verliezen ongemerkt zo hoog hebben kunnen oplopen. Wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor het slechte toezicht, moet volgens hem nog blijken.
Hoewel vorige zomer na een advies van een onderzoekbureau de Raad van Commisarissen werd opgedoekt en de gemeenten de teugels wat strakker in handen namen, kon dat niet voorkomen dat over de periode 2004 tot en met 2006 boekhoudkundig van alles fout ging.
De gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Drimmelen, Werkendam, Woudrichem en Aalburg willen daarom ook de jaarrekening 2005 openbreken en laten onderzoeken.
Afhankelijk van het onderzoek zullen de gemeenten binnen enkele weken aangifte gaan doen.
Los van deze kwestie loopt nog een juridisch onderzoek tegen de oud-directeur van de sociale werkplaats. Hij zou te buitensporig zijn geweest met zijn declaraties. Wanneer dit onderzoek is afgerond, is niet bekend.
(Bron)
Miljoenen Brazilianen op straat voor homorechten

SAO PAULO - Ruim 3 miljoen homoseksuelen, lesbiennes, bi- en transseksuelen zijn zondag de straat op gegaan in Sao Paulo. Zij eisten meer respect voor hun seksuele geaardheid.
In Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen met machocultuur worden homo's geregeld het slachtoffer van vernedering en andere vormen van discriminatie. De gay pride is "de enige dag dat we ons zonder vrees voor klappen publiekelijk kunnen outen", aldus de 20-jarige Armando Pereira.
Vorig jaar had een recordaantal van 2,5 miljoen mensen deelgenomen aan de gay pride in de grootste stad van Brazilië. De nieuwe recordcijfers van dit jaar zijn nog niet door de politie bevestigd.
(Bron)
Meisje (16) uit Almelo sinds week vermist

AMSTERDAM - Een 16-jarig meisje uit Almelo wordt sinds vorige week maandag vermist. Op maandag 4 juni werd ze rond 14.00 uur voor het laatst gezien in het centrum van haar woonplaats, daarna is niets meer van haar vernomen.
De politie heeft maandag in overleg met haar ouders een opsporingsbericht uitgedaan. Daarbij is ook een foto van het meisje uitgegeven.
Het gaat om Stephanie Brummer, een meisje van 1,60 meter lang met een slank postuur, lang bruin haar en grijsgroene ogen. Op de dag van haar verdwijning droeg ze een wit shirt met korte mouwen, een donkerblauwe spijkerbroek en witte sportschoenen van het merk Reebok.
De politie is de afgelopen week langsgegaan bij adressen waar het meisje zou kunnen verblijven, maar trof haar daar niet aan.
(Bron)

Update 13-06: ze is terecht.
Pretium wint kort geding tegen KPN

DEN HAAG - Telecomaanbieder Pretium Telecom heeft maandag het kort geding gewonnen dat het bedrijf tegen KPN had aangespannen. De voorzieningenrechter in Den Haag oordeelde dat KPN en al zijn medewerkers moeten stoppen met het doen van negatieve uitspraken over de verkooptechniek of bedrijfsvoering van Pretium.
KPN-medewerkers zouden misleidende brieven sturen naar klanten die naar Pretium willen overstappen. Ook zou telecombedrijf klanten lokken naar zijn helpdesk en hen aansporen klachten over Pretium in te dienen bij verschillende toezichts- en consumentenautoriteiten.
De twee bedrijven liggen al enkele jaren met elkaar overhoop. Dit keer had Pretium KPN voor de rechter gesleept, omdat het bedrijf vindt dat de telecomgigant Pretium onterecht beschuldigt van het misleiden van consumenten.
Pretium voelde zich door de acties van KPN zo in zijn eer aangetast dat het bedrijf een publieke rectificatie eiste in alle landelijke dagbladen en op de website van KPN.
Die eis wees de rechter af, omdat Pretium geen bewijs kon overleggen dat bepaalde berichten in een landelijke krant en Kamervragen over de kwestie door KPN bewust zijn geïnitieerd.
(Bron)

Zeggen dat je van KPN bent, dat je een aanbieding hebt om goedkoper te bellen, waarna mensen ineens een jaarabonnement blijken te hebben bij een bedrijf dat _niet_ KPN is - als je zegt dat je dat dubieus vindt, is dat een negatieve uitspraak?
Senator haastig met ambulance naar tv-debat

ROME - De rechtse Italiaanse senator Gustavo Selva heeft een storm van verontwaardiging over zich afgeroepen door misbruik te maken van een ambulance.
Selva was te laat voor een discussieprogramma op tv waaraan hij moest deelnemen. Hij simuleerde daarop een hartaanval en liet zich vervolgens door de ambulance naar de televisiestudio brengen.
Selva biechtte zijn 'trucje' zaterdag zelfs op voor de televisiecamera's. Inmiddels eisen politici van diverse partijen dat Selva zijn excuses aanbiedt in de Senaat, aldus de krant la Repubblica maandag op zijn website.
De regeringsleider van de regio Lazio waartoe Rome behoort, heeft de ambulancediensten om een rapportage gevraagd. Als die het incident bevestigen, wil hij aangifte doen en een schadevergoeding eisen.
(Bron)
Koopkracht mensen met uitkering gedaald

VOORBURG - Huishoudens met pensioen of bijstand zijn er in 2005 in koopkracht op achteruit gegaan. In vergelijking met 2004 daalde de koopkracht van deze mensen met 1 procent.
De koopkracht van alle Nederlandse huishoudens was gemiddeld 0,3 procent lager dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft bekendgemaakt.
Werkenden gingen er in koopkracht op vooruit. Bij huishoudens van zelfstandigen was er sprake van een koopkrachtverbetering van 1 procent. Bij werknemers steeg de koopkracht met 0,2 procent.
Gemiddeld bedroeg de koopkracht bijna 21.000 euro. Bij zelfstandigen was dit ruim 20 procent hoger. Werknemers kwamen met hun koopkracht slechts 4 procent boven het gemiddelde uit.
Bij niet-werkenden was de koopkracht beduidend lager. Bij mensen die voornamelijk van de bijstand moeten leven, was de koopkracht maar half zo groot als gemiddeld.
Het aandeel mensen met een laag inkomen is de laatste jaren tamelijk stabiel. In 2005 leefde 8,9 procent van de bevolking onder de lage-inkomensgrens. In 2004 was dat 8,6 procent en in 2003 8,8 procent.
(Bron)

[cynische toon aan] Ach, tis maar 1 procent van weinig. Dus wat maakt het uit. [cynische toon uit]
Ik heb pas één keer eerder zo'n noodweer meegemaakt.
Het begon vrij rustig, als een gewoon onweer. Wat gerommel, nu en dan een flits, ach, geen probleem.
Waarna het flitsen continu werd, het rommelen snel veranderde in oorverdovend dreunen en de regen toenam tot een wolkbreuk.
Tijger keek in het begin nog erg boos naar boven bij elke donder, later werd ze bang. Tom bleef nog even buiten, maar die kwam toch ook maar binnen.
Zit je dan, met twee katten tegen je aan die dol worden, voor die katten proberend te doen alsof het helemáál niet eng is, met je kop op je knieën in de (valse) hoop de lichteffecten ietwat uit te bannen - als epilepticus die gevoelig is voor snelle lichtflitsen was ik panisch dat ik een stuip zou krijgen.
Bang voor de katten, bang voor mezelf, bang voor inslag, bang voor m'n oren, bang dat het huis het niet zou houden zelfs. Dat laatste zal wel overdreven zijn, maar alles stond werkelijk te schudden en te trillen.
Na enen was het min of meer voorbij. Het rommelde, het flitste, het regende - maar vergeleken met wat daarvoor gebeurde was het niets. Het water op de straat zakte langzaam weg, hoewel het vanochtend nog erg plassig was op sommige plekken.
Nou ja. De tuin heeft voorlopig geen water nodig...

zondag, juni 10, 2007

Bestuurder brommobiel terecht

GREVENBICHT - De politie heeft zondagochtend in Grevenbicht (Limburg) om 11.30 uur de 76-jarige bestuurder van de brommobiel gevonden, die sinds zaterdagmiddag spoorloos was. Dat meldde de politie.
De man zat niet ver van zijn in de greppel belandde brommobiel en verkeert in goede gezondheid. Voor de zekerheid heeft de politie hem naar het ziekenhuis in Sittard gebracht.
De man vertrok zaterdagmiddag om 13.30 uur met zijn scootmobiel uit Elsoo met als bestemming Schinveld. Daar kwam hij echter niet aan. Via zijn mobiele telefoon liet hij weten dat hij in een greppel was terecht gekomen. De bejaarde man kon alleen niet vertellen waar dat was.
Hij zei dat hij water en een bos zag en in de verte huizen. De politie probeerde het signaal van de mobiele telefoon zonder succes te traceren. Na enkele uren werd het telefonische contact met de man verbroken, vermoedelijk omdat de batterij van zijn gsm op was.
Rond middernacht peilde de politie dat het signaal van de gsm van de man afkomstig moest zijn uit de omgeving van Roosteren. Zondagochtend vonden agenten de lege brommobiel, de bestuurder zat er niet meer in. Een bijkomend probleem was dat de man alleen Italiaans sprak.
Uiteindelijk vonden agenten de man niet ver van zijn voertuig. "Hij was wel behoorlijk de kluts kwijt", zei een woordvoerder zondag.
(Bron)
Wurgslang op schoolplein in Staphorst

AMSTERDAM - Op het schoolplein van een basisschool in Staphorst is vrijdag een boa constrictor gevonden. Het gaat om de Christelijk Nationale School aan de Staphorster Kerkweg. De wurgslang is door het personeel van de dierenambulance gevangen en meegenomen, meldt de politie zondag.
Het is onduidelijk hoe de slang van anderhalve meter lang op het plein is terechtgekomen. Niemand raakte gewond door de slang.
(Bron)
'Banken gedogen wapenhandel'

AMSTERDAM - Vier grote Nederlandse banken hebben financiële relaties met wapenproducenten die toestaan dat hun wapens in verkeerde handen terechtkomen.
Dat blijkt zondag uit een onderzoek van Oxfam Novib naar de betrokkenheid van ABN Amro, Fortis, ING en Rabobank bij de mondiale wapenindustrie.
(Bron)
Jongetje (12) door alcohol in comateuze toestand

MIDDELHARNIS - Een 12-jarige jongen dronk zaterdagavond zoveel alcohol dat de politie hem bewusteloos op straat aantrof. De knaap was door overmatig alcoholgebruik in een comateuze toestand geraakt. Dit maakte de politie zondag bekend.
De politie zag het jongetje uit Den Bommel zaterdag rond 20.30 uur in het Zuid-Hollandse Middelharnis op het Beneden Zandpad liggen. Binnen korte tijd had hij meer dan een liter alcohol gedronken waar hij een alcoholvergiftiging aan overhield. De GGD bracht de jongen naar het ziekenhuis.
Het jochie was samen met twee 13-jarige vriendjes aan het voordrinken om daarna te gaan stappen. De alcohol was door een 16-jarige vriend gekocht.
(Bron)

Tot hoe laat mag de gemiddelde twaalfjarige eigenlijk stappen?
Vechtpartijen en plundering in Rotterdam

ROTTERDAM - Bij de Maasboulevard in Rotterdam is het in de loop van zaterdagavond tot vechtpartijen tussen grote groepen mensen gekomen. Het oproer begon aan een strandje aan de Maas, zo meldde een woordvoerster van de politie.
Op het strandje werd zaterdagavond een feest gehouden waar honderden mensen op af kwamen. Rond middernacht besloot de organisatie niemand meer toe te laten.
Er stonden toen nog zo'n 300 mensen buiten te wachten. Enkele tientallen wisten toch nog binnen te komen en begon vernielingen aan te richten en met meubilair te gooien.
Twee beveiligingsmensen raakten daarbij gewond aan hoofd en schouder. Hierop besloten de organisatoren het feest te beëindigen en het terrein te ontruimen.
Tientallen feestgangers trokken daarna vanaf de Maas naar de binnenstad van Rotterdam. Een groep plunderde een avondwinkel en richtte vernielingen aan. Ook werden er stenen gegooid naar de politie en ruiten vernield van panden aan onder meer de Lijnbaan en het Churchillplein.
De politie heeft twee mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging.
De recherche is op zoek naar de groep mensen die de vernielingen aanrichtten. De recherche hoopt met camerabeelden de daders te kunnen achterhalen. Een verdachte, een 23-jarige Rotterdammer, is zaterdag aangehouden en zit nog vast. Dat meldde een woordvoerster van de politie zondag.
(Bron)

Gezellig.
ABN Amro in actie tegen satirisch weblog

AMSTERDAM - Een humoristische interactieve animatie op weblog Buro Renkema is niet in goede aarde gevallen bij ABN Amro. De animatie neemt de perikelen rond de overname van de bank op de hak. ABN Amro dreigt met juridische stappen.
Het filmpje toont zogenaamd een nieuwe versie van de internetbankierdienst van ABN Amro, dat al geruime tijd onderwerp is van een felle overnamestrijd. Tijdens het gebruik van de applicatie verandert de bank voortdurend van naam, bijvoorbeeld na een fusie met Fortis of Barclays. Via 'ABN Amro Barclays Fortis Santander La Salle Bank of Africa' eindigt het bedrijf als 'Rijkman Groenink Bank', met als motto "U spaart, wij graaien".
Ook suggereert het filmpje dat de bank de aandeelhouders raadpleegt voordat overboekingsopdrachten van klanten worden uitgevoerd. "De aandeelhouders vragen waar het precies voor is", antwoordt de site bij een betaling.
In een brief die in bezit is gekomen van NU.nl eist ABN Amro dat Buro Renkema het filmpje uiterlijk maandag aanpast of van de site verwijdert. Volgens de juristen van de bank maakt Buro Renkema inbreuk op het beeldmerk van ABN Amro, omdat het logo van zonder toestemming wordt gebruikt. Ook zouden de begeleidende teksten reputatieschade met zich meebrengen.
Het gewraakte filmpje staat al sinds half mei op de website. Het is niet duidelijk waarom ABN Amro nu pas tegen de animatie in actie komt.
(Bron)
Kankerfonds belegt in tabaksindustrie

AMSTERDAM - De KWF Kankerbestrijding (KWF) heeft ruim 300.000 euro in de tabaksindustrie belegd. Dit meldt De Telegraaf.
Via beleggingsfondsen is er geld gestoken in de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld.
In een reactie liet de organisatie weten dat zij zo snel mogelijk een eind zullen maken aan de beleggingen in tabak. Het fonds investeert in totaal ruim 144 miljoen euro.
De KWF is niet het enige goede doel dat investeert in controversiële bedrijven. Het televisieprogramma Zembla toont in de uitzending van vanavond aan dat ook het Prins Bernhard Cultuurfonds zich hieraan schuldig maakt.
Via een beleggingsfonds van Fortis beleggen zij in vervuilende kolenmijnen, oliewinning in de Amazone en in de dictatuur van Myanmar, waartegen de VN een boycot heeft afgekondigd.
Ook de Dierenbescherming zou geld steken in het Aziatische land. Daarnaast investeren zij in bedrijven die dierenbestrijdingsmiddelen produceren.
Eerder werd al bekend dat verschillende Nederlandse pensioenfondsen geld staken in bedrijven die munitie als clusterbommen produceren.
(Bron)

Het is misschien wel handig om als organisatie met idealen een beetje na te denken over je investeringen. Hoewel 300000 euro voor het KWF waarschijnlijk niet zoveel geld is, en een cynicus nog zou kunnen denken dat ze zo hun eigen voortbestaan deels zeker stellen...