zaterdag, februari 20, 2010

En oh ja, het is weer wit hier.
Balkenende 1 viel. Balkenende 2 viel. Balkenende 3 overleefde als aangeschoten vogel als rompkabinet. Balkenende 4 viel. Misschien moeten er eens conclusies getrokken worden daar.
Waarom hebben ze zolang nodig gehad om toe te geven wat iedereen allang door had?
Nu hebben we een extra tv- en radio-uitzending met als belangrijkste nieuws dat er geen nieuws is. Je snapt het niet.
Zou Balkenende niet gewoon stug volhouden omdat ie anders genadeloos op z'n lazer krijgt van Bea die dan terug moet komen uit Lech?
Nederlandse ‘inbraakdienst’ trekt internationale aandacht

AMSTERDAM - De site PleaseRobMe speurt Twitter af naar mensen die niet thuis zijn. De Nederlandse initiatiefnemers willen hiermee wijzen op privacygevaren.
PleaseRobMe.com werd bedacht door Boy van Amstel, Frank Groeneveld en Barry Borsboom. Sind het techblog Thenextweb twee dagen geleden over de opvallende dienst schreeft, is het hek van de dam. Talloze binnen- en buitenlandse media gaven aandacht aan de site, tot verbazing van de makers.
Die willen naar eigen zegen internetters wijzen op privacygevaren. Van Amstel benadrukt dat ze geen nieuwe gegevens naar boven halen: “PleaseRobMe laat niets nieuws zien. Dezelfde resultaten zijn te zien via Twitter-search.”
Steeds meer mensen maken gebruik van geo-diensten als Foursquare, waarmee ze via hun smartphone hun locatie kunnen doorgeven aan volgers. Waardevolle informatie voor bijvoorbeeld inbrekers, zo vinden critici.
Foursquare heeft inmiddels een officiële reactie gegeven naar aanleiding van alle commotie. Het bedrijf benadrukt dat mensen altijd zelf actief deze informatie prijsgeven. Wel stelt Foursquare dat dit alles wel de vraag naar de voors en tegens doet stellen over het delen van locaties in zijn algemeenheid.
Al met al lijken de makers goed in hun opzet te lijken geslaagd, alhoewel vele Twitteraars nog altijd met enthousiasme hun huidige locatie delen.
(Bron)
Ryanair dropt passagiers op verkeerde eiland

LONDEN - Een aantal Britse vakantiegangers is woedend op de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair.
De Britten vlogen woensdag van Zuid-Engeland naar het Canarische eiland Lanzarote, maar wegens slechte weersomstandigheden in het gebied landde het toestel op in het buureiland Fuerteventura.
Ryanair was vervolgens snel weer vertrokken maar de toeristen werden aan hun lot overgelaten. Britse media meldden vrijdag dat er geen medewerker van Ryanair meer op het vliegveld te bekennen was zodat de Britten zelf accommodatie en een tocht met een veerboot voor de volgende ochtend moesten regelen.
De lowbudgetmaatschappij heeft desgevraagd laten weten dat het volgens de Europese regelgeving juist heeft gehandeld, omdat overmacht de oorzaak van de kwestie is en de maatschappij dan niet verplicht is de passagiers tegemoet te komen.
(Bron)
Instortende minaret plet moskeegangers

RABAT - Zesendertig personen zijn tijdens het vrijdaggebed in het oude centrum van Meknes, 140 kilometer ten zuidoosten van Rabat, om het leven gekomen nadat een minaret van de Bab Berdieyinne moskee instortte.
Ten minste 71 personen raakten gewond en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Meknes en het nabijgelegen Fes. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.
Volgens het ministerie was de minaret verzwakt door zware regenval.
De Marokkaanse koning, Mohammed VI, heeft de minister van binnenlandse zaken en de minister van religieuze zaken samen met een team psychologen naar Meknes, een van de vier koningssteden, gestuurd.
Zij bezochten daar de slachtoffers in de ziekenhuizen. De koning heeft opdracht gegeven de minaret te herbouwen.
(Bron)
Ruwe reuzendiamant blijkt slechts kristal

FRANKFURT AM MAIN - Een ruwe diamant ter grootte van een tennisbal met een geschatte waarde van 2,5 miljoen euro is ontmaskerd als een bergkristal van twee tientjes. Dat meldden Duitse media vrijdag.
Een 38-jarige man uit Angola met de steen op zak werd in januari aangehouden door de douane op het vliegveld van Frankfurt en vastgezet.
Het 17 gram wegende schitterende gesteente werd in beslag genomen en onderzocht. De vermeende smokkelaar is inmiddels vrijgelaten, aldus het Duitse Openbaar Ministerie vrijdag.
De man was via Namibië naar Duitsland gereisd. Een eerste meting door de douane wees uit dat het om een dure diamant van 86,7 karaat ging.
Vermoedelijk dacht de man zelf ook dat het om een diamant ging, al had hij de waarde bij de paspoortcontrole geschat op omgerekend ruim 50.000 euro.
(Bron)
'Schoolbestuur bespioneert leerlingen met webcam'
7
AMSTERDAM - Een schoolbestuur in de Amerikaanse staat Pennsylvania zou leerlingen thuis hebben bespioneerd via de ingebouwde webcam van laptops die de scholieren ter beschikking waren gesteld.
De zaak kwam volgens Amerikaanse media aan het licht toen een leerling en zijn ouders een rechtszaak aanspanden tegen het schoolbestuur in het plaatsje Ardmore, een voorstad van Philadelphia. Een van de twee scholen die onder het bestuur vallen, waarschuwden de ouders van Blake Robbins dat hun zoon zich thuis zou bezondigen aan "ongepast gedrag". De beschuldiging werd ondersteund door een foto die met de webcam van zijn laptop was genomen.
Een medewerker van de school zou tegenover Blakes ouders hebben bevestigd dat de webcam in de laptops op ieder gewenst moment ongemerkt kon worden ingeschakeld om op afstand te bekijken wat een leerling doet. In totaal zo'n 1800 leerlingen zouden over met dergelijke schootcomputer zijn uitgerust.
Volgens de ouders heeft de school daarmee de Amerikaanse privacywetgeving overtreden. Niet alleen de persoonlijke levenssfeer van leerlingen zelf werd geschonden, maar ook die van medebewoners, aldus de aanklacht. Het is immers niet zeker dat de scholier daadwerkelijk achter de laptop zit als de camera wordt ingeschakeld.
Het schoolbestuur laat in een officiële reactie weten dat het systeem niet bedoeld was om leerlingen te bespieden. Volgens een verklaring op de website werden de camera's uitsluitend ingeschakeld in geval van diefstal van de laptop, om zo de dader te achterhalen en de computer op te sporen. De webcams zouden nooit met een ander doel zijn gebruikt.
Het systeem zou inmiddels zijn uitgeschakeld, en wordt niet meer zonder voorafgaande aankondiging in gebruik genomen, aldus het schoolbestuur.
(Bron)
Veel talen dreigen uit te sterven

PARIJS - Wereldwijd worden nog circa 6700 talen gesproken, maar bijna de helft daarvan wordt door slechts 0,2 procent van de mensen gesproken en dreigt te verdwijnen. Bijna 80 procent van de wereld spreekt gezamenlijk maar 83 talen.
VN-organisatie Unesco wil zondag 21 februari, de internationale Dag van de Moedertaal, de aandacht vestigen op het belang van de verscheidenheid aan talen en culturen.
Taal is namelijk essentieel om je te uiten en om kennis en cultuur over te dragen en moet daarom beschermd worden, aldus de Unesco.
Bedreigde talen bevinden zich in alle delen van de wereld. Zo staan 26 talen in Frankrijk op de Unescolijst van met uitsterven bedreigde talen.
In Papoea-Nieuw-Guinea, het land dat met meer dan achthonderd gesproken talen de grootste variëteit aan spraak kent, zijn 88 talen er aan het eind van deze eeuw mogelijk niet meer.
Sommige talen worden nog maar door een enkeling gesproken. Zo stierf begin februari de laatste nog levende vrouw van het eeuwenoude Bo-volk op eilandengroep de Andamanen in India, die als enige de Bo-taal nog machtig was.
Andere talen zoals het Duits worden door miljoenen gesproken. Het Duitse tijdschrift Deutsche Sprachwelt is echter een campagne begonnen om de aandacht te vestigen op het feit dat het Duits 'verdrongen' wordt door buitenlandse woorden.
Sale (uitverkoop) in plaats van Ausverkauf op de ruiten van winkels is hoofdredacteur Thomas Paulwitz een doorn in het oog.
''Het maakt op buitenlanders de indruk, dat voor Duitsers hun moedertaal niets meer waard is.'' Het tijdschrift zoekt op zijn website naar duizend redenen om Duits te spreken.
(Bron)
Man overlijdt door val uit vliegtuig

SANTO DOMINGO - Een man is vrijdag omgekomen nadat hij uit een vliegtuig was gevallen na de start vanaf het vliegveld van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Dat meldden Dominicaanse media vrijdag.
De man had zich stiekem verschanst in de ruimte van het landingsgestel onderin het vliegtuig. De piloten konden het landingsgestel echter niet geheel intrekken.
Ze klapten het weer uit om het opnieuw in te trekken. De verstekeling viel toen uit het toestel, dat twee uur later in het Amerikaanse Miami landde.
De identiteit van de man, die tussen de 22 en dertig jaar oud moet zijn geweest, is nog niet vastgesteld.
(Bron)

Ze weten niet wie het is maar wel dat ie tussen de 22 en de 30 is? En als ie was blijven zitten had ie het ook niet gehaald.
Nog meer prutswerk metro Keulen

KEULEN - Bij de aanleg van de Noord-Zuidmetrolijn in het West-Duitse Keulen blijkt nog meer te zijn geknoeid dan tot nu toe bekend was. Inmiddels staat vast dat bij de bouw van vijf van de acht stations de regels zijn overtreden.
Dat is vrijdag bekendgemaakt door het Keulse openbaarvervoerbedrijf KVB. De Duitse justitie had eerder op de dag kantoren van meerdere bouwfirma's doorzocht. Bouwprotocollen zouden zijn gemanipuleerd.
Vooral aan de tijdelijke wanden van de bouwputten zijn mankementen vastgesteld. Hier ontbreken talrijke ijzeren onderdelen die moeten zorgen voor stabiliteit, of ze zijn verkeerd aangebracht.
Tegen zeker twaalf personen loopt een onderzoek wegens het vervalsen van protocollen of diefstal van bouwmateriaal.
Begin maart 2009 was een bouwput van de metro aan de Waidmarkt ingestort, met twee doden als gevolg. De oorzaak is nog steeds niet vastgesteld.
Wel is komen vast te staan dat in de betonnen damwanden van de bouwput een deel van de stalen ankers ontbrak. Bouwvakkers hadden het materiaal aan schroothandelaren verkocht.
Bij station Heumarkt ontbreekt meer dan 80 procent van het ijzer.
In deze grootste bouwput van de Noord-Zuidlijn worden omvangrijke veiligheidsmaatregelen getroffen om instorting te voorkomen en de put te beschermen tegen het dreigende hoogwater van de nabijgelegen Rijn.
(Bron)
Omzetverlies pizzabedrijven door slecht weer

AMSTERDAM - Pizzabezorgbedrijven en cafetaria's die bezorgen, hebben door het slechte winterweer zo'n 2 miljoen euro aan omzet misgelopen. Dit zegt Laurens Groenendijk van Nederlands grootste eetbestelsite JustEat.nl in de Snackkoerier.
Bezorgers konden door de gladheid vaak niet de weg op met hun brommers. Groenendijk: ''Zaken zijn vroeger dichtgegaan omdat bezorgen onmogelijk was.
Daarnaast konden de koeriers vaak minder snel bezorgen, met als gevolg in plaats van bijvoorbeeld vijftig ritten op een avond, maar de helft. Dat hakt er natuurlijk behoorlijk in', aldus Groenendijk.
Door de lange bezorgtijden kwam eten ook geregeld koud aan op de plek van bestemming. Algemeen directeur Bart Jan Wijsman van New York Pizza beaamt dat de bezorging deze lange winter een behoorlijk probleem was.
''Dat heeft zeker tot een omzetderving van enkele procenten geleid'', aldus de topman van New York Pizza.
(Bron)
In het kabinet is het nu pas echt winter: gevoelstemperatuur ver onder nul.

donderdag, februari 18, 2010

Vanaf eind maart internet in NS-treinen

UTRECHT - De eerste intercity van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met internet aan boord gaat eind volgende maand rijden.
De trein zal op diverse routes worden ingezet, zo zei een woordvoerster van het bedrijf donderdag.
De NS wil eind dit jaar ruim een derde van de intercity's met een internetverbinding hebben uitgerust. In totaal gaat het om 173.000 zitplaatsen. Reizigers kunnen in de treinen op een tv-scherm ook actuele reisinformatie zien.
Eind vorig jaar werd al bekend dat voor het internetproject een contract was gesloten met telecombedrijf T-Mobile.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verstrekt daarbij een subsidie van 15 miljoen euro. Reizigers krijgen via een WiFi-verbinding het internet gratis aangeboden.
De treinen worden met internet uitgerust tijdens reguliere onderhoudsbeurten. Uiteindelijk moeten 1500 treinstellen van de NS internet aan boord krijgen.
Bij de eerste intercity gaat het om een ICM-trein, ook wel Koploper genoemd.
(Bron)
Amerikaan zeventien jaar onschuldig in gevangenis

RALEIGH - Een 47-jarige man uit de Amerikaanse staat North Carolina is vrijgekomen nadat hij bijna zeventien jaar onschuldig in de cel had gezeten. Gregory Taylor was in 1993 veroordeeld voor moord.
Een speciale commissie uit de staat, die onderzoekt of mensen terecht zijn veroordeeld, corrigeerde de fout.
Het gaat om het eerste besluit van de commissie waarbij een gedetineerde vrijkomt.
Het panel van drie rechters van het hooggerechtshof van North Carolina moet unaniem beslissen. Een dergelijke commissie is uniek in de Verenigde Staten.
De aanklager van het district Wake County bood in de rechtszaal persoonlijk zijn excuses aan voor de onjuiste veroordeling. De advocaten van Taylor hadden betoogd dat er geen enkel fysiek bewijs bestond dat hun cliënt in verbinding bracht met het slachtoffer. Ook trokken zij de geloofwaardigheid in twijfel van personen die tegen Taylor hadden getuigd.
Tijdens de rechtszaak destijds verklaarden aanklagers dat bloed was aangetroffen op het voertuig van Taylor. Tijdens een zitting van de speciale commissie vorige week werd duidelijk dat de resultaten van een tweede onderzoek, toen geen bloed werd aangetroffen, nooit de rechtszaal hebben bereikt.
(Bron)

Excuses, daar heb je wat aan... (Voor hetzelfde geld had ie de doodstraf gehad.)
Man doodt leraar op Duitse school

AMSTERDAM - Op een school voor beroepsonderwijs in het Duitse Ludwigshafen is donderdagochtend een leerkracht om het leven gebracht. De vermoedelijke dader, een 23-jarige man, is opgepakt.
De politie gaat ervan uit dat de actie door één persoon is uitgevoerd. De politie wilde nog niets zeggen over de identiteit van de aanvaller of diens motief. De aanval vond rond 10.00 uur plaats.
De gealarmeerde politie slaagde erin de school snel te ontruimen. Vervolgens werd het gebouw door politieagenten uitgekamd. Leerlingen en ouders werden opgevangen.
Duitse media meldden dat de dader ook andere leraren had belaagd. Er zouden verder geen slachtoffers zijn gevallen.
Bijna een jaar geleden, op 11 maart 2009, schoot een 17-jarige jongen onder meer in een school in het Zuid-Duitse Winnenden met het wapen van zijn vader vijftien mensen dood. Daarna sloeg hij de hand aan zichzelf.
(Bron)
Kamervragen over opeisen internetadressen

AMSTERDAM - Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil opheldering van minster Hirsch Ballin (Justitie) over een actie van het Openbaar Ministerie. Dat vroeg onlangs - tevergeefs - de internetadressen op van alle bezoekers van de website van de Culemborgse Courant begin januari.
Het OM wilde de gegevens hebben van alle bezoekers aan de website tussen 1 en 4 januari van dit jaar. De lokale nieuwssite besteedde toen veel aandacht aan de situatie in de wijk Terweijde, waar tussen Molukse en Marokkaanse jongeren grote spanningen ontstonden.
Justitie vroeg om de gegevens omdat het geïnteresseerd is in de getuigenverklaringen van mensen die berichten achterlieten op de site van de Culemborgse Courant.
Uitgever Koninklijke BDU Uitgevers gaf aan het verzoek geen gehoor. Volgens het bedrijf ging het OM te ver. "Justitie gooit een sleepnet uit en bekijkt vervolgens wat de vangst is. In dat net komt iedere bezoeker van de site van de Culemborgse Courant terecht. Dat gaat veel te ver", aldus een woordvoerder.
Ook een daar op volgende vordering van Justitie bleef onbeantwoord, waarna het OM liet weten de zaak te laten rusten.
Voor Marianne Thieme is de zaak daarmee echter niet afgedaan. Ze wil weten hoe Hirsch Ballin denkt over de actie van het OM. Volgens Thieme gaat het veel te ver "om alle bezoekers van een website in een bepaalde periode als kennelijke potentiële verdachten aan te merken" en vraagt Hirsch Ballin om de privacy van internetgebruikers beter te waarborgen "dan kennelijk nu het geval is".
(Bron)
De Jager past toon belastingbrieven aan

AMSTERDAM - De toon van de belastingbrieven wordt vriendelijker. Dat blijkt uit een interview met staatssecretaris Jan Kees de Jager met NU.nl. De eerste brieven moeten deze zomer al worden verstuurd.
"We zijn een groot project begonnen om alle verschillende brieven te herschrijven en de toonzetting heel sterk te verbeteren. Want ik stoorde me daar eerlijk gezegd ook wel eens aan."
De Jager was jarenlang ondernemer voordat hij door premier Balkenende werd gevraagd als staatssecretaris.
Volgens De Jager gaat het om een groot project. "We hebben duizenden verschillende standaardbrieven. Er worden 150 miljoen documenten verstuurd ieder jaar."
Speerpunt voor 2010 zijn de brieven die het meest worden verstuurd. "Het gaat dan bijvoorbeeld om brieven voor het starten van een onderneming, de aangifte en de successiebelasting."
(Bron)
Man breekt in in gevangenis

BIELEFELD - Een man in Duitsland moet begin volgende maand voor de rechter verschijnen omdat hij heeft ingebroken in een gevangenis.
Hij drong het complex in Bielefeld binnen omdat hij een nachtje wilde doorbrengen bij zijn gedetineerde vriendin.
De 33-jarige zit nu zelf vast. De arrestatie was mogelijk, nadat gevangenen bewakers hadden getipt over de 'bajes-Romeo'.
De man wordt ook verdacht van meerdere gevallen van afpersing, meldden Duitse media.
(Bron)
Tikfouten leveren Google jaarlijks half miljard op

AMSTERDAM - Google haalt jaarlijks ongeveer 479 miljoen dollar aan omzet uit het zogenoemde 'typosquatting', het registereren van domeinnamen die een sterke overeenkomst vertonen met bestaande url's.
Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard-onderzoekers Tyler Moore en Benjamin Edelman. Het gaat om domeinnamen als bijvoorbeeld Whitehouse.com in plaats van het gevestigde Whitehouse.gov en Nentindo.nl in plaats van Nintendo.nl.
Ongeveer 80 procent van de tikfout-domeinnamen bevat advertenties. In een samenvattende blog op CircleID.com concluderen de onderzoekers dat 57 procent van de sites die tikfouten opleveren Google ads op hun pagina hebben staan.
Ter vergelijking; advertenties van Google-concurrent Yahoo verschijnen op slechts 21 procent van de typosites, terwijl die van Microsoft helemaal niet voorkomen.
Google behaalde over 2009 een omzet van 23 miljard dollar, waarvan 97 procent uit advertenties afkomstig was.
Edelman en Moore onderzochten de 3.264 meest populaire .com-domeinnamen en kwamen tot de slotsom dat elk van die namen ongeveer 280 varianten heeft, die gebaseerd zijn op tikfouten.
Om het onderzoek mogelijk te maken, ontwikkelden de onderzoekers de 'fat-finger distance', vrij vertaald de 'dikke vinger-afstand'. Dit is de afstand van een bepaalde vervangende tikactie tot aan de doeltoets op een standaard QWERTY-toetsenbord. Zo heeft Facebojk een 'fat finger-distance' van een ten opzichte van Facebook, omdat de 'j' naast de 'k' gepositioneerd is.
Bedrijven proberen typosquatting vaak te voorkomen door zelf meerdere domeinnamen te registereren. Zo heeft Google niet alleen Google.com vastgelegd, maar ook Gooogle.com, Goolge.com en Gogle.com., die allemaal naar de juiste site leiden.
Dit gebeurt echter lang niet altijd. Zo leiden 156 verkeerd getypte varianten op Yellowpages.com, de Amerikaanse versie van de Gouden Gids, naar de concurrent yellowpagesoftheworld.com.
Typosquatting brengt niet alleen de consument in verwarring, maar is ook schadelijk voor de aanbieders van websites. Deze moeten grote sommen geld aan Google afdragen om gebruikers te bereiken, zo concluderen Edelman en Moore.
(Bron)
NS claimt 60 miljoen euro bij treinenbouwer

LEIDEN - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een claim van 60 miljoen euro neergelegd bij de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda.
Dat zei president-directeur Bert Meerstadt van de NS donderdag in de marge van de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf.
De treinen van AnsaldoBreda moeten gaan rijden op de HSL-Zuid. Oorspronkelijk had dat al in het voorjaar van 2007 moeten gebeuren. Maar toen was de infrastructuur nog niet klaar.
Dat was in december 2008 uiteindelijk wel het geval, maar toen waren de treinen er nog lang niet. Meerstadt verwacht dat ze vanaf eind 2010 geleverd worden door AnsaldoBreda.
De hogesnelheidslijn is 7 september vorig jaar in gebruik genomen, met vervangende treinen. Nu wordt er 160 kilometer per uur gereden op het traject en de treinen rijden alleen nog tussen Amsterdam en Rotterdam.
De treinen van de Italiaanse treinenbouwer kunnen 250 kilometer per uur halen.
De NS-topman verwacht dat de hogesnelheidsdienst, de Fyra, dit jaar door zal rijden naar Breda, Antwerpen en Brussel. ''Eerder eind dit jaar dan begin dit jaar'', aldus Meerstadt.
''In ieder geval voor de nieuwe dienstregeling ingaat.'' Dat is altijd rond half december. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling afgelopen december rijdt de Thalys ook over het HSL-spoor.
(Bron)

Vertraging past toch heel goed?
'Brussel wil verbod op handel blauwvintonijn'

BRUSSEL - De Europese Commissie wil een internationaal verbod op de handel in blauwvintonijn. Ze zou dat maandag bekendmaken. Het Franse persbureau AFP zegt dat uit betrouwbare bron te hebben vernomen.
D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy juicht het besluit toe. Hij prijst eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) voor zijn moed.
Het Europees Parlement heeft vorige week aangedrongen op een handelsverbod voor blauwvintonijn. Deze met uitsterven bedreigde vissoort wordt nu veel gevangen in Zuid-Europa voor export naar Japan.
In maart vindt een grote internationale conferentie plaats over bedreigde diersoorten in Qatar. Gerbrandy roept de EU-landen op het standpunt van de Europese Commissie over blauwvintonijn over te nemen en op de conferentie te verdedigen.
(Bron)
Opnieuw oehoe ontsnapt in Groningen

TER APEL - Opnieuw is in de provincie Groningen een oehoe ontsnapt. Trok in november nog eentje van een particulier in Westernieland de wijde wereld in, op Valentijnsdag heeft ook Europese oehoe Pluim van attractiepark Wonderwereld Zoo in Ter Apel zijn vleugels gespreid.
Dat maakte het attractiepark donderdag bekend.
Pluim nam de vleugels tijdens de wekelijkse vogelshow, waarbij bijzondere vogels van paal naar paal vliegen. Het dier is toen vermoedelijk ergens van geschrokken.
''Waarschijnlijk stond er iemand in felle kleding foto's te maken voor de paal waar hij op moest landen'', verklaarde een dierenverzorgster van het park. ''Heel soms schrikken de vogels, maar meestal blijven ze wel op het terrein. Dit keer helaas niet.''
De kans is klein dat hij zelf de weg terugvindt, dus wordt er met man en macht naar de oehoe gezocht. Omdat Pluim niet gewend is zelf zijn prooi te vangen en het bovendien winter is, zal het dier het niet lang uithouden in het wild.
''We fietsen elke dag rond om hem te zoeken, maar het probleem is dat hij een goede schutkleur heeft, dus als Pluim stilzit zie je hem niet'', aldus de verzorgster. Inmiddels is het zoekgebied uitgebreid naar Duitsland.
Het signalement van Pluim is onmiskenbaar: ruim een halve meter hoog, een spanwijdte van anderhalve meter en knaloranje ogen. Echt zeldzaam is het dier niet, want Europese oehoe's leven zelfs in Nederland nog wel in het wild.
''Maar voor ons is het heel erg, Pluim is onze lieveling. Hij is hier met de hand grootgebracht'', voegt de verzorgster toe. Wie het dier ziet, moet wel een beetje oppassen. Vooral zijn enorme klauwen vormen een risicofactor.
(Bron)

Dat beest hoorde dat het vakantie was en dacht: op de wieken!
Piloot vliegt opzettelijk in gebouw VS

AUSTIN - Een vliegtuigje is donderdag doelbewust een gebouw van zeven verdiepingen ingevlogen in de Amerikaanse stad Austin (Texas).
Het gaat vermoedelijk om een zelfmoordactie van de piloot. Na de klap volgde een explosie, het kantorenpand vloog in brand en mensen hingen uit de ramen om aan de vlammen te ontkomen, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN.
''Het gebouw trilde op zijn grondvesten. Het leek wel een aardbeving'', zei een getuige die zich bevond in een aanpalend pand. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon wordt vermist.
Aanvankelijk bestond de angst dat het een terroristische aanslag betrof. De autoriteiten stuurden er uit voorzorg twee F16's op af. Ook was president Barack Obama ingelicht over het voorval.
De piloot, volgens media Joseph Andrew Stack geheten, had voor vertrek zijn eigen huis in brand gestoken.
Op internet is een zelfmoordbriefje van Stack aangetroffen waarin hij de regering de schuld geeft van een oneerlijk belastingsysteem. In het getroffen kantorenpand bevindt zich een kantoor van de belastingdienst.
(Bron)
Speciale verf moet vagina rozer kleuren

AMSTERDAM – My New Pink Button heet de verf die de vagina moet voorzien van een ‘frisse roze kleur’. Het product zou ontwikkeld zijn door een wat oudere vrouw die moeite zou hebben met het verouderingsproces van haar genitaliën.
Dat meldt het Belgische Nina donderdag.
De verf wordt aangeboden in vier verschillende tinten die vernoemd zijn naar grootse filmsterren als Marilyn (lichtgekleurd, voor beginners), Bettie (feestvariant), Audrey (voor wie echt durft) en Ginger (voor donkere dames).
Geheel zonder risico is het niet: in de gebruiksaanwijzing is althans te lezen dat het mogelijk ongemakken kan veroorzaken. Nina vraagt zich bovendien af wat de noodzaak is van My New Pink Button.
“Hoeveel vrouwen zouden al hebben nagedacht of hun vagina de juiste tint roze is? Om over het aantal mannen nog maar te zwijgen”, aldus het tijdschrift. “Hoeveel vrouwen zouden zelfs doorhebben dat het mogelijk is dat de kleur van je vagina verandert met ouder worden of na een bevalling?”
Verf of geen verf, vagina’s lijken niet te kunnen ontsnappen aan verjongings- en verfraaiingstrends. Zo waren er al sjablonen voor figuurscheren, speciale haarverf voor het vrouwelijke geslachtsdeel en operaties die de vagina strakker maken.
(Bron)

Kijken of de heren dat voorbeeld ook gaan volgen.
Wat een lullige zooi in Den Haag.

woensdag, februari 17, 2010

Te weinig slaap maakt dik'

AMSTERDAM - Dat weinig slaap geen positief effect heeft op het dagelijkse functioneren is een feit, maar nu blijkt dat men er ook dikker van kan worden.
Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de Britse volwassenen overgewicht heeft. De oorzaak hiervan is niet alleen te vinden in ongezond eten en te weinig sporten, maar vooral ook slaapgebrek blijkt een belangrijke oorzaak.
Dokter Sharad Taheri, werkzaam in het Birmingham Heartlands ziekenhuis, voerde het onderzoek uit naar het verband tussen gewicht en slaap. Hij stelde vast dat gebrek aan slaap het risico op obesitas verdubbelt.
“We zijn er achter gekomen dat geregeld minder dan zeven uur slaap kan leiden tot extreem overgewicht”, zo bevestigt Taheri tegenover de Daily Mail.
Mensen die minder dan vier uur per nacht slapen hebben bijna driekwart meer kans om aan te komen. Dit komt omdat te weinig nachtrust kan leiden tot de behoefte om meer eten, zelfs tot 900 calorieën per dag extra. Dit kan een gewichtstoename van een kilo per week betekenen.
“Slaapgebrek stimuleert hormonen die zorgen voor trek. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam minder snel een vol gevoel aangeeft. Een simpele verklaring is ook nog hoe langer je wakker bent hoe meer tijd je heb om te eten” aldus Taheri.
(Bron)
'Zieke mieren verlaten hun kolonie uit altruïsme'

AMSTERDAM - Mieren met een besmettelijke ziekte verlaten hun kolonie vaak om elders te sterven, zodat hun soortgenoten niet besmet raken. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de Universiteit van Regensburg stelden een kolonie zwartbandslankmieren in hun laboratorium bloot aan een dodelijke parasiet om het gedrag van zieke mieren te onderzoeken.
Al snel bleek dat de besmette diertjes vaak enkele uren of dagen voor hun dood besloten om weg te lopen bij hun familieleden. Ze stierven in eenzaamheid, op grote afstand van de kolonie.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Uit aanvullende experimenten kwam naar voren dat het bijzondere gedrag van de zieke mieren niet werd veroorzaakt door de parasiet. Volgens de wetenschappers probeerden de mieren met hun sterfritueel te voorkomen dat de ziekte oversloeg op de andere leden van hun kolonie.
“Dit onderzoek suggereert dat besmette mieren van tenminste een soort liever hun kolonie verlaten en alleen sterven dan dat ze het risico lopen om anderen te infecteren”, verklaart hoofdonderzoeker Jürgen Heinze op BBC News.
“Een interessante bevinding was ook dat de mieren het nest vrijwillig verlieten en niet werden weggedragen door anderen”, aldus Heinze.
(Bron)
'Informatie treinverkeer België ondermaats'

BRUSSEL - Treinreizigers in België krijgen sinds de ramp in Halle veel te weinig informatie. Volgens TreinTramBus, een Belgische belangenorganisatie voor reizigers met het openbaar vervoer, is onduidelijkheid troef, vooral over internationale treinen als de Eurostar en de Thalys.
De Eurostar naar Londen rijdt sinds de ramp helemaal niet meer; de Thalys alleen heel incidenteel.
Maar van de websites van deze bedrijven en van de NMBS, de Belgische spoorwegen, worden reizigers niet veel wijzer, aldus woordvoerder Jan Vanseveren van TreinTramBus woensdag.
Hij noemt de situatie ''ongehoord''. ''Niet iedereen heeft de mogelijkheid zijn reis uit te stellen. Wie absoluut naar Parijs wil, wordt door Thalys aan zijn lot overgelaten en moet het zelf maar uitzoeken.''
TreinTramBus stelt ook vast dat de Eurostar door elk incident in problemen komt. Tijdens de sneeuwoverlast van deze winter kon de trein steeds dagenlang niet rijden. Volgens de organisatie komt dat doordat Eurostar een monopoliepositie heeft en dus geen concurrenten hoeft te duchten.
De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel liet woensdag weten dat het binnenlandse treinverkeer tussen Brussel en Bergen en Brussel en Doornik nog steeds verstoord is. Elk uur rijdt er in beide richtingen een trein. Tussen Brussel-Zuid en Halle rijden pendelbussen.
(Bron)
‘Slaapgebrek laat hersenen mogelijk krimpen’

AMSTERDAM - Chronische slapeloosheid kan er mogelijk toe leiden dat de grijze massa in de hersenen van mensen afneemt. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen.
De Nederlandse hoofdonderzoekster Ellemarije Altena (inmiddels werkzaam voor de Universiteit van Cambridge) vergeleek de witte en grijze hersenmassa van 13 gezonde proefpersonen met die van 24 oudere mensen met slaapproblemen.
Uit de studie bleek dat de mensen die leden aan chronische slapeloosheid over het algemeen minder grijze hersenstof hadden.
De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychiatry. De vraag is volgens de onderzoekers nog wel of het verschil in hersenmassa een gevolg is van slaapgebrek of juist heeft geleid tot slaapproblemen.
“We kunnen niet zeggen wat eerst komt: de kleinere hoeveelheid grijze hersenmassa of de slapeloosheid”, verklaart Altena op Discovery News. “Een vervolgstudie waarbij mensen in verschillende fases van hun leven worden onderzocht, kan dat in de toekomst mogelijk uitwijzen.
Gebieden met grijze hersenstof worden beschouwd als de ‘rekenunits’ van het menselijk brein. Altena vermoedt dan ook dat mensen met een chronisch slaapgebrek in het dagelijks leven last ondervinden van hun ‘gebrek’ aan grijze hersenstof.
“Dit zou consequenties kunnen hebben voor cognitieve processen, zoals het nemen van beslissingen”, aldus Altena.
(Bron)
Winterweer beïnvloedt reisgedrag

AMSTERDAM - Het aanhoudende winterweer heeft zijn weerslag op het reisgedrag van Nederlanders. Het aantal geboekte reizen naar zonbestemmingen is de laatste weken explosief gestegen, terwijl wintersportvakanties opvallend minder populair zijn dan voorgaande jaren.
De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) heeft woensdag een bericht daarover in dagblad Sp!ts bevestigd.
''Deze opvallende trend lijkt inderdaad samen te hangen met de aanhoudende sneeuw en ijzel in Nederland'', beaamt een zegsvrouw.
''Zonbestemmingen doen het nog beter dan normaal in deze tijd van het jaar. Mensen zoeken liever op wat ze in eigen land niet hebben.''
Het gaat dan bijvoorbeeld om 'zonzekere' bestemmingen als de Antillen, het zuiden van het Middellandse Zeegebied, de Canarische eilanden en Egypte. Concrete cijfers kan de organisatie echter nog niet geven.
Overigens is het op dit moment niet verstandig om een vakantie te boeken naar de Canarische eilanden. Door hevige stormen is er momenteel weinig vliegverkeer van en naar de eilandengroep mogelijk. De regering heeft een weeralarm afgegeven voor alle Canarische eilanden.
Ook in Zuid-Italië is het slecht weer. De Siciliaanse havenstad Messina werd zondag getroffen door een grote aardverschuiving na hevige regenval, waardoor vele duizenden mensen moesten worden geëvacueerd.
Talloze huizen zijn ingestort of onder de modder verdwenen of worden bedreigd nadat delen van een grote berg los zijn gekomen van de top.
(Bron)
Amsterdamse raad eist goedkoop 'enkeltje' tram

AMSTERDAM - De GVB, de vervoerder van de Stadsregio Amsterdam moet losse enkeltjes verkopen, zo vindt een meederheid van de gemeenteraad.
De goedkoopste manier om te reizen in de tram is nu een 1-uurskaart. Deze kost 2,60 euro. De meerderheid van de raad vindt echter dat er zo snel mogelijk een kaartje voor een enkele reis voor 1,30 euro moet komen.
Zes maanden geleden diende raadslid Fjodor Molenaar (GroenLinks) al een motie in waarin stond dat het GVB vanaf april 2010 een goedkoper kaartje moet aanbieden voor een enkele reis. Die motie werd ondersteund door de PvdA en de SP. Ook de Stadsregio stemde in.
"Aanvankelijk wilde de Stadsregio niet meewerken, maar nadat er nog een motie werd ingediend in het Stadsregiobestuur, gingen zij ook overstag" aldus Molenaar. De Stadsregio is het overkoepelend bestuur van de regio rond de hoofdstad, en is onder meer verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. "Aanvankelijk hadden we het idee om een soort bonnenboekje voor 1,50 euro op de markt te brengen, maar het GVB ging daar niet mee akkoord" aldus Molenaar.
"Bij invoering van de OV-chipkaart werd gezegd dat alles gemakkelijker en niet duurder moest worden. Dat is echter omgedraaid met het enkeltje op de OV-chipkaart," aldus Hans Bakker (SP).
"De GVB is 100 procent van de gemeente, dus eigenlijk zouden ze direct moeten instemmen. Maar omdat ze ook wat willen verdienen, houden ze voet bij stuk en verdienen ze dus over de rug van de toeristen in Amsterdam, die zo'n kaart toch maar een keer kopen," aldus Bakker.
Hoe het nu verder moet? "Morgen is er een raadsvergadering. Dan gaan de SP, PvdA, GroenLinks en de Stadsregio proberen de GVB zo ver te krijgen dat ze overstag gaan." aldus Bakker.
Het GVB zegt in een reactie dat het 1-uurskaartje relatief goedkoper is, omdat dat in de hele stad geldig is, terwijl met het oude enkeltje binnen maximaal twee zones gereisd kon worden. Het kaartje is volgens het vervoerbedrijf alleen duurder op relatief korte afstanden.
(Bron)
'Mens gaat genetisch achteruit'

WAGENINGEN - De mens gaat op de lange termijn genetisch achteruit. En daar is weinig aan te doen, het is het onvermijdelijke gevolg van steeds verder toenemende medische mogelijkheden.
Dat zegt hoogleraar erfelijkheidsleer Rolf Hoekstra, die donderdag afscheid neemt van de Wageningen Universiteit.
Volgens Hoekstra versnelt medisch ingrijpen de natuurlijke selectie van de soort. Hij noemt het helpen van mensen die langs de natuurlijke weg geen kinderen kunnen krijgen als voorbeeld.
Op den duur zal genetische onvruchtbaarheid door de beschikbaarheid van kunstmatige voortplantingstechnieken vaker voorkomen.
Dat is weliswaar een proces van eeuwen, maar natuurlijke evolutie zou nog veel langer duren, aldus de hoogleraar.
Dat de mens zich genetisch aanpast aan de omstandigheden, is volgens Hoekstra te zien aan de consumptie van melk. Noord-Europese volkeren bestonden heel lang voornamelijk uit veehouders. Daardoor was er veel melk beschikbaar.
Een genetische mutatie zorgde ervoor, dat Europeanen hun hele leven melk kunnen drinken zonder daar ziek van te worden. Aziatische volkeren missen dat gen en verdragen daardoor geen melk.
Hoekstra is niet tegen het versnellen van de evolutie door medisch handelen. Hij waarschuwt er echter voor dat in de loop der eeuwen zoveel nadelige genetische effecten kunnen ontstaan dat behandeling onbetaalbaar wordt. ''Maar dat zullen we moeten accepteren als de keerzijde van gewenst handelen'', zegt hij.
''De vorige eeuw heeft ons laten zien tot welke barbarij eugenetische maatregelen van de overheid kunnen leiden.'' Hij verwijst daarmee naar maatregelen van nazi-Duitsland om het menselijk ras te 'verbeteren', zoals de gedwongen sterilisatie van verstandelijk gehandicapten.
(Bron)
Gele Zeeman-slip grote hit

AMSTERDAM – Een geel met zwarte Zeeman-onderbroek blijkt een regelrechte hit. De boxers en hipsters zijn zelfs tijdelijk niet verkrijgbaar omdat er een ware run op is ontstaan.
De prijsvriendelijke winkelketen maakte het ondergoed uit protest tegen de alomtegenwoordige belangstelling voor ‘overdreven dure merken’.
Om die reden hoefden klanten voor het ondergoed alleen 4 euro verzendkosten te betalen, aldus verschillende media woensdag.
Sympathisanten van de actie zouden deze online gepromoot hebben waardoor de slips massaal besteld werden. Het bedrijf van Jan Zeeman zag alle 8000 exemplaren in vier dagen tijd over de digitale toonbank gaan.
“Door de overweldigende belangstelling voor de speciale Zeeman boxershort en hipster heeft Zeeman de bestelmodule voor dit artikel tijdelijk moeten sluiten”, meldt de website van de winkel nu. “Het verzendhuis dat de boxers en hipsters naar de klanten verstuurt, wil de voorraadindicatoren eerst controleren.”
Later deze week hoopt de winkel weer ‘gratis’ hipsters te kunnen verzenden.
(Bron)
TV-weerman door pelikaan aangevallen

AMSTERDAM - De Australische tv-weerman Steve Jacobs dreigt beroemd te worden, niet vanwege zijn mooie weerpraatjes voor de Today Show van de zender Channel 9, maar vanwege het feit dat hij voor het oog van de tv-kijkers door een pelikaan werd aangevallen.
Jacobs nam eerder deze maand een van zijn weerpraatjes op in de Taronga Zoo in Sydney.
Terwijl hij aan het woord was en de camera draaide werd hij door een aanstormende pelikaan in zijn achterwerk gehapt.
Het beest bleef toehappen en de camera bleef draaien. Uiteindelijk werd de pelikaan door een dierenverzorger, met enige moeite, van Jacobs' achterwerk losgetrokken.
(Bron met filmpje)
Update huishouden. Vandaag kwam F, de specialist. En ze kwam jubelend binnen: ik kan gewoon op de bank zitten! Je hebt schoonmaakspullen! Je hebt nog kastruimte!
Kennelijk is dat meestal allemaal niet het geval.
We beginnen met de keuken en gaan dan verder met de boekenkast: planken schoonmaken en zoveel mogelijk boeken er in zetten. Intussen dump ik zoveel mogelijk lege flessen (ik ben een colajunk) en ga ik verder met de afwas.
Soms heb je aangekoekte spullen. Die zet ik dan in een sopje. Vervolgens vergeet ik dat dan, en het resultaat is een ontzettend ranzige drab die op alle afwas zit.
F: Ooooh, geen probleem, wacht maar. Ik kan het uitleggen maar ik doe het wel even voor. Ze haalt alles uit de gootsteen (die ook vies was), dumpt daar een klont soda in en een scheut afwasmiddel, spullen erbij, heet water erbij, even laten staan, en alle zooi vloog eraf.
Dan wordt het dus leuk om te doen, beter dan eindeloos schuren met sponsjes en dat het nauwelijks weg te poetsen is.
Woensdag is hier de vuilnisdag, dus ze komt op dinsdag, dan kunnen we zakken vullen en dergelijke.
Ik heb er wel vertrouwen in. En ik ben enorm opgelucht.
Hoogste temperatuur ooit opgewekt

NEW YORK - Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd de hoogste temperatuur ooit te bewerkstelligen. In een deeltjesversneller in New York hebben ze twee goud-ionen op elkaar laten botsen, waardoor een ontploffing van 4 biljoen (4000 miljard) graden Celsius ontstond.
Dat heeft het laboratorium Brookhaven National Laboratory maandag bekendgemaakt. De bevindingen van de wetenschappers worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.
De recordhitte is een kwart miljoen keer zo warm als de temperatuur in de kern van de zon.
De warmte kan protonen en neutronen, de bouwstenen van atomen, laten smelten tot een 'soep' van nog kleinere deeltjes, aldus Brookhaven.
Uit die elementen, quarks en gluonen genaamd, bestond het heelal in de eerste microseconden van zijn bestaan.
Door de bouwstenen te onderzoeken hopen de wetenschappers een beter inzicht te krijgen in het ontstaan van het universum met de oerknal, meer dan 13 miljard jaar geleden.
(Bron)

Wat ik me dan gelijk afvraag: hoe houd je dat onder controle?
Man krijgt fiets op zijn hoofd

AMSTERDAM - Een 19-jarige man uit Nieuwegein is maandag in zijn woonplaats gewond geraakt toen hij een fiets op zijn hoofd kreeg. De fiets was vanaf vijf hoog van een flat aan het Nijpelsplantsoen naar beneden gegooid, meldt de politie dinsdag.
De tweewieler werd van de flat gegooid wegens een ruzie, waar het 19-jarige slachtoffer overigens niets mee te maken had. Toen hij de fiets op zijn hoofd kreeg, wilde hij net in een lesauto stappen. De fiets kwam ook half op de auto terecht.
De man is naar een ziekenhuis gebracht. Daar kreeg hij zeven hechtingen in zijn hoofd en bleek dat hij een zware hersenschudding heeft opgelopen.
Hij heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. Agenten konden de verdachte die de fiets naar beneden had gegooid niet meer vinden. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Obama laat kerncentrales bouwen

LANHAM - De Verenigde Staten gaan voor het eerst in bijna dertig jaar weer kerncentrales bouwen.
De overheid stelt zich garant voor ongeveer 8 miljard dollar aan leningen voor de bouw van de reactoren in Burke (Georgia), waar al een nucleair complex staat.
Dat maakte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag bekend. Hij sprak over een nieuwe generatie veilige en schone kerncentrales.
(Bron)
Meisje verliest haar na gebruik shampoo

AMSTERDAM - Een 19-jarig meisje uit het Engelse Peterborough verloor deels haar haar nadat ze besloot een nieuwe shampoo te proberen.
Sophie Peppercorn besloot na het bekijken van een reclamespot van Pantene het product aan te schaffen. Helaas bleek het gebruik van de shampoo nadelig uit te vallen: hele plukken haar vielen plots weg.
"Toen ik mijn haar droogde en in de spiegel keek, zag ik dat mijn haarlijn meerdere centimeters was geweken; het haar was bij de wortels afgebroken. Ook de rest van mijn haar was beschadigd", aldus Peppercorn in de Engelse krant Daily Mail.
Het shampoomerk, Pantene, heeft Sophie ter compensatie een tegoedbon van vijf pond (zo'n 5,75 euro) aangeboden. Het bedrijf gaat tevens het busje shampoo onderzoeken.
(Bron)
Werkloze VS bouwt enorme iglo

AMSTERDAM - Een Amerikaan die al anderhalf jaar geen werk meer had en zich zo verveelde dat hij iets om handen zocht, heeft in de tuin van zijn huis in Aquilla, in de staat Ohio, een gigantische iglo gebouwd.
Het bouwsel heeft vier kamers, bijna twee meter dikke plafonds en een entertainmentkamer. De televisie wordt met een verlengsnoer verbonden met een stopcontact in de garage.
's Nachts verlicht de 25-jarige Jimmy Grey zijn iglo met kaarsen om een bijzondere sfeer te creëren.
Het grootste voordeel heeft de iglo als vrienden langskomen. Door de lage temperaturen blijft het bier altijd koud.
(Bron)
'Biobrandstof leidt tot honger'

AMSTERDAM - Mensen in ontwikkelingslanden worden de dupe van het Europese beleid om 10 procent van alle diesel en benzine in 2020 uit duurzame energie te halen.
De alternatieve autobrandstof zal in de Europese Unie vooral komen van biobrandstof, die de productie van voedselgewassen elders in de wereld verdringt.
Dit staat in een maandag gepubliceerd rapport van Niza en ActionAid International, organisaties die zich inzetten voor Afrikaanse landen.
Volgens het rapport zal de vraag naar biobrandstoffen vijf keer zo groot worden en zal twee derde hiervan moeten worden ingevoerd, het merendeel vanuit ontwikkelingslanden.
Hiervoor zou ruim 17 miljoen hectare landbouwgrond, een oppervlakte die overeenkomt met de helft van Italië, moeten wijken.
Voedselgewas als maïs, cassave, oliepalm, soja en suikerriet zal daarbij plaats moeten maken voor energiegewas, waardoor er honderd miljoen mensen bij zullen komen die honger lijden, vrezen beide organisaties.
Niza roept minister Jacqueline Cramer (milieu) op om in haar actieplan om de Europese doelstelling te halen zo veel mogelijk uit te gaan van zonne- en windenergie in plaats van biobrandstof.
(Bron)
Franse meisjes folteren man

GRENOBLE - Drie Franse meisjes hebben bekend dat ze een man hebben gefolterd om achter de pincode van zijn bankpas te komen.
De man, een vijftiger, werd gekneveld en onder meer met kokend water, brandende sigaretten, een hamer en een mes toegetakeld in zijn woning in La Tronche bij Grenoble.
Dat meldden Franse media maandag. De verdachten gebruikten de pas zeker veertien keer om te winkelen.
Het slachtoffer ligt zwaargewond in een ziekenhuis in Grenoble. De directie van het hospitaal zag zich gedwongen maatregelen te nemen om de patiënt te beschermen tegen journalisten die zijn relaas wilden horen.
De meisjes van 14, 15 en 17 jaar moeten rekening houden met een langdurige gevangenisstraf. Een van de verdachten woonde naast de man.
(Bron)

Ze meenden te weten dat ie wat geld had binnengekregen, een prijs of een erfenis, dat ben ik weer vergeten. Maar ook hier: uitermate gestoord.
Ambtenaar vecht 8 jaar lang voor 7,99 euro

BERLIJN - Een Duitse ambtenaar heeft acht jaar lang een juridisch gevecht geleverd om tabletten van 7,99 euro vergoed te krijgen. Dinsdag kreeg hij definitief nul op het rekest.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vindt dat de ambtenaar misbruik heeft gemaakt van het recht om juridisch bezwaar te maken.
De man uit het Oost-Duitse Frankfurt aan de Oder stapte in 2002 naar de rechter omdat hij geen vergoeding kreeg voor magnesiumtabletten die door zijn arts waren voorgeschreven. De overheid beschouwt dergelijke tabletten echter niet als medicijn.
De ambtenaar klaagde tot het hoogste Duitse hof en kwam uiteindelijk in Straatsburg terecht. Hij zou ruim 4500 euro per maand verdienen, meldden Duitse media.
(Bron)
Testversie Windows 7 verloopt in maart

AMSTERDAM - Consumenten die nog gebruikmaken van een testversie van Windows 7, worden vanaf volgende maand op indringende wijze gemaand om over te stappen op de definitieve, betaalde editie.
Microsoft waarschuwt dat de zogenoemde Release Candidate (RC) van het besturingssysteem de pc vanaf 1 maart iedere twee uur automatisch uitschakelt. Bestanden die de gebruiker op dat moment geopend heeft, worden niet opgeslagen.
Vanaf 1 juni is de testversie helemaal verlopen, zegt Microsoft. Niet alleen wordt een pc met de RC dan elke twee uur uitgezet, bovendien wordt de bureuabladachtergrond diepzwart, en voorzien van opdringerige waarschuwing dat de gebruikte Windowsversie niet legaal is.
Het softwarebedrijf verspreidde in de aanloop naar Windows 7 een gratis testversie van het besturingssysteem, die door miljoenen mensen is gedownload. Alleen al in Nederland werd de software zo'n 260.000 keer geïnstalleerd.
De definitieve versie van Windows 7, de opvolger van het geflopte Vista, verscheen in oktober. Het systeem doet het een stuk beter dan zijn geplaagde voorganger: het marktaandeel van Windows 7 bedroeg eind december al ruim 55 procent, gemeten naar omzet.
(Bron)

dinsdag, februari 16, 2010

Wandelaar valt in actieve vulkaan

WASHINGTON - Een Amerikaanse wandelaar is in de krater van de actieve vulkaan Mount Saint Helens gestort in de noordwestelijke staat Washington.
Hulpdiensten zetten een flinke reddingsactie op touw en wisten tot op zo'n 15 meter van het slachtoffer te komen, maar ze konden hem toch niet helpen.
De 52-jarige man wilde zich maandag bij de krater laten fotograferen, toen het sneeuwdek ineens inzakte.
Dat berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag. De wandelaar is niet volledig in de diepte gestort, maar op een rand geland op zo'n 450 meter diepte.
Een uur na de val wisten reddingsdiensten al vlakbij de man te komen. Een helikopterpiloot dacht hij zag dat de man zijn hoofd bewoog.
Later zagen hulpmedewerkers geen teken van leven meer. De man is mogelijk om het leven gekomen. Kort voor de val had hij zijn jas uitgetrokken omdat hij het warm had door de klim.
Maandag moesten reddingswerkers de hulpactie staken door regen, harde wind en doordat het donker werd. Dinsdagochtend gooide mist roet in het eten.
Het slachtoffer was een ervaren trekker die Mount Saint Helens al bijna zeventig keer had beklommen. Jaarlijks gaan duizenden mensen de berg op.
In 1980 kwamen bijna zestig mensen om het leven door een uitbarsting van de Mount Saint Helens. Het was de dodelijkste vulkaaneruptie van de Amerikaanse geschiedenis.
(Bron)
Treinramp Halle geen frontale botsing

BRUSSEL - Het treinongeluk maandagochtend bij het Belgische Halle was geen frontale botsing. De twee treinen botsten zijdelings tegen elkaar op een wissel.
Dat maakten de Belgische spoorwegbeheerder Infrabel en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS maandagavond gezamenlijk bekend.
Zij tasten nog in het duister over de oorzaak van de ramp, waarbij zeker achttien personen om het leven kwamen.
''Om voorlopig onbekende redenen hebben beide treinen elkaar lateraal aangereden ter hoogte van een wissel bij het buitenrijden van het station van Halle richting Brussel'', aldus de verklaring.
(Bron)

zondag, februari 14, 2010

Gestreste eland springt uit parkeergarage

SÖDERHAMN - Een gestreste eland heeft in het Zweedse Söderhamn een einde aan zijn leven gemaakt door vanuit een parkeergarage naar beneden te springen. Dat meldt de Zweedse radio zondag.
Het dier was het centrum van het stadje in midden-Zweden ingelopen, waar het door alle indrukken in paniek raakte.
De eland vluchtte een parkeergarage van meerdere verdiepingen in en zag na een tijdje geen andere uitweg dan 8 meter naar beneden te springen. Dat overleefde het beest niet.
De 'koningen van het bos', zoals de bijnaam van elanden luidt, komen 's winters af en toe in de bebouwde kom. Soms zijn ze op zoek naar voedsel. Elanden zijn schuchter en raken buiten hun leefgebied snel in de stress.
(Bron)
Heldhaftige piloot voorkomt drama

LISSABON - Een Zweedse piloot heeft een kaping met mogelijk dramatische gevolgen weten te voorkomen in Portugal door zijn hoofd koel te houden. Dat meldden Portugese media zondag.
Piloot Mikael Anderson steeg vrijdag met een vliegtuigje met drie passagiers, onder wie twee parachutespringers, op van het vliegveld bij Evora, dat ten oosten van Lissabon ligt.
Plots zette de andere passagier, een 41-jarige ex-militair, een pistool op het hoofd van Anderson en hij wilde dat de piloot en de parachutespringers uit het toestel sprongen.
Anderson steeg met het toestel naar de juiste hoogte, zodat de twee parachutespringers konden springen, maar weigerde zelf het vliegtuigje te verlaten.
De kaper nam daarop de controle over het bedieningspaneel over, maar Anderson wist met de knoppen van de co-piloot het vliegtuigje in de lucht te houden en aan te sturen op een harde noodlanding in Tires net buiten Lissabon.
''Het vliegtuig is praktisch neergestort, maar we hebben het overleefd'', aldus Anderson. De kaper pleegde kort na de noodlanding zelfmoord met een pistool.
(Bron)
VS halen militairen terug uit Haïti

PORT-AU-PRINCE - Het Amerikaanse leger heeft de troepenmacht in Haïti aanzienlijk teruggeschroefd.
Generaal Douglas Fraser zei zaterdag dat er op dit moment nog 13.000 militairen uit zijn land actief zijn in Haïti, waar dat er kort na de zware aardbeving van vorige maand nog circa 20.000 waren.
De noodzaak voor zo'n forse aanwezigheid is er volgens Fraser niet meer. De Haïtiaanse autoriteiten hebben inmiddels overdag weer de zeggenschap gekregen over de luchthaven van de hoofdstad Port-au-Prince.
Na de aardbeving, die een einde maakte aan 200.000 mensenlevens, nam het Amerikaanse leger de controle over op het vliegveld.
(Bron)

Hulp is niet meer nodig?
Robert Pattinson 'haat vagina's'

AMSTERDAM - Acteur Robert Pattinson moet niets van vagina's hebben. De 23-jarige ster vertelt allergisch te zijn voor het vrouwelijk geslachtsorgaan.
De acteur moest voor een fotoshoot urenlang poseren met naaktmodellen.
De Twilight-acteur vertelde het Amerikaanse tijdschrift Details over zijn afkeer van het vrouwelijk geslachtsdeel.
"Ik haat vagina's echt. Maar ik kan niet zeggen dat ik het niet wist, want het was een twaalf uur durende fotoshoot, dus de vrouwen bleven na zo'n vijf a zes uur naakt. Maar ik had me niet echt voorbereid. Godzijdank had ik een kater."
De ster werd onder meer gefotografeerd met een naakte vrouw in bad. Voor de fotoshoot van Details hield Pattinson zelf zijn kleding aan. Eerder verschenen foto's op internet waarop de acteur zelf naakt in bad te zien is. De foto's waren genomen op de set van The Haunted Airman in 2006.
In hetzelfde interview ontkracht de acteur zijn vermeende relatie met Kristen Stewart, die ook speelt in Twilight. "De enige emotionele band die ik heb die wat voorstelt is met mijn hond", zegt dierenvriend Patterson. "De relatie met mijn hond is echt belachelijk".
Robert Pattinson werd de afgelopen jaren door diverse media uitgeroepen tot een van de meest sexy mannen ter wereld. Het mannenblad GQ riep de acteur uit tot best geklede man van 2010, en omschreef hem als 'extreem elegant en inspirerend'.
(Bron)

Ik ken de hele man niet, maar elegant is ie zeker niet. Meer een gevalletje dringend therapie nodig.
Vrouw (60) slaat aanval haai af

SYDNEY - Een 60-jarige vrouw in Australië heeft een aanval door een haai letterlijk van zich af weten te slaan. Het dier beet de vrouw in haar billen, maar Paddy Trumball sloeg en schopte waardoor het dier losliet.
Dat meldden Australische media zondag.
Paddy was samen met haar man aan het snorkelen voor de oostkust toen het 1,5 meter lange roofdier zijn tanden in haar achterste en in haar benen zette waarop ze op zijn neus begon te beuken.
Het dier trok haar deels onder water. Ze bleef schoppen en slaan totdat het dier losliet.
Een rondvaartboot pikte haar op en ze is met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Ze verloor meer dan 1,5 liter bloed. Volgens doktoren heeft ze geluk gehad.
(Bron)
Man met mes in oog gestoken bij verkeersruzie

DEN HAAG - Op de Koningin Emmakade in Den Haag is een man in de nacht van vrijdag op zaterdag met een mes in zijn oog gestoken. De vermoedelijke dader, een 27-jarige Hagenaar, meldde zich zaterdag later op de dag bij de politie.
Het geweld is waarschijnlijk de climax van een verkeersruzie geweest, aldus een politiewoordvoerder.
De politie trof het slachtoffer ter plaatse aan met het mes nog in zijn oog. Het wapen werd daaruit verwijderd in een ziekenhuis. Doordat het lemmet net onder zijn oogbol in het gezicht van de man is gekomen, houdt hij wonderwel geen blijvend gezichtsverlies aan het incident over.
De man kon na een nacht uit het ziekenhuis worden ontslagen. De verdachte is door de politie voor nader verhoor ingesloten.
(Bron)

Het haalt het nieuws allemaal nog, dus het is nog niet helemaal 'gewoon'. Maar als je je elke keer weer kapot schrikt van dit soort berichten, schijn je niet realistisch te zijn. Dat ben ik wel. Ik wéét dat dit gebeurt. Ik kan begrijpen dat je tot geweld gedreven wordt in nood, of als een geliefde bedreigd wordt of iets dergelijks.
Wat ik niet snap, zijn die gasten m/v die je al met een mes bedreigen omdat zij vinden dat jij ze verkeerd aankeek. Niet dat je ze waargenomen had want je keek naar iets heel anders, maar dat doet er dan niet toe.
Zijn al die lui dan gestoord? Hoe kan dat? En vooral: hoe lossen we dat op? Veel agressieve postpubers zullen misschien wat bijdraaien als ze wat ouder worden, maar hoe zit het met de volgende generatie? Gaat dit zo door?
Venlonaar bedreigt ambulanceverpleegkundige

VENLO - De politie heeft zaterdagavond in Venlo een 26-jarige inwoner van die stad aangehouden die een ambulanceverpleegkundige had bedreigd en beledigd. Dat maakte de politie zondag bekend.
De man had vlak daarvoor op straat zijn 22-jarige ex-vriendin mishandeld. De ambulance werd erbij gehaald, maar toen de verpleegkundige de vrouw wilde helpen, bedreigde de Venlonaar hem.
Uiteindelijk is de vrouw naar het ziekenhuis gebracht en de verdachte in de cel gezet wegens het mishandelen van zijn ex en bedreigen van de ambulancemedewerker.
(Bron)
CDA weer grootste partij in peiling

AMSTERDAM - Het CDA zou als er nu verkiezingen zouden zijn weer de grootste partij zijn. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.
De opiniepeiler stelt dat de discussie afgelopen week over het rapport van de commissie-Davids goed uitvalt voor het CDA. Dat rapport ging over de steun die Nederland gaf aan de inval in Irak.
(Bron en meer)

Draaien en klooien en prutsen, daar win je kennelijk CDA-kiezers mee.
Witter dan wit. We weten het nu wel hoor, doe nu maar lente. Desnoods nog effe flink helder vriesweer. Maar sneeuw hoeft voorlopig niet meer.