zaterdag, februari 24, 2007

Overvallers gijzelen bankmedewerkster hele nacht

AMSTERDAM - Een medewerkster van de Postbank aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord is in de nacht van donderdag op vrijdag samen met haar man de hele nacht gekneveld, geblinddoekt en gegijzeld in haar woning. Twee nog onbekende daders hadden haar daarbij de sleutels van de bank afhandig gemaakt.
Vrijdagochtend even voor 08.00 uur gingen de overvallers naar het postkantoor, waar ze onder bedreiging van een vuurwapen twee reeds aanwezige personeelsleden en een schoonmaker opsloten in een kluis. De medewerkers moesten hun persoonlijke bezittingen afgeven, waarop de gemaskerde daders er met een volgens de politie grote buit in een auto van een van de medewerkers vandoor gingen. Van hen ontbreekt nog elk spoor.
Niemand raakte bij de gijzeling gewond. Alle betrokkenen zijn volgens een politiewoordvoerder erg aangedaan. De brandweer heeft het personeel uit de kluis bevrijd. Ook de bankmedewerkster en haar man zijn in veiligheid gebracht. Volgens een politiewoordvoerder worden zij momenteel op het bureau gehoord.
De politie is op zoek naar de daders, vermoedelijk van Surinaamse afkomst en rond de dertig jaar oud. Ze zijn gevlucht in een donkerkleurige Mercedes. Bij de zoektocht is in de ochtenduren een helikopter ingezet.
(Bron)
Sneller geld bij stroomstoring

DEN HAAG - De vernieuwde regeling voor compensatie bij stroomstoringen is vooral gunstig voor ondernemers. Zij krijgen al na een uur storing op het hoogspanningsnet recht op een vergoeding van 195 euro. Voor het middenspanningsnet is de termijn twee uur.
Eerder was dat in beide gevallen pas na vier uur. Hiermee moeten netbeheerders gestimuleerd worden om stroomstoringen eerder op te lossen.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de regeling aangepast en deze gaat op 1 april in. Huishoudens houden recht op een bedrag van 35 euro na een stroomstoring van meer dan vier uur. Na elke vier uur dat de stroomuitval langer duurt, wordt dit bedrag in de nieuwe regeling met 20 euro verhoogd.
(Bron)
Bejaarde man knijpt Costaricaanse dief fijn

AMSTERDAM - In Costa Rica hebben drie overvallers zich ernstig in hun slachtoffers vergist, toen zij een bus met twaalf bejaarden wilden beroven.
Twee dieven namen de benen en een derde moest zijn misstap zelfs met de dood bekopen - een van de bejaarde toeristen bleek een gepensioneerde Amerikaanse militair te zijn die zich niet zomaar over wilde geven.
De drie waren woensdag van plan om bewapend met een pistool en een mes een bus met Amerikaanse bejaarden te beroven die vanaf hun cruiseschip een uitstapje maakten naar het strand van het Costaricaanse Limon. Toen de bejaarden zich echter begonnen te verdedigen, kozen twee van hen het hazenpad.
De derde werd door de ex-militair in een stevige houdgreep genomen. De twintigjarige crimineel werd door de bejaarden nog naar een nabijgelegen eerstehulppost gebracht, maar daar werd vastgesteld dat hij door verstikking om het leven was gekomen.
Na bij de politie een verklaring afgelegd te hebben besloten de bejaarden hun cruise voort te zetten, die door het voorval wel enige vertraging op had gelopen.
(Bron)
Magnetronmaaltijd vaak niet volwaardig

AMSTERDAM - Een kant-en-klaarmaaltijd voor in de magnetron is vaak geen volwaardig avondeten. De meeste van deze maaltijden bevatten te weinig calorieën. Een aantal maaltijden bevat te weinig groente of vezels of te veel verzadigd vet of zout, concludeert de Consumentenbond vrijdag.
De bond onderzocht 25 stoommaaltijden uit de Hollandse, Italiaanse en oosterse keuken. Naast smaak en etikettering werden de maaltijden beoordeeld op vijf aspecten: groente, ongezond vet, vezels, zout en calorieën. Geen enkele maaltijd scoorde goed op alle vijf punten. Zestien van de 25 maaltijden leveren volgens de bond te weinig energie voor een hoofdmaaltijd. De smaak is over het algemeen wel goed, aldus de consumentenorganisatie.
Maaltijden die wel genoeg energie leveren, zijn pas volwaardig als ze ook voldoende groente en vezels bevatten en niet te veel ongezonde vetten en zout. In de richtlijn goede voeding staat dat in een hoofdmaaltijd niet meer dan twee gram zout mag zitten. Tachtig procent van de onderzochte maaltijden zit boven die norm. De helft van de maaltijden bevat minder dan 150 gram groente.
(Bron)

Da's niet echt nieuws. Het spul is vrijwel altijd krijtzout, en zeker de Oosterse maaltijden zijn vooral vlees en (witte) rijst - nauwelijks groente te bekennen.
In de pastamaaltijden zit meer groente maar die is wel erg gaar, en in de stamppotachtige maaltijden zit redelijk wat groente maar ook die maaltijden zijn erg zout en reuze vet.
Doe mij dan maar een maaltijdsalade met mos ;-)
Spanning om scheervlucht langs Mars

RIJSWIJK - Tijdens zijn 7 miljard kilometer lange reis door het heelal staat de Europese komeetjager Rosetta dit weekeinde voor een beslissende manoeuvre.
De 1 miljard euro kostende sonde scheert zondagochtend op 250 kilometer afstand over het oppervlak van Mars en is tijdelijk onbereikbaar voor het controlecentrum op aarde.
De satelliet, die bezig is met een van de langste en duurste tochten in de geschiedenis van de onbemande ruimtevaart, maakt gebruik van de zwaartekracht van de Rode Planeet om zijn koers aan te passen. Rosetta werd drie jaar geleden gelanceerd en moet volgens planning in 2014 aankomen bij de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko (CG).
Zondag, even na 3.00 uur 's nachts, breekt voor technici in het controlecentrum in het Duitse Darmstadt een van de spannendste momenten van de missie aan. Rosetta vliegt dan, onbereikbaar voor radiocontact, achter Mars langs, waardoor de vluchtleiding een kwartier lang niet weet of de satelliet nog op koers ligt.
Bovendien moet de sonde het een half uurtje doen zonder het zonlicht dat zijn twee grote zonnepanelen voedt.
Dat Rosetta een koers heeft waardoor Mars tussen de zon en sonde komt te staan, was niet voorzien, maar werd onoverkomelijk toen de lancering van Rosetta drie jaar geleden moest worden uitgesteld. De meest essentiële onderdelen draaien die minuten op batterijen die niet voor die taak zijn ontworpen.
De operatie is al een 'miljardengok' genoemd. Het langs Mars scheren is technisch gezien echter "bijzonder voorspelbaar", aldus een woordvoerder van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Nagelbijten zal de vluchtleiding tijdens de nachtelijke operatie waarschijnlijk wel. In het slechtste scenario neemt de sonde na de scheervlucht door het donker geen contact meer op met aarde.
Het uiteindelijke doel van Rosetta is om als eerste sonde met een komeet mee te vliegen en er in een baan omheen te draaien.
Vervolgens plaatst het een lander op de kern van 67P/Choerjoemov-Gerasimenko om te onderzoeken hoe de ijsklont, naarmate het de zon nadert, verandert in een stof- en gasafstotend projectiel. Wetenschappers hopen dat het onderzoek meer informatie geeft over de ijslichamen en het ontstaan van het heelal.
(Bron)
Vechtende chirurgen laten patiënt alleen

AMSTERDAM - Een operatie aan de blindedarm hoeft op zich niet veel voor te stellen. Maar voor een man uit het Servische Belgrado liep de ingreep bijna fataal af.
De twee chirurgen die de man opereerden kregen het tijdens de ingreep met elkaar aan de stok. Een van de artsen maakte een opmerking die bij de ander verkeerd viel. Daarop onstond een hevige ruzie, waarbij de chirurgen elkaar sloegen en schopten.
Toen een van hen naar buiten liep, kwam de ander hem achterna en begon het gevecht opnieuw. De vechtpartij resulteerde in onder meer kneuzingen, een kapotte lip en een gebroken vinger.
De verdoofde patiënt op de operatietafel mag overigens van geluk spreken. Een assistent van de vechtende chirurgen heeft de man alsnog kunnen opereren.
(Bron)
Cheney sluit aanval op Iran niet uit

SYDNEY - De Verenigde Staten en hun bondgenoten mogen niet toestaan dat Iran een nucleaire mogendheid wordt. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Australië.
Cheney zei dat de VS de voorkeur geven aan een diplomatieke oplossing van het conflict over de nucleaire ambities van Iran, maar hij sloot een militair ingrijpen niet uit. "Alle opties zijn open", zei hij dreigend.
Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA meldde donderdag dat Iran is doorgegaan met het verrijken van uranium en zich niet geeft gevoegd naar een resolutie van de VN waarin werd gevraagd om stopzetting van de verrijking.
De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland gaan daarom maandag in Londen een nieuwe resolutie tegen Iran te bespreken.
(Bron)
Rokers hebben meer kans op psychische klachten

ZALTBOMMEL - Rokers kwamen bij de vuurwerkramp in Enschede extra slecht weg. Jaren na dato hebben ze twee tot drie keer zo veel kans op ernstige psychische klachten dan niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Psychotrauma in Zaltbommel.
Het gaat om een posttraumatische stress-stoornis, sterke angstgevoelens en gevoelens van vijandigheid, schrijft onderzoeksleider dr. Peter van der Velden in de Journal of Clinical Psychiatry. Ook rokers die andere ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt (verkeersongevallen, inbraak, geweld) hebben een hogere kans op dergelijke klachten.
"Het onderzoek roept de vraag op of stoppen met roken niet een goede keuze is om de kans op psychisch lijden te verminderen", zegt Van der Velden. "Want een ramp als die in Enschede kun je als individu niet voorkomen."
Volgens Van der Velden is nog maar zelden onderzocht of rokers een groter risico lopen op een posttraumatische stoornis (PTSS) en soortgelijke klachten. Een daarvan ging over Vietnam-veteranen, dat in 2005 werd gepubliceerd. Rokende veteranen hebben twee keer zoveel kans op PTSS dan niet rokende. Verder verwijst Van der Velden naar een studie uit 1993.
De Nederlandse onderzoekers ondervroegen 662 volwassenen uit Enschede. Sommigen hadden op die zaterdag in mei 2000 hun huis verloren. Twee à drie weken na de vuurwerkexplosie werden ze geënqueteerd, achttien maanden later opnieuw en bijna vier jaar later weer.
Ter vergelijking ondervroegen de wetenschappers 526 Tilburgers ook drie keer. Ook de rokende Tilburgers die iets naars hadden meegemaakt, hadden een verhoogde kans op psychische klachten. Rokers liepen geen groter risico als ze niet iets traumatisch hadden meegemaakt.
In het Vietnam-onderzoek is gebleken dat genetische aanleg een rol speelt bij het verband tussen roken en tussen PTSS. Daarbij komt dat roken leidt tot bepaalde chemische reacties in de hersenen. Die komen sterk overeen met wat er in de hersenen gebeurt van iemand met PTSS. Van der Velden ziet dat als een gedeeltelijke verklaring dat roken neurobiologische veranderingen versterkt.
Voor het onderzoek, dat werd verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), werkte het Instituut voor Psychotrauma samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Bilthoven), Academisch Medisch Centrum/De Meren (Amsterdam) en de Universiteit Utrecht.
(Bron)

Het kan misschien ook zo zijn dat een bepaald type mens zowel slechter met stress omgaat als gevoeliger is voor rookverslaving?
'Bijna helft Palestijnen tekort aan voedsel'

JERUZALEM - Bijna de helft van de Palestijnen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever is niet meer in staat om een minimum aan voedsel te kopen of loopt de kans hierop.
Dat staat in een nieuw rapport van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) over de toestand in de Palestijnse gebieden.
Volgens de VN-organisaties is rond de 46 procent van de Palestijnen 'voedselonzeker'. Daaronder verstaan de VN het vermogen van een huishouden om een minimum aan voedsel te kopen of te produceren nodig voor een gezond en actief leven.
In 2004 was ongeveer 35 procent van de Palestijnen niet in staat een minimum aan voedsel te kopen.
De Palestijnen kampen met een financiële boycot sinds het aantreden van de Hamas-regering begin vorig jaar. Al circa 160.000 Palestijnen hebben al maanden geen salaris meer ontvangen.
Bovendien is de Gazastrook sinds begin dit jaar bijna voortdurend afgesloten door Israël. De WFP heeft vorig jaar 25 procent extra voedselhulp gegeven aan Palestijnen.
Door humanitaire hulp en de sterke solidariteit onder Palestijnen wordt voorkomen dat er echte honger ontstaat, aldus het rapport. Vooral over de groeiende voedseltekorten onder stedelingen maken de VN zich zorgen. Door de restricties op handel is er groeiende fragmentatie van de economie.
Daardoor zijn sectoren die voorheen zelfvoorzienend waren zoals boeren en vissers steeds verder in armoede en schulden geraakt. Om aan voedsel te komen zijn veel Palestijnen gedwongen om waardevolle zaken voor hun levensonderhoud te verkopen zoals land en gereedschap.
(Bron)
Automobilist valt in slaap tijdens aanhouding

AMSTERDAM - Een 42-jarige beschonken automobilist is woensdag tijdens zijn aanhouding in slaap gevallen. Hij hield zijn ogen niet meer open tijdens het wachten op vervoer naar het politiebureau, meldt de politie in Den Haag donderdag.
De man werd aangehouden omdat zijn linker buitenspiegel ontbrak. Hij bleek geen rijbewijs te hebben. Bovendien was hij onder invloed van alcohol.
(Bron)
PVV komt met motie van wantrouwen tegen bewindslieden

DEN HAAG - De Partij voor de Vrijheid (PVV) dient volgende week tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Nebahat Albayrak (Justitie).
Dat zegt fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV zaterdag in NRC Handelsblad. Hij vindt het onacceptabel dat beide PvdA-bewindslieden, die deze week werden beëdigd, een tweede paspoort hebben. Aboutaleb heeft ook een Marokkaans paspoort, Albayrak een Turks.
De motie maakt geen kans omdat alle andere partijen tegen zijn. Maar het is in de parlementaire geschiedenis uniek dat bewindslieden een motie van wantrouwen aan hun broek krijgen, nog voor zij een woord met de Tweede Kamer hebben gewisseld.
Hoewel hij hun benoeming niet kan tegenhouden, zegt Wilders wel alles wat in zijn macht ligt in het werk te stellen om die ongedaan te maken.
Op 15 februari ontstond in de Tweede Kamer al ophef over een voorstel van de PVV dat bewindslieden en Kamerleden geen dubbele nationaliteit mogen hebben, om belangenverstrengeling te voorkomen. Het voorstel kwam nadat bekend was geworden dat Aboutaleb en Albayrak staatssecretaris zouden worden.
Dat Aboutaleb geen afstand kan doen van zijn Marokkaanse nationaliteit vindt Wilders irrelevant. "Dan moet hij maar in Marokko gaan wonen en staatssecretaris worden". Albayrak zou in theorie wel afstand kunnen doen van haar Turkse nationaliteit. Zij liet onlangs echter weten dat zij dat niet van plan is.
(Bron)

Ik herhaal mijn opmerking: heeft Wilders wel hulp? Is er _iemand_ die die man in bescherming kan nemen? Die ergens een rustig plekje voor hem heeft, met van die zachte muren?
Hij wil dat mensen met een 'andere' achtergrond integreren. Dat doen ze. En dan is het weer niet goed. Je zou net zo makkelijk kunnen stellen dat Wilders niet deugt omdat ie in Den Haag werkt en officieel in Venlo woont: dan gaat ie maar volledig in Den Haag wonen.
'Nederlanders voor boerkaverbod'

AMSTERDAM - Bijna zeven op de tien Nederlanders zijn voor een boerkaverbod voor vrouwen in het openbaar. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden stelt 66 procent voor een verbod te zijn, 32 procent is tegen zo'n verbod, de rest weet het niet.
Minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) stelde donderdagavond in Nova dat de boerka in Nederland 'moet kunnen'. De kleding gedragen door moslima's beperkt volgens de minister de integratie niet. VVD-Kamerlid Henk Kamp uitte daarop harde kritiek. Volgens Kamp is de boerka iets wat 'zo veel mogelijk moet worden tegengegaan'.
De opmerking van Vogelaar is tegenstrijdig met een passage in het regeerakkoord. Daarin staat een verbod op gelaatsbedekkende kleding 'ter bescherming van de openbare orde en veiligheid'.
Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid heeft aangegeven een initiatiefwet te gaan schrijven voor een boerkaverbod als Vogelaar de wet niet aanpast. Van zijn aanhang is 97 procent voor een boerkaverbod. Onder GroenLinks aanhangers bedraagt dit percentage 30 procent.
(Bron)

Volgens mij weet de gemiddelde Nederlander niet eens precies wat een boerka is.
Train crashes in Lake District

Passengers are reported to be injured and trapped after a train derailed and slid down an embankment in Cumbria.
Nine carriages were left on their side, with some "stuck up in the air", passengers said. Fire crews said it was thought there were "numerous injuries".
The Virgin train, the 1715 from London Euston to Glasgow Central, crashed at Grayrigg near Kendal at 2015 GMT. It had been due in Glasgow at 2154 GMT.
Passenger Caroline Thomson said the train seemed to hit something.
The BBC executive said there were "lots and lots" of walking wounded at the scene.
RAF helicopters, police and fire crews have been sent to the scene of collision, between Oxenholme and Tebay in the Lake District.
Cumbria Ambulance Service said six to eight people were feared trapped in one of the carriages of the train. The train had about 180 people on board, the fire service said.
Michael Mulford from RAF Kinloss rescue centre said his crews were searching the carriages "systematically and are finding people injured in all sorts of places".
"What the helicopters are being used for at the moment will be casualty evacuation," he said. "Three big hospitals are already on major standby and at least one other is ready to receive as well."
Ms Thomson said the train "did a sort of bump - and I was thinking don't worry this fine - but then the swaying became very dramatic. "It suddenly appeared to hit something and then lurched very, very badly from side to side in a very dramatic way. This a very scary experience."
The Pendolino tilting trains, which are built in Italy, have been introduced by Virgin over the last three years and have a top speed of 125 mph.
Network Rail said the line speed for the area where the crash took place was about 95 mph.
In a statement on its website, Virgin Trains confirmed a "serious incident" had taken place. "Virgin Trains staff are currently working with the emergency services to ensure that those involved in this incident are given every assistance," it said.
Services between Preston and Carlisle have been suspended until further notice and alternative arrangements for customers, using road vehicles, are being made.
Another passenger, Ruth Colton, said: "I was just reading a book and it started to get really bumpy like we were being battered by heavy winds or something and then suddenly the carriage flipped over. "Pretty much all of the carriages are off the track. "The train seems to have fallen down an embankment and rolled... "There's some carriages stuck up in the air and some are just lying on their sides. We all had to climb out the top of one of ours".
(Bron)

vrijdag, februari 23, 2007

Bonden eisen ingrijpen in topinkomens

UTRECHT - De FNV wil dat het nieuwe kabinet topmanagers die zichzelf miljoenen toestoppen keihard aanpakt. "De vakcentrale is voorstander van hogere belastingen voor de grootgraaiers".
Dat verklaarde FNV-voorzitter Agnes Jongerius donderdag naar aanleiding van het nieuws dat de top van voedingsmiddelenconcern Numico een bonus van vele miljoenen tegemoet kan zien. De beloning van topman Jan Bennink kan oplopen tot 14 miljoen euro, omdat hij Numico heeft gered van de afgrond.
Jongerius verwacht dat het kabinet komt met een extra belastingschijf voor mensen die meer verdienen dan 300 duizend euro. "Volgens mij is dat een mooie eerste klus voor minister Bos van Financiën."
Op zijn eerste dag als bewindsman kwalificeerde Bos de beloning van Bennink als een "idioot hoog bedrag". Fiscale instrumenten ziet Bos echter als een "paardenmiddel". Wel vindt de PvdA-minister dat het bedrijfsleven met exorbitante beloningen zelf voeding geeft aan het sentiment dat er ingegrepen zou moeten worden.
Het kabinet maakt in ieder geval werk van het versterken van de rol van ondernemingsraden. Bovendien vindt Bos dat bekeken moet worden of de beloning van Bennink voldoet aan de code-Tabaksblat, de regels rond behoorlijk bestuur.
FNV Bondgenoten vindt het net als de vakcentrale de hoogste tijd dat de politiek de topsalarissen in de commerciële sector aanpakt.
CNV Bedrijvenbond wil in eerste instantie via de Sociaal-Economische Raad (SER) met werkgevers regelen dat paal en perk wordt gesteld aan de topsalarissen. Maar als dat niet lukt moet de regering ingrijpen.
Voorzitter Jaap Jongejan van de CNV Bedrijvenbond heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW en werkgeversvereniging AWVN een brandbrief gestuurd. Daarin stelt hij hen de vraag of ze nog kunnen uitleggen waarom werknemers dit "graaigedrag" niet mogen overnemen. De loonstijging van de top moet niet groter zijn dan die van andere werknemers, aldus Jongejan.
Het nieuwe kabinet wil de topinkomens van bestuurders in de (semi-)publieke sector beteugelen. Maar dat is niet genoeg, vindt Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. "Dit kabinet zal nu echt werk moeten maken van een rechtvaardiger inkomensverdeling."
(Bron)
Tieners verdacht van verkrachting vrouw

BREDA - De politie in Breda heeft drie minderjarige jongens aangehouden die worden verdacht van verkrachting of betrokkenheid daarbij. Dat heeft de politie donderdag laten weten.
Het slachtoffer is een 21-jarige vrouw uit Breda die woensdagochtend vroeg van haar fiets werd gesleurd en door de drie jongens werd misbruikt.
De verdachten, die kort na het incident werden aangehouden, zijn drie inwoners van Breda van 14, 15 en 16 jaar. De verkrachting gebeurde in een zijstraat van de Markendaalseweg.
(Bron)
NS keert personeel alsnog bonus uit

UTRECHT - De werknemers van de Nederlandse Spoorwegen krijgen alsnog een bonus van 300 euro bruto uitgekeerd. Dat maakte een woordvoerder van NS donderdag bekend.
In een eerder stadium wilde NS de bonus niet uitbetalen, aangezien het doel voor klantwaardering vorig jaar nét niet werd gehaald.
Afgesproken was dat 70 procent van de klanten NS moest waarderen met een rapportcijfer van 7 of hoger. Uiteindelijk gaf 68 procent van de klanten deze waardering, waarmee het streefcijfer nét niet werd gehaald en de bonus niet werd uitgekeerd. Dat leidde tot boze reacties van de vakbonden.
De onvrede nam nog verder toe toen vorige week bleek dat de directietop van NS over 2006 forse bonussen had ontvangen. Onder druk van de vakbonden besloot NS donderdag om het personeel alsnog een financieel extraatje te geven. "We willen een positief gebaar maken naar het personeel", aldus de zegsman van NS.
Het bedrijf erkent dat het personeel de afgelopen tijd hard heeft gewerkt en dat het daarom recht heeft op een extraatje. De klantwaardering verbeterde het afgelopen jaar, ondanks de invoering van een nieuwe dienstregeling en een enorme groei van het aantal reizigers (10 procent).
De vakbonden zijn zeer tevreden over het besluit van NS. "Ik ben hier blij mee, het komt onze mensen toe", reageerde vakbondsbestuurder Wim Eilert van de machinisten- en conducteursbond VVMC. "De mensen hebben keihard gewerkt, helemaal met de invoering van de nieuwe dienstregeling".
De werknemers van NS kregen eerder al een bonus van 260 euro bruto uitgekeerd omdat het ziekteverzuim in 2006 verder daalde van 7,1 naar 6,08 procent.
(Bron)
Straf voor bedreiging premier via website

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft voormalig advocaat Jeroen de K. donderdag veroordeeld tot een celstraf van 118 dagen voor opruiing en het bedreigen van premier Balkenende. Dat staat gelijk aan de tijd die de man in de cel heeft gezeten. Daarnaast kreeg De K. een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd.
Justitie had een celstraf geëist van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 41-jarige man uit Amsterdam had in oktober vorig jaar op zijn website www.verkiezingen.nl geschreven dat de liquidatie van de minister-president dreigt.
"Hoewel eigenrichting afgekeurd moet worden, is de standrechtelijke executie van Jan Peter Balkenende misschien wel de verstandigste beslissing", had hij op zijn site gezet. "Hoe anders kan voorkomen worden dat Balkenende na de verkiezingen van 22 november 2006 zich voldoende gesteund voelt om de volgende 650.000 Irakezen te endlösen."
De rechtbank nam het de ex-advocaat bijzonder kwalijk dat hij de bedreiging uitte vlak voor de parlementsverkiezingen, in een periode dat veel bewindslieden werden bedreigd en bewaking nodig hadden.
"Hij moest zich ervan bewust zijn dat dergelijke feiten niet alleen grote angst en onrust teweegbrengen bij de slachtoffers ervan, maar ook de samenleving raken", aldus de rechtbank.
De K. verklaarde tegen de rechter dat hij zijn teksten ziet als "slechts een column waarin ik het publiek wijs op de gevaren van Balkenende." Volgens de man is de premier een "oorlogsmisdadiger" door de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak.
Bij de rechtbank zei hij zijn strijd tegen de oorlog en het geweld in Irak voort te zetten. De K. stapte in 2000 uit de advocatuur omdat hij het werk niet meer aankon en werd toen Irak-activist.
(Bron)
Politieman van de wal in de sloot

UTRECHT - Een Utrechtse agent is woensdagavond van de wal in de sloot geraakt toen hij probeerde een hond te redden uit het Merwedekanaal. De kant bleek te steil voor de hond om zelf op de wal te kunnen klauteren.
Toen de agent de helpende hand uitstak bleek ook voor hem de kade te steil. Hij gleed uit, kwam met een plons in het water terecht en ging kopje onder.
Dat heeft de politie laten weten. De agent kon zelf op het droge komen, maar uiteindelijk waren twee duikers van de brandweer nodig om het onfortuinlijke dier weer uit het kanaal te helpen.
(Bron)

donderdag, februari 22, 2007

Gewetensvraag annex tipverzoek.
Wat doe je als je ergens staat, pauze houdend, met collega's waarvan je een deel niet kent, en een zo'n onbekende collega staat doorlopend op de grond te rochelen en tussendoor in zijn kruis te krabben?
Koene ridder schiet seksfilm te hulp

AMSTERDAM - Een man uit het Amerikaanse Oconomowoc is het appartement van zijn buurman binnengevallen met een zwaard, omdat hij dacht dat er een vrouw verkracht werd.
De man meende dat hij in het appartement boven hem een vrouw hoorde schreeuwen om hulp. Daarop besloot de man in te grijpen.
Gewapend met zwaard viel hij de woning van zijn buurman binnen, maar daar was geen vrouw aanwezig. Het harde geschreeuw bleek afkomstig van een pornofilm die de buurman aan het kijken was.
De 39-jarige man heeft inmiddels veel spijt van zijn 'heldendaad', zo meldden verschillende media. Zijn buurman heeft beklag gedaan bij de politie, waardoor hij nu een celstraf van bijna drie jaar riskeert wegens verboden wapenbezit en huisvredebreuk.
Bovendien heeft de politie zijn zwaard in beslag genomen, een antiek erfstuk uit de familie.
(Bron)

Dan sta je pas voor lul.
Utrechter geeft zichzelf twee keer aan

AMSTERDAM - Een 17-jarige Utrechter heeft zichzelf tot twee keer toe aangegeven bij de politie. Woensdag meldde hij zich bij politiebureau Paardenveld vanwege een strafbaar feit dat hij met iemand anders had gepleegd.
Toen de agenten de jongen even alleen lieten in de verhoorkamer, kreeg hij blijkbaar spijt van zijn actie. Hij vernielde een muur en ontsnapte uit het gebouw.
Een korte zoektocht van de politie leverde niks op. Donderdagochtend echter stond de verdachte alsnog op de stoep om zichzelf voor een tweede keer aan te geven. Dit keer is hij meteen gearresteerd.
De politie wil niet zeggen wat de Utrechter op zijn kerfstok zou hebben.
(Bron)
Wimbledon gaat prijzengeld eerlijk verdelen

De toernooidirectie van Wimbledon gaat dit jaar voor het eerst evenveel prijzengeld uitbetalen aan mannen en vrouwen.
Dat heeft Tim Phillips, voorzitter van de All England Club, donderdag bekend gemaakt. Het Engelse toernooi volgt hiermee het voorbeeld van de Australian Open en de US Open. Ook daar wordt het prijzengeld al eerlijk verdeeld.
Van de Grand Slam-toernooien hanteert nu alleen Roland Garros nog een andere verdeelsleutel. De winnaars in Parijs krijgen wel hetzelfde bedrag, maar in de rondes voor de finale blijft het prijzengeld voor mannen en vrouwen verschillen.
De organisatie van Wimbledon verklaarde het verschil in prijzengeld tot nu toe altijd door te zeggen dat mannen tot vijf sets moeten spelen, en vrouwen slechts maximaal drie.
Oud-tennisser John McEnroe noemde die redenering belachelijk. "Als mannen en vrouwen op hetzelfde toernooi spelen, moeten ze ook evenveel betaald worden", zei hij in de Britse media. "Wimbledon moet een voorbeeld stellen", vindt McEnroe. "Volgens mij is er tot nog toe geen enkele sport, laat staan geen enkel beroep, waarin vrouwen hetzelfde betaald kunnen worden als mannen."
Regerend Wimbledon-kampioene Amélie Mauresmo noemde het besluit 'een overwinning voor vrouwen in het algemeen'. "Ik heb altijd gezegd dat het een kwestie van tijd was en dat blijkt nu. Ze hebben de juiste beslissing genomen en ze konden niet anders dan deze keuze maken omwille van gelijkheid tussen mannen en vrouwen", aldus Mauresmo.
Larry Scott, directeur van de WTA-tour, noemde de beslissing 'een katalysator voor verandering'. "Ik ben erg hoopvol dat de beslissing van Wimbledon meehelpt om Roland Garros ervan te overtuigen dat de tijd rijp is om het juiste te doen voor de tennissport, vrouwen over de wereld en hun toernooi", zei Scott.
(Bron)
Blood and Honour eert SS openlijk

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse en de Nederlandse afdelingen van de extreemrechtse nationalistische beweging Blood and Honour houden op 10 maart een herdenkingsdienst voor de SS uit nazi-Duitsland. Dat meldden Belgische kranten donderdag.
De locatie van de bijeenkomst wordt een dag ervoor aan betrokkenen bekendgemaakt via een geheim telefoonnummer. Het is volgens antifascisten voor het eerst dat Blood and Honour zo openlijk de SS vereert. Concerten van de beweging zijn niet zeldzaam. Vorig jaar oktober kwamen nog 2.000 skinheads uit heel Europa samen in een discotheek in het Vlaamse Ravels.
In het Belgische parlement gaan steeds meer stemmen op om organisaties als Blood and Honour te verbieden. September vorig jaar arresteerde de politie zeventien mensen die plannen zouden hebben gemaakt om aanslagen te plegen. Ze waren betrokken bij een andere extreemrechtse neonazigroepering, Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) geheten.
(Bron)

Nog te dom om zelf iets te bedenken.
Jordaanfestival moet weg uit de Jordaan

AMSTERDAM - Het Jordaanfestival moet op zoek naar een nieuwe locatie. Het festival dat de afgelopen vier jaar op de Amsterdamse Westermarkt werd gehouden, veroorzaakt volgens stadsdeel Centrum te veel overlast bij omwonenden. Het stadsdeel wil het festival nu verspreiden over meerdere plekken in de Jordaan, maar dat is volgens organisator Jan de Bie veel te duur. En daarmee is de kans groot dat het Jordaanfestival na vijfenvijftig jaar verdwijnt uit de Jordaan.
(Bron)

Da's wel een beetje vergelijkbaar met hier in Utrecht: mensen gaan in het centrum wonen wegens zo gezellig, en komen er na een tijdje achter dat en de lapjesmarkt en de winkels en o wee koninginnedag toch wel erg veel van het goede is.
Sja, als je rustig wilt wonen, moet je niet midden in de stad gaan wonen.
Zwaarste inktvis ooit gevangen

Nieuw-Zeelandse vissers hebben in de Ross Zee een zogeheten kolossale inktvis gevangen (Mesonychoteuthis hamiltoni), de grootste bekende inktvissoort ter wereld.
Het circa tien meter lange exemplaar is met een gewicht van 450 kilogram de zwaarste inktvis die ooit is gevangen.
De unieke vangst werd bekend gemaakt door de Nieuw-Zeelandse minister van Visserij Jim Anderton. Volgens de bewindsman is het exemplaar op grote diepte gevangen door vissers in de Ross Zee bij Antarctica. Toen de vissers hun met Antarctische diepzeeheken gevulde netten naar boven haalden, bleek zich tussen de heken nog een bijzonders zeedier te bevinden; een volwassen kolossale inktvis die bezig was om een Antarctische diepzeeheek te verorberen.
Het feit dat dit exemplaar al volwassen was en nog leefde, maakt de vangst extra bijzonder. Sinds de ontdekking van deze soort in 1925, zijn er slechts enkele tientallen, grotendeels verteerde exemplaren gevangen. Bijna al deze exemplaren zijn in de magen aangetroffen van potvissen en Pacificische haaien.
Pas in 2003 haalden Nieuw-Zeelandse vissers bij Antarctica het eerste complete exemplaar ter wereld naar boven. Het betrof echter een halfvolgroeid vrouwtje met een lichaamslengte van zes meter en tentakels van 13 meter lang.
Hoewel de nu gevangen kolossale inktvis bij het boven water halen van de netten nog leefde, stierf het dier vrij snel daarna. De vissers hebben het dier daarop in de diepvries gegooid. Het bevroren kadaver zal wetenschappelijk worden onderzocht.
Dat levert naar verwachting nadere gegevens over deze geheimzinnige zeebewoner op, want tot dusver is de kennis over deze soort zeer beperkt. "Dit exemplaar is vermoedelijk het eerste complete mannetje dat met succes is gevangen," zo liet Anderton weten.
Kolossale inktvissen kunnen naar verwachting mininaal veertien meter lang worden, al weet niemand dat zeker. Een andere mysterieuze diepzeebewoner, de reuzeninktvis (Architeuthis dux), kan zover men weet 18,5 meter lang worden, maar deze dieren worden lang niet zo zwaar als de kolossale inktvissen.
Beide soorten beschikken over acht lange tentakels waar vlijmscherpe haken aan zitten en beide soorten leven op vele honderden meters diepte in volstrekte duisternis. Ze komen nooit aan de oppervlakte.
Opvallend zijn de ogen van zowel de reuzeninktvis als de kolossale inktvis, de grootste uit het dierenrijk. Die kunnen de omvang van een volleybal bereiken.
(Bron)
TT 751 21:11 uur Rotterdam Centraal

Door een storing eerder vanavond moeten reizigers van en naar Rotterdam Centraal rekening houden met vertraging van 30 tot 60 minuten.
Houdt u tevens rekening met uitval van treinen.


20:00 uur Utrecht Centraal

Reizigers van en naar Utrecht moeten rekening houden met een vertraging van 30 tot 60 minuten.
Houdt u tevens rekening met uitval van treinen.

Oorzaak: computerstoring.

Prognose: * einde tussen 22.00 en 23.00 uur.

woensdag, februari 21, 2007

Celstraffen tot 10 jaar voor bommenleggers Alkmaar

ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag de Alkmaarders Niels K. (33) en Patrick W. (28) celstraffen tot 10 jaar opgelegd voor brandstichting en meerdere bomaanslagen in Alkmaar.
De twee zitten onder meer achter een aanslag op de woning van de moeder van RTL-verslaggever Frits Wester in Alkmaar op 18 februari 2005. Volgens justitie is het duo alleen of gezamenlijk bij tenminste zeventien incidenten betrokken geweest in de periode van mei 2002 tot en met augustus 2005.
Officier van justitie Cynthia de Jong had twee weken geleden tegen K. een celstraf van 12 jaar en tegen W. 10 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Deskundigen stellen dat W. verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn vriend beschouwen ze als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.
Volgens de officier van justitie was het leidend motief zoveel mogelijk onrust veroorzaken. Dat zou onder meer zijn gebleken uit de keuze van de objecten. W. had soms met en soms zonder K. onder meer explosieven geplaatst op een joodse broodjeswinkel, een Duits busje, een Turkse school en een Turkse supermarkt.
De twee hebben bekend, hoewel ze volgens De Jong niet over alles eerlijk zijn geweest. Zo zouden ze de rol van K. kleiner hebben gemaakt. Zij stelde dat de twee hadden afgesproken dat W. de schuld op zich zou nemen, omdat K. destijds een gezin had.
De advocaten van de verdachten vroegen zich tijdens de zitting af in hoeverre hun cliënten het veroorzaken van levensgevaar ten laste kon worden gelegd. Hiervoor is een bepaalde mate van voorzienbaarheid nodig. Die was er volgens hen niet, onder meer omdat de twee 's nachts te werk gingen.
(Bron)
Nepagenten van 16 jaar bestelen 'verdachte'

ERMELO (ANP) - Twee 16-jarige jongens uit Ermelo hebben maandag een plaatsgenoot kunnen bestelen door zich voor te doen als rechercheurs. De politie heeft het duo woensdag gearresteerd.
Maandagavond belden de twee aan bij een 58-jarige plaatsgenoot met de mededeling dat ze van de recherche waren en een huiszoeking kwamen doen. De man liet de 'agenten' binnen en werkte geduldig mee aan het onderzoek. De twee jongens doorzochten de woning en gingen er vervolgens met een onbekend geldbedrag vandoor.
Toen de rechercheurs weg waren, begon de man aan hun verhaal te twijfelen en belde de politie. Uiteindelijk wist de politie de beide knapen woensdagmorgen in de kraag te vatten. Het verhaal zorgde voor behoorlijke onrust in de omgeving. De politie hoopt dat de rust nu snel terugkeert.
(Bron)
Boete voor bordje-niet-leeg

HONGKONG (ANP) - Bezoekers van de horeca in Hongkong die hun bordje niet leegeten, moeten rekening houden met een boete oplopend tot 20 Hongkong-dollar (1,95 euro). Dit meldde de Chinese krant South China Morning Post woensdag.
In Hongkong gooit de horeca tot nu toe dagelijks 700 ton voedsel weg.
(Bron)

Volgens de etiquette hier moet je je bord leegeten als je zelf opschept, en als je bord voor je wordt opgeschept hoeft dat niet.
Misschien is het handig porties aan te passen, en om te kijken wat er nog mogelijk is met het voedsel dat nu weggegooid wordt?
Nederlandse soldaten beledigen Afghanen op weblogs

AMSTERDAM - Nederlandse soldaten in Uruzgan beledigen op hun weblogs de Afghaanse bevolking. Op de logs zijn Afghanen onder meer uitgemaakt voor konijnenkoppen en wordt geschreven dat ze stinken alsof de stront tot aan de muren staat, meldt het Radio 1-programma Radio Online. Het ministerie van Defensie erkent 'niet zo netjes' taalgebruik, maar benadrukt dat het om uitzonderingen gaat.
In het radioprogramma werden dinsdagavond enkele fragmenten van de weblogs ter discussie gesteld. Een soldaat die door Afghanen op de thee werd gevraagd in hun boerderij zegt dat die is opgebouwd uit stront. Ook zou schreef hij: "de thee, die gooi je weg want je weet het nooit met die Afghanen; voor je het weet heb je schurft aan je mond, je weet nooit waar ze hun kopjes mee schoonmaken."
Kolonel Jan Blacquiere benadrukt in het programma dat een minderheid van de Nederlanders in Uruzgan een weblog bijhoudt. Het zou gaan om vijftig soldaten. "In algemene zin komen we sporadisch opmerkingen tegen die niet zo netjes zijn."
De kolonel erkent dat het taalgebruik wel eens 'te wensen overlaat'. "Maar de muren worden daarmee opgebouwd en theedrinken is een risico." Hij zegt dat Defensie een open beleid voert ten aanzien van het bijhouden van weblogs. Wel worden soldaten erop geattendeerd dat de blogs door iedereen gelezen kunnen worden.
In november 2006 haalde België een soldaat terug uit Libanon, waar hij diende in de VN-vredesmacht Unifil. De man had zich op zijn weblog racistisch uitgelaten over de plaatselijke bevolking, en over Chinese, Poolse en Waalse medesoldaten. Ook schreef hij dat hij het liefst de kanonnen op Israël zou richten.
(Bron)

Misschien toch eens een cursus elementaire kennis verschaffen voor die gasten?
Nieuwe poging Nederlands schip te helpen

MADRID - De Spaanse maritieme autoriteiten ondernemen woensdag een nieuwe poging het in problemen geraakte Nederlandse vrachtschip Ostedijk te helpen.
Met water zal worden gepoogd de lading van 6000 ton gistende kunstmest aan boord van de Ostedijk af te koelen om te voorkomen dat giftige gassen vrijkomen.
Zondag werden vier bemanningsleden van het schip gehaald nadat ze hadden geklaagd over misselijkheid. De Ostedijk ligt 18 kilometer uit de kust van de noordwestelijke regio Galicië.
Het schip was onderweg van Porsgrunn in Noorwegen naar Valencia aan de Spaanse oostkust toen dampen van de gistende lading de machinekamer bereikten en de motoren moesten worden uitgezet.
De bulkcarrier Ostedijk is eigendom van Beheermaatschappij M.S. Fly B.V. uit Groningen en vaart sinds 25 januari van dit jaar onder de vlag van Antigua. Volgens de eigenaar zijn er met het circa 130 meter lange schip, dat nog geen jaar oud is, niet eerder problemen geweest. "We vinden dit heel vreemd", aldus een woordvoerder. "We onderzoeken ook hoe dit heeft kunnen gebeuren."
Volgens de woordvoerder worden verschillende hulpscenario's bestudeerd. Een van de mogelijkheden is om de lading in volle zee over te laden. Ook zou het schip naar een haven kunnen worden gesleept. Hoe lang het nog zal duren kon hij niet zeggen.
(Bron)
Mogelijk einde skisport door opwarming aarde

SAPPORO - De opwarming van de aarde vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de skisport. Dit zei de voorzitter van de internationale skibond (FIS) Gianfranco Kasper woensdag bij de wereldkampioenschappen Noordse disciplines in de Japanse plaats Sapporo.
"Als de opwarming doorzet, verliezen we eerst de skigebieden die lager dan duizend meter liggen. Dan sterft de sport", aldus Kasper. Ook noemde hij de afgelopen winter een van de onmogelijkste uit de geschiedenis, doordat er tot halverwege januari bijna nergens sneeuw lag. "Dat is een catastrofe, bijna alle jeugdwedstrijden moesten worden afgelast. Zo verliezen we een generatie skiërs. Die gaan nu naar andere sporten."
(Bron)
Politie Amsterdam belt burgers terug

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam belt burgers in een paar wijken binnen een paar dagen terug om te vertellen wat er met hun melding is gedaan.
Voor burgers is het vaak niet duidelijk wat de politie doet met een telefoontje over bijvoorbeeld een burenruzie, fout geparkeerde auto's, een vechtpartij of overlast. Met de proef 'Service aan Melders' wil de Amsterdamse politie dit inzichtelijk maken, liet een woordvoerder woensdag weten.
De proef, die half februari is begonnen, duurt drie maanden.
Vooralsnog retourneert de politie alleen telefoontjes van bewoners in Oud-West, de Rivierenbuurt en de gemeenten Diemen en Ouder-Amstel. "Het is veel te druk om dit nu al in de hele Amsterdamse regio in te voeren", aldus de zegsman. De service is volgens hem vergelijkbaar met "after-sales in de commerciële wereld."
De dienstverlening geldt zowel voor meldingen die binnenkomen via het alarmnummer 112 als het nummer 0900-8844. De politie hoopt dat het nieuwe initiatief mensen motiveert om in de toekomst nog eens een keer te bellen en dat hiermee de aangiftebereidheid toeneemt.
Na drie maanden wordt bekeken of burgers enthousiast zijn over de terugbelservice.
Een andere noviteit is dat de Amsterdamse politie sinds enkele weken mensen op twee bureaus een 'presentje' geeft als ze te lang moeten wachten om aangifte te kunnen doen. "Het streven is burgers binnen ongeveer twintig minuten te helpen", aldus de woordvoerder. "Dat is vaak de wachttijd."
Als dat veel langer duurt, kunnen mensen kiezen tussen een 'troostpakket', bestaande uit een pen en een boekje, of 7,50 euro die ze aan een goed doel kunnen besteden.
Het gaat volgens een woordvoerder om bewoners die zonder afspraak aangifte komen doen, bijvoorbeeld van een gestolen portemonnee of autoradio. Vooralsnog doen de politiebureaus Linneausweg in Amsterdam-Oost en Amstelveen-Zuid mee aan dit experiment.
(Bron)

Die mogelijkheid tot een gift voor het goede doel vind ik wel een mooi idee.
Spreekverbod voor pornochatbot

AMSTERDAM - Microsoft heeft Kylie het zwijgen opgelegd. De erotische chatbot zag maandag het levenslicht, en was inmiddels door enkele duizenden mensen toegevoegd in chatprogramma MSN, zo bericht Emerce.
Kylie, die automatisch gegenereerde antwoorden geeft in erotische dialogen en gebruikers verwees naar pornofilmpjes op internet, is door Microsoft van het chatnetwerk verwijderd. Het bedrijf staat pornografische chatbots niet toe.
Voor het creeëren van chatbots op MSN is een licentie van Microsoft nodig. Kylie beschikte daar niet over.
(Bron)
Landen buigen zich over verdrag tegen clustermunitie

OSLO - In de Noorse hoofdstad Oslo buigen donderdag en vrijdag hoge ambtenaren uit bijna vijftig landen zich over een mogelijk verdrag tegen het gebruik van clustermunitie. De conferentie heeft plaats op instigatie van het gastland en volgt op de mislukking binnen de Verenigde Naties afspraken te maken over een beperking van of verbod op clusterbommen.
Een verbod op het gebruik van dergelijke munitie zou volgens een internationale coalitie van hulpverlenings- en mensenrechtenorganisaties geen minuut te vroeg komen.
Niet-ontplofte submunitie van clusterbommen maakt jaarlijks veel slachtoffers in landen als Libanon, Afghanistan, Cambodja, Vietnam en Irak.
Clusterbommen worden sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gebruikt en zijn door zeker dertien landen, waaronder Nederland, gebruikt in diverse conflicten. De inzet van clustermunitie door de VS in Afganistan en Irak leidde de afgelopen jaren in Nederland herhaaldelijk tot Kamervragen. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de Nederlandse krijgsmacht tot voor kort de beschikking had over naar schatting 200.000 clustergranaten, -raketten en -bommen.
Defensie gaf bij herhaling aan niet genegen te zijn het bezit en de mogelijke inzet van clustermunitie te staken. "Er zijn goede redenen voor het handhaven van wapens met submunitie", schreef staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap in oktober 2005 nog. Er zijn vooralsnog geen alternatieven voorhanden die hetzelfde kunnen, aldus de bewindsman.
De Koninklijke Luchtmacht toonde zich een aantal jaren eerder al erg in zijn nopjes met clustermunitie. De aanval met clusterbommen door Nederlandse F-16's op het vliegveld van Podgorica in Montenegro was een van de "markante momenten" van de Nederlandse deelname aan de Kosovo-oorlog. Nederlandse gevechtsvliegtuigen wierpen gedurende het conflict volgens het ministerie van Defensie in totaal 165 clusterbommen af.
Afgelopen zomer wierp Israël nog honderden clusterbommen af op het zuiden van Libanon. Het gebruik ervan leidde tot internationale verontwaardiging. De bommen openen zich in de lucht en verspreiden een groot aantal, veelal honderden, kleinere explosieven over een groot gebied. Veel van deze kleine bommen (submunitie) gaan niet af als ze de grond raken en vormen ook na een conflict nog een groot gevaar voor de burgerbevolking.
Naar schatting 5 tot 30 procent van de bommetjes is blindganger. Afgelopen zomer lag dat percentage in Libanon nog hoger, doordat Israël stokoude Amerikaanse bommen gebruikte. De submunitie blijft liggen en kan alsnog afgaan als ze wordt aangeraakt.
Clusterbommen hebben volgens de humanitaire organisatie Handicap International (HI) de afgelopen drie decennia minstens elf duizend mensen gedood of verminkt. Bijna alle slachtoffers (98 procent) waren burgers. De organisatie deed onderzoek in 24 conflictgebieden waar clustermunitie is gebruikt. Ruim een kwart van de slachtoffers zijn kinderen.
Vooral jongens die werkten of speelden in gebieden waar onontplofte clustermunitie ligt, werden het slachtoffer. De organisatie zegt dat het werkelijke aantal slachtoffers mogelijk tien keer zo hoog is omdat in veel gebieden, zoals Afghanistan, Irak, Tsjetsjenië en Zuidoost-Azië, ongelukken met blindgangers vaak niet worden gemeld.
(Bron)
Onderzoek naar zelfmoorden werknemers Renault

PARIJS - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de werkomstandigheden in een fabriek van de Franse automaker Renault in de buurt van Parijs, na de zelfmoord van drie werknemers in vier maanden.
Een 38-jarige man hing zich afgelopen vrijdag in zijn eigen huis op. In zijn afscheidsbrief klaagde hij over problemen op het werk.
Drie weken geleden hielden de werknemers van de fabriek nog een stille tocht ter herinnering aan twee collega's die in oktober en januari zelfmoord pleegden.
Een van de werknemers sprong van de vijfde verdieping van de fabriek. De ander verdronk in een nabijgelegen plas, nadat hij op zijn computerscherm bewijs van een verbitterde correspondentie met het management achterliet.
De drie mannen werkten in het gedeelte van de fabriek waar nieuwe auto-ontwerpen ontwikkeld worden.
(Bron)

dinsdag, februari 20, 2007

Informatie webwinkels onder de maat

DEN HAAG - Veel webwinkels geven consumenten onvoldoende of onjuiste informatie. Dat concludeert de Consumentenautoriteit op basis van een inventarisatie van vijfhonderd veelgebruikte webwinkels.
Voor bedrijven die via internet handelen, gelden speciale regels voor het verschaffen van informatie. Bij negen op de tien is daarmee wel iets mis, aldus de instantie.
Ruim de helft geeft de klant geen of onjuiste informatie over de regel dat mensen zeven dagen de tijd hebben zonder opgaaf van redenen hun aankoop via internet ongedaan te maken. Ook geven zij vaak de termijn waar binnen iemand een aankoop kan terugsturen niet correct weer. Ruim 55 procent verbindt ten onrechte bepaalde voorwaarden aan het terugsturen van het gekochte product. Zij stellen bijvoorbeeld dat het alleen mag worden teruggestuurd in de ongeopende verpakking.
Consumenten moeten er juist bij aankopen via internet op kunnen vertrouwen dat de winkelier goede en juiste informatie geeft, aldus Consumentenautoriteit Marije Hulshof. Daarom heeft zij dit onderzoek gedaan. "Ondanks het feit dat we veel tekortkomingen in de informatievoorziening hebben geconstateerd, betekent dit niet dat de consument aankopen via internet hoeft te mijden."
De omzet van internetwinkels in Nederland was vorig jaar ruim 3 miljard euro.
(Bron)
Papieren acceptgiro blijft bestaan

DEN HAAG - De banken zijn niet van plan de papieren acceptgiro af te schaffen. Het introduceren van een digitale nota is bedoeld als aanvulling op het bestaande pakket aan betaalmogelijkheden.
Minister Gerrit Zalm van Financiën heeft dat dinsdag laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van het SGP-Tweede Kamerlid Bas van der Vlies.
Vorige maand ontstond opschudding over een voornemen van banken een digitale nota te introduceren. Gevreesd werd dat dat het einde zou zijn van de acceptgiro. Ouderen en visueel gehandicapten, die geen gebruik maken van internet, zouden hierdoor in problemen komen.
Maar volgens Zalm, die overleg met de banken heeft gehad over de kwestie, is die angst onterecht.
(Bron)
Saudi-Arabië laat onthoofde Srilankanen zien

RIYAD - Saudi-Arabië heeft de lichamen van vier onthoofde Srilankanen publiekelijk tentoongesteld. De lichamen werden na de executie op een plein in druk deel van de hoofdstad Riyad vastgebonden aan houten balken. De 'kruisiging' was volgens lokale media bedoeld om een golf van criminaliteit door buitenlanders tegen te gaan.
De vier bendeleden hadden niemand vermoord. Vanwege de georganiseerde aard van hun gewelddadige acties kregen zij desondanks de doodstraf opgelegd.
De Srilankaanse ambassade reageerde dinsdag "geschokt" op het bericht. "Zoiets hadden we nooit verwacht. We hadden juist om genade gevraagd", aldus een woordvoerder.
Mensenrechtengroeperingen beschuldigen het koninkrijk van draconische en soms willekeurige strafmaatregelen. Beulen hakken met een zwaard in het openbaar onder meer veroordeelde moordenaars, verkrachters en drugssmokkelaar het hoofd af. De woestijnstaat, de plaats van de belangrijkste heiligdommen van de islam, stelt evenwel dat het zich precies houdt aan islamitische wetgeving.
Bijna een derde van de 24 miljoen inwoners van Saudi-Arabië zijn buitenlanders, vooral laagbetaalde arbeiders uit Azië. Ook blijven pelgrims naar Mekka hangen in het land, dat door de hoge olieprijzen een bloeiende economie heeft.
(Bron)

Krankzinnig.
Ouderen bedingen korting op vaste telefoonlijn

AMSTERDAM - De 300.000 leden van de ouderenbond Unie KBO gaan tot 54 euro per jaar minder betalen voor hun vaste telefoonaansluiting bij KPN. Hiervoor is een collectieve regeling afgesproken. In totaal gaat het om een voordeel van twaalf miljoen euro per jaar. Dat heeft de ouderenbond dinsdag bekendgemaakt.
"Al in 2005 kondigde telecomwaakhond OPTA aan dat dit mogelijk zou worden. Onze leden bellen relatief weinig, en storen zich daarom des te meer aan de hoge abonnementskosten die zij KPN moeten betalen", aldus een woordvoerder van de bond.
KPN wijst er in een reactie op dat de overeenkomst niet is gesloten met Unie KBO, maar met inkoopcombinatie Yiggers. De overeenkomst is niet uniek. "We doen wel vaker zaken met groothandelspartijen op telecomgebied. Maar we zijn wel blij dat in dit geval de ouderen hiervan profiteren," aldus een woordvoerster.
(Bron)

Ach ja, daar is natuurlijk een speciaal abonnement voor, voor de weinigbellers. Maar goed, dit is ook mooi.
Ex-werknemer klaagt IBM aan vanwege 'internetverslaving'

AMSTERDAM - Een ontslagen werknemer van het it-bedrijf IBM klaagt zijn voormalige werkgever aan omdat deze hem onterecht ontslagen zou hebben. De man werd door het Amerikaanse bedrijf de deur gewezen omdat hij tijdens werktijd inlogde op een sekschatrooom.
De 58-jarige James Pacenza uit New York beweert dat hij verslaafd is aan internet en dat hij sympathie en behandeling verdient in plaats van ontslag. De man eist vijf miljoen dollar van zijn voormalige werkgever. Dit meldt The Times.
Pacenza beroept zich op de 'American with Disabilities Act', een wet ter bescherming van gehandicapte mensen. De New Yorker zegt de chatroom te bezoeken als behandeling tegen zijn posttraumatische stress-stoornis (PTSS), die hij ontwikkelde nadat hij zijn beste vriend in Vietnam zag sneuvelen.
Door de PTSS werd hij, naar eigen zeggen, verslaafd aan seks, en door de opkomst van internet werd hij ook daaraan verslaafd. De advocaat van Pacenza beweert dat zijn cliënt geen pornografische websites op zijn werk had bezocht of de regels van IBM had overtreden.
De computergigant vroeg de rechter de zaak niet ontvankelijk te verklaren. In een verklaring laat het bedrijf weten dat het beleid van de multinational ten opzichte van seksuele websites duidelijk is. Daarnaast zou Pacenza al eerder gewaarschuwd zijn voor zijn gedrag.
"De heer Pacenza is ontslagen omdat hij een chatroom bezocht voor een seksuele ervaring tijdens werktijd terwijl hij al was gewaarschuwd", aldus een woordvoerder. Het bedrijf maakte in de rechtszaal tevens duidelijk dat seksuele afwijkingen niet vallen onder de Disabilities Act.
(Bron)
Meer zuivel van weidekoeien in de schappen

DEN HAAG - Vanaf april zullen alle zuivelproducten van Friese Vlag afkomstig zijn van koeien die van de lente tot de herfst in de wei lopen. Dat heeft Friesland Foods dinsdag bekendgemaakt.
In 2006 kondigde Campina aan dit voorjaar met gezondere melk te komen waar onder meer tien procent van de foute verzadigde vetzuren is uitgehaald. De koeien die deze melk geven, moeten vaker de wei in. Ongeveer 85 procent van de Campina-koeien graast van het voorjaar tot het najaar in de wei.
Friesland Foods levert behalve Friese Vlag ook onder meer Fristi, Domo, Coolbest en Extran.
Eind 2006 kondigde Campina al aan dat alle melk vanaf voorjaar 2007 van weidekoeien zal komen. In 2011 volgen de zuivelproducten van het concern, zoals Mona en Landliebe.
Stichting Wakker Dier voert al sinds 2001 campagne tegen de trend om koeien steeds vaker op stal te laten staan in de melkvee-industrie. De woordvoerder van Wakker Dier is blij dat nu twee grote zuivelconcerns kiezen voor deze aanpak om "betere en diervriendelijke" producten te leveren.
"Wij zijn blij dat melkveehouders laten zien dat ze niet de kant opwillen van de kippen- en varkensindustrie maar erin geloven dat mensen best een cent meer willen betalen voor iets dat beter smaakt en diervriendelijker tot stand is gekomen. Weidemelk is gezonder. Weidekoeien zijn vruchtbaarder, hebben minder last van uierontsteking, gebreken aan de poten of klauwontstekingen."
Wakker Dier voerde eerder actie bij Campina en was van plan hetzelfde te gaan doen bij Friesland Foods. Die actieplannen gaan nu de ijskast in.
Volgens de jaarlijkse telling van Wakker Dier stonden in 2006 in 12 procent van de weilanden koeien. Landbouworganisatie LTO gaf eerder aan dat zonder maatregelen in de toekomst acht van de tien koeien het hele jaar in stallen zouden staan. Boeren besparen zo tijd en kunnen meer dieren houden.
Om veehouders te stimuleren koeien langer buiten te laten lopen, heeft Friesland Foods tevens het Weidegangfonds ingesteld. Behalve financiële steun voor melkveehouders die hun dieren in de wei hebben, kunnen ook veehouders die overwegen hun koeien meer buiten te laten grazen zich door deskundigen laten informeren over de overstap. Het ministerie van Landbouw en de Rabobank steunen het Weidegangfonds financieel.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat de introductie van de weidezuivel tegemoet komt aan een belangrijke wens van de consumenten. Natuurmonumenten vindt dat koeien in de wei van grote landschappelijke waarde zijn. Volgens het ministerie van Landbouw verdient de aanpak steun "omdat het laat zien hoe een belangrijk maatschappelijk thema op een marktgerichte manier kan worden aangepakt".
(Bron)
Politie kamt duinen uit voor nepmilitair

KATWIJK - De politie is maandag met groot materieel uitgerukt, nadat in de duinen bij Katwijk een jongen in camouflagepak en geweer was gespot.
Ruim twee uur na de melding hield een agent een 15-jarige Katwijker aan. Deze bekende direct dat hij met een eigengemaakt nepwapen in het duingebied was geweest. Dat liet een woordvoerder van de politie dinsdag weten.
De politie zocht te fiets, te voet en met een auto naar de nepmilitair. Ook kreeg zij luchtsteun van een politiehelikopter. Na de aanhouding bleek de jongen thuis nog eens vijftien eigengemaakte nepwapens te hebben.
De wapens zijn in beslag genomen en tegen de Katwijker is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
'Supermarkten doen onvoldoende voor gezond eetpatroon'

HAARLEM - De tien grote supermarktketens maken het kun klanten moeilijk om te kiezen voor een gezonde voeding. DekaMarkt, Coop en de winkelformules van Dirk van den Broek en Plus scoren het slechtst, blijkt uit het 'Super Gezond onderzoek' van de Consumentenbond.
Albert Heijn scoort als enige een voldoende, al is ook daar nog ruimte voor verbetering.
Directeur Klaske de Jonge van de Consumentenbond overhandigde het rapport dinsdag in Haarlem aan Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten.
Volgens het onderzoek hebben de supers vooral ongezonde producten in de aanbieding en wie bij de kassa moet wachten staat vaak oog in oog met allerlei vette en zoete lekkernijen zoals koek, snoep en chips.
Verder kan de etikettering van de huismerken beter, net als de samenstelling van de producten. Het CBL vindt het onderzoek nogal eenzijdig. "Die negatieve toon is helemaal niet nodig", zegt Jansen. "Er gebeurt juist heel veel als het gaat om etikettering en het aangeven van voedingswaarde. De kassa is maar een klein deel van de winkel. Bovendien is daar ook suikervrije kauwgom beschikbaar. Wie de supermarkt binnenkomt, ziet meteen een enorm schap groenten en fruit."
De Consumentenbond bezocht per keten twintig filialen. Alle supermarkten werden beoordeeld op etikettering en aanprijzing. Dit laatste aspect is meegenomen omdat de gezonde keuze wordt bevorderd als die producten ruim voorhanden, opvallend gepresenteerd en betaalbaar zijn.
Als enige doet Albert Heijn het volgens de bond goed op het gebied van etikettering van huismerkproducten. Het aantal calorieën per portie wordt alleen door Albert Heijn en C1000 op het etiket vermeld. Geen enkele winkel geeft duidelijk informatie over het zoutgehalte.
Lidl en C1000 hebben relatief meer gezonde producten in de aanbieding dan de andere winkels. Vooral bij de kassa's van Albert Heijn, C1000 en Super de Boer ligt vaak koek en snoep.
De Consumentenbond vindt volledige etikettering en een ruimer aanbod van gezonde producten een goed voorbeeld om het klanten makkelijker te maken voor gezond te kiezen. De bond wijst op het actieplan van het CBL, dat er vanuit gaat dat vier miljoen dagelijkse klanten uitdrukkelijk voor gezonde producten komen.
Eens per jaar zou uit een onafhankelijk onderzoek moeten blijken of verbeteringen bij de supers effect hebben, meent de Consumentenbond.
(Bron)

Gelukkig is het niet onze eigen verantwoordelijkheid wat we kopen en eten.
Wilders: tsunami van islamisering bereikt kabinet

DEN HAAG - Met de komst van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak heeft de tsunami van islamisering nu ook het kabinet bereikt. Dat zegt fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid dinsdag in zijn column.
Volgens Wilders zijn de Marokkaanse en Turkse overheden nu feitelijk in het hart van het Nederlandse machtscentrum geïnfiltreerd.
Aboutaleb heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit en daarom is hij volgens Wilders "onderhorig aan de Koning van Marokko".
De PvdA'er wordt staatssecretaris voor Sociale Zaken. Hij benadrukte vorige week dat zijn loyaliteit bij Nederland ligt. "Elke twijfel over mijn loyaliteit vind ik onbegrijpelijk", zei hij donderdag na afloop van zijn gesprek met formateur Jan Peter Balkenende. Overigens kan Aboutaleb zijn Marokkaanse nationaliteit helemaal niet afstaan.
Staatssecretaris Albayrak, zowel Nederlandse als Turkse, zou in theorie wel afstand kunnen doen van haar Turkse nationaliteit. Ze vindt dat echter niet nodig, benadrukte ze vrijdag voorafgaande aan het gesprek met Balkenende. "Ik doe niets dat in strijd is met de wet, dat is duidelijk", aldus Albayrak.
Wilders vindt dat Albayrak is "onderworpen aan de president van Turkije".
(Bron)

Heeft die man eigenlijk wel psychische bijstand? Want hij wordt steeds gekker.
Brabander dreigt met zelfmoord in kantoor UWV

BREDA - De politie heeft maandag een 54-jarige man uit Oosterhout aangehouden omdat die dreigde zelfmoord te plegen in het kantoor van uitkeringsinstantie UWV. De man liep rond 14.30 uur het kantoor aan de Markendaalseweg binnen met een mes in zijn handen.
Volgens de Brabantse politie had de man een conflict met UWV over zijn uitkering. Hij sneed zichzelf enkele keren oppervlakkig in zijn arm, waarna hij op aandringen van de politie het mes neerlegde. Na een gesprek met het UWV ging hij mee naar het bureau.
(Bron)

Domme actie. De emotie, ja, die snap ik. Maar dreig dan niet met zelfmoord. Niet dat moord wèl wat zou opleveren, maar ja.

maandag, februari 19, 2007

Frankrijk wijzigt grondwet

PARIJS - De Franse president is bij ernstige tekortkomingen af te zetten en de doodstraf is nu ook in de grondwet verboden. De straf werd al in 1981 afgeschaft.
Deze twee formaliteiten werden maandag in het slot van Versailles door beide Kamers van het Franse parlement verricht. Met de grondwetswijzigingen willigt president Jacques Chirac verkiezingsbeloftes in.
Ze zijn niet onomstreden. Behoudende parlementariërs vrezen onder meer dat de nieuwe grondwetsregels het voor het parlement veel te makkelijk maken om van de president af te komen.
Ook was er kritiek op een algeheel verbod van de doodstraf zonder uitzondering voor tijden van oorlog.
(Bron)
Lichtgewonden door instortende gevel Rijswijk

RIJSWIJK - Een 35-jarige vrouw uit Nootdorp en een 23-jarige Haagse zijn maandagmiddag lichtgewond geraakt doordat een stuk van de gevel van winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk (Zuid-Holland) naar beneden viel. Beide slachtoffers zijn met verwondingen aan hun benen overgebracht naar het ziekenhuis, zo liet een woordvoerder van de brandweer weten.
Een kraan raakte rond 14.30 uur tijdens werkzaamheden een kabel die tussen twee gevels was gespannen. Daarbij vielen verscheidene brokstukken naar beneden. De brandweer heeft het pand gecontroleerd en volgens de zegsman is er geen instortingsgevaar. In totaal is ongeveer acht vierkante meter gevel naar beneden gekomen.
De stalen draad hing over de promenade en zat verankerd in de gevel van twee winkels. De kabel werd onder meer gebruikt om feestverlichting aan te hangen.
(Bron)
Helft allochtonen werkt op laagste niveaus

VOORBURG - Meer dan de helft van alle allochtonen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname werkt op het laagste of het op een na laagste beroepsniveau. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft bekendgemaakt.
Het CBS onderscheidt vijf beroepsniveaus, van de laagste, elementaire schaal tot en met het wetenschappelijk niveau. Op deze schaal komt het gemiddelde beroepsniveau bij allochtonen uit niet-westerse land uit op 2,5. Bij autochtonen is het gemiddelde niveau 3,1.
Allochtonen werken vaker op een lager niveau omdat zij over het algemeen lager zijn opgeleid. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook met een vergelijkbare opleiding hebben zij gemiddeld een lager beroepsniveau, stelt het CBS.
Opvallend is dat deze achterstand het grootst is bij degenen met een wetenschappelijke opleiding. Allochtonen met een diploma van een universiteit hebben gemiddeld een beroepsniveau van 3,8. Bij autochtonen is dit 4,5.
Onder zowel allochtonen als autochtonen hebben jongeren van 15 tot 24 jaar gemiddeld het laagste beroepsniveau. Dat is logisch omdat zij vaak nog geen opleiding hebben afgerond. Vanaf de 25e verjaardag speelt leeftijd geen rol meer in het beroepsniveau.
(Bron)
Bedenker 'boom-roos-vis' overleden

AMSTERDAM - Frater Caesarius Mommers, of 'De leesvader van Nederland', is zondag overleden in een verpleeghuis in Veldhoven. Frater Caesarius, bekend van de woordenreeks boom-roos-vis, is 81 jaar geworden.
De leesmethode die Mommers in de jaren zestig ontwikkelde en introduceerde zou in Nederland en België alom worden toegepast. Nog altijd tachtig procent van de leerlingen van groep 3 krijgt leesles volgens zijn methode.
Frater Caesarius was 24 jaar lang verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Emeritus hoogleraar Cor Aarnoutse, jarenlang collega van Mommers, herinnert zich hem als een bekwame en beminnelijke man. "Hij was een pionier op het gebied van onderwijs. Wat ik ook in hem waardeerde is dat hij de opbrengsten van zijn leesmethode allemaal ten goede liet komen aan het onderwijs in ontwikkelingslanden."
(Bron)
Geert Wilders ziet af van reis van Pakistan

DEN HAAG - Geert Wilders heeft besloten niet mee te gaan met een bezoek dat de Tweede Kamer brengt aan Pakistan en Afghanistan.
De fractieleider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft dat maandag besloten na dreigende woorden vanuit Pakistan. Daar heeft onder andere een parlementslid laten weten dat Wilders niet welkom is.
Aanleiding voor de harde taal uit Pakistan is een interview van Wilders vorige week waarin hij zei dat moslims die in Nederland willen blijven, de helft van de bladzijden uit de Koran moeten weggooien. Volgens hem was de profeet Mohammed een radicaal.
"Voor mij heeft die reis geen zin meer", aldus Wilders, die in de Tweede Kamer het woord voert over buitenlandse zaken. De vaste Kamercommissie brengt binnenkort een bezoek aan Pakistan en Afghanistan.
"Dat zou voor mij en voor de andere Kamerleden een vervelende reis worden, met demonstraties en een kordon van veiligheidsmensen om ons heen."
Voorzitter Hans van Baalen (VVD) van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken betreurt het dat Wilders niet mee gaat. "We hadden hem er graag bij gehad." Volgens hem heeft elke fractie en elke parlementariër het recht om landen te bezoeken.
"Dat dit niet kan in verband met de veiligheidssituatie, is een zware hypotheek op de parlementaire democratie", aldus Van Baalen. Wilders heeft geen ander fractielid voorgedragen om de reis te maken.
(Bron)
ProRail: Minder storingen in treinverkeer in 2006

AMSTERDAM - Het aantal storingen in het treinverkeer is vorig jaar met acht procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Vorig jaar ondervond het treinverkeer 6210 keer hinder door storingen, in 2005 was dit 6798 keer.
Dat meldt spoorbeheerder ProRail maandag. Daarnaast werden de storingen sneller opgelost, waardoor de beschikbaarheid van het spoor met vijftienhonderd uur toenam.
Het aantal uren dat het spoor hinder ondervond door storingen was in 2005 12.351. Vorig jaar is dit gedaald tot 10.885 uur. De tijd die nodig is om een storing op te lossen daalde vorig jaar met gemiddeld drie minuten.
In 2005 bedroeg de gemiddelde 'functiehersteltijd' een uur en 48 minuten. Vorig jaar was dit een uur en 45 minuten.
Ook de uitloop van werkzaamheden aan het spoor is volgens ProRail afgenomen. Met name de maandagochtendspits heeft nauwelijks storing ondervonden aan werkzaamheden die in het weekeinde plaatsvonden.
Het aantal mensen dat is omgekomen bij overwegen daalde vorig jaar met zeven ten opzichte van 2005. Vorig jaar kwamen elf mensen om het leven, het daarvoor waren dat er achttien.
Het aantal keren dat een trein vorig jaar door een rood sein is gereden is gestegen ten opzichte van 2005. Toen gebeurde dit 248 keer, tegen 292 keer in 2006.
(Bron)
Utrechters hebben hoogste inkomen

BRUSSEL - Inwoners van de provincie Utrecht verdienen in Nederland gemiddeld het meeste geld. Dat blijkt uit maandag vrijgegeven statistische overzichten van de Europese Unie over het bruto binnenlands product (bbp) in 2004.
De cijferaars hebben alle regio's in de hele EU op een rijtje gezet. In Londen wordt het meeste verdiend, daar is het gemiddelde 303 procent van het gemiddelde onder alle inwoners van de 27 EU-landen. Het noordoosten van Roemenië is het armst, met 24 procent van het EU-gemiddelde.
Utrecht is tiende op de lijst met hoogste inkomens, na steden en regio's als (afgezien van Londen) Luxemburg, Brussel, Hamburg en Wenen. Het gemiddelde in Utrecht ligt op 157,7 procent van het EU-gemiddelde.
Binnen Nederland zitten Noord-Holland en Groningen Utrecht op de hielen. De armste provincies zijn Drenthe en Flevoland, dat met 96,4 procent onder het Europese gemiddelde zit.
Dat Groningen binnen Nederland zo hoog scoort, komt door de opbrengsten van de gasbel in Slochteren, aldus het CBS in Nederland in een toelichting op de EU-cijfers. Maar de opbrengsten daarvan komen niet alleen maar ten goede aan de Groningse burgers.
Flevoland scoort zo laag omdat veel inwoners van Flevoland hun geld verdienen in Amsterdam. Dat telt dan niet mee in het bbp van Flevoland maar van de provincie Noord-Holland.
Bronnen in Den Haag wijzen op het risico van deze statistische gegevens. De EU verdeelt op basis van onder meer dit soort overzichten de regionale fondsen. Flevoland kreeg daaruit altijd geld, terwijl de inwoners een stuk rijker zijn dan de cijfers doen vermoeden. Bij Groningen geldt het omgekeerde.
Van de 46 regio's die gemiddeld meer dan 125 procent van het bbp scoren, liggen er acht in Duitsland en acht in het Verenigd Koninkrijk. Italië heeft er zeven, gevolgd door Nederland met vier.
Frankrijk heeft er slechts één, alleen de regio Parijs. De armste regio's in de EU bevinden zich vooral in Roemenië en Bulgarije en een enkele keer in Polen.
(Bron)
Harde schijven kunnen toch tegen hitte

AMSTERDAM - Harde schijven zijn veel beter bestand tegen intensief gebruik en hoge temperaturen dan gedacht. Dat concluderen (PDF) drie medewerkers van Google.
De drie onderzochten honderdduizend harde schijven die door Google worden gebruikt om data op te slaan, zoals de cache-versies van webpagina's in de index van Googles zoekmachine, zo meldt de BBC.
Algemeen wordt aangenomen dat harde schijven zwaar te lijden hebben onder intensief gebruik en hoge temperaturen. Schijven die daaraan worden blootgesteld, zouden vaker onleesbaar worden, wat tot gegevensverlies kan leiden.
De onderzoekers ontdekten echter dat eerder het tegenovergestelde geldt: juist de schijven die bij lagere temperaturen ingezet waren, of maar incidenteel werden gebruikt, gingen vaker kapot. Een mogelijke verklaring voor de opzienbarende conclusie zou zijn dat kwetsbare harde schijven eerder al waren vervangen, denken de onderzoekers.
(Bron)
Massale fraude onder pensionados

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlandse AOW'ers die aan de Spaanse costas wonen, frauderen op grote schaal met hun uitkering. Dat is maandag gebleken uit twee steekproeven die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft uitgevoerd.
De instantie trof bij een kwart van de AOW'ers onregelmatigheden aan. Als reactie heeft de SVB een permanente controleur in Spanje aangesteld.
In Spanje wonen ongeveer 30.000 mensen die een Nederlandse AOW-uitkering ontvangen. Van hen is 40 procent Nederlander, de rest zijn Spanjaarden die enkele jaren in Nederland hebben gewoond en hier pensioen hebben opgebouwd. De onderzoeken in Spanje vonden in 2002 en 2003 plaats. De instantie heeft de AOW'ers met een Spaanse nationaliteit niet onderzocht.
Volgens Maarten van Zeben, hoofd controleteam buitenland bij de SVB, valt een klein deel van de ontdekte onregelmatigheden niet te verwijten vanwege onwetendheid bij de AOW'er. "Maar wat opvalt, zijn de mensen die willens en wetens verkeerde gegevens doorgeven", zegt hij.
Van Zeben noemt het voorbeeld van een echtpaar dat in Nederland was gaan scheiden, om vervolgens in Spanje per persoon de hogere AOW-uitkering voor alleenstaanden te ontvangen. Bij de meeste gevallen van fraude proberen stellen op deze manier meer geld te krijgen.
(Bron)

Die ouderen van tegenwoordig toch...

zondag, februari 18, 2007

Carnavalsvierders botsen met hoofd op viaduct

AMSTERDAM - Drie jongeren zijn zaterdag gewond geraakt na de carnavalsoptocht in het Brabantse Berkel-Enschot. Ze sloegen met hun hoofd tegen een viaduct. Ze keken de andere kant op toen het voertuig dat hun praalwagen trok onder dat viaduct doorreed. Dat heeft de politie zondag gemeld.
Twee van de drie moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis. Volgens de politie vielen hun verwondingen mee. De oudste van het uit Haaren afkomstige trio, 18 jaar, is ter observatie een nacht opgenomen.
In het Gelderse Weurt zijn vier mannen aangehouden na een vechtpartij tijdens een carnavalsfeest. Ongeveer veertig mensen raakten slaags, meldt de politie. De knokpartij speelde zich zaterdagavond af tijdens een carnavalsfeest buiten de een sporthal annex dorpshuis.
Een 36-jarige inwoner van Weurt en een 35-jarige inwoner van Zwanenburg zijn opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging. Een 17-jarig meisje uit Weurt heeft aangifte gedaan van mishandeling. Zij liep tijdens de massale vechtpartij dusdanig rugletsel op dat zij zich in het ziekenhuis moest laten behandelen.
Ook een 34-jarige man uit Beuningen en een 40-jarige man uit Nijmegen werden aangehouden. Volgens de politie bemoeiden zij zich met de andere arrestaties. Eén agent raakte lichtgewond. Alle verdachten zitten op het politiebureau vast voor verder verhoor.
Een 19-jarige carnavalsvierder uit het Limburgse Venray heeft bij zijn aanhouding een agent een kopstoot gegeven. Een andere agent viel op de grond en kneusde zijn heup, meldt de politie. Er moest pepperspray aan te pas komen om de amokmaker te overmeesteren.
De man uit Venray was zaterdagavond nog ontkomen aan de politie nadat hij was betrapt op wildplassen. Agenten zagen hem later stennis maken toen hij de schouwburg in wilde. De man had geen identiteitsbewijs bij zich en kreeg hiervoor een bekeuring. Daarop beledigde de beschonken Limburger de agenten, waarna hij met hen op de vuist ging.
Ook in het Brabantse Raamsdonksveer had de politie de handen vol aan iemand die te veel had gedronken. Agenten wilden de 24-jarige man uit Nieuwendijk thuis brengen nadat hij onwel was geworden. Hij bleek daar niet van gediend en reageerde agressief. Hij beschadigde een politiewagen en vernielde een ruit van zijn ouderlijk huis. Hij moest de nacht in de politiecel doorbrengen.
(Bron)
TT 103 Twijfel noodzaak actie Moszkowicz

Binnen de politie en justitie wordt getwijfeld aan de noodzaak om advocaat Moszkowicz vrijdag in allerijl uit zijn kantoor te halen. Vier bronnen hebben aan de NOS gemeld dat de dreiging aan zijn adres niet acuut was.
De criminele inlichtingendienst van de Amsterdamse politie werd twee weken geleden getipt dat Moszkowicz bedreigd werd. De politie zag toen geen reden om tot actie over te gaan.
Hoofdofficier De Wit lichtte onlangs coördinatior terrorismebestrijding Joustra in.Zijn bureau besloot na een eigen veiligheidsanalyse Moszkowicz in bescherming te nemen.
Het is duidelijk dinertijd in de tuin. Lawaaierige spreeuwen, iets bescheidener mussen en allerlei mezen helpen me van zaad- en vetbollen, pinda's en noten af.
Nog even flink de buik vol eten voor weer een frisse nacht.
Kans op vorstperiode minimaal

DE BILT - De kans dat Nederland halverwege de komende week te maken krijgt met een vorstperiode is minimaal geworden, zei een woordvoerder van weerinstituut KNMI zondag. Zaterdag was die kans nog 60 procent, maar zondagmiddag was dat nog maar 10 procent. "Nauwelijks nog noemenswaard", aldus de woordvoerder.
Het noorden en oosten van Europa blijft de komende dagen nog in de greep van de winter, maar Nederland blijft 'een winterse staart' na het zachte weer dit weekeinde vrijwel zeker bespaard. Het voorjaar lijkt er aan te komen.
(Bron)
Einde staking Harley-Davidson in zicht

WASHINGTON - Het ziet er naar uit dat werknemers van de Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson snel weer aan het werk gaan. Ze legden begin deze maand het werk neer uit onvrede over een voorgenomen aanpassing van hun arbeidsovereenkomst.
Onderhandelingen tussen de bonden en de directie van Harley-Davidson hebben nu een akkoord opgeleverd, zo meldde de fabrikant zaterdag. Bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt.
De bonden zullen het resultaat van de onderhandelingen nu aan hun leden voorleggen. Bij de fabriek van Harley-Davidson in de staat Pennsylvania zijn 2800 mensen in dienst.
(Bron)

Ze hebben intussen wel een aantal stakers ontslagen.
Smit houdt rekening met acties sleepdiensten Rotterdam

ROTTERDAM - Het maritieme bedrijf Smit houdt er rekening mee dat medewerkers van zijn sleepdiensten in Rotterdam komende week in actie komen.
De bonden hebben gedreigd met werkonderbrekingen, nu de onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vastgelopen, liet het bedrijf zondag weten.
Smit neemt in de haven van Rotterdam het leeuwendeel van de sleepdiensten voor zijn rekening. Het bedrijf heeft er een marktaandeel van 70 procent. Een staking zou betekenen dat grote schepen zoals tankers de haven niet meer in of uit kunnen.
De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst lopen sinds begin dit jaar. De bonden zetten in op een eenjarige CAO en eisen onder meer een loonsverhoging van 8 procent.
Smit heeft een tweejarige CAO voorgesteld met een loonsverhoging van twee keer 4 procent. Breekpunt in de onderhandelingen zijn verder de manier waarop een eenmalige uitkering moet worden verstrekt. Verder is er onenigheid over de werkroosters.
Eerder had FNV Bondgenoten al een ultimatum gesteld dat woensdag aan het eind van de middag afloopt. Bestuurder Cees Bos van FNV Bondgenoten zei zondag dat hij niet van plan is om voor die tijd nog contact op te nemen met Smit, waarmee hij zaterdag nog om de tafel zat. "De bal ligt nu bij Smit", aldus Bos.
Bestuursvoorzitter Ben Vree van Smit weet nog niet of hij voor woensdag contact met de bond zal leggen. Hij verwijt de bonden dat ze "geen millimeter" zijn opgeschoven in de onderhandelingen. Hij vindt dat hij de bonden voldoende tegemoet is gekomen. "Op het Malieveld demonstreren de ambtenaren voor minder", aldus de bestuursvoorzitter zondag.
(Bron)
Veldslag bij Duits carnaval

APOLDA - De carnavalsviering in het Oost-Duitse Apolda is zaterdag uitgelopen op een veldslag tussen tientallen dronken jongeren en de politie. Drie agenten raakten gewond. Zeventien relschoppers zijn aangehouden.
Dit heeft het politiedistrict Jena zondag laten weten. De jongeren bekogelden de agenten met straatstenen en flessen.
Pas na drie uur en met de hulp van versterkingen uit Erfurt en Jena slaagde de politie van Apolda erin de rust te herstellen. Sommige relschoppers hebben een extreemrechtse achtergrond.
(Bron)
Engelse eend met vier poten geboren

LONDEN - Op een boerderij in het graafschap Hampshire in het zuiden van Engeland is een eend geboren met vier poten.
"In de ruim dertig jaar dat ik vogels waarneem", heb ik nog nooit zoiets meegemaakt", stelde voorzitter John Durnell van een natuurbeschermingsorganisatie in Hampshire in de zondageditie van The Guardian.
Nicky Janaway, eigenaar van de boerderij, zei dat hij goed voor het dier zal zorgen. Hij wees erop dat het de tot Stumpy gedoopte kuiken in het wild waarschijnlijk niet kan overleven.
Vijf jaar geleden werd een eend met vier poten in Queensland in Australië geboren. Kort na de geboorte stierf de vogel.
(Bron)
Utrechter slaat agent bij arrestatie zoon

UTRECHT - Een 50-jarige man uit Utrecht is gearresteerd omdat hij een klap heeft uitgedeeld aan een agent. Hij werd gewelddadig nadat zijn 16-jarige zoon was gearresteerd op verdenking van een poging een scooter te stelen. Dat laat de politie zondag weten.
De 16-jarige Utrechter werd vrijdagavond in zijn woonplaats aangehouden na een achtervolging in de wijk Zuilen. Hij zette volgens de politie een keel op nadat hij plotseling op de rem van zijn scooter was gaan staan. De poging tot diefstal bleek niet hard te maken. Het door zijn vader gepleegde geweld tegen een agent was dat wel.
(Bron)
Indiase politie vindt honderden babybotten

BHOPAL - De Indiase politie heeft in de achtertuin van een christelijk ziekenhuis in de stad Ratlam in de deelstaat Madhya Pradesh bijna vierhonderd botten van pasgeboren baby's of foetussen gevonden. De politie vermoedt dat in het ziekenhuis illegale abortussen werden uitgevoerd op vrouwen die een meisje verwachtten of dat pasgeboren meisjes werden omgebracht.
Dat hebben Indiase functionarissen en media in het Aziatische land zondag gemeld. In India hebben veel ouders liever een zoon dan een dochter. Jongens worden beschouwd als toekomstige kostwinners, terwijl ouders voor meisjes later een bruidschat moeten betalen.
De botten zijn voor forensisch onderzoek overgebracht naar een laboratorium in Bhopal.
(Bron)
Britse vrouwen mogen eicellen verkopen

LONDEN - Vrouwen in Groot-Brittannië mogen voortaan hun eicellen voor wetenschappelijk onderzoek verkopen. De vergoeding is vastgesteld op 250 pond (circa 345 euro) plus reiskosten.
De verantwoordelijke Britse overheidsinstantie zal de regeling naar verwachting woensdag goedkeuren, meldde The Observer zondag. Het Britse blad spreekt over een baanbrekend besluit en verwacht een felle controverse.
Nu zijn donaties alleen toegestaan als de eicellen een bijproduct zijn van een kunstmatige bevruchting of sterilisatie. Deze praktijk leidt tot een chronisch tekort aan eitjes, stellen voorstanders van de versoepeling. Wetenschappers hebben eicellen nodig voor stamcelonderzoek. Zij hopen therapieën te vinden voor hartproblemen, onvruchtbaarheid, diabetes, Alzheimer en Parkinson.
Italiaanse wetenschappers waarschuwden al voor de gevaren van een donatie. De medicijnen die vrouwen krijgen om ze meer eitjes te laten produceren, kunnen verlammingen veroorzaken. Ook amputaties van ledematen en zelfs overlijden zijn niet uit te sluiten.
Tegenstanders vrezen ook dat arme vrouwen zich laten verleiden door het geld. Maar volgens de richtlijnen moet een donor aantonen dat zij uit onbaatzuchtige motieven handelt, bijvoorbeeld omdat een familielid lijdt aan hartproblemen, diabetes of Alzheimer.
(Bron)
Europa pakt huiselijk geweld aan

DEN HAAG/STRAATSBURG - Europese landen gaan huiselijk geweld aanpakken. Specialisten uit tientallen landen komen woensdag en donderdag naar Den Haag om de best mogelijke juridische maatregelen te bespreken: een straatverbod, contactverbod of bijvoorbeeld een speciale rechtbank voor huiselijk geweld.
Zulke ogenschijnlijk simpele maatregelen bestaan nog niet in heel Europa. Nederland heeft het idee voor een contactverbod recent voorgelegd aan de Raad van State voor advies. "Mishandeling van partners komt veel vaker voor dan uit officiële cijfers blijkt", zegt Jan Kleijssen, directeur mensenrechten van de Raad van Europa in Straatsburg en mede-organisator van het seminar.
In Nederland wordt het aantal gevallen geschat op een half miljoen per jaar; acht keer meer dan de 57.000 aangiften per jaar. "Schokkend", vindt Kleijssen. "Nooit gedacht dat het zo vaak voorkomt in een modern ontwikkeld land als Nederland."
Een op de vier à vijf mensen heeft wel eens te maken gehad met huiselijk geweld, bleek uit onderzoek in de 46 landen van de Raad van Europa. Behalve grote menselijke ellende veroorzaakt dit forse economische schade. Medische behandeling, andere hulpverlening en verzuim kosten Europa rond de 34 miljard euro per jaar, ofwel 500 euro per inwoner, benadrukt Kleijssen.
Alle reden voor maatregelen dus. De 46 staats- en regeringsleiders van de Raad van Europa besloten daarom in 2005 tot een campagne. Te beginnen met juridische maatregelen, zoals woensdag en donderdag in Den Haag.
Veel aandacht bij de bijeenkomst, waarvoor ook minister Rita V. (Integratie) is uitgenodigd, zal uitgaan naar vertegenwoordigers van Oostenrijk en Spanje. Deze twee landen hebben momenteel de modernste wetgeving tegen huiselijk geweld.
In Oostenrijk kunnen plegers van geweld een huisverbod opgelegd krijgen. Spanje heeft speciale rechtbanken ingesteld. "Die kunnen zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk optreden: om de dader te straffen en tegelijk bijvoorbeeld een scheiding uit te spreken", weet Kleijssen. In Spanje sterven jaarlijks zo'n zestig vrouwen na mishandeling door hun man.
Ander onderdeel van de campagne zijn acties om slachtoffers beter te beschermen. Zo zijn landen bezig om meer opvangcentra te openen. Politie en sociale ambtenaren krijgen trainig om gevallen van partnermishandeling te herkennen. "Misverstand is bijvoorbeeld dat huiselijk geweld alleen bij arme mensen voorkomt. In hogere milieus komt het net zo goed voor. Alleen zullen die vrouwen het misschien nog minder snel toegeven, wellicht uit vrees voor hun sociale contacten."
Seminars later in andere landen behandelen andere kanten van de campagne. "Erg noodzakelijk is het ook om betrouwbaarder gegevens te verzamelen", vindt Kleijssen. "Onder allochtonen bijvoorbeeld. Onderzoekster Saniye Tezcan doorbrak in Zaandam een taboe over huiselijk geweld onder allochtonen. Vrouwen durfden het toen wel toe te geven dat ze een probleem hadden."
De Europese campagne wil ook met posters en advertenties duidelijk maken dat het abnormaal is een vrouw te slaan. "Huiselijk geweld is echt een schending van mensenrechten. Van je recht op integriteit van je lichaam, je recht om niet onmenselijk behandeld te worden en zelfs je recht op leven", verduidelijkt Kleijssen.
In verschillende landen zijn al posters en folders opgehangen met de tekst: "Alles begint met een schreeuw. Laat het nooit eindigen met een grote stilte". De poster toont een verkreukelde foto van een vrouw. "Verkreukeld, maar nog niet verscheurd", legt Kleijssen uit.
(Bron)

Ik vind het persoonlijk nogal schokkend dat iemand denkt dat dit in een 'ontwikkeld' land niet of minder gebeurt. Dan heeft ie toch de elementaire dingen niet meegekregen.
Dode zit jaar lang voor tv

NEW YORK - De Amerikaanse politie heeft in een woning op Long Island bij New York het lijk van een 70-jarige man aangetroffen die zittend in een stoel ruim een jaar lang dood voor een loeiende tv heeft gezeten.
Het lijk verkeerde nog in relatief goede staat door de droge atmosfeer in het huis. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.
De dode werd bij toeval ontdekt na een melding over een gebarsten leiding bij het huis. De buren hadden al sinds eind 2005 niets meer van de alleenstaande man vernomen, maar niemand had alarm geslagen.
Iedereen leefde in de veronderstelling dat de blinde diabetespatiënt in het ziekenhuis lag voor een behandeling.
(Bron)
'Saudi-Arabië eist excuses Wilders over uitspraken Koran'

RIYAD - Saudi-Arabië heeft bij de Nederlandse regering zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over recente uitspraken van het PVV-Tweede Kamerlid Geert Wilders over de Koran.
De Saudische ambassade in Den Haag heeft geëist dat Wilders zijn uitspraken terugneemt en de moslims zijn excuses aanbiedt. Dat heeft de Saudische krant Al-Watan zondag gemeld.
Wilders stelde eerder deze week in een interview met het dagblad De Pers dat moslims de helft uit de Koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven. Wilders zei dat er "genoeg verschrikkelijke dingen" in de Koran staan.
(Bron)

Wilders heeft gelijk als hij zegt dat er verschrikkelijke dingen in de Koran staan. Maar dan heeft ie wel boter op zijn hoofd: lees de bijbel eens. Moet die ook maar half verscheurd worden?
'Kinderen lijden onnodig lang aan kiespijn'

AMSTERDAM - Jonge kinderen lijden onnodig lang pijn door kiespijn. Dat komt doordat ouders moeite hebben met het herkennen van kiespijn bij hun kinderen en tandartsen de pijn bij een behandeling vaak niet goed inschatten. Dat zegt onderzoeker Judith Versloot in haar promotieonderzoek, waarop ze 1 maart promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.
Versloot wijst erop dat kinderen van 3 of 4 jaar zelf nog niet betrouwbaar kunnen aangeven of ze kiespijn hebben. Om ouders te helpen kiespijn te herkennen, heeft ze een lijst opgesteld met het gedrag dat kinderen vertonen bij kiespijn, de Dental Discomfort Questionnaire. Een voorbeeld van dergelijk gedrag is het plotseling wegleggen van iets lekkers, met één kant van het gebit kauwen of plotseling naar de wang grijpen tijdens het eten.
De wetenschapper adviseert tandartsen niet alleen af te gaan op wat kinderen zelf aangeven en hun eigen inschatting. Observatie met video-opnamen is volgens haar de meest betrouwbare methode om pijn van kinderen te meten. Ze geeft wel toe dat het ook dan moeilijk blijft om pijngedrag te onderscheiden van gedrag als gevolg van bijvoorbeeld angst en stress.
(Bron)

Dat geldt niet alleen voor tanden denk ik - mijn ma weet mijn buikpijn als kind aan zenuwen. Pas toen ik, lekkerbek, weigerde nog langer te eten omdat die buikpijn steeds na het eten erger werd, besefte ze dat er echt iets aan de hand was. Het bleek een blindedarmontsteking. Maar mijn ma was zelf nogal van het 'niet zaniken, dóórgaan', waardoor haar genegeerde kiespijn in een complete ziekenhuisopname eindigde.
Discussie dubbele nationaliteit kost coalitie zetels

RIJSWIJK - De aanhang voor de coalitiepartijen is deze week sterk afgenomen. Dat bleek zondag uit een peiling van Maurice de Hond. "Dit hangt duidelijk samen met de discussie over de dubbele nationaliteit van bewindspersonen", stelt De Hond.
Niet alleen kiezers van de Partij voor de Vrijheid (PVV) steunden volgens de opiniepeiler deze motie, maar ook die van de VVD (86 procent) en het CDA (58 procent).
In vergelijking met de verkiezingen van november verliest het CDA zes zetels. De PvdA heeft er vijf minder. Het ChristenUnie blijft op twee staan. Hierdoor zouden de drie coalitiepartijen bij nieuwe verkiezingen met 69 zetels niet meer kunnen steunen op een meerderheid in de Tweede Kamer.
(Bron)

Ik begrijp nog steeds niet wat het probleem is met die dubbele nationaliteit. (Maar ik ben bevooroordeeld: die heb ik ook.) Is het een bewijs van betrokkenheid bij dit land als je die andere nationaliteit verwerpt (vooropgesteld dat dat kán)? Waarom hoeven mensen die hier geboren zijn uit NL-ouders die dan niet te bewijzen? Is puur het hier geboren zijn uit een NL-geslacht voldoende om zo te denken? Dan heb je toch iets gemist - ik ken "pure" NL-ers die ik niet erg pro-NL vind. Dus wat zegt dat?