zaterdag, maart 05, 2011

Ook ijsgroei aan onderkant ijskappen

AMSTERDAM - De enorme ijskappen op Antarctica groeien niet alleen aan de bovenkant, bijvoorbeeld door sneeuwval, maar ook aan de onderkant.
Deze nieuwe ontdekking wordt door wetenschappers beschreven in een artikel dat vrijdag door het wetenschappelijke tijdschrift Science wordt gepubliceerd.
Aan de onderkant van de ijskappen smelt het ijs, waarna het smeltwater als een soort smeermiddel dient en de ijskap over de ondergrond kan bewegen.
Wetenschappers zeggen nu echter dat dit smeltijs ook weer vast kan vriezen en de ijskap naar boven kan duwen.
Van een bepaalde ijskap zou zelfs 25 procent van de onderkant uit opnieuw bevroren water bestaan.
(Bron)
Vijf tijgers in Filipijns appartement aangetroffen

MANILLA - De Filipijnse brandweer heeft in een huis in de hoofdstad Manilla vijf tijgers en enkele andere dieren aangetroffen. De brandweerlieden waren naar het pand gegaan om daar een brand te blussen.
De dieren zijn uit het huis gehaald. Ze waren ongedeerd. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten dinsdag laten weten.
Naast de tijgers vonden de brandweerlieden enkele slangen, schildpadden, honden en katten in het pand. De tijgers waren opgesloten in een 15 meter lange en 4,5 meter brede ruimte. Hun gezondheidstoestand is goed.
De eigenaar van tijgers had een vergunning voor het houden van wilde dieren op zijn boerderij buiten Manilla, maar niet voor in een appartement in de hoofdstad. De man kan een jaar cel krijgen voor het illegaal houden en illegaal vervoeren van wilde dieren.
(Bron)
Schip met geld op weg naar Libië onderschept

LONDEN - De Britse autoriteiten hebben een schip onderschept dat met omgerekend 117 miljoen euro aan Libisch geld op weg was naar Libië.
Het vaartuig is door een boot van de Britse douane naar de Engelse havenstad Harwich begeleid. Dat meldden de autoriteiten vrijdag.
Tegen het regime van de Libische dictator Muammar Kaddafi zijn internationale sancties van kracht. Die zijn erop gericht geldstromen richting Libië af te snijden, waarmee hij de gewapende strijd tegen zijn eigen bevolking zou kunnen betalen.
Kaddafi zou onder meer gebruik maken van buitenlandse huurlingen om de opstand de kop in te drukken.
(Bron)
Britse koningin naar Ierland

LONDEN - De Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip brengen later dit jaar een staatsbezoek aan Ierland op uitnodiging van president Mary McAleese. Dat heeft het koninklijk paleis vrijdag bekendgemaakt.
Het is de eerste officiële staatsbezoek van een Britse vorst aan Ierland sinds dat land zich in 1922 na een bittere onafhankelijkheidsstrijd afscheidde van het Verenigd Koninkrijk. Wanneer het bezoek precies zal plaatshebben, is nog niet bekend.
(Bron)
Kinderverkrachter krijgt Facebookverbod

BRUSSEL - Een kinderverkrachter uit het Belgische Nieuwpoort mag van de rechter niet langer contacten onderhouden op Facebook, Twitter of andere sociale netwerksites. Hij mag ook niet meer chatten.
De man was drie jaar geleden opgepakt nadat hij zich had vergrepen aan twee minderjarige meisjes die hij via een chat had benaderd. Een rechter veroordeelde hem ook tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf.
Justitie sluit niet uit dat het verbod een primeur is. De rechterlijke macht wil met de alternatieve straf meteen ook afrekenen met zijn oubollige imago, meldden Vlaamse media donderdag. Magistraten werken ook met computers en ze hebben kinderen die chatten en op Facebook zitten, benadrukte een rechter.
(Bron)

En hoe houd je in de gaten dat de verodeelde dat niet meer doet?
Jongere ervaart werkstraf vaak positief

DEN HAAG - Veel jongeren die een werkstraf moeten uitvoeren, vinden dat daar positieve kanten aan zitten. Zo noemen ze een ontspannen sfeer en een leuke werkplek.
De aard en variatie van het werk kunnen ook als goed worden ervaren. Een taakstraf uitvoeren op zaterdag of het doen van saai of vervelend werk vinden ze vaak maar niks.
Dat blijkt uit onderzoek door het Bonger Instituut voor Criminologie en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil de werkstraffen onder de loep nemen.
De gestrafte jongeren vinden het wel vaak pijnlijk als ze hun taken moeten uitvoeren in de eigen buurt, waardoor het voor veel bekenden zichtbaar is. Toch zien ze veelal in dat dat bij de straf hoort en vinden ze het ook wel weer prettig als ze complimenten krijgen voor hun werk van buurtbewoners.
Allochtone jongeren hebben vaak nog meer moeite met de zichtbaarheid van hun straf in de eigen buurt dan oorspronkelijke Nederlandse. Daarbij vinden zij het ook extra erg dat ze voor hun gevoel voor schut lopen in de vaak verplichte werkkleding, omdat zij nog meer hechten aan bepaalde merkkleding.
De meeste jongeren vinden verder dat ze weinig of niets leren van de werkstraf. Overigens vinden ze dat vaak ook begrijpelijk, aangezien het een straf betreft.
Teeven ziet volgens zijn woordvoerder in de uitkomsten van het onderzoek voldoende aanknopingspunten om in het kader van het project Aanpak Recidive Werkstraffen Jeugd extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van de werkstraffen.
''Daarnaast geeft het onderzoek aanleiding om de mogelijkheden te verkennen om het uitvoeren van werkstraffen in de buurt verder uit te breiden. De bewindsman treedt hierover in overleg met de Raad voor de Kinderbescherming. Hij presenteert begin juni zijn bevindingen in een integraal plan ter verbetering van de werkstraf voor jeugdigen'', aldus de zegsman. In juni komt de bewindsman met een plan.
(Bron)
Prorail slaat alarm over koperdieven

AMSTERDAM - Koperdieven worden steeds professioneler en zorgen voor steeds grotere problemen voor de treinenloop. Vorig jaar steeg het aantal koperdiefstallen rond het spoor met 173 procent.
Prorail is de koperterreur zat en luidt de alarmklok. "We kunnen dit niet alleen", zegt de nieuwe Prorail-topvrouw Claudia Zuiderwijk in De Telegraaf.
Prorail vraagt om extra hulp van justitie en politie. Koperdieven weten steeds beter waar ze moeten zijn en welke kabels ze moeten meenemen en zorgen jaarlijks voor dertien miljoen euro schade. Vorig jaar werden 388 koperdiefstallen bij het spoor geteld.
De overlast die koperdieven veroorzaken voor reizigers neemt ook gestaag toe. Vorig jaar zorgde koperdiefstal in totaal voor 170 uur extra vertraging bij passagierstreinen.
(Bron)

Ik zou bijna een heel flauw grapje maken over sneeuw, hitte, koperdieven... Maar ik zal het niet doen.
Bloggend personeel is productiever

AMSTERDAM – Werknemers die vrijuit mogen bloggen over zowel hun persoonlijke als zakelijke leven, zijn productiever op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New York.
Volgens deze academische studie helpt schrijven op een online bedrijfsblog of forum werknemers dichter bij elkaar te komen en goede relaties op te bouwen. Daarnaast verhoogt het na verloop van tijd zelfs de productiviteit, zo schrijft Forbes.
Professor Anindya Ghose bestudeerde voor dit onderzoek 15 maanden lang het gedrag van 2396 werknemers van een groot technologiebedrijf. Hij concludeert: als men kennismaakt met collega’s buiten het werk om, bijvoorbeeld via een blog, werken zij daarna productiever samen.
Uit het onderzoek blijkt dat als het bedrijf het schrijven van persoonlijke blogs verbood, het aantal werk-gerelateerde blogs ook daalde. Wanneer het bedrijf het personeel vrij liet, verschenen er meer blogs en werden deze ook beter gelezen. Werknemers wisselden daardoor onderling ook meer informatie uit, zowel over werk- als privézaken.
Volgens Ghose bevordert het bloggen ook de persoonlijke relaties op het werk. “Een online gesprek leidt sneller tot een offline gesprek.”
(Bron)
Alle protesten in Saudi-Arabië verboden

RIYAD - Saudi-Arabië heeft zaterdag alle protesten en marsen verboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in een verklaring dat de politie alles zal doen om verstoringen van de openbare orde te voorkomen.
Het verbod volgt na een serie protesten van de sjiitische minderheid in het olierijke oosten van het conservatieve koninkrijk. De sjiieten, die worden gediscrimineerd, eisen de vrijlating van geloofsgenoten die zonder vorm van proces vastzitten.
Vorige week onthulde koning Abdullah een pakket steunmaatregelen ter waarde van omgerekend ruim 26 miljard euro, kennelijk in een poging het land te behoeden voor onrust die zich elders in de Arabische wereld verspreidt.
(Bron)
Wageningen betaalt boete langstudeerders

WAGENINGEN - De Wageningen Universiteit (WUR) betaalt voorlopig de zogenoemde langstudeerdersboete, die masterstudenten sociale wetenschappen aan de Wageningse instelling kunnen oplopen.
De universiteit denkt dat deze geste ongeveer 400.000 euro per jaar gaat kosten. Dat heeft rector magnificus Martin Kropff de Wageningse studenten laten weten.
De opleiding sociale wetenschappen duurt in Wageningen twee jaar, terwijl de overheid maar voor één jaar studiefinanciering beschikbaar stelt.
De universiteit vindt een jaar echter te kort, omdat in Wageningen veel bachelors van een uitgesproken bètagerichte opleiding bij de master sociale wetenschappen terecht komen. Zij hebben meer tijd nodig om kennis over levenswetenschappen op te doen, aldus Kropff.
Door dit universiteitsbeleid lopen zo'n 250 studenten per jaar een groot risico een langstudeerdersboete van 3000 euro te moeten betalen en dat vindt de WUR onterecht.
(Bron)
'Straatcoaches verzinnen overlast voor quotum'

AMSTERDAM - Straatcoaches in Amsterdam verzinnen meldingen over overlastgevende jongeren om aan hun quotum te voldoen.
De beveiligers moeten ongeveer acht incidenten met hangjongeren per dag melden, maar als er - bijvoorbeeld vanwege regen - niemand op straat is, krijgen jongeren verzonnen klachten in de schoenen geschoven.
De straatcoaches krijgen miljoenen euro's subsidie. Meerdere (ex-)straatcoaches verklaren tegenover De Telegraaf dat de meldingen worden verzonnen om het budget te verantwoorden.
"Onze leidinggevenden moeten toch verantwoorden waar ze die 6,4 miljoen euro subsidie voor nodig hebben."
Een oud-straatcoach verklaart met het werk te zijn gestopt omdat hij het vreselijk vond het vertrouwen van de jongeren te schaden.
"Moest je bijvoorbeeld zeggen dat je die en die op straat had zien blowen. Kregen de ouders van zo'n jongen de politie op bezoek. Nou, laat die gast dan nog maar eens aan zijn vader uitleggen dat hij niet eens rookt."
Een andere voormalig straatcoach zegt dat het goed verdiende en dat het werk licht was. "We verdienden 1800 euro en je hoeft niet geschoold te zijn. Dat is lekker verdienen, want we deden vaak helemaal niks."
Hij zag ook coaches blowen, gedrag wat ze onder de jongeren juist geacht worden te ontmoedigen. Andere coaches zouden cocaïne dealen en gestolen spullen verkopen.
De SP in Amsterdam dringt aan op een debat over de inzet van straatcoaches. De partij wil dat burgemeester Eberhard van der Laan de jeugdoverlast in de verschillende Amsterdamse buurten gerichter gaat bestrijden.
SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: ''Wij krijgen al langer signalen over verveelde straatcoaches. Ze hangen soms verveeld rond in buurten en sommigen veroorzaken ook zelf overlast.''
Volgens de SP werkt de aanwezigheid van straatcoaches in een aantal wijken goed, maar moet de gemeente in andere buurten juist kiezen voor een alternatief. Ivens: ''Soms is een jongerencentrum of een hangplek nuttiger dan extra toezicht.''
(Bron)
Grote steden willen regels studentenhuisvesting aanpassen

AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA-wethouder Freek Ossel (wonen) heeft namens de vier grote steden aan het kabinet gevraagd knelpunten in de regelgeving rondom studentenhuisvesting weg te nemen.
Dat moet ertoe leiden dat Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam de komende vier jaar meer woonplekken voor deze doelgroep kunnen bouwen.
Ossel heeft hierover vrijdag een brief gestuurd aan de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).
De grote steden willen dat zij een aantal belemmeringen in de landelijke wet- en regelgeving opheffen om het rendabel bouwen van studentenwoningen mogelijk maken. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het treffen van fiscale maatregelen om de transformatie van kantoren naar woonruimte aantrekkelijker te maken.
Verder vragen de G4 het kabinet onder meer om urgentie te geven aan de invoering van het nieuwe Bouwbesluit en een onderzoek uit te voeren naar de belemmeringen van het woningwaarderingsstelsel bij het bouwen van studentenhuizen. De gemeenten geven aan dat ze zelf ook al bezig zijn om bepaalde regels aan te passen.
De vier steden willen de komende jaren flink meer woonplekken voor studenten maken. Amsterdam heeft zich voorgenomen in de periode 2010-2014 negenduizend woningen voor deze groep te realiseren en Utrecht zet zich in voor vijfhonderd permanente woonruimtes, gebruik van leegstaande kantoren voor tijdelijke huisvesting en nog eens 1700 plekken na 2014.
Den Haag is bezig 1500 extra plekken te maken en na 2015 moet daar nog een zelfde aantal door nieuwbouw en vrijgekomen leegstaand vastgoed bij komen. Rotterdam stort zich op de kwaliteit van de woningen en wil eveneens kantoren ombouwen tot woonruimte.
(Bron)
Werkende vrouw maakt langere dagen voor minder geld

AMSTERDAM - Werkende vrouwen maken, vergeleken met mannen, langere dagen voor minder geld. Dat blijkt uit een vergelijking van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in elf landen, op basis van ruim een half miljoen respondenten.
Uit het onderzoek blijkt dat dit overal voorkomt, los van regio, land, sector of beroep. Wel blijkt dat hoe ontwikkelder de economie en hoe minder traditioneel de samenleving, des te kleiner de loonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn.
Volgens het rapport kan de heersende loonongelijkheid niet verklaard worden doordat vrouwen gemiddeld gezien minder bekwaam of lager opgeleid zouden zijn dan mannen.
In Nederland is het loonverschil gemiddeld 16 procent, in Denemarken slechts 9 procent.
Onderaan de lijst staat India, waar werkende vrouwen gemiddeld 36 procent minder verdienen dan hun mannelijke beroepsgenoten voor werk van vergelijkbare kwaliteit.
Naast dit patroon ontwikkelt zich een groeiend bewustzijn onder vrouwen van deze situatie en neemt hun onvrede daarover toe.
Daarnaast gaan steeds minder werkende vrouwen akkoord met de traditionele rolverdeling, zo stelt Loonwijzer, een initiatief van FNV, Monsterboard en de Universiteit van Amsterdam.
(Bron)

vrijdag, maart 04, 2011

TT 122 Bij een bedrijf in Ede is vanochtend een metalen voorwerp door het dak komen vallen. De politie heeft geen idee wat het precies is. Mogelijk komt het van een vliegtuig. Het stuk metaal is 5 bij 7 centimeter groot en ongeveer 3 kilo zwaar. Niemand is gewond geraakt.
Verwarde man steelt ambulance

SITTARD - Een verwarde 43-jarige man heeft dinsdagochtend een ambulance gestolen bij het ziekenhuis in Sittard. Hij reed daarmee met in zijn kielzog de gealarmeerde politie over de A76 naar Duitsland, maakte de politie dinsdag bekend.
Eenmaal in Duitsland reed hij naar het centrum van Aken en parkeerde de ambulance bij het Tivolistadion in de Duitse stad.
Daar probeerde hij er rennend vandoor te gaan, maar hierbij had hij niet op de inmiddels ingeseinde Duitse politie gerekend. Duitse agenten wisten de man in zijn kraag te grijpen. Wat de man tot zijn daad dreef, wist de politie dinsdag niet.
(Bron)
Cameradief zet zichzelf op beeld

AMSTERDAM - Een 34-jarige dief van bewakingscamera's uit Oosterhout is dinsdagochtend in de kraag gevat, nadat hij zo snugger was zichzelf op beeld te zetten. Hij was blijkbaar even vergeten dat hij tijdens zijn daad gewoon nog werd opgenomen.
Dat meldt de politie dinsdag.
De man ging er begin december met de camera's vandoor uit winkelcentrum Arkendonk in Oosterhout.
Op de bewakingsbeelden van de camera's was te zien dat de dader eerst poolshoogte kwam nemen.Even later kwam hij terug met een trapje om twee camera's te demonteren. Daarbij was hij vol in beeld.
Agenten van het Oosterhoutse politiekorps dachten op de beelden de 34-jarige man te herkennen. De winkeliersvereniging had daarnaast prints van de dader op diverse plekken in het winkelcentrum opgehangen en ook de tips van het publiek leidden naar de Oosterhouter.
De wijkagent bekeek vervolgens de profielfoto van de man op Hyves. Ook hier was sprake van een sterke gelijkenis, stelde hij vast. De officier van justitie gaf vervolgens toestemming voor de arrestatie van de vermoedelijke dief.
(Bron)

donderdag, maart 03, 2011

Man geeft per ongeluk zichzelf aan na taxiruzie

SCHIPHOL - Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben dinsdag op Schiphol een 25-jarige man aangehouden omdat hij gezocht werd voor oplichting. Dat heeft de marechaussee woensdag bekendgemaakt.
De man zonder vaste woon- of verblijfplaats had de marechaussee zelf gebeld vanwege een ruzie met een taxichauffeur op de luchthaven.
Toen de medewerkers ter plaatse de man natrokken, bleek dat hij nog 120 dagen celstraf moest uitzitten en 27.000 euro aan boetes had openstaan.
(Bron)
Wetenschapper gestorven aan de pest

AMSTERDAM – Een Amerikaanse wetenschapper die onderzoek deed met verzwakte pestbacteriën is door een ongelukkige samenloop van omstandigheden gestorven aan de pest. Dat blijkt uit een medische analyse.
De 60-jarige Malcolm Casadaban stierf in 2009 onder mysterieuze omstandigheden na experimenteel onderzoek aan de Universiteit van Chicago met de bacterie Yersinia pestis, de veroorzaker van de pest.
Uit een nieuwe medische analyse blijkt dat de wetenschapper door een ongelukkige samenloop van omstandigheden is gestorven aan een besmetting met de pest.
Zijn besmetting werd waarschijnlijk veroorzaakt door een erfelijke aandoening die hij had, maar waarvan hij niet op de hoogte was. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De pestbacteriën waarmee Casadaban werkte, waren verzwakt en daardoor normaal gesproken ongevaarlijk. De laboratoriumvariant van Yersinia pestis is genetisch zo gemanipuleerd dat de bacterie moeite heeft om ijzer op te nemen. Die stof heeft de ziekteverwekker nodig om belangrijke enzymen aan te maken
Zonder het zelf te weten leed Casadaban echter aan hemochromatose, een genetische stoornis die ervoor zorgt dat het bloed van mensen verzadigd raakt met ijzer.
Toen tijdens het onderzoek van de wetenschapper enkele verzwakte pestbacteriën in zijn bloed terecht kwamen, profiteerden de organismen van de overvloed aan ijzer in zijn bloed. Casadaban raakte daardoor besmet met de pest, zo is gebleken uit onderzoek van het Amerikaanse instituut Centers for Disease Control and Prevention.
Waarschijnlijk kwamen de pestbacteriën in het lichaam van de wetenschapper terecht omdat hij niet met rubberhandschoenen werkte. Handschoenen zijn eigenlijk verplicht in wetenschappelijke laboratoria, maar veel onderzoekers negeren de regels als ze met bacteriën werken die in de praktijk ongevaarlijk zijn.
Verzwakte pestbacteriën zijn normaal gesproken zo veilig dat zelfs muizen niet besmet kunnen raken met de pest als ze in contact komen met de organismen.
Toen Casadaban naar de dokter ging met griepachtige verschijnselen, kwam dan ook niemand op het idee dat hij wel eens besmet kon zijn met de pest. Tot die theorie kwamen artsen pas na zijn dood. De pest is met de juiste antibiotica tegenwoordig goed te genezen.
(Bron)
'Pizzaboer liet muizen los bij concurrenten'

PHILADELPHIA - De eigenaar van een pizzeria in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Philadelphia wordt ervan verdacht levende muizen te hebben uitgezet bij concurrerende eetgelegenheden. Dat heeft een functionaris van de plaatselijke politie woensdag gemeld.
Nickolas Galiatsos, eigenaar van Nina's Bella Pizzeria, werd maandag gearresteerd. De baas van het nabijgelegen restaurant Verona Pizza had de politie gebeld nadat hij had gezien hoe zijn concurrent met een tas het toilet was binnengelopen en met lege handen naar buiten was gestapt.
De agenten troffen een tas met muizen aan en voetstappen op de wc-bril. Kennelijk had Galiatsos geprobeerd de knaagdieren weg te stoppen boven het plafond.
Bij een andere pizzeria vond de politie eveneens een tasje met muizen in een vuilnisbak. Galiatsos hangt bestraffing boven het hoofd wegens onder meer dierenmishandeling en wangedrag.
(Bron)
Betogende vrouwen doodgeschoten in Ivoorkust

ABIDJAN - Veiligheidstroepen hebben donderdag minstens zes demonstrerende vrouwen doodgeschoten in Ivoorkust. Dat meldden getuigen en een militaire bron.
Volgens de getuigen reden mannen in uniform naar de vrouwen toe, waarna ze het vuur openden. Zes vrouwen stierven ter plekke. Een andere getuige meldde zelfs dat er tien slachtoffers waren. Een bron binnen de veiligheidsdiensten hield het op een ongeluk.
De vrouwen betoogden voor de Ivoriaanse leider Alassane Ouattara. Die politicus is al maanden in een machtsstrijd verwikkeld met de zittende president Laurent Gbagbo.
Hoewel Ouattara de verkiezingen won volgens internationale waarnemers, weigert Gbagbo op te stappen. De veiligheidssituatie in Ivoorkust is ernstig verslechterd door de spanningen.
(Bron)
Leerlinge naar rechter om verbod hoofddoek

VOLENDAM - De 15-jarige Imane Mahssan stapt naar de rechter om af te dwingen dat ze voortaan met een hoofddoek de klas in mag bij het Don Bosco College in Volendam.
Dit heeft een woordvoerder van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland donderdag gezegd.
De leerlinge verzocht de schoolleiding in februari vorig jaar een hoofddoek te mogen dragen. Toen hierop geen reactie kwam, besloot ze bij het begin van het nieuwe schooljaar de hoofddoek in de klas te dragen.
De school kondigde een verbod af, waarop Imane Mahssan de zaak aanhangig maakte bij de Commissie Gelijke Behandeling. Hoewel die haar op 7 januari dit jaar in het gelijk stelde, handhaaft de school het verbod.
(Bron)
Twee Russische vliegtuigen onderschept

DEN HAAG -Twee Nederlandse gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Leeuwarden hebben woensdag twee Russische vliegtuigen onderschept, die het Nederlands NAVO-luchtruim waren binnenvlogen zonder hun identiteit bekend te maken.
Dat meldde het ministerie van Defensie woensdag.
Deense vliegtuigen hielden de Russische Bear T95’s al in de gaten. Bij de grens van het gebied waar Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk voor is, zetten de Nederlandse F-16's de achtervolging in.
De Russische vliegtuigen vlogen ten noordwesten van Leeuwarden richting Engeland, waarna de Britse luchtmacht de begeleiding overnam.
Het komt vaker voor dat Russische militaire toestellen zonder zich te identificeren boven het zogenoemde verantwoordelijkheidsgebied van Nederland vliegen. De gevechtsvliegtuigen zijn 24 uur per dag paraat om het luchtruim boven Nederland te verdedigen.
Bij een melding van een onbekend vliegtuig gaan ze binnen enkele minuten de lucht in om de indringer te onderscheppen.
De opdrachten daarvoor worden door de NAVO gegeven aan het militair centrum voor verkeer en gevechtsleiding Nieuw Millingen.
(Bron)

woensdag, maart 02, 2011

Probeer nu eens aan een niet-Nederlander uit te leggen waarom wij onze stemmen vandaag allemaal in een kliko gooiden.
TT 133 Schietpartij op vliegveld Frankfurt

Op het vliegveld van Frankfurt zijn bij een schietpartij twee mensen om het leven gekomen. Twee anderen raakten zwaargewond. Volgens de eerste berichten is de vermoedelijke dader aangehouden.

maandag, februari 28, 2011

Bizarre strijd Wisconsin naar climax

MADISON - In de Amerikaanse staat Wisconsin nadert een bizarre strijd zijn climax. De gouverneur van de staat is het zat dat veertien Democratische Senatoren de staat zijn uitgevlucht om een stemming in de Senaat te verhinderen.
De Senatoren houden zo een ingrijpend wetsvoorstel tegen dat de ambtenaren verbiedt om nog cao's af te sluiten. Dat plan moet loonsverlaging mogelijk maken.
''Als de Democratische Senatoren niet terugkomen, zijn we gedwongen om te bezuinigen door ambtenaren te ontslaan'', zei de Republikeinse gouverneur Scott Walker zondag tegen de Amerikaanse zender NBC.
Het wetsvoorstel leidt al weken tot protesten. Zaterdag gingen weer tienduizenden betogers de straat op.
Maar andere Amerikaanse staten werken inmiddels ook aan een cao-verbod voor ambtenaren. In Indiana zijn Democratische parlementsleden eveneens de staat uitgevlucht voor de stemming.
(Bron)
'Onveilige poolexpeditie tragisch mislukt'

WELLINGTON - Bij een tragisch mislukte expeditie naar de Zuidpool met een Noors jacht, lijkt het alsof alle veiligheidsvoorschriften die voor het Zuidpoolgebied gelden, zijn overtreden.
Dit heeft de chef van de Nieuw-Zeelandse missie voor Antarctica, Lou Sanson, maandag gezegd. De autoriteiten in Nieuw-Zeeland rekenen er niet meer op dat de drie vermiste bemanningsleden van het jacht nog in leven zijn.
Het 14 meter lange stalen schip, de Beserk, had afgelopen dinsdag in de Rosszee een noodsignaal uitgestuurd, tijdens hoge golven en 40 graden vorst. Het was zonder overleg met de autoriteiten op Antarctica afgekoerst en bereikte dat 11 februari.
Kort voor de boot verdween, werden twee Noren op het ijs afgezet. Zij wilden in de voetsporen treden van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen die in december 1911 als eerste mens de Zuidpool bereikte.
De twee Noren hebben hun tocht afgebroken en zijn met bevriezingsverschijnselen aangekomen op een Nieuw-Zeelands steunpunt op de Zuidpool, de basis Scott. Ze zijn maandag overgebracht naar Christchurch, de Nieuw-Zeelandse stad die afgelopen dinsdag werd getroffen door een zware aardbeving.
Volgens de Noorse autoriteiten heeft de expeditie geen toestemming gevraagd om op expeditie te gaan. Deze was door de autoriteiten ook nooit afgegeven, mede omdat er geen verzekering was afgesloten voor een eventuele zoek- en reddingsactie. Volgens een van de twee overlevenden is Antarctica niemandsland en was toestemming dus niet nodig.
De drie mannen en het schip blijven vooralsnog vermist. Een schip van de tegen walsvisvangst strijdende organisatie Sea Shepherd, de in Nederland geregistreerde Steve Irwin, heeft een lege, beschadigde reddingsboot aangetroffen die van de Berserk afkomstig is.
(Bron)
'Professoren VS mogen gewapend voor de klas'

PHOENIX - Professoren mogen gewapend voor de klas, als plannen in meer dan tien Amerikaanse staten doorgaan. De hoogleraren en oudere studenten kunnen zich dan verdedigen als er weer iemand om zich heen schiet op de campus, zo denken Republikeinse politici.
''Als gezagsgetrouwe, verantwoordelijke volwassenen zichzelf kunnen verdedigen, zal dat criminaliteit afschrikken'', zei de Republikeinse senator Jack Harper uit Arizona op de site van de New York Times.
Maar de drie universiteiten in zijn staat Arizona zijn tegen het plan. Zij willen de wapens juist buiten de campus houden, niet erbinnen.
De wetsvoorstellen kregen een impuls door recente schietpartijen. In januari schoot een student zes mensen dood, onder wie een parlementslid, bij een winkel in Tucson in Arizona.
Op 14 februari werd een student in Phoenix (Arizona) overmeesterd vlak voordat hij een leraar wilde doden. In 2002 slaagde een student er wel in om drie hoogleraren dood te schieten in dezelfde staat.
De Amerikaanse staat Utah is tot dusver de enige staat die al langer wapens op school toelaat. Zelfs voor studenten. De jongeren moeten hun wapen wel verborgen houden en een vergunning hebben.
De machtige wapenlobby in de VS verwacht dat Texas de volgende staat is die wapens toestaat. De half miljoen studenten kunnen hier dan dus naast hun broodtrommel en laptop, ook een vuurwapen meenemen in hun tas.
Kritiek komt er van de Brady Campaign to Prevent Gun Violence. De groep is vernoemd naar de persmedewerker Jim Brady, die bijna zijn leven verloor toen president Ronald Reagan in 1981 werd neergeschoten.
''In de studentenleeftijd, van 18 tot 24, zijn de piekjaren voor drank- en drugsgebruik, zelfmoordpogingen en andere psychische problemen. Een zuipende en druggebruikende student is al erg genoeg. Laten we die geen pistool geven'', zei een woordvoerder tegen de krant Washington Examiner.
(Bron)
Een op tien betaalautomaten niet chipklaar

AMSTERDAM - Ongeveer 20.000 tot 25.000 betaalautomaten, bijna 10 procent van het totaal, moeten nog worden aangepast of vervangen voor het 'nieuwe pinnen'.
Dat meldde Currence, de eigenaar van PIN, maandag.
Volgens een woordvoerder is meer dan 90 procent van de ruim 244.000 betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden klaar voor de chip.
Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders via de betaalautomaten alleen nog betalen met een bankpas met een chip. Consumenten kunnen dit jaar al steeds minder vaak hun pinpas door een gleuf halen.
''Alle betaalautomaten moeten voor het eind van dit jaar klaar zijn voor het nieuwe pinnen'', zei een woordvoerder van Currence. ''Sommige apparaten moeten nieuwe software krijgen, maar anderen moeten geheel worden vervangen.''
Volgens Currence zijn het vooral onbemande benzinestations en parkeergarages die de betaalautomaten nog moeten vervangen. ''Verder zijn er ondernemers die nog geen nieuw contract met hun bank hebben afgesloten. Zij hebben daar tot het eind van dit jaar de tijd voor'', zei de woordvoerder.
Er zijn ook bedrijven die zich nog niet bewust zijn van het 'nieuwe pinnen'. ''Zij hebben gewoon nog niets vernomen van de verandering.''
Detailhandel Nederland meldde dat nog enkele technische problemen aan het licht zijn gekomen tijdens testen die zijn uitgevoerd in winkelcentra. ''Zo konden ondernemers bijvoorbeeld niet traceren in welk filiaal welke betalingen zijn gedaan. Maar we hebben de garanties gekregen dat het systeem werkt'', zei een woordvoerder.
Volgens de branchevereniging zijn er inderdaad ondernemers die hun zaken nog niet op orde hebben. ''Het gaat vooral om kleine ondernemers. Zij moeten bijvoorbeeld hun bankcontract nog omzetten en hun apparatuur deels of helemaal vervangen.''
Ook bij consumenten is het nieuwe pinnen nog niet helemaal doorgedrongen, weet Currence. ''De handeling is anders. Het komt wel eens voor dat mensen hun pasje daardoor in het apparaat laten zitten.
Betaalautomaten geven daarom drie piepjes om de consument daar attent op te maken'', aldus de woordvoerder.
Overigens zijn bijna alle 25 miljoen bankpassen nagenoeg 'chipklaar'. ''Het kan zijn dat er hier en daar iemand is wiens bankpas niet geschikt is voor het nieuwe pinnen. Maar we kunnen stellen dat nagenoeg 100 procent van de pasjes chipklaar is."
(Bron)
Nederlandse kikkers geveld door virus

UTRECHT - Meer dan duizend wilde kikkers in één vennetje in Drenthe zijn afgelopen jaar overleden aan een Ranavirusinfectie. De kans is groot dat het virus ook elders heeft toegeslagen, zo heeft een woordvoerster van Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) maandag laten weten.
De komende maanden wil RAVON onderzoeken of er nog ergens anders in Nederland een massale kikkersterfte is geweest.
Het is de eerste keer dat dit voor amfibieën gevaarlijke virus bij wilde kikkers is vastgesteld, zo hebben wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht ontdekt.
Ranavirusinfecties kunnen massale sterfte veroorzaken bij amfibieën, reptielen en vissen. Het virus is niet schadelijk voor mensen.
In een ven in Nationaal Park Dwingelderveld werden in september vorig jaar veel dode kikkers gevonden. Na sectie bleek het om het Ranavirus te gaan. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen om de kans op verspreiding tegen te gaan.
Volgens de woordvoerster van RAVON is er te weinig budget om actief andere plekken in Nederland te onderzoeken. ''Daarom hopen we dat natuurliefhebbers het melden als ze veel dode kikkers vinden.’’
(Bron)

zondag, februari 27, 2011

In de badkamer ligt een soort badmat: schuimachtig materiaal, met een fotoprint van een tropische kust: zee, wit strand, palmen, blauwe lucht, wolken. Ik wilde 'm op de muur plakken, want als badmat leek ie me iets te absorberend.
Dus lag ie laatst op de grond en werd ie nat. Waarop ik 'm steeds als ik niet onder de douche stond rechtop tegen de muur zette, om te drogen.
Dat is een doorslaand succes. Tijger, die altijd meerent de badkamer in, duikt eronder, loopt erachter langs, draait en wriggelt tot de mat helemaal over haar heen ligt en daarna schieten er ineens aan alle kanten voetjes uit. Ik wil dan best meespelen, maar ja, die nagels ;p Meestal kriebel ik dan maar ergens in het midden van de mat, ongeveer waar zij recht onder zit, en dan komt de hele mat (plus Tijger) ongeveer een halve meter omhoog.
Dat opplakidee heb ik maar laten varen...
Wind weerhoudt PVV'ers van oerhollandse fietstocht

SCHEVENINGEN - De PVV-kandidaten van de provincie Zuid-Holland stappen zondag wegens storm en regen niet op hun rijwiel voor een 'oerhollandse fietstocht'.
De politici zouden op de fiets een kijkje nemen bij de Delflandse kust, waar vanaf dit jaar 21,5 miljoen kubieke meter zand aan de kust wordt vastgeplakt om deze te beschermen. De PVV is tegen dit project van de provincie en Rijkswaterstaat, omdat door het extra zand sterke waterstromingen kunnen ontstaan. Dat zou gevaarlijk zijn voor badgasten.
Marc van den Berg, nummer vier op de Zuid-Hollandse PVV-lijst, had zich verheugd op de fietstour. 'Dat is hartstikke Hollands. Gisteravond wilden we de tocht ondanks de plensbuien juist door laten gaan. Maar nu het KNMI heeft gewaarschuwd voor de wind hebben we deze toch afgelast. We willen de veiligheid van onze kandidaten niet in gevaar brengen.'
Het KNMI waarschuwt zondag voor windstoten rond 75 kilometer per uur in de provincie Zuid-Holland.
(Bron)

Tegen kustbescherming omdat dat risico kan opleveren voor badgasten. Logisch.
En dan niet kan fietsen omdat het waait. Ook logisch.
Adverteerders willen 'reclameluwe' dag

AMSTERDAM - De Bond van Adverteerders (BVA) wil een 'reclameluwe dag' invoeren. Dat meldt vicevoorzitter Frenkel Denie deze week in Adformatie, het blad van de reclamebranche.
De BVA wil hiermee zijn standpunt dat er ''minder, maar betere reclame moet komen'' in de praktijk brengen. De bond heeft een projectgroep in het leven geroepen om het voornemen te bewerkstelligen.
''Mijn droom is dat gedurende een half jaar de zaterdag reclameluw wordt'', legt Denie uit in Adformatie.
''Ik zoek nu een klein groepje adverteerders om mee te beginnen. Dat zijn de believers. Maar iedereen vindt dat er te veel reclame is.''
RTL staat niet direct afwijzend tegenover het voorstel, bevestigt commercieel directeur Ton Rozestraten zaterdag. ''Maar wij zijn wel een commercieel bedrijf'', legt hij uit.
''We willen best minder reclame uitzenden als de sector daar zelf om vraagt. Maar dat betekent wel dat de reclametijd duurder wordt. Wij moeten er financieel natuurlijk niet op achteruit gaan.''
Bovendien vindt Rozestraten het vreemd dat de BVA deze oproep alleen doet voor televisiereclame. ''Ik ben wel benieuwd hoe zij in deze aankijken tegen de hoeveelheid aan reclame in bijvoorbeeld dagbladen, tijdschriften en op internet.''
Denie was zaterdag niet bereikbaar om zijn plan toe te lichten.
(Bron)

Minder maar betere reclame. Ehm... Wie maakt de huidige reclames dan?