zaterdag, augustus 28, 2010

Vermoeide vrouw crasht onder sms'en

AMSTERDAM - Een sms dat ze bijna in slaap viel achter het stuur is een 39-jarige vrouw uit Oldebroek bijna fataal geworden.
De vrouw raakte vermoedelijk tijdens het sms'en met haar auto op de A28 van de weg en sloeg in de berm over de kop. Ze is met een flinke hoofdwond naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de politie zaterdag.
Het ongeval vond vrijdag rond 10.15 uur plaats tussen Harderwijk en Nunspeet op de A28 richting Amersfoort. Volgens een getuige reed de vrouw zonder aanwijsbare oorzaak de rechter berm in.
De politie trof vervolgens bij werkzaamheden een mobiele telefoon aan met op het scherm een niet afgemaakt sms-bericht met de tekst: 'Ik val bijna in slaap achter het stuur'.
(Bron)

Er is een reden voor dat je niet mag sms'en achter het stuur... Dan kun je toch beter ergens parkeren en even een dut doen.
Schiphol gaat vogels te lijf met laserstraal

SCHIPHOL - Schiphol zet een bewegende, groene laserstraal in om de overlast van vogels op de start- en landingsbanen tegen te gaan.
Dat heeft een woordvoerster van Schiphol vrijdag bevestigd na een bericht hierover in De Telegraaf.
De groene laserstraal waaiert vlak boven de grond en schrikt de vogels af, aldus de woordvoerster. Het betreft een proef die in juni is begonnen en een jaar gaat duren.
''We gaan kijken of het effectief is'', aldus de woordvoerster. Het is een Franse vinding, waarmee op een kleine luchthaven in Frankrijk inmiddels goede resultaten zijn geboekt.
Schiphol heeft de piloten op de hoogte gesteld van de proef. De straal gaat vlak over de grond, waardoor het luchtverkeer geen hinder ondervindt.
De luchthaven besteedt veel aandacht aan het verjagen van vogels, omdat er de laatste jaren steeds vaker botsingen zijn. In juni moest nog een toestel van de KLM kort na het opstijgen weer terugkeren, omdat een vogel in de motor terecht was gekomen.
Een eerder dit jaar ingestelde commissie onderzoekt de mogelijkheden om de overlast te beperken. Schiphol hoopt nog eind dit jaar te kunnen proefdraaien met een vogelrader om het aantal vogelbotsingen te verminderen.
(Bron)

Oplaseren!
IJskabeljauw kan zwemmen in ijswater door 'antivries’

AMSTERDAM – Duitse wetenschappers hebben ontdekt waarom de in de Noordelijke IJszee levende ijskabeljauw niet bevriest bij watertemperaturen onder het vriespunt.
Zogenaamde antivriesproteïnen zorgen er voor dat het bloed van de ijskabeljauw vloeibaar blijft bij temperaturen onder het vriespunt. Door de invloed van de eiwitten klonteren de watermoleculen in het bloed niet samen, maar blijven ze los van elkaar in beweging.
Dat schrijven wetenschappers van de Ruhr-Universiteit in Bochum in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Chemical Society.
Het vriespunt van het bloed van ijskabeljauwen ligt in theorie rond de -0,9 graden Celsius. In de praktijk kunnen de dieren echter gemakkelijk overleven bij temperaturen die lager liggen dan -1 graden Celsius, zoals bijvoorbeeld vaak voorkomt in de Noordelijke IJszee. De eerder genoemde antivriesproteïnen in hun bloed zijn daar de oorzaak van.
De eiwitten werden vijftig jaar geleden al ontdekt. Maar de Duitse wetenschappers hebben de werking van de bewuste eiwitten voor het eerst ontrafeld door met terahertz-straling in beeld te brengen hoe antivriesproteïnen van ijskabeljauwen reageren op watermoleculen.
Ze kwamen tot de conclusie dat de antivriesproteïnen niet alleen invloed hebben op watermoleculen waarmee ze in direct contact komen, maar ook op watermoleculen die zich op grotere afstand in het bloed van de dieren bevinden.
“We konden duidelijk zien dat de proteïnen een ver reikend effect hadden op watermoleculen in de omgeving”, verklaart hoofdonderzoeker Konrad Meister op nieuwssite ScienceDaily.
(Bron)
RIP Anton Geesink.

vrijdag, augustus 27, 2010

RIP Ton van Duinhoven.
'Patiënt duurder uit voor zorg'

DEN HAAG - Patiënten zullen in de toekomst veel meer zelf moeten betalen voor hun zorg. Dat stellen de oud-ministers Willem Vermeend (PvdA) en Roger van Boxtel (D66) in het boek 'Uitdagingen voor een gezonde zorg' dat sinds deze week in de boekhandels ligt.
Vermeend is oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tegenwoordig onder meer bijzonder hoogleraar.
Van Boxtel was minister van Grotestedenbeleid en Integratie. Tegenwoordig is hij topman bij zorgverzekeraar Menzis.
Volgens de twee oud-bewindslieden zijn eigen betalingen in veel andere Europese landen veel meer ingeburgerd dan in Nederland.
Op het moment betalen Nederlanders een eigen risico van 165 euro per jaar als ze een beroep doen op de gezondheidszorg. Bezoeken aan de huisarts en bijvoorbeeld verloskundige zijn daarvan uitgezonderd.
De bedoeling van de regeling is dat mensen door de eigen betalingen kostenbewust worden en minder snel naar de dokter stappen. Maar diverse onderzoeken wijzen uit dat de meeste Nederlanders helemaal niet in de gaten hebben dat een bezoek aan het ziekenhuis, fysiotherapeut of apotheker extra geld kost, laat staan dat ze zich laten afschrikken door de kosten.
De twee oud-ministers verwachten dat 'forse' en 'aanzienlijke' eigen betalingen wel een remmend effect zullen hebben. Ze noemen geen concrete bedragen, maar verwijzen naar berekeningen van het Centraal Planbureau, die uitgaan van 775 euro per verzekerde per jaar.
De twee ministers zeggen dat de eigen betalingen nodig zijn om de gezondheidszorg voor de toekomst betaalbaar te houden. Wel moeten de lagere inkomens worden ontzien, bepleiten ze.
Een nadeel van een inkomensafhankelijk stelsel van eigen betalingen is dat het veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. Het tweetal vindt daarom dat de regeling door de Belastingdienst moet worden uitgevoerd. Die kan dan meteen de chronisch zieken en mensen met een lager inkomen fiscaal compenseren.
Maar er moet, naar de mening van de oud-bewindslieden, veel meer gebeuren om de gezondheidszorg voor de toekomst gezond en betaalbaar te houden.
Zo vinden ze dat een volgend kabinet zich moet buigen over de wenselijkheid van dure medische behandelingen voor de groep zeer oude patiënten. Die behandelingen kosten vele tienduizenden euro's per geval en leiden naar hun mening tot ''een (zeer) beperkte verlenging van het leven''. En de twee oud-politici vragen zich bovendien af of die verlenging een acceptabele kwaliteit van leven oplevert voor de betrokken patiënt.
(Bron)

Het klinkt bijna naar het ouderwetse ziekenfonds.
En je moet hoe dan ook oppassen: met doktersbezoek ontmoedigen, ben je niet per definitie goedkoper uit in de zorg.
Poolse fruitplukkers krijgen eigen opleiding
42
GELDERMALSEN - De mbo-instellingen Helicon in Geldermalsen en Edudelta in Goes starten dit najaar met een eenjarige opleiding voor Poolse fruitplukkers.
De Polen leren er Nederlands, vakuitdrukkingen en basisvaardigheden voor de fruitteelt en de vruchtbomenkweek. In de fruitteelt zijn duizenden Polen actief.
Volgens projectleider Ton Starren van Helicon in Geldermalsen blijft 5 tot 10 procent van de Poolse seizoenkrachten uiteindelijk voor langere tijd in Nederland.
Voor deze mensen is het van belang om Nederlands en vaktaal te leren, zo bleken ook veel ondernemers in de sector te vinden.
''Om maar een heel simpel voorbeeld te geven: als een baas zegt dat de knechten rode appels moeten plukken, en ze plukken de groene, is er een probleem'', aldus Starren.
Er zijn volgens de projectleider al voldoende aanmeldingen om in oktober met drie groepen te kunnen beginnen.
De Poolse fruitplukkers moeten dertig avonden naar school. Daarnaast leren zij in vier dagdelen vakvaardigheden op het bedrijf waar ze in dienst zijn. De cursus kost 900 euro en wordt in de meeste gevallen door de werkgever betaald.
Die kan het lesgeld via een belastingmaatregel grotendeels terugvragen. Als het project succesvol is, komen er ook cursussen in andere delen van het land waar veel aan fruitteelt wordt gedaan.
(Bron)
Dieetgoeroe Montignac (66) overleden

ANNEMASSE - Michel Montignac is zondag op 66-jarige leeftijd overleden. De Franse dieetgoeroe schreef diverse zeer populaire boeken.
Media in Frankrijk meldden dat Montignac donderdag is begraven. Ze baseerden zich op een verklaring van de gemeente Annemasse in de omgeving van het Meer van Genève, waar Montignac woonde.
Het dieet van de in 1944 geboren Montignac was vooral in de jaren tachtig en negentig zeer populair. Op het hoogtepunt van zijn faam volgden in Nederland meer dan 700.000 mensen het dieet.
Montignacs boeken verschenen in veertig landen en veel titels werden bestsellers. Zo gingen er volgens de website van de dieetspecialist wereldwijd alleen al meer dan zestien miljoen exemplaren van 'Ik ben slank, want ik eet' over de toonbank.
Volgens de filosofie van Montignac zijn bepaalde voedingsproducten taboe en andere aan te bevelen. Zo verbiedt Montignac de consumptie van aardappels en suikers.
Groenten en graanproducten zijn daarentegen zeer wenselijk. De combinatie van vetrijk voedsel met eten dat veel koolhydraten bevat, zou leiden tot de opslag van vetten door het lichaam.
Montignac testte de methode in de jaren '70 van de vorige eeuw op zichzelf en verloor circa vijftien kilo. De bedenker van het afslankdieet kampte als kind al met overgewicht. De rest van zijn leven had hij moeite om zijn gewicht op het juiste peil te houden.
De gemeente Annemasse heeft geen mededelingen gedaan over de doodsoorzaak. Montignac zou zijn overleden in een ziekenhuis, na een lang ziekbed.
(Bron)
Schipper overlijdt na aanvaring

LEUVENHEIM - Een 60-jarige schipper uit Leeuwarden is donderdag overleden nadat hij kort daarvoor met zijn binnenvaartschip in botsing was gekomen met een ander binnenvaartschip op de IJssel ter hoogte van Leuvenheim (Gelderland).
Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
De man is vermoedelijk aan een hartstilstand na de aanvaring overleden. Zijn met zand geladen boot week plotseling af van zijn koers en botste op een tegemoetkomend leeg binnenvaartschip.
Gealarmeerde agenten zwommen naar het schip om de man eerste hulp te verlenen en brachten hem door het water weer naar de kant toen de ambulance was gearriveerd. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.
(Bron)

Of het hartprobleem veroorzaakte de aanvaring.
Bijzonder zonnestelsel ontdekt

PARIJS - Europese astronomen hebben een ster ontdekt waar zeker vijf en waarschijnlijk zeven planeten omheen draaien. Niet eerder zijn zo veel planeten gevonden in een baan rond een ster, meldde de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) dinsdag.
Het oude record stond op naam van 55 Cancri, een stelsel met vijf planeten in het sterrenbeeld Kreeft.
Een van de ontdekte planeten is waarschijnlijk maar iets groter dan de aarde. Daarmee zou het de kleinste planeet zijn die ooit in een ander zonnestelsel is ontdekt.
De planeet staat zo dicht bij zijn ster dat een jaar, de periode die de planeet nodig heeft voor een omloop, er even lang duurt als een dag op aarde.
De wetenschappers onderzochten zes jaar lang de ster HD 10180, die ongeveer even groot is als de zon. De ster staat op een afstand van 127 lichtjaar (1,2 biljard kilometer) in het sterrenbeeld Kleine Waterslang. Ze ontdekten minieme bewegingen van de ster, die werden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de omringende planeten.
Ons zonnestelsel is met acht planeten - Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - en vijf dwergplaneten nog altijd het grootste dat wetenschappers kennen.
(Bron)
Declaraties huisartsen wekken argwaan

ZEIST - Huisartsen hebben in de eerste helft van dit jaar opvallend veel meer telefonische consulten gedeclareerd bij zorgverzekeraars dan vorig jaar.
Dat bevestigde een woordvoerder van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Bij zorgverzekeraar Agis is het aantal declaraties voor telefonische consults met 30 procent gestegen. ZN krijgt signalen dat dit bij andere verzekeraars ook het geval is, aldus de zegsman. Hij noemt de stijging ''opmerkelijk''.
Mogelijk heeft de toename te maken met een verandering in de declaratieregels. Voorheen konden huisartsen 4,50 euro declareren voor een herhaalrecept, net zoveel als voor een telefonisch consult.
Sinds dit jaar is de vergoeding voor herhaalrecepten opgenomen in het inschrijftarief en kunnen zij geen aparte declaraties meer indienen.
De zorgverzekeraars vermoeden dat sommige huisartsen de regels omzeilen door herhaalrecepten op te voeren als telefonische consults.
''Het lijkt erop dat artsen op een andere manier declareren dan is afgesproken'', aldus de woordvoerder. ''Maar dat is moeilijk te controleren.''
Een huisarts kan een telefoontje voor een herhaalrecept immers vrij eenvoudig veranderen in een telefonisch consult. ''De vraag 'hoe gaat het met u', is snel gesteld'', aldus de zegsman. De zorgverzekeraars overwegen extra te controleren bij de praktijken waar de stijging het grootst is.
(Bron)

Dan zal het niet om een piek gaan rond de tijd dat overal briefjes hingen dat je griepachtige klachten vooral eerst moest bellen voor je langskwam, en rond de tijd dat veel mensen niet eens naar buiten konden omdat ze niet door de sneeuw heen konden komen.
Mooie uitspraak van Mickeymike: "Wilders is vandaag al blij want heel Nederland staat blank".
TT 109 VN: Nederland schendt burgerrechten

Nederland handelt in strijd met het VN-verdrag voor burgerrechten door in kleine strafzaken geregeld hoger beroep te weigeren. Het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties heeft dat gezegd.
Het comité deed uitspraak na een klacht van een demonstrant die geen beroep kon aantekenen tegen een boete van 200 euro. Het gerechtshof oordeelde dat een hoger beroep niet in het belang was van een goede rechtsgang. Het VN-comité vindt dat een rechtstreekse schending van het VN-verdrag voor burgerrechten.
In Nederland is voor een boete tot 100 euro geen beroep mogelijk. Tot 500 euro moet een gerechtshof erover oordelen.
Dubbele ramp in Niger

NIAMEY - De internationale hulporganisatie Oxfam heeft dinsdag alarm geslagen over de gevolgen van de hevige regenval in Niger.
Het Afrikaanse land is getroffen door een dubbele ramp doordat bovenop de al maandenlange voedselcrisis nog eens overstromingen zijn gekomen.
Bijna 8 miljoen mensen in Niger, ongeveer de helft van de bevolking, hebben een ernstig tekort aan voedsel. Nu zijn veel gewassen twee maanden voor de oogst ook nog weggespoeld, terwijl de groentes van levensbelang zijn voor de hongerlijdende mensen.
Zeker zes mensen zijn omgekomen en ten minste honderdduizend mensen zijn dakloos geraakt. Duizenden dieren zijn verdronken door de overstromingen eerder deze maand.
De hulpverlening wordt verder bemoeilijkt door weggespoelde wegen en de kans op uitbraak van diarree en malaria is vergroot, vooral onder reeds verzwakte kinderen.
In de hoofdstad Niamey bereikte de rivier de Niger zijn hoogste peil in tachtig jaar tijd. Duizenden omwonenden verloren hun groentetuinen en rijstvelden toen de rivier buiten zijn oevers trad.
''Het is een dubbele ramp. Voor de regen hadden mensen te weinig eten. Nu zijn kleine graanvoorraden die ze hadden ook nog eens weggespoeld. Er is niets overgebleven'', verklaart een inwoner van een door het water getroffen dorp.
In grote delen van de Sahel-zone is er al maanden sprake van een voedselcrisis. Vooral in Niger en delen van buurland Tsjaad dreigt voor veel mensen de hongerdood.
Niger heeft snel meer geld nodig om de noodsituatie het hoofd te bieden, aldus Oxfam. VN-voedselorganisatie WPF zei eerder 60 procent van de mensen met honger niet te kunnen helpen wegens gebrek aan geld.
De organisatie berekende 70 miljoen euro tekort te komen om de hongerige monden te voeden.
(Bron)

Oxfam/Novib zamelt online geld in, zie hier.
'Doofpot rond Noord-Ierse terreurpriester'

BELFAST - De Britse regering en de Rooms-Katholieke Kerk hebben samengewerkt om stil te houden dat een priester verdacht werd van een terreuraanslag in Noord-Ierland in 1972.
De geestelijke werd overgeplaatst naar Ierland en de zaak werd in de doofpot gestopt. Dat heeft de Noord-Ierse politieombudsman dinsdag naar buiten gebracht.
In 1972 ontploften drie autobommen in het dorp Claudy in Noord-Ierland. Negen mensen kwamen om en ongeveer dertig personen raakten gewond.
De geestelijke James Chesney werd gezien als het brein achter de aanslag. Kort na de explosies hadden de Britse minister voor Noord-Ierse Zaken en het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Ierland en Noord-Ierland een geheim overleg.
De autoriteiten vreesden dat een arrestatie van de katholieke geestelijke zou leiden tot nog grotere spanningen in Noord-Ierland.
Chesney werd overgeplaatst naar Ierland, buiten bereik van de Britse justitie. Hij stierf in 1980, zonder ooit te zijn aangeklaagd voor de aanslagen.
De ombudsman heeft geen goed woord over voor de overplaatsing van Chesney. ''Dit besluit liet de doden en gewonden en hun nabestaanden in de steek'', stelt hij.
De Ierse Rooms-Katholieke Kerk spreekt de beschuldiging tegen. ''De Katholieke Kerk is niet betrokken geweest bij een doofpot'', lieten kardinaal Sean Brady en bisschop Seamus Hegarty in een gezamenlijke verklaring weten.
Noord-Ierland ging decennialang gebukt onder sektarisch geweld. Overwegend katholieke bewegingen, zoals het Iers Republikeins Leger (IRA), streefden naar aansluiting bij de republiek Ierland.
Pro-Britse bewegingen wilden Noord-Ierland juist bij het Verenigd Koninkrijk houden. Het geweld kostte aan vele duizenden mensen het leven.
Op Goede Vrijdag in 1998 besloten de strijdende partijen de strijdbijl te begraven. Noord-Ierland werd autonoom en de katholieken kregen een stem in de deelregering, in ruil voor de ontwapening van de IRA.
Sinds het akkoord bleef het lang rustig in Noord-Ierland. De laatste tijd groeit echter de angst voor een nieuwe geweldgolf.
(Bron)

Ach... Doofpotten en de katholieke kerk. What else is new.
Uitsluiting leidt tot 'koopwoede'

TILBURG - Wie zich afgewezen of uitgesloten voelt, heeft de neiging om iets te gaan kopen om de teleurstelling te verwerken. Die 'koopwoede' kan zelfs tot riskante uitgaven of onverantwoord gedrag leiden.
Dat is uitgezocht door econoom Nicole Mead van het Tilburg Institute for Behavioral Economic Research (TIBER) van de Universiteit van Tilburg.
Ze deed haar onderzoek samen met vier Amerikaanse collega's onder honderden studenten.
De groep van Mead heeft volgens de universiteit als eerste gekeken naar het effect van sociale uitsluiting en afwijzing op consumptiegedrag.
De onderzoekers lieten hun proefpersonen onder andere kijken naar een videoboodschap van iemand, die nader kennis wilde maken. De proefpersoon mocht een boodschap terugsturen en kreeg daarna in sommige gevallen te horen dat de ander geen verder contact wenste.
Deze afgewezen mensen bleken vervolgens in een winkeltje meer te kopen dan anderen die niet teleurgesteld waren. De afgewezenen gaven meer geld uit.
Volgens Mead namen de teleurgestelde proefpersonen zelfs meer risico dan anderen. Bij een experiment met cocaïne waren ze eerder geneigd ook coke te gebruiken als ze daarmee bij een groep konden horen. Mensen die niet afgewezen waren, waren vaker niet bereid de harddrug uit te proberen.
Consumptie als middel om sociale relaties te onderhouden, is een sterke drijfveer, constateert de Tilburgse econoom.
Eerder was al bekend dat mensen die zich 'aan de rand van de samenleving' bevinden, vaker impulsaankopen doen, vrekkig kunnen zijn of juist dingen kopen die hen onderscheiden van andere groepen.
De neiging om sociale relaties te bevorderen, blijkt sterker te zijn, aldus de onderzoekers.
(Bron)

donderdag, augustus 26, 2010

Rebellen verkrachtten 179 vrouwen in Congo

GOMA - Rebellen hebben weer eens op gruwelijke wijze van zich doen spreken in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
Tussen 30 juli en 3 augustus werden zeker 179 vrouwelijke inwoners [ook baby's] van het dorp Luvungi en omgeving het slachtoffer van groepsverkrachtingen door de opstandelingen.
Dat hebben woordvoerders van hulporganisaties in het gebied maandag bekendgemaakt.
Rwandese Hutu-opstandelingen en leden van de beruchte Mai Mai-militie zouden verantwoordelijk zijn voor het seksueel geweld. Zij vechten tegen het leger van DR Congo, dat steun krijgt van troepen van de Verenigde Naties, die opereren onder de naam Monusco (vroeger Monuc).
Eind juli veroverden de rebellen Luvungi, waarop ze dat dorp plunderden en de bevolking terroriseerden. Op 3 augustus werden ze weer verdreven uit Luvungi. Hulpverleners maakten vervolgens de balans op.
In het oosten van Congo is een groot aantal gewapende groeperingen actief. Ieder jaar worden duizenden vrouwen het slachtoffer van verkrachtingen. Exacte cijfers zijn er niet, aangezien de overheid nauwelijks functioneert en vrouwen vaak afzien van aangifte, aangezien ze weten dat de schuldigen vrijwel zeker nooit zullen worden gearresteerd.
Tussen 1998 en 2003 woedde er een oorlog in DR Congo. Destijds kwamen circa 5,4 miljoen mensen om het leven. In de jaren daarna was er geen sprake meer van een echte oorlog, maar werd het tegelijkertijd nooit echt rustig.
(Bron)

Verkrachting is een daad van agressie en onderdrukking, van macht.
Dat bij alle daders de hele handel af moge rotten.
'Helft Nederlandse boorplatforms op einde levensduur'

AMSTERDAM - De levensduur van de helft van de boorplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee is verstreken. Dat zegt inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen op BNR Nieuwsradio.
Het Staatstoezicht op de Mijnen houdt toezicht op de Nederlandse boorplatforms in de Noordzee.
De Jong reageerde op de waarschuwing van de Britse toezichthouder Health and Safety Executive (HSE) dat de Britse olieplatforms in de Noordzee ernstig zijn verouderd en dat de risico's steeds groter worden.
De olieplatforms, die zo'n 25 jaar meegaan, stammen voor het grootste deel uit de jaren zestig. Daarbij neemt het aantal kleine incidenten toe. Als er geen actie wordt ondernomen, kan een ernstig ongeluk volgen, waarschuwt HSE.
Volgens de inspecteur-generaal is de kwaliteit van de Nederlandse platforms overigens wel adequaat. De Jong baseert zich hierbij op onderzoeken van certificeringbedrijven die oliemaatschappijen naar de platformen hebben laten kijken.
SP-Kamerlid Paulus Jansen twijfelt echter aan de betrouwbaarheid van deze werkwijze. Hij noemt het 'toch een vorm van de slager die zijn eigen vlees keurt'.
(Bron)
Misbruikt kind met elf jaar moeder

CHETUMAL - Een indiaanse Mexicaanse van elf jaar oud is in het zuidoosten van Mexico moeder geworden. Dit heeft een ziekenhuis in de deelstaat Quintana Roo donderdag bekendgemaakt.
Het kind werd verkracht door haar stiefvader toen ze tien jaar oud was.
De zaak beroerde Mexico al tijdens de zwangerschap van het meisje Amalia, dat tot de Maya-bevolkingsgroep behoort. De zaak kwam aan het licht toen de termijn waarbinnen abortus is toegestaan, was verstreken.
Haar moeder ging met het kind naar de dokter vanwege de buikkrampen van Amalia. Ze bleek vier maanden zwanger. Ze vertelde eenmaal opgenomen in het ziekenhuis dat haar stiefvader haar misbruikte. De man is aangehouden.
De autoriteiten in de hoofdstad van Quintana Roo, Chetumal, hebben de moeder afgeschermd van de media. De geboorte van de baby Alejandra met behulp van een keizersnede had dinsdag plaats.
Het was twee weken eerder dan verwacht. Artsen vreesden dat het een moeilijke bevalling zou worden, maar er zijn geen complicaties opgetreden en moeder en dochter maken het naar omstandigheden goed, aldus ziekenhuisdirecteur en arts Gilberth Canto Massa.
Bij bijna een derde van alle bevallingen in dit ziekenhuis gaat het om moeders die jonger zijn dan negentien jaar. Voor Amalia was de jongste moeder er twaalf jaar, zei Canto Massa.
(Bron)
Bouwvakkers strippen dak verkeerde school

HEERLEN - Bouwvakkers hebben tijdens de vakantie in Heerlen het dak gestript van basisschool De Piramide. Het verkeerde dak, want zij hadden het dak van de naastgelegen basisschool De Schacht in de Zuid-Limburgse stad moeten slopen.
Conciërge Elkhaldooni Aissa van De Schacht zei dinsdag stomverbaasd te zijn dat de bouwvakkers de verkeerde school onder handen namen.
Tot tweemaal toe heeft hij de dakdekker aangewezen welk dak gesloopt moest worden. ''Onbegrijpelijk'' noemde Aissa de gang van zaken.
Scholenkoepel Movare heeft de dakdekker aansprakelijk gesteld. De dakdekker is inmiddels begonnen met het strippen van het dak van De Schacht. Een groot zeil moet voorlopig De Piramide tegen de weergoden beschermen, want wie het herstel gaat betalen, is nog onderwerp van een juridisch steekspel.
(Bron)

En dan hoop je eerst nog dat er iemand tevoorschijn komt die je vertelt dat het een opname voor een candid camera-programma was...
Pakistaanse sterren trekken kar noodhulp

ISLAMABAD - Pakistaanse sterren weten veel meer geld binnen te halen dan de overheid voor noodhulp aan de slachtoffers van overstromingen. Donateurs vrezen dat als ze geld naar de regering overmaken dit in de zakken van ambtenaren verdwijnt.
''Ik krijg iedere seconde telefoontjes om hulpgoederen in ontvangst te nemen'', aldus popidool Shahzad Roy dinsdag.
De voormalige cricketspeler Imran Khan haalde met een telefoonactie bijna zes ton op waarmee een hulpactie op touw wordt gezet met duizenden vrachtwagens die goederen naar de getroffen gebieden brengen.
Liefdadigheidsorganisatie Edhi Foundation heeft ruim 28 miljoen euro aan donaties voor hulp ontvangen. Bij een officieel hulpfonds van premier Yousuf Raza Gilani stond de teller enkele dagen geleden nog op 13,8 miljoen euro.
Volgens de VN zijn 17 miljoen mensen getroffen door de overstromingen, die een gebied zo groot als Italië blank hebben gezet. Ongeveer 800.000 mensen blijven verstoken van hulp omdat ze alleen via de lucht te bereiken zijn. VN-hulporganisatie OCHA heeft een dringende oproep gedaan voor ten minste veertig helikopters.
In het zuiden van Pakistan dreigen meer overstromingen. De rivier de Indus zal mogelijk buiten zijn oevers treden. De komende dagen worden kritiek.
Het officiële dodental staat op circa 1500, maar de vrees bestaat dat dit aantal zal oplopen.
(Bron)
Colombiaanse dodenlijsten op Facebook zaaien paniek

BOGOTA - De Colombiaanse politie onderzoekt verontrustende dodenlijsten die op netwerksite Facebook circuleren. Op de lijsten staan de namen van twee tieners van 16 en 17 jaar die onlangs op de motorfiets werden doodgeschoten in de zuidelijke stad Puerto Asís.
De politie probeert te achterhalen wie er achter de lijsten met circa honderd namen zit. Enkele agenten zijn naar de plaats afgereisd.
Volgens functionarissen begon de zaak halverwege augustus, toen de twee tieners werden gedood. Een dag later kregen scholieren in Puerto Asís via Facebook de eerste dodenlijst met 69 namen, onder wie die van de twee omgebrachte tieners.
Daarna zijn nog twee dodenlijsten verstuurd, waardoor ouders in paniek raakten. De meeste namen zijn van jongeren onder de achttien jaar.
De politie sluit niet uit dat het om een macabere grap gaat of een spel tussen pubers.
(Bron)
Omroepsysteem ProRail staat te hard

UTRECHT - De boxen op het Centraal Station in Utrecht staan zo hard dat omwonenden de omroepster in hun huis kunnen horen.
ProRail kan niet zeggen waarom er met de klachten nog niets is gedaan, maar het geluidsniveau wordt wel aangepast.
(Bron, met filmpje)

Als de omroeper dan maar af en toe de buren gedag zegt.
Losgebroken stier zorgt voor onrust op A59

WAALWIJK - Een losgebroken stier heeft donderdagmiddag rond drie uur korte tijd voor onrust gezorgd op de A59 bij Waalwijk. Het dier was uit een van de aangrenzende weilanden ontsnapt.
Er ontstond een file van enkele kilometers. Vermoedelijk weggebruikers hebben het beest gevangen en aan een boom vastgebonden, meldde donderdag een woordvoerster van de ANWB.
De boer werd werd gewaarschuwd zodat hij het dier kon kalmeren en terugbrengen naar het weiland.
(Bron)
Tot 8 uur vanavond op meetpunt Twenthe bijna 100 mm regen (in 24 uur dus), er komt nog 20-50 bij...
(62 mm is de gemiddelde maandhoeveelheid.)
Hond bijt 2-jarig jongetje in gezicht

BRUNSSUM - Een loslopende hond heeft woensdag een 2-jarig jongetje uit Brunssum in zijn gezicht gebeten. Het kind liep meerdere verwondingen op aan neus, nek en onderkin, maakte de politie donderdag bekend.
De politie heeft de hond in beslag genomen en naar een dierencentrum laten brengen. Waarschijnlijk gaat het om een Amerikaanse bulldog.
Het bijtincident gebeurde in het trappenhuis van een appartementencomplex aan de Poorterstraat in Brunssum waar de man en zijn zoontje wonen.
De hond stond in een geopende deur van het appartement van een buurvrouw. Toen vader en zoon passeerden, kwam de hond hen achterna en greep het kind.
Wat er met de hond gebeurt, is nog niet bekend.
(Bron)
Stroom aan boetes na verbreding A2

AMSTERDAM - Sinds de verbreding van de A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt bij snelheidscontroles bijna een op de vijf passanten bekeurd. Een groot deel van de passanten rijdt volgens een politiewoordvoerder 'fors' te hard.
Sinds 23 juli bestaat de A2 van Utrecht naar Amsterdam uit vijf rijstroken. Voor die verbreding reed ongeveer zes procent van de passanten te hard.
De woordvoerder zei op Radio 1 dat veel weggebruikers niet zijn gewend aan de ruimte die ze op de A2 krijgen. "Normaal kun je in de spits niet harder dan 50 kilometer per uur. Nu kun je ongehinderd doorrijden."
Na de verbreding heeft de politie acht keer gecontroleerd. Van de 56 duizend passanten reden er tienduizend te hard. Honderd rijbewijzen werden ingenomen. Dat gebeurt alleen als iemand veel te hard rijdt. Sommige automobilisten gingen sneller dan 200 kilometer per uur.
Sinds aan de weg wordt gewerkt geldt er geen maximumsnelheid meer van 120, maar van 100 of 90 kilometer per uur.
Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) zei zaterdag in De Telegraaf dat hij de maximumsnelheid op het traject op rustige tijden wil verhogen naar 120 kilometer per uur.
De politiewoordvoerder wijst erop dat de meeste bekeurden zo hard reden dat ze ook een boete hadden gehad als de maximumsnelheid 120 kilometer per uur was geweest.
(Bron)
Goed doen maakt impopulair

AMSTERDAM – Degene die niet te beroerd is rotklusjes op te knappen en altijd vooraan staat als er overgewerkt moet worden, ziet waardering van anderen hiervoor wellicht als logisch gevolg. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek, weldoeners worden veeleer met de nek aangekeken.
Mensen die voortdurend goed doen worden in de regel vervelend gevonden en de belangrijkste oorzaak hiervan is dat het engelachtige gedrag omstanders een rotgevoel bezorgt: ze voelen zich onder druk gezet om net zo onbaatzuchtig te zijn en krijgen last van gewetenswroeging.
Bovendien wordt aangenomen dat mensen die goed doen, de lat hoger leggen voor wat van alle betrokkenen verwacht wordt.
Dat is gebleken uit een serie psychologische onderzoeken, die onder meer uitgevoerd werd door professor Craig Parks. "De angst is dat de nieuwe standaard die de weldoener creëert, ervoor zorgt dat anderen er slecht bij afsteken", bevestigt Parks woensdag in de Daily Mail. "Het maakt daarbij niet eens uit dat het welzijn van de gehele groep wel vaart bij het onbaatzuchtige gedrag van één persoon. Wat objectief goed is, wordt dus subjectief als slecht ervaren."
Parks, verbonden aan de Washington State University, en zijn onderzoeksteam verrichtten in totaal vier onderzoeken naar de reacties op weldoeners. Alle proefnemingen toonden aan dat edelmoedigen door anderen het liefst uit de groep gezet worden. Ook extreem egoïstische mensen laat men overigens graag links liggen.
De wetenschappers plannen nu vervolgonderzoeken om te achterhalen wat de motieven van onbaatzuchtige mensen zijn. Parks wil vaststellen of het ze daadwerkelijk om het groepsbelang te doen is, of dat andere motieven meespelen.
Het onderzoek (The Desire to Expel Unselfish Members from the Group) is opgenomen in vakblad Personality and Social Psychology.
(Bron)

Je moet gemiddeld zijn. Dus niet altijd edelmoedig en niet altijd egoïstisch, maar net als alle anderen een middenkoers varen.
Kikker ter grootte van erwt ontdekt

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben op het eiland Borneo één van de kleinste kikkersoorten ter wereld ontdekt. De dieren hebben ongeveer hetzelfde formaat als een erwt.
De mini-kikkers zijn tussen 10 en 12 millimeter groot en werden voor het eerst ontdekt in de buurt van de berg Mount Merapi op Borneo. De soort heeft de naam Microhyla nepenthicola gekregen, zo meldt persbureau Reuters.
De kikkers zijn vernoemd naar een bekerplant. Ze leggen hun eieren namelijk in grote bekerplanten, zodat jonge kikkervisjes in het vocht van de bekerplant kunnen zwemmen.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Malaysia Sarawak in het wetenschappelijk tijdschrift Zootaxa.
De mini-kikkers zijn al eerder opgedoken in museums en verzamelingen, maar de soort is volgens hoofdonderzoeker Indraneil Das nooit correct geïdentificeerd.
“Wetenschappers dachten waarschijnlijk steeds dat het om jonge kikkers van een andere soort ging, maar het blijken volwassen dieren te zijn van een nog niet ontdekte micro-soort”, aldus Das.
De wetenschappers kwamen de mini-kikkers op het spoor door de roep van de mannetjes. De dieren maken bij zonsopgang een raspend geluid.
De onderzoekers bestudeerden de amfibieën uiteindelijk door ze op een wit kleed te laten springen. Het geluid dat de mini-kikkers maken is hier te beluisteren.
(Bron)
Streep door sigarettensubsidie oudere Cubanen

HAVANA - De ongeveer 2,5 miljoen Cubanen van 54 jaar en ouder krijgen vanaf volgende maand niet meer hun vier pakjes sigaretten van de staat.
De Cubaanse regering vindt dit niet meer onder de eerste levensbehoeften vallen. Dat maakte de regering woensdag bekend.
President Raúl Castro kondigde twee jaar geleden kort na zijn aantreden aan een einde te willen maken aan alle onnodige gratis diensten en subsidies.
Cubaanse gezinnen krijgen sinds 1962 een boekje met rantsoenbonnen van de overheid voor een basishoeveelheid gesubsidieerd voedsel.
Vroeger volstonden de rantsoenen voor de hele maand, maar tegenwoordig zijn de bonnen bij normaal gebruik meestal na een kleine twee weken al op.
Eerder dit jaar werden kikkererwten, aardappelen en een pond suiker al weggestreept. Ook gesubsidieerde huwelijksreizen en vakanties zijn verleden tijd. Gratis gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid blijven vooralsnog bestaan.
(Bron)
iTunes-accounts leeggehaald via Paypal

AMSTERDAM – Een onbekend aantal iTunes-accounts die gekoppeld zijn aan Paypal, zijn door hackers ‘leeggetrokken’. Het zou gaan om bedragen van honderden tot duizenden dollars per account.
Dat melden verschillende media.
De Britse omroep BBC weet te melden dat de getroffen personen waarschijnlijk zijn opgelicht via een e-mail waarna de accounts gehackt konden worden. Het zou dus niet gaan om een lek in iTunes.
Toch melden sommige gebruikers op sociale netwerken dat zij oprecht geen idee hebben hoe hun account gekraakt is.
Paypal en Apple willen vooralsnog niet in detail treden over de leeggehaalde accounts, maar bevestigen de problemen. De bedrijven willen niet bekendmaken hoeveel mensen getroffen zijn en om welke bedragen het precies gaat.
Apple laat wel in een reactie weten: “Wanneer creditcards of inloggegevens gestolen zijn en worden gebruikt op iTunes, raden we aan contact op te nemen met de financiële instantie van de betreffende persoon. Verder raden we aan het wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen.”
De Britse omroep heeft verschillende meldingen gekregen van mensen die voor duizenden dollars zijn opgelicht omdat de hackers nadat ze toegang hadden tot de accounts verschillende aankopen deden in de online winkel van Apple. Ook Amerikaanse media maken melding van soortgelijke gevallen.
Apple heeft laten weten nieuwe veiligheidsmaatregelen te hebben genomen. Paypal zegt dat alle ongeautoriseerde betalingen zullen worden vergoed.
Een aantal deskundigen uit de veiligheidsindustrie laten aan de BBC weten dat ze niet verrast zijn door de plundering van de accounts op iTunes. “We horen de afgelopen tijd steeds meer over aanvallen op iTunes en het lijkt erop dat het mogelijk is iTunes te hacken en er geld aan te verdienen”, aldus Dan Kaminsky, analist bij Recusion.
Ook persbureau Reuters meldt dat de fraude met Paypal en creditcards al langer aan de gang is. De eerste meldingen zouden dateren uit begin 2009. Dat zou er volgens het persbureau op wijzen dat Apple en Paypal niet in staat zijn de plunderingen te stoppen.
Paypal laat aan Reuters weten dat de fraude gepleegd wordt in iTunes en verwijst verdere vragen door naar Apple.
(Bron)
Tweede woning in Amsterdam even gered

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam laat eigenaren van een tweede, goedkope woning enkele maanden met rust. Tot november ''wordt geen actief handhavingsbeleid toegepast op tweede woningen'', aldus de gemeente woensdag.
Er was de afgelopen tijd wat onrust ontstaan over het bezit van een tweede woning in Amsterdam. Aanleiding was een brief die de dienst Wonen, Zorg en Samenleven (Dienst WZS) in juni aan de eigenaren van 666 leegstaande woningen had gestuurd.
Het ging om particuliere woningen die volgens het landelijk puntenstelsel een huurwaarde van 548 euro of minder hebben en waar sinds oktober 2008 niemand staat ingeschreven.
Het doel was om kennelijke leegstand in kaart te brengen en daarop actie te kunnen ondernemen. Sommige eigenaren vreesden dat ze hun woning ter beschikking moesten stellen aan de huurmarkt.
''Het was geen gerichte actie tegen tweede woningbezit'', stelde de gemeente woensdag.
Amsterdam wil enerzijds ''fatsoenlijk gebruik van woningen in de stad faciliteren''. Anderzijds wil de gemeente voorkomen dat goedkope woningen in de stad het hele jaar leegstaan. Het college komt in november met voorstellen aan de raad waarin deze doelstellingen uitgangspunt zijn.
Van de 666 eigenaren hebben er inmiddels 392 gereageerd. In 238 gevallen lijkt er niets aan de hand te zijn, omdat de woning bijvoorbeeld te koop staat of de eigenaar niet goed stond ingeschreven. In 54 gevallen is nader onderzoek nodig.
In deze voorlopige cijfers gaat het in zestien gevallen om een tweede woning. De komende maanden brengt de gemeente het tweede woningbezit nader in kaart.
(Bron)
Donderdag maandsom aan regen gevallen

DE BILT - Op sommige plekken in Nederland is donderdag net zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand augustus. Dat heeft het KNMI in De Bilt berekend.
Volgens het weerbureau registreerde het weerstation Katwijk aan den Rijn donderdagochtend 64 millimeter en in Hoofddorp 62 millimeter. Normaal valt in de maand augustus ongeveer 60 millimeter.
''Die maandsom is na de vele regen van de afgelopen weken al ruimschoots overtroffen'', concludeert het KNMI. Gemiddeld viel er deze maand over het hele land 95 millimeter hemelwater, met lokale pieken van 150 tot 200 millimeter.
Het KNMI verwacht donderdagavond en de daarop volgende nacht meer neerslag. Vanaf midden volgende week wordt het rustiger en droger zomerweer.
De snelweg A1 is donderdag aan het begin van de avond tussen Oldenzaal-Zuid en de Duitse grens in beide richtingen afgesloten in verband met wateroverlast. Dat heeft de brandweer laten weten.
Diverse tunnels zijn ondergelopen waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. De brandweer is bezig met het wegpompen van het water.
Ook elders in Twente is sprake van wateroverlast en de hulpdiensten adviseren het publiek de komende uren niet de weg op te gaan. De brandweer kreeg tot zeven uur 150 meldingen van ondergelopen wegen en kelders en verwacht de hele avond bezig te zijn met het wegpompen van het water.
Volgens de brandweer kan de riolering het water op veel plekken niet aan.
De Uitmarkt moet alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat bezoekers dit weekend geen natte voeten krijgen. Het culturele evenement heeft onder meer plaats op het Museumplein, maar dat staat door de hevige regenval onder water.
Een woordvoerster liet donderdag weten dat de Uitmarkt nu pompen huurt om het water weg te pompen. Ook worden er mogelijk extra matten en platen gehuurd om op de grond te leggen.
De Uitmarkt begint vrijdagavond op het Museumplein, met optredens van verschillende artiesten. De organisatie van het evenement verwacht dat de ergste plassen water dan verdwenen zijn.
(Bron)
Gratis bellen vanuit telefooncel via Google

AMSTERDAM - Google is van plan telefooncellen te plaatsen op verschillende Amerikaanse universiteiten en luchthavens. De telefooncel laat gebruikers gratis bellen door middel van Google Voice.
Google wil hiermee hun eigen VoIP-dienst promoten. De telefooncel heeft daarom geen verbinding met een landlijn, maar met internet.
Gebruikers kunnen maximaal twinig minuten gratis bellen. Een gesprek buiten de Verenigde Staten zal hoogstwaarschijnlijk wel geld kosten.
De telefooncel ziet er uit als een klassieke telefooncel uit de jaren vijftig en het licht werkt op zonne-energie. Jason Toff, marketing manager van Google Voice, laat in een video zien hoe de telefooncel werkt.
Op dit moment zijn er vijf telefooncellen gebouwd. Dit aantal groeit als het project succesvol is. Toff verwacht dat zij de eerste telefooncel van Google op de Arizona State University plaatsen.
Onlangs werd bekend dat Google een VoIP-dienst ontwikkelde binnen Gmail. De techniek hierachter zou gebaseerd zijn op Google Voice. Anders dan bij Google Talk hoeft de ontvanger niet achter de computer aanwezig te zijn. Met de telefooncel van Google hoeft degene die belt dat nu ook niet meer te doen.
(Bron)
Veel meer wettelijke schuldsaneringen

DEN HAAG - Het aantal uitgesproken schuldsaneringen volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen was in de eerste helft van dit jaar 5118, ofwel 20 procent hoger dan in de eerste helft van 2009.
In het tweede halfjaar van 2009 lag het aantal uitspraken al 14 procent hoger dan een jaar ervoor. Het aantal uitspraken ligt echter nog altijd ver onder de periode van voor een wetswijziging van 1 januari 2008, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
In 2008 werd een wetswijzing van kracht die mensen met schulden meer mogelijkheden biedt om een minnelijke regeling te treffen, waardoor het niet tot een gerechtelijke uitspraak hoeft te komen.
Doorgaans heeft ongeveer een op de vijf schuldsaneringen betrekking op (ex-)ondernemers. In deze groep was de stijging in het eerste halfjaar van 2010 naar verhouding veel groter dan bij particulieren.
Het aantal uitspraken met betrekking tot (ex-)ondernemers was 32 procent hoger dan een jaar eerder. Bij particulieren was dat 18 procent.
(Bron)
Politie pakt 'ponthufter'

AMSTERDAM - De politie heeft de man in de kraag gegrepen die begin augustus een pontbediende aanreed.
Dit meldt RTV Utrecht. Het incident vond plaats op de pont tussen Wijk bij Duurstede en Maurik.
De 55-jarige man uit Best had geen 1,80 om de overtocht te kunnen betalen. Hij probeerde er daarom vandoor te gaan, maar de pontbediende gooide zich voor de auto. Hij werd geschept en raakte lichtgewond.
Op 11 augustus zou de verdachte zich wederom met zijn auto bij de veerpont hebben gemeld, waarna getuigen de politie inlichtten. Hierna kon hij worden opgepakt.
De man uit Best zou de schade aan zijn auto willen verhalen op de pontbediende.
(Bron)
Wat zal er bij het CDA momenteel hard gewerkt worden. PR regelen, eenheid bewaren, afvalligen en opstandigen sussen en terughalen en dimmen, gladstrijken, waarschijnlijk ook vaak slikken en wéér eens op Wilde Geert inpraten als ie weer wat gezegd heeft waar de CDA-achterban over valt, Lubbers tot de orde roepen, het hart vasthouden voor een volgende klont 'prominente CDA-leden' die zich uitspreken tegen samenwerking met Wilde Geert op wat voor manier ook.
Twaalfjarige redt vader autorijdend

DRIEBERGEN - De 12-jarige Giovanni uit Lobith krijgt donderdag een cadeautje van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
Hij handelde woensdag op de snelweg A27 bij Oosterhout wel heel doeltreffend toen zijn vader achter het stuur een epileptische aanval kreeg.
Volgens het KLPD pakte de jongen direct het stuur en reed hij de auto, die 120 kilometer per uur reed, de vluchtstrook op. Met de handrem bracht hij de auto daar tot stilstand. Vervolgens belde hij direct 112.
Zijn vader is overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek en maakt het naar omstandigheden goed, aldus een zegsman.
(Bron)

Dat is nou echt een stoer jong.
Agent ernstig gewond door aanrijding scooter

TEGELEN - Een politieman is woensdagavond in de Limburgse plaats Tegelen (gemeente Venlo) ernstig gewond geraakt, toen een scooter hem met opzet aanreed. Dat gebeurde rond half zeven, toen de agent de scooter wilde controleren maar de scooter doorreed.
Dat maakte de politie bekend.
Ook de bestuurder en bijrijder van de scooter raakten gewond. Alle drie zijn naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de scooter en zijn passagier zijn aangehouden.
(Bron)
Doodstraf weer van tafel in Zwitserland

ZÜRICH - Een comité in Zwitserland dat zich recent als ijveraars voor de invoering van de doodstraf presenteerde, houdt er mee op.
De woordvoerder van het comité, Marcel Graf, heeft het Zwitserse persbureau SDA woensdag laten weten dat het comité de aandacht wilde vestigen op een aantal misstanden en dat het verder afziet van pogingen de doodstraf via een referendum ingevoerd te krijgen.
Het initiatief beroerde de confederatie diep. Zwitserland schafte de doodstraf in 1942 af. Afgelopen dinsdag kreeg het comité het groene licht van de autoriteiten om campagne voor de doodstraf te voeren.
Ze kregen tot 24 februari de tijd 100.000 handtekeningen voor een referendum in te zamelen.
(Bron)

De doodstraf weer willen invoeren en dan Graf heten.
Man slaat kind (2) met hark

BOXTEL - Een 2-jarig kind uit Best is dinsdagmiddag door een onbekende man in een speeltuin in Boxtel met een hark tegen het hoofd geslagen. Het jongetje verloor enkele malen het bewustzijn en moest ter observatie in een ziekenhuis worden opgenomen.
Dat meldde de politie woensdag. Het slachtoffer was met zijn broertje in de speeltuin aan het spelen, terwijl zijn moeder in de buurt op familiebezoek was.
De moeder, die was afgekomen op het gehuil van haar kind, heeft nog geprobeerd de man aan te spreken. Maar omdat de man zich agressief gedroeg, ging zij snel weg.
Het is onduidelijk waarom de man het kind sloeg, aldus de politie.
(Bron)
Gratis drugstest voor ouders Edam-Volendam

VOLENDAM - Ouders van kinderen van 15 tot en met 19 jaar in Edam-Volendam krijgen een gratis drugstest van hun gemeente waarmee zij hun kroost kunnen controleren op het gebruik van stimulerende middelen.
Dat laat de gemeente weten op de website. Het gaat om een speekseltest waarmee zes soorten drugs kunnen worden opgespoord.
De gemeente grijpt naar eigen zeggen de komende kermis aan om de ouders ''een stok achter de deur'' te geven.
''We hopen dat er een preventieve werking van uit gaat'', zegt wethouder Gina Kroon-Sombroek.
''Het zal in de huizen hier genoeg discussies opleveren, maar we verplichten niemand ergens toe.'' Edam-Volendam is al een tijdje bezig met het terugdringen van drugsgebruik binnen de gemeente.
(Bron)
'Mariniers willen geen homo als kamergenoot'

WASHINGTON - De meeste Amerikaanse mariniers willen liever geen kamer delen met iemand die openlijk homoseksueel is. Dat heeft de topman van het Amerikaanse korps mariniers, James Conway, dinsdag (lokale tijd) gezegd. De marine bekijkt of er mariniers zijn die dat wel willen.
Een deel van de mariniers die niet met een homoseksueel een kamer willen delen vindt homoseksualiteit verkeerd vanuit geloofsovertuiging, aldus de generaal. De mariniers slapen doorgaans met zijn tweeën op een kamer.
Conway liet eerder dit jaar nog weten dat hij niets voelde voor de wetswijziging 'Murphy', waardoor openlijke lesbiennes en homoseksuelen in het leger mogen gaan dienen. Volgens Conway functioneerde de wet 'Don't Ask, Don't Tell' prima.
Volgens die wet, die in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton tot stand kwam, mocht rekruten niet meer naar hun geaardheid worden gevraagd.
Ook mochten homoseksuelen eenmaal in dienst op straffe van ontslag en mogelijk strafrechtelijke vervolging niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen. Sinds 1994 zijn meer dan 13.500 mensen om die reden ontslagen uit het leger of de marine.
Conway, die binnenkort met pensioen gaat, hield begin dit jaar nog een pleidooi voor het Amerikaanse Congres, dat mensen die voor het openlijk uitkomen voor homoseksualiteit in het leger zich maar eens moesten afvragen of daarmee de gevechtscapaciteit van het korps mariniers wordt vergroot.
In mei van dit jaar nam het Huis van Afgevaardigden het amendement Murphy aan. De Senaat moet er nog over stemmen.
78 procent van de Amerikanen vindt dat homoseksuelen openlijk in het leger moeten mogen dienen, aldus een recente peiling van nieuwszender CNN en onderzoeksbureau Opinion Research.
(Bron)

Al die zogenaamd stoere kerels zijn bang dat ze ontdekken dat een homo niets anders dan zij, hooguit hebben ze een andere seksuele voorkeur. Nergens bang voor behalve voor andere mannen. Wie zijn hier de mietjes?

woensdag, augustus 25, 2010

Britse spion vermoord bij hoofdkwartier MI6

LONDEN - Een Britse spion is vermoord op enkele honderden meters van het hoofdkwartier van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 in Londen.
Hij zou thuis in bad vermoord zijn en het lichaam van de dertiger is maandag in een sporttas op hetzelfde adres aangetroffen. Scotland Yard is een onderzoek begonnen.
Britse media meldden woensdag dat de man zich bezig zou houden met informatiebeveiliging voor de Britse inlichtingendienst GCHQ, maar dat hij gedetacheerd zou zijn bij MI6.
De mobiele telefoon van de man en zijn collectie simkaarten lagen verdacht zorgvuldig uitgestald in zijn huis, aldus de kranten.
Er is nog niemand gearresteerd. Woensdag wordt sectie op het lichaam verricht.
De vermoorde man woonde in de wijk Pimlico in hartje Londen, waar huizen gemiddeld meer dan een miljoen kosten. De straat is al sinds maandagavond afgezet.
De laatste spion die zover bekend op Brits grondgebied is vermoord, was de naar Londen gevluchte voormalige Russische spion Alexander Litvinenko.
Hij stierf in november 2006 door een vergiftiging met het radioactieve polonium.
Britse onderzoekers verdenken de Russische voormalige geheim agent Andrej Loegovoj van de moord, maar Rusland weigert hem uit te leveren.
Het Kremlin zou de moord op Litvinenko ondersteund hebben. Loegovoj ontkent iedere betrokkenheid, ondanks dat Scotland Yard poloniumsporen had gevonden op de plaatsen waar hij was geweest in Londen.
(Bron)
Taliban wil hulpverleners Pakistan aanvallen

WASHINGTON - De radicaalislamitische Talibanbeweging bereidt aanslagen voor op buitenlandse hulpverleners in het door een watersnood getroffen Pakistan. Dat meldde een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag.
''Volgens informatie die de regering van de Verenigde Staten heeft ontvangen, is Tehrik-e Taliban bezig met het plannen van aanslagen op buitenlanders die meedoen aan de hulpoperatie in Pakistan'', zei de functionaris op anonieme basis.
De overstromingen in Pakistan hebben meer dan 17 miljoen mensen in meer of mindere mate getroffen. Zeker acht miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.
Tot nog toe zijn er geen berichten geweest van hulpverleners die werden aangevallen door extremisten.
De Taliban strijdt al lange tijd tegen de autoriteiten in Pakistan en Afghanistan. De beweging pleegt in Afghanistan vrijwel dagelijks aanslagen op militairen van de internationale troepenmacht en is fel gekant tegen de invloed van de Amerikaanse regering in Kabul en Islamabad.
(Bron)

Goed idee om dat te doen, dan raken ze nog meer steun kwijt.
Inwoners Delft jarenlang op gifgrond

DELFT - Bewoners in de Delftse wijk Koningsveld blijken al jaren op grond te wonen die met pcb's is verontreinigd. De gemeente gaat de bodem nu met spoed saneren, zo blijkt uit een brief die bewoners het afgelopen weekend hebben ontvangen.
Eind jaren negentig, begin 2000 zijn grote delen van de wijk al gesaneerd omdat er polychloorbifenyl in de grond was aangetroffen.
Een ander deel van de buurt is vorig jaar onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van het goedje, dat een gevaar kan opleveren voor de gezondheid. Daaruit kwam naar voren dat er zowel in de grond als in het grondwater pcb's zitten.
Het gebied grenst aan vaarweg de Delftse Schie.
Volgens de gemeente Delft kan de verontreiniging ''bij gebruik van de achtertuinen als moestuin mogelijk leiden tot een gezondheidsriciso voor de mens''. De grondverontreiniging is aanwezig vanaf het maaiveld tot een diepte van ongeveer 1 meter.
Pcb's werden in het verleden verwerkt in onder andere bestrijdingsmiddelen, harsen, motorolie, inkt, verf en lijm. In de Delftse wijk stond vroeger een verffabriek, de gemeente vermoedt dat de verontreiniging daardoor veroorzaakt is.
Volgens wethouder Saskia Bolten (Milieu) dacht men tien jaar geleden nog dat vervuiling alleen op de plek zelf in de bodem terecht kon komen, in dit geval op de locatie van de verffabriek. ''Later bleek pas dat het toch uitwaaierde.''
De gemeente Delft sluit bij monde van de wethouder nu wel uit dat de vervuiling van de bewuste fabriek elders nog opduikt.
Hoeveel de sanering gaat kosten, kon zij nog niet zeggen, noch hoelang het schoonmaken precies gaat duren. ''We streven ernaar dat de tuinen volgend jaar weer in orde zijn.''
(Bron)
'Dossier Dutroux op Wikileaks is illegaal'

BRUSSEL - Het plaatsen van ruim 1200 pagina's uit het dossier van de veroordeelde Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux is illegaal. Dat stelden de procureur-generaal van Luik, Cédric Visart de Bocarmé en een expert dinsdag op de Franstalige Belgische zender RTBF.
De gelekte documenten komen volgens Visart de Bocarmé uit een deel van het dossier, dat nog altijd geheim is. Zo is te lezen waar en wanneer An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune en Melissa Russo ontvoerd en verkracht werden.
Ook is informatie van mensen gepubliceerd, die soms niets te verwijten valt en die slechts geciteerd worden.
''Die worden zo misschien blootgesteld aan publiekelijke minachting op het internet, terwijl het gaat om elementen uit een gerechtelijk onderzoek die geheim moeten blijven'', aldus de procureur-generaal in Belgische media.
De internationale klokkenluiderswebsite zou het dossier in 2009 al online hebben gezet.
(Bron)
Minister Huizinga laat zich met privéjet ophalen

DEN HAAG - Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM is half augustus op kosten van haar ministerie met een privéjet heen en weer gevlogen van haar vakantie-adres in Italië om een kabinetsvergadering in Den Haag bij te wonen.
De kosten bedroegen 11.800 euro. Een woordvoerder van VROM heeft een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd.
De ChristenUnie-minister was met haar gezin op vakantie in Italië. Volgens haar woordvoerder stond er in de planning geen begrotingsvergadering voor 17 augustus.
Op vrijdag 13 augustus werd dat beraad toch ingelast voor die datum. Toen werd besloten dat Huizinga op en neer zou vliegen van Italië naar Den Haag. Omdat ze geen lijnvlucht kon krijgen, is voor 11.800 euro een privéjet geboekt. VROM betaalde de kosten.
Op Twitter sneren Tweede-Kamerleden over de actie van Huizinga. ''Tenenkrommend gênante faux pas van Huizinga. Zo vervliegt weer een brokje vertrouwen in 'de politiek''', stelt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom.
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent doet een voorspelling: ''Daar komt natuurlijk gedonder van!''
Volgens de woordvoerder van VROM was Huizinga laat op vakantie omdat haar man te maken heeft met de bouwvak. Bij het terughalen van de minister naar Den Haag zijn volgens hem geen interne regels overtreden.
''Er zijn geen regels die dit onmogelijk maken.'' Terugkijkend betreurt de minister het dat de VROM-begroting niet deze week is behandeld, zoals oorspronkelijk de planning was. ''Maar het is gelopen zoals het is gelopen'', aldus de woordvoerder.
(Bron)

Stompzinnig.
Aanvulling: ze heeft besloten het zelf te betalen. Netjes.
'Kleding wordt fors duurder'

AMSTERDAM - Kleding wordt dit najaar een stuk duurder. Vooral de prijzen van T-shirts en spijkerbroeken stijgen met zo'n 10 tot 15 procent.
Dat is de verwachting van belangenbehartiger van Nederlandse kledingwinkels CBW-Mitex, zo schrijft het AD woensdag.
Oorzaak van de hogere winkelprijzen is de hogere katoenprijs. De vraag naar de katoen is een stuk groter dan het aanbod, waardoor de grondstof in het afgelopen jaar ongeveer dertig procent duurder is geworden.
Eva Guldemond van vakblad Textilla verwacht dat vooral goedkope kledingwinkels in de problemen gaan komen.
"Zij werken met kleinere winstmarges. De ruimte om een prijsstijging uit eigen zak op te vangen, is dan minder groot", zegt ze in de krant. "Aan de andere kant haakt de klant in deze winkels als eerste af. Wie gewend is 12 euro voor een broek te betalen, vindt 15 euro echt te veel."
(Bron)

Maar als de goedkoopste broeken 15 euro zijn, heeft die klant niet zoveel keuze toch? Tenzij het mensen zijn die hun broeken gewoon dragen tot ze op zijn.
'Alfagolven blokkeren informatie in hersenen'

NIJMEGEN - Iedereen die tijdens een vergadering of de les op school een poosje is afgedwaald heeft in het vervolg een excuus: ''Ik lette echt wel op, maar er kwam een alfagolf langs.''
Alfagolven houden het verwerken van informatie in de hersenen tegen, zo heeft biologisch psycholoog Hanneke van Dijk van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontdekt.
Van Dijk wilde weten hoe het kan dat mensen soms echt een gedeelte van de informatie niet hebben gehoord, terwijl ze gewoon aanwezig waren en ook niks anders deden.
Door scanonderzoek bij het Donders Institute for Brain and Cognition in Nijmegen vond ze uit dat de hersenen maar voor één onderwerp tegelijk aandacht kunnen hebben.
Zogenoemde alfagolven, onbewuste elektrische prikkels die het juiste hersengebied zijn werk laten doen, zorgen ervoor dat niet alle informatie uit de omgeving tegelijk verwerkt moet worden.
Alfagolven zorgen er ook voor dat een mens zich op één onderwerp extra goed kan concentreren. Maar kennelijk heeft een mens die alfagolven niet altijd onder controle, wat wegdromen tijdens een gesprek verklaart.
Van Dijk promoveert woensdag op haar onderzoek. Ze zoekt nu verder of alfagolven mogelijk een rol spelen bij de aandachtsproblemen die regelmatig voorkomen bij Parkinsonpatiënten.
(Bron)
Tom heeft een zware dag vandaag. Om kwart voor acht ging de deurbel, dus Tom vluchtte de tuin in.
Helaas waren het mannen die de kozijnen kwamen inspecteren en dus de tuin in moesten.
Zij stapten rond en Tom maakte zich verder uit de pootjes.
Na een tijdje kwam Tom weer binnen. Waarop de buurvrouw aanbelde met een vraag. Tom dus weer naar buiten.
Waar even later een grasmaaier losgelaten werd op het veldje hierachter: Tom vluchtte weer naar binnen.
Na een tijdje was ie weer in normale doen en ging lekker op de vensterbank zitten. En net toen ie duidelijk weer overwoog een rondje tuin te gaan doen, toen kwam het veeg-/zuigwagentje van de gemeente langs.
Nu zit ie onderin de boekenkast, alleen wil ik zo even op pad en dan moet het raam dicht - en Tom wordt gek als ie opgesloten zit. Maar ik kan 'm ook niet zomaar uit de kast jagen. Soms is ie zo slim om naar het raam te racen als ik het dicht doe, maar dat zal nu niet gebeuren omdat ze buiten nog steeds met van die blazers bezig zijn.
De bak is verschoond, er staat schoon water, er zijn brokken, en voor de zekerheid zal ik de slaapkamerdeur dichtdoen en een krant in de buurt van de bak leggen... Tom gaat alleen in nood op de bak en zolang zal ik niet weg zijn, maar meneer wil dan weleens keurig de bak instappen en gaan poepen, zodat z'n kont net zo keurig buiten de bak steekt en alle derrie (altijd aan de dunne) daar dus belandt.
Aanhoudingen in zaak dode Steenwijker

STEENWIJK - In het onderzoek naar de dood van de Steenwijker Halil Erol zijn woensdagochtend twee verdachten aangehouden. Dat meldde de politie.
De verdachten zijn de 31-jarige ex-echtgenote van het slachtoffer en een 33-jarige inwoner van Meppel. De 34-jarige Erol verdween op zaterdag 6 februari.
Hij werd voor het laatst gezien door zijn ex-vrouw. In juni werden in het buitengebied van Steenwijk zijn armen en benen in een zak aangetroffen. [Nadat z'n auto al eerder elders brandend was aangetroffen.]
Sindsdien gaat de politie ervan uit dat de man vermoord is.
De politie is woensdagochtend met huiszoekingen gestart in het huis van de ex-vrouw in Steenwijk en in de woning van de verdachte in Meppel.
Beide personen zijn bekenden van elkaar, zei een woordvoerder van de politie. Of het duo al een verklaring heeft afgelegd, kon de woordvoerder niet zeggen.
Het slachtoffer en zijn ex-vrouw zijn allebei van Turkse afkomst maar gingen uit elkaar mede omdat Erol zich stoorde aan het vrije, westerse gedrag van zijn eega, zo meldde de politie. Erol kwam ook na de scheiding nog regelmatig over de vloer bij zijn ex-vrouw.
(Bron)
Man moet betalen voor simuleren hartaanval

SNEEK - Een 48-jarige inwoner uit Sneek moet een schadevergoeding van 2246 euro betalen aan hulpdiensten, omdat hij ze begin deze maand voor het lapje hield. Dat maakte de politie Friesland woensdag bekend.
De man was 's nachts op het Starteiland in het Sneekermeer en kon niet naar het vasteland komen omdat er geen veerpontjes meer voeren.
Door een hartaanval te simuleren kreeg hij het voor elkaar dat hij op een brancard naar de overkant werd gebracht.
De man belde de politie en zei dat hij een hartaanval had. Vervolgens brachten hulpverleners hem met een noodveerpont naar het vasteland. Daar stond een ambulance klaar om de man over te brengen naar het ziekenhuis.
De zogenaamde hartpatiënt sprong van de brancard, bedankte het ambulancepersoneel en maakte zich uit de voeten.
(Bron)

Dat zal 'm vies tegenvallen. Als ie zich maar geen hartverlamming schrikt ;p
Recordvlucht van rosse grutto verklaard

AMSTERDAM – Zweedse wetenschappers hebben berekend hoe de rosse grutto er tijdens migraties in slaagt om 11.000 kilometer non stop te vliegen.
Volgens de Zweedse onderzoeker Anders Hedenström dankt de rosse grutto zijn extreme uithoudingsvermogen vooral aan zijn lage energieverbruik. De rosse grutto verbrandt tijdens het vliegen slechts 0,41 procent van zijn lichaamsgewicht per uur, zo heeft hij berekend.
De resultaten van zijn studie zijn gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift PLoS Biology.
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de rosse grutto tijdens migraties in staat is om een reis van Alaska naar Nieuw Zeeland te maken binnen acht dagen, zonder onderweg uit te rusten of te eten. De afstand van een dergelijke vlucht is 11.000 kilometer. De reis is is ruim twee keer lang als de migraties van andere trekvogels.
“Het energieverbruik van deze vogel is extreem laag als je het vergelijkt met andere trekvogels”, verklaart Hedenström op nieuwssite ScienceDaily.
Maar niet alleen het lage energieverbruik stelt de rosse grutto in staat om recordafstanden te vliegen. Ook de vliegsnelheid en de verhouding tussen lichaamsgewicht en lichaamsgrootte is volgens de Zweedse wetenschappers van invloed op het uithoudingsvermogen van de vogel.
Overigens zijn rosse grutto’s niet de enige dieren met een bijzonder laag energieverbruik. Sommige palingen voeren migraties uit van 5500 kilometer.
Aangezien zwemmen over het algemeen meer energie kost dan vliegen, hebben deze dieren een nog lagere energieconsumptie dan rosse grutto’s. Palingen reizen echter veel langzamer, hun tochten duren enkele maanden.
(Bron)

Tussen Alaska en Nieuw-Zeeland heb je ook niet zo gek veel plekken om even rustig te landen en bij te tanken, dus ze moeten wel doorvliegen.
Nagelsalon rekent dikke vrouwen extra

AMSTERDAM – Een nagelsalon in het Amerikaanse DeKalb County rekent dikke klanten 5 dollar extra. Tot die ontdekking kwam Michelle Fonville toen zij na afloop van de behandeling haar rekening checkte.
"Ik zei, ik moet te veel betalen, maar de manager zei dat ze het bedrag extra in rekening had gebracht omdat ik dik was", vertelt Fonville over het voorval aan WSBT.
De nog altijd aangedane Amerikaanse geloofde niet wat haar overkwam. "Ik voelde me echt vernederd, ik moest bijna huilen. Het is echt discriminatie, je kunt mensen niet meer rekenen om overgewicht."
Toch denkt de eigenaresse van Natural Nails, Kim Tran, daar anders over. Desgevraagd legt ze uit dat ze Fonville en andere zware klanten meer laat betalen, omdat de salonstoelen onder hun gewicht bezwijken. "Vind je het dan eerlijk dat we 24 dollar rekenen voor pedicure en manicure, en dat wij de stoel moeten betalen à 2500 dollar? Nee", stelt Tran.
Fonville bleek echter ongevoelig voor het verhaal van de saloneigenaresse, waarop Tran zich genoodzaakt zag de 5 dollar terug te geven. Tran: "Maar ik fluisterde haar wel toe dat ze hier de volgende keer niet meer hoeft te komen."
(Bron)

Als ze slim is, koopt ze een extra stevige stoel waarop dikkerds comfortabel kunnen zitten, en gaat ze adverteren hiermee. Dat lijkt me economischer dan dikke klanten op deze manier naaien.
Duinbrand in Bergen snel onder controle

BERGEN - De brandweer heeft dinsdagmiddag een brand in de Bergense duinen snel kunnen blussen. Toch ging volgens de politie een gebied van 100 bij 100 meter met duinen en bosschages in vlammen op.
De brand ontstond iets voor vieren langs een zandpad en breidde zich in rap tempo uit. Door snel ingrijpen van de brandweer kon worden voorkomen dat het vuur ver om zich heen greep.
Rond vijf uur kon het sein brand meester worden gegeven. Over de oorzaak kon de politie nog niets zeggen.
Het Bergense duingebied wordt sinds augustus vorig jaar geteisterd door branden. Honderden hectares natuurgebied gingen al in vlammen op. In april dit jaar werd Bergen aan Zee nog uren ontruimd wegens een grote duinbrand.
Vorige maand wist de brandweer enkele beginnende brandjes in de kiem te smoren. De autoriteiten gaan uit van brandstichting.
(Bron)
Man verwondt drie agenten op politiebureau

AMSTERDAM - Een 31-jarige man uit Doetinchem heeft maandag op een politiebureau in zijn woonplaats drie agenten verwond. Een van de agenten moest voor behandeling naar een ziekenhuis.
De man zit vast voor nader onderzoek. Dat meldt de politie dinsdag.
De man was naar het politiebureau gekomen om iemand van de politie te spreken, en begon toen hij een agent sprak beledigende opmerkingen te maken.
Nadat hij meerdere keren het verzoek om in te binden negeerde, werd besloten de man aan te houden.
Hij verzette zich echter hevig en kon pas worden ingerekend toen 'gepast geweld' werd ingezet. Waarom de man zich zo agressief gedroeg en waarvoor hij precies naar het politiebureau kwam, is nog onduidelijk.
(Bron)
'Hiv-virus kan zich verschuilen in brein'

AMSTERDAM – Het hiv-virus is in staat om zich te verstoppen in het hersenvocht van patiënten. Dat hebben Zweedse wetenschappers aangetoond.
Zogenaamde hiv-remmers kunnen ervoor zorgen dat het hiv-virus verdwijnt uit het bloed van besmette mensen. Maar na zo’n behandeling houdt het virus zich vaak schuil in de hersenen van patiënten.
Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Göteborg, zo meldt nieuwssite Physorg.com.
“De antivirale behandeling van het brein is gecompliceerd”, verklaart hoofdonderzoeker Arvid Eden. “Dat komt voor een deel omdat de hersenen worden omgeven door een beschermend laagje dat bepaalt in welke mate medicijnen worden binnengelaten.”
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door de hersenen te onderzoeken van enkele tientallen hiv-patiënten die waren behandeld met hiv-remmers. Bij tien procent van de proefpersonen bleek het hiv-virus zich schuil te houden in hun hersenvocht, terwijl hun bloed wel volledig ‘schoon’ was.
De uitkomsten van de studie suggereren dat de effecten van hiv niet volledig kunnen worden onderdrukt met de huidige medicijnen. Het is niet duidelijk of de aanwezigheid van het virus in de hersenen kan leiden tot complicaties.
“Maar naar mijn mening moeten we de effecten op het brein in ogenschouw nemen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en strategieën voor het behandelen van hiv”, aldus hoofdonderzoeker Eden.
(Bron)
'Ruzie hoort bij klussen'

AMSTERDAM - Vrouwen in de dertig klussen veel, vaak samen met hun partner. En dat daar regelmatig bij wordt geruzied, nemen ze graag voor lief.
Dat blijkt uit een onderzoek van 101 Woonideeën onder 513 lezers. Van de ondervraagden -van wie 92 procent vrouw- gaven vooral dertigers aan van klussen te houden. Twee derde (65 procent) van hen steekt zeker eens per maand de handen uit de mouwen. Ook vinden de meesten dat ze best handig zijn.
Verven is de klus die het meest zelf wordt gedaan, eventueel samen met de partner. Over het samen klussen gaf 71 procent aan dat kleine ergernissen erbij horen, maar meer ook niet. Bij slechts 10 procent loopt klussen wel uit op flinke meningsverschillen en 14 procent klust naar eigen zeggen enkel in harmonie.
Gevraagd naar het favoriete klus-item zeggen de meeste nooit meer zonder de schroefboormachine te willen. Inspiratie halen de klussers voornamelijk uit woontijdschriften, meer in ieder geval dan uit tv-programma's of van internet.
Van de ondervraagden is 34 procent de afgelopen twee jaar verhuisd en 35 procent geeft aan concrete verbouwplannen te hebben.
(Bron)
'Mogelijk kunstmatig leven in ruimte'

AMSTERDAM – Een gerenommeerde Amerikaanse sterrenkundige vermoedt dat buitenaardse wezens inmiddels kunstmatig leven hebben gecreëerd. Dat schrijft hij in een nieuwe wetenschappelijke publicatie.
Wetenschappers die radiocontact proberen te bewerkstelligen met buitenaardse wezens, moeten rekening houden met het feit dat levensvormen op andere planeten ook van kunstmatige aard kunnen zijn. Dat schrijft astronoom Seth Shostak in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Astronautica.
Als buitenaardse wezens radiotechnologie hebben uitgevonden, is de kans volgens Shostak groot dat ze ook kunstmatig leven hebben gecreëerd.
“Als je naar de tijdschaal van de ontwikkeling van technologie kijkt, komt er een punt dat je radio uitvindt” verklaart de wetenschapper op BBC News. “Op dat moment ben je vindbaar voor andere bewoners van het heelal. Maar een paar honderd jaar daarna zul je waarschijnlijk al intelligente machines uitvinden. De mensheid zal dat vermoedelijk deze eeuw doen.”
Shostak werkt voor het SETI-instituut, een organisatie die met behulp van computers van particulieren en radiotelescopen naar buitenaardse intelligentie zoekt. De astronoom is echter van mening dat de zoektocht te veel is toegespitst op biologisch leven.
Volgens de sterrenkundige zou het project zich meer moeten focussen op plaatsen in heelal waar veel materie en energie aanwezig is, omdat een dergelijke omgeving aantrekkelijk is voor kunstmatige intelligentie.
“Ik denk dat we tenminste een paar procent van onze tijd zouden moeten zoeken in de richting van plaatsen die niet in de eerste plaats aantrekkelijk zijn voor biologisch leven, maar waar vooral kunstmatig leven zich zou kunnen schuilhouden”, aldus Shostak.
(Bron)
Verpakkingsbelasting heeft nauwelijks effect

DEN HAAG - De in 2008 ingevoerde verpakkingsbelasting heeft nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd op verzoek van demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën.
Volgens onderzoeksbureau CE Delft is er een beperkt effect op de verpakkingenmarkt.
Belangrijkste redenen zijn de beperkte financiële prikkel, de rol van functionaliteit en ontwerp van verpakkingen en het internationale karakter van de markt.
CE Delft verwacht dat de effecten op de langere termijn groter zullen zijn, maar nog steeds beperkt. Wil er echt iets gebeuren, dan moet de belasting vier tot vijf keer zo hoog worden.
De belasting is in 2008 ingevoerd, om inkomsten voor de overheid te genereren en om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen door bedrijven te dwingen milieuvriendelijker verpakkingen te gebruiken.
Veel supermarktketens berekenen de belasting door in de prijzen voor de consument.
De Raad Nederlandse Detailhandel toonde zich dinsdagavond blij met het resultaat van het onderzoek en onderschrijft de uitkomsten.
De organisatie wil al langer af van de belasting. ''Het kost meer dan het oplevert'', aldus een woordvoerder. De raad wil dat een nieuw kabinet de belasting zo snel mogelijk afschaft.
(Bron)

dinsdag, augustus 24, 2010

Politie houdt verdacht kleine Amsterdammer aan

HEERENVEEN - Een kleine Amsterdamse automobilist is maandag in Heerenveen door de politie staande gehouden, omdat hij verdacht klein was.
Volgens een woordvoerder van de politie Friesland vermoedde een motoragent dat de man jonger was dan 18 jaar.
''Hij was nogal klein en had een jong gezicht'', aldus de woordvoerder. De jongen bleek echter oud genoeg om in de auto te zitten, 22 jaar, al had hij geen rijbewijs. ''Daarvoor kreeg hij een bekeuring.''
Hoe lang de Amsterdammer precies is, kon de woordvoerder niet zeggen. Volgens hem is de politie niet in het bijzonder op zoek naar kleine mensen.
(Bron)

Volgens mij ben je altijd oud genoeg om in een auto te zitten. Of je 'm mag besturen is een tweede ;-)
Pool loopt jaren met kogel in hoofd

AMSTERDAM - Een Poolse man in Duitsland werd vijf jaar geleden in zijn hoofd geschoten, maar kwam hier pas kortgeleden achter. Dat heeft de Duitse politie dinsdag bekendgemaakt.
De 35-jarige man werd tijdens de jaarwisseling in Herne, in het westen van Duitsland, met een .22-kaliberkogel geraakt terwijl hij aan het feestvieren was.
De man herinnerde zich wel een klap op zijn hoofd te hebben gehad, maar hij bezocht toen geen arts.
De kogel doorboorde niet de schedel van de man en de Pool ging pas kortgeleden naar een dokter omdat hij een bult achterop zijn hoofd voelde. Uit röntgenfoto's bleek dat er een voorwerp onder zijn huid zat. Na een operatie vonden artsen de kogel.
Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om een verdwaalde kogel die werd afgevuurd door een feestvierder.
(Bron)

Ik bezoek toch hele andere feestjes...
Einde aan ongevraagde post in zicht

AMSTERDAM - De Stichting Postfilter werkt samen met de brancheorganisaties aan een code waarin bedrijven beloven klanten die daarom vragen, geen ongevraagd geadresseerd reclamedrukwerk meer te sturen.
Wanneer bedrijven zich niet aan deze code houden, kunnen consumenten een klacht indienen bij de afzender. Als het antwoord volgens de consument onbevredigend is, kan de klant een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code.
Directeur Richard Groenewoud van Postfilter heeft dinsdag een bericht daarover in het AD bevestigd.
De code moet komend najaar worden gepresenteerd. ''De mogelijkheid om aan te geven dat je geen post en telefoontjes wilt ontvangen van bepaalde bedrijven, bestaat al jaren'', legt hij uit. ''Maar we zijn hard bezig het proces te verbeteren en klantvriendelijker te maken.''
Zo biedt de website van Postfilter vanaf het najaar burgers ook de mogelijkheid om aan te geven dat zij bepaalde ongevraagde geadresseerde post van specifieke bedrijven niet meer wensen te ontvangen.
Op dit moment hebben 650.000 consumenten gebruikgemaakt van de mogelijkheden van Postfilter. ''Wij hopen met deze nieuwe opties mensen nog meer keuzes te bieden, en zo nog meer irritaties weg te nemen'', stelt Groenewoud.
Postfilter helpt consumenten overigens alleen met het weren van geadresseerde reclame-uitingen en geadresseerde post met of zonder naam.
Voor het weren van ongeadresseerd reclamedrukwerk kunnen burgers een 'nee/ja'- of 'nee/nee'-sticker van Milieudefensie op hun brievenbus plakken.
(Bron)
TT 115 Cel voor bijtende hiv-zwartrijdster

De rechtbank in Maastricht heeft een hiv-patiënte tot tien maanden celstraf veroordeeld voor het bijten van twee conducteurs in 2008. Ze was in de trein van Landgraaf naar Kerkrade betrapt op zwartrijden en beet de conducteurs uit woede in hun vingers. Daarna sloeg ze een van hen ook nog met een koekenpan in het gezicht.
De NS-medewerkers raakten niet besmet.
De rechter rekent het haar desondanks aan dat ze de twee mannen tot bloedens toe heeft gebeten terwijl ze wist dat ze hiv had.
Haar advocaat heeft aangekondigd dat ze in hoger beroep gaat tegen het vonnis.
TT 136 In China staat het verkeer op de snelweg van Peking richting Mongolië al negen dagen vast. Wegwerkzaamheden en ongelukken hebben ertoe geleid dat er zo'n 100 kilometer file staat. De weg is kapotgereden door te zwaar beladen trucks en vooral chauffeurs staan vast. Ze klagen dat omwonenden alleen voedsel willen verkopen tegen woekerprijzen.
'Wachtwoordbeleid bij grote websites zwak'

AMSTERDAM – 85 procent van de door de Consumentenbond onderzochte grote websites dwingt sterke wachtwoorden niet af. De bond noemt het wachtwoordbeleid zwak.
Dat maakt de Consumentenbond maandag bekend.
Er werd in het onderzoek gekeken naar twintig grote websites en de bond kwam tot de conclusie dat 17 daarvan niet om sterke wachtwoorden vragen.
“Zo volstaat een wachtwoordlengte van slechts één karakter al bij modern.nl en bij betaaldienst PayPal is het wachtwoordbeleid onvoldoende”, aldus de Consumentenbond.
De bond onderzocht het wachtwoordbeleid omdat de combinatie van een wachtwoord met een e-mailadres voldoende is om het kwaadwillende mogelijk te maken op andermans kosten te winkelen op internet.
De bond vindt dat websites waarop consumenten online aankopen kunnen doen alleen wachtwoorden moeten toestaan met voldoende lengte en een combinatie van cijfers en letters.
Op de website van de campagne Laat je niet hacken zal de Consumentenbond deze week tips geven voor het kiezen van sterke wachtwoorden.
(Bron)
Marokkanen hebben minder vaak kanker

AMSTERDAM - Marokkanen worden aanzienlijk minder vaak in een ziekenhuis opgenomen voor kanker en hart- en vaatziekten dan mensen die uit andere landen afkomstig zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De meeste opnamen voor kanker deden zich in 2008 voor bij mensen van de Antillen en Aruba. Turken werden het meest opgenomen voor hart- en vaatziekten, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.
Vrouwen worden vaker met kanker opgenomen dan mannen, voornamelijk vanwege borst- en baarmoederkanker. Antilliaanse vrouwen worden het vaakst opgenomen, gevolgd door autochtone en Surinaamse vrouwen.
Het CBS heeft in die cijfers overigens ook goedaardige tumoren meegerekend.
Turkse en Marokkaanse vrouwen worden het minst vaak opgenomen met kanker. Turkse mannen worden het vaakst opgenomen met kanker, gevolgd door autochtone Nederlandse mannen.
Het aantal opnamen voor hart- en vaatziekten lag onder Turken ruim veertig procent hoger dan bij de totale bevolking. Ook Surinamers werden vaker voor hart- en vaatziekten opgenomen dan gemiddeld.
Bij de Surinamers werden vooral de mannen vaker opgenomen. Bij Marokkanen kwamen ziekenhuisopnamen voor hart- en vaatziekten relatief het minst voor. Het instituut reikt geen verklaring aan voor de verschillen.
(Bron)
Meer slippertjes voor man met lager salaris

AMSTERDAM – Vrouwen treden steeds vaker op als kostwinner en het lijkt erop dat dit gepaard gaat met in ieder geval één nadeel. Uit onderzoek dat maandag in de VS gepubliceerd werd, blijkt namelijk dat mannen die minder verdienen dan hun eega vaker vreemdgaan.
Hetzelfde geldt voor mannen die helemaal niets verdienen, aldus MSNBC, die maandag over de studie bericht.
Heren die het qua salaris afleggen tegenover hun vrouw, zouden door de bank genomen tot vijf keer vaker de scheve schaats rijden.
Onderzoekster Christin Munsch denkt dat het effect te wijten is aan compensatiedrang. De vreemdganger zou zijn gekrenkte ego, dat hij opliep door zijn kleinere loonstrookje, met zijn slippertjes willen opvijzelen.
"Voor mannen is de buitenechtelijke seks waarschijnlijk een poging om het gevoel dat ze inadequaat zijn goed te maken, en meer tegemoet te komen aan de identiteit zoals die bepaald is door hun sekse", stelt Munsch in het onderzoeksrapport.
De onderzoekster durft zelfs nog een stap verder te gaan door te concluderen dat nu eveneens wetenschappelijk is vastgesteld waarom mannen zo graag een grote auto rijden: het is allemaal compensatiegedrag.
Tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Sociological Association, waar Munsch' rapport gepresenteerd werd, kwam nog meer slecht nieuws aan het licht. Uit het onderzoek bleek namelijk eveneens dat als mannen veel rijker dan hun liefdespartner zijn, ze óók meer vreemdgaan.
Christin Munsch onderzocht voor de uitspraken echter enkel 18- tot 28-jarigen. Alle deelnemers werden wel gevolgd voor een periode van zes jaar, en allen hadden een relatie die bij aanvang van de liefdesverhouding minstens een jaar duurde.
Ondanks dat mannen met voornoemde salarisstroken eerder slippertjes begaan, ging van alle mannelijke deelnemers 'slechts' 7 procent vreemd. Bij de vrouwen was dit 3 procent.
(Bron)

Dus het is slecht voor meneers ego als zij meer verdient? Da's al sneu. En een beetje rondneuken zou dan helpen, da's helemaal zielig.
Dan verdient ze inderdaad beter dan die zo'n man ;p

maandag, augustus 23, 2010

Stichting schat aantal zwerfjongeren hoger in

AMSTERDAM - Het aantal zwerfjongeren in Nederland is twee tot drie keer zo hoog als werd aangenomen. Dat stelt de Stichting Zwerfjongeren Nederland. De Algemene Rekenkamer wijst erop dat het net afhangt van welke definitie wordt gehanteerd.
Vorig jaar schatte de Algemene Rekenkamer het aantal zwerfjongeren op zesduizend. Voor dat getal had de Rekenkamer navraag gedaan bij gemeenten.
"Op basis van de schattingen van gemeenten is toen een totaalplaatje gemaakt", zegt een woordvoerder. "Maar de schattingen van de gemeenten stamden uit 2007, dus actueel was dat cijfer allerminst."
De Rekenkamer tekende toen al aan dat het hard nodig is met een duidelijke definitie te komen. Na lang gesteggel kwam het ministerie van Volksgezondheid inderdaad met een definitie.
Samengevat zijn zwerfjongeren volgens die definitie daklozen onder de 23 jaar die minstens een nacht in de maand buiten of in bijvoorbeeld een auto moeten slapen, bij vrienden of familie overnachten zonder uitzicht op een vaste slaapplek of bij verblijven van de maatschappelijke opvang slapen.
De definitie komt niet helemaal overeen met de definitie die de Rekenkamer eerder hanteerde.
De Stichting Zwerfjongeren Nederland schat het aantal zwerfjongeren nu in op twaalfduizend tot achttienduizend. De schatting is gebaseerd op gesprekken met straatcoaches en andere hulpverleners.
Een woordvoerder was niet bereikbaar om toe te lichten wat de stichting tot een zwerfjongere rekent. De cijfers zijn volgens de Rekenkamer niet te vergelijken.
"Tot welke leeftijd word je tot zwerfjongere gerekend? Is iemand die met psychische problemen langdurig in een ziekenhuis is opgenomen nog steeds een zwerfjongere? Hoe lang moet je geen dak boven je hoofd hebben om een zwerfjongere te zijn?", zijn een paar van de vragen die de woordvoerder opsomt.
Wel neemt het aantal zwerfjongeren ook in de tellingen van de Rekenkamer al jaren toe. De grootste groep zwerfjongeren is volgens de stichting tussen de 18 en 21 jaar oud. Zo'n veertig procent zou vrouw zijn. Volgens de stichting is er vaak geen passende opvang voor zwerfjongeren, waardoor ze veel moeite hebben een nieuw leven op te bouwen.
Bij de nacht- en dagopvang voor volwassenen zijn soms wel plaatsen vrij, maar jongeren voelen zich daar volgens de stichting niet op hun gemak.
(Bron)
Chanel kiest voor plus-size model

AMSTERDAM - Plus-size model Crystal Renn is te zien in een Chanel-advertentie. De afbeelding is bedoeld voor de heropening van de Chanel-winkel in New York die september aanstaande plaatsvindt.
Op de foto is te zien hoe Crystal Renn op bed zit, met model Baptiste Giabiconi liggend achter haar, zo toont New York Magazine maandag. Het mannelijke model is één van de favoriete fotomodellen van Karl Lagerfeld en wordt zelfs geregeld in zijn gezelschap gespot.
Opvallend is niet alleen het feit dat Crystal voor de shoot gevraagd is (Lagerfeld gaf eerder op niet mis te verstane wijze aan niet van plus size te houden), maar vooral óók dat het model alleen vanaf de schouders omhoog is gefotografeerd. Het veelbesproken lichaam van het model is dus niet te zien op de advertentie.
Het plus size-model heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen. Terwijl ze opkomt voor vollere vrouwen en pleit voor meer variatie in de modewereld, zou ze zelf namelijk flink wat kilo's zijn afgevallen. Crystal meende desgevraagd echter dat haar lichaam alleen wat strakker toonde doordat ze na acht jaar (sinds haar anorexia) weer aan het sporten was.
(Bron)

Hier meer foto's van de dame.
En toen ze het plus size-pleidooi hield, had ze maat 12 (vergelijkbaar met maat 40).
Ik ben een jumbo size, denk ik.
Neushoornkever gespot in duinen bij Wassenaar

AMSTERDAM - De bijzondere neushoornkever is aangetroffen in de duinen van Meijendel bij Wassenaar. Dat meldt waterbedrijf Dunea.
De roodbruine kever werd tot nu toe vooral in het zuiden en oosten van Nederland gezien.
De kever dankt zijn naam aan de hoorn die op de neus van de mannetjes zit. "Die gebruiken ze om grond om te woelen en om gevechten met rivalen aan te gaan", legt Hans Lucas van Dunea uit.
De kever komt van oorsprong ook in het gebied voor en is dus geen bedreiging voor andere inheemse soorten. De neushoornkever werd tientallen jaren geleden voor het laatst in het gebied gezien.
Dat het diertje nu is teruggekeerd, komt volgens Lucas doordat de duinen steeds groener worden. "Er is in de duinen steeds meer bosvorming en vergrassing. Daar gedijen deze kevers fantastisch bij." Het gebied is voor de kevers niet moeilijk te bereiken omdat ze kunnen vliegen.
Vaak huizen de kevers ook in composthopen. De larven kunnen jaren onder de grond verblijven voordat ze naar buiten komen. De kevers kunnen tot vijf centimeter lang worden.
(Bron)

Hier kun je zien waar ze waargenomen zijn.
Gronings dorp schrikt op van dode krokodil in vijver

AMSTERDAM - Een 3,5 meter dode krokodil is maandag gevonden in een vijver in het Groningse dorp Oude Pekela. Het bleek te gaan om een opgezet dier.
Dit is te zien op foto's van de website 112groningen.nl.
De krokodil zag er vanaf een afstand levensecht uit. Medewerkers van het bedrijf Synergon schrokken dan ook wel even toen ze het dier ontdekten. De medewerkers belden de politie, die in eerste instantie dacht dat het om een grap ging.
Waarschijnlijk had de oorspronkelijke eigenaar van het dier ook een grap voor ogen. Onduidelijk is echter wie de grap heeft uitgehaald; de politie heeft op het dier tevergeefs naar labels van de eigenaar en de preparateur gezocht.
Het dier is inmiddels door de politie vernietigd. Ze houden de zaak in onderzoek.
(Bron)
Boek over vergeten Nederlanders in Ethiopië

OUDEMIRDUM - In Ethiopië zouden zo'n dertig mannen en vrouwen wonen met een Nederlandse vader, die hen nooit heeft erkend. Dat staat in het boek De vergeten Nederlanders, dat donderdag in het Friese Oudemirdum uit komt.
Schrijver Daniël Hoek is een kind, dat in Ethiopië werd verwekt door een Nederlandse man. Het boek gaat over zijn zoektocht naar zijn vader.
In de tweede helft van de twintigste eeuw trokken tientallen mannen uit Nederland naar Ethiopië om daar een aantal jaar in suikerfabrieken te werken.
Ze verwekten naar schatting vijftig à zestig kinderen bij Ethiopische vrouwen. Volgens Hoek leven daarvan nu nog zo'n dertig mensen. ''De rest is door ziektes en honger gestorven of heeft zich verhangen.''
Erkenning van hun Nederlandse vaders kregen ze nooit. De suikerfabrieken werden in 1974 gesloten en de mannen vertrokken zonder kind weer naar Nederland.
Daniël Hoek zocht contact met zijn vader maar kreeg lang nul op het rekest. Zijn vader erkende hem pas in 2008. Hoek probeert nu Nederlander te worden.
''Maar daarvoor is de erkenning van mijn vader niet genoeg.'' Hoek moet de gewone immigratieprocedure te doorlopen.
Daniël en zijn broer hopen met het boek meer aandacht te krijgen voor deze 'vergeten Nederlanders'.
(Bron)
Anne Frankboom omgewaaid

AMSTERDAM - De Anne Frankboom is maandag omgevallen. De boom in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, wereldberoemd geworden door het dagboek van Anne Frank, is bezweken door de harde windstoten.
"De boom is godzijdank niet in de richting van het Anne Frankhuis gevallen", aldus een woordvoerder van de Anne Frank Stichting tegen NU.nl. Ook aan andere gebouwen is geen schade en niemand raakte gewond.
De 31 ton zware boom was aangetast door de agressieve dikrandtonderzwam. Hij is waarschijnlijk omgevallen doordat hij er zo slecht aan toe was. De wind heeft hem vervolgens waarschijnlijk het laatste zetje gegeven, vermoedt de Anne Frank Stichting.
De kastanje is ongeveer een meter boven de grond afgebroken en ligt helemaal tegen de vlakte. Vermoedelijk was de harde wind te veel voor de stellage die de zieke boom sinds een paar jaar overeind hield.
Volgens stadszender AT5 nemen omstanders stukken van de boom mee als souvenir.
Directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting noemt het "heel spijtig" dat de boom is omgevallen. "Hij heeft natuurlijk vooral een historische waarde, ook voor mij persoonlijk."
Westra wees er wel op dat de stichting er al een aantal jaren geleden voor pleitte om de boom om te hakken. Dit omdat hij ernstig ziek was en mogelijk op het Anne Frank Huis zou kunnen vallen. "Omdat de boom scheef stond en voor een onveilige situatie zorgde, wilden wij hem twee jaar geleden al weg hebben."
Secretaris Karel Bowles van de stichting Support Anne Frank Tree spreekt van "een drama".
De kastanje kwam in 2007 wereldwijd in het nieuws toen de Strichting en de gemeente Amsterdam aankondigden hem te willen kappen. Dit stuitte op hevig verzet.
Uiteindelijk werd besloten de boom te ondersteunen met een speciale constructie waardoor hij nog vijf tot tien jaar zou kunnen blijven staan.
Anne Frank zat met haar familie van 1942 tot 1944 ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht 263. Ze noemt de witte paardenkastanje in haar wereldberoemde dagboek drie keer.
De eerste keer is op 23 februari 1944: "Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken."
Daarna bespreekt zij de boom nog een keer op 18 april in datzelfde jaar. "April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes", aldus Anne Frank.
De laatste keer was op 13 mei 1944. "Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar."
(Bron)

Mensen namen niet alleen stukken mee als souvenir - er staan er ook al veel op Marktplaats.
Overigens is drie jaar geleden een stek genomen van de boom.